Page 1

dinsdag 3 september 2019

week 36

WWW.DE-SCHEVENINGER.NL WWW.DE-SCHEVENINGER.NL

Foto: Dick Teske

Kooman’s al 50 jaar in het Statenkwartier

NIEUW CURSUS SEIZOEN ANAF START V EMBER 23 SEPT

10 jaar

Taleninstituut

TaalTaal Taal

Robert van der Zwan Makelaardij B.V.

WO. 11 SEPTEMBER

Statenlaan 143 2582 GK Den Haag T 070 358 86 80

ZAT. 14 SEPTEMBER

E info@robertvanderzwan.nl

OPEN DAGEN: 18:00-21:00 UUR

W

NIEU

LEES ONZE REVIEWS

OP FUNDA!

13:00-16:00 UUR

070 322 60 91

taaltaal.nl

www.robertvanderzwan.nl

Vraagprijs € 300.000,- k.k.

Voornsestraat 27


is ondernemend

2

WEEKAANBIEDINGEN

Nieuw bij Engering: De Simmons collectie

Gebakken Kibbeling menu €

10.00

Gebakken Lekkerbek menu €

DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN

elke dag geopend 10.00-21.30 u uitzicht op de haven!

11.00

Gebakken Zalm € 12.50

NIEUW! Wij bezorgen vanaf nu ook bij u thuis! WWW.HAVENPALEIS.NL

JT SERVICE Bedrijfsafval, ons specialisme

Psnlijk financieel en dkundig advi! Daar staan we vr! MAKELAARDIJ ASSURANTIEN ENGERING sinds 1906 Frederik Hendriklaan 119E 2582 BX Den Haag • WIJ BEZORGEN GRATIS

www.engering.nl fred@engering.nl t 070 354 28 11

• WIJ NEMEN GRATIS UW OUDE MATRAS MEE

Treilerweg 72 Scheveningen 06-51491659 info@jtservice.nl WWW.JTSERVICE.NL

en l a r t S

HYPOTHEKEN TAXATIES Doornstraat 405 • Scheveningen T: 070 - 3549327 WWW.SCHIPPERS.NU

d

Zomer voordeel

Zeeuwse Mosselen 2 kilo! €9,98

Hollandse Nieuwe 2 Emmers! 2 Emmers!

9-11 st.

€13,98

20-24 st.

€24,98

Aanbiedingen week 36

VAN DRUKWERK TOT ALLES OP GRAFISCH GEBIED Stevinstraat 101 2587 EC Scheveningen 070-3587271

Verse

Noorse Zalmfilet 1kg!! €19,98

Verse

Rokerij

Zo de ! oven in

Huisgemaakte

Schol Zalm Visstoofof Snippers potjes Schar 3 kg!! €9,98 250gr!! €4,75 2 pers.! €8,98

Visafslagweg 30 - 2583DM Scheveningen - 070-3549626 - roeleveldvis.nl


is actueel

3

Kooman’s betovert al 50 jaar in het Statenkwartier

www.voorechtlekkerslapen.nl

Aanstaande zaterdag houdt Kooman’s Poppentheater aan de Frankenstraat een open dag. Tijdens de open dag kun je een kijkje nemen achter de schermen van het oudste poppentheater van Nederland, welke al 50 jaar huist in het Statenkwartier. Het poppentheater kende haar start in de Galileïstraat, daar begon Frank Kooman (1929-2011) in 1960 met zijn voorstellingen. Negen jaar later verhuisde het theater naar het Statenkwartier en betovert daar al 50 jaar kinderen uit de wijde omgeving met leuke en beeldende voorstellingen. “Mijn vader is er altijd mee bezig geweest”, vertelt Arjan Kooman. “Hij werd op jonge leeftijd geïnspireerd door een vriend van de familie en is altijd blijven spelen. Zelfs op de middelbare school, wat toch gezien werd als een beetje ‘apart’ onder zijn leeftijdsgenoten. Hij heeft daarna wel aan het conservatorium piano gestudeerd, maar de liefde voor het theaterspel was groter.” Arjan groeide op te midden van de poppen en het theater. “Vroeger woonden we ook nog boven het theater dus het is altijd een groot onderdeel van ons leven geweest, maar ik had niet gedacht dat ik later het theater zou voortzetten. Sinds 1995 ben ik fulltime theatermaker en ik heb er geen dag spijt van gehad.”

Royal Health Foam matrasspecialist sinds 1998

010 voor Bel 070 3387 langs advies of kom room in onze show

Foto: Dick Teske

De voorstellingen in Kooman’s Poppentheater worden met een compact team gemaakt. Arjan: “We hebben een klein clubje. Naast mijzelf als poppenspeler is er nog een vaste speler en verder werken we met veel vrijwilligers en freelancers. We doen alles zelf. We schrijven de voorstellingen, maken de poppen, verkopen de kaartjes en maken de zaal schoon.” Per jaar speelt het poppentheater zo’n 160 voorstellingen. Naast de reguliere voorstellingen op de woensdag en zaterdag in de Frankenstraat, maken ook scholen veelvuldig gebruik van het aanbod.

“Die komen dan met een klas naar het theater, of we bezoeken de school met onze reizende voorstelling. We hebben voor aankomend schooljaar alweer veel aanvragen gekregen, dus het is leuk om te zien dat de scholen uit de omgeving ons zo goed weten te vinden”, aldus Arjan. Open dag Aanstaande zaterdag is er tijdens de open dag een doorlopend programma van 14.15 tot 17.00 uur. Neem plaats op de houten banken en laat je verrassen! Op deze dag worden scenes uit een kindervoorstelling gespeeld, bezoekers kunnen met poppen op de foto in de photobooth en er zijn deze dag leuke kortingsacties voor alle bezoekers. Ook is er een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen en een bezoek te brengen aan het poppenatelier/workshopruimte. Arjan legt uit: “De open dag is een mooie gelegenheid om een keer vrijblijvend een kijkje achter de deur te nemen. We zitten natuurlijk midden in een woonwijk en voor sommigen mensen uit de buurt, zeker als ze geen kinderen hebben, is het nog een raadsel wat er precies achter onze voordeur gebeurd. Dus kom zaterdag gerust even binnen wandelen en kijk rond, met of zonder kinderen.” Ook wordt tijdens de open dag de nieuwe ‘Wasco’s Stempelpas’ geïntroduceerd.

Persoonlijk advies · ouderwetse service · medische kwaliteit

Soetensstraat 18, Scheveningen

Flyers:

opmaken, drukken & verspreiden

info@de-scheveninger.nl Kinderen ontvangen per bezoek een stempel van de bezochte voorstelling. De fans van het theater sparen zo voor allerlei leuke prijzen. Ook kan kennis worden gemaakt met de Vriendenstichting van het theater. Deze stichting zet zich in om voorstellingen toegankelijk te maken voor kinderen voor wie theaterbezoek niet vanzelfsprekend is. Het theater zoekt ook weer vrijwilligers die bij voorstellingen en in de pauze willen helpen. Ga voor meer informatie langs tijdens de open dag op zaterdag 7 september aanstaande bij Kooman’s Poppentheater aan de Frankenstraat 66 of neem een kijkje op de website: www.koomanspoppentheater.nl. Tekst: Jill van Calsteren. Foto: Dick Teske

DE SCHEVENINGER SOCIALS Lonneke Passchier in reactie op Heftige aanrijding op kruising Badhuiskade

INSTA’S VAN DE WEEK

Ze rijden echt als idioten daar met die quads! Ik zag het gisteren ook weer, de tram inhalen en ze reden aan de andere kant van de weg! Waar is de politie?? Karel de Bruin in reactie Vuurtoren eindelijk uit de steigers Geweldig dat de steigers er af gaan dan is onze parel weer te zien en als ik de reacties leest ziet die er fantastisch uit. Ik vind het alleen jammer voor al onze deskundige mensen die denken te weten dat het sneller zou kunnen.

Ook reageren? Dat kan via e-mail: redactie@de-scheveninger. Reageren kan ook via www.de-scheveninger.nl en onze social mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram


is actueel

4

Prinses Beatrix bezoekt Free to Move in het Zuiderstrandtheater

Recherche zoekt getuigen van mishandeling De recherche zoekt getuigen van een mishandeling op zaterdag 17 augustus op de Laan van Poot. Een 34-jarige Hagenaar werd hard geslagen door drie mannen toen hij hen aansprak omdat zij vermoedelijk zijn fiets wilden stelen. Het slachtoffer verliet rond 04.00 uur een horecagelegenheid en liep naar zijn fiets. Hij zag dat er drie mannen rond zijn fiets stonden, die vermoedelijk probeerden de fiets te stelen. Toen het slachtoffer de mannen daarop aansprak, kreeg hij een harde klap tegen zijn hoofd. Het slachtoffer viel daardoor op de grond, en raakte korte tijd buiten bewustzijn. Toen hij weer bij kwam zag hij dat er drie mannen wegrenden langs het terrein van Houtrust Squash in de richting van de Vogelwijk.

Foto: Dick Teske Donderdagavond was Prinses Beatrix in het Zuiderstrandtheater aanwezig bij de jaarlijkse dansvoorstelling Free To Move. De voorstelling is een samenwerking van het Prinses Beatrix Spierfonds en het Holland Dance Festival, waarbij de top van de Nederlandse moderne dans zich belangeloos inzet voor de strijd tegen spierziekten. In de hal van het Zuiderstrandtheater mocht de 14-jarige Sarah Fay H.K.H. Prinses Beatrix begroeten en een handboeket aanbieden. Sarah Fay heeft de progressieve spierziekte Limb girdle spierdystrofie. Prinses Beatrix is sinds 1957 beschermvrouwe van het naar haar vernoemde Prinses Beatrix Spierfonds. Onderzoek naar een mogelijk medicijn voor de spierziekten beslaat verschillende fases en neemt jaren in beslag.

Elke fase is cruciaal: van het nauwkeurig beschrijven van de verschijnselen en het vinden van de oorzaak tot het ontwikkelen en lanceren van een medicijn. En er kan zelden een fase overgeslagen worden. Voor de farmaceutische industrie is zo’n compleet traject vaak commercieel niet interessant. Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft geen commerciële belangen en beschikt over een (inter)nationaal netwerk van experts. Ze kijken over de grenzen van alle spierziekten heen en stimuleren onderzoekers hun kennis en resultaten te delen. Ze toetsen een onderzoekaanvraag op relevantie, kwaliteit en kans op vervolg. Bovendien brengen zij de praktijkervaring van patiënten en hulpverleners tot in het laboratorium. Zo halen ze het meeste uit elke euro die ze te besteden hebben, en het meeste uit wetenschappelijk onderzoek.

