Page 1

Maart 2011


Nieuw! Uw Deltion Business Team Misschien kent u ons al, of toch nog niet? In dat geval stellen we ons graag aan u voor: wij zijn uw Deltion Business Team. De ingang voor al uw vragen aan Deltion. Vragen over loopbaanontwikkeling van uw medewerkers, over co-creatie van opleidingstrajecten, stages, gastcolleges, samenwerkingen of over uw complete personeelsmanagement, stel ze ons gerust! We helpen u volgens het principe ‘een leven lang leren’. Daarbij gaat het wat ons betreft om tijdig onderkennen van behoeftes en ambities. We zetten daar verschillende instrumenten voor in: oriëntatiecarrousels, EVC/EVP-trajecten, om- bij- en nascholing, beroepsgerichte cursussen, assessments, tests, uiteraard afhankelijk van de vraag die bij u leeft. Met ruim 7.500 bedrijfscontacten zijn we de kennispartner voor het regionale bedrijfsleven, voor kleine, middelgrote of grote bedrijven, in de meest uiteenlopende sectoren. In de technische sector bijvoorbeeld voor Paul van Vilsteren Installatietechniek, Scania Production Zwolle en de provincie Overijssel. Organisaties waarvoor er veel in hoog tempo verandert. Om daar goed op in te kunnen blijven spelen, is scholing een ‘must’. Omscholing, herscholing of bijscholing. Individueel, in groepsverband, in huis of op locatie. En altijd persoonlijk, praktijkgericht en interactief. Nieuwsgierig naar wat we voor u kunnen betekenen? Bel ons gerust voor een afspraak! Deltion Business, Open for Business!

Deltion Business, T (038) 850 31 50, www.deltion.nl/business

AT WÄRTSILÄ, PEOPLE ARE THE ULTIMATE

POWER SOURCE

NIJWA GROEP WIL JOU!

Wärtsilä is wereldleider in de productie en service van scheepsmotoren, voortstuwingssystemen en leverancier van gas- en oliegestookte turnkey energiecentrales. Wereldwijd werken er ruim 18.000 professionals en zijn we actief op 160 locaties in 70 landen. In Nederland werken ruim 1.100 mensen, verdeeld over acht locaties. Het nieuwe Centrale Distributie Centrum (CDC) in Kampen is onderdeel van een nieuw wereldwijde logistieke organisatie. Het stelt Wärtsilä in staat om wereldwijd, 24/7 onderdelen te leveren.

Voor het nieuwe Centrale Distributie Centrum in Kampen zoeken wij:

Quality Inspectors DE FUNCTIE: Als Quality Inspector beoordeel je de kwaliteit van materialen die door leveranciers worden geleverd bij ontvangst in het magazijn. Deze controles voer je uit aan de hand van tekeningen, normen, werkinstructies en bestelspecificaties. Je analyseert en communiceert kwaliteitsproblemen en lost deze samen met de betrokkenen op. FUNCTIE-EISEN: Voor deze uitdagende functie dien je in bezit te zijn van een MTS-opleiding, bij voorkeur Werktuigbouwkunde. Of je hebt een aantal jaren werkervaring op het gebied van kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging. Je werkt nauwkeurig, bent collegiaal, zelfstandig en beschikt over goede contactuele eigenschappen. Voor deze functie is het noodzakelijk dat je de technische Engelse taal in woord en geschrift beheerst. WIJ BIEDEN: Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheid om je talenten verder te ontwikkelen binnen een internationale werkomgeving in een organisatie die ambitieus is in zijn groeidoelstelling. Wärtsilä Netherlands B.V. kenmerkt zich door gedrevenheid, informele korte communicatielijnen en een goede werksfeer. De cultuur is te typeren als nuchter en daadkrachtig. INTERESSE? Je sollicitatie kunt je sturen naar Wärtsilä Netherlands B.V., bij voorkeur per e-mail naar: wnlrecruitment@wartsila.com of postbus 10608, 8000 GB Zwolle t.a.v. afdeling Recruitment. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de afdeling Recruitment, telefoonnummer 0416-388115 of kijk op www.wartsila.com/werken. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

WWW.NIJWA.NL


Leren & W erken in de

Techniek ‘Het aandeel van de techniek is in deze regio, vergeleken met elders in Nederland, erg hoog. De techniek is van vroeger uit al de economische drager in de regio’, aldus Wim de Blok, bestuurslid VNO-NCW Stedendriehoek. Hij vindt dan ook dat de Stedendriehoek een belangrijke plaats inneemt in de techniek. Solange Panayotopoulos, van de Kamer van Koophandel in Apeldoorn, ziet dat vooral aan de traditionele maakindustrie en de vele internationaal opererende bedrijven die zich gevestigd hebben in de regio. ‘Wel kan dit veel meer en beter geprofileerd worden. Je hebt hier namelijk prachtige industriële bedrijven, maar weinig mensen weten dat.’ Jan Duits van Duits Engineering: ‘De Stedendriehoek kan zich onderscheiden door zich te richten op energietechniek’.

’Techniek is de economische drager in de Stedendriehoek’ Ook Jan Duits van Duits Engineering uit Zutphen, vindt dat de Stedendriehoek goed meedoet in de techniek. ‘Je merkt dat er steeds mooiere producten uit onze regio Nederland en de wereld ingaan.’ Volgens Duits heeft dit voor een groot gedeelte te maken met de gezonde werkmentaliteit die in het gebied heerst; de oude boerenslimheid. Hij vindt dat de Stedendriehoek zich kan onderscheiden door zich te richten op energietechniek. ‘Omdat hier al redelijk veel energiebedrijven zijn, is het handig om dat verder te stimuleren. Dan wordt de regio echt een begrip’, aldus Duits. ‘Wat werkgelegenheid betreft, zit de techniek in de regio momenteel in een dipje’, aldus Panayotopoulos. De crisis ligt hieraan ten grondslag, maar Panayotopoulos meent dat het weer aan het bijtrekken is: ‘Ik verwacht binnenkort een enorm tekort aan mensen in de techniek. Net zoals ongeveer twee jaar geleden, toen was de werkgelegenheid groter dan het aantal werkzoekenden.’ De Blok voegt toe: ‘De industrie is natuurlijk als eerste weer gaan draaien, dus die is zeker weer aan het aantrekken.’ Hij merkt dat de werkgelegenheid weer groter wordt dan de beroepsbevolking, dus er komen mensen van buitenaf om hier te werken.

Scholing Een reden voor het tekort aan werknemers is dat er maar weinig jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek. Dit komt volgens Panayotopoulos omdat een techniekopleiding heel specialistisch is: ‘Je weet heel veel van maar een klein onderwerp. Als je je breder laat opleiden, ben je ook breder inzetbaar.’ In de regio stedendriehoek zijn veel techniekopleidingen op mboniveau te vinden. Technische hbo-opleidingen zijn meer in Enschede te vinden dan in de Stedendriehoek. Panayotopoulos: ‘Dat vindt het bedrijfsleven erg jammer. Zulke opleidingen in de regio werken stimulerend op de techniek.’ Ook De Blok merkt dat het bedrijfsleven behoefte heeft aan hbo-opleidingen in de techniek: ‘Bedrijven willen hun werknemers bijvoorbeeld laten bijscholen over nieuwe en duurzame technieken.’ Daarom hebben bedrijven en organisaties uit de regio zich verenigd om onder de aandacht te brengen dat in de techniek ook een mooie carrière is te bereiken. Dit gebeurt onder andere door gastlessen te geven op scholen en door de organisatie van de week van de techniek.

Jacob Brobbel, commercieel manager van Hollander techniek uit Apeldoorn, vindt het belangrijk dat bedrijven zelf ook veel aan scholing doen. Het bedrijf, dat techniek integreert in andere branches, doet veel met stages en leer-werktrajecten, zowel voor laag- als hoogopgeleiden. Op deze manier hebben zij veel goedgeschoold personeel.

Samenwerking Wat Duits belangrijk vindt voor de techniek in de regio, is dat de bedrijven samenwerken. ‘Mijn credo is altijd: één en één is drie. Je moet doen waar je goed in bent,

maar dingen waar je minder goed in bent, moet je laten doen door iemand die het beter kan.’ Daarom werken het Wichmondse Geocomfort met Duits Engineering samen aan bodewarmteopslagsystemen (zie kader). ‘Door samenwerking houd je de werkgelegenheid in de regio, en hebben de technische opleidingen hier ook een toekomst.’ Volgens Brobbel is samenwerking ook belangrijk voor innovatie: ‘Ons bedrijf werkt vooral samen in de keten. Dat houdt in dat we ons niet bezig houden met het eindproduct, maar bijvoorbeeld met het optimaliseren van de productie’.

Technische hoogstandjes uit de regio Elektrisch rijden Electric Cars Europe BV (ECE) uit Lochem produceert voertuigen die honderd procent elektrisch aangedreven worden. Daarmee wil het bedrijf de CO2uitstoot verminderen. ECE produceert momenteel van drie bestaande modellen elektrische auto’s, waarmee het de grootste Nederlandse producent van elektrische personenvoertuigen is. Het bedrijf kan elektrische motoren bouwen in de Lotus Elise, Volkswagen Golf en de Citroën C1. ‘Tanken’ kan bij elk willekeurig stopcontact.

Divitel Een bedrijf dat niet erg bekend is bij het grote publiek, maar waar indirect veel mensen mee te maken krijgen, is Divitel uit Apeldoorn. Het Nederlandse bedrijf met internationale vestigingen doet aan digital video broadcasting, en maakt daarmee de techniek achter interactieve, digitale televisie mogelijk. Interactieve televisie is steeds meer in opkomst, bijvoorbeeld het pauzeren of terugspoelen van programma’s of het stemmen voor een talentenjacht via de afstandsbediening. Divitel levert onder andere de achterliggende technologieën voor grote omroepen en operators, zoals Ziggo, RTL en het Duitse ZDF.

