__MAIN_TEXT__

Page 1


Een primeur …kregen we van café­baas Olivier Lammens om hem te mogen inter­viewen. Niet dat hij onbereikbaar is, want in zijn café Baron in Antwerpen is hij steeds voor iedereen aanspreekbaar. ‘Ollie’ houdt er echter niet van om in het openbaar over zichzelf te spreken. Bescheiden, twee voeten op de grond, maar nu voor heel even toch het hart op de tong.


HEAVENLY

POUR

Een Duvel uitschenken doe je met geduld, met zachtheid, zonder te klokken, en -als het even kan- met een gradenboog. Je start met een droog glas. Dat hou je in een hoek van e-x-a-c-t 45 graden. Je brengt het glas tijdens het schenken stilaan rechtop. Zo krijg je die mooie, royale schuimkraag. Leg die gradenboog snel weg en geniet!

www. d uve l . com B ier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.


Lazy Monday

Edit�

e laatste rechte lijn’, een term die te pas en onpas wordt gebruikt. Maar wat bedoelen we eigenlijk met deze frase? Hoe dan ook, bij ons op de redactie is deze nooit van toepassing. Een rechte lijn bestaat niet wanneer je een magazine maakt. Evenmin als een rechte lijn bestaat als je in de horeca werkt. De overeenkomst van de twee activiteiten is de gedienstigheid; je creëert iets voor anderen, je probeert een ander te dienen. Naar mijn mening lukt dat nooit als je halsstarrig de rechte lijn aanhoudt. Laat me dan maar vertellen dat we in een laatste kronkelende lijn zitten… naar een groots event! Van 7 tot 14 november richten we namelijk ‘From Monday to Monday’ in. Acht dagen lang brengen we de backstage van de horeca naar buiten. Nee, het wordt geen beurs. En nee, we organiseren geen awardshow… het wordt een laagdrempelig, interactief, ‘out-of-thebox’ event voor de horecaprofessional. Werknemers en ondernemers, foodies, sympathisanten… iedereen gelijk voor de wet. Acht dagen lang ben je welkom op onze foto- & streetart tentoonstelling, in onze ‘staffmeal’ keuken en op één van de vele boeiende

‘D

congressen. Waarom doen we dit? Heel simpel. We willen meerwaarde brengen en onderstrepen dat de horeca een coole sector is om in te werken. We geven informatie, inspiratie en motivatie. Lazy Monday brengt de mensen die in de horeca werkzaam zijn (jullie dus) samen op een unieke plaats om een super-dynamische beleving mee te maken. Samen met jullie maken we de sector nóg attractiever. Dát is de insteek van het evenement ‘From Monday to Monday’. Bekijk de poster verder in het magazine. Hang’m op in de personeelskantine, in de keuken, de kleedkamer of boven je bed. Het maakt ons niet uit, zolang je er in november bij bent. Breng gerust je collega’s, vrienden en familie mee! Tot de opening van de expositie ‘From Monday to Monday’ zal je het moeten stellen met deze editie van Lazy Monday. Moeilijk is dat niet want we hebben ons goed uitgeleefd. Opnieuw brengen we boeiende verhalen van bekende en minder bekende gezichten. Ondanks alle moderne technieken en prachtige producten die in de horeca voorradig zijn, blijft de mens voor ons absoluut het belangrijkst. Jullie zijn en blijven het onderscheidend vermogen van onze fascinerende sector.

Tot in november op ‘From Monday­to Monday’!


p. 62

Colofon L A Z Y M O N DAY # 0 0 6 SEPT - OKT 2016 VERANTWOORDELIJKE UITGEVERS

Dennis Valerius Lieve Van Ostade REDACTIE

Pascale Baelden Valentina Gatti Lieve Van Ostade Marko Heijl Dennis Valerius EINDREDACTIE

Andrew Volstead

N O G U TS

N O G LO RY

GRAFISCHE VORMGEVING

Pieter Willems Brecht Van Stappen www.pjotr.be I L LU S T R AT I E

Olivier Jacobs FOTOGRAFIE

Jean Van Cleemput Tom ‘Face’ Peeters WERKTEN MEE AAN L A Z Y M O N DAY # 0 0 6

Olivier Lammens Jeffrey Snoeks Tom De Pauw Baloji Carol De Dobbelaere Christian Puglisi Willem Van den Broeck Johan Cuypers Sergio Herman Anthony Pierards Jan Jacobs Sarah Coppens Tamara Coppens Philippe ‘Phil’ Hawinkel Aysa Huysentruyt Laura Lietaer Klaas De Waegeneer Suzanne Struyver Jan Tournier Kobe Desramaults en de teams van: Schweppes & BUTIK Center Parcs Erperheide DishWash DRUK

6

Table scraps Hebbedingetjes en trivia

52

Family Affairs Sarah en Tamara Coppens

12

Ambacht & Passie De Chef van wielerploeg Lotto Soudal

56

Monday Hangouts Wat te doen op maandag

22 Citytrip Op bezoek bij Christian Puglisi in Kopenhagen

58 ToolTime Vier uitgesproken horecauniformen

28

People on the move De laatste transfers binnen de horeca

62

Service Heroes Een dag op pad met Jeffrey Snoeks

30

Column Johan Cuypers geeft inspiratie

68

No guts, no glory De nieuwe wending van Kobe Desramaults

32

100 ASA Frituren langs de N4

74

Zeven snedige vragen Oerend hard met ‘Ollie van de Baron’

40

Young Guns Hotelier Anthony Pierards

78 #peopleoflazymonday Sta jij erin?

44

Up Close Het veelzijdige leven van een topcateraar

80

Corelio Printing C O N T A C T, A D V E R T E R E N E N A B O ’ S

www.lazymonday.be info@lazymonday.be REDACTIE

Bosmanslei 31 2018 Antwerpen tel +32 (0)3 449.45.31 Met dank aan onze lezers, believers en adverteerders. Zonder jullie geen Lazy Monday !

Need a job? Vacatures in de horeca


Tafelrestjes of kruimels… het maakt allemaal niet veel uit. Hierbij een selectie van items die wij niet zomaar zonder boe of ba van tafel vegen.

The revival of

De vlinderdassen van Mc Rogers veroveren stukje bij beetje de harten van hipsters en dandy’s. Ook in de Belgische barscène zijn ze niet meer weg te slaan. De Belg Matthias Bogaert biedt vanuit zijn webshop een brede collectie handgemaakte strikken aan. Heren, dames maar ook kinderen die zich willen onderscheiden met een persoonlijk accessoire kunnen bij Matthias terecht. Hij maakt met veel plezier een vlinderdas op maat en in je eigen stoffenkeuze.

6

www.mcrogers.be

Gert en Joachim

Lekker fietsie…

Onder het credo “Born in Amsterdam, Raised in Australia” brengt Lekker enkele toffe fietsen op de markt. Nederlandse degelijkheid gaat bij dit fietsenmerk hand in hand met kekke kleurtjes en dito design uit Australië. In het assortiment, dat uiteenloopt van retromodellen tot stadsracers, vindt ieder zijn goesting. De fietsen zijn te personaliseren met allerlei accessoires, waaronder een heuse cupholder en een bijpassende kledinglijn. Met een Lekker onder je kont begeef je je dus in stijl naar je werk of je favoriete koffiebar.

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens (Hertog Jan***, Zedelgem) hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Zij zetten hun tanden onder andere in twee boeken; één van de hand van Gert en één van Joachim. ‘Unplugged’ en ‘Wat zullen we drinken?’ zijn lijvige werken die worden opgeleukt middels foto’s van Piet De Kersgieter. Ze inspireren de lezer tot laagdrempelige creaties voor uiteenlopende gelegenheden. Vanaf 6 september zijn de boeken verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

www.lekkerbikes.com

www.lusterweb.com


SAILOR JERRY 7

België is klaar voor een rum hype en Sailor Jerry is één van de merken die veel liefhebbers in vervoering zal brengen. Het verhaal rond de naamgever is minstens zo interessant als de spiced rum zelf. Norman Collins a.k.a. Sailor Jerry was immers geen rummaker, maar een marinier die zich omschoolde tot tattoo-artist. De Amerikaan leidde een indrukwekkend leven en liet zijn ‘handtekening’ achter op duizenden lichamen.

Vandaag de dag zijn de ontwerpen van Sailor Jerry nog steeds erg populair en terug te vinden in tattooshops over de hele wereld. Zijn levensverhaal gaf ook voldoende inspiratie voor de inmiddels bekende Sailor Jerry Spiced Rum. Rond het leven van Norman Collins is een docu gemaakt die te zien is via YouTube. Check Hori Smoku Sailor Jerry: The life of Norman K.Collins.

Geen bier zonder nootjes en dus bedachten ze bij Vedett iets nieuws. De Vedett extra super tasty Nuts zijn geen slinkse manier om mensen meer bier te doen drinken. Nope. Ze zijn een beloning voor loyaliteit en goede smaak. De nootjes zijn op de redactie van Lazy Monday een gegeerd goed. En dus drinken we meer bier.

www.sailorjerry.com

www.vedett.com

A

AF

J

!

SL

100% VRI

Kinderarbeid in de chocolade-industrie is helaas nog altijd schering en inslag. Vooral Afrikaanse cacaoplantages maken er zich nogal eens schuldig aan. De wereld sluit zoals vaak de ogen. Niet zo Tony Chocolonely. Het Nederlandse merk maakt immers vanaf haar start in 2003 100% slaafvrije chocolade. Ze willen als kleine speler paal en perk stellen aan het feit dat in Afrika 90.000 kindslaven in de industrie aan het werk worden gezet. Tony doet dit door de cacaoboeren 25% meer te geven voor hun opbrengst. Voorwaarde is dat ze geen kinderen op de

plantages mogen laten werken. Om te checken of afspraken worden nageleefd gaan alle medewerkers van Tony Chocolonely minstens één keer naar de plantages in Ghana of Ivoorkust. Om deze visie aan een breder publiek kenbaar te maken, werd een documentaire gedraaid over de kruisvaart van Tony Chocolonely. “Tony, van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar” wordt al vertoond in de Nederlandse cinema’s en ging op 30 augustus jl. ook in België in première. www.tonychocolonely.com

Lady Gaga’s helping her dad with a cookbook. Hopefully there’s a meat dress recipe in there Eater @Eater


ChaudDevant.com


V R A AG HET AAN

TOM 9

Als magazine voor de professionele horeca hebben we een maatschappelijke rol binnen de sector. Het verstrekken van relevante informatie is immers van groot belang voor zowel ondernemers als horecamedewerkers. Omdat we zelf de expertise niet hebben, schuiven we de hete aardappel graag door aan Tom De Pauw van Horecafocus. Hij is als geen ander op de hoogte van de steeds veranderende sociale wetgeving en is dé specialist voor het oplossen van prangende vraagstukken.

Tom, de gemiddelde student die in de horeca werkt, heeft na een drukke zomer nauwelijks nog dagen over van het contingent van 50 dagen. Op welke manier kunnen we toch nog een beroep op hen doen? en student is gedurende 50 dagen per jaar tot bijna de helft goedkoper dan uw vaste werknemers. Elke dag waarop een student werkt, telt als één gewerkte dag. Ook als hij maar enkele uren werkt. Vanaf de 51ste dag kosten studenten net zoveel als een vaste werknemer. Als “extra” zal de student u een beetje minder kosten. Een afgestudeerde student kan in principe geen studentenjob meer doen. Wie echter in juni zijn diploma behaalde, kan tot het einde van de zomer werken met een studentenovereenkomst en genieten van de bijhorende verlaagde sociale bijdragen.

E

Blijft deze student ook na afloop van zijn studentencontract bij u in dienst, dan moet u wel opletten. Zijn vaste job moet dan duidelijk verschillen van zijn studentenjob, anders komen de RSZ-voordelen retroactief te vervallen. Het moet dus gaan om een andere functie, een afwijkend aantal uren, andere verantwoordelijkheden, enz… Ook het aanwerven van (pas afgestudeerde) jongeren biedt voordelen. Met de nieuwe Vlaamse doelgroepvermindering voor jongeren ontvangt u een korting van maximaal 1.150 euro per kwartaal wanneer u een werknemer aanwerft die jonger is dan 25 en hoogstens een middelbaar diploma heeft. De korting blijft ook na de 25ste verjaardag doorlopen en dit voor maximaal 8 kwartalen.

Heeft u een vraag voor Tom De Pauw? Stuur ze door naar info@lazymonday.be

TOM WEET HET


Kiwi

T A B L E

10

S C R A P S

Red Bull

Een Red Bull is vaak de lifesaver van menig horecamedewerker. Even een energiestoot voor de laatste service van de week of een extra zetje om de dag door te komen na een avond doorzakken met de collega’s. We kennen allemaal het gevoel. Gelukkig erkent Red Bull onze noden en laat het volop innovaties op ons los. De laatste uit de reeks ‘Summer Editions’ is Red Bull Kiwi. Een verfrissende energieboost uit de Oostenrijkse Alpen. Zum Wohl! www.redbull.com

Braasi Geheimen Hotel

Op zoek naar een modieuze manier om je werkplunje of laptop te vervoeren? Braasi is een pril merk opgericht door een Praags architectenkoppel dat initieel begon als creatief tijdverdrijf. Inmiddels heeft Braasi reeds verschillende ontwerpen in haar gamma. Geïnspireerd op de rugzakken van bergbeklimmers van de jaren ‘80 en gemaakt om iedere dag te gebruiken. Door het ‘monovolume’ concept, de roll top sluiting en het gebruik van sterke materialen blinken de zakken uit in eenvoud.

Bijna iedere hotelmedewerker heeft ze: straffe verhalen over dingen die ze op het werk meemaakten, maar nooit mochten verder vertellen. Op een verjaardagsfeest of aan de bar wordt het stilzwijgen vaak toch verbroken maar dan volledig “off the record”. Schrijver Wil Degrave kroop een tijd in de huid van een hotelmedewerker en trok zijn ogen wijd open. Hij bundelde de meest sappige anekdotes in het boek ‘Hotelgeheimen’. Verplicht leesvoer voor iedereen met een hart voor hotellerie.

www.district18.eu

www.vanhalewyck.be Kijk op p. 58, daar sta ik ook!

Ultra De opkomst van de retrorage heeft nog een aantal andere trends in werking gezet. Zo zijn middeleeuwse themafeesten helemaal hip. Met z’n allen verkleed als jonkvrouw, ridder of troubadour krijgt een feest extra kleur. Omdat het altijd een uitdaging is de juiste kleding en accessoires te vinden, biedt ’t Hooghuys in Berlaar

retro haar voorraad te huur aan. Je moet dus niet meer twijfelen als je een thema zoekt voor het volgende bedrijfsfeest. Laat het kind bij je gasten bovenkomen en laat je personeel in de huid kruipen van je verre voorvaderen. www.thooghuys.com


Het oog van de meester We kennen Baloji als ex-lid van de Belgische rapforma- film. Geboren in Congo, opgegroeid in Sclessin (Luik) tie Starflam. Tegenwoordig maakt hij furore als solo­ en vandaag wonend in Gent, doet hij echter meer dan artiest en werkt hij zowel aan zijn nieuwe cd als aan een muziek maken. Het artistieke wonderkind is een creatieve allrounder die bovenal een grote liefde voor horeca blijkt te hebben. “Voor mij moeten horecazaken authentiek en pretentieloos zijn. Écht eten en correcte cocktails… recht uit de ziel.” Zijn uitgesproken attitude en geniale smaak waren voor Hendrick’s gin dé reden om hem te vragen als curator voor de ‘Chambers of the Curious’. Baloji (‘man van wijsheid’ in Swahili) zal mee de sfeer creëren binnen de pop-up bar van het Engelse gin merk. Hierbij laat hij zich inspireren door zijn Afrikaanse roots, Venetië en zijn fijn gevoel voor esthetiek. We spraken Baloji op de plek waar op 20 oktober de bar zal openen. Benieuwd naar de prikkels die zijn creativiteit losweken, overliepen we samen zijn favoriete playlist van het moment. Waarschijnlijk geven deze tips jou ook de nodige energie na een lange werkdag.

Muziek voor elke dag van de week

by

Baloji

WIZKID AYO “Deze Nigeriaanse artiest is nu bekend van het nummer ‘One Dance’ met Drake. Zélf maakt hij zeer frisse, uplifting muziek met een goede spirit.”

METRONOMY THE ENGLISH RIVIÈRA “Ik werk met deze jongens uit het Engelse Brighton samen. Het zijn geweldige gasten die een heel unieke sound voortbrengen.”

KAISEY LU (nog geen album) “Waarschijnlijk dé ontdekking van het jaar. Deze beginnende artieste is model, speelt harp en zingt als een engel. Haar cd is opgenomen in een oude kerk in Brooklyn. Ik krijg al kippenvel als ik eraan denk….”

ANDERSSON PA A K MALIBU “Californische zanger die zeer mellow muziek maakt waar je gewoonweg eens moet naar luisteren.”

TIM MAIA WORLD PSYCHEDELIC CLASSICS 4 “Ik heb het absoluut voor Braziliaanse muziek en Tim Baia in het bijzonder. De man is een genie en legt zoveel gevoel in zijn muziek. Gewoonweg top!”

D.R.A.M. #1 EPIC EP “Het nummer ‘I love to ChaCha’ was vorig jaar hét dansnummer voor mij en mijn dochter. Ook zijn nummer ‘Broccoli’ is een geweldige plaat.”

S C E P TA APPEALING TOUGHTS “Niks mis met een beetje reggae op zijn tijd. De Jamaicaan die opgroeide in New York brengt nog altijd zeer aanstekelijke muziek uit.”

VOLG BALOJI Baloji Baloji @BALOJI

11


woord

Marko Heijlen

Carol De Dobbelaere

beeld

Tom 'Face' Peeters


in De Koers

Carol De Dobbelaere geeft in het dagelijkse leven les. Maar wanneer het peloton haar grootste monumenten aandoet, trekt hij mee op wieler­ bedevaart om voor de renners van de Belgische profploeg Lotto Souda­l te koken. Als wielerkok slaagt hij er wonderwel in het schijnbaar onmogelijke huwelijk tussen ‘verantwoorde sportvoeding’ en ‘gewoon erg lekker’ te realiseren. En beleeft hij het ploegmotto Live Your Dream van op de eerste rij. Een droomjob vindt hij zelf. We spraken hem erover te midden het walhalla van de wielersport, de Tour de France.

Carol, hoe wordt iemand kok van een professionele wielerploeg?

Ik heb mijn koksopleiding in de hotelschool van Oostende gevolgd en heb er vervolgens een opleiding Pedagogie bijgedaan om les te kunnen geven. Dat doe ik nu sinds 18 jaar in een sociaal project in De Panne waar we kansarmen opleiden om in de horeca aan de slag te gaan. Een moeilijke doelgroep bestaande uit mensen die omwille van de omstandigheden geen job kunnen vinden. Tijdens die periode ben ik er uit interesse sport- en dieetvoeding bij gaan studeren. Daarna ben ik twee jaar als onbezoldigd vrijwilliger met de wielerploeg Lotto Soudal meegereisd naar de Ronde van Frankrijk. En zo ben ik daar dan als het ware in gerold.

Had je, toen je erin rolde, zelf iets met sport?

Weinig, niks eigenlijk. Maar ik voelde me wat verzadigd in mijn job en ik wou er iets creatiefs naast gaan doen. En toen kwam dit. Maar in die tijd kende ik er helemaal niets van. Ik moest iets brengen naar Jurgen Van Den Broeck en moest rondvragen wie dat was. En ik kende ook André Greipel niet!

P A S S I E & A M B A C H T

Live Your Dream

13


Hoe uniek is het beroep van wielerkok eigenlijk?

Bijna iedere ploeg heeft hier een eigen kok mee in de Tour de France. En bijna elke chef heeft hier in de Tour ook een assistent mee. Voor mij de enige koers waar ik hulp heb, tijdens de andere competities sta ik er alleen voor. Zo ga ik mee naar Parijs-Nice, de Dauphiné Liberé, de Ronde van Spanje, Parijs-Roubaix en daarnaast ook het jaarlijkse trainingskamp van de ploeg op Mallorca. In totaal samen meer dan 110 dagen van huis weg.

Heeft elke ploegkok ook een eigen kookwagen mee?

Zeker niet! Wie geen eigen kookwagen heeft, werkt in de vaste keuken van het hotel waar zijn ploeg die nacht verblijft. En dat is in de Tour de France bijna dagelijks een ander hotel natuurlijk, we doorkruisen drie weken lang Frankrijk. Bij Lotto Soudal hebben we sinds anderhalf jaar onze eigen kookwagen.

Echt een uitgebreide keuken kun je natuurlijk niet kwijt in zo’n kleine vrachtwagen.

Nee, maar het is toch een heel stuk comfortabeler. Je hebt je eigen materiaal bij, en je bent niet afhankelijk van het hotel waar de ploeg die nacht slaapt. En je kunt hygiënisch werken, wat ook zeker niet altijd het geval is in de hotels. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen!

Hygiënisch werken zeg je. Bij de wielersport is er natuurlijk het gevaar van besmetting. Daar ben je actief mee bezig?

Absoluut! Je laat niks langer dan vier, vijf minuten uit de koeling staan, altijd alles goed ontsmetten… je bent daar eigenlijk constant mee bezig. Wanneer je werkt met professionele sporters is voedselveiligheid nog belangrijker dan ergens anders.

Naast bacteriële besmetting is er in de wielersport natuurlijk ook het gevaar van besmetting met doping, denk maar aan het cero-cerocero—verhaal van Alberto Contador die een dopingschorsing opliep wegens – althans dat was zijn eigen uitleg – het eten van met clenbuterol besmet rundvlees.

Ik heb uit België veel vlees meegenomen waarvoor ik certificaten heb. En ik bewaar ook telkens alle labels wanneer ik ben gaan winkelen. Al het vlees is zo altijd perfect traceerbaar. Dat is belangrijk voor mocht er zich toch ooit eens iets voor doen.

