Page 1

dinsdag 13 februari 2018

Foto: Dick Teske

week 07

“De magie van het Circustheater is nooit veranderd” NIEUW!

SURF OPSLAG

SCHEVENINGEN.NL

zie pag. 13

SURFOPSLAG AAN ZEE 27,50 p/mnd

HUIS VERKOPEN?

BEL ILJA!


is ondernemend

2

Slagerij

Speciaal voor Valentijnsdag hebben wij deze week aanbiedingen voor 2 personen!

IES BOEKTJE

VISMIX 2 PERSONEN €

24.95

VISTRIO 2 PERSONEN

NEPTUNUSSTRAAT 73 - T 070 355 16 10 - SCHEVENINGEN

MA & WO MIDDAG GESLOTEN

Halsrollade Procureurlappen Gebraden Kippenpoten Pepersteaks Stroganoff Biefstuk in reepjes Diverse belegde Broodjes VLEESTRIO 100 gr. Gebraden Procureurrollade 100 gr. Leverkaas 100 gr. Boeren Achterham samen

3,25

kilo 6,95 kilo 6,95 kilo 5,95 kilo 14,95 kilo 14,95

per stuk vanaf

1,75

STEL ZELF UW 5 KILO VLEESPAKKET SAMEN! Maak keuze uit:

alles vers!

1 kilo runderlappen 1 kilo biefstuk 1 kilo hamlappen 1 kilo kipfilet 1 kilo karbonade 1 kilo spareribs 1 kilo speklappen 1 kilo hacheevlees 1 kilo gehakt h.o.h. 1 kilo halsrollade 5 VERSCHILLENDE SOORTEN samen

36,95

Verse Rookworst, Zuurkool uit het vat, Pekelspek, Vetspek

Autobedrijf Curvers

uw Renault dealer in het Statenkwartier Antonie Duyckstraat 36 - Den Haag renault@autobedrijfcurvers.nl www.autobedrijfcurvers.nl

Autobedrijf Curvers is een Renault en Dacia dealer in het Statenkwartier. In onze werkplaats staan vakkundige monteurs voor u klaar voor onderhoud, Apk en het verhelpen van eventuele storingen. We zijn gespecialiseerd in Renaults en Dacia, maar ook andere automerken zijn wij in thuis. Onderhoud & APK: Bij onze garage bent u aan het juiste adres voor het onderhouden en repareren van uw Renault. We beschikken over alle middelen en knowhow om uw auto in topconditie te houden en te krijgen. Onze monteurs zijn regelmatig bij Renault in training om zo hun kennis over de nieuwste modellen te optimaliseren en de klant zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Wij voeren onderhoud uit voor particulieren, bedrijven en leasemaatschappijen.

DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN elke dag geopend 10.00-22.00 u uitzicht op de haven!

19.95

WWW.HAVENPALEIS.NL

Scheveningse Tailor, maakt alles voor u op maat Voor alle op maat gemaakte kleren kunt u bij ons terecht. Wij hebben ook een snelle stomerijservice voor bijvoorbeeld skipakken, kostuums, pantalons etc. Uw gordijnen verzorgen wij ook tot in de puntjes. Haal en brengservice bij minimale besteding van € 15,-.

GRATIS OPHAAL- EN BEZORGSERVICE VANAF € 15,-

INKORTEN 3 BROEKEN => 2 BETALEN*

*tegen inlevering van deze advertentie

Reparatie & Vermaak Kleding, Gordijnen en Vitrages Stomerij, Maatwerk

Badhuisstraat 49 • Scheveningen • 06-24346103

FINALE LEEGVERKOOP MEEVERS SPORT

Hockey • Tennis• Voetbal • Fitness Hardlopen • Zwemmen • Turnen PRIJZEN NÚ

SCHOENEN € 10,00 JASJES € 7,50 LANGE BROEKEN € 5,00 TRAININGSPAKKEN € 10,00 KORTE BROEKEN / ROKJES € 3,00 SHIRTS € 5,00

TENNISRACKETS € HOCKEYSTICKS € KOUSEN/SOKKEN € TRUIEN/SWEATERS € TASSEN € SCHEENBESCHERMERS €

Schade Herstel: Uw Renault is een complex geheel van zorgvuldig op elkaar afgestemde onderdelen en elektronica. Bij elke schade, al is die nog zo gering, kan er naast een optische schade ook een onderhuidse schade ontstaan. Om die volledig te herstellen, is een professionele aanpak vereist. Ons Renault Erkend Schadebedrijf zorgt ervoor dat uw auto na herstel weer in topconditie verkeert, zowel optisch als technisch. Uiteraard worden hierbij originele Renault onderdelen gebruikt. Occasions: Wij hebben een gevarieerd aanbod aan occasions op voorraad welke worden afgeleverd met een nieuwe Apk, Onderhoud en BOVAG Garantie. Lukt het u niet om de juiste occasion bij ons te vinden? Plaats een zoekopdracht en wij zoeken voor u de geschikte occasion naar wens in binnenen buitenland.

Renault Curvers uw Renault dealer in het Statenkwartier - 070 - 35 42 700

LAATSTE 2 WEKEN! Meevers Sport Neptunusstraat 76 2586 GT Scheveningen

7,50 5,00 1,00 7,50 5,00 2,50


is actueel

3

VAN DE VOORPAGINA:

Tekst: Jill van Calsteren

“De magie van het Circustheater is nooit veranderd” Afgelopen week bracht Frans Bauer een bezoek aan Scheveningen, hij maakte even wat tijd voor ons vrij voor een gezellig gesprek waarbij hij honderduit praatte over zijn warme band met Scheveningen, het AFAS Circustheater en zijn carrière.

Royal Health Foam Matrassen en bedbodems

Wij vieren ons 20-jarig jubileum!

Nu €200 korting per matras 7 dagen per week open 45 dagen proefslapen medisch gekwalificeerd

healthfoam.com | 070 - 338 7010 Soetensstraat 18 Scheveningen

Zijstraat van de Stevinstraat

Elektrotechnisch bureau

Pieter en Frans “Zal ik nog even zo gaan staan? En zullen we er straks ook nog even eentje in de zaal doen?” Frans neemt uitgebreid de tijd voor fotograaf Dick Teske alvorens hij aanschuift in restaurant Le Cirque voor het interview. Voor Frans is het bekend terrein, hij heeft in de afgelopen 20 jaar diverse keren in het Circustheater gestaan, maar wat veel mensen niet weten is dat zijn eerste grote optreden plaatsvond in het Scheveningse theater. “Ik had toen net al wat kleine hits gescoord en was nog niet echt landelijk doorgebroken toen Pieter van de Ploeg, de producent van de ‘Music of Life - Sterren aan Zee’ concertreeks, mij belde. Hij vroeg of ik in het Circustheater wilde staan. Daar schrok ik eigenlijk best wel van, het Circustheater, dat was wel een ding zeg maar. En ik dacht ‘dat is toch veel te groot voor mij om te vullen’. Maar uiteindelijk heeft mijn manager me overgehaald en was het volle bak. Dat was echt geweldig!”

een zeer goede vriend. “Sindsdien geef ik ieder jaar een concert in Pieter zijn concertserie.” Dus toen deze hem belde met de vraag om op te treden in deze reeks Sterren aan Zee hoefde Frans niet lang na te denken. “Het is prachtig dat Pieter dit doet. Een deel van de opbrengst gaat naar het KWF Kankerbestrijding, een doel dat dicht bij me staat. Iedereen heeft in welke vorm dan ook wel eens te maken gehad met die ziekte. Pieter persoonlijk en ik heb het van dichtbij meegemaakt met mijn vader, dus als ik op deze manier een steentje kan bijdragen dan doe ik dat graag.”

Foto: Dick Teske

Ik vond het wel een grappig nummer, nam het op en bracht het uit als single. Maar het deed helemaal niets! Pas nadat het als intro bij onze real life soap De Bauers werd gebruikt werd het ineens een hit.” En wat voor één, bijna 15 jaar later is het bijna onmogelijk om iemand te vinden in Nederland die het nummer niet kent!

verlichting gloeilampen elek. huishoudelijk installatie materiaal

93 jaar in het Statenkwartier

WILLEM DE ZWIJGERLAAN 33 DEN HAAG T 070-3556464

Schilderwerk binnen en buiten Dit jaar heeft nog veel in petto voor Frans Sauswerk Bauer. Hij tourt nog langs diverse theaBehangwerk terzalen met zijn ‘Tour de Frans’, hij is te Glasvlies zien op televisie als presentator van de Houtrotreparatie Curling Quiz en later in het jaar gaat hij een nieuw televisieprogramma maken T 06 48 92 08 38 De show op 12 maart in het Circusthea- met zijn vrouw Mariska waarbij zij langs E mail@malleeschilderwerk.nl ter is onderdeel van zijn ‘Tour de Frans’ diverse Amerikaanse steden trekken. theatertour. “Het wordt een echte grote show, met dansers en videoschermen. Ik ga weer terug naar waar ik goed in ben: Frans Bauer staat op 12 maart aanstaande met zijn show ‘Tour de het levenslied. Ik heb de afgelopen jaren Frans’ in het AFAS Circustheater. Je kunt nu de mooiste plaatsen van een paar muzikale uitstapjes gemaakt, alle rangen bestellen via De Scheveninger op de speciale bestelsite ik noem het mijn muzikale midlifecrisis. www.musicoflife.ntk.nl of bellen met de Nationale Theaterkassa, Ging ik ineens een beat onder m’n mu0900-9203. ziek zetten en zingen over skippyballen. Daar ben ik nu weer overheen en ik ga Kaarten tweede rang à 22 euro, kaarten eerste rang à 37 euro, kaarten voor weer terug naar mijn roots. Ik ben een lede gouden rang à 52 euro, platinarang à 95 euro (eerste, tweede en derde vensliedzanger. Ik zing nummers die een rij) (excl. 3,50 bespreekkosten). De gouden rang heeft de mooiste plaatsen lach op iemands gezicht toveren, maar in de voorzaal, loges én is inclusief koffie en thee, en na afloop krijgt u een soms ook nummers die een emotionele prachtig en uniek cadeau. lading hebben. Daar is deze show een mooie mix van.” Onder de mensen die kaarten hebben gekocht via De Scheveninger wordt “En het is hier in het Circustheater! Dat een 3-gangendiner verloot bij het prachtige restaurant Le Cirque van het geeft zo’n show toch altijd een extra diCircustheater voorafgaand aan het concert. mensie”, meent Frans. “Er zijn maar een paar zalen in het land die zo’n speciale sfeer hebben, bijvoorbeeld Carré is zo’n zaal, maar ook het Circustheater. De locatie heeft zo veel geschiedenis en het is de laatste jaren met zoveel liefde in stand Elke week legt De Scheveninger een gehouden... de magie van het Circusthestelling aan u voor die betrekking heeft ater is gewoon nooit veranderd.” op Scheveningen.

