Page 1

Voor jong & oud

Schooljaar 2010– 2011 Nummer 1

Veel leesgenot!

“een school op kindermaat”

VZW Vrije Basisschool

De Startlijn Sint – Amandusstraat 43 – 3511 Hasselt Stokrooie Tel; 011/25.03.93 E–mail: de.startlijn@skynet.be Website ; www.destartlijn.be Ond. nr.: 0442-403-043


Kathleen Vandermot: Riet Claes en Dominique Kerkhofs:

eerste leefgroep kleuters tweede leefgroep kleuters

Ellen Smeers vervangster Mieke Cleeren: Marleen Bogaerts: Martine Goris:

eerste graad tweede graad derde graad

Steve Hansen:

turnleraar

Kristof Robben:

ICT-coรถrdinator

Iris Haesen:

secretaresse

Dominique Kerkhofs:

directeur

Basisschool 'De Startlijn heeft al jaren een goed werkende oudervereniging. Hierin zitten zowel ouders van kleuters, als van leerlingen van de lagere school. De vereniging organiseert ongeveer elke maand een activiteit om ouders beter bij het schoolgebeuren te betrekken, om samen met de kinderen leuke dingen te doen en natuurlijk ook activiteiten om de school financieel te steunen. Op de vergaderingen met de schooldirectie krijgen de ouders ook de kans om vragen te stellen over de school, en suggesties voor verbetering of nieuwe activiteiten te doen. Wil je meedoen in de oudervereniging ? Geef dan een seintje aan voorzitster Bieke Jongen: 011 87 35 78

0494 57 09 38 of bieke_jongen@hotmail.com


Sprankelen De speelplaats lijkt oneindig tot je iemand in het oog krijgt met wie je voor de vakantie een en ander deelde. Dan wordt de speelplaats weer bewoonbaar. Je begint met een verhaal, je reis, je avonturen buiten de oude schoolmuren en je luistert naar de heldendaden van vroegere klasgenoten die één voor één de speelplaats vullen als bubbels in een champagneglas. De school wordt weer een beetje vrije tijd. Je voelt de spanning als op een feest. “En, heb je al gehoord wie de nieuwe is? Of wat we allemaal gaan leren?” Ondertussen bewonder je de nieuwe kleren, de blitse boekentas, de coole looks, de hebbedingetjes die ieder showt. En dan, plots, schelt de eerste schoolbel en snijdt door de herinneringen. De geestdrift van opgestapelde vakantie ontsnapt en bruist en borrelt, tot ze eindigt in een geut van keurig gevormde rijen die uitlopen naar de nieuwe klas. Gelezen op de website van VSKO

Van harte bedankt Dat we fris als een champagneglas Met jou als sprankelend bubbeltje erin Van start mochten gaan Dominique Kerkhofs


Nine Van Hemelrijk Lore Snoeks Brian Metten Stiene Trips Fleur Liermans Mohammed Boulehoual

2K 2K 2K 2k 2K 2K

Zusje van Niels & Lars Zusje van Thomas Broertje Shania

Mara Neven

3K

Zusje van Lucas

Lucas Rabaut

2de graad

Broer van Mara

Lars Geussens


2K begon dit schooljaar met 15 kleuters, waarvan maar liefst 6 nieuwe kleuters. Bryan, Lore S., Nine, Amine, en Stiene speelden vanaf 1 september mee in ons klasje. Een beetje later kwam ook Fleur meespelen nadat ze eerst wat aan haar kersverse broer had kunnen wennen.

We zaten alles behalve stil tijdens het eerste trimester. Er werd gewerkt rond verschillende thema’s. We begonnen uiteraard met het thema “terug naar school”, nieuwe vriendjes in de klas kregen een kenteken, er werden boekentassen beschilderd, onthaalliedjes en gebedjes aangeleerd, kortom, de start was snel genomen.

Vervolgens gingen we ons lichaam eens een beetje beter bekijken. Hoeveel handen, voeten, vingers, tenen, benen, ogen, enz. hebben wij en hoe groot en zwaar zijn we eigenlijk? Samen tekenden we Kaatje na van kop tot teen en leerden we een themalied. U leest het goed we deden ons best.

