Parkenblad winter 2010

Page 1

december 2010

Het Parkenblad

met onder andere:

Wilhelminafontein op Emmaplein Nieuw: ParkenPortret Opknapbeurt Prins HendrikpleinBeste medewijkbewoners,

H

Na de Kwartjesfontein is begin oktober de Wilhelminafontein op het Emmaplein feestelijk in bedrijf gesteld en overgedragen aan de gemeente. Vanwege het bijzondere karakter van dit project heb ik hierover een apart stukje geschreven, dat u vindt op pagina 14. Een artikel over de geschiedenis van de Wilhelminafontein vindt u eveneens in dit nummer. Een ander evenement, dat begin september plaatsvond, was ons jaarlijks Parkenfeest, ook dit jaar weer een geslaagde happening. Een foto-impressie van deze geslaagde dagen vindt u op onze website. Ook wil ik hier onze sponsoren hartelijk bedanken voor de steun en bijdragen die dit mogelijk hebben gemaakt. Wij zijn intussen druk bezig om hiervoor een andere vorm te vinden zodat dit, ondanks het verlagen van subsidies en het moeilijker vinden van sponsoren, toch een jaarlijks evenement kan blijven. Suggesties zijn van harte welkom!

Foto: Jelle Epskamp

Hier weer een terugblik op het afgelopen jaar en een beetje vooruitkijken naar 2011.

Een nieuw evenement dit jaar was Kunst & Cultuur in De Parken, midden in augustus, een evenement, georganiseerd door enige wijkbewoners, waar we kunstenaars aan het werk konden zien. Door een goede opzet/organisatie en ook door het mooie weer is dit een zeer geslaagd evenement geworden, en er is alweer een aanzet gemaakt om dit voor komend jaar opnieuw te laten plaatsvinden. Na het afscheid van Gert Stapper en de ziekte van onze wijkagent Rob van Schaik, is er helaas nog geen nieuwe wijkagent aangesteld voor onze wijk en moeten wij het voorlopig doen met een tijdelijke vervanger. Hopelijk kan ik u op onze jaarvergadering, op maandag 14 februari, hierover meer vertellen. Verder wordt er behoorlijk ‘verbouwd’ in de wijk: de Regentesselaan krijgt een ander aanzien en ook het Prins Hendrikplein wordt meteen ‘meegenomen’. In de wat verdere toekomst komt de Koninginnelaan aan de beurt. Bij de Grift wordt een monument geplaatst ter hoogte van de ‘splitsing’ naar het oude Remeha-terrein. Dit gebeurt in overleg om eventuele toekomstige overlast te voorkomen. Voor wat betreft de projecten rondom onze wijk: de Noordradiaal (tussen de Edisonlaan en de Deventerstraat) is voorlopig uitgesteld tot omstreeks 2018, hetgeen onze aandacht vraagt in verband met de te verwachten verkeersoverlast. Ook in het project Sportvelden en Vlijt I wordt enige vertraging in de uitvoering verwacht door de mindere belangstelling voor de geplande nieuwbouw. Alleen de kademuur tussen de Deventerstraat en het sluisje wordt aangepakt. Ook wordt een klein deel van de geplande bebouwing daar uitgevoerd. Ik hoop velen van u te zien op onze jaarvergadering (zie pagina 14), waarvoor wij u van harte uitnodigen, en wens u allen, mede namens mijn medebestuursleden, prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2011 toe. Met vriendelijke groeten, Dolf Sijbesma, voorzitter wijkraad De Parken

