Page 1

PAGINA 4

JAARGANG 3, NR. 16 6 - 19 SEPTEMBER 2017

Bogatir: from Russia, with love

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

De schone zaken van Laamia Elyounoussi

PAGINA 12

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

REK DE NAZOMER OP, TREK NAAR ROTTERDAMS WILDE WESTEN PAGINA 6-9

IN DEZE KRANT:

Bijlage Rotterdamse Kost 2017

DANNY VERA • LEONA PHILIPPO • 30LOVE • BOURBON AVENUE • GREENHOUSE • FRANS DUIJTS • THE BIG SWINGERS


Start verkoop 8 september!

8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN ROOS KOOPSOMINDICATIE VANAF CA. € 374.000,- V.O.N.

6 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN MINNE KOOPSOMINDICATIE VANAF CA. € 582.500,- V.O.N.

12 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN AMOR KOOPSOMINDICATIE VANAF CA. € 479.000,- V.O.N.

UNIEKE VRIJSTAANDE VILLA AMOR KOOPSOMINDICATIE CA. € 700.000,- V.O.N.

Nu of Nooit! Wonen in DelftsHart Gelukkig Slot Op 8 september start de online verkoop van DelftsHart Gelukkig Slot. Dan is op www.delftshart.nl alle informatie digitaal beschikbaar en kunt u zich online inschrijven voor een woning naar uw voorkeur*. Want er is keuze genoeg! In deze laatste fase worden in totaal 39 woningen in 4 typen gerealiseerd. De gewilde woningtypen Amor, Roos, Minne en Passie worden herhaald. Én er is een nieuw woningtype, één vrijstaande villa Amor Vrijstaand!

Interesse? Schrijf u nu in op:

Heeft u naar aanleiding van de informatie nog vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kom dan op zaterdag 16 september a.s. tussen 11.00 en 13.oo uur naar onze Meet & Greet op de locatie (bereikbaar via de Glaskloksingel). Onder het genot van een hapje en een drankje vertellen wij u graag meer. Ook kunt u een kijkje nemen in de woningen in aanbouw van het vorige veld. *De online inschrijving sluit op 20 september om 16.00 uur.

12 HERENHUIZEN PASSIE KOOPSOMINDICATIE VANAF CA. € 344.000,- V.O.N.

Verkoopinformatie:

WW W. D EL F T S H A RT. N L DelftsHart is een ontwikkeling van Ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder C.V. bestaande uit: AM en VolkerWessels Vastgoed.

Tel.: 070 342 01 01

Tel.: 015 212 52 88

EEN ONE WIN 5X MINI VAN 1 T/M 30 SEPTEMBER

ROTTERDAM SPEELT 24/7 DAG EN NACHT OPEN


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

NIEUW NIEUW ROTTERDAMS

PEIL PEIL

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

Tijdens Keep It Clean Day maken duizenden Rotterdammers de stad schoon Uiteraard bezemt aanjager Eerdmans ook een potje mee. Immers, straatjes schoonvegen zit in het DNA van politici.

21 jaar podium der leegte gevierd met het uitrollen van 3500 m2 tapijt

De torengordel van Rotterdam staat stevig in de steigers Rotterdam draait door en dat valt ook Amsterdammers op: velen van hen kopen appartementen in de nieuwe wolkenkrabbers.

Een rockband Allah-Las noemen is best wel de goden verzoeken

LEKKER BELANGRIJK...

3

COLUMN JAAP VAN RIJN

ROTTERDAMS

KANNIE WAAR ZIJN?!

NIEUWS

Doe Rotterdam een volgende keer aan als Halal Sla, je hoeft er geen letter voor in te leveren.

Talent Joshua Zirkzee (16) verkast van Feyenoord naar Bayern München Profvoetballers zijn zelfstandige ondernemers die, zoals goede ondernemers betaamt, van club naar club trekken, op zoek naar het hoogste rendement.

1996. Het nieuwe Schouwburgplein wordt opgeleverd. 21 februari 1997. Dagblad Trouw bericht over Amsterdammer en PvdA-prominent Felix Rottenberg, die voor het eerst een radioprogramma voor Radio Rijnmond presenteert. Rottenberg vertrouwde de studiomicrofoon toe dat het vernieuwde Schouwburgplein in Rotterdam alles heeft om uit te groeien tot het mooiste plein van Nederland, het eerste plein der muzen. De toenmalige directeur van de Kunsthal, Wim van Krimpen, uitte zijn twijfels: “Dit is weer zo'n typisch tekentafelplein, beeldschoon om te zien, maar je ziet er zoals bij alles wat Adriaan Geuze [de ontwerper, red.] maakt, nooit mensen lopen.” En: “Dit is toch geen plein voor de bevolking. Daar horen bomen en houten banken op in plaats van betonnen tronen. Jij als socialist zou dat toch onmiddellijk moeten begrijpen.” Sindsdien buitelen de meningen over elkaar. Los van de persoonlijke smaak: de West 8-ontwerpers ontwierpen naar eigen zeggen nadrukkelijk geen plein, maar een stadspodium. De West 8-website ronkt in het Engels nog steeds over de uniekheid van het podium. Redelijk strak vertaald: “Nergens anders in de wereld is er een vierkant zo relevant voor zijn context.” Het plein blijkt een reflectie van de Rotterdamse haven te zijn. Dat verklaart de hardheid. En: “Door het oppervlak van het plein boven het omliggende gebied te verhogen, werd een ‘stadspodium’ gecreëerd voor festivals en installaties, geflankeerd door de skyline van de stad en het ‘publiek’ van de inwoners” (“its ‘audience’ of inhabitants”). 2010. Plannen worden gesmeed om het plein beter op de stad aan te laten sluiten. Je kunt een hoop

‘‘

over de aanpassingen die volgden zeggen, maar toch niet dat het volk het plein nu wel massaal omarmt. De context is voor het stadspodium sinds 1996 stevig herzien. Die audience of inhabitants besloot eigenhandig warme plekken tot straatpodia te promoveren, denk aan de Witte de With, de Nieuwemarkt, de Meent en de Nieuwe Binnenweg. Terwijl de stad zijn feestjes elders viert, verpieterde het plein tot een mijdplek. 23 augustus 2017. Wederom kiest het bestuur voor een halfbakken oplossing. Zij stoffeert het plein met 3500 m2 Vliegend Gras Tapijt De Gigant en nog wat straatmeubilair. Deze flink wat belastingpoet kostende operatie valt te billijken. Over vijf jaar wordt het dak aangepakt, pas dan is er weer publieksgeld beschikbaar. Het dak van de onderliggende parkeergarage kan weinig gewicht dragen, nu bijvoorbeeld bomen planten is niet mogelijk. Maar vijf jaar niets doen is geen optie, het huidige visuele leed achten de bestuurders blijkbaar te groot. Beste lezers, laat het plein niet voor de zoveelste keer uit handen spelen, verhef uw stem, vijf jaar lang. Want u hoort de reflectie van het Schouwburgplein te zijn, mensen van vlees en bloed. Mag ik een voorzetje geven? Lees het onlangs verschenen boek Stadsnatuur maken van de Rotterdammers Jacques Vink, Piet Vollaard en Niels de Zwarte (Nai010 Uitgevers). Niets is zo dynamisch als de natuur, geen Nederlandse stad zo dynamisch als Rotterdam en dakparken zijn het helemaal. Kortom, drie handen op één buik. Een lommerrijk, sfeervol Schouwburgplein voorzien van rustgevende waterpartijen ligt onder handbereik.

Daar horen bomen en houten banken op in plaats van betonnen tronen. Jij als socialist zou dat toch onmiddellijk moeten begrijpen

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aan-huis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio. Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl

’’

KAARTEN VOOR FEYENOORD, CONCERTEN, FESTIVALS GA NAAR METRONIEUWS.NL /WINACTIES

Vormgeving Metro Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783 Carin Broere 06 - 5758 0037 Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/denieuwspeper Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep.

metronieuws.nl


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

ONDERNEMEN

LAAMIA NAM DE STAP: EEN BEDRIJF STARTEN MET 2000 EURO STARTKAPITAAL Acht jaar geleden begon Laamia Elyounoussi haar eigen schoonmaakbedrijf: Schone Zaak. Inmiddels heeft ze 80 werknemers in dienst. Schone Zaak doet echter meer dan alleen maar schoonmaken, het bedrijf heeft een duidelijke maatschappelijke doelstelling. Bijna iedereen die Laamia aanneemt, heeft nog nooit gewerkt óf is langdurig werkloos.

TEKST: TARA LEWIS BEELD: LIZA DIKKERBOOM De sociale meerwaarde van haar bedrijf was voor Laamia dé reden om voor zichzelf te beginnen. “Daarvoor werkte ik zelf in de schoonmaak. Ik wilde een bedrijf waarin ik iets voor anderen kon betekenen.” Haar startkapitaal was 2000 euro, net genoeg om visitekaartjes, briefpapier, enveloppen en een website te laten maken. “Met die basis ging ik langs industrieterreinen en kantoren, ik belde overal aan. Ook bezocht ik alle denkbare netwerkbijeenkomsten. Daar kwam het eerste halfjaar niet veel uit. Tot iemand van de Impact Hub belde en vroeg: “Ben jij niet dat bijdehante meisje dat hier voor de deur stond?” De Impact Hub, een bedrijfsverzamelgebouw voor duurzame ondernemingen, werd haar eerste klant. Het eerste jaar kreeg ze er nog zo’n 20 bij, het tweede jaar kwamen de grotere klanten. “Toen heb ik de eerste dame aangenomen. Inmiddels zijn we acht jaar verder en zijn dat er inmiddels 80.”

