Page 1

Festival Orfeo & Majnun kleurt de stad

PAGINA 6

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

We kunnen weer het dak op

PAGINA 10-12

DE JAARGANG 5, NR. 10 15 MEI - 28 MEI 2019

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

BELEEF HET MUSEUM NOG EENMAAL IN VOLLE GLORIE PAGINA 14-16

(FOTO: AAD HOOGENDOORN)

ROTTERDAM

FESTIVALS SLOTWEEKEND BOIJMANS: LEZINGEN 24 MEI - 16 JUNI 2019 Elke zaterdag en zondag MAAND EXPOSITIES en Pinkstermaandag van 12:00 - 17:00 | Gratis ROTTERDAMARCHITECTUURMAAND.NL TOURS EN MEER Doordeweeks is POST Podium ook geopend tijdens verschillende (betaalde) events. Voor programma POST Podium zie website.

ARCHITECTUUR

Foto: Forbes Massie Studio voor Omnam

Neem een kijkje in POST Podium (voormalig Postkantoor), Coolsingel 42. Dit gebouw opent nog één keer haar deuren voor het publiek voordat het wordt verbouwd.


EEN DROOM VAN EEN SHOWROOM SALE. Koop nu één van onze geweldige showroombedden tegen aantrekkelijke prijzen. Maar wees er snel bij: op is op!

Slaapboulevard Kwakernaat – Hästens Shop Heinenoord Boonsweg 7, 3274 LH Heinenoord Tel. 0186 – 60 13 55, slaapboulevard.nl

Open avond opleidingen 21+ Altijd al uw kennis van geschiedenis, kunst of filosofie willen vergroten? Spaans, Italiaans of Frans willen leren? Wilt u nieuwe mensen leren kennen met wie u een gemeenschappelijke deler heeft? Volg dan één van de onderstaande opleidingen: • Mavo 3 en 4 Spaans (‘s avonds) • Mavo 4 Frans (overdag) • Havo 4 kunst algemeen (overdag) • Havo 4 geschiedenis (overdag) • Havo 4 Frans (overdag) • Havo 4 & 5 Spaans (‘s avonds) • Havo 4 filosofie (overdag) • Vwo 5 Frans (`s avonds) • Vwo 5 en 6 Spaans (overdag) • Vwo 6 Italiaans elementair (overdag) • Vwo 6 geschiedenis (overdag) Kosten van de opleidingen zijn gemiddeld 70,00 euro per jaar!

Mogen wij ons even voorstellen? Meubelstoffeerderij Miedema & Zn. is een ouderwets vertrouwd Hollands bedrijf, waarbij kwaliteit, service en persoonlijk contact nog echt bovenaan staan! Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van design meubelen van onder andere: Leolux, Artifort, Gelderland, Rolf Benz, Gispen, Jori, De Sede, Oisterwijk

Uw waardevolle meubelen weer als nieuw? Wij beschikken over een grote collectie leer en stoffen van onder andere:

Aanmelden open avond

Ohmann, Designers Guild, Ploeg, Kvadrat, Alcantara, Romo, Sanderson en Saum & Viebahn.

Wilt u meer informatie? Kom dan naar onze open avond op 23 mei van 19.00 uur tot 20.00 uur op de Posthumalaan 90, Rotterdam. Onze docenten en studenten vertellen u graag meer en u kunt zich direct aanmelden voor de opleiding(en).

Doorgezakte banken of fauteuils? Wij vervangen de vullingen!

Aanmelden voor de open avond via info@vavorijnmondcollege.nl. Graag met vermelding van uw naam en keuze opleiding(en).

Voor meer info: www.vavorijnmondcollege.nl

Gratis halen en brengen Levering onder 3 jaar garantie

Bel voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak bij u thuis of kom langs in ons atelier. Miedema & Zn. Amersfoort 033 472 35 77

Miedema & Zn. Bussum 035 691 29 05

Miedema & Zn. Rotterdam 010 21 888 76

Miedema & Zn. Schiedam 010 27 34 727

www.miedemaenzn.nl

Miedema & Zn. Utrecht 030 662 82 18


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

NIEUWS

2@WKN@010*

CTY@PIX

Het waren weer twee bewogen weken die we als Rotterdammers mee mochten maken. Ga maar na. Ondanks alle waarschuwingen die van links en rechts kwamen (toch vooral van links), kreeg het immer fraaie Zuiderpark toch nog de volle confettilaag. Dat spul blijkt minder onschuldig dan het lijkt. En toch loosden de kanonnen hun lading ongeremd. Is hier een confetti-gate in de maak?

Niet alleen feestjes vieren met confetti staat inmiddels in een kwade reuk. Ook neemt van links tot rechts de druk toe om het volk minder vlees te laten eten. Beter voor lijf en aarde. Wat is het effect van dit bevoogdende advies? Een explosie aan veganhutten? Een beetje. Want niet alleen de groentenliefhebbers komen in beweging. Entree, het vakmagazine voor de horeca, meldt dat biefstukkenkampioen Loetje op de Wilhelminapier zo’n 1500 gasten per week verwelkomt. Een goede ondernemer bedenkt zich geen tweede keer. Dus opende Loetje een zaak aan de Binnenrotte. Die, met eigen ogen gezien, ook beregoed loopt. Wat vindt onze roodbonte tante Klazien V daarvan? Mûûûûûûûhhh!!!! @ Rotterdammers die hun gasten in eigen huis geen overnachting kunnen bieden, regelen een kamer in het Savoy Hotel. Want al logerend doen de gasten daar een flinke portie wederopbouwkennis op. Aan de muren zijn meters hoge, fraaie wederopbouwfoto’s bevestigd. Eentje springt er echt uit: een in de puinpoeier gegooid centrum. Aan het hoofdeinde van de bedden. Als visueel slaapmutsje.

@ Wijs je gasten ter voorbereiding van hun reis naar 010 op het bestaan van de Onderweg-app. Deze geeft obstakels door die ze met de auto tegenkomen. Rotterdam heeft de primeur. Wat die app allemaal niet kan! Zelfs het rijgedrag beïnvloeden met snelheidsadviezen. “U rijdt nu 30 km. Trek op tot 37 km. Temper uw gas tot 22 km. U staat nu stil. Trek langzaam op tot 15 km per uur.” Zucht. Kom maar op met die zelfrijdende auto. @ Geen zin om te koken voor uw gasten? Bel de thuismaaltijdkoning. Trrrringggggg!!!! “Zo da’s snel!” Voor de deur staat een melkmuil. Een gevalletje overtreding Kinderwetje van Van Houten? Mwah. Die gozer (zelden meiden, ook opgevallen?) doet zeker 15 jaren. Evengoed mag hij alleen licht werk verrichten. En daar valt onder tijdsdruk eten bezorgen niet onder. Een steekproef van RTL toont aan dat dit vaak voorkomt. Dit gaat vast een staartje krijgen. Net zoals het confettiknallen, benzine verbranden en koeien eten. Ook benieuwd of we over 10 jaar nog zelf beslissingen mogen nemen?

* 2 Weken Rotterdam

Tentoonstellen En

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aan-huis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio.

Uitbaten

akers, De Hoogstraat mag dan een hete plek zijn, aldus lokale smaakm n van de ondernemers die op dit hoekje hun geluk beproefden, kwame nieuwe de van geluk het op n prooste we Laten thuis. kermis een koude uitbaters. Want van lege winkels wordt niemand beter.

Carin Broere 06 - 5758 0037 Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper

toen viel het oog ineens op deze kies. Die wellicht al jaren deze siert en toch amper door de tand kast des tijds is aangetast. Mooier wor street art niet. Uitgraven die kast dt en in zijn geheel tentoonstellen, voordat iemand besluit er een blik verf overheen te gooien.

Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving Metro Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep

Knalpijpen Van menIs dit mini-stoplicht een vorm van beschaafd buurtprotest? op deze sen die door straten scheurende patserbakken zat zijn? Vond Zo’n plek in de Insulindestraat een ongeluk plaats met fatale afloop? we Laten vast. paal lantaren een aan reden zonder niet je ding schroef en knalpijp het die n iederee voor rtsplek bedevaa het uitroepen tot een zat is.

3


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen n van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak.

ROTTERDAM

Waarom Ooms? ú Het meest verkopende makelaarskantoor in Regio Groot-Rijnmond ú Ooms vraagt en maakt de beste prijs voor uw huis ú No Cure No Pay ú Persoonlijke aandacht ú Team van enthousiaste en ervaren medewerkers ú Professionele fotografie en virtuele bezichtigingen ú Erkend Hypothecaire Planners en Adviseurs ú Afspraken mogelijk op zaterdag en ‘s avonds

ROTTERDAM

Claes de Vrieselaan 241

Spechtstraat 23ab

• Ruime benedenwoning in het

• Zeer leuke jaren-’30 dubbele

gewilde Rotterdam-West

boven- en benedenwoning • Nette en goed onderhouden

• Nabij de toffe Nieuwe Binnenweg

6-kamer woning met tuin

• Heerlijk licht vanwege de grote VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

010 424 88 88

raampartijen • Zeer ruime en diepe tuin

gelegen VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Carnisselaan 49

Keltenoord 10

• Aan een mooie brede laan in de

• Ideaal voor starters en voor

woonwijk “Carnisse”

iedereen met twee linker handen

van circa 147 m2

• In 2016 geheel gerenoveerd en tot in de puntjes afgewerkt

• 2 woonkamers en 5 (slaap) Ca

VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

Rotterdam Ro tterdam m

2 woonruimtes

Vraagprijs € 325.000,-- k.k.

• Betaalbare eengezinswoning L

• Terug te brengen naar

kamers • Ligging is zeer centraal

VERKOCHT BOVEN Verkocht boven deVRAAGPRIJS vraagprijs

• 2 slaapkamers, 2 balkons • Heerlijk grote woonkamer en een nette en complete keuken

e v D

t

ROTTERDAM

Vraagprijs € 200.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Noorderhavenkade 49c3

Hoogenwaardstraat 89

Stroveer 244

• Super goed afgewerkt en ruime

• Zeer leuke hoekwoning in

• Zeer fraai afgewerkte 4-kamer

woning

uitstekende staat

• Prachtig dakterras in het gewilde Blijdorp naast de woonkamer drie (slaap)kamers

maisonnette

• Beschikt over een extra

• Een ruim balkonterras (W) met

verdieping

• Super praktische indeling en VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

Vraagprijs € 165.000,-- k.k.

zonbeleving!

