__MAIN_TEXT__

Page 1

IN HOORN BLAD VAN DE STAD / MET OOG VOOR DE REGIO

Herberg Hoorn - Stad van ons Allen Zangeres Monique de Meza

Weeskinderen in het museum

Hoornse band Couleur Café

‘Hoornse Passion is een feest om te doen’

Een onbekend VOCverleden in intieme foto’s

Finalisten Grote Pop Prijs gaan het land in


l e zi e r ! p s e e l el e V


WIJ MAKEN HIER

ER IS hier. ER IS TIJD* Hier in Hoorn is het winter. Koud, guur en nat. Maar dat nodigt ook uit om lekker naar binnen te gaan, het huis te verwarmen en te genieten van de feestdagen, de warmte en elkaar. Je wordt met deze wintereditie van Hier in Hoorn dus op je wenken bediend. Want we hebben weer lezenswaardige artikelen, nuttige film- en leestips en lekkere recepten voor je verzameld. Maar je kan er in de koude wintermaanden natuurlijk ook op uit! Zo besteden we in deze uitgave aandacht aan nieuwe ontwikkelingen op de Roode Steen, het centrale uitgaansplein van Hoorn. Hoe leuk is het daar? We namen een kijkje. En natuurlijk staat de Hoornse binnenstad in december weer in het teken van Herberg Hoorn met allerlei kerstactiviteiten. Maar in de musea kun je ook terecht: een kerstrit met de Stoomtram, fraaie fotografie over VOCweeskinderen in het Westfries Museum of Star Wars in het Museum van de 20e eeuw. Voor ieder wat wils. Op hierinhoorn.nl en op facebook houden we je verder deze winter op de hoogte. Actueel nieuws, evenementen, mooie foto’s van stad en regio, je vindt het er allemaal. Want er is Hier. Er is tijd. Het team van HIER in Hoorn

aan dEZE EDITIE werkten mee:

Dime Spijkerman Cor Dol

fotograaf www.studio133.nl

journalist www.doltekst.com

Marian Vleerlaag

journalist www.vitamedia.nl

*Uit ‘Schoolslag’ van Herman de Coninck, 1994

Ed Post

fotograaf www.studio133.nl

Benno Ellerbroek Ron Dol

fotograaf Benno’s fotografie

Uitgever en vormgever www.indepraktijk.nl

Molly Baas

Tako Rem

Kitty Jamin

Marieke Brouwers Eric de Kuijper

Vertegenwoordiger www.hierinhoorn.nl

grafisch vormgever BENJAMIN

tekstschrijver mollybaas@live.nl

culumnist Marieke Brouwers

Miranda Corbiere

Bert Laan

filmduider

www.begt.blogspot.com

coörd. educatie Bibliotheek mcorbiere@bibliotheekhoorn.nl

fotograaf www.studio133.nl

Ko Boos

Sabina Posthumus Jaap Heemskerk

journalist www.sabinakookt.nl

journalist jaapheemskerk@gmail.com

Marije Hauwert

Jan-Simon Minkema

chroniqueur ontwerper Ko Boos www.zoetje.com

Hans Feld

literatuurliefhebber Hans Feld

schrijver-dichter www.jansimonminkema.nl

David Minderhoud Wil Wiggelaar

grafisch vormgever www.bootspat.nl

Stadsgids Oud Hoorn willywiggelaar@quicknet.nl

Redactieraad Jan Siebring

Fotograaf www.jansiebring.nl

Jeroen Otto

Fotograaf www.studio133.nl

Marieke Hoogland Jody Visser

Fotograaf www.studio133.nl

Tekstschrijver visser.jody@gmail.com

De redactie voor deze Wintereditie van Hier in Hoorn werd gevormd door Dime Spijkerman, Sabina Posthumus, Isabel Konijn, Bert Laan, Hans Feld, Jos van Tol, Ron Dol, Jaap Heemskerk en Tako Rem. Ook ideeën voor de nieuwe Hier? Meld het ons via info@hierinhoorn.nl.


Stapels leuke cadeautjes! CRUISER II platenspeler

11900

SKILLS metalen kruk

9900 WATERHYACINT rieten mand medium

5500

PULP wandklok

2995 KERAMIEK set van 4 kommen

3995

VINTAGE poster met ophanging

2995


INHOUD

Wi nter 2016 - 2017 | J a a rg a ng 8 | numm er 29

8

Herberg Hoorn Hoorn: Stad van ons Allen

12

Column Jaap Heemskerk wil een standbeeld

13

Hoorn Toen & Nu Het Grote Noord

15

Hoorn & Ko Ko Boos vertelt een spannend verhaal

16

Op de plaat Couleur Café gaat het land in

19

Uit de kunst Arno van de Pol experimenteert

20

Shopping Mooie spullen voor de feestdagen

22

Sabina kookt Couscous op kantoor

25

Poëzie Jan-Simon Minkema is blij in Hoorn

26

Roode Steen Een plein in ontwikkeling

33

Column Marieke Brouwers heeft een winnend lot

35

Smaak De ongewone locatie van Sofra ‘M

37

Boeken Hans Feld laat je lezen

39

Film kijken volgens Bert Laan

48

Culturele Agenda Tips om de winter door te komen

Colofon Foto cover: Benno Ellerbroek: Herberg Hoorn 2015 Uitgeverij: De Praktijk Statenpoort, Nieuwstraat 23 1621 EA Hoorn Telefoon: 0229 – 269 576 info@hierinhoorn.nl Advertenties Tako Rem Telefoon: 06 - 33925909 takorem@hierinhoorn.nl

20

26

8

22

Verspreiding Exact Distributie Stichting Evenementen Stad Hoorn (SESH) Oplage / ISSN 15.000 exemplaren / 210-8351 Copyright

HIER in Hoorn is een uitgave van De Praktijk. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. HIER in Hoorn is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Opdrachtgevers van Hier in Hoorn vrijwaren bij opdracht de uitgeverij van claims in verband met het schenden van de copyrights door gebruik van door opdrachtgever aangeleverd materiaal.

© 2016 De Praktijk - Hoorn

HIER wordt huis-aan-huis bezorgd bij 11.000 huishoudens in Hoorn. Daarnaast worden 4.000 exemplaren verspreid via onze adverteerders en culturele instellingen in Hoorn en de regio. HEMA Hoorn is ons vaste verspreidingspunt. De leukste culturele uitjes, een kijkje in de keuken van het blad en de mogelijkheid om mee te denken over de inhoud: als Facebookvriend heb je het allemaal! Like ons op www.facebook.com/hierinhoorn.


Ook wel eens gedacht aan OVERSTAPPEN?

Heeft u al eens gedacht om met uw huidige hypotheek over te stappen naar een andere hypotheek met een lagere rente? De rente is nu nog historisch laag en daar kunt u direct van profiteren. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met één van de financiële adviseurs van InStijl, en laat u voorlichten hoe u kunt overstappen. Bij deze keuze is transparantie ons uitgangspunt. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan en kunt u zorgeloos en in stijl genieten! Maak dus snel een afspraak. (En de laagste rente van 1,7% is vast voor 10 jaar, ook voor u!)

0229-760050 instijlgroep.nl


DOEN!

KERST MET DE STOOMTRAM

wEESKINDEREN VAN DE VOC

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik presenteert rond de feestdagen een geheel nieuw winters avontuur: Kerst Express. De perfecte manier om buiten de deur met het hele gezin, familie of vrienden de echte kerstsfeer te proeven. De Kerst Express begint op het sfeervolle tramstation van de Museumstoomtram in Hoorn. Tijdens de reis in behaaglijk verwarmde rijtuigen ontmoet je de Kerstman. Natuurlijk heeft hij voor alle kinderen een cadeautje bij zich! De stoomtram rijdt naar het historische station van Wognum en weer terug naar Hoorn. Het programma Kerst Express duurt circa 2 uur. De aanvangstijden zijn: 10.30, 12.30 en 14.30 uur. Dagelijks van 24 tot en met 30 december. Bestel je tickets direct online via www.stoomtram.nl

Vanaf 17 december is in het Westfries Museum de unieke expositie ‘Vêrlander - de Weeskinderen van de VOC’ te bewonderen. Portretten van nazaten van VOC-opvarenden. Daarmee is deze presentatie uniek in Europa. Rond dezelfde tijd is de expositie te zien in musea in Jakarta, Bloemfontein en Perth. De tentoonstelling bestaat uit een indringende serie portretten van fotograaf Geert Snoeijer en fascinerende levensgeschiedenissen. Een audiotour, waarin een aantal geportretteerden zelf aan het woord komt, brengt de gedeelde geschiedenis met de Hollanders tot leven. Zie www.wfm.nl.

maak zelf GlasKunst

manifesto in december

In GalerieX staan glaskunstobjecten van Jeroen van de Brug en van diverse Nederlandse en internationale glaskunstenaars. Een sieraad in je interieur, fijn om te krijgen of te geven. Een mooi en blijvend glaskunstcadeau is er al vanaf € 21,50 Doe het zelf! Een leuke cadeautip: de workshop sieraden maken van versmolten glas. Gezellig, leerzaam en je neemt je zelfgemaakte sieraden mee naar huis. € 37,50. GalerieX, Breestraat 2, 1621 CG Hoorn. 06-51814357 www.galeriex.nl.

Hoornse wall of fame

Huisfotograaf Dime Spijkerman heeft een selectie gemaakt van in Manifesto geschoten concertfoto’s van Hoornse muzikanten. Hoorn mag trots zijn op de vele muzikale talenten en Manifesto zorgt ervoor dat zij vanaf 29 december zichtbaar aanwezig zijn in het podium. 20.00 uur opening expositie in Manifesto met live muziek (gratis entree). zondag 15 januari Her Majesty brengt een eerbetoon aan vier legendarische muzikanten: David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young. Zaal open 19.00 uur, kaarten € 19,- / € 18,00 (v.v.k.).

zaterdag 3 december Lords of Black (ES) + Savage Machine (DK) Mix van metal en klassieke hardrock met zanger Ronnie Romero, tevens de nieuwe zanger van Ritchie Blackmore’s Rainbow. Zaal open 21.00 uur, kaarten € 15,- / € 12,50 (v.v.k.) zaterdag 10 december The Tibbs. Hoornse soulsensatie met zangeres Elsa Bekman. Dansbare afterparty met vinyloog Berry van Diepen. Zaal open 21.00 uur, kaarten € 13,- / € 10,00 (v.v.k.).

zelf edelsmeden

Altijd al eens zelf sieraden willen maken? Tijdens een workshop edelsmeden bij De Kloosterpoort maak je in drie uur een hanger of ring. Er is ook een complete cursus, die bestaat uit blokken van tien lessen van drie uur. Daarin leer je de verschillende technieken van het sieraden maken. Na het eerste blok heb je de basisvaardigheden onder de knie. Tijden en data in overleg. De Kloosterpoort, Wisselstraat 6, Hoorn. 0229-218950, www.dekloosterpoort.nl.

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

7


a z e M e d e u q i n o M


Als ik zing, ben ik vrij Met haar Portugese naam, Surinaamse roots en Holland als thuisland is Monique de Meza een echte supermix. Maar ze is vooral een zangeres die raakt met haar stem, dwars door elke grens, kleur of achtergrond heen. Dat doet ze in de soulband The CC Project, in het koor The People’s Chorus (bekend van DWDD), maar ook opnieuw in de ‘Hoornse Passion’ op 18 december voor de Koepelkerk. “Ik ontdekte wat zingen voor me betekende op mijn 7e”, vertelt Monique (44). “We woonden in Suriname en mijn oom was actief in de kerk daar. Hij vroeg me of ik een speciaal lied wilde zingen tijdens de viering met Pinksteren. Het ging over het vuur, vanwege de heilige geest die dan neerdaalt. Ik had geen idee wat me overkwam: opeens stond ik voor een bomvolle kerk, doodeng vond ik het. Maar dat vuur, dat voelde ik, dat kon ik overbrengen. Ik kan het nog voelen, dat moment. Het motiveerde me om ‘the best you can be’ te zijn.” Een nieuwe start Het vuur voor het zingen bleef, ook toen Monique op haar 17e met haar moeder, broertje en zusje van Suriname naar Hoorn verhuisde. “Mijn moeder Yvon wilde na de scheiding een nieuwe start maken en we zijn nooit meer weggegaan. Mijn moeder is een gigantisch sterke vrouw, ze heeft me veel meegegeven, vooral het schouders er onder en gaan. Dat was nodig, want ik zat opeens in de vierde klas havo op het Werenfridus waar niemand naast me ging zitten. Het eerste jaar was ik stil, maar in de vijfde was er een talentenjacht. Met Ester Kwantes achter de piano, ook een stille meid, brachten we ‘Get here’ van Oleta Adams. We wonnen! Toen was iedereen mijn vriend.” Werken, lessen en optreden Monique studeerde Engels en werkt al sinds 1996 als docent Engels op het Tabor College, locatie d’Ampte. “Op mijn stage voelde ik me hier al thuis, de collega’s zijn een soort familie. Ik nam zangles bij Moeskops en zette jaren later voor een feest een Beyoncé-medley in elkaar met twee vriendinnen Kelly en Julie. We noemden ons BBK, Bruin Broodje Kaas. Een grapje: twee donkere meisjes en een blanke ertussenin. Zij waren 23, ik 38, en opeens stonden we bij de X-factor. We kwamen niet heel ver, maar het was leerzaam. Het bleek echt killing zo’n show. Ik leerde er mijn huidige zangdocent kennen: Brandon Delagraentiss. Hij maakt dat echte gospelgevoel los, je voelt het in je buik. Toen ik er achter kwam dat hij les gaf op de Masterclass Vocal Academy heb ik mij meteen ingeschreven. Daar haal ik mijn energie vandaan.”

