De Oosterpoorter maart 2023

Page 1

THE BEST BARBER IN TOWN! BOEK NU JE AFSPRAAK IN VIA WWW.BARBERCITY.NL MEEUWERDERWEG 64, GRONINGEN ZONNESTUDIO 2 Meeuwerderweg 2, Groningen info@fitwerk30.nl | www.fitwerk30.nl voorheen Fysiocompleet FITIN 30 MINUTEN! Voor aanmelden en meer info, bel (050) 364 19 22 of (06) 45 26 07 89 FYSIOTHERAPIE - FITNESS - PERSONAL TRAINING FYSIOTHERAPIE MANUELE THERAPIE DRY NEEDLING CENTRUM VOOR NEK- EN RUGKLACHTEN Vraag nu de FIT-scan aan! Personal Training Small-group fitness FITNESS

COLUMN HOOFDREDACTEUR

Het is weer lente aan het worden. Eindelijk! Ons nieuwe redactielid Rosanne is direct in de ecologie van de stadstuin gedoken. In het artikel staan veel bruikbare tips over planten die het goed doen in de stadstuin. Want wat kan er nou eigenlijk groeien in de schaduw van een stadstuin? Lees erover op pagina 13.

De leerlingen van de Borgmanschool zijn ook druk bezig geweest met het thema lente. Ze hebben allemaal mooie kunstwerken gemaakt met vogels die nesten aan het maken zijn. Ze zijn te bewonderen op pagina 17.

Op de cover is de Trompbrug te zien. Ook deze is eindelijk na maanden afwezigheid weer open, na vertraging en nog meer vertraging. Zeker nu de parallelweg van de Europaweg ook alweer enige tijd niet begaanbaar is, werd de bereikbaarheid van de wijk door alle bouwwerkzaamheden wel erg beperkt. Gelukkig kunnen we nu weer van de Trompbrug gebruik maken als toegang van en naar de wijk.

INHOUD

GEMEENTE- EN BUURTNIEUWS

6 Buurtoverleg

7 Grofvuil wegbrengen? Neem uw huisvuilpas mee | Nieuwe wijk Stadshavens weer een stap dichterbij | Lentekriebels: Zwerfvuil aanpakken op zaterdag 22 april | Trompbrug weer open | Het is weer zover... de 2e hands (merk)kinderkledingbeurs in Helpman!

| Een comfortabel huis en geld besparen: boek gratis een energiecoach | Mantelzorgconferentie

15 Gemeente negeert uitspraak ombudsman

19 De Oosterpoorters ingebonden

ACHTERGROND EN OPINIE

10-11 Kunst, voor en door vrouwen

12-13 De bio-diverse stadstuin

COLOFON

DE OOSTERPOORTER

Buurtkrant van de wijken Oosterpoort, de Meeuwen, de Linie, Europapark en Kop van Oost, verschijnt 10x per jaar, oplage: 4.000 exemplaren.

UITGAVE

Stichting Buurtoverleg Oosterpoort

CORRESPONDENTIE

Oosterweg 13, 9724 CA, Groningen

Website: www.deoosterpoorter.nl

Mail: info@deoosterpoorter.nl

Twitter: @oosterpoorter

Op 8 maart was het internationale vrouwendag en als maandblad is het lastig om op dit soort actuele dagen in te springen. Maar we proberen hier toch aandacht aan te besteden en we doen dit met het artikel 'Kunst voor en door vrouwen'. Lees erover op pagina 10.

Alle jaargangen uit het archief van Wijkkrant de Oosterpoorter zijn ingebonden. Ze zijn in te zien bij het Poortershoes. Mocht je nog eens een oud artikel zoeken of informatie over een onderwerp dan kun je daar terecht. Buurtbewoonster Saartje heeft al deze jaargangen voor ons ingebonden. Hoe ze dit heeft gedaan? Lees op pagina 19 haar verhaal.

In juni wordt gevierd dat de Kroeg van Klaas vijftig jaar bestaat! Eigenaar Marleen is nog op zoek naar leuke verhalen of dierbare herinneringen van bezoekers aan de kroeg. Er komt een boek over de Kroeg van Klaas en het zou leuk zijn om een selectie van deze verhalen hierin op te nemen. Heb je een leuk verhaal of mooie herinnering aan de Kroeg van Klaas? Stuur dan een mail met een korte omschrijving naar kroegvanklaas@ deoosterpoorter.nl

Veel leesplezier! A x d a in

RUBRIEKEN

4-5 Oosterpoorter goes international!

9 Ondernemers in de wijk: Annie made it

15 Huisdieren in de Oosterpoort

16 Cryptofilippine

17 Oosterkidzzz

20 Koek op de hoek

23 Agenda

HOOFDREDACTEUR

Alexandra Koning

EINDREDACTIE

Rudi Niemeijer

REDACTIE

Alexandra Koning, Evelien Brak, Greetje de Vries, Mirjam van der Feen, Obed Brinkman, Annette Doornbosch, Rudi Niemeijer, Rosanne Rispens

FOTOGRAFIE

Evelien Brak, Obed Brinkman

OOSTERKIDZZZ

Evelien Brak

ADVERTENTIES

Karin van der Zee

VORMGEVING

Ystvan de Jong | Qorona

DRUK

Scholma Print & Media, Bedum

VOLGEND NUMMER

Sluitingsdatum kopij: 27 maart 2023.

Verspreiding: weekend van 7 april 2023

AFBEELDING VOORKANT Obed Brinkman

3

Oosterpoorter goes international!

edereen in de wijk is een Oosterpoorter. En allemaal hebben we ons eigen verhaal. Wij gaan op zoek naar het verhaal van buitenlandse buurtbewoners. Hoe kwamen ze in de Oosterpoort terecht, hoe zien zij de wijk? Iedere maand vertelt een andere buurtbewoner zijn of haar verhaal. Deze maand is dat Samuel Valdez uit Spanje.

Van Tarifa naar Groningen

Samuel kwam naar Groningen om natuurkunde te studeren. Hij houdt van reizen, daarom wilde Samuel graag in het buitenland studeren. Zijn ouders hielpen hem bij het selecteren van een aantal goede universiteiten in Europa, zoals in Zweden, Denemarken en Nederland. Uiteindelijk koos Samuel voor Groningen. “Ik ben in Tarifa opgegroeid, dat is een mooi toeristisch stadje op het zuidelijkste puntje van Spanje. Daar kwam ik een aantal studenten tegen uit Nederland die daar op vakantie waren en die hebben mij aangeraden in Groningen te gaan studeren. Groningen is net als Tarifa een wat kleinere stad, heel behapbaar en gezellig. En dat is zo, je komt altijd wel bekenden tegen, zeker in de Oosterpoort, en de mensen zijn heel vriendelijk,” vertelt Samuel enthousiast.

Samuel kwam hier in september 2021, in het staartje van de lockdown. “De eerste maanden hadden we alleen maar online les, een slechte start,” aldus Samuel. “Maar daarna was het des te opwindender om andere studenten te ontmoeten en vrienden te maken, ook werden de lessen extra goed bezocht en nog steeds, net of de studenten de gemiste sociale contacten in moeten halen,” denkt Samuel hardop.

Calimero

Hoe is Samuel in de Oosterpoort terechtgekomen? “Heel toevallig, gewoon via internet. Ik woonde in een gedeeld huis vlakbij Zernike. Na de lockdown ging ik met een studiegenoot en inmiddels goede vriend iets zoeken en dat werd deze mooie woning aan de Nieuwstraat, met een gedeelde woonkamer en keuken en een terrasje waar we lekker kunnen barbecueën. De vorige bewoner zei al dat het een hele fijne buurt is.”

Die huisgenoot is overigens lijsttrekker van Calimero, een van de studentenfracties in de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen. De huiskamer hangt vol met verkiezingsposters van Calimero. Samuel kent de stripfiguur Calimero uit de tekenfilmserie overigens niet.

Groningen is niet alleen de jongste stad van Nederland, maar

Iheeft ook het hoogste percentage studenten, waarvan 26% internationals. “Voor een international is het niet altijd gemakkelijk om woonruimte te vinden, de gemeente en de universiteit zouden zich hier sterker voor moeten maken. Wij hebben in ieder geval geluk gehad,” concludeert Samuel. Helaas niet met de energieprijzen, daarvoor betaalt hij nu ook wat meer maar Samuel kent huishoudens die nu 5x zoveel moeten betalen…

Reislustige familie

Samuel houdt van reizen en heeft op zijn 21e al veel landen gezien.

