Page 1

Schoolkrant DE STARTLIJN schooljaar 2012 - 2013

03


Doe mee met de OUTBACK prijsvraag en win 4 entree kaarten Mop v/h jaar wij kregen geen mannen bij elkaar

1e vraag ! ! wie kan zeggen aan welke winkel wij ons eerste bord hebben geplaatst ?...

schiftingsvraag ! ! Hoeveel tijd hebben we nodig gehad om de 5 borden v/d fuif te plaatsen??...

Hoe maak je kans op 4 vrijkaarten voor de grote fuif van OUTBACK t.w.v. €28 ? Het enige wat je moet doen is 2 eenvoudige vragen beantwoorden. Wie het juiste antwoord geeft en de schiftingsvraag het dichtst benadert, wint de 4 vrijkaarten Zo eenvoudig kan dat zijn! Stuur je antwoord vóór Maandag 15 april naar: Aliciavz@telenet.be (OUTBACK prijsvraag) Vergeet niet je naam, leeftijd, e-mail en adres erbij te schrijven.

2

De winnaar zal bekend gemaakt worden in het volgende schoolkrantje De winnaar krijgt een seintje voor 19 april.


VOORwoord Beste kinderen en ouders, In de vorige schoolkrant heeft Franky het even gehad over de nieuwe organisatorische vestigingsdirecteur. Toen was nog niet duidelijk dat ik het ging worden. Intussen hebben al velen van jullie reeds kennis gemaakt met mij. Mijn eerste trimester zit er al op. Dit was voor mij vooral een periode van kennismaking: met de kinderen, de juffen, met ouders, met mensen van de buurt. In school is er nog meer gebeurd, zo zijn er verschillende boeiende activiteiten geweest. Denk maar aan het thema “gezonde voeding” waar zowel kleuters als lagere schoolkinderen samen hebben ontbeten. De ouderraad die de kennis van ons allen testte met een ‘iets makkelijker’ quiz. Het gek doen en het smullen van overheerlijke pannenkoeken tijdens de carnavalstoet. … De winter was dit jaar lang en koud maar bracht ook sneeuwpret mee. Als je goed kijkt, zie je dat het al weer groen wordt buiten. Wie ’s morgens vroeg wakker is kan vogels horen fluiten. De lente is daar! Langzaam aan wordt het weer langer licht buiten. Dit betekent dat we weer langer buiten kunnen spelen, dat dikke jassen, handschoenen en oorwarmers weer de kast in mogen. Straks is het weer tijd voor korte broeken, rokken en mooie T-shirts. In de pauzes kunnen we weer lekker op het gras spelen, buiten picknicken.

Soms zijn er dingen die nog beter of leuker kunnen in onze school. Zo dacht alleszins onze ouderraad. Zij willen de kinderen nog meer speelplezier gunnen en beslisten daarom om onze kinderen te verrassen met een nieuw buitenspeeltuig. Hartelijk dank hiervoor! Lydie Nijssen Vestigingsdirecteur.

3

Wilt u graag dit Schoolkrantje volledig in kleur zien ga dan naar onze website!


In de klas van juf Wendy Schilderen

Onze eerste week na de vakantie zijn we meteen aan het schilderen gegaan in de klas. De oudste kleuters leerden kleuren mengen en de jongste kleuters schilderden met scheerschuim. We werkten met verschillende soorten verf, borstels en rollers en maakten allerlei schilderijen van groot tot klein. Als afsluiter van dit thema hebben we een groot canvasdoek beschilderd, samen met de hulp van juf Anna.

Ridders en prinsessen

Deze week zijn we terug naar de tijd van de middeleeuwen getrokken. De jongens verkleedden zich als stoere ridders en de meisjes werden mooie prinsessen. In de klas stonden verschillende kastelen om mee te spelen, groot en klein. De meisjes maakten mooie kroontjes en de jongens gingen aan de slag met aluminiumfolie om stoere zwaarden en schilden te knutselen.

Gezonde voeding

Tijdens deze projectweek werkten we met de hele school rond het thema gezonde voeding. We maakten deze week allerlei lekkere dingen klaar in de klas. De kleuters hebben hun eigen glaasje fruitsap geperst, kookten tomatensoep, maakten fruitsla en deden een proefspelletje met fruit. Op donderdag hebben we samen met alle leerlingen van de school mogen smullen van een lekker ontbijt in het ontmoetingscentrum.

