De Scheveninger - week 48 - 2017

Page 1

Foto: Dick Teske

week 48

dinsdag 28 november 2017

Jachtclub Scheveningen floreert in de tweede binnenhaven

KAATJE AAN DE REIN

KERSTMARKT is geopend!

FRED. HENDRIKLAAN 63

www.kaatje.com

Met Nelisse bent u zo

VERKOCHT

uw woning kwijt. Omdat wij uw woning als de onze beschouwen, doen wij extra ons best voor u. Wij gaan voor een optimale presentatie van uw huis, de kortste verkooptijd en de maximale verkoopprijs. Dus wilt u uw woning verkopen? Met Nelisse bent u zo verkocht!


is ondernemend

2

Krabpaal deluxe

UITZICHT OP DE HAVEN!

14,95 Start Caribisch eten bij bakje & Thee an zé: Caribisch Buffet in de weekenden vanaf 9 december € 12,50 p.p. Afhalen en bezorgen mogelijk. Diverse stamppotten € 7,50

weekaanbiedingen

Kibbeling menu

Koffie & Thee met ambachtelijk gebak Tesselseplein 31 • Scheveningen T: 070 355 70 82 veradierenshop@kpnplanet.nl

Kolenwagenslag 1 Scheveningen 070 444 83 00

10.00

Bestel nu uw heerlijke vlees-, vis- of mixsalades en diverse huisgemaakte amuses voor de feestdagen!

Saté menu Nieuw!

Winterbanden van Continental AllSeasonContact™

Wissel uw zomerbanden weer naar winterbanden! In veel landen vanaf 1 oktober verplicht! ‘al meer dan 60 jaar specialist in banden’

ONDERHOUDSchokkerweg - APK - 64 REPARATIE 2583 BJ Scheveningen Schokkerweg 64 Scheveningen Tel. 070-3557286

070 - 355 72 86

11.00

Vleeskroketten met brood/toast

Schokkerweg 64 2583 BJ Scheveningen Tel. 070-3557286

5.50

WWW.HAVENPALEIS.NL

DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN

ELKE DAG GEOPEND 10.00-22.00 U

Kerst 2017 Dinner Wok buffet Japans voorgerecht TeppanYaki Specialiteiten

Salade en fruit buffet Bestaande uit diverse soorten fruit en salade

Japanese Sushi & Sashimi buffet

Maguro, Ebi, Sake, Tamagoen Tako (sushi met diverse Japanse vullingen zoals krabfilet, tonijn, eieren en komkommer een veelheid aan gerechten en een groot verscheidenheid aan smaken...

Onbeperkt wokbuffet, Warm buffet, Koud buffet en TeppanYaki

Ons wokbuffet met grote keuze aan vis, zeedelicatesse, vlees, garnalen, inktvis, gevogelte en groenten. Hiervan kunt u zo vaak als u wilt een samenstelling maken. Waarna een van onze chef-koks deze gaat bereiden volgens een van de vele gerechten waaruit u kunt kiezen.

Wok-a-soep-formule Seafoodsoep Dessert buffet en ijsbar Diverse desserts en ijssoorten

Volwassenen € 34,95 per couvert Kinderen t/m 11 jaar € 24,95 per couvert Zitting 1 - 16:00 NL41INGB0000436267 NL81RABO0357690753 profieco@planet.nl www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

.nl www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

tot 19:00 uur Zitting 2 - 20:00 tot 23:00 uur

Kapelweg 35 Scheveningen www.westbroekpark.nl

Reserveren is verplicht, via: 070-3546072


is actueel

3

DE SCHEVENINGSE TRAPPEN in gebruik genomen De fraaie trap, in de helling tussen het Seinpostduin en de Gevers Deynootweg, ‘DE SCHEVENINGSE TRAPPEN’ zijn door wethouder Boudewijn Revis en de winnaars van de prijsvraag Tineke en Nico de Jong in gebruik genomen. De naam is in de treden van de trap verwerkt. Hiermee is de herinrichting Seinpostduin afgerond. Wethouder Boudewijn Revis vindt het mooi dat de trappen een zeer herkenbare naam hebben gekregen. “Deze naam past uitstekend in deze omgeving. Bovendien is de omgeving rondom de trap sterk verbeterd en is er groen toegevoegd daar waar het kan. Hierdoor hebben we met de herinrichting van het Seinpostduin een goede kwaliteitsslag in de buitenruimte kunnen maken. Op deze manier is deze omgeving aantrekkelijker voor bewoners, ondernemers en toeristen en kan men gemakkelijk naar de boulevard en het strand lopen en weer terug.”

Hans Grijzen hierover: “We waren destijds net in Rome geweest en daar is het idee ontstaan om een mooie naam voor die trap te bedenken. Daarom hebben we toen ook een prijsvraag uitgeschreven. Ik ben blij dat deze naam tussen de antwoorden stond, want Scheveningser dan dit kan het niet. Prachtig!” Het ontwerp uit 2012 is op basis van wensen en ideeën uit de buurt vervolmaakt. Omwonenden en belanghebbenden hebben detailverbeteringen aangebracht. De herinrichting Seinpostduin maakt onderdeel uit van het veel bredere Programma De Kust Gezond. De Kust Gezond moet voor meer groen en voor een kwaliteitsverbetering zorgen van de buitenruimte in Scheveningen Bad. Zo worden onder andere de Noordelijke boulevard, de strandopgangen en belangrijke straten en pleinen opgeknapt.

Foto: Dick Teske

Met dit programma wil wethouder Boudewijn Revis ScheveHans Grijzen, bestuurslid van de Stichting Wijkoverleg Sche- ningen weer meer allure geven en steviger op de kaart zetten, veningen-Dorp (WOS) bedacht de prijsvraag. Hij had zitting in waardoor de badplaats mee blijft tellen in Noord West Europa. de projectgroep Boulevard. Op 14 juni 2016 werd het voorlopig ontwerp met daarin de trap door het college vastgesteld. De Scheveningers wilden naar voorbeeld van de ‘Spaanse Trappen’ in Rome een naam bedenken voor de trap.

Stelling van de week Elke week legt De Scheveninger een stelling aan u voor die betrekking heeft op Scheveningen. Via de website www.de-scheveninger.nl kunt u uw mening kenbaar maken. De uitslag van de stelling zal elke week in dit blad vermeld worden.

Royal Health Foam Matrassen en bedbodems

healthfoam.com | 070 - 338 7010 Soetensstraat 18, Scheveningen - zijstraat van de Stevinstraat

7 dagen per week open 45 dagen proefslapen medisch gekwalificeerd

Nu een exclusieve aanbieding voor mensen uit Scheveningen

€200 korting per matras * niet geldig in combinatie met andere acties en alléén voor Scheveningers


is actueel

4

Ondernemers en vissers vrezen voor toekomst havengebonden activiteiten

Man verstopt zich in balkonkast om straf te ontlopen Agenten van het EVA-team hielden maandagochtend rond 08.15 uur in de Koppelstokstraat een 32-jarige man aan. De man moet nog een gevangenisstraf van 90 dagen uitzitten. Agenten hadden informatie dat de man in een woning aan de Koppelstokstraat verbleef. Toen zij poolshoogte namen bij de woning bleek de Hagenaar niet in de woning te zijn. De aanwezige bewoner gaf aan niet te weten waar de man was. Na een kleine speurtocht werd de 32-jarige aangetroffen in een kast op het balkon. De man is overgebracht naar het politiebureau. Hij werd in 2016 veroordeeld in verband met het plegen van een diefstal in vereniging uit een bedrijfspand in Oldenzaal. Hij moet alsnog zijn straf van 90 dagen uitzitten.

Beroving door nepagenten in Dirk Hoogenraadstraat

Foto: Dick Teske

Onrust onder de kleine ondernemers en staandwantvissers aan de Dr. Lelykade. Op de locatie waar op dit moment nog Stichting Trix huist moet een bedrijvengebouw komen. Voor dit project loopt momenteel een tenderprocedure, maar de geruchten zijn dat het plan wat nu als favoriet wordt bestempeld zeer nadelig kan gaan uitpakken voor de kleine ondernemers. Stichting Trix zal binnen afzienbare tijd verhuizen naar het parkeerterrein direct gelegen naast de Viermaster. Ook de groene containers, die nu door de staandwantvissers en andere ondernemers worden gebruikt, zullen die kant op verhuizen. “Ik heb het bericht gekregen dat de containers in februari van deze locatie moeten verdwijnen. En dat als het bedrijvengebouw is gerealiseerd moeten de containers helemaal weg”, aldus één van de gebruikers. Dit terwijl de vissers en ondernemers helemaal geen garantie hebben gekregen of zij straks wel een plekje kunnen bemachtigen in het nieuwe bedrijvengebouw. “Wat we nu horen is dat een groot internationaal vastgoedbedrijf de tender heeft gekregen. Nou, ik heb er dan echt een hard hoofd in dat wij straks als kleine ondernemers daar een ruimte kunnen huren. Ik vrees dat dit weer naar mensen met diepere zakken gaat.” Helemaal opmerkelijk is de naam die genoemd wordt als het ‘internationale vastgoedbedrijf’ welke op dit moment de voorloper bij de tender zou zijn.

Dit is namelijk VastInt, een internationale vastgoedorganisatie gelieerd aan Ikea, die onder andere Atlas ArenA Amsterdam, het NH City Centre Hotel Amsterdam, Whitepark in Delft, het Ramada Apollo Amsterdam en het Amaliawolde in Baarn in de vastgoed-portefeuille heeft. “Dit zijn dus allemaal hotels en wat wij horen rondzingen is dat er boven de units voor bedrijven een hotel komt met een groot aantal kamers. Ik weet niet hoe dat te rijmen valt met de ruimte voor havengebonden activiteiten waar ze bij de gemeente nu zo prat op gaan.” Eric Stolwijk, woordvoerder van wethouder Karsten Klein, geeft aan dat de gemeente zich inderdaad inzet op behoud en uitbreiding van de maritieme bedrijvigheid in de haven. “De gemeente heeft daarom in de tender de eis gesteld dat minimaal 75% van de begane grond moet bestaan uit bedrijfsruimte voor maritieme bedrijvigheid. De ingediende plannen worden hier op getoetst. Zo wordt de maritieme bedrijvigheid aan de haven gestimuleerd. Het programma wordt verder getoetst aan het bestemmingsplan.” Voor de huidige containergebruikers geldt dat zij tijdens de bouw een aanbieding krijgen voor een tijdelijke locatie. “Vervolgens kunnen zij, indien mogelijk, in nader overleg met de eigenaar in het bedrijvengebouw een ruimte huren. Naar verwachting wordt begin 2018 definitief bekend met wie de grondverkoopovereenkomst wordt gesloten”, aldus Stolwijk.

Gemeenteraad stemt in met voorstel Westbroekpark en Scheveningse Bosjes Donderdagavond sprak de gemeenteraad over de visie van de Denktank Westbroekpark en Scheveningse Bosjes. Op woensdag 27 september vond een werkbespreking plaats tussen de leden van de Denktank en de Commissies Ruimte en Leefomgeving. Om snel aan de slag te kunnen en de positieve energie vast te houden, stelt het college voor om te kijken welke elementen uit de visie nu al binnen bestaand beleid- en bestaande onderhoudsplannen opgepakt kunnen worden. Groep de Mos/OPDH verzocht het college per motie om nieuwe grotere evenementen in het Westbroekpark niet op voorhand uit te sluiten door deze op de zelfde wijze te behandelen als nieuwe aanvragen in andere parken in de stad. Deze motie werd verworpen. De Partij voor de Dieren diende een motie in om per evenementenlocatie in Den Haag te inventariseren welke belasting voor dieren, natuur, omwonenden en het vervoersnetwerk aanvaardbaar is. De fractie besloot na beantwoording van de wethouder de motie aan te houden. Uiteindelijk stemde de raad in met het voorstel van het college. Hierdoor kunnen onderdelen uit de visie al worden opgepakt vooruitlopend op de realisatie van het uit te werken uitvoeringsplan.