We gingen verder met het thema “Kermis”, we leerden een versje, maakten samen lekkere popcorn, schilderden een draaimolen, luisterden naar verhalen van de kermis en natuurlijk werd er ook honderduit verteld over wie waar allemaal had opgezeten op de echte Kermis van Hasselt.


Bij het project Fruit werd er vooral veel gesmuld, diverse fruitsoorten werden eens een beetje van dichterbij bekeken, betast, maar vooral geproefd. We schilderen peren, beplakten appels, prikten appelsienen, stempelden druiventrossen, kleurden bananen en maakten puzzels van de een fruitkorf. Uiteraard mochten ook verhaaltjes en een nieuw liedje en versje niet ontbreken.

Na al de gesmul werd er een weekje vanalles rond kabouters gedaan. In ons versje werd kabouter Bas kletsnat nadat hij in een plas gevallen was. Kabouter plop en zijn vrienden zorgden voor de muzikale noot in ons klas. De kleuters kleurden kabouters, schilderden paddestoelen, … enz.

Ondertussen zijn de blaadjes al goed naar beneden gevallen en werken we nog 2 weken rond het thema “Herfst” In ons volgend schoolkrantje vertellen we jullie graag wat we allemaal gedaan hebben na de vankantie, tot dan!

Lena, Liam, Roos, Kaat, Milo, Hayley, Milan, Xian, Lore L, Stiene, Lore S., Amine, Bryan, Nine & Fleur Juf. Kathleen


p 1 Op 1 September 2010 ging voor het eerst onze schoolbel terug. In mijn klasje zitten nu 18 flinke kapoenen. Het is echt een tof groepje. We hebben de voorbije weken echter niet stil gezeten. Er is al hard gewerkt. We zijn begonnen met ons thema over de school. We hebben daarom een bezoekje gebracht aan alle klasjes. Nu weten we waar elke juf en haar kleuters/leerlingen zitten en waar onze broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zitten.

Na dat eerste thema hebben we het gehad over ons lichaam. We hebben ons eigen lichaam moeten afmaken, moeten tekenen onder een foto van ons hoofd. Dat was niet gemakkelijk. ’s Morgens hebben we ook wel eens ochtendgymnastiek gedaan samen met juf Kathleen en haar kleutertjes. Dan waren we zeker goed wakker om de dag te starten.


Toen was de kermis terug in Hasselt. Iedereen heeft er uitgebreid over verteld en geglunderd. Wat vinden ze die kermis toch leuk. We hebben ook lekkere dingen gemaakt, zoals: popcorn en fruit in choco-dip. LEKKER!!!! Ondertussen was de maand september bijna om en we moesten nog feesten voor de jarigen van die maand. En feesten, dat hebben we gedaan. We hebben lekkere wafels gebakken. Hmmm, dat lusten ze allemaal. Fruit, was ons volgende thema. De kleuters hebben fruit mogen meebrengen naar de school en die hebben we dan nog eens van dichtbij bekeken en natuurlijk geproefd. We hebben erover geschilderd en gezongen en zoveel meer.

Na het fruit was het de beurt aan de herfst. Het begon al kouder te worden en blaadjes vielen van de bomen. Tijd om eens te kijken wat we bij ons thuis in de tuin vonden van de herfst. Dat mochten de kleuters meebrengen naar school en daarover werd verteld en geleerd. De herfstwandeling staat er ook nog aan te komen en dan verzamelen we nog meer materialen om over te leren. De week voor de vakantie gaan we nog leren over Halloween en dan gaan we ook nog iets lekkers maken maar dat verklap ik nu nog niet.


