Page 1

PB- PP B-209319 BELGIE(N) - BELGIQUE

DH-magazine

magazine van Destelheide • Nr 41 • juni 2017 - september 2017

expo Gino Rizzi Masterclasses & zomerstages save the date: SPOT ON 16 september Te gast: Cie Tartaren & HETGEVOLG

V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.


© Tessa Amelynck

INLEIDING

2

De zomermaanden staan weer voor de deur. Tijdens de komende vakantieperiode zal het in Destelheide weer bruisen van honderden creatieve jongeren die zich uitleven in cursussen, stages of vormingen. De hangmatten worden alvast uit de kast gehaald, het gras gekortwiekt en het terras van de bar opgeblonken, zodat iedereen extra kan genieten van het zomergevoel. Onze zomer start alvast met een knaller. Als houder van het Quality Label van de Raad van Europa ontvangen we onze internationale collega’s van de European Youth Centres en een delegatie van de Council of Europe tijdens het 8th European Platform of Youth Centres. Uitwisseling van expertise, focussen op goede voorbeelden van internationale projecten en ontwikkelen van diverse methodieken m.b.t. Human Rights Education, staan op de agenda. Daarnaast laten we andere jeugdcentra kennis maken met onze manier van werken, onze kunsteducatieve insteek en onze

unieke infrastructuur. Als gastheer zal onze cateringdienst alle troeven uit de kast halen om onze internationale gasten te laten proeven van de lekkernijen die ons Belgenland te bieden heeft. Een bezoek aan Brussel mag natuurlijk ook niet ontbreken. De internationale uitwisseling zal ook het voornaamste ingrediënt zijn tijdens onze Youth Exchange die met de steun van Jint en de middelen van Erasmus+ in augustus zal doorgaan. Een heuse DIY Summerschool waarbij creatieve jongeren uit België, Nederland en Servië samen een creatieproces opstarten en zelf bepalen hoe ze het programma gaan samenstellen. Een experiment voor en door jongeren dus waarbij het interculturele leren en de internationale vriendschappen centraal staan. Daar doen we het uiteindelijk voor: jongeren een onvergetelijke ervaring bieden die hun kijk op zichzelf, andere culturen en de wereld aanzienlijk verruimt. Met diezelfde doelstelling nodigen we deze zomer ook twee European

Guy Uyttebroeck Directeur Destelheide

Volunteers uit. Lea en Milana zijn twee twintigers uit Servië die 5 maanden lang gaan meedraaien in ons centrum. De motivatie van beide dames om aan EVS te participeren, de zin om België te ontdekken en de leergierigheid waarmee ze willen meedraaien in onze kunsteducatieve projecten beloven alvast veel goeds. En aangezien we hier in Destelheide de zomer altijd veel te kort vinden, proberen we ook van de nazomer iets fantastisch te maken door op 16 september af te sluiten met ons festival SPOT ON. Zet deze datum dus maar alvast met fluo in je agenda en verwacht je aan een dag vol workshops, voorstellingen van artiesten in huis, exposities van beeldende (school) projecten, creatieve interacties en een concert van jong Brussels talent met spetterende afterparty als afsluiter. Pas na die dag zullen we met een melancholisch gevoel zeggen: “ ’t is weer voorbij die mooie zomer”…

Colofon

Redactie: Lies Jacob, Marit Stocker, Eline Leonard, Peter D’Herde, Guy Uyttebroeck Vormgeving: www.nelsongroup.be © Alessandra Rocchetti

Oplage: 1500 exemplaren


EXPO COLLABS MR. DONKA Mr Donka (Anthony Mary °1982 ) nam van februari tot begin juni de hal van Destelheide over. Hij exposeerde zijn werk dat zich situeert op de grens tussen graffiti, urban art en abstracte schilderkunst. Alles heel kleurrijk, met een knipoog naar de actualiteit en de nodige humor.

Mr Donka is heel actief op de sociale media. Hij gaat regelmatig "collaborations" aan. Hij stuurt een tekening naar een collega-kunstenaar die er zijn eigen draai aan geeft. Speciaal voor deze expo nodigde Mr Donka de bezoekers van destelheide uit om zelf aan het werk te gaan en te reageren op zijn tekeningen. De hal van Destelheide hing vol met collabs. Ook op instagram zijn er veel te zien met de hashtags #donkacollab en #destelheide_dworp.

Winnaar Mr Donka collabs De mooiste, grappigste, meest speciale collab kon een van zijn flashy t-shirts winnen. Mr Donka koos zelf deze 3 winnaars.

3

Mr Donka is een man van het beeld, niet van het woord. Zijn motivatie is kort en krachtig: “Deze collabs vond ik het meest origineel, deze sprongen er voor mij uit. Maar als het mocht, had ik er wel 10 kunnen kiezen. Bij deze dus ook een eervolle vermelding voor de volgende collabs.”


EXPO Gino Rizzi In de zomer van 2017 presenteert Gino Rizzi in Destelheide zijn werk in de tentoonstelling "Een wereld zonder ons". De titel van de expositie is gebaseerd op een boek van Alan Weisman. Daarin beschrijft hij wat er van onze wereld zou worden als de mens van de ene op de andere dag niet meer aanwezig is. De beelden die dit idee bij Gino oproept, verwerkt hij tot sculpturen die uit een andere wereld lijken te komen, soms met een duister randje. Gino Rizzi gebruikt enkel gerecycleerd plastic voor het maken van sculpturen en installaties. Hij transformeert dit in op de natuur geïnspireerde vormen en organismen. Dit levert zinnenprikkelende beelden op die tegelijkertijd de discussie aanzwengelt over de overdaad van plastic in onze samenleving. Terwijl de expositie loopt zal Gino als artiest in huis regelmatig terugkeren om nieuw werk op locatie te maken. Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal 'performance producties' waarin in groep aan een nieuwe installatie gewerkt wordt. Ik sprak met Gino en Rosa over zijn werk, plastic en de wereld. Geboren en getogen in het Italiaanse Puglia en na omzwervingen in Parijs, woont Gino nu in Antwerpen. Zijn vriendin Rosa is zijn vertaler en zijn manager, ze probeert zijn eindeloze creativiteit in goede banen te leiden. Dat botst wel eens, want op Gino staat geen rem. En dat zullen we in Destelheide geweten hebben. “Ik wil Destelheide koloniseren met mijn werk”, zegt hij. "Ik ga het hele gebouw inpalmen met plastic. De structuur van Destelheide en het gebouw, is voor mij heel interessant. Het is een combinatie van natuur en cultuur: een betonnen gebouw ingeplant in een groene omgeving. Wat me interesseert is die grijze façade, die wil ik graag overwoekeren met mijn werk. Uitgangspunt hiervoor is ook het boek. Daarin wordt de vraag gesteld hoelang het duurt eer de natuur alles overneemt".

