Page 1

S NORGE IVE TTRAKT MEST A UTE REISER

NORDSJØVEGEN MAGASINET 2017 Reis i vikingenes fotspor og opplev den spektakulære naturen og kulturen langs kysten av Sør-Vestlandet. Et eventyr som kan gjøres på en dag, en uke eller en måned.

KR

D

AN

NS

IA IST

RD

A

M

AL

FJO

L

A ND

FLE

E KK

SO

D KN

D

UN

EIG

S ER

KL

E

PP

LA

SO

RG

BE

RA

A ND

R

GE

AN AV ST

ØY

RE

N

S NE

BO

KN

KA

ND

SU

ØY

RM

E UG

HA

www.nordsjovegen.no


2

LEDER:

Nordsjøvegen leder deg til de vakreste perlene langs Sørvest-kysten av Norge Reiseruten langs havet. To eller fire hjul. Det spiller ingen rolle. Tenk deg det motsatte av ensformighet, og du vet hva Nordsjøvegen har å gi deg. En reiserute langs havet, fra Kristiansand i sør til Haugesund i nord. Nordsjøvegen er ingen halsende motorvei, selv om en kan klare reiseruten på mindre enn en dag. Nordsjøvegen er først og fremst ferieveien for deg som vil oppleve noe annet enn fartsetapper og trailere i full fart. Nordsjøvegen er mangfold. Sørlandet er sol og sjø langs strender og svaberg. Kommer du lenger vest til Fedafjorden eller Jøssingfjord får du først og fremst forsmaken på steile Fjord Norge. Så mildner landskapet igjen. Under Jærens vide himmel, bølger grønne enger med milevis av steingjerder og sandstrender. Østenfor Stavanger skjærer Lysefjorden mellom stupbratte fjellsider, nord for Boknafjorden ligger det åpne kystlandskapet med knauser og milde gressganger og her ligger Avaldsnes - Norges første hovedstad. Om du velger å begynne reisen på det blide Sørlandet eller det ville Vestlandet; det finnes egentlig ingen unnskyldning for å kjede seg langs Nordsjøvegen. Noe skjer. Alltid.


©Foto: Terje Rakke/Nordic Life 2011

3

PREIKESTOLEN


4

14 PERLER PÅ EN SNOR Nordsjøvegen byr på et stort mangfold av opplevelser langs hele reiseruten. Vi har i dette magasinet valgt ut én attraksjon for hver by eller bygd som vi mener du absolutt bør få med deg når du legger ut på din reise.

Her ligger de, bygdene og byene langs Sørvest-Norges kyst, akkurat som de har gjort i hundrevis av år. Stundom kan det virke som at tiden har stått stille og at disse små stedene langs kysten ikke har oppdaget den iherdige utviklingen som ellers raser verden rundt. Hvitmalte trehus, fargeglade båtstøer og sjøbuer, gårdsbruk og bygdesentrum langs hele kysten. Det er en karakteristisk arkitektur man finner langs kysten av Sørnorge, og kystkulturen med sine tradisjoner går flere hundre år tilbake og gjør seg fremdeles gjeldende mange steder i dagens mange kystsamfunn.

14 utvalgte stoppesteder danner Nordsjøvegen reiserute. Og her finner du det meste du kan ønsker deg av en ferie. Shopping i koselige nisjebutikker, trange gater, små caféer og restauranter, hoteller med særpreg, naturen som strekker seg fra kilometervis lange strender til gammel skog, fjelltopper og kulturlandskap, festivaler, konserter, teater og ballett. Opplevelsene ligger som perler langs hele reiseruten, for både voksne og barn. Ett tips er å bruke litt tid, og mange stopp, mest fordi naturen er så overveldende vakker. Nordsjøvegen leder deg på en reise i et herlig mangfold, og et spennende stykke Norge.


5 ND

ÅKRASANDEN, KARMØY

U

ES

UG

HA

KN

ØY

BO

M AR

ØY

ES

K

N EN

R G

ER

AB

D AN

R

GE

R

N VA TA

S LA

SO

P

EP

D

UN

RS

E EG

L

DA

KN

SO

RD

JO

EF

K EK

FL

D

AL

AN

M

ND

SA

N TIA

IS

KR

Foto: Ida K. Vollum – Vestfoto

KL


6

INNHOLD 14 PERLER PÅ EN SNOR

FLEKKEFJORD 21

SOLA

JETTEGRYTENE HOLLENDERBYEN DRESINSYKING

SOLASTRANDEN GOLF SOLA RUINKYRKJE

AVALDSNES ÅKRASANDEN NORDVEGEN HISTORIESENTER

SOKNDAL 22

RANDABERG 29

HAUGESUND 36

VIKINGEN 8

SOGNDALSTRAND HELLEREN JØSSINGFJORD

VISTEHOLA TUNGENES FYR VISTNESTUNETS MUSUMSGÅRD

HARALDSHAUGEN UTSIRA HAUGESUND RÅDHUS

RAMSALTE 12 OPPLEVELSER

EIGERSUND 24

STAVANGER

KART

TREHUSBEBYGGELSE EIGERØY FYR DALANE FOLKEMUSEUM

ØVRE HOLMEGATE KONSERTHUSET NORSK OLJEMUSEUM

MED REFERANSER TIL OVERNATTING OG OPPLEVELSER

HÅ 26

RENNESØY 32

OBRESTAD FYR HÅ PRESTEGÅRD JÆRMUSEET

SØRBØ KIRKE SELSNESET UTSTEIN KLOSTER

OVERNATTING OPPLEVELSER

KLEPP 27

BOKN 33

BORESTRANDA BØLGESURFING TINGHAUG

BOKNAFJELL KLEPP FESTNINGSANLEGG SUNNALANDSSTRAUMEN

4

KART 7

NORDSJØVEGEN PÅ SYKKEL

14

KRISTIANSAND 18 BYSTRANDA POSEBYEN KILDEN KULTURHUS

MANDAL 19 BUEN KULTURHUS SJØSANDEN GÅTGATEN I SENTRM

DEN FLOTTESTE KJØREOPPLEVELSEN MELLOM KRISTIANSAND OG HAUGESUND FÅR DU VED Å FØLGE NORDSJØVEGEN - REISERUTEN LANGS HAVET, SOM ER CA 450 KM. KRISTIANSAND MOT VEST Følg E39 fra Kristiansand, retning Vågsbygd. Følg så FV 456 videre til Søgne. Følg deretter FV204 til du kommer til E39 igjen. Ta så retning Flekkefjord. Denne følger du til Mandal sentrum. Videre til Sånum og følg Hogganvikveien via Lunde til du igjen kommer inn på E39. Følg så E39 retning Flekkefjord. Kjør til rundkjøring i Vigeland med symbolet «Lindesnes Fyr». Ta Rv460, til Lindesnes Fyr. Kjør ca. 15 km, til en kommer til Spangereid. Her følger du Fv401 til Lyngdal. Videre følges Fv43 til Farsund. Fv43 følger du retning Vanse og Lista Fyr. Kjør så litt tilbake og ta opp til venstre og følg Rv463 til Vanse. Her kommer en inn på Fv43 og kjør denne til du får Fv465 og skilt til Åpta. Der kommer du inn på E39 som du følger til Flekkefjord sentrum. Herfra følger du Fv44 mot Sokndal og til Egersund. Følg Fv44 til Vigre i Hå. Der tar du Fv507 og skilt til Orre, venstre side. Følg Fv510 til du kommer til Bore. Følg så skilt retning Sola. Ved Tjelta tar du til venstre ved skilt Vigdel. Følg skilt til Ølberg til venstre, og første veg til høyre. Kjør til T-kryss der du tar til venstre, kjører mellom flyplassen og havet og fortsetter til du møter Rv509 og tar på ny av til venstre. Når du kommer til Stavanger, skal du følge skiltene for E39, retning Haugesund. Du følger nå E39 gjennom undersjøiske tunneler til Rennesøy og til ferje fra Mortavika som går til Arsvågen på Bokn. Når en har passert Vestre og Austre Bokn følger en E39 til en tar av til Rv47

28

30

KARMØY 34

38

39

retning Karmøy og Haugesund. Midt i den undersjøiske tunnellen følger en skilt Haugesund på Rv47. Vi anbefaler at en tar en avstikker til Karmøy og Skudeneshavn. HAUGESUND MOT SØR Følg Fv47 fra Haugesund retning Karmøy / Skudeneshavn. Følg skilt Rv47 til Stavanger. Vi anbefaler at en tar en avstikker til Karmøy/ Skudeneshavn. Følg E39 videre gjennom Bokn, hvor en tar ferje fra Arsvågen til Mortavika på Rennesøy. Følg så videre E39 retning Stavanger. I Stavanger tar du til høyre på Rv509 mot Sola. På Sømme ta av til høyre mot Sola Flyplass og kjør mellom stranden og flyplassen til neste veikryss. Her til høyre mot Ølberg og følg så skilting mot Tjelta der du møter Rv510. Ta til høyre mot Klepp. Etter Bore kirke møter du Fv507 og tar til høyre mot Orre. Herfra følger du Fv44 mot Egersund og Sokndal helt til Flekkefjord. Så følger du E39 til Kvinesdal. Rett etter brua tar du til høyre på Fv465, retning Farsund. Følg så skilt til Åpta og videre til Farsund. Herfra Fv43 til Lyngdal. I Alleen følger du skilt til høyre som angir Spangereid. Der møter du Fv460 som går til Lindesnes Fyr. Videre østover følg Fv460 til Vigeland sentrum og ta inn på E39 mot øst Og følg skilt retning Kristiansand. Følg så skiltanvisningene fram til Mandal sentrum. Så følger du E39 mot øst og tar til høyre ved skiltet Tregde. Følg skilt mot Valand, men ta av til høyre ved Harkmark kirke og følg skilt til Ålo og Lunde. Du kjører under E39, så straks til høyre og du møter Fv456. Ta denne mot høyre og følg den helt til Kristiansand.


Røvær

7

Feøy

Nordsjøvegen

Utsira

HAUGESUND KARMØY

Nordsjøruta Bilferger Vikingopplevelser

BOKN

Badestrand

Skudeneshavn

Kvitsøy

RENNESØY RANDABERG

STAVANGER

Hir tsh

als

SOLA SIRDAL Sandnes

KLEPPE Nærbø Obrestad

HÅ E39 Brusand Ogna

EGERSUND

SOKNDAL FLEKKEFJORD E39

Hidra

Estimert kjøretid 1 T 15 min 2 T 45 min 35 min 1 T 15 min 1 T 15 min 1 T 15 min

KRISTIANSAND

Farsund Søgne

Lindesnes

MANDAL

©Ansvarlig utgiver: Nordsjøvegen. Adresse: Luramyrveien 40 | 4313 Sandnes. E-post: post@nordsjovegen.no. www.nordsjovegen.no Vi fraskriver oss et hvert ansvar for feil i brosjyrens tekster. Redaksjonen avsluttet 15.12.16.Ved etterbestilling av flere brosjyrer: Kontakt Nordsjøvegen. Design og produksjon: DesignStrek AS / www.designstrek.no. Trykk: Ålgård Offset / Opplag: 50 000. Forsidefoto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen, Nasjonal Turistveg Jæren

als tsh

Lengde 57 km 154 km 37 km 73 km 57 km 75 km 453 km

Hir

Distanser Kristiansand - Mandal Mandal - Flekkefjord Flekkefjord - Sokndal Sokndal - Nærbø Nærbø - Stavanger Stavanger - Haugesund Total lengde


8

Foto: Visitnorway

Vikingene herjet mellom år 800 - 1050

.

VIKINGEN De kom brått og voldsomt, vikingene. De satte skrekk i velatablerte samfunn som nok var vant med krig, men slett ikke til den overraskelsetaktikken vikingene brukte. Ofte foregikk erobringen etappevis. Vikingene kunne slå seg ned på et sted og bli der noen år, til og med en generasjon, før de fortsatte å erobre seg videre i verden. Årsaken, mener mange, kunne være mangel på dyrkbar jord. I Norge var det særlig fra Vestlandet de drog ut på sine ferder. Mange vikinger ble styggrike på røvet gods. Gjennom dristige kamper mot andre vikinger eller andre lands hær ga stor heder hjemme i Norge. Dette telte like mye som gods og gull. Vikingene hadde enorm fysisk og psykisk styrke. Deres ukuelige pågangsmot, deres vilje til seier, deres tekniske begavelse, og evne til å organisere overalt hvor de slo seg ned. Men medaljen hadde en bakside. Blodrusen grep dem når de hoppet i land fra skipene med dragehodene og det fløt strømmer av blod der de fòr frem. Vi har et mangfold av beretninger som forteller om deres fremferd og suvere menneskeforakt.

KVINNEMAKT Husfruen på gården var en mektig person. Hun regjerte når mannen var bortreist. Kvinnens arbeid og sosiale posisjon var først og fremst knyttet til familien og gården. Symbol på dette finner vi i nøkkelen til gården som hun ble gravlagt med. Vi kjenner lite til oppskrifter fra vikingtiden, men vet en del om hvilke råvarer vikingene hadde gjennom arkeologiske utgravninger. Det er blant annet funnet «rester» av mat i kokekar og avfallshauger. Noen er også omtalt i skrifter fra vikingtiden. Til hverdags spiste vikingene ofte grøt og supper/gryter. Kjøtt var til fest. Det finnes mange funn og severdigheter etter vikingene langs Nordsjøvegen. Vi anbefaler: VIKINGFESTIVAL I VIKINGENES HJEMLAND På historisk grunn kan du være med på vikinggilder, studere vikingers dagligliv og besøke vikingmarkeder. Sagafortellinger,

tevlinger, dramatiske innslag, dans og matservering er noen av aktivitetene. Se mer her: www.vikingfestivalen.no ROOTS OF THE VIKINGS! Gå gjennom døren og forbered deg på en tidsreise. Dette er ett helt nytt vikingtidskonsept. Start i istiden og opplev hvordan folket med drageskipene sto fram i de turbulente århundrene etter Romerrikets fall. Slik som dette har du aldri sett vikingene fremstilt! www.rootsotv.no VIKINGTIDSUTSTILLINGEN «UTFERD» bringer deg til den brutale og fascinerende vikingtida! I utstillingen blir du ikke bare kjent med rebelske krigere, men også livet til seks kvinner fra Rogaland: Gudrun, Svåva, Svankvit, Herborg, Sigerlin og Niamh. En husfrue med synske evner, en velkledd dame fra en familie med anselige kontakter og en kvinne med et smykke som bærer på en brutal historie. am.uis.no


9

FRA VIKINGGARDEN PÅ KARMØY

OLAVSKIRKEN Olavskirken som ble reist av Håkon Håkonsen i ca. 1250, er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider.

OLAVSKIRKEN PÅ KARMØY

JOMFRU MARIA SYNÅL Sagnet forteller at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. I skjul av nattemørket hugget prestene biten av toppen, og reddet slik verden fra undergang. Avstanden mellom bautaen og kirken er i dag målt til 9,2 cm…

VIKINGGARDEN


10

FØLG OSS FACEBOOK facebook.com/nordsjovegen

INSTAGRAM @nordsjovegen

PINTEREST pinterest.com/nordsjovegn

nordsjovegen.no post@nordsjovegen.no


Foto: Geir Øyvind Gismervik/ visithaugesund.no

11

RØVÆR


12

Kiter på Solastranden / Foto Flemming Stene

SOLASTRANDEN

Kiting hele året langs Nordsjøvegen

.

RAMSALTE OPPLEVELSER Barbeint vandring i skjæringspunktet der hav møter land, gir kropp og sjel en helt spesiell ro. Langs Nordsjøvegen ligger strendene innbydende på rekke og rad. De evigrullende bølgende har slått innover sanden og rullesteinene siden tidens morgen. Helt fra Sørlandet og opp langs hele kysten, men noen små avbrekk, ligger de der. Å gå på en strand er som å gå i naturens senter. Havet gir energi og vitalitet. Tilstedeværelsen fra havet skaper harmoni og balanse, gir en egen ro. Men, temperamentet er også der - mild som i sommerens lette bris eller ilter, bestemt og faretruende når hissige saltvannsspylende bølger slår innover land. I denne utgaven av Nordsjøvegen presenterer vi tre av alle våre fantastiske strender:

SJØSANDEN Kanskje Norges mest kjente badestrand? Sjøsanden er ca. 800 m, og ligger som et smilebelte ved innseilingen til Mandal. SOLASTRANDEN Solastranden har blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times! Et populært utfarts- og badeområde, og område for vind- og vannsport. Stranden er en 2,3 km lang sandstrand med sanddyner. ÅKRASANDEN Åkrasanden ble kåret til Norges flotteste strand i 2014. Det kilometerlange strandområdet på Åkra består egentlig av 8 strender og inviterer til hvit sand og rent klart vann. En natur- og kultursti knytter strandområdet

sammen med Ferkingstad, 2-3 km lenger sør, en flott vandring som byr på særegen sandvegetasjon og spennende historiske spor. Åkrasanden er også kjent for plantelivet som finnes der. I området finner du både typiske sanddynearter og mer sjeldne blomster som bare finner vokseplass noen få steder i landet. Til tider finner du også et rikt fugleliv på Åkrasanden. Trekkfugl har området som rasteplass. Her finner den mat i tangen som blir skylt inn og legger seg på strendene.


Foto: Per inge Eriksen

BYSTRANDA, KRISTIANSAND

Foto: Torbjørg Kjønø

13

BYSTRANDA I KRISTIANSAND

Foto: Ørjan Baugstø Iversen Foto: Ørjan Baugstø Iversen

GRØNNES FLEKKEFJORD

Foto: Eduardo Grund /Region Stavanger

NESVÅG SOKNDAL

foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Shoppe, sol og bading - nesten som i Barcelona. Sandstrand, klatrenett, lekeplass, fiskeplasser, strandvolley, bocciabaner, skateramper, baderampe for funksjonshemmede og is kiosk. I tillegg ligger badelandet og hotell midt på stranda. Bystranda har blått flagg.

FERKINGSTAD/ÅKRASANDEN


14

Foto: Elizabeth Croft

Opplevelsene helt tett på

.

