Page 1

Fuksilehti Hallintotieteiden ainejärjestöjen yhteinen julkaisu 2013

TU U TO R E SI T T E LY T VA IH T O

H AR JO IT T EL U

O P I SKEL I JAN AR KI


Sisältö P ää k i r j o i t u s Tu u to r e s i t t e ly t M i t k ä i h me e n a i ne j ärjes t öt ? M i k s i y h t e i s j ä s e nma ks u? H arjo it t e l u u n ? Va i h to o n? M i n k äl a i s t a o n o p i s ke l ijan arki? Syk syn t a p a h t u ma k al ent e ri

Lehden tiedot

Toimitustiimi

Tätä lehteä sponsoroi: Johtamiskorkeakoulu, JKK

Spatikka ry Mirva Talusén, hallituksen jäsen Emma Luoma, tuutorvastaava

Painopaikka ja painos: Kopijyvä Oy, 160kpl Taitto, kannet: Aino Siiroinen Tuutorkuvat: Emma Luoma

2

Hallat ry Jarno Moisala, suhdeasiainministeri Iiro Kangas, propagandaministeri Erno Heikkinen, tuutorministeri Staabi ry Aino Siiroinen, toimitusvastaava Marjo Nurmela, tuutorvastaava Miira Kokkonen, toimituskunnan jäsen


Pääkirjoitus

Aake Pihlainen, Staabi ry:n puheenjohtaja

Ville Rajahalme, Hallat ry:n puheenjohtaja

Eliisa Haanpää, Spatikka ry:n puheenjohtaja

Tervetuloa yliopistoon Parahin uusi hallintotieteilijä, taputa itseäsi olkapäälle. Olet selvittänyt tiesi huiman tiukan seulan läpi Tampereen yliopiston timanttiseen tutkinto-ohjelmaan. Hakijoista otettiin sisään osapuilleen 10 %, joten olet ilmiselvästi ehtaa laatuainesta. Onneksi olkoon! Valiojoukkoon kuuluminen voi tuntua vieraalta ajatukselta, samoin kuin uusiin opiskelukuvioihin siirtyminen. Hallintotieteissä aloittaminen saattaa olla paitsi loikka uuteen koulutuslaitokseen tai -ohjelmaan, myös koko elämänpiirin muutos uusine kaupunkeineen, koteineen ja kavereineen. Uusiin ihmisiin tutustuminen onkin yksi ensimmäisiä viikkoja hallitseva ilmiö. ”Ensimmäisenä opiskelupäivänäni Tampereen yliopistolla yllätyin siitä, miten helppoa uusiin ihmisiin oli tutustua, koska kaikki olivat samassa tilanteessa itseni kanssa,” kuvaa Eliisa, yhden hallintotieteitä opiskelevien ainejärjestön Spatikan puheenjohtaja. Hallintotieteiden kolmen ainejärjestön puheenjohtajat ovatkin yhtä mieltä siitä, että alussa uusien asioiden mylläkkä hämmentää, mutta opiskeluista ei kannata alkumetreillä stressata. ”Vinkkinä ensimmäisille päiville ja viikoille on aktiivinen osallistuminen kaikkeen toimintaan ja verkostoituminen. Laajasta kaveripiiristä on korvaamatonta hyötyä niin opiskeluissa kuin elämää rikastuttavana tekijänä opiskeluiden ohessakin. Kursseista ehtii stressaamaan sitten vähän myöhemminkin,” kannustaa Aake, Staabin puheenjohtaja.

Toisaalta puheenjohtajat haluavat muistuttaa, että omituiseltakin tuntuva yliopistoelämä alkaa ennen pitkää kyllä avautua. Yliopistomaailman käytännöt voivat tuntua vieraudessaan hämmentäviltä ja stressaviltakin, mutta asioita kannattaa lähestyä avoimin mielin. ”Opiskelijan ei tarvitse tietää mitään, kun tulee tiedeyhteisöön mukaan. Kyllä ne tärkeimmät pointit nousevat aikanaan esiin ja tulevat tutuksi opintojen edetessä,” toteaa Hallojen puheenjohtaja Ville. Kaiken uuden ja ihmeellisen keskellä ei sitä paitsi tarvitse taivaltaa yksin. Tukena ovat niiden uusien opiskelukavereiden lisäksi tuutorit, muut opiskeluissaan pidemmällä olevat sekä yliopiston henkilökunta. Lisäksi kasasimme tämän lehden tyydyttämään suurinta tiedonnälkää ja auttamaan alkuun orientoitumisessa opiskelumeininkeihin. Yksin ei kannata jäädä asioita äimistelemään, vaan aina voi kysyä apua. Auttajia kyllä löytyy, sillä ainakin omasta puolestani voin luvata vanhempien opiskelijoiden kihisevän innosta ja odottavan malttamattomina uusien hallintotieteilijöiden tapaamista. Lämpimästi tervetuloa hyvään seuraan! Toivottaa toimitustiimin puolesta Mirva, 4. vuoden ympäristön ja alueiden politiikan opiskelija Spatikan hallituksen jäsen

3


TUUTORESITTELYT Tämä lehden tärkeimpänä tehtävänä on kertoa sinulle, uusi opiskelija, että et ole yksin. Tukenasi on alusta asti 35 tuutoria, joihin pääset tutustumaan lukemalla tämän lehden esittelyt. Kaikki tulevat yliopistomaailman oppaasi toivottavat sinut tervetulleeksi ja odottavat tapaamistasi. Vastaukset kuuteen kysymäämme kysymykseen ovat värikkäitä ja persoonallisia, kuten voitte hetken päästä todeta. Tuutorit on esitelty tuutor-ryhmittäin.

N ä it ä kysy i mme: 1 . E t uni mi sukunimi 2. Ikä 3. Kot ipai kka/maakunta 4. M ikä s inusta tulee isona? 5 . M ikä on l e m p ip aikkasi yliopistolla? 6. M ikä on p aras m uistosi fuksivuodelta?

13A 1 . T uo m a s H assi n en

2.22 vuotta 3.Kotoisin olen Tohmajärveltä (ja Kontiolahdelta) Pohjois-Karjalasta. 4.Suattaapi olla että ehkä jopa mahdollisesti ainakin hallintotieteiden maisteri ja joku virkamiehen tekele. Tai suattaapi olla olematta. Ei tuota ikinä tiijä. Suattashan tuo olla ihan hyvä jos jottae muutakkii tulis. Suapi nyt nähä. 5.Ruokalat, etenkin Juvenes. Minerva myös. Kirjastot myös rauhallisia paikkoja keskittyä – silloin kun tarvitsee. 6.Hmmm… eipä nyt kyllä taida tulla näin äkkiseltään yksittäisiä, tarkkoja muistoja mieleen. Sanotaan vaikka että fuksiviikot kokonaisuudessaan. Tuttareissa (tutustumisbileissä) oli myös hyvinnii hauskoo. Ja vappuna myös. Vielä loppuun käytännön neuvo: älkää stressatko tulevista yliopistotenteistä. Jos ette pääse läpi ensimmäisellä yrittämällä, kein Problem! Uusinta ei ole häpeä vaan mahdollisuus! Lämpimät onnittelut tekemästänne kovasta työstä ja saavutetuista opiskelupaikoista – tervetuloa Tampereen yliopistoon!

4


1 . Ju h o- Pekko (Jp ) Ry hän en

2. 23, 4. opiskeluvuosi. 3. JNS, mutta TRE ajankohtaisena. 4. Ei toivottavasti tätä isompaa. 5. Pinni a 4042, mutta Pinni a 1056:ssa tulee vietettyä enemmän aikaa. 6. Hallitukseen valinta.

1. Marika Lampinen

2. Kuukautta vaille 20 vee 3. Seinäjoki 4. Isona musta tulee johtaja. Tarkempaa tietoa ei vielä ole, mutta talousasiat ja kunta-alakin kiinnostaa. 5. Lempipaikkoja rentouttavien sähkösten tenttiluokkien jälkeen ovat kaikki 3 aina maistuvaa ravintolaa ja vastapainona niille atalpa, koska halvempaa salia et löydä. 6. Ei nouse mitään yksittäistä tähtihetkeä ylitse muiden, vaan kokonaisuudessaan uus kaupunki, varsinkin uudet ihmiset sekä monet hurjaakin hurjemmat bileet ovat sellasia, mitä kelpaa vanhana muistella. Ja tais sinne vuoden sisään joku muistelun arvonen luentokin mahtua.

