De Nieuwspeper 16-2019

Page 1

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

60 jaar snijden, koken, bakken en fermenteren in Kookpunt

De betere CBD komt uit West

Pagina 10 - 11 Pagina 13

Vernieuwd Baroeg Open Air: headbangen tot bij de plee

Pagina 14 - 15

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

DE JAARGANG 5, NR. 16 4 september - 17 september 2019 KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DeNieuwspeper

Doe mee met Generation R Next Werken aan een betere gezondheid Pagina 5 - 7

(FOTO: PEXELS FROM PIXABAY)


OVMiles Menu Maand Maak kans op 1 jaar gratis uit eten bij de favorieten van De Buik Meld je met je OV-chipkaart aan op ovmiles.nl en doe mee met de winactie* *alle actievoorwaarden op ovmiles.nl

De Kia Ceed Sportswagon.

OP = OP Zolang de voorraad strekt!

Van

€ 25.84 5.845,-

Voordeel:

€ 2.500,.500,-

Nu voor

€ 23.345,3.345,-

of Private Lease € 349,- p.m.

De perfecte combinatie tussen ruimte en stijl Met de Kia Ceed Sportswagon wordt het wel erg makkelijk om de beste zet te doen. Een stijlvol design, fijne rijeigenschappen en slimme technologie voor comfort en veiligheid: deze Sportswagon heeft het. Je smartphone opladen doe je gewoon draadloos onderweg en het autonome noodremsysteem is jouw extra paar ogen. Met 625 liter kofferbakvolume is de Kia Ceed de ruimste in zijn klasse en met de automatische achterklep is bagage inladen zo gedaan. De Kia Ceed is de beste zet. Ervaar het zelf in de showroom.

Hoofdweg 163, Rotterdam Tel. (010) 304 03 30

Weten wat jouw auto waard is? We op kia-autohaagzeeuw.nl Doe de gratis

Gem. brandstofverbruik: 3,8 - 6,0 l/100km, 26,3 - 16,7 km/l. CO2-uitstoot: 102 - 135 g/km. Genoemde actie en bijbehorende consumentenprijs is geldig op voorraadmodellen van de Kia Ceed SW met uiterste aankoopdatum en datum kentekenaanvraag van 30-09-2019 en uiterste registratiedatum van 31-10-2019. Genoemde prijs is incl. btw/bpm en kosten rijklaarmaken bestaande uit: het transporteren van de auto, het reinigen en poetsen van de auto, de nulbeurt, de kentekenplaten, handling- en administratiekosten, recyclingbijdrage, leges, kosten tenaamstelling, een modelspecifieke mattenset en een veiligheidshamer. Prijs is excl. metallic lak. Private lease-aanbieding via Kia Autolease. Het betreft een product gecertificeerd door Stichting Keurmerk Private Lease. De getoonde prijs betreft een vanaftarief gebaseerd op een looptijd van 60 maanden in combinatie met 10.000 km per jaar. Deze actie is geldig t/m 31-10-2019. Informeer naar de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op kia.com. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


Nieuws

DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

2@WKN@010*

CTY@PIX

Welkom terug, allen, na een welverdiende vakantie. Het werkseizoen is weer begonnen, de files groeien en de drukte op de perrons neemt toe. En het wordt nog drukker. Want het aantal reizigers dat via Rotterdam Centraal de trein pakt, groeit als kool. Ook op andere stations in Nederland stijgt het aantal reizigers hard. Dat is het gevolg van beleid: de auto uit, het ov in. “Wees geen filedier” roepen beleidsmakers de automobilisten toe. Je denkt, misschien een goed idee. En je ervaart: het spoor is helemaal niet op de groeiende stroom reizigers ingericht. Ja, over een tijdje zal het zover zijn, beloven de plannenmakers. Maar daar heb je nu niets aan. Hoe zat dat ook alweer, regeren is toch vooruitzien of zoiets? @ Ook op de rivieren wordt het jaar in, jaar uit drukker. Wat blijkt: het langzaam en snelverkeer varen ongescheiden over het water. En ook powerboten vol gillende opvarenden mogen met 100 km/u over het water stuiteren. Dat is vragen om ongelukken, die dan ook plaatsvinden. Velen reageren vervolgens geschokt. Maar hoe zat dat ook alweer, regeren is toch vooruitzien of zoiets? @ Gelukkig neemt het aantal fietspaden in 010 daadwerkelijk toe. Dat werd tijd. Want ook op straat geldt een oud gezegde: hardrijders zijn doodrijders. Je zou bijna een begrenzer op auto’s wensen voor de 50- en 30-kilometerzones. Want er zijn altijd mensen die voor de

kick in smalle straten het gaspedaal diep in drukken. Krijg die maar eens op het rechte pad. Met alle hightech moet dat begrenzen mogelijk zijn. De brave new world komt eraan, met regenten aan het roer die weten dat regeren een kwestie van vooruitzien is. @ De gedachte aan zo’n wereld alleen al… Geen opgestoken middelvingers meer. Verleden tijd, dat bewust verkeerd voorsorteren om op het laatste moment te kunnen voorpiepen. Heerlijk, in de spits overal vrijgehouden kruispunten dankzij de vele hoffelijke automobilisten. En dan al die lieve mensen die legale invoegers alle ruimte geven. Want, hé, wat maakt het uit dat je daardoor een minuutje later thuiskomt. Nooit meer hoeven opletten voor doorrood-rijders, die zijn inmiddels eerder uitzondering dan regel. En dan, vroeeeeeuuuuéééuhmmmm, scheurt een kluitje motorrijders met een krankzinnige uitstoot van decibels je uit je burgermansdagdroom. Die brave wereld kun je wel vergeten. Wanneer gaan we weer eens op vakantie?

Afschermen Voor de afwisseling een raadplaatje. Dit is: A Bewakingsapparatuur van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam De Schie. B De omheining van een villa in Hillegersberg. C Bouwterreinbewaking op Katendrecht.*

* 2 Weken Rotterdam

Showen Net terug van vakantie? Dan heb je mooi dit showie T-shirt van het Milanese OffWhite gemist. Want deze ging op 9 augustus in een beperkte oplage in de verkoop. Kostte een slordige 247 euro, een schijntje voor zo’n collector's item.

FOTO: COLOURBOX.COM

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aan-huis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio.

Carin Broere 06 - 5758 0037 Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper

Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving Eefje Savelkoul, Lilian Dapaah Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep.

GRATIS ADVERTENTIE

Integreren Een hek dat de integratie bevordert? Echt een sicke woordgrap, dit! * Driemaal fout/ Dit zijn spionwerende gordijnen en camera’s aan de rand van een Feyenoord trainingsveld. Gezellige bedoening, daar!

Het Epilepsiefonds organiseert aangepaste reizen voor mensen met epilepsie die niet zonder begeleiding op vakantie kunnen. Wij zoeken vrijwilligers met relevante ervaring. Wil jij mensen met epilepsie een onvergetelijke week bezorgen? Kijk op epilepsie.nl/vakantie voor meer info.

3


Beste vrienden, Nooit gedacht, maar ik ga het écht doen. Ik word vrachtwagenchauffeur. Thijs

Kom na a r de i n f or m atieavo nd op 17 s eptemb e r i n R id d erkerk!

Zeg eens eerlijk. Word jij blij van wat je dag in dag uit aan het doen bent? En hoe lang ben je van plan om dat te blijven doen? Als deze vragen je raken, kun je natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten… Of je gooit het roer om, net als Thijs en 2.999 anderen in 2018. In de wereld van transport en logistiek liggen namelijk 2.000 banen te wachten op mensen die toe zijn aan een nieuw bestaan. Heb jij mbo denk- en werkniveau en heb je de nodige levenservaring?

Op ikwordvrachtwagenchaufeur.nl staat alles over de baangarantie, de opleiding, de selectie en de subsidie. Daardoor hoef je maar 15% van het lesgeld zelf te betalen. Heb je interesse? Meld je aan via onze website. We nodigen je dan uit voor het ‘ikwordvrachtwagenchauffeur-event’ op 17 september in Ridderkerk voor een persoonlijk gesprek. Op ikwordvrachtwagenchauffeur.nl lees je de ervaringen van mensen die je voor gingen. Als je wilt doen wat je leuk vindt, maak er dan werk van en meld je aan!

Zoek jouw nieuwe motor in meerdere websites tegelijk Gashendel.nl combineert het meest actuele occasionaanbod van meerdere motorwebsites. Hierdoor zoek je snel en eenvoudig op één plek in het grootste aanbod uit Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Ga naar Gashendel.nl

ikwordvrachtwagenchaufeur.nl

P ROFITEER NU! LET OP!!! EENMALIG EXTRA ! D N E P NIEUW GEO R INGELASTE FIETS-VERKOOP-BEURS kortin g ONDE e T n tot E L T U O S K E I FABR DIRECT AAN DE CONSUMENT! ! N I E

ZUID5P00Lm2 2

WEGENS EXTRA PARTIJ-INKOPEN VERLENGD TOT EIND SEPTEMBER!!!

60%

GEORGANISEERD MET DIVERSE A-MERK FABRIKANTEN OP 2 LOCATIES IN ROTTERDAM CA. 10.000 FIETSEN, 5000 KINDERFIETSEN, OOK VEEL ELEKTRISCHE FIETSEN & ACCESSOIRES.

Heel veel A-merk E-Bikes

DE GROOTSTE CORTINA DEALER

HEEL VEEL AANBIEDINGEN

Van € 1899,tot € 3999,NU al VANAF

van de Randstad

1200 STADSFIETSEN

OP=OP

799-

299- 599650 HYBRIDE TRACKINGFIETSEN 249TRANSPORTFIETSEN 1995000 KINDERFIETSEN 991200 ELEKTRISCHE FIETSEN 799500 BOBIKE KINDERZITJES 25400 DUCATI (MADE BY BIANCHI) 50% MOUTAINBIKES & CROSSHYBRIDES DRIEWIELERS VOOR VOLWASSENEN 249DIVERSE 2499Van alleen maar A merken.

ALLES DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR

tot wel €1200,korting!! Bij ons zonder inruil ook gewoon heel veel korting!

ALPINA

Nu ook recent geopend naast onze XXL Mega Store!

tot

NORMAAL 799 NU

NORMAAL 599 NU VANAF

VAN 799 NU AL VOOR

Met versnellingen en allerlei leuke kleuren.

VANAF

Jongens en meisjes. Een paradijs vol kinderplezier! En nog veel meer! Alle merken Qwic, Cortina, etc.