4

“Luister, het is simpel”, gaat Gino verder. “Als ik in Destelheide ben, voel ik me harmonieus, voel ik me goed in die omgeving. Misschien omdat er veel mensen passeren en omdat iedereen hier heel creatief bezig is. In mijn atelier ben ik geïsoleerd van de rest van de wereld, in Destelheide heb ik de mogelijkheid om binnen of buiten te werken en in interactie met de bezoekers te treden. De muren tellen hier niet. Ook het vaste ritme van eten, werken, eten, werken, koffie, werken, eten en ’s avonds ontspannen in de bar, helpt mij.” “Ik denk met mijn handen. Toen ik in Parijs aankwam had ik niets; geen centen, geen atelier, niets. Om den brode gaf ik creatieve workshops aan kinderen. Die organisaties hadden nooit centen dus er was geen materiaalbudget. Toen ben ik gaan uitkijken naar wat we zouden kunnen

" Als ik in Destelheide ben, voel ik me harmonieus, voel ik me goed in die omgeving."


gebruiken zonder dat het ons iets kost. En daar zag ik dat de wereld rondom ons gevuld is met plastic. Plastic is fantastisch werkmateriaal, want elke keer opnieuw moet ik het weer uitvinden. Niet alleen op technisch gebied, ook conceptueel, ga ik altijd opnieuw op zoek naar de juiste techniek voor dat specifieke werk. Dit constante experiment met het materiaal is wat me uitdaagt. Elk materiaal, elk object dat ik tegenkom, vraagt om zijn eigen behandeling, zijn eigen manier en eigen werkwijze, om er net datgene uit te halen wat het goed tot zijn recht laat komen. ”

" Plastic is geen dood materiaal meer, maar meer en meer is het een deel van de levende natuur geworden."

Rosa vult aan: “Toen hij in 2000 begon te werken met plastic, wist hij nog niets van de oceanische plastiekvuilnisbergen. De omvang van het probleem is pas gaandeweg sinds 2009 bekend geraakt. Gino zijn koraalwerken – grote, kleurrijke sculpturen uit plastic – die we ook in Destelheide gaan tonen, zijn van voor de tijd dat we wisten van de oceaanvervuiling”. “Gino heeft niet de pretentie om te denken dat het plasticprobleem door zijn werk wordt opgelost. Het is niet omdat hij plastic gebruikt dat het probleem minder wordt. Wat hij wel wil laten zien, is dat er heel veel wegwerpmateriaal rondom ons is waar veel waarde in zit, schoonheid zelfs”.

5


EXPO Gino Rizzi “Plastic is geen dood materiaal meer, maar meer en meer is het een deel van de levende natuur geworden. Het creëert een nieuwe microkosmos. Wist je dat er bacteriën bestaan die plastic eten"?

6

" Ik zie insecten als legers die de wereld opnieuw vorm zullen geven."

“Ik heb al veel plastic insecten gemaakt. Ik zie insecten als legers die de wereld opnieuw vorm zullen geven. Tijdens de expo in Destelheide wil ik verder werken aan een installatie met mieren. Maar voor een leger van mieren hebben we natuurlijk veel handen nodig. We hebben een soort installatie bedacht waar 16 mensen in acht stappen een mier kunnen maken. Een insect is ook een mooie metafoor voor alles wat de mens graag wil kunnen. Qua organisatie, structuren bouwen, eigen voedselproductie, samenwerking en taken verdelen. Insecten tonen ons vaak hoe een samenleving het efficiëntst kan functioneren. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de voortbeweging van mieren in groep om erachter te komen hoe we het fileprobleem kunnen oplossen.” “Het lijkt ons een uitdaging om groepen die in Destelheide verblijven, uit te nodigen om via een workshop samen zo een leger te bouwen. Wat ik doe is soms pure handenarbeid. Ik wil graag laten ervaren dat iets maken ook veel tijd, geduld en arbeid vraagt. Het romantische idee van de kunstenaar die in zijn eentje wat ‘dingetjes maakt’, hopen we zo wat weg te werken. Een grote installatie vraagt om vele handen. Juist in Destelheide durven we om handen te vragen”.

WANNEER? 26 juni t/m 16 september WAAR? Inkomhal Destelheide, Destelheidestraat 66,1653 Dworp VERNISSAGE? Feestelijke opening op maandag 17 juli 2017 om 19u30 MEER INFO? www.destelheide.be/expo-gino-rizzi - Contact: www.ginorizzi.com

■ Marit Stocker

Extra gratis rondleidingen en workshops met de kunstenaar kunnen aangevraagd worden bij dharts of via lies.jacob@destelheide.be


ZOMERACADEMIE Naar trouwe gewoonte vindt ook dit jaar opnieuw de Zomeracademie plaats, de jaarlijkse atelierweek die Destelheide samen met de Veerman en verschillende coproducenten organiseert. Als je het programma bekijkt dan weet je dat het ook nu weer moeilijk kiezen is tussen de 11 uitdagende en prikkelende ateliers die we aanbieden. Maar wees gerust: in elk atelier krijg je de kans om je artistiek vermogen en inzicht aan te scherpen en op zoek te gaan naar samenwerkingen met andere ateliers. Professionele kunstenaars staan 24 uur paraat om je doorheen je artistieke zoekproces te coachen. Dus… Nog geen vakantieplannen? Duik dan zeven dagen lang onder in een feest van experimenteren en delen met anderen, weg van de wereld, de tijd en de dagelijkse besognes. De ateliers Verhalen schrijven, Zeefdrukken en Songwriting zijn helaas al volzet. Er is wel nog plek in de acht andere, bijzondere ateliers.

Kostuum en texiel

Body narratives Je lichaam laten spreken: het is eens wat anders dan via taal of beeld. Dit Engelstalig atelier legt relaties met het bewegingstheater en performance. Hoe laat ik mijn lijf een verhaal vertellen? Mijn verhaal? Ons verhaal? Onderzoek en ondervind! Coaches: Paulo Guerreiro & Pipo Tafel.

© Senne Van Loock

Creating immersive worlds

In dit atelier vertrek je vanuit vreemde materialen en maak je kostuums om in te bewegen, ontwerp je objecten met een theatrale verschijning of creëer je installaties. Hier komen geen naaimachines of patronen aan te pas. Kostuum 2.0 Choach: Anita Evenepoel

© Senne Van Loock

Beeld en beeldtaal

Zintuiglijk theater maken: dat is de essentie van dit (Engelstalige) atelier. Onderzoek, ervaar en probeer hoe je samen een performance kunt neerzetten waarbij de toeschouwer geprikkeld wordt door alle zintuigen. Coach: Jean-Marie Oriot 

Hoe maak je een sterk en persoonlijk beeld? Of je nu tekent, met klei werkt, schildert, collages of installaties maakt: de zoektocht naar een straf individueel beeld staat centraal in dit atelier. Coach: Beatrijs Lauwaert

7

© Senne Van Loock

Voorforvaast fanclub

Re-design

In dit multidisciplinair atelier vertrekken we vanuit het oeuvre van Vaast Colson: wie is deze man, wat boeit hem, wat creëert hij? Na deze verkenning gaan we vanuit zijn werk cocreëren, transformeren en op die manier een parallel oeuvre opbouwen dat het werk en de attitude van Vaast Colson groet en verderzet. Coach: Herman Labro (in samenwerking met W wh at*)`

Fotografie Ga op zoek naar het verhaal en de vorm van je foto: Sta stil bij het beeld dat je wil laten spreken en onderzoek de mogelijkheden van een eigen fotografisch project. Coaches: Monica Monté en Piet Vranckx © Senne Van Loock

Praktisch: Voor Wie? Wanneer? Waar?