4

“Mijn vader komt uit Mexico en mijn moeder uit Spanje. Mijn ouders hebben elkaar in Spanje ontmoet. Mijn vader hield ook van reizen en wilde als missionaris naar NoordAfrika, daarom wilde hij de boot vanuit het zuiden van Spanje nemen, waar hij mijn moeder in een kerk tegenkwam. En zo is het gekomen,” lacht Samuel. Het zit wel in de familie want inmiddels verhuisde ook Raquel, Samuels zus, op zijn aanraden naar Groningen.

Toen hij nog thuis woonde gingen ze om de paar jaar op bezoek bij familie in Mexico in de buurt van Morelia (op de kaart links van Mexico City). Overigens komen zijn ouders in de eerste week van maart op bezoek.

Een andere hobby is klimmen, met of zonder touwen. Klimmen zonder touwen heet boulderen en dat is erg in trek momenteel. Maar met touwen heeft toch Samuels voorkeur. “Ik heb ook bovenop die bekende klimwand in Kardinge gestaan’’ zegt hij. “Hoewel wand? Het is gewoon een hele enge hoge paal denk ik.”

Samuel vertelt dat je in de Sierra Nevada, vlakbij Tarifa, kunt bergbeklimmen en skiën. “Hoewel het daar nu te warm is, net als in de bekende skigebieden”

Make the world better

Op de vraag wat ‘hij later wil worden’ moet hij lachen, want met natuurkunde kun je echt alle kanten op; research & development, onderwijs, het bedrijfsleven in, een baan in de zorg, noem maar op.

“Maar mijn droom is toch wel om een positieve bijdrage aan de wereld te leveren: make the world better! Dat kan op heel veel manieren maar daar ben ik nog niet uit. Maar het liefst al reizend.” OO

Grote foto: fietstocht van Tarifa naar Valencia Kleine foto: in Tarifa met zus Raquel Oproep

Recept Spaanse oma

We vragen altijd naar een lekker recept uit het thuisland en Samuel noemt ‘Grandma’s Garlic Chicken’. Spaanse oma kan heel lekker koken en deze tapa maakt Samuel vaak. Bak 300 gram kippedijen in veel olijfolie tot het bruin is, dan vuur lager zetten, heel veel knoflook erbij en een paar laurierblaadjes. Laten sudderen tot de kip gaar is en met lekker brood (stokbrood mag ook) in de knoflookolie dippen.

Voor deze rubriek “Oosterpoorter goes international” zoeken we doorlopend internationals uit de buurt met (of zonder) een bijzonder verhaal. Het maakt niet uit waar buiten Nederland je vandaan komt en hoe lang je al in de wijk woont. Ben of ken jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Mail dan naar info@deoosterpoorter.nl

5

De Stichting Buurtoverleg Oosterpoort heeft als doelstelling het bevorderen van de leefbaarheid in de wijken Oosterpoort, de Meeuwen, de Linie, Kop van Oost en Europapark. Het Buurtoverleg is tevens gesprekspartner en aanspreekpunt voor de gemeente Groningen met betrekking tot ontwikkelingen in de genoemde wijken en doet dit zonder politieke overtuiging. Ook is het Buurtoverleg de uitgever van wijkkrant De Oosterpoorter.

DE OOSTERPOORT DE MEEUWEN KOP VAN OOST DE LINIE EUROPAPARK

Het Buurtoverleg Oosterpoort is er ook voor jou!

Heb je een klacht? Loop je ergens tegen aan in de wijk? Heb je een leuk idee wat de buurt ten goede komt, maar hier financiële hulp bij nodig? Of ben je betrokken bij de buurt?

Schuif dan vrijblijvend aan bij de vergaderingen van het buurtoverleg. Iedereen is welkom! Het buurtoverleg is er ter ondersteuning van alle bewoners in het verspreidingsgebied van De Oosterpoorter.

buurtoverleg@gmail.com | www.buurtoverlegoosterpoort.nl

VERGADERING STICHTING BUURTOVERLEG OOSTERPOORT

27 MAART 2023

Ring Zuid

De heer Dijkema van Rijkswaterstaat heeft geantwoord op de vragen die op de vorige vergadering zijn gesteld. In de digitale bibliotheek van RWS is de nieuwe informatie opgenomen. De link naar de informatie is doorgestuurd. De meeste vragen worden verder wel goeddeels beantwoord. Maar het blijft onduidelijk waarop het is gebaseerd waarom het goed zou gaan. Misschien is het een goed idee om Dijkema nog een keer uit te nodigen op basis van gerichte vragen.

De vraag naar de mogelijkheid om een kijkje te mogen nemen in de “bak” van de Ring Zuid is nog niet beantwoord.

Naar aanleiding van de vraag naar de juridische verantwoordelijk na afronding van het project Ring Zuid, heeft mevrouw Menger van Stadspartij 100% Groningen geantwoord dat de verantwoording, ook na de werkzaamheden, bij Rijkswaterstaat blijft liggen. Dit moet op de site van Ring Zuid te vinden zijn.

Er verschijnen de laatste weken een aantal betonnen muren bij het project Ring Zuid. Het is niet duidelijk wat voor functie die hebben. De muren bestaan uit verschillende lagen en lijken bedoeld als permanente bouwwerken.

Het buurtoverleg heeft op 15 februari een overleg bijgewoond over Ring Zuid voor wijkorganisaties. Er moet nog veel gebeuren. In mei is er opnieuw een overleg. Klachten naar aanleiding van het werk aan de Ring moeten eerst via de geëigende kanalen worden ingediend, en als dit geen resultaat heeft via

het Buurtoverleg. Het is bedoeling dat vanaf 24 augustus 2024 van de nieuwe ringweg gebruik kan worden gemaakt.

Palmslag

Het grasveld aan de Palmslag is nog niet hersteld. Er is alleen een kuil gedempt.

Omleiding Meeuwerderbaan

Er wordt gemeld dat er weer een andere omleidingsroute is ingesteld, waardoor de situatie op de Meeuwerderbaan is gewijzigd. Omwonenden zijn hierover niet geïnformeerd. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met werkzaamheden aan de Europaweg. De omwonenden zijn ook niet geïnformeerd over het voegwerk aan de ring. Dit heeft veel overlast gegeven. Een vraag hierover is al uitgezet richting de Gemeente.

Volgende vergadering van het Buurtoverleg is op: 24 april 2023 om 20.00 uur in het Poortershoes (de Tweede Kamer). Schuif vrijblijvend aan!

Je kunt ons ook per mail bereiken: buurtoverleg@gmail.com

OO
Omleiding Fietspad afgesloten Volg F 6

GEMEENTE- EN BUURTNIEUWS

GROFVUIL WEGBRENGEN? NEEM UW HUISVUILPAS MEE

Inwoners van de gemeente Groningen hebben vanaf 1 maart een pasje nodig om grofvuil weg te brengen. Ieder huishouden in de gemeente krijgt daarover in februari een brief. Woont u in een straat met ondergrondse containers? Dan hebt u al een huisvuilpas. Het pasje dat u gebruikt om restafval weg te brengen, kunt u straks ook gebruiken voor grofvuil. OO

NIEUWE WIJK STADSHAVENS WEER EEN STAP DICHTERBIJ

De plannen voor Stadshavens, de nieuwe wijk rond het Eemskanaal tussen het Damsterdiep en de Sontweg, zijn verder uitgewerkt. Hier komen in totaal 3.300 nieuwe woningen, winkels, kantoren en een groot Havenpark. Het Damsterdiep en de kades langs het Eemskanaal worden vernieuwd en vergroend. Over het Eemskanaal komt een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers.

Voor wie nieuwsgierig is naar het verleden en de toekomst van Stadshavens, is een audiotour gemaakt. De audiotour leidt de luisteraar langs elf punten door het gebied waar Stadshavens moet komen. De tour is op eigen gelegenheid te wandelen. Kijk op stadshavens.nl/audiotour OO

LENTEKRIEBELS: ZWERFVUIL AANPAKKEN OP ZATERDAG 22 APRIL

Op zaterdag 22 april van 10.00 uur tot 14.00 uur ruimen we met een groep buurtbewoners het zwerfvuil op in de straten tussen Winschoterdiep en Meeuwerderweg. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het gebied is dat we kunnen aanpakken. Doe jij ook mee? Eerst is er koffie, thee en koek en dan gaan we een paar uur aan de slag. De wijk is erna aan kant én je hebt weer een paar buurtbewoners leren kennen!

