Page 1

PAGINA 4

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

Feesten met de Polen

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

Iedereen kan een pistool bij zich hebben

PAGINA 14

DE JAARGANG 5, NR. 8 17 APRIL- 30 APRIL 2019

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

CIRCUSSTAD FESTIVAL 2019: EEN INTENS FYSIEKE ERVARING DIE JE RAAKT

PAGINA 9-11

Foto: Klara G


HET VAKANTIE SEIZOEN

GAAT VAN START

PAASVIERDAAGSE van 19 t/m 22 APRIL OutdoorXL viert de start van een nieuw, avontuurlijk en hopelijk warm vakantieseizoen. Nieuwe collecties, innovaties en scherpe aanbiedingen zorgen voor een heerlijk begin van het seizoen. Kies meer eieren voor je geld en kom langs met Pasen!

199

109 95

Lowe Alpine Manaslu Backpack Topklasse rugzak voor iedere (wereld)reis, dames & heren model.

84

95

999 95

49

299

1099

Fjallraven Est. 1960 T-shirt Zacht katoen shirt, dames & heren model.

95

1899 95

799

Bardani Airwolf 300 en 380 Sterke polyester opblaastenten.

1399

Airwolf 300 van 1099,95 voor 799 Airwolf 380 van 1299,95 voor 949

Bardani Airwolf 380 TC Zeer goed uitgewerkte opblaastent met ademend doek.

29

95

Exped Comfort 400 Superlichte donzen mummy. Temp. bereik tot 0 graden, 1020 gr.

44

95

OP=OP!

OP=OP!

29 9

24

99

95

95

95

19

95

95 Outwell Sargas 44 Sfeerlamp voor in de 95 tent, super compact opvouwbaar. Outwell Cornelian 600 Sterke kampeerlamp met ophangbeugel & sfeer led-licht.

95

95

599

219 TOT 40% KORTING

29

Fjallraven High Coast Trousers Robuuste outdoorbroek van G-1000 light kwaliteit, dames & heren model.

95

95

95

Nigor Great Auk Superlichte tent voor fietsvakanties, met ruime luifel waar zelfs fietsen inpassen.

95

HELE COLLECTIE 18/19

44

79

95

Easy Camp Meteor 300 Lichte polyester tent met slimme nokventilatie.

95

95

149

2e Paasdag open 10-17 FINAL SKI SALE

95

Robens Zen Lichtgewicht hoofdlamp 95 (56 gr.) met beam en sfeer-led, waterproof naar IPX6 standard.

59

Robens Pilgrim Chair Compacte, lichtgewicht stoel op normale zithoogte met opberghoes.

8000m2 Tenten & outdoor, 7 dagen per week open Aalborg 1 Barendrecht (naast IKEA) outdoorxl.nl 2e Paasdag- en Koningsdag open, 1e Paasdag gesloten

Aanbiedingen geldig t/m 2e paasdag of zolang de voorraad strekt. Opmaakfouten voorbehouden.


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

NIEUWS

CTY@PIX

2@WKN@010* Terwijl wethouder Bert Wijbenga alweer een jaar geleden beloofde Rotterdam schoon te gaan vegen, ervaart de burger een zichtbare toename van de zooi. En het zwerfafval zal ongetwijfeld steeds vaker door de straten dwarrelen, nu de marktkooplui het afval zelf moeten opruimen.

Want de Roteb is er wel klaar mee, het afvoeren van die enorme berg vulles is te kostbaar. Maar wie gaat dit handhaven en wat kosten die handhavers dan?

hai is onze zusterstad!). Zo kan Rotterdam dankzij de Nieuwe Zijderoute per spoor uitgroeien tot een belangrijke toegangspoort van Eurazië. If you can beat them, join them.

@ Ook op Zuid bleek het tijd voor een grote schoonmaak. Terwijl al 40 jaar vooral Ajax en PSV strijden om de landstitel, vond in de Kuip een bezemactie plaats. Een van de meest succesvolle directeuren van deze eeuw moet plaatsmaken voor een manager die uiteraard als opdracht krijgt nog succesvoller te zijn. Die gaat samenwerken met Jaap Stam, de opvolger van een van de meest succesvolle trainers van Feyenoord ooit. Welkom nieuwelingen. En vooral: sterkte!

@ Zo denken woningzoekenden er ook over. Dus werd een aantal ineens solidair met daklozen. Want dan krijg je een urgentieverklaring voor een sociale woning. Voorspelbaar: bijna iedereen vindt dit schandalig. Nee, echt netjes is het niet. Maar jongeren geen betaalbare woning meer kunnen aanbieden, dat is pas echt een schandaal.

@ Overigens hoeft u, als Rotterdammer, de toekomst van Feyenoord niet aan passanten over te laten. Tenminste, als een referendum over Feyenoord City doorgang kan vinden. Een aantal oud-raadsleden is daar niet zo zeker van en neemt voorzorgsmaatregelen. Als de gemeenteraad alle verantwoordelijkheid bij het college van B&W neerlegt, is er geen referendum mogelijk. Het driemanschap wil dit scenario voorkomen. Omdat eerder afgesproken is dat de gemeenteraad zou gaan stemmen over Feyenoord City. En stemt de raad, dan mogen Rotterdammers wél een stadsreferendum organiseren. Wordt vervolgd. @ Opvallend: Chinese zendmasten zijn niet welkom in Rotterdam. Want daarmee kunnen Chinezen ons in de gaten houden, aldus de lokale VVD en PvdA. Lekker uitgeslapen, daar aan de Coolsingel. We kopen met z’n allen ontiegelijk veel Chinese producten. Het binnenstromende geld investeren de Chinezen onder meer in de Rotterdamse haven (hallo politici, Shang-

@ Onderzoekers van Bureau Labyrint ontdekten een nieuwe stadssoort: de Stedelijke Toekomstbouwers. Dat zijn mensen met lage inkomens. Ze zijn niet hoogopgeleid, wonen vooral samen, hebben vaak kinderen, gaan niet naar klassieke concerten, zitten zelden op een terras, gaan gebukt onder groeps- én werkdruk, waarderen feestjes die aansluiten op hun culturele achtergrond, consumeren weinig drank en drugs en gaan daarom zelden naar de grote festivals en concerten waar menig bezoeker stijf staat van de shizzle. Een favoriet festival van de Stedelijke Toekomstbouwers: Reggae Rotterdam. Aldus Rotterdam Festivals. Reggae Rotterdam!? Sinds wanneer zijn die rasta’s gestopt met blowen?

Hoe zou De nieuwbouw nadert inmiddels de te slopen Tweebosbuurt. hun gen gedwon straks die rs bewone de bij omen binnenk dit uitzicht waaris, ndbaar onafwe ering wijksan zo´n Als ? huizen moeten verlaten kan toch wel om dan niet eerst slopen en dan bouwen? De samenleving een beetje inlevingsvermogen tonen?

* 2 Weken Rotterdam

Klokken

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aan-huis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio.

Oprukken

Carin Broere 06 - 5758 0037 Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper

Terwijl de gemeente de stadsklo kken verwijdert – superlink, wan t nu raadplegen veel mensen al fiets end hun mobieltje – plaatst de ontwikkelaar van Cobana Katendrecht lekker tegendraads een analoge megaklok op de gevel. Goed initiatie f!

Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving Metro Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep

Ophangen ke Het asiel voor wanten aan de Insulindeweg is altijd open. Hartstik hoed witte een eens wel nog ook geeft zoet e aprilletj want: handig, (vooroorlogs spreekwoord).

3


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

LIFESTYLE

4

FOTO: PIXABAY

Het wapenbezit van particulieren in Rotterdam is een bron van zorg. Voor velen is het dragen van een pistool inmiddels vrij normaal. Omdat een ander dit ook doet. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

WAPENBEZIT LEIDT TOT WAPENGEBRUIK TEKST: LUCETTE MASCINI

De verdachte, een Rotterdamse man van in de 30, geboren te Curaçao, zat in de stoel pal tegenover het rijtje strafrechters in de Meervoudige Kamer van de Rotterdamse rechtbank. Tijdens het zomercarnaval betrapte de politie hem en zijn maat op het dragen van een wapen, een geladen Franz Stock 6.35 millimeter. Van wie dat wapen was, werd niet duidelijk. De verdachte zei dat het wapen niet van hem was, maar van zijn maat. Maar de maat, die niet bij de zitting aanwezig was, had de rechter via zijn advocaat laten weten dat het pistool van de verdachte was. Omdat het wapen in de heuptas van zijn maat zat, besloot de rechter de verdachte te geloven. Maar hoe kon het dan dat het onderzoekslab van de politie vingerafdrukken van de verdachte op de kogelpatronen gevonden had, wilde de rechter weten. Die zouden, zo antwoordde de verdachte, op de kogelpatronen zijn gekomen doordat hij zijn vriend wilde helpen door ze er op de goede manier in te klikken. Omdat het wapen anders niet zou werken. Met het wapen zelf had hij niks te maken, zo verzekerde de verdachte de rechter. Omdat de maat met het heuptasje waar het pistool in zat, niet bij de zitting kwam opdagen en hij via zijn advocaat ontkende de eigenaar van het pistool te zijn, zal nooit duidelijk worden hoe de maat eraan kwam en waarom hij het bij zich had. Terwijl dit juist is wat je als toehoorder zou willen weten: hij droeg het wapen bij zich tijdens Zomercarnaval 2018, een warme, drukke en feestelijke dag midden in het centrum van Rotterdam, waarop hij alleen een korte broek en T-shirt droeg: niet bepaald

een gevechtstenue. En dat heuptasje dus. Armoede is niet de enige oorzaak

Volgens universitair docent criminologie Robby Roks, die verbonden is aan de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, hangt het dragen van een wapen in de regel samen met de straatcultuur waarin grote groepen jongeren aan de onderkant van de samenleving opgroeien. Roks: “Het gaat ze bij de aanschaf van een wapen in eerste instantie meestal helemaal niet om het gebruik van geweld”, zegt Roks. “De werkelijkheid van de redenen om er eentje te kopen is vele malen complexer dan dat. In de eerste plaats groeien veel jongeren op in een omgeving waarin het bezit van een vuurwapen vrij normaal is. De stap om er eentje te kopen is dan dus niet zo groot. Belangrijk is de vraag waarom ze dan in zo’n straatcultuur leven. Ook het antwoord op die vraag is complex. Het gaat vaak om jongeren van wie het gezin waarin ze opgroeien het niet makkelijk heeft. Armoede is niet de enige oorzaak, maar vaak is er veel meer aan de hand. Bijvoorbeeld dat er veel kinderen zijn, dat de vader en de moeder problemen hebben, en/of dat ze in een slecht, vervallen huurhuis wonen in een wijk waar veel van dat soort huizen staan.” Uithalers op de Maasvlakte