VAN 1999 NU AL V.A. VAN 99 NU

Voor of achter

Enorme nieuwe afdeling kinderfietsen en leuke accessoires!

BIJNA ALLES

Iedere ZONDAG GEOPEND 11-17 uur!

Aluminium en vouwbaar. 24 of 26 inch.

VAN 699 NU

O.a. Merida Elektrische ATB's met Bosch VAN 4999 NU of Shimano en vele exclusieve E-Bikes

NOG VELE DUIZENDEN ANDERE AANBIEDINGEN ALLES MET GARANTIE EN GRATIS SERVICEBEURT

advies • voordeel • service • keuze

Deze beurs is alleen voor particulieren. Niet voor handelaren.

Verkooplocaties:

NIEUW GEOPEND

Oostplein 2500m2

Zuidplein 2500m2

Mega Bike XXL Mega Store

Fabrieks Outlet & Servicecenter

Burg. van Walsumweg 2

Metroplein 45 (bij de bussen) P-Zuidplein

• Maandag t/m Donderdag 10.00-19.00 • Vrijdag 10.00-21.00 • Zaterdag 09.00-18:00

Alles bij ons 1 minuut levertijd, geen lange levertijden alles direct uit voorraad leverbaar!

• Maandag t/m Vrijdag 08.30-18.00 • Zaterdag 09.00-18.00 • Zondag gesloten

• Zondag 11.00-17.00

De beste service en garantie tegen de laagste prijs! Kijk voor openingstijden en routebeschrijving www.megabike.nl


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Onderzoek

(FOTO: HESTER BLANKESTIJN)

Gezondheid en gedrag verschillen tussen verschillende sociale en etnische groepen. Generation R onderzoekt hoe je zorgt dat elk kind de beste kansen heeft.

GENERATION R: meten is weten

Generation R startte in 2001, toen aan 10.000 zwangere vrouwen werd gevraagd of ze mee wilden doen aan een nieuw, breed Rotterdams onderzoek. Doel was om met gegevens van ouders en kinderen over de groei, ontwikkeling en sociale achtergrond conclusies te kunnen trekken over factoren die de gezondheid en ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Want wie meet, die weet: er zijn oogtests, fitheidstests, foto’s van de huid, IQ- en gedragsmetingen, MRI’s van de hersenen, het hart, de buik en gewrichten en metingen van de botsterkte, tandgezondheid en gelaatsbouw – om maar wat te noemen. Veel moeders deden en doen graag mee. Want deelname betekent niet alleen andere kinderen helpen, maar ook meer kennis krijgen over je eigen gezondheid en die van je kind. Van de bijna 10.000 kinderen die destijds geboren werden, houdt Generation R de gegevens bij. Op hun vijfde, negende, 13e en 17e worden ze uitgenodigd om langs te komen voor een onderzoek. De eerste kinderen worden komend jaar 17, en komen hopelijk in januari weer naar het Erasmus MC voor de volgende ronde van het onderzoek. TEKST: NATALIE HANSSEN

5


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Onderzoek 6

“Generation R brengt de

SAMENLEVING echt verder” Het is bijna 20 jaar geleden dat een aantal onderzoeksleiders in het Erasmus MC tegen elkaar zei: als we écht willen weten waarom sommige kinderen zich minder goed ontwikkelen dan andere, moeten we heel veel kinderen, heel lang gaan volgen. Dat onderzoek kwam er, onder de naam Generation R, met sinds kort een vervolg in de vorm van Generation R Next. Dat is een spectaculair breed onderzoek en vooral heel Rotterdams.

Kinderarts en hoofdonderzoeker Vincent Jaddoe is druk. Begrijpelijk, want hij is zowel hoofd van Generation R en hoogleraar Kindergeneeskunde-Epidemiologie in het Erasmus MC als kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis. Toch neemt hij graag de tijd om te vertellen over Generation R, volgens Vincent “een studie die ons als samenleving echt verder gaat brengen”. Aan Generation R werkten inmiddels meer dan 200 onderzoekers van tientallen afdelingen van het Erasmus MC mee. Ongeveer de helft heeft zijn onderzoek inmiddels afgerond, en er zijn al zo’n 800 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Daarnaast is Generation R ook een opleidingscentrum voor onderzoekers van de toekomst die zich richten op moeders en kinderen. De vragen van de onderzoekers zijn enorm divers: van de rol van de ouders bij eetproblemen (zie ook De Nieuwspeper 2019, nr. 1) tot de invloed van het aantal rode bloedcellen tijdens de zwangerschap op luchtwegproblemen. En van wat buitenspelen kan betekenen voor de ooggezondheid tot het effect van fijnstof op de kindermotoriek. Kortom, alles wat je maar kunt bedenken dat effect heeft op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Gemene Rotterdamse deler Ondanks de diversiteit aan vragen is er één grote achterliggende vraag die even simpel als complex is: hoe komt het dat het ene kind zich goed ontwikkelt en andere kinderen veel meer problemen ervaren? Vincent Jaddoe: “Simpel gezegd zie je bij kinderen in de eerste jaren nog weinig verschillen in gezondheid en ontwikkeling. Kijk je 10 jaar later, dan zijn die verschillen enorm. Sommige kinderen krijgen problemen met hun gezondheid of op sociaal vlak, met andere gaat het juist heel goed. Je ziet vooral grote verschillen als je kijkt naar sociale achtergrond en naar etniciteit. We willen weten waar dat precies aan ligt. Gezondheid en gedrag verschillen tussen verschillende sociale en etnische groepen – waarom is dat, en hoe zorgen we dat elk kind de beste kansen heeft?” Minder goede gezondheid Een van de eerste onderzoeken van Generation R richtte zich op problemen bij de geboorte. Die waren 10, 15 jaar geleden in Rotterdam veel groter dan gemiddeld, vooral bij kinderen van moeders uit achterstandswijken en met een migratie-achtergrond. Jaddoe: “Dat kan te maken hebben met een minder goede gezondheid. Aandoeningen als diabetes, te hoge bloeddruk en overgewicht komen binnen deze groepen vaker voor. Niet-westerse vrouwen hebben 20 tot 30% meer kans op een slechte uitkomst bij de geboorte. Dit kunnen

we niet goed verklaren. Er bleek ook een duidelijk effect te zijn van de wijk waar de vrouwen woonden. Je ziet dat veel leefstijlproblemen geclusterd voorkomen. Mensen met een lage opleiding roken en drinken bijvoorbeeld vaak meer dan mensen met een hogere opleiding.” Onbevangen kijken naar etniciteit Generation R onderzoekt risicofactoren, aldus Vincent Jaddoe. “We weten dus dat mensen uit achterstandswijken en migranten meer gezondheidsproblemen hebben. We bekijken zonder angst voor stigmatisering welke bevolkingsgroepen risico lopen en waarom. Zo weten we bijvoorbeeld dat vrouwen met een Marokkaanse achtergrond zelden roken. Maar bijna 40% van vrouwen met een Turkse achtergrond uit de groep rookt wel. Dat heeft effect op hun gezondheid en die van hun kinderen. Met deze informatie kan de zorgverlener uiteraard iets. Een concreet resultaat van het onbevangen kijken naar etniciteit is het aanpassen van de referentiewaarden. Kinderen van verschillende etniciteiten ontwikkelen zich anders. Dat begint al bij de geboorte. Bijvoorbeeld, kinderen van Surinaams-Hindoestaanse ouders zijn circa 500 gram lichter dan die met een Nederlandse achtergrond. Dat verschil kunnen we niet helemaal verklaren door bekende factoren die het geboortegewicht beïnvloeden. Waarschijnlijk zijn er ook andere biologische processen die een rol spelen. Het lijkt soms politiek niet correct om etnische verschillen te bestuderen, maar het is juist belangrijk. Alleen op deze wijze kun je verschillen in gezondheid tussen groepen aanpakken.” Vragen op maat De onderzoeksvragen verschillen per ronde. Vincent Jaddoe: “Sommige dingen die van invloed blijken op de gezondheid van een kind, konden we 20 jaar geleden niet voorzien. Neem de sociale media. Achter een tablet of computer zitten heeft vermoedelijk gevolgen voor gewicht, de sociale ontwikkeling en op bijziendheid van kinderen. Dan passen we de vragen dus aan, zodat we daar onderzoek naar kunnen doen.” Ook heeft elke periode in het leven van een kind zijn eigen vragen en uitdagingen. Dat zie je terug in de vragen die per leeftijdscategorie worden gesteld. In januari 2020 worden de 17-jarigen weer

Concrete resultaten Na 18 jaar onderzoek is er een enorme database met kennis over factoren die de gezondheid beïnvloeden, wat tot allerlei verbeteringen in de zorg heeft geleid. Concrete voorbeelden: het nieuwe protocol schildkliermedicatie, nieuwe richtlijnen voor wat een gezond gewicht is en natuurlijk nieuwe referentiewaarden gerelateerd aan etniciteit. Op de website GenerationR.nl kun je bijna wekelijks updates vinden over nieuwe onderzoeken en resultaten.

uitgenodigd. Sinds ze in de baarmoeder zaten, zijn ze bekend bij de onderzoekers en nu zijn ze bijna volwassen. Jaddoe: “Belangrijk op deze leeftijd is dat dit het eind is van de kinderfase. Ze moeten de stap naar zelfstandigheid maken, met alle worstelingen die daarbij horen. De vraag voor ons is hoe kinderen dat doen en hoe dat samenhangt met eerdere factoren die we gemeten hebben. We kijken naar intimiteit, vriendengroepen en ook naar schoolkeuze en -prestatie. Hebben ze de school doorlopen zoals we verwachtten op basis van de CITO-score? Waarom vallen kinderen uit? Andere vragen zijn gericht op bijvoorbeeld alcohol en roken. Heeft iemand al eens een proefsigaretje genomen en is die ook gaan roken? Wat is de invloed van vrienden daarop? En op gezond gedrag, zoals

“Het lijkt soms politiek niet correct om etnische verschillen te bestuderen, maar het is juist belangrijk.”

