Page 1


Als je stylist Erik Vernieuwe en fotograaf Kris De Smedt een beetje kent - en dat zou voor de trouwe lezer inmiddels wel zo’n beetje moeten - dan weet je dat ze overlopen van (te) gekke ideeën. Wij stuurden hen ditmaal op pad met een blanco canvas en de wetenschap dat dit de

Orange Edition moest worden. In het zicht van de stoomboot of met flinke naweeën van een geslaagd Halloweenfeestje schoten ze wederom een heerlijk, placematwaardig beeld.


Goochel jij even vlot met je marges als met je ingrediĂŤnten? Van pekelen en fermenteren tot F&B berekening: bij Horeca Forma vind je gegarandeerd de training die bij jou past. Meedoen is gratis. En het resultaat proef je meteen.

Ontdek alle trainingen op horecaforma.be/vlaanderen

Bezoek ons op de Horeca Expo in Gent. TOT IN HET HART VA N H E T VA K

Van 17 tot 21 november in Hal 1, stand 1000.


Lazy Monday

Edit�

et is alweder zover…de laatste Lazy Monday van het jaar. Ligt het aan mij, of is 2019 écht als een sneltrein voorbij geraasd? Op persoonlijk vlak was het een bewogen jaar, maar we zijn er toch opnieuw in geslaagd om een positieve bijdrage te leveren aan onze nog immer aantrekkelijke sector. We deden dit zowel door een platform te bieden aan opmerkelijke horecafiguren als door het opzetten van activiteiten - noem het events - voor diezelfde lieden. We hebben zelfs een eerste stap gezet in het aanbieden van opleidingen. Lazy Monday lanceerde namelijk vorige maand een eerste reeks ‘Instagram for Hospitality’ workshops! Een meerwaardegebeuren dat danig bijval kon genieten en nog maar eens een bewijs dat continue bijscholing van groot belang is voor de ontwikkeling van zowel jezelf als je bedrijf. Dit credo onderschrijft ook Horeca Forma; een organisatie die iedereen die in de sector werkt of wil werken een interessante waaier aan opleidingen voorschotelt. Door iedereen gratis te volgen. Je zou bijna gek zijn om dat niet te doen en ook even door het totale aanbod te scrollen. Er zijn overigens nog wel meer raakvlakjes tussen

H

Lazy Monday en Horeca Forma waardoor een verdere samenwerking in 2020 zich laat raden. Naast ontwikkeling is ook inspiratie een toverwoord waarvan we het woord willen vervangen door daad. Het zit namelijk in het DNA van Lazy Monday om mensen niet enkel te laten dromen over de onbegrensde mogelijkheden binnen de horecasector, maar hen ook een zetje in de vorm van het goede voorbeeld te geven. In dit nummer brengen we reeds een flinke portie inspiratie met een kijkje achter de schermen van Pantera 3. Tijdens deze gastronomische big bang lieten Kobe Desramaults en Willem Hiele - samen met hun teams - smaak, fun en beleving primeren boven sterren- en lijstjesstress. Tot slot nog even dit. In 2020 vieren we de vijfde verjaardag van Lazy Monday magazine. We kijken terug op een machtige periode waarin we veel horecaluitjes leerden kennen en toffe gesprekken hadden met bekende en minder bekende, maar even boeiende personen. Om onze dankbaarheid te betonen aan hen, maar ook aan onze lezers én onze partners gaan we in het voorjaar ‘iets’ unieks doen. Wát het zal zijn, kom je vanzelf te weten als je onze social media volgt. Hopelijk zien we jullie allen daar!


STERK BLOND BIER, NU OP

HORECA EXPO. Proef ons op stand 1B500, ergens anders is ook tof.


ORANGE

EDITION

IT

Y

T

R

IP

THE

C

Lazy Monday #018 november 2019 - februari 2020 VERANTWOORDELIJKE UITGEVERS

32

Dennis Valerius Lieve Van Ostade

50

REDACTIE

Andrew Volstead Evelien Rutten Pascale Baelden Lieve Van Ostade Dennis Valerius Raf De Mot

24 62

ADVERTENTIES

Tom Buts

44

72

VORMGEVING

Pieter Willems Brecht Van Stappen www.pjotr.be FOTOGRAFIE

Coverstory

Jean Van Cleemput Kris De Smedt Dennis Valerius Annick Vranckx

à KYIV

I L LU S T R AT I E

Olivier Jacobs (resto1981) Vincent Valent (once_upon_no_time) AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE

Thijs Meliefste Anuschka Bogaert (voor het halen van droge kleding) Yuri Hegge Yves Smolders Rob Biesmans Frederik Goossens Mathy Poets Lindsay Vanderreydt Julia Podcolzina Kobe Desramaults en zijn team Willem Hiele en zijn team Tim van der Valk Willem Polman Lander Vincent Jessica Dekkers Dries Botty Sergio Herman …en de teams van: Brasserie Appelmans & Absinthbar Eetcafé Orange (met een speciale vermelding voor de klanten ;-))

ANTWERPEN BEVEREN

BALEN

GENT

BRUSSEL

H A S S E LT

6

Table Scraps Hebbedingetjes en andere trivia

58

Belg in het buitenland Biermissionaris in Amsterdam

12

Up Close De jacht naar eeuwige roem

44

No Guts Après-ski op zijn Vlaams

20

Brigade ½ Orange is the new black

60

Brigade 2/2 15 jaar Brasserie Appelmans & Absinthbar

24

Family Affairs Jonge Valken

62

De Specialisten Doorstarten na een brand

Bosmanslei 31 2018 Antwerpen tel +32 (0)3.449.45.31

32

100 ASA Oog in oog met de panter

72

7 snedige vragen De koning en koningin van de omelet

Met dank aan onze lezers, believers en partners. Zonder jullie geen Lazy Monday Magazine!

50 Reisverslag

78

Need a job? De nieuwste horeca vacatures

DRUK

Albe De Coker C O N T A C T, A D V E R T E R E N E N A B O ’ S

info@lazymonday.be www.lazymonday.be REDACTIE

Kiev na de Oranje revolutie


Tafelrestjes of kruimels…het maakt allemaal niet veel uit. Hierbij een selectie van items die wij niet zomaar zonder boe of ba van tafel vegen.

Michelin

verhalen

6

y r aop niveau Zwemmen

Over het zopas geïntroduceerde tomatensap van Nick Bril kunnen we een boek schrijven. De chef van The Jane lanceerde een natuurlijk en complex sap van Tomimaru op eenvoor mondain Parijs en meer Als je écht stijlvol baantjes wil trekken,Muchoo moet tomaten, een trekpleister manierwaard. Door zijn opmerkelijke je je verplaatsen naar Parijs. Het Molitoronnavolgbare is een dan een bezoek opgewerkt. Te drinken alsniet ontbreken in de Yellow naam die voor Parijzenaars klinkt als een klok. kleur kon deze of gewoon om Na enkele jaren leegstand en een totale mocktail make- Edition. een124 verdomd goeie Bloody over is het Molitor nu een luxe hotel met te maken. Drinkamers en suites. Het zwembad is nogMary altijdmeewww.mltr.fr ken, proeven en oordelen maar. Geloof me, je zal er geen spijt van krijgen.

M

V

www.drinkmaryv.com

LAZY TELEX

Juicy

Casa

Astrid

De Gentse Jean Luc Decroo en zijn vrouw Astrid besloten enkele jaren geleden hun hart te volgen en olijteeen gaan kweken in Italië. de Laten we eens een boek makenven over boek, moeten ze bij Rond Michelin rond Assisi in Clermont-Ferrand gedachtgroene hebben.heuvels Zo geschiedde. ‘M, (Umbrië) Le Grand prachtig landhuis met livre du Guide Michelin’ staat vonden bol van ze de een anekdotes van Michelinineen 1750 bomendoor tellende olijfgaard. specteurs, portretten van de beste (of althans Michelin hoogst Sinds 2013 gerechten brengt hetenkoppel loepgequoteerde) chefs ter wereld, iconische lokale tradizuivere ties. Mocht u het als kerstgeschenk voorbiologische deze of geneolijfolie geliefdeonder onder de naam ‘Casa opdat de deze markt. de boom willen pleuren, vergewis u er dan wel Astrid’ eerst van of Jean gene ook de Frans taal machtig is. Luc en Astrid bewijzen met hun smaakvolle oliën dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Althans toch Beschikbaar via Amazon en Fnac die van hen.

www.casa-astrid.com Italië wil Italiaanse restaurants in het buitenland belonen met het kwaliteitslabel ‘ITA0039’. Speciaal aangestelde inspecteurs bezoeken wereldwijd 90.000 restaurants om te checken of zij in aanmerking komen voor een dergelijk certificaat, dat voorbestemd is voor zaken die op traditionele Italiaanse als verfrissende drink en dranken die niet alleen lekker zijn maar manier werken +++ Ecover, al veertig jaarHeerlijk toonaangevend in ecologische schoonmaakmiddelen, sloeg doeltreffend volledigeToo kuur.Good vooral zijn voor en geest. onlangs de handen in ineen met brouwerij AB super Inbev voor hetalsproject to goed Waste. De lichaam samenwerking De verse sappenrestalcohol van JusJus worden JusJus is het op een wild resulteerde in een limited edition afwasmiddel waarin die overblijft naantwoord het brouwproces met de grootste die zorg bereid en, indiendichtknijpen avondje stappen met de collega’s! werd gebruikt +++ Nog meer goed nieuws voor ecofans een oogje voor importbier. gewenst, bij bierflesje jou thuis geleverd. Carlsberg komt binnenkort namelijk met een kartonnen op deHet proppen +++ Studio 100 opent een gamma uit uitgekiende combiwww.jusjus.be gastronomisch restaurant genaamd Chef’s Club in bestaat haar pop-up theater in Puurs. Njam! Chefs zullen er naties spannend klinkende namen elkaar afwisselen in toerbeurten van zes maanden waarbij Roger Van met Damme de spits zal afbijten +++


e d k c a J fant i l o

Ode aan

SM UL LE N!

Amuzes

Het was weer aanschuiven in de Antwerpse Brouwerij de Koninck voor de tweede editie van Amuzes. De ambachtslieden die hun intrek hebben op de site werkten voor Amuzes samen met een resem aan gastroleveranciers. Het resultaat: een gezellige, hoogwaardige minifoodfair voor professionals uit de gastronomische sector. Geslaagd? Jazeker! Zet 7 september 2020 maar vast in de agenda voor een nieuwe editie.

In de Wase brouwerij The Musketeers broedt men al 20 jaar op topbiertjes. Af en toe ziet zo’n brouwsel ook echt het publieke levenslicht, zoals Jack’s Precious IPA. Het etiket is ontleend aan olifant Jack die in de jaren 1900 furore maakte in de Gentse Zoo. Wat evenwel niks te maken heeft met het bier dat zich met zijn lichte citrustoetsen goed laat (door)drinken. Jacks Precious IPA is zowel op fles als op vat verkrijgbaar. www.themusketeers.be

Struikelen

in stijl

Bijna iedere ondernemer zag ooit de spreekwoordelijke zwarte sneeuw. Ondernemen is namelijk topsport en zelfs het beste paard struikelt wel eens. Ook ex-hotelmedewerkster Ruth Janssens maakte het mee nadat ze enkele jaren geleden koos voor het ondernemerschap. Haar beloftevolle business ging over de kop maar Ruth besloot niet bij de pakken te blijven zitten en schreef een boek. Struikelen in Stijl is een eerlijke en positieve getuigenis over lef, glorie, afzien en tenondergaan. Een aanrader voor iedere ondernemer. www.pelckmanspro.be


Lazy Monday illustrator Olivier Jacobs geeft zijn versie op de getuigenis van Rob Biesmans weer. Check het arikel op pagina 62.


tje? een wee n? g t isschie o n of drie m

Horecalieden Feesten Pintjes drinken

Hannah Van Ongevalle THE PHARMACY

9

Dino’s, Knokke open tot 07u00

Drie begrippen die zó onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn dat ze een puzzel­opgave bij De Slimste Mens zouden kunnen vormen. Iedereen in de sector houdt er toch van om eens lekker stoom af te blazen na een drukke service of geslaagde cateringopdracht? Waar kan je hiervoor eigenlijk het best terecht? Lazy Monday ondervroeg haar sociaal mediale vriendjes en kwam tot een interessante lijst. De grootste losbol is blijkbaar Robin Vande Lanotte van Golden Gaï, die gaf namelijk niet minder dan 4 etablissementen op…

Toon de Klerck

BAKKERIJ TOON DE KLERCK

STRAFbar, Sint Niklaas open tot 02u00

Rob Biesmans KOKS & TALES

Café café, Hasselt open tot 04u00

Apocalypse Now

Cafe Albatros, Gent open tot 02u00

Bart Lion PROREST

De veertigste verjaardag van de filmklassieker Apocalypse Now inspireerde film- en topwijn­maker Francis Ford Coppola tot het creëren van een nieuwe blend. De tongstrelende Apocalypse Now Final Cut werd gemaakt van druiven uit het zonnige Californische Alexander Valley. De melange van Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot smolt optimaal samen tijdens de 14 maanden houtrijping. Francis Ford en zijn dochter Sophia, die ook in de wijn­makerij actief is, drinken de wijn het liefst bij een fettucine met room en salie.

Minor Swing, Gent open tot 03u00

Den Toerist, Lille open tot 02u00

www.francisfordcoppola­ winery.com

LI

Het Witte Huis, Antwerpen open tot 04u00

JS E TJ

Robin Vande Lanotte GOLDEN GAÏ

Jiggers Coolers & Cocktails, Gent open tot 02u30 Cafe Ventura, Gent open tot 02u00

g n i w a r D ines L

Hans Verheyen

METRO CASH & CARRY

‘t Licht der Dokken, Antwerpen open tot 01u00

Met Drawing Lines verleent ginmerk Bombay Sapphire een podium aan topchefs en internationaal gelauwerde bartenders. In onze regio werd Syrco Bakker van Pure C gematcht met vier topbartenders van Bar TwentySeven (Amsterdam), Himkok (Oslo), Bar Burbure (Antwerpen) en Artisian (Londen). De creatievelingen vinden elkaar op vier momenten waarbij de fijnste gerechten worden gepaard met cocktailcreaties op basis van Bombay Sapphire. De chef en bartenders onderstrepen met Drawing Lines dat cocktails qua foodpairing meer dan hun plaats verdienen in topgastronomie. www.bluenessbar.com


Bourbon

10

in kersttrui

Met voorsprong de leukste en tegelijk meest nutteloze eindejaarsverpakking van 2019 is wellicht deze van de premium bourbon whiskey Maker’s Mark. De fles werd gehuld in een kersttrui die - tenzij je zelf nog met poppen speelt - verder niet écht herbruikbaar is. Al is de kans niet gering dat na gebruik de lege fles mét truitje alsnog in je barkast belandt. Weggooien zou immers doodzonde zijn. O ja, de trui is niet echt handgebreid. De bourbon in de fles is dat wel. www.makersmark.com

The king is back

Leve koning winter. Het geeft brouwers inspiratie om met heerlijke producten op de proppen te komen. Zo ook Sven Dekleermaeker, brouwmeester van brouwerij De Koninck. Hij haalde zijn Winterkoninckrecept terug van onder het stof en ging opnieuw aan de slag. De Koninck die hards hebben sinds 2014 uitgekeken naar dit magische moment. De Winterkoninck, die overigens alleen op tap en in de 1 liter crowler verkrijgbaar is, streelt de tong en doet ons hunkeren naar een knetterend haardvuur. Ons wachten werd kortom beloond. www.dekoninck.be

LAZY TELEX

Ooit verboden, vandaag verheven tot streekproduct. Frankrijk benoemde de Absint de Pontarlier tot officieel streekproduct met herkomstbenaming +++ Danny Calders mag zich een jaar lang Belgisch kampioen Aeropress noemen. Hij was de beste barista in een goed bezette competitie +++Nicolas Tournay, chef van restaurant Mont à Gourmet in Gouy-lez-Piéton, is Prosper Montagné 2020. Hij won de prestigieuze kookwedstrijd en mag zich een jaar lang ‘Eerste kok van België’ noemen +++

WIN win win win win Van de Maker’s Mark kersttrui werd ook een beperkte oplage in levensgroot formaat gemaakt. Lazy Monday kon daarvan een exemplaar (in maat L) op het kopje tikken en dat kan jij winnen! Hoe? Mail ons het antwoord op onderstaande vraag. Een beschonken hand kiest op 6 december de winnaar.

In welke Amerikaanse stad (of liever gezegd dorp) wordt Maker’s Mark gedistilleerd?


Tafelrest allemaal selectie v zonder b

11

6

Luxe

kampeerkar Volgens dichter Bernard Seulsten ligt geluk vooral in de voorbereiding. Laten we dus niet wachten met vooruitkijken naar volgende zomer. Hoe deze immers beter te besteden dan achter het stuur - of nog beter: in bed - van de nieuwe Volks­wagen California 6.1? De jongste telg uit de VW familie schotelt je vijfsterren rij- en slaapcomfort voor. Ideaal voor een korte trip naar afgelegen plaatsen waar niet meteen een vierpersoons blokhut te bespeuren valt. www.volkswagen.be LAZY TELEX

De awardshow van World’s 50 Best restaurants gaat in 2020 in Antwerpen door. Medio juni zal de stad aan de schelde hét epicentrum zijn van de internationale topgastronomie +++ Syntra West-Vlaanderen en Syntra Limburg starten met een nieuwe opleiding. Via de module Foodlab Specialist worden koks opgeleid in het beheren en beïnvloeden van voedingsprocessen zoals fermenteren en centrifugeren +++ Bij onze noorderburen werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het rookverbod in de horeca. De Hoge Raad verbiedt nu ook aparte rookruimtes in horecazaken +++ Pim Meiresone (19), Jesse Bastian (23), Elien Verhulst (21), Noah Vanneuville (23) en Celine Vandenborne (20) zijn de youngsters die het Young Chefs Team vormen. Horeca Vlaanderen stuurt hen in februari 2020 naar de Olympiade der Küche, een soort culinaire Olympische Spelen +++

Zwe

op n

Als je écht stijlvol baantjes wil trekken je je verplaatsen naar Parijs. Het Molitor naam die voor Parijzenaars klinkt als ee Na enkele jaren leegstand en een totale over is het Molitor nu een luxe hotel m kamers en suites. Het zwembad is nog

Don Papa rum

Geïnspireerd door de sinaasappels van Sevilla komt Don Papa met een nieuwe rum­ variant op de proppen. De rum ziet tijdens haar 12-jarige houtrijping verschillende eiken vaten zoals bourbonsherry- en - last but not least Vino de Naranja vaten. Vooral deze laatste finish geeft de ongefilterde Sevillana Cask Finish rum zijn karakteristieke smaak en aroma.

Jui

www.donpaparum.com


woord

beeld

Pascale Baelden

Jean Van Cleemput

U P C L O S E

Thijs Meliefste was zevenentwintig toen zijn rijzende ster aan het culinaire firmament verscheen. Recensenten schreven hem de hemel in en de afgelopen drie jaar werd hij met Restaurant Meliefste (Wolphaartsdijk, NL) steevast getipt als kanshebber voor een Michelinster. Maar telkens ging hij met lege handen naar huis om na de teleurstelling weer recht te veren. En straks zijn alle camera’s weer op hem gericht wanneer Michelin de sterren voor 2020 uitdeelt. Lazy Monday hopte over de grens voor een openhartig gesprek.

13

het grensgeval Je was amper zevenentwintig toen je met Restaurant Meliefste jezelf op de kaart zette. Stond het in de sterren geschreven?

Uiteindelijk werd je souschef in het restaurant Katseveer om vervolgens te belanden in Het Gebaar. Hoe ging dat?

Op het eerste zicht lijkt het niet zo want ik groeide op aan het Veerse Meer in een heel doordeweeks gezin. Mijn vader werkte als inkoper voor een bouwbedrijf in België en mijn moeder was huisvrouw. Eenmaal per jaar gingen we op kerstdag eten bij de Chinees om de hoek. En toch wist ik al als kleine jongen dat koken mijn roeping was. Iconische chefs als Sergio Herman, Ferran Adria, Thomas Keller en Heston Blumenthal waren mijn jeugdidolen. Op twaalfjarige leeftijd begon ik als afwasser in De Oesterbeurs, een gerenommeerd restaurant in Yerseke. De ambiance in de keuken beviel me meteen. Als ik snel werkte, mocht ik in de resterende tijd al kleine klusjes doen in de keuken. Het begon met ijsjes bereiden, bouillons zeven en oesters kuisen. Maar ik wou meer en koos daarom voor de studierichting horeca bakkerij.

Ik had een enorme bewondering voor Roger Van Damme en had hem al een paar keer opgezocht in Antwerpen. Toen zijn souschef wegging, mocht ik zijn plaats innemen. De job was niet nieuw voor me, maar de manier van werken wel. Het ritme was moordend want Het Gebaar was vijf dagen op vijf volgeboekt. We begonnen tussen vijf en zes uur ’s morgens en gingen non-stop door tot ’s avonds. De eerste weken viel ik tien kilo af om de simpele reden dat er gewoon geen tijd was om te eten. Zaterdagavond was mijn vrije avond, maar ik was te moe om nog een stap in de wereld te zetten. En elke zondag bracht ik door met mijn neus in de boeken omdat ik in Nederland een studiebeurs had gewonnen en mijn opleiding patisserie met succes wou voltooien. Het gevolg was dat mijn leven enkel bestond uit werken en slapen.

Was het je droom om patissier te worden?

Neen, maar in Nederland kan je in het middelbaar geen koksschool volgen. Ik leerde de stiel dan ook hoofdzakelijk tijdens mijn stages. In De Lachende Koe in Goes mocht ik als vijftienjarige knaap al volledig autonoom aan de partie werken. Vervolgens keerde ik terug naar De Oesterbeurs dat ondertussen dankzij de nieuwe eigenaars op gastronomisch niveau een sterke reputatie had. De chef was dan ook heel veeleisend en daagde me uit om mijn grenzen te verleggen. ‘Als jij de beste bent van je klas, heb ik te doen met de rest van de leerlingen,’ zei hij. Het was een zeer confronterende periode die me wel heeft gevormd.

Als je geen tijd hebt om vrienden te maken in een vreemde stad lijkt me dat erg eenzaam.

Dat was het ook. De schaarse vrije momenten speelde ik Playstation in mijn studio. Mijn wereld reikte niet verder dan Het Gebaar maar alles veranderde dankzij Anuschka, een Belgisch meisje dat in de bediening werkte. Ze nam me mee op sleeptouw en liet me ontdekken wat een prachtige stad Antwerpen wel is. Snel voelde ik me een echte Belg. Telkens ik iemand Nederlands met een Hollandse tongval hoorde praten, dacht ik: ‘kuttoerist’.

