Makers n°4

Page 1

Inhoudstafel Spelen met glas en vuur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2 Globetrade@BUDA::lab. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 De versnipperde versnipperaar. . . . . . . . . . . . . . 3 Tien om te zien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4-5 Business class voor ziekenhuis. . . . . . . . . . . . . . . 6 Vika verlegt grenzen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Nieuwe oproep: DesignX50. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 On the field . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Jaargang 2, uitgeversnummer 4, December 2014 Verschijnt twee maal per jaar als bijlage bij Ondernemers www.designregio-kortrijk.be

© Lucas Despriet

Makers

Dit is een blad voor ondernemers die willen proeven van creativiteit. De initiatiefnemers Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen geven een podium aan ondernemers, producten en diensten uit de regio in de context van productontwikkeling, creativiteit en innovatie. Laat u inspireren!

Olivier Pacqueu: “Fransen zeggen dat Belgen de mooiste innovatieve producten maken.”

Spelen met glas en vuur “Kom binnen, ik ben in het atelier aan het experimenteren, dit is het liefste wat ik doe.” Olivier Pacqueu van Lunax uit Hooglede ontwikkelt en bouwt unieke, volledig glazen, profielloze, brandwerende deuren. Stap voor stap groeit hij op deze Europese nichemarkt dankzij de combinatie van techniek met uitgesproken design. Makers

Tien jaar werkte Olivier Pacqueu bij de Gentse familiale glasgroep Meyvaert, toen hij op het idee van een nieuw brandwerend product kwam. Hij sloeg aan het experimenteren na de uren, eerst een jaar lang met een collega. “Daarna ging ik alleen verder en vond uiteindelijk een materie om metalen profielen 60 minuten brandbestendig te maken. Tot mijn verbazing bleek de interesse bij de leveranciers van profielen onbestaande te zijn. Ook een tweede ontwikkeling wekte geen interesse”, schetst Pacqueu de beginjaren van zijn ondernemerschap. Daarop veranderde hij begin 2009 het geweer van schouder. “Ik schreef een visie die uitgaat van wat de markt wil. Namelijk: brandveiligheid

1


Olivier Pacqueu: “In het atelier experimenteren, dat is het liefste wat ik doe.” zonder afbreuk aan de tijdsgeest of de architectuur van een gebouw of omgeving. Als je in de stijl van elke architect wil passen, dan werk je het best zo transparant mogelijk. Vanuit deze visie ontwikkelde ik de eerste doorslaande, profielloze, brandwerende glazen deur ter wereld. Hiervoor was er wel onmiddellijk interesse.” In de zomer van 2011 richtte hij Lunax op. “Ik besliste om meteen Europees te denken, daarin gesterkt door de nieuwe Europese reglementering. Ik maakte het product zodanig eenvoudig dat elke installateur het kan begrijpen en plaatsen. Dit sloeg aan in België, Nederland, Engeland,

Frankrijk, Polen, Gibraltar en Slowakije. Ook mijn gewezen werkgever werd een goede klant.” Voor de promotie werkt Pacqueu met glasproducent Saint-Gobain en rechtstreekse contacten met architecten via onder meer de Europese beurzen Architect@Work. “Wij moeten het hebben van het voorschrijfgedrag. Als een architect geïnteresseerd is, zal ik eerst naar hem luisteren. Je moet wel commercieel en financieel geduld hebben tot zij hun projecten goedgekeurd krijgen. Maar het komt op gang, de beste reclame zijn tevreden klanten. Zonet belde nog een hotelier uit de Franse Alpen die onze deuren ergens gezien had.” Op de internationale markt bestaan er geen producten die voor 100% vergelijkbaar zijn. “Onderschat de glassector toch niet, het is een leeuwenwereld. Wij verkopen geen deuren, we verkopen visie. We willen niemand in een standaard duwen. Het mooiste compliment kreeg ik op de Parijse editie van Architect@Work. Fransen zeiden dat de Belgen de mooiste innovatieve producten maken. Daar mogen we trots op zijn, naast de Italianen met hun mooi ontwerp en de Duitsers die vooral aan stevigheid en kwaliteit denken. Als Belgische mode een internationaal begrip kon worden, dan moet dat ook voor design en glas kunnen.” Pacqueu komt uit Roeselare en woont in Oostkamp. Hij heeft een rechterhand in het productieatelier in Hooglede en een commercieel netwerk met binnen- en buitenlandse agenten. “Producten zelf maken en testen, is niet alleen plezierig maar vooral de beste manier om voortdurend te verbeteren en varianten te ontwikkelen. Lunax zit in een groeiscenario, mijn doel is werk en werkvreugde te creëren. Passie en trots voor een meerwaardeproduct zijn de mooiste dingen die er bestaan.”

