Page 1

België - Belgique P.B. 1081 Brussel 8 1/9117

Maandblad van het Gemeenschapscentrum De Platoo v.z.w. • Jan. - Febr. 2013 • Jaargang 42 - nr 4

Jaarabonnement: vanaf 10 euro Rekening: 734-1982003-11 GC De Platoo v.z.w Pantheonlaan 14 1081 Koekelberg Tel: 02 412 00 50 Fax: 02 410 60 69 E-mail: deplatoo@vgc.be Website: http://deplatoo.vgc.be Onthaal: Elke werkdag van 9.00u tot 12.30u en van 13.00u tot 17.00u

Leven te Koekelberg vroeg aan enkele bekende en minder bekende Koekelbergenaren en Brusselaars een korte nieuwjaarsenquête in te vullen. We vroegen welke gebeurtenis hen het afgelopen jaar het meest getroffen heeft. Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak. Daarnaast gaven we hen de gelegenheid om hun persoonlijke wensen en goede voornemens te uiten. Tot slot peilden we naar de meest gesmaakte cd, theater- of muziekvoorstelling, het leukste tv-programma of boek. Lees meer op pagina 3!

De vegetarische keuken landt in Koekelberg

Redactie: Robert Delathouwer Erik De Rooms Marc Bultereys

Een vegetariër is voor de meesten onder ons niet langer een vreemd beest en ‘donderdag veggiedag’ doet hier en daar een belletje rinkelen. In februari start De Platoo voor het eerst met een reeks vegetarische kookworkshops. Liefhebbers kunnen daarbij de Japanse en Thaïse keuken verkennen. Wij gingen op onderzoek naar het hoe en waarom van vegetarisch zijn en hadden een gesprek met Hilde Hautekees: Koekelbergenaar en initiatiefneemster van deze workshops.

Eindredactie: Hilde Peeters Erwin Thevissen Lay-out: bg grafische vormgeving V.U. Martien Loos

De grote nieuwjaarsenquête

pagina 3


2 Interview

Ltk januari - februari 2013 (vervolg pagina 1)

De vegetarische keuken landt in Koekelberg Wanneer heb jij je voor het eerst tot het vegetarisme bekeerd? Hoe ben je ertoe gekomen?

bleek uitzien, dat ze allerlei dingen tekort hebben en dat je na een vegetarische maaltijd met honger naar huis zal gaan. Ik eet echter net heel gevarieerd, lekker en gezond. Als mensen komen eten, zeggen ze me achteraf vaak dat ze overtuigd zijn dat je buik rond is gegeten én dat het ook lekker kan zijn.

Hilde Hautekees: Eigenlijk at ik van kinds af aan al weinig vlees. Aan de keukentafel vroeg ik indertijd steeds om extra groenten en fruit. Ik was simpelweg geen fan van grote lappen vlees op mijn bord. Op mijn vijftiende ben ik definitief gestopt met het eten van vlees, gevogelte of vis na het lezen van een boek van Peter Singer (Animal Liberation, nvdr). Het was een heel confronterend boek over de gevolgen van de vleesindustrie voor zowel mens als dier. Niet alleen worden dieren vaak slecht behandeld, maar het eten van vlees is ook slecht voor onze eigen biodiversiteit.

heb nooit de missie gehad om andere mensen te overtuigen.

Hoe reageerden vrienden en familie daar indertijd op? Twintig jaar geleden was het hoogstwaarschijnlijk veel minder evident om als vegetariër door het leven te gaan?

Hilde: Ik heb er geen enkel probleem mee dat andere mensen vlees of vis eten. Het is ieders eigen keuze. Mijn vriend eet bijvoorbeeld wel vis en vlees, maar daar heb ik hoegenaamd geen probleem mee.

Hilde: Ik kom uit een familie van boeren, dus evident kon je het absoluut niet noemen (lacht). Mijn grootouders hadden een boerderij en we aten steeds vers vlees. Mijn ouders dachten dat het een puberfase was en dat het zou overwaaien. Verder lieten ze me mijn zin doen, maar ik moest elk jaar naar de dokter om mijn bloed te laten controleren om te kijken of ik niets tekort had. Dat was nooit het geval, hoewel mijn ouders dat stiekem hoopten zodat ik opnieuw vlees zou eten. Intussen zijn ze het gewoon – hoewel mijn vader tijdens de afgelopen feestperiode een groot stuk vlees op mijn bord serveerde (lacht). Heb je sindsdien ooit nog vlees gegeten?

Vegetarisch zijn lijkt soms meer een trend die pas de laatste jaren zijn ingang heeft gevonden? Hoe komt dat, volgens jou?

Hilde: Ooit heb ik bij een vriendinnetje thuis een worst gegeten, omdat ik niets durfde zeggen. Nadien nooit meer. Ondanks enkele flauwe grapjes, had iedereen er begrip voor. Indertijd was je een beetje een buitenstaander of een geitenwollensok. Vandaag de dag is dat veel minder het geval en snappen de meeste mensen dat een dagje vegetarisch per week best goed is voor jezelf én voor het milieu. Ik heb echter nooit geprobeerd om mensen te overtuigen. Dat maakte dat vrienden voor mij echter wél vaak moeite deden om uitgebreid vegetarisch te koken, omdat ik niet zaagde (lacht). Ik

Je bent nu hoogzwanger, zal je je kind ook vegetarisch opvoeden?