Naar binnen lopen Vijf jaar geleden opende Schone Zaak een kantoor op de Vondelweg aan de rand van het centrum. “Ik wilde per se niet op een industrieterrein zitten, al was dat misschien goedkoper geweest. Deze locatie maakt het voor mensen laagdrempelig om langs te komen en ik wilde goed bereikbaar zijn. Zo is 40% van mijn werknemers hier terechtgekomen door gewoon even naar binnen te lopen.” Het personeel van Laamia bestaat voornamelijk uit vrouwen die niet in Nederland geboren zijn, een gezin hebben en nog nooit gewerkt hebben. “Vaak zijn ze boven de 40 en worden ze aangespoord door hun buurvrouw of een familielid. Uiteindelijk komt er voor iedere vrouw een moment dat ze zelfstandig wil zijn. Maar soms is het ook noodzaak, bijvoorbeeld als hun man is afgekeurd.” Het gaat ook regelmatig om dames van wie de kinderen al het huis uit zijn. “Die willen niet fulltime werken maar wel graag onder de mensen zijn.” Lachend: “Het scheelt wat dat betreft ook dat we hele leuke klanten hebben.”

Rijbewijs halen De vrouwen worden gestimuleerd om te fietsen of hun rijbewijs te halen. “Al met al is dat een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Ze krijgen een nieuw doel in hun leven, misschien niet om advocaat te worden maar wel om zelfstandig te kunnen zijn.” Om te beginnen met werken behalen ze bij het bedrijf een schoonmaakdiploma. “Voor negen van de tien is dat het eerste diploma dat ze ooit hebben gekregen. Daar worden ze zo trots, blij en gemotiveerd van.” Het maakt het niet altijd makkelijker, als mensen nog nooit hebben gewerkt, aldus Laamia: “Niet iedereen begrijpt meteen dat je tijdens het werk niet uitgebreid kan bellen of koffie drinken. Maar dat leggen we dan rustig uit en meestal komt het daarna goed.” Zes uur taalles De meeste klanten komen via via bij Schone Zaak uit. “Dat heb ik eigenlijk liever dan dat ze ons met Google vinden.” Het liefst werkt Laamia voor klanten die meer zoeken dan alleen een schoonmaakbedrijf. “Mensen die achter ons verhaal en onze visie staan,

‘‘

Ben jij niet dat bijdehante meisje dat hier voor de deur stond?

’’

hebben het geduld en het vertrouwen dat iemand die de Nederlandse taal nog niet machtig is dat over een jaar wél is.” Bij elkaar opgeteld spreekt het kantoor van Schone Zaak zeven talen, waardoor ze ook kunnen communiceren met de meeste Rotterdammers die nog geen Nederlands praten. “Ze krijgen zes uur taalles per week. Vaak werken onze mensen overdag en hebben ze een gezin, dus het huiswerk schiet er nog weleens bij in. Binnen twee of drie jaar spreken ze de taal echt goed.” Het doel van Laamia is om zoveel mogelijk personeel een opstapje te bieden naar een baan buiten de schoonmaak. “Op die manier wil ik een maatschappelijke meerwaarde kunnen bieden. Overal lopen mensen rond die veel meer kunnen dan ze nu doen. Hun werkgevers zijn er vaak niet op gericht om de talenten te benutten. Ik wil dat mijn personeel goed kan schoonmaken, maar ook kan doorgroeien.” Ongevraagd repareren Dat is een van de redenen dat ze mensen bij het aannemen direct een contract aanbiedt van negen maanden. “Dat geeft iemand het gevoel dat we plannen met hem of haar hebben. Ze krijgen wel een proeftijd van een maand, maar ruim 80% gaat daarna door. Over het algemeen vinden mensen dit prettig werk. Ze kunnen zelf hun tijden bepalen en je hebt niemand die in je nek hijgt als je bezig bent.” Na verloop van tijd ontdekt ze samen met haar collega’s vanzelf waar mensen goed in zijn. “Zo hebben we een man die hier ongevraagd alles op kantoor repareerde wat stuk was. We hebben geregeld dat hij een avondopleiding kon volgen en de volgende stap is een rijbewijs zodat hij zijn eigen klussenbedrijf kan beginnen.” Onzichtbare krachten Tevreden constateert Laamia dat het schoonmaakwerk binnen het bedrijfsleven in toenemende mate gewaardeerd wordt. “Vroeger verwachtte men dat schoonmakers onzichtbare krachten waren die het werk buiten kantooruren deden. Nu merken we dat ze steeds vaker als onderdeel van het bedrijf worden gezien en bijvoorbeeld ook worden uitgenodigd voor het personeelsfeest.” Laamia krijgt regelmatig verzoeken van bedrijven buiten Rotterdam, die ze steevast afslaat. ,,Wij zijn een Rotterdams bedrijf en ik heb niet de ambitie om buiten deze stad te werken. Aan de ene kant heb ik geen zin in de rompslomp die daarbij komt kijken, maar ik zou ook het persoonlijke contact verliezen. Als ik bij drie bedrijven in Amsterdam langs wil, ben ik een dag kwijt. In die tijd kan ik hier wel bij 30 klanten langs.” In Rotterdam zijn trouwens nog wel wat bedrijven waar ze dolgraag zou willen schoonmaken. “De Schouwburg, Theater Zuidplein en De Doelen bijvoorbeeld. Echte Rotterdamse instellingen, dat vind ik belangrijk.”

4


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

Laamia Elyounoussi: “Voor negen van de tien is dat het eerste diploma dat ze ooit hebben gekregen”

ONDERNEMEN

5


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

LIFESTYLE

6

NAZOMER

IN HET WILDE WESTE De nazomermaand september is nog maar net begonnen. We hebben best wat mooie, droge dagen tegoed. Hoe gaan we die stukslaan? Een terrasje pakken, een park bezoeken, sporten of voor de airco zitten? Je kunt ook kiezen voor een dagje naar het echte wilde westen van Rotterdam. Zeg maar alles wat naar natuur neigt tussen de havens en Voorne-Putten, vanaf de Botlek tot aan het strand van Maasvlakte 2. TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN Een tripje naar Rotterdamse natuur kun je op de bonnefooi doen. Je kunt je ook eerst inlezen. Want het Rotterdamse wilde westen en het Voornse deel van Voorne-Putten biedt veel origineel vertier. Denk aan een Vogelvallei, de hallucinante Landtong, een kleiduivenschietclub, moerassen, ruige visstekkies, fijne eetadresjes, kitesurferstranden en een steeds rijker wordende natuur. Op een schitterende zomerdag bie-

den alle bezochte parkeerterreinen volop vrije plekken. Nergens loop je over de hoofden. Van strandfiles geen spoor. Ja, verderop, richting Zeeland. Dat stemt tot nadenken. In een regio waar zo’n 1,4 miljoen mensen vooral boven op elkaar wonen, zou je veel drukte in zo’n pracht van een kustgebied verwachten, dat dichter bij de stad ligt dan pak ’m beet Ouddorp en Domburg. Kampt het wilde westen met een imagoprobleem? Niet sexy

genoeg? Slechte bereikbaarheid? Of staat het domweg niet op de mentale kom-het-is-mooi-weer-laten-we-eenfrisse-neus-pakken-shortlist? Hebben de filerijders gelijk, heeft Zeeland meer te bieden? Valt wel mee. Sla op de A15 eens een keer eerder af en oordeel zelf. Potentie Voorne-Putten, waarvan het Rotterdamse wilde westen geografisch deel uitmaakt, maakt de laatste jaren regelmatig de balans op. Daar is aanleiding toe. Het landelijke gebied heeft met wat stagnatie te maken. De bevolkingsaanwas is laag, de vergrijzing gaat hard. De streek ontgroent, want steeds meer jongeren trekken naar de stad, waar wel passend werk is en waar de hogere opleidingen zijn. Kortom, hier ontstaat langzaam maar zeker een paradijs voor iedereen die van rust en natuur houdt. Om vooral meer kapitaalkrachtige dagjesmensen en langverblijvers te trekken, zal het nodige achterstallig onderhoud moeten worden uitgevoerd. Zoals aan de oevers van het Brielse meer, een best


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

LIFESTYLE

3

1

Wie de heftigheid van de haven in volle glorie diepgaand wil ervaren, schuift aan bij De Punt.

2

REN

De potentie voor toerisme en dagrecreatie wordt zichtbaar bij lange na niet benut.

