{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1


съдържание

Сухота в устата

8 19 10

Д-р Пламен Бързашки, Дентален център „Кавидент”, отговаря на вашите въпроси

Чувствителност на зъбите

4 Смучене на палеца при децата Едно нормално поведение, което изисква наблюдение

Наръчник за родителите Лице от корицата мирзакарим норбеков:

12

Стоматологията не е наука, а изкуство, на основата на науката

Зъбни дисплазии

Представяме ви д-р София Буджева, дентална клиника „Бургас Дент”, Бургас

22

25

6


Ето на кого са тези

усмивки

Кои от вас отговориха вярно и спечелиха

1

Дует „Ритон” Здравко

3

Катя

Уважаеми читатели, Трима от вас, които участваха в играта „Познайте на кого са тези усмивки” в бр. 2 на „Съвети на зъболекаря” и дадоха 4 верни отговора, чрез жребий получават безплатно почистване на зъбен камък и полиране. Това са: 1. Дияна Желязова 2. Пламена Вичева 3. Живко Павлов

2

Камелия Тодорова

4

Асен Блатечки

„Съвети на зъболекаря” е издание на: АСОЦИАЦИЯта НА ДЕНТАЛНИТЕ МЕНИДЖЪРИ В БЪЛГАРИЯ и в. „Стоматологичен свят” Публикуваните материали и мнения в сп. „Съвети на зъболекаря” не могат да заменят консултацията с личния ви зъболекар. www.admb.bg


детска стоматология

Смучене на палеца при децата Едно нормално поведение, което изисква наблюдение Смученето на пръстите или палците е съвсем нормално за бебетата и малките деца. В действителност бебетата смучат пръстите или палците си още преди да се родят. Това им дава сигурност. Това е начин да осъществяват контакт, да тестват и да опознават света.

4 съвети

на зъболекаря

Последните проучвания показват, че употребата на биберон-залъгалка след двегодишна възраст може да доведе до дългосрочни промени в устата на децата и затова се препоръчва използването му да се спре от 18-месечна възраст. Смученето на палеца или пръстите отшумява между 2 и 4 го-


дишна възраст, без особена намеса. Въпреки това, някои деца продължават да смучат пръст, палец, биберон-залъгалка или други предмети в продължение на дълги периоди от време. При тези деца горните предни зъби може да се наклонят към устната или да не застанат в правилно положение и горната челюст не може да се развива правилно. Водете детето на зъболекар или детски зъболекар, който да следи за правилното развитие на детските зъбки и челюсти, като има предвид навика за смукане. Той също така може да ви препоръча щадящи техники и начини за намаляване и отказване на биберона. Промяната на поведението започва с подходящи награди, давани на детето на предварително определени периоди от време (етапи) за постепенното спиране на вредния навик както за биберона, така и за палеца. Друга идея, която можете да опитате, е да завържете бибероните (всичките) за хелиеви балони и ги пуснете да полетят в небето. Това се превръща в „специална звезда” за детето, за да може феята на зъбките да ги намери и да остави под възглавницата му подарък като награда за отказването от биберона. Друг подход е да оставите бибероните в кабинета на зъболекаря, „за да може той да ги даде на друго бебе, което има нужда от тях”. За повечето деца Американската академия по детска дентална медицина препоръчва този навик да бъде прекратен до 3-годишна възраст.

Последните проучвания

показват, че употребата на биберон-залъгалка след двегодишна възраст може да доведе до дългосрочни промени в устата на децата и затова се препоръчва използването му да се спре от 18-месечна възраст.

Бързи факти ● Проучвания показват, че смученето на биберон след 2-годишна възраст може да причини дълготрайни промени в устата на децата. ● Смученето на палец или пръст постепенно спира между 2 и 4-годишна възраст. ● Ако смученето на палец или пръст не спре, горните предни зъби могат да се наклонят напред към устната или да не застанат в правилна позиция в устата. При някои деца може да наложи помощта и на родителите, и на зъболекаря. Отказването от биберона често е по-лесно отколкото отказването от смученето на палец или пръст. Когато вашето дете е достатъчно голямо, за да разбира възможните резултати от навика за смучене, зъболекарят може да го насърчи да спре, като му обясни какво ще се случи с неговите зъбки, ако не спре. Това, заедно с подкрепата на родителите, помага на повечето деца да се откажат. Ако и това не даде резултат, може да бъде препоръчано устройство за устата, което блокира смученето. И накрая – това е нормално поведение, така че не го превръщайте в проблем за детето ненужно. Американската академия по детска дентална медицина препоръчва родителите да насърчават децата си да се откажат от този навик до 3-годишна възраст.

съвети на зъболекаря

5


Как можете да помогнете? 1. Водете детето на зъболекар, не когато вие или то усе-

ти проблем. Проблемът е бил наличен в устата половин или една година по-рано. Добре е детето да познава бъдещия си зъболекар, преди да има реална нужда от него. Ако детето е с болка, ще е по-трудно да изградим мост на доверие с него. Всички искаме лечението да мине без насилие, без болка и без страх. Ако вие, родители, не сте водени като деца редовно на зъболекар, не повтаряйте същата грешка с вашите деца. Вие сте отговорни най-вече децата ви да имат добри навици и здравна култура. Профилактиката е един от тези навици.

2. Не водете детето към зъболекаря, повтаряйки много-

кратно: „Няма нищо страшно!” или „Спокойно, няма да боли!”. Няма добър ефект, нито един път да го кажете, нито 100 пъти. Детето не чува тези думи, когато го водите на кино, нали? Ако водите детето си за първи път на зъболекар, разбира се, че е препоръчително да няма реален проблем. Но все пак опитайте се да го подготвите за реални неща, според възрастта му. Например, какви лекари има - лекари за очи, за гърло, за стомах и т.н. и зъболекарят е лекарят, който лекува зъбите. Можете да обясните на детето, че човешкото тяло е сложно и когато трябва да се лекува, човек се обръща към определен тип лекар. При стоматолога има малки огледалца, голяма лампа, за да се свети в устата и т.н. Бъдете сигурни, че на детето ще му стане интересно и ще ги търси, когато влезе в кабинета. Това би имало много по-силен положителен ефект, отколкото „Няма страшно”.

3. Не прехвърляйте собствените си страхове върху ва-

шите деца. Случвало се е детето да стане от стола след успешно проведена интервенция в спокойна обстановка, при което родителят със смръщени в съчувствие вежди пита: „Болеше ли?”, а болката е много надалеч от мислите на детето в този момент. Несъзнателно детето се повлиява да очаква болка. По този повод, случвало ми се е следното: Питам детето, докато му работя с машинките: „Какво чувстваш, гъделичка ли те в зъбчето?” Детето мига и се чуди как да отговори. В този момент услужлива мама се опитва да помогне и „превежда”: „Боли ли те?” След еднозначния ми поглед, родителят сам се сеща, че има да говори по телефона, извън кабинета. Понякога е по-добре само да се доверите на екипа и да замълчите. Работата с деца е трудна, няма излишни действия или думи от страна на лекуващите. Ненамесата на родителя е повече от желателна.

4. Лесно е да се сети човек за това, но все пак да споме-

на. Чувала съм заплахи от родител към дете от типа на: „Ще те заведа на лекар, за да те убоде с голямата инжекция!”. Не бих искала да коментирам, само се надявам да не го чувам никога повече!

5. Ако очаквам лечението да е болезнено, бих препоръ-

чала да се работи под местна упойка. Някои родители се съгласяват, но от други чувам следните думи: „Стига си се лигавил, на мен как са работили без упойка! Ще изтърпиш!” Тогава обикновено отговарям, че и нашите прабаби са вадили вода от кладенеца, но ние не го правим.

6. Водете детето на зъболекар в тази част от деня, когато би могло да се работи сравнително по-лесно. Случвало ми се е да работя с деца, след като са имали изтощителни тренировки и идвайки на зъболекар, те са изморени, нетърпеливи и трудно държат очите си отворени.

7. Не позволявайте на детето да се работи с насилие.