&

A M B A C H T

Nu wel! Nu voel ik me enorm betrokken bij Lotto Soudal en is het één grote explosie van emoties als er gewonnen wordt! En daar zijn af en toe ook al wel eens wat traantjes bij, dat geef ik graag toe. Deze week toen Thomas won (Lotto Soudal renner Thomas De Gendt won dit jaar de Tour de France rit op de befaamde Mont Ventoux, nvdr.) ben ik tijdens de laatste kilometer weg moeten gaan, ik kon het niet meer aanzien. Ik ben buiten gaan staan en pas toen ik de andere aanwezigen van de staf hoorde roepen dat hij gewonnen had, ben ik terug naar binnen gerend. Het was moeilijk hoor!

P A S S I E

14

Kende zeg je. En nu?


Naast de veiligheid, is natuurlijk ook de voedingswaarde van het allergrootste belang voor profwielrenners.

Er is op de eerste plaats het overleg met de team­ diëtist, maar ik heb ondertussen al heel wat ervaring opgebouwd en ik weet exact wat de renners nodig hebben voor welke etappes. Een bergetappe is ook qua voeding totaal verschillend van een vlakke rit. Voor een bergetappe koken we vezelarm en komen er bijna geen rauwe groenten op tafel. En natuurlijk is er dan ook behoefte aan veel meer koolhydraten door de enorme hoeveelheid calorieën die de renners vooral in de zware bergetappes verbranden. Bij vlakke etappes mogen ze, voor de afwisseling, ook al eens rauwe groenten of een iets zoeter dessertje eten.

Is er het gevaar dat de smaak het moet afleggen tegen veiligheid en voedingswaarde? Het moet niet lekker zijn, als het maar veel en gezond is, zoiets?

Nee, dat klopt zeker niet. Voor mij is het erg belangrijk dat er een goed gevoel heerst aan tafel, dat het lekker is. De renners zijn bijna vier weken weg van thuis, als het eten dan ook nog eens tegenvalt… aan tafel vinden ook de gesprekken plaats. Wanneer dat in een goede sfeer kan met lekker eten op tafel, is dat alleen maar goed voor de stemming binnen de ploeg.

Het eten draagt bij tot ‘de moraal’ van de renners en dus tot de prestaties?

Absoluut!


A M B A C H T & P A S S I E

16

Vroeger kregen de renners volgens de traditie in de Tour de France drie weken lang alle dagen haricots verts op hun bord.

Die dagen zijn voorbij hoor! Groene bonen op zich kunnen natuurlijk nog wel, maar dan anders klaargemaakt. In bijvoorbeeld een slaatje met wat extra koolhydraten. De tijd van alle dagen een dikke biefstuk is ook al lang voorbij; variatie is het codewoord. In een Ronde van Frankrijk staat er pakweg twee keer per week rood vlees op het menu. Maar ook vis en wit vlees staan regelmatig op het programma, voor de omega’s. Er is een permanente evolutie in sportvoeding, maar perfectie bestaat natuurlijk nooit. Vroeger kreeg je alle richtlijnen van de sportdiëtist, maar tegenwoordig kan elke renner informatie vinden op het internet en komen ze hiermee tot bij jou. Dan is het een kwestie van elkaar daarin te vinden.

Welk materiaal heb je ter beschikking in je kookwagen?

Alles wat een gewone, comfortabele huishoudkeuken heeft: koeling, diepvries, microgolf, warmeluchtoven, een kleine steamer en een gasfornuis. Het eten wordt op verschillende manieren bewaard. Vacuüm, diepgevroren,… natuurlijk moet je altijd goed de houdbaarheidsdatum respecteren. En zorgen dat je de volledige vier weken kunt overbruggen. Maar dat lukt.

Wat koop je in België en wat hier in Frankrijk?

Rood vlees koop ik vooral in België, vanwege de veiligheid. Kip en vis koop ik in Frankrijk zelf, dat is betrouwbaar en ook van goede kwaliteit. En af en toe mail ik naar het hotel waar we later zullen arriveren om iets te voorzien. Zo heb ik voor vandaag verse tonijn laten komen. Ik stel dan ook als voorwaarde dat ik enkel iets aanvaard als het onbewerkt en vacuüm verpakt is, zodanig dat ik de garantie heb dat er niet mee geknoeid is.


“Op de kookwagen schreef Jens Debusschere met alcoholstift don’t trust the scale, trust Carol.” Carol De Dobbelaere Zijn renners een dankbaar eetpubliek, krijg je veel complimenten?

Zijn er ‘lastige’ speciale wensen van renners die bepaalde dingen niet mogen of willen eten?

Wat is de vreemdste ‘special request’ die je ooit kreeg van een renner?

Hoe ziet de doorsnee werkdag van een wielerkok in de Ronde van Frankrijk er uit?

Zeker en vast. Er is een zeer groot wederzijds respect. Toen in het begin van deze Tour de resultaten tegenvielen, kwam kopman André Greipel me zeggen ‘at least one of us is in shape’. Zoiets doet deugd. Ze bedanken me ook altijd na de maaltijd en komen ook af en toe eens iets brengen naar de kookwagen. En Jens Debusschere schreef met alcoholstift op de kookwagen ‘don’t trust the scale, trust Carol.’

52 jaar

Er zijn speciale wensen, maar geen lastige. Binnen de huidige selectie zijn er bijvoorbeeld twee renners die glutenintolerant zijn. Dus bak ik al ons brood glutenvrij. De andere renners hebben voldoende gluten in de rest van de voeding. Voor een andere renner moet het lactosevrij zijn. Dus hou ik daar ook rekening mee bij alles wat ik maak. Ik vind het niet fijn om iets te maken waarvan ik dan aan één renner moet zeggen dat hij het niet mag eten. De jongens weten dat als ik iets klaarzet, ze ervan mogen eten. Eergisteren was de verjaardag van André (Greipel, nvdr.), dan maak ik een verjaardagstaart die gluten- en lactosevrij is en waarvan dus alle renners kunnen meeëten. In principe kan ik ze alles voorschotelen. Ik maak frietjes maar dan wel op een bakvel met een beetje girasol-olie, makkelijk verteerbaar en vetvrij. Hamburgers, maar dan ook op een weldoordachte manier. Ik hak het Charolais rundvlees zelf, voeg eiwit en glutenvrije binding toe, vervolgens wat kruiden en pesto voor de zuiderse smaak en ik serveer er gegrilde groenten bij. Lekkere én verantwoorde sportvoeding.

Schoolde bij op vlak van sport- en dieetvoeding

Kikkerbillen, voor Tony Gallopin. Uiteraard op vraag van een Fransman! (lacht) Zoiets schept wel animo aan tafel. De vraag van één van onze twee Duitse wielrenners was wel grappig. Hij had nog nooit van kikkerbilletjes als gerecht gehoord en vroeg wat er met het lichaam van de kikkers was gebeurd. Uiteraard zijn ze niet bereid in boter; gewoon gebakken in een beetje olie en dan in de oven om het lekker krokant te maken, met een beetje look, peterselie, peper en zout erbij. Opstaan om half zes en in je bed kruipen om elf uur ’s avonds. De rustmomenten tussendoor zijn praktisch nihil. Ik maak het ontbijt in het ene hotel en moet nadien zo snel mogelijk met de kookwagen doorrijden naar het volgende hotel waar de renners zullen toekomen. Onderweg doe ik de boodschappen.

Geboren en getogen in Brugge Volgde hotelschool in Oostende Studeerde Pedagogie om les te kunnen geven

Begeleidt sinds 18 jaar kans­armen naar een job in de horeca Ging reeds 6 keer mee als wielerkok naar de Tour de France Is meer dan 100 dagen per jaar van huis om te koken voor de wielerploeg Lotto Soudal Mooiste moment in die zes Tours: de over­ winning van André Greipel op de Champs Elysées in 2015 Favoriete koers: de Ronde van Vlaanderen, “omdat ik dan niet moet werken en op tele­ visie naar de koers kan kijken.” (lacht) Favoriete Lotto Soudal renner: “Lars Bak, de aller­vriendelijkste van het pak!” Favoriete muziek: “Vanalles eigenlijk, ik heb een abonnement op klassieke concerten, maar daarnaast kan ik ook hardrock à la AC/DC enorm appreciëren.” Favoriete vakantie­ bestemming: Italië


“Via de WhatsApp groep ‘Chefs in the peloton’ hebben we onderling contact met de wielerkoks.”

&

A M B A C H T

Bij aankomst maak ik dan eerst een recupmaaltijd voor de renners die ze onmiddellijk na de rit voorgeschoteld krijgen. Vervolgens maak ik het avondeten klaar en achteraf dien ik alles nog op te kuisen. In de Tour heb ik gelukkig een assistent om het werk te verlichten.

P A S S I E

18

Na de Tour ben je kapot?

Ach… De laatste zondag, op de Champs Elysées is het altijd erg plezant omdat je vrienden en familie terugziet. De eerste drie, vier dagen daarna ben je dan wel kapot, maar vervolgens begin je het al vrij snel terug te missen. De adrenaline is dan nog niet uit je lijf. Dan kijk je alweer uit naar de Ronde van Spanje die een paar weken later begint.

Is er contact met de andere wielerkoks in de koers?

We hebben een WhatsApp groep ‘Chefs in the peloton’ waarin we contact hebben met elkaar. En als er een probleem is dan helpen we elkaar. Er is enorm veel solidariteit onder de wielerkoks. Als er na een rit verschillende ploegen in hetzelfde hotel verblijven, dan staan onze kookwagens samen op de parking van het hotel en dan is er heel wat onderling contact. We wisselen ervaringen en gerechten uit en helpen elkaar waar we kunnen. Als je iets nodig hebt van elkaar, wordt dat nooit geweigerd en dat zal ik zelf ook nooit doen. Het is niet alleen belangrijk elkaar onderweg in zo’n grote ronde te vriend te houden, maar ook gewoon heel erg plezant. Er is ook een code dat als twee kookwagens onderweg van het ene hotel naar het andere elkaar tegenkomen en er twee keer met de lichten wordt geknipperd, er dan in het volgende wegrestaurant samen koffie wordt gedronken.

Het team-motto waarmee Lotto Soudal al een paar jaar door het peloton rijdt is ‘Live your dream’. Koers kent net als alle andere sporten goede en slechte dagen, maar voor jou lijkt het één grote droom?

Absoluut, het is echt verslavend. En niet alleen als ik zelf meereis; ook als ik thuis ben, volg ik de koers op televisie. Dit is mijn Live Your Dream job!


Terwijl de avondservice nog nazindert, concentreert Sergio Herman zich op nieuwe smaken en combinaties. Zijn uitgesproken passie voor food en drinks komt tot uiting in een verfrissende creatie die zijn handtekening draagt. Tegelijk de basis voor zijn favoriete ‘after work drink’.

after work Cinnamon

Satisfaction • vul een groot wijnglas met ijsblokjes • 1 cl vers citroensap • 5 cl wodka • vul het glas verder met 2/3 van de inhoud van een gekoeld flesje Fever-Tree Clementine & Cinnamon Tonic Water • garneer met een kaneelstokje en enkele blaadjes citroenverbena

www.fevertree.com


1

3

“Het leuke van deze job? Ik moet me hier geen zorgen maken.”

Hospitality in een sportief jasje

et limburgs team van Adventure & Sports bij Center Parcs Erperheide doet meer dan hangen in de touwen en het beklimmen van een muur. De enthousiaste buitensporters creëeren vooral een totaalervaring voor de bezoekers van het park. Weer of geen weer; zij zorgen ervoor dat er altijd wat te beleven valt. Elke dag van de week staan zij klimmers van alle leeftijden bij met één basisregel: “Fun is belangrijk maar… Safety first!”

H

“Met zo’n 20 mede­werkers van de afdeling Adventure and Sports werken we dagelijks aan het plezier van anderen.”

2

1

4

5

Jouw brigade in Lazy Monday? Mail naar info@lazymonday.be beeld

Jean Van Cleemput


1

Ben Didden, 25 jaar uit Opglabbeek Ben is de gevreesde nr 10 van voetbalclub Spouwen Mopertinge. Zijn team speelt in 3e nationale, maar stiekem droomt Ben van meer. Ondertussen neemt hij evenwel zijn vaste job ook zeer ernstig.

2

3

Met een verleden als maatschappelijk assistent is dit toch wel een ander leven. Omdat Jonas ook als redder in het zwembad werkt, heeft hij een zeer afwisselende job. Daarnaast geeft hij zijn avontuurlijke geest ook in het weekend de vrijheid. Buitenlandse trips met zijn paintball team staan bovenaan zijn weekend wish list.

“Ik heb ooit 77 goals in één seizoen gemaakt.”

3

Peter Vliegen, 46 jaar uit Bree Deze Floormanager is zo’n beetje de ‘pater familias’ van de afdeling. Peter is al 25 jaar lid van de Center Parcs familie en heeft een veelzijdige functie in het park. Twee keer per week vertolkt hij namelijk ook één van de hoofdrollen in de show ‘Straordinario’.

7 “Wie kan zeggen dat hij van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken?”

Jonas Paredes, 32 jaar uit Meeuwen

4

Talitha Keijzer, 28 jaar uit Lummen Talitha studeerde Operationeel sport- en bewegingsmanagement in Nederland en bleef bij Center Parcs ‘plakken’ na een stage. Ze ontmoette er de liefde van haar leven en ruilde het Nederlandse Veldhoven voor het Vlaamse dorpje Lummen.

5

Kirsten Hermans, 21 jaar uit Dilsen Stokkem Werkt als extra op het park en heeft ambitie om ooit full time aan de slag te gaan. Bij droog weer is Kirsten op haar vrije dag vaak terug te vinden op haar longboard.

6

6 Femke Wouters, 20 jaar uit Kaulille Femke is één brok dynamiek die bij al haar collega’s direct een lach op het gezicht tovert. De studente Leerkracht LO wil nog vijf jaar studeren en hoopt dan een kinesistenpraktijk te openen. Ondertussen geeft ze op de klimtoren het beste van zichzelf.

7

Lennert Van Vleymen, 19 jaar uit Peer Een student Leerkracht LO die ook uitblinkt op het voetbalveld. Binnen enkele jaren belooft hij een doorbraak bij zijn club Racing Peer.


KO P E N H A G E N DENEMARKEN woord

Valentina Gatti

BRUSSEL KO P E N H AG E N

920

KM

11

U

1 30 U


wat leuk, Kopenhagen, willen we ook ooit eens doen. Borgen en The Bridge gezien?’ Ik kijk zelden tv, maar wist wel dat de stad 20 Michelin sterren telt en dat de Denen ’s werelds gelukkigste mensen zijn. Ze kussen niet, maar knuffelen als afsluiter en geven je een Danish One. Papa’s nemen er een jaar vaderschapsverlof en de helft van de inwoners gaat met de fiets naar het werk. Ik had het beste van Denemarken al kunnen proeven bij Knuthenlund tijdens hun bijzondere internationale kookwedstrijd, The Native Cooking Award, op het naburige eiland Lolland. De wedstrijd is uniek en gedurende het weekend zakt de volledige foodscene van Kopenhagen af naar het eiland. Vooral Rasmus Kofoed, chef en bezieler van Geranium (3*), liet hier op mij een bijzondere indruk na. Hij was er als voorzitter van de jury, vergezeld door zijn gezin. De kindjes op schoot om de gerechten mee te jureren, schouderklopjes en zelfs een zacht kusje op ’s vrouws wang,… Fijn om een strenge chef van dat niveau zo lief bezig te zien. Hij vertelde over zijn Steiner opleiding en vegetarische opvoeding. Het was van bij de opstart in 2007 zijn doel om 100% biologisch te werken. Zo ook voor de wijnen. En dat heeft de trend gezet in de Deense hoofdstad, waar Vin naturel alomtegenwoordig is. Om de trend te keren is er bij Geranium na tien jaar vandaag opnieuw plaats op de kaart voor traditionele Bourgognes of Champagnes. Een andere chef die we daar tegen het lijf liepen, is Christian Puglisi. Een bedeesde, maar gedreven Siciliaan die na Noma in Kopenhagen is blijven hangen en er zijn restaurant Relae startte. Omdat hij zich realiseerde dat gastronomie niet voor iedereen is, lanceerde hij enkele andere laagdrempelige

‘O

concepten. Die hebben we geproefd. Eén ervan is Manfreds dat je vindt in de hippe Jægersborggade rechtover Relae. Biertafels buiten, ruw interieur, veel natuurlijke wijnen per glas, kleine gerechten om te delen, de beste rundertartaar ooit, ongeschilde wortelen traag gegaard, gebrand en geserveerd met ricotta, tot de olijfolie en het brood toe was alles top. Heerlijk! Een mindere ontdekking in Kopenhagen doen we bij Höst, winnaar van de restaurant & bar design awards 2013. Het interieur bestaat uit ruwe materialen die geleefd hebben, eenvoudig elegant en een tikkeltje brut, ik had het al meermaals op pinterest bewaard. Höst behoort tot de groep van tv-chef Claus Meyer, een van de bezielers van de new nordic cuisine. Helaas staat het eten niet op hetzelfde niveau als het interieur. Hoewel de marketing en communicatie van z’n andere concepten uit de Cofoco groep er zeer aantrekkelijk uitzien, voelen we ons niet geroepen tot nog meer Meyer avonturen. Restaurant Väkst, dat ook bij deze groep hoort, blijkt het ontbijt van ons hotel te bereiden. We houden het daarom bij gingershots en cappuccino. Inspiratie doen we in Kopenhagen niet alleen aan tafel op, maar ook op de vele exposities. Zo ook de volledige retrospectieve van de schilder Hammershoi in Ordrupgaard. Dat ligt in Charlottenlund, 8km ten noorden van de hoofdstad. Dit is voor ons de grootste verrassing van Kopenhagen: een permanente collectie met Franse impressionisten, een futuristisch gebouw voor exposities, een door Zaha Hadid ontworpen café, een kunstpark met gigantische tuin, het huis van ontwerper Fin Juhl en als kers op de taart restaurant Wilhelm. Mijn persoonlijke analyse van de trip naar Kopenhagen? Ik ga zéker terug en een Eat Love Pizza in Kopenhagen zie ik ook wel zitten!

23

© Rika Vanhove

K O P E N H A G E N

Een horecaondernemer die met zijn vak bezig is, z oekt ook inspiratie buiten de landsgrenzen. Zo reisde Valentina Gatti van Eat Love Pizza onlangs naar het prachtige Kopenhagen. In functie van The Native Cooking Awards reisde ze naar het noorden en deed er ineens de Deense hoofdstad aan. De tips voor deze ultieme gastrotrip kreeg ze van kleppers uit de Deense gastronomie. In Lazy Monday doet ze verslag van een geslaagde citytrip.

Valentina Gatti 34 jaar, wonend in Gent Haar familienaam betekent ‘katten’ in het Italiaans. Dit heeft haar echter nog niet geïnspireerd om huisdieren te nemen. Rondde haar opleiding communicatiemanagement af en ging aan de slag als pers- en prcoördinator bij Christian Dior. Was een tijdlang zelfstandig lifestyle redacteur totdat ze besloot een restaurant over te nemen. Is nu al bijna 9 jaar zaakvoerder van Eat Love Pizza en Chix Rôtisserie in Gent. Haar guilty pleasures? Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc en Zuid Afrikaanse Pinotage. “Zalige wijnen ondanks het feit dat hun enorme ecologische voetafdruk haaks staat op mijn korte ketenprincipe.”


C I T Y T R I P

4 Rosengården Bodega Rosengården 11

Hamburger/ Vlees

T TO

IE

PF

AV O R

RD

CHT ZO

EKEU

• BE

RD

ZO

EKEU

CHT

GOE DG

EN

4 Paté Paté Slagteboderne 1

T TO

AV O R

IE

PF

T TO

GOE

3 Fleisch Slagterboderne 7

DG

EN

3 Brol Krystalgade 22

• BE

4 Neighbourhood Istedgade 27

2 Cock’s & Cows Gammel Strand 34

AV O R T TO

2 Mother (foto) Høkerboderne 9-15

PF

1 Juicy Burger (foto) Flæsketorvet 44

IE

1 Baest Guldbergsgade 29

De beste hamburger kregen we bij Juicy Burger in het Meatpacking District. Het is een concept van sterren- en tv-chef Henrik Bosserup die de gastronomie de rug toekeerde en nu back to basics gaat. Zelfgemaakte ketchup met appel, ajuin en Italiaanse tomaten, een bun die eigenlijk op focaccia lijkt, sappig gegrild rundsvlees van goede origine. Echt een topadres voor burger lovers!

IE

Pizza’s zijn hot in Kopenhagen. Op de hippe, bruisende site in Norrebro vind je Baest waar studenten, jonge gezinnen en business people elkaar ontmoeten. Bij Baest worden traditionele Napolitaanse pizza’s geserveerd. Christian Puglisi, de eigenaar, heeft de leiding van de stoof van zijn gastronomisch restaurant Relae uit handen gegeven aan rechterhand Jon Tam om zich meer te kunnen ontfermen over dit pizzarestaurant. Al moet hij zijn aandacht ook verdelen over het gloednieuwe Fattoria delle idee oftwel Farm of ideas waar biologische productontwikkeling hoog in het vaandel wordt gedragen.

AV O R

Pizza

PF

24


Casual Dining Nog een must-do is restaurant Wilhelm dat niet in de binnenstad ligt. Het restaurant staat in geen enkele gids, maar is de 8km rijden meer dan waard. Het is een schuur met de uitstraling van een man’s den. Een magische plek vol geschiedenis waar we een uitzonderlijke ontvangst krijgen. Hier mag je veeleisend zijn. Normaal zouden we die avond Kopenhagen’s beste sushi gaan proeven bij Yatai, maar we bestelden gnocchi met citroentijm, courgette, ricotta spek met net geplukte kruiden uit het bos van Wilhelm. Dit gerecht was zo overdonderend dat we besloten voor het volledige menu te gaan. Het zou wel eens kunnen dat de Deense uitdrukking “hygge” (gezelligheid, volgens Wikipedia) hier uitgevonden is.

