Page 1

foto: perscentrumwonen


bulthaup | apeldoorn

Showroommodellen van bulthaup te koop!

Een bulthaupshowroommodel met hoge korting! Droomt u ook van zo’n mooi bulthaupmodel? Dan is nu hÊt moment om uw droom waar te maken! Bulthaup Apeldoorn verhuist binnenkort naar een nieuw pand, daarom gaan nu alle modellen die in onze showroom staan opgesteld met hoge korting de deur uit. Komt u ook snel kijken naar onze prachtige modellen? bulthaup | apeldoorn Kanaalstraat 25 a, 7311 ML Apeldoorn, Tel. 055 579 06 01, www.bulthaup-apeldoorn.nl


I 03

kErSttrEnds van stoer, robuust tot oosters

Stoer en robuust, warm en klassiek, elegant vrouwelijk en zelfs oosters: dit jaar heeft de kerst vier gezichten. De harten, die vorig jaar al populair waren, komen in alle thema’s terug. Van glimmend zilverkleurig in de elegante stijl tot houten harten in de warme, klassieke stijl.

Het thema ‘warm’, kent vertrouwde kerstkleuren, namelijk goud, bruin en groen. Rood past hier prima bij. ‘Maar als je het net wat frisser wilt laten lijken en anders dan anders, dan laat je rood weg’, adviseert styliste Jessica Jansen. Ze is al maanden druk met de kerstinrichting van Intratuin in Lochem. In de herfstvakantie was de kerstafdeling al klaar, compleet met skiliften aan het plafond en een groot dorp van Lemax huisjes, dat dit jaar is uitgebreid met een elfstedentochtthema. In de zomer zijn de decors voor de kerstafdeling al geschilderd. ‘Dat moet ook wel want nu kun je eigenlijk na twaalf uur niets meer in de winkel doen – zo druk is het dan. Mensen maken er echt een dagje uit van. Soms staan ze om negen uur al op de stoep, lunchen in het tuincafé en gaan rond een uur of drie weer naar huis’, lacht Jessica. Tijdens een ronde door het bedrijf wijst ze op de trends, de nieuwe sfeermakers en de blijvers. De basiselementen en –kleuren blijken het seizoenenlang vol te houden. ‘Maar ze worden dan net weer even met een ander kleuraccent gecombineerd’, legt de styliste uit. Ook komen vertrouwde elementen in een nieuw jasje terug, zoals de kerststerren in nieuwe kleuren en dessins, de kerststallen in weer andere vormen met verdiepingen en de verlichting met kaarsen op batterijen en LED-lampjes.

Robuust en verfijnd De vier kerstthema’s van dit jaar heeft Intratuin bij de entree uitgewerkt en ze komen ook op de kerstafdeling nadrukkelijk terug. Het thema ‘puur’ noemt Jessica ‘elegant, vrouwelijk en verfijnd’. Zilver, wit en antraciet worden afgewisseld met zachtroze. Vergelijkbaar is het thema ‘zacht’, dat vooral stoer en robuust is. ‘Een landelijk thema, met grof hout en de kleuren staalblauw en hazel’, legt Jessica uit. ‘Goed te combineren met bijvoorbeeld oude kasten.’ Het thema ‘warm’ past ook goed bij grove materialen zoals meubels van steigerhout. ‘Dit thema met de kleuren rood en goud blijft altijd’, weet Jessica.

Oosterse kerst Wie het nog uitbundiger wil, kiest voor het oosterse thema dat bij Intratuin de naam ‘Luxe’ meegekregen heeft. De paarse kerststerren met oosterse dessins, kralen en kettingen zijn een gewaagde combinatie met het christelijke kerstfeest. Overdaad en sparkles zijn hier de trefwoorden. Om het compleet te maken, heeft Jessica de oosterse sfeerkamers ingericht met Perzische tapijten en kussen. Maar hoe krijg je nu diezelfde stijlen ook thuis? De kerstboom is natuurlijk de ultieme sfeermaker in het interieur, maar geen absolute must have. Wie klein behuisd is, of zo’n boom maar lastig vindt, kan ook op heel andere manieren kerstsfeer in huis brengen. Kransen zijn dit jaar helemaal hot, van klein tot groot, voor aan de voordeur of thuis aan de wand, al dan niet versierd met lichtjes en andere accessoires. Rieten accessoires, zoals harten om op te hangen, worden ook veelvuldig verkocht.

De tafel wordt feestelijk gedekt met tafellakens passend bij de stijl. Over de lengte van de tafel kan een lange (nep)kersttak gedrapeerd worden, versierd met lichtjes, ballen en andere accessoires. Het servies is eveneens in stijl, van klassiek porselein in het thema ‘puur’ tot zilverkleurig onderborden in het thema ‘luxe’. Natuurlijk ontbreken lampen, kaarsen en andere decoraties zoals ballen, kerstservetten en glazen niet op de tafel. Mensen die geen fan zijn van kaarsen, hebben tegenwoordig heel veel keus uit kaarsen op batterijen. Waren dit voorheen alleen nog waxinelichtjes, nu is er een scala aan kaarsen in alle soorten, maten en kleuren op batterijen. De kerstlichtjes hangen ook aan strengen in gordijn- en netvorm. Wie wel een boom in huis haalt, echt of kunst, kan eigenlijk niet meer volstaan met kerstballen en lichtjes. ‘Je ziet steeds minder ballen in de boom’, vertelt Jessica Jansen. ‘De bomen hangen dit jaar vol met andere accessoires, zoals broches, kralen en kettingen.

Kinderkerst En onmisbaar is natuurlijk ook de traditionele kerststal. De afdeling is hier dit jaar nog meer mee uitgebreid. ‘Dat hoort er toch bij’, vindt Jessica. De stalletjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, met en zonder verlichting. Kinderen zijn hier ook dol op. Maar speciaal voor hen heeft Intratuin ook een kleurrijke stijl samengesteld, waarin vooral rood de boventoon voert. Paddenstoelen zijn hierin het terugkerende element. Nieuw is dit jaar ook de kerstlijn van de Efteling met sprookjesfiguren en bijzondere kerstballen – voor een sprookjesachtige kerst. Je zou er hebberig van worden als je over de kerstafdeling wandelt. ‘Dat is ook de bedoeling’, lacht Jessica. En dus vestigt ze meteen nog even de aandacht op de extra koopzondagen op 12 en 19 december.


VAN DESKUNDIG ADVIES TOT COMPLETE INRICHTING

* * * * * *

meubelen slaapkamers tapijt/parket/pvc raamdecoratie woonaccessoires woonadvies

Bezoek onze Kerstshow in de winkel 8 t/m 23-12. Speciale kerstaanbiedingen. Koopzondag 12 december 11.00-17.00 uur

OUTDOOR LAARZEN EN -KLEDING VOOR DAMES EN HEREN

Bezoek ook onze webwinkel

DE W VA O EXC N ON LU HE W SIE T N IN VE OO KEL RD EN Broekhuizen 13, 7965 AA Broekhuizen/Meppel, Telefoon 0522 44 30 15

open wo t/m za, 10-17 uur.

Voor route: www.swarteschaep.nl


I 05

Mimmo Columbro en zijn dochter Giuseppina koken met liefde en passie. Zeker met de kerst.

itAlIAAns met Kerst? Keuze genoeG !

Buon Natale Kerst in Italië bestaat vooral uit veel eten en drinken met de familie. In de provincie Calabrië, waar Mimmo geboren is, zijn geroosterde hanen in tomatensaus een vaste traditie. ‘Dat is dé specialiteit van Calabrië. Zo’n grote haan wordt al eerder ingekocht en bewaard voor de feestdagen. Een beetje saus, tagliatelle en Parmezaanse kaas erbij en dan laten sudderen.’ Bij kerst dienen als vooraf vaak een garnalencocktail en een carpaccio van zalm. Een soepje? ‘Dat is eigenlijk niet echt iets Italiaans’, meent Giuseppina. Vervolgens is het de beurt aan een heleboel pasta, onder andere met stokvis erin. Want natuurlijk mag vis niet ontbreken. Groente is er ook in groten getale, gezien de aanwezigheid van pikante broccoli, bloemkool en andijvie. Uiteraard hoort hier een Martini of een glaasje prosecco bij. Afgesloten wordt met tiramisu. Giuseppina weet de belangrijkste tip voor een goede tiramisu: ‘Je moet er veel liefde in stoppen’.