• Moderne keuken, 4 ruime VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

slaapkamers • Zonnige tuin en terras op het

• In Rotterdam centrum in NIEUW IN VERKOOP Verkocht boven de vraagprijs

zuiden

Vraagprijs € 275.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Vraagprijs € 275.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Johan de Meesterstraat 15b

Koningswaard 185

Schiehavenkade 416

• Beleggers en klussers opgelet!

• Bezoek nu dit zeer leuke

• Één van de mooiste

• Leuk 2-kamer appartement met

2-kamer appartement

• Voorheen 2 slaapkamers

van één van de modernste

• Aan de rand van het stads-

appartementencomplexen

centrum

appartementen in het gebouw

• Gelegen op de 12e verdieping

balkon

NIEUW IN VERKOOP

keukenblok in L-opstelling

Vraagprijs € 310.000,-- k.k.

ROTTERDAM

complex Heliport • Heerlijke leefkeuken met

NIEUW IN VERKOOP

• Prachtige luxe keuken en modern sanitair

• Gelegen op de 13e verdieping van de markante Schiecentrale • Ruim hoekappartement NIEUW IN VERKOOP

• 180 graden uitzicht over de mooiste stad van Nederland

• Een eigen parkeerplaats in de parkeergarage wordt separaat aangeboden

Vraagprijs € 175.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Elektroweg 162

Soetendaalseweg 23

Rottekade 258

• Schitterend 3-kamer

• Grote authentieke 4-laagse

• Wonen op een geweldige locatie

appartement

achterzijde vrij uitzicht op een

• Zeer ruime en lichte eengezins-

• Lift, buitenruime en eigen• Comfort, rust, groen maar toch

• Eengezinswoning met aan de

zinnige woonbeleving

• Instapklaar parkeerplaats

aan de Rotte?

stadswoning met een waan-

• Keurig onderhouden

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 475.000,-- k.k.

Vraagprijs € 200.000,-- k.k.

bosrijke omgeving

woning (4 kamers) NIEUW IN VERKOOP

• Grote woonkeuken, woonkamer en achtertuin met achterom

NIEUW IN VERKOOP

• diepe achtertuin en een verrassend ruime souterrain • rust, ruimte en natuur als van

levendigheid om de hoek

de grote stad houden

Vraagprijs € 289.900,-- k.k.

Vraagprijs € 550.000,-- k.k.

Maaskade 113-115 |3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam

Vraagprijs € 335.000,-- k.k.


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen n van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Vierambachtstraat 72b

Wijnbrugstraat 312

Prins Frederikplein 639

• Bovenwoning, 4 kamers met twee

• Mooi 3-kamerappartement met

• Zeer fraai, prachtig afgewerkt luxe

balkons

eigen parkeerplaats

van een dakterras! geniet je van de natuur en het

• • • •

• Prachtig vrij uitzicht op De Hef, de

• Fenomenaal uitzicht op een

• Op het balkon kom je tot rust en VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

3 kamer appartement

• Gelegen op de 34e verdieping!

• Mogelijkheden tot het realiseren

koningshaven en de stad! • 2 ruime balkons

fantastische zichthoogte NIEUW IN VERKOOP

stadse leven in één

• Mooie afwerking, royale slaapkamers

NIEUW IN VERKOOP

• Op zoek naar een keurig

en de centrale ligging maken de

afgewerkt appartement? • Bel voor een afspraak

woonbeleving compleet

Vraagprijs € 250.000,-- k.k.

ROTTERDAM

Vraagprijs € 500.000,-- k.k.

Vraagprijs € 325.000,-- k.k.

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Boompjes 635

Zuiderterras 30

Havenstraat 146

• Toplocatie!

• Royaal 3-kamer appartement op de

• Unieke kans!

2e verdieping

• Schitterende uitzicht, ruime slaapkamer, zonnig balkon en

• waanzinnige appartement op de 17e verdieping.

herenhuis met vier verdiepingen • 5 slaapkamers, 2 badkamers

appartement

• Winkels, horeca en openbaar vervoer zijn op loopafstand

• Op prachtige locatie een prachtig

• Geen “standaard” type

moderne badkamer NIEUW IN VERKOOP

ROTTERDAM

• indeling kunt u nog veranderen

• Goed afwerkingsniveau, fantastisch BINNEN 2 WEKEN VERKOCHT

balkonterras (ZW)

NIEUW IN VERKOOP

naar eigen smaak. • Kom vrijblijvend deze prachtige

• Ruime woonkamer, royale indeling

woning bekijken en word verliefd

en rustige woonbeleving

Vraagprijs € 265.000,-- k.k.

Vraagprijs € 297.500,-- k.k.

Vraagprijs € 735.000,-- k.k.

WIST JE AL DAT VROUW GLOSSY IN DE TOP 3 MEEST GELEZEN VROUWENGLOSSY’S VAN NEDERLAND STAAT?

Nu 12x VROUW Glossy € 42,-

Gllossy

JUNI 2017 € 4,25

Kim Feenstra

ZIN IN STRA RAND BADPAKKEN, TOPJES EN BIKINI’S

DAN MA M AAR DIK

30%

korting

GA NAAR WWW.VROUW.NL/ACTIE

PSSSSSSSSST ‘IK VERDIEN MIJN GELD MET SEKS’

WIJ GAAN NÓÓIT MEER OP DIEET!

EXTRA 16 PAGINA’S

Lust VROUW VR UWEN DIE IE E VR V REEMDGAA AAN AN... ’

ALLES OVER (NIET) ETEN

ANOREXIA ‘BIJNA WAREN WE ONZE DOCHTER KWIJT’


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

ARCHITECTUUR

6

JE KUNT WEER HET DAK OP (en ook ondergronds gaan)

De Dakendagen en de Rotterdam Architectuur Maand beloven zullen dit jaar meer spektakel dan ooit te bieden. Denk aan livemuziek van De Likt, geheimzinnige ondergrondse tochten en vliegen over de Coolsingel aan een zipline. De uitsmijter: een inkijkje in het monumentale postkantoor op de Coolsingel, dit jaar het hart van het festival.

TEKST: HELMUT DE HOOGH

Het postkantoor kun je zonder overdrijving als een onwerkelijk mooie plek vol grandeur omschrijven. Wat jammer dat dit rijksmonument maar sporadisch zijn deuren opent. Af en toe was er een tentoonstelling, maar verder is het gebouw al ruim 10 jaar hermetisch afgesloten voor het publiek. Binnen maakt de hal indruk met de hoge witte bogen en het gekleurde glas. Het werd tussen 1915 en 1923 gebouwd naar een ontwerp van Gustav Cornelis Bremer. Slechts korte tijd komt de hal nu weer tot leven, namelijk tijdens de Rotterdam Architectuur Maand van 24 mei tot en met 16 juni. Dan heet het gebouw Post Podium en kun je er lezingen, debatten, filmavonden en concerten meemaken. In de weekenden kan iedereen er gratis naar binnen. Dan is het Post Podium het informatiepunt voor excursies en evenementen. Grote verbouwing Het is de moeite waard om het oude postkantoor de komende weken even binnen te lopen, want na 16 juni gaat het jaren dicht voor een grote verbouwing. Die wordt met respect voor het rijksmonument uitgevoerd: de classicistische buitenkant en bogen zullen intact blijven. Daarnaast komen er aanpassingen. Immers, de internationale investeerder OMNAM kan het pand alleen rendabel maken met winkels, een hotel en een ranke, 150 meter hoge toren aan de achterzijde. Bij de oplevering in 2022 zal iedereen op de begane grond door het postkantoor kunnen lopen, van het Rodezand naar de Coolsingel, en een terrasje kunnen pakken op het binnenplein onder de witte bogen. Eens in je leven Wie tijdens de Rotterdamse Dakendagen (31 mei tot en met 2 juni) voor informatie naar het Post Podium gaat, zal zeker de tip krijgen om het dak van de Bijenkorf te bezoeken. Daar vindt een van de meest tot de verbeelding sprekende evenementen van de Rotterdamse Dakendagen plaats. Organisator Léon van Geest is niet zomaar met dit festival begonnen. Hij droomt ervan dat de vierkante kilometers ongebruikt dak in het stadscentrum beter worden benut en dat daken met elkaar worden verbonden. “Volgend jaar willen we kijken of het mogelijk is om bruggen tussen verschillende daken te bouwen”, vertelt hij. “Maar dit jaar doen we een eerste aanzet met een kabel van de Bijenkorf naar het World Trade Center, waaraan je naar de overkant kunt glijden. Nee,

niet naar de hoge groene toren natuurlijk, maar naar het lagere gebouw aan de Coolsingel. Gelukkig rijden er door alle werkzaamheden geen trams, anders had dit nooit gekund.” Het wordt een heel avontuur, dat alleen op deze twee dagen kan worden beleefd. Volgens Van Geest wordt het “een ervaring die je maar eens in je leven kunt meemaken”. Op het dak van de Bijenkorf staan mensen van Height Specialist, die ook het tokkelen en abseilen van de Euromast verzorgen. Stevig vastgesnoerd in een tuigje zal het publiek aan de zipline naar de overkant zeilen. Omdat beide gebouwen bijna even hoog zijn, gaat dit in een rustig tempo: de tocht over de Coolsingel duurt tien minuten. De zipline is een knipoog naar het verleden, namelijk naar het kabelbaantje dat in 1970 tijdens de manifestatie C70 vlakbij op de Coolsingel tijdelijk mensen vervoerde. Geblinddoekt Op het dak van de parkeergarage van de Bijenkorf gebeuren nog meer bijzondere dingen. Hier organiseert North Sea Round Town een eigenaardig concert, een voorproefje van Under The Surface op 13 juli in de Laurenskerk, waarbij de 500 bezoekers worden geblinddoekt. Ook op de parkeergarage krijgt het publiek op 31 mei een blinddoek voor de ogen gebonden om het concert en het geruis van de stad op een intensieve manier te ervaren. Een dag later vertoont de Rotterdamse Pleinbios op hetzelfde dak vanaf 21.30 uur de klassieker Taxi Driver uit 1976, met in de hoofdrol een aan slapeloosheid lijdende oorlogsveteraan, gespeeld door Robert de Niro.

