Page 1

Voorjaar 2011 de Stentor 13 april 2011


Modern wonen op het platte land Altijd al graag betaalbaar buitenaf willen wonen? Dit is uw kans! Binnenkort beginnen we met de bouw van moderne plattelandswoningen op meerdere locaties in het buitengebied van Laren en Harfsen. Er zijn kavels beschikbaar voor vrijstaande woningen, 2 onder 1 kap geschakeld via de garage en boerderijwoningen met 3 gezinnen onder 1 dak. Alle woningen worden gebouwd op ruime kavels variërend in grootte van 400 tot 2500 m2. Prijzen vanaf € 345.000,= v.o.n. voor een tussenwoning tot € 580.000,= v.o.n. voor een bijna vrijstaande woning van 750 m3 inhoud. Tot de start van de bouw is er inspraak mogelijk over het ontwerp, de inrichting en de afwerking van de woning. Voor nadere informatie nodig ik u graag uit op mijn kantoor.

NVM Bekijk ook onze website www.loo-makelaardij.nl Loo makelaardij Deventerweg 13 Laren. Telefoon: 0573- 401004

Jutlandsestraat 1, 7202 CB Zutphen, 0575 - 51 76 65 www.weeverszutphen.nl (bij woonboulevard Eijerkamp)

Ruim 7000 m² woonwinkelplezier De leukste en meest inspirerende outletformule van Nederland

IN ZUTPHEN

2e paasd ag g

Kijken, kopen en direct meenemen. Meer dan 200 tafels, 100 bankstellen, 500 stoelen en honderden accessoires uit voorraad leverbaar!

eopen d 10.00 vanaf uur!

Op het Polplein in Zutphen vindt u 7.000 m² woonwinkelplezier voor fantastische prijzen! Doordat we nauw samenwerken met ruim 70 fabrikanten kunnen we tegen outletprijzen onze moderne meubels en accessoires leveren. Daarbij kan de korting voor u oplopen tot wel 70%! Bij De WoonOutlet bent u aan het juiste adres voor volledige woonkamerinrichtingen en vele trendy accessoires.

Stoel Tom wit Leverbaar in diverse kleuren, van 79.–

Tot ziens bij De WoonOutlet!

VOOR

25.–

Tv-meubel van 750.– Krukje VOOR

35.

Bloempot VERLICHT (led) van 89.95 VOOR

3-deurs schuifkast ivoorwit, van 1095.– VOOR

750.–

Openingstijden

Adres Pollaan 50-G

T. 0575 54 6039

ma 12.00 - 17.30 uur

za 9.30 - 17.00 uur

Elke vrijdagavond koopavond

7202 BX Zutphen

www.woonoutlet.nl

di/m vrij 9.30 - 17.30 uur

vrijdag koopavond 17.30 - 21.00 uur

Gratis parkeren

34.95

495.–

Dressoir incl. 4 laden

299.–

Hoekbank Breda van 1095.– VOOR

895.– Acties geldig t/m 29 april en/of zolang de voorraad strekt

tafels • stoelen • kasten • decoratie • glaswerk • potterie • porselein • wanddecoratie • verlichting • gifts & gadgets • sierkussens • teakmeubelen • spiegels • barok • romantisch • landelijk • modern • zitmeubelen • houtenspeelgoed • kinderkamer artikelen


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Wonen kent geen grenzen. We halen onze meubels, stoffen, lampen, vloeren en sierbestrating overal vandaan om een exotische twist aan ons interieur of onze tuin te geven. Wie niet weet waar te beginnen op zijn wonen-wereldreis, kan zich bijvoorbeeld laten inspireren door klassiek productdesign. Want of het nu gaat om een loungestoel, een koelkast, een salontafel of een espressomachine, de oorsprong van succes ligt vaak al decennia eerder.

Amerika: de koelkast

Japan: de koffietafel

De industriële revolutie aan het begin van de vorige eeuw zorgt in Amerika voor een aardverschuiving. Productontwerpers grijpen hun kans en geven de samenleving opnieuw vorm. Motto’s als ‘the American dream’ en ‘big, bigger, biggest’ worden naar de huiskamer gebracht. Raymond Loewy speelt daarin een sleutelrol. Hij ontwerpt beroemde logo’s voor merken als Lucky Strike, Exxon en Shell. Ook de vormgeving van de grote, Amerikaanse koelkasten komt uit zijn koker. De zogenoemde Coldspot uit 1935 is de voorloper. Onder meer LG, Smeg en Bosch hebben deze koelkasten nog in collectie.

Japanse ontwerpers danken hun bekendheid in de rest van de wereld vooral aan de combinatie van eenvoud en elegantie. Eén van de meest invloedrijke ontwerpers is Isamu Noguchi. Hij heeft vooral roem vergaard met de Coffee Table die hij in de jaren dertig van de vorige eeuw exclusief voor de woning van de Museum of Modern Art (MoMA)-directeur A. Conger Goodyear maakte. Het duurde daarna nog ruim tien jaar voordat Noguchi een variant had bedacht die gemakkelijker kon worden geproduceerd. Het onderstel van de Coffee Table van Noguchi is direct geïnspireerd op de sculpturen die hij in dezelfde tijd maakte. De tafel is nog steeds te koop. In Europa heeft Vitra de licentie van Hermann Miller.

Italië: de espressomachine Het eerste ontwerp stamt uit 1855, maar het duurt nog tot 1901 voordat de eerste espressomachine in productie wordt genomen. Hoewel het eerste model van Luigi Bezzarra nog veel mechanische onderdelen heeft, zoals een hendel om handmatig druk op te bouwen, is aan het systeem zelf nooit wat veranderd. Een espresso is een kop koffie die wordt gezet door onder 1,5 bar druk heet water door speciaal gemalen koffie te persen.