4


Ziek zijn

Doordat er zoveel zieke kinderen in de klas waren tijdens de griepperiode zijn we met thema ziek zijn begonnen. De poppenhoek werd omgebouwd tot een dokterskamer en de boekenhoek

Gezelschapsspelen

Na de vakantie hebben we een spelletjesweek gehouden in de klas. Kleuters brachten hun spelletjes mee van thuis en mochten deze spelen met de vriendjes en vriendinnetjes. We speelden memory, lotto, uno, … en zo veel meer. Het was vooral een heel gezellige week waarin we samen rond de tafel hebben kunnen genieten met z’n allen.

werd de wachtzaal. Bij de ‘dokter‘ konden de kleuters zich laten meten, wegen en werden de oogjes getest. Natuurlijk werden er ook enorm veel spuitjes gegeven voor alle pijntjes en ook de ver-

banden en de plakkers gingen vlot door de voorraad heen. Met het voorschriftje die de dokter hen gaf mochten de kleuters dan naar de apotheek om de juiste medicatie te gaan ophalen.

Dino’s

Op grote vraag van onze jongens in de klas zijn we terug de geschiedenis ingedoken naar de tijd van de dino’s. Als echte archeologen konden de kleuters aan de slag met enkele stenen en vonden ze skeletten en fossielen, deden we opgravingen in de zandbak, sorteerden vlees- en planteneters en nog zo veel meer.

5


Carnaval

Tijdens de carnavalsweek hebben we ons kunnen uitleven met allerlei verkleedkleren, de klas liep vol clowntjes, mega-mindy’s en mega–toby’s . We knutselden met confetti en hebben heel veel ballonnen opgeblazen om mee te spelen.

Crea-week

Deze week hebben we volop geknutseld met allerlei materialen, er werd geverfd, geplakt, geschilderd en getekend. De knutselboeken werden bovengehaald en iedereen heeft zich volop kunnen uitleven met allerlei leuke creaties. Daarenboven hebben we deze week ook weer enkele kuikentjes mogen verwelkomen in onze klas. De broedkast die we vulden half februari had zijn werk weer goed gedaan en zo hebben we een 10tal kuikentjes geboren zien worden …. Genieten !

De klas van juf Wendy

6


KnutselideeĂŤn voor de paasvakantie! Maak eens een leuke kip van papier of een paashaas van een rolletjes WC papier

7


In de klas van juf An Welkom in de klas

Na de kerstvakantie hebben we een nieuwe kleuter mogen verwelkomen in onze klas. Welkom Kyana Geijsels!

Winter

We startten na de kerstvakantie met het thema ‘winter’. Daar er buiten nog niet veel te zien was van de winter brachten we de winter naar onze klas. We knutselden een sneeuwman, experimenteerden met witte verf op zwart papier, en leerden het liedje ‘de sneeuwdans’ in de hoop dat als we het liedje veel zongen, er eindelijk sneeuw zou gaan vallen. Om de week af te sluiten maakten we lekkere soep. De kleuters mochten de groentjes snijden, ze in de ketel doen, roeren en mixen. Het werd overheerlijke soep waar we allen van genoten hebben.

Gezonde voeding

8

Over heel de school werd in de week van 21 tot 25 januari gewerkt rond het thema ‘gezonde voeding’. We maakten lekkere gezonde fruitsla en fruitsatés. In reclameboekjes zochten we naar allerlei gezonde voeding die we in onze pan mochten kleven. Op donderdagochtend kregen we met heel de school een gezond ontbijt. Om de week af te sluiten proefden we geblinddoekt van verschillend fruit en groenten en moesten we raden over welk fruit of groenten het ging.

Dieren in de winter

Buiten werd het al wat kouder en de eerste sneeuwvlokjes vielen naar be-

neden. Om in de wintersfeer te blijven, werkten we deze week rond de dieren in de winter. We leerden over de dieren op de noorden de zuidpool en dieren die hier bij ons hun winterslaap houden. Hierop aansluitend knutselden we een egel van klei.


Bob de Bouwer

Na de krokusvakantie werd de klas omgetoverd tot een heuse bouwwerf. De werkhelmen en werkhandschoenen lagen klaar, de kruiwagens stonden klaar en al het gerief dat nodig was om te werken op de bouw was aanwezig. Om een huis te bouwen moet er eerst een plan zijn. We keken samen met de kleuters op een echt bouwplan en leerden hoe zo een plan gemaakt wordt en wat er allemaal op staat. Hierna konden ze zelf aan de slag met het tekenen van hun eigen droomhuis. Het liedje van Bob de Bouwer heeft nog lang nageklonken in de klas!