3

Warmte in en uit de bodem De bodemwarmteopslagsystemen van Duits Engineering en Geocomfort zorgen ervoor dat de warmte van de zomer gebruikt kan worden in de winter. In de zomer wordt warme lucht afgezogen en door middel van een warmtewisselaar opgeslagen in het bodemwater. In de winter wordt het water weer naar boven gepompt, en met die warmte en energie kan het gebouw weer worden opgewarmd. De bodemwarmtesystemen zijn onder meer te vinden in het Circustheater in Scheveningen, het De La Mar theater en poptempel Paradiso in Amsterdam.


Leren & W erken in de

Techniek ADVERTORIAL

Bedrijfswagenbranche: betere tijden Er breken weer betere tijden aan voor de mobiliteitsbranche en dan met name de bedrijfswagenbranche. Momenteel zijn er landelijk ruim 12.000 bij brancheorganisatie BOVAG aangesloten bedrijven actief in de mobiliteitsbranche. Deze bedrijven houden zich bezig met het verkopen, verhuren, onderhouden en repareren van personen- en bedrijfswagens. Zo’n 450 bedrijven zijn actief in de truck- en bedrijfswagenbranche. In deze branche werken ruim 8000 mensen. Jaarlijks stellen deze bedrijven vele leer/werkplekken beschikbaar, met als doel jongeren en volwassenen op te leiden voor het vak. Uit recent onderzoek en de gevraagde leer-/werkplekken blijkt, dat de markt voor bedrijfswagens weer aantrekt. Het Zwolse Deltion College, partner voor een beroepsopleidende (BOL) en beroepsbegeleidende (BBL) opleidingen, maar ook voor maatwerktrajecten onderkent deze tendens. Deltion biedt al jaren de niveau 2, 3 en 4 opleiding Bedrijfsautotechniek aan. “Waar een jaar geleden nog een significante daling in het aantal aanmeldingen en de beschikbare leer-/werkplekken zichtbaar was, blijkt nu dat er in de regio Zwolle weer vacatures beschikbaar zijn”, aldus Klaas Bakker, opleidingsmanager Motorvoertuigen-, Carrosserie- en Tweewielertechniek bij het Deltion College. Kortom er is weer behoefte aan vakmensen in de richting bedrijfsautotechniek. In de bedrijfsautotechniek zijn voornamelijk mbo-ers actief. Deltion is één van de Regionale Onderwijsinstellingen (ROC’s) die de opleiding Bedrijfsautotechniek aanbiedt. Bij deze opleiding staat het leren in de praktijk centraal. Aangezien de deelnemers eerst de basiskennis van de bedrijfsautotechniek moeten beheersen, stromen ze allemaal in op niveau 2. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar niveau 3 en eventueel naar niveau 4. Deelnemers die kiezen voor een BOLopleiding gaan over het algemeen vijf dagen per week naar school en lopen daarnaast diverse periodes stage bij

een erkend leerbedrijf. Deelnemers die kiezen voor een BBL-opleiding gaan echter één dag per week naar school en zijn daarnaast vier dagen per week werkzaam bij een bedrijf. Een paar jaar geleden hebben de onderwijsinstellingen en brancheorganisaties campagne gevoerd, met als doel meer jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Wil men nu en in de toekomst verzekerd zijn van voldoende vakbekwaam personeel, dan is constante promotie van het vakgebied noodzakelijk. En dat wordt gedaan. De destijds gevoerde campagne wordt weer ingezet onder dezelfde naam, namelijk Enter the T-zone, waarbij de T voor truck staat. De BOVAG en Rijwiel- en Automobielindustrie (RAI) vereniging hebben destijds het initiatief voor de campagne genomen. In samenwerking met kennis- en opleidingscentrum Innovam, opleidingsen ontwikkelingsfonds OOMT en Fontys Hogescholen hebben ze onder andere een lespakket ontwikkeld, voor derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen. Aad Verkade, Manager BOVAG Truckdealers was actief betrokken bij het ontwikkelen van de campagne. “Op 30 maart wordt het startsein gegeven voor de doorstart. Op die dag wordt een beleidsplan gepresenteerd, waarin onder andere de activiteiten voor de komende jaren staan vermeld. Dit met als doel om het imago onder en de instroom van jongeren in de bedrijfsautotechniek te bevorderen. Jongeren hebben namelijk nog altijd onvoldoende beeld bij het werken in de bedrijfsautotechniek. Het gros denkt dat ze vieze handen krijgen, zwaar werk moeten verrichten en onregelmatig moeten werken. Het werken in de bedrijfsautotechniek is echter