De eerste profielloze brandwerende glazen deur ter wereld wekt wereldwijd interesse.

2

Globetrade@BUDA::lab

www.lunax.be – Roel Jacobus

Bedrijven vinden hun weg naar het BUDA::lab. Het Kortrijkse marketingbedrijf Globetrade ontwerpt gadgets op maat voor internationaal gereputeerde FMCG-bedrijven (fast moving consumer goods), waaronder Danone, Nestlé en Unilever. In het BUDA::lab ontwikkelden ze prototypes voor een reeks Hasbro-gezelschapsspellen op miniformaat met behulp van de lasercutter en 3D-printers. Workshop lasercutting: 21/01/2015, 18u-21u Workshop 3D-printing: 21/01/2015, 18u-21u www.budalab.be – pieter@budalab.be Budafabriek, Dam 2a, Kortrijk – 0476/53 40 68


De versnipperde versnipperaar

Precies 20 jaar na de introductie van de houtversnipperaar Super Prof 2000 – toen een technische mijlpaal in zijn segment – geeft Eliet uit Otegem (Zwevegem) haar succesproduct een facelift. “In 1994 wonnen we meteen de Gouden Aar voor innovatie op het salon Agribex. De ideeën die we er toen instopten, zijn nog altijd actueel: zelfrijdend, bedienbaar door één man, gemakkelijk verplaatsbaar tot in achtertuinen, minimaal in verbruik, … Na ruim 5.000 verkochte exemplaren wereldwijd voegden we een nieuwe dimensie toe met onder meer elektronica en software”, vertelt gedelegeerd bestuurder Frederic Lietaer.

ONTWERP “De Super Prof 2000 komt uit onze eigen ontwerpafdeling. Af en toe betrekken we ook een externe ontwerper, zoals in 2008 voor het project 5X5. Zonder eigen R&D-afdeling kun je als bedrijf niet overleven. De sterkte komt uit de combinatie van externe, inspirerende ideeën met intern, vaktechnisch en marktgericht inzicht. Ons Eliet Creative Lab telt zes medewerkers. Alle studiewerk, prototyping en testen gebeuren in eigen huis.”

PLAATWERK “De machine bestaat voor 90% uit ijzeren plaatwerk. Het is een luxe om te produceren in West-Vlaanderen: weinig Europese regio’s hebben zulke densiteit van metaalverwerkers en –constructeurs, met zulke technologisch geavanceerde machineparken. Het is een grote troef dat wij niet zelf in machines voor plaatbewerking moeten investeren. Hierdoor kunnen we onze middelen volop aan productontwikkeling besteden. Vanuit een historische achtergrond houden we de meeste buisverwerking in eigen huis, maar voor plaatbewerking doen we een beroep op een tiental omliggende bedrijven.”

ONDERDELEN “Onze lasafdeling verwerkt de gesneden en geplooide staalplaat met buizen tot machineonderdelen. We lassen vooral geautomatiseerd om een consistente kwaliteit te garanderen, omdat lasser een knelpuntberoep is en om ondanks de hoge Belgische loonkost toch internationaal competitief te kunnen blijven. Precisieonderdelen maken we in onze eigen draai- en freesafdeling met permanente kwaliteitsbewaking. Het poederlakken gebeurt in eigen huis, evenals de assemblage van Eliet onderdelen met ingekochte componenten zoals motoren, hydraulica, wielen, elektriciteit enzovoort. Voor de messen, een belangrijk onderdeel van een versnipperaar, ontwikkelden wij de vorm en de snijhoek maar laten we de productie over aan gespecialiseerde Duitse firma’s.”