CHT ZO

RD

• BE

EZ

D

B

IE

PF

OCH

minares?

Khun Juk, een Thais restaurant

zakenpartner?

Ruffino

grootmoeder?

La Glace

kinderen?

Mirabelle

terras

La Banchina

koffie

Mirabelle /Coffee Collective

cocktails

Barking Dog

wijn

Ved Stranden 10

ijsjes

Siciliansk Is

winkel

Kaktus shop Jægersborggade

cultuur

Lousiana

AV O R T TO

T TO

Ranees

IE

AV O R

5 Geranium Per Henrik Lings Allé 4

team?

KEUR

4 Relæ Jægersborggade 41

EN AF

PF

Amass

GOE

GE

3 Restaurant Wilhelm (foto) Vilvordevej 110 (Charlottenlund)

T

vrouw?

je favoriete plaatsen in Kopenhagen?

EKEU

2 Höst Nørre Farimagsgade 41

EN

waar inviteer je je…

DG

1 Manfreds Jægersborggade 40

C H R I S T I A N P U G L I S I TA K E S U S O N T O U R

verborgen schat Assistens Kirkegården

K O P E N H A G E N

Speciaal voor Lazy Monday doet Christian Puglisi (Baest) een boekje open over zijn favoriete adresjes in Kopenhagen.

25


C I T Y T R I P

Koffie

Bar

De beste patisserie van Kopenhagen kan je vinden bij Mirabelle. Voor ons ideaal om bij het ontbijt uit te testen. Later op de dag stoppen we voor een kop koffie bij Coffee Collective. Ontdek deze topzaken na een wandeling door het Hans Tavsens Park en het dramatische Assistens kerkhof waar de existentialist Kierkegaard en sprookjesschrijver Hans Christian Anderson rusten.

Ook Vesterbro is een stadsdeel dat je niet mag missen. Naast shoppen gaan we hier ook cocktails proeven bij Lidkoeb. Achter een poort met verborgen binnentuintje, ligt deze parel verstopt. Trapjes op, veel hout en leder, balken, een open haard en reuze poster van een Helmut Newton model. In combinatie met professionele bediening met de glimlach is dit een topadres. Ik moet me in toom houden want mijn twee favoriete champagnes (Laherte en Selosse) staan op de kaart, maar tenslotte komen we voor de cocktails. Ik vraag iets zuur, niet te zoet, gerookt en krijg een testbrouwsel dat nog niet op de kaart staat, met mezcal en framboos. Bijna hemels…

IE AV O R

ZO

EKEU

CHT

GOE

RD

EN

DG

• BE

4 Rosengården Bodega Rosengården 11

AV O R T TO

3 The Jane Gråbrødretorv 8

PF

IE

2 Lidkoeb Vesterbrogade 72B

T TO

1 Brus Bar (foto) Guldbergsgade 29F

PF

CHT ZO

IE

PF

T TO

• BE

AV O R T TO

AV O R

4 Kent Kaffe Laboratorium Nørre Farimagsgade 70

PF

IE

3 Next door coffee Larsbjørnsstræde 23

GOE

EKEU

2 Mirabelle (foto) Guldbergsgade 29

EN

DG

1 The Coffee Collective Jægersborggade 1

RD

26


Local Her� Insider tips om Kopenhagen te ontdekken

1

Willem Van den Broeck 30 jaar, geboren in Lier en wonend in Kopenhagen Afgestudeerd aan hotel­ school Spermalie in Brugge Was op jonge leeftijd al gek van wijnen en vastbesloten om hierin carrière te maken Was eigenaar van restaurant Cuistot te Lier en Bistro Bicyclette te Antwerpen

Christiania en Refslaheoen

Willem Van den Broeck woont sinds 2014 in Kopenhagen, maar vindt het moeilijk om zomaar enkele adressen te geven. “Het is makkelijker om hele wijken te ontdekken, er gebeurt hier zoveel!”

De wegen van Willem en restaurant Noma kruisten elkaar voor een eerste keer De beste junior Sommelier toen hij er met collega’s van 2005 studeert nu nog ging eten. “Onze fooien in dagelijks voor zijn examen restaurant Cuistot spaar‘Master Sommelier’ van Court of Master Sommeliers den we om met het team op restaurant te gaan.” De dag USA. dat Willem de annonce zag waarin Noma personeel zocht voor de pop-up in Tokyo, krabte hij even in zijn haar. Zou hij durven solliciteren? “Ik had ooit stage gelopen in Japan en was daardoor helemaal verzot op het land. De combinatie leek me dus ideaal.” Willem trok zijn stoute schoenen aan en stond, voordat hij er erg in had, voor een proefweek in Kopenhagen. De rest is geschiedenis want ondertussen werkt Willem al sinds 2014 in het gewezen ‘beste restaurant ter wereld’. “Gelukkig wilden mijn ouders mijn hond Herman adopteren, anders was ik nooit vertrokken!” Ondertussen voelt Willem zich helemaal thuis in Kopenhagen. De horeca biedt danig veel diversiteit en elk seizoen heeft zijn eigen charme. “In de winter heerst de typische Deense ‘hygge’, iets wat je niet écht kan uitleggen zonder het te hebben meegemaakt.” “Kopenhagen is een stad waar je je makkelijk met de fiets beweegt. Vooral Norrebro en Christiania zijn delen van de stad waar je zeker eens geweest moet zijn. Veel minder toeristisch en daarom een pak goedkoper.” Ging in 2014 aan de slag bij Noma in Kopenhagen

top 5

van Willem Van den Broeck

Start met een pintje in Christiania en wandel dan naar Refslaheoen voor een fles wijn bij La Banchina en wat fried chicken in de tuin van Restaurant Amass.

Refshalevej 141A & 153

2

Norrebro Bruisende wijk. Stop in de straat Jaegersborggade voor bier bij Mikkeller of een veggie based tasting menu bij Manfreds. Niet ver daarvandaan kan je dan weer genieten van de beste pizza, home made charcuterie en burrata bij restaurant Baest en afsluiten voor meer bier bij Brus.

Jaegersborggade

3

Island Brygghe Hier genieten in de zomer heel veel Denen van een kleine BBQ. Hier kan je ook een go boat huren en heel Kopenhagen zelf al varend ontdekken.

Islands Brygge 10

4

Ved Stranden 10 Als ik één plaats moet aanduiden waar je zeker een glas wijn moet gaan drinken, is dat hier. Het personeel is de wijnkaart en zij schenken alles op maat… van toegankelijk tot funky biodynamisch. Proef ook hun charcuterie of de zalige dagschotel.

Ved Stranden 10

5

Torvehallerne food hal Een absolute must hier is koffie van The Coffee Collective én Taco’s van Hija de Sanchez. Eigenares Rosio Sanchez was jaren patisseriechef bij Noma. Hier proef je dus de beste taco’s die buiten Mexico te vinden zijn!

Frederiksborggade 21


Ook on the move? Laat het ons weten!

Veranderen van omgeving, nieuwe lucht opsnuiven. Het is volslagen menselijk en toch keer op keer verrassend. Lazy Monday zette enkele recente transfers uiteen.

28

Danielle De Groote (32)

Sinds 07/2016 Payroller bij het hoofdkantoor van Ellis Gourmet Burger

Nathalie Saerens (24)

Drie jaar actief binnen HR van NH Hotels Brussel

Werd Convention & Events Executive in Metropole Hotel, Brussel

Vincent Pang (26)

Verschillende salesfuncties voor Dolce Hotels & Resorts

Assistent Manager bij Domaine du Manoir Fleuri (FR)

Kon doorgroeien naar Group & Banqueting Sales Coördinator

Studeerde Bachelor Sociaal Werk én Bachelor Hotelmanagement

Startte als F&B medewerker bij Marriott Ghent

Studeerde in 2004 af aan de Hogere Hotelschool in Maastricht

JobstudentAmbassadeur bij Deltaworx te Brussel

Dion Maes (34)

Bjorn Desloovere (30)

Studeerde Bachelor Bedrijfsmanagement met een postgraduaat HR Management

HR Manager bij Holiday Inn Brussels Airport & Crowne Plaza Antwerpen

Director of Sales bij Crowne Plaza Antwerpen

Vanaf 09/2016 aan de slag bij Horeca Vorming Vlaanderen als Domeinverantwoordelijke HR en Arbeidsmarkt. Assistent F&B Manager bij Flanders Catering

Director of Sales & Marketing bij Marriott Zürich

Sinds 07/2016 Meeting & Events Sales Coordinator bij het Radisson Blu Royal Hotel, Brussel

Sinds 02/2016 General Manager van Holiday Inn Brussels Airport


Front Office Medewerker bij hotel Julien te Antwerpen

Oprichter en Manager bij Jeugdherberg Groeninghe te Kortrijk

Sinds 07/2016 Junior Recruiter bij Quality Seekers

Leerde de sales en marketing kneepjes in het Holiday Inn Express te Gent

Zaal­verant­ woordelijke The Hub Aartselaar

Charlotte Scheyvaerts (25)

Keukenchef bij De Barrier te Houthalen

Sinds 07/2016: Sales Manager bij het Gosset Hotel Development & Quality Coördinator bij Crowne Plaza Brussels Airport

Sinds 08/2016 Catering Manager bij Sunparks Oostduinkerke

Sinds 06/2016: General Manager bij O’Leary’s Gent

Jasper De Swert (29)

Jana De Quick (24)

Sommelier bij Hotel Damier Damme

Executive Sous-Chef bij Hilton Antwerpen

Leerde de salestechnieken bij Scandic Hotels

Sommelier bij Restaurant Marcus Deerlijk

HR-Coördinator bij Crowne Plaza Brussels Airport

Machiel Lannoo (22)

Gedurende 5 jaren Business Unit Manager bij Gourmet Invent

Petra Gelaude (42)

Chef bij de groep De Kleine Zavel Antwerpen HR-Coördinator bij The Dominican te Brussel

Gedurende 6 jaar Corporate Sales Manager bij Radisson BLU Astrid Hotel & Park Inn by Radisson

Vanaf 07/2016 Sales & Marketing Manager bij Van der Valk Hotel Beveren

Assistent F&B Manager bij Bellewaerde Park te Ieper

Gerard Spuesens (48) Sinds 09/2016: Maître d’hôtel Bekaert voor J&M Catering

Studeerde hotelmanagement aan de Erasmushogeschool

Sinds 06/2016: Executive Chef Brasserie Appelmans & Stuart Catering

Sinds 07/2016: Mananger on Duty bij Stanhope Hotel Brussel

Ruben De Keyser (34)


CuJoh yp an er s

m n lu Co COLUMN

30

innerlijke vonk A L S I N S P I R AT I E

Johan Cuypers (31) barst van de inspiratie. Als consultant werkt hij niet alleen met de grootste chefs, hij is zelf ook dagelijks bezig met het delen van kennis. Zo is zijn platform Food4Inspiration een gewaardeerde bron van inspiratie voor koks over de hele wereld. Daarnaast brengt Johan professionals uit de gastronomie samen onder de naam Tripping Chefs. Wie hadden we beter kunnen vragen een column te schrijven over “inspiratie”?

nspiratie komt in vele vormen maar nooit op bestelling. De ene dag krijgen we een overdosis en de andere dag lijkt het alsof er niets binnenkomt. De omstandigheden waarin inspiratie de mogelijkheid krijgt om binnen te dringen, hebben we zelf veel te schaars gemaakt. Op zich is dat okay, we zijn immers allemaal hard gefocust op datgene dat we dagelijks willen bereiken. De vraag blijft echter hoe we de creatieve energie in onze karig beschikbare tijd kunnen aanwakkeren. Laat me in één ding duidelijk zijn. De bronnen van inspiratie zijn eindeloos. Sterker nog, de meest onuitputtelijke bron zijn we zelf. Omdat we het beste in onszelf willen bovenhalen, zijn we altijd op zoek naar de speciale dingen die het onderscheid maken. In ons vak willen we vaak de beste zijn in wat we doen. Ook zijn we op zoek naar dat onderdeel dat onderscheidend werkt. Door meer met collega’s, vrienden en kennissen in dialoog te gaan, kan je al veel bereiken.  Zomaar iemand kopiëren, is één manier

I

om het te doen. Luisteren en vooral begrijpen waarom een collega iets doet en daar je eigen interpretatie op toepassen, is een andere. Voor mezelf vormt niet het wàt maar het wààrom vaak een bron van inspiratie. Inspiratie zit bij iedereen onvermijdelijk ingebakken. Het is de kunst om die innerlijke vonk om te zetten naar iets concreets. Dit lukt perfect wanneer je je open stelt. Laat je hersenen prikkelen, maak je gedachten leeg en geef je geest rust en vrijheid om af te dwalen. Het is niet zo uitzonderlijk om de natuur, de stad of familie te gebruiken als inspiratiebron.  Inspiratie is echter geen kwestie van wachten op een geniale inval. Het is hard werk om jezelf die vrijheid te gunnen. Reizen, ontdekken, nieuwe smaken of geuren proberen, maar ook alledaagse dingen als sporten, een film, een gesprek,…  Noteer al die prikkels eens en probeer het verband te leggen tussen concepten, ideeën en simpelweg fantasie. Maar bovenal: deel jouw inspiratie zodat het opnieuw anderen kan inspireren!


Luc Vandeweyer BARBIB Genk

“GIGANTISCHE TIJDSWINST”

Lattiz is dé revolutie voor melkschuim in de horeca. Met één druk op de knop maak ik perfect melkschuim, van constante barista-kwaliteit. Altijd de juiste dosering en altijd de perfecte temperatuur. Zo maak ik de lekkerste koffiemet-melkbereidingen, tot wel 6 cappuccino’s per minuut! Of je nu een professioneel barista bent of niet. Want dankzij mijn gebruiksgemak kan iedereen meteen met mij aan de slag. Lekker handig dus!

“De speciaalkoffies als latte’s en cappuccino’s zijn een stijgende trend. Met Lattiz hebben we alles in huis om daarop in te spelen. Slechts 1 druk op de knop en we kunnen tot 6 latte’s per minuut maken. We hebben dus geen speciaal opgeleide barista meer nodig.”

Martin Langmans De Mixx herselt

“lekkerder, romiger & warmer”

“We bieden enorm veel types koffie. Dankzij Lattiz is onze omzet van koffie met 15% gestegen. Het melkschuim is super romig en perfect van temperatuur. En dat vertaalt zich in enorm veel positieve reacties van onze klanten.”

Wilt u meer over mij weten?

Neem dan contact op met uw koffiebrander of ga naar www.lattiz.be

Latte made easy


A S A 1 0 0

32

Nogal wat landgenoten stappen wekelijks een frituur binnen. Daardoor zijn de frietkramen in BelgiĂŤ navenant goed vertegenwoordigd en vormen ze een niet onaanzienlijk deel van de Belgische horeca. Met een klein hongertje volgde Fotograaf Jean Van Cleemput de N4, de oude weg van Brussel naar Aarlen, op zoek naar enkele fotogenieke exemplaren. Hij keerde met een volle maag en artistiek bevredigd terug. Een stukje cultureel-culinair erfgoed door het oog van de cameralens...


1 0 0

A S A

34


1 0 0

A S A

36


37


1 0 0

A S A

38


39


Meer d an 40 jaar betrou w linnens bare ervice voor de Hospita lity

DUURZAME LINNENSERVICE VAN BLYCOLIN, HET VOELT BETER...

Duurzaam en mooi bedlinnen, comfortabel badlinnen en stijlvol tafellinnen dat wereldwijd bijdraagt aan een beter milieu, gezondere arbeidsomstandigheden en een eerlijke samenleving. Dat is genieten voor uw gasten en voor u. Met No Time To Waste verenigt Blycolin duurzaamheid, de beleving van uw gasten en een zorgeloze linnenservice. Wilt u geen omkijken naar uw linnen? Verlies geen tijd en bel 0032 3 488 68 18. Of kijk voor inspiratie op Blycolin.com INTEGRALE LINNENSERVICE • HORECATEXTIEL CONCEPTEN • MILIEUBEWUST • GECERTIFICEERDE KWALITEIT


Yo Guung ns

41 woord

Dennis Valerius

De naam Anthony Pierards zal wellicht een belletje doen rinkelen bij hen met een neus voor jong hospitality talent. Anthony is een geboren hotelier die voor zichzelf een duidelijk pad binnen zijn geliefkoosde sector heeft uitgestippeld. Op zijn 29 jaar werd hij één van de jongste General Managers van de Belgische hotellerie en is hij tevens actief in de Vlaamse politiek.

at de hotelschool van Herk-De-Stad een goede kweekvijver is voor jong talent, werd al ruimschoots bewezen. De Landenaar Anthony Pierards moest niet te lang nadenken voordat hij er zich inschreef voor de opleiding Toerisme. Na het afstuderen, kwam hij snel terecht in Novotel waar de afdeling front office hem het best lag. “Accor Hotels was een perfecte eerste werkgever en een geweldige leerschool. Mijn hotelpassie is hier alleen maar gegroeid. In mijn eerste job als receptionist bij Novotel Leuven heb ik mij geen moment verveeld.” Zijn leidinggevende, Jurgen Goethuys, zag het potentieel van de jonge Anthony en besloot in hem te investeren. Zijn moeite was niet vergeefs en zijn pupil ontwikkelde zichzelf in een razend tempo. Het duurde niet lang voordat hij doorgroeide naar Front Office- en Operations Manager van het Leonardo Hotel in Antwerpen. “De periode bij Leonardo Hotels

D

Anthony Pierards heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag sta waar ik sta. Ik had als Operations Manager van het middelgrote hotel in Antwerpen opnieuw het voorrecht om met Jurgen (Goethuys nvdr) samen te werken. Hij heeft mij als manager gevormd en stond er altijd voor me. Net zoals David Fattal, de eigenaar van Leonardo Hotels… echt een man om naar op te kijken. Iemand met zoveel hotels in portefeuille, die nog altijd met de twee voeten op de vloer staat als echte people manager.” Anthony spreekt vol respect over zijn leermeesters. We willen natuurlijk ook weten hoe hij zijn toekomst ziet. Wil hij, zoals zoveel hotelmanagers, naar het buitenland? Wil hij de grote hotels in Parijs, London of New York gaan leiden?

“Na bijna 10 jaar werd het tijd om op mijn eigen benen te staan. Campanile gaf me die mogelijkheid en sinds een half jaar ben ik manager van het hotel in Gent. Of dit mijn eindstation is? Nee, vroeger zou ik gezegd hebben dat ik zéker naar het buitenland zou gaan om te werken. Aangezien ik momenteel echter in de politiek actief ben, heb ik die ambitie even in de koelkast gestopt. De rol van voorzitter van Jong VLD Antwerpen brengt namelijk de nodige verantwoordelijkheden met zich mee.” Anthony is zichtbaar verknocht aan de hospitality en neemt de eventuele nadelen van de sector er graag bij. “Het is wel eens lastig voor je naasten dat je 24/24 bereikbaar moet zijn of wanneer je voorrang geeft aan het werk in plaats van te gaan feesten. Maar ik zou het niet anders willen. Uiteindelijk zijn het maar kleine opofferingen om een job te kunnen doen die ik echt leuk vind.” Anthony, pas 30 jaar en reeds manager van een hotel. Toch blijft hij er nuchter onder: “De hotellerie is een mooie maar soms loodzware sector. Ik zie helaas nog vaak mensen met veel talent onder moeilijke omstandigheden werken en uiteindelijk afhaken. Anderen zitten dan weer jarenlang in hetzelfde hotel vruchteloos te wachten op die ene kans of die ene titel. Naar mijn mening zou iedereen zoveel mogelijk ervaring moeten opdoen in verschillende hotels en binnen uiteenlopende departementen. Zo leer je het vak écht en voel je vanzelf welk type hotel het best bij jou past.”


2

3

Plongeurs met de eeuwige glimlach

at We Can Dance in Zeebrugge tot de grootste dancefestivals van België behoort, is geen geheim. Het festivalterrein wordt bevolkt door jonge, mooie mensen die duidelijk op de hoogte (willen) zijn van de laatste trends. Voor het team van Schweppes was het daarom dé gelegenheid om hier hun interpretatie van de ‘perfect serve’ te serveren. De makers van de premium mixers deden hiervoor een beroep op hun vast partner, BUTIK. Samen betoverden ze duizenden mensen met dranken ‘uit het boekje’.

D

Isah Maes. 19 jaar uit Antwerpen Student Communicatiewetenschappen en bijverdienend bij DishWash De warme afwashal van DishWash is niet de meest ideale manier om je zomervakantie door te brengen. Desondanks is Isah genoodzaakt om centen te verdienen om op die manier de Antwerpse horeca te kunnen steunen. Helaas is het vanaf dit weekend gedaan met feesten.

“Ik zou me dringend terug op de boeken moeten storten. Een tweede zit, statistiek…. er bestaan leukere vooruitzichten.”

Tom Van Groeningen. 41 jaar uit Waasmunster Restaurateur en partner binnen DishWash

Jouw brigade in Lazy Monday? Mail naar info@lazymonday.be beeld

Jean Van Cleemput

Tom is de commerciële kracht van het jonge bedrijf. Hij vertelt maar wat graag over het succes van het concept en het feit dat een ondernemer tot 40% kan besparen. Om voeling te houden met de werkvloer baadt hij met zijn vrouw bistro Gusta in Waasmunster uit.


Pascal Van den Beek. 42 jaar uit Berchem Restaurateur en partner binnen DishWash Als doorwinterde horecaondernemer kent Pascal de sector van binnen en van buiten. Vandaag is hij eigenaar van Brasserie Charles in Antwerpen en stapte hij onlangs mee in het DishWash avontuur.

“Ik weet proefonder­ vindelijk dat uitbesteden niet altijd duur hoeft te zijn. Je zou er versteld van staan.”