Een 48-jarige zakenman werd op dinsdag 21 november omstreeks 16.30 uur op de Dirk Hoogenraadstraat bestolen door twee onbekende mannen die zich legitimeerden als politieagenten. De politie zoekt getuigen voor het onderzoek. De zakenman reisde via Schiphol naar Den Haag en nam op het Centraal Station tram 9 richting Scheveningen. Omstreeks 16.20 uur stapte de zakenman met rugzak en koffer uit bij de halte Circustheater en ging lopend op zoek naar zijn hotel aan het Seinpostduin. Onderweg daarnaartoe wees een dame op de Gevers Deynootstraat hem de weg. Vlakbij de Seinpostduin ontstond een kort gesprek tussen de 48-jarige en een onbekende man, die gebrekkig Engels sprak. De man wees ook hem de weg naar zijn hotel en de zakenman vervolgde zijn weg. Toen de zakenman in de Dirk Hoogenraadstraat, tussen de Maaswijkstraat en de IJmuidenstraat liep, spraken twee onbekende mannen in gewone kleding hem aan. De twee legitimeerden zich als politieagenten en sommeerden de man om zijn koffer open te maken en zijn portemonnee te pakken. De twee stalen geld uit zijn portemonnee en wandelden rechtsaf de Maaswijkstraat in, in de richting van de Renbaanstraat. Een van de nepagenten was een blanke man van 35 à 45 jaar oud, 1,80 à 1.85 meter lang met kort bruin haar. Hij droeg een zwart bomberjack, een T-shirt met camouflage-print en een donkere broek. De tweede nepagent was ook een blanke man van 35 à 45 jaar oud, 1.80 à 1.85 meter lang met kort zwart haar. Hij droeg ook een zwart bomberjack met een zwarte broek. De politie Scheveningen zoekt getuigen van deze straatroof. Hebt u de twee gezien in de omgeving van de Dirk Hoogenraadstraat? Zag u de beroving? Neem dan contact op met politie Scheveningen via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.


is actueel

5

Auto uitgebrand na ongeval op Nieboerweg Op de Nieboerweg, ter hoogte van het Distelvinkenplein, is zaterdagavond omstreeks 18.20 uur een auto uit de bocht gevlogen.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft afgelopen donderdag ingestemd met de kap van de bomen langs de Scheveningseweg. Volgens de gemeente is het weghalen van de ruim honderd bomen nodig om de tramrails te kunnen vervangen.

Volgens getuigen reed het voertuig met hoge snelheid en miste deze de flauwe bocht. Daarop klapte de wagen tegen een HTM-mast en een aantal kleinere paaltjes, daarna kwam het voertuig weer op de weg terecht. De auto vatte vlam en brandde ondanks ingrijpen van de ter plaatse gekomen brandweer bijna volledig uit. De bestuurder kon op tijd het voertuig verlaten en werd door ambulancemedewerkers nagekeken. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Tijdens de afgelopen gemeenteraadsvergadering probeerde de Haagse Stadspartij te voorkomen dat de kastanjes langs de Scheveningseweg in één keer gekapt worden. Zij stelde voor om de bomen stapsgewijs te vervangen door nieuwe, grote bomen op het moment dat dat nodig is. Deze motie werd verworpen.

Door het ongeval was de Nieboerweg enige tijd gestremd. Een berger heeft het wrak geborgen. Foto: Dick Teske

“Pas op de plaats met handhaving betaald parkeren” De ChristenUnie/SGP heeft bij het stadsbestuur voor elkaar gekregen dat er zeker twee à drie weken coulant wordt omgegaan met de handhaving van betaald parkeren in Havenkwartier, Geuzenkwartier en Statenkwartier, dat vanaf deze donderdag geldt. Bij de jaarvergadering van de Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) 21 november jongstleden bleek dat een meerderheid van de bewoners nog geen parkeervergunning had ontvangen en dat een enkeling opnieuw de hele aanvraagprocedure moest doorlopen. Raadslid Pieter Grinwis: “De invoering van het betaald parkeren is veel te snel gegaan in dit deel van Scheveningen. Daarom had mijn fractie eerder voorgesteld de invoering van het betaald parkeren uit te stellen, maar daar was helaas geen raadsmeer-

maar 3000 euro per jaar kwijt aan betaald parkeren. Stel je voor dat je als MKB’er met drie busjes voor moet rijden! Die kosten kun je niet zomaar doorberekenen aan klanten.” De ChristenUnie/SGP vindt dat deze ondernemers tegemoet moeten worden gekomen, bijvoorbeeld middels een betaalbare vergunning voor een Betaald parkeren, ook overdag, breidt als jaar. Een meerderheid van de raad was een olievlek uit in Den Haag en Scheve- het met de fractie eens en de wethouder ningen. Onbedoeld gevolg hiervan is dat gaat er mee aan de slag. (kleine) ondernemers steeds vaker moeten betalen voor parkeren bij klanten. Pie- De ChristenUnie/SGP vindt ook dat schoter Grinwis: “De schilders, loodgieters, len er bekaaid vanaf komen in het parstukadoors en andere ambachtslieden keerbeleid van de gemeente. Daarom die elke dag met hun bestelwagen of -bus heeft de fractie samen met de Haagse naar hun klant gaan, worden daardoor VVD voorstellen gedaan om hen tegeop hoge kosten gejaagd. Als je klanten- moet te komen. Pieter Grinwis: “De rekring zich met name in betaald parkeren kening voor het betaald parkeren, die kan gebied bevindt, bijvoorbeeld in het Geu- oplopen tot duizenden euro’s per jaar, zenkwartier en Statenkwartier, ben je zo komt bij scholen terecht en gaat dus niet derheid voor. Aangezien een deel van de bewoners nog geen vergunning had, heeft mijn fractie afgelopen donderdag met een aangenomen motie geregeld dat er geen boetes worden uitgeschreven, totdat iedereen de vergunning kan hebben.”

De motie van Groep de Mos/ OPDH die vroeg om de tweede variant, een nieuw te ontwikkelen constructie op dezelfde plek als de huidige sporen waarbij de poeren in de grond blijven, werd ook verworpen. De Haagse Stadspartij verzocht het college om op basis van het advies en de uitkomsten van de denktank een externe partij een analyse te laten uitvoeren naar de aantallen te behouden bomen. Ook deze motie werd verworpen. naar onderwijs voor Haagse kinderen. Ik ben daarom blij dat de motie die we met de Haagse VVD hebben ingediend is aangenomen, zodat er in de toekomst geen onderwijsgeld onnodig gaat naar parkeerkosten en er voortaan genoeg parkeervergunningen voor leerkrachten beschikbaar zijn.”

Pieten in de Badhuisstraat

Busje rolt eerste haven in In de eerste haven is donderdagmiddag, omstreeks 13.15 uur, een voertuig het water ingerold. Hulpdiensten waren massaal ter plaatse gekomen omdat in eerste instantie niet duidelijk was of er zich nog personen in het voertuig bevonden. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn.

Bomen Scheveningseweg worden gekapt

Zaterdag 2 december aanstaande is het feest van 10.00 tot 15.00 uur in de Badhuisstraat. Een Pietenband inclusief draaiorgel zal de straat bezoeken. Daarnaast is er om 13.00 uur een speciale verrassing in de specialistenstraat. Mis het niet!

Het werkbusje, in gebruik bij een nabijgelegen bedrijf, is waarschijnlijk uit zichzelf gaan rollen nadat men vergeten was de handrem te gebruiken. Een kraan van de brandweer heeft het busje uit het water getakeld. Foto: Arie Verbaan

· · · · ·

Elke werkdag verse warme maaltijd voor €4,(hoofdgerecht, nagerecht en koffie/thee)

Huisgemaakte SNERT €2,Warme chocolademelk met slagroom €2.2 Pannenkoeken voor de prijs van 1

Jarig? Dan krijg je van ons 1 GRATIS pannenkoek

Keizerstraat 58 2584 BK Den Haag 070 355 51 20 www.ymcascheveningen.nl

Maandag t/m donderdag 11:00 - 18:00 Vrijdag 11:00 - 16:00 Zaterdag en zondag: GESLOTEN


AANDACHT VOOR SENIOREN

18

In navolging van Haagse Luikjes 2016, wordt in december 2017 met Scheveningse Luikjes drie weken lang extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder senioren op Scheveningen. Zelfs in dit Haagse stadsdeel, waar van oudsher sterke sociale controle is, voelen senioren zich toch vaak eenzaam. Scheveningse Luikjes mobiliseert, van 1 t/m 21 december ondernemers, instellingen en burgers om samen tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder deze senioren.

De Scheveningse Luikjes kunnen eenzaamheid onder senioren niet oplossen, maar schenkt, op ludieke wijze, letterlijk tijd en aandacht, aan eenzaamheid onder senioren.

03

20

PicNic

14

01

Rabobank

10 13

15

De Dagvisser

05

Sensoor

21

07

Scheveningse Luikjes kan eenzaamheid niet oplossen, maar wil jaarlijks, steeds op een andere locatie in de stad, letterlijk tijd en aandacht schenken aan eenzaamheid onder senioren. LUIKJES Ondernemers, instellingen en particulieren, doen mee, om samen, tijd en aandacht te schenken aan eenzaamheid onder senioren. In de eerste drie weken van december wordt iedere dag een luikje geopend. Dit is een verhaal, initiatief of activiteit van diverse partijen. De kalender, die op wisselde locaties op Scheveningen staat, dient als ‘anker’ en geeft iedere dag een “cadeautje”.

04

11

09 17

06 02

19 12

Cool Event

08

16

Scheveningse Parel van de week Scheveningen is een aantal parels rijk die zich buitengewoon inzetten voor Scheveningse senioren. Eén van die parels is Harry van LOGO ‘SCHEVENINGSE LUIKJES’ dinercafé Zarautz aan de Prins Willemstraat. Hij verzorgt ieder jaar le�ertype Rubik, met pay-off een kerstdiner voor eenzame senioren én op Moederdag zet hij senioren in de bloemen. Iets waarmee de van oorsprong Turkse ondernemer zich de laatste jaren zeer geliefd heeft gemaakt op Scheveningen. Zo’n 13 jaar geleden kwam Harry om de hoek kijken bij restaurant en lunchcafé Zarautz aan de Prins Willemstraat. Al snel merkte hij op dat er veel senioren uit de buurt helemaal alleen bij hem een hapje kwamen eten, ook met de feestdagen waren er mensen die alleen aanschoven voor het diner. Tien jaar geleden besloot hij daarom op eerste kerstdag een kerstdiner te organiseren voor eenzame senioren.