In deze Up Close zetten we een opmerkelijke persoon uit de sector centraal. Samen drinken we een goed glas en hebben we een gesprek over het leven op en naast de werkvloer.


C L O S E U P

14

P L AY L I S T P. 7 7

Na drie jaar in Het Gebaar keer je in 2012 met Anuschka terug naar Zeeland. Je gaat weer aan de slag als souschef in Katseveer dat ondertussen onder invloed van de nieuwe eigenaars een gastronomisch niveau bereikt heeft. Nadien zet je de stap naar het ondernemerschap. Hoe begin je aan zo’n avontuur? Er ging een lange periode aan vooraf want geen enkele bank was bereid om ons een lening te geven. “Jullie hebben een heel mooi verhaal, maar daar kunnen we niets mee,” kregen we keer op keer te horen. We moesten vijftig procent zelf op tafel leggen, maar dat geld hadden we nog niet bijeen gespaard. Gelukkig kwam de eigenares van dit gebouw uiteindelijk met de oplossing. Zij bracht ons in contact met een vermogende man die wou investeren in onze droom. Met zijn financiële steun kon Anuschka beginnen aan de verbouwingswerken van het pand, terwijl ik naar Noorwegen vertrok om nog een tijdje mee te lopen in het driesterrenrestaurant Maaemo. Eerder had ik ook al stage gelopen bij The Fat Duck in Londen. Niet zozeer om recepten te leren - want die ontwikkelde ik liever zelf - dan wel om me onder te dompelen in een andere wereld. Alleen al het feit dat er in de keuken van The Fat Duck meer dan veertig mensen werkten, was mijlenver verwijderd van mijn eigen realiteit. Want toen Meliefste in maart 2015 de deuren opende, stonden Anuschka en ik er helemaal alleen voor. Zij deed de bediening en ik stond in de keuken. Overdag serveerden we aan lange houten tafels koffie en appeltaart en ’s avonds trokken we vooral gasten met een driegangenmenu. Vandaag is zeventig procent van ons cliënteel Belgisch, maar toen kregen we nog hoofdzakelijk Nederlanders over de vloer. De zomer vloog voorbij, maar na zes maanden werd al snel duidelijk dat onze manier van werken financieel niet rendabel was. We hadden zestien uur per dag voor niets gewerkt. Daarom besloten we de broodjes en appeltaart te schrappen en ons enkel nog te focussen op fine dining.

En dan, in het najaar van 2015, komt recensent Pieter Van Dooveren lunchen en volgt de grote doorbraak dankzij zes pagina’s lovende kritiek in Weekend Knack. Inderdaad, we wisten niet wat ons overkwam. De telefoon stond plots roodgloeiend. Enkele dagen voor de publicatie had hij ons gelukkig wel verwittigd. Ik herinner me het gesprek nog levendig. Het was ochtend toen hij belde. ‘Ik ben Pieter Van Dooveren, recensent voor Weekend Knack,’ stelde hij zichzelf voor. Zijn naam deed geen belletje rinkelen, maar ik wist wel dat het tijdschrift een zekere reputatie genoot. En plots herinnerde ik me de vreemde man met de hoed die de dag voordien in een hoekje alleen had gegeten. ‘Ik ben er nog steeds niet goed van,’ zei hij. ‘Je hebt me helemaal van mijn sokken geblazen. Bereid je maar voor op een stormloop want je krijgt zes pagina’s in het volgende nummer.’ En zo geschiedde ook. Van Dooveren beschreef me als de nieuwe Sergio Herman. ‘Het eten bij Meliefste doet de gerechten van andere goden snel vergeten,’ schreef hij. Ik liep op wolken en niet lang daarna gaf hij ons in een recensie voor Trends de hoogste score ooit. In dezelfde maand werden we ook gebombardeerd tot beste nieuwkomer in Nederland en zo bleef het maar doorgaan. We kregen de ene award na de andere.

En plots kreeg Meliefste de allures van een gastronomisch restaurant en verdwenen de houten tafels?

Klopt en dankzij de nieuwe tafels kwam er ook tafellinnen en werden de oude, rieten stoelen vervangen door comfortabele design­ modellen. Maar als je weet dat één stoel duizend euro kost en we vijfenveertig zitplaatsen hebben, wordt het ook meteen duidelijk dat het om enorme investeringen ging. Bovendien barstte de keuken uit haar voegen en zou de modernisering zoveel kosten als een nieuwe woning. Maar ik voelde dat onze groei werd geremd door de infrastructuur. Er zat niets anders op dan alle winst opnieuw in de zaak te steken en onze doorzettingskracht werd beloond. In het volgende jaar haalden


we omzetcijfers die resulteerden in een maximale winst. Om de eenvoudige reden dat we met een heel klein team van ’s morgens acht uur tot half drie uur ’s nachts werkten. De personeelskost was een lachertje, maar op dat moment waren we ons daar zelfs niet van bewust. We werden meegesleurd door het succes. Vier jaar later hebben we drieëntwintig mensen op de payroll staan. In het begin kwamen ze van alle continenten, maar als hun hond ergens aan de andere kant van de wereld in het ziekenhuis lag, verdwenen ze met de noorderzon en zagen we hen nooit meer terug. Daarom kiezen we er nu voor om hoofdzakelijk te werken met Belgen en Nederlanders. En om ons personeel ademruimte te geven, hebben we het aantal openingsdagen van vijf naar vier herleid. Omdat we niet willen dat ze opbranden want we hebben lessen getrokken uit het verleden. Van het team uit de beginperiode overleefden er slechts enkelen de uitputtingsslag. Het merendeel heeft na een tijd opgegeven om meer tijd te hebben voor een gezinsleven. En ik geef hen groot gelijk. Met het oog op de toekomst proberen we onze medewerkers nu meer balans te geven tussen werk en gezin.

Welke impact had het succes op je relatie met Anuschka?

Omdat we in het begin geen personeel hadden, werkten we dag en nacht. Als we na sluitingsuur dan ook nog eens naar de boekhouding moesten kijken, leidde dat vaak tot ruzies. Er zijn momenten geweest dat ik Anuschka over de werkbank had kunnen sleuren. Maar gaandeweg vonden we een evenwicht. Ik zie mijn dochter nog steeds te weinig naar mijn zin, maar gelukkig kan Anuschka ondertussen de moeder zijn die ze wou zijn. En dankzij mijn team kan ik nu af en toe naar het buitenland voor demo’s en lezingen. Ik vind het erg inspirerend om mijn horizon te verruimen en internationale contacten te leggen. Ik probeer het wel zoveel mogelijk in te plannen tijdens onze sluitingsweken waardoor het toch alweer een jaar geleden is dat we met het gezin op vakantie

“Al snel voelde ik me een echte Belg. Telkens ik iemand met een Hollandse tongval hoorde praten, dacht ik: ‘kuttoerist’!” zijn geweest. Tijdens onze vakantie in maart reisde ik naar Parijs voor Omnivore, een groot culinair festival waar ik een lezing gaf en kookte voor de leden van het parlement. En tijdens onze grote vakantie roerde ik in de potten op Tomorrowland.

En een gewone doordeweekse dag doorbrengen met het gezin? Lukt dat?

Soms te weinig. Maandag is onze laatste werkdag en na de shift gaan we meestal nog iets drinken. Maar de volgende ochtend is het alweer vroeg opstaan om Noa naar school te brengen. Vervolgens trekken we naar de gym. We hebben elk onze eigen personal trainer die ons dan compleet vernietigd. Als we afgepeigerd thuiskomen, slapen we meestal even op de bank om vervolgens Noa op te halen en samen iets leuks te doen. Maar het feit dat we als gezin geen weekends vrij hebben, knaagt soms wel aan me.

Zelfs ver over de landsgrenzen ben je een rijzende ster. De enige die je talent (nog) niet bevestigt, is Michelin. Hoe kijk je daar tegenaan?

Ik weet niet wat het is tussen ons en de mensen van Michelin. Maar het is hun gids en zij beslissen. Ook al is iedereen van mening dat wij een ster verdienen. Die eigenzinnigheid vormt ergens ook wel de charme van Michelin. Als alles te gemakkelijk gaat, is er ook geen lol aan.

In 2017 ging je naar de prijsuitreiking met twee cameraploegen in je kielzog. De media tipten jou als grote kanshebber, maar uiteindelijk keerde je met lege handen terug. Wat gaat er op zo’n moment door je heen?

Alle nieuwszenders hadden die avond de camera’s op mij gericht. De spanning was

15


C L O S E U P

16

om te snijden. Michael Ellis, die toen nog wereldwijd aan het hoofd stond, begon de namen af te roepen, maar niemand wist hoe lang de lijst was en wanneer hij ging stoppen met declameren. Ondertussen zag ik op mijn smartphone de reacties binnenstromen. Tot er plots een stilte viel en het duidelijk werd dat Meliefste niet vermeld was. Onmiddellijk verschenen er op de livestream speculaties dat het ongeziene zou gebeuren en we meteen twee sterren zouden krijgen. Diep van binnen weet je dat de kans miniem is, maar toch begin je weer te hopen. Maar het werd al snel duidelijk dat het niet mocht zijn. Op dat moment regeerde de wanhoop. De camera’s registreerden genadeloos de opeenvolgende fasen van teleurstelling op mijn gezicht. Het was onmogelijk om mijn emoties te verbergen. Ik was kapot, maar moest meteen interviews geven. In het besef dat mijn ouders en heel het team thuis de livestream op de voet hadden gevolgd en even teleurgesteld waren. Op de terugweg ben ik dan ook volledig ingestort. De enige vraag die door mijn hoofd spookte, was: ‘Wat hebben we fout gedaan?’. En eenmaal thuis heb ik mijn frustratie uitgeleefd door een muur in de vernieling te

“Mijn grote liefde is hardstyle dance. Zeg maar het betere Nederlandse hak- en zaagwerk. Ondertussen heb ik iedereen in de keuken al geïnfecteerd.” slaan. Toen mijn ouders me in hun armen sloten, braken alle dammen. De daaropvolgende twee weken werd ik achtervolgd door het gevoel gefaald te hebben. Op het diepste moment dacht ik dat het allemaal niet meer hoefde. Omdat de jaren van opoffering uiteindelijk tot niets hadden geleid. Maar geleidelijk aan begin je te relativeren en neem je de draad weer op. De massale steunbetuigingen gaven me hoop. En ik begon weer hard aan de weg te timmeren opdat mijn droom het volgend jaar wel zou uitkomen.

Maar dat was niet het geval want in 2018 viel je opnieuw buiten de prijzen. Was de teleurstelling even groot of had je jezelf ondertussen al een beetje gewapend?

Ik had me er vooraf al een beetje bij neergelegd dat het toch weer niet zou mogen zijn, maar dit keer had één van de grootste

nationale zenders van Nederland post gevat in Meliefste om de reacties van de thuisbasis te filmen. De verslagenheid bij het team was hartbrekend. Voor het oog van de camera braken volwassen mannen in tranen uit. Zij hadden ook alles aan de kant gezet. Persoonlijk had ik me voorbereid op de teleurstelling, maar de ontgoocheling bij Anuschka en het personeel raakte me diep. “Wat moeten we nog meer doen?”, was de vraag die me bleef achtervolgen.

Heb je dan nooit tekst en uitleg gevraagd aan Michelin?

Toch wel en het antwoord was ontnuchterend. ‘Als er geen ster valt, wil dat zeggen dat je er nog niet klaar voor bent.’ Dat was de bottom line.

Je kreeg geen tip op welke punten je nog moest groeien?

Neen want dan zou ik daaraan werken en dat was niet hun bedoeling. Het enige advies dat ik kreeg was: ‘Kook voor je gasten.’ En misschien hadden ze wel gelijk. Misschien was ik zo gefocust op de ster dat ik het uiteindelijke doel uit het oog was verloren. Je wordt op een bepaald moment gewoon meegesleurd in de hype. Maar ondertussen ben ik wel terug tot de essentie geraakt en heb ik mijn interne motivatie gevonden. Ik doe het niet langer voor gidsen maar wel voor mijn gasten. Het was geweldig om als talent erkend te worden, maar dat stadium zijn we nu gepasseerd. En nu doen we gewoon ons ding en als Michelin dat goed vindt, hoor ik het wel. Tot het zover is, hebben wij lol in wat we doen. En de mensen appreciëren onze inzet enorm. Als ik er dan ook nog wat aan overhoud op het einde van het jaar is het echt leuk. Maar het blijft moeilijk om je niet te laten meeslepen in de Michelin-koorts.

Als ik jou was, zou ik in januari mijn kat sturen en niet naar de uitreiking gaan. Waarom jezelf voor een derde keer op de proef stellen?

Ik begrijp wat je zegt, maar de ceremonie is een bijzondere gebeurtenis die ik voor geen geld wil missen. De uitreiking vindt plaats in een theater waar een magische sfeer hangt. Ik ken geen enkel concert dat daar tegenop kan. Als de ster voor iemand valt, volgt er een ontlading die met geen pen te beschrijven valt. Omdat de meeste aanwezigen niet alleen collega’s maar ook vrienden zijn. Toen vorig jaar Pure C een tweede ster kreeg, hebben we Syrco een staande ovatie gegeven. Omdat iedereen oprecht blij was dat hij de erkenning kreeg die hij verdiende. Op dat moment wordt


je bevangen door een soort plaatsvervangende trots. Hetzelfde gevoel overmeesterde me toen mijnheer en mevrouw Brevet van Inter Scaldis na tien jaar wachten eindelijk een derde ster kregen. De herinnering geeft me nog steeds kippenvel. Het applaus hield tien minuten lang aan. Mijn teleurstelling was op dat moment niet meer relevant.

In België hebben we al langer een Michelintraditie en zien we steeds meer driesterrenrestaurants de handdoek in de ring gooien. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Joachim Boudens en Gert De Mangeleer die eerder dit jaar de deuren van Hertog Jan sloten.

In Nederland gebeurt dat ook steeds meer. Op het einde van de rit moet je als ondernemer ook geld verdienen. En toch. Voor mijnheer en mevrouw Brevet was het de bekroning na een lange carrière in de horeca. Een derde Michelinster is wereldwijd de hoogste onderscheiding die niemand je ooit nog kan ontnemen. In onze sector staat het gelijk aan het winnen van de Nobelprijs. Maar ik begrijp Gert en Joachim wel. Als je al op heel jonge leeftijd alles al bereikt hebt, rest er niets meer om voor te vechten. Ze hebben

bewezen dat ze het kunnen. Waarom zouden ze dan niet van het leven genieten, goed geld verdienen en meer tijd spenderen aan geliefden?

Wat is voor jou luxe?

Vrije tijd is voor mij een schaars goed en daarom ook de grootste luxe. Naast de wekelijkse training ga ik graag uit eten of aan de toog hangen met vrienden. En op rustige momenten kan ik er van genieten om in de keuken te experimenteren. Dan zet ik de volumeknop loeihard want zonder muziek word ik chagrijnig. Mijn grote liefde is hardstyle dance. Zeg maar het betere Nederlandse haken zaagwerk. Ondertussen heb ik iedereen in de keuken al geïnfecteerd. En een paar keer per jaar probeer ik ook naar festivals te gaan zoals Defqon in Nederland.

17

Je zou niet de eerste chef-kok zijn die straks achter de mengtafels belandt.

Ik denk wel dat het me zou lukken, maar de tijd ontbreekt me. Ik heb weinig slaap nodig, maar wat Nick Bril doet, zou een aanslag op mijn lichaam zijn. Nick is een goede vriend van me en ik heb onwijs veel bewondering voor wat hij doet als kok en als deejay. De man is een machine.

Thijs Meliefste 32 Geboortedatum: 28 april 1987 Geboorteplaats: Middelburg Burgerlijke staat: getrouwd met Anuschka Boogaert. Papa van Noa (6 jaar) Favoriete vakantie­ bestemming: Spanje. Vooral Ibiza en de regio rond Barcelona en Baskenland Favoriete gerecht: Dame Blanche, mijn absolute guilty pleasure Favoriete drank: ik ben een echte bierdrinker. Een gewoon pilsje. Of een Vedett. Maar champagne kan ik ook heel de dag drinken


“Die eigenzinnigheid vormt ergens ook wel de charme van Michelin. Als alles te gemakkelijk gaat, is er ook geen lol aan.” 18

Je leeft volledig in functie van je job. Droom je nog van een tweede restaurant? Stilletjes hoop ik op een dag nog een kleinschalig barconcept in Antwerpen te kunnen openen. Omdat de stad bruist en als je een beetje talent hebt, kan je er een restaurant uitbouwen met een maandenlange wachtlijst. In Zeeland kunnen we van zo’n boekingsgraad alleen maar dromen. Vooral tijdens de wintermaanden kabbelt het leven hier langzaam. Maar er is nog niets concreet. Ik wacht tot de juiste mensen mijn pad kruisen. Het is ook een manier om jong talent te laten groeien en kansen te geven.

Zou je overwegen om weer te verhuizen?

Neen, want mijn hart ligt in Zeeland. Het is ook niet nodig want Antwerpen is slechts een klein uurtje rijden. In Nederland wordt de nieuwe Michelin­­ gids 2020 voorgesteld tijdens Horecava op 13 januari in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Begin januari is er weer de jaarlijkse uitreiking. Wat ga je doen als je dan toch de eerste ster zou krijgen?

Dan is het jachtseizoen meteen geopend om de tweede ster binnen te halen.

De ambitie is sterker dan jezelf. En wat zou je de avond zelf doen?

Ik denk dat het een enorme ontlading zou zijn. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen in het team en voor iedereen die hier ooit gewerkt heeft. Dus ik denk dat we als één grote jankbende in elkaars armen zouden vallen.

Wie weet, valt de ster deze keer wel. Soms krijg je datgene wat je het liefst wil pas wanneer je stopt met te hopen.

Ja dat klopt misschien wel. Mentaal is het een groeiproces geweest. Ik hoop nergens meer op. Dan kan ik tenminste al niet meer teleurgesteld worden. In die zin deed het gesprek met Michelin me wel goed. Ik ben blij zoals het nu is. Als er straks een ster valt, zal ik een week op een wolk zweven, maar eenmaal de heisa voorbij moet je toch gewoon de draad weer opnemen. In essentie verandert een ster eigenlijk niets aan het restaurant. Dat besef heeft me rust gegeven.

Mag ik jou een gelukkig man noemen?

Absoluut. Ik sta elke dag op met een glimlach. Het leven is veel te kort om chagrijnig te zijn en ik kan ook moeilijk om met negatieve mensen. Als ik mijn leven een cijfer moet geven, zou het een 9,5 op 10 zijn.


1

2

Orange is the new black ?

even jaar na de opening van Eetcafé Orange maken we tijdens onze passage op een doodgewone zondagmiddag kennis met deze bruisende zaak en haar cliënteel. Zaakvoerders Mieke en Steven hadden geen van beiden ervaring in de sector toen ze in 2012 een bruin café in Moorsele overnamen. Mieke droomde er echter al langer van om haar liefde voor koken professioneel ten gelde te maken. Waarvan uiteindelijk Orange het resultaat werd. “De inrichting is organisch tot stand gekomen nadat we onze muren met retro behang hadden bekleed. Het ging zelfs zover dat onze klanten oranje decoratie van thuis mee brachten.“ Ruimte voor de 400 kookboeken van Mieke is er helaas niet. Die kennisbibliotheek blijft netjes thuis, maar komt wél dagelijks tot uiting op het bord van de klanten. Omdat de teamleden van Orange een achtergrond hebben in uiteenlopende vakgebieden, zijn we zeer nieuws­ gierig naar hun beweegreden om in de horeca te stappen.

1

Z

Wat brengt de horeca jou? “Ik kook graag. De kennis die ik hier opdoe is ook mooi meegenomen voor wanneer ik later zelfstandig ga wonen.” 2

Maxine Staelens, 18 jaar uit Moorsele Student Farmacie en jobstudent in de keuken

2 Laura Staelens, 19 jaar uit Moorsele Student TEW en jobstudent in de keuken

3 Mieke Devolder, 51 jaar uit Roeselare Chef kok en zaakvoerder

4 Nina Boussen, 15 jaar uit Ledegem Student Verzorging & Voeding en jobstudent zaal

5 Steven Boussen, 42 jaar uit Roeselare Zaakvoerder

Jouw brigade in Lazy Monday? Mail naar info@lazymonday.be beeld

Jean Van Cleemput

1

“Ik leer hier vooral op een positieve manier met stress omgaan. Iets dat me in de toekomst van pas zal komen.”


“Samenwerken met vriendin en dochter is een geslaagde relatietest. En wie weet, misschien staat de opvolging klaar.” 5

4

“Ik word gelukkig van blije mensen om me heen.”

3

“Horeca was altijd een passie. Ik ging slapen met een kookboek en laat met Eetcafé Orange mijn droom uitkomen.”


Jobkitchen.be 14 jaar

horeca zonder personeel is als een cafe zonder bier woord

beeld

Dennis Valerius

Jean Van Cleemput

Personeelstekort: de nachtmerrie van iedere horecaondernemer. Met te weinig mensen te veel werk verzetten is in onze sector helaas vaak eerder regel dan uitzondering. Een trend die nadelige gevolgen heeft voor alles en iedereen binnen de horeca. Als vacaturesite voor de horecasector houdt Jobkitchen.be al veertien jaar een vinger aan de pols van het menselijk kapitaal. Door de immer groeiende vraag naar personeel is de jobsite de laatste jaren geëvolueerd van een eenvoudige webstek naar een full service platform dat alle tools aanreikt voor het vinden van het juiste personeel. oe komt het dat we er maar niet in slagen voldoende personeel te vinden voor onze zaak? Een vraag die manager externe relaties Tom Buts regelmatig voorgeschoteld krijgt. “Aan de ene kant worden nog altijd meer horecazaken geopend dan er de deuren sluiten,” aldus Tom. “Dat is een goede evolutie voor de sector, maar anderzijds maakt het de zoektocht naar personeel er niet gemakkelijker op. Je kan ondertussen duidelijk spreken van een schaarste, maar we moeten waken voor negativiteit. Het is namelijk zo dat je met een creatieve aanpak en een goed HR beleid nog altijd het juiste personeel kan vinden en houden.” Tom weet waarover hij spreekt. Hij is de persoon die dagelijks horecaondernemers advies geeft in hun rekruteringstrategie. “Het geven van dergelijke tips is een service die we vanuit Jobkitchen.be geven. De website is immers meer dan een platform waarop vraag en aanbod elkaar vinden. Vacatures die door horecabedrijven op Jobkitchen.be worden geplaatst, worden door ons onder meer doorgeplaatst via diverse social media kanalen. Daarnaast begeleiden we ondernemers in de manier waarop ze hun bedrijf en vacatures het beste presenteren. De juiste aanpak kan onderscheidend werken en zo de aandacht trekken van zowel de actieve als de latente werkzoekende.”

