Page 1

PAGINA 6

JAARGANG 4, NR. 1 10 - 23 JANUARI 2018

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

Sociale drinken eetlokalen in opmars

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

Van Maanenbad: zwemmen in zeeën van licht en optimisme

PAGINA 14

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

VAN HOLLAND’S GOT TALENT TOT DE DOELEN

BOB BULLEE: “THE BEST IS YET TO COME”

Inclusief Onderwijs Special

PAGINA 8-9

Foto: Mirjam Lems


Laminaat

I.C.M. ondervloer & plinten

Voor €0,48 pm2

lange planken

Kant & klaar geolied

Lamelparket

Lamelparket 6mm toplaag

Van €29,98 pm2

Van €49,98 pm2

Van €49,98 pm2

Tegel laminaat 8mm dik

Laminaat 24cm 8mm dik

Quickstep laminaat

Van €24,98 pm2

Van €29,98 pm2

Voor €6,98 pm2

Voor €7,98 pm2

Voor €7,98 pm2

Voor €14,98 pm2

Voor €13,98 pm2

Tegel vloeren 40x40cm

PVC vloeren I.C.M. plinten

Klik PVC I.C.M. ondervloer

Witte tegelvloer

30x60cm gerectificeerd

Elke dag verloten wij een GRATIS !

Van €32,98 pm2

Van €27,98 pm2

Van €34,98 pm2

Van €29,98 pm2

Voor €4,98 pm2

Voor €1,98 pm2

Voor €11,98 pm2

Voor €8,98 pm2

Wonen in de

duurzaamste buurt van Delft Start verkoop 18 januari a.s. KLINKERBUURT 3 Een heerlijk huis met een tuin en een stadspark nabij? Wonen in alle rust op 10 minuten fietsafstand van hartje Delft. Aantrekkelijk? GOED NIEUWS! De online verkoop van de riante nieuw­ bouwhuizen in de Klinkerbuurt 3 van Schoemaker Plantage start 18 januari a.s. Er zijn 3 typen zeer energiezuinige eengezinshuizen waaruit je kunt kiezen. Deze variëren in gevelbreedte en daarmee in woonoppervlakte van 127 m² tot wel 177 m². Op de website www.schoemakerplantage.nl is alle informatie vanaf 18 januari digitaal beschikbaar. Je kunt je online inschrijven voor een huis naar jouw voorkeur*. Heb je naar aanleiding van de informatie nog vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Kom dan op woensdag 24 januari a.s. tussen 16.00 en 20.00 uur naar onze Meet & Greet in de Schoemakerloods. Onder het genot van een hapje en een drankje vertellen wij je graag meer. *De online inschrijving sluit op 31 januari om 16.00 uur.

Meer informatie:

www.schoemakerplantage.nl/klinkerbuurt3

Van Silfhout & Hogetoorn wereldmakelaars T. 015 ­ 212 52 88 nieuwbouw@vansilfhout.nl

Olsthoorn Makelaars T. 070 ­ 308 46 56 nieuwbouw@olsthoornmakelaars.nl


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

OPINIE

COLUMN MATTHIJS GOES

NIEUW ROTTERDAMS

Waar zijn de stadsklokken gebleven?

PEIL

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

Markthal stoot Hoogvliet op in de vaart der volkeren Hakim en n Miranda van Marché 010 in Noord stiichten een mercato aan de oevers van n de Oude Maas. Hulde, helden!

Toename aantal inwoners grote steden in 2017: 11.589 Amsterdam, 6648 Den Haag, 4931 Utrecht, 3591 Rotterdam Hoezo ma aakt Rotterdam een inhaalslag? Hoog g tijd om al die bouwplannen een stuk sneller in beton en stenen om te zetten.

LEKKER BELANGRIJK...

Je kunt je niet altijd zorgen maken om de grote problemen in een stad. Soms hebben kleine ergernisjes – echte #firstworldproblems – ook het recht op wat aandacht. Ik ontdekte er de afgelopen tijd één die behoorlijk irriteert. Wellicht ben ik wel de enige die het opvalt dat er nog nauwelijks straatklokken in de stad te vinden zijn. Ik mis echt op essentiële plekken de klokken. Vroeger had je op belangrijke kruispunten een lantaarnpaal staan met daaraan twee grote kubussen. De blokken zaten als stukjes saté gespiest op de palen en waren altijd opvallend en kleurrijk. De bovenste kubus had een reclamebord, terwijl de onderste een klok toonde. Ideaal. Nog ouder zijn de GEB-klokken, waarvan er één is overgebleven op het Eendrachtsplein. Daarop geen reclame, de stadsklok is een service van de overheid aan de burger. Heel fijn.

‘‘

vinden zijn. Ik fiets vaak over de Gordelweg naar Station Noord. Daar staat precies één klok op de route van een paar kilometer, op de hoek van de Bergweg voor de deur bij het café met de legendarische naam ’t Stoplicht. Het probleem is dat de klok al een jaar niet loopt. Eerst stond hij stil op 5 voor 8 en dat is knap vervelend als je een trein moet halen om acht uur: dan schrik je je iedere dag dood. Ik weet dat het niet klopt. Toch bekruipt me een angstig gevoel en haal ik mijn telefoon uit mijn broekzak. Natuurlijk zijn er ook een paar mailtjes en berichtjes binnengekomen, het apparaat verleidt om verder te kijken. Maar ik was aan het fietsen en tegelijkertijd naar je telefoon kijken is hartstikke onveilig.

Het probleem is dat de klok al een jaar niet loopt.

’’

Hugo Borst smeekte Dick Advocaat om Sparta uit de prut te trekken

KANNIE WAAR ZIJN?!

3

Niet zeure en als Borst je over een paar maanden op het hakblok legt, Dick.

5 voor 8 Bijna iedereen heeft een smartphone en een klokje op het dashboard in de auto. Maar toch, af en toe is een straatklok superhandig. Ik moet regelmatig in Amsterdam zijn. De snelste manier om die stad te bereiken is per trein. Dus moet ik naar het station en moet ik daar op tijd zijn. En nu komt het: naar het station kun je het beste met de fiets gaan. Althans, dat vind ik. Het aparte is dat er op de wegen naar de stations bijna geen klokken te

Nauwelijks voorstelbaar Van wie zijn de klokken eigenlijk en waarom zijn het er tegenwoordig zo weinig? Het is nauwelijks voorstelbaar dat het te duur zou zijn om op belangrijke routes wat klokken neer te zetten, toch? Daarbij denk ik vooral aan de fietsroutes, want in de auto kun je altijd even op je dashboard kijken. Zou er misschien een partijtje zijn die dit niet zo heel belangrijke, maar toch irritante puntje in het verkiezingsprogramma wil opnemen? Vast niet. Maar misschien kan een gemeenteraadslid wel uitzoeken wie besloot dat de klokken weg moesten. Ik ben benieuwd naar het antwoord.

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aanhuis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio. Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl

Wabedoe elje, schone stad? Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha...

Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper

Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing.

Tonia van Nieuwenhuijzen t.van.nieuwenhuijzen@tmg.nl • 06 - 4905 4783

De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep.

Vormgeving Metro

Kicken op lachgas aan de Rijnhaven

Carin Broere c.broere@tmg.nl • 06 - 5758 0037

Iedere dag zijn vele mensen hard bezig om ervoor te zorgen dat reizigers in het openbaar vervoer Metro kunnen lezen. Wil jij hieraan meewerken?

Wij zij n op z voor statio oek naar een T n Rotte Werk O zaam r d a m CS EZICHTH hede n voo OUDE • Het r de t vulle R oezic nv h

krant an de • Het enbakken optim aliser van h en e krant t aantal en pe r bak

thoud er zij n: • Kra nten uitde aan d len • Ron e reiziger s dje kr ante rijden op de n brom mer

Deze fu dag t nctie is v o /m vr ijdag or iedere ) van w 04:30 erkdag ( ma tot 08 .30 u anur

Ben jij een verantwoordelijke, enthousiaste en gedreven toezichthouder? Stuur jouw e-mail naar: r.van.de.pas@metronieuws.nl met jouw persoonlijke gegevens en de reden waarom wij jou moeten aannemen.

Metronieuws.nl


Professioneel 3D badkamer ontwerp Gedegen en eerlijk advies op maat 36 Megastores in de Benelux Neem

offe

rte

uw

21 jaar ervaring

mee wij z ijn a ltijd goed kop er!

l or a o v Ook s egel t w u r ame k n oo en w ren vloe

KOM LANGS VOOR EEN GRATIS EN GEHEEL VRIJBLIJVEND ADVIES MET EEN 3D TEKENING VAN ONZE ERVAREN ADVISEURS.

MAAK EEN AFSPRAAK OP WWW.S

ANIDUMP.NL

*TOILETACTIE Villeroy & Boch Wandcloset Compleet met zittting Grohe inbouwresservoir Grohe afdekplaa at

6o2rti% ng!

