Page 1

PAGINA 4

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

Opmerkelijk: laagbouw rukt op in hartje Rotterdam

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN METRO

100 jaar Volksuniversiteit

PAGINA 9

JAARGANG 4, NR. 2 24 JANUARI - 6 FEBRUARI 2018 KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

IFFR 2018

DE FILMS, DE FEESTJES EN NU OOK DE ROTTERDAMDAG

PAGINA 20

(Foto: Bas Czerwinski)


GRATIS PROFESSIONEEL 3D BADKAMERONTWERP GEDEGEN EN EERLIJK ADVIES OP MAAT MEER DAN 36 MEGASTORES IN DE BENELUX

KOM LANGS VOOR EEN GRATIS EN GEHEEL VRIJBLIJVEND ADVIE S MET EEN 3D TEKENING VAN ONZE ERVAREN ADVISEURS.

MAAK EEN AFSPRAAK OP WWW.

SANI-DUMP

SANI-DUMP

SANI-DUMP

SANI-DUMP

Stadionweg 45a

Schieweg 73-75

Lucebertstraat 32

Leeghwaterstraat 63

Rotterdam (Vlakbij de Kuip)

Delft

(100 meter vanaf de Makro)

Spijkenisse

Sliedrecht

LOO D

S5

SANIDUMP.NL

SANI-DUMP

Capelle a/d IJssel Lylantse baan 50

Naast

Aalsmeer - Almere - Amersfoort - Amsterdam - Bergen op Zoom - Breda - Capelle a/d IJssel - Cruquius - Delft - Den Haag - Dordrecht - Drachten - *Elst - Geel (België) Groningen - Hoogeveen - Leeuwarden - Leiderdorp - Merksplas (België) - Middelburg - Nuenen - Roelofarendsveen - Roosendaal - Rotterdam - Sliedrecht Spijkenisse - Terneuzen - Tilburg - Utrecht - Veghel - Volendam - Wijchen - Zaandam - Zaltbommel - Zoetermeer - Zwolle *Elst opening medio maart 2018

KIJK VOOR ALLE KOOPZONDAGEN EN OPENINGSTIJDEN OP WWW.SANIDUMP.NL


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

NIEUWS

NIEUW

COLUMN JAAP VAN RIJN

PEIL

2018: het jaar van de ontkloving

3

KANNIE WAAR ZIJN?!

LEKKER BELANGRIJK...

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

ROTTERDAMS

Cambridge Innovation Centre (CIC) in het Groothandelsgebouw groeit als kool en trekt inmiddels ook bedrijven van buiten Rotterdam aan 2017: 130 0 innovatieve bedrijven op meer dan 4500 m2, 2018: naar 8000 m2, einddoel: 12.000 m2 aan bedrijvigheid. Banen!

Right 2 Challenge = denk je dat je beter dan de gemeente gemeentelijke taken kunt uitvoeren, dan krijg je geld en ga je aan de slag De bewon ners van de Blijdorpse Schepenstraat pakken de handschoen op en bepale en zelf hoe hun straat smoelt. Rol ook de mouwen op, surf naar www.rotterdam.nl/wonen-leven/rightww to-challen nge.

Feyenoord-voorzitter Jan de Jong vindt hulp van Rotterdammers broodnodig bij realiseren Feyenoord City Waarom niet een beroep doen op heel Nederland d? Want Feyenoordsupporters uit allle windstreken komen naar het stadio on.

Columns, blogs, vlogs, nieuwssites, opinieprogramma’s op tv en radio, nationaal en lokaal; allemaal schenken ze aandacht aan zich steeds maar verdiepende kloven. Er zijn tegenstellingen zat in de polder. Zo’n beetje elke dag wordt er een scheur in de samenleving ontdekt. Ook in Rotterdam. Over een paar weken mogen we naar de stembus, nieuwe raadsleden kiezen. Heel Nederland kijkt weer eens naar 010, want met afstand dé kloofstad van Nederland. Rotterdammers wonen in een proeftuin vol ravijnen. Velen zien wel wat in een avontuur in de Rotterdamse collegebanken. Om kiezers te trekken doen ze er goed aan zich te verdiepen in typisch Rotterdamse kloven. De eerste grote herkennen is een makkie: de natte kloof Nieuwe Maas, die de stad onbarmhartig in tweeën deelt. Het verschil tussen Noord en Zuid is groot, dat weet een kind. Wonen je meeste potentiële kiezers op Zuid? Dan laat je je gezicht niet op de noordoever zien en ga je op de boerenzij secuur stemmen delven. Vermoed je laaghangend fruit ten noorden van het Noorderkanaal, die andere belangrijke (water-) scheiding? Dan ben je de komende weken zoet met Hillegersberg en Schiebroek. En vergeet Nesselande niet. Ook kunnen de raadzetel-hongerigen de stad tot op het niveau van straten uitspitten. Dankzij de groeiende populariteit van Rotterdam groeit de kloof tussen arm & rijker zichtbaar. Waar blokjes sociale woningen verdwijnen, verschijnen hier en daar rijtjes kekke buitenwijkhuisjes voor goed boerende gezinnen. Zo veranderen straten in kloofjes, afgunst kan wortel schieten. Hier is nood aan verbinders dan wel scheiders, zo weten de uitgenaste stemmentrekkers. Wie goed luistert, weet: de totale versplintering ligt op de loer. Iedereen zijn eigen zetel. Helaas zijn er maar 45 plekken te verdelen. We kunnen een heftige stoelendans verwachten, uitgevoerd door religieus geïnspireerden, Feyenoord Citypromotors, Pim-erfgenamen, Ubuntu-aanhangers, echte denkers, sokken-mijdende Hillbillies, duurzame daktuinders, hier en daar een liberaal en anti-jokkebrokkers (die dus sowieso niet geschikt zijn voor het politieke bedrijf, want zo af en toe: doel heiligt mid-

‘‘

’’

Colofon De Nieuwspeper verschijnt samen met dagblad Metro en wordt in geselecteerde gebieden huis-aan-huis verspreid. Tevens is De Nieuwspeper verkrijgbaar bij afhaalpunten in Rotterdam en de regio.

Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl

Hoofdredactie Jaap van Rijn

Carin Broere c.broere@tmg.nl • 06 - 5758 0037

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing.

Online www.denieuwspeper.nl

De Nieuwspeper is een uitgave van Telegraaf Media Groep.

Vormgeving Metro

Gemeentte Rotterdam, zet de klok gelijk. Wan nt die goudzoekers gaan hier woningen n opkopen om ze vervolgens te verhurren aan toeristen als “greater Amsterdam m location, with shuttle train only a half our away from historic center”.

Kloofloos Wie geeft zich alvast op als formateur die na de verkiezingen het lijmwerk verzorgt? Het is echt een eervolle en nuttige job, al die splinterfractievoorzitters erop wijzen dat zij de balk in hun eigen ogen niet zien. Ziet u het al voor u, het nieuwe, kloof overbruggende college dat op het stadhuisbalkon de schets van een inclusieve samenleving vol hoopgevende verbindingen aan het volk presenteert? Want de stad moet wel bestuurd worden, met opgerolde mouwen en veel daden. Ooit zullen de mensen zeggen, weet je nog, dat Rotterdam, die stad waar de ontkloving van Nederland begon? Dagdromen, een mens kan niet zonder.

Rotterdammers wonen in een proeftuin vol ravijnen

Redactie redactie@denieuwspeper.nl

Amsterdammers mogen woning nog maar 30 dagen verhuren

del). Al deze paradijsvogels uit de geweldige stad Rotterdam gaan van de verkiezingen een feest van de democratie maken.

Tonia van Nieuwenhuijzen t.van.nieuwenhuijzen@tmg.nl • 06 4905 4783

www.facebook.com/denieuwspeper


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

TEKST: TARA LEWIS

ONDERWIJS

4

100 JAAR VOLK De Volksuniversiteit bestaat 100 jaar en dat werd onlangs op de open dag groots gevierd met volkscolleges van Wim Pijbes en Ahmed Aboutaleb.

