Page 1

Foto: De Scheveninger

week 11

dinsdag 13 maart 2018

Actie Geweldig loopweekend op Scheveningen is een 24.95 puzzelaar

8

15.-

Nieuw De Scheveninger: e

Puzzel mee en win prachtige prijzen! opnameruimte dagmars

zomerpeil wees gegroet

par example

televisie

waaronder

hevig wiel

wraak

met dank

vis lidwoord

Nieuw in De Scheveninger: elke maand een puzzel! -

ultraviolet

meester schoenmaker

kier

loflied

download onze app!

Deze week op pagina 8 kleefstof

pl. in Rusland

sint

intens gemeen

plan

4

Japans bordspel

hij die

daar

HUIS VERKOPEN?

BEL ILJA! land in AziĂŤ

5

INKOOP OUD GOUD EN TEGEN HOGE DAGKO

Ook inkoop en verkoop Scheveni (die brengen vaak meer op goud en zilver waard


is ondernemend

2 Weekaanbiedingen

Slagerij

Gebakken Inktvis menu

IES BOEKTJE

11.50

Hamburger menu € DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN

VLEESTRIO 100 gr. Boterhamworst 100 gr. Cornedbeef 100 gr. Cervelaat samen

3,95

per stuk vanaf

1,75

STEL ZELF UW 5 KILO VLEESPAKKET SAMEN!

alles vers!

Maak keuze uit:

1 kilo runderlappen 1 kilo biefstuk 1 kilo hamlappen 1 kilo kipfilet 1 kilo karbonade 1 kilo spareribs 1 kilo speklappen 1 kilo hacheevlees 1 kilo gehakt h.o.h. 1 kilo halsrollade 5 VERSCHILLENDE SOORTEN samen

36,95

VAN EEN GARANTIEMAKELAAR MAG JE MEER VERWACHTEN!

WE HELPEN JE GRAAG OP WEG BIJ HET KOPEN, VERKOPEN OF TAXEREN VAN JE WONING

E info@plink.nl

Scheveningse Tailor, maakt alles voor u op maat Voor alle op maat gemaakte kleren kunt u bij ons terecht. Wij hebben ook een snelle stomerijservice voor bijvoorbeeld skipakken, kostuums, pantalons etc. Uw gordijnen verzorgen wij ook tot in de puntjes. Haal en brengservice bij minimale besteding van € 15,-.

STOMERIJSERVICE

3 STUKS BRENGEN => 2 BETALEN Bijv. 3-delig pak/kostuum € 13,-

Reparatie & Vermaak Kleding, Gordijnen en Vitrages Stomerij, Maatwerk

Badhuisstraat 49 • Scheveningen • 06-24346103

9.00

WWW.HAVENPALEIS.NL

H et

ro

od

ofje van Nom a

n

Diverse belegde Broodjes

B

kilo 15,95 kilo 7,95 kilo 5,95 kilo 6,95 kilo 6,95 kilo 6,95

Ribeye Sucade Hamlappen Fricando Hacheevlees Schenkelrund

elke dag geopend 10.00-22.00 u uitzicht op de haven!

Lun - Ban t j i ke t - O n t b

c

h

MA & WO MIDDAG GESLOTEN

Hamburger menu met gebakken ei

H

NEPTUNUSSTRAAT 73 - T 070 355 16 10 - SCHEVENINGEN

8.50

GEVRAAGD: Medewerker/ster voor verkoop en bediening + 20 uur per week, óók op zaterdag. Tijdens de zomervakantie kan dit meer zijn (juli/aug).

Ben jij flexibel en heb je interesse? Stuur dan een mail met jouw persoonlijke informatie eventuele ervaring naar: hofjenoman@gmail.com Keizerstraat 131 • Scheveningen • T 070 406 5550 Open: maandag t/m zaterdag van 08.00-17.30 uur. Keuken geopend: 8.00-17.00 uur

Hoeveel heb jij straks nodig om voor je 71e te stoppen met werken? Doe de check op Rabobank.nl/strakshebjehetnodig Of ga naar jouw Rabobank.

Kom maar op met de toekomst


is actueel

3

vervolg van de voorpagina

Geweldig loopweekend op Scheveningen

Royal Health Foam Matrassen en bedbodems

Wij vieren ons 20-jarig jubileum!

Nu €200 korting per matras 7 dagen per week open 45 dagen proefslapen

Foto: Bart Hoogveld

medisch gekwalificeerd

Vrijdagavond vond de eerste editie van de City Pier Night Walk plaats. De wandeltocht over 10 kilometer van het Malieveld naar het Scheveningse strand, aangekleed met lichtanimatie en muziek, was een waar feest. De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste uitverkochte editie. “De sfeer was fantastisch. Ondanks dat het weer niet de hele avond mee zat, bleven de deelnemers ontzettend enthousiast.” Zondag stond Scheveningen in het teken van de 44e CPC Loop, een feest voor jong en oud. De voorjaarsklassieker van Nederland was weer een jaarlijks terugkerende afspraak voor ruim 40.000 lopers.

Vanaf 8.00 uur vulde het Malieveld zich met de allerjongsten sterren van morgen. De voorspelde regen bereikte ’s ochtends het hoogtepunt toen de deelnemers van de Ernst en Bobbie Kinderloop (1 kilometer) van start gingen. Ook de Triodus Jeugdloop over 2,5 kilometer had nog te maken met de regen, maar ondanks dat was het enthousiasme er niet minder om. Vol trots kregen de kinderen na afloop een meer dan verdiende medaille om hun nek. Vanaf de middag kreeg de zon de ruimte en de aangename temperatuur zorgde ervoor dat langs het parcours, in het centrum en in Scheveningen vele duizenden toeschouwers stonden. Dit tot groot

genoegen van de deelnemers aan de afstanden 5, 10 en 21.1 kilometer. Bij de halve marathon liep een brede kopgroep van acht man een stabiele eerste 10 kilometer en daarmee werd de basis gelegd voor een snelle finishtijd. Net voor de boulevard op Scheveningen pakte Keniaan James Rungaru de leiding en alleen zijn landgenoot Leonard Langat wist bij te blijven. In de laatste kilometers volgde een spannend slot. Toen beide atleten de befaamde Boorlaan op liepen bleek een voorsprong van 3 seconden genoeg voor de overwinning voor Rungaru. Met zijn toptijd van 59:38 noteerde hij een persoonlijk record en de zesde wereld seizoentijd.

healthfoam.com | 070 - 338 7010 Soetensstraat 18 Scheveningen

Zijstraat van de Stevinstraat

Elektrotechnisch bureau

verlichting gloeilampen elek. huishoudelijk installatie materiaal

94 jaar in het Statenkwartier

WILLEM DE ZWIJGERLAAN 33 DEN HAAG T 070-3556464

Schilderwerk binnen en buiten Sauswerk Behangwerk Glasvlies Houtrotreparatie T 06 48 92 08 38 E mail@malleeschilderwerk.nl

Leonard Langat liep een knappe 59:41. Andere Keniaan Dominic Kiptarus kwam als derde over de finish in 1:00:07. Bij de vrouwen won de Zwitserse Maja Neuenschwander in een nieuw persoonlijk record van 1:10:46. Al na 5 kilometer wist zij haar twee Ethiopische concurrenten voor te blijven en ze gaf dat de hele race niet meer uit handen. Op gepaste afstand liep Genet Beyene in 1:11:52 naar een tweede plaats en Zewdnesh Ayele kwam in 1:12:42 als derde over de finish.

Foto: De Scheveninger

Stelling van de week Elke week legt De Scheveninger een stelling aan u voor die betrekking heeft op Scheveningen. Via de website www.de-scheveninger.nl kunt u uw mening kenbaar maken. De uitslag van de stelling zal elke week in dit blad vermeld worden.


is actueel

4

Zeilwagen officieel ingewijd met zeewier en schelpen

Wijkagenten maken trailer voor nieuw strandseizoen Wijkagenten Robert en Maarten hebben hun werkzaamheden tijdens het aankomende strandseizoen op ludieke wijze aangekondigd door een heuse trailer te maken. Mooie dronebeelden en spannende filmmuziek ondersteunen het filmpje dat de social media kanalen van de twee agenten (@Pol_SchevNoord en @Pol_SchevWijk) promoot. Dit strandseizoen willen de agenten je onder andere via Twitter op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun werkgebied aan de Scheveningse kust. Dat begint met de opbouw van de strandtenten aan het Zwarte Pad en de verbinding tussen strandbezoekers en ondernemers. Bekijk de video op de Twitterkanalen van de wijkagenten.

Bij het Mondriaan College aan de Tinwerf werd donderdagmiddag een bijeenkomst gehouden waarbij geïnteresseerden alvast een kijkje konden nemen bij de nagebouwde zeilwagen van Simon Stevin. Ook werd de wagen ingewijd door wethouder Karsten Klein.

Miech Pronk en wethouder Karsten Klein wijdden daarna de zeilwagen in met zeewier en schelpen. “Ik ben hier onwijs trots op en vind het erg indrukwekkend hoe de zeilwagen eruit ziet. Ik kan niet wachten tot we dit mooie project aan het publiek kunnen tonen”, aldus de wethouder.

Annie M.G. Schmidtschool bewust gemaakt op vrachtauto’s

John van der Bruggen nam de aanwezigen mee op reis door de tijd en langs het bouwproces van de zeilwagen. Dat ging niet in De zeilwagen zal op 12 mei aanstaande gepresenteerd worden één keer goed, de eerste versie bleek te groot en te log om te aan het publiek tijdens het Historisch Feest aan Zee. hanteren. “Daarom hebben we het besluit genomen om een kleinere versie te bouwen”, aldus Van der Bruggen.

Brand bij restaurant Liman aan Dr. Lelykade De brandweer werd vorige week maandag omstreeks 21.15 uur gealarmeerd voor een brand bij restaurant Liman aan de Dr. Lelykade. Aldaar bleek er brand te zijn ontstaan in de afzuiginstallatie en sloegen de vlammen uit het afvoerkanaal en het dak. De brandweer heeft de brand opgeschaald naar ‘grote brand’ in verband met de bereikbaarheid van de brandhaard en het benodigde materieel om de brand te bestrijden. Naast het getroffen Turkse restaurant werden ook de omliggende restaurants ontruimd. Rond 22.15 uur had de brandweer de brand onder controle. Hierna verrichtte zij nog enige tijd controle- en ventilatiewerk- Team Brandonderzoek doet onderzoek Er is schade aan het dak en verder heeft zaamheden. De omliggende restaurants naar de brand. Restaurant Liman zal voor- het restaurant ernstige waterschade. werden rond 22.30 uur weer vrijgegeven. lopig gesloten blijven.

Weesfietsenproject winnaar derde SIOS-ronde De uitslag van de derde SIOS-ronde is heel spannend geworden. Het ‘weesfietsen-reparatie-project’ in de Mallemok is met een grote voorsprong van ruim 100 stemmen eerste geworden en krijgt daarom de 25% bonus. De tweede, derde en vierde plaats zijn bijna gelijk met slechts tien stemmen verschil tussen de tweede en de vierde plaats. Een verschil wat een bonus van 15%, 5% of geen bonus kan inhouden. De tweede plaats wordt ingenomen door de ‘beweegdagen voor ouderen’ op Scheveningen. Deze beweegdagen worden georganiseerd door vrijwilligers van SVC08, samen met docenten en studenten van het ROC, Welzijn Scheveningen, de Stichting Steun en Toeverlaat en de fysiotherapeuten van de voetbalclub. De derde plaats is voor een andere activiteit waar ROC studenten bij betrokken zijn. Deze studenten maken een aantal originele onderdelen ten behoeve van de restauratie

van de vleetlogger Sch 236 ‘Noordster’, zoals galgen, mosterdpotten, luikhoofden en de betimmering in het logies. Op de vierde plaats staat het ‘zorgdorp’ Scheveningen van YMCA en Kommunika. De vijfde plek is voor de begeleiding van jonge kunstenaars door ervaren oudere kunstenaars om de jongeren een podium te bieden. En tot slot op de zesde plek de samenwerkingsactiviteit van de Lions op Scheveningen om de duurzaamheidsdroom van Wubbo Ockels te helpen waar maken. Tijdens deze derde ronde zijn er in vergelijking met de tweede ronde 7% meer stemmen uitgebracht. Elk half jaar is er via SIOS zo’n 150.000 euro beschikbaar voor diverse projecten. Op 5 augustus aanstaande is de sluitingsdatum voor de vierde ronde. Tot die datum kunt u voorstellen indienen via info@initiatiefopscheveningen.nl of via de website www.initiatiefopscheveningen.nl.

Waar kinderen en vrachtwagens elkaar ontmoeten, kunnen hele gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s. Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland was donderdag 8 maart te gast op de Annie M.G. Schmidtschool in Duinoord om de leerlingen van groep 7 bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. De kinderen leren tijdens de les twee vuistregels die essentieel zijn om veilig als fietser deel te nemen aan het verkeer. ‘Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen’ en ‘houd minstens drie meter afstand’. Het project ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas goed hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven.


is actueel

5

CDA wil betaalbare woningen op terrein Scheveningse gevangenis Kunnen mijn kinderen ook nog op Scheveningen wonen? Of moeten zij noodgedwongen een woning buiten Scheveningen zoeken? Dat is voor veel Scheveningers een heel belangrijke vraag. Voor jonge gezinnen en starters op de woningmarkt, maar ook voor ouderen, is het bijzonder lastig om op Scheveningen passende en betaalbare huisvesting te vinden. De doorstroming loopt vast, terwijl de vraag enorm groot is. Het CDA wil daarom dat er meer betaalbare woningen op Scheveningen worden gebouwd voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Diverse locaties bieden daarvoor mogelijkheden. “Als we jonge gezinnen geen passende woonmogelijkheden op Scheveningen kunnen bieden dan krimpen de scholen, dan krimpen de verenigingen en de middenstand lijdt daaronder”, aldus Cees Pluimgraaf, CDA-woordvoerder voor Scheveningen. “Om betaalbare woningen te realiseren zijn er volgens ons meerdere mogelijkheden; bijvoorbeeld bij het voormalig ministerie van Verkeer en Waterstaat of bij de keerlus van de tram bij het Zwarte Pad. En ook de herontwikkeling van Hoog Lindoduin en de renovaties aan de zuid- en oostzijde van Duindorp bieden kansen.” Maar de mooiste plek om te vernieuwen is volgens Pluim-

Onderzoek naar varianten voor surfrif Het Haagse college gaat verschillende varianten voor een kunstmatig rif voor de Scheveningse kust onderzoeken. Dit naar aanleiding van het initiatiefvoorstel ‘Surfrif Scheveningen, kustveiligheid, recreatie, duurzaamheid’ dat de VVD vorig jaar maart aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Voor elke variant moet tenminste kustveiligheid gecombineerd worden met verbeterde mogelijkheden voor surfers en andere watersporters. Het onderzoek omvat een afweging van de varianten en een kosten-batenanalyse. Het college zal uiterlijk binnen zes maanden de onderzoeksresultaten met de gemeenteraad delen.

graaff het terrein van de Scheveningse gevangenis. “Dit is een uitgelezen locatie om over na te denken. In onze stad van vrede en recht zal natuurlijk altijd ruimte moeten blijven voor een gevangenis, al was het alleen al voor de internationale tribunalen. En het is ook goed voor de werkgelegenheid. Maar het hele terrein is zo groot dat er gemakkelijk woning-

bouw bij kan, waarbij de huidige functie van het complex, inclusief de oude poortpartij aan de Pompstationsweg, behouden blijft. Aan de andere zijde, op de hoek van de Zwolsestraat en de Stevinstraat, behouden wij de historische plek van het ‘Oranjehotel’ met uiteraard de ‘Doodencel 601’ en het herinneringscentrum.”

