De Scheveninger - week 49 - 2017

Page 1

week 49

dinsdag 5 december 2017

Foto: Dick Teske

‘Tweede Diana Ross’

Oleta Adams naar Scheveningen! SCHEVENINGEN LIGHTWALK - ZATERDAG 9 DECEMBER 2017 - PAGINA 11, 12, 13 & 14

KAATJE AAN DE REIN

KERSTMARKT

10 jaar Taleninstituut NIEUWE N GROEPE N STARTE 8 I 201 OPEN DAG JANUAR ltijd

TaalTaal Taal

a privéles jk mogeli

di 12 dec. 18-21u.

is geopend!

FRED. HENDRIKLAAN 63

www.kaatje.com

070 322 60 91

taaltaal.nl


is ondernemend

2 UITZICHT OP DE HAVEN!

weekaanbiedingen

Sliptong menu

14.50

Bestel nu uw heerlijke vlees-, vis- of mixsalades en diverse huisgemaakte amuses voor de feestdagen!

Tonijn van de grill

G !!

20% EXTRA KASSAKORTIN

15.00

12 uurtje Vis

12.50

WWW.HAVENPALEIS.NL

DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN

ELKE DAG GEOPEND 10.00-22.00 U

Slagerij

IES BOEKTJE

Dr. Lelykade 156 • Scheveningen • 070 3553588 • info@rederijgroen.nl

GrandCafé LUNCH & DINER IN HARTJE SCHEVENINGEN Wij zijn een gezellig restaurant voor jong en oud. Je vindt ons in het hart van Scheveningen dorp, vlakbij de Keizerstraat. Bij ons is het nog lekker en betaalbaar eten met het hele gezin. Wij zijn 7 dagen per week geopend en serveren zowel lunch als diner. Vlees, vis maar ook voor een vegetarisch gerecht ben je welkom. Geen grote trek? Ook voor alleen een drankje ben je welkom. In de zomer is het heerlijk zitten op ons ruime terras. Op de makkelijke stoelen of in onze lekkere ‘hangbank’ zithoek. Wij serveren je er graag een bier van de tap met borrelhap bij. In de winter maken wij van Zarautz een sfeervolle omgeving met kerstverlichting en een heuse kerstman.

LIVE MUZIEK Kom ook eens naar een van onze gezellige avonden met live muziek! Geregeld treedt de welbekende Marcel de Zoete op. Beter bekend als de Zingende Slager. FEESTEN EN PARTIJEN Allemaal hebben we regelmatig wel iets te vieren. Een bijzondere verjaardag, een promotie, een geboorte, een jubileum of een verrassingsfeest. Zarautz maakt graag samen met jou een feest. Laat je verrassen over de mogelijkheden en mail of bel ons even.

WWW.ZARAUTZ.NL

Prins Willemstraat 36 • Scheveningen • 070 35 48 673 • info@zarautz.nl

NEPTUNUSSTRAAT 73 - T 070 355 1610 - SCHEVENINGEN

MA & WO MIDDAG GESLOTEN

Geportioneerd Rib Eye Sucadelappen Ribkarbonade Varkensshoarma Zuurkoolspek Klapstuk VLEESTRIO 100 gr. gebr. gehakt 100 gr. leverkaas 100 gr. cervelaat samen

2,95

kilo 15,95 kilo 8,95 kilo 6,95 kilo 5,95 kilo 6,50 kilo 6,95

STEL ZELF UW 5 KILO VLEESPAKKET SAMEN! Maak keuze uit:

alles vers!

1 kilo runderlappen 1 kilo biefstuk 1 kilo hamlappen 1 kilo kipfilet 1 kilo karbonade 1 kilo spareribs 1 kilo speklappen 1 kilo hacheevlees 1 kilo gehakt h.o.h. 1 kilo halsrollade 5 VERSCHILLENDE SOORTEN samen

36,95


is muzikaal

3

VAN DE VOORPAGINA

Oleta Adams komt naar Scheveningen voor een Kerstconcert

Royal Health Foam Matrassen en bedbodems

healthfoam.com | 070 - 338 7010 Soetensstraat 18, Scheveningen - zijstraat van de Stevinstraat

7 dagen per week open 45 dagen proefslapen medisch gekwalificeerd

Nu een exclusieve aanbieding voor mensen uit Scheveningen

€200 korting per matras * niet geldig in combinatie met andere acties en alléén voor Scheveningers

Elektrotechnisch bureau Oleta Adams wordt de tweede Diana Ross genoemd. Op uitnodiging van de van oorsprong op Scheveningen wonende impresario Pieter van der Ploeg die het 34e seizoen van de concertreeks Sterren aan Zee in het Circustheater organiseert, komt de wereldberoemde zangeres Oleta Adams naar Scheveningen om een kerstconcert te geven. Ze zingt op Scheveningen de allermooiste kerstliedjes. Sinds het doorslaande succes van haar platina debuutalbum ‘Circle of One’ in 1990, met de hartstochtelijke hit “Get Here”, heeft Oleta Adams een enorme schare fans over de hele wereld geïnspireerd met haar nummers die teruggaan naar haar wortels in de gospel. Maar net zo makkelijk maakt ze de overstap naar soul, R&B, urban en popmuziek. Haar succes werd gevoed door wereldwijde tours met Tears for Fears, Phil Collins, Michael Bolton en Luther Vandross en

bestendigd met vier Grammy Awards en meer dan drie miljoen verkochte albums. Eerder dit jaar verscheen haar nieuwe, negende album ‘Third Set’.

Van ieder verkochte toegangskaart gaat ook nog eens 2,50 euro naar KWF Kankerbestrijding. Daarnaast geven vele bedrijven door middel van de serie ‘Sterren aan Zee’ te ondersteunen en te sponsoOleta is dolblij dat Van der Ploeg haar bel- ren een enorm bedrag wat rechtstreeks de om dit jaar haar kerstconcert in Neder- naar KWF Kankerbestrijding gaat. land op Scheveningen te komen geven. Het Circustheater is volgens haar één van Samen met het Scheveningse makelaarskantoor Dekker uit de Stevinstraat de mooiste muziektempels in Europa. ondersteunt De Scheveninger deze serie Op maandag 11 december komt Oleta ‘Sterren aan Zee’ en zij geven op de alnaar Scheveningen en brengt een warm lerlaatste kaarten MAAR LIEFST 8 EURO muziekprogramma speciaal voor de don- KORTING. kere dagen voor kerst. Een periode die Bel de Nationale Theaterkassa, ook voor haar heel erg bijzonder is. Dat telefoon: 0900-9203 of online via bleek al op Oleta’s album ‘Christmas www.musicoflife.ntk.nl Time With Oleta’ dat zij in 2006 uitbracht. Geef bij uw reservering duidelijk de Kortom; voor het ‘kerstconcert van het promotiecode: concertkorting2018 jaar’ moet u dit jaar op Scheveningen in door! het mooie, in kerstsferen omgetoverde Volgende concert in de serie Circustheater zijn! Het kerstconcert begint om 20.00 uur en ‘Sterren aan Zee’: Frans Bauer! duurt tot ongeveer 22.20 uur.

verlichting gloeilampen elek. huishoudelijk installatie materiaal

93 jaar in het Statenkwartier

WILLEM DE ZWIJGERLAAN 33 DEN HAAG T 070-3556464

Schilderwerk binnen en buiten Sauswerk Behangwerk Glasvlies Houtrotreparatie T 06 48 92 08 38 E mail@malleeschilderwerk.nl

‘De Scheveninger’ speelt Sinterklaas Het is vandaag 5 december en daarom kwam Sinterklaas met een leuk idee, een aantal leuke cadeautjes voor de lezers van dit mooie blad aan zee!

CADEAU 1

Blader De Scheveninger van deze week maar eens rustig door, en laat je verbazen door de leuke acties en stel je eens voor...

Win twee kaarten voor het kerstconcert van Oletta Adams in het Circustheater op maandag 11 december aanstaande.

Al die leuke activiteiten en presentjes die er te winnen zijn, er is voor ieder wat wils, voor groot en klein. Om kans te maken op al deze leuke cadeaus hoef je niet veel te doen, stuur een e-mail naar info@de-scheveninger.nl en misschien krijg jij ze dan wel in je schoen!

Stuur voor vrijdag 8 december 12.00 uur een e-mail met je naam, adres en telefoonnummer naar info@de-scheveninger.nl. De winnaars krijgen vrijdagmiddag persoonlijk bericht.

Stelling van de week Elke week legt De Scheveninger een stelling aan u voor die betrekking heeft op Scheveningen. Via de website www.de-scheveninger.nl kunt u uw mening kenbaar maken. De uitslag van de stelling zal elke week in dit blad vermeld worden.


is actueel

4

Drukte bij afhalen truien Duindorp Vreugdevuur

Vernielingen Het is alweer drie weken geleden, maar bewoners kunnen er nog steeds niet over uit hoe respectloos er soms wordt omgegaan met straatmeubilair. “Op 11 november rond 22.00 uur kwam er een groep joelende jongeren door onze straat gerend. Iedere lantaarnpaal werd onder handen genomen. De grotere jongens klommen erin, sloegen de ruitjes stuk onder gejoel van de ‘volgers’ en zo door naar de volgende”, laat een geschrokken bewoner weten.

Foto: De Scheveninger

Uiteindelijk waren vele lantaarnpalen het slachtoffer, onder andere in de Van Dorpstraat, Doornstraat, Frankenstraat en een gedeelte van de Johan van Oldenbarneveldlaan. De geschrokken bewoners belden de politie, die razendsnel ter plaatse was. “Alles werd ontkend door de jongeren. Het is afschuwelijk om jonge kinderen zo bezig te zien in de openbare ruimte.” De gemeente heeft inmiddels de schade in behandeling genomen.

Werkzaamheden in de Bosjes van Poot

Grote drukte donderdag- en vrijdagavond aan de Nieboerweg. De langverwachte truien van het Duindorp Vreugdevuur waren klaar en konden worden afgehaald bij één van de sponsors van het vreugdevuur, S&P Elektra. De trui, zwart voor heren en roze voor dames, siert naast een aantal sponsors ook het nieuwe logo met vijf sterren en de slogan ‘One team, one mission’.

Het team van Duindorp Vreugdevuur is al druk bezig met alle voorbereidingen rondom het bouwen van het vreugdevuur op het Zuiderstrand. “We hebben hiervoor goed contact met de gemeente en we kunnen dit jaar een aantal leuke dingen gaan doen naast de bouw van het vreugdevuur zelf”, aldus Michel Kulk van Duindorp Vreugdevuur. Zo zullen de Duindorpers onder andere een randprogramma organiseren voor de jeugd.

Scheveningse Luikjes officieel van start! Vrijdagmiddag werd op het Radio Hollandplein het startsein gegeven voor de Scheveningse Luikjes. De bekende Scheveninger Arie Spaans, die al jarenlang bij verschillende buurt- en wijkcentra de post rond brengt, mocht samen met Ellen Bekkering van de Rabobank de openingshandeling verrichten. Gezamenlijk openden zij het eerste luikje.

Het doorgaande pad vanaf de Laan van Poot (ter hoogte van SVV Scheveningen) naar de Nieboerweg (aan de Vogelwijkzijde) wordt onder handen genomen. De paden worden opnieuw voorzien van zand en aangedrukte schelpen. Vooral met het natte weer van de afgelopen dagen wordt de aanpak van de gemeente zeer gewaardeerd door wandelaars. “Het was hard nodig. Op sommige punten stond je enkeldiep in de modder als het even flink geregend had, dus dit is een verademing. Ik hoop dat ze andere paden ook meenemen voor zover dat mogelijk is”, aldus een passant.