Jeugd Frans kent het Circustheater nog uit zijn jeugd. “Mijn ouders konden niet lezen of schrijven dus wij gingen tijdens de vakanties niet naar het buitenland, maar bleven altijd in Nederland. Dan gingen we naar pretparken. Zo gingen we vaak naar Duinrell en als het echt warm was dan gingen we de hele dag naar Scheveningen”, vertelt Frans. “Ik kan me nog goed herinneren hoe we dan langs het Circustheater liepen en langs het Kurhaus. We gingen er eigenlijk nooit naar binnen, dat was toch wel een drempel, maar het was al imposant als je er buiten aan voorbij liep. En we haalden altijd een lekker visje bij Simonis, misschien ga ik daar straks ook nog wel even langs. Ik heb al echt van kleins af aan een warme band met Sche- Heb je even…? veningen. Hier liggen veel mooie herinne- Dan toch nog even een vraag over het ringen voor mij.” nummer dat dankzij een supermarktreclame weer in iedereens hoofd rondzingt: Magie ‘Heb je even voor mij’. “Wist je dat dat Na die eerste show in het Circustheater mijn allereerste flop was?”, zegt Frans. heeft Frans ook altijd goed contact on- “Serieus. Ik had toentertijd wat hits gederhouden met Pieter en is ondertussen had, onder andere met Marianne Weber.

Stelling van de week

Via de website www.de-scheveninger.nl kunt u uw mening kenbaar maken maar ook via onze app! De uitslag van de stelling zal elke week in dit blad vermeld worden.


is actueel

4

Prinses Beatrix opent expositie Volten Beelden aan Zee

Werkzaamheden Toren van Oud starten in maart De bouwwerkzaamheden voor de Toren van Oud en omgeving in het Statenkwartier starten in maart van dit jaar. In het markante driehoekige gebouw, dat bekend staat als de eerste Haagse wolkenkrabber, komen 38 short-stay appartementen, een moderne fitnessruimte en een lobby voor receptie/ontvangst. Daarnaast krijgt de Toren een eigen parkeergarage met twaalf parkeerplaatsen. Als de transformatie in het tweede kwartaal 2019 is afgerond wordt de buitenruimte eveneens aangepakt. Dan wordt de onderste verdieping van de Toren zorgvuldig ingepast in het nieuw te creëren duinlandschap.

Foto: Dick Teske

Vivienne en Anne Marthe Rooseboom hadden afgelopen vrijdag de eer prinses Beatrix bloemen aan te bieden bij Museum Beelden aan Zee. De prinses was daar om de expositie Utopia te openen, een

overzicht van het werk van beeldhouwer André Volten (19252002). Volten staat bekend om zijn abstracte beeldhouwkunst en stalen sculpturen. De tentoonstelling kan worden bezichtigd van 9 februari tot en met 25 mei 2018.

Politie Scheveningen zoekt de burgers op

Nu de Toren, een particulier bouwinitiatief, nieuw leven krijgt, vernieuwt de gemeente ook de buitenruimte in het World Forum gebied rond de Toren. De huidige onderbouw van de Toren van Oud wordt zo onzichtbaar mogelijk weggewerkt in een glooiend duinlandschap. Bij de plannen wordt extra rekening gehouden met de bijzondere veiligheidseisen die in het gebied gelden, vanwege de aanwezigheid van de vele internationale instellingen. Voor belangstellenden wordt er in de tweede week van maart een informatiebijeenkomst over de buitenruimte gehouden. In deze informatiebijeenkomst worden de plannen toegelicht en de schetsontwerpen voor de openbare ruimte daaromheen gepresenteerd.

Burgemeester Krikke bezoekt Maris College Houtrust Maris College Houtrust kreeg vorige week woensdag bezoek van burgemeester Pauline Krikke. Zij was benieuwd hoe de tweetalige mavo vormgeeft aan internationalisering.

werd, net als de meeste lessen op de tweetalige mavo, helemaal in het Engels gegeven. Krikke gaf aan erg onder de indruk te zijn van de Engelse spreekvaardigheid van de leerlingen en hun kennis van Europa. Ook sprak ze met leerlingen De burgemeester bezocht een twee- over hun buitenlandse reizen en met de de klas van de tweetalige mavo, die op directie over invulling van internationalidat moment een aardrijkskundeles aan sering. het volgen was. Deze aardrijkskundeles

Foto: Maarten Dreessens van Politie Scheveningen

Politie Scheveningen gaat het net iets anders doen. Met ‘Koffie met een cop’ kan iedereen in een openbare gelegenheid in Scheveningen bij de wijkagent aanschuiven om hun zorgen te delen of vragen te stellen, laagdrempelig en ongedwongen.

De drempel is minder hoog om ons aan te spreken dan op een bureau. Bepaalde problemen kunnen dan misschien in een vroeger stadium aangepakt worden. We hebben natuurlijk niet altijd een oplossing, maar we kijken wel serieus of we kunnen adviseren of kunnen verwijzen. Hierdoor voelen burgers zich hopelijk Het is nu nog rustig. Maar als het aan meer gehoord.” Robert Engelkamp ligt gaat daar snel verandering in komen. Hij is sinds kort wijk- Cop bij Paagman en Trefpunt agent in het gebied Scheveningen Noord: Naast ‘Koffie met een cop’ communimet o.a. de wijken Renbaankwartier, de ceert de Politie Scheveningen inmiddels Boulevard en het Belgisch Park. Sinds vo- ook actief via social media. Robert wil het rige week houdt hij zijn ‘Koffie met een aankomende jaar gebruiken om het initiacop’ elke donderdagmiddag tussen 12.00 tief bekend te maken in de wijken. Naast uur en 13.00 uur in de Mc Donalds aan de de Mc Donalds aan de Kurhausweg, Kurhausweg. kun je voor een spreekuur bijvoorbeeld ook terecht bij Het Trefpunt in Duindorp “We willen meer contact met de bur- en in de Paagman op de Frederik Hengers. In plaats van dat ze op afspraak naar driklaan. Heb je een vraag of loop je erhet politiebureau moeten komen om hun gens tegenaan, ga dan gerust even langs. vraag te stellen of om hun zorgen te ui- Houd daarvoor de facebookpagina en ten, komen we nu meer naar hen toe. In twitter van Politie Scheveningen in de gaeen openbare gelegenheid zijn we voor ten. alle leeftijden benaderbaar, toegankelijk.

Foto: De Scheveninger

Weer fietser aangereden op Westduinweg Op de Westduinweg, ter hoogte van de Schokkerweg, is afgelopen woensdag 7 februari, even na 16.00 uur wederom een fietser aangereden door een automobilist. Omstanders boden direct hulp aan en zorgden dat het slachtoffer enigszins comfortabel lag terwijl er op de ambulance werd gewacht. Door het ongeval was de Westduinweg enige tijd gestremd.


is actueel

5

Zoveelste brand in de Visserijbuurt

Scheveningen krijgt eerste drijvende zonnecentrale Verschillende Nederlandse bedrijven en instellingen gaan de aankomende drie jaar gezamenlijk een proefproject voor de Scheveningse kust starten . Ze bouwen 15 kilometer vanaf het land de eerste drijvende zonnecentrale op zee van 2500 vierkante meter. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van dit soort centrales bijkomen. Ze zullen dan tussen de windmolens op de Noordzee geplaatst worden. Zo kan er dubbel zoveel duurzame energie worden opgewekt. Het initiatief wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij subsidiëren het project met 1,4 miljoen euro.

Foto: Dick Teske

In de nacht van zondag op maandag is de Visserijbuurt in Scheveningen voor de zoveelste keer in korte tijd opgeschrikt door een flinke brand. Vlak na 01.00 uur vatte een stapel grofvuil in de Rogstraat vlam. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de vlammen van vier meter hoog oversloegen naar de naastgelegen woning. De bewoners konden hun huis op tijd verlaten. In de buurt zit de schrik er goed in.

les van. Hij was de eigenaar van één van de Volkswagen camperbusjes die afgelopen week bijna volledig is uitgebrand in de Sleepnetstraat. De camper had een enorme emotionele waarde voor het hele gezin. “Dat Camperbusje was een speciale uitvoering uit 1982, het laatste model met de motor achterin. We zijn ruim 10 jaar bezig geweest om hem op te knappen, precies zoals wij dat wilden. Het was een echte eyecatcher, maar het was vooral onze lust en ons leven. Hij stond voor ons hele gezin voor vrijheid, we gingen er altijd mee op vakantie. We vinden het heel erg dat hij er niet meer is. Mijn dochter zegt zelfs dat het lijkt alsof er iemand is overleden. Dat zegt wel genoeg denk ik.”

Het begint er steeds meer op te lijken dat er een pyromaan actief is in de Visserijbuurt. In de afgelopen weken zijn al diverse voertuigen en een bouwkeet in vlammen opgegaan. Naast de grote materiële schade die de branden hebben veroorzaakt, laten ze vooral ook mentaal hun sporen na. Daar weet Lars Dekker al- De familie Dekker hoorde pas de volgen-

de ochtend van de brand. “Wij waren heel druk bezig met onze verhuizing en bijbehorende verbouwing. Omdat we zo moe waren van alles zijn we niet wakker geworden toen de politie ’s nachts bij ons aan de deur is geweest. We hoorden daarom pas de volgende ochtend wat er was gebeurd. We hadden via facebook een berichtje gekregen van de eigenaren van het andere camperbusje dat naast dat van ons stond. Ook die is verbrand. Heel onwerkelijk allemaal.” In het busje zaten bovendien ook handgemaakte meubeltjes, die nu ook in rook zijn opgegaan. De politie is op zoek naar getuigen van de branden. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Mensen die iets opvallends hebben gezien of gehoord, kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via 08007000.

ALLE WONINGEN VERKOPEN SNEL, ECHTER WIJ ZORGEN VOOR HET BESTE RESULTAAT! PROFESSIONELE EN ENTHOUSIASTE BEGELEIDING ALTIJD FEEDBACK PRO-ACTIEF HOOGSTE VERKOOPPRIJS Heeft u verhuisplannen op termijn en wilt u graag een keer sparren over aan- en verkoop? Neem gerust contact met ons op. We nemen de tijd en garanderen u de aandacht!

info@bvl.nl 070 - 350 23 04 www.bvl.nl

Voordelen van zonnepanelen op zee Het plaatsen van zonnepanelen op zee biedt veel voordelen. Om te beginnen is de energieopbrengst 15 procent hoger dan bij zonnepanelen op het land. Dit komt omdat er op zee meer zon is en veel reflectie door het zeewater. Ook functioneren de zonnepanelen beter als ze koel gehouden worden door de temperatuur van het zeewater. En ook niet onbelangrijk, ze nemen geen schaarse ruimte op het land in. Het is nu alleen nog even afwachten of de zonnecentrales tegen de ruwe omstandigheden op zee bestand zijn. Vanaf het strand zullen de zonnecentrales overigens niet te zien zijn. Dit project is een initiatief van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), Universiteit Utrecht, Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) en Oceans of Energy uit Leiden. Overweldigende belangstelling voor 'Terug naar de Kust' Afgelopen 5 februari werd de inschrijving geopend voor koren die willen meedoen aan het korenfestival "Terug naar de Kust' op 22 september in Scheveningen, georganiseerd door het YMCA popkoor. Binnen 2 dagen (op 7 februari) moest de inschrijving al weer gesloten worden omdat er meer aanmeldingen waren dan er maximaal mee kunnen doen. Bij sluiting stond de teller op bijna 50 koren met meer dan 2000 koorleden. Een diversiteit van koren waaronder een politiekoor, een koor met nationale bekendheid, een gospelkoor van 100 zangers en nog veel meer. Veel genres zoals pop, rock, musical, klassiek, country, Franse chansons, gospel, jazz, close harmony, levensliederen, smartlappen, luisterliedjes en Ierse Folk, kortom voor ieder wat. Dat belooft wat op 22 september. Ook zijn er die dag speciale gasten waaronder Gregor Bak. Op 23 september volgt dan het Shanty-koren festival die ook al volgeboekt is. Save the date!


is ondernemend

6

Italiaans Restaurant

Italiaans Restaurant

Da Enzo Marchese

Da Enzo Marchese

Aert v/d Goesstraat 43

2582 AJ Den Haag

Aert v/d Goesstraat 43 Tel. 070 - 354 12 51

2582 AJ Den Haag

www.da-enzo.nl

Tel. 070 - 354 12 51 www.da-enzo.nl

italiaanse gezelligheid

nieuwe uitstraling iedere week een nieuwe specialiteit

Totaal inclusief b.t.w.