Heftige aanrijding op kruising Badhuiskade Zondagavond vond er een heftige aanrijding plaats op de kruising van de Jurriaan Kokstraat met de Badhuiskade. Omstreeks 20.40 uur kwam een automobilist met zowel een motorscooter als een quad in botsing. De automobilist wilde vanaf de Badhuiskade de Jurriaan Kokstraat indraaien toen de motorscooter en de quad met flinke snelheid aangereden kwamen. Een botsing was niet meer te voorkomen. De ravage was groot en de weg was enige tijd afgesloten. Tramlijn 1 reed de route van lijn 9 en bus 22 moest ook een omleidingsroute volgen. Er is in ieder geval één persoon naar het ziekenhuis vervoerd.

Het slachtoffer is daarop direct naar de portier van een nabij gelegen horecagelegenheid gelopen en schakelde de politie in. Volgens het slachtoffer waren de verdachten drie mannen met een blanke huidskleur, van ongeveer 1.85 meter lang. Zij hadden een normaal postuur, waren tussen de 25 en 30 jaar en spraken Nederlands. In de omgeving is gezocht naar de drie mannen, maar zij zijn niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld. De recherche komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling of met mensen die op een andere wijze over informatie beschikken. Heeft u informatie die de politie kan helpen in het onderzoek? Belt u dan met 09008844. Blijft u liever anoniem, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Succesvolle Zeskamp bij het Trefpunt Dinsdag 27 augustus vond bij wijken buurtcentrum Het Trefpunt in Duindorp een Zeskamp plaats georganiseerd door Club Behouden Teelt. Hierbij werd de Scheveningse kennis van onder meer vis van de deelnemers op de proef gesteld. Teams onder leiding van een teamcaptain mochten voor elk onderdeel van de Zeskamp hun sterkste deelnemer naar voren schuiven. De Zeskamp bestond uit haring schoonmaken, uien snijden, garnalen pellen, diverse soorten vis raden en gewichten raden van bepaalde vissen. Daarnaast moesten de teamcaptains vragen beantwoorden over Scheveningse woorden en uitdrukkingen.

Foto: Dick Teske

De zeer geslaagde dag werd mede mogelijk gemaakt door Simonis, Rederij den Dulk en de Gebroeders Rog van de SCH-10.

HSP: “Gemeente wil gevoelige bouwplannen voortaan geheim verklaren” De Haagse Stadspartij is geschrokken van het plan van de gemeente Den Haag om bouwplannen van ambassades, politiebureaus, ministeries, het Koningshuis, het parlement enzovoort voortaan vertrouwelijk en geheim te houden. Dit maakt de partij op uit een recent gepubliceerde beleidsregel. De Beleidsregel vertrouwelijke omgevingsvergunningen Den Haag is op 24 juli jongstleden gepubliceerd. Daarin staat dat omgevingsvergunningen uit veiligheidsoverwegingen geheim

of vertrouwelijk kunnen worden verklaard. Dit betekent onder andere dat aanvragen voor vergunningen niet gepubliceerd worden en buurtbewoners en belangenorganisaties onwetend worden gehouden en daardoor ook geen inspraak of bezwaar kunnen uiten. Raadslid Peter Bos heeft hier vragen over ingediend bij het College van B en W. Bos: “Ik heb hier geen enkel begrip voor. Het kan niet zo zijn dat de stad monddood wordt gemaakt als het gaat om gevoelige plannen.”

Foto: Het Trefpunt


is actueel

5

Succesvol TREK Foodtruck Festival in het Westbroekpark

Hart voor Den Haag lanceert petitie tegen volle vuilcontainers “Vraag Hagenezen naar de grootste ergernissen in de stad en zwerfafval door overvolle ondergrondse afvalcontainers wordt steevast genoemd”, aldus raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag. De lokale partij stelt dat de schoonmaakdiensten hun stinkende best doen om de stad schoon te houden, maar zegt veel meldingen te krijgen dat volle vuilcontainers de belangrijkste oorzaak zijn van de vele bijplaatsingen. Oudshoorn: “Ik roep de verantwoordelijk ORAC’s-wethouder Van Tongeren op de containers vaker te legen. Opruimen is weinig zinvol als we de oorzaak van deze ranzige minivuilnisbeltjes niet wegnemen.”

Foto: De Scheveninger Afgelopen weekend vond het TREK Foodtruck Festival plaats in het Westbroekpark. Het gratis festival laat de bezoeker ongedwongen genieten van lekker eten, live muziek en theater. Het Westbroekpark werd een lang weekend omgetoverd tot één groot openluchtrestaurant.

KNRM Scheveningen centraal in jeugdboekenserie Maandagmiddag werd bij het boothuis van de KNRM het eerste jeugdboek over het Scheveningse KNRM-station uitgereikt. Het eerste exemplaar zou aan KNRM-schipper Hugo Pronk worden overhandigd, maar hij was verhinderd door een motorstoring van de reddingboot. Zijn vrouw Bianca nam daarom de honneurs waar en mocht naast het boek ook de originele illustratie van de omslag in ontvangst nemen. Schrijver en illustrator Adri Burghout is de uitdaging aangegaan een jeugdboekenserie te schrijven over de KNRM. De nieuwe serie speelt zich af bij de KNRM Scheveningen met als hoofdpersoon opstapper Wessel Wolff. “Na een eerste gesprek met de KNRM in IJmuiden raadde zij mij aan om station Scheveningen als onderwerp te nemen. Dit is het station waar veel gebeurt en het station dat boordevol verhalen zit”, legt Adri uit. De schrijver is mee geweest op oefeningen en kreeg verhalen over acties uit eerste hand te horen. “Ik kon alles vragen en alles zien voor de totstandkoming van dit boek. Het was echt geweldig.”

De partij roep de stad op om de petitie ‘Leeg die containers!’ via leegdiecontainers.petities.nl massaal te ondertekenen als signaal richting de wethouder om werk te maken van een schonere stad.

Vaartochtje ‘BOH 40 jaar’ op koers De Bewonersorganisatie Havenkwartier Scheveningen (BOH) bestaat dit jaar 40 jaar en daarom organiseren zij een vaartochtje op zee met de Estrella. Wilt uw meedoen met uw bewonersorganisatie? Vaar dan met de BOH mee en ontmoet de leden. U kunt op 5 september aanstaande inschepen om 15.30 uur op de Estrella aan de Dr. Lelykade om het 40-jarig jubileum mee te vieren. Laat even weten of u mee komt via e-mail: info@bohscheveningen.nl

Foto: De Scheveninger Wessel Wolff is de (fictieve) hoofdpersoon in de boekenreeks, waarvan het eerste deel de titel ‘Raadsels rond de Regulus’ heeft meegekregen. In het boek komt een zeeschip voor de kust van Scheveningen in problemen en het is aan Wessel en de rest van de KNRM-beman-

ning om dit avontuur tot een goed einde te brengen. ‘Raadsels rond de Regulus’ is uitgegeven bij Uitgeverij Mes en bestaat uit 140 pagina’s. Het leeftijdsadvies is vanaf 12 jaar en de prijs bedraagt 9,95 euro.

Nieuwe kunstwedstrijd en expositie van KopS Net als voorgaande jaren organiseert Kunstenaarsvereniging Kunst op Scheveningen (KopS) een boeiende expositie, gekoppeld aan een kunstwedstrijd. Dit keer met het thema: ‘Verbinding’. In de art-galerie van KopS, aan de Keizerstraat 71c, geven meer dan zestig Scheveningse kunstenaars hun visie op het thema. Ieder met een interessant schilderij, of een beeld, foto, brons, glassculptuur, sieraad, textiele- of papiervorm of nog andere materialen. Alleen al die

grote variëteit maakt een bezoek aan de 16.00 uur. Dan wordt ook bekendgeexpositie meer dan de moeite waard. maakt welke drie kunstwerken de meeste publieksstemmen kregen. Publieksprijzen De toegang is gratis. Sterker nog, elke Aparte jeugdprijs bezoeker die tussen 12 oktober en 10 KopS vindt dat je kinderen niet vroeg genovember een stem uitbrengt op de drie noeg kunt leren kijken naar en interessewerkstukken die het best inhaken op het ren in kunst. Daarom kunnen kinderen thema, dingt zelf mee naar een leuke pu- van 5 tot 12 jaar zoeken naar antwoorblieksprijs. Die wordt tijdens de feestelij- den op vragen over de inzendingen. Vrake afsluiting getrokken uit de ingevulde genlijstjes liggen bij de ingang. En voor stemformulieren. De trekking vindt plaats dezelfde leeftijdsgroep is er een echte op zondag 10 november aanstaande om kunstwedstrijd, ook met het thema ‘Ver-

binding’ met een kans om in een heus museum te hangen, namelijk in Muzee Scheveningen! Nog een leuk fenomeen: voor wie een uniek stukje echte kunst in huis wil voor een heel redelijk bedrag, is de tentoonstelling een buitenkansje. Een deel van de geëxposeerde werken is te koop voor speciale expositie-prijzen. De gekochte werken kunnen bij de afsluiting worden meegenomen.


is jarig

6

Toch vuurwerk op Scheveningen!

E

k a d t He

e m f a er

D n e t llen

t

e m am

80 - Jarig jubileum Haagse Lawn Tennis Club De Metselaars


is jarig

7

Zaterdag 31 augustus

Zondag 1 september

Kunst & Sport weekend HLTC De Metselaars daverend succes

Uitgefeest? Zeker niet!

Afgelopen weekend werd het 80-jarig jubileum van HLTC de Metselaars groots gevierd. Met zo’n vijftig enthousiaste vrijwilligers was het tennispark aan de Berkenbosch Blokstraat 20 in een paar maanden tijd klaar voor de ontvangst van een groot publiek. Het resultaat was een feestelijk aangeklede, 450m2 grote tent voor 420 toeschouwers, een fastfoodtruck van Manic Organic voor de catering, een buitenbar, een gezellig terras voor de bezoekers en een groot aantal activiteiten voor groot en klein. De zaterdag begon om 11 uur met een gezellige braderie met allerlei kramen van bedrijven uit de wijk. De middag werd gevuld met voor de kids een programma met tennisles van juf Kim, een stoepkrijtwedstrijd, de griezelverteltent, een workshop sokpoppen maken en een sing-a-long en de mogelijkheid voor kindertjes om zich te laten schminken. Op het gebied van tennis was er uiteraard ook veel te beleven op het park. Zo was er een gratis tennisclinic voor zowel beginners als gevorderden, dus was het een drukte van jewelste op de tennisbanen. Vervolgens kwamen de kanjers op de baan tijdens een mooie wedstrijd tussen prominente oud-spelers Huub van Boeckel en Jos Koemans tegen de huidige eredivisiespelers Roy de Valk en Michiel de Krom. Met een hapje en een drankje kon iedereen volop genieten van de mooie rally’s tussen de heren.