Картината на малко телце, с притиснати ръце, крака, някой да му държи главата и то да врещи от ужас, напомня на Светата инквизиция. Едва ли в подобна ситуация ползите са повече от негативите. Това насилие и психична травма ще се помнят цял живот. Ако не се получи при един зъболекар, опитайте при друг. Има и възможност за работа под обща упойка.

8.

Ако детето е придружено от братче или сестриче, много добре трябва да се прецени от родителя и зъболекаря, дали другото дете да присъства по време на лечението. Всеки човек е уникален с неговите възприятия и страхове.

9. Награждавайте и похвалвайте детето с разумни неща.

Все пак стоматологичното лечение е нормален процес. Не допускайте след всеки етап детето да очаква големи играчки. Вашата радост и облекчение от това, че детето позволява стоматологично лечение, е добра основа за малкия манипулатор да се обзаведе с нови играчки.

10. И накрая, но не по важност, обърнете внимание на

хранителните навици на детето и на семейството въобще. Има много информация за вредностите от газирани напитки, от богати на въглехидрати храни и т.н. Никога преди вредните храни и напитки не са били толкова масово предлагани и с лесен достъп. Обърнете внимание какво пият и ядат децата в междучасията, ако се случи да минавате до училища. Винаги можете да се обърнете за съвет към зъболекаря по отношение на правилно хранене и хигиенни навици, за да са по-малко лошите последствия в устата!

съвети на зъболекаря

7


орално здраве

Хората с този проблем

не трябва да забравят колко важно е да спазват практиките за орална хигиена и да посещават зъболекаря си редовно. Те трябва да знаят как ксеростомията влияе на общото им здравословно състояние и как да я контролират, за да се избегне причиняването на други проблеми

Сухота в устата Сухота в устата или ксеростомия засяга милиони хора. Тя се причинява от недостатъчно количество слюнка, която се отделя от слюнчените жлези. Свързаните с устната кухина слюнчени жлези са шест големи (2 околоушни, 2 подчелюстни и 2 подезични) и стотици малки слюнчени жлезички, пръснати в лигавицата на устната кухина. Когато функционират нормално, слюнчените жлези отделят 1-2 литра слюнка на ден. В допълнение към нейните смазочни свойства, слюнката помага за поддържане на здравето на устната кухина по най-различни начини. Така например, тя съдържа храносмилателни ензими, които започват разграждането на храната, антимикробни свойства и агенти, които пазят от вредни бактерии и гъбички. Така че липсата на слюнка е повече от една малка неприятност. Разбира се, има моменти, когато сухотата в устата е съвсем нормална. Често чувствате сухота в устата, когато се събуждате, тъй като отделянето

8 съвети

на зъболекаря

на слюнка през нощта намалява. В случай на дехидратация, това е знак, че имате нужда от течности. Стресът, пушенето, кафето, алкохолът, лукът и подправките също могат да причинят временна сухота в устата (както и лош дъх). Хроничната сухота в устата обаче създава идеални условия за образуването на кариес. Една от главните функции на слюнката е да неутрализира киселините. Без тази мощна защита, кариесите могат да нарастнат бързо.

Медикаменти и сухота в устата Лекарствата често са виновни за ксеростомията и затова тя се наблюдава по-често при възрастни хора. Това е така, не защото застаряването само по себе си води до сухота в устата, а защото повъзрастните хора са склонни да вземат повече лекарства. Има над 500 медикамента, които притежават този страничен ефект. Антихистамините (използвани за лечение на алергии), диуретиците


(срещу излишното натрупване на течности, свързани с високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност) и антидепресантите са трите най-използвани групи медикаменти, които причиняват ксеростомия.

Заболявания и сухота в устата Хората, подложени на облъчване на главата и шията или на химиотерапия, често чувстват сухота в устата. Тези процедури могат да възпалят, увредят или унищожат слюнчените жлези. Увреждането може да е временно или постоянно. Някои системни или автоимунни заболявания, при което тялото реагира срещу собствените си тъкани, също могат да причинят сухота в устата. Водещото сред тях е синдромът на Сьогрен, който засяга предимно жени в менопауза и се характеризира със сухота на лигавиците (устата, очите и гърлото). Други заболявания, за които е известно, че причиняват сухота в устата, са диабет, Болест на Паркинсон, кистозна фиброза и СПИН.

Постоянна сухота в устата Постоянната или хронична сухота в устата през целия ден или повече дни е знак, че нещо не е наред. Лечението ще зависи от основната причина, така че е важно да се зададат много въпроси. Дали пиете достатъчно вода през деня? Какви лекарства приемате? Имате ли хронични заболявания? Имате ли червени или бели язви в устата, както и наличие на зъбен кариес?

Има и тестове, които зъболекарите могат да приложат, за да измерят количеството на отделяната слюнка - някои дават незабавен резултат, други отнемат 48 ч. Сцинтиграфията е диагностичен тест, използван за определяне на количеството отделяна слюнка чрез инжектиране на малки количества радиоактивен материал във вената, които се секретират от слюнчените жлези в устата. Биопсия на слюнчена жлеза може също да бъде взета.

Средства срЕщу сухота в устата Ако се окаже, че лекарства са причина за сухота в устата и няма заместители, хората трябва да бъдат посъветвани да вземат няколко глътки вода преди поглъщането на лекарството и пълна чаша след това. Те трябва да се пият много некофеинови течности през целия ден и да избягват сладки и кисели храни или напитки. Овлажнител на въздуха през нощта също е добра идея. Има и много медикаменти за стимулиране на слюнката и заместители на слюнката, които могат временно да намалят сухотата в устата. Трябва да се обърнете за съвет към дентален лекар. Консумацията на ксилитол (xylitol) (заместител на натуралната захар) четири до пет пъти на ден по 5-11 грама може да помогне за стимулирането на отделянето на слюнка и да намали риска от кариеси. Продуктите, които съдържат xylitol, включват дъвки, бонбони, конфитюри, пасти за зъби, води за уста и назални спрейове. Хората с този проблем не трябва да забравят колко важно е да спазват практиките за орална хигиена и да посещават зъболекаря си редовно. Те трябва да знаят как ксеростомията влияе на общото им здравословно състояние и как да я контролират, за да се избегне причиняването на други проблеми.

съвети на зъболекаря

9


орално здраве

Чувствителност на зъбите Зъбите ви са силно чувствителни, особено след употребата на студени и сладки храни и напитки? Не се изненадвайте, но не сте сами - около 35% от населението има този проблем. Нека да разгледаме причината или причините, за да разберем как най-добре да се справим с чувствителността на зъбите.

Поглед във вътрешността на зъба Чувствителната вътрешна част на зъба се нарича дентин. Тази жива тъкан се състои от тънки каналчета, през които усещанията се предават в зъбната пулпа. Нервите в пулпата реагират на промените в налягането в каналчетата и действат като проводник на дразнителите, също както електрически проводник. Зъбната чувствителност, по-точно дентиновата свръхчувствителност, често включва кореновата повърхност на зъба, която е загубила част от повърхностния слой, известен като цимент. Тя покрива дентина и защитава каналчета от контакт с

10 съвети

на зъболекаря

веществата, които могат да предизвикат промени в налягането, както е описано по-горе. Но циментът може лесно да бъде загубен, ако кореновата повърхност на зъба е открита. Как се случва това? Венците могат да се отдалечат от зъба и да открият кореновата повърхност. Това може да бъде причинено от неправилното или прекалено агресивно миене на зъбите. Ако имате чувствителност на зъбите, покажете на вашия зъболекар как си миете зъбите и четката, която използвате, за да се уверите, че не се престаравате и че четката за зъби не е прекалено твърда или износена. Друг основен фактор, който допринася за дентиновата чувствителност, е ерозията. Хората с чувствителни зъби често имат отлична орална хигиена, което предполага, че чувствителността не е свързана с натрупването на биофилм (плака) върху зъбите. Излагането на киселини обаче има съществена роля. Ерозията - химичното разпадане (отчупване) на зъбните структури при отсъствието на биофилм, е причинена или от вътрешна киселина (произведена в тялото, като рефлукс на


стомашна киселина), или от външни киселинни източници - храни, плодове, газирани или други напитки. Така или иначе киселините могат да деминерализират открития дентин. Измиването на зъбите с четка непосредствено след употребата на киселинни храни или напитки, също може чувствително да увеличи загубата на дентин, когато той е омекотен и е най-уязвим и най-слаб. Следователно трябва да се въздържате да миете зъбите си поне половин час след контакта им с киселини. През това време слюнката ще неутрализира киселините и ще позволи на зъбната повърхност да се втвърди.

