Page 1

Voorjaar 2011 de Stentor 13 april 2011


Tot ziens in onze showroom: Mechanisatie

Welsummerweg 19

Dalfsen 0529-434037

Ruim 7000 m² woonwinkelplezier De leukste en meest inspirerende outletformule van Nederland

IN ZUTPHEN

2e paasd ag g

Kijken, kopen en direct meenemen. Meer dan 200 tafels, 100 bankstellen, 500 stoelen en honderden accessoires uit voorraad leverbaar!

eopen d 10.00 vanaf uur!

Op het Polplein in Zutphen vindt u 7.000 m² woonwinkelplezier voor fantastische prijzen! Doordat we nauw samenwerken met ruim 70 fabrikanten kunnen we tegen outletprijzen onze moderne meubels en accessoires leveren. Daarbij kan de korting voor u oplopen tot wel 70%! Bij De WoonOutlet bent u aan het juiste adres voor volledige woonkamerinrichtingen en vele trendy accessoires.

Stoel Tom wit Leverbaar in diverse kleuren, van 79.–

Tot ziens bij De WoonOutlet!

VOOR

25.–

Tv-meubel van 750.– Krukje VOOR

35.–

Bloempot VERLICHT (led) van 89.95 VOOR

3-deurs schuifkast ivoorwit, van 1095.– VOOR

750.–

Openingstijden

Adres Pollaan 50-G

T. 0575 54 6039

ma 12.00 - 17.30 uur

za 9.30 - 17.00 uur

Elke vrijdagavond koopavond

7202 BX Zutphen

www.woonoutlet.nl

di/m vrij 9.30 - 17.30 uur

vrijdag koopavond 17.30 - 21.00 uur

Gratis parkeren

34.95

495.–

Dressoir incl. 4 laden

299.–

Hoekbank Breda van 1095.– VOOR

895.– Acties geldig t/m 29 april en/of zolang de voorraad strekt

tafels • stoelen • kasten • decoratie • glaswerk • potterie • porselein • wanddecoratie • verlichting • gifts & gadgets • sierkussens • teakmeubelen • spiegels • barok • romantisch • landelijk • modern • zitmeubelen • houtenspeelgoed • kinderkamer artikelen


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Wonen kent geen grenzen. We halen onze meubels, stoffen, lampen, vloeren en sierbestrating overal vandaan om een exotische twist aan ons interieur of onze tuin te geven. Wie niet weet waar te beginnen op zijn wonen-wereldreis, kan zich bijvoorbeeld laten inspireren door klassiek productdesign. Want of het nu gaat om een loungestoel, een koelkast, een salontafel of een espressomachine, de oorsprong van succes ligt vaak al decennia eerder.

Amerika: de koelkast

Japan: de koffietafel

De industriële revolutie aan het begin van de vorige eeuw zorgt in Amerika voor een aardverschuiving. Productontwerpers grijpen hun kans en geven de samenleving opnieuw vorm. Motto’s als ‘the American dream’ en ‘big, bigger, biggest’ worden naar de huiskamer gebracht. Raymond Loewy speelt daarin een sleutelrol. Hij ontwerpt beroemde logo’s voor merken als Lucky Strike, Exxon en Shell. Ook de vormgeving van de grote, Amerikaanse koelkasten komt uit zijn koker. De zogenoemde Coldspot uit 1935 is de voorloper. Onder meer LG, Smeg en Bosch hebben deze koelkasten nog in collectie.

Japanse ontwerpers danken hun bekendheid in de rest van de wereld vooral aan de combinatie van eenvoud en elegantie. Eén van de meest invloedrijke ontwerpers is Isamu Noguchi. Hij heeft vooral roem vergaard met de Coffee Table die hij in de jaren dertig van de vorige eeuw exclusief voor de woning van de Museum of Modern Art (MoMA)-directeur A. Conger Goodyear maakte. Het duurde daarna nog ruim tien jaar voordat Noguchi een variant had bedacht die gemakkelijker kon worden geproduceerd. Het onderstel van de Coffee Table van Noguchi is direct geïnspireerd op de sculpturen die hij in dezelfde tijd maakte. De tafel is nog steeds te koop. In Europa heeft Vitra de licentie van Hermann Miller.

Italië: de espressomachine Het eerste ontwerp stamt uit 1855, maar het duurt nog tot 1901 voordat de eerste espressomachine in productie wordt genomen. Hoewel het eerste model van Luigi Bezzarra nog veel mechanische onderdelen heeft, zoals een hendel om handmatig druk op te bouwen, is aan het systeem zelf nooit wat veranderd. Een espresso is een kop koffie die wordt gezet door onder 1,5 bar druk heet water door speciaal gemalen koffie te persen.

Frankrijk: de loungestoel Wie denkt dat loungen iets van de laatste jaren is, heeft het mis. In het Parijs van voor de oorlog was het ontspannen op een bankje of in een mooie stoel ook al hip. Grondlegger van het genre is Le Corbusier, of beter: Charlotte Perriand. Deze Franse ontwerper kreeg van meester-designer Le Corbusier de opdracht drie stoelen

Colofon Deze bijlage Wonen & Tuinen verschijnt voorjaar 2011 als bijlage bij de titels van Wegener Media

Coördinatie & eindredactie Monique Couwenberg Jan van Mullem

te maken voor ‘Maison La Roche’. Dat ‘huis’ is iedereen vergeten, maar de stoelen zijn klassiekers geworden. Onder de naam van Le Corbusier worden ze nog altijd geproduceerd, door Cassina. De LC4, de Chaise Longue, is de bekendste. Bij het ontwerpen ervan is Perriand geïnspireerd door achttiende-eeuwse Franse bedden.