EN VAN ROTTERDAM Fietsroutes Wie zich wil voorbereiden op een dagje of een weekendje Rotterdams wilde westen, raadpleegt de site Opvoorneputten.nl. Deze fris ogende site biedt onder meer een selectie van hotels, B&B’s, campings en vakantiewoningen. Pak je de fiets, dan heb je houvast aan de vele routes die Route.nl selecteert. Meer informatie: opvoorneputten.nl en www.route.nl

verouderd recreatiegebied. Ook kan meer vertier voor jongeren met bijvoorbeeld uitdagende watersporten soelaas bieden. Het creëren van stiltegebieden lijkt kansrijk. Het landschap niet verder laten verrommelen is dan wel een vereiste. Ook: een betere bereikbaarheid van de kust. De stoomtram – het moordenaartje, onbarmhartig voor dromers – die ooit van Rotterdam Zuid naar Oostvoorne reed moet terugkomen, nu als metro. Dit valt al te lezen in de vele rapporten en visies over Voorne-Putten die op internet te vinden zijn. De combinatie van ruimte & stilte, veel groen, cultuurhistorie, de nabijheid van de Maasvlakte, de Rotterdamse havens en Rotterdam, en watersportplekken maken VoornePutten uniek. De potentie voor toerisme en dagrecreatie wordt bij lange na niet benut. De Voorenaren en Puttenaren zullen de handen ineen moeten slaan. En ook: meer met Rotterdam optrekken. Want vind in Nederland maar eens een streek vlakbij een grote stad met zoveel ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteiten. Twee dagtochtjes naar het wilde westen ma-

ken in ieder geval duidelijk: er valt nu al veel te halen. Groen begroeide arm Je kunt de stranden van Voorne en Maasvlakte 2 via de A15 bereiken. Als tussendoortje verlaat je bij Rozenburg de snelweg en rijd je de Landtong op. Deze smalle natuurstrook tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg strekt zich uit als een groen begroeide arm naar de Noordzee, het begin- of eindpunt van de schepen die de haven aandoen. Voor genoeg bezoekers van de Landtong is niet de natuur maar het uitzicht aan de kop het hoogtepunt van het ritje. Dit is een van de beste plekken in Europa waar je zowel vanaf de oever als de bult een perfect zicht hebt op de zeeschepen (2). De eerste stop in de oksel van de Landtong is het Educatief Informatie Centrum van het Havenbedrijf Rotterdam. Op het immense parkeerterrein staan drie auto’s. De passagiers hebben gelijk. Op de slechts een paar honderd meter smalle Landtong zijn hier onwaarschijnlijke combinaties te verwachten. Tussen Hooglanders wande-

len, bij poelen en plassen speuren naar de moeraswespenorchis terwijl dichtbij zeeschepen passeren en boven het golvende terrein Heerema’s zeekasteel Thialf oprijst. Je zou het niet verwachten bij wat ook het vlinderrijkste terrein in de wijde omtrek schijnt te zijn. Ark Natuurontwikkeling organiseert regelmatig struintochten door dit ruige Calandpark. Een aanrader is de stalen uitkijktoren met schuin geplaatste bordessen voor meer perspectief (2). Aan de voet ervan ligt ook een flink park, dat onder meer de Rozenburgse mountainbike-route ruimte biedt. Ook de moeite waard zijn de kribvakken in de rivier, de Groene Poort, waar dankzij de getijden broedplaatsen van nieuwe natuur ontstaan. Verwacht hier zowel trekvissen als trekvogels. Over vissen gesproken: de kribben bieden sportvissers geweldige brakwaterstekken. Ze staan zowat tot hun liezen in het water en vangen onder meer finten, een haringachtige die in aantal weer toeneemt (3). Meer informatie: www.ark.eu

7


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

Culiport of Rotterdam Zoals je een reis naar bijvoorbeeld Frankrijk in eetetappes kunt opdelen, kun je dat ook in het verre westen van Rotterdam doen. Wie net op weg is en toch al trek heeft, kan kiezen uit twee Botlek-adressen die zowel met de auto als de fiets goed bereikbaar zijn. Brasserie De Rotterdammer (5) van Leen van Popering, die in de stad zaken als De Huiskamer uitbaatte, zet zijn uitspanning neer als een plek waar truckers, havenbobo’s en dagjesmensen de tanden kunnen zetten in waren die in ieder geval vers & scharrel dan wel biologisch zijn.

Op een steenworp afstand van De Rotterdammer zit de bij havenmensen populaire stek De Punt. Wie de heftigheid van de haven in volle glorie nog even diepgaand wil ervaren voordat de rust van het verre westen toeslaat, schuift hier aan, bestelt een royaal uitgevoerde saté of Hollandse garnalensalade vol verse waren. De ruis van de A15, denderende goederentreinen, de Botlekweg en de geluiden van de havens en raffinaderij krijg je er gratis bij. 24/7 voedt Rotterdam zichtbaar met een niet aflatende stroom lading de Europese economie van ‘zuurstof’.

LIFESTYLE

Is deze lawaailocatie je niet origineel genoeg? Rijd verder westwaarts en bezoek aan de rand van de Maasvlakte Schietbaan Europoort, waar je na legitimatie op kleiduiven kunt knallen. Na de schietsessie kun je ongelimiteerd de trek stillen met sliptongen, snoek- of zeebaars en ribeyes. De opgewekte adrenaline verbrand je in het aan de andere kant van de weg gelegen Geuzenbos, inmiddels opgewaardeerd met Hooglanders, Taurossen en paarden, en verrijkt dankzij de komst van het tangpantserjuffertje. Wie niet genoeg krijgt van eten met ongewone uitzichten, schuift verderop op Maasvlakte 2 aan in het hypermoderne Routiers op Maasvlakte Plaza. De aangrenzende beveiligde truckersparkeervlakte is overdag gratis en ’s nachts betaald. Met het van was- en droogmachines, sanitair en lockers voorziene terrein wil Havenbedrijf Rotterdam het aantal wildslapende truckers terugbrengen. Om de hoek van deze Rotterdamse hardheid strekt zich zowaar de Vogelvallei uit, die toegankelijk is met de verrekijker. Wie vertier én eten zoekt, rijdt door naar Futureland (6), de vaste Maasvlakte 2expositie die met de Futureland Ferry ook rondvaarten door de nieuwe havenbekkens verzorgt. Op hout kokende koks Er zijn maar weinig plekken aan de Nederlandse kust waar je op een steenworp van elkaar op drie verschillende stranden kunt liggen. Die van Maasvlakte 2, een walhalla voor mensen die graag op een flinke afstand van anderen vertoeven, bieden een branding en veel frisse wind want ver uitstekend in zee. Verwacht geen strandtenten, want dat past volgens de bestuurders niet bij de functie van Maasvlakte 2 als haven- en industriegebied. Waarom

dit niet past, wordt overigens niet onderbouwd. De strandbezoekers moeten het doen met wat ijsuitgiftepunten op de parkeerplaatsen. Die passen blijkbaar wel. Je kunt ook kiezen voor het strand van het Oostvoornse Meer. Deze bij surfers geliefde plas is kicken voor liefhebbers van de haven: vanaf het zand heb je zicht op containerterminals terwijl je een lekker roodverbrande kop krijgt (7). Ben je het strand zat, dan zit je na een paar minuten op het terras van het in beachhouse-plus stijl opgetrokken Paviljoen De Duinrand. Het strand van Oostvoorne is vlakbij, een kitesurferparadijs als er een stevige bries uit de goede hoek waait (8). Opvallend veel beoefenaars komen hoorbaar uit andere werelddelen. Wie wil genieten van het uitzicht op deze zandvlakte, schuift aan bij Aan Zee (9). Deze uitspanning is opgetrokken uit duurzame materialen, de koks koken op hout, wind en zon leveren de energie. Bonus: de uitkijktoren. En wat schaft de pot? Smakelijke happen waarin zomaar duinfruit en zeegroenten verwerkt kunnen zijn. In het duin voor het terras spreidt een meisje zonder enige aansporing de armen, overweldigd door de onmetelijke ruimte die zich voor haar uitstrekt. Ze maakt zo onbedoeld zonder woorden duidelijk: Rotterdams wilde westen en Voorne zijn nu al de moeite waard. Met de juiste investeringen kan het de Zeeuwse concurrentie makkelijk aan.

8


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

LIFESTYLE

BRIELLE

De Brielle-ervaring

Op een steenworp afstand van de stranden wacht de ongegeneerd fraaie vesting Brielle op bezoekers die zich mondjesmaat aan de poorten melden. Wat een luxe om na een strandbad in het zachte namiddaglicht door de verstilde straten van dit sluimerende stadje te kunnen dwalen (10). Geen hordes toeristen die vele historische stadjes vertrappen, de straten vol afval achterlatend. Uiteraard is iedereen een Brielle-ervaring gegund. Je kunt de rustige sfeer in het Geuzenstadje als een sterkte beschouwen, zowel voor de vestingbewoners als de bezoekers (11). Maar waarom is het er relatief rustig? Inmiddels is Brielle buiten de vesting groter dan erbinnen. Dit blijft niet zonder gevolgen. De nieuwbouwwijken zuigen vele voorzieningen uit de vesting naar zich toe, zo blijkt ook uit verhalen op een Briels blog. In de vesting worden winkels woningen, zoals goed zichtbaar is aan het Noordeinde. Dan valt er ook voor bezoekers minder te shoppen. Maar is dat echt zo erg? Een beetje leuke horeca, wat fijne terrassen, hier en daar een origineel winkeltje, veel monumenten en opvallend welwillende, trotse Briellenaren die altijd bereid blijken te zijn je wegwijs te maken, dat moet toch genoeg zijn voor de dagjes-

mens? Zoals een Briellenaar als Krijn van Driel, een duizendpoot (12). Hij maakte ooit deel uit van de Rotterdamse kunstenaarsscene van de jaren zestig. Hij stond aan de bar van het destijds roemruchte De Fles, met legendarische tijdgenoten als dichter C.B. Vaandrager en Evert Maliangkay, de ontwerper van de Filmfestival-tijger. Krijn speelde ook in het orkest van Dorus en ging op tournee met Mini & Maxi. Sentimenten De deur van zijn atelier aan de Voorstraat staat uitnodigend open. Uiteraard wil hij een ezel met werk buiten zetten. Krijn blijkt een local hero, hij was onder meer oprichter van Brielle Blues en maakt zich nog steeds sterk voor de vesting. Dat deze dreigt te verworden tot een openluchtmuseum gaat hem aan het hart. Een piepklein Amsterdam hoeft en zal Brielle niet worden. Maar meer bezoekers op zoek naar kwaliteitservaringen zijn best welkom. Krijn verwijst naar de uitgave De toekomst van de vestingstad, die in 2013 veel sentimenten loswoelde. Zoals het idee om de wallen te verplaatsen zodat de vesting en nieuwbouwwijken één geheel vormen. Krijn verwoordde zijn idee over een levende vesting als volgt: “De stad is in een paar eeuwen van een pril

