Page 1

De officiĂŤle Sinterklaaskrant van Deventer

Dit is een uitgave van Stichting Stichting Algemene Algemene eD Deventer eDeventer ev ven entteeerr SSinterklaas inSinterklaas in Commissie Commissie


Roemar is de kleinste ambachtelijke koffiebranderij van Nederland. Wij zoeken en branden bijzondere koffies. Voor de horeca maar ook voor thuis maken wij speciale melanges. Verder hebben wij ook een heel mooi assortiment van thee zowel zakjes als los. Nieuw zijn de trendy en kwaliteits wijnen die we in huis hebben. Wijnproeven doen we ook.

Grote Overstraat 29 7411 JA Deventer 0570-613704 www.lakemme.nl

Natuurlijk kunt U bij ons terecht voor leuke kadootjes.

KOFFIE & THEE ROEMAR KOFFIEBRANDERIJ Walstraat 39 en 45 7411 GJ Deventer 06 4227 0957 www.roemarkoffiebranderij.nl

Bijzonder zijn de koffie of thee proeverijen waar U uitleg krijgt over het hoe en wat van koffie of thee onder het genot van een aantal kopjes

Aandacht voor uw ogen,

www.schuilingoptiek.nl Nieuwstraat 10 • 7411 LL Deventer • Tel. 0570 612984 • info@schuilingoptiek.nl

NU AL ZO’N 125 WINKELS IN NEDERLAND

KRAS MEE EN WIN EEN THEATERMIDDAG VOOR TWEE

SINDS 1973 GEVESTIGD TE DEVENTER

AL 5 JAAR GRAAG GEZIEN!

T/M 31-12-’10 ZIE OOK ACTIEVOORWAARDEN

BIJ IEDERE ING BESTED TU G N ONTVA SA R K EEN KAART


Deventer traditie

S

de scholen de kinderen vrij moeten geven tot 12.00 uur. Misschien past dit niet meer in deze tijd, met veel werkende vaders en moeders en een 24 uurs-economie. Ook de vele studiedagen dragen daar niet aan bij. De viering van Sinterklaas is hét evenement van Nederland, zowel voor kinderen als ouderen. Zo gauw de intocht in Deventer op een zaterdag is , zoals vorig jaar, staan de Wellekade en de route van de optocht vol met kinderen, ouders en grootouders. Een genot om naar kijken. Volgend jaar valt 5 december op een maandag en dat betekent dat alle winkels dicht zijn, en er vrijwel geen kinderen langs de route staan, laat staan op het Pietenplein. Momenteel zijn wij de scholen in de stad Deventer aan het bezoeken of er een mogelijkheid is om de kinderen elk jaar vrij te geven tot 12.00 uur. De Sinterklaas-commissie zal zich dan gaan beraden, treedt in overleg met Burgemeester en Wethouders en zal na gesprekken met de scholen bekijken of we de traditie voortzetten, of dat het beter is om de intocht te laten plaatsvinden op de zaterdag voor 5 december. Alle kinderen krijgen dan wel de mogelijkheid om de intocht mee te maken. Het is een feest mét, maar vooral vóór de kinderen. Bij deze bedank ik alvast alle vrijwilligers, commissieleden, Gemeente Deventer , politie, de financieel ondersteunende bedrijven en de Vrienden van Sinterklaas. Ik wens u mede namens de stichting ADSC, een feestelijke intocht en een hele gezellige pakjesavond toe op 5 december.

interklaas komt dit jaar aan op zaterdag 4 december. Traditioneel zou de Goedheiligman aankomen op zondag 5 december, maar de zondag is voor de bisschop een rustdag. Buiten de traditie dat Sinterklaas altijd aankomt op 5 december, waren er ook nog vele andere tradities die inmiddels zijn verdwenen. Tot zo‘n 15 jaar geleden waren de scholen nog druk met het organiseren en hielpen de schoolhoofden zelf mee om de intocht tot een groot feest te maken voor de kindertjes. Met bussen werden de kinderen vervoerd naar de Kapjeswelle om de intocht mee te maken. Er werden zelfs musicals op de plank gebracht en films vertoond en daarna kwam de Sint op school. Dit alles is verleden tijd maar de traditie van 5 december zou eigenlijk niet mogen verdwijnen. Echter, ook deze traditie staat onder druk. Het is gebleken dat de laatste jaren, op de doordeweekse dagen, er steeds minder kinderen naar de intocht komen. De reden hiervan is, dat de kinderen veel te vroeg weer op school moeten zijn om daar het sinterklaasfeest te vieren. De ene school geeft geen vrij en andere maar tot 10.00 uur. Dan zijn er ook nog wat scholen die de ruimte geven tot 10.30 uur. Om de gehele intocht mee te maken, en ook nog gebruik te kunnen maken van het Pietenplein op het Grote Kerkhof, zouden

Peter van Wezenbeek Voorzitter Stichting ADSC

Programma 4 december

Sint vraagt aandacht voor de KanjerKetting

La ng eB iss ch op str aa t

t Str om ark

Grote Kerkhof

We llep

11.10 uur: Sinterklaas begeeft zich onder de kinderen en gaat samen met hen genieten van de activiteiten op het Pietenplein en in de Grote Kerk.

Aankomst Sinterklaas om 10.00 uur aan de Verlaagde Wellepad

13.00 uur: Einde activiteiten op Pietenplein en in de kerk

As se ns tra at

poo

11.00 uur: Aankomst Sinterklaas en optocht op het Grote Kerkhof. Burgemeester Heidema spreekt de goedheiligman toe.

12.00 uur: Sinterklaas gaat in optocht op weg naar de kinderen in het Deventer Ziekenhuis.

Brink

rt

Om 11.00 uur ontvangst op bordes van het stadhuis

Gr ot eO ve rst raa t Klei ne O ver str aat

ad

Zan d

10.30 uur: De optocht door de binnenstad begint.

Grot e Poot

at tra ps

10.00 uur: Sint Nicolaas komt met zijn gevolg aan wal, de kanonnen knallen, de bazuinen schallen en de kinderen zingen het hoogste lied. 10.10 uur: Sinterklaas wordt kort welkom geheten door de burgemeester en daarna gaat Sinterklaas de handen van vele kinderen schudden op de Welle.

o ch iss

Lamme van Dieseplein

9.30 uur: De activiteiten op het Pietenplein en in de grote kerk beginnen, de gezelligheid in Deventer begint dan al lekker op stoom te komen.

Keiz e

B rte Ko

9.00 uur: Het feest op de Verlaagde Wellekade begint. Zanger Mark van Veen zingt met de kinderen Sinterklaas toe. De presentatie bij de intocht is in handen van Ria Mol. 9.10 uur: De armada van boten vol met Zwarte Pieten legt aan. Natuurlijk is burgemeester Heidema aanwezig om de goede Sint in Deventer te ontvangen.

rstra at

8.15 uur: De vlaggen worden aan de Deventer toren gehangen ten teken dat het feest doorgaat.

We lle

IJssel

Heel triest maar waar: sommige kinderen vieren dit jaar misschien voor het laatst sinterklaas. Ze zijn ongeneeslijk ziek. Sinterklaas heeft zich hun lot aangetrokken, als dat van álle zieke kinderen. Om die reden gaat hij ook elk jaar naar het Deventer Ziekenhuis. Verderop in deze bijlage kunt u daar van alles over lezen. Sint constateert dat veel grote en kleine mensen voor 5 december iets aan Sinterklaas vragen. „Ik wil aan al die mensen vragen om eens op www.vokk.nl van de Vereniging Ouder Kinderen en Kanker te kijken. Als we met elkaar een kraaltje voor onze rekening nemen dan ontstaat er een enorm snoer. De gedachte daaraan maakt Sint blij.” De harde realiteit is dat elk jaar zo’n 550 kinderen tot 18 jaar een vorm van kanker krijgen in Nederland. Dat zijn tien kinderen per week. Ruim 70 procent van de kinderen met kanker geneest gelukkig. De VOKK zet zich in voor een toekomst van deze kinderen. Zij steunen kinderen, ouders en gezinnen door middel van persoonlijk contact, voorlichting en belangenbehartiging. Met verschillende activiteiten, zoals voorlichting, groepsgesprekken en steun ná de ziekte. Om de kinderen in elke stap van hun ziekte te steunen, beloont de VOKK kinderen met de zogeheten KanjerKetting. Bij elke behandeling krijgen ze een kraal om aan hun ketting te rijgen. Elke kraal is verbonden aan een bepaalde ingreep, chemokuur, prikken, spoedopname, scan, operatie of haarverlies. Ook zijn er kralen voor een supergoede of superslechte dagen. De ketting vertelt de persoonlijke geschiedenis van een kind. Ze krijgen de kralen in het Kinderoncologische Centrum waar ze onder behandeling zijn. Voor behandelingen in het ziekenhuis dicht bij huis is er een spaarkaart. Daarmee kunnen zij bij het eerstvolgende bezoek aan het Kinderoncologisch Centrum hun kralen ophalen. Kinderen vinden de ketting leuk en mooi, maar de KanjerKetting biedt ook steun tijdens de ziekte. Kinderen gebruiken de ketting om hun verhaal uit te leggen aan opa’s en oma’s, ooms en tantes, vriendjes en klasgenootjes.


Aandacht voor uw ogen,

www.schuilingoptiek.nl Nieuwstraat 10 • 7411 LL Deventer • Tel. 0570 612984 • info@schuilingoptiek.nl

De Whishbone-bike: 3 in 1 - Sint shopt bij Petito!

● Emma Bridgewater ● PIP collectie ● Het mooiste bed- bad- en tafellinnen ook speciale maten ● Grote collectie badjassen Nieuwstraat 32, 7411 LM Deventer Tel.: 0570 - 619 429

www.beddenhuis.nl Oorknoppen € 49,00 Hanger € 39,00 Ring € 39,00 Jubileumaanbieding: Bij aankoop van deze zilveren oorknoppen en hanger krijgt u de ring gratis.

de Grutter Slapen en Wonen Uw woon- en slaapadviseur A.P. Dijk en Zn. Nieuwstraat 47-49 Deventer tel. 0570-612897

Ook voor donsdekbed op maat! www.donsatelier.nl Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571-290641 GRATIS parkeren!

Nieuw in Deventer: broodjeszaak de Vlinder De stoofpot in Deventer is een gezellige winkel, boordevol leuke en handige artikelen. Voor de hobbykok, thuisgebruik maar ook voor de professionele kok. Ook voor relatie geschenken kunt u bij ons terecht. Voor een persoonlijk en goed advies bent u welkom in onze winkel.

De broodjeszaak voor ovenvers ambachtelijk belegde broodjes. De Vlinder onderscheidt zich door puur en eerlijke producten aan te bieden. Wij schenken fairtrade koffie en thee. Graag tot ziens in onze winkel. Ons adres is: Nieuwstraat 60, 7411LN Deventer Geopend van dins. t/m zat. 10.30 - 16.30, do. tot 19.30 www.broodjeszaakdevlinder.nl

Afvallen Afvallen zonder zonder dieet! dieet!

van  579,-

Twello: maandag 18.45 en 19.45 uur Rijksstraatweg 173 Twello (tandartspraktijk) Blijvend gewichtsverlies 1e CURSUSAVOND GRATIS tegen inlevering van deze advertentie geldig t/m januari 2011! Informatie: 0 652 305 652KITCHENAID ARTISAN S-Consulting Eske Stoetman (Epe, Nunspeet,Twello)

voor  499,-

Grote Overstraat 77 Deventer T 0570-607271 F 0570-618473 info@stoofpot.com www.stoofpot.com

NU AL ZO’N 125 WINKELS IN NEDERLAND


Kies je cadeau bij ‘simpele’ dorpsjongen door Paolo Laconi

H

ij zag hoe bedrijven veel energie verspilden aan het organiseren van het sinterklaasfeest voor hun personeel en dacht: dat kan ik veel beter en efficiënter. Hij ontwikkelde de webwinkel kies-je-kado.nl en gelooft heilig in zijn nieuwe formule. ,,Mijn webwinkel is een uitkomst voor P&O-afdelingen.’’ In Lettele kent iedereen Erwin Kleine Koerkamp, eigenaar van de Firma Roesink. Sinds jaar en dag is zijn dorpswinkel een begrip in het dorp op de Letteler es. Allerlei artikelen heeft hij voor de Lettelenaar in huis, maar zijn ondernemershart zei hem verder te denken dan het Sallandse dorp. En dus bedacht hij een webwinkelformule waarmee de markt van sinterklaasfeesten bij bedrijven voor het veroveren ligt. Dat ging zo: ,,Als je in een klein dorp als ondernemer wilt overleven, heb je niet genoeg aan alleen een winkel’’, legt Kleine Koerkamp uit. ,,De winkel kabbelt voort, ook al heb je het niet breed en mis je op zeker moment de uitdaging. Ik ben toen gaan nadenken en al snel kwam ik op

het idee om de organisatie van sinterklaasfeesten bij bedrijven op me te nemen.’’ Voor P&O-afdelingen is het organiseren van het sinterklaasfeest voor hun personeel een enorme klus, zo dacht Kleine Koerkamp. Ouders en kinderen krijgen een honderden pagina’s dikke gids van de grote speelgoedketens, noteren hun favoriete cadeaus op een wensenlijstje en leveren deze in bij de organisatie van het feest. Medewerkers struinen vervolgens speelgoedwinkels af op zoek naar de juiste cadeaus. ,,Het is tijdrovend en totaal niet efficiënt’’, vertelt Kleine Koerkamp. ,,P&O-afdelingen zijn dagen bezig met het organiseren van hun Sinterklaasfeest. Dat kan veel slimmer. Daarom heb ik een webwinkel ontwikkeld. Bedrijven hoeven mij alleen nog maar een lijstje met namen, e-mailadressen, het aantal kinderen en het budget per kind te leveren. De rest regel ik voor ze.’’ Iedere medewerker kiest vervolgens uit het duizend artikelen tellende assortiment van de webwinkel een cadeau. Ook geven ze aan of hun kind een gesprekje wil met de Sint en vullen ze een leuke anekdote in. Met deze informatie maakt Kleine Koerkamp een sinterklaasboek. Als alle bestellingen zijn gedaan, pakt de ondernemer de cadeaus in en levert ze sa-

men met het sinterklaasboek af bij het bedrijf. ,,Zo neem ik de organisatie alle zorg uit handen en is het bedrijf bijna geen tijd kwijt aan het organiseren van zijn sinterklaasfeest.’’ Volgens de speelgoedhandelaar is dat niet het enige voordeel van zijn formule. ,,Het budget kan niet worden overschreden, alle kinderen krijgen cadeaus van gelijke waarde en ik lever gegarandeerd het bestelde artikel.’’ De webwinkelformule werpt inmiddels vruchten af. Rabobank Salland, bouwbedrijf Van Wijnen en Ernst & Young behoren tot de klantenkring. ,,In het begin was het klantenwerven wat onwennig’’, zegt Kleine Koerkamp. ,,Dan kwam ik als simpele dorpsjongen grote bedrijven vertellen dat het organiseren van hun sinterklaasfeest sneller en efficiënter kan. Maar het werven gaat me steeds beter af. Ik heb hoop dat kies-je-kado.nl uitgroeit tot een groot succes.’’