Het Parkenblad 3


Uniek Vakmanschap Ve Ve

Huis Nieuw Rande, Diepenveen

Deventerstraat, Apeldoorn

Rijksmuseum, Amsterdam

Wilhelminapark, Apeldoorn

“Venema Gevelrestauratie is uw specialist voor renovatie, restauratie en reiniging van historische en monumentale gevels. Ook voor traditioneel stucwerk, zowel binnen als buiten, bent u bij Venema aan het juiste adres. Zo vervangt Venema in het Rijksmuseum al het stucwerk verdeeld over 5000m2 gevelwerk en zijn wij momenteel het voegwerk van de zijgevel van de bibliotheek aan het vervangen. Voor uniek vakmanschap moet u bij Venema zijn!�

www.venemaholding.nl

www.venemastucwerken.nl

Bussum

Hanzeweg 14H 7241 CS LOCHEM Tel.: 0573-253086 Fax: 0573-255774 info@venemaholding.nl www.venemaholding.nl

4

Het Parkenblad

Restauratie van monumenten Traditioneel Voegwerk Traditioneel Stucwerk Metsel -en Inboetwerken Gevelreiniging


Historische elementen terug in het beeld

Opknapbeurt Prins Hendrikplein In het kader van de aanpak van de Regentesselaan en een aantal omliggende wegen krijgt ook het Prins Hendrikplein een opknapbeurt. De aanleiding is helder: de huidige inrichting is gedateerd, de beplanting en de bestrating zijn duidelijk aan vervanging toe. Een paar maanden geleden is het opknapwerk begonnen.

H

Het Prins Hendrikplein heeft een monumentale status. De grond was in 1877 een geschenk van Theodorus Sanders aan de gemeente Apeldoorn onder de voorwaarde dat het “ten eeuwige dage bestemd zal blijven tot publieke weg” en dat er niets anders gezaaid of gepoot mag worden dan “gras, bloemen en laag bloemhout”. In de jaren dertig van de vorige eeuw maakte tuinarchitect Rens van Moerheim een ontwerp voor een rosarium. Kenmerkend voor een rosarium is het gebruik van bonte rozen tegen de achtergrond van rustige heesterstroken en hagen.

“Er zijn verschillende metingen verricht en via een enquête inventariseerden we de meningen van de omwonenden. Daaruit bleek dat de opstelling met zogenaamd warm wit licht het best wordt gewaardeerd”, aldus Faber. “De bewoners voelen zich bij dit licht het prettigst op straat. Om de eenheid te behouden zal deze verlichting in de toekomst in de hele wijk verschijnen.” Jeanette van Dijk, projectleider gemeente Apeldoorn

Ontwerp Nu is een nieuw ontwerp gemaakt dat volledig past in het huidige Prins Hendrikplein maar tegelijkertijd een authentieke uitstraling heeft. Han Goudswaard, ontwerper Openbare Ruimte van de gemeente, licht toe: “Het ontwerp is een interpretatie van historische beelden, aangepast aan de huidige eisen aan de openbare ruimte. Het plantsoen wordt ingericht als rosarium, compleet met stamrozen, perkrozen in verschillende kleuren en haagbeplanting. De haagbeplanting bestaat uit wintergroene taxus. De paden worden halfverhard, zoals de paden langs het Oranjepark.” Het aantal zitbanken is teruggebracht naar vier, die – net als de nieuwe lichtmasten – in dezelfde stijl als die in het Oranjepark zijn geschilderd. In 1933 is een herdenkingsboom geplant, ter herinnering aan de vierhonderdste geboortedag van Willem van Oranje. Hiermee werd de centrale zichtlijn tussen de Koninklijke Scholengemeenschap en het Oranjepark verstoord. In het nieuwe ontwerp wordt deze zichtlijn tussen boom en Oranjepark hersteld, waarmee het plantsoen weer deel van een grotere compositie wordt. Verlichting De proefopstelling voor straatverlichting die in het Prins Hendrikplantsoen stond, maakt plaats voor ledverlichting met een traditionele uitstraling. De lichtmasten zijn zes meter hoog en worden symmetrisch geplaatst nabij de erfafscheiding van de woningen. Het Prins Hendrikplein was twee jaar lang proeflocatie voor het opdoen van ervaring met ledverlichting. Harold Faber, vakspecialist van de gemeente Apeldoorn, is bij dit project betrokken.

