Makers n°3

Page 1

Inhoudstafel Creativiteit van klanten stimuleren . . . . . . . . . . . . . .1-2 Toon wat je maakt! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 Schaduw maken doe je samen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3 Tien om te zien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4-5 Ecologisch ontwerpen brengt op. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 Meerwaarde voor vlaggenmasten. . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 Op naar Nantes. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8 Jaargang 2, uitgeversnummer 3, mei 2014 Verschijnt twee maal per jaar als bijlage bij Ondernemers www.designregio-kortrijk.be

© Lucas Despriet

Makers

Dit is een blad voor ondernemers die willen proeven van creativiteit. De initiatiefnemers Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen geven een podium aan ondernemers, producten en diensten uit de regio in de context van productontwikkeling, creativiteit en innovatie. Laat u inspireren!

Carlos Deleye: “De ontwikkeling van Frozen Elements vergde heel wat creativiteit en technische vernieuwing.”

“We willen de creativiteit van onze klanten stimuleren” Een selfmade man met een pure passie voor patisserie en een flinke portie technisch doorzettingsvermogen. Dat is Carlos Deleye ten voeten uit. Onder het robuuste uiterlijk schuilt een man van uiterste precisie en dat is geen overbodige luxe als je het wil maken in de wereld van diepvriesdesserten. Makers

Welgeteld negen maanden oud. Zo recent is de nieuwste diepvriesdessertenlijn van Deleye Products. Samen met sterrenchef Roger van Damme en Dirk Peeters van gebakproducent Didess creëerde Carlos Deleye een totaal nieuw concept, Frozen Elements. De collectie bestaat uit 36 diepgevroren dessertelementen, waarmee chefs, traiteurs en patissiers meteen aan de slag kunnen. Heerlijke lekkernijen in mooie decoratieve vormen zoals chocoladequenelles (langwerpige vorm die ontstaat door de chocolademousse manueel van de ene lepel naar de andere over te brengen, nvdr), kleine en grote parels gevuld met mangomousse, amandelcrumble of pistachecakejes. Met wat vers fruit, ijs en

1


Een presentatie van je producten en bedrijf in het centrum van Kortrijk? Het is een gedroomde opportuniteit voor je onderneming. Designregio Kortrijk stelt iedere maand twee toplocaties in Kortrijk ter beschikking van een regionaal bedrijf. Zowel in de kiosk op de Graanmarkt (naast de Grote Markt) als in de vitrines aan de Broelkaai krijg je carte blanche om een originele presentatie op te zetten rond jouw producten en/of diensten. Hiermee bereik je een breed publiek dat voor je bedrijf anders misschien moeilijk te benaderen valt. Designregio Kortrijk begeleidt het hele opzet en moedigt samenwerking met andere bedrijven zoals toeleveranciers, ontwerpers, enzovoort sterk aan. Zo kan je van de gelegenheid gebruik maken om bijvoorbeeld een origineel evenement voor klanten te organiseren. Dankzij dit concept verhogen we de visibiliteit van de regionale maakindustrie in het stadscentrum. Bedrijven die reeds deelnamen zijn o.a. Pilipili, Quinze & Milan, Delta Light, Outdoor Wood Concepts, Joli, Imagilights en POLaRT.