Een poëtische ervaring Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kunnen op zaterdag 1 en zondag 2 juni in totaal zo’n 70 daken worden bezocht. Daarvan zijn er 20 open. Daar kan vooral van het uitzicht worden genoten, maar er zijn ook verrassingen. Zo is op het parkeerdek van het WTC een levensgroot doolhof gebouwd. Wie de uitgang vindt, wordt beloond met uitzicht over het stadscentrum. Een van de meest bijzondere daken vindt Van Geest het dak van De Rotterdam op de Wilhelminapier. “Je mag naar boven, maar foto’s maken heeft geen zin. Op dat dak is er vanwege een glazen, bestickerde wand geen uitzicht. Niettemin voel je dat je 151 meter hoog staat door de wind, de luchtdruk en de geluiden. Ik vind het een poëtische ervaring.” Daarnaast zijn er exclusieve tours naar daken als die van de Laurenstoren. Met een gids zullen de bezoekers meer dan 300 treden beklimmen. Ook worden er zo’n 30 specials georganiseerd. Zo is er op Hemelvaartsavond 30 mei een concert van de 25-koppige Sir Oliversband op het dak van Las Palmas, een dag later gevolgd door een iftarmaaltijd, samengesteld door het echtpaar Abdelkader en Saida Benali. Een aanrader volgens Van Geest is het dak van het GEB-gebouw bij de G.J. de Jonghweg: “Tijdens de oorlog bouwden de Duitsers daar twee wachttorens. Je kunt er nog in. Een historicus vertelt er ter plekke meer over.” De Likt brandt zijn tong Luchtpark Hofbogen doet dit jaar dienst als festivalhart van de Dakenda-

FOTO: IGOR BLOK

gen. Het voormalige treinstation van het Hofpleinlijntje wordt een aangename plek. Er is een bar, er wordt goede koffie geschonken en je kunt er luisteren naar livemuziek. Op dit dak vindt ook een bijzonder concert plaats. De popfestivals in Nederland zullen dit jaar een bijzondere en spraakmakende act krijgen, waarvan zaterdagavond 1 juni de première plaatsvindt op dit dak. De voorstelling is een samenwerking van het populaire Rotterdamse trio De Likt met Symphony of Fire. Dat laatste gezelschap komt uit Deventer en trad het afgelopen jaar twee keer op in Rotterdam: op ditzelfde dak tijdens het festival Vuur en Vlam en bij de Witte de Withstraat tijdens TEC Art. Ze creeren vuur, bliksemschichten en ontploffingen. Het bijzondere is dat ze daarmee verschillende tonen en dus muziek kunnen maken. Hun geluiden


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

ARCHITECTUUR

FOTO: FRANK HANSWIJK

FOTO: FRANK HANSWIJK

passen perfect bij de futuristische funk en raps van De Likt. Dakbewoonster Renée Rooijmans Midden in het Luchtpark staat een rood-wit houten bouwkeetje, dat wordt bewoond door Renée Rooijmans. Vlak bij het Luchtpark had de stadsantropologe vorig jaar een baan gevonden en ze was op zoek naar een huis. Via Léon van Geest van de Rotterdamse Dakendagen werd ze bewoonster en beheerder van het net opengestelde Luchtpark. “Het ziet eruit als een bouwkeet, ja”, vertelt ze over haar kleine woning. “Maar het is gezellig aangekleed van binnen.” Rooijmans beschikt over bijna alles wat ze nodig heeft: een keuken, een bed, een bureautje en een toilet. Voor de nodige luxe heeft ze een abonnement op een naburige sportschool met onder meer een zwembad en een sauna, waarvan ze regelmatig gebruikmaakt. De overlast bleef beperkt. Eén keer trof ze in het Luchtpark een zwerfster aan, die ze een kopje thee gaf, en één keer is er ingebroken in haar huisje toen ze op vakantie was. Er was niets gestolen. Rooijmans wordt nog steeds elke ochtend blij wakker. Voor haar is het bewonen van een dak één groot experiment voor nieuwe manieren van wonen. “Mijn droom is hele dorpjes op daken realiseren en handboeken schrijven over hoe zoiets is te verwezenlijken. Rooijmans wil binnenkort verhuizen naar een ander dak in Rotterdam: De Kroon in Delfshaven, dat uitzicht biedt op de haven. Ook dit dak is tijdens de Rotterdamse Dakendagen voor het publiek opengesteld.

Fuck rooftops, go underground Niet iedereen dicht de Rotterdamse daken een grote toekomst toe. Organisator Harry Hamelink presenteert begin juni een ondergronds programma. “Fuck rooftops, go underground”, zegt hij grappend, terwijl hij op het dakterras van het hooggelegen restaurantje Op het dak een brunch nuttigt. “De toekomst ligt ondergronds. Daar kunnen we innovatieve dingen gaan doen, hier is heel veel mogelijk.” Vorig jaar liet hij Rotterdammers al met bijzondere plekken kennismaken, zoals een verlaten tramstation onder de grond dat er nog helemaal uitziet als in de jaren 70 van de vorige eeuw, inclusief de graffiti uit die tijd. Onder het Varkenoordse viaduct programmeerde hij de artiest Spinvis. Die wist zijn muziek magistraal te verbinden met het geluid van een naderende trein. Op zaterdag 8 juni zal Hamelink met zijn project Parfum de BoemBoem zeker weer nieuwe spannende ervaringen weten te creëren. De Rotterdam Architectuur Maand zit boordevol evenementen. Aan veel programma’s wordt nog druk gesleuteld. Voor zover deze rond zijn, zijn ze te vinden op de website rotterdamarchitectuurmaand.nl. De maand wordt afgesloten met de tweedaagse Dag van de Architectuur op 15 en 16 mei. Meer informatie: rotterdamsedakendagen.nl en rotterdamarchitectuurmaand.nl

VISITFLEVOLAND.NL

7


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

LIFESTYLE

8

BIJ DE PASAR MALAM DRAAIT HET OM MAKAN MAKAN De Nieuwspeper bezoekt Ahoy Ze keren elk jaar terug op de kalender van Ahoy: de auto-tuning-show, de paraviewbeurs, de bruidsshow, de Visma. Wie bezoeken deze evenementen? De Nieuwspeper maakt kennis met de Ahoy-bezoeker.

Wanneer iemand naar de Pasar Malam in Ahoy gaat, wens je hem of haar geen fijne dag toe. Dan zeg je met een veelbetekenende glimlach ‘selamat makan’ (eet smakelijk). Want hoeveel kramen er ook staan met batik bloesjes, sieraden, wierook en lampen, het draait om het eten. Vraag bezoekers om de Pasar Malam samen te vatten en je zult twee veelgebruikte Indonesische woorden horen: ‘makan makan’ (eten) en ‘senang senang’ (tevreden). Pasar Malam XL ruikt en smaakt naar Indonesië. In de hal van Ahoy komen de geuren je tegemoet: hete olie voor de baka bana, gemixt met de geur van boemboes en vleugjes wierook.

“Alles is vers, niets komt uit pakjes”

“Maar wel met nepveren hè, echte mogen niet meer”

1

2

3

4

TEKST EN BEELD: ELLEN MANNENS

1. Yvon Laijan en Julia Tomassen uit Duiven en Zevenaar

“Oh, wat leuk, in de krant! Maar we zijn met veel meer, hoor. We treden vandaag twee keer op met onze zang- en dansgroep LimaDiti. Wij zijn met z’n tweeën het topje van de ijsberg. In totaal zijn we hier met 30 dansers, verdeeld over vier generaties. We kregen net na ons optreden een heel groot compliment: ‘Ik versta niet wat jullie zingen, maar het gevoel komt wel over’, zei iemand. Dat is toch mooi? Indonesië heeft 4000 geregistreerde eilanden, dus je kunt lang niet alle culturen kennen. Onze dans komt van Tanimbar, een eilandengroep die onderdeel is van de Molukken. Als je denkt dat we vandaag veel hebben moeten reizen om naar Rotterdam te komen, dan moet je eens naar Tanimbar reizen. Dan ben je pas lang onderweg. Dat doen we weleens hoor. We zijn Nederlandse Molukkers, dus hier is ons vaderland en daar is ons moederland. De handgeweven kleding waarin we dansen, komt daar vandaan. En er hoort nog een verentooi bij. Maar wel met nepveren hè, echte mogen niet meer. We hadden de veren van de paradijsvogel op ons hoofd, de lelemuku. Nu zijn het gewone veren, maar de dans is nog altijd

geïnspireerd op de beweging van de paradijsvogel.” 2. Tim Paddy Alting Siberg, Eindhoven

“Ik maak vandaag kwetiau goreng. Daarmee ben ik de enige op de Pasar Malam. Nadat ik jaren Indonesische restaurants heb gehad, wilde ik terug naar de basis: street food. Stiekem is dat het aller-moeilijkste genre. Iedereen kijkt je op de vingers terwijl je eten bereidt. Alles is vers, niets komt uit pakjes. Puurder en eerlijker dan dit wordt het niet. Mijn specialiteit is dus die kwetiau goreng. Dat is inderdaad niet echt een bekend gerecht. Het is wel een van de oudste fusion-gerechten van Indonesië. De Indonesische keuken heeft sowieso veel invloeden uit China en Maleisië. Kwetiau is beïnvloed door de Chinese keuken. Het zijn platte rijstnoedels die veel werden gegeten in de regio rond Medan, in het noorden van Sumatra. En nu heb ik dat weer in ere hersteld.” 3. Oma en dochter Rita en Sharina Bouterse, kleindochter Angelina en tante Shirley Dasoe, Rotterdam en Dordrecht

