Page 1

Frankrijk Vakantiebrochure zomer en winter || 2008-2009

Dennis Jongen & Rogier Beckers

A32


Inhoudsopgave 2

De steden

Inleiding…. De Steden 3 t/m 6) Ligging en steden, de verschillende steden in Frankrijk 7 t/m 8) Bezienswaardigheden, wat je niet moet missen! 9) Bereikbaarheid, de bereikbaarheid van de steden en Frankrijk zelf!

De Natuur en het land

10) Attracties, Van Disneyland Parijs tot Parc d’Asterix! 11) Accomodaties, Frankrijk kun je niet in één dag zien natuurlijk!

De Natuur en het Land 12) Het landschap, het veelzijdige landschap van Frankrijk. 12) De Natuurlijke kenmerken, de uitgebreide natuur. 13) De Cultuur, leer hier wie de echte Fransen zijnl 14) Klimaat, het weer in Frankrijk? Kijk hier eens voor het klimaat in Frankrijk! 15 t/m 16) Economie, de muntsoort en de beroemde producten

De geschiedenis

De Geschiedenis 17) Frankrijk en de WO I / II 17) Frankrijk en Europa 18) Tijdbalk Frankrijk vanaf de WO I

Wijnen special

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

1

Special: Wijnen

20) De wijnen , de bekende wijnen in Frankrijk! Lees hier meer in de special!


De steden

Inleiding Vakantiebrochure Frankrijk Voor u prijkt de Vakantiebrochure 2008 voor Frankrijk!

In deze brochure staan alle belangrijke weetjes en informatie voor dĂŠ vakantieganger die naar Frankrijk gaat. U krijgt hier een impressie van de bevolking, cultuur, het landschap, het klimaat maar ook informatie over de bereikbaarheid van Frankrijk, de economie en je vindt er de leukste steden + een special over de wijnen in Frankrijk!

De Natuur en het land

De vakantiebrochure werkt heel simpel. Op de vorige pagina staat de inhoudsopgave in blokken, deze blokken hebben een lichte achtergrondkleur die overeenkomt met de balken hiernaast >. Onder de grote titel boven aan elke pagina vindt je eronder een soort van kleine navigatiebalk. Bijvoorbeeld:

Bereikbaarheid <- Steden // Bezienswaardigheden || Attracties // Accommodatie -> Onder Bereikbaarheid hierboven zie je dat voor steden en bezienswaardigheden voor dit onderwerp moet kijken en voor attracties en accommodatie na dit onderwerp.

De geschiedenis

Als je wilt weten in welk onderwerp van de 4 blokken hiernaast je bevindt moet je opletten op de pijl die voor het blok rechts staat.

Zo kun je makkelijk de informatie vinden die je nodig hebt.

Bij sommige bezienswaardigheden staat een balk met bereikbaarheid/reisinformatie, er staat dan RER A of een andere lijn. Dit is een afkorting voor de regionale trein in Frankrijk.

Special: Wijnen

Wij wensen je veel plezier met de vakantiebrochure en Bonne route! Dennis Jongen & Rogier Beckers

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

2


De steden

Op ontdekking in de Steden Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie -> Frankrijk kent in totaal ongeveer 60 miljoen inwoners. Maar liefst 75% van deze grote groep inwoners woont in de steden. Hierdoor zijn er hele grote steden in Frankrijk, die uitermate geschikt zijn voor toeristen om een leuke stedentrip te maken.

De Natuur en het land

Hiernaast zie je hoe Frankrijk ligt ten opzichte van de andere landen in de Europa.Frankrijk ligt eigenlijk centraal in West-Europa en is daardoor heel makkelijk te bereiken voor veel WestEuropeanen. Frankrijk grenst aan de landen BelgiĂŤ, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, ItaliĂŤ en Spanje. De wateren rond Frankrijk zijn de Golf van Biskaje, het Kanaal, de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee. Al deze steden verschillen ontzettend hoe ze er bijvoorbeeld uitzien, wat er doen valt en de bezienswaardigheden. Hieronder lichten wij deze steden meer toe.

