Page 1

BelgiĂŤ-Belgique P.B. Antwerpen X 8/6007

Z O ME R 20 14

Verschijnt driemaandelijks / NUMMER 66 / MEI-JUN-JUL 2014 / AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X / P203616 / VU: Paul Schyvens, turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout


cover: hannelore bedert in de roma, 1/2/2014 Š hugo van beveren

repetities voor de voorstelling 'station' in rataplan, zie p.17 Š kathleen michiels


"Het is fijn‌ als men gewoon kan 'thuis' komen, zich lekker lang uitstrekken, een warm bad nemen, de schoenen uitgooien, zich de scene eigen maken, zich nestelen, zich koesteren, alsof men in een warme canapÊ ligt, merci voor deze fijne plek!" Sandra Carota & Co

1


KALENDER RATAPLAN MEI 2014

SEPtember 2014

Vr 23 20u

De Beloften Spelen: Silke Verslype: If I am a Hyena I’m a lean and hungry one

DO 18 20u

De KolonieMT & Peter De Graef: Rudy! (première)

Vr 19 20u

De KolonieMT & Peter De Graef: Rudy!

De Beloften Spelen: Marika Matthijs & Bad Van Marie: Marika (op locatie)

za 20 20u

De KolonieMT & Peter De Graef: Rudy!

Za 27 20u

Jens Maurits Orchestra: triggers and thresholds

Za 24 20u30

De Beloften Spelen: Marika Matthijs & Bad Van Marie: Marika (op locatie)

OKTober 2014

Ma 26 20u

Theateropleiding Acsent

Vr 10 20u

Groots en Meeslepend: Ludwig

Di 27

20u

Theateropleiding Acsent

Do 23 20u

Igor Gehenot Trio

Wo 28 20u

Theateropleiding Acsent

Vr 24 20u

Ensemble Leporello: Verkapt en Onversneden

Za 25 20u

Flamencoavond: Myrddin & Gasten

Wo 29 15u

ZonZo Compagnie & Braakland/ZheBilding: station (6-12 j)

Do 30 15u

ZonZo Compagnie & Braakland/ZheBilding: station (6-12 j)

Vr 31

Nele Needs A Holiday (cd-voorstelling)

Vr 23 20u30

Wo 8

JUNI 2014 Vr 6

20u

De Beloften Spelen: Elke Dingenen: Wat de kleinkinderen moeten weten

Za 7

20u

De Beloften Spelen: Elke Dingenen: Wat de kleinkinderen moeten weten

Do 12 20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Kleinkunst o.l.v. Joost Vandecasteele

Vr 13

20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Kleinkunst o.l.v. Joost Vandecasteele

Za 14

20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Kleinkunst o.l.v. Joost Vandecasteele

Zo 15

15u

KunstenNoord: OpenNoord 2014

Do 19 20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Woordkunst o.l.v. Piet Arfeuille

Vr 20 20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Woordkunst o.l.v. Piet Arfeuille

Za 21

20u

De Beloften Spelen: 3e Bachelor Woordkunst o.l.v. Piet Arfeuille

Za 21

11u

BorgerRio

Zo 22 20u30

20u

20u

Albert Vila Quartet

= kinder- en jeugdvoorstelling

Jan Leyers zingt (try-out) Carate Urio Orchestra: deze zomer op jazz middelheim, in Rataplan op 19 november © paulien verlackt

2


Rataplan vertelt

De vruchten en de zomer Duurzamer Rataplan

We ronden net voor de zomer het podiumseizoen mooi af. Terwijl de Rode Duivels zich voorbereiden op een Braziliaans feest, stellen wij onder de titel De Beloften Spelen nieuw podiumtalent voor. Studenten uit Leuven, Tilburg en Antwerpen zakken naar onze zaal af. Rataplan levert ook zijn bijdrage aan het Borgerhouts-Braziliaanse feestje Borgerrio met o.a. Black Flower op het podium.

Rataplan heeft het Greentrack-charter ondertekend. Hiermee engageren we ons voor een duurzame kunstenpraktijk en willen we de ecologische voetafdruk van de kunst verkleinen. Al jaren serveren wij u fruitsappen, koffie en thee van Oxfam-wereldwinkels. Bij ons vindt u geen blik of petflessen en wij serveren de artiesten versgemaakte eerlijke maaltijden. Wij stimuleren u om met de fiets of openbaar vervoer naar Rataplan af te zakken. Velen doen dat al en het is fijn dat u hieraan meewerkt. We willen verder werken aan een betere energiebeheersing, al is dat niet makkelijk in een gebouw van meer dan 80 jaar oud. We werken hier niet alleen aan: het Antwerpse overleg voor Greentrack telt een 20-tal kunstorganisaties (zie antwerpen.greentrack.be).

Maar we kijken ook al voorbij de zomer. We stellen in dit boekje alvast enkele blikvangers van het nieuwe seizoen voor. De zomer zelf betekent vooral repetitietijd in Rataplan. Het podium zal er ook deze zomer niet werkloos bijliggen maar een werkplek zijn voor o.a. Peter De Graef, Jens Bouttery ‌ Met trots kunnen we ook zeggen dat u deze zomer ook enkele vruchten van de Rataplan-boom aan het werk kan zien op Jazz Middelheim. Het Bruno Vansina Orchestra dat zijn eerste publieke aantreden maakte in Rataplan zal daar op het podium staan. Ook Joachim Badenhorst mag er zijn opwachting maken met Carate Urio dat in de schoot van Rataplan ontstond. Maar natuurlijk is er niet enkel Jazz Middelheim om uw culturele zomer mee te vullen. Zoek zelf uw weg op Gent Jazz, Zomer van Antwerpen, Theater aan Zee, Theater op de markt, Sfinks en zo veel meer. En ondertussen kan u in het Rataplanprogramma snuisteren om uw najaar te plannen. Een fijne zomer. Stefan Gevaerts Artistieke en zakelijke leiding Rataplan

3


Goed om weten

let op: Aangepaste prijzen

De deuren openen 30 minuten voor aanvang van het concert of de voorstelling. Uit respect voor de artiesten beginnen de voorstellingen in Rataplan stipt op het aangegeven uur. Kom dus op tijd, zeker als je met de auto bent en rekening moet houden met werken in de buurt. Je kan makkelijk parkeren op de parking van de Carrefour aan Hof ter Lo. Als je in de buurt woont kom je best met de fiets. Je kan ook gebruikmaken van het Velo-systeem; in de buurt van Rataplan zijn er verschillende stallingen. Rataplan is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer; voor meer informatie zie p.43.

• Voorverkoop

W IJNE

.

G EMSTRAAT

TURNHOUTSEBAAN

TERLO PLEIN

A. RODENBACHSTR

E313

SIN G EL

Vanaf september hanteren we een voorverkoopprijs en een kassaprijs, zoals op zoveel plaatsen. De gebruikelijke kortingen blijven gelden, maar de avond of middag van de voorstelling zelf betaalt u ‘aan de deur’ € 2 meer voor uw plaats. Vooraf reserveren is dus interessant voor uw portemonnee. Dit geldt niet voor kinder- en jeugdvoorstellingen (te herkennen aan de vlieg). • Kindervoorstellingen De voorbije jaren hanteerden we een vaste prijs bij kindervoorstellingen. Voor het nieuwe seizoen wijzigen we dit: vanaf nu is er een verschillende prijs voor kinderen en voor volwassenen. Volwassenen betalen € 9, voor kinderen blijft de inkomprijs € 7.

Voor de ouders We geven voor elke kindervoorstelling een spreiding van de leeftijd aan. Een te jong publiek creëert zowel voor acteurs, andere kinderen, ouders en het te jonge kind een ongemakkelijke situatie. En ja, we vallen in herhaling: een goede kindervoorstelling is ook altijd een goede volwassenenvoorstelling.

UG STENENBR

Vers Geblaft

Respect voor onze buren

Rataplan is al van in de begindagen een broedplek voor nieuwe theatermakers en muzikanten. Het Vers Geblaftlogo vind je terug bij voorstellingen van nieuw talent en jonge honden.

Rataplan zorgt voor heel wat beweging in de Wijnegemstraat. Elk jaar passeren er meer dan 20.000 mensen door de straat voor een bezoek aan Rataplan. Uit respect voor de buren vragen wij alle 20.000 om ’s avonds stil te zijn op straat. Voor de rokers is er een rookzone voorzien op de binnenkoer van Rataplan, zodat je niet moet stoeproken. We starten ook om 20u, zo proberen we eveneens de geluidsoverlast te beperken. Bedankt ook aan onze buren voor het nodige begrip voor de aanwezigheid van een populair theater- en concertzaaltje in de straat.

Made in Rataplan Er gebeurt heel wat werk achter de schermen bij Rataplan. Niet alles is zichtbaar voor het publiek, maar onze ruimtes zijn het hele jaar door bezet door theatermakers en muzikanten om te repeteren en te creëren. Om deze eigen producties extra in de verf te zetten kun je vanaf nu het ‘Made in Rataplan’-label terugvinden.

Rataplan in vlees en bloed De leden van de raad van bestuur van Rataplan vzw zijn Barbara Wyckmans, Michel Price, Paul Schyvens, Robby Cleiren, Liesbet Loos. Samenstelling Rataplanteam: Chantal Verbeeck (boekhouding), Lou Konyk (techniek), Hans De Ley (techniek), Stienus Keersmaekers (productie, scholen en buurtwerking), Stefan Gevaerts (artistieke en zakelijke leiding), Jasper Posson (pers & promotie), Luc Van Peer (productie & promotie), Jasper Depreze (stagiair). Ten slotte blijven we onze vele vrijwilligers ontzettend dankbaar. Zonder hen zou Rataplan niet zijn wat het is.

4


Vooruitblik volgend seizoen Nu het huidige theaterseizoen op zijn einde loopt, blikken wij graag vooruit naar wat je na de zomer allemaal zal kunnen ontdekken in Rataplan. We selecteerden enkele blikvangers.

Peter De Graef

“Hoe het is om ‘mij’ te zijn” In RUDY! vervolgen Peter De Graef en Bo Spaenc het mooie parcours dat ze samen al aflegden met Zoals de dingen gaan en Stanley, twee door pers en publiek fel gesmaakte voorstellingen. Deze 2 producties werden in samenwerking met Rataplan gemaakt. Nu zullen ze, samen met muzikant Geert Waegeman, weer de hele zomer in Rataplan aan de slag zijn om hun nieuwe voorstelling te maken. Ze gaat hier op 18 september ook in première.

5

Opnieuw creëert Peter De Graef een schlemiel die aandoenlijk is door zijn herkenbaarheid, die ons tegelijkertijd confronteert en charmeert. Een topfilosoof die zich verschanst in de plunje van grijze muis. RUDY! is een klein verhaal met universele weerklank. “Eén ding wil ik er in ieder geval nu al over zeggen. Er is een enorm verschil tussen wat ik ga vertellen en de werkelijkheid zoals die zich heeft afgespeeld. Die werkelijkheid kwam plots en ongevraagd en was ook zo weer voorbij. Maar het verdriet was er niet minder om nadien. Het gevoel van verlorenheid. Ik merkte daarna dat ik graag in het bos was … Het punt is dat de taal als vervoermiddel bepaald ontoereikend is om iets zo vluchtig en delicaat, over te brengen. Voorbeeld: We kennen allemaal de smaak van een appel. Neem nu: een Jonagold. We weten allemaal hoe het is om in de herfst, wanneer onze adem zichtbaar is, zo’n krakend verse vrucht op te wrijven aan onze trui en onze tanden in de schil te zetten, er met de mond een stuk uit te breken en dat stuk  te vermalen.


We kennen de sensatie van de mond die volschiet met die onnavolgbare mengeling van zoet en zuur en sap en moes, hoe het verandert van knapperig in pap, een haast tintelende brei die ons lichaam op een gegeven moment zonder dat daar een wilsbesluit aan voorafgaat doorslikt, waarbij het spul nog eventjes kort over de uiterst gevoelige smaakpapillen achter op de tong schuift en na nog een laatste fruitige boost voor goed verdwijnt in de onnavolgbare diepten van het lichaam. Weg… ! Wellicht vind je dit een relevante beschrijving van wat er gebeurt als je in een Jonagold bijt Maar stel je nu voor dat je bijvoorbeeld iemand in Afrika bent, dat je nog nooit een Jonagold hebt gegeten, en dat je het met bovenstaande beschrijving moet doen. Voel je wat een ontoereikend gestamel het wordt?  Onze taal is zeer bruikbaar om te insinueren, te verwijzen naar, op te roepen, herinneringen te wekken etc. van dingen die de toehoorder reeds kent.  Wanneer we evenwel willen communiceren over dingen waar de toehoorder geen benul van heeft blijkt de taal onbruikbaar. Toch zal ik een poging wagen jullie te vertellen hoe het is om ‘mij’ te zijn. Ik heb geen alternatief.” Rudy (Zie ook p.14)

Jens Bouttery

“ Stekelbaarzen zijn blijkbaar heel erg sociaal” Het Jens Maurits Orchestra maakte vorig jaar een indrukwekkende intrede in het Vlaamse culturele landschap met haar eerste project The Dubtapes. Drummer Jens Bouttery en documentairemaker Daan Milius verlegden en versmolten de grenzen van hun eigen media: muziek, video, improvisatie en documentaire. In The Dubtapes onderzocht het Jens Maurits Orchestra de muzikaliteit van mensentaal door gesprekken met onder andere Josse De Pauw en Han Bennink met muziek te becommentariëren. Nu wijdt het Jens Maurits Orchestra een voorstelling aan de muzikaliteit van het dierenrijk met Jens Maurits Orchestra: Triggers & Thresholds. Het wordt weer veel meer dan gewoon een concert. We vroegen Jens Bouttery wat we kunnen verwachten. Jens Bouttery: “Nauwkeurig georchestreerde chaos, popsongs over causaliteit en onomkeerbaarheid, een gedissecteerde hersenkwab die voor je neus evolueert of regresseert, een neuronen libretto, een koor van oude uiteengerekte bandrecorders, echo’s van een nabij verleden en toekomst, een reis naar de punt van je oorslakkenhuis, een dans met vissen, insecten en vogels, de ontdekking van de zin en onzin van het bestaan, een onbeschrijfbaar behaaglijk gevoel van iemand die je ontvlooid heeft met muziek.” Is het een muzikaal kunstwerk, een visueel concert of een orkestrale installatie? JB: “Het is alle drie ineen. Aangezien jazz in ons bloed zit en we kinderen zijn van vandaag willen we dat alles modulair is. We spelen het concert in een installatie van kunstenaar Lucas Kramer en videomaker Daan Milius, met schermen en taperecorders. Tijdens het

6

concert gaat de installatie bewegen en na het concert krijg je een volledig nieuwe opstelling. De installatie valt opnieuw te bekijken als afzonderlijk kunstwerk. Ze kan ook buiten de concerten bezocht worden. In Rataplan zal dat kunnen tijdens de kunstmanifestatie BORG2014. Het volgende concert spelen we in de nieuwe opstelling. We spelen zo met de evolutie: alsof er een nieuwe combinatie van eigenschappen en kenmerken binnen een soort ontstaat.” Gaan jullie op zoek naar muzikale dieren of naar dierlijke muzikaliteit? JB: “Dierlijke muzikaliteit is vrij voor de hand liggend. Als je luistert naar onze verschillende muziekgenres en muziekgeschiedenis, hoor je dat. Het zijn allemaal uitlopers of weergaven van de ‘dierlijke’ emoties of instincten die wij allemaal hebben. Wij gaan verder op zoek naar muzikaliteit bij dieren. Dit onderzoek komt voort uit de vragen: wanneer is muziek ontstaan, wat is muziek, wanneer wordt geluid muziek, waarom muziek?” Op jullie blog is te zien hoe onder andere stekelbaarzen worden onderzocht. Hoe sociaal en muzikaal zijn deze vissen? JB: “Stekelbaarzen zijn blijkbaar heel erg sociaal. Vriend zoöloog Jolle Jolles vertelde ons over zijn bevindingen. Ze hebben verschillende karaktereigenschappen die zelfs beïnvloedbaar zijn door de situatie waarin ze terecht komen. Een ‘durvertje’ kan bijvoorbeeld een meer timide stekelbaars gaan beïnvloeden zodat hij uiteindelijk meer durft omdat hij zolang bij het ‘durvertje’ zat.” Hoe vertaal je dat allemaal naar muziek? JB: “Bepaalde bewegingen van dieren of groepen dieren, vertaal ik in noten, akkoorden, rit-


mes of dynamieken. Ook sociale structuren binnen een diersoort zijn inspirerend voor een compositie. Een groep vogels die plots opvliegt en weer samenkomt, of een school vissen die zich vormt. Het zijn patronen die je kan gebruiken of herkennen bij het improviseren met muziek. Het is dus geen absolute of wetenschappelijke uitkomst maar een abstracte interpretatie van schijnbare willekeur. Dit kun je dan wel weer zien als een gevoelsmatige weergave van een wetenschappelijke theorie.”

Jens Maurits Orchestra: Triggers & Thresholds wordt gemaakt door een uiteenlopende groep artiesten aangevuld met een bioloog. Jens Bouttery heeft zelf een rijke ervaring opgebouwd in verschillende bands, film-, theater- en dansprojecten als muzikant en componist. Voor Dubtapes werkte Jens Bouttery in 2013 samen met Josse De Pauw en Kris Defoort. Als extern oog en oor gaven zij dramaturgische richtlijnen voor de optimalisering van de voorstelling. Voor Triggers &

Thresholds wordt er opnieuw gewerkt met ‘artistieke coaching’. Dit maal valt de keuze op Winne Dierickx en Matijs Jansen van het acteurscollectief Wunderbaum uit Nederland. Daan Milius is een film- en documentairemaker uit Nederland die steeds vaker als dramaturg optreedt. Hij is deels werkzaam in Berlijn en zoekt er in zijn projecten naar nieuwe manieren om met video, performance en andere kunstvormen om te gaan. Jolle Jolles is een dierkundige die het gedrag van zeer uiteenlopende dieren heeft onderzocht. Hij heeft ervaring als veldonderzoeker (o.a. in Borneo en Zuid-Afrika) en als theoreticus. Momenteel vervolledigt hij zijn PhD aan The Department of Zoology van de universiteit van Cambridge. Lucas Kramer is beeldend kunstenaar die wordt geprezen om zijn vele muzikale installaties en zijn optredens in een sterk uiteenlopend reeks theater- en performancestukken. Momenteel vervolledigt hij een master Muziektheater in Leiden. Hun onderzoek en ontdekkingen kan je volgen via hun blog op www.jensmauritsorchestra.com Het Jens Maurits Orchestra werkt in Rataplan aan de installatie en repeteert er ook. De première van hun nieuw voorstelling spelen ze op zaterdag 27 september. Jens Maurits Orchestra: Triggers & Thresholds wordt in Rataplan gepresenteerd in het kader van BORG2014, de opvolger van Borgerhart/ BHART. BORG is een tweejaarlijks evenement voor hedendaagse beeldende kunst dat van 19 september tot 5 oktober 2014 voor het eerst georganiseerd zal worden. Het evenement voert de bezoeker langs verschillende Borgerhoutse tentoonstellingsplekken en kunstwerken in de publieke ruimte en dus ook langs Rataplan.