Vormgeving

Beeld

Contact

Erna van Eerdewijk

Foto’s PR, tenzij anders vermeld Voorpagina: Perscentrum Wonen

Centrale Redactie Wegener Media Postbus 36 6500 DA Nijmegen wonen@wegener.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto’s Links: Eucalyptus debeuzevillei, één van de meest winterharde voor ons klimaat. Rechts: Agave havardiana, één van de weinige agaven die buiten kunnen worden geteeld, mits de plant op een heel zonnige en droge plek staat.

Een stukje tropen in de tuin. Of een vleugje Toscane. Het kan allemaal, want palmen, bananenbomen, olijfbomen en citrusfruit zijn gewoon bij het tuincentrum te koop. Maar wordt het ook echt wat met al die exotische kostgangers in ons kikkerlandje, of ligt de hele boel na één nachtvorst op apegapen? door Frederike Krommendijk foto’s Shera van den Wittenboer

Foto Boven: Trachycarpus fortunei kan temperaturen tot min 16 graden Celsius verdragen, maar heeft wat extra bescherming nodig als de vorst langer aanhoudt.

D

ennis Oosterhof is eerlijk. Ook bij hem gaat het wel eens mis in de tuin. De kenner, importeur en kweker van exotische planten zag in strenge winters wel eens een boomvaren of palm sneuvelen. „Maar er zijn genoeg exotische planten die het in ons klimaat prima doen. Het is alleen een mens eigen om nét dat te willen wat bijna niemand goed houdt”, lacht hij. Geïnspireerd door verre reizen en vakanties willen mensen hun tuin een exotische aanblik geven. Dat kan prima, als je maar met een paar dingen rekening houdt. „Je moet weten wat de natuurlijke standplaats van die planten is. Een cactus uit Mexico kan best vorst verdragen, het vriest daar ook. Alleen is het er veel droger dan hier en gaat het door het vocht mis. Er zijn volkomen winterharde palmen van de Trachycarpus-familie. Die komen goed de winter door omdat ze zijn opgegroeid in de Pyreneeën of de Himalaya. Heb je dezelfde palm uit Spanje, dan wordt het niks hier.” Goede voorlichting is dus een must, maar juist daar ontbreekt het soms aan. „Mensen kopen de verkeerde boom. Als die boom dan in de winter doodgaat, zijn ze helemaal ontgoocheld en een flinke som geld armer. Dus stoppen ze ermee. Dat vind ik doodzonde, want een jungletuin is geweldig.” De olijfboom die in Toscane of de Provence eeuwen oud wordt, kan in ons land kapot vriezen als je een te klein exemplaar koopt. Minimaal 50 centimeter stamdoorsnede, adviseert Oosterhof. „Als hij in de volle grond moet tenminste. Dan kan de stam nooit tot de kern bevriezen. Een jongere olijf kun je wel in een pot doen en elke winter vorstvrij wegzetten. Koop je een kleintje, dan kunnen je achterkleinkinderen hem pas in de grond zetten.” Een uitstekende basis voor een exotische tuin zijn bamboe en rhododendrons. Die laatste zijn wintergroen en niet veeleisend. Bovendien geven ze body in de winter. Met bamboe maak je een goede windkering, die planten tegen de kou beschut. Van bamboe wordt gezegd dat het woekert, maar een goede kweker heeft genoeg soorten die binnen de perken blijven. „Woekeren is ideaal voor een kweker die productie wil draaien: stuk afsteken en hop, weer een plant. Maar in de tuin is het een ramp.” Een palm ziet er weliswaar exotisch

uit, maar kan best slagen in de Hollandse tuin. Vooral de Trachycarpus-soorten kunnen tegen een stootje. „Palmen hebben een bast van kokosvezel. Als je ze inpakt, raken ze daardoor ook niet zo makkelijk verstikt. Vaak is stagnerend vocht een groter gevaar dan vorst. Je doet eerst wat jute of stro om de stam, en daar dan van die rietmatten of bubbeltjesplastic omheen, al vind ik dat laatste geen gezicht. Als de vorst weg is, moet je hem die winterjas wel weer uitdoen. Anders gaat het broeien.” Waar een tuinier in Nederland woont, is bepalend voor wat mogelijk is. Aan zee, met gematigde temperaturen, kan meer dan in het oosten van het land. Een geweldige uitstraling krijg je van een bananenboom. De Japanse vezelbanaan komt uit China en heeft een harde jeugd gehad, waardoor hij wel wat kan verdragen. De hele plant gaat in de winter ondergronds, zoals een vaste plant. Leg er de eerste paar jaar een lekker pak bladeren bovenop, zodat de grond minder koud wordt. De plant wil wel veel mest en water. Oosterhof: „Zet er maar een koe boven, roep ik wel eens. Dan hoor je hem groeien, tot wel 3 meter per jaar.” De yucca wil helemaal geen rijke grond. Hij komt van oorsprong uit de woestijn. „Net als bij elke tuin geldt dat je planten moet kiezen die bij je grondsoort passen. Op natte klei wordt het niks met woestijnplanten. Die grond moet je echt luchtig maken met zand en grind.” De aarde warmt op, maar Oosterhof ziet nog geen gevolgen voor onze tuinen. „Wie niet aan vorstbescherming wil doen, moet planten kopen die 20 graden vorst kunnen hebben. Boomvarens overleven tot min 15 graden. ‘Vorstbestendig tot min 15’ staat er niet voor niks op. Als het dan kouder wordt, moet je in actie komen, bijvoorbeeld door er een slaapzak omheen te trekken. Echt winterhard is wat anders, maar dan heb je nog keus genoeg.”