ELEKTRONICA “Voor de innovatieve elektronische sturing en softwarematige interface laten we ons bijstaan door experts als Page Elektronica uit Poperinge. De microprocessoren werden geprogrammeerd volgens de logische werking van de machine. Welke prestaties meet je? Hoe analyseer je die gegevens? Welke actie laat je daarop volgen? Zo maak je machines intelligent.

KUNSTSTOF

PATENTEN

“Voor de kunststofonderdelen werken we het liefst zoveel mogelijk samen met lokale partners. Volumineuze onderdelen zoals benzinetanks zijn immers hol waardoor de transportkosten al snel hoog oplopen. In België en Zuid-Nederland zijn heel veel bedrijven actief in roto moulding, zoals ISI Plast uit Dadizele. Voor het thermisch-vacuüm vormen, werken we met bijvoorbeeld Clem uit Kortrijk. Een aantal andere machines bevatten spuitgietonderdelen en ook daarvoor blijven we dicht bij huis. Matrijzen voor spuitgieten kosten veel geld, daarom is het essentieel om prototypes te maken. Dit besteden we uit aan 3D-printers.”

“Voor de intellectuele bescherming van de ontwerpen is het Kortrijks Octrooibureau (KOB) onze vaste partner. Patenten en de opvolging ervan betekenen een ferme uitgave, maar ze zijn noodzakelijk voor het beschermen van elk innovatietraject dat bloed, zweet, tranen en leergeld vergt. Het inschatten van de patenteerbaarheid van elke nieuwe ontwikkeling is een van de meest belangrijkste trade-offs. Je moet je indekken tegen het gevaar dat een concurrent simpelweg een kopie maakt van hetgeen waar jij zoveel in investeerde.”

Makers

www.eliet.be ­– Roel Jacobus

3


Tien om te zien Onze regio is er één van makers die denken en doen. Deze 10 producten bewijzen dat. Het zijn stuk voor stuk opmerkelijke ontwerpen die opvallen door verrassende innovatie en co-creatieve samenwerkingsvormen. Ze zijn het bewijs dat bedrijven uit onze regio blijven zoeken naar dat kleine beetje extra om het verschil te maken. 10 keer creativiteit, 10 keer vernieuwing van bij ons.

Ontwerpers zijn geen kunstenaars. Het zijn ambachtslieden. Hun producten hangen niet aan de muur in musea, maar lossen praktische problemen op. – Dan Lacivita Wilt u ook uw product op deze pagina’s vermeld zien in de volgende editie van Makers? Neem dan contact op met stijn@designregio-kortrijk.be of marijke.boucique@voka.be.

04.

02. 03.

01.

01.

Zucht van Madonna

December is de feestmaand bij uitstek. Daar hoort al eens een goed glas champagne bij. Voortaan geen geklungel meer met de capsule, geen onverwacht luide knallen of rondvliegende kurken als het van Promeco uit Bellegem afhangt. Je plaatst deze veilige champagneopener op de fles en maakt dan pas de metaaldraadjes los. Met één lichte draaibeweging verwijder je zowel kurk als capsule. Dat kan trouwens als een echte sommelier: met de befaamde ‘zucht van Madonna’. Zo blijft het koolzuurgas in de fles en dat komt de kwaliteit ten goede. Proost! www.prmco.be

02. Energy buddy

Bekroond met het Henri van de Velde Label en de Deloitte Fast 50 Rising Star Award. Het Kortrijkse Smappee is wat je noemt een succesverhaal. Deze handige energy buddy bestaat uit een comfortstekker, een kleine monitor en een heel gebruiksvriendelijke app. Je ziet in een oogopslag het totale energieverbruik in je woning en dankzij gepatenteerde technologie ook het verbruik van elk apparaat afzonderlijk. Zo reken je makkelijk en snel af met stroomvreters en sluimerverbruik. Je kan je toestellen ook buitenshuis controleren en aan- of uitschakelen. www.smappee.com