Deze pagina’s worden mogelijk gemaakt door:

Het hele jaar door houdt hij zijn oren en ogen open en wanneer hij verneemt dat senioren met de kerstdagen alleen zijn dan nodigt hij ze uit voor het kerstdiner bij Zarautz. Er kunnen maximaal vijftig gasten deelnemen aan het kerstdiner, waar dankzij vrijwilligers en sponsoren een geweldig feest van gemaakt kan worden. De afgelopen jaren was Zarautz met eerste kerstdag dan ook bijna tot de nok toe gevuld. Ook met Moederdag trekt Harry erop uit om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken. Hij bezoekt diverse woon-zorgcentra in de omgeving, geeft een bloemetje af en maakt een praatje met de senioren. Voor sommigen is het echt het hoogtepunt van hun dag en zijn ze als een kind zo blij wanneer Harry op bezoek komt. “Het is een klein gebaar maar je maakt de mensen er zo blij mee en daar word ik ook weer blij van”, aldus Harry.


zet zich in voor senioren

7

LUIKJE

01

vrijdag 01 december 2017 - Rabobank De Scheveningse Luikjes schenken, op ludieke wijze, letterlijk tijd en aandacht, aan senioren. Het eerste luikje van de kalender wordt op 01 december geopend op het Radio Holland Plein door de Rabobank. Zij willen samen op Scheveningen aandacht schenken aan senioren. Deze dag wordt bij de Rabobank gratis koffie, een praatje en aandacht geschonken en krijgen alle senioren oliebollen aangeboden. Daarnaast kunnen senioren zich inschrijven voor een ‘speciale training internetbankieren’, welke door de Rabobank in 2018 wordt georganiseerd. Uiteraard worden ook oliebollen bezorgd bij senioren die minder mobiel zijn op Scheveningen. MEER INFORMATIE: Rabobank Regio Den Haag - www.rabobank.nl/den-haag

zaterdag 02 december 2017 Cool - Event Scheveningen

LUIKJE

02

Ook dit jaar kunnen mensen in de winter weer schaatsen op het Kurhausplein tijdens het Cool Event op Scheveningen. Ook de roetsjbaan en de ijssculpturenexpositie keren terug. Op 2 december opent op de Boulevard de ICE Expo, de ijssculpturenexpositie met als thema ‘200 jaar Scheveningen’ om een aftrap te geven voor Feest aan Zee in 2018, waarmee het 200-jarig bestaan van badplaats Scheveningen wordt gevierd.

Op diezelfde dag wordt ook in de adventskalender luikje 2 geopend waar een grote verrassing voor alle senioren bekend wordt gemaakt. Alle senioren woonachtig op Scheveningen krijgen namelijk woensdagmorgen 6 december gratis toegang tot de ICE Expo. Hiermee schenkt de ICE Expo een mooi cadeau aan alle senioren op Scheveningen. Vanuit diverse buurthuizen en welzijnsinstellingen wordt vervoerd/verzorgd om naar deze prachtige sculpturen te gaan kijken op 6 december.

LUIKJE

03

LUIKJE

04

zondag 03 december 2017 - de Dagvisser Kees en Sjanet Schot zijn de ondernemers van het Zeeuwse familiebedrijf de Dagvisser. De inrichting heeft veel hout, ijzer en warme natuurlijke materialen met details uit de visserij en de historie van Scheveningen. De Dagvisser staat voor 21 jaar eerlijke vis en werkt alleen met dagverse producten van het seizoen. Elke maandag avond komen rond de 200 senioren gezellig bij elkaar om te praten en te genieten van een heerlijke maaltijd.

maandag 04 december 2017 - SENSOOR Sensoor staat het hele jaar klaar voor mensen die kampen met eenzaamheidsgevoelens. De vrijwilligers zijn dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een anoniem vertrouwelijk gesprek. In december biedt Sensoor ook extra tijd en aandacht op Scheveningen.

Zij gaan met enkele vrijwilligers op 4 december op bezoek bij de Eshoeve om in gesprek te gaan met senioren en mogelijk ‘nieuwe vriendschappen’ aan te gaan. Zij bieden hiermee een luisterend oor aan vele senioren op Scheveningen. De Eshoeve is ook een buurthuis van de toekomst dus iedereen in de buurt is welkom.

LUIKJE

05

dinsdag 05 december 2017 - Picnic Picnic, de online supermarkt van Nederland, rijdt sinds dit jaar ook rond op Scheveningen. Zij leveren in december niet alleen boodschappen maar ook tijd en aandacht aan senioren. Zo halen zij in deze maand senioren op om naar leuke activiteiten te gaan en rijden rond om extra aandacht te geven. Op 5 december is Picnic het luikje in de adventskalender en schenken de bezorgers een speciale ‘boodschap’ aan alle senioren op Scheveningen. Houdt u in december de elektrische bezorgautootjes van Picnic goed in de gaten want er zitten speciale verrassingen in. Meer informatie: www.picnic.nl


is actueel

8

Vertrouwde Renaultdealer Autohaag Zeeuw verhuist naar een Mega Store aan de Zonweg Autohaag Zeeuw verruilt na ruim 60 jaar zijn welbekende pand op de hoek van de Loosduinseweg voor een Mega Store high tech garage en showroom aan de Zonweg 60 bij de Binkhorst. Naast reparatie, service en onderhoud heeft de Renaultdealer hier ruimte voor veel extra (volledig elektrische) modellen, tweedehands auto’s en ruime parkeergelegenheid. ‘We hebben lang getwijfeld, maar hier kunnen we de service geven die we willen’, aldus directeur Piet Zeeuw.

‘Het loont nog steeds om naar een autodealer te gaan’ Een gloednieuwe garage met het neusje van de zalm op het gebied van reparatie, service & onderhoud en werkplekken waar je met je laptop kunt werken terwijl je auto of bedrijfsbusje wordt gerepareerd. En niet te vergeten veel extra ruimte voor de laatste Renaultmodellen waaronder volledig elektrische auto’s en zo’n honderd occasions. Het is een kleine greep uit de mogelijkheden die het nieuwe pand van Autohaag Zeeuw aan de centraal gelegen Zonweg biedt. Autohaag opende in 1954 haar deuren op de hoek van de Loosduinseweg en de Koningin Emmakade als dé Renaultdealer van Den Haag. Toen het een kleine 50 jaar later fuseerde met het grote Zeeuw autobedrijven, belandde het in de top 10 van dealer holdings van Nederland. Concurrerende prijzen Autohaag Zeeuw streeft in alles naar een relaxte en klantvriendelijke sfeer. ‘We proberen zo transparant mogelijk te zijn en onze klanten een eerlijk advies te geven’, zegt Piet Zeeuw, die samen met Jan Hofstede directeur is van Autohaag Zeeuw. ‘Zo moet een reparatieadvies hetzelfde zijn als hetgeen onze monteurs bij hun eigen auto zouden doen, zeggen we altijd.’ Zeeuw is ervan overtuigd dat ook in deze tijd de specialisatie van een dealer voor de klant loont. ‘Door onze specialistische kennis en dito gereedschap hebben wij minder tijd nodig voor goede service, onderhoud en reparatie. Daardoor kunnen we concurrerend in de markt staan.’

Fatima Moreira en Omar Munie De verhuizing naar het voormalige Panasonic hoofdkantoor heeft Autohaag Zeeuw in Den Haag en omstreken breed bekend gemaakt. Opvallend daarin is het filmpje waarin ex-hockeyster en klant Fatima Moreira de Melo samen met Piet Zeeuw in haar Renault naar het nieuwe pand rijdt. Ook Omar Munie, bekend om zijn kleding- en tassenlijn, werkt met Autohaag Zeeuw samen voor de ontwikkeling van een Omar Munie editie van de Renault Twingo. Het levert de Renaultdealer een nominatie op voor de Company of the year award 2017-2018 van het Automotive magazine. ‘Een eer’, zegt Zeeuw die zijn werk nog steeds met veel plezier doet. ‘Ik ben nou eenmaal een echte automan. Ik geniet erg van de emotie die rond auto’s hangt. Want waarom kiest iemand nou voor een bepaald merk? Renault blijft voor mij synoniem aan comfort, lekker zitten en lekker rijden. En sinds ontwerper Laurens van den Acker directeur design is bij Renault Nissan, lijkt het wel of de modellen nog meer passen bij de Nederlandse mentaliteit. Al die prachtige modellen kunnen we nu kwijt in onze Mega Store aan de Zonweg.’

Autohaag Zeeuw Den Haag is verhuisd! Onze vestigingen Loosduinseweg en Meteoorstraat zijn samengegaan in een gloednieuwe Renault Mega Store aan de Zonweg 60

Onze nieuwe vestiging steelt de show en de Renault-modellen doen de rest!

Den Haag Loosduinseweg 1, tel. (070) 364 Zonweg 60, tel. (070) 364 38 3038 30 www.autohaagzeeuw.nl


is muzikaal

9

Something like Sunshine: grote muziektalenten uit Scheveningen Op zaterdag 2 december is het podium van popzaal Saturnus gereserveerd voor twee van de talentvolste Scheveningse singer-songwriters van dit moment: Teddy Macrander en Aina Qvist. Als het succesvolle duo Something like Sunshine rijgen de meiden vele bijzonder optredens en overwinningen in talentbattles aan elkaar. Dit doen zij met eigen songs in een genrecombinatie van country, pop en folk. Hoogste tijd voor Popagenda Scheveningen om deze talenten in de spotlight te zetten door middel van een ‘Vraag & Antwoord’. Waar ben je opgegroeid en wat zijn je leukste herinneringen eraan? Teddy: “Ik woon mijn hele leven al op de Gevers Deynootweg, heerlijk dicht bij het strand. Daar wandel ik veel, samen met Aina. Dat is een traditie geworden. Maar ook met mijn bovenbuurmeisje. Ik ken haar al sinds mijn geboorte. Wij maakten lange tochten over het strand en belandden vaak in de Keizerstraat.” Aina: “Ik ben geboren in Amsterdam en toen ik twee jaar was verhuisden wij naar Scheveningen. Een ontzettend leuke plek om te wonen. De combinatie van het strand en de binnenstad niet ver van elkaar vandaan, vind ik fijn. Sinds kort woon ik op kamers in Utrecht voor mijn studie. Mooie herinneringen beleefde ik van mijn vijfde tot mijn twaalfde jaar op het Scheveningse kinderkoor ‘De Zeesterren’. Daar zingen was echt te gek!” Wat zijn jullie favoriete plekken op Scheveningen? Teddy: “Ik ben gek op de Palace Promenade. De sfeer met alle winkeltjes vind ik erg leuk. Een hele veelzijdige plek.” Aina: “Mijn favoriete plek is het strand. In de zomer gaan we vaak met ons gezin ontbijten bij een strandtentje. Surfen en suppen doe ik ook graag. Teddy en ik zijn er graag om inspiratie op te doen voor liedjes, maar ook om ons hoofd te legen. Wij hebben de gewoonte om heel hard ‘frustraties uit te schreeuwen’ als we een zware dag achter de rug hebben. Door de harde wind hoort niemand het. Ideaal want het lucht altijd heel erg op hahaha.” Kun je uitleggen waarom Scheveningen belangrijk voor je is? Aina: “Scheveningen is voor mij een hele belangrijke plek, omdat mijn familie en beste vriendinnetje Teddy daar wonen. Maar ook omdat ik mij hier echt thuis voel. Ik ben er opgegroeid en heb een hele fijne kindertijd gehad.” Teddy: “Mijn oma en opa woonden boven de Palace Promenade. Als ik denk aan Scheveningen aan het strand, dan denk ik aan de zondagen waarop ik met mijn ouders naar oma ging. Een lekker ontbijtje halen in de Palace en dan bij oma en opa uitkijken over heel Scheveningen! Dat is mijn dierbaarste herinnering. Wat waren je eerste stappen op muzikaal gebied? Teddy: “Thuis met muziek meezingen. Maar ik kon mijzelf nog niet begeleiden. Karaoke was echt een uitvinding voor mij! Gitaar spelen vond ik vreselijk haha! Aina leerde mij drie akkoorden spelen, vlak nadat ik haar leerde kennen. Ik was 13 en zij 14. Wat was dat vals in het begin hahaha.” Aina: “Mijn eerste liedje schreef ik toen ik 8 jaar was. Op mijn veertiende begon ik fanatiek met schrijven. Soms wel drie liedjes op een dag. Optreden vond ik toen nog veel te eng.” Wanneer merkte je dat je serieus voor de muziek ging? Teddy: “Aina en ik pakten direct de gitaar als wij met elkaar afspraken. Het werd onze hobby. Optreden kwam omdat mijn singer-songwritercoach bij YMCA Scheveningen Lesley Warendorff, bij wie wij als duo het seizoen erop lessen volgden, voorstelde om op te treden. Bij mijn eerste muziekpresentatie heb ik Aina het podium opgeroepen. Zij had toen behoorlijk wat podiumvrees weet ik nog, dus dat kostte nog moeite! Later groeiden wij samen uit tot een duo dat vaker en vaker ging optreden.” Aina: “Na het winnen van een kleine talentbattle in Jorplace Beach Hostel, merkten wij de vooruitgang. Vanaf dat moment zijn wij heel veel gaan oefenen, schrijven en optreden.” Teddy: “Eigenlijk vind ik muzieklessen helemaal niet leuk. Dankzij Lesley is dat gevoel helemaal weg. In zijn lessen zijn we echt aan de slag gegaan met muziek maken en nieuwe dingen leren, zonder dat het als een les aanvoelde. Hij is ontzettend belangrijk en geeft inspiratie in onze muzikale ontwikkeling en het schrijven van liedjes. Dat had ik en hadden wij als duo nodig.”