Ademhalen Zingen is voor Monique een soort ademhalen in een druk bestaan met werk en haar gezin. Dat doet ze dus elke dinsdag op de Masterclass Vocal Academy. Dit zanginstituut is gespecialiseerd in de muziekstijlen Black Gospel, Soul en R&B: een initiatief van Berget Lewis, Shirma Rouse, Donna Lewis en Gordon Cruden. Ondertussen treedt ze ook op met de band The CC-Project van Chris de Kroon, docent muziek op Oscar Romero. Als een van de twee zangeressen zingt ze daar sweet soul music. “Ik ga in die band helemaal los. Soulmuziek heb ik meegekregen van mijn mama en papa, daar luisterden ze altijd naar. Muziek speelde in mijn jeugd in Suriname sowieso een grote rol. Daar maakte het niet uit als muziek hard stond. De buurman van mijn oma was dj, hij had een dj-set buiten staan waar Otis Redding en Aretha Franklin doorheen knalden. Soms verbaas ik me erover hoeveel liedjes ik kan meezingen. Dat heb ik daarvan meegekregen.” ‘s Avonds voor ze naar bed gaat, zet ze een zanger of zangeres op die hartzeer over haar uitstrooit, vertelt Monique. “’Man, you’ve been through a lot’, denk ik dan”. Zo’n Etta James, daar krijg ik kippenvel van. Ik vind teksten belangrijk, en als ze dan de boodschap over kunnen brengen, voel ik het. Overigens blijf ik ook qua nieuwe muziek goed bij vanwege de kids die ik lesgeef. Van mijn leerlingen hoor ik wat en wie er nu populair is.” De Hoornse Passion Vorig jaar stond ze tijdens de Herberg Hoorn manifestatie voor de Koepelkerk in de ‘Hoornse Passion’, zoals het zingende theaterstuk in de volksmond werd genoemd. Samen met zanger Fons Flotman (Van Onder) en pastoor

Tekst: Marian Vleerlaag, foto’s Monique de Meza: Eric de Kuijper - Studio 133. Foto’s Herberg Hoorn: Benno Ellerbroek

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

9


Dubbele Buurt is opnieuw theaterstraat tijdens Herberg Hoorn Oostenrijkse wintertaferelen buiten en theatertalenten binnen in de verschillende cafés. De vele positieve reacties die de actieve ondernemers vorig jaar mochten ontvangen, heeft ze geïnspireerd om hun horecastraat wederom hieraan te koppelen. Voor de diverse optredens wordt intensief samengewerkt met het Brugtheaterfestival in Alkmaar, waar nieuwe en bestaande scenes in kroegen en eetcafés worden gespeeld. Verrassend, veelzijdig en soms ook ronduit hilarisch. De Paerdestal, Pub & More Barrels en café Charlies hebben zich al als speelplek aangemeld. De toegang is overal vrij. Op de foto een scene uit theatervoorstelling Wim&Corrie, een topper uit Alkmaar, die opnieuw op zondag 18 december te zien zal zijn. 10

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

Oud Hoorn wandeling ‘Langs zeven plekken van Barmhartigheid’ Vereniging Oud Hoorn presenteert een nieuwe Kerstwandeling: Langs zeven plekken van Barmhartigheid. Over de goede zorg voor weeskinderen, de lugubere praktijken van het chirurgijnsgilde en hoe Hoorn 500 jaar geleden een massale vluchtelingenstroom uit Medemblik in de stad verwelkomde. Thema’s die uitstekend passen bij de kerstgedachte én Herberg Hoorn. Kortom: boeiende verhalen, nieuwe inzichten, zang en meer. Je kunt meewandelen op zaterdag 17 december om 15.00 uur, dinsdag 20 december om 19.30 uur en vrijdag 23 december om 19.30 uur. De start is telkens op de Roode Steen en de route duurt ongeveer 45 minuten. Aan het einde wacht chocolademelk of glühwein. De toegang is vrij, je hoeft niet te reserveren. De droom van Peter Derix… De Herberg Hoorn slogan ‘Stad van ons Allen’ inspireerde Peter Derix om samen met het team een bijzondere uitdaging te formuleren. Zijn droom: een kring van mensen die elkaar de hand geven in het hart van de stad, als symbool van verbinding. Niet tegenover elkaar, maar zij aan zij. De start is rond 16.15 uur op zondag 18 december . Er klinkt muziek en in het centrum van Hoorn verschijnen artiesten die je uitnodigen om aan te sluiten. Na afloop kun je kiezen om aan te sluiten bij de openbare samenzang in de Koepelkerk.

Voor het complete programma: www.herberghoorn.nl


Hoorn, Stad van ons Allen! In de feestelijke decembermaand laat Herberg Hoorn de stad weer stralen! Dit jaar rond het thema: Stad van ons Allen. Samen toveren we de stad om tot een ware herberg, waar plaats is voor iedereen. Allerlei muzikanten, zangers, dansers en verhalenvertellers delen hun talent en verspreiden het warme kerstgevoel door de stad. Het centrum en havengebied wordt gevuld met live muziek in winkels en op straten. Met theater op bijzondere locaties, onverwachte ontmoetingen en vertellingen. Verzorgingshuizen worden bezocht, een actief jeugdplein gecreëerd en er wordt verbinding gezocht met alle groepen uit onze samenleving. Zo wordt Hoorn de Stad van ons Allen.

Jongerden werd een modern kerstverhaal opgevoerd, gelardeerd met bekende moderne Nederlandstalige liedjes. “De pastoor vroeg me hiervoor, maar ik wist niet dat het zo groot zou worden.” Vervolgens stond Monique op koopzondag op straat voor de kerk in het kerstverhaal, maar dan met het thema vluchtelingen er in verweven. “Heel actueel”, aldus Monique. “In een herberg die voor ons was gebouwd.” Klaas Visser schreef het verhaal, regisseerde het met Lyda Tijsen en zocht de nummers erbij. Bij de eerste repetitie voelde het wat ongemakkelijk, maar toen begon het te leven. Ik had een speciale rok gemaakt van beddengoed van de Hema. Een eigen ontwerp, want ik wilde daar staan als mezelf, maar ook als Maria, vandaar het blauw. Eenmaal op het podium, gebeurde er iets dat ik zelf niet had verwacht. Ik liep het publiek in bij het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Stond ik naast een man die stond te huilen. En om hem heen zag ik ook tranen in de ogen van anderen. Het was ook een mooi verhaal dat mensen raakte: wie ben jij? Waar wil je heen? En blijkbaar konden we met onze zang mensen raken. Het verhaal werd die dag in drie delen opgevoerd en het publiek kwam echt terug om ze alle drie te zien, dat was zo gaaf.” Een kerstvoorstelling, maar anno nu Van een eerdere zangleraar - Gabor Postma uit Hoorn – heeft Monique een wijze les geleerd omdat ze zo aan haarzelf twijfelde. “‘Ik luister liever naar iemand die de boodschap overbrengt dan naar een technisch perfecte uitvoering’, zei hij. Toen dacht ik: ‘Stop met denken en geniet er van’. Omdat ik mensen als Gabor en Brandon op mijn pad heb gekregen, kan ik gelukkig geloven in mezelf. Nu durf ik op het podium zoveel meer te geven. Ik heb een alter ego ontwikkeld die het publiek uitdaagt, ik wil dat ze voelen wat ik zing.” Ook dit jaar staan Monique en Fons voor de Koepelkerk aan het Grote Noord, maar dan in een uitgebreidere versie. Het verhaal is uitvoeriger, er zijn meer zangers bij betrokken waaronder een koor. “Een aantal nummers is hetzelfde, maar er zijn ook andere bij. Bijvoorbeeld Trijntje Oosterhuis’ ‘Nu dat jij er bent’. Een echte kerstvoorstelling, maar anno nu en iedereen kan er op straat van genieten. Super om weer te doen.” Haar bestaan is vol en druk, maar ze zou niet anders willen. “Als ik zing, ben ik vrij. Vrij van alles. Ik zit op dinsdag soms bijna jankend van vermoeidheid in de auto naar Amsterdam, maar twee uur later heb ik zo genoten van het zingen dat ik nergens meer aan gedacht heb. Op mijn 7e ervoer ik mijn eerste optreden niet als vrij, ik was te veel bewust van mezelf. Dat heb ik leren loslaten. Ik wil graag mensen wat meegeven. Ik heb gezien dat het dan juist aankomt bij de mensen die het nodig hebben. Ik neem ze graag mee in die vrijheid, dat is wat muziek met je doet!” Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

11


COLUMN Jaap Heemskerk

Kom ‘s effe hier in Hoorn ”Er wordt een uurtje niet getapt”. Nico Danenberg fluisterde het toen ik Swaf binnenkwam. “En je mag hier ook al niet meer roken”, wilde ik grappen maar in plaats daarvan knikte ik begrijpend. Op het podium trad namelijk Pitou op. De Amsterdamse zangeres zong prachtig breekbare folkliedjes en daar doorheen praten of een zelfs een biertje tappen doe je niet. Het artistieke won het van het commerciële en dat is mooi om te zien. Toch liep de kroeg tegen het einde van de show leeg. Er viel ook nog zoveel te zien in de stad en de drang naar drank en herrie blijkt een onoverwinnelijke combinatie. De Popronde was namelijk neergestreken in Hoorn. Het rondreizende muziekfestival doet ieder najaar ruim dertig Nederlandse steden aan. Een mooie manier om vaderlands meest talentvolle nieuwe bands en artiesten op diverse locaties in de binnenstad aan het plaatselijke publiek te presenteren. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het optreden van het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest in ’t Kroegie. De humorvolle Nederlandstalige funky rockliedjes brengt Boontjes met een allure van een groot showman en zijn liedjes ‘Alleen naar de Kermis’ en ‘Ammehoela’ zijn echte instant klassiekers. Dat geldt misschien ook wel voor ‘kom ’s effe hier’. Boontjes greep het nummer aan om zijn bandleden voor te stellen. ‘Kom ’s effe hier’ staat op de EP ‘Niet van steen’ maar van bassist Jeroen Overman ziet hij juist graag een stenen exemplaar verrijzen. Het zou volgens Boontjes dé oplossing zijn voor die moeilijke Jan Pieterszoon Coendiscussie. Zonder te oordelen over het eerder die week bekladde beeld op de Roode Steen opperde hij om het beeld van Coen toch maar weg te halen en een beeld van Jeroen Overman op de sokkel te plaatsten. Want dat verdient Jeroen als eerste Hoornse muzikant op het songfestival.

10/12 20:30

Dog barking in distance

23/12 21:00

HUMFREE

20/12 21:00

Henk Koorn en Melle de Boer

AGENDA Kijk voor alle optredens op www.swaf.nl. Barkeepers Bart, Tum en Edgar staan voor je klaar op donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond. Elke 2e donderdag van de maand 20:30 - 23.30

POPQUIZ

3 raat n t s k r Ke Hoor W C 1 162 af.nl w s . w ww

VINYL IS WHAT DE VINYLOOG WANTS met dj Berry 12

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017


HOORN TOEN & NU De eerste tekenen van bebouwing waren zo omstreeks het jaar 1250. Het Grote Noord was een dijkje, verbonden met het achterland. Het water wat langs dit dijkje liep werd in de loop van de eeuw gedempt. In 1420 werd het Grote Noord voor het eerst met stenen geplaveid. Men spreekt dan nog van Ouden Noort. Op de kaart uit 1840 zien we voor het eerst de naam Groote Noord. De straat dankt zijn naam aan de noordelijke ligging gezien vanaf de Kaasmarkt. Het is van oudsher een winkelstraat geweest. In 1882 wordt de monumentale Koepelkerk gebouwd naar een ontwerp van architect Bleys.Van lieverlee worden er steeds meer woningen verbouwd tot winkel. Eerst kleine en later grotere winkels. In 1902 vestigt Vroom & Dreesman zich in het hoekpand nummer 68, op de foto uit 1906 zien we de winkel rechts. Eerst nog in één pand., twintig jaar later komen daar de nummers 70, 72 en 74 bij. In 1935 worden de panden afgebroken en aannemer Schiphorst uit Haarlem zet er een nieuw pand neer. Later komt er nog een etage bovenop. Dit is dan het huidige V&D-pand zoals wij het kennen.

het Grote Noord

Kijk voor meer foto’s van Hoorn Toen & Nu op hierinhoorn.nl Een schat aan gegevens over de geschiedenis van Hoorn vind je op oudhoorn.nl

Vereniging Oud Hoorn Oude foto aangeleverd door Ronald Tangeman, tekst door Oud Hoorn, Wil Wiggelaar. Recente foto: Benno Ellerbroek.

De Vereniging Oud Hoorn is al een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed. En in die 100 jaar heeft zij de stad behoed voor verval, sloop en achteruitgang. Word lid van de Vereniging en draag zo bij aan het behoud van de historische stad Hoorn. www.oudhoorn.nl Tip voor de feestdagen: geef een lidmaatschap cadeau! (€15,-) Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

13


Â

s Hoge kwaliteit. Lage drempel.

s Volledige ontzorging geeft rust en vertrouwen.

s Eigen inkoop garandeert een gedegen

s Onze service gaat ver, maar uw behoefte is

kwaliteitsproduct.

altijd het uitgangspunt.

s Advies, ontwerp, montage en installatie, alles in eigen beheer.

s Prijstransparantie tot in detail.

Dr. C.J.K. van Aalstweg 16 Hoorn MEGATEGEL

T: 0229-74 50 00

w ww.sensekeukens.nl


HOORN & KO

GESPREK MET ‘N TRENCHCOAT DIE ALLES ZAG EN ALLES WEET door Ko Boos

In de mêlée van 17.000 migratieachtergrondiërs van 150 nationaliteiten die Hoorn huisvest valt ‘n goedmoedig glimlachende man-in-trenchcoat niet bijzonder uit de toon. Hij gaan er kameleontisch in op. Zoals dat detectives betaamt. Ik weet dat omdat ik de trenchcoat heb geïnterviewd. Hier ‘n neerslag van het gesprek.

Enkele jaren nadien heeft Ovidiu een verhandeling gepubliceerd waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat niet Ceaușescu, maar een dubbelganger van hem was terechtgesteld. De tiran zou hebben voortgeleefd op Cuba, dan wel zijn ondergedoken in een atoombunker onder ‘n Roemeens klooster.’