4

03. Slim bontje

Zowel creatief als technisch een hoogstandje. Tavelmo uit Deerlijk ontwierp een meubelstof die eruitziet en aanvoelt als bont. Ze gebruikten de 100% natuurlijke vezel van bamboegaren wat het weefsel een heerlijke zachtheid geeft. Dankzij doorgedreven onderzoek en de technische expertise van het familiebedrijf slaagden ze erin om de stof van maar liefst 1,5kg per m² te weven en gradueel te verven. Het duurste product dat het bedrijf ooit fabriceerde maar wel gegeerd, zo blijkt nu al. Het slim bontje kaapte recent de Blue Drop Award weg op de Brusselse textielbeurs Mood. www.tavelmo.be

04. Switch to design

Scrollen en swipen. We doen het elke dag. ÆSTEEM, een product van de start-up Innodux uit Geluveld, vertaalde deze populaire beweging naar een lichtschakelaar. Het resulteerde in een Henri van de Velde gelabelde designschakelaar bestaande uit vier knoppen die elk een afzonderlijke lichtbron bedienen. Dankzij een inventief mechanisme schuiven de balkjes automatisch terug naar hun oorspronkelijke positie. Voor verder verwijderde lichtbronnen zoals in een kelder of voor buitenverlichting activeer je de led-feedback: een gloed op de muur achter de schakelaar. www.aesteem.com

05.

05. Formule 2

Kortrijkzaan Matthieu Libeert van MAT2 STUDIO’S was al tijdens zijn studies Industrieel Productontwerp gefascineerd door de carbonvezel. Hij experimenteerde met heel wat producten uit carbon en na twee jaar onderzoek was het raak. Libeert slaagde erin om hoogtechnologische scheenbeschermers te produceren uit carbonvezels van absolute topkwaliteit, via een productieproces zoals in de ruimtevaart en Formule 1. Intussen zijn ze door heel wat voetballers van Belgische en Nederlandse eersteklasseclubs uitgetest en goed bevonden. Leuk is ook dat je ze kan personaliseren met je eigen naam of logo. www.mat2products.com


06.

Geen druppel op een hete plaat

Dat de horeca onder druk staat, hoeft geen betoog. Elke besparing is welkom. Michaël Dejaegher – zelf actief in de horeca – van het Zwevegemse bedrijf Hatweo ontwierp een kleine en betaalbare waterdoseerder, die je met welgeteld één klik monteert op elke kraan. Je drukt de gewenste hoeveelheid water in op een touchscreen en de Fluï verstrekt het water tot op de centiliter en sluit meteen de watertoevoer af. Zo bespaar je tijd en water. Open user design heet zoiets: een intuïtief ontwerp voor en door de sector. www.flui.be

06.

07.

Zorgzame zetel

08.

Wereld van licht en kleur

Het lijkt een designzetel weggeplukt uit een hippe Scandinavische meubelcataloog. Maar die omschrijving zou de Cosmo oneer aandoen. De nieuwste telg van de Belgische zorgmeubelfabrikant Moments Furniture uit Ingelmunster voldoet aan alle verwachtingen. De massief beuken poten en het quasi onzichtbaar stalen frame zorgen voor een prima stabiliteit. De voorgevormde en volledig ingeschuimde zitschaal biedt een heerlijk zitcomfort. Afhankelijk van je behoeften kies je voor smalle of brede armleggers en een lage of hoge rug. www.momentsfurniture.com

Het industrieel ontwerpbureau Pilipili uit Kortrijk heeft zijn strepen in de kmo- en industriewereld ruimschoots verdiend. Zaakvoerder Steven Dehollander en zijn kompanen wilden design ook introduceren in de wereld van de zorg. Ze trokken naar zorgcentrum De Lovie en observeerden zorgvuldig de noden van de bewoners. Dit resulteerde in onder meer een weegschaal op licht en kleur voor mensen met een verstandelijke handicap. Knap hoe twee uiteenlopende leefwerelden elkaar vinden. www.pilipili.be