H

Het gaat er dus om je vacature helder en onderscheidend op te stellen. De juiste formulering, een gevatte functietitel in combinatie met die éne dynamische foto of video… het kan de vacature maken of kraken. “Toch stopt het daar niet,” weet Tom. “De volledige strategie is de sleutel tot succes. We denken graag mee met onze klanten en adviseren hen over de juiste manier om een vacature in de markt te zetten. Vergelijk het gerust met de verkoop van een nieuw product.” Als een totaalstrategie de succesformule is, welke plaats neemt Jobkitchen.be hierbij dan in? “Met meer dan 1000 unieke bezoekers per dag kan je als ondernemer

“Jobkitchen.be is dé referentie voor horecajobs.Vergelijk het met Immoweb binnen de vastgoedsector.” eigenlijk moeilijk om deze jobsite heen. Net zoals Immoweb binnen de vastgoedsector, is Jobkitchen.be dé referentie voor horecajobs. Mensen die in de horeca actief zijn en graag op de hoogte blijven van het jobaanbod in de sector surfen frequent naar Jobkitchen. be. Voor horecaondernemers is het gebruik van de website dus een no brainer. Het is niet toevallig dat Jobkitchen.be al veertien jaar bestaat en nog altijd een groeiend aantal vacatures en bezoekers kent. We werken dagelijks hard om top of mind te blijven in de sector. Daarnaast is ook het gebruiksgemak voor onze klanten een speerpunt. Een telefoontje, smsje of berichtje via messenger is voor ons voldoende om een personeelsadvertentie op te stellen. En die advertentie staat dan vervolgens gegarandeerd binnen de 24 uur online!” www.jobkitchen.be


de familie van der valk Wie regelmatig België of Nederland doorkruist, kent vast en zeker het logo van hotelketen Van der Valk: de toekan. Achter deze kleurrijke vogel schuilt een ongelooflijke geschiedenis; elk van de meer dan honderd hotels is in handen van een familielid. Wij spraken met twee telgen van de jongste generatie ondernemers die momenteel elk een hotel op Belgische bodem runnen. woord

Evelien Rutten beeld

Jean Van Cleemput

Martinus Van der Valk was het nakomertje in een gezin van 24 (!) kinderen. Na het overlijden van zijn moeder in 1929 verkreeg hij hun boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten, mét bijhorend café. Daaruit groeide een restaurant. Hij kreeg zelf 12 kinderen en voor elk van hen kocht hij een zaak. Daaruit groeide de razend populaire hotelketen Van der Valk. Vandaag zijn er meer dan honderd hotels in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Nederlandse Antillen. Elk hotel wordt nog steeds gerund door een familielid. Inmiddels is de vierde generatie aan zet, in sommige hotels zelfs al de vijfde generatie. Wij spraken Tim Van der Valk, eigenaar van Van der Valk in Beveren en Willem Polman, die vier jaar geleden het uitgeleefde Scandic Antwerpen transformeerde tot een eigentijdse Van der Valk vestiging.

Een familiezaak met meer dan dan honderd hotels. Hoe werkt zoiets? Is er een CEO?

W I L L E M Ik zou Van der Valk omschrijven als een familie-franchise. Je moet familie zijn om een vestiging te kunnen exploiteren. Dus alle hoteleigenaars zijn familie van elkaar. Niet altijd directe familie evenwel,


de vlucht van de toekan


“Je moet in de stamboom zitten, pas dan mag je een hotel openen. Er zijn ook financiële voorwaarden aan verbonden. Het hotel dat je opent, moet in eigen beheer zijn.” TIM

26

Willem Polman 34 Eigenaar Van der Valk Antwerpen Geboren in Eindhoven Zijn oma was een Van der Valk, zelf draagt hij dus niet de familienaam Hielp als kind al mee in het hotel van zijn ouders, dat later werd overgenomen door zijn broer Volgde hotelschool in Den Haag Nam op zijn 23ste een Van Der Valk hotel over van zijn broer in Duitsland Nam in 2015 Scandic over in Antwerpen

zo zijn Tim en ik bijvoorbeeld achterneven. Zit daar één CEO boven? Nee. Het eigendom zit versleuteld in zeven familietakken, waarover het kapitaal is verdeeld. T I M Op een bepaald moment werd de familie te groot, dus het moest echt zo. We hebben gelukkig wel allemaal heel veel beslissingsbevoegdheid. Niet alles wordt geregeld vanuit het hoofdkantoor. We blijven natuurlijk allemaal ondernemers, je wil toch je eigen vrijheden bewaren.

Is er dan een raad van bestuur?

W We hebben een ledenvergadering, per vestiging heeft die één stem. Samen kiezen we een bestuur dat ons voorzit en alles in goede banen leidt. Dat gaat dan over de grotere zaken, niet hoe je je ontbijtbuffet organiseert. T We maken afspraken. Ons merkbeeld is beschermd, de marketing en de inkopen doen we samen. We streven naar een portfolio met viersterrenhotels, maar hebben ook enkele zeer goede hotels met drie sterren. W Ook de internetsite doen we samen, dat kun je niet individueel doen.

Wat bedoelen jullie precies met dat merkbeeld?

W We hanteren een toekan. Die ziet er zo uit en niemand anders mag die

gebruiken. Je moet lid zijn van ons samenwerkingsverband. T Je moet ook in de stamboom zitten, pas dan mag je een hotel openen. Er zijn ook financiële voorwaarden aan verbonden. Het hotel dat je opent, moet in eigen beheer zijn. Geen enkel Van der Valk wordt beheerd door investeerders van buitenaf. Dat is ook uniek aan ons merk. W Dan zijn er natuurlijk nog standaarden omtrent hygiëne en het onderhoud van de gebouwen. Maar de inrichting kiezen we zelf.

Als iemand van de familie beslist om een hotel te openen, mag dat dan zomaar?

W Je moet voldoen aan enkele voorwaarden. Het hotel mag niet gehuurd worden, het moet in volle eigendom zijn. Er is echter geen kapitaalfonds in de familie. Elke tak heeft natuurlijk haar eigen werkwijze. Het gaat heel traditioneel, via een bank en een lening. Daardoor groeien we als groep minder snel, maar de groei is wel solide. Er zijn ook regels qua locatie. Het nieuwe hotel moet een toevoeging zijn. Je legt het ook voor aan de raad van verkozenen. T Elke familietak is vertegenwoordigd, dus alle interesses worden behartigd. W Het bestuur heeft een heel sexy naam: het Van der Valk Dienstencentrum. Of de Vereniging van Licentiehouders. Dat is hetzelfde. T Maar we zijn daar niet continu mee bezig, die activiteit gebeurt op de achtergrond.

Is het ondernemerschap aangeboren als je opgroeit in zo’n familie?

T Onze generatie - de vierde dus - en die daarvoor groeide op in hotels. Zelf woonden wij boven de zaak tot ik twaalf was. De hotelschool helpt, maar je leert het vak wel degelijk thuis. Ik werkte al in het restaurant sinds mijn twaalfde. Zo gaat dat bij ons. Het is vrij uniek.

Met hoeveel familieleden zijn jullie nu?

W Ik durf het niet meer te zeggen. Tim en ik kennen elkaar nog als achterfamilie. Maar direct of indirect? Meer dan vijfhonderd mensen schat ik. Op een bepaald moment wordt


het onmogelijk om elkaar nog allemaal te kennen. Maar we blijven wel in contact. T Er worden familiefeesten georganiseerd. We proberen de band te bewaren. In België kennen we elkaar allemaal, omdat we vaak afspreken. Maar met de familie in NoordHolland wordt dat al moeilijker. W Het is lastig, met meer dan honderd hotels.

Worden hotels overgedragen van generatie op generatie?

T Hotels blijven in 99% van de gevallen in hetzelfde gezin. Van der Valk Beveren is gestart door mijn grootouders, het is overgenomen door mijn ouders en nu sta ik aan het roer.

Jullie zijn allebei halve Belgen geworden dus.

T Ik bén een Belg. Ik ben hier geboren. Mijn vader is Nederlander en draagt de familienaam, mijn moeder is Belgische. W Ik woon nog maar vier jaar in België, ik heb me moeten aanpassen.

Zijn er grote verschillen tussen Nederlandse en Belgische gasten?

W Een Belgische gast hecht meer waarde aan kwaliteit, is bewuster bezig met producten. Een goed stukje eten bijvoorbeeld. Bij de Belgen moet het lekker zijn en dat mag ietsje meer kosten. De Nederlandse gast is een tikkeltje prijsbewuster. Het is leuk om te zien dat Belgen zulke levensgenieters zijn. Uiteraard komen er in onze Belgische vestigingen veel Nederlanders, maar we zien ook gasten uit de omgeving. T Dat is uniek bij Van der Valk: elk hotel is

anders georganiseerd, helemaal aangepast aan de omgeving. In Brussel zijn we wat zakelijker georiënteerd, terwijl de focus in Beveren misschien iets meer leisure is. Je hebt echt allerlei soorten hotels, met feestzalen, pretparken… vogelparken zelfs. Heel divers. W Je kan dus zelf beslissen hoe je je bedrijf ontwikkelt. Er zijn niet veel regels van bovenaf. We luisteren naar onze gasten. Als die elke dag vragen waarom we dit wel of niet doen, dan houden we daar rekening mee. Dat is gezond.

27

De hotels in België verschillen dus van de Nederlandse vestigingen? W Je merkt nog steeds heel goed dat je bij Van der Valk bent, maar het is aangepast. Wat we heel leuk vinden, is dat gasten uit de regio op restaurant komen bij ons. Op zaterdag is er live cooking, op zondag een zeer uitgebreide brunch. T In Beveren hebben we veel trouw- en communiefeesten, omdat we zo lokaal zitten. Terwijl er hier in de Antwerpse vestiging meer zakelijke activiteit is. Dat is historisch zo gegroeid. W Maar je merkt het direct als je bij een Van der Valk binnenstapt. Over het algemeen is er altijd een leuk restaurant en een gezellige bar. T Goed eten en drinken, dat is de standaard.

Hebben jullie bepaalde familiewaarden die elk lid uitdraagt?

T Dat staat niet echt zwart op wit, maar er is wel een grote samenhorigheid op dat vlak. Onze spreuk is Verrassend Vanzelfsprekend. Dat is niet echt een ‘waarde’, maar daar komt het toch op neer. We trachten elke gast te verrassen.

Is er een groot groepsgevoel?

T Een familiegevoel ook. Het familiale karakter weegt enorm door in de hotels.

Tim Van der Valk 31 Eigenaar Van der Valk Beveren Geboren in Beveren Is derde generatie eigenaar van Van der Valk in Beveren, waar hij als kind al meehielp in de zaal. Volgde hotelschool bij Spermalie en daarna Ter Duinen. Volgde hotelmanagement in Den Haag Ging o.a. op stage in Zuid-Afrika Deed een MBA in Australië.


Kennen jullie je plaats in de stamboom? W Iedereen heeft blijkbaar een nummer, maar ik ken dat van mij niet. Er zijn ook boeken, met hele stukken van de stamboom. Leuk, als je je eigen familiegeschiedenis kunt lezen.

Zijn er eigenlijk ook familieleden die niet geïnteresseerd zijn in het hotelwezen?

T Heel veel. Vroeger ging ongeveer 99% van de familieleden in een hotel werken. Vandaag denk ik dat het cijfer eerder in de buurt van 50% ligt. Mijn twee broers hebben bijvoorbeeld een ander pad gekozen. W Ik heb dan weer vier broers die wél allemaal in de zaak zitten. Er zijn veel familieleden die niet persé hoteleigenaar willen worden, maar op een andere manier bijdragen. We hebben inkopers nodig, administratieve krachten, binnenhuisarchitecten… T Dat zijn natuurlijk allemaal zeer gemotiveerde medewerkers. Je kunt niet méér betrokken zijn dan als je familie bent.

Zijn jullie trots om erbij te horen?

W Er is ook een ongeschreven regel dat we niet voor elkaar willen onderdoen. Als mijn gasten me komen vertellen dat Van der Valk Beveren zo leuk is, geraak ik gemotiveerd om bijvoorbeeld mijn brunch nog beter te doen. Je triggert elkaar, zeker als je met broers, zussen, neven en nichten werkt.

Zijn jullie in de eerste plaats dan familie of toch concurrenten?

T We zien elkaar zeker niet als concurrenten. Nu ja, misschien wel als er een nieuwe vestiging aan de overkant van de straat opent (lacht). W We zijn familie, maar er is op een gezonde manier ook een beetje concurrentie.

Het valt op dat jullie allemaal erg harde werkers zijn.

P L AY L I S T P. 7 7

W Onze ouders nog veel meer denk ik. Nu is er een heel andere regelgeving, die is gecompliceerder dan dertig jaar geleden. Maar gevoelsmatig werken we hard. Het houdt niet op bij 38 uur per week. Maar geldt dat niet voor iedereen met een eigen bedrijf? Bij ons gaat het altijd maar door: weekends, feestdagen… Het hotel sluit nooit.

T Het zou maar erg zijn als dat niet zo was. Van der Valk is een uniek verhaal. We zijn de grootste hotelketen in Nederland. W Onder één naam opererend toch. Accor is ook groot, maar zij werken met verschillende merknamen. In België gaat het ook steeds harder voor ons, de laatste jaren zijn er veel zaken bijgekomen.

Was België eigenlijk een cultuurshock voor jou, Willem?

W Nee hoor. Ik heb daarvoor trouwens ook zeven jaar in Duitsland een hotel gehad. Ik hoef niet meer terug naar Nederland, het is prettig werken hier. Oorspronkelijk kom ik uit Eindhoven, niet zo ver van de grens. Mijn drie dochters spreken Vlaams. Maar ik blijf wel een Nederlander (lacht).

Waarin ligt het grote verschil tussen Van der Valk en andere ketens?

W We denken niet in maanden, focussen ons niet op korte termijn targets en bonussen, maar denken in jaren. Tim, jullie zitten al in hetzelfde hotel sinds de jaren ’60. Oudere hotels worden niet verkocht, maar opgeknapt. Toen wij dit hotel in Antwerpen


Hoe gaan jullie om met trends? Dit hotel is heel eigentijds ingericht, maar wat als de visie daarop over vijf jaar helemaal anders is? Hoe bewaren jullie een zekere tijdloosheid, die toch nodig is in een hotel?

W Een laagje verf is snel aangebracht (lacht). T Het is toch belangrijk dat er wat persoonlijkheid in de zaak zit. Er is geen opeenvolging van managers die allemaal hun eigen visie willen doordrukken. W Omdat jij de eigenaar bent, kun je beslissingen nemen die iemand anders niet kan nemen. Als het niet meer bij de tijdsgeest past, heb je de mogelijkheid om het aan te passen. T Geen enkel hotel is hetzelfde, er zijn geen richtlijnen voor het interieur. Soms lijken ze op elkaar, maar er is een wezenlijk verschil met hotelketens die allemaal hetzelfde zijn ingericht. W Je ziet dat we uit dezelfde hoek komen, er is een lijn, zonder dat het is afgesproken. Eén ding staat vast: we bezuinigen niet op gezelligheid en beleving.

Jullie komen oorspronkelijk uit de restaurantsector. Is het nog altijd goed eten bij Van der Valk?

T Bij Van der Valk vind je inderdaad een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Er zijn bepaalde klassiekers van vroeger die in bijna elk hotel op de kaart staan: een goede zeetong, steak, tomatensoep. W Gerechten die we vroeger hadden, zoals vol au vent, kennen we in Nederland bijna niet meer. Maar in België zijn ze nog steeds razend populair. Vol au vent is zelfs een van de meest verkochte gerechten hier. T Er zijn ook nieuwe concepten in omloop. Bij ons heb je naast een klassiek restaurant ook een volwaardig aziatisch restaurant. In Ozzo serveren we traditionele sushi en Oriëntaalse gerechten.

Hebben jullie geen last van de typisch Belgische kwaal: het vinden van goed personeel?

A F F A I R S

W Je blijft herkenbaar, maar biedt ook iets extra’s aan. T Er zullen niet snel hotels komen met enkel sushi.

29

F A M I L Y

kochten, waren de vorige eigenaars er klaar mee. Ze hadden al jaren niet meer geïnvesteerd. Maar wij doen dat dus wel. We poetsen weg wat vroeger minder goed is gedaan, we hebben het mooi en gezellig ingericht.

T Dat was tien jaar geleden al een uitdaging en nu nog steeds. Het bewijs hiervan vind je in de personeelsadvertentie, verderop in dit magazine. We kunnen het ons veroorloven om minder ervaren mensen aan te nemen, die we vervolgens in huis opleiden. Als het karakter goed is en er is de wil om te werken, komt het goed. Je kunt bij ons ook doorgroeien en je hoeft niet elk weekend te werken. W Iemand die uit de horeca komt, weet meteen hoe fijn het is om in zo’n regime terecht te komen. Als je naar een familiefeest moet, kun je dat op tijd aanvragen en plannen we het in. Maar horeca blijft horeca, we kunnen er geen 9 to 5 job van maken.

Zien jullie een evolutie, nu er steeds nieuwere generaties aan het roer staan? Is de blik misschien wat meer naar buiten gericht?

W Onze ouders gingen ook al naar andere hotels kijken. Niemand heeft ooit stilgestaan in onze groep. De zaken worden alleen maar groter. T Beveren is gestart met een restaurantje, vandaag hebben we 140 kamers en worden er 60 bijgebouwd. Er is altijd evolutie. Sommige hotels gaan tegen de grond en worden helemaal heropgebouwd. W Dat is de dynamiek van Van der Valk. Eigentijdse hotels bouwen waar we trots op kunnen zijn.

“Je ziet dat we uit dezelfde hoek komen, er is een lijn, zonder dat het is afgesproken. We bezuinigen niet op gezelligheid en beleving.”

WILLEM


w e N HANGOUTS

In deze rubriek serveren we jullie graag een cocktail van de allernieuwste hotels, restaurants, bars en koffiejoints. Welkom aan de nieuwkomers binnen de sector! Radar, Gentse Steenweg 144, Lokeren, www.radarbelgium.be

Lys d’Or, Charles de Kerchovelaan 81, Gent, www.lysdor.be

Herbeleef de hoogdagen van de Cherry Moon… nu omgetoverd tot Radar.

Belgisch-Franse kwaliteitsen belevingskeuken in een verrassend, kunstzinnig kader.

Teskaffee, Steendam 76, Gent, www.teskaffee.be

Cornichon, Pijlstraat 13, Antwerpen, geen website Het perfecte huwelijk tussen topkoffie en wereldkeuken.

Bistrot Benoit, Zirkstraat 23, Antwerpen, www.bistrot-benoit.be Le Zoute Zoen heet voortaan Bistrot Benoit.

Mantis, Oudburg 15, Gent, geen website

Geen gewone bar, maar eentje met een keuken die tot middernacht open is.

Tinèlle, Goswin de Stassartstraat 90, Mechelen, www.tinelle.be

Het wachten is beloond. Ken en Jenny openden zopas een nieuwe culinaire tempel in een klooster.

Hemelhoeve, Azalealaan 3b, Brasschaat, www.hemelhoeve.be

Een smakelijke ontmoetingsplaats in het Peerdsbos van Brasschaat.

Da Luigi, Hoogstraat 10, Beringen (geen website)

Hét bewijs dat Limburg en de authentieke Italiaanse keuken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Van der Valk Mechelen, Rode kruisplein 1-4, Mechelen, www.hotel-mechelen.be

Het jongste exploot van de familie van der Valk (zie pag. 24)

The Juke Joint Kitchen, Kronenburg­straat 17a, Antwerpen www.thejukejointkitchen.be Comfort food galore…! The Jane discipel Adil opende zijn eigen feel good place.

Balls & Glory, Nauwstraat 10, Mechelen, www.ballsnglory.be

Het inmiddels zesde paar ballen voor Wim Ballieu.

Super sympathiek koffiehuisje in het noorden van ‘t stad.

Libertine, Oudenaardsesteenweg 32, Erpe Mere, www.restaurantlibertine.be Dominique Tondeurs en Sabine Holvoet betoveren je met hun nieuw gastro­ nomisch verhaal.

Mood, Kortrijksesteenweg 73, Sint-Martens-Latem, www.restaurantmood.be

Pure, gezonde en toch Bourgondische keuken in een ontspannen sfeer.

restaurant

coffee

hotel

takeout

Davai Cocktailbar, Zand 3, Antwerpen, geen website Davai is Russisch voor ‘Laten we drinken’. Doen we.

Tapas Comer, Statiestraat 48, Ternat, www.tapascomer.be

De tweede zaak van Marco en Sylvia van Conviva in Ternat.

Zilt & Zout, Kanaalweg 8, Retranchement (NL), geen website

Na een ingrijpende ver­bouwing is Zilt & Zout prachtig geworden.

Bar Bulot by Hertog Jan, Torhoutse Steenweg 479, Brugge, www.barbulot.be

Een geslaagde conversie van tijdelijke seafood plek naar volwaardig restaurant!

bar

Peper, Peperstraat 55, Gent, www.peper.gent Gezellige hangplek voor ontbijt, brunch en apero en tevens B&B in hartje Gent.

Hert, Turnovatoren 18, Turnhout, www.hert.be Alles in de nieuwe zaak van Alex en Nathalie is adembenemend.

Taurus, Grote Markt 27, Ieper, www.taurusrestaurant.be

De binnenstad van Ieper is een BBQ-concept rijker.

Joyau - Molenstraat 69, Antwerpen, www.joyau.be Restaurant Sensunik in een totaal nieuw kleedje!

St. Simonne, Sint Adriesplaats 6, Antwerpen, geen website

Tweede adresje van Het Beestenbos vernoemt naar de dierbare straatkat die ondertussen een warme thuis vond.

Zelf een nieuwe zaak geopend of bezocht? Laat het ons weten via info@lazymonday.be

eventkalender najaar 2019 Food Front 24 november, Vismijn, Nieuwpoort www.foodfront.be

WILD pop-up gastronomy by Catering Cachette 28 november - 31 december, Domein Guldenspoor Kortrijk www.catering-cachette.be 4 Nieuwpoortse chefs en hun gastvrouwen presenteren de Circus Edition van hun jaarlijkse gastro-event.

Barista demo 28 november, Viva Sara Kaffée Kortrijk, www.vivasara.be

Leer alle Barista tips & tricks tijdens deze professionele masterclass in Kortrijk. Je koffiebeleving zal nooit meer dezelfde zijn.

Chef Thijs Gelaude, sommelier Hannes Desmedt & gastvrouw Chaëlle Danneels slaan de handen in elkaar voor een unieke wildbeleving.

Billie’s Craft Beer Fest 29 november, Waagnatie Antwerpen www.billiescraftbeerfest.com

No crap, just craft van de 50 beste craftbeer brouwers van de wereld.

Venuez awards 2 december, Casino Oostende www.venuez.be Welke zijn de beste horecaconcepten van België?