Слюнка срещу риска Слюнката и нейните компоненти могат да неутрализират киселините за 30 до 60 минути след излагане на тези увреждащи вещества. Изплакването на зъбите с вода може да ускори този процес. В допълнение слюнката може да разреди ерозивните агенти и да помогне за отстраняването им. Киселинността и алкалността се измерват в рН единици – от 1 до 14. Устната кухина е основно алкална с рН 7. Дентинът има критично рН – приблизително 6.0-6.2, под което започва разпадане. Ето тук слюнката играе основна роля не само в предотвратяването на загубата на минерали от зъбите (деминерализация), но и в доставянето на минерали обратно в зъбите (реминерализация).

На пътя на болката Болката, причинена от дентиновата свръхчувствителност, може да бъде премахната или чрез намаляване на чувствителността на нервите в каналчета, или чрез блокиране на самите каналчета. Има продукти, които могат да се използват у дома или в стоматологичния кабинет. Всеки продукт има уникален химически състав и метод, чрез който зъбът се десенсибилизира, заедно с необходимите елементи за насърчаване на реминерализацията.

е един от най-често използваните. Ефективни са и гелове с калаен флуорид и натриев флуорид. Има материали, които се използват за механично блокиране на дентиновите каналчета. Те влизат в пространствата на каналчетата и образуват физическа връзка с дентина, като блокират вредните агенти. Лазерите също се използват за лечение на дентиновата свръхчувствителност, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се докаже тяхната ефективност. Тъй като слюнката е много важна в борбата с чувствителността на зъбите, вашият зъболекар може да ви препоръча различни продукти за повишаване на защитните и реминерализиращи свойства на слюнката - пасти за зъби с висока концентрация на флуорид, използвани както за реминерализация на зъбите, така и за предотвратяване на чувствителността. Има и продукти, съдържащи калций и някои полиращи пасти, които се използват в кабинета на стоматолога.

Край на свръхчувствителността Дентиновата свръхчувствителност може да се дължи на множество припокриващи се причини, така че трябва да се консултирате с вашия стоматолог, който да диагностицира точно от какво се причинява чувствителността и да разработи индивидуален план за лечение.

Всички флуорсъдържащи пасти за зъби помагат за намаляването на чувствителността в известна степен. Добавянето на флуорид има и допълнителна полза за реминерализацията и заздравяването на зъбната структура. Приложен върху зъбите, флуоридът намалява рН. Пастите за зъби, съдържащи 5% калиев нитрат или калиев цитрат, също показват клинична ефикасност, въпреки че ефектите варират. Смята се, че калият има ефект върху нервите. Има калийсъдържащи пасти за зъби с добавка на флуорид, които също са доказали полезността си в различни степени. Някои агенти действат единствено като механични бариери пред болезнени стимули. Концентриран флуорид в лак, прилаган от вашия стоматолог,

съвети на зъболекаря

11


лице от корицата

Акад. Мирзакарим Норбеков:

Стоматологията не е наука, а изкуство, на основата на науката

12 съвети

на зъболекаря

От детство съм с проблемни зъби,

синът ми също. Наследствена задача. След всички епопеи не вярвам на тези мерзки реклами за четки, пасти, защото, след като по 3-4 пъти на ден използвах указанията чинно, ефект нямаше. Не вярвам на дипломираните стоматолози, на научните дентални институти, които ми казваха, че трябва да махна всички зъби и да сложа импланти! Имах избор - Америка, Израел, Германия, Русия. Мои близки вече бяха преминали през тези варианти - без щастлива развръзка. Този, който беше ходил в Израел, казваше, че всеки негов зъб му струва колкото един автомобил и в устата му препускат 32 автомобила! Те и досега страдат, тези шест приятели, които заставих да си оправят зъбите, защото бяха в ужасно състояние. А аз? Аз погледнах къде ще получа резултат - в България!!! И така, всичко започна и завърши повече от хубаво. Ето защо вече казвам: Стоматологията не е наука, не е медицина, това е изкуство на основата на науката! Беше ми мъчно за тези трима лекари, които от 9 часа сутрин до 3 часа през нощта, 31 дни без обяд, стояха над една уста - моята. Те ми поискаха фотография от времето, когато бях на 20 години и по нея повториха точно моите зъби! И най-големият комплимент за моите художници стоматолози, е въпросът на околните: „Как успяхте да съхраните зъбите си, Мирзакарим Санакулович?” Те са художници! Щастлив си, когато ти за тях не си следващият пациент! Аз тези мои зъби ги чувствам като истински - не знам как... Като вдишвам, вдишвам вятъра и топлината, и нежната прохлада!!! Благодаря ви художници, спасители!


споделено

Как акад. Норбеков избра своите български зъболекари? Пред представител на редакцията

д-р София Буджева - един от членовете на екипа, лекували акад. Мирзакарим Норбеков, споделя как се случи това.

В далечната 2006 г. общият ни интерес към високите технологии и иновации в денталната медицина ни събра на остров Родос като участници в Световния конгрес по лазерна дентална медицина. Там си срещнахме очите за първи път с д-р Дора Русинова от Пловдив и д-р Недялко Недялков от Шумен. Запознахме се, общувахме, разменихме координатите си. Случайно ли...? Впоследствие разбрахме, че

няма такова явление в живота като „случайността” Преди десет години имах проблеми с очите и търсех помощ. Влизайки в една книжарница, първото нещо, върху което погледът ми попадна, беше книгата „Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избави от очилата”. Книгата бе на акад. Норбеков. Прочетох я, запознах се със системата, съдържаща много упражнения за очите и за цялостното възстановяване на тялото.

За разлика от повечето литература с по­добни упражнения, тук бе публикувана ин­формация за провеждането на курсове по тази система. Потърсих връзка. Оказа се, че г-жа Жана Иванова (жената, която доведе акад. Норбеков в България) организира курсове по системата, водени от негови ученици. Записах се за първия курс, който се състоя в Бургас. Той бе в рамките на десет дни. Открих много за себе си. Освен физическите упражнения, се коментираха нещата от живота - отношенията между деца и родители, семейство и бизнес. Беше изключително интересно. Реших, че първото ниво не е достатъчно за мен и се записах за второ и трето ниво и затворих цикъла с посещение на мастерския курс. Той се води лично от акад. Норбеков, също в рамките на десет дни. Заниманията започват със сутрешна гимнастика и завършват с беседи между акад. Норбеков и курсис­тите. На този курс (т. нар. мастерская) няма защо да задаваш въпроси - тук получаваш отговора на въпроса, който имаш в себе си в течение на курса. Така се запознах с акад. Норбеков. За мен това е човекът, който ми отвори вратите към светознанието. Имах нужда и явно съм намерила човека, който ме научи на много неща. Продължих да се занимавам и с други дисциплини, които да ми допълнят знанията, но изключително много ми хареса неговата система за самоусъвършенстване на човека. Тя е създадена за хора, които никога преди това не са се занимавали с духовни науки.