Tot en met 21 december wordt elke dag een luikje geopend van de adventkalender. Achter elk luikje zit een “cadeautje” van een bedrijf, organisatie of particulier die tijd en aandacht schenkt aan senioren op Scheveningen. Dit jaar doen veel bedrijven mee aan de Scheveningse Luikjes om senioren in de maand december extra aandacht te geven. Zo kunnen senioren bijvoorbeeld gratis naar het Cool Event, lunchen met verkeersregelaars, een extra praatje krijgen van de runners van Picnic: de online supermarkt, naar een boeken- en eetclub bij Paagman en aquajoggen in het Kurhaus. Bij alle activiteiten zijn ouderenadviseurs aanwezig om de senioren te begeleiden om hiermee ook de mensen na de maand december genoeg activiteiten te bieden. Scheveningse Luikjes is een initiatief van Else Kodde en Madelon Vink van Stichting Sociale Luikjes. Naast hun werkzaamheden in de communicatiebranche krijgen zij energie van het bedenken van concepten met een maatschappelijke impact voor met name kwetsbare groepen

Wandelen in de Bosjes van Poot zal een stuk aangenamer worden. De gemeente is op dit moment druk bezig met onderhoudswerkzaamheden aan de wandelpaden in het veel gebruikte duinbos.

Flyers: opmaken, drukken & verspreiden info@de-scheveninger.nl in de samenleving. Else en Madelon over Scheveningse Luikjes: “Wij zijn trots dat we dit jaar zoveel partijen aan elkaar hebben kunnen verbinden op Scheveningen. Met ons initiatief Scheveningse Luikjes hopen we zoveel mogelijk senioren te bereiken en hiermee de maand decem-

ber net even iets gezelliger en mooier te maken voor hen.” Op pagina 6 en 7 van dit blad zijn de activiteiten van de Scheveningse Luikjes van deze week uitgelicht. Ook in De Scheveninger van 12 en 19 december komen deze terug.


is actueel

5

Onruststokers door ME Scheveningen uit begeleid De politie op Scheveningen had zijn handen vol aan een groep onruststokers zondagavond. De groep gooide onder andere met vuurwerk op de boulevard en omgeving.

Een aantal Scheveningers is een petitie gestart om het stadsdeel Scheveningen aan te wijzen als één vergunningsgebied. Het stadsdeel is momenteel verdeeld over diverse vergunningsgebieden, waarvan het grootste strekt van Belgisch Park tot het Havenkwartier. Deze verdeeldheid is tot groot ongenoegen van de bewoners.

De ME kwam ter plaatse om de groep onder controle te brengen. Daarop namen de onruststokers de benen en vluchtten tram 9 in. Deze tram werd op de Nieuwe Parklaan, even voor de Nieuwe Duinweg, stilgezet door de ME. Daar mochten alle trampassagiers, behalve de overlastgevende groep, de tram verlaten. De groep werd in de tram vergezeld door ME’ers die hen begeleidden naar het Centraal Station. Op het Centraal Station mochten de onruststokers één voor één de tram verlaten, waarop ze werden gefouilleerd door de aanwezige agenten. Uiteindelijk zijn er acht aanhoudingen verricht, werden eieren en vuurwerk in beslag genomen en van het incident burgemeester Krikke werden diverse groepsleden op de bon verzocht om de relschoppers een gebiedsverbod op te leggen. “We moeten geslingerd voor ‘zwartrijden’. meteen korte metten maken met lieden Groep de Mos heeft naar aanleiding die elkaar via social media ophitsen om

Foto: Dick Teske

‘Scheveningen kapot te maken’. Met een gebiedsverbod moeten zij voor langere tijd uit Scheveningen worden verbannen”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos.

Ice EXPO en Roetsjbaan geopend Sinds zaterdag kan men op het Scheveningse strand de gigantische ijssculpturen tentoonstelling bewonderen én glijden van de Roetsjbaan: een 30 meter lange ijsglijbaan. De Ice EXPO werd feestelijk geopend door wethouder Boudewijn Revis, zanger Pat Smith van Splendid en radio-dj Justin Verkijk. De naast gelegen Roetjsbaan werd geopend door social influencer Florine Duif (bekend van onder andere Mompany). Samen met haar dochter en Sinterklaas ging zij op tubes van de glijbaan af. Bijzonder aan de tweede editie van de ijssculpturen expositie is het thema Feest aan Zee ‘200 jaar badplaats’. De expositie is gevuld met onder andere Haagse iconen van toen en nu waarbij de ijsbeelden in het zand staan. Aan zanger Pat Smith de eer om het ijsbeeld van Anouk en de Golden Earring te onthullen. Verder werden de ruim 100 aanwezigen in de winterstrandtent naast de EXPO getrakteerd op een Ice Carving Demo van een professionele Ice Carver en live-muziek van onder andere Pat Smith. Op 11 november werd met de opening van de schaatsbaan op het Kurhausplein het startschot gegeven voor het Cool Event. Cool Event is geopend tot en met 21 januari.

‘De Scheveninger’ speelt voor Sinterklaas Sinterklaas vond de Roetsjbaan zo leuk dat hij de lezers van De Scheveninger ook graag de mogelijkheid wil geven om naar het Cool Event te gaan. Wil je twee vrijkaarten winnen? Stuur dan een e-mail met je naam en adresgegevens naar: info@de-scheveninger.nl

Scheveningers starten petitie voor één vergunningsgebied

CADEAU 2

Sinterklaas op bezoek in Scheveningen Sinterklaas en zijn Pieten hadden het er de afgelopen dag maar druk mee. Niet alleen brachten zij een bezoek aan diverse winkelstraten, zoals op de foto in de Badhuisstraat. Ook ging de Sint op verschillende huisbezoeken. Om zoveel mogelijk kinderen te verrassen werden ook de Pieten naar allerlei adressen gestuurd om te strooien en cadeaus uit te delen. Foto: Dick Teske

De verschillende vergunningsgebieden zijn niet alleen praktisch heel vervelend, maar de bewoners van het stadsdeel Scheveningen worden ook onnodig op kosten gejaagd. “Je leefgebied is groter dan de wijk waarin je woont. Familiebezoek, lokaal je boodschappen doen, voor dat soort normale dagelijkse dingen moet je nu ineens extra betalen omdat je niet over de juiste parkeervergunning beschikt”, aldus de initiatiefnemers. De petitie is in de enkele dagen dat deze online staat al bijna duizend keer ondertekend. “We hopen met deze petitie te laten zien aan de gemeente dat de wens voor één vergunningsgebied in het stadsdeel Scheveningen een draagvlak heeft.”

Foto: Jim Hoogendorp

De petitie is online te ondertekenen via: https://parkeervergunningscheveningen.petities.nl/


AANDACHT VOOR SENIOREN

18

In navolging van Haagse Luikjes 2016, wordt in december 2017 met Scheveningse Luikjes drie weken lang extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder senioren op Scheveningen. Zelfs in dit Haagse stadsdeel, waar van oudsher sterke sociale controle is, voelen senioren zich toch vaak eenzaam. Scheveningse Luikjes mobiliseert, van 1 t/m 21 december ondernemers, instellingen en burgers om samen tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder deze senioren.

Royal Christmas Fair

11

De Scheveningse Luikjes kunnen eenzaamheid onder senioren niet oplossen, maar schenken, op ludieke wijze, letterlijk tijd en aandacht, aan eenzaamheid onder senioren.

03

De Dagvisser

Rederij Groen

De Parels van Scheveningen

PicNic

14

HWW Zorg

01

Rabobank

17

10

WK Zeilen 2018

13

15

Bibliotheek

Team Intro

20

05

Sensoor

21

07

Paagman

Scheveningse Luikjes kan eenzaamheid niet oplossen, maar wil jaarlijks, steeds op een andere locatie in de stad, letterlijk tijd en aandacht schenken aan eenzaamheid onder senioren. LUIKJES Ondernemers, instellingen en particulieren, doen mee, om samen, tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder senioren. In de eerste drie weken van december wordt iedere dag een luikje geopend. Dit is een verhaal, initiatief of activiteit van diverse partijen. De kalender, die op wisselende locaties op Scheveningen staat, dient als ‘anker’ en geeft iedere dag een “cadeautje”.

04

Oma Toos

19

09

Rotary Scheveningen

SCH 236

Zuiderstrandtheater

06

Virtual Reality

12 Pathé

08

02

Cool Event

Amrath Kurhaus

16

ADO in de Maatschappij

Scheveningse Parel van de week Scheveningen is een aantal parels rijk die zich buitengewoon inzetten voor Scheveningse senioren. Eén van deze parels is iemand die eigenlijk nooit in het voetlicht wil treden, maar deze aandacht toch echt dubbel en dwars verdiend!

LOGO ‘SCHEVENINGSE LUIKJES’ le�ertype Rubik, met pay-off

Riet Groen zet zich op verschillende vlakken al jaren in voor Scheveningse senioren. In haar rol als bestuurslid van de Stichting Scheveningse Oud-Vissers & Visserij zorgt zij samen met andere vrijwilligers dat de Scheveningse oud-vissersvrouwen een onvergetelijk programma beleven aan wal wanneer hun wederhelften uit varen gaan op de dag voor Vlaggetjesdag. Aan alles wordt gedacht en niets ontbreekt. Restaurant het Gouden Kalf zit elk jaar bomvol en het is voor velen weer een gezellig weerzien met oude bekenden. Daarnaast was Riet de grote stimulans achter het project ‘De Noordster terug op Scheveningen’. Door haar aanbeveling is Rederij Groen gekomen tot de schenking van het voormalige offshoreschip Aurora, die nu geheel in oude stijl teruggebracht wordt als de logger SCH-236 ‘Noordster’. En dankzij haar tomeloze inzet achter de schermen is dit project nu al in gang gezet en niet pas over 5 of 10 jaar wanneer de oud-vissers die de hoogtijdagen van de Scheveningse logger hebben meegemaakt en nu aan het project meehelpen, misschien niet meer in staat zijn om dit te doen. Riet is dan ook niet voor niets de beschermvrouwe van de SCH-236. Niet alleen buitenshuis is Riet de drijvende kracht volgens echtgenoot Henk Groen. Hij prijst de inzet van zijn vrouw en zegt zeer treffend: “Achter elke succesvolle ondernemer staat een parel.” En voor Henk is dit zijn Riet.

Deze pagina’s worden mogelijk gemaakt door:


zet zich in voor senioren

7

wo 06 december 2017 - Virtual Reality (VR) Mag ik er zijn?

LUIKJE

06 LUIKJE

07

Tijdens dit Scheveningse Luikje op 6 december gaan senioren van het Kalhuis hun wijk letterlijk en figuurlijk door een andere bril bekijken. Een gezamenlijke beleving met een VR-bril is heel intens en prikkelt de hersenen. Je beleeft het echt. Ga je mee? Op 6 december laten we zien hoe je deze technologie kan inzetten om samen een ervaring te delen en dat het mogelijk is om mensen over drempels heen te helpen, bijvoorbeeld om wekelijks samen te eten.

Door de vernieuwende manier van beleven kunnen mogelijk senioren over een drempel heen geholpen worden om er meer op uit te gaan. De VR techniek schenkt op een vernieuwende manier tijd en aandacht. Geïnteresseerd om deze bijeenkomst bij te wonen? Neem dan een kijkje op de website van het Kalhuis (vanaf 17.30 uur Badhuisstraat 177).

do 07 december 2017 - Paagman Op donderdag 7 december organiseert Paagman voor het eerst de senioren “EAT & READ” tafel. Op deze avond schenken zij extra tijd en aandacht aan de senioren. Voor € 9,50 zijn senioren vanaf 17.30 uur van harte welkom voor een diner in het Kicking Horse Café.

Tijdens deze avond kunnen de deelnemers gezellig samen een boek bespreken. Bent u geïnteresseerd om gezellig bij Paagman te eten? Kijk voor aanmelden op www.scheveningseluikjes.nl Vol is Vol!