Het Parkenblad 5


Altijd thuis in Ăşw wijk

Ribeslaan1 (Hoek Jachtlaan) s 7313 GT, Apeldoorn s 055 - 3 550 450 s info@vanvlietmakelaardij.nl s www.vanvlietmakelaardij.nl

6

Het Parkenblad


ParkenPortret: de familie Wigman-Verschuren

Zo stil en donker! Niek Wigman (37) woont met zijn vrouw Kim (36) en kinderen Thijn (3) en Julie (1) aan de Van Aelstlaan. “De eerste dagen na de verhuizing konden we nauwelijks slapen omdat het zo rustig is.”

I

Wilt u ook uw familieportret in Het Parkenblad? Geef u op via onze site www.deparken.nl, kies voor Contact en stuur ons uw mailtje.

Foto: Menno Mulder

“In oktober 2007 zijn we van Amsterdam verhuisd naar Apeldoorn. We waren direct verliefd op het huis uit 1924: klein maar met karakter en sfeer, en met een tuin die we naar onze eigen wensen konden inrichten. De vrije ligging met zicht op De Grift en het feit dat het een doodlopende straat is, maken de Van Aelstlaan erg relaxed om in te wonen. Na veertien jaar Amsterdam was de omschakeling voor ons groot. Zo stil en donker! De eerste dagen konden we nauwelijks slapen omdat het zo rustig is, maar inmiddels zijn de rust en ruimte een verademing voor ons geworden. “Ik werk als salesmanager bij Eiffel in Arnhem. Kim heeft de afgelopen twee jaar als manager Marketing en Communicatie gewerkt bij de Rabobank in Apeldoorn. Momenteel werkt ze niet en neemt ze de tijd om haar ambities en wensen te bepalen. Thijn en Julie gaan nu twee dagen per week naar Koningskind Kinderopvang aan de Paul Krugerstraat. In mei 2011 wordt Thijn vier jaar en gaat hij de KWS. “In onze vrije tijd genieten we van bij elkaar zijn, met veel gezelligheid en lekker eten en drinken. Verder bezoeken we onze vrienden, die zowel in Apeldoorn als in de rest van Nederland wonen. En in de weekenden wandelen we graag een rondje langs De Grift en om de Kwartjesfontein bij Marialust. Dit is inmiddels onze favoriete plek geworden, mede door de schapen en pony’s: de ‘vrienden’ van Thijn (3) en Julie (1), die door hen van brood worden voorzien. “We vinden de wijk een bijzondere en groene plek in het hart van Apeldoorn, waar we ons heel erg thuis voelen. Dat komt zeker ook door de leuke mensen in de wijk, van wie een aantal de afgelopen jaren goede vrienden zijn geworden! “We zouden het leuk vinden als de Koninginnelaan zich in de toekomst nog meer gaat ontwikkelen als de winkelstraat van de wijk. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een kleine AH, een lekkere delicatessenzaak, maar ook een gezellige lunchgelegenheid zoals Martins of Bagels & Beans!”

Het Parkenblad 7


Bedrijvigheid in De Parken

Barbara Lemstra Meestal hebben we het over De Parken als woonwijk: zo’n kleine duizend voordeuren met daarachter de bewoners. Sommige bewoners werken ook in hun huis, soms met een heel bijzonder beroep. Daaraan besteden we in elke editie van Het Parkenblad aandacht. Dit keer ging Leo Labrujere op bezoek bij Barbara Lemstra.

H

Barbara Lemstra woont nu negen jaar in Apeldoorn. Door een reeks van activiteiten is zij in die tijd een bekende figuur in Apeldoorn geworden. Ze timmert dan ook flink aan de weg, zakelijk maar ook in haar vrije tijd. Barbara werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Nijkerk. Na het gymnasium (Amersfoort) woonde ze – steeds gedurende een half jaar – in New York, Berlijn en Parijs. “Dat heb ik gedaan voor mijn talen”, vertelt ze, “maar ik heb er natuurlijk ook in bredere zin veel van opgestoken. Je neemt kennis van andere culturen, je kijkt verder dan wat ons land te bieden heeft. Het was een belangrijke periode in mijn leven. Ik raakte geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen, de manier waarop mensen samenleven, ik wilde daarover nadenken, filosoferen. Ik besloot rechten te gaan studeren, met als doel om advocaat te worden.” Die studie rondde zij in 1990 af, maar Barbara stapte niet in de advocatuur. Zij koos voor het bankwezen bij de ABN/AMRO. Bij die bank werkte ze elf jaar in een groot aantal functies, variërend van het begeleiden van startende ondernemers tot bijzondere kredieten en marketing. Tussen de bedrijven door volgde Barbara aller-