съвети на зъболекаря

13


споделено Философията, която акад. Норбеков изповядва, е:

„Погрижи се за себе си, за да можеш да помагаш на хората до теб” Нашето поколение бе възпитавано в точно обратната посока - първо всички останали, след това АЗ. Изминаха няколко години след мастерския курс. Едно лято - беше месец юли, тъкмо се готвех за отпуск, когато телефонът иззвъня. Обади се Жана Иванова и каза: „Д-р Буджева, акад. Норбеков е пристигнал в България за стоматологично лечение. Познавайки теб от първата мастерская, го насочих да отседне в Поморие, като препоръчах да се обърне към теб за консултация и лечение”. Отидох в хотела, в който бе отседнал академикът. Срещнахме се и той потвърди: „Имам нужда от зъболекар, затова съм дошъл в България”. (След това ще се разбере защо точно в България.) Направихме рентгенови снимки и, анализирайки ги, установих, че лечението изисква хирургичен подход и имплантология. Върнах се обратно в хотела и му обясних, че с тези неща не се занимавам. Мога да възстановя съзъбието му по друг начин. Тогава той ми отговори с едно единствено изречение: „Скъпа София, аз съм дошъл при вас, за да ми направите зъбите. Тук съм и приемам това, което прецените, че е необходимо да се направи”. Тези думи всъщност прехвърлиха цялата отговорност към мен. И в този момент аз си спомних неговата сентенция:

„Когато се появи ситуация, се сформира екип” По това време моята приятелка и консултантка - невероятен експерт в областта на оклузията и ортопедията (възстановяване на зъбните редици) - д-р Дора Русинова от Пловдив, беше на почивка в Бургас (още едно съвпадение). На следващия ден след срещата с акад. Норбеков я помолих да консултира рентгеновата снимка - снимката нарочно беше без име. Тя погледна снимката и, позовавайки се на своята интуиция или не зная на какво точно, се обърна и каза: „Ти с този човек не би могла да се справиш сама и ти предлагам помощта си - ще работим заедно”. Д-р Русинова ми е давала много консултации, но никога до тогава не е реагирала по този начин. Тя затвори кабинета си в Пловдив и пристигна в Бургас за един месец. Обадихме се и на нашия

14 съвети

на зъболекаря

колега д-р Недялко Недялков от Шумен, с когото работим съвместно върху много случаи. Така бе сформиран екипът. Помолихме акад. Норбеков да ни предостави фотографски снимки, информиращи ни за естествените му зъби и линията на усмивката. Седнахме и обсъдихме задълбочено обективната ситуация. Д-р Недялков пое хирургичната част, д-р Русинова - ортопедията, аз терапията и с прецизното асистиране на денталния асистент Живка Сливовска. Изработката на конструкциите възложихме на зъботехника Милен Милев от Бургас. Всеки от нас запълни определено място в схемата на лечение, като непрекъснато се допълвахме. Целта беше една:

естетично и функционално възстановено съзъбие, без да нарушим спецификата на индивидуалното излъчване. Това постигнахме чрез т. нар. дъгова стабилизация. При необходимост се работи комплексно върху горна и долна челюст, за да се постигнат прецизни функционални контакти между долните и горни зъби. Всъщност, това е основната цел - хармоничните взаимоотношения в устата между зъбите и прилежащата лицева мускулатура. Не беше трудно, разбирахме се с поглед, защото всеки от нас имаше опит в това. Работихме в продължение на месец, по всяко време, така, както акад. Норбеков го е написал, тъй като провеждаше курса „мастерская” и можеше да ни посещава, когато е свободен. Необходимо беше да се съобразяваме с това - той се съобразяваше с нас, ние с него. Бяхме съсредоточили работата си само върху него, защото той е една изключителна личност, която ни обогатяваше всеки ден. Това не ни напрягаше, тъй като

черпихме мощна енергия от пациента - енергията на неговото доверие Никога акад. Норбеков не попита какво ще се прави, как ще се прави, как ще изглежда. Той се довери изцяло на екипа. Всъщност, след време разбрахме защо ние бяхме хората, на които той се е доверил. Защо интуитивно ни е събрал от три града, формирайки ни като успешен екип, какъвто сме и досега. Това се случи на един от курсовете „мастерская”, в които участвахме в две последователни години. На един от тези курсове той повдигна пред нас завесата. Казал го е и в анонса си - изпращал е много снимки на големи водещи клиники по дентална ме-


дицина в света, има и приятел с огромна клиника в Германия, навсякъде са му предлагали импланти. Но като човек, който се занимава с духовни науки и алтернативни грижи за тялото си, явно не е желаел да прави това. В неговите курсове хората биват обучавани как да се доверяват на интуицията си и да я тренират. Работейки години наред за усъвършенстване на собствената си интуиция, той развива и целия си бизнес въз основа на това. Дори и да няма познания в определена област, силната му интуиция му помага да вземе най-правилното решение. В един момент акад. Норбеков си казал

„защо изпращам снимки за консултации по света, а не попитам собствената си интуиция”

Дали българинът може да си позволи тази рехабилитация? Категорично да! Не са необходими много средства. Това е нещо съвсем нормално и достъпно за всеки един пациент, ако той е поставил на първо място своето здраве. Доброто здраве започва с доброто храносмилане, а негово начало са добре поддържаните зъби, които оформят сияйната ви усмивка. И това въобще не струва 32 автомобила!

Д-р Недялко Недялков Адрес: Шумен, пл. Възраждане № 1, ет. 2, кабинет № 5, (старата поликлиника) Тел. +359 887 806 621

Отговорът оформил посоката България и Бургас, без да знае при кого точно. По този начин той дойде при нас.

Тел/факс: +359 54 875 513

Невероятно за много хора, но това е факт. Акад. Норбеков е много отговорен пациент и всяка година посещава екипа за профилактичен преглед, радвайки се на красивата си усмивка, съчетана с отлична функция.

управител на зъботехническа лаборатория:

e-mail: dr.nedyalkov@abv.bg

Милен Милев

Адрес: Бургас, к-с „Славейков”, бл. 123, партер Тел. 0889 809 877

От ляво на дясно - д-р София Буджева, дентален асистент Живка Сливовска, акад. Норбеков, д-р Дора Русинова и д-р Недялко Недялков

съвети на зъболекаря

15


орална хигиена

Как да се грижим за четката за зъби: почистване, съхранение и смяна

Почистването на зъбите с четка играе важна роля за личната хигиена и отстраняването на плаката. Подходящите грижи за четката за зъби са важно условие за добрата хигиена на устната кухина. Препоръчително е четката да се подменя на всеки 3-4 месеца или по-рано, ако влакната са увредени. През последните години учените са изследвали дали четките за зъби могат да задържат микроорганизми, които да причинят инфекция на устната кухина и/или тялото. Знаем, че устната кухина е дом на стотици различни видове микроорганиз-

16 съвети

на зъболекаря

ми, затова не е изненадващо, че някои от тях се прехвърлят на четката за зъби по време на употреба. Възможно е също така микроорганизмите, които се намират в средата, в която се съхранява четката, да се прехвърлят върху нея. Четките за зъби може да имат бактерии върху тях дори от опаковката, тъй като няма задължително изискване да се продават в стерилна опаковка. Човешкото тяло е изложено постоянно на потенциално вредни микроби. Въпреки това, то е в състояние да се защитава срещу инфекциите чрез комбинация от активни и пасивни механизми.


Здравата кожа и лигавици функционират като пасивна бариера срещу бактериите и други микроорганизми. Когато тази бариера е нарушена, в ролята на защитници на организма от болести влизат активни механизми като ензими, храносмилателни киселини, сълзи, бели кръвни клетки и антитела. Въпреки че проучванията показват, че след употреба, върху четката за зъби могат да се развият различни микроорганизми, а други проучвания изследват различни методи за тяхното редуциране, няма достатъчно клинични доказателства в подкрепа на това, че бактериалният растеж върху четките за зъби може да доведе до неблагоприятни ефекти върху устната кухина и здравето.

Основни препоръки за грижи за четката за зъби Не споделяйте четката си за зъби. Споделянето на четката за зъби може да доведе до размяна на телесни течности и/или микроорганизми между хората, които я използват, като по този начин ги постави в повишен риск от инфекции. Тази практика може да бъде особен проблем за хора с компрометирана имунна система или съществуващи инфекциозни заболявания. Щателно изплакнете четката за зъби с чешмяна вода след употреба, за да отстраните останалата паста за зъби и други остатъци. Съхранявайте четката в изправено положение, ако е възможно, за да се позволи тя да изсъхне на въздуха, преди да се използва отново. Ако в същия контейнер се съхраняват повече от една четка, дръжте четките разделени, за да се предотврати кръстосано замърсяване. Не покривайте четката за зъби или не я съхранявайте в затворен контейнер. Влажната среда в затворен контейнер е по-подходяща за развитие на микроорганизми, отколкото на открито. Подменяте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца. Тъй като влакната на четката се увреждат и износват от използване, ефективността на почистване намалява. Четките за зъби се износват по-бързо, в зависимост от фактори, които са уникални за всеки човек. Проверявайте четката и я заменяйте по-често, ако е необходимо. Детските четки за зъби обикновено се нуждаят от по-честа подмяна от тези за възрастни.