09. Scandinavisch puzzelen

Neem een beloftevolle Howest-student en het duurzaam familiebedrijf Vanhalst uit Wevelgem, gespecialiseerd in decoratie, geboortegeschenken en communie- en huwelijksbedankjes. Mix de strakke figuren van Bert Declercq met de jarenlange expertise van Vanhalst, 2 give & enjoy en je hebt een succesvolle decoratielijn. NoRdic bestaat uit minimalistische dierenfiguren, opgebouwd uit telkens vier puzzelstukken. De elanden, lama’s, konijnen en ijsberen zijn uit een blankhouten plaat gelaserd en hebben een uitgepuurde uitstraling. Het in elkaar steken doe je lekker zelf. Hebben we al gezegd dat ze mooi zijn? www.bb-collections.com

10. Solo graag

Wie wat gezonde energie kwijt wil, kan terecht bij DK Drumworks uit Izegem. Daar ontwerpen ze een eigen drumketel op maat van de klant. De nieuwe Alpha Shell persen ze zodanig dat er tot 30% minder lijm gebruikt wordt tussen de lagen hout. Combineer dit met dikkere houtlagen en je krijgt een ketel met een pak warmere klank, een mooiere projectie en meer volume. Door het criss crosseffect – lees: de lagen hout over elkaar gekruist – behoudt de ketel zijn mooie ronde vorm en ontstemt hij minder snel. In beuk, esdoorn of berk? Steevast mooi drumwerk! www.dk-drumworks.be – Marijke Pollentier

09.

07.

08.

Makers

10.

5


Business Class voor ziekenhuis we in op de toenemende vraag naar daghospitalisatie. De uitdaging bestond erin om veel mensen samen te plaatsen in een aangename omgeving, zowel voor de dagpatiënten als voor het ziekenhuispersoneel. Het concept bestaat uit half open cocons van 2 op 2,5 meter die privacy en comfort garanderen terwijl het personeel het overzicht behoudt. De patiënt ligt niet langer in een bed maar in een luxezetel met entertainment bij de hand. De medische apparatuur werd haast onzichtbaar geïntegreerd.” www.prof-projects.com

© Annick Vernimmen

– Roel Jacobus

Na de patiëntenkamer van de toekomst in 2010, de levenslange woning in 2011, de ontvangstkamer 2012 en de rusthuiskamer in 2013, stelde het consortium PRoF dit najaar de daghospitalisatieunit van de toekomst voor. markt innoveren, dan moet je hier zeker rekening mee houden.” 16 West-Vlaamse bedrijven werkten mee aan het jongste project: de Recovery Room of the Future. Die doet denken aan business seats in een vliegtuig, waar ook de inspiratie gehaald werd voor enerzijds een gebogen wand met vliegtuigraampjes en anderzijds een muur met wolkenpanorama. Valerie Dhaeze, hoofd van het ontwerpteam: “Met ons jongste project spelen

© Annick Vernimmen

Het innovatieplatform PRoF (Patient Room of the Future) is een initiatief van meubelbedrijf Boone International uit Poperinge. Gedelegeerd bestuurder Jan Van Hecke stelde de afgelopen vijf jaar een consortium samen van 240 personen. Ze vormen een mix van 90% uit zorg- en onderzoeksinstellingen en slechts 10% uit commerciële bedrijven. “Dat is een zeer zorgvuldige overweging”, zegt Van Hecke. “Overheid en zorgsector gaan uit van heel andere waarden dan commerciële bedrijven. Wil je op deze

De inbreng van bedrijven in PRoF is divers en complementair. Bijvoorbeeld meubelfabrikant Extremis uit Poperinge paste zijn Hopperbank eenvoudig aan zodat een rolstoelgebruiker gemakkelijk en niet-stigmatiserend kan plaatsnemen. Modular Lighting uit Roeselare integreerde de bekroonde Spock-armatuur. Andere West-Vlaamse firma’s zijn audiovisuele dienstverlener Anamorf uit Wevelgem, meubelfabrikanten Durlet uit Izegem en Haelvoet uit Ingelmunster, interieurinrichter Groep Kordekor uit Kortrijk, studiebureau Ingenium uit Brugge, inox schrijnwerker Inoxline-Lannoo uit Ingelmunster, telecomintegrator Telecom-IT uit Beernem, audiovisuele systeemintegrator Tele-Signal Electronics uit Harelbeke, communicatiesystemen voor de zorgsector Televic Healthcare, elektrotechnisch installateur Westelec Ieper en de architecten Boeckx uit Oostende en Buro II & Archi+I uit Roeselare.