Ook surfscholen waarderen de manier waarop de surfsport in Den Haag wordt gefaciliteerd en gestimuleerd. Zij ondersteunen dan ook het voorstel om onderzoek te doen naar diverse varianten voor mogelijke interventies voor de kust, zo laat de gemeente weten.

Haagse Stadspartij stelt vragen over verwijderen historische bestrating Onlangs is de historische bestrating langs de Nieboerweg vervangen door nieuw materiaal. Dit is in opdracht van de gemeente gedaan en raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij is daar behoorlijk boos over: “Het gaat om de allerlaatste stukjes oude bestrating van Den Haag uit 1880 die de gemeente zelf als zeldzaam en behoudens- stad, nu alleen nog op een paar plaatsen waardig beschouwd.” te vinden. De Iron brick, ook wel droptegel of jujube genoemd, is een rechthoeEr zijn nog maar een paar plekken in Den kige zwarte tegel met een ruitvormig geHaag waar deze zogenaamde ‘Iron bricks’ groefd bovenvlak. In 1880 werden in Den nog te vinden zijn. In het gemeentelijke Haag de eerste proeven met deze tegel beleidsplan Historisch Straatmeubilair uit genomen. De Iron bricks - een Engels 1997 worden de Iron bricks als volgt be- fabrikaat - werden onder grote hitte geschreven: “Eens veel voorkomend in de bakken van rode klei. Dat buurtbewoners

ALLE WONINGEN VERKOPEN SNEL, ECHTER WIJ ZORGEN VOOR HET BESTE RESULTAAT! Heeft u verhuisplannen op termijn en wilt u graag een keer sparren over aan- en verkoop? Neem gerust contact met ons op. We nemen de tijd en garanderen u de aandacht!

deze bijzondere trottoirtegel koesteren, bleek in de zomer van 1996, toen de Iron bricks uit de Van Boetzelaerlaan werden verwijderd. Na protesten van de buurt werd het trottoir gedeeltelijk opnieuw bestraat met Iron bricks.” Peter Bos heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de verdwenen Iron bricks. “Het is een bloody shame dat deze zeldzame bestrating is weggehaald. Alleen cultuurbarbaren doen zoiets”, aldus Bos. Hij wil onder meer weten waarom de historische bestrating is weggehaald en of het college bereid is om de verdwenen Iron bricks weer terug te plaatsen op de Nieboerweg.

PROFESSIONELE EN ENTHOUSIASTE BEGELEIDING ALTIJD FEEDBACK PRO-ACTIEF HOOGSTE VERKOOPPRIJS info@bvl.nl 070 - 350 23 04 www.bvl.nl

D66 ziet liever woningen dan bedrijfsruimtes Vissershavenstraat Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte eind februari liet wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) weten dat er wordt nagedacht over plannen voor de locatie van het voormalig afvalbrengstation aan de Vissershavenstraat. De Afdeling Economie wil de locatie, wanneer Stadsbeheer hier weg gaat, gebruiken voor bedrijfsruimte door middel van Kleinschalig Ondernemerschap. D66 ziet mogelijkheden voor woningen op deze locatie. De gemeente Den Haag zal de komende jaren richting de 600.000 inwoners groeien. Om die groei op te vangen, zijn veel nieuwe woningen nodig. De partij denkt voor de locatie aan de Vissershavenstraat aan een duurzaam zelfbouwproject zoals de bewoners van de Groene Mient hebben gerealiseerd. Zij hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zo wil D66 graag weten of het college de mogelijkheid ziet om op de locatie een duurzame woonwijk te creëren.


is ondernemend

6

Gevestigd te Scheveningen en gespecialiseerd in de Offshore industrie, waarvoor wij wereldwijd diensten verrichten met onze guard, support en escort-schepen.

Wij zoeken ter versterking van ons kantoorpersoneel een:

Financieel Administratief Medewerk(st)er Werkzaamheden: In deze veelzijdige functie verzorg je samen met onze huidige medewerkers de uitvoering van de financiële administratie. Je houdt je bezig met de crediteuren-, debiteuren-, grootboek-, bemanningsadministratie en facturatie. Vereisten: * Relevante opleiding mbo/hbo-niveau; * Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift; * Kennis van Exact, Word en Excel; * Aantoonbare praktijkervaring min. 3 jaar. Daarnaast ben je commercieel ingesteld, in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken, heb je geen 9 tot 5 mentaliteit en zijn accuratesse, flexibiliteit en stressbestendigheid belangrijke karaktereigenschappen die je bezit.

Nieuwe Rage bij Refill City zijn de Squishy Toys!!! Na de enorme rage van de Fidget Spinners hebben we nu ook weer allerlei soorten en maten squishies en iedere week komen er nieuwe modellen binnen. Squishies zijn een soort stressballen, maar dan veel zachter! Ze zijn uniek, kneedbaar en als je in ze knijpt, komt de vorm weer terug, Slow rising!! Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Sommige hebben zelfs een geurtje! Erg leuk om aan bijvoorbeeld je tas te hangen. Of lekker in te knijpen als je gestrest bent. Als je de Instagramfilmpjes met squishy toys kijkt snap ik ook wel een beetje waarom. Ze zien er niet alleen erg lief en schattig uit en zijn gebaseerd op de Kawaii cultuur. Maar hebben ook een soort ontspannend effect. De Squishy`s zijn namelijk gemaakt van TPU-kunstof.

€ 12,50 korting

Wij bieden een: Afwisselende baan in een dynamische werkomgeving, opleidingsmogelijkheden en uitstekende arbeidsvoorwaarden met o.a. een 13e maand en een pensioenregeling. Uw sollicitatie kunt u sturen naar: Rederij Groen B.V. t.a.v. Dhr. H. Groen, Dr. Lelykade 156, 2583 CN Den Haag - Scheveningen of e-mailen naar: henk@rederijgroen.nl

Als je er in knijpt (squishen) en samenduwt wordt de lucht er uitgedrukt. Als je het vervolgens loslaat zuigt hij zich weer vol naar de originele vorm. Heel eenvoudig eigenlijk, maar toch ook zeer intrigerend om naar te kijken. Je blijft er maar naar kijken. Een beetje yoga maar dan voor je ogen. De squishy toys zijn in verschillende formaten, van zowel XXL als mini.

op een complete set van ons huismerk

Originele • INKT & TONER • Huismerk • VHS * DVD €12,50 Refill City • Fahrenheitstraat 606 • 2561 DK 070-360 99 37 • www.dvdlab.nl • www.refillcity.nl

Voor nader info kunt u contact opnemen met Hans van der Geer: 070 3382991.

15.30 UUR

WOENSDAG 14 MAART SPECTACULAIRE OPENING

met Ernst, Bobbie & de rest

ing Kinderen die een leuke afbeelding of teken ssing! bij ons inleveren ontvangen een kleine verra WWW.SPELEDINGEN.NL

Badhuisstraat 10 • Scheveningen Openingstijden: Dinsdag-zaterdag: 9:00-18:00u

Jeugdvrienden blijven altijd verbonden met de Badhuisstraat Paul van der Knaap en Gert-Jan van den Ende zijn beide geboren in de Badhuisstraat en zijn al die tijd al vrienden. En hoewel ze allebei Scheveningen verlaten hebben voor hun werk, zijn ze altijd verbonden gebleven met de straat waar hun jeugdherinneringen liggen. En nu begint Paul een speelgoedwinkel in de oude fietsenzaak van GertJan’s ouders. Paul van der Knaap, oudste zoon van Ada en Jan van der Knaap, woonde met zijn ouders en twee zussen boven de slagerij op de Badhuisstraat 152. Gert-Jan van den Ende, oudste zoon van Gerard en Truus van den Ende, woonde met zijn ouders en zus boven de fietsenmakerij op nummer 10. De Badhuisstraters Paul en GertJan werden al jong vriendjes en speelden hun hele jeugd in en rond de Badhuisstraat. Soms op zolder van Badhuisstraat 10, soms in Pauls kamer op nummer 152. Paul: “We droomden stiekem van onze eigen speelgoedwinkel, in de Badhuisstraat. Als Speelgoedhandel ‘Jolanda’ er ooit mee zou stoppen, zouden Gert-Jan en ik het overnemen.” Dat beloofden ze elkaar... in 1970.

Paul en Ellen van der Knaap en Gert-Jan van den Ende (1970)

DROOM KOMT UIT Maar hoe leuk is het dat deze twee jeugdvrienden uit de Badhuisstraat, die elkaar nooit uit het oog hebben verloren, weer samenkomen in de Badhuisstraat! In 2018 keert Paul weer terug naar Scheveningen. Gert-Jan: “Ik was vorig jaar op zoek naar een ondernemer die in de oude fietsenmakerij van mijn vader een winkel wilde starten.” In een uurtje was het beklonken: Paul start zijn eigen speelgoedwinkel in de Badhuisstraat, in het pand van Gert-Jans ouders. “Toen ‘Het groene draakje’ gesloten werd, leek het mij een uitgelezen kans om een nieuwe speelgoedwinkel in de Badhuisstraat te starten”, aldus Paul.


is historisch

7

Open dag Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen:

“Op Scheveningen was alles verbonden met de visserij” De Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen (HGVS) organiseert op zaterdag 17 maart hun open dag. De bedoeling is om u tijdens deze open dag kennis te laten maken met de vereniging. Tijdens de open dag worden twee interessante lezingen gegeven. In de ochtend is er een lezing over het nettenboeten. Misschien denkt u het onderwerp al genoeg te kennen maar tijdens de lezing wordt iets verder gegaan dan het repareren van de netten alleen. Tini den Heijer maakte de laatste periode van het nettenboeten op Scheveningen van dichtbij mee. “Als 14-jarig meisje ben ik gaan nettenboeten. Ik weet het nog goed het was 4 februari 1955, mijn eerste dag, er lag een dik pak sneeuw en ik liep voor het eerst op klompen. Toen ik ‘s avonds thuis kwam dacht ik dat ik het nooit zou volhouden, maar uiteindelijk heb ik er tot mijn trouwen gewerkt.” Het nettenboeten was een vak apart en je kwam niet zo maar binnen bij een rederij. “Zelfs al begon je als koffiemeisje, je moest de beginselen van het boeten wel al onder de knie hebben”, vertelt Tini. “Je moest bijvoorbeeld al geleerd hebben om te ‘prikken’. Ik had dat van mijn zus geleerd en verder leerde je alles van de andere boetsters. Pas na 1,5 à 2 jaar was je een volleerd boetster. Dan moest je ook grote reparaties uitvoeren, bijvoorbeeld van twee netten één maken.” De boetsters maakten lange dagen. “’s Winters werkten we op de boetzolder dan begonnen we rond 8.00 uur en werkten we tot 17.00 uur. Hoe langer de dagen werden, hoe langer onze dagen werden. In de zomer zat je wel eens van 6.00 tot 18.00 uur in de hitte op het boetveld met alleen een emmer water die rondging voor een verkoelende slok water”, legt Tini uit. “Ik kan me ook nog wel eens herinneren dat we rond middernacht aan het werk gingen en dan pas ‘s avonds om 18.00 uur klaar waren. Vlak voordat de loggers weer naar zee gingen had je van die piekmomenten, dan werkten we veel uren om de netten op tijd klaar te krijgen. Dat kan je je nu bijna niet meer voorstellen.” De groep boetsters van rederij A. van der Toorn waar Tini mee werkte was een divers gezelschap. “De groep bestond uit zo’n 30 boetsters, jonge meiden van 14 tot begin 20 jaar en ouderen van 50 tot 70 jaar. Ik geloof dat onze rederij een schip of twaalf in de vaart had toentertijd. We waren een hecht gezelschap. Iedereen zat in het zelfde schuitje: een vader, broer of vrijer op zee, of een ander beroep dat te maken had met de visserij. Op Scheveningen was alles verbonden met de visserij. Ik ben nu nog steeds goed bevriend met meiden waar ik toen mee samen heb gewerkt.”