LUIKJE

08

vr 10 december 2017 - Amrath Kurhaus Op 8 december lanceert de wellness in het Grand Hotel Amrath Kurhaus een speciale aqua joggen sessie voor senioren. De wellness bestaat namelijk op 8 december 1 jaar en viert dit door tijd en aandacht te schenken aan senioren op Scheveningen. Het wellness gedeelte in het hotel biedt niet alleen toegang voor de gasten maar is ook voor buurtbewoners toegankelijk. Tijdens deze speciale proefles is het mogelijk om een korte health check te laten uitvoeren, welke wordt uitgevoerd door HWW zorg. Aanmelden via e-mail: spa@amrathkurhaus.com of telefonisch via 070 416 27 60.

LUIKJE

09

za 09 december 2017 - SCH 236 De historische logger SCH 236 is sinds 2016 weer terug in haar thuishaven. Rederij Groen heeft dit schip teruggehaald naar de haven. Het schip wordt op dit moment door vele vrijwilligers in de originele staat terug gebracht. Dit gebeurt door leerlingen van het ROC Mondriaan in samenwerking met oud vissers. Op 9 december worden de vrijwilligers van dit schip in het ‘licht’ geplaatst gedurende het Light Walk Festival. Tijdens dit wandelevenement door Scheveningen is de logger speciaal verlicht en vraagt aan alle deelnemers van het Light Walk Festival ook aandacht voor senioren in de maand december.

zo 10 december 2017 - WK Zeilen 2018

LUIKJE

10 LUIKJE

11

In de zomer van 2018 strijden voor de kust van Scheveningen 150 zeilteams om het wereldkampioenschap zeezeilen. Op zeilschepen die in lengte variëren van 10 tot 16 meter, komen de beste zeezeilers ter wereld naar Scheveningen.

De organisatie wil graag heel Scheveningen van dit grootse evenement laten genieten en geeft daarom op 10 december een presentatie in de jachtclub over haar activiteiten. Op deze dag varen gedurende de ‘IJspegel Winterserie Scheveningen’ al enkele wedstrijdboten op zee. Speciaal voor Scheveningse Luikjes gaat een bus met senioren langs de route en krijgen zij meer informatie over dit unieke evenement.

ma 11 december 2017 - OMA TOOS Oma Toos is een oer-Hollands concept in de tweede Haven van Scheveningen waar u kunt genieten van grootmoeders gerechten zoals pannenkoeken, poffertjes en Oud Hollandse gerechten. Oma Toos is onze grootmoeder en een geboren Haagse, bij wie het lekkere Hollandse eten met de paplepel is ingegoten.

Het doel is om u kennis te laten maken met deze oude, bekende, unieke recepten van Oma Toos. Komt u op maandag 11 december lekker eten met uw kleinkinderen? Speciaal voor Scheveningse Luikjes is de pannenkoek voor opa of oma gratis. Bel voor reserveringen: 070-4449428.


is ondernemend

8 sinds 1972 sinds 1972

375m2 showroom confectie in eigen atelier MARMOLEUM • PVC VLOEREN • VINYL • TAPIJT • KARPETTEN • LAMINAAT • MARMOLEUM • PVC VLOEREN • VINYL • TAPIJT • KARPETTEN • LAMINAAT ENTREE MATTEN • TRAPLOPERS • OVERGORDIJNEN • VITRAGE • RAIL • ROEDE ENTREE MATTEN • TRAPLOPERS • OVERGORDIJNEN • VITRAGE • RAIL • ROEDE BINNENZONWERING • HOOFDKUSSENS • TAFELKLEDEN • SIERKUSSENS

BINNENZONWERING • HOOFDKUSSENS • TAFELKLEDEN • SIERKUSSENS

MAART AANBIEDINGEN

De gehele maand MAART ontvangt u bij aankoop en confectie van overgordijnen, voile vitragestof in de kleur wit of ecru* voor hetzelfde raam

GRATIS

*Exclusief confectiekosten.

500 m2 expositieruimte 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars

De gehele maand MAART keukenlopers 50 x 150 per stuk van € 29,95 voor € 24,95

Bij aankoop van A House of Happiness vouwgordijnen, ontvangt u op elk 2e vouwgordijn 50% korting* Beide acties geldig t/m 31 maart 2017. The Outlet Gallery is een galerie voor iedereen die een uniek kunstwerk zoekt tegen een aantrekkelijke prijs. De collectie is afkomstig van Smelik & Stokking Galleries en bestaat uit ruim 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars. De collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe werken. De gehele collectie is terug te vinden op www.theoutletgallery.nl Hoe werkt het? In The Outlet Gallery kunt U een bod uitbrengen op het kunstwerk van uw keuze. Bieden online kan ook. Ga naar www.theoutletgallery.nl en klik op het kunstwerk van Uw keuze. Er verschijnt een formulier met het objectnummer, de naam van de kunstenaar, de titel van het werk en de adviesverkoopprijs. Vermeld op dit formulier uw bod en contactgegevens. Hoe gaat het verder? Een realistisch bod (tussen de 30 en 60% van de adviesverkoopprijs) wordt besproken met de kunstenaar. Na dit overleg nemen wij contact met u op. Heeft u nog vragen? Bel 070-3640768 Smelik & Stokking Galleries Of 0622 957050 Jan van Munster

Keizerstraat 209 • 2584 BE Scheveningen • Tel. 070in- de 355 94 10 *Vraag naar de voorwaarden winkel. WWW.SCHOONINTERIEURS.NL Actie is geldig tot 31 januari 2018.

Keizerstraat 209 • 2584 BE Scheveningen • Tel. 070 - 355 94 10 WWW.SCHOONINTERIEURS.NL ruime parkeergelegenheid in directe omgeving

Kerst 2017 Dinner Wok buffet Japans voorgerecht TeppanYaki Specialiteiten

Salade en fruit buffet Bestaande uit diverse soorten fruit en salade

Japanese Sushi & Sashimi buffet

Maguro, Ebi, Sake, Tamagoen Tako (sushi met diverse Japanse vullingen zoals krabfilet, tonijn, eieren en komkommer een veelheid aan gerechten en een groot verscheidenheid aan smaken...

Onbeperkt wokbuffet, Warm buffet, Koud buffet en TeppanYaki

Ons wokbuffet met grote keuze aan vis, zeedelicatesse, vlees, garnalen, inktvis, gevogelte en groenten. Hiervan kunt u zo vaak als u wilt een samenstelling maken. Waarna een van onze chef-koks deze gaat bereiden volgens een van de vele gerechten waaruit u kunt kiezen.

Wok-a-soep-formule Seafoodsoep Dessert buffet en ijsbar Diverse desserts en ijssoorten

KERKETUINEN Kobaltstraat 27, 2544 ET Den Haag 070 364 07 68 / 0622 95 70 50 www.theoutletgallery.nl Geopend op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op telefonische afspraak.

Volwassenen € 34,95 per couvert Kinderen t/m 11 jaar € 24,95 per couvert Zitting 1 - 16:00 tot 19:00 uur Zitting 2 - 20:00 tot 23:00 uur

Kapelweg 35 Scheveningen www.westbroekpark.nl

Reserveren is verplicht, via: 070-3546072


is sportief

9

Overwinning zonder glans voor SVC’08

Kalinko Dames 1 pakt de koppositie Afgelopen zaterdag speelde Kalinko dames 1 tegen NVC. NVC staat op de tweede plek in de competitie, dus Kalinko verwachtte een zware dobber te hebben aan dit team.

Foto: Dick Teske

Met een lekker gevulde tribune begon Kalinko met korte rally’s en de bal afmaken met een harde aanval. Dit veranderde best snel, de rally’s werden langer door een goede verdediging van NVC maar de dames van Kalinko lieten degelijk spel zien met prachtige harde aanvallen van onder meer Michelle van Wijk en Kirsten Moll. Dit zorgde al snel voor een prettige vijf punten voorsprong. NVC kwam er vervolgens niet meer aan te pas. En het goed verzorgde spel van Kalinko zorgde voor mooie punten en een welverdiende 25-14.

SVC’08 ontving afgelopen zaterdag laagvlieger Nieuwkoop en de verwachting was dat een overwinning in het verschiet lag. Deze kwam er uiteindelijk ook maar de manier waarop de zege door SVC’08 werd bereikt was zeker niet groots. SVC’08 werd pas wakker toen het met tien man verder moest vanwege tweemaal geel voor Quinten Pieck.

In die fase scoorde SVC’08 uit een spelhervatting en was de weerstand van Nieuwkoop, dat duidelijk te kort komt voor de 2e klasse, gebroken. Tussenstand: 1-0; eindstand: 3-0. Voor SVC’08 scoorden Fabian Toet (twee keer) en Mike de Niet. SVC’08 speelt aankomende zaterdag thuis tegen Valken’68, aanvang 14.30 uur.

Scheveningen deelt de punten met Capelle Zaterdag ging SVV Scheveningen op bezoek in Capelle. In de eerste helft was aanvankelijk Scheveningen de bovenliggende ploeg, met al snel een aantal mooie kansen. Na 20 minuten kwam Capelle beter in de wedstrijd, maar tot een doelpunt kwam het niet. De rust werd bereikt met 0-0.

Na de rust begon Scheveningen opnieuw voortvarend. Er waren kansen voor Brandon Robinson en Leroy Resodihardjo, maar de precisie ontbrak. Tim Peeters had die precisie wel. Zijn eerste poging ging net naast, maar drie minuten later vond hij wel het doel. Capelle deed niet lang daarna ook meteen een duit in het zakje en bracht de score naar 1-1.

Tussenstand: 0-0; eindstand: 1-1. Voor Scheveningen scoorde Tim Peeters. SVV Scheveningen speelt aanstaande zaterdag wederom uit, ditmaal tegen Quick Boys. Aanvang: 15.00 uur.

European Championship Bicycle Beachrace Rijden met de mountainbike op het strand in de winter wint stevig aan populariteit. Daarom vindt dit jaar wederom de European Championship Bicycle Beachrace plaats op het strand van Scheveningen. Op zondag 10 december, van 8.00 tot 14.30 uur wordt het strand overgenomen door de mountainbikers.

strand tot aan Katwijk. Zij keren daar om terug te gaan naar Scheveningen. Dit rondje doen de renners tweemaal. In totaal legt het peloton 54 kilometer af. Ook voor de recreanten is er de mogelijkheid sportief aan de slag te gaan. Zij kunnen de 27 kilometer variant (één ronde) doen.

Vanwege de toenemende populariteit besloot de KNWU (Koninklijke NederHet evenement start op Scheveningen, landse Wielren Unie) een aantal jaren deelnemers rijden vervolgens over het terug met een strandracecompetitie te

In de tweede set gaf Kalinko direct gas. Lisan Cosman zorgde met haar service voor een snelle 6-0 op het scorebord. Vervolgens probeerde NVC aan te haken, maar ze wisten geen raad met de omloopballen van Quincy Pronk, de services van Iris Verheul en het nog steeds verzorgde spel van het hele Kalinko team. Een mooie servicereeks van Angie Tolentino zorgde uiteindelijk voor een 25-11. Daar schrokken de dames van NVC van wakker. Een spannende derde set was het antwoord. Kalinko kreeg het niet meer voor elkaar om het uitstekende spel van de eerste twee sets door te zetten. Toch bleef Kalinko knokken en met 25-20 trok Kalinko ook deze derde set en de winst van de wedstrijd naar zich toe. In de vierde set begon Kalinko met overtuiging. Met een paar prachtige ballen wist de linkshandige Christoffels de tegenstanders te verrassen. De pass van Kalinko werd echter slordiger en NVC kwam op voorsprong maar bij 17-17 was Kalinko weer langszij. Kalinko maakte het niet af waardoor NVC uitliep en uiteindelijk de set met 22-25 wist te winnen. Aanstaande vrijdag 8 december spelen de dames van Kalinko om 21.30 uur tegen Majella in Utrecht.

beginnen. Evenals het organiseren van een officieel Nederlands kampioenschap. Zelfs op Europees niveau viel de groeiende populariteit op. De Union Européenne de cyclisme (UEC) is bij hoofde van haar algemeen secretaris Enrico Della Casa bij de Noordwijkse wedstrijd van de KNWU Strandracecompetitie geweest, werd enthousiast en heeft haar fiat gegeven voor het Europees Kampioenschap.