– Dag, jas. ‘Goedendag, heerschap.’ – Om wie zit je heen, als hij je aan heeft? ‘Om Ovidiu Dan. Een Transsylvanische Roemeen uit Arghisu, nu wonend te Hoorn. ’

– Bovenal een schrijver, zeg je. Welk genre? ‘Ovidiu Dan is een intrigerend onderzoeker en ontsluiter van hermetische mystiek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het begrip ‘egregora’; een sturend, welhaast occult groepsbewustzijn. Met betrekking tot de drie Roemeense steden Dumbraveni, Lugoj, en Mediaș heeft hij daar boeken over geschreven. Er volgen er nog meer. Op datzelfde terrein bewoog zich ook de Roemeense professor Ioan Culianu aan een universiteit in Chicago. Die man kreeg daar op 21 mei 1991 een .25 kogel door zijn achterhoofd gejaagd. Dader spoorloos. Tien jaar later heeft Ovidiu onder de titel ‘Met een troika op een hellende boulevard’ zijn gedachten over die moord geformuleerd.’

– Vertel eens iets over hem? ‘Roemenië is een land met een ongemakkelijke historie. Ovidiu, om wie mijn panden zich nu al 41 jaar draperen, was binnen dat roerige bestel ambtenaar, journalist en docent, behaalde een graad in de rechten, en heeft zich de laatste tien jaar onledig gehouden als bekwaam privédetective. Maar is bovenal een schrijver.’ – Toe maar! Nogal veelzijdig. ‘Een gedreven persoon. Ik heb als trenchcoat zijnde veel medegemaakt, al zeg ik het zelf.’ – Tja… Ik herinner me Boekarest. Eerste Kerstdag 1989... ‘De standrechtelijke executie van dictator Nicolae Ceaușescu en zijn gade Elena staat mij ten zeerste bij.

– Wat nog meer? ‘Zo véél. Studies, artikelen en essays. De nog niet vertaalde romans ‘Verlate scheiding’ en ‘De duivel doorkruist de stad’. Een studie over de exterieure en interieure symboliek van het voormalig

weeshuis aan het Hoornse Achterom. Het essay ‘Par IS’, over verborgen informatie met betrekking tot terroristische aanslagen door of namens het ‘kalifaat’ ISIS...’ – Mag ik wat lezen? (De rechtermouw van de trenchcoat diept vanuit een binnenzak een vertaald hoofdstuk op uit de verhalenbundel ‘Heren, u wordt verzocht uw tatoeages aan de garderobe af te geven’.) Ik lees, en zink weg in een filmisch geschreven verslag van de geboorte van Ovidiu’s dochter. Rauw, realistisch, hoor- en ruikbaar, en dat alles omgeven door een literaire tule van dronken makende spanning en verwondering.

– Duidelijk. Hij moge dan de Hermetica beheersen, literair-romantisch heeft je draagheer Ovidiu ook het nodige in de pen. Het wachten is op vertalingen. De trenchcoat, mij op een citaat mouwend: ‘Lees dat, en weet dan dat de broer van Ovidiu’s vader kinderloos was. Toen hij tweeëneenhalf jaar was schonk zijn vader hem dan ook aan zijn broer.’ Er staat: ‘Toen ik voor ‘t eerst op de wereld verscheen bezoop mijn vader zich meteen. ‘Knecht van ‘n ander wordt-ie nooit’, is wat-ie zei. En hij zette ‘t mes op tafel, die vader van mij.’

– Zo! Van broederliefde gesproken… Heb dank, trenchcoat. Jullie zijn ‘n bijzonder stel stadgenoten. De jas strijkt ‘n plooitje glad, en zwijgt koket. Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

15


OP DE PLAAT

Westfriesland kent veel muzikaal talent. Maar ook veel fotografen die dit talent – vanuit professie of hobby – vastleggen. HIER biedt graag een podium aan beiden. Dit keer legde fotograaf Dime Spijkerman de Hoornse band Couleur Café vast op de plaat.

Fotograaf Dime Spijkerman over zijn foto “Toen ik de muziek van Couleur Café voor de eerste keer in Manifesto hoorde, werd ik getroffen door de heerlijke ‘dark’ sound die zij maken. Getroffen en verrast door de, voor mij althans, wat chaotische klanken. Al snel herkende ik dat er toch sprake was van een soort ordelijke ‘onrust’. Zanger Marnix Vinkenborg slaagt er in met zijn zang en begeleiding op gitaar samen met zijn maten op drum, bas en electronische muziekgeluiden een soort positieve leegte, een overgave te creëren. Vanaf toen was ik verkocht. Is het vreemd wanneer je naar hun nummer ‘Feu’ luistert dat je onwillekeurig aan David Bowie moet denken? Het overkwam mij. Maar Couleur Café heeft een eigen geluid dat zeker de moeite waard is om gehoord te worden. De foto van Marnix is gemaakt op 20 maart 2016 tijdens een optreden in Manifesto. Hopelijk kunnen we ze binnenkort in het Hoornse weer bewonderen. Ik zal er zijn. Ik ben fan.”

De Band

De band Couleur Café, vernoemd naar een nummer van Serge Gainsbourg, is een Hoornse band opgestart door Marnix Vinkenborg en Linus Kropp. Ze kennen elkaar via school en startten in 2012. Nadat ze hun drummer Bart Groot hadden overgehaald met een biertje via de brievenbus, was de bandbezetting compleet. “Hij heeft veel agressie in zijn spel, wat hem een goede drummer maakt.” zegt Vinkenborg. De sfeer van de band kan intens zijn, muziek is werk geworden. De drie jongens zijn ook typjes, verschillende persoonlijkheden. “Het maakt het werken ook wel interessant, bijna komisch.”

Grote Pop Prijs

Nu ze vrijwel alle podia in Hoorn hebben gehad, proberen de jongens steeds minder in Hoorn te spelen. Nadat ze een keer in Amsterdam optraden, begon het automatisch te rollen. “We leerden andere mensen en andere bands kennen, wat ons heel erg hielp.” Meedoen met de Grote Pop Prijs hielp ook goed mee. “Het is een mooie titel om halve finalist te zijn van 300 bands.” Kropp zegt wel: “Muziek maken voor een wedstrijd is alleen geen goede sfeer om in op te treden. We kregen maar korte tijd om alles op te zetten, en speelden alles nog sneller. Achteraf vind ik het jammer om van spelen zo’n wedstrijdje te maken.” De les van de hele ervaring was simpelweg: niet nog een keer.

Een ervaring

Het is belangrijk voor de band om een ervaring in plaats van een optreden te geven. Ze hebben periodes van inspiratie die hun optredens enorm beïnvloeden qua aanzien. De esthetische kant van een optreden is ook belangrijk, van uiterlijk tot licht. “Je wilt toch wel in iets komen, het maakt het officiëler. Dat maakt het een act.”. Ze willen het theatraal, wat hun muziek ook is. Alles is een showelement voor de band. “Het is zoeken, maar we hebben nu de kans om elk optreden te wisselen van nummers of effecten. We improviseren elke keer weer op nummers, waardoor de ervaring steeds weer anders is.”

Ambities

Voor de band gaan toekomstdromen toch echt wel over het buitenland, wat voor hun soort muziek wel het beste zou zijn.“We kunnen de scene opzoeken, of creëren. Waarvan de tweede moeilijker is.” Nu zijn ze bezig met de postproductie van een EP, waar ze nog geen datum voor kunnen geven. “Maar we zijn nu serieuzer over onze muziek, het is nu veel volwassener geworden.” Couleur Café - band Door Molly Baas

16

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017


Dime Spijkerman fotografeert

Couleur Café

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

17


Cor Jonk

.

poelier Cor Jonk altijd ’s auto 150 rraad oo op v ovagb met ntie gara

OELIER COR JONK .NL voor al uw kipspecialiteiten en traiteurproducten naar uw poelier in de Huesmolen

Specialist in wild, gevogelte en kip specialiteiten

Poelier - Traiteur Cor Jonk

WWW.POELIER COR JONK .NL Specialist in wild en gevogelte

Huesmolen 73 • 1625 HZ Hoorn • Tel. 0229 - 245 282

www.poeliercorjonk.nl Huesmolen 73 1625 HZ Hoorn tel 0229 245282

Poelier - 15-11-2010 Traiteur Cor Jonk 13:33:49 Specialist in wild en gevogelte


Arno van de Pol

Arno van de Pol weet het precieze jaar dat hij echt begon te schilderen: 1995.Tekenen deed hij al heel zijn leven. “Op een bepaald moment had ik alles wel voor elkaar; een leuke vrouw, kind en baan.Toen vroeg ik mij af ‘Wat als ik volgende week doodga en iets graag had willen doen, maar er niet toe gekomen ben? Toen kwam ik op schilderen uit.’ Hij nam zich voor de beste schilder van de eeuw te worden, een belofte die hij nastreeft zonder er echt in te geloven. “Dat gaat mij niet lukken,” lacht hij. “Maar de uitdaging is er; je bent nooit klaar.” Juist door te zoeken en te experimenteren daagt hij zichzelf uit om altijd bezig te zijn, iets wat duidelijk is in zijn werken. Het ene schilderij is realistisch, de ander weer wat grover en weer een ander heeft stukken textiel in het doek verwerkt. “Door niet in één stijl te blijven werken, ontwikkel je ook techniek, een kunde.” Vrijheid heeft ook te maken met zijn manier van schilderen, het losse mixen van stijlen is ondertussen zijn handtekening geworden. Maar hij pusht zichzelf wel om te blijven proberen. Ook al is hij nooit naar een academie geweest om zijn vak op die manier te verfijnen.

Arno vindt zijn inspiratie overal; van wormen tot zijn werk in de psychiatrie. “Ik houd het gescheiden en ga geen verhalen van patiënten schilderen, maar soms hebben mijn schilderijen toch wel een diepere betekenis. Maar alles kan mij beïnvloeden. Prikkels van buitenaf inspireren mij altijd, maar die ervaringen kunnen net zo goed in mijn privéleven plaatsvinden.” Als voorbeeld schilderde hij Roodkapje en de Grote Boze Wolf, een metafoor voor zijn dochter die voor het eerst ging stappen. “Het is wisselend wat mij ideeën geeft, de dingen die mij bezighouden.” Werken in Westfriesland is voor Arno prima. werken in de luwte is voor hem aantrekkelijk. Wanneer zijn werk verder van huis wordt tentoongesteld krijgt hij toch wel andere reacties. “Als je stiekem naast je werk staat mee te luisteren, wat in Hoorn moeilijk gaat, krijg je de eerlijke reacties die ik ook wil horen.” Contact: & instagram: Arno van de Pol.

Tekst: Molly Baas Foto: Jan Siebring - Studio 133


OM OP TE ETEN!

Tijdens de koude wintermaanden is het heerlijk om lekker knus koekjes te bakken. Met deze 3D safari koekstekers kun je koekdieren maken. Leuk cadeautje, om mee te spelen en op te eten! Prijs: € 10,- per dier De Kookwinkel Rich & Millbrook Muntstraat 1,1621 GB Hoorn 0229 - 216558 www.kookwinkelhoorn.nl

Vorstelijk

Welkom in de weelderige wereld van weleer, met een heerlijk bombastisch decor aan kralen, pailletten, borduursels, velours en kant. Voor haar llingerielijn ‘Raven’ liet Livera zich inspireren door stijlicoon Queen Victoria. Nachtmode en setjes in paleiselijke stijl met een kleurpalet van robijnrood, saffierblauw, goud & zwart. Bijvoorbeeld dit feestelijke zwarte kanten setje. Prijs: voorgevormde BH €39,95, hipster €14,99 Livera Gouw 29, 1621 HA Hoorn 0229 - 216083 www.livera.nl

Feestelijk gekleed Romantische parel Samen een gesloten oester openen, je wens in elkaars oren fluisteren en samen een prachtige parel ontdekken die tussen 5 en 8 millimeter groot is. De Love Pearl vindt daarna zijn plaats in het mooie bijgeleverde verzilverd hangertje. Romantischer kan toch niet? Wensparels in prachtige cadeauverpakking, nu tijdelijk € 9,95 Centrum De Wijze Vrouw, Grote Oost 23 Hoorn Tel 0229 - 269680, www.centrumdewijzevrouw.nl

SPELEN IN HET BOS

Sylvanian Family is de naam van een speelgoedlijn van kleine pluche figuurtjes uit Japan. Er zijn diverse families en bosfiguren zoals konijnen, bevers, stekelvarkens, muizen en beren. Je kan je eigen Sylvanianwereld bouwen met meubels, winkels en accessoires. En je kunt beginnen met dit mooie startershuis met inhoud. Van 4 tot 10 jaar. Prijs: van € 39,95 voor € 29,95 De Vliegenzwam Dorpsstraat 24, Oostwoud Tel. 0229 - 201392 www.vliegenzwam.nl 20

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

Speciaal voor vrouwen die er goed uit willen zien en van stijl houden zijn er deze leuke jurkjes van het merk Lizzy & Coco. Deze jurkjes zijn reversible, dus heb je twee jurkjes voor de prijs van één! Prijs: vanaf € 89,95 EL Mode (voorheen Vos Mode) Lange Kerkstraat 10, 1621 EG Hoorn 0229 - 217000, www.vosmode.nl


SHOPPING

WINTERSe tenen

Sneeuwlandschap

SCHITTEREND

Om te schitteren met de feestdagen kies je natuurlijk voor mooie sieraden van de Kloosterpoort. Bijvoorbeeld zo’n prachtige zilveren hanger en ringen uit eigen atelier. Ook het adres voor zo’n mooie kwarts geode (€ 60,-), goud- en zilverreparaties en een cursus/workshop edelsmeden. Leuk om cadeau te geven! Prijs: hanger € 150,ringen € 75,De Kloosterpoort Wisselstraat 6, 1621 CT Hoorn 0229 - 218950, www.dekloosterpoort.nl.

Maak je eigen unieke sneeuwbolpot. Combineer een glas met deksel met verschillende vullingen zoals sneeuw, boompjes, hertjes en pinguïns en creëer zo je eigen kleine winterlandschapje. Prijs: sneeuwbolpot € 3,bomen € 1,50, 2-pak hertjes € 2,50 HEMA Gouw 4 -14, 1621HB, Hoorn 0229 - 211142 www.hema.nl

SCHATTIG!