Paniek Ons vertrouwen in en enthousiasme over Sinterklaas is rotsvast. Ik kom uit een groot gezin en toen er eenmaal kleinkinderen en later ook achterkleinkinderen waren, wist mijn moeder via de scouting altijd een afspraak voor een bezoek van Sinterklaas te regelen. De Sint kwam voor de kleine kinderen, maar wist nog zoveel over de jeugd van de inmiddels volwassen ouders en jonge grootouders dat het bezoek een feest voor jong en oud was. Het was mijn taak om Sinterklaas te ontvangen, de pieten te wijzen waar de cadeaus stonden en Sint nog een

bladzijde voor zijn boek aan te reiken. Op een dag vroeg Sint aan mij voor hoeveel mensen hij kwam. Ik zei ‘een stuk of 8’. Toen Sint de kamer in kwam en naast deze kinderen nog 40 volwassenen en grote kinderen zag, raakte hij in paniek. Hij liet de kleintjes bij zich komen en vertelde hen dingen die beter bij een ouder neefje of nichtje pasten. Hij zei heel verkeerde dingen tegen een kind dat op het randje van geloven balanceerde. Na een benauwd half uurtje liet Sint een geschokte familie achter. Ik had een nep-Sinterklaas binnen gelaten! Gelukkig kwam een jaar later de echte weer. Riekie de Vrieze, Deventer


www.hogeramen.eu - grote overstraat 48-53

Juwelier â—? Horloger Sinds 1886

E

en bri e keuz ljant

e

Nieuwstraat 14 - Deventer - 0570 613414 www.vanderlindenlingerie.nl

Lange Bisschopstraat 42-44 7411 KM Deventer


De magie van Sinterklaas in het ziekenhuis door Ingrid Willems

Z

e noemt het zonder aarzelen het hoogtepunt van het jaar. De komst van Sinterklaas naar de kinderafdeling en de afdeling neonatologie van het Deventer Ziekenhuis, aansluitend aan de intocht. Een traditie die niet meer weg te denken is. ,,Het heeft elk jaar weer iets magisch, de periode van Sinterklaas en zijn komst hier.’’ Pedagogisch medewerker Anke Kraaijenzank van het ziekenhuis is inmiddels acht jaar nauw betrokken bij de ontvangst van Sinterklaas. Nadat de goedheiligman is aangekomen met de boot en de optocht in de binnenstad heeft voltooid, spoedt hij zich met zijn hoge leeftijd richting het ziekenhuis. Er komt veel bij kijken om zijn komst mogelijk te maken, weten Kraaijenzank en communicatiewoordvoerder Rob van Putten uit ervaring. ,,Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Voorheen hadden we een gezamenlijke happening in de speelkamer. Dat kon ook omdat kinderen doorgaans langer in het ziekenhuis verbleven. Nu is de verblijftijd korter, kinderen gaan zo-

dra het kan naar huis. We streven er naar zoveel mogelijk kinderen met Sinterklaas thuis te laten zijn. Dat betekent dat de kinderen die hier wél liggen toch vaak wat zieker zijn. Voor die kinderen is een bijeenkomst met Sinterklaas in de speelzaal toch een beetje te druk. Daarom bezoekt Sinterklaas de kinderen nu individueel. Het is in de loop der jaren dus een stuk individueler geworden, maar de ervaringen zijn goed.’’ Kraaijenzank weet dat er tijdens de sinterklaasperiode altijd een positieve spanning op de afdeling heerst. ,,Kinderen kijken er naar uit. De magie van Sinterklaas blijft groot. Zelfs oudere kinderen, die al lang niet meer in Sinterklaas geloven, kijken vol spanning uit naar zijn komst. Ik kan me bijvoorbeeld nog een zestienjarige stoere jongen herinneren. Hij keek weken uit naar de komst van Sinterklaas en kreeg bier. Dat was wel met zijn ouders overlegd hoor. Die jongen was heel geluk-

Sinterklaas wordt in de hal van het Deventer Ziekenhuis ontvangen. Het personeel kijkt toe. kig. En ja, natuurlijk mogen de kinderen als hun gezondheid dat toelaat lekker snoepen op 5 december.’’ Voor Kraaijenzank is de komst van Sinterklaas altijd een hele logistieke operatie. ,,We kopen bijvoorbeeld voor alle kinderen een cadeautje. Dat moet wel passen bij de leeftijd van het kind. Als er op de dag ook broertjes en zusjes meekomen moeten daar ook cadeautjes voor zijn. We vragen dat aan de ouders. Sin-

Pedagogisch medewerker Anke Kraaijenzank en communicatiewoordvoerder Rob van Putten.

terklaas komt hier meestal vóór 5 december een kijkje nemen. Dan nemen we met hem door welke kinderen hier liggen en wat ze mankeert. Op de dag zelf loop ik met Sinterklaas mee en vertel ik hem altijd welk kind

er in de kamer ligt. En natuurlijk komt het ook voor dat een kind vlak voor de komst van Sinterklaas is opgenomen. Dan moeten we nog snel een cadeautje kopen.’’ Zodra Sinterklaas in Neder-

land aankomt begint de kinderafdeling met het aanbrengen van versieringen. ,,De hele afdeling ademt Sinterklaas. En kinderen mogen twee keer hun schoen zetten. Het is elk jaar weer een feest.’’

Lijfarts houdt Sint in topvorm

D

e Sint bezoekt sinds oudsher (de kinderafdeling) van het Deventer Ziekenhuis. De Sinterklaascommissie, die de Sint helpt met het organiseren van de intocht, vergadert gedurende het jaar regelmatig en het Deventer Ziekenhuis stelt daarvoor al sinds jaar en dag een vergaderruimte beschikbaar. Na de enerverende intocht via de IJssel, de ronde door de stad en het bezoek aan het ziekenhuis, vindt voor de Sint en zijn gevolg tot slot in het Ziekenhuis een afsluitende maaltijd plaats. Sinds 2 jaar is huisarts Pieter Kapsenberg de ‘lijfarts’ van de Sint. Hij neemt in die hoedanigheid zitting in de Algemene Deventer Sinterklaas Commissie. Vorig jaar was de 150e intocht van de goedheiligman. Kapsenberg volgde huisarts Jan Willem Holthuis op die de functie van lijfarts gedurende ongeveer een decennium bekleedde. Daarvoor was internist J.B. Scholten de lijfarts, hij nam deze functie in 1965 over van zijn vader, G.J. Scholten die een algemeen bekend huisarts in Deventer was, met als bijnaam de Ooievaar, omdat hij vele Deventer kinderen op wereld heeft gezet. Scholten was al vanaf 1934 de lijfarts en was ook een periode waarnemend voorzitter van de Sinterklaascommissie. Tot 1934 was huisarts A. van Delden de lijfarts. De lijfarts van Sinterklaas is een bijna even oud instituut als Sinterklaas zelf. De belangrijkste functie is natuurlijk om Sinterklaas in de week voor zijn aankomst in goede conditie te houden. Sinterklaas belde wel eens met de lijfarts als hij griep had, en dan voor de zekerheid penicilline moest hebben. Op de dag van de intocht zelf is de tocht om zeven uur in de ochtend naar de Lebuïnustoren onontbeerlijk. Daar moet de dokter zijn vinger in de lucht houden en voelen of het weer geschikt is. Daarna kan de vlag worden uitgestoken als teken dat de intocht doorgang kan vinden.

Aanrijding Zo’n acht jaar geleden speelden mijn dochter en ik voor Zwarte Piet en Sinterklaas bij mensen aan huis. Ik had op 5 december net circa drie weken een nieuwe auto. Mijn toenmalige schoonzoon reed ons die avond naar de diverse adressen. Zo hadden wij ook enkele adressen op de Deventer wijk de Vijfhoek. Het was omstreeks 7 uur ‘s avonds, wij moesten stoppen voor de spoorwegovergang bij station Colmschate. Wij stonden net stil, toen wij van achteren werden

aangereden. Mijn schoonzoon stapte uit om te kijken of en wat de schade was. Terwijl hij met de tegenpartij stond te praten, stapte Piet ook uit en ging zich er mee bemoeien en als klap op de vuurpijl kwam even later Sint ook nog uit de auto. De tegenpartij keek zeer verbaasd. Wij hadden geen schade, want hij was tegen de trekhaak gereden. Het geheel liep met een sisser en een handjevol pepernoten af. Jan Jonkman Epse


Sfeervolle & Fairtrade kado’s koopt de Sint in de Wereldwinkel.

Wereldwinkel Deventer Nieuwstraat 56

PIZZA’S - SCHOTELS - SHOARMA PASTA’S - BROODJES - SNACKS

de ZANDWEERD

EETPARADIJS www.eetparadijs.com

DINSDAG

‘KAPSALON’

WOENSDAG

Keuze uit: • Shoarma • Kip • Royal: shoarma of kip, (champignon, paprika, ui) • Paradijs: kip en shoarma

ALLE

PIZZA’S

 6,00

Alle gerechten incl: Patat, sla, knoflooksaus, sambal en kaas

ALLE SCHOTELS

 2,00 KORTING

Uw goede smaak is onze kwaliteit De lekkerste KAPSALON in DEVENTER, een heerlijkovengerecht!

BEZORGLIJN 0570 - 60 1111

bezorging van 16.00 - 24.00 uur maandag gesloten

Prettig geholpen... Bij ons kunt u heel gemakkelijk een proefrit maken met een nieuwe Daihatsu of met één van onze vele jonge gebruikte auto’s. Maak nu online een afspraak voor een proefrit. Wij hopen dat u straks ook zegt: ‘Dat is nog eens prettig geholpen!’

vigatie

Audi A4 1.8 T Avant Na

Volvo V70 Edition RTI

tionwagen, april 2005, Benzine, Sta , 124.707 km 163 pk, handgeschakeld

, navigatie, september 2005, Benzine roofrails, stationwagen, trekhaak,

BOVAG GARANTIE

€ 17.600

BOVAG GARANTIE

€ 16.950

De zekerheid van Bosch Service Of het nu gaat om reparatie en onderhoud voor uw huidige auto, of de zoektocht naar een nieuwe: bij Bouwman bent u aan het juiste adres. Bosch Car Service. Verrassend betaalbaar!

www.autobedrijf-bouwman.nl SMEENKHOF 6, COLMSCHATE TELEFOON: (0570) 62 31 74

OFFICIEEL DAIHATSU DEALER & CARWASH DEVENTER


Brouwer Keukens

Uw keuken is onze zorg!

Waarom Brouw er Keukens?

• een eerlijke off erte • persoonlijke be nadering • korte levertijde n • levering totaalp akket • alles in één han d • nú gratis monta ge van uw keuken

Moeilijk in te vullen ruimtes bestaan niet meer!! Eric. “Hier word je niet van de een naar de ander gestuurd, maar heb je altijd met maar één persoon te maken. Ik kom desgewenst bij de klant thuis en adviseer over de opstelling die het best bij hun woning past. Samen nemen we dan alle wensen door.”

Aanbieding

Brouwer Keukens levert maatkeukens als Flexdesign dealer

Brouwer Keukens voor uw totale keukenoplossing

De keukens uit de Flexdesign

Brouwer Keukens biedt de

collectie kenmerken zich door de grote verscheidenheid aan modellen en het enorme kleurenaanbod. Thans beschikken wij over 40 modellen die in 29 kleuren leverbaar zijn.

consument een totaaloplossing voor de keuken.

Bij een Flexdesign keuken is het mogelijk om een betaalbare keuken samen te stellen zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van passtukken, loze blendes en vulstroken.

“Het komt steeds vaker voor dat de consument kiest om de oude keuken te laten verwijderen, het leidingwerk aan te

“Iedere keuken kan nu naar de wens van de klant worden

laten pakken en de nieuwe keuken te laten plaatsen,

aangepast, zonder dat er hele hoge of hele lage plinten onder de keuken komen”, zegt Eric

inclusief wand- en vloertegels. Ook een muurtje verplaatsen is geen uitzondering. Wij spelen

Brouwer.

hierop in door de klant deze

Vanaf heden kunt u de Flexdesign keukens bewonderen

mogelijkheid te bieden, waarbij de complete organisatie bij mij ligt”, vertelt Eric Brouwer.

in onze showroom.

“Een persoonlijke benadering vind ik het belangrijkst”, zegt

Keuze in keukens is er volop bij Brouwer Keukens. U vindt er keukens van onder meer ALNO, Schröder en Flexdesign, in diverse prijsklassen. ‘Voordeliger vind je ze bijna niet’, zegt Eric. ‘Momenteel bieden we een complete Flexdesign keuken, met koelkast, combi, vaatwasser, afzuigkap en kookplaat voor maar € 3.298,- aan. Voor scherp geprijsde inbouwapparatuur is Brouwer eveneens de aangewezen persoon. Als dealer van Miele, Etna, Bosch, Itho, Pelgrim, Liebherr en Quooker kunt u rekenen op apparatuur van de beste kwaliteit. En de klant hoeft geen aanbetaling te doen.

Showroom Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur en zaterdag 10.00 -16.00 uur. Tot slot nog een extra service van Brouwer: mocht u geen tijd hebben om tijdens de openingstijden een bezoekje aan de showroom te brengen, dan is Eric Brouwer u ook graag buiten deze uren van dienst.

Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak. Telefoon: 0570 - 622 102. Mailen kan ook: info@brouwerkeukens.nl

keukens b.v. Staverenstraat 11, 7418 CJ Deventer Tel.: 0570 - 622 102 • Fax: 0570 - 622 297 E-mail: info@brouwerkeukens.nl Internet: www.brouwerkeukens.nl


Casino Krijco Casino’s Deventer DEVENTER

Ook de lijfarts van Sinterklaas werkt in medisch centrum De HOGE HOND Klaar voor de winter? Superaanbieding!

CV ketel INTERGAS

Combi Kompact HRE * HRE 24/18 CW.3 g 1390,* HRE 28/24 CW.4 g 1490,* HRE 36/30 CW.5 g 1590,-

Of lease v.a f 18,00*

Ruim spelaanbod met onder andere:

• 2 jaar fabrieksgarantie • Incl.dakdoorvoer • Al het leidingwerk • Vulslangset

Roulette Red Green Pepper Multi Player Twin Player Poker (Texas Hold ‘m, Caribbean Stud) Meer dan 80 verschillende kasten “elke dag gratis buffet voor alle spelers” Meer dan 80 en verschillende kasten

• Expansievat • Alle beugels en koppelingen • Montage uren • 15 jaar garantie op warmtewisselaar.

(Alle aansluitingen zijn binnen het bereik van 1 meter van de ketel, ook de condensafvoer.)

Kijk voor meer ketelmerken: www.a-zinstallatie.nl Arnsbergerstraat 9 B4, 7418 EZ Deventer T: 0570- 620321 / M: 06-53262999

Krijco Casino’s Boreelplein 32 Deventer

*Vraag naar de voorwaarden

Regeltechniek centrale verwarming gasinstallaties sanitair / badkamers klimaattechniek koeltechniek waterinstallaties zinkwerken dakbedekking

(boven de Media Markt)

Het Pakhuis Wonen dè meubelzaak van Deventer! NAJAARSAANBIEDING

Eetkamerstoel Rico Eetkamer leverbaar in sstoff en leder

BIJ AANKOOP VAN 6 EETKAMERSTOELEN* EEN EETKAMERSTOEL

Ervaar

GRATIS

* in combinatie met een eetkamertafel

Bij Het Pakhuis leverbaar vanaf

Eetkamerstoel Ria

Bankstel Alez 3 + 2 zits

Kunstleder

€ 185,-

Ervaar zelf de geraffineerde, exclusieve uitstraling van Het Pakhuis Wonen. Wij bewijzen dat eigentijds tijdloos kan zijn en tegelijk vriendelijk geprijsd.

geheel rundleder

Precies wat u zoekt Het Pakhuis Wonen heeft de grootste keuze in kleuren en maten. Heeft u bijzondere wensen? Dan maken wij uw meubel voor u op maat. Betaalbaar bij Het Pakhuis

€ 159,-

€ 1895,-

NAJAARSAANBIEDING

Eetkamertafel Divers

massief eiken, leverbaar in 15 verschillende kleuren en maten

Bij Het Pakhuis leverbaar vanaf

Nu bij Het Pakhuis

€ 649,-

BIJ AANKOOP VAN EEN 3-ZITS EN 2-ZITS BANK DE VIJFDE ZITPLAATS*

GRATIS * u ontvangt het 3-zits bankstel voor de prijs van het 2-zits bankstel

Vanzelfsprekend Snelle levering, 100% garantie, een bijzondere collectie, vriendelijke prijzen en een kopje koffie zijn bij ons vanzelfsprekend.

Runshoppingcentre De Snipperling Deventer, Hannoverstraat 5c

www.hetpakhuiswonen.nl


Programma Huis van Zwarte Piet 18 nov. - 3 dec. 2010 Donderdag 18 nov. 16.00 uur Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot Opgeven info@obdeventer.nl Vrijdag 19 nov. 16.00 - 17.00 uur Voorlezen/zingen door de hulppieten; ook voor de radio, live uitzending Zaterdag 20 nov. 12.00 - 16.00 uur Schoen zetten in de bibliotheek; met een tekening of gedicht voor Sinterklaas; voor de mooiste tekening of gedicht is er een prijs - uitreiking op dinsdag 23 nov. Knutselen en zingen met de hoofdpiet en Riemer van der Meulen Pietenorkest is er ook! Zondag 21 nov. 14.00 uur Het Paard van Sinterklaas 15.30 uur Waar is het paard van Sinterklaas Opgeven info@obdeventer.nl Dinsdag 23 nov. 16.00 - 17.00 uur Ophalen schoenen. Prijsuitreiking voor de mooiste tekening en het mooiste gedicht. Optreden van de circuspieten van Circus KNAL Woensdag 24 nov. 14.00 - 16.00 uur Kinderen kunnen een videoboodschap inspreken voor de Sint, samen met de Stentor internetredactie. Hoofdpiet helpt de kinderen hierbij. Donderdag 25 nov. 16.00-17.00 uur Voorlezen/zingen met de hulppieten e.a. Vrijdag 26 nov. 16.00 uur Sinterklaasfilm: Sinterklaas en het geheim van het grote boek Opgeven info@obdeventer.nl

Vermoeid van de lange reis is Hoofdpiet even gaan liggen. Welterusten Hoofdpiet!

Hoofdpiet slaapt in de bieb

D

e Openbare Bibliotheek aan de Brink in Deventer is tot en met 3 december Het Huis van Zwarte Piet. Drie weken lang logeert de Hoofdpiet in de mooi ingerichte kamer in zijn Huis aan de Brink. Op zaterdag 13 november kwam de Hoofdpiet om 15.00 uur aan op het centraal NS-station in Deventer. Direct na de aankomst van Sinterklaas en zijn gevolg in Harderwijk, reisde de Hoofdpiet door naar Deventer. Samen met de kinderen, de circuspieten van Circus KNAL ging de stoet in een feestelijke stemming en met muzikale begeleiding naar de Brink. De Hoofdpiet werd welkom geheten door wethouder Marc Jan Ahne, onder meer verantwoordelijk voor alle Sinterklaas-aangelegenheden in Deventer. Het was de start van een uitgebreid programma, dat de komende drie weken in en rond Het Huis wordt aangeboden.

Van schoen zetten tot sinterklaasfilms In Het Huis van Zwarte Piet is tot en met 3 december een uitgebreid programma voor kinderen; er is bijna elke dag wel een activiteit. Er worden veel sinterklaasfilms vertoond in de Kleine Keizerin; er kan worden geknutseld: koekversieren, surprises maken en inpakpapier zelf ontwerpen. Op zaterdag 20 november kunnen alle kinderen hun schoen zetten in Het Huis van Zwarte Piet. Er is ook een wedstrijd aan verbonden: voor het mooiste gedicht of de mooiste tekening is er een mooi boek te winnen. De feestelijke prijsuitreiking is op dinsdag 23 november. De Hoofdpiet en de hulppieten zijn trouwens op woensdagen en zaterdagen aanwezig om voor te lezen en sinterklaasliedjes te zingen bij de schoorsteen in de pietenkamer.

Op vrijdag 3 december verlaat de Hoofdpiet het Huis, en voegt hij zich weer bij Sinterklaas. De volgende dag immers komt Sinterklaas officieel aan in Deventer. Ook buiten Het Huis van Zwarte Piet zal het niemand kunnen ontgaan dat Deventer dĂŠ Sinterklaasstad is van Oost-Nederland, onder meer door optredens van het grote Zwarte Pietenorkest in de historische binnenstad van Deventer. De organisatie van Het Huis van Zwarte Piet is een gezamenlijke activiteit van de Openbare Bibliotheek Deventer en het Evenementenbureau van de VVV Deventer. Het volledige programma van Het Huis van Zwarte Piet is te vinden op een speciale website: www.huisvanzwartepiet.nl

Zaterdag 27 nov. 11.15 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uur Kinderen van de Leeuwenkuil komen zingen met accordeonbegeleiding, koekversieren en tekenen met de Hoofdpiet. Pietenorkest is er ook ! Zondag 28 nov. 14.00 uur Vertelvoorstelling De Witte Piet Hoofdpiet en het Pietenorkest zijn er ook ! Dinsdag 30 nov. 16.00 uur Sinterklaasfilm: Sinterklaas en het geheim van het grote boek Opgeven info@obdeventer.nl Woensdag 1 dec. 14.00 - 16.00 uur Knutselen en koekversieren met Rike Beekman en de Hoofdpiet. Voorlezen met de hulppieten Donderdag 2 dec. 16.00 uur Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot Opgeven info@obdeventer.nl Vrijdag 3 dec. 16.00 uur Afscheid hoofdpiet. Zaterdag 4 dec. Aankomst Sinterklaas

Pijnlijk Begin jaren negentig was ik samen met een collega van ons bedrijf zwarte piet. De directeur was Sinterklaas. Wij werden door een andere collega per auto vervoerd naar De Lindeboom, waar het sinterklaasfeest voor de kinderen was. Omdat Sint lang was, lag hij voorin in de autostoel. Bij het uitstappen moest hij zich dan ook omhoog hijsen. Met zijn rechterhand hield hij de buitenkant van het portier vast. Op het moment dat hij bijna overeind was,

gooide zwarte piet de portier dicht, zodat Sint zijn hand tussen de deur zat. Het kostte hem veel moeite om niet te gaan huilen en met heel zere vingers heeft hij die middag kinderen een hand gegeven... Na afloop moesten wij ons weer omkleden en afschminken bij Bessels aan de Rielerweg waar boven een bidet was met allemaal koud water!! Jolanda Bergman Deventer


speciale aanbieding:

Wollen capes 50% korting

Walstraat 16 Deventer (0570) 691 466

The Wallstreet Tea-Rose Walstraat 20 | 7411 GM Deventer | Telefoon 0570-672525 | www. tearose.nl

Engels/Schots georiënteerde lunchroom. Het adres voor een echte Engelse afternoon en high tea.

Sint shopt bij Petito!

Meer dan honderd soorten thee Bent u de drukte van de binnenstad even beu ? Volg dan de geur van vers gebakken appeltaart en ontdek een oase van rust in hartje Deventer Wij zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 - 18.00 uur. Voor een bezoek op zaterdag is reserveren noodzakelijk.

Roemar is de kleinste ambachtelijke koffiebranderij van Nederland. Wij zoeken en branden bijzondere koffies. Voor de horeca maar ook voor thuis maken wij speciale melanges. Verder hebben wij ook een heel mooi assortiment van thee zowel zakjes als los. Nieuw zijn de trendy en kwaliteits wijnen die we in huis hebben. Wijnproeven doen we ook. Natuurlijk kunt U bij ons terecht voor leuke kadootjes.

KOFFIE & THEE ROEMAR KOFFIEBRANDERIJ Walstraat 39 en 45 7411 GJ Deventer 06 4227 0957 www.roemarkoffiebranderij.nl

Bijzonder zijn de koffie of thee proeverijen waar U uitleg krijgt over het hoe en wat van koffie of thee onder het genot van een aantal kopjes

101 ideetjes voor de Sint! Walstraat 59 7411 GK Deventer open maandag van 13u -18u di.- vrij.van 9.30u - 18u zaterdag van 9.30u - 17u koopzondag 28 november:13u - 17u koopavonden 1,2 en 3 december

www.dille-kamille.nl

aanbieding: geldig tot het dickensfestijn 100 gram speculaaskruiden van € 2,50 voor € 1,50


www.beddenhuis.nl

de Grutter Slapen en Wonen Uw woon- en slaapadviseur Ook voor donsdekbed op maat! www.donsatelier.nl Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571-290641 GRATIS parkeren!

Kom eens langs in onze specialteitenwinkel waar een ruim assortiment in espressomachines (Jura, Quickmill, Ascaso etc. etc.), koffie- en thee, zoetwaren en leuke trendy accessoires verkrijgbaar zijn.

Tot gauw in onze winkel aan de Brink nummer 95! S

TEN HOVE

Noa Noa Deventer • Grote Overstraat 12-14 • 7411 JC Deventer www.noanoa.com

U C A D O O R S B E D R IJ F

Traditioneel stukadoorswerk op wanden en plafonds. Alle soorten sierpleisters, in vele kleuren leverbaar. Pleister- en schuurwerk.

Ons vakmanschap: een meerwaarde voor uw woning!

B. ten Hove T.A. ten Hove Brink 4, 7437 AM Bathmen Suze Groenewegstraat 6, 7421 LV Deventer T: 0570-543996 T: 0570-517360 F: 0570-543755 F: 0570-543755 M: 06-54614385 M: 06-51061251 E: btenhove@planet.nl E: Stucadoorsbedrijf-tenhove@home.nl

Nu al sinterklaas bij Morrenhof ?

200 scherpe geprijsde occasions

www.morrenhof.nl Maagdenburgstraat 3, 7421 ZA Deventer, Tel: 0570-510666

Solingenstraat 1, 7421 ZN Deventer Tel: 06-22461145

Industrieterrein, De Weteringen

Solingenstraat 1, 7421 ZN Deventer, Tel: 0570-510556


Grote Overstraat 8, 7411 JC, Deventer, 0570 - 618946

OOZOO T I M E P I E C E S

Van E 39,95 voor E 34,95 Van E 29,95 voor E 24,95 SOME´THINGS Grote Poot 16 7411KE Deventer

T. 0570 614113 www.somethings.nl info@somethings.nl

DÉ LEUKSTE ONLINE BABY- & KINDERWINKEL OPT ER!

OOK DE SINT KO

L N . K I N E K I . WWW

ontvang nú

10% korting op onze gehele collectie! 10 t in s : e d o c s g in kort (M.u.v. Koeka collection. Geldig tot 5 december 2010)

TAFTAN COLORIQUE HOPPOP HANDED BY BAMBAM SNOOZEBABY COTTONBABY


Sint doet Lettele en andere dorpen aan

T

ussen de aankomsten in Harderwijk en Deventer doet Sint de dorpen aan. Dit jaar heeft hij ook tijd gevonden om Lettele weer eens met een bezoek te vereren. „Ik was er al jaren niet meer geweest”, herinnert de bejaarde bisschop van Myra zich nog goed. „Hoogste tijd om er weer te komen. Een goed initiatief van de VV Lettele!”