‘De Scheveninger’ speelt voor Sinterklaas kalender met foto’s van Dick Teske

Een kalender is natuurlijk altijd leuk Vooral als deze is voorzien van prachtige Scheveningse foto’s van Dick Teske. Sinterklaas geeft daarom vijf kalenders voor 2018 van De Scheveninger cadeau aan lezers die een e-mail sturen naar info@de-scheveninger.nl

2018

Vergeet niet uw naam en adres te vermelden in het bericht zodat Sinterklaas weet waar het cadeau naar toe moet.

CADEAU 3


is ondernemend 10

www.delens.nl

Hét adres voor mensen die kiezen voor de combinatie van vakkundigheid, stijl en persoonlijke aandacht.

Wij verzorgen complete oogmetingen mét netvlies check! Heeft u recht op zorgvergoeding? Test nu je ooggezondheid hebt Wij helpen u Je graag! met EasyScan.

Wij zijn er volledig op ingesteld om u tevreden te stellen.

gratis zonnebril

Met of zonder afspraak

zolang de voorraad strekt Je hebt maar

Kan mijn opticien mijn netvlies controleren?

maar

Jazeker. Naast het opmeten van ogen voor een bril of contactlenzen, kan de opticien ook de EasyScan test verzorgen. Door makkelijk, snel en veilig een foto te maken van het netvlies. Als de beelden aanleiding geven voor verder onderzoek, kan het zijn dat je moet terugkomen of wordt doorverwezen.

***** één paar Bij aankoop van een ogen! complete bril Test je ooggezondheid met EasyScan.

Meer weten over de EasyScan? Vraag uw opticien naar de mogelijkheden.

(collectie 2017)

één paar ogen!

ONZE NIEUWE AANWINST!

Badhuisstraat 166 • Scheveningen 070-3500078 Netvlies

Oogzenuw (papil)

Macula/Gele vlek

Kom en ervaar het in onze winkel! Hoornvlies

Pupil

Iris

Nieuw vestigine g

Nooit meer huiswerkstress!

BADHUISSTRAAT 149

Huiswerkbegeleiding Den Haag Duinoord

Ooglens

SCHEVENINGEN • 070 - 3551986

personen- en familierecht nalatenschappen onroerend goed ondernemingsrecht

©, 2013, i-Optics BV

Huiswerk maken bij jou om de hoek

Reinkenstraat 7

Bij Studiekring Den Haag

070 360 57 36

Duinoord helpen we met

denhaagduinoord@studiekring.nl

2517 CN Den Haag

huiswerk. We geven 5 dagen per week huiswerkbegeleiding, bijlessen en trainingen. Loop nu gratis een middag mee!

STAT ENL A A N 1 2582 G A D EN HAAG 070 306 04 57 I NFO@NOTA RI AATD EGIER.NL WWW.NOTA RI AATD EGIER.NL

www.studiekring.nl/denhaagduinoord

Frederik Hendriklaan 236 2582 BM Den Haag Telefoon 070 328 12 62 E-mail info@elitemode.nl

Woensdag 6 december start de sale bij Elite Mode. Daarbij profiteert u van kortingen die oplopen tot maar liefst 50%. Ook presenteren wij prachtige nieuwe mode items voor een chique Kerst.

Op donderdag 14 en 21 december zijn wij doorlopend geopend tot 20.00 uur. Wij verwelkomen u graag in onze winkel. Voor ieder moment brengt onze sale én feestcollectie u in de stemming; aan u de keus.

Onze openingstijden Maandag 13:00 - 18.00 Dinsdag 10:00 - 18.00 Woensdag 10.00 - 18.00 Donderdag 10.00 - 18.00 Vrijdag 10.00 - 18.00 Zaterdag 10.00 - 17.00 Zondag Gesloten Onze voorwaarden Niet geldig op de nieuwe collectie en op onze basics. Ruilen van afgeprijsde artikelen is niet mogelijk.

BASLER / BEAUMONT / BRAX / COMMA / ETERNA / FUCHS&SCHMITT / FRANK LYMAN / ERNST FABER / NADINA H NYDJ / TAIFUN / RIANI / UNO DUE / MICHELE / EMOTIONS / ILSE JACOBSEN / LEO&UGO / JOSEPH RIBKOFF


is verlicht 11

Op zaterdag 9 december aanstaande vindt de tweede editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Zo’n 7500 lopers gaan vanaf 16.30 uur vanaf de Pier (de twee langste afstanden) en Madurodam (de nieuwe korte afstand van 7,5 kilometer) van start om Scheveningen te beleven in het donker met onderweg wonderbaarlijke lichtpuntjes. De diverse afstanden zijn al helemaal volgeboekt, maar op eigen initiatief een kijkje nemen bij de verschillende activiteiten is zeer de moeite waard.


is verlicht 12

Belgisch Park Winkelgebied Belgisch Park maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de Scheveningen Light Walk. Hiervoor zal het hele winkelgebied extra sfeervol verlicht zijn. Vlak voor de start van de Scheveningen Light Walk op de Pier, zal in het Belgisch Park een prachtig verlichte kerstboom worden ontstoken op het AH plein in de Gentsestraat. Dit gaat gebeuren met een spectaculaire lichtshow en onder het genot van een glaasje Glühwein of warme chocolademelk en een oliebol, aangeboden door de lokale ondernemers. Tijdens de Scheveningen Light Walk zijn er op diverse plaatsen in de Gentsestraat bijzondere dingen te zien en te horen. De wandelaars lopen langs een Dickens koor, de kerstboom, een winterwonderland, sfeervolle terrassen en de etalages zijn natuurlijk prachtig verlicht. Er lopen zelfs een heuse kristalkoning en –koningin rond. Ook op het Belgische Plein, met zijn schitterende huizen wordt voor speciale verlichting gezorgd. Het ontsteken van de kerstboom is rond 17.40 uur.

Lichtjes op Scheveningen In de jachthaven van Scheveningen worden op zaterdag weer meer dan honderd boten verlicht. De ‘Kerstman’ zal de honneurs waarnemen en om 19.00 uur de knop indrukken waarmee de lampjes worden ontstoken in clubhuis ‘t Spuigat aan de Hellingweg. Vier jaar geleden werden voor het eerst de boten in de jachthaven verlicht. “Dankzij de steun van de Rabobank konden wij dit toen realiseren”, vertelt Wim van der Loo van Jachtclub Scheveningen. “Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een evenement op zich en dat we de ontsteking van de lichtjes nu weer voor het tweede jaar kunnen laten samenvallen met de Scheveningen Light Walk is natuurlijk geweldig.” Voordat het zover is wordt er hard gewerkt. Wim: “Een stuk of tien vrijwilligers van Jachtclub Scheveningen zijn al weken bezig met alle voorbereidingen. Alle snoeren en lampjes moeten nagelopen worden of alles nog werkt en waar nodig moeten ze gerepareerd worden. Daar gaat veel werk in zitten. Er worden zo’n 120 boten verlicht. Als het weer het toelaat zullen ook een aantal boten verlicht gaan varen. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en dat was zo’n spectaculair gezicht dat we hopen dat we dit aanstaande zaterdag ook weer kunnen doen.”

Foto’s Dick Teske

SPECIALE LIGHTWALK TIP: De lichtjes in de jachthaven zullen tot in het nieuwe jaar blijven branden. Maar het varen met de lichtjes is alleen op de avond van de Scheveningen Light Walk, mits het weer het toe laat. Wilt u deze mooie ervaring niet missen, wees tijdig aanwezig bij de Scheveningse haven.


is verlicht 13

The Light Guys

Het oude dorp

Lichtkunstenaar Anton Fielmich van The Light Guys neemt maar liefst drie Scheveningse objecten onder handen tijdens de Scheveningen Light Walk. En dat zijn ook niet de minste! De oudste en nog dienstdoende toren staat in het Scheveningse duingebied. De toren werd in 1874 gebouwd toen de Duinwaterleiding van ‘s-Gravenhage werd opgericht. Anton zal van de Watertoren een stralend middelpunt maken in het anders duistere duingebied. De wandelaars zullen de prachtig aangelichte watertoren al van ver kunnen zien.

In het oude dorp van Scheveningen hebben YMCA Scheveningen, de Vrienden van Muzee en het Historisch Festival Scheveningen de handen ineen geslagen om de deelnemers van de Scheveningen Light Walk en passanten een muzikaal en Schevenings onthaal te geven.

Tot slot zal Anton ook de gehele Visafslag aanlichten. Het monument uit 1964 aan de Visafslagweg zal over de gehele lengte, dat is zo’n 200 meter, in de schijnwerpers worden gezet. Een spectaculair gezicht!

In de Keizerstraat wordt de stempelpost bemand door dames en heren in Scheveningse dracht. Daarbij kunnen de deelnemers van de Scheveningen Light Walk hier ook een heerlijke versnapering ophalen. Ook staan er in het oude dorp enkele vuurkorven met vrijwilligers in dracht. Daarnaast zullen de Vrienden van Muzee in dracht door de straten flaneren. In combinatie met kleurrijke verlichting zal dit weer een lust voor het oog worden. Ter hoogte van YMCA Scheveningen zal het tafereel ‘Nettenboeters’ te vinden zijn. YMCA Scheveningen zorgt ook voor de muzikale noot in de Keizerstraat. De Oude Kerk wordt speciaal aangelicht en binnen in de kerk kan van 17.30 tot 22.30 uur van diverse muzikale optredens worden genoten. Denk aan het Schevenings Vissersvrouwenkoor, Kindertheaterkoren en het YMCA Popkoor. Toegangskaarten à 3 euro inclusief consumptie zijn verkrijgbaar bij YMCA en de Oude Kerk.

Spinneninvasie

Ter hoogte van YMCA Scheveningen in de Keizerstraat zal ook een buitenpodium komen te staan. Om 18.30 uur treedt hier de Full of Life Kerstband op. Gevolgd om 20.00 uur door Het Projectje, die akoestische covers brengt. Op het binnenpodium van Saturnus is vanaf 22.45 uur speciale Kerst Karaoke voor de liefhebbers.

Ook bij de Waterpartij gaat Anton aan de slag. De verschillende hoogte verschillen in het gebied en natuurlijk het water vormen een mooie uitdaging voor de lichtkunstenaar. Op het veld tussen de Waterpartij en het Crown Plaza Hotel zal daarnaast een spectaculaire act zijn met verlichte schapen en een schaapsherder.

Een Spinneninvasie klinkt nou niet bepaald leuk en gezellig om te gaan bekijken, maar de twee kunstenaars van CAKtwo uit Castricum denken dat zelfs mensen met een fobie voor spinnen hun act op het Scheveningse strand kunnen waarderen. De kunstenaars hebben enorme spinnen gemaakt die zelf licht geven en ook aangelicht worden op het strand. Dit geeft een bijna surrealistisch beeld waar je langs kunt wandelen.

Statenkwartier Evenals vorig jaar loopt een deel van de route van de Scheveningen Light Walk door het Statenkwartier. En net als vorig jaar zullen de bewoners van de Van Weede van Dijkveldstraat, deze straat ligt ingeklemd tussen de Van Bleiswijkstraat en de Frankenslag, weer flink uitpakken om hun straat voor het voetlicht te brengen. Mooie lichtjes en fijne muziek. De bewoners maken er een feestje van!