De langste periode van het schooljaar zit er weer op. Maar amai! Wat hebben de kinderen van de eerste graad al veel gedaan. Zo begon het schooljaar met een leuke, sportieve ochtend. De ochtendgymnastiek bestond uit allerlei liedjes met leuke bewegingen. Zo was er chu chu wa, hoofd en schouders… . Maar het grappigste was dat de ouders mochten meedoen. Zo konden zij hun benen en armen ook eens strekken. Onze gymleraar was meester Steve. Wij zijn ook naar de 545 schapen gaan kijken die door onze Groene Delle trokken. Dat was een grote belevenis hoor. Zelfs de juffen konden niet geloven dat het zoveel schapen waren. Omdat wij een beetje vroeger waren dan de schapen met hun herders, hebben wij eerst nog telefoontje gespeeld. En opeens, in de verte zagen wij de herder op zijn paard al aankomen. De schapen moesten eerst vele hindernissen trotseren. Zo moesten zij mooi op de weg naast het kanaal lopen, dan de brug op en dan weer af. Dit heeft toch wel eventjes geduurd hoor. Er waren ook vier border collies bij die de schapen moesten drijven. Maar goed dat die er bij waren. Anders kon je de schapen overal gaan zoeken. Ook onze burgemeester, Hilde Claes, is een kijkje komen nemen. Zij mocht de herdersstaf in ontvangst nemen. Die staf wordt doorgegeven aan de steden waar de herders doorkomen. Daarna moesten we de wandeling al zigzaggend verderzetten. Dit kwam door de vele keutels op de grond. Na al zoveel plezier gemaakt te hebben in ons klasje moesten we op 4 oktober afscheid nemen van juf Mieke. Maar niet getreurd, dit is maar voor eventjes. Juf Mieke is een weekje eerder met bevallingsverlof gegaan. Zo kan zij nog goed uitrusten voordat haar baby’tje er komt. Wij zijn volop aan het quizzen in de klas. Wat zou het worden? Een jongen of een meisje? Wij wensen juf Mieke nu alvast een dikke proficiat. Maar ja, zonder juf zouden wij niet kunnen leren hé. Nu is er juf Ellen. Zij neemt gewoon de taken over. Zo moeten wij blijven rekenen, lezen, woordjes leggen met de letterdoos en soms mogen wij ook spelen.


Dit schooljaar zijn wij zelfs al gaan schaatsen. Die schaatsen binden, blijft toch een moeilijk karwei hoor. Maar goed dat de juffen en onze meester zoveel kracht hebben. Op het ijs kregen wij eerst les. Dit ging van makkelijk naar moeilijk. Eerst mochten we gewoon schaatsen, dan op ĂŠĂŠn been en als laatste moesten we zelfs een treintje maken. Wij hebben echte schaatsers in onze klas. Zo hebben we Max, Bram en Lex die goed kunnen stunten. En Amber en Lars die elkaar hielpen rechthouden. Voor de kinderen van het eerste leerjaar gebeurde dit een beetje met vallen en opstaan. Maar volgende keer kunnen zij dit ook al beter. Op dinsdag 12 oktober ging onze herfstwandeling door. Koud dat het was. Maar goed dat we ons konden warm houden tijdens de wandeling van Kiewit naar Bokrijk. Tijdens de wandeling hebben we vele bladeren, bolsters en vruchten gevonden. Ook zijn wij hele mooie vliegenzwammen tegengekomen en zelfs een reiger aan de vijvers van Bokrijk. Wij hebben niet alleen maar plezier gemaakt. We hebben ook al gezwoegd en gezweet hoor. Zo moeten die van het tweede leerjaar nu al boeken lezen en de korte inhoud vertellen. Zij kunnen ook niet wachten om tot 100 te tellen. De kinderen van het eerste kunnen hun eerste woordjes en korte zinnen al lezen. Wat zij ook al kunnen, is enkele letters schrijven. Nu mogen zij deze nog heel groot schrijven. Maar het wordt moeilijker hoor. Binnenkort moet dit binnen de kleine lijntjes. Zij kunnen ook al een getallenas tot 5 aanvullen. Dit is niet altijd even gemakkelijk hoor. Soms fopt de juf hen door de getallenas ondersteboven te plaatsen of van rechts naar links. Wij kunnen ook al cijfers splitsen in 2 delen. En dan is er nog Draakje Honger. Wisten jullie dat die altijd het meeste wilt eten? Zoals jullie zien, hebben wij al veel geleerd en gedaan. Bram, Lex, Amber, Lars, Max, Lara, Laure, Rani, Korneel, Gerben, Thibau en juf Ellen