Aanmelden kan met een mail naar mvanderfeen@gmail.com Een briefje door de bus gooien bij Winschoterdiep 143 kan ook. Kijk voor meer informatie over de Lentekriebels-actie op: gemeente.groningen.nl/groningen-schoon-dankzij-mij OO

TROMPBRUG WEER OPEN

De Trompbrug is sinds oktober 2022 afgesloten geweest voor verkeer. Steeds was er opnieuw vertraging, maar sinds vrijdag 3 maart is de brug eindelijk weer open.

HET IS WEER ZOVER...DE 2E HANDS (MERK) KINDERKLEDINGBEURS IN HELPMAN!

Datum: 1 april 2023

Tijd: 9:30 - 12:00 uur

Locatie: De Helpen, Groenesteinlaan 16

Na het succes van de eerdere kinderkledingbeurzen in Helpman, wordt er nu weer een voorjaarseditie georganiseerd. Op zoek naar leuke goed uitziende 2e hands (merk) kinderkleding? Kom naar de 2e hands kinderkledingbeurs in Helpman! Gratis entree. Zelf kleding verkopen? Huur een tafel voor 10,- / 12,50 euro. OO

EEN COMFORTABEL HUIS EN GELD BESPAREN: BOEK GRATIS EEN ENERGIECOACH

Brrr, de kou blijft de komende weken nog niet weg. Wil jij het zo comfortabel mogelijk maken in huis en tegelijkertijd geld besparen? Boek dan snel een gratis energiecoach. De energiecoach komt gratis bij je langs om je te helpen. Samen kijken jullie naar mogelijkheden om energie, en dus ook geld, te besparen. Je krijgt tips over simpele oplossingen, zoals ventileren, omgaan met de thermostaat, het plaatsen van ledlampen, radiatorfolie, tochtbanden en meer. Naast advies kun je ook energiebesparende producten krijgen, als je die nodig hebt. Denk aan tochtbanden, radiatorfolie, ledlampen of een waterbesparende douchekop. duurzaamgroningen.nl/huis/energieadvies

MANTELZORGCONFERENTIE

Mantelzorg en mantelzorgers hebben een grote maatschappelijke waarde. Zij vinden het heel gewoon om te zorgen voor hun naaste of buur. Maar als ze dat niet doen of uitvallen, moeten dure professionals de zorg overnemen.

Mantelzorgers zijn goud waard!

Hoe kunnen we in onze provincie mantelzorgers zo ondersteunen dat zij op een prettige manier zorg kunnen blijven geven? Wat kan de mantelzorger zelf doen om in balans te blijven? Wat kunnen steunpunten mantelzorg, gemeenten en verzekeraars doen? Hoe kan de techniek hierbij helpen? Dit en meer komt aan bod op de mantelzorgconferentie.

Datum: 30 maart 2023

Tijd: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: Hanze Plaza, Protonstraat 16

Deelname is gratis, opgeven via: www.sphv.nl

Waar kun je als mantelzorger terecht? Steunpunt Mantelzorg

Humanitas Groningen: Voor mantelzorgers: informatie, advies, emotionele steun, respijt, praktische hulp, lotgenotencontact, activiteiten, cursussen en themabijeenkomsten. Telefonisch bereikbaar 050-312 60 00: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur

De brug heeft een nieuwe deklaag gekregen en nieuwe elektronica voor het openen van de brug. OO

steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl www.humanitas.nl/groningen OO

OO
7

Scripties

DUURZAAM KLUSJE?

Als het je zelf niet lukt energiebesparende klusjes uit te voeren zoals tochtstrips en radiatorfolie plaatsen, bel of mail dan het Klusteam!

Telefoon: 06 - 45 50 17 40 of mail naar klusteam@oosterpoortduurzaam.nl.

MEEDOEN?

Doe mee in je wijk en wordt vrijwilliger. Sluit je aan bij onze werkgroepen of start een eigen actie! Geef je op via: 06 - 45 50 17 40 of mail naar: info@oosterpoortduurzaam.nl.

INLOOPCAFÉ OD

In het Poortershoes op maandag 20 maart, 3 april en 17 april tussen 19.00 - 21.00 uur. Welkom!

Op weg naar een duurzame Oosterpoort. Voor en door buurtbewoners.

www.oosterpoortduurzaam.nl

info@oosterpoortduurzaam.nl

Oosterpoortbuurt - Groningen Meeuwerderweg 109 - tel 050 - 318 78 40
prijzen:
A4
kleur
per A4 zw/wit
0,07 10% extra korting op volgexemplaren. Inbinden met Metall WireO/plastic ring, Thermisch enz. Ma t/m Vr Za 08 30 - 18 00 uur 10 00 - 16 00 uur Openingstijden: - Printen - Kopieren - Visitekaartjes - Uitnodigingen - Flyers - Rapportage - Verslag printen - Scriptie printen - Lamineren - Scannen - Inbinden - Textiel bedrukken www copy-systems nl info@copy-systems nl Meer informatie?
Voor het printen van scripties gelden het hele jaar door lagere
per
in
€ 0,30
8

Annie Made It

Groningse ondernemers met een werelds product

Rudi Niemeijer (tekst en foto)

Wie langs de noordrand van de Oosterpoortwijk over de Trompsingel langs het oude ANWB gebouw wandelt zal het bedrijf met het intrigerende naambord ‘Annie Made It’ opgevallen zijn. Als je die naam snel uitspreekt klinkt het als ‘animate it’, Engels voor “maak er een animatie van”. We waren afgelopen vrijdag op bezoek bij de animatiestudio van ondernemers Jos Lubben en Paulien Harms.

Annie Made It, oorspronkelijk opgericht door Alexander Otto, is sinds halverwege 2018 gevestigd aan de Trompsingel 21 en sinds april 2022 eigendom van Jos Lubben. Samen met collega Paulien en een handvol creatieve collega’s werkt Annie Made It aan ‘explanimations’: korte animatievideo’s die helpen om een product of dienst uit te leggen. We ontmoeten elkaar in het kantoor van Annie Made It, die het midden houdt tussen een technische ruimte en een creatief kantoor. De grote witte overlegtafel waar we aan zitten heeft een grote ‘A’ ingegraveerd en staat pal voor een bonte verzameling bureau’s, computeropstellingen en andere technische middelen.

Uiteraard is mijn eerste vraag of er ook iemand met de naam ‘Annie’ werkzaam is in het bedrijf, maar dat wordt lachend door Jos ontkracht, “er zit in iedereen van ons een Annie”. De naam is soms nog wel lastig door de telefoon heen uit te leggen, om potentiële opdrachtgevers naar de website of naar een emailadres te verwijzen. “We moeten dan nog wel eens uitleggen hoe je de naam spelt”. Jos en Paulien zijn “twee zijden van dezelfde munt” en schrijven scenario’s, maken illustraties en begeleiden een opdracht van intake tot animatievideo. Annie Made It maakt overwegend animaties (filmpjes) voor overheid en grote bedrijven, maar gaat ‘normale’ papieren publicaties zoals een kleurrijk vormgegeven brochure met grappige illustraties ook niet uit de weg. Paulien beschrijft vlot het hele werkproces, dat strak verloopt en duidelijk ontwikkeld is om samen met de opdrachtgever een op maat gemaakt animatiefilmpje op te leveren dat zo in de bedrijfswebsite of op grote schermen kan worden vertoond.

Annie Made It is onderhand een gevestigd bedrijf met een jeugdige en innovatieve uitstraling, wat niet alleen aan de huisvesting te danken is. Het team werkt aan frisse animaties-

met-een-knipoog voor de zakelijke dienstverlening in alle facetten van het vakgebied. Er wordt overlegd, geschreven, gemockt, geredigeerd, gestoryboard, ingesproken, uitgeprobeerd, gevisualiseerd, ingekleurd en geanimeerd met een keur aan softwarehulpmiddelen. Het team beheerst het gehele productieproces, maar is er ook niet wars van om even een extra stemartiest of animator in te huren als dat de zaak versnelt of beter maakt.

Animaties van Annie Made It bevatten waar mogelijk een knipoog die het eindproduct helpen het doel te bereiken en het team maakt bij voorkeur steeds nieuwe materialen, in plaats van veel te hergebruiken. De animaties die gemaakt worden sluiten aan bij de bedrijfshuisstijlen, of gaan hun geheel eigen kant op, afhankelijk van wat er met de oprachtgevers wordt besproken.

Jos en Paulien beschrijven de animaties als ‘het nieuwe verhalenvertellen’: met beeld en geluid ingewikkelde dingen op een eenvoudige manier vertellen. Dat het bedrijf daar goed in is getuigt de lijst opdrachtgevers en de leuke voorbeelden op hun website.