4 hands Kristalijn + Magis 9 december, De Kristalijn, Genk www.dekristalijn.be

Koen Somers en Dimitry Lysens schudden zes gangen uit de mouwen van hun koksvest.

Hillux-Hillewaert workshop by Sel Gris en Caillou. 17 december, Hillux Hillewaert Knokke, www.hillux-hillewaert.be Kookdemo’s en een walking lunch & dinner van sterrenniveau.


Lekker bezig met scrollen op Instagram? Geen idee wat zelf te posten? Schrijf je in voor de workshop

INSTAGRAM for hospitality Paperweight � Lazy Monday Kom alles te weten over feed, foodporn en hashtags maandag 2 december 13u–17u Antwerpen maandag 9 december 13u–17u Gent MEER INFO EN INSCHRIJVEN

Surf naar www.paperweight.be/workshops of stuur een mailtje naar anneke@paperweight.be

extra data s n e g e w succes


32

pantera Voor de laatste 100 ASA van het jaar trokken we de stoute schoenen aan en klopten we aan bij Kobe Desramaults. De aankondiging van zijn Pantera 3 evenement eind oktober prikkelde namelijk danig onze nieuwsgierigheid en visuele honger. Pantera 3 is een culinaire uitspatting waarbij Kobe Desramaults en Willem Hiele back to back koken en met hun respectievelijke teams helemaal los gaan. En dat gewoon voor de fun, omdat het kan. Fotograaf Jean Van Cleemput viel met zijn gat in de geklaarde boter. In de fotogenieke omgeving van Chambre SĂŠparĂŠe werd hem een knetterend spektakel van smaken, geuren en kleuren voorgeschoteld. Het plezier tijdens de voorbereiding, de rush tijdens de service en de ontlading na het doorgeven van het laatste gerecht gaven Jean ruim de mogelijkheid tot het maken van een prachtige fotoreeks. Check zeker ook de website van Lazy Monday voor meer beelden van dit spektakel.


het jonge (basilicum)blaadje in sergio herman woord

beeld

Dennis Valerius

Jean Van Cleemput

Als iemand kan overtuigen met smaak, geur en kleur dan is het wel Sergio Herman. De Zeeuwse ster verdiende in de keuken meer dan zijn strepen en breide met restaurants als The Jane, Pure C, AirRepublic en Blueness een mooi vervolg aan zijn succesverhaal in Oud Sluis. De jongste jaren liet hij zich ook buiten de betegelde keukenmuren opmerken. Alles wat hij doet, heeft evenwel altijd te maken met smaak. Voor Fever Tree ontwikkelde hij enkele jaren geleden de Clementine Tonic die hij vandaag gebruikt als basis voor zijn signature drink: Clementine & Basil Love. e samenwerking die ik enkele jaren geleden met Fever Tree aanging, werkte aanstekelijk en gaf me energie. Er was ruimte in hun tonicassortiment voor een variant met verfijnd complexe smaken. De vele tastings en een bezoek aan de botanische tuin van Fever Tree resulteerden uiteindelijk in een verfrissende tonic. De Clementine Tonic is een elegante tonic waarin de combinatie van clementines en kaneel subtiel naar boven komt.” Sergio vertaalde zijn ongeëvenaarde smaakgevoel naar deze premium mixer en creëerde op die manier een subtiele drank waarmee iedere bartender aan de slag kan. “Van het moment dat hij verkrijgbaar was, wilde ik er ook zelf een eigen verhaal mee schrijven,” vertelt hij. “Het pallet van de tonic laat het namelijk gemakkelijk toe om smaakcomponenten toe te voegen en er een culinaire twist aan te geven. Een combinatie met gin is zeker mogelijk, maar voor de Clementine & Basil Love koos ik een premium vodka. Voor de afwerking gebruik ik verse clementines, komkommer en basilicum.” “De essentie van een goede en moderne cocktail is dat mensen moeten begrijpen

D

wat ze drinken. Het moet uitnodigen om een tweede te bestellen. Ik ontwikkelde een drink die perfect past binnen fine dining, maar tegelijk toegankelijk is voor een breed publiek. De basilicum en komkommer combineren zeer goed met de citrustoetsen. Daarbij brengt de premium vodka het geheel naar een hoger niveau.” De Clementine &

“Een cocktail is als een gerecht, de balans tussen alle ingrediënten dient juist te zijn. De drink moet alle zintuigen prikkelen.” Basil Love laat zich inderdaad eenvoudig maken én drinken. En bij wijze van variatie vervang je de vodka gewoon door een goede gin. Een ideaal recept kortom om thuis mee aan de slag te gaan, maar ook voor professionele bartenders die de cocktail naar nieuwe hoogten kunnen brengen door er hun eigen persoonlijke twist aan te geven.

Clementine & Basil Love 45 ml premium vodka Fever Tree Clementine tonic 5 blaadjes basilicum Twee partjes clementine Enkele schijfjes komkommer


Yves Smolders Bedenker van de Moose bars


Après ski zonder ski N O G U TS

N O G LO RY

woord

Raf De Mot beeld

Jean Van Cleemput

Dat is heel kort samengevat waar het in een Moose Bar om draait. Yves Smolders, eigenaar van de bekende discotheek Versuz in Hasselt, kwam enkele jaren geleden op het idee om de gemoedelijke sfeer van de après-ski naar België te voeren. Komende winter kun je op vijf plaatsen in België – Hasselt, Antwerpen, Herentals, Mechelen en Aalst – opnieuw uit de bol gaan, met Vlaamse mee­ zingers en halfliterpint en geserveerd in lederhosen en dirndloutfit. En dat is nog maar het begin.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: u verbaast me een beetje, mijnheer Smolders. Jullie zenuwcentrum, de kantoren van Versuz, is gevestigd op een ruime, hippe half-industriële loft die tegelijk de gezelligheid van een huiskamer uitstraalt. Maar het is hier zo stil? Geen radio, geen streamdienst… Niets. Toch een beetje verrassend in een bedrijf waarvan de corebusiness muziek en ambiance is? Dat is een bewuste keuze geweest. Ik houd van stilte. Bovendien heeft iedereen z’n favoriete muziekgenre. Daarom leek het me beter dat wie tijdens het werken naar muziek wil luisteren, dat met oortjes doet. Het werkt perfect. Je mag niet vergeten dat wij al zoveel muziek rondom ons hebben in het nachtleven. Dan mag het ook al eens stil zijn.

Bent u het type dat de stilte gaat opzoeken?

Door te gaan wandelen, bijvoorbeeld? Stilte is voor mij niet zozeer de afwezigheid van geluid. Stilte is voor mij: niet gestoord kunnen worden door de gsm. Even onbereikbaar zijn. Zelfs als je gaat wandelen, ben je meestal nog bereikbaar. Ik wil die gsm een paar uur uit mijn leven kunnen bannen.

Ik heb me laten vertellen dat u het nog steeds doet met een Nokia 3310.

Klopt. Thuis heb ik weliswaar een Iphone waar ik wel eens door scroll, maar dat is uitzonderlijk. Mijn dochter van 4,5 is er bij manier van spreken méér mee bezig dan ik. Ik verbaas me er vaak genoeg over hoe goed zij al met dat ding overweg kan. Ik ben heel gelukkig met mijn Nokia. Vroeger werd ik toch maar geleefd. Zat ik in de tredmolen van sociale media en Whatsapp en wat nog allemaal. Ik zit dagelijks een uur of tien-twaalf

45


“Je mag nog zo met je hart ondernemen, op het einde van de rit moeten de medewerkers betaald worden en moeten de rekeningen kloppen.” 46

Yves Smolders 43 Komt uit Haacht Getrouwd en vader van een dochter van 4,5 jaar. Tweede kindje onderweg Loopt graag op z’n sokken rond – thuis, maar ook op het werk. Uiteindelijk brengt hij meer wakende uren door op het werk dan thuis, zodat z’n kantoor z’n tweede thuis is geworden Favoriete drank: Bacardi-Cola in het weekend; wijn en water op andere dagen Gepassioneerd hobbykok met eigen moestuin Houdt van zeilen, duiken en skiën… en z’n gsm uitschakelen

aan de computer. Ik wil daarnaast niet aan een ander scherm gekluisterd zitten. Mijn vrije tijd gaat naar mijn gezin – naar mijn vrouw en dochtertje. Als er dan nog tijd over is, ga ik graag zeilen. Noem zeilen gerust mijn manier van stilte opzoeken. Terwijl het strikt genomen op een zeilboot nooit stil is. De wind die door de zeilen giert en die de stagen tegen de mast doet kletteren, de golven… Ik heb dat soort natuurgeluiden nodig. Maar vooral: op zee word je niet gestoord door de gsm.

Een zeilfanaat die een après-skiconcept introduceert in België. Sta me toe om dat grappig te vinden.

Naast zeilen ga ik ook graag skiën – nog zo’n context waarin ik de gsm even uit mijn leven kan bannen. Een après-skibar associeer ik met vakantie, net zoals zomerbars. (nvdr.

De Ipanema-zomerbar in Hasselt is ook een project van Versuz) Het idee om na het skiën meteen de bar in te duiken, met de skilaarzen nog aan, voor een stevige halveliter of een Jägermeister is nog steeds aanlokkelijk. De mensen gaan minder en vaak ook minder lang op skivakantie, waardoor ze de sfeer van zo’n après-ski hooguit enkele keren per jaar kunnen beleven. Daarom ons concept: als de mensen minder gaan skiën, laat ons dan minstens de après-ski naar België halen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze naar de Moose Bar komen met skilaarzen en skipak – al mogen ze dat van mij natuurlijk absoluut doen. Het gaat om het nonchalante, om het feit dat de mensen zichzelf kunnen zijn. Dat ze zich niet eerst moeten omkleden alvorens met vrienden een pint te gaan drinken en eens goed uit de bol te gaan. Het is iets


S M O L D E R S Y V E S

wat ik de laatste vijftien jaar gemist had. Uitgaan in clubs is een andere dimensie. Mensen kleden zich meer op, net zoals ze naar een chique restaurant zouden gaan.

Wie overweegt om met iets nieuws te beginnen, denkt daar doorgaans goed over na. Stelt een lijstje met min- en met pluspunten op. Wat stond er in uw min-lijstje?

Het mijne? Niets. Ik had geen min-lijstje. Mijn medewerkers daarentegen… Ik herinner het me nog goed hoe het gegaan is. Ik zat op een avond buiten in de Ipanema-bar, te genieten van een Bacardi-cola. ‘Waarom doen we hier in de winter niets mee?’, vroeg ik me af. Ik riep er meteen mijn medewerkers bij: ‘Bert, Thijs, jongens… waarom doen we hier in de winter geen winterbar?’ Niemand die het een goed idee vond. Het muzikale van zo’n

winterbar zou niet bij het concept van de Versuz passen. WC’s buiten, de koude, hoe moeten de mensen zich kleden? Iedereen had wel een argument om het níét te doen. Maar drie weken later zat ik daar opnieuw. ‘Foert, ik wil een winterbar.’ Ik heb mijn mensen dus opnieuw samengeroepen en gezegd dat we er toch mee zouden doorgaan. Iedereen heeft er zich dan op gegooid. Samen knopen doorhakken: wordt het een skihut met discotheek muziek? Serveren we gewone pinten of halve liters? Op drie weken tijd is het concept dan gegroeid. Iedereen was van een ‘nee’ overstag gegaan naar ‘ja, absoluut’. Die eerste paar weken waren fantastisch: iedereen glunderde van oor tot oor. Je voelde zoveel warmte. Het zat goed.

Hoe heb je de knoop doorgehakt in de muziekkeuze?

47


G L O R Y N O G U T S , N O

48

Gewoon uittesten. Je merkt meteen wat werkt en niet werkt. We waren er snel uit dat het géén discotheekmuziek zou worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor meezingers van eigen bodem. De Romeo’s. Christoff. Rob De Nijs. Sam Gooris. Jo Vally. Enzovoort. Niet noodzakelijk overal dezelfde, maar afgestemd op de locatie. In onze Antwerpse Moose Bar zullen we bijvoorbeeld nogal wat van de Strangers spelen, maar hier in Hasselt is het dan meer muziek uit de Maaseikse muziekscene. We zijn de muziek wel al die tijd blijven aanpassen. Wat we nu spelen, is niet noodzakelijk hetzelfde als de muziek van vijf jaar geleden. Maar kijk naar de grote festivals: Pukkelpop, Werchter, Tomorrowland… daar is door de jaren heen ook een bocht genomen. Niet alleen op vlak van de muziek, maar ook van inrichting, catering en noem maar op. Dat finetunen is heel belangrijk – ik schat dat we elk jaar zo’n 10 tot 15% bijschaven.

En zo is het concept uitgegroeid tot een geoliede machine.

Iedereen spreekt nu over Moose Bar als een geweldig succesverhaal, maar vergeet daarbij dat we het de eerste twee jaar toch bepaald moeilijk hebben gehad. We hadden de opportuniteit en de locatie en het leek logisch om die gezelligheid en ambiance die zo typisch is aan een après-skibar naar België te brengen – weliswaar aangepast met onze eigen Vlaamse muziek. Maar de eerste twee jaar was het toch trekken en sleuren. We verdienden er niets aan, maar we zijn erin blijven geloven. Sindsdien is het concept uitgedeind van Hasselt naar andere centrumsteden als Kortrijk, Mechelen, Leuven en Herentals en hebben ook grote steden als Antwerpen en Gent hun Moose Bar. We hebben ons evenement in het Antwerpse Sportpaleis op 7 en 8 februari, Moose Bar XXL… Dat wordt de grootste après-skiparty ooit in België, waarbij het Sportpaleis tijdelijk wordt omgebouwd tot één grote skichalet, compleet met skiliften en in totaal zo’n 230 (!) meter toog. Ongezien.

Wat is het geheim van het succes van een Moose Bar?

In se is zo’n après-skibar gewoon een winterbar. En die bestaan al zolang als er winters bestaan. Waarom zijn kerst- en wintermarkten zo populair? Wat zeker met het succes te maken heeft, is dat het concept zo laagdrempelig is. Gratis inkom en geen te hoge prijzen voor de drank. Maar het belangrijkste is toch dat iedereen zich hier op z’n gemak kan voelen. We zeggen wel eens, ludiek bedoeld natuurlijk: ‘geen hoge hakken.’ Natuurlijk gaan wij niemand met hoge hakken de toegang weigeren. Het is een knipoog

Het menu van Chef Smolders

Stel: komend weekend ontvangt Yves Smolders voor het eerste nieuwe vrienden die al veel gehoord hebben over zijn kookkunsten.

Wat brengt Yves op tafel om de hooggespannen verwachtingen in te lossen?

“In deze periode van het jaar ga ik voor gegratineerde oesters als hapje vooraf. Daarna gaan we verder met een verse wintersoep van zelf­ gekweekte pompoen, prei en ui. Als hoofd­gerecht traag gegaarde fazant met een wildsaus op basis van champignons en kroketjes erbij. Afsluiten doen we met een op de Green Egg gegrilde banaan met Cointreau en twee bolletjes vanille-ijs.”


Over drank gesproken: waarom worden er geen wintercocktails geschonken in de Moose Bars?

Omdat het niet rendabel is. Cocktails maken is specialistenwerk. We hebben hier in België een kwalitatief hoogstaande cocktailscene, met getalenteerde mixologisten. Ik heb niets dan respect daarvoor. In de zomermaanden investeren we daar ook in en huren we getalenteerde bartenders in om zomerse cocktails te maken. Maar in de winter is er amper vraag naar en dus heeft het weinig zin. Er kruipt veel tijd in en je kunt er niet te veel voor vragen – precies omdat we zo laagdrempelig

S M O L D E R S

willen zijn. Uiteindelijk is dit een businessmodel dat moet kloppen. Je mag nog zo met je hart ondernemen, maar op het einde van de rit moeten de medewerkers betaald worden en moeten de rekeningen kloppen. Je moet winst maken, al is het maar om er komende projecten mee te kunnen financieren.

49

Y V E S

naar het concept – na het skiën ga je ook niet met hoge hakken iets drinken – maar het is vooral een signaal dat iedereen hier zichzelf kan zijn. De meeste mensen komen gewoon winters gekleed: een jas of warme trui en muts. Je kunt onze bezoekers niet aanzien of ze nu bankdirecteur zijn, dan wel arbeider. Iedereen is hier welkom. Een VIP-ruimte hebben we niet. Kom je wat later toe, dan schuif je in de rij aan om binnen te geraken. Heel het concept is gericht op gezelligheid. Om 7 uur, als we opengaan, staat de muziek niet zo luid. Dan zie je de mensen een kaartspelletje doen, of een spelletje met de dobbelstenen of een ander gezelschapsspel dat we hier hebben. Of ze praten gewoon. Ook dát vind ik zo mooi: wij doen de mensen hier opnieuw met elkaar praten. Veel meer dan een discotheek zijn onze Moose Bars een sociaal gebeuren. Naar een discotheek ga je vaak in je eentje, of met twee, maar bij ons zie je toch vooral groepjes van vrienden die zich eens goed willen amuseren. Je mag daarbij het sociaal aspect niet vergeten. Hoewel wij hier halve liters schenken, en sterke drank als Jägermeister en jenever en de prijzen bovendien eerder laag zijn, hebben wij hier amper te maken met alcoholmisbruik. Omdat de mensen voor elkaar zorgen. Omdat ze die ene kameraad die er misschien wat minder goed tegen kan, wat intomen. Al was het maar om te vermijden dat hij in de auto ziek wordt.

U blijft maar doorgaan?

Natuurlijk! Als scholier al werkte ik graag hard en lang – dat was gedeeltelijk als vlucht voor een niet-ideale thuissituatie. Het is trouwens door dat scholierenwerk dat ik in de evenementensector terechtgekomen ben. Anders had ik misschien, net als mijn vader, voor een meer technische carrière gekozen. Ik volgde toen namelijk de richting elektro-mechanica. Zolang je graag doet wat je doet, is hard en veel werken geen verplichting en geen sleur. Dat probeer ik trouwens aan onze mensen over te brengen ook. Ik verwacht van niemand dat hij, net als ik vroeger, 15 uur per dag werkt. Wie wél de extra mile wil doen, mag dat natuurlijk. Maar iemand die gewoon zijn uren klopt, en zijn werk daarbij goed doet, omdat hij huisje-tuintje-gezinnetje belangrijk vindt, zal ik daar nooit met een scheef oog voor bekijken. Iedereen bepaalt zelf hoe hij in het leven staat en wat hij belangrijk vindt. Ik wil dat mijn mensen gelukkig zijn. Aan ongelukkige mensen heb ik niets.

“Ik wil dat mijn mensen gelukkig zijn. Aan ongelukkige mensen heb ik niets.”


Oranjerevolutie N A DE

CI TYTRIP

KIEV (KYIV) O E K R AĂ?N E woord

beeld

Lieve Van Ostade

Annick Vranckx


BRUSSEL

2 55 U

KIEV

2083 KM

51

DAG 1

Na de Oekraïne-affaire weet zelfs Donald Trump Kiev te lokaliseren op een kaart. Niet al te nauw betrokken in het schandaal, moeten wij zelf wel even googlen voor we koers zetten naar het oosten in het gezelschap van de Leaders Club (zie kaderstuk). Oekraïne is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie en tracht sindsdien zijn eigenheid te vinden, met vallen en opstaan. Zo was Kiev onder andere het toneel van de bloederige Oranjerevolutie in 2004. De kleur waaraan ook deze editie van Lazy Monday losjes is opgehangen.

e schrijven 19 september 2019. Om 12u komen aan de Starbucks in de luchthaven van Zaventem 29 leden van de Belgische Leaders Club toe die zich hebben ingeschreven voor een internationale Kiev-trendtour. Na de nodige hindernissen – een te elfder ure afgeleverd paspoort, een overboeking; het lijkt nu al het Oostblok – komen we na een drie uur durende vlucht met Ukraine Airlines in Kiev toe. Onze lokale gids Elena staat ons op te wachten. Deze charmante dame werd afgevaardigd door de Leaders Club Oekraïne en zal ons drie dagen lang door haar stad loodsen. Met een achtergrond als redactrice voor de plaatselijke Lazy Monday heeft zij een zeer goede kijk op de lokale horeca. Tijdens de busrit naar het hotel licht ze al een tip van de sluier over de stad en over de verwachtingen die we mogen koesteren. Een klein uurtje

W

later staan we voor het Bursa Hotel; een klein designhotel waar we drie nachten van een heerlijke nachtrust zullen genieten. Iets over officieel aperitieftijd neemt Elena ons mee naar de eerste stop. Winbar sleepte vorig jaar de derde plaats in de wacht in de wedstrijd voor beste Oekraïens restaurantconcept. Het is het geesteskind van vier gepassioneerde ondernemers, waaronder een designer, een architect en een sommelier. Het resultaat is een gezellig drukke wijnbar die meer dan 350 wijnen aanbiedt per glas. Met het vernuftige systeem van Coravin weten ze dit enerzijds praktisch te organiseren en anderzijds ook rendabel te houden.


K I E V T E LT

3

milj.

INWONERS

Ons eerste glas gebruiken we op het terras nadat vier leden van de groep een initiatie sabreren hebben gekregen. Met de nodige aanmoediging weten ze uiteindelijk een aantal flessen Cava El Miracle te ontkurken. Kwestie van in stijl het aperitief aan te snijden. Niet veel later ruilen we de 5 graden koude buitenlucht voor de gezellige baksteengewelfde binnenruimte waar een smakelijk tapasbuffet op ons wacht. We storten ons massaal op de verfijnde minigerechtjes en genieten tegelijk van enkele toegankelijke Spaanse wijnen. Dineren doen we de eerste avond bij Chornomorka; een hip visrestaurant in het centrum van Kiev met een eigentijds, doordacht design. Het is onderdeel van een grote groep die zijn oorsprong kent in de havenstad Odessa, aan de Zwarte Zee. De vis en schaaldieren die in de verschillende zaken worden geserveerd, worden nog steeds dagelijks aangevoerd vanuit diezelfde haven. De visgerechten volgen elkaar in sneltempo op en algauw moeten we forfait geven. Trop is teveel. De doggybags die de kelners bij het afruimen samenstellen, worden volgens Elena dezelfde avond nog weggeschonken aan plaatselijke hulporganisaties. Alvorens we ons bed opzoeken - enkelen duiken alsnog het plaatselijke nachtleven in - stappen we een klein souterraindeurtje binnen onder het restaurant om het kleine zusje van Chornomorka te bezoeken. Herring heet dit haringconcept en er wordt enkel haring geserveerd in allerlei vormen en bereidingen. Bij de jongste plaatselijke Leaders Club palmenuitreiking stonden zij hiermee in de finale. We proeven de haringsorbet, maar kunnen daar unaniem kort over zijn. Niet meteen onze smaak.