3-gangen menu â‚Ź 25,50 p.p.

Insalata Caprese

salade van tomaat, basilicum en mozzarella of

Spaghetti al Gamberetti e Vongole spaghetti met garnaaltjes en venusschelpen ***

Filetto al Fichi e Marsala

(suppl. â‚Ź 3,-) ossenhaas met vijgen en marsala of

Orata al Forno dorade uit de oven ***

Totaal inclusief b.t.w.

Tiramisu

huisgemaakt dessert


is nostalgisch

7

DEEL III

1918: het rampjaar in de visserij door Bert van der Toorn IJM 63 ‘Julia’ De stalen zeillogger was op 12 februari 1918, bemand met acht vissers vanuit IJmuiden, naar zee vertrokken voor de visserij. Schipper Johannes Cornelis Stekelenburg kwam van IJmuiden, maar de overige zeven bemanningsleden kwamen van Scheveningen. De logger was in januari nog droog gezet en door de Scheepvaartinspectie in orde bevonden. Echter in maart was de logger nog steeds niet in de haven teruggekeerd. Er werd getelegrafeerd naar Engelse, Duitse en Franse havenplaatsen. Na een lang wachten op antwoord bleek dat de ’Julia’ ‘daar niet was gezien. Op 2 en 3 maart was het weliswaar slecht weer op de Doggersbank geweest, maar de Raad voor de Scheepvaart achtte tijdens haar zitting op 24 april dat het uitblijven van de logger waarschijnlijk verband hield met de heersende oorlogsomstandigheden. Vermist bleven de schipper J.C. Stekelenburg uit IJmuiden en de Scheveningers: Cornelis van der Harst (45) en zijn zoon Johannes Zier (18), Dirk Kuijt (46) en zijn broer Pieter (41) en zijn zoon Willem (17), Simon de Mos (16) en Pieter Turfboer (45). De vader van Simon de Mos was in oktober 1917 omgekomen op de SCH 183 ‘Arend Korporaal’ tijdens een storm. IJM 253 ‘Elisabeth’ Op 13 februari 1918 was de zeillogger vanuit Vlaardingen met schipper Arie Bal voor de trawlvisserij naar zee vertrokken. De logger was nog in oktober 1917 op de helling geweest en door de scheepvaartinspectie nagezien en in orde bevonden. Daarnaast was de logger op groot formaat voorzien van uiterlijke kentekens van de Nederlandse nationaliteit. Met zeven vissers vertrok de logger naar zee op weg naar de vrije vaargeul aldus de reder. Nadien werd niets meer van de logger of bemanning vernomen. Het was het tweede schip welk rederij ‘Spurn’ te IJmuiden met eenzelfde naam en nummer moest prijsgeven. Ook ditmaal kon de oorzaak niet met zekerheid worden vastgesteld maar de Raad voor de Scheepvaart achtte het ook hier waarschijnlijk dat deze verband hield met de heersende oorlogsomstandigheden.

Foto: Dick Teske

Vermist bleven: Arie Bal (39), Arie Grootveld (30), Gerrit Harteveld (17), Pieter Taal (23), Bartholomeus Toet (16), Johannes van der Zwan (40) en zijn zoon Johannes Leenderd (17).

Arie Grootveld


8

Even voorstellen: John van Leeuwen (78) heeft een hart voor Den Haag

Oud-50PLUS voorzitter: ‘Groep de Mos is de beste keuze voor ouderen’! Mijn naam is John, en ik ben kandidaat-raadslid voor Groep de Mos / Hart voor Den Haag. Met mijn 78 jaar sta ik nog heel actief in het leven. Ik vind het belangrijk dat andere senioren in Den Haag ook een mooi en bloeiend leven hebben. Dat is waarom ik leeftijdsgenoten met plezier help jeu de boulen aan de Hengelolaan en waarom ik vol overtuiging politiek actief ben om eenzaamheid te bestrijden onder deze door de politiek vaak vergeten groep inwoners.

John van Leeuwen

WWW.GROEPDEMOS.NL

www.facebook.com/groepdemos twitter: @GDMDenHaag instagram: groepdemos

Ik sta daarom op plek 30 van de kandidatenlijst van Groep de Mos / Hart voor Den Haag, een partij die bewezen betrouwbaar is en de afgelopen jaren verstandig ouderenbeleid heeft gevoerd. Lex Kraft van Ermel, ouderenwoordvoerder van die partij, heeft zich bijvoorbeeld hard gemaakt voor het instellen van lief-en-leed-straten in de strijd tegen eenzaamheid. Ook heeft hij een aanpak ouderenroof gepresenteerd, om kwetsbare ouderen te beschermen. Concreet betekent dat dat een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht moet worden voor medewerkers in zorginstellingen. Eerder was ik actief binnen 50Plus, maar ik had geen behoefte aan dat partijgekonkel en heb bewust en met heel mijn hart de overstap gemaakt naar Groep de Mos / Hart voor Den Haag.

DE e-BIKE SPECIALIST

advertorial

is ondernemend

In het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 21 maart staat een prachtige ouderenparagraaf als je het mij vraagt. Groep de Mos / Hart voor Den Haag wil meer verpleeghuizen en woongroepen, want die zijn goed voor kwetsbare ouderen en zijn een wapen tegen woningnood. Ouderen hebben recht op een goede oude dag. Daarom moeten er ziekenboegen worden ingericht in verpleeghuizen zodat ouderen kortstondige hulp kunnen krijgen. Groepswonen voor ouderen moet worden gestimuleerd, bijvoorbeeld in leegstaande kantoren, verpleeghuizen of winkelpanden. Alleen is ook maar alleen. Zo bestrijden we samen de eenzaamheid! Daarnaast vinden we dat 65-plussers gratis met tram en bus mogen reizen, naar Rotterdams voorbeeld. We hebben veel te danken aan deze generatie. Zo houden we ze mobiel en betrekken we ze meer bij de rest van Den Haag. Ook willen we meer bankjes en pinautomaten in de stad, postbodes die een oogje in het zeil houden en een seniorenpardon voor 60-plussers die niet meer aan het werk komen. Op 21 maart kunt u op mij stemmen en daarmee uw stem geven aan een serieuze en betrouwbare partij, die zich heeft bewezen met gedegen ouderenbeleid. Stem met uw hart, stem John van Leeuwen. John van Leeuwen Lijst 7, plek 30

Méér service Méér zekerheid Méér vakkennis Méér keuze

5 JAAR

GARANTIEPAKKET

méér zekerheid bij een e-bike

VICTORIA E-BIKE e-Classic 3.1 H Prachtige E-Bike van Victoria met 7 versnelling Nexus, hydraulische remmen en een accu van 400 watt. De techniek is van TranzX welke al jarenlang betrouwbare componenten maakt voor E-bikes. NU met GRATIS 5 jaar GARANTIEPAKKET!

SINDS

1949

Gemiddeld cijfer

9,15

BADHUISSTRAAT 105-125 2584HE SCHEVENINGEN INFO@PROFILE-QUIST.NL WWW.PROFILE-QUIST.NL TEL. 070-355 55 62

Openingstijden winkel / werkplaats MA DI WO DO VR ZA ZO

09.00 - 18.00 uur 09.00 - 18.00 uur Gesloten 09.00 - 18.00 19.00 - 21.00 uur 09.00 - 18.00 uur 09.00 - 17.00 uur Gesloten

Dealer van: Gazelle, Batavus, Koga, Sparta, Cortina, Flyer, Giant, Victoria, Dutch ID, Urban Arrow, Santos, Jan Janssen


is verkiesbaar

9

Erlijn Wenink

Motivatie Erlijn werd 15 jaar geleden lid van GroenLinks en heeft sindsdien binnen de partij verschillende (bestuurs)functies vervuld, zowel landelijk, provinciaal als lokaal. GroenLinks is haar partij, ‘omdat wij bij onze afwegingen economische groei niet het belangrijkste vinden. Andere waarden zijn minstens zo belangrijk, zoals duurzaamheid, gezondheid en gelijkheid’. In Den Haag is volgens haar de ongelijkheid veel te groot, nog veel mensen leven bijvoorbeeld in armoede, en dus is er werk aan de winkel. ‘Ik heb altijd al veel belangstelling gehad voor de politiek. GroenLinks kijkt meer dan andere partijen naar de gevolgen van onze beslissingen voor de generaties die na ons komen’. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de luchtkwaliteit. Die is in Den Haag extreem slecht, het tast de gezondheid aan. Er moeten zaken wezenlijk veranderen en als je daaraan wil bijdragen, moet je op de plek zitten waar de besluiten worden genomen’.

‘Politiek is mijn passie’ Burgerbegroting De rode draad in haar overtuiging is: mensen zijn belangrijker dan kapitaal. ‘Ik vind dat bij beslissingen nog veel te weinig wordt meegewogen wat mensen zelf willen. Bewoners weten zelf vaak het beste wat goed is voor hun wijk’. Met die overtuiging heeft GroenLinks voor Den Haag het 10-puntenplan ‘Baas in eigen Buurt’ geschreven. Daarin staan concrete voorstellen om bewoners meer invloed te geven. Onderdeel daarvan is een ‘burgerbegroting’, waarbij inwoners beslissen over de verdeling van een deel van het gemeentegeld.

‘En als het aan ons ligt mag er nooit meer een plan van een projectontwikkelaar worden gepresenteerd aan de buren zonder dat zij betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van dat plan’. Beroep Erlijn is beleidsmedewerker bij de gemeente Den Haag. In die rol houdt zij zich specifiek bezig met de preventie van polarisatie en radicalisering. Met dat doel heeft zij intensief contact met o.a. wijkagenten, scholen en jongerenwerkers in de wijken, ‘mensen die achter de voordeur komen’. Zij en haar afdeling geven trainingen, die professionals in staat stellen om jongeren weerbaar te maken tegen invloeden, die hen van het rechte pad afbrengen. Een mooie baan, die zij overigens moet opgeven, als zij in de gemeenteraad wordt gekozen. De tijd die daarvoor nodig is gaat zij combineren met een andere, kleinere betaalde activiteit. ‘Ik weet dat dat mij flink geld gaat schelen, maar de politiek is mijn passie. Ik heb het daar graag voor over’. Natuurbehoud Als het beleid van Erlijn en haar partij in het bestuur van de stad zichtbaar wordt, zal naast de sociale aspecten ook een sterk accent worden gelegd op natuurbehoud. ‘Dus geen huisjes op het strand, niet bouwen in of bij de duinen, geen cruiseschepen, geen hoogbouw aan de kust. Scheveningers zitten daar niet op te wachten. Wel op meer betaalbare woningen en minder luxe appartementen.’