Heips! P e t ra Haap al a 21 vuotias paljasjalkainen manselainen, joka vietti välivuotensa kaupan kassalla miettien miksikä sitä tulee isona. Nyt olen onnellisesti päässyt opiskelemaan haluamaani alaa, mutta pohdinta jatkuu edelleen. Kunnianhimo on kova, joten korkealle tähdätään! Kahviriippuvaisena tyttösenä bongaan yliopistolta paikasta kuin paikasta kahvilat ensin, eihän luento lähde käyntiin ilman kupposta! Fuksivuodesta mieleen on jäänyt kuitenkin ehkäpä enemmän tuo opiskelun oheistoiminta, kuten vaikka ne kuuluisat kastajaiset.. Syksyllä nähdään!

5


13B 1 . R iik k a P ar vi ai n en

2. 21 3. Muurame 4. Toivon työllistyväni kansainvälisiin tehtäviin, jossa yhdistyisi lakituntemus ja talous. 5. Ensimmäisenä lempparipaikkana on päätalon alakuppila, josta minut löytää usein kahvikuppi kädessä. Toisena on Linna ruokala, koska siellä on hyvää ruokaa ja lyhyimmät jonot ruoka-aikaan (kärsimättömälle jonottajalle jees) 6. Fuksivuoden muistoja on vaikea laittaa paremmusjärjestykseen. Huippuja olivat kuitenkin omat kastajaiseni, Hämeenkadun appro sekä vapun sankariviikko:) Oli myös mahtava huomata, kuinka helposti ja nopeasti tutustui uusin ihmisiin.

6


1 . K at r iina L eht o

2. 19 vuotta 3. Loppi/Häme 4. Minusta tulee isona maailmalla matkaileva diplomaatti. 5. Lempipaikkojani yliopistolla ovat kaikki ravintolat ja alakuppila, mutta tietenkin hyvä seura ratkaisee! 6. Fuksivuosi ja erityisesti fuksisyksy oli aivan mahtava kokonaisuus, on mahdotonta sanoa yhtä tiettyä ykköstapahtumaa. Parasta olivat ensimmäiset viikot, jolloin tutustui upeisiin ihmisiin, sai käydä hyvällä omallatunnolla juhlimassa monta kertaa viikossa ja pääsi tutustumaan yliopistoelämään.

1 . Jo h a n n a Di et r i c h

2. 21 vuotta 3. Pori, tarkemmin kesäparatiisi Reposaari 4. Isona aion olla enemmän tai vähemmän virallinen virkamies. Tai jotain ihan muuta. 5. Alakuppila on rento hengailupaikka, jossa voi treffata kavereita tai väsäillä vaikka oppimispäiväkirjaa. 6. Fuksivuoden alkupuolelta mieleen on erityisesti jäänyt tuttarit eli tutustumisbileet syksyltä. Parasta vuodessa oli kuitenkin oma ryhmä ja sen yhteishenki, meistä tuli kuin pieni perhe.

1 . Jan e t t e Saar en p ää

2. 23 -vuotta 3. Kerava/Uusimaa 4. Allekirjoittanut leikki pienenä huomattavasti useammin Delfiininkouluttaja-Barbiella kuin HallintotieteilijäBarbiella mutta on toistaiseksi hyvinkin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. 5. Vilukissan lempipaikka yliopistolla on tietenkin Atalpan sauna. 6. Yksittäinen paras muisto lukemattomien hyvien muistojen joukosta on Staabin vuosijuhlasitsit!

7


13C 1 . E l l i K a r pp i n en

2. 19 3. Kanta-Häme 4. Päätin jo yläasteen köksän tunneilla että musta tulee “kiireinen bisnesnainen joka ei kokkaa”. Tätä kohti mennään. 5. Jostain syystä olen tavattoman rakastunut Pinni B:n ison luentosalin penkkeihin. Ihanan korkeat selkänojat ja sopivan pehmeät istua. Aamuluentojen pelastus! 6. Fuksivuosi meni todella nopeasti ja tuntuu mahdottomalta kertoa yhtä parasta muistoa sieltä. Vuosi oli kaikin puolin huikea eikä pikku fiaskoiltakaan vältytty. Olen kuitenkin erittäin iloinen siitä, että lähdin mukaan eri tapahtumiin, sitä voin suositella kaikille! Olen saanut tutustua mahtaviin tyyppeihin ja olla monenlaisessa menossa mukana!

8


1 . L au r a L et t en mei er

2. 20 v. 3. Asikkala Päijät-Hämeessä 4. Minusta tulee isona hallitsija. Tai maaherra. 5. Uusin lempipaikkani yliopistolla on päätalon D-osan katolla oleva nurmikkoalue. Se on loistopaikka niin piknikille kuin opiskelullekin. 6. Fuksivuoteni oli täynnä tähtihetkiä, keijupölyä ja täyttä elämää. Parhaiden muistojen galleria koostuu syyskuussa joulutonttuna kaupungilla heilumisesta, keskustorilla tanssimisesta, talven ensimmäisistä lumihiutaleista baarijonossa, Pyynikin näkötornin munkkien nauttimisesta vaihtarin kanssa, vappuviikon huikeista järjestelyistä kultaisine serpentiineineen sekä kitaran säestämästä kevätpiknikistä.

1 . A n n iin a Hel mi n en

2. 21 vuotta 3. Tampere 4. Näillä näkymin hallintotieteilijä! 5. Linna tuntuu jo kodilta, koska siellä on tullut vietettyä niin paljon aikaa! 6. Kaikki fuksisyksyn tutustumistapahtumat

1 . E m m i T an skan en

2. 20 vuotta 3. Valtimo, Pohjois-Karjala 4. Minusta tulee isona kunnan/valtion kellareissa tilinpitokirjoja narskutteleva tilintarkastusnainen, toimistossa hihittelevä virkamies tai alpakan kasvattaja (lapsuuden haave, ei mitään Spatikkaan liittyvää). 5. Lempipaikkani yliopistolla on Humanica-kirjaston ensimmäisen kerroksen hyllyjen takainen lukupaikka. Tuolit soveltuvat erinomaisesti nukkumiseen. 6. Parhaat muistot ovat omasta 12C-fuksiryhmästä. Appron jälkeen keskustorilla tanssiminen on jäänyt erityisen elävänä mieleen. Suosittelen.

9


13D 1 . M a iju L e pp äjär vi

2. ikä 20v 3. kotoisin Tampereelta 4. Toivoisin isona pääseväni jonkinlaisiin julkisoikeuden tai talouden kehitys/asiantuntijatehtäviin mieluiten valtiolle. Haaveissa olisi myös työ, joka tarjoaisi mahdollisuuden päästä välillä töihin ulkomaille. 5. Lempipaikkojani yliopistolla ovat varmaankin ruokalat silloin kun on mukana hyvää seuraa ja maukasta ruokaa :) Myös Linnan lukusali lukeutuu lempipaikkoihini silloin, kun lukeminen sujuu ja tuntuu että saan jotain aikaiseksi. Lukusalissa voi hurahtaa montakin tuntia, mutta se edellyttää sitäkin useampaa kuppia kahvia. 6. Fuksivuoden tapahtumista mieleenpainuvin oli ehdottomasti kostajaiset, johon koko päivän jatkunut kaatosade toi oman mausteensa.

1 . A n n a R iu tt a

2. 20v. 3. Lempäälästä 4. Isona minusta tulee varmaankin hallitsija… 5. Lempipaikkani yliopistolla on Atalpa, jossa viihdyn erityisesti kuntosalin puolella. 6. Yhtä parasta muistoa fuksivuodelta on mahdoton valita, mutta kaikki syksyn tapahtumat kuntamarkkinoista kastajaisiin olivat mieleenpainuvia unohtamatta tutustumista mahtaviin opiskelutovereihin.