Herder Johan Schouteden trok vanaf 1 september twee weken lang dwars door Vlaanderen met zijn 600 schapen. Met zijn tocht van Maaseik naar Brussel neemt hij de fakkel over van de Europese herderstocht. Die onderneming begon op 5 juni in Berlijn en eindigde op 17 oktober in Trier. “2010 is het jaar van de biodiversiteit”, rondtrekkende schapenkuddes nemen in hun vacht of met hun poten sporen en zaden mee. Op die manier versterken de schapen de natuurlijke verscheidenheid.” Op 6 september doorkruiste Johan en zijn schapen Stokrooie. www.movingsheep.be.

www.herderstocht.be


De herder trekt door Stokrooie Vandaag zijn we bij de herder op bezoek geweest. Hij had 545 schapen bij. EĂŠn van de schapen had blauwe vakken op zijn wol. Dat dient om te kijken hoeveel zaden hij bij heeft. Elke avond worden de zaden verzameld. Dat doen ze voor een studie van de universiteit. Daarna wandelden we door de 'Groene Delle' . Het was er frisser dan ik dacht. Na een tijdje had ik pijn aan mijn voeten. Ik dacht komt er nooit een einde aan deze tocht? Toen zag ik licht. We lieten de schapen in de wei grazen en wij aten iets. Het zwarte schaap vond ik het mooist. Na de picknick wandelden we naar school en de schapen trokken richting Lummen. Het was een hele fijne dag. Sem 2de graad


De giraf Mijn giraf is een speciale soort waarvan je zeker nog nooit hebt gehoord.

Die giraf is geel met bruine vlekken. En als hij opstaat wil hij vlug even zijn benen strekken. Die giraf is mijn goede kameraad. En daarom loopt hij nooit zonder mij over de straat. Mijn giraf draagt nooit blouses of broeken want op zijn maat moet je veel te lang zoeken. Die giraf kan fantastisch eten. En hij zal ook nooit iets vlug vergeten.

Die giraffen op de foto likken graag aan een paal. Maar wacht eens even, is dat wel normaal? Mijn giraf is wel maar van plastiek. Maar toch ook nog heel uniek. Mijn gedicht is wel fantastisch echt. Of had ik dat je al gezegd‌ Einde Anke Mathijs


Ik heb een hele lieve hond. Hij loopt altijd wel ergens rond. Hij is steeds blij en speelt altijd heerlijk met mij. En staat hij voor de deur dan heeft hij een goed humeur. Maar is hij er niet dan slaapt hij en ziet hij mij niet! Iedere week gaat hij in bad, dat is mij telkens wat! Wij poetsen zelfs zijn gebit, en dan is alles weer mooi wit! Het slapen gaan is een echt ritueel, dan pakt hij zijn knuffel van fluweel. Hij is dan heel erg moe! En weet je wat‌? Hij heet Filou!

Cedric Bils


In de klas van het 5de en het 6de leerjaar hebben we een gedicht moeten maken. Naar aanleiding van Werelddierendag moesten alle leerlingen een gedicht maken over hun huisdier of over een dier dat ze bewonderen. Hier zijn een paar voorbeelden:

Schildpadden hebben 4 poten, 1 kop en 1 staart. Met hun schild zijn ze heel veel waard. Wanneer ze zo bang zijn als een muis. Verstoppen ze zich in hun eigen huis.

Een schildpad is een speciaal dier. Ze hebben ook veel plezier. Ze zwemmen in het water. En eten dat doen ze dan wat later.

Ze houden van warme temperaturen. Zo zonnen zij meerdere uren. En als het even kan. Dan smullen zij wormen uit de pan.

Mijn schildpad rijmt super graag! Hij is wel altijd extra traag. Maar op dit moment niet zo zeer. Hij gaat eens snel voor 1 keer.

