Makers n°5

Page 1

Inhoudstafel De kunst van het warmvervormen. . . . . . . . . 1-2 Summer School of Making 2015. . . . . . . . . . . . . . 2 Samen werken aan innovatie. . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Tien om te zien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4-5 Jong, digitaal geweld . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Meerwaarde door intelligent design. . . . . . . . . 7 Ga mee op inspiratiereis naar Zürich!. . . . . . . 8 Week van het Ontwerpen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Oproep 5X5 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Jaargang 3, uitgeversnummer 5, Mei 2015 Verschijnt twee maal per jaar als bijlage bij Ondernemers www.designregio-kortrijk.be

© Lucas Despriet

Makers

Dit is een blad voor ondernemers die willen proeven van creativiteit. De initiatiefnemers Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen geven een podium aan ondernemers, producten en diensten uit de regio in de context van productontwikkeling, creativiteit en innovatie. Laat u inspireren!

Vincent en David Verheust: “Wij nemen vaak het risico van zeer technische, moeilijke opdrachten.”

DE KUNST VAN HET WARMVERVORMEN Bij Clem in Kortrijk vindt permanent een wonderlijk spektakel plaats. Machines verwarmen een kunststofplaat bliksemsnel tot ze slap wordt en zuigen ze vacuüm op een matrijs. Na een korte koeling verschijnt een meubel, een lichtarmatuur, een reclamepaneel of nog iets anders. Begin dit jaar trad met David Verheust de derde generatie aan. Makers

Clem werd tijdens het interbellum opgericht door een zekere Mikhailov, een voormalig officier van het Russische leger die na de val van de tsaar in 1917 zijn heil in Brussel had gevonden. “Hij startte met het verwerken van de eerste kunststoffen. De naam Clem bedacht hij voor de makkelijke uitspraak. Mijn vader Ernest Verheust kocht het bedrijf in 1963 – toen hij uit het textiel wilde stappen – en verhuisde het naar Kortrijk”, vertelt Vincent Verheust (68). “In het begin werkten we uitsluitend met plexi. Toen vijf jaar later mijn broer Brice erbij kwam, breidden we uit naar een breed gamma thermoplasten zoals polystyreen en polycarbonaat. Eind jaren ‘70 kochten we onze eerste vacuümvormmachine

1


automatiseren, hier vind je geen robots. We zijn zodanig flexibel en complementair dat hier zelfs geen twee identieke machines staan”, zegt David Verheust. Voor concurrentie van de opkomende 3D-printing is Vincent Verheust niet bevreesd: “Technische vereisten – bijvoorbeeld transparentie – en afmetingen spelen nog steeds in ons voordeel. Beide technieken zullen naast elkaar blijven bestaan.” De afzetmarkt van Clem is voornamelijk België, met vertakkingen naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. “Vanaf dit jaar gaan we focussen op marktverbreding. Op 1 april startte een vertegenwoordiger om voor het eerst de Franse markt actief te gaan bewerken”, aldus David Verheust. www.clem.be – Roel Jacobus

Summer School of Making 2015

Professionaliseer deze zomer je makerskills tijdens de Summer School of Making! #SSOM15 wordt georganiseerd door de Hogeschool West-Vlaanderen en BUDA::lab (een initiatief van Designregio Kortrijk). Professionals en studenten/afgestudeerden uit verschillende creatief-technische disci­ plines kunnen zich via hands-on workshops en open labs een week onderdompelen in de topics van design, prototyping, digital development en the internet of things. Van 24 tot 28 augustus 2015. Alle info vind je op www.summerschoolofmaking.be De Summer School of Making komt in aanmerking voor een subsidie in het kader van de KMO-portefeuille pijler “opleiding”.