Tini trouwde in december 1960 en verliet toen de boetzolder. “Dat viel bijna samen met het einde van het boeten op Scheveningen. De hektrawler deed niet lang daarna zijn intrede en de katoenen netten werden vervangen door de sterkere nylonnetten. Toen waren de nettenboetsters steeds minder nodig”, aldus Tini. De open dag vindt plaats op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 15.30 uur bij Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92. De lezing over het nettenboeten start om 11.00 uur in de Scheveningenzaal. U kunt bij de HGVS terecht voor genealogisch onderzoek naar Scheveningse families. De vereniging beschikt over een interessant archief, zoals: een collectie foto’s, krantenknipsels, geboorte, huwelijks en overlijdensadvertenties, naslagwerken en de collectie Knoester met vele documenten uit de notariële archieven (alleen voor leden). In de bibliotheek staan boeken van reeds in kaart gebrachte families en andere Schevenings gerelateerde, historische onderwerpen. Kijk voor meer informatie over de HGVS op de website www.hgvs.net. Tekst: Jill van Calsteren/Foto’s PR


8

15.-

Nieuw in De Scheveninger: elke maand een

Puzzel mee en win prachtige prijzen! opnameruimte

zomerpeil

par example

wees gegroet

dagmars

waaronder

televisie

hevig wiel

wraak

vis

sint

plan

3

kier

lichaamsdeel

loflied

pl. in Rusland

hij die

zeezoogdier

cel

Gentsestraat 10 - Scheveningen Telefoon: 070 355 9780 info@schoenmakerwaslander.nl www.schoenmakerwaslander.nl

eerste kwartier voor autoped

oostzuidoost

politieke partij

299.-

familielid

maf

hectare

zintuig

Chinese staatsman

299.-

grondgebied

129.-

Stanley Fatmax Accuboormachine 18 volt.pl.2inx 1,3 Ah Li-ion accu’s. Drenthe

Ook inkoop en verkoop Scheveningse sieraden (die brengen vaak meer op dan de goud en zilver waarde)

annexus

tamelijk grote papegaai

Kärcher Hogedrukreiniger K3 1.600 watt werkdruk 20-120 bar

Hubo Scheveningen Badhuisstraat 95 070-3540360 hubo.nl

Tab 4 10 TB-X304F

199.-

vliegende schotel

telefoonbericht

zonder haar slaginstrument

Centraal Station

enzovoort

spil

heden Spaanse dans bordspel met legers

stoomschip

zo spoedig mogelijk

RENOVLIES AKTIE

Renovliesbehang is de voordeligste keuze voor mooie strakke wanden en volledig naadloos te verwerken!

€74,95

2 ROLLEN Relius RENOVLIES + 10 KG LIJM

tongstreling positief saldo

Free Style Bike

179,-

199,

mevrouw (afk.)

grafsteen

gebouw in A'dam

niet meegaand

voorzetsel

NIEUWSTE GIFTSET Limited edition model in de vorm van een elegante, verfijnde, kostbare steen incl. 180 ml. parfum de maison L’Elégante Parisienne € 45,--

ter zake

heuvellandschap in België

van de

Gentsestraat 46 - Scheveningen 070 - 346 79 58 - shop@cocolie.nl rekeningcourant

muziekgenre

loofboom

reeds

brandstof

geheel omhullen dierlijk vet

BADHUISSTRAAT 161 • TEL. 070-3551983

Mail de oplossing (voor maandag 2 april) naar: info@de-scheveninger.nl o.v.v. puzzel en maak kans op een FIETS! 4

5

Europese Unie

super sterk

frater

in ontwerp en drukwerk

deciliter sport trekdier

Stevinstraat 101 - Scheveningen - 070 358771 lerowi@telfort.nl - www.lerowi.nl hoofdzaak

deel v.e. opera

gravin van Holland

moerasvogel

De E-NOVA belo zowel in gebruik De comfortabel betrouwbare BO en de onderhou ling maken de id voor elke fietsri

KOGA E-NOVA

Engelse titel

in orde

Antilliaan

WIN DEZE MAAND EEN WAARDECHEQUE T.W.V. € 50,TE BESTEDEN BIJ ÉÉN VAN DE DEELNEMENDE WINKELIERS

BIJ ELKE DEELNAME DINGT U TEVENS MEE NAAR DE HOOFDPRIJS (TREKKING IN DECEMBER 2018)

Méér service Méér vakkenn

kilobyte

1

chronometer

3

Spaanse uitroep en dergelijke

zangwijs

zilverpopulier

vol rook

2

kuststrook

2

politie in de V.S. jaartelling

karakter

1

tovergodin

in hoge mate

binnenkomst en omstreken

voorbij

godin v.d. vrede

steensoort

070 - 514 78 00 Keizerstraat 68

.nl

eenkleurig

kapperszaak

‘jongens stuntfiets’

Kozijnen Made in Germany Schilderwerken U-VERF

voetbalbond

aantekenboek

Renovlies 50m2 130 of 150 gr + 10 liter Relius behanglijm

www.

en andere

man van adel

de dato

NAADLOOS RESULTAAT

+

met een teugel besturen

in het midden

nl www.nterra.

00 070 - 350 30

bouwloods honderd gram

grootmoeder

zwenking

al

Gentsestraat 44 • Scheveningen www.maxdohlemode.nl

179.-

muzieknoot

poos

najouwen

Turks bevelhebber

Valeriusstraat 35 Den Haag

10,1”

Heemraadstraat 251 • Scheveningen 070-3061192 • info@juweliervanwijnen.nl www.juweliervanwijnen.nl

ingenieur

middeleeuwen

van een datum voorzien

Tegen inlevering van deze advertentie, krijgt u € 0,50 per gram meer dan de dagkoers van 14 of 18 krt oud goud

HOOFDPRIJS

Italiaanse drank

judograad

INKOOP OUD GOUD EN ZILVER TEGEN HOGE DAGKOERS

5

levensbeschrijving deel v.e. auto

129.-

zeezijde

land in Azië

daar

actie geldig t/m 25 maart 2018

grote bijl

sprakeloos politieke groepering

ad acta

als onder

- meester schoenmaker -

kleefstof

puzzel!

intens gemeen

4 ultraviolet

Japans bordspel

met dank lidwoord

MAANDPRIJS

JNEN.nl

is een 24.95 puzzelaar

FIETS

t.w.v. € 899,-Vanaf 2

(Met 400 w

AANGEBODEN DOOR:

Op

BADHUISSTRAAT 105-125 2584HE SCHEVENINGEN INFO@PROFILE-QUIST.NL WWW.PROFILE-QUIST.NL

MA DI WO DO VR ZA ZO


is verkiesbaar

De Scheveninger heeft alle partijen die deelnemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen drie stellingen voorgelegd over Scheveningse aangelegenheden. De partijen konden de stelling beantwoorden met ‘eens’ of ‘oneens’ en daarbij een korte toelichting geven over hun standpunt.

Stelling 1:

Er moet een metroverbinding naar Scheveningen komen.

Stelling 2:

Wij gaan meer mogelijkheden creëren voor de Scheveningse jeugd op werk- en woongebied binnen Scheveningen.

Stelling 3:

Heel stadsdeel Scheveningen moet, in plaats van de huidige versnippering van gebieden, twee vergunningsgebieden voor betaald parkeren krijgen: Kuststrook en Achterland (inclusief Geuzenkwartier, Statenkwartier, Duinoord en Duindorp).

Stelling 1: Eens. De bereikbaarheid van Scheveningen moet worden verbeterd. Een metroverbinding tussen Scheveningen en Den Haag CS is daarbij noodzakelijk. Stelling 2: Eens. We beginnen met een voorrangsverklaring op huurhuizen voor Scheveningers. De haven blijft haven, zodat daar meer werk kan worden gecreëerd. Stelling 3: Eens. Sterker Groep de Mos vindt dat in heel stadsdeel Scheveningen één vergunningsgebied moet gaan gelden. Daarnaast willen we de uitbreiding van het betaald parkeren terugdraaien.

9

Stelling 1: Eens. Het CDA zet in op snelle ondergrondse verbindingen tussen belangrijke punten in de stad. Naar Scheveningen Bad moet een metro komen. Stelling 2: Eens. Het begint met wonen. Het CDA wil onder andere op het terrein van de Schevenings gevangenis betaalbare woningen voor starters, gezinnen en ouderen bouwen. Stelling 3: Oneens. De gevolgen van zo’n besluit zullen eerst beter in kaart moeten worden gebracht. De druk op ‘populaire’ stukjes wijk wordt anders te zwaar en bij andere gedeelten omgekeerd.

Stelling 1: De Haagse Stadspartij is van mening dat snelle lightrailverbindingen in de nabije toekomst noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de stad compleet dichtslibt. Met een snelle lightrailverbinding van Rotterdam naar Scheveningen via Den Haag CS kan lightrail over een vrije baan of tunnel naar Scheveningen. Stelling 2: Zowel binnen als buiten Scheveningen zal er voor alle bewoners van Den Haag gezorgd moeten worden voor veel meer banen voor laagopgeleiden en meer betaalbare woningen. Stelling 3: De Haagse Stadspartij is voor betaald parkeren in de hele stad in plaats van de huidige versnippering met verschillende regels.

Stelling 1: Eens, maar dat is natuurlijk niet morgen gerealiseerd. Maar wat we morgen wél kunnen doen is van Madurodam een OV-tophalte maken, waar vandaan óók bussen gaan rijden naar Scheveningen Haven. ChristenUnie/SGP investeert daarin. Stelling 2: Eens, laten we in de Haven meer inzetten op werk en minder op wonen. Leer-werkbedrijven dienen een plek te krijgen op Scheveningen. Bij bouwontwikkelingen, bijvoorbeeld bij de remise aan het Harstenhoekplein, moeten voldoende betaalbare woningen worden gebouwd. Stelling 3: Eens. Allereerst moeten de parkeerregimes in het Achterland op elkaar worden afgestemd. Dus niet in de ene wijk vanaf 18.00 en in de andere vanaf 13.00 uur, maar overal vanaf 18.00 uur, natuurlijk in overleg met bewoners.

Stelling 1: Eens. Een haalbaarheidsonderzoek lijkt de PvdA een goede zaak. Echter, er zijn nu oplossingen nodig. Scheveningen heeft een hoogwaardig ov nodig naast het goed reguleren van de verkeersstromen, betere bewijzering, P+R buiten de stad en meer inzet op de fiets. Stelling 2: Eens. De PvdA investeert 1 miljard in betaalbare woningen, ook op Scheveningen. Zo kunnen ook Scheveningse jongeren een woning vinden op een plek waar ze willen wonen. De PvdA blijft inzetten op werkgelegenheid voor jongeren en ouderen. Stelling 3: Eens. Elk huishouden moet een auto in de buurt kunnen parkeren voor een laag tarief. De tweede parkeervergunning zal hoger worden, omdat de ruimte op straat beperkt is. We houden rekening met vrijwilligers van sportverenigingen en mantelzorgers. Zij krijgen indien nodig meer bezoekersuren.

Stelling 1: D66 pleit voor een metroverbinding richting Scheveningen. De lijn kan aangesloten worden op de bestaande lijn naar Rotterdam. Op die manier krijgt Scheveningen een snelle verbinding met de rest van onze stad en de regio. Stelling 2: De haven wordt ontwikkeld. Dat levert banen en woonruimte op. Het toerisme is ook een belangrijke bron van kansen en banen. Ook pleit D66 voor een zeevaartopleiding. Onderwijs is de basis voor een mooie Scheveningse toekomst. Stelling 3: D66 wil de bestaande situatie na de zomer evalueren. Het belangrijkste is dat toeristen met het openbaar vervoer komen of hun auto in parkeergarages zetten. We houden Scheveningen leefbaar en toegankelijk voor inwoners en dagjesmensen.

Stelling 1: Eens. Mobiliteit is belangrijk. Een metrolijn kan echter wel voor overlast zorgen, dus waar mogelijk komt die dan ook onder de grond. Maar eerst laten we de bewoners langs de lijn zich er over uitspreken! Stelling 2: Eens. Iedereen, van jong tot oud, heeft recht op wonen en werken op Scheveningen. Wij richten ons niet op specifieke leeftijdsgroepen maar jongeren moeten wel betere kansen krijgen, zeker wat betaalbaar wonen betreft. Stelling 3: Oneens. Wij zijn tegen betaald parkeren. Waar het is ingevoerd zijn de parkeerproblemen niet verdwenen en het jaagt mensen alleen maar op kosten. Wij zien liever dat de mensen meer te besteden hebben en schaffen betaald parkeren af.

Stelling 1: Eens. GroenLinks wil dat er een goede, betaalbare en snelle openbaar vervoersverbinding komt tussen het centrum van Den Haag en Scheveningen. Stelling 2 Eens. GroenLinks wil dat iedereen betaalbaar kan wonen. Daarom zorgen we voor een goede mix aan woningen, ook op Scheveningen. GroenLinks ziet kansen voor het creëren van banen op Scheveningen in onder andere de maakindustrie. Stelling 3 Oneens. GroenLinks stimuleert mensen om de fiets en het OV te pakken. We willen voorkomen dat bezoekers van de kust hun auto gaan parkeren in woonwijken waardoor daar de parkeerdruk oploopt.

Stelling 1: Eens. Een snelle en goede metroverbinding draagt bij aan de bereikbaarheid van Scheveningen, doorstroming is erg belangrijk. Toeristen worden gestimuleerd met metro te komen in plaats van de auto, zodat er minder parkeerdruk is op Scheveningen. Geen metro of tram over Westduinweg. Stelling 2: Eens. De Haagse VVD wil een wijkgerichte aanpak van jongerenwerkloosheid onder de 27 jaar door werkmariniers aan te stellen. Met een persoonsgerichte aanpak voor concreet resultaat. Stelling 3: Eens. Bewoners van Scheveningen moeten in heel Scheveningen kunnen parkeren. En in buurten waar structureel geen parkeerplek is op straat vanwege parkerende toeristen en dagjesmensen moeten we in uiterste geval deze buurten aanwijzen als zones waar alleen bewoners met vergunning mogen parkeren.


is verkiesbaar

10

( T )HUIS

OP SCHEVENINGEN 21 MAART - STEM CDA

LIJST 6 NR 5

FOTOGRAFIE ANETTE BROLENIUS

CEES PLUIMGRAAFF


is verkiesbaar

11

Henk Groen en Ron Kleijn staan beiden op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom doen deze heren dat?

Dus naast dat ik de vis uit de Noordzee veel lekkerder vind is het ook veel duurzamer en levert weer banen op.”

Henk: “Het CDA is erg betrokken bij diverse projecten op Scheveningen. Als voorbeeld de renovatie van de SCH 236 en het vervangen van de gestolen bomschuit in het Uiterjoon. Hieruit blijkt de menselijkheid en de betrokkenheid bij Scheveningen.”

Beide heren zijn zeer nauw betrokken bij de sport en het verenigingsleven. Henk al jaren bij het huidige SVC’08 en Ron bij SVV Scheveningen. Het CDA vindt het verenigingsleven zeer belangrijk, het voorkomt eenzaamheid, het stimuleert verbindingen en sport voorkomt ook nog allerlei ‘moderne’ ziektes. Het ondersteunen van bestaande verenigingen is zeer belangrijk. Ron: “Deze verenigingen hebben een structuur en bestuurlijke ervaring, daar kunnen makkelijk nieuwe initiatieven ingebracht worden, beter dan hele nieuwe organisaties optuigen.”