Phaedra Jordens


Aan het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw begon men voor het eerst dierenwelzijn in vraag te stellen. Het dier werd niet meer louter aanzien als een machine, als een ‘eigendom’. Overal ter wereld ontstonden verenigingen ter bescherming van het dier. De rol van dieren in het verloop van de Eerste Wereldoorlog (voornamelijk honden, die werden ingezet in de loopgraven) speelde een grote rol in deze evolutie. In 1925 ontstond Het Blauwe Kruis van België, de eerste Belgische dierenbeschermingsorganisatie. In 1929 werd in Wenen, op het internationaal congres voor dierenbescherming, 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. België doet officieel mee aan de viering van Werelddierendag sinds 1988. De datum werd gekozen omdat 4 oktober de feestdag is van de heilige Sint-Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren. Volgens de legende kon Sint-Franciscus met de dieren spreken, en was hij een groot dierenvriend. Hij zou zelfs zijn eerste preek voor een publiek van enkel dieren hebben gehouden. Hij was ook de eerste die een kerststal met levende dieren opstelde bij de viering van Kerstmis. Dit jaar is de tachtigste verjaardag van het ontstaan van Werelddierendag, en net als elk jaar staan er weer heel wat organisaties klaar om de mensen bewust te maken van de rechten van dieren en ook van hun plichten jegens de dieren. Wie dacht dat er na tachtig jaar al veel is veranderd inzake dierenbescherming, moeten we teleurstellen. De strijd tegen de invoer van exotische diersoorten, tegen de illegale handel in ivoor, tegen broodfokkerij, tegen bont, tegen onnodig gebruik van dieren in labo’s, .... is nog lang niet gestreden. Dierenrechtenorganisaties vragen daarom om, vooral op vier oktober, eens wat extra aandacht aan dieren te besteden.


We zijn 8 oktober met de lagere school gaan schaatsen. Met de bus(h3)zijn we tot aan de schaatsbaan gereden. Toen we aan het station aankwamen hadden we een man gezien die verkleed was in een superheld. Er hing een bordje op hem met het opschrift:�Hallo Limburg.� Hij deed heel grappig! We moesten niet overstappen. Het duurde niet lang en we waren al aan de schaatsbaan. We moesten eerst nog een stukje stappen. Na een korte stapbeurt waren we aangekomen aan de schaatsbaan. We moesten ons eerst aanmelden. We deden onze schoenen uit en gingen schaatsen halen. Als we onze schaatsen aan hadden, gingen we de schaatspiste op. We kregen eerst een halfuurtje les en daarna mochten we vrij schaatsen. Als het uurtje om was gingen we er jammer genoeg af want we moesten op tijd onze bus halen. Buiten mochten we een koekje eten. Daarna gingen we naar de bus. Als we terug in school waren mochten we nog even spelen. Het schaatsen was superfijn. EINDE Kate Derycker


Op dinsdag,12 oktober zijn met de lagere school op herfstwandeling geweest. Van de kinderboerderij tot aan Bokrijk hebben we gewandeld. Dat was wel heel leuk. Tijdens deze wandeling moesten we een aantal bladeren verzamelen. We hebben heel veel dingen geleerd over bomen, planten, zwammen, enz. Met het verzamelde materiaal kunnen we in de klas iets moois knutselen. Aangekomen in Bokrijk moesten we al gaan eten. Daarna mochten we anderhalf uur spelen in de speeltuin. Dat was super!!!!! En sommige kinderen die dan geld hadden meegebracht konden dan iets kopen in het winkeltje. Wow! Dat speeluurtje was snel voorbij. Jammer! Daarna hebben we terug de bus genomen naar de school. DE DAG WAS SUPER PLEZANT!!! Caspar Auwerkerken


In de klas van de 3de graad hebben we het 'weesgegroetje' in het Frans geleerd. Het gaat zo:

Je vous salue Marie de grâces. Le seigneur est avec vous. Vous êtes bénie entre toutes les femmes et Jézus le fruit de vos entrailles est béni. Sainte Marie, Mère de Dieu, priez pour nous pauvres pecheurs. Maintenant et à l’ heure de notre mort. Amen!