andere decoratiecomponenten creëren chefs hiermee in een handomdraai hun eigen dessertbord. Het levert hen niet alleen heel wat tijdswinst op, maar laat hen ook toe om hun klanten een betaalbaar dessert aan te bieden op sterrenniveau. Deleye is zelf patissier van opleiding. “Ik had vroeger een eigen bakkerij en herinner me nog levendig dat ik zelf serieus gesukkeld heb met een tekort aan personeel. Veel chef-patissiers lopen tegen diezelfde problemen aan, vaak ten koste van hun creativiteit. Vanuit die frustratie zijn we de ontwikkeling van onze Frozen Elements-lijn begonnen.” Carlos heeft een bijzondere band met Roger van Damme. “Roger is de creatieve motor en het gezicht van Frozen Elements. Onvoorstelbaar welke energie er uit die man stroomt. Soms moet ik hem even laten surplacen zodat het commercieel nog haalbaar blijft. Per slot van rekening gaat het om serieuze investeringen. Voor onze parels, maar ook voor onze quenelles hadden we bijvoorbeeld een nieuwe, dure machine nodig die de mallen voor die vormen giet. Waarom we die mallen zelf willen maken? Omdat net daar de meerwaarde zit. We werken met parels en quenelles zonder zichtbare naad en het is een huzarenstukje om dat machinaal voor mekaar te krijgen. We hebben er trouwens ook een patent op genomen.” Lange uren heeft Carlos Deleye in zijn fabriek gesleten om de juiste mallen te kunnen gieten. Trial and error. Ook dat behoort tot het ontwerpproces. Het mooie is dat de drie ondernemers elkaars klankbord vormen. Ze geven elkaar de ruimte om te discussiëren en te groeien, waardoor de co-creatieformule echt werkt. Deleye Products en Didess bundelden de krachten om een gezamenlijke marketingcampagne op te zetten. Niet zonder succes want in no time boomen ze met hun nieuwe dessertlijn in thuishaven België, maar ook in Nederland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Stilaan lonken de ondernemers

Met wat vers fruit, ijs en andere decoratiecomponenten creëren chefs in een handomdraai hun eigen dessertbord. naar de Verenigde Staten, Australië en Thailand. “We blijven met de voetjes op de grond. Pionieren is leuk, maar het commercieel verhaal moet ook kloppen.” www.frozenelements.be – Marijke Pollentier

© Lucas Despriet

Interesse? Neem contact op met lisa@designregio-kortrijk.be.

© Lucas Despriet

Toon wat je maakt!

Carlos Deleye: “Food design? Dat is een beetje avonturieren, maar daarna heel gedreven zoeken naar technische en commerciële oplossingen.”

2


Schaduw maken doe je samen

De Paraflex is het zaadje waaruit schaduwmaker Umbrosa in 2007 ontstond. Op de bedrijfszetel in Beveren-Roeselare vind je geen productie, enkel algemene diensten zoals onderzoek & ontwikkeling, administratie en verkoop. “Voor de productie van de onderdelen en de assemblage, kozen wij voor een businessmodel met subcontractors die zich binnen een straal van 50 km rond ons bedrijf bevinden”, licht operationeel directeur Michiel Lannoye toe.

ONTWERP “De Paraflex, de oorsprong van Umbrosa, is een creatie van Peter Leleu uit 1999. Hij stelde de traditionele parasol in vraag en ontwierp een steun die aan een muur of paal vastgemaakt kan worden. Het resultaat is een lichte, maar toch een sterke parasol voor maximale schaduw. Dankzij de verstelbare arm is het ook een plaatsbesparende oplossing. Sinds het ontstaan bleef de Paraflex evolueren in materialen en configuratie: met een, twee of meerdere schermen. Vandaag leidt Peter Leleu onze verkoopafdeling.”

FRAME “De profielen voor het frame worden gelast door Sapa uit Lichtervelde. De kroon en de andere kunststofonderdelen komen van Gevaplast uit Drongen (Oost-Vlaanderen). Deze onderdelen worden samengebracht in het Penitentiair Centrum Brugge (PCB), waar in het hoogseizoen een achttal gevangenen voor ons assembleert.”

PAAL Arm

“De paal is een aluminiumprofiel van Boal uit Moorsele, dat tot voor drie jaar ook de buizen voor de arm leverde. Noteer ook dat we onze UWP’s – Ugly Working Prototypes – zelf testen, maar dat we voor proeven met de volledig samengestelde producten kind aan huis zijn bij de Technische Universiteit Delft in Nederland. Flanders In Shape uit Kortrijk biedt bij dergelijke projecten de nodige ondersteuning.”

“De arm bestaat uit aluminiumcomponenten. De buizen worden met onze matrijzen geëxtrudeerd door E-Max uit Gullegem. Voor de afwerking worden ze ofwel geanodiseerd door Malve uit Hoogstraten (Antwerpen) of Anogel uit Roeselare; ofwel gelakt door Schouteetens uit Gullegem. De klem uit hoogwaardig, met glasvezel versterkte kunststof, komt van bij Jungbecker uit Izegem. Dit hoogtechnologische geheel wordt geassembleerd door de Brugse beschutte werkplaats Arcotec.”

