De Nieuwspeper NoordOost nr.9

Page 1

6 - 19 APR. 2016 2e JAARGANG NR. 9

EDITIE

NOORD OOST

De deeleconomie in de praktijk

Bikkelen voor je club

In deze krant: In deze krant:

DeStadskrant Stadskrant De Inclusief de gebiedspagina’s Feijenoord, Charlois en Inclusief de gebiedspagina’s Prins Alexander, IJsselmonde. Inclusief de gebiedspagina’s Charlois en Hillegersberg-Schiebroek en Feijenoord, Kralingen-Crooswijk IJsselmonde.

PAGINA 8

PAGINA 14

PITTIG & INSPIREREND NIEUWS OVER ROTTERDAM

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP DENIEUWSPEPER.NL

LIKE ONS OP FACEBOOK

De Afrikaanse hoofddoek wint aan populariteit. De headwraps van Diana Ritfeld geven het leven meer kleur. pagina 12

(Beeld: Gaby Jongenelen)

! PROFITEER 8, 9 & 10 APRIL

Nimbus 17 Gel Kayano 22

ARE YOU READY?

ROTTERDAM MARATHON

Woning verkopen? GRATIS waardebepaling en advies.

ZIE ONZE ADVERTENTIE IN DEZE KRANT

BEKIJK ALLE MARATHON DEALS OP DAKA.NL/MARATHON

Tel: 010 476 80 80 | info@landhuismakelaardij.nl


OPENINGSWEKEN ®

Brandstore

HEEEEEEL VEEL VOORDEEL

ELKE ZONDAG GEOPEND VAN 12.00 TOT 17.00 UUR ELEKTRISCHE ALL-IN-ONE 7-ZONE POCKET BOXSPRING

ELEKTRISCHE ALL-IN-ONE BOXSPRING

1575,v.a.

995.-

Uw voordeel

Uw voordeel

580.-

INCLUSIEF 10CM 2-SIDE TOPPER

474.-

2069,v.a.

1595.-

COMPLETE 2-PERSOONS BOXSPRING

Uw voordeel

1795,v.a.

1295.-

500.-

Uw voordeel

546.-

Hälsing Brandstore | Woonmall Alexandrium Watermanweg 113 | 3067 GA Rotterdam | Tel. 010-2105701 (Eerste etage boven restaurant bij roltrap) Zet en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden niet voor eerder geplaatste orders. Vraag naar de voorwaarden. * Geldt niet voor reeds bestelde artikelen en lopende acties.

1095,v.a.

549.-


INHOUD

NIEUWS

Colofon

PITTIG & INSPIREREND NIEUWS OVER ROTTERDAM

NIEUWS

NIEUWS

Hout met Lego “Wij weten als geen ander hoe leuk het is om iets zelf te maken.”

Bevrijd de bovenste verdieping! Met skybars leegstand bestrijden.

De deeleconomie rukt op Martine Zeijlstra en Robert Visscher laten zien hoe je deelt.

PAGINA 5

PAGINA 7

PAGINA 8

De Nieuwspeper verschijnt huis aan huis in Rotterdam en wordt selectief verspreid in aangrenzende regio’s in een oplage van 425.000 exemplaren. Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving The Crazy Ones Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783 Denise Dubbelman 06 - 2308 1566 Carin Broere 06 - 5758 0037

CULTUUR

SPORT

ETEN & DRINKEN

De opwindende headwraps van Diana Ritfeld “Ik beschouw het als mijn taak om ons culturele erfgoed door te geven.”

De marathon volbrengen met een doel “Hand in hand willen we de eindstreep halen.”

Van koolhydraatarm bloggen tot een kookboek Voor Oanh gaat het allemaal wel heel snel.

PAGINA 12

PAGINA 14

PAGINA 26

Joost van Nieuwenhuijzen 06 - 5723 9838 (Automotive) Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper twitter @denieuwspeper Geen krant ontvangen? Meld het op de website denieuwspeper.nl (links onderaan). Geen internet? Belt u dan naar: 06 - 5758 0037. Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassings­ voorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Holland Media Combinatie/ Telegraaf Media Groep.

ETEN & DRINKEN

CULTUUR

UITAGENDA

De kloeke kaasplank van Maarten Koek “Ik at tot mijn 20e geen kaas.”

Rotterdam, de levensader van het levenslied De Nacht van Oranje staat in een mooie traditie.

Laat Motel Mozaïque je oren verwennen Jaarlijks festival daagt liefhebbers van avontuurlijke muziek uit.

PAGINA 29

PAGINA 33

PAGINA 35

3


BAKKER

55+ K ORTIN

G

Stoffeerwerk

AANBIEDINGEN

Wij stofferen ieder soort  meubilair  en zijn onder andere gespecialiseerd in ARTIFORT,  LEOLUX, GELDERLAND ROLF BENZ, PANDER en  OISTERWIJK meubelen

1 Polder

1,95

volkoren

2 Saucijzen

3,00

broodjes

Geldig t/m 9 april 2016

1 Oma’s

3,95

appeltaartje

Leerbewerking

wij zijn gespecialiseerd in het repareren en herstofferen van CHESTERFIELD meubelen.

Rotterdam | Burgemeester Baumannlaan 181, Goudsesingel 39a, Zwart Janstraat 61

6 Standaardpunten van Miedema •  Geen transport en  voorrijkosten •  Levering onder CBW  voorwaarden / Garantie •  Voor al uw bies, mat- en  vlechtwerkzaamheden •  Grote collectie stof en leer •  Uitsluitend beste kwaliteit  materiaal •  Geen aanbetaling Miedema en Zn. Veldweg 22 Bussum Tel. 035-6912905 Miedema en Zn. Goejanverwelledijk 48a Gouda Tel. 0182-599220 Miedema en Zn. Kleiweg 135 Rotterdam Tel. 010-2188876 Miedema en Zn. Dam 22 Schiedam Tel. 010-2734727 Miedema en Zn. Kamp 60 Amersfoort Tel. 033-4723577

Berkel en Rodenrijs | Centrumpassage 1

Herdacht worden zoals u bent Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

MELD JE NU AAN BIJ ZADKINE! Voor informatie 0800 - 288 22 55 Melding van overlijden 0800 - 345 67 89 24 uur per dag bereikbaar

onderdeel van

CVU Uitvaartzorg: Rotterdam Capelle aan den IJssel Schiedam e.o.

onderdeel van

WWW.CVU.NL

Administratieve en commerciële opleidingen - Financieel administratieve beroepen (niveau 3, 4) - Secretariële beroepen (niveau 3, 4) - Juridisch-administratieve beroepen (niveau 4) - Medewerker marketing & communicatie (niveau 4) - (Junior) accountmanager (niveau 4)

Meld je snel aan via www.zadkine.nl Er is nu nog plaats! Lees meer over asperges op pagina 27


NIEUWS

6 APRIL 2016

RCN050600

NIEUW

ROTTERDAMS

KANNIE WAAR ZIJN?!

LEKKER BELANGRIJK…

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

PEIL

Rotterdamse ontwerpers creëren Rotterdamse primeur: langzaamverkeersbrug tussen Charlois en de Waalhaven Kunnen de Wielewalers en Oud-­ Charloisenaren eindelijk lekker pierewaaien langs de havens.

NIEUWE MOGELIJKHEDEN MET LEGO

Knoertgrote draaimolen Evolution voor Speelstad Charlois gaat komen De evolutie van Zuid neemt steeds grotere vormen aan.

(Foto: Jaap van Rijn)

Oevers Maas getijdenparadijs voor de recreant Als we maar droge voeten houden. Autolaadpalen Noordereiland getijdenproof dankzij hoger bevestigde netkasten Alleen jammer dat de auto wél onder water staat.

Gebiedscommissie geeft negatief advies ballen CS, mede ingegeven door 10.000 steunbetuigingen Facebook-actie ‘Pleurt op met je ballen’ Is dit het begin van een wezenlijke interactie met de burgers? Oproep Amsterdamse burgermeester Van der Laan: landelijke politiek: steek meer geld in de Maasvlakte Ze zijn soms best goochem, die Mokumers.

3400 bijstandsfrauderende Rotterdammers moeten 6,5 miljoen terugbetalen Dat is 1912 euro de man/vrouw. Of per kale kip? Wie plukt wie?

Sinds creatieve makers het Merwe-Vierhavengebied (M4H) omarmden, komen er opvallende ideeën vandaan. Naast een plek voor Smog Free Towers en idealistische kunstenaarsvrijplaatsen biedt het havengebied ook vruchtbare grond voor concrete p ­ roducten. Zoals BRIKKON, kinderspeelgoed dat hetzelfde effect heeft op kinderen als M4H op designers: ze krijgen zin om iets nieuws te maken. TEKST: ELSBETH GRIEVINK Het broeit in het lab-gebouwtje van de voormalige E.ON-energiecentrale, in het hart van het Merwe-Vierhavengebied. Chris Koens van Ontwerpduo Koens & Middelkoop Design was op een zekere dag in de werkplaats druk in de weer met houten platen. Nu eens niet om, zoals gebruikelijk, een interieur­ accessoire of keukengerei te ontwerpen, maar om iets te knutselen voor zijn dochters. Al weken zeurden ze hem aan het hoofd om een dure speelgoedmanege, die hij weigerde te kopen. Misschien kon hij zoiets wel zelf voor hen maken. Al schetsend kreeg hij ineens een lumineus idee, dat hij met Ramón Middelkoop verder ontwikkelde. Het was het begin van BRIKKON, houten doorbouwplaten waar je met LEGO je eigen creaties op en aan kunt bouwen. Ze togen ermee naar de buren, ‘de jongens van Snijlab’, die met hun lasersnijtechnieken de puntjes op de i zetten en de productie vormgaven. Een heleboel proefmodellen later lagen er twee BRIKKON-modellen die doorgingen naar de volgende ronde: een boom waarin je je eigen boomhut kunt bouwen, en een kasteel, compleet met katapult om LEGO-blokjes mee af te vuren. Ze liggen sinds kort in de schappen van winkels als GROOS en De Kleine Kapitein en zijn online te bestellen. Uniek: hout & plastic Omdat BRIKKON met lasers uit hout wordt gesneden, zien de bouwsels die kinderen ermee kunnen maken, er heel strak uit. Met verf of stiften zijn de modellen naar eigen smaak te customizen. De combinatie van hout en plastic is er een die je niet vaak tegenkomt in speelgoedland, beamen de ­ ontwerpers: “Het is vaak of het één of het ander. Wij vonden het tijd om dat taboe te doorbreken.” Op dit moment werken Koens en Middelkoop samen met Snijlab aan nieuwe modellen. Daarbij laten ze zich volop inspireren door de ideeën die ze krijgen aangereikt door kinderen, hun doelgroep. “We hebben al verzoekjes gekregen om een ruimteschip en een ninjatempel te maken. Het leuke aan de techniek die we gebruiken, is dat we onze modellen op elk moment kunnen aanpassen en dat we naar hartenlust kunnen experimenteren.”

“Wij weten als geen ander hoe leuk het is om iets zelf te maken.”

Op de achtergrond de mannen van Snijlab, op de voorgrond Ramón Middelkoop (l) en Chris Koens. Potentie Met BRIKKON wordt een gat opgevuld in het inmiddels rijke aanbod van Rotterdamse goodies. Naast een Susan Bijl-tas of een blik Maasstroompjes biedt de Maasstad nu dus een oer-Rotterdams cadeauproduct dat bij elk kind in de smaak zal vallen. Koens en Middelkoop zijn in gedachten echter al ver voorbij de grenzen van Rotterdam: “We denken dat BRIKKON de potentie heeft om wereldwijd een succes te worden. Het leuke van dit speelgoed is dat kinderen uitgedaagd worden om hun eigen LEGO op een andere manier te gebruiken. Hun creativiteit wordt enorm gestimuleerd en dat is iets wat niet veel speelgoed tegenwoordig doet. Bovendien willen wij de kinderen de kick van het zelf maken weer laten voelen. Wij weten als geen ander hoe leuk het is om iets zelf te ­maken. Dat ervaren we hier elke dag.”

5


Zaterdag 16 april

van 11.00 tot 15.00 uur

Woonmarkt Nissewaard Heerlijk wonen tussen stad en strand! Mooie architectuur, volop winkels en horeca, een nieuw theater, sfeervolle dorpskernen en veel polders, natuur en water. Een geweldige plek om te wonen en te recreeren. Dat is Nissewaard, tussen Rotterdam en het strand van Rockanje. Je hebt er de dynamiek van de stad, met moderne architectuur, een fraai theater en een gezellig centrum met meer dan 250 winkels, talrijke horecazaken en vele evenementen. Tegelijkertijd vind je er rust en ruimte, in de prachtige natuurgebieden, uitgestrekte polders en eeuwenoude dorpskernen. En dat terwijl er veel voorzieningen zijn en de huizenprijzen aantrekkelijk. Ontdek tijdens de Woonmarkt wat wonen in Nissewaard zo aantrekkelijk maakt. U bent van harte welkom op zaterdag 16 april a.s. van 11.00 tot 15.00 uur in Theater de Stoep aan het Theaterplein 1 in Spijkenisse. De toegang is gratis.

• bestaande bouw • nieuwbouw • duurzaam wonen • kavels • starterswoningen • juridisch advies • financieel advies

Ontdek mooi Nissewaard per fluisterboot! Tijdens de Woonmarkt kunt u een rondvaart maken met de Fluisterboot. Deze tocht laat u zowel het stedelijke als het landelijke karakter van Nissewaard zien. De tocht duurt ongeveer een uur.

Gaat u mee? Download dan de voucher via

www.nissewaardwoont.nl Neem de voucher ingevuld mee naar de Woonmarkt. Op de website vindt u alle informatie over de Woonmarkt, ook over het aanbod.

Kom gezellig een kijkje nemen!

Theater De Stoep Theaterplein 1, 3201 DH Spijkenisse


ONDERNEMEN

6 APRIL 2016

RCN070600

CROWDFUNDING WILT U MEER RENDEMENT UIT UW GELD HALEN OF WILT U INTERESSANTE INITIATIEVEN ONDERSTEUNEN? DE NIEUWSPEPER SELECTEERT GELDZOEKERS EN GELDMAKERS EN SPREEKT OOK MET ONDERNEMERS DIE DANKZIJ CROWDFUNDING IN HET ZADEL ZIJN GEHOLPEN.

Bevrijd de bovenste verdieping!

Mamamo: een succesverhaal in Nesselande Monique Jonkman en Amanda Olijve haalden vorige zomer via CrowdAboutNow 43.655 euro op. Met dit geld begon het duo Mamamo, een koffiebar en cadeau­ winkel aan de Corsicalaan in Nesselande, Rotterdams meest kinderrijke wijk. Je kunt er terecht voor koffie, taart, ontbijt en lunch en ook voor speelgoed, leuke cadeaus en accessoires voor de kinderkamer. Maar bovenal hebben de twee moeders een etablissement gecreëerd waar het kroost alle ruimte krijgt. “Het is fijn om te kunnen zeggen dat het concept werkt zoals we het voor ogen hadden”, zo vertelt Amanda. “Omdat we zo kindvriendelijk zijn en unieke cadeautjes en accessoires aanbieden, weten jonge gezinnen ons goed te vinden. En niet alleen uit ­Nesselande maar ook uit de omliggende wijken, dorpen en steden zoals Barendrecht, Schiedam en Gouda. We hebben het hier voor iedereen aantrekkelijk gemaakt door bewust te kiezen voor goede koffie en kwalitatief hoogwaardige lunchgerechten.

“Het was een bewuste keuze om crowdfunding in te zetten. Anders had Mamamo misschien nog niet bestaan of nog niet in deze vorm. We hadden voor een deel van ons plan een bepaalde vorm van ­financiering nodig, maar het was ook een strategische keuze om dit via crowdfunding te doen. Het commitment van de investeerders is welkom en crowdfunding werkt ook als marketing- en media­ campagne. Veel investeerders zijn familie, vrienden en (oud-)collega’s en die komen natuurlijk regel-

matig langs. Er zitten ook buurtgenoten onder de investeerders en ook hen zien we geregeld. “We willen ons terras uitbreiden en we voegen sappen, ijskoffie en salades toe aan de kaart. De Zevenhuizerplas heeft met het strand, de boulevard en het naastgelegen skatepark ontzettend leuke recreatiemogelijkheden en daar komt voor waterskiërs het Project 7 Cablepark nog bij. Wij gaan, juist vanwege het strand om de hoek, veel niet-alledaags ­buitenspeelgoed aanbieden.”

Transparante crowdfunding Het Rotterdamse platform Capital Circle pakt crowdfunding op innovatieve wijze aan. Het bedrijf koppelt MKB-ondernemingen aan investeerders met een transparantie die niet eerder vertoond is. Cor de Graaff van Capital Circle legt uit waarom. “Goedlopende MKB-ondernemingen met een bewezen trackrecord die verder willen groeien, kloppen vaak tevergeefs bij de bank aan voor een lening. Op dit moment zijn de rentes op vermogen laag, waardoor investeerders op zoek zijn naar solide projecten met aantrekkelijke rendementen. Wij willen deze partijen met elkaar verbinden. Alleen bedrijven die voldoen aan vooraf vastgestelde objec-

tieve criteria met betrekking tot omzet, kredietwaardigheid, winstgevendheid en solvabiliteit, komen in aanmerking voor crowdfunding via ons online platform. Daarom worden de plannen getoetst aan de hand van richtlijnen van de Europese Centrale Bank. “De uitkomsten plaatsen we online, investeerders kunnen alle documenten inzien. Dit is nu nergens het geval. Daarnaast

Slopen Bij De Buurman Zes studenten van de Hogeschool Rotterdam bedachten in het kader van hun studie L ­ eisure Management het concept Bij De Buurman. Tijdens twee ­lange weekends (26-29 mei en 2-5 juni) zal Bij De Buurman de deuren openen naast het nieuwe etablissement MONO aan de Vijverhofstraat. In het bekende gele gebouw richten de initiatiefnemers twee kamers in, speciaal gericht op mannen! De woon­ kamer wordt een soort collectieve mancave met onder meer video­ games, tv-programma’s voor mannen, sterke drank, tosti’s en snacks, uiteraard uit de frituur. De tweede kamer wordt een sloopkamer. Met een knuppel, hamer, breekijzer of een zelfgekozen slagvoorwerp kunnen mannen het interieur van kasten vol servies en tierelantijnen

c­ompleet aan gort rammen. Hoewel de sloopkamer veel media-aandacht trok, zoekt het team nog investeerders. Vanaf 20 euro kan een aandeel worden gekocht. De aandeelhouder krijgt in juli 70% van de winst uitbetaald. Het deelnameformulier staat op www.facebook.com/ debuurmanrotterdam. Donatie van oude, overbodige spullen wordt ook gewaardeerd.

vragen wij, in tegenstelling tot andere platforms, zekerheden voor de investeerders. Wanneer een project geschikt is voor ons platform, gaan wij bij de ondernemer langs. Wij weten dan precies aan wie de lening wordt verstrekt. Wat ons concept ook uniek maakt, is het onder­ bieden. Investeerders kunnen op een gegeven moment nog voordeliger instappen voor een lagere rente.”

De tegoedbonnen van Iety Ellen Molenaar wil op de hoek van de Heemraadsingel en de 2e Middellandstraat dit voorjaar de uitspanning Iety openen, vernoemd naar haar moeder, die bekendstond om haar gastvrijheid. Zelda Molenaar, geen familie, wordt de andere uitbaatster. Op de kaart komen lunchgerechten, biologische wijnen, prettige tosti’s en salades. Wijkbewoners die lekkere taarten bakken, kunnen zich aanmelden. Iety gaat ook foto’s, beelden en schilderijen exposeren. Via Horecacrowdfunding haalde Ellen het streefbedrag van 50.000 euro binnen. De initiatiefnemers kunnen nog wat geld gebruiken. Je kunt de dames steunen met de aankoop van een Iety-tegoedbonnenboekje met bonnen ter waarde van 275 euro, te besteden bij Iety. De prijs van het bonnenboekje is 250 euro en is te bestellen via lunchroomiety@gmail.com. Na twee jaar kunnen de overgebleven bonnen worden ingewisseld voor geld.

Een ideale skybar-locatie: vanaf de top van het voormalige Shellgebouw zie je de stad vanuit een unieke hoek. (Foto: Rotterdam Marketing)

TEKST: MATTHIJS GOES Het was onlangs weer eens juichen gebla­ zen met z’n allen, want er komt eindelijk een skybar naar Rotterdam. Deze werd meteen door allerlei websites uitgeroepen tot de mooiste skybar van Nederland. Waar je deze bar vindt? Op het dak van het gebouw The Sax, dat alleen nog even gebouwd moet wor­ den en daar gaan ze waarschijnlijk in 2018 pas mee beginnen, dus voor 2020 hoef je er nog niet aan te kloppen. Voorlopig blijft dit ­barretje gebakken lucht. In de tussentijd moeten we het doen met de dakterrassen van het Nhow Hotel en The Suicide Club op het Groot Handels­ gebouw. Allebei mooie plekken hoor, niets mis mee. Maar een skybar kun je ze niet echt noemen, want ze zijn gesitueerd op de ze­ vende en zesde verdieping. Het zijn eerder – in goed Nederlands – rooftop terraces, dat klinkt in ieder geval beter dan dakterrasjes. Op dit moment staat de halve stad leeg, dus waarom zouden we weer wat nieuws moe­ ten bouwen om van een beetje uitzicht te kunnen genieten? Vanaf het voormalige Shellgebouw aan het Hofplein zie je de stad vanuit een unieke hoek. Ook het voormalige gebouw van de Nationale Nederlanden aan het Weena, dat nu De Delftse Poort heet, is nog lang niet vol met huurders, en is zeker een fijne kandidaat voor een eerst klas sky­ bar. Gelukkig gaat de eigenaar van het WTC aan de Coolsingel wel aan de slag met het idee van een skybar. Op de 23ste verdieping zat ooit een restaurant. Daar moet die bar komen. Echt iets voor hipsters met leuke ideeën, maar geen geschikte plek om ze uit te voeren. Vorig jaar organiseerden enkele slimmeriken de Rotterdamse Dakendagen. Dat was zo’n groot succes dat ze het deze zomer nog grootser aanpakken. Want, tja, ook de daken verdienen meer liefde en aandacht in ons zo langzamerhand dichtgroeiende land. Het idee is dus goed, maar het kan nog be­ ter. Ik stel voor dat we ook een Rotterdamse ­Bovenste-Verdieping-Dagen-Festival orga­ niseren. In al die leegstaande gebouwen maken we waanzinnige barretjes waar je van het fantastische uitzicht op al die projecten kunt genieten. Zo kan iedereen het uitzicht bewonderen waar nu alleen makelaars en vastgoedbobo’s van kunnen ­ profiteren. Bevrijd de bovenste verdieping van de leegstand!