Het was niet gemakkelijk! Thijs Gijbels


Fanfreluche est une poupée In het 5de leerjaar hebben we een lied in het Frans geleerd. Luister maar! Jérôme est petit, Oh oui, oh oui, oh oui Lambique est un ami. Eh oui, eh oui, eh oui. Jerôme est petit Oh oui, oh oui, oh oui. Lambique est un homme Pom pom pom pom pom pom. Fanfreluche est une poupée, Hé, hé, hé Fanfreluche est une poupée, Hé, hé, hé. Bobette est un garçon, Eh non, eh non, eh non Bob est petit, petit Eh oui, eh oui, eh oui. Bobette est un garçon Eh non,eh non,eh non Sidonie est une femme Pam pam pam pam pam pam Tobias, Barabas Nestor, Nestor, Est fort, fort, fort Jeune! Vieux! Grand! Petit! Faible! Fort! Joli! Joli! Bart Piccard


We hebben met heel de school een luchtballon geknutseld. We werden in groepjes gesplitst , Lara ,Elle en ik zaten samen in een groepje. We moesten eerst een ballon opblazen en er een knoop in leggen. Dan mochten we deze ballon met veel behangerslijm en veel krant besmeuren. Onze handen waren toen heel vettig en we moesten dan nog met wc papier een paar lagen over de ballon plakken . Twee weken hebben we moeten wachten tot het droog was . Als de ballon dan goed droog was konden we de ballon verven. Wij hadden paarse verf gekozen en dat moesten we heel dik verven want anders hadden we witte plekken. En de juffen maakten dan het mandje eraan. Tina Pulinx


Halloween is een van de raarste feestdagen van Amerika. Op de avond van 31 oktober gaan kinderen gaan in rare costuums langs de deur en roepen 'trick or treat' tegen degene die de deur open doet. Om een trick te voorkomen wordt hij of zij geacht snoep of fruit te geven. Het geheel wordt opgesierd met uitgekerfde pompoenen met een kaarsje erin. Een skelet komt een café binnen en zegt: "Doe mij maar een pilsje en een dweil." Twee vampiers vliegen door de lucht. Zegt de een tegen de ander: "Lekker windje zeg!" Waarom zit een skelet vaak in de boom? Omdat de honden achter zijn botten aan zitten. Wie is leuker een vampier of een spook? Een spook, want die is geestig. Ken je de mop van de mummie? Ingewikkeld hè

Ik kan vannacht niet slapen, Ik kan zelfs nog niet gapen. Ik ben een beetje bang vannacht, ’t is Halloween, heb je daar al aan gedacht? Buiten hoor ik vreemde dingen, Heksen die rond hun ketel springen. Tovenaars die toveren van hocupons en hocuspans, De spoken doen hun vreugdedans. Ik begin te roepen en te kelen, Daar komen ze al aan met velen. Ik zei: " Heb je die griezels ook gezien?" Maar toen zeiden zij allen: " ’ t Is morgen pas Halloween!!"


Halloween raamhanger Benodigheden: *printer, *papier, *vliegerpapier, *schaar of stanley mes en *lijm Klik op het plaatje voor een voorbeeld. Print het voorbeeld 2x uit. (voor en achterkant) Leg de 2 stukken op elkaar (maak ze vast met een plakbandje of nietje zodat ze niet gaan schuiven) Knip (door beide vellen tegelijk) de licht gekleurde stukken uit. Als je oud genoeg bent om met een stanley mes te werken kun je de stukken ook uitsnijden. Knip nu van doorzichtig vliegerpapier dezelfde grootte uit. Lijm op eerste vel het vliegerpapier. Daarna het tweede vel op het vliegerpapier. Je vlieger papier zit dus tussen de 2 vellen papier. Nu kun je hem mooi inkleuren Met een touwtje kun je de halloweenversiering voor het raam hangen

Heksendrank Benodigheden voor 1 glas: Âź L. melk 1 eetl. suiker 1 eetl. citroensap 1 kiwi 1 banaan paar druppels groene kleurstof suiker voor de glasrand

Bereiding: Doop de rand van een hoog glas in citroensap en daarna in de suiker. Zo krijg je een prachtige lekkere suikerrand. Nu de melk, kleine stukjes kiwi, banaan, suiker, citroensap en de kleurstof met een mixer goed mengen. Giet het mengsel voorzichtig in het glas en maak het af met een schijfje kiwi op de rand.