NORDSJØVEGEN PÅ SYKKEL! Finne rytmen. Drive avsted på asfalt og grusbelagte veier. Gjennom skog, over åser og åpent landskap. Kjenne vinden leke med håret og lukten av salt sjø.

Nordsjøvegen på sykkel er en fantastisk måte å oppleve Sør-Vestlandet på. Reisen blir en opplevelse i seg selv og man får både mental og fysisk trening. Sykkelruten hele veien fra Kristiansand til Haugesund gir deg muligheten til å dra til skjær-gård og fjorder og til småbyer og storbyer i naturskjønne omgivelser. OPPLEVELSER OG AKTIVITETER PÅ VEIEN Du finner et hav av aktiviteter langs reiseruten. Her er opplevelser for familien, for den eventyrlystne, for naturelskeren og kulturentusiasten.

Havfiske, rafting, vandring, konserter, ballett, og festivaler, museum og bading på vidstrakte hvite strender, er bare noen av de utallige tilbudene du vil finne på denne reiseruten. Shopping i storbyen betyr stort utvalg og shopping i småbyen betyr at du kan få med deg de spesielle suvenirene og nisjebutikkene. OVERNATTING Du kan overnatte på fyr, historisk hotell, eller kanskje du vil bo i telt? Langs hele Nordsjøvegen finner du nydelig små hoteller, bed & breakfast, hytteutleie og campingplasser, alltid vakkert plassert i naturskjønne omgivelser, eller i ett bysentrum omgitt av karakteristisk arkitektur. Vi anbefaler at dere booker overnatting i god tid.

BESPISNING De kulinariske eventyrene er en del av hele opplevelsen. Det finnes gode restauranter med lokale delikatesser og internasjonalt inspirerte menyer. Eller du kan velge den lokale varianten; kjøpe ferske reker, loff og majones og finne et skjær eller en benk og se utover havet mens du nyter måltidet. Selv småbyene - og kanskje spesielt dem - har hyggelige kafeer og restauranter, og langs veien vil spisestedene overraske deg med noe helt nytt. En tur langs Nordsjøvegen på sykkel er et eventyr som kan gjøres på et par dager, en uke eller en måned.


SOLASTRANDEN

Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com

Foto: CH/visitnorway.com

15

SYKKELTUR I MANDAL

Foto: JanOve Grastveit

Foto: Rune Helliesen

NORGES RÅESTE RASTEPLASS I Jøssingfjord, Sokndal, finner du Norges råeste rasteplass i den nedlagte tunnellen. Spektakulær utsikt og mulighet for overnatting. Mer info på www.nordsjovegen.no JÆREN

TUNNELSTUO SOKNDAL


ŠFoto: Marit H. Sørensen

16


17

MIDGARDSORMEN, KLEPP

14 STOPP LANGS SØR-VEST KYSTEN Bruk en dag, en uke eller en måned. Uansett hvor lang din reise blir, vil du oppleve et stort mangfold av opplevelser.

:


Kilden / Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

KRISTIANSAND TURISTINFORMASJON Rådhusgt. 18, 4611 Kristiansand N 58° 8.687’, Ø 7° 59.587’ turistinformasjon@kristiansand.kommune.no Tlf.: 38 07 50 00 Åpent hele året, www.visitkrs.no

Dyreparken / Foto: Dyreparken

Foto: Jorunn Jensen (c) Visit Sørlandet AS

18

GRAVANE

KRISTIANSAND

Barnas ferieparadis! Kristiansand er Sørlandets hovedstad. Hit er det enkelt å komme og lett å trives. Kristiansand har i årtier vært nordmenns favoritt destinasjon for ferie og rekreasjon, og vi våger å påstå at vi er barnas ferieparadis. HØYDEPUNKTER

DYREPARKEN OG KAPTEIN SABELTANN Dyreparken er et eldorado for liten og stor og har befestet sin posisjon som landets største familieattraksjon. Besøk Abra Havn, Kaptein Sabeltanns egen overnattingslandsby. Her kan du leie deg inn i Langemanns hus, Kaptein Sabeltanns suite eller en av de mange andre sjørøverkåkene. Abra Havn ligger rett ved siden av Dyreparken. N 58° 11.079’, Ø 8° 8.814’ AQUARAMA Med sin flotte beliggenhet på Bystranda i Kristiansand, er Aquarama et anlegg for aktivitet, folkehelse og velvære for både turister og lokalbefolkning. På Aquarama kan du ta med ungene i badeland, svømme i idrettsbassenget, trene i trenings-senteret eller nyte SPA-tilbudet. Med flere bassenger med forskjellige vanntemperaturer, vannsklier, øyer, klatrebasseng og Surfebølge er Aquarama et sted for alle. N 58° 8.831’, Ø 8° 0.382’ NATURPERLER PÅ EN SNOR Midt i Kristiansand og i nærhet av bysentrum ligger naturperlene på en snor. Det er kort avstand fra hav til hei og i løpet av minutter kan du forflytte deg fra et yrende byliv til natur og kultur som Odderøya, Baneheia, Otra Elvepark og naturparken Ravnedalen. I Ravnedalen er det konserter hver onsdag kveld gjennom hele sommeren. KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS FOR SØRLANDET Kilden ligger godt plassert i det ene hjørnet av Kvadraturen - i innseilingen til Kristiansand havn. Gjennom hele året

fylles Kilden med teater, konserter, festivaler, festforestillinger og sørger for berøring og begeistring i bredde og kvalitet. Om sommeren tilbys gratiskonserter hver formiddag kl.13.00, unntatt søndager. N 58° 8.358’, Ø 7° 59.812’ SHOPPING I KVADRATUREN OG PÅ SØRLANDSSENTERET Kvadraturen byr på utrolig mange gode butikker av ulike slag og er et eldorado for handleglade i alle aldre. Markensgaten er en pulserende gate med et stort utvalg av gode butikker. Ta gjerne små avstikkere til sidegatene hvor spesialbutikker med intim atmosfære og personlig service ligger på rekke og rad. Øst for byen ligger Sørlandsparken med Sørlandssenteret Norges største kjøpesenter. SOMMERSTEMNING I BYEN Et yrende liv og sjømat på Fiskebrygga, reker på bryggekanten, god stemning på Torvets restauranter, konserter og arrangement på løpende bånd, rusletur i den gamle bydelen Posebyen, besøk på museer og gallerier. Konsert på Fiskebrygga hver tirsdag, torsdager på Torvet. KRISTIANSAND KANONMUSEUM Verdens nest største kanon kan du besøke på Møvig. Den er 26 meter lang og har en rekkevidde nesten halvveis til Danmark. N 58° 5.521’, Ø 7° 58.026’ AKTIVE DAGER Byen og området rundt har nok av spennende ting å by på. En kort utflukt fra kysten har vi aktører som tilbyr fartsfylte og spennende opplevelser. Her er det klatreløyper

med zip-liner i tretoppene, rafting og padling i elvestrykene, gokart, løyper for terrengsykling, paintball, fiske, kanopadling, mineralpark og mye mer. På kysten har vi aktører som tilbyr aktiviteter som dykking, havkajakk, laksefiske i elvene med mer. Badebåten går ut til øyene om sommeren og MS Øya tar deg sjøveien helt til Lillesand. I Nodeviga tilbyr Vest-Agder museet aktiviteter for barn med sjøen som tema. HØYT & LAVT KLATREPARK Velkomment til Kristiansands nye og råeste lekeplass for barn og voksne med 8 løyper og 122 apparater i trærne, en høytflyvende opplevelse.

DET SKJER

Det skjer alltid noe i Kristiansand! Gjennom sommerhalvåret kan man oppleve festivaler, sommermarkeder, messer, utstillinger, forestillinger, konserter, idrettsarrangementer og mye mer. Følg med på www.visitkrs.no og sjekk ut kalenderen. Her er noe for alle!

VI ANBEFALER Et besøk på vår flotte bystrand. 30. juni og 1. juli 2017 kan du besøke Skandinavias største strandfest, festivalen Palmesus.


19 Ryvingen fyr / Foto Heidi Sørvig © Visit Sørlandet Sjøsanden / Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Foto: Terje Rakke, NordicLife, VisitSørlandet

TURISTKONTORET FOR LINDESNESREGIONEN Buen kulturhus, Havnegata 2, 4515 Mandal GPS: N 58° 1.530’, Ø 7° 27.375’ Tlf.: 38 27 83 00 www.lindesnesregionen.com

URANIENBORG

MANDAL

Mandal er Norges sydligste by, og en av Sørlandets eldste. Bykjernen er preget av mer enn 700 fredede hvite trehus fordelt på trange gater og smug. Dette bidrar til en koselig, sørlandsk atmosfære. HØYDEPUNKTER

SJØSANDEN Kanskje Norges mest kjente badestrand? Sjøsanden er ca. 800 m, og ligger som et smilebelte ved innseilingen til Mandal. N 58° 1.234’, Ø 7° 27.027’ BYPARKEN FURULUNDEN 1300 dekar stor naturpark i gangavstand fra Mandal sentrum. Godt tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner. Flere flotte sandstrender i området, bl.a. den 800 m lange Sjøsanden. Ny bade- og aktivitetspark på Lillebanken. N 58° 1.276’, Ø 7° 26.238’ SKJERNØY Her finner vi Norges sydligste bosetting. Flott turterreng med merkede turløyper i nydelige skjærgårdsomgivelser. N 57° 59.275’, Ø 7° 31.338’ URANIENBORG Byens beste utsiktspunkt! Flere stier opp fra sentrum. Lysthus og utsiktskikkert på toppen. N 58° 1.700’, Ø 7° 27.168’ MANDAL KIRKE Norges største trekirke, innviet i 1821, 1800 sitteplasser. Langkirke i nyklassisk/ empirestil. Like ved utgangsdøren henger bildet ‘Kristi Opstandelse’ malt av vårt bysbarn Adolph Tidemand. N 58° 1.882’, Ø 7° 27.588’ BYVANDRING På Turistkontoret får du en folder med kart over interessante steder og bygninger du kan se og besøke. Gratis folder på norsk, engelsk og tysk.

MANDAL MUSEUM I ANDORSENGÅRDEN Bymuseet ligger i den staselige Andorsengården fra 1805. Museet har en egen sjøfarts- og fiskeriavdeling som forteller om fiske og redskapsutvikling langs Agder-kysten. Museets kunstsamling viser arbeider av kunstnere som Adolph Tidemand, Amaldus Nielsen, Olaf Isaachsen og Gustav Vigeland. www.vestagdermuseet.no. Prydhaven ved Andorsengården er restaurert og er en sjelden representant for Sørlandets gamle renessansemessige kysthager. N 58° 1.608’, Ø 7° 27.144’ VIGELAND HUS Barndomshjemmet til de berømte kunstnerne Gustav og Emanuel Vigeland. Daglige omvisninger i barndomshjemmet, grafikk og andre aktiviteter for barn m.m. www.vestagdermuseet.no. N 58° 1.679’, Ø 7° 26.983’ RISØBANK Tidligere sommersted til Lord Salvesen fra Skottland. De karakteristiske bygningene sto ferdig i 1901. Risøbank er i dag en del av det offentlige friområdet Furulunden og har en nydelig sandstrand like nedenfor. N 58° 1.028’, Ø 7° 26.320’ RYVINGEN FYR Store deler av øya Ryvingen inngår i dag i Skjærgårds-parken og på fine sommerdager er øya et svært populært utfartsmål. Her ligger Norges sydligste fyr, hvor Foreningen Ryvingens Venner tilbyr overnatting i sommersesongen, ellers etter avtale. N 57° 58.082’, Ø 7° 29.489’

HATHOLMEN FYR Like utenfor Sjøsanden ligger Hatholmen fyr, som markerer innseilingen til Mandal. Fyrstasjonen ble opprettet i 1867, men har vært ubemannet i mange år. Mandal Kystlag holder stedet i hevd og har lagt til rette med flott brygge med benker og grill nedenfor fyrboligen. Overnatting om sommeren. N 58°0.207’, Ø 7° 26.961’ BÅTTURER/BÅTUTLEIE Tregde Ferie N 58° 0.619’ Ø 7° 32.730’. www.tregdeferie.no, tlf. 38 26 88 00. SYKKELUTLEIE Turistkontoret for Lindesnesregionen. tlf: 38 27 83 00.

DET SKJER

JUNI Mandaljazz 2017 JULI Onsdagskonserten – hver onsdag, samt mange gratiskonserter i byen AUGUST 10. - 13. Skalldyrfestivalen, Mandal. Hold deg oppdatert på www.lindesnesregionen.com

VI ANBEFALER Sykkeltur langs strendene, sørlandsbyen og til Skjernøya


20

PHOTO: ADAM READ, VISIT SØRLANDET / SIMEN LØVGREN / MAGMA GEOPARK / LINDA HANSEN DAASTØL

GATEKUNST I HISTORISKE HOLLENDERBYEN

SKINNESYKLING PÅ FLEKKEFJORDBANEN

DE IKONISKE JETTEGRYTENE “BRUFJELLSHÅLENE”

8

LOKALT MAT, KRIGSHISTORIE OG KUNST PÅ PITTORESKE HIDRA

W W W. F L E K K E F J O R D . N O

Skinnesykling på Flekkefjordbanen Sira

Flekkefjord

Opplev en unik sykkeltur på skinner fra Flekkefjord til Sira AVGANG FRA FLEKKEFJORD STASJON: 1. mai – 16. juni: Hver dag kl. 12:00 17. juni – 31. august: Hver dag kl. 12:00 og kl. 16:00 1. september – 31. oktober: Hver dag kl. 12:00

www.flekkefjordbanen.com


21

Små hytter / Foto: Visit Sørlandet, Hanne Feyling

FLEKKEFJORD TURISTKONTOR Flekkefjord kultursenter SPIRA, Elvegaten 1, 4400 Flekkefjord 58°17’37.5”N 6°39’47.1”Ø Tlf: 38 32 80 81

Foto: Peder Austrud

Dresin / Foto: Hanne Feyling

Sommersesong medio juni - medio august, mandag - lørdag touristflekkefjord@smaabyen.no www.flekkefjord.no www.visitsorlandet.com

BRUFJELLSHULENE

FLEKKEFJORD Sørlandsidyll mellom bratte fjell.

HØYDEPUNKTER

HISTORIE OG GATEKUNST I HOLLENDERBYEN På 15-, 16-, og 1700-tallet bosatte et stort antall hollendere seg i Flekkefjord og livnærte seg på handel med eikeskog, gråstein og hummer. Behovet for råvarer i hjemlandet var enormt. Den dag i dag er det Flekkefjordseik og byggmasse av gråstein fra Flekkefjord som bærer deler av Amsterdam. Hollenderne har også satt sitt preg på Flekkefjord og flekkefjæringen, f.eks. har gamlebyen i Flekkefjord fått kallenavnet Hollenderbyen. På kulturstien får du et innblikk i bydelens historie og utvikling. Hollenderbyen har også blitt et stort utendørs galleri for gatekunst der nye tanker møter gamle tradisjoner. Hvert år introduserer vi nye verk og kunstnere som er med og beriker denne vakre bydelen. N 58° 17.921’, Ø 6° 39.657 DRESINSYKLING PÅ HISTORISKE FLEKKEFJORDSBANEN Populær aktivitet for barn og voksne. Jernbanelinje på 17 km mellom Sira og Flekkefjord med 17 tunneler og 1 vanntårn. Fint pikniksted på Siras nye badeplass. Daglige turer i sommersesongen fra jernbanen i Flekkefjord kl. 12 og 16. Tlf. 97 65 79 33 eller turistinformasjonen. www.flekkefjordbanen.no. N 58° 17.691’, Ø 6° 40.045 VAKRE OG PITTORESKE HIDRA Kanskje nordens vakreste øyparadis, og du finner det rett utenfor Flekkefjord! Her finner du mange spennende attraksjoner å utforske; storslått turterreng, fiskeutsalg, badeplasser, brukskunst, enestående lokale mat-opplevelser, krigsminner, museum og små klynger av vakker gammel trehusbebyggelse. I Kirkehamn ligger en liten stripe med nydelige små gallerier og butikker hvor man får kjøpt brukskunst, interiør,

gaveartikler og en kopp kaffe og litt å bite i. N 58° 13.773’, Ø 6° 32.375.

gåavstand, og over 20 spise- og utesteder. Hele sommeren er det bryggefest hver fredag.

BRUFJELL OG DE IKONISKE JETTEGRYTENE I ÅNA SIRA På rekke og rad ligger de horisontale jettegrytene 15 meter over havet. De ble til under istiden for 20.000 år siden. Området er del av Magma Geo-park (UNESCO). Middels krevende tur. Egen P-plass. Hent turbeskrivelse med kart hos turistkontoret. N 58° 16.273’, Ø 6° 23.932.

FISKE Flekkefjord er et mekka for fiskeentusiaster, enten du foretrekker å fiske i ferskvann, på fjorden eller til havs. Kontakt Turistkontoret for oversikt.

TUROMRÅDER Stort mangfold av varierte og naturskjønne turstier i Flekkefjord. Flekkefjord. Besøk den populære turisthytta Gården Li på Hidreheia til fots eller i båt. Du kan booke Våningshuset på www.listerbooking.no. Opptil 14 personer. Stegeløa fungerer som vanlig DNT hytte og sovesalene åpnes med universalnøkkel. For mer informasjon og turbeskrivelser kontakt turistkontoret. 58°15’1.2”N 6°32’54.3”Ø BADEPLASSER Selura v/Egenes Camping. To populære sandstrender. N 58° 17.457’, Ø 6° 42.935. Kirkehamn, Hidra. Barnevennlig badeplass med gode parkeringsmuligheter. N 58° 13.932’, Ø 6° 32.307. Grønnes Sjøbad v/Grønnes Batteri. Sandstrand. Dusj, toalett og P-plass. Sandvolleyballbane, gressplen og stupetårn. N 58° 17,268’, Ø 6° 39.575 Wahlsodden badeplass med liten sandstrand, gressplen og bryggeanlegg. Toalett og gode parkeringsmuligheter. 58°17’26.9”N 6°39’2.0”Ø SHOPPING OG UTELIV Koselig bysentrum med over 100 kjede- og nisjebutikker innen 5 minutters

BÅTUTLEIE Bjørn Ottersen båtutleie. Kvalitetsbåter i størrelsen 15 til 19 fot fra Pioneer, Yamarin og Buster. Dag- og ukesleie. Må kontaktes minst én dag i forveien på tlf.: 91 32 69 39. BOBILPLASSER Flekkefjord blir stadig mer ettertraktet for sine vakre bobilparker som ligger til i vakre omgivelser; Egenes Camping, sentrum og Kirkehamn bobilcamp på øyperla Hidra. BÅT Skjærgården i Flekkefjord har flere naturskjønne båtplasser, med og uten serviceanlegg. Kontakt Turistkontoret for oversikt.