Rotterdammers kwamen op de open dag in groten getale naar de Volksuniversiteit. Speciaal voor het jubileum presenteerde de instelling twee bijzondere gastdocenten: Wim Pijbes en Ahmed Aboutaleb. Beide colleges, waarvoor de bezoekers zich verplicht moesten aanmelden, zaten tot de nok toe vol. De toekomst van het verleden “Normaal krijgen 24 mensen hier les, nu zijn we met 60”, zo begint directeur Theo Ruijter zijn welkomstwoord. Hij vertelt kort over de locatie van de universiteit, waarvan de statige panden aan de Heemraadssingel in 1982 door toenmalig directeur Frank Serlier werden gekocht. Binnen is op sommige

plekken nog goed te zien dat het linkerpand, waar het college wordt gehouden, oorspronkelijk als woonhuis is gebouwd. Dat gebeurde in 1902 in opdracht van J.W. Wilton, die destijds een gelijknamige machinefabriek en scheepswerf bezat. Na een warm applaus neemt Wim Pijbes het woord, die het een ‘voorrecht’ vindt om op de open dag te mogen spreken én ook nog in het ‘voorprogramma’ van de burgemeester te mogen staan. De ex-directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum staat tegenwoordig aan het hoofd van Droom en Daad, een stichting die investeert in kunst en cultuur in Rotterdam. In zijn college ‘De toekomst van het verleden’ zet hij uiteen hoe je kunt omgaan met

geschiedenis in het licht van het heden. Pijbes neemt zijn publiek mee op een wereldreis langs felle discussies over oorlogshelden van vroeger die soms letterlijk van hun sokkel moeten vallen. Van het beeld van Columbus in New York tot de zuil van Nelson op Trafalgar Square in Londen, tot de Rhodesbeurzen waarmee studenten aan Oxford kunnen studeren. Hun beeltenissen en namen moeten uit het straatbeeld en het publieke domein verdwijnen, zo menen actievoerders, omdat ze onderdeel zijn van een ‘fout’ verleden. Ook dichter bij huis wordt de discussie gevoerd, zoals over het kunstcentrum Witte de With, dat inmiddels heeft toegezegd zijn naam te veranderen.

De wind achterna hollen Het publiek hangt aan zijn lippen. Terwijl een dame achterin geregeld instemmende woorden prevelt, worden een rij voor haar Fisherman’s

WILLEN + WETEN = VOO


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ONDERWIJS

KSUNIVERSITEIT: Friends uitgewisseld tussen onbekenden, om interrumperend kuchen in de kiem te smoren. Uiteindelijk komt Pijbes met de volgende stellingname: “Het is zaak dat ons nageslacht op de hoogte blijft van ons verleden zonder dat we deze halverwege hebben geprobeerd te verwijderen.” Hij wijst bijvoorbeeld op het indrukwekkende praalgraf van Witte de With in de Grote of Sint-Laurenskerk. Op de glijdende schaal van de huidige discussie zou zelfs dit monumentale beeldhouwwerk niet meer zeker zijn van een toekomst. “Dat is iedereen die van schoonheid houdt onwaardig”, aldus Pijbes. Een mooie middenweg is volgens hem de toevoeging van een plaquette op beelden, waarin aandacht wordt geschonken aan het omstreden karakter van de historische figuur. Hij besluit met de volgende woorden: “Het verleden alleen maar betreuren is de wind achterna hollen.”

Fossiele brandstof Tijdens de vragenronde moet Wim Pijbes even nadenken over de vraag of een beeld van Adolf Hitler ook zou moeten blijven staan in bijvoorbeeld Rotterdam. Volgens hem zou het in ieder geval niet vernietigd moeten worden. Maar het feit dat het door de bezetter hier geplaatst is, zou de keuze om het beeld te verwijderen zeker legitimeren. Over welke huidige kwestie men zich in de toekomst zal verbazen, kan hij kort zijn: de fossiele brandstoffen die opraken terwijl we aan het discussiëren zijn over zeehelden uit de 17e eeuw. Zingende burgervader Na Wim Pijbes geeft burgemeester Aboutaleb een volkscollege in de afgeladen zaal. Het gaat over Arabische poëzie, waar hij niet alleen een buitengewoon liefhebber van is, maar die hij in zijn vrije tijd ook vertaalt. Terwijl de beveiligers de zaal en omlig-

ORUITGANG

gende ruimtes inspecteren, babbelen Aboutaleb en Pijbes even bij. De laatste blijft samen met zijn vrouw om vanaf de voorste rij de lezing te volgen. Niet directeur Ruijter verzorgt deze keer de introductie, maar cursist Nadia. Zij volgt een cursus schrijven aan de Volksuniversiteit, met als doel haar eigen roman uit te brengen én daarnaast beter te leren spreken in het openbaar. Ondanks de perfecte introductie zijn haar zenuwen voelbaar, hetgeen een ontwapenend effect heeft op de zaal én de burgemeester, die ook voor haar applaudisseert. Aboutaleb begint door grappend te verkondigen dat hij graag inging op het verzoek van de Volksuniversiteit om langs te komen: “Want ik heb toch nooit wat te doen op zaterdag.” In werkelijkheid heeft de burgemeester die dag al een flink stuk hardgelopen en moet hij na het college naar een PvdAcongres. Na deze ontboezeming volgt een bevlogen introductie in de wonderlijke wereld van de Arabische poëzie. De zaal luistert muisstil naar de gedichten die de burgemeester eerst van een inleiding voorziet, dan voordraagt in het Arabisch en daarna – soms ter plekke – vertaalt. Dat doet hij op twee gedichten na helemaal uit zijn hoofd en met een bijna voelbare intensiteit. Als hij op zijn iPad een video opzoekt van een Senegalese voordracht, horen we zelfs even een zingende burgervader, iets wat hem overigens uitstekend af gaat.

Vertaler Ondertussen horen we verhalen over zijn jeugd en de cultuur in zijn dorp en schetst hij hoe hij op jonge leeftijd als enige in staat was om te lezen en te schrijven en daarom voor iedereen brieven voorlas. Hij vertelt over de spanning tussen de islam en poëzie, maar ook over de immense populariteit van de laatste, die een contrast vormt met het elitaire karakter van gedichten in de Nederlandse maatschappij. Hij prijst echter het festival Poetry International, waar hij vroeger actief was als onder meer vertaler. En met zinnen als “U moet eens een Japanse dichter horen praten, het lijkt wel oorlog”, heeft hij regelmatig de lachers op zijn hand. Tijdens de vragenronde blijkt dat Aboutaleb vroeger ook zelf gedichten schreef, iets waarvoor zijn drukke bestaan momenteel helaas geen ruimte overlaat. Iets uit eigen werk voordragen gaat hij vandaag niet doen, zegt hij onverbiddelijk, maar met een charmante glimlach. Na een daverend applaus verlaten de toeschouwers de zaal, waarna de burgemeester het partijcongres nog even laat wachten om met enkele bezoekers een kop koffie te drinken. Naast hem op de muur prijkt toepasselijk het die middag onthulde gedicht van stadsdichter Derek Otte:

Willen en weten hier ontmoet men om het hoofd in gang te brengen kennis verzamelen na het kennismaken leren is groeien, groeten is leren kennen samen; onderwijzen gaat over bevragen precies dát principe maakt antwoorden boeiend zoeken kan zonder vinden; vaak niet andersom de nieuwsgierigheid spreekt alle talen vloeiend willen en weten kennen vooruitgang als som

5


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ETEN & DRINKEN

6

DE WAART: DE GESCHIE ROTTERDAM WEST IN É Bij De Waart? Daar verkocht men vis. Tót in 1948 een vertegenwoordiger de winkel binnenstapte met een potje sambal. Een interessant product, aldus de vertegenwoordiger, want de repatrianten uit Nederlands-Indië kwamen eraan. ‘Dat gaan we proberen’, moet opa De Waart gedacht hebben, die toen nog een vishandel bestierde. Zo legde hij de basis voor het huidige ‘De Waart, tropische producten’ aan de Nieuwe Binnenweg.