Hoe is de naam Something like Sunshine ontstaan? Teddy: “Het woord sunshine vonden we lekker zomers klinken. Something like Sunshine geeft echter niet alleen vrolijkheid weer. Het is een combinatie van gezellige en serieuze, gevoelige liedjes. Vrolijke nummers vind ik al snel cliché worden. Daarom klinken onze songs vaak erg blij, maar is de inhoud helemaal niet zo licht! Je moet iets kunnen vertellen met een liedje. Dat kan niet altijd opgewekt zijn in het leven.” Waar staat Something like Sunshine nu? Aina: “Ik ben trots op alles wat we tot nu toe bereikt hebben. Zo hebben wij in korte tijd de Unicef Talent Battle gewonnen, opgetreden in het tussenprogramma van de Common Linnets, het voorprogramma van de Handsome poets verzorgd, hoge hogen gegooid als finalist in de finale van Talent Event en shows gegeven op heel veel leuke festivals en ga zo maar door.” Teddy: “Soms beseffen we het niet. Maar als ik er even bij stilsta, dan ben ik ook best trots op mezelf. Ilse de Lange had van ons optreden genoten, vertelde zij enthousiast. Dat is toch mooi? We willen gewoon graag en met veel plezier optreden en nog veel leren.” Hoe ziet de muzikale toekomst eruit? Aina: “Onze ultieme droom is om in een volkswagenbusje door Nashville te toeren. Tot die tijd zijn de plannen om zo veel mogelijk op te blijven treden. We zijn nu ook bezig met een CD die binnenkort uitkomt.” Teddy: “Ik zit in mijn examenjaar, maar dat stopt mij niet om mijn muziek te laten horen aan anderen. Ik treed liever op dan dat ik op de bank blijf hangen. Ik haal er energie uit. Zo lang ik met Aina een duo vorm, wil ik graag zoveel mogelijk optreden. Een bestaan ermee opbouwen is natuurlijk niet zeker, maar het is een mooie uitdaging. Nu twijfel ik nog tussen een muziekopleiding en een maatschappelijke studie. Maar muziek zal ik altijd blijven maken!”

Sunshine Sessions XL: Something like Sunshine in Concert Eén zaterdag per maand houdt Something like Sunshine de zogenaamde ‘Sunshine Sessions’ in gitaarspeciaalzaak Max Guitar in de 2e Binnenhaven. Het duo brengt hun concept op zaterdag 2 december naar popzaal Saturnus (deuren open om 20.30 uur) in een speciale ‘XL-editie’! Zij spelen deze avond samen, maar ook met vele andere ‘special guests’. Een uniek concert dat je beter niet gaat missen. Voor slechts 5 euro in de voorverkoop ben je binnen en ondersteun je nog muzikaal talent op Scheveningen. De tickets zijn eenvoudig verkrijgbaar via de website en het Facebookevenement van Popagenda Scheveningen.

Tekst: Alexander Serban


Foto: Dick Teske


is nautisch

11

Ruim 40 jaar een onderdeel van de Scheveningse haven

Jachtclub Scheveningen floreert in de tweede binnenhaven De Scheveningse haven is sinds de ingebruikneming in 1904 altijd in beweging geweest. Waren de havens tot de jaren ‘70 vooral het domein van de beroepsvaart en de visserij, in 1973 kwam daar verandering in toen Jachtclub Scheveningen een plekje in de tweede binnenhaven bemachtigde. “Voor die tijd mocht de pleziervaart niet eens in de haven komen”, weet Wim van der Loo van Jachthaven Scheveningen nog goed. Wim is al bijna vanaf het begin lid van de jachtclub. “Ik ben in 1975 lid geworden. Zo’n vier jaar geleden ben ik tot het bestuur toegetreden. Toen vond er een bestuurswisseling plaats en kwamen er meer ondernemers bij de club. Toen zijn we ook begonnen om de jachtclub zo te benaderen, als onderneming.” Die aanpak werpt zijn vruchten af, want terwijl andere jachthavens te kampen hebben met teruglopende aanmeldingen en lege ligplaatsen, floreert Jachtclub Scheveningen. Alle ligplaatsen zijn vol en er is zelfs een wachtlijst. “Aan het hebben van een boot en lid zijn van een jachtclub kleven nog wel vooroordelen. Zo denken de meeste mensen dat wij alleen maar rijke stinkerds zijn en dat je een klein fortuin moet hebben om met je boot hier in de haven te liggen. Nou, ik kan je zeggen het tegendeel is waar”, vertelt Wim. “Je betaalt meer voor een staplek voor een caravan op de Veluwe, dan aan contributie en liggeld bij ons. Dankzij de gemeente kunnen we het betaalbaar houden.” Doodgeknuffeld Ondanks de ambitie om Scheveningen op de kaart te zetten als zeezeilhaven en visies als ‘Scheveningen haven, is en blijft haven’ voelt Jachtclub Scheveningen de druk toenemen op Landhoofd C. “We worden doodgeknuffeld hier. Om ons heen wordt steeds meer gebouwd en we merken dat het gaat knellen. Zo komt de kaderuimte steeds meer in gedrang, terwijl bij water hoort een kade. Om Gerard de Ruiter aan te halen: ‘Een haven zonder kade wordt een vijver’”, legt Wim uit. “Ik moet zeggen dat het contact met de gemeente goed is, maar waar we tegen aan lopen zijn de meerdere aanspreekpunten. De ene keer moeten we wethouder Klein hebben, dan weer Baldewsingh voor sport, Tom de Bruijn als het over parkeren gaat en dan heeft wethouder Revis ook nog een vinger in de pap. Daar wordt je soms moedeloos van. Onze wens is dat na de gemeenteraadsverkiezingen alle havenzaken worden ondergebracht in één portefeuille.” De jeugd heeft de toekomst Jachtclub Scheveningen richt zich ook al op de volgende generatie zeilers. Tien jaar geleden werd de jeugdzeilschool De Zoute Optimist (ZOP) opgestart dankzij de vrijwilligers van de jachtclub. Zo’n 160 cursisten krijgen per jaar les door ervaren trainers die ervoor zorgen dat ieder kind met veel plezier alle technieken van het zeilen leert. Wim: “De kinderen hebben ook een eigen plek gekregen in het nieuwe Topzeilcentrum. Dat is echt een geweldige zet geweest, want daar kunnen ze zo de huidige Olympische kampioenen tegen het lijf lopen. Dat werkt natuurlijk ontzettend stimulerend.”

Om meer kinderen kennis te laten maken met de zee en het zeezeilen heeft Jachtclub Scheveningen ook een programma ontwikkeld voor de jeugd. “We gaan dan met kinderen uit groep 8 van de basisscholen de zee op. Zover dat ze op een gegeven moment geen land meer zien. Dat doet wat met een mens, het is een compleet andere wereld”, legt Wim uit. “De kids die geïnteresseerd zijn bieden we dan een cursus aan waarbij we ze de beginselen van het zeilen bijbrengen. Daarna kunnen ze zich natuurlijk altijd aanmelden bij de ZOP. Hopelijk levert dat ook wat verjonging op binnen de club.” Nieuw clubhuis En met al die nieuwe aanwas werd het ook tijd dat het clubhuis een upgrade krijgt. “In eerste instantie was het de bedoeling dat we op de locatie van het huidige clubhuis zouden uitbreiden, maar dat bleek niet haalbaar”, legt Wim uit. “Nu zijn we bezig met een drijvend clubhuis in de jachthaven, ter hoogte van het havenkantoor. Dat is een betere plek, het is meteen goed zichtbaar voor bezoekers. We zitten nu in de laatste fase van het vergunningentraject en de hoop is dat we het nieuwe clubhuis volgend jaar kunnen realiseren.” WK Zeezeilen Terwijl bijna alle ogen gericht zijn op de Volvo Ocean Race en de komst naar Scheveningen, is Jachtclub Scheveningen juist druk bezig met een ander zeilevenement. Twee weken nadat de Volvo Ocean Race Scheveningen aan doet, zal de Scheveningse haven namelijk in het teken staan van het Wereld Kampioenschap Zeezeilen 2018. “Het is de eerste keer in het bestaan dat het WK Zeezeilen hier gehouden wordt”, vertelt Wim. “Samen met de Noordzeeclub hebben we een stichting opgericht en onder die paraplu organiseren we gezamenlijk de The Hague Offshore Sailing World Championship. Ook is het voor de eerste keer dat er één kampioenschap wordt gehouden, dit waren er voorheen altijd twee, met verschillende handicapsystemen.” Tijdens het WK Zeezeilen kunnen 150 deelnemers meedoen verdeeld over drie klassen. Wim: “De inschrijving is nu iets meer dan een maand open en we hebben al 110 deelnemers uit zo’n vijftien landen. Maar bij 150 deelnemers zit het echt vol, meer kunnen we namelijk niet kwijt in de haven.” Het evenement wordt groots aangepakt en het moet een echt Schevenings feestje worden. “We gaan tijdens het WK Zeezeilen een HISWA organiseren op de kade van Landhoofd C. Er komt een podium, kraampjes en we zoeken de samenwerking met de Scheveningse bedrijven.” Het WK Zeezeilen 2018 vindt plaats van 12 tot 20 juli 2018 voor de kust van Scheveningen.


is informatief

12

zoekt per direct

PARTTIMER

VOOR 2 DAGEN PER WEEK Wil je ons 2 dagen per week helpen in onze prachtige winkel op De Fred? Man of vrouw, jonger of wat ouder, dat is prima. Wel zou vakkennis van bed- en badtextiel een voordeel kunnen zijn.