“De verlies partij van de Red Dragons in Rio heeft me wel verdrietig gemaakt. Ik heb mijn tranen nog juist kunnen bedwingen.” Paulien Serty. 20 jaar uit Antwerpen Student rechten en bijverdienend bij DishWash Paulien is naast een ijverig student, ook gedisciplineerde afwasser en een begenadigd hockeyster. Bij de Antwerpse club Beerschot speelt ze sinds haar achtste de pannen van het dak.

Jonathan Geerinckx. 29 jaar uit Beveren Zaakvoerder van verhuurbedrijf Goldfish en ‘founding father’ van DishWash De fiere Waaslander verdeelt zijn tijd tussen zijn verhuur­ bedrijf en het relatief nieuwe afwasproject. Om te zeggen dat met het laatste bedrijf een langgekoesterde droom uitkwam is lichtjes overdreven.

“Sommige mensen maken van hun hobby, hun beroep. Dat is bij mij met DishWash wel even anders uitgedraaid”


Jan Jacobs


U P C L O S E

woord

Pascale Baelden

45

Familiy man, surfnomade, yogi, foodie en succesvol ondernemer. Jan Jacobs laat zich moeilijk in één rol vatten. Een gesprek met een kameleon over de kick van de hoogste golf en de nieuwe koers die hij vaart met J&M Catering.

kameleon

Behalve voor insiders in de business ben je een nobele onbekende voor het grote publiek. Is dat een bewuste keuze? Jacobs: Zeker. Discretie is ons motto. En onze klanten waarderen dat. Wat niet wil zeggen dat we daarmee het belang van ons team onderschatten. Een geslaagd feest afleveren is geen tastbaar product. Het is geen vaste wetmatigheid zoals een T-shirt in 180 gram katoen dat elke dag van de band rolt. Elke dag is weer een nieuwe uitdaging. En elke dag kan er wel iets fout gaan. Het is een kwestie van nederigheid en bescheidenheid.

Je spreekt in termen van ‘we’, maar je kocht op een bepaald moment toch alle partners uit om je eigen verhaal te schrijven?

Jacobs: Klopt. Al heb ik initieel wel alleen de zaak opgestart. Als jobstudent belandde ik in de cateringwereld om mijn grote passie te financieren. Surfen was mijn leven, maar duur. En ofschoon ik enthousiast aan het Belgisch Kampioenschap Windsurfen deelnam, stonden de sponsors in die tijd niet in een rijtje aan te kloppen aan mijn voordeur. Ik kon aan de slag bij Eurest dat de eerste zes maanden na de opening van

Kinepolis in 1988 de bars bemande. Toen dat contract afliep, greep ik samen met vier andere vennoten mijn kans. We kregen voor een periode van drie jaar de concessie van Kinepolis. Het ging ons voor de wind. Al snel volgden Theatre Nationale, Vorst Nationaal en Palace; een discotheek van de familie Claeys in Luik. Uiteindelijk hebben we de concessies verdeeld en zijn elk onze eigen weg gegaan. Ik heb Maurice, een oude rot in het vak die voor mij werkte, toen voorgesteld om samen een bedrijf te starten. Vandaar de M in J&M Catering. Maar Maurice koesterde al lang de droom om naar Zuid-Afrika te trekken en verliet anderhalf jaar later het bedrijf. Een tijd lang runde ik de zaken alleen, maar omdat onze business zeven dagen op zeven doordraait, leek het een goed idee om de verantwoordelijkheid te delen. Ik gaf de sleutelfiguren binnen mijn bedrijf de kans om participaties te nemen. Dat ging een aantal jaren goed tot de financiële crisis in 2008 toesloeg. In het daaropvolgende jaar kelderde onze omzet met 30% terwijl we daarvoor altijd een jaarlijkse groei van 15% kenden. Het was een scharniermoment waarin onze

beeld

Jean Van Cleemput

In deze Up Close zetten we een opmerkelijk persoon uit de sector centraal. Samen drinken we een goed glas en hebben we een gesprek over het leven op en naast de werkvloer.


U P

46

C L O S E

“Klanten willen op de eerste plaats een geslaagd feest. Dat is onze missie en die realiseer je op het terrein.” sector hertekend werd. We moesten onszelf heruitvinden. Met spitsvondige, innovatieve concepten inspelen op de nieuwe realiteit. Ik had echter het gevoel dat mijn partners waren ingedommeld. Net op het moment dat we snel moesten schakelen. In tijden van storm is het beter één kapitein aan het roer te hebben. Samen met mijn toenmalige stille vennoot Jan Peeters kochten we iedereen uit en besloten met twee verder te gaan. Er volgde een periode van expansie en diversificatie. Jan Peeters, die mij al twintig jaar financieel adviseerde en onder meer ook de beursgang van Omega Pharma op zijn conto heeft staan, zal vanaf deze maand ook fulltime actief meedraaien in het bedrijf. Ik kijk enorm uit naar zijn komst. We hebben maar één woord nodig om elkaar te begrijpen.

Op welke manier veranderde de sector door de financiële crisis?

Jacobs: Klanten werden prijsbewuster. Net voor de crisis verkochten we bijvoorbeeld veel evenementen met de signatuur van Viki Geunes, maar daar hing natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan vast omdat het dresseren van de gerechten nu eenmaal meer handling vergt. Nu ligt de nadruk meer op de beleving. Natuurlijk willen mensen nog steeds lekker en goed eten, maar we moesten op zoek naar eenvoudigere gerechten met basisingrediënten op een unieke manier gebracht.

En hoe spelen jullie in op de vraag naar beleving?

Jacobs: Door de presentatie van de buffetten op een creatieve manier te benaderen. Ik ben telkens weer verbaasd hoe ons decoratieteam er steeds weer in slaagt om met dezelfde onderdelen toch iets nieuws te creëren.

Verschuift je kernactiviteit dan niet naar dat van een eventplanner?

Jacobs: Neen, wij beperken ons tot de bars en buffetten, maar geven wel advies inzake scenografie en beleving. Voor zaken als verlichting – wat een enorme impact heeft op de sfeer van een evenement - verwijzen we hen door.

Heb je zelf nog persoonlijk contact met alle klanten? Jacobs: Ik probeer om op zoveel mogelijk evenementen aanwezig te zijn. We mogen over de mooiste kantoren, een high-tech keuken en het beste logistieke apparaat beschikken, maar uiteindelijk hebben klanten daar geen boodschap aan. Zij willen op de eerste plaats een geslaagd feest. Dat is onze missie en die realiseer je op het terrein.

Als je elk evenement bezoekt, werk je zeven dagen op zeven?

Jacobs: Inderdaad. Jaarlijks cateren we gemiddeld 2500 evenementen. Dat zijn er gemiddeld zes per dag. Gelukkig neemt een team van Quality Controllers en doorwinterde maîtres d’hotel het operationele over, maar op het moment van de coup de feu wil ik toch ook zelf aanwezig zijn. Misschien ben ik wel verslaafd aan de kick van het moment.

Is zo’n werkschema te combineren met een gezinsleven?

Jacobs: Moeilijk, maar in de weken dat mijn drie dochters bij mij zijn, tracht ik om vijf uur thuis te zijn. Of in het slechtste geval toch zeker samen met hen te eten. Pas nadat ze ’s avonds in bed liggen, ga ik terug de baan op.

Je verwijst nu naar het co-ouderschap als gevolg van een scheiding. Zou je kunnen stellen dat je job je relatie heeft gekost?

Jacobs: Het verhaal is complexer dan dat, maar ik begrijp het waarom van de vraag. Want onze sector vraagt enorm veel opoffering van familie. Gelukkig kent mijn huidige echtgenote de business. Zij volgde zelf een opleiding als eventplanner en liep stage bij diverse event- en cateringbedrijven. Nu speelt ze een belangrijke rol in ons bedrijf, maar ze geeft wel altijd prioriteit aan de kinderen, ook al zijn het de hare niet. Het is een fantastische opoffering waarvoor ik haar enorm dankbaar ben.

De scheiding ligt ondertussen acht jaar achter je. Heelt tijd alle wonden?

Jacobs: Ik denk wel dat we allemaal opnieuw rust hebben gevonden. De kinderen hebben nu eigenlijk twee warme nesten waar


Vul je je vaderrol bewuster in sinds de scheiding?

Jacobs: Zeker. Vroeger gebeurde het dat we slechts één keer per maand iets als gezin deden. Omdat ik de kinderen toch elke dag zag. Nu is alles minder vanzelfsprekend. In de week dat ze bij ons zijn, probeer ik als vader veel meer aanwezig te zijn. Als ze een hockeytoernooi spelen, zal ik toch altijd proberen even te gaan supporteren. Al is het maar een kwartiertje. Ik wil hen daarin echt aanmoedigen omdat ze veel kunnen leren uit een teamsport. Het is een goede voorbereiding op het latere beroepsleven. Maar de ultieme gezinsuitstap is toch wel een restaurantbezoek. Zelfs de jongste, die nog maar negen jaar oud is, houdt van culinaire ontdekkingen. Een andere passie die we allemaal delen, is de liefde voor paarden. Op het einde van de dag breng ik graag een bezoek aan de stallen. De aanwezigheid van dieren brengt me meteen tot rust. En tijdens de schoolvakanties trekken we er samen op uit. Om te zeilen op de Middellandse Zee. Of te skiën in de Alpen. Of te surfen op locaties met de mooiste golfen. Zoals Costa Rica of Zuid-Afrika. Maar eenmaal thuis probeer ik hen wel met de voeten op de grond te houden. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat het niet allemaal vanzelfsprekend is. Als we aan

Je bereikte eerder dit jaar de kaap van vijftig. Bracht dat enige vorm van midlifecrisis teweeg?

Jacobs: Toch niet dat ik me daarvan bewust ben, maar het was wel een verjaardag waar ik niet naar uitkeek. De kinderen wisten dat en hadden samen met mijn echtgenote een skivakantie in Zermatt georganiseerd. Als kleine jongen was ik altijd al gefascineerd door de Matterhorn. Ik verzamelde posters, boeken en puzzels. Zelfs mijn schoolboeken waren gekaft met foto’s van de Matterhorn.

J A C O B S

de kassa van de schoenwinkel staan, vraag ik hen wel eens hoeveel keer ze de gazon moeten maaien vooraleer ze zelf dat bedrag gespaard hebben. Ik geef hen ook bewust klusjes in het huis waarmee ze dan een spaarcentje kunnen verdienen.

J A N

ze zich thuis voelen. Want ook de nieuwe man van mijn vorige partner is enorm betrokken bij de kinderen. In het begin was het best confronterend wanneer ze met enthousiaste verhalen over hem thuiskwamen. Maar uiteindelijk komt het geluk van de kinderen op de eerste plaats. En moet ik dankbaar zijn dat een andere man mijn kinderen ook als de zijne beschouwt. Om een voorbeeld te geven: toen mijn dochter van zeventien onlangs onheus was behandeld door haar ex-liefje, ben ik een hartig woordje met hem gaan praten. En een half uur later stond haar stiefvader ook nog eens aan zijn deur. Zonder dat we het hadden afgesproken. Jongens zijn gewaarschuwd. Als ze een haar van mijn dochters krenken, krijgen ze de dubbele lading. (lacht)

47


C L O S E U P

48

De kers op de taart was een toplunch bij ‘Chez Vrony’ aan de voet van deze magische berg. De dag na onze terugkeer – op mijn verjaardag zelf - kreeg ik de opdracht om zes uur thuis te zijn. Mijn vrouw en mijn drie prinsessen stonden me op te wachten. Feestelijk uitgedost. Het haar gekapt en geföhnd. Klaar voor een gastronomisch diner bij Hertog Jan. Het was zalig om te zien hoe ze daarvan genoten.

Hoop je dat ze later J&M Catering zullen overnemen?

Jacobs: Mijn beroep is mooi, maar ook bikkelhard. Misschien wens ik hen toch een gemakkelijkere manier om hun boterham te verdienen. In de veronderstelling dat ze alle drie op een dag een kinderwens zullen koesteren, vrees ik dat opvolging een ijdele hoop is. Mijn job is te veeleisend om als vrouw te combineren met een gezin. En ik ben me ervan bewust dat dit niet geëmancipeerd klinkt, maar de kracht van het moederinstinct valt nu eenmaal niet te ontkennen. Ik zie het zelfs bij mijn vrouw, ook al zijn mijn kinderen niet haar eigen vlees en bloed.

Wat als ze zelf een kind zou willen? Zeg je dan ja?

Jacobs: Ik zou me vereerd voelen, maar ik laat die beslissing volledig aan haar over. Zij moet zich klaar voelen voor het moederschap. Al vraag ik me af of je er als vrouw ooit wel klaar voor bent. Uiteindelijk is het een grote sprong in het onbekende.

Hoe was het gezin waar je zelf in opgroeide? Jacobs: Mijn moeder was een huismoeder. Mijn vader vertoefde tijdens de week hoofdzakelijk in het buitenland. Hij leefde voor zijn carrière. Maar als hij thuis was, deed hij niets liever dan mensen uitnodigen. Hij was dan een hele dag in de weer om de perfecte maaltijd voor te bereiden. Hij ging ook zelf naar de poelier en de vismijn om de beste ingrediënten te kopen. Het zilveren bestek en de kristallen glazen werden bovengehaald. En nooit heb ik zo lekker gegeten als toen. In de vriendenkring van mijn ouders was het altijd feest, maar uiteindelijk hield hun huwelijk niet stand. De eerste grote vakantie na de scheiding gingen we met ons vader een maand naar Frankrijk. En waarschijnlijk uit compensatiedrang kocht hij toen voor ons een surfplank. Na een week van vallen en opstaan, had ik de smaak van het surfen te pakken. Sporten was altijd al mijn leven. Ik was geselecteerd voor één van de jeugdploegen van de nationale voetbalploeg, maar na de scheiding van mijn ouders heb ik mijn ambitie profvoetballer te worden abrupt opgegeven. Het was te pijnlijk om telkens weer geconfronteerd te worden met de ouders van mijn ploegmaten die aan de zijlijn stonden te supporteren. Ik vond een nieuwe uitlaatklep in het windsurfen en reisde in functie van deze sport heel de wereld rond en nam deel aan tal van nationale en internationale wedstrijden. Mijn statuut als


Wat drijft jezelf? Ben je op zoek naar de kick?

Jacobs: Het surfen op de golven geeft me een adrenalinestoot. Dat is zeker. Maar een kick zou ik het niet noemen. Omdat het een beredeneerd risico is. Natuurlijk beland je op een bepaald moment wel een keer in de gevarenzone. Het is me twee jaar geleden overkomen en het zal niet snel nog eens gebeuren. Het was een foute dag. In Bali. Het was net volle maan geweest. De zee was wild. Er was geen enkele surfer op het water. Maar de goesting was te groot. Een golf sloeg me neer. En een volgende. En een volgende. Ik moest vechten tegen een sterke onderstroming. En zuurstoftekort. In het schuim van de golven kan je niet ademen en moet je je klein houden. Tot je weer even bovenkomt, een seconde kan ademen en alweer de volgende twee meter hoge muur van water ziet afkomen. Gelukkig voelde ik op een bepaald moment zand onder mijn voeten en kon ik me met mijn laatste krachten weer naar boven duwen.

En de volgende dag ga je toch terug het water op?

Jazeker, omdat ik wist dat ik in de fout was gegaan.

Jacobs: Absoluut. Het is een vorm van meditatie. Tijdens drukke periodes op het werk heb ik water nodig om tot rust te komen. Dan neem ik mijn peddel en ga ik tegen de stroom in de Rupel op tot Heffen. Mijn vrouw weet dan dat ze me drie uur later kan komen halen. En sinds kort heb ik ook de kracht van yoga ontdekt. Ik heb lang weerstand geboden uit angst voor de confrontatie met de beperkingen van mijn lichaam, maar ben nu geboeide yogi.

Hoe rijm je sport en gezondheid met een business waar het altijd feest is?

Jacobs: Op een evenement drink ik nooit. Ik kan genieten van een goed glas wijn, maar niet in de werksfeer. Van september tot februari drink ik haast geen druppel alcohol. Er is dan zelfs geen tijd om het te missen.

Alcohol is toch wel de achillespees van de cateringsector.

Jacobs: Vroeger was dat misschien wel zo, maar de sector is serieus geprofessionaliseerd. Binnen ons bedrijf geldt een nultolerantie. Er mag niet gedronken worden tijdens het werk. En zelfs niet daarna. Als na het evenement de vrachtwagens waren gelost, bleven de teams in de keuken nog wel een uurtje hangen. Om even te ontspannen en één glaasje te drinken. Maar na enkele uitschuivers hebben we de traditie toch afgeschaft. En uiteindelijk is iedereen blij met de beslissing omdat ze nu een uur vroeger thuis zijn. En iedereen wint slaap waardoor ze de volgende ochtend frisser ontwaken.

Ik kan me inbeelden dat het soms een marathon is. Zeven dagen op zeven werken.

Jacobs: Inderdaad. Soms voelt het als topsport. Daarom is er in ons nieuwe gebouw een fitnessruimte voorzien. Wij bieden werknemers de kans zich te laten begeleiden door een voedingsdeskundige en een sportarts. Als ze niet op locatie werken, willen we hen binnen het bedrijf gezonde voeding aanbieden. En om hen te stimuleren, worden hun uren tijdens het fitnessen gewoon doorbetaald.

Nu hoor ik een visionaire ondernemer praten. Klopt mijn gevoel dat het nieuwe gebouw nog maar het begin is van je ambities voor de toekomst? Twee jaar geleden kocht je Café Local.

J A C O B S

Je zoekt op vrije momenten de bergen en de zee. Kom je in de natuur tot rust?

J A N

B-atleet bleek echter moeilijk te combineren met universitaire studies. Na een jaar RUCA verhuisde ik naar de handelshogeschool om er namiddagonderwijs te volgen. Zo kon ik in de voormiddag trainen en ’s avonds werken op events om op die manier mijn sport te bekostigen. Al snel besloot ik de sprong als zelfstandige te wagen. Omdat ik op die manier hoopte mijn eigen agenda te kunnen bepalen, maar niets was minder waar. Uiteindelijk eiste de job mijn tijd volledig op en moest ik de competitie opgeven. Op vrije momenten vond ik een nieuwe uitlaatklep in het kitesurfen en de laatste vijf jaar ga ik volledig op in het golf­ surfen. In de ban van de mooiste golven trokken we vorige kerstvakantie naar Costa Rica en dit eindejaar staan Vietnam en Indonesië op het programma. Volgende krokusvakantie willen we ook naar Zuid-Afrika. De kinderen reizen zoveel mogelijk mee en krijgen stilaan ook de kriebels om op de plank te staan, maar ik tracht de boot toch nog een beetje af te houden. Wave surfing vraagt veel kracht en is toch niet zonder gevaar. Maar het zal tevergeefs zijn want de goesting is er. Vooral de twee jongsten dromen er nu al van.

49


“Ik vind het een uitdaging om een logistiek apparaat op poten te zetten en het radarwerk van mensen te laten draaien.” 50

Jan Jacobs 50 jaar Studeerde Graduaat Handelswetenschappen aan de Handels Hogeschool te Antwerpen Startte in 1992 J&M Catering op Liet J&M catering groeien tot een onderneming met 90 vaste full time medewerkers Heeft naast zijn werk een grote passie voor paarden, surfen, skiën en gastronomie Heeft 4 fantastische vrouwen in zijn leven; echtgenote Virginie en dochters Charlotte, Louise en Pauline Verhuist zijn bedrijf later dit jaar naar een gloednieuw gebouw op de Boomsesteenweg te Schelle. De plaats waar vroeger de wereldbekende Bonbon Napoléon werd gemaakt.

Jacobs: Ik koester nog veel dromen, maar wel binnen ons verhaal. Café Local ligt in het verlengde van onze activiteiten. Net zoals Stuurboord dat nu in volle verbouwing is. Bedoeling is om een nieuw platform onder het bestaande gebouw te creëren met daarin een auditorium dat aan zevenhonderd mensen plaats biedt. Als alles goed gaat, zullen de deuren eind volgende zomer openen. Enkele maanden geleden sloten we ook een exclusiviteit voor de Handelsbeurs en Schippersbeurs. De volgende zevenentwintig jaar hebben we een zakelijk recht wat ons toelaat een totaal nieuw concept uit te werken. Voor het meubilair over de uniformen tot het porselein aan toe zullen we samenwerken met ontwerpers. En voor de Schippersbeurs zijn we in gesprek met enkele topchefs om er een restaurant uit te bouwen. Begin dit jaar namen we ook het kasteel van Brasschaat over en deze maand krijgen we de sleutel van Flinckheuvel in ’s Gravenwezel. Uiteindelijk is het ons doel om voor elke locatie een exclusief concept uit te werken. En dan is er natuurlijk nog ons eigen gebouw waar we onze trouwste klanten willen verrassen in een belevingsruimte.

En wat is de timing daarvoor?

Jacobs: Als het klaar is. We laten ons niet klemzetten door deadlines. Pas als het perfect is, willen we openen. Het moet organisch groeien. Getest worden. Tot de perfectie bereikt is.

Maak je ook reizen in functie van het werk? Als bron van inspiratie?

Jacobs: Zeker. Londen speelt op culinair gebied een voortrekkersrol. Parijs inspireert dan weer meer op het gebied van beleving. De gebroeders Costes zijn een inspirerend voorbeeld. Hotel Costes en Buddha Bar spreekt me minder aan, maar het concept van Avenue of Cafe Marly aan het Louvre schitteren in eenvoud. Een eenvoudige, eerlijke keuken die door de ambiance tot een hoger niveau wordt getild. Monsieur Bleu in het Trocadero is meesterlijk. Ik tracht onze mensen mee naar dergelijke plaatsen

te nemen zodat ze zouden begrijpen dat dit de toekomst is. De drukke agenda’s laten dit echter niet altijd toe. Ook Azië is een grote bron van inspiratie. Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur, Bali, alle beschikken ze over tal van trendy restaurants met Westerse koks die zich door de oosterse keuken hebben laten inspireren, dat gecombineerd met de verbluffende decors, geeft zalige impulsen.

