De Nieuwspeper stad nr 21

Page 10

TRENDS De trek naar de stad en de omliggende stedelijke gebieden neemt toe, overal in Europa. In minder dichtbevolkte landen loopt het platteland leeg en pakt de wilde natuur haar kans. Deze trend heeft een naam: rewilding, natuurontwikkeling. Ook in de stad komt rewilding op gang. Akkers op het dak, parken op het water, weelderig begroeide gevels en landjes. In alle seizoenen krijgt de natuur zichtbaar een plek, geholpen door mensen met groene vingers.

Anja en Marja Brand: “Wij dragen Rotterdam uit, in alles wat we doen.” (Foto: Liza Dikkerboom)

ROTTERDAMMERS BINDEN DE STRIJD AAN TEGEN DE VERSTENING

‘REWILDERS’ MAKEN DE STAD WEELDERIG Ook met stadslandbouwprojecten en guerrilla gardening, het illegaal verspreiden van groen, krijgt de natuur een kans zich te verweven met de stad. Leegstaande bouwkavels veranderen in een botanische tuin of een stadsakker. Dakparken en verticale groene gevels versterken het gevoel van een stedelijke jungle, niet van beton maar van groen. ‘Rewilders’, stadshoveniers en imkers nemen het heft in handen. Zij spannen zich in voor meer biodiversiteit en brengen de natuur dichter bij de stadsbewoners. De Bajonettuin in het Oude Westen is een mooi voorbeeld van een vergroeningsproject. De zussen Anja en Marja Brand zijn warme voorstanders van deze ontwikkeling en betrokken bij meerdere initiatieven die de stad een beetje mooier maken. De dames zijn inmiddels veelgeziene gastvrouwen in Rotterdam. Je komt ze tegen op bijzondere plekken, waar ze je een andere kant van Rotterdam laten zien. Tochten, tuinen en taarten Anja Brand deelt – met haar bedrijf Brand010 – haar trots over de zichtbare en verborgen parels van Rotterdam. Als stadsgids en -ambassadeur leidt zij nieuwkomers en toeristen door de stad en is ze als gastvrouw verbonden aan het Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Anja: “Tijdens mijn tochten door de stad kom ik zoveel mooie mensen en verhalen tegen, die wil ik met elkaar verbinden. Rotterdam zit boordevol verrassingen. Neem het dak van het Groot Handelsgebouw, dankzij De Trap heb ik daar veel mensen kunnen rondleiden. Normaal bleef het dak verborgen, nu kon je Rotterdam eens van een andere kant zien. Ook het wilde Oude Westen is zo’n plek waar veel verborgen moois valt te ontdekken, zoals de gemeenschappelijke binnentuin van het Bajonetblok, waar mijn zus haar taartenatelier bestiert. Gastvrijheid is onze rode draad. We hebben beiden een achtergrond in het toerisme. Als stad worden we ook steeds gastvrijer, dat merk je zelfs in het verkeer. Als ik met mijn Imker Abderrahim in de Bajonettuin. (Foto: Liza Dikkerboom)

10

groepen door de stad loop, krijgen we echt van iedereen ruim baan.” Een pelgrimstocht in een notendop Bij Marja Brand is het letterlijk en figuurlijk een zoete inval. Zij verwelkomt je in haar taartenversieratelier Arta la Tarta en labyrinttuin aan de Schietbaanstraat. Marja: “Ik ben ontzettend blij met deze plek in het Oude Westen. Zo’n vier jaar geleden kwam ik hier terecht. De woningcorporatie Woonstad gaf mij openslaande deuren, waarmee ik toegang kreeg tot een compleet verwilderde tuin. Ik voelde me net Alice in Wonderland en was nieuwsgierig naar wat er zich achter al die schuttingen afspeelde. Samen met Woonstad, alle bewoners en andere betrokkenen hebben we een plan gemaakt en de schuttingen neergehaald. Zo is deze gemeenschappelijke tuin ontstaan, die bijdraagt aan een bloeiende gemeenschap. We hebben een moes- en kruidentuin, een bijenkorf en een ontmoetingsplek waar we muziek maken en gezamenlijk eten. Zelf heb ik mijn stukje tuin omgetoverd in een labyrint, gemaakt van de meegebrachte stenen van vrienden en bekenden. In het labyrint kun je een tocht maken binnen jezelf, het is eigenlijk een pelgrimstocht in een notendop. En het staat symbool voor het levenspad.” Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, de levenspaden van de gezusters Brand blijven elkaar kruisen, met hun liefde voor de stad en haar bewoners als verbindende factor. Anja: “Een boeket wordt mooier met verschillende bloemen. Dat geldt ook voor Rotterdam: hoe meer diversiteit in mensen en natuur, hoe mooier het hier wordt. Wij blijven bruggen bouwen, laten van ons horen en nodigen iedereen uit om mee te doen. Zo voegen we weelde toe aan de stad.”

Meer informatie: www.facebook.com/Brand010 en www.artalatarta.nl