Gevoelens

Ben je wel eens bang? Nou ik wel. Dit liedje leerden we aan het begin van de week rond gevoelens. We hielden veel kringgesprekjes rond de gevoelens van de kleuters. Ook Liesje, de klaspop was wel eens bang, blij, boos of verdrietig. We knutselden onze eigen gevoelensmeter. Die werd opgehangen in de klas zodat de kleuters ieder moment van

Carnaval

Een kist vol verkleedkleren en een klas vol slingers en ballonnen. Het is carnaval! Die week liepen Piet Piraat, een clown, een prinses en zelfs Zorro door onze klas. Van een ballon en papier maché maakten we een carnavalshoedje. Lekker smodderen met onze handen in de lijm. Toen alles opgedroogd was, schilderden we ons hoedje in de mooiste kleuren. Een stralende zon en al wat warmere

de dag hun gevoel konden delen met de anderen. De doos vol gevoelens en de doos van Hopla, voel je goed mochten natuurlijk niet ontbreken in de klas. Uit deze doos speelden we leuke spelletjes en leerden we veel bij over verschillende gevoelssituaties.

temperaturen. Zalig om zo te beginnen aan onze jaarlijkse carnavalstoet door de straten van Stokrooie. De kleuters zagen er één voor één heel mooi verkleed uit. Iedereen had er zin in! Het werd een toffe stoet vol muziek en plezier, met als afsluiting heerlijke pannenkoeken. En of ze gesmaakt hadden! De week was nog niet om, dus hielden we nog verder carnaval in onze klas. We dansten de polonaise en knutselden gekke clowns.

Als afsluiting van de week schilderden juf Anna en juf Wendy op de handjes een tekening naar wens van iedere kleuter.

De klas van juf An

9


Ouders De Startlijn krijgen eerste, beperkte EHBO-lessen Wat moet ik doen als mijn baby van de commode valt ? Wat zijn koortsstuipen en wat moet ik doen als mijn kind ze krijgt? Hoe verzorg ik die lelijke snijwonde het best? Heel wat vaders en moeders van onze school wilden voorbereid zijn op eventuele ongevallen van hun kroost en schreven zich in voor de beknopte cursus Eerste Hulp bij Kinderongevallen georganiseerd door het Rode Kruis Kuringen op initiatief van de oudervereniging.

reanimatietechnieken, al dan niet specifiek voor kinderen. Ook bij de talrijke vragen van de aanwezige ouders werd uitgebreid stilgestaan.

De ouders werd in de klaslokalen de basisbeginselen van acute hulpverlening bij kinderongevallen bijgebracht. Een cursist beeldde levensecht allerlei ziektebeelden uit zoals bijvoorbeeld een zware brandwonde of een insectenbeet. Er werd ook ruim aandacht besteed aan

Schrijf je daarom zeker in voor één van de volgende EHBO-cursus van het Rode Kruis. De cursus wordt georganiseerd telkens van 20 tot 22.15 uur in de Rode Kruislokalen aan de Joris van Oostenrijkstraat in Kuringen.

Als één ding na het volgen van de beknopte cursus duidelijk is, is het wel dat een basisopleiding EHBO voor elke mama of papa een must is om zijn of haar kind maar ook andere kinderen en volwassenen in de meest acute situaties op de juiste wijze te kunnen bijstaan.

Data cursus: telkens van 20:00 – 22:15 uur, in de Rode Kruislokalen aan de Joris van Oostenrijkstraat 36 te Kuringen Eerste Hulp: donderdag 2 mei les 1 les 2

Helper: dinsdag 28 mei

dinsdag 7 mei

les 3 les 4

donderdag 30 mei les 3 les 4

dinsdag 14 mei

les 5 les 6

dinsdag 4 juni

les 5 les 6

donderdag 16 mei les 7 les 8

donderdag 6 juni les 7 les 8

dinsdag 21 mei

dinsdag 11 juni

les 9 les 10

donderdag 23 mei les 11 les 12 10

les 1 les 2

les 9 les 10

donderdag 13 juni les 11 les 12

Examens op: zaterdag 15 juni of dinsdag 18 juni Bloedinzamelingen: telkens in Ontmoetingscentrum te Stokrooie tussen 18:00 en 20:30 uur op 25 maart en24 september


NIEUWS & weetjes Zingende driekoningen in de krant

© Concentra - HBVL Goednieuwskrant W 08 januari 2013

Joepie, nieuwe speeltoestellen! We hebben als ouderraad flink wat geld verzameld en hebben een mooi bedrag op de rekening staan. We hebben dan ook beslist om dit geld te investeren in een avonturenpad voor groot en klein op de speelplaats van de lagere school.

Afhankelijk van de leveringsmogelijkheden zal dit met de hulp van enkele ouders geplaatst worden in de paasvakantie of de grote vakantie. Dit alles is alleen mogelijk geworden dankzij de hulp en de aanwezigheid van vele ouders en

grootouders op onze activiteiten zoals de croque-kermis, speculaasverkoop, quiz, drie-koningen en uiteraard onze sponsors. Bedankt allemaal!