Is vegetarisch zijn zwart-wit voor jou? Of kan jij je ook vinden in de visie van flexitariërs? (Nvdr: Flexitariërs zijn mensen die in de regel vegetarisch eten, maar daar occasioneel van afwijken)

Hilde: Mensen zijn zich enerzijds meer bewust van wat ze eten en anderzijds beseffen ze steeds meer wat voor enorme impact de productie van vlees heeft op het milieu. Acties als ‘donderdag veggiedag’ hebben vegetarisme bovendien meer in de kijker gebracht. Daardoor zijn de meeste mensen er intussen mee vertrouwd. Vrienden die voordien nooit vegetarisch hebben gegeten, vragen me steeds vaker naar recepten. Ook op restaurant kan je meestal een vegetarische optie eten die uit meer bestaat dan een bord sla met tomaten.

Hilde: Het is geen enkel probleem om vegetarisch te leven als je zwanger bent. Mijn kind zal ik echter niet volledig vegetarisch opvoeden. Mijn vriend is niet vegetarisch en onze afspraak is dat er één keer per week vlees op de tafel zal komen. Donderdag vleesdag (lacht). Vanwaar dit initiatief om vegetarische kooklessen te organiseren in Brussel? Hilde: Ik was zelf op zoek naar een plek om veggie kooklessen te volgen en toen bleek dat het in Brussel amper te vinden was. Ik had geen zin om naar Leuven of Gent te trekken, dus besloot ik er zelf voor te gaan. Ik ben vrijwilliger geworden bij EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief ) en begon in samenwerking met hen lessen te organiseren. In eerste instantie begon ik met lessen over de vegetarische wereldkeuken in kleine groepjes bij mij thuis. Waarom zou je carnivoren aanraden een veggie workshop te volgen in De Platoo? Hilde: In De Platoo beginnen we met enkele workshops rond de Japanse en Thaïse keuken. Beide landen zijn vertrouwd met de vegetarische keuken. Belangrijk bij deze workshops is dat we geen nieuwe gerechten gaan uitvin-

den. Zo maken we bijvoorbeeld een Thaïse groene curry. Het gaat daarbij in eerste instantie niet om hoe we die vegetarisch maken, maar om het maken van een goede groene curry. Als mensen daar nadien wat scampi’s in willen gooien, doen ze gerust. De recepten die we hier leren vormen een basis, maar je kan er achteraf thuis mee doen wat je wil. In het najaar van 2013 plannen we een basiscursus vegetarisch koken in De Platoo volgens een aantal thema’s: typisch Belgisch, koken met restjes, internetkoken, koken met de biomand, ... Van daaruit komen alle specialiteiten van het vegetarisch zijn aan bod: koken met granen of peultjes, enzovoort.

Wij kijken er alvast naar uit! Bedankt voor het interview!

WORKSHOPS VEGGIE Donderdag 14/02: Japans (veggie sushi en misosoep) Dinsdag 26/02: Thais (spring rolls en groene curry) Donderdag 07/03: Japans (miso tofu soep en okonomiyaki) Dinsdag 26/03: Thais (kokossoep en Pad Thai)

Wat zijn de grootste misvattingen over vegetariërs? Hilde: Ik kan je een hele waslijst geven aan misvattingen (lacht). Mensen denken vaak dat vegetariërs er mager en

Telkens van 19 tot 22u 15 euro per workshop (maaltijd inbegrepen) Info & inschrijvingen: GC De Platoo Pantheonlaan 14 – Koekelberg 02 412 00 50 – deplatoo@vgc.be


Ltk januari - februari 2013

Enquête 3

De grote nieuwjaarsenquête 1. Welke gebeurtenis in 2012 heeft u het meest getroffen? Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak. 2. Welke gebeurtenis in 2012 heeft u het meest verheugd of blij gemaakt? Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak. 3. Noem één goed voornemen voor 2013. Wat wilt u zeker gaan doen of veranderen? 4. Wat is het beste boek, cd, theater- of muziekvoorstelling, film of tv-programma dat u in 2012 bijgebleven is?

Sammy Raeymaekers Koekelbergenaar en Chiroleider 1. De ontelbare beelden van het geweld en het menselijk leed van de Arabische lente; de huiveringwekkende gedachte dat veel te veel families en ganser generaties mensen voor het leven getekend zullen zijn door de gruwel die hen overkwam en overkomt. 2. De Olympische Spelen en de levensvreugde en het escapisme die met dat evenement gepaard gingen: de wereld werd heel even opnieuw verenigd, over grenzen van rassen, religie, levensbeschouwing en talen heen. 3. Mijn brevet voor rijschoollesgever behalen en hiermee de basis leggen voor een belangrijk persoonlijk leerproces. 4. Mira – Stukken van mensen

weld… En dikwijls ook nog gratuit (bestaat er eigenlijk wel een andere soort?). Of hoe de mensheid jaar in jaar uit maar blijft bewijzen dat wij roofdieren zijn van de ergste soort. 2. Op persoonlijk vlak: dat onze dochter een pleeggezin mocht vormen met naast de eigen kleinkinderen Lodi en Daantje, nu ook de kleine Boyann erbij. Op wereldvlak: de twee medailles (zilver en goud) op de Paralympics van rolstoelatlete Marieke Vervoort: wat een prestatie, en wat een voorbeeld! 3. Mijn functie van schepen opnemen alsof het de eerste keer is. Niet alleen de nieuwe bevoegdheid Volksgezondheid een gezicht geven. Ook de ‘oudere’ (Tewerkstelling, Cultuur, Onderwijs, Jeugd en onze nieuwe bibliotheek) verdienen dat zij met vernieuwde energie aangepakt worden. Niets zo saai als op routine doorgaan. 4. Beste theatervoorstelling: ‘n Kat es gin Poos van het BVT – Beste CD: de eerste CD van de Brusselse bluesband ‘de Braave Joenges’ – Beste boek: de Gideonsbende van politiecommissaris Christian De Coninck – muziek: klassiek concert van Stéphane Willems & C° in het kerkje van Sint-Anna-Pede.