DOEK “De stof van de Paraflex bestaat in twee verschillende kwaliteiten. De gewone polypropyleen komt uit Spanje, terwijl we zeer hoogwaardige, in de massa gekleurde polyacryl – type Sunbrella – kopen bij Dickson Constant in het Noord-Franse Wasquehal. Voor de confectie doen we opnieuw een beroep op de mensen van het PCB waar een ploeg van 15 man klaarstaat. Voor de ondersteuning bij het ontwikkelen, alsook de fijnste en moeilijkste toepassingen kunnen we rekenen op confectieatelier Orbit Textiles uit Waregem. Voor de projectmarkt kunnen we alle producten personaliseren in samenwerking met Visix uit Roeselare (digitale druk), Alfashirt uit Oostkamp (zeefdruk) en Borduurbedrijf Oostkamp.”

Makers

LOGISTIEK “Voor onze globale afzetmarkt doen we een beroep op de wereldwijde logistieke speler Panalpina. Haar lokale onderaannemer Remitrans uit Ninove (Oost-Vlaanderen) staat in voor ons voorraadbeheer, logistieke behandeling en transport.”

www.umbrosa.be ­– Roel Jacobus

3


Tien om te zien Onze regio is er één van makers die denken en doen. Deze 10 producten bewijzen dat. Het zijn stuk voor stuk opmerkelijke ontwerpen die opvallen door verrassende innovatie en door co-creatieve samenwerkingsvormen. Ze leveren het bewijs dat bedrijven uit onze regio blijven zoeken naar dat kleine beetje extra om het verschil te maken. 10 keer creativiteit, 10 keer vernieuwing van bij ons.

01.

Eero en Snow White

02.

BIG

“Werk twee concepten voor digitale informatieborden technisch uit”, zo luidde de opdracht van dZine uit Kortrijk, gespecialiseerd in digitale signalisatiesystemen. Een kolfje naar de hand van Cides. Het multidisciplinair bureau dat zich toelegt op productontwikkeling en signalisatieoplossingen ontwierp een universeel frame dat verschillende skins kan dragen. De Eero en Snow White zijn intussen te bewonderen in shoppingcentra in Ierland. www.dzine.be

Zeg niet zomaar 3D-printer tegen de TripodMaker. Dit exemplaar belooft naast snelheid en kwaliteit een printvermogen van 30 liter. Dankzij het gebruik van een heet oppervlak reduceert dit sterk staaltje vernuft het kromtrekken tot nul. Pieter-Jan Vandendriessche uit Otegem staat aan de wieg van deze fameuze BIG, die 3D-printen op die manier toegankelijk maakt voor heel wat ondernemende creatievelingen. www.tripodmaker.com

03.

4

– Marco Suarez Wil u ook uw product op deze pagina’s vermeld zien in de volgende editie van Makers? Neem dan contact op met stijn@designregio-kortrijk.be of marijke.boucique@voka.be

04.

Stoere tak en een streepje zon

05.

Ambachtelijk design

Vijf enthousiaste Howest-studenten Industrieel Productontwerp, een uitgekiende materiaalkeuze en marktonderzoek via sociale media. Meer hadden ze bij CRATE niet nodig om tot deze grensverleggende schommel te komen. En dat mag u vrij letterlijk nemen. Met een zitje uit kunststof, spanriemen uit polyester en een bevestiging met klittenband – jawel! – kan u voortaan schommelen zonder paalconstructie. Het enige wat u nodig heeft, is een stevige balk binnen of een stoere tak buiten. En een streepje zon natuurlijk. www.crate.be

04.

Duivel-doet-al Sebastiaan Vandeputte uit Dottenijs creëert eigenhandig meubels en verlichting in carbon. De Oneliners-collectie is handgemaakt uit welgeteld één carbondraad en ook nog eens manueel omwonden. Hierdoor ontstaat er telkens een ander patroon. Elke poef, stoel of barkruk is dus uniek. Hetzelfde geldt bij uitbreiding voor alle creaties van plan-d waarin ambacht en ontwerp letterlijk en figuurlijk hand in hand gaan. www.plan-d.be

Cosmétiques de Belgique

Soms moet een ondernemer zijn strategie simpelweg omkeren. Zeepfabrikant AA.Cosmetics concentreerde zich twee jaar geleden expliciet op nieuwe markten en rijgt intussen de exportlanden aaneen. Het Wevelgemse bedrijf heeft een eigen kantoor in Dubai en opent binnenkort een ruime shop in Abu Dhabi. Een frisse marketingstrategie, flexibele productie op maat van de klant en innovatieve productontwikkeling doen de rest. www.aacosmetics.com

01.