Meer weten? Meer weten over exoten in de tuin? Kijk op de site van Dennis Oosterhof: www.cemunnos.nl Onder meer www.kimmei.com (bamboe) en www.degroeneprins.nl (winterharde exoten) zijn websites van andere gespecialiseerde kwekers.


GEEF UW MEUBELEN EEN TWEEDE LEVEN BIJ HEYMAN STOFFEERSPECIALISTEN! Dealer van o.a. l Designers guild l Höpke l Ploeg l Gabriël l Kvadrat l Jab l Keymer l Aritex l Fanny Ronsen l Romo

l Bootkussens l Caravankussens l Scheel Autofauteuils l Recaro Autofauteuils l Autobekleding l Alle materialen voor het zelf stofferen

l Meubelstoffen Stoffeer Gilde

info@heyman.nl Thomas à Kempisstraat 115 - 119, Zwolle - tel. (038) 453 49 80


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto Links: De 24/7-collectie van ontwerper Jan des Bouvrie kan dag en nacht buiten blijven staan. Des Bouvrie werkte samen met Design2Chill om deze ‘droomcollectie’ te kunnen maken.

Elke (zomer)avond de kussens van de tuinmeubels naar binnen brengen en ze ’s winters waterdicht opbergen, hoeft niet meer. Want ze zijn in opmars, de gestoffeerde buitenmeubels die bestand zijn tegen weer en wind. Laat de kussens dus lekker buiten, het hele jaar door. door Renske Schriemer

Foto’s Rechtsboven: Gestoffeerde eetkamerstoel 24/7, uitgevoerd in sunbrella. Rechtsonder: Poefje Bonnet van Liset van der Scheer was er al voor binnen, gemaakt van merinowol, maar is er nu ook voor buiten. Onder: Jackets zijn buitenjassen voor de Fatboy, hier in denimlook.

O

ntwerper Jan des Bouvrie leeft op zijn veranda. Op die beschutte plek kun je al gauw buiten zitten. Maar dan liefst wel comfortabel en net zo prettig als ín huis. Dus geen wicker of zittingen van textileen en ander ‘netwerk’, maar échte stof, die ook binnen niet zou misstaan. Om die reden zocht Des Bouvrie toenadering met buitenmeubelbedrijf Design2Chill. De Nederlandse fabrikant legt zich volledig toe op het ontwerpen van gestoffeerde zon-, regen- en sneeuwproof buitenmeubels. De materialen die ervoor zorgen dat deze meubels tegen een stootje kunnen, zijn sunbrella en silverguard. Ook andere bedrijven leveren kussens en buitenmeubelbekleding van die onderhoudsvriendelijke en weerbestendige materialen. Maar bijzonder is wel de techniek die Design2Chill toepast om ook de stiknaden watervrij te maken: met een speciale coating. Des Bouvrie zag in Design2Chill de perfecte partner om zijn ‘droomlijn’ voor buiten te ontwerpen. Inmiddels is zijn eigen veranda ingericht met stoere, witte en donkergrijze banken, effen en met een vette Des Bouvrie-streep, en gestoffeerde eetkamerstoelen. „Mooi hè”, zegt hij, terwijl hij langs de randen strijkt. „Het is toch net of ik ze van binnen naar buiten heb gehaald.” „Ze zijn inderdaad net zo goed voor binnen als voor buiten geschikt”, zegt ook Wendy van Oosteren van Design2Chill. Net als de andere veertig modellen die het bedrijf levert – veel aan hotels, restaurants en clubs, maar ook steeds vaker aan particulieren – zijn de eetkamerstoelen, loungebanken en fauteuils bestand tegen het Hollandse weer. „Je hoeft ze alleen af en toe af te nemen met een doekje. Maar dat moet altijd met meubels die buiten staan. Ze kunnen echt het hele jaar door buiten blijven.” De stoffen, die aanvoelen als normale woonstoffen en niet als een soort plastic, zijn sneldrogend, chloor- en zoutwaterbestendig, roten schimmelwerend, slijtvast, vuilen vlekafstotend en antibacterieel. De meubels in sunbrellastof voelen aan als katoen, maar zijn gemaakt van acryl. Silverguard, een gladder materiaal, heeft meer weg van (nep)leer en heeft vinyl als basis. Goedkoop zijn deze weerbestendige buitenmeubels niet: zo’n 800 euro voor een eetkamerstoel en ruim