Zoals in Bloemhof en de Tarwewijk bijvoorbeeld, oude stadswijken in Rotterdam Zuid, waar de politie vorig jaar een onderzoek startte naar het hoge aantal schietpartijen waar jongeren bij betrokken waren. Robby Roks: “Als ze niet meer naar

school gaan – wat bij jongeren die leven in straatgroepen veel voorkomt – en op straat hun geld verdienen, dan dient zich op een gegeven moment de noodzaak aan om een wapen te kopen”, zegt Roks. Dat geld verdienen via de straatcultuur noemen ze hosselen. ‘Hosselen’ kan bestaan uit allerlei activiteiten, zoals inbreken, een overval plegen en de kassa leegroven, of een pizzakoerier zijn geld en eten afhandig maken. Maar het kan ook gaan om drugshandel waarbij je dealers hebt en uithalers die in een autootje naar het containerterrein op de Maasvlakte rijden en met een valse toegangspas het terrein op gaan om de drugs uit de container te plukken. Robby Roks: “Ik heb weleens in de krant gelezen dat ze bij zo’n uithaalactie ook een pistool bij zich hadden.” Eerder veroordeeld

Wat opviel tijdens de rechtszaak van de mannen die tijdens Zomercarnaval een pistool op zak hadden, was dat ze al eerder waren veroordeeld voor wapenbezit. En daar ook een gevangenisstraf voor uitzaten. Dus waarom het risico lopen om door de politie betrapt te worden op een dag dat er extra veel preventieve fouilleeracties plaatsvinden, en opnieuw veroordeeld te worden? Robby Roks: “Je weet niet hoe die mannen hun risico ingeschat hebben. Ik ken ze niet en ik ken hun zaak niet. Maar je moet goed bedenken dat ze zo’n wapen niet voor niets meenemen. Iedereen die een wapen koopt, maakt een afweging om dat te doen. Hetzelfde geldt voor als je het meeneemt. Wij weten niet wat voor risico’s zij lopen. Misschien zijn er wel mensen die ze

tegen het lijf kunnen lopen van wie zij denken dat ze een wapen op zak hebben. Misschien zijn dat wel mensen die hen niet goed gezind zijn. Om problemen te voorkomen kan het dan handig zijn om zelf ook een wapen mee te nemen. Niet om het te gebruiken, maar om te laten zien dat je het bij je hebt, bij wijze van afschrikking. Dat vinden ze wellicht belangrijker dan het risico om door de politie betrapt te worden.” Vuurwapen bezitten normaler

De laatste jaren is het bezit van een vuurwapen op straat steeds normaler geworden, zo constateert Roks. “Vroeger had je binnen een bepaalde groep maar een paar mensen die er eentje hadden. Dat wist iedereen dan ook. Daar ging een bepaalde status van uit. Maar tegenwoordig kan iedereen een pistool bij zich hebben. Het is niet moeilijk om eraan te komen en duur zijn ze ook niet. Ik heb berichten op Instagram en de versleutelde variant daarvan, Telegram, gezien waarbij foto’s van wapens met de bijbehorende prijzen worden aangeboden. Soms al vanaf een paar honderd euro.” Uit het dreigingsbeeld dat de politie in 2017 samenstelde, blijkt dat de handel in vuurwapens onverminderd groot is. Daar zijn verschillende redenen voor, zo concluderen de onderzoekers. In de eerste plaats groeit het aantal vuurwapens op de markt gestaag doordat ze niet slijten. Een wapen uit de Tweede Wereldoorlog kan nog gewoon functioneren. Tijdens de recente actie waarbij de politie wapens inzamelde van Rotterdammers die daarvoor niet waren vervolgd (indien er geen misdaadsporen van hen


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

LIFESTYLE

OPBRENGST ROTTERDAMSE WAPENINLEVERACTIE Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie ‘Wapens de wijk uit’ van de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie. Inwoners van het Rijnmondgebied konden tijdens deze actie anoniem hun slag- of stootwapens inleveren. Foto: Olaf Kraak/ANP

Veel jongeren groeien op in een omgeving waarin het bezit van een vuurwapen vrij normaal is.

FOTO: MARCUS TRAPP/PIXABAY

op zaten), werden er 60 vuurwapens ingeleverd. De meeste daarvan waren oud en vaak erfstukken van overleden familieleden. Na de ontmanteling van de voormalige Sovjet-Unie en het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië kwamen er veel nieuwe wapens bij, die niet kapot te krijgen waren, weet ook Roks, zoals de AK-47, een automatisch geweer. Toen die oorlog voorbij was, waren de wapens nog steeds beschikbaar en werden ze op grote schaal illegaal verkocht. Bijvoorbeeld aan handelaren in cocaïne, de meest lucratieve illegale drug die via de havens van Rotterdam en Antwerpen binnenkomt vanuit ZuidAmerika. Daar gaan illegaal miljarden euro’s per jaar in om, ook in Nederland, zo staat in het dreigingsbeeld. De drugshandelaren handelen vaak ook in wapens. Hoe komen die handelaren aan deze wapens? In de Balkan-landen zijn honderdduizenden wapens voorradig, staat in het dreigingsbeeld. Daar bovenop kwamen vier miljoen kalasjnikovs van het Russische leger in het illegale circuit terecht die de Russische regering afschreef omdat ze haar wapenarsenaal wilde vernieuwen. De vrees van de onderzoekers is dat er na afloop van de oorlog in Syrië een nieuwe lading illegale wapens op de markt komt, die ook Nederland kan bereiken. Wapens zelf in elkaar zetten

Vroeger kochten consumenten hun illegale wapens bij een handelaar in hun netwerk. Niet iedereen kon daar contact mee krijgen. Maar tegenwoordig is dat anders, zo blijkt uit het dreigingsbeeld van de politie. De verkoop van pistolen kan bijvoorbeeld in

losse onderdelen plaatsvinden, via verschillende leveranciers in Duitsland en de Verenigde Staten, waardoor de handel niet snel ontdekt wordt. De koper moet het wapen dan zelf in elkaar zetten. Dat is niet zo heel erg moeilijk. Sommige kopers rijden naar het buitenland om er eentje aan te schaffen, andere bestellen ze via pakjesdiensten en internet. Als iedereen een wapen kan kopen, is de drempel om er eentje te kopen dus vooral psychologisch van aard. Wie gaat hiertoe over en wie niet? Meestal gaat het om indruk maken binnen een groep, vertelt Roks. En daar zit het probleem. Want op het moment dat je eenmaal een wapen hebt, kun je niet alleen indruk maken met uitsluitend het bezit ervan. Roks: “Op een dag moet je laten zien dat je bereid bent om het wapen te gebruiken, ook al had je het niet daarvoor gekocht.” Aanleiding was akkefietje

Alleen met een wapen dreigen is binnen de straatcultuur op den duur meestal niet genoeg om vijanden het hoofd te bieden, zo weet Roks. Hij kent een voorbeeld van een man die, nadat hij de 40 gepasseerd was, de wapens afzwoer en een normaal leven ging leiden. Omdat hij vrienden had verloren die doodgeschoten waren en hij zijn kinderen wilde zien opgroeien. Zelf was de man, toen hij zich nog in een van wapens vergeven straatcultuur begaf, in een ruzie beland waarbij hij iemand doodschoot. Dat wilde hij niet nog eens meemaken. De aanleiding was een akkefietje. Hij wilde zich niet laten kleineren door een tegenstander en haalde thuis een geladen pistool op om dat

te laten zien. Uiteindelijk schoot hij een van zijn belagers dood, terwijl dat niet per se zijn intentie was. Hij zat daarvoor een gevangenisstraf uit, zo weet Roks. “Want er was sprake van doodslag. Dat is heftig. Je ziet wel vaker dat het zo gaat. Stel dat hij niet teruggegaan was met dat pistool en niks gedaan had. Wat was dan het gevolg geweest? Dan hadden zijn te-

genspelers het idee kunnen krijgen dat ze hem straffeloos in elkaar konden timmeren. Of konden bestelen omdat ze ervan uitgingen dat hij toch niets terug zou doen. Als je zo’n wapen hebt, loopt je het risico om in een spiraal van geweld terecht te komen, soms met de dood tot gevolg. Je kunt dan niet meer terug.”

5


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

SPORT

6

ALLES VOOR DE KUNST: museumdirecteur Deirdre Carasso leert boksen “Meer power, langer maken die stoten. Ja, indraaien en… stoot! Hoppa!” Met een geconcentreerde blik stoot Deirdre Carasso fanatiek op de zak. Nog vijf maanden en dan staat de directeur van het Stedelijk Museum Schiedam in de ring voor haar eerste bokswedstrijd. Ze hoopt na de trainingen klaar te zijn voor de Open Monumentendag. Wat dan deelt Carasso klappen uit voor de kunst. En ter nagedachtenis aan de legendarische bokstrainer Wim de Haan. TEKST: SUZANNE STAM BEELD: BOB VAN DER VLIST

Woensdagochtend half 8, boksschool De Haan. In het monumentale pand aan de Lange Haven 15 is het alsof de tijd sinds de jaren 70 stilstaat. Je waant je op een filmset, Rocky Balboa kan elk moment binnenlopen. Deirdre Carasso (48) werkt zich onder begeleiding van trainers Hans de Jong en Bob van der Vlist in het zweet. Na het stoten op de zak is het tijd om te sparren. “Slip, slip, duik*. Denk aan je voetenwerk. Goed zo!”, moedigt Hans aan. Een uur later puffen de drie in het barretje uit. Deirdre vertelt over haar ko-