Ze zijn super cute, de handgemaakte knuffels van De Juffies, het huislabel van De Baanbreker. Behalve kangoeroes zijn er ook geinige uiltjes, aapjes, giraffes, hippe Lalylala’s en meer! Alle knuffels zijn stuk voor stuk uniek en bijzonder en kunnen ook op bestelling worden gemaakt. Met de opbrengst steun je het dak- en thuislozenproject van De Baanbreker. Prijs: van € 4,95 tot €17,50 Onopgemerkte Schatten, Kunst en Kitsch (onderdeel van De Baanbreker), Venedie 6, Enkhuizen 0228 - 324574, www.onopgemerkteschatten.nl

De teensok sluit als een handschoen om de voet. Daardoor is er betere warmte- en vochtregulatie en meer vrijheid voor de tenen omdat ze makkelijker langs elkaar kunnen bewegen. Wat ook nog eens zorgt voor een voet die leniger en sterker wordt. Prijs: vanaf € 10,De Trek Outdoor Nieuwsteeg 55, 1621 EC Hoorn 0229 – 272 660, www.trekoutdoor.nl

LEKKER PAKKET

Bij Local Hoorn kun je nu ook terecht voor lokale cadeau- en kerstpakketten. De inhoud stel je naar wens zelf samen met producten uit de buurt. Heerlijke eerlijke delicatessen. Prijs: klein € 8,75. middel € 17,50 en groot inc. fles bubbels € 40,Local Veemarkt 7, 1621 JA, Hoorn 0229 - 504456, www.localhoorn.nl

LAAT JE VERSIEREN

De mooiste kerstversiering vind je bij Sfeerr. Zoals de prachtige collectie kerstballen van Rivièra Maison, waarmee je helemaal in de juiste stemming komt. Prijs al vanaf: € 3.95 Sfeerr Veemarkt 4, 1621 JC Hoorn Tel. 06 - 5381815

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

21


Sabina kookt Een volle buik is ook geluk Sommige mensen werken lekker thuis of in een artistiek verzamelgebouw met grafisch vormgevers en tekstschrijvers, maar de meeste mensen moeten naar kantoor. Het kantoor waar ik sinds een paar maanden werk, lijkt op alle andere kantoren in Nederland. Er is een draaideur en er zijn poortjes. Een lift, en een lange gang met kamertjes aan allebei de kanten. Daar zitten mensen te typen, te vergaderen of met mappen en papieren te schuiven. Ik heb geen idee wat ze doen, maar ze zijn er elke dag druk mee bezig. Aan het einde van die gang staat de printer. Die doet het eigenlijk nooit. Soms ligt er een briefje op dat er een storing is, maar meestal komt het omdat er iets moet gebeuren met een pasje en een wachtwoord. Logisch, dat is om te voorkomen dat iedereen op z’n werk de schoolkrant in tienvoud uitprint of de notulen van de Vereniging van Eigenaren in kleur uitdraait. Boven de printer hangen briefjes over openbare vergaderingen, die optimistisch ‘meet-ups’ worden genoemd. Elke vrijdag, rond lunchtijd, er wordt voor broodjes gezorgd, laat het even weten als je verhinderd bent. De koffie-automaat staat rechts van de printer. Het schermpje belooft ‘Gratis genieten’ en dat klinkt heel goed. Er komt latte macchiato uit de machine, en tomatensoep die smaakt naar latte macchiato. Die neem ik nooit. Soms is er chocolademelk, maar meestal werkt die knop niet. Thee lukt altijd, maar eigenlijk is het water niet heet genoeg, dus er drijft een grijs laagje in het kartonnen bekertje. Naast de koffie-automaat hangen ook briefjes. Er staat op dat we onze kopjes in de vaatwasser moeten zetten, want onze moeder werkt hier niet. Dat we kartonnen bekers wel twee of drie keer kunnen gebruiken, om het milieu te sparen. En dus een herinnering aan die meet-up, van komende vrijdag. Bij de koffiehoek is een bank neergezet, met een tafeltje. Er zit eigenlijk nooit iemand. Er staat een koektrommel op het tafeltje, maar die is leeg, ik heb het net gecheckt. Kortom: als je geluk zoekt en je werkt op een kantoor, dan moet je kunnen improviseren. Wanhoop niet. In sommige gevallen staat er een magnetron in een hoekje stof te verzamelen, en anders hebben we altijd nog het netniet-heet-genoege-theewater. Bereid thuis de couscous voor, neem alles mee in een tupperware bakje. Dat is niet raar, je collega’s komen ook allemaal met die plastic doosjes naar kantoor. Zij hebben daar boterhammen met salami of pindakaas in zitten, die verschrikkelijk stinken. Is het humeur tot het dieptepunt gezakt, piep dan de couscous op in de magnetron of voeg wat heet water toe aan je bakje en schep alles door elkaar. Laat het deksel drie minuten dicht zitten om het goed door te laten warmen. Strooi er nog wat geitenkaas overheen, voor een culinair effect. Ga op de bank bij de koffieautomaat zitten en eet alles lekker op. Vergeet daarna niet je spullen in de vaatwasser te zetten, en meld je meteen bij het secretariaat af voor die meet-up van vrijdag. Het warme gevoel van opluchting en een volle buik, dat is óók geluk. Sabina Posthumus - www.sabinakookt.nl

22

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

Recept: Couscous met gegrilde groente Geroosterde bietjes • 10 bieten, liefst oranje, wit-rood of gewoon rood • olijfolie • 2 takjes rozemarijn • zout en peper - Verwarm de oven voor op 200 graden. - Schil de bieten en snij ze in kwarten. Snij die kwarten weer door. - Leg alle groente op een bakplaat, besprenkel met olijfolie. Schep bieten en olijfolie door elkaar. - Ris de naaldjes van de takken rozemarijn, hak die fijn met een scherp mes. Strooi over de bieten met wat peper en zout. Rooster de bieten in een half uur gaar, halverwege even door elkaar husselen. Couscous • 3 eetlepels olijfolie • 1 eetlepel ras-el-hanout • 2 tenen knoflook • 1 ui • 300 gram couscous • 1/2 liter bouillon (van een blokje) • 100 gram diepvriesdoperwtjes • 50 gram gedroogde abrikozen • 50 gram pistachenoten, ongezouten • handje pompoenpitten, pijnboompitten, zonnebloempitten of andere lekkere noten of pitten • 1 bosje munt • 100 gram feta - Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. - Doe de raz-el-hanout, gesnipperde ui en gesnipperde knoflook erin. Schep door elkaar en wacht tot de ui glazig is. - Doe de couscous erbij. Schep door elkaar tot de couscous glanst. Draai dan het vuur uit. - Voeg de doperwten toe, de in reepjes geknipte abrikozen en de noten of pitten. Doe de deksel op de pan en laat de couscous vijf tot tien minuten gaar worden. - Is de couscous klaar? Schep dan de gesnipperde verse munt erdoor en brokkel de geitenkaas erop. Meenemen? Neem een restje couscous de volgende dag mee naar je werk en warm dat op in de magnetron. Geen magnetron? Een kopje heet water in een broodtrommeltje vol couscous, drie minuten wachten met de deksel dicht en je couscous is ook warm.


Foto: Dime Spijkerman - Studio 133 Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

25


Charon Hoorn

Uitvaartbegeleiding

Afscheid nemen met je hart Bel gerust eens voor een vrijblijvend en informatief kennismakingsgesprek met Natalie Bosscher. Tel: 06 45 24 44 51 www.charonhoorn.nl Charon Uitvaartbegeleiding Hoorn e.o. Tel: 24/7 - 06 45 24 44 51 Email: info@charonhoorn.nl

Workshop Een engel op je pad Dit is een zeer liefdevolle en praktische dag waarin je nader kennismaakt en leert werken met jouw beschermengelen en de aartsengelen. Tijdens deze dag zullen we ons met hart en ziel verbinden met de engelenliefde en -energie. Het gevolg? Een versnelde ontwikkeling en een opleving van spiritueel bewustzijn. De verbinding die je aangaat met jouw persoonlijke engel zorgt voor de nodige ondersteuning in je zoektocht naar de zingeving van jouw bestaan. Cursusdata: 8 januari, 22 januari, 5 februari of 19 februari van 10.00 tot 17.00 uur

www.centrumdewijzevrouw.nl Gedempte Turfhaven 62 • 1621 HH Hoorn 0229-269680 • 06-50214455

sprintprint.nl

0229 236 424


15


Woordvoerder en aanspreekpunt voor de horeca op de Roode Steen is Anouk van Berkum.Twee dagen per week is zij werkzaam voor de stichting De Roode Steen, waarin dertien horecagelegenheden zich verenigd hebben. In overleg met de ondernemers regelt zij activiteiten rondom bijvoorbeeld Koningsdag en Lappendag. Namens de stichting zit Anouk ook in het bestuur van de OSH (Ondernemers Stad Hoorn, de ondernemersvereniging voor de binnenstad). En ze werkt drie dagen als medewerkster in The Eighties. Op de Roode Steen, dat moge duidelijk zijn.

Tekst: Cor Dol, foto’s: Benno Ellerbroek en Ed Post - Studio 133

28

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

Stichting nodig Je zou menen dat ‘het mooiste plein van Westfriesland’ en zo’n divers aanbod van cafés en andere horeca genoeg zou moeten zijn om een trekpleister van jewelste te zijn. Oftewel: was zo’n stichting nou nodig? “Absoluut”, vindt Anouk. “Aanvankelijk werkte ik alleen voor de horeca-ondernemers Frank Wiese en Asher van den Anker. Al voordat de stichting was opgericht, hoorde ik al overal dat de samenwerking tussen de horeca-


ondernemers op de Roode Steen zo slecht was. Nou viel dat best wel mee. Het kwam vooral doordat er verschillende soorten ondernemers op het plein zitten en het probleem zat vaak in het geld.” Door zaken meer centraal te regelen via Anouk werd dat probleem ondervangen. Doel van de stichting: de samenwerking verbeteren en evenementen organiseren om meer mensen uit de regio naar de Roode Steen te trekken. “En mensen die hier in de haven aanleggen.” Altijd eens De stichting gaat voortvarend. Er is eens in de maand een overleg en ‘we zijn het eigenlijk altijd met elkaar eens’, vertelt Anouk. Zo leidde de samenwerking onder meer tot de invoer van muntjes tijdens grote evenementen. Door sommige gebruikers verguisd, maar de ervaringen zijn over het algemeen goed omdat een evenement op die manier eerlijker wordt gedragen door de ondernemers. En het is veiliger, omdat op dergelijke dagen relatief veel met vals geld werd betaald. De samenwerking met het Westfries Museum – blikvanger op het

plein - is met het opzetten van de stichting eveneens beter geworden. Doorbraak En dan. Jarenlang was het onmogelijk om panden door te breken, zodat de cafés op de Roode Steen (en elders in de stad) vaak van het type ‘bruine pijpenla’ waren. Maar tussen de cafés Racso en The Eighties is sinds oktober een doorgang. “Het was een vrij lang traject om dat voor elkaar te krijgen”, erkent Anouk. “Ik geloof een jaar of vier. We zijn nu een paar weken open en ik merk nu al dat het meer een regiofunctie krijgt. In The Eighties pasten maximaal zo’n 220 mensen. In totaal kunnen nu 500 mensen naar binnen. Bij The Eighties stond altijd al een rij en die staat er nu nog. Je merkt aan de reacties dat bezoekers vooral de verschillende faciliteiten kunnen waarderen.” Het is niet zo dat er een complete muur is weggehaald: de doorbraak is een ‘gat’ van twee meter breed. De zaak kwam onder architectonische ogen en uiteraard moest ook Monumentenzorg een blik op het plan werpen.

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

29


De doorgang moet bijvoorbeeld ruime meters uit de gevel zitten, zodat het vanaf de straat niet zichtbaar is. De panden moesten (en moeten) na de doorbraak ook als afzonderlijke panden kunnen functioneren. “Geen één nacht ijs”, vat Anouk samen. Er is een keuken ingebouwd en de beveiliging is verbeterd. En meer Een goed voorbeeld doet kennelijk goed volgen. Frank Wiese, eigenaar van café Vrienden en Winston, heeft eveneens verregaande plannen om Vrienden en Winston te verbinden. Eventueel in combinatie met de bowling op de bovenverdieping geeft dat meer mogelijkheden. “Voor bedrijfsfeesten bijvoorbeeld. Of als ik in Vrienden een live artiest heb en je wilt even rustig zitten of iets eten, dan kun je daarvoor terecht bij Winston. Gewoon binnendoor lopen”, vertelt Frank. Het is dus niet het idee dat het één groot geheel wordt, waarbij complete muren worden verwijderd. De twee verschillende sferen en concepten in de cafés blijven ook gewoon

behouden. Frank verwacht dat een en ander begin 2017 in kannen en kruiken is: hoewel gevestigd op een historische plaats gaat het om een nieuw pand, dat na de brand in bioscoop Winston werd neergezet. Dat maakt de procedure makkelijker dan bij de overburen. Allerlei activiteiten Grotere cafés met meer mogelijkheden. Evenementen en festivals en de affiche van ‘het mooiste plein van WestFriesland. De Roode Steen staat open voor allerlei nieuwe activiteiten en evenementen: een korenfestival, Summer Break voor een grotere doelgroep, De Nacht van de Lach, de afsluitende borrel na de marathon van Hoorn, Kerst, Oud & Nieuw, Halloween Horror Walk, een evenement samen met het museum. De plannen zijn groots en voor een stad en plein met ambitie horen die ook groots te zijn. Maar is het genoeg om de concurrentie van andere publiekstrekkers als Alkmaar, Amsterdam en de vele festivals aan te kunnen? Alle ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig.

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

31


UNIEK IN HOORN

Kom en ervaar de pure en verfijnde gerechten van onze foodtruck 8 euro per gerecht bijvoorbeeld -

Chicken Satay met rijst en kroepoek Black Bean Burger met sriracha en onion rings Gamba’s met rode curry en rijst Keuken open van woensdag t/m zondag vanaf 17:00

Meer weten of reserveren? Check onze Facebookpagina of bel 0229 269290 Roode Steen 6 Hoorn

Een nieuw concept, een nieuw interieur en dus een nieuwe sfeer maken van Duvels één van de meest gezellige bar-restaurants in Hoorn. Of het nu voor een borrel, diner of geheel verzorgde avond is, alles is mogelijk. Bekijk onze site voor verdere informatie of volg ons op facebook voor de dagelijks wisselende daghap.