Waar men in Nederland op straat praat over het weer, hanteren de Italianen vaak het eten als onderwerp van gesprek. Eten is dan ook bijna heilig in ‘de laars’. Groot verschil met de Nederlanders is dat de Italianen alle tijd nemen om hun maal te bereiden en er daarna van te genieten. ‘Eten is voor ons erg belangrijk’, zegt Mimmo Columbro, eigenaar van Gelateria Mimmo. ‘Als wij met kerst om één uur ’s middags aan tafel zitten, zijn we voor zes uur echt nog niet klaar.’ Zijn dochter Giuseppina beaamt dat de eetcultuur van beide landen nogal verschilt. ‘Hier is het allemaal snel, snel, snel. Mensen komen van hun werk af, moeten

De Italiaanse keuken is in trek. Altijd al geweest trouwens. Toch lijkt het een grote stap voor de Nederlanders om de kalkoen of het gourmetstel met kerst op te offeren voor pasta en antipasta. Maar het gebeurt wel degelijk. Gelateria Mimmo in Lochem schotelt ook met kerst heerlijke Italiaanse specialiteiten voor. Het geheim? ‘Liefde, fantasie, zien en tijd.’

de kinderen nog onder de douche doen en gunnen zichzelf de tijd niet om het eten rustig klaar te maken. Het liefst hebben ze soms kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt. Alleen bij bijzondere gelegenheden nemen ze echt de tijd in de keuken.’ Iedereen kan een goede pasta maken volgens Mimmo. ‘Lekker eten moet je zelf koken en niet halen. Binnen twintig minuten heb je een pasta op tafel: je hebt tien minuten nodig voor het koken van water en tien minuten voor de pasta. Dat is sneller dan dat je naar de supermarkt toe moet om een maaltijd te halen en het op moet warmen.’

Keukenprins(es) Liefde, fantasie, zien en tijd zijn vier apsecten van de Italiaanse kunst van het koken. Vooral fantasie vindt Mimmo een onmisbare schakel in het rijtje. Om de nieuwe Jamie Oliver te worden, moet je niet alleen maar afkijken van de bekende Britse tv-kok.

‘Je moet er altijd je eigen wending aan geven’, zegt Mimmo, die al vanaf 1978 in de keuken werkt. ‘Penne al Arrabiata maak ik echt op mijn gevoel. Ik ben dan royaal met de saus en versterk de smaak met knoflook en Spaanse peper.’ Het gevoel geeft bij Mimmo altijd de doorslag. ‘Bij mijn voormalige werkgever waren de chefkoks jaloers op mijn bolognesesaus, die konden ze maar niet zoals de mijne krijgen. Toen heb ik gezegd: mijn recept is jullie recept. Alle ingrediënten die ik gebruik, mogen jullie ook gebruiken. Uiteindelijk waren hun sauzen toch nog steeds niet te eten. Ze wilden het veel te snel koken, terwijl een goede bolognesesaus bijna 2,5 uur moet sudderen. Het smaakt niet goed als het niet gaar is.’ Er zijn nog meer factoren waar de smaak afhankelijk van is. Koken mensen op elektriciteit, gas of een keramische kookplaat? En welke pannen gebruiken ze? Dit is volgens Giuseppina en Mimmo allemaal zeer van belang.

Italiaans eten is weliswaar traditioneel eten, maar staat nu nog volop in de schijnwerpers, ziet ook Giuseppina. ‘Misschien nog wel meer dan de Nederlandse keuken. Ik denk dat de Nederlanders steeds meer verschillende dingen proberen te eten. De laatste vier, vijf jaar zijn er veel kookprogramma’s op televisie gekomen en daardoor zien ze ook meer producten. Ze kopiëren daar toch wel van.’ Nederland is echter nog geen Italië, waar je om twaalf uur ’s nachts nog rustig pasta kunt eten op het terras. Hoewel Gelateria Mimmo op bestelling voor de meest verse pasta kan zorgen. Of een panettone, een Italiaanse cake met rozijnen en vruchten. ‘Alles is echt Italiaans’, zegt Mimmo. ‘Natuurlijk is een fles prosecco niet altijd even goedkoop, maar het is wel altijd van het origineel. Net zoals de limoncello. Je wilt toch niet van dat chemische spul drinken?’


Vier mee met Samsonite en kom uw gratis* geschenk afhalen!

* BIJ AANKOOP VAN EEN SAMSONITE PRODUCT VANAF 85 EUR. (zolang de voorraad strekt)

CosmoliteTM made with revolutionary Curv速 technology

Raadhuisplein 2B Apeldoorn 055-578 79 45 www.lapoche.nl


I 07

OlIver TWist Ronnie Ruysdael of Jozef en Mar iA

Kijken naar zeeleeuwen, tijgers en olifanten in Apeldoorn of een hand schudden met Oliver Twist in Deventer. Rond de kerstdagen staat de agenda bol van de activiteiten. Voor mensen die zin hebben er eens op uit te trekken een kleine selectie van leuke evenementen uit de brede regio.

Het Apeldoornse Wintercircus is dit jaar anders dan anders.

Eind 19e eeuw, ergens in een winterse stad in Engeland. Kantoorklerken en deftige lieden banen zich een weg door de dronkaards en bedelende weeskinderen. Het is de plek waar de creaties van Charles Dickens als Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick tot leven komen. Deventer transformeert in aanloop naar de kerst, in het weekend van 18 en 19 december, tot dit sprookjesachtig tafereel. In het historische Bergkwartier komen ruim 900 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven. Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het nostalgische festival is gekoppeld aan Deventer Kerststad met onder meer een grote kerstmarkt en gratis toegankelijke concerten in de kerken van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving. Voor meer info zie www.dickensfestijn.nl.

Anton Pieck Ook Kampen verandert in aanloop naar het kerstfeest tijdens ‘Kerst in Oud Kampen’ tot een mythische stad. Door de stichting Jeugdtheater Ventura wordt de Hanzestad omgetoverd tot een stad met een hoog Anton Pieck-gehalte. ‘Kerst in Oud Kampen’ is een festival waar de sfeer en intimiteit vanaf spat en dat wordt gewaardeerd: jaarlijks

komen circa 80.000 bezoekers op het winterse tafereel af. De hele stad staat op 17 en 18 december van 17.00 tot 22.00 uur in het teken van de kleinkunst. Allerlei gezelschappen laten zich zien. Kampenaren gaan verkleed over straat. De cursisten van stichting Jeugdtheater Ventura zijn op het festival de artiesten. Zie www. kerstinoudkampen.nl.

fakkels het bos in terug naar het jaar nul. De totale wandeling duurt ongeveer één uur. De eerste editie in 2009 was compleet uitverkocht en ook nu zijn er al weer heel wat rondleidingen volgeboekt. Kaarten zijn alleen te reserveren op de website www.kerstwandelingzwolle.nl.