Frankrijk: de loungestoel Wie denkt dat loungen iets van de laatste jaren is, heeft het mis. In het Parijs van voor de oorlog was het ontspannen op een bankje of in een mooie stoel ook al hip. Grondlegger van het genre is Le Corbusier, of beter: Charlotte Perriand. Deze Franse ontwerper kreeg van meester-designer Le Corbusier de opdracht drie stoelen

Colofon Deze bijlage Wonen & Tuinen verschijnt voorjaar 2011 als bijlage bij de titels van Wegener Media

Coördinatie & eindredactie Monique Couwenberg Jan van Mullem

te maken voor ‘Maison La Roche’. Dat ‘huis’ is iedereen vergeten, maar de stoelen zijn klassiekers geworden. Onder de naam van Le Corbusier worden ze nog altijd geproduceerd, door Cassina. De LC4, de Chaise Longue, is de bekendste. Bij het ontwerpen ervan is Perriand geïnspireerd door achttiende-eeuwse Franse bedden.

Vormgeving

Beeld

Contact

Erna van Eerdewijk

Foto’s PR, tenzij anders vermeld Voorpagina: Perscentrum Wonen

Centrale Redactie Wegener Media Postbus 36 6500 DA Nijmegen wonen@wegener.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto’s Links: Eucalyptus debeuzevillei, één van de meest winterharde voor ons klimaat. Rechts: Agave havardiana, één van de weinige agaven die buiten kunnen worden geteeld, mits de plant op een heel zonnige en droge plek staat.

Een stukje tropen in de tuin. Of een vleugje Toscane. Het kan allemaal, want palmen, bananenbomen, olijfbomen en citrusfruit zijn gewoon bij het tuincentrum te koop. Maar wordt het ook echt wat met al die exotische kostgangers in ons kikkerlandje, of ligt de hele boel na één nachtvorst op apegapen? door Frederike Krommendijk foto’s Shera van den Wittenboer

Foto Boven: Trachycarpus fortunei kan temperaturen tot min 16 graden Celsius verdragen, maar heeft wat extra bescherming nodig als de vorst langer aanhoudt.

D

ennis Oosterhof is eerlijk. Ook bij hem gaat het wel eens mis in de tuin. De kenner, importeur en kweker van exotische planten zag in strenge winters wel eens een boomvaren of palm sneuvelen. „Maar er zijn genoeg exotische planten die het in ons klimaat prima doen. Het is alleen een mens eigen om nét dat te willen wat bijna niemand goed houdt”, lacht hij. Geïnspireerd door verre reizen en vakanties willen mensen hun tuin een exotische aanblik geven. Dat kan prima, als je maar met een paar dingen rekening houdt. „Je moet weten wat de natuurlijke standplaats van die planten is. Een cactus uit Mexico kan best vorst verdragen, het vriest daar ook. Alleen is het er veel droger dan hier en gaat het door het vocht mis. Er zijn volkomen winterharde palmen van de Trachycarpus-familie. Die komen goed de winter door omdat ze zijn opgegroeid in de Pyreneeën of de Himalaya. Heb je dezelfde palm uit Spanje, dan wordt het niks hier.” Goede voorlichting is dus een must, maar juist daar ontbreekt het soms aan. „Mensen kopen de verkeerde boom. Als die boom dan in de winter doodgaat, zijn ze helemaal ontgoocheld en een flinke som geld armer. Dus stoppen ze ermee. Dat vind ik doodzonde, want een jungletuin is geweldig.” De olijfboom die in Toscane of de Provence eeuwen oud wordt, kan in ons land kapot vriezen als je een te klein exemplaar koopt. Minimaal 50 centimeter stamdoorsnede, adviseert Oosterhof. „Als hij in de volle grond moet tenminste. Dan kan de stam nooit tot de kern bevriezen. Een jongere olijf kun je wel in een pot doen en elke winter vorstvrij wegzetten. Koop je een kleintje, dan kunnen je achterkleinkinderen hem pas in de grond zetten.” Een uitstekende basis voor een exotische tuin zijn bamboe en rhododendrons. Die laatste zijn wintergroen en niet veeleisend. Bovendien geven ze body in de winter. Met bamboe maak je een goede windkering, die planten tegen de kou beschut. Van bamboe wordt gezegd dat het woekert, maar een goede kweker heeft genoeg soorten die binnen de perken blijven. „Woekeren is ideaal voor een kweker die productie wil draaien: stuk afsteken en hop, weer een plant. Maar in de tuin is het een ramp.” Een palm ziet er weliswaar exotisch

uit, maar kan best slagen in de Hollandse tuin. Vooral de Trachycarpus-soorten kunnen tegen een stootje. „Palmen hebben een bast van kokosvezel. Als je ze inpakt, raken ze daardoor ook niet zo makkelijk verstikt. Vaak is stagnerend vocht een groter gevaar dan vorst. Je doet eerst wat jute of stro om de stam, en daar dan van die rietmatten of bubbeltjesplastic omheen, al vind ik dat laatste geen gezicht. Als de vorst weg is, moet je hem die winterjas wel weer uitdoen. Anders gaat het broeien.” Waar een tuinier in Nederland woont, is bepalend voor wat mogelijk is. Aan zee, met gematigde temperaturen, kan meer dan in het oosten van het land. Een geweldige uitstraling krijg je van een bananenboom. De Japanse vezelbanaan komt uit China en heeft een harde jeugd gehad, waardoor hij wel wat kan verdragen. De hele plant gaat in de winter ondergronds, zoals een vaste plant. Leg er de eerste paar jaar een lekker pak bladeren bovenop, zodat de grond minder koud wordt. De plant wil wel veel mest en water. Oosterhof: „Zet er maar een koe boven, roep ik wel eens. Dan hoor je hem groeien, tot wel 3 meter per jaar.” De yucca wil helemaal geen rijke grond. Hij komt van oorsprong uit de woestijn. „Net als bij elke tuin geldt dat je planten moet kiezen die bij je grondsoort passen. Op natte klei wordt het niks met woestijnplanten. Die grond moet je echt luchtig maken met zand en grind.” De aarde warmt op, maar Oosterhof ziet nog geen gevolgen voor onze tuinen. „Wie niet aan vorstbescherming wil doen, moet planten kopen die 20 graden vorst kunnen hebben. Boomvarens overleven tot min 15 graden. ‘Vorstbestendig tot min 15’ staat er niet voor niks op. Als het dan kouder wordt, moet je in actie komen, bijvoorbeeld door er een slaapzak omheen te trekken. Echt winterhard is wat anders, maar dan heb je nog keus genoeg.”