Iedereen die 18 jaar of ouder is maandag 17 juli om 10u30 tot zondag 23 juli om 14u00 Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp

Herwerk bestaande objecten tot nieuwe constructies en geef afgedankte voorwerpen een tweede leven met een nieuwe, originele functie. Zaag, lijm, bekleed, ontwerp, herdefinieer, recycle, redesign! Kunnen denken met je handen is een pluspunt. Coaches: Rik Declercq en Jean-Marc Alby

© Senne Van Loock

Image, music and sound Combineer muziek en beeld op een originele manier in dit Engelstalige atelier: een muzikale beeldende compositie, een performance, een video, een installatie, ... en ga op zoek hoe beide media elkaar kunnen versterken. Coach: Hallveig Agustsdottir (i.s.m. Matrix) © Senne Van Loock

Prijs € 350     attest jeugdwerk € 400     voor -35 jaar € 475     voor +35 jaar  inclusief workshop, verblijf en maaltijden Meer info: www.zomeracademie.be

De Veerman


MASTERCLASS

Benjamin Vandewalle Benjamin Vandewalle is als Brusselse choreograaf gekend om zijn werk in verschillende contexten. Met de voorstelling ‘Birdwatching 4x4’, waarbij het publiek in een mobiele observatiebox door de stad reed, maakte hij een belangrijke shift in zijn artistieke ontwikkeling. Hij trad buiten de muren van zijn vertrouwde dansstudio en ging de uitdaging van dansen in de openbare ruimte aan. Wij vroegen hem om rond deze ervaring, de gehanteerde methodiek en het werkproces een masterclass in Destelheide te geven. Uit nieuwsgierigheid stelden we hem alvast een drietal vragen.

8

© Vincent Muteau

Waar komt jouw inspiratie vandaan? Mijn inspiratie komt voornamelijk van de Vipassana meditatie, die ik 10 jaar heel intens heb beoefend. Deze vorm van meditatie vertrekt vanuit het principe dat de manier waarop jij in de wereld staat, handelt en denkt over de wereld en jezelf, voortkomt uit hoe jij de wereld ervaart en naar de wereld kijkt. Dat is een interessante invalshoek voor de kunsten. In mijn werk zoek ik dan ook naar een manier om het publiek een andere manier van kijken en beleven voor te schotelen. In het beste geval geeft mijn danservaring hun een ander perspectief op de realiteit. Het doet hen misschien nadenken, biedt een nieuwe manier van perceptie. Het gaat hier niet om goed of slecht, maar juist over een veelheid aan perspectieven. Ik ga ervan uit dat hoe meer je in staat bent de wereld vanuit vele perspectieven en standpunten te bekijken, hoe rijker jouw beeld van de wereld en hoe groter je vermogen te relativeren, wordt. Wat wil je dat de deelnemers na de masterclass zeker onthouden/ meenemen? Dat kan ik niet en wil ik niet voor de deelnemers bepalen. Maar wat ik hen aanbied is om als danser de rijkdom te ontdekken buiten de studio en de confrontatie aan te gaan met de wereld, de openbare ruimte of de natuur. In een studio probeer je een veilige plek te creëren waar alles gecontroleerd wordt: het klimaat, de wind, de temperatuur, het licht. De open ruimte bestaat juist uit onvoorspelbare zaken: oneffen gronden, temperatuurverschillen, wind, regen, wisselend licht en eindeloze richtingen naar waar je kan dansen. Dansen in de openbare ruimte is voor mij een heuse ontdekkingstocht waar je heel snel moet kunnen ageren op nieuwe situaties. Wat kunnen de deelnemers verwachten van deze vijfdaagse masterclass? Deze masterclass is een uitnodiging om mensen mee te nemen in mijn wereld en mijn manier van werken. Het is geen workshop van 10-17u, maar eerder een kunst-retraite. We verblijven een hele week op het domein. Dat opent de mogelijkheid om diep en intens op locatie te kunnen werken. Er zal ook de mogelijkheid zijn om te proeven van de Vipassana meditatie en te ervaren wat voor invloed het heeft op het werk op zich.

Praktisch: Wat? Tijdens deze vijfdaagse masterclass creëren we (dans)materiaal, afgestemd op het Destelheide domein dat het publiek zal uitnodigen om alle zintuigen open te zetten. We gaan op zoek naar dansfrases die de interactie en het perspectief van de kijkers kunnen beïnvloeden. Op het festival SPOT ON op 16 september testen we dit materiaal uit op een divers publiek. Je verblijft in vol pension. De workshop, maaltijden en overnachtingen zijn inbegrepen in de prijs. Prijs? € 300 (-35-jarigen)

€ 350 (+35-jarigen)

Info en inschrijven? www.destelheide.be

Wanneer? Van maandag 21 augustus 9u tot vrijdag 25 augustus 17u en toonmoment op 16 september Voor wie? Iedereen van 18 jaar of ouder die semiprofessioneel of als gevorderde amateur met beweging bezig is. Waar? Destelheide, Dworp


ARTISTIEKE VORMINGEN DAG VAN DE DOENER 18 december

© Estelle Vastenaekel

Na een eerste editie in 2015, organiseert Destelheide in 2017 opnieuw de Dag van de Doener. Nog meer dan de vorige editie wordt dit een dag voor en door freelancers in de kunsteducatieve (jeugd)sector. Op maandag 18 december kunnen zowel rotten in het vak als groentjes in de sector aan hun trekken komen met discipline-overschrijdende workshops, een interactieve wandeling, praktijkgerichte doe-ateliers en meer. Het actieve programma waarbij uitwisseling en verdieping centraal staan, wordt voor het eerst in elkaar gestoken door een team van doeners. Zes ervaren freelancers tekenen de krijtlijnen uit voor de komende editie, waarbij de nadruk ligt op zelf aan de slag gaan, beleving en inspiratie. Noteer alvast 18 december in je agenda. Meer info volgt in het najaar.

Hoe komt een sculptuur tot leven? Hoe verdwijn je als bewegend mens in een werk? Deze vragen worden onderzocht tijdens de masterclass met Vincent Glowinski en Sofie Saller. Tijdens deze masterclass leggen we de nadruk op het grensgebied tussen beeldend werk en beweging en onderzoeken we hoe deze beide samen kunnen integreren. In het najaar van 2017 presenteert Vincent Glowinski zijn werk in een bijzondere tentoonstelling in Destelheide. Zijn grote schilderwerken, tekeningen en mystieke sculpturen vormen een leidraad tijdens de masterclass. Sofie Saller is als performer en maker al meermaals in dialoog gegaan met collega-kunstenaars uit verschillende disciplines. Met een voorliefde voor ervaringstheater, krijgen alle zintuigen voor haar een even belangrijke rol in een performance. Tijdens hun artistieke collaboratie voor het Museum Night Fever-project van Destelheide in Botanique, werd hun goesting geprikkeld om verder de grens op te zoeken tussen tentoonstelling en voorstelling. Deze masterclass wordt een vlaag van beweging, performance en bewegingsonderzoek. Info Vincent Glowinski raakte bekend als straatkunstenaar onder het pseudoniem Bonom en werkt ondertussen aan een eigen weg onder zijn eigen naam binnen de performance kunst. Met de dansvoorstelling Méduses  gebruikte hij ‘light painting’ als techniek om met zijn eigen lichaam te schilderen. Het gebruik van nieuwe technieken zien we terugkomen in zijn werk zoals o.a. ’La tête d’Actéon’, waar muziek en live video zijn schilderwerken ontmoeten. Sofie Saller houdt enorm van de ontmoeting en uitwisseling tussen mensen met verschillende artistieke achtergronden. Ze werkt al jaren met Teatro de los Sentidos en Enrique Vargas waar ze meewerkte aan ‘Oraculos’, ‘De herinnering van de wijn’ en ‘Image sensorielle’. Vervolgens creëerde ze twee kortfilms en diverse eigen voorstellingen. Naast vele andere projecten  geeft ze momenteel ook bewegingsles in LUCA School of Arts voor de opleiding Drama en op de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut.