We komen op een goed moment binnen, want Annie Made It zit in een fase van ‘rebranding’: een nieuw logo (nog steeds met dezelfde naam, maar andere kleuren en vormen) wordt binnenkort onthuld. We mogen alvast een tipje van de sluier oplichten en met een beetje zoeken vind je op deze pagina wat hints. We gaan bij de officiële onthulling zeker nog een keer op bezoek bij deze kleurrijke ondernemer in de buurt.

anniemadeit.nl

OO
9

KUNST, VOOR EN DOOR VROUWEN

In deze maand, op 8 maart, valt de internationale vrouwendag. Deze dag is opgericht om de sociale, culturele, economische en politieke prestaties van vrouwen te vieren. Hiernaast is het doel van deze dag om meer bewustwording te creëren over de rol van vrouwen in de maatschappij. Als het gaat over bewustwording creëren, vrouwen en diversiteit dan zijn we bij Lotte Masker en Jonna Lammers van VAAF aan het juiste adres. Lotte en Jonna maken muurschilderingen. Je kunt ze kennen van de stadsgids van Groningen, de muurschildering bij Bax Bier of het portret van Aletta Jacobs bij de universiteitsbibliotheek. Maar daarover later meer!

Rosanne Rispens (tekst kader: Greetje de Vries)

Oosterpoorters

Jonna is een geboren en getogen Oosterpoorter, de Borgmanschool is haar niet onbekend. Lotte is geboren in de Oranjewijk maar inmiddels ook al acht jaar een trotse bewoner van de Oosterpoortbuurt. Ze leerden elkaar in 2014 kennen op kunstacademie Minerva. Daar klikte het zo goed dat ze besloten samen een bedrijf te beginnen, toen nog genaamd ‘Lammasker’, een samenstelling van hun beide achternamen. Na hun tijd op de kunstacademie in 2018 kregen ze, geholpen door hun portfolio, een opdracht voor een muurschildering bij cultureel studentencentrum USVA. De zichtbaarheid van deze opdracht heeft hen weer geholpen aan schilderingen bij Boel en Bax Bier. Je zou kunnen zeggen dat hun werk zichzelf verkoopt!

Verf op zijn Gronings

In 2019 besloten Lotte en Jonna om verder te gaan als VAAF, oftewel, ‘verf’ in het Gronings. De projecten lopen inmiddels best wel goed, volgens Jonna was dat voornamelijk “right place, right time”. Ook over hun samenwerking zijn ze heel tevreden. “Het is fijn om met elkaar te kunnen sparren en bovendien gaat het schilderen met z’n tweeën ook vlot.” Met VAAF hopen ze impact te kunnen maken, vooral diversiteit en intersectioneel feminisme zijn onderwerpen die persoonlijk voor hun belangrijk zijn. Jonna zegt “Soms tijdens het schilderen worden wij ook gecatcalled, puur omdat we vrouw zijn”. Dat vergroot onze passie alleen maar meer om nog impact te maken door middel van kunst.”

Muurschilderingen

VAAF maakt voornamelijk muurschilderingen. Een muurschildering voelt bijna rebels om te maken. Jonna vergelijkt het muurschilderen een beetje met graffiti spuiten. Alleen is graffiti spuiten meestal illegaal en gebeurt dit vaak op locaties die niet zo prettig zijn om er als vrouw alleen te zijn. Graffiti is wellicht hierom vaak een mannending. Lotte en Jonna doen het muurschilderen op een veilige en legale manier en maken veel kunst buiten. Een muurschildering is voor iedere voorbijganger te zien en ook de locatie van de muurschildering staat vast. Het is niet te verplaatsen en de plek van de schildering geeft ook extra betekenis. Een ander bijkomend voordeel is dat men niet naar musea hoeft te gaan om de kunst van VAAF te kunnen bekijken. Op deze manier heeft het een enorm divers publiek en is het een toegankelijk kunstwerk, wat dan weer past bij de waarden van VAAF.

Aletta Jacobs

Een veelbesproken project van VAAF is de muurschildering van Aletta Jacobs bij de Universiteitsbibliotheek. Deze schildering is gemaakt in opdracht van de gemeente, de universiteit en kunstpunt. Zij hebben drie verschillende kunstenaars gevraagd om een inzending te doen en de inzending van VAAF is toen uitgekozen door de kunstcommissie. De opdracht was een portret van Aletta Jacobs met verder heel vrije invulling. Het is een veelbesproken project geworden door de tekst die op het tshirt van Aletta is geschilderd. Daar staat namelijk: ‘studying is for ugly girls’. In het Engels aangezien er op de universiteit veel internationale studenten zitten. VAAF heeft dit citaat gekozen omdat het laat zien hoe moeilijk het in die tijd was om als vrouw te gaan studeren. “Er was toen een beeld dat mooie vrouwen toch niet hoefden te studeren omdat zij wel een rijke man aan de haak konden slaan. En dat was dus voor lelijke vrouwen een stuk moeilijker.”

Dit citaat heeft dus al wat ophef veroorzaakt. Er zijn veel mensen die de achtergrond niet kennen en het citaat dus op een letterlijke manier opvatten. Het kunstwerk is al twee keer besmeurd waarbij het woord ‘ugly’ één keer is doorgekrast en ook één keer is ‘ugly girls’ bekrast en vervangen door ‘everyone’. Een tijd geleden hebben de meiden van VAAF besloten om er een bordje bij te hangen met meer uitleg over de achtergrond van het kunstwerk en het citaat. Om zo hopelijk verdere

10
Trap bij de Euroborg

onduidelijkheden de wereld uit te helpen. Vanuit een positiever oogpunt kunnen we wel stellen dat dit een kunstwerk is dat impact maakt. Er wordt veel over gepraat. De University of Groningen shop verkoopt inmiddels ook T-shirts met het citaat erop gedrukt. Ook zijn er studenten die tijdens hun diploma-uitreiking met het kunstwerk op de foto gaan. Uiteindelijk is het natuurlijk erg mooi dat er tegenwoordig net zoveel mannen als vrouwen kunnen en mogen studeren!

Nog geen schildering in de Oosterpoort

Inmiddels is VAAF niet alleen meer in Groningen actief. Zo hebben ze een opdracht gedaan in een vrouwencentrum in Den Haag, aan een competitie meegedaan in Breda, is er een Rotterdamse tram gewrapt vanuit Marketing Groningen en zijn ze op dit moment met een project in Amsterdam bezig.

Een kleine tip van de sluier over een opdracht die er binnenkort aankomt in het teken van vrouwen: VAAF gaat een

WIE WAS ALETTA JACOBS?

Tekst: Greetje de Vies

Aletta Jacobs, in 1854 geboren te Sappemeer, was het eerste meisje in Nederland dat - na toestemming van de regering - een middelbare schoolopleiding (HBS) volgde en zich daarna inschreef als student geneeskunde aan de Rijks Universiteit Groningen.

Als huisarts in Amsterdam zette zij zich in voor de gezondheid van met name arbeidersvrouwen, die zich vaak met rugklachten en spataderen op haar spreekuur meldden vanwege hun lange werkdagen, gecombineerd met de zorg voor een – meestal – groot gezin. Aletta bepleitte bij de werkgevers zitgelegenheid voor winkelmeisjes en vrouwelijke fabrieksarbeiders. Ze schreef ook voorbehoedsmiddelen voor om het kindertal van deze vrouwen wat te beperken.

Aletta is vooral bekend geworden als een van de eerste Nederlandse feministes. Aan het eind van de 19e eeuw waren de mogelijkheden voor vrouwen beperkt: er moesten volgens de feministes meer opleidingen voor meisjes komen en vrouwen moesten in meer beroepen werkzaam kunnen zijn. Tegen de eeuwwisseling spitste de strijd van de feministes in deze Eerste Feministische Golf zich toe op de kwestie van het vrouwenkiesrecht.

Net als in vele andere landen bestond In Nederland een beperkte vorm van kiesrecht: er werd gekeken naar inkomen en naar enkele andere criteria van maatschappelijke welstand om te bepalen of iemand ervoor in aanmerking kwam. Dit zogenoemde ‘denkende deel der natie’ bestond uitsluitend uit mannen, de kostwinners tenslotte. Was zij geen vrouw geweest, dan was Aletta zonder meer in aanmerking gekomen voor dit kiesrecht: zijn was hooggeschoold en verdiende haar eigenzeer behoorlijke - inkomen.

Er kwam een internationale beweging voor vrouwenkiesrecht op gang, die met name ook in Engeland (‘Votes for Women!’) veel furore maakte. In Nederland was Aletta een van de leidende feministes, maar ook in het buitenland was zij in feministische kringen een bekende verschijning.