DET SKJER

Gjennom hele året er Flekkefjord spekket med aktiviteter og festivaler for små og store. Barnefestival, Norges eldste rockefestival, folkefester, konserter, teater og mye mye mer. Se hva som skjer på www.flekkefjord.no

VI ANBEFALER Dresinsykling på den historiske Flekkefjordbanen.


SOKNDAL Sogndalstrand kulturmiljø ble fredet i 2005. Den eneste by i Norge som er fredet. Trehusbebyggelse fra 1700-tallet og 1800-tallet. Trivsel, miljø og kultur. Kulturhotell, landhandel, galleri, lakseelv, fiskerimuseum, skulpturmolo, utendørs amfi i stein, havrafting og golf. Gjestekai og nytt servicebygg. Merket topptur til Strandaåsen i «villsauens rike». Merket tursti, Nordsjøløypa, fra Sogndalstrand til Jøssingfjord. Sogndalstrand er blant Rogalands best besøkte reisemål. N 58° 19.372’, Ø 6° 17.043’

SOKNDAL TURISTINFORMASJON Gamleveien 20, 4380 Hauge i Dalane GPS: N 58° 20.565’, Ø 6° 17.651’ Tlf.: 51 47 06 00 postmottak@sokndal.kommune.no

Informasjonsmateriell fås på Joker Åna-Sira, Sogndalstrand Kulturhotell, YX Sokndal og Bakkaåno Camping & Gjestegard. www.sokndal.kommune.no www.visitsokndal.no www.cittaslow.com

SOGNDALSTRAND

Foto: Vestfoto

22


Nesvåg. Foto: Eduardo Grund /Region Stavanger «JO – Pytten i Guddal» / Foto: Gunnar Holmen

Helleren i Jøssingfjord / Foto: Eduardo Grund /Region Stavanger

23

CITTASLOW Sokndal var i 2003 den første kommune i Norden som ble medlem av den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. Vi har ingen turister - bare gjester! Besøk også de andre nordiske Cittaslowkommunene: www.cittaslow.com. Velkommen til det gode liv!

HØYDEPUNKTER

Sokndal er en del av Magma Geopark, den andre europeiske geoparken i Norden. www.magmageopark.com. SOKNDAL KIRKE bygget i 1803. Korskirke i Louis XVI stil. Interiøret er rikt dekorert i bonderokokko. Prekestol, altertavle m.v. er fra 16- og 1700-tallet. (Smith, Reimers og Hendtzshel). Orgelet er fra 1995 og er bygget av Gebr. Reil fra Nederland. Omvisninger etter avtale med menighetskontoret, tlf. 51 47 70 03. N 58° 20.720’, Ø 6° 17.671’ RUGGESTEINEN, INDRE ÅMODT Nord Europas største bevegelige steinblokk, ca 74 tonn. Parkering ved Linepollen. Fredet i 1923. N 58° 21.041’, Ø 6° 20.575’ NEDLAGTE BLÅFJELL GRUVER ble drevet fra 1863 til 1876. Fin spasertur videre innover fra Ruggesteinen. N 58° 21.441’, Ø 6° 23.075’ LILLE PRESTESKJÆR FYR ble bygget i 1895 og ligger ved innløpet til Rekefjord. Et av få fyr som også ble brukt som bolig for ansatte ved fyret. Tilgjengelig med båt. Nytt møterom helt i toppen av fyrtårnet! Fyret kan leies til møter, selskaper og overnatting. Tlf.: 909 63 112. N 58° 19.375’, Ø 6° 15.446’ HELLEREN OG JØSSINGFJORD To gamle hus fra slutten av 1700-tallett bygget inn under fjellhammeren. Bronseplate til minne om Kjell Aukrust sin figur Mysil Bergsprekken. Ellers er Jøssingfjord kjent fra ‘Altmark/Cossack-affæren’ - den første krigshandling på norsk jord under 2. v.krig. Fra Helleren er det merket topptur til Hellersheia. Klatreløype i merket trasè med guide i Hellersdalen. Bestilling tlf. 917 82 594.

Jøssingfjord Vitenmuseum er under prosjektering, www.jossingfjord.no. Topptur opp den gamle, restaurerte trallebanen til Fladen med flott utsikt. Merket turløype til Kolbolten og Sogndalstrand i bakken ovenfor tunnelen ned til Jøssingfjord. Flere andre turløyper i området. N 58° 19.746’, Ø 6° 21.121’. TUNNELRASTEPLASS i tunnelen ned til Jøssingfjord. Muligheter for overnatting i hengekøy inne i tunnelen. N 58º 19’ 55.097’’, Ø 6º 21’ 23.714’’ NESVAAG SJØ- OG MOTORMUSEUM Samling av gamle båtmotorer, fiskeutstyr og maritime gjenstander. Restaurert fiskerbolig fra 1883 og verneverdige naust. Museumsbåten MS Sjødis på 57 fot brukes til tur- og fisketurer. Sertifisert for 12 personer. Fiskeskøyte MS Elsy. Tlf.: 928 35 889. 3 robåter til utleie. N 58° 20.269’, Ø 6° 11.886’ FRUKTBARHETSKULT PÅ ROSSLAND Gudehode, steinalter og blotingskar fra eldre jernalder - ca. 2.000 år gammelt. Sagnet forteller at alteret ble brukt til hesteofringer til guden Frøy. N 58° 21.803’, Ø 6° 16.981’ FRILUFTSLIV OG TUROMRÅDER Mange merkede turløyper, bl.a. løypetraseen Opplev Dalane, 5 merkede toppturer og The North Sea Trail. Sykkel-løypa The North Sea Cycle Route går gjennom kommunen. Gode muligheter for kanopadling og sykkelturer i naturskjønne omgivelser. Turkart med 30 merkede turer - for mer informasjon: Facebook - Opplev Sokndal. SYKKELUTLEIE 15 sykler til utleie hos Sogndalstrand Kulturhotell. GJESTEHAVN På Malmkaien i Rekefjord er det etablert en moderne gjestehavn med sanitæranlegg, vaskemuligheter og uteområde. Sykler til utlån. N 58° 20.348’, Ø 6° 15.629’ Gjestehavn på Sogndalstrand med nytt og moderne servicebygg. N 58° 19.671’, Ø 6° 16.804’

NESVÅG

FISKE Unike fiskemuligheter i innlandsvann, lakseelva Sokna og sjø. www.sokndalsvassdraget.no. Sertifisert fiskeskøyte: MS Sjødis og MS Elsy, samt og mulighet for leie av robåter, Tlf: 928 35 889. Fiskekortsalg: Bakkaåno Camping & Gjestegard og på www.inatur.no HAVRAFTING OG SPENNING I Sokndal kan du oppleve havrafting og spenning i rib i sertifisert for 12 personer. OVERNATTING Det finnes flere muligheter for overnatting i Sokndal, både på hotell og campingplasser.

DET SKJER

MAI 26. - 28. Sokndalsdagene. Bygdedager m/ handel, underholdning, liv og røre. 28. Strandadagen på Sogndalstrand. Handel, kystkultur, underholdning m.v. AUG 10. - 12. «JO - Pytten i Guddal» og 18. - 19. - historisk spel i Sogndalstrand Amfi. Regissør: Torfinn Nag. Arrangør: Amfiets Venner. www.strandaspelet.no SEPTEMBER 22. - 1. okt. Kjærlighedsvego i Sokndal - gje kjærlighed heila åre. En rekke arrangement i hele perioden. OKTOBER 4. Markering av Frans av Assissi’s minnedag ved Fredsvarden på Myssa.

VI ANBEFALER «JO – Pytten i Guddal» - historisk spel i august i Sogndalstrand Amfi www.strandaspelet.no


24

EIGERSUND

Foto: Fotohuset Egersund

I Egersund sentrum finner du koselige gågater med historisk vel bevart trehusbebyggelse og unike nisjebutikker. Fra sentrum er det kort vei til store naturopplevelser både i skogen, fjellet og havet. Velkommen til Egersund - byen med unike arrangement og festivaler som vanskelig lar seg kopiere: Fyr-, Blues-, Vise- og Oktoberfestival og sist, men ikke minst Egersundsugå, Oktobermarken og Julebyen.

EGERSUND TURISTINFORMASJON Jernbaneveien 18, 4370 Egersund GPS: 58°27’11.1”N 6°0’9.1”Ø Tlf.: 474 88 409 turistkontoret@eigersund.kommune.no www.visitegersund.no

BRYGGA OG INDRE HAVN

Det arrangeres byvandring mandag, onsdag og fredag i sommersesongen. Byvandringen avsluttes med musikkstund i Kirken ( juli ). Henvendelse: Egersund turistinformasjon. Turistkontoret holder åpent 01.06-31.08, kl. 10-16


Skadbergsanden / Foto: Multicopter Service

Foto: fotografenas.no

Eigerøy fyr / Foto: Magma Geopark

25

SJØHUSREKKEN som er godt bevart kan man se i indre havn av Egersund. Disse er unike for området og grunnen er at sydvest for Egersund, utenfor Eigerøy, ligger det et såkalt amfidromisk punkt, dvs. et nullpunkt i havet i forhold til tidevannet. Derfor er det ikke forskjell på flo og fjære i Egersund.

HØYDEPUNKTER

FARGEPRAKT Et slående trekk ved trehusbebyggelsen i Egersund er de mange fargene som preger husene i bybildet. Mens de andre byene langs sørkysten av Norge, fra Kragerø til Skudeneshavn er hvite, blir en møtt av et koloristisk mangfold i Egersund. I motsetning til de andre kystbyene var Egersund alt fra slutten av 1840-årene preget av industri. Røyken fra fabrikken la et sotbelegg på de hvitmalte husene. På hus med andre farger var sotlaget mindre synlig. På grunn av fayance-fabrikken ble derfor Egersund aldri en hvit by, men beholdt sin varierte og spennende fargeprakt. EGERSUND SENTRUM Historisk vel bevart trehusbebyggelse hvor små spesialbutikker ligger side om side i koselige gågater. Du kan vandre på egen hånd i opptil 160 år gamle trehus ved hjelp av byvandringsbrojyre som du finner på turistkontoret. Du kan også laste ned gratis Magma Geopark app for beskrivelse av byvandring. Begge er tilgjengelig på norsk, engelsk og tysk. 58°27’6.4”N 6°0’6.0”Ø PRISCILLA PRESLEYS PLASS Bestefar til Priscilla Presley, Albert Henry Iversen ble født i Kirkegaten 23 i Egersund. Minnestein er lagt ned som en markering. EGERSUND KIRKE En unik korskirke fra 1600-tallet ligger midt i sentrum. www.eigersund.kirken.no DALANE FOLKEMUSEUM Egersund Fayancemueum ligger i sentrum. Et museum knyttet opp mot produksjon til AS Egersunds Fayancefabriks Co (1847 - 1979). Hovedsamlingen på Slettebø. Kulturhistorisk museum med bl.a. håndverk- og landbruksavdeling, embedsmann- og bondekultur. www.dalanefolke.museum.no. 58°28’18.0”N 6°1’20.4”Ø TUROMRÅDER Auglend med Vandringshavn. Friluftsområde på Søra Eigerøy. Fiske, turterreng, toaletter og P-plass. Turveg langs gamle Jærbanen mellom Hellvik og Egersund togstasjon. Parkering i begge ender. Du kan også oppleve

de 5 merkede toppturene i Eigersund: Gyahavn, Eigerøy Fyr, Hovlandsheia, Storlibu og Hestnes. www.visitegersund.no EIGERØY FYR Følg Rv 502 fra sentrum, ta til høyre etter Eigerøybrua. Etter ca. 10 km, ta Segleimsveien til P-plass. Fra parkeringsplassen går en tursti på 2 km til fyret. Eigerøy fyrstasjon består av selve fyrtårnet, vokterbolig og sjøbuer. Tårnet er åpent for publikum søndager i skoleferien. Det samme er fyrvokterboligen som da er fyrkafé. 58°26’29.9”N 5°53’13.1”Ø EGERSUND GOLFKLUBB Golfbane i Maurholen, Hellvik. Driving range og puttinggreen, ca 11 km fra Egersund sentrum, Fv44 (Nordsjøvegen). www.egersund-golf.no. 58°29’24.4”N 5°54’49.6”Ø DYKKING Området utenfor Egersund byr på fantastiske dykkeopplevelser. Det finnes vrak, grotter og dramatiske fjellformasjonen med overheng dekket av sjøanemoner. Lekre sandbunner og et rikt flora og faunaliv. Mer info: www.egersund-dykkeklubb.no SYKKELTURER Eigersund byr på gode muligheter for sykkelturer med fine skiltete ruter. Mer info finner du i turistmagasinet eller på turistkontoret. BADEPLASSER Skadbergsanden 500 meter lang Sandstrand ved havet. Toaletter og parkering. Gådå Tengesdal, ferskvann, volleyballbane, toaletter og parkering. Vannbassengene nær sentrum. Friluftsområde, turterreng, lysløype, fiske, bading. Toaletter. Parkering. FISKE Laksefiske i Tengselva og Fotlandsvannet www.tengselva.no. Innlandsfiske i Egersund, fiskekort selges hos Intersport tlf.: 51 49 02 75 og på nett: www.inatur.no. GJESTEHAVN Åpningstider: 1. mai-14. juni, kl 18-22. 15. juni-14. aug. kl 17-23. 15. aug.31. aug. kl 18-22. Vakttelefon utenom åpningstid 481 52 573. 58°31’36.1”N 6°7’36.9”Ø

HANDEL Egersund er et naturlig handelssenter for hele Sør Rogaland. Byen er perfekt for både små og større innkjøp med god parkering i nær tilknytning. Varehusene og butikkene i og rundt bykjernen gir et variert tilbud med unike, flotte butikker. I Egersund har vi 2 sjokoladefabrikker, Sjokoladehjørna og Egersund Chokoladefabrik, hvor sistnevnte arrangerer sjokolade og snoplagingskurs.

DET SKJER

APRIL 21. - 22. Historiske Bydager JUNI 9. - 11. Fyrfestivalen 10. Nordsjørittet, Egersund - Sandnes 15. - 17. Dalane Bluesfestival 29. - 5.7 Egersundsugå JULI 6. - 8. Egersund Visefestival, Hele juli Musikkstund i kirken mandag, onsdag og fredag kl 12.00 SEPTEMBER 29. - 30. Oktoberfestival OKTOBER 6. - 7. Oktoberfestival 7. Oktobermarked 20. Kulturnatt DESEMBER 7. - 10. / 14. - 17. Julebyen Egersund 31. Nyttårsfeiring med fyrverkeri Mer info: www.visitegersund.no

VI ANBEFALER Varberg – byfjell med flott 360° utsikt over byen og området.


Vitengarden / Foto: Ingeborg Skrudland

HÅ TURISTINFORMASJON Hå Folkebibliotek, hovedbiblioteket, GPS: N 58°39.848, Ø 5°38.062 Postboks 174, 4367 Nærbø Tlf: 51 43 40 11 / 51 43 40 12, Faks: 51 43 40 09 E-post: habib@ha.kommune.no Åpent: Man. - tors. 10 - 19, fre. 10 - 15, lør. 10 - 14. 18.6 - 20.8: Man. - tors. 12 - 18, fre. 12 - 15, lørdag stengt www.ha.no

Hå gamle prestegard Foto: Eduardo Grund/regionstavanger.com

©Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen

26

Gjør som jærmalerne, kom til Jæren og Hå og opplev storslått natur under høy himmel, lange strender, flate marker og høye gressdekte heier. Flott turterreng, rike kulturminner, museer og samtidskunst. HØYDEPUNKTER

HÅ GAMLE PRESTEGARD Kunst- og kulturinstitusjon. Utstillinger innen norsk og internasjonal samtidskunst, kunst- og kulturhistorie. Kunstbutikk og arrangement. Fornminneområde med 8.200 år gammel bosetning. Hå-gravfeltet - et av de fineste gravfeltene i Norden fra ca. år 500 e.Kr. Kafé med jærske spesialiteter. Omvisning etter avtale. Tlf. 51 79 16 60. post.hagamleprestegard@ ha.kommune.no. Åpent: 1.9-14.5: hverd. kl. 11-15. 15.5-31.8: hverdager kl. 11-17. Hele året lør./søn. kl. 12-17.Utstillingsprogram se www.hagamleprestegard.no. N 58° 40.382’, Ø 5° 32.689’. GRØDALAND, HÅ (FV44) Mellom Varhaug og Nærbø. Gårdsanlegg med jærhus fra 1700- og 1800-tallet. Viser hvordan folk på Jæren bodde på midten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Åpent: mai-sept. søn. kl. 12-16. Skoleferien: alle dager kl. 12-16, ellers etter avtale med Jærmuseet, tlf. 47 77 60 20, www.jaermuseet.no. JÆRMUSEET VITENGARDEN Kviavegen 99 (Nærbø) Fv44. Museum og vitensenter der du kan du delta aktivt i interaktive eksperiment med fokus på teknologi og landskap, byggeskikk, matproduksjon, husdyr og energi. Besøk dyrene og hopp i høyet på 4H-gården. Perfekt plass for barnefamilier. Vitengarden viser også en av de største traktorutstillingene i landet. Kafé og butikk. Tlf. 47 77 60 20. Daglig aktiviteter i juli. Juni-aug: Hverd. 10-16, lør. stengt, søn. 12-17. Resten av året: Hverd. 10-15, lør. stengt, søn. 12-17 vitengarden@jaermuseet.no, www.vitengarden.no N 58° 39.289’, Ø 5° 37.881’.