Meer weten? Meer weten over exoten in de tuin? Kijk op de site van Dennis Oosterhof: www.cemunnos.nl Onder meer www.kimmei.com (bamboe) en www.degroeneprins.nl (winterharde exoten) zijn websites van andere gespecialiseerde kwekers.


Art Deco

Deens design

Eclectisch

Een aantal Franse kunstenaars stond aan de basis van deze stijl. Eerst vooral toegepast in de architectuur, maar vanaf de jaren dertig ook in verlichting, met name dankzij de komst van de tl-buis die goed bij de rechte lijnen van Art Deco past. Vooral oude verlichting van Gispen (Giso) is nog altijd populair.

Interieurproducten van Muuto, HAY en Ferm Living zijn zeer populair vanwege hun pure, eerlijke onwerp en materiaalgebruik.

Een stijl die goed past bij deze tijd: een mix van stijlen uit verschillende culturen. Een eclectisch interieur bevat zowel klassieke als moderne meubels.

Bidet De bidet verovert Nederland. Naar keuze ingebouwd in de toiletbril, inclusief föhn en brilverwarming. Neem bijvoorbeeld de SensoWash van Duravit of de Aquaclean van Geberit.

Chaise longue Door zijn sierlijke, Franse naam klinkt deze ligstoel decadent. Het meubel wordt nog steeds veel ontworpen, vooral in een modulaire opstelling.

Muji

Olijfboom

De Aziaten veroveren de designwereld. In de Hemaachtige winkel van Muji worden onder het motto ‘meer is minder’ producten verkocht die zijn teruggebracht tot de essentie.

Hoewel de olijfboom uit gebieden rond de Middellandse Zee komt, voelt hij zich in het Nederlandse klimaat eveneens thuis. Ook fijn: olijfzeep, waarmee je de sfeer van de hammam naar je eigen badkamer haalt.

Pools aardewerk Vooral de Poolse serviezen van Bunzleau Castle zijn hot. Ze worden met de hand gedecoreerd. Door het gebruik van sponsjes, stempeltjes en fijne penselen, wordt elk product uniek.

Quilt In de negentiende eeuw namen Europese emigranten de quilttechniek mee naar de VS, waar quilten heel populair werd. Ook in Nederland wordt aan quilten gedaan. De Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quiltenthousiasten telt 14.000 leden.

Natuursteen

Tadelakt

Vooral grote tegels zijn populair, zowel in de tuin als in de badkamer. Natuursteen komt vooral uit België (hardsteen) en Italië (marmer). Mergel en zandsteen zijn de enige in Nederland voorkomende natuursteensoorten.

Stucwerk van kalk, oorspronkelijk afkomstig uit Marokko. Doordat tadelakt waterdicht is, is het zeer geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld badkamers, sauna’s en open haarden.

Scandinavisch slaapsysteem Boxsprings zijn ‘in’. De combinatie van drie lagen (box, matras en topmatras), gemaakt van natuurlijke materialen als paardenhaar, wordt ook wel Scandinavisch slaapsysteem genoemd.

Return to Sender Katja Schuurman zoekt naar bijzondere producten in arme gebieden van de wereld om die te verkopen bij de Hema. De winst is voor de lokale producenten en allerlei educatieve projecten.

Uilenbord Uit eigen land, maar typisch Fries, is het uilenbord. Deze versiering en bescherming van de nok van boerenschuren bestaat zo’n vijfhonderd jaar. Elke streek heeft zijn eigen vorm. Ook buiten Friesland wordt het uilenbord steeds populairder.


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Feng Shui

Hongaars zigeunerdesign

Spreek uit als ‘feng sjoewee’. Dat betekent licht en water en is van oorsprong een eeuwen oude Chinese geneeskunst. Het is een manier om je huis zodanig in te richten, dat je je er zo prettig mogelijk in voelt.

Zigeuners uit Hongarije en Roemenie hebben jarenlang kleurrijke, Hongaarse meubels gemaakt. Tegenwoordig jagen liefhebbers op de unieke kasten, banken en stoelen. Hongaars zigeunerdesigs is onder andere verkrijgbaar via webwinkel De Bonte Kamer. Ook Loods 5 in Zaandam heeft een grote collectie.

Japanse maskingtape Japanse maskingtape is gekleurd plakband van Japans rijstpapier. Vooral interieurstylisten zijn er dol op, bijvoorbeeld om foto’s mee op te hangen of cadeautjes mee in te pakken. Japanse maskingtape wordt onder meer verkocht via de website www.zuuz.nl en bij interieurwinkel Strand West in Utrecht.

Ikea

Kurk

Een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Ons land heeft liefst 12 vestigingen: dat is 1 winkel op 1,4 miljoen inwoners. Vooral de PS-collectie behelst een paar meesterwerkjes.

Kurk is terug in het interieur. Niet alleen op de vloer, maar ook als wandbekleding. Kurk is afkomstig van de bast van de kurkeik, die voornamelijk in Portugal groeit.

Geitenvel

Louvredeuren

Je geeft je interieur een Ethiopische touch met een krukje, bekleed met een geitenvel. Onder meer woonwinkel Het Kabinet heeft er een met een voet van mangohout.

Geef je woning Franse allure met louvredeuren. Smaller dan een gewone deur en speels door de lamellen. Wie goed zoekt op markten vindt nog oude, eiken louvredeuren met afgebladderde verf. Of koop ze als kast bij Spoor38 in Soest.

We hebben het misschien niet in de gaten, maar ons interieur is een bonte mix aan buitenlandse en culturele invloeden. Van de Franse louvredeuren, de Amerikaanse quilt op het bed tot de Marokkaanse leemstuc op de wand. Ter inspiratie: fusion wonen van A tot Z. door Suzanne Dijkstra

Walk-in closet Oftewel inloopkast, de moderne versie van een boudoir. Een walk-in closet is de droom van elke vrouw met een uitgebreide garderobe. Een inloopkast benut de ruimte immers optimaal. Om bij de bovenste planken te komen, zijn tal van handige hulpjes, zoals speciale kledingliften, verkrijgbaar. Wat veel Nederlanders niet weten, is dat inbouw- en inloopkasten kunnen worden meegefinancierd met de hypotheek. Net als een badkamer of keuken wordt een inbouwkast namelijk permanent in het huis geplaatst. Maak er een op maat of bestel hem bijvoorbeeld bij Cabinet.