“If you don’t care about your design then your design is telling people that you don’t care about your business.”

02. 03.

05.


06. Sferisch pareltje

Pesto kennen we allemaal. Maar wie zijn gerecht een extra touch wil geven, kan zijn borden voortaan dresseren met pestoparels. De kleinoden bevatten echte pestosaus en zijn multi-inzetbaar bij pastagarnituren, salades, vistartaar of carpaccio. De parels krijgen vorm door sferificatie, een gelvormingstechniek uit de moleculaire keuken. Mooi hoe culinaire innovatie en Italiaanse traditie mekaar ontmoeten bij Cnudde in Beveren-Leie. www.cnudde.com

07.

Blooming business

Een heerlijk kopje koffie zonder Belgische praline is als een café zonder bier. Pralinefabrikant Pralibel uit Deerlijk spaarde kosten noch moeite om haar nieuwste telg vorm te geven. Bloom is een unieke combinatie van donkere chocolade en fruit. De productontwikkeling nam ruim anderhalf jaar in beslag en gebeurde in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Nu is het zover en kunnen we proeven van de heerlijke pralines met aardbei, citroen-limoen, bosbes of mango. Laat de koffie maar pruttelen. www.pralibel.be

08.

Nestwarmte in potjes

Voormalig Howest-telg Jeff Stubbe ontwikkelde voor het Oostrozebeekse bedrijf Beka Cookware een volledig stapelbare set potten en pannen onder de naam Nest. Dit alles in een fris en hedendaags design in roestvrij staal zonder in te boeten aan functionaliteit en kwaliteit. Handig is de volumeaanduiding aan de binnenzijde die helpt bij het afmeten van de juiste hoeveelheid. Het trendy rood siliconen glasdeksel laat zich makkelijk reinigen en dient ook als onderzetter en als zeefdeksel. Niet verwonderlijk dat deze reeks begin dit jaar een prestigieus Henri van de Velde Label wegkaapte. www.beka-cookware.com

09.

Arabische lente

Meng een vleugje Arabische magie met een portie strak Westers design en er ontstaat een unieke meubellijn. Cheb Fusion staat voor vernieuwend design met hoogwaardige materialen. Paradepaardje is het duo Cheb High en Cheb Low. Deze make-over van het gekende Arabische bijzettafeltje is beschikbaar in twee hoogtes en tien kleuren. De prototypes maakte ontwerper Gilles Wynant in het Kortrijkse BUDA::lab, voor de afwerking koos hij een matte satijnlak. www.chebfusion.com

10.

BUDA::lab? Pieter Michiels, coördinator van het lab geeft uitleg: “We hebben Gilles geholpen bij zijn creatief proces, onder andere door advies te geven in het materiaalonderzoek. Door de werking van onze machines te tonen, kreeg hij inspiratie voor de textuur en kleur van de gravures in zijn ontwerpen.” www.budalab.be

Finse vlakte tegen de muur

In 2006 richtte Pieter Ballegeer David & Goliath op, een bedrijf dat zich toelegt op de renovatie van waardevolle panden. Hij raakte zo in de ban van het ambachtelijke tegelaanbod van het Franse Carrelages du Marais dat hij al snel besliste om het te verdelen in zijn winkels te Kortrijk en Brussel. Inmiddels heeft hij de collectie artisanale tegels uitgebreid met andere interieurelementen zoals een reeks zwart-witbehang in samenwerking met plastisch kunstenaar Benoît van Innis. Deze collectie bestaande uit vijf grafische prints is geïnspireerd op Finse sneeuwlandschappen. www.davidgoliath.be

07. 9.

– Marijke Pollentier

10.

08.

06.