De ene winkel geeft je servieszegels, de andere winkel voetbalplaatjes. En De Waart? Die trakteert je op een gratis en gepassioneerd vertelde geschiedenisles over Rotterdam West, aangevuld met bewijsmateriaal uit de winkel. “Maar eerst koffie”, zegt Hans Oost, terwijl hij de steile trap weer beklimt, waarlangs hij zojuist met de traplift nieuwe voorraad voor de winkel naar beneden liet komen. De winkel van De Waart is smal en goed gevuld. Kruiden bepalen de geur, felgekleurd fondant is de blikvanger. Verwondering is er bij de 20-kilozakken rijst en de bijbehorende 150-literpannen achter in de winkel. “Die passen precies over de vier pitten van je gasfornuis”, weet Hans. De Waart is zo’n winkel waar je een uur doorheen kunt dwalen en steeds nieuwe ontdekkingen doet. Of je vraagt gewoon aan eigenaar Martine de Waart waar het product staat dat je nodig hebt, want zij weet alles in de winkel te vinden. “Ze zou eens moeten meedoen met ‘Wedden dat’”, mijmert Hans ondertussen. “Ik denk dat ze 99 procent van de producten weet te vinden én de juiste prijs kan noemen. Vergeet je koffie niet. Anders wordt hij koud… Schijn je trouwens wel mooie ogen van te krijgen, kouwe koffie.”

Derde generatie Welkom bij De Waart. De winkel van Martine en Hans, waar ze ouderwets de tijd nemen voor een gezellig praatje. De winkel waar de eigenaren zowel de kassières, als de inkopers, als de schoonmakers zijn. “Dus jullie noemen dit een heimweewinkel?”, vraagt Hans. “Dat zijn we inderdaad”, vervolgt hij, doelend op het hoge nostalgische kruideniersgehalte dat in de winkel hangt. Eigenlijk betitelen we De Waart als een heimweewinkel vanwege de producten die je laten verlangen naar oor-

den hier ver vandaan. De Waart geeft echter een compleet nieuwe invulling aan de naam ‘Heimweewinkels’. Hier proef je de geschiedenis van Rotterdam West en maak je kennis met alle culturen die in de recente geschiedenis neerstreken in dit deel van de stad. De Waart is daardoor een levend en smakelijk geschiedenisboek dat teruggaat tot 1914. Toen Martines opa een ‘ambulante handel’ in vis begon, zoals Hans het mooi verwoordt. “Nou ja, hij was gewoon visboer op de markt.” Tot hij een mooie kans kreeg: er werd een nieuwe wijk gebouwd. “Tegenwoordig zouden we het een Vinex-wijk noemen”, zegt Hans. “Dat was Spangen. Daar opende Martines opa dus zijn vishandel.”

Mini-college kokosolie Hans onderbreekt zijn verhaal om een klant te helpen. “Is kokos-essence hetzelfde als kokosolie?”, wil een dame met een lange boodschappenlijst in haar hand weten. “Ik heb het nodig voor een lekker receptje.” De dame krijgt antwoord op haar vraag en ontvangt een mini-college kokosolie. Wist ze bijvoorbeeld al dat het ook goed is voor je haar? Ook mensen met eczeem zweren erbij. Een gesluierde dame die in haar beste Nederlands vraagt waar de pepers staan, krijgt nog even de waarschuwing dat de piri-piri heel heet is. Terug naar vroeger. Opa streek na de oorlog met zijn nieuwe viswinkel neer op de Nieuwe Binnenweg, waar je De Waart nog steeds vindt. Het werd hem te heet onder de voeten toen de geallieerden in 1943 per ongeluk Bospolder-Tussendijken bombardeerden. De bommen waren bedoeld voor de haven, maar kwamen vlak achter opa’s winkel terecht. In zijn gloednieuwe winkel kwam op een dag in 1948 een vertegenwoordiger binnen met een potje sambal. “Of opa

De Waart dat wilde verkopen. Het was een interessant product met het oog op de repatrianten uit Nederlands-Indië”, vertelt Hans. Opa zei ‘ja’, zoals hij vaker ja zou zeggen tegen nieuwe producten. Het eerste pakje Stimerol? Het lag in zijn winkel. Coca Cola? De Waart had het vlak na de oorlog in zijn schappen. Pringles? De Waart verkocht ze. De gietijzeren wok? Je haalde ’m bij De Waart. En zo is er van iedere bevolkingsgroep die neerstreek in Rotterdam West wel een spoor terug te vinden in de winkel van Martine en Hans. De pastamachine voor de Italiaanse gastarbeiders. Bloempotten voor…?? Waarvoor zijn die bloempotten eigenlijk die achter in de winkel tussen de potten en pannen staan? “Daar wordt couscous in gemaakt”, vertelt Hans. “Maar we hebben ook gewoon tajines hoor.” Die

tajines staan op hun beurt weer naast de Chinese steamboats.

Aangetrouwd is aangedouwd “We bedienen de hele wereld”, vat Hans het maar even eenvoudig samen. “Alleen al op dit moment zie je mensen uit vijf culturen in de winkel.” Door de twee gangpaden lopen drie klanten die op het eerste gezicht inderdaad alle drie andere roots lijken te hebben. Daarnaast is de Nederlandse cultuur vertegenwoordigd door Hans. Blijft de vraag wat die vijfde cultuur dan is. Hans wijst naar Martine met zijn inmiddels vertrouwde ondeugende glimlach: “Martine is een kwart Belgisch. Haar oma kwam er vandaan.” Zelf zag hij de hele wereld als schipper bij Nedlloyd. Nu komt deze wereld naar hem toe. “Nou ja, naar ons hè. Martine is de echte De Waart, ik ben maar


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ETEN & DRINKEN

EDENIS VAN ÉÉN WINKEL

‘‘

Alleen al in het Nieuwe Westen schijnen 140 verschillende culturen te wonen, dus er is nog steeds vraag naar bijzondere producten

’’

aangetrouwd. Aangetrouwd is aangedouwd, zeggen ze dan in de middenstand. Ik heb het vak ook maar geleerd door veel te luisteren. Als een klant voor een product komt dat we niet hebben, heeft dat mijn interesse. Komt er een tweede, dan ga ik ernaar op zoek. Vroe-

ger wilde ik elke maand iets nieuws in de winkel hebben, dat doen we nu niet meer. Ik vind verspilling zonde. Het laatste nieuwe product dat we nu hebben toegevoegd? Grotere bussen seroendeng. Leek me wel handig.”

Indische eetcultuur loopt terug De vraag naar exotische producten groeit alleen maar. Dus zal er gekozen moeten worden, want niet alles past in de winkel. “De cosmetica en pruiken hebben we eruit gedaan toen wij in 1989 de winkel overnamen”, zegt Hans. Waarom? “We hebben er niets mee en dan kun je het ook niet verkopen, vind ik. Voor Afrikaanse klanten kwam de maïsmeel erin. Die hebben een heel eenvoudige eetcultuur. Wat logisch is als je weet waar ze vandaan komen: als de maag vol zit, is het goed. Terwijl er in de Indische eetcultuur toch mini-

TEKST: ELLEN MANNENS BEELD: LIZA DIKKERBOOM

maal zes verschillende gerechten op tafel moeten staan voor ze tevreden zijn. Dat loopt trouwens terug, die Indische eetcultuur. We zijn inmiddels aan de vierde generatie toegekomen, die eten steeds minder traditioneel. Maar alleen al in het Nieuwe Westen schijnen 140 verschillende culturen te wonen, dus er is nog steeds vraag naar bijzondere producten.” Gelukkig maar. Zo kan De Waart zijn 100-jarig bestaan bereiken: als Rotterdam in het klein, compleet met een ontstaansgeschiedenis die parallel loopt met grote gebeurtenissen in de (Rotterdamse) geschiedenis. Dus, geschiedenisleraren, maatschappijleraren en antropologen, bezoek die winkel. De Waart is uiteraard ook geschikt voor iedereen die wereld-ingrediënten zoekt, van een paar gram tot tientallen kilo’s tegelijk.