Een medewerker van de Nijwa Groep sleutelt aan een bedrijfswagen. steeds uitdagender. In vergelijking tot de personenautotechniek zijn de systemen veel complexer en groter en loopt de techniek ook vaak een stapje voor”, aldus Verkade. Gert-Jan Hemme, HR-Manager bij de Nijwa Groep, is het hiermee eens. Nijwa is één van de grootste truckbedrijven in Noord-Oost Nederland en heeft momenteel ruim 125 technici in dienst, waaronder BBL-studenten van diverse ROC’s. Hemme: “Jongeren moeten al een familielid hebben die in de branche werkzaam is, willen ze voor de opleiding Bedrijfsautotechniek kiezen. Dit terwijl het een zeer uitdagend vakgebied is, met volop doorgroeimogelijkheden.” Nijwa vindt het belangrijk om te investeren in kennisoverdracht bij jongeren. Hemme: “Willen we in de toekomst nog voldoende personeel hebben, dan moeten we er met zijn allen aan trekken.” Het beroep van de bedrijfsautotechnicus verandert voortdurend. Om op deze veranderingen in te spelen is om-, her- en bijscholing vereist. Ook Nijwa werkt aan het om-, her- en bijscholen van haar personeel. Hemme: “Onze technici worden voortdurend geschoold en gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Zo blijft het werk leuk en uitdagend.” Ook voor onderwijsinstellingen is het van belang om up-to-date te blijven. De leraren van het Deltion College volgen

dan ook jaarlijks trainingen bij bedrijven als Scania, DAF en Volvo. Om nu en in de toekomst voldoende vakbekwaam personeel te hebben, is samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderwijs, bedrijfsleven en kennisinstellingen ook voor een georganiseerde branche als de bedrijfswagenbranche erg belangrijk. Deltion beschikt sinds enkele jaren over een bedrijfsadviescommissie, met daarin vertegenwoordigers vanuit de branche. Zo ook de heer Hemme van de Nijwa Groep. Deze vertegenwoordigers adviseren de medewerkers van het Deltion College over het te voeren onderwijsbeleid. Daarnaast doen de kennisinstellingen voortdurend onderzoek naar de ontwikkelingen in de branche. Op basis van deze onderzoeken voorzien ze de mobiliteitsbedrijven en onderwijsinstellingen van informatie en advies. Jongeren en volwassenen die kiezen voor de bedrijfswagenbranche, zijn vrijwel verzekerd van een afwisselende en uitdagende baan. Daarnaast komen ze terecht in een goed georganiseerde branche met volop doorgroeimogelijkheden. Op www.roc.nl staat een overzicht van de ROC’s die de niveau 2, 3 en 4 opleiding Bedrijfsautotechniek aanbieden. Meer informatie over de campagne Enter the T-zone staat op www.enterthet-zone.nl

Wouter kiest na de basisschool bewust voor extra uren techniek op het Edison College Voor Wouter Hak (13) uit Wilp, leerling van het Edison College te Apeldoorn, was het meteen duidelijk toen hij hoorde over het vakcollege: “Ik wist in groep 8 al zeker dat ik iets met techniek wil gaan doen, dus voor mij was de keuze snel gemaakt: ‘ik kies voor extra uren techniek’. We kregen in het eerste jaar al tien lesuren techniek, direct met mijn handen aan het werk en leuke dingen maken. We zijn vorig jaar naar het luchtvaartmuseum geweest en we zijn bij het ‘KNMI’ van de luchtmacht geweest, reuze interessant om te zien hoe dat allemaal werkt en hoe ze die metingen verrichten. Ook hebben we voor de zomervakantie nog een zeepkistenrace gehouden in het park. De zeepkisten hadden we zelf gemaakt, dat was echt een mooie opdracht.” Inmiddels is hij tweedejaars en hij kan niet wachten om door te gaan naar leerjaar drie. “Het mooiste komt nog, straks in leerjaar 3 en 4 mag ik echt aan de auto’s sleutelen.

We hebben hier op school een mooie werkplaats, net als in een echte garage. Ik werk nu in mijn vrije tijd al in een garage. Ik hoop dat de computer niet al het werk overneemt, want zelf sleutelen is toch het leukste”, aldus een enthousiaste techneut die volgend jaar binnen het vakcollege voor de richting voertuigentechniek zal kiezen. Agnes Verberne, afdelingsleider techniek van het Edison College licht toe: “Zoals Wouter zijn er natuurlijk veel meer jongens en meisjes die al zeker weten dat ze wat met techniek en technologie willen doen. Voor hen is het vakcollege een zeer geschikte opleiding.” Verberne somt de voordelen nog eens op: “In leerjaar één en twee krijgen ze extra uren techniek en bezoeken ze bedrijven uit de technieksector en in leerjaar 3 en 4 lopen ze meer stage dan op een reguliere vmbo-opleiding. Ook ontvangen de leerlingen aan het eind van leerjaar 3

4

Wouter Hak en zijn klasgenoten aan het werk in het vakcollegelokaal op het Edison College. het certificaat Junior vakmanschap. Aan het einde van leerjaar vier doen ze vmbo-examen en gaan ze na het examen nog een pre-steppingsprogramma doen als voorbereiding op het ROC Aventus.”


Leren & W erken in de

Techniek

Vergrijzing aan de ene kant, ontgroening aan de andere kant. Technische bedrijven in de regio hebben de grootste moeite om goed geschoolde mensen te vinden en ze te behouden. Ze doen er dan ook alles aan om de jeugd te interesseren voor een baan in de techniek. Hulpmonteur Electra Roberto van de Braak, op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, aan het werk voor Hamer Installatietechniek B.V.