Makers

5


Ecologisch ontwerpen brengt op

Stortplaats voedt power plant en wordt natuurgebied

© Lucas Despriet

Duurzame producten zijn zowel goed voor het milieu als voor de bedrijfsresultaten. Uit een enquête van het European Network of Ecodesign Centers (ENEC) – waartoe in Vlaanderen Ovam behoort – hadden ecologische productontwerpen in 90% van de gevallen een positief effect op de winst. Daarnaast is duurzaam zakendoen een weldaad voor de bedrijfsreputatie, de personeelsmotivatie en de klantenrelaties.

Topprim & Topsilk

Vegetative Textile Wall

Boss Paints uit Beveren-Leie (Waregem) verwierf het Europese Ecolabel voor zijn verven Topprim en Topsilk. Topprim is een matte grondlaag voor binnenmuren, Topsilk is een halfmatte en makkelijk te reinigen afwerkingslaag. Doordat ze in dezelfde kleuren verkrijgbaar zijn en een hoge dekkracht hebben, zijn slechts één grondlaag en één of twee afwerkingslagen nodig. Minder materiaal = goed voor het milieu. Sowieso gaat Boss in al zijn verven nog verder dan de wettelijke beperkingen inzake schadelijke grondstoffen. www.boss.be

Plannen voor groen begroeide gevels knappen vaak af op de kostprijs en het gewicht van de beton- of metaalstructuur. Sioen Industries uit Ardooie en Monde & Jardin uit Namen ontwikkelden daarom een samengesteld technisch textiel waarop gemakkelijk planten groeien. Dit composietmateriaal combineert open structuur weefsels met vilt en vlakke zeilen. Het lichte en flexibele doek is eenvoudiger te installeren en is vooral veel goedkoper dan conventionele systemen. Dankzij een geïntegreerd bevloeiingssysteem is er nauwelijks onderhoud nodig. www.sioen.com

Zonnecollector voor zwembad

Ecohomepanel

De zonnecollectoren van Blozoen Europe uit Oeselgem (Dentergem) verwarmen het water in zwembaden en tuinvijvers tot maximaal 35°C. De producent spreekt in dit temperatuurbereik van een hoger rendement dan beglaasde zonnepanelen. De eerste Blozoen zonnecollectoren ontstonden in de jaren ‘80 in Nederland en zijn nog steeds operationeel. De Europese doorbraak kwam na het overbrengen van de productie naar België in 1994. Sindsdien evolueerden de vorm en de materiaalkeuzes naar nog meer duurzaamheid voor de verwarming van grote volumes water. www.blozoen.com

6

Isobar uit Beveren-Leie (Waregem), al 35 jaar fabrikant van isotherme constructies en materialen, biedt met het Ecohomepanel een systeem aan om op een eenvoudige en betaalbare manier passieve of lage-energie-woningen te bouwen. Dit tand-en-groef paneel fungeert tegelijk als dragende structuur, thermische isolatie, luchtdichte laag en afwerkingslaag. Het Ecohomepanel is een zelfdragend sandwichpaneel uit kunststofschuim, aan beide zijden bekleed met 12 mm cementvezelplaat. De panelen kunnen bovendien hergebruikt worden. www.isobar.be

Niettegenstaande de aanhoudende inspanningen om zoveel mogelijk afval te vermijden en te recycleren, blijven er steeds een aantal afvalfracties over waarvoor vandaag nog geen ecologisch en economisch verantwoord alternatief voorhanden is. De Business Club Innovatie van Voka West-Vlaanderen bracht in april een bezoek aan de stortplaats van Vanheede Landfill Solutions te Rumbeke en maakte er kennis met één van de meest vooruitstrevende en performante stortplaatsen in Europa. Via geavanceerde technieken wordt het stortgas maximaal opgevangen en gebruikt voor de productie van elektriciteit en warmte. Op termijn krijgt de stortplaats te Rumbeke bovendien een nuttige en ecologische nabestemming als natuurgebied.

– Roel Jacobus

O-Mat

Wist u dat jaarlijks 1,1 miljoen Belgische matrassen zomaar in de verbrandingsovens belanden? Vanheede Environment Group beantwoordde een oproep van het Waalse Gewest om matrassen en boxsprings te recycleren. Vanheede verzamelt ze in haar vestiging O-Mat in Dottenijs. 90% van die matrassen kan worden ontdaan van ijzer en wordt vermalen tot brandstof voor de cement- en kalkindustrie wat het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. De as wordt verwerkt tot cement zodat niets overblijft. De overige 10% van de matrassen wordt ontmanteld in de sociale economie. www.vanheede.com


© Lucas Despriet

Design geeft meerwaarde aan vlaggenmasten Tom (r.) en Pieter Debaere (l.): “Design is dingen beter in elkaar steken, waarbij het uitzicht toont hoe het werkt.”