10


1 . Ca r it a Iso m äki

2. 19 3. Olen syntyperäinen tamperelainen, joka tosin on asunut lähes koko ikänsä kaikkialla muualla: Lahdessa, Ruovedellä ja Orivedellä. 4. Minusta tulee isona virkamies. Pyrin julkisen talousjohtamisen opintosuuntaan, joten toivottavasti tulen tulevaisuudessa työskentelemään talouden kysymysten parissa. 5. Lempipaikkojani yliopistolla ovat Atalpa, ainejärjestöjen toimistot ja kurssikirjalukusali. Atalpassa saa aina nollattua ajatukset menevien ryhmäliikuntatuntien ja saunan avulla, toimistolla taas tulee tavattua tuttuja ja hörpittyä kahvia sekä kurssikirjalukusali puolestaan on melkein se ainoa paikka, jossa oikeasti saa luettua, koska siellä ei voi mitään muutakaan tehdä (”vilasta vähän” facebookkia tai kokea äkkinäistä inspiraatiota hoitaa viikon tiskit). 6. Parasta fuksivuodessa olivat uudet tuttavuudet ja huikeat tapahtumat, joista ehkä parhaiten mieleen jäi Kastajaiset. Fuksiviikot olivat sellainen rumba että.. Lähes joka päivä menoa ja aina mentiin täysillä. Kun pilkun ja mahdollisten jatkojen jälkeen kotiutui ja painoi pään tyynyyn, pohti ettei taatusti lähde huomenna mihinkään, mutta jotenkin sitä sitten aina tuli lähdettyä. Eikä kyllä kaduta :) Sittemmin meno on kuitenkin onneksi rauhoittunut, mutta fuksisyksy on kyllä jäänyt mieleeni aivan ainutkertaisena kokemuksena.

11


13E Olen J ul kusen So n ja ja ikää on ehtinyt kertyä 20 vuotta. Kotoisin olen melko keskeltä Suomea, Jyväskylästä. Kunhan kasvan isoksi (en fyysisesti, pituutta huimat 161cm) tavoitteeni on palata kotimaisemiini johtamaan kaupunkia, sillä kuulin juuri, että siellä on havaittu todella huonoa johtamista. Asia täytyy korjata pikimmiten. Olen tarkka siitä, ettei yksikään ateria jää väliin, joten suosikkipaikkani yliopistolla on se ruokala, jossa sattuu sinä päivänä olemaan parasta ruokaa. Tankattuani vietän loputtomasti aikaa Atalpalla liikunnan parissa. Parasta fuksivuodessa olivat räjähdysmäisesti kasvanut vapauden tunne sekä lukemattomat uudet ystävyyssuhteet.

12


1 . An n u kka P u u t o n en

2. 20 vuotta. 3. Tällä hetkellä Tampere, mutta kotoisin olen Lapualta Etelä-Pohjanmaalta. 4. Kesätyöpaikassa minusta oltiin kovaa vauhtia leipomassa kunnanjohtajaa, mutta oma haave olisi työskennellä kuntien tai valtion talouden parissa asiantuntijana. 5. Mikäli oleilen vapaa-ajallani yliopistolla voi minut löytää Staabin toimiston sohvalta tai vaihtoehtoisesti lukeamasta tenttikirjaa humanikan mukavissa nojatuoleissa. 6. Fuksivuosi on kokonaisuudessaan yksi suuri muisto, enkä oikein osaa vastata siihen mikä tuon muiston koostavista yksittäisistä muistoista olisi ollut se paras. Ehkä kuitenkin Ruotsin excu oli se kirsikka kakun päällä jota en vaihtaisi mistään hinnasta ja jota ilman fuksivuosi olisi voinut olla kovin erilainen.

1 . L e o L e in o n en

2.21 3.Jyväskylä 4.Professori 5.Atalpa 6.Tukholman excursio. Huonoin muisto Tuomas Kuoppalaan tutustuminen

1 . M ik a Lu ht al a

2. 23 3. Karvia/Satakunta 4. Tilintarkastaja tai vaihtoehtoisesti jokin huikee virkamies, jolla on hassunhauska titteli. 5. Staabin toimisto 6. Näitä on aika monta. Nimeltä mainittakoon poikien kanssa hölmöily Tukholman excursiolla. Kaikenlainen hyväntahtoinen velmuaminen jäi fukseilusta mieleen. Suosittelen lämpimästi kaikille.

13


13F

1 . T u om o M a j al a

2. 23-vuotias 3. Jyväskylä / Keski-Suomi 4. Virkaihminen, koska valmistumiseeni mennessä termit, kuten “virkamies” ja “kirjastotäti”, ovat varmasti poliittisen korrektiuden seulan läpikäyneitä. Tämä tutkinto ei toki lyö mitään ovia lukkoon, avaa päinvastoin mahdollisuuksia moneen! 5. Lempipaikka yliopistolla lienee joko yliopistoruokalan Juveneksen Fusion Kitchen -jono, tai vaihtoehtoisesti Pinni B -rakennuksen kappeli. Viimeinen lähinnä syystä, koska kyseiset parikymmentä neliötä pitävät sisällään ainoan vapaasti käytettävissä olevan pianon asuttamastamme yliopistokompleksista. 6. Parhaat muistoni ensimmäiseltä opiskeluvuodelta löytyvät ilman muuta tapahtumista, kuten kerrostalosuunnistus, lukuisat eri tahojen järjestämät sitsit ja Johtamiskorkeakoulun ylioppilaiden (tästedes JKY) järjestämät vaihtarimegazonepelit. Oman suolansa vuodelle ovat ilman muuta antaneet myös persoonalliset luennoitsijamme, tästä hatun nosto esimerkiksi professori Juha Vartolalle ja professori Risto Harisalolle.

14


H e ik k i V iit an en , 23, Tampere Opiskelen toista vuotta hallintotieteitä ja jos tietäisin, mitä minusta tulee isona, niin opiskelisin varmaan jotain aivan muuta. Samalla kuitenkin hallinotieteiden vahvuus on juuri siinä, että sen opiskelija voi työllistyä lähes mille alalle tahansa. (Lue: mieluiten olisin astronautti) Yliopistolla vietän mieluiten aikani alakuppilassa tai Staabin toimistolla. Parhaat muistot fuksivuodelta liittyvät kv-sitseihin niiltä osin, mitä niistä muistan ja kvtuutorointiin muutenkin. Kannattaa kokeilla!

1 . R e e t t a Ko n t i o

2. 20 3. Hämeenlinnan kasvatti, nykyisin Tampere 4. Valtiolla, kunnalla tai yksityisellä sektorilla olisi hienoa olla töissä. Onneksi sitä on vielä aikaa miettiä mikä sitä isona tulee.. 5. Varmaankin Alakuppilassa ja Cafe Pinnissä tulee vietettyä suurin osa ajasta luentojen lomassa. 6. Koko fuksivuosi oli huikea ja siitä on vaikea lähteä erittelemään parasta muistoa. Ehkä parasta kuitenkin oli uudet ihmiset, joihin fuksivuonna tutustui ja kaikki ne hetket, joita näiden ihmisten kanssa tuli vietettyä enemmän ja vähemmän alkoholin vaikutuksen alaisuudessa.

1 . Ju t t a k a l l i o

2. 21 v. 3. Tampere 4. Sitä olen tullut yliopistoon miettimään! 5. Lempipaikkojani ovat kaikki paikat mistä saa ruokaa. Yliopistolla tulee niiden takia pyörittyä jopa kesällä. 6. Hyviä muistoja riittää, mutta kaikki liittyvät uusiin ystäviin joita on vuoden aikana tullut paljon.

15


13G J uu s o L in t u n en , 21v, Espoo

Itselläni ei ole kyllä oikeastaan mitään tietoa, mikä musta isona tulee. Toivotaan syvästi, että siihen asiaan saataisiin jotain selkeyttä tässä tulevien vuosien aikana... Mutta joo, sitä voi miettiä tässä äärettömän rankan opiskelun lomassa :) Lempipaikka yliopistolla on aivan selvästi Pinni. Ollaan nyt Kalle Puttosen kanssa vuosi siellä kierrelty etsien luokkia, eikä oikeen vieläkään olla perillä niiden sijainneista. No joo, toivottavasti uusi vuosi tois meillekin parempaa suunnistusonnea. Fuksivuoteen mahtui monia kommelluksia ja hyviä muistoja, joista en osaa kyllä valita yhtä parasta muistoa. Esimerkkeinä voin mainita syksyn fuksitapahtumat sekä vappuviikon riennot.