Neem contact met ons op! ENGERING sinds 1906 Frederik Hendriklaan 119E 2582 BX Den Haag

t 070 354 28 11 fred@engering.nl www.engering.nl

Kom jij dit team versterken?

Wintervuurwerk op Scheveningen

3 , 10 en 17 december winters vuurwerk op het strand

ZONDAG - 19.00 UUR

03 DECEMBER

WINTERVUURWERK OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS ZONDAG - 19.00 UUR

10 DECEMBER

WINTERVUURWERK OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS ZONDAG - 19.00 UUR

17 DECEMBER

WINTERVUURWERK OP HET STRAND VOOR HET KURHAUS

Stichting Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen organiseert, in samenwerking met Xena Vuurwerk, Wintervuurwerk op het strand van Scheveningen ter hoogte van het Amrâth Kurhaus Hotel. Afgelopen zondag vond het eerste Wintervuurwerk plaats, hierbij werd er volledig geschoten met ‘Red Wire’. Dit is een bekend label in het professioneel vuurwerk dat gevoerd wordt door één van de bekendste professionele pyrotechnici Xena Vuurwerk, tevens partner van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen dat iedere zomer plaatsvindt. Op 3 december, 10 december en 17 december vanaf 19:00 uur vinden de volgende Wintervuurwerken plaats. De Wintervuurwerken worden mede mogelijk gemaakt door de ondernemers van de boulevard, Kurhausplein, BKS Parking, Hommerson Casino’s, Palace Promenade, Crazy Piano’s en het Amrâth Kurhaus Hotel. Stichting Vuurwerkfestival Scheveningen Stichting Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen heeft als doelstelling om door middel van grote publieksevenementen Scheveningen als toegankelijke en bruisende badplaats op de kaart te zetten. Het bestuur bestaat uit Bjorn van Dijl (namens de boulevardondernemers), Guido Venema (namens de strandpaviljoenhouders) en Vanessa van der Vaart (namens de hotels). Meer informatie over het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen: www.vuurwerkfestivalscheveningen.com


Ondernemend Scheveningen

Helemaal niet raar, verliefd na twintig jaar Er zijn nog steeds mensen die beweren dat ware liefde geen houdbaarheidsdatum heeft. Tegenwoordig lijken relaties voor velen redelijk inwisselbaar te zijn, maar zo af en toe wordt er toch weer een blik romantische liefdesverhalen opengetrokken waar de koppels uit ‘All You Need Is Love’ bij verbleken. Taleninstituut TaalTaal in Scheveningen ontmoet regelmatig koppels die elkaar gevonden hebben ondanks een taalbarrière, grote afstand en vaak een hoop bureaucratie. Zo ook het verhaal van Aziza en Eric. Het begon allemaal in 1997 toen zij haar broer bezocht in Amsterdam. “Daar heb ik Eric ontmoet. Al snel hadden we onze eerste date in Delft, waarbij Eric me de hele tijd maar bleef aanstaren, terwijl ik de oren van zijn hoofd kletste. Kun je het je voorstellen, mijn Engels was toen niet eens echt goed. Desondanks noemde hij mij een prachtige vrouw, haha!” Aziza: “Eric wilde zelfs al met me trouwen. Helaas ging dat niet, omdat ik nog studeerde en bovendien accepteerden mijn ouders Eric nog niet als mijn toekomstige partner. Ik heb uiteindelijk een dramatisch afscheidsbriefje voor Eric geschreven en ben teruggekeerd naar huis.” De tijd verstreek en Aziza trouwde met een andere man met wie ze een dochter kreeg, Samya. Het huwelijk liep

echter stuk en Aziza vertrok met Samya naar Engeland om een frisse start te maken. Ze had een bruisende carrière en leidde eigenlijk een prima zelfstandig leven. Het lot had in 2011 echter iets anders voor ogen, toen Aziza plotseling een bericht ontving van niemand minder dan Eric! Aziza: “Ik wilde mijn account eigenlijk verwijderen, maar toen zag ik ineens dat berichtje. Eric had overal gezocht naar Aziza’s om mij te vinden. We hebben uren met elkaar gepraat en ik realiseerde me dat dit voorbestemd was. We hebben er 15 jaar op moeten wachten, maar we zijn toen binnen één maand getrouwd!”

Lezersactie

Aziza volgde een cursus Nederlands bij TaalTaal en spreekt inmiddels bijna vloeiend Nederlands. Heeft u ook een verhaal met taal? Deel u verhaal met TaalTaal en De Scheveninger en maak kans op een gratis taalcursus bij TaalTaal. Stuur uw verhaal naar e-mail: info@taaltaal.nl. Op 12 december is er weer een open dag bij TaalTaal met informatie over twintig talen. Het nieuwe seizoen start op 22 januari 2018. TaalTaal is gevestigd aan de Hoge Prins Willemstraat 226E. Meer informatie via www.taaltaal.nl.

Pietenband en Light Walk in het Belgisch Park De gezellige feestmaand staat voor de deur. Extra drukte en gezelligheid in de winkelstraten. Sfeerverlichting, mooie etalages en leuke activiteiten georganiseerd door lokale ondernemers. Zo zwerft er op zaterdag 2 december tussen 10.30 en 12.30 uur een gezellige Pietenband door de Stevinstraat en de Gentsestraat. Alle bekende Sinterklaasliedjes komen voorbij, dus kom gezellig meezingen. De Pieten hebben vast ook wel wat lekkers meegenomen. Op zaterdag 9 december om 17.30 uur wordt er op het plein voor AH een prachtige nieuwe kerstboom ontstoken die de hele maand zal blijven staan. Natuurlijk serveren de lokale ondernemers daar een oliebol en een glaasje glühwein bij. Het ontsteken van de kerstboom gebeurd vlak voor de start van de Scheveningen Light Walk, die vanaf de Pier door de Gentsestraat richting het Belgische Plein loopt. Tijdens de loop van de Scheveningen Light Walk zal er overal in de straat iets gebeuren, zoals een Dickens band - een koor - een dansgroep – gezellige terrassen. De hele straat staat in het teken van lichtjes deze avond. Dus kom gezellig kijken en genieten van de sfeer en de passerende wandelaars.

Stem op het goede doel bij Specsavers Betaalbare oog- en hoorzorg voor iedereen. Dat is waar Specsavers voor staat. Daarnaast vind Specsavers het belangrijk om onderdeel te zijn van de lokale buurt en te weten wat er gaande is. De Specsavers-winkelteams zijn erg betrokken bij de lokale gemeenschap en die betrokkenheid zetten ze graag om in actie. Daarom is in 2010 Stichting Specsavers Steunt in het leven geroepen. Dankzij deze stichting kunnen ze lokale liefdadigheidsinstellingen, goede doelen en verenigingen, zoals een kinderboerderij, jeugdvereniging, bejaardentehuis of dierenambulance, financieel ondersteunen. Zo geeft Specsavers iets terug aan de lokale gemeenschap. Een waardevolle bijdrage. Omdat alle winkels van Specsavers een steentje bij willen dragen aan de lokale gemeenschap, geven ze per verkochte bril of hoortoestel een vast bedrag aan de Stichting. Dit bedrag wordt geschonken aan onder andere lokale doelen die de samenleving ten goede komen. Ieder jaar (aan het einde van de spaarronde) maken alle Specsavers-winkels de betreffende goede doelen in de buurt blij met een donatie. Specsavers op de Frederik Hendriklaan heeft vier goede doelen uitgekozen waar tot 30 november aanstaande op gestemd kan worden via de website: stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl. Er kan gestemd worden op YMCA Escamp, KNRM Scheveningen, Stichting Gezond Samenwerken en de Haagse Hoed Familiedag.


is muzikaal

14

Laagdrempelig platenlabel Royalz timmert flink aan de weg Scheveningen zit boordevol muziek. En om die muziek een kans te geven onder een groter publiek zijn Danny Jansson Schoofs en Crosby van den Abeele vorig jaar gestart met een laagdrempelig platenlabel. “We zijn niet op zoek naar een bepaalde style, het belangrijkste is dat de muziek goed is”, vertelt Crosby. De heren kennen elkaar zo’n 15 jaar. Danny, getogen op Scheveningen, organiseerde in de jaren ‘90 diverse feesten in Zuid-Holland en Crosby, oorspronkelijk afkomstig uit Zeeuws Vlaanderen, houdt zich al 20 jaar bezig met het produceren van muziek en staat als DJ op diverse feesten. “Onze gezamenlijke ervaringen zijn het begin geweest van Royalz. We willen een toegankelijk platenlabel creëren waar beginnende artiesten die eerste opstap kunnen maken.”, aldus Danny. Dit blijkt een schot in de roos. “Het gaat echt in volle vaart vooruit. We hadden een soort stip op de horizon gezet waar we over een aantal jaar wilden zijn, dit hebben we al binnen een jaar bereikt. Dus wat dat betreft mogen we niet klagen.” CD Eén van de recente successen is de release van een officiële cd vorige maand. “Dat was van een Spaanse Hardstyle-DJ. Die wordt heel goed opgepikt, tot aan Mexico toe. Dat zijn leuke dingen”, vertelt Danny. “Eind november brengen we ook een track uit van Legio, een drietal Scheveningse jongens, die vaak optreden bij Tante Knier in de Keizerstraat. Ook dit is een Hardstyle track.”

“HET BELANGRIJKSTE IS DAT DE MUZIEK GOED IS” Toch benadrukt Crosby dat ze niet een label zijn die zich alleen maar bezighoudt met één bepaalde muziekstroming. “Het belangrijkste is dat de muziek goed is. Dus of dit nu Hardstyle , Pop of een andere genre is, dat maakt ons niets uit. We luisteren naar alles en als wij er iets in horen dan gaan we ermee aan de slag. Ons streven is om één keer per maand een nieuwe track uit te brengen.” Beginnend talent is van harte welkom om hun demo’s op te sturen naar Royalz, dit kan via e-mail: demo@royalz-inc.nl. “We beloven dat iedereen binnen 24 uur een reactie van ons krijgt en dat het ook een eerlijk antwoord is. Als we iets niet goed vinden, dan zeggen we dat ook gewoon. Maar we zeggen er dan ook bij wat er precies aan scheelt, zodat de artiest ook wat heeft aan onze feedback en hiermee aan de slag kan gaan.” YMCA Binnenkort start Royalz ook een samenwerking met YMCA. “Elke vrijdag ga ik mensen leren elektronische muziek te maken met de computer. Echt het hele proces van het maken van een nummer: het opnemen, het mixen, het masteren en het uitbrengen”, legt Crosby uit. “We zijn erg blij dat YMCA ons de kans geeft om dit te doen. Ook dit is weer een laagdrempelig project, wat volgens mij erg aantrekkelijk is voor de mensen uit Scheveningen. We hopen dan ook op veel aanmeldingen.”