растеж върху четките за зъби, няма клинични доказателства, че накисването на четката в антибактериална вода за уста или използване на наличните в търговската мрежа дезинфектанти имат положителен или отрицателен ефект върху здравето. Някои методи за почистване на четката за зъби, вкл. използването на съдомиялна машина или микровълнова фурна, могат да я повредят. Производителите не са проектирали своите продукти, за да издържат на тези условия. Въпреки, че не са налице достатъчно клинични доказателства в подкрепа на това, че бактериалният растеж върху четките за зъби ще доведе до конкретни неблагоприятни ефекти върху здравето, препоръчва се подход на здравия разум за ситуации, при които пациентите могат да са с по-висок риск за инфекция или повторна инфекция от различни микроби. Примерите могат да включват ситуации, при които пациент или член на семейството: ● има системно заболяване, което може да се предава чрез кръвта или слюнката ● има слаба имунна система или ниско съпротивление към инфекции, вследствие на болест, химиотерапия, лъчетерапия и т.н. Здравият разум говори, че при пациенти, които са по-податливи на инфекции, по-високата бдителност ще намали риска. ● Подмяна на четката за зъби по-често от веднъж на 3-4 месеца, може да намали броя на бактериите, на които са изложени пациентите ● Изплакването с антибактериална вода за уста преди миенето може да предотврати или намали бързината, с която бактериите се натрупват върху четките за зъби ● Накисването на четката за зъби в антибактериална вода за уста след употреба е проучено и може да намали нивото на бактерии, които се развиват върху четката ● Еднократните четки за зъби може да се разглеждат като вариант, разходите обаче може да бъдат пречка при дългосрочна употреба

В допълнение Методи за почистване на четките за зъби извън тези, посочени по-горе, не са подкрепени от наличните към момента клинични доказателства. Въпреки че има доказателства за бактериален

съвети на зъболекаря

17


Задайте вашите въпроси на e-mail: „Съвети на зъболекаря”: saveti.z@abv.bg, 0888 43 97 18


вашите въпроси

Въпрос на Георги Георгиев: Наскоро попаднах на стоматолог от висока класа. Препоръча ми да ползвам душ за уста. Има на „Браун” и на „Филипс”. Дайте ми съвет - полезен ли е този уред и на кой модел да се спра?

Въпрос на Живка Колева: Каква марка и модел зъбен душ препоръчвате с накрайник „канюла” за по-дълбоки джобове? Тъй като в големите вериги магазини предлагат голямо разнообразие, но само с един тип накрайник, може би стандартен (те не знаят, аз също). И ако може полезни съвети за зъбните душове!

отговор Д-р Пламен Бързашки, София:

Поддържането на устната хигиена включва няколко независими компонента: 1. Изчеткване на зъбните повърхности с четка и паста за зъби. В миналия брой застъпихме подробно изборът на паста и четка зъби. 2. Почистване на междузъбните пространства с конец за зъби. Освен класическите конци за зъби, в последните години се появиха така наречените „електрически конци за зъби” или флосери. Това са устройства, завършващи с тънки гъвкави накрайници, задвижвани от батерии и предизвикващи трептящи движения на накрайника. Поставен между зъбите и активиран, накрайникът вибрира и почиства страничните повърхности на зъбите там, където не може да влезе обикновената четка за зъби. Така се избягва и страхът от нараняване на венеца с конеца. 3. Почистване на подвенечните участъци. Външните, вътрешните и дъвкателните повърхности на зъбите сме почистили с четка и паста. Страничните повърхности - с флосер или конец. Но зъбите ни имат още един участък, който е разположен циркулярно около всеки зъб и е покрит с 0,5 mm венец. Това е така наречената венечна бразда. За наше съжаление там почистването е изключително трудно и деликатно. Частичен успех имаме с използването на меки четки за зъби, интердентални четки и правилната мануална

техника. Положението става още по-комплицирано, ако вече имаме пародонтално заболяване с различни по дълбочина венечни и костни „джобове”. Статистиката е безмилостна: 75% от населението над 21-годишна възраст имат поне един венечен джоб с дълбочина над 1,5 mm. Решението за поддържане на ежедневна хигиена в тези случаи е едно - използване на орален душ (иригатор). Почистващата функция се изпълнява от тънка струя вода под налягане. Изследвания показват, че така се отстраняват до 99% повече плака между зъбите, отколкото само с обикновена четка. Клинични тестове показват, че оралните душове са до 93% по-ефективни за намаляване на кървенето и до 52% по-ефективни при намаляване на възпаление на венците от конците! Оралният душ има форма на електрическа четка за зъби с контейнер за течност. Използва се след изчеткване на зъбите с паста. Водната струя не може да отстрани прикрепената зъбна плака, но използвана със съответно налягане, отстранява хранителни остатъци и невидими с просто око частици от разхлабена зъбна плака (биофилм) - не само от достъпните за струята повърхности, но и от венечната бразда. Едно от големите предимства на тези апарати е осигуряването на отличен масажиращ ефект във всички участъци на гингивата. Вместо вода, в устройството може да се сипе антибактериален или билков препарат. Oралният душ е отличен помощник на хората с брекети, задължителен за хората с дентални импланти и мостови конструкции.

съвети на зъболекаря

19


вашите въпроси

Оралните душове се предлагат с различни накрайници. За отстраняване на наличните остатъци от плака и храни е по-ефективна единичната струя, а многоструйният накрайник е по-подходящ за масажиране. При избор добре е да проверите дали има степени за регулиране на силата на струята, за да я нагласите според чувствителността на венците. Някои иригатори (Waterpik) имат различни накрайници, които регулират по-слаба или по-силна водна струя. Някои зъбни душове (OxyJet на Oral-B) добавят към разтвора и въздух, чрез което аерират допълнително бактериалната среда и намаляват патогенния й потенциал.

● спира се водната струя ● премества се накрайникът между следващите два зъба и процедурата се повтаря. Важно е да се спира водната струя, а не да се обливат зъбите с непрекъсната струя! За джобове с дълбочина 2-4 mm се нуждаете от специални накрайници. Когато купувате иригатор, се убедете, че той има пълния набор нак­райници! За джобове с дълбочина 4-5 mm се използват т. нар. накрайници тип „канюла”. Те са подобни на игла, разработени така, че да достигнат до пълната дълбочина на джоба. Тъй като тези накрайници са много тънки, потокът на течността обикновено е с по-ниско налягане от това на останалите накрайници. Целта на този накрайник е да достави антисептичния разтвор до дъното на джоба, а не само да измива хранителните остатъци.

Там, където няма джобове или те са много плоски (1-2 mm), е достатъчно да използвате стандартен накрайник за иригатора. Просто трябва да го насочите така, че водната струя да попадне във венечната бразда, така че да измие хранителните остатъци, останали между зъбите и венците. Техниката на иригация е следната: ● накрайникът се поставя между два зъба под наклон от 45 градуса към венеца ● стартира се водната струя и се изчаква 2-4 секунди Марка

Цена (лв.)

Брой накрайници в комплекта

На пазара има няколко наложили се марки на орални иригатори. Те се произвеждат от наложили се в световен мащаб компании и определено всички от тях имат достойнства. Несериозно е да се каже тази марка е добра, тази - не. При избора трябва да се вземат предвид няколко важни фактора (виж таблицата).