Het dak eraf met Ellen ten Damme De avond begon met een muzikaal voorprogramma met begeleiding van big band Koos Mark. Mets-lid Roy de Valk vertolkte met verve Frank Sinatra, Dorine Bijl liet een prachtig My Funny Valentine horen en leerlingen van de Vrije Theaterschool, waaronder ook weer Mets-leden, brachten 3 mooie songs uit Les Miserables ten gehore. De hoofdact van de avond was niemand minder dan Ellen ten Damme. En het dak ging eraf toen zij Nina Hagen vertolkte. Ze zong prachtige nummers van haar albums Berlin en Paris en besloot met een wandeling op haar handen over het podium, uiteraard gevolgd door een langdurige, staande ovatie. Gastheer van deze avond was niemand minder dan Cock Jol, docent Duits, fervent Scheveninger, oud-voetbaltrainer én groot fan van Ten Damme. Na het vertrek van Ellen ten Damme swingde De Koos Mark Big Band nog ruim een half uur door, dus gingen de voetjes van de vloer. Mad (Mets) Pianos tekende voor een daverende after-party in Brasserie Mets tot in de late uurtjes.

De klanken van big band en funky muziek hingen nog in de lucht, toen de volgende ochtend een deel van het tennispark was getransformeerd tot een kunstmarkt. Rond elf uur slenterden de eerste bezoekers langs de kramen met schilderijen, glaskunst, tekeningen en gouaches. Fraai waren trouwens ook enkele beelden van kunstenares en Mets-lid Marianne den Otter die in het park stonden opgesteld.

Zondagochtendconcert Rond half twaalf begaven Metselaars en nietMetselaars zich naar de tent, al of niet voorzien van koffie met taart. Tijd voor klassieke muziek. Verbazing en bewondering wisselden elkaar af om zó veel talent van Metselaars en begeleidende professionals te zien en te horen. Met een van de beste tenoren van ons land, Steven van Gils, werd het concert beëindigd, uiteraard gevolgd door een daverend applaus. Met veel humor presenteerde Karel de Rooij dit twee uur durende programma, tot slot moeiteloos zelf viool en de panfluit hanterend, net als in zijn periode van Mini & Maxi.

Middag: de zon breekt door…. Tijd voor een lunchhapje. Om toch ook in sporttermen te blijven, in de Mets-brasserie met ‘aanvoerster’ Fabienne Baart of bij de tijdelijk opgestelde food-truck van Manic Organic. Aan buitenentertainment geen gebrek: de onthulling van een ’sportief kunstwerk’, de uitslag van de loterij (met dank aan de sponsoren) en een ‘bewegende tenniscup’ (zie foto?), die de bezoeker met cup en al op de foto zette.

En toen was er jazz De swingende muziek van jazz-trio Maurits Roes – gevierd jazz pianist en, hoe kan het anders, alweer een Mets-lid – sloot het programma later in de middag af. Met uitstekende zang van Caroline de Rooij kreeg het trio de handen van het publiek extra lang! Grote verrassing was het heel jonge drum-talentje Dexter Koot (Mets-lid), die, op de piano begeleid door Guido Pritz, een staaltje van zijn kunnen liet horen toen hij mee mocht drummen tijdens een nummer van Caroline de Rooij. Veel dank gaat uit naar Karel de Rooij, een zeer gewaardeerd Mets-lid, die voor de muzikale invulling lobbyde en zoveel fantastische muzikanten van grote klasse over wist te halen om op onze tennisbaan op te treden.

OPEN DAG OPEN DAG

laarzaterdag Ons volgende evenement is de opendedag Metseop s 7 september, waarbij Iedereen meer dan welkom is op ons park!

de M

etselaars

ZATERDAG 7 SEPTEMBER ZATERDAG 7 SEPTEMBER

GRATIS TENNIS CLINIC GRATIS TENNIS CLINIC Meer informatie voor de clinic Meer informatieen en inschrijven inschrijven voor de clinic www.demetselaars.nl www.demetselaars.nl Vormgeving & Fotografie: Maxime Dreyhus Berkenbosch Blokstraat 20 | 2586 HG Scheveningen | www.demetselaars.nl


is ondernemend

WIJ WORDEN 40 JAAR! BUURTFEEST MET GRATIS ENTREE EN HEERLIJKE BRUNCH

HOLLAND CASINO SCHEVENINGEN Op Nationale Burendag zaterdag 28 september nodigen we u om 13.00 uur van harte uit om het 40 jarig jubileum te komen vieren! Bent u onze buur en begint uw postcode met 258? Schrijf u dan nu in via hollandcasino.nl/buurtfeest. Wees er snel bij, want vol is vol! Holland Casino hanteert haar reguliere entreevoorwaarden, deelnemers aan het ‘buurtfeest’ dienen ouder te zijn dan 18 jaar en een geldige legitimatiebewijs te kunnen overleggen in het casino.

8


is sportief

9

Parklopen: een gezond loopje voor alle Hagenaars

Scheveningen verliest in laatste seconden van HHC

Zoveel mogelijk mensen aan het hardlopen krijgen. Daar draait het om bij Parklopen, dat in Den Haag wordt geïntroduceerd. Het zijn korte loopjes in verschillende parken op zondagmorgen, met afstanden van 1 en 3 kilometer. De aftrap is op 22 september in het Zuiderpark, daarna zijn er om de week Parklopen op drie locaties: Clingendael, Zuiderpark en in het Westduinpark. Ook volgend jaar zijn er in Den Haag Parklopen. Deelname is gratis en iedereen is welkom.

SVV Scheveningen heeft zijn eerste competitiepunt in het nieuwe seizoen van de Tweede Divisie nog niet binnen. Het verloor in blessuretijd met 1-0 van HHC uit Hardenberg. Door een late treffer van Rob van der Leij moest Scheveningen zonder punten de terugreis maken naar Houtrust. Na een goed begin in de eerste helft is deze uitslag voor de Groen-zwarten zuur. Hiermee verliest Scheveningen ook de tweede competitiewedstrijd.

Het initiatief van het Parklopen komt van drie Haagse atletiekverenigingen: The H ​ ague Road Runners (HRR), Haag Atletiek en ​AV S ​ parta. “Een parkloop is goed voor lichaam en geest en nog gezellig ook”, zegt HRR-voorzitter Marcel Kamsteeg, zelf een beproefd parkloper. “In Engeland zijn ‘Parkruns’ al jaren gemeengoed. Daar staan wekelijks 160.000 mensen klaar om hun parkrondje te doen. Inmiddels worden in meer dan twintig landen

Op de Neus Parklopen gehouden. Nederland kan dus worden de Parklopen om de week op eigenlijk niet achterblijven, zeker niet nu zondag gehouden en die beginnen om hardlopen steeds populairder wordt.” 9.30 uur. Het is de bedoeling dat er in Den Haag op termijn wekelijks één ParkDe aftrap op 22 september in het Zuider- loop is. Meer informatie op park start om 12.00 uur. Vanaf 6 oktober www.parklopen.nl/denhaag.

SVC’08 bedwingt Nootdorp Na weken van voorbereiding is afgelopen weekend het KNVB bekertoernooi gestart als voorproefje op de competitie. SVC’08 ontving daarin eerste klasser Nootdorp en maakte opnieuw een zeer goede indruk. Met nieuwelingen als Jordy de Bruin, Jerry Plat en Mike de Niet heeft de ploeg duidelijk aan kwaliteit toegenomen. Het bewijs daarvan was de verdiende 3-1 winst na een goede eerste helft en een tumultueuze tweede helft.

Het gezelligste evenement van het jaar is weer daar: Op De Neus 2019 is in aantocht! Dit 9ft+ single fin evenement geeft naast gezelligheid de eer om gedurende één jaar lang de titel van Neerlandsch beste Noserider te mogen dragen. Wachtperiode: 01 t/m 30 September 2019 Locatie: The Shore Scheveningen. Kosten: 25,- euro (incl. Poster, limited edition t-shirt en een biertje) Inschrijven: opdeneus@hsa.nl

Remco Torken:

“Duindorp SV leeft weer” De ex-betaald voetballer Remco Torken (47), met onder meer een verleden bij FC Den Haag, streek vorig seizoen neer bij Duindorp SV als hoofdtrainer. Naast speler van FC Den Haag voetbalde Remco ook bij: VVV en Helmond Sport. In België bij Lokeren en Beveren. In Spanje bij CP Merida en één seizoen in China bij Beijing Go-Oun. Aan de vooravond van een nieuw seizoen bij Duindorp SV blikt Remco vooruit. “Ik kreeg het trainersvirus pas echt te pakken, toen ik al gestopt was met voetballen. Bij Ter Leede, waar ik de laatste jaren nog voetbalde, vroeg de club of ik niet mijn trainerspapieren wilde halen. Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt Remco. “Omdat ik een ex-betaald voetballer was heb ik TC III en TC II in één keer mogen halen. Ik heb bij Ter Heijde vervolgens één jaar de A1 getraind, één jaar assistent van hoofdtrainer Jasper de Muinck en twee jaar assistent van hoofdtrainer Erik Assink. Daarna dacht ik, nu wil ik op eigen benen gaan staan.” Duindorp “Ik heb op het hoogste niveau gevoetbald en met prima trainers gewerkt. Dan is dat toch niet de insteek om trainer te worden. Kijk, als je trainer wordt van een club, dan probeer je het maximale uit die spelers te halen. Mijn insteek was vooraf proberen spelers beter te maken en een goed collectief te smeden. De opkomst

bij trainingen is perfect. Bij Duindorp heb ik afgelopen seizoen samen met Danny Voskuil de selectie gedaan. Alles kan, alles mag, maar het is geen club die betaalt.”