SPECIALE LIGHTWALK TIP: Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de Werfstraat. Aldaar, ter hoogte van nummer 127, zorgt de familie Passchier er al jarenlang voor dat het pleintje er tiptop uitziet. Fleurige bloembakken in de zomer en in de donkere dagen voor de kerst wordt het pleintje omgetoverd tot een wonderlijk lichtjesfeest. Nu de route van de Scheveningen Light Walk langs dit ‘verborgen’ pleintje voert pakt de familie helemaal flink uit. Vorig jaar oogstte de versiering al veel bewondering van passanten en dit jaar zullen waarschijnlijk veel oh’s en ah’s volgen.

Het Kurhaus

Het Kurhaus is sinds 1886 een blikvanger op Scheveningen en dat zal tijdens de Scheveningen Light Walk niet anders zijn. Het Poolse lichtkunstenaarscollectief GRODA verzorgt een spetterende lichtshow. De lichtkunstenaars zijn al twee dagen op werkbezoek geweest om alles af te stemmen en hebben een bijna drie minuten durende lichtshow gemaakt die het Kurhaus zal laten schitteren als nooit te voren. Natuurlijk is er nog veel meer te zien tijdens de Scheveningen Light Walk! Ga op pad op zaterdag 9 december en laat je verrassen door de verschillende licht, muziek en vuuracts langs de route.


is verlicht 14

HĂŠ, 'van-eeneigen-stekkie-dromer'! Ook voor jou is er een hypotheek binnen een week. Het zijn gekke tijden op de woningmarkt. Je kunt geen weken wachten op zekerheid. Daarom bieden wij een hypotheek binnen een week. Daarmee ben jij straks misschien ook een 'gat-in-de-lucht-springer'.

Bekijken de mogelijkheden op rabobank.nl/hypotheekbinneneenweek Een aandeel in elkaar

wenst alle wandelaars een fijne LightWalk!


is ondernemend 15

TWINS

n e m o b Kerst

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR SCHEVENINGSE BEZORGERS

Al meer dan 25 jaar de MOOISTE KERSTBOMEN VAN SCHEVENINGEN en OMGEVING

GRATIS BEZORGING BESTELLINGEN VIA: 06 22488311 Bij ons verkrijgbaar:

Easyfix

Kerstboomstandaard

Locaties: Duindorpdam Badhuiskade

[

VOOR DE BEZORGING VAN EEN BLAD OP DINSDAG

]

bezorgen@reclamehaaglanden.nl 070 3 913 913

Autohaag Zeeuw Den Haag is verhuisd! Onze vestigingen Loosduinseweg en Meteoorstraat zijn samengegaan in een gloednieuwe Renault Mega Store aan de Zonweg 60

Onze nieuwe vestiging steelt de show en de Renault-modellen doen de rest!

Den Haag Loosduinseweg 1, tel. (070) 364 Zonweg 60, tel. (070) 364 38 3038 30 www.autohaagzeeuw.nlis vernieuwend

17 Tekst: Jill van Calsteren

Noord boulevard krijgt allure weer terug Shovels en vrachtwagens rijden heen en weer. Werklui zijn op verschillende plekken druk bezig en alles wordt afgezet met hekken. De noord boulevard gaat al steeds meer op een echte bouwput lijken. “En dit zijn pas de voorbereidende werkzaamheden”, vertelt wethouder Boudewijn Revis. “Ze moeten kabels verleggen en zijn nu bezig met het plaatsen van een damwand. Pas als dat allemaal gedaan is kan in januari het daadwerkelijke sloopwerk beginnen.” Wethouder Revis loopt in het gure decemberweer langs de afgesloten winkeltjes en restaurants. Nu de noord boulevard het terrein van werklui is valt des te meer op hoe sleets het laatste stuk boulevard is. “De aanpak van dit deel van de boulevard is onderdeel van het project ‘De Kust Gezond’. Ook Hommerson Arcades B.V., de eigenaar van de Palace Promenade en de bebouwing op de noord boulevard, had plannen om hier te investeren. We hebben de plannen zoveel mogelijk op elkaar af kunnen stemmen zodat we gezamenlijk tot een mooi ontwerp konden komen en alles in één keer konden aanpakken”, aldus wethouder Revis. Hommerson zal een nieuwe winkelgalerij realiseren met de allure van vroeger. Er wordt 7.000 m² bruto vloeroppervlak gerealiseerd, waarvan driekwart voor horeca en een kwart voor detailhandel. Revis: “Hier komt een geheel nieuw horeca- en winkelaanbod in. Ik weet dat ze nu nog in onderhandeling zijn met een aantal partijen, maar ik kan je vertellen dat dit echt een mooie aanvulling gaat worden op de bestaande horeca op Scheveningen.” Groen dak Achter de nieuwe galerij en half verzonken komt een parkeergarage met plek voor zo’n 700 auto’s. “Hiervoor is intensief overleg geweest met de bewoners van de Oranjeflats en de Palaceflats. Zo krijgt het geheel een mooi groen dak, zodat de groene ruimte die nu rond de Oranjeflats ligt als het ware wordt doorgetrokken in de richting van de boulevard.” De wethouder vervolgt: “Ook is er gekeken naar de in/uitrit van de parkeergarage. In eerste instantie wilden we deze aan de zijde van het Carlton Beach Hotel realiseren, maar bewoners wezen ons erop dat dit voor extra opstoppingen zou zorgen in de ‘fuik’ van het Zwarte Pad. Daarom hebben we samen met Hommerson gezocht naar een goede oplossing en die is nu gevonden door de parkeergarage aan de zuidkant te ontsluiten. De inrit wordt aangesloten op de te realiseren ongelijkvloerse kruising bij de Zwolsestraat, die dan direct toegang biedt tot de parkeergarage. Het duurt nog even voordat dat zover is en de parkeergarage zal mogelijk eerder in gebruik worden genomen dan dat de kruising klaar is, dus in die tussentijdse periode zal het verkeer misschien toch even kort via de noordzijde worden geleid.” Strandpaviljoens Ook de kiosken op de noord boulevard zullen verdwijnen. “Hier komen wel nieuwe andere kiosken voor terug”, verzekert Revis. Verder is de gemeente ook overeengekomen met de strandpaviljoens die aan de noordzijde van de Pier staan, dat zij het strandseizoen van 2018 zullen overslaan. “Ook voor dit laatste stuk van de boulevard gaan we de golvende beweging van de zuidelijke Morales-boulevard aanhouden. Op deze hoogte net naast de Pier zal een uitstulping van de boulevard komen, daarvoor is aardig wat werkruimte nodig en gezien de overige werkzaamheden op de noord boulevard leek het ons onverstandig om de strandpaviljoen hier te laten opbouwen. In 2019 zijn de strandexploitanten weer van harte welkom”, aldus Revis.

Legoland Een stukje verderop op de boulevard is men ook al bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor een andere bouwproject: de komst van Legoland. De wethouder nam een kijkje in het voormalige pand van Vitalizee, wat in januari tegen de vlakte gaat. “Wat maar weinig mensen weten is dat het oude Vitalizee nog grotendeels intact is. De vorige eigenaar had hier wel een aantal jaren een casino, maar hij maakte maar van een zeer beperkte ruimte gebruik.” En inderdaad, je waant je bijna weer in het wellness-oord van toen. De bordjes van Vitalizee hangen er nog. Kleedruimtes, lockers, stoomcabines en sauna’s, het is er allemaal. Ook het zwembad en de dompelbaden, uiteraard zonder water, zitten er nog gewoon in. Het geeft een surrealistische aanblik. “In januari starten de sloopwerkzaamheden en wordt er een begin gemaakt met de kelderbak waar het Legoland Discovery Center in komt, deze zal ook gedeeltelijk onder de boulevard door lopen”, vertelt Revis. Een belangrijk onderdeel aan de voorzijde van het pand is het in 1921 onthulde monument ‘Gemobiliseerde Land en Zeemacht’. Revis: “Dit monument wordt binnenkort verwijderd en opgeslagen. Nadat de werkzaamheden hier allemaal klaar zijn krijgt het weer een mooie plek aan de boulevard. Waar weten we nog niet precies, maar het komt zeker terug in een omtrek van zo’n 30 meter van de huidige locatie.” Het Legoland Discovery Center zal medio 2019 zijn deuren open. Ingeklemd Tussen de bouwwerkzaamheden aan de noord boulevard en de realisatie van Legoland ligt het Kurhaus in 2018 een beetje verbloemd. Maar daar gaat in 2019 verandering in komen. “Dan is zeg maar de entree van de Pier en het Kurhaus aan de beurt. Het pronkstuk zal een 40 meter brede trap worden die op de boulevard voor het Kurhaus komt en naar het strand leidt. Ook het plein voor de entree van de Pier krijgt een opknapbeurt in de stijl van de noord boulevard”, vertelt Revis. “Ook hier zal veel groen worden toegevoegd aan de openbare ruimte en zal er zoveel mogelijk gezorgd worden dat de toegangspunten naar de boulevard en het strand vanaf het achterland duidelijker en mooier worden. Geen steegjes meer met bordjes ‘strand’ terwijl je nog geen 20 meter van het strand afstaat. Je moet vanaf de Gevers Deynootweg het strand en de zee al kunnen voelen.” Stukje bij beetje wordt de noord boulevard door de gemeente en diverse investeerders de komende jaren mooier gemaakt. Alle bouwerij zal in 2020 afgerond zijn.

Artist Impression Hommerson door architect Wim de Bruijn. Artist Impression noord boulevard Gemeente Den Haag.


Ondernemend Scheveningen

Studiekring: ‘Wij leren leerlingen leren’ De kerstvakantie komt er bijna aan. En daarmee ook de kerstrapporten. Dat betekent dat de meeste leerlingen weer volle agenda’s hebben met huiswerk. Voor de ene leerling een fluitje van een cent, voor de ander een helse klus. Hoe krijg je een goede balans tussen school en vrije tijd? En hoe leer je op de juiste manier? Dit is waar Studiekring helpt. Sinds kort ook met een nieuwe vestiging in Den Haag Duinoord. Aan de Reinkenstraat nummer 7. Den Haag Duinoord is de derde Studiekring vestiging in de stad. Tegenover Laan van NOI en in het Haags Montessori Lyceum heeft Studiekring al jaren een vestiging. De nieuwe locatie zit op een fijne plek aan de Reinkenstraat. Het is een mooie, lichte ruimte waar leerlingen rustig huiswerk kunnen maken. Een apart lokaal is ingericht voor één-op-één bijlessen. De vestiging wordt geleid door Stan Linders. Hij ziet veel mogelijkheden om nog meer middelbare scholieren in Den Haag te helpen. “Bij Studiekring leren we

jongeren leren. We leren hoe ze moeten plannen en hoe ze op een goede manier hun toetsen voorbereiden. Studiekring heeft hierin een heel duidelijke werkwijze, waarmee we de afgelopen 17 jaar in Nederland al duizenden scholieren geholpen hebben. En het mooie van huiswerk maken bij Studiekring? Als je thuis bent, ben je zo goed als klaar en heb je tijd om écht leuke dingen te doen.” Huiswerkbegeleiding Studiekring Den Haag Duinoord ligt om de hoek van diverse middelbare scholen. Hierdoor kunnen leerlingen makkelijk vanuit school naar Studiekring fietsen. Hoe ziet zo’n middag huiswerkbegeleiding eruit? Stan: “Met elke leerling neem ik het huiswerk door. Welk maakwerk moet gedaan worden? Wanneer staan proefwerken gepland? De leerling maakt een planning in ons digitale systeem en samen controleren we of dit klopt. Vervolgens gaat de leerling zelfstandig aan de slag. Hij kan tussendoor vragen stellen en wij overhoren hem.”

Gratis meelopen Studiekring Den Haag Duinoord is vijf dagen per week open van 15.00 uur tot 18.30 uur en toegankelijk voor alle middelbare scholieren uit Den Haag. Ze kunnen terecht voor onder andere huiswerk-

begeleiding, bijlessen en studiecoaching. Een middag gratis meelopen in de huiswerkbegeleiding is altijd mogelijk. Meer informatie vind je op: www.studiekring.nl/denhaag.