Редуциране на струята

Самостоятелен резервоар

Размер

Гаранционен срок

Oral B

187

2

да

да

среден

12 месеца

Philips

230

2

да

да

голям

12 месеца

AEG

265

1

да

да

голям

24 месеца

Waterpik

78

4

да

да

малък

6 месеца

So Wash

80

1

не

да

малък

6 месеца

20 съвети

на зъболекаря


Когато започнете да използвате иригатори, ще ви е нужно известно време, за да добие­ те необ­хо­димата за това сръчност. Когато това стане, почистването на цялата ви уста ще отнеме не повече от 4-5 минути. Ако имате дълбоки джобове, разбира се, ще ви трябва малко повече време. Едно нещо обаче е сигурно - ще бъдете впечатлени какво количество хранителни остатъци остават заключени в пространствата между венците и зъбите. Заедно с това ще усетите и лошата миризма, но това не бива да ви притеснява, защото вие вече сте взели мерки срещу този проблем и той съвсем скоро ще остане в миналото. Ако използвате иригатор поне веднъж дневно, това ще има профилактичен и лечебен ефект. Запомнете - производството на киселина започва няколко минути, след като бактериите са се докопали до храната, полепнала по зъбите ви. Ако не желаете тя да действа върху вашите зъби, използвайте пяна за уста, която трябва да е винаги в чантата ви.

За контакти: Д-р Пламен Бързашки, Дентален център „Кавидент” www.kavident.com 0887 660 411

съвети на зъболекаря

21


зъбни аномалии

Зъбни

дисплазии

1

Зъбните дисплазии са структурни аномалии (нарушения в структурата на зъба) в резултат на смутено нормално изграждане на емайла, дентина или целия зъб. При непълноценно изграждане на матрикса (органичната съставка на зъбите) се променя формата им. Тези дисплазии са познати като хипоплазии. По зъбите се наблюдават точки, бразди, гънки. Когато е непълноценна минерализацията на зъбите, се формират дисплазии, обуславящи се като хипоминерализации. При промяна на цвета на зъбите се формират дисхромазии. Хипоплазиите се категоризират като:  Унаследени  Вродени  Придобити Лечението на дисплазиите като дефекти на зъбните структури е трудно и винаги трябва да има комплексен подход. При по-леки случаи е достатъчно да се приложи локална минерализираща терапия и възстановяване на дефектите с минимална инвазивна терапия. За по-големи и сложни случаи ортопедичната терапия е водеща. Възстановяването на съзъбието може да бъде постигнато със следните методи и възможности:  директен бондинг (изграждане на зъбите с фотополимерен материал)  композитни фасети  керамични фасети  металокерамични корони  изцяло керамични корони  циркониеви корони или комбинация от изложените по-горе варианти. Ето нашия вариант с максимално запазва­ не на зъбните структури да коригираме тежкия зъбен дефект, който при пациента създава и психологически дискомфорт.

Д-р Диана Бушкалова, Дентално студио “Мегадент”, Стара Загора тел. 042/601 259, 042/978 910 мобилен: 0887 625 347 www.megadent-bg.com

22 съвети

на зъболекаря


2

3

съвети на зъболекаря

23


знаете ли че

Рискът от пародонтални заболявания нараства през менопаузата Жените в менопауза или постменопауза може да изпитват дискомфорт в устата, включващ болка и чувство на парене във венците, променен вкус и сухота в устата. Тези усещания се приписват на хормоналните промени и могат да направят жените по-податливи на пародонтални заболявания. Говорете с вашия зъболекар за всички промени в устната кухина, които забележите.


зъболекарят до нас

Дентална клиника „Бургасдент” разполага с дигитален рентген за малки снимки Planmeca, 3 вида лазери: диоден нискоенергиен Six laser, диоден високоенергиен D-r Smile и високоенергиен лазер за твърди зъбни тъкани Biolase-MD, лампа за клинично избелване, ендодонтски мотори, апекслокация, апарат за физиотерапия. Отличителна характеристика на клиниката се гради върху философията - не да се лекуват зъби, а да се лекуват хора. Специалистите са привърженици на холистичната медицина, според която човек не е сбор от органи, а едно цяло и е възприеман като такъв. Ненапразно логото на практиката е зъбче в сърце, а слоганът „...Защото усмивката има значение”. Усмивката на всеки човек е неговата визитна картичка в комуникацията му със света около нас, а хубавата усмивка е задължение на денталните специалисти. Всеки пациент има лечебно досие, което спомага за проследяване на лечението му по всяко време. Периодично се обявяват безплатни прегледи. За своя рожден ден всеки пациент на клиниката по­ лу­чава 50% отстъпка от стойността на услугата при по­чистване на зъбен камък. Напускайки кабинета, всяко дете получава подарък.

Защото усмивката... има значение ;-)

В

рубриката „Зъболекарят до нас” ви предста­вяме дентални клиники и кабинети от цялата страна, водещи специалисти от всички области на денталната медицина в България. В бр. 3 на сп. „Съвети на зъболекаря” наш гост е д-р София Буджева (на снимката: втората от ляво на дясно), собственик на дентална клиника „Бургасдент”, Бургас. Клиниката е открита на 11.11.2011 г. и отговаря на всички съвременни изисквания за извършване на дентална дей­ ност - висока специализация на лекарите по дентална ме­ ди­цина, съчетана с последните новости в технологиите и приятна обстановка. Разположена е на 2 етажа с общо 4 кабинета (специален детски кабинет, спешен и два лечебни), помещение за рентген и лазертерапия, стерилизационна, компресорно помещение и др. В детския кабинет заедно с Мечо Пух спе­ ци­алистите се грижат за профилактиката и лечението на зъбките на малките пациенти. Екипът се състои от 10 души, сред които 4 лекари по ден­та­ лна медицина.

Освен стандартните дентални процедури, се пред­ лагат естетично възстановяване на зъбни дефекти, след направен индивидуален план с корони. За възстановяване на усмивката се предлага бондинг и фа­ сети, а ако зъбите са здрави - избелване с лампа или лазер, при което цветът на зъбите се променя от 3 до 5 цвята. Благодарение на 10-годишния си опит в областта на лазерната дентална медицина, клиниката има отлични резултати в пародонтологията, ен­до­дон­ ти­ята, при лечение на патогалванизъм, проблеми с темпоромандибуларните стави, различни видове болки в лицево-челюстната област. Изработват се шини против бруксизъм и против хъркане по метода на американския зъболекар д-р Спенсър. През последните години практиката получи две отличия - признание за дейността й - „Лекар по ден­ тална медицина за 2011 г.” за Бургас - на д-р София Буджева и „Мениджър на дентална клиника“ в конкурса „Мениджър на дентална практика” 2012.

дентална клиника „бургасдент” 8001 Бургас ул. „Пробуда” № 73 (зад училище „Любен Каравелов” 056 50 00 11, 056 81 10 11 0879 803 044 e-mail: info@burgasdent.com www.burgasdent.com

съвети на зъболекаря

25


зъболекарят до нас

Вашият комфорт е нашият комплимент, защото щастието е право по рождение!

Н

а най-пролетната улица в Пловдив, където се намира денталният “дом” на д-р Дора Русинова, ще откриете една успешна колаборация между повече от 30-годишния опит на д-р Русинова с амбицията и ентусиазма на младите й сътрудници – специалисти по различни дисциплини. Успехът трябва да бъде споделян. Акцентът на практиката е насочен върху инвестиции, които носят споделени ползи и нови възможности чрез: • Обединяване на най-новите изследвания, технологии и методи на лечение на проблемите в устата - като част от човешкия организъм. • Мултидисциплинарен подход при отстраняване на причините, довели до появата им. • Естетически и функционално реставрирани зъби предпоставка за запазване общото здраве и самочувствие на пациента. • Подчертано внимание към всеки детайл. Уникалността на практиката на д-р Русинова е в успешната комбинация на професионализъм, умения и креативност, съчетана с вежливост, човечност и индивидуален подход . Услугите, които се предлагат в кабинета на д-р Русинова, са в широк спектър: естетична и козметична стоматология, лазерно лечение на меки и твърди зъбни тъкани, кореново лечение, диагностика и лечение на пародонталните заболявания, детска стоматология, хирургия в обема на предпротетичните и терапевтични лечения.