WWW.ROYALZ-INC.NL


is sportief

15

Scheveningen komt nipt tekort tegen Jong FC Groningen

Kalinko houdt USV Protos achter zich Na twee weken geen competitiewedstrijd te hebben gespeeld was het zaterdag 25 november weer zover; Kalinko reisde af naar Utrecht om aan te treden tegen USV Protos. Vanaf het eerste punt waren de teams erg aan elkaar gewaagd. Het ging gelijk op tot 9-9 en daarna liep Kalinko uit. Kalinko behield de voorsprong en maakte de set sterk af met als eindstand 20-25. Ook in de tweede set leken beide teams elkaars gelijke. Het was uiteindelijk Tolentino die nu met haar service zorgde voor een voorsprong van vier punten. Ook de servicepass van Kalinko was erg stabiel. Protos probeerde nog wat dingen uit door een paar wissels uit te voeren maar kon hiermee het tij niet keren. Kalinko won ook de tweede set, 19-25.

Foto: Dick Teske

Scheveningen is er niet in geslaagd een goed resultaat te daarna een gewonnen wedstrijd te spelen, maar toch werd het boeken in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Groningen. Het nog spannend. Scheveningen bleef strijden en zorgde vanuit werd 1-2 voor de bezoekers. het niets voor de aansluitingstreffer. Opeens was er paniek bij de bezoekers en geloof bij de thuisploeg, die nog wel een paar Scheveningen kwam voor rust aardig uit de startblokken en keer gevaarlijk werd, maar de finesse en misschien ook wel zorgde in een redelijk evenwichtige eerste helft voor de eerste gewoon de kwaliteit misten om nog een puntje uit het vuur te speldenprikken. Gaandeweg namen de bezoekers het initiatief slepen. over en kregen ook mogelijkheden. Kort voor rust nam het via een knap binnengeschoten maar ook zwak verdedigde goal de Tussenstand: 0-1; eindstand: 1-2. Voor SVV Scheveningen leiding. scoorde Robert Steemers. Een kwartier na rust maakte de andere 1e selectiespeler bij de bezoekers Ajdin Hrustic, inmiddels debutant in de nationale Aanstaande zaterdag speelt SVV Scheveningen uit tegen ploeg van Australië, opnieuw het verschil. De bezoekers leken Capelle, aanvang 14.00 uur.

SVC’08 laat winst liggen in Zoetermeer De wedstrijd tussen DSO en SVC’08 was zoals het weer, erg wisselvallig. Aantrekkelijke momenten wisselden zich af met fases waarin er niets spannends op het veld gebeurde.

eindelijk kwam SVC’08 in de eerste helft op voorsprong door een eigen goal van Vincent Visser. DSO maakte vijf minuten voor het eindsignaal de gelijkmaker. Een kopbal van Mitchell Abdoel verdween over de te ver voor zijn doel staande Joey SVC’08 was in het eerste kwartier van Vos in het net. zowel de eerste als tweede helft de bete- Wellicht was een gelijkspel de juiste re ploeg maar verzuimde te scoren. Uit- verhouding van het veldspel, toch moet

SVC’08 zich zelf verwijten dat het de volle winst niet meenam want die mogelijkheid was volop aanwezig.

In de derde set ging het tot 6-6 gelijk op en daarna pakte Kalinko de leiding met 6-13. Kalinko maakte een paar fouten, waardoor Protos terug kwam tot 12-15. Protos vocht zich naar 18-18. Kalinko liep hierna uit tot 24-18. Kalinko trok de set naar zich toe met een mooie omloopbal, 22-25. In de vierde set kwam Kalinko al snel op een 2-4 voorsprong. In de servicepass kwam Kalinko onder druk te staan en liep Protos uit naar 16-12. Twee time outs en een dubbele wissel brachten geen verbetering voor Kalinko. Kalinko kwam nog even terug tot 21-19 maar na een time-out greep Protos definitief de macht en maakte het af, 25-19. Volgende wedstrijd is, na vier uitwedstrijden te hebben gehad in de competitie, weer eens in eigen vertrouwde sporthal Houtrust aan de Laan van Poot 22. Kalinko zal hier aanstaande zaterdag om 14.30 uur aantreden tegen NVC Ds1.

Tussenstand: 0-1; eindstand: 1-1. SVC’08 speelt aanstaande zaterdag thuis tegen Nieuwkoop, aanvang 14.30 uur.

Jeugd KVS/Maritiem doet goede zaken De jeugd van KVS/Maritiem deed afgelopen weekend goede zaken op het speelveld. KVS C1 en tegenstander KZ Danaiden gingen in het begin gelijk op, daarna vond KVS het wel welletjes en liepen de Vissen uit naar 2-6. Na de rust liep KVS lekker door. De eindstand werd uiteindelijk 5-13.

zou bijbenen verdween die vrees al snel. KVS liep uit naar 3-1 voor de rust. Na de rust ging het tempo omhoog. Ook Dubbel Zes begon nu mee te scoren. Toch weet KVS ze achter zich te houden. Eindscore: 7-5.

Na een mooie stijgende lijn tijdens de veldcompetitie, is KVS D1 goed begonnen aan de zaalcompetitie. Na drie geOok de C3 van KVS begon voortvarend wonnen wedstrijden staan zij samen tegen de C2 van Dubbel Zes. Nadat het met Refleks bovenaan. Werd Olympia eerst nog leek dat Dubbel Zes de Vissen nog nipt verslagen (5-6), inmiddels zijn er

twee ruime overwinningen geboekt (14-7 tegen Dijkvogels en 2-14 tegen Avanti). KVS B1 moest afgelopen zaterdag aantreden in Haarlem tegen Aurora. De Vissen moesten even wennen aan de drukte en trage tempo van Aurora, maar pakte gaandeweg de eerste helft het overwicht (3-4). Na de rust deed de B1 er een tandje bij en liep het eenvoudig uit, eindstand 5-13. Met vier punten uit drie wedstrijden ligt de B1 prima op koers op een mooie derde plaats met kans op meer.

Tweede etappe Volvo Ocean Race afgesloten Dit weekend is de tweede etappe van de Volvo Ocean Race afgesloten. Verdeeld over twee dagen, na winnaar Mapfre, zijn alle deelnemers aangekomen in Kaapstad. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking voer na 7.000 zeemijlen (ongeveer 13.000 kilometer) als vierde de Zuid-Afrikaanse haven binnen. Schipper Simeon Tienpont eindigde met Team AkzoNobel als vijfde. Beste Nederlandse was opnieuw Carolijn Brouwer, die als tweede eindigde met de Chinese boot Dongfeng. Ook in het algemeen klassement bezetten de twee Nederlandse boten plaats vier en vijf. Op ruime achterstand van leider Mapfre is AkzoNobel vierde en Brunel vijfde. De derde etappe in de Volco Ocean Race start op 10 december. Dan wordt er gevaren van Kaapstad naar Melbourne in Australië.


is ondernemend

16

Scheveningertjes TE KOOP

Set winterbanden met velgen. Maat 185-65-15 Geschikt voor o.a. CLIO Prijs € 100,-. Tel. 070-3543316.

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR SCHEVENINGSE BEZORGERS

Postzegel- en muntenverzamelingen te koop gevraagd van de gehele wereld; telefoon 070-3388427 of 06-51118436; e-mail: toorndick@gmail.com

atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

KEES TALEN WONINGONTRUIMING

[

In- en verkoop inboedel s. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

WWW.KEESTALEN.NL

3

197

VOOR DE BEZORGING VAN EEN BLAD OP DINSDAG

]

bezorgen@reclamehaaglanden.nl 070 3 913 913

Scheveningertjes - GRATIS -

(voor Particulieren)

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren! Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

Let op: INLEVEREN: Kantine SVV Scheveningen Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

GEBOREN

VERLOREN

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

Hofje van Noman Keizerstraat 131 OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


H et

od

Lun - Ban ke t - O n t b i j t -

17

Veel lekkers voor een heerlijk avondje:

c

h

B

ro

ofje van Nom a

n

H

is ondernemend

‘t Is weer feest in‘t ‘Ofje

Amandelletters & -staven Gevulde Speculaastaarten & -staven Speculaasbrokken Marsepein Ambachtelijke Chocoladeletters Strooigoed en nog veel meer!

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is

DONDERDAG T/M ZATERDAG 25/11: Rode Grapefruits vol sap

10 stuks voor

Zoete Perssinaasappels

10 stuks voor

Doyenne du Comice Peren

1 kilo voor

MAALTIJD VAN DE WEEK:

Boerenkool Stamppot met spekjes

Keizerstraat 31 • Scheveningen • T 070 406 5550 Keuken geopend: 8.00-17.00 uur

3,95 3,50 1,95

500 gram

4,95

Verder volop Hollandse: Bramen, Frambozen, Aalbessen, Aardbeien Ook volop Hollandse: Kasbonen, Andijvie, Bloemkool, Witlof, Bospeen, Prei, Bosui, enz. KNALLER VAN DE WEEK:

Zoete Clementines

WWW.VISWINKELDELANGE.NL

Gebakken Schar 5 stuks voor Noordzee Tarbot 500 gram Donderdag: Kibbelingendag 500 gram + saus

Marcelisstraat 37b

€ €

van 7,50 voor €

5, 7, 6,00 00 00

Scheveningen T 070 4049707

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea past per 1 januari 2018 haar tarieven aan. Onze achttien aandeelhoudende gemeenten stelden deze onlangs vast. Op dunea.nl vindt u de volledige Tarievenregeling 2018 en meer.

EXTRA WEEKEND AANBIEDINGEN DO-VR-ZAT: Verse Vatzuurkool

500 gram

Hollandse Kas Andijvie

500 gram

Verse Boerenkool gesneden en gewassen

500 gram

Hollandse kleine Spruitjes

500 gram

0,95 1,45 3,95 0,95

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

Prijzen zijn excl. montage vraag naar de voorwaarden in de showroom

Prijzen zijn exclusief montage Vraag naar de voorwaarden in de showroom

Drinkwatertarieven 2018

3,95

Verder vers gesneden en gewassen: Peen, Andijvie, Boerenkool, Uien, Spitskool, Prei, Snijbonen, Roerbakmixen, Stoofmixen en Wokgroenten enz.

december actie

Gewoon (h)eerlijke vis

zonder pit 20 stuks voor

Haringstraat 36-38 • Scheveningen 070 352 15 98 • info@groeneveldkeukens.nl

Showroom Haringstraat open: vr & zat 10-16 uur

Belasting op Leidingwater*

WWW.GROENEVELDKEUKENS.NL

Water € 1 per 1.000 liter (= 1m3)

Vastrecht* Basis 1.500 liter/uur € 59,21 Vastrechttoeslag precario verschilt per gemeente*

Btw 6%

Voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting geldt een aansluitbijdrage*

€ 12,50 korting

op een complete set van ons huismerk

Originele • INKT & TONER • Huismerk • VHS * DVD €12,50 * Meer info op: www.dunea.nl/tarieven klantenservice@dunea.nl | 088 347 47 47

Refill City • Fahrenheitstraat 606 • 2561 DK 070-360 99 37 • www.dvdlab.nl • www.refillcity.nl

download onze app!