Dus je neemt je team soms ook mee op je ontdekkingstochten?

Jacobs: Op die manier kunnen ze leren met de ogen. Zo hebben we ook eens Traiteur Nomad in Parijs bezocht. Via een binnenkoer kwamen we terecht in een kantoor waar drie mensen zaten. Mijn eerste vraag: ‘Waar is de keuken? De opslagplaats? De logistieke afdeling?’ Het antwoord was ontluisterend. ‘Er is niets meer dan dit. Ik heb drie koks en twee maîtres in dienst en meer is er niet,” zei hij. ‘Ik werk niet voor niets onder de naam Nomad. Ik wil naar alle uithoeken van de wereld vliegen met een minimum aan bagage. Ik werk in Dubai, Barcelona, Valencia, Londen…Telkens met een ander team van lokale freelancers. We besteden alles uit.”

Ben je dan niet jaloers? Werken met een minimum aan overheadkosten en personeel?

Jacobs: Ja, maar dergelijke modus operandi is in een Belgische context helaas financieel niet haalbaar. Hij vraagt 250 euro per man voor een receptie en krijgt dat verkocht in Parijs. Terwijl in ons land 60 euro wordt betaald voor een gelijkaardig evenement. En daarmee is alles gezegd. Anderzijds vind ik het ook wel uitdagend om een logistiek apparaat op poten te zetten en het radarwerk van mensen te laten draaien. En het bedenken van nieuwe concepten voor onze verschillende locaties geeft me meer dan ooit een kick om verder te bouwen aan de toekomst. Wordt ongetwijfeld vervolgd…


Fine Freelance Chefs & Perfect Kitchen Coaching Onderbezetting in de keuken? Dringend extra mankracht nodig? Nood aan een frisse kijk? Opstart van een nieuwe zaak?

La Brigade is gespecialiseerd in detachering van ervaren koks, maar ook in coaching en consultancy voor restaurants, brasserieĂŤn en traiteurszaken.

M E E R I N F O O P W W W. L A B R I G A D E . CO M


Opgroeiend in de keuken van Salons Waer­ boom leek haar pad uitgestippeld. Tot ze omwille van spanningen en een stukgelopen relatie de familiezaak verliet. Op zoek naar een betere balans tussen werk en gezin. Het was de hardste beslissing ooit en uiteindelijk keerde ze op vraag van haar vader terug. Aan het hoofd van het nieuwe wellness instituut Waer Waters heeft ze haar evenwicht gevonden. Een gesprek met Sarah Coppens over de obstakels van een tweede generatie, burnouts en de helende kracht van dromen.

woord

Pascale Baelden beeld

Jean Van Cleemput

e horecasage begint met vader Coppens die na de koksschool in Halle een feestzaal huurt en er samen met zijn kersverse echtgenote in 1979 de deuren van Villa Fantasia opengooit. Een jaar later breidt het gezin uit met een eerste dochter, Sarah. Twee jaar later volgt Tamara. Omdat de ouders in het weekend moeten werken, wonen de meisjes van donderdagavond tot maandagochtend bij hun grootouders. Tot vader Coppens in 1990 een hoeve koopt in Groot-Bijgaarden om er de Salons Waerboom te vestigen. Sarah koestert goede herinneringen aan die beginperiode. “Omdat er veel jeugd werkte, was het een vrolijke bende. Na de dienst gingen we vaak samen op stap. En ook enkele jaren

D


Sarah Coppens leeftijd: 35 gelukkig getrouwd en bijna 3 kinderen (Jules, Laure en eentje onderweg) functie: CEO Waer Waters Resort opleiding: Licentiaat TEW woonplaats: Roosdaal voortraject: Auditor KPMG favoriete reisbestemming: Italië huisdieren: Cognac, een bruine labrador van 4jaar guilty pleasure: een merveilleux

later, tijdens onze examens aan de universiteit, bleven we in het weekend helpen in de zaak. Het was een welgekomen ontspanningsmoment. In de week op kot misten we de drukke gezelligheid. Het voelde als één grote familie.” Eenmaal afgestudeerd zoekt Sarah het geluk bij KPMG. Ze kan er aan de slag als junior auditor, maar geeft er na zes maanden de brui aan om haar vader te vervangen in de keuken. Enkele jaren later komt ook Tamara in de familiezaak. Sarah verschuift naar de zaal om haar moeder te helpen, maar dan loopt het fout. “Van het menu tot de

“Als we een menings­verschil hebben, denk ik soms: Ga nu toch gewoon in een zuiders land de gepensioneerde uithangen.”

prijszetting. Alles zat in het hoofd van mijn ouders. Er stond niets op papier. Ik wou professionaliseren en structuur brengen, maar stuitte op weerstand voor vernieuwing. Het typische probleem voor de tweede generatie in een familiebedrijf. De spanning groeide en ondertussen liep ook mijn relatie op de klippen omwille van mijn weekendwerk. Mijn droom om een gezin te stichten, deed me uiteindelijk de knoop doorhakken. Na twee jaar ben ik opgestapt. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven.” Terwijl Sarah in dienst gaat bij Exki, krijgt vader Coppens na een lange uitputtingsstrijd de vergunning voor een wellnesscomplex op het recreatiedomein naast Salons Waerboom. Wanneer de bouwwerken klaar zijn, vraagt hij zijn dochter terug te komen om de leiding van Waer Waters op zich te nemen. Sarah twijfelt. “Het aanbod was heel verleidelijk, maar ik had een kinderwens en wou geen zeven dagen op zeven werken.” Vader Coppens toont begrip voor haar situatie waardoor Sarah in 2012 uiteindelijk


Tamara Coppens leeftijd: 33 gelukkig getrouwd en 1 zoontje, Cis functie: CEO Hotel en Salons De Waerboom opleiding: Licentiaat TEW + Diëtiste woonplaats: St-Ulriks-Kapelle voortraject: geen favoriete reis­bestemming: thuis huisdieren: 3 honden; 1 Mechelse Herder, Jef en 2 Jack Russels, Pastis & Whisky guilty pleasure: whisky-cola

terugkeert naar de familiezaak. Ondertussen heeft ook zus Tamara samen met haar man zich bewezen in de keuken van Salons Waer­ boom, terwijl moeder Coppens zich bekommert om het reilen en zeilen van de zaal. Met een gerust hart kan vader Coppens zich nu concentreren op het patrimoniumbeheer, het hotel en de uitbreiding van het wellness-complex. Vooral dat laatste is nodig want Waer Waters kent een snelle expansie. In vier jaar tijd groeit het personeelsbestand van 3 naar 40 werknemers. Een uitdagende job voor een prille dertiger zonder managementervaring, maar Sarah is vastbesloten om te slagen. “Ik heb geleerd met vallen en opstaan. Naast de uitdaging om het team gelukkig te houden, begaf ik me ook op onbekend terrein. Ik wist niets van fitness, wellness, beautybehandelingen of massages. Een wereld ging voor me open. En nog steeds ontdek ik elke dag weer nieuwe dingen. Zoals het magisch effect van klankschaaltherapie. Anderzijds blijft de ontspanning van elke welzijnsbehandeling slechts een momentopname. Na enkele uren

verdwijnt het effect. Mijn persoonlijke ervaring heeft me geleerd dat welzijn een kwestie van levensingesteldheid is. Ik weet wat een burn-out is. Na mijn vertrek bij Waerboom was mijn toekomstbeeld plots in rook opgegaan. Ik had geen doel meer. Na een burn-out stoppen mensen vaak met werken, maar dat maakte het alleen maar erger. Het is de kunst om een nieuwe droom na te jagen. In Waer Waters heb ik het heilzaam effect van werken ontdekt. Ik voel me nu pas echt gelukkig omdat er een balans is tussen mijn professioneel en privéleven. Omdat ik weet waar ik naartoe wil. Omdat ik nog zoveel dromen te verwezenlijken heb. In dat opzicht lijk ik op mijn vader. Als we een meningsverschil hebben, denk ik soms: ‘Ga nu toch gewoon in een zuiders land de gepensioneerde uithangen.’ Maar ik weet dat die dag nooit zal komen. En misschien maar goed ook. Want er is niemand die ik zo blindelings kan vertrouwen als hem. Dat is het mooie aan een familiezaak. En als wij onze krachten bundelen, gaan de zaken pas echt vooruit.”


Wat te doen op een maandag… de ‘zondag’ van menig horecamede­werker is de uitgaansdag bij uitstek. Lazy Monday geeft je een fijne hotlist met een ruime selectie ‘Monday Hangouts’. West-Vlaanderen

Balthazar Gilbert Decockstraat 1, Knokke-Heist, www.balthazar.be Het laatste geesteskind van Yves Mattagne.

Floris Gistelsesteenweg 520, StAndries www.florisrestaurant.be Topgastronomie op een steenworp van de Brugse binnenstad.

Kiss my Coffee Leopold II Laan 250, Oostduinkerke Volgens insiders ‘the best coffee in town’

Bar JulienDe Munt 32, Roeselaere, www.barjulien.be ‘Wat een zalige plek om op een maandag te chillen’

Oost-Vlaanderen

Bar Bricolage Chinastraat 1, Gent nog tem 06/10/2016 ‘Hoe moeten we Bricolage omschrijven? Gewoon lekker (te) gek’

Vooruit Terras Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent, www.vooruit.be ‘Een stukje Berlijn in de Arteveldestad’

Le Cirque Nieuwe Baan 88B, Belsele, www.lecirque.be ‘Hedendaagse gastronomie, met liefde bereid en geserveerd’

Brussel

Oficina Aalststraat 16, Brussel www.facebook.com/oficinabrussels ‘Soulfood, veggie, lokaal, eerlijk en gezond…. een zalig bord vol goede eigenschappen’

JAM Hotel Chaussée de Charleroi 132, Brussel www.jamhotel.be ‘Zeer coole hangout. Bijna on-Belgisch maar het bestaat toch, in Brussel’

Ballekes Chaussée de Charleroi 174, Brussel, www.ballekes.be ‘Gehaktballen zijn de nieuwe chabby chique. Florence en Thibault geven hun interpretatie met Ballekes’

Vlaams Brabant

Eat at Cantine Schaarbeeklei 636, Vilvoorde www.eatatcantine.be ‘Een combinatie van sereniteit, good food en bediening met een glimlach’

Bar Nine Oude Markt 9, Leuven www.bar-nine.be

‘Jouw vaste Monday hangout op de Leuvense Oude Markt!’

Restaurant Bulthaup Leuvensesteenweg 323, Zaventem www.woluwe.bulthaup.be ‘Eten in een showroom was nog nooit zo gezellig’

Limburg

Reballion Maastrichterstraat 32, Hasselt www.reballion.com ‘Rebelse zaak met gehaktballen als onderwerp’

King Kong Coffee Maastrichterstraat 58, Hasselt ‘Het betere zwarte goud vindt zijn weg ook in Hasselt’

Gepetto Vennestraat 123, Genk www.gepettogenk.be

‘Genieten van het zicht op de mijntorens en gezellig bijbabbelen, dat is Gepetto’

Antwerpen

Sebastien Eiermarkt 46, Antwerpen, www.sebastiens.be ‘Een gezonde en smakelijke onderbreking van een drukke shoppingdag’

restaurant

bar

club

koffiehuis

Eventkalender 11 september - 4 MAINS. Roeselare Chefs Tim Boury en Michaël Vrijmoed behoren tot de absolute top van de gastronomie. Op een avond waarop deze twee talentvolle koks samen koken mag je niet ontbreken.

26-29 september Diageo world class final, Miami (VS) Volg mee hoe Antwerpenaar Dries Botty het opneemt tegen de beste bartenders van de wereld. De Diageo World Class Global Final is te bekijken via livestream. www.

18-20 september - Bru Parelende Tafels, Villers la Ville De parelende tafels van Bru zijn terug, en hoe! Dit jaar serveert men de diners op nog mooiere locaties. Helaas niet op maandag maar wél de moeite om een dagje congé te nemen.

5 oktober - Get Hotelstaff TogetherAntwerpenHet Antwerpse hotelpersoneel houdt wel van een drink. Dat bewijzen ze keer op keer tijdens het bruisende evenement Get Hotelstaff Together. Deze editie ontvangt Crowne Plaza haar hotelcollega’s. www.face-

www.restauranboury.be

www.bru.be

20 september - Putting pen to shaker, Brussel De cocktailcompetitie komt dit jaar voor het eerst naar België. Inschrijven kan vanaf heden en de finale is op dinsdag 20 september in Brussel. Kijk op

www.creativemixologycontest. com voor meer info.

theworldclassclub.com

book.com/gethotelstafftogether/

8-20 oktober - Brouwplus , Antwerpen Liefhebbers van craft beers kunnen van 8 tot 10 oktober terecht in Antwerpen. De Waagnatie is er middelpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in brouwen en wat daarmee samenhangt.

www.brouwplus.eu

‘Sharing is caring is hier de boodschap’

Hét event van het jaar voor horeca­ professionals. Kom en ervaar een a-typische fototentoonstelling, het ‘staffmeal’ restaurant en de vele congressen. Bekijk de poster hiernaast en maak je op voor acht dagen inspiratie, informatie en motivatie.

‘Meubels kopen of niet. Bij Rooftop moet je eens geweest zijn’

www.lazymonday.be/frommondaytomonday

Schnitzel Paardenmarkt 53, Antwerpen www.schnitzelantwerpen.be

Rooftop Liersebaan 123, Massen­ hoven, www.rooftop.top (op het dak van Top Interieur)

7—14 NOVEMBER Antwerpen

Bia Mara Maalderijstraat 1, Ant­ werpen, www.biamara.com

‘De beste Fish’n Chips van’t stad volgens authentiek recept’

SCHEUR MIJ UIT!


De tijden dat horecapersoneel overal in hetzelfde herkenbare tenuetje was uitgedost, ligt ver achter ons. Vandaag dient het restaurantuniform niet meer louter het functionele doel. De plunje wordt zorgvuldig uitgekozen en vormt een wezenlijk onderdeel van de beleving die voor de gast wordt neergezet. In de rubriek ‘ToolTime’ zetten we vijf zaalmedewerkers met elk hun unieke uniform in de kijker.

NAAM FUNCTIE UNIFORM

Suzanne Struyver, 43 jaar Assistent-manager bij ’t Hooghuys in Berlaar 15e eeuwse kleding bestaande uit een jurk, een onderjurk, een kapje en enkele accessoires

“Voor bedrijfsevents in middeleeuws thema loop ik steevast in deze outfit. Voor de jongere collega’s van ‘t Hooghuys is het soms wat moeilijk inwerken, maar ik ben de typische klederdracht ondertussen gewend. Je mag alleen niet te snel willen zijn… “


59

NAAM FUNCTIE UNIFORM

Klaas De Waegeneer, 31 jaar Kelner bij Gasthof Siphon in Damme Traditioneel kelnersvest, een klassieke pantalon en zwarte schoenen

“Mijn uniform past perfect binnen het kader van Gasthof Siphon. Ik ben er trots op en het is voor de klanten erg herkenbaar. Als we met twaalf collega’s in de zaal rondlopen, geeft dat een heel speciaal gevoel. Ik werk er al jaren in en zou vooral de praktische functie van de vest niet meer kunnen missen.”


60

NAAM FUNCTIE UNIFORM

woord

Dennis Valerius beeld

Jean Van Cleemput

Philippe ‘Phil’ Hawinkel, 45 jaar Zaakvoerder van restaurant Vrijdag Visdag en Plateau Royal in Antwerpen Gestreepte ‘marine’-polo van Gaastra, lange blauwe schort en een klassieke matrozenhoed

“Ik ben jaren geleden begonnen een matrozenhoed te dragen toen ik met mijn oesterkraam op de markt stond. Het is gaandeweg mijn handelsmerk geworden en daarom ben ik voor mijn restaurants ‘all the way’ gegaan. De maritieme uitstraling is herkenbaar en past perfect bij mij en mijn zaak.”


61

NAAM FUNCTIE UNIFORM

Aysa Huysentruyt, 24 jaar Verantwoordelijke bij Alice in Gent Roze jurk van het Gentse label Be-Angeled, korte witte schort in katoen

“Bij de opening van Alice heb ik mijn zegje mogen doen in de keuze van de uniformen. We hebben verschillende outfits, maar deze zijn bijzonder omdat ze van een Gentse designer komen. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor zwart, maar in de zomer is deze frisse kleur veel beter.”

NAAM FUNCTIE UNIFORM

Laura Lietaer, 21 jaar Zaalmedewerker bij Alice in Gent Idem

“Ik heb bij Alice gesolliciteerd door de uitstraling en de grandeur van het restaurant. De kleding die voor het personeel werd gekozen, ligt volledig in dezelfde lijn en is bovendien erg comfortabel. In de zaal moet je ons zien rondlopen… allemaal vriendinnetjes en allemaal identiek gekleed.”


een dag in het spoor van

Jeffrey Snoeks

Zaalbediening is een vak. Als ervaringsdeskundige - ik werkte zelf jaren in de sector - wist ik dat, maar werd er op deze zonnige augustusdag nog eens duidelijk op gewezen. Door niemand minder dan Jeffrey Snoeks; Maître Sommelier van restaurant Cuchara in Lommel, in wiens schaduw ik deze dag zou doorbrengen. woord

&

beeld

Dennis Valerius

Zelf kon ik lyrisch worden van het zaalwerk. Vooral door het schrille contrast tussen de absolute sereniteit voor en na de service en de opperste staat van paraatheid en totale concentratie vanaf het moment dat de deur openzwaait en de eerste klant komt binnengewandeld. Noem het een verslaving. Het benieuwde me of ik opnieuw - vele jaren na mijn eerste rush - datzelfde gevoel weer zou ervaren. Gelukkig zag Jeffrey niet meteen graten in mijn schaduwrol. Omdat ook hij het hoog tijd vindt dat het vak de aandacht krijgt die het verdient.

9u45 Ik rijd de parking van Cuchara op en krijg prompt telefoon. Het is Jeffrey: “Ik heb ontbeten in Hotel Mama en ben onderweg naar het restaurant”. Tien minuten later zwaait hij de deur van zijn witte BMW open. Geheel gestyled, zoals we hem ondertussen kennen, en zichtbaar enthousiast, is hij klaar om de nieuwe werkdag aan te vatten. “Je hebt een goede dag uitgekozen,” weet

hij. “Om halfelf doen we een proeverij om wijnen te selecteren voor bij een aantal nieuwe gerechten.” First things first evenwel. De vaste dagelijkse geplogenheden. De zwarte loper voor de voordeur uitrollen, e-mails checken, de laatste details op de tafels verzorgen. Chef en eigenaar Jan Tournier heeft zich tijdens de voorbije sluitingsdagen onledig gehouden met het maken van tafeldecoratie. Na een grondige inspectie wordt zijn werk goedgekeurd. “Wie niet rijk is, moet creatief zijn, hè?” knipoogt Jan. Inmiddels tikt de klok onverbiddelijk verder. Er rest nog net tijd genoeg om de menu’s met de chef te bespreken. “Nu nog snel even printen voordat Kris Jeuris van The Portugal Collection hier staat. Hij is de man die we bellen als we op vlak van wijn iets speciaal zoeken. Jan heeft een paar nieuwe gerechten die we op de kaart willen zetten, maar het is belangrijk dat we de juiste wijnen erbij kunnen serveren. We proberen hier alles op elkaar af te stemmen,” zegt Jeffrey. “Niet alleen is de verhouding tussen gerecht


en wijn belangrijk; om een totaalbeleving te kunnen creëren moet alles kloppen. Zo ook het interieur, de muziek, onze kleding en alle accessoires.”

10u30 Tijd om te proeven. Kris Jeuris is gearriveerd en zichtbaar kind aan huis. Er wordt wat gegrapt en gesproken over het aankomend weekend voordat Kris de nectar bovenhaalt. Om optimaal te kunnen wikken en wegen, heeft Jan een aantal gerechten bereid die aan tafel worden geproefd. De wijnen gaan heen weer over de dis en Jeffrey, collega Sanne en Jan proeven en matchen. Even later geeft Jeffrey met de woorden “Ik denk dat we een keuze hebben gemaakt” aan dat het tijd is om spijkers met koppen te slaan en de proeverij af te ronden. De bestelling wordt genoteerd, Jan trekt zich terug in zijn keuken en de zaal wordt minutieus gereedgemaakt voor de middagservice. Jeffrey vertrouwt me later toe: “Het is niet zo makkelijk om tijdens zo’n proeverij een keuze te maken. Je wilt blijven verrassen, maar sommige gasten zullen de keuze nu eenmaal niet waarderen. Je moet je daar bij neerleggen. Het mag echter niet saai worden.”

12u00 Geen tijd meer te verliezen, nu gaat het om de knikkers. “Onze taken zijn heel goed verdeeld. Sanne verwelkomt de gasten

en ik zorg voor de uitleg bij de menu’s en de wijnen. Als het druk is, komt het voor dat ik helemaal niet in de keuken kom. Sanne doet dan de uitvraag en de algemene communicatie met de keuken. Vandaag is het iets rustiger en verdelen we de taken onder ons beiden, maar in het weekend staan we met drie à vier mensen in de zaal. Dan is het absoluut noodzakelijk om hierover duidelijke afspraken te maken.” Jeffrey geeft hiermee aan dat de planning en organisatie van de zaal zijn winkel is. Alles in goed overleg, maar het is duidelijk wie de teugels in handen heeft. Vanaf het moment dat de eerste gasten binnenkomen, gaan de ‘gamefaces’ op. Iedereen, van de keuken tot de zaal, is gefocust. Doch immer met een natuurlijke flair. Alsof het nauwelijks enige inspanning vereist.