Ron: “Als je steun verwacht moet je die steun ook zelf geven. In het programma van het CDA zie ik heel veel positieve zaken voor onze club en het hele verenigingsleven in Scheveningen.” De ervaringen van beide heren zijn dat het CDA er ook altijd is. Of het nu om bijeenkomsten of wedstrijden gaat, men laat zich zien en dat toont de betrokkenheid. En het blijft niet alleen bij beloftes maar men knokt ook voor de Scheveningse belangen. Zo is het CDA groot voorstander van de ontwikkeling van het havengebied. Niet voor luxe woningen maar voor bedrijvigheid. De visserij hoort traditioneel bij Scheveningen en biedt circa 2500 banen maar natuurlijk zijn er meer zogenaamde bedrijvigheden die horen bij een plek aan zee. “Diverse afgevaardigden van het CDA komen regelmatig bij ons en andere bedrijven langs om de mogelijkheden te bespreken”, zegt Henk. “Van andere partijen heb ik nog niemand gezien.” Ook is het CDA groot voorstander van de promotie van het merk Noordzeevis uit Scheveningen. “Het is toch vreemd dat je op een terras met uitzicht op zee geen vis uit die zee kan bestellen”, zegt Ron. “Op vele menukaarten staat wel zalm, tonijn en gamba’s allemaal geïmporteerd uit verre landen.

Het CDA was initiatiefnemer van Buurthuis van de Toekomst: meer gebruik maken van accommodaties en kennis binnen bestaande verenigingen. Voor beide verenigingen is dat zeer geslaagd. SVV Scheveningen wil nu de ruimtes uit gaan breiden om meer activiteiten aan te kunnen bieden en tegelijkertijd een betere voorziening maken voor onze toeschouwers. “Als één van de hoogst spelende clubs uit Den Haag is dat wel nodig en het CDA ondersteunt dat”, zegt Ron.

advertorial

Scheveningers steunen CDA

Ron Kleijn en Henk Groen Henk: Buiten de sport vind ik het verenigingsleven in het algemeen zeer belangrijk. Het varen met oud-vissers is één van de dingen waar ik jaarlijks naar uitkijk. Dat moet toch blijven! Ook het Christelijk Mannenkoor is zo’n vereniging die niet verloren mag gaan.” Henk staat op plek 37 en Ron op 31 van de verkiezingslijst van het CDA. Geen plekken met uitzicht op een zetel in de raad.

Het voorlopig ontwerp van de nieuwe tribune bij SVV Scheveningen

”Maar wanneer de kiezer dat wil zal ik daar gehoor aangeven en mijn uiterste best gaan doen”, laat Ron lachend weten. “Volgens mij heb je daar 2500 voorkeurstemmen voor nodig.”

advertorial

Het Schevenings Belang Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft de vereniging ‘Het Schevenings Belang’ een overzicht gemaakt, waar je als Scheveninger op zou kunnen letten bij je keuze op welke partij je stemt. Het gaat daarbij niet om een stemadvies, maar elk van ons kan in zijn/haar keuze het onderstaande in overweging nemen om Scheveningen leefbaar te houden: Scheveningen is en blijft een zeehaven waarbij visserij, offshore, rijksrederij, zeilboten en recreatie ondersteund dienen te worden door havengebonden bedrijvigheid, en waarbij wonen, werken en leven als vanouds met elkaar in samenhang zijn. Dus een stop op uitbreiding woningbouw en hotelaccommodaties op plekken waar aan de haven maritiem gewerkt wordt of dient te worden. Scheveningen staat open voor iedereen, maar dat mag niet gaan ten koste van de eigen leefbaarheid en bereikbaarheid. De grote toeristenstromen dienen dus buiten het dorpse wegennet om de kust en het strand te bereiken, hetgeen doet denken aan ondergrondse verbindingen. De verkeerstoevoer dient buiten Scheveningen aangepakt en opgelost te worden. Zolang dat niet gebeurd is dienen we de vinger aan de pols te houden met fijnstofmetingen op de toegangswegen, waaronder de Westduinweg. Scheveningen staat open voor iedereen, maar behoort aan Scheveningers wiens huisvesting niet onbetaalbaar mag worden gemaakt door hoogbouw en dure appartementen. In alle opzichten dient sociale woningbouw op Scheveningen meer dan gehandhaafd te worden. Op Scheveningen moeten we er met elkaar voor zorgen dat onze jongeren de juiste opleidingen kunnen krijgen om zo divers mogelijk aan het werk te kunnen, maar met name ook kunnen inhaken op de Scheveningse werkgelegenheid in zowel de visserij en havengebonden bedrijvigheid als in de horeca en toeristenindustrie. Op Scheveningen moeten we er met elkaar voor zorgen dat de ondersteunende middenstand en dienstverlening de ruimte krijgt om haar diensten te verlenen. Zij moeten bereikbaar zijn voor ons en zij moeten hun diensten bij ons thuis kunnen leveren, hetgeen beide gelinkt wordt aan behulpzame parkeer-regimes. Met elkaar dienen we ervoor te zorgen dat de openbare weg voor iedereen toegankelijk blijft. We dienen ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot openbare voorzieningen.

Dit vraagt om voldoende budget en inzet m.b.t de leefbaarheid om het voorzieningenniveau op peil te hebben binnen de woonwijken. Met elkaar staan we sterk om onze Scheveningse cultuur uit te dragen. Dat slaat niet alleen op Muzee, onze toedracht, de visserij, de badcultuur, onze koren en Schollenpop, Vlaggetjesdag, of Museumschip SCH 236 maar ook op al onze monumenten en onze nieuwjaarsvuren. De afgelopen periode is gebleken dat iedere wethouder zijn/haar betrokkenheid met Scheveningen op zijn/haar eigen manier heeft ingevuld, waarbij het voor het gewone volk niet helder was of er gecoördineerd werd. Voor de toekomst willen wij één wethouder voor Scheveningen, met een stevig mandaat op de portefeuilles. Een zorgzaam Scheveningen vraagt om thuiszorg en wijkverpleegkundigen terug in de wijk met aandacht voor mantelzorg en vrijwilligersbeleid en zo lang mogelijk wonen in de eigen aangepaste woning. Het vraagt om aandacht voor ouderen en mindervalide Scheveningers om obstakels weg te nemen en deze Scheveningers toegang te geven tot de openbare voorzieningen. Een zorgzaam Scheveningen staat in voor toegankelijkheid voor minder validen (handhaven van de openbare doorgang) Scheveningen dient ten allen tijd het schoonste dorp te zijn. Niet alleen het strand maar ook het achterland moet verlost worden van alle zwerfvuil. Een directe start met het opruimen van de Vuilstort locaties in het Westduinpark dient gemaakt te worden met daarnaast de zorg voor een goede toegankelijkheid van het park en alle strandopgangen voor iedereen uit noord en zuid. Namens Schevenings Belang Jaap Spaans (voorzitter)


Jan Pronk nr. 4

r e i o o m g รณ n n e g n i n e v Sche


is verkiesbaar

13

Scheveningen nóg mooier Mijn naam is Jan Pronk. Ik kom uit een Scheveningse familie, mijn vader en opa waren beroepsvissers. Ik wil opkomen voor de traditie, de cultuur en de identiteit van Scheveningen. Scheveningen moet uit de verdrukking! Mijn visie is: Scheveningen-bad verfraaien, Scheveningen-dorp beschermen en Scheveningen-haven versterken. Een stem op mij is een stem op de volgende 10 speerpunten: 1. Op Scheveningen komt geen hoogbouw. Wel gaan we op plekken waar dat goed past, bouwen voor starters en gezinnen. Mensen met een baan moeten voorrang krijgen in de huisvesting. 2. Ons strand heet gewoon Scheveningen, en zeker geen The Hague Beach. 3. Eén wethouder voor Scheveningen, met alle Scheveningse onderwerpen in zijn/haar portefeuille. 4. In de haven van Scheveningen wordt ingezet op echt havengebonden werk. Dat betekent werk dat samenhangt met visserij, zee, offshore en scheepsreparatie, maar bijvoorbeeld ook met watersport en innovatie in zeewierteelt. 5. Een rem op woningbouw aan de haven: we willen geen bouw van 250 woningen aan de derde haven en geven de ruimte aan havengebonden bedrijvigheid. De tweede haven behoudt zijn huidige functie; er komt dus geen hotel met 144 kamers. Aan de eerste haven staat de visserij centraal. 6. Geen brug over de Pijp. 7. Geen tram op de Westduinweg. Wél een metro vanuit het station, langs Madurodam naar het Kurhaus, zodat toeristen met het OV komen. Daarnaast moeten bezoekers die met de auto komen hun auto in de garage parkeren, zodat bewoners op straat kunnen parkeren. We investeren ook in meer parkeergarages. 8. Een leefbaarder Scheveningen: meer weesfietsen verwijderen, meer fietsparkeerplekken creëren en meer ondergrondse afvalcontainers plaatsen om de meeuwenoverlast tegen te gaan. 9. Een groen investeringsprogramma voor de gehele kust: waar de omgeving versteend is, wordt deze groener gemaakt, en wat groen is, beschermen we. 10. Meer handhavers in stadsdeel Scheveningen. Die moeten onder andere handhaven op hondenpoep en bij gevaarlijke verkeerssituaties. Op en rondom de boulevard is meer politieinzet nodig en kiezen we voor flexibel cameratoezicht. Wij kiezen voor een veilig Scheveningen!

NEEM CONTACT OP MET DE HAAGSE VVD WWW.VVDDENHAAG.NL E-MAIL NOGMOOIER@VVDDENHAAG.NL

#DENHAAGNOGMOOIER


14

Open brief Groep de Mos aan alle inwoners van Scheveningen

advertorial

is verkiesbaar

Den Haag is een fantastische stad. De stad die eigenlijk de hoofdstad van Nederland zou moeten zijn. Immers, in onze stad is de residentie van het Koninklijk Huis gevestigd, en zit onze regering, het parlement, nationale en internationale gerechtshoven en bijna alle ambassades en ministeries. Met vele bezienswaardigheden, een elf kilometer lange kuststrook en badplaatsen Kijkduin en Scheveningen reizen dagelijks talloze toeristen af naar onze stad.in tegenstelling tot sommige andere partijen die beweren dat ze voor onze ouderen opkomen. dorpen Scheveningen en Loosduinen hebben, blijkt uit de beoordeling die inwoners van onze stad aan hun eigen wijk geven. Gemiddeld een 7,7. We hebben een stad om trots op te zijn.

WWW.GROEPDEMOS.NL

www.facebook.com/groepdemos twitter: @GDMDenHaag instagram: groepdemos

In Den Haag wonen we met bijna 530.000 mensen van 180 verschillende nationaliteiten. Mensen met wortels in alle delen van de wereld, maar met een gedeelde toekomst hier in de stad. Samen maken wij de stad tot wat zij is, elke dag opnieuw. Dat mensen hart voor Den Haag en haar twee karakteristieke

Groep de Mos heeft Hart voor Scheveningen. Dat is een warm hart, een trouw hart en een rechtvaardig hart. Het is ook een hart vol zorgen. Is er, gezien de verwachte toename van de bevolking, nog wel een plekje voor ons allemaal? Kunnen we betaalbaar blijven wonen? Blijft Scheveningen in de toekomst bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto? En is er, gezien de regeldrift, nog wel ruimte voor onze hardwerkende ondernemers? Mag Den Haag nog wel bruisen of trekken we voor ons vertier naar andere steden? De economie trekt aan, maar nog steeds zitten te veel mensen thuis werkloos op de bank en zijn er stadsgenoten die in pure armoede leven. Het idee van een veilige stad staat door terroristische aanslagen in andere Europese steden onder

druk. Nemen we het thema veiligheid wel serieus? En opa en oma, zien we die eigenlijk nog wel of laten we de zorg voor onze ouderen afglijden naar een bedenkelijk niveau? Als we eerlijk in ons hart kijken, kan Den Haag nog wel wat mooier. Dat kan met uw keuze voor Groep de Mos / Hart voor Den Haag op 21 maart. Na 21 maart is samenwerking nodig om onze stad te besturen. Daar staan wij voor open, want wij willen niets liever dan meebesturen. Het is belangrijk dat Groep de Mos / Hart voor Den Haag de grootste partij wordt, zodat wij de piketpalen voor een nieuw coalitieakkoord slaan. Stem volgende week met heel uw hart voor Groep de Mos / Hart voor Den Haag. Met uw steun gaan wij door met het dag en nacht knokken voor de mooiste stad van Nederland. Richard de Mos Lijsttrekker Groep de Mos/ Hart voor Den Haag (lijst 7)