Sharina Bouterse: “We zijn hier met de hele familie. Mijn ou-

“Lekker bij elkaar zitten en met wildvreemden muziek maken” “Een leuk jurkje of bloesje kan er altijd nog bij”

ders, mijn schoonmoeder, mijn kinderen. Maar je moet vooral mijn tante spreken, die kletst het meest.” Shirley Dasoe: “Ik? … Nou, ik moet zeggen dat ik de naam Pasar Malam XL niet helemaal vind passen. Ik heb een hele kar meegenomen om te vullen met spullen die ik hier koop, maar tot nu toe is-ie leeg. Dat kan ook komen doordat ik op de Pasar Malam in Den Haag ieder

jaar wel iets kocht wat ik mooi vond. Mijn huis lijkt daarom inmiddels wel een museum. Ik heb bijna alles al. Maar een leuk jurkje of bloesje kan er altijd nog bij.” 4 . Nichtjes Cientje Mens en Talisha Elizabeth, Rotterdam

Cientje: “Wat we hier doen? Ik ben Indo! Zou je niet zeggen, hè. Het eerste wat ik hier doe, is

een tjendol halen, een zoet kokosdrankje. Dat is al traditie sinds ik hier als kind kwam en dezelfde kraam staat er nog steeds. Dat bewijst ook meteen dat ik Indo ben, want wij Indo’s hebben het altijd over eten. Het wachten nu is op mijn vader en de rest van de familie. Mijn vader wilde weer eens met z’n allen hierheen. Het is voor mij al even geleden. Het is allemaal wat commerciëler gewor-

den. Minder cultuur, meer onzin. Als je het nog leuker wilt maken voor Indo’s, moet je nog meer eten hebben én een plek waar we samen muziek kunnen maken. Dat doen we graag: lekker bij elkaar zitten en met wildvreemden muziek maken. En dan kunnen die oudjes lekker dansen, zo’n soort line dance. Ik nog niet hoor. Daar heb ik de leeftijd nog niet voor.”


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

DAGELIJKSE ZAKEN

Dagelijkse zaken die de mensen raken Frederike Schonis, singer-songwriter, vocaliste en vocal coach (op 8 juni te zien in het Zuidpleintheater bij We Make Music)

TEKST & ILLUSTRATIE NATALIE HANSSEN

Natuurverwondering. Ik word keer op keer verrast door de natuur. Laatst zag ik een piepklein vogeltje op de rug van een watervogel die gewoon een beetje aan het rondzwemmen was met nog zo’n vogel. Die verwondering, daar moet je je op richten, vind ik. Ga naar buiten, blijf kijken. De status van de sproet. Ik heb ze, mijn kinderen hebben ze, en af en toe kijken we ernaar en lachen erom. Vroeger had ik een beugel, een bril, rood haar, X-benen en sproeten. Allemaal onvolkomenheden waarvoor ik me schaamde. Nu vertelde mijn dochter gisteren dat mensen tegenwoordig sproeten namaken met make-up! De status van de sproet is veranderd. Manipuleerders. Mensen en instanties die angst zaaien om anderen aan zich te binden. Enge sektes, politieke partijen, maar ook verzekeringsmaatschappijen. Ik kan me er vreselijk kwaad over maken. Leerlingen die lekker gaan. Als ik merk dat iemand zelf verder is gegaan met de dingen waarmee ik in de zangles aankom. Dat ontwikkelen is zo heerlijk om te zien. Dat iemand dingen ontdekt en daardoor nog beter gaat zingen. Die sprankel als alles opeens klopt. Als je een liedje schrijft, is er een moment dat alles samenkomt. De muziek is af, de tekst ook. Je luistert het terug en dan, opeens, voel je een soort ‘ping’: het is er. Het is mooi, het is af, dat heb ik toch maar weer gedaan samen met de jongens van de band.

IPhone-ontdekkingen. Ik heb soms liedjes in mijn hoofd op de meest idiote momenten. In de auto, op de fiets of als ik nog half slaap. Die zet ik dan op mijn iPhone, die staat vol met geluidsfragmentjes. En dan doe ik soms heel onverwacht mooie ontdekkingen bij de fragmenten die ik eigenlijk al afgeschreven had. Toevallige ontmoetingen. Ik heb een liedje geschreven met twee jongens van Simio, die ik toevallig bij de studio tegenkwam. Er was een soort wederzijdse bewondering. En hoewel zij heel jong zijn en ik al best oud, dachten we toch, what the heck, we gaan er iets mee doen. Het resultaat staat op hun EP. Groot geluk in klein geluk. Door iets groots als de ziekte van een kind leer je te genieten van wat er is en niet bezig te zijn met je angsten. Zoals die van verzekeraars en sekteleiders. Even op de rand van het bed met elkaar lachen. Vriendinnetjes die langskomen. Het is het contact dat er altijd is tussen mensen en dat soms alles weer goed maakt. Trots op mijn stad. Op de fiets door Rotterdam weet ik soms gewoon niet waar ik moet kijken, vooral als ik richting de Maas kom. De boten, de beweging van het water, de schittering van de zon en de skyline. Fantastisch.

VISITFLEVOLAND.NL

9


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

10

Honderden Rotterdammers vertolken hun verhaal over liefde, verlies en verlangen Operadagen Rotterdam presenteert zaterdag 18 mei het stadsfeest Orfeo & Majnun, het festival voor en door stadsgenoten. Onder meer spoken-word-artiesten, dansers, beatboxers en operazangers brengen samen hun verhaal over liefde, verlies en verlangen tot leven. Orfeo & Majnun is een combinatie van twee oeroude liefdesverhalen: de Griekse tragedie over de geliefden Orpheus en Eurydice en het liefdesverhaal van Layla en Majnun uit het Midden-Oosten. De verhalen vormen de basis voor een feestelijke muziektheaterroute door het centrum van Rotterdam.

Orfeo & Majnun: een ode aan de liefde

Het festival vindt plaats op diverse locaties rond het Stationsplein, het Kruisplein en het Schouwburgplein. De afgelopen maanden is er druk gerepeteerd in de stad. Ruim 25 groepen meldden zich bij Operadagen Rotterdam aan voor het gezamenlijke stadsfeest dat onderdeel uitmaakt van een groter Europees project. “Het resulteert aanstaande zaterdag in een gigantische gezamenlijke productie, waarin we zo’n beetje de hele stad vertegenwoordigd zien”, aldus Rajiv Bhagwanbali, artistiek leider van Orfeo & Majnun in Rotterdam. “Alle groepen bieden niet alleen elk een unieke inbreng met veelal persoonlijke en vaak ontroerende verhalen, maar zochten elkaar ook actief op. Zo ontstaan er de meest fantastische crossovers tussen de meest uiteenlopende stijlen. Bollywood-dans, Chinese acrobatiek, spoken word, hiphop, beatboxing, krasse ouderen, stoere jongeren, koormuziek en uiteraard aangrijpende opera, het komt zaterdag allemaal voorbij.” Feest der herkenning De inspiratie werd geput uit ogenschijnlijk twee verschillende liefdesverhalen: een uit het Oosten, een uit het Westen. De Griekse liefdestragedie van Orpheus en Eurydice en het oosterse liefdesverhaal van Layla en Majnun hebben echter veel gemeen. Ze gaan allebei over universele liefdesthema’s als onvoorwaardelijke en verboden liefde, onvermijdbaar verlies en gekmakend verlangen. Rajiv: “Typisch menselijke passies, die iedereen herkent en die aantonen hoeveel we gemeenschappelijk hebben. We benutten de kracht van deze universele thema’s om de verbinding met de stad aan te gaan en samen met het Rotterdamse publiek in al zijn

diversiteit verhalen uit te wisselen en nieuwe verhalen te creeren.” Visueel spektakel Dat mondt zaterdag uit in een visueel spektakel, maar ook in de vertolking van bijzondere en veelal ontroerende verhalen. Zo vertellen nieuwe Rotterdammers, afkomstig uit Syrië, met live muziek en theater hun verhalen over liefde, verlies en verlangen vanuit het perspectief van de vlucht uit hun vaderland naar Nederland. 26 dansers van Dance for Health beelden het thema verlies uit en laten zich inspireren door de gedichtenbundel van een van de danseressen. Zij schreef dagelijks gedichten aan haar man, die als gevolg van dementie langzaam steeds verder van haar afdreef. In een reeks van sierlijke ‘pas de deux’ worden liefde, verlies en verlangen uitgebeeld in de foyer van De Doelen. Ook de Opbouwdag haakt aan met de speciale voorstelling Opgegroeid in Rotterdam, waarin de 71-jarige opa Barry zijn kleinzoon vertelt over zijn leven tijdens de wederopbouw en de liefde voor zijn stad, Rotterdam. Humor met hondenkaraoke en een seniorenparodie Naast aangrijpende en ontroerende verhalen brengt Orfeo & Majnun ook een ode aan de liefde tijdens een feestelijke middag met veel zang en dans en een flinke dosis humor. Het meest opvallende onderdeel is misschien wel de hondenkaraoke van Dogparade 010. Tijdens dat evenement zullen de baasjes hun trouwe viervoeters uit volle borst toezingen in De Doelen Studio. In de foyer van Theater Rotterdam Schouwburg brengt muziektheatergroep Oudfit, bestaande uit een stel kwieke gepensioneerden, Orpheus op z’n Rotterdams: De ballade van Orfeus & Eurydike, een 10 minuten durende parodie op het klassieke verhaal. “We gaan u een verhaal vertellen van Orfeus en Eurydike, over die gast die niet over zijn schouder mocht kijken en het toch deed. Die figuur die zo ontieg-

lijk mooi kon zingen en zo waanzinnig op zijn lier kon spelen. Je weet wel, zo’n klein harpie…” (Uit De ballade van Orfeus & Eurydike, Oudfit) Soundscape laat onderwereld herleven in Kruispleingarage Bij opera hoort een vleugje drama. Welke scène leent zich daar beter voor dan de beroemde scène van Orpheus, waarbij hij zijn verloren liefde Eurydice wil terughalen uit de onderwereld en daarbij niet mag omkijken. Hij kijkt toch om en verliest haar alsnog, voorgoed. Rajiv: “Voor deze scène duiken we de parkeergarage van het Kruisplein in. Hier wordt de sfeer van de onderwereld neergezet door de bijzondere, snijdende klanken en melodieën van de Guzheng, een (liggende) Chinese harp. De sfeer wordt extra kracht bijgezet door moderne dans, een operazanger begeleid door een soundscape en een performance van beatboxers die samen garant staan voor duistere sferen en intense klanken die onder de huid kruipen.” Bovengronds, op het Stationsplein, wordt de liefde gevierd met

een feestelijke scène, geïnspireerd op de bruiloft van Orpheus en Eurydice. Een Chinese drakendans vormt, samen met Turkse volksdansers, een opzwepende brassband en verschillende dansers, een kleurrijke optocht richting het Kruisplein. Daarnaast wisselen in de foyer van De Doelen sensuele flamenco, vrolijke tango en moderne dans elkaar af in een visueel spektakel over passie en verlangen. Meezingen tijdens de Grande finale op het Schouwburgplein De Grande finale vindt zaterdagmiddag om 17.00 uur plaats op het Schouwburgplein. Alle artiesten en performers komen hier bijeen en zingen samen met een grote groep kinderen vierstemmig het klassieke stuk L’Orfeo van Monteverdi en het Rotterdamse stadslied Dit is de stad. Iedereen mag ter plekke aanhaken en meedoen. Stadsfeest Orfeo & Majnun, 18 mei, meer informatie www.operadagenrotterdam.nl