© jos l. knaepen

>> www.B-O-R-G.be

(zie ook p.14)

7


Bram Weijters Connections

“ Verheugd om mijn muziek uitgebreid te kunnen voorstellen” Bram Weijters is, zoals dat heet, kind aan huis in Rataplan. Hij speelt als pianist in heel wat formaties en groepen en met vier daarvan is hij te gast tijdens de reeks Bram Weijters Connections. Eerder nodigden we ook Joachim Badenhorst en Tuur Florizoone uit voor een concertreeks. Bram wordt dus onze derde ‘huisartiest’, een rijtje dat al erg mooi begint te ogen. Hij stelt met plezier de verschillende groepen aan je voor. Bram Weijters: “Niet zo heel lang geleden speelde ik in een jazzcafé. Maar zoals dat wel eens gaat in jazzcafés stond er eigenlijk een andere pianist aangekondigd. Tijdens de pauze kwam er een vrouw naar me toe, ze zei dat ze verrast was mij te zien spelen en dat ze het eigenlijk best fijn vond dat de bezetting was gewijzigd: “Jij bent toch Jozef Dumoulin, he?” “Euh, nee, ik ben Bram Weijters”.

“Ah, echt, jij studeert in New York dan?” “Nee, u verwart me waarschijnlijk met Bram De Looze …” Ik ben dan ook verheugd dat Rataplan mij de mogelijkheid biedt om mijn muziek eens uitgebreid aan u voor te stellen. Het volgend seizoen ben ik met vier groepen te gast, die mij niet alleen heel nauw aan het hart liggen maar die ook een soort dwarsdoorsnede geven van mijn muzikale waaier, met twee internationale en twee Belgische bands. In oktober beginnen we de reeks met Albert Vila Quartet. Gitarist Albert Vila komt uit Barcelona en heeft na z’n studies in Amsterdam en New York een origineel repertoire opgebouwd van eigen muziek. Hij brengt deze muziek samen met een Belgische ritmesectie bestaande uit Nathan Wouters op bas, Toon Van Dionant op drums en mezelf op piano.

Zygomatik is het geesteskind van bassist Piet Verbist. Hier kan ik mij helemaal laten gaan op vintage elektrische piano’s (Fender Rhodes of Wurlitzer), en roepen we de sfeer op van onder andere de psychedelische jaren 70 jazz, maar ook funk en soul. Kernwoorden zijn in elk geval intensiteit, groove en energie. Jaclyn Guillou is een opkomende Canadese zangeres en ik ben vereerd dat ik met haar al vele malen heb kunnen spelen, zowel in Canada als in Europa. De samenwerking resulteert nu ook in een nieuw album A lover’s walk, dat we met dit concert in België komen voorstellen. Tot slot zal ik ook aantreden met mijn eigen Bram Weijters Quartet. Met deze band spelen we vooral werk van mijn hand, maar ook stukken van de andere groepsleden. Het is immers zo fijn om te spelen met topmuzikanten die ook elk zelf succesvolle bandleaders en componisten zijn.” >> Wo 8 Okt: Albert Vila Quartet (E) Albert Vila (gitaar); Bram Weijters (piano); Nathan Wouters (bas); Toon Van Dionant (drums) >> Za 1 Nov: Zygomatik Piet Verbist (bas); Herman Pardon (drums); Bram Weijters (Fender Rhodes); Jeroen Van Herzele (tenorsaxofoon)

jaclyn guillou & bram weijters © paulien verlackt

>> Vr 28 Nov: Jaclyn Guillou (Can) & European Trio: Jaclyn Guillou (zang); Bram Weijters (piano); Piet Verbist (bas); Toon Van Dionant (drums)) >> Wo 20 Mei: Bram Weijters Quartet (Bram Weijters (Piano); Carlo Nardozza (Trompet); Piet Verbist (Bas); Lionel Beuvens (Drums))

Combiticket Bram Weijters Connections Wie een ticket bestelt voor de vier concerten betaalt €36 ipv €48. Telefonisch te reserveren: 03 292 97 40. Losse tickets voor alle concerten zijn ook al beschikbaar.

8


200 jaar Sax

November: sax-maand In november is het tweehonderd jaar geleden dat in Dinant Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren werd. Zonder hem geen Charlie Parker, geen Stan Getz in The Girl from Ipanema en geen Sonny Rollins in Waiting on a Friend van The Stones. De saxofoon is zeker een van de beroemdste Belgische objecten. De saxofoon was onlangs op Radio1 nog een grote kanshebber voor de titel ‘Beste Belgische uitvinding’. Rataplan zet deze maand de saxofoon in de kijker. En dat klinkt geweldig. Opmerkelijk: de saxofoon is van koper gemaakt, maar géén koperblazer. De saxofoon is een houtblazer omdat het een verbeterde klarinet betreft, en alle klarinetten zijn houtblazers. Je kunt saxofonisten onmiddellijk herkennen aan hoe ze in hun sax blazen. Die individualiteit is eigen aan de jazz. Toen Sax zijn instrument introduceerde op een muziekbeurs, bespeelde hij de saxofoon achter een gordijn. Hij had nog geen patent en wou zijn uitvinding geheim houden tot de paperasserij in orde was. Wij gooien de gordijnen van ons podium volledig open en presenteren in november drie concerten met de sax in een hoofdrol. De eerste band die aantreedt is Zygomatik van Piet Verbist, met Jeroen Van Herzeele op sax. De sax breidt de klank nog verder uit en zorgt voor een kleurrijk geheel. Bandleider en bassist Piet Verbist is bij het grote publiek vooral bekend van het Jef Neve Trio, maar met Zygomatik treedt hij zelf op de voorgrond. De eerste cd werd erg enthousiast ontvangen, dus was het meteen reikhalzend uitkijken naar de tweede worp. Die stellen ze opnieuw voor in Rataplan. Drummer Herman Pardon speelt al jaren met Piet samen en zorgt voor subtiele ondersteuning. Bram Weijters, al verschillende malen te gast in Rataplan, voegt er met de Fender

Rhodes een psychedelische klank aan toe. Hun eerste cd gooide alvast hoge ogen: “Zygomatik has the fiery groove of classic hard bop, but it’s not that simple. There is a rock attitude to this album, and it’s got a Motown sway. This is the kind of album that can be pointed to as a celebration of jazz and an album that will be liked by people for whom jazz really ain’t their thing. It’s an album with complex elements and modulating sounds, but which hits the ears with a seamless cohesion.” (All About Jazz)

Op 6 november, de geboortedag van Adolphe Sax, mag het nog net ietsje meer zijn: een dubbelconcert met twee grensverleggende groepen: het Gentse kwintet Moker en het Franse trio Sidony Box. Moker is een band die alles in huis heeft: bagage, lef, sterke composities en humor. Na dertien jaar is Moker een ronkende naam geworden. Met Jordi Grognard hebben ze een stevige tenorsax in huis. Hij vormt samen met Bart Maris op trompet een flamboyant blazerskoppel. Het oeuvre van bandleider Mathias Van de Wiele is indrukwekkend, een verdienste van zijn kwaliteiten als muzikant en componist, maar ook die van zijn gedreven band. Van flukse neohardbop vol vlugge spurtjes en wendingen, tot meer lyrische passages en een krachtige dialoog die alle spelregels overboord gooit. Sidony Box brengt een cocktail van jazz, pop en stevige rock. Voor deze jonge Fransmannen zijn grenzen tussen genres overbodig geworden, ze combineren naar hartenlust het beste uit verschillende werelden. Hun muziek met in de hoofdrol de altsax van Elie Dalibert kenmerkt zich door een ongeëvenaarde ener-

9

gie, een kleurrijk brouwsel dat overkookt van het talent. Ze speelden vorig jaar ook op het Gentse GLIMPS festival en maakten onlangs indruk in Bremen op JazzAhead, het Europees showcase festival voor jazz. Antwerpen is de volgende stop op hun internationale veroveringstocht. Tot slot is er nog het concert van Carate Urio Orchestra, deze zomer onder andere te gast op Jazz Middelheim. Joachim Badenhorst is een van de meest avontuurlijke Belgische rietblazers, hij verkent de grenzen van de saxofoon. Vorig jaar ontstond zijn groep Carate Urio Orchestra in Rataplan, tijdens de concertreeks van Joachim. Hij verzamelde een internationale groep topmuzikanten rond zich, oude bekenden uit andere muzikale projecten. Het resultaat van deze muzikale ontdekkingsreis werd vastgelegd op de cd Sparrow Mountain, gedeeltelijk opgenomen in Rataplan, die zowel bij pop- als jazzliefhebbers erg in de smaak valt.


“Een zevental dat op debuut Sparrow Mountain ongedwongen van improv naar postrock en folk huppelt, en er sporadisch zelfs nog een scheutje noise aan toevoegt. Absoluut te ontdekken!” (Humo) “Genoeg? Nee, dit is een album om geen genoeg van te krijgen.” (kwadratuur.be) “... de vaak filmische composities laten een gedaante horen van Badenhorst die nog maar eens zijn veelzijdigheid onderstreept” (enola.be) >> Za 1 nov: Zygomatik PIET VERBIST (BAS); HERMAN PARDON (DRUMS); BRAM WEIJTERS (FENDER RHODES); JEROEN VAN HERZELE (TENORSAXOFOON) >> Do 6 nov: Moker BART MARIS (TROMPET); JORDI GROGNARD (TENORSAXOFOON, KLARINET); MATHIAS VAN DE WIELE (GITAAR); LIEVEN VAN PEE (CONTRABAS); GIOVANNI BARCELLA (DRUMS) + Sidony Box (FR) ELIE DALIBERT (ALTSAXOFOON); MANUEL ADNOT (GITAAR); ARTHUR NARCY (DRUMS)

© joachim badenhorst

>> Wo 19 nov: Carate Urio Orchestra (E/IE/IS/FR/D/B) NICO ROIG (GITAAR, ZANG); SEAN CARPIO (DRUMS, GITAAR, ZANG); SAM KULIK (TROMBONE); FRANTZ LORIOT (VIOOL, EFFECTEN); BRICE SONIANO (BAS, ZANG); PASCAL NIGGENKEMPER (BAS); JOACHIM BADENHORST (RIETEN, ZANG)

We vroegen aan Joachim om een tekstje te schrijven over zijn liefde voor de sax. Het resultaat zie je hiernaast.

10


Dimitri Leue

“ Liefde wordt ingewikkeld als je miljoenen bacteriën ziet en dan pas de lippen of de vingers die ze dragen”

Teder verteltheater, sensuele beelden, oorstrelende muziek. Een monoloog met vier. Twee muzikanten, een operazangeres en een acteur. “Ik wou jou als de slavin der slavinnen, maar ik voel hoe ik nu slaaf ben van jouw grillen. Ik haat rubber, maar als het nodig is, hul ik mezelf erin van kop tot teen. Een ademgat met een mondmasker voor. Alles doe ik voor jou. Een week baden in Dettol of het drinken als het moet. Een kus. Lippen die elkaar verkennen als strohalmen in de wind. Een tong die heel voorzichtig komt piepen als het kopje van een schildpad na een hevige storm. Subtiel. En proper. Mister proper! Dat ben ik.” Dimitri Leue werkt voor deze voorstelling samen met sopraan Iris Luypaers (o.a Kon. Elisabethwedstrijd 2008, Vlaamse Opera, Transparant, Een Nieuw Requiem (Josse De Pauw). Regisseur Anke Blondé (o.a. New European Talent Award 2012, Winnaar Leuven Short 2011) staat in voor de filmbeelden. De composities zijn, zoals in de vorige delen van de trilogie, van Antoon Offeciers. Deze productie krijgt opnieuw de steun van Te Gek?! Première in Rataplan, nadien op tournee door heel Vlaanderen.

© tom cornille

>> Do 29, vr 30 & za 31 jan 2015: Vanbinnen BANG vanbuiten Concept, tekst & spel: Dimitri Leue; Spelbegeleiding: Warre Borgmans; Compositie: Antoon Offeciers; Live-muziek: Antoon Offeciers (piano), Tim Vandenbergh (contrabas) en Iris Luypaers (zang); Film: Anke Blondé;

Dimitri Leue maakt opnieuw een productie voor Rataplan. Na het Lortcher-syndroom en De diepte van het Dal wordt vanbinnen BANG vanbuiten het derde deel van het drieluik over de wondere wereld van de psyche. Dementie en depressie vormden in de vorige voorstellingen de achtergrond van een familiedrama. Nu is het een liefdesverhaal dat te kampen heeft met angsten en psychoses. 

Een operazangeres met smetvrees sluit zich op en een trippende regisseur wil alleen haar als Aïda. In een poging om haar te overtuigen om mee te spelen, worden ze verliefd op elkaar. Liefde wordt ingewikkeld als je miljoenen bacteriën ziet en dan pas de lippen of de vingers die ze dragen. Schoonheid is reinheid. Zuivere beelden en steriele kussen worden afgewisseld met rauwe lust en uitbrekende passie.

11

Volledige speellijst: www.rataplanvzw.be


Muziek & theater in Rataplan Theateropleiding Acsent Ma 26, Di 27 & wo 28 mei: 20u

• €7

Theateropleiding AcSenT speelt zijn eindejaarspresentaties opnieuw in Rataplan. In hun voorstellingen staan scheppen en transformeren centraal. Ze presenteren drie verschillende voorstellingen, elke avond spelen ze hier twee van. Midzomernachtsdroom (26 & 28/5) verweeft drie verschillende verhaallijnen in een complex totaal. De studenten van het tweede jaar spelen deze komedie van Shakespeare in een bewerking van Harvey Grossmann, in de stijl van E. Gordon Craig.

De Beloften Spelen

• If I am a Hyena I am a

lean and hungry one door Silke Verslype

23 mei > 21 juni

vr 23 mei: 20u

Studenten uit verschillende richtingen en windstreken stellen hun theaterwerk voor tijdens De Beloften Spelen, intussen al bijna een klassieker te noemen. Al sinds haar ontstaan is Rataplan een plek waar jonge creatievellingen hun ei kwijt kunnen, tijdens deze reeks kan je het resultaat van hun broedperiode komen bekijken.

Silke Verslype studeert dit jaar af als Master in kleinkunst aan het Conservatorium Antwerpen. Haar afstudeerproject is een performance samen met Niels Poiz (Master Sint Lucas, Brussel) en Maxim Van Orlé (Bachelor Kostuumontwerp, Antwerpen). Een minimalistisch beeldverhaal over verwildering van de zeden. Een zintuiglijk spel zonder al te veel woorden. Of manieren.

• gratis

I need to be alone. I need to ponder my shame and my despair in seclusion; I need the sunshine and the paving stones of the streets without companions, without conversation, face to face with myself, with only the music of my heart for company.

Kasper (26 & 27/5) vertelt het verhaal van een 16-jarige jongen die in de wildernis wordt gevonden. Hij komt voor het eerst met de beschaving in contact. De studenten van het derde jaar geven hun eigen draai aan dit verhaal.

(Tropic of Cancer, Henry Miller)

>> CONCEPT EN SPEL: SILKE VERSLYPE (CONSERVATORIUM ANTWERPEN – AP HOGESCHOOL); SPEL: NIELS POIZ; SCENOGRAFIE EN KOSTUUMS: MAXIM VAN ORLÉ; MET DANK AAN DE KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR SCHONE KUNSTEN EN RATAPLAN

Noah (27 & 28/5) brengt het gekende verhaal uit het Oude Testament. In een visioen ziet Noah dat hij een ark moet bouwen om de onschuldigen te redden. De voorstelling is een try-out voor een nieuw scenario. >> WWW.ACSENT.BE

12


• Marika

Marika Matthijs & Bad Van Marie door

Vr 23 & Za 24 mei: 20u30 • gratis op locatie • wordt bekend gemaakt bij reservatie Een doordeweekse avond. Een meisje, 21 jaar, zit alleen in de zetel van haar vaste babysitgezin. Een bijverdienste naast haar opleiding in de dramatische kunsten. Wat kan er allemaal op zo’n avond door het hoofd van deze bijna afgestudeerde ronddwalen? Vanuit haar opleiding wordt ze gedwongen tot een kritische kijk op de wereld, maar dit blijkt niet altijd een even positieve uitwerking op haar te hebben. Ze lijkt de realtieit enkel nog op een obsessieve, analytische manier te kunnen benaderen. Ze worstelt met een ondefinieerbaar en onvervulbaar verlangen dat ze probeert op te vullen via haar dromen en fantasieën tijdens deze avonden in de huizen van anderen. Maar slaagt ze hierin? >> TEKST EN SPEL: MARIKA MATTHIJS (LUCA SCHOOL OF ARTS); TEKST & COACHING: PETER BOELENS; COACHING SCHRIJVEN: HANNE FOBLETS; DRAMATURGIE: PETER ANTHONISSEN

• Wat de kleinkinderen moeten weten door Elke Dingenen

Vr 6 & za 7 jun: 20u • gratis Hoe overleeft een jonge man de dood van zijn hele familie? Hoe sluit hij de hoofdstukken af als er niemand meer is? Een muzikale theatervoorstelling gebaseerd op het levensverhaal van Mister E. Over een man die voelt, zoekt en probeert … Toevallig is hij een rockster. Elke Dingenen studeert dit jaar af als theaterdocent/regisseur aan de academie voor Theater van de FHK Tilburg. Haar afstudeerproject is gebaseerd op het boek Things the grandchildren should know van Mark Oliver Everett, frontman van Eels. >> SPEL & MUZIEK: QUINTEN LÉON, RODRIGO VISSERS, SIMON VAN BRANDT & WOUT VAN GINHOVEN; CONCEPT & REGIE: ELKE DINGENEN (FONTYS HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN); TEKST: ‘THINGS THE GRANDCHILDREN SHOULD KNOW’ MARK OLIVER EVERETT; VERTALING EN BEWERKING TEKST: ELKE DINGENEN; PRODUCTIE: ANNELIES WUYTS; MET DANK AAN: RATAPLANVZW, FAMEUS, OPEN DOEK, SPOTS OP WEST

13

• 3 e Bachelor Kleinkunst o.l.v.

Joost Vandecasteele

Do 12, vr 13 & za 14 jun: 20u • gratis De derde bachelor Kleinkunst van het Conservatorium Antwerpen maakt in het derde jaar een nieuwe voorstelling, vertrekkend van een wit blad. De inspiratie van het moment levert frisse, onbevangen voorstellingen op, niet zelden een tikkeltje absurd. Joost Vandecasteele begeleidt de studenten. >> MET: DIEDE BLOK; LYNN DUIJVEWAARDT; SANDER GEUDENS; CAMI MOONEN; LIES VANDEBURIE (CONSERVATORIUM ANTWERPEN - AP HOGESCHOOL)

• 3e Bachelor Woordkunst o.l.v.