sporten? Alles dus wat relevant is voor de leeftijd.” 7500 kinderen De kinderen worden zo veel mogelijk betrokken bij Generation R. Ze worden op de hoogte gehouden van resultaten en op de website kunnen ze informatie over de onderzoeken vinden, folders downloaden of informatie om eens een spreekbeurt te houden over het onderzoek. Ze zijn zelf de baas over wat ze willen doen en wat niet, ze hoeven nooit verplicht mee te doen. “We nemen ze heel serieus”, zegt Jaddoe. “Soms krijgen we commentaar, dat ze het bijvoorbeeld niet leuk vinden of dat ze te weinig uitleg krijgen. Daar doen we dan ook wat mee. En we vragen ook aan henzelf hoe ze denken dat het beter kan. De meeste kinderen blijven trouw meedoen, al slaan sommige weleens een keertje over. Maar zo’n 7500 kinderen doen al bijna 15 jaar mee, en dat is heel lang. Zeker in een grote stad waar mensen ook nogal eens verhuizen. Het zijn er meer dan ik had verwacht.” Vóór de zwangerschap In 2017 is op initiatief van Jaddoe een


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Onderzoek

(FOTO: JAAP VAN RIJN)

Kinderwens of zwanger? Doe mee aan Generation R Next Meedoen met Generation R Next betekent niet alleen dat je meer informatie krijgt over je eigen gezondheid en die van je kind. Je levert ook een belangrijke bijdrage aan kennis over een gezonde zwangerschap en de kindertijd. Dat betekent dat je toekomstige ouders en kinderen betere kansen op een goede gezondheid biedt. Je krijgt een 3D-echo bij 7, 9 en 11-13 weken zwangerschap, en bij 30 weken zwangerschap een extra groei-echo. Relevante uitslagen van het onderzoek krijg je uiteraard te horen. Zo nodig brengen de onderzoekers je arts of verloskundige op de hoogte. Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen binnen postcodegebied 3011 t/m 3099 en 3191 t/m 3196 kunnen meedoen. Je meldt je aan door op GenerationR.nl het formulier onder ‘Aanmelden’ in te vullen. Na je aanmelding bellen de onderzoekers je voor een afspraak. Vragen of opmerkingen? Bel 010 - 704 34 05.

Privacy Je gegevens worden uiterst zorgvuldig verzameld, verwerkt en opgeslagen. Identificerende gegevens, zoals je naam, worden vervangen door een code, zodat onderzoekers alleen deze code zien en de onderzoeksgegevens niet kunnen herleiden tot personen. Ook doen de onderzoekers bij het uitbrengen van de onderzoeksresultaten nooit uitspraken over individuele deelnemers, alleen over groepen personen.

Achter een computer zitten heeft vermoedelijk gevolgen voor gewicht, de sociale ontwikkeling en op bijziendheid.

tweede onderzoek gestart: Generation R Next. “Want een andere belangrijke conclusie die uit de eerste jaren van onderzoek getrokken kon worden, is dat zelfs de periode vóór de zwangerschap van invloed is op de latere gezondheid van het kind. Als je echt iets wilt betekenen voor een kind, moet je dus zo vroeg mogelijk beginnen met voorlichting over gezondheid, zelfs al vóór de zwangerschap. De leefomgeving van de ouders heeft invloed. Je wilt dus dat ouders de zwangerschap zo gezond mogelijk ingaan.” Dat de periode voor de geboorte al bepalend is voor hoe een kind zijn leven start, is echt een nieuw concept. Vincent Jaddoe: “Dat realiseerden we ons voorheen gewoon echt niet. In Generation R Next gebruiken we de kennis die we al verzameld hebben, al die factoren die de gezondheid wel of juist niet verbeteren. We kijken eerst: hoe is de gezondheid van vrouwen die zwanger zijn of een kinderwens hebben? En vervolgens: hoe ontwikkelen hun kinderen zich in die eerste periode, waarin moeders normaal gesproken nog niet naar een verloskundige gaan? We doen metingen bij de baby bij 7, 9 en 11 we-

ken, en nog eens na 30 weken. We hopen een groep van 3000 tot 5000 kinderen te krijgen. Een betere start Generation R Next is een vervolg op Generation R: de bevindingen kunnen nu worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Bovendien wordt gekeken wat nu echt de invloed is van ‘interventies’ in de gezondheid. Leidt een interventie gericht op betere voeding en minder stress bijvoorbeeld tot betere uitkomsten bij de geboorte en een betere start? Vincent Jaddoe: “We koppelen een interventiestudie aan Generation R Next. De helft van de moeders krijgt een ‘interventie’ ofwel adviezen voor verbetering van de gezondheid aangeboden. De andere helft krijgt de routinezorg. Zo zien we wat de kansen van kinderen verbetert. Want we dénken wel dat sommige factoren invloed hebben, maar we weten nog niet of je deze factoren kunt beïnvloeden en daarmee kinderen een betere start kunt geven.” Rotterdam is bijzonder Het grootschalige en langdurige Rotterdamse onderzoek is bijzonder. Het le-

vert een schat aan gegevens op voor onderzoekers in binnen- en buitenland. Bovendien is Rotterdam een bijzondere stad, waar Nederland veel van kan leren. Geen stad kent zoveel verschillende etniciteiten en sociaal verschillende groepen. “Dergelijk onderzoek vind je inderdaad niet veel”, vertelt Jaddoe. “Er zijn wel verschillende studies in het buitenland waarmee we onze resultaten proberen te vergelijken. Dan zien we dat veel risicofactoren over de hele wereld vergelijkbaar zijn.” De enorme hoeveelheid data uit Generation R die verzameld worden of verzameld zouden kunnen worden, is natuurlijk wereldwijd aantrekkelijk. “Als onderzoekers iets willen weten over de ontwikkeling van kinderen, komen ze soms naar ons toe”, gaat Jaddoe verder. “Neem bijvoorbeeld een vraag naar het verband tussen specifieke voedingsfactoren en de hersenontwikkeling. Dat kunnen ze met onze database onderzoeken. Juist op deze wijze worden de gegevens goed gebruikt. We moeten er uiteraard wel op letten dat het onderzoek zorgvuldig gebeurt. We worden vaak benaderd, ongeveer in een kwart van de gevallen door het bui-

tenland. Het belangrijkste is dat de gegevens er zijn, dat het past in de toestemming van de kinderen en ook dat het relevant voor hen is. We willen de kinderen niet overvoeren met metingen. De belangrijkste samenwerkingspartner is de gemeente, de resultaten zijn voor hen ook belangrijk.” Een mooie gedachte Zelf vindt Jaddoe de breedte het mooiste aan het onderzoek. “Maar ook dat iedereen in Rotterdam ervan gehoord heeft of iemand kent die eraan meedoet. Vooral de studies die kijken naar sociale, etnische en leefstijlfactoren, zijn belangrijk. Die gaan ons verder helpen als samenleving. Dat het ene kind beter terechtkomt dan het andere, heeft een oorzaak. Kinderen kunnen een achterstand hebben. Die leggen we bloot en we kijken welke factoren we kunnen beïnvloeden om de uitkomst te verbeteren. Het lijkt vanzelfsprekend. Maar je moet het bij veel mensen onderzoeken om ook echt conclusies te kunnen trekken.” Een mooie gedachte voor de Rotterdammers: we zijn allemaal zo verschillend, dat we de rest van het land verder kunnen helpen met een betere gezondheid.

7


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

SUCCESVOL VERKOCHTE WONINGEN

ROTTERDAM

Pelmolenstraat 69

Stadhoudersweg 38 c

Nieuwenhoornstraat 57 b

Deze sfeervolle en karakteristieke

Heerlijk 3-kamerappartement

Leuke benedenwoning met

jaren ‘30 4-kamer woning is

(mogelijk tot -kamerappartement),

zonnige tuin op het westen!

compleet. Je kunt hier zo in en zelfs

gelegen in de gewilde wijk Blijdorp!

Deze woning is zeer gunstig

op de 2e verdieping valt een extra

Dit ideale startersappartement is

gelegen ten opzichte van winkels,

kamer te realiseren.

onder andere voorzien van een

openbaar vervoer en uitvalswegen.

De woning is modern en hoog-

keurige keuken, badkamer en een

waardig afgewerkt en ligt in een

SUCCESVOL VERKOCHTE WONINGEN

lekker op het balkon op het zuiden.

SUCCESVOL VERKOCHTE WONINGEN

De Maastunnel is op steenworp afstand gelegen waardoor het

mooie wijk met veel groen en

Zo kun je ‘s ochtends vanuit de

centrum van Rotterdam binnen

soortgelijke woningen.

keuken, heerlijk met je bak koffie op

10 minuten bereikbaar is. De

het balkon gaan zitten.

omgeving is erg groen, een erg fijne buurt om te wonen!

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Jan Pettersonstraat 174

Crooswijksestraat 36

Aan de Maas gelegen, onder aantrekkelijke architectuur gebouwd, zeer luxe

Dit leuke en ruim opgezette 3-kamer appartement met heerlijk balkon staat nu te koop. Er is een lift in het complex aanwezig en de slaapkamers zijn zeer goed van formaat. Tegenover de woning is een prachtig stadspark gelegen en op fietsafstand van de Noorderboulevard, Kralingse Plas. Openbaar vervoer en uitvalswegen vind je tevens in de nabije omgeving.

afgewerkte, praktisch ingedeelde en ruim opgezet (gemeubileerd) 3-kamer appartement met inpandige berging en mogelijk eigen privéparkeerplaats. De woning is gesitueerd op één van de meest schitterende woonlocaties die Rotterdam kent, de Veranda, in de bocht van de Nieuwe Maas, op steenworp afstand van de Kop van Zuid en De Kuip. In de directe nabijheid van winkels,

NIEUW IN VERKOOP

supermarkt, diverse sportaccommodaties, bioscoop, openbaar vervoer/ watertaxi en uitvalswegen. Op zoek naar een ruime woning met eigen parkeerplaats en fenomenaal uitzicht over het water. SUCCESVOL VERKOCHTE WONINGEN

Vraagprijs €250.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

NIEUW IN VERKOOP Verkocht boven de vraagprijs

2e Middellandstraat 36

Oosterkade 107

Leuk 3/4-kamer appartement

Gelegen aan de noordoever van de Maas staat het luxe complex

gelegen op de 1e verdieping met lift

“Het Bastion”. In dit complex bevindt zich dit luxe afgewerkte 3-kamer

en fraai uitzicht. De woning beschikt

appartement met terras op het zuiden en eigen parkeerplaats. Het

verder over dubbelglas, centrale

appartement biedt een royale woonkamer, zeer luxe afgewerkte keuken

verwarming, een eigen berging en

en badkamer, 2 ruime slaapkamers en een ruim, op het zuiden gelegen,

er is een gezamenlijke tuin achter

terras. Daarnaast beschikt het appartement over een eigen berging en eigen

het complex!

parkeerplaats op het binnenterrein.