Guy Vanhengel - Minister

Robert Delathouwer - Nederlandstalige Schepen Koekelberg 1. Het steeds maar toenemend geweld in de wereld, of het nu oorlog is, of geweld in het verkeer, familiaal ge-

1. Persoonlijk: de aankondiging dat mijn vrouw Ann en ik, in 2013, voor het eerst oma en opa worden. Politiek: de mooie vooruitgang van Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel. Maatschappelijk: de grote moeilijkheid om in

stedelijke omgeving het juiste evenwicht te vinden tussen de leefbaarheid en de noodzakelijke nood aan mobiliteit. Bij sommigen wordt de strijd tegen individueel gemotoriseerd vervoer een soort religie. 2. Elk jaar geniet ik met volle teugen van de skivakanties met de familie. Politiek: de Brusselse financiën geraken weer op orde. De Belgische ook. Die van de VGC in Brussel, zijn dat altijd geweest. 3. In 2013 zou ik zeer graag slagen met het stoppen met roken. Maar dat wenste ik voor 2012 ook al. 4. Beste boek: “50 tinten grijs”. Beste TV: Quiz me quick en Borgen. Het beste theaterstuk, “‘n kat es gin poos”, hebben ze mij gezegd. Maar ik heb het nog niet gezien. Da’s ook een goed voornemen voor 2013.

Patricia Beeckmans Directrice Home Jourdan 1. De begrafenis van de kinderen, slachtoffertjes van het busongeval in Zwitserland. Al die witte kisten naast elkaar. Echt een kippenvelmoment. Je kind vertrekt op reis en je ziet het nooit meer levend terug. Akelig. 2. Het doorstoten van de Obama-care! Eindelijk een systeem van gezondheidszorg in Amerika! Onvoorstelbaar dat er hiervoor nog zoveel tegenwerking was! 3. Mijn voornemens voor 2013: Meer bewegen , meer sporten, proberen meer te relativeren, allemaal goed voor de gezondheid! 4. Wat mij bijgebleven is als tv programma: De opening van de Olympische spelen in Londen. Wat stak dat goed in elkaar! Prachtig!

Fouad Ahidar Brussels Parlementslid 1. De moord op de sjiitische imam in Anderlecht (maart 2012) was een regelrechte aanslag op de diversiteit in Brussel. Het heeft me erg aangegrepen. 2. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 (mijn eigen resultaat en dat van sp.a in gans Brussel) heeft me erg blij gemaakt. Zoveel mensen die mij hun stem hebben gegeven, ik ben er dankbaar voor. Ik wil die mensen effectief een stem geven in de gemeenteraad (en in het Brussels parlement). Ik doe er alles aan hen te vertegenwoordigen. 3. Een beter evenwicht vinden tussen mijn werk en mijn gezin. Mijn werk neemt veel van mijn tijd in beslag, maar ik heb ook vijf kinderen en een fantastische vrouw. Die moeten ook op mij kunnen rekenen. 4. Réussir, et après? door Richard Branson. Goed geschreven en een mooi uitgangspunt: je hebt grote doelen bereikt, maar wat doe je daarna? Hoe ga je verder en ben je dan gelukkig? Ik heb ook met plezier gekeken naar de talentenjacht The Voice.

Bruno De Lille - Staatssecretaris 1. De picknicks op de Anspachlaan en ‘Femmes de la Rue’: burgers nemen zelf de verantwoordelijkheid om de situatie in hun eigen stad te verbeteren en er samen iets van te maken. Het cynisme is omgeslagen in zelf de handen uit de mouwen steken. Ook de herverkiezing van Obama, het gevoel dat er overal oorlog heerst en de frustrerende en pijnlijke vaststelling dat er oorlogen zijn waar iedereen in tussen wilt komen en andere waar geen haan om kraait. 2. De uitmuntende verkiezingsresultaten van Ecolo & Groen. En persoonlijk: mijn zoon die sinds begin dit jaar officieel twee papa’s heeft 3. Meer sport en een beter evenwicht tussen werk en gezin. Blijven vechten tegen het fatalisme en tonen dat Brussel wel een aangename stad kan zijn en dat we er samen iets van kunnen maken.


4 Enquête

Ltk januari - februari 2013 (vervolg pagina 3)

2. De herverkiezing van Barack Obama in de Verenigde Staten. En dat de Vintage (Koekelberg) het nog steeds goed doet :-) 3. Brussels leren! 4. De ontdekking van Amerika!

4. Het boek “De koning” van Kader Abdolah; De film “Life of Pi”; “The Daily Show” naar aanleiding van de verkiezingen in de VS en het Humorologiefestival in Marken.

Martien Loos Voorzitter De Platoo

Tinne Vanderstraeten Advocate

Herman Cosijns Rector Basiliek Koekelberg 1. Wat mij het meest getroffen heeft is de uitzichtloze situatie in Syrië gepaard met gruwelijkheden. Het is te gemakkelijk de oorzaak alleen bij de politieke leiders te zoeken ook al hebben ze er ook schuld aan. Het is de bevolking die elkaar naar het leven staat, en dat treft mij het meest. 2. Wat mij blij heeft gemaakt is de herverkiezing van Obama als president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij belichaamt voor mij het sociaal Amerika met aandacht voor de verscheidenheid. De wetgeving die hij liet goedkeuren rond de gezondheidszorg voor allen kan daardoor blijvend ingang vinden. Dit is voor velen een hoopvol perspectief. 3. Wie de Basiliek van Koekelberg alleen van de buitenkant kent, zal dit een doods monument vinden. Maar wie de tijd neemt om er eens binnen te gaan zal verbaasd worden door de warmte van de Terracotta en het leven van vele groepen en bewegingen die er in thuis zijn. Het is ook een monument dat uitnodigt tot stilte. Als ik iets zou willen veranderen in mijn leven, dan is het dat ik meer stilte zou willen inbouwen in mijn leven. 4. Ik keek naar de film: Amour. Na ‘Des hommes et des dieux’ en ‘Les intouchables’ was dit een film met een diepe menselijkheid. Een man die zijn vrouw zo graag ziet dat hij haar blijft verzorgen en dragen tot het einde. In die momenten is de liefde heel mooi. Hoe dat men het einde van de film moet interpreteren is voor mij nog een raadsel, daarom zou ik hem graag een tweede maal willen zien.