Er was een Eerste Wereldoorlog voor nodig om duidelijk te maken dat ook vrouwen een cruciale rol maatschappelijk rol speelden, terwijl de mannen vochten aan het front. In 1917 werd de Nederlandse Grondwet aangepast, waardoor kiesrecht voor alle burgers mogelijk werd. Aletta overleed in 1929, toen de economische wereldcrisis van de jaren ’30 voor de deur stond. De steeds schaarsere banen werden gereserveerd voor mannen en de rol van vrouwen werd opnieuw beperkt tot die van huishoudster en moeder. Het kiesrecht voor vrouwen en de toegang voor meisjes tot het Hoger Onderwijs is Aletta’s blijvende erfenis aan ons. Het borstbeeld van Aletta bij het Harmoniegebouw in de Kijk in ’t Jatstraat en de muurschildering op het Broerplein zijn dus zeer terechte eerbetonen aan deze dame.

opdracht doen in samenwerking met Safoora Kamjan, een Iraanse vrouw die onderzoekster is bij de RUG. Safoora wil graag iets doen om de tegen verplichte kledingvoorschriften strijdende vrouwen in Iran bij te staan. Samen met drieëntwintig vrijwilligers gaan ze hiervoor een muurschildering maken in de binnenstad van Groningen. Hopelijk helpt dit initiatief om meer bewustheid en steun te creëren voor de vrouwen in Iran.

Helaas is er nog geen muurschildering van VAAF te zien in de Oosterpoort. Dit is wel een grote wens. Dus bij deze ook gelijk een oproep, heb jij of ken je iemand met een muur die geschikt zou zijn voor een prachtige muurschildering van VAAF? Neem dan gerust contact met ze op. OO

11
Foto boven: Aletta Jacobs. Foto onder: Bax Poort

De eerste tekenen van de lente laten zich zien; narcissen en krokusjes schieten uit de grond, het is langer licht en de zon voelt warmer aan. Menig tuinier of buurtbewoner met groene vingers kan niet wachten, want dit is hét moment om je balkon, stadstuin of geveltuin weer klaar te maken voor de lente. Niet alleen wij mensen worden blij van een tuin die lenteklaar is. Juist de dieren hebben hier het meeste plezier van, als je stadstuin tenminste voldoende bio-divers is aangelegd. Daarom hebben wij advies gevraagd aan stadsecoloog Anna Schwab.

Rosanne Rispens

Maai Mei Niet

Als beleidsmedewerker bij de gemeente Groningen geeft Anna advies om de biodiversiteit voor de dieren en de ecologie in de stad te bevorderen. Ze is betrokken bij projecten zoals het

De bio-diverse stadstuin

maaibeleid of of adviseert over vergroenen bij de herinrichting van bijvoorbeeld een straat. Daarnaast houdt ze zich bezig met de wetten en regelgeving rondom de biodiversiteit. Een groen initiatief waar de gemeente Groningen vorig jaar voor het eerst aan meedeed is “Maai Mei Niet”. Dit is een landelijk initiatief om grasveldjes en gazons in bloei te laten staan voor insecten. Als er niet wordt gemaaid komen de planten die in het gazon verscholen zitten tot bloei en vormen een fantastische bron van voeding voor onder andere bijen. Dit levert meteen Tip 1 op voor een meer biodivers ingerichte tuin: maai je grasveld eens een maand niet, maai het in fases of laat standaard een stuk tuin ongemaaid.

Voor de dieren in je stadstuin zijn er drie belangrijke aspecten. Dieren moeten hun voeding uit verschillende planten halen om te kunnen overleven. Ook schuilgelegenheid is van belang. En dieren moeten zich kunnen voortplanten: vogels moeten een nest kunnen maken, egels ergens een holletje.

Nectarplanten

Het beste is om in een tuin inheemse planten toe te passen. In het tuincentrum zijn er prachtige doorgekweekte bloemen, die er mooi uitzien, maar vaak minder voeding bieden voor insecten. Tip 2: Zoek dus vooral naar nectarplanten om in je tuin te plaatsen. Een aantal nectarplanten die beginnen te bloeien vanaf april zijn:

• Paardenbloem

• Pinksterbloem

• Boterbloem

• Witte dovenetel

• Hondsdraf

Het zijn vaak de bloemen die wat minder uitbundig zijn, waar de insecten juist wel graag op af komen. De vlinderstruik is ook nog een bekend voorbeeld van een populaire plant bij verschil-

12

lende soorten insecten maar met name, zoals de naam al doet vermoeden, vlinders!

Schuilgelegenheid voor insecten

Dezelfde planten die voeding bieden, kunnen ook zorgen voor de schuilgelegenheid. Voor de insecten is het belangrijk dat er veel begroeiing is om zich tussen te verschuilen. Het gazon of grasveld is hier een goed voorbeeld van, hoe langer het gras, hoe meer ruimte er is voor verschillende soorten dieren. Dus of je nou een grote stadstuin, een klein geveltuintje of een balkon hebt. Tip 3: Zorg voor voldoende schuilgelegenheid voor insecten.

en de vogels hebben dit niet nodig.

Voor de bijen bestaat er tegenwoordig het fenomeen bijenhotel, een bijenhotel voorziet in een fijne plek voor bijen om eitjes te leggen. Maar weet je dat je dit ook heel makkelijk zelf kunt maken?

DIY tip: boomstam voor bijen. Neem een stammetje hout, boor hier allerlei gaten in van verschillende omtrek en hang de stam op. Voornamelijk solitaire bijen, zoals metselbijen, hebben hier veel plezier van!

Bloembollen en egels

Dan zijn er nog een aantal losse tips die we verzameld hebben:

• Meer vogels aantrekken? Ga voor bes-dragende planten/ struiken zoals de Gelderse roos of de meidoorn.

• Meer egels aantrekken? Zorg voor 10 cm. ruimte tussen de grond en de schutting zodat de egels een groter aaneengesloten gebied hebben. Egels houden van veel groen. Vermijd zout, gif en azijn gebruik in je tuin, dit verstoort de bodem en ook dus de goede planten. Pluk onkruid gewoon met je handen.

• Minder tegels = beter voor het opvangen van water. Dit is bovendien ook bevorderlijk voor het afkoelen van je tuin in de zomer. Kijk ook eens naar grastegels voor de oprit van de auto. Ga bewust om met kunstverlichting in je tuin, dieren zoals vlinders en vleermuizen kunnen hier last van hebben.

• In het najaar kun je alvast bloembollen planten voor een fantastisch mooie en bio-diverse tuin in het voorjaar.

• Heb je een balkon? Ga voor lavendel, tijm of marjolein.

• Heb je veel schaduw? De dovenetel en verschillende hosta’s zijn hier gek op.

• Om af te sluiten nog een laatste paar tips voor planten in je tuin : klimop, rode klaver en koninginnekruid

Van bovenaf met de klok mee: konininnekruid, zoete kers, wilgenroosje, wilde kamperfoelie, rode klaver, Lelietje van Dalen en in het midden lijsterbes. Op de linkerpagina van bovenaf me de klok mee: akkelei, jakobskruid, hondsdraf, blad van de haagbeuk, gewone vlier, egelantier en in het midden pinksterbloem.

Dan de bloemetjes en de bijtjes, het voortplanten. Daarbij kunnen we de dieren ondersteunen door bijvoorbeeld een vogelhuisje of nestkast te plaatsen. Verschillende vogels geven voorkeur aan verschillende nestkasten. Het is dus goed om te bepalen welke vogels er in jouw tuin voorkomen en welke vogels je wilt aantrekken in je nestkast. Een aantal dingen om rekening mee te houden bij het uitzoeken en ophangen van een goede nestkast is het volgende:

Zorg voor een nestkast van goed hout, dat niet meteen krom trekt na de eerste regenbui. Hang de nestkast niet in de volle zon en zorg dat de wind er niet vol op staat. De meest geschikte plek in Nederland is vaak met de vliegopening naar het noordoosten. De grootte van de vliegopening bepaalt welk type vogel er naar binnen kan. Anna’s tip: koop of maak geen stokje aan het nestkastje voor de vliegopening, dit maakt het voor roofdieren ook makkelijker om in het nestje te komen

Wat we je nog willen meegeven: laat je verwonderen door alles

13
Grastegel
14

GEMEENTE NEGEERT UITSPRAAK OMBUDSMAN

Naar aanleiding van een klacht uit de Oosterpoort heeft de ombudsman onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van de gemeente tijdens evenementen via de klachtenlijn. De klachtenlijn bleek in juni 2022 ineens verdwenen. Met name voor laag geletterden en digitaal minder vaardigen is de telefoon een onmisbare vorm van contact met de gemeente.