Normaal €695,-

k

269,-

*Bij Bij ons bestaat de complete set

uitsluitend itsluitend uit a-merken! WEL ui

Koopzondag? Kijk voor alle 36 vestigingen en openingstijden op www.sanidump.nl SANI-DUMP

SANI-DUMP

SANI-DUMP

SANI-DUMP

Stadionweg 45a

Schieweg 73-75

Lucebertstraat 32

Leeghwaterstraat 63

Rotterdam (Vlakbij de Kuip)

Delft

(100 meter vanaf de Makro)

Spijkenisse

Sliedrecht

LOO D

S5

SANI-DUMP

Capelle a/d IJssel Lylantse baan 50

Naast

Aalsmeer - Almere - Amersfoort - Amsterdam - Bergen op Zoom - Breda - Capelle a/d IJssel - Cruquius - Delft - Den Haag - Dordrecht - Drachten - *Elst - Geel (België) Groningen - Hoogeveen - Leeuwarden - Leiderdorp - Merksplas (België) - Middelburg - Nuenen - Roelofarendsveen - Roosendaal - Rotterdam - Sliedrecht Spijkenisse - Terneuzen - Tilburg - Utrecht - Veghel - Volendam - Wijchen - Zaandam - Zaltbommel - Zoetermeer - Zwolle *Elst opening medio maart 2018


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

STADSGEZICHT

DE PINDAKAASBUURT IN WORDING De stad moet woekeren met de ruimte. Dat is goed zichtbaar aan de Nassaukade op Zuid, in het Hefkwartier in wording. Op een relatief kleine kavel waar ooit Oranjeboombier werd gebrouwen, verrijzen nu eengezinswoningen. Met als buren de pindakaas- en margarinefabriek. De wonderlijke symbiose van industrie en suburbane woningbouw trekt genoeg

liefhebbers. Flauwe woordspeling, maar wel waar: als warme broodjes pindakaas gaan de woningen over de toonbank. En nu maar duimen voor de werknemers van de vetfabriek dat ze na de overname door Amerikaanse investeerders – de deal is nog niet 100% rond – een dik besmeerde boterham aan de Nassaukade kunnen blijven verdienen.

5


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

ARCHITECTUUR

6

ZWEMMEN IN ZEEËN VAN LICHT EN OPTIMISME TEKST: RALPH VAN DE DONK

De meeste mensen omringen zich graag met gelijkgestemden: van dezelfde komaf, hetzelfde opleidings- of inkomensniveau. Op straat, in het station of de bibliotheek ontmoet je anderen die niet deel zijn van je directe omgeving. In deze categorie is een zwembad bijzonder, want dit publieke terrein betreed je deels ontkleed, je bent ontwapenend kwetsbaar. Een bekend Rotterdams zwembad is het Van Maanenbad, dat niet alleen vóór maar ook dóór gewone Rotterdammers mogelijk werd gemaakt. Rotterdamse zwemfans legden een groot deel van het geld voor de bouw van het Van Maanenbad op tafel, maar – het moet worden gezegd – het idee was oorspronkelijk van een Amsterdammer. Begin jaren 20 had student Han Bierenbroodspot een origineel plan bedacht, gedreven door zijn liefde voor waterpolo en zijn frustratie over bestaande zwembaden. Hij richtte een ‘Sportfonds’ op, zodat enthousiaste burgers samen door de aankoop van aandelen konden sparen voor een nieuw zwembad. Na het Amsterdamse succes sloeg de vonk over naar meer plekken in Nederland. Al in 1927 werd gestart met een Rotterdams Sportfonds. Toch duurde het nog 10 jaar voor in 1937 aan de Van Maanenstraat het Sportfondsenbad Rotterdam Noord in gebruik werd genomen. De deuren openden zich en het dak ging eraf. Letterlijk. Het dak kon in twee delen worden open geschoven, zodat liefhebbers bij mooi weer genoten van de buitenlucht. Achteraf gezien misschien een tikje overdreven in de wetenschap dat pal ernaast een buitenzwembad zou worden gebouwd. Destijds was het zwembad een wonder van moderniteit, het werd unaniem bejubeld. In hetzelfde jaar ging de Kuip open – net als het bad een teken van een langzaamaan terugkerend gevoel van optimisme na jaren van stagnatie. De architectuur ademt nog steeds die sfeer van optimisme uit, van opluchting zelfs, dat na een aantal magere jaren een rooskleurige toekomst gloorde. Juweeltje De beurskrach van 1929 stortte de hele wereld in een economische crisis en ook in Rotterdam waren de gevolgen groot. Armoede en werkloosheid trokken een zware wissel op de zich zo dynamisch ontwikkelende havenstad. Na jarenlang zwoegen om de economische motor weer op gang te krijgen, begon in de tweede helft van de jaren 30 het tij te keren. De architecten van het Van Maanenbad vertaalden deze nieuwe tijdsgeest in een architectonisch juweeltje. Herman de Roos en Willem Overeijnder ontwierpen menig Rotterdams icoon, zoals het Sparta-stadion Het Kasteel, en hadden een aandeel in de tuinwijk Vreewijk. Ze hadden een voorkeur voor Jugendstil-

architectuur, maar het Van Maanenbad werd strak en zakelijk, een echt voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Deze stijl weet, meer dan welke andere ook, een gevoel van moderniteit en optimisme over te brengen. In 1937 kon men nog niet bevroeden dat slechts drie jaar later het bombardement het Rotterdamse optimisme abrupt zou begraven onder een deken van puin. Het zwembad bleef echter gespaard en het zwemmen ging door, ook in oorlogstijd. Terwijl Rotterdam na de oorlog langzaam opkrabbelde, takelde het wonderschone zwembad langzaam maar zeker af, tot ingrijpen noodzakelijk werd. Enkele jaren geleden werd de neergang een halt toegeroepen en keerde het positieve gevoel terug. 300 kleedhokjes Het zwembad opende na een langlopende en kostbare restauratie in 2015 opnieuw zijn deuren. Elke euro is goed besteed, want het zwembad spettert van schoonheid en elegantie. Dankzij het vele glas is het licht overdonderend. De kleuren, de materialen, de ruimtelijkheid en transparantie: ze zorgen voor een feest voor het oog. Hier wil je zwemmen. Het gebouw is helemaal vernieuwd: een volledig gemoderniseerd zwembad, zorgvuldig verborgen in een historisch jasje. Met dezelfde uitstraling, maar ook veel subtiel aangebrachte veranderingen. Nog steeds ligt het zwembad zorgvuldig verborgen in de Van Maanenstraat, achter een fraaie bakstenen gevel met het sierlijke opschrift Sportfondsenbad. Maar inmiddels draagt het wel de naam Van Maanenbad – niet de oorspronkelijke naam, maar in de volksmond altijd al zo genoemd. Het oorspronkelijke aantal van 300 (!) kleedhokjes werd teruggebracht naar 20 stuks. Nieuwe glaswanden bieden fraaie doorkijkjes en versterken het gevoel van sociale veiligheid. Het dak kan helaas niet meer open, maar hoe dat werkte, is nog wel goed zichtbaar in de constructie. De installaties zijn volledig vervangen. Waar ooit handmatig de kolen in het vuur werden geschept, zoemt nu rustig een hypermoderne installatie van leidingen, vaten en touchscreens. Onder het zwembad ligt nog wel de omvangrijke kelder, waar het zwemwater kan worden op-

geslagen. Al hoeft het zwembad tegenwoordig niet meer zoals vroeger elke dag te worden geleegd en handmatig schoongemaakt. Nog steeds is het een van de vier Sportfondsenbaden van Rotterdam. De Sportfondsen Groep huurt het gebouw van de gemeente. Zij legde het geld op tafel om het gebouw volledig te renoveren, zodat het monument behouden kon blijven. Nog steeds richt de Sportfondsen Groep zich in Nederland op de taak waarvoor ze ooit in het leven geroepen is: samen sporten stimuleren. Ze is dan ook een belangrijke factor in onze complexe en diverse samenleving. Kraamkamers Ieder mens is soms geneigd om de ander alleen maar te zien als een hinderlijke belemmering die je op de een of andere manier in de weg zit. Zoals de buurman met zijn harde muziek, de gemeente die niet luistert, een torenflat die het uitzicht belemmert, een fi-

le waardoor je te laat komt. Een zwembad zoals dit helpt ons te beseffen dat goed samenleven niet vanzelf gaat – daar moet je in investeren en dat doe je samen. Alleen door gezamenlijk iets op te bouwen ontstaat er zoiets als een gemeenschap. Door onze kinderen te leren zwemmen bieden we hun een bevrijdende ervaring, net als leren fietsen. Dankzij schoolzwemmen kunnen alle kinderen deze ervaring delen, ongeacht hun komaf. Een zwembad is een podium voor emancipatie, ontmoeting en integratie. En de architectuur? Die biedt een helpende hand. Architectuur is niet in staat om een crisis te bezweren of een oorlog te voorkomen, maar ze kan ons wel inspireren en stimuleren om samen te leven. Het is te hopen dat wij, na onze recente economische crisis, nu nieuwe plannen de Kuip overbodig gaan maken, ook in staat zullen blijken zulke optimistische kraamkamers van een goede samenleving te bouwen.


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

ARCHITECTUUR

7

FOTO: JAN POTT

FOTO: VAN MAANENBAD

FOTO: VAN MAANENBAD

‘‘De kleuren, de materialen, de

ruimtelijkheid en transparantie: ze zorgen voor een feest voor het oog.