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 275.000,-- k.k.

Vraagprijs € 500.000,-- k.k.

ROTTERDAM Pieter de Hoochstraat 42 D Wat een licht, wat een ruimte, wat een sfeer! Deze prachtige loft is in 2018 opgeleverd en laat al uw woondromen uitkomen. De woning beschikt over een fantastische handgemaakte keuken, grote woonkamer, en drie à vier slaapkamers. Door de hele woning ervaart u verrassend veel ruimte en licht. Op de eerste verdieping heeft u een ruim dakterras waar het heerlijk toeven is. Geen enkele omschrijving doet deze woning genoeg eer aan (al proberen we het uiteraard wel), dus komt u deze woning vooral zelf ervaren!

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 675.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Nobelstraat 81 a 02

Kruisplein 722

Dit leuke 3-kamer appartement

Keurig en strak 3 kamer appartement op de 9e verdieping van het complex CALYPSO met alle luxe en comfort en EIGEN PARKEERPLAATS IN DE PARKEERKELDER (verplichte afname € 25.000,-- k.k.). Het appartement is zeer praktisch ingedeeld met o.a. een open Häcker keuken v.z.v. spoeleiland, natuurstenen blad en inbouwapparatuur, 2 slaapkamers met toegang tot het balkon, royale badkamer en een inpandige berging.

met authentieke details ligt op de 2e en halve 3e (top)etage. De ruimte is daardoor op te delen in twee kamers of als één geheel te NIEUW IN VERKOOP

gebruiken. Daarnaast heb je twee balkons tot je beschikking en ligt het Vroesenpark op nog geen 4 minuten lopen.

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 525.000,-- k.k.

Maaskade 113-115 | 3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak.

ROTTERDAM

Waarom Ooms? ú Het meest verkopende makelaarskantoor in Regio Groot-Rijnmond ú Ooms vraagt en maakt de beste prijs voor uw huis ú No Cure No Pay ú Persoonlijke aandacht ú Team van enthousiaste en ervaren medewerkers ú Professionele fotografie en virtuele bezichtigingen ú Erkend Hypothecaire Planners en Adviseurs ú Afspraken mogelijk op zaterdag en ‘s avonds

NIEUW IN VERKOOP

010 424 88 88

ROTTERDAM

Handelsplein 17

3e Carnissestraat 26 A/B

Een bijzonder gebouw en een

In een leuk straatje met prachtige

heerlijke loft! Deze fantastische

oud-Hollandsche panden bieden

twee laags LOFT van 110 m2 met

wij u dit hele pand aan van circa

een speelse indeling met een

139 vierkante meter woonop-

schitterend groot dakterras van

pervlakte. De benedenwoning is

circa 30 m2 op het zuiden, kijk je uit op de Entrepothaven, een uit-

NIEUW IN VERKOOP

Ca

NIEUW IN VERKOOP

Rotterdam Ro tterdam m e

woonoppervlakte.

Vraagprijs € 450.000,-- k.k.

Vraagprijs € 200.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Koopvaardijhof 43

Botersloot 307

Centraal in Rotterdam gelegen appartement, nabij het centrum van de stad. Op het Noordereiland gelegen 4-kamer appartement op de 7e verdieping met mooi uitzicht vanuit de woonkamer en vanaf het balkon schitterend weids uitzicht over de Maas, Willemsbrug en het stadscentrum.

Wilt u wonen in het hart van de mooiste stad van Nederland maar wilt u niet inleveren op ruimte? Dan treft u het want dit appartement biedt u dit én meer! Verkocht boven de vraagprijs NIEUW IN VERKOOP

ROTTERDAM

statige appartementencomplex Rotterdam.

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

t

Het appartement is gelegen in het Statendam in het centrum van

v D

ongeveer 50 vierkante meter

zicht dat nooit zal gaan vervelen.

ROTTERDAM

L

momenteel verhuurd en biedt

Vraagprijs € 495.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Kruisplein 722

Beekweg 175

Keurig en strak 3 kamer apparteOp een prachtige locatie in de rustige wijk Park Zestienhoven staat deze

ment op de 9e verdieping van het

ruime en energiezuinige villa. De woning beschikt over 317 vierkante me-

complex CALYPSO met alle luxe

ter woonoppervlakte, perfect voor een eventuele combinatie van wonen

en comfort en EIGEN PARKEER-

en werken. Bij het ontwerp van deze unieke villa is de nadruk gelegd op

PLAATS IN DE PARKEERKELDER.

gezond en energiezuinig wonen door middel van de zonnepanelen, de NIEUW IN VERKOOP

ecologische materialen en de hoogwaardige isolatie.

UITGELICHT

Vraagprijs € 525.000,-- k.k.

Vraagprijs € 1.225.000,-- k.k.

ROTTERDAM Rochussenstraat 131 E

ROTTERDAM Jufferstraat 290 Wat een uitzicht! Dit geweldige

Dit prachtige turn-key 4-kamer appartement, bomvol originele details is

appartement op de 25e verdieping

gerenoveerd met parkeerplaats en op een zeer centrale locatie!

ligt midden in het stadshart van Rotterdam en biedt een waanzinnig uitzicht over Rotterdam. Het

NIEUW IN VERKOOP

2-kamer appartement is keurig onderhouden en beschikt naast een ruime woonkamer met open keuken over een inpandige loggia.

UITGELICHT

Vraagprijs € 375.000,-- k.k.

ROTTERDAM

SUCCESVOL VERKOCHT

Vraagprijs € 337.500,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Leeuwenstraat 3a

Wilhelminakade 323

Turfweg 81

Leuk 3-kamer appartement is

Het zeer luxe appartement zelf

Gelegen op een ruim perceel

gelegen midden in het bruisende

kenmerkt zich door de vele grote

grond staat deze, onder archi-

centrum van Rotterdam.

raampartijen en het fantastische

tectuur gebouwde, vrijstaande

Om de hoek vind je de Meent,

uitzicht over de skyline van

villa. De villa is met ruim 230 m²

de Koopgoot en de Coolsingel.

Rotterdam, de Erasmusbrug en

woonoppervlakte zeer royaal

Centraler kan haast niet. Winkels,

het havengebied.

horeca, station Blaak en Centraal

SUCCESVOL VERKOCHT

SUCCESVOL VERKOCHT

bemeten en is verrassend ingedeeld. Enkele kenmerken van de

Station maar ook metrostation

woning: luxe Boffi woonkeuken,

Stadhuis en Beurs zijn op loopaf-

ruime en lichte woonkamer,

stand gelegen.

5 slaapkamers, luxe badkamer en heel veel mogelijkheden.

Maaskade 113-115 | 3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Cultuur 10

Vernieuwd

BAROEG OPEN AIR rockt keihard

Natuurlijk, Baroeg Open Air blijft kei- en keihard. Maar nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen. Daarom betalen liefhebbers van het harde werk bij de poort voor het eerst entree. Ze krijgen er wel wat voor terug: meer comfort en een sterke programmering. Headliner is het Zweedse Dark Tranquillity. De grote verrassing is Hatari, de meest controversiële band van het afgelopen Eurovisiesongfestival. Leon van Rijnsbergen mag uitleggen hoe het zover kon komen. TEKST: HELMUT DE HOOGH “Als iemand ooit gezegd zou hebben dat we een Songfestivalband voor Baroeg Open Air zouden boeken, dan was diegene voor gek verklaard.” Leon van Rijnsbergen zegt het met een brede glimlach. “Wie de provocatieve act al heeft zien optreden, begrijpt echter waarom ze meer dan welkom zijn.” Het IJslandse trio viel tijdens het festival op met leer, lak, pijnlijk scherpe stekels op hun kleding, een grote kooi en hun snoeiharde liedje Hatrid Mun Sigra (Haat zal zegevieren), waarmee ze een tiende plek behaalden. De groep is met een dikke knipoog op een politieke missie, ze zeggen het kapitalisme ten val te willen brengen.

Behalve met hun muziek wisten ze de organisatie in Israël aardig in verlegenheid te brengen door tijdens de live-uitzending met Palestijnse vlaggen te zwaaien. Voor de boekers van Baroeg zijn ze het maximum van 12 Songfestivalpunten meer dan waard. Baroegdirecteur Van Rijnsbergen: “Ik had ze in januari al op Noorderslag gezien. Pas daarna werd bekend dat ze aan het Songfestival zouden meedoen. Samen met het Eindhovense Bloodshed Fest is het gelukt om ze naar Nederland te halen. Deze boeking is een voorbeeld van wat we dankzij entreegeld kunnen doen met een ruimer budget voor de programmering.”

Goedgezinde weergoden “Het voelt wel als een nederlaag, dat heffen van entree”, zo geeft Leon van Rijnsbergen toe. “Maar het ging echt niet anders.” 11 edities lang is het gelukt om Baroeg Open Air als gratis festival te organiseren. De weergoden waren het evenement daarbij opvallend goed gezind. Financieel gezien doemden er wel problemen op: in 2018 dreigde er een financieel gat. Maar met crowdfunding kreeg Baroeg toen binnen drie weken de benodigde 15.000 euro binnen. Van Rijnsbergen: “Vorig jaar was het drukker dan verwacht. Daardoor stonden er te lange rijen bij de ingang, de muntautomaten en de bar. We willen dat oplossen,

“€ 6,66. Ja, een mooi symbolisch getal”

maar daar is geld voor nodig. De acts vragen ook elk jaar meer voor hun optredens. Daarnaast willen we minder afhankelijk zijn van moeilijk voorspelbare externe factoren, zoals het weer, sponsoring en subsidies. Het festival gratis houden is tegenwoordig financieel een te grote gok. Uit een publieksonderzoek bleek dat een groot deel van de bezoekers bereid is om entree te betalen. We zijn de verkoop begonnen met 1000 kaartjes voor € 6,66. Ja, een mooi symbolisch getal. Die waren binnen een week weg. Daarna hebben we de cijfers letterlijk omgedraaid. Tot het festival kunnen nog kaartjes voor € 9,99 worden gekocht, aan de poort bedraagt de entree € 15,-. Overigens mag iedereen zijn kinderen tot 12 jaar gratis mee naar binnen nemen.” Ruwe bolster, blanke pit Leon van Rijnsbergen verwacht niet dat er door de entreeheffing een ander publiek komt: “We zijn gespecialiseerd in harde en alter-

natieve muziek, waaronder rock, metal, gothic, wave, harde elektronica, psychobilly, drum-’n-bass en industrial. Het zijn stijlen die we het hele jaar door programmeren in Baroeg. Het publiek van al die verschillende stijlen ontmoet elkaar één keer per jaar op het festival. Dat maakt Baroeg Open Air tot een samenkomst van gelijkgestemden in een broederlijke sfeer. Nogal wat mensen in het publiek zien er anders uit dan de gemiddelde Nederlander. Voor wie de kledingstijlen niet kent, is er veel te zien. Zwarte T-shirts komen zeker veel voor, maar er zitten ook hele kleurrijke types tussen. Vaak van het type ruwe bolster, blanke pit, een heel prettig publiek. Het heffen van een entree gaat dat niet veranderen.” Enkele tientallen mensen mogen gratis naar binnen. Dat zijn de vrijwilligers die zich met hart en ziel voor Baroeg en het festival inzetten. “Als directeur ben ik hen ongelooflijk dankbaar. Sommigen werken wel 12 uur per dag en dat zes dagen lang. Gewoon, omdat ze


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Cultuur 11 (FOTO: BRIAN RENSEN)

Leon van Rijnsbergen over Hatari: “Ik had ze in januari al op Noorderslag gezien. Pas daarna werd bekend dat ze aan het Songfestival zouden meedoen.”

van het festival houden. Een baas zou dat niet van hen kunnen vragen.”

