De Oosterpoorter januari 2023

Page 1

de WIJKKRANT
OOSTERPOORTER
BERNADET TEN HOVE RAPPORT OMBUDSMAN OPLOSSING KERSTPUZZEL EEN ABSTRACTE WERKELIJKHEID OVER KLACHT UIT OOSTERPOORT
JANUARI 2023 | NUMMER 1
THE BEST BARBER IN TOWN! BOEK NU JE AFSPRAAK IN VIA WWW.BARBERCITY.NL MEEUWERDERWEG 64, GRONINGEN ZONNESTUDIO 2 Meeuwerderweg 2, Groningen info@fitwerk30.nl | www.fitwerk30.nl voorheen Fysiocompleet FITIN 30 MINUTEN! Voor aanmelden en meer info, bel (050) 364 19 22 of (06) 45 26 07 89 FYSIOTHERAPIE - FITNESS - PERSONAL TRAINING FYSIOTHERAPIE MANUELE THERAPIE DRY NEEDLING CENTRUM VOOR NEK- EN RUGKLACHTEN Vraag nu de FIT-scan aan! Personal Training Small-group fitness FITNESS

COLUMN HOOFDREDACTEUR

Een nieuw fris jaar is begonnen!

Wij eindigden het jaar met het reuzenrad aan de ring. Veel bewoners die vlak aan de ringweg wonen kregen een vrijkaart in de brievenbus voor het reuzenrad. Het reuzenrad stond midden op de bouwplaats bij het Julianaplein. Zo kon je vanuit het reuzenrad bekijken hoe het met de werkzaamheden van de ringweg gaat. Redacteur Obed maakte een ritje in het reuzenrad, wat 's avonds prachtig verlicht was. Wij zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de vorderingen van de ringweg bij de Oosterpoort. We zullen dit jaar er weer eens induiken hoe dit er voor staat.

traditie. Wie weet zijn er volgend jaar nog meer deelnemers op 1 januari? Zie pagina 14.

Iedereen kent vast wel Café Dijkman, maar wist u dat het café al sinds 1878 bestaat? Je leest over het verhaal van Café Dijkman op pagina 9.

De kunstenaars van De Borgmanschool genieten nog van hun vakantie, dus redacteur Evelien heeft een collage gemaakt van hun werken de afgelopen jaren. Zie pagina 17.

De kerstpuzzel is door veel lezers gemaakt en we hebben drie winnaars gekozen. Zij krijgen een mooi cadeaupakket van de Jumbo. Helaas hebben we op de prijsvraag voor kinderen geen inzendingen gekregen. Ook benieuwd naar de oplossingen? Zie pagina 7.

In het Groninger Museum is een mooie tentoonstelling met werk van Bernadet Ten Hove te zien. Het verhaal over Bernadet en haar kunstwerken lees je op pagina 10.

Veel leesplezier!

A x d a in

De buurtbewoners in De Linie begonnen het jaar met een frisse nieuwjaarsduik in het Winschoterdiep. Het wordt al echt een

INHOUD

GEMEENTE- EN BUURTNIEUWS 6 Rapport Ombudsman

Zakkenrollers actief in centrum Groningen | Energie én geld besparen met Junior Energiecoach

In Memoriam Bert van ‘t Riet

Oplossing Kerstpuzzel 19 Alzheimer Café Groningen 19 Afvalwijzer 2023

ACHTERGROND EN OPINIE

10-11 Bernadet ten Hove - Een abstracte werkelijkheid 12-13 Weinig groen in de Oosterpoort zorgt voor botsende belangen 13 Oud en nieuw in de wijk

COLOFON

DE OOSTERPOORTER

Buurtkrant van de wijken Oosterpoort, de Meeuwen, de Linie, Europapark en Kop van Oost, verschijnt 10x per jaar, oplage: 4.000 exemplaren.

UITGAVE

Stichting Buurtoverleg Oosterpoort CORRESPONDENTIE Oosterweg 13, 9724 CA, Groningen Website: www.deoosterpoorter.nl Mail: info@deoosterpoorter.nl Twitter: @oosterpoorter

HOOFDREDACTEUR

Alexandra Koning

EINDREDACTIE

Greetje de Vries, Mirjam van der Feen REDACTIE

Alexandra Koning, Evelien Brak, Greetje de Vries, Mirjam van der Feen, Obed Brinkman, Annette Doornbosch, Rudi Niemeijer

FOTOGRAFIE

Evelien Brak, Rudi Niemeijer

RUBRIEKEN 4-5 Oosterpoorter goes international! 9 Ondernemers in de wijk: Café Dijkman

Huisdieren in de Oosterpoort

Cryptofilippine

Oosterkidzzz

Koek op de hoek

ADVERTENTIES

Karin van der Zee

VORMGEVING Ystvan de Jong | Qorona DRUK

Scholma Print & Media, Bedum

VOLGEND NUMMER

Sluitingsdatum kopij: 30 januari 2023. Verspreiding: weekend van 10 februari 2023

AFBEELDING VOORKANT Evelien Brak

3
7
7
7
15
16
17
20
23 Agenda

Oosterpoorter goes international!

edereen in de wijk is een Oosterpoorter. En allemaal hebben we ons eigen verhaal. Wij gaan op zoek naar het verhaal van buitenlandse buurtbewoners. Hoe kwamen ze in de Oosterpoort terecht, hoe zien zij de wijk? Iedere maand vertelt een andere buurtbewoner zijn of haar verhaal. Deze maand praat ik met Teresa Woszyn uit Polen.

Gezellige buurt

Teresa woont al 46 jaar in Nederland, waarvan 20 jaar in de Oosterpoort, aan de Palmslag. Daarvoor woonde ze in Drenthe en in de Wijert. In de Wijert was ze ook heel gelukkig en daar heeft ze veel vriendinnen aan over gehouden. “Maar in de Oosterpoort voel ik mij helemaal thuis. Het is erg gezellig in de buurt, vooral om buiten te zijn, iedereen maakt een praatje met elkaar. Ik ben zo blij met deze woning,” vertelt ze stralend. “Mijn flat in de Wijert werd gesloopt en toen tipte een goede vriendin mij dat er hier een woning vrij zou komen. Dat werd hem niet, maar ik kreeg wel deze woning aangeboden. Het is perfect, groot genoeg en met een terras waar zelfs een schommelbank op past.”

De wandelclub

Teresa is veel te vinden in het Poortershoes. “Ik heb daar veel cursussen gedaan maar ga er ook heen voor de gezelligheid. Ook ga ik wel eens wandelen want elke maandagochtend om 10.15 uur is daar een wandelclub, we wandelen dan een uurtje en gaan daarna met elkaar thee- of koffiedrinken.” Een prima manier om veel mensen te ontmoeten! Zin om mee te lopen? Je bent van harte welkom en je hoeft je niet aan te melden.

Teresa is voor de liefde naar Nederland gekomen. Haar exman werkte een tijdje in Polen en heeft haar overgehaald mee te komen naar Nederland, in Drenthe. Hij was heel lovend over Nederlanders. “Ik ben na de scheiding naar Groningen verhuist. Mijn ene dochter woont nog in Drenthe en de andere is gehandicapt en woont in een woonvorm van Cosis in stad, maar ze komen allebei vaak bij mij thuis. En daarom heb ik ook een abonnement op Wildlands in Emmen en AquaZoo in Leeuwarden, daar is vooral mijn gehandicapte dochter dol op, die is gek op dieren,” vertelt Teresa enthousiast.

Goede buur van Oekraïne

We hebben het over politiek. “Nederland heeft een mooi politiek systeem. In Polen is de politiek momenteel heel conservatief, maar de mensen zelf zijn prima en heel hartelijk,” aldus

ITeresa. Van Poetin moet Teresa niets hebben. “We voelen ons erg verbonden met de Oekraïners. Oekraïne en Polen hebben al jaren een heel goede verstandhouding, het zijn goede buren. En een goede buur help je, vinden de Polen”.

Het Pools is een Slavische taal, net als Oekraïens en Russisch, al gebruiken deze talen een ander alfabet. “We verstaan elkaar prima. Oudere generaties Polen hebben vroeger op school Russisch geleerd; dat is tegenwoordig anders, nu zijn ze meer gericht op Engels en Duits. Vroeger was de invloed van Rusland dan ook veel groter”. Oekraïne kent een vergelijkbare geschiedenis, vandaar dat de landen zich sterk met elkaar verbonden voelen.