Dagelijks geopend van 8.00 tot 1.00 uur Voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor

DAGHAP

ELKE DAG EEN WISSELENDE

DAGHAP INCL. 1 CONSUMPTIE

( BIER / WIJN / FRIS )

Roode Steen 8 | Hoorn | 0229 215 195 info@oudewaegh.nl | www.oudewaegh.nl

�10.-

BAR RESTAURANT DUVELS - ROODE STEEN 7 - HOORN - 0229-757763 INFO@DUVELS-HOORN.NL - WWW.DUVELS-HOORN.NL


90 dagen omruilgarantie 90 dagen omruilgarantie op de matraskern op de matraskern Vraag naar de voorwaarden in de winkel Vraag naar de voorwaarden in de winkel

OptiSleep boxsprings vanaf € 2.595,theobot.nl theobot.nl

OptiSleep boxsprings vanaf € 2.595,-

theobot.nl

Slaapkenner Slaapkenner Theo Theo BotBot Dorpsstraat Dorpsstraat 162162 1689 1689 GGGG Zwaag Zwaag 0229 0229 23 72 23 28 72 28 info@theobot.nl info@theobot.nl

Slaapkenner Theo Bot Dorpsstraat 162 1689 GG Zwaag 0229 23 72 28 info@theobot.nl

DENK AAN DE VERGOEDING VAN UW ZORGVERZEKERING!

NU 21% KORTING EXTRA op iedere bril

*

*Actie loopt t/m 31-12-2016. Vraag naar de voorwaarden.

Puur Nederlands vakmanschap voor Puur Nederlands vakmanschap voor optimaal slaapcomfort optimaal slaapcomfort OptiMix: onze boxsprings zijn naar wens OptiMix: onze boxsprings zijn naar wens helemaal zelf samen te stellen helemaal zelf samen te stellen OptiColor: OptiColor: o.a. de Ploeg o.a. de Ploeg

Voor uw nieuwe RESERVEBRIL, BRIL naast LENZEN, COMPUTERBRIL, ZONNEBRIL op STERKTE, LEESBRIL, of gewoon ter afwisseling! is verkrijgbaar bij Osinga Optiek. Niet verkrijgbaar bij grote ketens.

Hoorn

Hoogkarspel

Medemblik

Avenhorn

Grote Noord 87 0229 - 21 45 07

Raadhuisplein 6 0228 - 56 49 71

Nieuwstraat 21 0227 - 54 15 26

Vijverhof 5 0229 - 26 55 55

www.osingaoptiek.nl

optiek - contactlenzen


MAAK UW HUIS NOVITAZ

Foto: interieuradvies Fam. Frijhoff Ilpendam..

INTERIEURADVIES Je rijk en gelukkig voelen in je eigen huis zonder direct de hoofdprijs te betalen. Of je nu groot of klein woont, iedereen wil zich thuis voelen. De Novitaz interieur stylisten helpen u graag met het creëren van een interieur in de nieuwe landelijke stijl. Met comfortabele meubelen van mooie materialen, onderscheidende accessoires en prachtige stoffen is het gevoel van behaaglijkheid en luxe voor iedereen haalbaar. Onze interieurideeën kenmerken zich door de balans tussen landelijke stijl en life style. Die combinatie brengt veel sfeer en eigentijdsheid, de echte Novitaz stijl. Bel vandaag nog voor een afspraak of kijk op onze website voor meer informatie over interieuradvies. www.novitaz.nl/interieuradvies

VAKKUNDIG INTERIEURADVIES GRATIS PARKEREN OPEN 7 DAGEN VAN DE WEEK

De nieuwe woonbeleving

NIEUWSTRAAT 80 | 1671BG MEDEMBLIK | 0227-541614 | NOVITAZ . NL


COLUMN Marieke Brouwers zaterdag 3 december Lords of Black (vocals Ronnie Romero of Rainbow) vrijdag 9 december Live Streetlife – Benefiet DnoDoen

De Decembermaand

zaterdag 10 december The Tibbs – Hoornse soulsensatie

De maand die in het teken staat van (uit)geven, gezelligheid, liefde en bezinning. Oppassen geblazen dus in de grote winkelstraten. Het barst er nu van de straatwervers. Dit zijn leuke jonge studenten die je aanspreken of je donateur wilt worden voor een of ander goed doel. Hiervoor worden ze betaald, het is niet zoals bij collectanten vrijwillige inzet. Straatwerving is daarom de duurste maar wel meest effectieve methode om donateurs te krijgen. Tevens de meest irritante, laten we eerlijk zijn. Ik word er ook altijd uitgepikt. Ze zien op 20 meter afstand al dat ze mij moeten hebben. Zo’n moeder die in overspannen toestand van speelgoedwinkel naar speelgoedwinkel strompelt. ‘Mevrouw, het is maar één minuutje van uw tijd, kunt u gelijk even op adem komen.. Ik zie dat u kinderen heeft, dan ben ik bij u aan het juiste adres...’.

vrijdag 16 december Extravaganza (fris) SFB – hiphop sensatie zaterdag 17 december Another Journey en 4reigner donderdag 29 december Hoornse Wall of Fame zondag 15 januari Her Majesty a tribute to CSNY zaterdag 28 januari Melrose zaterdag 4 februari Monsters of Reggae vrijdag 17 februari Ferocious Dog (uk) Keltische folk-punkrock

133

Studio

just creative minds

autonoom werkende fotografen onder één dak

Marieke Hoogland Jan Siebring Eric de Kuijper Ed Post Dime Spijkerman Jeroen Otto

W W W. S T U D I O 1 3 3 . N L

Inmiddels ben ik donateur voor vijf goede doelen. Dit zeg ik niet om te pochen, maar om aan te geven dat ik een slapjanus ben die deze leuke, jonge spontane studenten niet kan losschudden. Ik kan mensen niet negeren die een jas dragen van Unicef. Met een simpel “Nee, dank je, ik heb geen interesse.” laten ze zich niet afpoeieren. Beter kun je maar gewoon hard weghollen zodra je ze ziet en gauw een smoothiebar induiken. Nu zult u denken: “Wat een lafaard..”, en dat klopt. Ik durf namelijk niet eens mijn donateurschap stop te zetten, want je zal zien dat ik - zodra ik de donaties voor de hartstichting stopzet - last van hartkwalen of iets dergelijks krijg #karma. Ik wil het schenken aan goede doelen absoluut niet ontmoedigen. Ik denk alleen dat het beter is als we dit via een website of SMS doen. Of doe mee aan zo’n Staats-, Postcode of Bankgiroloterij. Bij elk gekocht lot steun je goede doelen en maak je kans op miljoenen of een dikke BWM in een kekke kleur naar keuze! Of, zoals ik: 6 oudhollandse stroopwafels, 2 chocoladerepen en een blauw notitieboekje met de groeten van Leontien Borsato. Ik was er heus blij mee, echt. En ik had er nog 95 goede doelen mee gesteund ook. Fijne feestdagen! Marieke Brouwers Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

33


Heeft u onze December inspiratiegids al gelezen? Deze is nu gratis verkrijgbaar bij ons in de winkels.

December

Inspiratie GID S


SMAAK

koffie & proeven

Kom naar Local Hoorn voor een heerlijke koffie met huisgemaakte chocoladetaart. Er is ook huisgemaakte appeltaart of een heerlijk stukje amandelcake. U kunt ook kiezen voor een proeverij van deze drie taarten. Lekker met slagroom! Prijs € 2,50, proeverij € 3,75 slagroom € 0,50. Local, Veemarkt 7, Hoorn. 0229 - 504 456. www.localhoorn.nl

EIGEN BLEND

Rob de Boer van slijterij wijnhandel `t Fust is in april naar het prachtige wijnhuis Quinta da Alorna in Portugal gegaan en heeft daar een zeer leerzame workshop ‘wijn maken’ gehad van Martta Simoes (Wijnmaker van het jaar 2012). Daarna werd deze unieke en heerlijke eigen wijn gemaakt: Quinta da Alorna blended by Rob de Boer. Normale prijs € 8,95, Nu 6 halen = 5 betalen. Wijn- en WhiskySpeciaalzaak `t Fust, Kerkstraat 11, Hoorn 0229 – 214 974. www.tfust.nl

Sofra ‘m: ongewoon lekker eten op een ongewone locatie Ismail Eski en Sandra Heijm hadden al 25 jaar een succesvol eetcafé in Purmerend, maar omdat ze in Hoorn wonen zijn ze hier het nieuwe eethuis Sofra ‘M gestart. Op het Hof van Hoorn vonden zij de perfecte locatie met een groot terras en een royale binnenruimte. En natuurlijk gratis parkeren. In Purmerend hadden ze al veel gasten uit Hoorn en die weten de nieuwe locatie prima te vinden en te waarderen. Sofra ‘M is de hele week al om 10.00 uur geopend (alleen op maandag gesloten) voor een heerlijk ontbijt of een kop koffie met wat lekkers. Ontbijt en lunch worden tegen een vaste lage prijs geserveerd in buffetvorm met bijvoorbeeld heerlijk verse Turkse broodjes, kaas en worst. Natuurlijk kunt u er ook terecht voor een overheerlijk kopje (Turkse) thee. Eethuis Sofra ‘M is gespecialiseerd in gerechten van de grill en de onovertroffen pizza’s, zoals de lekkerste calzone van Westfriesland. Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 22.00. Op vrijdag en zaterdag kunnen maaltijden tot 01.00 bezorgd worden. Het is de bedoeling hier binnenkort een dagelijkse bezorgservice van te maken. Hou dus de website in de gaten! www.pizzeriagrillroomsofram-hoorn.nl

eerlijk is heerlijk

Met de feestdagen een heerlijk en eerlijk stuk vlees op tafel? Dan is de cotê de boeuf ’28 dagen dry-aged’ van de Scharrelslagerij een absolute aanrader. U kunt er trouwens ook terecht voor mooie olijfoliën, balsamico-azijnen en fijne pasta’s. De Scharrelslagerij Hoorn, Kerkstraat 4, Hoorn 0229 – 238 030 www.scharrelslagerhoorn.nl

Shake it baby!

Maak je eigen heerlijke dressing met de Salad Zinger van Zing Anything. Hiermee kun je niet alleen dressing ‘shaken’ maar ook verse ingrediënten in je dressing hakken. € 27,90 De Kookwinkel Rich & Millbrook. Muntstraat 1, Hoorn 0229 – 216 558 www.kookwinkelhoorn.nl

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

35


Een eerlijk product met een goed verhaal! Deze beker en muismat zijn met veel zorg en aandacht gemaakt bij de RIBW Participatieformule. Hier ontwikkelen mensen met een afstand tot

Ook interesse in het kappersvak? De cursussen gaan weer starten!

Start in september 2013

de arbeidsmarkt/kwetsbare burgers hun werkvaardigheden en verkleinen

Nog enkele plaatsen beschikbaar!

zo de afstand tot de arbeidsmarkt. Met uw aankoop draagt u hieraan bij,

Opleiding Junior Kapper/Kapper

waarvoor wij u hartelijk danken!

• Rijkserkend diploma • Stagebemiddeling • Aanvraag studiefinanciering mogelijk

Diverse startdata

• Knipcursus (12 avondlessen) • 1-jarige avondopleiding (1 avond in de week) Wist u dat u bij ons uw haar kunt laten verzorgen tegen sterk gereduceerde prijzen? (onder begeleiding van docenten) KIJK SNEL NAAR ONDERSTAANDE PRIJZEN:

BEZOEK ONZE WINKEL

ONLINE

WWW.RIBWWINKEL.NL

facebook.com/RIBWwinkel

10% KORTING

Bij bestelling op de site met code: RIBWwinkel0217 (geldig t/m 31-01)

Knippen/snijden Modelföhnen Wassen & watergolven Permanent vanaf Coupe soleil Verven Meerprijs lang haar

€ € € € € € €

10,00 9,95 9,00 42,50 18,00 25,00 10,00

Bel voor informatie naar:

Betaalmethoden: iDeal | PayPal | MasterCard | Visa

www.ribwwinkel.nl - VOOR IEDERE BEURS EEN LEUK CADEAU!

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur, zaterdag 09.00 - 16.00 uur

Nieuwsteeg 1B 1621 KX Hoorn 0229-211591

Jachtwagenstraat 70 1445 NM Purmerend 0299-477277

of kijk op: www.pcvakopleiding.nl


BOEKEN Door Hans Feld

de bekeerlinge Stefan Hertmans, 2016 Lezen is reizen voor mij. Dat maakt mij een huismus. Lezen heeft me heel veel laten zien. Vroeger en nu. Stefan Hertmans krijgt een oud krantenartikel in handen. Dit is de inspiratie voor zijn nieuwe boek, De Bekeerlinge. Het dorpje Monieux waar Stefan een huis heeft, blijkt in de 11e eeuw het décor te zijn geweest van een liefdesdrama. Een christelijk hooggeboren jonge vrouw en een zoon van een opperrabbijn. Een onmogelijke relatie in die tijd. Middeleeuwen. Hertmans begint aan een waanzinnige reis waar een prachtig boek uit voort komt. En ja hoor. Ik reis zo mee. Zonder koffer. De reis, een vlucht, ontneemt je de adem. Is duizelingwekkend. Dwars door Frankrijk en de tijd. De wanhoop, de strijd, hun liefde, de gekte. Scherp beschreven. Het is een geschiedenisles en een bevestiging dat mensen altijd op de vlucht zijn. Fantastisch om te lezen, zo in je luie leesstoel.

kaas Willem Elsschot, 1933 Ik heb jaren geleden een vrouw zien lezen in een bomvolle rugbykantine. Kaas van Elsschot. Geen oud boek. Nee. Nagelnieuw. Opnieuw uitgegeven. Een oude titel. Dat wel. Een klassieker. Absoluut. Frans Laarmans begint een agentschap in Edammer kazen. Frans denkt een sprong te maken. Voorwaarts in status. En dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het plan is gedoemd te mislukken. Hij slaat zijn kaas thuis op. Een lachwekkend stuk in het boek. Overal staat kaas. Je ruikt ze. Ze rollen naar binnen. Je ziet ze liggen. Het cynisme druipt van het verhaal. Tegelijk de sensitiviteit. Elsschot is een meester. En ja. Kaas lezen is tijd nemen. Meer dan alleen het verhaal Ook lezen wie de schrijver was. Dat maakt dat je nog meer geniet van dit prachtige verhaal. En het past nog steeds hoor. De drang te ontsnappen aan het ondermaatse. Maar nooit zonder slag of stoot.