8

Het Parkenblad

lei opleidingen en trainingen, noodzakelijk onderdeel van dit carrièreverloop. Uiteindelijk sloot zij haar loopbaan bij de bank af als directeur Zakelijke markt en Private banking voor de zes vestigingen in Hilversum. Zelfstandig en kleinschalig In de ‘bankperiode’ werden haar drie kinderen geboren. De combinatie van een zware baan en een druk gezin werd op een gegeven moment te veel. “Ik moest er een tijdje tussenuit”, zegt ze daarover, “het werd me echt te veel. Ik wilde en kon me niet langer opdelen tussen mijn werk, hoe interessant en boeiend ook, en de opvoeding van mijn kinderen.” Dat was een goed moment om te verhuizen naar Apeldoorn. Zelf was ze daarvoor niet zo te porren, maar haar echtgenoot wilde al langer vertrekken uit de Randstad. Achteraf vindt Barbara dit een heel goede beslissing. Eenmaal in Apeldoorn bleek, na een korte periode van rust en bezinning, het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Barbara pakte al gauw nieuwe activiteiten op, waaronder een paar bestuurlijke functies. Ook was ze gedurende twee jaar lid


Tweede man Inmiddels heeft ze een adviesbureau opgebouwd. Dat bedrijf rust op een paar pijlers. Een belangrijke doelgroep is het bedrijfsleven. Naast adviezen op financieel terrein en reorganisaties is coaching van directeuren en leidinggevenden haar werkterrein. ”Ik speel bij dit soort opdrachten tweede man: samenwerken aan het oplossen van problemen, conflicthantering, strategische visie, enzovoorts. Per opdracht ligt het accent anders. Dat heeft ook te maken met het soort organisatie waarvoor je werkt. Inherent aan deze functie is dat je op de achtergrond blijft: je coacht, bent geen manager. Je kunt op mij leunen als gesprekspartner, maar ook als meewerker om zaken op een rij te krijgen. Het resultaat moet zijn een opgeruimd bureau en een opgeruimd hoofd, overzicht en structuur.” Haar klanten zijn onder meer bedrijven, welzijnsinstellingen en maatschappen van medici. Negentiende-eeuwse freule Een tweede hoofdactiviteit van Barbara’s bureau is het organiseren van presentaties, het leiden van debatten en het afnemen van interviews in het openbaar. Neem het CODA Open. Met een formule à la De Wereld Draait Door organiseert CODA regelmatig discussieavonden over specifieke

Apeldoornse onderwerpen. Barbara neemt de interviews af en stimuleert de discussie met het publiek. Ook presenteerde ze enkele maanden geleden de landelijke opening van de Monumentendag in de Grote Kerk in Apeldoorn op een heel bijzondere manier, namelijk als freule van het landgoed Weltevreden in de negentiende eeuw. Deze kant van haar werk vindt zij heel interessant. “Ik wil deze activiteit verder uitbreiden. Het gaat me goed af en ik vind het erg leuk om met publiek om te gaan. Een voorwaarde is wel dat het inhoudelijk interessant is, maatschappelijke relevantie heeft”. Draai gevonden Barbara en haar gezin wonen nu negen jaar in Apeldoorn. Ze kwam hier met tegenzin naartoe, maar wat vindt zij er nu van? “Ik vind het hier geweldig, een heerlijke stad om te wonen en te werken: centraal gelegen, een fantastische omgeving. Het ademt hier geschiedenis, van het platteland maar ook Het Loo, een wijk als De Parken met zijn negentiende-eeuwse uitstraling en de herinneringen aan onze koloniale geschiedenis. De rust, de vriendelijkheid van de mensen, het levenstempo hier: een prima tegenwicht voor mijn onrustige natuur en mijn ongedurigheid. Bovendien is het een geweldige stad voor de kinderen om in op te groeien. Heel bijzonder vinden wij Orpheus: het aanbod van theater en muziek is echt geweldig. Ons abonnement op het Concertgebouw hebben we opgezegd. We komen hier volledig aan onze trekken.” Conclusie: Barbara heeft haar draai gevonden in Apeldoorn en in onze prachtige wijk

