Page 1

Op 20 maart is de lente begonnen. Weg met sneeuwkettingen, winterjacks, dikke kleding en vorst. Ga je mee naar buiten? Het is lente!

Start van de Lente

Op het noordelijke halfrond begint de lente op 20 maart. Deze eindigt op 21 juni waarna de zomer het stokje overneemt. Astronomisch gezien begint de lente op de dag dat de nacht net zo lang is als de dag. De meteorologische lente begint ieder jaar vast op 1 maart. In de lente worden de bomen veel groener en gaan de planten in bloei. De temperaturen worden geleidelijk warmer en de kans op vorst wordt kleiner. Dagen worden steeds langer. Ook dieren komen uit hun schuilplaatsen te voorschijn en beginnen met nestelen. De trekvogels verplaatsen zich weer noordwaarts. De start van de lente neemt ook enige symboliek met zich mee. Veelal wordt de lente geassocieerd met vruchtbaarheid en voedselproductie.

Er-op-uit! De Zomertijd gaat weer in... De zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden. De klok wordt één uur vooruit gezet ten opzichte van de standaardtijd. In Europa loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot en met de laatste zondag van oktober. Omdat de klok een uur wordt verzet, is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds een uurtje langer licht. De instelling van de zomertijd ligt echter in het gedachtegoed dat er energie bespaard kan worden. Het effect ervan wordt echter omstreden. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart wordt om 02:00 de klok een uurtje vooruit gezet. Een gewaarschuwd mens.....

t het De natuur staat in bloei. Buiten ruikamer. ’s fris. De temperatuur wordt aangen Avonds Ochtends wordt het eerder licht. ’slacht je wordt het later donker. Het leven fiets. Je tegemoet. Je pakt eens vaker de ndeling maakt ’s avonds eens een korte wa k in de door de buurt. Je leest eens een boe er in trek. tuin. De buitenactiviteiten zijn we Winter maakt plaats voor lente. Het is tijd om er-op-uit te gaan!


Ga je mee naar het bos? Het is lente!

COLUMN

Robbert Oelp

De zon schijnt. Er-op-uit! Genieten zit hem vaak in kleine dingen. Persoonlijk heb ik wat met seizoenen. Iedere seizoen heeft wel diverse elementen die mij geluk geven. In de winter geniet ik van de eerste winterse sneeuwvlokken, het gevoel rondom Kerstmis en Oud & Nieuw en bijvoorbeeld de eerste kop snert. In de zomermaanden overheerst het vrije gevoel en in de herfst neig ik naar 'cocoonen' in eigen huis. Lente met al haar charmes zit tussen het koude van de winter en de warmte van de zomer in. Die frisse lentebui, de narcissen die met hun kopjes uit de grond groeien, de eerste groene blaadjes aan de bomen en de ochtenddauw op het groen. Het opkomende zonnetje in de strak blauwe lucht. Die eerste aangename dag dat je in de tuin kan zitten, lekker in de buitenlucht bezig kan zijn of lekker kan fietsen zonder dikke jas. Dat is voor mij genieten van de lente zoals ik dat graag doe. Omdat in Nederland de seizoenen nogal wisselvallig zijn, kan je dat soort dagen van te voren niet plannen. Van de ene kant vervelend. Van de andere kant ook juist bijzonder prettig. Opeens breekt die eerste echte lentedag aan. Vaak onverwachts vanuit het niets. De achterdeur gaat open en kan opengehouden worden. Hij hoeft niet meer dicht om de koude lucht buiten te houden. Ongemerkt laat je de winterjas aan de kapstop hangen. Je neemt eens wat vaker de fiets omdat het op zo'n dag lekker is de wind door je haren te laten wapperen. In het weekend duik je met je kinderen het bos in, omdat ze daar zo lekker kunnen ravotten. Je snuift de geur van de natuur op die ontwaakt. En 's avonds neem je eens lekker een flesje bubbels of lichte witte wijn.

Laat de zon maar komen!

HEERLIJK DIE LENTEKRIEBELS

Saskia de Vries: liefhebster van de lente!

Lente is gearriveerd. We worden vrolijker, actiever, hebben meer energie en trekken er vaker op uit. Saskia de Vries is een echte liefhebster van de lente: "Ondanks het feit dat ik een liefhebber ben van de seizoenen, is de lente wel mijn favoriet." Ze vervolgt: "De frisse geur van de natuur nadat de ochtenddauw is opgetrokken, is schitterend om te ruiken. Regelmatig trek ik in het weekend op een vroeg tijdstip mijn sportkloffie aan en ga lekker joggen in de natuur. Heerlijk!" Saskia de Vries is 28 lentes jong, sportief, in het dagelijks leven relatiebeheerder van een energiemaatschappij, bijna getrouwd en in de bloei van haar leven: "Mijn vriend heeft een motor. Op een mooie dag gaan we naar buiten. Even lekker toeren. Over Provinciale wegen. Bosweggetjes. En uiteindelijk naar het strand. De lente is voor mij de start van het buitenseizoen." Als echte liefhebster van de lente is Saskia ook vaak in haar tuin te vinden: "We hebben allebei een vrij druk leven. Echt tijd voor rust is er niet. Als er dan tijd voor onszelf is, duiken we met mooi weer de tuin in. Lekker luieren om het huis. Flesje bubbels erbij. En op een koude avond gaat de tuinhaard aan�.