Xylografie De naam van de techniek voor houtsnijwerk waarvan met inkt een afdruk wordt gemaakt, om ter versiering in huis op te hangen. De techniek komt van oorsprong uit Japan. De houtafdrukken van Maurits Cornelis Escher zijn wereldberoemd.

Vietnamese manden

Yucca

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Fair Trade Original ontwierp Piet Hein Eek, samen met houtbewerkers in Vietnam, opvallende manden van palmhout. Palmhout is een mooie, snelgroeiende grondstof, maar heeft als nadeel dat het snel kromtrekt. Met een speciaal ontwerp lukte het Eek dit specifieke probleem te tackelen.

Zelfs zonder groene vingers is deze Noord-Amerikaanse sierplant een van de gemakkelijkste planten om te houden. Hij is bovendien helemaal trendy, want de yucca is woonplant van de maand maart.

Zitzak Het klinkt onwaarschijnlijk, maar vóór 1968 bestond er geen zitzak. De eerste zitzak is de Sacco van het Italiaanse meubelmerk Zanotta. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten. De bekendste zijn van Fatboy en Sitting Bull.


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Rijzende ster

Ruwe kruk

Zonder twijfel is het Zweedse designmerk Offecct een van de rijzende sterren. Ontwerper Monica Förster presenteerde onlangs haar royale bank Grand, verkrijgbaar in verschillende vormen. Försters idee was het maken van een bank met het gevoel alsof hij geïmproviseerd was. Dit mondde uit in een schaalmodel, dat samen met Offecct verder is ontwikkeld. „Het was een mooi ontwikkelingsproces. De bank ademt zachtheid, asymmetrie en een gevoel van vrijheid”, zegt Förster. www.offecct.se

Scandinaviërs zijn efficiënt genoeg om de voordelen van machinale productie te benutten. Toch blijft de hang naar folklore en ambacht groot in de noordelijke landen, misschien wel door de geïsoleerde ligging en de hechte band met de natuur. Houtbewerkers, glasblazers en leerlooiers bestaan nog steeds in de Scandinavische landen. De opkomende Zweedse ontwerper Jens Fager speelt met dat gegeven in zijn serie Raw voor het jonge, Noor-

se merk Muuto. In de serie van een loungestoel, een eetkamerstoel, een kandelaar en een kruk is het hout met de hand gesneden en daarna bewerkt met een handzaagmachine. Daardoor is elk stuk uniek. De vormentaal heeft iets traditioneels, maar het kleurgebruik brengt de meubels weer helemaal naar de huidige tijd. www.muuto.com

Toef kleur Het lukt het Deense HAY sinds kort ook Nederlandse ontwerpers te strikken voor een collectie. De initiatiefnemers achter het merk zijn zeer enthousiast over het werk van Scholten en Baijings. Dit Nederlandse duo ontwierp een serie bedlinnen, theedoeken en vloerkleden. HAY wil een langdurige samenwerking met het duo aangaan. De strakke en eenvoudige, maar ook kleurrijke stijl van Scholten en Baijings past feilloos bij het merk. HAY wil design maken met een Deense twist, gekoppeld aan de degelijkheid en innovativiteit van de jaren vijftig en zestig. www.hay.dk

De Scandinavische stijl, wereldwijd populair in de jaren vijftig, staat stevig in de belangstelling. De nieuwe lichting ontwerpers uit het hoge Noorden weet opnieuw een passend en verfrissend antwoord te geven op de vragen van vandaag. door Renske Schriemer en Suzanne Dijkstra

D

oor de opkomende industrialisatie en de afschaffing van het gildensysteem kwamen ambachten en handwerk begin vorige eeuw onder druk te staan. Ook in het hoge Noorden, maar de Scandinaviërs bleven hechten aan hun vakmanschap. Die instelling heeft geresulteerd in iets wat uitgroeide tot de Scandinavische stijl, of Scandinavian Modern. De Scandinavische vaklieden zijn met hun frisse, eigentijdse manier van werken altijd dicht bij hun ambachtelijke traditie gebleven. De stijl – licht (hout), luchtig, met een toef kleur, toegankelijk en duurzaam – bleek een goed antwoord op de problemen van de crisisjaren dertig en de jaren vijftig, toen na de Tweede Wereldoorlog grote behoefte bestond aan eerlijke, bruikbare en opbeurende spullen. Grote namen uit die periode? Al-

var Aalto, Eero Saarinen, Arne Jacobsen, Verner Panton en natuurlijk de huidige gigant Ikea. De Scandinavische stijl is nooit echt weggeweest, maar op dit moment sterker waarneembaar dan ooit. Dat is misschien wel te verklaren uit raakvlakken met het verleden. Het afscheid van de economische crisis en de roep om duurzame, betrouwbare materialen dragen bij aan de opleving van Scandinavian Modern. De uitgangspunten en waarden lijken onveranderd, de namen zijn van nu. Merken als HAY uit Denemarken, Muuto uit Noorwegen en Form Us With Love uit Zweden timmeren aan de weg met licht, luchtig, lokaal geproduceerd en functioneel ontwerp. De wind waait dus opnieuw uit het noorden. Een overzicht van Scandinavische future classics.

Schattenkast

Ragfijn design De ontwerper is Frans, maar ze had heel goed uit Zweden kunnen komen. Inga Sempé presenteerde in februari een tafel en een stoel, genaamd Österlen. Dat deed ze samen met het Zweedse Gärsnäs, dat al sinds 1893 vooral houten meubelen maakt. Ondanks die respectabele leeftijd noemt Gärsnäs zich graag jong, want ‘je krijgt geen kans vast te roesten als je altijd op zoek bent naar de beste manieren om vorm en functie te combineren’.