Foto’s: Helen ter Hoeven

van de gemeenteraad. “Maar de politiek was toch niet mijn bestemming”, zegt ze terugkijkend op die periode. “Ik wilde weer aan het werk, aan de slag met bedrijven en organisaties, maar dan zonder de last van bazen en medewerkers, maar zelfstandig en kleinschalig.”

Het Parkenblad 9


s

s s

O_

<\kbXd\i GfkaX[fi`\ `j _…k X[i\j mffi \\e ^\q\cc`^ \k\eka\% E\\d gcXXkj XXe „„e mXe [\ _l`j\c`ab\ kX]\cka\j \e n`a m\iqfi^\e l \\e j]\\imfcc\ Xmfe[% Feq\ ?fccXe[j\ \e @kXc`XXej\ ^\i\Z_k\e j\im\i\e n`a `e ^cf\`\e[ _\k\ gfka\j \e gXee\ka\j qf[Xk l iljk`^ mXe ln \k\e blek ^\e`\k\e D\k )' g\ijfe\e f] d\\i ^\e`\k l mXe _\\ic`ab *$^Xe^\e Yl]]\k% Feq\ \\kbXd\i `j [Xe _\c\dXXc mXe l% Eetkamer Potjandorie is 7 dagen per week geopend. <\kbXd\i GfkaXe[fi`\ `j fg\e mXe nf\ej[X^ kfk \e Op maandag en dinsdag kunt u vanaf 20 personen d\k qfe[X^% Fg dXXe[X^ \e [`ej[X^ blek l mXeX] de eetkamer voor u exclusief reserveren. )' g\ijfe\e [\ \\kbXd\i mffi l \oZclj`\] i\j\im\i\e% U kunt vanaf 5 uur bij ons terecht. Onze keuken sluit niet L blek mXeX] , lli Y`a fej k\i\Z_k% Feq\ b\lb\e jcl`k e`\k voor 9 uur. Voorkom teleurstelling en reserveer! mffi 0 lli% Mffibfd k\c\lijk\cc`e^ \e i\j\im\\i ;[jaWc[h Fej`WdZeh_[ =Wp[bb[ijhWWj '/W" 7f[bZeehd J[b[\eed &++ +(' /* '/

! k\^\e `ec\m\i`e^ mXe [\q\ X[m\i\ek`\ bi`a^ l Xcj l d\k m`\i g\ijfe\e bfdk \k\e ( _ff][^\i\Z_k ^iXk`j%

u en uw gasten zijn onze zorg! nnn%gfkaXe[fi`\%ec

Oprichter Michael Mairhofer heeft tien jaar ervaring als gediplomeerd specialist in allround granitoaanleg, -reparatie en -restauratie, het professioneel polijsten en reinigen van aanrechtbladen en badkamers. Koninginnelaan 239 7315 DW Apeldoorn T 055-5791565 of 06-21818622 www.granitodiitalia.nl

U kende ons eigenlijk al voordat we begonnen. Alle tijd en aandacht voor uw persoonlijke zaken.

de notarissen van naam Jansen Kok van Rozen

Huidvisie instituut voor huidverzorging huid/blend therapie micro-dermabrasie rimpelcorrectie Yvonne Fehrenbach Vlijtseweg 242 7317 AN Apeldoorn Tel. 055 - 5791603 e-mail: info@huidvisie.nl