© Lucas Despriet

met gespecialiseerde toeleveranciers en bewerkers uit de streek. Voor de kunststof en aluminium onderdelen lieten we meer dan 30 matrijzen maken. Dat was een zware investering maar daarmee houden we het totaalconcept in handen en kunnen we steeds het verschil maken. Design is een beetje meer geven dan wat de klant vraagt.”

Tom (r.) en Pieter Debaere (l.): “We merken een toenemende vraag naar vlaggenmasten van hoge kwaliteit, die meer bieden dan het zo goedkoop mogelijke aanbod uit Oost-Europa en Azië.”

Creatief vakmanschap overheerst het denken van de Wevelgemse vlaggen- en mastenmakers Debaere. Vanuit ruim 35 jaar ervaring van hun ouders, lanceerden Tom en Pieter Debaere het innovatieve mastengamma Pole Position: “Design is een product beter in elkaar steken, een beetje meer geven dan wat de klant vraagt.” “Het grappige is dat we meestal zakendoen met de bedrijfsleider, zelfs bij grote ondernemingen, omdat onze producten direct tot het imago bijdragen”, vertellen broers Tom (33) en Pieter (30) Debaere. Hun vlaggen en aluminium masten vind je aan het MAS, Muntpunt, Weba, Delhaize, KBC,... en tal van openbare besturen. Ze fleurden evenzeer evenementen als het Belgische EU-voorzitterschap en de kroning van koning Filip op. “Toen iedereen nog houten palen gebruikte, maakten onze ouders Philippe Debaere en Christine Benoot in 1979 de eerste aluminium vlaggenmast in België. Het verhaal groeide tot een typisch West-Vlaamse, familiale kmo met vijf medewerkers. Hun knowhow en ervaring helpt

Makers

ons vandaag om te overleven tegen het internationale geweld van goedkope producten. Alles draait rond meerwaarde door vernieuwing op basis van creatief vakmanschap.” Architect Tom staat in voor het r&d-proces, gekoppeld aan internationale, commerciële ervaring die Pieter bij grote bedrijven opdeed. In januari lanceerden ze het innovatieve vlaggenmastengamma Pole Position. “We merkten een toenemende vraag naar vlaggenmasten van hoge kwaliteit, die meer bieden dan het zo goedkoop mogelijke aanbod uit Oost-Europa en Azië. We ontwerpen banieren, conische, cilindrische en ecologische masten, uit gerecycleerd aluminium. De volledige ontwikkeling en productie gebeurt

De broers Debaere bedachten ingenieuze, vaak onzichtbare verbeteringen zoals een anti-diefstalsysteem of een grondbuis die geschikt is voor verschillende mastdiktes. Andere vernieuwingen zoals de Ecosmart Lift, een mast met hijssysteem voor baniervlaggen, blijven bewust zichtbaar. “De standaard geïntegreerde rail maakt niet alleen de bediening vandalismebestendig, maar geeft ook een visuele meerwaarde en biedt ruimte voor led-verlichting. Zo zie je de vlag ook in het donker. Design is dingen beter in elkaar steken en daarbij de vorm de functie laten volgen, zodat het uitzicht toont hoe het werkt”, vertelt Tom. Ook over het marketingconcept werd hard en vernieuwend nagedacht. Pieter: “De naam Pole Position, met veelvuldige betekenissen, werd bedacht in samenwerking met een merkenbureau. Het nieuwe aan ons distributiemodel is dat we niet rechtstreeks verkopen, maar exclusief verdelen via lokale sign- en vlaggenbedrijven. Intussen krijgen we ook al vraag uit Nederland.” De assemblage en stockage – niet eenvoudig met masten tot 12m lang – gebeuren in Wevelgem. Momenteel wordt een bijkomende kracht gezocht, evenals een groter bedrijfspand dat ook de commercialisering kan huisvesten. www.p-position.be – Roel Jacobus

7


De havenstad Nantes is onze volgende inspiratiebestemming. Na een verrijkend bezoek vorig jaar aan Denemarken, kijken Designregio Kortrijk en Intercommunale Leiedal in de richting van deze Atlantische kuststad die in 2013 groene hoofdstad van Europa was. Nantes heeft verfrissende ideeën voor de publieke ruimte: nieuwe economische wijken, ecologische

Meer informatie is te verkrijgen bij kris@designregio-kortrijk.be.