FOTO: JAN POTT

’’


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

CULTUUR

8

BOB BULLEE DROOMT VA ROEM NA HET PENSIOEN De ultieme droom van de Rotterdamse zanger Bob Bullee (64) komt uit: optreden in De Doelen met songs van Frank Sinatra. “Te oud? Joh, Sinatra zong nog tot ver in de 70.”

TEKST: ILJA POST BEELD: MIRJAM AM M LEMS

Bij hem thuis afspreken leek manager Guus van der Kaaden geen goed idee. “Bob mag dan blind zijn, hij is best een sloddervos. Zelf weet hij precies waar alles ligt, zodat hij er probleemloos omheen manoeuvreert. Maar wie er niet bekend is, breekt bijkans een been.” De man over wie Guus het heeft, is Holland’s Got Talent -finalist Bob Bullee. Hij zag vorig jaar na zijn indrukwekkende optreden in het RTL4-programma eindelijk zijn doorbraak als zanger een stukje dichterbij komen. Daar knokt hij al voor sinds hij op zijn 25e van de ene op de andere dag volledig blind raakte door een erfelijke oogaandoening. Geen afspraak bij hem thuis dus. We schuiven aan bij Stadsbrasserie Rotterdam, het voormalige

Doelencafé. Ook een goede plek, want iets verderop zal hij 18 maart de bühne bestijgen. De zanger brengt er zijn nieuwe EP Duets With Friends ten gehore en een ode aan Frank ‘The Voice’ Sinatra. Wederom keurig in smoking met vlinderdas. Net als die keer bij Holland’s Got Talent toen Bob de jury tot tranen wist te roeren. Krachtig medium Dat optreden heeft Bob geen windeieren gelegd: “Televisie is een krachtig medium. Daags na de uitzending stroomde mijn Facebook-account vol met vriendschapsverzoeken. Inmiddels staat de teller op zo’n 4500. Geen echte vrienden natuurlijk, maar toch leuk om te zien wat er loskomt aan reacties. Ook op straat word ik nog

steeds regelmatig herkend. Zelfs een jaar na dato.” Bob vindt het allemaal machtig mooi. “De roem kan mij in principe gestolen worden. Maar de zalen waar ik optreed, kunnen me niet groot genoeg zijn. Mijn ultieme droom: net als Ol’ Blue Eyes optreden voor een tot de nok toe gevulde Madison Square Garden. Maar een – hopelijk – uitverkocht De Doelen is al een mooi begin.” Magisch gevoel Vanaf het moment dat zijn muziekleraar op de middelbare school Bob Le Carnaval des Animaux van de Franse componist Camille Saint-Saëns liet horen, is hij groot fan van het klassieke genre. “Die man, meneer Willemse, kon zo mooi vertellen. De olifanten,

gazelles, schildpadden en andere dieren die in deze compositie voorbijkomen, kwamen echt tot leven. Dat magische gevoel is mij altijd bijgebleven”, herinnert hij. Toen Bob rond zijn 17e zijn eerste hifi-set kocht, draaide hij niet alleen de moderne muziek uit die tijd. Ook klassiekers als de Vijfde van Beethoven of Die Zauberflöte knalden regelmatig uit de speakers. En ja, ook toen al Sinatra, waaronder diens tijdloze album A Swingin’ Affair. Plannen om zelf de muziek in te gaan had hij destijds nog niet, ondanks zijn toen al opvallende baritonstem. Hij kwam terecht bij een bakkerij, waar hij onder andere werkte als ovenist – de man die de oven bedient. Grote kans dat Bob nu nog steeds brood-


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

CULTUUR

9

Eerbetoon aan Frank Sinatra en The Great American Songbook.

N

nteerde onlangs de EP Duets With Holland’s Got Talent -finalist Bob Bullee prese Lou Rawls-cover You'll Never Find de Jacott Ruth met Friends. Hij zingt onder meer de Sinatra-klassieker Monday ook hierop Another Love Like Mine . Bob vertolkt zondagochtend 18 maart 2018 brengt Op s. Tower Lee met k erbac Quart ng Morni n met het grote orkest Symphonic Bob Bullee in De Doelen in Rotterdam same toon aan Frank Sinatra en The eerbe een g Harto den Friends van dirigent Rien agochtendconcert in de Doelen Zond dit voor Great American Songbook. Kaarten endconcerten.nl of via 010gocht zijn voor 14 euro verkrijgbaar via www.zonda ook.com/denieuwspeper. faceb www. EP: een of t rtkaar conce een 4225244. Win

bakker was geweest als het noodlot niet had toegeslagen op zijn 25e. Verbrande kadetjes Tijdens de revalidatie besloot Bob zijn stem te laten testen door een zangcoach. Nuchter: “Ik moest toch wat. Want een blinde broodbakker is vragen om verbrande kadetjes.” Onder de indruk van zijn zangkwaliteiten stuurde de coach hem naar een klassieke zangopleiding. Vanaf dat moment ging het snel. Binnen drie maanden had hij zijn eerste aria te pakken. Niet veel later gaf Bob zijn eerste optreden. Daarna volgden nog vele optredens, zowel in binnen- als buitenland. In de jaren 80 kreeg hij de kans om samen te werken met Caroline Kaart in de theaterproductie De Mooiste Melodieën ,

waaraan ook Marco Bakker en Lex Goudsmit deelnamen. Daarnaast was hij lid van het Hollands Solistisch Ensemble en zong hij bij diverse koren, waaronder het Rotterdams Operakoor in De Doelen. Een hoogtepunt was een optreden voor prins Bernhard. Mooie herinneringen, erkent Bob. Maar hij is ervan overtuigd dat zijn carrière er zonder handicap nog veel mooier had uitgezien. Want hoewel je niet hoeft te kunnen zien om te kunnen zingen, helpt het wel. Bob: “Bijvoorbeeld om de Duitse opera te kunnen doen. Daar moet je ook acteren en je dus vrijelijk kunnen bewegen op het podium. Dat zat er jammer genoeg niet in.” Droog brood Frustrerend vond hij vooral dat hij on-

danks zijn goede stem niet de top bereikte. Om zijn pogingen daartoe te vergroten verbreedde hij zijn repertoire. “Want in de klassieke muziek valt geen droog brood te verdienen”, aldus Bob. Hij koos voor covers uit The Great American Songbook , denk aan songs van Dean Martin, Johnny Cash, Neil Diamond en vooral van zijn grote idool Frank Sinatra. Om zijn zangcarrière in dit genre van de grond te krijgen schreef Bob zich in voor talentenjachten: The Soundmixshow, Una Voce Particolare en Das Supertalent in Duitsland. En in 2016 deed hij mee aan het eerder gememoreerde Holland’s Got Talent . Via een druk op de gouden knop belandde hij in één klap in de finale en werd uiteindelijk derde. Zijn winst: een platen-

contract, manager Guus van der Kaaden, de EP-release en een concert in De Doelen. Doorbraak Of die doorbraak er nu dan eindelijk gaat komen? Bob grijnst en herhaalt zijn persoonlijke mantra: the best is yet to come . Dat hij al 64 is, ziet hij in ieder geval niet als een belemmering: “Sinatra zong nog tot ver in de 70, dus ik kan nog wel even door. Al dringt de tijd wel en kan ik mij geen misstappen permitteren, wil ik die droom nog bereiken. Voor mijn 67e hoop ik een gearriveerde naam te zijn. Rust roest. En dat geldt zeker voor stembanden. Ik galm dus nog wel eventjes door. Desnoods tot ver na mijn pensioen.”


OPENDAG

26 JANUARI

15.00 - 20.00 UUR

Da Vinci College is een MBO-school waar jij op de eerste plaats komt! Wij volgen jouw hart, jouw passie. Ontdek samen met ons de studie die bij jou past. Kom naar onze Open Dag!

VIND JOUW MBO-OPLEIDING OP DAVINCI.NL

6 0 % LEEGVERKOOP

SHOWROOM & MAGAZIJN Retro fiets

V Van 399,- NU

149-

OP=OP

Uit Duits e A-merk fabriek

Van 599,- NU

199-

• Shimano 7 versnellingen • super licht • met garantie! • 26 en 28 inch • dames & heren • hoogwaardige Pro-V brake emmen voor remmen en achter • hoogwaardig gel zadel!

ELEKTRISCHE FIETSEN v.a.

Ook in grote 28 inch uitvoering!

Mega Partij stadsfietsen en trackingbikes an van alleen Meer d s! Nederlandse 2000 stuk A-merken Normaal tot 599,NU UITZOEKEN

299OP=OP

dere véle an en nog

NU OF NOOIT!

799-

naam bij top A-me erk k fabriikantt! De Lowland Biria

Ultra light aluminium semi sttad-/sporrtfiets uitgevoerd met hoogwaardige:

en

De leukste KINDERFIETSEN. Keus uit meer dan Bijzondere vormgev ing! 1000 stuks! Nu al vanaf

99-

BOVAG REPARATIE SERVICE CENTER

Wij staan garant voor snel en vakkundig afhandelen van uw servicebeurten of reparatie. Ons enthousiaste werkplaats-team staat voor u klaar!

ALLES KLAAR TERWIJL U WACHT!* UNIEK IN ROTTERDAM!

advies • voordeel • service • keuze

PARTIJ-VOORDEEL!

Heel veel TRANSPORT fietsen in SUPER Extra PARTIJ ingekocht onder eigen productiekleuren.