Leuke evenementen rondom de feestdagen Kindje Jezus

Anders dan anders

Tientallen acteurs en figuranten spelen op Tweede Kerstdag in het mooie bosgebied bij Kranenburg in Zwolle het kerstverhaal. Herders met schapen, de drie wijzen uit het Oosten, engelen en natuurlijk Jozef en Maria met het kindje Jezus in de stal met de os en de ezel. Tijdens een wandeling van ongeveer 2 kilometer wordt het kerstverhaal tot leven gebracht. De kerstwandeling begint vanaf 16.50 uur met een ontvangst in een herberg op de parkeerplaats van Kranenburg. Iedere tien minuten gaan bezoekers groepsgewijs begeleid door een authentiek verklede verteller en

Ooit was Wim Zomer bekend van Goede Tijden Slechte Tijden, maar in Apeldoorn geniet hij een veel grotere bekendheid met zijn Wintercircus. Dit jaar is de traditionele publiekstrekker anders dan anders: Zomer presenteert het circus nog wel, maar na 16 jaar heeft hij de organisatie overgedaan aan de familie Horwood. En daar vaart het wintercircus wel bij, vindt Zomer. ‘Zij combineren het wintercircus in Apeldoorn met hun andere festivals in onder meer België en Frankrijk, waardoor ze acts kunnen contracteren die vroeger niet naar ons wilden komen.’ Een ander

voordeel is dat ze een grotere tent meebrengen, waardoor nu ruim 1.650 bezoekers per voorstelling kunnen genieten van onder meer tijgers, zeeleeuwen, olifanten, snelle jongleurs, verbazende magie en hilarische clowns. Bovendien hebben de banken plaats gemaakt voor kuipstoelen. De voorstellingen in Apeldoorn vinden plaats van 23 tot en met 30 december. In de voorstelling een keur aan Europese topartiesten. Bijna allemaal acts die ooit door prinses Stephanie werden uitgenodigd om bij het beroemde festival van Monte Carlo op te treden. Voor prijzen, tijden en het bestellen van kaarten zie www.wintercircusapeldoorn.nl.

Happen en stappen In Zutphen kan er in aanloop naar de kerst al lekker worden gegeten tijdens het Happen en Stappen in kerstsfeer op vrijdag 10 en 17 december. Tijdens de historische stadswandeling onder begeleiding van een VVVstadsgids gaan de deelnemers van restaurant naar restaurant. Telkens wordt op een andere locatie een volgende gang geserveerd. Tussen de onderdelen wordt er ongeveer 20 à 30 minuten gewandeld. Aanmelden kan tot uiterlijk drie dagen voor aanvang van het arrangement via 0575-519355.

De Broerenkerk op stelten Net als de kerstwandeling geniet ook de traditionele Witte Kerstshow van de Sjonnies in Zwolle een grote populariteit. De Sjonnies bestaan inmiddels niet meer, maar de Witte Kerstshow nog wel, dit jaar de ‘White & Gold Edition’ met alleen voormalig frontman Ronnie Ruysdael. ‘Trek alle witte kledij weer uit de kast, doe er een vleugje goud bij en bereid je voor op een witte kerst, want ik kom de Broerenkerk nog één keer op stelten zetten’, adviseert Ruysdael. Omdat Boekhandel Waanders volgend jaar de kerk gaat ombouwen tot boekhandel komt op zaterdag 18 december de voormalige voorman van de Sjonnies voor het laatst terug naar de Broerenkerk voor een vier uur durende spektakelshow. Zie www.kerstshowinzwolle.nl.

Lachend jaar afsluiten Het lopende jaar wordt in Deventer traditioneel lachend afgesloten met het jaarlijkse Humorfestival. Onder het motto ‘Wie het Laatst Lacht in 2010, Lacht het Best in 2011’ zijn van zondag 26 december tot en met donderdag 30 december ruim 40 humoristische voorstellingen te zien in Deventer. Terugblikken staat hierbij dit jaar centraal: www.eventindeventer. nl/humorfestival.


 I 08 

CadeautipS voor on Het is bijna winter en de eerste sneeuw is al gevallen in Nederland. De feestdagen staan voor de deur. December is echter niet alleen een maand van kou en gezelligheid. Het brengt namelijk ook de nodig stress met zich mee. Cadeautjesstress welteverstaan. Want waar verras je je moeder, opa of geliefde dit jaar mee? Bon Vivant ging in de regio op zoek naar de leukste cadeautips.

1 Cadeau in knapzak

kunt het dus cadeau geven aan je kind, oma of moeder.

Voor een uniek cadeau kunt u

Gezien bij Senses of Living in

7DYHOLDDGTXHYHOHWDUFKLOHWPDJQDWDOLTXDWYHOLGHVWLG Deventer. De prijs is: %19,95. terecht bij de Groene Marke in Ommen. Bij deze karakteristieke

UH HQGXFLHW HXP IDFFXVW VDQGDQGLW ODE LSVDP boerderijwinkel worden streek- HW TXL YHOLDH producten verkocht. Deze pro-

4 Houten R ,WDWLD HW DSLW DGLV UHV SUD VXQWLQYHQLD H[SOLT schalen ducten worden met zorg gemaakt LGHP door tien verschillende boerde-

TXLGTXRGLWQLKLFLXPLXVVDPGLQXVRIILFWHQGLWHFR rijen in de omgeving van OmBij een kerstmaaltijd is de premen. Er is van alles te koop: van

sentatie het halve werk. Wie wil

HULDH 1DPheerlijke QDP XW LSLFLGHUXP wijnen tot verseFRPQLV kazen. LQYHQWLXU zijn gasten nou niet imponeren

1

Als cadeau worden de producten met een prachtig gedekte tafel? SLHQGDQGLSVDPTXHHDYROXSWDWHPIXJD8PTXDV verpakt in een leuke knapzak. Deze robuuste houten schalen Wat er in de knapzak zit, mag je helpen daarbij een handje. Ze HGHOODER*HQHPTXLVPLQLVHVWGXQWXU"3DGRO zelf bepalen! Het perfecte cadeau zijn te koop bij de wereldwinvoor onder de kerstboom. kel in Deventer en worden geQWGHPYHUXPLGHXPIXJLWLR2ORUHSHSURLSV importeerd door Kinta. Deze Gezien bij de Groene Marke in importeur gaat zelf naar streekTXLEHULDHRIILFLPLQW Ommen. De prijs is afhankelijk gebieden in Afrika en de Filipvan de producten die je in de pijnen om een collectie van 2 'RRU(VWKHU7DOERRP knapzak doet. duurzame producten samen te stellen. Kinta zorgt ervoor dat de makers een eerlijke prijs voor hun product ontvangen. 2 KerstboomEen prachtig cadeau waarmee standaard je ook iets goeds doet voor de eerlijke handel in de wereld. In de decembermaand vallen er Gezien bij de Wereldwinkel in talloze kaarten op de mat. Leuk, $!$ &!%%"& &%&# van % $) Deventer. De prijs varieert maar waar$"& moet%&%&#%$ je ze allemaal $%$ #!&$% $  # $%$ $%'  &&' #"&&$%$ %5,95 voor de kleinere schalen kwijt? Met deze standaard in de  &"&&%&$$ tot$"&&%!# %22,50 voor de$%% grootste vorm van een kerstboom zit je $%%& &$ % $ &% )!% # )!#  # schaal. helemaal goed. De kaarten wor% #$$&%&# den % & $%$! op een leuke manier #& gepre  &!%%&# ' #  $ $$ ' #% "& senteerd en je'% brengt meteen de 3 &% #! #! #& &!%!)$!# kerstsfeer in huis. De standaard Tajine 5 $# '% % &%' &!%"&% is een leuk cadeau voor je moe&%& &$% $& #&#% &!%%%% der of je oma. $%# %' &!%%& ## # %#$$ %&% Met deze Noord"&$ &!$&%$%$$&%"&%& Gezien $ % "& % $ bij Senses of Living in Afrikaanse stoofpot '%een &%mum  %% $ $ %% &!#&% % % %& Deventer. De prijs is"& %25,95. tover je in van $ % "& ' # &% "&  # *% "&%#%% $$&$ $ $ tijd de heerlijkste exotische # #$!#&!%%  $%& ' # !#%  % %! maaltijden op tafel. Als je &# ie&!%%&# % ##&$$"& $!$%"&#&#$%' mand in de familie hebt die van Engel met!%%&%$%### duif 3 %% $%&% &$!$"&' koken houdt, is dit zeker &!% een ###%$%&# #$% * %&!#% % $ % #$ &$"& aanrader! De tajine wordt ver &!%&# $ &% $&"& Wie $ !#! $% $% kocht bij de&$ wereldwinkel, wat maak jij blij met dit$ schat% # # # % %"&% "& %& "& &! &!%% betekent dat de makers ervan tige popje? Het popje heeft de ! $ # % $"&$ "& ' $$ vorm $$"& ' #!#% )#! & een eerlijke prijs voor het provan een engel en in haar '%!#$% ## #% $!% &% % duct ontvangen. handen houdt ze een duif.&% Kin&$$#!&$ &!%%&# $ &#&"& #!' &!%$ deren zullen er mee weglopen, # "& '&% # !#in' & % ' "& 'Gezien bij de Wereldwinkel maar)!"& het popje is ook$ fantas&$% #& &% $ $&  $ !#!& !% ' &!% $% Deventer. De prijs is %23.95. tisch als decoratie voor thuis. Je &% & "&$ $%&$ $ % !$&$%&%$ #! #&! % %% % "&  &!% %% % %% &%  $ %&#