Wim de Haan: bokstrainer, dichter en fado-liefhebber Wim de Haan werd in 1929 geboren in Dordrecht en verhuisde toen hij vijf was naar Schiedam. In 1957 opende hij zijn boksschool. Hans vertelt: “Wim was geen makkelijke man en hij weet dat vaak aan zijn slechte jeugd. Zijn vader accepteerde hem niet, Wim groeide dan ook op zonder hem. Zijn moeder gaf hem geen liefde, waardoor Wim voor veel dingen zelf moest knokken. Hij zocht graag uitersten op en stond daarmee graag in de belangstelling. Zo ging hij op een spijkerbed liggen, waar hij de krant mee haalde. Hij trad ook een keer op in het tv-programma De Stoel van Rik Felderhof. Wim was een kermisbokser en het schijnt dat hij zelf ook wedstrijden bokste. Maar tot nu toe heb ik nog niemand gevonden die een wedstrijd van hem zag. Wim was een fantastische bokstrainer, hij heeft een hoop jongens in Nederland kampioen gemaakt. Maar hij kon omslaan als een blad aan een boom. Als je iets deed wat hem niet zinde, kon je direct je spullen pakken. Toen ik 18 was, heb ik een jaar bij hem getraind. En vanaf mijn 23e heb ik een jaar of zes bij hem gebokst. Vrouwen waren niet welkom bij Wim. Hij zei altijd: ‘Een vrouwenborst is om te strelen, niet om op te slaan.’ Wim schreef ook gedichten, boven in zijn huis lagen hele schriften vol. Ook was hij een gepassioneerd liefhebber van de fado, het Portugese levenslied. Hij organiseerde regelmatig intieme fadoconcerten in de bokszaal.” Boksschool De Haan, Lange Haven 15 B, Schiedam, www.boksverenigingdehaan.nl

mende debuut in de ring als groentje. “Ik bokste in een sportschool en dat vond ik leuk om te doen. Vorig jaar was ik op bezoek bij Jan van Stigt Thans, de man achter de Schiedamse Loopuyt Gin. Die organiseert in zijn speakeasy** bokswedstrijden. Jan zei dat ik Hans de Jong moest bellen als ik boksen echt zo leuk vond. Hans nodigde me uit in de boksschool. Ik ben nooit meer weggegaan. Als je hier één voet over de drempel zet, val je in een plek met geschiedenis, met een ziel.” Boksstad Die ziel is te danken aan Wim de Haan (1929), de legendarische Schiedamse bokstrainer die in 2017 overleed. Wim de Haan zat vanaf de jaren 60 met zijn boksschool in het voormalige badhuis. Hij verbouwde de boel en samen met zijn vrouw Tiny woonde hij in de vertrekken erboven. In de kelder – waar de fundamenten van het badhuis nog zichtbaar zijn – maakte hij een zwembad, zo gaat het verhaal. Wim trainde talloze bokstalenten en was een markant en bekend figuur in Schiedam en ver daarbuiten. Eind 2017 nam Hans de Jong de boksschool over: “Ik had een boksschool in Vlaardingen, maar toen deze kans zich aandiende, heb ik die gegrepen. Bob kende ik van de boksschool Van ’t Hof in Crooswijk, waar ik ook trainer was. Bob vroeg of ik mee wilde doen. Het interieur is zo goed als intact gebleven, maar we laten wel een frisse wind waaien. In tegenstelling tot bij Wim vroeger zijn bij ons vrouwen wel welkom. Het ledenaantal groeit flink, we richten ons op een breed publiek, van jong tot oud. We willen van Schiedam echt een boksstad maken en allerlei activiteiten organiseren. Wat we nu met Deirdre gaan meemaken, is dan ook fantastisch.” Ring in museum Deirdre beschouwt het Stedelijk Museum Schiedam als een ontmoetingsplek voor de stad: “In het museum gaan kunst en geschiedenis hand in hand en is iedereen welkom. We werken graag samen met partners in de stad. Ik ontdekte dat er een sterke link is tussen boksen, kunstenaars en schrijvers. Boksen maakt deel uit van de geschiedenis van Schiedam. Daar wilde ik iets mee doen en samen met Hans, Bob en Jan zijn we gaan brainstormen. De Open Monumentendag vonden we een mooie gelegenheid om het museum en de boksschool aan elkaar te koppelen. We hebben het ook gehad over een boksgala. Maar Jan vond dat te vrijblijvend en stelde voor dat ik zelf de ring in zou gaan. Daar moest ik heel diep over nadenken, maar na een week heb ik toch ja gezegd! Ik ga boksen voor de kunst. De Belgische museumdirecteur Jan Hoet bokste in 1999 ook tegen een kunstenaar. Ik zet de traditie voort, maar dan in de vrouwelijke versie.”

vro

str o


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

SPORT

“Boksen is een combinatie van dansen en schaken, van conditie en nadenken”

Op Open Monumentendag, 14 september, stapt Deirdre de ring in en neemt het in 3 x 2 rondes op tegen kunstenares Anne Wenzel, van wie het museum de sculptuur My pussy My rules bezit. De ring staat die dag in de kapel van het museum. Tegelijkertijd zijn er het hele weekend rondleidingen en culturele activiteiten in de boksschool en het museum. Dit alles in de geest van Wim de Haan, die ook gedichten schreef en fadoliefhebber was. Bob: “Zo halen wij kunst, cultuur en het museum de boksschool in. Andersom laten we zien wat een mooie sport boksen is. Iedereen kan het doen, dat laat Deirdre ook zien door zelf in de ring te stappen. En – ook heel belangrijk: we zetten het werk van Wim, zowel zijn boksen als zijn gedichten, voort.” Loeizwaar Sinds twee maanden traint Deirdre serieus voor de match. Drie keer per week is ze bij Hans en Bob te vinden. Hans over zijn pupil: “Ze is heel enthousiast. Ze heeft een echte boksersmentaliteit, is een echte doorzetter, geeft niet op.” Deirdre: “Behalve dat ik vecht voor de kunst, heb ik ook een persoonlijk doel: fit worden en afvallen. Als ik denk aan de wedstrijd, vind ik dat nog doodeng. Maar we werken ernaartoe. Hans is van de techniek en het stoten, Bob van het voetenwerk. Ik ontdek steeds meer wat boksen inhoudt. Het is een hele intelligente sport, het wordt niet voor niets the noble art of self defence genoemd. Je moet de kunst van het verdedigen en aanvallen goed beheersen. Het is een combinatie van dansen en schaken, van conditie en nadenken. Je leert incasseren. Het is loeizwaar, ik ga mezelf nog wel tegenkomen.” Tijdens het Open Monumentenweekend wordt er van alles georganiseerd rondom de bokswedstrijd. Deirdre: “Clinics voor kinderen, lezingen, performances, een programma vol kunst en geschiedenis. De opbrengst willen we besteden aan het vastleggen van de geschiedenis van de boksschool.” Hans: “We zetten de erfenis van Wim voort en maken ook weer nieuwe geschiedenis.”

“Een ouwenborst is om te relen, niet om op te slaan” Bokstrainer Hans de Jong: “We willen van Schiedam echt een boksstad maken.”

Bob van der Vlist: “Wij halen kunst, cultuur en het museum de boksschool in.”

Noten ** Slip is het snel en scherp draaien van de heupen en schouders als de tegenstander naar je hoofd uithaalt. * De speakeasy ontstond tijdens de alcoholdrooglegging in de jaren 20 in de Verenigde Staten. Er werd toen illegaal drank verkocht. De geheime locaties waren alleen toegankelijk met een wachtwoord. Wilde je voorkomen dat de politie je oppakte, dan moest je rustig praten: speak easy.

No Knock Out-wedstrijden Zaterdag 20 april vinden de No Knock Out-wedstrijden plaats in boksschool Van ’t Hof in Rotterdam Crooswijk. Verschillende boksers van De Haan kun je daar in actie zien. Deirdre Carasso: “Ik ga zeker kijken. Ik stap nog niet in de ring, maar ga samen met Anne Wenzel inspiratie opdoen voor mijn match in september.” Boksschool Van ’t Hof, Slachthuiskade 39, Rotterdam

Zelf kunst worden en ondertussen de koffieprijs bepalen Het Stedelijk Museum Schiedam biedt een mix van moderne kunst en geschiedenis. Daarmee is het museum een beetje uniek in Nederland. Maar waarmee het museum zich echt onderscheidt, is dat je er zelf de prijs van de koffie mag bepalen. Ook apart: het museum verzorgt je plant als je op vakantie gaat. Je mag in het museum hardop lachen, huilen en praten en je hoeft de kunst niet mooi te vinden. En als je op het raam van directeur Deirdre Carasso klopt, doet ze open voor een praatje. Ook bijzonder: je kunt hier in je eentje naar een topstuk kijken, zoals een schilderij van Rothko. Bonus: zelf kunst worden door op een magische sokkel te klimmen. Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam, stedelijkmuseumschiedam.nl

7


eel Voord d tot n e p o l op *

00 0 3 €

€500 E XTRA

paasvoor deel op gesele c

Komt u ook langs 2e paasdag?

teerde m odellen

Kia Sportage

Kia Picanto

Kia Niro

Kia Ceed

DynamicLine 1.6 GDi

Design Edition 1.0 MPi

DynamicLine 1.6 GDi Hybrid

DynamicLine 1.0 T-GDi

Normaal rijklaar € 15.995,-

Normaal rijklaar € 30.790,-

Normaal rijklaar € 24.845,-

Normaal rijklaar € 35.395,-

Voordeel € 2.700,-

Voordeel € 1.800,-

Voordeel € 2.500,- +€ 500,-

Voordeel € 2.000,- +€ 500,-

Actieprijs: € 32.695,-

Actieprijs: € 14.195,-

Actieprijs: € 27.790,-

Actieprijs: € 22.345,-

Private Lease v.a. € 489,-

Private Lease v.a. € 244,-

Private Lease v.a. € 409,-

Private Lease v.a. € 369,-

De paas-specials bij Autohaag Zeeuw: profiteer nu van extra veel voordeel tijdens Pasen! Bij ons vind je tijdens Pasen geen eieren, maar wel de beste deals. Dus voor de mensen die gezellig met het gezin op pad willen óf juist de mensen die de verplichte familiebijeenkomst willen ontwijken, kom op 2e paasdag langs bij Autohaag Zeeuw. Loop door de showroom en laat u inspireren door de verschillende modellen. U kunt zelfs direct achter het stuur stappen om tijdens een proefrit het model naar uw keuze te ervaren. Komt u ook langs?