Feestelijke eten met de familie Al bevalt het haar hier uitstekend, Teresa gaat wel graag op bezoek naar Polen. Haar twee broers en hun gezinnen wonen er; eentje woonde eerder ook in Nederland, maar woont nu weer in het zuiden van Polen, in een prachtig huisje. De andere broer woont in Wroclaw. Teresa mag daar graag heen gaan.

4

Polen zijn volgens haar wat uitbundiger dan Nederlanders. “Als wij feesten dan doen we dat heel uitgebreid, met veel zingen en dansen en vooral veel eten. Etentjes voor meer dan 12 personen zijn - vooral met familie - heel normaal, met een grote tafel vol gerechten”.

Zo laat Teresa mij haar familiefoto’s zien, en inderdaad, volle tafels met eten en vrolijkheid. En veel kinderen. Ze is met name dol op de kleinkinderen van haar broers, zelf heeft ze geen kleinkinderen en dat is heel jammer want die zouden het heel goed bij haar hebben. Het is inmiddels een behoorlijk internationale familie geworden, want ook de dochters van haar ene broer wonen in het buitenland. In Engeland; ook met hen heeft ze veel contact.

Poolse zuurkool

In Polen wordt oud en nieuw ook met champagne en vuurwerk gevierd. En Kerst met traditionele Poolse gerechten zoals pierogi, een soort Poolse ravioli, borsjt, de beroemde bietensoep, veel salades en natuurlijk bigos, zuurkool op zijn Pools. Ik vertel haar dat ik dat ook in Polen zo lekker vond, heel anders dan hier en ze laat mij gelijk een grote pan vol zien die ze gemaakt heeft. Ik krijg een zakje mee, superlekker!

Poolse zuurkool

• Glaasje rode wijn

• Tomatenpuree, ca 140 gram

• Naar smaak zout, beetje suiker en peper

Bereiding:

Bak het vlees (rundvlees wat langer) behalve het spek, doe daarna de paddenstoelen erbij. Voeg de zuurkool toe. Bak 40 minuten en roer ondertussen regelmatig want anders koekt de zuurkool aan de bodem vast.

Bak ondertussen in een andere pan de spitskool met het in kleine stukjes gesneden spek.

Ingrediënten:

• 1 kilo zuurkool (vers van het vat bij de Ingen)

• 1 kilo spitskool (of witte kool)

• Handvol paddenstoelen

• Laurierblaadjes

• Verschillende soorten vlees: varkensvlees, rundvlees, (rook)worst, kip en spek(lap), waar je maar van houdt maar hoe meer (soorten) vlees hoe beter

• Gedroogde pruimen zonder pit

Voeg beide pannen bij elkaar met zout, beetje suiker en peper en bak 20/30 minuten, ondertussen regelmatig blijven roeren.

Doe op het laatst de pruimen, glaasje rode wijn en tomatenpuree erbij, zet zacht en blijf nog even roeren. Proef en voeg eventueel nog zout, suiker en peper toe.

Lekker met aardappels of rijst, smacznego!

Tip

Nog een tip van Teresa: ga naar Wroclaw. “Het is de mooiste stad van Polen. Met 80(!) bruggen en muziek- en lichtfonteinen,” vertelt Teresa enthousiast. Dus heb je nog geen vakantieplannen, dan heb je ze nu! OO

Foto links, boven: familiefeestje met veel eten foto links, onder: huisje van de broer van Teresa in Polen Oproep

Voor deze rubriek “Oosterpoorter goes international” zoeken we doorlopend internationals uit de buurt met (of zonder) een bijzonder verhaal. Het maakt niet uit waar buiten Nederland je vandaan komt en hoe lang je al in de wijk woont. Ben of ken jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Mail dan naar info@deoosterpoorter.nl

Recept (Bigos) van Teresa Naar Pools gebruik is het voor veel mensen!
5

Ombudsman geeft buurtbewoner Oosterpoort gelijk in klacht

Alexandra Koning

Buurtbewoner komt op voor niet-digitaalvaardige bewoners Een buurtbewoner uit de Oosterpoort had op 19 juni 2022 last van geluidsoverlast van een evenement in het stadspark. Die geluidshinder zorgde ervoor dat slapen onmogelijk was. Eerder was er nog een telefoonnummer van de gemeente Groningen waar naartoe gebeld kon worden om overlast bij evenementen te melden. Dit telefoonnummer bleek sinds 1 juni 2022 niet meer bereikbaar. Het melden van overlast bij de gemeente kan nu alleen nog maar digitaal.

De bewoner heeft een klacht ingediend bij de gemeente omdat bewoners die niet digitaalvaardig zijn of geen computer hebben nu geen mogelijkheid meer hebben voor het buiten kantoortijden direct melden van overlast. De gemeente ging in de reactie op de klacht voorbij aan dit feit en daarop is de bewoner naar de ombudsman gestapt.

De ombudsman Groningen heeft naar aanleiding van de klacht van de buurtbewoner onderzoek gedaan en kwam op 15 december 2021 in een brief van zes pagina’s tot een interessant en gedegen rapport.

Alleen melden via website

Dat de gemeente digitaliseert is in deze tijd heel begrijpelijk, maar dat een doelgroep hierdoor buiten de boot valt kan toch nooit de bedoeling zijn? Waarom zijn niet beide opties behouden om zowel digitaal als telefonisch overlast melden?

De gemeente geeft in een reactie op de klacht aan dat door overbelasting van het telefoonnummer ze vaak niet goed bereikbaar waren. Daarom is er voor gekozen dat het melden van overlast nu alleen via de website kan worden gedaan. Daarnaast was het volgens de gemeente via de telefoonlijn niet mogelijk om alle klachten zorgvuldig te registreren. De gemeente reageert: “De kleine groep inwoners die niet beschikt over een computer of smartphone, of niet digitaal vaardig is, adviseren wij om bij ervaren geluidsoverlast alsnog na afloop van het evenement op werkdagen te bellen met de gemeente. Daarnaast informeren organisatoren de omwonenden over het evenement door het sturen van een brief. In deze brief staat het telefoonnummer waarop de organisator tijdens het evenement bereikbaar is. Het blijft overigens mogelijk om tijdens kantooruren te bellen met de gemeente.”

De Ombudsman verwijst naar aanleiding van deze reactie in haar rapport naar de website van de Rijksoverheid. Hierop staat dat ongeveer 11% van de Nederlanders van 16 tot 65 jaar geen of weinig ervaring heeft met de computer. Onder Nederlanders van 55 jaar en ouder is dit zelfs zo’n 20%. Van de laaggeletterden in Nederland kan ruim 30% niet goed omgaan met een computer. Deze mensen kunnen onvoldoende zelfstandig digitaal informatie opzoeken en verwerken op een veilige manier.

Niet inclusief

De ombudsman geeft in het rapport verder aan: “De gemeente heeft echter besloten dat na kantooruren overlastmeldingen over evenementen alleen maar digitaal kunnen worden gedaan. Dat betekent dat een deel van de inwoners van de gemeente die geen computer heeft of onvoldoende digitaalvaardig is na kantoortijd niet meer bij de gemeente terecht kan als zij overlast van evenementen ervaren. Van inclusiviteit is op dit punt dan ook geen sprake. Dat men achteraf tijdens kantooruren alsnog de overlast kan melden, doet daaraan niet af. Feit blijft dat deze groep inwoners op het moment van overlast geen handelingsperspectief heeft doordat men geen melding kan doen.”

Op de vraag van de ombudsman of bewoners van de Oosterpoort ook een brief ontvangen van de organisatie van evenementen, met een telefoonnummer waarop de organisatie tijdens het evenement bereikbaar is, meldt de gemeente dat dit niet het geval is.

“Er is dus een groep inwoners die op het moment dat zij overlast ervaart niet kan bellen met de gemeente en ook niet met de organisator. Hoewel de gemeente graag wil dat iedereen meedoet (inclusiviteit), wordt in dit geval een groep buitengesloten. De groep inwoners zonder computer, die niet digitaal vaardig is of die niet digitaal wil communiceren, kan ná kantoortijd met hun melding van overlast niet bij de gemeente terecht” aldus de ombudsman.

Toezegging wethouder Chakor De ombudsman verwijst ook naar de toezegging van wethouder Chakor op 15 juni 2022 naar aanleiding van vragen van de gemeenteraad. Zij onderkent de meerwaarde van het telefonisch melding kunnen doen. Chakor zegt het volgende toe: “Wat we willen gaan doen is dat mensen bellen en dat zij kunnen inspreken. Dan krijgen ze informatie over hoe en wat. Ze kunnen de melding inspreken en dan wordt hij alsnog uitgelezen en op deze manier kunnen we de melding registreren en er adequaat op toezien.”