Rijssel De geschiedenis

Een zeer culturele stad, met de vele musea waaronder het Palais des Beaux-Arts de Lille (het grootste kunstmuseum van heel Frankrijk) is dit de stad voor de cultuurliefhebber. In 2004 is Rijssel uitgeroepen tot cultuur hoofdstad van het jaar. Het theaterplein - Stad: Rijssel

Nancy

Special: Wijnen

Een zeer oude stad, met veel historische gebouwen en kastelen. Je gaat meteen terug in de tijd als je een van de speciale kerken, pleinen of kasteel (tuinen) bezoekt. Kortom een stad voor de geschiedenismens. Onder het onderdeel Geschiedenis vind je nog iets meer over deze bezienswaardigheden. Place Stanislas - Stad: Nancy

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

3


De steden

Op ontdekking in de Steden Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie ->

Staatsburg

De Natuur en het land

Een Europese hoofdstad wordt het ook wel genoemd, staatsburg heeft met het Europese Parlement (samen met Brussel), het Europese Hof voor de rechten van de Mens, de Raad van Europa een zeer belangrijke plaats in Europa. Ook vele Europese instellingen zitten gevestigd in Staatsburg. Verder is Staatsburg ook weer een historische stad die tussen de kronkelende rivier III (een zijtak van de Rijn) zit opgesloten.

Looiersbuurt - Stad: Staatsburg

Bordeaux

Pont de Pierre over de Garonne - Stad: Bordeaux

De geschiedenis

De stad van de zo beroemde wijnen! Deze stad ligt vlakbij de Atlantische oceaan en is een mooie plaats om naar de zee en stranden aan de zuidwest kant van Frankrijk. De stad wordt ook wel een overgangsstad van Noord-Europa naar Zuid-Europa, maar met een toch meer Zuid-Europees klimaat. Door deze ligging heeft Bordeaux een gematigd zee klimaat met zachte winters en koele zomers. Dit is ontzettend gunstig voor de rijping van de druiven voor de wijnen. Bordeaux is dus de stad voor de wijnliefhebber.

Bekijk verder in deze brochure het speciale deel over de wijnen uit en in Frankrijk!

Lyon

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

Special: Wijnen

De derde stad na Parijs en Marseille als je kijkt naar het bevolkingsaantal. Het is de stad van de gastronomie om zijn speciale wijnen en de vele topkoks en top restaurants. Hier kan men genieten van het heerlijke eten en de lekkere wijnen. Een stad dus voor de fijnproever! Maar Lyon heeft ook nog veel historische bezienswaardigheden. Waaronder de basiliek Notre-Dame de Fourvièr, en de kathedraal Saint-Jean-Baptiste.

Hotel Dieu, zeer luxe hotel gevestigd in Lyon. -

4


De steden

Op ontdekking in de Steden Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie ->

Marseille

De Natuur en het land

Marseille is bijna de stad met de meeste inwoners, Parijs overtreft alleen nog. Marseille is een veelzijdige stad met de grootste commerciële haven van Frankrijk en het ligt aan de middellandse zee. Je kunt er dus verschillende dingen doen, je kunt dus de stad bezoeken met z’n vele bezienswaardigheden. Je kunt het strand opzoeken. wandelen door de natuur in en rond Overzicht van de stad - Stad: Marseille de stad of de grootste haven bekijken.

Parijs - Hoofdstad van Frankrijk Parijs is natuurlijk dé grootste stad en ook de hoofdstad van Frankrijk. Het is na Londen de grootste stad van West-Europa.

Bezienswaardigheden •

De geschiedenis

De bekende Eiffeltoren in Parijs is toch bijna het belangrijkste bezienswaardigheid van Frankrijk te noemen. Jaarlijkse komen er 5,5 miljoen mensen kijken naar deze beroemde bezienswaardigheid!

Verder zijn er in Parijs: •

Special: Wijnen

De Arc de Triomphe Les Invalides Conciergerie Panthéon De Tour Montparnasse, een 210 meter hoge wolkenkrabber De Grande Arche in de kantorenwijk La Défense Palais de Chaillot, gebouwd in 1937 voor de Wereldtentoonstelling Palais du Luxembourg Grand Palais Opéra Garnier Palais-Royal Het louvre

Een paar van de bovenstaande bezienswaardigheden zijn uitgebreid beschreven bij bezienswaardigheden.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

5


De steden

Op ontdekking in de Steden Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie -> Eten en drinken Parijs is een makkelijk stad als het gaat om eten en drinken, de 8000 restaurants uit de verschillende keukens van over de hele wereld zitten in Parijs. Je vindt eigenlijk alle soorten restaurants, cafés en andere eetgelegenheden.

Uitgaan in Parijs

De Natuur en het land

Je hoeft je geen moment te vervelen in Parijs, er zijn talloze bezienswaardigheden overdag maar ‘s avonds is er ook genoeg te doen. Zoals bijvoorbeeld de verschillende soorten theaters, concertgebouwen, disco’s, bars, bioscopen en de verschillende dans en opera voorstellingen. Je kunt natuurlijk ook een boottocht maken over de River de Seine en de EifDe Eiffeltoren ‘s nachts - Stad: Parijs feltoren bekijken als het donker is met de vele stralende lichtjes is dit zeker de moeite waard om deze ‘s avonds te bekijken.