7


NIEUWS RCN080600

Zonder de portemonnee te hoeven trekken kun je het leven toch veraange­ namen. Dankzij slim delen krijg je namelijk de beschikking over spullen en diensten die je nodig hebt. En als bonus kun je je sociale leven verrijken. Je moet wel iets te delen hebben. Het delen inspireerde de Rotterdamse journalisten Martine Zeijlstra en Robert Visscher om het boek Delen doe je zo te maken, waarin zij vertellen over hun eigen ervaringen en de vele initiatieven die zij om zich heen zien.

“DELEN maakt het leven avontuurlijker”

Martine Zeijlstra en Robert Visscher met hun kinderen: delen draagt zichtbaar bij aan hun levensgeluk.

TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN

M

artine Zeijlstra en Robert Visscher dompelden zich anderhalf jaar lang onder in de deeleconomie. Ze aten garnalen van buurtgenoten via Thuisafgehaald, reden tijdelijk in een Porsche, leenden tuingereedschap, begonnen een tuin met buurtgenoten en sliepen in vreemde bedden. Daarmee bespaarden ze veel geld en maakten ze hun leven groener, socialer en veel spannender. Met hun ervaring togen ze aan het schrijven. Hun eerste vraag: wat is de deeleconomie precies? Ze vroegen het aan Koen Frenken, hoogleraar innovatiestudies (Universiteit Utrecht). Hij zegt in het boek: “Bij de deeleconomie delen mensen onderling spullen, met of zonder betaling. Ze geven elkaar tijdelijk toegang tot hun bezit. Het gaat altijd om spullen, dus niet om diensten. En er is altijd sprake van overcapaciteit.” Airbnb, waarbij je slaapt in andermans huis, valt in zijn opvatting dus onder de deeleconomie, maar taxidienst UberPop niet. Een auto delen met een particulier via SnappCar is deeleconomie, maar een auto huren via Greenwheels niet. “In de deeleconomie leen je rechtstreeks van iemand anders, niet van een bedrijf”, legt Frenken uit.

8

De opvolger van de Opzoomerstraat: de Deel-met-elkaar-straat Veel deelvormen schurken dicht tegen de deeleconomie aan, maar zijn het volgens Frenken net niet. Neem Thuisafgehaald, waarbij mensen eten delen. “Daarbij is er geen sprake van overcapaciteit”, aldus Frenken. “Mensen hebben geen eten over, maar maken het speciaal om het met een ander te delen.” Robert Visscher en Martine Zeijlstra nemen de grenzen die Frenken trekt als uitgangspunt voor hun boek. Maar ze tonen zich ook rekkelijk. Zij verstaan onder deeleconomie: “Alle door internet mogelijk gemaakte alternatieven voor bezit en alle diensten om spullen, kennis en zorg te delen. Want wie eten van een ander betrekt, maakt het niet zoveel uit of dat eten ‘over’ was, of speciaal voor hen is gemaakt. En een kennisplatform als Konnektid is weliswaar officieel geen deeleconomie omdat het een dienst betreft, maar de deelnemers willen wel degelijk graag iets delen, namelijk informatie.”

Het boek prikkelt om te delen. Wat dat betreft zijn de auteurs in hun opzet geslaagd. De eerste vraag aan ­Robert Visscher luidt dan ook: is zijn boek delen een goed idee? Natuurlijk, maar liever wel pas als je ’m helemaal stuk gelezen hebt en gedeeld hebt. Want delen is meer dan alleen kosten besparen. We worden niet rijk van het boek, maar het geld was dan ook niet de hoofdreden om dit boek te schrijven. We willen vooral onze ervaringen delen en anderen daarmee inspireren. Delen is eenvoudiger dan velen denken, vooral als je deelt met buurtgenoten via de app Peerby. Hoe raakten jij en je partner met het deelvirus besmet? We waren in 2007 op zoek naar een ruimte in een wereldstad waar we een maand konden verblijven. Dan loop je al snel tegen hoge kosten aan. Via internet kwamen we


6 APRIL 2016 RCN090600

Genoegdag Het tijdschrift Genoeg organiseerde on­ langs de Genoeg-om-te-delen-dag in de Fenix Food Factory, waarop een aantal deelinitiatieven hun producten en dien­ sten presenteerden. Het ging om zowel Rotterdamse als landelijke initiatieven die ook in Rotterdam actief zijn. Via het Rotterdamse www.krijgdekleer­ tjes.nl kunnen ouders kinderkleding en speelgoed ruilen. Je kunt uit het aan­ bod een pakket samenstellen dat bij je kind past. De organisatie zoekt voor Schiedam, Vlaardingen en Maassluis nog ruilpuntmedewerkers. Kijk op Krijg­ dekleertjes.nl/schiedamvlaardingen. Bedrijven en inwoners van Rotterdam

kunnen gebruikmaken van het Stadslab Rotterdam van de Hogeschool Rotter­ dam. Het Stadslab biedt aan de Wijn­ haven onder meer hightech apparatuur zoals lasersnijders, 3D-printers en een vinylsnijder. Met deze apparatuur maak je sneller een prototype, maquette of kunstvoorwerp. Meer informatie: www.stadslabrotterdam.nl. Thuisafgehaald is een online platform waarop je maaltijden met je buurt­ genoten kunt delen. De site laat het aan­ bod in de buurt zien, waarop iemand zich kan inschrijven. Na een bevestiging staat de afhaler op de afgesproken tijd bij de thuiskok op de stoep.

op het spoor van een appartement in Berlijn. Het verblijf beviel heel goed. Het huis had veel meer sfeer dan een hotel. De bewoonster gaf ook veel nuttige tips die je in een stadsgids tevergeefs zoekt. Het delen zit in de lift. Maar wanneer zijn we het ­delen verleerd? Dat moet zich ergens eind jaren 60 hebben voltrokken, met het snel stijgen van de welvaart. Bezit verhoogde je status, want mensen bezaten weinig spullen. Steeds meer mensen hechten tegenwoordig minder aan bezit. Ook is internet een aanjager van het delen. Mensen ­komen snel en eenvoudig met elkaar in contact. Gaat delen groot worden? Ik denk het wel. Volgens een onderzoek van NCDO, het kenniscentrum voor burgerschap en internationale ­samenwerking, deelt vier op de vijf Nederlanders. Dankzij internet zal dat aantal gaan toenemen. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van diensten als Thuis­ afgehaald. Ik leid met mijn partner en twee kinderen een druk leven. Dan heb je lang niet altijd tijd of zin om vers te koken. Kant-en-klaar eten of eten laten bezorgen is een dure en ongezonde oplossing. Met Thuisafgehaald deel je maaltijden met buren. Mensen bieden hun zelfgemaakte maaltijden via de site aan. Je ontvangt dan een mailtje, je stuurt een bevestiging en vervolgens haal je het eten op het afgesproken tijdstip op. De prijs is heel schappelijk, zo’n vier euro per maaltijd. Door maaltijden te delen leer je ook mensen kennen. Dus je kunt geld vragen voor de spullen die je deelt? Alleen als je kosten moet maken. Wat leen jij niet uit? De auto, vanwege de dagwaarde die de verzekeraar ­uitkeert bij schade. Dat vind ik een te groot financieel risico. Een aantal verzekeraars biedt wel verzekeringen die uitkeren bij deelauto’s. Maar de dagwaarde blijft dan een probleem. Is een auto via een bedrijf delen geen idee? Dat hebben we gedaan. Maar dat leverde te veel uitdagingen op. Vieze auto’s, de tijd die we kwijt waren als we een schade moesten melden die was veroorzaakt door een voorganger, de stress en het geregel als je in de file stond. Dat werkte voor ons niet.

Alleen mensen die vertrouwen in de mensheid hebben, kunnen delen. Vertrouwen is inderdaad het allerbelangrijkste. Maar het delen is niet anoniem. Wij delen veel met mensen uit onze buurt via de app Peerby. Mensen komen aan de deur om de spullen op te halen. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Je kunt eventuele teleurstellingen ook voorkomen door geen spullen te delen waar je sterk aan gehecht bent. Is je vertrouwen weleens geschaad? Nee, nooit. We hebben voor het boek anderhalf jaar spullen gedeeld. Ik heb maar één keer een probleem ervaren. De man van wie ik iets leende, wilde het niet meer terug hebben. Ik heb hem gemaild, gebeld, maar hij liet niets meer van zich horen. Draagt delen bij aan het levensgeluk? Jazeker. Delen geeft je een goed gevoel en je kent weer ­iemand in je buurt die je anders niet had ontmoet. We krijgen ook veel cadeautjes. We ontvingen via Peerby een keer een oproep van een vrouw die onverwacht een reiswiegje nodig had. We kregen de wieg met een grote taart terug. Het is altijd weer leuk om te zien dat de spullen schoner ­terugkomen. Je kunt ook andere zaken delen. Ik geef schrijfvaardigheid aan een Italiaanse en zij leert mij haar taal, een persoonlijke verrijking.

DELEN DOE JE ZO Het overzichtelijk ingedeelde boek Delen doe je zo biedt eerst algemene informatie over de geschie­ denis van het delen en het succes van de deel­ economie. Vervolgens maken de auteurs de lezer deelgenoot van hun ervaringen met delen in de praktijk en een aantal deelinitiatieven. Behandeld worden: de auto, de tuin, het gereedschap, accom­ modaties, eten, kennis en zorg. Elk hoofdstuk bevat overzichtelijk gepresenteerde voor- en nadelen, tips voor huurders en verhuurders, vergelijkingen tussen aanbieders van deeldiensten en -producten en deelwebsites. Robert Visscher en Martine Zeijlstra zijn freelance journalisten. Robert publiceert onder meer in dag­ blad Trouw, Kennislink en Kijk, Martine in Trouw, nrc.next en verschillende universiteitsbladen.

Delen doe je zo, de deeleconomie in de praktijk, Martine Zeijlstra en Robert Visscher, 168 pag., € 22,50, Forte Uitgevers, 2016, ISBN 978 94 6250 063 1. Verkrijgbaar in de boekhandel

Zijn Rotterdammers delers? Bij mij in de buurt wel. Op een gegeven moment moesten we de grote tuin aanpakken met vrienden. Maar we hadden onvoldoende tuingereedschap, zoals schoppen. We plaatsten een oproep op Peerby en de Facebook-pagina die voor de straat is ingericht en beschikten in korte tijd over vijf scheppen. Waarom zijn ze net bij jullie in de straat van die delers? Ik denk door de klushuizen die in onze straat staan. We deelden ons gereedschap. Dat was fijn, want dan heb je met z’n allen genoeg aan bijvoorbeeld één leidingzoeker, een stuk gereedschap dat je maar een paar keer gebruikt. Wat zijn waardevolle bijeffecten van het delen? Delen maakt het leven avontuurlijker. Je leert meer mensen kennen die je anders niet had ontmoet. Ik denk dat dit in een stad als Rotterdam de grootste meerwaarde van het ­delen is. Delen schept een band.

9


Katoenen broek 20% korting

LAAT JOUW €90 NIET IN

Calabria Club of Comfort

OPGAAN! aanbieding geldt van 6 april tot 13 april

VOORKOM EEN BOETE

IN DE MILIEUZONE

U bent van harte welkom in een van onze filialen: Keizerswaard-IJsselmonde, Hesseplaats- Ommoord, de Koperwiek-Capelle, Reigerhof-Nieuwerkerk, Dordrecht- Sterrenburg, verdere info: www.pietlap.nl Ook grote maten zoals 58, 29, 30 etc. 3XL etc.

MEGAKNALLERS! A-merk elektrische fietsen koopt u natuurlijk alléén bij Mega Bike! SLECHTS 1000 V OORRADIG! NU OF NOOIT!

DE MEES TE KEUS & DE BEST E PRIJZE N!

- tot 80 km. actieradius - aluminium frame - verende voorvork - Shimano versnellingen - Axa defender slot - led verlichting Alleen bij Mega Bike van 1599,- NU

OP=OP

! P ALLES O IE T N ARA 2 JAAR G NERGENS VOORDELIGER!

Ondersteund door onze directe leveranciers!

en nog veel meer...

kortingen t o

5 0 % 799,ELEKTRISCHE FIETS

Alleen bewezen A merken! De beste garantie & service!

OP=OP

t

ABNORMAAL GROOT, ABNORMAAL GOEDKOOP

Rotterdam XXL Mega Store

Burg. van Walsumweg 2 Iedere zondag GEOPEND

• Maandag t/m Donderdag 09.00-18.00 • Vrijdag 09.00-21.00 • Zaterdag 09.00-18:00 • Zondag 11.00-17.00 www.megabike.nl


ZORG

6 APRIL 2016

RCN110600

“LEEF HET LEVEN BIJ DE DAG” TEKST: CINDY MIRANDE BEELD: LIZA DIKKERBOOM

HULP AAN HUIS ZONDER ZORGEN

W

haar man overleed ongeveer in dezelfde tijd als mijn vrouw. We vinden troost en gezelschap bij elkaar. We gaan ook regelmatig samen op stap. Zo leven we het leven bij de dag.”

Kennis doorgeven & abseilen Want gedoe, daar heeft Kees het veel te druk voor. Sandra beaamt: “Kees heeft een actiever sociaal leven dan ik. Hij leest ook nog eens alle kranten en blaadjes en houdt alles in de gaten.” Kees: “Als lid van de historische vereniging Capelle vertel ik aan schoolkinderen bijvoorbeeld hoe duinen tot stand komen of hoe een sluis werkt. Ik heb vroeger HTS weg- en waterbouwkunde gedaan en wil graag mijn kennis doorgeven. Vroeger was ik een fanatieke voetballer, nu doe ik aan zwemmen en tafeltennis, als mijn knieën het tenminste toelaten. Die werken niet zo goed meer mee, anders was ik rustig een keertje gaan ­abseilen van de Euromast. Sinds kort heb ik een vriendin,

“Iedereen heeft zijn eigen bijsluiter” Sandra Fabrie koos voor het beroep van zorgverlener om mensen bij te kunnen staan: “Via via werd ik getipt over Hulp voor Thuis. Ik werkte destijds als gastvrouw op de afdeling psychische geriatrie van de Lelie Zorggroep in de Burcht. Daar heb ik allerlei trainingen gevolgd, bijvoorbeeld hoe je kunt omgaan met mensen die slikproblemen hebben. Als je voor oudere mensen werkt, moet je meer kunnen dan alleen maar schoonmaken. Ik noem mijzelf dan ook liever zorgondersteuner. Vooral het sociale aspect van het werk trekt me aan. Iedereen heeft zijn eigen bijsluiter en daar moet je een beetje op inspelen. Kees is wat meer op zichzelf. Als ik aan het werk ben, trekt hij zich na een gezamenlijk bakkie koffie terug in zijn werkkamer. Ik houd wel van een praatje, zo nu en dan. Vraag maar aan mijn man, die heeft de aan- en uitknop nog steeds niet gevonden. Op voorspraak van Kees werk ik nu ook bij zijn buurvrouw. Van mond-tot-mondreclame moet je het hebben, nietwaar? Ik heb nu vier adresjes en val hier en daar in voor een zieke collega, daar kan best nog wat meer bij. Dus wil je een gezellig en zorgzaam type als ik over de vloer hebben, zoek niet verder, maar meld je aan bij Hulp voor Thuis.”

eduwnaar Kees Molenaar (79) riep na een tip van zijn buurvrouw de hulp in van stichting Hulp voor Thuis: “Na het overlijden van mijn vrouw kocht ik huishoudelijke hulp in via een zorginstelling. Door alle veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning en het wegvallen van een korting van het CAK liepen de kosten echt uit de hand. Hulp voor Thuis rekent redelijke prijzen en stuurde Sandra Fabrie ‘op zicht’. Het klikt prima tussen haar en mij. Het is nu allemaal een stuk simpeler geworden. Ik hoef geen administratie meer bij te houden en reken gewoon ­contant met Sandra af. Eens per maand krijg ik een nota. Dat scheelt een hoop gedoe.”

Bijna één miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van huishoudelijke hulp. Dat de inhuur niet altijd volgens de regels verloopt, was de overheid een doorn in het oog. Om iemand legaal en toch betaal­ baar in te kunnen huren, werd de ‘regeling dienst­ verlening aan huis’ in het leven geroepen. Wie minder dan drie dagen per week een huishoude­ lijke hulp inhuurt, hoeft geen belastingen en premies af te dragen. Dat is vooral goed nieuws voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Om een goede en betrouwbare hulp te vinden en de inhuur gestroomlijnd te laten verlopen, kunnen zij ­terecht bij Stichting Hulp voor Thuis. Stichting Hulp voor Thuis bemiddelt zonder ­winstoogmerk en kan dankzij vrijwilligers voor een lage prijs goede en ervaren hulp aanbieden. Ook de bijbehorende administratie neemt de stichting uit handen. Mocht de vaste hulp een keertje ziek zijn of op vakantie, dan zorgt de stichting voor vervanging. Naast huishoudelijke hulp helpt Hulp voor Thuis ook bij het verlenen van zorg via een persoonsgebonden budget (pgb). Hulp voor Thuis is in 2014 opgericht door Eduard Vink, Koos Broersma en Jan Hartendorp. Zij werken samen met Stichting Humanitas, Stichting Dock, Buurtwerk Alexander en de Gemeente Rotterdam. Meer informatie: www.hulpvoorthuis.com

Hulp bij ontspannen en bewegen Hulp voor Thuis organiseert wekelijks lessen bewegingsleer en ontspanning voor senioren vanaf 50 jaar. Gediplomeerd yogadocente Netty Hartendorp geeft een milde vorm van hatha-­ yoga voor meer uithoudingsvermogen, concentratie en energie. Lestijden: Elke dinsdag om 13.00 uur en vrijdag om 11.00 uur Kosten: 7 euro per les Locatie: De Kristal, Cypruslaan 400, Rotterdam-Nesselande De lessen vinden plaats in de ruimte naast het kantoor van Hulp voor Thuis in De Kristal in Nesselande. De Kristal is een complex met levensloopbestendige woningen en een multifunctioneel wijkcentrum en ligt

vlakbij de Zevenhuizerplas. De Kristal biedt onderdak aan meerdere organisaties, zoals Humanitas, Bibliotheek Rotterdam, Buurtwerk Alexander, Gezondheidscentrum Nesselande, wijkorganisatie WONIO, SONOR/Opbouwwerk, IJsselland Ziekenhuis en Apotheek ­Nesselande. Meer informatie: 010 - 206 11 46

(Foto: A.L. Verhey)

11


CULTUUR RCN120600

De opwindende

HEADWRAPS

Headwraps geven het leven meer kleur. En dat niet alleen. Diana Ritfeld ervaart dat het dragen­ van een bontgekleurde, kunstig om het hoofd ­gewikkelde doek bevrijdend werkt. Want je durft op te vallen. “Een creatief gebonden doek geeft je mogelijkheden om uitdrukking te geven aan jouw unieke persoonlijkheid.” TEKST: CINDY MIRANDE BEELD: GABY JONGENELEN

“Als tiener experimenteerde ik al met allerlei soorten hoofddoeken en bindtechnieken. Mensen herkennen mij aan mijn vrolijk gekleurde headwraps. Het is een onderdeel van mijn identiteit en het levert veel positieve reacties op. Ik vond mijn eigen draai in een eeuwenoude traditie van het hoofddoek binden. Steeds meer vrouwen vragen mij om advies, daarom geef ik regelmatig workshops en demonstraties en inspireer ik vrouwen om er hun eigen twist aan te geven. Ik was vroeger heel verlegen. Dankzij de workshops ontdekte ik mijn talent in het kunnen overdragen van mijn passie aan anderen. Dat was een overwinning, het geeft me veel zelfvertrouwen. Dat gun ik andere vrouwen ook.” Cultureel erfgoed “De Afrikaanse hoofddoek wint steeds meer aan populariteit. Tijdens de Black Sister Unity March afgelopen maart in Rotterdam droegen alle deelneemsters zo’n gekleurde hoofddoek. Daar werd ik echt vrolijk van. Ik zie een herwaardering van de Afrikaanse cultuur. Kijk naar de Afrikaanse stoffen, steeds meer bedrijfjes maken kleding met die typische, uitgesproken patronen. Ik maak daar mijn hoofddoeken van, ze gaan als warme broodjes de deur uit. De oudere generatie Surinamers probeerde zich veel meer aan te passen aan de westerse cultuur. Ik heb mijn moeder niet vaak over de hoofddoeken gehoord, maar mijn oma wel. Verder ben ik zelf op zoek gegaan. Ik beschouw het als mijn taak om ons culturele erfgoed door te geven. Ik zou er graag nog eens een boek over schrijven.”