zijn we Annemarie en Lekker buiten de natuur kwamen en

Al lopend door Moeder en zoon aan het ravott Jens Kuijk tegen. s. Annemarie Kuijk: "Het is vanop het groene gra e dag. Het is geen weer om thuis daag een prachtig nieten van de natuur en de lente. te blijven zitten. Gezonnetje weer schijnt." Of ze even Ik ben blij dat het r de foto was de vraag. Die vraag willen poseren vooantwoord. werd spontaan be

Fietsen ter ontspannin g

Dat is pas genieten." Op haar verjaardag gaat Saskia het liefst met haar vriendinnen picknicken: "Met mijn schoolvriendinnen van de middelbare school gaan we bij goed weer rondom mijn verjaardag op 16 mei picknicken. De laatste twee jaar hadden we niet geweldig weer. Ik hoop wat dat betreft dat het dit jaar beter uit komt." Opvallend genoeg straalt Saskia. Het is haar duidelijk aan te zien dat het haar goed gaat: "Wat dacht jij dan. Als liefhebster van de lente voel ik mij bij de eerste lentedag als een vis in het water. De lentekriebels beginnen te bloeien en dan besef ik dat ik in de gelukkige omstandigheid ben om een fijn leven te mogen leiden. Je moet zelf wat van het leven maken. We hebben allemaal onze tegenslagen. Maar als ik de lente proef, ruik en voel; dan verdwijnen ze als sneeuw voor de zon."

Jan en Liesbeth van der Vanaf de lente trekken Rijken zijn fervente fietsers. op uit. We kwamen ze ze er met de fiets regelmatig beth: "Vanaf het mometegen nabij het strand. Liessioneerd zijn, stappen nt dat we allebei gepenmanier heb ik onze eigwe vaker op de fiets. Op die en regio heel anders lere ontdekken. Vandaag zijn n Even lekker struinen lan we naar het strand gegaan. gs de zee . Nem en op de kade en rijden wee een r op tijd naar huis. Heevisje rlijk!"

r Even pauzeren in de natuu voor een uitzendorgan-

Nathalie en Marjolein werken groene gras voor isatie. We kwamen ze tegen op het Nathalie: zijn. voor zaam werk ze waar jf bedri het halve dag "Inmiddels hebben we er al weer een ik niet aan me opzitten. Deze mooie lentedag laat afstand nemen voorbij gaan. Even tot rust komen en ik de telefoon van het werk. Over tien minuten mag dat deze bij weer aannemen en ik kan je verzekeren dit bedrijf roodgloeiend staat."


Ga je mee naar de tuin? Het is lente! Tuinmeubilair Als de buitentemperaturen omhoog gaan, dan wordt de tuin of balkon een groter verlengstuk van de kamer. Heerlijk zittend tuinmeubilair hoort daarbij. Hadden we in een ver verleden alleen de beschikking over plastic meubelen. Daar heeft de ontwikkeling deze inmiddels ingehaald. Kunststof, hout, metaal en van eenvoudig tot luxe. Je hoeft het maar te bedenken of het is aanwezig. Keuze genoeg en voor iedere portemonnee.

Vuurkorven en tuinhaarden

LENTEKLAAR? Lenteklaar maken van de tuin Ondanks het feit dat het in maart af en toe nog kan vriezen, is het begin van de lente een uitstekend moment om de tuin lenteklaar maken. Lekker actief aan de slag gaan in de tuin is niet voor niets een hobby van velen. Maar welke tuinklusjes zijn er in de lente eigenlijk te doen?

1. Knip alle dode bloemen, dode takken aan struiken en bomen weg. 2. Begin al zo vast met het wieden van onkruid. Dat begint al langzaam te groeien. 3. Plant wat leuke, gezellige, kleurrijke en frisse voorjaarsbloemen in bakken en bloempotten. Viooltjes, tulpen en narcissen geven gelijk dat prettige lentegevoel. 4. Als u uw gazon wilt bemesten dan is het nu de tijd omdat te doen. De voeding in de grond is over het algemeen laag waardoor de noodzaak voor bemesten aanwezig is. 5. Geef eventuele beelden en accessoires een poetsbeurt en maak de bestrating schoon met het gebruik van een hogedrukspuit. 6. De lente is het ideale moment om nieuwe bomen en struiken te planten omdat de grond nog behoorlijk nat is. 7. Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten zoals gladiolen, crocosmea en anemoontjes kunnen nu al de grond in.

Net uit je werk en nog even lekker luieren en genieten van je tuin of balkon.

Beleef het voorjaar op de Keukenhof

Waar de natuur ontwaakt daar gaan de deuren van Keukenhof in Lisse open. Het park trekt jaarlijks ongeveer 800.000 bezoekers. In de schitterende aangelegde velden vindt de bezoeker meer dan 7 miljoen bolgewassen. Naast het bezichtigen van de schitterend pracht en praal worden er diverse tentoonstellingen georganiseerd. Er zijn rondleidingen, is het mogelijk een tochtje te maken met een 'fluisterboot' en kan genoten worden van muzikale optredens. In 2011 opende het park op 24 maart haar deuren. De entreeprijs bedraagt 14,50 euro per persoon (kinderen 7 euro per persoon) en voor het parkeren betaalt u 6 euro per auto.