Musea in Parijs

De geschiedenis

Ook voor de museumliefhebber is Parijs een mooie stad, vanwege de vele en diverse musea verspreid over de hele stad met bijvoorbeeld het Louvre, Musée d'Orsay en nog veel meer musea.

Winkelen in Parijs Parijs is ook bekend vanwege de vele mogelijkheden het gebied op mode. De vele soorten winkels door de stad en de grote winkelcentra zijn niet te missen in Parijs.

Door zijn veelzijdigheid is Parijs eigenlijk een stad waar iedereen heen kan!

Special: Wijnen

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

6


De steden

Bezienswaardigheden <- Steden || Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie -> Eiffeltoren

De Natuur en het land

Een van de beroemdste bezienswaardigheid van Frankrijk is de Eiffeltoren. Er komen dus zoals je eerder hebt gelezen 5,5 miljoen mensen per jaar langs. De Eiffeltoren werd in 1889 in Parijs gebouwd als trekpleister voor een wereldtentoonstelling, sindsdien is de Eiffeltoren meer een van de grote trekpleisters van Parijs geworden en staat het symbool voor de stad. 1e verdieping—Tentoonstelling over de Eiffeltoren en over de architect Gustave Eiffel. 2e verdieping—Een glazen vloer, hierdoor kun je helemaal tot onder kijken.

De Eiffeltoren - Stad: Parijs

3e verdieping—Het kantoor van Gustave Eiffel, die hier jaren heeft gewoond. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad Parijs.

De geschiedenis

Reisinformatie/bereikbaarheid: Eiffeltoren, Champ de Mars, Parijs. || Metro: Bir Hakeim, Ecole Militaire.

De Notre Dame

De Notre Dame - Stad: Parijs

Deze kathedraal de Notre Dame is een speciaal en niet te missen gebouw in een bezoek naar Parijs, en is gebouwd op een eiland in de rivier Seine. De speciale ramen, kunstweren en 17e eeuwse beelden zijn indrukwekkend! Victor Hugo is de schrijver van het boek de klokkenluider van de Notre Dame, noemde deze kathedraal een: sympfonie uit steen.

Special: Wijnen

Reisinformatie/bereikbaarheid: De Notre Dame de Paris, Place du parvis-Notre-Dame 6, Parijs. || Metro:Cite

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

7


De steden

Bezienswaardigheden <- Steden || Bereikbaarheid // Attracties // Accommodatie -> L'Arc de Triomphe

De Natuur en het land

L’Arc de Triomphe is de op een na grootste ‘triomfboog” in de wereld en is door Napoleon gebouwd ter herinnering aan de vele overwinningen van zijn Franse legers. In de boog staan de namen van de plaatsen waar Napoleon zijn overwinningen behaalde en die van zijn 660 generaals en officieren gegraveerd. Onder de Arc de Triomphe ligt ook de 'Onbekende SolL’Arc de Triomphe - Stad: Parijs daat' begraven. Het is mogelijk om het dak van L’Arc de Triomphe te bezoeken en je hebt wederom weer een geweldig uitzicht! Reisinformatie/bereikbaarheid: L' Arc de Triompe, Place du Général de Gaulle, Parijs. || Metro: Place Charles de Gaulle-Etoile.

Het Louvre

De geschiedenis

Het grootste museum ter wereld, het Louvre. Het Louvre zit in een middeleeuws Kasteel aan de oevers van de rivier de Seine in Parijs, maar ook is de ingang nu van grote glazen Piramides die ontworpen zijn door de architect I.M. Pei. Dit museum is zeker een bezoek waard door zijn vele beroemde kunstwerken. Met Het Louvre - Stad: Parijs als hoogtepunt natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Reisinformatie/bereikbaarheid: Het Louvre museum, Cours Napoléon 75001, Parijs. || Metro: Palais-Royal, Louvre.

Disneyland Resort Paris Het allerbekendste pretpark van Europa dat in 15 jaar 185 miljoen bezoekers heeft ontvangen. Met de bekende disney-figuren Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Winnie de Poeh is dit een echt ’sprookjespark waar dromen van kinderen uitkomen”. Disneyland - Stad: Parijs

Special: Wijnen

Sinds 2002 is er een park toegevoegd: Disney Walt Studios, dit themapark draait helemaal om het thema Film. Het themapark ligt zo’n 40 minuten rijden vanuit de stad Parijs.