© Lucas Despriet

en in 1980 verhuisden we naar de huidige locatie aan de Spinnerijkaai. In 1988 kochten we onze eerste vijfassige CNC-freesmachine. Intussen staan er zes vacuümvormmachines en zeven vijfassige frezen. Wij verwerken zowel harde als zachte kunststoffen tot 4,3 op 2,3 meter.” David Verheust (36) nam het bedrijf op 1 januari van zijn vader over. “Alles wat we produceren, is maatwerk voor zeer diverse sectoren: van kunst en verlichting tot automobiel, machinebouw, sanitair, medische toepassingen, luchtvaart enzovoort. Voorbeelden zijn reclamedisplays, de lichtbakjes op de Brusselse taxi’s, noem maar op. Wij werken echter zelden voor eindklanten, haast altijd in onderaanneming.” Clem telt 25 medewerkers, waarvan 20 in het atelier. Hightech apparatuur en ambachtelijke manuele afwerking vullen er elkaar aan. “Wij proberen telkens een stap verder te gaan dan de collega’s. Wij nemen vaak het risico van zeer technische, moeilijke opdrachten. Bijvoorbeeld een transparant materiaal moet ook na warm­ vervorming nog steeds perfect transparant blijven. De reeksgroottes variëren van 1 tot 10.000 stuks. Gemiddeld maken we per reeks 300 tot 500 stuks per jaar. Dat gebeurt soms in verschillende periodes zodat het belangrijk is om telkens de insteltijden tot een minimum te beperken. Voor zulke kleine reeksen kun je niet rendabel

Vincent en David Verheust: “Voor zulke kleine reeksen maatwerk kun je niet automatiseren.”

2


samen werken aan innovatie Spiegelmaker Deknudt uit Deerlijk en fabrikant van badkamermeubilair Alke (Group De Keyzer) uit Menen vonden samen het antwoord op een fundamentele levensvraag: hoe ziet mijn achterkant eruit? Na meer dan vier jaar testen en ontwikkelen, stelden ze op Batibouw de ME2 Mirror voor, een badkamerkast die in real time je voor- én achterkant toont. “Weinig kmo’s hebben voldoende slagkracht om op hun eentje te innoveren, daarom deden we het samen.”

Francis Deknudt en Koen De Keyzer: “Weinig kmo’s hebben voldoende slagkracht om op hun eentje te innoveren, daarom deden we het samen.”

Zuid-West-Vlaamse dynamiek

Privacy garanderen

Hoewel ze voor de elektronische componenten en voor de soft- en hardware leveranciers uit andere provincies vonden, speelde de ZuidWest-Vlaamse dynamiek een bepalende rol. “We voelen op alle vlakken een sterke, gelijke drive. De nabijheid was een groot voordeel. Tientallen keren reden we het traject tussen Deerlijk en Menen. De aanwezigheid van zoveel productiebedrijven die aan banale producten meerwaarde kunnen toevoegen, betekent voor deze streek een echte kans tot clusteren.”

Technologie

Koen De Keyzer vond het boeiend om eens uit zijn eigen sector te treden: “We leerden hoe belangrijk technologie voor veel producten geworden is. Een camera en een scherm met elkaar doen praten, klinkt simpel maar had veel voeten in de aarde. Je wil bijvoorbeeld niet staan wachten terwijl de camera en het scherm opstarten, neen: ze moeten meteen werken wanneer je de kast opent.”

Makers

© Foto Hol

De familiale groep van Deknudt Mirrors uit Deerlijk maakt sinds 1946 decoratieve spiegels – zowel serieproducten als exclusieve designcollecties – en exporteert naar 55 landen. Alke is de divisie badkamermeubelen van de eveneens familiale Group De Keyzer uit Menen, sinds 40 jaar actief in keukens, badkamers en projecten (onder andere cruiseschepen). “We vonden elkaar op aangeven van een onder­zoeksteam van de KU Leuven dat een spiegel van de toekomst wilde bouwen. Dat team beschikte over de kennis, maar had geen voeling met de markt. Toen dat project stilviel wegens te vernieuwend voor de consument, gingen wij in september 2010 zelf verder en dienden we een aanvraag voor IWT-steun in. Dankzij de intense begeleiding van Howest en het Innovatie­centrum West-Vlaanderen doorliepen we het hele traject tot een commercialiseerbaar product”, vertellen Francis Deknudt en Koen De Keyzer.

Omwille van de privacy werd niet gekozen voor moderne wifi maar voor een traditioneel gesloten, bekabeld systeem. Daarmee vermijd je dat de buren of andere mensen met minder goede bedoelingen via hun computer in jouw badkamer meekijken.