Piet Arfeuille

Do 19, vr 20 & za 21 jun: 20u • gratis De derde bachelor Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen maakt zijn voorstelling onder begeleiding van theatermaker Piet Arfeuille. >> MET: MATTHIAS HELLEMANS; SIONA HOUTHUYS; MIRKE KIST; DRIES MARTENS; CHARLES SOBRY (CONSERVATORIUM ANTWERPEN - AP HOGESCHOOL)


KunstenNoord: OpenNoord 2014

Try-out:

Zo 15 jun: 14u > 17u30 • gratis 14u30, 15u30 & 16u30: Theatrale rondleidingen met Paul Schrijvers Rataplan is een kunstencentrum. Hoe werkt zoiets? Kom kennismaken met de achterkamers en het gekonkel. Hoe ziet deze broedhaard van ideeën, uitprobeerbasis vol geheime formules en mechanismen er in het echt uit? En de achterkant? Waarom heeft Rataplan een cour naast de jardin en een terras mét duingras? Vandaag krijgt u schemer met schaduw, achter de schermen. Want net daar wordt u rond- en omgeleid. Een betere kennismaking met Rataplan bestaat niet, ook voor wie het al kent. Uw gebreveteerde gids en gastheer is Paul Schrijvers.

Rudy! door De Kolonie MT & Peter De Graef (première) Do 18, vr 19 & za 20 sep: 20u

• vvk* € 14/12

Peter De Graef vertolkt opnieuw een schlemiel die zich door het leven sleept en daar wel wat over te zeggen heeft. Filosoferend over de banaliteit van het leven mikt hij recht op het hart, en meestal is het goed raak. Uitgebreide info zie p.5 >> TEKST, SPEL EN REGIE: PETER DE GRAEF; COMPOSITIE, MUZIKALE LEIDING EN LIVE MUZIEK: BO SPAENC; LIVE MUZIEK: GEERT WAEGEMAN; WWW.DEKOLONIEMT.BE

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

Jan Leyers zingt Zo 22 jun: 20u30

• € 12/10

Jan Leyers schreef vijftien nieuwe Nederlandstalige liedjes. Over de zin van het leven in het algemeen en dat van hemzelf in het bijzonder. Over nieuwe schoenen en de maagd Maria. Over ridders met rugpijn en de laatste bus naar Boom. Enkel gewapend met zijn stem en zijn gitaar komt Jan zijn nieuwe repertoire uitproberen.

© stephan vanfleteren

Om- en rondleidingen

>> www.janleyers.be

BORG 2014: Jens Maurits Orchestra: Triggers & Thresholds Za 27 sep: 20u

• vvk* € 12/10

Drummer Jens Bouttery gaat na het succesvolle Dubtapes op zoek naar de muzikaliteit van dieren. Het resultaat is een concert, en heel veel meer dan dat. Uitgebreide info zie p.6 >> JENS BOUTERY (DRUMS); NIELS VAN HEERTUM (EUPHONIUM); GREGOR SIEDL (SAX); DORIAN DUMONT (PIANO); BENJAMIN SAUZEREAU (GITAAR); JORIS LINDEMANS (CONTRABAS); I.S.M. DAAN MILIUS (VIDEO); JOLLE JOLLES (BIOLOOG); LUCAS KRAMER (INSTALLATIE); MET DE STEUN VAN RATAPLAN WWW.JENSBOUTTERY.COM WWW.JOLLEJOLLES.COM www.B-o-r-g.be

14

JAZZCLASS SERIES: EEN CURSUS VAN JELLY TOT JEF Di 30 sep, di 7, di 14, di 21 & do 23 okt: 20u € 40 • op locatie: Pleinhuis zermatt, 2140 Borgerhout

Deze jazzcursus van 4 woensdagavonden wordt gecombineerd met het concert van Igor Gehenot Trio op donderdag 23 oktober. Dit concert is in de prijs inbegrepen. Frederik Goossens, vaste jazzman van Focus Knack, geeft een introductie op de jazzgeschiedenis. Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn. Het is muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar de loef afsteken in het namen laten vallen. Die echte liefhebbers doen graag even moeilijk als hun favoriete muzikanten op het podium… Onzin, natuurlijk. Wie het pure plezier van jazzmuziek wil proeven en er graag ook wat


meer over te weten wil komen, wil JazzLab Series dit seizoen op weg zetten. Wat is het verschil tussen swing en bebop? Tussen bebop en hard bop? Wie waren Bird, Dizz, Bean, The Bear, The Judge of Lady Day? En hoe levendig, divers en gevarieerd is het huidige Belgische jazzlandschap? Een overzicht van Jelly Roll Morton tot Jef Neve. Met handige tips, boeiend luister- en videomateriaal en een syllabus.

Groots en Meeslepend: Ludwig Vr 10 okt: 20u

• vvk* € 12/10

>> www.jazzlabseries.be

Bram Weijters Connections: Albert Vila Quartet Wo 8 okt: 20u

tot de meeste politiek leiders van vandaag, leefde voor de kunst. Voor zijn legers kocht hij dan ook geen geweren, maar instrumenten, zodat ze de vijand met muziek te lijf konden gaan. Oorlogen, daar wilde hij niets van weten. Maar hoezeer hij zich zelf ook omringde met kunst en schoonheid, gelukkig is hij nooit geworden. Op 41-jarige leeftijd verdronken hij en zijn psychiater op mysterieuze wijze in de Starnberger See. De voorstelling Ludwig gaat over de schoonheid en tragiek van jezelf verliezen in fantasie en over de vraag of tijden werkelijk veranderen. >> CONCEPT EN UITVOERING: STEEF DE JONG; REGIE: INA VEEN www.grootsenmeeslepend.nl

• vvk* € 12/10

Igor Gehenot Trio

Dit concert maakt deel uit van de reeks Bram Weijters Connections, waarbij pianist Bram Weijters zijn verschillende muzikale projecten voorstelt. Alle info over deze reeks vind je op p.8. “Albert Vila manages to sculpt musical creations that speak to the senses and soul, and provide a window into his own unique world.” (All About Jazz)

Albert Vila won in het verleden al de Dutch Jazz Competition en de Jazz Hoeilaart compositie wedstrijd. Hij kiest in zijn composities dan ook niet voor platgetreden paden, maar gaat op zoek naar subtiele en uitdagende texturen die de luisteraar meenemen. >> ALBERT VILA (GITAAR); BRAM WEIJTERS (PIANO); NATHAN WOUTERS (BAS); TOON VAN DIONANT (DRUMS) www.bramweijters.be

Steef De Jong maakte zijn eerste voorstellingen onder de vleugels van de Firma Rieks Swarte. Nu dat gezelschap er mee ophoudt heeft hij zichzelf een nieuwe missie gegeven: het redden van de operette. Dit in onbruik geraakte muzikale genre heeft nochtans een onmiskenbare charme, zo bewees hij eerder in de prachtige voorstelling Groots En Meeslepend Wil Ik Leven. De dernière van die tournee speelde hij trouwens in Rataplan, meteen goed voor een van de mooiste theateravonden van het jaar. Vorig jaar maakte hij samen met Annelies Van Hullebusch de voorstelling Godfried voor HETPALEIS. Ludwig is een muzikale voorstelling over koning Ludwig II van Beieren (1845-1886). Die is heden ten dage vooral bekend door de vele krankzinnige bouwwerken die hij liet bouwen, waaronder kasteel Neuschwanstein, Duitslands grootste toeristische attractie. Ludwig was een koning die, in tegenstelling

15

© mael g lagadec

Jazzlab Series Do 23 okt: 20u • vvk* € 12/10

Er wordt naar hem gerefereerd als de nieuwe belofte van de Belgische jazz of de Waalse Jef Neve. Als reiscompagnons koos Gehenot niemand minder dan drummer Teun Verbruggen en bassist Philippe Aerts. Verbruggen, sinds vele jaren lid van het Jef Neve trio, brengt met zijn kleurrijke ritmes en aparte sonoriteit een nieuwe kleur in het trio. Philippe Aerts is de stabiele factor als een solide en harmonisch onderlegde bassist. Met concerten op London Jazz Festival en Jazz à Vienne op zak staan ze voor de grote doorbraak.

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer


De jonge jazzpianist Igor Gehenot is amper de kaap van 25 voorbij en toch heeft hij al een Road Story. Zijn gelijknamig debuut verscheen in het voorjaar van 2012 (Igloo Records) en werd lovend onthaald in de pers. De plaat wordt getypeerd door lyrisme en sensibiliteit, die vakkundig in evenwicht worden gehouden door een aantal meer uptempo passages met veel punch en aanstekelijke grooves. Gehenot heeft twee sterke troeven in huis: een grote dosis vastberadenheid en een onontbeerlijke portie talent. Zijn bevlogenheid en talent wist hij als jonge wolf al te bewijzen op het op het Festival van Comblain in 2009. Twee jaar later sleepte hij ook de Sabam Jeunesses Musicales Jazz Award voor jong talent in de wacht. In september 2014 brengt het Igor Gehenot Trio een tweede album uit.

Vr 24 okt: 20u

typeert: ze vangen een verhaal in beelden en muziek, en laten boven alles hun lichaam spreken en zingen. Hierin worden ze bijgestaan door cellist, componist en stiekeme zeeman Frans Grapperhaus. Mieke Laureys en Annelore Stubbe toerden de voorbije seizoenen met de voorstelling Twee meisjes en een schurk, die ook in Rataplan speelde en gepresenteerd werd op het Theaterfestival 2012 in het kader van Circuit X.

• vvk* € 12/10

Geïnspireerd op het avontuurlijke leven van twee feministes avant-la-lettre. Anne Bonny en Mary Read, twee legendarische vrouwen uit de 18de eeuw, verlaten de voor hen uitgestippelde weg en besluiten om als man door het leven te gaan. Ze gaan scheep en komen terecht in de ruige mannenwereld van de piraterij. Zo kiezen ze voor een wel zeer bijzondere vrijheid: maandenlang in de beklemmende ruimtes van een schip, voortdurend in gevaar ontmaskerd te worden, in een dubbelzinnige driehoeksverhouding met kapitein Jack Rackham.

>> VAN EN MET: MIEKE LAUREYS EN ANNELORE STUBBE; MUZIEK: FRANS GRAPPERHAUS; COACH: DIRK OPSTAELE; BEWEGINGSCOACH: CHARLOTTE VANDEN EYNDE; DRAMATURGISCH ADVIES: ALEX MALLEMS; KOSTUUMS: KOEN ONGHENA WWW.LEPORELLO.BE

flamencoavond: Myrddin & gasten

Verkapt en onversneden vaart langs woelige thema’s: de gevangenis van het lichaam, vrijheid en de offers die je daarvoor brengt, de ontembare wil tot leven. De makers verfijnen de theatertaal die hun eerder werk zo

Za 25 okt: 20u

© raymond dakoua

>> IGOR GEHENOT (PIANO); Philippe Aerts (bas); TEUN VERBRUGGEN (DRUMS) WWW.IGORGEHENOT.BE WWW.JAZZLABSERIES.BE

Verkapt en Onversneden door ensemble leporello

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

16

• vvk* € 12/10

Een virtuoze flamencogitarist die eerder al samenwerkte met grote namen als Wannes Van De Velde en Gabriel Rios. Nadat Jef Neve Myrddin aan het werk zag in zijn radioprogramma vroeg hij hem meteen om mee te spelen met zijn Sons of the new world. Het muzikale bloed van zijn vader Koen De Cauter stroomt duidelijk ook door zijn vingers, spelend op de gitaar kent Myrddin zijn gelijke niet. Bij zijn vorige passage in Rataplan zat hij alleen op het podium, nu wordt hij vergezeld door enkele muzikale gasten. En om de flamencobeleving compleet te maken: een danseres..


“Luisterend naar Myrddin hoor ik veel meer dan gitaarspel. Gaandeweg word ik meegezogen, meegelokt op zijn zoektocht, alsof ik word uitgenodigd om eraan deel te nemen. Myrddins spel heeft ook iets van theater; het doek gaat open, de lampen gaan aan, de stilte treedt in en dan voel je dat àlles nu mogelijk is, dat er wonderlijke, onverklaarbare dingen te gebeuren staan. Ik luister naar Myrddin en laat me gewillig opnemen in zijn tastende meditatie, die anonimiteit suggereert en getuigt van een diep lyrisch ervaren.”

Station brengt een verrassende combinatie van muziek en knutselarij met treinen, sporen en wissels. Muzikanten Nicolas Rombouts (Dez Mona) en Joris Caluwaerts (The Go Find, Zita Swoon, …) zijn de treinbestuurders. Aarich Jespers (Zita Swoon Group) staat in voor de machinerie. Theatermaker Adriaan Van Aken (BZB) coacht het verhaal. >> MUZIEK: NICOLAS ROMBOUTS (BAS) EN JORIS CALUWAERTS (TOETSEN); DECOR: AARICH JESPERS; COACHING: ADRIAAN VAN AKEN; TECHNIEK THOMAS VERACHTERT; COPRODUCTIE: RATAPLAN, STORMOPKOMST, JEUGD EN MUZIEK VLAANDEREN WWW.ZONZOCOMPAGNIE.BE

(Wannes Van De Velde)

Station door ZonZo Compagnie & Braakland/Zhebilding

Vr 31 okt: 20u

• € 9/7 • 6>12 j

• vvk* € 12/10

Nele Needs A Holiday is cult. Cynische popprinses, zelfverklaarde loser, fenomeen. Nele Needs A Holiday is vooral de muzikale bezigheid van zangeres, actrice en persoonlijkheidskunstenares Nele Van den Broeck (Iedereen Beroemd, ...). Nele maakt

“Ik vind het goed.” (Tom Barman) “Ik ook.” (Milow) >> NELE VAN DEN BROECK (ZANG, UKULELE); CHARLOTTE SCHELLEN (ZANG, DRUMS); LISE BOUTTERY (ZANG, PIANO); SIELKE DE MULDER (ZANG, GITAAR); TINE ALLEGAERT (ZANG, TROMPET, XYLOFOON); LIESELOTTE PLASQUI (ZANG, BAS) WWW.NELENEEDSAHOLIDAY.COM

© aarich jespers

Wo 29 & Do 30: 15u

Nele Needs A Holiday: let’s party (cd-voorstelling)

Engelstalige liedjes vol zelfrelativering over alledaagse tragedies, over baaldagen, wraakgevoelens, pijnlijke schoenen en zatte botten, verscheidene complexen, en dat lege gevoel na een hele avond zappend voor TV te hebben gezeten. Al jaren tourt ze door heel Europa, met haar ukelele en een ontwapenende eerlijkheid. Soms solo, soms met haar band. Nele Needs A Holiday werd Jong Muziek Laureaat op Theater Aan Zee 2008 en haalde de finale van Humo’s Rock Rally 2010. Ze presenteerde in het voorjaar van 2014 ook het programma Nele in Radioland op Radio 1. In 2050 zal zij wereldberoemd zijn. In Rataplan stelt ze haar debuutalbum voor, samen met haar all female band.

Een woordeloze muziekvoorstelling met bas, piano en twee elektrische treinen. Station is de opvolger van de succesvolle voorstelling Wagon, en zet de fantasierijke reis verder. Een station is een plek van vertrek. Kijk maar naar de bordjes, je kan werkelijk overal naartoe. Je moeder controleert nog gauw even je bagage, terwijl jij alvast de trein opstapt en een plaats uitzoekt. En dan plots gebeurt het! De conducteur die op zijn fluitje blaast. De deuren die sluiten. De trein die traag vertrekt. Op het perron geeft je moeder je nog een laatste knipoog. Je zwaait nog even. En weg ben je!

Wordt verwacht: Vr 7 nov (20u): Aan Chesil Beach

door

Tanya & Vergauwen

Za 8 nov (20u): And They Spoke In Anthems Wo 3 dec (20u): Augusto Pirodda Quartet Zo 14 dec (20u): Bram De Looze Septych 17

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer


BorgerRio Op de voorlaatste zaterdag van juni kan je voor het achtste jaar op rij de wereld ontdekken op en rond de Turnhoutsebaan. Kom met de ganse familie en laat je verleiden. Kuier gezellig op de BorgerRio Markt en geniet van allerlei kraampjes, infostands, terrassen en artistieke acts. Handelaars en verenigingen komen buiten en speciaal voor deze dag worden er allerlei attracties uitgewerkt en originele hapjes en drankjes aangeboden. Op de BorgerRio Podia staan artiesten uit alle windstreken en van alle slag. Zowel lokaal, nationaal als internationaal talent geeft het beste van zichzelf. Een absoluut hoogtepunt is uiteraard de BorgerRio Parade, een exotische stoet met muzikanten, dansers en danseressen. Kies op voorhand een gezellig plekje uit en geniet van dit unieke spektakel! >>

www.borgerrio.be

© dries luyten

za 21 jun: 11u>18u • gratis • op en rond de Turnhoutsebaan

Studio BorgerRio Live radio vanop BorgerRio za 21 jun: 11u>18u

• gratis • foyer

De hele dag door zendt Radio Antwerpen.fm uit vanuit een livestudio in de foyer van De Roma. Livemuziek en sfeerbeelden doorspekt met interviews met artiesten, organisatoren en medewerkers, BV’s, publiek. En wij maken het gezellig met soep, hotdogs, ijs en broodjes. Komt dat zien of luister mee op de Turnhoutsebaan bij alle handelaars. Heb je zelf een radio in de buurt, stem dan zeker af op 105.4 of 105.6 en snuif de sfeer van het festival op! >> www.antwerpen.fm

18

Radio Tropical Slotfeest BorgerRio za 21 jun: 20u30

• € 8 • dansend

Hawaiihemden en bloembikini’s. Radio Tropical vertrekt op safari in het weelderige decor van De Roma! De gezwinde Mister Mambo, beter bekend als Sep’n’Hop, verbergt onder zijn kleurige pak het lichaam van een vurig latin danser, en toont je graag hoe je die zwoele danspassen uit jouw zongebruinde ledematen schudt. The Whodads brengen het mooie weer van hier tot in Siberië. Deze heren, geboren om te entertainen, doen met hun stomende ritmesectie, strakke blazers


© dries luyten

en strak in het pak gehesen señores, de thermometers blozen. Je waant je op het strand van Copacabana, alwaar dj Beatbuster en zijn acoliet King B hun passie klinkende zomerplaatjes uiten. Ze mixen latino en motown en, als je het vriendelijk vraagt, mag je een van onze kortgerokte calypso girls, The Retronettes, lenen voor een dansje op een van hun evergreens. Blinkende rode lippen en bloemen in het haar? De delicaat geparfumeerde Modernettes staan klaar in hun Beauty Boudoir om je om te toveren in een wonderlijke paradijsvogel. >> www.radiomodern.be

Rataplan podium op Place Leon Ratapan en Bar Leon slaan op BorgerRio de handen in elkaar en verzorgen dit jaar samen het podium in de Blijde-Inkomststraat. We stellen samen een fijn programma voor en Bar Leon zorgt voor de heerlijke sfeer met lekkere dranken en fijne hapjes.