Techniek bundelt krachten om jeugd te werven Van Lente Elektrotechniek B.V. in Deventer is een dienstverlener op het gebied van Technische Automatisering, Technische Installaties en Technisch Beheer, met veel ervaring in de zuivel-, vlees-, veevoederen aardappelverwerkende industrie. Chefmonteur/ praktijkopleider Paul Christenhusz is vaste promotor van techniek op scholen in de regio zoals basisscholen, vmbo-scholen waaronder De Keurkamp en Het Slatink en de ROC’s. Zo geeft hij voorlichtingsavonden en houdt hij informatierondes. ‘Er zijn best jongeren die belangstelling hebben voor techniek, maar het imago van de techniek als zwaar vak met weinig doorgroeimogelijkheden werkt niet echt mee. Dit imago leeft overigens vaak nog meer bij de ouders dan bij de jongeren zelf, hoewel dat volledig is achterhaald. Het is een mooi vak met brede mogelijkheden. In ons eigen praktijkcentrum kunnen de jongeren doorgroeien door bijvoorbeeld trainingen, waaronder lascursussen, te volgen of op een andere manier ervaring opdoen.’ Volgens Christenhusz kan de eigen praktijkopleiding een aanvulling zijn op de opleiding op het ROC. ‘De praktijkopleiding is een prima leerschool voor jongeren die wat bijgespijkerd moeten worden. Als ik merk dat ze tijdens hun werk bij een klant een bepaald onderdeel van het vak nog niet onder de knie hebben, neem ik ze mee naar het praktijklokaal en geef hen individuele begeleiding. Voordeel van de praktijkopleiding is ook dat er altijd nieuw materiaal voorhanden is. Voor een school worden de materiaalkosten vaak te hoog.’ Bij het honderd medewerkers tellende bedrijf worden op jaarbasis tientallen stage- en leerwerkplekken ingevuld via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). De jongeren stromen meestal in via het ROC. Hoofd Personeelszaken Monica Roos: ‘Wij laten de jongeren gewoon meedraaien met wisselende projecten zodat ze een zo breed mogelijke ervaring opdoen’. Van Lente heeft samen met andere bedrijven de krachten gebundeld onder andere in het Platform Techniek en neemt deel aan de Week van de Techniek en Tour de Technique. ‘Het is belangrijk om de krachten te bundelen. Als we de jeugd op jonge leeftijd weten te interesseren voor de techniek, zal dat duidelijk gevolgen hebben voor de instroom en die hebben we hard nodig. We gaan bij onze inspanningen uit van het belang voor de hele branche; stroomt een jongere na zijn stage niet door naar een vaste baan bij ons, dan komt hij wel bij een collegabedrijf terecht. Je kunt je natuurlijk

afvragen wat het resultaat is van alle inspanningen, maar ik ben ervan overtuigd dat de gezamenlijke benadering van de jeugd zijn vruchten afwerpt. Ons personeelsbestand is de afgelopen jaren in elk geval flink verjongd.’’

Personeelsfunctionaris Hamer Installatietechniek B.V. in Apeldoorn (350 medewerkers) bouwt onder meer installaties voor de industrie en utiliteitssector en voor tankinstallaties en werkplaatsinrichtingen en de automotivebranche. Hoofd Personeel & Organisatie Dianne van Dulmen: ‘Wij hebben een personeelsfunctionaris in dienst die zich volledig richt op de werving en selectie en een speciale opleidingsfunctionaris die zich bezighoudt met stagiaires, leerlingen en alle opleidingen. We kennen veel uiteenlopende technische vacatures, maar het is erg lastig om goed geschoolde mensen te vinden. We doen er alles aan om nieuwe instroom te krijgen.

werken in de techiek biedt veel mogelijkheden Tijdens de laatstgehouden Week van de Techniek hebben ook wij onze deuren opengezet. Er kwamen zo’n tweeduizend belangstellenden kijken onder wie veel leerlingen van basisscholen met hun ouders. Het is niet te meten hoeveel jongeren later voor de techniek kiezen, maar als je ze niet op jonge leeftijd al warm maakt voor het vak, is de kans vrij groot dat ze andere keuzes maken. Dit is erg jammer omdat werken in de techniek veel mogelijkheden biedt.’ De instroom van jeugd bij Hamer is vooral afkomstig van het ROC. Op jaarbasis zijn er bij de Apeldoornse installateur zo’n twintig stagiaires actief in het kader van de BOL en zo’n tien leerlingen via de BBL. De leerlingen krijgen een leerwerkovereenkomst en een salaris conform de CAO en de stagiaires ontvangen een ruime stagevergoeding. Dianne: ‘We hopen natuurlijk dat de stagiaires en de leerlingen later voor een vaste baan bij Hamer kiezen. Hamer neemt ook deel aan de Tour de Techniek die eenmaal per jaar wordt gehouden en waarbij zo’n 800 leerlingen van middelbare scholen kennismaken met de techniek, onder meer via een grote techniektrailer van OTIP vol informatie en demo’s, die bij de school voorrijdt en met bezoeken aan verschillende

5

bedrijven. Gastlessen, snuffelstages, kortdurende stages en rondleidingen completeren het ,,aanbod’’.