Internationaal doorgroeien

Na de investering in de ontwikkelingsfase moet er nu geld verdiend worden. “Het plaatsen van keukens en badkamers is een lokale markt. Met de ME2 Mirror willen we ook internationaal doorgroeien”, schetst Koen De Keyzer. Die ambitie spoort perfect met het commercieel apparaat van Deknudt. “Wij hebben in elk ander Europees land de toonaangevende badkamerproducenten als klant voor onze spiegels. Dat moet ons samen toelaten om tot productie van rendabele seriegroottes te komen”, aldus Francis Deknudt.

Het consortium Howest legde sterk de nadruk op gebruiksvriendelijkheid. Het finale productdesign werd toevertrouwd aan ontwerpbureau Pilipili uit Kortrijk. Verder bestond het consortium uit U-Sentric uit Leuven (gebruikerstesten), UGent Campus Kortrijk (+Techtransfer UGent), Dekimo uit Turnhout (ICT) en Bureau Callewaert uit Overijse (patentering).

De vier basiseigenschappen van een goed product •• De consument wil het product •• Het werkt •• Het is betaalbaar •• Het ziet er aantrekkelijk uit

www.me2mirror.be – Roel Jacobus

3


Tien om te zien Onze regio is er één van makers die denken en doen. Deze 10 producten bewijzen dat. Het zijn stuk voor stuk opmerkelijke ontwerpen die opvallen door verrassende innovatie en co-creatieve samenwerkingsvormen. Ze zijn het bewijs dat bedrijven uit onze regio blijven zoeken naar dat kleine beetje extra om het verschil te maken. 10 keer creativiteit, 10 keer vernieuwing van bij ons.

“Perfectie bereik je, niet wanneer je niets meer kan toevoegen, maar wanneer je niets meer kan weglaten” – Antoine de Saint-Exupéry Wilt u uw product op deze pagina’s vermeld zien in de volgende editie van Makers? Neem dan contact op met stijn@designregio-kortrijk.be of marijke.boucique@voka.be.

01.

02.

03.

04.

01. Stille stof

De Poolse ontwerpster Aleksandra Gaca ontwikkelde voor het Kortrijkse textielbedrijf Casalis een 3D-stof van hoogwaardige garens en bindingen. Die unieke samenstelling zorgt voor een uitzonderlijk akoestisch absorptievermogen en een unieke look & feel. De Cello-collectie is daardoor uiterst geschikt als akoestisch paneel of om een volledige wand te bespannen. Handig in hotels, restaurants, lofts, kantoorgebouwen en fabriekshallen vol beton en glas. www.casalis.be

02.

In de familie

Bekroond met het Henri van de Velde Label en de Design Award van de National Store in Brussel. The Siblings zijn een familie van lichtobjecten die de recentste led-technologie combineert met glas en hout. Frederik Delbart tekende voor het succesvolle ontwerp, dat bij PER/USE in Kortrijk in productie ging. www.peruse.be

4

03. Tabula rasa

Met Smart Wall Paint verf je in een handomdraai een whiteboard tevoorschijn. Met deze innovatieve verftoepassing vult BOSS Paints uit Beveren-Leie niet alleen de behoeften van scholen in, maar ook die van bedrijven en particulieren om een whiteboard in hun interieur te integreren. De verf is er in wit en transparant zodat je ook perfect jouw groene, gele of knalroze muur kan omtoveren tot een beschrijfbaar oppervlak. www.boss.be

04. Kijkdoos

Sinds de ontwikkeling van de virtual reality-bril Oculus Rift is visualisatie­technologie breed toegankelijk. Bij Pixel Ant in Roeselare werkt men dan ook graag met dit magische apparaat. Het toestel laat klanten toe om een ruimte als het ware aan te voelen. Een bijzonder interessante toepassing voor architecten en vastgoedmakelaars, die zo panden kunnen verkopen nog voor de eerste steen gelegd is. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. De door Pixel Ant

ontwikkelde kartonnen versie – te gebruiken in combinatie met je eigen smartphone – heb je vanaf 20 euro. www.pixel-ant.be

05. Zeewierboerderij

Het begon in 2010 met een eerder wild idee: zeewieren op textieldoeken kweken. Textiel­ fabrikant Sioen uit Ardooie zette samen met tien partners een Europees onderzoeksproject op met testsites in Noorwegen, Ierland en Schotland. Vijf jaar en heel wat expertise later zijn de resultaten veelbelovend. Uit het gecultiveerde zeewier kunnen ze onder meer eiwitten en suikerderivaten voor de voedingsindustrie en allerlei andere biogebaseerde materialen isoleren. Op lange termijn zullen zeewieren ook als bron voor hernieuwbare energie dienen. www.sioen.com


05.