Info en inschrijven? www.destelheide.be

© Studio Fiftyfifty

Praktisch Wat? Tijdens de driedaagse masterclass ‘beeld en beweging’ verblijf je in vol pension. De workshop, maaltijden en overnachtingen zijn inbegrepen in de prijs. De voertaal van de masterclass is Nederlands, Frans en Engels. Wanneer? Vrijdag 27 oktober om 19u tot zondag 29 oktober 17u Voor wie Semi-professionelen, gevorderde amateurs, mensen met ‘speelgoesting’ zowel performers als beeldende mensen. Vanaf 18+ Waar? Destelheide, Dworp Prijs? € 135 (-35) € 165 (+35)

MASTERCLASS

VINCENT GLOWINSKI & SOFIE SALLER 27-29 OKTOBER

9


BRUSSEL PROJECT

BRONKS

Ça bouge in Destelheide! Wie nog op zoek is naar een creatieve invulling van zijn vakantie, aarzel niet. De zomerstage in samenwerking met Cie Woest en Bronks belooft iets ‘beestachtigs’ te worden.

Let the beast go! – Cie Woest Van 14 tot en met 18 augustus nemen BRONKS en Cie Woest de gebouwen van Destelheide over tijdens de ‘Let the beast go’ - zomerstage.

10

Manon Avermaete en Paulien Truijen van Cie Woest  zien de buitenwereld als één groot podium en een oneindige bron van inspiratie. Tijdens deze zwoele zomerweek zoeken ze samen met jou naar bijzondere locaties op het domein van Destelheide om aan de slag te gaan met danstheater. Samen onderzoek je waarom mensen zich soms verdacht veel gedragen als dieren en dieren zich soms net als mensen gedragen. Een week lang observeer je en creëer je via eenvoudige bewegingen, krachtige en veelzeggende scènes op verschillende locaties. Het resultaat wordt een locatieperformance die te zien zal zijn op SPOT ON, het festival in Destelheide op 16 september 2017. © Cie Woest

Praktisch Wat? Tijdens de zomerstage Let the beast go! verblijf je in vol pension. De zomerstage, overnachtingen en maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. Wanneer? Maandag 14 augustus om 9u30 tot vrijdag 18 augustus om 17u. Toonmoment op 16 september Voor wie? Voor iedereen met goesting in dans- en (locatie) theater. Je hoeft absoluut geen danser te zijn! Tijdens deze stage werken we in twee groepen: • Groep 1 voor iedereen die het 1ste, 2e of 3e middelbaar net achter de rug heeft • Groep 2 voor iedereen die het 4e middelbaar net achter de rug heeft tot en met 21 jaar Waar? Destelheide, Dworp Prijs? € 199 (all-in)

Info en inschrijven? www.bronks.be

© Amaury Avermaete Jimmy Kets


BRUSSEL PROJECT Kilroy was here! Robbert&Frank/ Frank&Robbert Voor iedereen (+18) die zijn omgeving als een wonderlijk canvas ziet en aan de slag wil met het creëren van beeldende boodschappen. Wees welkom tijdens deze creatieweek onder begeleiding van Frank &Robbert/Robbert&Frank! Een plotse wegversperring in een open ruimte of een liefdesbericht gekrast in een boomstam. Elke ingreep in een ruimte biedt het publiek een ander perspectief of een andere ervaring. Tijdens het unieke project "Kilroy was here!" met het kunstenaarsduo Robbert&Frank / Frank&Robbert als coaches onderzoek je de onderliggende boodschappen van beeldende interventies of performance-achtige ingrepen op het domein van Destelheide.

Praktisch

Je onderzoekt de mogelijkheden van onze infrastructuur als een speelterrein en exploreert hoe je de beleving van een bezoeker kan bespelen via beeld en performance.

Wanneer? Maandag 4 september 9u30 tot vrijdag 8 september 17u. Toonmoment op zaterdag 16 september tijdens SPOT ON.

Het resultaat van dit onderzoek presenteren we in een dynamische scenografie tijdens SPOT ON, het festival in Destelheide op 16 september.

Voor wie? Kunsthogeschoolstudenten, (semi-) professionele kunstenaars met een interesse voor beeld, ruimte en performance (+18)

Wie zijn Frank&Robbert/Robbert&Frank? Dit Gentse kunstenaarsduo bouwt aan een veelvormig oevre van beeldende kunst, videowerk, theater en performances. Kern van hun oevre is enerzijds transformatie en anderzijds macht. Ze bouwen aan een absurd universum met een geheel eigen logica en codetaal. Ze worden beïnvloed door Amerikaanse beeldcultuur, symbolen en rituelen, actualiteit, religie en ruimtevaart.

Wat? Tijdens project ‘Kilroy was here!’ onderzoek je de onderliggende boodschappen van een ruimte. Met dit materiaal wordt een dynamische scenografie gecreëerd tijdens het SPOT ON festival. De groep zal gedeeltelijk bestaan uit studenten van de opleiding Atelier Espace Urbain van La Cambre. De voertaal is Engels, Frans en Nederlands.

Waar? Destelheide, Dworp Prijs? € 195 overnachtingen en maaltijden in Destelheide inbegrepen.

Inschrijven? www.destelheide.be

Er zijn slechts 9 plaatsen voor dit unieke project, vol is vol!

11


INTERNATIONAAL Milana en Lea gaan voor 5 maanden het Belgisch avontuur aan als European Volunteer. Vanaf juni ontvangen wij beide Servische dames in Destelheide om hen een internationale, informele leerkans te bieden. Via het Youth in Action pakket van Erasmus+ leren zij de werking van Destelheide in al zijn facetten kennen, draaien ze mee bij de kunsteducatieve projecten, leren ze Nederlands, gaan ze in interactie met de jongeren die in Destelheide verblijven en brengen ze hun eigen expertise binnen in onze organisatie. Een internationale ervaring die zowel voor hen als voor Destelheide een bijzondere impact zal hebben. To be continued!

Hieronder stellen ze zich alvast even voor. Hello Belgium. I am Lea Jevtić, student of acting in the third year in Faculty of Arts in Kosovo. Born in Sombor, in Serbia in 1992. I am grandma and child, boy and a girl in one person. I am in love with my guitar called ‘Ashley’, I practice dance and art of any kind, I am a leo in astrology and I am obsessed with Beyonce.