jaar), RKDEO (2e elftal één jaar). “Duindorp wil echter weer vooruit en je ziet ook dat de club aan het groeien is. De club leeft weer en maakt stappen. Dat is onder meer te zien aan de volgende factoren: er is een nieuw bestuur. HierAls trainer is Remco ook werkzaam ge- van maakt selectiespeler Michel Kulk weest bij Loosduinen (drie jaar), ODB deel uit en neemt daar, samen met Co(twee jaar), Vitesse Delft (2e elftal één lin Schaap, de sponsoring voor zijn reke-

ning. De onderbouw in de jeugd groeit als kool en daar zijn ook allemaal trainers aangesteld. Door het aantrekken van nieuwe sponsoren speelt inmiddels de gehele jeugd in dezelfde kledinglijn. Het complex, zoals kleedkamers en kantine, wordt gerenoveerd”, weet Remco. “Veel jeugdspelers stromen door naar de selectie. Het 2e elftal onder leiding van trainer Teun van de Oever is kampioen geworden en speelt komend seizoen reserve 2e klas. Voor dit elftal is nu (ook) Dick Finkelnberg, als trainer, aangetrokken. Teun en Dick zullen, zodoende, samen het 2e elftal doen komend seizoen. De club was heel erg blij dat ik sowieso nog een jaar zou blijven. Dick Finkelnberg is, naast trainer van het 2e elftal, nu mijn assistent. Er zijn niet veel jongens van buitenaf bij gekomen, maar wel drie spelers van HDV t.w: Benito Bodmann, Marco Pronk en Ralph Hulman. Vito Hoogeveen komt als doelman voor het tweede team. Vito heeft een verleden bij de club”. De indeling bevalt Remco wel. “Kijk, veel clubs in deze klasse hebben meer te bewijzen, dan wij.” Voor het nieuwe seizoen legt Remco de lat hoog. “Ik vind altijd dat je voor een prijs moet gaan. Handhaving klinkt zo afgezaagd. Het materiaal dat we hebben, jong en oud gemixt, zou een periodetitel haalbaar moeten zijn”, aldus Torken. Tekst & foto: Nico Mos


10

Van Wijnen 130 jaar juwelier INKOOP OUD GOUD EN ZILVER TEGEN HOGE DAGKOERS Ook inkoop en verkoop Scheveningse sieraden (die brengen vaak meer op dan de goud en zilver waarde) Tegen inlevering van deze advertentie, krijgt u € 0,50 per gram meer dan de dagkoers van 14 of 18 krt oud goud

Juwelier van Wijnen

CHAOS IN DE BA

ZATERDAG 7 SE 11.00 uur -

FEEST - LIVE MUZIEK - KINDER V KOSTUUMS - LUCHTKUSSEN STANDUP-COMEDY -

Heemraadstraat 251 • Scheveningen • 070-3061192 info@juweliervanwijnen.nl www.juweliervanwijnen.nl

Thai original massage Sportmassage Relaxmassage Voet-, hoofd-, schoudermassage • Voetmassage • Combinatiemassage

H E E M R A A D S T R A AT 2 4 9 A H O E K B A D H U I S S T R A AT

Badhuisstraat dompelt z Aanstaande zaterdag barst Chaos weer in alle hevigheid los in de Badhuisstraat. Voor het derde opeenvolgende jaar wordt ‘Chaos in de Badhuisstraat’ georganiseerd door de BIZ Badhuisstraat. Het wordt weer een feest voor jong én oud, waarbij plezier en gezelligheid voorop staan. “Wij, als BIZ, organiseren Chaos, maar het is de bezoeker en de buurt die het evenement tot een feest maken”, aldus één van de initiatiefnemers Mariska van den Berg.

VOOR AFSPRAAK 06 19 56 28 36 OPEN ELKE DAG 11.00-20.00 U KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR DE PRIJZEN W W W. W I L A I T H A I W E L L N E S S . N L

HEALTH CLUB SCHEVENINGEN

Vakantiekilo’s kwijtraken? Wij helpen U graag! Bel voor een gratis proefles: 070-3318811 MARCELISSTRAAT 200•SCHEVENINGEN INFO@IN-TENSION.NL•WWW.IN-TENSION.NL

Chaos zal dit jaar nog groter worden dan de vorige edities. “We hebben iets meer ruimte gereserveerd in de straat, zodat we de buurt nog meer kunnen betrekken bij Chaos.

ROLLERDISCO

C ba hao dh s uis in d st e ra at

CLINICS & DEMO’S 7 September 13:00 - 16:00

In samenwerking met:

Kinderen, maar ook volwassenen, zijn namelijk van harte welkom op ons festivalterrein in de Badhuisstraat om deel te nemen aan de vrijmarkt. Je kunt overal in de straat een mooi plekje zoeken om je kleedje neer te leggen en je spulletjes te verkopen”, vertelt Mariska. Kinderen kunnen verder terecht bij een vijftal springkussens en allerlei leuke spellen. “Hiervoor werken we samen met Straatfeestje.nl, die ontzorgen ons een hoop”, legt Mariska uit. “Naast de sprinkgkussens, zijn er ook diverse oudhollandse spellen en kunnen de kids creatief aan de slag met verf op een enorm doek. Ook komt er een groot doek van meer dan 20 meter in de straat, waarmee je op verschillende manieren kunt spelen. Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar dat moet je gewoon meemaken. Kinderen vinden dat helemaal geweldig!” Naast tal van kinderactiviteiten is er dit jaar ook weer aan de volwassenen gedacht. Ter hoogte van Rollerwave wordt een ‘Rollerdisco’ gehouden en een stukje verderop in de winkel op nummer 130 is het stand-up comedian Taco Eijzenbach, die de lachers op zijn hand zal proberen te krijgen.

ACTIE

• • • •

WIN EEN KADOBON VAN € 25,- VAN:

WIE IS JOUW FAVORIETE S

MAIL JE ANTWOORD NAAR INF OP DEZE ACTIE OP DE FACE


is chaotisch

11

ADHUISSTRAAT

EPTEMBER 2019 - 15.00 uur

VRIJMARKT- DRUM WORKSHOP NS - ROLLER DISCO - MARKT - KINDERSPELLETJES

www.delens.nl

BADHUISSTRAAT 149

SCHEVENINGEN • 070 - 3551986

zich weer onder in Chaos Mariska: “Zoals het bij een stand upper betaamd zal het repertoire afhangen van de mensen die binnen zijn, maar het kan af en toe een beetje grof worden, humor met een randje, dus we hebben de show van Taco een 18+ label meegegeven. Vanaf 12.30 uur zal hij vier keer optreden.” Ter hoogte van de voormalige Slagerij De Zoete komt een podium met de hele dag muziek. De DJ’s van Radio Centraal en diverse artiesten zorgen voor de muzikale omlijsting. Uiteraard zal ook de Zingende Slager zelf, Marcel de Zoete, samen met zijn dochter Jessica weer een spetterend optreden verzorgen. Bij de Scheveningse Muziekschuur en bij Art Atelier Cascada kunnen kinderen zelf muziek maken tijdens een workshop ‘Emmer trommelen’ en de workshop ‘Spelen met Muziek’. Vrijwilligers voor de dag zelf zijn ook nog van harte welkom. “Iemand die op zaterdagochtend denkt: ‘Goh dat lijkt me toch wel leuk’ kan zich gewoon melden bij de winkel op nummer 130, dan kijken we of er nog een kostuum is. Dat is het belangrijkste als vrijwilliger bij Chaos, je moet verkleed zijn.

SPROOKJESFIGUUR EN WAAROM?

FO@DE-SCHEVENINGER.NL OF REAGEER EBOOK ACTIE VAN DE SCHEVENINGER

Dat kan van alles zijn, van superheld tot Disney-karakter, als je maar gezellig wilt rondlopen in een kostuum en daarbij een oogje in het zeil kan houden. Heb je zelf een eigen kostuum, dan kun je zo aanschuiven”, besluit Mariska. Voor aanmeldingen en meer informatie, neem contact op via e-mail: info@badhuisstraat.biz of kijk op de website www.chaosindebadhuisstraat.nl

Stanley Fatmax Accu schroef-/klopboormachine + accu decoupeerzaag Type FMC473D2T-QW.

539.-

249.Hubo Scheveningen Badhuisstraat 95 070-3540360

Tekst: Jill van Calsteren

#hubohelpt hubo.nl

actie geldig 2 t/m 14 sept. 2019

Dealer van: Gazelle, Batavus, Koga, Sparta, Cortina, Flyer, Giant, Victoria, Dutch ID, Urban Arrow, Santos, Jan Janssen

NU OOK ROLLATORS!

van Topro en Gemino vanaf €

Gemiddeld cijfer

100,-

9,15

Badhuisstraat 81 Tel.: 06 15 26 27 66 info@mega1.nl

Rina’s HaaRsalon vooR al uw HaaRwensen

NIEUW

Ontvang een GRATIS spray UV-bescherming bij aankoop van een shampoo & masker van Solarsublime!

MA DI WO DO VR ZA ZO

9.00 - 18.00 9.00 - 18.00 Gesloten 9.00 - 18.00 19.00 - 21.00 9.00 - 18.00 9.00 - 17.00 Gesloten

DE e-BIKE SPECIALIST Méér service

Méér zekerheid

Méér vakkennis

Méér keuze

SINDS

1949 Mannenlijn Shampoo van REDKEN BREWS Badhuisstraat 166 • 070-3500078 • Met of zonder afspraak

BADHUISSTRAAT 105-125 2584HE SCHEVENINGEN INFO@PROFILE-QUIST.NL WWW.PROFILE-QUIST.NL TEL. 070-355 55 62


is ondernemend

12

DE e-BIKE SPECIALIST

5 JAAR

Méér service Méér zekerheid Méér vakkennis Méér keuze

GARANTIEPAKKET

méér zekerheid bij een e-bike

NU met GRATIS 5 jaar GARANTIEPAKKET! * Geluidsarme krachtige voorwielmotor

TRENERGY E-Relax Pro

* Zeer eenvoudig te bedienen met toetsen direct naast handvat * Veel comfort dankzij geveerde voorvork en zadelpen * Door de lage instap (dames) makkelijk opstappen

1449,met 13.5 Ah Accu SINDS

1949

Gemiddeld cijfer

9,15

BADHUISSTRAAT 105-125 2584HE SCHEVENINGEN / DEN HAAG INFO@PROFILE-QUIST.NL WWW.PROFILE-QUIST.NL TEL. 070-355 55 62

Openingstijden winkel / werkplaats MA DI WO DO VR ZA ZO

09.00 - 18.00 uur 09.00 - 18.00 uur Gesloten 09.00 - 18.00 19.00 - 21.00 uur 09.00 - 18.00 uur 09.00 - 17.00 uur Gesloten

Dealer van: Gazelle, Batavus, Koga, Sparta, Cortina, Flyer, Giant, Victoria, Dutch ID, Urban Arrow, Santos, Jan Janssen

Je eerste huis kopen? Ontdek wat er voor jou mogelijk is. Schrijf je in voor jouw Eerste-huis-BBQ op 11 september via rabobank.nl/denhaag

uish e t s r Ee BBQ ineer m Zoeter

1198-1247 [A] Eerste Huis BBQ#2.indd 1

26/08/2019 17:44


is muzikaal

13

Charly Lownoise & Mental Theo vieren de ‘Nineties’ bij Live on the Beach Het terrein van Live on the Beach ligt op een goede steenworp afstand van de woning van Lownoise. Hoe bijzonder is dat voor hem? “Dat betekent heel veel voor mij. Vooral op zo’n groots evenement als Live on the Beach waar toch echt 15.000 mensen staan. Scheveningen is m’n thuis en de zee m’n vriend. Na de shows in Ziggo Dome in februari (Lownoise en Mental Theo verkochten de Amsterdamse concertarena twee maal uit, red.) is dit toch wel dé highlight van dit jaar voor mij! Mijn familie, vrienden, kennissen; allemaal zijn zij aanwezig, om er met elkaar een onvergetelijke avond van te maken.”