BURSA HOTEL Bursa is moeilijk te omschrijven in één woord. Het is niet enkel een hotel of een restaurant, noch een bar of art gallery, maar wel een gezonde mix van dit alles. De twee panden waarvan één 100 jaar oud is en het andere zelfs het dubbel op de teller heeft staan, werden drastisch onder handen genomen door Slava Balbek en zijn team architecten. Met een gedeeltelijke nieuwbouw die naadloos aansluit bij de authentieke delen, wisten zij een designhotel neer te zetten dat in Kiev ongezien is en zo uit een Westerse grootstad lijkt te zijn weggeplukt. Alle kamers hebben een verschillend oppervlak, maar zijn alle met evenveel zorg en oog voor detail ingericht. Net als de badkamers, die in kleur variëren van felroze tot indigoblauw.  www.bursa.cc


DAG 2

53

en verkwikkende nachtrust vereist een dito ontbijt. Elena troont ons mee naar ZhZl waar een uitgebreid ochtendmaal ons wacht. Het superhero kader van deze zaak lijkt de jongere generatie erg te kunnen bekoren. In elke hoek zie je de heroïsche figuurtjes opduiken. Ook schilderijen en tekeningen aan de muur moeten eraan geloven. En zelfs de klanten, want ook zij worden behandeld als superhelden. ZhZl is de hele dag open en serveert kosmopolitische gerechten. Na een korte fotostop in het nabijgelegen restaurant Nam waar we onze ogen uitkijken aan het interieur, hijsen we onszelf de bus op voor een drie uur durende rondrit door de stad. We wippen even binnen bij enkele van de talrijke kleurrijke kerkjes die Kiev rijk is en bezoeken het megalomane Mother Motherland monument van waaraf we een schitterend zicht hebben over de stad. Tegen lunchtijd komen we opnieuw aan in het centrum, waar we in The Last Barricade aan tafel schuiven. Het restaurant vormt een onderdeel van Globus; een glazen gebouw op het Onafhankelijkheidsplein dat ook een shopping center huisvest. De naam van het

E

ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN Het grootste en mooiste plein van Kiev is het Onafhankelijkheidsplein (MaidanNezalezhnosti). Een populaire ontmoetingsplaats, maar ook een plek van groot historisch belang. Hier begon het protest tegen de communistische heersers op 2 oktober 1990 toen 32 studenten op het plein in hongerstaking gingen. Al snel vervoegden andere studenten het protest. Twee weken later was hun aantal gegroeid tot meer dan 200. Vijftien dagen daarna trad de communistische premier Vitaly Masol af. In 2004 vonden op het plein massale demonstraties plaats uit protest tegen malversaties tijdens

de presidentsverkiezingen. Deze ‘Oranje Revolutie’ zorgde ervoor dat er opnieuw verkiezingen werden georganiseerd waarbij uiteindelijk oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko aan het langste eind trok. Eind 2013 vormde het plein wederom het toneel van protesten. Ditmaal tégen de regering van president Viktor Janoekovitsj, naar aanleiding van diens niet-ratificatie van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het conflict mondde uit in bloedige rellen die aan minstens 80 mensen het leven kostten en kreeg de naam Revolutie van de Waardigheid. De aanhoudende druk leidde uiteindelijk tot het afzetten van de president.


pr ze obe er lf h o t te ok e et e sp re ns ke n!

OEKRAÏENSE VODKA

N AT I O N A L E D R A N K

Gorilka

ui

GEMIDDELD A L C O H O LV E R B R U I K

13,3

LITER

PER PERSOON PER JAAR

N AT I O N A A L GERECHT

Borsjt (BIETENSOEP)

restaurant laat weinig aan de verbeelding over en wie het codewoord uitspreekt - wat niet eenvoudig is voor ons, maar bij uitbreiding wellicht ook niet voor àlle andersgeletterden - krijgt een korte rondleiding door de zaak. Aan de hand van verschillende kunstwerken vertelt een hostess de bloedige geschiedenis van het plein en de verschillende revoluties die hier hebben plaatsgevonden. Na de voortreffelijke lunch volgt een wandeling waarbij we enkele ‘concepten’ binnenlopen als The Cake, The Burger en The Bar en we degusteren cider in Beliy Naliv bar; één van de vele 1 euro bars die Kiev rijk is. Een succes want blijkbaar staan hier regelmatig mensen ondanks de vrieskou in de rij. Onze volgende stop is Bessarbaka market, een prachtige, eeuwoude versmarkthal. Op het moment van onze passage ietwat luw, maar dat gaf ons dan weer de gelegenheid ons ongestoord op de kaviaarstand te storten. GoodWine is een groot warenhuis waar je naast, zoals de naam al doet vermoeden, een zeer groot assortiment wijn ook allerhande delicatessen kan vinden. Vergelijk het met CRU, maar dan in maat XXL. Naast een inpandig restaurant, is er ook een wijnbar waar we ons overgeven aan een proeverij van Oekraïense wijnen. En ondanks de passie die de sommelier van dienst aan de dag legt, raakt ons gezelschap het toch niet unaniem eens over de kwaliteit ervan. Dineren doen we vanavond bij Boa, toonbeeld van de moderne Chinese keuken. Danig onder de indruk van een bezoek aan Hakkasan in Londen besloten de bezielers van Boa een gelijkaardig restaurant in Kiev neer te zetten. Dat deden ze – met succes – in samenwerking met Hector Jimenez-Bravo, een Canadese Chef die ook Master Chef presenteert op de Oekraïense televisie. Het resultaat is een stijlvol en elegant restaurant met een warm interieur dat al jaren goede scores krijgt van recensenten. Wij mogen van deze verfijnde keuken genieten aan een prachtig lange houten tafel. Tevens werden we vereerd met een speech van de eigenaars die nadien voor ons nog enkele cocktails lieten aanrukken.


DE MC DONALDS VESTIGING IN KIEV V E R KO O PT

2,3

MILJ.

HAMBURGERS

PER JAAR

DAG 3

EN IS DAARMEE DE OP DRIE NA BESTE VESTIGING TER WERELD.

Een nieuwe dag, een nieuw ontbijt. Restaurant van dienst is Sho, waar we ons tegoed doen aan typische Oekraïense gerechten. Denk pancakes met viseitjes en zure room, gevulde brioche en meer van dat fraais. Sho spreidt zich uit over twee etages en heeft blijkbaar een typisch Oekraïens interieur. Echter door de natuurlijke materialen, lichte kleuren en ronde vormen overvalt ons eerder een Ibiza- dan een Oostblokgevoel. Zeker de reuze-macramé die als decoratie wordt gebruikt, zullen we ons nog lang herinneren. Via Mechnykova Street en Lesi Urkainky Boulevard zetten we onze foodtrip verder. We zitten duidelijk in een beter begoede wijk van de stad. Volgens Elena was de horeca hier eerst en heeft hierdoor de ganse wijk een boost gekregen. Aan de ontelbare luxewagens en gerenoveerde huizen te zien, zijn de zakken van de bewoners zo diep als de Zwarte zee. De horecaconcepten zoals Good Girl, Fish&Pussycat en Blur Coffee draaien hier dan ook op volle toeren. De eigenaar van deze laatste ontvangt ons graag en geeft ons als eerste eerlijke antwoorden op de vele vragen die we ons stellen rond de horecaconcepten die we tot zover gezien hebben. Het blijft vreemd om te zien dat in een land waar het gemiddelde loon 280 euro per maand is, zeer grote afgelikte horecaconcepten met een gedetailleerde inrichting en designmeubilair de deuren één na één open doen. Het

E

aanhoren van de bedragen die men hier in horeca durft investeren, slaat ons allen met verstomming. Vermoedelijk zijn de zaken met ‘gouden kranen’ en posherige interieurs geen weergave van de doorsnee Oekraïense horeca en is het geld afkomstig uit andere schimmige bedrijfstakken. De lokale ondernemers pakken er wél graag mee uit. Als lunchadres wordt Adelle voor ons geselecteerd. Alexei Krakovsky, die een groot deel van zijn leven in Israël heeft gewoond, wilde met Adelle de Israëlische

LEADERS CLUB Leaders Club Belgium is een netwerk-community van zowel startende als gevestigde hospitality professionals en telt een 80-tal leden. Het is haar missie om via uiteenlopende events en activiteiten leden de kans te bieden om ervaringen, kennis en inspiratie op te doen en belangeloos uit te wisselen in alle openheid en vriendschap. Zo

organiseert Leaders Club o.a. interactieve workshops, masterclasses, inspirationele trendtours in binnenen buitenland en de tweejaarlijkse Concept Restaurant Awards waarbij de ‘Palmen’ worden uitgereikt. De Belgische tak is onderdeel van Leaders Club International, dat actief is in Frankrijk, Rusland, Duitsland, Zwitserland, Turkije en Oekraïne.


C I T Y T R I P

56

keuken naar Kiev brengen. En met de keuken ook de laid back sfeer zoals die heerst in de straten van Tel Aviv. Het resultaat is een gezellig rumoerig restaurant met vintage stoelen en tafels waarop pitabroodjes, hummus, sabih en geroosterde bloemkool geserveerd worden. Mogelijks het restaurant met de minste investering die we in Kiev hebben bezocht. Bij een rondvraag na afloop van onze foodtrip welk concept onze Belgische horeca-ondernemers het meest had gecharmeerd is Adelle echter duidelijk de favoriet!

Dezelfde dag krijgen we nog een biertasting voorgeschoteld en bezoeken we nog een resem andere horecazaken. De oplijsting hiervan zou een tekort aan magazinepapier tot gevolg hebben. Vandaar dat we het volledige programma én fotoreportage op onze website hebben gepleurd. Als ze het gezelligste voor het laatst wilde bewaren, dan kwam Elena met Mama Manana aardig in de buurt voor ons laatste avondmaal in Kiev. De Georgische keuken is erg populair in Oekraïne en Mama Manana is daarvan een puik voorbeeld. Overigens niet alleen van de keuken, maar ook van de gastvrije joviaalheid. Als start krijgen een workshop dumplings maken van een spraakzame Georgische chef, persen we wijn met onze voeten en drinken we een shotje of twee. Nadien worden de gerechten één na één aangerukt van de gezonde Adzjapsandali over de dumplings genaamd Chinkali tot de calorierijke Hatsjapoer. Als afsluit van deze bijzondere avond worden we dan nog fêteerd op vlees…. veel vlees. Dit alles overgoten met de nodige glazen oranje wijn die we naar het toastritueel van de Georgiërs meermaals de lucht in steken! Dé afsluiter van deze trip is Pink Freud! Een bar ontwikkeld op en rond een binnenplaats waar een underground sfeertje is gecreëerd. Ondanks de gezellige drukte hebben we een aparte aanpalende ruimte mét bar(man) die ons snel voorziet van de nodige cocktails. De ideale manier om het einde van de trip te vieren en plannen te smeden voor de volgende foodtrip van Leaders Club! Benieuwd wat de volgende bestemming zal worden…

Bye bye Kiev, maar gaan we terug? ORANJE WIJN Tijdens het diner in Mama Manana maakten we kennis met de Georgische ‘oranje wijn’. Hiervoor worden druiven met schil langer dan elders gefermenteerd. Dat gisten doen ze in kvevris: grote aardewerken vaten die lijken op eivormige en greeploze amforen. Deze worden begraven en ook na de fermentatie blijft de wijn in het aardewerk verouderen, waardoor hij zijn typische, oranje kleur en uitgesproken smaak krijgt.

Kiev is een waardig alternatief voor de platgetreden paden van de doorsnee citytrip bestemmingen. Op slechts 3 uur vliegen ontdek je een stad met een zeer rijke geschiedenis en grote contrasten. In Kiev primeren trekpleisters als kunst, cultuur en architectuur. Je zou je trip echter ook prima kunnen plannen rond de vele restaurants, bars en nachtclubs die de stad rijk is. Is het niet voor de drank of het eten, dan op z’n minst voor de inspirerende interieurs.


h c s o b n e l l e t S

Rouseu Wijnen & Likeuren Kortrijksesteenweg 147 St Martens-Latem

www.rouseu.be

Bezoek onze website voor tastingevents Welkom!


Horecaluitjes die de Belgische bodem achter zich laten om elders hun geluk te beproeven en ons culinair en ander erfgoed naar al dan niet verre oorden te exporteren. Dat verdient ons eindeloos respect. In deze reeks biedt Lazy Monday een podium aan de durvers. NAAM

Yuri Hegge

Biermissionaris

Yuri Hegge laaft dorstige Amsterdammers met hemels bier

G E B O O R T E P L A AT S

Hamont-Achel W O O N P L A AT S

LEEFTIJD

38

Amsterdam BEROEP

Horecaondernemer BEDRIJF

Foeders / Het Lagerhuys (opent binnenkort) BELG IN HET BUITENLAND

< < < < < < < < < L A Z Y M O N D AY

woord

Dennis Valerius

Om onze ‘Belg in het buitenland’ tegen de borst te trekken, tenen we naar de hoofdstad van Nederland. Amsterdammers hebben branie en zien hun stad, net als New Yorkers, niet écht als onderdeel van het land waartoe die geografisch behoort. Yuri Hegge, die enkele jaren geleden het Limburgse Hamont-Achel verruilde voor Amsterdam, lijkt niet echt een inburgeringscursus nodig te hebben. egge was een goede student die zich desondanks nooit echt op zijn plaats voelde op de schoolbanken. Een horecaopleiding was thuis ‘uit den boze’, maar toch wist hij zich als jobstudent de sector in te wringen. Bij Oud Dommelhof in Neerpelt vond hij in Jef Berben de ideale gangmaker. En was er voor Yuri ook geen weg meer terug. “Een jobaanbieding in Amsterdam was meteen ook de aanleiding om te verhuizen. Ik werd aangenomen als Horecamanager bij Delirium Café waar ik de ganse voorbereiding en de opening van dit Belgisch franchiseconcept in

H

Amsterdam op me heb genomen. Na acht maanden vond ik het echter welletjes.” Een onoverbrugbare kloof in visie en toekomstplannen tussen Yuri en de zaakvoerder was de reden van zijn vroegtijdig vertrek. “Ik ben hem eeuwig dankbaar voor de kans die ik heb gekregen, maar ik voelde op dat moment dat ik meer wilde. 23 Jaar horeca ervaring en veel goesting om voor mezelf te beginnen deden me drie jaar geleden Foeders Amsterdam openen.” Yuri plantte met Foeders een onvervalst Belgisch biercafé neer in de populaire wijk ‘De Pijp’. 42 tapkranen en een veelvoud aan sprankelende Belgische en internationale

biertjes op fles. Gastheerschap maar vooral bierkennis achter een hyper professionele toog… dat is Foeders. Hoewel Yuri er nog alle dagen aanwezig is, verdeelt hij zijn energie inmiddels tussen het bestaande biercafé en een nieuwe zaak. Gastropub Het Lagerhuys zal in januari 2020 haar deuren openen. Net als bij Foeders zullen zowel Belgische bieren als brouwsels uit de rest van de wereld hier een belangrijke plaats innemen. “Mijn tijd besteed ik nu voornamelijk aan klantbeleving. Ik spreek alle dagen met gasten en met mijn personeel. Hierdoor hou ik altijd een vinger aan de pols en kan ik mijn beleid snel bijsturen als dat nodig is. Ook maak ik tijd om bierbrouwers te ontmoeten om zodoende op de hoogte te blijven van nieuwe producten. Het is belangrijk om de filosofie van - vooral kleine - brouwers te kennen.”


59

P L AY L I S T P. 7 7

Naar België komt Yuri nog regelmatig. Beroepshalve doorkruist hij nog vaak het land op zoek naar nieuwe pareltjes die zijn collega’s niet in het assortiment hebben. “Een intensieve samenwerking met kleine brouwers laat zien dat we hen serieus nemen en aandacht schenken aan hun product. Dit bevordert het onderlinge respect.” Ook beurzen en bierfestivals in landen als Italië, Finland, Engeland en Duitsland worden door Yuri gefrequenteerd. Volgend jaar staat een prospectiereis door de VS op de planning. “It’s a dirty job but someone has to do it,” aldus de cafébaas. Kennis van biertrends is het minste wat je Yuri kan toeschrijven. De ereridder in de Orde van de Roerstok weet als geen ander wat hot is en wat not. Hij volgt de bier evolutie in België dan ook met argusogen. “België stond de laatste tien jaar een beetje

“Ik weet niet of ik van Nederland hou, maar ik hou zeer zeker van Amsterdam!” stil op gebied van bierbeleving. De craft beer trend die in het buitenland al een tijd hoogtij viert, is nog maar net naar België overgewaaid. Zo is DOK Brewing in Gent een weerspiegeling van het nieuwe brouwen. Een brouwerij die hippe producten voortbrengt die ook ter plaatse kunnen worden gedronken in een eigen biergarten. Er wordt een beleving gecreëerd die het imago van het bier ten goede komt. Erg leuk die nieuwe dynamiek!” De schaarse vrije dagen die Yuri zichzelf gunt, gebruikt hij om collega’s in de stad te bezoeken. Restaurant Rijsel is een vaste hangout. Ook in De Scheepskameel - een zaak met uitsluitend Duitse wijnen

op de kaart - en ramen shop Sora Sapporo zien ze Yuri regel­matig verschijnen. Net zoals in Bar Alt of 4850, waarvan de eigenaar nog bij Kobe Desramaults werkte. “Tot zover de gratis tips. Wie meer wil weten over het leven, eten en drinken in Amsterdam mag naar mij vragen aan de bar van Foeders of binnenkort Het Lagerhuys,” aldus Yuri. Hij is al een béétje Amsterdammer, een rasechte ondernemer, maar vooral: een tevreden man. “Of ik ooit nog terug in België ga wonen? Je weet niet wat het leven brengt, maar eerlijk gezegd denk ik het niet. Ik heb mijn dromen na­gejaagd en voel me hier op mijn plek.”


9

Matthias Jacobs, 31 3 jaar Souschef in Brasserie Appelmans N U Head Chef in restaurant Black Smoke, Antwerpen. TOEN

2

2

The Dream Team

“Keihard beuken.” 3

en feestje met een oranje saus, zo kijken we terug op het 15-jarig bestaan van Brasserie Appelmans. Eigenaars Kasper Stuart en Danyelle van Thoor hebben Nederlandse roots en runnen deze zaak in hartje Antwerpen reeds anderhalf decennium met hart en ziel. Voor de gelegenheid nodigden zij hun oude chefs en bartenders uit om samen nog één keer een uniek foodevent te creëren. Oude collega’s van bar en keuken werden opnieuw aan elkaar gelinkt waarbij in verschillende gangen een unieke combinatie tussen gerecht en cocktail ontstond. Voor de avond zich op gang trok, keken we samen met het team oud-collega’s terug op de geschiedenis van één van de smakelijkste landmarks van de Antwerpse binnenstad. En dat aan de hand van de vraag:

E

Timon Bluemink, 38 T O E N 6 jaar in de keuken van Brasserie Appelmans, waarvan 2 jaar als Chef kok N U Freelance Chef in Rotterdam (NL)

“Hier, en nergens anders, heb ik een échte kans gekregen om het managen van een keuken te leren.”

12

13

Marc Gottenbos, 48 T O E N vanaf de opening, 4,5 jaar lang Chef kok in Brasserie Appelmans N U Chef in Café Impérial in Antwerpen

Ron Diephout, 40 T O E N 6 jaar Chef kok N U zaakvoerder van Hotel Brasserie Katoen in Goes (NL)

“Als eerste chefs waren we aan­ vankelijk een beetje zoekende, maar het was een supermooie ervaring.” 11

Kasper Stuart, 51 Al sinds 1997 horeca ondernemer waarvan 15 jaar ‘Leader of the pack’ in Brasserie Appelmans

“In één woord fantastisch. Ik kreeg de mogelijkheid om te ondernemen in de zaak van een ander.” 1

Bappa Mandel, 40 T O E N 1,5 jaar Souschef N U Chef kok in Brasserie Appelmans

“My job? I just love it!”

“Geslaagd in mijn uitdaging, dankzij deze kleppers.”

3 4 1

?

Beschrijf jouw ervaring bij Brasserie Appelmans & Absinth Bar in één korte zin. 2

Jouw brigade in Lazy Monday? Mail naar info@lazymonday.be beeld

Jean Van Cleemput

5


14

15

Vadim Vesters, 34 T O E N 1 jaar Souschef N U 5 jaar Head Chef Taste! groep (Appelmans, Black Smoke, The Dirty Rabbit)

Donald Simons, 33 T O E N 6 jaar Bartender bij Brasserie Appelmans & Absinth Bar N U Head bartender in Black Smoke Rotterdam

“Elke dag streven naar coherente kwaliteit.” 7

Lander Hanskens Maldonado, 29 T O E N 3,5 jaar in The Dirty Rabbit, Antwerpen N U Chef kok in Dirty Rabbit, Antwerpen

4

“Dé perfecte leerschool om volume en techniek te combineren. Hier heb ik leren fakken.”

2

Randy Boden, 33 T O E N 2 jaar bartender en aansluitend bar manager in Brasserie Appelmans & Absinth Bar N U zaakvoerder ‘On the Rocks’ cocktail catering & brand activation

“Mijn leven was 2 jaar lang Appel­mans, rum en sigaren.” 10

Dieter Van Roy, 32 T O E N 3 jaar Bartender Appelmans en Barmanager Josephine’s N U Mede zaakvoerder Belroy’s Bijou in Antwerpen.

“Details, desserts en mooie presentaties op hoog volume.”

6

Dries Botty, 28 1,5 jaar Bartender in Brasserie Appelmans & Absinth Bar N U Cointreau Brand Ambassador TOEN

“Hier is het voor mij allemaal begonnen.” 5

“Crazy, boom, boom, boom….”

11

14 13 7

“Heavy but satisfying.” 8

Marc Matthieux, 41 T O E N 2,5 jaar bar manager in Brasserie Appel­mans & Absinth Bar N U bar manager & drinks designer bij The Black Sheep BXL

“Blijft van die walkietalkie af…”

6

Youssef Benelhadi, 43 T O E N 10 jaar bar­ verantwoordelijke in Brasserie Appelmans & Absinth Bar N U overkoepelend bar manager Taste! groep

12

9

8

10

15

Wim Deweerdt, 36 T O E N 9 jaar bar back, assistant bar manager in Brasserie Appelmans N U bar manager in Brasserie Appelmans & Absinth Bar

“Pure Rock’n Roll!”


Ervaringsdeskundigen

Van frituur tot cocktailbar Woord

Andrew Volstead Beeld

Jean Van Cleemput

Bartender en zaakvoerder - Koks & Tales Hasselt

Rob Biesmans startte cocktailbar Koks & ROB Tales in Hasselt BIESMANS zo’n zes jaar geleden. Begin 2015 verhuisde hij naar de huidige locatie. Daar liep het op een nacht in augustus 2018 echter bijna faliekant af.