Reisinformatie/bereikbaarheid: Via A4 vanuit Parijs, afrit 14 Val d’Europe Disney. || Met RER A vanuit Gare du Lyon naar Marne la Vallee.

Nog meer bezienswaardigheden vindt je bij de steden voor dit onderwerp.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

8


De steden

Bereikbaarheid <- Steden // Bezienswaardigheden || Attracties // Accommodatie -> Ligging van Frankrijk Frankrijk ligt zoals eerder al is vermeld in de brochure centraal in West-Europa. En is daardoor voor heel veel Europeanen (uit het westen vooral) makkelijk te bereiken.

Vervoersmogelijkheden

Vliegtuig Als je geen zin hebt om urenlang in de auto te zitten kun je ook met het vliegtuig gaan, dagelijks vliegen er veel vliegtuigen vanuit Schiphol (Amsterdam) naar Parijs (Charles de Gaulle). Ook naar 23 andere bestemmingen vliegen regelmatige vliegtuigen heen vanuit Nederland (ook vanaf vliegvelden zoals Eindhoven, Rotterdam enz.). Vanuit de vliegvelden rond de steden ben je meestal binnen een uurtje in de stad zelf (zoals in Parijs) met bijvoorbeeld een huurauto of met het openbaar vervoer.

Trein Vanuit Amsterdam Centraal rijden dagelijks 7 x een thalys trein rechtstreeks via Brussel naar Paris-Nord, vanuit hier kun je overstappen op de regionale spoorlijnen/metrolijnen richting de stad zelf. Ook voor andere bestemmingen in Frankrijk kun je de trein nemen, je gaat dan eerst naar Paris-Nord en stapt daarover op de andere hogesnelheidstreinen/regionale treinen. Ook in de zomer kun je met de Zon-thalys rechtstreeks vanuit Amsterdam CS/Schiphol station/Rotterdam CS naar het zonnige zuiden, en zo is er ook in de winter de Ski-thalys naar de wintersportgebieden in Frankrijk.

Busreizen Je kunt er ook voor kiezen om gewoon een georganiseerde busreis met hotel te boeken.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

9

Special: Wijnen

De geschiedenis

Auto Frankrijk is vanuit Nederland makkelijk te Kaart van Europa, Frankrijk ligt centraal in West-Europa bereiken met de auto, via de autosnelwegen in Belgie ben je al snel in het Noorden van Frankrijk. Vanuit het Noorden lopen er verschillende wegen richting alle hoeken van Frankrijk. Voor de vakantiegangers in het zuiden van Frankrijk kun je de bekende en ontzettend drukke (in de zomer) Route de Soleil nemen maar je kunt ook de autosnelweg vermijden en binnen door, via de prachtige steden en dorpen rijden. Let wel op dat je in Frankrijk Tol moet betalen op de snelwegen, daarom wordt aangeraden voor korte afstanden geen snelwegen te gebruiken. Met de Auto ben je in Parijs bijvoorbeeld in ongeveer 6 uur.

De Natuur en het land


<- Steden // Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid || Accommodatie -> Frankrijk kent ontzettend veel pretparken en andere leuke dagattracties voor families maar ook voor hele grote groepen mensen.

De steden

Attracties

Hieronder een paar pretparken gedetailleerd. Disneyland Resort Paris

Sinds 2002 is er een park toegevoegd: Disney Walt Studios, dit themapark draait helemaal om het thema Film. Het themapark ligt zo’n 40 minuten rijden vanuit de stad Parijs.

Disneyland - Stad: Parijs

Reisinformatie/bereikbaarheid: Via A4 vanuit Parijs, afrit 14 Val d’Europe Disney. || Met RER* A vanuit Gare du Lyon naar Marne la Vallee.

De Natuur en het land

Het allerbekendste pretpark van Europa dat in 15 jaar 185 miljoen bezoekers heeft ontvangen. Met de bekende disney-figuren Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Winnie de Poeh is dit een echt ’sprookjespark waar dromen van kinderen uitkomen”.

Parc d’Asterix Bekend pretpark dat draait om de legendarische figuren Asterix en Obelix. In dit pretpark vind je natuurlijk weer volop achtbanen en andere familie/ spectaculaire attracties en kun je kennis maken met alle figuren uit dit bekend stripboek. Parc d’Asterix ligt aan de andere kant van de rand van Parijs dan Disneyland en is makkelijk te bereiken met de auto of met het openbaar vervoer!

Reisinformatie/bereikbaarheid: Vanuit Parijs: A1 richting Lille (vanuit België kan ook!)|| RER* B3, uitstappen halte Roissy, vanaf hier rijden bussen.