Hoofdweg 163, Rotterdam Tel. (010) - 304 03 30

d! 2e paasdag geopen uur Van 10:00 - 16:30

Weten wat uw auto waard is? Doe de gratis op kia-autohaagzeeuw.nl

Gem. gecombineerd brandstofverbruik: 3,7 - 7,6l/100km, 27,0 - 13,1 km/l, CO2-uitstoot: 86 - 174 g/km. Genoemde acties en bijbehorende consumentenadviesprijzen zijn geldig bij Autohaag Zeeuw voor de Kia Picanto, Kia Niro, Kia Sportage en Kia Ceed met uiterste registratiedatum van 30-04-2019. Genoemde prijzen zijn inclusief btw/bpm en kosten rijklaarmaken bestaande uit: het transporteren van de auto, het reinigen en poetsen van de auto, de nulbeurt, de kentekenplaten, handling- en administratiekosten, recyclingsbijdrage, leges, kosten tenaamstelling, een modelspecifieke mattenset en een veiligheidshamer. Prijs is excl. metallic lak tenzij anders aangegeven. Genoemd voordeel is geldig op de Kia Optima SW DynamicPlusLine 1.6 T-GDI. Deze actie is geldig t/m 30-04-2019. Private leaseaanbod via Kia Autolease. De getoonde prijs betreft een vanaftarief gebaseerd op een looptijd van 48 maanden in combinatie met 10.000 km per jaar en ten minste 6 schadevrije jaren. Het product bevat alle componenten zoals voorgeschreven door Stichting Keurmerk Private Lease. Informeer naar de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op kia.com. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

ADVERTENTIE

Puzzel mee en maak GRATIS KANS OP €1.000,en unieke Feyenoord prijzen! Zoek de woorden en streep ze door. De overgebleven letters vormen de oplossing. Maak GRATIS kans op:

1e prijs: € 1.000,2e prijs:

3e prijs:

1 x LED TV

2x gesigneerd Feyenoord shirt

A

M A

E

T

V

F

B

E

V

R

Y

L

N D

A

E

E

A

L

T

D

A

E

A

N

N

R

E

E

S

E

T

D

D

P

K

G

I

G

N

K

F

R

E

E

D

H

S

I

R

U

L

O N

R

I

U

A

O

O

I

E

O O S

U

I

L

E

I

Z

S

C

N

R D

A

M

R

D

4e prijs:

5e prijs:

O P

O W O

10x 2 wedstrijdkaarten voor een thuiswedstrijd van Feyenoord in seizoen 2019-2020

10x Feyenoord bal

T

R O

T

T

E

D

A

R

E

M A

A

K

Oplossing:

Vul de oplossing in op www.feyenoord.nl/puzzel of bel de oplossing GRATIS door via 0800-1511 (Op werkdagen van 9-21 uur en op zaterdag van 10-16 uur) Deelname aan deze actie is gratis. De actie loopt van 26 maart tot en met 30 april 2019. Deelname vanaf 18 jaar. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Als u belt naar 0800-1511 (gratis) zal tijdens het gesprek gevraagd worden of een aanbod tot deelname aan de Loterij voor uw favoriete club mag worden gedaan. Medewerkers van de VriendenLoterij, BankGiro Loterij en Nationale Postcode Loterij zijn uitgesloten van deelname. Alle winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vanaf 31 mei 2019 gepubliceerd op vriendenloterij.nl. Op feyenoord.nl/puzzel vindt u de volledige actievoorwaarden.

Puzzel opgelo st? Bel GRATIS 0800-1511 of naar feyenoor ga d.nl/ puzzel

• BERGHUIS • CLASIE • DADEN • DEKUIP • ELFTAL • KAMERAAD • LEGIOEN • ROTTERDAM • TEAM • TOORNSTRA • VANPERSIE • VARKENOORD • WOORDEN • ZUID


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

CIRCUSSTAD FESTIVAL RAAKT LIJF EN GEEST Bij veel voorstellingen van Circusstad Festival zit het publiek bijna boven op de artiesten. Ze ruiken de geur van zweet en ervaren de inspanningen. Bij Circusstad Festival wekken de onvoorstelbare capriolen dan ook niet alleen bewondering op, het is ook voor de bezoekers een fysieke ervaring. TEKST: HELMUT DE HOOGH

FOTO: KLARA G

CULTUUR

9


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

CULTUUR 10

Het Rotterdamse publiek weet inmiddels dat het bij Circusstad Festival draait om vernieuwend, internationaal circustheater. Dieren zie je er niet en clowns nauwelijks. Wel mag je korte en lange voorstellingen verwachten vol met spectaculair jongleerwerk, acrobatiek, muziek, dans en theater. “De voorstellingen raken je, waar je ook vandaan komt of hoe oud je ook bent. Het gaat over verwondering, jezelf verbazen. En vooral: grenzen verleggen”, zo weet Maaike van Langen, de artistiek leider van het festival. “Een goede circusvoorstelling raakt je ook in je lijf.”

FOTO: FRED ERNST

FOTO: PIERRE MOREL

Het is inmiddels traditie dat Circusstad Festival jaarlijks in mei het Schouwburgplein, de Schouwburg en het oude Luxor Theater in beslag neemt. En op deze zevende editie zijn er weer doorlopend workshops te volgen. Voor kinderen staan begeleiders klaar van Circus Rotjeknor om ze de beginselen van koorddansen en jongleren bij te brengen. Als decor staan op het plein de speelplekken Opticum, de Arena en het Chapiteau. Daar zijn ’s middags verschillende voorstellingen te zien. Aan goed eten is geen gebrek en binnen het festivalterrein is altijd een gekoeld biertje of een gezond sapje te vinden. Van Langen straalt als ze vertelt over het festival, dat ze al sinds het begin in 2010 vorm mag geven: “Ik ben er vooral trots op dat we in hartje stad een hekloos festival zijn zonder geklaag van omwonenden. Veel voorstellingen zijn gratis en kinderen kunnen er veilig rondlopen. Circusstad Festival richt zich op een groot publiek en is zelden plat, er zit altijd een extra laag in de voorstellingen. Volwassenen en kinderen, cultuurhaters en kunstliefhebbers, ze kunnen er allemaal tegelijk en op hun manier van genieten. De eerste laag is het meest direct. Als je

Dat geldt zeker voor het gezelschap Circa, dat optreedt in de Schouwburg. Van Langen: “Acrobatisch zijn ze ijzersterk. Het zijn de beste acrobaten uit de wereld, overal krijgen deze Australiërs vijfsterren-recensies. Ze brengen acrobatiek naar een nieuw niveau, terwijl ze ook het publiek weten te ontroeren. De adrenalinekick die je er ook als publiek van krijgt, is superaanstekelijk. Het is een circusfeestje voor jong en oud. Ze mixen 28 circusdisciplines met 28 muziekstijlen. Behalve goede circusartiesten zijn ze ook geweldige muzikanten. Het is een gezelschap dat al 20 jaar meegaat. Circa is van absolute wereldklasse.”

slecht. In dit klimaat is een warm theater een extra fijne plek. Om de oefenruimte van het Cirkus Cirkör te bereiken neemt Van Langen de metro en komt met haar gevolg bovengronds in een buitenwijk met veel beton en graffiti. Daar bevindt zich in een loodsencomplex de thuisbasis van het circusgezelschap. Die is groot, met veel verschillende ruimten, compleet met een naaiatelier, een fitnessruimte, een decorafdeling en alle andere faciliteiten die circusartiesten zich maar kunnen wensen. Voor Nederlandse begrippen zijn de jeugdcircusschool Circus Rotjeknor en de hbo-circusopleiding van Codarts in de Fenixloods op Katendrecht best luxe. Maar het moet gezegd: de Rotterdamse faciliteiten halen het (nog?) niet bij wat in Stockholm is gerealiseerd.

Trotse Zweden

Aanzuigende werking

Epifónima, de openingsvoorstelling van het Zweedse Cirkus Cirkör voor Circusstad Festival, belooft bijzonder te worden. Rond de jaarwisseling stond deze voorstelling 40 keer in een theater in het centrum van Stockholm. Voor een circustheatervoorstelling op één plek zijn dat opmerkelijk veel uitvoeringen. De reden: de kwaliteit van Epifónima, maar ook omdat de Zweden trots zijn op hun eigen stadscircus. Maaike van Langen draait al lang mee als circusprogrammeur. Cirkus Cirkör kent ze nog van begin jaren 90, toen circustheater nog in de kinderschoenen stond. Het Zweedse circus staat model voor de ontwikkeling van het circustheater in de laatste 20 jaar. Met een groepje journalisten reist Van Langen in januari naar Stockholm. Niet alleen om Epifónima te zien, maar ook om de thuisbasis van Cirkus Cirkör in de Zweedse hoofdstad te bezoeken. In Stockholm zijn de januaridagen grijs, donker en kort. Rond 16.00 uur valt de schemering al in. Voor de cultuur is dat niet

Buiten op straat is het ijzig, glad en donker. Binnen bij Cirkus Cirkör staat de koffie klaar. Anna Ljungqvist (zij runt de organisatie) vertelt dat het circus startte als een collectief van jonge artiesten. Een van hen was Tilde Björfors, de huidige artistiek leider en regisseur van Epifónima. Op een zeker moment kwam er een oud pakhuis ter beschikking en kon een nu nog steeds vruchtbare samenwerking met middelbare scholen worden aangegaan. De energie in en rond de loods had een grote aanzuigende werking. Anna Ljungqvist: “Iedereen wilde hier wonen, als het moest in circuswagens.” Vanaf het begin werden opleidingen gegeven en voorstellingen gemaakt. Volgens Maaike van Langen is die combinatie bijzonder. Tegenwoordig zijn er ook cursussen voor kinderen en zorgt Cirkus Cirkör dat jaarlijks zo’n 30.000 mensen circusles krijgen. Dat gebeurt in heel Zweden, en inmiddels ook in Noorwegen en Duitsland. Met de voorstellingen trekken de circusartiesten van Cirkus Cirkör de hele wereld over.

iemand waanzinnige dingen ziet doen, dan komt dat gewoon binnen.” IJzersterk

“Ik ben er vooral trots op dat we in hartje stad een hekloos festival zijn”

FOTO: MARYAM BARARI


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

#MeToo

CULTUUR 11

FOTO: KLARA G

Artistiek leider Tilde Björfors vertelt waar de naam Cirkus Cirkör vandaan komt. Toen ze in de jaren 90 in Frankrijk circuservaring opdeed, kwam ze de term ‘Cirque Coeur’ tegen, circus van het hart. ‘Cirkör’ is dus Frans op z’n Zweeds. Circustheater bestond nog niet en Björfors was met de Zweedse voorstellingen nooit ver gekomen als ze niet doorlopend had geëxperimenteerd. Dat deed ze ook met Epifónima. Dat startte in de tijd van de wereldwijde #MeToo-discussie en Björfors wilde daar artistiek iets mee doen. In het repetitieproces wilde ze andere machtsstructuren uitproberen. Sommige spelers werden daar niet gelukkig van en ook Björfors kijkt met een diepe zucht terug op de soms moeizame repetities. Een belangrijke keuze voor Epifónima, dat ‘schreeuw’ betekent, was om alleen met vrouwelijke circusartiesten te werken. Maaike van Langen is blij met die keuze. Volgens haar kunnen jonge meiden in het publiek meer vrouwelijke rolmodellen gebruiken. “Ik zie zo’n 150 voorstellingen per jaar in binnen- en buitenland. Daarin staan voornamelijk mannen op het podium. En als er al vrouwen meedoen, dan doen ze dat vaak op een stereotiepe manier: als lustobject of schattig meisje dat wordt opgegooid. Vroeger waren er zelfs geen vrouwelijke jongleurs en andersom zag je niet vaak een man acrobatiek doen in een tissu, zo’n lange doek. Gelukkig zie ik dat veranderen. Sinds een jaar of drie zie ik ook steeds meer vrouwelijke circuscollectieven. Cirkus Cirkör werkt met mannen en vrouwen en wil met deze voorstelling een signaal afgeven om de beeldvorming te beïnvloeden. Technisch, artistiek en esthetisch werkt dat prima: je ziet in Epifónima zeven powervrouwen aan het werk in een voorstelling die aansluit bij de tijdgeest.”