7


Open dag Da Vinci College op 26 januari Open Dag

Donderdag 25 januari

15.30 - 17.30 en 19.00 - 21.00 uur

Open lesmiddagen

Woensdag 14 februari

14.00 - 16.00 uur

Kijk ook eens op onze site www.rml.nl

Op vrijdag 26 j anuari organiseert het Da Vinci College een open dag van 15.00 tot 20.00 uur voor iedereen die kennis wil maken met het mbo. Welke opleidingen zijn er, wat zijn de kansen op werk en welke stages lopen studenten? Antwoord op deze en nog veel meer vragen geven docenten en studenten van het Da Vinci College. GeĂŻnteresseerden kunnen de sfeer van de school proeven en een rondleiding krijgen door de gebouwen. Leuke activiteiten Het Da Vinci College stimuleert en helpt haar studenten hun passie te ontdekken en het beste uit zichzelf te halen. Tijdens de open dag op 26 j anuari zijn ook studieloopbaanbegeleiders aanwezig om toekomstige studenten te helpen bij het maken van een

goede opleidingskeuze. Studenten van het Da Vinci College vertellen over hun ervaringen op school: de lessen, de praktijkopdrachten en projecten waaraan zij werken tijdens hun opleiding. De verschillende opleidingen hebben bovendien leuke activiteiten in petto voor de bezoekers. In de Duurzaamheidsfabriek kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf aan de slag met de apparatuur en een led-lampje produceren. Ook tanden polijsten en versieren met een diamantje behoren tot de activiteiten. Natuurlijk zijn er ook proeflessen. Het complete aanbod aan activiteiten plus de locatie staan op www.davinci.nl/opendag.

voor middelbaar beroepsonderwijs. De school biedt diverse mbo-opleidingen in de sectoren Techniek en Media, Economie en Ondernemerschap, Gezondheidszorg en Welzijn en Entree (voor wie nog geen diploma heeft of de juiste vooropleiding mist). Het Da Vinci College heeft haar hoofdlocaties in de prachtige historische steden Dordrecht en Gorinchem. Op 26 j anuari is er ook een open dag in de vestigingen Gorinchem, Wijk en Aalburg (Vakcollege bouw-, metaal- en elektrotechniek) en Hardinxveld-Giessendam (Bouwcampus Bouw en Infra, en de Techniek Campus).

Meerdere locaties Het Da Vinci College is een regionaal opleidingencentrum (ROC)

Kijk voor meer informatie op www.davinci.nl/opendag

VAN 9.30 TOT 16.00 UUR Enter the creative world van het Grafisch Lyceum Rotterdam en maak kennis met de grootste gespecialiseerde vakschool voor media, design en technologie in Nederland. Bezoek de Open Dag op zaterdag 27 januari 2018 en ontdek de vele mogelijkheden. Het Grafisch Lyceum Rotterdam biedt vier vmbo-leerwegen en tal van mbo-opleidingen. Een greep uit het aanbod: Mediavormgeven, Audiovisuele media, Podium- en evenemententechniek, Mediamanagement, Mediatechnologie, Redactiemedewerker, Medewerker creatieve productie, DTP en Signmaking. Benieuwd naar het volledige aanbod? Vraag de brochure aan of kijk op glr.nl

VMBO

MBO


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ARCHITECTUUR

20E EEUW: OPTOPPEN, 21E 1E EEUW: AFDALEN Welk beeld hebben veel mensen van Rotterdam? Gedurfde hoogbouw en grootschalige iconen die tezamen een hoogstedelijk ensemble vormen. Maar er bestaat ook een minder bekende stad die vele malen groter is: het Rotterdam van de semi-dorpen. Deze oude en nieuwe binnensteedse buitenbuurtjes trekken steeds meer belangstellenden. Zo rukt de buitenwijk op in Rotterdam. De aanjager: de gemeentewens om koopkrachtige gezinnen voor de stad te behouden. Deze families willen het beste van alles: de verlokkingen van de stad, dicht bij het werk wonen en de rust van het dorp. Geen wonder dat laagbouwprojecten snel uitverkopen. Het zichtbare gevolg: de hoogte van Rotterdamse bebouwing in de wijken binnen de ring neemt af. TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN

9


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

De waarde van stijl

Steeds vaker verrijzen er woningen en gebouwen in neohistorische en traditionele bouwstijlen omdat ze populair zijn bij kopers. Ze kunnen ook goed aansluiten op be-

ARCHITECTUUR

staande bebouwing. Het Planbureau voor de Leefomgeving maakte een prijsanalyse van deze bouwstijlen, ook bekend als retro-architectuur. De uitkomst: omdat deze architectuur gewild is bij kopers, vragen aanbieders hogere prijzen. Ook het gebruik van meer hoogwaardige bouwmaterialen werkt

prijsopdrijvend. De bouwstijl heeft volgens de onderzoekers geen invloed op de waardeontwikkeling van deze woningen, althans niet in Vinex-wijken. Bron: De waarde van stijl. Een prijsanalyse van historiserende bouwstijlen, Den Haag: Planbureau voor de Leefomgeving 2014

1

De binnenstad van Rotterdam is minder stedelijk dan die van Den Haag en Amsterdam. Dit blijkt uit onderzoek naar de zogenaamde adressendichtheid van steden. De oorzaak: het bouwen van kantoren na het bombardement. Buiten het centrum bevinden zich buurten met deels een dorpse sfeer, die ook bijdragen aan een lage dichtheid van adressen. Ook dat heeft een reden. De stad annexeerde in de loop der jaren een aantal traditionele dorpen waarvan de kernen nog min of meer overeind staan. Denk aan Kralingen, Hillegersberg, Overschie, Katendrecht, IJsselmonde en Delfshaven. Al deze dorpen bepalen mede het aanzien van de stad. Opvallend: wonen in de buurt van deze dorpskernen is onverminderd populair of neemt toe. Zo wordt de charme van een dorpskern als Charlois inmiddels onderkend. Ingekapselde buurtschappen als Terbregge, Oud Verlaat en Groeneweg bij Nesselande en de Rotte versterken een gevoel van Rotterdamse landelijkheid waarin gezinnen willen wonen. Het bombardement had ook invloed op het uiterlijk van stukken stad buiten het centrum. De vele ontheemde binnenstadbewoners werden destijds gehuisvest in naoorlogse dorpsachtige wijken: het Drentse, Utrechtse, Gelderse en Brabantse Dorp, Wielewaal, Laag Zestienhoven en Smeetsland in IJsselmonde. Een aantal van deze dorpen is inmiddels gesloopt. Woondozen Rotterdamse bestuurders spanden zich de laatste decennia van de vorige eeuw in om de stedelijkheid vooral te vergroten met optoppen in oude wij-

ken als het Oude Westen, Middelland, Spangen, Crooswijk, Kralingen-West en de Afrikaanderwijk. Optoppen is: bouwers die woondozen boven op de bouwblokken zetten, wat vooral in de jaren 70 en 80 gebeurde. Helaas verlieten de koopkrachtigen en de gezinnen de wijken en nog vaker de stad. Want Rotterdam bood niet wat zij wensten: moderne appartementen en eengezinswoningen, twee-onder-een-kappers en villa’s. Genoeg buurgemeenten staan daar vol mee en profiteerden van de toestroom van welvarende Rotterdammers. In de stad nam de armoede helaas toe. Eind vorige eeuw besloten bestuurders dat het zo niet verder kon. Het inwonertal van het centrum trekt begin deze eeuw dankzij de nieuwe woontorens aan. Maar nog steeds woont slechts een klein percentage Rotterdammers in de binnenstad. De opgave werd en wordt: hoe maak je de rest van de stad aantrekkelijker? De WoonVisie van de gemeente beschrijft de vervolgstap voor het kunnen binden van mensen aan de stad. Koopkrachtigen en welvarende gezinnen die liever in de stad willen wonen, bedien je met zowel appartementen als grondgebonden eengezinswoningen. Die worden dus gebouwd. Het beleid lijkt zo langzamerhand te gaan werken. Omgekeerde beweging Rotterdam kiest in de binnenstad en op de Kop van Zuid voor spectaculaire grootschaligheid. Verdichting – meer woningen per vierkante meter – zal het inwoneraantal opjagen en daarmee het centrum levendiger en aantrekkelijker maken. De binnenstad