Agenda DI 28 NOV Wijkborrel Statenkwartier Iedere laatste dinsdag van de maand is de wijkborrel van het Statenkwartier. Van ongeveer 17.30 uur tot 19.00 uur ontmoeten wijkbewoners elkaar bij eetcafé de Sien, Antonie Heinsiusstraat 39. Maandvergadering BOH Op dinsdag 28 november vanaf 20.00 uur vindt de maandelijkse vergadering van de Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) plaats in wijkgebouw De Mallemok, Westduinweg 38d. Besproken worden dan verschillende onderwerpen die momenteel bewoners uit het Havenkwartier, de Geuzenwijk en de Vissenbuurt bezig houden. Alle activiteiten waar de BOH zoal mee bezig is worden gedaan door vrijwilligers. U bent altijd welkom met uw ideeën om ze gezamenlijk met andere bewoners verder uit te werken. Heeft u interesse en wilt u graag wat meer weten over het reilen en zeilen van een bewonersorganisatie, komt u dan eens langs op de vergadering. WO 29 NOV Sinterklaasconcert & Pietenfeest De Rakkers Sport & Spel, aan de Badhuisstraat 19, organiseert het Sinterklaas & Pieten feest op woensdag 29 november. Op deze dag, van 9.15 tot 16.45 uur, kunnen kinderen lekker meedoen met de sportles en daarbij krijgen ze een pietendiploma en een extra gratis presentje. De kosten zijn: 10 euro per kind. Sinterklaas en zijn pieten komen tussen 11.00 en 13.00 uur. Iedereen kan dan op de foto met Sint en Piet.

Bezinningsmiddag Op woensdagmiddag 29 november om 14.30 uur start in de H. Antonius Abt, Scheveningseweg 233, de Bezinningsmiddag met Biblio-drama rond ‘De genezing van het dochtertje van een vrouw uit Syro-Fenicië’ onder leiding van em. pastor J. Batist. Voor de activiteit kunt u zich opgeven bij het secretariaat van de Antonius Abt, via telefoon: 0703541742 of e-mail: antoniusabt@ rkdenhaag.nl. Aan de activiteit zijn geen kosten verbonden, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. Advent meditaties Op woensdag 29 november, 6, 13 en 20 december vinden er in de Lourdeskapel, aan de Berkenbosch Blokstraat 9a, advent meditaties met het thema ‘God ziet mij’ plaats. De meditaties zijn onder leiding van Joke Kievit.

De kapel is open vanaf 19.15 uur. Het is niet verplicht alle vier de avonden bij te wonen; het is een serie maar elke meditatie staat ook op zich. Je hebt geen ervaring met meditatie nodig, behoefte aan een moment van rust en bezinning, en een open hart zijn genoeg. Vooraf opgeven is prettig, maar is niet noodzakelijk. Geen kosten, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Nadere informatie bij Joke Kievit, telefoon: 06-20417766 of e-mail: jokeadriana@outlook.com. Lezing in Maranathakerk Architect Hans van Beek heeft zich in zijn lange carrière (Atelier Pro) intensief beziggehouden met het aanzien van Den Haag. Een gesprek met een eigenzinnig visionair: welke ingrepen heeft Den Haag nodig en welke juist niet? Een avond over bouwen en slopen. En over de schoonheid van onze stad. Aanvang: 20.00 uur in de Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Maandvergadering WOS Iedere laatste woensdag van de maand heeft het Wijkoverleg Scheveningen-dorp (WOS) een openbare vergadering voor bewoners, belanghebbenden en geïnteresseerden. Elke maand worden diverse onderwerpen uit de wijk die op dat moment spelen besproken. Heeft u zelf vragen of opmerkingen dan kunt u deze tijdens de vergadering inbrengen. Aanvang 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.scheveningendorp.nl. DO 30 NOV Verhalen- en gedichtenmiddag Op donderdag 30 november organiseert De Regisseur, aan de Jacob Pronkstraat 6, een verhalen- en gedichtenmiddag met als thema ‘Scheveningen’. Tussen 14.00 en 16.30 uur is er een open podium voor mensen die graag hun verhaal, anekdote of gedicht willen voordragen. Laat je inspireren door het strand, de zee, storm, zon, meeuwen, schepen en de liefde. Rolf Rondeltap (poëzie op Pootjes) en Arie Spaans (Scheveningse toneelschrijver) werken aan deze middag mee. Ben je niet zo’n schrijver of dichter maar vind je het wel leuk om te komen luisteren, dan ben je ook van harte welkom! Het wordt een bijzondere en gezellige middag met een hapje en een drankje. VR 1 DEC Adventzangavond Op vrijdag 1 december is er in de Oude Kerk, aan de Keizerstraat, een adventzangavond met samenzang. Kerk open: 19.00 uur, samenzang: 19.15 uur en aanvang 19.30 uur. De avond zal in het teken staan van Advent. Op deze avond zullen onder andere gemengd koor Laudate Deo onder leiding van Michael Spaans, Jong mannenkoor Sjir El Shaddai onder leiding van André Hobo en een aantal musici advent- en kerstliederen ten gehore brengen. De trompet wordt bespeeld door Leander Lock en Danny Spaans zit achter het orgel. De vleugel wordt bespeeld door Arjan Wouters.

Soliste Jacomina van der Plas (soliste) zal ook haar bijdrage leveren. Er is veel gelegenheid om samen te zingen tot eer van God. Toegang is gratis, er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten. ZA 2 DEC Cadeauverkoop Op zaterdag 2 december is er een gezellige markt in het gebouw van de Wijkvereniging Scheveningen waar originele cadeautjes te kopen zijn voor de komende feestdagen. Het wijkgebouw is te vinden in de Marcelisstraat 64 en de deuren staan open van 10.00 uur tot 16.00 uur. U vindt er handvervaardigde artikelen, chocolade, sieraden en tupperware. Ook is er verkoop en demonstratie van diamond painting, glas graveren en diverse manieren van het knopen van touwwerk. Een kopje koffie/thee of een frisdrankje staat klaar. Winterfair Bethelkerk Bezoek de Winterfair van de Bethelkerk om alvast in de stemming te komen voor de feestdagen. Er zijn diverse kraampjes waarin van alles wordt verkocht: van oliebollen en gebakken vis, tot adventstukjes, persoonlijke kerstballen en diverse mooie cadeautjes. Op zaterdag 2 december aanstaande bent u tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom op de Winterfair in wijkgebouw ‘De Vonk’, aan de Jurriaan Kokstraat 175 (naast de Bethelkerk). Er worden mooie cadeautjes, leuke hebbedingetjes, adventstukken, persoonlijke kerstballen, lichtjes met naam of wens en nog veel meer, verkocht. MA 4 DEC Inloopspreekuur Seniorweb De inloopspreekuren voor senioren zijn bedoeld voor het oplossen van problemen of zaken waar u niet uitkomt in het gebruik van computer, laptop, tablet, smartphone, digitale camera, digitalisering en internet. Neem zo mogelijk uw apparatuur mee, dan kunt u goed geholpen worden. Tijdens de inloopspreekuren kunt u tevens informatie krijgen over en inschrijven voor tal van cursussen van SeniorWeb Den Haag. De inloopspreekuren zijn gratis, u hoeft geen lid te zijn van SeniorWeb en aanmelden hoeft niet. U bent welkom van 16.00 tot 17.30 uur in Het Trefpunt aan de Tesselsestraat 71. DI 5 DEC Koffie bij Het Trefpunt Sinterklaas heeft het op 5 december natuurlijk hartstikke druk en kan daarom niet komen bij Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, maar ze hebben tussen 10.00 uur en 13.00 uur wel wat lekkers voor bij de koffie! Kijk voor het uitgebreide agenda bericht op WWW.DE-SCHEVENINGER.NL. Uw evenement of activiteit vermelden in de agenda van De Scheveninger? Mail naar: redactie@de-scheveninger.nl

Live Muziek WO 29 NOV De Maatschappij Keizerstraat 67 Mitch Rivers en Maxime & Glyn Maatschappijpop Aanvang: 20.30 uur De Oude Kerk Keizerstraat 8 The High Kings (IRL) Ierse traditionele folkmuziek Aanvang: 20.00 uur ZA 2 DEC Lunchkamer Den Engel Willem de Zwijgerlaan 50 Bob Dylan Tribute Band Aanvang: 16.30 uur Saturnus Concertzaal Keizerstraat 58 Something like Sunshine & Special Guests in Concert Scheveningse Artiest Presenteert: Sunshine Sessions XL Aanvang: 20.30 uur De Pier Live muziek tijdens Handmade Market Aanvang: 12.00 uur Rootz at the Harbour op zaterdag Dr. Lelykade 33 Live in the Harbour Aanvang: 21.30 uur Brouwcafé De Hofnar Dr. Lelykade 28 Ted Russell Kamp & Pi Jacobs (USA) Acoustic Live Aanvang: 20.30 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 Laurence Fish American Songbook - Piano Aanvang: 19.30 uur Max Guitar Dr. Lelykade 12 Vedran Mircetic van De Staat Geartalk Aanvang: 15.00 uur ZO 3 DEC Rootz at the Harbour op zondag Dr. Lelykade 33 ‘Perfect Sunday’ Easy listening Aanvang: 16.00 uur Muzee Scheveningen Neptunusstraat 90-92 Shirma Rouse Live in Muzee Aanvang: 15.30 uur Hudson Statenkwartier Aert van der Goesstraat 21 Michael Varekamp & Ben van de Dungen Live Jazz in de Hudson Aanvang: 16.00 uur ELKE VR, ZA & ZO Steam Scheveningen Huisband Harbour Lights Strandweg 55 boulevard Aanvang: 19.00 uur ELKE ZA Brasserie Palace Promenade Live Jazz & Pop Brasserie Palace Promenade Aanvang: 16.30 uur


is cultureel 19

Lezing over de haringvisserij in Muzee Scheveningen Op woensdag 29 november vindt in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92, de lezing ‘ De Haringvisserij, verleden, heden en toekomst’ plaats. Aanvang 19.30 uur.

.nl

Algemeen telefoon: 06 40 60 98 98 info@de-scheveninger.nl

De haringvisserij is voor Scheveningen al eeuwenlang één van Redactie de belangrijkste bronnen van inkomsten. De ontwikkelingen Jill van Calsteren door de eeuwen heen zullen in deze lezing worden toegelicht. redactie@de-scheveninger.nl De lezing wordt gegeven door Henk den Heijer emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Vormgeving In Muzee Scheveningen wordt op 9 december aanstaande een Miranda Rog tentoonstelling gewijd aan de haringvisserij getiteld: ‘Haring advertenties@de-scheveninger.nl en Scheveningers, de beste Maatjes’. Deze lezing is een voorproefje op de tentoonstelling. Adverteren De geschiedenis, het heden en de toekomst van de haringvisPatrick den Heijer serij zullen worden toegelicht, waarbij met name wordt inge- Met dit project wordt het m.s. Aurora van Rederij Groen terugtelefoon: 06 33 72 66 33 gaan op de vangstmethoden, de technische ontwikkelingen en gebracht in de oorspronkelijke staat en zal als Museumschip advertenties@de-scheveninger.nl de maatschappelijke aspecten. in de Scheveningse haven te bezichtigen zijn. De Noordster Na de pauze zal er op 29 november nog een lezing worden ge- kwam in 1950 als SCH 236 in de vaart en was één van de laatVerspreiding Hoogen laagwaterstanden en -tijdstippen geven over het project De Noordster met als titel: ‘De Noord- ste haringloggers Huis-aan-huis op dinsdag die op Scheveningen is gebouwd. ster Terug op Scheveningen’. 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Henk Grootveld, voorzitter van de Stichting de Noordster Terug De restauratiewerkzaamheden November 2017 Scheveningen waaronder Scheveningen, zijn op 1 november jongstleden op Scheveningen zal ingaan op de geschiedenis, de huidige begonnen terwijl de Noordster al in de Tweede Binnenhaven Geuzenkwartier Statenkwartier, datum uu:mm HW LW datum uu:mm HW LW datum Zorgvliet, uu:mm status en de toekomst van dit project. Duindorp, Duinoord, HW LW ligt, zodat iedereen het restauratieproces kan volgen.