Hoera feat. Karim Baggili Een wereld tussen Latijns-Amerikaanse muziek, filmmuziek, jazz en soundscapes. Voor deze BorgerRio speelt Hoera samen met met special guest Karim Baggili (oud/gitaar). Hoera.’s repertoire wordt rijkelijk aangevuld met heerlijke Arabische muziek. Dat beloofd!  >> Karim Baggili (oud, gitaar); Bert Cools (gitaar); stijn Cools (drums); Dries Laheye (bass) granvat.com/hoera

Robbing Millions Een aanstekelijke mix van hoekige jazzy gitaren en lo-fi synths. Ze zijn het Brusselse antwoord op groepen als Yeasayer, Local Natives en MGMT. Dit jaar waren ze de revelatie op

showcase festivals Glimps en We Are Open. Ze zijn artist in residence in de AB in Brussel. >> Lucien Fraipont (gitaar,zang, composities); Gaspard Ryelandt (zang); Léo Dupleix(piano); Laurens Smet (bass); Jakob Warmenbol (drums) robbingmillions.bandcamp.com

Black Flower Soulvolle muziek met een excentriek trekje en zelfs een psychedelische lading. Een exotische sound wordt gecombineerd met sensuele melodieën en een melancholische gevoel. Een aanstekelijke mix van groovy jazz, afrobeat, funky soul en Ethiopische melancholie. >> Nathan Daems (sax, melodica, fluit, composities); Jon Birdsong (cornet); Wouter Haest (toetsen); Simon Segers (drums); Filip Vandebril (bass) www.blackflower.be

Schengen Shege Primeur! We presenteren op BorgerRio als allereerste de nieuwe groep van Think of One-kopman David Bovée met Dinozord (Congo RDC – Kinshasound). Begin dit jaar kreeg dit project vorm tijdens een eerste werksessie in Kinshasa. Op een maand tijd werden twintig demo’s ingeblikt en sindsdien

19

laten ze elkaar niet meer los. Het duo wordt versterkt met de Rolls Royce onder de ritmesecties Mirko Banovic (Arno, Arsenal, …) en Sam Gysel (Arno). Verwacht je niet aan Belgische Rumba of Congolese Newbeat, het zijn rauwe, urbane klanken met een veelheid aan invloeden. Même le pape va bouger la tête! >> Dinozord (zang); David Bovée (gitaar, keyboards); Mirko Banovic (bas); Sam Gysel (drums)

DJ Cameltoe plays exotic tapes Beeldend kunstenaar Bart van Dijck verzamelde in de voorbije jaren massaal veel casettes uit Noord-Afrika waar hij verschillende kunstprojecten deed. Het medium casette is daar nog helemaal in. Gewapend met twee cassettedecks zal hij een bezwerend exotisch setje draaien dat de perfecte soundtrack is voor de Borgerhoutse jungle. Dit voor, na en tussen de optredens.

Presentatie: Hinda House Spoken word-talent van Antwerpse bodem Hinda House breidt de dag aan elkaar met rijmsels, slam en slagzinnen.


Pleinhuis Zermatt

'T Werkhuys

vrijdag-terrasdag: Kom tijdens de zomermaanden (6 jun > 29 aug) van de zon genieten op het terras van Zermatt. Je kan elke vrijdag mee komen ontbijten aan onze nieuwe terrastafel, die we de afgelopen maanden hebben gebouwd van gerecycleerd hout. Ook in de namiddag houden we het terras open. Wie graag een handje wil komen toesteken mag altijd een seintje geven via info@zermatt.be

Wo 28 mei (20u): Een warme boekenavond met Flip van Duijn (gratis) Elke laatste woensdag van de maand nodigen we een gast uit om te praten: over leven in boeken, over lezen van verhalen en gedichten, over schrijven en schrappen. Vandaag komt Flip van Duijn (zoon Annie M.G. Schmidt) vertellen over zijn leesleven. Een samenwerking met De Dagen. Zomeractiviteiten Tijdens de zomer (juli & augustus) organiseert ’t Werkhuys tal van zomercursussen, workshops voor kinderen (van 2,5 tot 14 jaar) en elke vrijdag een Volxkeuken. Check het volledige programma op www.werkhuys.be

Voor de zomer is er ook nog een volkskeuken! Op vrijdag 6 juni kan je vanaf 18u in Zermatt terecht voor een heerlijke maaltijd. De prijs is zes euro. We voorzien ook steeds een vegetarisch gerecht. Gelieve dit wel bij de reservatie te vermelden. Inschrijven kan tot een daags tevoren via info@zermatt.be, 03 235 93 95 of 0496 34 90 18. Wie graag eens voor een groep uit de buurt wil koken kan ons altijd contacteren.

Zo 24 aug (11u > 17u): Hét Kunstig Marktje van ’t Werkhuys (Deelname € 5, inkom gratis) Zomer in ’t Werkhuys gaat samen met een gezellig marktje, waaraan jij ook kan deelnemen! Maak je zelf spulletjes en hebbedingetjes en verkoop je die graag? Beoefen je een ambacht? Dan is dit marktje iets voor jou! Hoe origineler, hoe beter! Je bent uiteraard ook meer dan welkom om een kijkje te komen nemen.

Elke dinsdagmiddag is er ook de buurtmaaltijd, georganiseerd door vzw 3 pleintjes. >> www.zermatt.be

KunstenNoord

Alle info: ’t Werkhuys Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout 03/289.72.97, info@werkhuys.be www.werkhuys.be

Zo 15 jun: OpenNoord 2014: 5de editie Voor info over de activiteiten in Rataplan, zie p.14. Antwerpen Noord is een levendige wijk met een interdisciplinair netwerk van creatief volk: KunstenNoord. Op zondag 15 juni zetten we onze wijk en werking extra in de kijker en gooien we allemaal onze deuren open voor de 5de keer Open Noord! Ontdek het noorden van Antwerpen tijdens deze opendeurdag en neem een kijkje achter de schermen of proef (gratis) van tentoonstellingen, theater, film en performance. Je kan zelf op verkenning gaan of aansluiten bij een wandeling of fietstocht begeleid door de enthousiaste gidsen van AntwerpenAverechts/cityLabo. De tochten vertrekken vanop het De Coninckplein aan Café Kiebooms dat die dag dienst doet als uitvalsbasis.

Ringland - Park Spoor Oost Er leeft heel wat rond mobiliteit in Antwerpen, zeker in Borgerhout. Een overkapping van de ring brengt enorme voordelen met zich mee die de leefbaarheid in ons district fel kunnen verbeteren. Daarom gaan we met Rataplan mee de laatste Ringland-vlag planten op 23 mei, twee dagen voor de verkiezingen. We willen hiermee een duidelijk signaal geven aan de volgende Vlaamse regering. We verzamelen om half zes aan de oprit Borgerhout (Plantin Moretuslei net tegenover het Erasmus ziekenhuis). Ook steunen we de roep om een Park Spoor Oost. Borgerhout is het district met de grootste bevolkingsdichtheid en het minste groen per inwoner. Om dan van de braakliggende spoorwegsite een grote parking te maken, dat is een erg slecht idee. Wie de bewonersvereniging Park Spoor Oost wil steunen met het verspreiden van affiches, flyers en petitielijsten kan een kijkje nemen op www.parkspooroost.be.

Air Antwerpen | Antwerpen Averechts/City Labo | Designcenter/ De Winkelhaak | Ell Circo d’ell Fuego | Fabriek Noord | Filmhuis Klappei | Het Oude Badhuis | Kaska DKO | LLS 387 | Lokaal 01 | Permeke | Piazza dell’Arte | Rataplan | Red Fish Factory | Salon 2060 | Het Bos | Sint-Maria | Theater Vonk | Toneelgezelschap luxemburg | Troubleyn | wpZimmer >> www.kunstennoord.net

20 20


It was wonderful to be back in this unique place - Roma, with a fantastic audience. Thank you! - Nana Mouskouri -

Honored to meet you again. It was a pleasure again to play and sing in such an inspiring place. Long live to De Roma! With all my affection. - Cristina Branco -

Thank you De Roma and all the volunteers for a magical visit. Many thanks, love and appreciation! - The Webb Sisters -

21


KALENDER DE ROMA MEI 2014 do 22 20u30

Robert Cray Band - UITVERKOCHT

vr 23

20u30

Frankie 100 - Honderd jaar lindy hop! UITVERKOCHT

za 24

20u30

Soirée Française: Si On Chantait - UITVERKOCHT

zo 25

15u

Matinée Française: Si On Chantait EXTRA CONCERT

za 21 zo 22

11u>18u

BorgerRio: Studio BorgerRio

20u30

BorgerRio: Radio Tropical

17u30

WK voetbal: België - Rusland

wo 25 20u30

Alles wat nooit geweest is revue over 20 jaar Muziektheater Transparant

do 26 21u30

WK voetbal: Zuid-Korea - België

vr 27

20u30

Bajofondo: Presente

20u30

Partytime met dj Butsenzeller

Verkiezingsuitslag op groot scherm

za 28

wo 28 20u30

Dianne Reeves: Beautiful Life (cd-voorstelling)

vr 30

20u30

Micah P. Hinson and the Nothing (cd-voorstelling)

AUGUSTUS 2014

za 31

15u

19u

20u30

za 23

22u15

deFilharmonie o.l.v. Edo de Waart: Rachmaninovs poëtische pianoconcerto

di 26

20u30

Partytime met dj Butsenzeller

wo 27 20u30

Eefje De Visser: Het is (cd-voorstelling)

do 28 20u30

Lami Trio: Babel

vr 29 20u30

The Neon Judgement

za 30

15u

Radio Oorwoud (6+)

zo 31

11u>18u

Cultuurmarkt Vlaanderen: De Roma op de Groenplaats

JUNI 2014 zo 1

15u

T-dansant

di 3

20u30

Zuidcafé: Rusland: kritische stemmen niet toegelaten

do 5

20u30

JazzLab Series: Rebirth::Collective

vr 6

14u

deFilharmonie: opMaatorkest

za 7

20u

35ste Lenteconcert Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen met Johan Verminnen

zo 8

16u

Takoon: Bnat Lalla Mennana

do 12

20u30

TEDxFlanders: Migratie

vr 13

20u30

Kommil Foo: BREKEN

za 14

20u30

Kommil Foo: BREKEN

ma 16

20u30

Dyab Abou Jahjah: De stad is van ons (boekvoorstelling)

di 17

17u30

WK voetbal: België - Algerije

wo 18 20u30

Scott Bradlee & Postmodern Jukebox

do 19

Pieter Embrechts: Apenbloed & Engelengezang - EXTRA CONCERT

20u30

vr 20 20u30

Pieter Embrechts: Apenbloed & Engelengezang

22

Laus Polyphoniae: Roberta Mameli & La Venexiana Jungle By Night: The Hunt (cd-voorstelling)


SEPTEMBER 2014

MEI 2014

wo 3

di 27

14u

T-dansant

do 4

20u30

The Jacquelines: Gee Oh Gee

vr 5

20u30

An evening with Roger McGuinn

za 6

20u30

Riguelle chante Brel

zo 7

15u

30 jaar Miss Lucifer op de planken (jubileumshow)

do 11 vr 12

20u30

14u+20u30 80 jaar De Witte (film + boekvoorstelling) 20u

11.11.11 start campagne 2014: Nigel Williams

zo 14

10u>18u

Open Monumentendag

vr 19

20u30

We Are Not Lou Reed

za 20

13u>18u

Reuzenstoet

20u30

Reuzenbal

15u

Andrea Croonenberghs, Kobe Van Herwegen & Jan Muës: Goed geconserveerd

zo 21

wo 24 20u30

Cultuurcafé Borgerhout: De Vaganten

do 25

20u30

MartHa!tentatief: De Snoek Van Sjestov

za 27

20u30

Radio Modern met Hot Sugar Band

zo 28

15u

ABBA Gold tribute

The Company you Keep

20u30

Tabu

JUNI 2014

Birds That Change Colour: On Recording Birds (cd-voorstelling)

za 13

14u

di 3

14u

Bellas Mariposas

wo 4

14u+20u30

Blue Jasmine

vr 6

20u30

De Pleintjes (première)

di 10

14u

The Sessions

20u30

Blancanieves

14u+20u30

F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant

wo 11

the sessions

Het filmaanbod vanaf september lees je in onze volgende nieuwsbrief op 11 augustus.

= voor de hele familie

23


WE GAAN DOOR TOT 2037! STEUNDEROMA.NU

Wist u dat de mooie De Roma ons eigendom niet is? De Roma vzw sloot begin 2004 een erfpachtregeling af voor 27 jaar. Ondertussen zijn we tien jaar verder. Voor de geplande werken in de zaal (klimaatregeling, nieuwe vloer en zetels op balkon) vraagt de overheid echter een minimale erfpacht van 20 jaar. Als goede huurders konden we gelukkig onlangs een erfpachtverlenging met de eigenaar van het gebouw realiseren. We zitten dus safe tot 2037.

Wie we zijn, hoe je ons kan steunen, wat je ervoor terug krijgt en wie ons momenteel al steunt: je leest het allemaal op www.steunderoma.nu

Maar over het succesverhaal van De Roma hangt al jaren een donkere wolk. Financieel gaat het ons niet voor de wind. We sloten 2013 af met een verlies van € 187.000. De lage subsidiëring in verhouding tot de grootte van de werking en de ambitieuze opdracht die we onszelf opleggen, speelt ons parten. We moesten begin 2014 noodgedwongen zware besparingen doorvoeren. Ontslag van personeel, een investeringsstop op technisch en ander materiaal, het terugschroeven van publiciteitsuitgaven, het afschaffen van bloemen aan de artiesten na elke voorstelling, etc. Globaal zou dit alles € 100.000 moeten opleveren. U als publiek merkt hier weinig van. Maar wij (medewerkers en vrijwilligers van De Roma) steken nog maar eens een extra tandje bij.

IN VLEES EN BLOED Wist u dat er bij De Roma meer dan 390 vrijwilligers actief zijn die met een onvermoeibare inzet en enthousiasme stoelen zetten, toiletten kuisen, de zaal poetsen, tappen, kaartjes verkopen, kaartjes scheuren, etiketten op deze boekjes kleven, schilderen, kappen, trekken en sleuren, afwassen, programma's uitdelen, u bijlichten en vriendelijk zijn? We zijn hen ontzettend dankbaar. Zonder hen zou de droom van De Roma nooit uitkomen! De vaste medewerkers van De Roma zijn An Overath (productie), Asma Ould Aissa (publiekswerking), Bamidele Tunde (stagiair techniek), Bart Bruyneel (techniek), Bart Verhulst (administratie en ticketing), Bart Zwaenepoel (techniek), Caroline Rochlitz (productie), Chantal Verbeeck (boekhouding), Denise Kumi (ticketing), Geoffry D’Hondt (gebouwenbeheer), Hannah Lamiroy (vrijwilligersadministratie en ticketing), Helger Cooreman (buurtpromotie), Lu Demaere (sponsoringadministratie), Miguel Hidalgo (stagiair techniek), Neil Cruysberghs (techniek), Othman Ameziane (stagiair administratie), Paul Schyvens (algemene en vrijwilligerscoördinatie), Rob Gielen (pers en promotie), Roy Nonneman (stagiair techniek), Ruth Vanreusel (pers en promotie), Sam Geerts (techniek), Sofie Vrancken (ticketing), Steven Warmenbol (zakelijke leiding), Stijn De Mulder (pers en promotie), Tom Buggenhout (techniek), Toon Van Deuren (programmatie), Veerle Andriessen (artiestenonthaal), Wim Van den Heuvel (techniek) en Yasmine Aman (stagiaire administratie).

Maar ook u kan ons helpen! Wilt u ons financieel steunen dan kan dit door geld te storten op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting: BE10 0000 0000 0404 (BIC: BPOTBEB1) met de gestructureerde mededeling ***127/9499/00033***. Giften zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 op jaarbasis. Een gift van € 3,34 /maand kost u in werkelijkheid slechts € 1,84/maand, ongeacht uw inkomen. De prijs van een klein brood, maar voor De Roma een wereld van verschil. Uw geld rendeert alvast zeker tot 2037. Als dat geen goed nieuws is!

In de raad van bestuur van De Roma vzw zetelen Ferre Wyckmans (voorzitter), Frank Mahieu, Guy Redig, Johan Goyens, Bart Govaert (namens stad Antwerpen), Patrick Bussche, Paul Schyvens en Stefan Nieuwinckel (namens district Borgerhout)

24


Muziek, theater, film & DANSEN in de roma Hierna vind je een chronologisch overzicht van alle activiteiten in De Roma tot en met september 2014. Wat je vanaf oktober in onze zaal mag verwachten vind je op p.41, maar lees je ook uitgebreid in de volgende nieuwsbrief van 11 augustus 2014 en op www.deroma.be. Natuurlijk kan je voor al die activiteiten nu al tickets kopen.