- Advertorial -

Groep De Mos; “Belofte maakt schuld, dus doen wat je beloofd”! Onze Hindoestaanse kandidaten groep voegt de daad bij het woord. Kamal Ramkalup is in de wijken op onderzoek gegaan. Eenzaamheid onder ouderen is een algemeen bekend fenomeen, echter schokkend was te constateren dat er in sommige verzorgingstehuizen nog diepvriesmaaltijden worden geserveerd! Deze maaltijden bevatten veel te weinig gezonde weer consequenties kunnen hebben. Wat zijn je elementen en hebben op jaarbasis veel te veel rechten en plichten als vrijwilliger b.v. suiker, zout en conserveringsmiddelen in zich. Humphrey kijkt ook zorgvuldig naar de begroKamal mobiliseert nu vrijwilligers om te begin- ting van de stad Den Haag. Hoe wordt de koek nen om voor dit scoort locaties minimaal één verdeeld?! Krijgt iedereen in verhouding waar keer per maand vers te koken. Dat moet vervol- hij of zij recht op heeft. Hoe kan het geld beter gens naar een wekelijkse basis en uiteindelijk in worden besteed? Jongeren en ouderen verdienen goed overleg met zo’n locatie structureel wor- meer aandacht. Investeer nu in de jeugd, maar den. Analyse van de kostenstructuur moet uit- verwaarloos niet de ouderen! wijzen waarom er nog diepvriesmaaltijden wor- Humphrey gaat een aantal vrijwilligers trainen den geserveerd. om inloopspreekuren te organiseren. Dat gaat Een groep van vrijwilligers was te gast om hun ervaringen te delen over wat er allemaal in de wijken speelt. Daar zijn wij van geschrokken, maar in de 30 jaar dat Kamal meeloopt is het ook geen nieuws. Politici beloven van alles, maar als men eenmaal zit in het pluche hoor je vaak niets meer. Dat gaan wij echt veranderen! Humphrey Hathie heeft goed geluisterd naar de financiële uitdagingen. Er is een belangrijke behoefte aan begeleiding op het gebied van computerkennis, gebruik van social media en overheidsregels in de financiële sector. Veel van de vrijwilligers geven aan niet precies te weten wat hun rechten en plichten zijn. Neem je b.v. een familielid of kennis in huis om voor Van heeft links naar rechts: Humprey Hathie, te zorgen,• dan dit direct gevolgen voor de Shafana Abdoelkhan, Janice Roopram, Soesila Sewratan, samenstelling op jouw woonadres, welke Kamal ook Ramkalup, Anil Dubar

plaatsvinden in buurthuizen, kerken, moskeeën, etc. Mensen kunnen met een vraag of probleem terecht. Dat kan ook op een telefonisch spreekuur. Verder gaat de campagne bus na de verkiezingen maandelijks op toer als info punt waar je ook terecht kunt. Wij kunnen dan de mensen of direct helpen of doorverwijzen naar de instanties waar zij moeten zijn. Wij kunnen een coach aanstellen die vervolgens iemand gaat helpen. Denk aan betalingsachterstanden welke lijden tot rente op rente, incassokosten en het moeras waar je dan in terecht komt. Bemiddeling met werkgevers en oplossingstrajecten kunnen wij bij helpen. Er is schaamte bij veel mensen. Ook angst. Humphrey roept ook vooral iedereen op om te gaan stemmen. Hoe machtig je iemand als je zelf

niet kunt stemmen, wat betekenen de twee formulieren waar je voor moet stemmen. Op onze website kun je lezen hoe dat moet en wat alles betekent. Janice Roopram is blij met haar plek 3 op de lijst van Groep de Mos. Wat opviel bij Janice is dat Hindoestanen, net als Indische en Antilliaanse mensen, zich vooral Nederlander voelen. Uiteraard hechten zij ook sterk aan hun culturele waarden, waarin de zorg voor hun ouderen en kinderen hoog in het vaandel staat. Na het verlies van Rabin Baldewsingh bij de PVDA ie er geen echte opvolging binnen deze partij. Dat geld ook voor kandidaten van anderen partijen. Zo is het vertrek bij het CDA van Desh Ramnath niet onverwacht en is hun andere Hindoestaanse kandidaat niet echt een serieuze opvolging. Een versplintering zal de belangenbehartiging alleen maar doen afnemen! Het feit dat wij 6 goede en zeer gemotiveerde kandidaten hebben, waarbij Janice zeker is van haar plaats en wellicht Kamal en Humphrey op voorkeursstemmen, kan het echte verschil maken. Als echt familie mens voelt Janice haarfijn aan wat er leeft binnen de maatschappij. Zij is constant op pad om met de mensen te spreken. Haar advies is dan ook om allemaal op Groep de Mos te stemmen en onze partij de grootste te maken. Dan kunnen wij ook onze beloftes waarmaken!


is muzikaal

15

Wordt Scheveninger Pat Smith de nieuwe Nachtburgemeester van Den Haag? Mark David Photography

De Haagse Nachtburgmeester René Bom gaat met pensioen. Zijn positie is derhalve vacant. Wie wordt René’s opvolger? Maar liefst zeven kandidaten, uit alle hoeken van de nacht, hebben nog pakweg vijf dagen de tijd om de strijd met elkaar aan te gaan en campagne te voeren. De in het leven geroepen Haagse Nachtraad (nieuw collectief spelers uit het Haagse nachtleven, waaronder personen uit de horeca, clubs, muzikanten en festivalorganisators), onder leiding van Bom himself, zal uiteindelijk in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart om 01.00 uur de nieuwe Nachtburgemeester bekendmaken. Dagburgemeester Paulien Krikke zal de huldiging uitvoeren. De nieuwe nachtburgemeester dient een ambassadeur van Den Haag te zijn. Pat Smith is reeds als artiest een ware ambassadeur van Scheveningen. Maar kan hij dat ook voor Den Haag zijn op meerdere terreinen? Hoogste tijd voor De Scheveninger om Smith te onderwerpen aan een ‘Vraag & Antwoord’-sessie. Vanuit welke gedachte heb jij je kandidaat gesteld voor het nachtburgemeesterschap? “Er zijn super veel goede en vruchtbare initiatieven in Den Haag die op zichzelf allemaal iconisch zijn. Het enige wat nog ontbreekt daarin is de ruimte voor meer samenspraak en samenwerking, om zo een front te vormen dat Den Haag en Scheveningen op de internationale kaart kan zetten. Ik weet dat ik daar een verbindende rol in kan vervullen.” Als Haagse Nachtburgemeester geef je gevraagd en ongevraagd advies aan de Gemeente Den Haag, ondernemers, gebruikers van de nacht en bewoners en bezoekers van de stad op het gebied van nachtleven in de stad. Wat is jouw advies aan hen? “Laat je vooral horen als bepaalde zaken je niet zinnen. Maar deel tevens je successen om zo anderen ook de kans te geven om te leren. Ik wil in V-formatie de Haagse nacht naar buiten uitdragen en ik zal alles zo goed mogelijk proberen te kanaliseren om meer kansen te creëren voor alle Haagse ondernemers.” Je bent er voor al deze stakeholders in de stad. Wat is jouw visie hierop? “Ik vind dat er naast de huidige nachtraad een maandelijkse bijeenkomst moet worden gehouden, waarbij alle genoemde partijen hun zegje kunnen doen. Op deze manier gaan wij structureel en effectief op zoek naar verbetering.” Je gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen voor het Haagse Nachtleven. Welke mogelijkheden zie jij in het huidige nachtleven? “Samenwerking. Bundeling van krachten. Hoe meer je samenwerkt des te beter kun je elkaars kansen optimaal benutten. Daar ligt op dit moment echt de grootste winst.” Als Nachtburgmeester draag je bij aan een diverse, sociaal en etnisch inclusieve nacht voor alle Hagenaars. Wat is jouw plan hiervoor? “Ik wil eerst de struikelpunten in kaart brengen om deze vervolgens zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. De Haagse nacht is voor iedereen, ongeacht afkomst, geaardheid of geslacht. Iedereen moet zich daarin veilig kunnen voelen.” Zie jij een binding met Scheveningen in jouw rol als Nachtburgemeester? “Scheveningen is net zo goed onderdeel van Den Haag als alle andere wijken. Dus ook voor Scheveningen zie ik een actieve rol in het Haagse nachtleven.” Waarom ben jij de beste kandidaat voor het Nachtburgemeesterschap? “Ik kan goed luisteren en troubleshooten. Ik ben een charismatisch karakter met een ijzeren doorzettingsvermogen. Ook ben ik een goede prater en ik ken veel Haagse ondernemers, politici en bezoekers van de nacht. Daarom ben ik de beste kandidaat voor het Nachtburgemeesterschap.”

“Het duurzaam omgaan met onze omgeving is een persoonlijk doel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Als surfer heeft de kust van Scheveningen met haar ontembare golven natuurlijk mijn bijzondere aandacht.” De rol van René Bom was vaak symbolisch. In welk opzicht gaat die rol veranderen? “Vooralsnog is daar nog weinig over bekend. Ik wil er wel op aansturen het Nachtburgemeesterschap een officieel ambt te laten zijn, zoals dat ook in andere wereldsteden is ingevoerd.”

Als surfer heeft de kust van Scheveningen met haar ontembare golven natuurlijk mijn bijzondere aandacht. Een gebied waar we met liefde en zorg mee om moeten blijven gaan, zodat we de kwaliteiten benutten zonder de oorspronkelijke waarden uit het oog te verliezen.”

De ideale Nachtburgemeester heeft enige ervaring en draagvlak binnen de Haagse politiek. Dat komt goed uit met jouw kandidatuur voor de Haagse Stadspartij. Waar komt die politieke ambitie vandaan? “Als je zaken echt wilt aanpakken en bereiken, is daar steun voor nodig vanuit de gemeenteraad. Zodoende stel ik mijzelf verkiesbaar om er deel vanuit te maken.”

Zie jij een binding met Scheveningen vanuit jouw politieke rol? Ik ben Scheveninger, dus ik ben er voor om Scheveningen vooral zoveel mogelijk zijn eigen karakter te laten houden. Daar zal ik mijn uiterste best voor doen.

Wat is jouw persoonlijke doel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen? “Het vergroten van de Haagse reputatie in de culturele sector en het duurzaam omgaan met onze omgeving. Als zanger en muzikant is Den Haag een waanzinnige plek met een prachtige historie en mogelijkheden. Maar ook een stad waar we constant alert moeten zijn zodat we ons niet blindstaren op het verleden, maar blijven kijken naar de toekomst en de volgende generatie creatieve muzikale jongeren.

Tot slot “Ik zal mijn uiterste best doen om de stad zo goed mogelijk te besturen met een oor voor alle inwoners en initiatieven.” Nachtburgmeester: De verkiezingen Wie Pat Smith graag als Nachtburgemeester ziet, kan nog tot zaterdag 17 maart 17.00 uur zijn stem uitbrengen via www.haagsenachtburgemeester.nl. Wie Smith wil zien debatteren, doet er goed aan om de live streaming in het Facebookevenement ‘Haags Nachtdebat’ te volgen op vrijdag 16 maart van 22.00 tot 00.00 uur.


16

Anke Prevoo zingt PIA, back in Scheveningen

Agenda VR 16 MAART - PIA, back in Scheveningen Lourdeskerk - Schelpen bij Ringen aan Zee ZA 17 MAART - Museumnacht Kids - Zandgezichten en Schelpen bij Ringen aan Zee - Opening tentoonstelling Het Wilde Oog - Muzee - Last 7 Words door De Dutch Don’t Dance Division - Lourdeskerk - NR Red Carpet - Kurhaus ZO 18 MAART - Zandgezichten en Schelpen bij Ringen aan Zee - Scheveningen Zandvoort Marathon - Historische rondleiding - Kurhaus - Last 7 Words door De Dutch Don’t Dance Division - Lourdeskerk Kijk voor alle info: feestaanzee.nl

UITGELICHT

Hoe legendarisch waren die avonden in De Vliegende Hollander, als Pia Beck daar speelde! Die nostalgische locatie is er niet meer, maar in de Lourdeskerk zal Pia Beck herleven! Ze speelde altijd haar eigen muziek, zoals Blues, Rock ’n Roll, Boogie-Woogie of Jazz, Pia beheerste het allemaal. En gelukkig speelt Anke Prevoo die genres ook, in alle bescheidenheid, op onnavolgbare wijze. Het grote publiek maakte kennis met haar via Holland’s got Talent. Nu te bewonderen in ons eigen Scheveningen op 16 maart in de Lourdeskerk.

Ringen aan Zee in het weekend op het strand van Scheveningen Bad Reuzenschelpen: Iedere vrijdag, zaterdag en zondag t/m 8 april, mits het droog is. In de schelpen hoort u prachtige gedichten, liederen en boeiende verhalen over de Scheveningse geschiedenis. Zandgezichten: Iedere zaterdag en zondag t/m 8 april Aan de zeezijde op de kop van de ringen verschijnen ‘zandgezichten’ van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen.

Foto: Floris Leeuwenberg

is feestelijk

Zand, wind en water zullen hier de krachten der natuur op los laten. HET LAATSTE NIEUWS: De City Pier Night Walk van afgelopen vrijdag was een groot succes. Het evenement, met 2000 deelnemers, was ruim van te voren uitverkocht. Nu maar hopen op een 2e editie.

Gratis toegankelijk popfestival in Scheveningen-Dorp is terug: HipFest 2018 Tekst: Alexander Serban

Op Goede Vrijdag, 30 maart 2018, brandt het enige echte gratis toegankelijke popfestival in het hart van Scheveningen weer los: HipFest. Van 15:00 tot 02:30 uur barst de Scheveningse Keizerstraat voor de vierde maal uit zijn voegen door het muziekgeweld van meer dan 25 geweldige acts! De Scheveninger is mediapartner en zal in aanloop naar het festival aandacht besteden aan de programmering. In de volgende edities zijn interviews met in het oog springende acts te lezen. De volledige line-up van HipFest 2018 is bekend! HipFest 2018 heeft een programmering om je vingers bij af te likken! Onder andere The Mysterons en Mooon zullen een waanzinnige show geven in het hart van Scheveningen. Line-Up The Mysterons | Mooon | DJ Maurizio Pinna (The Deaf) | San Dollar | Baskar | Tamarin Desert | Christof (Bear’s Den) | The Insect Soldiers of the Sky (BE) | Ten Years Today | Super Ego | Kitty Kitty Tuna | Port of Call | Muji Roux | King Miles | Kitchenette | Sunday’s the End | Cirrus Minor | Intuition | Vrou. ka | Cookhouse | Nova Child | APA | Joline Gofers | Port of Call | Aina Qvist | Sophie Voogd | Valium | Sugar Skulls | No Justice HipFest Op HipFest spelen bekende acts, opkomende bands en jonge talenten die je gezien moet hebben! Beleef het mee in de meest historische winkelstraat van Scheveningen, op nog geen 50 meter afstand van de Noordzee. Dompel je onder in het festivalgedruis, waar je op diverse podia in de winkels en horecagelegenheden van de Keizerstraat kunt genieten van een brede programmering van indierock, alternatieve rock en garagerock tot reggae, Americana, folk en singer-songwriter. Begin je Paasweekend goed op de vrijdag en geniet samen met ons van boeiende muziek en opwindende artiesten. In de afgelopen jaren kon je onder andere Bartek, the Silverfaces, Darlyn, BlackBoxRed, Paceshifters en Iguana Death Cult ontdekken op HipFest. In 2017 trok HipFest gedurende de dag circa 3.500 bezoekers. Meer informatie vind je op www.hipfest.nl en de Facebookpagina van HipFest.


is sportief

17

Kansloze nederlaag voor SVC’08 Feitelijk leek er in de eerste helft in de wedstrijd tegen DoCoS eigenlijk nog niet zo veel aan de hand voor de thuisclub. Omdat DoCoS aanvankelijk niet aandrong, was in de eerste helft sprake van een ronduit slaapverwekkende vertoning.

Zowel de dames als de heren van Kalinko moesten dit weekend aantreden tegen het Delftse Kratos. Kalinko Dames 1 zette een overtuigende overwinning tegen Kratos Dames1 neer en behoudt zo stevig de koppositie en uitzicht op het kampioenschap in de 3e divisie.