12

Geheimtaal “Het dragen van een om het hoofd gewikkelde doek is van oorsprong een Afrikaanse traditie. De hoofddoek bood bescherming tegen de hete zon en was praktisch bij het dragen van zware kannen met water op het hoofd. Ook was het een manier om de status en cultuur van de Afrikaanse vrouw uit te dragen. In de tijd van de slavernij kwam deze traditie mee naar Suriname. Met hun hoofddoeken brachten slavinnen geheime boodschappen over, elke bindvorm had zijn eigen betekenis. Zo ontstond er een codetaal die vertaald werd naar de bindwijze van een hoofddoek. In S ­ uriname heten de hoofddoeken angisa. Ik ben mij nu aan het bekwamen in die techniek. De angisa vertelt ook iets over de emotie en stemming van de creoolse vrouw. De hoofddoeken zijn gemaakt van strak gesteven stof en hebben namen als gitakki, let them talk, of no trobi mi, zoek geen ruzie met me. Tijdens de rouw wordt de lont’ede gedragen, een hoofddoek gemaakt van witte stof. De feda is een eenvoudig gebonden hoofddoek die vooral op feesten gedragen wordt. Zo zijn er nog talloze benamingen van hoofddoeken en bindwijzen. In mijn workshops demonstreer ik gedurende twee uur ongeveer acht variaties, zoals de Sweet Rose, de Big Twist en de Double Twist, de strik en de African Queen, die ik nu zelf op heb.” Bevrijding en verbinding “Mijn workshops begin ik met een gedicht over de afschaffing van de slavernij. Het eindigt met de zin: kies je weg en baan hem vrij, Keti koti (verbreek je ketens - in lichaam en geest). Het is een universele boodschap en

staat voor het verbreken van je eigen ketens, jezelf bevrijden van beperkende gedachten of oordelen. Dat je niet goed genoeg zou zijn of dat je er raar op aangekeken wordt als je anders bent. Je kracht ligt in het jezelf laten zien. Hoewel veel donkere vrouwen op mijn workshops afkomen, wil ik benadrukken dat elke vrouw welkom is bij mijn workshops, ongeacht kleur, leeftijd of afkomst. Tijdens een van mijn demonstraties op een groot event was er een typisch Hollands meisje van 4 jaar, die blozend blij werd van haar hoofddoek. Net als een 91-jarige Indische vrouw die zich ondanks haar invaliditeit


6 APRIL 2016 RCN130600

van Diana Ritfeld

Diana Ritfeld: “De angisa vertelt iets over de emotie en stemming van de creoolse vrouw.”

naar boven had laten brengen omdat ze er per se bij wilde zijn. Daar kreeg ik een brok in mijn keel van. Ik voel me gezegend als het voor mensen zoveel kan betekenen. Dat is ook de kracht van mijn workshops: ik bind niet alleen hoofddoeken, maar verbind ook mensen met elkaar. Er zijn genoeg tutorials te vinden op internet. Ik heb er zelf ook een aantal gemaakt in samenwerking met het bekende stoffenmerk Vlisco. Maar ik mis bij deze aanpak de interactie en het uitwisselen van verhalen. Vrouwen kunnen zoveel van elkaar leren. Die ontmoeting wil ik faciliteren. Ik hoop dan ook in de toekomst nog eens een eigen plek te hebben waar dat kan. Nu ben ik nog een reizende nomade met mijn spullen en maak ik gebruik van een externe locatie, zoals hier in het Coachhuis aan de Wijnhaven.” Met een sterke geest “Mijn dochter van 1 jaar heet Imala, wat met een sterke geest betekent. Donkere vrouwen hebben rolmodellen nodig waarin zij zichzelf kunnen herkennen. Als kind kreeg ik een witte pop met lang steil haar. Aan die norm kon ik natuurlijk niet voldoen. Neem de zogenaamde huidkleurige panty, die is roze, niet mijn kleur hoor. Het is een verborgen en subtiele vorm van uitsluiting, niet direct zichtbaar, wel voelbaar. Het kan toch iets met je zelfbeeld doen. Nu zie je langzaam een omslag. We kiezen weer vaker voor een natuurlijke afro in plaats van ons haar te straighten. Onze traditionele haarvlechttechniek van de corn row oftewel kwi kwi ba wordt gekaapt door Kim Kardashian,

met haar zogenaamde boxer braids. Terwijl het gewoon iets is uit de Afrikaanse cultuur. Ik snap best dat mensen daar boos over worden. Je mag je best laten inspireren, maar zorg dan wel voor de juiste bronvermelding.” Verbinden in plaats van uitsluiten “Ik wil niet gedwongen worden om een kant te kiezen. Het ligt allemaal een stuk genuanceerder. Ik vind het jammer dat de media die tegenstellingen zo uitmelken. Neem de zwarte-pietendiscussie. Doordat het zo negatief wordt gebracht, krijg je vanzelf negatieve tegenreacties. Dan staan we tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Daar ben ik niet van. We hebben allemaal te maken met vooroordelen, iedereen heeft een oordeel klaar, dat is niet gebonden aan ras. Pas als je met elkaar gaat praten en openstaat voor elkaars denkbeelden en cultuur, kun je verbinden in plaats van uitsluiten. Iedereen is anders en moet doen wat het beste bij hem of haar past. Met mijn hoofddoeken wil ik vrouwen bemoedigen, ook vrouwen die bijvoorbeeld door een chemokuur hun haar verloren. Met een mooi gebonden hoofddoek kun je dat op een elegante manier verbergen. Maar ook als je eens een bad hair day hebt, wind je er gewoon een doekje om.” Meer informatie: www.di-xpression.com

13


SPORT RCN140600

Bikkelen voor je club

Dochter Naomi en vader Matthijs de Kort: “Samen lopen, in dat Feyenoord-shirt, levert zoveel meerwaarde op.”

Op zondag 10 april lopen de rillingen over de rug van duizenden lopers. Van de zenuwen, emoties of vanwege de kou. Bij Naomi en Matthijs de Kort zal ook kippenvel te zien zijn, als You’ll never walk alone van Lee Towers over de Coolsingel galmt. “Wanneer je dat lied hoort, zo vlak voor de start en je denkt aan wat komen gaat, de lange tocht door die fantastische stad, ja, dan weet je weer waarvoor je al die maanden hebt afgezien.” TEKST: COR HULSEBOS

V

BEELD: ARIE KIEVIT

ader Matthijs en dochter Naomi (21) willen op 10 april hun tweede marathon wederom zij aan zij afleggen. “Vorig jaar zijn we bijna vijf uur onafgebroken onafscheidelijk geweest. Van start tot finish. We stapten tegelijk over de eindstreep. Toch gaf de uitslag een tijdsverschil aan van een seconde”, lacht vader De Kort. “Ik heb hem uit beleefdheid laten winnen”, reageert dochterlief. “Maar alle gekheid op een stokje, het is gewoon fantastisch om samen de marathon

14

van Rotterdam te lopen en dan na vier uur, 55 minuten en 37 en 38 seconden te ervaren dat je samen het doel hebt bereikt. Het was afzien, natuurlijk. Ik had al zeventien marathons gelopen, ook buitenlandse, Naomi nog niet een. Op de Oldegaarde zag ik al dat het wat moeizamer ging. We keken elkaar aan, pakten elkaars hand en dachten hetzelfde: hand in hand gaan we verder. Dat was een fantastisch mooi moment, om nooit te vergeten. Vervolgens zijn we tot aan de Erasmusbrug zo blijven

lopen. Ja, ook nog allebei in het shirt van Feyenoord. Dat maakt het dan helemaal bijzonder.” Feyenoorder voor het leven Matthijs de Kort woonde als kind in de Goereesestraat op Zuid en kwam als kind al in de Kuip. “We woonden naast Jan Snijders. Hij begeleidde onder meer enkele buitenlandse voetballers van Feyenoord. Zo ook de IJslandse spits Pétur Pétursson, die bij hem in huis woonde. Ik was net lid geworden van COAL, maar buurman

Snijders zag mij voetballen en raadde mijn vader aan om me lid te maken van ­Feyenoord. Zo gezegd, zo gedaan. Vervolgens had ik een mooie loopbaan bij de Sportclub [de amateurs van Feyenoord, red.]. Nadien ben ik in de ICT-sector terechtgekomen en kreeg ik op een zeker moment een baan aangeboden in Stadion Feijenoord, waar ik verantwoordelijk ben voor veel technische zaken. De club zit dan als het ware in je DNA.” Liever in de Koopgoot Pa De Kort werkt in de Kuip en het Maasgebouw, zijn 21-jarige dochter staat enkele dagen in de week in de fanshop in het Topsportcentrum naast het stadion. Dochter Naomi haalt een foto van de wand. “Kijk, allebei in een clubshirt. Lopen in het ­Feyenoord-shirt levert zoveel meerwaarde op. Een gevoel van verbondenheid, van passie voor je club. Dat gevoel van: we gaan er samen voor. Maar ook de steunbetuigingen van mensen langs de route die het mooi vinden dat we dat tenue met

trots dragen. Mijn vader heeft zeventien marathons gelopen en slechts één keer het shirt niet aangedaan. Dat was in de hoofdstad.” Matthijs: “Ik vond het ongepast om daar in het roodwit de marathon te lopen. Aan de andere kant, ook in het buitenland ziet men vaak meteen dat je uit Rotterdam komt. Ja, ook in New York. Dan ben ik extra trots op Feyenoord en Rotterdam. Hoewel we na een verhuizing in ­Barendrecht terecht zijn gekomen, voelen we ons verbonden met de stad. Naomi zei als klein kind al dat zij ooit de marathon wilde lopen. Dat weet ik nog goed. Ze heeft woord gehouden. Toen zij 20 jaar werd en dus de leeftijdslimiet bereikte, meldde zij zich direct aan. Haar zusje loopt ook, maar liever in de Koopgoot.” Hij lacht. Naomi merkt op dat hardlopen haar leven heeft verrijkt: “Hardlopen geeft mij veel energie. Hand in hand willen we de eindstreep halen. En wel wat sneller dan vorig jaar!”


6 APRIL 2016 RCN150600

Lopen voor het goede doel

Frank van Wijngaarden op de Laan op Zuid, deel van het marathon­ parcours: “10 april is voor veel mensen een dag om hun doel te bereiken.”

Franks gezicht drukt zijn gemoedstoestand duidelijk uit, tien minuten na afloop van de wedstrijd. Hoewel Feyenoord zojuist met 3-1 won van SC Cambuur, straalt Frank van Wijngaarden niet. Op deze dag, twee jaar geleden, overleed zijn moeder na een slopende periode aan leukemie. Vastberaden bijt Frank zich vast in zijn doel: de tweede marathon van Rotterdam uitlopen en zo veel mogelijk geld bijeensprokkelen voor kankeronderzoek. TEKST: COR HULSEBOS

R

BEELD: JAAP VAN RIJN

uim 2,5 jaar geleden sprak Frank van Wijngaarden aan het bed van zijn doodzieke moeder de wens uit om ooit een marathon te lopen. Zijn moeder keek hem aan en zei: “Waarom pak je die kans niet meteen? Je bent nog jong en in de volle kracht van je leven!” Die woorden galmden lange tijd na in het hoofd van de Rotterdammer. “Ik heb de wens omgezet in een daad. Vorig jaar liep ik mijn eerste marathon.” Even dwalen

zijn ogen door de ruimte. Duidelijk waarneembaar verandert zijn gemoed voor enkele ogenblikken. Aan de ene kant is hij trots dat hij de 42 kilometer en 195 meter in vier uur en ruim twintig minuten liep. Aan de andere kant is daar het pijnlijke verlies van zijn moeder, die op 62-jarige leeftijd het leven liet. Enorme kick “10 april is voor veel mensen een dag om hun doel te bereiken. Het volbrengen van de mara-

thon geeft een enorme kick. Alleen dat stuk in het Kralingse Bos, na dertig kilometer, ja, daar zal ik het moeilijk krijgen. Dat was vorig jaar ook zo, maar de gedachte aan mijn moeder en het doel waarvoor ik liep, zorgden dat ik doorzette. Dit keer zal mijn vriendin, Fleur Stout, me met haar scooter vergezellen langs de route. Op de Laan op Zuid, waar ik bij Albert Heijn werk als groenteman, willen collega’s wat extra’s doen. Mijn collega’s Jamilla Mureau en

De loopschool van RA Varkenoord Heb je de ambitie om ooit de marathon te lopen of wil je gewoon lekker ontspannen in beweging komen? Bij Rotterdam Atletiek Varkenoord heb je volop mogelijkheden om met deskundige trainers te gaan hard­ lopen. Het lopen in een groep is gezellig en werkt motiverend. Er wordt structureel aandacht besteed aan snelheid, kracht, loophouding en blessure­ preventie. Je gaat vooral trainen op de weg, in par­ ken en op het Brienenoordeiland. Loop­ groep Varkenoord traint elke woensdag­ avond van 19.30-21.00 uur en ­zaterdag van 9.00-10.00 uur, vanaf sportpark ­Varken­oord. Ben je een starter of herstarter dan kun

j­e gebruikmaken van de Loopschool van RA Varkenoord. Je leert met een loop­ cursus van twaalf weken op een gezonde en plezierige manier hardlopen. Het trainings­programma is geschikt voor elke beginnende of herstellende loper. De cur­ sus wordt afgesloten met een deelname aan de 5 km Zuiderparkloop op 19 juni.

Rebecca Kleyn hebben een reusachtige hoed gemaakt voor donaties en bij mijn groentehoek gezet. Het geld is voor de Daniel den Hoed kliniek. Ze hebben ook een Facebook-pagina voor de actie aangemaakt. De leus ‘Steun uw groenteman’ begint hier op Zuid een eigen leven te leiden. Mooi toch?” Meer en beter onderzoek De gedachten van Frank van Wijngaarden gaan terug naar de periode dat de gezondheids­ toestand van zijn moeder snel verslechterde. “Dat was verschrikkelijk om te ervaren. Van andere mensen hoor ik vergelijkbare verhalen. Dat je niets meer kunt doen en afscheid moet nemen van een dierbaar persoon. Ook in de winkel vertellen mensen mij ontroerende verhalen. Ik weet wat mijn klanten meemaken. Voor al die mensen, de patiënten van nu en in de toekomst, moeten we iets doen. Zorgen dat deze verschrikkelijke ziekte met succes kan worden bestreden. Dat artsen nog meer en beter onderzoek kunnen uitvoeren. Daarom loop ik de marathon. Vorig jaar mocht ik ruim 700 euro overmaken, dit jaar hoop ik dik boven de duizend uit te komen. De dag voor de marathon, op zaterdag 9 april, ga ik een bingo organiseren in buurthuis De Wel in Capelle-­ Schenkel. Daarvoor hoop ik nog enkele prijsjes te ontvangen van mensen of ­ bedrijven die me willen helpen. Er komt ook een kleurwedstrijd in onze zaak. Ik voel me soms een bedelaar, maar besef dat we wat voor ­anderen over moeten hebben in deze harde maatschappij. Op de tribune van de Kuip hoor je regelmatig het woord kanker. Daar erger ik me mateloos aan. Ik heb een keer een van die gasten aangesproken. Hij had het niet eens door dat hij anderen daar pijn mee deed. ‘Ga eens een paar uur in de Daniel den Hoed kijken’, heb ik tegen hem gezegd. Een op de drie mensen krijgt met deze rotziekte te maken. Voor al die mensen wil ik me extra inzetten. En voor mijn moeder natuurlijk, ook al is zij niet meer bij me. Ze zal wel bij me zijn als ik loop. Dat voelde ik vorig jaar ook al zo.” Klanten van Albert Heijn op de Laan op Zuid kunnen hun bijdrage in de hoed stoppen of een bedrag doneren via NL49 INGB 000000835, onder vermelding van Frank de groenteman. Je kunt ook via de website van de Daniel den Hoed Stichting een donatie doen (www.danieldenhoedstichting.nl).

TOPSPORT EVENEMENTEN 2016

7 - 9 APRIL AD SPORTFILMFESTIVAL ROTTERDAM Cinerama Filmtheater Rotterdam

10 APRIL NN MARATHON ROTTERDAM Start/finish Coolsingel

22 - 24 APRIL WESTELIJKE REGATTA / AEGON NK KLEIN Willem-Alexander Baan

24 APRIL FINALE KNVB BEKER: Feyenoord – fc utrecht Feijenoord Stadion

k

29 APRIL 7 MEI NK JEUGDSCHAAK Topsportcentrum Rotterdam

7 - 8 MEI DAMEN RACEROEI REGATTA Willem-Alexander Baan

010 12 JUNI 010MOVES! Het Schouwburgplein Rotterdam

23 - 26 JUNI CHIO ROTTERDAM Kralingse Bos @RDAMTOPSPORT Ga voor een overzicht van alle evenementen naar: www.rotterdamtopsport.nl

FACEBOOK.COM/ ROTTERDAMTOPSPORT @RDAMTOPSPORT

FACEBOOK.COM/ ROTTERDAMTOPSPORT

Meer informatie: facebook.com/loopgroep­varkenoord, aanmelding via loopgroepvarkenoord@gmail.com

15RCN170600

6 april 2016 week 14

Stadskrant

In deze Stadskrant onder andere n

Nieuwe ronde CityLab010

n

Steeds meer cruiseschepen

n

Ellendige beestjes

n

Nieuws uit de gebieden

Alle P&R-locaties zijn zaterdag en zondag gratis

Marathonweekend in Rotterdam Rotterdam staat komend weekend volledig in het teken van sport en gezelligheid met de 36ste editie van de Rotterdam Marathon. Met ruim 900.000 toeschouwers langs het parcours en muziek om bijna elke kilometer is het een van de meest sfeerrijke wedstrijden. Coolsingel. Zaterdag is ook de dag van de Mini Marathon. Dit is een wedstrijd van 4,2 kilometer voor beginnende lopers. Start: 15.30 uur op de Coolsingel.

Het kloppend hart van de marathon is de gratis Marathon Sport Expo met stands op het gebied van sport en ontspanning. Deze loopbeurs is vrijdag en zaterdag te vinden in het WTC (Beursplein).

Op zondag 10.00 uur gaan de deelnemers aan de kwart en hele marathon van start. De kwart marathon start op de Blaak bij de Markthal en finisht op de Coolsingel. De deelnemers aan de marathon starten op de Coolsingel. Via de Erasmusbrug gaat het eerst richting Zuid. Nadat ze hier ruim 25 kilometer hebben afgelegd, lopen ze via het Kralingse Bos richting Coolsingel.

Jonge sportievelingen kunnen zaterdag deelnemen aan de NN Kids Runs. Zij lopen over een deel van het echte parcours. De 1 en 2.5 kilometer Runs starten om 14.30 en 14.45 uur op de

Voor de veiligheid is het noodzakelijk een aantal wegen geheel of gedeeltelijk af te sluiten. Op www.nnmarathonrotterdam.nl vindt u een overzicht van deze afsluitingen. Bij elke straat staat

Roel Dijkstra

Voorafgaand aan de wedstrijden vindt van 4 tot en met 10 april de City Marathon plaats. Onder deze naam laten veel ondernemers in de binnenstad zien dat zij de marathon ondersteunen. Dat doen ze door bezoekers te laten profiteren van kortingen en leuke acties. De winkelroute van 4,2 kilometer is gemarkeerd door acht grote strandvlaggen.

Een deelnemer van de Rotterdam Marathon van vorig jaar bij een van de verfrissingsposten.

Lentekriebels

hier aangegeven wanneer de afsluiting ingaat. Wegens de drukte adviseert de organisatie iedereen om met het

openbaar vervoer te komen. Komt u met uw auto? Parkeer deze dan op een van de P+R-locaties en reis verder met het OV. Alle P+R’s zijn tijdens het marathonweekend

Relaxen op rijksweg Altijd al eens willen slenteren over de fly-over van het Kleinpolderplein? Net als vroeger tijdens de autoloze zondag? Dan is nu de kans, want op zaterdag 16 april is het Kleinpolderplein afgesloten voor het verkeer wegens wegwerkzaamheden en open voor publiek. Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder maakte een plan om op die dag die ruimte anders te gebruiken. Gewoon, voor de lol. Maar ook om met elkaar te praten over de toekomstmogelijkheden van die plek. Want met de komst van A13/A16 en A4 is de f ly-over in de toekomst misschien minder functioneel voor auto’s. Is duurzaam hergebruik voor mens, dier en natuur dan denkbaar? Maar er is die dag veel meer te doen. Van yoga, tot muziek en van dansen tot mediteren.

Per tijdsblok van twee uur zijn er kaarten te koop. Vanwege de veiligheid mag er maar een beperkt aantal mensen tegelijk op de f ly-over zijn. Dus zonder kaartje heeft niemand toegang. Er zijn verhalen, theater en veel muziek (o.a.Spinvis). Maar op een kleedje in de verte zitten turen mag natuurlijk ook. Kijk op www.kleinpolderpleinpark.nl voor kaartjes en voor alle informatie over het programma.

David Rozing

Goed eten en fit zijn

De bollen bloeien al een tijdje. Maar echt warm wilde het nog niet worden. Het afgelopen weekend mochten Rotterdammers dan eindelijk even aan het voorjaar ruiken. Met temperaturen richting de 20 graden trokken velen eropuit. Met als gevolg een stad vol blije gezichten, volle terrassen en zelfs een enkele paragliders op de Maasvlakte.

Zo’n zesduizend Rotterdamse kinderen zijn deze week volop bezig met bewegen (in de natuur) en gezonde voeding. Ze doen dat tijdens de jaarlijkse Lekker Fit!-week. Ze maken via sportclinics kennis met nieuwe sporten. Veel basisscholen geven speciale workshops over goede voeding. Daarnaast zijn er op een aantal kinderboerderijen en

in Diergaarde Blijdorp allerlei activiteiten. Met het programma Lekker Fit! zetten bijna honderd basisscholen en de gemeente zich samen in voor een gezond gewicht en voldoende beweging bij kinderen tot 14 jaar. Daarnaast worden steeds meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Lekker Fit!

gratis. Gebruikers van de P+R’s Kralingse Zoom, Slinge en Alexander moeten wel aansluitend gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Festiviteiten Erasmusbrug Vanaf eind april tot 15 oktober is het feest rondom de Erasmusbrug. De stichting Frank foundation organiseert op en rondom de brug allerlei culturele en creatieve evenementen en evenementjes met muziek, dans en theater. Dit gebeurt onder de naam ‘Playing the Erasmusbrug’. Een van de projecten is van de Rotterdamse geluidskunstenaar Gerben Kokmeijer. Hij maakte geluidsopnamen in de basculekelder (de ruimte waarin het contragewicht van de brug zich bevindt als de brug open is, red.). Daarmee gaat hij een ouderwets Rotterdamse gabbermix maken die binnenkort te horen zal zijn. Verder zijn er het komende halfjaar vele artiesten en kunstenaars uit binnen- en buitenland die meewerken aan dit project dat eigentijdse kunst een plek in de publieke ruimte wil geven. Het programma past in het kader van de 20ste verjaardag van de Erasmusbrug en het feestjaar ‘Rotterdam viert de stad!’ Voor meer info: www.frankfoundation.nl


RCN180600

Stadskrant

6 april 2016 week 14

Ellendige beestjes

Huizen van de Wijk:

‘Echte’ ontmoetingsplekken

De landelijke Week van de Teek (11 t/m 17 april) komt er weer aan. Het lijkt misschien wat overdreven om een hele week stil te staan bij zo’n piepklein beestje, maar dat is het niet. Want een tekenbeet kan een hoop ellende veroorzaken.

De Huizen van de Wijk verschillen per wijk, omdat de bewoners niet overal dezelfde interesses heb­ ben. Maar in principe kán bijna alles. Zolang het maar inspeelt op de vragen en behoefte van de wijkbewoners.

Daarom is er aan het begin van het voorjaar ruim aandacht voor dit spinachtige beestje. Teken komen voor in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in hoog gras, tus­ sen dode bladeren en in de buurt van bomen en struiken.

In de Huizen van de Wijk gaan bewoners zelf of via sportvereniging of andere organisatie zelfstandig met hun idee aan de slag. Zij bieden hun activiteiten aan, aan de andere wijkbewoners. Huizen van de Wijk zijn echte ontmoetingsplek­ ken, als onderdeel van het Nieuw Rotterdams Welzijn. Zelfstandige bewoners helpen zichzelf en elkaar. En kijken naar elkaar om. In IJsselmonde zijn nu vier Huizen van de Wijk. Benyounes el Majdoub, namens

David Rozing

Er komen in Rotterdam in totaal 48 Huizen van de Wijk. Het lijkt op een buurthuis, maar dat is het niet. Het grote verschil met de voormalige buurthuizen is dat bewoners zelf aan de slag gaan met organisatie en activiteiten.

Onlangs openden veel Huizen van de Wijk. Zoals deze, in Delfshaven.