FRILUFTSFYRET KVASSHEIM Fyrstasjonen ligger rett ved Nordsjøvegen og er ‘Et vindu mot havet’. Her kan du komme inn og finne ly og utsikt. Du kan ta med deg nistepakken inn, eller du kan kjøpe hjemmebakst, kaffe, brus og is i kafeen. Stedet er et fantastisk utgangspunkt for turgåing langs havet. Utstilling: Redningsselskapet, Elias-båten. Fylkesmannen, Jærstrendene verneområde. Åpent: 2.1-27.11 søn.- og helligdag. kl. 11-17. 30.5-17.6. dagtid for grupper (bestilling). 20.6-12.8. alle dager unntatt lør. kl. 11-17. Tlf: 51 66 71 70. N 58° 32.626’, Ø 5° 40.986’ OBRESTAD FYR ble bygd i 1873. I 1982 ble fyret automatisert og fra 1991 var det uten bemanning. Fyret er i dag et kulturhistorisk anlegg med mulighet for overnatting. Kunstutstilling i sommeferien. Fyrbygning åpen: Påske-31.10 søn. kl. 12-17, i skolens sommerferie: tirs.-søn. kl. 12-17. Grupper hele året. Overnatting/grupper tlf. 51 79 16 60. kultur@ha.kommune.no. N 58° 39.490’, Ø 5° 33.263’ VÅLAND MUSEUM Privat museum 5 km øst for Nærbø med utsikt over Jæren og havet. Jærhus fra tidlig 1800-tall er et levende museum. Eldhus med enkel servering. Uthus med Gråtass, trille, karjol, plog og gamle redskaper. Åpent: 1.5-30.9: søn. kl. 13-17. Ellers etter avtale, tlf. 51 43 36 64. OGNA KYRKJE Mellomaldermurene fra 1250 utgjør hovedelementet i den nyoppbygde kirken som ble vigslet 5. juni 1995. VARHAUG GAMLE KYRKJEGARD Kapellet er åpent søndager 1.4-7.11.

NÆRBØPARKEN FUGLEPARK Åpent hele året. Nytt hus som brukes til utstillingslokale. Åpent: 1.5-1.10 lør./søn. kl. 12-17. Ellers etter avtale med Motland skule, tlf. 51 79 83 80. Leie av huset: post.motland.skule@ha.kommune.no. TUROMRÅDER Kongevegen Turløype, 10 km. Den Vestlandske Hovedvei Ogna - Hellvik. Nedlagt riksvei i kupert fjellandskap. Sykkelstandard. 7 km. BADEPLASSER Ogna Strand, Brusand og Refsnes Strand.

DET SKJER

FEBRUAR 26. - 5.3. Vinterferie med kokker i friluft (Vitengarden) APRIL 9. Eggende aktivitetsdag (Vitengarden) 17. Påsketradisjonar på Hå gamle prestegard MAI 27. - 28. Varhaugmarken 28. Sykkeldag i Hå fra Nærbøparken til Hå gamle prestegard OKTOBER 8. Haustmarknad på Hå gamle prestegard

VI ANBEFALER Besøk Jærmuseet sine anlegg, Hå gamle prestegard og gå langs Kongevegen


Midgardsormen over Frøylandsvatnet Foto: Reidar Hebnes

27

TURISTINFOMASJON KROSSEN KUNST & HÅNDVERK Jærvegen 536, 4352 Kleppe. Tlf: 51 42 00 47 GPS: N 58° 46.759’, Ø 5° 37.569’ Åpent alle dager 11-18.00, tors. 11-19, lør. 10-14

Bølgesurfing på Jærstrendene Foto: Hege Lysholm / Statens vegvesen

Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesenl

KLEPP KOMMUNE TURISTINFORMASJON Rådhuset, Solavn. 1. Postboks 25, 4358 Kleppe GPS: N 58° 46.759’, Ø 5° 37.569’ Tlf: 51 42 98 00. Åpent kl. 07.30 - 15.00 postmottak@klepp.kommune.no www.klepp.kommune.no

FRILUFTSHUSET PÅ ORRE

KLEPP

Opplev Jærlandskap med frodig landbruksjord og vakre sandstrender. Gå en tur på Norges lengste sandstrand eller besøk brua, Midgardsormen, der den slynger seg 230 meter over vannet. HØYDEPUNKTER

FRILUFTSHUSET PÅ ORRE Nær Orrestranden. Særpreget arkitektur. Informasjonssenter for friluftsliv og miljøvern. Kiosk. Åpningstider: april-oktober. N 58° 44.436’, Ø 5° 31.080’ ORRE GAMLE KIRKE Ved Orreelva og Fv507 ligger Orre gamle kirke. Kirken er det eldste bygget i Klepp og ble bygget på midten av 1200-tallet. N 58° 43.943’, Ø 5° 31.760’ MINNESMERKE OVER DEN KJENTE KLEPPDIKTEREN ÅSE-MARIE NESSE (1934-2001) Minnesmerket er utformet i granitt av kunstneren Marit Lyckander og er plassert på en fin utsiktsplass vest for Klepp kyrkje - ‘en plass for poesi’. N 58° 46.371’, Ø 5° 37.376’ TINGHAUG - KROSSHAUG - DYSJANE Fornminneområde, gammel tingplass, utsiktsplass. Høyeste punkt i Klepp, 102 m.o.h., med flott utsikt over Jæren. Adkomst via Postvegen. N 58° 45.263’, Ø 5° 38.691’. FEISTEIN FYR For turer og overnatting på Feistein, se www.klepp.kommune.no eller ta kontakt med vertskapet på Feistein tlf. 40 43 81 60. N 58° 49.522’, Ø 5° 30.331’ BADEPLASSER Borestranda Sandstrand med adkomst fra Fv507. Parkering, toaletter, kiosk og vannsport. N 58° 47.890’, Ø 5° 33.172’. Orrestranda Nordsjøvegen ved Fv507. Norges lengste sandstrand. Nær Friluftshuset. N 58° 44.436’, Ø 5° 31.080’.

BØLGESURFING PÅ JÆREN Bølgesurfebrek finnes fra Tungenes i nord til Ogna i sør. De mest brukte surfeplassene er området nord for Reve havn og Bore sandstrand. Havet ved Jæren er sjelden så varmt at en kan surfe uten våtdrakt. Anbefalt utstyr fra 5/3mm neopren drakt med sokker, vanter og hette. Kontakt Surfschool v/Rune Lye, tlf.: 911 26 489. TUROMRÅDER Det er fine turmuligheter i strandområdene langs hele kysten. KLEPPELUNDEN Frodig og lunt område. Opparbeidet tursti med lysløype. 3 km går bl.a. over Håland med utsiktsplass på Hålandsfjellet. Forbindelse til Kleppevarden, kommunen sin tusenårsplass. Storslått utsikt over Jæren. N 58° 46.727’, Ø 5° 37.281’ FRØYLANDSVATNET Opparbeidet tursti på 6 km fra Orstad til Sandtangen. Lys på turstien fra Orstad til Lalandsholmen. Frodig vegetasjon og fiskemuligheter. Etter sagnet skal Olav Tryggvason (f.963) være født på Lalandsholmen som ligger i Frøylandsvatnet. Olav Tryggvason var vikingkonge i Norge fra 995-1000. N 58° 46.096’, Ø 5° 40.651’ MIDGARDSORMEN, bru over Frøylandsvatnet som knytter sammen Sandtangen og turstiene på vestsiden med Njåskogen på østsiden. Brua går fra Lalandsholmen på Kleppsiden til Njåskogen. Ved plasseringen er det tatt hensyn til fuglelivet i vannet. N 58° 46.096’, Ø 5° 40.651’

FISKE - FERSKVANNSFISKE Figgjoelva Laks og sjø-ørret. Sesong: 15.6-20.9. Flere private grunneiere. Fiskekort. Frøylandsvatnet Fritt fiske på enkelte strekninger, se oppslag på stedet. Sjøfiske Fiske fra land med unntak av området ved utløpet av Figgjoelva. HANDEL Kleppe sentrum Aktivt handlemiljø med nisjebutikker og restauranter. Handlesenteret Jærhagen har det du trenger av butikker. Isbane i tilknytning til senteret, åpent nov. - mars, gratis adgang. N 58° 46.606’, Ø 5° 37.743’

DET SKJER

Konsert alle fullmånekvelder i 2017. De fleste konserter er i friluftshuset på Orre. Se lokal presse eller www.klepp.kommune.no for detaljert annonsering. Helgen 11.-13. september arrangeres Klepp24.

VI ANBEFALER Et besøk til Midgardsormen, bru over Frøylandsvatnet som knytter sammen Sandtangen og turstiene på vestsiden med Njåskogen på østsiden.


Sola ruinkyrkje / Foto: Arnt N. Mehus

TURISTINFORMASJON SOLA KOMMUNE Rådhusvegen 21, 4050 Sola GPS: N 58° 53.282’, Ø 5° 38.831’ Tlf.: 51 65 33 00 Åpent man. - fre. 08 - 15.30 epost@sola.kommune.no www.sola.kommune.no

Viking i tre i Sørnesvågen Foto: Uta Kennel

Foto: Lina Grotmol

28

KYSTSTIEN

SOLA

Sola kommune ligger på Nord-Jæren og er kjent for Stavanger Lufthavn og ikke minst for sine lange sandstrender ut mot Nordsjøen. Det har bodd folk i Sola siden ca. 6.000 år f.Kr., og her finnes flere kulturminner av nasjonal interesse. HØYDEPUNKTER

FLYHISTORISK MUSEUM gir oss et unikt innsyn i norsk flyhistorie fra andre verdenskrig frem til i dag. Her kan man få se over 30 historiske fly, samt ulike utstillinger. Museet har åpent på søndager og ellers etter avtale. Flyplassvegen 131, Hangaren, Sola Sjø, tlf.: 51 97 94 20, www.jaermuseet.no KRIGSHISTORISK MUSEUM Under 2. verdenskrig var Sola et strategisk knutepunkt på grunn av flyplassen. Museet viser oss ulike gjenstander knyttet til livet under krigen, og gir innsikt i hvordan tilværelsen fortonet seg både for innbyggerne og for de militære. Museet har åpent etter avtale. Sandnesvegen 46, tlf.: 51 65 09 90, www.jaermuseet.no KYSTKULTURSAMLINGEN I TANANGER Samlingen gir oss et innblikk i hvordan folk levde i Tananger i tidligere tider. Den viser oss et tyvetalls ulike bruksbåter fra 1800-tallet, samt gjenstander knyttet til livet til havs og ved kysten. Samlingen gir oss og et bilde av Tanangers historie. Samlingen finnes i Melingsjøhuset som tidligere fungerte som fiskemottak. Det ligger idyllisk til, like ved havna. Her er det en kafé hvor man kan nyte vafler og lapper til kaffen. Samlingen har åpent på søndager fra mai til september, utenom juni. Ellers åpent etter avtale. Melingsiden 21, Tananger, tlf.: 51 69 81 01, www.kystkultursamlingen.no. SOLA RUINKYRKJE er bygget på ruinene av en romansk steinkirke fra ca. 1120. Bak denne unike kirken skjuler det seg en fascinerende historie. Maleren Johan Jacob Bennetter (1822-1904) bodde her med familien fra 1881. Under krigen

ble store deler av bygningen revet. Kirken ble gjenreist og ferdig restaurert i 1995. Åpent etter avtale med Sola kulturkontor. Bautavegen, Sola. Tlf.: 51 65 33 60.

TUROMRÅDER Sola har mange fine turområder. Se www.sola.kommune.no/kultur-fritid-og-idrett/ friluftsliv/turmuligheter/ for mer info.

ERLING SKJALGSSON BAUTA Like i nærheten av Sola ruinkyrkje er det reist en bauta for å hedre Erling Skjalgsson (975-1028 e.Kr.). Det var bøndene i Sola som tok initiativet til dette i 1934. Erling Skjalgsson er den første hedersmann i Sola som er nevnt i skriftlige kilder. På bautaen er det risset inn «arbeid, truskap og fridom», tre ord som viser hva Erling Skjalgsson sto for. Han var den som ga trellene fri. Han var også med på å innføre kristendommen i Sola.

GOLF Solastranden Golfklubb v/Solastranden. 18-hulls bane. Åpen hele året. Tlf.: 51 69 68 90, post@solastranden.no, www.solastranden.no

SLAGET I HAFRSFJORD I følge Snorre fant slaget i Hafrsfjord sted i år 872 e.Kr., sannsynligvis utenfor Ytraberget. Harald Hårfagre, Norges første konge, har fått æren for å ha samlet Norge til ett rike ved dette sagnomsuste slaget.

I Sola arrangeres det flere festivaler, konserter og andre kulturarrangement hele året. For mer info, se www.sola.kommune.no eller www.solakulturhus.no.

BADEPLASSER Solastranden Fv374. Sandstrand, sanitæranlegg, kiosk, parkering, windsurfing. Rægestranden Fv374 v/Solastranden og Nordsjøvegen. Turområde. Ølbergstranden Fv380. Sandstrand, sanitæranlegg, parkering og kiosk. Vigdelstranden Fv379. Sandstrand, sanitæranlegg og parkering. Hellestø Fv379. Sandstrender og parkering. Sørnesvågen ved Ormen Lange, her kan små og store samles til lek, bading og rekreasjon. Sjøbadet Myklebust, Tananger - et unikt sjøbad tilrettelagt for alle. Turområde.

Sola Golfklubb. Flott 18-hulls bane og en kupert 9-hulls bane. Nasjonalt treningssenter for Norges Golfforbund. Tlf.: 51 70 91 70, post@solagk.no, www.solagk.no.

DET SKJER

VI ANBEFALER Vikingene skåret ut av trestammer av Oliver Vogt i Sørnesvågen.


Tungenes fyr / Foto: Ove Sveinung Tennfjord

29

Vistnestunet / Foto: Ingeborg Skrudland

Foto: Ida Kristin Vollum (Vestfoto)

TURISTINFORMASJON RANDABERG KOMMUNE Servicetorget GPS: N 58O 59,94’, Ø 5O 37,28 Tlf.: 51 41 41 00 Åpent hverdager 08.00 - 15.30 E-post: post@randaberg.kommune.no www.randaberg.kommune.no

VISTEHOLA

RANDABERG

Randaberg er Norges minste landkommune og Norges største persilleprodusent. Ikke rart Randaberg kaller seg Den grønne landsbyen. Her bor folk tett på naturen og hverandre, og tett på byen Stavanger. Randaberg er ikke større enn at du kan sykle til sentrum på 10 minutter fra hele kommunen. HØYDEPUNKTER

I sentrum av landsbyen finner du en flora av salater, urter og annet grønt. Randaberg sentrum er til å spise opp – og du har lov til å smake! Sentrum byr på et moderne handlesenter, bygd rundt kirken fra 1845, med koselige kafeer og spesialbutikker. I september 2013 åpnet Landsbyhuset 59°N, som er et kultursenter med bibliotek, kulturskole, ungdomstilbud og kaffebaren Små Øyeblikk. TUNGENES FYR utgjør Jærens nordspiss og er en sentral utkikkspost ved innseilingen til Stavanger. Tungenes og området rundt er populært for turgåere og turister, og byr på storslåtte naturopplevelser uansett årstid og vær. Fyret fikk sin spede start i 1828 med tre talglys i et loftsvindu. I dag er Tungenes fyr fredet, og fungerer som museum og en viktig kulturarena i regionen, med blant annet utstillinger, konserter, galleri og kafé. For åpningstider, utstillinger og arrangement, se: www.jaermuseet.no/tungenesfyr VISTNESTUNET MUSEUMSGÅRD, VISTNES Vistnestunet er et av de best bevarte jærtun fra slutten av 1800-tallet i Randaberg og kanskje også i regionen. Gården består av et jærhus, grindebygd løe, eldhus, vindmaskin og utmark. På gården finnes også husdyr som representerer dyreholdet på slutten av 1800-tallet. Parker på Vistnestunet, stikk innom og hils på dyra og legg opp til en flott tur langs sjøen, eller ta en rast ved gapahuken som står til disposisjon for besøkende. Vistnestunet eies av Randaberg kommune, og drives som museumsgård i samarbeid med Jærmuseet.

For henvendelser: Servicetorget post@randaberg.kommune.no, tlf.: 51 41 41 00, www.randaberg.kommune.no VISTEHOLA (SVARTHOLA), VISTE Vistehola var steinalderboplass gjennom 4000 år fram til noen hundreår e.Kr, og var vinterboplass for inntil 25 mennesker. Det er omtalt som Norges eldste boplass, og derfor et nasjonalt fornminne og turistmål. Vistehola er tilrettelagt for rullestolbrukere. BØRAUNEN Rullesteinsvollen på Børaunen blir regnet som en av de største av sitt slag i NordEuropa. Navnet Børaunen omfatter både selve rullesteinsvollen, ‘raunen’, og halvøya sør for denne. Det særpregede våtmarksområdet har stor verneverdi både når det gjelder geologi, fugleliv, planteliv og kulturhistorie. RANDABERGFJELLET Tidligere militært område som nå er et yndet friluftsområde med fin utsikt både utover havet og innover Ryfylkefjellene. TUROMRÅDER Hålandsvatnet turvei: 7,5 km. Hålandsvatnet til Viste: 1,7 km. Vegen går fra Endrestø, via Vistestranda til Lillesanden. Harestadmyra rundløype: 2 km. Vegen går fra Randaberghallen rundt naturparken. BADEPLASSER Vistestranda sandstrand: Parkering og toaletter. Nær Viste Strandhotell. Sandestranda sandstrand: Parkering og toaletter. Hålandsvatnet: Gode bademuligheter. Oppdatert informasjon om badevannskvalitet finnes på kommunens hjemmesider, og på skilt

ved badeplassen. Når bading er mulig er det rampe for rullestolbrukere. FISKE Ferskvannsfiske i Hålandsvatnet. Ørret og røye. Periode: 1. mai - 1.nov. Sjøfiske: Gode muligheter for sjøfiske i Randaberg. BÅTTURER Daglige ferjeturer fra Mekjarvik til Kvitsøy. BÅTUTLEIE Viste Båtutleie AS, Goav. 134. Tlf.: 934 34 240. Småbåter for utleie til fiske. GOLF Randaberg Golfklubbs 9-hulls linksbane, Tungenes golfbane finner du i vakre omgivelser ved innseilingen til Stavanger - like ved Tungenes fyr. Kontakt: Randaberg Golfklubb, Tungenesvn. 181, 4070 Randaberg. Tlf. Klubben: 51 41 91 10, www.randaberg-golf.no.