Morjestaa! Olen Kal l e P u t t o n en , 22 vuotias kaveri Lahdesta. Aluksi onnittelut pääsystä sisään ja toivottavasti tulette kokemaan yhtä hauskan ensimmäisen vuoden kuin itselläni oli! Tulevaisuuden suunnitelmiini kuuluu saada edes jotenkin suoritettua koulu pois ja päälliköidä johtajana tämän jälkeen. Yliopistolta ei valitettavasti lempipaikkaa löydy mutta Pasarin (Passion) voi laskea helposti kuuluvan yliopiston alueeseen. Paras muisto fuksivuodelta on ehdottomasti kastajaiset ja kostajaiset- SUosittelen erittäin lämpimästi kaikkia osallistumaan kyseisiin tapahtumiin! Ei muuta kuin erittäin kosteat kesän jatkot ja törmäillään sykysllä!

16


1 . V il l e L a it il a

2. 21 3. Kotoisin Lempäälästä, nykyisin Tampere of course. 4. Isona meikäläisestä tulee toivottavasti jotain. Ei sitä kannata vielä tässä vaiheessa miettiä, ensin on monta hauskaa vuotta yliopistossa hukattavana. Ja niihin vuosiin kuuluu PALJON muutakin kuin opiskelua. 5. Lempipaikkani yliopistolla taitaa olla Staabin toimisto. Välillä sielä tulee vietettyä montakin tuntia päivässä. Toimistolta löytyy aina seuraa ja kahvia ja sielä notkuminen on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin kun luennolla käynti ei jostain kumman syystä nappaa. 6. Fuksivuodelta on niin paljon hyviä muistoja että on melko vaikeaa nimetä se paras. Muistikuvatkaan eivät ihan sieltä kirkkaimmasta päästä ole, joten siitä jo voi päätellä että hauskaa on ollut. Mainitaan nyt vaikka Kastajaiset, kuukausittaiset kolmiobileet ja vappu.

17


13H 1 . F iin u M a rt t i

2. 24 3. Marttila 4. Isona musta tulee hallintotieteilijä:) Eniten minua kiinnostaa henkilöstöhallintoon liittyvät työt ja haaveilen löytäväni itseni opiskeluvuosien jälkeen esim. henkilöstösuunnittelijan ammatista. 5. Eiks ruokalat oo aina mukavia? Kampukselta löytyy ruokatarjontaa moneen makuun, oma suosikkini on Linnan ravintola. Aamutuimaan minut löytää usein myös Atalpasta, ylipiston liikuntakeskuksesta, jossa tulee säännöllisen epäsäännöllisesti reippailtua. 6. Paras fuksimuisto on varmasti Kastajaiset ekan vuoden syksyllä. Meillä oli huippuryhmä ja onnistuneen päivään eteen oltiin järjestelyissä nähty vaivaa. Edes Hervanta tai koko päivän kestänyt sade ei latistanut tunnelmaa. Myös ryhmämme kesken järjestetty leikkimielinen sulkapalloturnaus oli onnistunut ja ikimuistoinen. P.s, Saa haastaa!

18


L a ur i R äsän en

olen ja Laba -nimeä tottelen. Ikää jo 22, kunpa ei muuttus vanhemmaks!? Kotosin olen Kotkasta, paikasta, jonka venäläiset meinaa hotkasta. Lentäjä musta isona tulee, muuten koko elämä kusee. Yliopiston sisällä on kuuma ja herkästi nousee viha, siksi paras paikka onkin piha. Paras muisto fuksivuodelta lienee fuksiviikot...vai oliko se sittenkin MM-hiihot?

1 . H e n r i M at t i l a

2. 22 3. Hollola/Päijät-Häme 4. Minusta tulee isona virkamies, joka ei toivon mukaan ole niin kamalan kuiva. 5. Lempipaikkani yliopistolla on kirjasto. Se on oikein viihtyisä paikka opiskella. 6. Paras muisto fuksivuodelta on Kastajaiset, joka oli hyvin mieleenpainuva ja hauska tapahtuma.

1 . E r n o Leht i n en

2. Ikä 24 vuotta 3. Kotipaikka/maakunta Paljasjalkainen tamperelainen joka pitää majaa Kalevan suurruhtinaskunnassa. 4. Mikä sinusta tulee isona? Huonoilla jutuilla varustettu kaljupäinen toimistojyrä, jonka koira osaa hakea käskystä olutta jääkaapista. 5. Mikä on lempipaikkasi yliopistolla? Ruoka on lähellä sydäntä, joten sanon ravintolat. Näistä voiton vetää Pinni Cafe. 6. Mikä on paras muistosi fuksivuodelta? Fuksiviikot olivat todella nastat, mutta ehdottamasti parasta on ollut tutustua isoon joukkoon hyviä tyyppejä!

19


13X aikuisopiskelijatuutorit Moi! Olen M ik a Akkan en , vuoden 2012 hallintotieteiden X-factorfuksi. Opiskelen työn ohessa ja tämä on ollut samalla sekä haaste, rajoite että hieno mahdollisuus. Opiskelu ja uuden oppiminen Tampereen yliopistossa on ollut hauskaa ja asenne on se ratkaisevin voimavara asioissa suoriutumisessa: opiskellessa oppii itse asioita, mutta myös asioita itsestä ja omista voimavaroista kuin myös muista kanssaopiskelijoista - oppiminen on kognitiivinen sosiaalinen tapahtuma! Johtamiskorkeakoulun opiskelijat, opettajat ja henkilökunta muodostavat ainutkertaisen hauskan porukan, jonka kanssa sekä viihtyy että oppii uusia asioita mielenkiintoisella ja mielekkäällä tavalla. Iso käsi meille, teille, heille ja etenkin sulle - ollos tervehditty ja tervetuloa osaksi hassua joukkoa!

Hei ja onnea opiskelupaikasta! Olen Hel en a N i em i , toisen vuoden hallintotieteiden opiskelija, pyrkimykseni on suuntautua julkisoikeuteen. Vaihdoin viime syksyä työelämän opiskelijaelämään enkä ole valintaani hetkeäkään katunut. Vielä en tiedä mikä minusta isona tulee, sen näyttää aika. Opiskeluissa olen nauttinut paitsi oikeasta opiskelijaelämästä ja sen vapaudesta, myös kaikesta siitä valinnan vapaudesta jota yliopisto tarjoaa. Lempipaikkani yliopistolla on kirjakauppa, hyvänä kakkosena tulee salaattibaari. Opiskelujen lisäksi harrastan pelastuskoiratoimintaa kahden dobermannini, Toivon ja Onnin, kanssa, ja agilityä kääpiöpinseri Lempin kanssa. Harrastan myös liikuntaa, yleensä treenaan joko mennyttä tai tulevaa puolimaratonia varten. Tutoriksi ryhdyin koska toivon saavani lisää aktiivisia aikuisopiskelijoiden hyvään porukkaan, ja koska haluan välittää eteenpäin sitä apua ja tukea jota sain omalta tutoriltani viime syksynä. Tervetuloa ja syksyllä tavataan!

20


1. Nimi: T er o Met t i n en 2. Ikä: 40 vuotta 3. Kotipaikka: Tampere 4. Minusta tulee isona: Poliitikko 5. Paras paikka yliopistolla: Linnan opiskelijaravintola. 6. Parhaat muistot fuksivuodelta: aikuisopiskelijatapaamiset.

1 . Va l en di s Su o m al ai n en 2. (opintojen alkaessa) 34 3. Pirkkala 4. Aika näyttää. 5. Alakuppila 6. Opiskelujen sujuminen

1. Etunimi sukunimi : M ar jo El o n en 2. Ikä: 46 3. Kotipaikka/maakunta: Tampere / Pirkanmaa 4. Mikä sinusta tulee isona?: Virkamies julkiseen hallintoon 5. Mikä on lempipaikkasi yliopistolla? : Cafe Alakuppila Päätalossa 6. Mikä on paras muistosi fuksivuodelta?: Tutustuminen uusiin opiskelukavereihin ja ensimmäiset tenttitulokset.