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

TIPS 1

2

3

4 5

ORFEO & MAJNUN

Groots stadsfeest in het hart van Rotterdam Bollywood-dans, Chinese acrobatiek, Turkse volksdans, spoken word en beatboxing. Je zou het wellicht niet zo snel verwachten, maar het passeert allemaal de revue tijdens de 14e editie van Operadagen Rotterdam. Het 10-daagse festival barst dit weekend los op vertrouwde festivallocaties zoals het Oude en Nieuwe

Luxor Theater, De Doelen en Theater Rotterdam. Het festival popt de komende dagen ook op allerlei onverwachte locaties op, zoals in het voormalige Dijkzigt-ziekenhuis, de vrijmetselaarstempel in Pink Pank, de etalage van de Bijenkorf en in metro’s, kerken en huiskamers. Verwacht moderne optredens van de internationale

top, voorstellingen van talentvolle nieuwe makers en vooral ook heel veel talent uit, jawel, eigen stad. Dat zie je vooral terug in het bijzondere stadsfestival Orfeo & Majnun. Zaterdag 18 mei, 14.00 - 18.00 uur, omgeving Stationsplein, Kruisplein, Schouwburgplein. Gratis toegankelijk.

6

Verzamel op alle locaties een stempel op de flyers/stempelkaarten die zaterdag ter plaatse worden uitgedeeld. Lever je volle stempelkaart na afloop van het evenement (vanaf 17.30 uur) in bij De Doelen Studio en ontvang een leuk presentje (let op: OP = OP). Hier kun je ook een glas echte Kaapse Nelis van de Kaapse Brouwers komen proeven. TIP 2 Orpheus en Majnun hebben allebei een magische band met dieren. Op hun betoverende muziek en prachtige gezang komen van heinde en verre mensen en dieren af. Je ziet deze (witte) dieren overal terug op de muziektheaterroute. Ook meelopen vanaf 13.00 uur? Maak je eigen dierencreatie bij een van de workshops op het Schouwburgplein en sluit ter plaatse aan.

Strijk neer bij Restaurant Ayla aan de Kruiskade en geniet onder het genot van een kopje Arabische koffie met kardemom van een uitstekend uitzicht op diverse optredens. De koffie wordt voor de echte koffieliefhebbers geserveerd in een French Press (4,50 euro per French Press/twee koppen koffie).

Meer zien van Orfeo & Majnun ? Bekijk de vijfdelige The making of op OPEN Rotterdam en volg het stadsfeest live via de socialmedia-kanalen van deze lokale omroep: Ziggo 36 & KPN / XS4ALL / Telfort 1349 / www.openrotterdam.nl.

Het stadsfeest Orfeo & Majnun kleurt de hele zaterdag van Operadagen Rotterdam. Wil je meer opera, luister dan naar prachtige slaapliederen in Lullaby Moveme nt: a song cycle . Bezoek de prijswinnende Iraanse voorstelling Promethe/Plague, de baanbrekende ervaringsopera ORLANDO of de opera-installatie Unknown, I live with you in Theater Rotterdam Schouwburg.

Een van de onvervalste tradities van Operadagen Rotterdam is het altijd drukbezochte Paradijskerkconcert. Als opmaat naar het stadsfeest Orfeo & Majnun komen dit jaar liefdesthema’s uit Oost en West aan bod. Aanstormende Italiaanse talenten uit Milaan brengen in samenwerking met de Civica Scuola di Musica ‘Claudio Abbado’ enkele hoogtepunten uit de beroemde opera L’Orfeo van hun landgenoot Claudio Monteverdi. Deze Italiaans talenten kun je dit weekend ook spotten in de Rotterdamse metro. Volg ze via www.operadagenrotterdam.nl, Twitter: @operadagen, Facebook: @operadagenrotterdam en Instagram: @operadagenrotterdam.

OVER MAJNUN & LAYLA Majnun ontmoet Layla op school. De twee worden smoorverliefd, maar mogen van hun families niet bij elkaar zijn. Layla wordt aan iemand anders uitgehuwelijkt. Het hart van Majnun breekt. Hij vlucht de wildernis in. Daar blijft hij rondzwerven, terwijl hij gedichten zingt over Layla’s schoonheid en zijn liefde. Na de dood van haar echtgenoot treurt Layla openlijk over haar liefde voor Majnun, en sterft kort daarna. Majnun bezoekt, gek van verdriet, geregeld haar graf. Omringd door de wilde dieren sterft hij bij haar grafsteen. Eindelijk zien de families van Layla en Majnun hun fout in. Majnun wordt naast zijn geliefde begraven.

11


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

n Wee

M A

a

Coo

M

Kruisplein

ls in g el

I

J

M

t raa

Beursplein

t

Westers inge

l

‫راد‬

Schouwburgplein

e

an s

Kr

ad u i sk

weg Maurits

t Wes

D

ge l

H

or m

E

F

l Do

Diergaard es in

G

e Kar

B

C

Orfeo & Majnun vindt plaats op zaterdag 18 mei, op verschillende binnen- en buitenlocaties op en rond het Stationsplein, Kruisplein en Schouwburgplein. Alle optredens zijn meerdere keren per dag te zien en zijn gratis en in willekeurige volgorde te bezoeken. Op de route kom je verschillende verhalenvertellers en spoken-word-artiesten tegen. Zij nemen je al ritmisch, rijmend, dichtend en freestylend mee langs alle verhaallijnen en scènes en weten deze als geen ander te verbinden in een reeks van optredens op de festivallocaties en langs de muziektheaterroute.

Hof plein

Centraal Station

12

bl a a

k

PLAYGROUND ORFEO & MAJNUN Ontdek je eigen route langs verrassende optredens en workshops

A Stationsplein

E

Turkse volksdans Bollywood dans Spoken Word Operazang

B

Kruisplein

F

Spoken Word Drakendans en Monkey King Brassband HipHop en Tricking (dans) Arabische kalligrafie Indiase en Marokkaanse henna-art

C Bouwcentrum Greenchoice

Restaurant Ayla

I

Parking Kruisplein Spoken Word Operazang Chinese harp Krumping (dans) Moderne dans Beatboxing

Multidisciplinaire presentaties (zang, muziek)

H de Doelen / de Doelen Studio

Syrische verhalen (zang, dichtkunst, muziek, rap)

Hondenkaraoke Operazang Spoken Word Flamenco Pas de deux (ballet)

OVER ORPHEUS & EURYDICE De fantastische zanger Orpheus wordt door het hele land geprezen. Hij zingt zo mooi dat zelfs de dieren naar hem komen luisteren. Dan wordt zijn geliefde Eurydice op hun huwelijksdag gebeten door een slang en sterft. Door verdriet verscheurd gaat Orpheus haar achterna. Zo dringt hij door tot de onderwereld. Zingend weet hij de goden te vermurwen om zijn bruid terug te geven. Zij stellen één voorwaarde: Orpheus mag niet naar zijn geliefde omkijken voor ze het zonlicht bereiken. Hij kijkt toch om en verliest zo zijn geliefde Eurydice voorgoed.

Schouwburgplein Dierenworkshops Rap Beatboxing Operazang Popkoor Syrische dichtkunst

Slotact Schouwburgplein 17.00 uur Spoken Word Turkse en moderne dans Arabische dichtkunst Zangkoor Operakoor en muziek

G Codarts

Operakoor Theater

D

Space 101

(Diergaardesingel 101) Verhalen met Chinese dumplings Spoken Word

J

Theater Rotterdam, Schouwburg Seniorenband Transgenderkoor LGBTQ stijldans Spoken word Opera Zangkoor

Orfeo & Majnun is onderdeel van een internationaal samenwerkingsproject, ondersteund door Creative Europe. Artistic directors: Martina Winkel en Airan Berg. Animal design: Roger Titley. Animal coordination: Vero Schürr en Filipo. Artistiek leiders Rotterdam: Rajiv Bhagwanbali en Reinier Weers. Orfeo & Majnun wordt in Rotterdam mede mogelijk gemaakt door: Bollywooddansgroep Desi Steps, Café Fatal Danssalon, Codarts Rotterdam, Dance for Health, De Doelen Studio, Dogparade 010, Dutch Beatbox Community, Flamenco Festival Rotterdam – Stichting Pacific Enterprise, Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD), JaJa-Opera, Jungle Boogie – Stichting Connecting Culture, Oudfit – Open Studio Islemunda en Rotterdams Wijktheater, Platform Wederopbouw Rotterdam en Stichting Aan den Slag!, Shinji Entertainment, SKVR Brassbandschool, SKVR Dansmakers, Space101 – Studio Zi, SpraakuhlooS – 010 SAYS IT ALL, Stichting Kleurrijke Dansers, Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten, Transgenderkoor010, ZangExpress.