1. Dat er zo weinig politieke daadkracht bestaat om iets te doen aan de armoede in ons land, ondanks de schrijnend hoge armoedecijfers die geregeld gepubliceerd worden. 2. Dat de industrielanden in december 2012 overeenkwamen om Kyoto te verlengen na 2012. Over de uitkomst van de klimaatconferentie in Doha werd negatief bericht, maar dit is niet helemaal terecht. Er zijn nu doelstellingen ook na 2012 die in 2014 verder zullen aangescherpt worden. 3. De wijkcompost blijven gebruiken en ijveren dat er op die plaats ook een bijenkast kan komen. 4. Ik heb graag Emma Donoghue gelezen, net als Wolf Hall van Hilary Mantel, en de allerlaatste caracara ter wereld van Peter Verhelst. Het lijstje nog te lezen was helaas langer: joseph anton van Salman Rushdie, Sense of an Ending van Julian Barnes and het laatste boek van Richard Russo: elsewhere: a memoir.

Khadija Zamouri Gemeenteraadslid Koekelberg & Vlaams Parlementslid 1. De sluiting van Ford Genk die 1000 den families in de kou doet staan. Dat de Europese crisis landen als Griekenland en Spanje op zo’n manier heeft getroffen dat veel mensen het dagdagelijkse leven niet meer aan kunnen.

Eric Viaene - Politiecommissaris 1. Maatschappelijk denk ik aan alle ouders die een kind verloren hebben, en dat niet alleen bij het drama van Sierre. Je kind moeten afgeven is het meest onwezenlijke wat ons kan overkomen. In 1988 overleed het zoontje van mijn broer en schoonzus. Dergelijk litteken blijft voor eeuwig in het hart gegrift. Op wereldvlak: dat men nog steeds niet tot het besef komt dat de maatschappij ‘warmer’ moet worden en de aarde ‘afkoelen’. Respect is ontzettend belangrijk. 2. Persoonlijk heeft volgend besef en credo me verheugd: “Het leven is wat we er zelf van maken” (citaat van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre). Maatschappelijk: druppelsgewijs zien we meer en meer fietsen in het straatbeeld van Brussel opduiken. 3. Mijn voornemen is om privé nog meer te investeren in diegenen die ik een warm hart toedraag. Professioneel zal ik na 30 jaar dienst in Koekelberg een andere koers binnen de politiezone Brussel-West varen met tal van nieuwe uitdagingen en projecten. 4. De cd’s van Van Morrison, Mark Knopfler en de cd-box van Johan Verminnen. Boeken zijn ‘De definitieve biografie van Jacques Brel’ en het laatste oeuvre van Alain de Botton. Concert: privé-optreden van Beverly Jo Scott en de try-out van de nieuwe tournee van Johan Verminnen. Film: Le Gamin au Vélo en Amour.

1. Het voorbije jaar was voor veel mensen pijnlijk en intens verdrietig… of het nu gaat om ziekte, ontslagen, onrechtvaardigheid en onzekerheid, armoede, agressie, het busongeval in Sierre… er was teveel ellende en niet-geluk. En hoe erg geschokt of verontwaardigd wij ons voelen bij dit nieuws, moet ik eerlijk toegeven dat wat heel dichtbij gebeurt en mij het meest aangreep in 2012, het plotse tragisch overlijden van een vriend is. Het ongeloof, de onrust bij het niet zeker weten, het verdriet dat wij samen proberen te delen, de pijn in zijn gezin… en daartegenover ons gevoel van te veraf en grote machteloosheid. 2. Wat me blij maakt is verbondenheid van mensen, het samen aan iets bouwen, gemeenschappelijke verontwaardiging of solidariteit. “Mijn” leukste ervaring was het samenwerken met Bram en Appel aan het boekje Tijd-Loos, ’n hartverwarmend hoogtepunt in 2012! En dit naast zoveel kleine en grote tekenen van vriendschap… de (h)eerlijk gezellige babbel aan de keukentafel, een zalig concert voor een jarige vriendin, het engagement van leerkrachten in een startende basisschool, een onverwacht boeket op een zondagmorgen en natuurlijk… mijn kleinkinderen… hun 4 stralende en ondeugende gezichtjes, de foto’s die ik kreeg, een tekening van mijn oudste of de eerste stappen van mijn jongste kleinzoon … gewoonweg het gevoel dat het “goed “zit tussen mij, diegenen om wie ik geef en anderen… da’ s geluk! 3. Ik zal gaan sporten… of gezonder leven of meer relativeren… of nee … minder op ne “wier” zitten… of… gewoon meer lief zijn voor mekaar, milder en verdraagzaam vooral… begripvol en bezorgd zijn om anderen… ja … dat moet het worden voor 2013… samen streven naar verdelende rechtvaardigheid en


Ltk januari - februari 2013

Gemeentenieuws 5

Brussels Stamenei ... dat is elke derde dinsdag van de maand van 18.30 tot 22.30u opnieuw gezellig samenzijn met echte Brusseleirs en met telkens een andere artiest die het gezelschap komt vermaken. En sertoe: doe wëdt Brussels geklapt (en gezoenge !).

