Page 7

is actief

7

83 kilometer wandelen

Rita van Geffen en Het Uiterjoon zamelen geld in voor Alzheimer Nederland Op zaterdag 14 september organiseert Het Uiterjoon haar jaarlijkse Najaarsmarkt. Een deel van de opbrengst is dit jaar bestemd voor Alzheimer Nederland. Dit is op initiatief van Rita van Geffen, die op 27 en 28 september 83 kilometer gaat wandelen voor dit goede doel. Haar overleden moeder, die leed aan de ziekte, is de beweegreden voor deze actie. Riet de Jong leed aan Alzheimer en woonde samen met haar man Jaap in Het Uiterjoon. Zij is de aanleiding voor Rita om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Rita: “De ziekte heeft behoorlijke indruk op me gemaakt; het is een mensonterende aandoening. Mijn moeder was een pittige zelfstandige tante, die altijd voor mijn vader zorgde. Uiteindelijk kon ze niet meer voor zichzelf zorgen en werden de rollen omgedraaid. Langzaam maar zeker raakten we de persoon kwijt die ze was. Het moeilijkste vond ik nog wel dat ze zich zo verdrietig en angstig voelde.” Wandelen Na het overlijden van haar moeder kwam langzaam het idee om iets te doen voor Alzheimer Nederland. Rita: “Ik wil het onderzoek ondersteunen en mijn moeder gedenken. Een klein stukje helpen om de ziekte de wereld uit te krijgen. Omdat ik zelf hardloop, wilde ik eerst een hardloopevenement organiseren, maar dat was te ingewikkeld om in korte tijd voor elkaar te krijgen. Toen kwam het idee van het wandelen. Omdat mijn moeder het laatste half jaar liever buiten was dan binnen, wandelde ze veel samen met mijn vader door Scheveningen. Ze is 83 jaar geworden en ik ga 83 kilometer wandelen binnen 24 uur, om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland.”

Route Op vrijdag 27 september geeft Jaap de Jong, de vader van Rita, om 17.00 uur het startschot voor de wandeling, die start bij Het Uiterjoon. De route, die ook ’s nachts gewoon doorgaat, loopt over de boulevard naar Meijendel, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Warmond, Oegstgeest en Wassenaar. Rita: “Dan lopen we richting Den Haag, via Madurodam naar de begraafplaats op de Kerkhoflaan. Mijn moeder ligt daar begraven, en ik wil daar bloemen neerleggen. Uiteindelijk lopen we via de Frederik Hendriklaan en Duindorp weer terug naar Het Uiterjoon. We hopen daar zaterdag 28 september rond 14.00 uur aan te komen.” Visuele beperking Rita laat zich daarbij niet tegenhouden door haar visuele beperking. Ze wordt bijgestaan door een aantal buddy’s van de door haarzelf opgerichte regio-afdeling van de ‘Stichting Running Blind’. Rita: “Door mijn beperking kost alles wel extra energie. Ik heb dan ook meer mensen om me heen nodig om dit te bereiken. Mijn man Henri is mijn steun en toeverlaat en doet heel veel. Hij zorgt voor de aandacht op social media en zorgt bijvoorbeeld voor het eten en drinken tijdens de wandeling. Hans de Graaf en Javier Benedicto Ruiz zijn mijn buddy’s en trainen en lopen met me mee. En er zijn nog een aantal anderen die een deel van de wandeling mee lopen.” Najaarsmarkt Ilona den Hollander en Gonnie de Jong, beide activiteitenbegeleiders in Het Uiterjoon, ondersteunen de actie van Rita.

Gonnie: “Op 14 september zijn bewoners, buurtbewoners en mantelzorgers weer welkom op onze Najaarsmarkt, tussen 10.00 en 11.30 uur, en tussen 13.00 tot 16.00 uur. Er zijn allerlei kramen, zoals de bloemenkraam van Bloemenwaas, een kraam van bakkerij Bosman met gebakjes en gevulde koeken en een kraam met tweedehands spullen. Bezoekers kunnen ook genieten van verse vis, wafels met kersen en slagroom en chocomel.” Ilona: “En we organiseren het ‘enveloppenspel’. Met de lootjes in die enveloppen kunnen de bezoekers leuke prijzen winnen.” Omdat een deel van de opbrengst naar Alzheimer Nederland gaat, is er ook een kraam van deze stichting aanwezig, waar plantenzaadjes en speldjes van vergeet-me-nietjes te koop zijn. Het resterende deel van de opbrengst is bestemd voor de bewoners van Het Uiterjoon. Tekst: Caroline van den Ende Foto: Dick Teske

Steunen? Wilt u Rita en Alzheimer Nederland ook steunen? Kijk dan op www.sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/rita-van-geffen of kom naar de Najaarsmarkt in Het Uiterjoon op 14 september aanstaande.

Profile for De Scheveninger

De Scheveninger - 10 september 2019 - week 37  

De Scheveninger - 10 september 2019 - week 37  

Advertisement