07.

08.

06.

10.

09.

06. Kampvuur

Zes kettingen met verstelbare haken, een braadrooster, een barbecuepan en een sudderpot. Dat alles in gelakt staal dat hittebestendig is tot 350 °C. Met deze barbecuedriepoot van Barbecook kook, wok, bak of grill je, net wat je zelf wilt. De driepoot is draagbaar en makkelijk op te bergen. Hoewel die kans klein is, eenmaal je hem in huis hebt. www.barbecook.com

07. 3D-fietsen

In Kortrijk ontwikkelden de hogeschool VIVES en het bedrijf Marcel Kint Fietsen samen een op maat gemaakte tijdritfiets voor kinderen. De technologische uitdaging lag vooral in het efficiënt 3D-printen, slim assembleren, aerodynamica en belasting. Een schoolvoorbeeld van win-win. De fabrikant ziet zich ondersteund in de mogelijkheden van additive manufacturing. De onderzoekers krijgen op hun beurt een speelveld aangereikt voor innovatieve 3D-technologie. www.marcelkint.be

Makers

08. Spring in Mootion

MonaVisa uit Roeselare, specialist in wand- en plafonddoeken, ontwierp een gepersonaliseerd tuinmeubel uit een organisch gevormde polyesterstructuur met een lichtgevend plafond van maar liefst 3 meter diameter. Het plafond van The Mootion kan je via digitale print laten personaliseren en eventueel voorzien van een verwarmingselement dat stralingswarmte afgeeft doorheen het spanplafond. Spring is in the air! www.monavisa.be

09. Kameleon

De Cassia is wat je noemt een buitenbeentje. Deze Terca-gevelsteen is maar liefst een halve meter lang en heeft zowel een ruwe als een gebroken zijde. Door beide kanten te combineren, krijg je een gevel die elke monotonie doorbreekt. Deze kameleon gaat ook nog eens prat op uitstekende technische kwaliteiten en is heel vorstbestendig dankzij zijn lage porositeit. Verkrijgbaar in diverse kleuren zoals rood, bruin en shadow. www.wienerberger.be

10. Groenten op het varkensmenu

Dat de varkenssector al een hele poos in een diepe crisis zit, hoeft geen betoog. Naast afzet zijn vooral de dure, vaak geïmporteerde voeders een belangrijke oorzaak. Logisch dat ze op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Hoe? Door orga­ nische reststromen in te zetten, afkomstig uit de groenteteelt. Het Ieperse bedrijf Vermeulen Construct bouwde in samenwerking met het landbouwonderzoekscentrum Inagro in Roeselare een installatie die deze gewasresten verwerkt tot een gefermenteerde brij. Die kunnen boeren inmengen in het voederrantsoen voor hun varkens, wat de landbouwcirkel mooi rond maakt. www.vermeulenconstruct.be

– Marijke Pollentier

5


JONG   DIGITAAL GEWELD

CreaThing

Kortrijk is een bakermat van ondernemerschap. Bedrijven, gedreven werknemers, hoger onderwijs en universiteit, kenniscentra en creatieve hubs. Ze vormen het hart van heel wat traditionele maakbedrijven. Maar die mix is ook een ideale voedingsbodem voor jonge ondernemers in de digitale sector. Jong, digitaal geweld uit onze eigen Creative Valley.