De geschiedenis

Parc d’Asterix Stad: Parijs

Nigloland Park waarin kleine dorpjes zitten waar heel veel iedere keer te beleven valt. Ook heeft dit park weer verschillende attracties voor het hele gezin maar is het door het dorpsgevoel een toch weer verschillend park dan Parc d’Asterix of Disneyland.

Nigloland - Stad: Dolancourt

Het park is gevestigd in Dolancourt, dit vlakbij de bekende plaats Champagne.

*Bij bereikbaarheid: RER A is een regionale spoorlijn (zie website franse maatschappij RER), dit geldt ook voor andere pagina’s in deze brochure.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

10

Special: Wijnen

Reisinformatie/bereikbaarheid: Vanuit Parijs, richting Troyes rijden daarna Dolancourt. || Er rijden bussen tussen pretpark—station.


<- Steden // Bezienswaardigheden // Bereikbaarheid // Attracties Frankrijk bezoek je meestal meer dan een dag, daarom is het belangrijke goede accommodatie te vinden. Frankrijk heeft ontzettend veel hotels en campings over het land verdeeld. In de grote steden als Parijs, Lyon is het niet moeilijk een hotel te vinden. Ook niet aan de badplaatsen in het zuiden van Frankrijk.

Hotels variĂŤren natuurlijk net als in andere steden van Luxe tot heel standaard voor mensen die door bijvoorbeeld heel Europa reizen en niet veel kwijt willen aan geld.

De Natuur en het land

Op de plaatsen waar minder toeristen komen zijn vaak campings te vinden en kun je genieten van de rust en kun je toch een paar dagen naar de stad met bijvoorbeeld je eigen auto, een huurauto of het openbaar vervoer (regionale treinen/ hogesnelheidslijnen).

De steden

Accomodaties

De geschiedenis Special: Wijnen

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

11


Landschap in Frankrijk + natuurlijke kenmerken Frankrijk kent een gevarieerd landschap, door het een ontzettend groot land is. Daardoor is het landschap in Frankrijk niet overal hetzelfde. Daarom is het heel aantrekkelijk voor toeristen, vanwege de vele afwisseling. Je kunt bijvoorbeeld skiën in de Alpen maar je kunt ook naar de zee.

De steden

Cultuur // Klimaat // Economie ->

Er zijn (grofweg) 3 soorten landschappen in Frankrijk: Laagvlakte

Kusten

De Natuur en het land

Oude en jonge gebergten

Laagvlakte Dit zijn de gewone stukken vlak land die verspreid zijn over heel Frankrijk. Kusten Frankrijk heeft een kustlijn van 3000 kilometer. De Franse westkust ligt aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan. De Franse westkust ligt aan het Kanaal. Jonge gebergte

In de Alpen zijn de hoogste bergtoppen zelfs in warme zomers met eeuwige sneeuw bedekt. In dit gebied ligt ook de Mont Blanc (4807 meter). Dit is de hoogste berg van Europa.

De geschiedenis

Jonge gebergten van Frankrijk zijn de Alpen, de Pyreneeën en de Jura.

De Pyreneeën zijn ook een hoog gebergte in Frankrijk. Het ligt op de grens van Spanje en Frankrijk. ook hier vind je bergpassen met haarspeldbochten en diepe ravijnen.

Oude gebergte

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

Special: Wijnen

Een voorbeeld van een oud gebergte is het Centraal Massief. Binnen het Centraal Massief ligt een vlak gebied, de causse. In dit kalksteenplateau liggen talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile, hoge kalkrotsen. Dit zijn de Cevennen. Daardoor was het Centraal Massief tot voor kort afgesloten van de rest van Frankrijk.

12


De steden

De cultuur <- Het Landschap + natuurlijke kenmerken || Klimaat // Economie -> Franse zijn toch op veel gebieden erg verschillend dan Nederlanders. Fransen houden bijvoorbeeld veel meer van naar musea gaan, ‘s avonds naar de schouwburg of bioscopen.

Fransen hechten ook veel waarde aan literatuur, muziek, toneel, film, architectuur en beeldende kunst. De scheiding tussen cultuur en politiek is in Frankrijk veel minder dan in Nederland, dat blijkt uit een voorbeeld hieronder (bron: wikipedia)

Franse kennen ook veel meer feestdagen dan als wij die kennen. Drie belangrijke nationale feestdagen in Frankrijk zijn: •

8 mei: Victoire 1945: einde bezetting Frankrijk

14 juli: Quatorze Juillet: de heel erg belangrijkste feestdag in Frankrijk die de bestorming van de Bastille, een Parijse gevangenis van 1789 herdacht.