Radio 1 en De Roma presenteren:

Robert Cray Band met vooraf Scrappy Tapes do 22 mei: 20u30

• UITVERKOCHT

Frankie 100 - Honderd jaar lindy hop! vr 23 mei: 20u30

• UITVERKOCHT

Soirée Française Si On Chantait za 24 mei: 20u30

• UITVERKOCHT

Matinée Française Si On Chantait avec Eddy et les Vedettes et invités Helmut Lotti, Jo Lemaire, Filip Jordens, Gwen Cresens, Karla Verlie, Koen De Cauter Quartet, Nele Bauwens, Patrick Riguelle, Pascal Deweze, Kurt Van Eeghem, Sandra Kim et un invité spécial + dj Bart Van Loo & dj Pierre Elitair zo 25 mei: 15u • € 22/20 • zittend + zingend + dansend De Roma houdt van feest en spektakel met veel en fijn volk, in de zaal én op het podium. Denk maar aan onze verjaardagshow en de nieuwjaarsbals. Ook de Soirée Française is een gigantisch succes. De tickets voor de avond zijn allemaal de deur uit. Maar met veel plezier breien we er een Matinée Française aan vast. Zing op zondagnamiddag,

25


nadat u uw stem heeft uitgebracht, mee met de fantastische hits uit het onmetelijke oeuvre van 70 jaar Frans chanson. Edith Piaf, Charles Trenet, France Gall, Gilbert Bécaud, Dalida, Claude François, Françoise Hardy, Jacques Dutronc, Joe Dassin, Michel Fugain, Serge Gainsbourg e.a. kaapten met hun chansons een eeuwige plek weg in ons collectieve geheugen. Nostalgie nodigt melancholie uit ten dans. Deze prachtige evergreens worden gebracht door klasseartiesten van eigen bodem, die elk op hun manier het Franse lied eren en in leven houden. U zult uit volle borst meezingen met deze copains de la chanson. En het concert loopt naadloos over in une vraie surboum. Alors on chante, on danse, on fête! Formidable, n’est-ce pas? >> BART VAN LOO (DJ, ZANG); CHANTAL KASHALA (ZANG); DAJO DE CAUTER (CONTRABAS); HELMUT LOTTI (ZANG); FILIP JORDENS (ZANG); FRANK MERCELIS (ZANG, GITAAR); FRANK VANWEDDINGEN (DRUMS); GEERT HELLINGS (GITAREN); GWEN CRESENS (ACCORDEON); JEROEN TILKIN (KEYBOARDS, ACCORDEON, ZANG); JO HERMANS (TROMPET); JO LEMAIRE (ZANG); KARLA VERLIE (ZANG); KOEN DE CAUTER (ZANG, GITAAR); KURT VAN EEGHEM (PRESENTATIE, ZANG); MYRDDIN DE CAUTER (KLARINET, GITAAR); NELE BAUWENS (ZANG); NICOLAS ROMBOUTS (BAS); PASCAL DEWEZE (ZANG); PATRICK RIGUELLE (ZANG); PIERRE ELITAIR (DJ); SANDRA KIM (ZANG); WASO DE CAUTER (GITAAR), WIETSE MEYS (SAXOFOON, DWARSFLUIT) www.eddyetlesvedettes.be

Verkiezingsuitslag op groot scherm zo 25 mei: 19u

• gratis • zittend

hult Grants ware identiteit. Grant slaat op de vlucht. Met de FBI op zijn hielen doet hij een wanhopige poging om de enige persoon terug te vinden die zijn naam kan zuiveren. >> REGIE: ROBERT REDFORD; GENRE: THRILLER; MET: ROBERT REDFORD, SHIA LABEOUF, SUSAN SARANDON; 2013; VS, CANADA; 2U05; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Tabu di 27 mei: 20u30

Vandaag vallen de federale, regionale en Europese verkiezingen samen. Dat betekent dat we zowel stemmen voor een nieuw Vlaams en federaal parlement. Zit er een tweede ambtstermijn in voor premier Elio Di Rupo? En houdt minister-president Kris Peeters stand in de Vlaamse Regering? Grote uitdager van deze verkiezingen wordt opnieuw N-VA. Voorzitter Bart De Wever heeft al laten weten dat hij op alle niveaus wil meebesturen. Aansluitend op de Matinée Française van 15u kun je in onze zaal op groot scherm de verkiezingsuitslagen en bijhorende nabesprekingen van ‘één’ volgen. >> www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/VK14

The Company you keep di 27 mei: 14u

• € 5 • balkon zittend

Jim Grant leidt een rustig leven: hij werkt als advocaat en voedt zijn dochter alleen op. Maar Grant verbergt een groot geheim. In de jaren 70 was hij lid van een radicale groepering die aanslagen pleegde op Amerikaanse bodem als protest tegen de Vietnamoorlog. De meeste leden zitten al jaren achter slot en grendel, maar enkelen slaagden erin uit de handen van het gerecht te blijven. Tot nu. Een ambitieuze jonge journalist ont-

26

• € 5 • balkon zittend

Hoe je in het reine komt met het verleden, en of plicht zwaarder weegt dan passie. Dit zijn vragen waaruit al elfendertigduizend boeken, songs en films zijn voortgevloeid. Maar zelden werden ze zo origineel en eigenzinnig verpakt als in dit Portugese liefdesdrama. Het eerste deel speelt zich af in het hedendaagse Lissabon en zoomt in op de relatie tussen Pilar, een katholieke vrouw van middelbare leeftijd, en Aurora, haar bejaarde maar flamboyante buurvrouw die in het casino al haar centen vergokt. In het tweede deel flitst Gomes je terug naar het Mozambique van de jaren 60, toen nog een Portugese kolonie, waar we zien hoe de jonge Aurora haar hart verpandt aan de knappe avonturier Ventura, ook al is ze met een ander getrouwd. >> REGIE: MIGUEL GOMES; GENRE: ROMANTISCH DRAMA; MET: TERESA MADRUGA, LAURA SOVERAL, ANA MOREIRA; 2013; PORTUGAL, DUITSLAND, BRAZILIË; 1U50; PORTUGEES GESPR. NED. ONDERTIT.


Dianne Reeves: Beautiful Life

Micah P. Hinson: Micah P. Hinson and the Nothing (cd-voorstelling) met vooraf And They Spoke In Anthems vr 30 mei: 20u30

(cd-voorstelling)

Met Dianne Reeves staat een van de belangrijkste jazzzangeressen ter wereld op het podium van De Roma. Sinds de jaren 80 is Reeves een van de vaandeldragers van haar generatie, en dat merk je aan haar indrukwekkend cv. Twintig studioalbums, vier Grammy’s, samenwerkingen met Wayne Shorter, McCoy Tyner en Harry Belafonte: de lijst is eindeloos. Vijf jaar was het stil rond de jazzdiva, maar nu staat ze er opnieuw, en hoe. Ze maakt een verbluffende comeback met het geweldige Beautiful Life, een plaat die nergens minder dan vier sterren kreeg. Reeves’ unieke stem neemt je mee langs het volledige spectrum van jazz over soul tot zelfs een streepje klasse-pop. Naast unieke covers van Bob Marleys Wainting In Vain, Marvin Gaye’s I Want You en Ani DiFranco’s 32 Flavors staan op Beautiful Life ook een aantal nieuwe songs. Voor het instrumentale gedeelte van het album zorgt een allstar-band met onder meer Esperanza Spalding, Richard Bona, Gregory Porter, Lalah Hathaway, Gerald Clayton en George Duke. “Op het album vind je nummers in verschillende genres van evenzovele componisten, onder wie Reeves zelf. Ze krijgen echter allemaal een traag tempo en hebben een poëtische sfeer. (...) Na het beluisteren van een uur lang langzame, warme muziek zou je kunnen hopen op een uptemponummer, iets rauws of wat opwindends.

© jerris masison

wo 28 mei: 20u30 • € 28/26 • zittend Ook tickets in Mark Sound Antwerpen

• € 14/12 • foyer staand

Micah P. Hinson is een van die singer-songwriters die het genre overstijgt en het naar een nieuw niveau tilt. Plaats hem gerust in het rijtje van Bonnie ‘Prince’ Billie, Lambchop, Giant Sand of Josh T. Pearson. Zijn nieuwe plaat Micah P. Hinson And The Nothing is er een met een verhaal: na het verschijnen van het coveralbum All Dressed Up & Smelling Of Strangers had Hinson een auto-ongeluk waardoor hij tijdelijk zijn beide armen niet kon gebruiken. Daarna begon hij terug te luisteren naar songs die hij vóór het ongeluk had ingeblikt. Met de hulp van goede vrienden, zoals The Twilight Sad en T. Nichols Phelps, stelde hij vervolgens een nieuwe plaat samen die werd opgenomen in Spanje, met de hulp van een groep lokale en internationale muzikale vrienden. Aanrader voor iedereen die zijn country graag donker en beeldschoon heeft.

Bij Reeves verlang je alleen maar naar meer van het heerlijke zoet; was het hele leven maar één grote, alomvattende Reevessong.” (Jan Jasper Tamboer in HET PAROOL)

“Reeves blijft op Beautiful Life doen waar ze zo goed in is. Zwoele jazz voorzien van een stemgeluid waarmee je ijskappen kunt laten smelten, met teksten die alles wat ‘life’ zo ‘beautiful’ maakt beschrijven. En dat doet ze niet in haar eentje. Zo zijn er op dit album samenwerkingen te horen met o.a.: Esperanza Spalding, Sheila E., Gregory Porter, Robert Glasper en de eerder dit jaar overleden George Duke. Al met al een goed recept voor een heerlijk album.” (RADIO 6 SOUL & JAZZ) >> www.diannereeves.com

27

>> www.micahphinson.com

Arne Leurentop liet zijn talent rijpen bij onder meer Sir Yes Sir, Helder, Liesa van der Aa, The Crab Four en Dez Mona, trok dan naar Australië en heeft sinds dit voorjaar als And They Spoke In Anthems zijn eerste voldragen vrucht, June (Huis Mortier Records). We konden ons geen betere support act voor de avond wensen! >> www.andtheyspokeinanthems.com


deFilharmonie o.l.v. Edo de Waart:

Rachmaninovs poëtische pianoconcerto za 31 mei: 15u • € 18 • zittend (genummerde plaatsen) Kijkt u telkens goed uit zodat u door onverwacht bezoek nooit betrapt wordt bij het beluisteren van Rachmaninov? Wees gerust, dit is niet langer nodig. Genieten van zijn rampspoedige akkoorden en poëtisch openvouwende melodieën is weer helemaal toegestaan. De veelbelovende pianiste Joyce Yang weet dat het bij zijn meest smachtende muziek nergens zo mooi is als daar waar licht in de donkerte schijnt. Wie wil voelen, moet komen luisteren. Claude Debussy: La Mer Sergej Rachmaninov: Pianoconcerto nr. 2

T-dansant

met dj Piet Keizer zo 1 jun: 15u

• € 4 • zittend + dansend

Waar is de tijd dat je overdag met je partner, vrienden of vriendinnen eens een danske kon placeren? Vroeger waren er heel wat mogelijkheden in Antwerpen. En dankzij De Roma en Radio Minerva kan dit gelukkig nog steeds! Dj Piet Keizer zet zich drie uur lang in om er een heus dansfeest van te maken. Hij haalt de meest dansbare hits van de afgelopen decennia boven: rock-’n-roll, swing, jive, disco, een walske, de hucklebuck, de lambada … Ze komen allemaal aan bod. En je krijgt er nog een gratis kopje koffie/thee en een stuk cake bovenop!

Bellas Mariposas di 3 jun: 14u

• € 5 • balkon zittend

>> www.defilharmonie.be

di 3 jun: 20u30

• € 5 • foyer zittend

De mensenrechten in Rusland gaan er in hoog tempo op achteruit, vooral sinds Vladimir Poetin in mei 2012 voor een derde termijn als president werd beëdigd. Met alsmaar nieuwe wetten wordt critici het zwijgen opgelegd. In vrijheid je mening verkondigen wordt voor Russen steeds moeilijker én gevaarlijker. Vooral journalisten, advocaten, holebi’s en kunstenaars zijn het mikpunt. Met Jan Balliauw (VRT-journalist en Ruslandkenner), Han Verleyen (Amnesty International) en Sergei Andreev (kunstenaar). Gastheer is Paul Schrijvers. >> Het Zuidcafé is een organisatie van de Antwerpse Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Vormingplus i.s.m. Mo*Magazine en De Roma, met de steun van de provincie Antwerpen.

Blue Jasmine

Partytime in De Roma met dj Butsenzeller za 31 mei: 20u30 tot 01u foyer dansend

Zuidcafé: Rusland: kritische stemmen niet toegelaten

wo 4 jun: 14u+20u30 balkon zittend

• €5 •

• €5 •

Ondertussen al een vaste waarde in De Roma: de geweldige feestjes met dj Butsenzeller! Hij duikt alweer diep in zijn platencollectie en improviseert met rock, electro, world, exotica, funk en andere grooves. Een vette allround party op een ‘deftig’ uur: van half negen tot één. De vroege vogels kunnen de volgende ochtend op tijd aan hun zondag beginnen, de nachtbrakers feesten gewoon verder in de buurt. Leuke adresjes genoeg: Bar Leon, Plaza Real, Café Mombasa, Het Zeezicht, om er maar enkele te noemen. >> www.myspace.com/butsenzeller

De 11-jarige Caterina woont in een sombere, armoedige wijk in Cagliari, de hoofdstad van het eiland Sardinië. Ze heeft een tirannieke vader en een horde broers en zussen, van wie de meesten op het slechte pad zijn beland. En toch is het meisje goedgemutst. Ze vertelt openhartig - soms rechtstreeks in de camera - over haar liefde voor buurjongen Gigi en haar band met hartsvriendin Luna. Bellas Mariposas volgt een dag uit Caterina’s leven. >> REGIE: SALVATORE MEREU; GENRE: DRAMA; MET: SARA PODDA, MAYA MULAS, DAVIDE TODDE; 2012; ITALIË; 1U40; ITALIAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

28

Jasmine, zo goed als voortdurend beneveld door champagne en antidepressiva, behoort tot de jetset. Zij woont met haar man Hal, een rijke zakenman, in een begerenswaardig optrekje in New York. Wanneer aan het licht komt dat Hal er diverse duistere zaken op nahoudt, ontstaat een groot schandaal rondom het echtpaar en raken zij in een klap hun luxe en aanzien kwijt. Jasmine wordt gedwongen tot een teruggetrokken


bestaan in San Francisco bij haar nuchtere, bescheiden zus Ginger. Zij tracht Jasmine’s verknipte zelfbeeld wat bij te stellen door haar te stimuleren zelfstandig op zoek te gaan naar persoonlijk geluk en succes. Een ambitieuze onderneming die het uiterste vergt van beide zussen. >> REGIE: WOODY ALLEN; GENRE: KOMEDIE; MET: CATE BLANCHETT, ALEC BALDWIN, PETER SARSGAARD; 2013; VS; 1U38; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Rebirth::Collective JazzLab Series do 5 jun: 20u30 • € 14/12 • zittend Ook tickets in Mark Sound Antwerpen

deFilharmonie & Muziekacademie Deurne presenteren: opMaatorkest vr 6 jun: 14u zittend

• gratis (wel reserveren) •

opMaatorkest is een uniek project van deFilharmonie en de Muziekacademie Deurne waarbij kinderen op school in groep een instrument leren spelen en onmiddellijk een orkest vormen. 100 kinderen van de stedelijke basisschool Omnimundo en het Sint-Eligiusinstituut spelen voor het eerst een concert, ondersteund door muzikanten van deFilharmonie. >> www.opmaatorkest.be

50 jaar Migratie: van gastarbeider tot Antwerpenaar De Roma en nummer10 presenteren:

De Pleintjes

met nadien Tourist Lemc en NoMoBS vr 6 jun: 20u30

Dit octet, bestaande uit vijf blazers en een ritmesectie (piano-bas-drums), functioneert als een kleine bigband. De combinatie van getalenteerde musici en de power van een achthoofdig ensemble laat de muziek evolueren van gevoelige ballades tot brandende uptempo’s met diepe groove momenten en spannende solobattles. De bop uit de jaren 50 swingt weer, maar nu met een hedendaagse drive. >> DREE PEREMANS (TROMBONE); JO HERMANS (TROMPET); BRUNO VANSINA (ALTSAXOFOON); WIETSE MEYS (TENORSAXOFOON); JOPPE BESTEVAAR (BARITONSAX); EWOUT PIERREUX (PIANO); JOS MACHTEL (CONTRABAS); TONI VITACOLONNA (DRUMS) www.jazzlabseries.be www.rebirthcollective.com

omgeving groeien ze op en leren ze de wereld kennen, maar bovenal dromen ze - net als iedereen - van een grote toekomst. Al deze jongeren samen vormen de toekomst van een stad in beweging. De Kielse rapgroep NoMoBS verzorgt samen met kleinkunst- en hiphopartiest Tourist Lemc de soundtrack in De Pleintjes. Zij treden op na de vertoning van de documentaire. >> PRODUCTIE: NUMMER10; GENRE: DOCUMENTAIRE; 2014; BELGIË; NED. GESPR. www.nummer10.tv www.tourist-lemc.be https://soundcloud.com/nomobs

Koninklijke Muziekkapel Lokale Politie Antwerpen o.l.v. Dirk Acquet:

35 ste Lenteconcert met speciale gast

Johan Verminnen za 7 jun: 20u

• € 14 • zittend

• € 5 • zittend

De documentaire De Pleintjes vertelt het verhaal van de grote straatvoetbalcultuur in Antwerpen. In vaak verguisde Antwerpse buurten zoals Het Kiel, Borgerhout, Deurne of Stuivenberg speelt het sociaal leven van duizenden jongeren zich van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat af op straten en pleinen. In een harde

29

De Koninklijke Muziekkapel is sinds 1901 het huisorkest van de politie in Antwerpen. Bij burgerlijke plechtigheden in de stad Antwerpen verzorgt zij de muzikale omkadering. Tevens treedt ze op als taptoeformatie in binnen- en buitenland. Voor dit lenteconcert staat de muziekkapel als 50-koppig harmonieorkest op het podium van De Roma in een swingend programma waarin Johan Verminnen te gast is. >> www.muziekkapel.be


50 jaar Migratie: van gastarbeider tot Antwerpenaar

Takoon: Bnat Lalla Mennana zo 8 jun: 16u

• € 22/20 • zittend

Bnat Lalla Mennana vertelt het dagelijkse leven van een conservatieve familie in een dorp in het noorden van Marokko. De intolerante dorpsbewoners hebben een lage dunk van elke vorm van relatie buiten het huwelijk. De familie bestaat enkel uit vrouwen en wordt met ijzeren hand geleid door moeder Lalla Mennana. Deze almachtige vrouw zondert haar dochters en hun dienstmeisje volledig af van de buitenwereld (en vooral van de mannen). Op een dag wordt hun rigide leven verstoord door een knappe jongeman die de hand van de oudste dochter vraagt. Vanaf dat moment verandert het huishouden in een arena waar de meisjes meedogenloos om de gunsten van de jongen strijden. Na de zeer succesvolle tv-serie De Dochters van Lalla Mennana op de Marokkaanse zender 2M, brengt het Marokkaanse gezelschap Takoon deze komische voorstelling naar het theater. De show is volledig in het Marokkaans-Arabisch gesproken, maar we voorzien Nederlandse boventitels. >> MET: SAADIA LADIB, NORA SKALI, HIND SAADIDI, SAADIA AZGOUN, SAMIA AKARIOU EN MARIAM ZIAMI; met de steun van het district borgerhout www.dna.be/50jaarmigratie

The Sessions di 10 jun: 14u

• € 5 • balkon zittend

The Sessions, gebaseerd op de autobiografie van journalist Mark O’Brien, is het immens aangrijpende en tevens verrassend grappige verhaal van een man, verlamd door polio, die op 38-jarige leeftijd besluit om zijn maagdelijkheid te verliezen. Met de begeleiding van een priester en de hulp van zijn sekstherapeut probeert hij zijn droom te verwezenlijken. >> REGIE: BEN LEWIN; ROMANTISCHE KOMEDIE, DRAMA; MET: JOHN HAWKES, HELEN HUNT, WILLIAM H. MACY; 2013; VS; 1U35; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Blancanieves di 10 jun: 20u30

• € 5 • balkon zittend

Blancanieves (Sneeuwwitje) is een originele versie van het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm en speelt zich af in Sevilla in de jaren 20 van de vorige eeuw. Carmen is een klein meisje dat haar moeder nooit heeft ontmoet. Ze groeit op bij haar duivelse stiefmoeder die haar haat. Ze komt er achter dat haar vader een beroemde stierenvechter is en wil in zijn voetsporen treden. Blancanieves knipoogt naar het zwijgende werk van de Duitse meesters, Chaplin en de Amerikaanse

30

zwart-witfilms van Alfred Hitchcock. Het is de ultieme hommage aan de gloriedagen van de zwijgende cinema. >> REGIE: PABLO BERGER; GENRE: DRAMA, FANTASY; MET: MARIBEL VERDÚ, ANGELA MOLINA, EMILIO GAVIRA; 2013; SPANJE, FRANKRIJK, BELGIË; 1U44; SPAANS GESPR. NED. ONDERTIT.