‘‘

De binnensteedse buitenwijk is onmiskenbaar in opmars

’’

schiet fysiek omhoog. Direct aan de randen van dit hoogstedelijk geweld vindt een opmerkelijke, omgekeerde beweging plaats. Ook daar worden oude blokken gesloopt en braakliggende landjes tot bouwgrond verklaard. Hierop verrijzen vlak achter bescheiden appartementsgebouwen dorpsachtige buurtjes met gewilde eengezinswoningen. Optoppen wordt ‘aftoppen’: de stad daalt af. Sfeervolle geborgenheid Vooral op de zuidoever grenzen inmiddels kleinschalige nieuwbouwbuurtjes aan stukken hoogbouw. Je zou hier eerder wijken met moderne appartementsgebouwen verwachten. Althans, zo gaat dat in de meeste Europese grote steden. Maar niet in Rotterdam, waar het dorp blijkbaar diep in het DNA huist. Direct achter de dunne randen appartementsgebouwen op de Laan op Zuid duikt de stad direct naar beneden, naar het niveau van de grondgebonden gezinswoningen, zoals in Stadstuinen. Daar blijft het niet bij. Waar ooit de RET-remise stond, zal Parkstad Overmaas komen, een be-

wonderenswaardig initiatief van de architecten Koos Kok en Laila Ghait. Samen met kopers ontwikkelen zij een binnenstedelijk buitenbuurtje met forse gezinswoningen die tegen de dijk van de Afrikaanderwijk aan gaat schuren. Aan de Laan op Zuid staat straks een rij laanhuizen, met hier en daar een bescheiden appartementsgebouw. Achter deze relatief stedelijke wand vinden de gezinnen de gewenste, sfeervolle geborgenheid, veel groen en rust. Het project slaat aan: 55 van de 65 woningen zijn reeds verkocht. In de Afrikaanderwijk zelf wijkt in Bloemfontein gestapelde oudbouw voor eengezinswoningen met een dorpse architectuur. Details van de woningen verwijzen naar traditionele bouwstijlen. Met andere woorden: dit is wel heel andere koek dan de zeer nabij gelegen, modernistische Kop van Zuid (1). Hoe populair deze woningen zijn, bewijst de laagbouw van het iets verderop gelegen Zuiderspoor. Een woning van één verdieping ‘doet’ inmiddels zo’n 290.000 euro, zo blijkt op de site van de makelaar.

10


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ARCHITECTUUR

2

3

5

4

11


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

Beschutte binnenstraat Rotterdam kiest ook op Katendrecht deels voor kleinschaligheid die gezinnen trekt. Deze aanpak slaat aan, gezien het verkoopsucces van onder meer de in traditionele architectuur opgetrokken kadewoningen en de eengezinswoningen achter het Deliplein (2). Aan de randen van de beschutte straten rijst straks de hoogbouw van de Fenix Lofts op. De reactie van de buurtbewoners? Zij vinden deze grootschaligheid niet passen. Het kleinsteedse gevoel schiet dus wortel. Op de Pols van Katendrecht komen wel forse appartementsgebouwen. Maar ook hier duikt kleinschaligheid op. De Groene Kaap – reeds in aanbouw – gaat aardig wat eengezinswoningen tellen en biedt tevens een ingesloten, veilige binnenstraat. Verderop in Zuid, in Pendrecht, maken portiekflats plaats voor vooral eengezinswoningen. Pindakaasbuurtje Je zou op kale landjes in Feijenoord, zoals die naast de Unilever-fabriek en pal aan de Nieuwe Maas, hoogbouw kunnen verwachten. Het pakt anders uit: ook hier zegeviert laagbouw. Direct naast de vetfabriek krijgt een dorps sfeertje gestalte in de vorm van het Hefkwartier, een kleinschalig en op korte termijn kinderrijk pindakaasbuurtje (3). Het verderop gelegen, pas opgeleverde Zinkerblok is lager dan de omliggende bebouwing. Achter de stoere straatgevel gaan eengezinswoningen met een schuin dak schuil: de buitenwijk vermomd als stadsblok. Een groep Noordereilanders bouwde op een minuscule kavel De Helden van De Ruyter, een blokje gezinswoningen. Door de robuuste architectuur valt nauwelijks op dat het blokje lager is dan de omgeving. Petieterige laagbouw Grote delen van Zuid doen al decennialang dorps aan, denk ook aan Vreewijk en De Kossel. Hier kun je bij nieuwbouw een keuze voor kleinschaligheid verwachten. Maar hoe zit het op de meer stedelijke noordoever? Populaire appartementswijken als Blijdorp zijn onbedreigd voor sloop. Maar in genoeg andere buurten vol gestapelde, vaak sociale oudbouw wrijven ontwikkelaars, bouwers en beleidsmakers in hun handen. Hier valt een slag te maken. Dat doen ze door te luisteren naar buurtbewoners met prima inkomens die in deze wijken willen blijven wonen maar geen passende woning vinden. Dit is een groep die de gemeente niet graag ziet vertrekken. Aantrekkelijke gezinswoningen en huizen in bescheiden appartementsgebouwen gaan inmiddels grif van de hand en trekken ook nieuwkomers. Hun keuze valt onder meer op Crooswijk Wandeloord, waar voldoende semi-hoogbouw rond de laagbouw staat om een gevoel van stedelijkheid te ervaren (4). In het nabijgelegen buurtje achter de Sophiakade, het voormalige Jaffa, gedoopt tot De weg naar Kralingen, wordt zonder omwegen

9

ARCHITECTUUR

Zelfs aan de ‘‘drukke Goudse

7

Rijweg daalt zichtbaar de bouwhoogte

’’

voor petieterige laagbouw met een dorps karakter gekozen, voorzien van neo-historische gevels (5). Zelfs aan de drukke Goudse Rijweg daalt zichtbaar de bouwhoogte (6). De bewoners verwachten een vriendelijke sfeer, het gevoel van geborgenheid. Ook in het echte Kralingen, in de Palestinastraat, zegeviert historisch getinte aftopbouw. Een eenzaam torentje bewijst echter dat niet iedereen in de straat aan hoogtevrees lijdt (7 en 8).

Heft in eigen handen Braakliggende terreinen in Rotterdam West veranderen in stroken royale, grondgebonden huizen die minder hoog reiken dan de omliggende panden. Een bouwinitiatief van bewoners aan de Hooidrift pakte de lokale Architectuurprijs 2017. Het is een schitterend ensemble gevels dat prettig contrasteert met de bestaande, hogere bebouwing (9). In de Gaffelstraat besloten bewoners het heft in eigen hand te nemen en bouwden naast het horecainstituut De Pijp opvallend lage laagbouw (10). De Volmarijnstraat maakt ook kennis met de aftoprage. Waar ooit junks de houten vloeren van leegstaande panden verstookten om de kou te verdrijven, zegeviert de neo-historische bouwstijl in een rijtje gezinswoningen van bescheiden formaat (11). Deze huizen maken de voorbijganger duidelijk dat koopkrachtige bewoners die de drukke stad verkiezen boven de buitenwijk, voor kleinschaligheid gaan. Spectaculair De afdalende stad neemt spectaculaire vormen aan in de Spangense Vosmaerstraat (12). Waar voorheen de anonimiteit van matig gerenoveerde hoge blokken heerste, geven energieneutrale eengezinshuizen Spangen een chique trap onder de derrière. Nu maar hopen dat de stijlvolle metselwerkverbanden en statige torentjes die qua uitstraling passen bij de wijk, een passend vervolg krijgen op het tegenoverliggende, braakliggende terrein. Spangen naar voren, als er maar oog blijft voor de minder draagkrachtigen. Het ‘aftoppen’ van Rotterdam maakt school, de binnensteedse buitenwijk geeft steeds nadrukkelijker de stad mede vorm. En dan moet aan de rand van het Kralingse Bos de wijk Nieuw Kralingen met veel groen en louter laagbouw nog gebouwd worden.