DAE Studios

Commerciële animaties

Reclame en visualisatie zijn dan weer het dada van CreaThing uit Harelbeke. In de hal van het volledig vernieuwde shopping center Grand Bazar Antwerp integreerden ze twee grote videowalls die elk bestaan uit 12 HD-schermen. Die schermen werken simultaan en vormen één groot canvas waarop animaties en commerciële video’s afgespeeld worden. CreaThing ontwikkelde de animaties om acties en evenementen aan te kondigen of reclame te maken voor de winkels van het shopping center. “We ontwierpen ook een app waarmee bezoekers winkels kunnen opvragen op verschillende touch­ screentotems in het winkelcomplex”, aldus zaakvoerder Ruth Ameel. www.creathing.be

Pixel Ant Gamification en interactieve visualisaties

DAE Studios vertrekt vanuit de gaming technologie en zet die in bij bedrijven en organisaties. Voor de NMBS maakten Brecht Kets en zijn kompanen een game die kinderen tussen 10 en 12 jaar spelenderwijs veiligheid in en rond de trein bijbrengt. “Gamification laat bedrijven toe om efficiënter en prijsbewuster hun personeel op te leiden”, aldus Brecht. “Zo werkten we bijvoorbeeld een brandtraining uit voor een grote organisatie op basis van een game. We lieten hun mensen bepaalde veiligheidstechnieken virtueel aanleren”. Soms gebruiken ze gaming preventief. “We ontwikkelden inderdaad een testtool voor kraan­ operatoren om te achterhalen hoe lang iemand opleiding nodig heeft”. Dezelfde gametechnologie gebruiken ze bij DAE om interactieve visualisaties te ontwerpen. Met de nieuwe generatie holografische brillen gaan ze nog een stap verder. Als partner van Samsung gebruiken ze daarvoor de headset Gear VR2. Daarmee zie je je bestaande omgeving nog maar krijg je een 3D-model in die ruimte geprojecteerd. “Zeer handig als virtuele handleiding bij de assemblage van bepaalde stukken bijvoorbeeld”, vertelt Brecht. “Zo ziet een operator de twee stukken in elkaar passen en kan hij dat perfect nabootsen zonder een papieren handleiding te moeten ont­ cijferen. Dit is echt plug & play.” (lacht). www.daestudios.be

The Hive: incubator en meer Digitale creatieve startups kunnen in Kortrijk terecht in The Hive, een incubator die beginnende ondernemingen een vliegende start wil geven. Je vindt The Hive in The Level, het gebouw van de opleiding Digital arts and entertainment (DAE) van Howest. Voor de bedrijven die onder het DAE-dak resideren organiseert The Hive regelmatig thematische bijeenkomsten rond ondernemerschap en managementskills. Af en toe zijn er ook netwerkactiviteiten waar je terecht kan voor een informele babbel. thehive.howest.be | Contact: kim.bogte@howest.be – 0495/18 92 31 / isabelle.tassaert@howest.be – 0474/52 49 11

6

3D-visualisaties: verkoopinstrument én productietool

Kwaliteitsvolle 3D-visualisaties tegen een betaalbare prijs. Dat vat het Roeselaarse Pixel Ant samen. Oprichter Wannes Verspranghe combineert een achtergrond van interieurvormgeving met een diploma Digital Arts and Entertainment, waardoor hij zijn klanten goed aanvoelt. Zo ontwikkelde hij voor de flagshipstore van Planet Parfum op de Antwerpse Meir een 3D-visu­alisatie, tijdens het ontwerpproces. “Daarmee hadden zowel de interieurontwerpers van Ad Random als de mensen van Planet Parfum zelf op welgeteld één dag een helder beeld van hoe de winkel er straks zou uitzien. Het vermijdt ellenlange discussies en biedt hen de mogelijkheid om heel snel en concreet bij te sturen”, licht Wannes toe. Of hoe 3D-visualisatie niet enkel een verkoopinstrument is, maar ook een echte productietool. De 3D-beelden werden vervolgens omgezet in een app waarmee de opdracht­gever Planet Parfum in de lege winkel meteen kon zien wat de eindklant straks ervaart. www.pixel-ant.be – Marijke Pollentier