15u00 Wanneer de service ten einde loopt, neem Jeffrey even de tijd te gaan zitten. Het gesprek gaat - wat dacht u? - over gastronomie. Jeffrey is gebeten door alles wat met eten en drinken te maken heeft. “Ik heb de keuze voor de horeca al op jonge leeftijd gemaakt. Toen ik ooit van een kookkamp

“Je wilt blijven verrassen, maar sommige gasten zullen de keuze nu eenmaal niet waarderen. Je moet je daar bij neerleggen. Het mag echter niet saai worden.”


H E R O E S S E R V I C E

64

van Kookeiland terugkwam, zei ik tegen mijn moeder: ‘Dit is wat ik wil doen.’ Ik ben dan naar de hotelschool in Koksijde gegaan met het idee om kok te worden. Tijdens de opleiding zagen de leraars echter dat ik meer aanleg voor de zaal had en ze wisten me te overtuigen. Naar school gaan in Koksijde was niet de meest praktische oplossing (Jeffrey woonde in Hechtel Eksel, nvdr.), maar wél de beste. Ik heb na mijn opleiding een tijdje gewerkt bij Hof van Cleve. Daar heb ik het licht gezien en besefte ik dat wijnen mijn grote passie zijn. Niet moeilijk natuurlijk, als je iedere dag werkt naast iemand als Pieter Verheyde. De kennis die hij heeft en met me deelde, bleek achteraf onbetaalbaar.”

16u00 De laatste gasten zijn vertrokken. Chef en zaakvoerder Jan trekt zijn loopschoenen aan voor één van zijn vele joggingsessies. ”Jan werkt gemakkelijk ’s nachts, waardoor hij overdag meer tijd heeft om bijvoorbeeld te joggen. Wanneer de keuken leeg is, doet Jan zijn mise en place. Jan is een zeer goede teamplayer, maar hij werkt ook graag alleen, in stilte,” weet Jeffrey. “Een drukke lunch wil niet àltijd zeggen dat we geen service coupé kunnen nemen. In de zaal zijn we heel afhankelijk van de gasten. Als er een tafeltje blijft plakken, kunnen we een break op onze buik schrijven. Wat ik doe om de uren tussen de shifts te overbruggen? Dat uurtje is zo voorbij hoor! Als ik niet over

huis kan, duik ik meestal in de wijnboeken. Ik probeer nog een beetje bij te studeren, maar tijd is mijn ergste vijand. Je moet toch rekenen dat ik gemiddeld 55 à 60 uur werk. Vind ik dat erg? Absoluut niet, I love my job!” Samen wandelen we richting de ruimte waar vóór de verbouwing het restaurant gevestigd was. Het is eigenlijk een heel leuke ruimte die nu zo goed als leeg staat. “Het is de bedoeling dat we hier een nieuw concept starten. Wanneer de deuren openen is nog niet zeker want de verbouwing verloopt zeer gestaag, in etappes.” De karakteristieke mural van graffiti-artiest Locatelli doet alvast het beste vermoeden…

17u30 Tijd om er terug in te vliegen en de zaal klaar te zetten voor de avondservice. De reservaties worden opnieuw gecheckt en overlegd met de keuken. “Vanavond één persoon glutenvrij en géén noten,” klinkt het gedecideerd. Na de korte meeting neemt Jeffrey de stofzuiger ter hand, terwijl Sanne de toiletten onderwerpt aan een laatste inspectie. Allemaal werkjes die erbij horen.

18u00 Food! Jan is terug van zijn work-out en iedereen verzamelt zich aan de ronde tafel voor een voedzame maaltijd. Er wordt gekeuveld en over koetjes en kalfjes gesproken. Collega Sanne blijkt binnenkort te gaan trouwen en is al snel onderwerp van gesprek. Aan tafel


wordt voorspeld hoe het feest eruit gaat zien en wie met wie de party zal verlaten. Zoals in ieder horecabedrijf, blijkt ook hier de personeelsmaaltijd een heilig moment van rust en gezelligheid. De perfecte teambuilding.

18u30 De tweede ronde. Terwijl de klanten binnenkomen, ontpopt Jeffrey zich opnieuw als connaisseur. Met een aantal nieuwe gerechten op het menu is het even schakelen. De rol van Maître Sommelier is Jeffrey echter op het lijf geschreven. Zijn manier van werken staat haaks op de klassieke methode. Hij etaleert zijn kennis op een elegante, ongedwongen manier, zonder in ‘overdrive’ te gaan. We horen hem lachen en meegaan in de dynamiek van de tafel. Jeffrey blijkt een ‘dirigent van de sfeer’ te zijn. De gasten hangen aan zijn lippen… Jeffrey maakt zich sterk om dagelijks de wijnen van het menu te proeven. “Proeven, niet drinken!” beargumenteert hij. “Wijnproeven is een kwestie van trainen. Niet alleen de wijnen evolueren, maar ook je smaakpapillen. Ik zou nu nooit meer dezelfde wijnen schenken als drie jaar geleden. Al enkele jaren maak ik deel uit van de jury tijdens de Wijnfair, een heel toffe wijnbeurs in Lanaken waar we met drie sommeliers van sterrenrestaurants de wijnen van de aanwezige standhouders proeven en beoordelen. Onze scorekaarten liggen ter inzage van de bezoekers die op deze manier een goede indicatie krijgen over de kwaliteit

van de wijn. Dat zijn zo van die fijne manieren om nieuwe ontdekkingen te doen.”

23u00 Wanneer de finale service op zijn einde loopt, is het tijd om zelf een glas te drinken. “We zijn geen zuipers, we kiezen kwaliteit boven kwantiteit,” zegt Sanne terwijl ze voor haar collega en zichzelf een glas bubbels inschenkt. Nadat de laatste gasten zijn vertrokken, sluiten Sanne en Jeffrey af. De laatste glazen worden opgeblonken, het bestek wordt terug in de lederen hoezen gestoken en de tafels worden klaargezet voor de lunch van morgen. Een half uurtje later is iedereen klaar om naar huis te vertrekken. Sanne besluit nog een slaapmutsje te gaan nemen in het café waar haar aanstaande op haar wacht. Jeffrey acht het wijzer rechtstreeks naar huis te gaan. Terug naar Hechtel Eksel. Morgen een nieuwe dag met twee drukke diensten, waarin hij opnieuw het beste van zichzelf wil geven. Met een lichte weemoed neem ik afscheid. Niet alleen van Jeffrey, chef Jan, Sanne en sous-chef Anton… maar ook van de job. Hoewel ik niet heb meegewerkt, heb ik wel opnieuw dat gevoel van vroeger ervaren. Het ‘draaien van de service’ is voor mij een verslaving en zoals elke verslaving behoeft die slechts een kleine vonk om opnieuw op te laaien. Ik ben echter blij te zien dat ik daar lang niet alleen in ben. Vandaag leerde ik lotgenoten kennen. En dat deed deugd.

Jeffrey Snoeks 22 jaar, woont in Hechtel Eksel Studeerde aan Hotel­ school in Koksijde Sinds 2013 werkt hij als Maître Sommelier bij restaurant Cuchara Gaat vaak alleen op restaurant, liefst twee keer per week Is zowel in zijn vrije tijd als op zijn werk met mode bezig. Heeft een zwak voor hoeden en schoenen Jeffrey’s restauranttips: Zarzo in Eindhoven en Koyshunka in Barcelona


“There are no passengers on spaceship earth. We are all crew." Marshall McLuhan

Olivier Jacobs en Jesse Den Dulk van Jigger's, Gent.

66


Illustratie door Olivier Jacobs, mixologist bij Jigger's Gent. — volg Olivier op Instagram: resto1981


N O G U TS

woord

Dennis Valerius

N O G LO RY

de nieuwe wending

en hoop bullshit,” grapt hij, wanneer we op een naburig weiland enorme mesthopen zien liggen. Wat bezielt deze mens om op een hoogtepunt te stoppen met een restaurant dat internationaal gelauwerd is en welke hersenspinsels gaan er schuil achter zijn nieuwe concept in Gent? Kobe windt er geen doekjes om en valt met de deur in huis. “Ik heb altijd gezegd: als ik niet meer intuïtief kan werken, stop ik ermee!” Met deze uitspraak zet hij onmiddellijk de toon, maar geeft hij ook aan dat zijn beslissing niet van vandaag op morgen is genomen. Toch vraagt het moed om een dergelijke stap te zetten. Het stopzetten van een uniek en succesvol project is immers niet vanzelfsprekend. In de Wulf staat al jaren aan de top van gastronomische rangschikkingen en groeide uit tot een culinair bedevaartsoord. “De reden van sluiting van In de Wulf is ondertussen gekend. Er zijn nog steeds veel mensen die er niet bij kunnen,

E

69

Kobe Desramaults is bekend als de chef en eigenaar van restaurants In de Wulf, de Vitrine en Superette. Zijn gezicht heeft al veel magazines gekleurd en ook andere media hebben zijn talent, hartstocht en eigenzinnigheid ontdekt. Toch blijft Kobe minzaam en zal hij nooit vergeten waar hij vandaan komt. We hebben een gesprek met de geboren Dranoutenaar en maken een wandeling langs de uitgestrekte velden die In de Wulf omringen.

Kobe Desramaults Geboren op 7 september 1980 te Poperinge

beeld

Jean Van Cleemput

die deze beslissing té drastisch vinden. Er is veel denkwerk aan vooraf gegaan. Als ik de keuze had gemaakt om het pand waarin het restaurant gevestigd is, te kopen, had ik nog minstens 20 jaar op dezelfde manier moeten blijven werken. Ik zag dat absoluut niet zitten. Kijk, de laatste 12 jaar hebben we met In de Wulf een ‘machine’ neergezet waar ik zelf makkelijk uit kan stappen. Ik heb er lang naar gestreefd om niet meer onder druk te staan. Nu die eenmaal weg is, besef ik dat ik deze druk juist wél nodig heb om goed te kunnen presteren. Ik heb dus een omgekeerd effect gecreëerd. Hierdoor mis ik het spanningsveld, ik mis het om intuïtief te koken.” Kobe blikt richting keuken en vertelt dat er op dat moment 16 koks actief zijn. “Een gerecht bedenken en dit telkens op exact dezelfde manier op tafel brengen is geen sinecure. Het is niet: hup, even iets proberen en doorgeven maar!” Het management, de omvang van het bedrijf, de vele regels en beperkingen… het beknot zijn creativiteit. Met de sluiting van In de Wulf kiest hij daarom resoluut om een

Samenwonend, dochtertje van drie Kreeg in 2005 als 25-jarige zijn eerste Michelinster In 2014 is In de Wulf uitroepen als beste restaurant van Europa door OAD Momenteel eigenaar van drie restaurants: ‘In de Wulf’, ‘De Vitrine’, ‘De Superette’ Sluit in december 2016 twee van deze drie zaken Start een nieuw avontuur in juni 2017 op de Beestenmarkt in Gent


G L O R Y N O

G U T S ,

N O

70

andere koers te gaan varen. “Geloof me, het is geen makkelijke keuze geweest. Ik ben hier grootgebracht, dit is mijn ouderlijk huis, deze plek zit in mijn bloed. De deur dichttrekken gaat daarom pijn doen. Het zijn nu al intense momenten, maar soms moet je durven loslaten.” De beslissing om te stoppen heeft ook zijn gevolgen voor zijn restaurant Vitrine in Gent. Die zaak doet al zes jaar dienst om jonge chefs uit In de Wulf te laten proeven van het ondernemerschap. “In Vitrine kunnen ze leren op hun eigen benen te staan. Zelf menu’s ontwikkelen, zelf personeel aansturen,… gewoon een eigen zaak runnen.” Hoewel Vitrine al drie goeie chefs grootbracht, heeft de sluiting van het succesrestaurant in Dranouter deze functie onmogelijk gemaakt… December wordt dus een maand die grote veranderingen zal brengen ten huize Desramaults. “Ik heb mezelf vaak afgevraagd: wat wil ik doen met de rest van mijn leven? Wil ik nog blijven koken?” Waarschijnlijk zijn dit vragen die bij andere mannen van dezelfde leeftijd ook wel eens opkomen. Kobe kwam er achter dat hij erg graag kookt maar dat het management van zijn restaurants er teveel aan is. “Ik ben een kok, geen manager. Ik wil dus in mijn keuken staan en me op mijn manier uitleven.” Terwijl hij dit vertelt, beseft hij heel goed dat het straks gedaan is. “Ik ga de confrontatie met het lege restaurant niet aan. Na de sluiting vlucht ik twee maanden naar Japan.” We belanden onbedoeld snel bij de plannen die Kobe onlangs wereldkundig maakte. In juni 2017 zal hij de eerste gasten verwelkomen in een zeer vooruitstrevend

“Ik ga de confrontatie met het lege restaurant niet aan. Ik vlucht twee maanden naar Japan.”

restaurantconcept in Gent (in het oude Belgacom-gebouw aan de Beestenmarkt, nvdr). Een zaak waar op hoogstaand gastronomisch niveau gekookt zal worden en waar hij zijn experimentele ziel de vrije loop laat. “De menu-opbouw die we vandaag in ons restaurant hanteren, waarin menu’s met 16 à 20 kleine gerechten worden geserveerd, is gebaseerd op de Japanse Kaiseki keuken. Veel gerechten, veel technieken… Dit heeft bitter weinig meer te maken met de Franse menu-opbouw, maar is geweldig fascinerend. Ik wil me in Japan verder verdiepen in de achtergrond van deze keuken en fermentatietechnieken aanleren, zodat we deze nog verder kunnen uitpuren. We gaan koken volgens een denkpatroon dat je terugvindt in sushirestaurants. We nemen onze gasten mee in een ‘flow’ van gerechten, direct van de hand van de kok. De weg die het gerecht vandaag moet afleggen voordat het gegeten wordt, is naar mijn mening te lang. Dit houdt ons soms tegen om delicate ingrediënten te gebruiken en vaak verliest de creatie subtiliteit van smaken. Het transport van de keuken naar de zaal, de uitleg over de ingrediënten,… het komt het gerecht allemaal niet ten goede. Door deze ‘keten’ zo kort mogelijk te maken en veel externe factoren uit te sluiten, kunnen we verder gaan. Ook wil ik af van het lange tafelen. Het is niet mogelijk om gedurende een lang menu vier uur geconcentreerd te blijven. Bij ons zal de tijd aan tafel beperkt zijn tot twee uur. Een ideale periode om gefocust te blijven. Kijk, voor mij zijn er twee manieren om op restaurant te gaan. Zalige momenten met vrienden, waarbij gelachen wordt en gerechten worden gedeeld. Een beetje de stijl die we in Superette hanteren. Daarnaast zijn er restaurants waar je alleen of met twee heen gaat, waar eten in zijn puurste vorm wordt beleefd. Ervaringen die een grootse indruk maken; zo’n type restaurant wil ik graag creëren. Een omgekeerde beweging van het restaurantbezoek zoals we dat vandaag kennen. We gaan terug naar de essentie van de gastronomie!”


D E S R A M A U L T S

zich vier jaar volledig kan uitleven. Daarna zal het gebouw volledig gestript worden en zal het dienst doen voor andere doeleinden. “In het begin schrok die beperkte periode me wel af, anderzijds hou ik van vergankelijke dingen. We zijn grootgebracht met het verkeerde idee dat je restaurant voor de rest van je leven is. Zelfs mensen in ‘gewone’ jobs hebben vaak deze ingesteldheid. Dat vind ik jammer.” Tot december is het echter business as usual in Dranouter. Met een volle reservatielijst tot het einde van het jaar, zal de definitieve sluiting zich sneller aanmelden dan Kobe het beseft. Vanaf dan staat het dagelijks traject Dranouter – Gent op het programma, want aan verhuizen denkt hij niet. “Ik woon veel te graag in Dranouter. Ik zie het volledig zitten. Teveel op mijn gemak zitten, is niets voor mij. Ik moet kunnen spelen!”

K O B E

Kobe heeft het nieuwe project volledig in zijn hoofd zitten. De kleine details zijn soms moeilijk te beschrijven maar de grote lijnen komen vlot naar boven. Omdat het nieuwe restaurant het DNA van Kobe Desramaults zal hebben, zullen de verwachtingen skyhigh zijn. “Die van mezelf ook,” zegt hij al lachend. Kyle Boland, de Canadese chef van Vitrine waarmee hij kan lezen en schrijven, wordt Kobes rechterhand. Verder zal hij beroep doen op twee andere koks en twee collega’s in de zaal. Een team van zes, maximaal zestien gasten en een keuken waar met open vuur wordt gekookt, zo kunnen we de praktische kant van het restaurant omschrijven. “Ik wil een zaak creëren die voor mij persoonlijk voldoet aan alle eigenschappen van een perfect restaurant. Paris chique stijl… een gastronomische beleving met een gouden kadertje…” Hij heeft een locatie gevonden waar hij


3

3

We can serve

at We Can Dance in Zeebrugge tot de grootste dancefestivals van België behoort, is geen geheim. Het festivalterrein wordt bevolkt door jonge, mooie mensen die duidelijk op de hoogte (willen) zijn van de laatste trends. Voor het team van Schweppes was het daarom dé gelegenheid om hier hun interpretatie van de ‘perfect serve’ te schenken. De makers van de premium mixers deden hiervoor een beroep op hun vaste partner, BUTIK. Samen betoverden ze duizenden mensen met dranken ‘uit het boekje’.

D

Joris Geldhof, 40 jaar Field Sales Manager Horeca

Rodolphe Coonen, 41 jaar Events & Visibility manager

De agenda van Joris is deze zomer heel goed gevuld. Naast het coachen van zijn team hopt hij van event naar event, maar vergeet daarbij niet hoe mooi zijn werk is.

Rodolphe is tijdens We Can Dance de spilfiguur rond Villa Schweppes. Door zijn achtergrond in reclame en communicatie scant en analyseert hij continu het publiek op het festival. Naar zijn mening zitten ze midden in de doelgroep…

“Werken op zonnige locaties waar je mensen kan blij maken met een goed glas, da’s toch een prachtige job?”

“I’m proud to be here!”

Maarten Van Poucke, 26 jaar Schweppes Brand Ambassador Maarten is pas sinds drie maanden lid van het team en afkomstig uit de Gentse barscène. Om zijn skills te perfectioneren volgde hij ook trainingen in London. Hij voelt zich klaar om zijn nieuwe avontuur ten volle te beleven.

“Ondanks mijn opleiding Bedrijfs­ management is de barscène helemaal mijn wereld.”

Jouw brigade in Lazy Monday? Mail naar info@lazymonday.be beeld

Jean Van Cleemput

Gerhard Van Moerseke, 26 jaar voor BUTIK Voor de student Event & Project Management is dit event ‘recht in zijn kraam’. Gerhard zoekt het in de toekomst echter internationaler. Hij ziet zich binnen enkele jaren als traveling manager voor een rockband. Tot die tijd geniet hij met volle teugen van alles wat er om hem heen gebeurt.

“Schrijf maar op dat Lorenzo en ik zeer rijke vrij­ gezellen zijn!”(lacht)


Ludwig Hartung, 35 jaar Schweppes Brand Ambassador De taak van Ludwig bestaat er dit weekend in om iedereen een topdrankje te serveren. De Luikenaar moest er een heel eind voor rijden, maar krijgt hier een dankbaar publiek voorgeschoteld. Voor hem gaat het erom de mensen te boeien en hen iets bij te brengen.

“Mensen stelen met hun ogen en doen de barman thuis na.”

Jasper Lauwers, 26 jaar Werkzaam voor BUTIK Jasper studeert Bedrijfsmanagement, maar richt zich dit weekend volledig op het festival. Hier heeft hij niet de makkelijkste job, hij is namelijk ‘runner’. Als een wervelwind voorziet hij de bar van voorraad. Glazen, ijs, drank… alles passeert door de handen van Jasper.

“Het lopen door het zand maakt de job twee keer zo zwaar.”

Lorenzo Gillain, 27 jaar Werkzaam voor BUTIK In het echte leven heeft Lorenzo als electrotechnieker een heel andere job. Toch kiest hij in de zomer verschillende festivals uit om eens iets anders dan computers en bedrading te zien.

“Cocktails maken voor mooie mensen, wie wil dat nu niet?“


Oerend hard


Zeven snedige vragen

75

Binnen de Antwerpse scène hoef je niet te vertellen wat of waar café Baron is. Het café met het beste terras en de beste pinten van de Marnixplaats, op ’t Zuid, gaat al zijn zevende levensjaar in. Eigenaars Olivier (Ollie voor de vrienden) en Ben vullen elkaar aan als Yin en Yang. Terwijl ze beiden graag in de luwte blijven, biedt Olivier Lazy Monday een primeur. Op zijn zonovergoten terras geeft hij een allereerste interview. Zeven vragen aan de flamboyante cafébaas Olivier Lammens.

Horecaondernemers staan bekend als mensen met een sterke visie en eigen mening. Wat is jouw levensmotto? Da’s een lastige vraag om te starten, vooral zo onvoorbereid. ‘Het is beter van iets spijt te hebben, dan het nooit te hebben geprobeerd’. Het zou maar erg zijn dat, wanneer je tijd gekomen is, je denkt ‘had ik maar dit gedaan, of was ik maar daar geweest…’ Ik ben van de oude stempel, was misdienaar en zat in het college. Ik denk dat ik daardoor geloof in de goedheid van alle mensen. Het leven is mooi, maar helaas veel te kort.

Het café als leerschool voor het leven. Welke les heb je in de jaren als eigenaar van café Baron geleerd?

Ben en ik gaan ons zevende jaar in als eigenaar van het café. Nog altijd ben ik ervan overtuigd dat alles wat je met passie doet, een grote kans van slagen heeft. Naar mijn mening moet een cafébaas in zijn zaak staan. Ik ben daarin old skool. Mensen komen niet alleen voor de lekkere pinten; ze komen voor de gezelligheid die mede door de cafébaas wordt gecreëerd. Je moet geen raketgeleerde zijn om dat te begrijpen. Alle iconen in de caféwereld hebben het immers al voorgedaan. Een cafébaas is ook meer dan die kerel die je pint tapt. Het is een boekhouder, fiscalist,

bankier, psycholoog, peoplemanager en gastheer in één persoon. Geloof me, het beroep wordt onderschat.