4

 " 

5

&%

&ORUHVV $"&#! $$%%# % #$% ' #$ $&"&  "& &! &!%"& 6 Wijn % %!$"&% $ # !# van # &!%% het jaar #! #% #! #$'!$&#!# "& %& #$% # in "&de familie? &$% Heb je ďŹ jnproevers "&$ % &!% !&$ % Dan is dit een goede cadeautip. &% # % % ) $  De Domaine Gayda, CĂŠpage Voig$"& #&%$ &!% % $$ $ nier is uitgeroepen tot wijn van %&# &% $ %"& "& &%$ het jaar. De wijn is naar eigen $&$%&%$'"&$% &$ % "&% *%&# #& $ &% 

13 Een uurtje Schoonhe ' # %  ##& !%%%&$ )!$ %&$ &!#&$   #$)!%$' $%% &% "&  &!%% &% &!!%$ $%&#%' &!%  #!#&!%$$! ## '%%"&$ "& & $& "&% )!# zeggen door# de makers gemaakt % '#& '#%&$ $ met creativiteit en respect %&#$ voor % &!%&#$ "&$& de natuurlijke omgeving. In de $ &%tonen ## &%&# wijn zijn van abrikozen !$&%%! ###&%#$ en perzik verwerkt. Heerlijk &# voor bij de kerstmaaltijd! &% &% $ &$ ! #% $ % '#$! "& &!% Gezien"&$ bij Pure taste in Zutphen. $"&    '%$ De prijs is %6,95. &!%% !%%&$ % # ' &% * & "& % &% "& 


 I 09 

nder de kerstbooM 7

bijkomstigheid is dat je de hertenhoofden zelf in elkaar moet zetten. Het is dus een cadeau waar je zowel volwassenen als kinderen blij mee maakt! Gezien bij Giving & Living by Keramos in Apeldoorn. De prijs is %25,95.

9 Armbanden van Josh

Wil je echt iets bijzonders op tafel zetten? Dan is dit een aanrader! Plaats een hibiscus bloem op de bodem van een champagneglas en giet er wat van de rode siroop overheen. Vul het glas vol met campagne en je ziet hoe de spectaculaire kroonvormige bloem zich opent temidden van de bubbels. De champagne kleurt van kamijnrood op de bodem naar lichtroze bovenin het glas. Maar er is nog veel meer mogelijk met de siroop. Zo kun je er bijvoorbeeld bijzonder ijs mee maken. De eigenaar van Pure Taste waar de siroop te koop is, heeft talloze tips. Een ontzettend leuk en origineel cadeau waar je verschillende mensen blij mee maakt!

Wil je graag je kinderen verassen? De lieve vormen en kleuren maken deze paddenstoelen een ware accessoire voor iedere kinderkamer. Je kunt kiezen voor een prikbord of een krijtbord. Ook kun je voor bijpassende punaises kiezen. Een fantastisch cadeau dat ook nog eens erg bruikbaar is. Gezien bij Dille en Kamille in Zwolle. De prijs voor het prikbord is %6,95, het krijtbord kost %7,95 en de punaises zijn %1.95.

11

Deze armbanden zijn gezien bij Bijouterie Bagheera en de prijzen variĂŤren van %64,95 tot %149,95.

e winter wellness eidssalon CamĂŠlĂŠon

% % $&% ! &%$ ' &!% # $%$ &"& $ !#$%$ & &!%% &$ $ "& % 6 # % "& '# )!#& #  &$ %' #! &!% # "&&$ # &%'   $

Gezien bij Dille en Kamille in Zwolle. De prijs voor de grote pop is %11,50 en de kleine poppen kosten %4,25. De wandelwagen is verkrijgbaar voor %65,-.

12

Als de seizoenen wisselen, merk je dat aan je huid. In de winter is de lucht zowel binnen als buiten droger, waardoor er meer vocht wordt onttrokken aan je huid. Tijdens een speciale 1-uurs gezichtsbehandeling wordt de huid optimaal hersteld en krijgen ook droge handen een extra verwenmoment. Jouw huid treedt weerbaar het nieuwe winterseizoen tegemoet.

9

8 Hertenhoofd

 &$

Wie wordt er niet verliefd op deze schattige poppen? Een fantastisch cadeau voor jonge meiden. De poppen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en je kunt ervoor kiezen om ze te combineren met de houten wandelwagen. Met dit cadeau maak je iemand heel gelukkig!

13 Een uurtje winter wellness

Gezien bij Pure taste in Zutphen. De prijs is %8,50.

Vind je de decembermaand ook altijd zo grauw? Gekleurde ;LPLQYHQGXQWLVWUXP spullen geven je interieur een

$%&$ &!% #!&% &!%$ gezellige uitstraling. Zoals'deze $%& #%&#  & !# decoratieve hertenhoofden die ' ## #$$!"&&% #& je aan de muur kunt hangen. !$ "& ' &!% $$%$ "& & "&%!#$!#&&%"& Ze passen perfect bij de tijd van &"&$!%$%#$! het jaar en geven je interieur $! $%& &$ &%Een !$leuke $#& een ! vrolijke touch. ' $%%&$ %&$ &!%%$ $$&$%%)#%' &!%"&## #$' &!%%&#&$ "&%$ &% "&% $ "& #& # $!$%#8 ) ) $ #! $ $"& & "&%! $$&%& "&$ )#% & "& !#% &$$!# &&! %%&# $ !#% $"&$ ' &!$ & %&#

)!# # $% ##& ' #&$ %&#$ # $"&'  #$ $&&!%%$!#&"&&$ &  #!&$ !$%$  ## % &  ' &!% !# &!%$% $%%&%&$$ !!$$&%! $%"&$"& &$ !#&# $% $ $ "&$ % $ $%

12 Pop in kinderwagen

foto: perscentrumwonen

7 Wild Hibiscus flowers in sirup

Bij Bijouterie Bagheera vind je allerlei bijzondere sieraden. Deze armbanden van Josh voor vrouwen springen meteen in het oog door de glanzende stenen. Je geeft iedere outďŹ t een glamour uitstraling met deze blikvangers. De stoere leren armbanden voor heren hebben opvallende zilverkleurige details. Door de kleur zijn de armbanden goed te combineren met talloze outďŹ ts! Wil je je echtgenoot of een familielid blij maken dan is dit een passend cadeau.