Aanbeveling ombudsman

Als de ombudsman aan de gemeente vraagt naar de uitvoering van deze toezegging krijgt ze daar geen antwoord op. De ombudsman doet de gemeente dan ook de aanbeveling om opnieuw een telefoonnummer in te voeren om overlast van evenementen buiten kantooruren te kunnen melden dan wel de toezegging van de wethouder alsnog na te komen en een voicemailservice in te voeren.

Wij zijn heel benieuwd hoe de gemeente de aanbeveling van de ombudsman gaat oppakken. OO

6

GEMEENTE- EN BUURTNIEUWS

ZAKKENROLLERS ACTIEF IN CENTRUM GRONINGEN

Let op! Er zijn zakkenrollers actief in het centrum van Groningen. Wees alert op drukke plekken. Houd je telefoon, geld en pasjes bij je en doe je telefoon niet in de achterzak van je broek. Wordt je telefoon of portemonnee toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. OO

ENERGIE ÉN GELD BESPAREN MET JUNIOR ENERGIECOACH

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach

daagt jou en je gezin uit. Met opdrachten, geheime enveloppen, puzzels en spelletjes ontdek je waar jullie kunnen besparen. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders.

Zin om op een praktische en leuke manier te ontdekken hoeveel energie en geld jullie kunnen besparen? Schrijf je dan voor 27 januari in via de website https://www.juniorenergiecoach. nl/. Op 3 februari starten we met de eerste opdracht en gaan we op lampenjacht. Deelname is gratis voor inwoners van de gemeente Groningen en wordt betaald door de gemeente. OO

In Memoriam

Bert van ‘t Riet

Bert was een bekende Oosterpoorter en een karakteristieke verschijning. Op 17 december 2022 is er brand geweest in het huis van Bert in de Jacobstraat. Later is hij aan zijn verwondingen overleden. De bewoners van de Jacobsstraat zijn altijd zeer betrokken geweest bij Bert en stonden altijd klaar om te helpen. Twee buurtbewoners delen hun goede herinneringen aan Bert.

Sanne Bakker: “Bert was gedurende 10 jaar onze buurman van twee huizen verder. Hij was altijd in voor een praatje, intensiever is ons contact nooit geworden. Dit in tegenstelling tot onze kat Marsalis. Marsalis was een bijzonder sociaal dier dat met iedereen op straat contact zocht. Hij lag vaak buiten op vensterbanken te slapen waar veel voorbijgangers hem een aai over zijn bol gaven. Voor Bert zijn deur stond hij vaak te miauwen, maar Bert gaf in eerste instantie niet thuis. Marsalis volhardde en Bert heeft hem uiteindelijk binnen gelaten waarna een band ontstond tussen beiden. Marsalis (door Bert Dikkop genoemd) kwam graag bij Bert, sprong op zijn schoot en maakte een ritje met hem in zijn rolstoel. Tegen mijn dochter zou Bert gezegd hebben dat het leven veel leuker was met Dikkop erbij. Het ging mij aan het hart Bert te moeten vertellen dat we gingen verhuizen en onze kat mee zouden nemen. Gelukkig zijn er daarna nog twee andere buurtkatten Bert komen bezoeken.”

Fotograaf Robert van der Molen: “Deze foto van Bert maakte ik toen een speciaalbiertje nog €2,70 kostte in café Merleyn en zijn bijnaam Bert Duvel was, welke iets vertelde over zijn voorkeursdrankje. In de jaren daarna portretteerde ik hem nog veel vaker, zo ook toen hij een aantal jaren geleden moest revalideren in een verzorgingshuis na zijn been amputatie. Dat heeft hem veranderd en hij werd minder spraakzaam. Ik heb zijn hartelijke kant meegemaakt en hem op vele mooie manieren mogen vastleggen.”

OPLOSSING KERSTPUZZEL

Straatcirkels verklaard In onze poging om aan het eind van het jaar al les rond te praten hebben we veel mensen in beweging gekregen, getuige de vele inzendingen voor onze kerstpuzzel.

De foto’s van de kerstpuzzel waren genomen in: 1. Vredelust 2. Sophiastraat 3. Wittop Koningstraat 4. Oudestamspoor 5. Barkmolenstraat 6. Lunettenhof 7. Griffeweg 8. Witlattenstraat. De oplossing was VAKANTIE.

Onder de inzenders met de goede oplos singen hebben we drie kadopakketten van Jumbo Euroborg verloot. De winnaars zijn:

Allen van harte gefeliciteerd! We nemen even contact met jullie op om de prijs te overhandigen.

We kregen geen inzendingen voor onze bonusvraag ‘Speelplaats’, zodat we de hoofdprijs voor kinderen, een grote zak chocoladekikkers, helaas binnen de redactie hebben moeten verdelen. OO

Wilma Moorkamp uit de Paulus Lamanstraat, Ger Boesjes uit de Lodewijkstraat en Laura Noord uit de Helperpark.
7

Oosterpoortbuurt - Groningen Meeuwerderweg 109 - tel 050 - 318 78 40

JANUARI

DUURZAAM KLUSJE?

Als je energie wil besparen maar het lukt je niet zelf dan helpen we je. Meld je aan, dan maken we snel een afspraak. Telefoon: 06 - 45 50 17 40 of mail naar klusteam@oosterpoortduurzaam.nl en vermeld je naam, adres en telefoonnummer.

INLOOPCAFÉ OD

De nieuwe data voor ons Inloopcafé OD zijn: 16 januari, 6 en 20 februari, 6 en 20 maart. Tussen 19.00 en 21.00 uur kun je in het Poortershoes je zorgen, ideeën en dromen over klimaat, energiecrisis en duurzaamheid delen met buurtbewoners. Er zijn ook altijd adviseurs/ervaringsdeskundigen om je op weg te helpen. Wees welkom!

Op weg naar een duurzame Oosterpoort. Voor en door buurtbewoners. www.oosterpoortduurzaam.nl info@oosterpoortduurzaam.nl

Ma t/m Vr Za 08 30 - 18 00 uur 10 00 - 16 00 uur Openingstijden: - Printen - Kopieren - Visitekaartjes - Uitnodigingen - Flyers - Rapportage - Verslag printen - Scriptie printen - Lamineren - Scannen - Inbinden - Textiel bedrukken www copy-systems nl info@copy-systems nl Meer informatie? maandacties
Copy
computerkosten) PRINTEN KOPIËREN INBINDEN Voor
van scripties gelden
prijzen !
Systems voor grote oplages, maar natuurlijk ook voor een enkele kopie of print. Zowel zwart wit als kleur. (A4 tot en met A0) (printen: eerste 5 min. geen
het printen
altijd lagere
8

Café Dijkman

Sinds 1878 in de Oosterpoort!

Ik spreek Ronold Jacobs en Willie Dijkman in het gezellige huiskamercafé. De opa van Willie begon op deze plek in de Oliemulderstraat in 1878 (!) een kruidenierszaak annex proeflokaal. Later kwam de slijterij erbij.

“Het was een heel gedoe om de naam van de zaak op mijn naam te krijgen,” vertelt Ronold, die het café runt sinds 1999. “De Kamer van Koophandel deed heel moeilijk, Geert Dijkman, de vader van Willie, moest eraan te pas komen. Hij zei kom, spring in de auto, dan gaan we er heen en regel ik dat wel even. En zo gebeurde.”

Jeneverpomp

Willie vertelt dat hij de jeneverpomp thuis heeft staan. “Vroeger werd jenever in maatjes verkocht. Dan nam je zelf een flesje mee en werd het uit de pomp getapt. Een maatje is 100 cl. Dat was heel gewoon in die tijd, de pomp werd elke twee jaar geijkt om het eerlijk te houden.”

De vader van Willie heeft het café voortgezet maar Willie zelf niet. “Mijn vrouw wilde dat niet hoewel ik er wel veel gewerkt heb en mijn vrouw zat zelf ook in de horeca,” vertelt Willie lachend. “Toen het van mijn vader was sliep ik erboven, heel gezellig met al die muziek.”

Geen sluitingstijd Het café is open van woensdag tot en met zondag en kent geen sluitingstijd. “Ik doe de deur dicht als er geen klanten meer zijn,” vertelt Ronold, “het is hier altijd gezellig met

veel bekenden; ook oude bekenden komen hier nog, zoals oudstudenten en oud-bewoners uit de buurt. De opstelling is nog steeds hetzelfde, dus het voelt als thuiskomen. Laatst kwam nog iemand langs die een foto zag hangen met zijn auto erop en een vroegere buurman. Die buurman woont er overigens nog steeds.” De klandizie is gevarieerd, van 25 tot 85 jaar.