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

KOOKPUNT

Ben je een liefhebber van asperges? Probeer dan een keer de paarse asperges uit. Die smaken net wat zoeter en combineren perfect met een luchtige, wat rinse dragonsaus. PRODUCTIE: JESSE KIKKERT

Gun asperges een luchtige smaaksaus Paars rukt op in de keuken. Denk aan paarse bloemkolen en broccoli, violette aardappelen en mannelijke thuiskoks met paarse broeken. Ook de asperge bekent kleur met groene en paarse varianten. Witte asperges zijn wit omdat de teler ze uit de grondbedden steekt. Stelt hij de asperges bloot aan het zonlicht, dan verkleuren de scheuten: eerst naar violet, vervolgens naar paars en uiteindelijk naar groen. Het schillen van de asperges is een flinke klus. Maak het jezelf makkelijk met peelers van kwaliteitsmerken als Kai en Suncraft. De Lurch is een vernuftige schiller waarmee je tempo maakt. Klem deze vast aan een werkblad en duw vervolgens de asperges door de Lurch.

Lucht in de bearnaisesaus Serveer de asperges met een luchtige saus die je maakt met de Gourmet Whip, ook bekend als een kidde. Dompel een takje dragon 10 seconden in kokend water > dep het met keukenpapier voorzichtig droog > snijd 250 g boter in blokjes en laat deze smelten totdat de boter lichtbruin is > smoor 25 g fijngesneden sjalot in wat olie zacht zonder ze te laten verkleuren > voeg aan de sjalot 4 gekneusde korrels zwarte peper, het takje dragon en 50 ml witte wijn toe, laat dit 3 minuten zacht koken > zeef het vocht door een fijne zeef boven een kom > doe 1 eierdooier, 1 ei en het vocht in een metalen bekken > zet het bekken in een pan met water dat tegen de kook aan zit en sla de massa met een garde schuimig > sla vervolgens met een garde de warme gesmolten boter beetje bij beetje door de saus tot je een mayonaiseachtig resultaat bereikt > breng het mengsel op smaak met citroensap, een ½ tl poedersuiker, wat witte peper en wat citroensap > schenk de warme saus in de kidde, draai de bovenkant op de beker, draai 1 roompatroon in de kop en schud de beker stevig > houd de kidde warm in een pan met water van 65 °C > garneer de asperges met de saus.

iSi Gourmet Whip en sifon, 0,5 liter, 82 euro

VA

VA

€7,98 PM2

€14,98

VA V.

VA

VA

V.

V.

W.

13


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

14

(FOTO: ERNST MORTIZ)

Mienke Simon Thomas:

“GEEN ROTTERDAM, GEE

BOIJMANS ZOEKT JE 7 JAAR LANG OP De reden dat het museum een weekend lang groots uitpakt: Boijmans ondergaat een hoognodige renovatie. Deze duurt maar liefst zeven jaar lang. Dat betekent niet dat Rotterdam is verstoken van Boijmans-cultuur. In 2021 opent Depot Boijmans Van Beuningen de deuren. Dit gebouw belooft een nieuw icoon van de stad te worden. Daarnaast zal het museum meer dan ooit elders in de stad delen van de collectie laten zien, onder andere bij acht musea in elf tentoonstellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Ook zal het museum de wijken intrekken en scholen bezoeken. Wie zin heeft om nog één keer het Boijmans in oude glorie te bezoeken, zet het Slotweekend in zijn of haar agenda. Wat kun je verwachten? TEKST: JAAP VAN RIJN


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

15

EN BAUHAUS” Museumconservator Mienke Simon Thomas had zo haar twijfels over een tentoonstelling over 100 jaar Bauhaus, het legendarische Duitse kunstinstituut. Dat kunnen Duitsers 10 keer beter, dacht ze. Maar na wat onderzoek nam het enthousiasme toe. Want nog niet eerder vertoond: de kruisbestuiving tussen Nederlanders en het Bauhaus laten zien. Daar moest belangstelling voor zijn. Mienke ging aan de slag. Het resultaat trekt opvallend veel jongeren naar Boijmans. Ze wil best toelichten waar die interesse vandaan komt. En passant maakt ze ook duidelijk dat Rotterdam een grotere invloed had op Bauhaus dan doorgaans gedacht wordt.

Wat is voor u de essentie van Bauhaus? Een totaal nieuwe manier van ontwerpen waarbij – en dit wordt eigenlijk nooit met zoveel woorden gezegd – het bannen van decoraties centraal stond. Het was de eerste opleiding voor ontwerpers, architecten, kunstenaars en ambachtsmensen waar je niets over ornamenten leerde. Dat vond men niet passen bij de moderne tijd, want dan bleef je teruggrijpen naar het verleden. De tierelantijnen konden gemist worden, want die hebben geen enkel nut. Waarom energie steken in iets wat niet noodzakelijk is, als een ontwerp al mooi genoeg is van zichzelf ? Dus werden er geen leuke bloemetjes op een vaas gestempeld, no way. Ze experimenteerden wel met materialen en structuren. Dat is ook iets van onze tijd, kijk maar eens naar de exposities van de studenten van de Eindhovense Design Academy. Deze ontwikkeling verklaart wellicht ook dat de tentoonstelling opvallend meer jongeren trekt dan andere exposities. Ze herkennen iets in het Bauhaus. Bauhaus ging ook over het maken van een betere, mooiere wereld. Ik denk dan ook dat jonge mensen zich aangetrokken voelen door het positieve, het idealisme in het Bauhaus. De mogelijkheid om met architectuur en gebruiksvoorwerpen de wereld een stukje beter te maken. Dat leeft nu meer dan pak ’m beet 20 jaar geleden. Het functionalisme van Bauhaus pretendeert oplossingen voor de samenleving te bieden. Persoonlijk denk ik dat de invloed hierop vrij betrekkelijk is. Ik weet niet waar mensen beter van worden. Je kunt ook beweren dat spiritueel en postmodern bezig zijn nuttig is. Er moet altijd ruimte voor verbeelding kunnen zijn.

Het Bauhaus wilde architectuur en gebruiksvoorwerpen voor de massa toegankelijk maken. Zonder Bauhaus geen Ikea? Dat kan ik niet zeggen. Alles wat modern oogt, werd niet allemaal voor het eerst in het Bauhaus bedacht. Er was veel kruisbestuiving met de buitenwereld. Het was vooral een ideeënfabriek die inspireerde. Ook de directe omgeving had invloed. Vlakbij het Bauhaus was de vliegtuigenfabriek van Junkers. Daar werden ideeën opgedaan, met als resultaat een stoel met een frame van gebogen buis. Men kwam er ook al weer snel achter dat veel mensen dergelijke meubels niet mooi vonden. Daarnaast waren ze vanwege de prijs maar voor een kleine groep bereikbaar. En dat stond dus weer op gespannen voet met de ambitie mooie producten voor de massa te maken. Dit inzicht inspireerde iemand als Hannes Meyer, de opvolger van directeur Walter Gropius, om weer meer te gaan experimenteren met goedkopere materialen als hout en aluminium. Hij bedacht ook demontabele meubelen die je goedkoop kunt vervoeren en makkelijk kunt verhuizen. Deze aanpak sloot feitelijk beter aan bij het verheffingsideaal van Bauhaus. Je kunt in ieder geval stellen dat Ikea niet de eerste met dat pakketidee was. U stak veel tijd en energie in de tentoonstelling. Heeft Bauhaus u veranderd? Niet mijn idee over wat ik goede vormgeving vind. Maar wel: dat je vooral ervaart dat je steeds beter weet wat je allemaal niet weet! De rijkdom van zo’n groot netwerk als dat van het Bauhaus... Indrukwekkend. Hoe dieper je er induikt, hoe meer mensen opduiken. Als historicus ga je op zoek naar de bronnen. Maar je moet ook oog hebben voor de breed-

(FOTO: LOTTE STEKELENBURG)

J.J.P. Oud bouwde in Hoek van Holland bijzondere volkswoningen. De sierlijke, halfronde beëindiging kon destijds niet elke modernist bekoren. (Foto: Jaap van Rijn)

te van zo’n beweging. Je doet niet alleen onderzoek in archieven en bibliotheken. Je moet ook naar de bron gaan: het Bauhaus in Duitsland. Daar heb je onverwachte ontmoetingen die je anders leren kijken. De gebouwen, de producten, de werkplaatsen: in het echt zie je veel meer details dan op foto’s. En dan blijkt dat die details ertoe doen. Bauhausstudenten die vanuit de pottenbakkerij uitzicht hebben op een schitterend rococopaleis. Over ornamenten gesproken! Wat doet zo’n uitzicht met die Bauhaus-mensen? Wat voor invloed heeft dat op hun denken? Ook in Rotterdam liet Bauhaus zijn sporen na. Geen Bauhaus, geen Lijnbaan? Mensen willen altijd naar sporen van Bauhaus in Rotterdam zoeken. Draai het eens om: geen Rotterdam, geen Bauhaus. Zoek Rotterdam in het Bauhaus. Niemand doet dat! De mensen van Bauhaus waren in de jaren 20 van de vorige eeuw geïnteresseerd in de stad, me-

de dankzij de toenmalige stadsarchitect J.J.P. Oud, met wie zij contacten onderhielden. De woningen voor het volk, zoals Oud die bouwde, denk aan onder meer de Kiefhoek op Zuid, die zijn absoluut maatgevend geweest voor het Bauhaus. Want daar ging het ook over verheffing van het volk. De architectuur van Oud was een echte breuk met het verleden. Overigens was het H.P. Berlage die de architecten van het Bauhaus in contact bracht met Oud. Dus ook Berlage had invloed op de ontwikkelingen. Oud vond het belangrijk om goede woningen te bouwen voor het volk, op een moderne manier, met moderne bouwtechnieken. Daar was toen ruimte voor. Je moet je voorstellen dat Rotterdam in die tijd ontwaakte. Een voorbeeld: de Nederlandse graficus Jacob Jongert, die van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde om les te gaan geven aan de Academie voor Beeldende Kunsten, klaagde in 1918 over de provinciale sfeer. Hij zou nergens een kop koffie kunnen

Mienke Simon Thomas: “Je kunt in ieder geval stellen dat Ikea niet de eerste met dat pakketidee was.” (Foto: Lotte Stekelenburg )

drinken. Gelukkig maakt hij de opleving van de stad mee. Rotterdam groeide dankzij uitspanningen als Chrystal Palace, Grand Theater, Atlanta en Dancing Pschorr uit tot een geliefde uitgaansstad. Bij de nieuwe status hoorde ook architectuur met een zekere allure. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de Coolsingel als boulevard. Vooruitstrevende industriëlen die hun personeel een gezonde werkplek wilden bieden, lieten de Van Nellefabriek bouwen die geïnspireerd is door ideeën van het Bauhaus. De reclames en de verpakkingen voor Van Nelle ontworpen door Jongert, waren eveneens door de kleurrijke, strakke vormen van het Bau-

haus beïnvloed. Dat is die kruisbestuiving. Rotterdam was toen een interessante plek. De architecten van Bauhaus propageerden strak vormgegeven architectuur met aandacht voor zowel hoog- als laagbouw. Daar staat Rotterdam inmiddels vol mee. Ook de invloed van voormalige Bauhausstudent Lotte Stam-Beese op de wederopbouw en de uitbreiding van Rotterdam kan niet makkelijk overschat worden. Ik kan iedereen dan ook van harte aanbevelen de tentoonstelling te bezoeken, nu het nog kan. Je kijkt na het bezoek anders naar de stad.