F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant wo 11 jun: 14u+20u30 balkon zittend

• €5 •

Kommil Foo: BREKEN vr 13 en za 14 jun: 20u30 zittend

• € 22/20 •

De broers Walschaerts ontwikkelden door de jaren heen een volstrekt unieke stijl: ontroering, humor, muzikaliteit en een absurde beeldentaal vechten om voorrang. Ze dwingen de kijker op het puntje van zijn stoel. Aan vertwijfeling ten prooi: lachen of wenen? “Kommil Foo evenaart de perfectie.” (***** Karel Michiels in DE STANDAARD)

“Een Kommil Foo die direct naar het hart gaat.” (**** Liv Laveyne in DE MORGEN) De Kampioenen worden door een oude vriend van voorzitter Boma uitgenodigd voor een vriendschappelijke wedstrijd in het zuiden van Frankrijk tegen het plaatselijke Saint-Tintin. Wat een leuke reis moest worden loopt echter helemaal in het honderd. >> REGIE: ERIC WIRIX; GENRE: KOMEDIE; MET: MARIJN DE VALCK, LOES VAN DEN HEUVEL, JOHNY VONERS; 2013; BELGIË; 2U00; NED. GESPR.

50 jaar Migratie: van gastarbeider tot Antwerpenaar

TEDxFlanders: Migratie

“... nu eens heftig flakkerend, dan weer kalmpjes wiegend, maar altijd hartveroverend.” (*** Els Van Steenberghe in KNACK FOCUS)

>> MET: MICH EN RAF WALSCHAERTS; REGIE: INEKE NIJSSEN; COACH: GILLES MONNART www.kommilfoo.be

Uitgeverij Pelckmans stelt voor:

Dyab Abou Jahjah: De stad is van ons (boekvoorstelling) ma 16 jun: 20u30

• € 5 • zittend

Het concept van TEDx is bekend: verschillende sprekers en performers brengen hun ding in een maximumtijd van 18 minuten. Conferenties van TEDx worden wereldwijd beschouwd als broedplaatsen voor creatieve en innovatieve oplossingen die de wereld verbeteren. Het doel is de kracht van ideeën en attitudes, kennis en inspiratie en een gemeenschap van nieuwsgierigen samenbrengen. Verwacht je aan een inspirerende avond met sprekers en artiesten die op een of andere wijze iets met migratie te maken hebben. Hun namen vind je op www.deroma.be.

In een avondvullend programma stelt Dyab Abou Jahjah zijn nieuwste boek De stad is van ons - Manifest van de nieuwe meerderheid voor. Een boek waarin hij, tegen de achtergrond van de politieke evolutie, etnische verhoudingen en demografische verschuivingen, niet enkel problemen aankaart, maar ook oplossingen formuleert en concrete beleidsvoorstellen doet. Hierover gaat hij die avond in debat met beleidsmakers van verschillende politieke strekkingen. Dyab Abou Jahjah schuwt daarbij geen enkel taboe. Een niet te missen avond, confronterend voor autochtonen én allochtonen. Overgoten met een humoristisch en een muzikaal sausje.

>> www.ted.com

>> www.pelckmans.be

do 12 jun: 20u30

• € 5 • zittend

31

WK voetbal: België - Algerije di 17 jun: 17u30 • gratis (wel reserveren)

• zittend

De voetbalgekte in ons kleine landje bereikt met de 20ste editie van het Wereldkampioenschap in Brazilië stilaan ongekende hoogten. We hebben dan ook een nationaal elftal om fier op te zijn. De tv zal in vele huiskamers en cafés afgestemd zijn op Sporza van 12 juni tot en met de finale op 13 juli. Maar onze helden op groot scherm volgen is natuurlijk nóg leuker. Kom met je partner, maten, kinderen, vrienden en vriendinnen naar De Roma om de drie matchen (zie ook 22 en 26 juni) van Vincent, Romelu, Eden, Marouane, Thibault & co te bekijken. Samen maken we er een feest van!


wo 18 jun: 20u30

• € 22/20 • zittend

Scott Bradlee komt met zijn Postmodern Jukebox naar De Roma voor een eenmalig Belgisch concert. Van Guns N’ Roses’ Sweet Child O’ Mine in New Orleans blues tot de doo wop-versie van We Can’t Stop (Miley Cyrus) en van Daft Punks Get Lucky in Ierse folk tot de roaring twenties jazzcover van Thrift Shop van Macklemore: laat het maar over aan Scott Bradlee & Postmodern Jukebox om er een geheel andere versie van te maken. Het succes van pianist Scott Bradlee begon met de YouTube-release van zijn Motown Tribute to Nickelback. De video ging niet alleen in een recordsnelheid viraal over het wereldwijde web, het was ook meteen het startschot van een razendsnel groeiende populariteit. Samen met Postmodern Jukebox is Bradley verder gegaan met het verleggen van grenzen en dankzij YouTube zijn Scott Bradlee & Postmodern Jukebox niet meer weg te denken uit het muzikale landschap. >> www.postmodernjukebox.com

Pieter Embrechts: Apenbloed & Engelengezang do 19 en vr 20 jun: 20u30 zittend

“Sterke teksten, die het moeilijkere onderwerp niet schuwen. Een band die zowel de sound van New Jersey als van de Balkan aankan. En Embrechts zelf, die zijn volle persoonlijkheid ertegenaan gooit en bepaald soulvol klinkt. Kortom, Embrechts en zijn muzikanten staan garant voor een warme en gevarieerde avond.” (DE STANDAARD)

• € 20/18 •

© koen keppens

Scott Bradlee & Postmodern Jukebox

Het Nederlandstalige werk van Pieter Embrechts als songsmid groeit al jaren op een eigenzinnige manier. In 2004 verscheen zijn eerste Nederlandstalige album Maanzin, dat door pers en publiek zeer warm werd onthaald, en hoewel Pieter een veelzijdig man is met vele liefdes (theater, tv-reeksen, muziek), kwam telkens weer dezelfde vraag: “Wanneer ga je nog eens op tour met je Nederlandstalige repertoire?” Nu is het dus zo ver. Pieter blaast, samen met een bende weergaloze, bezielde muzikale vrienden, zijn Nederlandstalige repertoire opnieuw leven in.

>> PIETER EMBRECHTS (ZANG); BRUNO DE GROOTE (GITAAR); BERT HUYSENTRUYT (DRUMS); STEVEN CORNILLIE (TOETSEN); HANNE DE BACKER (ZANG, SAXOFOON); MARC DE MAESENEER (SAXOFOON); MATTHIAS DE BUSSCHERE (BAS)

WK voetbal: België - Rusland zo 22 jun: 17u30 • gratis (wel reserveren)

• zittend

Zie p.31.

Alles wat nooit geweest is Een revue over 20 jaar Muziektheater Transparant wo 25 jun: 20u30

• € 18/16 • zittend

In 1994 startte Muziektheater Transparant onder de huidige vorm als productiehuis voor kameropera en muziektheater en groeide het uit tot een internationale speler, met voorstellingen van Noorwegen tot Australië. Meer dan honderd producties later brengt Transparant een aantal zangers samen die in hun jonge jaren allen meewerkten aan de jaarlijkse jongerenopera’s en die nu stevig in het professionele veld staan. Een terugblik, in de vorm van een ironische knipoog, met mooie melodieën en aria’s, in het bijzonder uit stukken die de voorbije jaren niet of zelden op het programma stonden. Het wordt een unieke avond met veel bekende gasten. De setting is een café, waar ongedwongen de kleine en grote verhalen uit Transparants twintigjarige geschiedenis worden

32


opgehaald. Verwacht je aan een verrassende avond vol schitterende vertolkers en meeslepende muziek. >> ELISE CALUWAERTS (SOPRAAN); IRIS LUYPAERS (SOPRAAN); LISA MOSTIN (SOPRAAN); DICK VAN DAELE (TENOR); BRUNO DE CANNE (BARITON); LIONEL DAMS (PIANO) www.transparant.be

WK voetbal: Zuid-Korea - België

Partytime met dj Butsenzeller

do 26 jun: 21u30 • gratis (wel reserveren)

za 28 jun: 20u30 tot 01u foyer dansend

• zittend

Zie p.31.

• €5 •

Zie p.28.

VAKANTIE

Bajofondo: Presente vr 27 jun: 20u30

• € 26/24 • staand + dansend

Acht muzikanten uit Argentinië en Uruguay die zich verenigd hebben in een orkest dat zich specialiseert in het brengen van tango en filmische soundtracks. Een korte samenvatting van wat Bajofondo te bieden heeft. Samen met Gotan Project zijn ze de sterkhouders van het genre neo-tango. Een hele reeks LatijnsAmerikaanse dansstijlen komen aan bod in de 20 tracks van hun album Presente, de vierde cd sinds de oprichting van de groep in 2002 door Gustavo Santaolalla en Juan Campodónico. De explosieve liveshow en het drukke podiumgebeuren met de vele muzikanten die bijdragen aan Bajofondo maken hun optredens gedenkwaardig en heel bijzonder. “De Argentijns-Uruguayaanse band Bajofondo maakt een muzikale mengeling van tango, milonga, folklore, rock, hip-hop, electronica, jazz

en klassiek, waarin de geluiden van de streek rond de Rio de la Plata (de grensrivier tussen Argentinië en Uruguay) doorklinken. In 2003 won de groep gelijk een Grammy voor hun debuutplaat. Oprichter Gustavo Santaolalla is overigens een vaste klant bij de Grammy-uitreikingen (met 12 Latin Grammy’s), maar ook zijn filmmuziek werd al gelauwerd met diverse onderscheidingen. Met Bajofondo levert hij in 2013 het album Presente, waarvan hij zelf zegt dat het nog het meest in de buurt komt van wat ze live doen.” (FOLKFORUM) >> GUSTAVO SANTAOLALLA (GITAAR, PERCUSSIE, ZANG); JUAN CAMPODÓNICO (BEATS, SAMPLES, GITAAR); LUCIANO SUPERVIELLE (PIANO, KEYBOARDS, SCRATCH); JAVIER CASALLA (VIOOL); MARTÍN FERRÉS (BANDONEON); GABRIEL CASACUBERTA (CONTRABAS, BAS); ADRIÁN SOSA (DRUMS); VERÓNICA LOZA (VJ, ZANG) www.bajofondomusic.com

33

Op de volgende pagina's krijg je een overzicht van de eerste maanden van het nieuwe seizoen. Zo kan je alvast je culturele najaar plannen. Wat we daarna al vastgelegd hebben, lees je vanaf p.41. Heb je nog vragen? Bel ons gerust of spring eens binnen in onze ticketbalie op de Turnhoutsebaan 327. Let wel: de ticketbalie is gesloten van maandag 7 tot en met maandag 21 juli. Tijdens deze twee weken kan je natuurlijk je tickets gewoon online kopen via www.deroma.be, bij Mark Sound Antwerpen en in alle FNAC-winkels. Op dinsdag 22 juli zijn de ticketbaliemedewerkers terug op post. Muziek in openlucht krijg je in de Blauwbossen in Hoogstraten, in Geel, op het Molenveld in Boechout, in het Rivierenhof in Deurne, in Park den Brandt in Wilrijk, aan de Kattendijksluis en op de vele Antwerpse pleintjes tijdens Muziek in de Wijk. >> www.zva.be www.kattendijktango.be www.jazzmiddelheim.be www.openluchttheater.be www.sfinks.be www.antilliaansefeesten.be www.reggaegeel.com

Maar misschien wordt het ondertussen wel stilaan tijd om die mooie oude zaal in Borgerhout terug op te zoeken. Vanaf 23 augustus brengen wij immers de zomer terug in De Roma met hartverwarmende concerten.


DE ZOMER IN DE ROMA! Roberta Mameli & La Venexiana: Round M: Monteverdi meets Jazz za 23 aug: 22u15

• vvk* € 24/20 • zittend

Jungle By Night: The Hunt (cd-voorstelling) di 26 aug: 20u30

• vvk* € 14/12 • staand

Een negenkoppige bende uit Amsterdam die de puberale muziekfase wijselijk oversloeg en straight for the good stuff ging als inspiratie: afrobeat, jazz, funk & soul en dub van grootmeesters als Fela Kuti, The Budos band en Mulatu Astatke. Hun eerste twee platen brachten hen op internationale festivals als Sziget, Istanbul Jazz en Lowlands en ze mochten al opdraven als opwarmer van onder meer Mayer Hawthorne, The Roots ft. John Legend en hun muzikale held Mulatu Astatke. Hun derde worp The Hunt is net uit en op het Groningse showcasefestival Eurosonic 2014 klonken de nieuwe songs volgens muzieksite 3voor12 alvast “agressiever, doelgerichter en gewaagder”. De sfeer is donkerder, het muzikale spectrum werd uitgebreid met dance en psychedelica en de sound is volwassen en divers.

Eefje De Visser: Het is (cd-voorstelling) wo 27 aug: 20u30

• vvk* € 14/12 • zittend

© rein kooyman

Laus Polyphoniae 2014

“In de muziek van Monteverdi zit iets moderns, iets nieuws en baanbrekends dat je aanmoedigt om te durven en grenzen te verleggen,” weet artistiek leider Claudio Cavina. La Venexiana ontwikkelde onder zijn leiding een eigen stijl: een warme, mediterrane mix van tekstuele declamatie, retorische kleur en harmonische verfijning. Met Round M brengt de groep hulde aan de jazz, zonder ook maar één noot aan Monteverdi’s oorspronkelijke partituren te veranderen.

Twee en een half jaar na het succesvolle debuutalbum De Koek brengt singer-songwriter Eefje de Visser haar tweede album uit getiteld Het is. Over de eerste plaat waren de critici lovend: “vernuftig”, “gedurfd” en “loepzuiver”. Met Het is krijgen Eefjes warme stem en eigen geluid alle ruimte. Het album ademt rust, maar de onverwachte melodieën en tuimelende teksten blijven aanwezig. Het is werd opgenomen in het kleine Mirlitontheater in Eefjes thuisstad Utrecht en ingespeeld door de muzikanten waar ze de afgelopen jaren mee op het podium stond. In deze vertrouwde omgeving komen de liedjes goed tot hun recht. Het is komt dichtbij en blijft je bij. Tekst en muziek vormen puzzelstukjes die op meerdere manieren in elkaar passen; soms ongrijpbaar, dan weer helder en herkenbaar. Vanaf 30 augustus ligt het nieuwe album in de winkel. Kom dus drie dagen eerder naar De Roma voor een Belgische première.

>> www.amuz.be

>> www.eefjedeviser.com

Wat gebeurt er als je de wereld van de jazz en van Monteverdi samenbrengt? Is er een muzikaal trefpunt waar beiden kunnen versmelten? Ensemble La Venexiana bewijst dat het kan. Met enkele voortreffelijke jazzmuzikanten en de warme verhalende stemtonen van sopraan Roberta Mameli, plaatsen ze Claudio’s originele madrigalen in een nieuw licht.

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

>> www.junglebynight.com

34


Lami Trio: Babel do 28 aug: 20u30

• vvk* € 14/12 • zittend

The Neon Judgement met vooraf Internal Sun vr 29 aug: 20u30

Lami trio brengt een programma waarin verschillende muzikale talen en stijlen versmelten tot die ene taal die iedereen begrijpt. Samen weven deze topmuzikanten een klanktapijt (nu eens ingetogen, dan weer uitbundig) waar oost en west ragfijn in elkaar overlopen. Composities van Osama Abdulrasol worden afgewisseld door klassieke Franse melodieën of traditionele stukken. Lami Trio creëert er ongemerkt een nieuwe muzikale wereld mee. Laat je meevoeren door het virtuoze spel van de Gentse Cultuurprijswinnaar Osama Abdulrasol op de qanun (schootharp). De bijna magische snaren van dit fascinerende instrument en de sfeer uit 1001 nacht die Osama Abdulrasol ermee weet op te roepen, betoveren keer op keer het meest diverse publiek. Zangeres Helena Schoeters wiegt je nu eens in slaap met haar zachte warme stem, dan weer haalt ze onverwachts uit met ongenadige hoogte. In het Frans en het Spaans vertaalt ze feilloos de muzikale verhalen uit de composities van Osama Abdulrasol. Cellist Lode Vercampt houdt ervan de virtuoze en muzikale grenzen van zijn instrument op te zoeken en tovert steeds weer nieuwe kleuren en emoties uit zijn instrument.

• vvk* € 16/14 • staand

Midden jaren 80 ontstond in de Belgische underground een nieuw genre: Electronic Body Music of EBM. Zwartgejaste muziekfanaten brachten het beste uit de new wave en vroege elektronica samen tot een volledig nieuwe beleving. Een van de grootste voortrekkers van dat nieuwe genre was The Neon Judgement. Drijvende krachten TB Frank en Dirk Da Davo combineerden drumcomputers en synthesizers tot een unieke, donkere, diepe klank. Dankzij de eighties revival van de laatste jaren is The Neon Judgement helemaal terug. Hen live zien op Belgische bodem is echter een zeldzaamheid geworden, een Antwerps zaalconcert is al helemaal een unieke belevenis. Omdat de underground nooit stilstaat, combineren we The Neon Judgement met het hedendaagse duo Internal Sun. Internal Sun is het project van Andrew ‘Chi’ Claessens (BRZZVLL) en VJ Natché, waarbij een elektrisch blaasinstrument gecombineerd wordt met een drumcomputer en een hoop effecten. VJ Natché voorziet Internal Sun van live visuals. >> www.theneonjudgement.com https://soundcloud.com/internalsun

Radio Oorwoud za 30 aug: 15u

• vvk* € 10/8 • zittend • 6+

Ook deze zomer komt jouw favoriet ecologisch verantwoord showbalorkest naar je toe. De vrolijke muzikantenbende van Radio Oorwoud toverde vorige zomer al menig podium om tot een vrolijke beestenboel! De pinguïnmannen die ongeduldig op hun vrouwtjes wachten, de feestende bonobo’s en het rappend nijlpaard komen naar De Roma! Met een volledig liveband en heel wat bekende zangers en zangeressen, zoals Hannelore Bedert, Arne Vanhaecke en funkpanda Stijn. Radio Oorwoud startte als een educatief pakket van WWF voor leerkrachten die lesgeven aan kinderen van 6 tot 12 jaar. Ondertussen is het ook mogelijk om de cd aan te schaffen in de betere platenzaak en kan je ook live naar Radio Oorwoud komen kijken. www.radio-oorwoud.be

Cultuurmarkt Vlaanderen De Roma en Rataplan op de Groenplaats zo 31 aug: 11u>18u

• gratis

Op de laatste zondag van augustus zakt cultuurminnend Vlaanderen weer af naar de Antwerpse binnenstad voor de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Traditiegetrouw slaan De Roma en Rataplan op de Groenplaats hun tent op. Ook tijdens deze negentiende editie ontvangen we je met open armen, gratis thee en cake. We beantwoorden daar ook graag al je vragen. Bovendien kan je die dag voor een aantal concerten en voorstellingen tickets aan voorverkoopprijs kopen. >> www.cultuurmarkt.be

>> www.osamamusic.com

35

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer


T-dansant

Roger McGuinn

Zie p.28.