DET SKJER

Vårmarken lørdag 29. april Åpning av ny kulturscene 1. september Høstmarken lørdag 30. september For mer informasjon, se: www.randaberg.kommune.no eller www.regionstavanger.com

VI ANBEFALER Å gå kystveien fra Vistnestunet til Tungenes fyr.


STAVANGER TURISTINFORMASJON Region Stavanger Strandkaien 61, 4005 Stavanger GPS: N 58° 58.972’, Ø 5° 5.726’ Telefon: 51 85 92 00

Øvre Holmegate. Foto: Terje Rakke/Nordic life 2011

30

1.1 - 31.5 og 1.9 - 31.12 Mandag - fredag: 09 - 16 Lørdag: 09 - 14

Domkirken / Foto: Terje Rakke/Region Stavanger

Foto: Jiri Havran

1.6 - 31.8. Hver dag: 08 - 20 www.regionstavanger.com

STAVANGER KONSERTHUS

STAVANGER

Stavanger kan by på mange uforglemmelige opplevelser. Og alt er innen rekkevidde enten du ønsker å oppleve majestetiske fjell, vakre fjorder eller langstrakte, hvite strender. HØYDEPUNKTER

VAKKER NATUR, FARGERIK KULTUR OG SPENNENDE MAT En båttur til den berømte Lysefjorden er obligatorisk når du er i Stavanger. Her kan du oppleve både Preikestolen som rager 604 meter over Lysefjorden og Kjerag som rager hele 1000 meter over fjorden. Stavanger har også et fantastisk kulturliv og kan by på en rekke spennende kulturopplevelser enten du er interessert i historiske museer, nyskapende arkitektur eller fargerike festivaler. Kom og opplev hvorfor Stavangerregionen ble valgt til å være europeisk kulturhovedstad i 2008! Byen er også full av spennende mat. Her kan du komme i nærkontakt med små produsenter og store smaksopplevelser. Hver sommer kan du også oppleve Nordens største matfestival Gladmat. Velkommen til en spennende og opplevelsesrik region! GAMLE STAVANGER Består av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. Dette er NordEuropas største konsentrasjon av og best bevarte trehusbebyggelse. En vandring i Gamle Stavanger er en opplevelse i et helt unikt bymiljø. NORSK OLJEMUSEUM er et museum for alle. Utstillingene forteller hvordan olje og gass blir til, produsert og hva disse ressursene brukes til. Kjeringholmen. Tlf. 51 93 93 00. Åpent: 1.6 - 31.8: Hver dag 10 - 19. 1.9 - 31.5: Man. - lør. 10 - 16, søn. 10 - 18. www.norskolje.museum.no.

ARKEOLOGISK MUSEUM Kultur- og naturhistorie gjennom 15 000 år. Oldsaker fra Rogaland og tematiske utstillinger, bl.a. fra vikingtiden. Sommeraktiviteter med husfruen fra vikingtiden. Museumsbutikk og økologisk lunsjkafé. Peder Klowsgate 30a. Tlf. 51 83 26 00. Åpent: Tirs. 11 - 20, ons. - lør. 11 - 15, søn 11 - 16. Juni - august hverdager 10 - 17. lør & søn 11 - 16, www.am.uis.no BROKEN COLUMN STAVANGER er et helt spesielt skulpturprosjekt laget av den britiske skulptøren Antony Gormley. Broken Column består av 23 støpte jernfigurer plassert som en imaginær søyle fra Stavanger kunstmuseum til Stavanger havn. www.museumstavanger.no. ØVRE HOLMEGATE er Norges mest fargerike gate. Alle husene er malt i forskjellige farger etter en fargeplan utarbeidet av kunstneren Craig Flannagan. Her finner du mange spennende butikker og kafeer. FJORDCRUISE MED RØDNE FJORD CRUISE Opplev idylliske øyer, den vakre Lysefjorden og den mektige Preikestolen hele året. Kiosk, suvenirer og guiding på flere språk. Skagenkaien 35-37. Tlf. 51 89 52 70. www.rodne.no. LYSEFJORD SIGHTSEEING MED NORLED Opplev idylliske øyer, den vakre Lysefjorden og den mektige Preikestolen. Børehaugen 1. Tlf. 51 86 87 00. www.norledfjordcruise.no

THE FJORDS Sightseeing med turistbilferje i Lysefjorden. Opplev den mektige Lysefjorden fra dekket på turistferja som tar deg inn hele Lysefjorden. www.thefjords.no. STAVANGER DOMKIRKE ble bygget i 1125 da Sigurd Jorsalfarer gjorde Stavanger til bispesete. Kirken er den best bevarte middelalderkatedralen i Norden. For nærmere informasjon og åpningstider: www.stavangerdomkirke.no MUSEUM STAVANGER består av følgende anlegg: Norsk hermetikkmuseum, Øvre Strandgate 88 & 90. Et levende museum i en gammel hermetikkfabrikk i hjertet av Gamle Stavanger. Stavanger kunstmuseum, Henrik Ibsens gate 55. Kunstmuseet viser skiftende utstillinger med norsk og internasjonal kunst. Stavanger maritime museum, Strandkaien 22. Dette museet viser utstillinger om skipsfart, handel og skipsbygging i regionen. Stavanger museum med Norsk barnemuseum, Muségata 16. Museet gjennomgår en omfattende rehabilitering for å bedre publikumsfasilitetene. Arbeidet pågår frem til sommeren 2017. Museets natur- og byhistoriske utstillinger er stengt under ombygningen. Utstillingene på Norsk barnemuseum er åpne lør. - søn. kl. 11 - 16. Ledaal, Eiganesveien 45. Kongebolig og tidligere sommerresidens til familien Kielland. Breidablikk, Eiganesveien 40a. Norges best bevarte villa fra 1880-årene med autentisk interiør.


GAMLE STAVANGER

Utstein kloster, Mosterøy. Norges eneste bevarte middelalderkloster. Klosteret ligger i idylliske omgivelser på Mosterøy. Se www.museumstavanger.no for åpningstider. Tlf. 51 84 27 00. SØLVBERGET, STAVANGER KULTURHUS Her finnes blant annet hyggelig kafe, bibliotek og SF Kino Stavanger. Sølvberggaten 2. Tlf. 51 50 74 65. www.stavanger-kulturhus.no. VEKTERMUSEET I VALBERGTÅRNET Bygget i 1850 og var vekternes faste tilholdssted i Stavanger. Åpent: i skoleferien og ved cruiseanløp. Valberget. Mob.: 907 26 394. BLÅ PROMENADE er en fire kilometer sammenhengende promenade fra Badedammen i øst til Bjergstedparken i vest. Den urbane turløypen er bygget med flat gatestein og blå lys er felt ned i belegget og markerer kaikanten. STAVANGER KONSERTHUS tilbyr til enhver tid spennende kultur- og underholdningsarrangementer innen ulike genre. Her kan du blant annet oppleve konserter med Stavanger Symfoniorkester. Konserthuset har to flotte saler, atrium og god restaurant. Sandvigå 1. Tlf. 51 53 70 00. www.stavanger-konserthus.no. SVERD I FJELL Tre majestetiske sverd står plantet i fjellet til minne om kong Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike i år 872. Monumentet, som er laget av Fritz Røed, står for fred, enhet og frihet. Sverdenes hjalter er tatt fra sverd funnet i ulike deler av landet. I området finner du fine turstier, badeplass og en iskiosk om sommeren.

Sverd i Fjell / ©Fritz Røed/BONO 2017

NuArt 2015, Artist Bordalo II. Foto: Ian Cox 2015

Foto: Eduardo Grund / regionstavanger.com

Lysefjorden. Foto: Daniel Schua

31

JERNALDERGARDEN Rekonstruert gårdsanlegg fra eldre jernalder. Som eneste sted i Norge er de rekonstruerte bygningene reist direkte på de gamle hustuftene. Omvisning og demonstrasjon av håndverksteknikker. Åpent: Medio mai - ultimo sep: Hver søn. 11 - 16. Medio juni - medio august: Hver dag 11 - 16. www.jernaldergarden.no.

JUNI 3. Musikkfest 5. - 17. Norway Chess 16. - 18. Hafrsfjordkaupangen

ULLANDHAUGTÅRNET OG STAVANGER BOTANISKE HAGE Ullandhaugtårnet er et telekommunikasjonstårn og landemerke på Ullandhaug i Stavanger. Tårnet er 64 meter høyt. Fantastisk utsikt over Nord-Jæren og Ryfylke. I vestskråningen under Ullandhaugtårnet ligger Stavanger botaniske hage som inneholder blant annet krydderplanter, teplanter, duftplanter, grønnsaker og klosterplanter. Åpen hele året.

AUGUST 8. - 13. International Chamber Music Festival 26. Stavanger Maraton Ultimo Stavanger på skeivå

FLOR & FJÆRE Eksotisk hage og restaurant på øyen Sør-Hidle i Ryfylke 20 minutter med båt fra Stavanger. Her kan du oppleve tropiske palmer og frodige blomster innrammet av Ryfylkes storslåtte natur. Restauranten byr på et internasjonalt kjøkken. Sør-Hidle, Ryfylke. Tlf. 51 11 00 00 www.florogfjare.no.

JULI 19. - 22. Gladmat 21. - 22. International Tattoo Convention

AUG/SEPT/OKT 31.8. - 15.10. NuArt Festival SEPTEMBER 14. - 17. Norsk Orgelfestival 20. - 24. Kapittel 17 20. - 1.10. Forskningsdagene 2017 OKTOBER 12. Konsert, the Hollies NOVEMBER 4. Siddis Brass 4. 3-sjøers-løp

DET SKJER

FEBRUAR 1. - 5. Disney on ice MARS 22. - 25. Stavanger Vinfest

VI ANBEFALER

APRIL 29. Siddisløpet

NuArt – en gatekunstfestival som blir arrangert årlig i Stavanger.

MAI 8. - 13. MaiJazz 23. - 28. Tour des Fjords


Bø / Foto: Ida Kristin Vollum

32

Brosjyrer med informasjon og kart er distribuert til alle spise- og overnattingssteder i kommunen.

Østhusvik / Foto: Sjøberg Ferie

Foto: Monica Larsen/regionstavanger.com

Informasjon og turkart finnes på www.rennesoy.kommune.no

UTSTEIN KLOSTER

RENNESØY

Mektige Byfjordtunnelen nordover fra Stavanger er inngangen til Rennesøy kommune, «dei grøne øyane». Rennesøy kommune består av åtte bosatte øyer som er grønne mesteparten av året og har et parklignende, unikt kulturlandskap med landets største tetthet av fornminner. Kommunen bærer fremdeles preg av langvarig og godt jordbruk og har i forhold til arealet flest antall sauer i landet, 13 000 dyr.

HØYDEPUNKTER

De første øyene du møter i det nydelige kyst- og kulturlandskapet er Sokn, Bru, Åmøy og Mosterøy. PÅ SOKN OG BRU finner du flotte turløyper, blant annet kulturstien på Bru, som gir opplevelser både når det gjelder kunst og natur. På Sokn er det en stor campingplass med populær restaurant. KJØRER DU VIDERE TIL ÅMØY kan du oppleve Rogalands største helleristningsfelt, tett med bilder av båter, mennesker, dyr, økser, skålgroper, ringformer og fisk. På Åmøy tilbys Bed & Breakfast, romutleie og feriehus for korte eller lengre opphold. LINEHOLMANE er et friområde spesielt tilrettelagt for båtfolket, med gjestebrygge, tursti og godt tilrettelagt for barn. Kun tilgjengelig med egen båt. MOSTERØY er rik på opplevelser og kulturminner, med flotte fotturer, Utstein kloster som er Norges eneste bevarte middelalderkloster og åpent for visning, Fjøløy fort og Fjøløy fyr. På Finnesand finner man også hotell og restaurant, helt i sjøkanten. UTSTEIN KLOSTER kongsgard i vikingtiden og kloster fra middelalderen - senere embetsgård - er et klenodium som må besøkes og oppleves. Åpent for visning: Stengt frem til 28. februar 2017 1. mars - 14. mai: Søndager kl. 12 - 17 15. mai - 15. september: Man.-lør. kl. 10 - 16, søndager kl. 12 - 17.

16. september - 31. oktober: Søndager kl. 12 - 17. Billettpriser og annen informasjon finnes på museumstavanger.no. Tlf. 51 84 27 00 KADLANESET er et tilrettelagt friområde i strandsonen med badeplass. FJØLØY FORT er utviklet til et kultur- og friluftsområde, tilrettelagt med universelt utformet sti, og toalettfasiliteter. Fortet ble bygget av tyskerne under krigen, og etter krigens slutt inngikk fortet i kjeden av kystfort som skulle sikre Norge mot angrep. FJØLØY FYR er lokalisert i nærheten av fortet. Fyret ble opprettet i 1849 som et fiskefyr, ble automatisert etter hvert og erstattet av fyrlykt. Her er et flott turområde med kulturhistorie og naturopplevelser i havgapet. For å komme til Fjøløy fort, Fjøløy fyr og Utstein kloster, følg skilt fra E39 mot Utstein Kloster. FOR Å KOMME VIDERE TIL STØRSTE ØYA I KOMMUNEN, RENNESØY, følger du E39 gjennom Mastrafjordtunnelen. Rennesøys særpreg er heiområdene, som er et nasjonalt utvalgt kulturlandskap på grunn av kulturlandskapsverdier og rikt mangfold av kulturminner. Her er et nett av merkete turstier. TUREN TIL RENNESØYHODNET, den 234 meter høye toppen med 360-graders utsikt, er bare en av mange flotte turer med utsikt i alle retninger. Det finnes også turstier langs sjøen. ØSTHUSVIK tilbyr både overnatting og spisemuligheter rett ved sjøen, som man fint kan kombinere med tur til Rennesøyhodnet.

KULTURMINNER ligger tett på Rennesøy. Sørbø kirke, husmannsplasser, gravhauger, helleristninger, rester etter bygdeborger, bautasteiner og rester etter vikingnaust er bare noen interessante og unike eksempler. VIKEVÅG SENTRUM er kommunesenter i Rennesøy, og er et lite sentrum med blanding av mange byggestiler. I Rennesøy kulturhus finner man bibliotek som har et godt utvalg av litteratur, musikk og wifi, samt BIBmus, et lite bygdemuseum med utstilling av kulturhistoriske gjenstander. LYKKELIG er stedet du kan henvende deg for å få brosjyrer og turkart for Rennesøy. Dette er en butikk med salg av interiør, klær og godt utvalg av garn. Lokalisert i Vikevåg. I PRESTVÅGEN finner du en tilrettelagt og flott badeplass med kort gangavstand fra Vikevåg sentrum.

DET SKJER

Konserter Utstein Kloster, hele året. Rennesøy Kulturhus, hele året. Rennesøydagen 2017, 26. august Komplett oversikt på www.rennesoy.kommune.no.

VI ANBEFALER Utstein kloster, kongsgard fra vikingtiden og kloster fra middelalderen, er et klenodium som må besøkes og oppleves.