Bülent Aydin (50) staat op nummer 3 van de kieslijst van de PvdA in Den Haag. Hij is vicefractievoorzitter en gaat bij de verkiezingen op 21 maart op voor een 2e termijn. Hij woont met zijn partner en twee dochters (14 en 16 jaar) sinds 1997 in het Geuzenkwartier vlakbij het Verversingskanaal.

je ook niet weten of hier wellicht een kleine Mozart verloren is gegaan’. Politie(k) Bülent kreeg door zijn politiewerk, vaak vanaf de eerste rang, inzicht in de keerzijde van de maatschappij. ‘Dan hoor je de verhalen. Over drugs, alcohol, ouders die weggelopen zijn etc..... als er dan geen sociaal netwerk is, dat je in de kraag vat en je een tweede kans geeft, schieten we als samenleving tekort. Mede daarom ben ik in de politiek gegaan. Om dat sociale vangnet in stand te houden’. Scheveningen ‘Scheveningen is bezig om voor de nationale en internationale toerist een belangrijke trekpleister te worden. Ik ben vanzelfsprekend blij met de kansen die dat aan de Scheveningse samenleving biedt’.

Beroep Bülent is oorspronkelijk afkomstig uit Turkije. Toen hij 7 jaar was kwam hij met zijn ouders naar Nederland. Hij groeide op in Oss, waar hij de Nederlandse taal leerde. Op grond van zijn goede resultaten adviseerde de leraar van zijn basisschool zijn ouders om hem de kans te geven door te leren. Daaraan gehoor gevend ging hij studeren in Utrecht, en daarna ging hij naar de Politie Academie. Bülent was o.a. politiechef in Laak, maar heeft ook - als leidinggevende - recherche-ervaring. Nu is hij projectleider ‘high impact crimes’ bij de Regionale Eenheid Den Haag. In die rol ondersteunt hij collega’s bij delicten met een grote maatschappelijke impact op burgers in de omgeving.

‘Er moet balans zijn tussen toerisme, wonen en bedrijven’ De PvdA is mijn partij omdat.... Bülent: ‘Je kunt er natuurlijk anders over denken, maar in mijn optiek hebben we van nature niet allemaal dezelfde kansen. Dat heeft vaak zeer simpele, praktische oorzaken, zoals een lage opleiding of financiële positie van ouders. Ik vind dat alle kinderen de kans moeten hebben om via een goede opleiding de sport en cultuur te ontdekken, zodat zij daarin hun eigen weg kunnen vinden’. ‘Sommige kinderen hebben daarbij, ongeacht hun afkomst, maar vaak door een ongelukkige gezinssituatie, een extra duwtje nodig. Ik vind dat wij als samenleving, dus ook in Den Haag, bereid moeten zijn dat extra duwtje te blijven geven. Als een kind nooit een piano ziet, kun

‘Maar we moeten temidden van die euforie niet te angstig worden om ook de neveneffecten te benoemen. Niet om negatief te zijn, maar om het evenwicht te bewaren. Ik vind het van belang dat we tussen toerisme, maritieme bedrijvigheid en wonen een goede balans blijven zoeken. Ook Scheveningers willen fatsoenlijk en betaalbaar wonen’. ‘Welvaart en welzijn zijn niet automatisch hetzelfde. Er wonen hier mensen, die gewoon willen slapen om de volgende dag fris naar hun werk te kunnen. Dat mag niet op de achtergrond raken’. teksten: Rob den Heijer

Gemeenteraadsverkiezingen - 21 maart 2018

(38) staat nr. 2 op de kieslijst van Groen Links Den Haag. Zij woont met haar echtgenote en dochter sinds 2011 in Scheveningen-Dorp.


is ondernemend

10

BERG & DAL

van 17.00 - 21.30 uur

500 m2 expositieruimte 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars

3-gangen keuzemenu 50 €

18,

ren: Reserve 13 33 070-325

Voorgerechten

The Outlet Gallery is een galerie voor iedereen die een uniek kunstwerk zoekt tegen een aantrekkelijke prijs. De collectie is afkomstig van Smelik & Stokking Galleries en bestaat uit ruim 3000 kunstwerken van 250 kunstenaars. De collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe werken. De gehele collectie is terug te vinden op www.theoutletgallery.nl Hoe werkt het? In The Outlet Gallery kunt U een bod uitbrengen op het kunstwerk van uw keuze. Bieden online kan ook. Ga naar www.theoutletgallery.nl en klik op het kunstwerk van Uw keuze. Er verschijnt een formulier met het objectnummer, de naam van de kunstenaar, de titel van het werk en de adviesverkoopprijs. Vermeld op dit formulier uw bod en contactgegevens. Hoe gaat het verder? Een realistisch bod (tussen de 30 en 60% van de adviesverkoopprijs) wordt besproken met de kunstenaar. Na dit overleg nemen wij contact met u op. Heeft u nog vragen? Bel 070-3640768 Smelik & Stokking Galleries Of 0622 957050 Jan van Munster

• Pastinaaksoep met gefrituurde schorseneren (vega) • Kaasfondue in een broodje • Gegratineerde mosselen met kruidenboter • Gravad Lax gemarineerde zalm met roomkaas en dille-olie • Knolselderijsalade met Noorse garnalen en whiskyroom • Kroketjes van wild met bietenmayonaise • Carpaccio van ossenhaas met gemarineerde champignons en oude geitenkaas

Hoofdgerechten

• Gebakken oesterzwammen met roodlof, oude geitenkaas en zoete aardappelpuree • Groenten Tajine met meiknol, courgette, aardappel en koolrabi • Schelvis met beurre blanc, knolselderij en aardappelgratin • Gebakken inktvis met een winterse salade van aardappel en linzen • Zwijnenstoof met een zuurkoolstamppotje en mosterdsaus • Gekonfijte eendenbout met chorizo-olie, wintergroenten en roseval aardappel • Schnitzel met stroganoffsaus en frites • Bacon/cheeseburger van 100% rund met balsamico-uitjes, salade en frites • Kipsaté schotel met frisse salade en frites

Dessert

• Sticky toffee cake • Brownie taart met sinaasappel mascarpone • Wentelteefje met stoofpeertjes en vanilleijs • Crème brûlée van zoute karamel • Cheesecake met pistachestroop en crumble • Hangop met speculaas en kaneel likeur • Kaasplankje 3 soorten kaas

Lunch KERKETUINEN Kobaltstraat 27, 2544 ET Den Haag 070 364 07 68 / 0622 95 70 50 www.theoutletgallery.nl Geopend op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op telefonische afspraak.

van 12.00 – 16.00 uur Bosjes van Pex

Daal en Bergselaan 11 2565 AB Den Haag www.bistrobergendal.nl

Openingstijden Bistro:

7 dagen van 17.00 - 21.30 uur

Brasserie:

7 dagen van 9.00 - 23.00 uur


is actueel

11

Lange rijen voor ‘eendags’ bunker op Noordboulevard Honderden nieuwsgierigen wachtten afgelopen zaterdag geduldig voor een rondleiding door een onlangs ontdekte bunker aan de Noordboulevard, ter hoogte van Carlton Beach Hotel. Het was een eenmalige opening, waarvoor van te voren beperkt kon worden aangemeld. Gisteren verdween de bunker alweer onder het zand. De puntgave bunker uit de Tweede Wereldoorlog werd in december vorig jaar gevonden tijdens het bouwrijp maken van de Noordboulevard. In de bunker lagen nog diverse spullen uit WOII, waaronder een oude Duitse krant uit 1945, munitiehulzen en delen van een Duits uniform. De Duitse bunker, die voor één dag bezichtigd kon worden, stond niet op tekeningen van bekende bunkers op of onder de boulevard. De vondst was extra bijzonder, omdat de bunker identiek is aan een exemplaar dat ten zuidwesten van de Scheveningse haven heeft gestaan. Niet ontdekt gangenstelsel De ontdekte bunker maakt, gezien het gangenstelsel, deel uit van een groter (nog niet ontdekt) bunkerstelsel. Daarvoor zijn er aanwijzingen in het gangenstelsel, maar dat valt buiten het huidige projectgebied en zal dus nu niet verder onderzocht worden. Tijdens de open dag werden elke 10 minuten rondleidingen gegeven door medewerkers van de Stichting Atlantikwall Scheveningen en het Museum Engelandvaarders. Deze begonnen bij de Duitse bunker, nabij het Carlton Beach Hotel. Na de rondleiding konden bezoekers langs het afgezette bouwterrein naar de kazemat wandelen. Daar werden zij ontvangen voor een toelichting en een rondleiding door de kazemat en het blootgelegde gangenstelsel. Maar liefst duizend nieuwsgierigen kwamen erop af. Gister verdween de bunker alweer onder het zand, zodat de bouwwerkzaamheden voortgezet konden worden. De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen wil de Duitse bunker een andere ingang geven, zodat deze regelmatig opengesteld kan worden voor het publiek. Hier wordt nog over gepraat.

Foto’s: Dick Teske

Hollands verdedigingswerk De S3 kazemat maakte deel uit van het Hollands verdedigingswerk van voor 1945. In Scheveningen waren drie kazematten en een gangstelsel, die deze drie met elkaar verbond, gebouwd. Twee kazematten zijn tijdens de aanleg van de Zuidelijke Morales boulevard in 2010 blootgelegd. Eén hiervan is verhuisd naar het Geniemuseum in Vught, de tweede is verwerkt in de Nieuwe boulevard en is zichtbaar gemaakt door middel van een venster in de boulevard. De derde en laatste kazemat heeft al die tijd in de Noordboulevard gezeten. Met de herinrichting van de boulevard is deze blootgelegd en zal volgend jaar in de nieuwe Noordboulevard een plek krijgen.


is verliefd

12

Bastiaan en Patricia, al 21 jaar samen

Verrassing!! Daar sta je even gek te kijken heh, onze foto in de krant. Vandaag zijn wij 2 jaar samen en ik hoop dat daar nog heel veel bij komen. Ik hou van je! xxx Kim

We zijn al 3 jaar samen maar je maakt me nog steeds het gelukkigste meisje op aarde. Hiermee verras ik je maar al te goed. Fijne Valentijnsdag schat, dikke kus Cindy.

Laura Roos en Michael van der Zwan, zoontje Jesse van der Zwan (5) Ruim 7 jaar samen.