21


Mitkä ihmeen ainejärjestöt? Ainejärjestöt ovat eri opintosuuntien ja entisten pääaineiden etuja puolustavia järjestöjä, joiden vastuulle kuuluu sen lisäksi esimerkiksi tuutorointi ja tapahtumien järjestäminen jäsenistöllensä. Päätimme esitellä hallintotieteiden kolme ainejärjestöä niin, että kirjoitimme toinen toisistamme.

Spatikka ry Spatikka on ainejärjestö, jossa alpakkoja rakastavat puunhalaajat opiskelevat ympäristön ja alueiden politiikkaa. Spatikkalaiset ovat hyväntahtoisia ja maailmanrauhaa rakastavia ja heidän toimintansa on aivan omanlaistaan. Tänä vuonna spatikkalaiset ovat muun muassa osallistuneet ravintolapäivään pitämällä kahvilaa, järjestäneet kasvisruokaillan sekä keppihevosravit. Spatikalla ei ole omaa toimistoa. Jos olisi, se olisi epäilemättä vaaleanpunertavan sävyinen, kukkasin koristeltu ja tuoksuisi pullalta. Kannattaa kuitenkin käydä silloin tällöin vilkaisemassa spatikkalaisten ilmoitustaulu päätalolla sen varalta, että alpakat sitä koristamassa olisivat lisääntyneet. Joka toinen viikko järjestetään myös aj-kahvit eli päivystyksenomainen kahvinlipityslöllöily vanhan laitoksemme tiloissa, jossa kannattaa käydä rentoutumassa kahvin ja sympatian merkeissä. -Staabi

Hallat ry Hallat ovat kunnallisalan opiskelijoiden ainejärjestö. He tuntevat arvonsa Tampereen yliopiston vanhimpana ainejärjestönä, sillä järjestö on perustettu jo vuonna 1928. Tänä vuonna vietettiinkin prameita vuosijuhlia, joiden sillis (=silliaamiainen juhlien jälkeisenä aamuna) huhujen mukaan huipentui vähäpukeisen pingviinikansan kekkulointiin kattoterassilla. Byrokratiaa ja maakuntia fiilistelevät tulevat kunnallisvirkailijat nauttivat perinteistä ja arvostavat kauniisti muotoiltuja yhdistyksen sääntöjä. Hallat valitsevat hallitukseensa ministereitä jäsenten ja vastaavien sijaan. Ministeristö on tunnettu tuntien mittaisista kokouksistaan, joista vain urhoollisimmat selviävät järjissään. Myös Hallojen toimistolla vallitsee usein intensiivinen tunnelma, sillä jäsenistölle maistuu kahvi ja toimisto muistuttaa riippumattoman asiantuntijan havaintojen mukaan kooltaan siivouskomeroa. Siksi Hallat tapaavatkin panostaa juhlintaan yliopiston ulkopuolella. -Spatikka

Staabi ry Staabi eli Tampereen yliopiston hallintotieteitä opiskelevien ydistys on hallintotieteiden ainejärjestöistä suurin. Staabi on perustettu vuonna 1966 ja silläkin on jo mittava pala historiaa ja toimintaa takanaan. Staabi sai alkunsa sisarainejärjestö Hallojen ainekerhona, mistä emoainejärjestön jäsenet jaksavat aina ystävällismielisesti muistuttaa. ;) Staabilaiset pitävät majaansa yliopiston Pinni A -rakennuksen alakerrassa ja sen toimistolla pääsee tapaamaan muita hallintotieteen opiskelijoita päivittäin päivystysaikaan. Suosittuja ovat myös kuukausittaiset sopo-illat joissa pääsee ihmettelemään maailman menoa kahvikupposen ja ystävien äärellä. Staabin toiminnassa on suuri volyymi ja erityisesti bilettämisen ystäville bileitä riittää. Juhlien menovetenä toimii legendaarisen maineen maustama petollinen booli. Erityisesti Staabi on kunnostautunut viime vuosina suosittujen Kolmioiden (opiskelijabileet) yhtenä järjestäjänä. -Hallat

22


Yhteisjäsenmaksu kannattaa

Spatikka? Staabi? Hallat? Viime vuoden fuksina reaktio oli tuonsuuntainen, kun selasin yliopistolta saapuneita lappusia. Ainejärjestöt ja niiden jäsenmaksut tuntuivat yhtä kaukaisilta kuin maisterin paperit. Miksi minun pitäisi kuulua johonkin järjestöön, kun en vielä tiedä mitään opiskelusta? Mikä on tämä mystinen yhteisjäsenmaksu? Myöhemmin syksyllä sain tietää lisää ja maksoin yhteisjäsenmaksun. Olin yhtäkkiä kolmen ainejärjestön jäsen. Olen yhäkin, ja aion olla vastakin.

niin, että ne pystyvät tehokkaaseen edunvalvontaan, toimimaan kommunikointilinkkinä ylempiin tahoihin ja yliopiston ulkopuolelle sekä järjestämään työelämävierailuja ja -tutustumisia. Lisäksi ainejärjestöt tarjoavat monipuolisia opiskelijarientoja, illanistujaisia ja arjenpiristyksiä, kuten kahvia ja pullaa toimistolla. Ne tarjoavat sitä oikeaa opiskelijaelämää. Tapahtumissa tapaa uusia ihmisiä ja syntyy elämänmittaisia ihmissuhteita.

Henkilökohtaisesti olen kokenut yhteisjäsenyyden hyTeidänkään ei tarvitse heti ensimmäisenä stressata ju- väksi monelta kantilta. Ensinnäkin vaikuttaminen on uri ainejärjestöjen maksuista, sillä maksaminen onnis- helppoa. Jokaisella ainejärjestöllä on omat hallituktuu vielä loistavasti syksyllä. Kuitenkin jo nyt on hyvä sensa, joihin voi pyrkiä jäsenenä. Toiseksi järjestöt tietää, mitä ainejärjestömaksuilla saa ja miksi sellaisia ovat erilaisia, jolloin toiminta on monipuolista. Staabi maksetaan. Ennen vuoden 2012 koulutusuudistusta on ainejärjestöistä suurin, ja se järjestääkin suurimmat hallintotieteisiin haettiin pääaitapahtumat. Se kykenee myös “Järjestöt ovat erilaisia, neisiin ja jokainen pääaine oli vaikuttamaan hyvin tehokkaasti jonkin ainejärjestön; Spatikan, jolloin toiminta on monipuolista.” opintoasioissa ja on aktiivinen Staabin tai Hallojen, vastuulla. käyttämään valtaansa. Jos on Näin ollen uusilla fukseilla oli vain yksi ainejärjestö, tekemisen meininkiä ja jaksamista riittää, ei Staabilta johon kuulua. Nyt kaikki on toisin. Te olette toinen koskaan lopu tekeminen. Lisäksi Staabin toimisto on vuosiryhmä hallintotieteiden fukseja, jotka päättävät iso, vaikkei aina sekään meinaa riittää. oman opintosuuntansa vasta opiskelujen alussa. Näin ollen kukin ainejärjestö on teille olennainen. Hallat ovat kaikkein vanhin ainejärjestö, ja sillä on pitkät perinteet ja hyvät suhteet kunta-alalla. Vähän Meillähän on siis viisi opintosuuntaa. Ympäristön ja pienempikokoisena järjestönä se tuntuu helpommin alueiden politiikka on Spatikan vastuulla. Julkisoikeus lähestyttävältä, ja sen sisällä kokee aitoa yhteisölja julkinen talousjohtaminen koostuvat osin Staabin ja lisyyttä. Hallojen toimiston koko ei tee kunniaa aineHallojen vanhoista pääaineista ja jakautuvat molem- järjestölle, mutta jos ei mahdu, tunkekaa. mille ainejärjestöille. Hallintotiede taas on puhtaasti Staabin ja kunta- ja aluejohtaminen Hallojen osa-alue. Spatikka taas on yhtä suloinen ja persoonallinen kuin maskottinsa alpakka. Se on pienin ainejärjestö, jolla Teillä saattaa olla pääsykoemateriaalin pohjalta ei ole omaa toimistoa, mutta joka pitää säännöllisajatuksia siitä, mihin haluatte suuntautua. Minä ja esti aj-kahvit. Pienellä porukalla on kuitenkin helppo monet ystäväni kuitenkin voimme opastaa, että mieli järjestää tapahtumia jonkun luona. Spatikan tapahmuuttuu ja pyörii väkkärää ennen kuin oma suunta tumista saa aina parasta ruokaa (terveisin kasvislöytyy. Tämän takia on ERITYISEN TÄRKEÄÄ, että syöjä). Spatikaanit ovat loistavaa seuraa niin sitseillä maksatte yhteisjäsenmaksun, jolla pääsette kaikkien kuin lautapeli-iltoinakin. Yhteisjäsenmaksu tuo ainekolmen ainejärjestön jäseniksi. Näin saatte tukea ja järjestötoimintaan lisää monipuolisuutta ja vaikuttietoa opinnoissanne, mistä tahansa kiinnostuttekin. tamismahdollisuuksia. Yhteisjäsenmaksulla on toki myös useita muita hyviä puolia. Maksu on edullinen, mutta tukee ainejärjestöjä Emmi Tanskanen

23


Ville Rajahalme on harjoittelussa Kokemäen kunnalla.