ZES CIRCUSTIPS Cirkus Cirkörs Epifónima: bloedstollende acts De openingsvoorstelling van Circusstad Festival 2019 is de grote trots van Zweden. In de hoofdstad Stockholm trok Epifónima maar liefst 40 keer volle zalen. Zeven topacrobates combineren bloedstollende acts met humor en muziek. Te zien op 1 en 2 mei om 20.15 uur in de grote zaal van Theater Rotterdam Schouwburg.

Circa verlegt werkelijk grenzen Deze Australische festivalhit verlegt alle grenzen van de acrobatiek. Als je denkt dat je alles gezien hebt, dán komt Circa. 10 acrobaten gooien elkaar met verbazingwekkende kracht en behendigheid de lucht in, draaien rond hun as en tonen hun veerkracht. Te zien op 3 mei (20.00 uur) en 4 mei (15.00 uur) in het oude Luxor Theater.

Ontsnappingsgevaar ligt op de loer bij Pit Het publiek staat flink hoger dan de drie spelers voor wie er geen uitweg lijkt. Totdat blijkt dat de acrobaten met gemak op gelijke hoogte met hun publiek kunnen komen of zelfs nog hoger. Wie kijkt er dan op wie neer? Ontsnappingsgevaar ligt op de loer. Deze voorstelling kan door maximaal 42 bezoekers tegelijk worden bezocht. Drie keer per dag te zien op 1, 2, 4 en 5 mei op het Schouwburgplein.

Compagnie Defracto: jongleren gecombineerd met dans & hiphop Al jaren staat dit trio aan de top met hun jongleerkunsten. Met zes handen maken ze tijdelijke beeldhouwwerken en verbinden ze het jongleren aan dans en hiphop. Hun nieuwe voorstelling Dystonie is een ode aan de vertraging, het onverwachte en vooral de fantasie. Te zien op 3 en 4 mei om 16.30 uur in de kleine zaal van Theater Rotterdam Schouwburg.

Wandelen met Tall Tales Company Dit gezelschap acrobaten is door en door Rotterdams. Ze leerden het vak als kind bij Circus Rotjeknor en daarna op de hbo-circusopleiding van Codarts. Met Tall Tales Company maakt het publiek een wandeling vanaf het Schouwburgplein. Daarop komen verrassende jongleerpatronen tot leven in langzaam veranderende, levende beeldhouwwerken. Vier keer te zien op 3 en 4 mei om 14.00 en 19.00 uur.

Tuimelend wiel

De voorstelling vindt plaats in het centrum van Stockholm. De Zweden blijken een fijn publiek: ze reageren enthousiast en alert op alles wat er gebeurt tijdens het optreden. Bij een tuimelend wiel met een acrobate erin klinkt een spontaan applaus. Epifónima is een prachtige, boeiende voorstel-

ling vol mooie choreografieën, afwisselend sfeervolle en opzwepende muziek en ijzingwekkende acrobatiek, onder meer op en aan een unieke gebogen paal. Met een humoris-

tische ridder-act worden we de pauze in gestuurd. Daarna maakt vooral de acrobatiek indruk. Vooral een act waarbij een acrobate aan haar eigen haren hangt en zich daardoor

vrij in de lucht kan bewegen, maakt diepe indruk. Het slot zullen we niet onthullen, maar zeker is dat dit vele bezoekers in Rotterdam nog lang zal blijven heugen.

De wervelstorm van Circus I Love You Dit Finse gezelschap houdt het publiek op het puntje van de stoel met een wervelstorm van circusdisciplines en muziekstijlen, terwijl het ondertussen op vaak miraculeuze wijze zijn boodschap van peace & love verspreidt. In de Chapiteau-tent op het Schouwburgplein te zien op 1, 2 en 3 mei vanaf 15.00 uur en op 4 mei vanaf 20.00 uur.

Circusstad Festival, 1 - 5 mei, Schouwburgplein, Oude Luxor Theater en Theater Rotterdam Schouwburg

FOTO : MEGAN ZONDERVAN

Pit verbaast het publiek vanuit een put. FOTO: JEAN PHILIPSE


WÉL ALLEEN A-MERKEN,

! N E S A P K VROLIJ

W T B % 6 BTW, MAAR SDAGEN

GEEN 21%

A A P E D S N E D J I T t

2e PAASDAG GEOPEND! SANI-DUMP Rotterdam

SANI-DUMP Spijkenisse

Stadionweg 45a

Lucebertstraat 32

(Vlakbij de Kuip)

(Woonboulevard Spijkenisse)

SANI-DUMP SANI-DUMP Sliedrecht Capelle a/d IJssel Leeghwaterstraat 63

Cypresbaan 1

(Naast Loods 5)

(Capelle XL)

*Actie loopt t/m 22 april 2019

2e Paasdag geopend? Kijk voor alle vestiginge


ÉCHT DE GOEDKOOPSTE!

R E E T I F O R P K E E W E Z E D

VAN EX TRA VOORD EEL

9, 2e Paasdag, en geldt niet op netto aanbiedingen en lopende acties. Vraag naar de voorwaarden.

en en openingstijden op www.sanidump.nl


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

Wat hebben de bezoekers van Polska Gala Holandia en Premier League Darts gemeen? Veel. Ze houden van een feestje, van een drankje én ze komen zich vrijwillig aanmelden voor een interview: “Wil je ons zo ook interviewen?” Of: “En kunnen we het dan nu even over mij hebben?” Op beide events wordt Nederlands gesproken met een accent dat de roots van de bezoekers verraadt. De Poolse bezoekers doen het interview liever in het Nederlands dan in het Engels. De dartfans zetten hun Drentse of Twentse dialect extra dik aan in een poging de interviewer te misleiden. De (99%) Poolse bezoekers dansen tijdens de eerste editie van Polska Gala Holandia vooral in paartjes op de klanken van hun Poolse helden Accent en Afterparty. De dartfans nemen vooral lallend afscheid van Raymond van Barneveld, die na twee verloren partijen zijn dartloopbaan als een nachtraket ziet uitgaan. Het alcoholpromillage stijgt snel op beide feesten, de pret wordt er niet minder om. Maar er blijven ook genoeg bezoekers nuchter.

LIFESTYLE

14

POLSKA GALA HOLANDIA: “DAAR IS ROTTERDAM ECHT UNIEK IN”

TEKST: ELLEN MANNENS

De Nieuwspeper bezoekt Ahoy Ze keren elk jaar terug op de kalender van Ahoy: de auto-tuning-show, de paraviewbeurs, de bruidsshow, de Visma. Wie bezoeken deze evenementen? De Nieuwspeper maakt kennis met de Ahoy-bezoeker.

“Mensen mixen in Rotterdam veel makkelijker” Przemyslaw (“Zeg maar Przemek”) en Aneta, Rotterdam

Przemek: “10 jaar geleden kwam ik naar Nederland om hier in de vleesindustrie te gaan werken. Rotterdam was de eerste stad waar ik ging wonen en hoewel ik in Boxtel werk, wil ik hier echt niet meer weg. Ik heb 30 jaar in Polen gewoond, maar Nederland is nu mijn thuisland en Rotterdam is mijn stad. Aneta en ik ontmoetten elkaar op het werk hier in Nederland en inmiddels zijn we getrouwd. We hebben hier echt een leven opgebouwd. Mensen mixen in Rotterdam veel makkelijker. Ik heb Nederlandse vrienden, Ghanezen, Polen. Daar is Rotterdam echt uniek in. Ik heb in Duitsland en Denemarken gewerkt en daar zijn de mensen veel meer gesloten. Rotterdam mixt en in Rotterdam is 24 uur per dag wel iets te doen. Ik hou ervan. En dan af en toe nog zo’n festival met Poolse muziek. Dat blijft leuk… hoewel ik eigenlijk meer van rock hou.”


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

Sylvia (l.) en Ilona 2e van rechts), Rijswijk

Sylvia: “We kennen elkaar van Nederlandse les. Ik was jaloers op Ilona. Mijn toenmalige vriend reed altijd met haar mee naar de cursus. Ik wilde dus weleens weten wie zij was. Inmiddels zijn wij al negen jaar vriendinnen en is die vriend van toen uit beeld verdwenen.” Ilona: “We zijn hier met zeven vriendinnen. We kennen elkaar allemaal via via. Waar de mannen zijn? Thuis. Iemand moet toch op onze zoon passen?”

LIFESTYLE

“Waar de mannen zijn? Thuis”

“Het leven is hier zoveel makkelijker dan in Polen” Weronika, Roosendaal

“We zijn hier met negen meiden, allemaal moeders. We hebben de mannen thuis gelaten. Die moeten oppassen. Ik heb twee kinderen van 3 en 5. De jongste is morgen jarig, dan hebben we het feestje voor de familie. Vandaag hadden we het kinderfeestje én ik kwam net uit een nachtdienst, dus ik heb maar twee uurtjes geslapen. Maar voor dit feestje heb ik wel energie. Het komt weinig voor dat je bands als Afterparty en Accent in Nederland kunt zien. Negen jaar geleden kwam ik naar Nederland nadat ik was afgestudeerd aan de universiteit. Mijn toenmalige vriend werkte hier en ik ging bij hem op bezoek. Negen jaar later ben ik er nog. Het leven is hier zoveel makkelijker dan in Polen. Mensen zijn hier vrolijk en weet je wat ik het mooiste vind? Je kunt hier gewoon een onbekende op straat gedag zeggen!”