2.000 euro voor een bankje. Maar daarvoor heb je dan wel veel gemak, ziet het terras er huiselijk uit én zit je ook buiten op een echte Des Bouvrie. Fatboy, bekend van de zitzakken, heeft de buitenstoffen eveneens ontdekt. Hoewel de zitzak vaak in de tuin en op het terras wordt gezien, was hij daar niet echt tegen bestand. De gewone Fatboy-zitzak voor binnen mag vanaf dit voorjaar wél ongestraft naar buiten, maar dan met een jasje aan. Deze zogenoemde Jackets, gemaakt in samenwerking met het bedrijf Sunbrella, zijn hoezen voor over de zitzak en verkrijgbaar in vijftien kleuren. Voor 129 euro is de zitzak dan tenminste waterafstotend en kleurecht. Overigens leverde Fatboy al langer de Buggle Up. Die zak is eveneens waterafstotend. Het Belgische tapijtenmerk Casalis heeft onder de naam Bonnet al enkele jaren succes met gebreide poefs van Liset van der Scheer. Vanaf dit voorjaar wordt de lijn uitgebreid met Bonnets die net zo leuk zijn als die voor binnen, maar die je zonder risico ook mee in de tuin sleept. De met polystyreenballetjes gevulde poefjes zijn voorzien van gebreide, afneembare en wasbare mutsen. Misschien niet zo warm en zacht als de Bonnets voor binnen die van merinowol zijn gemaakt, maar op het oog net zo stijlvol en ongeveer even duur met prijzen rond de 350 euro per poef. Hoewel deze zakken en poefjes dus net zo goed binnen als buiten kunnen staan, zijn het nog geen specifieke tuinmeubelen. Maar niet getreurd: de tuinmeubelbranche doet ook mee aan deze trend. Let bij aankoop wel op of de kussens ook waterdicht zijn, niet alleen waterafstotend. Of dat ze, in dat laatste geval, het water tenminste afvoeren en sneldrogend schuim bevatten. Vaak prijkt in de reclame het woord ‘waterafstotend’, maar blijkt dat toch iets anders dan waterdicht.

Meer weten? www.design2chill.nl www.casalis.be www.fatboy.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Art Deco

Deens design

Eclectisch

Feng Shui

Hongaars zigeunerdesign

Een aantal Franse kunstenaars stond aan de basis van deze stijl. Eerst vooral toegepast in de architectuur, maar vanaf de jaren dertig ook in verlichting, met name dankzij de komst van de tl-buis die goed bij de rechte lijnen van Art Deco past. Vooral oude verlichting van Gispen (Giso) is nog altijd populair.

Interieurproducten van Muuto, HAY en Ferm Living zijn zeer populair vanwege hun pure, eerlijke onwerp en materiaalgebruik.

Een stijl die goed past bij deze tijd: een mix van stijlen uit verschillende culturen. Een eclectisch interieur bevat zowel klassieke als moderne meubels.

Spreek uit als ‘feng sjoewee’. Dat betekent licht en water en is van oorsprong een eeuwen oude Chinese geneeskunst. Het is een manier om je huis zodanig in te richten, dat je je er zo prettig mogelijk in voelt.

Zigeuners uit Hongarije en Roemenie hebben jarenlang kleurrijke, Hongaarse meubels gemaakt. Tegenwoordig jagen liefhebbers op de unieke kasten, banken en stoelen. Hongaars zigeunerdesigs is onder andere verkrijgbaar via webwinkel De Bonte Kamer. Ook Loods 5 in Zaandam heeft een grote collectie.

Japanse maskingtape Japanse maskingtape is gekleurd plakband van Japans rijstpapier. Vooral interieurstylisten zijn er dol op, bijvoorbeeld om foto’s mee op te hangen of cadeautjes mee in te pakken. Japanse maskingtape wordt onder meer verkocht via de website www.zuuz.nl en bij interieurwinkel Strand West in Utrecht.

Bidet

Ikea

Kurk

De bidet verovert Nederland. Naar keuze ingebouwd in de toiletbril, inclusief föhn en brilverwarming. Neem bijvoorbeeld de SensoWash van Duravit of de Aquaclean van Geberit.

Een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Ons land heeft liefst 12 vestigingen: dat is 1 winkel op 1,4 miljoen inwoners. Vooral de PS-collectie behelst een paar meesterwerkjes.

Kurk is terug in het interieur. Niet alleen op de vloer, maar ook als wandbekleding. Kurk is afkomstig van de bast van de kurkeik, die voornamelijk in Portugal groeit.

Geitenvel

Chaise longue

Louvredeuren

Je geeft je interieur een Ethiopische touch met een krukje, bekleed met een geitenvel. Onder meer woonwinkel Het Kabinet heeft er een met een voet van mangohout.

Door zijn sierlijke, Franse naam klinkt deze ligstoel decadent. Het meubel wordt nog steeds veel ontworpen, vooral in een modulaire opstelling.

Geef je woning Franse allure met louvredeuren. Smaller dan een gewone deur en speels door de lamellen. Wie goed zoekt op markten vindt nog oude, eiken louvredeuren met afgebladderde verf. Of koop ze als kast bij Spoor38 in Soest.