Mikä harjoittelu? Hallintotieteiden tutkinto-ohjelman maisterivaiheeseen kuuluu pakollisena osana viiden opintopisteen työharjoittelu. Opiskelu yliopistossa voi olla joskus hyvinkin teoreettiselta tuntuvaa ja käytännön työelämä hallinnon parissa aikamoinen mysteeri. Tätä kuilua harjoittelu pyrkii paikkaamaan. Työharjoittelun tavoitteina on perehdyttää harjoittelija monipuolisesti tulevan työskentelyalansa tavanomaisiin ongelmiin ja työtehtäviin, kehittää opiskelijan valmiutta tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännön ratkaisuissa ja perehdyttää harjoittelupaikan organisaatioon, sen toimintaan ja toimintaa ohjaaviin periaatteisiin. Harjoittelu on yleensä palkallista. Johtamiskorkeakoulu järjestää vuosittain harjoittelutukihaun, jonka avulla voi hakea tukea harjoittelun palkkakuluihin. Monen työnantajan edellytyksenä onkin juuri anottu harjoittelutuki.

Näissä on harjoiteltu: BDO Audiator Oy Kauniaisten kaupunki, kaupunginkanslia Kunnallisalan Kehittämissäätiö Siuntion kunta, Hallinto-osasto Tampereen kaupunki, Laki- ja päätösvalmisteluyksikkö Hämeenlinnan maistraatti, vene-, kauppa- ja yhdistysrekisteripuoli Kokemäen kaupunki, Päätöksenteon tuen ja henVerohallinto, Uudenmaan verotoimisto kilöstöhallinnon tulosyksikkö Helsingin hallinto-oikeus Työvoimahallinto Tilastokeskus, talous- ja ympäristöyksikkö Pirkanmaan TE-keskus Pirkanmaan poliisilaitos, lupahallinto Aluehallintovirasto Higher Education Group, Johtamiskorkeakoulu Puumalan kunta, hallintopalvelut Talouspalvelut, UTA Raahen kaupunki, keskushallinto Suomen Ympäristökeskus Valtiovarainministeriö, kunta- ja aluehallinto-osasto Kuntaliitto

24


Korkeakouluharjoittelu on usein opiskelijan ensimmäinen kontakti hallinnossa työskentelyyn

Hallintotieteiden opintoihin kuuluu Tampereen yliopistossa pakollisena 3 kuukauden mittainen harjoittelu. Harjoittelupaikan kukin opiskelija hankkii itse. Hallintotieteiden opiskelija Ville Rajahalmeella, 22, kävi oman harjoittelupaikkansa hankinnassa hyvä flaksi. Opiskelukaveri vinkkasi sopivasta harjoittelupaikasta, ja sopimus harjoittelupaikan kanssa syntyi nopeasti. Rajahalme sai kolmen kuukauden harjoittelupestinsä yhdestä maan runsaasta 300 kunnasta, 8000 asukkaan Kokemäen kaupungista, 100 kilometriä Tampereelta länteen. Hän toimii harjoittelussa hallinnon suunnittelijan tehtävänimikkeellä kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta vastaavan perusturvaosaston hallinnossa. Pesti kestää kolme kuukautta ja palkkaa harjoittelusta maksetaan noin 1600 euroa kuukaudessa. Tavallisesti hallintotieteiden harjoittelun palkka on harjoittelun ajalta 1200-2000 euroa kuukaudelta. Nyrkkisääntönä se, että valtio maksaa yleensä harjoittelupalkkaa vähiten, kunnat tapauskohtaisesti enemmän tai vähemmän. Yksityisellä sektorilla palkka määräytyy tapauskohtaisesti. 2. vuoden kunta- ja aluejohtamisen opiskelijana Rajahalme odotti harjoittelulta erityisesti käytännön linkkiä yliopiston käytävillä ja luentosaleissa kuultuun ja keskusteltuun. - Etukäteen minulle oli tärkeintä se, että harjoittelu olisi mahdollisimman opintoja tukeva. Mahtavaa olisi, jos harjoittelu lopulta avartaisi ajattelumaailmaani ja ehkä aiheuttaisi ahaa-elämyksiäkin yliopiston penkille palatessani, aprikoi Rajahalme.

rusturvaosaston vuosibudjetti on noin 30 miljoonaa euroa. Harjoittelunsa aikana Ville Rajahalme pääsi ensimmäisestä päivästä lähtien osaksi useita julkisten hankintojen käynnissä olleita hankintaprosesseja sekä vanhuspalveluiden palvelutuotannon laajaa kehittämishanketta. Myös kustannuslaskenta, johtoryhmätyöskentely, luottamuselinten asioiden valmistelu ja viranhaltijapäätösten valmistelu tulivat tutuksi. - Kokemäen kokoisessa kaupungissa kontaktipinta hallinnon ja asukkaiden välillä on helposti tunnistettavissa. Asiat, joiden parissa touhutaan, konkretisoituvat lähes heti viraston ulko-ovella, kertaa Rajahalme etuja siitä, miksi hallintotieteiden harjoittelu kannattaa suorittaa pienellä tai keskikokoisella kuntatyönantajalla. Hallintotieteiden opinnoissa korostuu monella tavalla hallinto, hallinta, hallinnointi ja johtaminen. Näitä oli myös Rajahalme pohtinut ennen harjoittelunsa käynnistymistä. - Yllätyin harjoitteluni aikana positiivisesti siitä, miten omistautuneesti porukka painaa duunia julkishallinnon puolella. Toinen minua ihmetyttänyt asia liittyy hyvän hallinnon tosiasialliseen merkittävyyteen. Yliopistolla puhutaan paljon hyvästä hallinnosta ja hallintotavasta, mutta vasta harjoittelussa ymmärsin, mikä merkitys esimerkiksi hyvällä hallintotavalla on julkisessa viranomaistoiminnassa, hän selvittää. Jarno Moisala Iiro Kangas

Kunnan palvelutuotannon eri osa-alueista juuri sosiaali- ja terveyspalvelujen asiat kiinnostivat jo haasteidensakin vuoksi Rajahalmea etukäteen. Samoin kiinnosti yleisesti julkishallinnon toiminta, viranomaistehtävien hoito ja palvelutuotannon johtamiseen liittyvät osatekijät. Vaikutuksen tekivät hallinnon läpi virtaavat rahamäärät, pelkästään Kokemäen pe-

25


Santorini on nimetty yhdeksi maailman kauneimmista saarista

Mikä ihmeen vaihto? Tampereen yliopiston opiskelijoilla on paljon mahdollisuuksia kansainvälistyä. Vaihto-ohjelmia on tarjolla monenlaisia, kuten Erasmus-vaihto Eurooppaan, Nordplus Pohjoismaihin, ISEP-vaihto kaukaisempiin maihin, UNC-EP –vaihto Yhdysvaltoihin, CREPUQ-vaihto Kanadaan sekä yksiköiden alakohtaiset sopimukset. Ohjelmista suosituin on varmasti Erasmus, jonka kautta on helppo lähteä tutustumaan Eurooppaan ja uusiin kulttuureihin. Vaihto-ohjelmat, kohteet ja mahdollisuudet eivät siis lopu kesken.