11 Paddenstoelen

!#% % % "& &% ## # % $%! #& % $ '% &$ '# !%%% ' #  % Prachtig '10 &!% $$"&&% $ $%% $ % $&$' thee&!%&"& setje %%! $% ' ! ' &!%% $ & % drinken # &% )!#$! $"& Thee wordt nog leuker &$%&& met dit prachtige set bestaande #$"&&$&% % $"& uit een theepot, twee kopjes en !#& &  #$ "&% een bijpassend dienblad. De set# %&#&$$"& is mooi afgewerkten"&%#% de chique $"& $%maakt "& $$ uitstraling je al$$%%& hebberig $&$ %%&# $%De $ verpakking #!# %$ ' bij het aanzicht. &"&%&$$%&#&$ * die erbij wordt geleverd, maakt %$"&$&$ dit een ideaal cadeau. Het thee setje is gezien bij Valetdix, een

$QWLVWFXOOHVPD winkel met degelijke woonspul-

)!&% % &!%$kunt '% len waar$% je volop inspiratie "& $ !&%$$% opdoen. &$%%' &!%% #)%$$% %%%# Gezien bij Valetdix in Zwolle. De ' #'#$!%$ prijs voor de hele set is &%&$ %17,50.  ##% ' # &% '% "& ! #"&!"&$ %%&% ' ' &!%"&% &$ $ 

"& % $ %! # & % #$!%&$ % #& $& $ "& $ #%&$ $ &! %"& #& #!%#$ #  %&$$%&% %&$ $"&%$% &$%$ $% &!%' ###%"&%& $# %' &!%%"& # $"& %&# # '  #$ $ &% $ &%$% '#!$ )!%& $ %&# $! ## '% &!%% &% #%%& "& $&$% !## $ 10 $% * &%#$!#& $& %&#%"& $#$%"& &"&"&' $"&$%  #&$&#&%$  &!%$ $%#& & "& &%&# )$ $&%#& &$ ' &!% "&!#$ % &% &% %% )!$ $%&# %% $% &# !$ '%& "& ' &  &!%"&' &!%%&# $$& # &% &! %%&"&$' &!%&&% &!%% &$%%&$%)$% *$ ! #& % %&# % "& 

Het ultieme verwencadeau voor je moeder, je partner, je beste $% !$$%&%%"&&%!"& vriendin en/of jezelf. Deze winterbehandeling %% #%$"& is)$"&% namelijk ook &  & %$ % duo ! te reserveren als gezellige $%&$!# $! #%# behandeling. # ##& "& &"& &$ $&% $ De $&$ %$ &%  bij behandeling is gezien *% %$&%#! Schoonheidsinstituut CamĂŠlĂŠon &%%$'#%$& in Zwolle. De prijs is: %55,50. ' #&%&$$%$% &%' )$ # % !#  ) ) &% %$! &$$  &$ #! #&%&%% &% %' ## % $&% %&$ &!%% &%#& &!%&#"&&$"& * % & ' # % "&  % %$ &!% &% ' %! # #&)!#$&%#&$&%% ("&$ $  #& "&#& & "& ! $ !% % #&%  % # $%"& ! $ ! #&$ '$ #%$ $ '  # ! $$' & !#&! %%$%!&$&$&%%"&$ "& *"&%&$&$


volle r e e f s r de a a n ZA. m O H Ko n a ow v h s t ties, s r a e r k o c e erstd k e en g i m t o b t s r Pr ac h en ke g n i t h zen! j i r p t verlic s e fee t h c e r voo

Kerst was nog nooit zo voordelig! WASHINGTON DE LUXE 150 cm hoog

IOWA 150 cm hoog

119,-

DAKOTA 150 cm hoog

69,-

180 cm hoog 159,210 cm hoog 219,-

39,-

180 cm hoog 99,210 cm hoog 149,240 cm hoog 259,-

180 cm hoog 49,210 cm hoog 79,-

INDIANA 150 cm hoog

FLOCK TREE DELUXE 150 cm hoog

89,-

MARYLAND

180 cm hoog 129,210 cm hoog 189,-

180 cm hoog van 39,- voor

79,-

50

22,

180 cm hoog 99,210 cm hoog 149,-

OP=OP

TERRAS KACHEL Gietijzer, hoogte 126 cm van 179,95-

ELEKTRISCHE KACHEL GUDE GTL 3 2000 Watt nu voor

VUURSCHAAL Gietijzer, diameter 56 cm van 59,95 voor

139,-

39,-

WEBER OPEN HAARD nu voor

179,-

89,-

Nu met

GRATIS hoes

Gezuiverde petroleum. Jerrycan 20 liter 95

39,

OLIEKACHEL Ruby KSP 240 cap. 2400 Watt nu voor

129,-

INFRAROOD STRALER Cap. 2,7 - 4,6 kW nu voor

GASKACHEL Model 94, cap. 3000 Watt nu voor

49,95

119,-

HOZA heeft ook flessengas op voorraad. Prijzen incl. BTW. Levering zolang de voorraad strekt.

ZWOLSEWEG 323 APELDOORN ZWOLSEWEG TEL. 055 - 52198 521 9875 75 WWW.HOZAWWW .HOZA-APELDOORN.NL APELDOORN.NL OPENINGSTIJDEN: MA. 13.00 - 18.00 UUR, DI. - VRIJ. 8.30 - 18.00 UUR ZA. 8.30 - 17.00 UUR, VRIJDAG KOOPAV KOOPAVOND OND


I 11

Foto: Wim Pollmann

Kerst staat niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor lekker eten en drinken. Er wordt alle tijd genomen om rustig te tafelen, daar waar de gesprekken loskomen terwijl er een ‘vorkje wordt geprikt’. Om de kerstbeleving nog meer te intensiveren, is een mooie kersttafel een pré. Want, een goed gedekte tafel met bijbehorende accessoires doen de smaakpapillen nog meer prikkelen.

Een gedekte tafel maakt de smaak Er zijn huishoudens waar met de feestdagen een speciaal servies uit de kast wordt gehaald en met gepaste trots getoond wordt aan de gasten. Een kerstservies kan een heel imposant plaatje opleveren. ‘Vroeger kocht men

Veel rode en witte wijn, weinig cognac en sherry In december stijgt de afname van champagneflûtes en cocktailglazen altijd aanzienlijk. Daarentegen ziet Pollmann een flinke daling in de verkoop van de ouderwetse ‘borrelglazen’. ‘Port-, cognac en sherryglazen worden minder verkocht. De wijn is een heel belangrijke drank geworden.’ Zo belangrijk dat een serie van Riedel bijvoorbeeld 25 verschillende soorten wijnglazen heeft, die in overleg met wijnproducenten en sommeliers ontwikkeld zijn. ‘Dan zou je kunnen denken: flauwekul, maar de vorm van het glas is van groot belang voor de smaak van de wijn. Als je een bepaalde witte wijn drinkt in een rood wijnglas (en dus te groot glas), krijgt de wijn teveel kans om op te warmen.’ Het is beter het glas niet te vol te schenken en wat vaker bij te schenken. Dat zorgt ervoor, dat de witte wijn koel blijft en als de wijn koolzuur bevat, blijft de koolzuur in het glas. Door de vorm van het glas wordt ook bepaald, op welke smaakzone van de tong de wijn de mond in komt.

van een en hetzelfde servies alle onderdelen, zoals kandelaars, soepterrine eierdopjes en andere accessoires’, zegt Wim Pollmann, initiator van de webshop servies.nl en eigenaar van een winkel met alles op het gebied

Servies, bestek en accessoires maken uw kerstdiner nog specialer van tafelcultuur in Arnhem. ‘Tegenwoordig entameren fabrikanten veel meer en zorgen ze dat de mensen dingen kunnen combineren.’ Zo hoeven niet alle serviesonderdelen meer van hetzelfde merk, decor of vorm te zijn. ‘Voor een tussengerecht of nagerecht is het heel leuk en verfrissend een bord van een heel ander servies te gebruiken. Een mooi gekleurd onderbord bijvoorbeeld zorgt er voor, dat de tafel met een wit servies er ineens anders uit ziet. Dat is slechts een geringe investering, maar fleurt de tafel wel op en kan aan het eind van het dinertje gebruikt worden als grand dessertbord.’