The Jacquelines: Gee Oh Gee • vvk* € 16/14 • zittend

© mous lamrabat

do 4 sep: 20u30

vr 5 sep: 20u30

Hoezo retro? Met wat lappen vintage stof kan je toch net zo goed een fris, hip en modieus kostuum maken? En zo moet je The Jacquelines eigenlijk ook bekijken. Ze haalden de swing-jazz van The Andrews Sisters uit grootvaders’ kast, stoften die af en gingen er met de schaar door om er de elementen uit te halen die ze in hun muziek wilden verwerken. En die klassieke elementen zorgen voor een zekere basis, maar ze zijn eerder een middel dan een doel. Je hoort meteen dat The Jacquelines oneindig veel meer zijn dan een nostalgie-act voor oorlogsveteranen die zich nog een laatste keer willen verliezen in vervlogen bevrijdingsliefdes. Ze zijn er in geslaagd de swingjazz te vertalen naar de 21ste eeuw en hebben er zelfs voldoende energie in gepompt om het genre ook de komende 60 jaar te laten overleven.

• vvk* € 16/14 • zittend

• vvk* € 24/22 • zittend

Wie Roger McGuinn zegt, zegt The Byrds. Deze Amerikaanse tegenhanger van The Beatles deed in de jaren 60 menig muziekhart sneller kloppen. De formatie werd vooral bekend bij het grote publiek door hun versie van Bob Dylans Mr. Tambourine Man, waarmee ze het genre folkrock definitief op de kaart zetten. Officieel hield de band in 1973 op met bestaan en sindsdien bewandelt McGuinn zijn eigen pad, wat hem vrijwel direct terugbracht naar zijn folkroots. Zijn album Treasures From The Folk Den werd in 2002 genomineerd voor een Grammy in de categorie Beste Traditionele Folk Album. Het belooft een avond te worden waarop de ziel van de folkmuziek blootgelegd wordt en waarop je af en toe midden in ‘The Sexy Sixties’ terecht komt. Ruim vijf decennia folkrock geserveerd in een notendop, op een ongetwijfeld memorabel optreden.

Met het felgesmaakte album Un Premier Amour en de uitgebreide en succesvolle tour die daarop volgde heeft Patrick Riguelle als muzikale veelvraat definitief zijn ware DNA gevonden: het Franse chanson. Riguelle heeft niet alleen opnieuw de smaak van het songschrijven te pakken gekregen, hij blijft ook een onnavolgbaar vertolker van andermans werk. Hij duikt diep in het nummer, respecteert de originele zegging en voegt er toch ontegensprekelijk zijn eigen ziel aan toe. Riguelle blijft altijd op zoek naar de parels die we dreigen te vergeten: Bourvil, Arletty, Céline, Jean Sablon etc. Maar wie hem Brel hoort zingen weet dat daar de échte zielsverwantschap zit. Samen met Jan Hautekiet maakte hij in 1998 al deel uit van de Radio 1-hommage én van de concertreeks Les Suivants, met onder meer Soulwax en Kommil Foo. Met Red Harmony brachten ze ook in 2003 al een Brel-programma. En nu, ruim 35 jaar na zijn dood, blijft de liefde voor Le Grand Jacques nog onverkort. Tijd om alle Brel-imitatoren op hun plek te zetten: nobody sings Brel like Riguelle.

>> www.mcguinn.com

“Riguelle kan van alles en veel, maar als hij zijn ware muzikale hart toont, dan kan hij nog net dat tikje meer.“ (Frank Vander Linden)

>> IRIS BERARDOCCO (ZANG); EVA BUCHMANN (ZANG); SARA RAES (ZANG); STIJN WAUTERS (PIANO); FRÉ MADOU (CONTRABAS); JELLE VAN GIEL (DRUMS) www.thejacquelines.be

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

za 6 sep: 20u30

© johan jacobs

• € 4 • zittend + dansend

© john chiasson

wo 3 sep: 14u

Riguelle chante Brel

An evening with

met dj Piet Keizer

36

>> PATRICK RIGUELLE (ZANG, GITAAR); CHRIS PEETERS (GITAREN); BERT EMBRECHTS (BAS); EVA HAUTEKIET (KEYBOARDS); JOOST VAN DEN BROECK (DRUMS); GWEN CRESENS (ACCORDEON) www.patrickriguelle.be


Birds That Change Colour: On Recording Birds (cd-voorstelling) do 11 sep: 20u30

Jubileumshow 30 jaar Miss Lucifer op de planken zo 7 sep: 15u

• vvk* € 16/14 • zittend

Miss Lucifer, over heel Vlaanderen gekend als allround travestie-artiest, blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Raphael, de man achter Miss Lucifer, wordt 50 en heeft beslist om met deze jubileumshow het einde van zijn alter ego te vieren. Verwacht je deze namiddag aan een wervelende travestieshow voor jong en oud, met de 30-jarige carrière van Miss Lucifer als rode draad. Het wordt een gevarieerd spektakel vol humor, dans en show. Een streling voor het oog als je van glitter en pluimen houdt, met een knipoog naar de Franse revue. Maar liefst zes travestieartiesten en een internationaal gekende dansshowformatie zullen Miss Lucifer met de nodige swing bijstaan.

In 2011 verraste de band Birds That Change Colour met hun debuut On Recording The Sun (Munich). Op dit “meesterwerkje” (De Morgen) zinderen 10 sterke songs in een beklijvende sfeer die zweemt naar de Britse psychedelica en folkrock uit de beginjaren 70. In de 3 opeenvolgende jaren bouwt de “underground supergroup” (Knack Focus) een stevige livereputatie op. Ze evolueren van melodische psychfolk naar een organische Woodstock Americana. Birds That Change Colour anno 2014: nieuwe plaat, nieuw geluid, nieuwe line up. Kortom, een nieuwe verrassing. Frontman Koen Kohlbacher trok met Nathalie Delcroix (Erikkson Delcroix, Laïs) en Naomi Symons (Reena Riot) naar de Hoge Venen waar ze hun nieuwe songs buiten in het bos live opnamen. Geen technologisch vangnet, geen elektriciteit of versterkerruis maar beekjes, een zomerbriesje, en uiteraard veel vogels die het beste van zichzelf geven. Het resultaat: een frisse, gevarieerde en avontuurlijke verzameling prachtsongs. Fans van Bon-

>> KOEN KOHLBACHER (ZANG, GITAAR); NAOMI SYMONS (ZANG); NATHALIE DELCROIX (ZANG); NIELS HENDRIX (ZANG, GITAAR); MICKEY PEETERS (KEYBOARDS); DAVE SCHROYEN (DRUM); JOHN PAUL JONES (BAS) www.birdsthatchangecolour.com

De Witte (film + boekvoorstelling) vr 12 sep: 14u+20u30

• € 5 • zittend

De film De Witte met Jefke Bruyninckx in de hoofdrol dateert van 1934. Naar aanleiding van deze 80-jarige verjaardag schreven professor Roel Vandewinkel en historicus Dirk Van Engeland een boek dat gaat over het leven en werk van Jan Vanderheyden en Edith Kiel. Zij hebben samen meer dan 30 speelfilms gemaakt die allemaal grote successen waren in Vlaamse bioscopen en in het bijzonder in Antwerpen. De auteurs stellen het boek over deze pioniers van de Vlaamse film aan u voor tijdens de receptie die voorafgaat aan de avondvertoning van de film. >> REGIE: JAN VANDERHEYDEN; GENRE: DRAMA; MET: JEF BRUYNINCKX, MAGDA JANSSENS, JEF VAN LEEMPUT; 1934; BELGIË; 1U52; NED. GESPR. www.retrofilm.eu

© anthony de meyere

Cabaret Follies presenteert:

• vvk* € 12/10 • zittend

nie ‘Prince’ Billy, Smog, Nick Drake en Bob Dylan, twijfel niet. On Recording Birds wordt een plaat om te koesteren als een warme lentedag in de herfst.

>> www.cabaretfollies.be

37

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer


11.11.11 start campagne 2014:

Nigel Williams

• € 15 • zittend

© eva asdou

za 13 sep: 20u

Vijftien jaar zit Nigel Williams in het vak. De Brit die in Vlaanderen mee aan de wieg van de stand-up comedy stond. Hij behoort tot de top van de comedians van België. Voor al wie comedy graag ruw heeft, is Nigels act een absolute voltreffer, veel improvisatie, freewheelen en publieksparticipatie een zekerheid. Keihard én inhoudelijk hakt hij in op alles wat zweemt naar misplaatste autoriteit en superioriteitsgevoelens. Hij brengt zijn boodschap op hilarische, niet-verbloemde wijze, en de maatschappijkritische toon is telkens sterk aanwezig. Radicale eerlijkheid is de vlag waarachter hij zich schaart, standup comedy is zijn wapen. Nigel brengt deze voorstelling speciaal voor 11.11.11. Je mag dus wel enkele grappen verwachten over solidariteit, een rechtvaardige wereld en … bananen. Hij belooft om van deze avond zijn mooiste memento te maken.

dat Open Monumentendag in 2014 het erfgoed als erfgoed in de kijker zet. En dat De Roma een mooi stukje erfgoed is staat buiten kijf. Kom een kijkje nemen achter de schermen van onze majestueuze oude cinema- en variétézaal. Onze vrijwilligers vertellen je graag over de geschiedenis, het verval en de wederopbouw van hun droom op de Turnhoutsebaan. En we hebben dit jaar zowaar een primeur! Cinemuzée en De Roma werken samen om de oude projectiecabine te heropenen als volwaardig mini-museum. Hij wordt waarheidsgetrouw ingericht zoals het er begin 1950 moet hebben uitgezien, inclusief projectoren (geschonken door het gemeentebestuur van Hemiksem) en inrichting uit deze periode. De bezoeker zal tevens aan de hand van foto’s en beeldmateriaal de evolutie van de projectietechniek kunnen bekijken. De vzw Cinemuzée ijvert voor het behoud van ons cinemaverleden als erfgoed, restaureert oude projectoren, en organiseert themavoordrachten en rondleidingen. Natuurlijk kan je in onze foyer gezellig nakeuvelen met koffie en taart, een frisse pint of een lekkere kom soep. Bovendien kan je die dag

Open Monumentendag: erfgoed vroeger, nu en in de toekomst zo 14 sep: 10u>18u

• gratis

De 26ste editie van Open Monumentendag wordt een 'open' Open Monumentendag, een dag zonder specifiek thema, zonder strikte invalshoek. Eigenlijk kun je zeggen

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

>> www.openmonumenten.be

We Are Not Lou Reed vr 19 sep: 20u30

• vvk* € 18/16 • zittend

Lou. Meer was niet nodig om te weten over wie je het had: Lou Reed, de donkere peetvader van de alternatieve rock. De stichter van The Velvet Underground en protégé van Andy Warhol. De man die drugs, sm, homofilie, travestie en zelfmoord in de rock lyrics introduceerde. De schrijver van Walk on the Wilde Side, Heroin, Perfect Day, Vicious, Sweet Jane, etc. We Are Not Lou Reed brengt hulde aan de onlangs overleden rock‘n’-roll animal. Ze brengen hem weer tot leven in zijn volle decadente glorie. Met een intieme show die ons naar de jaren 70 voert. En met een keuze aan songs uit de Velvetperiode en topalbums als Berlin, Transformer, Sally Can’t Dance, Street Hassle en Coney Island Baby. Performer Tom Hannes, die

lou reed in de roma, 23/5/ 1974 © fred van haverbeke

>> www.11.be www.nigelwilliams.be

in onze inkomhal tickets aan voorverkoopprijs kopen voor alle concerten en voorstellingen van het nieuwe seizoen.

38


in vorige producties David Byrne en David Bowie belichaamde, kruipt deze keer akelig nauw in de huid van de jonge Lou Reed. Geruggesteund door een briesende band met muzikanten en acteurs van BRZVLL, Fixkes, de Kakkewieten, De Roovers, Kapitein Winokio, Papermouth, DAAU, Traktor e.a. Met o.a. Charlotte Vandermeersch, Marianne Loots, Kyoko Scholiers, Robby Cleiren, Mike Engels, Bart Palmers, Chris Cleiren, Eric Engels, Boots Butzenseller en Vincent Brijs. Wist je trouwens dat de 32-jarige Lou Reed op 23 mei 1974 in De Roma opgetreden heeft? De foto hiernaast uit de collectie van Fred Van Haverbeke is het bewijs!

Andrea Croonenberghs, Kobe Van Herwegen & Jan Muës: Goed geconserveerd zo 21 sep: 15u

• vvk* € 16/14 • zittend

Reuzenstoet za 20 sep: 13u>18u • gratis • op de Turnhoutsebaan voor De Roma, met foyer doorlopend open. Zoek ook tijdens de 302de editie van de Borgerhoutse Reuzenstoet je plekje op de stoep voor De Roma, plooi je klapstoeltje open en geniet van het spektakel. De vele nieuwe reuzen vertellen hun verhaal uit Borgerhout. En de echte Reuskens van Borgerhout sluiten traditioneel de stoet af. Tijdens het wachten kan je je dorst lessen in de foyer van De Roma. Bovendien kan je deze namiddag in de inkomhal tickets voor het nieuwe seizoen kopen aan voorverkoopprijs. >> www.facebook.com/ReuzenstoetBorgerhout

Reuzenbal za 20 sep: 20u30 • € 5 • dansend + balkon zittend De Borgerhoutse Reuskens dansen tijdens de stoet op hun praalwagen. ’s Avonds is het de beurt aan jou om de benen te strekken en de heupen te laten wiegen tijdens het Reuzenbal. Een volksfeest voor jong en oud. En als ze nog wat energie over hebben, komen Reus, Reuzin, het kind Kinnebaba en Dolfijn misschien ook nog een danske plaatsen.

Andrea, Kobe en Jan graven zich een weg door de Nederlandstalige muziekgeschiedenis. En dan spreken we van de jaren dat, behalve Edith Piaf, ook Corry Brokken zich tot Milord richtte. De jaren dat Leen Jongewaard en André Vandenheuvel ontroerden met Op een mooie Pinksterdag en dat stout Margootje aan de fantasie van Wim Sonneveld ontsproot. De jaren ook dat Helena het hart van Hugo Raspoet verscheurde en dat Raymond van het Groenewoud zot werd van Meisjes. Die jaren dus. Jazzcat Jan Muës, ongeëvenaard qua melodieuze cool in zijn arrangementen, kleedt die schat aan songs aan met trompet en zang. Kobe Van Herwegen, goochelaar en improvisator, zanger en presentator, is een sterartiest aan de zijde van Andrea Croonenberghs. Kat met 9 levens Andrea voert haar publiek mee naar de rokerige cafés van weleer. Een heerlijke muzikale ervaring met een grote schep nostalgie erbovenop.

Cultuurcafé Borgerhout:

De Vaganten: Verre van versleten wo 24 sep: 20u30 • gratis (wel reserveren)

• foyer zittend

Met Verre van Versleten vieren Herwig, Paul, Chris en Veerle 50 jaar Vaganten. In 1964 wint Paul Heyninck met The Dockx Brothers inderdaad al de eerste Ontdek de Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT. Alles is al in de kiem aanwezig: harmonieuze zang, oorstrelende arrangementen, op Angelsaksische leest geschoeid. Een jaar later komt Herwig van Horenbeeck de groep versterken. En nog een jaar later, 1966 dus, kiezen ze op inspiratie van Miel Cools en dichter Anton Van Wilderode definitief voor de Nederlandse taal en een Nederlandse naam: De Vaganten. De beste tekstschrijvers zoals Bert Broes, Jaak Dreesen, Jos Van der Veken, Huguette De Backer en de dichter Anton Van Wilderode bouwen mee aan het geweldige repertoire. De Vaganten van vandaag? Meer dan ooit gedreven, met een aanstekelijk enthousiasme. Zij brengen een postuum eerbetoon aan het onvergetelijke oeuvre van Miel Cools. En ook hun eigen nieuwste liedjes van de jongste cd Onverwacht mogen niet ontbreken. Evenmin als hun klassiekers, bij voorkeur in een nieuw kleedje. Al zo lang actief en nog Verre van Versleten. >> PAUL HEYNINCK (GITAAR); HERWIG VAN HORENBEECK (GITAAR, 5-STRING BANJO); CHRIS DE WINTER (BAS, DWARSFLUIT); VEERLE DIERCKX (VIOOL) www.devaganten.be

>> ANDREA CROONENBERGHS (ZANG); KOBE VAN HERWEGEN (ZANG); JAN MUËS (ZANG, TROMPET); PETER VERBRAKEN (GITAAR); MARIO VERMANDEL (BAS); ERIC RITS (DRUMS) www.andreacroonenberghs.com

39

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer


MartHa!tentatief: De Snoek Van Sjestov do 25 sep: 20u30

zo 28 sep: 15u

© paulien verlackt

>> www.marthatentatief.be

Radio Modern met Hot Sugar Band • vvk* € 14/12 • dansend + balkon zittend

Vanavond moet je je retrokleren ontstoffen en dansend weer tot leven brengen in de prachtige balzaal De Roma. Het dansduo uit Zweden, Andreas Olsson en Mette Herlitz, zal je alvast opwarmen tijdens hun St. Louis Shag zodat je later op de avond je danspassen kan tonen op de muziek van de Hot Sugar Band, die uit het zwoele hartje van Parijs komt om je al swingend te transporteren naar de jaren 30. Later op de avond zullen de Radio Modern

*aan de inkomkassa betaal je € 2 meer

home-dj’s The Boppin’ Benvis Brothers al je favoriete oude plaatjes draaien. Als je even een draaierig hoofd hebt van al dat swingen, dan kan je jouw dansende billen even neervlijen op een stoel bij de Modernettes in het Beauty Boudoir. Voor slechts twee euro kun je deze retrometamorfose vereeuwigen in de Photomatique. In samenwerking met Apollo Swing. >> www.radiomodern.be

40

• vvk* € 18/16 • zittend

ABBA had alles wat een band zich wensen kan: fantastische liedjes, geweldige muzikanten en dito show. Plus twee mooie dames met gouden stemmen. Niet voor niets dat zoveel muzikanten het repertoire van ABBA hebben gespeeld. Een masterclass in popmuziek. Maar weinig zangeressen halen de hoge en lage tonen van Agnetha en Frida. En zeker niet hun souplesse en kwaliteit. De baanbrekende muziek van Bjorn en Benny wordt trouwens nog altijd gekopieerd en ‘geleend’ in de hedendaagse pop. ABBA Gold Tribute is een hommage aan de muziek van de groep in zijn originele vorm: twee vrouwen, fantastische liedjes en een geweldige rock-‘n-rollband . Met originele leden uit de cast van de Mamma Mia-musical London. Het wordt een geweldig feest met alle klassiekers Dancing Queen, The Winner Takes It All, Waterloo, Take A Chance On Me ... en zoveel meer!