Live on the Beach brandt weer los komend weekend, met een immens podium aan zee vóór de Noordelijke Koppes. Op zaterdag 7 september is de Britse band Keane de hoofdact (met onder andere Pat Smith en Van Dik Hout in het voorprogramma). Vrijdag 6 september kun je jouw muzikale trip ‘down Memory Lane’ maken tijdens ‘Celebrate the 90’s’, met een dijk van een line-up: 2 Unlimited, SNAP!, The Sunclub, Party Animals, 2 Brothers on the 4th Floor en Radio 10 DJ Gerard Ekdom. Onze speciale aandacht gaat echter uit naar één van de headliners van dit feest: Charly Lownoise & Mental Theo, die hun ‘25 Years Anniversary’ vieren met een mega vette show. Weekblad De Scheveninger sprak aan de vooravond van het concert met de Scheveningse DJ Charly ‘Ramon Roelofs’ Lownoise. Jarenlange chemie 25 Jaar Charly Lownoise & Mental Theo. Een kwart eeuw succesvolle, oorspronkelijke Happy Hardcore. Een bijzondere prestatie. Hoe kijkt Lownoise daar zelf op terug? “Met heel veel plezier, bewondering en ook wel verwondering. Dat laatste vooral omdat wij als jonge DJ’s gewoon onze passie volgden. Dat onze act uitgroeide tot een internationaal merk, hadden we nooit verwacht of durven dromen. Anno nu maken wij zelfs nog steeds mensen blij met onze muziek.” Zou er een geheim zijn voor de onderlinge chemie tussen Charly Lownoise en Mental Theo dat heeft geleid tot dit non-stop succes? “Er is geen geheim”, gaat Lownoise lachend verder. “Iedereen ziet dat wij twee totaal verschillende persoonlijkheden zijn, maar juist het wederzijdse respect zorgt ervoor dat Theo en ik iets moois kunnen neerzetten. Wij draaien uplifting muziek en staan er zelf hard en hoog bij te springen. Dat werkt aanstekelijk, heb ik gemerkt na 25 jaar.” De Nineties zijn hot Ten opzichte van 25 jaar geleden is er veel veranderd, beaamt ook Lownoise. “Toentertijd hadden wij slechts een handjevol crewleden, maar we vonden het erg lastig om de controle los te laten. Tegenwoordig werkt een team van ongeveer 30 mensen aan onze shows. Iedereen heeft zijn of haar specifieke kwaliteiten; het zijn op-en-top professionals die wekelijks met Armin van Buuren, Oliver Heldens of andere DJ’s werken. Toen wij deze mensen ontmoetten en hun werk zagen, dachten we: eindelijk, dit zit helemaal goed. Onze show is, zonder overdrijven of misplaatste arrogantie, van heel hoog niveau.” Anno nu zijn feesten en evenementen met de jaren negentig als thema erg populair.

Lownoise legt duidelijk uit hoe dat komt. “Ten eerste werd in de jaren negentig de DJ als artiest geboren. En tegelijk maakte de ‘plaatjesdraaier’ een sprong naar muziekproducent. Theo en ik waren pioniers op dat gebied. Dat beeld heeft zich alleen maar meer ontwikkeld. Ten tweede zie je de beweging van dertigers en veertigers, waarvan de meesten een gezin hebben. Deze groep vindt het gezellig om lekker los te gaan op de muziek uit hun jeugd. Daarbij komt dat Happy Hardcore een enorm leuke, blije en energieke muziekstroming is. Zelfs kinderen dansen erop en zingen deze plaatjes mee.” Thuiswedstrijd

Toekomstplannen Tot en met einde van dit jaar toeren de twee Happy Hardcore legendes voort met hun 25 Years Anniversary show. Daarna neemt Lownoise gas terug. “We sluiten de tour af in Martini-Plaza, Groningen. Daarna heb ik een maand vrij en ga ik reizen naar Indonesië en Papua. 2020 wordt een heel druk maar ook mooi jaar met hele toffe ontwikkelingen. Veel staat in de steigers, maar helaas kan ik er nog niet teveel over zeggen omdat de laatste plannen nog concreet gemaakt moeten worden. Maar reken erop dat de krant weer goed gevuld kan worden met geweldige aankondigingen, hahaha!” Nog geen tickets? Bestel deze dan nog snel via: www.liveonthebeach.nl. ‘Celebrate the 90’s’ start op vrijdag 6 september om 18.00 uur (17.00 deuren open). De show van Charly Lownoise & Mental Theo begint primetime om 21.00 uur. Tekst: Alexander Serban


is milieubewust

14

Doe mee aan de

Energie uit de Wijk Challenge! Samen werken aan een schoon en toekomstbestendig Den Haag Maak jouw idee voor schone energie uit de wijk mogelijk of versnel de uitvoering van je bestaande initiatief.

Ga jij de uitdaging aan? Werk jij met je buurt aan een duurzame straat of wijk? Willen jullie met een heel blok huizen overstappen op schone energie? Heeft jouw bestaande actie een nieuwe

Maak ook de overstap van fossiele energiebronnen naar schone energie. Er zijn al veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen

impuls nodig? Of lopen jullie tegen obstakels aan? Dit soort goede initiatieven wil de gemeente Den Haag ondersteunen.

omgeving duurzamer te maken. Toch blijven sommige van die initiatieven steken in de ‘planfase’. De gemeente wil groepen inwoners ondersteunen om bestaande- en nieuwe plannen verder te helpen. De meest kansrijke plannen die binnen 12 maanden starten met de uitvoering kunnen ondersteuning krijgen.

Meedoen? Je kunt je plan inzenden voor 1 oktober 2019 via www.denhaag.nl/ duurzaamheid

Kijk op www.denhaag.nl/duurzaamheid voor meer informatie


is ondernemend

15

Een samenwerking tussen een online marketing specialist en een taleninstituut:

“Mensen iets leren is hen leren hoe ze iets zelf kunnen!” Het was een zonnige middag in juli, toen de stralende Daryna ‘Dasha’ Olyshevets uit Oekraïne binnenstapte bij Taleninstituut TaalTaal tijdens een Open Dag. “Hallo, ik ben Dasha en ik heb een zakelijk voorstel voor jullie!”

Ze zegt daarover: “Ik kan me nu veel beter uitdrukken in dagelijkse situaties door alle praktische oefeningen en dialogen. Ik heb ook zin in de gratis AllYou-Can-Talk conversatielessen die TaalTaal aanbiedt!” Het TaalTaal team is ook erg blij: “Ons Instagram account Zo, dat was nog eens een bintrekt veel meer bezoekers aan nenkomer! De medewerkers dan ooit, vanwege de nieuwe van TaalTaal waren direct een en video’s, uitspraakoefeningen, al oor, omdat Dasha niet alleen grappige uitdrukkingen en beeleen gedetailleerd voorstel had den van ‘achter de schermen’. geschreven, maar bovendien We krijgen veel positieve reaceen aantrekkelijk plan presenties! Samenwerken met Dasha teerde om TaalTaal te helpen bij is geweldig, ze heeft echt oog het ‘boosten’ van hun sociale media kanalen. Das- voor design en we kunnen eindelijk onze eigen creha: “Ik ben fotograaf en filmmaker en ik start een atieve ideeën beter gaan uitwerken. Daar kwamen eigen bedrijf in digitale marketing. Vooral educatie- we door drukte te weinig aan toe.” ve marketing vind ik interessant en ik heb ontdekt dat TaalTaal het enige taleninstituut is in Den Haag In zekere zin ziet Dasha zichzelf ook een beetje als met een eigen Instagram account! TaalTaal stond docent. Ze zegt: “Ik hou ervan anderen te leren hoe al een tijdje op mijn netvlies, na het zien van hun ze iets zelf kunnen doen. Met een paar templates kleurrijke flyers en posters en ik wilde heel graag en een standaard schema voor Instagram om resamenwerken met een taleninstituut dat voor mij gelmatig te kunnen posten, kan TaalTaal zelf veel als thuis voelde. Een andere reden was dat ik op makkelijker aan de slag!” Als deze samenwerking een intensieve manier Nederlands wilde leren, eindigt, gaat Dasha niet zitten niksen. Ze refereert omdat ik me meestal snel verveel en ik graag uit- aan een beroemde quote: “I’ll be back!” gedaagd word. Ik besloot dat TaalTaal voor mij de juiste plek was om een fantastische cursus te vol- Heb je ook Instagram? Volg dan Dasha’s werk via gen, in ruil voor mijn begeleiding op het gebied van @walkonairplus en vergeet ook zeker TaalTaal niet sociale media.” @taaltaal_nl. TaalTaal organiseert Open Dagen op 11 en 14 september voor alle 20 talen! Het nieuwe seiDe samenwerking tussen Dasha en TaalTaal verliep zoen begint in de week van 23 september. uitstekend en Dasha heeft inmiddels een cursus Kijk op www.taaltaal.nl voor het cursusaanbod of ‘Onderdompeling’ met niveau A2 achter de rug. bel met telefoon: 070-3226091.

Holland Casino viert jubileum met foto-expositie Wist u dat Holland Casino Scheveningen op 4 oktober 1979 haar deuren in het Kurhaus opende? Dit is aanstaande 4 oktober precies 40 jaar geleden. Dat betekent dat Holland Casino Scheveningen dit jaar haar 40ste verjaardag viert. Dit robijnen jubileum wordt met 40 dagen feest gevierd! Een onderdeel van het feestelijke programma is een foto-expositie waarin de ontwikkelingen die Holland Casino Scheveningen de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt te zien zijn. De transformatie van 40 jaar Holland Casino Scheveningen in beeld gebracht. Een reis door de tijd, van 1979 naar de toekomst. Van het moment dat het casino haar verbouwing in het Kurhaus begint tot de casino anno nu. Een expositie waarbij verschillende facetten in beeld worden gebracht; het prachtige Kurhaus, het interieur van het casino in de jaren ‘80 en ‘90, maar ook de bouw en renovatie van het huidige pand ontworpen door architect Pi de Bruijn. De expositie is te zien op verschillende grote billboards tegenover Holland Casino, op de hoek van de Harstenhoekweg en de Badhuisweg. Op vrijdag 30 augustus is de expositie om 16.00 uur onthuld door de casino manager Eric Zwemmer. De expositie is tot en met 4 oktober gratis te bezoeken om de tijden van toen te beleven.