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

CULTUUR

CREDIT: ARTIST IMPRESSION ATRIUM VITRINES, 3D CAPACITY.

HET PROGRAMMA VAN HET SLOTWEEKEND IN BOIJMANS 24 - 26 mei Je nog één keer verbazen Dit weekend krijg je een allerlaatste kans om de spraakmakende tentoonstelling nederland < > bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld te zien. Conservator Mienke Simon Thomas vertelt in deze krant welke invloed Rotterdam op het Bauhaus had. En omgekeerd. Liefhebbers van het alledaagse bezoeken Dagelijkse Verwondering. Deze tentoonstelling laat zien dat schilder Co Westerik gewone zaken meeslepend groots op het canvas kon vastleggen. Wie wil weten wat de publiekslievelingen zijn, slaat Als de luiken sluiten - Hoogtepunten uit de collectie niet over. Hier kun je onder meer werken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel, Salvador Dalí, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Rembrandt van Rijn bekijken. Op 24, 25 en 26 mei is Boijmans tot 19.00 uur open. 25 mei Wir machen eine Bauhausparty Op zaterdagavond kun je van 20.00 tot 23.00 uur onder meer dansen in het museum. Programmeur Fieke Dieleman is medeverantwoordelijk voor het Slotweekend. Zij geeft aan dat het een bijzonder weekend zal worden en de moeite waard voor jong en oud. Fieke: “Het wordt een feest vol muziek en performances, geïnspireerd op de vele spraakmakende feesten die in het Bauhaus werden georganiseerd. In het pop-up restaurant gaan dj’s muziek draaien. En dansers voeren de lindy hop uit, een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren 20 en vroege jaren 30. Deze dans, een samensmelting van verschillende stijlen, is vooral gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De dans was populair bij de feesten die het Bauhaus organiseerde.” Ook maken artiesten nummers die zijn geïnspireerd op kunstwerken. De gasten bewegen tussen avantgardistische kostuumdansers. Deze kostuums zijn geïnspireerd op het werk van Oskar Schlemmer. De gasten laten zich ook onderdompelen tussen de honderden Bauhaus-iconen van de tentoonstelling nederland < >bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld. Vergeet niet op tijd online tickets te bestellen.

Het Depot: een schatkist met 151.000 kunstwerken Voor velen zal de tijdelijke sluiting van Boijmans een gevoel van gemis oproepen. We moeten dan wel wachten tot 2021, als het Depot Boijmans Van Beuningen de deuren opent. Een primeur: het is het eerste voor het publiek toegankelijke depot ter wereld. Waar miljoenen kunstschatten in vele musea in kelders zijn opgeslagen, wordt de bezoeker van het Depot straks wél een blik gegund op de collecties die het museum nu eenmaal niet allemaal tegelijk kan exposeren. Boijmans zal het publiek tot aan de opening zoveel mogelijk bij de voortgang betrekken. De bouw vordert gestaag. Onlangs plaatste de bouwer de spectaculaire 18 meter lange bezoekerstrap, de eerste van vijf trappen. Met deze trappen, die het 28,5 meter hoge atrium doorkruisen, krijgen bezoekers straks toegang tot depotcompartimenten en restauratie- en onderzoeksruimtes. Dit jaar hangt de bouwer de 1664 spiegels tegen de betonnen gevel. En volgend jaar levert de aannemer het Depot op. Dan mag het depot een jaar lang drogen. Want kunst verdraagt bouwvocht slecht. Daarna krijgen de 151.000 kunstwerken een plek in het depot. En dat niet alleen. Het publiek zal in het volle daglicht in het enorme atrium delen van de collecties kunnen bekijken. Dankzij de ruimte kan het museum nu ook hele grote stukken laten zien. Hoe deze opstelling zal uitpakken, is nog voor iedereen een verrassing. Maar dat het een ervaring op zich zal worden, staat vast. Het ontwerp van het Depot is van Winy Maas van het Rotterdamse MVRDV.

Slotweekend Museum Boijmans Van Beuningen, 24, 25 en 26 mei, meer informatie: www.boijmans.nl

CREDIT: ARTIST IMPRESSION ATRIUM VITRINES, 3D CAPACITY.

16


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

ONDERNEMEN

DRIE BROERS BLAZEN NIEUW LEVEN IN HET ENTREPOT

Harmen (r) en Edo Wiersema maken plannen om ook de kadekraan te gaan verhuren.

17


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

ONDERNEMEN

Eindelijk een ruimte kunnen betrekken die je als architect naar eigen smaak kunt vormgeven. Of je eigen studio inrichten waar je zo vaak en zo lang muziek kunt maken als je zelf wilt. Wil je na een ochtend hard werken even een dutje doen in een hangmat? Ga je gang, het is jouw ruimte. De Stadstuin maakt het leven voor creatieve ondernemers comfortabel. De broedplaats voor bedrijven opent dit jaar de deuren in het Entrepot op Zuid.

TEKST: JAAP VAN RIJN De broers Edo en Harmen Wiersema zijn klaar voor de foto in een van de twee ontiegelijk grote hallen van het Entrepotgebouw De Vijf Werelddelen. Hun andere broer Aart heeft zijn handen vol aan een andere Stadstuin-locatie en moet verstek laten gaan. Beide hallen zijn compleet gestript en laten in al hun naaktheid hun stoere karakter zien. De Jumbo-supermarkt verhuist van de havenkant naar de ingang bij de Rosestraat. Daar zijn de kleine winkelunits allemaal verdwenen. Eind mei opent de Jumbo de deuren. In de hal die Jumbo achterlaat, komt De Stadstuin. De broers poseren zelfverzekerd bij een van de monumentale kolommen. Met recht, want ze realiseerden al drie goedlopende Stadstuinen in Utrecht. Dat zijn inspirerende werkomgevingen voor vooral startende, creatieve ondernemers. Ook Rotterdam telt een paar broedplaatsen. Hoe gaat De Stadstuin zich van deze plekken onderscheiden? Het vernieuwde Entrepot en de magnifieke omgeving kunnen zomaar een trekker zijn. Wat ook speelt: Zuid is zichtbaar in opkomst. Maar wat jonge ondernemers echt over de streep kan trekken, zijn de opvallend vriendelijke huurprijzen, die onder de marktprijzen liggen, en de originele uitstraling die de Rotterdamse Stadstuin gaat krijgen. Daar gaan de ondernemers zelf aan bijdragen. Edo Wiersema wil met plezier het ondernemersvriendelijke concept toelichten. We waren al een tijdje op zoek naar een geschikte locatie in Rotterdam.

Tijdens een gesprek met de gemeente, dat we voerden op de 40e verdieping van De Rotterdam, raakte ik onder de indruk van het uitzicht. Ik maakte een foto, die ik op LinkedIn plaatste, met daarbij de vraag: “Wij zoeken bedrijfsruimten, wie kan ons helpen?” We kregen veel reacties. Een aangeboden object sprong er echt uit: het Entrepot. We maakten een afspraak met de eigenaar, die gecharmeerd bleek van De Stadstuin. Dit concept zou goed bij een nieuw leven van het gebouw passen. Ooit waagde de stad hier de sprong naar Zuid. De rest is geschiedenis: Rotterdam groeide uit tot een grote haven. Maar de havenactiviteiten verplaatsten zich naar het westen en het Entrepot kwam leeg te staan. Wat is er mooier om een broedplaats te beginnen in een gebouw met zo’n geschiedenis? De eigenaar bood een contract van 15 jaar. Dat is op zich ook bijzonder. Het betekent dat de ondernemers die zich in De Stadstuin in het Entrepot willen vestigen, de zekerheid krijgen jarenlang op deze plek te kunnen werken. Het gaat dus niet om een tijdelijke invulling van een bestaand gebouw, zoals vaak het geval is. We zien dan ook voldoende mogelijkheden om hier een aantrekkelijke Stadstuin te realiseren. Waarom we denken dat creatieve ondernemers zich hier willen vestigen?

Ze krijgen de mogelijkheid om te kiezen uit studio’s, ateliers en kantoren. Ze mogen deze naar eigen smaak inrichten. Omdat het Entrepot een monument is, moeten de bakstenen muren en de kolommen wel in de oorspronkelijke staat blijven. Overigens dragen deze bij aan de charme van de ruimten. Voor de rest zijn de huurders vrij om van hun werkplek het verlengde van een huiskamer te maken of het juist wat zakelijker in te richten. Wil je een hangmat om lekker bij te komen? Ga je gang. Zet je banken en een pingpongta-

fel in het kantoor? Goed idee. Wil je zelf de inrichting timmeren? Perfect, het is jouw ruimte. Als het maar een plek is waar je je helemaal thuis kunt voelen. In de kelder komen units die we onder meer als studio’s voor muzikanten, producers en dj’s gaan verhuren. We hebben daar inmiddels veel ervaring mee. Ook gaan we atelierruimten maken. De ondernemers kunnen 24/7 van de ruimten gebruikmaken. De maandhuren van de studio’s en ateliers zijn vanaf 150 euro per maand, in ieder geval in het eerste jaar. Daarna ga je een wat meer gangbare huur betalen die nog altijd lager is dan gemiddeld. De ruimten worden beveiligd als je er niet bent. We zijn op zoek naar starters en creatieve bedrijven die aan het begin of iets verder in hun ontwikkeling zijn.