MEERWAARDE DOOR intelligent DESIGN Mix een flinke portie nuchterheid, humor, ethiek, visie en charme en je typeert niet alleen zaakvoerders Bart en Chantal Bonte-Saelen, maar ook Moderna Products zelf. Het bedrijf startte drie generaties geleden in de knopenindustrie, maar toen de textielindustrie in de jaren ‘80 als gevolg van de crisis massaal naar de lageloonlanden verkaste, drong een drastische bijsturing zich op. Met succes. Moderna vond zichzelf opnieuw uit en positioneert zich nu als wereldspeler in de productie van plastic pet products. om het product er telkens anders te laten uitzien”, vult Bart aan. “Onze kattenbakken bijvoorbeeld krijgen op die manier een safari wild life look of een graffiti- of cartoontekening. Die eerste indruk is cruciaal voor onze consument, maar wij gaan in ons design veel verder en voegen functies aan het ontwerp toe, een extra opbergruimte of slaapplaats. Een derde facet is de logistiek. Alle ontwerpen zijn maximaal stapelbaar, wat de containerkost bij export optimaliseert.” Innovatie is cruciaal voor Moderna Products: zowel productinnovatie, marketinginnovatie als procesinnovatie. “Omdat de loonkosten in ons land zo hoog zijn, zijn we genoodzaakt om over het design op voorhand goed na te denken. Eenmaal de matrijs gemaakt, is er geen weg terug. Daarvoor doen we een beroep op drie ontwerpers in huis met elk hun eigen invalshoek: Sabine vanuit een grafisch uitgangspunt, Frederik vanuit productontwikkeling en Davy matrijstechnisch”, aldus Chantal. Er waren heel wat redenen om te kiezen voor een eigen ontwerpteam. “Naast de complemen-

www.modernaproducts.be – Marijke Pollentier

meerwaarde Creëren doe je zo •• Voeg functionaliteit toe aan je ontwerp. •• Overweeg om zowel met interne als externe designers te werken. •• Zie design ruimer dan productontwerp. Integreer het ook in je marketing en productieproces. •• Speel in op een snelle rotatie. Dat geeft je voorsprong op copycats. •• Have fun! Creëer samen met blije werk­ nemers blije producten voor blije klanten!

© Lucas Despriet

Van knopen naar plastic toebehoren voor de huisdierenindustrie... Il faut le faire. “Je kan de beste knoop ter wereld fabriceren, maar wat als niemand daar nog op zit te wachten”, illustreert Chantal Saelen laconiek de ombuiging van Moderna Products. Haar ouders zagen zich genoodzaakt nieuwe horizonten te verkennen. Gelukkig leende de bestaande spuitgieterij zich uitstekend tot het produceren van andere plastic voorwerpen. Het begon met toebehoren voor de vogel- en duivensport en evolueerde geleidelijk naar voederbakken en transport- en slaapboxen voor katten en honden. Anno 2015 legt het bedrijf zich exclusief toe op het creëren van smart plastics for happy pets. Dat intelligent design, daar ligt precies de meerwaarde van het product. “Design is zoveel meer dan een hippe look voor de zoveelste kattenbak. Sinds de jaren ‘90 hebben wij zwaar geïnvesteerd in automatisatie en nieuwe technologieën, waarbij we twee componenten integreren, zoals een eetbakje met rubberen antislipvoetjes. Daarna kwam de techniek van in mould label, die toelaat

tariteit is de flexibiliteit een extra troef. Het is een publiek geheim dat China als een hete adem in onze nek hangt. Wij houden stand omwille van de snelheid waarmee we met nieuwe producten op de markt komen. Telkens als er een kopie verschijnt, lanceren wij een primeur. Maar we laten ons ook bijstaan door een extern ontwerpbureau. Dat bezorgt ons een verrijkende kruis­ bestuiving met andere sectoren.” Intussen levert Moderna Products in 68 landen en telt het bedrijf 46 personeelsleden die samen in 2014 een omzet realiseerden van 19 miljoen euro. Een mooi rapport in deze woelige tijden. “Ons product is vrij crisisbestendig”, aldus Chantal, “omdat huisdieren als een volwaardig lid van het gezin beschouwd worden. We zetten ook hard in op blije huisdieren omdat we ervan overtuigd zijn dat die zorgen voor blije baasjes, blije inkopers en bijgevolg ook blije mensen bij Moderna.”