Wat de heren wel dwarszit zijn alle regels, zoals voor de houdbaarheid van eten en drinken. “Je moet tegenwoordig een hele administratie daarvan bijhouden en de Voedsel en Waren Autoriteit komt dat regelmatig controleren, net zoals het geluid,” vertelt Ronold. Hij heeft een verplichte begrenzer op zijn geluidsinstallatie, vanwege een paar klachten. En die wordt regelmatig gecontroleerd.

“Ik heb wel eens alles geïsoleerd vanwege een klacht van een straatgenoot en wat denk je, net alles klaar en binnen een week was die persoon verhuisd,” vertelt Ronold verontwaardigt.

Loonzakjes

“Er waren hier vroeger heel veel cafeetjes vanwege de veemarkt” weet Willie nog, “en nog steeds heeft de Oosterpoort de meeste kroegen,” vertelt hij trots. “Vroeger werden hier de loonzakjes aan de werknemers uitgedeeld, dan zetten de mannen dat meteen om in drank. Voor ons kassa natuurlijk, maar niet voor de vrouwen. Die kwamen zelfs wel eens een pannetje eten brengen omdat hun man niet thuiskwam en natuurlijk om ze aan te sporen om naar huis te komen en het verdiende geld aan hen te geven.” Gelukkig ging dat later via de bank!

De heren hebben nog veel leuke en sterke verhalen. “Ooit verloor iemand zijn gebit in het toilet en dat bleef daarna maar doorstromen, gelukkig kwamen we erachter dat het gebit vast zat in de vlotter…” lacht Ronold.

Maar ga er maar eens heen, dan hoor je die verhalen zelf. Het is er gezellig en het café staat er vast nog wel meer dan 100 jaar! OO

9

BERNADET TEN HOVE EEN ABSTRACTE WERKELIJKHEID

Kunstenares Bernadet ten Hove zal voor veel buurtbewoners een bekend gezicht geweest zijn, bijna dertig jaar woonde ze samen met haar man Frank Sciarone en hun zoon David in de Oosterpoort. In 2019 is Bernadet na ziekte overleden. En nu is er een tentoonstelling in het Groninger Museum met haar werk.

Groningen

Frank en Bernadet leerden elkaar kennen in Enschede, waar ze beiden een opleiding volgden aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI). Na hun afstuderen kreeg Frank een atelier in Zwolle en Bernadet in Amsterdam. Maar uiteindelijk kozen ze, toen Bernadet in 1991 in verwachting was van hun zoon David, Groningen als woonplaats. Bernadet ging naast haar werk als kunstenaar ook werken als docent, mentor en tutor Autonome Kunst bij Academie Minerva. “We woonden al in Groningen, toen ik op mijn werk een telefoontje kreeg van Bernadet. Ze had een geweldig huis te koop zien staan dat ik ook echt moest bekijken. Het was dit huis aan de Meeuwerderbaan, met een heel groot atelier erin” blikt Frank terug.

“De Oosterpoort sprak Bernadet aan. Het is er niet burgerlijk, niet benauwd, zei ze over de buurt. Zo hadden we studenten als buren waarvan er eentje altijd naar buiten ging om zijn tanden te poetsen” vertelt Frank lachend. “Waar vind je dat nou? Dat is typisch de Oosterpoort. En het is dichtbij het centrum, je loopt er zo naar toe.”

Objecten en mensen

In haar werk experimenteerde Bernadet met allerlei materialen en technieken. Zo maakte ze voor de serie Hamerslag Volumes gebruik van hamerslag, een gebobbeld aluminium dat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld caravans. Ze schilderde alleen de bobbels van het materiaal waardoor er een stippentekening ontstaat.

Waar Bernadet eerder bezig was met objecten in haar werk, merkte ze dat ze haar focus wilde verleggen naar mensen. Met als resultaat de serie Present Presence. Hierin liet ze zien wat ‘mens zijn’ voor haar betekent. Ze vond eigenlijk de portretkunst opnieuw uit. Hiervoor gebruikte ze klassieke portretten van bijvoorbeeld Rembrandt, om deze vervolgens opnieuw op te bouwen. Ze verplaatste de klassieke portretten naar onze tijd met de menselijkheid die ze in het oorspronkelijke portret herkende. Is een gezicht nog steeds overtuigend als huidskleur, haarkleur, oogkleur, achtergrond en kleding abstract zijn? Opvallend aan de portretten zijn de bijna kleurloze gezichten en de priemende ogen van vilt. Ook werkte ze niet op de gebruikelijke materialen in de portretkunst maar op aluminium dragers. “Abstractie staat voor mij voor zéér nauwkeurig. De werken zijn in een driedeling opgedeeld. Verticaal geordend, dat is een abstract principe wat voortkomt uit de abstracte werkelijkheid, die eigenlijk achter de werkelijk schuilgaat” zegt Bernadet zelf in het videoportret Zielsverrukkingen. In de serie Foneten vormen taal en klank het uitgangspunt voor de sculpturen. Foneten is dan ook een door Bernadet bedacht woord, gemaakt met de woorden fonetisch, fotonen en kometen. Bernadet maakte ook sculpturen in de openbare ruimte. Zo zullen veel mensen haar kunstwerk aan beide kanten van de Natte Brug in Helpman herkennen.

Frankrijk

“Toen Bernadet al ziek was is ze naar haar zus in Frankrijk gereisd, samen met een andere zus. Aan de huisarts hebben we gevraagd of ze deze reis kon maken en die zag geen probleem.

10
Bernadet in haar atelier

Ze kocht een retourticket maar is niet teruggekomen. De arts in Frankrijk vond haar te zwak om nog terug te reizen naar Nederland en zag nog maar een korte levensverwachting. Dit kwam ondanks dat ze al ziek was, toch onverwacht, Bernadet heeft altijd gedacht dat ze gewoon terug naar Groningen zou gaan. Onze zoon en ik zijn naar Frankrijk gegaan en we hebben samen met familie heel goed afscheid kunnen nemen. Met een baksteen in hun maag kwam familie naar Frankrijk. Maar door hoe licht Bernadet in dit proces stond en met haar ziekte omging, voelden mensen die zwaarte niet meer als ze bij haar waren. Haar zus woont heel mooi in Frankrijk, bovenop een berg. Na haar overlijden hebben we haar in deze prachtige omgeving begraven. Dit zorgde er wel voor dat alle vrienden en bekenden hier Groningen geen afscheid konden nemen van Bernadet. Ik heb toen aangegeven dat er later nog een herdenkingsbijeenkomst zou komen. Toen ik er aan toe was om dit te doen heb ik vriend en oud-collega van Bernadet, Ton Mars gevraagd om met mij mee te denken. Al snel kwam het idee om de herdenking te combineren met een tentoonstelling. Directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm reageerde enthousiast op het idee van een tentoonstelling. Uiteindelijk heeft het door Corona nog een tijd geduurd voordat de tentoonstelling er uiteindelijk kwam.”

Herdenkingsbijeenkomst

“Voor de tentoonstelling heb ik veel werk van Bernadet uitgezocht en geordend. Haar atelier is nog grotendeels onveranderd. Ik kwam veel werk tegen wat ik nog nooit eerder had gezien. Dit heb ik allemaal gefotografeerd. Het is emotioneel, een onderdeel van mijn verwerking, om in haar atelier met haar werk bezig te zijn. Maar ik vind het ook een rijkdom en groot plezier om dit te doen en haar werk te documenteren. Ik sta nog steeds met haar in contact. Zo ben ik nu ook bezig met een publicatie over Bernadet.”

“Het Groninger Museum is de uitgelezen plek voor deze tentoonstelling. Naast de twee laatste series waar Bernadet aan heeft gewerkt, laat de tentoonstelling ook de Hamerslag werken zien. We hebben in het museum in een propvol auditorium een herdenkingsbijeenkomst voor Bernadet gehouden. Er waren vijf sprekers en we sloten af met Bernadet haar eigen woorden in het videoportret ‘Zielsverukkingen’. Deze film

Boven: Puls!, geverfd staal en RVS, 1998, Natte Brug, Verlengde Hereweg, Groningen. Rechts: Present Presence. Jonge vrouw, naar Rogier van der Weijden, 2010. Acryl, lakverf, meubellak en vilt op aluminium, 73,5 x 35 x 2 cm.

draait ook bij de tentoonstelling.” De tentoonstelling in het Groninger Museum is te zien tot 5 maart 2024.

Meer informatie: bernadettenhove.nl OO

TENTOONSTELLING GRONINGER MUSEUM

In een wereld waarin alles steeds efficiënter en sneller gaat, laat Bernadet ten Hove (1957-2019) je de tijdloosheid van een bedachtzaam en uitvoerig werkproces zien. Haar artistieke aanpak wordt gekenmerkt door nauwkeurigheid en controle. Een werkwijze die weinig ruimte geeft aan toevalligheden, maar des te meer voor het perfectioneren en afstemmen van het onderwerp, de techniek en de materiaalkeuze.

DE TENTOONSTELLING IS TE ZIEN TOT 5 MAART 2023

VIDEOPORTRET ZIELS VERRUKKINGEN

Uitgebracht bij de tentoonstelling White Radiance. De Ketelfactory, 2013-2014. bernadettenhove.nl/nieuws/1

11

Weinig groen in de Oosterpoort zorgt voor botsende belangen

We horen er regelmatig bewoners uit de Oosterpoort over, er is weinig openbaar groen in de wijk. Dit zorgt ervoor dat het weinige groen vele gebruikers heeft. Hondenbezitters, spelende kinderen, sporters, om maar enkele gebruikers te noemen. Soms zorgt dit voor een spanningsveld. Zo was een tijdje terug in de Oosterpoorter te lezen over het grasveldje bij de Palmslag. Hier zorgden spelende kinderen en hondenbezitters voor botsende belangen.En in De Linie is het gras aan het water in de zomer propvol met mensen die verkoeling zoeken.

Ook in de binnentuinen van de wijk speelt dit probleem. Een mooie boom is voor veel bewoners en dieren iets om van te genieten, maar er zijn ook bewoners die een boom liever zien verdwijnen. Het is jammer dat er door het weinige openbare groen onderlinge verhoudingen onder spanning komen te staan. Zo brengt een kapvergunning van coniferen bij het Winschoterdiep ook tegengestelde belangen aan het licht.

We laten beiden partijen aan het woord.

Wij zijn benieuwd naar jullie oplossingen. Zijn er bijvoorbeeld nog plekken in de Oosterpoort die in aanmerking komen voor openbaar groen? Wat zou de gemeente hierin kunnen doen? info@deoosterpoorter.nl

Aanvrager kapvergunning:

“Toen we jaren geleden de coniferen hebben geplant hebben we ons nooit gerealiseerd dat ze zo hoog zouden worden. We hebben een kapvergunning aangevraagd want de coniferen zijn in slechte staat. Het is zeker niet de bedoeling om de buurt tegen ons in het harnas te jagen met de kapvergunning. De coniferen hebben last van plakoksels. Dit houdt in dat de stam zich daar gaat afsplitsen in meerdere stammen. Als hierin regen komt ontstaat er snel rot. We kijken ook echt naar de veiligheid, we zijn bang dat er grote takken kunnen gaan afbreken met alle gevolgen van dien. Stammen die ontstaan vanuit plakoksels breken sneller af. Wij zijn dan aansprakelijk. Ook nemen de coniferen veel licht en zicht weg. In plaatst van de coniferen planten we nieuw groen, maar wel beter passend bij het formaat van de tuin. Er blijft dus zeker wel natuur in de tuin.”

Deze boom staat er nog. Een kapvergunning is inmiddels aangevraagd en verleend. Bezwaar hiertegen is ingediend door omwonenden.

Bezwaarmakers:

Het leek wel voorjaar: alweer een warmterecord, nu tijdens de jaarwisseling. Wakker worden met fluitende vogels in de binnentuin, ongekend in januari. Mijn favoriet: de merel. Het zwarte vogeltje kan een enorme keel opzetten en brengt met zijn prachtige melodieën de sfeer van mooie dagen en vooral ook avonden. Totdat... een tweede merel begint. Dan wordt het een wedstrijd: wie zingt het mooist? Het langst? Het hardst? Het gaat over en weer, een muzikale dialoog.

De merel-dialoog die zo romantisch klinkt, gaat eigenlijk over iets heel prozaïsch: dit stuk van de tuin is van mij. En niet van jou. Merels gaan daarvoor in het topje van hoge bomen zitten. Dan klinkt hun lied flink door. Zodat de concurrent-merel er goed van doordrongen raakt. En wij, buitenstaanders en toehoorders, op onze balkons en in onze tuinen, genieten…

Op deze plek stonden twee hoge coniferen. Links de stam van de gekapte boom. Van de boom die nog overeind staat zijn de meeste takken al verwijderd, de top is nog intact. De eigenaar had geen vergunning, dus de zaak is stilgelegd.

In de Oosterpoortse binnentuinen staan niet heel veel van dit soort hoge bomen. Maar gelukkig wel een paar. Daar maken de merels - en ook andere vogels, die druk zijn de katten te ontwijken - dan ook zeer veel gebruik van. In binnentuinen vangen hoge bomen weinig wind, ze vangen stikstof, zorgen voor schaduw en bieden aan veel dieren een plek. Toch zijn er soms mensen die vinden dat zo’n boom in de weg staat. Dit overkomt momenteel drie coniferen in de binnentuin tussen Winschoterdiep en Nieuwstraat. Hier is de ‘binnentuin’ eigenlijk een aaneenschakeling van privétuinen, alle omgeven door schuttingen. Maar voor omwonenden – met name die van de bovenhuizen – is de ervaring van ‘binnentuin’ er zeker wel. Door het open raam en op je balkon hoor je maandenlang de merels zingen. Vanuit je raam of balkon zie je een grote groene ruimte met struikgewas, gras, bloemen soms, boompjes en twee plekken waar echt hoge bomen staan. Een van die twee plekken, die van de drie coniferen, dreigt nu te verdwijnen. Omdat de eigenaar van de twee tuinen waarin de drie bomen staan, van plan is deze te kappen. Eentje is al verdwenen. Voor de andere twee dreigt hetzelfde lot. Namens omwonenden en de merels: waarom?

12

Kapvergunning aanvragen

Wat zijn de regels?

Als je een boom wilt weghalen heb je meestal een vergunning nodig. Dat geldt vaak ook voor het fors snoeien of het verplaatsen van bomen.

Ook als je een vergunning krijgt, mag je nog niet direct kappen. Je moet 6 weken wachten. Dat is de periode waarin andere mensen bezwaar kunnen indienen.

• Staat de boom die u wilt kappen niet op uw eigen grond? Dan hebt u altijd schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig.

• Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen. Deze boetes (‘sancties’) staan in de Wet natuurbescherming. Die wet heette vroeger de Boswet.

U hebt een vergunning nodig:

• Als de stam van de boom die u wilt kappen een diameter van 20 cm of meer heeft. Het gaat om de dikte, gemeten op 130 cm boven de grond. Bij meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam.

• Bij het weghalen van bomen of beplanting met een oppervlakte van meer dan 100m2.

• Bij het verplaatsen van bomen.

• Bij het fors snoeien van bomen.

U moet een nieuwe boom planten als er genoeg ruimte is. De gemeente neemt deze voorwaarde op in de vergunning. Let daarbij ook op de afstand tot de perceelgrens (artikel 4:5 APVG). De afstand tot de erfgrenslijn als bedoeld in artikel 5:42 Burgerlijk Wetboek wordt vastgesteld op 0,5 meter voor bomen en op nihil voor heggen en heesters.

Kosten

• Vergunning voor kappen van 1 boom: € 82,78

• Vergunning voor elke volgende boom: € 62,52

Meer informatie: gemeente.groningen.nl/kapvergunning-aanvragen OO

OUD EN NIEUW IN DE WIJK Het nieuwe jaar is begonnen!

13
Een vuurtje op het Frederiksplein. (foto: Alexandra Koning) In De Linie begint de nieuwjaarsduik op 1 januari om 12.00 uur al echt een traditie te worden voor buurtbewoners. Wie weet volgend jaar meer... (foto: Annemiek Vos)
pop dijkemaweg 80 bandoengstraat 39 Vanafprijs €475.000,- k.k.. Langskomen Griffeweg 19 Bellen 050 318 7102 App’en 06 3632 7796 Mailen info@mvdh.nl Surfen www.mvdh.nl Vanafprijs € 350.000,-- k.k. WIN-WIN Wij zorgen goed voor onze kijkers. Als je een huis bezichtigt dat wij in verkoop hebben, staat er steevast een flesje water klaar. Om je hoofd koel te ‘houwen’. Maar wij willen niet dat onze plastic flesjes het milieu belasten. Daarom krijg je nu bij inlevering statiegeld. Hoe leuk is dat! Mag je gewoon houwen. Win-win zeggen wij. 14

Wie voor 2023 goede voornemens heeft om meer in beweging te komen kan bij Fitwerk terecht in de Oosterpoort. De zorg wordt steeds duurder, maar we zien ook een tijdperk aanbreken dat men meer preventief gaat inzetten op gezondheid. Bij Fitwerk zijn ze al langer bezig om te kijken hoe fysiotherapie en bewegen meer samen kunnen gaan. Trainen in je eigen wijk vinden mensen fijn, het is dichtbij en de kleinschaligheid wordt gewaardeerd. Fitwerk heeft begin dit jaar geïnvesteerd in de EGYM. Deze slimme krachtcirkel van 8 volautomatische toestellen maakt het mogelijk om in slechts 30 minuten het hele lichaam te trainen en dat met veel meer resultaat dan op normale fitnesstoestellen. De EGYM-trainer stelt eenmalig alle toestellen voor je in met je persoonlijke gegevens, zoals je zitpositie en trainingsgewicht. Deze gegevens worden automatisch bewaard op je persoonlijke polsband,” zegt eigenaar Albert van Fitwerk. “Tijdens de training krijgen onze fitnessleden via het intuïtieve touchdisplay trainingsinstructies

waardoor eventuele blessures of een onjuiste uitvoering van de beweging tot het verleden behoren. Je traint dus snel, veilig en bovendien heel eenvoudig.”

Albert vervolgt: “Het unieke zit hem in de verschillende trainingsmethodes met effectieve periodisering. Met deze manier van trainen worden extra spieren opgebouwd, die op de lange termijn voor een betere verbranding zorgen. Spieren maken je slank, sterk, beschermen je gewrichten en zorgen voor een betere houding!” Met dit revolutionaire trainingsconcept zet Fitwerk een nieuwe stap op het gebied van resultaatgericht trainen. Naast fysiotherapie en training gaat Fitwerk binnenkort ook starten met leefstijlcoaching. Vanaf dit voorjaar is zowel individuele leefstijlbegeleiding als groepsbegeleiding mogelijk. Op zaterdag 21 januari is er van 10:00-12:00 uur een open dag, voor vragen of een vrijblijvende proefles wees welkom! Meer informatie op info@fitwerk30.nl of loop gerust eens binnen aan de Meeuwerderweg 2. OO

Huisdieren in de Oosterpoort

Aan de Nieuwstraat woont kat Pippi samen met de mensen Christine, Robert en Noa. Hun vorige kat Pluis is negentien jaar geworden. Pluis was een echte theemuts en lag graag op schoot. Toen Pluis overleed vonden ze Pippi op Facebook. Pippi haalden ze op van een boerderij in het Friese Tzum. Ze is ondertussen vier en een half jaar oud. In tegenstelling tot Pluis klimt Pippi niet op schoot, maar ze komt wel steeds vaker vlakbij of naast de gezinsleden liggen. Ze heet Pippi vanwege het rood in haar vacht. Pippi is een redelijk schuwe kat. Ze is vooral bang van mannen met zware schoenen. Maar als ze je kent is het een lief beestje met een rustig karakter. Van de brokjes en het water wat ze krijgt maakt ze een soort soep door met haar pootjes de brokjes in het water te schuiven. Pippi gaat naar buiten achter het huis en heeft daar een paar katten met wie ze het goed kan vinden waaronder een klein rood katertje. Maar is

Rechts een schilderij van Pippi, gemaakt door Christine (olieverf op linnen).

ze ook op haar hoede voor katers met territoriumdrift. Pippi heeft de borstels achter de brievenbus gesloopt door er aan te hangen dus het gezin moesten die vervangen. Ze heeft wel tien verschillende soorten miauw en Christine verteld dat ze steeds beter doorheeft wat welke miauw betekend. Ook kan Pippi je aan staren als ze iets van je wil. Bijvoorbeeld als de achterdeur voor haar open moet als ze naar buiten wil. Een van de favoriete plekjes van de kat is achter het raam. Soms komen kattenliefhebbers de straat over gelopen om haar door het raam te begroeten. En er staat een boom met besjes waar soms Lijsters in zitten en daar kan ze dan ook naar staren. Christine is ook schilder en ze maakte een mooi schilderij van Pippi als illustratie bij een verhaal van haar zus, over een kat die naar de koning keek. En zo is Pippi vaker model geweest, mooi als ze is.

Wil je ook met je huisdier in de Oosterpoorter stuur dan een e-mail naar obed@deoosterpoorter.nl OO

EGYM BIJ DE FYSIO 15

Optreden van ontevreden vogels. (12)

Geen binnentuin als er niet ook geïnterviewd wordt! (13)

Pril gemak. (16)

Nooit werd er meer liefde gedeeld dan tijdens oud en nieuw. (12)

Bijgeval ik declareer. (6)

Hedendaagse rokers. (15)

De geboortegolf na de invoering van een nieuw onderwijssysteem was de grootste ooit. (11)

Reclametekst. (14)

Schuinschrift. (13)

Karaktervol plaatje. (10)

(Geen) familie van Els en Linde. (5)

Hij heeft ruikbaar veel gezopen. (11)

Toestemming om haar te doen. (13)

Door hem is er steeds minder natuur. (11)

Partijdige vogel in de woonkamer… (12)

…met zijn familie op de wc. (11)

Na het correct invullen van de cryptofilippine verschijnt in de gekleurde vakjes een woord. Dat is de oplossing. Gelijke cijfers zijn gelijke letters.

De oplossing moet uiterlijk op vrijdag 3 februari 2023 binnen zijn bij de redactie van de Oosterpoorter. Mail de oplossing naar crypto@deoosterpoorter.nl o.v.v. Cryptofilippine nr. 95.

Opsturen mag ook: Redactie de Oosterpoorter, Oosterweg 13, 9724 CA, Groningen. Het vermelden van je straatnaam wordt zeer op prijs gesteld.

De winnaar ontvangt een gevulde boodschappentas ter waarde van € 20,-, ter beschikking gesteld door Coop Meeuwerderweg. De Coop neemt binnen een week na verschijnen van deze Oosterpoorter via e-mail contact op met de winnaar.

CRYPTOFILIPPINE 95
3.
4.
5.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
1 9 2 6 7 4 1 2 2 7 6 3 3 6 4 6 4 7 7 4 5 3 1 4 6 5 7 4 7 6 2 1 8 5 5 3 7 5 4 1 6 6 8 4 5 5 8 3 9 8 2 1 7 5 9 10 7 5 2 3 1 6 11 3 9 12 4 4 9 5 3 13 5 2 7 7 14 8 1 2 3 6 4 15 1 2 8 9 2 1 3 16 8 9 8 1 3
1.
2.
6.
7.
Oplossing cryptofilippine 94 – De feestdagen: 1. Zinloos geweld 2. Oliebollenmix 3. Naaldkunst 4. Sterretje 5. Pijnboom 6. Kerstbestand 7. Trektouwtje 8. IJspegel 9. Piekbelasting 10. Rendier 11. Grondbloem 12. Kerstgedachte 13. Lichtgordijn 14. Rotjes 15. Kerstengel 16. Stressballen.
GOURMETPANNETJES
Groningen Meeuwerderweg 96-98 16 16
De oplossing is:
De winnaar van de gevulde boodschappentas is Floor Arts uit de Schorsmolenstraat. Van harte gefeliciteerd! OO

OOSTERKIDZZZ

Kijkt 8 jaar terug in de tijd

18

Alzheimer Café Groningen

Leven en wonen met dementie,

Dinsdag 17 januari staat de bijeenkomst in het teken van voorlichting over leven en wonen met dementie.

Eelke Wiersma verzorgt deze avond voor u. Onderwerpen zijn onder meer:

*Je voorbereiden op langer thuis wonen.

*Je voorbereiden op een alternatief. Als het thuis niet meer gaat, waar kun je dan aan denken?

* Specifiek aandacht voor het kleinschalig wonen voor mensen met dementie.

U bent van harte welkom en hoeft zich niet van te voren aan te melden. Waar? BERNLEF (buurtrestaurant ‘het huis van de wijk’) aan de VENUSLAAN 2 Groningen.

Hoe laat? Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het programma start om 19.30 en eindigt om 21.30 uur.

Wanneer uw partner met dementie thuisblijft en u wilt hem/haar niet alleen laten, dan kunt u een beroep doen op een ervaren vrijwilliger van Humanitas: 050-3126000

Voor informatie kunt u een mail sturen naar J.grave@lentis.nl

NB: Zorgmedewerkers graag wel via mail opgeven!

Het Alzheimer Café wordt georganiseerd met medewerking van Team 290, Humanitas, TSN-thuiszorg, Dignis Zinn

Klein gevaarlijk afval (KGA)

Meeuwerderweg hoek Palmslag 14:30-15:00 uur. Avondstandplaats 19:00-20:00 uur.

Kleding (ook kapot, wel schoon), textiel, schoenen Textielzak om 8.00 uur aan de straat. Kleine elektrische apparaten apart. Inzamelaar Goudgoed, tel. 050-5039080

Oud papier

Zet oud papier om 18:00 uur aan de straat Gebied Noord-Oost

De Meeuwen, Kop van Oost en ‘oude Oosterpoort’ tussen Meeuwerderweg/Winschoterdiep.

Inzamelaar k.v. De Trefplonsers, tel. 06-20484519 Gebied Zuid-West

De Linie, Stoker&Brander en ‘oude Oosterpoort’ tussen Meeuwerderweg/spoor.

Inzamelaar v.v. Oranje-Nassau, tel. 050-5256133

Belangrijke telefoonnummers Oosterpoort op een rijtje

- Alarmnummer 112 levensbedrijgende situaties

- Politie, wijkagent Miranda Dijksman 0900-8844

- Dierenambulance 050-5791900

- Meldpunt Overlast en Zorg* 050-5875885

- Meldpunt Stadsbeheer 14050

- Milieudienst 050-3671000

- Huisartsenpost Groningen 0900-9229

- Huisartsenpraktijk Oosterpoort 050-3128216

- Huisartsenpraktijk Filius 050-3128739

- Huisartsenpraktijk De Meeuwen 050-3134102

- Medisch Centrum Helperpark 050-2003333

- Tandarts Doelman 050-3134567

- Tandarts Kamerling 050-3123661

- Tandarts Kai & Tibo 050-5252810

- Apotheek 050-3121030

- Poortershoes 050-3131141

- Speeltuinvereniging Oosterpoort 050-3134084

- Borgmanschool 050-3210413

*Bij meldpunt Overlast en Zorg kunt u, naast overlast melden, anderen hélpen bij: - vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling, psychische problemen of verslavingsproblemen

Gebied Noord-Oost

- verwaarloosde/vereenzaamde en/of psychisch verwarde buurtgenoot

- mensen die buiten slapen tijdens extreem koud weer; bel de wijkagent!

Wacht niet te lang met melden, voorkom zo mogelijk ergere situaties! Wees niet bang dat u persoonlijk in de situatie wordt betrokken, u fungeert alleen als informatiebron voor hulpverlening en overheid.

Dit overzicht is zorgvuldig samengesteld. Komt u toch een fout tegen? Laat het ons weten!

De Meeuwen, Kop van Oost en ‘oude Oosterpoort’ tussen Meeuwerderweg/Winschoterdiep. Postcode: 9723 DJ 38 Inzamelaar k.v. De Trefplonsers, tel. 06-20484519

Gebied Zuid-West

De Linie, Stoker&Brander en ‘oude Oosterpoort’ tussen Meeuwerderweg/spoor. Postcode: 9724 BC 4 Inzamelaar v.v. Oranje-Nassau, tel. 050-5256133

OOSTERPOORTER MINI INFORMATIEWIJZER 2023
jan feb mrt april mei juni juli aug sept okt nov dec 4 10
8
3 30 8
6 16
6 8 2
5 6 12
3 30
21,
4 5
2 9 8
6 14
4
19 11 11 9 Informatie onder voorbehoud. Bron: www.mijnafvalwijzer.nl
10
12
8
8
14
12
9
13 13
11
8
13
19
Lentis en Zorggroep Groningen.

de

Oosterpoorter IS OP ZOEK NAAR REDACTIELEDEN

Op IKC Borgman Oosterpoort is je kind vanaf 2 jaar welkom! Samen spelen, samen delen en de wereld ontdekken. Op deze gezonde opvang gaan we elke dag naar buiten. Ma t/m vrij 7.30 - 18.00

Kom je naar de peuteropvang? 20

n de rubriek ‘Koek op de hoek’ gaat de Oosterpoorter maandelijks met een Grunneger kouke op bezoek in een van de vele hoekhuizen in onze wijk. Dit keer is dat bij Eveline Visser (26) en Dennis Haaijer (26). Ze wonen op de hoek van de Nieuwstraat en de Annastraat, samen met hun hondje Joep (2).

Eveline werkt als coach bij afdeling Werk en Participatie van de gemeente Groningen. “Ik begeleid jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt” vertelt ze. ‘Samen met een cliënt bekijk ik wat er nodig is om zijn of haar mogelijkheden te vergroten. Dat kan een stage zijn of het halen van certificaten. Ik ondersteun deze jongeren in de periode voordat ze naar een werkplek op zoek kunnen.” Dennis is werkvoorbereider/ planner bij een grote aannemer. “Grote grondverzet-projecten vind ik leuk” zegt hij en noemt als voorbeeld de aanleg van een windmolenpark op de Maasvlakte 2 waar hij bij betrokken was. “Ieder project kent specifieke omstandigheden en het is belangrijk om steeds in te zoomen op wat de klant belangrijk vindt en waar de zorgen zitten.”

HOE LANG WONEN JULLIE HIER?

Dennis: “Nu drie jaar. We zochten niet specifiek in de Oosterpoort, maar de dorpse sfeer in deze wijk voelde wel meteen heel thuis.”

Eveline: ‘Toen we hier kwamen in de zomer waren alle terrasjes aan de Meeuwerderweg vol, dat gaf zo’n gezellige indruk.”

HEB JULLIE VEEL AAN HET HUIS GEDAAN?

Dennis: ‘Ja, we hebben alles onder handen genomen. De ramen vervangen, een nieuwe vloer gelegd, de keuken aangebracht, alles zelf gestuukt.”

Eveline: “Alleen de badkamer pakken we nog aan. En onlangs is het balkon opnieuw aangebracht. Dat was er afgereden door een vrachtwagen die de bocht te krap nam.”

Dennis: “De chauffeur had niet door dat hij ons balkon meenam. Na inspectie van de schade bleek dat het balkon niet naar beneden zou vallen, maar we mochten er niet meer op. De balken moesten opnieuw ingemetseld worden en dit voorjaar komt het hekje er weer op.”

WAT VINDEN JULLIE VAN DE WIJK?

Eveline: “We komen beide uit een dorp en die sfeer vind je hier ook. Iedereen let een beetje op elkaar, maar ook weer niet te veel, precies goed wat mij betreft.”

KENNEN JULLIE DE GESCHIEDENIS VAN DEZE PLEK?

Dennis: “Het huis is van 1898 of 1896, beide jaartallen kwamen we tegen in de stukken die we inkeken. Van mensen in de buurt hoorden we dat hier vroeger een kruidenierswinkeltje zat.”

Eveline: “We zochten in de Groninger Archieven naar informatie. Daar kwamen we foto’s tegen van de buurt, onder meer uit de tijd dat

de huizen hier tegenover gesloopt waren om plaats te maken voor nieuwbouw. Vanaf het Winschoterdiep was toen ons huis te zien, heel apart.”

KENNEN JULLIE DE MENSEN IN DE BUURT?

Eveline: “Door onze hond leren we veel mensen kennen, dat is echt een verbinder. Verderop woont een stel daar vieren we wel Koningsdag mee en we hebben contact met de buren hier schuin tegenover.”

Dennis: “Met de onderburen hebben we ook wel contact, we kennen best veel mensen hier in de directe omgeving.”

MISSEN JULLIE IETS IN DE WIJK?

Eveline: “Ik zeg altijd dat ik een Etos of een Kruidvat ga beginnen, dat mis ik echt en dat zou hier denk ik goed lopen.”

Dennis: “Wat meer groen in de buurt waar je met de hond kunt lopen. Er was hier in de Meeuwen een losloopveldje, maar daar staan nu huizen.”

WAT IS JULLIE FAVORIETE PLEK IN DE BUURT?

Eveline: “Het terras van Merleyn, dat je zo’n leuke plek in je eigen buurt hebt vind ik bijzonder.” Dennis: “En de Oosterpoort, dat is ook te gek dat dat hier op loopafstand zit.”

BLIJF JE HIER NOG LANG WONEN?

Dennis: “Toen we hier kwamen dachten we dat we na zo’n 3, 4 jaar wel weer iets anders zouden zoeken, maar voorlopig gaan we hier nog niet weg.” OO

KOEK OP

DE HOEK

Woon je ook op de hoek? e n W il je meedoen aan deze rubriek? m ail naar: mirjam@deoosterpoorter.nl

I
21
Al jarenlang vertrouwdeopvang voor kinderen van 0tot4jaar. Nabij de Euroborg en A7 in de wijk De Linie. Rondleiding? Bel of mail ons. 050-5234690 info@kdvheppie.nl www.kdvheppie.nl Winschoterdiep 70 9723AB Groningen Het nieuwe jaar is begonnen. Heb je een vraag aan ons? Je kunt ons ook per Whatsapp bereiken via 050 853 35 33. We beantwoorden berichten van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur. www.nijestee.nl/contact We helpen je graag! Openingstijden: Maandag: vanaf 20.00 u Dinsdag: vanaf 20.00 u Woensdag t/m vrijdag: vanaf 16.00 u. Zaterdag: vanaf 20.00 u. 22

AGENDA

POORTERSHOES

⊲ Er is nog (voldoende) plek bij:

• Computerles - maandag-, dinsdag-, woensdag en donderdagochtend

• Minimusical - maandagmiddag

• Portrettekenen/schilderen 13.00-15.00 uur - maandagmiddag

• Schilderen Lotte - maandagavond

• Schilderen/ Aquarelleren Marijkedinsdagmiddag- en avond

• Tekenen & Illustratie - woensdagmiddag en vrijdagochtend

• Schilderen Laureen - donderdag eind van de middag

• Collage Schilderen - vrijdagochtend

• Tai Chi - maandagmiddag en begin van de avond

• Fitness BOM - maandag en woensdag eind van de middag

• Mindful Yoga - dinsdagochtend

• Meditatie - dinsdagmiddag

• Vrij dansen - woensdagochtend

• Zumba - woensdagmiddag

• Hatha Yoga - donderdag eind van de middag

• Werken met Textiel - woensdagavond

• Macramé - donderdagavond

• Spaans Gevorderden - dinsdagavond

• Fotografie Gevorderdendonderdagmiddag

⊲ Zondagmiddag 19 februari 2023

Poortershoes Live

Poortershoes Live op zondag. Them Dirty Dimes. Deze Groningse band neemt je terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. Swingend, nostalgisch en altijd verassend. Dit wordt een feest!

Aanvang: 14.00 uur Toegang: € 12,50

KROEG VAN KLAAS

Oosterweg 26 9724 CJ Groningen

kroegvanklaas2@gmail.com

PROGRAMMERING

⊲ Zaterdag 7 januari

Open podium o.l.v. Lou Leeuw

Er is een basisband aanwezig. Je kunt komen zingen, meespelen of met je eigen band een paar nummers ten gehore brengen. Backline en de meeste instrumenten zijn aanwezig. Kom lekker spelen of luisteren!

Aanvang 21.30 uur

Toegang gratis

⊲ Donderdag 12 januari

De Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & Kesanova Show

Meindert Talma, e.a. presenteren nieuwe verhalen, liedjes en multimedia materiaal. Droogkomisch en hilarisch Aanvang 20.30 uur Toegang gratis

Vrijdag 13 januari

Klaverjassen

Inleg € 4,- Inloop 19.30 uur Aanvang 20.00 uur

⊲ Zaterdag 14 januari

Hooked on Music Americana en Country Rock. Aanvang 21.30 uur Toegang gratis

Zondag 15 januari

Muzikale Thema-avond: Nummers over straten, lanen, boulevards. Lou Leeuw en Ans van Steenvelt nodigen een groot aantal muzikanten uit om nummers over dit thema te komen spelen.

Dinsdag 17 januari

Kroeg van Klaas Kroegquiz

Een zelfgemaakte algemene kennisquiz Samengesteld en gepresenteerd door Marije Plas en Jeroen Graanstra. Deelname met teams tot maximaal 5 personen. Kosten € 3,- p.p.. Opgave via email: marleenvermooten@gmail.com. Wees er snel bij want vol=vol!

Vrijdag 20 januari

De Jonge Boschfazant & Meindert Talma met Das Audio Combo

De Jonge Boschfazant (tekstschrijver) en Meindert Talma (componist), maatschappijkritische protestliedjes en human interest liedjes. Begeleid door de instrumentale orgelband Das Audio Combo (André Dodde, Jan Veenkamp en Arnold Veenkam).

Aanvang 16.00 uur

Toegang gratis

⊲ Zaterdag 21 januari

Calidus

Poprock, Covers en eigen nummers geinspireerd op bands als Mumford & Sons, ColdPlay, Oasis Kean en The Editors

Aanvang 21.30 uur Toegang gratis

⊲ Zaterdag 28 januari

The Blues Cowboys Met Lou Leeuw, Lex Koopman en Harrie Groenewold. Aanvang 21.30 uur Toegang gratis

Woensdag 1 februari

De Dichtclub

De leden van de Dichtclub treden elk 5 minuten op met eigen werk. Aanvang 20.30 uur Toegang gratis

⊲ Zaterdag 4 februari

Open podium o.l.v. Lou Leeuw Er is een basisband aanwezig die de sessie opent en waar nodig andere muzikanten die op willen treden kan ondersteunen. Kom lekker spelen of luisteren! Aanvang 21.30 uur Toegang gratis

⊲ Dinsdag 7 februari

De Songclub

(Luisterconcert in de achterzaal). De Songclub bestaat uit een aantal singer/ songwriters die tweemaandelijks bij elkaar komen in de Kroeg van Klaas om eigen werk te laten horen. Aanvang 20.30 uur Toegang gratis

BUURT- EN SPEELTUINVERENIGING (BSV) DE OOSTERPOORT KINDERACTIVITEITEN

⊲ Zaterdag 4 februari | 19:30 tot 21:00 uur

CHILLAVOND

Voor kinderen van groep 6 t/m 8. Gratis voor leden en €1 voor niet-leden. Aanmelden via info@bsvdeoosterpoort.nl

VOLWASSENACTIVITEITEN

⊲ Dinsdag 31 januari | 20:00 tot 22:00 uur

CREATIEVE AVOND

Kosten leden €2,50 en €4,00 voor niet-leden

⊲ Donderdag 2 februari | vanaf 20:00 uur KOPPELKAARTEN

Kosten € 3,00 p.p.

Donderdag 9 februari | 20:00 tot 22:00 uur

BLOEMSCHIKKEN

Aanmelden via jtammes@home.nl i.v.m. aanschaf bloemen

Kosten leden €3,00 en €4,50 voor niet-leden

Iedere maandagavond | vanaf 20 uur KLAVERJASSEN EN SJOELEN

Kosten € 2,00 p.p.

Iedere dinsdagavond | 20 tot 22 uur TAFELTENNIS

Meer info: www.bsvdeoosterpoort.nl of www.facebook.com/bsvdeoosterpoort

KUNSTPUNT GRONINGEN

⊲ Van 27 januari t/m 25 maart bij Kunstpunt: het bloemrijke werk van Alida Everts in de solopresentatie Volle Vazen. De expositie omvat schilderijen, collages en objecten van keramiek.

OOSTERPOORT DUURZAAM

Inloopcafé Oosterpoort Duurzaam is maandag 16 jan. en 7 feb. van 19.00 tot 21.00 uur in het Poortershoes.

Bespreek met andere buurtbewoners je zorgen, dromen en plannen rondom energie en verduurzaming in de buurt. Er is ook altijd een (ervarings)deskundige aanwezig om je te helpen.

23

nieuw jaar gelukkig

Dat lees je goed, we zijn blij met dit nieuwe jaar. Voor veel mensen was 2022 nou niet echt top. Je zal maar op de vlucht zijn omdat je niet veilig bent in je eigen land. Ondanks alle crises hebben we hier veel om dankbaar voor te zijn. Met een dak boven ons hoofd, familie en vrienden. Wij wensen dat geluk iedereen. Daar dragen we graag ons steentje aan bij, met dat dak bijvoorbeeld. We zien je!

Vanafprijs €195.000,- k.k..

Vanafprijs € 465.000,-- k.k.

Lambertswarf 3 Pieterzijl Van Panhuysstraat 8
Langskomen Griffeweg 19 Bellen 050 318 7102 App’en 06 3632 7796 Mailen info@mvdh.nl Surfen www.mvdh.nl