VERJAARDAGEN JANUARI

FEBRUARI

Kleuters 7 januari Lierman Fleur 7 januari Snoeks Lore 20 januari Droogmans Lore 25 januari Vanacken Hektor 26 januari Bammens Réve LAGER 1 januari Monten Helena 14 januari Grosemans Marie 21 januari Bammens Fé 30 januari El Morabet Amine

Kleuters 2 februari Vanacken Korneel Kleuters 26 maart Vanelderen Tiany 18 februari Metten Bryan 29 maart Punie Ghita 19 februari Droogmans Timo 19 februari Van Hemelrijk Nine LAGER

MAART

7 februari De Prest Lana LAGER 10 februari De Prest Dries 21 februari Bortels Bram 25 februari Verheyleweghen Thibau 26 februari Jordens Quinten

6 maart Verheyleweghen Sem 7 maart Wouters Chiara 9 maart Asnong Kylan 9 maart Kenis Kjara 10 maart Ceulemans Lex

11


Verhalen uit de klas van juf Etelka! Vriendjes in de bib Op 8 januari zijn we met ons klasje een bezoek gaan brengen aan de bibliotheek van Kuringen. Daar hebben we op een leuke speelse manier geleerd over wat je allemaal in een bibliotheek kan vinden. Er waren overal kabouters verstopt en elke kabouter leerde ons een nieuw plekje ontdekken. We hadden het reuze naar onze zin! Sommige vriendjes van onze klas gaan al regelmatig boekjes lenen en naar leuke voorlezingen van schrijvers van kinderboekjes! Als afsluiter hebben we een spannend voorleesverhaaltje mogen horen! We hadden een heel leerrijke voormiddag in de Bib! Dank-je-wel aan de mama’s en oma die ons gebracht en gehaald hebben!!

Marsepeinb o met cacao lletjes

12

Net voor de Kerstvakanti e hadden w eerste graa e in de d weer een kookactivite programma it op het staan. Juf An en juf Etelka in samensp hadden raak met de kindjes ervo zen om mars or gekoepeinbolletj es te maken mama’s en p voor de apa’s! Superl e uk! Maar ee smodderbo n aardig eltje... Zeker als we met o vingertjes m nze kleine oesten gaan mengen! Pre we wel! Nad t hadden ien wel hon derd balletje als ze helem s rollen en aal klaar wa ren eerlijk gaan verdelen ove moesten we nog r zakjes! De en papa’s he mama’s bben ervan ku nnen snoep wellust en so en naar mmigen on der ons heb mogen mee ben zelfs snoepen.


20 februari : Dikketruiendag! Op 20 februari was het dikketruiendag! En ook wij deden mee... ‘s Morgens kwamen we toe in school met een hele dikke warme trui! Sommige kindjes hadden zelfs 5(!) laagjes kleren aan... De radiatoren in de klas werden ‘s morgens op 1 gezet en we hebben dubbel zo hard gewerkt om het lekker warm te krijgen! En dat lukte !! ;-) We hebben in de klas samen een lekkere pot thee gemaakt en hebben er allemaal van geproefd! Ook het zonnetje hielp ons die dag! Ze heeft met haar warme stralen er zelfs voor gezorgd dat we na de speeltijd ons raam in het klasje helemaal konden openzetten. Heerlijk! Wij hebben ons steentje bijgedragen voor onze aardbol!

De winter heeft dit jaar goed van zich laten horen... Het was heel erg koud! De temperaturen gingen onder het vriespunt en het sneeuwde goed! Dat zorgde ervoor dat er allerlei creatieve ideetjes in ons klasje naar boven kwamen... We maakten lekkere zaadbolletjes voor de vogeltjes, zodat deze toch voedsel hebben en we maakten onze eigen sneeuwman zonder verkleumde handjes te krijgen...

er”

“De verkouden tijg

Thomas Snoeks uit het 2de leerjaar knutselde “de verkouden tijger”! Een ongelooflijk knappe zakdoekendoos voor alle snottepieten van de vriendjes uit de eerste graadsklas! Dank-je wel Thomas!

13


Verhalen uit de 2de graad! Schatten en meten In de tweede graad wordt er in de wiskundeles niet alleen gecijferd of uit het hoofd gerekend. Hier zijn wij de inhouden van gebruiksvoorwerpen aan het meten. Eerst schatten dan meten.

Gezond ontbijt voor iedereen! Beste ouders, vrienden,.... Op donderdag 24 januari startte onze dag met een heerlijk gezond ontbijt. We waren dinsdag al gaan winkelen in de supermarkt en op de markt. We brachten heerlijke dingen mee. Het ontbijt was supergezellig. In het ontmoetingscentrum zaten de kleuters en alle leerlingen van de lagere school samen aan tafel. De grote leerlingen hielpen de kleintjes. We aten ons buikje helemaal rond. We konden kiezen tussen fruitsap, melk of water als drankje. Boterhammetjes met beleg waren ook van de partij. Sommige leerlingen kozen voor cornflakes of yoghurt. Ook vers fruit konden de leerlingen kiezen. Het was een toppertje.