12

12


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

ARCHITECTUUR

13

8

10

11

6


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

De Wijkkijkers bezoeken Woef Side Story

CULTUUR

15

kunnen lekker intellectueel doen over theater, maar uiteindelijk zijn het ook gewoon verhalen over het We k en. Verhalen over ons leven in Rotterdam, wellicht. Daarom bezoeken 15 spelers van het Rotterdams leve Wiijktheater dit seizoen 10 voorstellingen in Theater Rotterdam en stellen zij zichzelf de vraag: zouden eze verhalen ook realiteit kunnen zijn in onze stad? Deze keer bekijken ze Woef Side Story, de de familievoorstelling van Theater Rotterdam, waarin de film West Side Story wordt vertaald naar de ondenwereld. Een rashond en een straathond worden verliefd op elkaar. De Wijkkijkers buigen zich ho er de vraag: ‘Kan een relatie tussen geliefden met verschillende achtergronden stand houden?’ ove TEKST: ELLEN MANNENS

“Weg met het denken in hokjes, uiteindelijk eet iedereen brokjes” “Woef Side Story is Romeo en Julia op z’n hondjes”, zo omschrijft Theater Rotterdam zelf zijn familievoorstelling van dit seizoen. Het dekt meteen de lading. Een rashond en een straathond worden verliefd op elkaar. Zo leggen kinderen het verhaal in ieder geval uit. Volwassenen beginnen hier en daar al een beetje te gniffelen bij de term ‘op z’n hondjes’. Het is niet de enige volwassen woordspeling die in de familievoorstelling voorkomt. “Dit stuk is toch voor kinderen vanaf acht jaar?”, vraagt Wijkkijker Amir zich af. “Hadden ze er niet beter 18 jaar van kunnen maken?” Grappen over loopsheid, een dokter die het zowel met de burgemeester als de hondentrimster doet, hoe leg je het uit aan je kinderen? “Dat laat ik lekker aan de ouders over”, zegt Wijkkijker Carla, die vandaag haar nichtjes heeft meegenomen naar de voorstelling. Saamhorigheid De kinderen die voor deze gelegenheid het Wijkkijkerspanel aanvullen, vinden het vooral raar dat ouderen soms hard moeten lachen terwijl zij geen grap hebben gehoord. Wat hun is bijgebleven? “De straathonden van de Vrije Blije Bende. Die waren zulke goede vrienden samen”, zegt Jelena (11). “En later werden ze ook vrienden met de rashonden. Dat is mooi.” Zie hier de kern van Woef Side Story samengevat door een jonge bezoeker: saamhorigheid. Of zo-

als de honden het zelf zingen: “Weg met het denken in hokjes, uiteindelijk eet iedereen brokjes.” Dat er op de wereld wat meer saamhorigheid mag zijn, daar zijn de Wijkkijkers het over eens. Mensen met verschillende achtergronden kunnen goed met elkaar in een stad leven. Maar kan een relatie tussen geliefden met verschillende achtergronden stand houden? Daarover bestaat nog enige twijfel. “In het begin van een relatie kan alles”, zegt Wim triomfantelijk. “Als je verliefd bent, is niets onmogelijk. Maar als de rook om je hoofd is verdwenen, wordt het lastig. Dan gaan verschillen opspelen en zeg je misschien per ongeluk iets verkeerds. Zo’n relatie kan stand houden, maar het duurt lang voor je elkaar begrijpt.” “Vertrouwen, daar gaat het om”, vult Lucy aan. “Vertrouwen hebben in elkaar is belangrijk voor een relatie, maar ook in gewone vriendschappen.” Invloed op je relatie Het thema van Romeo en Julia, of Marina en Toto, zoals de geliefden in deze voorstelling heten, is over de hele wereld bekend. Shakespeare plaatste zijn geliefden in Italië, West Side Story speelde zich af in New York, en de Arabische wereld kent het verhaal van Layla en Majnun. Het thema van verboden liefde is universeel en, zo blijkt in het gesprek met de Wijkkijkers, nog altijd actueel. “Ik was 19 en smoor-

verliefd. Hij was Marokkaans en was het helemaal voor mij”, vertelt Carla. “Maar de manier waarop mensen om je heen tegen zo’n relatie aan kijken, zorgt ervoor dat je roze wolk al snel afbrokkelt. Het gaat niet alleen om wat je met elkaar hebt, uiteindelijk heeft je omgeving ook invloed op je relatie.” Loopse teef “Weet je wat het is?” start Wim zijn betoog over liefde: “Een relatie valt of staat bij oorlog voeren en vrede sluiten. Vooral dat vrede sluiten versterkt je band met elkaar. Daar moet je aan werken in een relatie, maar ik denk dat we daar in de hele wereld naartoe moeten. Vrede sluiten en elkaar beter begrijpen.”

Elkaar beter begrijpen, daar is inderdaad nog winst te behalen. En dan vooral begrip tussen mannen en vrouwen. Als het aan de Wijkkijkers ligt, komen de vrouwen er namelijk bekaaid van af in deze voorstelling. Zo is een loopse teef haar leven niet zeker. Eerst vlucht ze voor een reu die haar tegen haar zin wil dekken, daarna maken haar ‘vrienden’, bij wie ze om hulp vraagt, nog even een paar ongepaste opmerkingen over haar loopsheid. Voor honden is dit gedrag misschien niet zo heel vreemd. “Die hebben geen taal, die doen alles vanuit gevoelens”, zegt Amir. Maar het gedrag van honden en mensen ligt niet altijd heel ver uit elkaar, concluderen de Wijkkijkers.

Rotterdams Wijktheater + Theater Rotterdam = Wijkkijkers Wijkbewoners maken met het Rotterdams Wijktheater theater voor en met wijkbewoners. Het uitgangspunt is theater maken dat altijd herkenbaar is voor de bezoekers. Het Rotterdams Wijktheater heeft naam gemaakt met onder meer de voorstellingen Feyenoord, de Opera en Café de Kapenees . Het Rotterdams Wijktheater en Theater Rotterdam startten samen het project De Wijkkijkers. Acteurs van het Wijktheater kijken vanuit hun eigen achtergrond naar de voorstellingen van

Theater Rotterdam. Na de voorstelling komen ze samen om hun ongezouten Rotterdamse mening te geven over de thema’s die in de voorstellingen aan bod komen. Theater Rotterdam is een samensmelting van de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en het Productiehuis Rotterdam. De drie organisaties werken samen en maken eigen stukken, geven jong talent de ruimte en halen mooie en spraakmakende voorstellingen naar de schouwburg aan het Schouwburgplein.


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

LIFESTYLE

“WEET JE, IN ROTTERDAM DOEN WE HET ZELF WEL”

16


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

LIFESTYLE

TEKST: TARA LEWIS BEELD: JAAP VAN RIJN

De Kledingbank voorzag vorig jaar bijna 3000 inwoners van Rotterdam van een kledingpakket. Een noodoproep in december zorgde voor een ongekend aantal donaties. Binnenkort hoopt de stichting naar een groter pand te kunnen verhuizen.

“Heb je een cadeautje voor ons?” vraagt een stralende man bij de deur van de Kledingbank, wijzend naar de op de fiets meegezeulde vuilniszak. In het kleine pand aan de Oostkousdijk in Delfshaven zijn op dat moment maar liefst acht vrijwilligers aan het werk. “Als iemand ergens naartoe wil, moet iemand anders zich eerst verplaatsen”, vertelt Jolita Meuldijk, al vier jaar vrijwilliger en secretaris van het bestuur. Ze overdrijft niet. Zowel in de winkel, waar een gezin op dat moment kleding uitzoekt, als in de achtergelegen sorteerruimte is het zoeken naar een plekje. Het behoeft dan ook weinig uitleg dat de stichting graag wil verhuizen naar een grotere ruimte. “We zijn al drie jaar op zoek naar een ander pand. Ik krijg af en toe paniektelefoontjes van vrijwilligers dat ze hier niet meer kunnen lopen.” 500 vluchtelingen Het aantal mensen dat gebruikmaakt van een gratis kledingpakket, groeide in drie jaar tijd van 2000 naar 3000. Zo’n pakket bestaat uit 13 kledingstukken, inclusief jas en schoenen. Jolita Meuldijk: “Die mensen worden doorverwezen door één van de 115 organisaties waarmee we samenwerken, waarvan de Voedselbank de grootste is.” Ondanks de stijging is de verhouding kinderen (46%) en volwassenen (54%) al jaren stabiel. Wat de reden achter het stijgende aantal klanten is, weet ze niet. “Maar ik hoop dat het is