De Patient Recovery Room of the Future trekt het concept van business seats uit de luchtvaart naar de daghospitalisatie.

6


Vrijdagavond halfvijf. De schemer valt en de industriezone in het West-Vlaamse Gullegem ontdoet zich van de laatste drukte. Maar bij badkamer- en keukenproducent Vika draaien de zaagmachines nog op volle toeren. Terwijl de nachtploeg in aantocht is, doen Els Viaene en Eddy Teerlynck hun verhaal. Klantenbehoeften, een hoogtechnologisch machinepark, een gemotiveerd team en de designer Jean-François D’Or. Eenmaal van wal, is er bij Els en Eddy geen houden meer aan.

“Zonder onze medewerkers zouden we nooit in het designavontuur met Jean-François D’Or gestapt zijn” geduld resulteerde dit in InGrid, een modulair assortiment van kasten en toebehoren waarmee je naar eigen smaak je badkamer – en bij uitbreiding je hele huis – kunt inrichten. Kenmerkend voor de nieuwe, Scandinavisch aanvoelende lijn zijn de uitgepuurde materialen als naturel eik, de strakke vlakken in poederlak, de typisch gewafelde fronten en de vernieuwende combinaties van ronde en rechte vormen. “Vroeger dachten we bij nieuwigheden te veel in functie van onze productiemogelijkheden en lieten we een brainstorm niet echt toe”, vult Eddy aan. “Bij Jean-François lag dat anders. Hij laat zich

© Lenzer Photographers

Wat doe je in je badkamer? Wat wil je opbergen? Wat is overbodig? Met deze vragen trok badkamer- en keukenproducent Vika naar de eindklant. “We wilden niet langer voortborduren op bestaande concepten”, licht zaakvoerder Els Viaene toe. “Bedoeling was om ons beter te profileren in de markt en echt outside the box te denken. Hiervoor vertrokken we vanuit de concrete behoeften van onze gebruikers”. Ze schakelden Designregio Kortrijk in en trokken via het project 5X5 het ontwerpersduo JeanFrançois D’Or en Frédérique Ficheroulle aan. Na een jaar vol teamoverleg, prototypes en veel

© Lucas Despriet

Vika verlegt grenzen

niet beïnvloeden door technische beperkingen. Gelukkig was er een groot vertrouwen. Hij is net zo perfectionisch als wij”. Toch liep het niet meteen van een leien dakje. “Hij bleef maar tekenen en hield in deze fase geen rekening met factoren als ophanging en stabiliteit. Ik kreeg al schrik en wou meteen kasten maken om te zien of ik die ook in uitvoering kreeg” (lacht). Dat liep uiteindelijk wel los, ook omdat Vika al jaren in een hoogtechnologisch machinepark investeert. Het bedrijf werkt volgens het stuktal 1-principe waarbij de machines de ingevoerde data lezen via een barcode. Hierdoor kan Vika zeer flexibel en op maat van de klant produceren. “We volgen de laatste evoluties op de voet. Zo is de nieuwe InGridlijn al voorzien van de nieuwste tip-on openingstechnieken terwijl die eigenlijk pas in 2015 op de markt komen”. Op de vraag wat design voor hen, een typisch West-Vlaamse, nuchtere familiale onderneming betekent, krijgen we een laconiek antwoord. Els: “Voor showroomstatus is veel mooi, maar in je eigen badkamer wil je toch vooral functionaliteit. Een goed ontwerp moet eerst en vooral praktisch zijn, met een goede ergonomie en voldoende opbergruimte. Pas dan komt de esthetiek aan bod. Dat laatste facet – hoewel heel belangrijk – maakt hooguit 10 tot 15% van onze ontwerpoefening uit”. Op de Biënnale Interieur in Kortrijk gooide InGrid alvast hoge ogen. “Het was fantastisch om te zien hoe bijvoorbeeld moeder én dochter het allebei mooi vonden. Hoe ze als het ware op ontdekkingsreis doorheen de stand gingen. Hoe er vooral een spontane glimlach verscheen wanneer ze de kasten openden of in de laatjes piepten”, glundert Els. Misschien schuilt het succes van Vika en het nieuwe concept wel in die oprechte interesse in hun klanten, in die openheid om met anderen samen te werken. “We willen producten maken die verkopen, die onze eindklant blij maken. Daarvoor doen we het uiteindelijk.” www.vika.be