Дентален център „Д-р Русинова” 400 Пловдив ул. „Май” № 16, ет. 1 032 639 875, 0887 478 566 e-mail: drrussinova@gmail.com

26 съвети

на зъболекаря

Обект на интерес е реиновацията на оклузията и артикулацията като следствие на долночелюстния дисфункционален синдром. Правилното решение на уравнението за оклузионна стабилност води до възстановена функция и телесна хармония. Време е да се усмихнете на живота! Позволете да ви впечатлим!


зъботехника

Зъботехника - ех, тази професия! Различните професии са възникнали последователно, в зависимост от нуждите на обществото, гарантирайки стремежа за нещо по-добро в динамичното му развитие. Твърде често трудът на един специалист в дадена област не е достатъчен за постигане на необходимия краен резултат. Това се прави от няколко души, работещи в колаборация. Немислимо е между тях да се допуска неразбирателство, недооценка или налагане на решения, които не отговарят на съответния професионален статус и отговорност, произтичащи от спецификата на дейността. Не рядко чудесни специалисти, събрани в екип, поради различията, посочени погоре, не постигат професионална реализация. Дотук добре. А сега за нашата професия - какво включва понятието зъботехника? За голяма част от обществото все още е неясно. С какво всъщност се занимава зъботехникът? Паралелът, който ще направя, е необичаен, но твърде точен. В металургичния завод се лее метал. В машиностроителния комбинат се фабрикуват детайли и машини. Всяка операция според технологичните изисквания се изпълнява от различни специалисти: формовчици, леяри, заварчици, стругари, фрезисти, шлайфисти и т.н. В зъботехническата лаборатория, колкото и парадоксално да звучи, всичко, свързано с леенето и обработката на метала, се изпълнява от един и същи човек. Той носи и цялата отговорност за резултатите от труда си. Започвайки от восъчния модел, изработен от самия него, той поетапно - чрез моделиране, леене, формоване, изпичане, шлайфане, полиране - създава зъбната протеза. Така обединява познанията и уменията, задължителни за всеки прецизен специалист в металургията и машиностроенето. Особеността и трудността в тази „тънка” професия е, че изделието (ако може

да се нарече така уникатът, излязъл от ръцете на зъботехника) е предназначено да се постави в жив организъм, за да възстанови негови загубени функции. Следователно, критериите за високо качество включват финеса на изработката, редом със здравината, трайността, точността, удобството, биологичната поносимост и естетичността. За да бъде пълноценен специалист, зъботехникът следва да познава най-новите научни постижения в областта на материалите. Това е голям арсенал от опаковъчни маси, пилители, естетични покрития и много други материали, притежаващи специфични свойства. Всяко несъобразяване със съвместимостта помежду им, неспазване на технология или хигиенни изисквания, води до провал или влошаване на качествата на готовата конструкция. Майсторството да се постигат формите, цветовете, създадени от природата, така че да не се открие разлика, е задължителен елемент в тази професия. Планиран прецизен и индивидуален подход се налага при изработката на всяка зъбна конструкция, защото тук е немислимо да се работи по шаблон или серийно. За съжаление, твърде често и съвсем незаслужено, трудът на зъботехника остава зад кулисите. Именно затова се опитвам в кратце да обясня на начинаещите работа зъботехници, както и на тези в колежи, с какво се захващат. Зъботехниката е професия за изключително дисциплинирани и прецизни работохолици. Преценете навреме! Мога да пиша още, но и аз съм от по-горе описаните хора от професията. Спирам. Асансьорът на керамичната пещ слезе, надявам се на успех! На всички, прочели това, желая здраве и професионална реализация!

Владимир Кехайов, зъботехник, бивш президент на СЗБ

съвети на зъболекаря

27


ОТЗВУК

Зъболекари и зъботехници дариха 990 овощки за засаждане в земя на Троянския манастир Поводът бе Световният ден на усмивката

28 съвети 28 съвети

нана зъболекаря зъболекаря


Асоциацията на денталните

мениджъри в България отбеляза за четвърта поредна година Световния ден на усмивката (традиционно първият петък на октомври). В хармония със слогана на празника „Направи добро, помогни на някого да се усмихне” бяха дарени 990 овощни дръвчета за засаждане в земя, собственост на Троянския манастир. Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и Съюзът на зъботехниците в България (СЗБ) решиха да отбележат Световния ден на усмивката на 12 октомври 2014 г. Предвидената за първия петък от месеца - 3 октомври - благотворителна акция бе отложена от двете организации в знак на съпричастност с жертвите от трагедията край село Горни Лом. Тази дата бе обявена и от правителството за ден на национален траур. АДМБ и СЗБ възобновиха инициативата и в хармония със слогана на празника „Направи добро, помогни на някого да се усмихне” дариха 990 овощни дръвчета за засаждане в земя, собственост на Троянския манастир. Площта е 12 декара. Идеята е на президента на СЗБ г-н Иван Беров. Освен зъботехника той е завършил и теология. Инициативата бе подкрепена от БЗС и от РК на БЗС - София.

съвети на зъболекаря

29


ОТЗВУК

Игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий: „В по-старо време, допреди 50-тина години, манастирът е имал много големи сливови, ябълкови и крушови градини в местността Зелениковец - място, труднодостъпно в планината. А иначе разликата оттук е около стотина метра повисоко. Голямо стопанство, в което са се раждали плодове за направа на ракии – сливова, ябълкова, крушова. За съжаление, това място вече е неизползваемо, тъй като достъпът до него е ограничен. Вече ги няма тези хора, които са живяли в района, тези няколко махали, които са работели за манастира. Сега там са високопланински пасбища, които ние косим и поддържаме по една програма на Европейския съюз, благодарение на хубава субсидия от ЕС. Инициативата, идеята на манастира е, всички тези градини да слязат вече тук - долу. Зад нас има сливова градина, сега ще направим ябълкова и крушова, а догодина, живот и здраве, ще засадим още едно равнинно място със слива, тъй като Троянският манастир, троянският край са известни със сливовата си ракия. Тази наша инициатива се подкрепи щедро от моя приятел и събрат Иван (Бел. ред. Иван Беров) и от всички вас, негови приятели, сътрудници и съработници. Пожелавам Божията благодат да бъде над всички вас, над семействата ви, над дeцата ви и над целия православен български народ. Да бъде пазен от Бога и да върви укрепен със силата на православната си вяра. Да придадем на нашето събитие по-български и традиционен характер, защото нашата страна е била винаги силна със земеделието и колкото повече хора са ангажирани в земеделието, толкова по-силна ще бъде и България. Да сте живи и здрави. Добре дошли!”

30съвети 30 съвети

на на зъболекаря зъболекаря


На събитето присъства и д-р Валентин Павлов народен представител в 43-тото Народно събрание от Реформа­тор­ския блок, зъболекар-спе­ци­а­ лист хирург, имплантолог и член на АДМБ. Неделният 12 октомври посрещна със слънце и приятно за сезона време групата от единомишленици в придружението на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на третия по големина в България манастир - Троянския. Той обясни сърцевината на инициативата и отправи пожелание „Божията благодат да бъде над всички вас, над семействата ви, над дeцата ви и над целия православен български народ. Да бъде пазен от Бога и да върви укрепен със силата на православната си вяра”. По думите на игумена „за ведрост” началото на символичното засаждане на овошките (те ще бъдат засадени професионално в последствие) бе поставено със запалване на огън. Последва кратко тържество с чашка троянска ябълкова ракия, традиционни български ястия погача, баница, лучник. И за финал - българско хоро, под звуците на жива музика. 990-те овощни дръвчета бяха подсигурени както следва: от АДМБ - 300, СЗБ - 200, РК на БЗС-София - 200. Лични дарения бяха направени от Стоян Христов, Сливен - 50, Петър Йорданов, В. Търно-

во - 100, Иван Беров - 100. 40 дръвчета са дарени от собствениците на разсадниците. АДМБ отбелязва за четвърта поредна година Световния ден на усмивката (традиционно първият петък на октомври). И за първи път заедно с българските зъботехници, със съдействието на зъболекарския съюз. С тази благотворителна акция организаторите продължават идеите на създателя на „усмихнатото човече”- американския график Харви Бел - денят да бъде „посветен на доброто настроение и добрите дела”.