Scheveningen

cm NAP

1 wo

0:24 8:34 12:56 20:56

112

2 do

1:16 9:46 13:35 21:56

127

1:55 10:36 14:16 22:35

139

2:35 11:06 14:57 23:04

147

3:17 11:14 15:37 23:46

149

3:57 11:54 16:18

145

93

-51

11 za

3:45 8:30 16:21 20:44

cm NAP

85

Kunstwedstrijd expositie ‘Thuiskomen’ nadert einde -64 108 Zie de wind waait door de Keizerstraat… waai maar binnen en voel je thuis in de Keizerstraat 71c. De kunstwedstrijd - expositie ‘Thuiskomen’ nadert haar afronding. Kunstenaarscollectief KOPS kijkt terug op een zeer geslaagde wedstrijd- en expositieperiode, waarbij meer dan 700 mensen een bezoek brachten aan de galerij. De bezoekers konden stemmen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Op de feestelijke finissage wordt de publieksprijs dan ook uitgereikt. De kunstenaars leidden de bezoekers zelf rond, waardoor de expositie begrip, waardering en respect oogstte.

3 vr

4 za VM 6:23 5 zo

6 ma

Nôit iet verlege om ‘n preitje

0:26 4:42 12:56 17:01

8 regebui los. 1:04 Burt en Bep wazze net bij ons binne of d’r brak ‘n flinke wo 5:27 “Jûlie boffe”,bzee ik teuge ze. “Jae we ‘ebbe ôk de ‘êle wegt lôpe dûme, 13:35 waer Bep. Toene me van ‘ûs gonge sting ‘t zonnetje ‘ôg an de ‘emel, 17:45

-61

12 5:05 met het the-48 De diversiteit van de werken -55 zo 9:46 78 ma ‘Thuiskomen’ was opvallend, van ab109 stract tot realisme, foto’s, 17:36textiel, schilde-60 -65 22:15 106 rijen en collages en beeldhouwwerken, keramiek.

13 ma

6:25 -51 10:54 78 de publieksprijs uit122 Op 2 december zal 18:45 -64 gereikt worden door23:24 Joop Alberti, die er -62 111 -52

op zijn flamboyante manier een feestje van zal14 maken. Er is muziek 7:56 van Valentijn -58 Twisk,dial met al wordt het een mooie -48 12:16 87 af133 ronding van een mooie 19:55 -69 expositie.

-59

Er kan nog tot en met 1 december ge0:24 je om 119 stemd15 worden, dus haast ‘thuis te -47 wo 8:50nog niet gezien -62 komen’ als je dit moois 139 hebt! 12:59 99

-58

141

-50

21:06

16 do

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje 7 di

-49

136 140 124

136

-58 -55 -58 -59

17 vr

18 za NM 12:42

-70

1:14 9:40 13:45 21:44

125

2:05 10:04 14:25 22:30

128

2:41 10:50 15:05 23:06

129

108

116

122

-60 -65 -55 -59 -54

cm NAP Van Stolkpark Westbroekpark/Duttendel Oostduinen 21 0:16 -53 di

4:31

121

12:47 -67 Bezorgklachten 16:46 129 via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl 22 wo Uitgever

0:56 5:06 13:05 Den Heijer Uitgeverij 17:19 Scheveningen

23

1:04

Drukkerij do 5:35 Rodi Rotatiedruk13:51 17:49 Diemen

114 126 107 121

-52 -69 -49 -70

De voor -46 de 24redactie is niet verantwoordelijk 1:45 inhoud mededelingen, vr van ingezonden 6:10 102 advertorials en advertenties. 14:25 -69

18:26

116

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave verveelvoudigd, opgesla25 mag worden2:36 -44 gen za in een geautomatiseerd 6:46 gegevensbestand 97 of openbaar gemaakt worden in enige vorm 15:00 -68of op enige wijze zonder voorafgaande schrifte19:06 111 lijke toestemming van de uitgever.

26 zo EK 18:03

3:05 7:25 15:45 20:00

90

-42

-66 en laag Hoog103

Waterstanden nov/dec2017 September 2017 27 4:16 -41 ma datum

1 vr28 di

-54

8:35 uu:mm 16:46

Sc

81 HW LW -63 cm NAP 98

21:26 6:40 5:16 12:34 9:56 * 18:56 17:34 22:35

67 77

0:25 15:15 4:36 23:24 12:30 16:52 3:42 11:56 0:55 15:59

141 -65 138 -58 -43 121 137 -59 144 -67

103

-48 -41 -55 -61

datum 11 ma

Sc

mar je zag dat-t’r wat an kos komme, mar goed, we ‘ebbe ‘t drôg kenne 2 1:05 80 12 ‘ouwe.“ 29 6:34 -43 9 1:45 -56 19 3:18 128 za 7:50 -45 di Al smullend van ons bakje von Bep dat-te dûm toch ‘n wo 11:05 82 dogrôte rol speulde 6:19in 110 zo 11:26 -57 13:45 77 ons taelgebruk. “Jae”,” viel ik in, “neem mar as kind liepe we naer14:36 school 18:55 * -62 -61 15:35 127 Hoog19:44 -55 en laag mè’- dûmdrop op onze dûm en mar sabbele; ik vraeg me of, of18:35 ‘t nog 23:40 114 129 23:34 -53 bestaet.” December 2017 94 -49 13 330 2:06 “We gaene naevraeg doen, Im’,” zee die van mên.10 “Wat mên erreg 8:06 2:56lik-53 20 3:55 125 zo 9:40 -46 wo do 12:05 94 vr man of vrouw. 7:15 96 ma 11:54 -62 kent”, ‘oorde ik Bep zegge, “as je onder de dûm zit as ” datum uu:mm HW LW datum 14:36 89 LK 8:25 20:05 -66 LK 21:36 -62 16:16 130 “Wij zouwe jûlie makkelek onder de dûm kenne ‘ouwe” ,” zee Burt15:21 en gaf cm NAP 22:15 -61 19:35 118 gelik die van mên ‘n knipôg, want jûlie benne alletwie klêner as wij. Mar 1 0:35 126 11 bij ons in de buurt, daer weunt ‘n stel... daer is de kerrek ‘ôger as de 9:05 ma 4 vr 2:45 108 -55 14 toren, aars ‘ezêd, daer steekt de vrouw ‘n kop bove d’r man ût. ‘IJ geeft 12:59 109 -50 ma 10:45 do t’r ammaar ‘n narrem voor ‘t gemak, aars mot zij krom lôpe. De ‘ôfdzaek 21:04 -67 15:16 99 is datte ze ‘t goed mè’-mekander kenne vinne.” Dà’-wazze we met Burt 23:15 -66 iens. Nae ons twiede bakje wazze me nog iet ût’epraetet over ‘t onder2 1:25 136 12 werrep dûm, want non ‘a’ Bep ‘n ûtdrukking onderwêl wij ‘t ‘aa’ne over 10:05 Referentievlak: NAP Nederlandse 5 za 3:26 120 -56tijd di 15 13:48 zijn in ZOMERTIJD 123 -49 kennisse (jae, je mot -’t urreges over ‘ebbe, nietan?). LAT = NAP-103 cm Cursief di gedrukte tijdstippen 11:46 vr 22:05 Ze zee: “‘IJ is ‘t vingertje naes-te dûm.” “‘Oe bedoel je dat, Bep?, vroog * = Voorspeld tijdstip valt aan het begin van de laagwaterperiode 15:45 108 -65 ik. “Benon, die man is bevoorrecht, alles zit-’m mee.” 23:50 -66 3 2:08 141 13 Dà’- gezegde ‘a’ ik nôit eerder ‘e’oord, mar ien ding: met Burt en Bep zo 10:46 -55 wo benne me nôit ût’epraetet en dûme draaie is t’r iet bij. 6 VM 16:47 14:31 3:58 131 16 133 Kik, non wul ik ôk ‘n dût in ‘t zakje doen; van praete komt praete en ken je ût je dûm gaen zûge. wo 12:05 -45 za 22:56 -61 VM 9:03 16:19 116 Mar effe laeter ‘aa’ne we ‘t over aa’re gezegdes, die somtij-je vermaekelek benne. Over iet zô môi, dus lêlek’aa’nr we ‘t... en ik ‘oorde die van mên zegge: “Dà’-vin ik non net zô lêlek as ‘n gouwe tand in ‘n vals 4 2:56 142 14 gebit.” Zô is ‘t bezook weer ‘êl gezellig verlôpe. Wat wul je ôk, we kenne Burt en Bep op ons dûmpje. ma 11:10 -56 do Nadruk verboden

Immetje

7 do

8

5 di

17 zo

15 vr 18


is muzikaal 20

Music of Life.nl

6 concerten

Impresario Pieter v.d. Ploeg

in het mooiste theater van Nederland!

VOLGENDE CONCERTEN:

Muziek klinkt nergens mooier dan in het Circustheater

P R E S E N T E E R T

STERREN aan zee

34 e seizoen 2017 / 2018

OW ! H S E EUW

E NI

END ETTER

SP

MA. 12 MAART € 22 | 37 | 52 Groot feestelijk concert 25 jaar succes!

John Marianne de Bever

komt naar Scheveningen

Weber

Met swingende

2018 ! AFTERPARTY N I T R NCSCEHEVENINGEN O C 1 TS N IN SLECHLEEN TE ZIE AL

MA. 23 APRIL € 22 | 37 | 52

s t i h e t s t o o r g r a a ! h n D e N s A e j L d R e i E l t D s r E e N k e N t I s i T o o S m R E e D TK

ALLE GROTE HITS VAN

BZN

gen hevenin c S p o ltuur k en cu e i z u m t ook ersteun d n o r a en ma concert F W K deze al jaren t n u e t onders theken o p y H s& akelaar M r e k k De

E M F E I S U L C EX

geeft u voor dit kerstconcert van deze wereldberoemde zangeres

€ 8KORTING

MA. 7 MEI € 22 | 37 | 52

*

KADO!

TELEGRAAF:

“2 e Diana Ross!”

Voor groepsarrangementen belt u met het Impresariaat Pieter van der Ploeg 070 350 9999

MET ALLE GROTE HITS!

MA. 4 JUNI € 17 | 32 | 47

Allerlaatste jubileumconcert MAANDAG 11 DECEMBER A.S. | AANVANG 20.00 UUR

AFAS CIRCUSTHEATER - SCHEVENINGEN

Rob de Nijs

75

Kaarten: Gouden rang € 39 | 1e rang € 24 | 2e rang € 9 | toegangsprijzen zijn na korting Vooraf en tijdens de pauze speelt de bekende pianist Dennis de Bruijn de mooiste liedjes van Oleta Adams op een concertvleugel!

jaar

Iedere bezoeker krijgt na dit kerstconcert een herinnering mee naar huis

(0,45€pm)

Gouden rang kaarten zijn de mooiste plaatsen vóór in de zaal incl. een kopje koffie of thee. Tevens ontvangt u met een Gouden rang kaart na het concert een prachtig en uniek kado !

BEL DE THEATERKASSA 0900 9203 of WWW.MUSICOFLIFE.NTK.NL * Vermeld bij uw reservering duidelijk de promotiecode:

Na afloop

GROOT FEEST! MA. 18 JUNI € 22 | 37 | 52

concertkorting2018 Alle genoemde toegangsprijzen zijn excl. € 3,50 bespreekkosten