14

Nadien mochten de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar creatief bezig zijn met het versieren van boterhammen. We tekenden eerst ons prototype op een tekenblad. Daarna maakten we de leuke boterhammen helemaal echt. We gebruikten hiervoor augurken, salami, ham, wortel, peterselie, tomaat, komkommer,.... Achteraf hielpen we allemaal mee met opruimen en aten we onze boterhammen lekker op. Dat was smullen. Wat een superleuke gezonde dag!!! De leerlingen van het eerste, tweede, derde leerjaar en  juf An


Gedichtendag Zoals ieder jaar was het op donderdag, 31 januari weer gedichtendag. In de klas van de tweede graad werd een versje gerapt. Rappen wil zeggen ‘swingend praten op muziek’. Met instrumenten begeleidden we de ‘rap-vers’. Probeer het ook maar eens. Versje om te rappen zonder einde. Dit is een versje om te rappen. Geen versje om te zeggen bij de juf op de bank, met je knuffel in het hand. Nee, een versje om te rappen. De woorden moeten kwek-kwek kwek-kwek-kwekken. Op het ritme, in de maat. In het midden van de straat. En waar het

over gaat dat is niet van belang. Ben je boos, ben je bang, heb je last, hab je pijn, Laat je zinnen maar beginnen. Zet je woorden op de trein. Wie gaat er mee?! Wie stapt er op?! Een nieuw versje om te rappen gaat vertrekken uit mijn kop! Geen versje om te zeggen bij de juf .....

Anderen schreven een elfje of een rijmdicht Klein zoemt vrij in de natuur op de purperen hei BIJ De bij woont op de hei daar is ze blij zoals wij. Ze vliegen mooi in de rij iedereen is erbij. Zoemen doen ze tussen de bloemen. Een bij is niet m’n favoriet ze doet me pijn dat mag niet!

Carnaval op school Op woensdag, 6 maart was er carnaval op school. Het was dus geen gewone schooldag. De boekentassen bleven thuis. Leren stond niet op het programma. Rond kwart over acht kwam iedereen verkleed de speelplaats op. Ik was een spook. Sommige kinderen hadden spuitbussen bij zich. Daar kwam een plakkerig

en vies ding uit. Als je het zou spuiten op iemand, dan blijft het plakken. Om negen uur kwam de tutterstrein aangereden. Daar mochten we om de beurt op. Het eerste stukje tot aan het rondpunt werd er door iedereen gestapt. Er wandelden ook heel veel ouders en grootouders mee. Niels en Lars waren verkleed als bomma en bompa.

Dat was wel grappig. We hadden ongeveer vier kilometer gewandeld. Terug in school konden we spelen. De juffrouwen riepen ons om beurt binnen om pannenkoeken te eten. Wat waren die lekker! Om 12.05 u belde het en moesten we naar huis. Het was een superleuke schooldag. Lars Mathijs 15


16 26


Carnaval

17 27


Verhalen uit de 3de graad! American Games

Maandag 4 maart, zijn we met de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in de sporthal van Spalbeek naar de American Games geweest. We werden daar in 3 groepen verdeeld, een rode, een blauwe en een witte groep. Samen met de leerlingen van nog 2 andere scholen moesten we in het midden van de zaal gaan zitten. Daar werden we nog eens in 3 groepen verdeeld en

kregen we uitleg over de verschillende sporten. Door middel van een doorschuifsysteem lieten ze ons kennis maken met heel wat Amerikaanse sporten. Catchball, American football, hockey, frisbee, baseball, stuitbal en nog zo veel meer. De tijd ging enorm snel, want voor we het wisten moesten we ons al weer opnieuw omkleden. De papa’s en de

mama’s stonden ons op de parking al op te wachten om ons terug naar school te brengen. (maar goed dat we die hebben, DANK JE WEL!) We gingen na een geslaagde voormiddag moe maar voldaan terug naar school. Sem V. en Quinten J.

Bezoek aan het Technisch Instituut Heilig Hart te Hasselt

Wij, de leerlingen van de derde graad, zijn op 11 januari ’13 op leeruitstap naar het Technisch Instituut geweest. We wilden de H3bus nemen aan school maar helaas kwam deze niet opdagen. Maar vlug naar het rondpunt in de hoop dat de 23 nog niet voorbij was. Gelukkig konden we nog op de bus, maar toch waren we te laat in de school. Het was daar heel interessant. We bezochten verschillende afdelingen en op elke afdeling hebben we wat gemaakt of gedaan. Op de afdeling hout hebben we een schommelstoeltje voor onze gsm in elkaar geknutseld terwijl we op de, afdeling bouw hebben mo18 gen metselen.