Werkzaamheden winkelgebied Statenkwartier

tekst: Caroline van den Ende

Specsavers Opticiens & Audiciens en Juwelier Christianne Dings zijn zeer positief gestemd over de herinrinrichting van de Fred! Nu het gedeelte Fred Zuid alweer 2 weken open gesteld is voor verkeer en in de smaak valt bij het winkelend publiek, wordt er keihard gewerkt aan het gedeelte Fred Midden. De trottoirs liggen er voor een groot gedeelte in en nu is de afwerking aan de gang. Winkels zijn perfect bereikbaar en het wandelgedeelte wordt alleen maar mooier. Inmiddels wordt het eerste gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan aangepakt. Ook daar zijn de ondernemers nog goed bereikbaar en zal de laan er ook alleen maar mooier op worden.

FRED 159 - Specsavers Opticiens & Audiciens van Luc Sligchers en Wanda Bogaarts is een zelfstandige franchiseonderneming die nu 3 jaar bestaat en voordelige prijzen wil bieden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Die kwaliteit zie je onder andere terug in het feit dat de klant een optometrist en audicien kunnen raadplegen in de winkel. Wanda: “Negentig procent van de problemen met brillen en gehoorapparaten kunnen we als team ter plekke verhelpen.” In het team heeft iedereen zijn eigen rol. Luc: “Dat zorgt voor constante kwaliteit. Onze medewerkers worden doorlopend opgeleid en we evalueren altijd wat goed gaat en wat beter kan.” Die aandacht voor kwaliteit zorgt voor trouwe klanten. Wanda: “We verkopen een beetje eigenwijze monturen, waar onze klanten voor terugkomen.” Luc: “Brillen worden steeds meer een fashion item. Begin september krijgen we

monturen van Viktor en Rolf in de winkel. Die zijn zo gaaf, dat is echt leuk om te verkopen.” Wanda en Luc zijn erg tevreden over de herinrichting. Luc: “De Fred is goed bereikbaar gebleven. Er zijn voldoende parkeerplekken en de loopplanken zijn breed en goed beloopbaar. En als er problemen zijn, wordt er meteen aan een oplossing gewerkt.” “De mensen van Habo zijn keihard aan het werk. Ze hebben ook in de vakantie gewoon doorgewerkt.” FRED 115 - In dit opvallende hoekpand van Juwelier Christianne Dings op de Fred is al bijna 100 jaar een juwelierszaak gevestigd. Dit begon in 1928 met de winkel van juwelier Nic Mendels. In de oorlog is Mendels tijdens zijn onderduiktijd overleden. Om hem te herdenken is er - in het bijzijn van zijn ruim 90-jarige dochter een struikelsteentje in de stoep voor de winkel geplaatst. De laatste 22 jaar is dit de plek van Christianne Dings. “Ons team bestaat uit vier vrouwen die allemaal goudsmid zijn. We kunnen dus goed adviseren bij het maken van een uniek sieraad. Klanten komen bijvoorbeeld met sieraden waar ze aan

gehecht zijn, maar die verouderd of ouderwets gevonden worden. Samen met de klant maken we dan een ontwerptekening en zo ontstaat er een nieuw persoonlijk sieraad met een geschiedenis”. Christianne en haar medewerkers reizen veel om nieuwe ontwerpers te ontdekken. “Zo kunnen we onze collectie blijven verfijnen en vernieuwen. Twee keer per jaar organiseren we een tentoonstelling in de winkel. Klanten ontmoeten de ontwerpers dan persoonlijk en maken kennis met hun hele collectie”. Christianne vindt het vernieuwde gedeelte van de Fred mooi geworden. “Het straalt meer rust uit. Ik hoop dat er straks meer eenheid is in het straatbeeld.” “Ik kijk er naar uit dat ons gedeelte net zo mooi wordt.”


is ondernemend

16

atropos.nl 070 - 306 60 30 Van Boetzelaerlaan 292

Piet Heinstraat 115-117, Den Haag Tel. (070) 345 45 05 - www.memare.nl Geopend: di t/m vr 10.00 tot 17.00 uur - za 10.00 tot 16.00 uur

INFORMATIE FAMILIEBERICHTEN Voor het aanleveren van familieberichten: advertenties@de-scheveninger.nl Vergeet niet uw volledige factuuradres te vermelden en uw telefoonnummer voor eventuele vragen. Iedere mailopdracht krijgt een ontvangstbevestiging. U kunt niet reclameren n.a.v. telefonisch opgegeven advertenties. Uiterste aanlevertijd familieberichten: maandag 11.00 uur. ABONNEMENT Woont u buiten het stadsdeel Scheveningen, maar wilt u wel graag De Scheveninger ontvangen in de brievenbus? Vraag dan een abonnement aan. De Scheveninger wordt dan elke dinsdag per post naar u verstuurd. Het is ook mogelijk om een abonnement op De Scheveninger cadeau te geven. Een leuk cadeau-idee voor Scheveningers die niet meer op Scheveningen wonen. Kijk op onze site voor meer informatie www.de-scheveninger.nl/abonnement.

is ook elke week verkrijgbaar bij:

Afhaalpunt Belgisch Park:

Oma Toos Rederij Groen Havenpaleis Koffiehuis Lenie Roeleveld Vis Kees Roeleveld Kniertje Kruidenier Piet Benzinepomp de Haan Bakkerij Plasman H.J. van der Bol Richard Gelauff Ies Boektje Koffietent Frits Muzee Scheveningen Stadsdeelkantoor Scheveningen Bibliotheek Scheveningen Zarautz Het Kalhuis Hofje van Noman Boekhandel Scheveningen ’t Trefpunt Vera’s Dierenshop Eurostuc SVV Scheveningen In-Tension Studio 31 Esso Scheveningen Simonis Vis & Snacks

Dr. Lelykade 3r Dr. Lelykade 156 Dr. Lelykade 1c Zeesluisweg Visafslagweg 30 Zeesluisweg 1 Zeesluisweg 16 Sloepstraat 53 Duinstraat 16 Fred. Hendriklaan 106 Wil. de Zwijgerlaan 33 Stevinstraat 196 Neptunusstraat 73 Stevinstraat 35a Neptunusstraat 90-92

Richard Gelauff

Scheveningseweg 303

Afhaalpunt Scheveningen-Dorp:

Scheveningseweg 333 Prins Willemstraat 36 Badhuisstraat 177 Keizerstraat 131 Keizerstraat 50 Tesselsestraat 71 Tesselseplein 31 Zeesluisweg 90 Laan van Poot 38C Marcelisstraat 200 Reinkenstraat 31 Zwolsestraat 443 Visafslagweg 60

Stevinstraat 196 Afhaalpunt Duindorp:

Tesselseplein 31

Marcelisstraat 37b Afhaalpunt Segbroek:

Fahrenheitstraat 656

PMS marine blauw: 280 C olijfgroen:5497 C Brons: 875 C

Download de app van de De Scheveninger!

Scheveningertjes - GRATIS -

(voor Particulieren)

rubrieksadvertentie Gratis adverteren alleen voor particulieren! Particulieren en niet-commerciële instellingen kunnen GRATIS een advertentie plaatsen. Bijvoorbeeld om iets te kopen of te verkopen.

Let op: INLEVEREN: Gelauff groente en fruit Stevinstraat 196

TE KOOP

TE HUUR

GEFELICITEERD

PERSONEEL

Hofje van Noman Keizerstraat 131

GEBOREN

VERLOREN

ANDERS

- vermeld altijd uw telefoonnummer en prijs. Geen T.E.A.B. - uitsluitend 1 advertentie per persoon, adres of telefoonnummer per week - gevraagd bedrag tot 100 euro - invullen: in blokletters, vakje open voor spatie - telefonisch doorgeven niet mogelijk - inleveren voor vrijdag 12.00 uur, voor plaatsing dinsdag

Naam: ...................................................................................................

OF MAIL 100 lettertekens met uw gegevens naar info@de-scheveninger.nl

Adres: ....................................................................................................

Bereik: 26.000 brievenbussen

Tel. nr.: ................................................................................................... E-mail ....................................................................................................

Zakelijke advertentie plaatsen? Mail ons! advertenties@de-scheveninger.nl


is ondernemend

17

Gewoon (h)eerlijke vis

WWW.VISWINKELDELANGE.NL

a Lekkerbek Kabeljauw a Gebakken Schar a Gebakken Schol a Zalmfilet

Marcelisstraat 37b

10,00 00 5 voor € 5, 00 2 voor € 5, 00 500 gram € 8, 3 voor €

Scheveningen T 070 4049707

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is DONDERDAG T/M ZATERDAG:

Zoete Hollandse Aardbeien per doos + 500 gram Zoete Hollandse Frambozen

2 doosjes

Zoete Hollandse Bramen

2 doosjes

Heerlijke Mandarijnen

10 stuks

Blauwe Westlandse Frankentaler Druiven 500 gram Hollandse Bloemkool

per stuk

Hollandse Sperziebonen

500 gram

Hollandse Andijvie

500 gram

1,95 3,95 3,95 3,50 4,95 1,45 1,45 1,25

Glashandel Piket Uw heldere partner in glas

VOLOP GESNEDEN Meloen, Ananas, Papaya, Mango, Fruitsalade

www.piketglas.nl

VERS GEPERSTE SAPPEN o.a. Jus d’Orange, Bananenjus, Tropicaljus, Ananasjus

24/7 Glas en Sloten Service 24 uurs service in geval van calamiteiten en noodvoorzieningen

VOLOP HOLLANDSE Kasbonen, Spekbonen, Postelein, Bloemkool, Broccoli etc.

070-355 12 62

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

Westduinweg 186 B Scheveningen

- ACTIE AUG/SEP -

www.geboortekaartjemetstrikje.nl Voor uw geboortekaartjes! Van het klassieke strikje tot aan het uitwerken van uw eigen idee.