I love you to the moon and back, liefs Patty

Lieve papa, Jij bent de liefste van de hele wereld! We houden van je! Kusjes Fayenne en Finnley

Al 45 jaar heel gelukkig met elkaar! Lieve schat, wij houden heel veel van jou. Een fijne Valentijn met heel veel liefde! Dikke kus en knuffel van je twee mannen. Ferens en Blezz

Lieve Michelle,

Al heel veel jaartjes mijn valentijn en een topper van een moeder van onze kinderen. Wij houden van je! D. Toet

Lieve Babe, Voor mij is het elke dag valentijn en niet alleen vandaag. Zolang ik elke dag bij je ben ben ik al blij zat. Ik hou van jou xxx

Bedankt dat je er altijd voor me bent. Bedankt dat je altijd voor me klaar staat. Ik ben ontzettend trots op je. Happy valentijn & ik hou van je. Xxx Ritchy

Voor de mooiste mannen van de wereld. Ik hou van jullie tot de maan en weer terug! Denise Bruijn

Lieve Schat/Papa,

Thijs en Trudy Ros. Al 45 jaar een stel en 42 jaar getrouwd!

Michel Zoutenbier en Daisy de Roode. 9 jaar samen.

Wij willen langs deze weg jouw vertellen dat wij ontzettend veel van jou houden en jij de beste en liefste man/papa bent van de hele wereld! Voor jou is nooit wat te veel en gun ons alles, nu gunnen wij jou dit!! Veel kusjes, Je schatjes, Amanda, Milan en FabiĂŠnne

Robin en Ruben


is ondernemend

13

INFO@SURFOPSLAGSCHE ID L TREILERWEG 2 O EA CA L TI E 2583 DC SCHEVEN E!

SURF SURF OPSLAG OPSLAG OPSLAG SCHEVENINGEN.NL

SCHEVENINGEN.NL SCHEVENINGEN.NL De beste locatie van heel Scheveningen om je surfspullen op te slaan! Vlak bij DE surfspot op de noord op slechts 1 minuut lopen van het strand. Daarnaast is onze surfopslag makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (tram 11), de auto (betaald parkeren) en natuurlijk met de fiets.

SURFOPSLAG Surfopslag aan zee AAN ZEE 27,50 p/mnd € 27,50 per maand 06-40727663 Treilerweg 22 INFO@SURFOPSLAGSCHEVENINGEN.NL Scheveningen TREILERWEG 22

AFSLUITBARE 2583 DC SCHEVENINGEN info@surfopslagscheveningen.nl AFSLUITBARE SURF LOCKERS LOCKERS 06 40 72 76 63 OPSLAG 90SCHEVENINGEN.NL X 50 X 380 CM

www.surfopslagscheveningen.nl 90x50x380cm

Scheveningertjes - GRATIS -

(voor Particulieren)

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren! Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

Let op: INLEVEREN: Kantine SVV Scheveningen Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

GEBOREN

VERLOREN

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

Hofje van Noman Keizerstraat 131 OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


is ondernemend

14

WIJ ZIJN VERHUISD! Verras je geliefde met waar het écht om gaat. De Weduwe al 55 jaar recht door zee gerechten. MENU ANNO 2018 (t/m 14 februari) VOORGERECHT Gebakken spekbokking met citroenmayonaise, aardappelsalade en Amsterdamse ui — HOOFDGERECHT Gebakken poon met vinaigrette van Noordzee garnalen, spitskool, huisgemaakte frites en salade — NAGERECHT Gekaramelliseerde appel, bladerdeeg, vanille-ijs en slagroom € 29,- p.p.

Onze showroom zit nu op de Zeesluisweg 90a! • Sierlijsten en ornamenten • PVC vloeren • Laminaat • Tapijt & Vinyl • Gordijnen & Vitrage • Zonweringen • Schilderij ophang systemen • Plinten

Voor al uw woondecoraties Treilerdwarsweg 2, Scheveningen – www.weduwevandertoorn.nl – 070 32 25 881 betaald parkeren vanaf 18.00 uur

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR SCHEVENINGSE BEZORGERS

[

VOOR DE BEZORGING VAN EEN BLAD OP DINSDAG

bezorgen@reclamehaaglanden.nl 070 3 913 913

]

• Italiaans stucwerk • Betonlook wanden & vloeren

WWW.EUROSTUC.NL • 070-351 40 30

is ook elke week verkrijgbaar bij: Oma Toos Dr. Lelykade 3r Rederij Groen Dr. Lelykade 156 Havenpaleis Dr. Lelykade 1c Koffiehuis Lenie Zeesluisweg Roeleveld Vis Visafslagweg 30 Nederlands Visbureau Visafslagweg 1 Het Uiterjoon Vissershavenstraat 277 Kees Roeleveld Zeesluisweg 1 Kniertje Zeesluisweg 16 Kruidenier Piet Sloepstraat 53 Benzinepomp de Haan Duinweg 16 Paagman Fred. Hendriklaan 217 Den Heijer Visspecialist Fahrenheitstraat 10 Couvéehuis Frankenslag 139 Bosch en Duin Scheveningseweg 76 Huize Royaal Rusthoekstraat 40 Duinrust Duinweg 35 Eshoeve Doorniksestraat 150 Richard Gelauff Stevinstraat 196 Wijkwinkel Gentsestraat 22a Albert Heijn Amsterdamsestraat Pathé Scheveningen Badhuisweg Ies Boektje Neptunusstraat 73 Koffietent Frits Neptunusstraat 10 Muzee Scheveningen Neptunusstraat 90-92 De Blinkerd Seinpoststraat 150 Vishandel De Lange Marcelisstraat 37b Stadsdeelkantoor Scheveningen Scheveningseweg 303 Bibliotheek Scheveningen Scheveningseweg 333 Zarautz Prins Willemstraat 36 Het Kalhuis Badhuisstraat 177 Hofje van Noman Keizerstraat 131 Meneer Chocola Keizerstraat 124 Boekhandel Scheveningen Keizerstraat 50

Vishandel Spaans Westduinweg 126 Malle Mok Westduinweg 40 ’t Trefpunt Tesselsestraat 71 Willem & Toet Tesselseplein 25 Vera’s Dierenshop Tesselseplein 31 Eurostuc Zeesluisweg 90 Wijkvereniging Scheveningen Marcelisstraat 64 Lindobeach Lindoduin ‘t Spuigat Kranenburgweg 160 SVV Scheveningen Laan van Poot 38C

download onze app!


is sportief

15

SVC’08 wint van CVC Reeuwijk Ondanks een moeizame eerste helft is SVC’08 er zaterdag toch in geslaagd de drie punten te pakken tegen CVC Reeuwijk, de onderste ploeg uit de 2e Klasse C.

“Centraal bij het Shining Star-programma is de wens om een uniforme ervaring bij alle Curves locaties te bieden,” vertelt Jacoline Wenzkowski, Opleidingscoach van Curves Holland. De leden verwachten dezelfde kwaliteit en service te ontvangen ongeacht welke club ze binnenkomen en het Shining Star-programma zorgt ervoor dat dit kan.” Clubs die de Shining Star status ontvangen moeten aan een lange lijst met eisen voldoen. Dit wordt door middel van een intensieve audit bepaald. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de veiligheid en uitstraling van het pand, de begeleiding van de leden en expertise van het personeel. “

foto: Dick Teske

Kalinko dames 1 doen wat ze moeten doen

Vanaf het begin van de wedstrijd was het niveauverschil goed zichtbaar. De Kalinko dames scoorden veel via het midden door Pronk en Van Wijk. Ook Moll maakte haar punten vanaf de diagonaal. Uiteindelijk besliste Kalinko met een lange serviceserie van Moll de set ogenschijnlijk eenvoudig met 25-16. Het was Kalinko er alles aan gelegen om de tweede set de lijn door te zetten.

CURVES Scheveningen benoemt tot SHINING STAR CLUB Curves, de grootste fitness franchiseorganisatie ter wereld, heeft vandaag bekend gemaakt dat Curves Scheveningen is bekroond met de prestigieuze onderscheiding Shining Star. Een Shining Star club is een club die door Curves erkend wordt als een elite club. Zij geven hun leden de beste service en kwaliteit.

Al in de twaalfde minuut keek SVC’08 tegen een 0-1 achterstand aan. Pas in het laatste kwartier van de tweede helft kreeg de brigade van sponsor Rederij Groen vleugels. Door doelpunten van Fabian Toet (2x), Evert van der Laan de Vries en Thomas Hughes kwam de eindstand uiteindelijk op 4-1. Komende zaterdag gaat SVC’08 op bezoek bij TAVV in Ter Aar.

Zaterdag 10 februari 2018 stond de derde opeenvolgende thuiswedstrijd van Kalinko dames 1 tegen Zovoc dames 1 op het programma: Zovoc: een jong team met een aantal routiniers. Met in de basis Lisan Cosman, Kirsten Moll, Angie Tolentino, Iris Verheul, Michelle van Wijk, Quincy Pronk en Kirsten van Deursen op Libero positie.

Ondernemend Scheveningen

Dit gebeurde ook, maar toch kon Zovoc in de score redelijk bij blijven. Halverwege de set begon Kalinko weg te lopen van Zovoc en met een paar mooie en snoeiharde ballen van de inmiddels ingebrachte Amy won Kalinko de set met ruime cijfers: 25-18. In de derde set bleef Zovoc tot het einde van de set redelijk bij. Uiteindelijk werd de set beslist door de routine en kwaliteiten van de Kalinko dames. De setstand was 25-20. In de vierde set werden drie wissels doorgevoerd. Amy Christoffels voor Moll, Mieke Schrijvers voor Verheul en Marjolein Pronk voor Van Deursen. Voor het eerst in de wedstrijd begon Kalinko de set niet goed. De dames liepen achter de feiten aan en door diverse fouten resulteerde dit zelfs in een achterstand. Toch

kwam Kalinko uiteindelijk terug in de set en won alsnog met redelijk ruime cijfers: 25-16. De competitie vervolgt zich op 10 maart tegen Kratos’08 dames 1 in Delft. In de tussentijd spelen de jeugdspelers Quincy Pronk en Marjolein Pronk van Kalinko dames 1, op 17 februari met de meiden A mee op de Nederlandse open jeugdkampioenschap in Gouda. Daarnaast speelt dames 1 donderdag 15 februari nog een bekerwedstrijd tegen vv Haaglanden dames 1 thuis in Sporthal Houtrust om 19:45, voor een plek in de halve finale. Net als vorig jaar is een plek in de bekerfinale haalbaar. Iedereen die een mooie wedstrijd wil zien of aan wil moedigen: van harte welkom!