We hebben het misschien niet in de gaten, maar ons interieur is een bonte mix aan buitenlandse en culturele invloeden. Van de Franse louvredeuren, de Amerikaanse quilt op het bed tot de Marokkaanse leemstuc op de wand. Ter inspiratie: fusion wonen van A tot Z. door Suzanne Dijkstra

Muji

Olijfboom

De Aziaten veroveren de designwereld. In de Hemaachtige winkel van Muji worden onder het motto ‘meer is minder’ producten verkocht die zijn teruggebracht tot de essentie.

Hoewel de olijfboom uit gebieden rond de Middellandse Zee komt, voelt hij zich in het Nederlandse klimaat eveneens thuis. Ook fijn: olijfzeep, waarmee je de sfeer van de hammam naar je eigen badkamer haalt.

Pools aardewerk Vooral de Poolse serviezen van Bunzleau Castle zijn hot. Ze worden met de hand gedecoreerd. Door het gebruik van sponsjes, stempeltjes en fijne penselen, wordt elk product uniek.

Quilt In de negentiende eeuw namen Europese emigranten de quilttechniek mee naar de VS, waar quilten heel populair werd. Ook in Nederland wordt aan quilten gedaan. De Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quiltenthousiasten telt 14.000 leden.

Natuursteen

Tadelakt

Vooral grote tegels zijn populair, zowel in de tuin als in de badkamer. Natuursteen komt vooral uit België (hardsteen) en Italië (marmer). Mergel en zandsteen zijn de enige in Nederland voorkomende natuursteensoorten.

Stucwerk van kalk, oorspronkelijk afkomstig uit Marokko. Doordat tadelakt waterdicht is, is het zeer geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld badkamers, sauna’s en open haarden.

Scandinavisch slaapsysteem

Walk-in closet Oftewel inloopkast, de moderne versie van een boudoir. Een walk-in closet is de droom van elke vrouw met een uitgebreide garderobe. Een inloopkast benut de ruimte immers optimaal. Om bij de bovenste planken te komen, zijn tal van handige hulpjes, zoals speciale kledingliften, verkrijgbaar. Wat veel Nederlanders niet weten, is dat inbouw- en inloopkasten kunnen worden meegefinancierd met de hypotheek. Net als een badkamer of keuken wordt een inbouwkast namelijk permanent in het huis geplaatst. Maak er een op maat of bestel hem bijvoorbeeld bij Cabinet.

Boxsprings zijn ‘in’. De combinatie van drie lagen (box, matras en topmatras), gemaakt van natuurlijke materialen als paardenhaar, wordt ook wel Scandinavisch slaapsysteem genoemd.

Return to Sender

Xylografie De naam van de techniek voor houtsnijwerk waarvan met inkt een afdruk wordt gemaakt, om ter versiering in huis op te hangen. De techniek komt van oorsprong uit Japan. De houtafdrukken van Maurits Cornelis Escher zijn wereldberoemd.

Katja Schuurman zoekt naar bijzondere producten in arme gebieden van de wereld om die te verkopen bij de Hema. De winst is voor de lokale producenten en allerlei educatieve projecten.

Uilenbord

Vietnamese manden

Yucca

Uit eigen land, maar typisch Fries, is het uilenbord. Deze versiering en bescherming van de nok van boerenschuren bestaat zo’n vijfhonderd jaar. Elke streek heeft zijn eigen vorm. Ook buiten Friesland wordt het uilenbord steeds populairder.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Fair Trade Original ontwierp Piet Hein Eek, samen met houtbewerkers in Vietnam, opvallende manden van palmhout. Palmhout is een mooie, snelgroeiende grondstof, maar heeft als nadeel dat het snel kromtrekt. Met een speciaal ontwerp lukte het Eek dit specifieke probleem te tackelen.

Zelfs zonder groene vingers is deze Noord-Amerikaanse sierplant een van de gemakkelijkste planten om te houden. Hij is bovendien helemaal trendy, want de yucca is woonplant van de maand maart.

Zitzak Het klinkt onwaarschijnlijk, maar vóór 1968 bestond er geen zitzak. De eerste zitzak is de Sacco van het Italiaanse meubelmerk Zanotta. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten. De bekendste zijn van Fatboy en Sitting Bull.


Stoer & Robuust ... Massief houten keukens op maat! ... Zowel landelijk als modern.

.... IN NIEUWLEUSEN Jagtlusterallee 8, 7711 GE - Telefoon 0529 - 48 23 34 Vrijdagavond koopavond tot 21.00 uur Tevens vestigingen in: Leek en Ter Apelkanaal

EXCLUSIEF

www.gerardhempen.nl

DEALER

Vrijdag 15 en zaterdag 16 april demonstraties bij Van Rossum .00u – 21.00u Vrijdag 15 april 14 .00u – 16.00u Zaterdag 16 april 10

Op 15 - 16 april bundelen Weber en Festool hun krachten.

N I W & SCAN e mee advertenti e z e d g n Bre an de ossum, sc R n a V r a na ns op n maak ka e e d o c r zen. a b chtige prij a r p e d n a een v ,-

8000 ket van € k a p n e z ij r Totaal p

Beter in Sy

Th. à Kempisstraat 29-31, Zwolle, Tel. 038 - 4535969, www.ijzerhandel.nl

steem!

ON WAARDEB


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto Boven: De witte Cassia van Duravit, gemaakt van het hoogwaardige DuraCeram.

