Page 1

Des’ree van Wijk MR3A


INTERVIEW

Frederikhendrik buurt Paula Verweel woont al 25 jaar in Amsterdam. In die jaren heeft ze altijd in stadsdeel West gewoond. Op dit moment woont ze al 8 jaar met haar zoontje en heel veel plezier in de Frederikhendrik buurt. Om meer over de Frederikhendrik buurt te weten te komen ga ik met Paula in gesprek over de buurt. Hoe kan jij deze buurt het beste omschrijven? Deze buurt kan je het beste omschrijven als een buurt met veel verschillende type bewoners. Er wonen gezinnen, mensen alleen, verschillende leeftijdscategorieën, culturen, maar ook mensen met verschillende beroepen waardoor je tussen huiseigenaren en huurders komt te wonen. Dat maakt dat dit een heel gemêleerd woongezelschap is. En dat spreekt Paula ook juist zo aan, aan deze buurt. Heb je bewust voor deze buurt gekozen? “Ik heb nooit bewust voor deze buurt gekozen moet ik heel eerlijk zeggen” vertelt Paula. Ze woonde als student al in West en kreeg oog op een nieuwbouwproject in haar omgeving. Ze woonde niet in dit stadsdeel, maar in de Baarsjes. Toen ze dit complex zag was ze meteen geïnteresseerd. “Het ontwerp en wooncomplex vond ik erg mooi”. Voel je je veilig in deze buurt? “Ik voel mij zeker veilig in deze buurt” zegt Paula zonder twijfel. Maar dat heeft ook deels te maken met de veilige manier van wonen die ik heb in een appartementencomplex maakt ze daarna duidelijk. Paula staat niet met haar eigen voordeursleutel direct aan de straat. Er is eerst een hoofdingang en vanuit daar kan ze

2 MokumMagazine

‘IK HEB NOOIT BEWUST VO OR DEZE BUURT GEKOZEN’ naar haar appartement. “Ik zou het ook niet fijn vinden om met mijn voordeur direct aan de straat te zitten in mijn omstandigheid, ik woon als vrouw alleen met een jong kind. Nee dat had ik echt niet prettig gevonden”. In hoeverre is dit een kindvriendelijke buurt? Het is een kindvriendelijke buurt omdat er heel erg veel aandacht is voor pleintjes waar gespeeld kan worden, groenvoorzieningen en daarentegen is het ook gevarieerd in zijn aanbod. “Direct hier voor de deur is een mooie groenvoorziening met de mogelijkheid voor kinderen om te spelen en 100 meter verderop is het Frederikhendrik plantsoen en daar heb je weer een grote zandbak en een klimrek. Het is super gevarieerd en dat vind ik echt wel leuk hoor”. Welke plekken bezoek jij het liefste in deze buurt? “Ik ben heel erg blij met mijn eigen Hugo de Groot plein” zegt Paula direct. Hier heb je een goede bakker, een traiteur, een viswinkel en er zit een supermarkt. Dit is natuurlijk superhandig, maar daarnaast zit Paula ook heel makkelijk en snel op de markt in de Jordaan. “Ik woon hier op een slim punt. Met gemak ben ik ook weer bij de Kinker-


straat en daar zitten natuurlijk ook weer allemaal andere winkels”. Hoe zie jij de huizenmarkt voor je in Amsterdam? “Ik laat me niet graag leiden door vrees, maar omdat de prijzen zo hoog worden is het voor een normaal mens bijna niet meer te betalen” zegt Paula stellig. “En wat je dan ziet is dat mensen dus de stad uit trekken omdat het gewoon te duur wordt. Dat zie je dan met name bij gezinnen die gezinsuitbreiding hebben. Vaak hebben ze dan een groter huis nodig. Die vierkante meters kunnen ze vaak in de stad gewoon niet betalen” vertelt Paula vanuit haar eigen ervaring. En vanuit daar zie je het volgende gebeuren. Degene die vervolgens het appartement kopen zijn in de regel de expats. Expats hebben niet altijd aansluiting met de buurt die je zou wensen. “Het hangt er wel vanaf ” vertelt Paula. “Expats die langer blijven zijn wel heel erg into de wijk integreren, maar er zijn ook genoeg expats die gestationeerd zijn voor maar 2 jaar. Die expats hechten niet in de wijk en dat is denk ik niet goed voor het buurtgevoel en de cohesie”. In hoeverre heb jij door dat Airbnb ook een rol speelt in jouw buurt? “Ja. Heel veel rolkoffertjes door de stad. Ik heb er zelf geen last van, dat kan ik niet zeggen. Maar ik ken genoeg buurtbewoners die er wel last van hebben”. Kan je je verplaatsen in mensen die er wel last van hebben? “Ja”. Paula heeft er zelf geen last van omdat de rolkoffertjes niet langs haar raam rollen. Op het moment dat je wel aan de straat woont met je slaapkamer aan de voorkant is het vervelend als de koffertjes de hele tijd langs rollen. “Ik zie ze ook weleens”. “Mensen hier in het complex die ik niet ken waarvan ik denk he die zijn hier maar voor een paar nachten, kennelijk is dat verhuurd”.