Volgens Heleen Kieboom, franchiseneemster van Curves Scheveningen, was het niet makkelijk een Shining Star club te worden: Het is hard werken en je moet kritisch naar jezelf en elkaar durven kijken om het niveau iedere dag hoog te houden. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat we goed bezig zijn. We zijn er trots op een Shining Star club te zijn!” Over Curves Curves is een uniek 30 minuten fitness concept, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Curves traint iedere belangrijke spiergroep die kracht- en duurzame conditietraining combineert door middel van veilige en effectieve hydraulische weerstand. Met haar wetenschappelijk bewezen methode helpt Curves vrouwen bij gezond gewichtsverlies, spierversteviging, conditieverbetering en het verhogen van de stofwisseling. Met wereldwijd meer dan 5.000 locaties is Curves ‘s werelds grootste fitnessfranchiseorganisatie. Meer informatie over Curves is te vinden op www.curves.nl

Yogaseads aan het woord

Probeer eens wat nieuws! Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd? En dan bedoel ik ECHT iets onder de knie krijgen wat je nog niet kunt of ooit eerder hebt gedaan? Iets waarmee je uit je veilige ‘box’ stapt of eens een keertje buiten de gebaande lijntjes loopt? Misschien voelt het voor jou heel comfortabel dat je jezelf niet meer hoeft uit te dagen, maar wist je dat leren juist heel gezond is, dat het stimuleert en je scherp houdt? Het is natuurlijk niet altijd makkelijk, het levert eigenlijk altijd wel confrontaties op. Maar als iets al te makkelijk gaat noemen we het namelijk niet leren. Iets nieuws leren blijkt dus heel goed voor je hersenen te zijn. Je hersenen maken voortdurend nieuwe cellen aan en leggen verbindingen tussen de cellen. En dat gebeurt vooral als je iets nieuws leert of doet. Die nieuwe netwerken ontstaan met name in het gebied achter je oogkassen: de prefrontale hersenschors.

De prefrontale hersenschors reguleert je emoties, je denken en je doen. Al die prikkels die je de hele dag binnenkrijgt, zijn teveel om op te reageren. We maken dus constant bewust maar ook onbewust keuzes waar we op reageren. Door goed voor jezelf te zorgen met voldoende slaap en beweging, fysiek maar ook jezelf uitdagen met iets nieuws leren, maken we die prefrontale hersenschors dus sterker en zijn we beter in staat om onze focus te houden. Best handig in een tijd waarin we 24/7 geconfronteerd worden met allerlei prikkels. Ook op de yogamat leer je elke keer iets nieuws en verleg je van tijd tot tijd je grenzen. Dit varieert van het aanleren van een nieuwe uitdagende houding of een nieuwe ademhalingstechniek. Maar eigenlijk nog belangrijker: je leert ook veel over jezelf. Door de beweging ontstaat ruimte en in de ruimte ontstaan weer nieuwe inzichten.

Wij verleggen letterlijk onze grenzen met onze Yogaretreat naar Tenerife eind mei. Maar ook door internationaal bezoek: Pradeep Teotia (San Fransico) komt een yoga weekend geven in mei en in maart komt Rob Hess uit LA een bezoekje brengen aan onze studio. En in februari komt de van origine Scheveninger Viktor van der Kleij een workshop geven. Waar je ook veel van kunt leren zijn onze Beginnersworkshops. Of stap eens uit je box met de ‘Natural Yoga Movement’ workshop. En wat dacht je van onze jaarlijkse DETOX YOGA week in april? Een week waarin je zeker veel leert, juist omdat je in deze dagen heel anders eet, bewuster tijd voor jezelf neemt en met elke dag een early bird yogales.

Er staan nog een hoop andere inspirerende dingen op de agenda dus kijk eens op onze website www.yogaseads.nl, probeer eens een andere les dan je normaal doet. Nog nooit bij ons geweest? Loop dan eens met een open mind onze studio binnen... de rest komt vanzelf! Hartelijke groet, Barbara & Barbara

.NL


is betrokken

16

Rouwbericht “In het huis mijns Vaders zijn vele woningen” Verdrietig zijn wij dat na een leven vol liefde voor haar gezin, door de Heere tot Zich is genomen onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en oma-oma

Wil Taal - de Lange

gehuwd geweest met A.C.J. Taal † eerder gehuwd geweest met J.H. Hissink † * Scheveningen, 31 juli 1925

† Scheveningen, 12 februari 2018 Kinderen Klein- en achterkleinkinderen

ABONNEMENT Woont u buiten het stadsdeel Scheveningen, maar wilt u wel graag De Scheveninger ontvangen in de brievenbus? Vraag dan een abonnement aan. De Scheveninger wordt dan elke dinsdag per post naar u verstuurd. Het is ook mogelijk om een abonnement op De Scheveninger cadeau te geven. Een leuk cadeau-idee voor Scheveningers die niet meer op Scheveningen wonen.

Correspondentie-adres: Van Boetzelaerlaan 292 2581 BC Den Haag Zij hield van bloemen. Gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen donderdag 15 februari van 18.30-19.30 uur in de rouwkamer “Atropos”, Van Boetzelaerlaan 292, Den Haag.

Kijk op onze site voor meer informatie! WWW.DE-SCHEVENINGER.NL/ ABONNEMENT

14 februari Valentijnsdag: Wij hebben fleurige bloemen voor je valentijn! Prins willemstraat 32 • 070-355 61 30

De afscheidsdienst zal worden gehouden vrijdag 16 februari om 12.00 uur in de aula van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan 12, Den Haag. Aansluitend zal de bijzetting in het familiegraf plaatsvinden. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van de begraafplaats.

17-02-2013

In memoriam Al 5 jaar

17-02-2018

Nel de Ruiter-Dijkhuizen J. de Ruiter

KEES TALEN WONINGONTRUIMING

In- en verkoop inboedel s. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

SUPER SCHERP TV-KIJKEN

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

WWW.KEESTALEN.NL

3

197

Complete bril al vanaf

199 atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

Heeft u een inboedel

te koop?

woning veegschoon opgeleverd worden? Of moet de

Televisies worden steeds beter. Van HD naar Full HD en van Ultra HD naar verder. De resolutie steeds hoger, het beeld alsmaar scherper. Dat is mooi, maar kunnen uw ogen wel zoveel scherpte aan? Gun uw blik een update. Laat bij Kijk! uw ogen meten en een complete designbril met topglas op de juiste sterkte samenstellen. Voor een prijs die al net zo scherp is als uw nieuwe kijkervaring. En dat kan allemaal binnen één uur!

Bel: Fa.v.d.Berg: 06-12997822

www.kooptalles.nl

KIJK! KNOESTER Frederik Hendriklaan 228, Den Haag | Tel: 070-306 19 85 | www.kijkknoester.nl


is ondernemend

HOME CADEAU STORE

17

JT SERVICE Bedrijfsafval, ons specialisme opruimdienst • containers vegen • chemisch afval

KOFFERS CARPETS LAMPEN DECORATIE ELECTRONICA

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is

DONDERDAG T/M ZATERDAG 17/02:

HUISHOUD ARTIKELEN MATRASSEN OP MAAT Badhuisstraat 156 - Scheveningen 070 406 54 56 Open: ma t/m za 9-18 u info@homecadeaustore.com

Treilerweg 72 Scheveningen 06-51491659 info@jtservice.nl WWW.JTSERVICE.NL

Nieuwe oogst Maroc Sinaasappels

20 voor

Grote Rode Grapefruits

10 voor

Grote Clemenvilla Mandarijnen

10 voor

Zoete Franse Kiwi’s

10 stuks voor

MAALTIJD VAN DE WEEK:

Peen en Uien Stamppot met rundvlees

ONDERHOUDSBEDRIJF

L. DEN HEIJER

500 gram

3,50 3,95 3,95 3,95

4,95

Verder volop Hollandse: Kasbloemkool, Witlof, Komkommers, Andijvie, Sla, Tomaten enz.

Leen den Heijer

KNALLER VAN DE WEEK:

Clemenvilla’s

vol sap

15 voor

3,95

EXTRA WEEKENDAANBIEDINGEN DO-VR-ZAT:

Hollandse Raapsteeltjes Hollandse Andijvie Hollandse Prei

Voor al uw bouwwerkzaamheden binnen en buiten Loodgieterswerk, Badkamers compleet, Glaswerk, Zonwering en Rolluiken

3 profieco@planet.nl

06-45521439

Schokkerweg 64

Tel. 070-3557286

‘al meer dan 60 jaar specialist in banden’ Schokkerweg 64 Scheveningen

070 - 355 72 86

Tel. 070-3557286

Zaterdag 24 februari: eerste editie van de RainBow Lounge (gayfriendly) Woensdag 28 februari: Karaoke

5 jaar volledige garantie

AGENDA Elke dinsdag: Burger & Beer Elke woensdag: Free Snacks 17-19u Elke donderdag: Studentenavond 64 Elke2583Schokkerweg vrijdag: Happy Hour 18-20u BJ Scheveningen

Prijzen zijn excl. montage vraag naar de voorwaarden in de showroom

Haringstraat 36-38 • Scheveningen 070 352 15 98 • info@groeneveldkeukens.nl

Showroom Haringstraat open: vr & zat 10-16 uur

Volg ons

WWW.GROENEVELDKEUKENS.NL

WEKELIJKSE

EURO

KNALLERS

aanbiedingen geldig van wo. t/m di.

NL41INGB0000436267 NL81RABO0357690753 profieco@planet.nl Stevinstraat 117 Scheveningen www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

500 gram

Alle Loreinne Keukenmengkranen Massief RVS van € 229,00 nu voor € 125,00

Februari actie

Kapitein de Rijkstraat 36

ONDERHOUD - APK - REPARATIE 2583 BJ Scheveningen

500 gram

2,50 1,25 0,65

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

info.onderhoudldh@gmail.com

Winterbanden van Continental Nieuw! AllSeasonContact™

3 bossen voor

VAN EEN GARANTIEMAKELAAR MAG JE MEER VERWACHTEN!

WE HELPEN JE GRAAG OP WEG BIJ HET KOPEN, VERKOPEN OF TAXEREN VAN JE WONING

Tel. 070 358 8430

www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

E info@plink.nl


Agenda WO 14 FEB Tekenen en schilderen in het Kalhuis Elke woensdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur wordt er in het Kalhuis aan de Badhuisstraat 177, tekenen en schilderen gegeven. De kosten hiervoor bedragen 6 euro per les. Met Ooievaarspas krijgt u 20% korting. U kunt zich persoonlijk aanmelden bij de balie van het Kalhuis of bellen 070-3069900. Vol=vol! Buurtkoffie in Maranathakerk Trek in een ‘bakkie’? Kom gezellig koffie drinken in de Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156. Woensdag 7 februari is er weer een muzikale koffieochtend. Simon Bakker en Krijn van der Plas komen met een nostalgisch programma van Nederlandse liedjes uit de jaren zestig. Het duo begeleidt zichzelf op gitaar en accordeon. Iedere belangstellende hartelijk welkom. Entree en koffie gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage is welkom. Aanvang 10.00 uur. Tekenles in de Wijkwinkel Iedere woensdag, van 10.00 tot 12.30 uur, wordt er tekenles in de wijkwinkel gegeven. De cursisten krijgen wekelijks een opdracht van de docent. Heeft u talent en zin om ook te tekenen en te schilderen en wilt u dit met een gezellige groep mensen doen in de wijk, kom dan op tekenles in de Wijkwinkel, Gentsestraat 22A. Wilt u eerst even kijken of het iets voor u is, een gratis proefles kan altijd. Meld u op werkdagen aan tussen 10.00 en 13.00 uur via telefoon: 070-3541081. Voorlezen en knutselen voor peuters in bieb Tijdens de Haagse Peuterweken in Bibliotheek Scheveningen is er elke woensdagmiddag om 14.00 uur een feestelijk voorleesprogramma met een leuke knutsel voor kinderen vanaf 4 jaar. U hoeft voor deze activiteit niet te reserveren, maar kunt gewoon aanschuiven. Het is altijd een feestje, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de (groot-)ouders. Dus zorg dat je erbij bent! Dineren in de Maranathakerk Eén keer per maand een gezellige maaltijd in de sfeervolle gemeentezaal van de Maranathakerk, aan de 2e Sweelinckstraat 156. En dat voor een vriendenprijs: slechts 5 euro. Het aperitief wordt ingeschonken vanaf 17.00 uur, maaltijd van 18.00 tot 19.30 uur. Reserveren via telefoon: 070-3557356. Teken- en schilderles in Couvéehuis Iedere woensdag, van 19.00 tot 21.00 uur, geeft een vakdocent teken- en schilderlessen in het Couvéehuis, aan de Frankenslag 139. Tijdens de lessen komen allerlei technieken aan bod, waaronder aquarel, acryl, grafietpotlood en verschillende thema’s zoals landschap, portret en stilleven. Tevens kan besproken worden hoe een idee of fantasie omgezet kan worden in een schilderij of tekening.