Het enige wapenfeit was na ruim een kwartier een actie van Thomas Hughes. Hij speelde zich in het strafschopgebied knap vrij, maar zijn schot was recht op DoCoS-goalie Joris van Harmelen. Al heel snel in de tweede helft bleek DoCoS aanmerkelijk scherper uit de kleedkamer te zijn gekomen, want binnen een minuut stond de 0-1 op het scorebord. Knullig verdedigen van de kant van SVC’08 werd door de bezoekers koelbloedig afgestraft. Nadat in de 71e minuut Fabian Toet een vrije schop nog net naast had geknald, was het drie minuten later aan de andere kant wel raak. De verdediging van SVC’08 stond te slapen en op die momenten bleek DoCoS razend scherp: 0-2.

Kalinko doet goede zaken in Delft

Kalinko Heren 1 moet juist alle zeilen bij zetten om uit de degradatie zone te blijven. Doordat veel teams in deze competitie zeer dicht op elkaar staan is alles nog mogelijk waarmee een spannende tijd is aangebroken.

Foto Dick Teske

SVC’08 drong nog wel aan, maar meer Aanstaande zaterdag speelt SVC’08 uit dan plaagstootjes waren het eigenlijk tegen HVC’10, aanvang 14.30 uur. niet. Het verbaasde dan ook niemand dat kort voor tijd uiteindelijk DoCoS ook nog het laatste woord had: 0-3.

KVS E3 kampioen! Afgelopen zaterdag speelde de E3 van KVS hun laatste wedstrijd van het zaalseizoen in de Blinkerd. Het was een spannende wedstrijd, want alleen bij winst zou dit team kampioen kunnen worden. In het begin moest de E3 nog even wakker worden, maar na tien minuten hadden ze hun gebruikelijke slag weer te pakken en werden er prachtige punten gescoord. De wedstrijd eindigde met 12-2 waardoor KVS E3 kampioen werd. Een knappe prestatie, aangezien zij op het veld ook al kampioen zijn geworden! Livia, Madeline, Toby, Daniël, Moritz en coach René, van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie!

Gezocht: favoriete clubscheids

Voor de vijfde keer op rij organiseert het CDA de verkiezing van de favoriete clubscheids van Den Haag. Dit jaar komen niet alleen scheidsrechters in aanmerking, maar ook de mensen van de wedstrijdtafel, assistent-scheidsrechters en de wedstrijdleiding. Ook deze vrijwilligers zijn immers onmisbaar om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Heb jij op jouw vereniging iemand die de titel favoriete clubscheids verdient? Nomineer hem of haar. Clubscheidsrechters en vrijwilligers van Haagse sportverenigingen kunnen tot en met 18 april door iedereen genomineerd worden via www.haagseclubscheidsrechter.nl. Alle sporten doen mee! De uitreiking aan de winnaars (publieksen jurywinnaar) dit jaar zal plaatsvinden op 26 mei 2018.

De eerste punten aan Kalinko-zijde in de wedstrijd tegen Kratos waren sterk: een direct punt door een snelle middenaanval, een paar goede blocks en een aantal lastige services liepen de heren uit Scheveningen direct een aantal punten uit. Met dit spel liet Kalinko blijken dat ze voor de volle winst gingen. De eerste set werd gewonnen met 25-14. De tweede set kon Kalinko hetzelfde niveau vasthouden met een zeer stabiele pass en aanvallers die weinig fouten maakten. Kalinko behield de voorsprong en bouwde deze uit om uiteindelijk de set weer met 25-14 te winnen. Ook in de derde set bouwde Kalinko de voorsprong snel uit. Helaas kwamen er wel meer fouten in de service bij Kalinko. Toch won Kalinko ook de derde set gemakkelijk met 25–12. In de vierde set nam Kratos in eerste instantie voorsprong. Dit duurde niet lang en door ook in deze set weinig fouten te maken, afgewisseld met mooie aanvallen, werd ook deze set gewonnen met 25-19, en zo won Kalinko de wedstrijd tegen Kratos met 4-0. De volgende wedstrijd die Kalinko heren 1 moet spelen is op zaterdag 17 maart om 16.30 uur tegen Punch heren 1.

Yogaseads aan het woord

Yoga Detox Week

op een veilige manier de marathon wilt gaan lopen, dan ga je trainen. Stap voor stap conditie en afstand opbouwen. Je schaft een paar goede schoenen aan. Bij Detoxen is dit ook een belangrijk element: de voorbereiding. Want ook hier Je hoort en ziet het tegenwoordig geldt: een goede voorbereiding is het halsteeds vaker voorbij komen want het ve werk. is HIP: DETOXEN. Vooral zo richting de lente waarin je je opgekropte winter Allereerst is het belangrijk om je af te kilo’s en dat toch wat lagere energie vragen wat je eigenlijk wilt bereiken en peil parten gaan spelen. DE manier om waarom je het gaat doen. Het ontgiften/ weer wat energie en daarmee vitaliteit detoxen is het middel, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om je lekkerder en terug te krijgen zeggen ‘ze’. gezonder en fitter in je lijf en hoofd te Maar wat is detoxen nou eigenlijk behal- voelen. Om ongezonde patronen die er langzaam zijn ingesleten om te buigen ve alleen maar sapjes drinken? Detoxen betekent letterlijk ‘ontgiften’. De- in gezonde patronen. En dan hebben we toxen kan op verschillende manieren. De het niet alleen over voeding maar ook meest bekende manier, zoals eerder ver- over beweging, balans tussen werk-primeld, is het alleen-maar-sapjes-dieet, om vé, balans tussen energievreters en je vervolgens na een paar dagen weer energiegevers. Kortom een algehele aanvol in het leven en slechte gewoontes te pak van alles wat te maken heeft met je storten. Het voelt eigenlijk een beetje als ‘goed voelen’! Als je weet wat je wilt veranderen en waarom je het doet, heb je ongetraind de marathon lopen. kans dat je goed gemotiveerd blijft. Want Ontgiften is een proces, waarin je lichaam geloof me…dat is nodig tijdens een dezich gaat ontdoen van afval stoffen. Als je tox: tijdens het ontgiften moet natuurlijk

eerst alle troep eruit en tja, dat voelt niet altijd lekker! Maar met de juiste mindset, vertrouwen en medestanders kom je een heel eind in de goede richting en na een paar dagen voel je je steeds beter en is ‘volhouden’ veranderd in ‘je top voelen’. Als wij het dus over detoxen hebben, bedoelen we op een gezonde manier je voeding aanpassen. Even stoppen met koffie, alcohol, suikers, vlees, vis en zuivel en jezelf opladen met alleen maar plantaardig te eten, een nieuwe manier van eten waarin zoveel variatie mogelijk is! Elke dag yoga doen om je lichaam te reinigen van binnenuit, je sterker, leniger en fitter te voelen en het ontgiftingsproces te ondersteunen. Daarnaast heeft detoxen een niet te onderschatte effect op je mentale gesteldheid. Want zeg nou zelf: daar kan de boel soms ook weleens opgeruimd worden.

omslag en blijkt het opeens veel minder moeilijk te zijn om niet alleen te weten wat goed voor je is maar het ook daadwerkelijk te doen!!

Geen zin in die marathon, maar wel nieuwsgierig geworden? Wil je eigenlijk wel een start maken voor jezelf? Onze jaarlijkse Yoga Detox Week start weer 11 april met een startersbijeenkomst waarin je alle info krijgt om goed aan de slag te Detoxen kun je dus veel meer zien als kunnen. Meer info op een start en overgang naar bewust ge- www.yogaseads/events/detoxweek.nl zond leven in plaats van jezelf pijnigen Hartelijke groet, met alles wat je niet meer ‘mag’. Na zo’n Barbara & Barbara week heb je nog lange tijd profijt van je

.NL


is ondernemend

18

Paasontbijt € 15,Op tafel geserveerd:

*Sandwich met gerookte zalm, eiersalade en tuinkers *Bolletje met Romijn sla, gedroogde tomaat en Nduja *Stokje met Manchego en kweepeer *Croissant *Gekookt eitje met gebakken spek en tomaat *Plak paasstol met roomboter *Scone met mascarpone en jam *Zeeuwse bolus (kaneelbrood

Voor de Kids

*Schminken *Paaseieren zoeken en misschien komt de paashaas nog even langs!

Uit de keuken:

P.P.

Keuze uit: Aardappel-prei soep met Hollandse garnalen en waterkers * Rundvlees kroket op een wit puntje met mosterd * Quiche met spinazie, gruyere en geconfijte sjalotten * Poffertjes met roomboter en poedersuiker

met bruine basterdsuiker) *“Brookie” (brownie en zandkoekjes in de mix)

Op de bar:

*Grote schaal met handfruit *Keuze uit 1 koffie of thee per persoon

FONK Reserveren noodzakelijk T 070 355 8783 - info@fonkbeach.nl vol=vol


Ondernemend

Voel, beleef en combineer bij Eurostuc Interieuradvies & Woningafwerking Een huis waar je je thuis voelt. Dat creëert Eurostuc graag samen met jou. In de inspirerende showroom aan de Zeesluisweg vind je het grootste assortiment voor het perfect inrichten en afwerken van je woning. Voel, beleef en combineer. En laat je fantasie de vrije loop. Eurostuc denkt graag met je mee, zodat je alle sterke punten van jouw huis zoveel mogelijk kunt benadrukken.

Nieuwe check geeft inzage in financiële toekomst Het merendeel van de Nederlanders is niet klaar voor een financieel gezonde toekomst. Uit onderzoek van Rabobank, dat is uitgevoerd door het Nibud, blijkt dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt hierover. Toch zet slechts 2 op de 5 Nederlanders geld opzij voor een eigen woning, studie, arbeid, pensioen en zorg. Rabobank roept daarom alle Nederlanders op om na te denken over waar de financiële behoeftes liggen. Wilt u straks de studie van uw kinderen betalen of eerder met pensioen? Het zijn persoonlijke keuzes, maar het is wel belangrijk om die plannen op tijd te maken zodat er voldoende tijd is om ze te realiseren. Doe de check op www.rabobank.nl/ strakshebjehetnodig . U ziet direct welk bedrag u nodig heeft. Meestal komt er een groot bedrag uit. Maar dat wil niet zeggen dat er direct alles voor opzij gezet moet worden. Tijd en rendement zijn twee factoren die u daarbij helpen. Een financieel adviseur kan met u bepalen welke manier van vermogensopbouw het beste bij u en uw doelen past.

Passie voor het stijl- en sfeervol afwerken van je huis. Dat heeft Eurostuc al meer dan 20 jaar. Daarom kun je bij Eurostuc altijd rekenen op een persoonlijk en deskundig interieuradvies, of advies over het afwerken van je huis onder het genot van een heerlijk drankje. Daar nemen ze bij Eurostuc gewoon de tijd voor. Voor het professioneel en hoogwaardig afwerken van je woning werkt Eurostuc samen met betrouwbare vakbekwame specialisten, die vakkundig inmeten, leggen en plaatsen. Zij begrijpen wat je wilt, en adviseren je ook als je iets liever zelf doet. Ben je benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is om je huis stijlvol en fraai af te werken? Dan ben je bij Eurostuc Interieuradvies & Woningafwerking aan het goede adres. Als een van de weinige interieurwinkels hebben zij een breed assortiment

aan materialen in hun showroom, die je vrijblijvend kunt bekijken. Vloeren, sierlijsten en ornamenten, raamdecoraties, gordijnen en Italiaans SanMarco stucwerk. Topkwaliteit voor een goede prijs, met de beste garantie. Laat je verrassen en stap vrijblijvend binnen bij Eurostuc.

Slijterij ‘t Anker sluit de deuren

Soms is het moeilijk om je de mogelijkheden uit de showroom in je eigen huis voor te stellen. Daarom is het ook mogelijk dat Eurostuc bij je thuis komt. Voor inmeten of een professioneel advies voor het afwerken of decoreren van je huis. Dat is bij Eurostuc heel gewoon, en doen ze dan ook geheel vrijblijvend. Kom voor meer informatie langs bij Eurostuc, aan de Zeesluisweg 90a, of kijk voor meer informatie op de website www.eurostuc.nl

Wijkbus Scheveningen ervaart manoeuvreren in de sneeuw Op zaterdag 3 maart hebben 18 chauffeurs van Wijkbus Scheveningen de manoeuvreren-cursus bij DON Opleidingen gevolgd met toepasselijk weer. Medewerkers van Wijkbus Scheveningen ervaarden hierdoor de remweg bij gladheid. Tijdens de cursus mochten de cursisten met ongeveer 30 km per uur een noodstop maken waardoor ze zich bewust werden van de extra meters die nodig waren om tot stilstand te komen. “We zien het belang in van veiligheid en zagen de sneeuw daarom als kers op de taart”, aldus Ferry Verhaaf, secretaris bij de Wijkbus Scheveningen. “Hierdoor konden onze chauffeurs in real-life ervaren wat de remweg bij gladheid is.” Chauffeurs van Wijkbus Scheveningen reden op hun eigen personenbussen, zodat men goed kon ervaren wat de mogelijkheden, maar ook beperkingen zijn van ‘hun’ voertuig. Tijdens de cursus deelt DON Opleidingen de kennis op het gebied van manoeuvreren en schadepreventie. De cursist leert op exacte wijze te parkeren in dagelijkse omstandigheden, maar krijgt ook opnieuw een inschattingsgevoel van het eigen voertuig. “Het is goed om gevoel te krijgen bij je eigen voertuig, omdat elk voertuig zo zijn eigen charmes heeft”, aldus Fred Verlaan, docent veiligheidstrainingen bij DON Opleidingen. “Daarom is het zo belangrijk dat ze training krijgen op hun eigen voertuig.”