Griezelvinger Benodigheden: 5 worstjes (frankfurter) 10 amandelschijfjes ketchup

Bereiding: De worstjes in niet kokend water 10 min. laten trekken. Snijd de worstjes door midden. Om een nagel te maken doe je een druppeltje ketchup op het uiteinde van het worstje en daarop plak je een schijfje amandel. Op de gebroken kant van het worstje giet je ketchup, nu lijkt het alsof de vinger 'bloed'.


Er was een heks die Smoragda heette. Ze had geen kat en de Opperheks vond dat maar niks. Ze liet Smoragda bij haar komen om dat uit te leggen. Smoragda klom op haar bezemsteel en loog naar Kasteel Spinnenkop. “Luister Smoragda, “begon de Opperheks, “je moet zorgen dat je een kat krijgt. Alle heksen hebben er één. Een heks zonder kat, dat kan niet. “ Ik wil geen kat, “ zei Smoragda. “Onzin! Waarom niet? “ vroeg de Opperheks. Smoragda keek haar aan met sluwe groene ogen. Ze knakte even met haar knobbelige vingers en zei: Ik vind katten niet zo leuk. “Niet zo leuk! NIET ZO LEUK! “gilde de Opperheks. De rimpels in haar gezicht trilden van boosheid. “Dat zullen we nog wel eens zien! Morgen stuur ik jou een kat. En probeer die maar niet weg te toveren. Mijn toverkracht is sterker dan die van jou. En nu uit mijn ogen!”

D

e volgende ochtend werd Smoragda wakker van een vreselijk gejank. Haar oren deden er pijn van. “ Dat zal die kat wel zijn, ‘dacht ze. Ze liep naar de deur en deed open. Op de drempel zat een kleine zwarte kat. “ Hoepel op! “ schreeuwde Smoragda. Ze smeet de deur dicht. Even later deed ze hem weer open. De kat zat er nog steeds, maar met zijn rug naar haar toe. “Kssssssst, “ siste Smoragda. De kat bewoog niet eens het puntje van zijn staartje. Heel langzaam draaide hij zijn hoofd om. Met grote gele ogen staarde hij Smoragda aan en geeuwde. “ Wel alle b-b-buffeels en b-b-b-bezemstelen, “gromde Smoragda. “Dit wordt een heel karwei. “Met een klap sloeg ze de deur dicht. De hele dag was ze verdiept in Het Grote Toverboek. Ze las vooral de hoofdstukken ‘Weg Ermee’ en ‘Opgeruimd Staat Netjes’. Maar de toverspreuken haalden niets uit. ’s Avonds laat was de kat er nog steeds. Hij had zich opgerold en lag lekker te slapen. “Drommelse kat!”zei Smoragda “Als het niet met toverkracht gaat, zal ik het ander moeten doen. Maar hoe?”

De volgende ochtend deed ze de deur open en riep de kat: “Poes-poes-poessie…. Waar is het lieve poesje dan? Kom maar bij het vrouwtje. De kat deed één oog open en kwam langzaam overeind. Met opgetrokken neus keek hij naar de vieze haren en de groene nagels van de heks. Hij kromde zijn rug en rekte zich daarna lekker uit. Smoragda greep hem in zijn nek. Hij begon heel hard te gillen maar Smoragda hield vol. Na een vreselijk gevecht lukte het haar om de kat aan de bezem vast te binden. Ze sloeg één been over de bezemsteel heen en hup… daar ging ze.