14.00 uur aankomen bij de sporthal. In de sporthal zal de Sint worden ontvangen door alle kinderen en wordt er natuurlijk gezongen voor de Sint. Misschien gebeurt er nog wel meer…

LETTELE

Tijdens de koopzondag op 28 november houdt de winkeliersvereniging van het Winkelhart van Colmschate het jaarlijkse Zwarte Pieten Festival, dat van 12 - 17 uur duurt. Op een groot podium maken twee presentatiepieten er een dolle boel van! Zij doen spelletjes met de kinderen (waarbij leuke prijzen te winnen zijn) en presenteren het feest dat 5 uur lang op het podium wordt gehouden. Diverse artiesten en groepen komen langs, zoals Quinty, Pip en Merel (bekend van het Junior Songfestival), Robina Souilljee, Pieter de Boer, danspieten en Michel Bodifee. Laatstgenoemde, een rasechte Deventer (Colmschate) zanger, zorgt voor een primeur: de release van zijn nieuwe cd zal tijdens het podiumfeest plaatsvinden. De groep van La Talentia laat op het podium zien waartoe zij in staat is op het gebied van zang en musical. Het hele gebeuren wordt muzikaal begeleid door de Zwarte Pieten House Band. Eten met de Pieten is niet meer weg te denken bij het Zwarte Pieten Festival. Bij binnenkomst wordt een pakketje met eten en drinken uitgereikt, waarna een plekje gezocht kan worden in de tent, die dan helemaal is omgebouwd tot eetzaal. Als het eten op is, dan start de muziekpiet zijn geluidsinstallatie en breekt het feest los! Deelname aan dit onderdeel kost € 2,00 (waarvan 50% gedoneerd wordt aan de Sterrestichting). Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Keurslagerij Vrielink en Gall & Gall

Het programma op zondag 28 november. Kinderen verzamelen zich om 13.45 uur op het kerkplein voor de intocht van Sinterklaas en zijn zwarte pieten. Om 14 uur komt de Pakjesboot 12 ‘op wielen’ aan. Aansluitend zullen de goedheiligman en zijn gevolg worden welkom geheten in Lettele. Om 14.15 uur gaan Sinterklaas en zijn zwarte pieten na een korte rondgang door het dorp, onder begeleiding van muziek en de kinderen naar zaal ‘De Koerkamp’. Om 16.15 uur: uitzwaaien van Sinterklaas en zijn zwarte pieten.

HOLTEN Vanuit Spanje is tevens het bericht gekomen dat Sinterklaas en zijn zwarte pieten onderweg zijn naar Holten, om daar op zaterdag 20 november op ludieke wijze aan te komen. Iedereen is van harte welkom op het Smidsbelt, voor deze speciale gelegenheid omgedoopt tot Sinterklaasplein. Het voorprogramma met de alvast vooruitgekomen muziekgroep ‘De braandheultjes’ zullen omstreeks om 14.30 uur arriveren op het Smidsbelt. De Sint wordt officieel ontvangen door de burgemeester van Rijssen-Holten Arco Hofland. Sinterklaas heeft dit jaar een kleurwedstrijd aan zijn bezoek in Holten verbonden. De kinderen kunnen de kleurplaat inleveren bij het Kulturhus. De kleurplaten worden verspreid onder de scholen en zijn tevens bij enkele winkeliers te verkrijgen in het dorp. Ook zal Sinterklaas vanaf 20 november overnachten in het Kulturhus. Een speciaal hoekje is voor de Sint ingericht, welke door de kinderen kan worden bezichtigd tot en met 4 december.

COLMSCHATE

Jos Komen in het Winkelhart van Colmschate. Elk heel uur start een ‘nieuwe’ sessie, dus er is keuze uit meerdere tijdstippen (maar vol = vol). De Zwarte Pieten Express wordt bestuurd door de stuurpiet en hij zorgt voor een leuke gratis rit op en rondom het winkelgebied. Ook kan er weer geschaatst worden op de Flora. Er wordt een grote kunststof baan geplaatst en kinderen mogen hier gratis op komen schaatsen. Schaatsen hoef je daarbij niet eens mee te nemen, die liggen gewoon klaar. Kinderen kunnen verder onder meer een pietendiploma halen bij een spelletjescircuit.

HARFSEN Harfsen en de Sint, er schijnt al vele jaren een hechte band te zijn. Badmeesters geven de behaalde diploma’s door, ouders e-mailen eerste doelpunten en ook meesters en juffen houden de Goedheiligman op de hoogte van het wel en wee van de Harfsense kinderen. Vandaar natuurlijk dat de Sint zoveel weet ieder jaar. Dat kunnen de kinderen en hun ouders op zaterdag 20 november ook weer ervaren. Dan komt de oude man met vijf pieten op bezoek. Om 13.30 uur komt het gezelschap aan op de hoek Reeverweg-Wilhelminalaan. Dan gaat het in optocht naar Buitenlust, waar het welkomstfeest plaats heeft.

DIEPENVEEN Op vrijdag 3 december wordt Sinterklaas welkom geheten in Diepenveen. Alle kinderen van de basisscholen Slingerbos en Zonnewijzer verzamelen zich op beide schoolpleinen en gaan in gezamenlijke optocht onder begeleiding van muziekkorps Sempre Crescendo naar de Gewestlaan in Diepenveen. Sinterklaas komt daar tussen 8.30 en 8.45 uur aan en wordt daar verwelkomd door alle kinderen van groep 1 tot en met 4 van beide scholen. Aansluitend zal Sint beide scholen bezoeken en zetten de sintactiviteiten zich binnen de scholen voort.

SCHALKHAAR Sint heeft laten weten dat hij op zondag 21 november in Schalkhaar zal zijn. Zal het dit jaar eens zonder problemen, boeven en politie verlopen? Stel je toch eens voor dat er weer iets aan de hand is. Dat er bijvoorbeeld cadeautjes weg zijn. We moeten er niet aan denken. Wat gaat er op 21 november allemaal gebeuren? Eerst gaat Sinterklaas om 13.30 uur in een koets vanaf Park Braband (Kon. Wilhelminalaan) naar de sporthal van Schalkhaar (Garderegimentsweg, Westenberg). Hij zal om ongeveer

In de stromende regen De week voor Sinterklaas was ik altijd erg druk met spelen bij verenigingen en ook al enkele huisbezoeken. Ik vervulde de rol van hulpsint zo serieus mogelijk, ook de bijbehorende administratie van de afspraken werd door mijn vrouw secuur bijgehouden. Toch gebeurde me, door een misverstand, het volgende. Op 4 december moest ik met mijn Piet een huisbezoek afleggen bij een gezin bij ons in de buurt. Het regende pijpenstelen. Toen de chauffeur van onze auto zag dat de deur voor ons geopend werd, reed hij weg om even snel een bakje koffie te halen. Er werd echter helemaal niet op

de Sint gerekend. De persoon die het huisbezoek had afgesproken had 5 december bedoeld i.p.v. 4 december. Zijn kinderen zaten niet klaar en hij deed de deur weer dicht. Daar stonden we. In de stromende regen zonder vervoer. We konden ook niet wandelend naar huis i.v.m. de kleding, de schmink en de gemeentelijke verordening. Dat zou ons ook nog een boete op kunnen leveren. Wij hebben dus een kwartier staan schuilen onder de dakgoot, tegen de muur aangedrukt. We waren erg blij dat onze auto weer verscheen. Mijn vrouw is ‘s avonds lang bezig geweest om de kleding, de baard en pietenpruik weer mooi en droog te krijgen. Maar ook dat jaar is het haar weer prima gelukt. F. Stempher, Deventer


1

2

3

4

● Grot

5

6

14

15

7

9,-

+ n lektest +

recyclen demiddel

N

ud

10

11

12

13

* Ve 8 * Ve * Er * Re * Sc * Fi *O

9

17

18

25

26

27

34

p 35 en winkel.

36

43

44

45

g 19-21 t 1290 1151

16

de G U

lop 19

v

20

hap:

TU 22ONTVANG SA R EEN K KAART

21

29

30

b l

31

e in D 37

38

or 24 loges ng

23

G

28

KIT A

32

33

r

39

40

erklaa 41

42

w wild geraas w

IS advertentie

t/m zondag

et een heerlijke n iedereen krijgt 46 URCE

47

48

49

50

51

52

53

54

56

57

58

59

60

61

62

63 4227 0957

00 uur nnen ichaam

55

nfo@schuilingopti 64

65

ntje

P

koop

66

67

68

69

70

76

77

78

79

EEN EETKAM

GRA

82

83

84

p

86

87

92

93

94

95

AANB

Mooi voor in

71

72

80

i

81

96

89

90

,49

97

ze l de Gruti

Skimmia

e groeten,

8-10 bloeme

Jo

98

88

rtin

- trouwwerk lijk 91 een heuse ve laas.

en wat

or E 34,9 or E 24,9

ns de Sint e tint kl

85

branderij.nl

l

• Boek • tijds

K

6 EETKAMER 75 74

r

rkeren!

Van

73

J

99

100

rting ring

101 ambachtelijke derland.

102

B

103

ww104

Uw w

n bijzondere

Ook

105 , en,

S 106 G laterie BRE VO

k

Puzzel Pagina


Sinterklaaspuzzel Puzzel mee en maak kans op schitterende prijzen! Op de pagina hiernaast staan vakjes met daarin een gedeelte van advertenties in deze speciale Sinterklaas Puzzelkrant. Welke adverteerder hoort bij welk vakje? Vul de namen in op het invulformulier verderop in deze krant en maak kans op één van de schitterende prijzen. Alleen oplossingen op het invulformulier zijn geldig. Vul hierop ook duidelijk uw naam, adresgegevens en telefoonnummer in. Stuur of breng uw oplossing van de puzzel voor zaterdag 27 november naar:

De Stentor o.v.v. Sinterklaaspuzzel Keizerstraat 22, 7411 HH Deventer of Postbus 18, 7400 AA Deventer

1e prijs; Fauteuil t.w.v. € 425,Beschikbaar gesteld door Het Pakhuis Wonen in Deventer

2e prijs; Kinderfiets Alpina Yabber – Flamez t.w.v. € 309,Beschikbaar gesteld door J. Bos en Zn. Bikes en Bikewear in Deventer

3e prijs; Compleet verzorgd diner voor 2 personen t.w.v. € 120,Beschikbaar gesteld door Restaurant Boas in Deventer 4e prijs; Compleet verzorgd diner voor 2 personen t.w.v. € 120,Beschikbaar gesteld door Restaurant Boas in Deventer

6e prijs; Koffie- en theepakket t.w.v. € 25,Beschikbaar gesteld door Kaldi Koffie en Thee in Deventer

Foto Martin Snijder

5e prijs; Koffie- en theepakket t.w.v. € 25,Beschikbaar gesteld door Kaldi Koffie en Thee in Deventer

Voorwaarden voor deelname, Medewerkers van de Stentor zijn uitgesloten van deelname en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.


Wie zoet is krijgt K door Francisca Muller

Pepernootjes 䢇 Hoewel wij bij pepernoten vaak den-

ken aan de halve, harde bolletjes, heten deze lekkernijen eigenlijk kruidnoten. 䢇 De echte pepernoot is meer langwerpig en veel zachter. 䢇 Van Delft maakt behalve pepernoten ook taaitaai en andere sinterklaasartikelen. 䢇 Nederlanders eten jaarlijks 3,15 miljard pepernoten. 䢇 Pepernoten zijn een Nederlandse traditie. 䢇 De oorsprong gaat terug naar de 16e eeuw. 䢇 Kinderen kregen bij het sinterklaasfeest pepernoten gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek. 䢇 Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. 䢇 De pepernoot had destijds nog een wat geblokte vorm. 䢇 De pepernoot van vandaag de dag stamt uit de 18e eeuw. 䢇 Het strooien van pepernoten zou symbool zijn voor vruchtbaarheid.

unstwerkje op de vierkante centimeter: een piepklein pietje voor op een chocoladeletter. Perfect afgewerkt met een witte kraag, een muts met een veer, een rood mondje en bruin-witte oogjes van hoogstens een paar millimeter doorsnee. ,,Maken we zelf’’, zegt banketbakker Arjan Lentelink opgewekt. ,,Juist dat soort details maken het zo leuk.’’ De sinterklaastijd is de drukste, maar ook leukste tijd van het jaar, vindt hij. En dat terwijl je zou denken dat een banketbakker onderhand een keer uitgekeken is op al die verplichte nummers rond sinterklaas. Het draait immers allemaal om de ‘grote vijf’ uit de kinderliedjes: speculaas, marsepein, borstplaat, chocoladeletters en banketletters. Is daar nou nog eer aan te behalen? ,,Zeker weten’’, zegt de Deventer bakker. In de werkruimte achter de winkel aan de Gibsonstraat in Deventer ruikt het heerlijk naar allerlei zoete lekkernijen. Tussen het ‘gewone’ gebak door ook ruim aandacht voor de 5 decemberproducten. Op een van de werkbanken liggen mallen met ronde gaatjes erin. ,,Voor de borstplaat’’, vertelt Lentelink (34), die samen met zijn vrouw en een aantal medewerkers het bedrijf runt. Hij nam de zaak vijf jaar geleden over van zijn vader. Als de vloeibare borstplaat-massa de juiste temperatuur heeft bereikt vult de banketbakker met behulp van een

soort trechter alle gaatjes een voor een. En zo heeft hij in een mum van tijd weer een paar honderd ronde suikerwerkjes vervaardigd. Deze borstplaat lijkt in geen velden of wegen op de borstplaat die je vroeger als kind kreeg. Met de grote harten kon je je broer of zus gemakkelijk een gat in de kop slaan, zo hard waren ze. Nee, dan de échte. Lekker zacht en romig met toch een beetje een korrelige structuur voor de ‘bite’. Op een andere werkbank liggen chocoladeletters in slagorde te wachten op versiering. Lentelink maakt ze in series, maar ook op bestelling, bijvoorbeeld voor bedrijven of voor één enkele klant. De banketbakker kan in de versieringen al zijn creativiteit kwijt. Maar het meeste werkplezier haalt Lentelink toch wel uit marsepein. Hij toont vol trots kratten vol met ware kunstwerkjes. Beertjes, kikkertjes, varkentjes en andere figuurtjes, kunstig gemodelleerd en daarna gekleurd. ,,Dat doen we met airbrush’’, vertelt de banketbakker. ,,Net zoals in de autospuiterij.’’ Bij Lentelink kun je ook terecht voor een bak patat, een frikandel of een zoute haring. In de vorm van marsepein, welteverstaan. Vooral de frieten zien er smakelijk echt uit. Maar het top-

Miljarden pepernoten in honderd jaar u door Xandra Boersma

D

e geur van pepernoten is al ver van de fabriek vandaan te ruiken. Binnen zijn tientallen mensen nog druk bezig met de voorbereidingen op de landelijke intocht van Sinterklaas in Harderwijk, die inmiddels al weer is geweest. Al meer dan honderd jaar is Van Delft Biscuits officieel leverancier van de pepernoten voor Sinterklaas, het is dan ook de grootste pepernotenfabriek van Nederland. Vorige week bakten de bakkers de 2,5 miljardste pepernoot van het jaar, een record.