Je bent werknemer in de horeca geweest en nu sta je aan de andere kant, aan die van de werkgever. Wat is je visie ten opzichte van personeel?

Als je van je mensen verwacht dat ze flexibel zijn, moet je dat als werkgever óók zijn. In ‘de Baron’ werken we met een hechte ‘familie’. Niet iedereen werkt vast, maar iedereen heeft wel zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van mij, elkaar en zichzelf. Vanuit mijn positie geef ik hen mogelijkheden om zich te ontplooien. Als ze eigen projecten hebben, steun ik ze daarin. Ik geef ze het vertrouwen zodat ze zelf initiatieven nemen, binnen en buiten het café. In de zeven jaar is het team nauwelijks veranderd. Dat zegt voldoende, toch?

Wie, van binnen of buiten de sector, zou je ooit nog eens aan je toog willen hebben?

Goh, dat is een moeilijke vraag… Steve McQueen? Die gast heeft zo’n enorm charisma. Een beetje realistischer zijn misschien: de mannen van café Charlatan in Gent of café Lafayette in Oostende. Cafébazen zijn eigenlijk dino’s, een uitstervend ras. Elk jaar verdwijnen er zoveel café’s in België terwijl ze een belangrijke

woord

Dennis Valerius beeld

Jean Van Cleemput


V R A G E N Z E V E N

S N E D I G E

76

Olivier Lammens 46 jaar, ‘een oude ziel in een goddelijk lichaam’ Heeft geen kinderen en woont samen met zijn kat Oban Studeerde rechten in Leuven, maar vond het studentenleven interessanter dan de cursussen Startte zijn horecaloopbaan in De Steeg in Sint Niklaas waar hij de rustgevende werking van koper­ poetsen ontdekte Had een verantwoordelijke functie bij drankengigant Diageo Leerde zijn compagnon Ben kennen tijdens zijn job bij Fiskebar op de Antwerpse Marnixplaats

functie hebben in de samenleving. Ondernemers die hun eigen visie volgen en volhouden spreken me daarom erg aan.

Café Baron trekt veel bekend en minder bekend volk. Wat is het strafste wat je hier ooit hebt meegemaakt? Er gebeuren waarschijnlijk in ieder café wel dingen waarvan je achteraf zegt: “Da’s niet normaal”. Gasten die in het café hun broek afsteken, mensen die het toilet onderkotsen… ik heb het allemaal meegemaakt. Als je die mensen confronteert met de vraag of ze het leuk zouden vinden als ik de volgende dag hun werkplek zou komen onderkotsen, zien ze ineens het licht. Ze realiseren zich dan dat het café mijn broodwinning is en dat ze zich niet zomaar alles kunnen permitteren. Eén straffe stoot die het vertellen waard is, is het feestje dat we voor ons éénjarig bestaan organiseerden. We dachten: een klein bbq’tje, met twintig worstjes, twintig hamburgers en een vaatje bier… Destijds waren we totale Facebook-nitwits, maar een personeelslid gaf ons de raad om een pagina aan te maken om op die manier het event een beetje extra in de verf te zetten. Na enkele dagen waren er meer dan 3000 mensen die lieten weten dat ze gingen afkomen. Dat feestje mondde uit in het eerste SoulFest. Het werd een magnifiek festival.

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Blijf je cafébaas of jaag je nog andere ambities na?

Voorlopig blijf ik gewoon achter mijn toog staan. Ik vind het nog veel te leuk, hoewel ik die dagelijkse sluitingsuren niet meer meemaak. De ambitie om een tweede zaak te openen heeft ooit bestaan, maar is teniet gedaan door het huidige ondernemersklimaat in België. Ik heb soms het gevoel dat de horeca als melkkoe wordt gebruikt en dat zint me niet. Het ideale scenario zou dus zijn dat ik ooit zes maanden per jaar naar Thailand kan gaan. Niet alleen om te gaan spearfishen, maar gewoon voor de algemene cultuur

en het respect voor het leven dat men daar heeft. Van het Boeddhisme kunnen we hier nog veel leren.

Aan welke van de zeven hoofdzonden (hoogmoed, gierigheid, nijd, gramschap, onkuisheid, traagheid, gulzigheid) maak je je wel eens schuldig. Net zoals jij, ben ik ook maar een mens en maak ik me aan alle zonden wel eens schuldig. Ik ben wie ik ben en ben trouw aan mezelf. Als ik erover nadenk, ben ik een zalm. Altijd tegen de stroming in… Door te zijn wie ik ben, sta ik vandaag waar ik sta.


SMAKELIJK

B O N AAPPPPEÉTTIITT

B O N AAPPPPEÉTTIITTS A N T É

l tte vi

vi tte l

T C H I N T C HSIM NA K E L I J K VI

TTEL

A

CE

vi tte l

FR

SANTÉ

54

GR

FR

A

ND

ANCE

CE

18

R

A

ND N U E T TSEOL VI

R

GR

l tte vi

TCHIN TCHIN

54

CE

18

E SOU

vi tte l

l tte vi

NJAM

l tte vi

NJAM

vi tte l

De kracht van meer te kunnen geven dan lekker eten. Toffe momenten aan tafel gevuld met leuke gesprekken: drinken, genieten, plat liggen van het lachen. Momenten waar mensen naar uitkijken en graag voor terugkomen. Santé!

MMMMM

MMMMM


78

#peopleoflazymonday

’t Kempisch Pallet op uitstap

Brasserie Balthazar nieuw in Knokke

De zondagsploeg van Felixpakhuis

EK koorts bij Ibis Brussels airport

Festen, van alle markten thuis

Holy Smokey Goodness

Go Speedracer, go‌!

Team Backyard op stap in Brussel

De crew van Bar Nine

Class of 2016 hotelschool Gent

Ophir GIn competition

Ochtend meeting in Hof Van Cleve


Next

edition

Na 92 pagina’s ronkende motoren, wellness geluk, koersende chefs en nog meer horecaverhalen, nemen wij geen gas terug. De eerste week van november zorgen we namelijk opnieuw voor een bruisend magazine vol inspiratie uit de sector. Een tipje van de sluier over de onderwerpen…? Nee, dat is flauw. Volg ons via Facebook en Instagram en kom er als eerste achter.

Post vandaag nog je selfies, groepsfoto's en andere swag van voor, tijdens of na de werkuren op Instagram #peopleoflazymonday! De leukste verschijnen in Lazy Monday #007

join our community

Tongschar is de vis van het jaar

Visit Flanders

Zo vier je een verjaardag

Lazy Monday #007 (zonder James Bond op de cover) ziet op maandag 7 november het levenslicht.

feedback

over Lazy Monday

Zoek de verschillen

Hoewel we onze eigen koers varen, hebben we jullie nodig. We willen jullie graag nóg meer betrekken bij Lazy Monday Magazine. Laat ons weten wat je goed vindt, wat je mist en wat beter kan. Alleen met jullie input kunnen we dit topblad blijven maken! info@lazymonday.be 03/449.45.31

VOLG ons www.lazymonday.be @luiemaandag I N S T A G R A M lazymonday F A C E B O O K Lazy Monday S T E L L E R LAZYMONDAY WEB TWITTER

#catsoflazymonday

Strike a pose


Need a job?

Een overzicht van de laatste horecavacatures Uw horecavacature in Lazy Monday via info@lazymonday.be

ISS is marktleider in facilitaire dienstverlening voor bedrijven en overheid: catering, schoonmaak, facility management en ondersteunende diensten. We willen uitgroeien tot de beste dienstverlenende organisatie ter wereld. Met ruim 8.000 medewerkers die elke dag uitstekende diensten leveren. Zo kunnen onze klanten zich volledig richten op hun eigen activiteiten en groei.Voor een uitbating binnen een bedrijf te Puurs zijn we op zoek naar een

Chef Gerant TA K E N

-- Leiding en sturing geven aan een team van 15 personen -- Optimale werking verzorgen tijdens de service -- Bereiden en presenteren van gerechten -- Uitvoeren van controles en calculaties -- Nieuwe bereidingen uitwerken -- Menu bespreking met de klant -- Opmaken werkplanning, uurroosters, … PROFIEL

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

-- Koken is uw passie -- Hotelopleiding min. A2 of ervaring -- Een ploeg kunnen leiden en motiveren

-----

Commercieel en communicatief Kennis van HACCP-normen Nederlandstalig en PC-vaardig Stressbestendig, betrouwbaar en flexibel

UURROOSTER

Werkuren: van maandag tot en met vrijdag van 7u tot 15u06 (38u/ week) AANBOD

-- Voltijds arbeiderscontract onb. duur -- Competitief salaris, verzekeringen SOLLICITEREN

ISS Services Jill.christiaens@be.issworld.com of via ww.issjob.be

Zuiderhuis in Noorderwijk-Herentals is een zuiderse brasserie-restaurant met een capaciteit van 150 personen. De gast kan het keukenteam aan het werk zien via een open keuken en grill. Het terras telt zitjes voor 180 personen. 

De ligging van het Gosset hotel langs de Brusselse Ring in Groot-Bijgaarden, in combinatie met de moderne vergader- en seminarie accommodatie, maakt van dit hotel een favoriete uitvalsbasis voor de zakelijke bezoeker. In het zaalteam van de drukke brasserie hebben we plaats voor een: 

(Hulp-)Kok

Sous-Chef/Kok voor de Brasserie

TA K E N

-- Allerhande keukenwerkzaamheden gaande van mise en place tot het bereiden van gerechten. -- Takenpakket wordt samengesteld nav. ervaring en kunde. -- Profiel -- Teamplayer met ervaring en/of keukenopleiding. UURROOSTER

5 dagen per week Sluitingsdagen maandag en dinsdag

S TA R T D AT U M

Onmiddellijk AANBOD

Te bespreken. Solliciteren Zuiderhuis Patrick Ooms  Servaas Daemsstraat 45 2200Noorderwijk  Patrick@zuiderhuis.com 

TA K E N

-- Rechterhand van de Chef -- Mede organisatie van de brasseriekeuken -- Bestellingen doen, stockbeheer, etc. -- Leiding geven aan een klein team -- Keukenwerkzaamheden van mise en place tot service PROFIEL

-- Relevante ervaring in een brasseriekeuken -- Kennis van het Nederlands -- Kennis van HACCP -- Zelfstandig kunnen werken

UURROOSTER

Te bepreken. Voltijds. AANBOD

Vast contract van onbepaalde duur. SOLLICITEREN

Gosset Hotel Jan Verhelle  A. Gossetlaan 52  1702 Groot-Bijgaarden  02/466.21.30  jan@diner-prive.be  www.gosset.be


Het Parker Brussels Airport (gewezen Golden Tulip Brussels Airport) is een elegant en stijlvol 4-sterren hotel te Diegem dat beschikt over 125 ruime kamers, een openlucht zwembad, een moderne fitness/wellness, een bar, een restaurant en uitgebreide vergader -en banketfaciliteiten.

BERTO Waregem Gastronomisch restaurant, 1* / 16 /20 Gault&Millau Frans / Belgische keuken.

Chief engineer/Technisch verantwoordelijke -- Superviseert onderhoud/herstellingen van gebouwen/installaties -- Maakt onderhoudsschema’s/ plant werkzaamheden -- Coördineert de werkzaamheden externe techniekers. -- Interventie bij storingen -- Bewaakt onderhoudsbudget -- Waarborgt operationaliteit en veiligheid installaties -- Volgt het veiligheids- en zwembadregister op -- Maakt analyses en stelt rapporten op over storingen -- Houdt plannen en technische tekeningen bij

-- Ontvangt technische- en veiligheidsinspecteurs -- Beheert de afvalverwerking -- Heeft ervaring als preventieadviseur of is bereid een opleiding te volgen AANBOD

------

Full time contract Flexibiliteit Vergoeding volgens ervaring Dynamisch team Renovaties voorzien samen met de rebranding -- Uitdaging SOLLICITEREN

met kennis van wijnen

TA K E N

UURROOSTER

-- Ontvangen en bedienen van de gasten -- Samen met het team de gasten een fijne beleving te geven. PROFIEL

-- Jong persoon voor de aanvulling van ons team -- Stiptheid en zin voor verantwoordelijkheid -- Zelfstandig kunnen werken -- Oog voor detail -- Passie voor eten en wijnen. -- Enige ervaring en eventuele wijnkennis is natuurlijk altijd een pluspunt!

Parker Hotel Brussels Airport, Diegem Frank De Neef frank@phbahotel.be

Dinsdag / Lunch & Diner Woensdag / Lunch Donderdag t/m Zaterdag Lunch & Diner Gesloten op zondag, maandag, woensdagavond en feestdagen AANBOD

Voltijds contract. Een toffe werksfeer in een jong & dynamisch team. SOLLICITEREN

BERTO Holstraat 32- 8790 Waregem Tel. 056443015 www.berto-waregem.be info@berto-waregem.be

De invulling van Backyard te Antwerpen is multifunctioneel waar iedereen welkom is voor de beste koffies, een drankje aan de bar, fingerfood of een uitgebreid menu. De keuken serveert evergreens uit de Belgische bistro-keuken, gebracht met een moderne twist.

Het Ramada Plaza Antwerp is een stijlvol viersterrenhotel met 210 kamers, catering faciliteiten en 1,000 m2 meeting en event capaciteit verdeeld over 13 multi-functionele zalen.

Zaalmedewerker/Kelner/Dienster

Receptionist(e)

TA K E N

UURROOSTER

-- Gasten ontvangen en adviseren in hun keuze -- Dienst in de zaal -- Samenwerking met de keuken optimaliseren -- Zorgen voor een prima klantentevredenheid

AANBOD

PROFIEL

SOLLICITEREN

-- Goedlachs, dynamisch, commerciële flair -- Zin voor verantwoordelijkheid, neemt initiatief -- Gastvrijheid, een positieve instelling -- Goed voorkomen en een zekere maturiteit. -- Bij voorkeur niet-roker -- Flexibel

5 dagen werk-week. Dinsdag gesloten Voltijds contract. Salaris te bespreken. Doorgroeimogelijkheden Backyard Grote Markt 52, Antwerpen Olivier Reyniers 0478/591499 of via mail: work@backyard.rest

TA K E N

-- Eerste contact met de gast (telefoon, aan de receptie, e-mail) -- Verwelkomen van gasten en zorgen voor een aangenaam verblijf -- Behandelen van check-in/ check-out/reserveringen -- Administratie, e-mails en telefoons -- Aanspreekpunt binnen het hotel -- Flexibel en commercieel ingesteld -- De gast komt op de eerste plaats.

-- Computerkennis, 3-talig (NL-EN-FR) -- Ervaring in een soortgelijke functie -- Bijkomende taal of kennis van een PMS-systeem is een plus. UURROOSTER

Shiften die variëren van 07.00 15.00 uur / 15.00 - 23.00 uur / 23.00 - 07.00 uur SOLLICITEREN

PROFIEL

-- Zeer flexibel en zelfstandig kan werken -- Klantvriendelijk en service gericht -- Betrouwbaar en sociaal is

Ramada Plaza Antwerp t.a.v. Marleen van Loenhout Desguinlei 94 2018 Antwerpen hr@ramadaplaza-antwerp.com

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

TA K E N

Zaalkelner/-verantwoordelijk


Piétrain is een uniek vleesrestaurant in de Lange Lobroekstraat te Antwerpen en heeft een authentiek interieur. Deze zaak is sinds decennia een vast waarde; sinds 2015 met een nieuwe eigenaar.

Op de 2de verdieping van de gloednieuwe Interieurwinkel Top Interieur te Massenhoven bevindt zich het eigentijds trendy restaurant Rooftop. Hiervoor zijn we op zoek naar een

Zaalmedewerker/Extra

Sous-Chef

Maandag of andere weekdagen TA K E N

S TA R T D AT U M

-- Ontvangen en bedienen van de gasten -- Serveren van dranken en gerechten -- Zaal mise-en-place

Zo snel mogelijk. AANBOD

Deeltijds contract of als Extra/ Flexi-job Verloning te bespreken.

PROFIEL

Kelner/Dienster met enige ervaring.

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

UURROOSTER

TA K E N

-- Chef vervangen tijdens zijn afwezigheid -- Creatief meedenken en suggesties uitwerken -- Operationeel meewerken van mise-en-place als het bereiden van gerechten

Parttime. Twee opties: vaste dag op maandag of flexibele extra in functie van bezetting. Aantal uren te bespreken. Weekends vrij.

UURROOSTER

Te bespreken S TA R T D AT U M

Zo vlug mogelijk

SOLLICITEREN

Restaurant Piétrain Marc Winant marc.winant13@gmail.com

-- Stressbestendig zijn is belangrijk -- Luisteren en doen wat er gevraagd word. -- Met plezier komen werken

PROFIEL

-- Ervaring in koude en warme keuken -- Bekwaam zijn op termijn chef bij te staan aan fornuis en te vervangen indien afwezig -- Verantwoordelijkheid kunnen dragen -- Willen werken in het weekend. -- Creatief denken/suggesties uit te werken

AANBOD

Te bespreken SOLLICITEREN

Top Interieur Jan Van de Velde  Liersebaan 123  Massenhoven  0479 90 02 31 Info@rooftop.top 

Het Kasteel Gravenhof in Dworp, gebouwd in opdracht van Baron Le Roy in 1649, werd met liefde en kundigheid gerestaureerd om zijn pracht en praal van weleer terug te schenken.  Het hotel beschikt over een gezellige brasserie, seminarie zalen en ruime banketfaciliteiten.

NZ Vakanties (hoofdkantoor in Brussel) is het reisagentschap van de Neutrale Ziekenfondsen. Voor vakanties in het binnenland baten ze het domein en jeugdverblijf Hoge Duin in Oostduinkerke uit.

Maître d’hôtel Banketten

Chef-Gerant

TA K E N

-- Leidinggevende functie voor 5 banketzalen -- Verantwoordelijkheid over 4 vaste medewerkers -- Verantwoordelijk voor ontbijtdienst -- Verantwoordelijk voor brigade tot 20 personen -- Bijwonen van departement head meeting -- Beheer geldkassa en wijnvoorraad

UURROOSTER

Variabel uurrooster AANBOD

Te bespreken SOLLICITEREN

Kasteel Gravenhof Rik Vercruysse Alsembergsesteenweg 676, Dworp info@gravenhof.be www.gravenhof.be

TA K E N

AANBOD

-- De dagdagelijkse uitbating van de keukenafdeling. -- Verantwoordelijkheid voor de productie van maaltijden -- Uitvoeren van controle op bereide gerechten -- Coachen van het keukenteam -- Naleven van verschillende richtlijnen -- Controleren van foodcost, bestellingen, leveringen -- Signaleren van storingen

-- Dynamische en afwisselende functie -- Ruimte voor initiatief en creativiteit. -- Competitief salaris volgens de horeca barema’s -- Extralegale voordelen (groepsverzekering, hospitalisatieverzekering,…) -- Een contract van onbepaalde duur.

PROFIEL

-- 2-talig (NL/FR) zijn, bij voorkeur 3-talig (+ENG) -- Operationeel mee actief willen zijn in bediening -- Onthaal, begeleiding van gasten -- Niet actief in verkoop van banqueting, enkel executief

SOLLICITEREN PROFIEL

-- Ruime ervaring in keukenbeheer -- Koksleiding, PC-vaardig -- Gemotiveerd, creatief en de keuken is uw passie -- Productkennis, werkt proper -- Sterk in plannen en organiseren

Stuur uw motivatiebrief, CV en een kopij van uw diploma naar: T.a.v. Francis Fivez, Directeur Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel francis.fivez@nzvakanties.be www.NZVAKANTIES.be


NZ Vakanties (hoofdkantoor in Brussel) is het reisagentschap van de Neutrale Ziekenfondsen. Voor vakanties in het binnenland baten ze het domein en jeugdverblijf Hoge Duin in Oostduinkerke uit.

NZ Vakanties (hoofdkantoor in Brussel) is het reisagentschap van de Neutrale Ziekenfondsen. Voor vakanties in het binnenland baten ze het domein en jeugdverblijf Hoge Duin in Oostduinkerke uit.

Kelner

Hotelmanager

PROFIEL

-- Ervaring in de horecasector -- Opleiding zaaltechnieken of bent bereid te volgen -- Klantvriendelijkheid en bediening zijn uw passie. -- Productkennis. Netheid en hygiëne zijn jouw kernwaarden -- Polyvalent en helpt graag mee in de andere afdelingen

AANBOD

TA K E N

-- Competitief salaris volgens de horeca barema’s -- Extralegale voordelen -- Mogelijkheid tot contract van onbepaalde duur -- Gezellige en familiale sfeer

-- Verantwoordelijkheid voor alle activiteiten -- Verantwoordelijk voor het voltallige personeelsbestand -- Peoplemanagement -- Richting geven in beleid -- Proactief samenwerken om resultaten te behalen -- Optimaliseren van commerciële, operationele en financiële performance -- Top gastheer of -vrouw.

SOLLICITEREN

Stuur uw motivatiebrief, CV en een kopij van uw diploma naar: T.a.v. Francis Fivez, Directeur Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel francis.fivez@nzvakanties.be www.NZVAKANTIES.be

Al vanaf 1885 ontvangt Grand Hotel Huis ter Duin (5*) haar gasten aan het strand van Noordwijk aan Zee (NL) Momenteel een vijfsterren deluxe hotel met diverse restaurants, bars, lounges. Het hotel is bijna 50 jaar in familiebezit waarbij de familie nog dagelijks actief is in het bedrijf.