GIPS Anna Woltz, Querido, 2015

JEUGDBOEKEN Door Miranda Corbiere

Winnaar van de Gouden Griffel 2016. Een aanrader vanaf 10 jaar. De meeste Griffelboeken zou ik niet aanraden, omdat ze vaak erg literair zijn en meer gewaardeerd worden door volwassenen dan door kinderen. Dat geldt niet voor Gips. MAMA MOET DOOD heeft Felicia met watervaste stift op haar gezicht geschreven. Ze is zo kwaad op haar moeder die gescheiden is van haar vader en vindt dat ze ‘meer zichzelf ’ kan zijn zonder man en kinderen. Maar haar boosheid moet wachten. Haar zusje verliest het topje van haar vinger en Felicia moet mee naar het ziekenhuis met tekst en al. Terwijl haar zusje wordt geholpen, probeert Felicia zich te verstoppen en de letters van haar gezicht te boenen. Maar ze is niet de enige die ronddwaalt. Ze ontmoet de doodzieke Primula en de boze Adam. Felicia, Primula en Adam helpen elkaar in het oplossen van hun eigen pijn en zorgen er en passant voor dat de knappe dokter en de lieve zuster elkaar eindelijk vinden. Een vette knipoog naar de doktersroman. ;-)

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

37


Proef de Griekse sfeer in Hoorn op het Kleine Noord

BABY- & KINDER SPECIAALZAAK

Wij serveren een 3-gangen maandmenu voor €24,50 p.p. Iedere vrijdag ONBEPERKT mezedes (tapas) eten voor € 23,50 p.p. Wij zijn beide kerstdagen geopend vanaf 16.30 uur en serveren een kleine kerstkaart, 3 gangen naar keuze voor € 44,50 p.p. Voor meer informatie kunt U ons altijd bellen.

Graag tot ziens bij ZORBA

zorbadegriek@kpnmail.nl

0229 217 706 Dagelijks geopend vanaf 17.00 uur. Woensdag gesloten.

KLEINE NOORD 47-49 1621 JE HOORN TEL: 0229-215186 WWW.BABYPLUS.NL

Advies & Ontwerp

Home stories for winter

vitra bij joost Laan In ons prachtige pand in het hart van Purmerend vindt u onze uiteenlopende collectie meubelen, karpetten, verlichting op het gebied van modern design. Nu in onze winkel de Vitra Lounge Chair & Ottoman van Charles en Ray Eames. Uitgevoerd met een santos palisander schaal en stof twill zwart. Genietend van een goed glas wijn, boek of een film. Deze fauteuil biedt het comfort. Weerwal 21-22 | 1441 AL Purmerend | T. 0299 - 422 053 | info@joostlaanwoonstudio.nl | www.joostlaanwoonstudio.nl


FILM Door Bert Laan

I, DANIEL BLAKE Onmiskenbaar van goede wil is hij, Daniel Blake, en van nature een goed mens. Met een hartaanval van de steiger gevallen en nu weer aan het proberen om aan het werk te gaan. Zijn artsen keuren hem af, maar de instanties verlangen dat hij weer aan het werk gaat. Hij kan immers lopen, zijn armen optillen, de telefoon opnemen. Dan is er ongetwijfeld ‘passend werk’ te vinden voor deze 59-jarige goudeerlijke timmerman. Hij kan alles met zijn handen, maar is volledig digibeet. En dat blijkt een enorm struikelblok in het aanvragen van een uitkering en vooral in het maken van afspraken met de medewerkers van het arbeidsbureau. Wees getuige van een vermorzelende zoektocht naar menselijke waardigheid. De fameuze regisseur Ken Loach maakte met deze film zijn laatste meesterwerk en dat is zonde. De 80-jarige meester kent zijn gelijke niet in het verbeelden van de sociale strijd aan de onderkant van de samenleving maar gaat er mee stoppen. Nog één keer toont hij glashard de problemen van de moderne maatschappij aan.

THE BIRDS De 86-jarige actrice Tippi Hedren klaagt postuum regisseur Alfred Hitchcock aan, omdat hij aan haar heeft zitten vogelen. Toen ze destijds tegenstribbelde, beloofde Hitchcock haar carrière te breken en te zorgen dat ze nooit meer een grote rol zou krijgen. Ze luisterde, uit angst. Die angst had ze al volop geëtaleerd in de film “The Birds” uit 1963, naar een boek van Daphne Du Maurier. Daarin speelt Hedren een vrouw die een weekendje weg gaat naar een klein havenstadje. Onderweg wordt ze aangevallen door een meeuw. Vreemd, maar nog geen reden tot paniek. Dat wordt anders als bij aankomst het plaatsje wordt geplaagd door een school kraaien. De paniek neemt toe, het aantal vogels ook. En daarmee het aantal aanvallen op mensen. Hoewel de special effects nu gedateerd kunnen overkomen, waren zij precies de reden waarom de film zo geroemd is. Hitchcock was zijn tijd tamelijk ver vooruit in het bereiken van het maximale horror-effect.

MEES KEES LANGS DE LIJN In december verschijnt deel 4 in de succesvolle reeks boekverfilmingen over de sympathieke schoolmeester van klas 6b. De boeken van Mirjam Oldenhave blijken zeer geschikt voor vertaling naar het witte doek. Mees Kees is bezig met de voorbereidingen om het voetbalteam van zijn klas naar de grote finale van het schoolvoetbaltoernooi te leiden. Naast meester is hij dus ook nog eens een gedreven voetbalcoach. Alles wordt in de war gestuurd doordat hij plotseling voor zijn zieke moeder moet gaan zorgen en er dus een andere coach moet komen. Die natuurlijk lang niet zo inspirerend en motiverend is als Kees. Komt het allemaal nog tijdig in orde? De rol van Mees Kees is ditmaal voor nieuwkomer Leendert de Ridder, maar vertrouwde gezichten als Sanne Wallis de Vries en Raymonde de Kuiper zijn er gelukkig ook. Regie: Anielle Webster.

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

39


Tijdloos speelgoed ...en de lekkerste cappuccino! • • • • • •

Schleich figuren Lyra kleurpotloden Brio/Thomas treinbanen Rubens Barn poppen Sylvanian family Djeco knutselpakketten

Dorpsstraat 24 Oostwoud 0229 201392 www.vliegenzwam.nl

denkt met u mee! Jubileum 40

jubileum 40 jaar

■ de origin ele co ■ lux mbisp e late ring® x topp ■ box matra er spring ssen met P ■ lux o cketv e acht ering erwan ■ Ho interie og d ur ■ ma waardige m at: 16 e ubels 0/180 tof x 200 /210

2795,-

1499,alle maten vlak

3815,-

2499,alle maten electrisch rf-verstelbaar

Norma boxspriNgs • Nolte slaapkamerkasteN N • de toekomst relaxfauteuils matrasseN • baNkstelleN • lifestyle meubeleN • wooNprogramma’s • accessoires waarom medec?

• familiebedrijf 40 jaar ervaring

• •

gratis bezorging in de regio direct leverbaar

• •

service (in eigen beheer) laagste prijsgarantie

www.Medecwonen.nl van aalstweg 11, Hoorn tel. 0229 267 413

adv. Hier november 2016.indd 1

08-11-16 14:06


Ik deel wat met jou

Indringende portretten van de weeskinderen van de VOC Vanaf 17 december is in het Westfries Museum een bijzondere fototentoonstelling te zien, ‘Vêrlander - de Weeskinderen van de VOC’. De Nederlandse fotograaf Geert Snoeijer bezocht drie continenten op zoek naar mensen voor wie het feit dat hun voorouders in contact kwamen met de VOC nog steeds van invloed is op hun dagelijks leven. Geert Snoeijers’ speurtocht leverde een prachtige en indringende serie portretten en levensgeschiedenissen op, waaruit blijkt dat het boek over de invloed van Nederlands grootste handelscompagnie nog steeds niet gesloten is. De portretten van Snoeijer zijn vrijwel gelijktijdig in Jakarta, Bloemfontein en Perth te zien. Ogen en oren van de compagnie Over de geschiedenis van de VOC zijn boekenkasten vol geschreven. Deze handelsgrootmacht oefende niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten grote invloed uit op het dagelijks leven van talloze mensen. De schepen van de compagnie spoelden onbedoeld aan op de westkust van Australië, waarna de schipbreukelingen in contact kwamen met de Aboriginals. In Zuidelijk Afrika, waar de compagnie bij Kaap de Goede Hoop een verversingsstation en hospitaal had en waar een heuse Nederlandse kolonie ontstond, was er veel contact met de lokale stammen. En ook de talloze handelsposten van de VOC in Azië werden bevolkt met VOCdienaren die relaties aangingen met de plaatselijke bevolking. Zoals op het eilandje Kisar in de Molukken, waar de Hollanders als de ogen en oren van de compagnie fungeerden en je nog steeds families aantreft met namen als Joosten en Wouthuyzen. Indringend en fascinerend De afgelopen twee jaar reisde documentair fotograaf Geert Snoeijer samen met een team van experts (antropoloog Nonja Peters, historicus Bart de Graaff en taalwetenschapper Aone van Engelenhoven) af naar West-Australië, Zuidelijk Afrika en Indonesië op zoek naar mensen wier voorouders in contact waren geweest met de VOC. Op alle drie continenten trof hij mensen aan voor wie die gedeelde geschiedenis met de Hollanders nog steeds van betekenis

is. Met zijn project ‘Vêrlander’ geeft Snoeijer deze weeskinderen van de VOC een stem en een gezicht en legt hij hun tot nu toe verborgen gebleven geschiedenis bloot. Wat de verhalen van de geportretteerden gemeen hebben is dat ze allemaal op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Het feit dat hun voorouders op wat voor manier dan ook in contact kwamen met de VOC blijkt daarin verrassend genoeg een grote rol te spelen en is in sommige gevallen zelfs bepalend voor hun plek in de lokale samenleving. In een wereld waar migratie en integratie steeds bepalender worden, was het voor de onderzoekers intrigerend om in de spiegel te kijken die de geportretteerden hen voorhielden. ‘Vêrlander’ is een zoektocht naar de verregaande impact die de inmenging van de VOC op inheemse groepen in Indonesië, Zuid-Afrika en West-Australië sinds het einde van de zestiende eeuw heeft gehad. Wat is werkelijk overgebleExpositie Vêrlander - de Weeskinderen van de VOC ven van de band van vanaf 17 december tot en met 9 april. deze mensen met hun voorouders? En hoe Westfries Museum en waarom speelt die Roode Steen 1 navelstreng een nog 1621 CV Hoorn www.wfm.nl zo centrale rol in hun dagelijkse levens? Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Hier in Westfriesland • Winter 2016 - 2017

41


Debby Brons en Ramón Rinkel: Twee ondernemers op één kussen. De Bruidslakei en Grando Keukens & Bad maken klanten blij. Debby Brons en Ramón Rinkel kijken elkaar lachend aan. Zij hebben daar werkelijk alle reden voor. Hun conclusie is dat ze dagelijks precies hetzelfde doel voor ogen hebben: andere mensen blij maken. Zij met het verkopen van trouwjurken aan aanstaande bruiden via De Bruidslakei. Hij als eigenaar en verkoopadviseur Grando Keukens & Bad in Zwaag. ‘We maken soortgelijke situaties mee maar ieder met een ander product.’ Het ondernemerspaar uit Westwoud ontmoette elkaar op de MDS (Middelbare Detailhandelschool) in Alkmaar. Daar kwam niet alleen de liefde voor elkaar maar ook voor het ondernemen naar boven drijven. ‘Ramón liep stage in een keukenzaak. Ik deed mijn stage in de bruidswinkel van Mary Borsato’, vertelt Debby. ‘Dat was een geweldige ervaring. Eerst hielp ik mee in het atelier. Daar werkten de meiden van de modevakschool. Omdat ik via de MDS kwam, mocht ik ook helpen in de winkel. Tijdens die stage heb ik toen een jurk verkocht. Mary ging uit haar dak. En ik natuurlijk ook.’ Het was haar allereerste succeservaring in de bruidsmodebranche. De volgende zou pas vele jaren later volgen. Debby belandde namelijk in de wereld van de autolease. ‘Ik had het daar goed naar mijn zin. Door een overname verhuisde het bedrijf van Hoorn naar Purmerend. Mijn eigen werkzaamheden veranderden. Ik had geen direct contact meer met klanten en dat vond ik ontzettend jammer. Het begon aan me te knagen.’

Ramón (41) had inmiddels flink carrière gemaakt in de keukenbranche. ‘Ik ging werken als verkoopspecialist bij Grandorama in Zwaag. In 2000 werd ik daar bedrijfsleider. De naam veranderde later in Grando Keukens. Bijna tien jaar geleden nam ik een deel van de aandelen op franchisebasis over. Sinds begin vorig jaar ben ik de enige aandeelhouder. Inmiddels verkoopt Grando ook badkamers. Officieel heet mijn bedrijf nu Grando Keukens & Bad Hoorn. Op het bedrijventerrein Westfrisia in Zwaag beschikken we over een prachtig pand met 1650 vierkante meter showroom. Grando is de moederorganisatie en die opereert landelijk. Marketing, ondersteuning en inkoop zijn prima geregeld. Het is toch mooi als je bij voetbalwedstrijden op televisie de reclameborden van Grando ziet. Als franchisenemer pluk ik daar de vruchten van. En binnen de formule heb ik meer dan voldoende eigen regelmogelijkheden’. Hier spreekt een tevreden man. Grando Keukens & Bad Hoorn vierde in oktober het 25-jarige jubileum. Ramón en zijn personeelsleden hebben hun uiterste best gedaan de showroom aantrekkelijk in te richten. Dat is hen prima gelukt. Wat kunnen de klanten verwachten van Grando? Hierover is Ramón kraakhelder: ‘Alles!’ Wij verkopen niet alleen alles op het gebied van keukens en badkamers. We leveren ook de vaklui om de dromen van de mensen te realiseren. Naast het installeren van de nieuwe keuken of badkamer kunnen wij ook aanverwante werkzaamheden uitvoeren. Denk dan aan het verlagen van plafonds, het leggen van een vloer, het aanbrengen van verlichting, schilder- en stucadoorwerk. Ik regel dan een aanspreekpunt die zo’n verbouwing van het begin tot het einde begeleidt. Kortom, Grando biedt een totaaloplossing. Daar is behoefte aan in deze tijd omdat de mensen niet alles zelf kunnen, er soms de tijd niet voor hebben of er simpelweg zelf geen zin in hebben.’