boerenmeisje uitgegroeid tot een volwassen vrouw met allure. Zij heeft in haar bestaan nogal wat meegemaakt – mooie en minder mooie dingen. Maar sinds de wallen haar omarmden, voelt ze zich compleet en af. Dat schept verplichtingen voor haar inwoners. We dienen haar met respect te behandelen, zonder neerbuigendheid. Als wij, haar inwoners, ons bewust zijn van haar unieke karakter en ook van haar kwetsbaarheid, kunnen we ons nog wel wat meer inspannen met betrekking tot haar verzorging.” Dat eeuwenoude Brielle heeft zwaardere stormen doorstaan. Maar als buren een helpende hand toesteken, kan dat nooit kwaad. Als mede-Rijnmonders Brielle wat vaker een bezoekje gunnen, zal er een voedingsbodem ontstaan voor onder meer leuke winkeltjes die passen bij de sfeer van de vesting. Tijd om een terrasje te pakken in de avondzon, aan het Maarland, met zicht op de haven, bij ’t Swarte Schaep of in de slagschaduw van de Feyenoord-koe van Café Dixi – tevens Oplaadpunt Elektrische Fietsen (13). Verhitte gesprekken over het Feyenoord van na het kampioenschap barsten los. De buren bestieren een B&B, Rotterdam kan nog even wachten.

9


gratis

Bezoek de Yakult fabriek!

‘uniek kijkje achter de schermen’ Bij Yakult in Almere laten we je ons prod ductieproces vaan begin tot eind uitgebreid zien. Van de zogenaamde kraamkamer van de Lactobacillus casei Shirota bacteerie tot het vulllen en doppen van de flesjes wat in een razzend tempo geb beurt. Ook ver telt ons enthousiiastte team m je graag meer over de verschillende producten en onnze fascinerendee geschiedenis die all in 1935 begon. Natuurlijk kuun je genieten van een lekker flesje Yakult en je krijjgt na aflflo oop een goed dgevullde go oodiebag mee! Aanmelden De Yakult Tour is gratis (incl. koffie, theee en good dieb bag)) en duurt cirrca 1,5 uur. Reserveren kan via yakult.nl/factorytour

Gratis r ou T t l u Yak en

Je bent van harte welkom.

ijk k m o K n! e v e o r en p diebag o o g t e M

Graag tot ziens bij Yakult!

tweewielergroothandel

Paul Krugerstraat 109-113 3072 GE Rotterdam Tel.: 010 - 4 85 39 59 info@alblastweewielers.nl

Alblas Tweewielers B i i New City Berini C y

Berini Dolce Vita INCLUSIEF -Rijklaar maken -Kentekenleges -500 km servicebeurt -Kettingslot -INCL. HOOG G SCHERM

€420,Korting

4-takt 25/45 km/h

€999,-

Of €0.83,per dag!

Berini Napoli li I Of €0.70,per dag!

Of €0.70,per dag!

4-takt 25/45 km/h

€999, 9,-

€1.199,-

4-takt 25/45 km/h

Groot assortiment tw tweedehands scooters!

Rij nu al vanaf €0.65,- per dag! www.alblastweewielers.nl

Nu vanaf

€395,-


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

ETEN & DRINKEN

11

Voedsel produceren zit Rotterdammers al eeuwen in de genen. De ert Nieuwspeper portrette, Van in de opvolgers van Jam anjeOr & lle Melle, Van Ne al boom, zowel hyperloka & l aa & klein als mondi groot en alles wat daartussen zit.

“VROEGER DRONKEN ROTTERDAMMERS MEER CIDER DAN BIER”

Arjan de Hoon & Thomas Luberti: “Net als bij wijndruiven kan de appeloogst elk jaar nét even anders uitpakken”

Cider van RAM, de Rotterdamse Appel Maatschappij: is dat lekker? Proeven is weten. Maar eerst het verhaal. Vier vrienden richtten RAM Cider op. De reden: het werd tijd voor écht goede cider van Hollandse bodem.

TEKST: VIVIAN RUTTE Na 2,5 jaar testen, proeven en uitproberen waren ze er klaar voor. In een tijd waarin de Rotterdamse speciaalbieren je om de oren vliegen, is cider een welkome afwisseling. Al is cider in Rotterdam helemaal niet zo nieuw, zegt Arjan de Hoon, mede-oprichter van RAM Cider. “Vroeger dronken

Rotterdammers meer cider dan bier, dat was meer iets Amsterdams. De appels werden rondom Rotterdam geplukt en opgeslagen in een pakhuis aan de Wijnhaven. Wij doen nu ongeveer hetzelfde door onze appels lokaal te oogsten en de cider in Rotterdam te produceren en te verkopen.” Tweede botteling En dat gaat goed volgens RAM. De eerste botteling vond in mei plaats, eind augustus volg-

de alweer de tweede. Arjan vermoedt dat de cider aanslaat vanwege de grote interesse in speciaalbieren en de ciders van grote brouwerijen. “Merken als Jillz en Apple Bandit zijn dan wel flink bewerkte drankjes, ze zetten cider wél op de kaart. Daarnaast is er de laatste jaren een spectaculaire groei van Nederlandse speciaalbieren. Mensen zijn bereid sneller iets anders te proberen, zoals onze cider. Dat RAM écht Rotterdams is, is natuurlijk een leuk extraatje.” De smaak van cider varieert enorm, van zoet tot droog/friszuur. Dat zit hem onder andere in het gebruik van de appelsoorten en het wel of niet toevoegen van suiker tijdens het productieproces. Cider kan ook van ander fruit worden gemaakt, zoals peren, de poirée. Ook worden aan de appelcider andere vruchten toegevoegd,

zoals frambozen of kersen. Hier volgen de cidermakers de traditie van Belgische brouwers die aan de biersoort gueuze lambic zure krieken en frambozen toevoegen. RAM Cider valt in de categorie droog/ friszuur, dit type cider noemen ze in Engeland hard cider. Ook in Spanje wordt dit type veel gemaakt, de sidra. De kwaliteit van de Engelse cider verbeterde in de loop van de tijd omdat het drankje werd uitgedeeld aan landarbeiders door boeren die hen inhuurden voor de oogst. Hoe beter de cider van de boer smaakte, hoe meer mensen voor hem wilden werken. Zonder ijs Cider is van oudsher een echt natuurproduct en dat maakt de drank juist zo leuk om te maken, aldus Arjan. “Net als bij wijndruiven kan de appel-

oogst elk jaar nét even anders uitpakken. Zo blijft het eindresultaat voor de cidermaker altijd afwachten. Na de oogst vermalen we alle appels, mooie en lelijke, en laten we de pulp fermenteren met gist, wat suiker en water. Na botteling rijpt de cider op fles en is deze klaar om gedronken te worden.” Net als bier drink je cider koud en zonder ijs. Omdat cider door de frisse smaak goed samengaat met worst, organiseert RAM regelmatig proeverijen rondom deze combinatie. Naast de reguliere cider zal RAM in de nabije toekomst bijzondere cidervarianten in kleine oplages maken, om te laten zien wat er allemaal met deze drank mogelijk is. RAM Cider vind je onder meer bij World of Drinks (Markthal), CiderCider, Plan B, Bokaal, Locus Publicus en Café Walenburg.

De afgelopen vijf jaar nam het aantal voedselen drankenproducenten met minder dan vijf medewerkers fors toe, zo blijkt uit een studie van ABNAMRO. De kleine ondernemers laten zich niet eenvoudig in een hokje plaatsen. Ze hebben wel één ding gemeen: hun belangrijkste drijfveer is liefde voor hun producten en het ambacht. Ze surfen mee op de groeiende belangstelling van consumenten voor onderscheidend, eerlijk en ‘herkenbaar’ eten en drinken. Onder meer de supermarkt kan de kleine producenten gebruiken om zich met een exclusief aanbod te onderscheiden.


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

ETEN & DRINKEN

12

“KAVIAAR? LEKKER ALS ONTBIJTJE HOOR” Russische supermarkt Bogatir is verhuisd van de ene kant van de Hoogstraat naar de andere kant. De kleine afstand is een wereld van verschil, want de winkel is nu meer een delicatessenzaak, waar je heerlijk kunt neuzen tussen de gedroogde vis, broodsap en kaviaar en waar je een verdwaald Poetin-shirt tegenkomt.