Brand!

“We hadden rond een uur of twee de zaterdagavondshift afgesloten en ik was na een erg drukke week meteen in bed gekropen, in mijn appartement dat zich boven de zaak

Je zaak Je zaak in de fik Niemand is vrij van onheil. Zo ook horeca-ondernemers niet. We zochten vier zaakvoerders op die allen af te rekenen kregen met een brand in het recente verleden. Voor twee van hen was het zelfs niet de eerste keer dat ze er het slachtoffer van werden. Veerkrachtige ondernemers getuigen van de rampspoed die hen overkwam.

bevindt,” vertelt Rob. “Ik ben meteen als een blok in slaap gevallen en sliep als een roosje, tot ik rond vier uur brutaal werd wakker gemaakt door een vriend van me die toevallig langs de zaak passeerde en me vanop straat begon toe te schreeuwen dat de bar in lichterlaaie stond. Het hele gebouw, waaronder ook mijn slaapkamer, was inmiddels doortrokken van de rook en zelf was ik behoorlijk versuft door de hoeveelheid CO die ik reeds had ingeademd. Op zo’n moment is het dan de adrenaline die het overneemt. Op minder dan tien seconden had ik

een broek aangetrokken en stond ik buiten op de stoep. Achteraf vertelde een brandweerman mij dat ik dusdanig veel CO had binnengekregen dat het niet veel had gescheeld of ik was erin gebleven.”

Stroompiek

Het was die rampzalige nacht niet de eerste keer dat Rob kreeg af te rekenen met een brand. Zijn vaders restaurant brandde af in de jaren ‘80 en zijn broer Filip raakte in 2010 zwaar gewond bij een ongeluk met een bijzetkacheltje in diens restaurant Bies. Je zou dan denken dat iemand als Rob er alles


“Op minder dan tien seconden had ik een broek aangetrokken en stond ik buiten op de stoep”

aan zou doen om een dergelijke calamiteit te voorkomen. “Dat is ook zo. Tot op het neurotische af zelfs. Maar de oorzaak van de brand bleek een acute overbelasting van het stroomnetwerk. Die stroompiek moet zich een uitweg hebben gezocht richting stopcontact, waardoor een diepvriezer of een frigo in de kelder - de enige toestellen die waren aangesloten op dat moment - is ontploft en zo de boel in lichterlaaie heeft gezet. Godzijdank heeft het betonnen gewelf de brand lang genoeg kunnen vertragen of ik zat hier nu niet om

dit na te vertellen. Sindsdien zijn we zo mogelijk nog voorzichtiger geworden: geen hout meer, maar enkel nog metalen rekken en geen alcoholvoorraad meer. Alle alcohol wordt nu op dagelijkse basis ingekocht en wat we hebben staan, wordt bewaard in containers, onder een metalen tafel.”

De expertise

Doordat er schade was op drie verschillende adressen, met dus ook drie verschillende verzekeringen, duurde het enkele weken vooreer de expertise kon plaatsvinden. Rob had wel inmiddels groen licht

gekregen om de opkuiswerken aan te vatten, maar van een snelle heropening was geen sprake. “In totaal zijn we toch zo’n zes weken dicht geweest, wat een aanzienlijk verlies aan inkomsten betekende, want dat bleek niet gedekt door mijn verzekeringspolis.“ De grootste les die ik dan ook uit dit hele verhaal heb getrokken, is: laat je verzekeringspolis door een competente makelaar op maat samenstellen. Het kost je wellicht een pak meer, maar een brand zoals die bij ons is ontstaan, kan overal voorkomen en dan ben je maar beter meteen goed verzekerd.”


Zaakvoerster XS Club, Antwerpen

Op 21 april 2018 wordt Julia Podcolzina, JULIA zaakvoerster PODCOLZINA van XS Club in Antwerpen, bruusk uit haar slaap gewekt. De bewoner van een aan haar zaak grenzend gebouw staat als een gek aan de deur van haar woning even verderop te bellen. Een sterke rooklucht lijkt

“Ik heb wellicht meer brand­ blussers in mijn zaak dan de brandweer in haar eigen kazerne”

uit de horecazaak te komen en of ze niet best even poolshoogte zou gaan nemen.

Brand zonder vuur

Dat brand niet altijd gepaard hoeft te gaan met metershoge, uitslaande vlammen, bewijst het onheil dat zich afspeelde in Julia’s club. Doordat de hele zaak was opgetrokken uit brandvrij materiaal, was er nauwelijks sprake van vuur, dan wel van gloeiende rook. Het gevolg was dat de hele zaak letterlijk wegsmolt. “Je kon nog maar erg weinig herkenbare vormen ontwaren in het gitzwarte amalgaam dat ooit de bar was geweest,” duidt Julia koel. “Letterlijk niks schoot ervan over. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse om de bewoners die in de appartementen boven de zaak wonen met een ladderlift te ontzetten. Zij kwamen er al bij al met de schrik vanaf.”

Kortsluiting

Doordat XS gecompartimenteerd is in verschillende delen, had de brand niet snel vat op de rest van het gebouw en de omliggende panden, maar het gelijkvloers was compleet vernield. Een kortsluiting, zo luidde de diagnose. Waarschijnlijk ontstaan in een kabel in de muur. “Daar kan je je moeilijk tegen beveiligen natuurlijk. Wat ik bij de heropbouw achteraf wel heb voorzien, zijn noodlichten, nog meer rookmelders en extra brandblussers. Ik heb wellicht meer brandblussers in mijn zaak dan de brandweer in haar eigen kazerne,” lacht ze.

Technisch werkloos

“Diezelfde nacht heb ik mijn verzekeringsmakelaar gebeld en al enkele uren erna heeft die alles in orde gebracht. Ik kon dan ook meteen na de expertise de zaak weer opnieuw beginnen opbouwen. Uiteindelijk ben ik zo’n 14 weken gesloten geweest. Dat was even lastig ja; als zelfstandige heb je die periode immers geen inkomen, terwijl mensen in loondienst op z’n minst recht hebben op een werkloosheidsuitkering wanneer ze technisch werkloos zijn.”


CEO Poule & Poulette

Frederik Goossens is CEO van Poule & Poulette; een keten FREDERIK van hippe kippenGOOSSENS restaurants en -winkels. Gestart in 2012, telt de groep vandaag 5 vestigingen en is nog altijd in expansie. Nochtans zag het er twee jaar na de start niet goed uit voor Poule & Poulette. Net toen een tweede zaak zou openen, brandde de oorspronkelijke vestiging in Brasschaat volledig uit.

Vallen en opstaan

“Onze tweede zaak, aan de SintJansvliet in Antwerpen, was letterlijk net open toen de zaak in Brasschaat uitbrandde. We hadden in die zin geluk dat we onze klanten konden doorverwijzen, maar ideaal was het natuurlijk allerminst,” steekt Frederik van wal. “Daarnaast droogde onze bron van inkomsten op die manier niet van dag op dag uit. Al was het financieel gezien niet evident op dat moment. Je kan dan wel hopen dat het goedkomt, maar echt zeker ben je daar niet van.” Door het feit dat de brand de zaak helemaal had vernield - “Ik heb zelfs geen balpen kunnen recupereren,” aldus Frederik - was er verzekeringstechnisch sprake van een totaalverlies. “Het klinkt misschien wat pervers, maar dat betekende dus ook dat we per direct vrij waren van huurcontract. Je hebt dan de keuze om ofwel elders opnieuw te beginnen, ofwel te wachten tot de hele zaak is uitgeklaard om op dezelfde plek verder te gaan. Het dossier was dermate complex - er waren maar liefst 17 betrokken partijen en een aantal appartementen boven de zaak was onbewoonbaar verklaard - dat wij hebben geopteerd om de zaak te verhuizen naar een andere locatie. Binnen de drie maanden waren we opnieuw operationeel.”

Publieke opinie

Na onderzoek bleek de oorzaak van de brand bij Poule & Poulette een kortsluiting die ontstaan was

“Ik heb zelfs geen balpen kunnen recupereren”

achter de zaak, in een opslagruimte waar ook een klein bureau stond. “Of het nu een printer, dan wel een draagbaar telefoontoestel of een verdeelstekker was die aan de basis lag, we weten het niet. Maar aangezien we ook toen al onze kippen bereidden op een houtvuur, was de publieke opinie snel gevormd.” Net als Rob Biesmans van Koks & Tales, heeft ook Frederik jammer genoeg inmiddels ruim ervaring met brand. Bij één daarvan liet hij zelf ei zo na het leven en drie jaar geleden brandde het huis van zijn ouders tot op de grond af. “Je gaat dan op den duur nog maar weinig waarde hechten aan materiële zaken,” besluit Frederik.


“Ik heb een week geen frieten verkocht, maar toen heb ik een frituurwagen voor de deur gezet”

Mathy en Lindsay zijn eigenaar en zaakvoerder van Frituur N18 in Balen. Onlangs opende zij een tweede zaak, even verderop, ook langs de N18, die ze N18 Passage doopte en waar het broodjes, burgers en pasta’s zijn die de honger stillen. Mathy is naast ondernemer ook nog account manager bij Van Zon Horeca, waardoor de dagelijkse leiding over beide horecazaken vandaag vooral op de schouders van vrouw Lindsay rust.

M AT H Y POETS EN L I N D S AY VA N D E R REYDT Zaakvoerders, Frituur N18 en Passage N18 te Balen

Ruwbouw

Mathy: “Op 1 januari 2000 ben ik gestart als friturist. Dat was toen nog in een echt frietkot. Twee jaar later kocht ik het pand waar we nu nog altijd gevestigd zijn. Tot aan de brand in 2017 heette het frituur ’t Hoekske. Het gekke is dat we in 2017 sowieso hadden beslist om de zaak te verbouwen,” leidt Mathy de noodlottige gebeurtenis van 29 maart in. “Het gebouw zelf was na de brand nog wel intact, maar

alles was te herdoen. Beschouw het als een ruwbouw die echter eerst nog wel opgekuist moest worden. De nieuwe frietketel was eerder al besteld, maar op het volledig heraanleggen van pakweg de elektriciteit hadden we niet meteen gerekend. De verbouwing pakte dus iets groter uit dan oorspronkelijk gepland.” Ondanks de fatale brand die de frituur in de as had gelegd, bleef Mathy niet bij de pakken zitten. “Ik heb een week geen frieten verkocht, maar toen heb ik een frituurwagen voor de deur gezet zodat we op z’n minst onze klanten konden verderhelpen.”

Zelfontbranding

“De oorzaak van de brand bleek een technisch mankement in de thermostaat van de frietketel. Hierdoor is die te warm geworden waardoor het vet vanzelf is beginnen branden. Er kwam dus geen vlam aan te pas. Gelukkig beschikten we over camerabeelden die alles hadden vastgelegd en waaruit ook bleek dat

P L AY L I S T P. 7 7

ons geen schuld trof.” “Ik was zelf niet aanwezig op het moment van de brand, maar mijn vrouw en kind waren thuis die dag. En aangezien onze woonst zich boven de zaak bevindt, was het eerste wat ik deed nadat de brandweer me belde, checken of zij in orde waren. Gelukkig waren ze toevallig net even weg.”

Automatisch blussysteem

“Een brand zoals die toen bij ons is ontstaan, zou vandaag de dag in de eerste plaats niet meer kunnen gebeuren,” antwoord Mathy op de vraag of hij na de ramp extra voorzieningen trof. “Tegenwoordig zijn alle frietketels immers uitgerust met een automatisch blussysteem. Daarnaast ga je er ook wel meer bij stilstaan hoor. Zo voorzagen we bijvoorbeeld ook nooduitgangen in de zaak, waardoor zowel personeel als klanten eventueel snel kunnen worden geëvacueerd mocht er zich een soortgelijk onheil voordoen. Een ongeluk is per slot van rekening rap gebeurd.”


170 jaar Cointreau

Op zoek naar de beste Sidecar woord

beeld

Dennis Valerius

Jean Van Cleemput

Cointreau bestaat 170 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd tijdens een uitzonderlijk feestjaar. Het merk is vernoemd naar de gelijknamige familie waarvan de jongste telg nog altijd in het bedrijf actief is. Het is Alfred Cointreau, de zesde generatie, die tegenwoordig waakt over het exquise recept van de premium triple sec, die nog steeds gemaakt wordt met zorgvuldig geselecteerde bittere en zoete sinaasappelschillen. De likeur is door zijn onovertroffen, kenschetsende smaak en iconische vierkante fles een vast item in iedere high-end bar wereldwijd. Enkele maanden geleden waren we getuige van de kick off van het feestjaar tijdens “The Cocktail show” in Parijs. n België is Dries Botty (29) het gezicht van het merk uit de Loirevallei. Dries is geen onbekende onder de bar­ tenders in ons land. Op zijn CV prijken onder meer L’apereau, The Dirty Rabbit, Absinthbar en Belroy’s Bijou. Daarnaast verzamelde hij de afgelopen jaren een resem ereplaatsen in hoog aangeschreven internationale cocktailcompetities, maar zette hij vorig jaar een punt achter zijn actieve bartenders bestaan. Als Cointreau Brand Ambassador werd hij het gezicht van het iconische merk en inspireert hij vele ex-vakgenoten. “Ik werk als liaison tussen bartenders en Cointreau voornamelijk cocktailstrategieën uit. Daarnaast verzorg ik de nodige bar­ trainings en initieer ik evenementen.” De typische taken van een brand ambassador zijn hem, gezien zijn verleden achter de bar, op het lijf geschreven. Naar aanleiding van de 170e verjaardag van het merk presenteert Dries de nieuwe limited edition fles en kondigt hij de ‘Sidecar­ Competition’ aan die kadert in de ‘Art of the Mix’ campagne. “Het is voor het eerst in het bestaan van Cointreau dat het etiket wordt aangepast. Vincent Darré tekende het ontwerp en de fles wordt in een beperkte oplage uitgegeven.” Met slechts 130 flessen

I

voor België mag je gerust spreken van een collector’s item. “Inderdaad, het is een vrij unieke uitgave. Vincent Darré is één van de bekendste interieurarchitecten van Frankrijk en sprak speciaal voor de 170e verjaardag van het merk zijn creativiteit aan om het label te ontwerpen. In de geschiedenis van Cointreau is dit nog nooit gebeurd. Een écht hebbeding voor verzamelaars dus.” Met de Art of the Mix campagne benadrukt Cointreau zijn positie binnen de wereld van de mixologie. Bekende cocktails als de Sidecar, White Lady, Margarita en Cosmopolitan danken hun bestaan aan ’s werelds bekendste triple sec. Het was dan ook hoog tijd om een cocktailcompetitie rond één van deze klassiekers te lanceren. “De Sidecar staat centraal in deze competitie. Bartenders mogen zich creatief uitleven en een eigen variant op deze klassieker presenteren. Een competitie met weinig regels of poeha. De deelnemers dienen met hun cocktail­creatie alleen een origneel antwoord te formuleren op de vraag: how would you celebrate 170 years of Cointreau? Tijdens de finale van de Sidecar Competition op 10 december, kruisen tien geselecteerde bartenders de degens. Naast Paul Morel en Yannick Van Dyk zetelt niemand minder dan Alfred Cointreau himself in de jury. Zij bepalen wiens twist op de Sidecar het beste scoort. De winnaar wint een driedaagse all-in reis naar Cocktails & Spirits in Parijs.“


Ook on the move? Laat het ons weten!

Veranderen van omgeving, nieuwe lucht opsnuiven. Het is volslagen menselijk en toch keer op keer verrassend. Lazy Monday zette enkele recente transfers uiteen.

70

Charlotte Limbach (34)

Tilde Frederix (29)

Contracts manager bij Transeurope Holiday Line Belgium

Vanaf september 2019 HR Manager voor de restaurantgroep Taste! Implementation Consultant bij Progreso

Was gedurende 11 jaar zelfstandig uitbater van een horecazaak

Gedurende 4 jaar Housekeeping manager bij de verschillende hotels van The Swan Collection

Vanaf oktober 2019 Director of Revenue Management bij FLI Hospitality Management

Yannick Hammel (30)

Michael Van Den Bremt (29)

3 jaar voor de Thon Hotel groep als Duty & Front Office Manager

Shiftleader bij KMDA | Zoo van Antwerpen

Werkt gedurende 2 jaar in verschillende functies in Courchevel & Gordes (FR)

Supervisor WestVlaanderen voor Facilicom division GOM Cleaning

Vanaf augustus 2019 Retail manager Vlaanderen bij NMBS

Sinds oktober 2019 Event Floor Manager Bluepoint bij Agoria Real Estate Nv

Vanaf september 2019 Dossierbeheerder bij Vesta Services, loonadministratie van en voor de horeca

Startte loopbaan als Receptioniste bij hotel Cosmopolite

Sinds oktober 2019 Front Office Manager bij Marriott Ghent Hotel

Studeerde in 2011 af als Bachelor Hotel Management aan de Erasmus Hogeschool

Gedurende 2 jaar als Cluster HR-Coรถrdinator voor Ramada Plaza, Leopold en Astoria Hotel Antwerpen Gedurende 2 jaar Commercieel Manager bij Mise en Place voor de regio AntwerpenMechelen-Brussel

Hotel Manager bij Barsey by Warwick te Brussel

Werkte 2 jaar als Reservatieagente/vertaler bij Lagrange

Marleen Van Loenhout (28)

Gedurende 4 jaar Back office consultant bij All Ways Cruises

Sinds 2016 HR-Coรถrdinator voor Ramada Plaza Antwerpen

Vanaf augustus 2019 Event Operations Coordinator bij Easyfairs

Van jobstudent over Project Manager om in 2016 Commercieel Manager bij Mise en Place Antwerpen te worden.

Valentine Panckoucke (31)


Vanaf oktober 2019 Hospitality & Quality Coach bij Group-f

Revenue Manager bij Centriq Hotel Management group

Gedurende 3 jaar als Receptionist en Duty Manager bij Crowne Plaza Antwerpen

Vanaf oktober 2019 Manager bij Umamido Gent Vanaf oktober 2019 Project Manager bij Antwerp Convention Bureau

Christel Cabanier (49)

Danique Bos (33)

Twee jaar bij Lunchgarden als Adjunct en later als Restaurantmanager

General manager bij Ibis De Haan Van Reservations Clerk tot Reservations Manager bij B-aparthotels te Brussel

4 jaar General Manager bij Hotel Bloom Brussel

District Director Park Inn by Radisson Hotels in Belgium, Netherlands & France

Silvio Hidalgo Gonzalez (27)

Jelle Lissens (34) Werkte als Shiftmanager/ Assistent Manager bij Mc Donals in Wetteren

In 2015 Curator voor eerste Radisson RED Hotel Brussel

Vanaf september 2019 Reservation Manager bij Marriott Ghent

Management Assistant & Junior Payroll Officer bij MANUS Antwerpen

F&B Service Manager bij Crowne Plaza Brussels Le Palace

Facility Coรถrdinator bij Facilicom Facility Solutions@TNT

2 jaar als Regio Manager bij EW Belgium

Yentl Syoen (29)

2 jaar General Manager bij Disneyland Paris

Gedurende 3 jaar Multi Property Revenue Manager bij Accor

Jean-Marie Gambardella (33)

F&B Manager bij Ramada Plaza Antwerpen Head of Operations bij Ieper Hospitality bvba

Gedurende 1 jaar Meeting & Events Coรถrdinator bij Lindner Hotel Antwerpen

Harald Van den Brande (55)

Vanaf september 2019 Directeur bij Orpea Park Lane Antwerpen

Payroll Consulent KMO bij SD Worx

Vanaf september 2019 Area General Manager voor Hilton Paris de Gaulle Airport

Gedurende 2 jaar F&B Manager/ Guest Services Manager bij Value Retail Maasmechelen Village


Acht Zeven snedige vragen

e j t i E n e l l e p

Een

met Lander en Jessica


woord

Dennis Valerius beeld

Jean Van Cleemput

Powerkoppel Jessica Dekkers en Lander Vincent openden vorig jaar met LuvL’oeuf een all day breakfast restaurant. Eerder veroverden ze al menig Gents hart met hun ribbetjesconcept Ribhouse aan de Overpoort, maar het was tijd om een nieuw verhaal te schrijven. Het is bikkelen voor Lander en Jessica, maar toch gebeurt alles met veel enthousiasme en een gemeende glimlach. Tijd voor een ping-pong gesprek met het Hollands-Belgisch duo dat Gent verovert met eieren. Brunch is big business!

Een clichévraag om te beginnen; hoe vindt een Nederlandse een West-Vlaming om jaren nadien twee horecazaken mee op te starten. J We hebben elkaar op Curaçao leren kennen. Ik was barmanager bij Mambo Beach en Lander kookte in Zanzibar, de twee grootste beachbars van het eiland. Hoewel ze redelijk ver uit elkaar liggen, zijn de eigenaars geduchte concurrenten. Eigenlijk is het grappig dat wij elkaar wél hebben gevonden in die tweestrijd. L Het was een zware periode. Bikkelhard werken en alle dagen uitgaan, ik zou het nu niet meer kunnen. J Na 5 jaar was het dan ook welletjes en besloten we samen naar Canada te gaan. Omdat we daar vanop Curaçao geen visum voor konden aanvragen, moesten we terug naar Europa om dit te regelen. Van het één kwam het ander en voordat we het wisten waren we eigenaar van een restaurant in Wielsbeke. L In Canada zijn we nooit geraakt, maar Wielsbeke bleek achteraf ook niet het beloofde land.

Hoe is LuvL’oeuf tot stand gekomen?

J Eerst dachten we eraan om een tweede Ribhouse te openen in Antwerpen. Maar omdat we op dit pand op de Nederkouter vielen, hebben we die plannen snel opgeborgen. Dit gebouw leende zich immers veel beter voor LuvL’oeuf, een concept dat ook al een paar jaar aan het rijpen was. L Achteraf ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben. Zie je het voor je, alle dagen uren in de file richting Antwerpen? Ik sta liever drie uur te stressen in de keuken. J We hebben nog meer dan voldoende toffe ideeën die we in onze eigen stad kunnen uitrollen. Gent is écht een topstad om te ondernemen en nieuwe zaken te lanceren.

L Als koppel zijn we al lang samen en vullen elkaar hierdoor zowel privé als professioneel perfect aan. Samen bedachten we de restaurantconcepten Ribhouse en LuvL’oeuf en er liggen nog wel een paar ideeën op de plank. Alvorens deze verder te ontwikkelen, willen we echter eerst dit varkentje grondig wassen.

In Luv L’oeuf staat het ei centraal. Is de Gentenaar een ei-eter?