Tijdens het eten hebben we van de school een blikje drank gekregen. In groep hebben we met een plastic fles een bootje gemaakt die werkte op zonne-energie. In het chemielokaal kon de leerkracht zelfs met een naald door een opgeblazen ballon prikken zonder dat die ontplofte. Amaai, hij leerde er ons ook nog andere geweldige dingen. Nog op een andere afdeling mochten we robotjes programmeren. Als laatste hebben we een autoband moeten opleggen en liet een leerkracht nog zien wat er allemaal van plastic kan gemaakt worden. Het was een leuke dag!!! Robbie en Frederick


Gezond ontbijt Op donderdag 24 januari hebben we weer met onze hele school (kleuters en lagere school) kunnen genieten van een gezond ontbijt. Maar eerst zijn we moeten gaan winkelen op dinsdag. De juffen verdeelden alle klassen in 2 groepen. Eén groep ging naar de Carrefour om inkopen te doen en de tweede groep ging met de bus naar de markt. We hebben allerlei dingen gekocht, gezonde dingen natuurlijk. Kaas, hesp, fruit, sinaasappelsap, yoghurt, cornflakes, brood, melk,…. In de zaal werden we met z’n allen aan mooi gedekte tafels gezet. De leerlingen van de derde graad moesten de kleutertjes helpen met boterhammetjes smeren. Toen we klaar waren met eten hebben we mogen helpen opruimen. Alle kopjes, bordjes, kommetjes, …moesten we naar de keuken brengen waar enkele bereidwillige ouders klaar stonden om de afwas, de reuze grote afwas, te doen. Het was weer een leuke en vooral lekkere en gezonde voormiddag! Lana en Lieze

Lego mindstorms Op 5 februari is er bij ons in de klas een leraar technologische opvoeding van het Technisch Instituut Heilig Hart van Hasselt uitleg komen geven over de lego mindstorm. Hij had verschillende laptops bij zich en bij iedere laptop hoorde er een robotje. Hij ging ons uitleggen, en leren hoe we dat robotje moesten besturen. Oei, oei, niet simpel?! We hadden het heel moeilijk verwacht ,maar na de fijne uitleg en na het doen is het natuurlijk veel gemakkelijker. Er waren verschillende stappen die we moesten volgen. De leraar legde alles goed uit met behulp van een beamer zodat we alles stap voor stap konden meevolgen en uitvoeren. Je moest alles programmeren,bv. of je robotje vooruit of achteruit ging, of ie wilde draaien,

stoppen, hoe lang hij moest rijden, enz. Op het einde hielden we een wedstrijdje. We waren met 6 groepjes van 3 leerlingen. We moesten ons robotje een traject laten afleggen en dit in zo’n snelst mogelijke tijd. Allemaal hadden we het zeer goed gedaan, want het tijdsverschil tussen de

eerste en de tweede was maar 1 honderdste van een seconde. Het was een hele leuke en vooral leerrijke voormiddag. Voor ons was het nog te kort, het had gerust wat langer mogen duren. Made in Maarten M. en Birk A. fabriek

19


Spreekbeurt dieren Omdat wij tijdens de W.O.-lessen het thema “Dieren” uitgebreid besproken hebben, moesten we van de juf een dier kiezen waar we dan een spreekbeurt over moeten geven. Dus elke maandagnamiddag houdt er bij ons in de klas iemand een spreekbeurt. Ieder om de beurt en ieder over een ander dier. De juf legde ons uit wat er allemaal in ons bundeltje moest staan. Titelblad, informatiebronnen, weetjes, afbeeldingen, woordverklaring, voeding, leefwereld, vragenblad, …. Voor we aan onze “les” aan elkaar begonnen hadden we toch wel wat stress. Sommigen hadden zelfs hun eigen dier in het echt bij, zoals een hond, schattig!

Reis rond de wereld Het is wel erg leuk, want we leren ook veel bij. De meesten beginnen hun spreekbeurt met een raadseltje of galgje. Na de voorstelling van het dier moeten we een vragenblad invullen. Sommigen maken het wel moeilijk,hoor! Natuurlijk wordt er op het einde van de les een bespreking gehouden. We mogen dan zeggen wat goed was en waarop er de volgende keer moet gelet worden. We gaan de volgende weken nog veel bijleren van elkaar! Dit artikel is van Chiara W. en Anouk P.

VIP in de bib Op 15 februari zijn we met onze klas naar de bibliotheek in Kuringen geweest. Met de bus tot aan de rotonde in Kuringen en dan te voet verder. In de bibliotheek kregen we van een mevrouw uitleg over de werking van de bib. Zij vertelde ons waar we welke boeken konden vinden, waar de cd’s en dvd’s staan en hoe we op een gemakkelijke en snelle manier een boek kunnen vinden (met de computer!). Daarna speelden we een spel. We werden in verschillende groepjes verdeeld en moesten dan in de bibliotheek verschillende opdrachten uitvoeren. Hadden we deze

correct uitgevoerd, kregen we in plaats van punten een boek. Wie op het einde van het spel de meeste boeken had, had gewonnen. Als afsluiting had de mevrouw ons nog een stukje uit een boek voorgelezen. In plaats van de bus terug naar school te nemen, zijn we te voet gegaan. Onderweg hebben we een tussenstop gehouden bij de mama van de juf. Daar kregen we wat limonade, een koekje en een snoepje!!! We waren net op tijd terug in school! Fijn was het!