“De zanger was de buurjongen van mijn moeder” Karolina en Michal, Rotterdam

Karolina: “We wonen vijf minuten bij Ahoy vandaan, in Charlois, dus voor ons is dit feestje helemaal perfect. Ik had nooit verwacht dat ik in Nederland zou gaan wonen. Toen ik 21 was, ging een vriendin van me hierheen. Ik ging met haar mee om hier een auto te kopen, dat was acht jaar geleden. Nu werk ik hier voor een Amerikaans bedrijf en woon alweer drie jaar samen met Michal. Hij komt uit Slowakije. We hadden gemeenschappelijke vrienden. Om indruk op mij te maken leerde hij Pools. Weet je hoe? Door naar de bands te luisteren die hier vanavond staan.

We komen vooral voor Accent. De zanger was de buurjongen van mijn moeder, dus ik moet haar zo een foto sturen en ze wil een handtekening. Ze is er inmiddels aan gewend dat ik in Nederland woon. Ik ben haar enige dochter, maar nu ik samenwoon en werk heb, is ze gerustgesteld. Ik heb trouwens pas geleden eindelijk de auto gekocht waarvoor ik hier acht jaar geleden kwam, maar ik ga niet meer weg uit Nederland hoor. We blijven hier samen. Misschien kopen we binnenkort een huis, maar niet in Charlois. Ik durf ’s avonds niet alleen over straat, dus waarschijnlijk zoeken we iets ergens in de omgeving van Rotterdam.”

15


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

LIFESTYLE

16

“Mijn oog-handcoördinatie is niet goed genoeg” Carla, Rob en zoon Nico, Rotterdam

Carla: “Ik ben niet zo’n dartfreak hoor. Ik kom hier voor de gezelligheid en saamhorigheid. En als ik moet kiezen, ben ik voor Michael van Gerwen. Met Barney heb ik nooit iets gehad. Of het niet zielig is

dat hij zijn laatste partijen verliest? Nee joh, hij stopt er toch mee. Maar ik doe het hem niet na. We hebben een kroeg, The Hideaway, waar ook lange tijd dartcompetitie werd gespeeld. Niets voor mij. Mijn ooghandcoördinatie is niet goed genoeg.”

“Het hele seizoen zetten we 50 penny in op de winnaar” Vader en moeder Dave en Moe, zoon David en schoondochter Zoe, Leicester, VK

Schoondochter Zoe: “Het komt door David en mij dat we hier met z’n allen zitten. Het is altijd lastig om voor David een kerstcadeau te kopen, dus gaf ik hem in 2013 zijn eerste kaartjes voor de Premier League Dart. Sindsdien gaan we ieder jaar een keer en kijken we alle wedstrijden op tv. Het hele seizoen zetten we 50 penny in op de winnaar. Aan het eind van het seizoen gaat de pot naar degene die de meeste uitslagen juist heeft voorspeld.” David: “Vorig jaar was de pot voor mij: 45 pond. Ik heb er een zwembroek van gekocht. Dat is de regel. Je mag het geld niet zomaar in je zak steken, je moet iets leuks kopen voor jezelf.” Moe: “Onze shirts zijn een eerbetoon aan de Schotse darter Gary Anderson, onze favoriet. Hij kan er niet bij zijn door rugklachten. Door zijn shirt te dragen staan we hem toch bij.”

“We darten zelf ook, maar I wouldn’t bet on myself ” Jason en tweelingbroer Adam, Leeds, VK

Jason: “Dit is onze eerste keer in Nederland. Eerst twee dagen Rotterdam en darts, daarna drie dagen naar Amsterdam. In Rotterdam hebben we al heel wat kroegen gezien. Ons hotel staat midden in het centrum. Gisteren hebben we de Ski-bar ontdekt. Heet die zo? In ieder geval wel een leuke kroeg. We darten zelf ook, maar I wouldn’t bet on myself. M’n broer verslaat me sowieso altijd. Michael van Gerwen is wat mij betreft de beste darter van het moment. De beste sinds Phil Taylor. Het doet pijn om te zeggen dat een Nederlander de beste darter is, aangezien wij Engelsen zo’n lange dart-geschiedenis hebben. Maar uiteindelijk wil je een mooie wedstrijd zien en dan is het een genot om naar Van Gerwen te kijken.”

“De biertafels en parasols vlogen door de lucht” Louise en Mark, Bart en Sylvia, Utrecht/Ede

Sylvia: “Ja, ik heet Sylvia, net als de ex van Barney, maar ik ben wel verloofd hoor. In september ga ik trouwen met Bart.” Louise: “Toevallig zijn Mark en ik afgelopen september getrouwd. Ik ben een ex-collega van Bart. Nu ik ander werk heb, zien we elkaar alleen nog bij het darten.” Bart: “Live kijken is altijd leuker dan thuis voor de tv. De preparty in de zaal hiernaast

was trouwens heel goed. De biertafels en parasols vlogen door de lucht.” Mark: “Ik dacht: ik doe oranje aan, dan val ik tenminste op.” Sylvia: “Als je hier een vrouw bent, dan val je op. Jammer trouwens dat de walk-on-girls er niet meer zijn. Die meiden die met de darters mee naar het podium liepen. Het zou te seksistisch zijn. Dat vonden wij helemaal niet. Die meiden horen er gewoon bij. Ze hadden een eigen kalender. Iedereen kende ze. We missen ze.”


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

LIFESTYLE

Sandra en dochter Melissa, Spijkenisse

Sandra: “Dit pak is eigenlijk te heet. Het water stond me net nog in de brillenglazen, maar het hoort erbij hè. Gisteren waren we gewoon in het oranje, vandaag zijn we verkleed. Sinds de Premier League naar

17

Nederland is gekomen, hebben we geen editie gemist. Ik zei altijd al dat ik er koste wat kost bij wilde zijn als ze zouden komen. Sinds Barneys successen eind jaren 90 volg ik alle wedstrijden op tv. Ik neem de wedstrijd nu zelfs thuis op om later terug te kijken.

"Het water stond me net nog in de brillenglazen" Sander en John, Hoogeveen

John: “Ik hoop dat het een emotioneel afscheid wordt van Raymond van Barneveld. Hij is uiteindelijk de reden dat we hier staan met z’n allen. Hij zette het darten op de kaart in Nederland.” Sander: “We zijn vanuit Hoogeveen drie uur onderweg om hier bij te zijn. Vanavond pakken we een hotelletje in Rotterdam. Het gaat hier om de gezelligheid. Lekker biertje erbij en niet moeilijk doen.” John: “En we darten zelf ook hè. We staan derde. Welke divisie? Dat doet er niet te. Zet de naam van onze kroeg er maar in: Café De Lijst. Dan krijgen we misschien een sponsor. Wij hebben trouwens ook last van de wind, waar de darters hier in Ahoy over klagen. Onze peuk waait altijd uit tijdens het darten.”

“Onze peuk waait altijd uit tijdens het darten”

Niels, Wouter, Jeroen (zeg maar Bonky), Jordy en Nino, Ulft

Niels: “Vorig jaar waren we verkleed als Ruud Gullit, maar het was keiwarm met die pruik. Daarom zijn we nu Fred Flintstone. Eigenlijk omdat ik dacht dat we er een knuppel bij kregen, maar die hebben we dus niet. We kennen elkaar uit Ulft, in de Achterhoek. Mijn vader heeft er een kroeg, De Veldmuis. Daar darten een paar van deze jongens ook. Tweede klasse. De laagste competitie van onze regio, maar hé, daar gaat het niet om. Het is gewoon leuk in de kroeg en je kunt er lekkere frietjes bestellen.”

“De sfeer schijnt hier beter te zijn” “Maar het was keiwarm met die pruik”

Rens en Bjorn, Waddinxveen en Reeuwijk

Rens: “Het is toch veel leuker als je verkleed naar de Premier League gaat. Dat hoort erbij. Toevallig vieren we in Reeuwijk uitgebreid carnaval, dus konden we onze kleren nog een keer aan. De sfeer schijnt hier beter te zijn dan aan de

andere kant van de Noordzee. Maar het is nog steeds mijn droom om een keer darts in Alexandra Palace – Ally Pally – te zien.”Mijn dochter Melissa kocht onze eerste kaartjes van het geld van haar bijbaantje. ‘Mam, het is niet gelukt’, appte ze me nog, maar ze loog. Die middag stond ze achter me

met twee kaarten. Ik meteen janken. Het was mijn kerstcadeau dat jaar. Daarom zat ik tijdens de eerste editie van de Premier League in Rotterdam met mijn kerstmuts op. Als eerbetoon aan mijn dochters kerstcadeau.”


NACHTRUST... VOOR GEVORDERDEN TWEEDE PAASDAG OPEN 11:00 – 17:00

OOM SHOWR VAN

2

4.000M

OP UW PAASBEST MET EEN ACCESSOIRE PAKKET

ONTDEK ALLE TOPMERKEN BOXSPRINGS, BEDDEN, MATRASSEN EN SLAAPKAMERMEUBELS BIJ SLAAPBOULEVARD KWAKERNAAT

LAATSTE WEEK: MARANGA LIMITED EDITION VOOR €8490*

HOE HOGER DE BESTEDING, HOE GROTER HET ACCESSOIRE PAKKET*

SOMNUS SHOWROOMMODELLEN TOT WEL 50% KORTING*

SLAAPKAMERKASTEN EN LEDIKANTEN AFGESTEMD OP UW SLAAPWENSEN

*VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN IN DE WINKEL

BOONSWEG 7, 3274 LH HEINENOORD | T: 0186 - 60 13 55 | SLAAPBOULEVARD.NL HET COMPLETE ASSORTIMENT VAN ALLE TOPMERKEN ONDER ÉÉN DAK!


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

ETEN & DRINKEN

19

Lekker, een gepocheerd eitje bij het paasontbijt. Want geen eitje is zo zijdezacht als deze langzaam mag garen zonder schilletje.

Zijdezachte eieren pocheren

PRODUCTIE: JESSE KIKKERT

Je hebt in ieder geval superverse eieren nodig. Want deze eieren hebben dik eiwit dat in het pocheerwater compact blijft en goed stolt. Het wit van oudere eieren is te waterig om een perfect stollingsresultaat te krijgen, er ontstaan dan lange sluiers eiwit in het kookwater. Met verse eieren heb je dan ook geen azijn nodig. Azijn laat eiwit stollen, wat kan helpen bij oudere eieren. Nog een reden om voor verse eieren te kiezen: ze nemen makkelijk smaken op. En echt lekker smaakt ei met azijn niet.