съвети на зъболекаря

31


знаете ли че

Трябва да действате бързо, за да съхраните избит зъб Както децата, така и възрастните са застрашени от тази травма, обикновено по време на спортуване. С подходящите спешни действия обаче дори и изцяло избит зъб може да бъде успешно реимплантиран и да остане на мястото си в продължение на години. Ето защо е важно да знаете какво да правите, ако това се случи на вас или някой друг. Ключът е да се действа бързо и спокойно и да се следват прости стъпки: Хванете зъба за короната, не за корена Намерете зъба незабавно, не го оставяйте на мястото на инцидента. Зъбът трябва да се хване вни-

Нова възможнос т

мателно - докосвайте само короната, за да се сведе до минимум увредата на корена. Ако е замърсен, изплакнете го с чиста вода Ако е замръсен, внимателно измийте зъба с вода, като не забравяте да не пипате кореновата повърхност. • Не използвайте сапун или химикали • Не търкайте зъба • Не го подсушавайте • Не го увивайте в тъкан или плат Поставете обратно зъба в гнездото му веднага, ако е възможно Колкото по-скоро зъбът бъде поставен обратно на мястото му, толкова по-голяма е вероятността да оцелее. Внимателно натиснете зъба в гнездото с пръсти или го поставете под гнездото и затворете устата бавно. Задръжте зъба на място с пръсти или с леко притискане на зъбите за около 5 минути. Пазете зъба влажен през цялото време Зъбът не трябва да бъде оставен извън устата да изсъхне. Ако не може да бъде поставен обратно на мястото му, поставете го в студено мляко или в студена вода. Отидете при най-близкия зъболекар в рамките на 30 минути Занесете зъба на зъболекар възможно най-скоро - в идеалния случай в рамките на 30 минути. Въпреки това, възможно е зъбът да бъде спасен, дори ако е бил извън устата за един час или повече. На пострадалия трябва да бъде поставена инжекция против тетанус в рамките на 1-2 дни, ако са изминали повече от 10 г. от последната имунизация.

Асистент на лекаря по дентална медицина ЦПО „Хипократ“ предлага на всички желаещи да придобият нова професионална квалификация в сферата на здравеопазването Изискванията за кандидатите са да имат завършено средно образова­ ние и медицинско удостоверение, че са физически и психически здра­ви

ЦПО

„Хипократ“ За записване и консултации: всеки петък от 10,00 до 17,00 ч., София, ул. „Бачо Киро“ № 16, ет. 1, ап. 4 или на телефони: 0887 445 738, 02/988 07 73 e-mail: hypokrat@abv.bg

Очакваме ви в София!

Начало на курса - 18 април 2015 г.

Квалификационният курс е съботно-неделен от 9 до 19 часа - продължителност 9 месеца Целите на обучението са завършилите да могат да прилагат получените знания при работата им в различни здравни и дентални центрове Завършеното професионално обучение с придобиване на трета степен на професионална квалификация се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация след положен държавен изпит по теория и практика

Асистент на лекаря по дентална медицина - 1980 лв. При записване се заплаща 10% от стойността, за запазване на място. Останалата част от сумата се заплаща на 2 равни вноски във времето на обучението.


Уважаеми читатели, Трима от вас, които отговорят вярно на седемте въпроса от теста, чрез жребий ще получат безплатно почистване на зъбен камък и полиране. Отговорите изпращайте на е-mail: saveti.z@abv.bg. В последователност от 1 до 7 отговорете с „вярно” или „невярно”. Напишете трите си имена, e-mail и телефон за контакт. Имената на спечелилите ще обявим в следващия брой на изданието.

1 ваме а почист Трябва д и с конец зъбите с дмично. се веднъж

2 р без заха Дъвките да запазите помагатси здрави. зъбите

3

4

5

ожем за зъби м С паста хнем пъпките да према о. по лицет

е, ят зъбитдя л о б е м Ако не ходимо да хо не е необекар. на зъбол

а орале ането н елно в з л о п з И дължит душ е за а с дентални за хорат и и мостови импланткции. констру

6

7

та се а в уста ането. т а т о х Су остаряв дължи на

н

Вярно

не е , детето Докато ло седем години и а д навърш ните трябва а възраст бките му с четк мият зъ него. вместо

неВярно

съвети на зъболекаря

33


Дентални практики, членове на АДМБ Дентална клиника „Абил”, Тервел, д-р Фикрет Абил

www.abilclinic.eu

Дентални кабинети AllDent, Пловдив, д-р Евелина Печева

www.alldentcenter.com

Стоматологичен кабинет „Д-р Ани Вълова”, Враца

www.stomatologvratsa.com

Дентален център „Биодент”, София, Елин, Пелин, д-р Катя Славова,

www.biodent.bg

Дентална клиника „Бургасдент”, Бургас, д-р София Буджева

www.burgasdent.com

Дентално студио „Бързашки”, Чепеларе д-р Пламен Бързашки, Д-р Борис Белчев, Пловдив Дентална клиника „Дентапрайм”, Варна,

www.dentaprime.com

Стоматологична клиника „Д-р Даниела Кунева”, Варна

www.kunevadent.com

„Дентафейс”, Благоевград, д-р Спаска Фезова,

http://denta-face.com

Дентална клиника „Дукови”, д-р Мария Дукова, Русе,

http://www.dukovi-clinic.com

Д-р Дора Русинова, Пловдив,

www.slideshare.net/vergilpenkov/ prezentation-25406677

Дентални клиники „ЕО Дент”, София, Перник, д-р Венета и Валентин Павлови

http://www.eo-dent.com

Дентален център „ЕМ Дент”, Шумен, д-р Магдалена Тарлева Дентален кабинет „Д-р Ели Бацелова”, Пловдив

www.bacelova.com

Дентален цетър „Изидент”, Пловдив, д-р Нелия Михайлова

www.izident.com

Д-р Иванка Обрешкова, Бургас

www.dr-obreshkova.com

Дентален център „Кавидент”, София, д-р Ваня Цекова,

www.kavident.com

Д-р Камен Петракиев, Плевен Д-р Маргарет Попниколова, Пловдив, Magical Dent

www.facebook.com/MagicalDent

Д-р Миглена Теофилова - Перник Дентално студио „Мегадент”, Стара Загора, д-р Диана Бушкалова

http://www.megadent-bg.com

Специализирана дентална клиника „Медстом”, София, д-р Гассан Мохамед

www.medstomm.com

Зъболекарска практика „Мидентал”, София, д-р Михаил Далемски

www.midental.info

Д-р Милен Димитров, Добрич Д-р Мария Стайкова, Пловдив Дентални клиники „Недялков”, София

www.klinikinedialkov.com

Стоматологичен кабинет „Д-р Наталия Топузлиева”, София,

http://www.top-dent.net

„Ортосдент”, Сливен, д-р Мария Ненчева

http://www.orthos-dent.com

МДЦ „Свети Панталеймон”, Плевен, д-р Поля Петева

www.svetipantaleimon.com

Д-р Радостина Щерева, Пловдив Д-р Радослав Таков, София Дентален кабинет „Д-р Станимир Банчев”, Хасково

http://www.dr-banchev.com

Дентална клиника „Света Аполония”, Русе, д-р Соня Еленкова

http://sveta-apolonia.bg

Дентална клиника „Света Аполония”, София, д-р Венцислав Стоев

www.apoloniadent.com

Д-р Тоска Христозова, Първомай Д-р Юра Пандушева, Пловдив

www.jura-pandusheva.com

Дентална клиника „Д-р Юри Василев”, Тутракан

За да посетите сайтовете на денталните практики, кликнете върху тях с мишката.

Profile for Sergei Penov

Saveti na zabolekaria_br.3_last  

Saveti na zabolekaria_br.3_last  

Profile for dentalbg
Advertisement