Alexandra Koning

De ombudsman doet de aanbeveling aan de gemeente om de klachtenlijn weer opnieuw in te voeren zodat de gemeente ook buiten kantooruren bereikbaar is, op een andere manier dan digitaal. De gemeente Groningen heeft op 23-2-2023 aangegeven dat ze de aanbeveling van de ombudsman niet overneemt. Helaas gaat de gemeente in haar reactie niet in op de toezegging die afgelopen zomer (2022) tijdens een gemeenteraadvergadering door wethouder Chakor over deze kwestie is gedaan. Dit is op zijn minst opmerkelijk, want Chakor deed de toezegging dat de telefonische klachtenlijn weer terug zou komen om zo voor voornoemde doelgroep bereikbaar te zijn. Maar vooral is het bijzonder jammer voor een aanzienlijke

groep mensen voor wie een telefonische melding van overlast buiten kantooruren de enige manier is om met de gemeente te communiceren.

De gemeente sluit door het niet overnemen van de aanbevelingen van de ombudsman een groep inwoners uit van participatie, wat extra vreemd is te noemen omdat de gemeente pretendeert inclusiviteit zeer belangrijk te vinden. In de praktijk werkt dit blijkbaar anders. Volgens de gemeente “past het invoeren van een voicemailservice niet in onze bedrijfsvoering en is in onze optiek niet noodzakelijk”. De gemeente heeft niet aangegeven op zoek te zijn naar andere manieren om laag geletterden en digitaal minder vaardigen in de mogelijkheid te voorzien buiten kantooruren bij de gemeente klachten tijdens evenementen in te dienen. De ombudsman gaat hier melding van maken in het jaarverslag.

Je zou denken dat met de relatief simpele oplossing van een hernieuwde invoering van de klachtentelefoon de gemeente het bereikbaarheidsprobleem kan oplossen. Dat een gemeente een aanbeveling van de ombudsman negeert is nogal ongebruikelijk en dit verhaal krijgt dan ook ongetwijfeld een staartje. OO

Huisdieren in de Oosterpoort

Obed Brinkman (tekst en foto)

In de Jacobstraat wonen Joey, Richard en Indy samen met de katten James en Jonesy. James en Jonesy zijn broers. Ze zijn twee en een half jaar oud en ze komen uit een asiel in Winschoten. Ze zijn daar gevonden en hebben de eerste elf à twaalf weken bij een ‘pleeggezin’ gewoond in Scheemda. De katers zijn beide lief, maar behoorlijk verschillend van karakter. Ze hebben trackers om, zodat ze traceerbaar zijn mochten ze vermist raken. En dat is vooral omdat James een echte avonturier is. Hij komt in de gehele Oosterpoort en zelfs over het spoor. Op een gegeven moment was James een nacht weg tot schrik van het gezin dat die nacht slecht sliep. Gelukkig werd hij op het nippertje gevonden bij een buurman die aan het verhuizen was en op het punt stond het pand te verlaten. Jonesy houdt het voornamelijk bij de Jacobstraat. Hij zit ook vaak buiten in

het steegje te poseren en trekt daarmee veel mensen die op hem toelopen, hem aaien en fotograferen. James komt daar dan soms ook bij zitten. Ze zijn ondertussen daarmee bekend geworden in de buurt. Ook omdat beide katten een herkenbaar rood bandje om hebben. Jonesy is overigens vernoemd naar de kat van Ripley, uit de film Alien. ‘s Nachts zijn beide katten binnen, ze krijgen dan zoete aardappel met kip te eten (op aanraden van een dierenarts, als alternatief voor duur voer) en daarna gaan ze slapen. James heeft de neiging niet eetbare dingen op te eten en daarom kunnen de bewoners geen spullen laten slingeren op de grond. Als kitten is hij er een keer erg ziek van geworden. De dierenarts gaf aan dat een operatie veel geld zou kosten, maar dat hadden Joey, Richard en Indy er echt wel voor over. Ze zijn dan ook gek op de katten en zien ze als huisgenoten.

Wil je ook met je huisdier in de Oosterpoorter stuur dan een e-mail naar obed@deoosterpoorter.nl OO

15

CRYPTOFILIPPINE 79

1. Daar bovenuit steken is niet zonder gevaar. (8)

2. Van levende organismen. Of juist niet? (7)

3. Het hondje van de Italiaanse schrijver belast zijn leefomgeving. (7)

4. Verder gewassen om hét te doen. (12)

5. Datum waarop haar onderdanen zich laten zien. (9)

6. Uitroep van een tuinier die de schaduw prefereert. (5)

7. Die periode begint met een grap. (9)

8. De loop van een trouwe viervoeter. (9)

9. Die vreemde bloemtafel is overdreven ijdel. (11)

10. (Geen) vetplant… (10)

11. …die muurvast zit. (6)

12. Is Jesse iets meer na een eventuele fusie. (4+6)

13. xxx op de televisie. (9)

14. Worden op 7 april aanstaande weer buiten gezet door feestende kooplui. (10)

15. Valt te aanschouwen in het Natuurmuseum. (9)

Na het correct invullen van de cryptofilippine verschijnt in de gekleurde vakjes een woord. Dat is de oplossing. Gelijke cijfers zijn gelijke letters.

De oplossing moet uiterlijk op zaterdag 1 april 2023 binnen zijn bij de redactie van de Oosterpoorter. Mail de oplossing naar crypto@deoosterpoorter.nl o.v.v. Cryptofilippine nr. 97.

Opsturen mag ook: Redactie de Oosterpoorter, Oosterweg 13, 9724 CA, Groningen. Het vermelden van je straatnaam wordt zeer op prijs gesteld.

De winnaar ontvangt een gevulde boodschappentas ter waarde van € 20,-, ter beschikking gesteld door Coop Meeuwerderweg. De Coop neemt binnen een week na verschijnen van deze Oosterpoorter via e-mail contact op met de winnaar.

Groningen

Meeuwerderweg 96-98

Oplossing cryptofilippine 96 – Eurosonic Noorderslag:

1. Clubmuziek 2. Drumsticks 3. Burenruzie 4. Bikinibandje

5. Poppers 6. Naar de knoppen 7. Di-rect 8. Geluksnummer

9. Goldband 10. Cultuurcentrum 11. Moshpit

12. Concertgangster 13. Noorderslag 14. Bierdouche 15. Huize Maas.

De oplossing is: MUZIEKINDUSTRIE

De winnaar van de gevulde boodschappentas is Antoine Van Duyn uit de Blekerslaan. Van harte gefeliciteerd! OO

1 2 6 3 2 6 8 9 1 3 9 2 5 4 4 3 2 1 1 5 7 4 5 2 8 6 8 1 7 8 5 2 1 8 4 1 5 2 9 2 7 6 6 5 10 4 7 3 9 11 3 6 12 7 4 3 7 13 7 4 5 9 14 3 4 9 9 5 15 1 5 8 7 2
16 97
17
OOSTERKIDZZZ Borgmanschool
18

De Oosterpoorters

ingebonden

In een vitrine in buurtcentrum Poortershoes staan sinds kort dertig met de hand ingebonden jaargangen van de Oosterpoorter. Genoeg reden om met de maakster hiervan kennis te gaan maken. Aan de Oosterweg wordt de deur geopend door een vriendelijke dame die mij uitnodigt in haar werkkamer aan de straatkant van het huis. Er is veel moois te zien. En er heerst hier orde, dat valt direct op.

Evelien Brak (tekst en foto's)

Achteruit en vooruit

“Dertig ingebonden jaargangen. Daar kun je trots op zijn”, begin ik het gesprek. “Ja, zeker”, zegt Saartje. “Verleden jaar ben ik begonnen bij 2021 en ik heb toen achteruitgewerkt tot en met 1992. Als laatste kon ik ook 2022 doen. Voor de oudere kranten moet ik iets anders verzinnen want die zijn losbladig. Sommige hebben een nietje door de zijkant en ze hebben niet allemaal hetzelfde formaat. Karin (van der Zee, redactielid) zoekt ze voor mij bij elkaar.

Boekbinden

“Wil je zien hoe het in z’n werk gaat?”

vraagt Saartje. De docent die ze is komt tevoorschijn. “Je begint

met het verwijderen van de nietjes. Met de prikpen en een prikmal maak je dan gaatjes door de rug waar je later met het bindgaren doorheen kan”. Regelmatig haalt ze trefzeker uit één van de vele laatjes iets tevoorschijn, zoals stukjes lint en stroken bewerkt linnen. Voor een boek met het gewicht van tien Oosterpoor ters is extra stevigheid nodig, legt ze uit. Binddraad, lint, boekbindlinnen, schutblad, kaft, voor- en achterblad, stevig karton en lijm. En dan gaan ze regelmatig een poosje onder de oude houten pers die in een hoek van de werkruimte staat.