Sunnalandsstraumen / Foto: Nordsjøvegen

BOKNAFJELLET

Klepp Festningsanlegg Foto: Nordsjøvegen

Vestfoto.no

BOKN TURISTINFORMASJON Bokn Servicetorg. Bokn, 5561 Bokn GPS: N 59° 13.883’, Ø 5° 26.171’ Åpent: hverdager: 8.30 - 15 Telefon: 52 75 25 00 E-post: post@bokn.kommune.no www.bokn.no

33

BOKN

Øyriket Bokn består av 3 befolkede øyer, samt mange små, ubebodde øyer. Tre lange broer binder øysamfunnet til fastlandet i nord, og ferja binder Bokn til Stavanger-regionen i sør. Bokn har vært sentral gjennom alle tider og navnet mener man betyr seilingsmerke. HØYDEPUNKTER

BOKN KYRKJE ble opprettet som eget kirkesogn, med egen kirke og prest tidlig på 1100-tallet. Den første lutherske presten fikk Bokn sammen med Skudenes, Ferkingstad og Åkra i 1560. Den første kirken var en stavkirke og var plassert i området der dagens kirke står. I 1686 ble den erstattet med en tømmerkirke. I 1847 ble den moderne kirken innviet, tre år før Bokn ble egen kommune. Dagens kirke er tegnet av slottsarktiekt Hans Linstow. www.kyrkjaibokn.no. N 59° 13.425’, Ø 5° 26.439’. BAUTASTEIN, ASBJØRN KLOSTER Et steinkast øst for Bokn kyrkje står en bautastein over grunnleggeren av den moderne avholdsbevegelsen i Norge, Asbjørn Kloster (1823). Steinen ble reist i 1923 - nøyaktig på 100 års dagen hans. N 59° 13.425’, Ø 5° 26.439’. KANALEN I SUNNALANDSSTRAUMEN Kanalen gjennom Sunnaland til Karmsundet ble bygget rundt 1876. Hensikten var å gjøre forbindelsen enklere for mindre fartøy mellom Karmsundet og Boknasundet. N 59° 11.120’, Ø 5° 24.252’. BOKN BYGDEMUSEUM Bygningen ble reist i 1908 av det kristelige ungdoms- og avholdslaget i bygda. Ca 4000 gjenstander er utstilt slik at en får et godt bilde av det gamle Bokn. Her kan en gå gjennom kjøkken, bestestuen og soverom. Her finnes også skomaker-verksted, skolestue, fiske- og jordbruksavdeling slik det var før i tiden. www.haugalandmuseene.no.N 59° 12.846’, Ø 5° 26.530’ GRAVHAUG FRA BRONSEALDEREN Gravhaugen ved Boknasundet er fra eldre bronse-alder, 1750-

1100 år f. Kr. I 1923 ble det funnet ei gullspenne som sannsynligvis stammer fra gravhaugen. Originalen, i karakteristisk Borre-stil særpreget for vikingtiden, er utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger, og er datert til 900-tallet. N 59° 13.521’, Ø 5° 27.724’. RØYKSTOVA PÅ LAUPLAND Røykstova var opprinnelig trolig en årestove, reist av Rasmus som bodde på gården mot slutten 1500-tallet. En årestove er et tradisjonelt bustadhus uten pipe, men med åpent ildsted midt i stuen og med avtrekk for røyken gjennom en åpning i taket. Huset har aldri hatt vindu og har steingulv. Slik huset står i dag, er det et eldhus og er flyttet fra det gamle tunet. På 1800-tallet ble det murt ei gruve med pipe over taket. Huset er kanskje det eldste trehuset på Haugalandet. N 59° 11.144’, Ø 5° 26.705’. BADEPLASSER Ognahabn Ognøy, skiltet badeplass like ved E39, Friluftsrådet Vest. Nordre Vågholmen, «Hummerparken», Austre Bokn - kun tilgjengelig med båt. Idyllisk og populær badeplass i uthavn, sandbunn og gjestebrygge. Alvestadkroken ved Boknasundet mellom Føresvik og Alvestadkroken. Nærmiljøanlegg med sandbunn, benker, grill, sandvolleyballog fotballbane. Føresvik Havn badeplass med sandbunn, midt i Føresvik sentrum. TUROMRÅDER Boknafjellet på 294 m.o.h. er en fantastisk natur-opplevelse med utsikt over hele Haugalandet! KLEPP FESTNINGSANLEGG Tysk festning fra 2. verdenskrig på odden ved Klepp på Loden. Rester etter både bunkerser, ammunisjonslager, løpegraver, rester etter kanonstillinger med feste,

sykestue, offisersbrakker, mannskapsbrakker, grishus og kontrollpost ved veien. Sammen med Fjøløy fort i sør og festningsverk ved Skudeneshavn i vest kunne tyskerne sperre både innseilingen til Boknafjorden og Karmsundet. Området ligger lett tilgjengelig både til fots og på sykkel. En kjerreveg i utmarka gjør turen rundt på området lett fremkomelig. BOKNAHÅVE kommunalt opparbeidet tursti som starter i Føresvik og strekker seg helt nord på Vestre Bokn. Stien er skiltet og tilrettelagt med P-plass i Føresvik og ved Bokn kyrkje. Det er satt ut benker og bord flere steder. Rundturen tar ca 4 timer og går i typisk kystheilandskap. Det nordligste området ligger inne i kommuneplanen som «villmark». FISKE Bokn er kjent for gode fiskevann på ørret og ål. Lang kystlinje og mange gode fiskeplasser til sjø.

DET SKJER

I Bokn blir det arrangert festivaler, konserter og andre kulturarrangement hele året. For mer info, se www.bygdabladet.no

VI ANBEFALER Tur til Hognåsen, 125 moh, flott utsikt over sørlige deler av Bokn og hele Boknafjorden. Turen er beskrevet på telltur.no/arkiv/12039


GAMLE SKUDENESHAVN - DEN HVITE EMPIREBYEN

Møt vikinger på Vikinggården, Avaldsnes Foto: Ørjan B. Iversen

Foto: Ørjan B. Iversen

Karmøy Fiskerimuseum Foto: Ørjan B. Iversen

34

KARMØY

Opplev Karmøy – med ekte kystkultur, dramatisk storhav, silkemyke sandstrender og spennende historie. Vår rike kulturarv byr på interessante oppdagelser. Fra sjarmerende Skudeneshavn i sør til Avaldsnes - hvor det hele begynte. Gå i fotsporene til Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike! HØYDEPUNKTER

AVALDSNES - NORGES ELDSTE KONGESETE Her la Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine. Det historiske landskapet forteller om de første norske kongene og legendariske skikkelser som er omtalt i myter og kvad. Fyrstene som kontrollerte den gamle «Nordvegen» har etterlatt seg mektige spor: Ruvende gravhauger, høye bautasteiner og rike funn. N 59° 21.330’, Ø 5° 17.588. OLAVSKIRKEN ligger fantastisk til på Avaldsnes. Middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen rundt 1250, og viet til Olav den Hellige. Kirken er bygget på et hedensk kultsted, omkranset av bautasteiner. På nordsiden av kirken står Norges nest høyeste bauta på 7,2 meter, Jomfru Marias synål. Den har antakelig vært endel høyere. Prester har i alle tider hogget biter av toppen, - sagnet sier nemlig at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. Avstanden mellom steinen og kirken er i dag 9,2 cm... NORDVEGEN HISTORIESENTER ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavskirken, kulturminnene og det historiske landskapet, er det meste av bygget lagt under bakken. Her møter vi rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald blir vår veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. På Avaldsnes kan du være «Viking for en dag»

og «Arkeolog for en dag», kle deg ut og delta i aktiviteter. www.avaldsnes.info. VIKINGGÅRDEN Den rekonstruerte gårde ligger på en liten skogkledd øy nedenfor middelalderkirken. Gardsanlegget består av flere hus, langhus, grophus, rundhus og et stort naust. Møt vikinger til aktiviteter og omvisning på Vikinggården i sommersesongen. SKUDENESHAVN - SEILSKUTEBYEN Ytterst på sørspissen av Karmøy ligger sjarmerende Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet og det vi i dag kaller Gamle Skudeneshavn vokste frem. Det er sjelden å se et bymiljø så sterkt preget av gammel bygningskultur. På grunn av sin store seilskipsflåte fikk byen kulturelle impulser fra mange verdenshjørner. Gamle Skudeneshavn blir ofte kalt «den hvite empirebyen». Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nystekte vafler og kaffe på trivelige kafeer, og oppleve sydende festivalliv. Utstillingene på Museet i Mælandsgården gjenspeiler byens historie. Hver søndag i juli kan du følge rollefigurer på en spennende byvandring med teatervri. Oppmøte på museet kl. 13.00. 100 NOK. N 59° 8.978’, Ø 5° 15.511’ LANGE SILKEMYKE SANDSTRENDER i bukter og viker. Sandvesanden ved Skudeneshavn og Blått Flagg stranden Åkrasanden lenger nord inviterer til hvit sand og rent klart vann. Karmøystrendene er et

yndet tursted hele året. Langs strandlinjen mellom Åkrehamn og Ferkingstad går en kulturog natursti. Nærheten til storhavet gjør Karmøy til en flott plass å drive surfing, kiting og vindsurfing. VISNES GRUVEOMRÅDE Visste du at kopperet til Frihetsgudinnen i New York kom fra Karmøy? Kobberverket på Visnes var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. På Visnes finner du eventyrlig industrihistorie om gruvesamfunnet som på 1800-tallet hadde 3000 innbyggere. Her er et fint natur- og parkområde. Sommeråpent museum, ellers etter avtale. Tlf: 91 76 65 65. N 59° 21.178’, Ø 5° 13.199’. ÅKREHAMN KYSTMUSEUM ligger ved havnen og huser et stort antall gjenstander og fotografier som viser Karmøys fortid som et viktig fiskerisentrum og om kontakten mellom Vest-Karmøy og Amerika. Nora sjøhuset er et av de få sildesalteriene som ennå er intakt. Sommeråpent, ellers etter avtale. Tlf: 911 78 169. N 59° 15.730’, Ø 5° 11.040’. KARMØY FISKERIMUSEUM, VEAVÅGEN Signaturbygget ligger som en arkitektonisk perle i Veavågens vakre naturlandskap. Museet er tegnet av det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som også har tegnet store landemerker som Den Norske Opera i Oslo og Biblioteket i Alexandria. Utstillinger viser utviklingen innen fiskerinæringen fra den tid motoren kom. Sommeråpent, ellers etter avtale. Tlf: 52 81 74 55, www.fiskerimuseum.net. N 59° 17.330′, Ø 5° 14.544′.


SKUDENESHAVN Torget. Tlf. 52 85 80 00 GPS: N 59° 8.978’, Ø 5° 15.511’ turist@karmoy.kommune.no OASEN STORSENTER Norheim. Tlf. 52 83 10 89 GPS: N 59° 22.667’, Ø 5° 18.434’ informasjon@oasenstorsenter.no Åpningstider se: www.visitkarmoy.no

REHAUGANE, BØ Seks store bronsealdergravhauger i rekke på høydedraget Reheia. De kalles Nordens pyramider - fra den største gravhaugen er det gjort et unikt funn av en armring av gull. Området blir også kalt «blodheia» etter det store slaget mellom Håkon den gode og sønnene til Eirik Blodøks. N 59° 21.739′, Ø 5° 16.237.

DET SKJER

FISHERMEN'S MEMORIAL, FERKINGSTAD Monument reist for å minnes Karmøyfiskere som er kommet bort ved ulykker på havet i amerikanske farvann. N 59° 13.820’, Ø 5° 10.479’.

7. - 10.  KOPERVIK FESTIVAL. En festival med mye moro, nysirkus, utstillinger, vrimledag, konserter, tivoli, jenteløp, skjærgårdstokt, lesestund, vise- og lyrikkaften med mere.

SYRENESET FORT, SYRE Tysk fort fra 2.verdenskrig på Sør-Karmøy. Den enorme kommandobunkeren er et imponerende skue der den speider utover havet. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. Fortet var operativt fra 1943 og var utstyrt med fem kanoner. Merket turveg, 30 min t/r. N 59° 8.993, Ø 5° 11.787.

8.-11.  VIKINGFESTIVAL I VIKINGENES HJEMLAND! På historisk grunn på Avaldsnes kan du være med på Vestlandets største vikingfestival. Kom og opplev vikingers dagligliv og besøk vikingmarkedet. Se smeden i arbeid og vikinger i kamp, hør vikingmusikk og sagafortellinger, eller prøv ulike aktiviteter som bueskyting og gjøgling! www.vikingfestivalen.no

HAUGALAND ZOO En 41 mål stor dyrepark med 250 dyr, fugler og reptiler. Åpent i sommersesong, ellers etter avtale. Hauskevegen 30, 4260 Torvastad, tlf. 52 83 81 84 / 95 44 24 13. www.haugalandzoo.no. N 59° 23.746’, Ø 5° 15.199’.

23. - 24.  KYSTKULTURDAGER I ÅKREHAMN Kystkultur for barn og voksne på Årabrotsholmen og Mortholmen sildesalteri. Sankthans med bål, mat og underholdning. Barn inviteres til historiefortelling i sildesalteriet fra 1918, Kaptein Sablalang tar turen, det blir skattejakt samt fiskekonkurranse og leker. Kunstutstilling, guidet havnevandring, god sjømat og konserter. Gjestehavn med frokostservering. www.kystkulturdager.no

TUROMRÅDER Karmøynaturen er innbydende og mangfoldig med et utall av muligheter for friluftsliv, naturopplevelser og avkobling. Tur- og fiskekart: www.visitkarmoy.no. GOLF ÅRET RUNDT I Skudeneshavn er det en 9 hulls golfbane. www.karmoy-golfklubb.no. Nord på Karmøy, Torvastad, finner du Nordvegen golfbane med 18 hull, samt spennende minigolfanlegg. www.nordvegengolf.no. På Karmøys fastlandsside, Kolnes, ligger Haugaland Golfbane som har 9 hull. www.haugesundgolf.no. Frisbeegolfbaner finner du på Blikshavn og i Liarlund, Kopervik.

MAI 4. - 6.  KARMØYGEDDON METAL FESTIVAL Kopervik. www.karmoygeddon.no JUNI 3. SOMMERGOSPEL i Skudeneshavn, www.sommergospel.no.

29. - 2.7.  SKUDEFESTIVALEN. Vestlandets største kystkulturmønstring med båter av alle kategorier - trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter. Det yrer av liv rundt markedsbodene på torget og håndverkere demonstrerer gamle arbeidsmetoder tilknyttet sjøen og båtlivet. I Søragadå, byens hovedgate i gamlebyen, er det en rekke kunstutstillinger. Det er underholdning på dag og kveldstid – av lokale såvel som internasjonale artister. www.skudefestivalen.no

35

Åkrasanden - Norges flotteste strand / Foto: Per Inge Eriksen

Gode surfeforhold / Foto: Ørjan B. Iversen

KARMØY RÅDHUS 4250 Kopervik, Tlf. 52 85 75 00 GPS: N 59° 16.897’, Ø 5° 18.383’

Frihetsstatuen, Visnes / Foto: Camilla Vandvik

Vakre Olavskirken på historiske Avaldsnes / Foto: Ørjan B. Iversen

TURISTINFORMASJON NORDVEGEN HISTORIESENTER 4262 Avaldsnes GPS: N 59° 21.330’, Ø 5° 17.588’ Tlf. 52 81 24 00, post@vikinggarden.no

JULI 6. - 30.  OLAVSDAGENE. Festivalen er basert i den vakre Olavskirken på Avaldsnes. Det blir konserter, salmekvelder, foredrag, og ikke minst den årlige pilegrimsvandringen og olsokmesse 29. juli. Avaldsnes er et av stoppestedene langs kystpilegrimsleia til Nidaros. Lunsjkonsert hver torsdag kl. 12.30. For mer informasjon, kontakt Avaldsnes menighet. Tlf. 52 81 00 01. AUGUST 3. - 6. FISKERIDAGENE er en festival der fiske står i høysete. Spennende havfiskekonkurranse, deilig mat, tivoli og boder, samt underholdning for barn og voksne. www.fiskeridagene.no SEPTEMBER 15. - 17.  VISNES MARKNADEN. Aktiviteter for store og små i tråd med gamle tradisjoner i Fransahagen,Visnes Gruveområde. Marknadsfest med konsert fredag, aktivitetsdag for barn og unge lørdag, og tradisjonell marknadsdag med salgsutstillinger, kunst og håndverk og lokalprodusert mat søndag. NOVEMBER 1. - 4.  SKUDENESHAVN INTERNASJONALE LITTERATUR- OG KULTURFESTIVAL (SILK) skal spre leseglede til mennesker i alle aldersgrupper. Festivalen benytter de mange spennende lokaler som finnes i Skudeneshavn til å arrangere en god møteplass mellom mange spennende forfattere fra både inn- og utland og deres lesere. www.silkfestival.no.

VI ANBEFALER Opplev historisk vandring med teatervri! Scener: Skudeneshavn og Avaldsnes


Utsira / Foto: Geir Øyvind Gismervik Tysvær / Vestfoto.no

Foto: Arthur Halseid

36

HARALDSHAUGEN

HAUGESUND

Haugesund ligger sentralt plassert i området der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Den sjarmerende byen har et idyllisk beliggende sentrum ved Smedasundet. Her kan du oppsøke kulturopplevelser, gode restauranter og shoppingmuligheter. HØYDEPUNKTER

INDRE KAI, SMEDASUNDET er byens hjerte. Kaféer, restauranter og puber ligger på rekke og rad langs den opplyste promenaden. N 59° 24.764’, Ø 5° 16.040’ HARALDSHAUGEN Norges riksmonument, ruver majestetisk foran det åpne havgapet. Reist i 1872 til minne om Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike. N 59° 25.740’, Ø 5° 15.525’. KROSSHAUGEN Ved Haraldshaugen står et steinkors fra den første kristne tid i Norge, ca år 1000. N 59° 25.690’, Ø 5° 15.582’. HAUGESUND RÅDHUS OG RÅDHUSPARKEN Rådhuset ble innviet 1931, Rådhusparken i 1949. Kjent byggverk som er rikt kunstnerisk utsmykket. Haugesund Rådhus ble kåret til Norges peneste i 2010. Tlf. 52 74 30 50. N 59° 24.584’, Ø 5° 16.525’. MOBIL BYVANDRING Bli med på byvandring i Haugesund! Mobil-telefonen er din private guide som vil fortelle deg spennende historier om hvordan byen vokste fram, om den varierende arkitekturen, næringslivet før og nå samt om det rike kultur- og festivallivet. Du går turen i ditt eget tempo, og i den rekkefølge du vil. Brosjyre får du på turistinformasjonen. N 59° 24.855’, Ø 5° 15.981’ RØVÆR Opplev et levende og gjestfritt øysamfunn på den bilfrie øya Røvær med 110 innbyggere. Her vil du kunne finne fred og ro og la livet gå i et roligere tempo enn normalt. Hotell og kafé, tlf. 52 71 58 00. Båttur på ca. 25. min kontakt Turistinformasjonen for rutetider eller

se www.rovar.no. Tlf. 91 54 07 56. N 59° 26.270’, Ø 5° 5.306’. HILTAHUSET Røværs eldste hus og øyas museum holder åpent i sommerferien. Her vil du bl.a. finne en utstilling om Røværulykken i 1899. Omvisning etter avtale. Henvendelse i kafeen på sjøhuset eller 52 71 58 00. www.haugalandmuseene.no N 59° 26.295’, Ø 5° 5.350’ FRIFLUFTSMUSEET DOKKEN Miljøutstilling på Hasseløy om bo- og arbeidsforholdene under sildefiskeriene fra 1850 - 1950. Åpent medio juni - medio aug., man. - fre. og søn. 11 - 16. For øvrig etter avtale. tlf. 52 70 93 60. www.karmsundfolkemuseum.no N 59° 25.047’, Ø 5° 15.645’. KARMSUND FOLKEMUSEUM Utstillingen ‘Byen som gikk i land’ illustrerer Haugesunds historie med modeller, tidslinje, tablåer og film. Faste kulturhistorisk utstillinger. Tegnekrok og aktivitetsark for barn. Kafé og museumsbutikk. Åpent hele året; hverd. 10 - 14. Sept. - mars. Søn. 12 - 15. Tlf. 52 70 93 60. N 59° 24.817’, Ø 5° 16.220’. www.karmsundfolkemuseum.no PANORAMAFILMEN ‘DET ÅPNE LANDET’ Opplev natur, aktiviteter og turistattraksjoner på 3 lerret i ‘Lille Maritim’ ved Scandic Maritim . Her blir du tatt med på spektakulære helikopterflyvninger hvor du får oppleve den vakre skjærgården, fjord, fjell Folgefonna og mye mer som regionen har å by på. Kontakt Scandic Maritim for visningstider, tlf. 52 86 30 00. N 59° 24.584’, Ø 5° 16.277’.