Elle en Britt

Lucas en Lars

Leesmarathon Jan en Martine (die deze ziekte heeft) kwamen ons vandaag iets vertellen over de ziekte MS. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. De zenuwen bevinden zich in een omhulsel. Als een zenuw een wondje krijgt dan blokkeert deze. De zenuwen krijgen dan van de hersenen niet meer door wat er moet gebeuren. MS kan de zenuwen van het zicht aantasten, anderen kunnen moeilijk stappen of minder goed praten. Hoe we de ziekte krijgen dat weet men nog niet precies. Naar de oorzaak van MS wordt nog steeds gezocht. Dit onderzoek kost veel geld. Met de leesmarathon proberen we geld in te zamelen voor dit onderzoek. Voor ieder boek dat we lezen, vragen we aan mama, papa, oma, opa, familie of vrienden om ons te steunen. Per gelezen 20 boek geven ze een bedrag. Wij probe-

Wij, de leerlingen van de derde graad, hebben tijdens de W.O.-lessen heuse een reis rond de wereld gemaakt! We zijn vertrokken in ons dorpje Stokrooie om dan uiteindelijk via de provincies, België, de E.U. en Europa te belanden in één van de werelddelen. Met behulp van de computer en de I-pad hebben we heel wat opzoekwerk verricht. We moesten 27 identiteitskaarten invullen, deze van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Van deze landen weten we nu heel wat meer, hun hoofdstad, de ligging, de vlag, de bezienswaardigheden, …. Op een blinde kaart moesten we de werelddelen, evenaar en oceanen aanduiden. Als afsluiting van dit thema hebben we deelgenomen aan de American Games en gaan we nog typische hapjes van elk werelddeel bereiden.

terug naar school om het verzamelde geld op te halen en te schenken aan dit onderzoek. Leerlingen van de lagere school

ren om zoveel mogelijk boeken te lezen. Op 22 april komen Jan en Martine dan


Lach eens met een ander?! Wij, kinderen van het 6de leerjaar, zijn op dinsdag, 5 maart in de school van Spalbeek naar een voorstelling tegen pesten geweest. Nadat enkele (groot)ouders ons gebracht hadden, (DIKKE MERCI) werden we daar vriendelijk onthaald door een leerkracht. De man die de voorstelling gaf was heel streng en vertelde ons vele verhalen over voorvallen die hij meegemaakt had in verband met pesten. Hij liet ons ook enkele filmpjes zien waaruit we konden besluiten dat het helemaal niet leuk is om gepest te worden en dat dat soms heel erge gevolgen kan hebben. Hij leerde ons ook wat we moesten doen om de gepeste te helpen. We werden dan in groepjes verdeeld en moesten toen een toneeltje spelen. Hoe we konden reageren als we gepest werden, waar we terecht konden, …. Het was heel tof om te doen!!! Er werd ook heel goed uitgelegd dat er een groot verschil is tussen plagen en pesten!! We gaan zeker één zin goed onthouden:

”Doe nooit met een ander wat je zelf ook niet graag hebt!” Wat was het weer boeiend en leerrijk!

Dit was een verslag van Niels en Helena Uitgeverij: de gazet van Stokrooie

Wist je dat … …. het op 1 maart complimentendag was? “Je hebt pas iemand echt verwend met een gemeend compliment!” We kregen van de juf leuke kaartjes met een complimentje en mochten er zelf ook ééntje aan elkaar en de juffen geven. …. wij de tofste klas van school zijn (vinden we zelf ) maar ook die klas die het meeste babbelt? …. juf Ine en onze juf samen een weekendje naar Londen geweest zijn en daar heel veel dingen gezien en bezocht hebben? De juf heeft foto’s laten zien van de Big Ben, Londen Eye (reuzenrad), the Tower, … Zelfs een foto samen met James Bond.

(was maar het wassen beeld uit het wassenbeeldenmuseum van Madam Tussauds!!!!!)

6de lj. hebben gewonnen voor Stokrooie. Hun opstelletje verschijnt in het volgende schoolkrantje!

….wij in de derde graad heel goed op de hoogte zijn van de actualiteiten? Elke dag komt er een leerling iets vertellen wat in het nieuws was.

….Lieze en Lana op een woensdagavond met juf Mar10 zijn mogen meegaan naar de voorstelling van de nieuwe KaThee website? Ze hebben daar ook hun zegje mogen doen.