Van Delft Biscuit werd opgericht in 1880 i n Zaandam, in 1958 is het het eerste bedrijf dat zich vestigt op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk. Het weggetje dat van de fabriek naar het centrum loopt werd toen al liefkozend het Pepernoten Paadje genoemd. De koeien rondom de fabriek waren taaitaaikoeien, omdat zij de overtollige taaipoppen te eten kregen. „Soms beginnen we voor de zomer al met het bakken van pepernoten”, legt de commercieel manager van Van Delft Biscuits, Bert Slagter, uit. „Het ligt eraan hoe groot de vraag is, die is de laatste jaren wel gestegen.” Mensen eten dus steeds meer pepernoten en willen niet meer

wachten tot ze in december in de winkel liggen. Waarom dit is weet Slagter niet, maar een idee heeft hij wel. „Het is nooit onderzocht, maar ik denk dat huiselijke gezelligheid steeds belangrijker wordt. Het leven is vluchtiger dus we willen thuis terug naar de basis, pepernoten zijn oer-Hollands.” De Harderwijker pepernotenfabriek maakt per jaar ongeveer 4,2 miljoen kilo pepernoten, maar liefst 324 vrachtwagens vol. Elke Nederlander eet gemiddeld dan ook 400 gram pepernoten per jaar. Het verwijt dat pepernoten steeds eerder in de winkel liggen

klopt volgens Slagter niet. „Pepernoten liggen vanaf de maandag in week 36 in de winkel, dat is al ruim twintig jaar zo.” Toch komen ze de klant enigszins tegemoet. „Het is wel zo dat er tegenwoordig geen sinterklaasverpakking, maar een winterverpakking om zit.” Voor mensen die op dieet zijn en dus eigenlijk geen pepernoten mogen eten, heeft Van Delft een alternatief. Naast pepernoten maken zij namelijk ook bijna negentig procent van alle taaitaai in Nederland, een traktatie die erg weinig vet bevat. Ze maken zo’n 550 duizend kilo taaitaai per

Zo zwart als roet In de jaren vijftig van de vorige eeuw heb ik eens zwarte piet gespeeld bij een ministersgezin in Laren, Noord-Holland. Ik studeerde indertijd aan een kweekschoolinternaat in Hilversum en samen met een medestudent waren we gevraagd het sinterklaasfeest op te luisteren. Alles verliep uitstekend: er waren prachtige kostuums, we speelden het spel voortreffelijk, de familie was meer dan tevreden. Maar…. voor zwarte piet, ik dus, was er geen goede schmink gebruikt. Die was er sim-

pelweg niet. Ik was letterlijk roetzwart gemaakt. Het zag er prachtig uit, maar terug in Hilversum was de roet er zeer moeilijk af te krijgen. En ik mocht ‘s middags naar huis in Deventer voor het weekend! Van alles werd geprobeerd. Het resultaat was dat ik op de trein stapte met een van vaseline glimmende rode kop met een kapot geschuurde huid. Ik heb me rot geschaamd en zal die treinreis nooit vergeten: iedereen keek naar mij of ik dácht dat iedereen naar me keek. Mijn familie in Deventer heeft alleen maar gelachen. Ik ben dat weekend mijn huis niet meer uitgekomen…. Jan Overvelde Deventer


t lekkers punt vormen de bitterballen op een schaaltje, compleet met mosterd en een Hollands vlaggetje. Niet van echt te onderscheiden. Hoe-ie dat voor elkaar krijg? Lentelink wil wel een tipje van de sluier oplichten. ,,Ik rol de marsepeinballetjes door een mengsel van heel fijn gehakte hazelnoten vermengd met suikerstroop. En als de bitterballen dan nog niet donker genoeg zijn ga ik ook daar weer met de airbrush overheen.’’ Dus: saai, die sinterklaastijd? Helemaal niet. ,,Elk jaar probeer je weer wat nieuws te bedenken. Soms zie je iets in de vakbladen of bij de collega’s, of je haakt aan bij een populaire televisieserie.We hebben ook wel eens Bob de Bouwer van marsepein gemaakt. We maken ook veel dingen op bestelling. Ik heb wel eens bh’s van marsepein gemaakt, of theedoeken.’’ Met evenveel plezier duikt Lentelink echter ook in de oude kookboeken van zijn vader, waarin nog traditionele sinterklaasrecepten staan. ,,Altijd leuk om te zien hoe ze het vroeger deden, en om te kijken of je iets van de oude recepten kunt terugbrengen. Zo zag ik er laatst iets instaan over gevulde borstplaat. Dat is dan iets dat ik wel eens wil uitproberen. Ach, dat is altijd een beetje een gok, maar je merkt snel genoeg of het aanslaat.’’

Op een van de werkbanken liggen mallen met ronde gaatjes erin. ,,Voor de borstplaat’’, aldus banketbakker Arjan Lentelink. Als de vloeibare borstplaat-massa de juiste temperatuur heeft bereikt, vult hij de gaatjes een voor een met een soort trechter. Eind oktober, begin november liggen de meeste sinterklaasproducten wel bij Lentelink in de winkel. Daarna gaat het bijna volcontinu door tot 5 december. ,,Nee, en het verveelt me nooit’’, lacht Lentelink die zelf het liefst zijn tanden zet in een stuk gevulde speculaas of

banketstaaf. De bakker woont met zijn gezin boven de zaak. Vinden zijn kinderen (1,5 en 3) het niet raar dat hun vader chocoladeletters staat op te spuiten? ,,Nee hoor. Ik doe dat allemaal in opdracht van de sint. Die beste man kan wel wat hulp gebruiken.’’

uit pepernotenstad jaar. In 1995 maakte de Harderwijker fabriek zelfs de grootste taaitaai koek ter wereld, waarmee ze een plek in het Guinness World Records boek bemachtigde. Ook dit jaar komen de pepernoten die gestrooid worden tijdens de intocht van Sinterklaas uit de fabriek van Van Delft. Toch is er iets bijzonders aan de hand met de jaarlijkse pepernoten, ze zijn namelijk biologisch en dragen het EKO-keurmerk. Dit betekent dat ze geen kleur-, geur- of smaakstoffen, maar wel biologische grondstoffen bevatten. Van Delft krijgt bij het leveren van het strooigoed hulp van twee andere Harderwijker bedrijven. „Wij zorgen

voor de pepernoten en transportbedrijf Ploeger voor het vervoer ervan. Natudis, leverancier van natuurvoeding en reformproducten, heeft toen gezegd dat zij de pepernoten graag biologisch wilden.” De reden voor de samenwerking is simpel, volgens Slagter. „We zijn alle drie grote bedrijven in Harderwijk. De stad moet op de kaart gezet worden als pepernotenstad.”

Een angstige Sint Jaren geleden werd Sinterklaas, met bestemming de school in Lettele, omgekleed in één van de lokalen bij de sportvelden aldaar. Gehezen op een witte schimmel begon meteen al de spanning en ellende. De staf in de rechterhand en het grote boek in de andere maakten het onmogelijk de door de laaghangende takken scheefgetrokken mijter recht te zetten. Gebukt ging het daarom verder om erger te voorkomen. Nadit dit probleem was opgelost met behulp van één van de pieten werd de reis op

de grote straat voortgezet richting de school. Daar begonnen de echte problemen pas. De aanstormende en joelende schoolkinderen maakten de schimmel aan het schrikken, waarna het begon te stijgeren met een doodsbange Sint op de rug. Gelukkig kon tijdig erger leed worden voorkomen waardoor een extra krantenbericht overbodig werd. Lijkbleek achter zijn witte baard werd Sint met zijn pieten door een onbegrijpelijk lachend schoolteam begroet. De angst verdween en het echte feest kon hierna beginnen. G.J. Koops Epse


Gezellig winkelen in Diepenveen! SINT

E

AA RKL

S TIP

!

“Laat u lekker verwennen namens de Sint Mooie nagels of een bruine tint Een nieuwe look of een nieuwe kleur Balans in uw lichaam of een verfrissende huid Leuke accessoires, het maakt niet uit Loop maar eens bij ons door de deur�

De Diepenveense winkeliers nodigen u graag uit om kennis te maken met het zeer diverse winkelaanbod in ons mooie dorp. Met de komst van 4 nieuwe winkels in het winkelaanbod het afgelopen halfjaar aanzienlijk verhoogd. Wist u dat alle bedrijven in Diepenveen gerund worden door de eigenaar zelf? Dat betekent dat service en vakmanschap bij ons hoog in het vaandel staat. Uiteraard kunt in Diepenveen gratis parkeren en tijdens het winkelen een kopje koffie drinken. Natuurlijk is het ook voor Sint en Kerst gezellig winkelen in Diepenveen. Wij heten u graag van harte welkom!

Pavette@All Diepenveen D r a a i o m s w e g 2 9 a T ( 0 5 7 0 ) 5 9 1 1 6 3 w w w. p a v e t t e . n l

Tom Kleinbussink Slijterij en Wijnhandel

Fles Gluhwein voor 2,50 Oranjelaan 88, 7431 AE Diepenveen Tel: 0570-591634

Ook Sint en Piet vergeten?

Bloemenhuis Dorpsstraat 1 NIET! Diepenveen Tel:0570-591377 Ook voor al uw rouw - trouwwerk & abonnementen

Dorpsstraat 51-53 - 7431 - CJ Diepenveen - Tel. 0570-591235

VERFSPECIAALZAAK

deco HOME

verf

SCHILDERSBEDRIJF

• behang • gordijnstoffen • zonwering • tapijt

De hele maand november 10% korting op SHUTTERS decoratieve zonwering

“Sfeervol in elke interieur’’ Dorpsstraat 22 | 7431 CK Diepenveen | Tel: 0570 - 59 12 37 | www.pasmanvakschilders.nl

Woensdag en donderdag

HEATSOURCE

MOOIE KIPFILET

van 6.00 - 24.00 uur warmtebronnen voor Uw hele lichaam

â‚Ź 5,49

Kilo

zie; www.verwarmdeprodukten.nl

Vrijdag en zaterdag

MALSE BIEFSTUKKEN 3 VOOR

â‚Ź 5,99

AANBIEDING

Mooi voor in een bloembak

Skimmia ‘Rubella’ 8-10 bloemen, per stuk 5,50

3 voor 12,50

H ARMSEN keurslager

Dorpsstraat 6a Diepenveen, tel: 0570-591275

Wechelerweg 38a, 7431 PC DIEPENVEEN Tel: 0570-592133, www.ggooiker.nl Open: ma t/m vrij 8:30 – 18:00, za 8:30 – 17:00

Hengelsport Dorpsstraat 2 7431CK Diepenveen Telefoon 0570 - 591555

DECEMBER KADO’S

Oranjelaan 79, Diepenveen www.eye-catchers-diepenveen.nl

www.vanginkelhengelsport.nl

$" "

  

% &'" ( &'" )!" * ď€  (    ( &'#  + ,    ( )-.. ( . "    

!"# E apk@hetminjon.nl

10% Korting op alle lego artikelen Tegen inlevering van deze bon

Dorpsstraat 26a Diepenveen 0570-593950 Voorheen Novy Diepenveen

geldig t/m 5 december. Huishoud Speelgoed Kado Decoratie


Radiopieten opgesloten in glazen pietenkasteel door Nancy Boswerger

F

m-piet, kabelpiet en antennepiet maken zondag 28 november tot en met 4 december de dienst uit op het Boreelplein. De radiopieten worden zondag de 28e op het plein opgesloten in het glazen pietenkasteel. Een week lang draaien de pieten plaatjes voor Deventer Radio en leven ze enkel op sapjes. De pieten zamelen geld in voor het Rode Kruis en eten daarom een weeklang niets. „Geen hap”, zegt fm-piet resoluut. Het opgehaalde geld gaat naar kinderen en hiv: ‘Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug.’ De pieten gebruiken hetzelfde concept als bij het glazen huis van radiozender 3fm, ook wel Serious Request genoemd. De drie pieten zitten, net als de dj’s van 3fm, een week lang opgesloten en draaien non-stop liedjes. Mensen kunnen geld doneren door een plaat aan te vragen en geld te bieden tijdens de veiling. Ook kunnen geïnteresseerden een bijdrage door de brievenbus van het glazen pietenkasteel schuiven. De pieten zien zichzelf niet als een replica van het glazen huis maar als een verlengstuk. „We hebben bewust ook voor het Rode Kruis gekozen’’, legt antennepiet uit. En enthousiast voegt kabelpiet toe. „We gaan het opgehaalde geld naar Serious Request brengen.’’ De radiopieten worden zondag 28 november om 19.00 uur opgesloten

in het glazen pietenkasteel door burgemeester Heidema. Ze zijn vervolgens zeven hele dagen te horen op Deventer Radio. Antennepiet: „We maken een mix van 3fm en Radio 2. We proberen ons echt te richten op de leeftijden van 15 tot ongeveer 35 jaar. Natuurlijk komt er wel eens een sinterklaasliedje voorbij, maar we gaan geen oude kinderkoorliedjes draaien.’’ Naast het draaien van muziek zijn de pieten druk met de live-optredens en met het ontvangen van gasten. Kabelpiet: „In het glazen pietenkasteel wisselen we tussen de artiesten en een lokaal karakter.” Zo brengen Henk Westbroek en Sjon & Sjeffrie belangeloos een bezoekje aan het Pietenkasteel. Coole Piet Diego betreedt donderdag 2 december om 16.00 uur het podium naast het onderkomen van de radiopieten. Voor het lokale nieuws ‘doorkruist een verslaggeverpiet Deventer’, althans volgens antennepiet. Politici, sporters en andere bekende Deventenaren blijven een nachtje slapen in het glazen pietenkasteel. Ook bij de veiling gaan zowel nationale als echt lokale artikelen onder de hamer. Zo worden zowel de dvd van het concert Witlicht als de gelijknamige film, gesigneerd door Marco Borsato, geveild. Bang voor de week zonder eten zijn de radiopieten niet. „Je bent daar zo druk’’, zegt antennepiet. „Je hebt helemaal geen tijd om eten te missen’’, vult fm-piet aan. „Misschien mis je de handeling’’, denkt kabelpiet hardop. De pieten zijn om de beurt vier uur lang te horen op de radio, waarna ze acht uur ‘vrij’ zijn. Voor onderlinge ruzies zijn de drie pieten niet bang. Fm-piet: „Natuurlijk ben je op een gegeven moment moe en word je chagrijnig, maar de radio-uitzending gaat door.’’ Een grote steun heeft het drietal aan Sinterklaas. Kabel-piet: „We hebben dagelijkse contact met de Sint.’’ De goedheiligman komt de radiopieten 4 december bevrijden.


g e e t s r o o b r e k j Spi

r e t n e v e D n a v g e e t s e t s g i l l e z De ge pleuntje in- en verkoop van 2e hands kinderkleding en speelgoed spijkerboorsteeg 19 deventer tel.: 06-39863885 e-mail: pleuntje@live.com

Natuurlijk komen Sinterklaas en Zwartepiet bij MamaJo Kom jij ook je schoentje zetten bij MamaJo? Van 27 november tot 2 december mogen kinderen hun schoentje komen zetten. Op 3 december mag je vanaf 15.00 uur je schoentje weer komen ophalen met natuurlijk een heuse verrassing van Sinterklaas. Vrolijke groeten, MamaJo

Spijkerboorsteeg 18 * 7411 JG Deventer * 0570-211005 * www.klippies.com

Klippies, de leukste baby en kinderkledingwinkel van Deventer, vind je in het hartje van de binnenstad, in de gezellige Spijkerboorsteeg. Wij hebben merkkleding in de maten 50 tot en met 140. Binnenkort worden daar 146 en 152 aan toegevoegd. Vanaf nu hebben wij ook Prematuur babykleding van Ducky Beau en Lief! in de maten 40, 44, 46, 48 en 50!

nu oo prema k tuu kledin r g!