Het niveau van Nederlandse metalbands is opvallend hoog

Wenkbrauwpiercing Directeur Van Rijnsbergen oogt niet als het typische Baroegpubliek. Maar zijn lange haar en wenkbrauwpiercing mogen in de loop der jaren zijn verdwenen, hij houdt nog steeds intens van de muziek en het publiek. Het al 38 jaar oude Baroeg programmeert het hele jaar acts van hoge kwaliteit in de eigen bunker aan de Spinozaweg. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) is enthousiast over de prestaties van het eigenzinnige Baroeg. Bij nominaties belandde Baroeg Open Air enkele jaren terug nog bij de beste vijf festivals en Van Rijnsbergen zelf bij de vier beste programmeurs van Nederland. Het aantal bezoekers van Baroeg Open Air steeg in de loop der jaren naar zo’n 10.000. Over de hoeveelheid mensen die de 12e editie met entreegeld gaan bezoeken, tast Van Rijnsbergen nog in het duister. Wel zijn er al duizenden kaartjes online verkocht.

Melodieuze death metal

Op de headliner Dark Tranquillity is Leon van Rijnsbergen trots. De Zweedse band staat aan de wieg van een heel genre: de melodieuze death metal. De formatie rond de charismatische frontman Mikael Stanne is al sinds het begin van de jaren 90 hun stijl trouw gebleven zonder in herhaling te vallen. Ze combineren vette riffs met melodieën die verwijzen naar traditionele Zweedse volksmuziek. In hun performances staat de kracht van een goed liedje voorop. Baroeg Open Air heeft twee grote podia: de main stage en de electronic stage. Net als Dark Tranquillity is ook het IJslandse Agent Fresco op de main stage te vin-

den, een band rondom de karakteristieke zanger Arnór Dan Arnarson. Met hun progressieve art rock staat de band voor vernieuwing in een muzikale achtbaan van rock, pop, metal en alles daartussenin. Nog een buitenlandse topband op de main stage is het Zwitserse Samael, dat sinds begin jaren 90 indruk maakt met hun donkere, bombastische en intrigerende muziek. Een opvallende naam uit Nederland is Wild Romance. De begeleidingsband van rockicoon Herman Brood met oudgedienden Dany Lademacher en David Hollestelle knalt er nog steeds op los met grote hits als Dope Sucks en Saturday Night .

Hoog niveau Het niveau van Nederlandse metalbands is opvallend hoog. Dat heeft onder meer te maken met het onderwijs. Van bijvoorbeeld de Herman Brood Academy en conservatoria als de Rock Academy komen veel geschoolde artiesten die zich op harde muziekstijlen storten. Landelijk is metal volgens Van Rijnsbergen een stabiele niche die de laatste jaren aan populariteit wint. In Rotterdam is er weinig groei, Baroeg Open Air trekt wel steeds meer bezoekers. FortaRock in Nijmegen blijft het toonaangevende festival. Daarnaast gaat het metalpubliek ook graag naar Dynamo Metalfest in Eindhoven en Into The Grave in Leeuwarden. Poppodia als 013 (Tilburg), Tivoli (Utrecht), Patronaat (Haarlem) en Doornroosje (Nijmegen) dragen een stevig steentje bij aan harde muziek op de Nederlandse podia. Het Rotterdamse Baroeg is klein, maar programmeert veel en wijkt met speciale concerten regelmatig uit naar de Maassilo, zoals op 24 oktober met de Amerikaanse band Baroness. Van Rijnsbergen zou vaker zulke grotere concerten willen programmeren. “We zijn ermee bezig met verschillende partijen in Rotterdam”, zegt hij. “Maar onze focus ligt op Baroeg Open Air. Dat is echt ons ding.”

Slachtpartij Baroeg Open Air werkt samen met de Popunie. Daardoor staan ook enkele uitstekende bands uit de Rotterdamse regio op de main stage. Net terug van concerten in Afrika en Amerika is de 20-jarige punkband Disturbance, die dit jaar nog niet eerder over een Rotterdams podium stuiterde. Een aanrader is ook Gold met de bezwerende klanken van zangeres Milena Eva. Een andere sterke vrouw treffen we op de electronic stage. Els Pynoo van Vive La Fête uit Gent creëert samen met haar geliefde Danny Mommens een dansbaar feestje. Dat doen ze met een energieke combinatie van op new wave geïnspireerde elektro en rauwe rockklanken. Volgens Leon van Rijnsbergen wordt het programma steeds harder en staat Vive La Fête daarom al vroeg geprogrammeerd. In de middag mogen talenten zich ook laten zien op het podium. Van Rijnsbergen: “We zijn er trots op dat het roemruchte label PRSPCT de electronic stage afsluit. Dat wordt een ‘slachtpartij’ met vier acts, waaronder de gemaskerde spierbundel The Satan.”

Zuiderpark, 14 september, baroegopenair.nl

De Plee Sessies Een groot zwak heeft Leon voor een bijzonder podium. Sinds het 10-jarig jubileum in 2017 worden bij de toiletten met groot succes de Plee Sessies georganiseerd. Daar treden acts op als garagerockers J.C. Thomaz & The Missing Slippers, het beestachtige Rott’nDamned en de 010punkers Forbidden Wizards (zie foto). Leon: “Het is een klein podium waar je heel dicht bij de artiest komt. Daar creëren we de ongedwongen sfeer die we ook in Baroeg hebben.”


HUIS VERKOPEN? DOE HET ZELF. Jij kent het thuisgevoel als geen ander.

Verkoop met JAAP.nl

De eerlijke huizensite.


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Eten & Drinken 13

Smeg smakelijk Smeg: die naam mag dan heel Scandinavisch klinken, de doorgaans fraai vormgegeven keukenmachines komen toch echt uit Italië. PRODUCTIE: JESSE KIKKERT Kenmerkend voor een Smeg: de retro-look. Ook de nieuwe robuuste staafmixer heeft onmiskenbaar fifties-trekjes. Het vermiljoen gecombineerd met de golvende vorm verwijst naar een legendarische sportauto als de Alfa Romeo C6, de Chimera-motoren en de beroemde Artemide Eclisse-tafellamp. Onder alle elegantie huist een krachtpatser die met een dikke motor en een turbostand de hardste groenten hakt, kan pureren en kloppen met een garde en al doende van etenswaren een soep, puree of dip maakt. Dankzij die mogelijkheden daagt Smeg de thuiskok uit om zelf creaties te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan variaties op hummus, zoals een dip van doperwten, stukjes venkel, sjalot, olijfolie, mint en citroensap. Beetje zout en peper erbij en je zet iets origineels op tafel. Ook maak je in een handomdraai een klassieker als salmorejo, een rijksmakend Zuid-Spaans volksge-

recht, een variatie op de gazpacho. > Doe 500 g overrijpe tomaten in de beker. > Voeg een ei toe, een paar stukken oud stokbrood, een scheutje rode-wijnazijn, een groene jalapeño-peper, 125 ml olijfolie, 4 tenen knoflook, een paar bieslookstelen en wat zout. > Draai dit tot een rulle soep. > Schenk de gekoelde soep in glazen en garneer met fijngesneden peterselie en bieslook. Je kunt de salmorejo een extra accent geven door deze op te dienen in glazen van het merk Nude, die je presenteert op de vrolijke bordjes met tekeningen van de vaderlandse kookkoningin Yvette van Boven. Bijzonder aan de Turkse Nude-glazen: ze worden vervaardigd van loodvrij kristal. Het glas is daardoor opvallend helder, zodat de kleuren van gerechten en dranken beter tot hun recht komen. De ontwerpen komen van designers van over de hele wereld, van zowel beginnende studenten als grote namen.

HET 60 JAAR JONGE KOOKPUNT ZET KOOKTRENDS NEER Weinig winkels kunnen het Kookpunt nazeggen: 60 jaar lang vooroplopen met een indrukwekkend assortiment kookgerei. Waarom blijft Kookpunt zo’n magneet? TEKST: JAAP VAN RIJN We vragen het aan Franz Kliegel. Hij stapte vorig jaar in de schoenen van Ton van der Kolk sr. en Sjaan Neels, die 60 jaar geleden de 12 m2 kleine Stad Solingen aan de Zwaanshals begonnen. Hier verkocht het duo vooral Duitse en Franse messen en sleep Ton deze scherp in een werkplaats achter de winkel. Franz leerde in 12 jaar tijd van zowel Ton sr. als zijn zoon Ton jr. de finesses van staal en slijptechnieken. Aan de hand van de messen kun je goed zien welke ontwikkelingen Kookpunt doormaakt. Franz Kliegel: “Bijna alle messen die we het laatste decennium verkopen, zijn inmiddels van Japanse makelij. En dat is niet vanwege de prijs. Deze messen zijn doorgaans duurzamer. En voor elke klant is er wel een passend mes. Uiteraard zijn er kwaliteitsverschillen, maar allemaal snijden ze goed.” Kookpunt zit ook boven op kooktrends zoals de groente-

keuken, fermenteren en koken op inductie, dat nu echt doorbreekt omdat we van het gas af moeten. Kookt Franz zelf liever op gas dan inductie? “Ik ga voor inductie, dat is zo goed geworden. Je kunt de temperatuur fijner afstellen dan met gas. Inductie is ook schoner, dus beter voor het binnenmilieu. Je moet er wel een gevoel voor ontwikkelen.” Kiezen voor smaak Een opvallende ontwikkeling is dat mensen bij hun apparatuurkeuze voor smaak kiezen. Zo bestelde een echtpaar onlangs een oven af, aldus Franz. “Ze zagen dat ze met een buitenoven, een kamado als de Big Green Egg, niet alleen brood kunnen bakken, maar ook etenswaren kunnen garen, en dat dit garen op houtskool lekkerder smaakt. Het past ook in de groentetrend. Een geroosterde selderijknol smaakt uit de kamado net zo vol als een steak. Daarbij kan de kamado het hele jaar buiten staan, dus je hoeft er niet mee te slepen.”