11 november: L'Armistice: wapenstilstand na de eerste wereldoorlog

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

13

Special: Wijnen

Het eten en drinken in Frankrijk is zeer belangrijk. ‘s Ochtends begint men met een niet uitgebreid ontbijt (meestal bestaat dit maar uit een croissant). Maar de lunch en het avondeten zijn tijden waar uitgebreid gegeten wordt en die dus meestal uit meer dan een gang bestaan. De lunch duurt soms wel meer dan 1 1/2 uur. ‘s Avonds wordt er pas laat gegeten (bij ons dan de normale warme maaltijd), en deze is ook weer zeer uitgebreid.

De geschiedenis

De Franse gebruiken (ook bijv. feesten) zijn ook een klein beetje verschillend dan wij die hier kennen. Maar voor het merendeel zijn ze hetzelfde. Verjaardagen worden bijvoorbeeld minder uitgebreid gevierd dan hier in Nederland.

De Natuur en het land

Toen in 1949 de toneelschrijver en draaideurcrimineel Jean Genet levenslang dreigde te krijgen, werd hem gratie verleend dankzij een petitie aan de president van een groot aantal prominente kunstenaars en schrijvers, op initiatief van Jean Cocteau. Ook wees president De Gaulle eens de suggestie af dat Jean-Paul Sartre gearresteerd moest worden wegens zijn protest tegen de oorlog in Algerije met het argument: 'Voltaire arresteer je niet'. •


De steden

Klimaat <- Het Landschap + natuurlijke kenmerken // Cultuur || Economie -> Klimaat Doordat Frankrijk zo ontzettend groot is is ook het klimaat in Frankrijk zeer verschillend. Hieronder in het korte overzicht zie je 3 groepen van het klimaat die grofweg de klimaatsoorten aangeven in Frankrijk.

Vochtig zeeklimaat; met vaak frisse zomers bijvoorbeeld ten westen van de lijn Bayonne-Rijsel.

Semi-landklimaat of tussenliggend klimaat met strenge winters en warme zomers. Bijvoorbeeld in de Elzas, Lotharingen, langs het Rhônedal en in de gebergten (Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief).

Mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers in het zuiden van Frankrijk.

De Natuur en het land

De geschiedenis Special: Wijnen

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

14


<- Het Landschap + natuurlijke kenmerken // Cultuur // Klimaat || Economie -> Import van Producten Frankrijk is zeer zelfvoorzienend als het gaat om voedsel productie. De producten die ze importeren zijn ruwe olie, machines en apparatuur, chemische producten en ijzer- en staalproducten. Ze moeten dit importeren omdat er nergens olie te vinden is, ook is het goedkoper om machines uit het buitenland te importeren omdat in landen als China de lonen lager zijn.

De steden

Economie

Beroepsstructuur in Frankrijk

Rang in EU 1e

Rang in wereld 5e

5e 1e

Hoeveelheid 48,5 miljoen ton 53,2 miljoen hectoliter 22,6 miljoen liter 26,1 miljoen ton

Evenveel als 32 miljoen auto's 2,13 miljoen zwembaden 9040 zwembaden 17,4 miljoen auto's

Wijn

2e

2e

Melk 2e Suikerbiet 1e Oliehoudende gra1e nen

3e

5,7 miljoen ton

3,8 miljoen auto's

Hopelijk heb je nu een idee hoe belangrijk frankrijk is voor de rest van de wereld.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

15

Special: Wijnen

Product Graan

De geschiedenis

Exportproducten Frankrijk is de 6e economische macht in de wereld. Frankrijk speelt op alle vlakken van export producten een enorme rol. Maar de belangrijkste is de landbouw. In onderstaande tabel is te zien hoe belangrijk Frankrijk is voor de wereld als het gaat om export.

De Natuur en het land

Opvallend aan de grafiek hiernaast is, is dat er maar weinig mensen in de landbouw actief zijn. Zeker als je bij export producten hebt kunnen lezen dat Frankrijk een enorme rol speelt in de internationale voedselindustrie.


De steden

Economie <- test || test -> Export en Import Frankrijk is een belangrijk export land voor Europa en de rest van de wereld. Zoals in onderstaande tabel af te lezen is, is de import met name hard gestegen. Ook in de export is een lichte stijging af te lezen. Export ( in milioenen) €330.485

Import (in milioenen) €325.305

2003

€323.210

€322.067

2004

€341.657

€346.373

2005

€357.104

€379.211

2006

€390.065

€416.760

Munt De muntsoort van Frankrijk is net als in 15 andere Europese landen de Euro. Frankrijk heeft deze muntsoort sinds 2002. Voordat ze de Euro hadden kon je in Frankrijk met de Franse frank betalen. Deze hadden ze al sinds 1795.