Welzijnscombinatie IJsselmonde coördinator bij Grote Hagen en de Focus, vertelt over de gang van zaken. ‘Laagdrempelig, dat is het belangrijkste. Het uitgangspunt is “Wat leuk dat je er bent!” We praten later wel over de vraag “Wat kom je doen?”. Het is mijn taak om door te vragen, mensen op hun gemak te stellen, ze een steuntje in de rug te geven bij het ontwikkelen

van hun talent.’ El Majdoub koppelt als het kan kwetsbare bezoekers aan de sterkere, zodat ze samen verder komen. ‘Diversiteit is belangrijk, van activiteiten én van bezoe­ kers. Dankzij samenwerking met vele partijen uit het wijknet­ werk gebeurt hier veel en loopt het prima. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met VSO

Herenwaard. Twee keer per week komt een groepje leerlingen stage­ activiteiten doen in Grote Hagen. Ze doen praktische werkervaring op en ontmoeten veel andere mensen. Zulke dingen maken de Huizen van de Wijk tot een echte ontmoetingsplek.’ www.rotterdam.nl/ huizenvandewijk

Ze voeden zich met bloed. Zodra ze op de huid van hun ‘gast­ heer’ belandt zijn, bijten ze zich vast in de huid. Omdat ze zo piepklein zijn, heb je dit vaak niet door. In veel gevallen is een tekenbeet onschuldig. Maar blijft een teek lang in de huid vastzitten, dan kan dit voor pro­ blemen zorgen. Daarom is het belangrijk om ze goed en snel te verwijderen. Voor meer informatie: www.ggdrotterdamrijnmond.nl/ hygiene­en­infectieziekten

Nieuwe ronde CityLab010 Een en al sport in Cinerama Hebt u een goed idee voor de stad? Via CityLab010 kunt u het misschien werkelijkheid laten worden, met hulp van de netwerken en de deskundigheid van andere Rotterdammers. Op 8 april gaat het nieuwe seizoen van start.

Rotterdam, filmstad bij uitstek, heeft binnenkort voor de tweede keer een sportfilmfestival. Van 7 tot en met 9 april zijn er in Cinerama 28 films en documentaires over sport te zien. Wilfried de Jong verzorgt elke avond het ‘voorprogramma’ met een talkshow.

Een nieuwe hockeyclub, een Dobberend Bos, een Droom­ straat: zomaar wat plannen van Rotterdammers uit 2015 die dankzij CityLab010 werkelijkheid werden. CityLab010 is een regeling die Rotterdammers stimuleert om met oplossingen te komen voor maatschappelijke kwesties, bijvoor­ beeld op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, onderwijs en sport.

Op alle drie de dagen is de docu­ mentaire ‘De geboorte van het legioen’ te zien. Deze film van

CityLab010 begon in 2015. Dat leverde een flink aantal goede ideeën op. Daarom wordt de rege­ ling in 2016 voortgezet. Op vrijdag 8 april is de aftrap in het NRC­ café aan de Witte de Withstraat. Iedereen is welkom van 15.00 tot 18.00 uur. CityLab010 geeft uitleg, de wethouder is er en u kunt netwerken en vragen stellen. Wel graag even van tevoren aanmelden door te mailen naar citylab010events@rotterdam.nl.

Feyenoord-supporters na de bekerzege (finale) op Roda JC in 2008. Het Feyenoord-legioen is onderwerp van een film van het Sportfilmfestival.

Contact met de gemeente Website U kunt steeds meer gemeentelijke zaken digi­ taal regelen via: www.rotterdam.nl/mijnloket en voor ondernemers: www.rotterdam.nl/ondernemen. Meldingen en klachten www.rotterdam.nl/publieksreactie en app buitenbeter (www.buitenbeter.nl). Officiele bekendmakingen Officiële bekendmakingen van de gemeente vindt u op www.rotterdam.nl/rotterdambericht. Ook handig: aanmelden op de e­mail­ service van www.overheid.nl en de app Rotterdam­Omgevingsalert.

‘Andere tijden Sport’, vertoont onder meer beeld van de 1500 Feijenoord­supporters die in 1963

Roel Dijkstra

Bewoners, ondernemers en organi­ saties kunnen hun idee delen via de website www.citylab010.nl. Andere Rotterdammers kunnen zich erbij aansluiten, en de indiener kan hulp krijgen van experts om het idee

verder te ontwikkelen. Als het plan klaar is, kan de initiatiefnemer eventueel een startsubsidie aanvra­ gen voor de uitvoering ervan.

Facebook en twitter www.facebook.com/gem.Rotterdam en www.twitter.com/rotterdam.

Bellen 14010. Op werkdagen van 08.00 ­ 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 ­ 17.00 uur.

VraagWijzer Voor vragen over zorg, gezondheid, geldpro­ blemen, juridische problemen, brieven en formulieren, activiteiten in de wijk en man­ telzorg kunt u terecht bij VraagWijzer.

Stadswinkels Voor een aantal gemeentelijke producten is het noodzakelijk dat u langskomt bij de gemeente. Kijk op www.rotterdam.nl/stadswinkels voor de ope­ ningstijden en het maken van een afspraak.

Kijk voor informatie op www.rotterdam.nl/zorgdichtbij. Hulp nodig? Vul dan het contactformulier in of bel naar 14010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt, zie www.rotterdam.nl/vraagwijzer.

Gebieden Via www.rotterdam.nl/gebiedscommissies en 14010 komt u in contact met de gebiedsorga­ nisatie en/of gebiedscommissie. Op de gebieds­ pagina in deze Stadskrant vindt u informatie over andere contactmogelijkheden.

over zee vertrokken naar Lissabon voor de halve finale van de Europacup tegen Benfica. Er zijn tijdens het festival beroemde films te zien, zoals Becoming Zlatan. Maar ook films die nog nooit in Nederland ver­ toond zijn, zoals Sven (over veld­ rijden) en Flo­Jo (over atletiek). De kaartverkoop is gestart via www.sportfilmfestivalrotterdam.nl Kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop per film, 11 euro aan de kassa. Alle films draaien in Cinerama, Westblaak 18.

Colofon

De Stadskrant is een uitgave van de gemeente Rotterdam en verschijnt tweewekelijks. 40e jaargang.

125 WRD

Redactie Stadskrant: Gemeente Rotterdam Telefoon: (010) 267 64 33 stadskrant@rotterdam.nl Bezorgklachten: www.geenkrantgehad.nl tel. 088 – 824 82 40 Stadskrant Gemeente Rotterdam Wilhelminakade 179, postbus 1130, 3000 BC Rotterdam www.rotterdam.nl/stadskrant Via deze website kunt u zich ook (gratis) abonneren op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief van de Stadskrant.


RCN190600

Stadskrant

6 april 2016 week 14

Op stap met de Rotterdampas

Meer en meer cruiseschepen

Er zijn zoveel manieren om Rotterdam te verkennen. Met een bus, met de step, met de fiets natuurlijk. Maar wie wandelt, ziet meer. Een kunst- en cultuurwandeling met het Gilde gaat naar plekken waar ook de echte Rotterdammer het fijne nog niet van weet. En met de Rotterdampas wandelt u eenmalig gratis mee.

Het gaat goed met de aankomsten van cruiseschepen in Rotterdam. Waren dit er in 2015 ongeveer 35, voor dit jaar staan er ruim 60 gepland. Met enkele hoogtepunten, zoals de aankomst van het grootste cruiseschip ter wereld en de doopplechtigheid van een ander.

Wandelen met het Gilde

Mai Elmar (Cruise Port Rotterdam): ‘Meer en meer schepen komen naar Rotterdam. Dit jaar verwachten we er ruim 60. Dat betekent ruim 32 miljoen bruto inkomsten voor stad en haven. Voor 2017 staan er nu al 83 aankomsten gepland.’

Gemeente Rotterdam

David Rozing

Vanaf mei is Rotterdam aankomsthaven van de Aida Prima. Dit bijzondere schip doet vanaf 5 mei de stad elke donderdag aan. Half mei vindt er een ander

De kunst- en cultuurwandeling van het Gilde gaat onder andere langs het verzetsmonument ‘Ongebroken verzet 1940-1945’ op het Kruisplein.

Op het verzamelpunt, voor De Doelen, staat stadsgids Annie Doornenbal al te wachten op haar groep wandelaars van deze ochtend. Ze vertelt meteen dat haar wandelingen vaak een beetje uitlopen, omdat er zo veel te vertellen is. En ze steekt meteen van wal. ‘Het Schouwburgplein is vormgegeven met materialen die doen denken aan de haven. De kunst lijkt op hijskranen en de bankjes rondom het plein hebben hetzelfde model als de banken op een ouderwets cruiseschip.’ Ook de gebouwen rondom het plein krijgen een hier en daar verrassende toelichting. Op het

Kruisplein bij het verzetsmonument ‘Ongebroken verzet 19401945’ staan we stil. En natuurlijk voert de wandeling ook naar de Reus van Rotterdam, een beeld op ware grootte. Om aan te geven hóe groot deze man was (2,37 meter) staan zijn schoenen in maat 62 en een deurpost op normale grootte naast hem. Op de Westblaak stopt Annie Doornenbal even bij ‘Anita’; een felgekleurd kunstwerk, als ode aan de Rotterdamse gabbercultuur uit de jaren negentig. In het Museumpark staan we stil bij de grote zwarte schroef in de tuin van museum Boymans van Beuningen. Nu als kunstwerk

tentoongesteld, maar ooit gemaakt als maquette voor een nieuwe Willemsbrug. De gids geeft ‘haar’ wandelaars nog een goede tip. ‘Kijk vooral ook naar boven. Want er zijn zoveel mooie en bijzondere gevels en andere dingen te zien!’ Bijvoorbeeld bij de Kunsthal aan de kant van het park, kijk omhoog. Er staat iemand op de rand van het dak! De Gilde-wandeling duurt ongeveer twee uur. Met de Rotterdampas kunt u éénmalig een wandeling gratis meemaken. De normale prijs is 5 euro. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.gilderotterdam.nl

Passagiers van een van de 35 cruiseschepen die vorig jaar aanlegden aan de Wilhelminakade.

Obstakels weg op fietspaden Rotterdam werkt er hard aan dat mensen veilig en snel kunnen doorfietsen. Daarom worden obstakels van de fietspaden gehaald. Eind 2018 wil de gemeente er 200 hebben verwijderd. Er zijn verschillende soorten obstakels: eilandjes in het wegdek, rood-witte paaltjes, scherpe slingerbochten en andere vreemde voorwerpen op of in het fietspad. Veel daarvan zijn ooit aangebracht om te voorkomen dat automobilisten de fietspaden

Stal uw fiets en win biedt plaats aan ongeveer 950 fietsen. Ook zijn er tien oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen. Fietsen staan uit het zicht omdat de stalling ongeveer 2,5 meter lager ligt dan het omliggende maaiveld. U bereikt de stalling via twee zogenoemde ‘luie trappen’ met fietsgoten.

Om Rotterdammers meer bekend te maken met deze stalling, maakt iedereen die zijn fiets hier parkeert kans op een prijs. Parkeert u uw fiets deze week in deze fietsenstalling, dan kunt u twee toegangsbewijzen voor het reuzenrad bij de Markthal winnen. De in februari geopende stalling

De stalling is dag en nacht open. Overdag zijn er gastvrouwen en -heren aanwezig die toezicht houden. Zij helpen u ook bij het stallen van uw fiets als u hiermee moeilijkheden hebt. En tot en met zaterdag 9 april kan een van hen u verrassen met twee toegangskaartjes voor het reuzenrad.

als sluiproute gebruiken. Of om de autorijbaan te scheiden van het fietspad. Of om de snelheid van al het verkeer bij kruispunten te verminderen. Maar dit moet er natuurlijk niet voor zorgen dat fietsers tegen de hinderpalen aanbotsen of uit de bocht vliegen. De gemeente heeft de Fietsersbond en de toenmalige deelgemeenten gevraagd naar locaties die door fietsers als obstakel worden ervaren. Er is bekeken welke obstakels weg konden, welke niet (bijv. om veiligheidsredenen) en voor welke obstakels een moderner alternatief mogelijk is. Uiteindelijk zijn vorig jaar 23 locaties aangepakt in Feijenoord, Charlois, IJsselmonde, Centrum, Noord en Delfshaven.

Gemeente Rotterdam

In de binnenstad kunt u uw fiets gratis in een van de vier gemeentelijke openbare fietsenstallingen neerzetten. Een hiervan is de onlangs geopende fietsenstalling Blaak naast NS-station Blaak.

hoogtepunt plaats. Op 19 en 20 mei ligt dan het nieuwste schip van de HAL, het Koningsdam, aan kant. Op 20 mei wordt dit schip vervolgens gedoopt. Echt spectaculair wordt de aankomst van de Harmony of the Seas op 24 mei. Dit is het grootste cruiseschip ter wereld. Het schip is langer dan de Eiffeltoren hoog is. Rotterdam is de eerste haven die de Harmony of the Seas aandoet op zijn eerste korte cruise. Voor meer info: www.cruiseportrotterdam.nl

De nieuwe verdiepte fietsenstalling aan de Blaak.

Ook dit jaar worden volop obstakels weggehaald. Onder meer op tien locaties in Ommoord en Alexanderpolder. Kent u als fietser nog obstakels op fietspaden? Geef deze door via het digitaal fietsplatform fietsfan010 www.fietsfan010.nl


RCN200600

Stadskrant

6 april 2016 week 14

De Gemeente geeft antwoord

Rotterdam in beweging

Mogelijkheden voor uitvaarten?

Meer Rotterdammers die met plezier bewegen. Een stad zijn die uitnodigt tot sporten. Het zijn ambities uit het toekomstplan ‘Sport beweegt Rotterdam!’ dat de gemeente onlangs presenteerde.

De gemeente Rotterdam krijgt via het centrale telefoonnummer 14 010 en via haar website veel vragen van bewoners. Deze gaan over tal van onderwerpen. In deze rubriek geeft de gemeente antwoord op twee opvallende vragen.

Gemeente Rotterdam

Welke mogelijkheden biedt Rotterdam als het gaat om begraven en cremeren? ‘Op het gebied van begraven is veel mogelijk in Rotterdam op de gemeentelijke begraafplaatsen. Elke begraafplaats heeft zijn eigen sfeer en uitstraling. Zo biedt de Zuiderbegraafplaats bijvoorbeeld een islamitisch en een Chinees gedeelte. Informatie over begraven en cremeren op de gemeentelijke begraafplaatsen vindt u in het boekje de Afscheidswijzer. Deze nieuwe (en gratis) uitgave geeft onder andere informatie over wat de mogelijkheden van elke begraafplaats zijn, welke voorzieningen er zijn en hoe de begraafplaatsen en crematoria eruit zien.’

Een mooi herdenkingsteken op begraafplaats Hofwijk in Crooswijk.

‘Vanaf 7 april is de vernieuwde versie van de Afscheidswijzer digitaal beschikbaar op www.rotterdam.nl/uitvaart. Uiterlijk 16 april is het boekje ook verkrijgbaar in alle stadskantoren,

namelijk alleen bij een andere organisatie ondergebracht worden als rekening met de privacy wordt gehouden (zoals dat is weergegeven in de Wet Bescherming Persoonsgegevens). Dat soort zaken wordt veelal geregeld door contracten en andere beveiligingsmaatregelen. Ook vertrouwelijke gegevens dienen niet via WhatsApp gedeeld te worden. Rotterdam heeft namelijk geen afspraken met de leverancier over bijvoorbeeld wie wel en wie geen toegang tot de berichten heeft.’

Twitter om met haar bewoners te communiceren. Om dit moment hoort WhatsApp hier nog niet bij. De gemeente wil deze app in de toekomst zeker inzetten. Hierbij zullen we dan zorgvuldig de regels voor privacy en security in het oog houden. WhatsApp kan namelijk vrijelijk gebruikt worden als het gaat om het delen van openbare informatie.’

hospicevoorzieningen, inloophuizen, woonzorginstellingen, verpleeginstellingen, thuiszorgwinkels, ziekenhuizen, apotheken en huisartsen in de regio Rotterdam. En daarnaast ook via de begraafplaatsen, crematoria en uitvaartondernemers in de regio.’ Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/uitvaart. Gaat de gemeente WhatsApp gebruiken? ‘De gemeente gebruikt diverse social media zoals Facebook en

‘Als het echter gaat om persoonsgegevens dan is het niet geschikt. Persoonsgegevens kunnen

Rotterdam Onderweg Rotterdam The Hague Airport

weg

sd

kels Beu dijk

Ou

de

10 1 2

6

Erasmusbrug

e Maas

.z.

4

Groe n Hille e dijk

nO ave

arkweg

eg

sw

ui

Kr

Zuiderp

Wa alh

e

rde

aa Olde g

Slinge

IJsselmonde

Va a

nw

eg

Spinozaweg

7

ia-

Charlois en

Stadionweg mp

A15

Feijenoord

weg

G

A4

M

Plein

ro

Van Brienenoordbrug

Oly

n

ave

A4

weg

Groeninx v.Zoelenlaa n

A16

5 Ridderkerk

wadw-stadskrant 6 april 2016

15

A

Van 11 april tot en met juni 2016 wordt er gewerkt op de kruising Burgemeester Oudlaan met de ’s-Gravenweg. Tegelijkertijd wordt in april/mei het fietspad aan de noordzijde van de ‘s-Gravenweg aangelegd. In deze periode is de kruising afgesloten voor verkeer. Volg de borden voor de omleiding. Meer informatie: www.rotterdam.nl/oudlaansgravenweg

5. Spinozaweg (Aesopusviaduct) 6. Nassaukade 7. Molenvliet 8. Prinsenlaan 9. Straatweg 10. Delftseplein

n

ave aash

alh Wa

Pernis

La an Zu op id

Maastunnel

Nieuw

's-Gravenweg

Willemsbrug

Delfshaven tWes k ij zeed

k

3

Hier wordt ook gewerkt:

A16

dij

KralingenCrooswijk

Rotterdam Centrum

enPrins laan

8

Kra li Zoo ngse m

Be we rgg

hie Sc g we

Kralingse Plas

Noord

A20

Capelle a/d IJssel

Prins Alexander

f ree

Bo

Overschie

Schiedam

Pres. g veltwe Roose

Te br rwe egs g e

Hoofd

A20

lkTja laan

3. Burgemeester Oudlaan (Kralingen/Crooswijk)

9

3

A1

1. Marathon Rotterdam (Centrum) Zaterdag 9 en zondag 10 april vindt de 36e editie van marathon van Rotterdam plaats. Voorbereidingen starten donderdag 7 april, vanaf vrijdag 8 april is de Coolsingel afgesloten. In en rond het centrum gelden omleidingsroutes tijdens de verschillende deelevenementen. Meer informatie: www.nnmarathonrotterdam.nl 2. Karel Doormanstraat / Hartmannstraat (Centrum) Eneco begint op 11 april met werk aan de stadverwarming in de Karel Doormanstraat en Hartmannstraat. De werkzaamheden in de Hartmannstraat duren tot eind april. De Karel Doormanstraat wordt in fases afgesloten, deze werkzaamheden duren tot eind september. Met borden staat aangeven hoe u het beste kunt rijden met de auto.

M

Hillegersberg- la olen Schiebroek an

4. Brielselaan (Charlois) Vanaf 11 april tot en met medio oktober 2016 wordt het riool in de Brielselaan en Doklaan vervangen en worden beide wegen

A A1 15 6

de

ka

en

Do

Molenvliet

Stadsbeheer, Basisinformatie, 2016 2014

ijk

Gemeente Rotterdam

Met succes heeft de gemeente de afgelopen jaren met initiatieven als Sportplus, Lekker Fit! en Rotterdam Sport op Maat de waarde van bewegen en sport aangetoond. Toch sporten Rotterdammers minder vaak dan in andere grote steden. De gemeente hoopt dat in 2030 alle Rotterdammers aan beweging doen. Daarvoor moet er wel meer passend en betaalbaar beweeg- en sportaanbod in de wijken komen. Ook moeten de stadsparken beter toegankelijk gemaakt worden voor buitensporters. De gemeenteraad spreekt binnenkort over het sportplan.

3 km.

Ringd

2

G.K. van

c

1

Hogendorpweg

0

oom Bosz

Rotterdam is voortdurend in beweging. Werkzaamheden en evenementen maken de stad aantrekkelijker en beter bereikbaar. Hieronder vindt u de belangrijkste activiteiten van de komende periode, onze website biedt uitgebreidere informatie.

Rotterdam maakt serieus werk van sport. Samen met sportaanbieders, sportorganisaties, onderwijsinstellingen, zorg- en welzijnsorganisaties en bedrijven heeft de gemeente nagedacht over een langetermijnvisie op het gebied van sport en bewegen. Met als belangrijkste doelen dat Rotterdam in 2030 een stad is die uitnodigt om te gaan sporten en bewegen. En dat Rotterdam een internationale sportstad is waar sportevenementen gehouden worden, die sporters en toeschouwers van over de hele wereld trekken.

opnieuw ingericht. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Per rijrichting is er één rijstrook beschikbaar. Meer informatie: www.rotterdam.nl/brielselaan

Rotterdam Onderweg ziet u wekelijks op TV Rijnmond, op maandagen om

Kunst- en poëzieroute ‘In anderhalve eeuw versleet Rotterdam drie stations centraal, nu komen en gaan we in de godloze kathedraal van hout en glas en staal, en wie herkent nog het ornament dat in de hal van een handelaar in haast als een relikwie wordt bewaard?’ Dit is een deel van het gedicht ‘Centraal Station’ van Rien Vroegindeweij over het beeld ‘Speculaasjes’. Een van de vele beelden in het centrum met een verhaal. Voor Rotterdam Routes stippelde Stadsdichter Hester Knibbe, een wandelroute uit langs deze kunstwerken. Samen met kunstenaar Gyz la Rivière neemt ze u mee langs de beelden in de stad. Naast de verhalen achter de beelden, kunt u via uw smartphone luisteren naar gedichten die hiervoor speciaal door verschillende Nederlandse dichters geschreven zijn.

17.50 uur. Daarna wordt het programma regelmatig herhaald. Alle afleveringen en extra informatie vindt u via internet:

www.twitter.com/stadsbeheer010

www.rotterdam.nl/onderweg

De nieuwe route is 7 april beschikbaar. Voor meer info: www.rotterdamroutes.nl


RCN210600

Stadskrant

Prins Alexander

6 april 2016 week 14

Bijzondere leeftijd

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Prins Alexander leuker en beter maken.

Huis van de Wijk Zevenkamp

Jan van der Ploeg

Talentontwikkeling centraal Mevrouw H.P. van Nus-van Diejen vierde op 14 maart haar 103e verjaardag. Dirk-Jan van Lottum (vicevoorzitter gebiedscommissie) ging langs om haar te feliciteren. Hij overhandigde haar een boek en een bos bloemen.

Roel Dijkstra

Paaseieren gevonden

Jongeren koken iedere week samen en één keer per maand voor de ouderen uit de buurt.