TEKST: ELLEN MANNENS BEELD: LIZA DIKKERBOOM Het zweet staat op het voorhoofd van Anton, de eigenaar van de Russische winkel Bogatir. De hele zomer heeft hij, samen met zijn vrouw, zijn zoon, zijn vader en vrijwilligers, keihard gewerkt om de winkel 180 meter te verhuizen. Van de hoek van de Goudsewagenstraat naar Hoogstraat 97a. De afstand tussen de twee winkels is klein, het verschil in uitstraling is groot. Van supermarkt is Bogatir nu veranderd in een delicatessenwinkel, met als eerste blikvanger een vitrine vol Russisch lekkers. Gezouten haring, haring in olie, gerookte makreel, gedroogde voorn, worst en natuurlijk: Russische kaviaar. Ludmila, de vrouw van Anton, geeft een spoedcursus kaviaar. “Die roze kaviaar is zalmkuit”, zegt ze terwijl ze het ruitje van de vitrine opzij trekt om wat potjes met de Russische delicatesse te pakken. In het potje zitten niet de verwachte kleine balletjes, maar knikkers van bijna een halve centimeter doorsnee. “Dat is de Keta-kaviaar. Als je de kleine eitjes wil, moet je de gorbuscha hebben, dat betekent jonge zalm. En dan is er nog ikra kaviaar, een smeerbare kaviaarcrème.” Zoon Wladimir – “Ja, ongeveer zoals de president, maar mijn roepnaam is Vòva, of Vóóva, zoals ze hier in Rotterdam zeggen” – weet wel raad met de zoute lekkernij. “Lekker als ontbijtje, hoor. Op een cracker of op je roggebrood.” Smaken van vroeger Het is druk in de winkel. De laatste spullen worden vandaag naar de nieuwe winkel verhuisd, dus neemt Vova het interview op zich zodat de rest kan doorwerken. “Wilt u wat drinken?”, vraagt de 18-jarige jongen gastvrij als we voor het schap met Russische frisdrank staan. De keuze valt op de Georgische frisdrank Natakhtari Limon. Wat er bijzonder aan is? “Het is gewoon frisdrank”, zegt Vova nuchter. “Maar dit zijn de smaken die mensen gewend zijn van vroeger.” Hetzelfde geldt voor een van de bestsellers uit de winkel, de smetana. “Simpel gezegd is het de Russische crème fraîche. Het verschil in smaak is moeilijk uit te leggen. Het is ook weer iets waarmee je bent opgegroeid. Als je deze smaak gewend bent, heb je hem toch liever dan de crème fraîche die je in de supermarkt koopt.” Bij smetana moet de kanttekening worden gemaakt dat dit product de smaakmaker is bij bijna alle Russische gerechten. Blini met kaviaar? Daar hoort een toefje smetana op. Varenyki (Russische dumplings)? Daar serveer je een smetana-dip bij. Borscht? Ook niet compleet zonder een schep smetana.

Russische bestsellers 1che,DeSmetana Russische crème fraîsmaakmaker voor bij-

na alles: op je blini, onder je kaviaar of als dip voor je Russische dumpling.

2

Koek en snoep Amandelkoekjes, karamel, Russische marmalade en vooral heel veel chocola: de schappen van Bogatir liggen er vol mee. De Rus is dol op zijn zoetigheid.

3

Gedroogde vis Bij je Baltika-biertje eet je geen chips of nootjes, maar pluk je een gedroogd visje uit elkaar. Die is ook voorgeplukt verkrijgbaar, voor de luie snacker.


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

ETEN & DRINKEN

Boekweit “Heb je geen bekers gepakt?”, vraagt Anton aan zijn zoon als hij langsloopt en de twee glazen flesjes op tafel ziet staan. “Nee joh, lekker Russisch zo uit de fles”, grapt Vova. Hoe druk Anton ook is, hij kan het er niet bij laten. Vergeet het kille Russische karakter dat je standaard wordt voorgeschoteld in films en series. Bij Bogatir laten ze je zien wat Russische gastvrijheid inhoudt. Anton zet twee bekers op tafel en een schaaltje gevuld met Russische zoetigheid: prjaniki, amandelkoekjes, en een handjevol chocolaatjes. Elke keer als hij langs de tafel loopt, laat hij weer even trots een van zijn producten zien. Vova’s gezicht betrekt als Anton een zak boekweit neerlegt. Veel gebruikt in de Russische keuken, maar zichtbaar niet Vova’s favoriet. Koken, stoven, roosteren. Je kunt er alles mee doen, maar vooral de gemalen versie is bekend: van boekweitmeel worden onder andere de wereldberoemde blini’s gemaakt: de koekjes die het midden houden tussen een pannenkoek en een poffertje en die zowel met zoet als met hartig beleg zoals kaviaar gegeten kunnen worden. In de nieuwe winkel verkoopt Anton ook de voor Nederlanders bekende cola, sinas en Spa. Handige producten voor buurtbewoners die nog even snel de laatste boodschappen willen halen. Waarom ook niet? Het is sowieso lastig te definiëren wat Russisch is na het uiteenvallen van de SovjetUnie. Anton en Ludmila komen zelf uit Kirgizië en zijn kinderen van Russische en Oekraïense ouders.

De ongenadig overheerlijke moksi meti van Afobaka Tara Lewis snackt onder de 10 euro met Rotterdammers Graficus en kunstenaar Hans van den Tol bezoekt al sinds eind jaren 80 het Surinaamse eethuis Afobaka op de Oude Dijk. Hij wil met plezier uitleggen waarom. Eigenlijk bestaat de aantrekkingskracht van Afobaka uit twee componenten: het lekkere eten én eigenaar Jimmy. Hans (66) is graficus en kunstenaar. “Ik woon in de Watertoren op de Esch en iedereen uit Kralingen deed zijn boodschappen hier tegenover bij Den Toom. Een geweldige supermarkt met een rijk aanbod aan tropische groente, iets wat toen nog bijzonder was.” Na het boodschappen doen liep Hans voor het eerst Afobaka binnen, om een saoto soep te eten. “En dat doe ik nog steeds zo’n twee à drie keer per maand. Ik hou van koken maar heb er niet altijd zin in. Dan zeg ik tegen mijn buren: ‘Kom, we gaan naar Jimmy!’” Jimmy is de Chinese uitbater en is minstens even bekend om het restaurant als om zijn afscheidsgroet: ‘Tot morgen!’ Hans is dol op de moksi meti van Afobaka, een gerecht met nasi of bami met geroosterd buikspek, worst, kip en cha siew. “Wat ik misschien nog wel het lekkerst vind, is de sambal. Vaak neem ik een portie mee voor thuis, in een plastic beker of meegebrachte jampot. Die vries ik in kleinere delen in, zodat ik altijd lekkere sambal heb.” Hans hengelde vaak naar het geheim van de chef: “Daar blijft Jimmy volgens mij expres vaag over. Overigens vindt iedereen Jimmy een geweldige vent. Zonder echt iets bijzonders te doen zorgt hij altijd voor een fijne sfeer. Deze zaak is voor mij pas deze zaak als Jimmy er is.” Hans’ fascinatie voor de Aziatische keuken herleidt hij tot een boek uit zijn jeugd. “Het Douwe Egberts-album Bali in kleuren . Die stond vol met tempels en leeuwenbekken. Dat was voor mij als jongetje uit de Veerhaven een lokroep van de tropen. Mijn eerste verliefdheid was op een meisje dat ik zag op een foto in dat album.”

HAUTE CUISINE VOOR MAXIMAAL TIEN Nederlanders en Poetin “Kijk”, zegt Anton. Hij houdt een zwart T-shirt omhoog met een wapen op de borst. “Armenië”, verklaart hij. “En dit is Tsjetsjenië, en wat vind je van deze?” Op het derde shirt dat hij laat zien, prijkt een groot portret van Vladimir Poetin. ‘Mr. President’ staat er met grote letters onder gedrukt. “Het zijn vooral Nederlanders die ’m kopen. Mensen die het geinig vinden om met een Poetin-shirt te lopen”, weet Vova. Kvas Het gesprek met Anton komt snel weer terug op de hoofdproducten uit de winkel: eten en drinken. Vooral dat laatste, want in deze categorie hebben we het belangrijkste drankje nog niet besproken. Dat is dus niet de wodka. “Die hebben we nu nog niet in de winkel. We moeten er nog een aparte ruimte voor bouwen, omdat voor de verkoop van sterke drank andere regels gelden.” Anton en Vova willen het ook niet over bier hebben, hoewel de schappen natuurlijk wel goed gevuld zijn met Baltika-bier. Hét drankje waar we het nog over moeten hebben, is broodsap ofwel ‘kvas’, gemaakt van gegist roggemeel, maar dat toch geen alcohol bevat. Hoe het smaakt? Vova wil het zijn gast niet aandoen om het te proeven. “Ik ken onder mijn Nederlandse vrienden maar één iemand die het lekker vindt. Weet je hoe het smaakt? Alsof iemand tien kilo suiker in je bier heeft gegooid. Ja, je moet ervan houden!”

13

Afobaka, Oudedijk 166B Moksi meti: 8,50 euro Oordeel: Royale portie en uitstekende smaak, maar vooral de sambal en Jimmy zelf maken hier eten tot een écht feest.


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak

NIEUW

ROTTERDAM Strevelsweg 371 • Zeer ruime maisonnette woning op de tweede en halve vierde verdieping • Ruim van opzet • Centraal gelegen bij de uitvalswegen en diverse faciliteiten in de

VERKOCHT BINNEN 1 WEEK

omgeving. • •

Vraagprijs € 125.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM Lilian Ngoyiweg 182 • Luxe 2 onder één kap woning in

NIEUW

Waarom Ooms? ! Het meest verkopende makelaarskantoor in Regio Groot-Rijnmond ! Ooms vraagt en maakt de beste prijs voor uw huis ! No Cure No Pay ! Persoonlijke aandacht ! Team van enthousiaste en ervaren medewerkers ! Professionele fotografie en virtuele bezichtigingen ! Erkend Hypothecaire Planners en Adviseurs ! Afspraken mogelijk op zaterdag en ‘s avonds

ROTTERDAM Proveniersplein 8b • 4-kamer beneden woning In de provenierswijk gelegen • Souterrain en fraaie tuin op het zuiden en vzv authentieke details

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

010 424 88 88

Vraagprijs € 350.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM Meerum Terwogtlaan 197 • 5-kamer eengezinswoning met voor- en achtertuin

• Zeer goed onderhouden

groene woonwijk Nieuw Terbregge

auto’s

Capelle apelle a/d IJssel

• Heerlijke achtertuin op het

Hellevoetsluis Helle

Spijkenisse Spijk

ROTTERDAM

• Ruim (ca 85m2) en licht 4-kamer

• Keurig en modern 3-kamer apparte-

• 5 kamer appartement (ca. 150m2)

de zolder • Perfect geschikt voor starters en/

VERKOCHT RUIM BOVEN VRAAGRPIJS

Binnenweg • Prettige indeling, fijn balkon, half

Vraagprijs € 300.000,- k.k.

Vraagprijs € 189.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

Stadhoudersplein 39c • Gelegen in de geliefde wijk

NIEUW

ROTTERDAM

Van Speykstraat 132

Oppert 136

• Starters opgelet!

• In het populaire complex DE

verdieping

VERKOCHT RUIM BOVEN VRAAGRPIJS

onderbouw

lichtinval

Vraagprijs € 375.000,- k.k.

HOFDAME in het hippe Laurenskwartier

• 3- kamer appartement op de 2e

2e verdieping met ruime berging in

• Door de vele ramen bijzonder veel

van Rotterdam

• Goed onderhouden 3-kamer

• 3-kamer appartement inclusief VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

eigen parkeerplaats

• Moderne afwerking, epoxy giet-

vloer, prettige lichtinval en fraaie keuken

Vraagprijs € 150.000,- k.k.

Vraagprijs € 150.000,- k.k.

ROTTERDAM

NIEUW IN VERKOOP

• Betaalbaar wonen in het Centrum

“Blijdorp” appartement

singel in Blijdorp

open keuken en keurige badkamer •

• Gelegen in keurig complex op de

• Schitterend uitzicht over de statige

heid van onder meer De Nieuwe

ROTTERDAM

met eigen kelderberging

ment op de 3e verdieping • Zeer leuke wijk, in de directe nabij-

of studenten

NIEUW

ROTTERDAM

Vraagprijs € 350.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

De Savornin Lohmanlaan 95aI

Maaskade 31b

Willem van Hillegaersbergstraat 73b

• Zeer goed onderhouden sfeer-

• Goed onderhouden 2-kamer appar-

• Fraaie 4-kamer dubbele bovenwo-

tement op de 2e verdieping

volle 3-kamer woning gelegen in • Balkon op het Westen • CV combiketel, luxe Quickstep laminaatvloer en suite schuifdeuren

ning van ca. 95m2

• Waanzinnig uitzicht over de skyline

Bergpolder VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

ROTTERDAM Statensingel 177b

• 2 badkamers en extra berging op

NIEUW

NIEUW

Claes de Vrieselaan 233

hoekappartement

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

• • Vraagprijs € 385.000,- k.k.

Brouwersstraat 1- 02

• Gelegen op de 2e verdieping

NIEUW

speelterrein

Dordrech Dordre chtt ch

NIEUW

• Afgesloten binnentuin met een

Barendrecht Barendre echt

Vraagprijs € 475.000,- k.k.

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

Rotterdam Ro tterdam Schiedam Schieda

zuidwesten!

ROTTERDAM

• Gelegen in kindvriendelijke en

Lansingerland

• Parkeerruimte voor meerdere

NIEUW

naissance stijl

• •

het populaire ’s-Gravenweg-gebied

VERKOCHT BINNEN 1 WEEK

• Schitterend object in Neo-Re-

• Heerlijke buitenruimte op het

van Rotterdam VERKOCHT BINNEN 1 WEEK

• Gelegen op eigen grond en nabij het centrum van Rotterdam

Vraagprijs € 155.000,- k.k.

Vraagprijs € 175.000,- k.k.

VERKOCHT RUIM BOVEN VRAAGRPIJS

westen • Gelegen in Hillegersberg en zeer gunstig gelegen tov uitvalswegen, openbaar vervoer, winkels en de Bergse Plas

Maaskade 113-115 |3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam

Vraagprijs € 219.000,- k.k.


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak

NIEUW

ROTTERDAM

NIEUW

ROTTERDAM

Langenhorst 38a

De Ruyterstraat 10b

-Fijne en ruime eengezinswoning

• Keurig 3-kamer appartement gele-

met grote tuin op het oosten

gen op de 1e verdieping

-Gesitueerd nabij een zeer kind-

• Ruimtelijke indeling, mooie lichtin-

vriendelijke opgezette stadswijk

val en rustig gelegen balkon

met speelmogelijkheden NIEUW IN VERKOOP

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

-Ideale woning voor een groot gezin

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

ROTTERDAM

NIEUW

ROTTERDAM

Karel Doormanstraat 283b

Goudsesingel 37f

• Goed onderhouden 2-kamer

• Ruim en licht 2-kamer appartement (vh 3) op ideale locatie in het centrum • Gelegen op de 5e verdieping van een keurig complex • Mooie indeling, prettige lichtinval en sfeervol balkon

appartement op de 4e verdieping met ruim balkon op het oosten • Midden in het bruisende centrum VERKOCHT RUIM BOVEN VRAAGRPIJS

van Rotterdam

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

• Gelegen in een keurig complex met lift en gemeenschappelijk

binnentuin

• Vraagprijs € 185.000,- k.k.

Vraagprijs € 235.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

NIEUW

ROTTERDAM

Wijnbrugstraat 267

• Uniek luxe penthouse met 2

• Keurig verbouwd 3-kamer apparte-

• Keurig 3-kamer appartement op

van de zon en het panoramische

NIEUW IN VERKOOP

uitzicht over de Maas en Skyline

IDEALE STARTERSWONING

• In de directe omgeving vindt u alle gemakken

Vraagprijs op aanvraag

Vraagprijs € 98.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

Nieuwstraat 188 • Keurig onderhouden 3-kamer appartement met balkon • Midden in het centrum van

VERKOCHT RUIM BOVEN VRAAGRPIJS

NIEUW

slaapkamers en een extra werkkamer met tuin

• In rustige straat in Kleiwegkwartier

• Vrij gelegen aan openbaar groen en op steenworp afstand van

NIEUW IN VERKOOP

winkelcentrum Zuidplein

• •

Vraagprijs € 195.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM Madeliefstraat 20b • Ruimtelijk opgezet 4-kamer appar-

• Modern 3-kamer appartement

appartement van ca 180m2!

tement gelegen in een nette en

gelegen op de 19e verdieping

Inclusief parkeerplaats

rustige straat.

• Midden in het bruisende centrum

• Fenomenaal 320 graden uitzicht

Vraagprijs € 779.000,- k.k.

• Royaal HEEL PAND bestaande uit 4

en halve 2e verdieping (interne trap)

Bierstraat 251

• Werkelijk fantastisch luxe 5-kamer

• 3-kamer woning op de begane grond

ROTTERDAM

Landverhuizersplein 113

• Gelegen op de 27e verdieping

Mijnsherenplein 6

Vraagprijs € 130.000,- k.k.

Vraagprijs € 209.500,- k.k.

Brienenoordbrug

Margrietstraat 14a

bereik

de Skyline, de Euromast en Van

ROTTERDAM

met alle faciliteiten binnen hand-

over onder andere de Maas,

NIEUW

ruime en zeer diepe achtertuin

balkon

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

Vraagprijs € 285.000,- k.k.

• Benedenwoning vzv een fantastische

Rotterdam

ROTTERDAM

bedrijvige centrum

verkeer voor de deur • •

slaapkamers, badkamer en zonnig

op oa Oude Haven , de Maas en

• Relatief rustige locatie zonder direct

• Woonkamer, open keuken, 2

stadtoren. • Weids en spectaculair uitzicht

voorzieningen

van Rotterdam

ROTTERDAM

de 22e verdieping in De Water-

ment op de 3e verdieping • Gelegen aan een winkelplein met alle

• U kunt in alle vrijheid genieten

NIEUW

ROTTERDAM

Plein 1953 103

dakterras

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

NIEUW

Eric Kropstraat 120 slaapkamers, 2 badkamers en riant

NIEUW

authentieke omgeving

• •

Vraagprijs € 275.000,- k.k. NIEUW

• Prettige woonbeleving in een

• Wijk ligt erg centraal, vlakbij veel

van Rotterdam NIEUW IN VERKOOP

• Uitstekend onderhouden en fraai uitgerust met een complete inbouw-

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

voorzieningen • Lichte woonkamer, badkamer en keuken, 3 slaapkamers en fijn

keuken en eigentijds modern sanitair.

balkon

Vraagprijs € 300.000,- k.k.

Maaskade 113-115 |3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam

Vraagprijs € 69.000,- k.k.


THUISKOMEN MET OOMS Heeft u ver(t)huisplannen en wilt u uw huis ook verkopen? Bij Ooms bent u aan het juiste adres in de aanloop naar uw nieuwe thuis! Aankoop, verkoop én het verkrijgen van een hypotheek. Wij regelen alles onder 1 dak

NIEUW

ROTTERDAM Oppert 118

NIEUW

ROTTERDAM

Waarom Ooms? W Pleinweg 191a

NIEUW IN VERKOOP

balkon op het noordoosten

pleinweg • Prijs is BIEDEN VANAF prijS

NIEUW IN VERKOOP

Vraagprijs € 325.000,- k.k.

Vraagprijs € 125.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

Vraagprijs € 200.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM

Librijesteeg 243

Struitenweg 29a

Polderlaan 68a

• Royaal 3-kamer appartement op

• Zeer rustige en sfeervolle jaren ’30

• Zeer leuk en optimaal afgewerkte

een toplocatie in hartje centrum

omgeving in de wijk Charlois

• Gelegen op de 8e verdieping in het • Veel glas en de moderne architectuur

2-kamer benedenwoning

• Fraai en keurig afgewerkt 5-kamer

chique City Building

• Sfeervolle tuin vzv vlonder terras!

hoek appartement VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

• Woning is over 2 verdiepingen met eigen entree

• Keurig gerenoveerd afwerkingsniNIEUW IN VERKOOP

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Wijnbrugstraat 285 verdieping in De Waterstadtoren

• Net appartement, zeer centraal in

op het zuiden, terrasbalkon

het centrum gelegen

woonoppervlakte • Goed onderhouden 4-kamer bovenwoning op de 2e, 3e en 4e NIEUW IN VERKOOP

• Gelegen op A-locatie in het centrum

verdieping • Direct naast het Varkenoordse Park gesitueerd en nabij winkels

van Rotterdam

ROTTERDAM

ROTTERDAM

Kruisplein 722 • Keurig en strak 3-kamer appartement op de 9e verdieping

centrum van Rotterdam •

NIEUW

ROTTERDAM Jacques Dutilhweg 633

• 3 - kamer appartement met vrij

• Ruim 2-kamer (vh 3) appartement

uitzicht op de oude ingang van

gelegen op zeer prettige locatie in

Diergaarde Blijdorp

• Eigen parkeerplaats is parkeerkelder

Vraagprijs € 185.000,- k.k.

Van Aerssenlaan 36c

• Alle luxe en comfort aanwezig

• Zeer centraal gelegen in het

gelegen

Vraagprijs € 395.000,- k.k.

Vraagprijs € 275.000,- k.k.

de wijk Prinsenland

• Keuken is aan de voorzijde van het appartement

NIEUW IN VERKOOP

• Gelegen op de 4e verdieping van NIEUW IN VERKOOP

• Zeker een bezichtiging waard!

een kleinschalig complex • Ruimte woonkamer en keuken,

grote slaapkamer met mogelijkheid voor 2 slaapkamers

Vraagprijs € 450.000,- k.k.

ROTTERDAM Calandstraat 18h • Fantastisch 3-kamer appartement in het sfeervolle scheepvaartkwartier inclusief parkeerplaats • Vele originele details, balkenpla-

VERKOCHT BOVEN VRAAGRPIJS

• Zeer royale, maar liefst 140m2

• Mooie lichtinval, gunstige zon-ligging

NIEUW

Breeweg 10a

Markthal

parkeerplaats

VERKOCHT BINNEN 1 WEEK

ROTTERDAM

• Loft appartement gelegen in De

• Gelegen op eigen grond en eigen

NIEUW

NIEUW

Verlengde Nieuwstraat 239

• 3-kamer appartement op de 25e

VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

• • Vraagprijs € 115.000,- k.k.

Vraagprijs € 135.000,- k.k.

Vraagprijs € 300.000,- k.k.

veau, moderne badkamer, prettige achtertuin en bergingschuur

• •

NIEUW

over de skyline van Rotterdam • Eigen berging en gemeenschappelijke ruimte met fietsenstalling

NIEUW IN VERKOOP

appartement op de 8e verdieping • Ca. 95m2 met geweldig uitzicht

• Gelegen aan de altijd levendige

plaats

ROTTERDAM

• Instapklaar en modern 3-kamer

aan de achterzijde

• Zonnig terras en eigen parkeer-

NIEUW

Koningswaard 139

3e en 4e verdieping met 2 balkons

op de 2e verdieping

VERKOCHT BOVEN VRAAGPRIJS

ROTTERDAM

• Ruime 5-kamer bovenwoning op de

• Geweldig 3-kamer appartement

• Heerlijk stadsappartement met

NIEUW

fonds, fraaie gietvloer, luxe keuken met inbouwapparatuur, royale woonkamer en luxe badkamer

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

Benieuwd wat jouw huis waard is?

GRATIS

waardebepaling 010 424 88 88

Vraagprijs € 525.000,- k.k.

Vraagprijs € 250.000,- k.k. NIEUW

ROTTERDAM Bernardus Gewinstraat 11b • Zeer ruim 4-kamer appartement op loopafstand van het centrum • Geheel vzv dubbel glas en het appartement kan naar eigen smaak

NIEUW IN VERKOOP

worden ingericht • Het appartement is gelegen op de 2e verdieping

Vraagprijs € 125.000,- k.k.

Maaskade 113-115 |3071 NJ Rotterdam Tel (010) 424 88 88 | rotterdam@ooms.com Ooms.com/rotterdam


200.000 waargebeurde liefdesverhalen

‘In de kroeg had ik haar nooit aan durven spreken’

Start je eigen liefdesverhaal op www.relatieplanet.nl/liefdesverhalen


ERSALE! MEGA SUMMER S %

60 tot

MASSALE EN F

INALE NA-ZOM

20.000 FIETSTESENN

! G N I T R O K

& 5.000 KINDERFIE

NU!

OOK E-BIKES

R E E T I F O PR

IEDERE DAG NIEUWE AANVOER VANUIT ONZE MEGA MAGAZIJNEN

NORMALE ADVIESPRIJS VAN 499,- tot 699,- NU ALLEMAAL 149,- / 249,- / 299,- en 349,- ! NU ALLEMAAL &

TRACKING HYBRIDE 2750 STUKS STADSFIETSEN 1250 STUKS Alu Frame. Hoogwaardige Shimano afmontage derailleur en Nexus 3, 7 of 21 versnellingen. Diverse kleuren. Dames en heren.

MOUNTAINBIKES/ 700 STUKS CROSS HYBRIDES/ATB 350

STUKS

Diverse maten voor groot en klein. Allemaal hoogwaardig Shimano afgemonteerd, Alu frames, geveerd, etc.

TRANSPORTFIETSEN

149249199- 299OP=OP

2000 STUKS

MAAL

Leuke kleuren met voordrager. LLE Ook met versnellingen. NU AALLEE Lichte lakschade mogelijk. N MAAR A-MERKEN

NU ALLEMAAL &

OCHT EXTRA BIJGEKR EE 5000 W NU

STUKS

Diverse kleuren. Geen bouwmarkt fietsen, maar super

Hollandse fabrikaat!

KINDERFIETSEN

35-

750 STUKS

250 STUKS

ALLEEN M A-MERK AAR EN

NU

EXTRA BIJGEKOCHT NU WEER

NU v.a. Allemaal top aanbiedingen g ROFITEER! ELEKTRISCHE FIETSEN P Met 3 en 7 versnellingen. 250 STUKS NU 150 STUKS OP=OP

En natuurlijk duizenden andere aanbiedingen van alleen maar topmerken

advies • voordeel • service • keuze

19999799-

STUKS S & Diverse maten en kleuren. 5000 STUK 6000

249-& 299- Van 1899,-

BOBIKE KINDERZITJES 2000 STUKS voor of achter normaal 80,en 90,- nu u uitkieezeen v.aa.

U

249-

OMA FIETSEN 500 STUKS

TUKS LAATSTE S

Rotterdam XXL Mega Store

Burg. van Walsumweg 2 • Maandag t/m Donderdag 09.00-18.00 • Vrijdag 09.00-21.00 • Zaterdag 09.00-18:00

Iedere ZONDAG GEOPEND 11-17 uur!

De beste service en garantie tegen de laagste prijs! Kijk voor openingstijden en routebeschrijving www.megabike.nl Nu 10% korting op een ooglidcorrectie

Verlangt u naar een frisse uitgeruste blik? Dan kan een ooglidcorrectie een passende oplossing voor u zijn. Bij Oogziekenhuis Focuskliniek worden ooglidcorrecties uitgevoerd door zeer ervaren specialisten. Om Omdat Oogziekenhuis Focuskliniek 25 jaar bestaat, krijgt u 10% korting op de behandeling! Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek. Kijk voor meer informatie op www.focuskliniek.nl of bel naar 010 - 402 34 56.

Vlo%e babbel? Ben je representa$ef? Is flyeren, fundraising of straatsales echt jou ding? Wacht niet en stuur ons een mail!

· Ooglaseren · Lensimplantaties

· Ooglidcorrecties · Botoxbehandelingen

Dankzij Bibliotheek aan Huis kan ik lekker blijven lezen! Mevrouw Van Welzen / 88 jaar

info@nlpromo.nl 06 - 45 84 78 95

www.bibliotheek.rotterdam.nl


DE

NIEUWSPEPER 6 SEPTEMBER 2017

CULTUUR

Soundtracklegende Ennio Morricone’s levende muziek De beste westerns zijn bezield met de atmosferische soundscapes van Ennio Morricone, denk aan legendarische films als Once Upon A Time In The West, Once Upon A Time In America, A Fistful Of Dollars. Zijn soundtrack voor The Good, The Bad and The Ugly wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke ooit gecomponeerd. Ennio’s soundtracks scoren altijd hoog op de vele ranglijsten met de beste filmsoundtracks aller tijden die op internet rondzweven. Ennio Morricone zal zijn filmmuziek live ten gehore brengen in Ahoy. De show krijgt extra cachet door een gastoptreden van de Portugese fadolegende Dulce Pontes. Waan je een avond lang in Amerika’s Wilde Westen. Ahoy • dinsdag 19 september • 20.00 uur • www.ahoy.nl

Draai de muurbloempjes de dansvloer op

Rotown • donderdag 7 september • 23.00 uur • www.rotown.nl

Ben jij die partystarter die op intieme feestjes ook de muurbloempjes, schoenenstaarders, aan het bierglas vastgekleefde danstalenten en mensen die liever zichzelf horen praten dan een dansje te wagen de dansvloer op krijgt? Pak je kans en etaleer je skills voor een groot publiek. Kom bewijzen dat je binnen drie kwartier de zaal aan het bewegen krijgt. Vanaf september kun je je elke donderdagavond uitleven. Wel even inschrijven via opendjnight@rotown.nl.

19

Lief en leed in buurtsoap Café de Kapenees

FOTO DOROTHEA VAN DER STAAIJ

De zomervakantie is voorbij, dus gaat alweer de vierde editie van de Rotterdamser dan Rotterdamse buurtsoap Café de Kapenees van start. Maak de wederwaardigheden mee van kroegtijger Koos, gespeeld door Paul van Soest. Hij is bekend van de televisieserie Toen was geluk nog heel gewoon . Loes Schnepper zet overtuigend caféhoudster Zus van Tros-

sen neer. Wil je weten wat Loes in haar mars heeft, bekijk dan eens haar telefonische zedenschetsen op YouTube. Verwacht van Café de Kapenees weer veel tobberige en hilarische kroegpraat over gesneuvelde paaldanscarrières, bemoeizuchtige schoonmoeders en dreigende burn-outs. Café de Kapenees is zowel te bewonderen in kantine Walhalla als Podium Islemunda. Kantine Walhalla • dinsdag 5 september • 20.30 uur • www.kantinewalhalla.nl Islemunda • donderdag 7 september • 20.30 uur • www.islemunda.nl Meer info via facebook: fb.me/buurtsoap

Rotterdamse pleinen in de greep van tentakelspektakel Kunst- en theaterfestival Tentakel spreidt zijn tentakels uit over Rotterdamse pleinen en maakt ze tot unieke totaalkunstwerken. De pleinen stromen vol met muziek, workshops, kunst, theatervoorstellingen en meer spektakel. Elk plein heeft zijn eigen programma. Zo kun je de kleinste pleinbioscoop ter wereld bezoeken, de theatervoorstelling van De Vrouwen van Wanten bekijken over hun eindeloze pogingen om op vakantie te

gaan, of een city-safari ervaren op de grootste fiets van Rotterdam. De volgende pleinen doen mee: Amelandseplein, 6 september • Afrikaanderpark, 16 september • Park Schinnenbaan, 17 september • Oleanderplein, 20 september • Colosseumpark, 23 september

Natuurspreekuur Heb je botten, veren, fossielen, schelpen of andere natuurlijke voorwerpen gevonden? Die kun je laten beoordelen door een echte expert! Wie weet heb je al jaren lang een heel bijzondere vondst op je nachtkastje liggen.. Natuurhistorisch Museum Rotterdam | wo 6 september | 14.30 uur

Javier Guzman Ga-Bie-Jer De cabaretier stelt zich voor. Netjes en keurig zoals het hoort. Hij laat zien dat hij zijn woede kan beheersen en juist de rust weet te bewaren. Wil je voor eens en altijd weten hoe je zijn naam moet uitspreken, ga dan vooral kijken! Kantine Walhalla | do 7 september | 20.30 uur

Kunst- en theaterfestival Tentakel • www.tentakelfestival.nl

Save Flight

Doodleuke en springlevende natuur

Jong of oud, iedereen heeft wel eens een papieren vliegtuigje gevouwen. Geïnspireerd op de verzameling vliegtuigen van rasverzamelaar, filmmaker en antropoloog Harry Smith kun je je vouw-skills verbeteren op het maakdek van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut | vr 8 september | diverse tijden

FOTO JASPER DOEST

Natuurvorsers die zich de afgelopen vakantie uitleefden met het verzamelen van botten, fossielen, veren of schelpen, kunnen vanaf september elke eerste woensdagmiddag van de maand hun vondsten laten beoordelen door een echte expert in het Natuurhistorisch Museum. Beschouw de

beoordeling als een soort Tussen kunst en kitsch , maar dan anders. Neem ook een kijkje bij de nieuwe tentoonstelling Spreeuw Centraal, een fotoserie waarmee Jasper Doest in 2016 de Zilveren Camera won. Natuurhistorisch Museum • www.hetnatuurhistorisch.nl

Lunch en diner!

Rotterdam Uitdagen

Een regionale keuken met seizoensgebonden producten, in het restaurant van Hilton Rotterdam. Tafelen met vrienden en familie, romantisch dineren met z’n tweeën of lunchen met collega’s! Plus, elke vrijdagmiddag BeGIN your weekend met heerlijke Gin & Tonic’s!

De start van het culturele seizoen staat voor de deur! De culturele instellingen van Rotterdam laten met behulp van diverse voorproefjes zien wat ze voor je in petto hebben. Maak kennis met artiesten uit Rotterdam, ga aan de slag met diverse workshops of stap in het reuzenrad voor een verrassingsact. Schouwburgplein| 9 & 10 september | diverse tijden

rotterdam.roots@hilton.com | 010 710 80 28 facebook.com/rootsrtm | instagram.com/rootsrotterdam

De betere film draait ook op Zuid Voor de betere bioscoopfilms neemt jong en oud plaats in de zaal van Cinema Islemunda. Op woensdagmiddag programmeert deze Zuid-bioscoop kinderfilms en op vrijdagavond biedt Islemunda filmvertier voor volwassenen. Deze maand draaien films over beren, bergen en straatkatten, vriendelijke griezels van moderne sprookjesschrijver Roald Dahl en ‘political princess’ Jackie Kennedy. 6 september Casper en Emma de bergen in 8 september A Street Cat Named Bob 13 september Roald Dahl Dag met de GVR 15 september Masha en de Beer 20 september - Jackie Cinema Islemunda • www.islemunda.nl

Grote Zaal – de Doelen te Rotterdam – aanvang 11.00 uur Zondag 29 oktober Zondag 5 november Zondag 12 november Zondag 19 november Zondag 10 december Zondag 17 december Zondag 28 januari Zondag 4 maart Zondag 18 maart Zondag 25 maart

€ 14,--

Shanty Festival (drie koren!!) 60 jaar podiumjubileum Greetje Kauffeld The Rosenberg Trio In de schaduw van Toon Hermans Operette Internationaal White Christmas at de Doelen Politie Harmonie Hermandad & Laura Fygi Opera Familia Bob Bullee – Ode aan Sinatra en Songbook Van Smartlap tot Opera

Bestellen: via internet of telefonisch

www.zondagochtendconcerten.nl 010 4225244

Sushi Festival Voor de echte sushi fans! Van sushi donuts en sushi burgers tot sushi lollipops en Japanse poffertjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in Ahoy. Ook kun je workshops volgen, plaatsnemen aan de langste sushi-bar van Europa en leuke goodies kopen. Ahoy Rotterdam | 9 & 10 september | 13.00 uur

Voor de volledige agenda kijk op Uitagendarotterdam.nl


Kijk voor beschikbaarheid van producten in onze filialen op

DAKA.NL

JOUW VOETBAL- & HOCKEYSPECIALIST 20%

KORTING *

NIKE Mercurial Vortex Ii Njr (Fg) Van 54,99 NU

30%

44.

99

NIKE Tiempo Genio II Leather (FG) Van 59,99 NU

20%

KORTING *

NIKE Magista Onda II Dynamic (FG) Van 89,99 NU

20%

KORTING *

KIDS VAN 44,99 NU 35,99

KORTING *

44.

99

20%

69.

99

ADIDAS ACE 17.4 (FG) Van 54,99 NU

40%

KORTING *

KIDS VAN 69,99 NU 54,99

79.

99

ADIDAS Copa 17.2 (FG) Van 99,99 NU

45%

KORTING *

JR. COPA 17.4 (FG) VAN 39,99 NU 29,99

KIDS VAN 39,99 NU 24,99

29.99 20%

KORTING *

KORTING *

OP=OP

64.

ADIDAS ACE 17.3 (FG) Van 79,99 NU

99

ADIDAS ACE 17.2 Primemesh (FG) Van 129,99 NU

79.

99

NIKE Mercurial Vortex III Van 44,99 NU

34.99

BEKIJK ONZE TOTALE VOETBAL EN HOCKEY COLLECTIE OP DAKA.NL Maria Verschoor

40%

20%

KORTING *

99.

99

ADIDAS Hockey Lux Van 164,99 NU

20%

KORTING *

ASICS Gel-Lethal MP7 Van 84,99 NU

69.

99

KORTING *

ADIDAS FlexCloud Van 99,99 NU

79.99

ADIDAS W24 Compo 3

35%

KORTING *

25%

20%

KORTING * ASICS Gel-Hockey Typhoon 3 129,99

ADIDAS LX24 Compo 3 Van 124,99 NU

79.

99

BRABO Traditional Carbon 80 LB Van 169,99 NU

KORTING *

129.

99

BRABO G-Force Purre Pantheer Van 49,99 NU

* Korting geldt van de bruto adviesprijs. Druk- en zetfouten voorbehouden. Deze advertentie is geldig t/m 10 september 2017 en zolang de voorraad strekt. OP=OP. (#17101)

Kijk voor alle filialen en openingstijden op daka.nl

DAKA.NL

VOLG ONS OOK OP:

39.99


DEZE FESTIVALKRANT IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET DE NIEUWSPEPER EN METRO


De nieuwspeper 2017 nr 16