Het moet gezegd dat de producten van Gärsnäs getuigen van een simpele soberheid die aan trends voorbij lijkt te gaan. Sempé voegde daar haar interpretatie van Scandinavische elegantie aan toe: een stoel van gebogen hout en een bijpassende tafel. Deze meubels Österlen zijn verkrijgbaar in beuken- en essenhout, blinken uit in eenvoud, maar ogen toch ook fris en nieuw. www.garsnas.se

Hoe Scandinavisch wil je het hebben? In de bloeitijd van het Scandinavische design kreeg de jonge ondernemer Ingvar Kamprad een idee dat zou uitgroeien tot een van de grootste meubelhits ter wereld. Met zijn postorderservice voor eigentijdse meubels, efficiënt ontworpen en voor iedereen toegankelijk, was Ikea geboren. Hoewel het woonwarenhuis later wel eens het imago kreeg van ‘wegwerp’ door de lage prijzen en de massaproductie, werkt het bedrijf al sinds de oprichting samen met ontwerpers van naam. Onder anderen Verner Panton ontwierp ooit voor Ikea. De afgelopen jaren presenteerde het bedrijf met enige regelmaat de designercollectie PS, waarin nog meer oog is voor opvallend en innovatief ontwerp. De laatste PS-collectie dateert van 2009. Daaruit stamt de kast Sinka. De ‘schattenkast’ is ontworpen door de Zweedse Ehlén Johansson en gemaakt van het lokaal zeer goed verkrijgbare berkenhout. www.ikea.nl

Prachtige pulp Houd de drie Scandinavische ontwerpers van lamp w101 in de gaten. Het trio Claesson, Koivisto en Rune toonde tijdens de Stockholm Furniture Fair liefst elf nieuwe ontwerpen bij verschillende merken. Met name lamp w101 is bijzonder. De vorm brandt zich met gemak op je netvlies. Maar ook het materiaal heeft een verhaal. Claesson, Koivisto en Rune werkten samen met de Zweedse houtverwerker Södra. Ze maakten de w101 van DuraPulp. Het gevouwen lampje weegt niets, vervuilt nauwelijks en is dankzij de ledverlichting bovendien energievriendelijk. Kortom: heel Scandinavisch. Ook hot is Wästberg, een jongs Zweeds verlichtingsbedrijf dat volgens oprichter Magnus Wästberg tegenwicht biedt aan lichtvervuiling, of het nu gaat om warm ledlicht, het effect van verlichting of de uitstraling van het armatuur. www.ckr.se www.wastberg.com
 

 

  

 

 

Sfeervol genieten e

2 Paasdag open  

Melissa. Met de duizend-en-ĂŠĂŠn mogelijkheden van deze elementen zitgroep met extra hoge rug is iedereen in zijn element. Stoffen hoekbank als opstelling van â‚Ź 2569.- voor â‚Ź 2059,-. Meerprijs hoofdsteun van â‚Ź 129.- voor â‚Ź 99,-.

       

tel. 0570-546464

  

Showroomkeukens Pia Start % 2.595.-

Style Corner % 5.125.-

Primo Olivo % 3.595.-

Ultimo Primo % 4.295.-

Sprint Now % 3.145.-

Granda Forma % 4.549.-

Uitverkoop Castello Land % 4.991.-

Optima Pura % 4.450.-

Basiskeuken Brummen ¡ Vulcanusweg 1 ¡ Brummen Tel: +31 - (0)575-562111 www.basiskeuken-brummen.nl Basiskeuken Deventer ¡ Nieuwstraat 45 ¡ Deventer Tel: +31 - (0) 570-769035 Satin Sol % 4.554.-

Alba Romance % 3.995.-

Zie ook onze geheel vernieuwde website


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto Boven: De witte Cassia van Duravit, gemaakt van het hoogwaardige DuraCeram.

De meeste keukens zijn wit. Maar niet zo wit als de nieuwste trend: van kraan tot werkblad tot accessoires, álles is maagdelijk wit. door Suzanne Dijkstra

K

eukenbladenmaker Cosentino bracht vorig jaar een lijn met zuurstokroze werkbladen op de markt. Zelfs het houtdecor op keukenkastjes komt weer terug. Maar een stuk tijdlozer is de opkomst van compleet wit uitgevoerde keukens. Kijk eens naar de gemiddelde keuken. Vaak is dat er een met witte of vanillekleurige kastjes, een donker werkblad en een chromen kraan. Niets mis mee, want lekker neutraal. Iets langer geleden wilden we massaal een blauwe of groene keuken. In de periode daarvoor was een eikenhouten look heel gewoon. Anno 2011 wordt diep nagedacht over nieuwe kleuren. Zo heeft Brugman Keukens al een knalgele en een roze keuken in de showroom staan. Net zo opvallend is de opkomst van keukens die van top tot teen in het wit zijn uitgevoerd. Niet alleen de kastjes en werkbladen zijn wit, maar ook de apparatuur, kranen en accessoires. Dat kan heel ver gaan. Bijvoorbeeld door zelfs de gootsteen, de blinkende spelbreker in het witte geheel, af te schermen als hij niet wordt gebruikt. Ontwerpers Marconato & Zappa bedachten dat voor de Linea, hun keuken van het merk

Comprex. Hierdoor ontstaat een compleet wit, strak vlak. Het losse paneel kan bovendien als snijplank worden gebruikt. Overigens kan ook de gootsteen zelf worden uitgevoerd in wit. Duravit heeft de Cassia, gemaakt van het hoogwaardige DuraCeram. De sober vormgegeven spoelbak is eenvoudig schoon te houden. Dat geldt ook voor de monoblock gootstenen Integrity van Cosentino. Deze zijn gemaakt van hetzelfde hoogwaardige silestone als de werkbladen van de keuken. Niet genoeg wit? Ook inbouwapparatuur is tegenwoordig in wit verkrijgbaar. Neem de multifunctionele heteluchtoven F610 van Smeg, naar ontwerp van Marc Newson. Prachtig helderwit. Zeer beeldbepalend in de keuken is de kraan. Ook die is er nu in wit. Zo heeft Ikea de eengreeps keukenkraan Ringskär van Mikael Warnhammar in het assortiment. Om het witte plaatje helemaal af te maken, zijn er natuurlijk ook witte accessoires op de markt. Het Deense Bodum heeft veel nieuw, wit keukengerei. Zoals handmixer en citruspers Bistro. Mooi in combinatie met de witte waterkoker Ibis. Wie bovendien het aanrecht wil opleuken, kan de aanschaf van een witte Illy X7 Iperespressomachine overwegen.