De Natuur en het land

Jaar 2002

Internationale organistaties

• ESA: Deze organisatie houdt zich in Europees verband bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek van de aarde, ruimteonderzoek, ontwikkeling van op satellietsystemen gebaseerde technologieën, en de bevordering van de Europese economie.

De geschiedenis

Intergouvernementele organisaties. Frankrijk is lid van de volgende belangrijke internationale organisaties:

• VN: De Verenigde Naties werken samen op het gebied van het internationale recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

Special: Wijnen

• Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO): Het NoordAtlantisch Verdrag is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt, aanvankelijk vooral als tegenkracht tegen de landen in het Oostblok. Die vormden op hun beurt in 1955 het Warschaupact. De kern van het verdrag staat in artikel 5, dat stelt dat in geval van een aanval op een van de staten, deze door de andere zal worden opgevat als een aanval op allemaal en dat alle landen zullen meehelpen (samenwerken) om de aanvaller af te weren.

16


Frankrijk tijdens de twee Wereldoorlogen De steden

WO II - Ervoor, tijdens en erna en de Politieke verwachting van Europa

Frankrijk tijdens de WO I en WO II Frankrijk had veel te maken met de Eerste Wereldoorlog (WO I) en de Tweede Wereldoorlog (WO II), ze waren bij beide wereldoorlogen zeer betrokken.

De Natuur en het land

In de WO I, de oorlog voor de WO II was Frankrijk al niet sterk genoeg om alleen tegen de Duitsters te strijden, zij hadden de hulp nodig van de Britten, Amerikanen en de Russen, zonder deze hulp was Frankrijk allang veroverd door de Duitsers. In het begin hielpen alleen de Britten de Fransen, samen waren ze niet sterk genoeg voor de Duitsers, hierna kwamen de Russen om ze aan het Oostelijk front te helpen. Drie jaar lang hielden de Russen dit vol. Op 11 november 1919 kwam er dan een wapenstilstand tussen Frankrijk en Duitsland.

De WO II was voor Frankrijk eigenlijk het tweede deel van de Eerste Wereldoorlog na een lange wapenstilstand van 20 jaar. Alleen wat in de Eerste Wereldoorlog niet lukte voor de Duitsters was dat in de WO I, Duitsland Frankrijk volledig had bezet en had veroverd.

Frankrijk en Europa Frankrijk moest na de Tweede wereldoorlog wel samenwerken met andere landen om herhaling van de twee Wereldoorlogen te voorkomen en vooral het voorkomen van aanvallen van het buurland Duitsland.

Het Franse volk is redelijk positief over Europa maar vindt ook dat er eigenlijk niet veel veranderd is op internationaal gebied. Wel waren de Fransen tegen de bekende Europese grondwet in 2005. Op zondag 29 mei 2005 stemden de Franse bevolking tegen deze grondwet. Iedereen was bang toen dat Europa de weg opging naar : Europa net als de verenigde staten.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

17

Special: Wijnen

Frankrijk ging daardoor nauw samenwerken vanaf het begin al met andere landen om hen heen. Ze hadden veel internationale samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld de Volkenbond. In 1951 sloten de landen Frankrijk en West-Duitsland ook ItaliĂŤ, BelgiĂŤ, Luxemburg en Nederland op 18 april 1951 het verdrag van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. In 1957 kwam dan uiteindelijk de Europese Unie. Dit werd het belangrijkste samenwerkingsverband dat in Frankrijk was. Op dit moment is Frankrijk een van de belangrijkste landen binnen de Europese Unie.

De geschiedenis

Op 8 mei 1945 kwam dan een einde aan de WO II, dit wordt tot nu nog gevierd (Victoire 1945). Zie ook Aardrijkskunde bij Cultuur onder Nationale Feestdagen.


De steden

Tijdsbalk Frankrijk vanaf WO I <- Tijdens de WO I/II // Frankrijk en Europa

Kort voor 1914 Kettingreactie van oorlogsverklaringen Je merkte al dat er een oorlog aan zat te komen, kort daarna ontstond ook de WO I

De Natuur en het land

1914 - 1918 De Eerste Wereldoorlog De Eerste wereldoorlog is uitgebroken, Duitsland was opnieuw (ook in 1870) sterker dan de Frankrijk, de Britten, Amerikanen en Russen moesten de Fransen weer te hulp schieten.