12

My motivation for this EVS is to learn as much as I can about different ways of involving arts in education, to participate in many workshops to improve my skills. In the end, I want to bring everything I learned in Destelheide into my own country and become an international youthtrainer. I believe Destelheide is the right place to learn all this, with its great atmosphere, organization and green environment. I can't wait to come and become part of this great center and projects in it!

Hi! My name is Milana Vojnovć. I am 25 years old and I will spend my summer in Destelheide as an EVS volunteer. I heard about EVS a few years ago from friends who had been or wanted to be part of an EVS project. Motivated by them and their stories about the life changing experience that EVS is, I did my research and found what might be the perfect option and place for me. I have studied French language and literature. During my studies I became interested in cultural projects. I was already part of the organizational team for an international festival of high school theatre in Belgrade. Having this experience helped me realize how much I enjoy cultural exchange between nations and countries and how much this kind of dialogue is important. Having this in my mind during my search for a place where I can do my EVS with similar activities and goals, it was with great help from the people of Volunteer Center of Vojvodina that I found out about Destelheide. Destelheide seemed like a perfect opportunity from the start. They have everything I was looking for: a dynamic surrounding with many projects including a variety of people, and above all open-minded and creative people ready to suggest me new ideas and accept mine as well. While in Destelheide I will participate in organizing the festival SPOT ON that will take place in September. Since this is the first time for me doing this kind of “work” outside of Serbia I find it really challenging and am looking forward to meet new people, exchange my experiences and learn new things.


EVENT

SPOT ON OP 16/09

gratis kunstzinnig jongerenevent Spot on. Boenk erop. In de verf. On the spot. Omcirkel zaterdag 16 september in het groot in je agenda want SPOT ON, speelterrein voor jong artistiek geweld van Brussel tot Destelheide, strijkt neer in Dworp! Bewonder overdag de resultaten van talrijke werkweken, residenties en masterclasses die hier in Destelheide plaatsvonden. Dans de vele indrukken van je af met je beste rock ‘n roll moves tijdens het concert van Jacle Bow en leef je tot in de late uurtjes helemaal uit op de hip hop beats van SupAfly Collective.

Jacle Bow

SupAfly Collective

Kom kijken!

residenties erenprojecten, masterclasses en Bewonder de creaties van de jong , Cie Barbarie bert Rob st, Robbert&Frank/Frank& van Benjamin Vandewalle, Cie Woe en Nikolas Lestaeghe.

13

Kom ontdekken!

Laat je meevoeren door de beeldve rhalen van studenten Luca School of Arts, de expo van Gino Rizzi en de installatie GebrokenGrens/Fro ntièreFracturée van atheneum And erlecht.

Kom luisteren

Geniet van de Fanfakids en de majoretten van de Vierwindenscho ol, Shanti! Shanti!, live slaapkamerconcerten o.l.v . Jonas Winterland, Lennaert Maes en de stevige nummers van Jacle Bow. auw, leiding van W chitect onder aan ar ee je m n aa uw w wen en nappen, bo ou ts m on de te t S ui ei VD van handen Destelh de Escape Room t domein van Steek zelf de de he t ui at w ijk el ek og td on el m nge Helden en probeer zo sn ructies van Jo st on dc in w e grot eden heeft. nog meer te bi

Doe mee!

Zin in meer? www.festivalspot-on.be Waar? Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Wanneer? 16/09/2017 Start om 14u Vanaf 21u afterparty met Supafly Collective

© Mr Donka


ARTIEST IN HUIS

OVERZICHT JUNI 2017 – SEPTEMBER 2017 Deze zomer komen er weer veel verschillende professionele artiesten naar Destelheide om zich af te zonderen en intens te repeteren voor een nieuwe theatervoorstelling, dansproductie of circusproject. Het succes van onze ‘artiest in huis’ werking is dat de artiesten alle ruimte, rust en faciliteiten krijgen om te creëren en tegelijk ook hun voorstelling kunnen aftoesten aan de bezoekers van Destelheide, die onder de vorm van try-out, actieve workshop of open repetitie een inzage krijgen in het artistieke maakproces.

1 JUNI Christophe Stienlet comedy

14

5 – 18 JUNI compagnie Le Phare circus

© Lea Charoy

5-14 JUNI Oana Cosug & co beeldende kunst

3-9 JULI Rob Kitsos dans

© David Cooper


17-23 JULI Gino Rizzi

beeldende kunst Š Senne Van Loock

14-18 AUGUSTUS Cie Augustus theater

15

21-25 AUGUSTUS Sylvie Huysman dans

25-30 SEPTEMBER Oh My God theater

Ben jij een professionele artiest en wil je ook graag artiest in huis worden in Destelheide? Kijk op destelheide.be/artiest-huis of stuur een mailtje naar info@destelheide.be voor meer info!


TE GAST

HETGEVOLG - Cie Tartaren HETGEVOLG uit Turnhout en Cie Tartaren uit Leuven zijn twee sociaal-artistieke gezelschappen die kwetsbare mensen bij elkaar brengen rond thema’s die dicht op hun vel zitten. Zoals ‘leven van een vervangingsinkomen’? Wat doet dat met een mens, van de ene op de andere dag aan de andere kant van de lijn te moeten staan? Mensen die van een vervangingsinkomen leven, voelen zich vaak schuldig, uitgesloten, verdrongen, niet ‘volwaardig’ tot zelfs geviseerd. Ligt de verantwoordelijkheid van dit minderwaardigheidsgevoel bij henzelf of in de samenleving? Deze confronterende realiteit brengen de Tartaren en HETGEVOLG op artistieke wijze tot leven. In dit zoekproces waren zij als artiest in huis te gast in Destelheide. Een gesprek met Wim Oris (Cie Tartaren) en Stefan Perceval (HETGEVOLG).

16

niet het artistieke. Het gaat over de mensen; die hebben Hoe zijn jullie tot deze samenwerking gekomen? samen een verhaal en dat kunnen ze samen als één Stefan: Wim en ik kennen elkaar al lang. Ik heb verschillende voorstellingen geregisseerd bij de Cie krachtig signaal naar buiten te sturen. Dan zijn wij er als Tartaren, we speelden bij elkaar met onze voorstellingen regisseurs eigenlijk maar om die verhalen vorm te geven, en op die manier leerden de spelers elkaar kennen. om daar beelden tegenover te zetten, om daar mee over Wim: Ja, het zijn onze spelers die zin hadden om na te denken, om ze soms in een stroomversnelling te samen te werken en een brug te slaan tussen Leuven duwen, om soms hun fantasie af te en Turnhout. En dan zijn wij gaan blokken of juist te openen, en dat nadenken over wat deze 2 werkingen Wij zijn strandjutters van is een luxepositie die wij hebben. gemeenschappelijk hadden. Al menselijke emoties snel bleek dat veel mensen het Wij zijn strandjutters van niet vanzelfsprekend vinden om en gedachten, omdat menselijke emoties en gedachten, hun leven te organiseren door omdat wij werken met echte wij werken met de omstandigheden waarin ze mensen. Echte mensen, geen echte mensen. terecht gekomen zijn. Van die acteurs die zich verschuilen (Stefan) gemeenschappelijke deler, zijn achter theatertechnieken, we vertrokken om samen een productie te maken. het zijn mensen van vlees en bloed die, als je hen op de juiste manier weet te prikkelen, heel veel Twee regisseurs, twee visies, twee stijlen? Hoe verenigen jullie dat? van zichzelf vrijgeven. En een voorwaarde om aan kunst te kunnen doen, om theater te kunnen maken, Stefan: De mensen zijn de verbinding in deze projecten,