De meeste keukens zijn wit. Maar niet zo wit als de nieuwste trend: van kraan tot werkblad tot accessoires, álles is maagdelijk wit. door Suzanne Dijkstra

K

eukenbladenmaker Cosentino bracht vorig jaar een lijn met zuurstokroze werkbladen op de markt. Zelfs het houtdecor op keukenkastjes komt weer terug. Maar een stuk tijdlozer is de opkomst van compleet wit uitgevoerde keukens. Kijk eens naar de gemiddelde keuken. Vaak is dat er een met witte of vanillekleurige kastjes, een donker werkblad en een chromen kraan. Niets mis mee, want lekker neutraal. Iets langer geleden wilden we massaal een blauwe of groene keuken. In de periode daarvoor was een eikenhouten look heel gewoon. Anno 2011 wordt diep nagedacht over nieuwe kleuren. Zo heeft Brugman Keukens al een knalgele en een roze keuken in de showroom staan. Net zo opvallend is de opkomst van keukens die van top tot teen in het wit zijn uitgevoerd. Niet alleen de kastjes en werkbladen zijn wit, maar ook de apparatuur, kranen en accessoires. Dat kan heel ver gaan. Bijvoorbeeld door zelfs de gootsteen, de blinkende spelbreker in het witte geheel, af te schermen als hij niet wordt gebruikt. Ontwerpers Marconato & Zappa bedachten dat voor de Linea, hun keuken van het merk

Comprex. Hierdoor ontstaat een compleet wit, strak vlak. Het losse paneel kan bovendien als snijplank worden gebruikt. Overigens kan ook de gootsteen zelf worden uitgevoerd in wit. Duravit heeft de Cassia, gemaakt van het hoogwaardige DuraCeram. De sober vormgegeven spoelbak is eenvoudig schoon te houden. Dat geldt ook voor de monoblock gootstenen Integrity van Cosentino. Deze zijn gemaakt van hetzelfde hoogwaardige silestone als de werkbladen van de keuken. Niet genoeg wit? Ook inbouwapparatuur is tegenwoordig in wit verkrijgbaar. Neem de multifunctionele heteluchtoven F610 van Smeg, naar ontwerp van Marc Newson. Prachtig helderwit. Zeer beeldbepalend in de keuken is de kraan. Ook die is er nu in wit. Zo heeft Ikea de eengreeps keukenkraan Ringskär van Mikael Warnhammar in het assortiment. Om het witte plaatje helemaal af te maken, zijn er natuurlijk ook witte accessoires op de markt. Het Deense Bodum heeft veel nieuw, wit keukengerei. Zoals handmixer en citruspers Bistro. Mooi in combinatie met de witte waterkoker Ibis. Wie bovendien het aanrecht wil opleuken, kan de aanschaf van een witte Illy X7 Iperespressomachine overwegen.

Foto’s

Toch een beetje kleur?

Meer weten?

Boven: Witte, eengreeps keukenkraan Ringskär van Ikea.

Wie stiekem toch, heel subtiel, wat kleur aan het witte geheel wil toevoegen, kan kiezen voor ledverlichting in de spoelbak. Bijvoorbeeld van het merk Teka. Met een afstandsbediening is de verlichting in elke gewenste kleur in te stellen.

www.cosentinogroup.net www.ikea.nl www.smeg.nl www.bodum.com www.teka.com

Rechtsboven en -onder: Keuken Linea van Comprex. Het losse paneel is ook te gebruiken als snijplank.


Kijk voor meer informatie over tuinieren op www.destentor.nl/huisentuin

Donderdag 14 april gesloten

NU WEER VOLOP TUINPLANTEN AANBIEDING

BEUKENHAAG 10%KORTING

Meer informatie? Kijk op onze NIEUWE WEBSITE www.vanoostenstaphorst.nl

t/m 16 april

DIVERSE HOOGTES Verder vindt u bij ons een grote sortering coniferen, bomen, heesters, klimplanten, hagen, etc.

Sprakelhorstweg 6a Staphorst tel. 0522 - 46 15 04 W W W. VA N O O S T E N S TA P H O R S T. N L

Ten Hoven Boomkwekers

Bomen kweken met respect voor de natuur! Direct resultaat met VOLWASSEN BOMEN, FRUITBOMEN EN HAAGPLANTEN Voorjaarsaanbieding (prijzen beginmaten) Leilindes € 45,= Vruchtbomen hoogstam € 22,50 Taxus, Laurier, Coniferen € 3,= Beuk en Haagbeuk € 0,75

Vakmanschap sinds 1933 www.vandenberghoverniers.nl info@vandenberghoverniers.nl

Bomen in bakken

www.tenhoventuinen.nl Bezorgen en/of aanplanten mogelijk. Advies op locatie? Bel 055-5225322 Kwekerij: Zwolseweg 580 APELDOORN Verkoop en advies vr-za 9-16 u


15 en 16 april ‘Doe het zelf’-dagen bij Van Rossum in Zwolle

.00u – 21.00u Vrijdag 15 april 14 .00u – 16.00u Zaterdag 16 april 10

Laat u informeren door de productspecialisten van onderstaande bedrijven. Profiteer van de aanbiedingen, workshops en SCAN & Win-actie waarbij grote prijzen te winnen zijn.