“Vaihtoonlähtö on ollut mahdollisesti tieteenharjoittajaurani paras päätös”

Miira Kokkonen opiskelee hallintotieteitä kolmatta vuotta Tampereen yliopistossa ja on pian saapumassa takaisin Suomeen puolen vuoden Ateenassa oleilunsa jälkeen. -Mitä odotit vaihdolta, kun päätit lähteä? Mikä sai sinut lähtemään? --En ole oikeastaan koskaan lukenut itseäni vaihtoorientoituneiden ihmisten kasvavaan joukkoon. Erasmus -ohjelmalla on ollut minulle aina hieman kyseenalainen maine – ehkäpä negaationi ovat peräisin multikulttuurisen sosiaalisen kanssakäymisen pelosta.

26

Hain alunperin Pohjoismaisen vaihto-ohjelman (NORDPLUS) kautta Kööpenhaminan kauppakorkeakouluun lähinnä opetuksen korkean tason vuoksi. Kesäisen korkeakouluharjoittelun ja kandidaattiseminaarin jälkeen jokin hillitöntä työmäärää vieroksuvassa päässäni napsahti ja marssin Kansainvälisten asioiden opintotoimistolle missionani vaihtaa kohteeni ”ihan mihin tahansa lämpimään, jossa opetus on englanniksi”. Vaihtoehtoni olivat tuossa vaiheessa suhteellisen rajoitetut, ja illalla löysin itseni täyttämästä hakulomaketta Ateenan kauppakorkeakouluun (Athens University of Economics and Business). Oheisten seikkojen sekä kohdemaatietämättömyyteni


varjolla voin vastata rehellisesti, etten osannut odottaa vaihdoltani mitään. -Osasitko kohdemaan kieltä? --Kreikan kielen opinnot eivät juuri lukeudu Tampereen yliopiston kielikeskuksen tarjontaan, joten en osannut sanaakaan. Ennen vaihto-opintojeni alkamista osallistuin kuuden viikon mittaiselle EILCkielikurssille, joka sisälsi myös kulttuuriosion. Niin kauan kuin Erasmusapurahaa on tarjolla myös edellä mainittua kurssia varten, suosittelen sitä lämpimästi. -Oliko jotain tavoitteita? Mitä halusit vaihdolta? --Tärkeimmät tavoitteeni vaihtoni osalta olivat parantaa yleisesti ottaen englannin kielen taitoani sekä matkustella. Lisäksi pidin itsestäänselvyytenä uusien kulttuurillisten kokemusten sekä erilaisten ihmisten tapaamisen varioivaa määrää. Toki vaihdolta ja totaaliselta muukalaisena ololta odottaa myös stereotyyppisesti henkistä kasvua ja perspektiivin potentiaalista laajentumista. -Millä perusteella valitsit kohteen? --Ateenan kauppakorkeakoulussa on hieman keskitasoa korkeampi englannin kielen opetus ja kohdemaa tarjoaa Suomesta poikkeavan sään. Antiikin ja demokratian synnyn kehdon nykyisen kaoottisten kasvojen läheltä näkeminen kiinnosti minua; euroalueen finanssikriisin paalupaikalla oleminen oli myös yksi piilomandaateistani. -Minkälaisia kokemuksia vaihto on sinulle tarjonnut? --Uusien asioiden diversiteetti on ollut hillitön. Kärjistetyn karrikoidusti väittäen olen nähnyt Kreikan ri-

Jylhä helleeninen vuoristomaisema

stiriitaisen kokonaiskuvan: kristallisen kauneuden ja uskomattoman luonnon, raadollisen puutteen ja köyhyyden, mitä en uskonut olevan olemassakaan sekä ystävällismielisen, täysin erilaisen eurooppalaisen kansan. Vaihtoelämän puolelta mieleenpainuvimmat kokemukset liittyvät suureen yhteisöllisyyden tunteeseen, joka kulminoitui matkoilla ympäri Kreikkaa ja illanistujaisissamme. -Oletko opiskellut vaihdon aikana paljon? --Luennoillamme on ollut pakollinen läsnäolo, minkä vuoksi niin sanottua fyysistä koulua on ollut miltei päivittäin. En sanoisi, että olen opiskellut täällä sen enempää kuin Suomessakaan, mutta kurssien toteuttamistavat ovat olleet täysin erilaisia. Jokaisella kurssilla työskentely on perustunut ryhmätöiden tekemiseen, ja muutenkin menetelmät ovat olleet raikkaan innovatiivisia. Verrattuna muihin Kreikan yliopistoihin, Ateenan kauppakorkeakoulu on yllättänyt minut positiivisesti korkeatasoisella opetuksellaan. -Onko ollut ongelmia kielen kanssa? --Yleinen oletus on, ettei Etelä-Euroopan maissa turhaan ylpeillä hyvällä kansainvälisellä kielitaidolla. Tämä pitää paikkansa myös Kreikan kohdalla, eikä palvelua juurikaan saa englanniksi. Kielikurssin suoltamat alkeelliset kreikan kielitaidot ovat helpottaneet arkirutiinien hoitamista ja Erasmusenglannin kanssa ongelmia on ilmaantunut vain kun kieli on ollut kipeä. -Oletko tutustunut uusiin ihmisiin? --Uusien ihmisten tapaaminen on vaihdon elinehto ja suola. Ateenassa muihin vaihto-opiskelijoihin tutustuminen on tehty helpoksi. Asumme kaikki keskellä samaa pahamaineista lähiötä, ja Erasmus

Get-away viikonloppu Roomassa

27


-aiheista oheistoimintaa riittää jokaiselle päivälle. Kiinnostavinta on ollut huomata, että vaikka vaihtariyhteisössämme on edustettuna lähes jokainen eurooppalainen kulttuuri, ihmiset ovat pääpiirteittäin aivan samanlaisia. Mentaliteetti ja motiivit Ateenavalinnan takana eivät juuri vaihtele. -Mitä mieltä ylipäätään olet päätöksestäsi lähteä vaihtoon näin vaihdon loppupuolella? --Vaihtoonlähtö on ollut mahdollisesti tieteenharjoittajaurani paras päätös. Erityisesti täydennyshakuarpajaisten mahdollistama kohdevalinta oli juuri oikea minulle. Vaihdon eskapistisen aamukamman vääjäämätön loppu saa tällä hetkellä minussa aikaan tärinää ja pelkoa, vaikka olenkin luvannut

Lisätietoa ohjelmista ja kohteista saat osoitteista: http://www.uta.fi/opiskelu/opiskelu_ulkomailla http://www.uta.fi/jkk/opiskelu/kansainvalisyys

Toisenlainen opiskelijavappu ja Euroopan suurimmat karnevaalit

28

etten enää itke itseäni uneen Ateenan hyvästelyä murehtien. Minulle ominaiseen tyyliin olen tietysti dramatisoinut vaihtoni lopun sille kuuluvan syklin sijasta yltiömelankoliseksi tragediaksi. En ole lähtenyt etsimään onnellisuutta Väli-Amerikasta, oppinut sateentekijöiltä, tavannut kuolemaan tuomittuja tai löytänyt goalaista rauhaa. Samaan aikaan, vaikka todennäköisesti minussa ainoa mittariteitse kasvanut puoli liittyy D-vitamiinin pidentämiin kynsiin, tiedän nähneeni viimeisten kuukausien aikana enemmän kuin koskaan ennen. Miira Kokkonen Aino Siiroinen

Vinkki!

Kannattaa lukea vanhoja matkakertomuksia, joista saat tietää kokemuksista eri kohteissa: http://www.uta.fi/opiskelu/opiskelu_ulkomailla/matkakertomukset


Hallintotieteilijän arki Johtamiskorkeakoulussa Fuksiviikot ovat loputtomuudestaan huolimatta vain kaksiviikkoiset. Alkuhuuman jälkeen koittaa opiskelijaelämän arki. Millainen on keskimääräinen opiskelijan viikko? Opiskelijan viikko alkaa muiden ihmisryhmien tavoin valitettavasti maanantaista. Maanantai-depressio on yliopistolla usein käsin kosketeltavissa: luennolla pöytärivit täyttyvät hiljakseen vaitonaisesta porukasta, jos täyttyvät ollenkaan. Lounaalla tilitetään kavereille viikonlopun tunnelmista Minerva-ravintolan pasta-annosta suuhun lapatessa. Kotimatkalla ruuan ostaminen budjetin rajoissa on tavallistakin vaikeampaa tahmean järjenjuoksun vuoksi.

järjestömeiningeistä. Kokoukset päättyvät usein levottomaan sekoiluun, jota parhaimmassa tapauksessa jatketaan jossakin juottolassa.