© Marit Stocker


is dat je er gaat staan als jezelf. En jezelf dan ook niks voorhoudt. Niet altijd evident, want deze mensen zijn zo dikwijls gekwetst geweest in hun leven, in hun bestaan, dat ze voor zichzelf allerlei mechanismen hebben opgebouwd om zichzelf zeker niet te laten zien. Veel meer nog dan andere mensen. Wat betekent het voor hen om drie dagen naar Destelheide te kunnen komen? Wim: Veel van onze mensen geraken niet verder dan hun eigen stad of gemeenschap. Naar Destelheide gaan, daar ook slapen, daar eten krijgen, op een geweldige plek in het groen, betekent een grote verruiming van hun horizon. In Destelheide kwamen de groepen uit Leuven en Turnhout voor het eerst samen, spannend dus. Het was mooi om te zien hoe snel ze elkaar konden vinden omdat ze elkaar herkennen in hun sterktes en in wat hun bezig houdt.

17

Hoe werk je met deze speciale kansengroep? Tips? Wim: Je moet als maker “eerlijk” kijken; je houdt rekening met de mens zoals hij is, dat maakt hem juist interessant. Stefan: Er is geen methodiek. Je kunt dat niet leren, je moet gewoon echt kijken naar de mensen die je voor je hebt... ‘Verdrongen’ is niet voor niks de titel van de voorstelling. Je kan jezelf verdringen, of je kan verdrongen worden in een maatschappij waar er steeds minder plaats is voor kwetsbare mensen. Door speciale aandacht aan deze mensen te geven, hen te benaderen via hun sterktes, kunnen wij hen een stem geven en via theater leren om die stem ook te gebruiken. ■ Marit Stocker

© Marit Stocker


INSIDE

Destelheide en De Hoge Rielen, samen op weg Een gesprek onder directeurs, met de eindbestemming voor ogen

18

Voor DH-magazine sprak directeur Guy Uyttebroeck deze keer met collega Bert Mellebeek, sinds 2011 directeur van zusterdomein De Hoge Rielen. Met 230 hectare natuur en 70 gebouwen is het domein in Kasterlee een heerlijke bestemming voor iedereen met een jeugdige geest. Ooit een militair domein, is het vandaag een oase van rust en vrijheid. Met De Hoge Rielen als groene draad struinen we gemoedelijk doorheen het gesprek. Enkele welgemikte vragen resulteren in een enthousiaste stroom van antwoorden. Hier zitten duidelijk mannen met plannen! (pdh) lokale cultuurbeleidsplannen. De serieux die gehecht Guy: Hoe ben je in De Hoge Rielen terechtgekomen? wordt aan cultuur en sport is blijkbaar toch groter dan Bert: Sinds ik ben beginnen werken is jeugd altijd een jeugd dat vooral als ‘leuk’ en ‘lollig’ gezien wordt. Het leidmotief geweest. Ik ben in 1995 gestart als leraar PAV, lijkt wel alsof het ontwikkelen van een visie over jeugd Project Algemene Vakken, om jeugdinformatie te bieden minder belangrijk wordt geacht. aan jongeren van 17 en 18 jaar. Datzelfde jaar nog ben ik dan begonnen als consulent op de jeugddienst van Na 10 jaar op de jeugddienst ben ik jeugdSchilde. Dat was een fantastische periode, omdat we beleidscoördinator geworden. Voor een gemeente met toen aan de wieg stonden van de lokale beleidsplanning. 20.000 inwoners had Schilde een grote jeugddienst met Daar ontstond een werkmethode van zaken vaststellen, 4,5 voltijds equivalenten. Naast jeugdwerk hadden we analyseren, omzetten in beleidsdoelstellingen en ook aandacht voor sociaal beleid en zelfs voor lokale concretiseren in acties. En dat alles in permanent overleg kinderopvang. In 2007 kwam er dan met beleidsverantwoordelijken en de opportuniteit om coördinator te de doelgroep. Later zijn er dan ook “In mijn hele loopbaan worden van het Vlaams Informatie de lokale cultuurbeleidsplannen, is jeugd Punt Jeugd (VIP), een organisatie sociale beleidsplannen en die een plaats had tussen de sector sportbeleidsplannen gekomen. altijd mijn en de overheid. Als go between Maar de jeugddiensten liepen leidmotief geweest.” hadden we de opdracht om een toen in Vlaanderen echt in de spits coördinerende rol te spelen op vlak op dat vlak. Heel veel mensen van jeugdinformatie in Vlaanderen. In 2011 heeft men uit die periode zijn op strategische plaatsen beland toen beslist om Steunpunt Jeugd, de Vlaamse Jeugdraad als cultuurbeleidscoördinator, beleidsmedewerker, samen te voegen tot de Ambrassade en daar is te elfder gemeentesecretaris of op een kabinet. En dat heeft ure het VIP in meegenomen. ook op de rest van mijn eigen loopbaan een belangrijke impact gehad. Guy: En toen heb je gesolliciteerd bij ADJ? Bert: Klopt en dat is ook weer een dubbel verhaal. Ik Er op terugkijkend, zie ik wel dat de wet van de was toen immers al een hele tijd weekendvrijwilliger op remmende voorsprong hier heeft gespeeld. Waar De Hoge Rielen. Ik woon in de stad, heb 3 opgroeiende de jeugddiensten aanvankelijk heel sterk voorop kinderen en heb zelf maar een klein stadstuintje. Terwijl liepen in de beleidsplanning, werden ze nadien je als vrijwilliger aan de slag bent in het weekend, lopen voorbijgestoken door bijvoorbeeld de komst van de


je kinderen daar vrij rond. Op een onbezorgde manier, een beetje zoals opgroeien in de jaren 50. Voor mij was dat dus een zeer positieve ervaring en toen de toenmalige directeur op pensioen ging, heb ik me kandidaat gesteld. Guy: Is het anders werken op De Hoge Rielen dan op de jeugddienst? Bert: Er zijn wel wat overeenkomsten. Beiden hebben een beleidsmatige, strategische benadering, maar zijn tegelijkertijd ook heel operationeel. Je staat met de voeten, soms letterlijk, in het slijk. Dat houdt je fris en zo blijf je dicht bij de doelgroep.

afspreken, over de onderliggende processen. Guy: Hoe heb je het aangepakt om personeel en vrijwilligers hierin mee te krijgen? Bert: Ik heb zeker geen extra wetten en regels uitgevaardigd, maar ben eerst met de mensen gaan praten. Duidelijke communicatie is daarin heel belangrijk. Een afspraak maak je tussen 2 mensen, een regel vaardig je uit. En wat een regel is, moet je ook zo benoemen. Als je regels afschaft, moet je ook zorg dragen voor de mensen die die regels tot dan moesten toepassen. Je neemt immers een deel van hun takenpakket en kennis weg.