DE BRAAVE JOENGES Prezanteiren uilen ieste CD De column van schepen Robert Delathouwer

NIEUW IN KOEKELBERG TOERISME EN VOLKSGEZONDHEID

Dinsdag 19 februari 2013 Toegang gratis. Deuren: 18.30u Optreden: 20.00u in het ‘kulteurstamenei de Platoo’, Pantheonlaan 14 in Koekelberg Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de dienst Nederlandse Cultuur van de gemeente, tel.: 02.412.14.47 of e-mail: mbultereys@koekelberg.irisnet.be “Brussels Stamenei” is een gezamenlijke organisatie van de Manne van de Platou, het gemeenschapscentrum De Platoo en de dienst Nederlandse Cultuur van de gemeente.

KROKUSVAKANTIE OP HET SPEELPLEIN CADOLLEKEN Voor wie : kinderen van 2,5 tot 9 jaar, uit het Nederlandstalig basisonderwijs, Wanneer : tijdens de krokusvakantie, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 februari 2013. Prijs : € 4 per kind per dag, met een maximum van € 8 per gezin. Voor extra-murosactiviteiten kan een bijkomende vergoeding worden gevraagd van maximum € 3, Waar : in de Gemeentelijke Basisschool ‘de kadeekes’, Herkolierstraat 68, Info : 02/412.14.08 - Gemeentebestuur Koekelberg – dienst Nederlandstalig Onderwijs en Jeugd - ederooms@koekelberg.irisnet. be - www.koekelberg.be Inschrijvingen: 02/414.08.66 - Gemeentelijke Basisschool “de kadeekes”

11 februari > 15 februari 2013

De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd op 6 december. Twee raadsleden meer dan zes jaar eerder. 27 plaatsen, keurig verdeeld over 16 voor de lijst van de burgemeester, 8 voor de Franstalige socialisten, 3 voor de groenen. De collegeleden legden eveneens de eed af, eentje meer dan in 2006. Zelfs Sinterklaas kwam even binnen en zag dat het goed was. In het college werden door het vertrek van twee oudgedienden en de komst van een extra schepen de bevoegdheden uiteraard herschikt. In die 7 schepenen zetelen voortaan 3 vrouwen, naast de voorzitster van het OCMW. Het vrouwengilde neemt dus stilaan maar zeker zijn plaats in. Tijd dus om ook de materie ‘gelijke kansen’ door te geven aan een onder hen (het nieuwe college en de bevoegdheden kan je terugvinden op de website van de gemeente www.koekelberg.be). Twee nieuwigheden vallen daarbij op: toerisme en volksgezondheid. Dat laatste valt uw dienaar te beurt. Het is goed dat we niet vastroesten in routine. Naast tewerkstelling en de Vlaamse aangelegenheden zal ik mij dus voortaan inzetten voor de volksgezondheid van mijn medeburgers. Het gaat dan in de eerste plaats over het opzetten van preventiecampagnes (Télévie, Kom op tegen kanker, borstonderzoek, enz.) maar ook de uitwerking van reële acties. De laatste jaren wordt de gemeente regelmatig ingeschakeld in de acties van de hogere overheden.

Denken we maar aan de ‘grote hitte’-plannen in de zomer, initiatieven om de grote koudegolven op te vangen in de winter, of het installeren en vooral operationeel houden van een of meerdere defibrillatoren. Niet dat deze dingen al niet eerder gebeurden, maar los van elkaar. We vinden dat zij best gecoördineerd worden. Ik zal ook een groot en geregeld overleg opstarten met alle partners die bij de materie betrokken zijn. Ik denk daarbij aan het OCMW, maar ook aan de dokters, apothekers en andere zorgverstrekkers in onze gemeente. Een andere nieuwe bevoegdheid die in het mandje van collega Sylvie Andry viel is toerisme. Voor een goede verstaander: het teken bij uitstek dat de meerderheid echt gaat voor de uitbouw van onze gemeente als aantrekkingspool voor cultureel toerisme. De polemiek die tijdens de verkiezingen hevig woedde in oppositiekringen over het al dan niet oprichten van de ‘Chocolate Village’ in de gebouwen van de oude Victoriafabriek zal niet beletten dat daar een heuse en mooie bezienswaardigheid komt. Gekoppeld aan de oprichting van het circuscentrum achter de sporthal en de Basiliek met daar tussenin het Elisabethpark zal Koekelberg op geen enkele toerismegids kunnen ontbreken. Dit is geen prestigeproject, maar een gedeelde visie die onze horeca en bijgevolg heel Koekelberg alleen maar ten goede kan komen.


Ltk januari - februari 2013

6 Platoorama MARKANT KOEKELBERG Donderdag 21 februari 2013 – 14:00 Mensen Een gezondheidslezing door bewegingsconsulent en ergonoom Peter Horemans met de leuke titel “alle mensen, mensen mensen na”. Genen en memen: wat is het verschil? Waarom praten zonen zoals hun vaders, of lijken moeders op hun dochters? Zitten rugklachten in de familie, en is zwaarlijvigheid aangeboren of juist niet?.... Al deze vragen, alsook praktische conclusies en nog veel meer worden in deze voordracht op een ludieke manier beantwoord door Peter Horemans, LIC. Kinesitherapie die ook beroepshalve met deze problematiek geconfronteerd wordt. Deze vergadering gaat door in Zaal Nobis of Zaal Mimosa, Basiliek van Koekelberg. Contactpersoon: Rita Kerkhofs-Tuerlinckx 02/411 08 59 Leen Warlop 02/269 42 04