‘De Scheveninger’ speelt voor Sinterklaas

Sinterklaas is naast een kindervriend ook dol op dieren. Daarom heeft hij aangeklopt bij Dobey Scheveningen voor een aantal leuke cadeaus waar hij Scheveningse huisdieren mee kan verrassen.

CADEAU 4

Remco Heghi, van Dobey Scheveningen, hoefde niet lang na te denken en maakte goodiebags voor hond, kat, knaagdier en vogel. Laat Sinterklaas weten waar deze goodiebags terecht moeten komen door een e-mail te sturen naar: info@de-scheveninger.nl. Vergeet niet te vermelden voor welk dier de goodiebag bestemd is.

Drinkwatertarieven dalen opnieuw Zowel de prijs per duizend liter duurzaam drinkwater als de vastrechttarieven dalen bij Dunea. Dat hebben de 18 aandeelhoudende gemeenten van het drinkwaterbedrijf onlangs vastgesteld. Zo daalt schoon water uit de kraan al bijna twee decennia in prijs, terwijl de waarde stijgt. Duizend liter drinkwater kost volgend jaar twee cent minder en komt op precies één euro, als we de zes cent btw niet meetellen. Ook alle vastrechttarieven dalen. Dat is bijzonder, want met 85% van de bedrijfskosten in zuiveringsinstallaties en leidingnetten, heeft het bedrijf veel vaste inkomsten nodig om de kosten te kunnen dekken en benodigde investeringen te kunnen doen. “Met de woningbouw weer op gang en een sterke bevolkingstoename in ons leveringsgebied, gaan meer mensen bijdragen in die vaste kosten en zullen wij de komende jaren in totaal meer water gaan verkopen”, licht directeur Wim Drossaert toe.

Besparingen teruggeven Naast deze gunstige ontwikkelingen in de omgeving, zijn er ook weer besparingen gerealiseerd. Drossaert: “De rente op leningen blijft laag en dat scheelt. Ook zetten we de korting voor automatische incasso om naar een lagere prijs voor iedereen. Dit betekent dat klanten die gebruik maakten van de korting, uiteindelijk niet veel verschil zullen zien op hun jaarafrekening. De besparingen betekenen ook dat klanten die verhuizen ons geen administratiekosten meer hoeven te betalen.” Precario en afbouw De meeste precariotarieven blijven gelijk. Gemeenten mogen tot 2022 belasting heffen op leidingen in gemeentegrond, maar hun tarieven niet meer laten stijgen. Dunea betaalt de precarioheffingen en rekent deze kosten per gemeente door aan de klanten. Slechts enkele gemeenten zijn begonnen met het afbouwen van deze inkomsten. Alleen de gemeente Pijnacker-Nootdorp stopt per 2018 helemaal met precario op leidingen. “Ik hoop dat andere gemeenten spoedig hun voorbeeld gaan volgen,” reageert Wim Drossaert.

“Dan gaat de waterrekening verder omlaag en meer echt over drinkwater. Nu bestaat de gemiddelde waterrekening in ons leveringsgebied voor ruim 25% uit belastingen: belasting op leidingwater, btw en precario. Dat dit lager wordt, past bij een basisbehoefte als drinkwater.” Toekomst Dunea heeft geen winstoogmerk en is zich bewust van haar maatschappelijke rol. Drossaert: “Wij streven ernaar ook in de toekomst de tarieven laag en stabiel te houden. Dat is best lastig, want we mogen maar beperkt sparen voor toekomstige investeringen. Het kan dus zijn dat tarieven in de toekomst weer stijgen als er meer investeringen nodig zijn, bijvoorbeeld om ook onder moeilijker omstandigheden lekker en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven maken. Er is meer en meer onderzoek, zuiveringsinspanning en onderhoud nodig om ook in de toekomst lekker en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren, uit betrouwbare bronnen en met prachtige duinen.”

Op dunea.nl/tarieven vindt u de volledige Tarievenregeling 2018 en meer.

‘De Scheveninger’ speelt voor Sinterklaas Het is misschien het best bewaarde geheim van onze goedheiligman, maar stiekem heeft hij een voorliefde voor hardstyle. In Spanje heeft hij kennisgemaakt met hardstyle-muzikant Arzadous en laat deze nu net een nieuwe cd uitgebracht hebben op het Schevenings label Royalz! Een goede reden voor de Sint om een aantal cd’s van Arzadous cadeau te doen aan de lezers van De Scheveninger. Wil jij deze cd, waar onder andere een samenwerking op staat met Titan, graag in je schoen? Stuur een e-mail met je naam en adresgegevens naar info@de-scheveninger.nl.

CADEAU 5


is ondernemend

19

I Love the Seaside start met crowdfundingsactie Na een succesvol jaar, met onder andere de release van hun eerste (Engelstalige) I Love the Seaside surf & travel guide en een reeks Nederlandstalige roadtrip gidsen in opdracht van uitgeverij MoMedia, komt het team van I Love the Seaside nu met een vervolg! De eerste gids volgde de kust van Zuidwest Europa. Daarvan zijn inmiddels meer dan 7.000 stuks verkocht door heel Europa en daarbuiten. Afgelopen jaar heeft het team Noordwest Europa grondig verkend. Het resultaat gaat wederom een prachtige, inspirerende reisgids voor seaside lovers worden: ‘I Love the Seaside, the surf & travel guide to northwest Europe’. De gids is zeker niet alleen voor surfers, maar iedereen die er alleen, met partner of kids langs de kust op uit wil trekken. Met de gids in de hand reis je van alles-is-hier-prachtig Noorwegen, langs de kust van Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland (ja, daar valt ook nog heel wat te ontdekken!), België tot aan Noord-Frans Normandië. Net als de eerste I Love the Seaside gids staat ook deze editie boordevol inspirerende fotografie, interviews met seaside locals, maar bovenal: activiteiten en de allerleukste adressen om te eten, drinken en slapen. Dim, Geert-Jan en Alexandra van I Love the Seaside, alle drie woonachtig op Scheveningen, kiezen, net als bij hun eerste gids, voor volledige onafhankelijkheid: van het selecteren van de adressen, de druk van het boek tot aan de distributie. Daarom vragen ze je mee te doen met hun seaside avontuur en hun crowdfund campagne te steunen. Je ontvangt dan namelijk als eerste de nieuwe gids in juni 2018 én kunt kiezen uit fantastische pakketten die ze met hulp van partners hebben kunnen samenstellen. Zoals een prachtig sieraad van Ocean Republic, een foto-workshop of een nacht op de Pier! Nieuwsgierig naar de pakketten of wil je graag als eerste de nieuwe reisgids ontvangen? Check dan de site, of Facebook-pagina van I Love the Seaside, dan zie je direct de crowdfundpagina, www.ilovetheseaside.com

Haal de kerst in huis met Twins Kerstbomen Twins Kerstbomen is al jaren het vaste verkooppunt van kerstbomen op Scheveningen en staat garant voor de beste kwaliteit kerstbomen. Veel kleinere verkooppunten zijn de laatste jaren uit het straatbeeld verdwenen door de concurrentie van grote bedrijven, maar Twins Kerstbomen blijft hun kwaliteitsbomen met veel plezier op de ‘ouderwetse’ manier aanbieden. Op de twee locaties van Twins Kerstbomen kun je de perfecte kerstboom uitzoeken. Op het plein bij de Marcelisstraat/ Badhuiskade helpen verkopers Dennis en Joshua je graag bij het maken van je keuze en op de Duindorpdam staat verkoper Chico voor je klaar. De populairste boom blijft voor velen toch de Nordman omdat deze zijn naalden lang vasthoudt. Maar, weten ze bij Twins Kerstbomen, veel mensen kiezen toch ook nog steeds voor de traditionele spar omdat deze zo lekker ruikt. Uniek bij de verkooppunten van Twins Kerstbomen is de speciale kerstboomstandaard Easyfix, die verkrijgbaar is. De Easyfix wordt bij het verkooppunt bevestigd en daarmee is de boom zonder gedoe makkelijk in huis te plaatsen. De kerstboom staat rechter en steviger en door het waterreservoir behoud de kerstboom zijn naalden langer en blijft de kerstboom nog langer mooi. En ook aan het vervoer naar huis is gedacht. De mannen van Twins Kerstbomen brengen de kerstboom in de regio gewoon gratis aan huis.

KOM KENNISMAKEN! 2e koffie gratis! DOCTOR LELYKADE 12 DEN HAAG | WWW.MAXGUITAR.NL


is ondernemend

20

Scheveningertjes TE KOOP 1 pers Flexa Hoogslaper + matras. H 210 cm & L 200 cm. ZGAN Compleet € 199,-. Tel. 06-14512033. ----------------------------GEZOCHT Wereldwinkel Scheveningen zoekt vrijwilligers als verkoper in de winkel Stevinstraat. Info 06-12659228. ----------------------------DIVERSEN Nette gezellige heer, niet rokend, zkt contact met gezellige vrouw 60-70jr. Br.onder nummer 102017 aan bureau van dit blad.

atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

‘GEER DE KAPPER’ knipt woensdag aan huis. Dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in Het Huis Nebo, Floris Arntzeniusplein 65, 2597 SP Den Haag bij kapsalon Francis.

KEES TALEN WONINGONTRUIMING

In- en verkoop inboedel s. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

WWW.KEESTALEN.NL

1973

is ook elke week verkrijgbaar bij:

Abonnement Woont u buiten het stadsdeel Scheveningen, maar wilt u wel graag De Scheveninger ontvangen in de brievenbus? Vraag dan een abonnement aan. De Scheveninger wordt dan elke dinsdag per post naar u verstuurd. Het is ook mogelijk om een abonnement op De Scheveninger cadeau te geven. Een leuk cadeau-idee voor Scheveningers die niet meer op Scheveningen wonen. Kijk op onze site voor meer informatie! WWW.DE-SCHEVENINGER.NL/ ABONNEMENT

Postzegel- en muntenverzamelingen te koop gevraagd van de gehele wereld; telefoon 070-3388427 of 06-51118436; e-mail: toorndick@gmail.com

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

download onze app!

Voor meer nieuws: check onze website

WWW.DE-SCHEVENINGER.NL of download de app!