Gratis

nheid

parkeergelege

Treilerweg 32 2583 DC Scheveningen 070 388 69 16 070 322 75 15 info@rooduijn-drukkerij.nl

www.rooduijn-drukkerij.nl www.geboortekaartjemetstrikje.nl openingstijden maandag 12:30 - 16:30 uur dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 16:30 uur zaterdag en zondag gesloten

Etna KCS5178NF koel/vries combinatie inbouw Non-Frost* *) Nooit meer je vriezer ontdooien!

-

€ 779,

, 9 9 €4

ontage ) ( excl. m

www.groeneveldkeukens.nl Haringstraat 36-38 * 2586 XZ Scheveningen * 070 - 352 15 98 * Showroom open: vrij- en zaterdag 10:00 - 16:00h


is informatief

Agenda WO 4 SEPT Alzheimer Café Scheveningen Het Alzheimer Café Scheveningen vindt elke eerste woensdag van de maand plaats in Wijk- en dienstencentrum het Couvéehuis op de Frankenslag 139. U hoeft zich niet aan te melden en aan deelname zijn geen kosten verbonden. Op de maandelijkse bijeenkomsten van het Alzheimer Café, afdeling Scheveningen, bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom voor koffie, thee of een ander drankje met een lekker hapje. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. DO 5 SEPT Start Franse les Donderdag 5 september om 8.30 uur start de Franse les voor beginners weer in de Wijkwinkel, aan de Gentsestraat 22a, onder leiding van docent Lucas Dufour. Aansluitend om 9.45 uur is er de Franse conversatieles. Samen in gesprek om je Frans weer op te halen. Voor beide lessen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je aan tijdens werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur via telefoon: 070-3541081 of via e-mail: bnsscheveningen@ziggo.nl. VR 6 SEPT Bazaar Maranathakerk De grote bazaar van de Maranathakerk aan de 2e Sweelinckstraat is vrijdag 6 september van 14.00 tot 19.00 uur. En zaterdag 7 september van 11.00 tot 15.00 uur. Er is van alles te koop: van goede kleding, speelgoed en schilderijen tot boeken, platen, brocante, tassen, klein huisraad en keukengerei. Daarnaast is er een grote keuze aan hapjes en drankjes. Het is bij elkaar een groot en vooral gezellig evenement, dat ieder jaar weer veel bezoekers uit de hele regio trekt.

18

Live Muziek DI 3 SEPT

Vrouw Houtebeen Van donderdag 5 tot en met woensdag 11 september is ‘Vrouw Houtebeen’ VROUW te zien in HOUTEBEEN het Zuiderstrandtheater. Een moderne odyssee waarin de vrouwen een stem krijgen, losjes gebaseerd op de avonturen van de Scheveningse Cornelis Jol Houtebeen en zijn vrouw Aeltje Jansz. Een liefdesavontuur tegen een achtergrond van hedendaagse weersomstandigheden. Met muziek van Arthur Sullivan (van het bekende Engelse theatermakersduo Gilbert & Sullivan), live uitgevoerd door het Residentie Orkest. Voor meer informatie en kaarten, zie www.zuiderstrandtheater.nl

ZUIDERSTRANDTHEATER.NL

VAN 5 T/M 11 SEPTEMBER

EEN SCHEVENINGSE ODYSSEE MET LOES LUCA

ZA 7 SEPT Kunst & Cultuur Op zaterdag 7 september vindt voor de vijfde keer het festival Kunst en Cultuur op Scheveningen plaats in en rond de Oude Kerk in de Keizerstraat. Van 12.00 tot 17.00 uur is er een cultuurmarkt, zijn er muziek- en danspresentaties, workshops en live muziekoptredens van talenten uit Scheveningen. Neem je buren, vrienden en kennissen mee en beleef kunst en cultuur in je eigen wijk. Salt Market Op zaterdag 7 september en zondag 8 september vindt de Salt Market weer plaats op de boulevard. Genieten aan de kust met een zilte lucht in de neus. De Salt Market beantwoordt de vraag wat een kustplaats meer te bieden heeft dan zonsondergangen. De Salt Market wordt gehouden op de boulevard van Scheveningen van 11.00 tot 17.00 uur.

ZO 8 SEPT 2.0-kerkdienst Op zondag 8 september wordt in de Prinses Julianakerk weer gestart met een 2.0-kerkdienst. In deze kerkdienst wil voorganger Robin Bulsing het met u hebben over ‘Helden’. Iedereen heeft wel een held waar hij naar op kijkt, maar zijn dat ook de helden uit de Bijbel. Is Jezus Christus uw held? Laat voorganger Robin Bulsing u mee nemen in de wereld van de ‘Helden’ of in het bijzondere die ene ware ‘Held’ Jezus Christus. De koffie staat om 9.35 uur klaar en de dienst begint om 10.00 uur. Dienst aan zee Dienst aan Zee op zondag 8 september om 17.00 uur in de Bethelkerk, Jurriaan Kokstraat 173. Met medewerking van The New Choral Singers onder leiding van Freek Elbers. Beide orgels worden bespeeld door Sander van Marion. Voorganger: Ds. C. Beeuwkes van Ede uit Helmond. Woord- en Communieviering Zaterdag 8 september om 17.00 uur, is er een Woord- en Communieviering in de Antonius Abtkerk, Scheveningseweg 233. Met medewerking van Pastoraal medewerker J. Eijken en organist Patrick Hopper. DI 10 SEPT Bijeenkomst Club Behouden Teelt Eén keer per maand komt de oud-vissersgroep Club Behouden Teelt bij elkaar in wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71. Normaliter vindt deze bijeenkomst plaats op de derde dinsdag van de maand, deze maand éénmalig op de tweede dinsdag. Kom vrijblijvend een keer langs voor een gezellig avondje film kijken over de visserij. Herinneringen ophalen met vissermannen onder elkaar of voor de liefhebber van het Schevenings Cultureel Erfgoed. Inloop vanaf 18.45 uur.

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje Kiekmodel Bij ons in de buurt is ’n fotomodel komme weune. Wel, wel Im, is tat non zô bizonder, kenne jûlie denke. Mar toch in dut geval wel. ’n Jaer ‘eleeje is ’t non dat ik voor ’t êrst ’t fotomodel anschouwde. ‘Oe gong dat? Wel, ze zat op ’t muurtje van de voortûn te geniete in ’t zonnetje; daer kwamme twie voorbijgangers langs en bleve plotsklaps staen en d’r wier ’n foto ‘emaekt, daernae liepe ze deur. Effe laeter twie manne en twie vrouwe ôk stilstaen en de vrouwe gonge omstebeurt naest ’t fotomodel staen en de manne maekte foto’s. Zô gong ’t ammaar deur. Om ’n denkje gong ’t model op te kiek. Want-tat mot ‘ezêd, ze is ‘êl veul op straet en krêgt ammaar volop andacht. Voorbijgangers blêve benae allemael stil staen. Ôk as ze langût op de stoep lêt, wordt ze op’epakt en op de narrem ‘enôme van de ien of de aar om ammaar op te kiek te gaen. Ôk komt-’t wel-d’r-is voor dat ze op de schoere zit van ‘n manspersôn en zô poseert. Lans, lans, ‘t is of en toe komiek om te zien. Ôk is ’t me op’evalle dat benae gien mens iet voorzien is van ’n apperaetje om snel foto’s te maeke. Neen, allemael staene ze mett’r mobieltje klaer en ’t fotomodel wordt in verscheiene stande vastgelege en ze laet-’t t’r êge welgevalle. Ze is geweun aan ’t aaiepoes speule. Onvoorstelbaer is ‘t êgelek wat mense allemael opneme ’t likkent wel of alles op te kiek mot en dat is vaek te veul , dà’ken ’n mens iet allemael bevatte. Beter is ’t om as je lôpt te kuiere de omgeving goed in ’t ge’euge te prente. Dan ‘è’-je in laetere jaere ammaar ies, waer je over ken naedenke en over ken kalle met têdgenôte . ‘Oe dan ôk, d’r is weer ’n nieuw straetbeeld, ’t fotograevere van de poes van de nieuwe bure bij ‘ekomme en dat ‘eb ik allemael kenne bekikke van ût me-keukeraem. Nadruk verboden Immetje

Route 66 - Badhuisstraat 222 ROUTE SESSIE SIX: Acoustic Jamsession Aanvang: 20.00 uur WO 4 SEPT De Maatschappij - Keizerstraat 67 LIVE IN DE MAATSCHAPPIJ: Sham & Jon Aanvang: 20.30 uur VR 6 EN ZAT 7 SEPT 15.30 UUR LIVE ON THE BEACH - Strandweg 1 VRIJDAG 6 SEPT: Charlie Lownoise & Mental Theo, SNAP!, 2 Unlimited, 2 Brothers on the Fourth Floor, The Sunclub, Party Animals en Gerard Ekdom ZA 7 SEPT: Keane, Van Dik Hout, Rondé, Pat Smith, Kraak & Smaak DJ Set en Suzan & Freek VR 6 SEPT Muzee Scheveningen - Neptunusstraat 90-92 MUZEE NODIGT JE UIT FESTIVAL o.a. Michael Varekamp - Aanvang: 19.00 uur Route 66 - Badhuisstraat 222 FRIDAY NIGHT OPEN MIC, Aanvang: 20.00 uur John’s Inn - Gentsestraat 38 DÛH OOIÛVÂÂHS - EINDE ZOMER FEEST Aanvang: 17.00 uur De Pier - Pierpodium LIGHTHOUSE MUSIC COLLECTIVE - DJ Cassus Aanvang: 16.00 uur Holland Casino - Kurhausweg 1 DAISY ACOUSTIC, Aanvang: 17.00 uur ZAT 7 SEPT CHAOS – STRAATFEEST BADHUISSTRAAT Aanvang: 11.00 uur FESTIVAL KUNST & CULTUUR OP SCHEVENINGEN Oude Kerk Scheveningen, Keizerstraat 8 Diverse Scheveningse artiesten Aanvang: 12.00 uur Den Bengel - Willem de Zwijgerlaan 50 LIVE IN DEN BENGEL: Crazy Mama & The Bootz Aanvang: 15.30 uur De Pier - Pierpodium SATURDAY GROOVES: DJ Prosciutto Aanvang: 14.00 uur Clubhuis ‘t Spuigat - Kranenburgweg 160 HOLLANDS BLAUW, Aanvang: 20.00 uur Max Guitar - Dr. Lelykade 12 OPEN MIC o.l.v. Febby Tasiran Aanvang: 13.00 uur Restaurant Tasca - Ankerstraat 2 AMERICAN SONGBOOK: Laurence Fish Aanvang: 19.30 uur ZO 8 SEPT Route 66 - Badhuisstraat 222 JAMSESSIE Aanvang: 15.30 uur De Pier - Pierpodium SUNDAY GROOVES: DJ Lao Lao Aanvang: 14.00 uur Whoosah Beachclub - Zwarte Pad 66 POWERHOUSE: Ben UFO, Hunee en Spekki Webu & Jeans, Aanvang: 14.00 uur The Shore Scheveningen - Strand Noord 2A SEACYCLE FESTIVAL: TBA, Aanvang: 14.00 uur Comeonin - Antonie Duyckstraat 141 COMEONIN JAZZ SESSIES: Nadia Barsuto, Jeen Rabs, Remco Hofman, Willem van Wijngaarden en Bram Wijland, Aanvang: 16.30 uur ELKE VR - ZA - ZO Steam Scheveningen - Strandweg 55 boulevard STEAM LIVE BAND, Aanvang: 19.00 uur ELKE ZA Brasserie Palace Promenade LIVE JAZZ & POP, Aanvang: 16.30 uur


is informatief

19

Vrolijkste Kunst & Cultuur festival presenteert nieuw seizoen Aanstaande zaterdag vindt voor de vijfde keer het gratis festival ‘Kunst en Cultuur op Scheveningen’ plaats. De gehele dag, van 11.00 tot 17.00 uur, staat de Oude Kerk bol van livemuziek, dans en kinderactiviteiten. Het programma is bijzonder breed en biedt voor ieder wat wils.