De kosten bedragen 4,50 euro per les, contant te betalen per blok van acht lessen. Aanmelden kan via het Couvéehuis, telefoon: 0703500694. Klaverjassen in het Trefpunt Elke woensdagavond, van 19.30 tot 22.00 uur, wordt er geklaverjast in het Trefpunt door Klaverjasclub De Schoppenboer. Gedurende de avond speelt u drie spelrondes van zestien giften. Elke spelronde speelt u met andere tafelgenoten. Tijdens het seizoen wordt er ook een algemeen klassement opgemaakt. Bent u één van de gelukkige winnaars dan zijn er prijsjes beschikbaar. De contributie is 10 euro per maand. Bent u geïnteresseerd, kom gerust langs en vraag naar Jan de Jager, Koos Plugge of Jan Pronk. DO 15 FEB Spelletjesochtend in het Kalhuis Elke donderdagochtend, van 10.00 tot 12.00 uur, wordt er in het Kalhuis aan de Badhuisstraat 177 een gezellige spelletjesochtend gehouden. De toegang is gratis én u hoeft zich van te voren niet op te geven. U kunt gewoon binnenlopen en meedoen. Kennismaking met leergilde Wellicht ben je of is uw kind lid of bent u/je op een andere manier een relatie van onze voetbalvereniging SVV Scheveningen. Maar naast het voetbal zijn er ook andere zaken, zoals de school en het toekomstige beroep. Het gebeurt nog te vaak dat jongeren voor een bepaald beroep/ opleiding kiezen omdat vrienden dat ook doen, omdat familie dat aanraadt of omdat ze denken er later veel geld mee valt te verdienen. Na het volgen van de bijbehorende opleiding blijkt het werk in de praktijk heel wat minder aantrekkelijk. Soms kan het zo tegenvallen dat ze ermee stoppen. En dan thuis blijven zitten omdat ze met hun opleiding geen ander werk kunnen doen. Met andere woorden werken aan de toekomst begint volgens SVV eigenlijk nu al. Met Leergilde worden jongeren (14 – 18 jaar) extra begeleid. We bieden een jaarprogramma aan met klassikale sessies, workshops, kennismaken met diverse bedrijven uit het netwerk van SVV Scheveningen en individuele begeleiding. Ons aanbod zal optimaal gekoppeld worden aan de mogelijkheden en vragen van de deelnemers. Op donderdag 15 februari willen wij tijdens een open avond meer vertellen over ons voorstel. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar ronkleijn@ svvscheveningen.nl Graag laten weten met hoeveel personen (kind/ouders) u/jij komt. VR 16 FEB Fancy Fair in het Kalhuis Vrijdag 16 februari vanaf 13.00 uur is er een Fancy fair in het Kalhuis, aan de Badhuisstraat 177. Er is van alles te koop onder andere leuke spullen. Verder zijn er hapjes, drankjes, enveloppenspel enzovoort.

ZA 17 FEB Goederen inleveren voor bazaar Maranathakerk Zaterdag 17 februari tussen 10.00 en 12.00 uur kunnem goederen worden ingeleverd voor de grote bazaar van de Maranathakerk. U kunt brengen: boeken (kunst, historie, literatuur), brocante, schilderijen, antiek, goede kleding, serviesgoed, klein huisraad, speelgoed, tassen, schoenen, sieraden. Geen meubels, geen loodzware tv’s en geen te oude computers. Liefde aan Zee: Sonny Boy In het kader van ‘Liefde aan Zee’ vertoont bibliotheek Scheveningen op zaterdag 17 februari de beroemd geworden Scheveningse geschiedenis over liefde en moed: de film ‘Sonny Boy’. Deze verfilming van de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een verboden liefde. De film start om 14.00 uur, vanaf 13.45 is er inloop met koffie, thee en wat lekkers. Toegang gratis, wel graag even aanmelden via scheveningen@bibliotheekdenhaag.nl, telefonisch 3538620 of in de bibliotheek aan de Scheveningseweg 333. ZO 18 FEB Marlous Lazal in Muzee Marlous Lazal brengt met haar Mannen van de Tango persoonlijk en emotioneel liedrepertoire. In Heimwee zijn de Nederlandstalige liederen recht uit het hart gezongen bespiegelingen over verlangen, liefde en eenzaamheid met een hartstochtelijke heimwee naar landen waar de mensen ‘het grote gebaar’ nog kennen. Daarnaast zingt ze Spaanstalig werk van componisten als Sebastián Piana en Astor Piazzolla. Ze neemt het publiek via Sevilla en Granada mee naar de kroegen van Havana en Buenos Aires om uiteindelijk in Nederland thuis te komen. Het concert van Marlous Lazal in Muzee Scheveningen is op zondag 18 februari, aanvang 15.30 uur. De toegangsprijs is 15 euro. Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.muzeescheveningen.nl of bij de kassa van Muzee. MA 19 FEB Inloopspreekuur Seniorweb De inloopspreekuren voor senioren zijn bedoeld voor het oplossen van problemen of zaken waar u niet uitkomt in het gebruik van computer, laptop, tablet, smartphone, digitale camera, digitalisering en internet. Neem zo mogelijk uw apparatuur mee, dan kunt u goed geholpen worden. Tijdens de inloopspreekuren kunt u tevens informatie krijgen over en inschrijven voor tal van cursussen van SeniorWeb Den Haag. De inloopspreekuren zijn gratis, u hoeft geen lid te zijn van SeniorWeb en aanmelden hoeft niet. -------------------------------------------------------Kijk voor het uitgebreide agenda bericht op WWW.DE-SCHEVENINGER.NL. Uw evenement of activiteit vermelden in de agenda van De Scheveninger? Mail naar: redactie@de-scheveninger.nl

Live Muziek WO 14 FEB De Maatschappij Keizerstraat 67 The Crimson Kings Live in De Maatschappij Aanvang: 21.00 uur

DO 15 FEB Aloha Surf Strand Noord 2B Aloha’s Acoustic Music Sessions & Food Aanvang: 18.30 uur

VR 16 FEB De Pier DJ Prosciutto Lighthouse Music Collective Aanvang: 16.00 uur

ZA 17 FEB Saturnus Concertzaal Keizerstraat 58 Anemary + Support Act Single Release Show Aanvang: 20.30 uur Brouwcafé De Hofnar Dr. Lelykade 28 Tim O’Connor Acoustic Live @Hofnar Aanvang: 20.30 uur De Pier Pat Smith, DJ Lard en DJ Nijkie Pleinfeestje Aanvang: 19.30 uur Restaurant Tasca Ankerstraat 2 Laurence Fish American Songbook - Piano Aanvang: 19.30 uur

ZA 17 EN ZO 18 FEB De Pier o.a. Pat Smith, Jayne Bordeaux en Nootmuskaat Gin-Tastic Festival Aanvang: 12.00 uur

ZO 18 FEB Muzee Scheveningen Neptunusstraat 90-92 Marlous Lazal & De Mannen van de Tango Live in Muzee Aanvang: 15.30 uur

ELKE VR, ZA & ZO Steam Scheveningen Strandweg 55 boulevard Huisband Harbour Lights Aanvang: 19.00 uur

ELKE ZA Brasserie Palace Promenade Live Jazz & Pop Aanvang: 16.30 uur


is informatief 19 ‘Een wandeling door deze ringen vergeet je nooit meer’

Kunstenaar maakt levensgroot wandelkunstwerk op Scheveningse strand Een rondgang van 5 kilometer, door maar liefst 20 zandringen van 3 meter breed en 2,5 meter hoog. De werkzaamheden aan dit opmerkelijke kunstwerk op het strand - ter hoogte van de Keizerstraat - begonnen afgelopen vrijdag en zijn een onderdeel van Feest aan Zee. Vanaf 17 februari zijn de eerste strandringen zichtbaar en voor iedereen gratis toegankelijk voor een bijzondere strandwandeling. Het is niet de eerste keer dat kunstenaar Bruno Doedens (SLeM) dergelijke ringen maakt. Twaalf jaar geleden deed hij dat al op Terschelling ter ere van 25 jaar Oerol. De van origine landschapsarchitect gebruikt naar eigen zeggen de krachten van de natuur in zijn kunstwerken, om mensen te inspireren hier meer mee te spelen.

.nl

Algemeen telefoon: 06 38 41 74 80 info@de-scheveninger.nl Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl

In gesprek in de ringen Het enorme strandkunstwerk gaat uit maar liefst 20 zandringen van 3 meter breed bestaan, waar je uiteindelijk 5 kilometer in kunt wandelen. Ze verbeelden de 20 decennia van Scheveningen als badplaats, de reden van Feest aan Zee. Omdat de muren in het hart van de ringen maar liefst 2,5 meter hoog zijn, kun je er niet overheen kijken. Aan de randen wordt de hoogte echter 1,2 meter. Twee kleinere ringen in het midden van het kunstwerk, symboliseren Scheveningen en Den Haag. ‘Een soort dubbelkern’, verklaart de Amsterdammer die opgroeide in het Oosten van het land. ‘Ze staan voor verbinding en samenhang, met een gezonde spanning ertussen.’

een boeiend spel. De ringen staan ook voor vergankelijkheid. Als we tijdelijkheid meer ruimte zouden geven, zouden we er meer mee kunnen.’ In Terschelling duurde het uiteindelijk maar liefst vier maanden voordat de natuur de ringen wegvaagde. Hier op Scheveningen zal het kunstwerk twee maanden te zien blijven. De komende tijd gaan twee met zilverfolie verpakte graafmachines maar liefst 20.000 kubieke meter zand verplaatsen, om zo de ringen te vormen. De verpakte graafmachines verbeelden daarin twee spelers van een theaterspel. Een time laps camera zal de bouwwerkzaamheden op het strand vastleggen. De film wordt na afloop vertoond in Museum Beelden aan Zee.