N I W & N SCA mee dvertentie a e z e d g Bren an de ossum, sc R n a V r a na ns op n maak ka e e d o c r zen. a b chtige prij a r p e d n a een v akket van

zenp Totaal prij

€ 8000,-

Beter in Sy

steem!

ON WAARDEB

Th. à Kempisstraat 29-31, Zwolle, Tel. 038 - 4535969, www.ijzerhandel.nl Twitter: @vanrossumzwolle

Ik ben hartstikke blij met mijn Foreco speeltoestel!

Professionals in zwembaden

ZWEMBADEN

• Speeltoestellen • Tuinbanken & picknick sets • Poorten • Tuinhout • Afrasteringen • Tuinschermen Elke werkdag van 7.30-17.00 uur en zaterdag van 8.00-13.00 uur geopend. Dalmsholterweg 5 7722 KJ Dalfsen 0529-431548 www.thewoodshop.nl

Wordt vervolgd...

Afrikaanse Kunst Shona kunst uit zimbabwe (stenen beelden) schilderijen (wisselende exposities) houtsnijwerk kleden, authentieke muziekinstrumenten 3 zomermaanden workshops beeldhouwen

Uiterdijkenweg 48 • 8316 RS Marknesse • T 06 30 15 25 71 • www.kleinafrika.nl

AquaOptimaal Zwembaden & Wellness Heerlijk een paar baantjes trekken na een drukke werkdag in uw eigen zwembad. Of met prachtig zomerweer heerlijk ontspannen in een warm spabad. Graag zetten wij alle mogelijkheden voor u op een rij. AquaOptimaal groot in zwembaden, en alles wat daar bij komt kijken zoals filtersystemen, watermanagement, onderhoud en nog veel meer wat u voor uw zwembad nodig heeft. U bent bij AquaOptimaal aan het juiste adres. Maar ook voor renovatie of verbouw van uw huidige zwembad zijn wij de ideale partner. U vindt ons in Hoogeveen op de Buitenvaart. Maak geheel vrijblijvend een afspraak met een van onze zwembad adviseurs. En neem een kijkje op onze zeer uitgebreide website.

OPENINGSTIJDEN dinsdag 19.00 tot 21.00 uur woensdag 13.00 tot 17.00 uur woensdag 19.00 tot 21.00 uur donderdag 19.00 tot 21.00 uur Vrijdag 13.00 tot 17.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur

Buitenvaart 1721 • Hoogeveen • Tel. 0623-365783 Bezoek WWW.AQUAOPTIMAAL.NL of mail naar INFO@AQUAOPTIMAAL.NL


WEER VOLOP TUINPLANTEN

Donderdag 14 april gesloten

NU GROTE SORTERING

VASTE PLANTEN

Voor een tuin met toekomst

Daarnaast hebben we een grote sortering in: • Bomen leibomen, bolbomen, fruitbomen, zuilbomen en bloeiende bomen, etc.

• Heesters

Meer informatie?

Bladhoudend: Pieris, Rhododendrons, Azalea, etc.

Kijk op onze

Bladverliezend: Potentilla’s, Spirea’s, Vlinderstr., etc.

NIEUWE WEBSITE

Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste oriënterend gesprek. Uniek ontwerp naar uw wensen.

www.vanoostenstaphorst.nl

W W W. VA N O O S T E N S TA P H O R S T. N L

• Klimplanten Hedera (klimop), Passiebloem, Klimrozen, Blauwe regen, etc.

Uitvoering door ervaren hoveniers. Kwalitiet met garantie.

• Coniferen In vele soorten

AANBIEDING BEUKENHAAG t/m 16 april DIVERSE HOOGTES

10%

10%KO

RTING G N I T KOR

www.tukkersentenhoeve.nl

Wij bestaan al meer da n 27 jaar!

Sprakelhorstweg 6a • Staphorst • tel. 0522 - 46 15 04

Een nieuwe wereld aan zonweringen

Naast onze huidige Luxaflex® Galleryshop waarin de gehele binnenzonweringcollectie van Luxaflex® Window Styling getoond wordt, hebben wij sinds deze maand ook het totaalconcept Luxaflex® Outdoor. Dit betekend dat wij de eerste dealer in Nederland zijn die de gehele collectie van het merk Luxaflex verkoopt®. U kunt nu dus voor zowel de perfecte binnen als buiten zonwering van het merk Luxaflex® bij ons terecht! Kom naar onze showroom en laat u verrassen door de mogelijkheden van de kwaliteitszonwering van Luxaflex®!

Nieuw in onze showroom: de éérste Luxaflex® Gallery Shop Outdoor

Faradaystraat 5 8013 PH Zwolle Ind. terrein: Marslanden C-1 Tel. 038-4656555

www.aldura.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Luiken Al jaren populair in de ons omringende landen en inmiddels bezig aan een opmars, met name in de grensprovincies. Gewone rolluiken hebben als pre dat ze niet alleen zonlicht weren, maar ook inbrekers buiten de deur houden. Anderzijds geldt dat luiken het interieur erg donker maken. Wie kiest voor draaiende luiken, kan deze voorzien van shutters. Daarmee kan de hoeveelheid buitenlicht die het interieur bereikt, worden aangepast. Voorbeeld hiervan is de ThreeRoll van Lumenguard.