KWB GANSHOREN Zondag 27 januari 2013 – 15:00 Groenten uit Balen ‘Groenten uit Balen’ is een Vlaamse langspeelfilm uit 2011 naar het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broeck. De film vertelt, vanuit het perspectief van de familie Debruycker, het verhaal van de staking van 1971 in de Balense zinkfabriek van Vieille Montagne. Maria Vindevoghel leidt de film in, en legt de link naar hedendaagse sociale conflicten of arbeidsomstandigheden. In de Zeyp. De inkomprijs bedraagt 4 E. Zaterdag 23 februari 2013 – 18.45 Zaklampentocht Kinderen tussen 6 en 12 jaar met hun ouder(s) of andere begeleider(s) worden verwacht aan Jeugdhuis Tongeluk, Bosstraat 10 te Ganshoren. De Ganshorense kwb, Davidfonds, Scouts en Chiro zorgen er weer voor de zaklampentocht, een onvergetelijk avontuur. Als afsluiter volgt uiteraard een kampvuur met versnaperingen aangeboden door kwb Ganshoren. Davidfonds zorgt voor een verrassing. Niet vergeten: elk kind een zaklamp én warme kledij. Donderdag 28 februari 2013 – 19.00 Kookles vegetarisch koken Luc Ooms is een geboren en getogen Ganshorenaar die via het volwassenenonderwijs CVO Elishout in Anderlecht zijn koksdiploma behaalde. Hij wijdt ons deze keer in in vegetarisch koken. We luisteren en kijken niet alleen, maar koken én proeven zelf. Meekookprijs is 3 euro.

Kook je mee? Opgelet: de cursus start reeds om 19.00 uur. Ingang aan Zeypstraat 49, 1083 Ganshoren. Kilootje minder cursus Vanaf 23 januari 2013 in GC Essegem. Wil je evenwichtiger gaan eten en bewegen? Leer in deze cursus stapsgewijs je eet- en beweeggedrag onder handen nemen en de eerste stappen zetten naar een gezond gewicht en naar evenwichtige eet- en beweeggewoonten! Voor iedereen die een gezond gewicht wil bereiken op een verantwoorde wijze, zonder de levensnoodzakelijke factor genot uit het oog te verliezen. Concreet: 6 avonden, telkens van 19u30 tot 21u30. in GC Essegem (Leopold Istraat 329 in Jette). Start op woensdag 23 januari 2013, daarna op 30 januari; 6, 20 en 27 februari en 6 maart. Inschrijfprijs: 60 euro voor KWB-leden en CM-leden. 120 euro voor niet-leden. Meer info en inschrijven bij de ‘dienst gezondheidspromotie’ van de SintMichielsbond van de CM 02 240 85 06 gezondheidspromotie.smb@cm.be Haachtsesteenweg 1805 te 1130 Brussel i.s.m. kwb Laken-Jette, CM en GC Essegem. Contactpersoon: Philippe Kempeneers 02 465 89 41 kwb.ganshoren@gmail.com

KONINKLIJK ATHENEUM KOEKELBERG Donderdag 31 januari 2013 – 19:00 Opendeurnocturne Om een beter beeld te hebben van de dagdagelijkse werking van onze school willen wij u graag kennis laten maken met het KA Koekelberg, en de verschillende richtingen die wij aanbieden in de eerste graad. Daarom verwelkomen wij u graag op onze opendeurnocturne op donderdag 31 januari 2013 om 19.00 uur. U zal samen met uw kind enkele korte lessen kunnen bijwonen. In het Koninklijk Atheneum aan de Felix Vande Sandestraat 17 1081 Koekelberg. Contactpersoon: Serge Algoet 02/468 20 40 – www.kakoekelberg.be

MENSEN MET TIJD Maandag 28 januari 2013 – 14:00 In de pen voor… Verscheidene leden van “Mensen met Tijd” hebben de club de laatste jaren verlaten omwille van een verhuis naar een andere gemeente, naar een rusthuis of omwille van beperkingen. Maar we zijn ze niet vergeten! We zijn integendeel benieuwd hoe ze het stellen… Door “In de pen voor…” zullen we het hopelijk gauw te weten komen. We schrijven samen in De Platoo. Maandag 4 februari 2013 – 14:00 Verjaardag Mensen met Tijd zitten aan de feesttafel want de jarige leden worden gevierd met een natje en een droogje in De Platoo. Maandag 11 februari 2013 – 14:00 Naald en draad Een les handvaardigheid is altijd meegenomen. Kom kijken wat we vervaardigen met naald & draad. In De Platoo. Maandag 25 januari – 14:00 Spelnamiddag Laat u meeglijden in de ambiance van een leuk spelletje. Iedereen speelt mee en iedereen wint een prijs. Kan het nog leuker? Maandag 4 maart 2013 – 14:00 Conversatietafel De eerste conversatietafel van het jaar. Op die manier komen er heel wat interessante en boeiende onderwerpen aan bod. Met een lekker kopje koffie en een versnapering. Dat helpt. SOS Jacqueline Uw noodzakelijke hulp in de keuken!

OUDERVERENIGING VOOR DE MORAAL KOEKELBERG Maand februari Papier Gedurende de hele maand februari voert de Oudervereniging voor de Moraal in Koekelberg een educatief project met als doelstelling “wees spaarzaam met papier”. Contactpersoon: Walter Crahaij 02/427 66 48 - walter.crahaij@telenet.be

WILLEMSFONDS KOEKELBERG Dinsdag 19 februari 2013 – 18:30 Brussels Stamenei Het Brussels Stamenei is de verzamelplaats van alle echte Brusselaars. En die weten wat plezier en ambiance maken is. De leden van het Willemsfonds wonen samen een activiteit bij. Deze activiteit is gratis. In De Platoo.