Smoragda kon heel goed kunstvliegen op haar bezemsteel ze had prijzen gewonnen met over-de-kop-gaan. Ze vloog steeds maar sneller en ze haalde alle trucjes uit die ze kende, ze vloog rondjes, maakte kronkels, remde af. Maar de kat raakte ze niet kwijt. Die zat er rustig bij en liet het allemaal maar rustig gebeuren. Smoragda werd wanhopig. Tenslotte kronkelde ze een superhoge kronkel. Ze ging over de kop en ze zei: laat nu maar los poessie, dan ben ik eindelijk van je af! Ze viel bijna zelf van de bezemsteel! Ze moest al haar toverkracht gebruiken om niet te vallen. Haar puntmuts was weg, maar de kat ook! Smoragda keek eens achterom. “Hoerraaa!” juichte ze. Maar toen ze weer naar voren draaide, schrok ze enorm. Want daar zat de kat, voorop de bezemsteel en hij genoot met volle teugen. Hij was naar voren gesprongen want zo kan hij het beter zien!

Ze vlogen terug naar de aarde. Smoragda probeerde nog van alles om de kat kwijt te raken. Ze dook in de zee, maar de kat vond de vis heel lekker. Ze vloog naar een woestijn, maar de kat hield van de zon. Ze probeerde hem te laten bevriezen op de Zuidpool, maar hij maakte alleen maar lol met de pinguïns. Uitgeput kwam de heks weer thuis. De kat lachte en vroeg wanneer ze weer zo’n leuk reisje gingen maken. Smoragda zocht de Opperheks weer op en zei: Jij wint, ik houd de kat. Ik begin te geloven dat hij een hele bijzondere kat is.” “Dat is hij zeker antwoordde de Opperheks. “Ik heb hem negen levens gegeven. Vanaf die dag had Smoragda een kat, net zoals alle andere heksen. En dat was maar goed ook, want een heks zonder kat? Nee, dat kan gewoon niet!.


Dhr. Jongen: Dhr. Smolders: Mevr. Hilde Reniers: Mevr. Kempeneers: Mevrouw Bex: Dhr. Schruers: Dhr. Kenis: Dhr. Houbrechts: Dhr. Goris:

Opa van Thijs en Lize Gijbels Grootoom van Lieze en Falke De stille harde werker bij menig schoolse activiteit Schoonmoeder van juf Riet Claes Grootmoeder van Frederick Schreurs Overgrootvader van Frederick Schreurs Grootvader van Kjara Kenis Schoonbroer van juf Marleen Oom van juf Martine Goris, vader van ex-bestuurslid Maurice Goris en schoonvader van ex-bestuurslid Dany Vansimpsen

Een broertje voor Fleur Lierman Houben

30/10/10 07/11/10 21/12/10 08/01/11 30/03/11 30/04/11 15/05/11 29/05/11 05/06/11 11/09/11

Wandeling bedreigde bossen GROENE DELLE (zie website Stokrooie) Sinterklaas in Stokrooie (zie website Stokrooie) Kerstmarkt 15h – 17h Driekoningen Carnaval Stokrooie gaat ….. PARTY met DJ TOM DE GROOT Eerste Communie Schoolfeest Vormsel Zomer Droom Feest


Editie 2 Stokrooie gaat ‌.. PARTY

30/04/11 DJ Tom De Groot


KLL Stokrooie klj.stokrooie@gmail.com

Hendrik Berx 0494/06.40.23


Alvorens te beginnen ga op zoek naar zwarte spinnen wat water uit een vieze sloot mengen met beschimmeld brood gooi dan met een smak erin een dikke kakkerlak 2 vingers van een lijk maar haal ze eerst door het slijk wat rattenstaarten en vers bloed met uitwerpselen van addergebroed en wie van pittig houdt wat kikkerdril met mierenzout garneren met een vleugje poep voor heerlijke heksensoep en is de soep toch niet te eten dan ben je zeker iets vergeten En natuurlijk …heksensoep hoort in een heuse heksenketel!

De Startlijn Schoolkrant 1  
De Startlijn Schoolkrant 1  

Schooljaar 2010-2011

Advertisement