Franz benadrukt dat je beter met duurzaam geoogst houtskool kunt werken: “Dat kost meer per kilo, maar je werkt dan wel met houtskool dat schoner en langer brandt en meer hitte afgeeft. Zulk hout komt uit FSC-gecertificeerde bossen en wordt verhit in plaats van verbrand. Dat scheelt schadelijke uitstoot.” Op de trend vooruitlopen Kookpunt loopt op trends vooruit, want de winkel krijgt als eerste in Nederland nieuw kookgerei binnen dat wordt ge-

“Ik ga voor inductie, dat is zo goed geworden”

test op bruikbaarheid. Franz Kliegel: “We zijn interessant voor de avontuurlijk ingestelde thuiskok die met de laatste technieken wil koken en voor mensen die wat meer tijd hebben. Denk bijvoorbeeld aan fermenteren, een techniek waarbij je ook snijafval verwerkt. Het maakt deel uit van de nu al een paar jaar lopende no-waste trend. Fermenteren

is thuis heel goed te doen, want het is niets anders dan garen in zout. Het kan bijna niet fout gaan.”

Echte kookculturen Franz geeft aan dat veel thuiskoks die de winkel bezoeken, voor kwaliteit gaan. “Wist je dat de Marokkaanse gemeenschap hier in het Oude Noorden de eerste was die wist dat

je bij snelkookpannen voor kwaliteit moet kiezen? We hebben hier klanten die al decennia hun pan hier kopen en laten repareren. Migranten die zich sinds de jaren 50 in de buurt vestigden, komen uit echte kookculturen. Ze vormen nog steeds een inspiratiebron voor ons. En hopelijk ook in de toekomst!”

Let op de jubileumaanbiedingen in de winkel en op de website www.kookpunt.nl.


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Ondernemen 14

Wat is CBD? • De afkorting CBD staat voor cannabidiol, een niet-psychoactieve stof die wordt verkregen uit een hennepplant met een zeer laag THC-gehalte. Je kunt van deze stof niet high worden. Het is een door de overheid gedoogd product dat verwerkt wordt in onder meer olie. • Wie stoned wil worden, zoekt zijn heil bij die andere cannabinoïde van de hennepplant: THC (tetrahydrocannabinol). Dit is een illegaal product en mag niet worden verhandeld. Wel legaal is de teelt van medicinale cannabis, zodat een arts THC in olie mag voorschrijven. THC triggert de hersenreceptoren van het systeem, het lichaam gaat het genotmiddel dopamine produceren. Je ervaart vervolgens een psychoactieve reactie: zo word je stoned. Verslaving ligt dan op de loer. Deze reactie blijft achterwege bij de consumptie van CBD. • Er bestaat zowel CBD- als THC-olie. De laatste is ook bekend als wietolie, dat naast THC ook andere cannabinoïden bevat. Cannabisplanten bevatten namelijk veel meer cannabinoïden dan CBD en THC. • Het endocannabinoïde-systeem (ECS) van het menselijk lichaam verwerkt de informatie van cannabinoïden en produceert zelf ook cannabinoïden. De invloed van cannabinoïden in voedingssupplementen op het lichaam is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Waarom je met CBD geen medische claims mag maken Producten met een medische claim die een ziekte kunnen voorkomen, behandelen of genezen, vallen onder de Geneesmiddelenwet. Op voedingsmiddelen mogen geen medische claims worden gedaan (bron: Gezondheidscentrum). Wie claimt dat CBD bijvoorbeeld werkt als een pijnstiller en aangeeft waarom, begeeft zich al snel op glad ijs. In Nederland stelt de Keuringsraad (KOAG/KAG) reclamerichtlijnen op. De raad ziet toe op naleving en kan op basis van een richtlijn reclameclaims van een voedingssupplement als ontoelaatbaar beoordelen. Onder meer de branchevereniging voor apothekers en die van voedingssupplementen zijn aangesloten bij de raad. Er zit maar één ding op als je interesse in CBD is gewekt: claims kritisch bekijken en met mensen spreken die ervaring met een product hebben. Uiteenlopende ervaringen van gebruikers met CBD vormen mede een reden om meer wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. CBD is in ieder geval een voedingssupplement dat mensen die medicijnen slikken, bij voorkeur na overleg met de huisarts gebruiken. Het gaat om de kwaliteit Uit een onderzoek van cannabisonderzoeker Arno Hazekamp blijkt dat slechts een derde van de CBD-extracten die online worden aangeboden, nauwkeurig zijn geëtiketteerd.* Je weet dan niet wat je koopt. Om de kwaliteit en de veiligheid te verbeteren, worden CBD-producten waarschijnlijk als novel food aangemerkt (zie het artikel). Een keurmerk zou de consument ook van dienst kunnen zijn. Het Cannabinoïde Adviesbureau Nederland, dat over veel kennis over CBD beschikt, wil zich inzetten voor zo’n keurmerk. * Bron: Radar, AVROTROS Zuiverheid MariPharm geeft aan dat zij werkt met twee apothekers die experts zijn in de richtlijnen van Good Manufacturing Practice (GMP) en met analyses van een extern laboratorium. De eisen die worden gesteld aan de productie en distributie van het voedingssupplement CBD, zijn op het niveau van een medicijn, aldus MariPharm. Het bedrijf haalt met ethanolextractie CBD uit de hennepplant. Deze techniek zou tot een hogere kwaliteit en zuiverheid van CBD leiden dan mogelijk is met de CO2-extractie die nu gemeengoed is. Met deze extractie wordt 99% zuivere CBD bereikt, zo claimt MariPharm.

Ondernemen in Rotterdam


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Timothy van Niekerk, een aan de Wageningen University afgestudeerde expert in tuinbouw in kassen, aan het werk tussen de planten. MariPharm mag, in tegenstelling tot andere CBD-producenten, in eigen en externe laboratoria CBD op het THC-gehalte testen.

Ondernemen 15

CBD

made in Rotterdam

CBD, het stofje cannabidiol uit de hennepplant, groeit onmiskenbaar uit tot een foodhype. Na de avocado, de gojibes, het tarwegras en de cacao nibs zetten producenten hun kaarten op het voedingssupplement CBD. Ben & Jerry’s kondigt aan zelfs ijs met CBD te gaan maken.* Het wachten is op een fiat van de Amerikaanse overheid. Voorlopig consumeren Nederlanders vooral CBD-olie uit een flesje. Eigenlijk zou het een medicijn moeten zijn, aldus Marcel de Wit van MariPharm, en het is zeker geen drug waar je high van wordt. Dat wil hij best uitleggen.

Na de overstelpende hoeveelheid en ook nog eens elkaar tegensprekende informatie over CBD te hebben doorgeworsteld, zijn in ieder geval twee dingen duidelijk. De kwaliteit van de aangeboden producten varieert enorm, net zoals bij voedingssupplementen als vitamines. En CBD lijkt een wondermiddel te zijn, een fijn uitgangspunt voor handelaren en producenten. Die reppen over heilzame werkingen als het verlichten van lichamelijk en psychisch ongemak, of je beter kunnen concentreren en slapen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Weet in ieder geval wel dat je geen zekerheid hebt, want CBD is geen medicijn. Pijnbestrijding Met deze kakelbonte werkelijkheid worstelt Rotterdammer Marcel de Wit (hij staat niet op de foto’s, red.). Je mag hem gerust een cannabisveteraan noemen. De vermeende therapeutische kracht van de hennepplant was voor hem een reden om 30 jaar geleden een coffeeshop te beginnen. Hij verkocht cannabis voor kostprijs aan pijnpatiënten. Marcel de Wit: “Ik bezocht in die tijd een cannabiscongres in Parijs en maakte daar kennis met de Amerikaan James Burton. We bespraken de mogelijkheden van wiet als medicijn voor pijnbestrijding en het onderdrukken van misselijkheid bij bepaalde therapieën. Via Burton kwam ik in contact met Lester Grin-

spoon, een zwaargewicht in de wereld van medicinale cannabis. Hij was in zijn werkzame leven psychiater in het Massachusetts Mental Health Center in Boston. Grinspoon was ook verbonden aan de Harvard Medical School en trok destijds de aandacht met de uitgave Cannabis, het verboden medicijn. Ik kwam in deze periode ook in contact met de Rotterdammer Ger de Zwaan. Hij lag in het ziekenhuis met een chronische pancreasontsteking. Het zag er niet goed uit. De internist schreef op recept cannabis voor. Ger kwam vervolgens bij apotheek Gouka in Schiedam terecht, die hem de medicinale cannabis van mij leverde.” Gedoogconstructie Marcel de Wit besluit in 1995 in Rotterdam het bedrijf MariPharm op te richten en concentreert zich vervolgens op de levering van gecontroleerde kwaliteitsproducten met marihuana. Burton neemt de promotie van wiet op zich en wordt teler en De Zwaan organiseert een patiëntenvereniging. Ze leveren via vele apotheken producten aan duizenden patiënten. Een gedoogconstructie, want ondanks alle goede bedoelingen is wiet verhandelen (nog steeds) een illegale activiteit. De Wits inspanningen om wiet te legaliseren voor medicinale doeleinden blijven niet onopgemerkt. Hij mag in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een kilo cannabis voor medicinale

De kwaliteitseisen zijn strenger dan die voor andere voedingssupplementen.