TALK OF THE TOWN Het Willemsfonds wenst oplossingen te zoeken voor plaatselijke problemen. Zit je met iets, van welke aard dan ook, dan kan je hiermee elke laatste vrijdag van de maand terecht in De Platoo. Telkens van 9:00 tot 11:00 uur. Op de vrijdagen 25 januari 22 februari 29 maart 19 april 24 mei 14 mei Je loopt gewoon binnen en hoeft je bezoek vooraf niet aan te kondigen Contactpersoon: Vangermeersch Sigurd 0489/853 215 - svangermeersch@gmail.com

Op maandag 21 januari, 18 februari, en 4 maart. Contactpersoon: Simonne Janssens 02/427 66 48

WEST IN ZOMAAR

Woensdag 20 februari 2013-01-09 Kokkerellen GRIJZE GEUZEN Vrijdag 22 februari 2013 9:00 tot 11:00 uur In ‘t hart De Grijze Geuzen gaan een kijkje nemen bij het nieuwe initiatief van de plaatselijke Willemsfondsafdeling. “In ‘t hart”: heb je een probleem, je kan er altijd terecht, en samen zoeken we een oplossing. In De Platoo. Contactpersoon: Walter Crahaij 02/427 66 48 - walter.crahaij@telenet.be

Spijtig voor liefhebbers van lekker gastronomisch eten maar Kokkerellen is momenteel volzet. We zullen niet nalaten te melden wanneer er terug enkele plaatsjes vrijkomen. Contactpersoon: Zomaar vzw Tel 02/465 30 21 info_zomaar@telenet.be


Ltk januari - februari 2013 (vervolg pagina 4)

naar iets meer wij en minder ik ! 4. Het toneelstuk dat me het meest “pakte” was “Vorst” van de compagnie Cecilia & KVS… een aanrader die hernomen wordt in april. Het meest ontroerende boek vond ik “Tonio“ A.F.Th. van der Heijden, de meest verhelderende “Identiteit” van Paul Verhaeghe en “Hoe durven ze” van Peter Mertens, het mooiste gedicht las ik in “Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen” van Leonard Nolens, en ik blijf fan van Bart Moeyaert. En nu luister naar en zing ik met volle overgave mee met de laatste CD die ik van mijn dochter kreeg “The Broken Circle breakdown”. Leven kan mooi zijn… genieten en elke dag een half uur vakantie nemen…iedere gezonde morgen als een cadeau ervaren… mijn wens voor jullie in 2013!

Enquête 7

Kindercursus Mode Van 11/02/2013 tot 15/02/2013 (krokusvakantie)

Anita Van Den Troost Dienst Burgerlijke Stand bij gemeente Koekelberg 1. De crisis in het algemeen. De vrijlating van Michelle Martin is onaanvaardbaar. En ook het busongeval in Sierra, Zwitserland. 2. De prestatie van de Eerste Minister Elio Di Rupo, die oprecht zijn land en regering in de hoogte wil houden. 3. Het ondersteunen van de organisatie Make a Wish. Onder het meterschap van ons Belgisch talent Mauranne en het waarmaken van dromen voor zieke kinderen. 4. De Olympische Spelen in Londen, waaronder de prestaties van onze sportievelingen.

Mode zoals je ze nog nooit gezien hebt: in de voormiddag maken we onze eigenste sportoutfit, in de namiddag gaan we sporten. Houd je klaar voor naald, draad, zweetbandjes, voetbalshirts, knielappen, maillots, tennisrokjes, fietshelmen, coureursklakskes en zwempakken. In de namiddag testen we of al die aërodynamische stoffen een sportman nu echt vooruit helpen.

Prijzen: 70 € / 105 € (2de kind ) / 140 € (3de kind ) Gelieve het bedrag te storten op het rekeningnummer 734-1982003-11 met mededeling naam en voornaam van deelnemer en kindercursus. Inschrijvingen zijn pas definitief na ontvangst van betaling!

In samenwerking met: De Platoo tel: 02 412 00 50 • De Kroon tel: 02 482 00 10 • De Zeyp tel: 02 422 00 11

Chris Vandewalle Conciërge School De Kadeekes 1. Op wereldvlak was ik erg van de kaart door de moordaanslag in Newton. Het dodental bedroeg 26 mensen, waarvan 20 onschuldige kinderen. Dit betekent een eindeloos verdriet voor ouders en familie. Ik vind het verontrustend dat zo’n aanslagen meer voorkomen en dat we er machteloos tegenover staan. 2. Persoonlijk ben ik het meest gelukkig met de vakantieperiode die ik had en de tijd die ik kon vrijmaken voor vrouw en kind. De lach van mijn kind en het geluk dat hij uitstraalt maakt me blij. Daar leef ik voor. 3. Ik moet dringend beginnen sporten: leren zwemmen of gaan lopen. Voor dat laatste kan ik misschien ten rade gaan bij de nieuwe gemeentesecretaris! 4. Mijn favoriete cd van 2012 is de Topcollectie kleinkunstklassiekers. Het dialect van Willem Vermandere versta ik intussen al vrij goed.

Shpend Sokoli Zaakvoerder Vintage Brussels 1. Politiek hebben de Franse presidentsverkiezingen me in 2012 het meest geraakt. De verkiezing van Hollande en het falen van Sarkozy zie ik als een diep falen voor Frankrijk. Beiden hebben een soortgelijk beleid, maar een heel andere manier van werken. Hollande zal niet in staat zijn het nodige gewicht de komende vijf jaar in de schaal te leggen voor Frankrijk. Hij heeft te veel projecten die niet te realiseren zijn op het vlak van werkgelegenheid en economie. 2. Ik ben in 2012 simpelweg gelukkig geweest en heb een zekere stabiliteit in mijn leven gevonden. 3. Meer sporten! 4. Mijn muzikale hoogtepunt was het feest van honderd jaar onafhankelijkheid voor Albanië, met een fantastisch concert in Molenbeek van drie grote zangeressen.