Sfeer verhogende elementen voor in de tuin doen het altijd goed. Vuurkorven en tuinhaarden zien we steeds vaker terug. De tuinhaarden branden op echt hout en zijn voorzien van een pijp waardoor de rook naar boven gezogen wordt. Tuinhaarden kunnen eventueel ook worden gebruikt als BBQ.

Aankleding van de tuin

De uitstraling van je tuin of balkon is een verlengstuk van je lifestyle. Met sierpotten, sierbestrating, tuinkasten, bloembakken, rozenbogen, bielzen, picknicktafel, schuttingen en tuinhuisjes heb je allerlei mogelijkheden voor handen om je tuin net zoals je interieur een persoonlijke uitstraling te geven. Nog persoonlijker maak je het met persoonlijke foto's afgedrukt op canvas, linnen of tuindoeken. Deze ophangen in tuin of balkon geven een persoonlijke finishing touch.


Ga je mee picknicken? Het is lente! Op een mooie lentedag. Lekker in de natuur. Op de grond, op een kleedje of op meegebrachte klapstoeltjes. Lekker eten in de buitenlucht. Dat is picknicken. Het woord picknick is afkomstig van het Franse woord "Pique Nique" en wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt. De woordcombinatie verwijst naar de verschillende soorten voedsel waaruit gekozen kan worden. De keuze van de producten of gerechten is aan u.

LEKKER PICKNICKEN OP EEN LENTEDAG

Verschuiving van de Lente

Beleef de lente. Kijk live mee in acht vogelnesten Vogelbescherming Nederland heeft een uniek project waarbij je via internet het broedseizoen kan meemaken van een ooievaar, oehoe, boomklever, boerenzwaluw, slechtvalk, steenuil, ijsvogel en purperreiger. Naast het live kijken via een webcam kan informatie verkregen worden door middel van het lezen van deskundige webloghouders. Het is een kijkje in de natuur achter je PC. Kijk eens op www.beleefdelente.nl en beleef het broedseizoen zoals je dat nog nooit hebt gedaan.

Het zijn disBroeikaseffect en klimaatverandering. n. Vorig sere pas e revu de cussies die al lange tijd ma. sche op r voo ur natu jaar bijvoorbeeld lag de dan ger vroe en wek drie en Bomen en planten war van nd maa ari janu te normaal vanwege de zach r nu 17 dagen destijds. Gemiddeld begint het voorjaa effect en ikas broe Het . den eerder dan 50 jaar gele et aan. deb r daa is ng deri de ingezette klimaatveran

Kijk uit voor rokjesdag! Met de komst van de lente, komt het moment dat officieel gesproken kan worden over rokjesdag. Rokjesdag is de dag waarop een aanzienlijk deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar een korte rok draagt vanwege de behaaglijke temperatuur. Het was, de inmiddels overleden schrijver, Martin Bril die de term bekend maakte bij het publiek. Hij was echter niet de bedenker zoals het merendeel denkt. In Amerika staat het fenomeen bekend als Skirt Day. Gemiddeld valt rokjesdag in Nederland op de eerste warme dag in April.

Lentebarbecue Brengen we een BBQ hoofdzakelijk in verband met de zomer. Op een prachtige lentedag behoort een lentebarbecue zeker tot de mogelijkheden. Weg met dikke winterjassen, stamppotten en winterkost. Lang leve het buitenleven. Lang leve de barbecue. Niets is leuker om met gezin of familie op een lekkere zondag te vertoeven in de tuin met de BBQ als middelpunt. Is het richting de avond nog ietwat fris? Zet de vuurkorf er maar bij.

Gezelligheid gegarandeerd.

De vier jaargetijden van componist Antonio Vivaldi

De lente maakt onderdeel uit van de vier jaargetijden (lente, zomer, herfst en winter) die de wereld rijk is. De bekende Italiaanse componist Antonio Vivaldi vond in de vier jaargetijden zijn inspiratie. Zijn klassieke stuk 'De Vier Jaargetijden" is een cyclus van vier vioolconcerten. Het behoort tot Vivaldi's bekendste werk en populairste werken uit de klassieke muziek.

Muziek geïnspireerd door de lente Inspiratie voor een goed nummer vinden muzikanten in verschillende thema's die het leven ze biedt. Het begin van de lente is er daar één van. Om 'in the mood' te komen voor de lente, zochten we een aantal klassiekers voor u uit. Zingt u mee:

1. U2 - Beautiful day 2. Fools garden - Lemon tree 3. The Kinks - Sunny afternoon 4. Kabouter Plop - Het is Lente 5. Peter de Koning - Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente

Lente Katern  

Voor een uitgever maakten we een katern van 8 pagina's verdeeld over 4 pagina's redactie en 4 pagina's advertenties. Het katern wijk af van...