Pocheergereedschap Het eindresultaat wordt bepaald door de manier waarop je eieren laat garen. Je kunt ze pocheren met speciaal pocheergereedschap, zoals de Demeyere pocheerpan met losse bakjes. Zo kun je snel vier of zes eieren pocheren zonder dat ze in het water aan elkaar vastplakken. Je kunt ook losse inzetten in een pan met water hangen. Wat ook prima werkt, is het pocheren met een fijnmazige zeef. Daar breek je het ei in. Het natste deel van het eiwit lekt dan weg, dat voorkomt de vorming van flubbeltjes tijdens het garen. Maak met een lepel een draaikolk in het zacht kokende water en laat voorzichtig met de zeef een ei in het water zakken. Na drie minuten heb je een zacht gegaard ei. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water. Een ander handig gereedschap is de egg coddler , een afsluitbare glazen pot die je met de eieren in een pan met zacht kokend water zet. Je kunt ook kiezen voor de Joseph Joseph porcheerder, deze is te zien op de foto. Je doet wat folie in het witte bakje en breekt daar het ei in. Vervolgens pak je het bakje in met de folie en je schuift de gele ring over het bakje. Je legt de Joseph Joseph in zacht kokend water en haalt deze eruit als het eiwit is gestold en de dooier nog zacht is. Met de Joseph Joseph kun je ook ‘pocheren’ in de magnetron

Gepocheerde eieren met Hollandse garnalen Gepocheerde eieren combineren perfect met zilte Hollandse garnalen, geroosterd brood, gebakken stukjes paddenstoel en een hollandaisesaus. Maak eerst de hollandaisesaus > laat 250 g boter smelten in een steelpan > meng 1 el milde wijnazijn met 4 el koud water en wat gemalen witte peper > kook dit sapje tot twee derde in en laat het afkoelen > doe het azijnsapje in een steelpan en sla er met een garde vier eierdooiers doorheen > zet het vuur onder de pan aan en klop het mengsel op laag vuur tot een saus > smelt ondertussen 250 g boter in een steelpan > voeg beetje bij beetje en al kloppend de boter aan de saus toe > pocheer de eieren volgens een van de beschreven technieken > verdeel de saus over vier warme borden > verdeel het geroosterd brood, de garnalen, paddenstoelen en gepocheerde eieren over de borden.

HAUTE CUISINE VOOR MAXIMAAL TIEN

Van koeien in Balkbrug naar kipsaté op de Erasmus Universiteit Tara Lewis snackt onder de 10 euro met Rotterdammers

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gadogado met saté én alle knappe jonge mensen.

Satebar, Erasmus Universiteit Food Plaza Gadogado en kipsaté: 8,20 euro Oordeel: Sinds Satebar is overgenomen zijn de smaken iets vlakker geworden. Toch is dit een relatief gezonde en smakelijke maaltijd, zeker voor een eettentje bij de universiteit.

Eigenlijk zou Marko de Haan (24) al klaar moeten zijn met zijn master Criminologie. “Ik ben nu al een jaar bezig met mijn scriptie. Het helpt niet dat ik tussendoor ook freelance journalist ben geworden.” Hij schrijft onder meer voor Erasmus Magazine en De Telegraaf. Op de campus van de Erasmus Universiteit is hij nog maar af en toe te vinden. “Juist nu ik hier minder kom, merk ik pas hoe leuk het is, met al die knappe jonge mensen.” Hij zit buiten aan een van de picknicktafels tegenover de Food Plaza, waar verschillende kleine eettentjes verzameld zijn. “Als je om zes uur uit de bibliotheek rolt, kun je hier prima aan je trekken komen.” Zijn favoriet is de gadogado van Satebar, waar hij, afhankelijk van de trek (in vlees) nog twee stokjes kipsaté bij bestelt. “Lekker veel

knapperige groente. En je kunt hier heerlijk in de zon zitten. Wel jammer dat deze prullenbakken veel ratten aantrekken. Als het begint te schemeren, zie je ze soms van de ene naar de andere bak rennen. Kijk, daar staat ook een rattenval.” Marko groeide op in Balkbrug in Overijssel, als oudste van zes kinderen. “Mijn vader heeft een melkveehouderij, dus mijn moeder zorgde altijd voor het eten. Als ze een van mijn zusjes naar zwemles bracht, moest ik weleens voor de macaroni zorgen.” Hij kreeg naar eigen zeggen een ‘no-nonsense Nederlandse culinaire opvoeding’. “Meestal aardappelen, vlees en groente. Soms bami, lasagne of nasi. Ik heb nog steeds een voorliefde voor witte bonen in tomatensaus. Dat maak ik dan met gebakken aardappelen en een vleesje. Maar dat eet ik alleen als mijn vriend er niet is, die is er niet zo wild van.” Vriend Luc is dan ook meer de chef in huis. “Hij kookt heel lekker en vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen. Soms vraagt mijn moeder wat wij zoal koken. Op die manier inspireert hij ook wat er in Balkbrug op tafel komt te staan.”


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen n van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Waarom Ooms? ú Het meest verkopende makelaarskantoor in Regio Groot-Rijnmond ú Ooms vraagt en maakt de beste prijs voor uw huis ú No Cure No Pay ú Persoonlijke aandacht ú Team van enthousiaste en ervaren medewerkers ú Professionele fotografie en virtuele bezichtigingen ú Erkend Hypothecaire Planners en Adviseurs ú Afspraken mogelijk op zaterdag en ‘s avonds

Halvemaanpassage 79

Bentinckplein 50

• Super appartement gelegen in

• Heerlijk licht en ruimtelijk

“Het Timmerhuis”

3-kamer appartement

• Gelegen op de 9e verdieping

• Geweldige ligging in het populaire Blijdorp!

• Beschikt over prachtige schuifpui VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

010 424 88 88

• Gelegen op de eerste

• Groot gezamenlijk dakterras op de 5e verdieping

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 300.000,-- k.k.

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Cargadoorskade 53

Diergaardesingel 47

• Het appartement is gelegen op

• Super leuk, modern 2 kamer

de 5e verdieping

appartement op amper 500 meter van C.S.!

• De woning is zeer praktisch

• Gelegen op de 3e verdieping van

ingedeeld

L

• De Marinatoren’ op de Kop van Ca

NIEUW IN VERKOOP

Rotterdam Ro tterdam m e

verdieping • Riante woonkamer van ca. 45m2

Zuid ligt op een fantastische plek • Direct aan het water, geweldig

een keuring complex NIEUW IN VERKOOP Verkocht boven de vraagprijs

• Intern keurig afgewerkt • Ruime woonkeuken, moderne

uitzicht vanuit elk raam over de

badkamer met toilet,

Entrepothaven

slaapkamer met groot balkon

v D

t

Vraagprijs € 300.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Vraagprijs € 200.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Lange Hilleweg 31b

Wilhelminakade 225

• Ruime 3-laagse 5-kamer eengezinswoning

Waking up with a view!

• Een heerlijke achtertuin (circa 30 m2)

Is dit binnenkort jouw startpunt om de dag te beginnen?

• Eigen parkeerplaats P in een NIEUW IN VERKOOP

Fantastische luxe 4-kamer appartement in het schitterende complex

afgesloten garage

‘De Rotterdam’ van maar liefst 146 m2 op de 8e etage biedt topcomfort – een

• Gelegen aan een mooie singel

waanzinnig uitzicht – over de skyline van Rotterdam. Vanuit de ruime woon-

in de wijk ‘Bloemhof’

kamer of het zonnige terras kan je genieten van de stad en helemaal tot rust komen.

Vraagprijs € 300.000,-- k.k.

ROTTERDAM

NIEUW IN VERKOOP

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Madeliefstraat 43a

Blokland 47

Tielerwaard 119

• Zeer goed afgewerkte beneden-

• Zeer leuke eindwoning met

• Prachtige en ruime HOEKwoning

woning zoekt nieuwe bewoners

uitbouw

• Enkele jaren geleden compleet gerenoveerd en goed afgewerkte badkamer

met grote woonkamer

• Zonnige tuin en aantrekkelijke

• Vijf slaapkamers en een ruime

ligging in Vreewijk

• 2 slaapkamers, mooie keuken NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 950.000,-- k.k.

en zonnige tuin

• Ruimtelijke indeling, mooie NIEUW IN VERKOOP

lichtinval, uitstekend afwerkingsniveau

• Gelegen in een rustig straat in

NIEUW IN VERKOOP

IJsselmonde

• Fijne tuin met gunstige zonligging

Vraagprijs € 339.000,-- k.k.

Vraagprijs € 150.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Vraagprijs € 175.000,-- k.k.

ROTTERDAM Willem Beukelszstraat 3k

Oaseplein 14

• Ruim en licht 3-kamer beneden

• Heel leuk, fris en licht 3-kamer

• De woning is op een hoek

appartement

gelegen en daarom lekker ruim

appartement

• Riante tuin en balkon

en licht

• Beschikt over ruim

• Gelegen in het Oude Noorden

NIEUW IN VERKOOP

ROTTERDAM

Bleiswijkstraat 59

• Beschikt over een grote woon-

2 slaapkamers

op loopafstand van diverse

• Leuke erker aan de voorzijde

winkels

• Gebouwd in 2007, maar kent

NIEUW IN VERKOOP

een mooie authentieke stijl

keuken, een zeer ruime woonNIEUW IN VERKOOP

kamer en drie slaapkamers • Genoeg mogelijkheden voor extra kamers

Vraagprijs € 235.000,-- k.k.

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

Maaskade 113-115 |3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam

Vraagprijs € 450.000,-- k.k.


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

DAGELIJKSE ZAKEN 21

Dagelijkse zaken die de mensen raken Daniëlle de Kruijff, vrolijke, onberekenbare maar betrouwbare boekhouder TEKST & ILLUSTRATIE: NATALIE HANSSEN De nooit afnemende berg papier. Die bestaat uit brieven, kaarten, rekeningen en bonnetjes van mijzelf en van mijn klanten. Die liggen op mijn eettafel, die daardoor nooit een eettafel is maar altijd een bureau. Terwijl ik zo van eten en ‘tafelen’ hou. Mijn rode Noorse boskater. Die een enorme vacht met kraag hoort te hebben, maar meer een ‘hapjeskat’ is geworden doordat ik zijn klitten uit zijn haar knip. Ik ga ervan uit dat hij geen zelfbeeld heeft, niet in de spiegel kan kijken en verder heel gelukkig is.