Weer een bekende naam zal de deuren sluiten in het Renbaankwartier. Slijterij en Wijnhandel ‘t Anker, op de hoek van de Renbaanstraat met de Maaswijkstraat en Katwijkstraat, zal een dezer dagen voor het laatst geopend zijn. Uitbater Jan de Mos kreeg de zaak als huwelijkscadeau in januari 1955 van zijn schoonvader Burt Toet. De slijterij, ook wel gewoonweg ‘t Ankertje genoemd, werd een begrip op Scheveningen en had een zeer uitgebreid assortiment. Ook werd er door Jan de Mos zelf gestookt. Het bekende ‘n Schevenings Beetje in de karakteristieke stenen kruikjes werd in de slijterij in de Renbaanstraat geboren. De inspiratie kwam van Jan zijn schoonvader. Wanneer klanten om ‘een beetje’ kwamen wist Burt direct hoe laat het was. Ondanks de inspanningen van de familie De Mos, ondanks de hoge leeftijd, om de slijterij voort te zetten, is de gezondheid van Jan nu zo fragiel dat het besluit is genomen om definitief te stoppen met ‘t Anker.


is ondernemend

20 Heeft u een inboedel

te koop?

woning veegschoon opgeleverd worden? Of moet de

is ook elke week verkrijgbaar bij:

Oma Toos Dr. Lelykade 3r Rederij Groen Dr. Lelykade 156 Havenpaleis Dr. Lelykade 1c Bel: Fa.v.d.Berg: 06-12997822 Koffiehuis Lenie Zeesluisweg Roeleveld Vis Visafslagweg 30 Nederlands Visbureau Visafslagweg 1 Het Uiterjoon Vissershavenstraat 277 Kees Roeleveld Zeesluisweg 1 Kniertje Zeesluisweg 16 Kruidenier Piet Sloepstraat 53 Benzinepomp de Haan Duinweg 16 Paagman Fred. Hendriklaan 217 Den Heijer Visspecialist Fahrenheitstraat 10 Nieuw! Couvéehuis Frankenslag 139 Bosch en Duin Scheveningseweg 76 Huize Royaal Rusthoekstraat 40 Winter- en zomerbanden opslag Duinrust Duinweg 35 Eshoeve Doorniksestraat 150 Richard Gelauff Stevinstraat 196 AllSeasonContact™ Wijkwinkel Gentsestraat 22a Pathé Scheveningen Badhuisweg Ies Boektje Neptunusstraat 73 ‘al meer dan 60 jaar Koffietent Frits Neptunusstraat 10 specialist in banden’ Muzee Scheveningen Neptunusstraat 90-92 De64Blinkerd Seinpoststraat 150 Schokkerweg Vishandel De Lange Marcelisstraat 37b 2583 BJ Scheveningen Stadsdeelkantoor Tel. 070-3557286 Scheveningen Scheveningseweg 303 ONDERHOUDSchokkerweg - APK - 64 REPARATIE 2583 BJ Scheveningen Bibliotheek Schokkerweg 64 Scheveningen Tel. 070-3557286 Scheveningen Scheveningseweg 333 Zarautz Prins Willemstraat 36 Het Kalhuis Badhuisstraat 177 Hofje van Noman Keizerstraat 131 Meneer Chocola Keizerstraat 124 Boekhandel Scheveningen Keizerstraat 50 Vishandel Spaans Westduinweg 126 Malle Mok Westduinweg 40 download onze app! ’t Trefpunt Tesselsestraat 71 Willem & Toet Tesselseplein 25 Vera’s Dierenshop Tesselseplein 31 Eurostuc Zeesluisweg 90 Wijkvereniging Scheveningen Marcelisstraat 64 Lindobeach Lindoduin ‘t Spuigat Kranenburgweg 160 SVV Scheveningen Laan van Poot 38C In-Tension Marcelisstraat 200

www.kooptalles.nl

atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

070 - 355 72 86

www.de-scheveninger.nl

KEES TALEN

www.de-scheveninger.nl

WONINGONTRUIMING

In- en verkoop inboedel s. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

WWW.KEESTALEN.NL

3

197

Scheveningertjes

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren!

- GRATIS -

Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

(voor Particulieren)

Let op:

INLEVEREN: Kantine SVV Scheveningen

NL41INGB0000436267 NL81RABO0357690753 profieco@planet.nl www.profieco.nl

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

GEBOREN

VERLOREN

NL41INGB0000436267 NL81RABO0357690753 profieco@planet.nl www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01 adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

Hofje van Noman Keizerstraat 131 OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


is ondernemend

21

KOKOSMAKROON

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is

aanbiedingen geldig van wo. t/m di.

Tel. 070 358 8430

Stevinstraat 117 Scheveningen

DONDERDAG T/M ZATERDAG 17/03: Nieuwe oogst Maroc Sinaasappels 20 voor Grote Rode Grapefruits 10 voor Grote Clemenvilla Mandarijnen 10 voor Zoete Franse Kiwi’s 10 stuks voor

3,50 3,95 3,95 3,95

MAALTIJD VAN DE WEEK:

Stamppot Zuurkool met spek

Stamppot Boerenkool

HOME CADEAU STORE

JT SERVICE Bedrijfsafval, ons specialisme containers • chemisch afval

KOFFERS CARPETS LAMPEN DECORATIE ELECTRONICA

500 gram

4,95

Verder volop Hollandse: Kasbonen, Kasbloemkool, Witlof, Komkommers, Andijvie, Sla, Tomaten enz. KNALLER VAN DE WEEK:

Clemenvilla’s

vol sap

20 voor

3,95

EXTRA WEEKENDAANBIEDINGEN DO-VR-ZAT: Hollandse Andijvie 500 gram 0,95 Verse Spinazie 500 gram 1,45

Hollandse Asperges

HUISHOUD ARTIKELEN MATRASSEN OP MAAT Badhuisstraat 156 - Scheveningen 070 406 54 56 Open: ma t/m za 9-18 u info@homecadeaustore.com

met spek

OF

Treilerweg 72 Scheveningen 06-51491659 info@jtservice.nl WWW.JTSERVICE.NL

ONDERHOUDSBEDRIJF

gratis geschild

tegen scherpe dagprijs

Hollandse Lambada Aardbeien Zoete Frambozen

tegen scherpe dagprijs 2 doosjes voor

2,95

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

MAART FEEST ACTIE

L. DEN HEIJER

Leen den Heijer

Complete Melamine Hoekkeuken

incl. Etna apparaten, kraan, keuze uit 24 kleuren deuren en 2 kleuren aanrechtbladen met ingefreesde spoelbak

€ 3600,-

Voor al uw bouwwerkzaamheden binnen en buiten Loodgieterswerk, Badkamers compleet, Glaswerk, Zonwering en Rolluiken

Prijzen zijn excl. montage. Vraag naar de voorwaarden in de showroom Ook extra korting op andere modellen. Actie geldig voor alle keukens besteld voor 1 april 2018

Haringstraat 36-38 • Scheveningen 070 352 15 98 • info@groeneveldkeukens.nl

06-45521439

Showroom Haringstraat open: vr & zat 10-16 uur

info.onderhoudldh@gmail.com

WWW.GROENEVELDKEUKENS.NL

Kom meedoen met een gratis proefles: Maandag: Easy Flow Yoga van 9.30-10.40 u. Woensdag: Yin-Yang Yoga van 9.30-10.40 u Vrijdag: Yin Yoga van 10.30-11.30 u. Zondag 18 maart: 5 Elementen Yoga (Hout – Lever en Galblaas ) van 11.00-12.10 u.

Autobedrijf Curvers

uw Renault dealer in het Statenkwartier Antonie Duyckstraat 36 - Den Haag renault@autobedrijfcurvers.nl www.autobedrijfcurvers.nl

ONDERHOUD & APK • SCHADE HERSTEL • OCCASSIONS De Blinkerd

Seinpoststraat 150 T: 06 30 23 52 45 www.yogametyvon.nl

gratis parkeren tot 13.00u

Renault Curvers uw Renault dealer in het Statenkwartier - 070 - 35 42 700


Agenda

DI 13 MRT

Gasvrij Scheveningen Op dinsdag 13 maart 2018 vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom op de tweede bijeenkomst van Gasvrij Scheveningen in Het Kalhuis, Badhuisstraat 177. Tijdens de bijeenkomst wordt de Scheveningse held gepresenteerd, is Stedin aan het woord over hoe zij de gasvrije toekomst zien, de Noordzeeboerderij over oogsten op zee en een forum met lokale politieke partijen over hun visie op hoe Scheveningen minder energie gaat gebruiken en welke plannen bijdragen aan een groener en gezonder Scheveningen.

VR 16 MRT Muziek op de Pier Thank God it’s Friday! En dus is het weer de hoogste tijd voor The Lighthouse Music Collective. Thank God voor de de grootste hits uit the ’80, ’90 en de nullies! Jouw welverdiende borrel! Deze vrijdag op de Pier van 16.00 tot 20.00 uur.

WO 14 MRT Dineren in Maranathakerk Eén keer per maand een gezellige maaltijd in de sfeervolle gemeentezaal van de Maranathakerk, aan de 2e Sweelinckstraat 156. En dat voor een vriendenprijs: slechts 5 euro. Het aperitief wordt ingeschonken vanaf 17.00 uur, maaltijd van 18.00 tot 19.30 uur. Reserveren via telefoon: 070-3557356. DO 15 MRT Opgeruimd straat netjes Eens per twee maanden maken de kids (4 tot en met 12 jaar) van stadsboerderij `t Waaygat een zwerfvuilrondje om zwerfvuil op te ruimen en zo de buurt weer schoon te maken. ‘Gewapend’ met vuilniszakken en afvalknijpers gaan ze op pad, maar om het aantrekkelijk te maken loopt één van de geiten gezellig mee. Dus vooruit met de geit! Start is 15.30 uur bij de ingang van de boerderij, deelname is gratis. Lezing ‘Gevangen in geluid’ Joan van Baarle beschrijft in haar boek ‘Gevangen in geluid’ de lijdensweg van haar dochter met oorsuizen, ook wel Tinnitus genoemd. Over haar boek ‘Gevangen in geluid’ geeft zij een lezing op donderdag 15 maart in de Wijkwinkel, Gentsestraat 22a. De lezing start om 19.30 uur. Joan signeert na afloop haar boek.

Voorafgaand daaraan is er vanaf 9.45 uur de maandelijkse plantenruilbeurs. Graag de planten voor 10.15 uur binnenbrengen en liefst de naam en de kleur erbij. Ook de zaadverzameling zal aanwezig zijn. Museumnacht Kids Kom je ook naar de Museumnacht Kids op zaterdag 17 maart? Je kunt van 16.00 tot 22.00 uur op veel plaatsen in Den Haag en Scheveningen hele leuke dingen doen en meemaken. Kaartjes voor de Museumnacht Kids kun je boeken via www. museumnachtkids.nl. Met één toegangsbewijs kun je overal in Den Haag en Scheveningen naar binnen; Ook Muzee, Gemeentemuseum en De Toverlantaarn doen mee! ZO 18 MRT

ZA 17 MRT Lions Bridge Drive Op zaterdag 17 maart aanstaande organiseert de Lions Club Den Haag – Scheveningen voor de 33e keer een Bridgedrive voor het goede doel. Vanaf 9.00 uur ontvangst en registratie in het Bridgehome aan de Dobbelaan 1 te Leidschendam. De eerste speelronde start om 10.00 uur. Opgave van deelname (à 60 euro per paar, inclusief lunch) kan via Ruud de Bruijn, telefoon: 06-12107056 of e-mail: ruuddebruijn46@gmail.com. Compostdag ‘t Waaygat Goed nieuws voor iedereen die zijn tuin lente-klaar wil maken: zaterdag 17 maart kunnen Scheveningers een gratis zakje compost ophalen bij Stadsboerderij ’t Waaygat, aan de Havenkade 75, tijdens de Landelijke Compostdag. Vanaf 10.00 uur is er per persoon één zakje beschikbaar zolang de voorraad strekt (tot uiterlijk 14.00 uur). Snoeidemonstratie Zaterdag 17 maart, om 10.30 uur, is er op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) weer de traditionele ‘rozen snoeidemonstratie’.

WO 14 MAART De Maatschappij Keizerstraat 67 Bob Dylan Tribute Band Live in De Maatschappij Aanvang: 21.00 uur DO 15 MAART

Eucharistieviering Op zondag 18 maart om 10.30 uur vindt een Eucharistieviering plaats in de Antonius Abtkerk, Scheveningseweg 233, met Mrg. Van Luyn, Pastoor Langerhuizen en Diaken Van Berkel. Medewerking wordt verleend door het jubilerende koor PaMa (50 jaar) onder leiding van Bart de Jong. MA 19 MRT 55+ Workshop In maart zijn er weer een aantal nieuwe 55+ workshops van Indigo Preventie in Bibliotheek Scheveningen, aan de Scheveningseweg 333. De workshops vinden plaats op maandag, van 10.00 tot 12.00 uur. Op maandag 19 maart is de workshop ‘Meer Plezier en Vitaliteit’. Meedoen is gratis, maar het aantal deelnemers beperkt. Reserveer dus tijdig! Dit kan telefonisch via 0703538620, per e-mail scheveningen@ bibliotheekdenhaag.nl, of aan de balie van de bibliotheek. -----------------------------------------------------------Kijk voor het uitgebreide agenda bericht op WWW.DE-SCHEVENINGER.NL. Uw evenement of activiteit vermelden in de agenda van De Scheveninger? Mail naar: redactie@de-scheveninger.nl

Aloha Surf Strand Noord 2B Aloha’s Acoustic Music Sessions & Food Aanvang: 18.30 uur VR 16 MAART De Pier DJ Cassus Lighthouse Music Collective Aanvang: 16.00 uur ZA 17 MAART Saturnus Concertzaal Keizerstraat 58 Urban Distortion, Mantis, Chérie van Gazelle en Marozia The Collision of Arts Voorronde 3 Aanvang: 20.30 uur Brouwcafé De Hofnar Dr. Lelykade 28 Tip Jar Acoustic Live @Hofnar Aanvang: 20.30 uur De Pier DJ JUR Saturday Grooves Aanvang: 14.00 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 Laurence Fish American Songbook - Piano Aanvang: 19.30 uur

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje Iet zô mar ‘n woord!

ZO 18 MAART

’n Kennis van ons was effe langs ‘ekomme. Ze ‘a’ bij ons in de buurt ’n bijienkomst ‘e’aad met mantelzurregers. Toene me zatte te kalle viel ’t me op datte we teugewoordig ’t woord mantel iet mêr veul gebrukke. Ik ‘oor me-moeder nog rope: “Im, doe je mantel an ‘oor, ’t is koud bûte.“ Zô kwamme we ôk te kalle over de schoorstienmantel en voor de schoorstien sting de kachel en die ‘a’ ôk ’n mantel, wel van‘ êzer met van vore ’n môi versierde knop en de kachel ‘a’ ôk nog ‘n glimmende ‘oed, die wier op’elicht as de kachel met cokes of eierkole wier ‘evuld; antreciet was voor de Zundag in de môie kaemer. Daer sting ’n donker rôie kachel van stien. Op Scheveninge ‘a’ je ôk ’n femilie, die met-t’r van Mantel ‘iette en in de Straet was nog ’n fietsewinkel met-tie naem. Non ik toch weer op Scheveninge ben beland, weet ik benae wel zeker, dat veul van mên leeftijdgenôte nog wel ‘n ‘erinnering ût ‘ûnnie jeugd ‘ebbe dat we as kind met koud of mistig weer, vêlig ge-arremd dekking ‘aa’ne bij moeder of opoe onder de schoermantel, die gien kou deur liet, dus ’t weer gien vat op je ‘a’; ôit ’n geweun straetbeeld. Non lôpe kindere iet zô veul van- en naer school. Ze gaene op te fiets of worre deur vaeder of moeder ‘ebrocht met-te auto en ’n jasje of jack is non mode. Manteltje is ‘n ouwerwes woord, be ‘alleve dan in mantelzurreger; ’t woord mantel roopt warremte op. Mên bezookster zurregt voor d’r ouwers, onze vroogere bure en tegelik vrinde. We liepe bij mekander in en ût`. De jaere vervliede snel en non benne ze bejaerde. Ien ding is en blêft ’n waer’êd en dat is; d’r is gien mantel op aerde, die zôveul beschutting en warremte geeft as de mantel der liefde.