Een echte kersttafel Iedereen heeft zijn eigen idee voor de optimale kersttafel. ‘De tafel wordt met extra zorg gedekt’, denkt Pollmann. ‘Dat kan met een mooi tafelkleed maar ook met (kerst-)lopers. Daarbij zoeken de mensen gezelligheid op met sfeervol licht. Dan kom je al gauw uit bij kaarslicht, dennengroen en bloemen zorgen voor ’n fijne kerstsfeer.’ Wat absoluut ‘not done’ is, is het serveren van alle gerechten op een en hetzelfde bord. Voor iedere gang is een ander bord zeer wenselijk, met passend bestek erbij. Bij het eten van vis

kan viscouvert uitkomst bieden. Met het speciale mes kun je de vis goed fileren en de visvork zorgt ervoor, dat je niet teveel olie eet. ‘Het is erg leuk als je gasten hebt en je kunt je tafel dekken met viscouverts, dessertcouverts etc. Wat je in restaurants ook steeds meer ziet, zijn amuses, die je voorafgaand kunt serveren of tussen gerechten door. Als je echt een uitgebreid diner hebt, is een spoom (champagne met een klein bolletje ijs, red.) na het hoofdgerecht een optie. Dat zorgt voor verfrissing.’ Het echte traditionele kerstservies is in de loop van de jaren wat op de achtergrond geraakt. In plaats daarvan wordt er meer gecombineerd, wat lang niet altijd even gemakkelijk is. ‘Het is belangrijk dat je bestek en servies goed op elkaar afstemd’, aldus Pollmann. ‘Als iemand modern bestek heeft en traditioneel servies, zeggen wij: dat kan beter.’ Het gros van de mensen beschikt nog steeds over een klassiek servies met alles van hetzelfde decor. Mensen met een modernere smaak vinden enig onderscheid in het servies geen probleem. Pollmann ziet wel mensen overstappen van een traditioneel naar een modern servies. ‘Als de kinderen het huis uit zijn of er nieuwe

meubels zijn aangeschaft, vinden mensen het soms tijd voor een nieuw servies.’

Uitgebreid tafelen De Kersttafel is volgens Pollmann een belangrijk stukje cultuur dat bewaard moet worden. ‘Het is een extra feestelijke tafel waaraan uitgebreid gedineerd wordt. Het is een tijd van samenzijn en gezelligheid met de familie. Rond de tafel is een ideale plek om met elkaar van gedachten te wisselen. Een gesprek komt altijd vanzelf op gang.’ De eettafel is iedere dag van het jaar dé ontmoetingsplek. Daarna gaat iedereen weer zijn eigen weg. ‘Het is te hopen dat die cultuur niet verloren gaat. In de Verenigde Staten worden er bijvoorbeeld al huizen gebouwd zónder keuken. De fastfood rukt daar op. Zo snel zal het echter niet gaan in Nederland, gezien alle aandacht voor eten en de vele kookprogramma’s op televisie.’ Het servies wordt ook niet zomaar aan de kant geschoven. Soms kan het levenslang gebruikt worden. Pollmann: ‘Zonder bestek en servies kun je niet leven. Een bankstel is na tien jaar versleten, een auto ruil je in. Bestek gebruik je iedere dag, je hele leven. Het is het meest intensief gebruikte voorwerp in je huis. Daarom is het niet verstandig daarop te bezuinigen. Het is belangrijk dat bestek lekker in de hand ligt, niet roest en mooi van vorm is.’


Res

erve

ren g

ewe

nst

Wilp -Achterhoek

Feestelijke Kerstdiners!

In ons restaurant serveren wij u een uitgebreid 4 gangen kerstbuffet!

Geniet van culinaire verwennerij in ons in kerstsfeer gehulde restaurant. Op Eerste Kerstdag geniet u van een 6-gangen kerstdiner en op Tweede Kerstdag van een luxe 5-gangen kerstdiner. Eerste Kerstdag Culinair 6-gangen diner Aanvang 18:00 uur t/m 18.30 uur

Tweede Kerstdag Luxe 5-gangen diner Aanvang 18:00 uur t/m 18.30 uur

4 gangen kerstbuffet Kinderen tot 12 jaar

Eerste kerstdag

€39,50 €16,50

Van 14.00 uur tot 19.00 uur 1e zitting Van 19.00 uur tot 23.00 uur 2e zitting

50 7 €6

€55

p.p.

p.p.

ECCO T MET PROS

ECCO T MET PROS

ONTVANGS

ONTVANGS

RESERVEREN? Bel: 0347 – 750 455 Paasberg 3| 7241 JR Lochem | www.hotelscheperskamp.nl

Tweede kerstdag Van 16.00 uur tot 20.00 uur 1e zitting Zwarte Kolkstraat 104 7384 De Wilp-Achterhoek Tel: 055-3231438

www.restaurant-bosgoed.nl

Kerstbuffet 2009

Kerst in Bronkhorst ’Proef de sfeer van lang vervlogen ’tijden’

Ook serveren wij 1e Kerstdag à la carte vanaf 17.30 uur

Op 24 december zijn wij geopend 1e kerstdag 25 december

Hotel Restaurant

11.30 u. of 12.00 u Kerstbrunch met Dickens-wandeling volwassenen e 33,50 kinderen 4-12 jaar e 20,00 16.00 u. Familie Kerstbuffet incl. drank. Volwassenen e 49,50 kinderen 4-12 jaar e 29,00 19.00 u. Kerstdiner met muzikale omlijsting op 1e kerstdag serveren wij een 6 gangen kerstdiner inclusief het aperitief betaalt u e 69,50

Herberg

DE GOUDEN LEEUW Wild eten in de Achterhoek 3 gangen wilddiner: e 38.50 Wij zijn geopend tussen 28 en 31 december en 2 januari. Van 3 t/m 13 januari zijn wij gesloten.

Heerlijk genieten van de traditionele keuken tijdens de kerstdagen 2e kerstdag warm/koudbuffet met o.a. Carpaccio van struisvogel Gerookte kalkoenborst Hazenpeper Rollade in rode wijn saus Gegrilde zalmfilet in saffraansaus Smaakvolle pudding & div. luxe ijs soorten

2e kerstdag 26 december

e 34,95 p.p.

11.30 u. of 12.00 u Kerstbrunch met Dickens-wandeling volwassenen e 33,50 kinderen 4-12 jaar e 20,00 19.00 u. Kerstdiner met muzikale omlijsting op 2e kerstdag serveren wij een 4 gangen kerstdiner inclusief het aperitief betaalt u e 57,50

(uitsluitend op reservering aanvang buffet 18.00 uur)

Reserveren voorkomt teleurstellingen Bovenstraat 2 - 7226 LM Bronkhorst - Tel. 0575-451231 www.herbergdegoudenleeuw.com

Catering, familiefeesten & partijen, vergaderfaciliteiten van 5-250 pers. bruiloften, à la carte restaurant Informatie: info@delindeboomschalkhaar.nl 0570-625225 Lindeboomsweg 1a 7433 BH Schalkhaar www.delindeboomschalkhaar.nl

Fort Bronsbergen

Kerstmis 2010

Restaurant Fort Bronsbergen:

eten? e t r a c a l a t s r e k Met de ! rie Natuurlijk bij A

Gemak & gezelligheid gaan samen bij Bistro Arie

Nieuwstad 54 7201 NS Zutphen Tel 0575 - 513896 M 06 - 51152032 info@bistrobijarie.nl www.bistrobijarie.nl

Wij zijn beide kerstdagen geopend vanaf 17.00 uur!