Guy: Als directeur sta je wel op een andere positie. Beantwoordde dat aan het beeld van de organisatie dat Guy: Je hebt met De Hoge Rielen een mooi domein je had als vrijwilliger? ‘geërfd’ waar je duidelijk een stempel op hebt gedrukt. Bert: In de cockpit heb je natuurlijk een ander beeld Je hebt nu al niet alleen veel knowhow binnengebracht, dan achteraan in het vliegtuig. Maar door voorheen in maar ook veel warmte. Hoe heb je dat meegenomen Brussel te werken was ik goed op de hoogte van het binnen ADJ? reilen en zeilen in ADJ. En door Bert: Het is cruciaal dat de mee te draaien als vrijwilliger twee domeinen goed met elkaar “In de cockpit kende ik ook het dagelijkse reilen kunnen opschieten. En dat heb je een ander beeld en zeilen. Er was wel een zekere vergt inspanningen. Ik heb zelf scepsis bij de personeelsploeg: veel gehad aan Destelheide als dan achteraan “Oei, een vrijwilliger die directeur voorbeeld en jou als collega. Er was in het vliegtuig.” wordt.” En langs de andere kant snel een onderling vertrouwen. leefde er bij de vrijwilligers het idee Als ik terugblik op mijn tijd in het van “het is er ene van ons”. Je hebt dus wel een stempel, jeugdwerk, dan waren de andere organisaties meer maar dat heb ik van in het begin proberen counteren. concurrenten. Binnen ADJ bekeek ik Destelheide eerder Mijn persoonlijke missie was om in De Hoge Rielen een als een ‘peer’, een organisatie die met net dezelfde beleid neer te zetten, en coherentie en consistentie in dingen bezig was. Als directeurs moeten we praten het geheel te brengen. De groei van het domein was met elkaar, al hoeven we het niet altijd met elkaar eens sinds eind jaren 80, begin jaren 90 gestagneerd en het te zijn. Ook op coördinatorenniveau is er overleg: er masterplan moest opnieuw een uitvoeringshandleiding wordt wederzijds geïnspireerd, er wordt uitgewisseld. worden om te werken aan een langetermijnperspectief. Iedereen gunt elkaar het licht in de ogen en het Mijn doel daarbij was om te zorgen dat de verschillende moment op het podium. Zo werk je aan de verandering diensten niet als eilandjes fungeren, maar dat ze optimaal van de bedrijfscultuur. Er start op De Hoge Rielen nu samenwerken. En dat ook personeel én vrijwilligers als een tijdelijke coördinator voor de catering. Tijdens de eenheid werken. Op een domein als het onze is dat geen inloopperiode gaat die ook kijken in Destelheide hoe ze sinecure, maar wel een must. het daar doen. De coördinator catering daar doet immers quasi hetzelfde. Guy: Wat is er sindsdien concreet veranderd? Bert: Als eerste heb ik de vele procedures en leefregels Guy: Hoe kunnen we blijven groeien in die aangepakt, andermaal om eenheid en consistentie te samenwerking? brengen. De leefregels mogen geen last voor de klant zijn, Bert: Met de overname van het provinciaal domein maar moeten een hulpmiddel zijn. De bewegwijzering Hanenbos door ADJ, willen we ook daar onze ervaring is een mooi voorbeeld van de wirwar aan praktijken. delen. De inkanteling ervan binnen ADJ zal met veel zorg Sinds 1977 werden zeker 500 bordjes op het domein gebeuren. Hanenbos is veel kleiner, dus het mag geen opgehangen, in allerlei kleuren, soorten en formaten. En opslorpen zijn van het kleine broertje. Het domein moet op de bakfietsen hing een bordje “Fout gebruik van de mee geïntegreerd worden binnen dezelfde cultuur van bakfiets wordt bestraft met 500 frank boete”. Die bordjes samenwerking. heb ik direct laten weghalen. Het resultaat was dat er na verloop van tijd minder schade was dan voordien. Mijn Guy: Waar ben je fier op, wat is jouw grootste realisatie? standpunt daarbij was dat we enerzijds de klant moesten Bert: Het feit dat we een samenhangend en een radicaal responsabiliseren en dat anderzijds vrijwilligers en nieuw mobiliteitsbeleid op De Hoge Rielen hebben beroepskrachten best zelf kunnen inschatten wat er uitgetekend en gaan uitrollen. De overheid heeft niet kan en wat niet. We moesten dus af van de regulitis. Uit alleen geïnvesteerd in nieuwe gebouwen zoals het Hostel klantenonderzoek wisten we dat ook bij de gebruikers de Wadi, maar ook in de groene ruimte en in nieuwe wegen. perceptie leefde dat je in De Hoge Rielen honderdeneen Daaraan gekoppeld is er ook een nieuwe naamgeving regeltjes moest volgen. Maar … een cultuur binnen voor alle gebouwen en een nieuwe bewegwijzering. een organisatie duurzaam veranderen duurt lang. Het De essentie daarbij is dat we de dingen op elkaar gaat immers om de manier waarop mensen met elkaar hebben afgestemd: de regels, de infrastructuur en