Torstaina huomaa viikonlopun jo oikeastaan alkaneen, joten luennoista, opintopäiväkirjoista ja esseistä selviytyy lähes kivuttomasti. Juveneksella joka torstai tarjoiltu hernekeitto pannukakkuineen muistuttaa lähestyvästä viikonlopusta, joten lounaan jälkeen onkin järkevää omistautua illan juhlavalmisteluille: Viikonlopun aiheuttama väsymys harvemmin haihtuu melkein joka torstaille riittää isompia opiskelijakektiistaihin mennessä. Tiistai-aamupäivä kereitä Haalaribileistä Kolmioiden on luentojen prime time, mikä on opetNiihin toisiin opiskelijabOmat arjen rutiinit ja kautta tajalähtöisyydessään opiskelijalle ileisiin. Ainejärjestöt järkkäilevät harmillinen ilmiö unen tullessa tuolusein etkoja omalle porukalleen viihdykkeet löytyvät loin silmään erityisen herkästi. Luenennen siirtymistä muun kansan parhaiten erilaisia not menevät usein sumussa, torkahpariin. dellen ja mukavaa asentoa penkissä juttuja kokeilemalla” haeskellen. Illan pelastaa kerran kuusPerjantaisin yliopistolla vietetään sa Klubilla järjestettävä Pingisklubi, opiskelijoiden osalta hiljaiseloa: jossa juodaan kaljaa, juostaan porukalla ympäri pingkurssit painottuvat alkuviikkoon, joten paikalle raaispöytää ja yritetään osua palloon. Tämä saattaakin hautuvat vain harvat. Viikonlopun viettoon löytyy jäädä viikon ainoaksi liikuntasuoritukseksi, jollei jumpuseita tekniikoita opiskelijasta riippuen. Moni rientää paa aktiivisesti Atalpalla (= opiskelijahintainen kuntokotiseudulleen äitien lihapatojen ääreen, toiset viisalikompleksi yliopistolla) tai ravaa omissa treeneissä htyvät Tampereella töissä ahertaen, juhlia kiertäen ja kahdeksan kertaa viikossa. kouluhommia tusertaen.

Keskiviikko on ryhdistäytymisen aikaa! Viikko on vierähtänyt voiton puolelle, joten on aika skarpata ja tehdä tehokkaasti muistiinpanoja luennoilla. Dynaamisen opiskelupäivän lomassa maistuu salaattibaarin rehumättö. Luentojen jälkeen tekee melkein mieli jäädä kirjastoon opiskelemaan, joten on pakko sopia kahvittelutreffit kavereiden kanssa lukuoperaation keskivaiheille. Päivä huipentuu ainejärjestön kokoukseen, jossa juodaan lisää kahvia ja jauhetaan

Omat arjen rutiinit ja viihdykkeet löytyvät parhaiten erilaisia juttuja kokeilemalla. Varsinkin opiskelujen alussa kannattaa rohkeasti lähteä erilaisiin tapahtumiin. Jos fuksiviikoilla ei järjestetä vaikka Pyynikin näkötornista laskeutumista ja juuri sitä haluaisit heti kokeilla, voi reissun organisoida esimerkiksi oman fuksiryhmän kanssa. Oma aktiivisuus auttaa mukavaan arkeen asettumisessa! Mirva Talusén

29


Tapahtumakalenteri

Fuksiviikot 2013 Ensimmäinen fuksitapaaminen ke 28.8. Ensikosketuksen fuksit saavat hallintotieteisiin päivää ennen opintojen alkua ensimmäisessä tapaamisessa. Ensin tutustutaan tuutorryhmittäin tuutoreiden johdolla ja myöhemmin illalla kaikki uudet hallintotieteilijät kokoontuvat suureen fuksitapaamiseen Amos-klubille. Tässä tapaamisessa kannattaa ehdottomasti olla mukana. Tuutorit kertovat paljon käytännön asioista, opiskeluista ja fuksiviikoista, ja näet myös ensimmäistä kertaa opiskelukavereitasi!

Kerrostalosuunnistus by Staabi pe 30.8. Staabin legendaarisessa Kerrostalosuunnistuksessa fuksit pääsevät pienemmissä ryhmissä vilkaisemaan, löytyykö staabilaisten kaapeista luurankoja. Vanhemmat opiskelijat pitävät siis kodeissaan rasteja, joissa suoritetaan pienimuotoisia tehtäviä. Kerrostalosuunnistus on oiva tilaisuus tutustua sekä vanhempiin opiskelijoihin että muiden ryhmien fukseihin!

Makumatka Tampereella ti 3.9. Toinen fuksiviikko aloitetaan rennosti tutustumalla Tampereelta löytyviin makuihin yhdessä. Kaikki luultavasti tietävät mustanmakkaran alkuperästä, mutta kaupungista löytyy paljon muutakin kokeilemisen arvoista vohveleista jäätelotehtaaseen.

JKK:n Johtajuussymposium ke 4.9. Johtamiskorkeakoulun järjestyksessään toinen johtajuussymposium kokoaa kaupan, hallinnon ja politiikan tekijät kampukselle keskellä Tamperetta. Myös Staabi on mukana menossa! http://www.uta.fi/jkk/johtajuussymposium.html

30


Tuttarit eli tutustumisbileet Hatanpään soutupaviljongilla ja Haalaribileet Ilonassa to 5.9. Tuttareita eli tutustumisbileitä on tituleerattu jopa fuksiviikkojen hauskimmaksi tapahtumaksi, ja tällä kertaa niitä vietetään Hatanpään soutupaviljongilla Pyhäjärven hienoissa maisemissa. Nimensä mukaisesti Tuttareissa tutustutaan lisää uusiin ihmisiin sekä usein jopa lähtemättömän vaikutuksen tekevään booliin.

Ohjelmaa by Hallat ma 9.9. Ohjelmaa by Spatikka ti 10.9. Tamyn kaupunkisuunnistus ke 11.9. Tamyn kaupunkisuunnistus on perinteinen, syksyn alkajaisiksi toteutettava leikkimielinen kisailu. Suunnistuksessa pääasiassa uusista opiskelijoista koostuvat joukkueet kiertävät karttaansa merkittyjä tehtävärasteja ja tutustuvat näin sekä opiskelukaupunkiinsa että siellä toimiviin erilaisiin yhdistyksiin, jotka rasteja pitävät. Menestyksekkäimmin reittinsä kiertäneet joukkueet palkitaan illan päätösbileissä, johon sekä joukkueet että rastinpitäjät kokoontuvat jatkamaan rasteilun vauhdittamaa iltaa. http://www.tamy.fi/kaupunkisuunnistus

Harkkasitsit Hatanpään soutupaviljongilla ja Kolmio-bileet Tivolissa to 12.9. Sitsit? Toast? Mitä ne ovat? Ensimmäistä kertaa järjestettävillä Harkkasitseillä fuksit saavat ensikosketuksensa tähän huikeaan akateemiseen pöytäjuhlaan. Illan aikana harjoitellaan niin sääntöjä kuin laulujakin. Laulutaidosta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Nämä eivät todennäköisesti jää viimeisiksi sitseiksisi. Iltaa jatketaan syksyn ensimmäisissä Kolmio-bileissä!

Kastajaiset to 19.9. Fuksiviikot kruunaa yksi syksyn varmasti mieleenpainuvimmista tapahtumista eli Kastajaiset, joiden sisältö on salassapidettävää tietoa. Selvää saat vain osallistumalla jo aamulla starttaavaan tapahtumaan, tätä ei kannata jättää välistä!

Tarkempaa tietoa tapahtumista saat syksyn alkaessa.

www.staabi.fi www.hallat.fi www.spatikka.blogspot.com

31


Fuksilehti 2013  

Fuksilehti 2013

Advertisement