-- Ervaring met alle aspecten van het hotelmanagement -- Gemotiveerd manager -- Kennis van Rooms Division, Revenue Management als F&B beheer -- Hogere opleiding hotelmanagement/ economische opleiding

PROFIEL

-- Een vakgericht koksdiploma is een voordeel -- Bekend met HACCP -- Ervaring in de keuken -- Flexibel, gemotiveerd, actieve houding -- Teamplayer, stressbestendig

UURROOSTER

7.6 uur per dag, 38 uur per week. Wisselende werktijden. AANBOD

-- Een vast dienstverband -- Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden -- Dynamische werkomgeving -- Een salaris conform KHN Arbeidsvoorwaardenreglement -- Collectieve zorgverzekering en andere voordelen -- Eventueel woonruimte SOLLICITEREN

Grand Hotel Huis ter Duin Mevrouw S. Zehenpfenning Koningin Astridboulevard 5 Noordwijk aan Zee (NL) 31 (0)71 – 365 1210 humanresources@huisterduin.com 

-- Dynamische en afwisselende functie -- Ruimte voor initiatief en creativiteit -- Competitief salaris -- Extralegale voordelen -- Contract van onbepaalde duur SOLLICITEREN

Stuur uw motivatiebrief, CV naar: T.a.v. Francis Fivez, Directeur Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel francis.fivez@nzvakanties.be www.NZVAKANTIES.be

Dîner-Privé, behorende tot de top 10 eventcateraars van België, zoekt voor zijn organisatie dringend versterking in de keuken. Wij werken veel samen met gerenommeerde topchefs en maken deel uit van de groep Flanders Hotel Holding met o.a. Auberge Du Pêcheur, Hotel Serwir, Hotel Gosset en Brasserie Charl’s. 

Chef de Partie

--Zelfstandig een gedeelte van de keuken draaien --Beoordelen van de kwaliteit van te gebruiken producten/ingrediënten --Bereiden van gerechten --Plannen en bestellen van producten en ingrediënten --Meedenken/creatieve gerechten aandragen --Toezien op de werkzaamheden leerlingen/stagiaires

AANBOD

PROFIEL

Sous-Chef

Brasserie La Terrasse / Breakers Beach House TA K E N

-- Perfect tweetalig NL / FR -- Oog voor detail, hecht waarde aan kantentevredenheid -- Affiniteit met cijfers -- Rijbewijs B

TA K E N

-- Keukenwerkzaamheden als sous-chef. -- Rechterhand van de chef -- Medeverantwoordelijk voor de organisatie van de keuken -- Bestellingen doen, stockbeheer, enz. -- Leiding geven aan een team -- Operationeel meedraaien van mise-en-place tot service -PROFIEL

--------

Ervaren kok Ervaring in catering is een plus Met verantwoordelijkheidsgevoel Leidinggevende capaciteiten Nederlandstalig Eigen vervoer Dynamisch, creatief

AANBOD

Voltijds of deeltijds contract. Bespreekbaar. Verloning te bespreken. SOLLICITEREN

Diner Prive A. Gossetlaan 52 1702 Groot-Bijgaarden  02/466.21.30  jan@diner-prive.be www.diner-prive.be

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

-- Onberispelijke voorbereiding van de zaal, met oog voor detail -- Verwelkomen van de gasten met een glimlach -- Oog voor de wensen van de klant -- Afruimen en opkuis van de zaal -- Rapporteren aan Keukenchef en Manager


De Brasserie te Keerbergen is een te ontdekken en te herontdekken adresje dat op korte tijd uitgegroeid is tot een zeer geliefd oord waar gastvrijheid en culinair genieten centraal staan. De chef streeft, samen met zijn keukenteam, elke dag opnieuw perfectie na en weerspiegelt zijn passie in elk gerecht.

Le Pain Quotidien is een bakkerij/restaurant en focust op bio, lokaal en seizoens produkten, waarbij convivialiteit en goed humeur centraal staan voor kleine en grote maaltijden. Dit concept kent sinds zijn begindagen een groot succes en is aanwezig in 17 landen met meer dan 240 vestigingen in de wereld! Voor onze vestigingen in Knokke, Gent, Brugge, Wemmel en Maasmechelen zoeken we:

Hulpkok(kin)

Teamleden

TA K E N

UURROOSTER

-- Deel uitmaken van een jong team. -- Bereiden van koude en warme gerechten. -- Bereiden van desserten. -- Allerhande keukentaken gaande van mise en place tot meedraaien tijdens de sevice en onderhoud van keukenmaterialen. -- Mee creëren van suggesties.

LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

PROFIEL

-- Kan zelfstandig werken en in teamverband -- Stiptheid en kennis van het Nederlands is een must. -- Leergierig, flexibel en gemotiveerd. -- Degelijke basiskennis van de klassieke en hedendaagse keuken.

2 dagen vrij per week, woensdag gesloten. AANBOD

Fulltime time contact van onbepaalde duur SOLLICITEREN

De Brasserie Ken Delboo Emiel Opdebeecklaan 33 3410 Keerbergen info@de-brasserie.be 015/638859

TA K E N

-- Je verwelkomt onze gasten en zorgt dat zij zich thuis voelen. -- Je informeert onze gasten over de samenstelling van onze gerechten. -- Je zorgt ervoor dat de gast steeds op de eerste plaats komt. -- Je werkt zowel in de zaal als keuken. -- Je staat in voor het dagelijks onderhoud. PROFIEL

-- Je bent flexibel. -- Je kan in het weekend werken. AANBOD

-- Deeltijds arbeiders contract. -- Doorgroeimogelijkheden. -- Een opleiding bij aanvang en tijdens je loopbaan in Le Pain Quotidien. -- Een stimulerende werkomgeving in een groeiend concept. SOLLICITEREN

-- Je bent een gastheer/vrouw in hart en nieren. -- Je hebt een frisse uitstraling. -- Je bent proactief. -- Je straalt positiviteit uit. -- Je bent energiek, enthousiast en stressbestendig.

Stuur zo snel mogelijk je motivatiebrief en CV naar Lotte en Thimy: jobs@lepainquotidien.be

La Butte aux Bois in Lanaken breidt uit en zoekt nieuwe medewerkers om de groei en ontwikkeling mee te realiseren! Bistro Gourmand ´Het Binnenhof´

Zelfstandig Handelsagent - Regio Vlaanderen

Chef de rang | Medewerker bediening ( m/v ) |FT

De agent functioneert als bemiddelaar voor 2240 Social Club Limoncello - Orangecello - .... - Dark Spiced Rum

Fine Dining Restaurant ´La Source´ * Chef de rang | Medewerker bediening ( m/v ) | FT Fine Dining Restaurant ´La Source´ * Chef de partie ( m/v ) | FT Bistro Gourmand ´Het Binnenhof´ Sous-Chef ( m/v ) | FT Voor meer informatie kijk op www.labutteauxbois.be

Uw profiel * Bewezen ervaring in de sector is een pluspunt * U kan een lange termijn relatie opbouwen met uw klanten * Ambitieus en sterk resultaatgericht * Goede communicatievaardigheden * Een dynamische en doelgerichte doorzetter * Een grote loyaliteit en integriteit Wat we aanbieden * Een echt partnership waarop u dagelijks beroep kan doen voor het uitbouwen van uw business * Aantrekkelijke commerciële voorwaarden * Een sterk stimulerende omgeving die beroep doet op uw zin voor autonomie

Info@2240sc.com


LAZY MONDAY — YELLOW PAGES


LAZY MONDAY — YELLOW PAGES

via www.jobkitchen.be

Jobkitchen.be is sinds 2005 dé jobsite voor de Belgische horecasector. De marketing en communicatie van deze jobboard is gericht op  F&B-profielen zowel op operationeel als managementniveau.

Kok

Hulpkok

Zaalmedewerker

Bistro Grand-Mère Boechout: van klassiekers tot culinaire gerechten en dit allemaal in een gezellige BISTRO-stijl. Voor de organisatie van de keuken zijn we op zoek naar een kok. Heb jij relevante ervaring en ben je gedreven en ambitieus? www.jobkitchen.be

Restaurant De Voet Van Keizer Karel is gelegen in het Pajottenland (Wambeek) en heeft een capaciteit van 120 cvts binnen en 100 cvts op het terras. Voor de goede organisatie van de keuken zoekt men een hulpkok. Bekijk het bijhorende uurrooster op www.jobkitchen.be

De Siphon in Damme is uitgegroeid tot één van de meest sfeervolle restaurants in het feeërieke West Vlaamse land. Voor ons team zijn we op zoek naar een dynamische zaalmedewerker die onze gasten wil verwennen. Meer info op www.jobkitchen.be

Kelner

Kelner/Zaalmedewerker

Chef kok

In Ristorante Crudo te Hasselt wordt een pure Italiaanse keuken geserveerd. Hiervoor zoeken wij een kelner die de gasten kan ontvangen en zorgen voor een uitstekende klantentevredenheid. Ben jij die gemotiveerde zaalmedewerker? www.jobkitchen.be

Miraneau is een nieuwe stijlvolle zaak, gelegen aan de Oude Kaai in Turnhout. Een zaalm-

edewerker is hier welkom. Het uurrooster is bespreekbaar maar weekend- en avondwerk is noodzakelijk. Meer informatie over deze toffe job lees je op www.jobkitchen.be

Een leidinggevende en ervaren persoon voor de totale organisatie van de keuken gevraagd bij Brasserie De Noen te Herentals. Kandidaten die mee het succes van de gezellige zaak willen bestendigen, kunnen de volledige functieomschrijving nalezen op www.jobkitchen.be

Hulpkok

Kok Koude of Warme Keuken

Zaalmedewerker

Voor zowel de warme als koude keuken zoekt Restaurant Presence te Schoten een hulpkok die op zelfstandig kan werken en gerechten kan doorgeven. Bij voorkeur in een deeltijds uurrooster maar voltijds is ook bespreekbaar. Interesse? Meer info op www.jobkitchen.be

Het exacte takenpakket binnen de keuken van Brasserie Croonhof te Zandhoven is bespreekbaar. Ze verwachten wel enthousiasme en ervaring om deze nieuwe zaak mee op de kaart te zetten. Kom jij uit de omgeving? Surf dan naar www.jobkitchen.be

In Kruishoutem kan je restaurant en aperitiefbar Vinto vinden waar een pure keuken centraal staat. Voor de versterking van dit team zijn we op zoek naar een zaalmedewerker die passie voor gastvrijheid hoog in het vaandel draag. www.jobkitchen.be

Zaalverantwoordelijke

Chef de Rang

Bartender (Flexi-Job)

Rik Vandersanden baadt sinds 2012 Brasserie The Thrill uit in Genk. Binnen zijn team heeft hij nood aan een sterke zaalverantwoordelijke die een team kan aansturen en zorgen voor een uitstekende klantentevredenheid. Solliciteren kan via www.jobkitchen.be

Plateau Royal is gevestigd in het voormalig Noorderterras te Antwerpen. Voor het serveren van de beste visgerechten zijn we op zoek naar een Chef de Rang van donderdag tem zondag. Zin in een job met zicht op de Schelde? Kijk dan op www.jobkitchen.be

Voor De Boecherie te Boechout wordt een bartender gevraagd op vrijdag- en zaterdagavond. Heb jij productkennis en ervaring? Kan je zelfstandig werken en initiatief nemen? Dan ben jij de persoon om ons te versterken. Lees meer op www.jobkitchen.be

Kok

Sous-Chef

Chef kok

In de 7 schaken op de Grote Markt van Antwerpen is men op zoek naar een Kok die de leiding

Taverne Netevallei te Geel-Oosterloo zoekt naar-

kan nemen van de keuken. Gemotiveerde, flexibele personen die reeds ervaring hebben in een goeddraaiende brasserie, kunnen hun kandidatuur stellen via www.jobkitchen.be

Eerder zin in een functie op de oever van de Leie in Gent? Dan is deze vacature van SousChef voor Allegro Moderato wel iets voor u. Als rechterhand van de chef ben je mede verantwoordelijk 5 jaar ervaring? Stel uw kandidatuur via www.jobkitchen.be

(Hulp)kok | Student of Flexi

Grill Master

Deeltijdse zaalmedewerker

Versterking gevraagd op zondag in de keuken van Zuster Agnes te Lier. Studenten of Flexijobbers kunnen in deze brasserie enkele uren per week het keukenteam komen vervoegen. Alle nodige info rond deze leuke bijbaan op www.jobkitchen.be

Eveneens te Gent zoekt Ellis Gourmet Burger een nieuwe keukenmedewerker. De Grillmaster is verantwoordelijke voor de hamburgers, salades en de frieten. Ben jij de persoon die de organisatie in handen kan nemen? Surf dan naar www.jobkitchen.be

Op het bruisende eilandje te Antwerpen is Restaurant Marcel een succesvolle zaak. Hier heeft

Meer f&b vacatures op www.jobkitchen.be

stig naar een kok met minstens 2 jaar ervaring die de organisatie van de keuken voor zich kan nemen. Deze zaak waar de bezetting tot 150 couverts kan gaan, bied een eerlijke eenvoudige keuken. www.jobkitchen.be

men een deeltijdse vacature in de zaal. Kan jij gasten een professionele bediening geven? Heb je de juiste ervaring? Surf dan naar www. jobkitchen.be


Quality Seekers is partner van toonaangevende bedrijven in de binnen- en buitenlandse horeca. Een werving en selectiebureau dat instaat voor permanent placement van professionals in de hotellerie, catering en gastronomie. Quality Seekers garandeert een discrete werkwijze voor zowel werkgever als kandidaat. Dit is een greep uit de vacatures die we momenteel behandelen:

ANT WERPEN Chef kok Charmante brasserie met familiaal karakter.

Maître events Gerenommeerde eventcateraar actief in heel België.

Front Office supervisor Prachtig kader in een groene omgeving.

Party Manager Vaste locatie in handen van een topcateraar.

Commercieel afdelingshoofd food Versmarkt met een breed assortiment aan horecaproducten.

O & W–VLAANDEREN Manager foodbar Gevestigde trendsetter met uniek concept.

Shiftleader Keten van lunchbars waar gezelligheid en kwaliteit troef zijn.

BRUSSEL Sous chef

VL . BRABANT/LIMBURG Conference & Events Manager

Bruisend viersterrenhotel met een hoog volume aan banqueting.

Food & Beverage manager Belangrijke speler op de Brusselse hotelmarkt.

Manager koffiebar Professionele en bruisende onderneming in continue expansie.

Junior F&B manager Trendsettend hotel dat zich onderscheidt door zijn creatieve aanpak.

Sales Manager Twee prachtige hotels die recent een rebranding en renovatie ondergingen.

Elegant, eigentijds en drukbezocht luxehotel.

F&B service manager Luchthavenhotel dat zichzelf voortdurend vernieuwt

Junior Software Installer Toeleverancier van diverse horecabedrijven.

Executive Chef Gastronomische trekpleister in een schitterend kader.

Sales & Banqueting coördinator Viersterren hotel met ruim vergadercomplex.

REGIONAAL (Assistent) Manager Dynamisch restaurantconcept met vestigingen in heel België.

Teamleader lunchbistro Groeiend concept met aandacht voor gezonde producten.

Onze vacatures veranderen dagelijks. Check onze website www.qualityseekers.be Quality Seekers Bosmanslei 31 2018 Antwerpen info@qualityseekers.be tel 03/449.45.31


via www.jobhotel.be

Jobhotel.be is een interactieve jobsite, voor de hotelsector. De marketing en communicatie van deze jobboard is gericht op afgestudeerden, young potentials, operationele en managementprofielen binnen Belgische en internationale hotelindustrie.

Chef de Partie

Housekeeping/Onderhoud

Host Relation Manager

Een 5* hotel met een prachtig zeezicht kan de werkplek worden voor een avontuurlijke Chef de Partie. Een Nederlandse Chef kok staat aan het roer van The Cliff House Hotel in Ierland. Ideale functie voor een ambitieuze kok. Logies zijn voorzien! Meer op Jobhotel.be

Binnen het sympathieke team van Domein Martinus te Halle-Zoersel zijn ze nog op zoek naar versterking binnen de housekeeping- en onderhoudsploeg. Mogelijkheid om enkel tijdens de week of het weekend te werken. Meer info over deze 2 functies op www.jobhotel.be

Maison de Trazegnies Beauty & Suites is een uniek concept in Antwerpen dat stijlvol overnachten

combineert met een deluxe beautysalon. Privacy en luxury zijn de troeven. Voor de gasten te ontvangen hebben ze plaats voor een Host Relation Manager. Info op www.jobhotel.be

Sales Executive

Meeting & Event Coördinator

(Chef-) kok

Sales Executive gevraagd voor twee hotels in het hartje van Brussel. Wens jij graag Hilton Garden Inn Brussels Louise met zijn 143 kamers én het Novotel Brussels Centre Midi met 93 kamers te vertegenwoordigen? Kijk dan voor de volledige functieomschrijving op www.jobhotel.be

Voor het regelen van individuele of groepsreservaties voor klanten, touroperators of bedrijven is Van der Valk Brussels Airport op zoek naar een Meeting & Event Coördinator. Ervaring is een plus, maar betrokkenheid noodzakelijk. www.jobhotel.be

Hotel Abbey te Grimbergen heeft een 30-tal

Deputy General Manager

HR-Coördinator/Manager

Maître d’hôtel

Campanile te Gent is op zoek naar een sterke Deputy General Manager die zowel het team van de receptie als het restaurant kan leiden. Als rechterhand van de GM assisteer je hem in zijn dagdagelijkse taken binnen de operations. Lees meer op www.jobhotel.be

Voor het Holiday Inn Brussel Airport te Diegem zijn we op zoek naar Human Resources Coördinator of Manager voor het beheren van de personeelsdienst. Kandidaten met relevante ervaring en kennis van PC 302, zijn welkom. www.jobhotel.be

Hostellerie Kemmelberg, gelegen op het hoogste punt van Vlaanderen in het Heuvelland, draagt al meer dan 60 jaar de gastronomie hoog in het vaandel. Voor de gasten nog langer in de watten te leggen, is er plaats voor een Maître d’hôtel. www.jobhotel.be

Rangkelner

Medewerk(ster) Housekeeping

Senior Guest Service Supervisor

Als kelner binnen Crowne Plaza Antwerpen ben je verantwoordelijk voor het serveren en opnemen van bestellingen in ons restaurant ANNA Living & Bar. Heb jij de nodige ervaring en ben je plichtbewust en vriendelijk? Lees dan op www.jobhotel.be hoe je kan solliciteren.

Het Begijnhof Congres Hotel heeft een unieke ligging in Leuven en bestaat uit 69 kamers. Voor de schoonmaak zijn ze op zoek naar een Medewerk(ster) Housekeeping om in te staan voor de netheid van de kamers. Ben jij het poetswonder naar waar ze op zoek zijn? Check www.jobhotel.be!

Het Penta Brussels City Center is een vernieuwd hotelconcept waar gasten een nieuwe hotelbeleving krijgen. Voor de versterking van het team zijn we op zoek naar een Senior Guest Service Supervisor met sterke leidinggevende capaciteiten. De volledige functieomschrijving op www.jobhotel.be

Demi-Chef de Partie

Keuken- en ontbijtmedewerker

Sous-Chef

Eveneens binnen het 4* hotel Crowne Plaza Antwerpen is men op zoek naar een Demi-Chef de Partie voor de versterking van het keukenteam. Heb jij ambities om een loopbaan aan te vatten in de keuken van een tophotel? Dan is dit je kans! Meer info op www.jobhotel.be

Ook een keuken- en ontbijtmedewerker wordt gevraagd bij Begijnhof Congres Hotel te Leuven. Ben jij een vroege vogel en zie je een uurrooster tussen 7u00 en 13u00 wel zitten? Heb je de juiste instelling en een verzorgd voorkomen? Solliciteer dan via www.jobhotel.be

Hilton Antwerp Old Town heeft nood aan een sterke Sous-Chef die de Executive Chef assisteert en de verantwoordelijkheid draagt over de restaurant keuken. Wens je meer te weten over deze uitdagende functie in één van de hotels van Antwerpen? www.jobhotel.be

Nachtreceptionist

All-round barmedewerker

Night-audit

Ben jij de nachtraaf die hotelgasten op een professionele manier kan ontvangen tijdens de nachturen? Kijk dan op www.jobhotel.be want Sandton Grand Hotel Reylof te Gent zoekt versterking aan de receptie.

Of ben je eerder op zoek naar een leuke barfunctie? Dan is er ook een plaats voor jou bij het Begijnhof Congres hotel. Er wordt een deeltijds contract aangeboden. Meer weten over deze uitdagende functie in een tophotel te Leuven? Kijk op www.jobhotel.be

In Dworp zijn ze op zoek naar een Night-auditor voor de nachtshiften van Kasteel Gravenhof te bemannen. Ben jij de persoon die de receptie gedurende de nachturen kan bemannen. Ben jij klantvriendelijk en heb je een goede talenkennis? Lees meer op www.jobhotel.be

Meer hotel vacatures op www.jobhotel.be

kamers, een restaurant en seminariefaciliteiten, énkel voor zakenmensen, ’s middags snelle seminarielunches en ’s avonds à la carte. Voor de keuken zijn ze op zoek naar een (Chef)Kok. Alle info op www.jobhotel.be


A l l e ho t e l p r o f i e l e n

via

jobh otel.be head chef

wa i t e r

maid

s e c u r i t yg ua r d

porter

hotelmanager

receptionist

b e l b oy

WELCOME

b o dyg ua r d

congierge

Jobhotel.be is dĂŠ jobsite voor de Belgische hotellerie en staat dagelijks in contact met duizenden hotelprofielen. Een vacature plaatsen is simpel, snel en doeltreffend.

info@jobhotel.be

revenuemanager

cook

Jobhotel.be is daarom de juiste manier om uw vacature bekend te maken.

www.jobhotel.be

0471 111 000


Profile for Lazy Monday

Lazy Monday Magazine #006  

Enjoy your day off

Lazy Monday Magazine #006  

Enjoy your day off

Advertisement