Foto’s

Toch een beetje kleur?

Meer weten?

Boven: Witte, eengreeps keukenkraan Ringskär van Ikea.

Wie stiekem toch, heel subtiel, wat kleur aan het witte geheel wil toevoegen, kan kiezen voor ledverlichting in de spoelbak. Bijvoorbeeld van het merk Teka. Met een afstandsbediening is de verlichting in elke gewenste kleur in te stellen.

www.cosentinogroup.net www.ikea.nl www.smeg.nl www.bodum.com www.teka.com

Rechtsboven en -onder: Keuken Linea van Comprex. Het losse paneel is ook te gebruiken als snijplank.


2e Paasdag geopend

Fris & fit

11.00 tot 17.00

Nieuw! Simmer, de Friese frisheid van AVEK

Het best ventilerende bed?

vanaf

€ 34952,0-0

e Won ❅

Gratis t Textielpakk0e,t.w.v. € 50

n

Sla pen

160/180 x

Uw woon- ur de Grutter en slaapadvise

2 Ruim 1000m

slaapplezier

www.beddenhuis.nl

Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571 - 29 06 41

Eliet super prof 2000 HAKSELAAR

Schliesing 210 MX houtversnipperaar

GRATIS parkeren!

Avant ant Knikshovel

Kubota U10-3 mini kraantje

Weteringstraat 7 | 7391 TX | Twello | Telefoon (0571) - 27 17 12

www.overmars-tuinenpark.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Foto Links: De 24/7-collectie van ontwerper Jan des Bouvrie kan dag en nacht buiten blijven staan. Des Bouvrie werkte samen met Design2Chill om deze ‘droomcollectie’ te kunnen maken.

Elke (zomer)avond de kussens van de tuinmeubels naar binnen brengen en ze ’s winters waterdicht opbergen, hoeft niet meer. Want ze zijn in opmars, de gestoffeerde buitenmeubels die bestand zijn tegen weer en wind. Laat de kussens dus lekker buiten, het hele jaar door. door Renske Schriemer

Foto’s Rechtsboven: Gestoffeerde eetkamerstoel 24/7, uitgevoerd in sunbrella. Rechtsonder: Poefje Bonnet van Liset van der Scheer was er al voor binnen, gemaakt van merinowol, maar is er nu ook voor buiten. Onder: Jackets zijn buitenjassen voor de Fatboy, hier in denimlook.

O

ntwerper Jan des Bouvrie leeft op zijn veranda. Op die beschutte plek kun je al gauw buiten zitten. Maar dan liefst wel comfortabel en net zo prettig als ín huis. Dus geen wicker of zittingen van textileen en ander ‘netwerk’, maar échte stof, die ook binnen niet zou misstaan. Om die reden zocht Des Bouvrie toenadering met buitenmeubelbedrijf Design2Chill. De Nederlandse fabrikant legt zich volledig toe op het ontwerpen van gestoffeerde zon-, regen- en sneeuwproof buitenmeubels. De materialen die ervoor zorgen dat deze meubels tegen een stootje kunnen, zijn sunbrella en silverguard. Ook andere bedrijven leveren kussens en buitenmeubelbekleding van die onderhoudsvriendelijke en weerbestendige materialen. Maar bijzonder is wel de techniek die Design2Chill toepast om ook de stiknaden watervrij te maken: met een speciale coating. Des Bouvrie zag in Design2Chill de perfecte partner om zijn ‘droomlijn’ voor buiten te ontwerpen. Inmiddels is zijn eigen veranda ingericht met stoere, witte en donkergrijze banken, effen en met een vette Des Bouvrie-streep, en gestoffeerde eetkamerstoelen. „Mooi hè”, zegt hij, terwijl hij langs de randen strijkt. „Het is toch net of ik ze van binnen naar buiten heb gehaald.” „Ze zijn inderdaad net zo goed voor binnen als voor buiten geschikt”, zegt ook Wendy van Oosteren van Design2Chill. Net als de andere veertig modellen die het bedrijf levert – veel aan hotels, restaurants en clubs, maar ook steeds vaker aan particulieren – zijn de eetkamerstoelen, loungebanken en fauteuils bestand tegen het Hollandse weer. „Je hoeft ze alleen af en toe af te nemen met een doekje. Maar dat moet altijd met meubels die buiten staan. Ze kunnen echt het hele jaar door buiten blijven.” De stoffen, die aanvoelen als normale woonstoffen en niet als een soort plastic, zijn sneldrogend, chloor- en zoutwaterbestendig, roten schimmelwerend, slijtvast, vuilen vlekafstotend en antibacterieel. De meubels in sunbrellastof voelen aan als katoen, maar zijn gemaakt van acryl. Silverguard, een gladder materiaal, heeft meer weg van (nep)leer en heeft vinyl als basis. Goedkoop zijn deze weerbestendige buitenmeubels niet: zo’n 800 euro voor een eetkamerstoel en ruim