Het Talentenpodium voor de kerk wordt dit jaar gepresenteerd door Teddy Macrander met talenten: Luna Baars, Eva Jobse, Louise de Zeeuw, Amara van der Elst, Amber, Sugarskulls, Anne-Roos Teunissen, Nina Ruder & Roos. Ook in de kerk is er livemuziek met de talentvolle pianist Dario Freyre die modern klassieke muziekstukken ten gehore zal brengen, close harmony septet Cadanz en ook het Shantykoor Scheveningen mag natuurlijk niet ontbreken. Dans wordt getoond door de Dansbende, Haags Ballet Centrum en Danskwartier Den Haag.

als buiten de kerk vanuit Kunstenaars op Scheveningen (KopS) en voor Atelier 26 in de Keizerstraat waar een vernissage plaatsvindt met een bijzondere muzikale bijdrage van tenor Hendrik Vonk en sopraan Emmy van Diesen. Kom gezellig met familie, vrienden, buren en alle andere bezoekers luisteren naar muziek, kijken naar optredens en doe mee met de vele gratis workshops. Voor de mensen uit Duindorp, het boulevardtreintje vertrekt gratis vanaf het trefpunt om 11.20 uur naar het festival. Aanmelden via e-mail: marielle.zomerschoe@denhaag.nl

De spectaculaire opening om 12.00 uur in de kerk is een circusact van Defenestration. Het trio van de circusvooropleiding Codarts in Rotterdam trad onlangs nog op tijdens TEDXAmsterdam. Na de opening kunnen kinderen zelf kunstjes leren bij de circuswerkplaats van Circaso, de circusschool in Den Haag waar dit trio De cultuurmarkt in de tuin van de kerk ook is begonnen. biedt een uitgebreid programma voor Kijk voor meer informatie op de website: jong en oud. Kunst vindt men zowel in www.kunstencultuuropscheveningen.nl.

VrouwenKUNSTwerk in het Zuiderstrandtheater VrouwenKUNSTwerk is een tentoonstelling naar aanleiding van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Het is pas 100 jaar dat vrouwen mogen kiezen en gekozen kunnen worden. Het Zuiderstrandtheater en Kwekers in de kunst brengen dit onder de aandacht met de nieuwe Scheveningse opera Vrouw Houtebeen, de portrettenserie Vrouwen van Den Haag, de kindervoorstelling Kaat Piraat en de tentoonstelling VrouwenKUNSTwerk. In VrouwenKUNSTwerk is het werk te zien van tien jonge vrouwelijke Scheveningse en Haagse beeldend kunstenaars. Zij lieten zich inspireren door het erfgoed in de ‘vrouwelijke’ collectie van Muzee Scheveningen. Vrouwen die met een mand vol vissen op het hoofd van Scheveningen naar Den Haag liepen om hun handel te verkopen, badkoetsen waarmee vrouwen onbespied te water werden gelaten, sieraden van het haar van overleden

dierbaren, badmode, de plooien van de mutsen van de Scheveningse dracht, de Scheveningse nettenboetsters. Deze nieuwe kunstwerken worden gepresenteerd in de gezamenlijke expositie VrouwenKUNSTwerk. Een ode aan de vrouw en haar strijd voor gelijke rechten. Het werk van Marie Civikov, Nicky Konings en Lotte van Lieshout is tijdens de voorstellingsdagen van Vrouw Houtebeen (Van 5 tot 11 september) te zien in de foyer van het Zuiderstrandtheater en geeft de bezoekers van Vrouw Houtebeen een eerste indruk van de expositie VrouwenKUNSTwerk. De complete tentoonstelling met ook het werk van Jantien Baas, Tanja Engelberts, Jacqueline Leeuwenburgh, Larissa Schepers, Jeannette Slütter, Marlous van der Toorn en Mickey Yang is te zien van 27 september tot 1 december aanstaande bij Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92. Daarna reist de expositie rond in Den Haag.

Groot projectkoor ‘Scheveningen’ zoekt zangers voor CD opname Afgelopen jaren heeft het groot projectkoor ‘Scheveningen’ medewerking verleend aan de Scheveningse Volkskerstzang. Na de prachtige avonden vorig jaar in Scheveningen en Dirksland heeft de organisatie besloten het projectkoor dit jaar voort te zetten.

Repetities en aanmelden De repetities starten op donderdag 26 september in Wijkgebouw ‘Ons Centrum’, aan de Tesselsestraat 59 en duren van 19.45 tot 21.45 uur. Volgende data zijn vrijdag 4 oktober, donderdag 10 oktober, vrijdag 18 oktober, vrijdag 6 december, vrijdag 20 december. De aanmeldingen voor het projectkoor Na twee jaar volkskerstzang is het tijd stromen inmiddels binnen, dus houdt u voor een nieuw project. Tijdens vier repetitieavonden zullen we onder leiding van dirigent Michael Spaans ‘de puntjes op de i zetten’ op het inmiddels opgebouwde repertoire. Daarnaast studeren ze twee nieuwe liederen in. Op zaterdag 19 oktober (overdag) zullen ze de liederen vastleggen op de CD ‘Kerst op Scheveningen’. De CD zal koorzang bevatten van verschillende Scheveningse koren en daarnaast uiteraard ook samenzang. De opname zal plaatsvinden in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Lutherse Burgwal 7. Excelent Recordings uit Nunspeet zal de opname verzorgen. Verder wordt medewerking verleend door Chr. mannenkoor ‘Scheveningen’ en Chr. gem. zangvereniging ‘Laudate Deo’, welke beide ook onder leiding staan van Michael Spaans. De befaamde jazz-pianist Jan-Willem van Delft zal de vleugel bespelen, Danny Spaans bespeelt het prachtige Bätz-orgel en Thomas Heikoop de bugel en trompet.

van zingen? Grijp uw kans en zing mee met het groot projectkoor ‘Scheveningen’. Zangervaring is absoluut niet verplicht, deelname 10 euro per persoon. U kunt zich opgeven door bijgaande ingevulde bon te sturen naar info@ volkskerstzangscheveningen.nl of naar Stichting Volkskerstzang Scheveningen, Vlielandsestraat9, 2583 JC Scheveningen. Geef u snel op want vol is vol!

.nl

Algemeen telefoon: 070 - 205 11 24 info@de-scheveninger.nl Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl

Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, Van Stolkpark, Westbroekpark/Duttendel en Oostduinen. Bezorgklachten via info@de-scheveninger.nl www.de-scheveninger.nl Uitgever Den Heijer Uitgeverij Scheveningen Drukkerij Rodi Rotatiedruk Diemen

Sc

Hoog- en laa

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden mededelingen, advertorials en advertenties.

September 2019

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze datum uu:mm HW LW uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslacm NAP gen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of 1 0:45 -71 op enige wijze zonder voorafgaande schriftezo 4:55 150 lijke toestemming van de uitgever.

12:54 17:25

datum 1 3 di di 2 4 wo wo 3 5 do do

4 6 vr vr EK 5:10 5 7 za za 6 8 zo zo 2:28 NM 7 9 ma ma 8 10 di di

5:37 uu:mm 13:45 18:08 7:15 2:24 11:25 6:25 19:20 14:45 23:56 18:51 8:18 3:14 12:19 7:08 20:25 15:35 19:36 0:55 4:05 9:10 7:59 13:15 16:25 21:35 20:24 1:49 5:06 9:55 8:55 14:09 17:16 22:24 21:19 2:35 5:56 10:40 9:59 14:48 17:55 23:10 22:29 3:25 6:46 11:15 11:30 15:25 18:48 23:42 23:54 4:06 7:48 11:55 12:49 16:07 20:20 0:19 1:15 4:35 9:32 12:34

Sc

11 wo

-49 Hoogen laag 121

Januari 2019 2 Waterstanden 1:35 SEPT2019 -75 ma

datum

150

HW LW -50 cm 121NAP

12 do

datum

-53 -79 86 144 -74 107 -52 120 -56 -81 93 135 -70 -53 117 108 -78 -61 123 102 -52 -66 112 111 -71 -64 107 111 -49 -61 103 112 -62 -67 91 118 -47 -56 91 112 -54 -70 77 123 -46 -52 87 111 -48 -74 78 127 -49

11 13 vr vr

-50

18 20 vr vr

96 109

-51 -78

12 14 za za VM 6:3 13 15 zo zo

14 16 ma ma 7:4 EK 15 17 di di 16 18 wo wo 17 19 do do


is ondernemend

20

Zaterdag 5 oktober 2019

Concert op Scheveningen 2019 Orgel: Danny Spaans Trompet: Thomas Heikoop Presentatie: Joop Alberti

Conce rt itĂŠ m

Schevenin op

Co

Kon. Zangvereniging Mastreechter Staar

n ge

Entree â‚Ź 5,Antonius Abtkerk, Scheveningseweg 233, Scheveningen Aanvang: 19:30 uur Kerk open: 18:45 uur Verkoop toegangskaarten:

Wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, Tesselsestraat 71 Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92 Boekhandel Scheveningen, Keizerstraat 50

Profile for De Scheveninger

De Scheveninger - 3 september 2019 - week 36  

De Scheveninger - 3 september 2019 - week 36  

Advertisement