Paslaan 16 7311 AL Apeldoorn postbus 10495 7301 GL Apeldoorn t (055) 58 22 300 f (055) 58 22 301 info@dnvn.nl www.denotarissenvannaam.nl


Schoorstenen in De Parken

Prijswandelen

W

Wie wandelt door onze wijk en niet alleen op het verkeer en de hondenpoep let, maar zijn of haar blik ook wat hoger richt, wordt onherroepelijk getroffen door de bouwkundige en architectonische variaties en verrassingen. Dat bracht de redactie van Het Parkenblad op het idee om in elke editie enkele bijzondere ontdekkingen af te beelden en daaraan een prijsvraag te koppelen. In dit nummer bijten de schoorstenen de spits af! Weet u het adres van alle vier deze schoorstenen? Stuur uw oplossing vóór 1 februari a.s. naar parkenblad@deparken.nl en maak kans op een fles wijn! Bij meerdere goede inzendingen wordt geloot.

2

3

4

Foto’s: Luud Riphagen

1

Het Parkenblad 11


De farmacie is in beweging De afgelopen jaren is er veel veranderd in de farmacie. In de kranten en diverse televisieprogramma’s is de apotheek vaak onderwerp van discussie geweest. EÊn van de belangrijkste ontwikkelingen is de invoering van het preferentiebeleid: zorgverzekeraars bepalen voor een grote groep geneesmiddelen welk merk wij aan u moeten afleveren. Daarnaast zien we dat de apotheek steeds meer een rol van betekenis gaat spelen in de gehele zorgketen. De apotheek profileert zich meer en meer als echte zorgverlener en is een toegevoerde waarde als het gaat om uw gezondheid. Diverse recente projecten, zoals screening van het juiste gebruik van inhalatiemedicatie en de diabetesweek, zijn daar slechts kleine voorbeelden van. Ook op de achtergrond vindt er veelvuldig overleg plaats met huisartsen en specialisten. Samen praten we over een optimaal medicatiegebruik. Kortom, Kring-apotheek Loolaan is continu bezig het zorgverlenerschap en service naar een steeds hoger niveau te tillen. Juist in deze tijd, waarin zorg hoog op de politieke agenda staat. Kring-apotheek Loolaan Loolaan 35 Tel: 055-5220522 E-mail: info@kring-apotheekloolaan.nl www.kring-apotheekloolaan.nl

12

Het Parkenblad


Terug in de tijd

Wilhelminafontein op het Emmaplein Op 7 oktober jongstleden is de fontein op het Emmaplein voor de (minstens) derde keer onthuld. Medewijkbewoner Bert Kompanje dook ter gelegenheid hiervan in vergeelde kranten, maar “nog is het verhaal niet compleet. Wie nog meer details weet of foto’s heeft, mag het mij laten weten”, aldus Kompanje.

I

In de Nieuwe Apeldoornsce Courant van maandag 26 september 1938 stond een uitgebreid verslag van de plechtige onthulling van de Wilhelminafontein. De onthulling vond op 24 september rond het middaguur plaats ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, op initiatief van de Apeldoornse afdeling van de Vereniging De Princevlag. Deze vereniging heeft ten doel het bevorderen van het uitsteken van de nationale vlag, met het oranje in of aan de vlag. De voorzitter van De Princevlag mr. J.A.M. van Oorschot droeg de fontein over aan de burgemeester jhr. dr. C.G.C. Quarles van Ufford met de volgende woorden: ‘Ik spreek de hoop uit dat tot in lengte van dagen deze fontein, als een sieraad in de gemeente, ook voor het nageslacht, bewaard moge blijven.’ In de raadsvergadering van 6 oktober 1938 is besloten ‘dit monument, dat door het Huldigingscomité 1938 der gemeente wordt aangeboden, in dank te aanvaarden in eigendom, beheer en onderhoud.’ Ontwerper van de fontein was de toenmalige adjunct-directeur van Gemeentewerken, de heer J. Hooijer. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door het Apeldoornse aannemersbedrijf van B. van der Zande. Feestelijke onthulling Koningin Wilhelmina was op 24 september 1938 de hele dag in Apeldoorn. In de voormiddag was er

Piet Meijer bij de fontein aan het werk. Ook is te zien dat de fontein met drie straaltjes spuit, anders dan het huidige paraplustraaltje.