Docente

“Veertig jaar heb ik in het onderwijs gewerkt” zegt Saartje monter. “Ik heb een kweekschooldiploma en later de hoofdakte gehaald. In de avonduren heb ik tweedegraads Nederlands gedaan en toen kon ik ook lesgeven in het middelbaar onderwijs. Daarna ben ik doorgegaan naar de creatieve kant. Daar was ik op de kweekschool al mee bezig. Het vak heette daar ‘handvaardigheid’ en was bedoeld voor jongens, maar ík vond het ook leuk. En je kreeg er een diploma voor. Voor meisjes was er ‘handwerken’, dat moest vooral nuttig zijn en leverde een certificaat op. Voor ‘fraai handwerken’ kreeg je wel een diploma dus dat heb ik later ook nog gedaan”.

“Mijn eerste baan was op een basisschool in Roden. In 1969 ging ik lesgeven op een school voor speciaal onderwijs in Groningen. Ik verhuisde terug naar de stad en sindsdien woon ik in dit huis aan de Oosterweg. Ik heb het nagevraagd en ik ben de bewoner die het langst aan deze weg woont. Mijn ouders woonden in Helpman en daar ben ik geboren, aan de andere kant van het spoor.”

In de loop der jaren

We dwalen verder af naar vroeger, naar de oude situatie in de straat. “Aan de overkant was een zelfstandige supermarkt. Iets verderop zat een Spar. Er was een melkboertje en op de hoek Jacobstraat zat een visboer en daarnaast een slagerij”. Saartje herinnert zich dat Sjoerd en Giny Wildschut de tabakszaak annex postkantoor overnamen. “De vorige eigenaar was nogal een mopperkont dus het was een enorme vooruitgang. In hun zaak was het gezellig”.

Terug naar ons onderwerp, Saartje: Ze zegt: “Cursussen en opleidingen volgde ik vooral in de avonduren. Ik wilde alles leren, ook kantklossen. “Ik ben nieuwsgierig, ik wil weten hoe iets werkt”, zegt Saartje Dijkema. “En vooral ben ik benieuwd naar wat mijn handen kunnen maken. Jaren heb ik les gehad. Ik heb ook geleerd hoe je een kantklospatroon moet ontwerpen. Wil je het voorbeeld zien?” Er wordt een keukentrap bij gehaald om een map van de bovenste plank te pakken. “Ik moet toch eens een heleboel opruimen” hoor ik Saartje mompelen, hoewel mij alles ordentelijk overkomt.

De dertig jaargangen van de Oosterpoorter zijn voor iedereen die het wil in te zien in Buurtcentrum Poortershoes aan de Oosterweg. Ook interessant als je een prachtig staaltje boekbindkunst wilt aanschouwen. OO

19

de Oosterpoorter IS OP ZOEK NAAR REDACTIELEDEN

Op IKC Borgman Oosterpoort is je kind vanaf 2 jaar welkom! Samen spelen, samen delen en de wereld ontdekken. Op deze gezonde opvang gaan we elke dag naar buiten. Ma t/m vrij 7.30 - 18.00

Kom je naar de peuteropvang?
20

In de rubriek ‘Koek op de hoek’ gaat de Oosterpoorter maandelijks met een Grunneger kouke op bezoek in een van de vele hoekhuizen in onze wijk. Dit keer is dat bij Wilma Brinkman - ter Avest (65) en Hugo Brinkman (68). Ze wonen in het Zuiderpark, waar bijna iedereen op de hoek woont. Wilma en Hugo hebben zes kinderen en drie kleinkinderen.

Hugo komt uit een familie van reders en werkte na de zeevaartschool als stuurman op een lijndienst tussen Europa en Zuid-Amerika. Nadat hun vader onverwacht overleed, namen Hugo en zijn broers de leiding van de rederij over. Dat bedrijf zat in de wilde vaart en vervoerde vrachten door heel Europa. “In die periode kochten we dit pand zodat we een kantoor aan huis konden inrichten.” Wilma vult aan: “Daar heb ik echt bewondering voor, al ging het werk dag en nacht door, toch was jij steeds een aanwezige vader voor onze kinderen, dat deden we echt als team in die tijd.” Wilma werkte als verpleegkundige in het UMCG, toen nog AZG. “Vooral de periode op de spoedpoli, daar bewaar ik goede herinneringen aan”. Later stopte ze met werken en ging als vrijwilliger aan de slag op de school van hun kinderen. “En dat doe ik nog steeds, ik ben creatief docent tijdens de overblijf.” Zo’n twintig jaar geleden verkochten Hugo en zijn broers de rederij en ging Hugo verder met een bevrachtingsbedrijf. “Ik koppel vrachten aan schepen en andersom” vat hij zijn werk bondig samen. De laatste jaren ontvangen ze gasten vanuit de hele wereld in hun b&b. “Beneden was al een appartement ingericht, dat was handig voor de kinderen toen ze studeerden. Die ruimte hebben we verbouwd en nu verhuren we twee slaapkamers aan onze (air)b&b gasten, waar we veel plezier aan beleven.”

HOE LANG WONEN JULLIE HIER?

Hugo: “We kochten dit huis in 1985. Ons kantoor zat in Paterswolde, maar als er iets was met een van onze schepen moest ik midden in de nacht die kant op. Dit was veel praktischer.”

HEBBEN JULLIE VEEL AAN HET HUIS GEDAAN?

Hugo: “Het was een districtskantoor van de PTT, samen met het buurpand. We maakten er weer een woonhuis van. En in zo’n huis is het werk nooit af, dat gaat altijd door.”

Wilma: “We hebben regelmatig contact met Monument en Materiaal, daar vinden we deuren of andere onderdelen om het huis zoveel mogelijk in authentieke staat terug te brengen.”

KEN JULLIE DE GESCHIEDENIS VAN DIT HUIS?

Wilma: “Met een van onze dochters heb ik wel eens gezocht in de archieven. Ik weet het niet meer precies, er woonde ooit een familie van artsen, verbonden aan de universiteit.”

Hugo: “Het huis is van 1895 maar er zijn ook bronnen die 1905 noemen, dat loopt wat uiteen.”

WAT VINDEN JULLIE VAN DE BUURT?

Hugo: “Geweldig, net als de hele Oosterpoort.” Wilma: “We waren vroeger erg op de wijk gericht, de kinderen zaten hier op school, in die jaren waren er nog veel meer winkels dan nu, net een dorpje.”

KENNEN JULLIE VEEL MENSEN IN DE BUURT?

“Wilma: “We kennen veel mensen, maar we overlopen elkaar niet. Maar als er iets is, dan zijn we er voor elkaar.

Hugo: “Die saamhorigheid ontstond in de jaren tachtig toen we strijd leverden voor het behoud van het Zuiderpark. Daar kwamen later de buurtfeesten uit voort.” Wilma: “Die hebben we nu niet meer, misschien door corona, of omdat iedereen wat ouder is. Maar het buurtgevoel is er nog steeds.”

MISSEN JULLIE IETS IN DE WIJK?

Wilma: “Ik ben blij met de tuin in de Mauritsstraat, want verder is het groen in de Oosterpoort minimaal.”

WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN DE BUURT?

Hugo: “Ons huis en de tuin.”

Wilma: “Dat blijft ook na al die jaren, dat het bijzonder is om op deze mooie plek te wonen, daar zijn we nog steeds zo blij mee.”

BLIJVEN JULLIE HIER LANG WONEN?

Hugo: “Zo lang het kan. We dachten altijd dat we iets anders gingen zoeken als we in de zestig waren. Maar daar zijn we nog niet aan toe.”

DE HOEK KOEK OP Woon je ook op de hoek? e n W il je meedoen aan deze rubriek? m ail naar: mirjam@deoosterpoorter.nl 21

Zet de Oosterpoortbuurt in bloei

Je kunt zelf of met jouw buren, je straat of buurt in bloei zetten. Denk hierbij aan een buurtmoestuintje of een wilde bloementuin. Woon je in een woning van Nijestee en heb je een leuk idee om jouw buurt in bloei te zetten? Mail naar woonzaken@nijestee.nl of bel (050) 853 35 33.

www.nijestee.nl/meergroen

Al jarenlang vertrouwdeopvang voor kinderen van 0tot4jaar.