….onze juf om de 14 dagen naar SintTruiden moet op bijscholing voor muzische vorming en dat ze dan vervangen wordt door juf Joëlle? Zij geeft ons dan drama, muziek of beeld. Wij, de leerlingen van de derde graad, hebben deelgenomen aan een opstelwedstrijd van het Davidsfonds? Lucas van het 5de lj. en Anouk van het

….enkele leerlingen van de derde graad op een woensdagnamiddag samen met onze turnjuf Ine zijn gaan squashen in de Olympia? Falke en Marie 21


DE OUDERVERENIGING En de winnaar is …. Op 22 februari 2013 vond de tweede editie plaats van de Startlijn-quiz. 23 ploegen trotseerden de bittere kou om te strijden voor primus van de klas. Met een leuke mix van enkele echte quizploegen en gelegenheidskwissers kon de kwis van start gaan. Het concept was net zoals vorig jaar: de schoolvakken van het lager onderwijs (talen, wiskunde, LO, godsdienst, WO, Crea) aangevuld met een filmronde en twee tussenrondes. Elke ploeg kreeg na afloop ook zijn rapport mee naar huis (al dan niet met het schaamrood op de wangen ;-). Om er een ludieke avond van te maken werd er o.a. een doevraag toegevoegd in de kwis: iedere ploeg moest

zo snel mogelijk een krukje in elkaar knutselen: hilariteit alom! De eerste vijf ploegen konden rekenen op een bonus van vijf punten. De krukjes (gelukkig in goede staat) werden na afloop van de quiz door de ouderraad geschonken aan de kleuterklassen van de school. Prijzen waren er voor eerste, tweede, derde, dertiende en voorlaatste ploeg. We willen dan ook onze sponsors van de avond, Floregineel, Montech, Café De Jail, Het Krom Ven en Spar Bolderberg, van harte bedanken!! Nog even de resultaten meegeven: 13 van de 23 ploegen behaalden meer dan 50% en een schiftingsvraag was nodig gezien er een ex equo was tus-

sen de eerste en de tweede (73%). Team “Calabria” kon het best de totale leeftijd inschatten van de aanwezige leden van de ouderraad en mocht als eerste kiezen uit de prijzenpot. De opbrengst bedroeg 760 EURO en zal mee gebruikt worden voor de financiering van een avonturenpark dat op de speelplaats van de school geplaatst zal worden. Hopelijk heeft u er evenveel van genoten als wij en bent u volgend jaar opnieuw van de partij!! Tom Voorzitter ouderraad

Alvast te noteren in jullie agenda 27 april: kinderfuif en fuif 9 juni: schoolfeest 22

26 juni: afzwaai 3e kleuterklas 27 juni: afzwaai 6e studiejaar

ouderverenigingdestartlijn@hotmail.com


Uitgever: Oudervereniging kindercampus KT de startlijn stokrooie

kinderfuif 27 april zaterdag ontmoetingscentrum Stokrooie van 15.00 tot 17.00 uur 700

75

200

met DJ Ratje

300 babbelbar met leeftijd van 3 tot 12 jaar voor de ouders inkom 700

75

700

www.attherighttrack.eu

expert interne transportmiddelen

200

vvk: 3€ kassa: 4€+ 1 consumptie gratis 300

300

www.attherighttrack.eu

700

75

expert interne transportmiddelen

Kaarten: c a f é0498/14 T h e J22a i20 l (na 17.30 u) 700 www.attherighttrack.eu

expert interne transportmiddelen

Met dank aan onze sponsors:

stok

rooi

e

260

The Jail

café

bij Frank

The Jail 700b i j F r a n k

75

stok

rooi

e

260 bij Frank

café r stok

ooie

200

75

260

700

300

75

20

www.attherighttrack.eu

expert interne transportmiddelen

Versmarkt

300 & Benny Carine www.attherighttrack.eu

expert interne transportmiddelen

affiche kinderfuif A3 2013.indd 1

Versmarkt

café

Carine & Benny Groenstraat 15 - 3511 Kuringen 011/25 63 19

Versmarkt

r stok

ooie

The Jail b i j 200 Frank

Groenstraat 15 - 3511 Kuringen 011/25 63 19

29-01-2013 21:56:33

260

100 café

Carine & Benny

r stok

100

The Jail

ooie

260 bij Frank

23


uitgever: Oudervereniging De Startlijn Stokrooie

Stokrooie goes out in

Black with

.30 k: 22

tbac u O RT

STA

uur

VZW. KT-scholengroep St.-Amandusstraat 43 - 3511 Stokrooie

ZA. 27 ap r il 2013 WAAR:

Ontmoetingscentrum Stokrode

Deuren open vanaf 21.00 uur

80-90-00 Afterparty

Inkom vvk: 5€ kassa 7€

Wendy 0473/23 89 94

Met dank aan onze sponsors:

Alicia 011/37 89 32

Versmarkt

Carine & Benny Groenstraat 15 - 3511 Kuringen 011/25 63 19

café s

ooi tokr

e

The Jail bij Frank

www.attherighttrack.eu

expert interne transportmiddelen

Eurospar-Bolderberg

De Startlijn Schoolkrant 3  

Schooljaar 2012-2013

De Startlijn Schoolkrant 3  

Schooljaar 2012-2013

Advertisement