Advertentie Dat laatste is een mooi bruggetje naar de activiteiten van Debby (43). ‘Ik had steeds minder zin in mijn werk en besprak dat met Ramón. Mijn ervaringen bij Mary Borsato kwamen toen op tafel en het begon te kriebelen.’ Het was 2009. Als een echte ondernemer sloeg Debby niet aan het twijfelen maar ging zij meteen over tot actie. ‘Ik kocht een partij bruidsjaponnen in, ik bedacht de naam voor mijn bedrijf en er kwam een website. Vanaf het begin liep het lekker. Ik heb mijn werk na verloop van tijd opgezegd en in 2010 is een deel van de bovenverdieping van ons huis omgebouwd tot salon.. Ik ben nu fulltime bezig met De Bruidslakei. Het geeft me veel voldoening. Mijn klanten hebben keuze uit ongeveer honderd modellen van alle bekende merken. Er zijn jurken in alle prijsklassen en in alle maten. Als een bruid hier voor de eerste keer komt, is zij over het algemeen zenuwachtig. Het is dan aan mij om de klant op haar gemak te stellen. Vaak neemt zij ook één of meer mensen mee. We vormen dan een team. Ik ben als het ware een tijdelijke vriendin en er ontstaat een vertrouwensband. Van daaruit komt de bruid dan tot de voor haar goede keuze.’

‘Mensen blij maken is het mooiste wat er is.’

Daarbij gaat het dan niet alleen om de jurk. Om het geheel af te maken, schaft een klant meestal ook bijpassende accessoires aan zoals een schoenen, lingerie, haaraccessoires, sieraden etc. De Bruidslakei verkoopt deze accessoires via de website ook aan bruiden die geen jurk bij Debby aanschaffen. Het blijft niet bij één bezoek. ‘Elke bruid komt twee, drie maanden voor de bruiloft nog een keer passen. Dan speld ik de jurk af op de lingerie en de schoenen die zij draagt op de grote dag. Daarna gaat de coupeuse aan de slag om de jurk helemaal perfect te maken. Ik realiseer me heel goed dat de jurk voor de bruid een ontzettend belangrijk onderdeel is van de bruiloft. Daar zet ik me helemaal voor in.’ En met succes. Met grote regelmaat krijgt Debby via de social media reacties van bruidjes die een prachtige trouwdag hebben gehad en de eigenaresse van De Bruidslakei bedanken voor haar bijdrage. ‘Daar word ik dan helemaal blij van’, vertelt een stralende Debby. Ramón wordt op zijn beurt blij van de mensen die tevreden zijn over hun keuken of badkamer. ‘Mensen willen graag een deskundig advies en daarna hun eigen keuze maken’, weet hij. Natuurlijk sluit Grando Keukens & Bad Hoorn aan bij de nieuwste trends. ‘Urban jungle doet het nu goed. Die stijl komt er echt in nu. Dan heb je het over een keuken met stoer hout, gecombineerd met staal en grove materialen. Heel mooi maar ik zeg altijd: “het moet wel bij je passen”.’ Heeft Heel Holland bakt nog invloed op de keukenkeuze van de mensen. Ramón moet lachen. ‘Dat programma gaat vooral over gerechten die je kunt maken. Wat ik wel merk, is dat mensen gezond eten belangrijker gaan vinden. We verkopen steeds meer stoomovens. Met die bereidingswijze blijven vitaminen en mineralen het beste bewaard.’ Debby en Ramón kunnen nog uren doorpraten over hun werk. Of beter gezegd: hun passie. ‘Thuis aan de keukentafel wisselen we onze ervaringen uit’, glimlacht Ramón. ‘Het enthousiasme van onze klanten brengen we op elkaar over. Dat geeft nieuwe energie, elke dag weer’. Debby knikt hartstochtelijk. ‘Mensen blij maken is het mooiste wat er is.’

Tekst: Koos Schipper - Fotografie: Trouwtrendy.nl

’t Spinder 3 1617 JS Westwoud info@debruidslakei.nl 0228 63533 - 06 23338996

De Factorij 55 1689 AK Zwaag r.rinkel@grando.nl 0229-230333


o.a. HIGH Annette Görtz Ilse Jacobsen Ivko Indies ML collections C. Biss MAC

HIGH

www.bananamour.nl Lange Kerkstraat 18/20 Tel. 0229-238386

Inkoop goud en zilver. Ook voor uw reparaties van sieraden en horloges.

COLLEGA’S GEZOCHT!

ONDERHOUD SPECIAAL SCHILDERWERK AVOND- EN NACHTSCHILDER NIEUWBOUW

12,5% KORTING* *DEZE AANBIEDING IS GELDIG TUSSEN NOVEMBER 2016 EN APRIL 2017

12,5 jaar

Drieboomlaan 19 - 1624 BA Hoorn Telefoon: 0229 - 72 61 45 info@devriesmeesterschilders.nl www.devriesmeesterschilders.nl 44

Hier in Hoorn • winter 2016 - 2017

Nieuwstraat 22, 1621 EA Hoorn Telefoon: 0229 795 165

www.vanleeuwenjuweliers.nl


De Hoornse Straatjes Het ‘Hoorns rondje’ is bij iedereen wel bekend: Grote Noord, Turfhaven, Gouw en Nieuwsteeg. Maar tussen en naast deze grote winkelstraten liggen kleine maar fijne winkelstraatjes die zeker ook een bezoek verdienen. De creatieve ondernemers hier hebben zich verenigd in ‘De Hoornse Straatjes’. Het gebied ‘Tussen de kerken’: Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Lange Kerkstraat, Glop, Kruisstraat en Nieuwe Noord, biedt een schat aan speciaalzaken die de binnenstad heel bijzonder maken. De straatjes hebben prachtige, bijzondere en ambachtelijke bedrijven. Van banketbakker en bloemenzaak tot kapsalon en keukenspeciaalzaak. Geen grote winkels, maar juist die kleine zelfstandigen met passie voor hun vak en verstand van zaken en service. Mode, meubels, keukens, bloemen, boeken, slijterij, elektronica, verzorging, horeca en versspecialisten. Je vindt het allemaal tussen de kerken; in De Hoornse Straatjes! De Hoornse Straatjes is een nieuwe samenwerking waar tientallen winkels, horecazaken en pandeigenaren enthousiast aan meewerken. Met ruim zestig deelnemers kan de nieuw opgezette winkeliersvereniging slagvaardig van start. Kijk op www.dehoornsestraatjes.nl of op Facebook

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

45


Tekst: Jody Visser, foto: Marieke Hoogland

Hier moet je zijn Supermarkt Hilal - Veemarkt Wie ooit een buitenlands kookboek open heeft geslagen, kent ongetwijfeld de frustratie dat niet alle ingrediÍnten verkrijgbaar zijn hier in de regio. Met de komst van Hilal Supermarkt is die ergernis voorbij. Gevestigd tussen Vidra Vastgoed en restaurant El Greco aan de Veemarkt wordt een breed assortiment aangeboden voor zowel de internationale keuken als de Hollandse pot. Daarom komen wij van de redactie graag bij Hilal. Het personeel is altijd even vriendelijk en behulpzaam.Veranderingen in de markt? Dan springt Hilal daar op in. De supermarkt beschikt over een eigen slagerij met enorm veel keus uit Nederlands vlees. Daarnaast zijn de producten van de versafdeling van hoogstaande kwaliteit. De winkel is misschien wel het meest bekend om het zeer uitgebreide kruidenassortiment.Tevens is er ook een groot aantal biologische producten in de schappen te vinden, zoals bijvoorbeeld crackers, olijven, honing en olie. De verzameling Yogi Tea is indrukwekkend en waarschijnlijk de grootste in heel Hoorn. Nog nooit in de winkel geweest? Zeker een bezoekje waard. Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

47


DECEMBER Donderdag Donderdag 1 september 1 december 20.15 DOLF JANSEN Oudejaarsconference 2016. Parkschouwburg, Hoorn. Zaterdag Zaterdag 3 december3 december 20.45 TIM EASTON Singer-Songwriter. PeTiCantus. Huis Verloren, Hoorn. 20.15 THE KIK Muziek, rock-‘n-roll. Parkschouwburg, Hoorn 21.30 LORDS OF BLACK Vocals Ronnie Romero of Rainbow. Manifesto, Hoorn.

Zondag 4 december Zondag 4 december 15.00 LIVE MUZIEK Jazz. De Drommedaris, Enkhuizen. Maandag Maandag 5 december5 december 20.00 TIM PANMAN & IRIS PIELAGE Tango en Samba. Gitaarsalon, Enkhuizen. Donderdag Donderdag 8 december 8 december 20.15 A CHORUS LINE Dansmusical. Parkschouwburg, Hoorn. Vrijdag 9 december

Vrijdag 9 december 20.30 SERVAES NELISSEN & ILSE WARRINGA Toneel met nagesprek. ‘Popje hou je muil’ Theaterkerk Wadway.

Zaterdag 10 december Zaterdag 10 december 21.00 TOP 2000 QUIZAVOND Sportcafé, Zwaag. 20.30 ’T ANZOEK EN DE BEER Toneel. Studio Noord-Holland en Ozos. Twee eenakters van Tsjechov. Het Pakhuis, Hoorn. 20.30 DOG BARKING IN DISTANCE Muziek. Swaf, Hoorn. 22.15 THE TIBBS Muziek. Hoornse soulsensatie. Manifesto, Hoorn.

Zondag 11 december Zondag 11 december 11.00 WINTERFAIR Cultureel Centrum Pancratius, Blokker 15.00 KON. ZANGVERENIGING SAPPHO Concert. Oosterkerk, Hoorn. 16.00 CAFE CHANTANT Muziek, Cabaret. J.P. Coen, Hoorn 20.00 P(ROOSTEN)UBQUIZ 4 Huis Verloren, Hoorn. Woensdag 14 december

Woensdag 14 december 19.00 WINTERCONCERT MUZIEKSCHOOL ’t Kerkhuys, Spanbroek.

48

Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

Donderdag Donderdag 15 december15 december 15.00 TIM VAN DER VLIET Levenslessen die je kunt leren van je kinderen. De Drommedaris, Enkhuizen. Vrijdag 16 december Vrijdag 16 december 20.00 KERST MET UPTIGHT! Kerst/ Soul/Gospel. Dorpskerk, Westerblokker. 21.30 EXTRAVAGANZA MET SFB HipHop frisfeest. Manifesto, Hoorn. Zaterdag 17 december Zaterdag 17 december 17.00 EN 20.30 SNEEUWKONINGIN Toneel. Het Gezelschap. Het Pakhuis, Hoorn. Zondag 18 december Zondag 18 december HERBERG HOORN Niet alleen vandaag, kerstfeest in de binnenstad, maar gedurende de hele kerstperiode van 10 t/m 27 december, zie www.herberghoorn.nl 11.00 INPAKKEN EN WEGWEZEN Kindertheater 4+. De Drommedaris, Enkhuizen. 13.00 KERST OP HET PLEIN Veemarkt, Kleine Noord, Hoorn. 14.00 LEA KLIPHUIS MET BAND Muziek. PeTicantus. Huis Verloren, Hoorn. 14.00 FREETIME OLD DIXIE JAZZBAND Met Dorine & The British Invasion. Sgt.Pepper’s Jazz-Club. Het Peperhuis, Enkhuizen. 15.00 DE DRIEBAN Kerstconcert. Cultureel Centrum De Triangel, Venhuizen. 16.00 VOLGSPOT KARAOKE Gratis entrée. JP Coen, Hoorn. Dinsdag 20 december Dinsdag 20 december 19.00 MUZIEKSCHOOL GERARD BOEDIJN Muziekprogramma in kerstsfeer. Oosterkerk, Hoorn. Woensdag Woensdag 21 december21 december 20.00 NEVA ENSEMBLE Concert. Cultureel Centrum De Triangel, Venhuizen.

Vrijdag 23 december Vrijdag 23 december 19.00 (KERSTMIS VIER JE) SAMEN! Toneelvereniging ’t Viooltje. Theater door kinderen voor kinderen. ’t Kerkhuys, Spanbroek. 20.30 SNEEUWKONINGIN Toneel. Het Gezelschap. Het Pakhuis, Hoorn. 21.00 HUMFREE Muziek. Swaf, Hoorn.

Zaterdag 24 december Zaterdag 24 december 17.00 EN 20.30 SNEEUWKONINGIN Toneel. Het Gezelschap. Het Pakhuis, Hoorn. 18.00 EMMA EVELINE & PIETER NANNE. Muziek. Over vaders en dochters. Gitaarsalon, Enkhuizen. 20.00 KERSTZANGAVOND Oosterkerk, Hoorn.

Dinsdag 27 december

Dinsdag 27 december 12.00 WERELDMUZIEK-FESTIVAL ZZM Wereldmuziek in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. 20.00 KERST IN HOLLANDSE STIJL Muziek. Café FET, Hoorn.

JANUARI

Januari

Zaterdag Zaterdag 7 januari 7 januari 14.30 MARK VAN VLIET Kindervoorstelling 3+. ‘Help ik heb een vlieg ingeslikt’. Theaterkerk Wadway. 20.15 ANNE-MARIE JUNG Cabaret, Comedy. ‘De Exoot’. BON-theater, Medemblik. Zondag Zondag 8 januari 8 januari 15.00 HOORNS BYZANTIJNS MANNENKOOR Muziek. Oosterkerk, Hoorn. Donderdag Donderdag 12 januari 12 januari 20.00 CABARET TRY OUTS bekend en onbekend talent. De Drommedaris, Enkhuizen. Vrijdag Vrijdag 13 januari13 januari 20.30 ANDRE MANUEL Cabaret ‘De Onzen’. Parkschouwburg, Hoorn. Zaterdag 14 januari

Zaterdag 14 januari 20.30 YVONNE VAN DEN EERENBEEMT Cabaret ‘Sirene’. De Drommedaris, Enkhuizen.