Foto van de fontein op de dag van de onthulling in 1938.

op de Cour van Paleis Het Loo een aubade van 1362 volwassen zangers en zangeressen. In de namiddag maakte zij een intochtsroute, die startte bij het paleis. Ze stopte bij het gemeentehuis voor een aantal toespraken. Loesje van Oorschot, het jongste lid van De Princevlag, mocht Hare Majesteit een ruiker van witte asters aanbieden. Daarna was er een huldiging door de wat oudere jeugd op het Marktplein. De route ging verder langs de zojuist onthulde fontein. In het verslag in de krant staat hierover: ‘Belangstellend wendt de Koningin haar blik naar de spuitende fontein.’ Van vernielingen naar eerherstel In de oorlogsjaren zijn veel vernielingen aangebracht aan het monument, waarbij de gekroonde W’s aan weerszijden van de tekst zijn weggehakt. Na de oorlog zijn twee tekstplaten aangebracht; één met de tekst: ‘Onthuld in 1948; vernield in bezettingstijd; hersteld door de buurtbewoners’. En op de andere: ‘Aangeboden door de burgerij van Apeldoorn’. In de jaren na de bezettingstijd werden vaak vernielingen aangericht tot er in 1981 weer aandacht door de buurt gevraagd werd. In de krant van 21 januari 1981 stond als kop boven een verslag van de bewonersvergadering: ‘Parkenbuurt wil fonteintje op Emmaplein houden’. De gemeente wilde de fontein namelijk weghalen in verband met de vele vernielingen. In het Stadsblad van 9 mei 1984 stond weer een pleidooi voor ‘Eerherstel voor Wilhelminafontein’. In januari 1986 was er een raadsvoorstel om de fontein in oude luister te herstellen.

Het Parkenblad 13


B

Dank aan alle sponsoren! Begin oktober is de Wilhelminafontein op het Emmaplein feestelijk in bedrijf gesteld en overgedragen aan de gemeente. Dat een en ander langer geduurd heeft, komt door een aantal factoren. Zo konden de werkzaamheden pas laat beginnen door de aanhoudende winter. En toen men eenmaal gestart was, bleek de staat waarin de fontein zich bevond, vele malen slechter te zijn dan aangenomen. ‘Onze aannemer’ heeft dan ook heel wat meer materiaal en tijd in de restauratie moeten steken dan voorzien. Daarna moest de fontein vijf weken uitharden, en ja, toen kwam de bouwvak met aansluitend een lange periode met regen. Maar gelukkig hadden we eind augustus enkele droge dagen en kon de laatste laag aangebracht worden. Zodoende was alles nog net klaar voor de Open Monumentendag in september. Ik bedank hierbij al onze sponsoren (hun namen vindt u op onze site) voor hun bijdrage die deze restauratie mogelijk gemaakt hebben. En zonder anderen te kort te doen, wil ik hier toch nog even Johan Venema en zijn mensen speciaal bedanken voor hun extra inzet. Wij hebben er weer een mooi plekje bij! Namens wijkraad De Parken, Dolf Sijbesma

14

Het Parkenblad

andere plaquette, vervaardigd door Meijer, waarin naam en jaartal waren gebeiteld: 24 september 1938 door de vereniging Princevlag. In 2010 heeft de wijkraad De Parken het initiatief genomen tot een restauratie, waar Johan Venema een belangrijke rol vervulde. Hierdoor heeft de wijk De Parken er een mooie fontein bij.