11 november 1919 Wapenstilstand tussen Frankrijk en Duitsland Degeschiedenis geschiedenis De

Er kwam een wapenstilstand tussen Frankrijk en Duitsland, die uiteindelijk 20 jaar duurde.

1939 - 1945 De Tweede wereldoorlog Opnieuw een wereldoorlog waar Frankrijk bij betrokken is, de wapenstilstand die 20 jaar duurde werd opgeheven en de Duitsers stonden weer tegenover de Fransen.

Special: Wijnen

1957 Lid Europese-Unie Frankrijk werd in 1957 lid van de Europese Unie, hierna ging Frankrijk met Duitsland juist samenwerken.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

18


Als iemand zegt Frankrijk moeten de meeste mensen meteen aan de Franse Wijn denken. Op deze pagina kom je alles te weten over de Franse Wijn.

De steden

Special: Wijnen!

Zo gaan we het hebben over vijf zeer beroemde wijnstreken. Ook zal je lezen dat er meer dan één soort druif is die gebruikt wordt om wijn van te maken.. Wijnstreken

Bergerac-streek De Bergerac streek bevindt zich in het zuidwesten van de Dordogne. Dit uitgebreide gebied is de ideale bestemming om voluit te genieten van de rijkdommen van de Dordogne vallei.

De Natuur en het land

Frankrijk kent 22 wijnstreken. Sommige daarvan kent iedereen, bijvoorbeeld: Champagne. Andere zijn wat minder bekend zoals de Lotharingen. Daarom hebben wij een selectie van 5 streken gemaakt. Deze streken hebben slechts één ding gemeen: ze produceren alle vijf wijn. Wat de verschillen zijn? Twee lichten wij hieronder uitgebreid toe. Voor meer streken kijk op onze site.

Deze wijnstreek blijft hoog in aanzien dankzij de traditionele producten zoals natuurlijk de wijn van Bergerac, truffels, walnoten, kastanjes, paddestoelen, aardbeien, en ook gekonfijte gans of eend en ganze- of eendelever. Sinds de middeleeuwen is deze wijnstreek bekend voor de excellente wijnen.

De Appellation d’Origine Controlée wijnen worden geproduceerd onder de naam A.O.C. Bergerac. De bekendste zijn Bergerac en Côtes de Bergerac, Pécharmant, Rosette, Monbazillac, Saussignac en Montravel.

De geschiedenis

In dit gebied, worden op 12.000 hectare wijngaard 12 verschillende soorten streekwijnen voortgebracht.

De Bugey wijnstreek Tegen de grens van Zwitzerland bevindt zich de "Burgey", deze typische wijnstreek is erg in trek door zijn witte wijnen. De 500 ha aan wijngaarden liggen verspreid tussen de bossen en de omringende heuvels.

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

19

Special: Wijnen

Deze wijnstreek is zo typisch omdat het een van de weinige wijnstreken is waar op steile heuvels druiven worden verbouwd. De wijngaarden liggen veelal op het zuiden waardoor ze in de warme perioden vol in de zon staan. Alle druivenrassen van de Savoie groeien er, maar de bleke, verrassend intense Chardonnay is hier de beste. De druivenrassen zijn gevarieerd in functie van de ondergrond, gaande van kalksteen tot kalksteen met mergel. We treffen er de Gamay, de Pinot Noir en de Chardonnay aan, net als de locale rassen zoals de Jacquère, Molette, Mondeuse, Poulsard en Altesse, waarbij de Mondeuse en de Altesse de plaatselijke én de oudste druiven zijn.


Website bij deze brochure! Bij deze brochure hebben wij een website gemaakt waar alle informatie van de brochure nog eens online na te lezen valt. Deze site is de bereiken via www.europadag-frankrijk.n3t.nl! Deze website is kort voor de Europadag beschikbaar!

De Natuur en het land

Hiernaast zie je alvast een voorproefje van de website!

De steden

Verdere informatie over de Brochure

In deze brochure is informatie gebruikt van: http://nl.wikipedia.org

http://www.collegenet.nl

Taste Wine at Home

De Franse Ambassade

Verder nog willekeurige sites via de zoekmachine google (www.google.nl) en via live (www.live.nl)

De geschiedenis

Bijlages: Logboek

2.

Schema

3.

Werkplan

4.

Reflectie

Special: Wijnen

1.

Vakantie brochure—Frankrijk 2008 Dennis Jongen Rogier Beckers A32

Vakantiebrochure - Frankrijk 2008

20


Frans Brochure (Europadag 2008)  

frans_brochure_europadag_2008