doeleinden exporteren, waarmee een toenmalig verdrag met andere landen wordt opengebroken. Marcel de Wit: “Ik kreeg voor die export een opiumontheffing, die heb ik nog steeds. De actie leidde uiteindelijk in 2003 tot de instelling van het Bureau voor Medicinale Cannabis [BMC, red.]. Hiermee verwierf de rijksoverheid het monopolie voor de handel in deze cannabis.” Dat weerhoudt mensen als Ger de Zwaan er niet van om illegaal, maar wel met toestemming van de gemeente Rotterdam wiet te gaan verkopen. Want die overheidswiet is duurder en wordt niet door de zorgverzekering vergoed. Therapeutische kwaliteiten Marcel de Wit blijft ondertussen cannabis leveren aan BMC en daarnaast aan TNO voor wetenschappelijk onderzoek. Meer zit er voor hem voorlopig niet in. De Wit: “Ik ben me dan ook gaan verdiepen in de therapeutische kwaliteiten van CBD. Ik heb veel wetenschappers gesproken, onder meer experts in Israël, waar veel onderzoek naar CBD wordt gedaan, door mensen als Jacob Waxman. En Lumir Hanus, die de cannabinoïde THC wist te isoleren, en Raphael Mechoulam, die als eerste legaal cannabis mocht onderzoeken. Tijdens mijn zoektocht naar kennis maakte CBD inmiddels naam als voedingssupplement. De gesprekken met de experts maakten me duidelijk dat ik qua productie op het niveau van een medicijn moet gaan zitten. De kwaliteitseisen voor medicijnen zijn namelijk veel strenger dan die voor voedingssupplementen. Hier komt het opiumverlof van pas, want ik mag, in tegen-

stelling tot andere CBD-producenten, in mijn eigen en externe laboratoria CBD op het THC-gehalte laten testen. Dankzij deze testen kan ik garanderen dat onze CBD-olie onder meer geen THC bevat.” (Max. 0,05%, zie ook kader Wat is CBD?, red.) Novel food Wat Marcel de Wit in de kaart lijkt te spelen, is de verwachting dat CBD tot een novel food wordt gepromoveerd. Dat is een nieuw ingrediënt dat de EU toetst aan een Europese Verordening. Zo’n product mag onder meer geen gevaar opleveren voor de consument en mag deze ook niet misleiden. In Nederland beoordeelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zo’n novel food. Komt het zover, dan kan het kaf van het koren worden gescheiden, zo is de verwachting. Marcel de Wit: “Vaak klopt de opgegeven hoeveelheid CBD in een olie niet of wordt er te veel THC in aangetroffen. En ook zware metalen en pesticiden, want boeren zetten de hennepplant vaak als wisselteelt in omdat het de bodem schoon en luchtig maakt. Wij werken alleen met biologisch geteelde hennep. Door onze productietechniek zijn we ook in staat om alle eventuele onzuiverheden te verwijderen.” De inspanning om kwaliteit te bieden lijkt zich uiteindelijk uit te betalen. MariPharm gaat vanaf september de CBD-olie via een aantal apothekers verkopen. De volgende stap van Marcel de Wit laat zich raden: CBD ooit als medicijn laten registeren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

* www.benjerry.com/whatsnew/2019/05/cbd-statement


Tijd is bijzonder. KWF Kankerbestrijding helpt de kwaliteit van leven van mensen als Henriëtte te verbeteren. Na haar behandeling kreeg ze paniek- en angstaanvallen. Een psycholoog leerde haar ermee om te gaan. Maar zo onbezorgd als vroeger wordt ze nooit meer.

‘Toen begonnen de nachtmerries en paniekaanvallen' Henriëtte vertelt: “Zes weken na ontslag uit het ziekenhuis voelde ik dat het beter ging. Toen ging ik nadenken over wat er allemaal was gebeurd in de maanden ervoor. En toen begonnen de nachtmerries en paniekaanvallen.” Paniekaanvallen in bed De oorzaak van die eerste aanval? “Ik hoorde over een vrouw die was gestorven. Ik beeldde me in dat het mij zou overkomen. Ik durfde niet meer te gaan slapen, was bang dat ik niet zou ontwaken. Dat heeft maanden geduurd. Ik werd regelmatig huilend en schreeuwend van angst wakker. Dat was ook heel zwaar voor mijn man en dochters.” Hulp van een psycholoog De huisarts verwees haar naar een psycholoog. “Die vertelde dat mijn angsten heel normaal waren en door de gesprekken begreep ik beter wat er allemaal in mijn hoofd omging. Daarnaast volgde ik een training mindfulness. Een van de basisoefening doe ik nog vaak als ik met de hond loop. De paniek is dan meteen weg.” Iedereen kan helpen Henriëtte is blij dat KWF aandacht besteedt aan mensen die kanker hebben gehad. “Zo wordt het bespreekbaar. Iedereen kan daarbij helpen, vraag bijvoorbeeld eens hoe het gaat met (ex-)kankerpatiënten. Of geef aan de collectant, zodat KWF zich kan inzetten voor een betere kwaliteit van leven na kanker.” Lees meer op KWF.nl/collecteweek

WO

WO

Wilt u digitaal doneren?

Tijd is bijzonder. Scan de QR-code met de app van je bank of Tikkie. Alvast bedankt!

Collecteweek 1 t/m 7 september


DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

De moederschepen van de WIELEWAAL Een groot deel van de Wielewaal ziet er inmiddels uit als een savanne. Bomen bieden schaduw aan de enkele voorbijganger die dit tijdelijke landschap eens goed tot zich wil nemen. Hier leefden de Wielewalers in hun knusse huisjes, tussen het vele groen. Na de sloop bleven de bomen verweesd achter, wachtend op de kettingzaag. Ooit rammen op deze vlakte heimachines palen in de grond voor nieuwe huizen. Dan staan die bomen maar in de weg. Ondanks gesteggel over het definitieve bestemmingsplan is door de wijkontwikkelaars een kapvergunning aangevraagd. Tot verbijstering van een groep overgebleven Wielewalers. Want, hÊ, hoe kun je nu meer dan 200 bomen neerhalen voor de herontwikkeling van de wijk als dat bestemmingsplan nog moet worden opgesteld? Omdat de gemeente de vergunning verstrekt op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening, wellicht‌ De bewoners mogen bezwaar aantekenen. Bomen die mede het straatbeeld bepalen, mogen vaak niet gekapt worden. Helaas bestaan de meeste straten niet meer. Waarom niet elkaar in het midden vinden? Volwassen bomen zullen perfect passen in het ongetwijfeld energieneutrale Nieuwe Wielewaal. Deze moederschepen van de biodiversiteit* verbinden ook nog eens het verleden met het heden en kunnen voorkomen dat straks een ongewoon stuk Rotterdam gewoner oogt. * Aldus bomenexpert Peter Wohlleben in zijn boek Het Verborgen Leven van Bomen, Lev./ A.W. Bruna Uitgevers, 2016

TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN

Stadsbeeld 17


Cultuur 18

DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Japan food rules

Lekkerrr!!! Het zal wel aan de naam Rrrollend liggen dat dit foodfestival wederom Rrrotterrrdam aan doet. De grote verscheidenheid aan food, cocktails, speciale bieren, de relaxte jazzbandjes en de dj’s die de sterren van de hemel spelen, vallen vooral bij Rotterdammers in de smaak. Aan de kids is ook gedacht: die kunnen in de ballenbak en de zweefmolen. Nu duimen voor mooi weer.

Wie in één dag alle smaken en structuren van de Japanse keuken wil leren kennen, gewoon omdat het kan, bezoekt het Japan Fair Festival Rotterdam. Daar kun je je naast de overbekende sushi ook te goed doen aan sake, bier, whisky, ramen, okonomiyaki, takoyaki, de bijzonder kleverige mochi, gyoza, dango en nog veel meer. Waar je je door deze Mount Fuji van Japanse lekkerheden heen kunt eten, is nog niet bekend. Check de Facebook-pagina regelmatig. Ook cultuur staat op het programma, denk aan karaoke, anime en arcade.

Museumpark, 13 - 15 september, rrrollend.nl

Japan Fair Festival Rotterdam, 7 en 8 september, zie voor de locatie Facebook

Integratieproblemen van vluchtelingen als sitcom In de bijzondere voorstelling Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen van Wunderbaum en Theaterhaus Jena ontwikkelt een Duitse tv-producent een sitcom over de integratieproblematiek van vluchtelingen. Het publiek ziet de producent aan het werk met een Duitse crew, een Irakese regisseur en twee Duitse, drie Syrische en twee Nederlandse acteurs. Gedurende de voorstelling worden een aantal scènes opgenomen. Naarmate de serie zich ontwikkelt, komen de spelers steeds vaker in opstand. De taal- en cultuurverschillen spelen op. En ze zijn het onderling niet eens met hoe ze neergezet worden. De situatie wordt steeds onrustiger, zowel tijdens de opnames als daarbuiten dreigt de boel uit de hand te lopen. Net als in andere voorstellingen van Wunderbaum speelt muziek een belangrijke rol. De live gespeelde muziek van Jens Bouttery en Ward Espir

in onze eigen veilige habitat en kunnen de clichés veel gemakkelijker van ons af laten glijden. Bovendien zijn deze vooroordelen vaak een stuk luchtiger. Ze hebben nauwelijks effect op ons leven, op onze bewegingsvrijheid. En juist dát is bij vluchtelingen uit de Arabische wereld wel een groot thema. Het zwaartepunt in onze voorstelling ligt daarom op de vooroordelen waar de Syriërs mee te maken krijgen.” “In gesprekken met Ahmad en Ramez hebben we onderzocht waarin je als vluchteling verzeild raakt. We hebben het daarnaast voornamelijk over elkaars vooroordelen gehad en hebben geprobeerd deze zo eerlijk mogelijk uit te spreken.”

vertegenwoordigt de cultuurverschillen, maar maakt het publiek ook duidelijk waar ze naar kijken: de opnames of de scènes buiten de sitcom. Matijs Jansen vertelt wat over de inhoud en het maakproces van Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen : “Actrice Esmee Verschuur bracht twee Syrische theatermakers, Ahmad Al Harfi en Ramez Basheer, met ons in contact. Zij wilden een comedyserie over hun situatie maken, voor een YouTube-kanaal. Dat konden wij niet faciliteren. Na enig beraad hebben we het samen omgevormd tot een theaterproject, omdat we wel direct waren gegrepen door de frisse invalshoek: waar kom je in terecht als vluchteling in West-Europa en met welke vooroordelen en problematiek heb je, over en weer, te maken.” “Arabieren in West-Europa vormen sowieso een kwetsbare minderheid. Wij Europeanen begeven ons natuurlijk

Schiecentrale, tot en met 13 september, tr.nl/ fiets (FOTO: J. DETTE)

Lekker opgetut de Kaapse nacht in knallen De Nacht van de Kaap kun je als een van de leukste feestjes van het jaar beschouwen. Ditmaal voltrekt de nacht zich op het stoomschip Rotterdam. Rotterdammers hebben de mooie traditie om zich voor speciale gelegenheden lekker op te tutten. Op deze sterke behoefte springt Sugarcoated Salon in met de Sugarcoated Tut Dag voor het betere make-overen als de perfecte pre-party.