Jongeren en techniek De bijna 40 bedrijven van de Breman Installatiegroep zijn werkzaam op het gebied van onder meer installatie werkzaamheden, dakwerk, brandbeveiliging, fabricage en montage van rookgasafvoer en service en onderhoud. Met een jaaromzet van bijna 200 miljoen euro behoort de Breman Installatiegroep tot de grootste spelers in de installatiebranche. Er werken circa 1.600 medewerkers, van wie 150 jonger dan 25 jaar. Leon Hofman, bedrijfsadviseur P&O: ‘Op dit moment, in de huidige economische situatie, is het niet moeilijk om voldoende jongeren aan te trekken. Echter, als de economie weer aantrekt en wij de prognoses van instroom van jongeren in de techniek bekijken, dan verwachten wij binnen een paar jaar wel een tekort’. Breman Installatiegroep besteedt gericht aandacht aan de basisschooljeugd. Onder andere door mee te doen aan projecten waarbij leerlingen van de basisschool installatiebedrijven kunnen bezoeken en zo kennis kunnen maken met de techniek. Op het vmbo worden gastlessen gegeven en op open dagen van scholen is de Breman Installatiegroep vaak aanwezig. Daarnaast zijn er onder andere de websites www.breman.nl en www.werkenbijbreman.nl om deze generatie te bereiken. Op de Breman Bedrijfsschool wordt het praktijkgedeelte van de mbo BBL-opleidingen gegeven. Het theoriegedeelte volgen de medewerkers op erkende ROC’s. Daarnaast worden om-, her-, en bijscholing gerealiseerd. Bovendien worden trainingen gegeven met betrekking tot de nieuwste ontwikkelingen. Denk hierbij onder andere aan trainingen over warmtepompen en CO2-gestuurd ventileren. Een belangrijk punt voor het succes van de Breman Bedrijfsschool is de persoonlijke aandacht en het werken in kleine groepen van drie tot vijf personen. Vooral de rol van de praktijkopleider is belangrijk. Door de contacten met de leidinggevend monteur met wie de BBL-leerling meeloopt in de dagelijkse praktijk, de directeur van het Breman bedrijf en de afstemming met het ROC, heeft deze een goed overzicht op de ontwikkelingen van de medewerker. Waar nodig kan bijgestuurd worden, waarbij de ontwikkeling van de leerling centraal staat. Het gevolg van deze werkwijze is het hoge slagingspercentage: 95% van de medewerkers die een opleiding volgt, haalt zijn mbo-diploma.


JE KENT ONS LANGER DAN VANDAAG... EN NU WILLEN WIJ JOU GRAAG LEREN KENNEN! Je ziet onze producten overal! Je kunt het zo

Ben jij die nieuwe collega, in het bezit van een

gek niet bedenken of een product dat je

VMBO diploma met wis- en natuurkunde, die

dagelijks gebruikt, is een blikverpakking van

de mouwen opstroopt en graag laat zien wat

Geld verdienen én verder studeren na het VMBO?

ArdaghGroup. Een bedrijf met een lange historie,

hij in zijn mars heeft? Dan komen we graag met

dus eigenlijk ken je ons al van kinds af aan.

jou in contact!

Tijd om kennis te maken, vinden wij. Omdat het

IETS VOOR JOU?

belangrijk is om jongeren zoals jij een kans te

Als je meer info wilt, bel dan gerust met Henk

geven een interessant vak te leren, hebben wij

Loderus (06-512 637 42) of stuur je sollicitatie

samen met IJssel Technologie en Veldkamp b.v.

naar ArdaghGroup, t.a.v. H. Loderus,

de stichting Detechno opgericht. Daar kun je

Zweedsestraat 7, 7418 BG Deventer. Mailen

Kijk op www.detechno.net

studeren voor een BBL niveau 2 diploma in de

mag ook: henk.loderus@ardaghgroup.com

technische richting en tegelijk bij ons werken.

ArdaghGroup Metal Packaging (voorheen Impress) is een van de grootste producenten van metalen verpakkingen in Europa. Je ziet onze producten echt overal! ArdaghGroup Metal Packaging levert wereldwijd producten aan o.a. de groente-, fruit- en zuivelindustrie, alsook aan de chemische industrie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Deventer. Aquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

ArdaghGroup, Zweedsestraat 7, 7418 BG Deventer www.ardaghgroup.com

Platforms Techniek: Onderwijs en bedrijfsleven promoten samen techniek in de Stedendriehoek! ✦ Week van de Techniek voor basisonderwijs ✦ Tour de Technique voor voortgezet onderwijs Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Haverkamp: j.haverkamp@pts3h.nl of 06 - 510 52 502


Leren & W erken in de

Techniek Windmolens in de virtuele ruimte Niet alle jongeren kiezen voor een kantoorbaan met auto van de zaak. Er zijn nog altijd jongeren die toekomst zien in techniek. Studenten techniek in het hele land werken dagelijks aan innovatieve technologieën, al dan niet in opdracht of samenwerking met het bedrijfsleven. De jeugd heeft de (techniek)toekomst.