Alles geprobeerd, niets hielp. Angst voor dementie, want dat krijg je eerder als je niet slaapt. Leve de luisterboeken en de podcasts (vooral De Grote Harry Bannink Podcast).

lader lag... Volgend jaar maar opnieuw proberen. Het uitzicht uit mijn raam op de Coolhaven. Toen ik voor het eerst in mijn nieuwe huis stond, realiseerde ik me hoe ik mijn vorige woonplaats aan het IJsselmeer gemist had. Nooit geweten, totdat ik dus uit het raam keek en mijzelf iedere avond op de dijk zag staan, starend naar het water.

Ruilen. Mijn Lelijke Eend heb ik ooit geruild voor een paar oorbellen, mijn Fiat 600 voor een fiets. Daarna kwamen de Volvo’s. Eerst een Amazone, daarna een 164. Met de 164 begon het ruilen met gesloten beurzen weer: eerst een 240 Polar en nu de V70. Het com-

Slapeloosheid. Iedere nacht opnieuw. Slaap je niet, dan rust je toch, is mijn mantra.

Potlood in mijn agenda. Mijn agenda vul ik met potlood, omdat het nooit wordt zoals ik gepland had.

fort van de Volvo is met het ruilen steeds beter geworden (stoelverwarming!), maar de vormgeving niet. Dus ik rij heerlijk, maar met weemoed.

Mijn lieve buurman, vriend, kapper. Hij wil alweer een nieuw merk proberen op mijn ‘moeilijke haar’. Daardoor heb ik nu een kleurenpalet van roze, paars en rood op mijn hoofd, terwijl ik al 56 ben.

De woede waarin ik me soms verslik. Om instellingen (belastingdienst, verzekeringen, banken) die misbruik maken van hun macht en de onmacht van hun ‘cliënten’. Ik geloof helaas nergens in, maar ik hoop zo dat er iets als karma bestaat en dat deze mensen ooit in de situatie komen die zij een ander aandoen.

De knapzak van Douwe Dabbert. Die is vermomd als mijn handtas. Er zit altijd in wat ik net op dat moment nodig heb. Anderen zien alleen de chaos. Mijn mobiele telefoon. Op 1 januari was mijn goede voornemen om zorgvuldiger om te gaan met mijn mobiele telefoon: opnemen als er gebeld wordt, reageren op berichten. Op 2 januari zat ik in de trein naar Amsterdam en besefte dat mijn telefoon nog aan de

De olievlek. Ik geloof dus wel in de zogenaamde olievlek. Als we allemaal wat goeds doen voor iemand dichtbij, dan wordt uiteindelijk iedereen bereikt.

Genieten van Indonesië in Rotterdam Wie voor de Pasen nog geen plannen heeft en van lekker gekruid eten houdt, kan overwegen om tropische gerechten te proeven op het immer warmbloedige Zuid. In het paasweekend opent Pasar Malam Istimewa XL de deuren van Ahoy. Iedereen die iets heeft met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur, kan hier eten, dansen, shoppen en naar

Hoeveel beats per minuut kan een mens verdragen?

muziek luisteren. Laat je verleiden door de geur van de echte saté kambing, want gemaakt van geit, en de kleurrijke patronen van batik. Ook de moeite waard is de muziek, denk aan de beroemde band Massada, RemmenLos en Trespass. Ahoy, 20 - 22 april, www.ahoyrotterdam.nl De studenten van Codarts Muziektheater zoeken de grenzen op met een psychologische thrillermusical. Hierin gaan vijf geneeskundestudenten op zoek naar wat medisch nog verantwoord is. Welke

innerlijke en onderlinge conflicten levert dat op? Hoeveel beats per minuut kan het menselijke gehoor nog verwerken? En wat is het effect van de oorverdovende stilte van ZERObpm ? Prikkelende

vragen die vragen om een antwoord en dus een bezoek aan deze voorstelling. Maaspodium, 17 april, www.maaspodium.nl

De belofte van minivee Hoe krijgen de zelfbenoemde revolutionaire George Brandenburg en Sander Peltenburg de Nederlandse consument aan de insecten? En waarom zou het volk overstag moeten gaan? Omdat insecten een goed alternatief zijn voor ander proteïnerijk voedsel, aldus de ondernemers. Tijdens een businesscase bekijken de krekelmannen en

andere voedselpioniers onder meer hoe je insecten kunt kweken op een verantwoorde en duurzame manier. George Brandenburg en Sander Peltenburg vertellen het verhaal van hun onderneming De Krekerij, waarin krekels en sprinkhanen worden verwerkt in smakelijke eiwitproducten, waaronder een heuse krekelburger.

BlueCity, 18 april, www.bluecity.nl FOTO: CHAD FOTO: SAMANTHA BONOUVRIE


Wij zijn genomineerd voor de Museumprijs 2019! Stem

aub op ons!

Als we winnen bouw jij mee aan een mooier Rotterdam.

VA

VA

€7,98 PM2

€14,98

VA V.

VA

VA

V.

V.

W.


DE

NIEUWSPEPER 17 APRIL 2019

CULTUUR 23

De oorlog die nooit eindigt Wie wil ervaren hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet nog steeds van invloed zijn op onze samenleving, bezoekt het stuk In Vrede. Onder meer acteurs Annet Malherbe en Wendel Jaspers laten indringend zien hoe deze oorlog nog steeds invloed heeft. Het stuk van Maurits van den Berg en Rik van den Bos is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Zo ontdekt een man op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Ook wordt het verhaal verteld van een bejaarde dochter die een teruggetrokken bestaan leidt. Zij blijkt zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit te zitten. En een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek door de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil,

Hoe Noorwegen Margiet Sjoerdsma op het spoor zette Met A Tribute to Eva Cassidy verwierf Margriet Sjoerdsma nationale faam. Ze zong voor vele uitverkochte zalen, zoals op het North Sea Jazz Festival en in een afgeladen Concertgebouw. Ook won ze recent de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret. Met Odelion brengt Margriet eigen werk dat ze schreef in Odelien, een huisje in Noorwegen waar ze drie maanden verbleef. Het overrompelende landschap bleek een ideaal decor om te schrijven over tijdloze thema’s als liefde, verlies, reflectie en vergeving. Samen met arrangeur Louk

Boudesteijn en producer Tobias Fröberg (onder meer bekend van Ane Brun) arrangeerde ze de nummers tot een eclectisch, orkestraal en groots geluid. Volgens kenners is Odelion een sterke mix van dark pop en folk met een licht klassieke touch en jazzinvloeden. Laat je meevoeren in een weids muzikaal landschap waarin de echo van grote zangeressen als Joni Mitchell, Eva Cassidy en Tori Amos subtiel te horen zijn.

ROTTERDAM LACHT Duik in de wereld van standup comedy met aanstormend en gevestigd talent uit binnen- en buitenland. wo 17 april | Studio de Bakkerij | 20.30 u

LantarenVenster, 19 april, www.lantarenvenster.nl

MOTEL MOZAIQUE

die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien. In Vrede gaat over de omgang met de schuld, het verlies en het verdriet dat vóór die vrede is ontstaan.

Ga op ontdekkingstocht naar nieuw talent bij Motel Mozaique. Op het festival vind je meer dan 100 concerten, performances, guided tours en expo’s van internationale en nationale artiesten. do 18 t/m za 20 april | diverse locaties

Wanneer is een oorlog echt voorbij en mag je met recht voor iedereen de vrede uitroepen? Na de uitvoering kan het publiek deelnemen aan een gesprek over herdenken. Theater Rotterdam, vrijdag 10 mei, www.theaterrotterdam.nl

Uiteraard viert Baroeg paganistisch Pasen

CAMERETTEN FESTIVAL De drie finalisten van Cameretten van het afgelopen jaar trekken het land in. In Rotterdam komen de cabaretiers optreden in Theater Zuidplein. vr 19 april | Theater Zuidplein | 20.15 u

BLIJDORP X DE DOELEN Voor het eerst organiseert Blijdorp Festival een editie met Pasen. Kom feesten in de Doelen, waar je kan dansen op house, techno, disco en uit je dak kan bij liveoptredens. za 20 april | de Doelen | 15.00 u

ART

Want Pasen, dat heeft toch heidense trekjes? Verwacht met het Veneration Of The Dead Festival 2019 prophecies of pagan necromancy, of in gewoon Nederlands: hele stevige muzikale paaseieren van de crème de la crème uit

de Europese black-metalscene. Dat wordt gruwelijk lekker grunten en krijsen tijdens heidense rituelen from hell. Toe maar. Baroeg, 20 en 21 april, www.baroeg.nl

VO

In deze komedie kruipen Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom in de huid van de vrienden Serge, Mark en Ivan. Wat gebeurt er als hun vriendschap onder druk komt te staan? zo 21 april | oude Luxor Theater | 20.00 u

VOOR DE VOLLEDIGE AGENDA KIJK OP UITAGENDAROTTERDAM.NL


WE LOVE RUNNING MEN

CRAFT Eaze SS Tee M Van 34,99 NU

MEN

99

24.

WOMEN

CRAFT Eaze Tights T ts W Van Va 49,99 ,9 NU

99

29.

CRAFT Breakaway SS Tee W Van 39,99 NU

99

29.

159.

ASICS Cummulus 20 Van 139,99 NU

NIKE M DF Miler Tech SS C

MEN

99

34.

WOMEN

99

29.

WOMEN MEN

99

5+1 GRATIS OP ALLE POWERGELS

MEN

WOMEN

WOMEN MEN

ON Cloud Swift

CRAFT Eaze WVN Short M Van 39,99 NU

2.11

NIKE W Fast Short Tight

119.

SAUCONY Jazz 21 Van 119,99 NU

34.99

WOMEN

99

34.

WOMEN MEN

99

NIKE M PWR Tight half fast

NIKE W NIK Miler Vneck

29.99

WOMEN MEN

99

99.

NEW BALANCE W680 / M680 Van 99,99 NU

59.99

Druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig t/m 28 april 2019 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#19046) * Korting geldt van de bruto-adviesprijs.

SPAAR 4% MET DE

DAKA VIP-APP NIEUWE MEMBERS

€5 STARTTEGOED DAKA.NL/VIP-APP

ALKMAAR • AMERSFOORT • APELDOORN • DEVENTER • GRONINGEN • HARDERWIJK • HOUTEN • ROTTERDAM (5X) • LEIDSCHENDAM* • ZWOLLE *heropening medio juni 2019

Profile for De Nieuwspeper

De nieuwspeper 08-2019  

De nieuwspeper 08-2019  

Advertisement