‘ZIJ BALEN ZO ERG VA N A L L E H E R R I E D I E ZE HEBBEN VO OR DE DEUR'

Raad jij het mensen aan om in deze buurt te gaan wonen? “Jazeker” zegt Paula meteen. “Ik woon hier met heel veel plezier dus ik kan het iedereen aanraden”. Paula kent veel mensen die in andere stadsdelen van Amsterdam wonen, waaronder hartje centrum. “Zij balen zo erg van alle herrie die ze hebben voor de deur”. “Mijn zus woont hartje centrum en die kan zo balen dat het echt nooit stopt”. “Hier is het daarentegen in de avond echt stil”. “Je hebt hier alles wat je nodig hebt en waar je heen wilt, maar je hebt evengoed dat terugtrek gevoel van rust. Dat maakt deze buurt echt leuk”!


Bezoek molen de Otter! - Gratis Entree - Elke zondag tussen 11:00 en 17:00 als de molen draait - Bezoek op afspraak!

MokumMagazine 5


De top 10 In de Frederikhendrik buurt valt van alles wat te beleven. Zo kan je een heerlijk wijntje drinken op het terras van Morgan and Mees, maar vind je op het Hugo de Groot plein alles voor de dagelijkse boodschappen. In deze top 10 vind je alle hotspots en weet jij precies waar je heen moet deze zomer!

1. Op de eerste plaats staat het heerlijke restaurant Razmataz. Je vindt Razmataz op het Hugo de Groot plein. Hier kan je terecht voor een perfecte steak tartare, oesters, maar liefst 55 verschillende soorten gin and tonic en 100 keuzes wijn. Richard Taylor is de chef de cuisine bij Razmataz en laat zijn creativiteit spreken in elk gerecht.

2. Plato Loco bevindt zich op de Rombout Hogerbeetsstraat. Bij dit leuke restaurantje op de hoek kan je terecht voor heerlijke Caribische cuisine. Van de fameuze Jamaican jerk chicken naar Caribische stijl spareribs. Bij Plato Loco heb je keuze tussen verschillende Caribische gerechten. Ze hebben een uitgebreide wijnkaart waardoor je een heerlijke wijn bij het eten uit kan kiezen. 3. Voor de beste pizza van de hele Frederikhendrik buurt ga je naar Yam Yam trattoria & pizzeria. Met 20 verschillende soorten pizza, pasta’s, anti pasti, salades en ovengerechten is de keuze hier echt reuze.


4. Bij Café Broer kan je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat terecht. Ontbijt, lunch, diner, bier, wijn en likeur. Ze zijn van bijna alle markten thuis. Café Broer is een van die heerlijke café’s in Amsterdam waar je na een dag werk lekker kan eten, maar ook de keuze hebt uit meer dan 30 biertjes. 5. Bij dit Turks Mediterraanse restaurant Orontes kan je terecht voor Mezze tafels. Mezze bestaat vaak uit verschillende soorten dipjes en hapjes. Bij Orontes krijg je een combinatie van een aantal warme en koude Mediterraanse Turkse gerechten.