Nadruk verboden

Live Muziek

Immetje

Casa Bruti Haarlemsestraat 20 Victor Alexander, Olcan Masterson, Rose McCabe en Eamonn Loughran Irish Casa Bruti Session Aanvang: 17.30 uur ELKE VR, ZAT & ZO Steam Scheveningen Strandweg 55 boulevard Huisband Harbour Lights Aanvang: 19.00 uur ELKE ZAT Brasserie Palace Promenade Live Jazz & Pop Aanvang: 16.30 uur


is informatief 23

Strandseizoen opent met met vurig strandfestival Dit jaar zal het strandseizoen worden ingeluid met BonFire Beach Fest, een tweedaags cultureel en muzikaal evenement op het strand van Scheveningen. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 april wordt het Scheveningse strand omgetoverd tot een gratis toegankelijk festivalterrein met een uniek eenmalig vuurdorp en optredens van bands, dj’s en andere acts. Strandtenten organiseren hun openingsfeesten tijdens BonFire Beach Fest op beide avonden. vuurtuin op het strand van Scheveningen. In deze exclusieve vuurshow maakt het Eén van de hoogtepunten van BonFire Franse gezelschap Carabosse gebruik van Beach Fest dit jaar is de sprookjesachtige grootschalige vuurinstallaties en –objec-

ten. Deze Franse vuurtovenaars nemen bezoekers mee een sprookjesachtige, poëtische wereld in en zetten Scheveningen hiermee letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam. Naast de exclusieve vuurshow vinden er openingsfeesten plaats in samenwerking met de Scheveningse ondernemers, van het Zwarte Pad tot aan de Vissershaven. De toegang tot het evenement is gratis. Kijk op www.bonfirebeachfest.com voor meer informatie over de opening van het strandseizoen.

Chr. Gemengde Zangvereniging Concordia zoekt projectleden In het komende najaar zal de zangverenging ‘Jozef’ gaan uitvoeren. Een eigentijds oratorium waarvan de muziek is geschreven door Marco den Toom en de teksten door Bert Noteboom en Judith Verwaard-van Beelen. Concordia wordt bijgestaan door diverse musici en een tenor voor de rol van Jozef. Een datum is nog niet bekend, maar de zangvereniging streeft ernaar de uitvoering te doen plaatsvinden in de tweede helft van oktober of de eerste week van november.

Concordia is op zoek naar enthousiaste projectleden die de vereniging willen versterken bij de uitvoering van dit stuk. Aan deze medewerking op projectbasis zijn geen kosten verbonden. Concordia zorgt voor de partiture. De repetities zijn op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in wijkgebouw “Ons Centrum”, Tesselsestraat 59 (zij-ingang Terschellingsestraat). Voor meer informatie over Concordia: www.zangverenigingconcordia.nl.

Hans Boelee maakte veel composities en liedbewerkingen. Eén van zijn belangrijkste composities is ongetwijfeld deze Marcus Passie. De Marcus Passie is een passie stuk geschreven naar het evangelie van Marcus, waarin het lijden van Christus wordt beschreven. Naast de gelezen tekst is er ook gezongen tekst en gemeentezang in het passie stuk. Dit alles maakt het stuk een mooi verhaal om naar te luisteren en bij mee te zingen. Medewerkenden zijn Hervormd Kerkkoor Scheveningen onder leiding van Astrid Oudewaal, Liturg Ds. Charlotte van der Leest, Annemieke Rademaker (sopraan), Arjan Snijder (tenor), Kees van Lent (bariton), Yonathan v.d Brink (bas), Johanneke van Dorp (hobo), Jan van Westenbrugge (koororgel) en Danny Spaans (hoofdorgel). De avond staat onder muzikale leiding van dirigente Astrid Oudewaal. De kerk is open om 19.30 uur en de avond begint om 20.00 uur. De Oude Kerk is net klaar na een grondige renovatie, helemaal aangepast aan deze tijd. Voor u een mooie gelegenheid de kerk te bewonderen en te genieten van de indrukwekkende Marcus Passie. De entree bedraagt 5 euro. Voorverkoop van de kaarten bij alle koorleden en aan de kerk.

advertorials en advertenties.

HW LW cm NAP

2 vr VM 1:51

3:09 11:05 15:16 23:19

107

3 za

3:51 11:49 15:57

0:10 zo Hervormd Kerkkoor Scheveningen 4:35 12:39 Sopraan: Annemieke Rademaker 16:42 Bas:

Hobo:

Koororgel:

Hoofdorgel: Liturg:

Muzikale leiding:

Arjan Snijder

5 Lent Kees van

1:06 ma 5:15 Yonathan van der Brink 13:29 Johanneke van Dorp 17:25

Jan van Westenbrugge

Danny6Spaans

1:45 di 5:55 Ds. C. van der Leest 14:26 18:05 Astrid Oudewaal 7 wo

Bestuurswijziging Bewonersorganisatie Havenkwartier

2:36 6:36 15:06 18:56

127

ur

134 112 137

115 136 116 130 115 120 111 108

-81

-85 -68 -90

-68 -95 -70 -99 -73 -98 -72 -91

noemd op de algemene jaarvergadering. Aangezien de jaarvergadering pas in november weer plaats heeft, wil de BOH op 27 9 3:45 -64 maart, voorafgaand aan de reguliere maandbijeenkomst, een algemene jaarvergadering inplannen, met als enige agendapunt vr 8:00 94 de keuze en benoeming van Paulien Bakker als secretaris, de huidige secretaris Ton Hulleman als penningmeester en als LK 12:20 16:04 -71 algemeen bestuurslid Leen Hofland. 20:36 77

3:30 9:06

79

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave verveelvoudigd, opgesladatummag worden uu:mm HW LW gen in een geautomatiseerd gegevensbestand cm NAP of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op voorafgaande schrifte11enige wijze zonder 4:24 -66 lijke van de uitgever. 67 zo toestemming 10:26

17:07 23:26

-70

8 3:16 -68 do penningmeester 7:11 Marian105 Tijdens de jaarvergadering 2017 van de Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) heeft van de 15:40 -81 Broek-Laro haar vertrek aangekondigd. In het wijkblad Rond de Haven van december jongstleden heeft Paulien Bakker zich 19:40 94 voorgesteld als aankomend algemeen bestuurslid. Volgens de statuten van de BOH worden bestuursleden gekozen en be-

10 za

Bezorgklachten via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl

De redactie is niet verantwoordelijk voor de

100

4 Medewerkenden:

Bariton:

Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, Van Stolkpark Westbroekpark/Duttendel Oostduinen

Hoog- eninhoud laagwaterstanden van ingezonden mededelingen, en -tijdstipp

Kerk S c Keize heveninge n rstraa t8 21 Ma art 20 18 Aanva ng 20 :00 Kerk o pen 1 9:30 Kaarte n 5 eu ro bij het ko or of a an de de

Tenor:

Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl

Scheveningen

2:25 10:26 14:35 22:34

Oude

Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl

Drukkerij Rodi Rotatiedruk Diemen

e i s s a P Maart 2018 s u c r e Ma e l e o Bdatum uu:mm s n a van H 1 do

Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl

Uitgever Den Heijer Uitgeverij Scheveningen

Marcus Passie in de Oude Kerk Op woensdag 21 maart aanstaande zal in de Oude Kerk in de Keizerstraat, de Marcus Passie van Hans Boelee worden uitgevoerd. Dit zal worden gedaan door het Hervormd Kerkkoor Scheveningen onder leiding van Astrid Oudewaal.

.nl

Algemeen telefoon: 06 38 41 74 80 info@de-scheveninger.nl

-64

datum 1 13 vr di 2 14 za wo 3 15 zo do 4 16 ma vr

5 17 di za NM 14:12 6 18 wo zo 9:03 VM 7 19 do ma 8 20 vr di

11:50 uu:mm 18:36

6:40 0:36 12:34 6:14** 18:56 12:49 20:20

Sc

21 wo

-61 Hoogen laag 52

September 2017 12 5:20 *maart2018 -67 Waterstanden ma

datum

70

HW LW -58 cm NAP

61 67 83

-48

-66 -55 -59

22 do

datum 11 23 ma vr

12 24 di za EK 16

1:05 1:30 7:50 9:05 13:45 13:35 19:44 * 21:45

80 74 77 96

2:45 2:46 10:45 10:45 15:16 14:49 23:15 22:54

108 93 -50 -81 99 117 -66 -66

14 26 do ma

131 108 -45 116 -82 129 -65

16 28 za wo

-45 -71 -55 -67

2:06 2:04 9:40 9:55 14:36 14:16 22:15 22:36

94 84 -46 -79 89 107 -61 -69

13 25 wo zo 8:25 LK

3:26 3:16 11:46 11:15 15:45 15:21 23:50 23:36

120 101 -49 108 -81 125 -66 -64

15 27 vr di

-65

-86 -43

17 29 zo do

-67 142 -70 112

18 30 ma vr

3:58 3:46 12:05 11:34 16:19 15:55 23:34 0:25 4:19 4:36 12:04 12:30 16:28 16:52 0:55 0:20 5:05 4:51

112 138 129 121


is ondernemend

24

WE MAKEN PLAATS VOOR DE NIEUWE COLLECTIE!

G R E E P L OO S | L A ND E L I J K | M O D E R N | D E S I G N | HAN DG E MAAK T

Riverdale Vol trots presenteren wij de Riverdale keuken! In samenwerking met Riverdale heeft de Probewa Keukengroep een prachtige tijdloze keuken ontwikkeld. Vertrekpunt voor het ontwerp was de basis van iedere Riverdale collectie; de houten producten met een witte, naturel of zwarte finish.

Spectaculaire

KORTINGEN

Nu 4.495,-*

op onze

SHOWROOM

GRATIS ER K O QUbO ij aankoop ken van een keu 0,-* t.w.v. € 690

KEUKENS THE RIVERDALE KITCHEN

in Zoetermeer en Den Haag

Nu 4.998,-* Incl. alle apparatuur

Zoetermeer | Wattstraat 12-14 Zoetermeer | Tel 079 - 33 00 900 Den Haag | Theresiastraat 168 - 178 | Tel 070 - 38 35 010 info@wimvanderhamkeukens.nl | www.wimvanderham.nl ** Vraag naar de actievoorwaarden. Aanbiedingen zijn geldig tot 2 weken na verspreiding, gelden alleen op volledige keukens, niet voor lopende orders en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

De Riverdale keuken in het kort: Vernieuwend Heel vernieuwend zijn de vierkante keu- - keuze uit wit, naturel en zwart kenkastjes. De maat van een keukenkastje - keukendeurtjes zijn voorzien is namelijk 78x78 cm, een maat die je nog van mooie houtnerf nergens ziet! Maar ook kastjes van 39 cm - nieuwe maat keukenkastjes en deurtjes breed en 78 cm hoog zijn mogelijk. Varieer - deurgreep in 3 varianten; G R E E P L OO S | L A ND Edus L I Jnaar K hartenlust | M Ovoor D E jouw R N favoriete | D EkeuS I G N | deurknop HAN DG MAAK T metE hart, een gestanst hart Het hartje dat regelmatig op de producten kenopstelling. Wordt het een keuken met eiwordt gebruikt vind je terug in de grepen en land of toch een wandopstelling? Succes met of een gefreesd hart uiteraard ontbreekt ook een open vakkenkast kiezen! - binnenzijde lades zijn voorzien van niet om je Riverdale keukenaccessoires in Riverdale illustraties tentoon te stellen. Riverdale Keukens zijn de afgelopen tijd re- - aanrechtblad verkrijgbaar in gelmatig in het nieuws geweest en besproken verschillende diktes door verschillende media. - het aanrechtblad is voorzien van een ingefreesd Riverdale logo Ook moest het Riverdale DNA, de eigentijds romantische stijl met een stoer tintje, natuurlijk duidelijk naar voren komen. Deuren hebben daarom een goed zichtbare houtnerf, iets dat je veel in de Riverdale woonaccessoires terug ziet.

Spectaculaire

KORTINGEN

Nu 4.495,-*

op onze

GRATIS ER K O QUbO ij aankoop

SHOWROOM

KEUKENS

EEN PASSIE VOOR KEUKENS; ZO KUN JE HET GEVOEL OMSCHRIJVEN DAT AL RUIM 50 JAAR DE DRIJFVEER ACHTER WIM VAN DER HAM KEUKENS IS.

HET RESULTAAT VAN DIE GEDREVENHEID IS EEN GROEIEND AANTAL WIM VAN DER HAM KEUKENS DOOR HEEL NEDERLAND EN EEN GROEIEND AANTAL * een keukenOOK HET FEIT DAT SERVICE BIJ WIM VAN DER HAM KEUKENS DE HOOGSTE PRIORITEIT HEEFT, DRAAGT DAAR AAN BIJ. TEVREDEN van KLANTEN. ,-* 0 0 9 6 € . .v t.w KITCHEN DE BEGELEIDING IS ECHT VAN THE A TOTRIVERDALE Z EN GEEN MOEITE IS ONS TEVEEL OM HET ONZE KLANTEN NAAR DE ZIN TE MAKEN! Incl. alle apparatuur

in Zoetermeer en Den Haag

Zoetermeer | Wattstraat 12-14 Zoetermeer | Tel 079 - 33 00 900 Den Haag | Theresiastraat 168 - 178 | Tel 070 - 38 35 010 info@wimvanderhamkeukens.nl | www.wimvanderham.nl

Nu 4.998,-

De Scheveninger - week 11 - 2018  
De Scheveninger - week 11 - 2018  
Advertisement