Scheveningertjes - GRATIS -

(voor Particulieren)

Oma Toos Rederij Groen Havenpaleis Koffiehuis Lenie Roeleveld Vis Nederlands Visbureau Het Uiterjoon Kees Roeleveld Kniertje Kruidenier Piet Benzinepomp de Haan Paagman Den Heijer Visspecialist Couvéehuis Bosch en Duin Huize Royaal Duinrust Eshoeve Richard Gelauff Wijkwinkel Albert Heijn Pathé Scheveningen Ies Boektje Koffietent Frits Muzee Scheveningen De Blinkerd Vishandel De Lange Stadsdeelkantoor Scheveningen Bibliotheek Scheveningen Hoogvliet Zarautz Het Kalhuis Albert Heijn Hofje van Noman Meneer Chocola Boekhandel Scheveningen Jumbo Vishandel Spaans Malle Mok Patatzaak Gouden Zon ’t Trefpunt Willem & Toet Vera’s Dierenshop

Dr. Lelykade 3r Dr. Lelykade 156 Dr. Lelykade 1c Zeesluisweg Visafslagweg 30 Visafslagweg 1 Vissershavenstraat 277 Zeesluisweg 1 Zeesluisweg 16 Sloepstraat 53 Duinweg 16 Fred. Hendriklaan 217 Fahrenheitstraat 10 Frankenslag 139 Scheveningseweg 76 Rusthoekstraat 40 Duinweg 35 Doorniksestraat 150 Stevinstraat 196 Gentsestraat 22a Amsterdamsestraat Badhuisweg Neptunusstraat 73 Neptunusstraat 10 Neptunusstraat 90-92 Seinpoststraat 150 Marcelisstraat 37b Scheveningseweg 303 Scheveningseweg 333 Badhuisstraat 35 Prins Willemstraat 36 Badhuisstraat 177 Keizerstraat 342 Keizerstraat 131 Keizerstraat 124 Keizerstraat 50 Van Bergenstraat 7 Westduinweg 126 Westduinweg 40 Nieboerweg 73 Tesselsestraat 71 Tesselseplein 25 Tesselseplein 31

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren! Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

Let op: INLEVEREN: Kantine SVV Scheveningen Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

GEBOREN

VERLOREN

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

Hofje van Noman Keizerstraat 131 OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


is ondernemend

21

MAX GUITAR

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is

Wij geven Scheveningen net een beetje

DONDERDAG T/M ZATERDAG 9/12: Sinaasappels vol sap

20 stuks voor

Rode Grapefruits

10 stuks voor

Doyenne du Comice Peren

1 kilo voor

MAALTIJD VAN DE WEEK:

WWW.MAXGUITAR.NL

stevinstraat 101 | scheveningen | 070-3587271 lerowi@telfort.nl | www.lerowi.nl

Zuurkool Stamppot met spekjes

DOCTOR LELYKADE 12 DEN HAAG

HOME CADEAU STORE

KNALLER VAN DE WEEK:

vol sap

Glashandel Piket Uw heldere partner in glas www.piketglas.nl

HUISHOUD ARTIKELEN MATRASSEN OP MAAT

24/7 Glas en Sloten Service 24 uurs service in geval van calamiteiten en noodvoorzieningen

Badhuisstraat 156 - Scheveningen 070 406 54 56 Open: ma t/m za 9-18 u info@homecadeaustore.com

070-355 12 62

Westduinweg 186 B Scheveningen

zonder pit 20 stuks voor

EXTRA WEEKEND AANBIEDINGEN DO-VR-ZAT: Hollandse Zoete Aardbeien p.doos + 500 gram 1,95 Bosbessen 2 doosjes voor 3,95 Hollandse Andijvie 500 gram 1,45 Hollandse Spruitjes 500 gram 0,95 Verse Vatzuurkool 500 gram 0,95

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

NTER KORTING WI20% WINTER RAAMDECORATIE OPOP RAAMDECORATIE

VUURWERK VUURWERK VUURWERK 20% KORTING OP GORDIJNEN

ER GORDIJNEN WINTOP

Actie geldig t/m 29Actie december 2017 geldt van 4 t/m 16 december 2017

SC HE VE NI NG EN

Actie geldt van 4 t/m 16 december 2017

VraagWINTERVUURWERK naar de voorwaarden

ZONDAG - 19.00 UUR

26 NOVEMBER

www.megshome.nl

SC HE VE NIWINTERVUURWERK NG EN

Vraag naar de voorwaarden

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

SC HE VE NI NG EN

Vraag naar de voorwaarden

26 NOVEMBER

ZONDAGDECEMBER - 19.00 UUR R 03 NTE WI WINTERVUURWERK 26 NOVEMBER OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

ZONDAG - 19.00 UUR

ZONDAG - 19.00 UUR

VUURWERK WINTERVUURWERK

ZONDAG - 19.00 UUR

ZONDAGDECEMBER - 19.00 UUR 10 WINTERVUURWERK 03 DECEMBER OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

WINTERVUURWERK

ZONDAG - 19.00 UUR

03 DECEMBER WINTERVUURWERK ZONDAG - 19.00 UUR

10 DECEMBER

SC HE VE NINWINTERVUURWERK GE N

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

17 DECEMBER WINTERVUURWERK 26 10 NOVEMBER DECEMBER OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS WINTERVUURWERK

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

ZONDAG ZONDAG -- 19.00 19.00 UUR UUR

ZONDAG - 19.00 UUR

WINTERVUURWERK OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

WINTERVUURWERK

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

17 DECEMBER OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

ZONDAG - 19.00 UUR

ZONDAG - 19.00 UUR 03 DECEMBER

17 DECEMBER

WINTERVUURWERK

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS WINTERVUURWERKE N A L L E O N D E R N E M E R S O P S C H E V E N I N G E N

OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

ZONDAG - 19.00 UUR

10 DECEMBER

3,95

Verder vers gesneden en gewassen: Peen, Andijvie, Boerenkool, Uien, Spitskool, Prei, Snijbonen, Roerbakmixen, Stoofmixen en Wokgroenten enz.

20%KORTING KORTING 20%

ZONDAG - 19.00 UUR

4,95

Verder volop Hollandse: Bramen, Frambozen, Aalbessen, Aardbeien Ook volop Hollandse: Kasbonen, Andijvie, Bloemkool, Witlof, Bospeen, Prei, Bosui, enz.

Zoete Clementines KOFFERS CARPETS LAMPEN DECORATIE ELECTRONICA

500 gram

3,50 3,95 1,95

EN ALLE ONDERNEMERS OP SCHEVENINGEN


Agenda WO 6 DEC Muzikale koffieochtend De maandelijkse ‘muzikale buurtkoffie’ in de Maranathakerk, aan de 2e Sweelinckstraat 156, is een begrip. Elke eerste woensdag van de maand is er gratis koffie met levende muziek. Op woensdag 6 december zingt Guido van de Meent met zijn mooie en inlevende stem Franse chansons. Aanvang: 10.00 uur. Toegang is vrij, bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de kosten. Alzheimer Café Ritme en regelmaat bij dementie. Een uitspraak die vaak gedaan wordt, maar waarom is dit zo belangrijk? Hoe is dit te realiseren, ook met het oog op de feestdagen? Met een deskundige gaat het Alzheimer Café Scheveningen over dit thema in gesprek. Het Alzheimer Café vindt plaats in het Couvéehuis, aan de Frankenslag 139. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Het Alzheimer Café Scheveningen is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, Rudolf Steiner Zorg, HWW– Zorg, Welzijn Scheveningen, Respect Zorggroep en Cardia. Klaverjassen Elke woensdagavond, van 19.30 tot 22.00 uur, wordt er geklaverjast in het Trefpunt, Tesselsestraat 71, door Klaverjasclub ‘De Schoppenboer’. Gedurende de avond speelt u drie spelrondes van zestien giften. Elke spelronde speelt u met andere tafelgenoten. Tijdens het seizoen wordt er ook een algemeen klassement opgemaakt. Bent u één van de gelukkige winnaars dan zijn er prijsjes beschikbaar. De contributie is 10 euro per maand. Bent u geïnteresseerd, kom gerust langs en vraag naar Jan de Jager, Koos Plugge of Jan Pronk. DO 7 DEC Kerststukje maken Bij wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, kun je op 7 december een Kerststukje ‘kop en schotel’ maken van 19.00 tot 21.00 uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon, kaartverkoop aan de balie van Het Trefpunt. Geen reserveringen.

Kerstbingo Bij wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, kun je op 8 december deelnemen aan de Kerstbingo van 19.00 tot 23.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, kaartverkoop aan de balie van Het Trefpunt. Geen reserveringen. Adventsconcert Op vrijdag 8 december geven de koren Kerkkoor Scheveningen en het Leidschendams Kerkkoor weer het jaarlijkse ‘Adventsconcert’ in de Bethelkerk, Jurriaan Kokstraat 175, aanvang 20.00 uur. Hollandse kerstliederen, Engelse Carols en het Christmas oratorium ‘Licht en Vrede’ van Martin Zonnenberg worden ten hore gebracht. Medewerkers zijn Lisette Emmink (sopraan), Sarina Brouwer (saxofoon), Arie Kraaijeveld (orgel), Bert Boon (liturg) en Marcel van Duijvenvoorde heeft de algemene leiding. De kerk is open om 19.30 uur. De entreekaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar aan de kerk en bij de koorleden (Ooievaarspas is van toepassing). ZA 9 DEC Rommelmarkt In de Mallemok wordt er zaterdag 9 december, van 10.00 tot 15.00 uur, een rommelmarkt georganiseerd. Heeft u ook nog spullen die u graag zou willen verkopen? Of wilt u juist spullen kopen? U bent van harte welkom. Wilt u zelf iets verkopen neem dan contact op met de Mallemok, telefoon: 070-3380690 of e-mail: balie.mallemok@welzijnscheveningen.nl. Wijnfestival Hét festival waar liefhebbers hun ogen uit kunnen kijken en kunnen genieten van het brede assortiment aan fantastische wijnen. De 14 druifsoorten uit zeven verschillende landen zorgen ervoor dat De Pier op 9 & 10 december omgetoverd wordt tot een waar Wijn-Walhalla. Zaterdag 9 december van 12.00 tot 20.00 uur en zondag 10 december van 12.00 tot 18.00 uur.

Jongerenatelier Vakdocent Els Thijsse geeft tekenen schilderlessen voor jongeren van 12 tot 21 jaar. Kosten 4,50 per les (acht lessen). Aanmelden kan via het Couvéehuis, Frankenslag 139, telefoon: 070-3500694 of via Els, telefoon: 06-38386791.

Kerstmarkt Reinkenstraat

Engelse Eucharistieviering Op zaterdag 9 december vindt in de H. Antonius Abt, Scheveningseweg 233, de Engelse Eucharistieviering plaats met Father Saps met medewerking van FCC Choir onder leiding van Yvonne Haaxman. Aanvang 18.00 uur. ZO 10 DEC Woord en Communieviering Op zondag 10 december vindt in de Antonius Abt, Scheveningseweg 233, de Woord en Communieviering plaats met Pastoraalwerker J. Eijken en met medewerking van gemengd koor Laus Deo. Aanvang 10.30 uur.

Live Muziek WO 6 DEC De Maatschappij Keizerstraat 67 Frank Valenza Maatschappijpop Aanvang: 20.30 uur VR 8 DEC

Op deze kerstmarkt is alles ‘kerst’! Een kerstman die gezellig met iedereen op de foto gaat, een kerstkoor die de mooiste kerstliedjes zingt en een levende kerststal zijn slechts een greep uit alle kerstactiviteiten die de Reinkenstraat op deze kerstmarkt te bieden heeft! Geniet van 12.00 tot 18.00 uur in de Reinkenstraat van de heerlijke kerstsfeer op deze markt, die door prachtige lichtjes door de hele straat op-en-top is! Dienst aan zee Op zondag 10 december, om 17.00 uur, is er weer een Dienst aan Zee in de Bethelkerk, aan de Jurriaan Kokstraat 173. Medewerkenden aan deze Dienst aan Zee: Ds. Koos Staat uit Andijk, die een korte maar boeiende overdenking houdt over het thema ‘Petje af’. Sander van Marion zal op zijn bekende virtuoze wijze de twee mooie orgels bespelen die de Bethelkerk rijk is. De Chr. Oratoriumvereniging Cantate Deo, onder leiding van Marco Kalkman zal deze dienst aan Zee omlijsten met enkele bijzondere koorwerken. Daarnaast zal Liselotte Rokyta uit Tsjechië op de panfluit het muzikale nodige vuurwerk ten gehore brengen. Kortom een kerkdienst met voor een elk wat wils. Veel muziek en mooie liederen. MA 11 DEC

VR 8 DEC Bingo, eten en karaoke Vrijdag 8 december wordt in het Kalhuis aan de Badhuisstraat 177 een gezellige winteravond georganiseerd met een kerstbingo, eten en karaoke! Komt u ook? Het belooft een leuke avond te worden. Aanvang 16.00 uur. De kosten bedragen 6,50 euro. Het eerste bingokaartje is gratis, de overige kaarten kosten 1 euro per stuk.

Winterconcert Op zondag 10 december, van 14.30 tot 16.00 uur organiseert de wijkwinkel, aan de Gentsestraat 22a, een speciaal Scandinavisch winterconcert met Rene Rakier op de piano en Bob van der Ent op de viool. Het concert is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Aansluitend staat er tussen 16.00 en 17.00 uur een hapje en drankje voor u klaar.