Flip-in ACTIE’S

Oozoo horloges 10% KORTING 39,95 en 29,95

november 2010

november/december

De flip-in 10% • 100% human hair KORTING • Nu vanaf b 143,95 • In 1 minuut zelf in gezet • Geen schade aan je eigen haar • Verkrijgbaar in 35 – 45 en 60 cm • Geen clips – geen lijm – geen weaving • Extra lengte en/of volume in slag, krul of stijl Nieuwe set gell nagels naturel Wimpers en wenkbrauwen verfen + epileren Nieuw Wimper-extensions Hair-extensions It’s Amazing • It’s Ama

zing • It ’s

Amazi

ng • I t

’s Am azing

op Josh sieraden

Overige horloges 20% korting

g 45,00 g 15,00

Stationsstraat 9 Twello Openingstijden

(verkrijgbaar vanaf december) met Swarovski kristallen

• It’s

Ama zing It

’s Am azing

maandag gesloten dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 - 18.00 uur vrijdag van 10.00 - 20.00 uur zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

g • It’s Amaz ing • It’s Amazin

H.W. iordensweg 43, 7391 KC Twello, ingang Schadewijkpad

www.blackblondbyoux.nl

T 0571 - 707017 M 06 -23920878

2e artikel 30 %

KORTING Geldig van 17 t/m 24 nov.

De winkel voor uw sfeervolle Sinterklaas en Kerst cadeaus. Woonaccessoires, mode, tassen, shawls en sieraden voor de vrouw met een eigen stijl!

www.hannahtwello.nl

Niet geldig in combinatie met andere acties en niet op accessoires.

Duistervoordseweg 9a - TWELLO - ma. gesloten - www.willys.nl

Duistervoordseweg 5A, Twello

Dierenar tsen praktijk

De Driehoek

Voor behandeling van gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en paarden

OONK

Fleks Kinderopvang Eigenwijze kinderopvang We bieden kwalitatief goede, flexibele kinderopvang waar zowel kinderen, ouders en medewerkers zich welkom voelen. Naast kwaliteit en gezelligheid willen wij ook zoveel mogelijk service bieden voor de werkende ouder. Daarom bieden we Eigen Wijze kinderopvang: Flexibele opvang met ruime openingstijden en variabele opvangproducten, een all-inclusive pakket en onze warme maaltijd service zodat u als ouder op geheel Eigen Wijze vorm kan geven aan uw opvangvraag.

• Boeken • tijdschriften • schrijfwaren • ticketBox • wensk aarten • staatsloten • lotto-toto ...en nog veel meer

Onze voordelen voor u op een rij: ● Ruime openingstijden van 7:30 uur tot 18:30 uur en op aanvraag van 7:00 uur en tot 19:00 uur; ● Geen verplichte breng- en haaltijden, u kunt altijd binnenlopen; en ook halve dag opvang is bij ons mogelijk; ● Twee gratis wenmomenten bij de start van de opvang; ● Het totaal pakket met gratis luiers en voedingen is bij de prijs inbegrepen; ● Mogelijkheid tot het afnemen van warme maaltijden; ● Goede bereikbaarheid en veel parkeerruimte Bent u op zoek naar opvang in Deventer, bel ons vrijblijvend voor een rondleiding: Fleks Hanzestad Keulenstraat 4 7418 ET Deventer 0570-620079 www.fleks.info

w w w. b l z . n l

Stationsstraat 4, 7391 EK Twello, Telefoon 27 15 09 www.boekhandeloonk.nl boekhandel.oonk@planet.nl

Behandeling op afspraak

Telefoon (055) 301 22 55 Klarenbeek Zutphenseweg 50, 7382 AM Klarenbeek Openingstijden: ma t/m vr van 8.15 – 18.00 uur

Twello Torenbosch 64, 7391 CA Twello Openingstijden: ma t/m vr van 10.00 – 16.30 uur

E-mail info@dierenartsenpraktijk.com www.dierenartsenpraktijk.com


Het adres voor tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud Vanaf 6 december volop kerstbomen te koop

Holterweg 95a 7429 AE Deventer Tel. 0570 - 652714 www.decolm.nl


Sint heeft weinig last van crisis door Martijn Ubels

D

e geldzak van Si n t e r klaas lijkt ook in tijden van crisis nog goed gevuld. ,,De bestedingen rond sinterklaas zijn dit jaar mogelijk een fractie lager dan voor de crisis’’, verwacht bedrijfsleider Peter van den Nulft van V&D Deventer. Maar voor hetzelfde geld merkt de winkel er (nagenoeg) niets van. Zoals rond de sintperiode vorig jaar. Bij parfumerie Douglas, eind oktober al in pakjesavondsfeer met prachtige 5 december-versieringen, is men ook vol vertrouwen. Anouk van de filiaal-

bedrijfsleiding: ,,Vorig jaar hebben we rond die feestdagen niets van de crisis gemerkt. Het was een topperiode. Alhoewel we toen al wel in een verbouwd en groter filiaal zaten. Wij zijn er daardoor sowieso flink op vooruitgaan. We rekenen ook dit jaar op een goede Sint.’’ Marco Kok van het Deventer Midden- en Klein Bedrijf, heeft geen cijfers van het lokale beeld, maar verwacht ook dat de sintverkoop nagenoeg als vanouds gaat. ,,Het is de nummer één traditie van Nederland en op cadeautjes voor kinderen willen mensen, als ze moeten bezuinigen, niet besparen.’’ Simone van Koning Willem Spellen in de Kleine Overstraat meldt exact hetzelfde: van de kredietcrisis niets te merken en niet alleen rond de feestdagen. ,,Het gaat het hele jaar al goed’’, meldt Simone van de zaak die zich onderscheidt met

een gevariëerde mix van modern en authentiek speelgoed en spellen. ,,Ook de vorige Sint en Kerst liepen goed. We verwachten dit jaar hetzelfde. Als mensen moet bezuinigen, doen ze dat liever op bijvoorbeeld kleren dan op iets voor de kinderen.’’ Minke van der Ven van speelgoedwinkel de Korenbloem in de Grote Overstraat onderschrijft die woorden. Haar sintomzet lag vorig jaar iets onder de tijd van voor de crisis, maar het verschil is te verwaarlozen, zegt ze. ,,Ik verwacht nu een gelijke sintverkoop als vorige jaar. Ik merk wel dat mensen bewuster kiezen wat ze kopen. Je ziet minder impulsaankopen, men koopt doordachter.’’ De Korenbloem heeft veel speelgoed van hout en en ander duurzaam materiaal. Zoals de diertjes van het merk van Schleich, een actuele verkoopt-

465 miljoen extra voor Sint

opper. ,,Duurzaam speelgoed is in trek bij de mensen: het gaat lang mee, dat telt zeker nu, en het is van verantwoord materiaal gemaakt.’’ De Deventer vestigingen van speelgoedzaken Bart Smit en Intertoys hebben vast ook een verhaal, maar communiceren met de pers blijkt daar uit den boze. Intertoys laat zich nog wel ontvallen dat de crisis aan Sint nagenoeg voorbijgaat. De winkels zijn dan ook goed gevuld voor de shoppende goedheiligman. ,,Maar de klant is wel wat kritischer met de dure uitgaven.’’ Bijvoorbeeld wat betreft de spellen in het hogere prijssegment. Detailhandel Nederland constateerde vorig jaar dat - crisis of niet - de consument met Sint geld massaal lieten rollen en niet bespaarde op cadeaus. Het bestedingsbedrag lag maar een fractie lager dan andere jaren. ,,We denken

dat dat ook voor dit jaar geldt. We sluiten niet uit dat er weer niets tot weinig van de crisis te merken is’’, zegt woordvoerster Yvonne Fernhout van Detailhandel Nederland. Sint en Kerst, dat nog steeds een deel van de omzet van sinterklaas afsnoept, zijn tradities waar de Nederlander kennelijk niet aan tornt. Toch is er wel íets van de crisis te merken. Van den Nulft (V&D): ,,We zagen vorig jaar al dat de consument langer wacht met inkopen doen. Dat gebeurt wat meer op het laatste moment.’’ Douglas ziet het hele jaar al een wat ander consumentengedrag: ,,Voorheen had je een gelijkmatiger spreiding wat betreft de bestedingen. Tegenwoordig zie je een piek als de salarissen zijn uitbetaald.’’

Kleine cadeautjes voor in de schoen

Detailhandel Nederland verwacht op basis van de eerste signalen van de winkeliers met Sinterklaas een extra omzet van 465 miljoen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Verassend dit jaar is dat kinderen weer uitgedaagd willen worden door hun speelgoed; interactief speelgoed dat zingt, meedenkt en prikkelt. Deze hersenkrakers zijn er elektronisch en traditioneel. Naast het aloude Lego komt dit jaar Lego Minotaurus: bij dit spel bouw je het speelbord, de dobbelstenen en bepaal je zelf de spelregels. Duidelijk is ook dat de consument dit jaar bewust cadeaus koopt en kiest voor speelwaarde, veiligheid en duurzaamheid. Een andere opvallende nieuwkomer is de John’s Phone: dwars tegen alle ontwikkelingen in kan je met deze telefoon alleen bellen en gebeld worden. Bij zowel kinderen als volwassenen zijn bordspellen ook dit jaar zeer geliefd. Ook komen er veel populaire games uit, vlak voor sinterklaas. De volwassenen kopen voor elkaar elektronische gadgets zoals mp3-spelers, maar ook de betere parfums en kleding, zoals hippe, warme sloffen. Voor banketbakkers is Sinterklaas ook belangrijk; dit jaar koopt de goedheiligman extra luxe chocoladeletters, net als luxe taarten met bijzondere smaken.

Terre des Hommes Nederland bestaat al sinds 1965, maar sinds mei van dit jaar is er ook in Deventer een winkel aan de Zwolseweg 45. Vooral in de feestelijke decembermaand is de winkel geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een origineel en betaalbaar cadeau, een surprise of iets kleins voor in de schoen. De artikelen zijn tweedehands, maar van goede kwaliteit. In de week voor sinterklaas is er een kortingsactie, waarbij de klant de korting bepaalt met grabbelen. Op 3 december is de zaak geopend tot 20.00 uur. Klanten kunnen ook goedbedoelde sint- of kerstcadeaus komen brengen waarmee zij zelf niet zo blij waren. Terre des Hommes is een kinderhulporganisatie. De winkel, met alleen vrijwilligers, steunt met haar opbrengst een onderwijsproject voor kinderen in Bangladesh. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Hulp-boef De vrijwilligers uit de Geulstraat waren al een paar weken bezig om te zoeken naar een leuk verhaal rond de sinterklaasviering in de wijk. We hadden net de opening van onze speeltuin ‘Het Geultje’ achter de rug. Eerst werd er huis-aan-huis geld opgehaald voor strooigoed, cadeautjes en chocolademelk. De kinderen moesten hun schoentjes brengen naar het Geultje met een mooie tekening of kleurplaat. Toen kregen wij een leuk idee om alles in een grote sinterklaaszak te verstoppen in de wijk. Alleen de gezichtjes al bij het speeltuintje: waar zijn onze schoenen nou? „Dat weten wij niet. Weet je jongens en meisjes, we

gaan samen naar het politiebureau om aangifte te doen.” De agenten hebben alles aangehoord en zijn samen met de jeugd de wijk ingegaan om te zoeken naar de sinterklaaszak met schoenen. Wij als vrijwilligers hadden afgesproken om mijn oudste dochter Jannie als boef verkleed met die zak schoenen door de wijk te laten lopen. De politie heeft haar gearresteerd uit gein. Sinterklaas was in aantocht en ook Zwarte Piet. Nou dat was leuk, maar wij waren nog steeds onze schoenen kwijt. Maar als Sinter een extra glas water mocht drinken dan ging hij wel even mee naar het politiebureau waar de boef gevangen zat. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Sint en Piet naar het politiebureau om de dief vrij te laten. Dat kwam dik voor mekaar met een handje pepernoten. Dat kan allemaal in de Rivierenwijk met lieve grote en kleine kinderen. Gerrie Scholten, Deventer


Ook voor donsdekbed op maat! www.donsatelier.nl

www.adautobedrijf.nl

AD Autobedrijf Autobedrijf Kemper Dorpsstraat 20 7431 CK Diepenveen 0570-591285

E119,-

39, -

+ + +

gratis airco-check

E

druk- en lektest

airco-check

vullen en recyclen van koudemiddel

GRATIS

Uw woon- en slaapadviseur

temperatuurmeting

de Grutter Slapen en Wonen

(vieze geurtjes verdwijnen)

www.beddenhuis.nl

+

Ambachtelijke bonbons, diverse delicatessen en porselein maken het aanbod compleet.

visuele inspectie

Kleine Overstraat 8 -12 7411 JL Deventer T. 0570 614 219 www.debonteklipper.nl

Complete aircoservice:

Naast koffie bonnen beschikt de Bonte Klipper over een groot assortiment losse thee.