2.000 euro voor een bankje. Maar daarvoor heb je dan wel veel gemak, ziet het terras er huiselijk uit én zit je ook buiten op een echte Des Bouvrie. Fatboy, bekend van de zitzakken, heeft de buitenstoffen eveneens ontdekt. Hoewel de zitzak vaak in de tuin en op het terras wordt gezien, was hij daar niet echt tegen bestand. De gewone Fatboy-zitzak voor binnen mag vanaf dit voorjaar wél ongestraft naar buiten, maar dan met een jasje aan. Deze zogenoemde Jackets, gemaakt in samenwerking met het bedrijf Sunbrella, zijn hoezen voor over de zitzak en verkrijgbaar in vijftien kleuren. Voor 129 euro is de zitzak dan tenminste waterafstotend en kleurecht. Overigens leverde Fatboy al langer de Buggle Up. Die zak is eveneens waterafstotend. Het Belgische tapijtenmerk Casalis heeft onder de naam Bonnet al enkele jaren succes met gebreide poefs van Liset van der Scheer. Vanaf dit voorjaar wordt de lijn uitgebreid met Bonnets die net zo leuk zijn als die voor binnen, maar die je zonder risico ook mee in de tuin sleept. De met polystyreenballetjes gevulde poefjes zijn voorzien van gebreide, afneembare en wasbare mutsen. Misschien niet zo warm en zacht als de Bonnets voor binnen die van merinowol zijn gemaakt, maar op het oog net zo stijlvol en ongeveer even duur met prijzen rond de 350 euro per poef. Hoewel deze zakken en poefjes dus net zo goed binnen als buiten kunnen staan, zijn het nog geen specifieke tuinmeubelen. Maar niet getreurd: de tuinmeubelbranche doet ook mee aan deze trend. Let bij aankoop wel op of de kussens ook waterdicht zijn, niet alleen waterafstotend. Of dat ze, in dat laatste geval, het water tenminste afvoeren en sneldrogend schuim bevatten. Vaak prijkt in de reclame het woord ‘waterafstotend’, maar blijkt dat toch iets anders dan waterdicht.

Meer weten? www.design2chill.nl www.casalis.be www.fatboy.nl


Foto’s Links: Floatbad Nahho, voor heerlijk gewichtsloos drijven. Onder: Stoomcabine St. Trop van Duravit, ontworpen door Philippe Starck.

Even snel douchen is er niet meer bij in de badkamer van nu. We willen een kuuroord in huis. Hoe die welness-oase er uit moet zien, leer je door goed te plannen en speciaalzaken te bezoeken, bij voorkeur een waar je kunt proefbadderen. door Suzanne Dijkstra

W

ellness is tegenwoordig het sleutelwoord in de sanitairbranche. Sinds de opkomst van de regendouches maken we de badkamer steeds luxer. Met stoomcabine, toiletbril met bidetfunctie, een overdadig XL-bubbelbad met jetstream en een douche met ingebouwde zonnebank en infrarood kan de beautyfarm wel opdoeken. Wie ook een luxe badkamer wil, kan het best eerst een verlanglijstje maken met wensen voor de badkamer. Bezoek daarna een aantal sanitairspeciaalzaken en laat eventueel door een vakman een ontwerp maken met een logische indeling. Bepaal vooraf ook een budget, want wie eenmaal verslingerd raakt aan luxe in de badkamer ziet snel de bodem van de portemonnee. Denk ook aan de toekomst (bijvoorbeeld kleurstelling van de tegels, maar ook een eventuele wens tot gezinsuitbreiding), want een badkamer gaat al snel een jaar of tien, vijftien mee. Handig is dat sommige sanitairzaken de mogelijkheid bieden de producten eerst te testen. Neem bijvoorbeeld een proefdouche of badder bij de leverancier van luxe sanitairproducten. Dat kan op afspraak bij onder meer Cleopatra in Westknollendam (Zaanstad) en de showroom van Duravit in Den Bosch. Inspiratie nodig voor je eigen welness-oase? Wij zetten een paar uitgangspunten op een rij.

Douche

Foto’s Boven: Grohe heeft de Rainshower in het assortiment. Rechts: De Aqua Clean van Geberit met ingebouwde bidetfunctie.

De douche wordt steeds groter en geavanceerder. Een beetje badkamer heeft een inloopdouche, een grote douchekop en/of een stort- of regendouche aan het plafond. Wie een stapje hoger wil, breidt de douche-installatie uit met stralen aan de zijkanten en hydromassage. Een andere optie is om een hoofddouche met ingebouwde verlichting te kopen. Grohe heeft bijvoorbeeld de Rainshower en Hansgrohe de Raindance AIR. Er zijn ook royale douchebakken waarin je comfortabel samen kunt douchen, zoals inbouwdouchebak Chezza van Sealskin. Wie juist weinig ruimte in de badkamer heeft, zal blij zijn met de gloednieuwe Open Space van Duravit. Klap na gebruik de wanden van de douchecel naar binnen, zodat een ruimtelijk effect ontstaat. Sommige andere douches zijn ware

computers. Op een speciaal paneel kan de gebruiker individuele douchewensen instellen als watertemperatuur en muziek. Onder meer de Rainbrain van Hansgrohe biedt deze mogelijkheid. Hij onthoudt bovendien voorkeuren, zodat de gebruiker een volgende keer niets opnieuw hoeft in te stellen.

Bad Badderen is een ultieme vorm van ontspanning. Het ligbad van tegenwoordig is voorzien van allerlei nieuwe snufjes, zoals ledverlichting en aansluiting voor muziekspelers. Floatbad Nahho van Duravit kan tot de rand worden gevuld, zodat het heerlijk gewichtsloos drijven is in de badkuip. Een waterinloop voorkomt overstromingen in de badkamer. Ook pure verwennerij is een badkuip met whirlpoolfuncties. Een spasysteem blaast warme lucht in het bad via de bodem, het hydrosysteem spuit waterstralen via jets in het bad. Er is ook een combinatie van beide systemen mogelijk. Ligbaden zijn verkrijgbaar in diverse vormen en afmetingen. Bijvoorbeeld één die geschikt is om samen in te liggen of een ovaal bad om vrij in de ruimte te zetten. De huidige baden worden gemaakt van materialen als plaatstaal en acryl. Staal is solide en goed te recyclen, terwijl acryl beter warmte vasthoudt. Tip: baden kost meer water dan

Trends - Kleine wastafels en badkamermeubels met designlook die doen denken aan de meubels in de zitkamer, zijn populair. Bijvoorbeeld het eikenhouten meubel Esplanade van Duravit. - Het doucheputje is uit. Kies voor de easydrain. - Een open badkamer in de slaapkamer is trendy, maar niet praktisch. In de slaapkamer is het koel, terwijl het in de badkamer warm moet zijn. Bovendien is al dat vocht niet handig in de omgeving van een matras. - Wastafels zijn minder diep dan vroeger, omdat ze alleen worden gebruikt voor opfrissen en tandenpoetsen.

douchen. Hoe kleiner het bad, hoe minder water en energie nodig is. Isoleer het bad, zodat het water langer warm blijft.