6. Slapen kan je ook heerlijk in de Frederikhendirk buurt. Bij Kith and Kin Boutique apartments heb je hele fijne moderne appartementen waar je in kan verblijven. De perfecte manier om deze buurt te verkennen dus! 7. Thuis op de bank lasagne eten? Bestel dan bij Lazagne. Hier heb je de lekkerste soorten lasagne die gewoon bij jou thuis worden bezorgd. Ze werken via Foodora en Thuisbezorgd en voor je het weet staat de bezorger al voor de deur. 8. Op zoek naar iets wat relaxend werkt? Bij Thailand dreams op het Hugo de Groot plein kan je terecht voor een heerlijke Thaise massage. Je kunt hier terecht voor specifieke massages vanaf 20 euro, traditionele Thaise massages vanaf 30 euro en de welbekende heerlijke ontspanning massages. 9. Een bos bloemen is nooit vervelend om te krijgen en/of te geven. Bij Puur Bloemen op het Hugo de Groot plein haal je de mooiste bloemen en boeketten. Van bloemetjes voor in de tuin tot prachtige bloemstukken die op afspraak worden gemaakt! 10. Rijsttafels eet je bij restaurant Jun. Dit Indonesische restaurant in de Frederikhendrik buurt serveert de heerlijkste Indonesische gerechten en staat daar ook zeker bekend om.


DIY tomatenplant

De zomer begint weer, en wat is er nou lekkerder dan een heerlijk zomers gerecht? Ken je dat gevoel dat je op het punt staat om een heerlijke salade te maken en dat je net die tomaat mist. Met deze tomatenplant kan je heerlijk je eigen tomaten oogsten en daarna verwerken in jouw favoriete zomerse gerecht. Stap 1: Je kan er natuurlijk voor kiezen om tomatenplant zaadjes te halen, maar je kan ook gewoon 3 tomaten kopen en die in plakjes snijden! Stap 2: Neem een mooie brede pot en vul het met potgrond. Zorg ervoor dat je hem tot de helft vult. De rest komt in een latere stap. Stap 3: Nadat je de tomaten in plakjes hebt gesneden leg je de plakjes op de potgrond. Door de zaadjes in de tomaten groeien hier nieuwe tomaten uit. Stap 4: Vul de rest van de pot met potgrond, geef het wat water en zet hem op een zonnige plek. Stap 5: Blijf de plant regelmatig water geven.

8 MokumMagazine


Jamaican jerk chicken recept Met deze heerlijke zonnige dagen krijgt iedereen toch meteen zin om buiten op het terras te eten? En wat is er nou heerlijker dan op een terras zitten en ook nog eens Caribisch eten geserveerd krijgen. Dit is allemaal mogelijk bij Plato Loco waar je onder andere de lekkerste Jamaican Jerk kip kan eten. Toch kan ik me zo voorstellen dat niet iedereen zin en of geld heeft om uiteten te gaan. En wat is er nou leuker als een Caribisch gerecht in huis brengen en op het balkon of in de tuin opeten? Deze keer laat ik jullie zien hoe je deze heerlijke kip thuis kan gaan bereiden! Stap 1: Jerk is een onmisbare marinade in de Jamaicaanse keuken en is dus van groot belang bij dit gerecht. Wat heb je nodig voor de Marinade? - 4 madame Jeanettes of chili pepers, ontpit en ontdaan van de zaadlijsten - 1 bosje lente uitjes, gehakt - 1 fijn gehakte ui - 50 ml rode wijn azijn - 70 ml olijf olie - 2 eetl bruine rum - 1 eetl bruine suiker - 1 eetl verse thijmblaadjes - 1 theel gemalen zwarte peper - 1/2 theel gemalen kruidnagel - 1/2 theel gemalen nootmuskaat - 1/2 theel gemalen piment - 1/2 theel gemalen kaneel Stap 2: Nadat de marinade klaar is kan je de kip gaan marineren. Je kan zelf kiezen wat voor kip je neemt, maar ik zou gaan voor kippendij of kippenpoten. Stap 3: Na het bereiden van de kip kan de kip in de oven, gegrild of gebakken worden. Het maken van de marinade is even een werkje, maar dan heb je wel wat! En het fijne is dat je deze marinade ook zeker nog in de koelkast kan bewaren voor een volgende keer. MokumMagazine 9