Johannespassie van J.S. Bach – door het Brussels Bachkoor o.l.v. Vincent Lesage 16 maart 2013 Flagey Het Brussels Bachkoor werd opgericht in 2006 in de aula van de voormalige KUB waar wekelijks gerepeteerd werd o.l.v. Michael Scheck. In 20017 en 2008 bracht het Brussels Bachkoor Weihnachtsoratorium van Bach. Een volgend project is de uitvoering van de Johannespassie van Bach. In 2011 organiseerde het BBK en het Masereelfonds reeds een lezing waarin Vincent Lesage de Johannes-Passion analyseerde en het koor met een kleine instrumentaal ensemble zorgde voor live-illustraties van de muziek. Op 16 maart 2013 is het eindelijk zover: het koor zal deze wondermooi passie volledig uitvoeren. Voor de koorleden is het bekroning van zelfstudie en wekelijkse inzet. Daarbij komt nog dat het werk opgevoerd kan worden in Studio 4 van Flagey, een droom van elke koorzanger. Het geheel van solisten, koor en orkest – Brussels Fring Orchestra - zal onder leiding van Vincent Lesage staan. Meer info: www.brusselsbachkoor.be Inschrijvingen via: www.flagey.be


8 Tussendoor in/rond De Platoo

Ltk januari - februari 2013

UN PARCOURS DE SAINT-VALENTIN ! ❤ VALENTIJNSTOUR ! Monsieur Philippe Pivin, Député-Bourgmestre, et le Collège échevinal de Koekelberg, à l’initiative de Mme. Sylvie Andry et Mr. Robert Delathouwer, respectivement Echevins de la Culture française et néerlandaise, en collaboration avec l’asbl Koekelberg Promotion, ont le plaisir de vous présenter :

De Heer Philippe Pivin, VolksvertegenwoordigerBurgemeester, en het Schepencollege, op initiatief van Dhr. Robert Delathouwer en Mvr. Sylvie Andry, respectievelijk Schepenen van Nederlandse en Franse Cultuur, stellen u, in samenwerking met de vzw Koekelberg Promotie, voor :

Caféconcert op vrijdag 1 maart 2013

KOEKELBERG

Ben Webster Tribute Band

aan Balkon / au Balcon

met John Snauwaert, Roni ben-Hur en Nilson Matta

in concert / en concert

IM A N C H E Z O N DAG / D

bg grafische vormgeving

Toegang gratis Entrée gratuite

© C. De Keersmaec

ker

ZONDAG / DIMANCHE

Dit trio brengt de swingmuziek terug tot leven, vertrekkende vanuit het warme geluid, het energieke gevoel en de positieve sfeer dat swing in zich heeft. Ze brengen hulde aan Ben Webster, die ook wel “Frog” of “The Brute” werd genoemd omwille van de warme en brutale klank die hij in zich had. Hij was één de drie belangrijkste sax-tenoristen van de swingperiode. Muziek met een glimlach!

Deuren: 20u00 Concert: 20u30 1. Gemeenschapscentrum / Centre culturel DE PLATOO 17:00 De Thriva’s Een jonge meidengroep brengt liefdesliedjes. Des chansons d’amour par un groupe pop féminin. Av. du Panthéonlaan 14 2. DIVERSE BALKONS / BALCONS DIVERS 18:15 Serenade aan balkon - Sérénade au balcon Av. du Panthéonlaan 3. SALLE VITA ZAAL 19:00 Melting Point Een cocktail van Argentijnse folklore, tango, jazz, Bach en hedendaagse klassieke muziek - Un cocktail de folklore argentin, de tango, de jazz, de musique de Bach et de musique classique contemporaine. Basiliek - Basilique (Voorplein Deur 5 - Parvis Porte 5) 4. LE BASILIC - Restaurant (‘Chez Adrienne’) 20:30 GUIDO BELCANTO in / en concert ! ‘Zo goed als alleen’ Pluche, passie en glamour zullen niet ontbreken ! Le programme ne manquera ni de peluche, ni de passion, ni de glamour ! Basiliek - Basilique (Voorplein Deur 8 - Parvis Porte 8) INFO: 02.412.14.47 Dienst Nederlandse Cultuur - Service Culture néerlandaise Koekelberg of/ou 02.412.00.50 Gemeenschapscentrum De Platoo - Centre culturel De Platoo

Inkom gratis.

Info: 02/412 00 50 deplatoo.vgc.be GC De Platoo vzw Pantheonlaan 14 1081 Koekelberg

OPROEP! Leven te Koekelberg zoekt redactioneel talent!

Heb je een vlotte pen, kan je foto’s nemen als de beste, zit je boordevol ideeën of ken jij Koekelberg op je duimpje? Wil je mee een nieuwe wind laten waaien door ons krantje? Stel je dan kandidaat voor onze redactieraad! We steken enkele keren per jaar de koppen bij mekaar zodat Leven te Koekelberg toont wat er leeft binnen de gemeente!

Een initiatief van de vzw Promotie van Koekelberg met de steun van / Une initiative de l’ASBL Koekelberg Promotion avec le soutien de:

de Manne van de Platou

v.u. /e.r.: Robert DELATHOUWER, place H. Vanhuffelplein 6, 1081 Koekelberg

Meld je aan bij Hilde: hilde.peeters@vgc.be of 02 412 00 50 !

Leven te Koekelberg 1/2013  
Leven te Koekelberg 1/2013  

Leven te Koekelberg

Advertisement