HAUGESUND BILLEDGALLERI Regionens kunstmuseum og visningsarena for Haugesund Kunstforening. Erl. Skjalgssonsgt. 4 , tlf. 52 74 41 80. Åpent hele året, man. stengt. Tirs. - lør. 12-15, tors. 12 - 19. søn. 12-17. (juni - juli alle dager 12-15 unntatt man.). N 59° 25.122’, Ø 5° 15.834’. STAALEHUSET I HAUGESUND Et landemerke og et av landets mest særpregede sjøhus. Det ruver stolt i landskapet og bærer med seg rike minner fra Norges største silde-eksportør og landets sildekonge - Steffen Staalesen. N 59° 24.992’, Ø 5° 15.135’. SHOPPING En av landets lengste gågater i et shoppingmiljø med et bredt og godt utvalg av butikker. Haugesund er Norges handelsby nr. 1 i vareomsetning. Her finner du også flere store kjøpesentre. TUROMRÅDER i byheiene for hele familien, turkart hos Turistforeningen. Dagstur i nærmiljøet. Fjellturer i distriktet, kontakt Haugesund Turistforening, tlf. 52 71 53 11. Steinsfjellet 227 m.o.h. panoramautsikt over Haugesund og Nordsjøen. Bilvei til toppen. BADEPLASSER Eivindsvatnet Naturpark 2 km øst for sentrum. Tilrettelagt fiskebrygge for funksjonshemmede øst for badeplassen. Toalett og parkering. N 59° 25.171’, Ø 5° 18.057’. Kvalsvik Sjøbad 3 km nord for sentrum. Stupebrett, sandstrand, toaletter, båtfeste og parkering. N 59° 26.057’, Ø 5° 14.725’. Haraldsvang naturpark Nordøst for sentrum. Sandstrand. Stupebrett og stupetårn, restaurant. Svaner og ender ved vannet. www. friluftsraadetvest.no. N 59° 25.648’, Ø 5° 16.890’.


DET SKJER

MARS 17. - 18. Vise-og lyrikkfestivalen, HAUGESUND 29. - 2.4 Fartein Valen festivalen, SVEIO/HAUGESUND APRIL 22.

Bokn Opp, BOKN

JUNI 3. Hårfagrerittet, TYSVÆR/HAUGESUND 16. - 25. Midtsommerfest, TYSVÆR 16. - 25. Midtsommarfestutstilling, TYSVÆR 24. Slusedagen i Skjoldastraumen, TYSVÆR 25. Borgøydagen, TYSVÆR JULI 2. 70.3 Ironman, HAUGESUND 26. - 30. PODIUM-festivalen, HAUGESUND AUGUST 9. - 13. Sildajazz, Haugesund International Jazzfestival, HAUGESUND 12. Sildajazzmarked, HAUGESUND 17. - 20. Havnadagene, HAUGESUND 19. Verdens lengste Sildebord, HAUGESUND 19. Amanda Prisutdeling HAUGESUND 19. - 25. Den norske filmfestivalen, HAUGESUND 19. - 20. Steinsvikrittet, TYSVÆR OKTOBER 27.10 - 2.11 bLest Litteraturfestival, TYSVÆR NOVEMBER 10. - 11. Kulturnatt, HAUGESUND 23. - 26. Julemarked på Rådhusplassen, HAUGESUND. DESEMBER 1. - 3. & 8. - 10. Julemarked på Rådhusplassen, HAUGESUND.

ANBEFALTE DAGSTURER

TYSVÆR BORGØY Ligger som en kork i begynnelsen av Skjoldafjorden, stedet der kunstmaleren Lars Hertervig (1830-1902) ble født. Langs natur-

og kulturstien i «Hertervigs skog» får du oppleve den spennende naturen som «lysets maler» vokste opp i og som senere i livet kom til å ha stor innvirkning på hans kunst. Rutebåt Steinsvik - Borgøy tar kun 5 minutter. N 59° 21.320’, Ø 5° 38.156’ ARQUEBUS KRIGSHISTORISK MUSEUM Lokalt okkupasjonsmuseum med nasjonal anerkjennelse. Arquebus museet er et av Norges største forsvarsmuseer. Åpent: 1.5 - 31.8 hver dag 11 - 17 inkludert lørdager og søndager. Åpent for grupper etter avtale, kontakt post@arquebus.no. N 59° 25.381’, Ø 5° 23.021’. SANDBEKKEN BYGDETUN Med bl.a. «Cleng Peerson-huset», et hus fra Hesthammer der Cleng Peerson vokste opp. Cleng Peerson ledet den første utvandringen til Amerika i 1825. N 59° 22.082’, Ø 5° 33.966’. SLUSENE I SKJOLDASTRAUMEN Norges eneste saltvannssluser fra 1908 som fremdeles er i drift for båtfolk. Åpent for båtgjennomfart hele året. N 59° 25.740’, Ø 5° 37.218’. STRANDSTEDET NEDSTRAND På 1600-tallet fungerte Nedstrand på mange måter som en «by» for Ryfylke. Alt på 1400-tallet ble det drevet handel med Europa, og på 1500- og 1600-tallet ble det eksportert tømmer fra fjordene. Nedstrand er det ideelle stedet for naturbaserte opplevelser. Besøk klatreparken Høyt & Lavt eller ta en tur i en av de flotte merkede turløypene i området. www.nedstrand.info. N 59° 20.798’, Ø 5° 51.680’ UTSIRA Utsira gir energi! På ei eksotisk øy midt i Nordsjøen, 15 km vest for Karmøy i Rogaland lever 210 mennesker på 6,15 km2 i Norges minste kommune. Mange kjenner øya og kommunen fra værmeldingen, fra tv-innsamlingsaksjonene, eller i forbindelse med verdens første vindhydrogenanlegg som Hydro Energi la til Utsira i 2004. Båttur på ca. 70 min. Det er mulig å ta bilen med seg til Utsira. For priser og rutetider: www.utsira.no eller 91 88 15 65. N 59° 18.331’, Ø 4° 53.178’.

Haugesund Rådhus Vestfoto.no

Sildajazz / Foto: Tor Andre Johannessen

Foto: Scott Sporleder

INDRE KAI

Røvær / Foto: Scott Sporleder

37

HAUGESUND TURISTINFORMASJON Strandgt. 171, 5525 Haugesund GPS: N 59° 24.855’, Ø 5° 15.981’ TLF: 52 01 08 30 E-post: post@visithaugesund.no Åpent man.-fre. 10-16.30. Mid. juni - august, man.-fre. 9-17. Lør. og søn. 10-15. www.visithaugesund.no

UTSIRA FYR Ble tent 15.8 1844 og er Norges eneste gjenværende tvillingfyr. I dag er et av tårnene i drift. Fyret er Norges høyeste beliggende fyr med sine 68m over havet. Utsira fyr har utført værobservasjoner for Metrologisk Institutt siden 1867. Åpent etter avtale. N 59° 18.406’, Ø 4° 52.258’. På Utsira kan vi tilby en spennende aktivitet som Geocaching - skattejakt som gir friske naturopplevelser. På små stier over vindblåste knauser, mellom fyrtårn og vindmøller, med GPS/smarttelefon og ledetråder blir du ekstra godt kjent med øya vår. ØYHOPPING FEØY - UTSIRA - RØVÆR Opplev små idylliske øysamfunn beliggende i storhavet fra Utsira i nord til Karmøy i sør! Her kan du senke skuldrene, kjenne stillheten og nyte livet, skjermet fra byens travelhet. Her tilbys blant annet sommeråpne spisesteder, overnatting på hotell og vandrerhjem, guidede turer, bygdemuseum, merkede turløyper, landhandel, gjeste-brygger og service for båtgjester. Ta turen ut i havgapet for en ramsalt opplevelse! www.oyhopping.no.

VI ANBEFALER Øysamfunnet Røvær som ligger en kort båttur fra Indre Kai, og byvandring med mobilen din.


Røvær

38

Feøy Utsira

26

HAUGESUND

KARMØY

OVERNATTING

Nordsjøvegen

Hotell

BOKN

Vandrehjem

Skudeneshavn

Bilferger Vikingopplevelser

25

Campingplass

Kvitsøy

RANDABERG

Badestrand

22

23 RENNESØY

24

Bobilparkering

20 STAVANGER

Campingvogn als

SOLA

Hir tsh

Gjestehavn

19

Sinnes Sandnes

Hytte 17

Nærbø

Obrestad

16

HÅ E39

15

Badeplass

21

18

KLEPPE

Leiligheter

AKTIVITETER

Nordsjøruta

14

Brusand Ogna

Båtutleie

BEKVEMLIGHETER

Fiske

Dusj

Golf

Tilrettelagt

Minigolf

13 12 EGERSUND

11

10 SOKNDAL

9

FLEKKEFJORD 8

TV på rom

Padling

E39

Tørketrommel

Sykkelutleie V

Tennis

Hidra

Vaskemaskin

Turterreng

6

Farsund

Ikke røyk

KRISTIANSAND

7 Søgne

Parabol

4

Lekeplass

3 MANDAL

2

1

als tsh

O

Lindesnes

Oppvaskmaskin

Hir

Vannsport Bobiltømming

SPISESTEDER

Hund

Kafeteria

Nettverkstilkobling

Restaurant

Fryseboks

Alle rettigheter

Solarium

Øl/vin

Trimrom

OVERNATTING OG OPPLEVELSER LANGS NORDSJØVEGEN På de neste sidene finner du oversikt over tilbud langs Nordsjøvegen og kartet viser plasseringen langs reiseruten. Her finner du også kontaktinformasjon for booking, slik at du enklere kan planlegge ferien.

Syklist Velkommen! er et konsept for overnattingsbedrifter i Norge som ønsker å satse på sykkelturister. Det ble utarbeidet og iverksatt av Stiftelsen Sykkelturisme i 1999. Det går ut på at utvalgte hoteller, moteller,

pensjonat, campingplasser og vandrehjem tilrettelegger for sykkelturistenes spesielle behov. SV-bedriftene ligger langs en skiltet sykkelrute og/eller har skiltede sykkelruter for dagsturer i sin umiddelbare nærhet.


ANNONSER MED KARTREFERANSER

3

4

Tlf: 0047 988 87 366

www.sandnescamping.com

Tlf: 0047 Tlf: 988 004787988 36687 366

www.sandnescamping.com www.sandnescamping.com

Tlf: 0047 988 87 366

2

LINDESNES KYSTKULTURSENTER

www.sandnescamping.com

SJØSANDEN FERIESENTER Hytter

15.06 - 15.08 Resten av året Leil. 4 pers. 15.06 - 15.08 Resten av året Leil. 2 pers. 15.06 - 15.08 Resten av året Motell 2 pers. 15.06 - 15.08 Resten av året

u./ 9.450.u./ 4.200.u./ 8.050.u./ 3.800.u./ 7.000.u./ 1.000.u./ 5.950.u./ 2.400.-

dg./ 1.350.dg./ 1.050.dg./ 1.150.dg./ 950.dg./ 1.000.dg./ 850.dg./ 850.dg./ 700.-

torhild@sjosanden-feriesenter.no Sjøsanden Feriesenter - Sjøsandsv. 2, 4514 Mandal Tlf.: 38 26 10 94 / 918 77 022 www.sjosanden-feriesenter.no V

O

SOMMERSALT RAMSALT OG UTSØKT

4

Lindesnes Kystkultursenter snakker til dine sanser med havets skvulpende språk. Her kan du se din egen sildetønne bli bygget, studere hermetikkens historie og lære litt om kystindustri og et tålmodig folkeferd. Her kan du vandre rundt i et levende galleri. Du kan kjøpe kunst eller du kan rett og slett bare sette deg ned, ta en kopp kaffe og konstatere at her var det godt å være.

LINDESNES UTLEIEFERIE

Fine og prisgunstige leiligheter direkte ved sjøen. Døgnleie og ukesleie

Leilighet 1 (4 pers) 1u fra 2100 - 4600 Leilighet 2 (6 pers) 1u fra 3100 - 6100 Sengtøy pr. sett kr 100 Båtutleie: Stort utvalg i størrelser fra 15 fot/9,9hk - 19 fot/30hk.

Lindesnes Utleieferie Ramsland - 4521 Spangereid Tlf.: 38 25 66 90 Faks: 38 25 65 65 O

Besøk en UNESCO Global Geopark!

Magma Geopark tilbyr et glimt inn i den unike Europeiske geologiske arven. Geoparken dekker et mer enn 2000 km2 stort område og er et perfekt utgangpunkt for spennende naturopplevelser.

post@magmageopark.com/ www.magmageopark.com

V

www.kystkultursenter.no Tlf.: 918 53 776

NORDSJØVEGEN PÅ SYKKEL, I BIL ELLER BOBIL www.nordsjovegen.no

39


ANNONSER MED KARTREFERANSER

40

sørlandsopplevelser på sitt aller beste Lindesnes og Lyngdal byr på noe av det aller beste av hva Sørlandet kan tilby. Lindesnes Fyr er med sin plassering helt ytterst i havgapet et sted for naturopplevelser av de sjeldne. I Lyngdal finner du Sørlandsbadet - et badeland og rekreasjonssenter med aktiviteter for hele familien. Overnattingen gjør du enten på det barnevennlige Rosfjord Strandhotell i Lyngdal eller på ramsalte Lindesnes Havhotell helt ytterst i Lindesnes Kommune. Vår unike matopplevelse får du begge steder. Valget er ditt. dobbeltr fra kr.11 om 4 leilighet5,fra kr.90 0,6

Strandhotellet 383 40 100 www.rosfjord.no

Havhotellet 38 600 800 www.havhotellet.no

www.farsundfjordhotel.no

Lauervik Terrasse 14, 4550 Farsund Tel: + 47 38 38 98 00 E-mail: farsund@fjordhotellene.no Velkommen til hotellet ved vannkanten! Welcome to Farsund Fjordhotel!

7

8

www.egenescamping.no

+47 383 20148

post@egenescamping.no


ANNONSER MED KARTREFERANSER

www.maritimfjordhotel.no

Sundegaten 9, 4400 Flekkefjord Tel: + 47 38 32 58 00 E-mail: maritim@fjordhotellene.no Velkommen til hotellet på bryggekanten! Welcome to Maritim Fjordhotel!

8

SOGNDALSTRAND KULTURHOTELL Velkommen til et unikt hotell med 30 restaurerte og sjarmerende rom med egne bad, i Norges eneste fredede by - med trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet. Restaurant med lunch og middagsservering – godt, ekte og hjemmelaget. Åpent hele året. Sogndalstrand, 4380 Hauge i Dalane Tel: 51 47 72 55 - post@sogndalstrand-kulturhotell.no www.sogndalstrand-kulturhotell.no

9

Utstillinger med velrenomerte kunstnere

Familiecamping i naturskjønne Sokndal

Billedkunst, glasskunt, keramikk og smykker. Åpent: Sommrsesong, alle dager 11.00 - 17.00 Vår og høstsesong, lørdag og søndag 12.00 - 16.00

Telefon: 51 47 78 52 visit@bakkaanocamping.no www.bakkaanocamping.no

10

12

V

galleri rosengren

9

STEINSNES

S O G N DA L S T R A N D

Strandgt. 20 4380 Hauge i Dalane Tlf.: 900 29 555 galleri@sogndalstrand.no

www.kunstgalleri.net

CAMPING Egersund

Velkommen til et koselig opphold!

Vår velstelte campingplass ligger ved Fv44 - Nordsjøvegen, 3 km nord for Egersund sentrum. Stort utvalg av 24 velutstyrte hytter for enhver smak - Gode fiskemuligheter, både i sjøen og ferskvann Salg av fiskekort i Bjerkreimselva, en av landets beste lakseelver, munner ut rett ved, i sjøen - Gode turmuligheter bl.a Fotlandsfossen med laksetrapp - Minigolfanl. (12 baner) og moderne sanitæranlegg med tømmestasjon for bobiler - Sykkelutleie - Gratis trådløst internett - Helårsåpent og rimelige priser. Hytter 15.5 - 15.9: fra kr 425 pr natt / Hytter 15.9 - 15.5: fra kr 325 pr natt Steinsnes NAF Camping, Jærveien 190, 4373 Egersund - Tlf.: 974 00 966 GPS: +58° 28’ 41.29”, +5° 59’ 46.31” E-post: post@steinsnescamping.no - www.steinsnescamping.no V

41


ANNONSER MED KARTREFERANSER

42

12

11

Grand Hotell Egersund

OGNA CAMPING AS

14

Rett ved Nordsjøvegen. Hytter - bading - fiske nær lakseelv og golfbane.

Sjarmerende hotell fra 1895 midt i hjertet av Egersund. 101 hotellværelser. Kjent for et godt kjøkken. Bar med alle rettigheter. Skreddersyr opplevelser og aktiviteter. Johan Feyersgate 3, PB 16, 4379 Egersund. Tlf. +47 51 49 60 60. booking@grand-egersund.no. www.grand-egersund.no

Busstransport og guidetjenester Skreddersyr turer i inn- og utland. Drageland 1, 4380 Hauge i Dalane Tlf.: 926 47 413 post@annetur.no

www.ognacamping.no post@ognacamping.no Ogna Camping Nordsjøvegen 4061 4364 Sirevåg

www.annetur.no

V

Tlf.: 51 43 82 42

HUSET VED HAVET

ELDHUSET

1 liten hytte 2 senger på hems

800 / 5.000 dag / uke

GURIHUSET

150 år gml. jærhus nyrest., 8 senger

1.500 / 10.000 dag / uke

Utsikt over havet. 400 m til sjøen, Kongevegen tursti og Varhaug gamle kirkegård. Fiskerettigheter i to elver, ca 500 m fra gardstunet. Ca. 10 km til Norges lengste sandstrand. Nærhet til golfbane. Åpent hele året.