19


INSIDE

20

de faciliterende zaken. In ons “Ik heb zowel de geneugten Guy: Hoe zie je de toekomst voor reglement staat dat het domein De Hoge Rielen? van de natuur als van de autovrij is, maar in de praktijk Bert: Er liggen nog wel wat stad in een fantastische is alles afgestemd op diezelfde uitdagingen. Het eindpunt van auto. Dus hebben we op vlak van ons mobiliteitsbeleid kennen combinatie.” infrastructuur heel wat radicale we, maar het zal nog twee jaar maatregelen genomen: alle duren vooraleer we dat allemaal slagbomen bijvoorbeeld worden gerealiseerd hebben. Ook de hele op termijn vervangen door verdwijnpalen die veel inkanteling van Hanenbos heeft heel wat implicaties. ‘vriendelijker’ zijn voor fietsers en voetgangers. En we Een groot stuk van de beleidsvoorbereiding zit op faciliteren ook: zo zorgen we dat er meer en betere niveau van de directie en dat brengt veel werk met zich fietsen zijn en dat ze staan waar ze moeten staan. mee. Er is bijvoorbeeld een duidelijke vraag van het Zorgen dat al die dingen die je doet binnen die drie jeugdwerk dat Hanenbos een duidelijk profiel moet lijnen op elkaar zijn afgestemd vergt tijd, maar dat is krijgen binnen de werking van ADJ. De ligging vlakbij beleid voeren. Destelheide zorgt voor een doorgedreven integratie en complementariteit. Samenwerking is daarbij het Guy: En zijn er ook teleurstellingen of tegenvallers sleutelwoord. Ten slotte moeten we ook de bal aan het geweest? rollen houden op het vlak van de uitvoering van het Bert: Een moeilijk moment is geweest dat van mij Masterplan. Alles wat je doet moet telkens in dezelfde verwacht werd dat ik persoonlijk de coaching en lijn liggen. begeleiding van alle vrijwilligers op mij zou nemen. Dat kon en wilde ik niet doen. Nu is er gelukkig een Guy: Ben jij zelf eerder een stadsmens of eerder een vrijwilligerscoach binnen het team van educatieve natuurmens? medewerkers. De weg naar de samenhang tussen Bert: Soms vragen mensen me wel eens of het niet vrijwilligers en personeel is een hele tijd turbulent vreemd is om op De Hoge Rielen te werken en in geweest. Door het wegvallen van een aantal regels Borgerhout te wonen. Zelf zie ik dat niet zo: ik heb zijn de vrijwilligers gedesoriënteerd geraakt in de zowel de geneugten van de natuur als van de stad in een weekends. Die regels waren voor hen een deel van fantastische combinatie. het houvast en dat heb ik niet voldoende ingeschat. Dat is wel een periode geweest van frictie tussen het ■ opgetekend door Peter D'Herde leidinggevend kader en de vrijwilligersploeg. Iets anders is de verhouding van onze domeinen met de overheid. We hebben een verhouding met de overheid als huurder/verhuurder, met dat verschil dat wij wél moeten onderverhuren. We moeten bepaalde targets halen: bijvoorbeeld 130.000 overnachtingen en Wie is Bert Mellebeek 75.000 maaltijden per jaar. Maar bepaalde zaken die de verhuurder dan moet doen, gaan soms niet snel Bert (°1970, Geel) heeft zijn roots in de Kempen, maar genoeg. De verleiding is dan om het zelf te doen, maar woont in Borgerhout. Hij startte zijn carrière als leraar dat is niet altijd de beste optie. Daar een evenwicht in Project Algemene Vakken en maakte vervolgens als vinden is niet makkelijk. jeugdconsulent op de jeugddienst van Schilde de start van de lokale jeugd(werk)beleidsplannen mee. Guy: Het inhoudelijke luik van beide domeinen is Hij werd vervolgens in 2007 coördinator van het verschillend. Jullie focussen op milieueducatie, hier is Vlaams Informatie het kunst- en cultuureducatie. Welke affiniteit had jij Punt Jeugd (VIP). zelf met natuur en milieu? Na de fusie van Bert: Géén! (lacht) Ik heb dat trouwens altijd een wat Steunpunt Jeugd, de arbitraire indeling gevonden. Het domein als educatief Vlaamse Jeugdraad centrum primeert voor mij op de inhoud. Ik vind niet en VIP tot de dat De Hoge Rielen zich moet beperken tot natuur- en Ambrassade, sloeg milieueducatie. In Destelheide is heel wat expertise rond hij een andere weg cultuureducatie, die we ook in De Hoge Rielen zouden in. Dat pad leidde kunnen ontwikkelen. Op het domein moeten een aantal hem terug naar de landmarks komen en daar zijn kunstwerken een mooie Kempen waar hij mogelijkheid. sinds 2011 directeur is van De Hoge Ook het nieuwe touwenparcours is een mooie initiatief. Het Rielen, een domein klimbos is qua concept vernieuwend en een bijkomende dat hij voorheen sterke troef voor het domein. Het zet ons opnieuw op de al goed kende als kaart en zorgt voor een sterke omzetstijging vrijwilliger.

x


TELEX

. . x TELEX  Wij hebben met droefenis en verstomming het

overlijden van Jo Symons vernomen. Jo was vanaf de beginperiode een vaste waarde binnen Destelheide. Hij was de drijvende kracht achter de natuureducatieve dienst en leidde de bedden- en lokalenverdeling in goede banen. Als collega hebben wij hem in 2006 al uitgezwaaid, als vriend deden wij dat in maart opnieuw. Bedankt Jo!

 Destelheide deed samen met de Hoge Rielen, Globelink, Karavaan en de Bouworde mee aan 7dagen7acties. Op 7 dagen gingen we allen voor een kleinere ecologische voetafdruk. Het concept was simpel: 7 haalbare acties, verspreid over 7 dagen, waarmee we wilden aantonen hoe je met een kleine moeite een groot verschil kan maken. Wij reduceerden ons plastic afval in de keuken, kochten lokale appels bij een lokale bioboer aan, deelden onder het personeel plantenstekjes uit, kwamen zoveel mogelijk met de fiets naar het werk, zorgden voor een minimale voedselverspilling en spoorden onze bezoekers aan om op een duurzame manier naar destelheide te reizen. We behaalden een 7/7 en proberen deze acties ook op langere termijn door te trekken.

 Destelheide investeert in duurzaamheid, naast onze

elektrische voertuigen, hebben we nu ook 5 elektrische plooifietsen aangekocht. Deze kunnen uitgeleend worden door onze gasten aan 4 euro voor een halve dag en 7 euro voor een volledige dag. Handig als je eens snel naar Dworp- dorp wil rijden of het Hallerbos wil verkennen of eens een fietstocht met team in de groene omgeving rond Destelheide wil organiseren.

 Daarnaast gaan we ook met onze tijd mee en zijn er

nu 3 verplaatsbare grote schermen ter beschikking waarop je je computer kan aansluiten. Geen gedoe meer met beamers en verlengkabels. Uit te lenen via het secretariaat aan 22 euro per dag.

21


Terugblik Museum Night Fever Never thought I'd be crossing the beautiful Art Deco pool at @fondationboghossian  in a rubber dingy...  (corner.41 op instagram)

22

absolutely outstanding arrangement and night... the actors were hilarious, we had such a great time (Gitte Vogelbein op facebook)


Crazy night at #villaempain #Bruxelles#museumnightfever (davidweytsman op Instagram)

23

I have to tell you my dear friends that fondation Boghossian was the highlight of Museum night fever. It was so brilliant. I'll remember it for years! The performance group K.A.K was just AMAZING... and the surprises never stopped all night. Bravo to all the organisers of this event. Stunning!  (eliza op facebook)

© Marit Stocker


Volg ons op de sociale media: facebook.com/destelheide twitter.com/destelheide pinterest.com/destelheide vimeo.com/destelheide issuu.com/destelheide instagram.com/destelheide_ dworp

raamtekening van onze huisartiest 2017 VEXX

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie in Dworp dat door de vzw ADJ in opdracht van de Vlaamse Overheid uitgebaat wordt. In een rustige groene omgeving en een modern gebouwencomplex bestaande uit glas, beton en hout ontvangt Destelheide voornamelijk jeugdwerkgroepen, onderwijsinstellingen en socio-culturele organisaties uit binnen- en buitenland. Dit Destelheide-magazine wil u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het centrum, de activiteiten die de kunsteducatieve dienst Dharts organiseert en het bredere jeugdwerk- en kunsteducatieveld. Wil u graag dit Destelheide-magazine thuis ontvangen (gratis) of u inschrijven op de digitale nieuwsbrief, dan kan u dit aanduiden op www.destelheide.be.

Destelheide magazine juni - september 2017  

Lees alles over de zomer en het najaar van 2017 in Destelheide. Zie wat jij deze zomer kan komen doen in één van onze vele masterclasses en...

Destelheide magazine juni - september 2017  

Lees alles over de zomer en het najaar van 2017 in Destelheide. Zie wat jij deze zomer kan komen doen in één van onze vele masterclasses en...

Advertisement