Bart Bonte en Chantal Saelen: “Design reikt verder dan een mooi ontwerp op het zoveelste kattenbakje. Elk ontwerp moet zeer goed stapelbaar zijn zodat de containerkost minimaal blijft.”

Makers

7


Ga mee op inspiratiereis naar ZUrich!

© Roland Tännler

Zürich blijft goed scoren als een van ‘s werelds steden met de hoogste levenskwaliteit. Van 3 tot 5 september gaan Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen tijdens een inspiratiereis op zoek naar wat Zürich maakt tot wat het is. De reis gunt ondernemers een blik op innovatieve bedrijven en de lokale maakindustrie van het economisch centrum van Zwitserland. Daarnaast krijgt u een kijk op de ingrijpende stadsvernieuwing en architecturale must-sees. Maar volgens de Zürichers zelf is de grootste te ontdekken luxe het toegankelijke en alomtegenwoordige meer en de rivieren die de stad doorkruisen. We plannen alvast een drankje bij een van de populaire Badi-bars bij het water om het van nabij te beleven. Een uitstap naar de nabijgelegen Vitra Campus in Weil-am-Rhein mag niet ontbreken. Ons bezoek aan die indrukwekkende verzameling van heden­ daagse bouwkunst biedt een blik achter de schermen van een van ‘s werelds meest gewaardeerde designmerken. De uitstap verenigt dan ook perfect de doelstellingen van de inspiratiereis: kwalitatief ondernemerschap en een inspirerende beleving.

Oproep 5X5 Steeds meer bedrijven geven productontwikkeling, creatie en innovatie een vaste plaats in hun strategie. Door producten of diensten te ontwikkelen met een hoge toegevoegde waarde kunnen ze zich onderscheiden en een voorsprong nemen. Designregio Kortrijk biedt vijf ondernemingen uit de regio Kortrijk /  Ieper / Roeselare / Tielt de kans om een designersduo in te schakelen. Gedurende ruim een jaar denken een topdesigner en een jong ontwerptalent op een onderbouwde manier mee over nieuwe producten of diensten. De onderneming en de ontwerpers volgen daarvoor de zogenaamde “5x5”-methodiek, waarbij de verschillende aspecten van productontwikkeling uitvoerig aan bod komen.

Week van het Ontwerpen Week van het Ontwerpen wordt een knallend event voor iedereen die gebeten is door ontwerpen en ondernemen. Met exposities van studenten­­projecten uit het creatieve Vlaamse ontwerponderwijs, producten van alumni en bedrijven, maar ook workshops, lezingen en netwerkevents.

Op donderdag 4 juni 2015 organiseert Designregio Kortrijk om 19u een gratis info-avond “5X5”. Voor meer info of om in te schrijven kan je terecht op www.designregio-kortrijk.be/5X5 of bij kris@designregio-kortrijk.be.

Makers verschijnt twee maal per jaar en wordt dankzij Designregio Kortrijk gratis meegestuurd met Ondernemers aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. Met dank aan Agentschap Ondernemen, Proud en Interreg IVB North West Europe. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Redactie: Marijke Bouciqué, Stijn Debaillie –  Eindredactie: Dirk Van Thuyne – Grafische vormgeving: Ward Heirwegh – Fotografen: Lucas Despriet, Foto Hol, Photojoost; andere beelden werden ingezonden – Journalisten: Roel Jacobus, Marijke Pollentier – Druk: Goekint Graphics

8

Verantwoordelijke uitgever: Stijn Debaillie, Broelkaai 1B, 8500 Kortrijk, info@designregio-kortrijk.be, www.designregio-kortrijk.be

Designregio Kortrijk heeft als doel om de regio Kortrijk te positioneren als een streek die design als hefboom voor haar ontwikkeling hanteert met activiteiten die gericht zijn op het introduceren van designcultuur in het industriële weefsel, onderwijs en de publieke en culturele sector. Designregio Kortrijk is tevens stichtend lid en regionale hub van het Design Platform Vlaanderen.

Van woensdag 28 oktober tot zaterdag 31 oktober in de Budafabriek in Kortrijk. www.weekvanhetontwerpen.be

Co-financierende partners:

© Photojoost

Interesse om mee te gaan? Meer informatie is te verkrijgen bij info@designregio-kortrijk.be.