In het Huis van de Wijk Youngsters in Zevenkamp gaat het vooral om zelf doen. Jongeren koken één keer per maand voor ouderen uit de wijk. Een groep jonge vrouwen organiseert de wekelijkse meidenavond en moeders zijn in gesprek over een activiteit voor de jeugd. Buurtwerk begeleidt hen. kijken we wat mogelijk is. Naast talentontwikkeling organiseren we ook activiteiten voor jong en oud. Bijvoorbeeld leuke kindervoorstellingen, taallessen voor volwassenen of het spreekuur van DocShop voor jongeren tussen 12 en 23 jaar die vragen hebben over onder andere school en werk.’ Contactgegevens: Youngsters, Ambachtsplein 141, (010) 455 37 99, info@buurtwerk.nl. Youngsters is open als er activiteiten zijn. Kijk voor alle activiteiten op www.buurtwerk.nl/rotterdam/activiteiten-tijdelijk.

Roel Dijkstra

Talitha Kieffer van Buurtwerk. ‘We richten ons vooral op talentontwikkeling. Op dit moment ben ik in overleg met jongeren die willen tafeltennissen. Dat is prima, maar ze moeten daar zelf ook wat voor doen. Ze organiseren een tafeltennistoernooi en regelen zelf de boodschappen, een f lyer en zorgen voor de werving van deelnemers. Twee jongeren zijn eindverantwoordelijk en er kan alleen worden getraind als zij er zijn. Wat we nog missen in het pand is een koffieochtend. Als mensen hierin iets willen betekenen, graag. Kom langs of stuur een e-mail, dan

Voor kinderen uit Het Lage Land was het zaterdag 26 maart al een beetje Pasen. Alleen of samen met hun ouders gingen ze op zoek naar paaseieren die verstopt waren op natuurspeelplaats Ravottuh. Het was frisjes buiten, maar gelukkig scheen de zon volop. De jongens en meisjes genoten zichtbaar. Net als de aanwezige ouders. Naast eieren zoeken, konden de kinderen spelletjes doen en marshmallows roosteren. Deze gezellige ‘zoekactie’ is georganiseerd door een aantal actieve bewoners die het belangrijk vinden dat de kinderen en ouders elkaar beter leren kennen. Dat gaat meestal een stuk beter tijdens een leuke activiteit, waarvoor de gebiedscommissie budget heeft toegekend.

Gezellig samen paaseieren zoeken in het voorjaarszonnetje.

Combo zoekt drummer Combo Het Lage Land bestaat uit een saxofonist, trombonist, klarinet- en baritonspeler, bassist en twee trompettisten. ‘We zijn dringend op zoek naar een drummer. Leeftijd maakt niet uit, de jongste in onze groep is 33, de oudste 66. We hebben gekozen voor verzorgings- en verpleeghuizen, daar is door bezuinigingen te weinig budget om een muziekmiddag te organiseren. Ons combo is ontstaan uit een bewonersinitiatief en treedt vrijwillig op. We spelen muziek die herkenbaar is voor ouderen, onder andere zeemansliederen, Spaanse muziek, een medley van Elvis, Het Dorp van Wim Sonneveld. Lekkere meezingers dus.’ Kunt u drummen en heeft u overdag tijd? Neem dan contact op met Anneke Muilenburg via 06-285 52 901 of comboHetLageLand@outlook.com. Blazers zijn overigens ook welkom.

Roel Dijkstra

Muziek maken voor ouderen. Dat is waar de muzikanten van Combo Het Lage Land voor gaan. Voor het zover is, gaan ze eerst nog flink oefenen. ‘We willen goed beslagen ten ijs komen’, zegt Anneke Muilenburg saxofonist van het combo.

Iedere donderdagavond is het oefenen geblazen in Het Palet.

Talenten en sterren in Prins Alexander In ‘Iedereen is een ster’ maken kinderen, tieners en jongeren kennis met ICT, sport, techniek, theater, dans en muziek. Na deze kennismaking is het mogelijk door te stromen naar een vereniging of club, maar dat hoeft natuurlijk niet. Buurtwerk verzorgt de programmering, samen met organisaties, clubs en verenigingen uit de buurt. Misschien is dit iets voor uw kinderen. ‘Iedereen is een ster’ vindt iedere woensdag plaats in alle Huizen van de Wijk in Prins

Alexander. Op zoek naar een Huis in de Wijk bij u in de buurt? Kijk op: www.buurtwerk.nl. Organisaties, sociaal ondernemers en verenigingen zijn van harte welkom mee te bouwen aan een nog bredere programmering van ‘Iedereen is een ster’. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info@buurtwerk.nl. U wordt dan uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Uiteraard staat de koffie klaar!

Onderscheiding voor inzet Wie iets bijzonders doet of heeft gedaan voor Prins Alexander komt in aanmerking voor de Mia van IJperen-onderscheiding (beeldje) of de Mia van IJperen-speld. Het kan gaan om een bewoner, een vereniging, instelling of stichting. De gebiedscommissie reikt een van de onderscheidingen uit wanneer sprake is van buitengewone of langdurige inzet. Denk bijvoorbeeld aan iemand die ingrijpt in een bijzondere situatie, of iemand die jarenlang vrijwilligerswerk verricht. Kent u een persoon of instantie die in aanmerking komt voor een onderscheiding? Stuur dan een verzoek naar de gebiedscommissie. Het aanvraagformulier en de criteria vindt u op www.rotterdam.nl/prinsalexander. Wie was Mia van IJperen? Mia van IJperen was van 1974 tot 1984 als bestuurder van grote betekenis voor Prins Alexander. Ze zat vaak inspraakavonden voor en was altijd aanspreekbaar voor de bewoners. Ze ging voor ze door het vuur. Mia van IJperen overleed op 30 april 1991. Als eerbetoon hebben de onderscheidingen haar naam gekregen.

Meer informatie www.rotterdam.nl/prinsalexander 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl twitter.com/prinsalexander facebook.com/gebiedscommissieprinsalexander


RCN220600

Stadskrant

Hillegersberg-Schiebroek

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Hillegersberg-Schiebroek leuker en beter maken.

Bewonersinitiatief voor tuiniers

Composteren kun je leren

6 april 2016 week 14

Meer betrokken bewoners Een van de prioriteiten uit het onlangs vastgestelde wijkactieplan Hillegersberg is het meer en actief betrekken van bewoners. Op allerlei manieren zetten de gemeente en de gebiedscommissie zich in om samen met bewoners (het gevoel van) veiligheid en buitenruimte te verbeteren. Concreet betekent het dat er veel contact zal zijn met bewoners. Bijvoorbeeld via pop-up-tafels in elke wijk, waar stadswachten van de gemeente met bewoners praten over veiligheid. Er wordt extra geschouwd. Een popnagelactie om de kentekenplaten van auto’s vast te laten zetten is gepland. Maar ook het stimuleren van de buurtWhatsApp-groepen is belangrijk. Daarvoor praten commissieleden met bewoners die al zo’n groep hebben om hun tips en ervaringen te delen met andere bewoners.

Arjen Jan Stada

Op minimaal vijf plekken in Hillegersberg worden snelheidsindicatoren ingezet. Bewoners hebben via de gebiedsmedewerkers invloed op de plek waar die indicatorpalen geplaatst worden. Op het gebied van schoon gaat de gemeente gericht aan de slag. De meest gemelde plekken met zwerfvuil of ander afval worden schoongehouden. Bewoners kunnen meer vuilcontainers adopteren en er zijn dit jaar twaalf opruimacties voor fietswrakken. En het streven is om zeker zes bewonersgroepen te vinden die willen meedoen met Keep it clean day in september. Meer informatie: www.rottterdam.nl/his.

Caroline de Vlaam en Jan Hendrik Bos geven een cursus composteren en begeleiden volkstuinders een seizoen lang.

Tennisseizoen gestart

Van organisch afval kun je compost maken. Met compost kun je de grond in je (volks)tuin verbeteren. Je planten gaan er goed van groeien. De afvalberg wordt er kleiner van én het milieu vaart er wel bij. Maar hoe doe je dat in een stad als Rotterdam? compost kunnen maken. De samenstelling van een composthoop luistert nauw. De micro-organismen die de voedingsstoffen beschikbaar maken, gedijen bij een goede balans en temperatuur. Een composthoop vraagt daarom blijvend begeleiding. Afhankelijk van het beheer kunnen de tuiniers de compost na zes tot twaalf maanden gebruiken. Tien tuiniers en vijf bewoners uit de buurt nemen deel aan elke cursus. En wij hopen dat zij als compostambassadeurs andere wijkbewoners en tuiniers zullen aansteken.’ Meer informatie: www.volhoudbaar.nl of www.compostclub.nl.

Expositie oude foto’s

Arjen Jan Stada

Jan Hendrik Bos en Caroline de Vlaam zijn met hulp van de gemeente Rotterdam en de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek begonnen met ‘Composteren in de buurt’. In twee tuincomplexen – Drrrroomland en VTV Lusthof – geven zij een cursus composteren en een seizoen lang begeleiding aan de volkstuinders. Bos vertelt waarom composteren in de stad best mogelijk is. ‘Wie in Rotterdamse hoogbouw woont, kan zijn organische afval (nog) niet apart inzamelen. En composteren vraagt ruimte. Met dit project willen we mensen leren hoe zij, op hun eigen tuincomplex of buurttuin,

Het seizoen is volop begonnen bij TLC Plaswijck.

Bij LTC Plaswijck is het seizoen weer begonnen. De competitie begint op 8 april en de lessen zijn weer begonnen. En iedereen staat weer paraat om er een mooi seizoen van te maken. Rick Muller van LTC Plaswijck vertelt wat er zoal gebeurt deze zomer.

Oude foto’s van Ommoord en Terbregge zijn op zondagmiddag 10 april te zien bij de BSV Terbregge aan de Landstraat. Deze expositie is een jaarlijks terugkerend evenement van de historische commissie van bewonersorganisatie Terbregge’s Belang.

Bekijk hoe Oud-Terbregge er vroeger uitzag op zondag 10 april.

Welkom bij vergadering

Puurtalent Markt

De eerstvolgende vergadering van de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek is op dinsdag 19 april. De vergadering begint om 20.00 uur in de Terraszaal van Lommerrijk, Straatweg 99. U bent van harte welkom. Insprekers kunnen zich, tot uiterlijk vijf minuten voor aanvang van de vergadering, aanmelden bij de secretaris van de commissie. Wilt u de vergaderstukken inzien? Via een link op www.rotterdam.nl/his vindt u de stukken voor de vergadering en de contactgegevens van alle gebiedscommissieleden.

Het marktseizoen begint bij Natuurtalent op zaterdag 9 april. Van 10.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om lekkere lokale en regionale producten te proeven en te kopen aan de Veldkersweg 50. Maar er is meer. Deze keer is er een ontmoeting met de boeren en producenten van Rechtstreex. Wie even wil uitrusten, kan terecht in de theeschenkerij van Natuurtalent met koffie of thee met iets lekkers erbij. En er zijn leuke kinderactiviteiten. Kijk voor meer informatie op: www.facebook.com/natuurtalent010.

Arjen Jan Stada

De expositie vertoont de fotocollectie van Ommoord ziet Sara, over het vijftig jarig bestaan van Terbregges buurwijk Ommoord. Die collectie is voor deze gelegenheid aangevuld met eigen materiaal over Terbregge. Rolf de Boer van de historische commissie van de bewonersorganisatie vertelt dat er elk jaar veel mensen naar de expositie komen. ‘Ook oud-Terbreggenaren komen vanuit het hele land kijken. Ze ontmoeten elkaar en ze vertellen altijd mooie oude verhalen en halen herinneringen op. We proberen ook nog een doorlopende projectie van oud gedigitaliseerd foto- en filmmateriaal te organiseren en misschien kunnen we zelfs een heel oude kaart laten zien van begin twintigste eeuw. Maar dat is nog niet helemaal zeker.’ Meer informatie: www.terbregge.nl.

‘We hebben min of meer ons vaste programma. We zijn begonnen op Valentijnsdag met ons Snerttoernooi. En na de bootcamps onder leiding van een fystiotherapeut beginnen veel van onze leden goed getraind aan het seizoen. Elke woensdagavond hebben we pasjesavond voor mensen die het leuk vinden om kennis te maken en te tennissen met mensen die ze (nog) niet kennen. Ook onze activiteiten die we als SportPlusvereniging doen, gaan weer beginnen. Vorig jaar hadden we zo’n 25 tot 30 kinderen via de Schoolsportvereniging. Dat gaan we dit jaar verder uitbouwen omdat het erg goed aanslaat bij de deelnemende kinderen. Dat kan trouwens alleen maar dankzij al onze vrijwilligers die helpen bij deze activiteiten. In mei hebben we voor het tweede jaar de open jeugdkampioenschappen. Een officieel KNLTB-toernooi dat meetelt voor de jeugdranglijst. Tot slot staan de Hillbillie Games in augustus weer op het programma. Samen met voetbalclub VOC en golfclub Seve organiseren we voor zo’n 250 sporters een mooi sporttoernooi.’

Meer informatie www.rotterdam.nl/Hillegersberg-Schiebroek 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl twitter.com/HIS_rdam facebook.com/HisRdam


RCN230600

Stadskrant

Kralingen-Crooswijk

6 april 2016 week 14

Vier nieuwe eilanden

Via de gebiedscommissie kunt u als actieve buurtbewoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op het wel en wee in uw wijk. Lees hier wat er in uw wijk gebeurt en wat de gebiedscommissie doet. De commissieleden zijn gekozen door de Rotterdammers en vertegenwoordigen de inwoners van het gebied. Ze ondersteunen initiatieven die Kralingen-Crooswijk leuker en beter maken.

In de waterbakken van de Esch ligt nu één drijvend eiland. Binnenkort komen er vier nieuwe bij. De subsidie die voor dit bewonersinitiatief is aangevraagd, is goedgekeurd. Initiatiefnemer Paul Wiese: ‘Met de vier nieuwe eilanden zijn de waterbakken straks een drijvende tentoonstelling van vijf verschillende Zuid-Hollandse waterlandschappen.’

Extra inspanningen gevraagd

Gebiedsplan geactualiseerd

Arnoud Verhey

‘Ik doe dit project samen met bioloog Han van Hulzen en architect Chiel van der Stelt. We hebben veel geleerd van het eerste piloteiland. Zo zullen we met de inrichting van de eilanden meer rekening moeten houden met vraat door vogels. De vegetatie op de nieuwe eilanden is gebaseerd op bijzondere Zuid-Hollandse waterlandschappen. Er komt een rivierduin-, een riet-, een griend- en een zeggenmoeras. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen. In juli hopen we alle vier de eilanden te plaatsen. Bewoners zorgen voor het onderhoud van de bassins en de eilanden, die onderhoudsvriendelijk worden ingericht. Vrijwilligers zijn er tussen april en oktober zo’n halve dag per maand mee bezig. Een bewoner heeft al aangeboden om met een net regelmatig de troep uit de bak te vissen. Zo blijft het zwerfafval in de bakken tot een minimum beperkt.’ Iedereen die wil helpen met het onderhoud kan zich aanmelden bij Paul Wiese: paul@abela.nl.

Een positieve ontwikkeling is dat in Nieuw-Crooswijk veel gezinnen met jonge kinderen zijn komen wonen. Arnoud Verhey

De gebiedscommissie heeft het twee jaar oude gebiedsplan van Kralingen-Crooswijk geactualiseerd. Rens van Overdam (voorzitter): ‘In gesprekken, twee bijeenkomsten en via reactiekaarten hebben de bewoners aangegeven wat zij belangrijk vinden. We hebben zoveel mogelijk van hun input meegenomen in het aanpassen van het gebiedsplan.’ (v.l.n.r.) Paul Wiese, Chiel van der Stelt en Han van Hulzen bij hun eiland.

De Branding ‘Een andere prioriteit is het Huis van de Wijk De Branding. Het gebouw waarin het huis moet komen heeft veel achterstallig onderhoud. Er is een renovatie nodig om ervoor te zorgen dat De Branding optimaal kan functioneren als Huis van de Wijk met alle benodigde voorzieningen. We hebben voor deze renovatie een extra budget aangevraagd. Positieve ontwikkelingen in Crooswijk zijn de plannen voor de herontwikkeling van Schuttersveld, de herstructurering van het Schutterskwartier en de nieuwbouw.’ Kralingen ‘Voor het grootste gedeelte van Kralingen hoeft het gebiedsplan niet aangepast te worden. De gebiedscommissie is tevreden over de ontwikkelingen. Dit geldt echter niet helemaal voor Kralingen-West. Deze wijk heeft kansen en opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van werk en inkomen. Extra inspanningen zijn hier

op hun plaats. Een andere prioriteit voor Kralingen is waar het Huis van de Wijk moet komen. Daar is nog geen locatie voor gevonden. Terwijl het huis een belangrijke rol heeft bij het invullen van zorg en welzijn in het gebied. Bewoners uit De Esch hebben hun zorgen uitgesproken over de komst van een nieuwe brug. Positief is dat zij zelf een visie voor hun wijk hebben ontwikkeld. We vragen in het gebiedsplan aandacht hiervoor.’ Toejuichen ‘Een zeer positieve ontwikkeling is dat we zien dat steeds meer bewoners in Kralingen zich organiseren in bewonersorganisaties en Buurt-Bestuurt-comités, zoals in Struisenburg en de Esch. Dat bewoners zich op deze manier actief inzetten voor hun wijk, juichen wij als gebiedscommissie toe.’

Arnoud Verhey

‘In het aangepaste plan vragen we het college om extra aandacht voor Oud-Crooswijk. Dat hadden we al gedaan in het oorspronkelijke plan. Het heeft er onder andere toe geleid dat wethouder Struijvenberg de verantwoordelijkheid voor projecten in Oud-Crooswijk op zich heeft genomen. Helaas is dit niet voldoende gebleken. De wijk scoort nog steeds heel slecht. Bijvoorbeeld op werk, inkomen en jeugdoverlast. In het wijkprofiel heeft Oud-Crooswijk de laagste sociale index van heel Rotterdam. Daarom hebben we om extra inspanningen en meer investeringen gevraagd.’

Struisenburg is een van de wijken waar bewoners zich actief opstellen.

Nieuw riool Paradijslaan De gemeente is deze maand begonnen met de werkzaamheden voor de vervanging van de riolering in de Paradijslaan. Tegelijkertijd verrichten andere partijen hun werkzaamheden. Hierdoor hoeft de straat maar één keer te worden opengebroken. De winkels in de Paradijslaan zijn gewoon bereikbaar. De gemeente is begonnen met het verwijderen van bestaande bestrating, asfalt en fundering. Nadat dit is gebeurd, begint de vervanging van het hoofdriool. Tegelijkertijd legt Evides nieuwe waterleidingen aan, werkt Ziggo aan de telecomkabels en verwijdert Stedin elektrakabels en

vervangt gasleidingen. De Paradijslaan was al afgesloten voor alle verkeer behalve voor de RET-lijndienst. Vanaf 18 april wordt ook deze omgeleid. De werkzaamheden duren tot half augustus. Slecht weer of andere omstandigheden kunnen het werk belemmeren, waardoor het mogelijk langer duurt. Tot slot wordt de Paradijslaan heringericht. Er worden bomen geplant ter vervanging van de bomen die nu gerooid zijn. Meer informatie over de werkzaamheden: www.rotterdam.nl/herinrichtingschutterskwartier.

Aanpak verkeersveiligheid Het college wil het verkeer in Rotterdam nog veiliger maken. Onder andere door het aanpakken van onveilige situaties. Op verzoek van wethouder Langenberg heeft de gebiedscommissie een top vijf gemaakt van situaties die de gemeente zou moeten aanpakken. John van Assendelft (vicevoorzitter gebiedscommissie): ‘De top vijf is samengesteld in het verkeersoverleg. Dat bestaat uit afgevaardigden van de gebiedscommissie, politie en gemeentelijke diensten. In het overleg bespreken we de signalen die we van bewoners en ondernemers krijgen over gevaarlijke of onduidelijke situaties. Deze hebben als input gediend voor de top vijf. Net zoals de harde cijfers van dingen die gebeurd zijn.’ Op de lijst voor de wethouder staan de Oudedijk, Crooswijksestraat en het kruispunt Nieuwe Boezemstraat-Rusthof laan. De Oudedijk en de Nieuwe Boezemstraat-Rusthof laan wegens de veiligheid van de fietsers en voetgangers. De Crooswijksestraat omdat veel bewoners de verkeerssituatie bij de Zaagmolenbrug en Crooswijkseweg als onveilig ervaren. Van Assendelft: ‘Daarnaast vragen we aandacht voor kanalisatiestrepen (strepen die aangeven waar voetgangers kunnen oversteken). Die leveren namelijk een gevoel van schijnveiligheid. En als vijfde voor de verkeersstromen en veiligheid bij bouwlocaties. Behalve dat we de wethouder deze top vijf hebben gestuurd, hebben we hem ook gevraagd om streng te handhaven op onacceptabel gedrag in het verkeer. Foutief gedrag van verkeersdeelnemers heeft een grote negatieve invloed op de veiligheid van alle andere deelnemers.’

Meer informatie www.rotterdam.nl/kralingencrooswijk 14 010 gebiedscommissies@rotterdam.nl postbus 70012, 3000 KP Rotterdam twitter.com/kc_rdam


BANDENVOORDEEL, PROFITEER NU !

SUPER SCHERP GEPRIJSD !

3 = 1 AKTIE ! VIKING PROTECH HP 185/55 VR15 €55,00 195/55 VR15 €63,00 195/55 VR16 €64,00 205/50 VR16 €60,00 205/55 VR16 €60,00 215/55 YR16 €85,00 215/50 YR17 €72,00 225/45 YR17 €60,00 245/45 YR18 €95,00 235/35 ZR19 €97,00

T+ KL EI NE ON DE RH OU DS BE+UR K AP AI RC O SE RV IC EB EU RT

• • • • •

Motorolie verversen Oliefilter vervangen Vloeistoffen bijvullen Controle op 50 punten Apk keuring

NU VOOR SLECHTS *geldt niet voor bestelwagens

• • • •

Roetmeting (diesel motoren) Airco vullen Airco vacumeren Airco olie toevoegen

€99,

*

00

LANDSAIL - LS 388 155/70 TR13 155/80 TR13 155/65 TR13 175/70 TR13 155/65 TR14 165/65 TR14 175/65 TR14 185/65 TR15 195/65 HR15 205/55 VR16

€30,00 €32,00 €31,00 €32,00 €32,00 €33,00 €39,00 €42,00 €43,00 €48,00

TREKHAKEN*

AUDI A3 SPORTBACK 2012 > 7 POLIG €420,00

LANDSAIL - LS 988

BMW 1 SERIE F21 2011 > 7 POLIG €426,00

205/40 WR17 205/50 WR17 215/40 WR18 235/40 WR18 235/35 ZR19

OPEL MOKKA 2012 > 7 POLIG €465,00 PEUGEOT 308 SW 2014 > 7 POLIG €465,00 RENAULT CLIO 2013 > 7 POLIG €395,00 TOYOTA AURIS 2015 > 7 POLIG €435,00 CITROËN C4 CACTUS 2014 > 7 POLIG €518,00 VOLKSWAGEN GOLF VII 2014 > 7 POLIG €420,00 Prijzen zijn inclusief btw, montage en 7 polig kabelset.