• vvk* € 14/12 • zittend

De Snoek van Sjestov gaat over twee mensen die ontdekken dat ze dezelfde dingen mooi vinden. En daarom vrienden worden. Allebei willen ze de wereld anders doen draaien. En dus besluiten ze om samen een toneelstuk te maken. De Snoek van Sjestov is een verhaal over vriendschap. Over hoe je een vriend kan kwijtraken en die vervolgens toch nog kunt terugvinden. Een verhaal dat zich bedient van grote woorden als haat en vergeving. Een verhaal over doodgaan ook. De Snoek van Sjestov is verteltheater is zijn puurste vorm. Na de Klein Jowanneke-cyclus stapt Johan Petit opnieuw het podium op om een verhaal te vertellen. Omdat het tijd is om de staat van het leven op te maken, na vijf jaar Klein Jowanneke Gaat Dood. Omdat dit verhaal écht verteld moet worden. Een voorstelling van Johan Petit en het gehele MartHa!tentatief met livemuziek van Benjamin Boutreur, Jonas Van den Bossche en Frans Grapperhaus.

za 27 sep: 20u30

ABBA Gold tribute

>> www.abbagoldeurope.com


Het topje van de ijsberg do 2 okt (20u30): Tutu Puoane Sextet za 4 okt (15u): deFilharmonie: Brahms’ robuuste Eerste symfonie zo 5 okt (15u): The Jive Cats do 16 okt (20u30): Ernst Jansz zingt Bob Dylan do 23 okt (20u30): Buurman (cd-releaseconcert) vr 24 okt (20u30): deFilharmonie: Mark Wigglesworth snijdt in de ziel van Sjostakovitsj za 25 okt (20u30): A Winged Victory For The Sullen do 30 okt t/m zo 2 nov: CIRCO ROMA wo 5 nov (20u30): Jef Neve solo do 6 nov (20u30): Willem Vermandere za 8 nov (15u): deFilharmonie: Uit de nieuwe wereld zo 9 nov (13u30): Kinderrommelmarkt do 13 nov (20u30): An evening with Branford Marsalis met vooraf Jozef Dumoulin & the Red Hill Orchestra zo 16 nov (20u30): Tommy Emmanuel za 22 nov (14u) + zo 23 nov (11u): deFilharmonie KIDconcert: Stuk Stroganoff do 27 nov (20u30): The Swallow Quintet vr 28 nov (20u30): Tangonacht Kattendijk Tango met Orquesta El Arranque za 29 nov (20u30): Jack van Poll 80 zo 30 nov (15u): Don Kosachenkoor vr 5 & za 6 dec (20u30) + zo 7 dec (15u): Tutti Fratelli: Ten Huwelijk za 13 dec (15u): deFilharmonie: Julien Libeer in Griegs verkwikkende Pianoconcerto zo 21 dec (20u30): The Jerry Rat Pack Show starring Nathalie Meskens & Ivan Pecnik za 27 & zo 28 dec (15u): Eindejaarsrevue met Luc Caals za 3 jan (20u30): Tom Vanstiphout zo 4 jan (20u30): Het Bestand met Kommil Foo vr 9 & za 10 jan (20u30): deFilharmonie: Nieuwjaarsconcert zo 11 jan (11u-17u): Film- & Vinylbeurs za 17 jan (20u30): Nieuwjaarsbal met de Lou Roman Band & Belle Perez, Günther Neefs e.a. zo 18 jan (15u): Bart Van Loo & Eddy Et Les Vedettes: Chanson. Une Belle Histoire za 24 jan (14u) + zo 25 jan (11u): deFilharmonie KIDconcert: De onsterfelijke geliefde zo 25 jan (20u30): Djangofollies: Romane Manetti Trio do 29 jan (20u30): Stef Bos zo 1 feb (15u): Esmé Bos: Nachtegaal do 5 feb (20u30): Guido Belcanto za 7 feb (15u): deFilharmonie: Edo de Waart dirigeert Beethovens Pastorale zo 8 feb (15u): De Bonanza’s do 12 feb (20u30): Axelle Red vr 13 feb (20u30): Burlesque Follies za 14 feb (20u30): Raymond Van Het Groenewoud 65! ma 16, di 17 feb (14u): Kapitein Winokio vr 6 mrt (20u30): Hooverphonic za 7 mrt (20u30): Gisela João zo 8 mrt (15u): Ike & Tina: What's love got to do with it? di 17 mrt (20u): Banff Mountain Film Festival World Tour 2015 za 21 mrt (14u) + zo 22 mrt (11u): deFilharmonie KIDconcert: De krekel en de mier do 26 mrt (20u30): 20 jaar Laïs vr 27, za 28 & zo 29 mrt: deFilharmonie: 2140 do 2 apr (20u30): Brussels Jazz Orchestra feat Bert Joris & Enrico Pieranunzi: Transit Side zo 19 apr (15u): The Bootleg Sixties do 7 mei (20u30): deFilharmonie: Meestercellist Steven Isserlis speelt Schumann vr 22 & za 23 mei (20u30): Bart Peeters: Op de Groei vr 29 mei (20u30): Te Gek: Manische Mannen (dernière) za 30 mei (15u): deFilharmonie: Edo de Waart dirigeert Amerikaanse meesterstukken

... en binnenkort nog veel meer ... 41


T IC K E TS ➔ NIEUW SEIZOEN - NIEUWE PRIJZEN

➔ ONLINE: www.deroma.be

Vanaf het nieuwe seizoen koop je je tickets vooraf aan voorverkoopprijs of de dag zelf aan kassaprijs. Aan de kassa betaal je € 2 meer dan in voorverkoop. De gebruikelijke kortingen blijven natuurlijk gelden, zowel in voorverkoop als aan de kassa.

Betaalmogelijkheden: VISA/Mastercard en Bancontact (via een digipass kaartlezer).

& www.rataplanvzw.be

• Een voorbeeld: VVK € 12/10

➔ TICKETBALIE

€ 12 is de normale voorverkoopprijs. Je krijgt dit tarief als je je kaarten online, telefonisch of aan onze ticketbalie of in een van de voorverkooppunten koopt. Koop je je ticket aan de inkomkassa dan betaal je € 2 meer, dus € 14. € 10 is de voorverkoopprijs met korting. Deze geldt voor leeftijdscategorieën -26 en +65, inwoners van 2140 Borgerhout en 2060 Antwerpen en groepen vanaf 10 personen. Ook hier kan je je tickets online, telefonisch of aan de ticketbalie bestellen (deze korting is NIET geldig in de andere voorverkooppunten). Aan de inkomkassa betaal je € 2 meer, dus € 12.

• Adres: Turnhoutsebaan 327 - 2140 Borgerhout

Aan de tram- en bushalte ‘De Roma’, op 50 meter schuin tegenover de ingang van De Roma-zaal. Betaalmogelijkheden: cash, Bancontact, VISA/Mastercard, cultuurcheques en cadeaubons (zie verder). • Telefoon: +32 (0)3 292 97 40 Betaalmogelijkheden: VISA/Mastercard of via overschrijving op het rekeningnummer (BE 94)733 0261593 14 met in de gestructureerde mededeling je persoonlijk referentienummer dat je verkrijgt na telefonische reservatie. Indien we binnen 7 werkdagen je betaling niet ontvangen hebben, vervalt de reservatie. • Openingsuren: Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. • Sluitingsdagen: donderdag 29 mei (O.L.H. Hemelvaart), maandag 9 juni (Pinkstermaandag), maandag 7 t/m maandag 21 juli (zomersluiting) en vrijdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart).

• Voorverkoopdagen:

Op zaterdag 21 juni tijdens BorgerRio (zie p.18) Op zondag 31 augustus tijdens de Cultuurmarkt van Vlaanderen (zie p.35) Op zondag 14 september tijdens de Open Monumentendag (zie p.38) Op zaterdag 20 september tijdens de Borgerhoutse Reuzenstoet (zie p.39)

➔ NIEUW TICKETSYSTEEM VANAF 17 NOVEMBER

➔ Voorverkooppunten • Je kan in alle FNAC-winkels tickets kopen van voorstellingen en concerten

We rekenen nog steeds geen administratiekosten, maar we zullen vanaf 17 november de tickets via e-mail versturen, en niet meer op papier. Deze tickets dien je zelf af te drukken! Wil je toch graag dat wij je tickets met de post versturen? Reken dan op € 2 verzendingskosten per bestelling. Denk er aan dat je steeds een afgedrukt ticket nodig hebt om de zaal te betreden.

in De Roma. Tickets voor filmvertoningen en T-Dansants zijn NIET te koop bij Fnac, enkel via onze eigen ticketbalie. Openingsuren van de FNAC-winkels staan op www.fnac.be

• Voor de jazz en klassieke concerten in De Roma en Rataplan kan je ook terecht bij Mark Sound, dé jazz en klassieke muziekwinkel van ‘t stad (Wolstraat 6, Antwerpen). Openingsuren van 10u tot 13u en van 14u tot 18u30. Gesloten op zondag en maandag.

➔ INKOMBELEID • Tickets worden na betaling verstuurd. Indien je minder dan 7 werkdagen vóór de voorstelling tickets koopt of reserveert, liggen ze klaar aan de inkomkassa.

➔ CULTUURCHEQUES

• Onbetaalde reservaties moeten ten laatste een kwartier voor aanvang

afgehaald worden, daarna worden de plaatsen terug vrijgegeven. • We herinneren eraan dat we stipt op het aangegeven uur beginnen. Bij theatervoorstellingen, filmvertoningen en sommige concerten mogen laatkomers niet meer binnen omdat dit zeer storend is voor publiek en artiesten. • De plaatsen zijn ongenummerd (tenzij anders vermeld). Je kiest dus zelf waar je zit. • De deuren van De Roma openen 45 minuten voor aanvang van de activiteit. • De avondvoorstellingen in Rataplan starten om 20u. De deuren van Rataplan openen een half uur voor aanvang van de activiteit. • Tickets worden NIET terugbetaald, tenzij de voorstelling wordt afgelast.

Wij aanvaarden SABAM-, Sport & Culture cheques van Sodexo en Edenred en cultuur sjeks van Agrafa. We geven geen geld terug op deze cheques. De cultuurcheques van Antwerpen Studentenstad zijn geldig voor een theatervoorstelling/ concert in Rataplan of een concert in De Roma. Met de filmcheques van Antwerpen Studentenstad kan je genieten van een film in Cinema Roma. Let op: de datum van de activiteit waarvoor je een cheque wilt gebruiken, moet vóór de vervaldatum van de cheque liggen.

42


BEREIKBAARHEID ➔ Trams & bussen stoppen vlakbij!

➔ TREIN

Wat houdt je nog tegen?

Het treinstation Antwerpen-Centraal ligt op 1,6 km van De Roma en 2 km van Rataplan. Het station Antwerpen-Berchem ligt op 1,8 km. Vanuit beide stations heb je een goede bus- en tramverbinding. Plan je reis van station tot station met de NMBS-routeplanner.

Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer of met de fiets als je in de buurt woont! Je helpt ons op deze manier om de overlast voor onze buren te beperken. Bovendien is het in de straten rondom Rataplan en De Roma betalend parkeren, van maandag tot en met zaterdag, tussen 9u en 19u.

➔ BUS EN TRAM

Op de website slimweg.be vind je zeer uitgebreide bereikbaarheidsfiches om eenvoudig, snel en zonder stress tot bij ons te geraken.

• Je kan 7 dagen op 7 genieten van het laatavondvervoer in Antwerpen. • Gedurende de week vertrekken de laatste trams vanuit Antwerpen-centrum tussen middernacht en 0.30 uur.

• Op vrijdag- en zaterdagavond rijden de nachtbussen. Goed nieuws dus voor

➔ ZAALADRESSEN

feestvierders die langer willen genieten van het nachtleven en toch veilig thuis willen geraken! Met de 9 nachtbussen kan je bijna alle kanten uit. Ze vertrekken aan de Fr. Rooseveltplaats om 1.00 uur, 2.15 uur en 4.00 uur. • Zijn er storingen of omleidingen op je reisweg? Die kan je snel en eenvoudig terugvinden op de website van De Lijn.

• Rataplan - Wijnegemstraat 27 - 2140 Borgerhout • De Roma - Turnhoutsebaan 286 - 2140 Borgerhout

➔ TOEGANKELIJKHEID

Rataplan: Bus 19 & 23: halte Stuivenberg / Bus 30: halte Groeningerplein / Bus 31: halte Stenenbrug / Bus 34: halte Ranststraat / Bus 38: halte Hof Ter Lo / Tram 10: halte Turnhoutsepoort / Tram 24: halte Stenenbrug

• De Roma is vlot toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Rolstoelgebruikers kunnen zonder problemen in de zaal. Voor hen is ook aangepast sanitair voorzien. Het balkon is echter enkel via trappen toegankelijk. In de mate van het mogelijke kunnen we personen naar boven helpen. • De Roma beschikt over een FM-installatie. Hierdoor kunnen mensen met een slecht gehoor toch van onze activiteiten genieten. Een zender (met hoofdtelefoon die u bij ons kan lenen of via een apart kanaal op uw aangepast hoorapparaat) versterkt het geluid van het podium zonder storende omgevingsgeluiden. • Helaas is Rataplan minder toegankelijk. Deze zaal is enkel via trappen bereikbaar, beschikt niet over een aangepast toilet, noch over een installatie voor slechthorenden. We helpen mensen in een rolstoel wel graag de trap op.

De Roma: Trams en bussen stoppen allemaal vlak voor de deur aan halte De Roma. Bussen 30, 31, 34, 242, 410 t/m 423, 427 & 429 / Trams 10 & 24

➔ AUTO • De Roma en Rataplan zijn vrij eenvoudig bereikbaar.

De E313/E34 eindigt zowat op de Turnhoutsebaan. Als je uit richting Brussel, Gent of Breda/Bergen op Zoom komt, verlaat je de ring via afrit Borgerhout en kom je op de Noordersingel. Voor De Roma draai je aan de Stenenbrug richting centrum. Op de Turnhoutsebaan draai je links en na 100 m zie je aan je linkerkant De Roma. Voor Rataplan draai je aan de Statielei (daar waar de E313/E34 ook eindigt) richting centrum. Achter de spoorwegbrug blijf je rechts rijden totdat je aan het Terlooplein komt. Rataplan vind je in de vierde zijstraat. • Vermijd rijden en parkeren in de drukke Antwerpse binnenstad en maak gebruik van de Park & Ride-formule: makkelijk en gratis parkeren buiten de stad en met het openbaar vervoer naar De Roma en Rataplan. Zie www.slimweg.be • Ofwel kies je voor een van de parkeerplaatsen in de buurt. Het overzicht van parkings vind je op onze websites onder de rubriek ‘praktisch’. Parkeren in de omliggende straten is mogelijk, maar daarmee moet je geluk hebben. Bovendien zorg je op deze manier voor overlast in de buurt.

➔ STAP EN TRAP • De Roma en Rataplan liggen in de buurt van fietsknooppunt 3 van de provincie Antwerpen. Meer informatie vind je op de website van Fietsnet.

• Geen zin om je eigen tweewieler mee te zeulen? Of kom je van ver? Je kan

aan de treinstations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem een fiets huren. Kijk op de website van Fietshaven voor alle informatie. • De NMBS biedt de formule Trein + Huurfiets aan in Antwerpen-Centraal. • Duizend fietsen, verspreid over meer dan 80 Velo-stations vind je in de Antwerpse binnenstad. De volgende jaren wordt deze hoeveelheid nog uitgebreid. Bestel een pas bij Velo voor een dag, een week of een jaar. Het eerste half uur van elke rit is gratis. Fietsen is bovendien vaak de snelste manier om de stad te doorkruisen.

43


STEUNDEROMA.NU

Tijdens de eerste vier maanden van 2014 mochten we van vrijgevige particulieren en bedrijven een totaalbedrag van € 106.197 ontvangen waarvan: € 39.725 via donateurs en mecenassen € 22.972 via onze volksinvesteerders € 43.500 via de bouwfondspartners Waarvoor nog eens een welgemeende dankjewel!

Je kan natuurlijk ook nog steeds gewoon je steentje bijdragen via overschrijving op Projectrekening Koning Boudewijnstichting BE10 0000 0000 0404 (BIC: BPOTBEB1) met gestructureerde mededeling ***127/9499/00033***

44


tamikrest in de roma, 20/2/2014 © paulien verlackt

heather nova in de roma, 19/2/2014, © paulien verlackt

lady linn in de roma, 3/4/2014, © steven stausens

vrouwenfeest in de roma, 6/4/2014, © paulien verlackt

nana mouskouri in de roma, 27/2/2014, © paulien verlackt


Turnhoutsebaan 286 2140 Borgerhout

Wijnegemstraat 27 2140 Borgerhout TICKETBALIE voor Rataplan & De Roma Turnhoutsebaan 327 2140 Borgerhout +32(0)3 292 97 40

TICKETS ONLINE www.deroma.be www.rataplanvzw.be voor alle concerten en voorstellingen in De Roma Samenstelling programma: het team van Rataplan en De Roma Eindredactie nieuwsbrief: Rob Gielen, jasper posson en mick gijsels Vormgeving: Rob Marcelis Druk: albe de coker gedrukt op gerecycleerd papier

Verzekeringen Keersmaekers brandstoffen kemaco

philip catherine & martin wind in rataplan, 11/02/2014 Š paulien verlackt

De ticketbalie is open iedere werkdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u

Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 66 - zomer 2014  

Wilt u het programmaboekje – De Rataplan & Roma Nieuwsbrief – gratis thuis ontvangen, stuur dan uw naam en adres naar nieuwsbrief@deroma.be....

Advertisement