L We bestellen iedere week zo’n 1600 eieren bij onze bio-boer in Oostkamp. Die gaan er allemaal door. J De boer heeft zijn kippenpopulatie speciaal voor ons van 1200 naar 1500 kippen verhoogd. Hij heeft dus flink geïnvesteerd sinds wij klant zijn (lacht). We bezoeken de boerderij regelmatig en weten dus zeker dat die beestjes een goed leven hebben. L Dat kan je inderdaad wel zeggen ja. ‘Onze’ kippen hebben evenveel ruimte dan 15.000 kippen bij een andere boer zouden hebben. Ze hebben de tijd van hun leven en dat proef je in de eieren! J En zo kunnen we de Gentenaar en de talloze toeristen met een zuiver geweten eitjes serveren.

Talloze toeristen? Moeten jullie het bordje ‘volzet’ regelmatig tevoorschijn halen?

L We doen gemiddeld 900 couverts per week. Het bordje ‘volzet’ is inmiddels versleten… figuurlijk dan toch! J Je moet me in het weekend eens bezig zien, precies een politieagente. Mensen wachten in de rij om binnen te kunnen. Echt hallucinant. Het is mijn taak om de snelheid aan tafel erin te houden en om iedereen die staat te wachten een plekje te geven. We zijn echter nooit echt volzet, we hebben alleen een wachtrij. Dat is mijn policy. L Het woord volzet staat niet in haar woordenboek.

73

Lander Vincent 37 Geboren in Dentergem Opleiding: Hotelschool Koksijde Boek: Keukenconfessies van Anthony Bourdain, mijn held.

Jessica Dekkers 42 Geboren in Weesp, onder de rook van Amsterdam. (NL) Opleiding: Ik ben een ‘notoir’ schoolverlater. Mijn ouders zaten in de horeca en dus ben ik via hen in het vak gekomen. Boek: Alles van Carlos Ruiz Zafon

Lander & Jessica Gestart met Ribhouse in Oktober 2012 Opening tweede zaak LuvL’oeuf in Augustus 2018


gepocheerd ei. Er bestaan verschillende technieken, maar ik gebruik zelf de pocheerlepel. Als je weet hoeveel eieren ik hier pocheer, kan dat ook niet anders. Ik weiger te pocheren in plastic folie. Dat proef je direct.

Bieden eierbereidingen voldoende uitdaging om jezelf creatief te prikkelen?

Dergelijke aantallen kan je alleen maar bedienen met een gesmeerd team, neem ik aan? J We zijn nog maar een jaar open, maar ons team telt al 25 personen. Daar zitten natuurlijk veel jobstudenten bij, maar toch. L Ja, het zijn een soort kinderen voor ons. Ze komen naar ons met allerlei issues waar ze thuis niet over kunnen praten. J Ik vind het belangrijk dat ze bij ons terecht kunnen. We proberen een goede band met hen te smeden en te onderhouden. Zo drinken we vaak samen een pintje na het werk, gaan we naar concerten of dansen. Vanavond is het bowlingavond. L In de keuken houden we een contest. Wie erin slaagt om het beslag voor de meest fluffy pancakes te maken, is winnaar. Het is een officieuze titel, maar de roem is eeuwig.

Ik bak zelf nogal veel omeletten, maar het kostte me even om de kunst machtig te worden. Hoe zit dat bij jou Lander?

P L AY L I S T P. 7 7

L Toen ik ooit in Gent op kot zat, werkte ik in een restaurant waarvan de chef een Japanner was. Hij liet me als training omeletten maken in een wok. Na zowat de honderdvijftigste poging begon ik het onder de knie te krijgen. Keer op keer liet die man mij opnieuw beginnen. Again, again, again… J Het heeft er wel voor gezorgd dat jouw omeletten nu de beste zijn die ik ooit proefde. Meneer heeft het maken van omeletten tot absolute kunst verheven. L De lastigste bereiding blijft toch wel het

L Persoonlijk zou ik veel meer willen wisselen en altijd nieuwe dingen op de kaart zetten. Je kan zóveel doen met eieren. Van klassieke ontbijtjes tot een smakelijke shakshuka… alles is mogelijk. J Dat snap ik, maar er zijn nu eenmaal veel gerechten waar mensen voor terugkomen. Bennies (Eggs Benedict nvdr.), Pancakes en de Fried Chicken Waffle zijn de grote runners. L Binnenkort wil ik iets doen rond breakfast at night. Gewoon om eens iets anders te doen. J Het is belangrijk om je brein te voeden met nieuwe informatie. Nieuwe impulsen zorgen dat je fris blijft en doen de oogkleppen verdwijnen. Enkele weken geleden waren we in Londen. Even kijken wat er allemaal gebeurt op gebied van food en mode. L Ik heb een vrij klassieke koksopleiding gehad en zou graag eens een stage doen bij een topchef. Eens bezig zijn op een ander niveau, andere ingrediënten, een andere manier van dresseren. We merken als geen ander dat het heel belangrijk is hoe een gerecht eruit ziet. Veel van onze gerechten worden gedeeld via social media en dus is het zaak om de goede look van de gerechten te onderhouden. J Ja, Instagram is een zeer belangrijk medium voor ons. Lander zorgt ervoor dat de gerechten instagrammable zijn en ik hou me bezig met de rest.

Met twee horecazaken werk je wellicht meer dan de modale mens. Hebben jullie nog tijd voor dingen die je persoonlijk interesseren?

J Ik heb een Nike fetish. Je mag het nog geen verslaving noemen, maar ik ben er wél mee bezig. L Joh… J Ja, sorry hè. Ik kan er echt in opgaan om de juiste limited editions te kunnen kopen. Ik zet mijn wekker voor die online raffles als ik een paar heb gezien die me aanstaan. Via de Nike app kan je zo’n paar zeldzame sneakers tegen normale prijzen kopen. Sommige slimmerds verkopen die dan onmiddellijk door en vragen via Ebay gemakkelijk het tienvoudige. Ik doe daar niet aan mee. Schoenen dienen om gedragen te worden. L Ik hou meer van keukenmessen en eten. En van de Gentse feesten. (knipoogt)


Natuurlijk parelend voor sprankelende feesten.


#peopleoflazymonday

76 'Mister Sterren op de grasmat' is een tevreden man

Aanschuiven tijdens CafĂŠ PatĂŠ

#wildpopup

Loopteam Mercure Oostende

Housekeeping appreciation week

Party Notbeforten

Bacardi Legacy in Iceland

Cocktail quality check @Palenque

Hoog bezoek in Ter Duinen Taartjes van Alice on point

Lizzie lanceert haar eigen bier

Schoon volk in Cuchara


Beluister de Lazy Monday #18 playlist!

Ondertussen op Instagram Niets zo leuk als teamfoto’s van voor, tijdens en na het werk. Inspirerende beelden van toffe momenten en plezier op het werk inspireren jouw collega’s immers ook om het beste van zichzelf te geven. Post jouw foto’s vandaag op op ‘the gram’ en gebruik #peopleoflazymonday. Misschien schitter jij in de volgende editie van Lazy Monday magazine!

KRIS DE SMEDT EN ERIK VERNIEUWE PAG. 1

1 B52's Legal Tender 2 Sandy Steele Mind Your Own Business 3 Peter Godwin French Emotions THIJS MELIEFSTE UP CLOSE PAG. 12

1 Bruce Springsteen Streets of Philadelphia 2 Eminem Lose yourself 3 d_Block & s-te-fan Darkest hour WILLEM POLMAN FAMILIY AFFAIRS PAG. 24

1 2 3

Paul Simon Graceland Israel Kamakawiwo’ole Somewhere over the rainbow George Baker Selection Little Green Bag

TIM VAN DER VALK FAMILY AFFAIRS PAG. 24

1 Zonderling Be Free 2 Don Diablo feat. Alex Clare Heaven to me 3 David Guetta Like I do

Van der Valk Brussels Airport heeft de Ekiden run in de pocket.

WILLEM HIELE, 100 ASA PAG. 32

1 Fela Kuti Gentlemen 2 Ali Farka Touré - Savane 3 Maceo Parker Children’s world

Stevigstuk@Dorsvlegel

YURI HEGGE BELG IN BUITENLAND PAG. 58

1 Dream Theater Octavarium 2 Satyricon Mother North (Live versie met koor) 3 Opeth The Drapery Falls ROB BIESMANS DE ERVARING SDESKUNDIGEN PAG. 62

1 2 3 Teambuilding Ibis De Panne

Frank Sinatra feat. Count Basie Fly Me to The Moon Queen- Bohemian Rhapsody The Dave Brubeck Quartet Take Five

FREDERIK GOOSSENS DE ERVARING SDESKUNDIGEN PAG. 62

1 Elton John Circle of life 2 Madonna Like a prayer 3 Billie Eilish Bad guy LINDSAY VANDERREYDT EN MATHY POETS, DE ERVARING SDESKUNDIGEN PAG. 62

1 Linda Ronstadt Don’t know much 2 Fever Oscar and The wolf 3 Beyoncé Single ladies JULIA PODCOLZINA , DE ERVARING SDESKUNDIGEN PAG. 62

1 2 3

Sergei Rachmaninoff Piano Concerto#2 in C Minor Queen Killer Queen Carl Orff Carmina Burana

LANDER VINCENT ZEVEN SNEDIGE VRAGEN PAG. 72

1 Wu Tang Clan Protect ya neck 2 Capleton Who dem? 3 Erykah Badu Cleva JESSICA DEKKERS ZEVEN SNEDIGE VRAGEN PAG. 72

Welcome Sarah@ MaisonEmile

1 J Cole Middle Child 2 A Tribe Called Quest Buggin’ Out 3 Outkast Player’s Bal

Another year over … Voor Lazy Monday begint de eindejaarsperiode NU. Inderdaad, na de launch party op 18 november gaan we in wintermodus waarin we met een half oog kijken naar 2020. Naar goede gewoonte gebruiken we het off season namelijk om te brainstormen over topics voor een nieuw publicatiejaar en na te denken hoe we jouw favoriete magazine verder kunnen laten evolueren. Heb je ideeën of andere interessante content? Schroom niet om ze over te brengen aan onze redactie. Een magazine maken doe je immers samen. Uiteindelijk doen we er alles aan om jouw postbode in februari door de sneeuw te sturen met een flinke lading leesvoer onder zijn arm. Tot dan, prettig eindejaar en wees lief voor elkaar!

VOLG ons www.lazymonday.be @luiemaandag I N S T A G R A M lazymonday F A C E B O O K Lazy Monday S T E L L E R LAZYMONDAY WEB TWITTER


Need a job? Een overzicht van de laatste horecavacatures

Uw horecavacature in Lazy Monday via info@lazymonday.be


La Durée** brengt een stabiele en goed onderbouwde creatieve keuken met gerechten die mooi in balans zijn, waar enkel plaats is voor absolute topproducten. Momenteel versterken we ons team. Wil jij mee deel uitmaken van deze fijne bende?

Lucy Chang is een Aziatisch restaurantconcept dat snelle en voedzame gerechten serveert. Het concept is laagdrempelig en daardoor toegankelijk voor een zeer breed publiek. Voor onze vestigingen te Antwerpen, Wilrijk en Gent zoeken we een

Zaalmedewerker/Sommelier

Vestigingsmanager

-- Zorgen voor de mise-en-place van de zaal & de dranken -- Het aangenaam maken van de restaurantbeleving -- Je serveert ook gerechten -- Begeleiden van gasten bij hun keuze van gerechten/dranken -- Zorgen voor een goede communicatie tussen zaal en keuken -- Up-to-date houden van de wijnkaart en deze optimaliseren PROFIEL

-- Zeer gemotiveerde kandidaat -- Gelijkaardige ervaring op gastronomisch niveau -- Gastrvrijheid hoog in het vaandel dragen -- Ambitie hebben om zich op dit niveau verder te ontwikkelen

-- Nederlandstalig, kennis van Frans en Engels is een plus. -- Kennis van wijn/dranken -- Verzorgd voorkomen en stipt UURROOSTER

-- 4.5 dagen per week (zaterdag middag, zondag en maandag gesloten) AANBOD

-- Voltijdse tewerkstelling -- Goede verloning -- Werken in een aangename sfeer SOLLICITEREN

Restaurant La Durée Leenstraat 28 8870 Izegem resto@laduree.be Tel 051310031

TA K E N

AANBOD

Als vestigingsmanager draag je de eindverantwoordelijkheid. Je opent de zaak, doet de voorbereidingen voor de service, verzorgt de dienst tijdens de lunch en diner en sluit ’s avonds het restaurant terug af. De Manager krijgt naast de taken op de werkvloer, nog een aantal andere verantwoordelijkheden.

Lucy Chang biedt een aantrekkelijk salaris. Werken doen we in een vijfdagenstelsel (twee vrije dagen per week) afhankelijk van de drukte van het seizoen. Aangezien de restaurants 7/7 doorlopend geopend zijn, is weekenden avondwerk gebruikelijk. S TA R T D AT U M

Zo snel mogelijk, in overleg. PROFIEL

Ervaring in de horeca is een absolute must en ook leidinggevende capaciteiten komen in deze functie absoluut van pas. De manager dient een persoon te zijn met de nodige maturiteit, flexibiliteit en management skills.

S O L L I C I TAT I E S

Lucy Chang Josie vander Eecken Marnixplaats 16-17 2000 Antwerpen josie@lucychang.be

Kortrijk Xpo is een evenementencomplex in Kortrijk. Het complex telt 6 grote hallen, 2 tussenhallen, een grote polyvalente zaal ‘XXL’ en tevens een congres en seminarieruimte Kortrijk Xpo Meeting Center genoemd, met 11 zaalcombinaties.

Kortrijk Xpo is een evenementencomplex in Kortrijk. Het complex telt 6 grote hallen, 2 tussenhallen, een grote polyvalente zaal ‘XXL’ en tevens een congres en seminarieruimte Kortrijk Xpo Meeting Center genoemd, met 11 zaalcombinaties.

Waiter

Kitchen Assistant/Chef de Partie

TA K E N

-- Bediening in de diverse horecapunten: bars, recepties & banketten en restaurant The Greenhouse -- Professioneel onthaal -- Ondersteunen van de keuken en de zaalactiviteiten -- Inrichten van de ruimtes en bar -- Garant staan voor een correcte en efficiënte service -- Zet klantvriendelijkheid en kwaliteit voorop PROFIEL

-- Je hebt praktijkervaring -- Kennis van zaal-/ keukentechnieken -- Dynamisch en positief -- Verzorgd voorkomen -- Klantvriendelijk.

-- Goede kennis van het Nederlands, kennis Frans is een plus -- Flexibel en weekendwerk -- Woonachtig in de omgeving AANBOD

-- Afwisselende job met mooi loon -- Dynamische organisatie met gemotiveerde collega’s -- Voltijds contract onbepaalde duur -- Werkzekerheid -- Veel recup mogelijk tijdens schoolvakanties SOLLICITEREN

Kortrijk Xpo tav. Annelies Meersseman Doorniksesteenweg 216 8500 Kortrijk T 056 24 11 11 hr@kortrijkxpo.com

TA K E N

-- Mee instaan voor de bereiding van onze gerechten. -- Verzorgen van de mise-en-place -- Assisteren van je keukencollega’s -- Instaan voor de netheid van de keuken. -- Meedenken over nieuwe gerechten, suggesties,… PROFIEL

-- Opleiding kok of gelijkgesteld door ervaring -- Goed kunnen koken zowel snacks, dagschotels als buffetten -- Je kan zelfstandig én in teamverband werken -- Dynamisch en positief -- Goede kennis van het Nederlands, kennis Frans is een plus -- Kennis keukenterminologie.

-- Flexibel naar werkuren en bereid om te werken in het week-end. -- Woonachtig in de omgeving AANBOD

-- Afwisselende job -- Dynamische organisatie met gemotiveerde collega’s -- Voltijds contract onbepaalde duur met mooi loon -- Werkzekerheid -- Veel recup mogelijk tijdens schoolvakanties SOLLICITEREN

Kortrijk Xpo tav. Annelies Meersseman Doorniksesteenweg 216 8500 Kortrijk T 056 24 11 11 hr@kortrijkxpo.com

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

TA K E N


NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

Chef de Partie

Housekeeping supervisor (parttime)

TA K E N

AANBOD

TA K E N

-- klaarzetten en aanvullen van het ontbijtbuffet -- de mise-en-place en de à la minute bereiding van gerechten -- voor het schoonmaken van alle keuken benodigdheden en apparatuur.

-- Voltijds contract -- Deel uitmaken van dynamisch nieuw team -- Competitief salaris -- Groeps- en hospitalisatieverzekering -- Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group Worldwide

-- O.l.v. de House­keeping Quality Manager zorgen voor de netheid van het hotel (poetsen wordt verzorgd door een externe partner.) -- Stuurt de verantwoordelijke van de externe poetsfirma aan -- Zorgt dat de kamers en de openbare ruimtes schoon zijn -- Bewaakt de high Quality standards van NH Collection -- Doet administratieve taken -- Correct voorraadbeheer  -- Kortom; een zeer veelzijdige en dynamische functie!

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

PROFIEL

-- Met enige jaren ervaring in een keukenteam -- Energiek en creatief -- Resultaat- en klantgericht -- Nauwkeurig en flexibel -- Stressbestendig -- Kunnen plannen/ordenen -- Goede kennis van Nederlands en Engels

SOLLICITEREN

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

-- Kunnen plannen/organiseren -- Communicatief in NL en EN -- Twee jaar ervaring in een gelijkaardige functie -- Flexibel in werkdagen en bereid weekends te werken AANBOD

------

Deeltijds contract 19u/week Dynamisch nieuw team Competitief salaris Groeps-/hospitalisatieverzekering Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group Worldwide

SOLLICITEREN

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

PROFIEL

-- Representatief, gastvrij, servicegericht -- Oog voor detail en kwaliteit; -- Perfectionistisch

NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

Medewerker technische dienst

F&B Medewerker

TA K E N

-- Opheffen van storingen -- Reparaties aan (productie- / keuken-) apparatuur, installaties, voorzieningen, sanitair, verlichting e.d., op elektrotechnisch en werktuigkundig gebied. -- Oplossen en herstellen van problemen aan sanitair, verlichting, elektriciteit, mechaniek,… -- Installatiewerkzaamheden aan elektrische schema -- Bijdragen aan voorraadbeheer PROFIEL

-- Kan goed met handen werken -- Goed in signaleren van problemen -- Kan deze direct oplossen -- Oog voor detail -- Aandacht voor kwaliteit

-- Zelfstandig kunnen werken -- Servicegericht en initiatiefrijk -- Oproepbaar en flexibel AANBOD

-- Deeltijds contract 19u/week -- Deel uitmaken van dynamisch nieuw team -- Competitief salaris -- Groeps- en hospitalisatieverzekering -- Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group worldwide

TA K E N

-----

Stressbestendig Echte teamplayer Flexibel qua werktijden Nederlandstalig met grondige kennis van Engels -- Spreekt nog een derde taal

-- Verzorgen van onze gasten in de diverse F&B outlets waaronder het restaurant, ontbijt, banqueting, roomservice en minibar -- Zorgen dat de gasten met een zeer goed gevoel naar huis gaan -- Je houdt je werkomgeving schoon -- Helpen bij de tafelvoorbereiding en mise- en place -- Verzorgen van bestellingen -- Communiceren met afdeling Keuken & Stewarding -- Wijn kennis is een plus

AANBOD

PROFIEL

SOLLICITEREN

------

Voltijds of deeltijds contract Dynamisch nieuw team Competitief salaris Groeps-/hospitalisatieverzekering Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group Worldwide

SOLLICITEREN

NH Collection Antwerpn Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

-- Gastheer/-vrouw met passie voor de hotelbranche -- F&B vakkennis -- Glimlach toveren op het gezicht van iedere gast

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com


NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in  Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

Sous Chef

Shiftleader

-- Coördineren van de keukenwerkzaamheden -- Ondersteunen van de Chef -- Opmaken roosters en bestellingen -- Naleven/controleren hygiëneprocedures -- Beheren van de keukenvoorraad -- Bijdragen aan de menukaart -- Ontwikkelen van recepturen -- Doen van kosten calculaties

-- Gastgericht en flexibel -- Goede kennis van Nederlands en Engels AANBOD

-- Voltijds contract (dagwerk) -- Deel uitmaken van dynamisch nieuw team -- Competitief salaris -- Groeps- en hospitalisatieverzekering -- Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group worldwide

PROFIEL

-- Kok in hart en nieren -- Aantal jaren leidinggevende ervaring -- Bij voorkeur in restaurants/Hotels op culinair niveau -- Teamspeler met communicatieve vaardigheden

SOLLICITEREN

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

TA K E N

-- Verantwoordelijk voor alle administratieve en financiële handelingen tijdens jouw dienst -- Begeleiden van Front Office shifts -- Aansturen van Front Office team -- Correcte kassa-afdracht -- Jouw team elke dag laten stralen -- In- en uitchecken van de gasten -- Beantwoorden van diverse vragen -- Afhandelen van telefoons/e-mails -- Begeleiden van nieuwe medewerkers/stagiaires -- Communiceren met andere afdelingen -- Producten en services verbeteren PROFIEL

-- Multi-tasker -- Met relevante werkervaring als receptionist(e)

------

Energiek, spontaan Gastgericht en flexibel Administratief sterk Goede kennis van NL en EN Spreekt mondje Frans

AANBOD

------

Voltijds contract Dynamisch nieuw team Competitief salaris Groeps-/hospitalisatieverzekering Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group worldwide

SOLLICITEREN

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

The first ever NH hotel in Antwerp, NH Collection Antwerp Centre is located right in the heart of the Diamond city, just opposite the Central Station. Behind the extraordinary experiences we promise our guests, there is a professional and dedicated team giving their best and building unique experiences.

NH Collection Antwerp Centre is het allereerste NH-hotel in Antwerpen en ligt recht tegenover het centraal station. Het telt 186 kamers die met zorg zijn ingericht. De buitengewone ervaringen die ze de gasten beloven, zijn te danken aan een professioneel en toegewijd team.