SS Rotterdam, 7 september, www.sugarcoatedsalon.nl

Ga eens op plasticdieet Wie weleens een maandje plasticvrij door het leven wil gaan, bezoekt de kick-off in BlueCity010 aan de Maasboulevard. Nicky en Jessie Kroon van Het Zero Waste Project, sprekers, een korte film en een toffe markt kunnen ervoor zorgen dat je gemotiveerd de dieetmaand doorkomt. Je mag tijdens de kick-off een vegan-diner verwachten. En dankzij de Rotterdammers van Puur Bezorgd leer je hoe je plasticvrij boodschappen kunt doen.

BlueCity010, 5 september, www.bluecity.nl

Zondagochtendconcerten Zondag 10 november Zondag 17 november Zondag 24 november Zondag 8 december Zondag 15 december Zondag 22 december Zondag 26 januari Zondag 9 februari Zondag 15 maart Zondag 22 maart

That’s Amore – Italiaanse Ochtend met groot orkest Bye Bye Love – ode aan de Everly Brothers Shanty Festival 2019 The Ramblers De mooiste Close Harmony Songs White Christmas at de Doelen Meezing-Ochtend met De Wannebiezz Tata Mirando Wiener Tradition Ode aan Barbra Streisand door Petra Berger

Grote Zaal – de Doelen te Rotterdam – aanvang 11.00 uur Bestellen: via internet of telefonisch www.zondagochtendconcerten.nl 010 4225244

€ 14,50


Cultuur 19

DE NIEUWSPEPER 4 september 2019

Spectaculaire straatcultuur in de maak teerde kunstenaars maken kosteloos een rijdend kunstwerk van jouw voertuig. Personenauto’s of caddy’s zijn helaas uitgesloten van deelname. Ook kun je tijdens Pow! Wow! muzikale artiesten bewonderen, onder meer Coely en rapper Snelle.

Skateboarden op hoog niveau, street art van grote klasse en straatcultuur in de Kunsthal: je kunt het allemaal gaan zien tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend. Want Rotterdam en street art hebben al heel lang wat met elkaar. Niet voor niets brengt de Maasstad muurtalent voort als de internationaal scorende Nina Valkhoff, I Am Eelco en het collectief Rewriters010.

Skaten voor punten Het skateparcours op de Westblaak laat dagelijks de vibrerende urban cultuur van Rotterdam zien. Het is dan ook meer dan logisch dat Skateland dit jaar het NK Skateboarden 2019 mag organiseren. De skaters zullen niet alleen met hun tricks & treats strijden om de Nederlandse titel. Ze kunnen ook kwalificatiepunten pakken voor de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Rond de wedstrijd wordt ook een groot skateboardfeest opgetuigd.

Laat je bus beschilderen Het zal dus geen verrassing zijn dat Rotterdam met Pow! Wow! 2019 de grootste street art-familie ter wereld kan presenteren, dit jaar op het Afrikaanderplein. Het beschilderen van bestelbusjes en vrachtwagens is een spectaculair onderdeel van Pow! Wow! Heb je een bestelbus, camper of kleine vrachtwagen en zit je te springen om een kekke spuitlaag, kom dan naar Zuid. De streng geselec-

Rotterdam Street Culture Weekend, 13 - 15 september (FOTO: WISE FOOL VIA PIXABAY)

Goed nadenken over fakekennis

Klimaatontkenning, vaccinatieweigeraars, een meldpunt voor indoctrinatie: wetenschappelijke kennis wordt steeds vaker afgedaan als een mening. Als die kennis de basis vormt van het beleid van de overheid en vele bedrijven, de gezondheidszorg en het onderwijs, kortom van de samenleving, waar kun je dan nog van op aan? De Erasmus Universiteit en Arminius vinden het dan ook hoog tijd om stil te staan bij de veranderende positie van wetenschap en kennis in onze samenleving. Daan Roovers, de Denker des Vaderlands, trapt af met een lezing waarin zij op zoek gaat naar de verhouding tussen academische kennis en

publieke kennis, de kennis die voor iedereen toegankelijk is. Welke waarde heeft academische kennis voor niet-academici? Moeten universiteiten zich weer meer verbinden met de gemeenschap? Naast Roovers laten ook Liesbeth Noordegraaf-Eelens (econoom, filosoof en lector Education Innovation bij Codarts & de Erasmus Universiteit) en Geerten Waling (historicus verbonden aan de Universiteit Leiden en columnist bij Elsevier Weekblad ) hun licht schijnen in het huidige doolhof.

3 x Matthäus-Passion Wie weet nog dat het in 2020 150 jaar geleden is dat in Rotterdam de Matthäus-Passion voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd? Het was op 8 april 1870 dat Toonkunst Rotterdam onder leiding van Woldemar Bargiel het stuk ten gehore bracht. Zo begon in Rotterdam de traditie die zich inmiddels dankzij Willem Mengelberg en (later) de Nederlandse Bachvereniging over heel Nederland uitstrekte. Reden genoeg voor het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam om deze gebeurtenis in De Doelen met een concert te herdenken. In 2020, uiteraard. Waarom daar nu al aandacht aan schenken? Omdat de Passion altijd snel uitverkoopt. Is het reeds

zover, dan krijg je nog twee kansen om in 2020 een uitvoering te bezoeken. Ook dirigent Peter Dijkstra pakt met onder meer een jongenskoor flink uit in De Doelen. Ronduit spectaculair belooft Matthäus aan de Maas in Ahoy te worden, dat alle hoogtepunten van de Matthäus-Passion laat horen. De oorspronkelijke vier uur worden voor een televisieregistratie teruggebracht tot 90 minuten om dit klassieke werk ook voor een breed publiek aantrekkelijk te maken.

Meer informatie: www.dedoelen.nl, www.rotterdamsphilharmonisch.nl en www.ahoy.nl

SUMMER NIGHTS Van 3 t/m 8 september vindt de eerste editie plaats van het openluchtfilmfestival Summer Nights. Geniet van voorpremières, livemuziek, dj’s, eten en drinken. Met op woensdagavond de voorpremière van Monos. Woensdag 4 september | Henegouwerplein | 17.00 u

HET GROOT NIET TE VERMIJDEN Muziektheatergezelschap Het Groot Niet Te Vermijden repeteert twee weken in Kantine Walhalla en jij kunt bij de openbare repetitie zijn! Kom kijken hoe de mannen werken aan hun allerlaatste theatervoorstelling ‘The Last Waltz’. Donderdag 5 september | Kantine Walhalla | 20.30 u

WORLD PORT BUSKER FESTIVAL Tientallen straatmuzikanten uit binnen- en buitenland verzorgen gratis optredens bij kroegen en op straat in de binnenstad. Onder andere de Herbieblues, Kiloknallers en Pete The Temp treden er op. Vrijdag 6 september | Diverse locaties | 17.00 u

Arminius, 10 september, www.arminius.nl

Batman vs. Superman vs. Harry Potter vs. Starwars...

Monumenten & muziek, een puike combinatie

… Hans Zimmer en John Williams schreven geweldige filmmuziek, ook voor kaskrakers als Star Wars, ET, Gladiator, Pirates of the Caribbean, Inception, The Da Vinci Code en Raiders of the Lost Ark. Een indrukwekkend rijtje, nietwaar? Inmiddels vormen deze muziekstukken tezamen een groots concert dat met succes in de Londense Royal Albert Hall & Royal Festival Hall werd opgevoerd. Rotterdam krijgt nu de kans om dit spektakel te beluisteren in het Oude Luxor Theater.

Het Pilgrim Harbour Festival biedt inmiddels voor de derde keer muziek in de monumenten van historisch Delfshaven. Het festival valt dit keer samen met de Open Monumentendag Rotterdam. Ga mee op ontdekkingstocht en bekijk lokale acts van wereldklasse op bijzondere locaties. Gidsen nemen kleine groepen festivalgangers mee langs intieme miniconcerten. De Verrassende Muziekroutes zijn een samenwerking van het Pilgrim Harbour Festival met Podium Grounds. Sacred Songs Rotterdam presenteert tijdens het festival 50 Rotterdamse zangers van diverse religies en culturen in één concertvoorstelling in de Pelgrimvaderskerk. De vijf koren en twee solisten zingen eigen repertoire, geïnspireerd op het thema pelgrimage , dat artistiek leider Monica Akihary samenbrengt in één compositie. Verwacht het Marokkaanse anasheed – de islamitische variant van gospel – van Al Wahda, Kaapverdiaanse liederen van Nazareno, soefisongs van Shwan Sulaiman, black gospel van Leo Davelaar & G-Project, Marialiederen van Rasha

Oude Luxor Theater, 13 september, www.luxortheater.nl

WERELDHAVENDAGEN De 42ste editie van de Wereldhavendagen is gratis te bezoeken en vindt plaats rondom de Erasmusbrug. Zie spectaculaire demonstraties, bezichtig schepen of ga ‘s avonds naar de vuurwerkshow. Voor de jonge bezoekers zijn er speciale kinderactiviteiten. Zaterdag 7 september | Diverse locaties | 10.00 u

KADEFESTIVAL DELFSHAVEN

Mansour, Indiase spirituele muziek van Prewien Pandohi Mishre & koor en meerstemmige zang van de Kathedrale Cantorij.

Pilgrim Harbour Festival, 14 september 2019, pilgrimharbour.nl

Het festival vindt dit jaar voor de zesde keer plaats op de Spangesekade: het deel tussen de Lage Erfbrug en de Mathenesserbrug. Er is voor ieder wat wils: livemuziek, theater en verhalen, kunst en poëzie, workshops en waterpret. Zondag 8 september | Spangesekade | 12.00 u

VOOR DE VOLLEDIGE AGENDA KIJK OP UITAGENDAROTTERDAM.NL


Nieuw!

CBD-olie Nu verkrijgbaar in de Nederlandse apotheek MariPharm CBD-olie is kwalitatief, veilig en betrouwbaar Constant CBD gehalte, zonder THC en schadelijke reststoffen Analyse in eigen- en gecertificeerd extern labaratorium

Verkrijgbaar voor â‚Ź34,95

Nu beschikbaar bij uw apotheek, vraag naar: Z-index: 16544048

Meer informatie? Kijk op www.maripharm.nl