Nabij de Euroborg en A7 in de wijk De Linie. Rondleiding? Bel of mail ons.

050-5234690

info@kdvheppie.nl

www.kdvheppie.nl

Winschoterdiep 70 9723AB Groningen

Openingstijden: Maandag: vanaf 20.00 u Dinsdag: vanaf 20.00 u Woensdag t/m vrijdag: vanaf 16.00 u. Zaterdag: vanaf 20.00 u. 22

POORTERSHOES

⊲ Er is nog (voldoende) plek bij:

• Computerles - maandag-, dinsdag-, woensdag en donderdagochtend

• Portrettekenen/schilderen 13.00-15.00 uur - maandagmiddag

• Schilderen Lotte - maandagavond

• Schilderen/ Aquarelleren Marijkedinsdagmiddag- en avond

• Schilderen Laureen - donderdag eind van de middag

• Tekenen & Illustratiewoensdagmiddag en vrijdagochtend

• Modeltekenen - woensdagavond

• Collage Schilderen - vrijdagochtend

• Tai Chi - maandagmiddag en begin van de avond

• Fitness BOM - maandag en woensdag eind van de middag

• Mindful Yoga - dinsdagochtend

• Meditatie - dinsdagmiddag

• Vrij dansen - woensdagochtend

• Dansen met Laureen - vrijdagochtend

• Zumba - woensdagmiddag

• Hatha Yoga - donderdag eind van de middag

• Werken met Textiel - woensdagavond

• Spaans Gevorderden - dinsdagavond

• Fotografie - donderdagmiddag en/of donderdagavond

⊲ Vrije inloop

Open Podium: donderdag 23 maart, 20.00-21.30 uur: Tryo Y

Oma Soep: vrijdag 31 maart, 10.00-12.30 uur (www.omassoep.nl)

Urban Trail: zondag 2 april (www. groningenurbantrail.nl)

⊲ Poortershoes Live: zondag 26 maart vanaf 14.00 uur “Dry Riverbad Trio” (kaarten via www.liveopzondag@gmail. com)

KROEG VAN KLAAS

Oosterweg 26

9724 CJ Groningen kroegvanklaas2@gmail.com

PROGRAMMERING

⊲ Zaterdag 25 februari

Old Rocks

Classic Rockband. Vette covers. Bekende meezingers en -springers. Altijd een feestje!

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Woensdag 1 maart

De Dichtclub

De leden van de Dichtclub treden elk 5 minuten op met eigen werk. Daar moet minimaal 1 nieuw geschreven gedicht bij gepresenteerd worden.

Aanvang 20.30 uur

Toegang gratis

⊲ Zaterdag 4 maart

Open podium o.l.v. Lou Leeuw Kom lekker spelen of luisteren!

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Donderdag 9 maart

De Meindert & Teun & De Jonge Boschfazant & Kesanova Show

Aanvang 20.30 uur

Toegang gratis

⊲ Vrijdag 10 maart

Klaverjassen

Inleg € 4,-

Inloop 19.30 uur

Aanvang 20.00 uur

⊲ Zaterdag 11 maart

Shady Lane

Bluegrass

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Zondag 12 maart

Muzikale Thema-avond: Beroepen

Aanvang 20.00 uur

Toegang gratis

⊲ Dinsdag 14 maart

Kroeg van Klaas Kroegquiz

Een zelfgemaakte algemene kennisquiz met vragen over uiteenlopende onderwerpen. Deelname met teams tot maximaal 5 personen. Kosten € 3,- p.p. Opgave via email: marleenvermooten@ gmail.com. Wees er snel bij want vol=vol!

⊲ Zaterdag 18 maart

What’s Up

Pop- en soulcovers waar je blij van wordt.

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Dinsdag 21 maart

Kroeg van Klaas Kroegquiz

Deelname met teams tot maximaal 5 personen. Kosten € 3,- p.p. Opgave via

e-mail: marleenvermooten@gmail.com. Wees er snel bij want vol=vol!

⊲ Zaterdag 25 maart

Blond & Blue

Traditionele blues, bluesrock en zelfs een snufje psychedelische blues.

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Zaterdag 1 april

Open podium o.l.v. Lou Leeuw Kom lekker spelen of luisteren!

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Dinsdag 4 april

The Songclub (Luisterconcert in de achterzaal). Een aantal singer/songwriters laten eigen werk horen.

Aanvang 20.30 uur

Toegang gratis

⊲ Woensdag 5 april

De Dichtclub

Gastdichter: Atze van Wieren

Aanvang 20.30 uur

Toegang gratis

⊲ Zaterdag 8 april

Blanks

Pop- en Rockcovers

Muziek uit hitlijsten van de laatste 50 jaar.

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

BUURT- EN SPEELTUINVERENIGING (BSV) DE OOSTERPOORT

KINDERACTIVITEITEN

⊲ Zaterdag 26 maart | 14:00 tot 16:00 uur

KINDERBINGO

Voor kinderen t/m groep 8. Gratis voor leden en €1 voor niet-leden. Aanmelden via www.bsvdeoosterpoort.nl/kinderactiviteiten

⊲ Zaterdag 1 april | 19:30 tot 21:00 uur

CHILLAVOND

Voor kinderen van groep 6 t/m 8. Gratis voor leden en €1 voor niet-leden

Aanmelden via www.bsvdeoosterpoort.nl/ kinderactiviteiten

VOLWASSENACTIVITEITEN

⊲ Dinsdag 28 maart | 20:00 tot 22:00 uur

CREATIEVE AVOND

Kosten leden €2,50 en €4,00 voor niet-leden

⊲ Donderdag 6 april | vanaf 20:00 uur

KOPPELKAARTEN

Kosten € 3,00 p.p.

⊲ Donderdag 13 april | 20:00 tot 22:00 uur BLOEMSCHIKKEN

Aanmelden via jtammes1@home.nl i.v.m. aanschaf bloemen. Kosten leden €3,00 en €4,50 voor niet-leden

⊲ Iedere maandagavond | vanaf 20:00 uur KLAVERJASSEN EN SJOELEN

Kosten € 2,00 p.p.

⊲ Iedere dinsdagavond

TAFELTENNIS

20:00 tot 22:00 uur

Meer info: www.bsvdeoosterpoort.nl of www.facebook.com/bsvdeoosterpoort

PRINS CLAUS CONSERVATORIUM

⊲ SPOT – De Oosterpoort

Zondag 19 maart | 11.00 uur

Sunday Morning Classics. Studenten van het Prins Claus Conservatorium spelen in verschillende bezettingen samen met hun hoofdvakdocent, die hen ook interviewt. Het publiek mag eveneens vragen stellen. Tickets à 15,- zijn te bestellen via de website van SPOT Groningen.

⊲ SPOT – De Oosterpoort

Woensdag 5 april | 12.00 uur

SPOT Lunchbreak. Een muzikaal twaalfuurtje verzorgd door masterstudenten van het Prins Claus Conservatorium. Tickets à 7,50 zijn te bestellen via de website van SPOT Groningen.

OOSTERPOORT DUURZAAM

⊲ Inloopcafé Oosterpoort Duurzaam is maandag 20 maart en 3 april van 19.00 tot 21.00 uur in het Poortershoes. Bespreek met andere buurtbewoners je zorgen, dromen en plannen rondom energie en verduurzaming in de buurt. Er is ook altijd een (ervarings)deskundige aanwezig om je te helpen.

23
AGENDA

portret met juliët

We delen weer een nieuwe teamfoto. De reden? Een nieuw teamlid! Ze past zo naadloos in ons team dat je het haast niet ziet. Kijk maar eens goed, de tweede van rechts. Dat is onze aanwinst Juliët. Sinds 1 februari werkt ze bij ons als aankomend makelaar. Ze kijkt nu nog even de kunst af, maar straks dus als spiksplinternieuwe makelaar voor jou aan de slag.

Wil jij een huis kopen?

Kom speeddaten tijdens ons wooncafé wAT?

Van het kopen en verkopen van je huis, sparren met de notaris, tot het afsluiten van je hypotheek. Kom speeddaten!

met:

• Makelaardij van der Houwen

• Het Florijnhuys - financieel advies

• Hypotheekplan

• Notaris Stevens Idema

Waar?

Kom donderdag 23 maart van 16.00 tot 23.00 uur langs in de Bierkluis in de Graansilo, Groningen

De entree is gratis en voor alle bezoekers staat er een hapje en een drankje klaar!

Langskomen Griffeweg 19 Bellen 050 318 7102 App’en 06 3632 7796 Mailen info@mvdh.nl Surfen www.mvdh.nl
maart 2023