Alternative Cinema Pathé Alternative Cinema (PAC) speelt in op de groeiende behoefte naar kwaliteitsfilms. PAC selecteert mooie films die iets extra’s brengen; met diepgang, adembenemende achtergronden en een verhaal dat lang blijft hangen. Deze films krijgen vaak minder aandacht dan films uit Hollywood, maar winnen de laatste jaren snel aan populariteit. Geniet dus bij Pathé van deze ontroerende en krachtige PAC-films. Op maandag 11 december om 20.00 uur draait de film Happy End. --------------------------------------------------------Kijk voor het uitgebreide agenda bericht op WWW.DE-SCHEVENINGER.NL Uw evenement of activiteit vermelden in de agenda van De Scheveninger? Mail naar: redactie@de-scheveninger.nl

De Pier Huis-DJ Borrel met Oppas Aanvang: 16.30 uur ZA 9 DEC Lunchkamer Den Engel Willem de Zwijgerlaan 50 Trash Blues in Den Engel Aanvang: 16.30 uur YMCA buitenpodium Keizerstraat 58 Full of Live Christmas band & Het Projectje @Scheveningen Light Walk Aanvang: 18.30 uur Rootz at the Harbour op zaterdag Dr. Lelykade 33 Live in the Harbour Aanvang: 21.30 uur Brouwcafé De Hofnar Dr. Lelykade 28 Half Way Station Acoustic Live Aanvang: 20.30 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 American Songbook Piano Aanvang: 19.30 uur ZO 10 DEC Rootz at the Harbour op zondag Dr. Lelykade 33 Mirte & Bryan ‘Perfect Sunday’ Easy listening Aanvang: 16.00 uur Max Guitar Dr. Lelykade 12 John F. Klaver Guitar Clinic Aanvang: 15.00 uur ELKE ZA Brasserie Palace Promenade Live Jazz & Pop Aanvang: 16.30 uur ELKE VR, ZA & ZO Steam Scheveningen Strandweg 55 boulevard Huisband Harbour Lights Aanvang: 19.00 uur


is informatief 23

Haring en Scheveningen: de beste maatjes! Nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen over de haringvisserij opScheveningen door de eeuwen heen, te zien van 10 december 2017 t/m 15 april 2018. Op 9 december aanstaande wordt de nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen over de haringvisserij op Scheveningen geopend door Willem Ment den Heijer. In de late Middeleeuwen is de visserij al de belangrijkste bron van bestaan voor de Scheveningse bevolking. In het laatste kwart van de 19de eeuw zorgden bevolkingsgroei en de modernisering van de middelen en methoden om vis te vangen, verwerken en vervoeren, voor een snelle bloei van de Scheveningse visserij. In de loop van de tijd heeft de Scheveningse visserij vele hoogte- en dieptepunten gekend en de haringvisserij, ooit een bron van nationale trots, is nu bijna ten dode opgeschreven. Deze tentoonstelling beschrijft de geschiedenis van de (Scheveningse) haring door de eeuwen heen en waar kan dat beter worden gedaan dan in Muzee Scheveningen, het museum waar de visserij altijd een onderdeel is geweest van de vaste presentatie. Haring heeft Nederland in de loop van de

Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl Foto: Haags Gemeentearchief

eeuwen veel voorspoed gebracht en ver- korte teksten, foto’s en filmpjes al een dient om in het zonnetje te worden gezet. goed beeld krijgt van het onderwerp: de haring(visserij). De expositie in Muzee Scheveningen toont op een overzichtelijke en boeiende Daarbij zijn er vele objecten te zien die wijze in de vorm van panelen de geschie- alles met de haringvisserij te maken hebdenis van de Scheveningse haring, eindi- ben. Scheepsmodellen, tonnen, netten, gend in de huidige tijd. Ook de biologie vlaggen, monsterboekjes, bijna allemaal van de haring (leefwijze, verspreiding), de uit de omvangrijke cultuurhistorische colhandel en export en de haringconsump- lectie van Muzee Scheveningen. tie komen aan bod. De vormgeving is vooral op het visuele De tentoonstelling is te zien vanaf 10 degericht zodat de bezoeker zich niet door cember 2017 tot en met 15 april 2018. eindeloze hoeveelheden tekstborden Meer informatie op moet worstelen maar aan de hand van www.muzeescheveningen.nl.

De vijftig jaar oude, goedmoedige zeeschildpad Sammy kijkt terug op zijn enerverende leven. Samen met zijn boezemvriend Ray beleefde hij vele spannende, vrolijke en ontroerende avonturen. In hun reizen rond de aarde zwommen ze door de mooiste wateren, maar kregen ze ook te maken met lekkende olietankers, plastic en ander afval. Vaak kwamen ze in aanraking met mensen. Met bomenkap-

pers en walvisjagers, maar ook met milieuactivisten en dierenbeschermers. Een hele mooie herinnering heeft Sammy aan een hippiefamilie op het strand in Californië, die hem redde en een onvergetelijke kerst bezorgde. Sammy’s Avonturen is een heerlijke grootbeeldfilm voor jong en oud. Spannend, vrolijk, ontroerend en leerzaam. Want Sammy en Ray laten ook zien dat mensen een steeds groter effect hebben op het leven van (zee)dieren.

Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, Van Stolkpark Westbroekpark/Duttendel Oostduinen Bezorgklachten via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl Uitgever Den Heijer Uitgeverij Scheveningen

December 2017 datum

uu:mm

Drukkerij Rodi Rotatiedruk 1 0:35 Diemen vr 9:05

‘Sammy’s Avonturen’ in Omniversum Vanaf dinsdag 19 december draait de grootbeeldfilm Sammy’s Avonturen in Omniversum. Voor het eerst zijn de spannende, vrolijke en ontroerende belevenissen van het zeeschildpadje te bewonderen op het 840 m² grote koepelscherm van het Omniversum, aan de President Kennedylaan. Een bijzondere en grootse (kerst)ervaring voor jong en oud met als extra een spannende speurquiz.

.nl

Algemeen telefoon: 06 40 60 98 98 info@de-scheveninger.nl

12:59

Sc

Hoog- en laa HW LW cm NAP

126

-55

109

De redactie is niet21:04 verantwoordelijk voor de -67 inhoud van ingezonden mededelingen, advertorials en advertenties.

Samenleven met mensen is niet altijd even gemakkelijk, maar dieren zoals Sammy en Ray hebben de hulp van mensen nodig om de natuur te beschermen en de oceanen gezond te houden. Maar voor alles is Sammy’s Avonturen een onvergetelijke kijkbelevenis voor jong en oud.

‘De Scheveninger’ speelt voor Sinterklaas De Scheveninger geeft in samenwerking met het Omniversum drie kaarten (één volwassene, twee kinderen) weg voor de speciale kinderpremière van ‘Sammy’s Avonturen’ op woensdag 13 december aanstaande, vanaf 14.00 uur. Stuur een e-mail naar info@de-scheveninger.nl om kans te maken op de kaarten!

CADEAU 6

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje

Diere op stap

Weer is t’r ’n paer weke ‘eleeje ‘n wollef ‘ezien op te Veluwe. Deur ’n manspersôn benne d’r foto’s ‘emaekt én ’t is bevestigd dat-’t óm n ‘mannetjeswollef gaet ût Dûsland, die ‘ier bij óns de grens is over’estoke’. Veul mense benne blij dat-te wolleve weer berom komme. Vergeet-tan iet datte me al tusse roedels wolleve leve en dan ‘eb ík ’t óver de geldwolleve. Makkelek zou ‘t weze, dat-t’r ‘n rôd lampje gong branne azze ze in de buurt wazze. Ik ‘eb ál-d’r-is verteld dat-te me vrooger bij ons thûs ‘n ‘erders’ond ‘aa’né en dat-te moeder van mên vaeder, dus mên opoe iet bij ons in ‘ûs kwam voordat de ‘ond óp ’t urrefje wier vast ‘ezettét. Ze mos netuurlek denke an de grôtmoeder van Rôdkapje; iet zô raer. Non is ‘t zô dat in deuze têd d’r ‘wel mêr viervoeters los rond lôpe. Waer wij weune, vlak teuge de dûne, zie je mêr as iens, langs de ‘ûze, vosse lôpe. Effe goed, pracht diere om te zien met-tie lange staert, vrooger as pronkstik bij deftige daemes om d’r ‘als ‘angend. ’t Is net of de diere ôk met-te têd meegaen. Ze kenne ôk gien grenze mêr en azze ze ‘onger ‘ebbe ‘, benon, dan zooke ze de mense op; daer valt amnmaar wel wat te ete, krêge ze niks, dan klauwe ze ’t wel. Vorders benn d’r ôk diere, die zô of en toe ût t’r êge an de wandel gaen. Op de raedio ‘oorde ík ‘n voorval , dut ‘eb óf’espeuld in Winsum ín de provincie Groningen. Daer is ‘n trên in’ereeje datum HW LW óp ‘n stel koeie,die de wei ‘aa’né verlaete om ‘n ‘stikje te gaen kuiere. Mar och, ’t ís iet goed mè’-veul uu:mm van die koeie of’elôpe én ze benne deur de trên over reeje. D’r ‘wier ôk bij verteld dat de boer toch nog ‘n ‘koei levend ût ’n sloot ‘eb ‘e’aeld. cm NAP Dà’s ‘netuurlek ‘êl môi, mar wat ik weer zô jammer vin is, dat-t’r íet bij wier verteld’ of ‘t ’n ouwe koei was, die de boer ût te 1 0:35 126 sloot ‘aelde. vr 9:05 -55

2 1:25 136 za 10:05 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze -56 13:48 123 uitgave mag worden verveelvoudigd, opgesla22:05 -65 gen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of 3 enige wijze zonder 2:08 141 op voorafgaande schriftezo toestemming van 10:46 -55 lijke de uitgever.

VM 16:47

14:31 22:56

133

datum

11:10 15:15 uu:mm 23:24

6:40 3:42 12:34 11:56 18:56 * 15:59

2 6 za wo

1:05 0:05 7:50 4:27 13:45 12:34 19:44 * 16:47

80

2:06 0:54 9:40 5:15 14:36 13:30 22:15 17:32

94

2:45 1:55 10:45 6:08 15:16 14:21 23:15 18:20

108

4 8 ma vr

-56

141 LW HW -58 cm NAP

1 5 vr di

3 7 zo do

137 67 144

129 77 144

119 89 141

110 99 135

-48

-59 -55

12 di

Sc

13 wo

15:10

14 do

datum 11 15 ma vr

-56 -45

12 di16 za

-56 -46

13 17 wo zo 8:25 LK

-56 -50

14 18 do ma NM 7:

-64 -55

-70 -61

-74 -66

3:26 120 2:45 -55 11:46 -49 Scheveningen 7:10 101 15:45 108

5 di9 za

11 ma

Hoog-61 en laag

4 2:56 142 September 2017 Waterstanden dec2017 ma

datum

-75

15 19 vr di

23:50 -66 Hoog- en laagwaterstanden 19:25 126en -tijdstip

December 2017

12:59 21:04 Nadruk verboden 2 za

1:25 10:05

109 -67 Immetje 136

-56

6 10 wo zo 9:03 VM LK 8:51 datum 711 do ma

3:58 3:44 12:05 8:10 16:19 16:11 uu:mm 20:24

131 93 116

-53 -45

16 20 za wo

-65 -51

17 21 zo do

HW -74 LW 117 cm NAP

0:25 4:44 4:36 9:15 12:30 17:16 16:52 21:34

138 85

812 0:55 5:54 Referentievlak: NAP vrdi = NAP-10310:26 5:05 LAT cm

142 82

121 110

-43 -72 -67 -52

datum

18 22 ma vr


is ondernemend

24

Speciale editie! bowlen.nl | jaargang 31 | nummer 4 | december 2017

Het is tijd voor It’s time for

Bedrijfsuitjes! Business events!

Stel zelf uw Create your arrangement samen! own business package! Reserveer op tijd! Reserve soon!