Aircoreiniging:

De Bonte Klipper

Airco-check:

De Bonte Klipper heeft een ruim aanbod aan koffiebonen en kan ook naar wens voor u gemalen worden.

Wanneer u uw airco in het najaar laat controleren, voorkomt u beslagen ruiten!

Airco-check voor comfort in de winter

De Bonte Klipper

Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571-290641 GRATIS parkeren!

• Volop Sinterklaas koopjes! • Alleen gratis is voordeliger! • Nu topprijzen voor uw goud! JUWELIER - HORLOGER

ELBO

Brinkgreverweg 106-108 7413 AE Deventer - Tel. 0570 - 63 06 00 - www.juwelier-elbo.nl Open: wo-do-vr van 10.00 - 18.00 uur en zat van 10.00 - 17.00 uur

MAAKT SIERADEN BETAALBAAR

n e z j i r p B r A merken voo ABC Badmeubel exclusief 105 cm. breed hoogglans wit met twee kraangaten

30 Deze maand

allatie?

st Vakkundige in

Voor ons ! een ABC-tje

Wandcloset Sphinx met origineel Geberit reservoir, inclusief drukplaat en closetzitting p

%

Max 2 per klant.

korting op

! s r e m a k d a b e t e l p m o c Zie aktievoorwaarden in de winkel

1645 Van € 1645,

voor € 995,-

Van € 712,-

voor € 299,-

www.abcbadkamers.nl Woonboulevard Almelo

Runshopping Centre Deventer

ABC Badkamers • Woonboulevard 4 • 7606 JA Almelo Tel. 0546 458121 • almelo@abcbadkamers.nl • www.abcbadkamers.nl

ABC Badkamers • Hannoverstraat 3A • 7418 BL Deventer Tel. 0570 622124 • info@abcbadkamers.nl • www.abcbadkamers.nl

ma 12.00-18.00 uur • di-wo-vr 9.30-18.00 uur • donderdag 9.30-21.00 uur • zaterdag 9.00-17.00 uur

maandag gesloten • di-do 9.30-18.00 uur • vrijdag 9.30-21.00 uur • zaterdag 9.30-17.00 uur


De gezelligste

FEESTMAAND bij Party & Bowling De Worp

Sinterklaas

geraas want van

Makkers staakt uw wild

vrijdag 3 december t/m

zondag 5 december

heerlijke soep bij zetten Sint en Piet een en krijgt ijs na. de steengrill en iedere een surprise. Alle kinderen ontvangen

Uw totaalinstallateur voor nieuwbouw, verbouw en onderhoud

26,- p.p.

lf geld. Kinderen tot 12 jaar ha n GRATIS mee. De kleintjes tot 3 jaar ete enst.

Tijdig reserveren is gew

Spoorstraat 2 BATHMEN Tel. (0570) 54 12 68

Officieel Nefit-dealer

Kerstdage

25 & 26 d

n

ecember

Bowling/K e r s Steengrill t-

is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

Het vakkundig adres voor:

GAS l WATER l SANITAIR l C.V. l ELEKTRA l AIRCO

l

Een sfeerv olle Kerst, die ook no uitdagend g een bee is? Kom d tje eze Kerst dan lekker Party & Bo naar wling De Een gezell Worp. ig uitje vo or de hele familie. 90 Kinderen tot 12 jaar De kleintj half geld. es tot 3 ja ar eten GR ATIS mee.

29, p.p.

Vooraf bo w

len Wilt u voo raf bowlen ? betaalt u s dan lechts 29, 50 per baan/p er uur. Tijdig rese rv

eren is gew

enst.

NU AL ZO’N 125 WINKELS IN NEDERLAND

P

GRATIS

Twelloseweg 1a, 7439 AS Steenenkamer Tel. (0570) 61 28 69 - Fax (0570) 64 48 38 info@bowlingdeventer.nl - www.bowlingdeventer.nl


Autobedrijf "Boskamp" Koekoeksweg 19-21 8121CS Olst tel: 0570-561290 fax: 0570-561151 Wir leben Autos

* Verkoop nieuw * Verkoop gebruikt * Erkend Opel-reparateur * Reparatie auto's alle merken * Schade afwikkeling * Financieringen * Opel Shop * Vrijdagavond koopavond

VOEL U FITTER! De unieke zoolconstructie van MBT verbetert lichaamshouding, ontlast gewrichten en activeert been-, buik- en bilspieren.

mbt.com

‘‘OMDAT VOETEN OOK GEVOEL HEBBEN’’

Boxbergerweg 24 7412 BD Deventer Tel: 0570 - 61 37 17 www.looijenga-schoenen.nl

Schoenen met een positief effect op het hele lichaam. Nieuwsgierig? U kunt een testpaar 1 WEEK UITPROBEREN

Preuter Installatietechniek Dortmundstraat 22 7418 BH Deventer Tel. 0570 - 516191

tegen inlevering van deze advertentie

Sinterklaaskorting op onze cadeaumandjes * * Minimaal bedrag van het mandje: e 10. Geldig tot zaterdag 4 december

melkenmeer@cambio.nl

Koop bij ons uw winnende staatsloten


Groot kinderfeest op het Pietenplein

A

an het eind van de sinterklaasintocht op 4 december, maar ook al eerder die dag, zijn er samenkomsten op het Pietenplein, waar een groot trainingscircuit voor zwarte pieten staat opgesteld. Voor kinderen is er dus van alles te doen. Sinterklaas en jongleerpieten, goochelpieten, acropieten, ballonpieten en nog veel meer soorten pieten komen op 4 december tussen 11 en 12 uur naar het Pietenplein op het Grote Kerkhof. Daar is het plein namelijk (en niet op de Brink, zoals de afbeelding hiernaast suggereert). Hopelijk valt er niet zoveel regen als vorig jaar. Een groot deel van de spelen staat overigens binnen, in de kerk. Daar wordt ook de recordpoging koekhappen gehouden. Wat is er zoal te doen: Nokdaken spel: Met een zak vol cadeautjes over 10 meter nokdaken lopen. Helaas liggen sommige nokdaken los. Er zijn twee hindernissen in de nokdaken, namelijk een wipwap en een verlaging. De kinderen mogen niet van de daken vallen. Zwarte pieten hindernisbaan: Een opblaaskussenspel waarbij de kinderen met zakken cadeautjes allerlei hindernissen moeten nemen.

De ballenbak: Een grote ballenbak waar de kinderen lekker kunnen ravotten en de gouden bal proberen te zoeken. Het ‘Hoe kom ik ergens spel’: Een opblaasspel van dertien meter in doorsnede met allerlei spelen eraan, zoals glijden, klimmen en kruipen. Springkussen: Welke Zwarte Piet kan niet springen? Het reuze vier-op-een-rij: Pieten moeten altijd nadenken of ze wel de goede pakjes in de goede schoorsteen gooien. Dit spelt helpt hierbij. Cadeautjes-schietspel: Cadeautjes schieten met de grote katapult. Dit spel staat buiten en wordt alleen gespeeld tot het tijdstip dat de Sint op het bordes staat. Richtspel: Een spel waar je met een houten vogel, die vast zit aan een touwtje, iets moet proberen te raken. Katapultspel: Kinderen moeten met een bal tegen een bepaald punt gooien. Gooi je raak dan gaat de katapult af en schiet een zakje pepernoten weg en dat moet het kind weer vangen en lekker opeten.

Verkleedrace: Kinderen moeten zich zo snel mogelijk verkleden als sinterklaas met pruik en baard of zwarte piet. Als ze klaar zijn wordt er een foto gemaakt en de foto’s komen een internetsite. Lastig is het omdat in de verkleedkist ook andere verkleedkleren zitten. Kinderen moeten dus goed uitkijken wat ze aantrekken.

Cadeauvoelspel: Er staat een bak met daarin een zak met voorwerpen. Kinderen moeten raden wat het is door alleen te voelen. Attractie en eten/drinken: Draaimolen, suikerspin, popcornwagen, chocolademelkkraam. Allemaal gratis.

Het labyrint: Voor de ouders. In een labyrint van 6 bij 3 meter komen 200 foto’s te hangen van de afgelopen jaren. Het labyrint eindigt in een soort filmzaaltje waar oude fragmenten van de intocht van de afgelopen 30 jaar te zien zijn. Zwarte Piet airwalker: Kinderen kunnen in speciaal kostuum worden gehesen. Ze krijgen twee riemen om. Aan de één zit een accu, aan de ander een blower. Als dat allemaal wordt aangeloten, blaast het pak zichzelf flink op en kan je er inlopen. Binnen én buitenattractie.

Sleetjebrugspel: Van een podium van één meter hoog gaan kinderen op een slee naar beneden. Achterop de slee staat een zak met cadeautjes, want ook als het sneeuwt en vriest moeten de pieten de cadeautjes rondbrengen. Pepernotengooispel: Er staat een opblaasspel met daarop een mannetje en een vrouwtje. Ze houden een mandje vast en in dat mandje moet je pepernoten van schuimrubber gooien. Schoorsteengooispel: Er staat een schoorsteen van 2 meter 40 hoog en de kinderen moeten daarin pakjes gooien. Grimeerpietenkraam: Laat je hier als Zwarte Piet grimeren.

Intocht Pakjesboot Op zaterdag 20 november zal Pakjesboot 15 weer afmeren aan het Verlaagde Wellepad. In twee weken zullen meer dan veertig voorstellingen worden gespeeld. Op zaterdag en woensdagmiddag is er een aantal vrije voorstellingen. Reserveren is aanbevolen. Vorig jaar werden de voorstellingen door bijna 2200 kinderen bezocht. www.theaterschip.nl

Juffrouw Wil als Zwarte Piet Al 25 jaar bezoekt Sint de katholieke basisschool Adwaita. Eens vroeg juffrouw Wil aan Sint of zij niet eens Zwarte Piet mocht zijn. Waarom niet, dacht de Sint en op 5 december bezocht de Sint samen met wel 4 Pieten de school. Bij de groepen 1 en 2 ging het allemaal prima. Een Piet meer bij de Sint was alleen maar leuk voor de kinderen. Bij de groepen 3 en 4 niet. Regelmatig zaten de kinderen met elkaar te smoezen en werd er gekeken en gewezen naar die ene Piet. Sint zag ouders achterin zitten en ook hier begon de angst te groeien dat de kinderen het ‘bedrog’ zouden ontdekken. Sint vroeg aan de kinderen wie zij wel dachten

dat de ene Piet was. Men durfde niet direct te zeggen ‘juf Wil’ maar Sint zag dat men dit wel dacht. Tot grote schrik van de aanwezige ouders zei Sint: „Kinderen, jullie hebben gelijk. Het is juffrouw Wil...’ De ouders waren geschokt. Toen Sint vertelde dat juffrouw Wil graag een keer Piet wilde zijn, zei hij dat ze dus nu ook mee moest gaan naar Spanje. Toen kreeg Sint een probleem. Wat Sint ook wilde, juf mocht niet mee naar Spanje, het was hun juf en die mocht Sint dus niet meenemen. Toen Sint dus met de kinderen had afgesproken dat juffrouw Wil op school zou blijven was de rust weergekeerd. Bij het afscheid van Sint is hij dan ook door alle kinderen en juffrouw Wil en de geschrokken ouders heel vriendelijk uitgezwaaid. Aloys Alma, Deventer (al 30 jaar Sinterklaas)


Thuisgalerie in Deventer Waarom meer betalen? Bij Thuisgalerie Elizabeth Overmars, kunt u leuke, goede en mooie schilderijen bekijken en kopen. Komt u eens langs op Pothoofd 329. Maak een afspraak en kom langs. Mijn werk is te zien op www.elizabethovermars.nl en op www.seesle.nl Adres: Pothoofd 329, 7411ZJ Deventer.Tel: 0570-645393. e-mail: bekel-overmars@hetnet.nl

www.beddenhuis.nl

de Grutter Slapen en Wonen Uw woon- en slaapadviseur Ook voor donsdekbed op maat! www.donsatelier.nl Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571-290641 GRATIS parkeren!

Vanaf dinsdag 30 november t/m zaterdag 4 december

®

Een Echte Degelijke Duitse Nobilia keuken met echte Duitse apparatuur zoals; koeler, gaskookplaat,

Het lootje bepaalt je korting !

oven, wasemkap, vaatwasser en een granieten werkblad voor  4.250,- inclusief montage. Zeg nou zelf, kan dat voor die prijs?

Nou, bij ons wel! Let op, dit is een prijsvoorbeeld en geen actie. Alle aanpassingen zijn mogelijk, zodat niet iedere aanpassing duizenden euro’s extra gaat kosten.