FIETSENDRAGER

€125,

00

*Alleen bij vestiging de Sprint Slinge verkrijgbaar.

Beperkte voorraad OP=OP

MAXI BEURT

SPECIALE

ACTIE

T+ GR OT E ON DE RH OU DS BE+UR K AP RT AI RC O SE RV IC EB EU

• Motorolie verversen • Oliefilter vervangen • Luchtfilter vervangen • Bougies vervangen (excl longlife bougies) • Vloeistoffen bijvullen • Remmen reinigen • Controle op 100 punten

NU VOOR SLECHTS

• Apk keuring • Roetmeting (diesel motoren) • Brandstoffilter vervangen (diesel) • Airco vullen • Airco vacumeren • Airco olie toevoegen

€199,

ROTTERDAM SLINGE Goudestein 65 Tel. 010 - 481 04 34

*

AIRCO servicebeurt

00 €29,00

*geldt niet voor bestelwagens

ROTTERDAM Tollensstraat 65 Tel. 010 - 465 85 32

€48,00 €60,00 €53,00 €60,00 €65,00

HOOGVLIET Leemkuil 11 Tel. 010 - 472 08 17

RIDDERKERK Sportlaan 15 Tel. 0180 - 497 373

Deze aanbiedingen zijn geldig tot en met 19-04-2016 • OP = OP • Prijzen excl. wettelijke milieubijdrage, balanceren en monteren. Alle aanbiedingen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, druk- en zetfouten. Prijzen gelden niet i.c.m. kortingspas • Door deze aktie komen de vorige akties te vervallen

anders €39,00

BARENDRECHT Middelweg 11 Tel. 0180 - 62 90 86

www.velgenwereld.nl


Wat ‘Rotterdam’ uniek maakt: het startschot met het kanon en direct daarna knalt You’ll never walk alone uit de boxen. Wat ‘Rotterdam’ hartverwarmend maakt: het in groten getale aanwezige, enthousiaste publiek. Wat ‘Rotterdam’ groots maakt: deze foto heeft geen toelichting nodig. (Foto: Frans Lemmens, Corbis/HH)


ETEN & DRINKEN RCN260600

OANH’S STRIJD tegen de snelle koolhydraten Uitgevers schonken nog niet zo lang geleden weinig aandacht aan foodbloggers, want de meeste bloggers was geen lang blogleven beschoren. Hoe anders is het nu. Foodbloggers domineren de kookboek-bestsellerlijsten. De Rotterdamse Oanh Ha Thi Ngoc (28) neemt ook de stap van de bits & bites naar papier. Haar kookboek met koolhydraatarme recepten vindt, nog voordat het verschijnt, al gretig aftrek bij haar volgers.

Hoelang ben je al besmet met het kookvirus? Als klein meisje had ik al een grote fascinatie voor het maken van heerlijke gerechten. Ik vond het mooi om al die kruiden, groenten en het vlees tot een gerecht te toveren. Waarom beperk je je tot koolhydraat­ arme gerechten? Een goede vriendin met overgewicht volgde een koolhydraatarm dieet. Ze boekte zulke positieve resultaten dat ik het ook aandurfde. Met resultaat. Want na een paar weken zag mijn huid er gezonder uit. Ik had weinig tot geen last meer van gevoelige darmen. Ook de dipjes verdwenen, ik voelde me fitter. Mijn gewicht schommelde niet meer, terwijl ik toch met volle teugen genoot van heerlijk eten. Inmiddels heb ik mijn gewenste gewicht bereikt en eet ik een beperkt aantal koolhydraten. Ik eet nu meer dan 30 gram koolhydraten per dag, dat is meer dan je bij een koolhydraatarm menu consumeert. Maar mijn gewicht neemt niet toe. Het positieve resultaat wil je met de wereld delen. Inderdaad. Ik ben me verder gaan verdiepen in voeding en ontwikkelde gerechten die niet alleen gezond zijn, maar ook veel smaak hebben. Ik was op een gegeven moment zo fanatiek bezig, dat ik besloot om mijn ervaringen te delen via een Facebook-blog. Ik ontving vrij snel veel positieve reacties. Inmiddels beschik ik ook over een website, waar ik al mijn gerechten en bevindingen op kwijt kan.

Oanh met haar favoriete kookgereedschap: “Met de spiraalsnijder kun je snel dunne reepjes snijden voor roerbakgerechten, courgetti, salades en garneringen.” (Foto: Jaap van Rijn)

Dr. Atkins bedacht 44 jaar geleden al een koolhydraatarm dieet. Velen presenteerden daarna variaties op zijn thema, zoals Michel Montignac en anderen. Verbaast het succes van je blog en site je niet? Immers, er zijn al zoveel gerechten beschikbaar. Er zijn inderdaad vele diëten, alle met eigen richtlijnen en regels. Maar ik volg geen van deze diëten. Mijn regel is: eet geen snel ver-

teerbare koolhydraten. Ik gebruik geen pasta, brood, aardappelen en rijst, producten die veel zetmeel bevatten. Suiker vervang ik door stevia. Ik kook zo veel mogelijk met oliën, met onverzadigde vetzuren en pro­ ducten die gezonde vetten bevatten, zoals avocado’s en noten. Groenten zijn de koolhydratenleveranciers in de gerechten. Daar houden de regels bij mij op. De gerechten stel ik samen van producten die smaak bieden, het eten moet lekker zijn. Veel mensen zijn enthousiast over de recepten. Ik heb volgers in heel Nederland en ook in Vlaanderen. En toen zag een uitgever er een kookboek in zitten. Ja, dat is heel spannend. Het gaat allemaal zo snel! Waar haal je de tijd vandaan om een website en een boek te vullen? Ik werk ’s middags bij een kinderdagverblijf, dus ik heb ’s ochtends de tijd. Als ik wakker word, heb ik meestal al ideeën voor nieuwe gerechten. Ik koop de spullen en ga aan de slag. Ik kook en fotografeer bijna elke ochtend een gerecht, maar vaak ook meerdere gerechten. Waardoor onderscheidt het boek zich? Het is naar mijn weten het eerste kookboek dat het aantal gram koolhydraten per gerecht aangeeft. Dan heb je beter inzicht in de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. Een dagmenu bevat 20-30 gram koolhydraten. Het aangegeven aantal koolhydraten is een indicatie, want dit kan per product verschillen. In plaats van bloem gebruik ik bijvoorbeeld amandelmeel, die wordt in verschillende kwaliteiten aangeboden. Het is dus handig om het etiket te lezen. Het kookboek biedt veel variatie. Ik geef ook vier weekmenu’s die handig zijn als je voor het eerst koolhydraatarm gaat eten. (Jaap van Rijn) Meer informatie: oanhskitchen.nl en www.facebook.com/oanhskitchen/

RODE CURRY MET BLOEMKOOLRIJST

Koolhydraatarme recepten uit Oahn’s Kitchen, 192 pagina’s, 17,99 euro, ISBN 978-90-801654-0-3. Te bestellen bij www.bjornbooks.nl. De boeklancering en signeer­sessie vinden plaats op 10 april in Het Kookpunt op het Noordplein, van 14.00-16.00 uur.

• Verhit een scheutje kokosolie in een koeken­ pan. Fruit de ui 2 minuten. • Voeg de kip, de knoflook, de currypasta, de gember, het laurierblaadje, het komijn- en korianderzaad en het kaneelstokje toe. Laat dit een minuutje sudderen en schep het een paar keer om. Breng het geheel op smaak met peper en zout. • Voeg het citroengras, de tomaat en de kokos­melk toe. Laat de curry 20 minuten op een laag vuurtje sudderen.

26

VOOR 3 PERSONEN KOOLHYDRATEN PER PERSOON: 9,5 G KHD

• Rasp de bloemkool tot bloemkoolrijst. • Verhit een scheutje olijfolie in een grote koeken­pan en bak de bloemkoolrijst onge­ veer 4 minuten. De groente moet nog een bite hebben. Voeg peper en zout toe en schep de groente een paar keer om. • Verdeel de bloemkoolrijst over de borden. Schep de curry op de bloemkool. Garneer het gerecht met munt en koriander.

Kokosolie ½ rode ui, in stukjes gesneden 320 g kipfilet, in blokjes gesneden 1 teentje knoflook, fijn geperst 30 g rode currypasta 1 stuk gember van 2 cm 1 laurierblaadje ½ tl komijnzaad ½ tl korianderzaad 1 kaneelstokje Peper Zout 1 stengel citroengras, gekneusd 1 tomaat, ontzaad en in stukjes gesneden 150 ml dikke kokosmelk 450 g bloemkool Olijfolie 6 blaadjes munt 3 takjes koriander


6 APRIL 2016 RCN270600

Aspergetijd De Hollandse asperges steken de kopjes weer op. Ze zijn de voorbodes van het ontluikende voorjaar. Pak een bundel witte asperges, knijp erin en hoor ze kraken en piepen: het voorjaar heeft ook een geluid. Je hebt verse asperges in je handen waarmee je vele gerechten kunt maken. TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN & JESSE KIKKERT Aspergeplanten brengen de winter door in aangelegde grondruggen, de aspergebedden. Stijgt de temperatuur, dan warmen de bedden op en beginnen de sappen in de planten te stromen. Ze maken scheuten aan, de asperges. Genoeg telers helpen de natuur een handje door warmwaterbuizen in de grondbedden aan te leggen. Deze asperges zie je als eerste bij de groenteman en in de supermarkt liggen. Telers die voor een minder geforceerde aanpak kiezen, zullen een gelijkmatige groei stimuleren met plas-

tic dat een witte en zwarte zijde heeft. Met het plastic kunnen telers de warmte reguleren. Is het warm, dan ligt de witte zijde boven om de zonnestraling te reflecteren. Bij koud weer zal de zwarte zijde zonnestraling absorberen. Bij het steken van de asperges uit de bedden, het oogsten, gebruiken veel telers een aspergespin die het plastic lokaal optilt. Het plastic kan ook met de hand opzij worden geschoven. Voordeel van de spin: de stekers kunnen zich volledig concentreren op het steken.

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met Kookpunt. Meer informatie over aspergeschillers, -pannen en -borden: www.kookpunt.nl.

Diktematen Je kunt asperges in drie diktematen kopen: B = 12-16 mm dik A = 16-20 mm dik AA = 20-28 mm dik AAA = > 28 mm dik De dikte zegt niets over de smaak. Dik of dun, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij dikke asperges houd je wel meer over. Koks hebben een voorkeur voor kaarsrechte, hagelwitte AA-asperges. Deze zijn niet te dun of te dik na het schillen. Asperges die al iets boven het grondbed uitsteken,

verkleuren door het zonlicht. Ze zijn minder gewild, dus voordeliger. Vaak smaken ze even goed als de spierwitte exemplaren. Wie niets om het uiterlijk geeft, doet er zijn voordeel mee. De bodem bepaalt mede de smaak van een asperge; die van een zanderige bodem zijn favoriet bij veel liefhebbers. Telers kijken ook naar het ras en de leeftijd van de planten. Jonge, vitale planten geven doorgaans de lekkerste asperges. Wil je per se Nederlandse asperges, let dan op het blauwe label met de Nederlandse vlag.

Voor de meeste mensen is het schillen van asperges geen favoriet klusje. Met de simpele dunschiller kun je lekker tempo maken. Ze zijn te koop in verschillende kwaliteiten. Met de Westmark-dunschiller schil je de asperges ook perfect, maar sneller dankzij het dubbele mes.

Eet je vaak asperges of maak je regel­matig grote hoeveelheden klaar? Dan biedt de Point Virgule Lurch aspergeschiller uitkomst. Deze schiller ziet er krankzinnig ingewikkeld uit, je kunt je bijna niet voorstellen dat het werkt, maar dat is wel het geval. En hoe! Met deze schiller verwerk je in vijf minuten tijd kilo’s asperges.

SALADE VAN GEFRITUURDE ASPERGES, MANGO, SLA EN WASABIMAYONAISE Asperges kun je koken, stomen, grillen in de pan of op de barbecue. In dit recept worden de asperges gefrituurd. Het knapperige korstje combineert perfect met de beetgare asperge.

VOOR VIER PERSONEN

1 knijpfles Kewpie-mayonaise (op basis van sojaolie, gewone mayonaise kan ook) 1 tube wasabipasta Zoute sojasaus 1 liter arachideolie 12 asperges AA, geschild 2 eieren Peper Zout 100 g panko (Japans broodkruim) of zelf­gemaakt witbroodkruim Keukenpapier Olijfolie Balsamicoazijn 200 g slamix mesclun 100 g rucola 1 rijpe mango, in dunne plakken gesneden 100 g kerstomaatjes, in kwarten gesneden 1 rood pepertje, in dunne ringen gesneden 50 g kokoschips (schaafsel)

• Maak een wasabimayonaise van een paar lepels mayonaise, een theelepel wasabipasta en een scheutje sojasaus. Zet deze apart. • Verhit de olie tot 175 °C. • Snijd de asperges in stukken. • Klop in een schaal de eieren los met wat peper en zout. • Doe de panko in een andere schaal. • Haal de asperges door het ei en vervolgens door de panko. • Frituur de asperges in kleine porties goudbruin. Reken op ongeveer 3 minuten frituurtijd. • Laat de asperges uitlekken op keukenpapier. • Sla met een vork een scheutje olijfolie, wat azijn en peper & zout tot een vinaigrette (slasausje). • Maak de sla en rucola aan met de vinaigrette. • Verdeel de sla en rucola over de borden. G ­ arneer deze met de mango, tomaatjes, rode peper en kokoschips. • Verdeel de aspergestukken over de salade. • Verdeel tot slot de wasabimayonaise over de salade.

27


VacuMedical Arm & Been Kliniek V vo acu o M Be rhe edi en en cal Kl R S w in I- as ie en k

helpt u verder

MELD JE NU AAN BIJ ZADKINE!

Unieke vacuümtherapie gecombineerd met fysiotherapie vermindert arm- en beenklachten doorgaans binnen 3-6 weken*. Arm- en beenklachten reageren vaak goed op het verbeteren van de doorbloeding. De voor de ruimtevaart ontwikkelde vacuümtherapie stimuleert de doorbloeding, waarbij ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor kunnen de klachten verminderen. Na 4-6 behandelingen van 30 minuten kunt u verbetering verwachten. ‘Na negen behandelingen zijn mijn rusteloze benen met 80% afgenomen en is het vocht in mijn onderbenen 100% afgenomen. Ik ben zeer tevreden over het resultaat en de begeleiding.’

Arm & Been Kliniek helpt u verder bij deze klachten: • Krampen en pijnen • Rusteloze benen • Vermoeide benen • Etalagebenen • RSI / KANS • Tennis- en golfarm

Handelsopleidingen (niveau 4) - (Junior) accountmanager - Vestigingsmanager groothandel - Ondernemer retail - Manager retail

Meld je snel aan via www.zadkine.nl Er is nu nog plaats! * VacuMedical, Utrecht, Nederland, eigen database, 2016

www.vacumedical.nl / info@vacumedical.nl Schinkelse Baan 1, 2908 LE Capelle aan den IJssel

VANDIJK advocaten is gespecialiseerd in ambtenarenrecht, arbeidsrecht, bestuursrecht, burenrecht, geschillen met overheden, huurrecht, ondernemingsrecht, personen- en familierecht, vervoersrecht en incasso’s.

GRATIS SPREEKUUR Elke dinsdag voor het MKB. Op afspraak. In de middag van 17:30-20:00 uur.

BADKLEDING van Sunflair, Cyell, Moontide, Watercult, Gottex en natuurlijk deze bikini van Prima Donna in G-cup

Elke dinsdag voor PARTICULIEREN van 17:30-19:00 uur. Het spreekuur is bedoeld als een eerste oriënterend gesprek van 10 minuten. U doet er verstandig aan uw komst vooraf te melden.

Jacques Dutilhweg 471c, 3065 GL ROTTERDAM Tel.: 010-2121220, Fax.: 010-2120500

Lusthofstraat 66 - Rotterdam-Kralingen Tel. 010 -4122593 www.vanbaallingerie.nl

E-mail: mail@vandijkadvocaten.nl website: www.vandijkadvocaten.nl

TOTALE LEEGVERKOOP VAN ONZE PERZISCHE TAPIJTEN! ca. 2500 vloerkleden voorradig! • Modern • Hoogpolig • Vintage • Berber • Design

KARPETTENWINKEL XL Lylantse Baan 3 Woonboulevard Capelle XL

7 DGN. OPEN | GRATIS PARKEREN

facebook.com/vanbaalrotterdam

P O O K R E V T I U S G N I VERBOUW tot

80% KORTING


ETEN & DRINKEN

6 APRIL 2016

RCN290600

De KLOEKE

KAAS P LANK VAN KOEK

Je hebt geel vet en je hebt kaas. Maarten Koek kiest voor kaas. Van zijn kazen krijgt menig kaaslief­ hebber het licht in het hoofd. Van genot. De kazen kruisen beroeps­ matig Koeks pad. Hij is dan ook kaassommelier van het Capelse restaurant Perceel, de kaasboeren weten hem te vinden. Zo zat hij onlangs in de jury van de prestigieuze boerenkaaswedstrijd Cum Laude. Maarten deelt zijn kennis en kaas graag met anderen. Speciaal voor De Nieuwspeper stelde hij twee formidabele kaasplanken samen en geeft hij een kijkje in zijn proefnotities. Sharon Tettero, gastvrouw van Perceel, vertelt welke dranken goed met kaas combineren.

TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN Je mag je van restaurantgids Gault&Millau Beste Fromager van Nederland noemen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? “Dat vraag ik mezelf soms ook af. Ik at tot mijn 20e geen kaas. Zweetkaas op een boterham, koude Boursin en smerige brie, daar had ik geen trek in. Ik zag het licht in De Zwetheul, in de tijd dat Erik van Loo daar nog achter de kachel stond. Ik voerde kleine klusjes uit, zoals het opruimen van de kaaswagen. Op een zeker moment droeg een zwangere collega de kaaswagen aan me over. Zo kwam ik erachter dat er ook lekkere kaas bestaat. Ik ben me gaan specialiseren en heb het kaasvak geleerd bij Betty Koster en steek de laatste jaren veel op van Latif Elmessoussi en René Koelman van Bourgondisch Lifestyle. Deze mensen gaan altijd voor de hoogste kwaliteit.” De kaaswagen was op een zeker moment passé. Gasten wilden licht eten, stukken

kaas na de maaltijd pasten niet in zo’n dieet. Maakt kaas inmiddels in het restaurant een comeback? “Wellicht. Ik zag dat het kaasplateau werd geassocieerd met de ouderwetse Frans-klassieke keuken, met zwaar tafelen. Je kunt het ook anders aanpakken. Ik heb in FG Restaurant de kans gekregen om kaas op de kaart te zetten en leerde dat een gast doorgaans openstaat voor een bijzondere ervaring. Dan moet je kiezen voor kwaliteit en surprises, denk aan bijzondere kaas-drankcombinaties. En het geven van goede informatie. Zo denken veel mensen dat zwangere vrouwen geen rauwmelkse kazen mogen eten. Maar als zo’n kaas ouder is dan drie maanden, kunnen zij gerust van de kaas genieten. Mensen met een lactoseintolerantie verdragen wel harde schapen- en geitenkaas en koemelkkazen van het Gouda-­ type die ouder zijn dan 12 maanden. Lactose, een suiker, breekt tijdens de rijping volledig af. Zachte geitenkaas bevat minder

lactose dan jonge koemelkkaas. Of je deze kaas kunt eten, hangt van de mate van intolerantie af.” Je weet ook veel van Nederlandse kazen. Hoe beoordeel je de kwaliteit in vergelijking met buitenlandse kazen? “Dat het de goede kant opgaat. Ik zie de laatste vijf jaar de kazen steeds beter worden. Vooral de harde kazen maken indruk. De roodbacterie-, blauw- en witschimmelkazen blijven nog wat achter. Ons klimaat is voch-

tiger dan in de Franse streken, waar zulke kazen in grotten rijpen. Kazen rijpen onder drogere omstandigheden anders. Ik heb nog geen blauwschimmelkaas van het niveau van Roquefort geproefd. Maar ik zie wel dat er vooruitgang geboekt wordt, omdat steeds meer boeren en ook kaashandelaren de kazen in rijpingskamers leggen. Er zijn ook Nederlandse boeren die hun kazen in Franse grotten laten rijpen.”

29


ETEN & DRINKEN RCN300600

De buitenlandse kaasplank

MAROILLES AU SAKÉ

Speciaal voor de lezers van De Nieuwspeper stelde Maarten Koek een kaasplateau met kazen samen die bij het voorjaar passen. De kazen ontvangt u in een mooie boîte de fromage, inclusief een uitgebreide toelichting en bewaartips. De kosten van dit pakket bedragen € 39,50 inclusief btw. Mail uw bestelling onder vermelding van De buitenlandse kaasplank De Nieuwspeper 9, 2016 naar info@restaurantperceel.nl. De selectie kan eventueel afwijken in verband met de voorraad en rijpheid van de kazen bij de leverancier. Plaats uw bestelling bij voorkeur minimaal één week van tevoren. De kazen kunt u op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag bij Restaurant Perceel ophalen.

Deze roodschimmelkaas komt uit het noorden van Frankrijk en wordt gemaakt van rauwe koemelk. De boer wast de kaas met pekel en de Nederlandse leverancier met sake. De sake voegt aan de pittige, nootachtige smaak een zoetje toe.

Meer informatie: Restaurant Perceel, 010 - 227 19 22, info@restaurantperceel.nl.

SHROPSHIRE BLUE Deze kaas werd bedacht door een Schot die het vak leerde van een Stilton-kaasmaker. De Schot vermoedde dat de op een Stilton lijkende kaas makkelijker als ‘Shropshire Blue’ zou verkopen dan als Schotse kaas. Met de Engelse county heeft de kaas echter niets van doen. Inmiddels maakt een boer de kaas in het Engelse Nottinghamshire, de bakermat van Stilton-kaas. Om het nog ingewikkelder te maken: tegenwoordig ­ maakt ook een kaasmakerij in Shropshire een Shropshire Blue. Hoe dan ook, deze pittige, boterachtige kaas met een verhaal is het proeven waard.

CHÈVRE MOTHAIS De rauwmelkse geitenkaas uit het West-Franse Poitou wordt gerijpt in plantaan- of kastanjebladeren. De smaak is zowel romig als friszuur én licht kruidig dankzij de bladeren.

ROYAL BRIARD De opvallend romige, rauwmelkse koekaas uit Seine-et-Marne bij Parijs noemen Fransen een triple crème fromage. Tijdens het kaasmaken wordt extra room toegevoegd. Tonen van paddenstoelen en bittertjes geven de kaas diepgang.

VEERSE SCHAPENKAAS De Zeeuwse schapenkaas smaakt na een rijping van 12 maanden romig en knispert lekker dankzij de eiwitkristallen. Dit zijn de witte puntjes die ontstaan tijdens de rijping. De licht ziltige kaas biedt smaak­ tonen van gekonfijt fruit en karamel.

WWW.MEUBELLEEGVERKOOP.NU 30% - 50% - 70% KORTING 30

BEDDEN - BANKEN - STOELEN - TAFELS - KASTEN


6 APRIL 2016 RCN310600

KAAS & DRANK Port met oudere Goudse kaas, zoet met zout, is een klassieke combinatie. Maar niet elke kaas is tegen port opgewassen en omgekeerd. Sharon Tettero stelt alternatieven voor. Sherry heeft nog steeds een suf imago ‘dankzij’ de zich vervelende huisvrouwen – de groene weduwen – die in de jaren 70 in de pas verworven nieuwbouw­woningen fabel­ achtige hoeveelheden cream sherry consumeerden. Ook de populaire sherrykuur uit de jaren 80 deed de uitstraling van de drank weinig goeds. Gun sherry een nieuwe kans en zet eens een fles rijk smakende oloroso naast de kaasplank. De onbekende Franse Macvin du Jura, een complex smakende likeurwijn, biedt zowel fijne frisse zuren als een zoetje en wat kruidigheid. Macvin is verkrijgbaar in zowel rood als wit. Deze likeurwijn combineert goed met veel kazen.

Een frisse, minerale wijn van de chardonnay-­ druif maakt de vettige kaas beter verteerbaar. Het rijpe fruit en de boterachtige tonen sluiten goed aan op de kaassmaak. De pinot gris-druif geeft in Duitsland en de Franse Elzas wijnen die voldoende frisheid en het zoetje bieden waar een kaasplateau om vraagt. Geslaagde Oostenrijkse wijnen, gemaakt van de grüner veltliner-druif, smaken onder meer naar groene appels, meloen en exotisch fruit. De frisheid en smaakrijkdom maken de wijn tot een ideale kaasbegeleider. Blond bier of een dubbele trappist zijn ook het proberen waard. Rotterdamse brouwers bieden smakelijk sap, zoals de Harrie Saison van Kaapse Brouwers en de blondt en dubbel van Brouwerij Noordt.

Perceel Jos Grootscholten en Sharon Tettero openden op 14 juli 2010 de deuren van Restaurant Perceel in het Oude Raadhuis van Capelle aan den IJssel. De naam Perceel verwijst naar de grond waar Jos graag met zijn handen in zit: “Een perceel zie ik als een leeg stuk grond waar je zelf invulling aan kunt geven.” De door Jos zelfgekweekte eetbare bloemen en kruiden vind je terug op het bord. De aanpak van het duo valt op. Michelin kende het restaurant een ster toe en Gault&Millau riep Jos uit tot Belofte van het Jaar. Meer informatie: www.restaurantperceel.nl

De Nederlandse

KAASPLANK Maarten Koek werd als jurylid uitgenodigd om tijdens de Cum Laude Boerenkaaswedstrijd de kazen te beoordelen. Voor De Nieuwspeper zette hij zijn ervaringen op papier. “Ik was in de groep ingedeeld die veertig Goudse boerenkazen mocht proeven. Goudse boerenkaas hoeft niet bij Gouda gemaakt te worden, het gaat om een bepaald type boeren­kaas dat is geproduceerd van rauwe melk. Verwerkt de kaasmaker gepasteuriseerde melk, dan wordt deze als gewone boerenkaas aangeboden. De verschillen in smaak waren marginaal, de kazen waren in ieder geval allemaal lekker. Een paar kazen sprongen eruit, de top drie kwam uit Zuid-Holland. Winnaar was boerderij De Annahoeve, waar de Sassenheimse gebroeders Van der Plas een kaas maken die zowel fris als romig is. Boerderij Captein uit Zoeterwoude werd tweede en Boerderij Booij uit Streefkerk pakte de derde stek. Booijs kaas ligt al jaren op onze kaasplank.” Fruit en karamel “Ook proefde ik kazen die in andere categorieën hoog scoorden, zoals de geitenkaas van het Stolwijkse MooiMekkerland. De familie Verhoef bezit ongeveer 1500 geiten en werkt duurzaam. De geitenkaas Vertina met Provençaalse kruiden, vernoemd naar de

kaasmaakster Tina, smaakte fris, denk aan verfijnde zuren, en heeft een lichtkruidige toets. Heel lekker waren de kazen van Boerderij RoodBonter in Bodegraven. Daar werkt Evert Fokker met roodbonte Maas-Rijn-IJsselkoeien die melk geven met een hoog vet- en eiwitpercentage. De kazen worden in een fabriek gemaakt van gepasteuriseerde melk en mogen daarom geen Goudse boerenkaas heten. Ondanks de pasteurisatie heeft de kaas een romige, volle smaak met tonen van fruit en karamel.” Tintelt prettig “De kaas van boerderij De Sophiahoeve in Warmond hoort op een Hollandse kaasplank. Deze Boeren-Leidse komijnekaas met sleutels mag als een van de weinige Nederlandse kazen het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming dragen. De kaas van Theo Warmerdam is smedig, stevig van structuur, in balans qua smaak en tintelt prettig op de tong. De Kamerikse Blauw Klaver, een blauwschimmelkaas van kaasboerderij De Houdycker, maakt een Nederlandse kaasplank compleet. De kaas

De Capteins scoren met zowel puike boerenkaas als de Slow Food Boeren Goudse Oplegkaas (BGO). van Maaike en Matthijs de Wit is romig, zilt en mild, maar heeft ook de intensiteit van de blauwschimmel die mooi door de kaas heen is verweven.” De familie Captein uit Zoeterwoude-­ Weipoort en de familie Booij uit Streefkerk bieden naast de prijswinnende kazen ook andere smakelijke boerenkazen. Captein maakt onder meer de hooggewaardeerde gerijpte Boeren Goudse Oplegkaas. Captein staat regelmatig op de Rotterdamse Oogstmarkt en verkoopt de kazen in de boerderijwinkel. Ook De Kaashoeve op de Oude Binnenweg verkoopt de Boeren Goudse Oplegkaas. Booij verkoopt haar kazen in haar eigen stand in de Fenix Food Factory. MooiMekkerland staat

regelmatig op de Rotterdamse Oogstmarkt en heeft ook een boerderijwinkel. Meer informatie: www.mooimekkerland.nl, kaasboerderijcaptein.nl, www.kaasboerderijbooij.nl en www.desophiahoeve.nl. De roodbonter kaas is verkrijgbaar bij onder meer De Kaasspecialist Binnenhof, Binnenhof 31, Rotterdam en De Kaasspecialist ’t Hof van Spaland, Hof van Spaland 33, Schiedam. Raadpleeg ook www.boerderijzuivel.nl voor verkoopadressen van de kazen met het predicaat Cum Laude.

31


O H PE U N IS

ZATERDAG 16 APRIL ‘HEEL ROTTERDAM BAKT’

IN WOONGEBOUWEN TE HOOGERBRUGGE

SPECIALE GAST:

‘BAKKONING’

MENNO BEKEND VAN TV

Proeverij

in woongebouwen Te Hoogerbrugge. Exclusief wonen bij SOR in Te Hoogerbrugge, ervaren bewoners als wonen in hun eigen huis, maar wel met alle faciliteiten van een hotel. Vrijblijvend en ontspannen een kijkje nemen in diverse luxe 50+ huurwoningen? Dat kan op zaterdag 16 april tussen 11:00 en 15:00 uur. Thuisbakker Menno de Koning, bekend van tv, bereidt deze middag in het restaurant van dit exclusieve woongebouw de lekkerste zoetigheden. We heten u van harte welkom! Benieuwd hoe bewoners het ervaren om te wonen in Te Hoogerbrugge? Kijk op www.wonenbijsor.nl/thb voor de film: ‘Bewoners aan het woord’.

SOR GELOOS LEVEN EXCLUSIEF WONEN

Te Hoogerbrugge, Varenhof 6 - 637 Rotterdam-Ommoord

• • • •

Luxe appartementen 24-uurs persoonsalarmering Landelijk en centraal gelegen Huurprijs vanaf € 735,42 (exclusief servicekosten) www.wonenbijsor.nl/thb Heeft u interesse in een woning in Te Hoogerbrugge? Bel voor meer informatie SOR (010) 444 55 55. Of kijk op www.wonenbijsor.nl/thb


CULTUUR

6 APRIL 2016

RCN330600

Rotterdam,

DE LEVENSADER VAN HET LEVENSLIED

Binnenkort barst de Nacht van Oranje weer los, het fameuze meezingfestijn in Ahoy dat zijn gelijke niet kent. Levensliedjes en smartlappen passeren de revue. Maar waarin verschillen deze liederen ­eigenlijk en welke rol speelden Rotterdammers bij de ontwikkeling van het levenslied? TEKST: JAAP VAN RIJN

D

e wetenschap onderzoekt elke hoek en kier van de samenleving, dus ook het levenslied is onder de loep gelegd. Louis Grijp, muzikant én wetenschapper, verrichtte veel onderzoek naar de Nederlandse liedcultuur. In een van zijn stukken vergelijkt hij de liederen van Hadewijch, de oudste die we in de Nederlandse taal kennen, met de liedjes van André Hazes. Grijp zag de overeenkomsten: “Geldt Hadewijch als een van de meest begaafde dichters van de Lage Landen, Hazes neemt met voor de hand liggende rijmen genoegen en slaat er zo nodig een rijmwoordenboekje op na. Toch zijn er overeenkomsten. Zowel Hadewijch als Hazes drukt zich uit in de strofische vorm, dat wil zeggen, in afgeronde tekststukken met hetzelfde versschema, al dan niet voorzien van een refrein. De strofen worden gezongen op een melodie die telkens herhaald wordt, die gemakkelijk in het gehoor ligt en meegezongen kan worden door mensen zonder muzikale opleiding.” Mooie traditie Wie straks in Ahoy luidkeels Een beetje verliefd meebrult, weet dat hij of zij in een mooie oude traditie staat. Louis Grijp toonde ook het volgende aan: de burgerlijke elite had in de afgelopen eeuwen doorgaans weinig op met de volksliedjes die troubadours, dienstmeiden, boeren, marskramers, ambachtslieden en herbergiers zongen. De

(Foto: Ahoy, CB Images) liedjes werden als onfatsoenlijk bestempeld. Een liedje moest toch een zekere literaire pretentie hebben. Uiteraard probeerde de elite deze opvatting op het volk over te brengen, wat – voorspelbaar – geen succes werd. De verspreiding van eenvoudige, beschaafde liedjes via scholen sloeg wel aan. Amsterdammers en Rotterdammers De volksliedjescultuur van vroeger is in de loop van de 20e eeuw goeddeels verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam het levenslied, dat destijds vergelijkbaar was met het Franse chanson. Opvallend veel bekende vertolkers van het levenslied waren Rotterdammers, zoals Koos Speenhof, Louis Davids en Jaap Valkhoff. Een aantal artiesten gaf een sentimentele draai aan het levenslied. Een van de aanjagers van dit type levenslied was de Katendrechter Johnny Hoes. Hij liet zich na de Tweede Wereldoorlog inspireren door zeemansliederen die hem op het schier­

EEN MONUMENT VOOR LOUIS DAVIDS Onlangs werd op het Raamplein het opgeknapte monument voor Louis Davids onthuld. De breuk in de 78-toerenplaat staat voor de kleine dra­ ma’s die Davids bezong. Op deze plek stond ooit het Zandstraatkwartier, waar Louis Davids werd geboren. Een bekend Davids-liedje is Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje. Zijn zus Heintje Davids was voor de oorlog ook een ster Verdient zij ook niet een monument?

eiland ter ore kwamen. In deze tijd konden Amsterdammers en Rotterdammers het goed met elkaar vinden. Johnny Hoes werkte samen met Willy Alberti, Jaap Valkhoff zong met Max van Praag en schreef voor Tante Leen de kraker Oh Johnny. Valkhoffs Rotterdamse nachtcafé De Oase was een plek waar Amsterdamse artiesten graag kwamen doorhalen. Inktzwart lot De beatmuziek en de rock van de jaren 60 maakten alles wat maar naar de jaren 50 en ouder riekte, verdacht. Althans, bij jongeren. Engels was de taal van de muziek waar zij naar luisterden. Het sentimentele levenslied werd denigrerend als smartlap weggezet. Kun je in het gewone levenslied nog aan de ellende ontkomen, in de smartlap is het inktzwarte lot onontkoombaar. Over de oorsprong van het woord smartlap zijn boeken vol geschreven. Zullen we het lekker simpel houden? Smart is verdriet, verdriet levert tranen en een loopneus op, dus die lap moet wel een zaddoek zijn (snotteraars hebben moeite met de tussen-k). Hoe dan ook, de smartlap viel dus niet in de smaak bij de babyboomgeneratie. Jongeren draaiden tijdens het beluisteren van de Veronica Top 40 de volumeknop op nul als Corrie & De Rekels met Huilen is voor jou te laat passeerde. 41 keer, om precies te zijn, want zoveel ­weken stond de smartlap in de hitlijst. Dit record werd pas in 2014 verbroken door Pharrell Williams met zijn megahit Happy. De smartlap piekte begin jaren 70 nog een keer dankzij de Zangeres zonder Naam en haar mentor Johnny Hoes en de mega­ tranentrekker Manuela van Rotterdammer Jacques Herb. Daarna leek het genre

te doven. Tot André Hazes op het toneel verscheen. Dankzij Hazes’ overtuigende vertolkingen van dikke ellende nam de ­populariteit van het levenslied sterk toe. De Amsterdammer zorgde eigenhandig dat rijk en arm, student en bouwvakker, chirurg en postbode weer uit volle borst ongeremd het Nederlandse lied gingen (mee)zingen. Zingen in je moerstaal sloeg breder aan: Doe Maar, Toontje Lager, Frank Boeijen, Osdorp Posse en vele anderen bestormden in de ­jaren 80 en later de hitparade. Knoerthard meezingen Lekker knoerthard zowel feestelijke levens­ liederen als onvervalste tranentrekkers meezingen, het kan binnenkort in Ahoy. Op 26 april vindt alweer de 24ste editie van de Nacht van Oranje plaats. De organisatie strikte onder meer de levensliedsensatie Tino Martin (pseudoniem van Eduard Katten­ berg). De geboren Hagenees voelt goed aan dat het tij is gekeerd. “Dat maak ik nu ook mee: er bestaat in geen enkele laag van de bevolking nog schaamte om naar mijn muziek te luisteren. Dat is waanzinnig”, zo liet hij in het AD optekenen. Andere artiesten die in het sportpaleis zijn te bewonderen, zijn onder meer Wolter Kroes, John de Bever, Marianne Weber, Lange Frans en het trio Wesley Klein, Danny Froger en Danny Nicolay (die zingen onder de naam Gents). Anita Meyer en Lee Towers houden de Rotterdamse eer hoog. De 70-jarige Towers is met 18 optredens recordhouder van het festijn: “De Nacht van Oranje blijft voor mij een speciale Oranjehappening. Ahoy is mijn thuishaven en met zoveel uitzinnig feestende mensen is het altijd geweldig om er op te treden. Helemaal nu Anita er ook weer bij zal zijn.”

MAAK KANS OP GRATIS TICKETS

VOOR DE NACHT VAN ORANJE

Like ons op www.facebook.com/denieuwspeper. Tag in het Nacht van Oranje-bericht diegene met wie je graag ­samen naar het feest wilt gaan. De Nieuwspeper verloot kaarten onder de actieve taggers. Kaartverkoop: www.nachtvanoranje.nl en www.ticketmaster.nl

33


COOP SCHIEDAM

R O O D N E V E G O N T S FEE

ag Aanbod is geldig van maandag 4 t/m zond

10 april 2016.

De goedkoopste van Schiedam!

4-PACK Coca-Cola regular, light of zero 4-pack Ă 6000 ml

6.85

Molenbrood waldkorn, meergranen of zonnebloempit per stuk

Schiedam

’s-Gravenlandseweg 606-608

2.19

5.

00

1.

49

Coop kaas jong belegen stuk 900 gram

7.54

3.

99

M A R G 0 0 PER 1 Rundergehakt kilo 4.00

0.56

0.

40


UITAGENDA

6 APRIL 2016

RCN350600

Laat Motel Mozaïque twee dagen

JE OREN VERWENNEN Binnenkort is het weer zover. Motel Mozaïque zal twee dagen lang liefhebbers van avontuurlijke muziek uitdagen. Rotown, de Schouwburg, Annabel, Arminius, de Paradijskerk en het Schouwburgplein zijn de podia van de editie 2016. Een imposante programmering zal ongetwijfeld veel publiek naar de zalen trekken.

Ook te zien en horen tijdens Motel Mozaïque: Serge, toch maar mooi een wereldberoemde smaakmakende platen-­eindbaas.

De muziekliefhebber mag gearriveerde namen verwachten, zoals Nneka, Julio Bashmore, het vanwege hun geniale videoclips beroemde The Go! Team, Jamie Woon, Warpaint-bassiste Jennylee en electronic wizard Serge, de baas van het wereldberoemde Rotterdamse platenlabel Clone. De Rotterdamse theatermakers Enver Husicic en Tjon Rockon zijn ook present. Wie niet in het bezit is van een kaartje, kan toch iets van Motel Mozaïque meekrijgen: in samenwerking met Rotterdam viert de stad worden twee kunstwerken uitgelicht. Hugo Vrijdag zal met zijn De Betekenaar de Nieuwe Delftse Poort van Cor Kraat beschijnen. De Betekenaar is een enorm mobiel object waarmee

Vrijdag laserlijnanimaties projecteert. Daarnaast wordt het monument De Vogels van Jan Bezemer met de techniek video­ mapping tot leven gewekt. De projectie is zichtbaar vanaf de Luchtsingelroute tussen Annabel en de Hofbogen. De Vogels sierde van 1960 tot 2012 het Spinozagebouw op de hoek van de Coolsingel. Het verbeeldde naast vrijheid ook orde en harmonie, geheel passend in de tijdgeest van de wederopbouwperiode. Motel Mozaïque, 8 & 9 april, diverse locaties Meer informatie: motelmozaique.nl

(Foto: Eric van Nieuwland)

Laat je meevoeren door innerlijke bewegingen De avond voordat Motel Mozaïque losbarst, presenteert de Rotterdamse fusionband Marutyri in Bird het debuutalbum Inner Movements. Marutyri stond vorig jaar op North Sea Jazz en wordt gezien als een veelbelovende band. Marutyri bestaat uit acht vrienden die een grote liefde voor fusion- en jazzmuziek delen, opgedaan tijdens hun studie aan Codarts en uiteenlopende muziekcarrières. Ze besloten hun persoonlijke muzieksmaken te mixen, met als resultaat een fusion van jazz, r&b, funky grooves, vlammende akkoorden, die tot zijn recht komt in zowel beheerste als ongetemde composities. Bird, 7 april, 20.30 uur, toegang vanaf € 6 Meer informatie: www.bird.nl en marutyri.com

SWAMPENDE, DICHTENDE, EXPLOSIEVE EN FLIPPENDE MUZIEKAVONTURIERS kiezen voor de buitenlucht PopUnie Live4 geeft in samenwerking met Motel Mozaïque veelbelovende Rotterdamse acts een podium. Op Plaza Mozaïque op het Schouwburgplein staan onder meer Bolt & The Swamp People, Dichter, Bonne Aparte en Flip Noorman. Dat belooft wat!

SERIAL ENTREPRENEUR Dichter is rapper, producer en woordkunstenaar. Voorwaar, een multitalent, deze serial entre­preneur. Voor zijn eclectische, veelgeprezen debuutalbum Nieuw Leven werkte hij samen met beeldende kunstenaars en ontwerpers. Deze aanpak stelde hem in staat om zijn songs fysiek vorm te geven en mensen te confronteren met

nieuwe vormen van kunst. Je zou Dichter dus ook een renaissance-­ mens kunnen noemen. Maar wat schiet een artiest met zulke etiketjes op? Hij heeft behoefte aan publiek op het Schouwburgplein. Gun hem jouw aandacht, Dichter verdient dat. Hij zal je als dank verwennen met zijn unieke stemgeluid en energieke liveshow.

PODIATEISTERAARS Bonne Aparte is terug. Deze live-act in optima forma teisterde de podia ergens in 2008 met songs als handgranaten: explosief, bomvol rauwe noise. Toen werd het stil. Maar Bonne Aparte is keihard terug. Aan deze band moet je weinig woorden vuilmaken: Bonne Aparte moet je vooral voelen.

ODE AAN DE LEUGEN Flip Noorman zingt over leugens, liefde, scheepswrakken en zakmessen. Dan schreeuwt hij de woorden, dan komen de liedjes lieflijk uit zijn gouden keel. Op zijn eerste album Bellse Parese uit 2013, vernoemd naar de aandoening waardoor de helft van Noormans gezicht verlamd raakte, bracht hij zijn bijzondere aanpak op indrukwekkende wijze samen. Dit jaar verscheen Make-Up, een ode aan de leugen, waarop Noorman soms sarcastisch spuwt, en dan weer zachtjes prevelt.

SWAMPDAMPERS De jonge muzikanten van Bolt & The Swamp People voorzien hun rauwe, dampende blues en rock ’n roll van een romantisch randje americana. Dat is zoiets als Han Williams meets Joe Bonamassa. Voorwaar een uitdaging die de moeite van het beluisteren waard is. De moeras­bewoners

– dat zijn wij Rotterdammers alle­ maal – nemen binnenkort hun debuutalbum op. Zullen ze in de opnames het geluid van persoonlijke favorieten als The Band, The Beatles, The Rolling Stones en Sam Cooke laten doorklinken? Bezoek de show en je weet meer.

Deze informatie kwam tot stand in samenwerking met de Popunie.

(Foto: Atlynn Vrolijk)

35


UITAGENDA

LUNCHEN

MET TOPTALENTEN

ROMANTISCH

DROMEN

componisten van zijn tijd. Compositorisch gezien overbrugt Chausson de kloof tussen de rijpe romantiek van Massenet en Franck­ en het meer introverte impressionisme van Debussy. Het concert voor viool, piano en strijkkwartet staat al een eeuwigheid op het verlanglijstje van Miranda Rademaker, violiste en muzikaal leidster van Klassiek ­ op Zuid: “Het is prachtige emotionele, soms melancholieke muziek. De pianopartij is virtuoos, maar lastig. Na lang zoeken is een pianist gevonden die dit aandurfde: Jeroen Liedorp. En hij speelt fantastisch!” Ook staat het Chanson Perpetuelle, een lied dat het typische fin-de-siècle-achtige smachten ademt, op het programma, met als solisten Annemieke de Beer (zang) en Saskia Rodrigues Pereira (piano).

Maak tijdens een lunchconcert kennis met de toptalenten Luuk Meeuwis (saxofoon) en Floris van Dam (piano). Luuk Meeuwis (1996) won in 2013 de Classic Young Masters Award en in 2015 een eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Hij geeft naast concerten ook les op het conservatorium van Tilburg. Floris van Dam (1995) studeert aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij won met zijn trio in 2012 een prijs op het Prinses Christina Concours en treedt sindsdien regelmatig op als solist en met verschillende ensembles. Isala Theater i.s.m. Werkgroep Muziek WOP-Middelwatering, Capelle a/d IJssel, donderdag 21 april, 12.45-13.30 uur, toegang € 3 Meer informatie: www.isalatheater.nl (Foto: Majanka Fotografie)

RCN360600

Miranda Rademaker brengt met haar Klassiek op Zuid een ode aan de Franse laat-­ romantische componist Amédée-Ernest Chausson (1855-1899). Chausson was een leerling van Jules Massenet en César Franck en geldt als een van de meest getalenteerde

Van Cappellenhuis, Capelle a/d IJssel, zaterdag 17 april, aanvang 20.15 uur, toegang € 10 (tot 16 jaar € 5) Meer informatie: www.vancappellenhuis.nl

THE STAND-UP CLUB

STAAT WEER OP

DE GOEDE DINOSAURUS The Good Dinosaur geeft antwoord op een eeuwenoude vraag: wat als de meteoor die het leven op aarde voorgoed veranderde niet was ingeslagen? De enorme dinosaurussen zouden nooit zijn uitgestorven, maar juist het meest intelligente ras op aarde zijn. Dino Arlo sluit voor het eerst vriendschap met een mensenkind en noemt hem Spot. Samen gaan zij op ontdekkingsreis door een wild

en mysterieus landschap. De onzekere Arlo leert zijn angsten te overwinnen en ontdekt waar hij daadwerkelijk allemaal toe in staat is. Islemunda, IJsselmonde, zondag 10 april, aanvang 14.00 uur. Meer informatie: www.islemunda.nl

A LOT OF FASHION

TREKT IN HUGH STEVIG VAN LEER Topstylist Fred van Leer rolt vanuit zijn ­appartement aan de Lijnbaan zo bij HUGH onder het Hilton naar binnen. Daar treedt hij op als presentator van de derde editie van A Lot of Fashion, een door de website StyleToday georganiseerde avond vol mode, ­muziek en lifestyle. HUGH, vernoemd naar wederopbouwarchitect Hugh Maaskant, vormt als stijlvolle cocktailclub de perfecte omgeving voor dit evenement. Verschillende merken presenteren hun producten en stellen prijzen beschikbaar voor een loterij. Een entreekaartje kost 20 euro en fungeert als lot. Gesoigneerde gasten die naast een prijs grijpen, gaan in ieder geval met een goed gevulde goodiebag ter waarde van 75 euro naar huis. HUGH, donderdag 14 april, vanaf 20.00 uur.

(Foto: Ben Leitner)

36

Marcel Haug wil zijn liefde voor comedy graag delen. De ervaren programmeur van onder meer Raymann is Laat en het International Comedy Festival Rotterdam organiseert dan ook comedy nights op steeds meer plekken in de stad. The Stand-Up Club stond al in het Erasmuspaviljoen, Rotown, Bar 3 en Islemunda. Donderdag 7 april is Kantine Walhalla het decor voor een editie, met onder meer Rayen Panday. De op Zuid geboren en getogen Tim Hartog staat weer zijn mannetje als spreekstalmeester. De club is met Badaboom, Comedy Kelder en Hartog ook te bewonderen in het Westelijk Handelsterrein. Tevens zijn Vincent Geers, de Canadees Daniel Ryan Spaulding en Tom Montfrooy van de partij. Het opnieuw in gebruik genomen horecapaviljoen De Boompjes biedt op donderdag 26 mei onderdak aan de club, Jörgen Raymann is dan de hoofdgast. Meer informatie: www.standupclub.nl (Foto: Debby van Polanen)

PEUTERTHEATER FESTIVAL

OP TWEE LOCATIES Peuters op Noord en Zuid kunnen genieten van het Peutertheater Festival, een initiatief van Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotter­dam. In Theater Zuidplein kunnen zij zich laten meevoeren door Schildpad zoekt een huis (6 april), Een bonte avond in Sesamstraat (9 april) en Aaipet (12 april), alle gespeeld door toneelgroep BonteHond. In het Bibliotheektheater is op 13 april Gonnie en haar vriendjes te zien, een vrolijke poppenvoorstelling van Jogchem Jalink, gebaseerd op de Gonnie-boekjes van Olivier Dunrea. Wijnand Stomp laat de kleintjes op 17 april springen en spelen tijdens Jip en Janneke. Op beide locaties kunnen kinderen na afloop meedoen aan leuke activiteiten zoals knutselen met de WNF-Bamboeclub, dansen op vrolijke muziek of de bewoners van Sesamstraat ontmoeten.

(Foto: EYES2) Peutertheater Festival, 3 t/m 17 april, Meer informatie: www.bibliotheek.rotterdam.nl en www.theaterzuidplein.nl


6 APRIL 2016 RCN370600

GERY MENDES

TERUG IN GROUNDS

Sinds zijn debuutalbum This is not an album… this is a phase maakte Gery Mendes, de Rotterdammer met Kaapverdiaanse wortels, naam als rapper, zanger, producer en acteur. In 2014 vestigde hij zijn naam met Caminho, Portugees voor weg, vanwege de muzikale reis die hij doormaakte. Werd zijn eerste album nog gekenmerkt door soulvolle, rauwe hiphop, tegenwoordig presenteert Mendes zich als rappende singer-songwriter die invloeden uit de jazz en rock in zijn werk vervlecht. In Grounds kun je de zingende en rappende Mendes aanschouwen en in Vessel 11 Mendes als verhalenverteller tijdens de podiumavond Woorden Worden Zinnen.

(Foto: Mounir Raji)

Grounds, vrijdag 15 april, 21.00 uur, toegang € 10, meer informatie www.grounds.nu Vessel 11, zondag 24 april, 14.00 uur, toegang € 6, meer informatie www.vessel11.nl

TIEN JAAR HEY!

IN EEN OUDE VOETGANGERSTUNNEL De Rotterdamse technopionier Michel de Heij viert in Toffler het tienjarig bestaan van het Hey!-concept. Als Mac de Hey draaide Michel eerst tijdens gabberfeesten in de Energiehal, maar al snel verlegde hij zijn aandacht naar techno. Vanaf 1998 verzorgde hij ruim zeven jaar lang elke vrijdagavond de vermaarde Future-feesten in de kelder van Nighttown. Hij is dan ook te gast tijdens de speciale talkshow over Nighttown in de Rotterdamse Schouwburg, die op dezelfde avond plaatsvindt als zijn feest. Motel Mozaïque en Rotterdam viert de stad nodigden voor Remember Nighttown ook Aruna Vermeulen, Aziz Yagoub, Harry Hamelink en Fons Burger uit. Zij gaan praten over de betekenis van de ter ziele gegane popzaal. Na afloop van de talkshow vertonen Marcel Haug en Mike Redman hun documentaire Nighttown. Vervolgens gaat De Heij meteen door naar Toffler, waar hij zijn feest viert met producer Gerd en de veelbelovende techno-Fries Matthijs Dijkstra alias Nuuver.

GILDE GAAT VIER KEER OP PAD VOOR MEER TIPS VOLG ONS OP Uitagenda Rotterdam

(Foto: Claire Droppert) Rotterdam kun je per Waterbus, Segway, historische tram, step, Solex, Scandinavische fietsen of tenders ondergaan. Een van de oudste aanbieders van een stadsrondleiding is Gilde Rotterdam. Al jarenlang verzorgen de vrijwilligers wandelingen en fietstochten. De gidsen zijn minimaal 50 jaar oud en kennen de stad door en door. Vrijwel wekelijks organiseert het gilde een tocht. Rotterdam-Noord is donderdag 7 april aan de beurt. Dinsdag 12 april volgt de wandeling Markant Rotterdam. Deze tocht voert de deelnemers vanaf het Centraal Station langs bezienswaardigheden via het Stadhuis, de Laurenskerk en de kubuswoningen tot de Willemsbrug. Ook aan groenliefhebbers wordt gedacht: samen met Stichting Landschapsonderhoud Rotterdam organiseert het gilde op 13 april een bezoek aan De Esch. Op 15 april kunnen belangstellenden fietsen door Zuid, langs onder meer het Nieuwe Luxor Theater, het Patrimoniumhof, het Afrikaanderplein, de Kop van Zuid en Tuindorp Vreewijk. Deelname aan een rondleiding bedraagt 5 euro. Meer informatie: www.gilderotterdam.nl

Met haar machtige Motown-stem weet Edsilia Rombley de emotie van elke song over te brengen. Een avond vol met upbeat soul, funk, soepel heupenwerk en humorvolle anekdotes uit haar persoonlijke leven. Theater Zuidplein wo 6 apr | 20:00 u

ChEZ bROOd Vijftien jaar na het overlijden van zijn vriend schrijft Bart Chabot, in samenwerking met Xandra Brood, een eerlijk en liefdevol muzikaal portret waarin gevoelige onderwerpen niet worden gemeden. Zijn grootste hits worden gespeeld door een live-band onder leiding van niemand minder dan Jan Rot. Oude Luxor Theater 7, 8 & 9 apr | 20:00 u

(Foto: Eric Fecken)

THE BOATHOUSE

AAN DE PLAS IS ER KLAAR VOOR

De uitbaters van De Tuin aan de Kralingse Plas openden onlangs aan het Langepad bij het strandje het spiksplinternieuwe The Boathouse, waar ze dit jaar regelmatig feesten en evenementen gaan organiseren. Secret Society trapt af op vrijdag 8 april, een dag later volgt een editie van The Saturday Club. Op 15 april is er de Vrijdagmiddagborrel. Op 27 april wordt er samengewerkt met Het Kralingse Bos Festival. In mei doet The Boathouse dienst als clubhuis tijdens Bourgondisch Kralingen en Skûtsjesilen Holland. Het paviljoen zal voorlopig alleen van woensdag tot en met zondag geopend zijn voor de lunch.

Remember Nighttown, zaterdag 9 april, 13.30 uur, meer informatie: www.rotterdamseschouwburg.nl Hey!, zaterdag 9 april, 23.00 uur, meer informatie: toffler.nl

Meer informatie: www.theboathousekralingen.nl

BIERGARTEN GAAT WEER BRUISEN

FILMKLASSIEKER LA HAINE

INSPIREERT TOT FESTIVAL Een Afrikaanse, een joodse en een islamitische jongen zwerven in de baanbrekende film La Haine door de straten van de Parijse banlieues. Er is een constante spanning tussen de buurtjeugd en de politie, die er alles aan doet om een mogelijk oproer te onderdrukken. Regisseur Mathieu Kassovitz won in 1995 in Cannes De Gouden Palm voor de beste regie. Aangezien het verhaal nog steeds actueel is, vormt de zwart-wit­ klassieker de inspiratie voor het La Haine Art ­Festival, dat Studio Narrative organiseert.

EdSILIa ROMbLEy MaMa SINGS

Acht Rotterdamse makers tonen in het Westelijk Handelsterrein hun speciaal voor deze gelegenheid gemaakte werk. Onder hen filmmaker Abdelkarim Ahmadi, fotograaf Stacii Samidin, breakdancer Wilson Willy Almeida Duarte en de dj’s Damoon Foroutanian en Franky Sticks. La Haine Art Festival, zaterdag 9 april, Westelijk Handelsterrein. Meer informatie: lahaineartfestival.nl

MadE IN ROTTERdaM Scapino Ballet Rotterdam presenteert zes nieuwe werken, gedanst en gemaakt door de Scapinodansers. Ontdek het nieuwe talent van Rotterdam en leer de dansers van het gezelschap op een andere manier kennen. Met dansstukken van o.a. Mischa van Leeuwen, Kiyan Khoshoie en Nikita Korotkov. Zaal Ro Theater do 07 april | 20:00 u

ThE ROLLING STONES a SyMPhONIC TRIbUTE Tijdens het jubileumseizoen denkt de Doelen even - vol nostalgie - aan de periode terug waarin de Stones kwamen repeteren in Rotterdam. Tijdens deze tribute komen de grote hits van de eerste twintig jaar bestaan voorbij in prachtige symfonische arrangementen. de doelen za 9 apr | 20:15 u

(Foto: Martijn van Hennik) In 2012 zag Biergarten het levenslicht. Vanuit twee kleine containers werden literpullen bier en burgers en braadworsten geserveerd. Sindsdien werd Biergarten elk jaar een stukje groter. Met dank aan horecagelegenheid Bar en concertzaal Annabel, die hun terras aan de biertuin schakelden, zodat met recht van een volwassen biertuin gesproken kan worden. Nu het voorjaar de kop op steekt, zal op 8 april het bier weer gaan schuimen. De stad kan weer losgaan tijdens de ongedwongen vrijdagborrel, opgefrist met klanken van het vermaarde Biergarten Soundsystem. Meer informatie: biergartenrotterdam.nl

MaZ JObRaNI De Amerikaan met Iraanse roots komt naar Rotterdam met zijn nieuwste show I’m not a terrorist, but I’ve played one on TV. Vooroordelen en misverstanden over het Midden-Oosten, religie en stereotypen die ons denken dagelijks beïnvloeden staan centraal in zijn show. Oude Luxor Theater zo 10 apr | 20:15 u

37


TUIN & LIFESTYLE EVENT AHOY

“DE TUIN wordt echt

EEN ONDERDEEL VAN EEN LIFESTYLE”

Zo langzamerhand, zoals het in een noordelijk polderklimaat nu eenmaal gaat, ontluikt het voorjaar langzaam, maar wel zeker. Ook tuinierend Nederland ontwaakt. Genoeg Rotterdammers verdienen een boterham aan ‘groen’ of zijn geïnteresseerd in een groene en natuurlijke leefomgeving. Dat geldt ook voor Natasja Peeman, die met haar blote handen het nieuwe evenement Tuin & Lifestyle uit de grond trekt. TEKST: CINDY MIRANDE

Acties zijn geldig van woensdag 6 t/m dinsdag 12 april 2016

Hoogvliet, altijd de laagste prijs! Met meer dan 80 scherpe PrijsKrakers per week!

BEELD: LIZA DIKKERBOOM

Ondernemer Bas Lodder van Lodder Events bedacht een jaar geleden het concept voor Tuin & Lifestyle. De uitdaging was: hoe kun je je onderscheiden? Want er zijn zat tuinbeurzen. Het gat in de markt werd ontdekt: lifestyle in combinatie met het buitenleven. Natasja Peeman nam voor Lodder de klus op zich. Zij zorgt dat Ahoy in een grote groene experience verandert waarbij alle zintuigen van de bezoekers worden geprikkeld. De tuin wordt echt een onderdeel van een lifestyle. Natasja Peeman: “Het gangbare beurs­bezoek waarbij iedereen braaf in rijen langs kraampjes loopt, is echt verleden tijd. Je moet de bezoeker actief betrekken en goed informeren en inspireren. Zelfs aan een paar stevige

houthakkers voor de dames is gedacht. De mannen kunnen zich te buiten gaan aan de BBQ. Toen Lodewijk Hoekstra van het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin van ­ ons concept hoorde, was hij meteen enthousiast. We kregen van hem alleen k ­ritiek op onze glossy informatiefolder. Lodewijk vindt duurzaamheid erg belangrijk en dat botste met zo’n glimbrochure. We hebben het goedgemaakt door het overige publiciteitsmateriaal op milieuvriendelijk en recyclebaar papier te laten drukken. De duurzame focus zie je ook terug in ­Lodewijks inspiratietuin, waar hij de allerlaatste trends laat zien.”

en 2 pakk

Douwe Egberts Aroma Rood snelfiltermaling, décafé of bonen

2 pakken van 500 gram 10.38 - 11.38

99 7.

p e r pa k

5.

39

Coca-Cola

Alle pakken met 4 flessen van 1.5 liter 6.69

Per liter 0.90

p e r pa k

Heineken

Pak met 6 blikken van 0.33 liter 4.99

MAAK KANS OP GRATIS KAARTEN

Spaar voor gratis Schott Zwiesel glazen!

99 2. Per liter 1.51

gratis

VOOR HET TUIN & LIFESTYLE EVENT IN AHOY Like ons op www.facebook.com/denieuwspeper. Tag in het Tuin en Lifestylebericht diegene met wie je graag ­ s amen naar het event wilt gaan. De Nieuwspeper verloot kaarten onder de actieve taggers. Meer informatie: www.tuinenlifestyle-event.nl, 14 t/m 17 april in Ahoy Rotterdam, dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook online te bestellen in de Hoogvliet websuper. Max. 4 keer de aanbieding per klant. Per combinatie kan de prijs verschillen.


MEDIAMIX

6 APRIL 2016

RCN390600

DE NIEUWSPEPER SPEURT NAAR LEUKE EN INTERESSANTE INFORMATIE OVER ROTTERDAM EN ZIJN BEWONERS. Deze twee weken op TV Rijnmond en Radio Rijnmond De NN Marathon van Rotterdam Tijdens de live-uitzending gaat de aandacht uit naar gewone mensen die alles uit de kast halen om de 42 kilo­ meter en 195 meter te volbrengen. Alleen de gedachte aan de finish op de Coolsingel houdt hen op de been. Zondag 10 april live vanaf 13.00 uur, TV Rijnmond

Deze twee weken bij OPEN Rotterdam Ziggo kanaal 36, KPN / Telfort / XS4ALL kanaal 636 Livestream en terugkijken: www.openrotterdam.nl Citylab 010 Citylab 010 stimuleert Rotterdammers om met oplossingen te komen voor maatschappe­ lijke issues. Deze aflevering: van voedseltuin tot voedselpark. Max de Corte laat zien hoe bewoners uit het Vierhavengebied kunnen genieten van het park en ook zelf kunnen tuinieren. Dinsdag 12 april om 18.35 uur (en ieder uur herhaald)

A Deeper Shade of Soul Cathelijne Beijn takes it to the bridge met sappige soul van coryfeeën als Aretha Franklin, Otis Redding en James Brown. Ook de meer obscure tracks worden door haar niet geschuwd. Elke zondag van 22.00 tot 23.00 uur, Radio Rijnmond Chris Natuurlijk Zaterdag 16 april is Chris Natuurlijk live vanaf de Tuin & Lifestyle-beurs in Ahoy Rotterdam te beluisteren. Hoor meer over de laatste trends van het betere buitenleven.

De Ontspannen Stad Onder de rook van de A16 ontspannen Rotterdammers op het Eiland Van Brienenoord, tussen de oerrunderen en de volkstuintjes, met uitzicht op de Nieuwe Maas.

Elke zaterdag van 8.00 tot 9.00 uur, Radio Rijnmond

Donderdag 14 april om 18.18 uur (en ieder uur herhaald)

Surfen Vers Beton Het online tijdschrift voor de hard denkende Rotterdammer biedt vers en stevig leesvoer om je tanden in te zetten. Onderwerpen: ­politiek, kunst & cultuur, stedelijke ontwikkeling, wetenschap, economie en human interest. Omdat hard werken vergezeld moet gaan met hard denken, zo vinden ze bij Vers Beton. Het tijdschrift wordt sinds 2011 gemaakt door vrijwilligers die afkomstig zijn uit Rotterdam. De redactie staat open voor gastbijdragen. www.versbeton.nl

De marathon bijhouden vanuit de luie stoel Voor de NN Marathon Rotterdam is een gratis app gelanceerd met alle informatie over het evenement: live-tracking van lopers, parcoursoverzichten en het laatste nieuws. www.nnmarathonrotterdam. nl/evenement/app (Illustratie: Anniek Tijmes)

Talkshow Rotterdam Viert de Stad! met Wilfried de Jong De Rotterdamse presentator, schrijver en columnist neemt het publiek in Debatcentrum Arminius mee op een tocht langs de rauwe, ongepolijste kant van de stad. Interviewer Ernest van der Kwast bevraagt De Jong tevens over zijn passie voor jazzmuziek en fotografie. De opname is op woensdag 13 april. Zondag 17 april om 18.00 uur (en ieder uur herhaald)

(Foto: Lenny van Oosterwijk)

Televisie-tuinman Lodewijk Hoekstra: “Kom naar Tuin & Lifestyle en bezoek mijn Inspiratie-tuin”.

Tuin

&& Lifestyle 2016

Donderdag 14 t/m zondag 17 april 2016 Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur www.

tuinenlifestyle-event.nl

Kaartverkoop is reeds gestart: www.ticketmaster.nl

Events & Producties

39


ARE YOU READY?

Kijk voor beschikbaarheid van producten in onze filialen op

ROTTERDAM MARATHON

DAKA.NL

men lady

men lady

MARATHONRUNNINGKLAPPER MARATHON MARATHONRUNNING RUNNINGKLAPPER RUNNINGKLAPPER Nimbus 17 of Gel Kayano 22 men lady

MEER PRODUCTINFO OP DAKA.NL

119. Van 179,99 NU

MEER PRODUCTINFO OP DAKA.NL

Nike Revolution 3 In 2 kleuren. Van 59,99 NU

MEER PRODUCTINFO OP DAKA.NL

49.

99

Adidas Supernova Glide 8 Boost Van 139,99 NU

109.99

99

bovenstaande modellen zijn uitsluitend verkrijgbaar van vrij. 8 - 10 april op filiaal Coolsingel/Marathonbeurs WTC en online via www.daka.nl

men m me en en lady

RUNNINGACCESSOIRES RUNNING ACCESSOIRES

74.

99

CEP Compressie sokken v.a.

Powerbar assortiment Diverse producten, o.a. Power Gel en Energize Bar cookies. v.a.

16.

99

men Asics FuzeX shirt NU

39.99 Kijk voor beschikbaarheid van producten in onze filialen op

DAKA.NL

Asics FuzeX jack NU

Asics FuzeX tight NU

69.

99

89.99

MEER PRODUCTINFO OP DAKA.NL

2.

50

RUNNINGWEAR

Polar RS300 Horloge met hartritme functie. Van 109,99 NU

OP= OP

Saucony Jazz 17 • Neutrale runningschoen • ProGrid demping Van 114,99 NU

79.99 lady ONLY PLAY Adelle Tee NU

21.99 Kijk voor beschikbaarheid van producten in onze filialen op

DAKA.NL

ONLY PLAY Boost training tight NU

39.99

ONLY PLAY Harriet running jacket NU

49.99

Druk- en zetfouten voorbehouden. Deze advertentie is geldig t/m 10 april 2016 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#16027)

KOOPZONDAG 10 april 2016 Daka Superstore Abr. v. Stolkweg 64 (t.o. Diergaarde Blijdorp) 12-17 u Daka Coolsingel Coolsingel 48 - R’dam Centrum 13-17 u Intersport Daka Megastore Alexandrium Megastores 13-17 u

BEKIJK ALLE MARATHON DEALS OP

DAKA.NL

DAKA.NL/MARATHON