Toilet Hoewel het in veel culturen uit het oogpunt van hygiëne de normaalste zaak van de wereld is om na toiletgebruik met water te reinigen, worden wij er nog een beetje giebelig van: de wc met ingebouwde bidetfunctie. Toch bieden steeds meer merken er een aan. Zoals Duravit met zijn SensoWash, ontworpen door Philippe Starck. Deze wc-bril heeft een ingebouwde waterstraalfunctie, zittingverwarming, een luchtföhn en afstandsbediening. Of kies voor de Aqua Clean van Geberit. Deze bril past ook op elk toilet. Een compleet toiletsysteem kopen, kan natuurlijk ook. Verbouwen is daarvoor niet nodig, wel moeten een water- en een elektriciteitsaansluiting aanwezig zijn.

Luxe Maak het wellnessgevoel af met extra snufjes. Bijvoorbeeld een stoomdouche. Stoom zorgt voor een diepe reiniging en een betere doorbloeding. Bovendien is stomen ontspannend. Door het groeiende assortiment van complete cabines en losse elementen kan in bijna elke badkamer worden gestoomd. Kies bijvoorbeeld voor de St. Trop van Duravit of de Body+Soul van Artweger. Nog meer luxe? Breid de douche uit met een infraroodfunctie of zonnebank. De Sunshower Combi van Sunshower kan in de bestaande douche worden geïnstalleerd. Door het heldere licht wordt het gevoel van een zonnige stranddag opgeroepen. Bovendien kunnen blessures worden voorkomen dankzij de warmte van de infraroodstralen.

Meer weten? www.duravit.nl www.hansgrohe.nl www.grohe.nl www.geberit.nl www.cleopatra.nl www.sealskin.nl www.artweger.at www.sunshower.nl


d e s t e n to r 13 APRIL 2011

Luiken Al jaren populair in de ons omringende landen en inmiddels bezig aan een opmars, met name in de grensprovincies. Gewone rolluiken hebben als pre dat ze niet alleen zonlicht weren, maar ook inbrekers buiten de deur houden. Anderzijds geldt dat luiken het interieur erg donker maken. Wie kiest voor draaiende luiken, kan deze voorzien van shutters. Daarmee kan de hoeveelheid buitenlicht die het interieur bereikt, worden aangepast. Voorbeeld hiervan is de ThreeRoll van Lumenguard.

Uitvalscherm Als in de jaren zeventig de woningnood wordt aangepakt met de bouw van duizenden doorzonwoningen, worden deze vaak uitgerust met dit zonnescherm, meestal in de kleur oranje. Het scherm is handmatig te bedienen en rolt boven het raam op.

Sunscreens Deze vlakhangende zonneschermen die zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde van het raam kunnen worden geplaatst, hebben als voordeel ten op zichte van standaard rolluiken dat je in huis minder het gevoel hebt opgesloten te zitten.

Zaten we twintig jaar geleden in de zomer nog massaal achter oranje, handbediende zonneschermen, tegenwoordig is de keuze enorm. Van elektrische zonweringen met knikarmen tot uit het buitenland overgewaaide shutters. Een overzicht.

Knikarmscherm Moderne variant van het oude zonnescherm, veelal elektrisch. Aan de zijkant van het raam lopen geen stangen naar de voorkant van het scherm, zodat de ruimte eronder vrij blijft.

door Cor-Peter Pasma

Zonnezeil Hippe trend die is overgewaaid uit warme landen als AustraliÍ. Zonnezeilen worden daar vooral gebruikt om auto’s in de schaduw te kunnen parkeren. Dankzij de prijs (vanaf 40 euro) en de eenvoudige installatie is in ons land vooral het driehoekszeil populair. Nadeel is wel dat het zonnezeil, vanwege het permanente karakter (ophangen in de lente, verwijderen in de herfst), op donkere dagen het licht uit het huis kan wegnemen.

Markiesscherm De klassieker onder de zonneschermen. Door de ronde vorm eigenlijk alleen geschikt voor ramen met een wat kleinere diameter. Staat garant voor een landelijke, klassieke uitstraling.

Golfzeilen In navolging van het zonnezeil wint het golfzeil terrein. Voordeel is dat golfzeilen een groter oppervlakte bestrijken en aan de kant kunnen worden geschoven. Nadeel is dat een frame moet worden gebouwd om het doek langs te kunnen schuiven.


Kijk voor meer informatie over tuinieren op www.destentor.nl/huisentuin

Donderdag 14 april gesloten

NU WEER VOLOP TUINPLANTEN AANBIEDING

BEUKENHAAG 10%KORTING

Meer informatie? Kijk op onze NIEUWE WEBSITE www.vanoostenstaphorst.nl

t/m 16 april

DIVERSE HOOGTES Verder vindt u bij ons een grote sortering coniferen, bomen, heesters, klimplanten, hagen, etc.

Sprakelhorstweg 6a Staphorst tel. 0522 - 46 15 04 W W W. VA N O O S T E N S TA P H O R S T. N L

Ten Hoven Boomkwekers

Bomen kweken met respect voor de natuur! Direct resultaat met VOLWASSEN BOMEN, FRUITBOMEN EN HAAGPLANTEN Voorjaarsaanbieding (prijzen beginmaten) Leilindes € 45,= Vruchtbomen hoogstam € 22,50 Taxus, Laurier, Coniferen € 3,= Beuk en Haagbeuk € 0,75

Vakmanschap sinds 1933 www.vandenberghoverniers.nl info@vandenberghoverniers.nl

Bomen in bakken

www.tenhoventuinen.nl Bezorgen en/of aanplanten mogelijk. Advies op locatie? Bel 055-5225322 Kwekerij: Zwolseweg 580 APELDOORN Verkoop en advies vr-za 9-16 u

Special Wonen & Tuinen regio Deventer 2011  

De Stentor Wonen & Tuinen 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you