Kerstavond is het restaurant geopend. Op 1e en 2e Kerstdag zijn wij vanaf 15.00 uur geopend. We voeren op deze dagen een speciale a la carte Kerstmenukaart, die muzikaal omlijst wordt door het Combo swingparade. Deze spelen voor de 4e maal in successie tijdens de Kerst bij Bronsbergen. Muziek in een jazzy sfeer, gelardeerd met internationale Kerstmelodieën. 4 gangen diner € 46,50

5 gangen diner € 52,50

6 gangen diner € 56,50

2e kerstdag zoete verleiding om 11.00 uur € 25,50 pp

Cubaans eetcafé Hemingway's 1e kerstdag geopend vanaf 16.00 uur met een uitgebreid cubaans buffet met allerlei invloeden vanuit de Zuid Amerikaanse keuken en live muziek met para eterno €43,50.

Bronsbergen 25 Zutphen 0575-538438 www.bronsbergen.nl

Panoramazalen 1e Kerstdag om 11.00 uur een uitgebreide Kerstbrunch € 25,50 p.p. Op 1e Kerstdag een heerlijk Kerstbuffet Dansant aanvang 17.00 uur. Muzikaal omlijst door Hennie Haverdil op de vleugel € 43,50 p.p. Voor kinderen onder 12 jaar berekenen we de helft. Viert u de kerst bij ons? We maken graag een reservering voor u. Fort Bronsbergen Zutphen tel: 0575-538438


Voor de

G

Medisch onderbouwd

t

es et in Fl r ai

kerst nog wat nieuws

Voor een slank silhouette U wilt:

nodig?

U wilt in 2 maanden 15 kg afslanken

• Tussen de 6 en 10 kilo per maand afvallen • Geen hongergevoel • Geen jojo-effect • Snel & doeltreffend • Contour verbetering • Meer energie • Geen verlies van spiermassa • Uniek gewichtsverbetering • Geen vermoeid gevoel • persoonlijke begeleiding

Blazers €49,- uitzoeken! Blouses v.a. €39,Pantalons rondom elastiek v.a. €39,95

andre’s mode De koffie staat voor u klaar Gratis parkeren

1e Wormenseweg 75 Apeldoorn, tel. 055-5332527

“De BonVivant”

Het SilproXs proteïnedieet is gemak kelijk vol te houden. De proteineproducten zijn verkrijgbaar in verschillende gerechten, zowel zoet als hartig. Tijdens de wekelijkse controle wordt u gewogen, begeleid en gemotiveerd. Ondersteuning door behandelingen met Ultra-geluid en de Starvac-SP (vergelijkbaar met Endermologie) belangrijk voor het verstevigen van de verslapte huid, afvoer van afvalstoffen en de bestrijding van cellulite. VOOR INFORMATIE EN AFSPRAKEN: SILHOUETTE HEALTH & BEAUTY HET ZWANEVLOT 323 - 7206 CS ZUTPHEN TEL: 0575-544680 WWW.SILHOUETTE-WELLNESS.NL GRATIS PARKEREN

Kerst in De Hoofdige Boer! 1e en 2e Kerstdag Kerstontbijt met na afloop een frisse wandeling

Vorstelijk eten aan de Loolaan De maand december staat in het teken van gezelligheid en lekker eten. Kijk eens op www.debonvivant.nl voor ons prachtige kerstmenu. DINER

TIP

Kijk in de bijlage ‘Bon Vivant’ van de Stentor op woensdag 8 december voor onze speciale aanbieding

Loolaan 42 - Apeldoorn - 7 dagen open v.a. 17.00 uur - www.debonvivant.nl

Er zijn 3 Kerstmenu's ( vier gangen) € 47,50 p.p. Wild, vlees en veget arisch A la carte dineren is ook mogelijk

Reserveren gewenst . U bent van harte welkom!

Dorpsstraat 38, 7218 AH, Almen Tel: 0575-431 744 Meer info op: www.dehoofdigeboer.nl


DE N I E UWSTE LCD-LE D E N 3D TE LEVISI ES BI J M EGAMAX

TV-TOTAAL SHOW RUIM 200 TOESTELLEN OP VOORRA

AD!

3D BLU-RAY SPELER

CADEAU!

bij aankoop van een Panasonic 3D TV*

30%

11%

=

=

VOORDEEL

VOORDEEL

SAMSUNG UE-40C7700 FULL HD 3D TV

PHILIPS 32PFL7605 FULL EDGE LED TV

Dit toestel, met een 101 cm. scherm is uitgerust met 3D LED Ultra Clear Panel. De 200 Hz Motion Plus technologie zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel beschikt over een Eco Sensor en geeft een prachtig geluid door de SRS Theater Sound techniek. 4 HDMI, 2 Scart en 2 USB aansluitingen. Internet@TV, Allshare(DLNA) en BD Wise.

81 cm Full HD beeld met LED technologie. Uitgerust met Ambilight voor volkomen ontspannen kijken. Beschikt over een USB poort en is uitgerust met 3 HDMI ingangen. Het 20 Watt incredible Surround systeem zorgt voor een uitstekend geluid. 100Hz technologie. * Verbruikt tot 40% minder energie! VAN

999.-

MEGAMAXPRIJS:

699.-

1799.-

VAN

1599.-

MEGAMAXPRIJS:

*Inclusief Philips Cashback

*Vraag naar de actievoorwaarden

12%

33%

=

=

VOORDEEL

VOORDEEL

LG 42LX6500 3D LED TV

107 cm Full HD beeld met LED technologie. Uitgerust met Intelligent Sensor technologie en Trumotion 480 Hz processor. 2 USB en 4 HDMI aansluitingen. Superdun design. Extra genieten van je muziek, foto’s en video’s via je thuisnetwerk dankzij DLNA. Met deze TV haal je de meest geavanceerde technologie in huis. VAN

1699.-

MEGAMAXPRIJS:

LG 22LD320 BREEDBEELD LCD TV

1499.- 13%

Met een beelddiagonaal van 56 cm, een horizontale kijkhoek van 150 graden en een muziekvermogen van 10 watt is dit een toestel dat voor een scherpe prijs veel biedt. Uitgerust met teletekst, kinderslot en hoofdtelefoon uitgang. HD ready, 24p en ACI. Dynamisch contrast 50000:1.

=

VAN

VOORDEEL

MEGAMAXPRIJS:

1299.VAN

=

199.-

PIONEER DSC202 HOME CINEMA SET

Een prachtig toestel van de voorlopers in 3D techniek. 107 cm Full HD beeld. De 600 Hz technologie en de contrast ratio van 5.000.000:1 garanderen een optimale weergave en een surplus aan kijkgenot. Uitgerust met USB aansluitingen en iNet. Nu met GRATIS 3D BluRay speler!*

1499.-

MEGAMAXPRIJS:

Met 4 compacte satellietluidsprekers, een subwoofer en een centrale speaker is dit de ideale home cinema om te kijken met surroundsound. FHD-Upscale, 300 watt, USB recording, 5.1 kanaals.

PANASONIC TX-P42GT20 3D TV

VAN

299.-

17%

399.-

MEGAMAXPRIJS:

269.-

SAMSUNG HT-C350 HOME CINEMA SET

5.1 kanaalssysteem met 330 watt vermogen, BD Wise en Anynet+. Geraffineerd design, sublieme geluidsweergave. Een statement in elk interieur.

VOORDEEL

LG 32LD350 FULL HD LCD TV

82 cm Full HD beeld met LCD technologie. Uitgerust met 3x HDMI en USB 2.0 poorten. De 178 graden kijkhoek garandeert optimale kijkkwaliteit voor iedereen. Samen met de uitstekende geluidsweergave is dit ee toestel waarmee u optimaal van uw favoriete programma’s of films zult genieten.

VAN

549.- MEGAMAXPRIJS:

PANASONIC DMC-TZ8

12 Megapixel - ISO 6400 25 mm. groothoek - 12x optische zoom

399.-

=

PANASONIC DMC FS10

12.5 Megapixel - Gezichts detectie 5x optische zoom - 28 mm. groothoek

18%

VOORDEEL

PANASONIC TX-P42G20 FULL HD PLASMA TV

107 cm Full HD beeld. Uitgerust met USB-DVR aansluitingen. De 600 Hz technologie zorgt voor soepele en vloeiende beelden. Verder beschikt dit toestel over geavanceerde functies voor de beeldinstellingen. Met dit toestel kunt u optimaal gebruik maken van verschillende internet diensten.