Bellboy | Bellgirl

Nachtreceptionist(e)

TA S K S

-- Greets and escorts arriving and departing guests -- Retrieving/transporting their luggage -- Inspects rooms visually -- Acquaints each guest with room and features -- Responds to the guest requests -- Organizes and stores luggage -- Serves with a smile -- Helps other departments  -- Helps housekeeping and maintenance crews PROFILE

-- Friendly and cheerful -- Eye for detail and quality driven -- Likes contact and communication with hotel-guests

-- Warm personality and groomed appearance -- Wears the uniform in style -- Flexible and able to work at night/ weekends -- Speaks Dutch fluently and has knowledge of English and French OFFER

-----

Dynamic team Competitive salary Group/Hospitalization Insurance Affordable employee rate at NH Hotel Group worldwide

A P P L I C AT I O N S

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME, Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

TA K E N

-- Verantwoordelijk voor de goede werking van de frontdesk gedurende de nachtelijke uren -- Je voldoet aan de verwachtingen van de gasten -- Je geeft een volledige overdracht bij aanvang van de volgende shift -- Je helpt alle gasten op een efficiënte en vriendelijke manier PROFIEL

-- Gastheer/gastvrouw met passie voor de hotelwereld -- Min.1 jaar ervaring als receptionist(e) -- Je kan gasten verwelkomen met een glimlach -- Je ziet in elke situatie een uitdaging -- Kennis Nederlands en Engels

-- Bij voorkeur nog een derde taal -- Teamplayer -- Flexibel AANBOD

-- Voltijds contract -- Deel uitmaken van dynamisch nieuw team -- Competitief salaris -- Groeps- en hospitalisatieverzekering -- Voordelig medewerkertarief NH Hotel Group worldwide SOLLICITEREN

NH Collection Antwerp Centre Claire JEUNHOMME Pelikaanstraat 84 2018 Antwerpen c.jeunhomme@nh-hotels.com

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

TA K E N


Chocolate Academy maakt deel uit van de Barry Callebaut group. In onze Chocolate Academy geven chefs wekelijks cursussen aan (internationale) bakkers, patissiers, chocolatiers en horeca chefs. Daarnaast is het ook hét bezoekerscentrum voor leveranciers, klanten en andere stakeholders.

Na bijna 40 jaar werd Stapsteen te Heusden-Destelbergen na een grondige renovatie Bistro Celine. Niet alleen het interieur, maar ook de kaart werd aangepast. Voor het nieuw team zijn we op zoek naar een:

HOUSEKEEPER CHOCOLATE ACADEMY

Kok

TA K E N

UURROOSTER

TA K E N

-- Bezoekers bedienen -- Koffieapparaten reinigen/aanvullen, frigo’s nakijken/aanvullen -- Vergaderzalen klaarzetten -- Omgeving bar poetsen -- Samenwerken met externe traiteurs: klaarzetten van tafels en buffetten, afruimen en afwassen -- 4 personen aansturen zonder hiërarchische verantwoordelijk­heid

-- Maandag t.e.m. vrijdag 9h-14h -- Kan variëren ifv drukte. Overuren kunnen opgenomen worden

-- Samen met het team hebben jullie de leiding over de keuken -- Nadenken over nieuwe gerechten/ suggesties -- Zorgen voor een vlot keukenverloop van mise-en-place tot service -- Mede verantwoordelijke voor de bestellingen -- Waken over de organisatie in de keuken -- Waken over de communicatie met de zaal

AANBOD

-----

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

PROFIEL

-------

Enthousiaste persoonlijkheid Ervaring in horeca/bar/catering Stipt, punctueel en flexibel Verantwoordelijk en handson Plant, organiseert Uitstekende kennis NL en basiskennis EN. FR is een plus.

Ruimte voor initiatief/creativiteit Contract van onbepaalde duur Zaterdag en zondag vrij Stabiel internationaal bedrijf en loon volgens barema (hospitalisatieen groepsverzekering, woon-werkvergoeding, maaltijdcheques)

S O L L I C I TAT I E S

Barry Callebaut Aalstersestraat 122 9280 Lebbeke-Wieze pauline_de_smyter@ barry-callebaut.com

PROFIEL

over nieuwe gerechten -- People person die snel een plaats in het team vindt -- Stipt en betrouwbaar AANBOD

-- Voltijds contract van bepaalde duur -- Verloning te bespreken en afhankelijk van ervaring -- Overname zaak op termijn valt te bespreken -- Uitdagende functie -- Splinternieuwe zaak SOLLICITEREN

-- Opleiding hotelschool aantoonbare ervaring -- Georganiseerd zowel in de keuken als administratief -- Creatief en kunnen nadenken

Bistro Céline Hooistraat 148 9070 Heusden-Destelbergen Tel: 0475/69 74 10 info@restaurantstapsteen.be

Steiger3 is een Bistro gelegen aan de Schelde in Hoboken met uniek uitzicht! Grote parking met nieuwe speeltuin en een gezellig terras. Wij werken met een leuk en dynamisch team waar elke klant belangrijk is.

Woonzorgcentrum Walfergem breidt uit met een nieuwe locatie met Assistentiewoningen dewelke centraal gelegen is tussen Aalst en Brussel op slechts 2 km van de ring. Om de bistro hiervan vorm te geven zijn we op zoek naar versterking.

Hulpkok | Kok

Chef kok Bistro De Kompanie

TA K E N

AANBOD

TA K E N

AANBOD

-- Bereiden, schikken en presenteren van gerechten -- Samenwerken met andere koks en onder onze chef -- Zelfstandig kunnen werken -- Mise en place maken -- Opvolgen van zaalbestellingen -- Controle van kwaliteit en versheid

------

-- Aansturen van het keukenteam -- Bereiden van kwaliteitsvolle en netjes gedresseerde maaltijden -- Aangaan van vriendschappelijke relaties met de bewoners -- Maken van bestellingen -- Controleren van goederen -- Toepassen van HACCP & FAVV -- Toezien op goed beheer van keukenmateriaal en – ruimtes -- Registreren van controlepunten

-- Voltijds contract -- Moderne setting -- Inspraak in het nemen van beslissingen -- Uitwerken van een nieuw concept -- Correcte verloning -- Woon-werkverkeer vergoeding -- Snelle indiensttreding -- Werken op zaterdag en zondag -- Werkuren liggen tussen 10u en 19u

PROFIEL

SOLLICITEREN

PROFIEL

-----------

Keukenopleiding of ervaring Met liefde voor het vak Geëngageerd en polyvalent Je spreekt zeer goed Nederlands Goed georganiseerd Echte teamplayer Leergierig en resultaatgericht Hygiënisch en ordelijk Positieve instelling Stressbestendig

Aangename werksfeer Professioneel team Vast full-time contract Eerlijk loon 4 dagen werkweek

SOLLICITEREN

Steiger3 Inge Mertens Zandkamp 3 2660 Hoboken Info@bistrosteiger3.be

--------

Diploma als kok / keukenervaring Zelfstandig kunnen werken Creativiteit in de keuken Integer en stipt Respectvol en beleefd zijn Net voorkomen Kennis van het Nederlands

Residentie Stevensveld Bistro De Kompanie Mevr. Deryckere Stevensveld 3 1730 Asse 02/304.10.20 info@walfergem.be


#TEAMHOTELBEVEREN Om ons team te versterken in AD Delhaize Tienen zijn wij op zoek naar

Kok met ervaring UURROOSTER

-- Zowel koude als warme keuken -- HACCP richtlijnen opvolgen -- Actief meedenken in de verdere professionalisering en ontwikkeling van onze organisatie wordt zeer op prijs gesteld

-- Vroeg beginnen + weekend werk (zaterdag) -- Enkel overdag en zaterdag tot 16.30 uur -- 36,5 uur / week

ARE YOU THE ONE WE’RE LOOKING FOR? Finance Manager • Front Office Medewerkers Bartender • Kelners Fleximedewerkers & Studenten

AANBOD

-- Voltijds contract

PROFIEL

------

Gediplomeerd kok Zelfstandig persoon Ervaring is vereist Gemotiveerd Bereid om vroeg te beginnen en in het weekend te werken

SOLLICITEREN

AD Tienen D. Pauwels Mulkstraat 2 3300 Tienen dirk.pauwels@delhaizetienen.be

www.hotelbeveren.be/vacatures

TOO MANY LAZY MONDAYS?

TIME FOR A FUN JOB WE’RE HIRING

• Banqueting Supervisor (F&B) • Night receptionist (flexi-job) • Trainees, flexi-jobs and students in different departments Interested? HR@BRUSSELS.VALK.COM Van der Valk Hotel Brussels Airport, Culliganlaan 4, 1831 Diegem

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

TA K E N


medewerkers gezocht

LAZY MONDAY â&#x20AC;&#x201D; YELLOW PAGES

Begin 2020 opent otomat een 2e pizza heaven in Brussel. Wil jij graag ons zaalteam versterken? Reageer dan via jobs@otomat.be Info op otomat.be/jobs

heavenly pizza & glorious beer www.otomat.be


In de bediening, keuken en op evenementen: Onze medewerkers maken voor u het verschil! Gastgerichte, proactieve talenten in de juiste combinatie van specialismen om al uw diensten binnen de hospitality te beantwoorden. Hierdoor kunt u zich volledig richten op uw gasten. Een gerust gevoel voor u als onze partner in horeca en gastvrijheid.

www.miseenplace.be

LAZY MONDAY â&#x20AC;&#x201D; YELLOW PAGES

Mise en Place, vanzelfsprekend gastvrij


NEW!

IN FOOD & DRINK INDUSTRY

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

via www.jobmercado.be

JobMercado.be is dé website voor jobs in de Food & Drinks Industry in België. De communicatie van deze jobboard is gericht naar een relevante doelgroep van mensen met ervaring in (of feeling) met food and drinks.

Product Developer bakker

Projectmanager

Assistent Shiftverantwoordelijke

L’Atelier du Pain is een grote, artisanale en biologische bakkerij te Ninove die deel uit-

maakt van de Le Pain Quotidien groep. Zij zijn op zoek naar een proefbakker voor het ontwikkelen van nieuwe broodproducten. Heb jij een diploma bakker of gelijkwaardig door ervaring? Aarzel dan niet en bezoek www.jobmercado.be

Als projectmanager coördineer je een brede waaier aan projecten: procesoptimalisatie, digitalisering, partnerships. Een boeiende job voor een enthousiaste projectmanager die graag samenwerkt! Wens je meer informatie over deze vacature bij Solucious (de foodservicespecialist van Colruyt Group)? Surf naar www.jobmercado.be

Pauwels NV is een groeiend internationaal familiebedrijf gespecialiseerd in de productie van sauzen. Als assistent shiftverantwoordelijke ben je verantwoordelijk voor het produceren van geplande producten, coördineren en opvolgen van de productiewerkzaamheden. Meer info over deze vacature? www.jobmercado.be

Admin. logistiek medewerker

Sales Development Representative

District Manager (m/v) W-Vlaanderen

De Mooie Faluintjes te Aalst heeft ter verster-

king van het team een veelzijdig en flexibel persoon nodig die graag de handen uit de mouwen steekt. Solliciteer nu, en wordt de nieuwe administrator/logistiek medewerker met bedrijfswagen van dit prachtig feestzalencomplex! Alle info op www.jobmercado.be

Lightspeed is op jacht naar een vertegenwoordiger om hun Gentse verkoopteam te versterken. Ze zijn volop aan het groeien en daarom op zoek naar de beste verkopers op de markt die graag bijdragen aan hun succes! Ben jij de beste? Surf dan als de bliksem naar www.jobmercado.be

Aramark zoekt een ervaren persoon die de belangrijkste financiële mechanismen en werkmiddelen, statistieken en marketing beheerst. Je maakt deel uit van een multinational maar toch met het lokale karakter van een tof team! Meer weten over deze vacature? www.jobmercado.be

Douanier (keuken)

Customer Manager

Accountmanager

Wil je werken in een dynamisch team voor een van de meest toonaangevende cateringbedrijven in België? J&M zoekt een douanier voor het transporteren en stockeren van hun goederen. Wil je meer weten over deze vacature? Surf dan sneller dan een luipaard naar www.jobmercado.be

Heb jij een passie voor food en wil je deze gebruiken in een commerciële omgeving? Dan zijn ze bij METRO misschien wel opzoek naar jou! Voor de regio Gent zoeken ze een Customer manager. In deze job ga je dagelijks op de baan en sta je in contact met de klanten van METRO cash & carry. www.JobMercado.be

Als Accountmanager bij HANOS ben je verantwoordelijk voor het behalen van de afgesproken omzet en margetargets in jouw rayon. Heb je enige jaren praktische ervaring in een verkoop buitendienst en/of als accountmanager? Surf dan snel naar www.jobmercado.be

Customer Relations Specialist

Business Consultant Horeca

Operationeel buyer AGF

Jacobs Douwe Egberts gaat op zoek naar een

verantwoordelijke voor de ondersteuning van de Sales Representatives in België en Luxemburg. Heb je een affiniteit met sales en kan je volledig zelfstandig functioneren? Dan zijn ze opzoek naar jou! Voor meer informatie en sollicitaties kan je surfen naar www.jobmercado.be

Opzoek naar een job met immens groei potentieel, laptop, gsm en bedrijfswagen? HLS behoort tot een belangrijke groep actief in de distributie van dranken en import van gerenommeerde merken als CARLSBERG, TUBORG, TAITTINGER, Bernard Massard,… en zoekt nog een enthousiaste Business Consultant. www.jobmercado.be

Bakker Belgium staat in de startblokken! Vanaf medio november a.s. verzorgen ze in Boom het

Customer Support Specialist

Procesoperator Hoegaarden

Hygiëne manager

Resengo is een jong bedrijf uit Antwerpen, gespecialiseerd in SAAS-reserveringssystemen en biedt het beste product op de markt (al zeggen ze het zelf)! Hiervoor is Resengo op zoek naar een goedlachse griet of kerel om het supportteam te versterken! Wil je meer weten over deze vacature? Alle info kan je vinden op www.jobmercado.be

AB InBev heeft een mooie job opportuniteit als Procesoperator in hun brouwerij in Hoegaarden! In deze rol zal je verantwoordelijk zijn voor het opvolgen van het bierproductie proces. Bezit je een goede analytische ingesteldheid, ben je een problem-solver en werk je goed in teamverband? Dan zoeken zij jou! www.jobmercado.be

Ardo produceert kwalitatieve vriesverse groenten, kruiden en fruit voor een wereldwijd groeiende markt. Kennis van courante softwarepakketten en informaticatoepassingen maar ook van de industrie en machine specifieke schoonmaaktechnieken en –middelen? Aarzel niet en bekijk de vacature op www.jobmercado.be

Meer vacatures in de food & drink industry op www.jobmercado.be

verpakken, warehousing en ook de rijpfaciliteiten voor bananen. Hiervoor zoeken zij een iemand verantwoordelijk voor de korte en middellange termijn (week/dag) productplanning en optimale afstemming bij leveranciers en interne afdelingen.


Jobhotel.be is een interactieve jobsite, voor de hotelsector. De marketing en communicatie van deze jobboard is gericht op afgestudeerden, young potentials, operationele en managementprofielen binnen Belgische en internationale hotelindustrie.

Kamermeisje (m/v) met ervaring

Medewerker Receptie

F& B Supervisor

Hotel Riga is een boetiek hotel gelegen op een paar stappen van de Grote markt Antwerpen. Als kamermeisje sta je in voor het dagelijks onderhoud van de hotelkamers. Ben je ordelijk en kan je zelfstandig in een team werken? Surf naar www.jobhotel.be

Als medewerker receptie ben je het aanspreekpunt van Best Western Hotel Docklands in de trendy wijk, het Eilandje Antwerpen. Op zoek naar een afwisselende job met flexibele uren? Meer info op kan je vinden op www.jobhotel.be

De Crowne Plaza Antwerpen , 4-sterren zakenhotel, is opzoek naar een F&B supervisor die samen met zijn collega F&B-supervisors de dagelijkse gang van zaken in het F&B-departement/ANNA Restaurant/Meeting & Events sturen. www.jobhotel.be

Cluster HR Coördinator

Sales & Marketing Coördinator

Operation Manager

FLI Hospitality management is een onafhan-

kelijke hotel management groep die hotels uitbaat in België en Frankrijk. Als Cluster HR Coördinator vorm je de brug tussen de medewerkers en business, werk je nauw samen met de management teams. www.jobhotel.be

Het Rode kruis zoekt een vlotte coördinator voor alle sales & marketing activiteiten voor het zorghotel Domein Polderwind in Zuienkerke. Wil je écht het verschil maken? Zet dan je sales talenten in voor Domein Polderwind! www.jobhotel.be

Voor diverse vestigingen een Operation Manager gevraagd. Je hebt een sterke affiniteit met de hospitality sector voor Getaway short stay. Als je resultaatgericht bent en een gewaardeerd teamlid kunt zijn, dan horen ze graag van je! Surf snel naar www.jobhotel.be

Receptionist(e)/telefonist(e)

Coördinator Restaurants

Personal Assistant/Butler

De Shrimp Tempura hospitality groep staat in

De Universiteit Gent is met zijn meer dan 8.000

personeelsleden één van de grootste van de regio. Als coördinator ben je verantwoordelijk voor een goede dienstverlening en werkorganisatie in verschillende restaurants van de UGent. www.jobhotel.be

Voor een jonge ondernemer is men opzoek naar iemand die huishoudelijke taken kan combineren met personal assistant taken in een zeer aangenaam kader in Gent Centrum. Voeling met laatste design / food / travel en interieur trends? Één adres www.jobhotel.be

Receptionist(e)

Hospitality Hero

Cluster Sales Executive

Het Ghent Marriott hotel, werelds grootste internationaal hotel bedrijf, zoekt een receptionist(e) voor het versterken van hun team in Gent! Ben jij een echte “multitasker” dan is Marriott opzoek naar jou! Surf naar www.jobhotel.be

YUST is de perfecte combinatie van short en long-term living, gelegen in de nieuwe hippe Antwerpse wijk, Harmonie en opzoek naar een teammember met talent, gevoel voor humor en een levendige persoonlijkheid om hun team te versterken. www.jobhotel.be

Het Pentahotel in centrum Brussel zoekt een Cluster sales executive voor het ondersteunen van de verkoopinspanningen van het hotel met oog op het realiseren van omzetbudgetten. Iemand aanspreekbaar, behulpzaam en communicatief. www.jobhotel.be

F&B Supervisor

Onthaalmedewerker

Verantw. Technische dienst

Pillows Grand Hotel Reylof is een gerenoveerd hotel gelegen in het historische centrum van Gent. Als F&B supervisor zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt binnen hun verschillende F&B outlets. Ben jij een ervaren hospitality professional? www.jobhotel.be

La Terrasse du Zoute is uitgegroeid tot dé “place to be” van Het Zoute. Als onthaalmedewerker ontvang je de gasten, begeleidt ze naar hun tafel, werkt samen met de Maître d’hôtel en beheert de reservaties in de zaal. www.jobhotel.be

Het Mercure Antwerp City Centre hotel, gelegen aan het Stadspark in Antwerpen zoekt een gemotiveerde meewerkend verantwoordelijke met een hands-on mentaliteit. Ervaring in onderhoud van gebouwen en algemene kennis van hvac installaties? www.jobhotel.be

Breakfast Chef

Kamermeisje/jongen

Receptionist(e)

August is gelegen in het tot de verbeelding sprekende domein van het voormalige Militaire Hospitaal te Antwerpen. Zij zijn opzoek naar een ervaren chef voor het bereiden van à la carte gerechten en het voorbereiden van het ontbijt buffet. www.jobhotel.be

Doorheen de jaren van opmerkelijke groei, behield Group-f haar uitgesproken familiale karakter en onafhankelijkheid. Als Kamermeisje/jongen ben je verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de hotelkamers van hun hotel te Brugge. www.jobhotel.be

1898 The Post is een stijlvol boutique hotel met 37 kamers, een kleine vergaderruimte en een cocktailbar The Cobbler in het historisch hartje van Gent. Je bent vlot, sociaal en dynamisch. Het spreken van Nederlands, Engels en ervaring is een must! www.jobhotel.be

voor originele en innovatieve concepten afgestemd op de huidige consumententrends en dit op hippe evenementenlocaties in Antwerpen. Je zal instaan voor allerhande taken van receptie tot administratie. www.jobhotel.be

Meer hotel vacatures op www.jobhotel.be

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

via www.jobhotel.be


Quality Seekers is partner van toonaangevende bedrijven in de binnen- en buitenlandse horeca. Een werving en selectiebureau dat instaat voor permanent placement van professionals in de hotellerie, catering en gastronomie. Quality Seekers garandeert een discrete werkwijze voor zowel werkgever als kandidaat. Dit is een greep uit de vacatures die we momenteel behandelen:

ANTWERPEN Maître topgastronomie Verfijnd gastronomisch restaurant met 1 Michelinster waar sfeer en klasse voorop staat

General Manager Recent gerenoveerd hotel met ideale ligging aan de rand van de stad

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

Floor Manager Allround functie voor een energieke gastheer of gastvrouw die een team kan leiden

Operationeel Eventverantw. Dynamische job waar je op exclusieve event-locaties de operaties leidt

Junior Account Manager Commercieel talent gezocht met ervaring en passie voor de horeca

Assistent restaurantmanager Stabiel horecabedrijf met opleidings- en doorgroeimogelijkheden

Teamleader Kwaliteitsvol kader waarbij je als shiftverantwoordelijke de service aanstuurt

Catering & Logistics Manager Bouw mee aan het succes van de cateringtak die binnen deze start-up wordt opgezet

BRUSSEL & OMGEVING Reservations & revenue coördinator Veelzijdige en dynamische functie met zeer concrete doorgroei­­mogelijkheden

Culinary chef Voor een boetiekhotel gaan wij op zoek naar de creatieve input van een culinair talent

OOST- & WEST VL. Overkoepelend F&B Manager Leidinggevende functie in een grootschalig recreatieconcept met verschillende F&B outlets

Jr Manager Food Bar Voor een jong bedrijf met hoge FUN-factor en gezonde, eigentijdse foodcreaties

Sales & Event Manager Gevarieerde job waarbij je als event specialist je commerciële stempel kan drukken

Creative executive chef Breng jij de keuken van dit grote hotel naar ‘the next level’?

Experienced F&B Manager Voor een hotel met een grote en bruisende F&B operations

Assistent hotelmanager

ANTWERPEN Events & Catering Supervisor Organisatorische functie waarbij we beroep doen op je organisatieskills, kennis van events en catering

Chef Developer Maak in deze functie de combinatie tussen creatieve input, procesmatig werken, coaching en operationele implementatie

Een mooie springplank om je hotelcarrière te boosten

Chef events Verantwoordelijke keukenpositie waarbij je de events in de feestzaal en op locaties zal leiden

Food store manager Voor een tof concept op een populaire locatie in Brussel.

Onze vacatures veranderen dagelijks. Check onze website www.qualityseekers.be Quality Seekers Bosmanslei 31 2018 Antwerpen info@qualityseekers.be tel 03/449.45.31

17 jaar expertise in werving en selectie binnen horeca


Share the love en scoor je reep.

JobKitchen.be is

14 jaar

en jij viert mee!

DE

â&#x20AC;&#x2122;S!

GA LE

O

L

L MU OF S

&

deel & smul! EL

E MET J

C

Post je gelukswensen aan jouw favoriete jobsite op Instagram met #jobkitchen14 en ontvang een reep (h)eerlijke chocolade. De unieke repen melkchocolade van Jobkitchenâ&#x20AC;&#x2122;s Chocolonely zijn niet inwisselbaar voor geld noch andere smaken. Waarom zou je ook...? * zolang de voorraad strekt


â&#x201A;¬5,95

Profile for Lazy Monday

Lazy Monday magazine #018  

Advertisement