InGrid, het nieuwe modulaire assortiment van kasten en toebehoren wordt enthousiast onthaald.

Makers

– Marijke Pollentier

7


NIEUWE OPROEP DesignX50 Kent u DesignX50? Het is een platform in boekvorm waar de beste innovatieve producten en cases van de regio Kortrijk-Ieper-Roeselare-Tielt in de spotlight worden gezet. DesignX50 toont de innoverende en creatieve kracht van de regionale bedrijven aan de hand van best practices. Het vormt zo het visitekaartje van deze ondernemende regio en wordt zelfs internationaal verdeeld. Ontwikkelt uw onderneming een innovatief product of dienst in de regio? Dan komt u misschien in aanmerking voor de volgende publicatie! Zorg voor een korte beschrijving van uw onderneming en het product of de dienst, een foto of ontwerp en een korte motivatie.

©  photojoost.com

Mail uw kandidatuur naar lise@designregio-kortrijk.be

On the field

Ook in 2015 organiseert de Business Club Innovatie van Voka West-Vlaanderen “on the field” inspirerende bijeenkomsten over productontwikkeling en innovatie. Acht bedrijven uit de regio presenteren hoe zij scoren met innovatie. Elke sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het R&Ddepartement van het bedrijf en zoomt in op een innovatiecase. In het programma van 2015 zijn onder meer opgenomen: – Onderzoekscentra van Imec en UGent ontwikkelen samen met het ontwerpbureau Pilipili een hoogtechnologische én gebruiksvriendelijke EEG-headset. – Smappee: de ontwikkeling van een Vlaamse app in de Apple App Store! – Smartsleeve.be: de transformatie van Bekaert Textiles van BtoB naar BtoC. – Ideeëngeneratie bij Bekaert: de resultaten van het pilootproject Fast Forward Competition. – Productieprocessen aanpassen aan personen met beperkingen: Waak in samenwerking met Decathlon, Albo en Novy. – …

In de Business Club Innovatie presenteren acht bedrijven uit de regio hoe zij scoren met innovatie.

Makers verschijnt twee maal per jaar en wordt dankzij Designregio Kortrijk gratis meegestuurd met Ondernemers aan alle leden van Voka WestVlaanderen. Met dank aan Vlaanderen in Actie en Agentschap Ondernemen, Proud en Interreg IVB North West Europe. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Redactie: Marijke Bouciqué, Stijn Debaillie –  Eindredactie: Dirk Van Thuyne – Grafische vormgeving: Ward Heirwegh – Fotografen: Annick Vernimmen, Lucas Despriet, Photojoost, andere beelden werden ingezonden – Journalisten: Roel Jacobus, Marijke Pollentier – Druk: Goekint Graphics

8

Op de bijeenkomsten geeft het gastbedrijf een algemene voorstelling en een rondleiding, een toelichting van een innovatiecase en is er ook ruimte voor vragen en discussie. Meer info: benedikte.tryhou@voka.be of marijke.boucique@voka.be

Verantwoordelijke uitgever: Stijn Debaillie, Broelkaai 1B, 8500 Kortrijk, info@designregio-kortrijk.be, www.designregio-kortrijk.be

Designregio Kortrijk heeft als doel om de regio Kortrijk te positioneren als een streek die design als hefboom voor haar ontwikkeling hanteert met activiteiten die gericht zijn op het introduceren van designcultuur in het industriële weefsel, onderwijs en de publieke en culturele sector. Designregio Kortrijk is tevens stichtend lid en regionale hub van het Design Platform Vlaanderen.

Co-financierende partners: