Page 1

dinsdag 27 augustus 2019

week 35

Foto: Dick Teske

WWW.DE-SCHEVENINGER.NL WWW.DE-SCHEVENINGER.NL

Dominee Jan Maasland neemt afscheid p.9

NIEUW CURSUS SEIZOEN ANAF START V EMBER 23 SEPT

10 jaar

Taleninstituut

TaalTaal Taal OPEN DAGEN:

WO. 11 SEPTEMBER 18:00-21:00 UUR

ZAT. 14 SEPTEMBER 13:00-16:00 UUR

070 322 60 91

taaltaal.nl

Ook als het om Schevenings vastgoed gaat zijn wij de rots in de branding. Marianne den Heijer

www.nelisse.nl

Frederik Hendriklaan 119E Den Haag t 070 354 28 11 www.engering.nl


is ondernemend

2

Slagerij

IES BOEKTJE

AANBIEDINGEN GELDIG VAN DI 27 AUG T/M MA 2 SEPT 2019

MA & WO MIDDAG GESLOTEN

kilo gebraden Kippenpoten ................................. 4,95 kilo grootmoeder Karbonade ............................. 5,95 kilo gemarineerde Procureurlapjes .................... 7,95 kilo gemarineerde Speklapjes ............................. 6,95 kilo Biefstukspies a 100 gram ............................. 13,95 kilo Runderlappen ... ........................................... 8,95 Alles voor de BBQ lekker gemarineerd!

DIVERSE BELEGDE BROODJES VANAF 1,95 VLEESWARENTRIO 100 gram Paprika Kiprollade 100 gram Gegrilde Achterham 100 gram Smeerworst samen

3,50

Pizza Zalm Kruidenkaas

Pizza vis

NEPTUNUSSTRAAT 73 - T 070 355 16 10 - SCHEVENINGEN

€ 10.95

€ 12.50

Vistrio 2 personen

Gebakken Mosselen

€ 20.95

€ 11.95

STEL ZELF UW 5 KILO VLEESPAKKET SAMEN! Maak keuze uit:

1 kilo runderlappen 1 kilo hamlappen 1 kilo karbonade 1 kilo speklappen 1 kilo gehakt h.o.h.

Alles vers!

1 kilo biefstuk 1 kilo kipfilet 1 kilo verse worst 1 kilo hacheevlees 1 kilo halsrollade

5 VERSCHILLENDE SOORTEN

samen

38,50

NIEUW! Wij bezorgen vanaf nu ook bij u thuis!

Laatste week:

Lekkere Hollandse Kersen van onze huisteler! Dus profiteer nog snel!

Courgettes

2 voor 1.50

- Bezorgen op Scheveningen gratis - Fruitmandenspecialist Spaar ook bij ons met Piggy! Met 1 kaart bij meerdere winkels sparen!

uitzicht op de haven!

WWW.HAVENPALEIS.NL

en Stral Welkom op onze nieuwe locatie (nabij tramhalte) KRUISING FREDERIK HENDRIKLAAN/STATENLAAN!

DR LELYKADE 1C SCHEVENINGEN elke dag geopend 10.00-21.30 u

d

Zomer voordeel

Zeeuwse Mosselen 2 kilo! €9,98

Hollandse Nieuwe 2 Emmers! 2 Emmers!

9-11 st.

€13,98

20-24 st.

€24,98

Aanbiedingen week 35

Verse

Diepvries

Noorse Gepelde ZalmGamba’s filet 31/40 98 1kg! €19, 750gr! €9,98

Warm

Schotel Kibbeling menu

€9,98

Rokerij

Gerookte Maatjes Bokking 1kg! €5,98

Visafslagweg 30 - 2583DM Scheveningen - 070-3549626 - roeleveldvis.nl


is actueel

3

Ook na de zomer een bruisend Scheveningen

www.voorechtlekkerslapen.nl

Royal Health Foam matrasspecialist sinds 1998

010 voor Bel 070 3387 langs advies of kom room in onze show Persoonlijk advies ¡ ouderwetse service ¡ medische kwaliteit

Soetensstraat 18, Scheveningen Foto: Dick Teske

Elektrotechnisch bureau

Het is bijna voorbij: de zomer. De laatste week van de kindervakantie, bijna weer naar school en weer aan het werk. De Scheveninger heeft de afgelopen twee maanden ook een zomerrooster gehad met om de week een uitgave. Deze week is de laatste ‘zomereditie’ en valt De Scheveninger in het vervolg weer wekelijks in de brievenbus.

teloosheid zorgde voor onrust bij bewoners. Een barbecue direct naast de oliestookboot, parkeren midden op het havenhoofd en afval wat zonder pardon op straat werd gegooid. Er viel bijna niet tegenop te handhaven. De overlast liep bij de Vuurtorenweg zo de spuigaten uit dat de gemeente besloot het parkeerterrein af te sluiten met betonblokken.

Dat is nog niet alles, want in de eerste week van september staan er weer tal van activiteiten op het programma. Bij YMCA Scheveningen start op 2 september het nieuwe muziekseizoen. Altijd al een instrument willen leren bespelen of je willen specialiseren in een bepaalde richting? Nu is je kans, schrijf je in via de website: www.ymcascheveningen. nl. In het Zuiderstrandtheater gaat op 6 september de volksopera ‘Vrouw Houtebeen’ met in de hoofdrol Loes Luca in première. Op zaterdag 7 september vindt in en rondom de Oude Kerk in de Keizerstraat het festival ‘Kunst & Cultuur op Scheveningen’ plaats en in de Badhuisstraat is op diezelfde dag het chaotische ‘Chaos in de Badhuisstraat’.

Maar diezelfde bewoners konden heerlijk genieten van lange zomeravonden in de mooiste ‘achtertuin’ van het land. En ondanks dat het Vuurwerkfestival dit jaar niet doorging, was er toch nog genoeg te doen. Bijvoorbeeld lekker meezingen met het Hollands Feest aan Zee of genieten van bandjes tijdens Schollenpop op het Zuiderstrand. Op 6 en 7 september staat het strand nog een keer in het te- Er is de komende tijd dus nog van alles te ken van muziek. Dit keer met Celebrate beleven op Scheveningen. Een zomer zonder het Vuurwerkfestival, the 90’s met onder andere Scheveninger maar wel met enorme drukte. Verkeers- Charly Lownoise en de dag erna Live on ellende en af en toe zelfs complete wet- the Beach met de Engelse band Keane. De zomer van 2019 zal de boeken in gaan als een zomer met hoge pieken en diepe dalen. Tot twee maal toe een hittegolf, waarbij de eerste zorgde voor temperaturen boven de 35 graden. Daarna een flinke omslag met regen en temperaturen die weer onder de 20 graden doken. En zelfs een zomerstorm, die her en der voor schade zorgde.

verlichting gloeilampen elek. huishoudelijk installatie materiaal

95 jaar in het Statenkwartier

WILLEM DE ZWIJGERLAAN 33 DEN HAAG T 070-3556464

Schilderwerk binnen en buiten Sauswerk Behangwerk Glasvlies Houtrotreparatie T 06 48 92 08 38 E mail@malleeschilderwerk.nl

DE SCHEVENINGER SOCIALS Miranda Heilbron in reactie op Landscheidingsweg lange tijd afgesloten na ernstig ongeluk Het zag er vreselijk uit, wij moesten er langs heen rijden, ik wens iedereen heel veel sterkte, ben er echt van geschrokken. Menno de Groot in reactie op Herinrichting Houtrustweg start in september Waarom komt de fietsstrook niet aan de andere kant? Daar is veel meer ruimte. En dan een mooie groenstrook aan de Duindorpkant. Wouter Wigman in reactie op Herinrichting Houtrustweg start in september Het is nu een 30 km weg met drempels, verhoog de snelheid naar 50 km haal de drempels weg, dan zal er zeker

nog harder gereden worden 65? Het is een weg van maar 700 meter die eindigt op het strand. Wat is het voordeel om een paar seconden eerder te zijn? Er fietsen daar een hoop gezinnen en kinderen. Hoe hoger de snelheid hoe meer kans op ongelukken. Kijk naar de Westduinweg (50km weg) waar al heel veel ongelukken zijn gebeurd met auto’s, fietsers en voetgangers... De rust van de bewoners komt ook in het geding. Geluidsoverlast door even het gas open te trekken op het korte stukje. Geeft ook nog eens een hoop extra luchtvervuiling voor de fietsers op de weg. Er wonen een hoop mensen pal aan de houtrustweg. Kan er hopelijk nog iets aan gedaan worden? Met 30 ben je alleen wat seconden later op het strand? Relaxed toch?

Ook reageren? Dat kan via e-mail: redactie@de-scheveninger. Reageren kan ook via www. de-scheveninger.nl en onze social mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram

Serhat Sakarya in reactie op Anarchisten bekladden havenhoofd tegen veryupping Toeristen gaan na hun vakantie per definitie naar huis. Hanneke Overduin in reactie op Anarchisten bekladden havenhoofd tegen veryupping Ik ben het met ze eens , maar ga niet de boel verkrachten met die verf đ&#x;˜Ą Het is doodzonde om dit vol te verven. Ingezonden e-mail door Hannie Sadowski: Hittegolf op Scheveningen, maar de HTM is al goed op de toekomst voorbereid!

INSTA VAN DE WEEK


is actueel

4

Veel belangstelling voor Colombiaans opleidingsschip ARC Gloria De Colombiaanse ARC Gloria kwam dinsdag 20 augustus aan in de haven van Scheveningen. Met veel ceremonieel vertoon liep het opleidingsschip even na 9.00 uur de eerste haven binnen. De Gloria is een bark uit 1968 en het zeilend opleidingsschip van de Colombiaanse academie voor marineofficieren, Escuela Naval de Cadetes Almirante Padilla. Het is niet de eerste keer dat het schip Scheveningen aandoet. In 2011 meerde het schip ook aan in de Scheveningse haven. In 2015 deed de ARC Gloria mee aan Sail Amsterdam.

Het schip lag tot en met vrijdag in de haven van Scheveningen en kon ook bezocht worden. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt, waarbij op sommige momenten de wachttijd meer dan een uur bedroeg. Ook bij het vertrek vrijdagavond was veel publiek aanwezig. Zowel in de eerste haven en op de beide havenhoofden waren tientallen mensen aanwezig om het Colombiaanse schip uit te zwaaien.

Foto: Dick Teske

Verdachten inbraak in massagesalon aangehouden De recherche van De Haag-West heeft zaterdagavond 17 augustus twee Hagenaars van 44 en 48 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in een massagesalon aan de Schokkerweg. De inbraak gebeurde in de nacht van 15 op 16 augustus omstreeks 04.00 uur. Volgens medewerkers van Pakjira Original Thai Massage werden onder meer een laptop, een grote zittende Boedha, metalen wanddecoraties en een grote houten olifant meegenomen door de inbrekers. De massagesalon plaatste bewakingsbeelden van de inbraak op social media in de hoop dat de daders snel gepakt zouden worden. De bewakingsbeelden bleken inderdaad een doorbraak in de zaak te zijn. Na herkenning op de camerabeelden konden de verdachten zaterdagavond worden aangehouden. De verdachten zijn verhoord door de politie over hun betrokkenheid bij de inbraak.

Politie onderzoekt brand in appartement Hellingweg Foto: Dick Teske

Anarchisten bekladden wederom een havenhoofd Een kleine week nadat de leus op het noordelijk havenhoofd is schoongemaakt, hebben de anarchisten wederom van zich laten horen. Ditmaal is op het zuidelijke havenhoofd met verf de leus: ‘Tourist go home – Yuppies out’ gespoten. Volgens de website Autonomen Den Haag is dit een ‘kleine groet aan het nieuwe hotel wat aan de horizon verrijst aan het noordelijk havenhoofd en de cruiseschepen die hun weg zoeken naar de Scheveningse haven’.

Rond 02.55 uur kwam de melding van de brand binnen. Toen de hulpdiensten bij de Helingweg aankwamen, was de brand al uit. Ook waren de bewoners van het appartementencomplex door het brandalarm gewekt en stonden buiten op straat.

De makers van de graffiti vinden dat de Scheveningse haven de afgelopen jaren in rap tempo is veryupt. “Overal zijn luxe Foto: Dick Teske appartementen en vakantiewoningen gebouwd. Zo is de haven van een plek verworden tot een luxe resort waar er voor rijken en toeristen”, zo is de lezen op van bedrijvigheid en sociale woningen slechts plek is voor woningen en vertier de website.

Bezoekers weten nieuwe parkeergarage Scheveningen goed te vinden

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat er mogelijk sprake was van brandstichting. Mogelijk is er vanuit de jachthaven een projectiel afgeschoten door het raam van het appartement waardoor er brand is ontstaan. Bent u getuigen geweest of heeft u anderszins informatie met betrekking tot dit incident, neem dan contact op met de politie via telefoon: 0900-8844.

Praat mee over leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheidheid Hoe zorgen we ervoor dat Den Haag leefbaar en bereikbaar blijft in 2040? Dat vraagt Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit de komende maanden in een reeks speeddates aan de bewoners. De uitkomsten van de gesprekken worden opgenomen in de agenda Haagse Mobiliteitstransitie die volgend jaar verschijnt. Afgelopen donderdag was wethouder Van Asten op de Pier.

De nieuwe parkeergarage van Interparking die begin augustus werd geopend aan de Noordboulevard van Scheveningen doet goede zaken. Bezoekers van Scheveningen weten de nieuwe garage al goed te vinden. De in- en uitrit bevindt zich momenteel aan de Gevers Deynootweg tegenover het Carlton Beach Hotel. De circa 700 parkeerplekken tellende garage is onderdeel van de nieuwbouw aan de noordboulevard met winkels en horecagelegenheid, dat in de loop van 2019 volledig in gebruik zal worden genomen. Vanuit de parkeergarage loop je zo de in vernieuwing zijnde noordboulevard op. Het kolomvrije ontwerp van de parkeergarage met eenrichtingsverkeer en brede parkeervakken en rijbanen zorgt voor optimaal parkeergemak. De parkeergarage zal voorzien worden van 240 zon-

In een appartement aan de Hellingweg heeft in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 augustus een kleine brand gewoed. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

Foto: De Scheveninger

nepanelen en is qua stroomvoorziening klaar voor 75 elektrische oplaadpunten. Ook is er een parkeergeleidingssysteem waarmee parkeerders via de kortste rou-

te op de juiste verdieping een vrije plek kunnen vinden. Met kentekenherkenning per plaats kunnen de bezoekers hun auto gemakkelijk terugvinden.

Wethouder Robert van Asten is blij met de input van de Hagenaars: “Den Haag groeit als kool. Als we willen voorkomen dat de stad dichtslibt en willen zorgen dat de stad leefbaar blijft dan moeten we keuzes maken en oplossingen bedenken.” Hij gaat graag in gesprek met de Hagenaars in hun eigen buurt. Dit kan gaan om een idee voor je eigen straat of stadsbreed en alles ertussenin.”


is actueel

5

Landscheidingsweg lange tijd afgesloten na ernstig ongeval De Landscheidingsweg was zaterdag in beide richtingen lange tijd afgesloten na een ernstig ongeval tussen Wassenaar en Scheveningen.

‘De Fred Zuid’ weer open voor verkeer Woensdag 14 augustus ging het zuidelijk deel van de Frederik Hendriklaan weer in zijn geheel open voor het publiek. Het eerste vernieuwde gedeelte van ‘De Fred’, tussen het Frederik Hendrikplein en de Willem de Zwijgerlaan, is nu ook weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Zaterdagochtend omstreeks 11.00 uur ging het mis op de Landscheidingsweg. Volgens getuigen raakte een automobilist komende uit de richting van Scheveningen de macht over het stuur kwijt na een inhaalactie en kwam op de tegenovergestelde rijbaan terecht. Hierbij nam de auto een lichtmast mee, crashte op een tegenligger, om vervolgens terecht te komen op de auto van een andere tegenligger. De ravage was zeer groot. Voor de hulpdiensten was het alle hens Foto: Dick Teske aan dek. Niet alleen werd de brandweer opgeroepen in verband met de beknelling van de slachtoffers, ook de trauma- het ziekenhuis vervoerd. Door het onge- De politie doet onderzoek naar de oorhelikopter werd gealarmeerd voor het in- val was de Landscheidingsweg enige tijd zaak van het ongeval. cident. Er zijn meerdere slachtoffers naar afgesloten.

Stemmige herdenking bij Indisch Monument

De grootscheepse herinrichting van de befaamde winkellaan in het Statenkwartier begon een kleine vier maanden geleden. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats en het zuidelijke deel van ‘De Fred’ werd het eerst aangepakt. Inmiddels wordt er ook al druk gewerkt in het middengedeelte van de winkellaan. Ook daar gaat aannemer HABO GWW voortvarend te werk: de werklui zijn bezig met de bestrating van de nieuwe wandelpromenade in dit gedeelte van ‘De Fred’.

Donderdag 15 augustus was het 74 jaar geleden dat officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog met de capitulatie van Japan. Tijdens de Nationale Indië-herdenking, die op deze dag plaatsvond bij het Indië-monument aan de Waterpartij, werden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

Lekkage en brand in woning Zeezwaluwstraat

Bij de start van de herdenking werd de Indische klok achter het monument geluid. Daarna nam Erry Stoové, voorzitter van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, het woord. In zijn openingsspeech refereerde hij aan de start van de festiviteiten rondom ‘75 jaar vrijheid’ die dit jaar in Nederland van start zijn gegaan. “Maar laten we niet vergeten dat de vrijheid in Nederlands-Indië 75 jaar geleden nog heel ver weg was.”

Grote schade in een woning in de Zeezwaluwstraat na een fikse lekkage en brand in de meterkast.

Foto: De Scheveninger

Daarna volgde het luiden van de Indische waren aanwezig bij de herdenking. De De eerste krans bij het monument werd klok, de taptoe en een minuut stilte. Na plechtigheid werd ook live uitgezonden gelegd door minister-president Mark de minuut stilte werd het Wilhelmus op NPO1. Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis. ingezet. Honderden belangstellenden

MAAK KANS OP GRATIS COURTAGE IN 2019!! U KUNT ALS VERKOPER/VERHUURDER UW COURTAGE* TERUGWINNEN! EIND 2019 ZAL NA TREKKING DOOR DE NOTARIS ÉÉN VAN ONZE OPDRACHTGEVERS DE GELUKKIGE ZIJN.

Bewoners van de Zeezwaluwstraat belden zaterdag 17 augustus de hulpdiensten nadat zij bij thuiskomst van vakantie sporen van een brand waarnamen. Ter plaatse bleek de brandhaard in de woning van de buren te liggen. Bij controle van de betreffende woning bleek de brand inmiddels uit en ontdekte de brandweer dat de complete benedenwoning onder water stond. De bewoners van dit pand waren op het moment van het incident niet thuis, maar op een vakantieadres in het buitenland. De brandweer onderzoekt de oorzaak van de brand en lekkage. De oorsprong van de brand lag in de meterkast en de lekkage is ontstaan door een gebarsten waterleiding. Omwonenden gaven aan al enkele dagen een suizend watergeluid te hebben gehoord, maar konden de oorzaak niet achterhalen. De brandweer is enige tijd bezig geweest in de woning in de Zeezwaluwstraat om al het water weg te pompen. Buren hebben de bewoners van de getroffen woning telefonisch op de hoogte kunnen stellen van de situatie.

* ACTIEVOORWAARDEN VAN TOEPASSING

Foto: De Scheveninger

info@bvl.nl 070 - 350 23 04 www.bvl.nl

Foto: De Scheveninger


%

eel

Kalenders 2020 zijn al verkrijgbaar! Al meer dan 50 jaar de grootste collectie wenskaarten van Nederland

Diverse soorten Jaarkalenders 2020 van o.a. Bekking Comello, De Hobbit en Hallmark Diverse prijsklassen

Bij de Vulpen Cards aan de Frederik Hendriklaan 181, zijn de kalenders van 2020 alweer voor het uitzoeken. Een groot assortiment kalenders met onder andere leuke prints van de natuur, dieren, spiritueel en veel over Holland: zoals molens, bloemen, tuinen, kunst etc. Ook mooie kalenders over sport en cultuur ontbreken niet. “Voor iedereen hebben wij wel een keuze”, aldus Annemiek van der Bent. Met de merken van o.a. Bekking, Comello, De Hobbit, Hallmark etc. is de keuze van de kalender dus zeer divers en voor ieders smaak.

Frederik Hendriklaan 181 070 306 14 60 info@devulpencards.nl www.devulpencards.nl

Foto: Annemiek van der Bent

Frederik Hendriklaan 106 070-3550764 info@plasman.nl

Pasteitje Kipragout van de Chef

rijkelijk gevuld pasteitje met huisgemaakte Kipragout Tegen inlevering van deze advertentie:

Banketbakkerij & lunchroom PLASMAN Tip van de Chef bij Plasman Op de lunchkaart bij Banketbakkerij Plasman aan de Frederik Hendriklaan staat het heerlijk huisgemaakte pasteitje kipragout van de Chef. Trots maken ze deze zelf door kip te koken in bouillon, in kleine blokjes te snijden en peterselie en kruiden toe te voegen. Het pasteitje wordt door de chef zelf gemaakt van ouderwetse bladerdeeg en gezamenlijk geserveerd. Een echte topper van de lunchkaart.

per stuk € 6,95 voor €

geldig t/m zat. 7 sept 2019

4,95

Foto: lunchroom

Kado’s & meer KAATJE

KAATJE

L

TIEL

Cards & Gifts DE VULPEN

KAMER- EN TUINPLANTEN V.A. € 4,95

DONZEN

LUXE

D E K BD ED ODNEZN EN

H O E S LLAUKX EE N S

30% 30% voordeel voordeel BLOEMPOTTEN EN VAZEN V.A. € 24,95 DEKBEDDEN

HOESLAKENS 2 5% 25% voordeel voordeel

H E E R L I J K WA R M E N C O M F O R TA B E L E N A LT I J D

D E B E K E N D E M O LT O N S T R E T C H E ND EJ EBRE S EN Y DSEOMFO T LT KO WA KE N LSI TTERI ET.T C H H O E S L A KEENNJSE, RTSOE PYP ESROHFO L A KL IETN T EKSWA E IST. E N

D E J U I SHTEEE RTLEI JMKPWA E R AT U UERN . ACLO L EME FNOTRI TA J D EBN RM E LS EDNE ZAELT I J D 1 0 DDEAJG O PRESR AT P EUCUI A J ZTEI JND*E!N S D E Z E U IESN T EVTO EM R .L E A LP L EREIN *aanbieding 1 geldt 0 Dvoor A G het E NExcellent V O O R650 S Pen E Chet I AAstro L E Pduo R I dekbed. JZEN*!

Planten, planten, planten! Naast een uitgebreide collectie bijzonder speelgoed zoals knutseldozen, spellen, vliegers, aardewerk, boeken, originele kraamcadeautjes, koelkastpoëzie, tassen in alle soorten en maten, grappige gadgets en vrolijke koekoeksklokken om maar wat te noemen, verkopen ze bij Kaatje ook planten, bijpassende potten en vazen. “Iedere week zorgen wij voor verse en makkelijk te onderhouden kameren tuinplanten die wij direct uit Aalsmeer halen”, aldus Mara Peters. “Een bijpassende pot of vaas is er, met een speciaal assortiment, altijd wel bij ons te vinden.” Foto: Mara Peters

S P L I T-H TO PS P EL AR K S EIN NS ,A TL LOEP PDEERNHKOBEASRL A E KME N ATSE ENN. OE

FRED. HENDRIKLAAN 63 www.kaatje.com

S P L I T- T O P P E R S I N A L L E D E N K B A R E M AT E N .

*aanbieding geldt voor het Excellent 650 en het Astro duo dekbed.

onze onzeluxe luxebasics basics waanzinnig geprijsd! waanzinnig geprijsd!

Laatste weken D ODNOZN EN ZEN KUS KS UESN S ESN S

RANG EN R GER RA

30%

B A D GB O DOED A DE G

30% zwoele aanbiedingen van 3 +31+ zomer 1 voordeel voordeel cadeau cadeau Auping

Summer

É ND VA NR D STE É É N VAÉN E G OEOG T SR TOEOETN U IETN G EUBI RT G E IEDBSRTEEI D S T E

CTOI EL LSE C T ID E SG O B AED OE ED R EI JL D DW COLLEC BA DGW R EW L DEW . IJD. MEANAN K IS K EM NENTI S‘ TMHEET W ‘TH S TWTEO MAAK K OER LW DO ’ SR LBDE’SST BTEO L’W E L’ R I.J Z E N . V O O R VAOAO NRT RAEAKN K TERL EI JKKKEE LPIRJ KI JEZ EPN

DB E SAOBLSUOTLEU B T E SBTESSETLSLEELRLSE RUSI TU IHT EHT E T DE A P RGORG MAM. A . VA NVA D YNCDKY C KK U SKSUESNS PE RNO A RMAM L DE TMG E TA G Z EDN G E VGUEL V DUM NA ZN EN ODNOSNESNE N GA ZV EN E EJRT K L E IKNL EE I N GEA N Z ENN E EVRT E SJ .E S .

ENGERING sinds 1906 www.engering.nl ENGERING sinds 1906 www.engering.nl Frederik Hendriklaan 119E winkel@engering.nl Frederik Hendriklaan 119E winkel@engering.nl 2582 BX Den Haag t 070 354 28 11 2582 BX Den Haag t 070 354 28 11

Slaapcomfort ENGERING Laatste weken Zomeropruiming De zomer draait op volle toeren en de warme dagen zijn echt warm! Bij Engering Slaapcomfort is ook de Zomeropruiming in volle gang. Met een mooie collectie dekbedovertrekken, zomerdekens en zomerdekbedden ruimt Engering deze weken flink op. “Naast deze artikelen hebben we ook mooie badjassen in diverse designs, baddoeken en de strandlakens flink in prijs verlaagd,” aldus Annieta. “Bent u op zoek naar een nieuw bed dan komt dat ook goed uit, want we hebben ook de laatste week van de zwoele zomer aanbiedingen van Auping.” Om even de warmte te ontlopen, kunt u bij een koele winkel van Engering Slaapcomfort terecht. Foto: team Engering

Alle aanbiedingen tijdens de 10-daagse gelden zolang de voorraad strekt. Alle aanbiedingen tijdens de 10-daagse gelden zolang de voorraad strekt.

Damesmode ELITE MODE Benieuwd naar de trends voor het nieuwe seizoen… … kom naar de Kick Off van het nieuwe modeseizoen! Wat zijn de nieuwste en belangrijkste modetrends van het aankomende najaar? Het modebeeld wordt wijder, breder en langer. Ruiten, dierenprints, kleurige patronen en andere versiersels komen weer terug. Kleur mag deze winter. Veel rood, camel, oker- en oranjetinten. Bruin is het nieuwe zwart en lichtblauw komt terug in de winterse materialen, net als natuurlijke kleuren. “Ons deel van de Fred is ondertussen klaar en het is prachtig geworden. Het brede trottoir met de stenen loper maakt winkelen nog leuker”, aldus Bert Spijksma. Bent u benieuwd naar hoe het is geworden en hoe de modetrends voor het najaar zijn? Kom dan naar de Kick Off van het nieuwe modeseizoen! Foto: Bert en Nelleke Spijksma en dochter Annemieke

De Specialisten van het

Frederik Hendriklaan 236 Den Haag 070 - 328 12 62 info@elitemode.nl www.elitemode.nl

Statenkwarlier


Lederwaren BRABANTS LEDERWARENHUIS Vakantie is bijna voorbij... voorbereiding is het halve werk! Koop nu een nieuwe rugzak voor school! “In onze winkel hebben wij een groot assortiment schoolrugzakken in diverse prints en de nieuwste seizoenskleuren en in de merken als Fjallraven, Eastpack, O’Neill etc. Ook voor de kleintjes (jongens en meisjes) vanaf 4 jaar hebben we een grote collectie o.a. van Zebra en Parkland. Parkland is zelfs gemaakt van gerecyclede petflessen. Aangezien er in diverse prijsklasse is voorzien, zal er voor iedereen voldoende keus zijn”, aldus Karin Bodde. Foto: Erik Bodde

Alle Rugzakken van ‘Herschel’

20% KORTING

Frederik Hendriklaan 235-237 070 - 355 50 14 info@lederwaren.nl www.lederwaren.nl

Grote collectie schoolrugzakken o.a. Fjallraven, Herschel, Eastpack, Spiral, Dakine, O’Neill etc.

Elektrotechnischbureau VAN DER BOL Gloeilamp vervangen voor LED-lamp? Het komt steeds vaker voor: de gloeilamp wordt vervangen door de LED-lamp. “Iedereen krijgt ermee te maken. De gloeilamp gaat kapot, dus moet hij vervangen worden. Bij ons bent u dan aan het juiste adres,” geeft Hans van der Bol aan. “In alle soorten en maten zijn wij zo goed als voorzien, dus u komt nooit voor niets.” Voor licht in de ontstane duisternis, moet u dus bij van der Bol op de Willem de Zwijgerlaan 33 zijn. Foto: Henk, Hans en Paul van der Bol

Tegen inlevering van deze advertentie

15% korting op alle LED-Lampen

Home & Lifestyle KIKKE SPULLE Frederik Hendriklaan 198 070-7533607 WWW.KIKKESPULLE.NL

De winkel Kikke Spulle aan de Frederik Hendriklaan staat vol met nieuw betaalbaar woondesign. Dit is een perfecte winkel voor het scoren van echte hebbedingetjes, geweldige lampen, meubels in verschillende stijlen en natuurlijk originele kleurrijke cadeaus voor jong en oud. De steeds wisselende collectie woon- en lifestyle-accessoires is gigantisch in de winkel en de webshop. Alles wordt heel erg leuk ingepakt en naar wens in Nederland en in Belgie thuisbezorgd. Dat maakt shoppen wel heel erg aantrekkelijk. Bezoek ook de winkel van Kikke Spulle Vintage aan het Westeinde 60A in Den Haag. Foto: Saskia van Bokhoven

DEZE ACTIE IS GELDIG T/M 3 SEPT. 2019

Origineel Woondesign

10% KORTING OP ALLE BANKEN

Woninginrichting INTERIEUR DESIGN Is een Bamboevloer geschikt voor mijn vloer? Dit zal een veel gestelde vraag zijn en het antwoord hierop is “Ja”, geeft Ton Magdelijns als antwoord. Bamboe heeft de eigenschappen van hard hout en zijn de bamboeparketvloeren bijzonder vormstabiel. Onze MOSO parketvloeren kunnen perfect op vloerverwarming/vloerverkoeling geplaatst worden en te leggen als massief, lamelparket en multiplank in visgraat, stroken en andere patronen. “In onze showroom hebben wij alle kleuren en patronen in bamboe beschikbaar en helpen de klant met de juiste keus voor thuis.” Foto: Familie Magdelijns

BAMBOEVLOEREN ZIJN OOK GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING EN VLOERVERKOELING KOM NAAR ONZE SHOWROOM EN LAAT U OP DESKUNDIGE WIJZE VOORLICHTEN! www.interieur-design.nl

Aert van der Goesstraat 8 Den Haag • 070-355 14 11 info@interieur-design.nl

Poelier AMMERLAAN Het is nog steeds mooi BBQ weer!!! Gezien de mooie dagen en de temperatuur die nog steeds goed is, zal de BBQ bij de meeste nog niet zijn opgeborgen. “Om de lekkerste producten op de BBQ te hebben, zijn wij altijd volop bezig om de klant te voorzien van goede producten”, aldus Jos Gleijm. In ons assortiment is de kippendijspies een grote hit, maar ook de Spaanse kalkoenmerquezworstjes zijn zeer aan te raden voor op de BBQ. Daarnaast maken wij ook zelf onze overheerlijke kipburgers. Voor de kinderen hebben wij zeer smakelijke kip-BBQ worstjes.” Geniet, zo lang het nog kan, van de heerlijkste BBQ producten van Poelier Ammerlaan! Foto: Jos Gleijm

AMMERLAAN AMMERLAAN WILD EN GEVOGELTE WILD EN GEVOGELTE

HET VERTROUWDE ADRES AMMERLAAN AMMERLAAN

Aert van der Goesstraat 26, Den Haag Tel./Fax (070) 355 17 11

Aert van der Goesstraat 26 de Heerlijk voor WILD EN BBQ: GEVOGELTE VOOR EEN GESLAAGD EN GEVOGELTE der Goesstraat 26, Den Haag Den Haag Aert vanWILD Kippendijspiezen, Kipburgers, HET VERTROUWDE Tel./Fax (070) 355 17 11KERSTDINER Tel./Fax (070) 355 17 11 Aert van der Goesstraat 26

Kip BBQ worstjes, Den Haag Tel./Fax (070) 355 17 11 Spaanse Kalkoenmerquez worstjes Eet smakelijk!

Aert van der Goesstraat 26 • Den Haag • Tel. 070 355 17 11

Frederik Hendiklaan Aert van der Goesstraat Willem de Zwijgerlaan

A VOOR EEN GESLAA KERSTDINER


is ondernemend

8

Proef de ZOMER:

GrandCafĂŠ

WWW.ZARAUTZ.NL

Keuze uit 4 kokosmakronen, 4 kwarkbolletjes en alle zakjes zacht kleinbrood

+1* 2 gratis

*

Aanbieding geldig van 08 juli t/m 31 augustus 2019. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen.

*Goedkoopste zakje is gratis. Badhuisstraat 66 | Keizerstraat 183 Frederik Hendriklaan 109 en 281 roodenrijs.meesterbakker.nl

Prins Willemstraat 36 • Scheveningen • 070 35 48 673 • info@zarautz.nl

JT SERVICE Bedrijfsafval,

Nieuw!

ons specialisme

Ook voor uw Winter- en zomerbanden opslag

Psnlijk financieel en dkundig advi! Daar staan we vr!

‘al meer dan 60 jaar specialist in banden’

MAKELAARDIJ

Schokkerweg 64 2583 BJ Scheveningen Tel. 070-3557286

Schokkerweg ONDERHOUD - APK -64REPARATIE 2583 BJ Scheveningen Schokkerweg 64 Scheveningen Tel. 070-3557286 www.proďŹ eco.nl | proďŹ eco@planet.nl Naast een uitgebreid assortiment boeken en de nieuwste titels hebben wij ook een grote collectie kerstkaarten, wenskaarten en cadeaus

Treilerweg 72 Scheveningen keizerstraat 50 06-51491659 2584 bk scheveningen info@jtservice.nl 070 - 322 95 58 www.boekhandelscheveningen.nl WWW.JTSERVICE.NL

070 - 355 72 86

keizerstraat bk schevening 070 - 322 95 HYPOTHEKEN www.boekhandelscheveninge TAXATIES

ASSURANTIEN2584

Doornstraat 405 • Scheveningen T: 070 - 3549327 WWW.SCHIPPERS.NU exclusief bij Boekhandel Scheveningen

Aangepaste openingstijden:

HOUD JE VAKANTIEGEVOEL VAST

zondag 23 december 11:00 - 17:00 uur maandag 24 december ZUIDERSTRANDTHEATER.NL 9:00 - 16:00 uur

boeken | tijdschriften | kranten | kantoorartikelen | wenskaarten | cadeaus souvenirs | klein speelgoed | scheveningen

Keizerstraat 50 | Scheveningen Boekhandel Scheveningen... zoveel meer dan een postpakketpunt

‘VOOR OPLOSSINGEN DIE WERKEN’

VROUW HOUTEBEEN

EEN SCHEVENINGSE ODYSSEE NL41INGB0000436267 NL81RABO0357690753 profieco@planet.nl www.profieco.nl MET LOES LUCA

.nl www.profieco.nl KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

mr. Anouk Klomp-Kraal

VAN 5 T/M 11 SEPTEMBER

KvK Den Haag 63154897 BTW 855115567.B.01

Gezamenlijke echtscheiding Echtscheiding Omgang Ouderschapsplan Alimentatie Einde samenleving Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek Dr. Lelykade 42-K • Scheveningen • Tel. 06-18 707 828 klomp@klaarfamilierecht.nl WWW.KLAARFAMILIERECHT.NL


is actueel

9

Vuurtoren eindelijk uit de steigers

Thijs H. bekent ‘hondenuitlaat’-moorden

Eindelijk, na ruim een jaar in de steigers te hebben gestaan, is men maandag begonnen met het ontmantelen van de steigers. De vuurtoren van Scheveningen heeft een fikse opknap en verfbeurt gehad en zal binnenkort weer felrood staan te glimmen als een wakend oog over Scheveningen.

Vrijdag 16 augustus vond de eerste proformazitting plaats in de zaak tegen Thijs H. Hij wordt verdacht van drie moorden op mensen die hun hond uitlieten.

Foto: Dick Teske

Op 4 mei jongstleden werd de 56-jarige Etsuko Mostert-Eno om het leven gebracht in de Scheveningse Bosjes. Enkele dagen later, op dinsdag 7 mei, vonden twee hondenuitlaters op de Brunssummerheide in Heerlen de dood. Alle slachtoffers zijn met messteken om het leven gebracht. Thijs H. bevestigde tijdens de proformazitting de bekentenis, die hij op 2 augustus jongstleden bij de politie heeft gedaan. In die bekentenis geeft H. aan dat hij via het nieuws en via kentekens berichten kreeg dat hij mensen moest ombrengen. Volgens eigen zeggen had hij in die periode een psychose. Tijdens de zitting werd tevens bekend dat het onderzoek nog in volle gang is. Thijs h. heeft aangegeven zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van justitie. De volgende zitting is op 4 november aanstaande.

CDA: “De Scheveningse kust hoort bij de Noordzee-fietsroute”

VVD: “Sweelinckplein is toe aan opknapbeurt” De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over het ‘sterk in verval’ geraakte Sweelinckplein. De politieke partij stelt dat omwonenden onder andere overlast ervaren van dealers, zwervers en mensen die er hun behoefte doen. Daarnaast vinden zij er ook regelmatig glasscherven en (drugs)-afval. Zij willen weten van het college of deze signalen bekend zijn en of er maatregelen genomen worden om de overlast terug te dringen. Ook vragen van Jan Pronk en Ayse Yilmaz namens de VVD wanneer de in 2010 ingediende plannen voor het opknappen van het Sweelinckplein tot uitvoering worden gebracht. “In haar beantwoording op de vragen uit 2018 bevestigt het college dat het Sweelinckplein een opknapbeurt nodig heeft. Wanneer start het college met deze opknapbeurt?”, aldus Pronk.

Herinrichting van Houtrustweg start in september Vanaf 9 september start de herinrichting van de Houtrustweg. Het gaat om de Houtrustweg vanaf de Pluvierstraat tot het Zuiderstrandtheater. Dit is onderdeel van de ontwikkeling op het voormalige Norfolkterrein. Aan de kant van Duindorp komt ruimte voor bredere stoepen, een fietspad in twee richtingen en een rijbaan met parkeerstroken. Daartussen komen groenstroken. De vernieuwde Houtrustweg wordt een weg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en krijgt asfalt in plaats van klinkers. De nieuwe rijweg komt verder van de bebouwing Het werk start in de tweede week van van Duindorp af te liggen. september en duurt ongeveer tot juni 2020. Het werk gebeurt in vier fases. Door de herinrichting en het ophogen van Hierbij wordt begonnen ter hoogte van de weg is het nodig om de voetbalkooi te het Zuiderstrandtheater. verplaatsen. Deze verschuift ongeveer 40 meter richting Zeezwaluwstraat en komt Op dinsdag 3 september aanstaande orte liggen in een nieuw duinlandschap. ganiseert de Gemeente Den Haag samen met aannemer Mouwrik Waardenburg

De Scheveningse duinen, een prachtig gebied om te fietsen. Vreemd genoeg laat de Noordzee-fietsroute de kustplaats links liggen: de kust van Scheveningen is niet opgenomen in deze fietsroute, die van de Belgische tot en met de Deense kust loopt. CDA-fractievertegenwoordiger Daniël de Groot vindt dit een vreemde situatie en ondervraagt het stadsbestuur. “Waarom is zo’n mooi stuk van deze badplaats niet in de route opgenomen?”, wil De Groot weten. Hij vindt het een gemiste kans dat fietsers van de Noordzeeroute nu grote delen van Scheveningen voorbijgaan. Er is eerder al veel te doen geweest over aanpassingen van de omgeving van het Zwarte Pad, waardoor de badplaats makkelijker op de route zou kunnen worden aangesloten. Het CDA heeft in 2012 al gepleit voor een fietspad tussen het Zwarte Pad en de Noordzeeroute. De gemeente gaf toen ook aan dit een goed idee te vinden. Drie jaar later kwam het nog eens aan de orde en was het stadsbestuur positief. Tot nog toe is er helaas niks gebeurd. “Waarom het zo lang moet duren, is mij een raadsel”, zegt De Groot.

BV, die het werk gaat uitvoeren, een inloopbijeenkomst. In Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71, kunt u zich dan laten informeren over het plan, de planning, de werkzaamheden, bereikbaarheid van de woningen en parkeren. U bent op 3 september welkom van 19.00 tot 21.00 uur.

De Groot heeft de gemeente nog eens gevraagd welke praktische bezwaren de verbinding tussen Scheveningen en de Noordzee-fietsroute in de weg staan. Het CDA Den Haag hoopt zo het stadsbestuur te overtuigen om Scheveningen te laten opnemen in de kustroute.


is duurzaam

10

Inloopavond

Energie uit de wijk Samen werken aan een schoon en toekomstbestendig Den Haag Maak jouw idee voor schone energie uit de wijk mogelijk en doe mee aan de “Energie uit de Wijk” challenge!

Meer info Wil je meer informatie over welke initiatieven mee kunnen doen, welke initiatieven er al zijn of Maak ook de overstap van fossiele energiebronnen naar schone energie. Er zijn al veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar

waarop de jury beoordeelt? Kom dan naar de inloopavond op 28 augustus.

plannen maken of nadenken over mogelijkheden blijven sommige van die initiatieven steken in de

Inloopavond Energie uit de Wijk

‘planfase’. De gemeente wil groepen inwoners

Datum: 28 augustus

om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Toch

ondersteunen om bestaande- en nieuwe plannen verder te helpen. De meest kansrijke plannen die binnen 12 maanden starten met de uitvoering kunnen ondersteuning krijgen.

Locatie: New World Campus Spaarneplein 2, Den Haag Tijd: 18.45 tot 20.30 uur

Kijk op www.denhaag.nl/duurzaamheid voor meer informatie


is betrokken Zondag 1 september neemt dominee Jan Maasland na 23 jaar afscheid als wijkpredikant van de Bethelkerk Scheveningen. Iedereen is van harte welkom in de speciale dienst om 14.30 uur in de Bethelkerk, aan de Jurriaan Kokstraat 173. Er is die ochtend geen reguliere kerkdienst.

11

Nevenfuncties: Voorzitter van de Raad van Bestuur (1998 - 2012); Lid van het bestuur van de Stichting Schevenings Steunfonds (1998 - 2013); Toegevoegd (als predikant) aan het bestuur van de Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden (vanaf 2012); Betrokken bij het havenprogramma voor de vissersvrouwen tijdens de vaartocht van oud-vissers; Afgevaardigde naar de Synode (2004 - 2008); Vice-voorzitter en voorzitter van de Classis (1998 - 2012;  (Vice-)voorzitter binnen de Algemene Kerkenraad; Bestuurlijk betrokken (1997 – 2010) bij ARK-media; Lid redactiecommissie van het Bijbels Dagboekje ‘Dag in - Dag uit’.

Tekst: Caroline van den Ende. Foto’s Dick Teske

Jan Maasland wist al op jonge leeftijd dat hij dominee wilde worden. “Ik wist het al toen ik 4 of 5 jaar oud was. Ik heb ook nog een tijdje gedacht aan automonteur. Want of je nou peutert aan een motor of aan de ziel van mensen, je wilt dat het loopt. Wat ik er op die leeftijd precies leuk aan vond, weet ik niet, maar ik speelde als kind al kerkje met mijn broer.” Na de middelbare school begon Jan in 1974 zijn studie aan de Theologische Faculteit van de Rijksuniversiteit van Utrecht. In die tijd ontmoette hij zijn vrouw Toos en zij zijn na een verloving van een jaar in 1978 getrouwd. Toen Jan afgestudeerd was, wilde hij niet meteen beroepen worden. “Ik was toen 26 en vond me zelf te jong om fulltime dominee te worden. Ik had in de schoolbanken en collegebanken gezeten en verder niets.” Hij vond de oplossing in Oldenzijl. Jan: “Dat was een hervormde kerkelijke gemeente van toen 127 zielen. Zij zochten een voorganger voor een halve dag per week en een preek op zondag. Dat was een mooie tussenstap.” Samen op Weg Na Oldenzijl is Jan dominee geweest in Elim in Drenthe en in Axel in Zeeuws-Vlaanderen, voordat hij in 1996 bevestigd werd in Scheveningen. Jan: “De Nieuwe Kerk belde of ik leiding wilde geven aan een proces van vernieuwing. Dat ging om de overgang naar het nieuwe liedboek en de mogelijkheid voor vrouwen om in het ambt te treden. Dat was de reden om naar deze toch wat behoudender gemeente te komen.” Het meest bijzondere van zijn tijd op Scheveningen vindt Jan het samengaan met de gereformeerde kerk. “Dat ‘Samen op weg’-proces is wel een hoogtepunt geweest. De Nieuwe Kerk moest sluiten, en samengaan met de hervormde Oude Kerk was niet gelukt. De gemeentes van de Oude en Nieuwe Kerk pasten niet goed bij elkaar, maar in de gereformeerde Bethelkerk voelden we ons meteen welkom.” Jan vindt de breedte van de kerk op Scheveningen interessant: “Die breedte zit voor een deel in de liturgie en de sociale achtergrond van de verschillende gemeentes. Het is leuk om binnen die variëteit te kunnen werken en het vertrouwen te krijgen.”

“Ik speelde als kind al kerkje met mijn broer” Nevenfuncties Naast wijkpredikant was Jan Maasland actief in verschillende functies (zie ook kader). Jan: “Ik was onder andere van 1998 tot 2012 voorzitter van de Raad van Bestuur van Duinrust en De Thuishaven. Dat vond ik boeiend omdat ik als kind mijn vader regelmatig in gesprek zag met een dominee. Mijn vader was directeur van een rusthuis dat, net als Duinrust indertijd, opgezet was vanuit de diaconie van een hervormde gemeente. Nu zat ík op deze plek.” Daarnaast is Jan bestuurlijk actief geweest in de kerk. Landelijk als afgevaardigde naar de Synode, regionaal als vicevoorzitter en voorzitter van de Classis (1998 - 2012), en plaatselijk binnen de Algemene Kerkenraad. “Zulke bestuurlijke klussen in de kerk waren eerlijk gezegd nooit mijn hobby. Ik zag er behoorlijk tegenop, maar zag het tegelijk als één van mijn verantwoordelijkheden als gemeentepredikant.” Meer vrije tijd Na 1 september heeft Jan Maasland een maandje vrij voordat hij samen met Toos aan zijn nieuwe leven begint. Toos: “Helemaal vrij is hij dan niet, want hij heeft beloofd dat hij zijn studeerkamer gaat opruimen.” Na die maand begint Jan 16 uur per week als geestelijk verzorger in het Uiterjoon. “Ik ben benieuwd hoe dat is: vaste werktijden en ’s avonds gewoon vrij zijn. Maar eerst moeten we een nieuw huis zoeken. Als dat geregeld is, hebben we pas rust.” Jan blijft ook preken, maar Toos en hij willen wat meer samen gaan doen. Toos: “We willen onze museumjaarkaart meer gaan gebruiken en we kunnen nu ook vaker een weekendje weg.” Jan: “Ik kijk uit naar het vrijere leven en het af zijn van de vergaderdruk. Het mee moeten denken in beleidsdingen laat ik graag aan anderen over. Laat mij maar mensen bezoeken en vieringen doen. Dat is meer mijn ding.”

Dominee Jan Maasland neemt afscheid als wijkpredikant


is ondernemend

12

FESTIVAL SEIZOEN! DE TRAILER VAN JOUW CULTUUR

07·09·2019 Het vrolijkste cultuurfestival in en rond de Oude Kerk van Scheveningen ‘gratis kindervoorstellingen en andere activiteiten o.a. workshops toneel, poëzie, ukelele, viool voor jong en oud!’

kunstencultuuropscheveningen.nl kunstencultuuropscheveningen

KARIMA EL FILLALI MICHAEL VAREKAMP & THE LEGENDS VIOLETA IN NEDERLAND CROSSTOWN UIT in de wijk • Gratis optredens in Muzee Scheveningen

6 sep • uitfestivaldenhaag.nl

Meesterlijke Massages!

OPEN MA. t/m ZAT. 09.30 - 17.00

In een prachtige, hygiënische oase van rust staan gediplomeerde masseurs voor u klaar.

Wij zijn nu ook open op zondag van 12.00 - 17.00

Laatste zaterdag van de maand:

Ervaar het zelf en boek online: www.mhc-scheveningen.nl Bel/Whatsapp: 06 23 42 22 52

The Art of Healing!

Ontspanningsmassage Sportmassage

Zeer effectief bij klachten als: Herstel spieren na sporten Burn-Out Artrose Hoge Bloeddruk Spanning in nek/rug/schouders

Healing (stevig)

50% korting op

het hele assortiment!

Zwangerschapsmassage Hoofdmassage Nek, schouder en rug massage

Fybromyalgie 7 dagen in de week open van 10.00 tot 22.00 u Kranenburgweg 180-f I Scheveningen www.mhc-scheveningen.nl

Ook Duo Massa ges voor vriendinne n, partners etc.

GESPECIALISEERD IN: VOOR AL UW KLUSSEN IN- EN OM HET HUIS VERHUIZINGEN • ONTRUIMINGEN VEEGSCHOON OPLEVEREN • OUDE SPULLEN AFVOEREN

De koffie staat voor u klaar!

070-4158254 / 06-10216215


is sportief

13

Bomvol stadion geniet van fantastische finales DELA NK Beach

Olympische kansen in Japan voor Nederlands surfteam

Foto: Pim Waslander

Een bomvol stadion genoot zondag van spectaculaire finales van het DELA NK Beach vol met spanning, spektakel, verrassing en hoog niveau beachvolleybal. Ruim 2500 man was getuige van de stunt van de jonge Pleun Ypma en Emma Piersma en van een fantastische show tijdens de finale van de mannen.

mensen op hoopte, maar waarvan vrijwel niemand het verwachtte. Een kolkend stadion zag hoe de jonge Emma Piersma en Pleun Ypma hun stunt van het seizoen neerzetten. In drie sets versloegen de talenten van BTN het topteam Stubbe/ van Iersel. Bij de mannen waren het Alexander Brouwer en Christiaan Varenhorst die met 15-11 de finale wonnen en zich Nederlands kampioen van 2019 mogen Tijdens de finale van de vrouwen ge- noemen. beurde iets waar misschien een aantal

Op 7 september aanstaande gaat het Nederlandse Surfteam de strijd aan met de wereldtop van het golfsurfen. Een strijd die niet in het voordeel van Nederland lijkt te zijn met internationale toppers uit landen zoals Australië, Amerika en Brazilië, maar ook uit Europese landen zoals Spanje, Frankrijk en Portugal zijn er surfers van wereldniveau die afreizen naar Miyazaki in Japan. Het Nederlands surfteam is ondanks deze stevige concurrentie meer dan klaar om de strijd aan te gaan: “Juist omdat zulke toppers meedoen geeft dat mij extra motivatie om mijn beste kant te laten zien”, aldus surfer Pepijn Tigges. Hij zal samen met Tom Boelsman, Kas-

par Hamminga, Mirna Boelsman, Eveline Hooft en Dominga Valdes Nederland vertegenwoordigen in Japan. Voor het eerst tellen de World Surfing Games mee voor de kwalificatie van de Olympische Spelen in 2020. Dit betekend dat ook de beste surfers ter wereld zoals Kelly Slater, Stephanie Gilmore en Gabriel Medina afreizen om te strijden voor een plekje op het grootste sportevenement ter wereld. Met jarenlange ervaring in de surftop van Nederland en op internationale wedstrijden gaan de Nederlandse surfers als team voor een 18e plek of hoger in het eindklassement. Vorig jaar eindigde Nederland in het eindklassement als 19e.

Jesper Zorn en Marcel van Dijk:

“KVS is een club naar ons hart” Voor het kampioenschap was KVS afhankelijk van de resultaten van een ander team. “De club die eerst op de eerste plaats stond verloor onverwacht punten waardoor wij, door zelf te winnen met drie punten verschil, de eerste plaats pakten. Vervolgens wonnen we ook de laatste drie wedstrijden en waren we kampioen”, vertelt Jesper. Marcel vervolgt: “Maar deze ploeg heeft ook voor elkaar gevochten en werd ook een reservebeurt voor lief genomen.”

Ze kennen elkaar door en door. Jesper Zorn (32) en Marcel van Dijk (32) speelden samen in de jeugd en in de senioren bij korfbalvereniging KVS. Omdat trainer Aad van Rijthoven vorig jaar oktober na vier wedstrijden plotseling opstapte namen Jesper en Marcel vervolgens de honneurs waar en werden kampioen! “We werken eigenlijk al vanaf de jeugd – trainer en coaching onder 19 jaar – op basis van gelijkwaardigheid, dus op 50/50 basis zeg maar. We kunnen enerzijds lezen en schrijven met elkaar, anderzijds vullen we elkaar aan en zijn we ook kritisch naar elkaar. We zijn allebei hoofdcoach”, legt Jesper uit. Marcel vervolgt: “We hebben een grote groep van 20 spelers/ speelsters en moeten trainingen voorbereiden, analyses maken, dus dat is gewoonweg teveel werk voor één trainer-coach.”

“Dan loop je er wel wat harder voor. Het is ook mooi om er nu te staan, waar we staan. Wij zijn er ingestapt en dat mondde uit in een kampioenschap.”

Jesper: “We lopen hier al rond vanaf de jongste jeugd. Training gegeven aan de jeugd, de A1 en vervolgens het tweede team. We aarzelden dan ook niet toen ons werd gevraagd om de training en coaching van het eerste team over te nemen. En dat gebeurde sneller dan verwacht, in oktober vorig jaar. De vorige hoofdcoach ( Aad van Rijthoven, red.) stopte plotseling, omdat hij de ploeg niet draaiende kreeg zoals hij wilde, gaf hij zelf aan. En toen zijn wij dus ingestapt. KVS is een club naar ons hart.” Marcel:

KVS is momenteel een middelgrote vereniging met ruim 300 leden en heeft hun thuisbasis, het Cas van Dijkpark in het Westbroekpark. Marcel: “We spelen natuurlijk ook op een prachtige locatie. Sterker, dat is de mooiste plek op Scheveningen.” Jesper: “Top natuurlijk dat we op het veld kampioen zijn geworden en in de zaal zijn we – in de overgangsklasse – vierde geëindigd. We zijn op het veld nu gepromoveerd naar de Overgangsklasse en dat is ook het niveau waar KVS zeker moet acteren. Vorig jaar waren we

gedegradeerd naar de 1e klasse.” De heren vervolgen: “En dat is een niveau waar een club als KVS niet thuishoort. Vanaf het begin hebben wij erin geloofd om KVS terug te brengen naar de Overgangsklasse. We wisten wat voor vlees we in de kuip hadden, ook omdat we en aantal spelers en speelsters in de jeugd getraind hebben.” Plezier Inmiddels hebben Jesper en Marcel een contract getekend als hoofdcoach voor komend seizoen. “We hebben niet direct geroepen dat we even kampioen zouden gaan worden, maar als eerste hebben we een stukje ontspanning en een stukje plezier teruggebracht in het team.”

KVS heeft zicht voor aankomend seizoen versterkt met een aantal nieuwe spelers. “Naast de terugkomst van Laura Dijkhuizen komt ook Naomi Grootscholten over van Valto. Zij speelde bij die club ook Overgangsklasse. Daarnaast komen er ook drie spelers over uit de A1 jeugd”, legt Jesper uit. Marcel: “De ambitie is om uiteindelijk weer een stabiele hoofdklasser te worden. Ik moet daarbij aantekenen dat ook de poule-indeling een rol kan spelen. In de ene poule kan je gemakkelijker promoveren dan in de andere. Dat hangt dus van de sterkte van de tegenstanders af. Maar handhaving is sowieso een must komend seizoen.” Marcel en Jesper zien de toekomst van KVS positief tegemoet, al kunnen er volgens de twee trainers bij de jeugd altijd nog spelers/ speelsters bij. tekst & foto: Nico Mos


is ondernemend

MEGASALE

Nu tot 70% korting op de zomercollectie bij Skihut

14


is zomers

15

Leestip! MARIANNE VAN DEN BERG VAN BOEKHANDEL SCHEVENINGEN, AAN DE KEIZERSTRAAT, GEEFT LEESTIPS VOOR DEZE ZINDERENDE ZOMER. Het is de laatste vakantieweek en iedereen komt weer zo’n beetje terug. De eerste dagen is het nog prachtig weer, dus wat is er fijner dan het vasthouden van je vakantiegevoel! Deze laatste leestip probeert je daarbij te helpen. Ik heb gekozen voor een recept uit het kookboek van Jamie Oliver ‘Jamie kookt Italië’. Een makkelijk recept waar 20 minuten voor staat en wat ook nog eens heerlijk smaakt. Foto: Jan Groot, Haags Gemeentearchief

Beleef dahlia’s deze zomer Ben je gek op dahlia’s en wil je er alles over weten? Eind augustus staan deze beauty’s uitbundig in bloei. Dompel je in de wereld van de Dahlia en doe mee aan één van de Dahlia evenementen. Eind augustus is de perfecte periode om van dahlia’s te genieten en er meer over te weten te komen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals Dahlia workshops en het bezoeken van de Dahlia showtuinen. De Tulperij in Voorhout is een bloembollen bedrijf dat hun deuren open zet voor consumenten. In augustus is er, in samenwerking met bemiddelingsbureau CNB, een showtuin met zeshonderd soorten dahlia’s te bewonderen. Er worden rondleidingen gegeven waarin informatie over de groei en bloei van de Dahlia wordt verteld. De dahlia-showtuin is open tot en met 12 oktober. In deze periode organiseert de Tulperij verschillende Dahlia activiteiten: • Fotografieworkshop Dahlia Ben je fan van fotografie én dahlia’s? Zaterdag 31 augustus geeft bloemenfotograaf Paul Heijmink een fotografieworkshop. Hij geeft les aan de hand van eigen werk. Hierna gaan deelnemers zelf aan de slag in het veld met 600 soorten Dahlia’s. • Lezing over de Dahlia In de avond van 5 september houdt groot liefhebber van dahlia’s, Rene Schrama, een lezing. Hij vertelt alle ins- en outs over deze verbluffende zomerbloem. Waar komt de dahlia vandaan? Hoeveel soorten zijn er? Na de lezing is de liefde voor de Dahlia nog groter gegroeid. Museum De Zwarte Tulp in het centrum van Lisse zet dahlia´s in de spotlights tijdens het bloeiseizoen. Dit doen ze door een tentoonstelling over dahlia’s te laten schitteren. De tentoonstelling heet ´Van Dahlia tot chocola´ en gaat over hemels geurende bol- en knolgewassen. De Dahlia tentoonstelling is te bezichtigen tot 22 december.

Zo was het toen… Het Zuiderstrand staat al jarenlang bekend als het ‘Stille Strand’, maar zo stil is het in de zomermaanden meestal niet. Ook in 1915 wisten strandgangers het Zuiderstrand al massaal te vinden. Waar op het Noorderstrand rond het Kurhaus voornamelijk de gegoede badgasten een plekje opzochten in gehuurde tentjes, strandstoelen of badkoetsen, was het Zuiderstrand meer het terrein van de ‘gewone man’. Moeders met kinderen of arbeiders uit de wijde omgeving kwamen op vrije dagen of na het werk even uitblazen op het Zuiderstrand. Ze brachten daarbij eigen tentjes mee die her en der werden opgebouwd op het strand.

Extra water voor jonge bomen Het is zomer! De zinderende hitte is voor strandliefhebbers dan misschien een genot, de jonge bomen hebben het zwaar. Ook zij moeten genoeg water drinken. En met deze hitte een beetje meer dan normaal. De natuur zucht onder de warmte van de laatste dagen. Vooral bomen die net geplant zijn en ander jong groen dat nog niet de kans heeft gehad om goed diep te wortelen, hebben het zwaar.  Om de bomen die het voorgaande jaar geplant zijn meer water te geven, rukken nu extra waterwagens uit. Deze bomen herken je aan de gele paal. De hitte is uitzonderlijk voor onze regio en zwaar voor meer bomen en groen. Daarom krijgen ook de bomen die een aantal jaar geleden geplant zijn en in de knel dreigen te komen extra water. Zie je een boom die het moeilijk heeft met de warmte? Geef  ‘m dan vooral een flinke slok water, een paar emmers kan een boom altijd wel gebruiken. We moeten natuurlijk zuinig doen met ons kraanwater, dus haal bij voorkeur wat water uit een sloot! Kijk voor meer informatie op www.hethaagsegroen.nl

PASTA MET PISTACHENOTEN Voor 4 personen | 20 minuten 50 gram gepelde ongezouten pistachenoten 300 gram spaghetti 1 teek knoflook 1 citroen 50 gram pecorino of parmezaan Extra vergine olijfolie ½ bos verse oregano (15 gram) 1 bos bladpeterselie (30 gram) 400 gram verschillend gekleurde rijpe tomaten Maal de pistachenoten in een vijzel tot poeder. Kook de pasta in een pan met gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel intussen de knoflook en hak hem fijn. Strooi er een snufje zeezout over en maak er een pasta van door de stukjes knoflook en het zout met de platte kant van je mes door elkaar te wrijven. Schraap de pasta in een grote kom, rasp de citroenschil en pecorino erover, knijp de citroen er bovenuit en voeg 4 eetlepels olie toe. Pluk de kruidenblaadjes, hak ze fijn en strooi ze erbij. Snijd de tomaten in grove stukjes van 1 centimeter, doe ze in de kom, hussel de boel met je vingertoppen door elkaar en maak de saus perfect op smaak af. Schep met een keukentang de gekookte pasta met wat aanhangend water bij de saus in de kom, hussel alles voorzichtig door elkaar en voeg zo nodig een scheutje kookwater toe. Verdeel de pasta over je kommen, strooi de gemalen pistachenoten erover en ga aan tafel. Geniet ervan!


is ondernemend

16

Heerlijk genieten aan de tweede binnenhaven van Scheveningen

Ristorante Italiano

Diner Catering Schevenin Lunch

Schokkerweg 37 • Scheveningen • 070 306 0966 • restaurant-disopra.nl

2e Have


is ondernemend

17

Werkzaamheden winkelgebied Statenkwartier

Cigaros Adelante en Hollywood beauty, fashion en lifestyle zijn zeer positief gestemd over de herinrinrichting van de Fred! de laan prachtig. Het is ruim opgezet, de zichtlijnen zijn mooi strak en de klanten kunnen er straks flaneren en elkaar ontmoeten. Het is misschien een idee, nu de ondernemers er gewend aan zijn geraakt, om de tijdelijke laadzones te handhaven en de winkels met steekwagentjes te bevoorraden. Zodat er echt niet meer dubbel geparkeerd wordt op de Fred. In ieder geval is het voor de ondernemers een positieve impuls en wordt het nóg prettiger om hier te ondernemen.”

“Het is echt supermooi geworden” en “wat een ruimte ineens zeg”. Nu het gedeelte tussen de W. de Zwijgerlaan en het Frederik Hendrikplein weer op is gesteld voor het verkeer en er weer geparkeerd kan worden, zijn dit de meest gehoorde uitspraken op de Frederik Hendriklaan. Ook werkzaamheden tussen de W. de Zwijgerlaan en de Statenlaan vorderen gestaag. De trottoirbanden liggen er voor een groot gedeelte al in en men is begonnen aan het dichtleggen van de stoepen. Ondanks de harde werkzaamheden van de werklui, zijn de winkels zeer goed bereikbaar door brede looppaden.

FRED 152 - Cigarros Adelante, de tabakspeciaalzaak van Peter van Spronsen bestaat al meer dan een eeuw. Zelf is hij ruim dertig jaar eigenaar van deze klassieke winkel. Naast het standaard assortiment verkoopt Peter importsigaren. Peter: “Deze importsigaren zijn erg in opkomst. Ze worden bewaard in een humidor. Dat is een systeem dat er voor zorgt dat de vochtigheidsgraad in de ruimte waar de sigaren liggen op 70% blijft. Als het percentage lager is, verstuiven er automatisch waterdeeltjes om de kwaliteit van de sigaren te behouden.” Achter de winkel is een rookterras te vinden, waar de klanten een sigaar kunnen roken. Over de herinrichting is Peter zeer positief: “Zoals het er nu naar uitziet, wordt

“Door de indeling in grote vlakken is de ruimte flexibel te gebruiken. De herinrichting zorgt voor meer sfeer, gezelligheid en ruimte.” FRED 217C – Ook ‘Hollywood beauty, fashion en lifestyle’ is zo’n winkel die al heel lang op de Fred zit. Al in 1963 startte het familiebedrijf met een kleinschalig assortiment cosmetica en parfums voor vrouwen. Dat groeide uit tot een gerenommeerde parfumerie met beautysalon. Ruim vijftien jaar geleden is dochter Joëlle in de zaak gekomen. Joëlle: “Ongeveer zes jaar geleden hebben we ervoor gekozen om de focus te verleggen naar fashion. Nu bieden we uitgesproken en vrouwelijke mode voor alle leeftijden, van merken zoals Yaya, Silvian Heach, JcSophie en

Freebird.” De beautysalon is wel onderdeel van de winkel gebleven en is van dinsdag tot en met zaterdag open. Joëlle: “Onze klanten kunnen bij ons terecht voor een mix van beauty, kleding, parfum, sieraden en woondecoratie. Hierdoor zijn we een begrip onder de bewoners van Den Haag, maar ook onder expats en toeristen.” Joëlle is zeer te spreken over de communicatie van zowel het BIZ-bestuur, als de mensen van Habo. “We worden goed op de hoogte gehouden over wat er gaande is. Het bestuur verdient complimenten voor de tijd en aandacht die ze erin stoppen.” “Ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat, maar ook wat onze klanten ervan vinden.”

dinsdag 13 augustus 2019

week 33

Voor de verspreiding van dit gratis huis-aan-huisblad zijn we op zoek naar BETROUWBARE BEZORGERS in het gebied Oud Scheveningen, Duttendel en Belgisch Park!

koffie en taart naar keuze

€ 4,95

Boulevard Strandweg 51 - Scheveningen T: 070 355 50 06 E:info@lagalleria.nl lagalleria.nl

Foto: Dick Teske

Dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur

10 jaar

Taleninstituut Robert van der Zwan Makelaardij B.V. Statenlaan 143 Als bezorgerTaalTaal van De Scheveninger ben je wekelijks op de dinsdag enkele uren 2583 GK Den Haag OPEN DAGEN: beschikbaar WO. om één ofT 070 meerdere wijken te lopen. Dit kan tussen 9.00 en 21.00 11 SEPTEMBER 358 86 80 E info@robertvanderzwan.nl uur. Je tijd deel je zelf in! De vergoeding is afhankelijk van de grootte van je wijk. HUIS VERKOPEN? ZAT. 14 SEPTEMBER

NIEUW CURSUSSEIZOEN NAF START VA EMBER 23 SEPT

18:00-21:00 UUR 13:00-16:00 UUR

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

BEL ILJA!

Ben je070minimaal 13 jaarwww.robertvanderzwan.nl oud en wil je snel aanVanhet werk?113Stuur dan een e-mail met Egmondstraat 322 60 91 taaltaal.nl je contactgegevens naar info@de-scheveninger.nl of bel: 070 205 11 24. Ook 65+’ers zijn van harte welkom!


is milieubewust

18

advertentie

Luchtkwaliteit

Samen werken aan schone lucht Verantwoord gebruik van vuurkorf, terrashaard en barbecue Een vuurkorf of terrashaard stoken en barbecueën in de tuin geeft gezelligheid op lange, zomerse dagen. Daar genieten veel mensen van. Het is dan niet zo leuk om de aandacht te vestigen op een minder gezellig aspect van hout stoken: namelijk dat het inademen van houtrook ongezond is. Heel veel inwoners van Den Haag weten dat niet, zo leert een onderzoek onder het Stadspanel. Daarom geven we hier aan wat die gezondheidsklachten zijn en wat we kunnen doen om ze te beperken. Dat hoeft niet eens zo heel ingrijpend te zijn: alle beetjes helpen. In Den Haag heeft ongeveer 1 op de 6

Zwitserse methode om een houtvuur

huishoudens een terrashaard of vuurkorf

aan te maken. Daarbij begint het vuur

en bijna de helft van de inwoners heeft

van bovenaf zachtjes te branden. Op

een barbecue. Wat de meeste bewoners

Youtube kunt u voorlichtingsfilmpjes

helemaal niet weten is dat het stoken van

over deze methode vinden.

hout en houtskool veel ongezond (ultra)

4 Een vuurpot is een beter alternatief

fijnstof in de lucht brengt. En dat dit is

Wie weinig luchtvervuiling en stank wil

schadelijk is voor uw gezondheid en die

veroorzaken, kan het best een vuurpot

van uw buren. Het inademen van (ultra)

kopen. De brandstof is meestal een gel

fijnstof kan zorgen voor klachten aan de

die bestaat uit alcohol, water en een

luchtwegen en hartklachten. Ook kunnen mensen stress krijgen van geuroverlast.

bindmiddel. 5 Stookt u ook een keertje minder?

We willen u daarom informeren over de

1 Uur stoken zorgt voor 5x zoveel fijnstof

gevolgen van houtstook en tips geven hoe

in de lucht als 1 uur autorijden in de

u uw terrashaard, vuurkorf en barbecue zo

stad. Door een keertje minder uw

schoon mogelijk kunt gebruiken.

vuurkorf of terrashaard te laten branden

Wist u dat het verboden is om snoeihout of (tuin)afval te verbranden? Ook geverfd

draagt u dus bij aan schonere Haagse

of bewerkt hout mag nooit in een vuurkorf of (terras)haard. Bij de verbranding van

lucht.

deze materialen komen heel veel giftige stoffen vrij. Dit is erg slecht voor uw

Hout stoken. Een keertje minder en zo schoon mogelijk geeft al veel minder fijnstof!

gezondheid en die van uw buren. Wanneer u dit toch doet, riskeert u bovendien een forse boete.

TIPS VOOR ZO SCHOON MOGELIJK STOKEN VAN TERRASHAARD EN VUURKORF

een barbecue met een grote groep kunt

veel mensen met brandwonden van de

u het best een grote (elektrische - of gas)

barbecue. Let daarom goed op de

1 Houdt rekening met uw buren!

barbecue huren.

veiligheid en gebruik geen vloeistoffen

Van welke kant komt de wind?

3 Groente is heerlijk op de barbecue

om de barbecue aan te steken.

Op zomerse dagen hebben veel mensen

Bij een barbecuemaaltijd kunt u ook

Denk ook aan voedselveiligheid. Bewaar

hun ramen open staan. Houdt dus

denken aan het grillen van groente of

vlees en vis zo lang mogelijk gekoeld om

rekening met de windrichting, zodat de

het poffen van aardappels en maïskol-

voedselvergiftiging te voorkomen. Zorg

rook niet bij de buren naar binnen waait.

ven. Verantwoorde vis is een goede

er ook voor dat gaar eten niet in

Wanneer u uw buren informeert,

vervanger voor vlees. Zo verkleint u de

aanraking komt met rauwe vlees en vis.

kunnen zij tijdig hun ramen sluiten. Zo

milieubelasting van barbecueën.

Maak het vlees goed gaar, maar laat het

voorkomt u overlast voor hen. Bij

4 Veiligheid boven alles

dan hangen. Dit is schadelijk voor uw

TIPS VOOR ZO SCHOON EN DUURZAAM MOGELIJK BARBECUEËN

gezondheid (en voor die van uw buren).

1 Een elektrische- of gasbarbecue geeft

windstil weer kunt u beter helemaal niet stoken in de tuin. De rookgassen blijven

2 Droog hout geeft minder

nauwelijks overlast

gezondheidsrisico’s

Bij het verbranden van houtskool en

Hout is pas droog als het minimaal twee

briketten komt schadelijke rook vrij. Een

jaar in de wind onder een afdakje heeft

elektrische- of gasbarbecue geeft veel

gelegen. U herkent het aan scheuren en

minder rook en dus minder overlast. Wel

loszittende schors. Ook zijn er

ontstaat giftige rook als vlees- en

vochtmeters te koop waarmee u kunt

vetsappen verbranden. Dit kun u

vaststellen of het hout droog genoeg is.

voorkomen met een vetopvangplaatje.

Droog hout geeft minder rook- en geuroverlast. 3 De Zwitserse aanmaakmethode

2 Koopt u een barbecue? U heeft meestal niet zo’n grote nodig Een grote barbecue gebruikt veel

is heel effectief

brandstof. Daarom is het verstandig om

De brandweer adviseert de zogenoemde

niet zo’n heel grote te nemen. En voor

niet verbranden. Zwart gebrand eten

Barbecues zijn verraderlijk heet.

bevat stoffen die kanker kunnen

Eerstehulpposten ontvangen jaarlijks

veroorzaken.


is muzikaal

19

Zaterdag 5 oktober 2019

Concert op Scheveningen 2019 Orgel: Danny Spaans Trompet: Thomas Heikoop Presentatie: Joop Alberti

Conce rt itĂŠ m

Schevenin op

Co

Kon. Zangvereniging Mastreechter Staar

n ge

Entree â‚Ź 5,Antonius Abtkerk, Scheveningseweg 233, Scheveningen Aanvang: 19:30 uur Kerk open: 18:45 uur Verkoop toegangskaarten:

Wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, Tesselsestraat 71 Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92 Boekhandel Scheveningen, Keizerstraat 50


is ondernemend

20

Cijfer: 9,9 mei 2019

Bezoek onze vernieuwde website: www.rotteveelfokkema.nl

070 - 221 04 13

Rotteveel & Fokkema uitvaartzorg

atropos.nl Van Boetzelaerlaan 292

2581 BC Den Haag

070 - 306 60 30

FAMILIEBERICHTEN Voor het aanleveren van familieberichten: advertenties@de-scheveninger.nl Vergeet niet uw volledige factuuradres te vermelden en uw telefoonnummer voor eventuele vragen. Iedere mailopdracht krijgt een ontvangstbevestiging. U kunt niet reclameren n.a.v. telefonisch opgegeven advertenties. Uiterste aanlevertijd familieberichten: maandag 11.00 uur. ABONNEMENT Woont u buiten het stadsdeel Scheveningen, maar wilt u wel graag De Scheveninger ontvangen in de brievenbus? Vraag dan een abonnement aan. De Scheveninger wordt dan elke dinsdag per post naar u verstuurd. Het is ook mogelijk om een abonnement op De Scheveninger cadeau te geven. Een leuk cadeau-idee voor Scheveningers die niet meer op Scheveningen wonen. Kijk op onze site voor meer informatie www.de-scheveninger.nl/abonnement

Download de app van de De Scheveninger! Originele • INKT & TONER • Huismerk Piet Heinstraat 115-117, Den Haag Tel. (070) 345 45 05 - www.memare.nl Geopend: di t/m vr 10.00 tot 17.00 uur - za 10.00 tot 16.00 uur

VHS * DVD €12,50

Refill City • Fahrenheitstraat 606 • 2561 DK 070-360 99 37 • www.dvdlab.nl • www.refillcity.nl

MEUBELSTOFFEERDERIJ LODEWIJK Al 4 generaties uw Ambachtelijke Meubelstoffeerderij

75 jaar

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij Lodewijk is er voor uw totale meubelrestauratie.

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij Lodewijk is er voor uw totale meubelrestauratie.

Gespecialiseerd in: • Herstoffering van banken en fauteuils • Vernieuwing van binnenwerken • Fauteuils en politoeren • Leerreparatie • Antiekrestauratie • Biezen-, rieten- en rotanstoelen • Vloerbedekking en gordijnen

Gespecialiseerd in: • Herstoffering van banken en fauteuils • Vernieuwing van binnenwerken • Fauteuils en politoeren • Leerreparatie • Antiekrestauratie • Biezen-, rieten- en rotanstoelen • Vloerbedekking en gordijnen

Optimale service, garantie en kwaliteit. Wij halen en brengen gratis!

Keuze uit méér dan 600 soorten bekledingsstof. Kom langs in onze winkel met uw stoel, fauteuil, of één van onze medewerkers komt bij ú langs met onze mobiele winkel waarna we u direct een offerte kunnen doen.

Keuze uit méér dan 600 soorten bekledingsstof. Kom langs in onze winkel met uw stoel, fauteuil, of één van onze medewerkers komt bij ú langs met onze mobiele winkel waarna we u direct een offerte kunnen doen.

Stoffering Lodewijk (hoofdvestiging) Reinkenstraat 111 Den Haag 070-3922344 Voor informatie of een vrijblijfende offerte ons centrale nummer: 0800-5633945 (gratis) WWW.STOFFERINGLODEWIJK.NL Stoffering Lodewijk (hoofdvestiging) Reinkenstraat 111 - Den Haag - 070-3922344 Voor informatie of een vrijblijfende offerte


is ondernemend

21

Gewoon (h)eerlijke vis

WWW.VISWINKELDELANGE.NL

a Scholfilet 500 gram a Zalmfilet kilo a Gebakken Schol 2 voor a Lekkerbek Kabeljauw 3 voor a 4 Hollandse Nieuwe en

1 Gestoomde Makreel Marcelisstraat 37b

€ € € €

voor €

7,50 16,00 5,00 10,00 10,00

Scheveningen T 070 4049707

Richard Gelauff groente- & fruit speciaalzaak

waar kwaliteit heel gewoon is DONDERDAG T/M ZATERDAG:

Hollandse Aardbeien per doos

+ 500 gram

Hollandse Frambozen

2 doosjes

Hollandse Bosbessen

2 doosjes

Hollandse Bramen

2 doosjes

Hollandse Reine Victoria Pruimen

kilo

Hollandse Sperziebonen

500 gram

Hollandse Bospeen gratis geschrapt

per bos

Blauwe Frankentaler Druiven

Bloemenwaas voor bloemen en planten ook voor uw rouwwerk Tesselseplein Scheveningen

t/o Hoogvliet Duindorp

06 - 52 08 82 13

bloemenwaas@gmail.com Open: wo t/m za

500 gram

2,45 3,95 3,95 3,95 2,95 1,25 1,65 4,95

Antiek - Curiosa - Antiques

Kniertje Antiek Het leukste winkeltje in Antiek op Scheveningen

SPECIALIST IN: Scheeps- en Schevenings Antiek Klederdracht, Hoofdijzers en Scheveningse juwelen Scheepsmodellen, maritieme schilderijen Zeesluisweg 16 Scheveningen T 06 533 278 06

(t.o. de Brandweer kazerne)

WWW.KNIERTJE.NL Tot ziens bij KNIERTJE

www.geboortekaartjemetstrikje.nl Voor uw geboortekaartjes! Van het klassieke strikje tot aan het uitwerken van uw eigen idee.

Gratis

nheid

parkeergelege

VOLOP GESNEDEN Meloen, Ananas, Papaya, Mango, Fruitsalade VERS GEPERSTE SAPPEN o.a. Jus d’Orange, Bananenjus, Tropicaljus, Ananasjus VOLOP HOLLANDSE Kasbonen, Spekbonen, Postelein, Bloemkool, Broccoli etc.

Stevinstraat 196 • Scheveningen • T 070 355 66 62

- ACTIE AUG/SEP -

Treilerweg 32 2583 DC Scheveningen 070 388 69 16 070 322 75 15 info@rooduijn-drukkerij.nl

www.rooduijn-drukkerij.nl www.geboortekaartjemetstrikje.nl openingstijden maandag 12:30 - 16:30 uur dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 16:30 uur zaterdag en zondag gesloten

Etna KCS5178NF koel/vries combinatie inbouw Non-Frost* *) Nooit meer je vriezer ontdooien!

-

€ 779,

, 9 9 €4

ontage ) ( excl. m

www.groeneveldkeukens.nl Haringstraat 36-38 * 2586 XZ Scheveningen * 070 - 352 15 98 * Showroom open: vrij- en zaterdag 10:00 - 16:00h


is informatief

22

Live Muziek agenda VR 30 AUG - ZO 1 SEPT

Agenda

ZA 31 AUG

DI 27 AUG Buikdanseres bij Mechropa Op dinsdag 27 augustus treedt buikdanseres Yonina op in de lounge van revalidatie- en verpleegcentrum Mechropa, aan de Scheveningseweg 96. In de dansgedeelten van haar show betrekt Yonina het publiek op een stijlvolle manier en creëert daarmee saamhorigheid en een ongedwongen sfeer. Aanvang: 15.00 uur. Kaarten à 5 euro zijn te koop bij de receptie van Mechropa. Maandvergadering BOH Op 27 augustus is voor de Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) de zomervakantie voorbij en pakken ze de draad weer op met de maandelijkse vergaderingen. De BOH heeft een paar onderwerpen op de agenda waarover ze graag uw standpunt en kritische reflectie vernemen: het concept Havenconvenant wordt besproken, en wat betreft het parkeren in de wijk praten ze over de samenbundeling van woongedeeltes van de Geuzenwijk en het Havenkwartier. De vergadering begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in de Mallemok, Westduinweg 38d. WO 28 AUG Strandexcursie Op 28 augustus van 11.00 tot 12.30 uur, organiseert Muzee een Strandexcursie met IVN, speciaal voor kinderen. Ga mee op onderzoek uit en bestudeer het strand, de schelpen en de rotsen. Spelenderwijs ontdekken de kinderen alles wat er op het strand gebeurt. Met een groot net gaan we korren om te kijken wat er allemaal in de zee leeft. LET OP! Verzamelen bij JOJO de Bultrugwalvis op het strand bij TrashUre Hunt ter hoogte van de Keizerstraat. Maximaal 20 deelnemers, de kosten zijn 3 euro per deelnemer. Begeleiding verplicht.

Inleveren spullen bazaar Zaterdag 31 augustus kunnen in de Maranathakerk, aan de 2e Sweelinckstraat 156, van 10.00 tot 12.00 uur, goederen worden ingeleverd voor de jaarlijkse bazaar: kleding, klein huisraad, designspulletjes, brocante, schilderijen, speelgoed, serviesgoed enz. Geen meubels. De bazaar is op vrijdag 6 en zaterdag 7 september. Openstelling Nieuwe Badkapel Deze zomer opent de Nieuwe Badkapel, aan de Nieuwe Parklaan 90, iedere zaterdagmiddag haar deuren. Het kerkgebouw is een mooi en evenwichtig voorbeeld van protestantse architectuur uit het eerste kwart van de vorige eeuw, beïnvloed door Berlage en Bazel. U kunt op uw gemak een kijkje nemen in het monumentale gebouw. Ook kunt u een rondleiding krijgen of luisteren naar muziek. De koffie en thee staan klaar. U bent van harte welkom van 14.00 tot 16.00 uur. ZO 1 SEPT Open Dag Bunkermuseum De open dag van Atlantikwall Museum Scheveningen biedt de gelegenheid om de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog aan de Badhuisweg te bezoeken. Van 11.00 tot 16.00 uur staan de vrijwilligers klaar om informatie te geven en al jouw vragen te beantwoorden. De bunkers aan de Badhuisweg bevinden zich ter hoogte van nummers 119-133, naast koffiehuis De Boshut. De entree bedraagt 4 euro. Shantykoorfestival 2019 Op zondag 1 september aanstaande zal voor de veertiende keer het Shantykoorfestival Scheveningen worden gehouden. Op drie podia, één op het Kurhausplein en twee op de wandelpromenade, zullen zes koren met in totaal bijna 300 mannen en vrouwen hun veelal zeemansliederen ten gehore brengen.

Het Shantykoorfestival start om 12.30 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. Meewerkende koren zijn: Shantykoor Scheveningen, De Boezemvrouwtjes, Leeuwarder Shantykoor, De Kreunende Sluisdeuren, 3XNiks en De Pontonniers. MA 2 SEPT Inloopspreekuur Seniorweb Op de eerste maandag van de maand vindt het inloopspreekuur van Seniorweb plaats in Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat 71. U bent welkom tussen 16.00 tot 17.30 uur. De inloopspreekuren voor senioren zijn bedoeld voor het oplossen van problemen of zaken waar u niet uitkomt in het gebruik van computer, laptop, tablet, smartphone, digitale camera, digitalisering en internet. Neem zo mogelijk uw apparatuur mee, dan kunt u goed geholpen worden. Tijdens de inloopspreekuren kunt u tevens informatie krijgen over en inschrijven voor tal van cursussen van SeniorWeb Den Haag. De inloopspreekuren zijn gratis, u hoeft geen lid te zijn van SeniorWeb en aanmelden hoeft niet. DI 3 SEPT Nederlands conversatie Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur wordt er in het Kalhuis aan de Badhuisstraat 177, Nederlands conversatie gegeven. De kosten zijn 4,50 euro per keer. Voor meer informatie en aanmelden, telefoon: 070-3069900. Voor meer agenda items Kijk op www.de-scheveninger.nl of download de app!

WOENSDAG 28 AUGUSTUS De Maatschappij - Keizerstraat 67 LIVE IN DE MAATSCHAPPIJ - The Doorbells Aanvang: 20.30 uur DINSDAG 27 AUGUSTUS Route 66 - Badhuisstraat 222 ROUTE SESSIE SIX: Acoustic Jamsession Aanvang: 20.00 uur DONDERDAG 29 AUGUSTUS Comeonin - Antonie Duyckstraat 141 TBA Aanvang: 17.00 uur VRIJDAG 30 AUGUSTUS Route 66 - Badhuisstraat 222 FRIDAY NIGHT OPEN MIC o.l.v. Febby Tasiran Aanvang: 20.00 uur De Pier - Pierpodium Lighthouse Music Collective - DJ Prosciutto Aanvang: 16.00 uur Whoosah Beachclub - Zwarte Pad 66 DE GROTE ZOMERBORREL Aanvang: 19.00 uur Colorado Charlie Beachclub - Zwarte Pad 64 WRPD - Prunk, Anil Aras en Darryl Aanvang: 18.00 uur Comeonin - Antonie Duyckstraat 141 DINO WALCOTT Aanvang: 17.00 uur ZATERDAG 31 AUGUSTUS Den Bengel - Willem de Zwijgerlaan 50 Pirates & Parrots - Live in Den Bengel Aanvang: 15.30 uur John’s Inn - Gentsestraat 38 Acoustic Maniacs - LIVE @JOHN’S INN Aanvang: 19.00 uur De Pier - Pierpodium Saturday Grooves - DJ Lao Lao Aanvang: 14.00 uur Whoosah Beachclub - Zwarte Pad 66 LOVUMBA ‘LATIN BEACH FEST 2019’ Aanvang: 18.00 uur Colorado Charlie Beachclub - Zwarte Pad 64 HAPPY FEELINGS AT THE BEACH Youri van Der Horst, Jonas Meeus, Alex Rueda, Alamaison, Happy Feelings en Miss Bunty MC! Aanvang: 16.00 uur The Shore Scheveningen - Strand Noord 2A SCHEVENINGEN SURF FESTIVAL 2019 Rubenson, Magic Moon, Splendid, Goldband, Klooiklup, DJ Friss, Fuck Fuck Fuck en Porto Verde & Friends Aanvang: 19.30 uur Comeonin - Antonie Duyckstraat 141 TESSA & JASPER Aanvang: 17.00 uur Café Tante Knier - Keizerstraat 56 LIVE BIJ TANTE KNIER Mysterious Bastards: o.a. Bas Paardekoper en Cary van Rheenen Aanvang: 21.00 uur Max Guitar - Dr. Lelykade 12 OPEN MIC o.l.v. Febby Tasiran Aanvang: 13.00 uur Restaurant Tasca - Ankerstraat 2 Katja HyungJung Li - American Songbook Aanvang: 19.30 uur

Zô mar ‘n preitje en ‘n pleitje

ZONDAG 1 SEPTEMBER

De onwerdeerleke

Vaek ‘oor ik op te raedio ies bewere dat ik bij me êge denk dat klop iet êlemael, zôas onderlest ’n vrouw, die ’n book ‘a’’eschreve. Over de jaere zustig van de vorige êuw en dà’-gong over de vrouwe ût-tie têd en de jaere daer voor en ’t beeld dat ze schetste kwam d’r op neer dat alle vrouwe êgelek mar onderdrukte zielepote wazze, enkelt en allien mar achter de wastobbe - en de rechbank stinge en vorders ‘aa’ne ze gien leve. Kik, as ik zôies ‘oor, dan denk ik “Mens, dan ben je van je leve nôit iet op Scheveninge ‘eweest, want-tan ‘a’je zô iet staen kalle”. Op Scheveninge wazze ’t juust de vrouwe, die de boel draaiende ‘iele, ’t manvollek was grôtedêls op zê of áa’ne veul werk bûtes’ûs. Dat ‘iel in dat de vrouwe ’t roer in ‘ande mozze neme. Dat ze daer toe in staet wazze, dà’-getûgd datte ze karakter tônde en ondanks vaek ‘n grôt gezin met veul bezig’ede ’n centje bûtes’ûs verdiende. Laen ik dicht bij ‘ûs blêve en as voorbeeld mên opoe neme, ’ebore in 1857, ’n grôt gezin, d’r man werrekzaem an ’t Bad, met-tat drukke leve was ze in staet om tot t’r tachtigste jaer mè’negosie te gaen en ze was iet te ienigste vrouw, die d’r wat bij verdiende, neen, d’r wazze d’r veul. Niks gien zielig gedoe, neen, mouwe opstrôpe. Vorders neem ik de generaesie van mên moeder en de moeder van die van mên. Die ‘aa’ne gien be’oefte an ’n baentje bûtes’ûs. Neen, ze ‘aa’ne ’t reuze naer d’r zin in d’r êge ‘uisje, ’t was zô’n aa’re têd, met non iet te vergelikke. Mên generaesie ‘a’in de vêftiger jaere ôk iet ’t gevoel dat ’t manvollek ze onderdrukte, neen, aarsom zat de man wel-d’r-is onder de dûm van z’n vrouw. Nog effe ’n gezegde van mên vaeder (de man was zô ‘ezêd ‘t ‘ôfd van ’t gezin). Mên vaeder zee: “Ik ben ‘t ‘ôfd, …mar mên vrouw is ’t nekje.” (Collectie Nel Noordervliet-Jol, Scheveningen)

Festival Trek – Westbroekpark LOKALE BANDS EN SINGER-SONGWRITERS Aanvang: vr. 16.00 uur, za en zo 14.00 uur

Route 66 - Badhuisstraat 222 Jamsessie o.l.v. Febby Tasiran Aanvang: 15.30 uur De Pier - Pierpodium Sunday Grooves - DJ Lao Lao Aanvang: 14.00 uur Colorado Charlie Beachclub - Zwarte Pad 64 FOA BEACH Reinier Zonneveld & Mees Salomé Aanvang: 14.00 uur Hudson Statenkwartier - Aert v.d.Goesstraat 21 LIVE JAZZ IN DE HUDSON Ilja Reijngoud & Kees Kamphuis Aanvang: 16.00 uur Encore By Simonis - Dr. Lelykade 5 THE LATIN EDITION Aanvang: 12.00 uur Holland Casino - Kurhausweg 1 Amanda Muller (vrijdag 30 augustus) en Orange Blossom (zondag 1 september) Aanvang: 17.00 uur en 16.00 uur ELKE VR - ZA - ZO Steam Scheveningen - Strandweg 55 boulevard STEAM LIVE BAND Aanvang: 19.00 uur ELKE ZA

Nadruk verboden

Immetje

Brasserie Palace Promenade LIVE JAZZ & POP Aanvang: 16.30 uur


is informatief

23

HLTC De Metselaars viert jubileum met ‘Sport & Cultuur’ Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september staat het tennispark aan de Berkenbosch Blokstraat in het teken van het 80-jarig bestaan van tennisvereniging De Metselaars. Thema van dit weekend is ‘Sport & Cultuur’ en onder die noemer vindt een scala aan activiteiten plaats. Voor jong en oud, sporten spelliefhebbers, cultuurminnaars, kijkers en kopers. Niet alleen verenigingsleden zijn van harte welkom bij dit evenement, maar ook buurtbewoners en belangstellenden van verder weg.

en keramisten die hun werk laten zien enzovoort. Hoezeer de tennissport hen na aan het hart ligt, laten eredivisietennissers en bekende oud-leden in een vriendschappelijke wedstrijd zien. Op zaterdag geven trainers van De Metselaars een gratis clinic voor alle bezoekers die willen oefenen.

Kunst & Sport Weekend 80-jarig jubileum H.L.T.C. De Metselaars

Redactie Jill van Calsteren redactie@de-scheveninger.nl

Beide jubileumdagen starten om 11.00 uur. Met marktkraampjes verspreid over ZAT ZON het terrein, afgewisseld met tentjes voor 31 01 AUG SEP een hapje en een drankje, is een ‘meet * * and greet’-sfeer gegarandeerd. Ook voor kinderen is er het nodige te beleven. Zij Klassiek Koffie Concert kunnen naar hartenlust gratis meedoen Ellen ten Damme in concert aan allerlei activiteiten. Toegang tot het Mets Jazz Concert park is sowieso gratis. Een uitzondering n vormen de muzikale programma’s, waarLaatste kaarte €30,* voor entrée wordt gevraagd. De tickets de bar Informatie aan voor zaterdagavond – met als hoogtepunt een optreden van Ellen ten Damme – zijn (helaas) al uitverkocht. Voor de muziek- middag zijn nog kaarten beschikbaar (een datum opuu:mm HWen LW datum HW LW voorstellingen zondagochtend – dagkaart kost 15uu:mm euro). 11.00 – 18.00 uur: Diverse Kunst & Sport Activiteiten

11.00 - 18.00 uur: Diverse Kunst Activiteiten

20.00 uur: Roy de Valk, Dorine Bijl en De Vrije Theaterschool

Tijdens het jubileumweekend zal duidelijk blijken dat de vereniging De Metselaars onder haar leden op meer talenten kan rekenen dan de tennissport alleen. Het culturele programma wordt namelijk voor een heel groot deel aangeboden door de leden zelf – optredens van zangers, zangeressen en instrumentalisten (klassieke en moderne muziek); schilders

21.00 uur:

11.30 uur:

Scheveningen Hans van Haarst (violist) met trio, Steven van Gils (tenor), Eveline Brandes (zangkoor) en Caroline Dirkzwager (dwarsfluit)

Maurits Roes (pianist) met trio en Caroline de Rooij (zang)

22.00 uur: Bal na met dansparen

Vormgeving Miranda Rog advertenties@de-scheveninger.nl Verspreiding Huis-aan-huis op dinsdag 26.000 brievenbussen in geheel stadsdeel Scheveningen waaronder Scheveningen, Geuzenkwartier Statenkwartier, Duindorp, Zorgvliet, Duinoord, datum HW LW Van Stolkpark,uu:mm Westbroekpark/Duttendel cm NAP en Oostduinen.

Hoog- en laagwaterstanden en -tijdstippen 23.30 uur: DJ XLR met conga’s

de M

Voor prijzen en reserveren van tickets:

Programma voor iedereen

Kijk op: www.demetselaars.nl Meer informatie: evenemets@demetselaars.nl

Augustus 2019 3:45 12:15 16:16

etselaars

Kijk voor het volledige programma op: www.demetselaars.nl

Tennisvereniging H.L.T.C. De Metselaars | BerkenBosch Blokstraat 20 | 2586 HG Den Haag

cm NAP

129

-59

11 zo

Historisch Festival Scheveningen keert114 terug in 2020

0:26 8:23 13:09 21:09

cm NAP

87

90

-62 -56

De organisatie van het Historisch Festival Scheveningen heeft donderdag bekend gemaakt dat de vierde editie van het festival over een jaar, op zaterdag 22 augustus 2020, zal plaatsvinden.

2 vr

0:25 -71 12 1:29 95 4:29 138 ma 9:49 -60 Naast de favorieten van voorgaande edities zullen op deze datum bewonderen 12:38weer een aantal -56nieuwe taferelen te14:15 95zijn, zo laat de organisatie weten. Zo viert Nederland in 2020 ’75 jaar17:02 Vrijheid’, daar zal ook het Historisch Festival Scheveningen op 114 22:22 -66 geheel eigen wijze bij stil staan.

3 1:05 -75 13 2:35 106 Vrijwilligers, die willen deelnemen aan het festival, via de website za kunnen zich inschrijven 5:15 142 di www.historischfestivalschevenin11:01 -61 gen.nl. “Het Historisch Festival Scheveningen kan niet bestaan zonder de steun-56 van de vele vrijwilligers die het festival 13:25 15:05 102 een warm hart toedragen. Er zijn vrijwilligers nodig in alle facetten17:46 van het festival. één van de taferelen, 112 Denk aan meedoen met23:05 -73 helpen bij de op- en afbouw, gastvrouw of -heer in het vrijwilligerscentrum enzovoort. Dus iedereen is van harte welkom”, aldus de organisatie. 4 1:50 -81 14 3:25 116

zo

5:58 14:05 18:31

143

6:45 14:55 19:19

140

-57

110 Bijzondere collectie Eerste Nederlandse Buitenschool voor Muzee Scheveningen 5 2:40 -86 ma

6 di

3:35 7:32 15:55 20:05

7 wo EK 19:31

4:25 8:29 16:35 21:06

8 do

5:15 9:25 17:42 21:59

9 vr

107 134 103 125 99 113 94

-59 -88 -58 -87 -56 -82 -53

6:21 -76 10:36 101 Foto: Vereenigde Fotobureaux, ca. 1930. Collectie Haags 18:34Gemeentearchief -51 23:05 88

Aan de Doorniksestraat staat de Eerste Nederlandse Buitenschool, een unieke school met een bijzondere geschiedenis die voor veel Scheveningers onbekend is.

Adverteren Patrick den Heijer telefoon: 06 33 72 66 33 advertenties@de-scheveninger.nl

15.30 uur:

Onder begeleiding van Big Band Koos Mark

1 do NM 5:12

Muzee Scheveningen heeft onlangs een bijzondere collectie objecten, foto’s en boeken over de Eerste Nederlandse Buitenschool aan de Doorniksestraat mogen ontvangen. Tot en met 27 oktober is van deze collectie een kleine presentatie te zien in de gang van het museum aan de Neptunusstraat.

.nl

Algemeen telefoon: 070 - 205 11 24 info@de-scheveninger.nl

11:44 -58 15:55 107 Badhuisstraat 23:55 maakt zich -75 wo

op voor totale chaos 15

4:05

122

do zaterdag 7 12:28 -51 Op september aanstaanVM 14:29 16:36 108 de zal het weer een chaotische boel worden in de Badhuisstraat tijdens het feest ‘Chaos in de Badhuisstraat’. 16 10.00 tot 16.00 0:30uur staat de spe-75 Van vr 4:36 126 cialistenstraat weer op stelten met 12:50 -46 leuke activiteiten, spectaculaire kos17:06 109 tuums en knallende aanbiedingen. 17jaar is er een 1:00 -75 Dit Chaos Braderie georza 5:09 129 ganiseerd door Fresh Events, live mu13:20 -44 ziek, stand up comedy, een rollerdisco, 17:35 109 luchtkussens en nog veel meer! De BIZ Badhuisstraat pakt weer flink uit 18 Chaos in de 1:25 -76 tijdens Badhuisstraat. Heb zo 5:45 129 je een mooi kostuum en wil je mee13:49 -46 lopen in de kostuumparade om 14.00 18:06 109 uur. Meld je dan snel aan. 19 2:01 -79 Om laten verma alles in goede 6:16orde te 126 lopen is de BIZ14:17 Badhuisstraat nog-49 op zoek naar vrijwilligers voor de begelei18:39 107

21

3:02

Bezorgklachten wo 7:19 via info@de-scheveninger.nl 15:15 www.de-scheveninger.nl 19:35 Uitgever 22 3:45 Den do Heijer Uitgeverij 7:49 Scheveningen 15:53

20:06

Drukkerij Rodi 23 Rotatiedruk 4:12 vr 8:29 Diemen

LK 16:56

16:34

117 104 116 104 113

-78 -52 -74 -51 -69 -50

De redactie is niet 20:55 verantwoordelijk100 voor de inhoud van ingezonden mededelingen, advertorials en advertenties. 24 2:57 * -67

za

9:25

104

Alle rechten voorbehouden. 17:24 Niets uit deze -49 uitgave mag worden verveelvoudigd, 21:54 91opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of 25 4:17 * -61 op enige wijze zonder voorafgaande schriftezo 10:45 93 lijke toestemming van de uitgever.

18:24 23:30

-49 Hoogen laag 87

Waterstanden Januari 2019 26 7:04 AUG/SEPT2019 -56 ma

datum 1 27 di di 2 28 wo wo 3 29 do do

12:06

uu:mm 19:20

7:15 0:40 11:25 8:22 19:20 13:15 23:56 21:19 8:18 1:49 12:19 9:59 20:25 14:20 22:36 0:55 2:39 9:10 11:05 13:15 15:14 21:35 23:26 1:49 3:26 9:55 11:45 14:09 15:59 22:24

Sc

88

HW LW -50 cm NAP

93 86 91 107 107 93 100

-53

-55 -74 -52 -56 -58 -70 -61

108 123 -61 102 -59 108 -66 -66 111 137 -64 111 -55 115 -61

datum 11 vr

12 za

13 zo

ding voor diverse straatspellen. dere kinderen. In Den Haag begon deze 4 14 bijzondere zorg in 1905 in een villa aan 30 10 7:15 -68 20 2:35 -80 vr ma Voor en meer 121 de Benoordenhoutseweg vr za 11:56 27. Vanaf 91 1913 di aanmeldingen 6:49 EK 7:4 contact op via e-mail: werd wat toen nog de ’s-Gravenhaagsche NM 12:37 19:38 -51 informatie, neem 14:48 -51 info@badhuisstraat.biz op Stads-Gezondheidskolonie heette geves19:06 of kijk104 www.chaosindebadhuisstraat.nl tigd tussen de Pompstationsweg en het 5 2:35 112 15 Belgisch Park. In 1917 veranderde de in31 0:05 -68 di za 10:40 -67 stelling van naam naar: Herstellingsoord za 4:11 146 14:48 118 De Eerste Nederlandse Buitenschool. 12:20 -51 datum uu:mm HW -56 LW datum 23:10 16:41 119 Met deze naamsverandering kwam ook cm NAP meer aandacht voor het onderwijsele61 3:25 112 -71 16 0:45 11 Referentievlak: NAP Nederlandse ment van deze Buitenschool. zo 11:15 -70 tijd wo zogedrukte tijdstippen 4:55 zijn in 150 wo LAT = NAP-103 cm Cursief ZOMERTIJD NM 2:28 15:25 123 -49 12:54 * = Voorspeld tijdstip valt aan het begin van de laagwaterperiode Tot augustus 2005 is de school in gebruik 23:42 17:25 121 -52 geweest voor chronisch zieke kinderen. De derde en tevens laatste directeur, 72 4:06 111 -75 17 1:35 12 Carl Doeke Eisma, heeft de bijzondere ma 11:55 -74 do ma 5:37 150 do collectie geschonken aan Muzee Scheve16:07 127 -50 13:45 ningen. 18:08 121

Sc

Hoog- en laa

September 2019

KOSTUUMS

In 1904 werd in het Duitse Charlottenburg de eerste Openluchtschool gesticht voor chronisch zieke kinderen. Het zou voor deze kinderen niet gezond zijn om les te krijgen in een klaslokaal met 50 an-

83 di di

0:19 2:24 4:35 6:25 12:34

109 144

-50 -79 -78

18 13 vr vr


is ondernemend

24

WÉL ALLEEN A-MERKEN, ÉCHT DE GOEDKOOPSTE!

BADKAMER PLANNEN? Wij zijn er klaar voor!

En profiteer van de aller laagste prijs

Laat gratis jouw droombadkamer ontwerpen in 3D

Meer dan 20 jaar ervaring

Kijk voor alle 39 vestigingen en openingstijden op sanidump.nl

SANI-DUMP DEN HAAG - WEGASTRAAT 25 maak een vrijblijvende afspraak op sanidump.nl

Profile for De Scheveninger

De Scheveninger - 27 augustus 2019 - week 35  

De Scheveninger - 27 augustus 2019 - week 35  

Advertisement