Doedens, die door Feest aan Zee hiervoor is gevraagd, hoopt dat de ringen mensen samenbrengen. ‘In de maatschappij staat de individu erg centraal, maar je moet het wel met elkaar doen. In die ringen gebeurt iets met mensen, terwijl het in feite niet meer is dan zand. Daar komen gesprekken uit, of je daar nou op zit te wachten of niet. Door een andere vorm te kiezen, daagt het uit en ontstaat emotie.’ Vervormd door de elementen Hij kijkt er naar uit wat de elementen gaan doen met de zandringen. ‘Het zal gaan vervormen, en waar nodig zullen we het herstellen. Maar die vervorming is ook

Glazen reuzenschelpen Vanaf zaterdag 24 februari verschijnen er elk weekend aan de zeezijde op de kop van de ringen ‘zandgezichten’ van datum Rikke uu:mm LW kunstenaar Munkholm HW Laursen. cm NAP Aan de boulevardzijde klinken vanuit glazen1reuzenschelpen3:21 gedichten,115 liederen, verhalen Scheveningse geschiedo over de 11:25 -79 denis en de namen van hen die ‘op zee’ 15:32 139 zijn gebleven. Ook de CPC Nightwalk 23:45 -64 zal eindigen in de ringen. Voor wie meer wil 2weten over het kunstwerk: 4:05 116 Bruno Doedens is tijdens de werkzaamheden vr 12:10 -85 op het strand te vinden op www. 16:17 of kijk143 feestaanzee.nl/ringen.

Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, Van Stolkpark Westbroekpark/Duttendel Oostduinen Bezorgklachten via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl Uitgever Den Heijer Uitgeverij Scheveningen Drukkerij Rodi Rotatiedruk Diemen

Scheveningen

De redactie is niet verantwoordelijk voor de

Hoog- eninhoud laagwaterstanden van ingezonden mededelingen, en -tijdstipp

Februari 2018

3 za

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje

Effe lache

4 zo

0:29 4:55 13:06 17:06 1:26 5:35 13:49 17:49

Foto’s: PR

116 142 115

-64 -91 -65 -96

De kammeraed Burt, van die van mên , was met z’n vrouw Bep, zus weke op 138 vekansie ‘eweest in Spanje. Non ze weer berom wazze kwamme wij, as êrste an de beurt om ‘unnie be5 2:16 -66 levenisse te ‘ore. Non mot ik t’r wel bij zegge dat Burt echt ’n boezemvrind is ma 6:25 112 van die van mên, mar om non zus weke naer Spanje te gaen, daer mot-tie iet 14:46 -96 an denke. “Im, ik krêg ’t al Spaens benauwd, ’t idee allien al”, ‘oor ik ‘m zegge. 18:35 129 ‘IJ boft, want ik mot-t’r ôk niks van ‘ebbe; laet ons mar lekker op Schevening. Mar goed, ik mot-’t non effe over Burt ‘ebbe. ‘IJ ‘eb weer van alles beleefd, 6 2:55 -64 volleges zegge dan ‘oor. Zô ’a‘ die de Sundereklaes ontmoet, die z’n intocht in di 7:05 107 15:36 -92 ‘Olland achter de regge ’a’. Deur ‘t ‘êle land weer bezoke ‘ebrocht. 19:26 117jonge, Allien de Moskee ‘a’ die iet bezocht, ‘a’ die an Burt verteld. Burt ‘a’ ‘evraegd waerom iet en ‘t antwoord was. “Wel, beste d’r staen daer veuls te veul schoene”. Zij, Burt en Bep ‘aa’ne ’t of alleman en vrouw op rês is. 7 3:44daer was ’t lekker -60 Overal lange rij-je, vooral voor de eet’ûsjes, mar – vertelde Burt -, “Bep en ik ‘aa’ne ’n koffie‘uisje ‘evonne, wo vertelde dat 7:56 100 was. rustig. D’r kwam ’n man binne, die vroog of tie gebruk moch maeke van ’t toilet. De êgenaer ’t toilet verstopt LK 16:54 16:26 -83 “O” zee de man, “dà’s gien punt, ik gae wel op zook en dan vind ik-‘m wel.” 20:20 103 Burt zat dus weer vol gebbetjies. Die van mên ‘a’ voor Burt ’n biertje in‘eschonke en gelik ’n vraeg an d’m, of Burt wis wat of ’n beromkikker is. 8 4:36 -55 Burt doch ’n kikker, die iet kwaekt, mar bromt. 8:45 90 Die van mên kos antwoorde: “Neen, ’n beromkikker is ’n achterûtkikspiegel in de auto.” do 17:07 -73 Dut ‘oorde die van ’n suppoost in ’t Muzee, daer ‘ouwe ze ôk van gebbetjies. 21:14 87 Lans, lans, we ‘ebbe dus weer ‘ewete. Dat Burt en Bep op bezook benne ‘eweest. ’t Is wat je noemt peut-an. 9 5:15 -52 Mar teuge jûlie ‘ezêd we zouwe ’t voor gien goud wulle misse.

vr

9:56 17:46 Nadruk verboden 22:34 10 za

4:50 * 11:16

79

-65

Immetje 74

74

-52

advertorials en advertenties.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave verveelvoudigd, opgesladatummag worden uu:mm HW LW gen in een geautomatiseerd gegevensbestand cm NAP of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op voorafgaande 11enige wijze zonder 0:06 73schriftelijke de uitgever. zo toestemming van 5:50 * -54

12:25 19:17

datum 1 13 vr di 2 14 za wo

3 15 zo do NM 22:05 4 16 ma vr 5 di17 za 6 18 wo zo 9:03 VM 7 19 do ma 8 20 vr di

9:05 uu:mm 13:19 21:17

6:40 1:56 12:34 10:05 18:56 * 14:06 22:26

Sc

21 wo

80 Hoog-56 en laag

September 2017 12 1:05 80 Waterstanden feb2018 ma

datum

-63

HW 91 LW -58 cm NAP

89 67 101

-48

-73 -55 -61

22 do

datum

11 23 ma vr EK 9:0

1:05 2:33 7:50 10:40 13:45 14:45* 19:44 22:55

80 95 -45 -78 77 110 -55 -60

12 di24 za

2:45 3:45 10:45 11:41 15:16 15:49 23:15 23:40

108 106 -50 -79 99 125 -66 -57

14 26 do ma

2:06 3:09 9:40 11:15 14:36 15:16 22:15 23:15

3:26 4:11 11:46 11:54 15:45 16:26 23:50 3:58 0:16 12:05 4:45 16:19 12:25 16:56

0:25 0:40 4:36 5:15 12:30 13:04 16:52 17:27 0:55 1:26 5:05 5:48

94 101 -46 -78 89 118 -61 -57

13 25 wo zo 8:25 LK

120 110 -49 108 -82 128 -66

15 27 vr di

131

16 28 za wo

110 116 127

-61 -45 -87

-65 138 -66 107 -43 121 -91 125

-67 142 -68 105

17 zo

18 ma


WE MAKEN PLAATS VOOR DE NIEUWE COLLECTIE! is ondernemend

20

G R E E P L OO S | L A ND E L I J K | M O D E R N | D E S I G N | HAN DG E MAAK T

Riverdale Vol trots presenteren wij de Riverdale keuken! In samenwerking met Riverdale heeft de Probewa Keukengroep een prachtige tijdloze keuken ontwikkeld. Vertrekpunt voor het ontwerp was de basis van iedere Riverdale collectie; de houten producten met een witte, naturel of zwarte finish.

Spectaculaire

KORTINGEN

Nu 4.495,-*

op onze

SHOWROOM

GRATIS ER K O QUbO ij aankoop ken van een keu 0,-* 0 9 t.w.v. € 6

KEUKENS THE RIVERDALE KITCHEN

in Zoetermeer en Den Haag

Nu 4.998,-* Incl. alle apparatuur

Zoetermeer | Wattstraat 12-14 Zoetermeer | Tel 079 - 33 00 900 Den Haag | Theresiastraat 168 - 178 | Tel 070 - 38 35 010 info@wimvanderhamkeukens.nl | www.wimvanderham.nl ** Vraag naar de actievoorwaarden. Aanbiedingen zijn geldig tot 2 weken na verspreiding, gelden alleen op volledige keukens, niet voor lopende orders en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Vernieuwend De Riverdale keuken in het kort: Heel vernieuwend zijn de vierkante keu- - keuze uit wit, naturel en zwart kenkastjes. De maat van een keukenkastje - keukendeurtjes zijn voorzien is namelijk 78x78 cm, een maat die je nog van mooie houtnerf nergens ziet! Maar ook kastjes van 39 cm - nieuwe maat keukenkastjes en deurtjes breed en 78 cm hoog zijn mogelijk. Varieer - deurgreep in 3 varianten; G R E E P L OO S | L A ND Edus L I Jnaar K hartenlust | M Ovoor D E jouw R N favoriete | D EkeuS I G N | deurknop HAN DG MAAK T metE hart, Het hartje dat regelmatig op de producten kenopstelling. Wordt het een keuken met eieen gestanst hart wordt gebruikt vind je terug in de grepen en land of toch een wandopstelling? Succes met of een gefreesd hart uiteraard ontbreekt ook een open vakkenkast kiezen! - binnenzijde lades zijn voorzien van Riverdale illustraties niet om je Riverdale keukenaccessoires in tentoon te stellen. Riverdale Keukens zijn de afgelopen tijd re- - aanrechtblad verkrijgbaar in gelmatig in het nieuws geweest en besproken verschillende diktes - het aanrechtblad is voorzien door verschillende media. van een ingefreesd Riverdale logo Ook moest het Riverdale DNA, de eigentijds romantische stijl met een stoer tintje, natuurlijk duidelijk naar voren komen. Deuren hebben daarom een goed zichtbare houtnerf, iets dat je veel in de Riverdale woonaccessoires terug ziet.

Spectaculaire

KORTINGEN

Nu 4.495,-*

op onze

GRATIS ER K O QUbO p o ij aanko

SHOWROOM

KEUKENS

EEN PASSIE VOOR KEUKENS; ZO KUN JE HET GEVOEL OMSCHRIJVEN DAT AL RUIM 50 JAAR DE DRIJFVEER ACHTER WIM VAN DER HAM KEUKENS IS. HET RESULTAAT VAN DIE GEDREVENHEID IS EEN GROEIEND AANTAL WIM VAN DER HAM KEUKENS DOOR HEEL NEDERLAND EN EEN GROEIEND AANTAL * een keukenOOK HET FEIT DAT SERVICE BIJ WIM VAN DER HAM KEUKENS DE HOOGSTE PRIORITEIT HEEFT, DRAAGT DAAR AAN BIJ. TEVREDEN van KLANTEN. * ,0 0 9 6 € . t.w.v KITCHEN DE BEGELEIDING IS ECHT VAN THE A TOTRIVERDALE Z EN GEEN MOEITE IS ONS TEVEEL OM HET ONZE KLANTEN NAAR DE ZIN TE MAKEN! Incl. alle apparatuur

in Zoetermeer en Den Haag

Zoetermeer | Wattstraat 12-14 Zoetermeer | Tel 079 - 33 00 900 Den Haag | Theresiastraat 168 - 178 | Tel 070 - 38 35 010 info@wimvanderhamkeukens.nl | www.wimvanderham.nl

Nu 4.998,-

De Scheveninger - week 07 - 2018  
De Scheveninger - week 07 - 2018  
Advertisement