NU OF NOOIT!

modell

OP=OP

enorme keuze uit 500

tot

korting

Mountainbikes

- 26 en 28" - Shimano 21 versn. - schijfremmen me - aluminium fram - alleen in zwart - verende voorvorrk

PROFITEER NU!

• 21 versnellingen gripshift met Shimano Acera derailleur • Verende voorvork en zadelpen • AXA LED standverlichting gevoedd door Shimano naafdynamo • Gel comfort zadel • Extra tandwielbescherming • Verstelbare stuurpen

Transport fietsen Normaal 599,-NU Normaal tot 699,NU v.a.

249-

Heel veel kinderfietsen, omafietsen, transportfietsen, elektrische- en vouwfietsen, mountainbikes, accessoires enz. enz.

Kwaliteit

249-

OP=OP

Rotterdam XXL Mega Store

Burg. van Walsumweg 2 *klaar terwijlj u wacht indien onderdelen voorradig. g

voor een lage prijs !

• Maandag t/m Donderdag 09.00-18.00 • Vrijdag 09.00-19.00 • Zaterdag 09.00-17:00 • Zondag 11.00-17.00

Iedere ZONDAG GEOPEND 11-17 uur!

De beste service en garantie tegen de laagste prijs! Kijk voor openingstijden en routebeschrijving www.megabike.nl


havo atheneum gymnasium

Kleur jij liever buiten de lijntjes Ben je leergierig, onderzoekend ĂŠn heb je talent? Het Lyceum Rotterdam is een havo/atheneum/ gymnasium met drie bÄłzondere richtingen kunst, wetenschap en ondernemen. Bij Het Lyceum Rotterdam ben en blijf je actief betrokken bij je eigen leerproces, Het Lyceum Rotterdam geeft creatief onderwijs voor leerlingen die hun talenten willen ontwikkelen. Wanneer je nog niet wilt kiezen hebben wij een Da Vinci-brugklas met alle richtingen.

Kunst

Ondernemen

Nieuwsgierig? Kom kijken op onze open dag of neem deel aan onze open lessen.

Open dagen

Je bent welkom op onze

Wetenschap

open dagen

Vrijdag 2 februari van 17.00-20.00

Zaterdag 3 februari van 10.00 -14.00

Open lesdagen

vrijdag 19 en zaterdag 20 januari

Woensdagen: 24 januari, 14 februari

Aanmelden

Kijk voor de tijden en locaties op albeda.nl

info@hetlyceumrotterdam.nl

www.hetl www.h

albeda.nl

www.hetlyceumrotterdam.nl

OPEN DAGEN WOENSDAG W

Kom op 17 en 19 januari naar onze open dagen

VRIJDAG

17 JANUARI

19 JANUARI

14.0 00-17.00 uur

16.00-21.00 uur

Kom naar o onze open dagen en ervaar d de sfeer van het Einstein L Lyceum. Neem een kkijkje in ons moderne sch hoolgebouw op de campus. O Ontmoet onze brugklassers, kijk bij alle vakken en do oe proefjes in ons moderne scieence lab.

EINSTEIN LYCEUM Campusplein 18 3192 CD Hoogvliet Tel: 010-295 72 12 www.einsteinlyceum.nl administratie@einsteinlyceum.nl

einsteinlyceum @Einsteinlyceum_

www w.einsteinlyceum.nl


Alle ruimte om te groeien

Een LMC school

zaterdag

3

Rotterdam heeft er een nieuwe school bij, voor leerlingen met een mavo- of mavo/havo-advies, die meer willen dan alleen een mavo-diploma halen. Jouw schooltijd is bij ons een vier jaar lange ontdekkingstocht naar wie je bent.

februari

09.30 - 13.30 uur

Kunst & Technology

Op de Montessori Mavo Rotterdam stippel je samen met je coach jouw leerroute uit. Naast de gewone mavo-vakken ga je veel samenwerken in projecten en experimenteren met kunst en technologie. Kijk snel op onze website hoe een schooldag eruit ziet!

Informatie avonden

Open dagen

Open lessen

24-01-2018 om 20:30 14-02-2018 om 20:30

02-02-2018 van 17:00 tot 20:00 03-02-2018 van 10:00 tot 14:00

17-01-2018 van 14.15 tot 16.15

- op de Beukelsdijk 91 te Rotterdam

informatieavond voor ouders dinsdag 16 januari

Open lesmiddag

woensdag 14 februari

20.00 – 22.00 uur

13.30 - 16.00 uur

(inloop vanaf 14.00 uur)

meld je aan voor de open lesmiddag

21-02-2018 van 14.15 tot 16.15 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

www.marnixgymnasium.nl/openlesmiddag

Aldus onze fans over het vernieuwde metronieuws.nl

info@montessorimavorotterdam.nl www.montessorimavorotterdam.nl

Check metronieuws.nl

VAN 9.30 TOT 16.00 UUR Enter the creative world van het Grafisch Lyceum Rotterdam en maak kennis met de grootste gespecialiseerde vakschool voor media, design en technologie in Nederland. Bezoek de Open Dag op zaterdag 27 januari 2018 en ontdek de vele mogelijkheden. Het Grafisch Lyceum Rotterdam biedt vier vmbo-leerwegen en tal van mbo-opleidingen. Een greep uit het aanbod: Mediavormgeven, Audiovisuele media, Podium- en evenemententechniek, Mediamanagement, Mediatechnologie, Redactiemedewerker, Medewerker creatieve productie, DTP en Signmaking. Benieuwd naar het volledige aanbod? Vraag de brochure aan of kijk op glr.nl

VMBO

MBO


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

ONDERWIJS

Grafisch Lyceum Rotterdam scoort in de JOB-monitor

13

COLUMN KIMBERLEY SCHUT

Kimberley Schut geeft Engels aan het Albeda College Weena en verhaalt over schoolervaringen.

WERKDRUK IS EEN DING, ZEG MAAR, OOK AL BELOVEN ZE JE EEN FORD FIESTA

Elke twee jaar organiseert JOB, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, een landelijk tevredenheidsonderzoek, de JOB-monitor. Dit initiatief verschaft inzicht in de mate waarin mbo-studenten tevreden zijn over hun opleiding. Opvallend: meer dan de helft van de studenten vult de vragenlijst in. Dankzij deze grote respons is de monitor van belang voor onderwijsinstellingen, leerlingen en ouders. Studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) behoren al een aantal j aren tot de meest tevreden mbo-studenten van Nederland, zo blijkt uit de JOB-monitor. De studenten van deze onderwijsinstelling blijken de meest tevreden mbo-studenten te zijn in de regio. De instelling pakt dit j aar een tweede plek met een totaalscore van 7,7 (landelijk gemiddelde 7,0). De opleiding scoort een 7,6, tegenover een landelijk gemiddelde van 7,0. Ook in de JOB-enquête van 2012 stond het GLR in de top 3 van door studenten best gewaardeerde mbo-scholen. De school scoort onder meer bovengemiddeld bij leerlingen vanwege de stages. Wie een carrière ambieert in de creatieve industrie, maakt

met een opleiding bij het GLR dan ook een goede eerste stap. Zicht op een loopbaan De instelling organiseert als grootste gespecialiseerde vakschool van Nederland zowel media-, design- als technologieopleidingen. Studenten kunnen kiezen uit vier vmbo-leerwegen en een groot aantal mbo-opleidingen, zoals Mediavormgeven, Mediamanagement, Redactiemedewerker, Mediatechnologie (Applicatie- en mediaontwikkelaar, Netwerk- en mediabeheerder), Audiovisuele media (AV-specialist en Fotografie) en Podium- en evenemententechniek (Lichttechniek, Geluidstechniek). Ook opleidingen gericht op productie, zoals Signmaker, DTP, Printme-

De invloed van de JOB-monitor De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is een belangenvereniging voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Elk jaar wordt een bestuur gekozen dat bestaat uit mbostudenten. JOB heeft invloed. Op basis van de JOBmonitor zit de organisatie aan tafel met de MBO Raad en het ministerie van OCW. Daar worden afspraken gemaakt over zaken als lesmateriaal. Ook overlegt JOB met studentenraden zodat zij goed beslagen ten

ijs komen bij het overleg met het college van bestuur van een school. Uitgangspunt is onder meer om maatwerk binnen de eigen mbo-instelling te stimuleren. De JOB-monitor bevraagt studenten onder meer over uitval van lessen, roosterwijzigingen, veiligheid, verplichte aanwezigheid, stages, hulpmiddelen en inspraak. De monitorresultaten leiden uiteindelijk tot een rapportcijfer voor de onderwijsinstelling en de specifieke opleidingen.

dia en Productpresentatie, geven studenten zicht op een loopbaan in de creatieve wereld. Veel faciliteiten De faciliteiten van de school sluiten aan op de wensen van de studenten en leraren. Zo beschikt GLR over grote open lesruimtes, diverse ateliers, instructielokalen en moderne praktijkruimtes, denk aan televisie- en theaterstudio’s. In het productiehuis leren studenten alles over print- en drukwerk. De studenten van verschillende vakopleidingen kunnen samenwerken in teams, net zoals dat gebeurt in de creatieve industrie. Ze leren met projecten en tijdens uitgebreide stages en grote beroepsopdrachten waar het in de praktijk om gaat.

Open dag: 27 januari 2018 Wie interesse heeft in een creatieve opleiding, bezoekt de open dag van het Grafisch Lyceum Rotterdam op zaterdag 27 januari 2018. Van 9.30 tot 16.00 uur is iedereen welkom om voorlichtingssessies en demonstraties bij te wonen. De mbo-locatie is gevestigd aan de Heer Bokelweg 255, de vmbo-afdeling aan het Stadhoudersplein 35.

Bezoek de open dag op zaterdag 27 januari 2018 en ontdek alle mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.glr.nl of neem contact op met de school via 088-200 15 00 of info@glr.nl.

Het nieuws staat er bol van. Ook in de docentenkamer is werkdruk een terugkerend onderwerp. We hebben dan wel veel vakanties, die uren halen we ruimschoots in, maak je geen zorgen. Met lesdagen van 08.00 tot 17.30 uur ontkom je niet aan ’s avonds nakijken. Lessen plannen doen we in het weekend en cijfers invoeren even gauw in de pauze. Soms wordt het echt te veel. De to-do-lijstjes stapelen zich op tot een toren waar ik niet meer overheen kan kijken. Een deel daarvan is onontkoombaar. De hoeveelheid administratie die inmiddels bij dit beroep hoort, is om gek van te worden. Maar het moet nu eenmaal. En als je zes klassen hebt, dan heb je 150 toetsen om na te kijken. Maar soms bouw ik die toren echt zelf. Ik neem me het elk jaar weer voor: ik ga minder doen. Minder snel nakijken, minder zelfgemaakte opdrachten, minder voorbereidingswerk, minder last minute examentrainingen bieden aan studenten die nauwelijks input leverden. Maar als de examens naderen en ik zie de paniek bij hen toeslaan, ga ik toch overstag. En die werkdruk doe ik mezelf aan. Ik probeer er paal en perk aan te stellen. Maar de grens bepalen blijft moeilijk als de smeekbedes en omkoopacties weer beginnen… “Maar mevrouw, als ik van het weekend nou…” “En stel dat ik het niet snap, of als ik nog vragen heb, of nog wil oefenen…” “U krijgt echt chocola/bloemen/ drank/een Ford Fiesta van me.” Ik kan best nee zeggen tegen een Ford Fiesta, maar heel moeilijk tegen smekende blikken. “Oké, oké, je mag me nog mailen voor feedback, tot 22.00 uur en geen minuut erna! En alleen dringende vragen. Op domme vragen geef ik geen antwoord. Ja, domme vragen bestaan. Wie heeft verzonnen dat dat niet zo is, mag hier een weekje komen meedraaien.” Bewijsvoering: “Mevrouw, moet je eigenlijk je examens halen om een diploma te krijgen?” Of: “Denkt u dat het erg is als ik een ander boek heb dan de rest? Want het gaat wel ongeveer over hetzelfde.” Zondagavond, 21.00 uur, ik zit dus achter de laptop en dan ploppen de proefbrieven, powerpoints en voiceapps met oefengesprekjes langzaam binnen. Allemaal prima. Ik lever de feedback en stuur het hele zooitje weer terug. De deadline nadert, maar ik wacht nog heel even. Er is er altijd nog eentje die net na de deadline mailt. Met een mail vol excuses en vier redenen waarom er niet eerder gemaild kon worden. En jawel, op de valreep popt mijn e-mail-icoontje weer vrolijk omhoog. Ik kijk op de klok: 22.04 uur. De onderwerpregel: dringend! Ik zucht en open de mail. “Mevrouw, wat is het Engelse woord voor callcenter??” Soms is een Ford Fiesta echt niet genoeg.


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

ETEN & DRINKEN

DE OPMARS VAN SOCIALE DRINKEN EETLOKALEN Hotspot Hutspot is goed voor iedereen ‘Goed eten voor iedereen’, zo luidt het motto van Hotspot Hutspot. Deze organisatie zet voedsel in om mensen in achterstandswijken te activeren en te verbinden. Op tijdelijke locaties brengen zij met hotspots leven in stukken stad met veel leegstand en braakliggende grond. Deze grond vormt de basis voor een moestuin waar tieners, buurtbewoners en andere vrijwilligers samen groenten, fruit en kruiden verbouwen. Het verbouwde voedsel wordt onder professionele begeleiding in de Hotspot Hutspot-keuken bereid en opgegeten met de buurtbewoners. Het duurzame menu bestaat voor een groot deel uit verse voedselresten, aangevuld met producten uit de moestuin en seizoensgebonden producten uit de regio. Wie meer geld wil of kan besteden, doneert een uitgesteld diner aan iemand die gratis kan komen eten. Aldus vormen de hotspots levendige, gastvrije plekken waar mensen van alle leeftijden, inkomensniveaus en achtergronden zich welkom kunnen voelen.

Locaties: • Heijplaat: Heysekade 1 • Crooswijk: Goudse Rijweg 651a • Rotterdam Zuid: Guido Gezelleweg 24 www.hotspothutspot.nl

De Buurvrouw: de nieuwe huiskamer van Schiebroek Bij De Buurvrouw loop je binnen voor biologische, lokaal verbouwde én gebrouwen dranken en spijzen. Daarnaast verwent De Buurvrouw gasten met culturele voorstellingen. Ook worden ruimtes verhuurd aan mensen die iets te vieren, te vertellen of te doen hebben. Buurtbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt maken en serveren het eten. Het doel is om het restaurant uit te laten groeien tot een ontmoetingsplek die zeven dagen in de week is geopend, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Leer-werkbedrijf Talentfabiek010 is verantwoordelijk voor de exploitatie van de horeca. De organisatie beheert de verhuur van de ruimtes en verricht diverse werkzaamhe-

den in het theater. De huiskamer wil een plek zijn waar buurtbewoners zichzelf kunnen ontplooien en ontspannen, met diverse activiteiten ‘ter lering ende vermaak’. De Buurvrouw is een initiatief van Kinderopvang Mundo, Talentfabriek010, de Fatimaschool en Worldfamous Concepten. Ze streven ernaar om lokale ondernemers en buurtbewoners zoveel mogelijk profijt van elkaar te laten hebben. De Buurvrouw is per 1 januari de culturele en culinaire huiskamer in cultuurcentrum De Castagnet in Hillegersberg-Schiebroek.

De Buurvrouw • Larikslaan 200 • www.debuurvrouwrotterdam.nl

14

De horeca leent zich bij uitstek om de minder kansrijke medemens een nieuwe start te gunnen. Rotterdam herbergt dan ook een flink aantal sympathieke sociale drink- en eetlokalen waar ex-gedetineerden, verslaafden, vluchtelingen, jongeren en ouderen met een afstand tot de arbeidsmarkt het tot barista, kok of gastheer/-vrouw schoppen. TEKST: CINDY MIRANDE


DE

NIEUWSPEPER 10JANUARI 2018

ETEN & DRINKEN

Heilige Boontjes helpt jongeren uit de bak aan de bak Heilige Boontjes leidt ex-boefjes op tot koffieprofessional. En dat gaat behoorlijk goed. Zelfs de koffieautomaten van de gemeente Rotterdam zijn inmiddels gevuld met de koffie. Dit inmiddels met talloze prijzen gelauwerde Rotterdamse koffiemerk helpt kansarme probleemjongeren om hun leven weer op de rit te krijgen. De jongeren leren de fijne kneepjes van het branden, verpakken, distribueren, bereiden en serveren van kwaliteitskoffie. Wie koffie koopt van de Heilige Boontjes, investeert mede in een betere toekomst voor Rotterdam. Inmiddels zijn tientallen jongeren van het slechte pad af geleid, want: uit de bak, aan de bak. Heilige Boontjes • Burgemeester Meineszplein 19 & Eendrachtsplein 3 • www.heiligeboontjes.com

De sociale revolutie van REBELZ aan de Rotte REBELZ aan de Rotte hoopt dat iedereen na de maaltijd met een beter gevoel weer naar buiten stapt. In het restaurant knokken exgedetineerde vrouwen zich via leer-werkplekken naar een beter leven. Zij krijgen ondersteuning van de stichting Back on Trek, die per j aar maximaal 15 vrouwen afkomstig uit de penitentiaire instelling in Nieuwersluis in 10 maanden omschoolt tot kok of gastvrouw. De vrouwen bereiden onder leiding van een chef-kok met Syrische roots oriëntaals-mediterrane gerechten. Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam, bekend van de Markthal, ontwierpen het logo en het interieur. Met hun design vertellen ze een verhaal over het maken van keuzes die soms goed en soms wat minder gelukkig kunnen uitpakken. Maar met een gezamenlijk hart voor de zaak kan het toch nog de goede kant opgaan. REBELZ aan de Rotte • Bergse Rechter Rottekade 1 • www.rebelzaanderotte.nl

Resto VanHarte toert de stad door De Resto VanHarte-foodtruck maakt van scholen en buurthuizen met een professionele keuken een tijdelijk restaurant. Hier schuif je aan voor een betaalbare, gezonde maaltijd en eet je wat de pot schaft. Vrijwilligers die graag willen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt, worden onder begeleiding van de restoteams hiervoor klaargestoomd. Resto VanHarte kookt om sociaal isolement de wereld uit te helpen en de leefbaarheid in de wijk te bevorderen. De organisatie werkt samen met wijkteams, sportclubs, wijktheaters, de GGD, de Voedselbank, asielzoekerscentra, moestuinen, thuiszorgorganisaties, UWV Werkbedrijf, sociale raadslieden en woningcorporaties. Het motto: samen bereik je meer in de wijk dan ieder voor zich. Locaties: • Oude Noorden, Huis van de wijk Mozaïek, Schommelstraat 69 • Feijenoord, Rotterdams Vakcollege De Hef, Slaghekstraat 221 • Provenierswijk, Huis van de Wijk De Propeller, Jacob Loisstraat 18 • Vreewijk, Startcollege Zadkine Frankendaal, Frankendaal 70 www.restovanharte.nl

15


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

DAGELIJKSE ZAKEN

16

DAGELIJKSE ZAKEN DIE DE MENSEN RAKEN Lean Ermstrang, de Rotterdamse Koerier en ondergronds dichter Als een gebaar, zoals iemand voor laten gaan in het verkeer, herkend wordt, en iemand laat glimlachen. Ik hoop altijd op wederkerigheid, in vertrouwen op het grote geheel. Door te géven, dus iemand iets te gunnen en zelf ook iets te krijgen op een onverwacht moment. Veel rijden is veel fouten maken. Hoewel de meeste mensen de illusie hebben dat ze dat niet doen. Het is frustrerend om direct een middelvinger of boze blik te krijgen. Of om onhoorbaar uitgescholden te worden. Het geluid van de koffiemachine die ’s morgens in alle vroegte veel te luid aangaat. Het ding werkt voor mij, nog voordat ik zelf iets doe. Een ijkpunt op de dag, het moment waarop ik soms denk, gadver, maar meestal: “Relax, je bent op tijd, wie maakt je wat.” De geur van ozon, als ik net iets uitgeprint heb. Ik raad overigens af om tussen 10 grote printers te werken. Maar een printje thuis maken is geen probleem.

spannen werken aan perfectie. Je kunt jezelf zo glad scheren dat je het eigenlijk alleen kunt voelen. Dat voelt niet alleen fris, het blijft ook langer glad. Dubbel bevredigend. Als de aanzet van een vulpen op papier direct goed is, met precies genoeg inkt. Ik geef toe, het is zeldzaam. Meestal is de eerste letter een vlekkerig stipje, al dan niet voorzien van streepjes. Als al schrijvend de woorden zich schikken in de juiste vorm. Zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Ik heb dat soms bij poëzieachtige toestanden. De gedachte is er gewoon opeens. Het luisteren naar nummers die opbouwen naar een bombastische climax. En daarna heel zacht afbouwen. Een voorbeeld? Worn Down Piano van Marc & Clark Band en Ces gens-là van Jacques Brel. Die niet-gesloten deur. Omdat de functie van een deur nu eenmaal het afsluiten is.

De symmetrie in woorden en cijfers die je soms ontdekt. Iets dat de perfectie nadert, is altijd fijn om naar te kijken.

Ontdekken dat de rangschikking in de koelkast omgedraaid is. Er staat een klein potje waar een fles had kunnen staan. En die fles ligt op het plekje waar het kleine potje past.

Het in gebruik nemen van een nieuw scheermesje. Zo’n ouderwetse die door iedereen met coke geassocieerd wordt. En dan ont-

Een doorbroken symmetrie. Als er drie fietsen perfect recht naast elkaar staan en de vierde wordt er ietwat scheef bij gezet.

TEKST & ILLUSTRATIE: NATALIE HANSSEN

TARA LEWIS SNACKT ONDER DE 10 EURO MET ROTTERDAMMERS

Gado-gado eten bij de broers Florian Braakman ontwikkelde in Rotterdam een fascinatie voor buitenlands eten. Ondertussen kreeg hij er in Warung Melatie broers bij, werd zijn kennis van de koloniale geschiedenis bijgespijkerd en at hij in Curaçao leguanensoep.

“De eerste keer dat ik hier kwam, woonde ik nog maar net in Rotterdam”, vertelt fotograaf Florian Braakman (29). Samen met zijn camera gaat hij regelmatig op pad om de stad te verkennen. “Op een van mijn ontdekkingstochten liep ik hier een keer naar binnen. Gado-gado was een van de weinige gerechten die ik kende, omdat mijn moeder dat weleens maakte.” Vandaag bestelt hij er ook een portie saté bij. “Als je geen zin hebt om te koken, ben je hier voor vijf euro helemaal het mannetje. Heb je nog 3,50 euro over, dan pak je ook nog even de kipsaté mee. Dat is een hele goede deal.” Florian groeide op in Velp, een kleine plaats nabij

Arnhem. “Dat was een redelijk homogene omgeving, dus qua eten kwam je niet in aanraking met veel verschillende culturen. Wat dat betreft vind ik de grote stad echt een verrijking.” Het zorgt er tevens voor dat hij zijn kennis van de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft bijgespijkerd. “Ik vroeg me af hoe het eigenlijk kwam dat Suriname zoveel etnische groepen kent, omdat er zoveel verschillende soorten eethuisjes zijn in Rotterdam. Ik heb het een keer gevraagd en inmiddels heb ik behoorlijk wat bijgeleerd.” Onlangs fotografeerde hij één van de jongens die in Melatie werkt. “Ik heb een serie portretten van alle jongens, die mij ‘broer’ noemen.” Dat buitenlands eten hem niet exotisch genoeg kan zijn, blijkt wel uit zijn recente trip naar Curaçao. “Daar heb ik leguanensoep gegeten. Het smaakte naar kip en er zaten veel kleine botjes in, dat was wel een beetje pielen.” Terug in het regenachtige Rotterdam gaat hij regelmatig naar Warung Melatie, waar hij het liefst aan de lange tafel bij het raam zit. “Als je de ervaring compleet wil maken, moet je hier even plaatsnemen. Vanaf deze heerlijke plek kun je lekker naar buiten loeren.”

Haute cuisine voor maximaal tien

Warung Melatie, Vierambachtsstraat 80 Gado-gado plus saté: 8,50 euro Oordeel: Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, frisse groente en lekkere pindasaus.


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

ETEN & DRINKEN

17

DE POT SCHAFT: GEKRAUTFUNDENDE WITTE KOLEN

TEKST: VIVIAN RUTTE BEELD: FLEUR BEERTHUIS

Witte kolen van een gang naar de destructor redden en vervolgens met liefhebbers een portie zuurkool maken waarvan je de populatie van een beetje ziekenhuis een week kunt laten eten. De Ugly Food Rescuers Club draait voor zulke uitdagingen de handen niet om. Arabella van Aartrijk en Diana van Ewijk zijn de twee Rotterdamse drijvende krachten achter de Ugly Food Rescuers Club. Deze organisatie gunt afgekeurd voedsel een tweede leven. Afgelopen december redden ze 405 kolen van de ondergang en maakten daar onder meer 2400 kilogram zuurkool van tijdens de Rotterdamse Oogstmarkt, met hulp van honderden enthousiastelingen. Wat is het idee achter deze club? Het antwoord ligt in BlueCity, de Rotterdamse broedplaats voor innovatieve bedrijven die een circulaire economie stimuleren. Daar kwamen Arabella en Diana op het idee om een lunch zonder afval te ontwikkelen. Het doel: mensen met elkaar in contact brengen en informeren over (vegetarisch) eten en voedselverspilling. No waste, no meat was het uitgangspunt voor de Meatless Monday Meetups. En dat smaakte naar meer.

Te klein, te dik Arabella, van huis uit cateraar, kende iemand bij Eosta, een distributiecentrum voor groente en fruit. Hier retourneren supermarkten regelmatig grote partijen voedsel omdat de waren er niet perfect uitzien. Te dik, te klein, donkere plekjes, uitgedroogd, verkeerde kleur, te rijp, noem maar op. De supermarkten keuren deze producten af omdat de meeste consumenten ze niet kopen. De etenswaren worden met tienduizenden kilo’s tegelijk vernietigd. Omdat Arabella en Diana denken dat dit anders kan, richtten ze de Ugly Food Rescuers Club op, want: “Eten is voor

mensen, dat gooi je niet weg.” Hun eerste project was het redden van 1000 kilo bataten, zoete aardappelen – 3040 stuks om precies te zijn – en deze distribueren onder Rotterdammers, foodproducenten en chefkoks. Diana: “Met de twitterhashtag #3040biobataten kon iedereen zien wat je zoal van een afgekeurde bataat kunt maken. En hoe eenvoudig het is om met een kleine daad een positief effect te bewerkstelligen.”

Bewust gecreëerd overschot De 1000 kilo was slechts een tiende deel van de afgekeurde partij. Door een relatief klein aantal van de shredder te redden maakten Arabella en Diana tóch hun punt. Arabella: “We leven in een economie waarin elke dag van het jaar alles verkrijgbaar moet zijn. Producten die buiten hun eigenlijke seizoen worden aangeboden, kunnen van een wat mindere kwaliteit zijn. Bovendien wordt er altijd een overschot geproduceerd zodat we nooit iets tekortkomen. Veel wordt dus niet geconsumeerd en daarom vernietigd. Wij vinden dat je deze producten prima kunt omzetten naar iets dat wél eetbaar én langer houdbaar is.” “De emmers waren niet aan te slepen” Je kunt thuis afgekeurde producten langer houdbaar maken door ze te roken, te drogen en in te maken. En te fermenteren. Rond deze techniek organiseerde de Ugly Food Rescuers Club afgelopen december

Arabella van Aartrijk redt ook bataten: “Eten is voor mensen, dat gooi je niet weg.”

Krautfesten in je eigen keuken De kop van Noord-Holland voorziet zo’n beetje heel Europa van zuurkool. De reden: vooral daar zwerven veel melkzuurbacteriën in de lucht, zo wil het verhaal. Verwerkers fermenteren de fijngesneden kolen in tonnen met zout en wat smaakmakers. Dankzij het zout trekt het vocht uit de kool. Vervolgens slaan de melkzuurbacteriën toe. Die eten de koolsuikers op en produceren als dank melkzuur dat de zuurkool een frisse smaak geeft. Dit zuur is gezond voor lijf en leden. Spoel daarom het zuur niet weg. Het geeft het eten ook karakter. Wil je liever een zachte smaak, voeg dan een Elzasser of Duitse wijn toe, gemaakt van de druiven pinot gris of Gewürztraminer. Kook zuurkool altijd apart gaar. Het zuur vertraagt de garing van andere producten, zoals aardappelen.

die mega-fermentatiesessie met de passende titel Krautfunding . 271 mensen adopteerden een kool. Onder leiding van experts veranderde een berg kolen tot een heuvel zelfgemaakte zuurkool. Van de overgebeleven kolen maakten mensen ook gerechten naar eigen receptuur. Niet alleen de lokale media pikten de kooksessie op, zelfs de NOS besteedde aandacht aan het project. De deelnemers waren razend enthousiast, hoewel bijna niemand eerder zuurkool had gemaakt. Diana: “Ze gingen er vol enthousiasme in. De emmers waren niet aan te slepen. Omwonenden kwamen spontaan meedoen of deelden hun favoriete wittekoolrecepten, zoals een Poolse kapusta. Sommige Krautfunders hadden een eigen geheim kruidenmengsel. Weer iemand anders bracht een grote tak verse laurier mee die werd gedeeld met de deelnemers. Een mooie dag!”

Gouwe Kraut Goed, een mooie dag, maar hoe verder? De horizon reikt tot 3 februari. Dan zal het Krautfest losbarsten. De fermentatie heeft zijn werk ge-

daan, de zuurkool is klaar voor consumptie. De beste zuurkool krijgt de prijs de Gouwe Kraut. Ook belangrijk: het feest is voor Arabella en Diana hét moment om hun idee achter het project toe te lichten. Diana: “Het belangrijkste wat we doen, is het verhaal over het systeem achter het afgekeurde eten vertellen. Mensen laten beseffen wat er plaatsvindt en wat mogelijk is. Het gewenste resultaat? Meer respect voor eten en voor de (thuis)kok die ‘afval’ omtovert tot een geweldige maaltijd.” Gered gember Hoe ziet de toekomst van Arabella en Diana eruit na het Krautfest? Ze hebben inmiddels ook 500 kilo gember van een gewisse ondergang weten te redden. Ook zoeken ze manieren om het afgekeurde voedsel om te zetten naar verkoopbare, houdbare producten zoals chutney, zodat ze mensen op een grotere schaal kunnen bereiken met hun good food waste stories . Meer informatie: www.uglyfoodrescuersclub.com


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI2018

CULTUUR

18

DE WIJKKIJKERS BEZOEKEN UNDER SIEGE VAN DE CHINESE THEATERMAKER YANG LIPING

We kunnen lekker intellectueel doen over theater, maar uiteindelijk zijn het ook gewoon verhalen over het leven. Verhalen over ons leven in Rotterdam misschien wel. Daarom bezoeken 15 spelers van het Rotterdams Wijktheater dit seizoen 10 voorstellingen in Theater Rotterdam en stellen zij zichzelf de vraag: zouden deze verhalen ook realiteit kunnen zijn in onze stad? Deze keer bekijken ze Under Siege , een bewerking van de klassieke Pekingopera Farewell My Concubine , waarin de maîtresse van een krijgsheer zelfmoord pleegt als haar grote liefde de oorlog verliest. “Wat maken vrouwen toch allemaal los in een man?” TEKST ELLEN MANNENS

“HET MAAKT TOCH NIKS UIT DAT EEN MAN EEN VROUW SPEELT?”

Rotterdams Wijktheater + Theater Rotterdam = Wijkkijkers

Of het iedereen opviel dat de vrouwelijke rollen in Under Siege werden gespeeld door mannen, wil gespreksleider Marieke weten. De Wijkkijkers hebben net de spectaculaire Chinese opera/dansvoorstelling gezien en kunnen maar één ding antwoorden: “Ja dat viel op.” De concubine, naar wie in de oorspronkelijke titel van de voorstelling al wordt verwezen, was in ‘zijn’ – overigens geweldige – danssolo zo schaars gekleed dat hierover geen twijfel mogelijk was. Deze sierlijk en vrouwelijk bewegende danser was toch echt een man. “In de Aziatische cultuur mag je ook vrouwelijk bewegen als man. Waar jongens hier al snel op breakdance overschakelen als ze gaan dansen, worden daar de vrouwelijke bewegingen juist gewaardeerd”, zegt Kaat. Ook over het antwoord op de vraag of het stoorde dat mannen een vrouwelijke rol speelden, zijn de Wijkkijkers het eens. “Dat maakt niks uit”, zegt Marijke. “Dat is ook niet de essentie van het stuk..”

“Dit is een klassieke opera. Vroeger werden vrouwenrollen nu eenmaal door mannen gespeeld. Bij Shakespeare was dat ook zo”, vult Kaat haar aan. Ouwe opera Farewell My Concubine is inderdaad een ouwetje. De in China welbekende theatermaakster Yang Liping bewerkte het stuk, dat al eeuwen wordt opgevoerd. De opera vertelt het historische verhaal van het ontstaan van de Handynastie, waaruit later China zou ontstaan. Een verhaal dat zich, houd je vast, in het jaar 202 voor Christus afspeelde. Maar daar merk je niks van, vinden de Wijkkijkers: “Dit thema voelt zo dichtbij. Strijd zal er altijd zijn. Dat verandert nooit”, zegt Jojanneke. “Strijd tus-

“Als een man alleen met zijn vrouw is, kan hij zijn zachte kant laten zien.” sen partijen, maar ook strijd binnen jezelf.” Op het toneel speelt zich een bij vlagen bombastische strijd af met een soms bijna Jackie Chan-achtige choreografie. Maar een opera zou niet compleet zijn als er naast die strijd niet ook

nog een dramatisch liefdesverhaal plaatsvond. Dat heeft Under Siege ook in huis. Het zit namelijk zo: de krijgsheren Xiang Yu en Liu Bang vechten met elkaar om de macht nu de keizer van de Qin-dynastie is overleden. Xiang loopt hopeloos in de val. Hij wordt omsingeld door de mannen van Liu, maar vecht door tot de laatste snik. Of eigenlijk: laat nog onnodig veel soldaten omkomen in een strijd die toch al verloren is. Zachte kant Het levert een verhaal op van keihard bloedvergieten, maar aan de andere kant hartstochtelijke liefde tussen de krijgsheer en zijn maîtresse. Die maîtresse, ook wel de concubine genoemd, laat ineens een heel andere kant zien van de bloeddorstige krijgsheer. Dat is de invloed

die een vrouw op een man heeft, als het aan de Wijkkijkers ligt. Aida: “Hoe slecht je ook bent, je hebt altijd een zachte kant.” Waarom komt die zachte kant pas tevoorschijn als een man bij zijn geliefde is? Aida: “Als hij alleen met zijn concubine is, heeft hij geen concurrentie meer, dan kan hij dus zijn zachte kant laten zien.” Sterke vrouw Onderschat de invloed van de vrouw niet, waarschuwen de Wijkkijkers. Hoe zacht en fragiel ze ook overkomt, de Chinese vrouw is sterk. “Man en vrouw zijn samen yin en yang. Ze vullen elkaar aan. Hij is sterk, zij is zacht, maar zij kan ook sterk zijn en het zachte in hem naar boven halen”, zegt Lucy. Jammer dat die zachte kant niet wat vaker naar boven komt, vinden de Wijkkijkers. Het zou een hoop ellende in de wereld schelen. “Helaas, als een man thuis niks te vertellen heeft, moet de rest van de wereld het ontgelden”, concludeert Noortje.

Wijkbewoners maken met het Rotterdams Wijktheater theater voor en met wijkbewoners. Het uitgangspunt is theater maken dat altijd herkenbaar is voor de bezoekers. Het Rotterdams Wijktheater heeft naam gemaakt met onder meer de voorstellingen Feyenoord, de Opera en Café de Kapenees . Het Rotterdams Wijktheater en Theater Rotterdam startten samen het project De Wijkkijkers. Acteurs van het Wijktheater kijken vanuit hun eigen achtergrond naar de voorstellingen van Theater Rotterdam. Na de voorstelling komen ze samen om hun ongezouten Rotterdamse mening te geven over de thema’s die in de voorstellingen aan bod komen. Theater Rotterdam is een samensmelting van de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en het Productiehuis Rotterdam. De drie organisaties werken samen en maken eigen stukken, geven jong talent de ruimte en halen mooie en spraakmakende voorstellingen naar de schouwburg aan het Schouwburgplein.


DE

NIEUWSPEPER 10 JANUARI 2018

CULTUUR AGENDA

19

Elkaar welkom heten op Zuid Oog voor elkaar Tijdens het festival Welkom Hier Rotterdam Festival heten oude en nieuwe Rotterdammers elkaar welkom met muziek van onder andere Jan Rot, Music Generations, Neco Novellas, Trio Mima, Zoran & Ivar, Duo Anakena, The North Sea String Trio, Neighbours en vele anderen. Ook vindt een spoken word plaats met stadsdichter Derek Otte, Joz Knoop, Jana Beranová, Rien Vroegindeweij, Daniël Dee, Adnan Alaoda (Syrië), Edwin de Voigt, SpraakuhlooS met Tomas de Paauw, verteller Mahjoub Benmoussa en Laura van Dolron. Het Welkom Hier Rotterdam Festival wordt georganiseerd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Netherlands, Rotterdam verwelkomt vluchtelingen, gemeente

Evenementenbureau Dreamworkers organiseert samen met de Stichting Beter Zien Anders Kijken een evenement waarmee ze het probleem van migranten met een visuele beperking zicht- en voelbaar willen maken. Omdat slechtzienden worden vrijgesteld van een inburgeringscursus, kunnen zij zich de Nederlandse taal niet eigen maken. Zij missen vervolgens de aansluiting met de maat-

Rotterdam, VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland en tal van betrokken burgers en maatschappelijke organisaties in Rotterdam.

Theater Zuidplein • zaterdag 20 januari • www.theaterzuidplein.nl

F*ck the police F*ck the Police van Theatergroep VIG onder regie van Raymi Sambo behandelt etnisch profileren en keiharde keuzes. Waarom wordt de een wel en de ander niet aangehouden? Zes Nederlanders met verschillende achtergronden vertellen over hun leven in de grote stad. Een tekst uit de voorstelling vat het dilemma samen: “Kijk, ik heb een heel lekker matzwart Vespa’tje. Daar heb ik zo’n 2400 grillburgers voor verkocht.

En hij daar, Lars, heeft er net zo een. Komen wij samen een straat inrijden waar twee jonge agenten staan. Zegt hij: ‘Check je later, gast.’ Want hij glimlacht naar ze en tuft lekker door. En ik lach vriendelijk en ik word naar de kant gehaald. En wie denk je dat zijn Vespa’tje opgevoerd heeft?” Maaspodium * zaterdag 20 januari * www.maaspodium.nl

schappij. Sprekers, artiesten en kunstenaars van wie een deel zelf blind of slechtziend is, laten zien wat dit voor hen betekent. Ook kunnen bezoekers op speelse wijze ervaren hoe het eigenlijk is om blind te zijn, om meer oog voor elkaar te krijgen. Wijkgebouw Stadsdriehoek • vrijdag 12 januari • www.facebook.com/ events/506004649785204/

Love life, love jazz Vier enthousiaste communicatiestudenten van het evenementenbureau ja, IK! organiseren de fundraising Love life, love jazz in de Fenix Food Factory. Het bureau streeft naar het samenbrengen en gelukkig maken van mensen met evenementen. Ja, IK! staat voor de kracht van het individu, want elk individu telt als je het verschil wil maken. Bij de Kaapse Brouwers treden Puck,

Back to Jazz en een Love Life surprise act op voor het goede doel (Fight cancer, het rebelse zusje van KWF). De Love life-borrelplank wordt gesponsord door Jordy's Bakery, Booij Kaasmakers en Meneer Tanger.

BlueCity010 • woensdag 17 januari • www.bluecity.nl Week van de Circulaire Economie • 15 - 19 januari

gaan met het circulaire gedachtegoed. Nederland Circulair en Innovation Quarter geven tijdens het ontbijt voorbeelden over circulaire economie in de praktijk. Zo vertellen pioniers als Gispen en SEW Eurodrive over hun ervaringen. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam en MKB Rotterdam Rijnmond. Wie het circulaire ondernemen over de grens wil brengen, sluit zich later op de dag aan bij het seminar Grenzeloos Circulair. De organisator van dit seminar is Netherlands Circular Hotspot (HCH).

Laurenskerk

De wereldberoemde World Press Photo-tentoonstelling doet Rotterdam aan. De Laurenskerk vormt het decor voor de 60e editie van deze internationale persfotowedstrijd. De tentoonstelling bevat persfoto’s in acht categorieën: het dagelijks leven, hard nieuws, hedendaagse kwesties, lange-termijnprojecten, natuur, mensen, reportage en sport. Grote of Sint-Laurenskerk • 20 januari t/m 9 februari

Bommen op de Coolsingel Onderwater Producties brengt tijdens de tentoonstelling COOLSINGEL vier keer een theatervoorstelling over de lotgevallen van een vader en zoon tijdens het Rotterdamse bombardement. Op 14 mei 1940 wordt het statige woonhuis annex kantoor van de familie Rienks geraakt door een voltreffer. De voor-

peter pannekoek – later Was alles beter Na zijn succesvolle programma Zacht van binnen is stand-up comedian Peter Pannekoek terug! Maak je klaar voor een avondje lachen met steengoede grappen. Theater Walhalla | do 11 januari | 21.00 uur

Kaapse Brouwers, Fenix Food Factory, Veerlaan • donderdag 11 januari • www.fightcancer.igive.iraiser.eu/projects/ love-life-love-jazz

Rotterdamse kost tijdens de week van de circulaire economie Wereldfoto’s in de

Tijdens de Week van de Circulaire Economie zetten bedrijven hun deuren open om mensen te informeren over echt duurzaam ondernemen. In de circulaire economie worden producten, materialen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt. Dat biedt veel kansen voor ondernemers. Door samenwerking en innovatie hoeven zij minder grondstoffen te verbruiken, zodat er minder afval ontstaat. Ook kan afval van de een de grondstof zijn voor de ander. BlueCity010 organiseert tijdens die week het Circular Business Breakfast, een seminar voor ondernemers die aan de slag willen

de WereldVerbeteraar Een hartstochtelijke solo van Sanne den Hartogh over een verbitterde filosoof die teruggetrokken in zijn huis leeft. Ooit heeft hij een wetenschappelijk artikel geschreven over het verbeteren van de wereld, maar nu hij eindelijk erkenning krijgt is hij verbitterd. Theater Rotterdam Witte de With | wo 10 januari | 20.15 uur

stelling Coolsingel 65 gaat op zoek naar de rol die het bombardement speelt in de familie en de invloed ervan op de universele relatie tussen vaders en zonen. Museum Rotterdam • voorstellingen op 12 januari, 9 februari en 9 maart

Coolsingel 65 Een voorstelling over emoties, het worden van een held, het omdraaien van rollen, maar vooral over universele relatie tussen vaders en zonen. Museum Rotterdam | vr 12 januari | 19.00 uur

kapot Hard ZWemmen Neem op een spectaculaire manier afscheid van zwembad Charlois. Deze dynamische theaterexperience is geïnspireerd op de bewoners van Rotterdam-Zuid en hun problemen. Theater Zuidplein | za 13 januari 20.00 uur

mijn kleine Zeemeermin (4+) Deze poëtische muziektheatervoorstelling gaat over een dappere kleine zeemeermin die in haar eentje in de zee duikt. Tijdens haar reis beleeft ze een spannend avontuur en ontmoet ze wonderlijke figuren. Theater Rotterdam Schouwburg | zo 14 januari | 11.00 uur

Voor de Volledige agenda kijk op Uitagendarotterdam.nl


2KO0RT% ING

TOT

5 0 % KORTIN G

E L A S R E T N I W NL . A K A D P O N E NG I D E I B N A A E L SA R E T N I W E L L A BEKIJK

G N I N I A R T / T R O SP S AL 10.000 STUK TOTA

20% TOT

5KO0RT% ING

20% TOT

NIKE Air Zoom Pegasus 34 Van 119,99 NU

5KO0RT% ING

89.

99

O'NEILL Div. winterjassen. Van 199,99 NU

149.

99

N E S S A J R E T N I W L 5.000 STUKS TOTAA

5KO0RT% ING

EN N E O H C S L A U S CA AL 2.500 STUKS TOTA

PUMA Mega NRGY Knit Van 74,99 NU

52.

49

20% TOT

LADY Van 64,99 NU 45,49

20% TOT

ATOMIC Black Heaven + Lithium 10 Van 349,99 NU

249.

99

ENEN S SKI/-SCTHAO AL 2.500 STUK TO

5KO0RT% ING 20% TOT

5KO0RT% ING

SALOMON Subject W + Pact Van 349,99 NU

HOENEN

SC SNOWBOARD/-

DIDRIKSONS1913 Stacie Van 259,99 NU

TUKS TOTAAL 1.500 S

207.99

279.

G N I D E L K L A U S CA S AL 15.000 STUK TOTA

Druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig t/m 21 januari 2018 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#18002) * Korting geldt van de bruto-adviesprijs.

Kijk voor alle filialen en openingstijden op daka.nl

DAKA.NL

VOLG ONS OOK OP:

99

20% TOT

5KO0RT% ING

De nieuwspeper 2018 nr 1  
De nieuwspeper 2018 nr 1  
Advertisement