omdat mensen ons beter weten te vinden, niet omdat de armoede in de stad is gestegen. Wat ik wel weet, is dat we hier 500 vluchtelingen hebben gehad.” Vintagewinkel al klanten en Door het groeiend aantal wil de orhet gebrek aan ruimte w ganisatie het liefst verhuizen paar naar een pand dat een p ardeuren verder zit. Daa k over zijn ze in gesprek met Woonbron. Maar marktconforme huur betalen is vooralsnog geen optie voor de stichting, die geen subsidie krijgt en volledig op vrijwilligers en donaties draait. “Daarom verkopen we nsinds twee jaar vrouwen ijd kleding, waar we altij ben. een overschot aan hebb enkleAan kinder- en manne het nieuding is altijd tekort. In h we pand kunnen we datt verder uitn vintagewinbreiden, door echt een antrekkelijke kel te worden met een aa j etalage.” Maar zover is het nog lang niet, blijkt als we het verwaarloosde pand betreden. Het heeft 130.000 euro aan onderhoud nodig, voor onder andere nieuwe leidingen en verwarming. Jolita wijst naar boven: “Kijk, daar komt zelfs het plafond naar beneden zet-

ten.” De jarenlange lobby van haar voorganger Agnes Vaillant om subsidie van de gemeente te ontvangen, liep op niks uit, dus heeft haar opvolger die hoop al lang en breed opgegeven. “Op de Dag van de Armoede vinden ze het mooi om hier te komen, maar voor de rest is de politiek net een parallelle wereld. In omliggende gemeenten krijgen de Kledingbanken allemaal ondersteuning van de gemeente, maar in Rotterdam niet. Terwijl we 3000 mensen van een primaire behoefte voorzien. En we vragen niet eens om geld, steun in de vorm van een geschikt pand zou al genoeg zijn.” Even is ze geëmotioneerd, van zichtbaar ingehouden woede. “Weet je, in Rotterdam doen we het zelf wel. Samen met vrijwilligers, donateurs en het maatmi schappelijke middenveld.” Het effec ct van kleding Jolita is van huis uit socioe is actief in wijkloog en behe eer en -ontwikkeling g. “Al mijn ideeën ove er een goede same enleving komen hiier bij elkaar: mense en van verschillende e achtergronden bijj elkaar brengen, uittgaan van kansen en niet van problemen n.” Wat dat betreft dient de verkoop van kleding g aan passanten ook een sociaal doel. Het effect van kle eding valt volgens haar niet te ond derschatten. “Met kleren geef je uitdru ukking aan je identiteit. Wijj hangen g allleen maar spullen op die er goed uitzien en die je zelf zou dragen. Zo zorgen we dat mensen altijd met iets moois en fris de deur uitgaan.” Haar betoog wordt beaamd door vrijwilliger Rob Rijsdijk. “Het is echt een cadeautje als ze hier na een uur lachend weggaan en zich nét wat zekerder voelen.” Dankzij zijn achter-

“Wij hangen alleen maar spullen op die er goed uitzien en die je zelf zou dragen”

grond in de detailhandel kan hij ervoor zorgen dat de winkel er piekfijn uitziet. “Het kan nooit zo zijn dat mensen hier met een vervelend gevoel binnenkomen omdat het er van binnen armoedig uitziet. Ze moeten vaak al van alles. Wij willen dat ze hier het gevoel hebben dat ze mogen genieten.” Hulp van RTV Rijnmond Begin december trok Meuldijk aan de bel toen bleek dat er die maand 150 kinderen langs zouden komen en er nog maar vier kinderjassen hingen. Dankzij een noodoproep op sociale media en met hulp van RTV Rijnmond stroomden de donaties binnen. Ook stelde iemand hoognodige opslagruimte beschikbaar in het Vierhavengebied. Rijsdijk: “Normaal hebben we gemiddeld 10 donateurs per dag, maar die maand hadden we er op de drukste dag ruim 80.” Voor hem was de massale respons een heus kerstcadeau: “Een man had 24 gloednieuwe jassen gekocht en kwam ze rechtstreeks vanuit de winkel brengen.” Rob Rijsdijk beschouwt het vrijwilligerswerk als een absolute verrijking van zijn leven. “Ik wilde dat ik dat vroeger had geweten. Maar ik werkte 60 à 70 uur in de week en de rest van mijn tijd was voor mijn gezin. Terwijl dit zó’n voldoening geeft! Daar moet je dan 60 jaar voor worden om hier achter te komen.” Op dit moment zoekt de Kledingbank nog naarstig vrijwilligers, benadrukt Meuldijk met klem, wijzend op het rooster. “Kijk, we zoeken er nog zeker acht!” In de Beverwaard zit de tweede Kledingbank van Rotterdam, die eveneens zonder subsidie draait en jaarlijks zo’n 800 mensen van kleren voorziet. Wat er zou gebeuren zonder de twee Kledingbanken? Meuldijk kan er niet duidelijk genoeg over zijn: “Zonder ons staan er duizenden mensen zonder kleding op straat, wat denk je zelf !?”

17


6 0 % LEEGVERKOOP

SHOWROOM & MAGAZIJN Retro fiets

V Van 399,- NU

149-

OP=OP

Uit Duits e A-merk fabriek

Van 599,- NU

199-

• Shimano 7 versnellingen • super licht • met garantie! • 26 en 28 inch • dames & heren • hoogwaardige Pro-V brake emmen voor remmen en achter • hoogwaardig gel zadel!

ELEKTRISCHE FIETSEN v.a.

Ook in grote 28 inch uitvoering!

Mega Partij stadsfietsen en trackingbikes an van alleen Meer d s! Nederlandse 2000 stuk A-merken Normaal tot 599,NU UITZOEKEN

299OP=OP

dere véle an en nog

NU OF NOOIT!

799-

naam bij top A-me erk k fabriikantt! De Lowland Biria

Ultra light aluminium semi sttad-/sporrtfiets uitgevoerd met hoogwaardige:

en

De leukste KINDERFIETSEN. Keus uit meer dan Bijzondere vormgev ing! 1000 stuks! Nu al vanaf

99-

BOVAG REPARATIE SERVICE CENTER

Wij staan garant voor snel en vakkundig afhandelen van uw servicebeurten of reparatie. Ons enthousiaste werkplaats-team staat voor u klaar!

ALLES KLAAR TERWIJL U WACHT!* UNIEK IN ROTTERDAM!

advies • voordeel • service • keuze

PARTIJ-VOORDEEL!

Heel veel TRANSPORT fietsen in SUPER Extra PARTIJ ingekocht onder eigen productiekleuren.

NU OF NOOIT!

modell

OP=OP

enorme keuze uit 500

tot

korting

Mountainbikes

- 26 en 28" - Shimano 21 versn. - schijfremmen - aluminium fram me - alleen in zwart - verende voorvorrk

PROFITEER NU!

• 21 versnellingen gripshift met Shimano Acera derailleur • Verende voorvork en zadelpen • AXA LED standverlichting gevoedd door Shimano naafdynamo • Gel comfort zadel • Extra tandwielbescherming • Verstelbare stuurpen

Transport fietsen Normaal 599,-NU Normaal tot 699,NU v.a.

249-

Heel veel kinderfietsen, omafietsen, transportfietsen, elektrische- en vouwfietsen, mountainbikes, accessoires enz. enz.

Kwaliteit

249-

OP=OP

Rotterdam XXL Mega Store

Burg. van Walsumweg 2 *klaar terwijlj u wacht indien onderdelen voorradig. g

voor een lage prijs !

• Maandag t/m Donderdag 09.00-18.00 • Vrijdag 09.00-19.00 • Zaterdag 09.00-17:00 • Zondag 11.00-17.00

Iedere ZONDAG GEOPEND 11-17 uur!