Column Hoeveel airbnb huizen telt de Frederikhendrik buurt eigenlijk? Ik denk dat het bijna niet meer te tellen valt. Dit bedoel ik natuurlijk een beetje sarcastisch, maar de Frederikhendrik buurt wordt echt steeds populairder. Dit merk je niet alleen bij de toeristen die hier nu met veel plezier een airbnb huren, maar dit merk je ook onder de Amsterdammers. Het is niet gek dat de Frederikhendrik buurt zo populair is. Het ligt in het hippe west, en je bent overal vliegensvlug. Ik vind dat de Frederikhendrik buurt echt op de perfecte plek ligt. Ik woon dan zelf ook in West dus misschien komt het daardoor, maar hoe fijn is het om tussen de Jordaan en het upcoming West te wonen. Het fijne aan de Frederikhendrik buurt vind ik zelf de rust. Ondanks dat je bijna in het centrum woont en alles in de buurt hebt hoor je hier niet de hele dag door de trams en lallende toeristen voor je deur. Als je door de Frederikhendrik buurt loopt hoor je niet alleen maar auto’s en trams, maar hoor je de vogeltjes fluiten. Ik heb ook van meerdere buurtbewoners gehoord dat ze ook zeker voor de rust hier naartoe zijn verhuisd. Wat ik me super goed kan voorstellen. Met dat alles in de buurt, bedoel ik ten eerste het Hugo de Groot plein. Hier vind je alle winkels en restaurantjes die je nodig hebt in een buurt. Daarnaast ben je met 5 minuten op bijvoorbeeld de Kinkerstraat. Moet ik nog meer redenen noemen waarom deze buurt zo fijn is? 10 MokumMagazine

Wat ik zelf wel heel erg jammer vind is dat het steeds duurder wordt om in Amsterdam te wonen. Ik zou later graag ook nog in Amsterdam wonen, maar een huis kopen is voor een normaal mens in de stad bijna niet meer mogelijk. Zelf woon ik later ook het liefst in de Frederikhendrik buurt. Als je nu kijkt naar het aanbod op Funda ligt merendeel boven de 400.000 euro. Daarnaast is ook bijna alles al onder bod. Het zal dus best wel lastig worden, als de huizenmarkt en de prijzen zo blijven stijgen. Ik vind dit best wel jammer, omdat je nu ziet dat veel Amsterdammers de stad moeten verlaten als er bijvoorbeeld een extra kindje in het gezin komt. Een vierkante meter in Amsterdam is gewoon zoveel duurder als in een stad of dorp net buiten Amsterdam.


Ik merk ook dat er in de Frederikhendrik buurt steeds meer expats komen te wonen. Dat zijn toch vaak de mensen met het geld om een huis te kopen. En als student is het al helemaal lastig om een huis te vinden in deze buurt. Zelf huren kan bijna niet en al kan het wel kom je al snel neer op een prijs van 800 euro per persoon, per kamer. Dat is natuurlijk belachelijk duur als je nog studeert en dus geen fulltimebaan hebt. Kopen is voor een student zelf ook geen optie. Wat je als student wel altijd kan doen is via facebook en kamernet.nl een kamer zoeken. Wie weet kom je er toch wel eentje tegen in de Frederikhendrik buurt. Daarnaast vind ik dat er ook nog super veel andere leuke buurten zijn in Amsterdam! Kinderen zijn ook zeker welkom in deze buurt en dat maakt het ook zo fijn om hier te wonen als gezin zijnde. Overal vind je speelplaatsen, zandbakken, klimrekken en parkjes. Zo heb je het Frederikhendrik plantsoen waar al een zandbak en een mega klimrek te vinden is. Als het zonnetje zich een klein beetje laat zien zijn alle kinderen uit de buurt daar al snel te vinden. Zo gaat de buitenschoolse kinderopvang Pomydo hier ook vaak heen. Omdat de populariteit toeneemt, en het toerisme ook zeker niet minder wordt in Amsterdam heeft Airbnb de Frederikhendrik buurt ook getroffen. Ook hier rollen de rolkoffertjes over straat en hebben buurtbewoners soms om de week nieuwe buren. Ik begrijp heel goed waarom het vervelend kan zijn als de toeristen zich niet normaal of rustig gedragen. Ik merk het zelf in mijn straat ook. Bij mij op de hoek “wonen� elke week andere mensen. Zelf heb ik hier geen last van, maar ik snap wel dat je als directe buren meer overlast kan hebben van de toeristen. Gelukkig heeft het airbnb huis bij mij in de straat een eigen voordeur en hebben de buren geen last van herrie in het trappenhuis. Ik vind de Frederikhendrik buurt gewoon echt een hele fijne buurt en ik raad het iedereen aan om er een keertje een hapje te gaan eten of een rondje te lopen. Ohja en nog een voordeel. Het westerpark is ook maar 10 minuutjes lopen!