De jeugd heeft de techniektoekomst Twee supersnelle boten ontwikkelen die varen op zonne-energie. Voor deze uitdaging staat een groep studenten van verschillende technische opleidingen van de Zwolse hogeschool Windesheim. Aan het zogenoemde Solarboatproject werken studenten mee van de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische bedrijfskunde en industrieel product ontwerpen. Door het toepassen van innovatieve technologieën bij de ontwikkeling van de boten wil het Solarteam Windesheim deze zomer als eerste de finish halen bij twee solar boat races. Het Solarteam doet mee aan de Solarboat-Regatta op de Werbellinsee in Duitsland en aan de Dutch Open Solarboat Challenge in de wateren van Zeeland en Vlaanderen. ‘We strijden in de A- en topklasse tegen teams uit binnen- en buitenland. Spannend, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we goed zullen scoren’, stelt Bernd Bode, lid van het Solarteam en student van de opleiding werktuigbouwkunde. Bernd: ‘Onze boten worden stevig en superlicht, doordat we met de

allernieuwste technieken werken. Zo gebruiken we voor de constructie carbon met speciale honingraat. Dat bevordert kracht en snelheid.’

Google Maps plugin De Dutch Open Solarboat Challenge is meer dan alleen een zonnebootrace. Bernd: ‘Op een uitdagende manier onderzoeken we wat er allemaal mogelijk is met duurzame energie. Ook willen we met het project nieuwe kennis genereren die ontwerpers en fabrikanten van bijvoorbeeld zonnepanelen prima kunnen gebruiken bij de doorontwikkeling en het verbeteren van hun systemen.’ Het Solarteam wordt gesponsord door het bedrijfsleven. Bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, stellen materialen en machines beschikbaar en financieren de bouw van de boten. Meer informatie is te vinden op www.solarteamwindesheim.nl.

)GGPRTWVVGNGPFGFKGUGNOQVQTXQQTPKGWYǰGVURQPVLG Van een robot tot een trottoircleaner en van een minicamper tot een milieuvriendelijk fietspontje. Eerstejaarsstudenten van de technische opleidingen van Windesheim ontwikkelen praktische producten en bouwen daar prototypes van. Het credo is: Kennis toepassen in de praktijk. Iedereen levert daaraan een bijdrage vanuit zijn of haar eigen opleiding.

Het windmolenpark bij Urk komt er definitief. Maar hier is al jarenlang veel over te doen. De bevolking is bang voor vervuiling van het landschap. Maar hoe ziet zo’n windmolenpark er nu echt uit in de omgeving? Vijf informaticastudenten van Windesheim en een student hbo Archeologie van Saxion Next ontwikkelden een computerprogramma dat vooraf het effect laat zien. ‘Mensen krijgen met dit programma een driedimensionaal beeld hoe het landschap verandert als je er bijvoorbeeld windmolens of hoogspanningskabels in plaatst’, vertelt teamlid Martijn Dame. In opdracht van de provincie Flevoland hebben de studenten onderzocht hoe moderne windmolens en een goede landschapsbeleving kunnen samengaan en hoe geomatica daarbij een rol kan spelen. De studenten deden dit voor een studieopdracht in het kader van de virtuele ruimte. Daarbij werden ze deels ondersteund door het Geomatics Business Park in Marknesse. Geomatica wordt onder andere gebruikt bij het maken van landkaarten, in de landmeetkunde en bij plaatsbepalingssystemen.

Met haar kennis van zowel techniek als van personeelsmanagement, marketing, milieu en communicatie stuurt ze het team aan dat in opdracht van de gemeente Zwolle een milieuvriendelijk fietspontje ontwikkelt.

Cradle to cradle Marleen: ‘We werken volgens het cradle to cradle principe. Dat wil zeggen dat we werken met gebruikte materialen die zo nodig in de toekomst weer bruikbaar zijn in andere producten. Om de kringloopketen in stand te houden gebruiken we alleen milieuvriendelijke producten, zoals een afbreekbare coating voor de bescherming van het staal van de boot.’ Ook denkt het team na over een milieuvriendelijke oplossing voor de aandrijving van het fietspontje. Marleen: ‘Geen pruttelende dieselmotor, maar iets met zonnepanelen. Of we laten mensen zelf energie opwekken door ze te laten fietsen op een ronddraaiend plateau.’

Martijn: ‘Voor de applicatie gebruiken we een Google Maps plugin. Daarin plaatsten we virtuele windmolens om het effect te bekijken. Om na te gaan of de virtuele situatie overeenkomt met de werkelijkheid hebben we een veldtest gedaan bij het windmolenpark in de buurt van Zeewolde.’ De studenten presenteerden hun eindresultaat aan de provincie Flevoland die van plan is om de resultaten van het project te gaan gebruiken. Martijn: ‘Ook kregen we positieve reacties van windenergiebedrijven.’ Binnen ons team bekijken we hoe we het computerprogramma voor de gebruikers nog kunnen verfijnen en uitbreiden. Onze applicatie kent bijvoorbeeld geen hoogteverschillen. Om die ook zichtbaar te maken, willen we aan de bestaande applicatie nog een extra laag informatie toevoegen.’