Het vaste adres van Sint voor exclusieve en smaakvolle kado´s Italiaanse delicatessen, wijn, koffie, olijfolie en meer Tevens Illy dealer van koffie en koffiemachines

Duitse Keukens – Keuken Advies Bureau) NIEUWSTRAAT 45 – 7411 LH DEVENTER – TEL. 0570-769035

Noordzeestraat 2, Havenkwartier Deventer, tel. 0570-633153 Open: vrijdag 10.00 - 20.00 uur, zaterdag 10.00 - 17.00 uur Gratis parkeren voor onze deur

Openingstijden: di. t/m vr. van 13.00-17.00 uur, za. 10.00-17.00 uur

WWW.LA-BOTTEGA.NL

De Peugeot Speedfight 25 km en 45 km vanaf e

D.K.A.D. (Duitse Keuken Agenturen Deventer / Importeur van

1995,-

Voor hoge kwaliteit tegen een basisprijs komt u naar

Basis Keuken


CASTLE GAMES DEVENTER BRINK 92 T 0570 - 612000 E INFO@CASTLEGAMES.NL

DÉ GAME SPECIALIST VAN DEVENTER WORLD OF WARCRAFT | CATACLYSM

CALLOFDUTY | BLACKOPS Verkrijgbaar op Wii, NDS, X360, PS3 en PC

------------------------------ Intense online multiplayer - De belofte van 2010! - De opvolger van Modern Warfare 2 PS3: PC: X360: NDS: Wii:

69,99 59,99 69,99 39,99 59,99

bij Castle bij Castle bij Castle bij Castle bij Castle

Bestel bij ons en speel als eerste! PS3/X360

€ 54,99 per stuk

NACHTELIJKE OPENING IN DE NACHT VAN 6 OP 7 DECEMBER! Je wil toch niet met een achterstand beginnen? Alleen verkrijgbaar op PC ------------------------------------------

€ 54,99 € 49,99 € 54,99 € 34,99 € 54,99

- De langverwachte uitbreiding - Nieuwe omgevingen - Vereist originele World of Warcraft - Heb je nog geen World of Warcraft? Start dan nu met spelen voor € 9,99

Slechts

€ 29,99

GAMES DIE JE DIT NAJAAR GESPEELD MOET HEBBEN CASTLE TELECOM DEVENTER NIEUWSTRAAT 82 T 0570 - 714 370

DE NIEUWSTE CONSOLES HELEMAAL VOOR NIETS! PLAYSTATION3SLIM

NINTENDO WII

NINTENDODSi XL

Deze nieuwe versie van het wel bekende multimedia apparaat heeft 320GB harde schijfruimte, is 33% kleiner, is 36% lichter en verbruikt 34% minder stroom dan zijn voorganger! Kortom een ruimschootse verbetering. Voor de liefhebber van games en films is dit het moment om in te stappen.

Een nieuwe zwarte gelimiteerde uitvoering! Ditmaal is het pakket uitgevoerd met Wii Sports en Wii Sports Resort! Uiteraard kan een Wii Motion Plus controller in deze niet ontbreken, dus ook deze komt standaard bij het pakket. De Wii is op het uiterlijk na niet veranderd. Dat betekend dat je nog altijd de zelfde interactieve games kunt spelen en kunt genieten van de leukste familiegames!

Na het succes van de DS, DS Lite en DSi gaat Nintendo nog een stap verder met deze Nintendo DSi XL! Deze jongste telg in de Nintendo DS-familie is voorzien van twee grotere schermen met een grotere kijkhoek. Deze hebben een diameter van 10,7 cm, en zijn daarmee 93% groter dan de schermen van de Nintendo DS Lite. Het systeem biedt direct toegang tot de Nintendo DSi Browser, waarmee je via een Wi-Fi-verbinding snel en gemakkelijk kunnen internetten.

NU VOOR SLECHTS € 17,50 P/M!

NU VOOR SLECHTS € 20,00 P/M!

Met dit apparaat beschikt u direct over een Bluray speler en kunt u films streamen vanaf uw computer naar uw TV!

NU VOOR SLECHTS € 20,00 P/M! INCLUSIEf

3 GRATIS GAMES!

GRATIS

INCLUSIEf

!

2 GRATIS GAMES

INCLUSIEf

2 GRATIS DSI XL

2 jaar Vodafone Bel+Sms+Web 200 Icm. Playstation 3 met 3 spellen en Samsung 1170

GRATIS

2 jaar Vodafone Bel+Sms+Web 150 Icm. Nintendo Wii met 2 spellen en Nokia C5

GRATIS

Icm. 200 MIN / 400 SMS + Internet. Nu de eerste 12 maanden slechts € 20,00 per maand, daarna € 34,50 per maand

Icm. 150 MIN / 300 SMS + Internet. Nu de eerste 12 maanden slechts € 17,50 per maand, daarna € 29,50 per maand

Icm. 200 MIN / 400 SMS + Internet. Nu de eerste 12 maanden slechts € 20,00 per maand, daarna € 34,50 per maand

2 jaar Vodafone Bel+Sms+Web 200 Icm. 2 x een Nintendo Dsi XL en een Nokia 2220

W.CASTLEGAMES.NL WWW.CASTLE.NL WWW.CASTLEGAM


www.beddenhuis.nl

de Grutter Slapen en Wonen Uw woon- en slaapadviseur Ook voor donsdekbed op maat! www.donsatelier.nl Twelloseweg 79, Terwolde Tel.: 0571-290641 GRATIS parkeren!

AANBIEDING: houten vloeren, rustiek eiken € 75,00/m2 incl. ondervloer en zwevend gelegd

De tafel of kast die u zoekt, maken wij voor u in iedere maat en houtsoort. Stofferingsafdeling met veel houten vloeren.

die s u a Cadereen op eft iede lijstje he zijn n. staa Wij van C-Inside helpen je om het perfecte cadeau uit te zoeken.

Bezoek onze winkels in Apeldoorn, Deventer of Doetinchem en maak kennis met Apple.

Alles voor Mac, iPod, iPhone & iPad. C-Inside. C-Inside | www.cinside.nl | Marktplein 22b, Apeldoorn | Broederenstraat 24, Deventer | Catharinastraat 13, Doetinchem TM en © 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, iMac, iPad, iPod nano, iPod shuffle, iPod touch, MacBook Pro en Magic Mouse zijn handelsmerken van Apple Inc., die zijn gedeponeerd in de Verenigde Staten en andere landen. Materiaal afzonderlijk verkrijgbaar. Verkrijgbaar via iTunes. De verkrijgbaarheid van titels is aan verandering onderhevig. Sommige programma’s zijn niet overal verkrijgbaar.


Horrorsint komt over 23 jaar weer terug door Jelte Posthumus

V

ol verwachting kloppen 180 harten, wanneer ‘Sint’ in bioscoop Luxor zijn voorpremière beleeft. De veelbesproken filmposter, waar de Reclame Code Commissie ondanks duizenden klachten tamelijk mild over was, had al de nodige hype gecreëerd. Maar nu directeur Albert Jan Vos van Luxor de première ook nog eens een officieel tintje geeft door de microfoon te grijpen terwijl de zaal volloopt, kan de film eigenlijk alleen nog maar teleurstellen. Maar dat doet hij niet. De popcorn is nog onaangeroerd wanneer het eerste bloed al van het scherm spat. Toch even wennen, een bloeddorstige Sint, al laat hij ook in de film het werk - dat in een moordend tempo plaatsvindt - vooral uitvoeren door zijn pieten. Op een vakkundige manier vermoorden zij nietsvermoedende kinderen, die braaf voor de open haard staan te zingen of in een kindertehuis liggen te slapen. De besneeuwde straten van Amsterdam kleuren langzaamaan rood. Afschuw en hilariteit

maken zich meester van de bioscoopbezoekers, die niet goed lijken te weten of ze nu moeten schrikken van het brute geweld of moeten lachen om de subtiele humor die in de dialogen verwerkt is. ,,Lopen de betrekkingen met Spanje gevaar?’’, vraagt een reporter aan de Amsterdamse burgemeester, nadat de bloeddorstige Sint hen net door de vingers geglipt is. Regisseur Dick Maas, wiens werk onder andere bekend staat om de uitbundige stunts en ‘special effects’, heeft de goedheiligman getransformeerd tot een moordlustige zombie, die de Amsterdamse politie lang te snel af is. In volle draf gaat het over de daken van Amsterdam, terwijl scholier Frank (Egbert Jan Weeber) op zoek gaat maar het schip van de Sint, dat verborgen ligt in een vergeten, mistige uithoek van het Amsterdamse IJ. Weeber ziet de film zelf als ,,een thriller met horror-elementen’’, maar de omschrijving ‘komische horrorfilm’ lijkt meer op zijn plaats. Het geweld is zo ‘over the top’, dat de minimumleeftijd van 16 jaar zonder schadelijke effecten best wat jaren teruggeschroefd

kan worden. Het plot is daarnaast zo eenvoudig, dat ook de jongere kijker de bloedrode draad niet uit het oog zal verliezen. Held Frank slaagt er net op tijd in om het schip van Sint op te blazen, waarna deze in de nacht verdwijnt om pas over 23 jaar - wanneer het weer volle maan is op 5 december - terug te keren. Na die laatste explosie van geweld kunnen bezoekers rustig gaan slapen. Wakker liggen doe je niet van de film. Niet van het geweld, maar ook niet van de acteerprestaties of de verhaallijn. Maar de moeite waard, dat is deze grappige moordpartij zeker. ,,Eng? De film is zo bizar dat je eerder hard moet lachen. Het is meer een komedie dan een horrorfilm. Hij heeft wel wat van Scary Movie’’, aldus vier tieners die samen naar de film gingen. En een van de medewerkers van Luxor, die bij de ingang kaartjes checkte en mensen naar de juiste zaal verwees wist het zeker: ,,We hebben veel te danken aan deze film. Maas lacht zich kapot, want mede dankzij alle aandacht voor die filmposter wordt het een kaskra- De gewraakte filmposter: niet geschikt voor kinderen. Mede door alle opker, let maar op.’’ hef erover zou de film zomaar eens een kaskraker kunnen worden.

Vrienden van Sinterklaas De Algemene Deventer Sinterklaas Commissie (ADSC) organiseert jaarlijks de intocht van Sinterklaas in Deventer. Mede dankzij de steun van deze bedrijven wordt een spectaculaire intocht mogelijk gemaakt. Zij verdienen het predicaat Vrienden van Sinterklaas.

Duizenden mensen staan elk jaar bij de IJssel te wachten als Sinterklaas in Deventer aan komt.

- Van Lente Elektrotechniek BV - Van Wijnen Deventer Architecten en ing. Bur. Kristinsson - MKB Deventer - Zandhuis & Zwart - Karel Lassche Vastgoed - Toyota Morrenhof - OCD Opleidingen - Autobedrijf Bouwman BV - Fibbe Begeleiding - Car Masters - BAM Woningbouw - Etos Van Remmen - Container Centralen Full Service

Sint Walterlaas Mijn zoons, die in december 1978 anderhalf jaar oud waren, hadden nog geen enkel benul van het sinterklaasfeest. Om ze er toch mee vertrouwd te maken zong ik gezellig sinterklaasliedjes voor hen. ,,Sint Nicolaas, Sint Nicolaas, breng ons vanavond een bezoek”. Sint Nicolaas met van die lekkere lange uithalen. Na een tijdje begon één van de jongens te huilen. Dikke tranen rol-

de over zijn wangen terwijl hij steeds maar dezelfde woordjes brabbelde. Ik snapte maar niet wat hij bedoelde. Ineens begreep ik zijn ‘probleem’ toen ik tussen twee snikken door opving: Nu Sint Walterlaas. Het toeval wil dat zijn broer Nico heet en hij Walter. Na het eindeloze Sint Nicolaas wachtte hij vol spanning op het moment dat zijn naam te horen zou zijn in Sint Walterlaas, wat dus maar steeds niet kwam. Vandaar de tranen. Sindsdien werd er bij ons ook gezongen over Sint Walterlaas. Tot volle tevredenheid van de tweeling. Eerlijk delen gaat niet alleen over suikergoed en marsepein. Ria Kuijper, Deventer.

- Kobus Bosch Installatietechniek - WK Scooter Centre - Rabobank - Bakkerij Bart - Rijwielhandel J. Bos en Zn - Nefit - Autobedrijf Slagter - Rederij Scheers - The S factor Design - Guard Group - De Stentor - Beeld en geluid - Benno Snoep & Cadeauswinkel

Colofon De officiële Sinterklaaskrant is een uitgave van de Stentor/ Deventer Dagblad i.s.m. de stichting ADSC. Coördinatie: René Nijland Vormgeving: Angelique Volkers Voorpagina: Hans den Hoedt Advertenties: Verkoopteam Deventer Foto’s: ANP, Ab Hakeboom, archief de Stentor Oplage: 68.000 stuks


Videoboodschap aan de Sint Sinterklaas laat nog tot 4 december op zich wachten, maar hij wil wel weten wat de kinderen in Deventer te vertellen hebben. De Stentor / Deventer Dagblad neemt op woensdag 24 november videoboodschappen op in de Openbare Bibliotheek aan de Brink. Tussen 14.00 en 16.00 uur staat de camera klaar om een berichtje achter te laten, zodat Sinterklaas ruim voor de intocht de filmpjes kan bekijken. De pieten lopen op die dag in de bibliotheek rond om aan kinderen te vragen wie voor de camera iets aan Sinterklaas wil vertellen. Het maakt niet uit wat hij of zij wil vertellen. Staat er iets op je verlanglijstje dat je erg

graag wilt hebben? Of wil je Sinterklaas succes wensen met de boottocht naar Deventer? Het kan allemaal. De Hoofdpiet is van 13 november tot en met 4 december te gast in de Openbare Bibliotheek. Kinderen kunnen in die periode onder andere hun schoen zetten, knutselen, koekversieren en sinterklaasfilms kijken. Op www.huisvanzwartepiet.nl is de complete agenda van de Hoofdpiet te zien. Van alle videoboodschappen wordt een filmpje samengesteld dat op de website van de Stentor wordt vertoond.


Sinterklaaspuzzel 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38.

39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76.

BRRREIWEER Verkoop van, fournituren, scrapmaterialen, kaarten materialen, DMC, breibenodigdheden, borduurpakketten, verstelwerkzaamheden, depot stomerij, servicepunt naaimachine onderhoud workshops en nog veel meer.

STEUN HET GOEDE DOEL, BREI EEN MUTSJE VOOR INDIA!! U ontvangt dan 25% korting op Partner 3½-6 van Phildar bij een extra bolletje!! Bezoek onze winkel voor meer informatie

Het Kleinvak Oerdijk 80 7437 AD Schalkhaar 0570 631987

77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106.

Naam: Straat: Postcode: Plaats: Telefoon: Wie zoet is krijgt lekkers... ...en waar kunt u dat beter halen dan bij Banketbakkerij Lentelink!!! Overheerlijke zoete lekkernijen. Wat dacht u van: chocoladeletters, marsepein, borstplaat en nog veel meer. Kom dus snel langs!!!

Banketbakkerij en Chocolaterie

Lentelink

TG Gibsonstraat 7 - Smedenstraat 18 Deventer Tel.: (0570) 61 69 64 www.banketbakkerijlentelink.nl


since 1980

NEW COLLECTION

FALL/WINTER ‘10

Maatkostuum vanaf € 499,-

Sinterklaasintocht  

De officiele Sinterklaaskrant van Deventer

Sinterklaasintocht  

De officiele Sinterklaaskrant van Deventer

Advertisement