Week van het Ontwerpen goes Interieur

© Gerald Van Rafelghem

Ga met ons mee naar Nantes!

woonsites, creatieve buurten, etc. En lokale bedrijven spelen daar graag op in. Zo groeide de ambachtelijke metaalbewerker Constructions Métalliques Richard uit tot een referentie op het vlak van metaal voor architecturale toepassingen. Op het programma staan o.a. bezoeken aan Le Lieu Unique en Île de Nantes. Deze laatste site is een toonvoorbeeld van stedenbouwkundige ontwikkeling. De transformatie van een industriële scheepswerf naar een volwaardig stedelijk gebied staat er bovendien onder de leiding van de Belgen Marcel Smets en Anne-Mie Depuydt. Kom mee en beleef van donderdag 4 tot zaterdag 6 september 2014 een boeiende inspiratiereis.

Het Buda eiland in Kortrijk wordt dit najaar het bruisende centrum van creatief talent. De Biënnale Interieur palmt het eiland in met realisaties van jonge nationale en internationale interieurbedrijven en ontwerpers. Daarnaast krijgt de Week van het Ontwerpen er een plaats tijdens de Biënnale Interieur. Stip alvast 17 tot 26 oktober 2014 aan in de agenda! De Week van het Ontwerpen is het jaarlijkse toonmoment van veelbelovende studentenprojecten en ontwerpopleidingen. Boeiend om te zien hoe studenten nadenken over onze toekomst. Week van het Ontwerpen en Biënnale Interieur Van 17 tot 26 oktober in Kortrijk Xpo en op het Buda-eiland.

© FelixPrinters

BUDA::lab, draaischijf van 3D-technologie

Als openbare werkplaats stelt het machines ter beschikking zoals een lasercutter, een vaccumeermachine, een snijplotter en uiteraard 3D-printers. De beschikbare technologie heeft een zeer lage leerdrempel zodat iedereen er gebruik kan van maken. Voor meer geavanceerde 3D-diensten beschikt het BUDA::lab over een uitgebreid netwerk van regionale bedrijven waar je ook terecht kan. Heb je hierin interesse? Of wil je toetreden tot dit netwerk? Spring dan zeker eens binnen. Het BUDA::lab werd opgericht binnen het Europese Proud-project.

La Fabrique, cultureel centrum in Nantes, gerealiseerd door Constructions Métalliques Richard.

Makers verschijnt twee maal per jaar en wordt dankzij Designregio Kortrijk gratis meegestuurd met Ondernemers aan alle leden van Voka WestVlaanderen. Met dank aan Vlaanderen in Actie en Agentschap Ondernemen, Proud en Interreg IVB North West Europe. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Redactie: Marijke Bouciqué, Stijn Debaillie –  Eindredactie: Dirk Van Thuyne – Grafische vormgeving: Ward Heirwegh – Fotografen: Lucas Despriet, Gerald Van Rafelghem, andere beelden werden ingezonden – Journalisten: Roel Jacobus, Marijke Pollentier – Druk: Goekint Graphics

8

Verantwoordelijke uitgever: Stijn Debaillie, Broelkaai 1B, 8500 Kortrijk, info@designregio-kortrijk.be, www.designregio-kortrijk.be

Designregio Kortrijk heeft als doel om de regio Kortrijk te positioneren als een streek die design als hefboom voor haar ontwikkeling hanteert met activiteiten die gericht zijn op het introduceren van designcultuur in het industriële weefsel, onderwijs en de publieke en culturele sector. Designregio Kortrijk is tevens stichtend lid en regionale hub van het Design Platform Vlaanderen.

www.budalab.be – pieter@budalab.be Budafabriek, Dam 2a, Kortrijk – 0476/53 40 68

Co-financierende partners: