Sz 4 2015

Page 1


СЪДЪРЖАНИЕ

Ортодонтия здраве и самочувствие

За кореновото лечение Как да стигнем до „корена“ на проблема

8

4

Д-р Станимир Куюмджиев

Лице от корицата

Зъболекарят скулптор

12

НЕВЕНА АНДОНОВА: Вярата на лечителя в здравния потенциал на пациента е част от лечението

Представяме ви д-р Миглена Теофилова, DENTAL M Studio, Перник

16

20


Всичко в една зъболекарска практика трябва да бъде подчинено на

пациента Той трябва да получи: ● внимателно отношение ● съвременно лечение без болка

Да се чувства: ● в среда на комфорт и осигурена безупречна хигиена

За него трябва да полага грижи: ● лъчезарен и единен екип

Тази зъболекарска практика трябва да притежава: ● съвременно дентално оборудване И да образова така своите пациенти, че да ценят високо своето дентално здраве. От 2009 г. до днес и конкурсът „Мениджър на дентална практика” дава оценка на български зъболекарски кабинети и клиники по определени критерии. Отличава онези от тях, които са ги постигнали или сe стремят да ги постигнат, с престижни награди. Церемонията по награждаването ще се състои на 2 октомври, 2015 г. в София. Следете я. Победителят може да се окаже вашият личен зъболекар или клиниката, която редовно посещавате. Защото преди нас вие сте разбрали, че там всичко е подчинено на вас, пациента.

„Съвети на зъболекаря” е издание на: АСОЦИАЦИЯТА НА ДЕНТАЛНИТЕ МЕНИДЖЪРИ В БЪЛГАРИЯ И В. „СТОМАТОЛОГИЧЕН СВЯТ” Публикуваните материали и мнения в сп. „Съвети на зъболекаря” не могат да заменят консултацията с личния ви зъболекар. www.admb.bg


ОРТОДОНТИЯ

Ортодонтия здраве и самочувствие При подрастващите

ортодонтското лечение може да помогне за правилното израстване на челюстта и постоянните зъби.

4 СЪВЕТИ

на зъболекаря


КАКВО Е ОРТОДОНТИЯ Ортодонтията е специалност в денталната медицина, която диагностицира, предпазва и лекува аномалиите на зъбите и челюстта. Ортодонтската грижа включва използването на специални устройства. Те са два основни типа: брекети (скоби), които се закрепват към зъбите и устройства, които се поставят и свалят от пациента. Те се използват, за да: • Изправят зъбите • Коригират неправилна захапка • Затворят разстояния между зъбите • Подравняват правилно устните и зъбите

НЕПРАВИЛНА ЗАХАПКА При много хора зъбите са подредени неправилно. Например, те може да са разположени много нагъсто или нарядко. Понякога основният проблем е само в лошия изглед. При други случаи това може да причини трудности при дъвчене или говорене. Може да сте наследили неправилна захапка, но не всички проблеми са генетични. Другите причини включват: • Травма - когато зъби са счупени или отстранени /избити/ и след това поставени отново, те могат да се слеят с костта, която ги заобикаля. Това се нарича анкилоза или абнормално сливане на корена към костта. Ако това се случи при дете, зъбите няма да могат да се подредят правилно в челюстта и това ще доведе до неправилна захапка. • Продължително смукане на палец или биберон - тези навици могат да причинят проблеми със захапката. • Преждевременна загуба на млечни зъби. Ако един млечен зъб падне много рано, постоянният зъб губи своя водач и може да израсте неправилно. Понякога зъбът, намиращ се до падналия млечен зъб, може да се премести в пространството, оставено от липсващия зъб и да попречи на постоянния зъб да израсте.

ЗАЩО ТЪРСИМ ОРТОДОНТСКА ГРИЖА Дали да потърсим ортодонтска грижа е лично решение. Много хора живеят с прекалено гъсто разположени зъби или различни проблеми със захапката, но не търсят лечение. Много обаче се чувстват по-комфортно и със самочувствие, ако имат правилно подредени и атрактивни зъби. Ортодонтът може да ви помогне да подобрите външния си вид и самочувствие, както и да ви помогне да дъвчете по-добре и да говорите по-ясно.

Ортодонтската грижа не е само козметична, тя може да подобри дългосрочно денталното ви здраве. Правилно и добре подредените зъби са по-лесни за измиване с четка и почистване с конец, което намалява риска от кариеси и предотвратява проблеми с венците. Хората с неправилна захапка могат също да дъвчат по-неефективно, което да причини проблеми с храненето. Когато горните и долните зъби не прилягат правилно, хората могат да имат говорни смущения. Това може да бъде отстранено с ортодонтско лечение, често комбинирано с говорна терапия. Ортодонтското лечение може да помогне и за предотвратяване на преждевременното износване на задните зъбни повърхности. При отхапване предните зъби упражняват голяма сила. Ако те не са разположени правилно, задните зъби трябва да работят повече.

КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ Специалистите препоръчват децата да бъдат прегледани от ортодонт не по-късно от 7-годишна възраст. Дотогава са поникнали достатъчно постоянни зъби, за да бъде идентифициран потенциален проблем. Не чакайте да поникнат всички постоянни зъби. По-рано започналото ортодонтско лечение има много предимства. Например, докато децата все още растат, ортодонтското устройство може да се използва да разшири небцето. Това ще помогне за правилното израстване на зъбите, като осигури повече място. Ще помогне също за правилното подреждане на горните и долните зъби. Много хора преминават през ортодонтско лечение в тийнейджърска възраст. Дотогава повечето от постоянните зъби вече за поникнали и лечението може да бъде най-ефективно.

СЪВЕТИ на зъболекаря

5


ОРТОДОНТИЯ

Брекетите работят, като упражняват продължително налягане, за да придвижат зъбите в специфична посока. Те се носят обикновено около 3 години, в зависимост от проблема. По време на лечението зъбите променят позицията си. Вашият ортодонт ще реши каква да е продължителността на лечението.

Нараства и броят на възрастните, които провеждат ортодонтско лечение. То обаче може да е покомплицирано и да има нужда от повече дентални специалисти, за да се разреши проблемът. Възрастните например, са по-податливи към проблеми с венците, които трябва да бъдат решени преди да започне ортодонтското лечение. Понякога възрастните имат проблеми с челюстта, които трябва да бъдат решени хирургично. Едно от най-големите ограничения за ортодонтско лечение при възрастни е, че те вече не растат.

ЛЕЧЕНИЕ: БРЕКЕТИ И РЕТЕЙНЕРИ

Когато поставя брекетите, ортодонтът ще закрепи към зъбите ви малки брекети със специален свързващ /залепващ/ материал. След това ще постави тел, наречена дъга, през брекетите. Дъгите обикновено са изработени от различни метални сплави. Те действат като пътища, за да създадат „пътя на движение”, който води зъбите до правилната им позиция. Дъгите, направени от прозрачен или с цвета на зъбите материал, са по-малко видими от металните. Те обаче са по-скъпи и може да не работят толкова добре. През първите дни след поставянето на брекетите може да чувствате известен дискомфорт, който ще отшуми за 1-2 седмици.

НОСЕНЕ НА РЕТЕЙНЕР

Всеки има различна захапка, така че лечението е индивидуално. Брекетите са най-достъпният начин. Те помагат за бавното преместване на зъбите, като прилагат слабо налягане за дълъг период от време.

Целта на ретейнера е да запази позицията на зъбите след като лечението завърши и брекетите са свалени. След като захапката ви е коригирана, костите и венците имат нужда от време, за да се стабилизират около зъба.

Повечето ортодонтски лечения преминават през две фази:

Препоръчваното време за носене на ретейнер варира. Повечето деца и тийнейджъри носят ретейнери до средата на 20-ата си година или докато се появят мъдреците им.

• Активна фаза - брекети или други устройства се използват, за да придвижат зъбите в правилна позиция и да коригират захапката • Ретенционна фаза – ретейнери се използват, за да запазят постигнатите резултати

РИСКОВЕ И ЗАБРАНИ ЗА ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ

Освен брекети, ортодонтите използват и други устройства (наречени функционални устройства), за направляват растежа на челюстта при малки деца. Такива устройства се използват рядко при възрастни, тъй като не са ефективни, когато растежът е приключил.

Съществуват няколко риска за провеждане на ортодонтско лечение. В редки случаи някои пациенти имат алергична реакция към метал или латекс. Хора с пародонтални заболявания са в по-голям риск от проблеми по време на ортодонтско лечение. Това е така, защото венците и костта могат да се повредят и да се стигне до загуба на зъби.

БРЕКЕТИ

Вашият ортодонт ще прецени какви са рисковете от евентуално лечение.

Брекетите могат да бъдат направени от метал, керамика или пластмаса. Най-често се използват брекети от неръждаема стомана. Керамични или пластмасови брекети често се избират с оглед външния вид. Те обаче могат да се обезцветят или оцветят до края на лечението.

6 СЪВЕТИ

на зъболекаря


ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

К

ърменето може да помогне не само за предотвратяване на заболявания, но и да намали риска от някои дентални проблеми, според едно ново проучване. Изследователите са проследили 1100 кърмени деца при раждането, на 3, 12 и 24 месеца. Когато децата навършили 5 години, зъболекари са ги прегледали за малоклузии (неправилно подреждане на зъбите). Изследователите установили, че кърменето е свързано с по-малко малоклузии. Ползите са по-големи при кърмене, продължило за по-дълъг период - до 6 месеца. Кърменето намалява риска, независимо от смученето на биберон. Но смученето на биберон изглежда компенсира ползите при тези, които са кърмени само от време на време. Авторите на изследването твърдят, че една ефективна стратегия за подобряване на здравето на устната кухина може да бъде насърчаване на потенциалните ползи от кърменето и обясняват рисковете, свързани с честата употреба на биберон.

СЪВЕТИ на зъболекаря

7


ОРАЛНО ЗДРАВЕ

За кореновото лечение Как да стигнем до „корена“ на проблема К

огато чуят термина „коренов канал”, повечето хора ги побиват тръпки. Утвърдените предразсъдъци обаче, че лечението на кореновите канали е съпроводено с болка и дискомфорт, са само остарели митове. В действителност лечението на кореновите канали не предизвиква болка, а я успокоява. Лечението на практика е безболезнено и понякога се осъществява в едно посещение. Въпреки това, много пациенти все още не знаят какво да очакват и какво всъщност представлява кореновото лечение.

8 СЪВЕТИ

на зъболекаря


ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ?

КАКВИ СА ТИПИЧНИТЕ СИМПТОМИ ПРИ ИНФЕКЦИЯ НА КОРЕНОВИЯ КАНАЛ?

Кореново или ендодонтско лечение (endo - вътре, dont - зъб) е необходимо, когато вътрешната част на зъба, наречена пулпа, се възпали или инфектира. Пулпата съдържа нерви и кръвоносни съдове - по същество те поддържат зъба витален (жив). Възпалението или инфекцията могат да имат много причини, но най-често са в резултат на дълбок кариес или травма.

В зависимост от причината, симптомите са няколко и могат да варират:

ЧЕСТО СРЕЩАНО ПОГРЕШНО СХВАЩАНЕ Е, ЧЕ КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ Е БОЛЕЗНЕНО ПРЕЖИВЯВАНЕ, А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО

● Тъпа болка и напрежение

● Остра, силна и интензивна болка, чието място е трудно да се установи точно ● Остра болка при допиране на зъбите едни в други или при хранене ● Продължителна болка след употреба на горещи или студени храни ● Болезненост (придружена с подуване) в заобикалящия венец

АНАТОМИЯ НА ЗЪБА

СЪВЕТИ на зъболекаря

9


ОРАЛНО ЗДРАВЕ

КАК ЕНДОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ ЗАПАЗВА ЗЪБА? Процедурата започва с поставянето на местна упойка, за да се намали болката. Зъбът и околните тъкани ще изтръпнат и лечението е не по-некомфортно, отколкото поставянето на пломба. Често срещано погрешно схващане е, че кореново лечение е болезнено преживяване, а в действителност е точно обратното. В дъвкателната повърхност на зъба ще бъде направена малка дупчица, за се осигури достъп до пулпата. Много малки инструменти се използват, за да се отстранят мъртвите тъкани и да се изчисти пулпата отвътре, което позволява кореновите канали да бъдат изчистени и дезинфектирани. Каналите се оформят и подготвят така, че да могат да бъдат затворени с биосъвместими запълващи материали. Покриват се с адхезивен цимент, за да се запечатат и да се предотвратят бъдещи инфекции. Все повече ендодонтисти днес използват микроскопи при кореновото лечение, за да бъдат попрецизни при почистването и запълването на канала.

КАКВО ДА ОЧАКВАМ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА? Няколко дни след лечението зъбът може да бъде чувствителен, особено ако преди процедурата е имало болка и инфекция. В повечето случаи това се облекчава с медикаменти като аспирин или ибупрофен. Ако имате болка или дискомфорт, продължаващи повече от няколко дни или други симптоми, потърсете зъболекаря си. Той може да предпише антибиотици.

Не трябва да дъвчете или захапвате с третирания зъб, докато не отидете при зъболекаря, особено ако част от зъба е била загубена от кариес, голяма плобма или травма. За по-нататъшното запазване и възстановяване на зъба до пълна функция, обикновено е необходимо поставянето на корона или друго възстановяване. Това е изключително важно за гарантиране на успех в дългосрочен план. Свържете се с вашия зъболекар възможно найскоро, за да се предприеме необходимото лечение.

МОЖЕ ЛИ ИНФЕКТИРАНИЯТ ЗЪБ ДА ПРИЧИНИ ИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛОТО ТЯЛО? Ако не бъде лекувана, инфекцията може да се разпространи от кореновия канал в костта непосредствено около дъното на корена, въпреки че обикновено остава локализирана в тази зона. Доказана е връзка между пародонталните заболявания (на венците) и в по-малка степен ендодонтски инфекции и някои системни заболявания на тялото, но това е рядко срещано при един иначе здрав човек. За да сте в безопасност, не отлагайте кореновото лечение. Просто защото е спрял да боли, не означава, че зъбът не е инфектиран. Лечението на кореновите канали е предназначено, за да дезинфектира зъба и да спре разпространението на инфекцията, което го прави безопасно и ефективно.

КОЙ Е КВАЛИФИЦИРАН ДА ПРОВЕЖДА КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ? Всички зъболекари получават обучение за ендодонтско лечение и могат да извършват процедурите на кореновите канали, но често общопрактикуващият зъболекар изпраща хората, които се нуждаят от ендодонтско лечение, на ендодонтист, който е специалист в диагностиката и лечението на кореновите канали.

КОЛКО СТРУВА КОРЕНОВОТО ЛЕЧЕНИЕ? Лечението на кореновите канали зависи от тежестта на проблема и кой зъб е инфектиран. Цената се базира на броя на каналите, степента на трудност и локализацията на зъба в устата. Например, преден зъб е по-лесен за лечение от задните зъби.

10 СЪВЕТИ

на зъболекаря


СЪВЕТИ на зъболекаря

11


ЛИЦЕ ОТ КОРИЦАТА

Невена Андонова

Невена Андонова е родена на 7 март 1965 г. Дъщеря на режисьора Методи Андонов. Тя е журналист и продуцент. Завършила Българска филология и Теория и история на културата в СУ „Св. Климент Охридски”. Тя е едва 3-годишна, когато заедно с по-голямата си сестра Милена участва във филма на баща си „Бялата стая”. Най-голяма слава й носи участието в „Козият рог”. Филмът е сниман, когато Невена е на 6 години. Има следдипломна квалификация по международна и регионална политика. Била е стипендиант на програма NIPKOW (MEDIA +) за актуална квалификация на професионалисти във филмовата индустрия. Журналистическата й кариера започва като репортер във в. „1000 дни”. Другата печатна медия, в която е работила е в. „Стандарт”. В БНТ работи от 1994 г. В дългогодишния си телевизионен опит е била: водеща на предаването „Шок” по Ефир 2; част от екипа на политическото предаване „Па-

12 СЪВЕТИ

на зъболекаря

норама” (с рубриката „Търси се” се налага на екрана); ръководила продуцентско направление „Култура и образование”; създава седмичната рубрика за култура „Суматоха”. През 2005 г. става програмен директор на БНТ. Автор и продуцент на документални и игрални филми, сред които „Без пролет” (посветен на Пражката пролет 1968 и на 30-годишнината от нейното потушаване), „Прелетни птици” (посветен на различните поколения български емигранти), поредицата „Предисторията Богове и Поклонници”. Като продуцент за филма „Маймуни през зимата”, през 2006 г. тя получава награда за най-добър филм в официалната селекция на Изток от Запад на 41-вия Международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия и Голямата награда Златната роза на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза”. Източник: www.events.bg


Вярата на лечителя в здравния потенциал на пациента е част от лечението n Г-жо Андонова, спомняте ли си кога за първи път отидохте на зъболекар? - Да, току-що ми бяха поникнали новите зъби и трябваше да отида на зъболекар, с майка. Беше в ИСУЛ. Страшно, но после ми стана част от съдбата. Цял живот съм ходила на зъболекар. От втория, третия път разбрах, че е свързано с болка. Това беше една част от навлизането ми в живота. n Страх ли ви е и сега от зъболекар? - Вече съм претръпнала. Страх ме е от некомпетентността. n А как сте преодоляли страха? - Няма нужда да се преодолява. Ако има резултат и той е траен, страхът си заслужава. Заради здравето. Всичко се обръща, когато зъбите не са наред. Проблемът не е само усмивката. От преди училище ходя на зъболекар. Аз съм един доста добър специалист по това, което се е случвало в стоматологията в България - без да искам. Разбрах по себе си какви са били модите през съответните години и кои са проблемите. Да речем, с умъртвяване на зъбите и че се оказва фатално, което ми се е случвало. Един умъртвен зъб означава мъртва кост, която гние.

n А един изваден зъб? - Деформация на устата, на начина на хранене, на налягането при дъвкане и сигурен път към друго вадене на зъби. Обеззъбяване. n Какво трябва да прави човек, за да се предпази? - Според мен, на първо място - това е ген. Има хора, които са с по-здрави зъби от други хора. Виновен е и стресът. При мен със сигурност е така. Аз приличам на баща си в това отношение. На него зъбите са се разваляли от стрес, от силни емоции. Падали са му зъби и то на млади години. Майка ми е с великолепни зъби. Това е единият фактор. Не съм имала проблеми с костите си, а със зъбите си. n Какви проблеми? Казахте, че всичко се обръща, когато зъбите не са наред. - Бяха ми поставили импланти, но организмът ми ги изхвърляше. Някои от имплантите можех да ги извадя и с пръст. Положението ми беше фатално. Започна да ми пада кръвното, не можех да ставам, не можех да ям, не можех да спя. За първи път се изплаших буквално за живота си. Жизнените ми функции паднаха, падна ми температурата и трябваше да се извика бърза помощ. СЪВЕТИ на зъболекаря

13


ЛИЦЕ ОТ КОРИЦАТА

n И какво се случи? - Имах късмета да ме свържат с един специалист д-р Щефан Иде. Той ми извади имплантите. После описа процеса като предостеомиелитен. В момента, в който ме погледна - мен и снимката - беше за секунди, той вече имаше виждане за моята костна система, структурата на костите, какъв тип импланти мога да понеса, какъв не. Каза ми: „Ще те оперирам извънредно, ще извадя тази част“. Интуитивно усетих, че няма да изкарам дълго с тези процеси в главата си и взех решение да се оперирам при него. 2/3 от времето д-р Иде посвети на кюретиране на тази кост. Първата ми интервенция при него бе през 2013 г. - в едната зона ми липсваха 4 зъба от 16-годишна възраст. Страната беше абсолютно разбалансирана, но лицето ми си върна формата. След две негови операции аз приключих с две зони в устата си. Имам 8 импланта. За първи път от 16-годишна възраст започнах да се храня и от двете си страни. Дотогава ми казваха, че съм алергична към антибиотици, анемична и т.н. Обяснявах на Иде точно това - че не мога да пия антибиотици, че съм анемична, а той отговаряше „Е, и какво?“, т.е. че това няма никакво значение. Организмът ми сам започна да се чисти - изхвърли две части от заразената кост - от двете ми страни. Прочух се около тези зъби - снимаха ме, станах обект на научна студия. Целият процес на кюретиране, чистене, рязане, имплантиране не е приятен, но продължи половин, да кажем един час. n Не криете възхищението си от д-р Иде? - Човек се привързва много към зъболекарите си. Това е изключително важно. Зъбите ти определят и нервната система, храносмилателната. Не става дума само за естетика, а за здравето ти. Човек трябва да обръща внимание на добрите неща. И да кажем, на изключителния късмет, който имах. Аз се възхищавам от всеки човек, който има призвание. Затова се възхищавам на Иде. Имам един чичо, чичо на майка ми, да е жив и здрав, наскоро стана на 100 години, доктор, благодарение на него зная какво означава истински лекар. Естествено, целият род, когато се разболееше, той го лекуваше. В момента, в който влезеше в стаята, на мен половината болест ми минаваше. Това съм го чела, чула съм го и от други хора - така е, когато става дума за истински доктор. Не мога да си представя какъв човек е д-р Иде - каква е тази енергия, която го движи. Защото това е енергия, не е само можене - чисто като занаят или професионализъм. Някаква човешка енергия, с която можеш да правиш такива преображения за болни хора, с огромни проблеми в устата. И как той някак си светкавично успява ня-

14 СЪВЕТИ

на зъболекаря

кои неща да изчисли. Къде какъв имплант да сложи, защото те неговите са хиляди видове - после го разбрах. Аз имам чувството, че д-р Иде вижда човека по някакъв си извънреден начин - не само опит, медицина, стоматология. Има някакво друго усещане за човека. Той би казал, че това са пълни глупости, но аз имам такова чувство. Той не гледа човека като уста, устна кухина и някакви си венци, а разбира нещо за структурата му, за това какво го движи, какви са процесите. Това стана много бързо - то ме разтърси. n Има общо между изкуството и стоматологията? - Винаги има нещо общо в моженето, независимо в каква област. Има нещо ирационално и извънредно в голямото можене. Дали е писане, рисуване, композиране или правене на зъби - наистина няма разлика. Това е някакво качество повече от талант. Защото талантът може Господ да ти го е дал, но ти да не си го задвижил 100%. Щефан Иде е такъв човек, който 100% си е задвижил някакви способности, които са му дадени. Такъв човек се движи от нещо друго - не пари, кариеризъм и т.н. n Какъв въпрос бихте му задали? - Какво го движи, какво го кара с такава активност да работи? Явно той вярва в силите на пациентите, в здравния потенциал на хората. Това също е много важно. Дали вярата на лечителя в здравия потенциал на пациента, в жизнената му енергия е част от лечението - това е въпросът? Да, така е. Когато се видяхме за първи път, аз бях развалина. Просто при мен през годините резултатът бе един и същ и ставаше все по-зле и зле. n Вашата рецепта за здраве? - Човек трябва да уважава собствените си инстинкти и желания. Ако понякога има желание за нещо, което се смята не чак за толкова полезно, съм убедена, че ще е по-полезно да не се лиши от него, отколкото, ако си поставя непрекъснато забрани. Това са някакви крайности. Човек трябва да внимава и да си пази душата. n А как да се справяме с трудностите? - Трудностите са част от живота. Животът е изпитание. Винаги е било така. Типът трудности се сменя, но тях винаги ги е имало. Съотношението в света винаги се е спазвало - и насилствената смърт, болестите. Това е моето чувство, променя се начинът, по който се е случвало. Преди е било чума, сега някакви други вируси. Но човек трябва да държи сметка каква част от трудностите си дължи на собствената глупост и лековерност.


Д-р Иде, какво ви вдъхновява и движи да работитe толкова усилено и на такива високи обороти? Подчиних работата си на това да намеря начин всеки пациент да може да има фиксирани зъби (на достъпни цени, независимо от другите му заболявания, независимо от костния му статус). Ето защо, аз трябваше да създам нови импланти, както и нова технология за лечение. Днес моята работа е да обучавам стоматолози и хирурзи, за да се разпространява знанието. Целта е тези зъболекари да предоставят предимството на това лечение в помощ на своите пациенти.

Виж тук

Задайте вашите въпроси на e-mail: „Съвети на зъболекаря”: saveti.z@abv.bg, 0888 43 97 18 СЪВЕТИ на зъболекаря

15


ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Д-р Станимир Куюмджиев, Пазарджик

Зъболекарят скулптор Когато се вглеждам в

годините след мен, се чудя кое е най-ценното, най-трайното в тях, нещото, с което бих бил запомнен?

По време на гимназията правех стен-листове, а отрязан клон от старата ни круша ме стимулира да извая само с три длета 2-3 скулптурки - това беше достатъчно в края на учението си да реша, че ще ставам художник. Записах се на курс по рисуване и подадох документи в Художествената академия. Майка ми обаче, като по-реалистично мислеща, взе че ме запозна с опитна зъботехничка, която усети наклонностите ми и ме запали за професията си с думите: „Ако изучиш зъботехниката, ще усвоиш работата с различни метали, керамики и пластмаси, ще можеш да изработваш и пръстени, бижута, дори скулптурки”.

16 СЪВЕТИ

https://www.facebook.com/ на зъболекаря


Фамилното ми име, Куюмджиев, турска дума, която се превежда като „златар”, идва от професията на моя прадядо Дяко. Явно неговите гени имам в кръвта си, защото словото на зъботехничката улучи точно тях и след първия неуспешен щурм на Художествената академия се озовах в ОМУ „Й. Филаретова”. Двугодишният ми престой в София беше удобен и за посещения на ателиетата на корифеите Петър Кушлев (резбар) и проф. Величко Минеков (скулптур). Изпитите в Арт-академията бяха в три кръга, след завършване на зъботехниката издържах двата и ме скъсаха на третия, но започвайки работа в Пазарджик, се амбицирах да опитам трети път. Макар и интересна и приятна, работата ми в зъботехниката ме доведе до извода, че това не е моето поприще - бях изпълнител и не ми достигаше свободата аз да решавам кое-що. Рисувах и мислех само за Художествената академия през тези месеци, но стар стоматолог ме поотрезви с думите: „Момче, наблюдавам те, добър зъботехник си и би станал добър стоматолог. Тръгни по моя път - аз също бях зъботехник някога. Стъпни на земята - зъболечението винаги ще те храни, изкуството не е сигурно”. Мислих дълго и сега съм му много благодарен, радвам се, че го послушах. Все пак направих трети опит в Арт-академията, минах трите кръга, стигнах до „резерва”, но накрая се озовах в Медицинската академия и тръгнах успешно по денталната пътека. Стоматологичният ми живот се разви в обичайното русло - трудно учение, работа после, семинари, специализация, курсове за новостите, експерименти във всички сфери на професията. Влечението ми към изкуствата не затихна нито по време на трудното следване, нито след него. Дърворезбовах, когато мога. Намерих време да чиракувам цяла година при бакърджията бай Цанко и усвоих основите на медникарството. Покъсно интересът ми към него ме отведе в Грузия при най-известните там чеканари, професорите Ираклий Очиаури и Коба Гурули. Професор Магомедова, потомка на златари от Дагестан, ме запали за техниката „Емайл на метал”, нещо познато и почти идентично с денталната металокерамика. Тези си познания обаче приложих в скулптурите си по-късно.

В друг момент от живота си „залитнах” към кожаро-кожухарството, усвоявах основите му около година, но не ми допадна. Подобно нещо стана и с тъканите пана, към които проявих интерес - чудесен занаят, но някак бавен, монотонен, не за мен. Точно в този период станаха модерни бижутата от рог и кост - работа съвсем позната от денталното ми ежедневие и не се въздържах да не опитам и това. Бяха годините преди 89-а, когато се усещаше раздвижването, Указ 56, търговският гъдел и за мое учудване съумявах бързо да изработвам и продавам бижута, чиято продажба в пъти надвишаваше скромната ми зъболекарска заплата. Това „скачане” от изкуство на изкуство разшири кръгозора ми, опита ми, понятията, а това е важно за светогледа на съвременния човек. Досегът до мислите на тези оригинални майстори, до традициите им, похватите и уменията, премоделира и моя характер, а на моменти довнасяше идеи и за решения в денталната област.

СЪВЕТИ на зъболекаря

17


ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Например успешно използвам ръчен трик, научен от бакърджиите, при екстракция (изважадане) на зъби и така много рядко се случва да счупя корен.

са готови да поднесат знанията си пред нашата колегия. Тогава се роди и първият научен дентален конгрес в Пловдив.

Дойде „демокрацията” с новите си възможности и за изкуствата ми настъпи кратка пауза. През 1991 г. създадох първия си частен кабинет - без икономически опит, без познания за ценообразуване и в още неадекватната социална среда. Първите кабинети тогава стартираха бурно и се развиха добре. Бяха години на резки промени в денталните технологии, глад за информация. Моята витална контактност ме свърза с френските колеги проф. Морло и д-р Писи, които предложиха да им организирам лекции в България. Годината беше 1996, криза в разни насоки, както сега. Разбирайки положението, двамата лектори ми съобщиха, че се отказват от хонорарите си и само срещу цената на полета Париж-София и режийните в страната ни,

Исках някак да благодаря на френските колеги за жеста и за невероятните за нас по онова време лекции. Забелязах, че са родени през март, зодия „Риби”. Ръцете и фантазията ми сътвориха бързо две неголеми бронзови пластики на риби, монтирани на каменни фундаменти - те и до днес красят кабинетите на проф. Морло и д-р Писи в Париж и им напомнят за емоциите на онези години.

18 СЪВЕТИ

на зъболекаря

От този момент стартира увлечението ми по бронзовата пластика, засега на анималистична тема. Ли­псата на академична художествена школовка се оказа нещо много полезно в случая - мисленето, вижданията и технологичните ми познания не бяха „премачкани” и канализирани от универси-


тетските догми. На базата на зъботехническите и денталните знания си създадох оригинална технология на скулптиране и леене. Пластиките, изпълнени с нея, са неповторими уникати, неподлежащи на тиражиране и монтирани на специално търсени морски камъни, се превръщат в желани подаръци за близки приятели. Жалко, че много малко хора имат културата и познанията да оценят подобаващо това.

Като се замисля за годините пред мен, се чудя кое е най-ценното, най-трайното с което бих бил запомнен? Дадох здраве и радост на хиляди хора, но и най-хубавите ми дентални творения с годините стигаха до екстракция. Някой ден и аз ще бъда екстрахиран от живота, но пластиките, чеканките и резбите ми ще ме надживеят. Казано е: „Изкуството е вечно, животът - кратък”.

СЪВЕТИ на зъболекаря

19


ЗЪБОЛЕКАРЯТ ДО НАС

DЕNTAL M Studio

едно бижу в центъра на Перник

В

рубриката „Зъболекарят до нас” ви предста­вяме дентални клиники и кабинети от цялата страна, водещи специалисти от всички области на денталната медицина в България. В бр. 4 на сп. „Съвети на зъболекаря” наш гост е д-р Миглена Теофилова (на снимката), Dental M Studio, Перник.

20 СЪВЕТИ

на зъболекаря

Д

-р Миглена Теофилова, Dеntal M Studio, Перник е отличена през 2010 г. с първа награда в категория „Мениджър на дентален кабинет” в конкурса „Мениджър на дентална практика“. В мотивите си за наградата журито посочва „В днешно време сигурно изглежда странно един млад човек да избере за място за развитие на своята професия гр. Перник пред гр. Прага. За д-р Миглена Теофилова обаче възможността за избор между двата града с главно „П” вече е направен. Тя е предпочела родния си град, за да сътвори в него едно истинско бижу - своя четиризвезден кабинет. Сериозна и умна инвестиция, елегантен вкус и цветова хармония. За перничани това е познато място, а за претенциозните и по-заможни софиянци ще бъде престижно да го посещават. Както и за всеки пациент - българин или чужденец. Д-р Теофилова учи здравен мениджмънт и развива уменията си по дентален мениджмънт. Прилага ги на практика. Има силно изразен маркетингов усет и идеи за по-добра промоция на дентално здраве сред пациентите. Онова, което очакваме от нея, е да стартира сайта си. Слоганът й „Още една причина да се усмихнеш” е още една причина да поднесем поздравленията си към д-р Теофилова. Д-р Теофилова оправда очакванията на журито - нейният сайт http://dental-m.net е пример за подражание. Пет години след наградата, ако посетите практиката й, ще разберете защо има „Още една причина да се усмихнете”. „Бижуто” е там и разполага с модерно и съвременно оборудване за диагностика, лечение и мотивация на пациента. Използва последен модел дигитален рентгенов апарат Kodak за секторна дентална рентгенография. Разполага с интраорална камера за визуализация на зъбните дефекти и за мотивация на пациентите. По думите на д-р Теофилова „Здравето на пациентите и персонала в студиото са на първо и найважно място”. Затова тя е инвестирала в автоклав най-висок клас (B-class), който гарантира 100% стерилност на всички инструменти. Опаковани във вакуумно фолио, инструментите се запазват стерилни до 6 месеца. За постигане на високо качество на услугите и дълготрайни резултати в зъболекарския кабинет се работи само с висококачествени материали на водещи световни фирми. За да отговори на индивидуалните нужди на пациентите, д-р Теофилова е в тясно сътрудничество с водещи външни специалисти - ортодонт, хирург, пародонтолог и имплантолог. Налице са широк обхват от услуги: естетично, консервативно зъболечение, профилактика, детска стоматология, зъбопротезиране, пародонтология.


DENTAL M STUDIO 2300 Перник ул. „Бл. Гебрев” бл. 24, вх. Б, ет. 1 0887 723 423 e-mail: dentalmstudio@gmail.com http://dental-m.net

СЪВЕТИ на зъболекаря

21


НОВИНИ

Клиники ЕО Дент с нова визия на сайта си

http://eo-dent.com

Aсоциацията на денталните мениджъри в

България (АДМБ) взе участие в първата кръгла маса на тема „Проблемите в денталната медицина и тяхното решаване в полза на пациента”, провела се в парламента през месец юли т.г. Под патронажа на Комисията по здравеопазване в парламента и народния представител от РБ д-р Валентин Павлов. Председателят на АДМБ д-р Венета Павлова говори за това „Как да спрем процеса на тотално обеззъбяване на нацията”. В рамките на презентацията бе представен и видеоклип. Тук можете да се запознаете с него.

От клиника „Света Аполония”, Русе, съоб-

щават, че „вече предлагат дентално лечение под обща анестезия за деца до 18 г. с психични заболявания по договор със здравната каса. Пакетът е предназначен за пациенти, чиито придружаващи психични заболявания не позволяват да бъде проведено качествено стоматологично лечение по обичайния начин. http://sveta-apolonia.bg/news

22 СЪВЕТИ

на зъболекаря

Magical Dent, Пловдив и дентален кабинет

„Д‑р Станимир Банчев”, Хасково (http://www. dr-banchev.com), представят „най-новия апарат - Electronic Doctor. Това уникално устройство, работещо на магнитен принцип, е средство, с което борбата срещу пародонтозата минава на друго ниво. Точно дозираното магнитно поле кара клетките на костта да се делят и така да се образува нова кост. Естествено и закономерно венецът следва костта, което означава само едно - край на оголените зъби и „смъкнатите” венци. Повече информация можете да получите на: http://electronic-doctor.com/en/index.php

Клиники „Медстом” предлагат лятна промоция на дентални импланти.

Има възможност за ползване на потребителски кредит за заплащане на всички видове дентални услуги, с преференциални условия. Промоцията е валидна до 1 септември 2015 г. Подробности можете да научите на http://www.medstom.com/promotion-may.


Дентален център „Мегадент”, Ст. Загора съ-

що съобщава за приложенията на електронен доктор: След продължителни изследвания и опити учени успяват да изолират специфично нискочес­ тотно електромагнитно поле, което успешно започва да се прилага за изглаждане на бръчки, проблеми с оплешивяването, неприятни стрии, както и борба с целулита в страни като Великобритания, Франция, Румъния, а сега вече и в България. Медицинското откритие Electronic Doctor прави изцяло неинвазивно (и съответно безболезнено) третирането на проблемните области, използвайки собствените ви стволови клетки за дегенериране на тъканите. Активира дълбоките подкожни слоеве, като създава нови клетки, които започват да произвеждат колаген и еластан. Повече информация можете да намерите тук

В рубриката „Здравен свят” на Дентален

център Кавидент, София, можете да прочетете много полезна за пациентите информация за: Зъбни импланти Избелване на зъби Вадене на зъб Зъбен камък - образуване и почистване Лош дъх - как да го премахнем ? Проблеми с мъдреците Пастата за зъби - между рекламата и реалността и много други.

