Page 15

DE

NIEUWSPEPER 11 JULI 2018

WATERSTAAT

Op het Spartaplein is een ondergrondse waterbuffer gerealiseerd. Deze buffer bestaat uit kratten die zo’n 1,4 miljoen liter water kunnen bevatten. Een filterbak met planten zuivert het regenwater. Het opgeslagen water kan worden gebruikt voor onder meer de grasmat van voetbalclub Sparta. Kinderen kunnen tijdens warme dagen spelen met een waterzuil.

Het tweede strand van de Heijplaat Op dit moment wordt op de Heijplaat gebouwd aan het wijkje Het verborgen geheim, dat door de originele aanpak beter geen geheimplaats blijft. Hier verrijzen energieneutrale nul-op-de-meterwoningen. Deze gasvrije woningen voert de bouwer uit met onder meer warmtepompen en zonnepanelen. Het buurtje krijgt ook een primeur, aangereikt door de gemeente Rotterdam. Onder de straat legt zij een strand aan, een speelse knipoog naar het Heijplaatse strandje bij de voor-

malige Quarantaine aan de Nieuwe Maas. Uiteraard kent dit strand geen riool, dat hoort niet bij stranden. Dus zakt het regenwater via open bestrating en de zandlaag naar het grondwater. Deze aanpak werkt op de Heijplaat omdat het schiereiland een paar meter boven NAP ligt. Het ‘strand’ kan veel meer regenwater aan dan een riool. Om het systeem goed te laten werken wordt ook wat van de bewoners verwacht: de tuin niet bedekken met tegels of sierbestrating.

De stand van het water Ondergelopen kelders, hippe waterpleinen, je tuin op aanvraag vergroenen en gevaar van verzakking door dalend grondwater: er gebeurt nogal wat op het gebied van water in Rotterdam. Dit deel van een serie artikelen behandelt onder meer de verantwoordelijkheid van burgers.

15

Profile for De Nieuwspeper

De Nieuwspeper 2018 nr 14  

De Nieuwspeper 2018 nr 14  

Advertisement