Foto: Luud Riphagen

Restauratie De Stichting Apeldoornse Monumenten besloot ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan op 12 november 1997 de fontein te restaureren, vooruitlopend op het Wilhelminaherdenkingsjaar 1998. In de krant van 16 januari 1997 deed Jantine Heiner in de rubriek ‘Puntsgewijs’ een oproep voor foto’s van het complete monument. Bij het artikel was een foto afgedrukt met de tekst die ook op de huidige steen te zien is: ‘Koningin der Nederlanden! / Veertig jaren vloden heen. / Onverbreekbaar zijn de banden: / Nederland en Oranje één.’ In de krant van 29 januari 1997 stonden twee reacties. De meest interessante was van de toen 75jarige Piet Meijer, die als 17-jarige jongen, in opdracht van zijn vader de volgende tekst heeft gehakt: ‘O Majesteit, wees overtuigd / Uw volk vergeet het nooit / Hoe zegenrijk gebenedijd / De Koningskroon U tooit.’ Deze tekst is overigens nog wel aanwezig, waarbij een ander soort steen is gebruikt. Oorspronkelijk zat daar nog een

Thema ‘veiligheid’ op Jaarvergadering Op maandag 14 februari 2011 vindt om 20.00 uur de jaarlijkse vergadering voor wijkbewoners plaats in gebouw Irene, direct bij de Grote Kerk (zaal open vanaf 19.30 uur). Dit keer is het thema ‘veiligheid’. Daarnaast zal het bestuur van de wijkraad terugblikken op de activiteiten van 2010 en ingaan op de speerpunten voor 2011. Een week voorafgaand aan vergadering zullen via de website (www.deparken.nl) en het Apeldoorns Stadsblad de gastspreker(s) en agenda bekend gemaakt worden. Zoals gebruikelijk wordt de avond afgesloten met een hapje en een drankje en kunt u in informele sfeer nog even napraten. U bent van harte welkom!

Terugblik Parkenfeest Foto’s van het succesvolle Parkenfeest in het eerste weekend van september zijn te bekijken op www.deparken.nl onder Actueel.


Hattumseweg H attumse weg 14 ¡ 8171 R RD DV Vaassen aas a sen

www www.burobrekelmans.nl .burob brekelmans . nl

Colofon Het Parkenblad is een uitgave van wijkraad De Parken. Het verschijnt twee keer per jaar en wordt gratis bezorgd op ruim 990 adressen in de wijk De Parken in Apeldoorn. De namen en telefoonnummers van de bestuursleden van de wijkraad vindt u op www.deparken.nl onder Wijkraad. Redactie Hetty ter Braak Karlijn van Onzenoort

Beleefd aanbevolen voor uw:

loodgieterswerk, electra, dakbedekking, sanitair, centrale verwarming, lood en zinkwerken, duurzame technieken

Samenstelling en eindredactie Karlijn van Onzenoort Fotografie Luud Riphagen, Menno Mulder e.a. coverfoto: Luud Riphagen Redactieadres Het Parkenblad p/a Generaal van Heutszlaan 12 7316 CH Apeldoorn parkenblad@deparken.nl Advertenties Penningmeester Wijkraad De Parken telefoon: 055-5760660 Lay-out en druk VDA-groep, Apeldoorn


Kies voor kwaliteit. Kies voor de meesterschilder.

Te Loo Meesterschilders onderscheidt zich door subliem schilderwerk, uitgevoerd met ĂŠchte liefde voor het vak. Daardoor staan wij al sinds 1928 bekend als dĂŠ specialist in binnenen buitenschilderwerk aan historische gebouwen en monumentale panden in en rond Apeldoorn. Bovendien geeft te Loo u nu bij uw opdracht een reproductie (ca. 100 x

* deze actie geldt vanaf 5 mandagen.

150 cm) van een prachtschilderij naar keuze cadeau. Meesterlijk toch?

Nu met GRATIS* reproductie op doek van een Hollandse meesterschilder!

Watermanstraat 100, 7324 AK Apeldoorn, telefoon (055) 366 53 33, info@teloo.nl, www.teloo.nl