MokumMagazine 11


Mokum magazine special actie: 3 gangen menu voor maar â‚Ź40,Alleen geldig op woensdag avond en bij het laten zien van deze advertentie. - Actie is geldig t/m 11 juli. 12 MokumMagazine


Van fietspad naar rijbaan. Amsterdam - Iedereen in Amsterdam heeft het recht om schone en daardoor ook gezonde lucht in te ademen. Daarom neemt de gemeente van Amsterdam extra maatregelen omtrent een schoon milieu en het verbeteren van de luchtkwaliteit. De gemeente Amsterdam heeft milieuzones ingeschakeld en zo is de Frederikhendrik buurt ook een milieuzone. Maar wat mag er nou wel en niet de milieuzone in? Staat jou brom- of snorfiets bij het RDW geregistreerd met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 en ouder, dan mag jouw voertuig de milieuzone niet in. Dit geldt zowel voor brom- als snorfietsen en het maakt niet ook niet uit of je een 2-takt of 4-takt motor hebt. Iedereen die toch de milieuzone betreedt riskeert een boete van â‚Ź65,-. In de hele Frederikhendrik buurt komen de rijbanen nu ook in aanmerking voor de snorfiets. Dit doet Amsterdam ter voorbereiding om straks alle scooters op de rijbaan te krijgen. Einde dit jaar krijgt ook de snorfiets helmplicht. Wil je zelf ook een steentje bijdragen aan een schoner milieu? Maar rijdt je ook graag de hele stad door op je scooter? Er zijn veel elektrische scooters die een stuk minder slecht zijn voor het milieu.

MokumMagazine 13


Molen de Otter De Frederikhendrik buurt heeft ook zeker een mooi stukje geschiedenis. De Otter is de naam van een houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart. De Kostverlorenvaart is het stuk water wat het IJ met de schinkel verbindt. Deze molen is als laatste overgebleven uit een reeks zaagmolens die tussen de 17e en de 19e eeuw zijn gebouwd. De Otter is gebouwd in het jaar 1631. De Frederikhendrik buurt bestond toen officieel nog niet. Het type molen is een paltrokmolen. Een paltrokmolen is een zeldzame molen in Nederland. De Nederlandse paltrokmolen is altijd een zaagmolen. De Otter is het type paltrokmolen, waarvan er nog 5 in Nederland staan. De andere paltrokmolens staan in Haarlem, Zaandam, Zaanse Schans en het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem. Het terrein waar molen De Otter op staat was sinds het jaar 1816 in bezit van houthandel G.T. van der Bijl. Einde van de 19e eeuw werd er om de molen heen een stadswijk gebouwd. De Frederikhendrik buurt. De houthandel bleef ook, maar ging in 1921 over naar een elektrische houtzaaginstallatie. De molen bleef staan, maar zonder de wieken. Na de sloop van andere molens in Amsterdam bleef de Otter als enige over van de tientallen molens die er ooit waren staan. In 1996 werd de Otter gerestaureerd. Dit onder meer op kosten van het toenmalige stadsdeel Westerpark. Zo kon de molen weer in draaiende toestand teruggebracht worden. De molen is toen zelfs enige tijd in gebruik geweest, maar de toenmalige eigenaar vond dat de molen bedreigd werd door de opdrukkende nieuwbouw en hoge gebouwen rondom de molen. Een molen heeft natuurlijk veel wind nodig om te blijven draaien, maar als er zoveel hoge gebouwen omheen staan wordt er een groot deel van de wind weggenomen. Daardoor kwam er een plan om de molen naar Uitgeest te verplaatsen. Het stadsdeel Westerpark kon zich hier alleen niet in vinden en zo gingen de plannen niet door. Er moest wel een rechtszaak voor aangespannen worden, maar op 23 augustus 2006 deed de rechter toch de uitspraak dat de molen op zijn plaats in Amsterdam moest blijven. Wel is uit protest de molen op dat moment stilgezet. De houthandel bij molen de Otter is helaas wel in 2008 gestopt. De kap van de molen is in 2015 nog opgeknapt en er is een groep vrijwilligers gevonden waardoor de molen weer kon gaan draaien. En dat doet de molen dan ook weer sinds mei 2017. Daar op volgend bepaalde de rechtbank op 4 augustus 2017 dat de molen definitief op zijn huidige locatie moet blijven staan. Daarmee kwam een einde aan de rechtszaak die al sinds 2004 bezig was. 14 MokumMagazine


MokumMagazine 15


16 MokumMagazine

2.4_MokumMagazineSpecial_Des'reevW_MR3A_v01  
2.4_MokumMagazineSpecial_Des'reevW_MR3A_v01  
Advertisement