KAMMERS 2 stk. Pris pr. kammers

Høg standard 2 soverom m/ felles bad og tekjøkken

600 / 4.000 dag / uke pr.rom

Jytte og Oddvar Varhaug, Ægrå, Sør-Varhaug 39, 4360 Varhaug Tlf.: 51 43 03 83. Mob: 979 78 962 mail@husetvedhavet.no, / husetvedhavet.no

LOFTET Høg standard Leil. ca 100 m2 + balkong 25 m2 2 soverom

15

V

V

O

O

ØLBERG CAMPING

19

Ligger ved Ølbergstranden, en populær familiestrand og hyggelig havnemiljø med kiosk og restaurant. Merket Kyststi nord- og sørover fra campingplassen. Sandvolleyballbane. Drives av Jæren Friluftsråd og er medlem av NAF. Sesong 10. mai – 31 august. olberg.camping@gmail.com / jarenfri.no Tlf sesong 51 65 43 75 Tlf utenom sesong 51 66 71 70 Ølberg havnevei 93, 4053 Ræge. GPS: N 58° 52.121’, Ø 5° 33.974’

13

HELLVIKHYTTENE

Fiske, ferie og fritid

Trosavigveien 213, 4375 Hellvik Tlf.: 911 61 377 kr-joha3@online.no Hellvikhyttene er nydelige helårshytter, som ligger i sjøkanten på Hellvik, 1,5 mil nord for Egersund i Rogaland. 3 soverom med 8 sengeplasser + hems. V

O

17

1.500 / 10.000 dag / uke

Bryne kro & hotell

Familiehotell med personlig service i hjemlig atmosfære. 61 hotellværelser. Kjent for sitt gode kjøkken. Bar med alle rettigheter. Egen 9 hulls «chip & putt» golfbane disponeres fritt av hotellets gjester.

Morénefaret 3, P.B 420, 4349 Bryne Tlf. 51 77 75 00. Faks 51 77 75 50. post@brynekro.no - www.brynekro.no

V

16

OBRESTAD FYR

HÅ GAMLE PRESTEGARD

Obrestad fyr ble bygd i 1873. Fyret ligger på en odde på toppen av en flat morenerygg som går rett ned mot havet. Fyret er i dag et kulturhistorisk anlegg. Fyrbygningen er museum med faste og temporære utstillinger. Fyrboligene blir leid ut året rundt til overnatting, møter, seminarer og selskap. Fyret er et godt utgangspunkt for kortere og lengre turer langs havet.

Anlegget er i dag arena for samtidskunst; både billedkunst, installasjon, skulptur, kunsthåndverk og kulturhistorie. Kafé med lokal mat. Kunstbutikk. Utleie av lokaler. Utstillingsprogram og arrangement, se www.hagamleprestegard.no. Telefon: 51 79 16 60 E-post: post.hgp@ha.kommune.no

Foto: Rasmus Norlander

Åpent: 1.9 - 14.5 hverdager kl. 11 - 15, 15.5 - 31.8 hverdager kl. 11 - 17, Hele året lør-søn kl. 12 - 17

Foto: Hå gamle prestegard

Åpent museum: Sommerferien: Tir. - søn. 12 - 17 Påske – 30.10: Sønd. 12 - 17. Informasjon og utleie: Hå gamle prestegard. Telefon: 51 79 16 60 leie.obrestadfyr@ha.kommune.no


ANNONSER MED KARTREFERANSER

43

16

Obrestad Hytteutleige - hytter i det opne jærlandskapet under ein mektig himmel og med storhavet som næraste nabo!

Obrestad, 4365 Nærbø - www.obrestadhytte.com

Hyttene ligg rett ved Obrestad hamn som er freda, men aktivt nytta av fiskarar og gjestande. Her går også Kongevegen gjennom eit unikt turterreng og leier deg til Grødalandstunet, Varhaug gamle kyrkjegard, Obrestad fyr og Hå gamle prestegard.

BREKKEBUA

SOLBUA

HØYLOFTET

STALLEN

Soverom, hems, bad, stue/kjøkken. Inntil 6 pers. 1 dag, kr. 800. 2 soverom, hems, bad, stue/ kjøkken. Inntil 6 pers. 1 dag, kr. 1000. 6-10 pers. etter avtale. Leif Obrestad og Ingrid Marie Særheim Håvegen 160, 4365 Nærbø Telefon: 415 32 612 / 415 32 694 E-post: brekkebua@obrestadhytte.com UTM32N koordinater: N 6506620 Ø 301000

STOLPABUA

3 soverom, bad, stue, kjøkken Inntil 6 pers. 1 dag, kr. 700

5 soverom, bad og stue/kjøkken. Inntil 6 pers. 1 dag, kr. 800. Over 6 pers. kr 100 pr stk

HAVSYN

soverom, bad, stue/kjøkken Inntil 3 pers. 1 dag, kr. 600 Solveig Vadla og Svein Obrestad Håvegen 121, 4365 Nærbø Telefon: 913 60 923 / 959 19 152 E-post: solbua@obrestadhytte.com UTM32N koordinater: N 6506630 Ø 301590

V

6 soverom, 2 stover, 2 bad og kjøkken. 1 dag kr. 1200 eller etter avtale Even Hægstad, Håvegen 190-194, 4365 Nærbø Telefon: 922 933 12 E-post: stolpabua@obrestadhytte.com UTM32N koordinater: N 6506760 Ø 300940

V

KONGEPARKEN CAMPING

18

Hytteutleie hele året Ålgårdslåtten 3, 4330 Ålgård Tlf : 51 61 75 76 E-post: i-lima@online.no www.kongeparkencamping.no

Aldente

19

Langt fra hverdagen. Et kvarter fra Stavanger.

Bo blant sanddynene på Solastranden, en av Norges fineste strender. Adresse midt på Nordsjøvegen. Like ved en av landets største fornøyelsesparker. Et slag golf ? Fem minutter unna. Aromamassasje? Hotellet har eget spa. Hundre års historie, vertskap som bryr seg og måltider du husker. Se sola-strandhotel.no. Der finner du alt. ferie

-

restaurant

-

selskap

-

konferanse

- Nordsjøbadet Spa

|

+47 51 94 30 00

|

sola-strandhotel.no


ANNONSER MED KARTREFERANSER

44

20

e 13 spennend itensentre museum og v

jaermuseet.no

20

| Ph.: +47 47 77 60 20

20

- MIDT I STAVANGER SENTRUM

gunstige sommerpriser

www.havly-hotell.no - post@havly-hotell.no BEST WESTERN Havly Hotell Valberggt. 1 - 4006 Stavanger Tlf.: 51 93 90 00 - Et hotell i Best Western kjeden

21

...og det er enda mer spennende på innsiden Åpningstider 1. september - 31. mai: Alle dager 10 - 16, søndager 10 - 18 1. juni - 31. august: Alle dager 10 - 19 Kjeringholmen, Stavanger, tlf.: 51 93 93 00, www.norskolje.museum.no

SAGENESET FERIESENTER

Sirdalen sommer og vinter gir naturopplevelser du aldri glemmer! På Sageneset Feriesenter bor du tett inntil noen av Norges beste villmarker. I elva svømmer det bever, i skogen beiter elgen og på fjellet kan du treffe på villrein. Ønsker du en villmarksopplevelse kan dette være rette stedet. Våre hytter har et røft villmarkspreg utvendig og har høy standard ellers. Nesset, 4443 Tjørhom. Tlf.: 38 37 13 00 / 975 03 777 GPS: N 58° 54.964’, E 6° 54.510’ www.sageneset.no / epost: feriesenter@sageneset.no

Velkommen til Spa-Hotell Velvære

Vi ligger midt i Ryfylke langs Nasjonal Turistveg Ryfylke, RV13. 1 time fra Preiksestolen, 1,5 time fra Stavanger, 2,5 time fra Haugsund. Alle rom med fjordutsikt. Restaurant, spa-avdeling og gjestehavn. Spa-hotell Velvære, Vågavegen 44, 4130 Hjelmeland. Tlf.: 480 50 600, post@hjelmelandspa.no www.spahotellvelvaere.no 22


ANNONSER MED KARTREFERANSER

23

MARITIME OPPLEVELSER PÅ RENNESØY Vi har 25 rom fordelt på 5 leiligheter/ 6 hotellrom. Totalt 47 senger. Vi har restaurant med alle rettigheter som har åpent på bestilling med lokal mat i fokus. Kom med buss, bil eller båt. Vi er her for dere. En finn plass å samle bedriften for Kurs/Konferanse og Teambuilding. GPS: N 59° 5.563’, Ø 5° 46.719’ Hanasandveien 782, 4150 Rennesøy. Tlf.: 51 72 00 90 post@sjobergferie.no - www.sjobergferie.no

Ferie på bryggekanten i Østhusvik på Rennesøy.

23

Opplev fjordpanorama fra de høge heiene på Rennesøy, eller bading og båtliv i nærområdet til Fjordbris Hotell. Tlf. 922 33 900 - www.fjordbris.no

Velkommen til Norges sommerby Skudeneshavn

6 stk hotellrom og 8 stk moderne og svært komfortable leiligheter.

NORNESHUSET OVERNATTING SKUDENESHAVN

Rom og leiligheter med frokost til leie i det kjente Norneshuset. God standard. Intimt miljø. Ved sjøen i Gamle Skudeneshavn. Brygge. Uteplass. Tlf.: 900 59 007 pnornes@online.no, www.norneshuset.no Nordnes 7, 4280 Skudeneshavn

25

www.norneshuset.no

24

Velkommen til Lykkelig!

V

26

O

ANDERSEN AIRPORT SERVICE BOBILUTLEIE

Nyt en god kopp kaffe og la deg inspirere i strikketøy, interiør og mote!

PLANLEGG DIN FERIE LANGS NORDSJØVEGEN

www.lykkelighandel.no

Lykkelig

Gaver, garn, klær og interiør

www.nordsjovegen.no Vi leier ut bobiler direkte på Haugesund lufthavn, Karmøy. Tlf.: 52 84 04 70. E-post: post@andersenairportservice.com www.andersenairportservice.com

45


ANNONSER MED KARTREFERANSER

46

1

BOOKING: 975 46 016

DRØMMEFERIEN I SKJÆRGÅRDEN Lekre ferieleiligheter i den gamle uthavnen Ny-Hellesund, med kort avstand til Kristiansand og Dyreparken.

verftet@nyhellesund.com www.nyhellesund.com

20

FRA KLOSTER TIL HERMETIKK På MUST-museene, de fleste i sentrum, kan du oppleve alt fra byens hermetikkhistorie og internasjonal kunst til Stavangers kongebolig og historien om barndom før og nå. Betal på et museum, gå gratis på alle de andre samme dag.

museumstavanger.no

Aldente Foto: Elisabeth Tønnessen/Museum Stavanger

Stavanger museum, naturhistorisk og kulturhistorisk avdeling Stavanger kunstmuseum Stavanger maritime museum Norsk hermetikkmuseum Utstein kloster Ledaal Breidablikk Norsk barnemuseum Stavanger skolemuseum


ANNONSER MED KARTREFERANSER

12

Dalane Folkemuseum

Egersund Fayancemuseum

Besøksadresse: Museumsveien 20, Egersund Åpent: ca. 20. juni - 15. august: alle dager 11-17 Bruk gjerne vår flotte museumshage. Tlf.: 51 46 14 10 E-post: post@dalanefolkemuseum.no

Besøksadresse: Fabrikkgaten 2 (Amfi Eikunda) Åpent: ca. 20. juni - 30. august: alle dager 11-17 Resten av året: ons - fre: 11-15, lør - søn: 11-17 Vi tilbyr guidet omvisning, demonstrasjoner og familieaktiviteter. Tlf.: 51 46 14 10 / e-post: post@dalanefolkemuseum.no

På to hjul i Rogaland Nordsjøruta

Opplev luktene av tang og tare, lydene av måkeskrik og bølgeskvulp - på sykkel langs Nordsjøkystens sandstrender og rullesteinsstrender. Nyt synet av nypløyde åkre og steingjerder som vitner om nybrott og slit. Kjenn suset av fordums storhetstid i seilskutebyen Skudeneshavn og på Avaldsnes der Harald Hårfagre rådde grunnen. Ta del i folkelivet i Eigersund, Sandnes, Stavanger og Haugesund som byr på viser, blues, jazz og sild i skjønn forening.

www.cyclingnorway.no

www.northsea-cycle.com

Nordsjøruta gjennom Rogaland er en del av The North Sea Cycle Route, en 6000 km lang rekke av opplevelser gjennom flere land, som ligger klar og venter på deg. Gratis planleggingskart for sykkelturer i Rogaland fås ved henvendelse til: Region Stavanger BA. info@regionstavanger.com, www.regionstavanger.com

www.rogfk.no

47


©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

ANNONSER MED KARTREFERANSER

Bruk en dag, en uke eller en måned. Uansett hvor lang din reise blir, vil du oppleve et stort mangfold av opplevelser. www.nordsjovegen.no

REVE, JÆREN

48


ANNONSER MED KARTREFERANSER

49

18

l i t n e m Velkom

Ryttergarden

OVER 60 AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN!

BESTILL DIN FAMILIEPAKKE (KONGEPARKEN+HOTELL) PÃ… kongeparken.no


50

ANNONSE

Fyrferie

- med Nordsjøen som nærmeste nabo Fyrene har i århundrer fungert som havets hyrder og lyst opp en trygg sjøvei fra hav til havn. Fyrvokterne og deres familier har inntil ganske nylig sørget for å holde lysene tent, i det som var deres hjem. De levde et spesielt liv på grensen mellom hav og land, med vær og vind tett på kroppen. Livet kunne være riktig så fredelig på fine dager,

EIGERØY FYR

Fredet fyr fra 1854. Åpent fyr og kafe med enkel servering – alle søndager i skolens sommerferie, kl. 12.00 – 17.00. Vokterboligen leies ut hele året utenom åpningstidene. Kontakt Eigersund kommune på tlf. 51 46 80 00 eller sjekk www.eigersund.kommune.no for mer informasjon og oppdaterte åpningstider.

men i blant skylte kjempebølger over fyret, og ga hverdagen et dramatisk preg. Moderne teknologi har gjort fyrvokterne overflødige. Men de fleste fyrene står fremdeles og lyser, noen høyreiste og majestetiske, andre er mer som store hytter med kraftig utebelysning. I dag er det mulig å besøke mange av de nedlagte fyrstasjonene i Rogaland, noen har til og med overnattingstilbud. Disse fyrene er levende tidsvitner som formidler unike historier fra en annen tid og en annerledes tilværelse. Rogaland utgjør et fyrhistorisk tyngdepunkt i Norge og Tungenes fyr utmerker seg spesielt i denne sammenhengen. I miljøet rundt dette fyret har det siden 1980-årene blitt jobbet systematisk med fyrhistorisk forskning og formidling. I dag er Tungenes fyr en del av Kystverkets etatsmuseum - Kystverkmusea - sammen med Lindesnes fyr, Dalsfjord fyrmuseum og Lofotmuseet.

FRILUFTSFYRET KVASSHEIM Fyrbygg fra 1912 med varmestue i maskinhuset. Enkel kafé, uten

kjøpeplikt. Flott utstilling i fyrbygget.Varmestuen kan leies til arrangement utenom åpningstiden. Åpent søn- og helligdager kl. 11-17, fra 8. januar og ut oktober. Åpent hver dag, unntatt lørdag, kl. 11-17, i perioden medio juni til medio august. Kontakt Jæren friluftsråd på telefon: 51 66 71 70 for mer informasjon. E-post: post@jarenfri.no, www.jarenfri.no.

KVITSØY FYR Opprinnelig vippefyr fra 1700, som i 1829 ble erstattet med et

18 m høyt sekskantet fyrtårn med kullbluss på toppen. Bygning som i dag fra 1859. Fyret er fredet og er det eldste fyret i landet som er i drift. Åpent for omvisning på søndager i perioden 19.06-21.08 kl. 13-15. I juli måned er det også åpent lørdager kl. 13-15. Kontakt Kvitsøy kommune for mer informasjon; www.kvitsoy.kommune.no.


ANNONSE ANNONSE

KVITSØY FYR

OBRESTAD FYR

Fredet fyr fra 1873. Utstillinger, overnatting og enkel kafé. Driftes av Hå gamle prestegard like ved. Åpent søndager fra påske til 30. oktober kl. 12-17 og tirsdag til søndag kl. 12-17 i sommerferien. Kontakt Hå gamle prestegard på tlf.: 51 79 16 60 eller www.hagamleprestegard.no for mer informasjon.

TUNGENES FYR

Fredet fyr i Randaberg fra 1862. Utstillinger, omvisninger, konserter og andre kulturarrangement i et særegent turområde. Mulighet for utleie til arrangement. Åpningstid: Kl. 12-16 hver søndag fra februar til november, og hver dag i skoleferien. Kontakt Jærmuseet (www.jaermuseet.no) for mer informasjon.

Et samarbeid mellom fyr i Rogaland. Hensikten er å formidle fyrenes spesielle funksjon, historie og særpreg i kystlandskapet. Samarbeidet er også en måte å samordne den videre utviklingen av fyrene, slik at både de individuelle særpreg og den helheten fyrene er en del av, blir tatt vare på.

UTSIRA FYR

Fredet fyr fra 1844, bemannet fram til 2004. Fyrtårnene er eneste gjenværende tvillingtårn. Kontinuerlige værobservasjoner fra 1873. Åpen fyrstove, kunstnerleilighet, galleri, kystmeldestasjon, fyrhage. Åpent for omvisning hver dag i skoleferien mellom kl. 12 og 15. Kontakt Utsira kommune på telefon 52 75 01 00 eller www.utsira.no for mer informasjon.

51


VINN #MINNORDSJØVEI

Del dine ferieminner med oss på Instagram. DITT GAVEKORT kan brukes i 5.000 butikker på nesten 100 kjøpesentre og på 60 hoteller. NB! Du må ha åpen profil for å være med i trekkingen som trekkes ca 15. desember 2017.

Kilden Teater- og Konserthus. Foto: AKBE/FLICKR.COM

T VEKOR DITT GA ONER 500 KR

Nordsjøvegen magasinet 2017  

Nordsjøvegen leder deg til de vakreste perlene langs Sørvest-kysten av Norge. Reiseruten langs havet. To eller fire hjul. Det spiller ingen...