Open dag Windesheim houdt vrijdag 15 april van 13.00 – 17.00 uur een open dag voor alle opleidingen van Windesheim. Wie meer informatie wil, of een proefles of workshop wil volgen, kan zich aanmelden via www.windesheim.nl/opendagen

Colofon Leren en werken in de techniek 2011 is een commerciële bijlage van de Stentor en valt buiten de verantwoordelijkheid van de dagbladredactie. Uitgever • De Stentor B.V. Laan van Westenenk 6 Postbus 99 7300 AB Apeldoorn Tel. 055 – 5388388 Algemeen directeur • Gerda Bastet a.i.

De Sumorobot van het DriveXchangeproject.

Leuk en leerzaam De studenten werken samen in het DriveXchangeproject. Voor de ontwikkeling van hun producten vormen ze een aantal bedrijven. Hierdoor leren ze hun specifieke kennis toe te passen en samen te werken met studenten van andere opleidingen. Marleen Haarman studeert Technische Bedrijfskunde en is directeur van het studentenbedrijf WITTravel.

Marleen vindt het project leuk en leerzaam. ‘De onderlinge sfeer in ons team is uitstekend en we leren ontzettend veel van elkaar. Niet alleen op technisch gebied, maar vooral door samenwerken, overleggen, afstemmen en onderhandelen. Zo oefenen we alvast de vaardigheden die we later ook nodig hebben in de beroepspraktijk.’

7

Fotografie • Patrick van Gemert • Maarten Sprangh Vormgeving • Studio Wegener SpeciaalMedia Opmaak • Operations Zwolle

Bladmanager • Trudie van der Veen Commercieel redactiemanagement • Esther Talboom Redactie: • Fiona van Gemert- de Heus • Irma Lok-de Roos • Leo Polhuys

Druk • Wegener Nieuwsdruk

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


YO U R

PA R T N E R

IN

FLEXIBLE

PA C K A G I N G S O L U T I O N S

Wil jij niet meer in de schoolbanken zitten? Ben jij je kansloze baantje meer dan zat? Wil je je in de praktijk verder ontwikkelen? Leren en werken combineren? Ben je toe aan een leuke baan in het bedrijfsleven? En aan een leuk salaris? Grijp jij een kans, wanneer je deze ziet?

Vaassen Flexible Packaging heeft een meerjarig leer- werkprogramma voor

gemotiveerde JONGEREN met gevoel voor techniek Tijdens dit programma doe je praktische ervaring op aan onze verschillende productiemachines. Daarnaast volg je een intern opleidingstraject waarbij je uiteindelijk het diploma Allround Operator haalt. Vaassen Flexible Packaging BV Dorpsstraat 88 Postbus 2 8170 AA Vaassen Tel: 0578 571541 Fax: 0578 576239 Web: www.vfp.nl

Met dit diploma op zak zijn er veel doorgroei mogelijkheden in ons bedrijf.

Meer info? Kijk even op www.vfp.nl en lees meer about us en deze job

Dus ben jij? • minimaal 18 jaar, enthousiast en leergierig • in het bezit van een technisch MBO diploma (minimaal nivo 3) of een MBO werk- en denkniveau met bijvoorkeur een exact vakkenpakket • bereid om in de 5-ploegendienst (33,6 uur per week) te werken aan onze moderne machines • een kanjer die zich volledig wil inzetten om het diploma Allround Operator te halen op onze kosten Kortom, ben jij de Young Potential die wij zoeken, pak dan deze kans en maak je eigen toekomst!

IS TECHNIEK HET HELEMAAL VOOR JOU? MAINTEC BIEDT JE:

OOK VOOR JOUW TOEKOMST IN DE TECHNIEK! Kijk voor alle mogelijkheden op

EEN PRIMA VAKOPLEIDING WAARIN JE WERKT EN LEERT Maintec is specialist in het detacheren en opleiden van technisch personeel. Maintec zoekt gemotiveerde leerlingen, die starten met een BBL opleiding metaal-, elektro-, installatie-, koude- of motorvoertuigentechniek. Wil jij ook: - een vak leren en nog maar 1 dag in de week naar school? - meteen geld verdienen? - een baangarantie voor minimaal 2 jaar? - een vergoeding voor je school- en boekengeld? - een goede begeleiding tijdens je opleiding? Neem dan contact met ons op: Arnhem. 026 443 83 85. arnhem@maintec.net Heerenveen. 0513 65 34 34. heerenveen@maintec.net Zwolle. 038 452 76 66. zwolle@maintec.net

www.hamer.net Of informeer naar de mogelijkheden voor jou bij de afdeling P&O. Hamer Installatietechniek B.V., Postbus 525, 7300 AM Apeldoorn tel: 055 - 5777200

WWW.MAINTEC.NET

autotechniek MT metaal MT installatietechniek MT bouwMT international MT

Leren en werken in de Techniek  

Special Leren en werken in de Techniek maart 2011

Leren en werken in de Techniek  

Special Leren en werken in de Techniek maart 2011

Advertisement