От 22 юни 2015 г. Дентална клиника „Дуко-

ви”, Русе, разполага с нова CAD-CAM апаратура, която позволява след заснемане в устата, изработване на място (в кабинета) на порцеланови пломби, керамични корони и фасети. Удобството се състои в това, че се скъсява значително времето за лечение, както и възможността за многократни корекции както на формата, така и на цвета. Описание и подробности можете да видите тук.

СЪВЕТИ на зъболекаря

23


усмивки!

Познайте на кого са тези Уважаеми читатели, Продължаваме с играта „Познайте на кого са тези усмивки”. Отново трима от вас, които участват в нея, чрез жребий ще получат безплатно почистване на зъбен камък и полиране.

На определеното място напишете вашите отговори, трите си имена, e-mail, населено място и телефон за контакт (последният не е задължителен). Имената на спечелилите ще обявим в следващия брой на изданието.

а. Николай Михайлов б. Мартин Петров в. Иван Иванов

1

а. Екатерина Михайлова б. Надежда Нейнски в. Росица Рачева

1) Известен български футболист. Играл за Волфсбург и Манчестър Сити.

3 а. Кичка Бодурова б. Нели Рангелова в. Тони Димитрова

2 2) Наша популярна певица. За нея хората говорят не само в Бургас.

24 СЪВЕТИ на зъболекаря

3) Бивш политик от ДСБ. Била е зам.-председател на НС. Кандидат за съдия в Конституционния съд

За да се включите в играта, трябва да посетите сайта на Асоциациятана денталните мениджъри в България -

http://admb.bg.


Дентални практики, членове на АДМБ Дентална клиника „Абил”, Тервел, д-р Фикрет Абил

www.abilclinic.eu

Дентални кабинети AllDent, Пловдив, д-р Евелина Печева

www.alldentcenter.com

Стоматологичен кабинет „Д-р Ани Вълова”, Враца

www.stomatologvratsa.com

Дентален център „Биодент”, София, Елин, Пелин, д-р Катя Славова,

www.biodent.bg

Дентална клиника „Бургасдент”, Бургас, д-р София Буджева

www.burgasdent.com

Дентално студио „Бързашки”, Чепеларе д-р Пламен Бързашки, Д-р Борис Белчев, Пловдив Дентална клиника „Дентапрайм”, Варна,

www.dentaprime.com

Стоматологична клиника „Д-р Даниела Кунева”, Варна

http://www.kunevadental.com

„Дентафейс”, Благоевград, д-р Спаска Фезова,

http://denta-face.com

Дентална клиника „Дукови”, д-р Мария Дукова, Русе,

http://www.dukovi-clinic.com

Д-р Дора Русинова, Пловдив,

www.slideshare.net/vergilpenkov/ prezentation-25406677

Дентални клиники „ЕО Дент”, София, Перник, д-р Венета и Валентин Павлови

http://www.eo-dent.com

Дентален център „ЕМ Дент”, Шумен, д-р Магдалена Тарлева

https://www.facebook.com/

Дентален кабинет „Д-р Ели Бацелова”, Пловдив

www.bacelova.com

Дентален цетър „Изидент”, Пловдив, д-р Нелия Михайлова

www.izident.com

Д-р Иванка Обрешкова, Бургас

www.dr-obreshkova.com

Дентален център „Кавидент”, София, д-р Ваня Цекова,

www.kavident.com

Д-р Камен Петракиев, Плевен Д-р Лидия Гюдюлева, Пловдив, ДЦ “Д-р Станков”

http://dentalnaklinika.com

Д-р Маргарет Попниколова, Пловдив, Magical Dent

www.facebook.com/MagicalDent

Д-р Миглена Теофилова - Перник

http://dental-m.net

Дентално студио „Мегадент”, Стара Загора, д-р Диана Бушкалова

http://www.megadent-bg.com

Специализирана дентална клиника „Медстом”, София, д-р Гассан Мохамед

www.medstom.com

Зъболекарска практика „Мидентал”, София, д-р Михаил Далемски

www.midental.info

Д-р Милен Димитров, Добрич Дентални клиники „Недялков”, София

www.klinikinedialkov.com

Стоматологичен кабинет „Д-р Наталия Топузлиева”, София,

http://www.top-dent.net

„Ортосдент”, Сливен, д-р Мария Ненчева

http://www.orthos-dent.com

Д-р Поля Петева, Плевен

https://www.facebook.com/pages/

Д-р Радостина Щерева, Пловдив

https://www.facebook.com/radostina.sereva

Д-р Радослав Таков, София

https://www.facebook.com/radoslav.takov

Дентален кабинет „Д-р Станимир Банчев”, Хасково

http://www.dr-banchev.com

Дентална клиника „Света Аполония”, Русе, д-р Соня Еленкова

http://sveta-apolonia.bg

Дентална клиника „Света Аполония”, София, д-р Венцислав Стоев

www.apoloniadent.com

Д-р Тоска Христозова, Първомай Д-р Юра Пандушева, Пловдив

www.jura-pandusheva.com

Дентална клиника „Д-р Юри Василев”, Тутракан

https://www.facebook.com/

За да посетите сайтовете на денталните практики, кликнете върху тях с мишката.