Zondag Zondag 15 januari15 januari THE REVIVALISTS FT DENIS GORDON Sgt Peppers Jazz-club. Het Peperhuis, Enkhuizen. 20.00 HER MAJESTY A tribute to CSNY. Manifesto, Hoorn. Maandag Maandag 16 januari 16 januari 20.15 FIFA BLATTER Over macht, corruptie en skyboxen. Parkschouwburg, Hoorn. Dinsdag Dinsdag 17 januari17 januari 20.00 LEZING OUD HOORN Zie www.oudhoorn.nl. Foreestenhuis, Hoorn. Vrijdag Vrijdag 20 januari20 januari 20.15 DOUBLE YOU SEE Theaterconcert ‘Vier’. Theaterkerk, Hauwert. 21.00 HENK KOORN EN MELLE DE BOER Muziek. Swaf, Hoorn. Zaterdag Zaterdag 21 januari 21 januari 20.30 EXPRESZO Theatersport. Het Pakhuis, Hoorn. Zondag Zondag 22 januari22 januari 15.00 JUWELEN-OMA Kindervoorstelling. Marjo Dames. Het Pakhuis, Hoorn


AGENDA 16.00 VOLGSPOT#4: 60’s/70’s Met Two Shakes of a Lamb’s Tail. JP Coen, Hoorn.

WINTER 2016-2017: EXPOSITIES & MEERDAAGSE EVENEMENTEN

Donderdag Donderdag 26 januari 26 januari 20.00 THE CACTUS BLOSSEMS Muziek, Huis Verloren, Hoorn.

BAKKERIJMUSEUM DE OUDE BAKKERIJ Permanent Wisselende (kinder)activiteiten. (Medemblik)

Vrijdag Vrijdag 27 januari27 januari 20.30 LOS Muziektheater. ‘Vast’. Theaterkerk Wadway. Zaterdag Zaterdag 28 januari 28 januari 20.15 HERMAN IN EEN BAKJE GEITENKWARK-2 Humor, Muziek en meer. BON-theater, Medemblik. Zondag Zondag 29 januari29 januari 12.00 PIM EN POM Fieperdepiepfestival 3+. Parkschouwburg, Hoorn. 14.30 MARLOLEIN MEIJERS Concert. ‘Muziek!’. ’t Kerkhuys, Spanbroek.

FEBRUARI Februari Woensdag Woensdag 1 februari 1 februari 20.00 THE FELICE BROTHERS WITH HORSE THIEF Muziek. Huis Verloren, Hoorn. Vrijdag Vrijdag 3 februari3 februari 20.30 DRIEMAALPLANKENKOORTS Theater. Het Pakhuis, Hoorn. Zaterdag Zaterdag 4 februari 4 februari 20.00 HANS LADUC & GERALD ALDERLIEFSTE Concert.100 jaar songs & verhalen. ’t Kerkhuys, Spanbroek. 20.30 ESTHER GROENENBERG Concert. ‘Carole King - A naturel Woman’. Theaterkerk, Wadway.

Zondag Zondag 5 februari5 februari 15.30 TRIO PIANISSIMO Concert. Cultureel Centrum De Triangel, Venhuizen. Donderdag Donderdag 9 februari 9 februari 20.30 ROB DE NIJS Muziek. ‘De moeite waard’. De Drommedaris, Enkhuizen. Vrijdag 10 februari Vrijdag 10 februari 20.00 JAMES MCMUTRY & BAND Muziek. Huis Verloren, Hoorn. Zaterdag Zaterdag 11 februari11 februari 20.15 HARRY SACKSIONI Muziek. “Once upon a time”. BON-theater, Medemblik.

BIBLIOTHEEK HOORN 14.30 Iedere woensdagmiddag Voorleeskwartiertje in de drie vestigingen van Bibliotheek Hoorn voor kinderen van 2 tot 5 jaar. BOTERHAL 3 december - 8 januari Ledententoonstelling 14 januari - 26 februari Urban Landscapes VI. CENTRUM VAREND ERFGOED Museum/Museumhaven. www.varenderfgoedhoorn.nl Zaterdag 26 november Lichtjesaanbrengtocht.

HERBERG HOORN 10 t/m 27 december Verschillende kerstactiviteiten in de binnenstad. zie www.herberghoorn.nl. HOTEL MARIA KAPEL t/m 10 december Polly’s Playground. 16, 17 en 18 december Tentoonstelling ‘Mattering Matter’. KASTEEL RADBOUD t/m 8 januari Tentoonstelling “Alchimistes en het geheim van het Pestparfum” (Medemblik) LAKESIDE STORIES Elke eerste zondag van de maand. Singer/songwriters. Drom - Enkhuizen. DE MOLENSTEEN Doorlopende expositie moderne kunst.

CINEMA OOSTEREILAND Dagelijks filmvoorstellingen Voor het complete actuele programma, zie www.cinemaoostereiland.nl.

MUSEUMSTOOMTRAM Meerijden met de stoomtram in de driehoek Hoorn - Medemblik - Enkhuizen. zie www.stoomtram.nl.

FLESSENSCHEEPJESMUSEUM t/m eind 2016 Expositie Flessenscheepjes en hun verhaal (Enkhuizen).

MUSEUM VAN DE 20E EEUW vanaf 19 november Store Wars: 40 years merchandise rond de Star Wars films.

THEATER HET PAKHUIS In de wintermaanden kindervoorstellingen op de zondagmiddag. SPROOKJESWINTERLAND 17 december t/m 8 januari Sprookjeswonderland. (Enkhuizen) VERENIGING OUD HOORN Expositie oude stadsplattegronden van het Noorderkwartier. VERTELTUIN HEM Diverse vertellingen. Data zie: www.verteltuin.nl. WESTFRIES MUSEUM Tot eind december Kaap Varen Virtual Reality. Reserveer via www.wfm.nl. t/m 1 december Jan Albertsz Rotius, Rembrandt van Hoorn. 17 december t/m 9 april. Vêrlander - Weeskinderen van de VOC. ZUIDERZEEMUSEUM 23 december t/m 14 mei 10 Years of Thomas Eyck. GALERIE WIM ZWIJSEN 4 december tot 31 december Fotografie van Arnold Hinton.

Activiteiten/instellingen in Hoorn, tenzij anders aangegeven. Programmawijzigingen en typefouten in de agendapagina’s voorbehouden.

20.30 JAMES OESI & ANDREA VASI Muziek. De Drommedaris, Enkhuizen.

Zondag 12 februari Zondag 12 februari 11.30 MANEON TRIO Klassieke muziek. Parkschouwburg, Hoorn 16.00 CAFE CHANTANT Muziek, cabaret. J.P. Coen, Hoorn Vrijdag 17 februari Vrijdag 17 februari 20.30 NIEMANDSLIED Muziektheater. Aha-productions. Het Pakhuis, Hoorn. 21.30 FEROCIOUS DOG Keltische folk-punkrock. Manifesto, Hoorn.

Zaterdag Zaterdag 18 februari18 februari 20.00 SEPTIMBRE Cabaret. “Alles uit de kast”. ’t Kerkhuys, Spanbroek. Zondag 19 februari Zondag 19 februari 16.00 VOLGSPOT KARAOKE Gratis entrée. JP Coen, Hoorn. THE JULIAN’S NEW ORLEANS JAZZ FRIENDS Sgt Peppers Jazz-club. Het Peperhuis, Enkhuizen. Vrijdag 24 februari Vrijdag 24 februari 20.30 MANNEN VAN DE TANGO TZIGANE Internationaal Danstheater. Parkschouwburg, Hoorn. 20.30 STEVEN GOEGEBEUR Cabaret. “De Geknipte Man”. Theaterkerk, Wadway.

In de agenda presenteren wij een selectie van het culturele aanbod van deze winter. Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen HIER. Kijk voor een compleet overzicht en aanvullende informatie op de websites van de culturele instellingen. Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

49


“Minimalistisch lopen met corresponderend schoeisel

voorkomt klachten” Al een jaar of 20 is De Trek Outdoor gevestigd in de Hoornse binnenstad. Buiten dat bijna alle benodigdheden voor het buitenleven in het assortiment zijn opgenomen, ligt de nadruk op minimalistische schoenen voor outdoor-, maar ook voor indooractiviteiten. Gemaakt om, met de bescherming van een reguliere schoen, toch op blote voeten te lopen.

www.trekoutdoor.nl

op je middenvoet, onder je lichaamszwaartepunt, landt. Hierdoor neemt de kans op blessures af. Deze manier van lopen vereist wel enige oefening.

Blootvoets is het voetgebruik anders dan geschoeid en veel minder blessuregevoelig. Minimalistisch lopen met corresponderend schoeisel voorkomt klachten en kan bestaande klachten doen verminderen of verhelpen.

De Trek Outdoor heeft diverse samenwerkingsverbanden met gespecialiseerde trainers zoals Anneke Koeckhoven van Hollend Stilstaan om dit onder de knie te krijgen. Zij is Chi Instructeur voor de regio West-Friesland. ChiWalking en ChiRunning zijn gebaseerd op onze natuurlijke manier van lopen. Daardoor kan Anneke de juiste begeleiding bieden waarmee de techniek van het “geschoeid blootvoets” lopen kan worden aangeleerd en verbeterd.

Nog een meerwaarde van deze schoenen is dat ze uitstekend geschikt zijn voor de sport. Of het nou tennis, fitness, buitenyoga, squash, vechtsporten of hardlopen betreft. Je beweegt vanuit je kern en belast je benen en gewrichten veel minder omdat je

Wilt u zich opgeven voor een van beide cursussen? Of heeft u behoefte aan wat meer informatie? Dan bent u natuurlijk van harte welkom in de winkel aan de Nieuwsteeg 55 of stuur een e-mail aan info@trekoutdoor.nl


Economie van de liefde

En dan nog dit...

Mariska Appelman heeft naast haar werkzaamheden als makelaar in Westfriesland een boek geschreven waarin ze haar visie ontvouwt voor een nieuwe samenleving. Deze zou gestoeld moeten worden op liefde, transparantie en authenticiteit. Het boek met de titel ‘Economie van de Liefde’ bevat veel relevante inzichten voor de vormgeving van economie en samenleving in de 21e eeuw. Het boek kan besteld worden via www.destijlmedia.nl

nieuw jeugdboek Tanja de Jonge is naast medewerker van Bibliotheek Hoorn ook jeugdboekenschrijfster. Onlangs presenteerde zij haar vijfde jeugdboek ‘Cyberboy’. Het boek gaat over de veertienjarige Kevin. Twee jaar geleden nam hij afscheid van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Plotseling staat hij weer oog in oog met zijn doodgewaande vriend. Is dit echt? Wat is er gebeurd?

de verandering Galerie wim Zwijsen sluit na 25 jaar de deuren. In die lange periode hebben ruim 250 kunstenaars geëxposeerd in de bekende galerie in de Mosterdsteeg. Ruim 3500 kunstwerken werden getoond, van kunstenaars uit Nederland, België en nu als laatste uit Amerika. De New Yorkse topfotograaf Arnold Hilton exposeert van 4 t/m 31 december. Feestelijke opening op zondag 4 december 16.00 - 17.30 uur. Hun passie voor kunst hebben Wim Zwijsen en Helma van Kleinwee kunnen delen met kunstenaars en toeschouwers. Wim en Helma blijven actief als kunstenaar. In januari zal de galerie worden ingericht als hun gezamenlijk atelier waar u van harte welkom bent.

ia

r o l g O E D I L O S T K R A M T KERS

De koor leden van Soli Deo Gloria houden voor de 21ste maal hun jaarlijkse sfeer volle kerstmar kt in De Oosterkerk aan het Grote Oost, r tot 15.00 uur. ber van 10.30 uu m ce de 10 ag rd n mooiere op zate or iedere beur s. Ee vo en d ou en ng Voor jo denkbaar. Kerst is nauwelijks de or vo up g in warm

Naast het magazine dat je nu voor je hebt, is er ook de digitale HIER in Hoorn. Hierop vind je steeds het actuele culturele nieuws uit Hoorn en de regio. Ook krijg je een goed overzicht van de diverse evenementen. Daarnaast is de nieuwe site ook een platform voor verschillende fotografen om hun mooiste beeldmateriaal aan je te laten zien. Mooie plaatjes van de stad of omgeving en fraaie foto’s van evenementen. Ook kun je bijzondere fotovergelijkingen zien van Hoorn toen en Hoorn nu. Het filmblog van Bert Laan en de lekkerste seizoensrecepten van Sabina Posthumus vind je ook HIER.

IN HOORN

HIER online

BLAD VAN DE STAD / MET OOG VOOR DE REGIO

Cultureel Weekend

Hoorn Kunst & Cultuur start met eerste editie van Hoornse Cultuurnacht

Havenconcerten met Sabrina Starke

Hier in Hoorn: nieuw platform

Cinema Oostereiland bestaat 5 jaar

Ook Tim Knol is erbij met Muziekschool Boedijn

Ook online!

Een interview met directeur Margret Wagenaar

En natuurlijk vind je Hierinhoorn ook op Facebook!

hierinhoorn.nl Hier in Hoorn • Winter 2016 - 2017

51


.NL

W

MT O O .ST W W

M RA

Kerst Express Tijdreis met de kerstman vanaf sprookjesachtig tramstation Hoorn

Dagelijks 24 - 30 december 2016 Inclus i cadea ef utje!

E-tickets & informatie: www.stoomtram.nl Tel. 0229 255 255 / info@stoomtram.nl

Profile for Ron Dol

Hier in Hoorn  

Hier in Hoorn is de stadsglossy van Hoorn. Wintereditie 2016-2017.

Hier in Hoorn  

Hier in Hoorn is de stadsglossy van Hoorn. Wintereditie 2016-2017.

Advertisement