Uitvalscherm Als in de jaren zeventig de woningnood wordt aangepakt met de bouw van duizenden doorzonwoningen, worden deze vaak uitgerust met dit zonnescherm, meestal in de kleur oranje. Het scherm is handmatig te bedienen en rolt boven het raam op.

Sunscreens Deze vlakhangende zonneschermen die zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde van het raam kunnen worden geplaatst, hebben als voordeel ten op zichte van standaard rolluiken dat je in huis minder het gevoel hebt opgesloten te zitten.

Zaten we twintig jaar geleden in de zomer nog massaal achter oranje, handbediende zonneschermen, tegenwoordig is de keuze enorm. Van elektrische zonweringen met knikarmen tot uit het buitenland overgewaaide shutters. Een overzicht.

Knikarmscherm Moderne variant van het oude zonnescherm, veelal elektrisch. Aan de zijkant van het raam lopen geen stangen naar de voorkant van het scherm, zodat de ruimte eronder vrij blijft.

door Cor-Peter Pasma

Zonnezeil Hippe trend die is overgewaaid uit warme landen als AustraliÍ. Zonnezeilen worden daar vooral gebruikt om auto’s in de schaduw te kunnen parkeren. Dankzij de prijs (vanaf 40 euro) en de eenvoudige installatie is in ons land vooral het driehoekszeil populair. Nadeel is wel dat het zonnezeil, vanwege het permanente karakter (ophangen in de lente, verwijderen in de herfst), op donkere dagen het licht uit het huis kan wegnemen.

Markiesscherm De klassieker onder de zonneschermen. Door de ronde vorm eigenlijk alleen geschikt voor ramen met een wat kleinere diameter. Staat garant voor een landelijke, klassieke uitstraling.

Golfzeilen In navolging van het zonnezeil wint het golfzeil terrein. Voordeel is dat golfzeilen een groter oppervlakte bestrijken en aan de kant kunnen worden geschoven. Nadeel is dat een frame moet worden gebouwd om het doek langs te kunnen schuiven.


BOS BEDDEN 3000 m2 SLAAPCOMFORT IN NIEUWLEUSEN Bos Bedden is o.a. dealer van de volgende boxspring merken: Er staan veel modellen in onze 3000 m2 grote showroom opgesteld. Kom langs om ze allemaal te bewonderen, wij ontvangen u met verse kofďŹ e en vrijblijvend vakkundig advies.

www.bosbedden.nl - www.beddengoedkopen.com IRIS wil graag delen in slaapcomfort

U kunt gerust voor Auping kiezen

Strak, functioneel, tijdloos, comfortabel en deelbaar. Leverbaar in 3 kleuren met een rijk aanbod aan bijmeubelen zoals commodes en linnenkasten.

De Auping AVS boxspring met Cresto matras is door de Consumentenbond uitgeroepen als ‘Beste uit de test’ februari 2011. Leverbaar vanaf ` 4.495,00

Deelbaar ledikant 160/180 x200 met nachtkastjes ` 1.135,00 Excl. bodems en matrassen. Prijzen zijn exclusief montage.

Primeur bij BOS bedden

Nieuw matrassenlijn van TEMPUR

Slaapkamermeubel Ticino beleeft haar primeur natuurlijk bij ons. Leverbaar in 8 kleuren en afgebeeld is C75 verweerd en zo staat ze ook opgesteld in onze showroom. Ledikant met 2 nachtkastjes vanaf ` 1.395,00

Ervaar de intense zachtheid van het nieuwe TEMPUR Cloud matras. De Cloud collectie van TEMPUR biedt een unieke balans tussen souplesse en ondersteuning. Speciaal voor deze nieuwe lijn heeft TEMPUR de Cloud bedbodem ontwikkeld. Door middel van de schotels draaien is de stevigheid in te stellen. Bij ons is de hele Cloud collectie beschikbaar om te ervaren

ag d s a a p 2e 11:00 – 17:00 d

geopen

Deutsche GrĂźndlichkeit

Een juweel van een kast

Strakke uitvoering, terughoudend, chic en geweldig mooi in wit met eiken graďŹ et. Ook leverbaar in wit met Caruba noten. Breed programma commodes, draai en linnenkasten waaruit u kunt kiezen.

Designkast in vier varianten leverbaar met glaspanelen op de deuren. Welke kastbreedte u ook kiest het zal er altijd een zijn met twee schuifdeuren. Beschikbaar in zes kleuren; beuken, kernbeuken, montana kersen, noten, ahorn en alpine wit. Glas accentkleuren naar wens; crème, wilt, basalt, oranje, zwart en blackberry.

Ledikant 160/180x200 met 2 nachtkastjes vanaf 195,00 Commode met 5 laden 839,00 Kledingkast met 4 deuren 1.195,00

Er is al een juweel van een kast leverbaar vanaf ` 634,00

Vrijdag n ĂŠ g a d Donder

" !

    $     ### 

ND O V A P KOO Openingstijden: Maandag t/m woensdag: van 10.00 tot 18.00 uur Donderdag en vrijdag: van 10.00 tot 21.00 uur Zaterdag: van 10.00 tot 17.00 uur

Special Wonen & Tuinen regio Zwolle 2011  

De Stentor Wonen & Tuinen 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you