VAN

349.-

MEGAMAXPRIJS:

239.-

VAN

199.-

MEGAMAXPRIJS:

129.-

Wist u dat MEGAMAX

GRATIS ...3 jaar garantie geeft ...de laagste prijsgarantie biedt! ...14 dagen thuis-test-garantie geeft! ...thuisbezorgt en installeert!

VAN

1099.-

MEGAMAXPRIJS:

899.-

VAN

249.-

MEGAMAXPRIJS:

LG BD550 Blu Ray speler

JVC GZ-HM300 FHD

USB 2.0 - Divx - HDMI - BD.Live Progressive Scan Coaxiale audio uitgang Afspeelmogelijkheden voor: BD-R, BD-RE, Blu Ray, DVD+R, DVD+RW, MP3, JPG, CD-R, CD-RW

VAN

199.MEGAMAXPRIJS:

169.-

Gezichtsdetectie - 20 x optische zoom SD kaart slot

99.-

VAN

449.-

MEGAMAXPRIJS:

299.-

Apeldoorn Hoofdstraat 48 N. (t.o. McDonald’s en V&D)


I 15

6m 0 Il JOen de lucht In!

Oudejaarsconference, oliebollen en ... vuurwerk. Al jarenlang de traditie in Nederland om van het oude naar het nieuwe jaar over te stappen. Eén dag lang mogen we zelf vuurwerk afsteken. En daar maken we graag gebruik van. Veel mensen kijken er zelfs het hele jaar naar uit. En als het dan zo ver is, wat gaat er dan de lucht in? ‘Kanonslagen, Romeinse kaarsen, vuurpijlen en grondbloemen, dat zijn en blijven de favorieten voor de jeugd”, vertelt Remco Buitenhuis van Robin Hood Vuurwerk uit Apeldoorn. ‘De jeugd zoekt toch het wat

goedkopere vuurwerk. Ouderen kopen graag 500 grams vuurwerkcakes, dat is de maximale hoeveelheid kruit die in een vuurwerkpot mag zitten.’ Mensen kopen de laatste jaren wat minder vuurwerk, maar kie-

Tips... Nog meer tips om veilig met vuurwerk om te gaan. - Zet het vuurwerk op een stevige ondergrond. - Gebruik vuurwerkklemmen en lanceerbuizen voor vuurpijlen. Of zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles. - Steek vuurwerk aan met een aansteeklont. - Zet een bril op voor de bescherming van je ogen. - Lees eerst de gebruiksaanwijzing goed door. - Hou afstand. - Steek weigerend vuurwerk nooit opnieuw aan. Maak het nat en gooi het weg. - Experimenteer niet met vuurwerk. Maak het niet open. - Doe vuurwerk nooit in je zak. - Gooi vuurwerk nooit naar mensen of dieren. - Koop alleen goedgekeurd vuurwerk.

...en regels Je mag: - alleen legaal vuurwerk kopen, met een Nederlandse gebruiksaanwijzing; - vuurwerk alleen kopen op 29, 30 en 31 december; - vuurwerk alleen kopen als je 16 jaar of ouder bent; - vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 10 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s nachts. - niet meer dan 10 kilo vuurwerk in bezit hebben.

zen wel steeds meer voor kwaliteit. Buitenhuis: ‘Ik merk dat klanten liever een mooie grote pot vuurwerk kopen waar ze plezier aan beleven, dan kleine potjes goedkoop vuurwerk. Liever mooi dan veel dus. Zo heb ik mooie vuurwerkpakketten met verschillende soorten vuurwerk beginnend bij dertig euro tot vierhonderd euro. Daarmee maak je je eigen vuurwerkshow van maximaal zo’n twintig minuten. Vaak kopen mensen met elkaar zo’n vuurwerkpakket. Bijvoorbeeld een groep vrienden of buren.’

Siervuurwerk De laatste jaren is ook een trend te zien van alleen maar knalvuurwerk naar meer siervuurwerk. ‘Dat klopt’, zegt Buitenhuis. ‘Maar we verkopen ook nog steeds de megaklapper. Er is ook niet één type vuurwerkkoper, het is een gemêleerd publiek. Ik verkoop veel Dikke Bertha’s voor de jeugd, maar ook complete vuurwerkpakketten voor de wat ouderen. Op zondag 12 december geven wij onze jaarlijkse vuurwerkshow. Dan kunnen onze klanten zien wat er allemaal te koop is. In Nederland besteden we elk jaar ongeveer 60 miljoen euro aan vuurwerk, dat is 3,5 tot 4 euro per persoon. En het wordt elk jaar weer een beetje meer.’ Vuurwerk is mooi, maar je moet er natuurlijk wel veilig mee omgaan. Buitenhuis heeft wat tips. ‘Zorg ervoor dat een pot vuur-

werk niet kan omvallen. Dan schiet het zo het publiek in. Wij geven bij onze pakketten gratis safety trays om je vuurwerkpotjes in te zetten. Zo kun je ze veilig afsteken. En je schiet ze in een mooie volgorde de lucht in, van een klein potje naar de grande finale. Er zijn tegenwoordig ook petjes met led-verlichting aan de voorkant. Daarmee kun je in het donker nog goed zien wat je doet. Ruim vuurwerkrestanten meteen op, dat voorkomt ongelukken. Veel ongelukken gebeuren namelijk als kleine kinderen proberen de weigeraars aan te steken. Die hebben vaak korte lontjes, met als risico dat ze al in de hand ontploffen.’

Colofon Bon Vivant 2010 is een commerciële bijlage van de Stentor en valt buiten de verantwoordelijkheid van de dagbladredactie. Uitgever • De Stentor B.V. Laan van Westenenk 6 Postbus 99 7300 AB Apeldoorn Tel. 055 – 5388388 Algemeen directeur • Rienk Feenstra Bladmanager • Annemarie Teeken Eindredactie • Nadine Kolkman • Esther Talboom Redactie • Jos Fluitsma • Fiona de Heus • Guido Kobessen • Lisette Sanders • Carin de Vries

Online Je kunt vuurwerk ook online via internet bestellen. Via diverse internetsites kun je bestellingen plaatsen. Meestal kun je ook direct betalen. Ga altijd na of een online webshop betrouwbaar is. Zoek bijvoorbeeld reacties over de webshop op internet, of check het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Veel webshops leveren de bestellingen af bij een afhaaladres in de buurt, zodat je het op 29, 30 en 31 december kunt ophalen. Dit is ook veel veiliger dan het versturen van het vuurwerk per post. Vuurwerk naar je huis laten sturen is niet verstandig vanwege de veiligheid. Koop geen vuurwerk via sites als Marktplaats. Meestal gaat het dan om illegaal vuurwerk.

Fotografie • Patrick van Gemert • Maarten Sprangh Advertentieverkoop • Verkoopteam de Stentor Vormgeving • Studio Wegener SpeciaalMedia Opmaak • Operations Zwolle Druk • Wegener Nieuwsdruk Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Maak van thuis de beste plek in de stad. Dock uw iPod, iPhone of iPad in de BeoSound 8, of sluit een MP3-speler, PC of Mac aan. Laat daarna iedere noot, ieder gitaarloopje, akkoord, woord, zin en spitsvondigheid bezit van u nemen en geniet. Meer weten? Breng een bezoek aan onze showroom.

SCHUTTERSWEG 88, APELDOORN | 055 - 355 21 87 | WWW.RTVSTEGEMAN.NL

Bon Vivant 2010 Deventer  

Kerstspecial de Stentor regio Deventer

Advertisement