Ze beschikken over een KvK-nummer en hebben een aantal dagen per week werk. Ze maken dus al omzet en zijn geen creatieve hobbyisten. Ze hebben ook de ambitie om door te groeien. In Utrecht huisvesten we onder meer muziekstudio’s, ICT-bedrijfjes, grafisch ontwerpers, modeontwerpers, fotografen, architecten en een schoonheidssalon. Voor Rotterdam hebben al een aantal vergelijkbare ondernemers interesse getoond. Wie een werkruimte betrekt, kan profiteren van de faciliteiten die De Stadstuin biedt. De Stadstuin biedt meer dan ruimte, we ondersteunen de ondernemers ook. Op deze plek kunnen ze in ieder geval elkaar inspireren en verder helpen. Een Stadstuin is wat dat betreft een open gemeenschap. We zoeken geen mensen die louter een ruimte zoeken waar ze bijvoorbeeld een cursus geven en daarna de deur op slot draaien en naar huis gaan. We weten dat de ondernemers in verschillende fasen van hun ondernemerschap zitten.

Wij dragen met kennis bij, zodat ze kunnen groeien. Want we beseffen dat ondernemers die net beginnen, ondersteuning kunnen gebruiken om succesvol te worden. Wij zijn ook klein begonnen en weten welke valkuilen je moet zien te omzeilen. We laten ze nadenken over hun strategie: waar wil je over een jaar zijn, waar sta je over drie jaar? Daarnaast organiseren we verschillende vormen van ondersteuning. Denk aan sprekers, events, workshops en inspiratiesessies over onder meer marketing, sales en acquisitie. Deze dienstverlening is in de huurprijs inbegrepen. En de community manager is altijd aanspreekbaar. We hebben ook oog voor een goede sfeer. In en buiten het gebouw gaan we in ieder geval borrels en evenementen organiseren. Open ateliers en culturele zondagen zijn ook mogelijk. Zo gaat De Stadstuin ook in de wijk en in de stad leven. De Stadstuin krijgt in het Entrepot een centrale openbare ruimte met een speels ontwerp.

Met groen zoals hangplanten maken we een toffe Stadstuin. Pluk organiseert de horeca, waar je je relaties en vrienden en vriendinnen kunt ontvangen. Uiteraard kun je ook hier met de laptop werken, wij zorgen voor supersnel internet. Daarnaast worden er ook project- en overlegruimten gerealiseerd die te huur zijn voor een uur, dagdeel of een dag voor workshops, inspiratiesessies of trainingen.

Waar De Stadstuin over vijf jaar staat? We vormen nu in ieder geval een lokaal netwerk met ondernemers die elkaar kunnen versterken.

De Stadstuin biedt startende en creatieve ondernemers inspirerende en betaalbare ruimten

Dankzij onze andere Stadstuinen weten we inmiddels wat goed werkt. Het is onze ambitie om in meer steden Stadstuinen te realiseren. Een aantal hiervan zal ook ruimten gaan bieden voor creatieve ondernemers in de maakindustrie. Met Rotterdam erbij zullen de Stadstuinen zeker 300 ondernemers huisvesten. We zijn van plan om een soort LinkedIn te ontwikkelen waarmee de ondernemers deel worden van het grotere netwerk van Stadstuinen. Als alles zo voorspoedig gaat als nu, verbinden we over vijf jaar de Stadstuinen met een app in een interstedelijk netwerk. Aan dat groeiende netwerk hebben de ondernemers veel. Ze kunnen op die manier contacten onderhouden met ondernemers buiten hun eigen Stadstuin. Zo zal de kans op klussen die de ondernemers elkaar gunnen, toenemen. Maar laten we eerst van het Entrepot een aantrekkelijke werkplek maken. Er valt nog zat werk te doen.

18


DE

NIEUWSPEPER 15 MEI 2019

NIEUWS

Meesterlijke vrouwen

XX

De Tuin popt op bij de Kubuswoningen

De kunstwereld schijnt nog altijd vooral een jongensclub te zijn. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea werd gemaakt door vrouwen. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze vaak uit de kunstgeschiedenis geschreven. En een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke vrouwen in het Stedelijk Museum Schiedam brengt daar verandering in. Het museum zet de spotlights op 10 Nederlandse vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. Ze worden gekoppeld aan vrouwelijke kunstenaars van nu. Met Meesterlijke vrouwen haakt het museum ook aan bij het vrouwenkiesrecht, dat 100 jaar geleden werd ingevoerd. De tentoonstelling is heel toepasselijk te zien in wat ooit de vrouwenvleugel was van het Sint Jacobs Gasthuis.

Onder de ‘ster’ van de Kubuswoningen opent bij mooi weer een pop-up cocktailbar annex ‘social jungle’ de tuindeuren. Hier kun je prettig schommelen en hangen in een hangmat, met een drankje en hapje in de hand. Andere sugges-

ties: samen met je Tinderdate een grote Jenga-toren bouwen, je beste vriend uitdagen voor een eetwedstrijd of solo gaan met een cocktail aan de bar. De Tuin, 19 mei, www.derotterdamsetuin.nl

HIJ WORDT VANZELF MOE Bert Visscher probeert orde te scheppen in een grote chaos. Visscher stort zich er weer vol in en is daarbij onbetaalbaar geestig. wo 15 mei | nieuwe Luxor Theater | 20.00 u

THE GATE Een choreografie voor vier dansers, een liveconcert en een theatervoorstelling met verbluffende visuals ineen. Onderdeel van Operadagen Rotterdam. do 16 mei | TR Witte de With | 21.00 u

Meesterlijke vrouwen, 15 juni t/m 8 september, stedelijkmuseumschiedam.nl

Wentel je in Weelde

De organisatoren van de Geheime Tuin en Club K sloegen de handen ineen en namen de stadsboerderij naast de Marconitorens over. Die plek doopten ze om tot Weelde, een creatieve vrij-

staat waarin kunst, cultuur en de culinaire producten uit de eigen tuinen een kruisbestuiving aangaan. De opening wordt natuurlijk feestelijk gevierd met drie dagen cultureel en culinair vermaak.

Geen woorden maar zaden tijdens ZAAIT

Verwacht optredens van onder meer Lövestad, Sandeep, Yør Kultura, Esteble live, Fela Donker, Lin Tonic, Chris Baas en D.J. Klapsalon. Wat een weelde.

Weelde, Marconistraat 39, 24 t/m 26 mei, www.weelderotterdam.nl

Is het weer hoog tijd om het tuintje op te leuken? Dan tref je het als groenliefhebber tijdens de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Verwacht een overvloedige selectie zaden, kruidenplanten, (eetbare) bloemenplanten, groenteplanten en zaailingen. Ruth Hoosemans presenteert tomaten, pompoenen en pepers, VELT komt met info, boeken en een zadenspel, Joke Vicari biedt vijgenbomen aan. Paul

Slangen zal opvallen met nuts- en borderplantjes en dahlia’s. Ook interessant: de eetbare bloemen van Marleen ten Napel en de bijzondere flora zoals mierikswortel, dropplant, daslook en bloedzuring van Trudy van Agthoven. Villa Zebra komt met de tentoonstelling De Moestuin naar het plein en organiseert een workshop voor de kleintjes. Rotterdamse Oogst, Noordplein, 18 mei, www.rotterdamseoogst.nl

OPBOUWDAG Vier de (weder)opbouw van de stad. Beleef de energieke na-oorlogse sfeer van aanpakken en opbouwen! Er zijn o.a. theatervoorstellingen, lezingen, spelletjes en een rit met een jaren ´50 bus. vr 17 mei | diverse locaties

ORFEO & MAJNUN Enkele honderden Rotterdammers brengen hun verhaal over liefde, verlies en verlangen tot leven tijdens een groots stadsfeest. Onderdeel van Operadagen Rotterdam. za 18 mei | Rotterdam Centraal Station | 14.00 u

Rondjes langs de Rotte Maak op vrijdagavond eens een geestverruimend tochtje langs de Rotte. Tijdens de Rotte Lente Avonden ontdek je steeds een ander gebied langs deze polderrivier. Rondje varen, biken of hiken, klimmen of glijden:

er is voor iedereen wat te doen, te proeven en te beleven. Langs de Rotte, elke vrijdagavond vanaf 17 mei t/m 21 juni, www.ookditisderotte.nl/rotte-lenteavonden

HOEK MADE MARKET Kom gezellig naar de creatieve markt waar je de leukste handgemaakte producten koopt. Shop originele (woon)accessoires, handgemaakte kleding, bijzondere kunstwerken, zalige zoetigheden en hebbedingen! zo 19 mei | Hoek van Holland | 11.00 uur

VOOR DE VOLLEDIGE AGENDA KIJK OP UITAGENDAROTTERDAM.NL


READY FOR SUMMER BRUNOTTI Julia

49.99

SUPERDRY Retro Rainbow T-Shirt

O’NEILL Wave Mix

35.99

29.99

WOMEN

ROXY Heard That Sound Tas

WOMEN

44.99

WOMEN

BRUNOTTI Anke

21.99

WOMEN

99

49.

MEN

SINNER Bretton Zonnebril

ONLY Carmen Denim Short

WOMEN

IPANEMA Anatomic Colors

KIDS

99

16.

MEN

44.99

SUPERDRY Bermuda Polo

25.99

O’NEILL Bondey Mix

22.

MEN

54.99

SHIWI Men Swim Short

M.U.V. AFGEPRIJSDE ARTIKELEN

99

PROTEST Everton Junior T-Shirt

MEN

V.A.

34.99

JACK&JONES Ron JJLong Shorts

49.99

Druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig t/m 26 mei 2019 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#19051) * Korting geldt van de bruto-adviesprijs.

ALKMAAR • AMERSFOORT • APELDOORN • DEVENTER • GRONINGEN • HARDERWIJK • HOUTEN • LEIDSCHENDAM* • ROTTERDAM (5X) • UTRECHT** • ZWOLLE *Leidschendam heropening medio juni 2019 ** Utrecht opening medio augustus 2019

Profile for De Nieuwspeper

Nieuwspeper 10 - 2019  

Nieuwspeper 10 - 2019  

Advertisement