De beste service en garantie tegen de laagste prijs! Kijk voor openingstijden en routebeschrijving www.megabike.nl


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

DAGELIJKSE ZAKEN

19

Dagelijkse zaken die de mensen raken Margreeth Olsthoorn, vrije geest en eigenaar van Margreeth Olsthoorn Spijbelen. Het moment dat ik gewoon de tijd neem terwijl ik ook iets nuttigs zou kunnen doen. Meegaan met een vriendin die binnenkomt of impulsief met mijn dochter Lev een ijsje gaan eten. Bij mijn moeder zijn – ik hoef niks, alleen op de bank zitten en mooie herinneringen ophalen. Spijbelen is vrijheid. De filmladder-app even indrukken. Doe ik dagelijks, want ik ga heel vaak alleen naar de film. Even anderhalf uur op reis, mezelf ontwikkelen. Tv-kijken lukt niet, want het boeit me niet. Ik herken bekende Nederlanders die in mijn winkel komen dan ook zelden. Het geluid van mijn dochter ’s morgens. Waardoor ik me realiseer dat het zo’n lekker zelfstandig kind is dat de ruimte neemt om de dingen op haar eigen manier te doen. Ik geniet erg van die energie. Puur geluk. Trots. De regen op het platte dak van de uitbouw die ik nog niet zo lang heb. Ik herkende opeens weer dat geluid dat ik als kind hoorde. Ik kom uit een dorp waar mijn vader een plantenkwekerij had. Ik was heel blij dat we niet ‘standaard’ waren. Ons huis was ook anders dan de andere huizen in het dorp, namelijk met een plat dak in plaats van een puntdak. De geur van gekookte aardappels. Ik eet ze bijna nooit meer, maar als ik die geur ruik, denk ik aan ritme, regelmaat, gezond eten en

mijn moeder die ’s avonds de ontbijttafel alvast dekt. Dat was toen benauwend, maar nu vind ik aan ritme vasthouden ook een kwaliteit. Op de stoep fietsen. Mijn kinderen ergeren zich kapot, maar ik vind het zo fijn. Braaf zou ik toch minder happy zijn. Afsnijden hoort erbij, effe snel sjezen. Tikje rebel-achtig. De terugkerende vraag van mensen die mijn winkel binnenkomen: ‘Is dit een winkel?’ ‘Eh… bijzonder’ of ‘Kunstzinnig’. Ik erger me én ik vind het leuk. Ik bén de winkel. Ik koop nooit iets in omdat het goed zal verkopen. Voor mij is een winkel een beleving. Je laten verrassen, chemie voelen tussen jou en iets wat je pakt. Dáár is een winkel voor. Echt contact met een klant. Als iemand van het beeld dat hij of zij van zichzelf heeft – vaak door anderen opgelegd – afstapt doordat ik kan laten zien dat het ook anders kan. Mooier, met een versterkte of bijgeslepen stijl. Dan is er echt contact en ontstaat er een soort feestje. Ik krijg een geluksgevoel als die persoon in de spiegel naar zichzelf kijkt en denkt: ‘Wow! Ik ben het en het is f*cking cool!’ Mijn tas inpakken voor bikramyoga, waar ik drie keer per week naartoe ga. Je doet altijd hetzelfde en toch is het altijd anders. Je kunt jezelf blijven verdiepen, het kan altijd beter. Je krijgt wel kleine aanwijzingen, maar ze láten je, ook als je halfdood gaat. Dat vind ik heel fijn, want op die manier krijg je vertrouwen. Bikramyoga houdt me sterk, vooral mentaal.

TEKST & ILLUSTRATIE: NATALIE HANSSEN

TARA LEWIS SNACKT ONDER DE 10 EURO MET ROTTERDAMMERS

Haute cuisine voor maximaal tien

Willem zoekt een alibi om grote hoeveelheden saus te kunnen eten Willem Sonneveld houdt niet van verandering. Dus eet hij al vijf jaar steevast hetzelfde broodje bij Picknick. “Heerlijk toch, als je precies weet hoe het gaat smaken?” Op woensdagmiddag zit ontbijt- en lunchtent Picknick tot de nok toe gevuld. Het liefst zit Willem Sonneveld (34) aan de hoge tafel bij het raam. “Meestal ben ik alleen en probeer ik bewust zo min mogelijk op mijn telefoon te kijken en lekker naar buiten te staren.” Toen hij vijf jaar geleden voor het eerst in het etablissement kwam, bestelde hij een broodje kiprollade. “Op het worstenbroodje na heb ik nog nooit iets anders besteld. Hiervan weet ik dat het lekker is en ik hou niet van verandering. Gelukkig is mij verzekerd dat het nooit van de kaart zal verdwijnen, omdat het een van de meest bestelde broodjes is.” Hoewel hij ’s ochtends voor het hele gezin de boterhammen voor de lunch smeert, komt het voor dat hij die boterhammen zelf niet opeet. Onderweg naar huis strijkt hij dan bij Picknick neer,

mits hij op tijd klaar is op de middelbare school waar hij maatschappijleer geeft aan verschillende klassen (“alles tussen vmbo 4 en vwo 6”). “Het is nogal paradoxaal, maar soms kunnen dingen die ik heel vaak eet me tegenstaan, zoals die boterhammen met kaas elke dag. Toch gaat dit broodje me nooit vervelen.” Als de broodjes arriveren, zegt hij dan ook enthousiast: “Ik hou ervan dat ik precies weet hoe dit gaat smaken, heerlijk toch?” Op een houten plank ligt een sandwich van twee geroosterde boterhammen met huisgemaakte kiprollade, kerriemayonaise, avocado, spek, ui en rucola. “Die kerriemayonaise doet het hem. Eigenlijk zijn veel dingen die ik bestel of zelf maak, een alibi om grote hoeveelheden saus te kunnen eten. Mijn favoriet is de kerrie-ananassaus van Calvé, daar heb ik standaard twee potten van in huis.” Ook zijn dochter heeft inmiddels haar eigen routine ontwikkeld. “Als ik met haar ben, lunchen we bij de HEMA en bestelt ze zonder uitzondering een naturel muffin en appelsap. Datzelfde zie je ook terug in wat ze aantrekt: ze heeft een kast vol kleren, maar daar trekt ze maar twee dingen van aan.”

Picknick, Mariniersweg 259 Sandwich kiprollade: 7,75 euro Oordeel: Krokant en lekker brood met smeuïg beleg. Terecht een Rotterdamse klassieker.


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

CULTUUR

20

De 47e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft iets nieuws: een lekker lange Rotterdamdag. Heel LantarenVenster is er op vrijdag 26 januari tot in de garderobe voor in gebruik. Ook zaal LP2 naast het nabijgelegen Fotomuseum doet mee. Er zijn twee premières en veel films die vaak weinig zijn vertoond, waaronder een documentaire over Nighttown.

ROTTERDAM STEVIG IN THE PICTURE OP FILMFESTIVAL TEKST: HELMUT DE HOOGH FOTO: JAN DE GROEN “Ik ben superblij dat ie daar draait”, zegt Marcel Haug over zijn documentaire over de Rotterdamse pop- en uitgaanstempel Nighttown, die in 2006 failliet werd verklaard. Op de Rotterdamdag is er volop ruimte om nostalgisch terug te blikken. Verder is het vooral het nieuwe en onbekende filmaanbod uit de hele wereld dat trekt. Het IFFR is onverminderd populair. Vorig jaar telde het festival 314.000 bezoeken verwelkomde het 2500 filmprofessionals uit binnen- en buitenland. Naast de honderden films zijn er van 24 januari tot en met 4 februari zaalgesprekken, lezingen, debatten, talkshows, live performances, installaties en feesten. Ook in het buitenland kan nu voor het vierde jaar live worden meegenoten. Ruim 40 filmtheaters wereldwijd vertonen zes films die tegelijkertijd in Rotterdam te zien zijn. Iedereen die op die manier meekijkt, kan via sociale media meedoen aan een interactieve talkshow, gepresenteerd door Winfried Baijens. Festivaldirecteur Bero Beyer typeert het programma als ‘zeer persoonlijk’ waar het de makers betreft: “Filmmakers van over de hele wereld verrassen ons met hun uitgesproken en eigenzinnige blik. Ze dagen ons uit en verbreden onze blik op de wereld.” Altijd komen er wel enkele beroemdheden langs, zoals dit jaar de Engelse actrice Charlotte Rampling, die een rol heeft in het Italiaanse familiedrama Hannah. Uit Hollywood komt scriptschrijver Paul Schrader om uit te leggen hoe filmhits als Taxi Driver en Raging Bull zijn gemaakt. Een van de meest spectaculaire evenementen is de disco-pop-performance van Miss Revolutionary Idol Berserker op 2 en 3 februari. Het belooft bijna letterlijk een gekkenhuis te worden als choreograaf Toco Nikaido zijn chaotische wereld van popmuziek, danspasjes, glitter, kostuumwissels en een confettistorm laat losbarsten.

Rotterdam Hoewel het festival zich grotendeels op de rechter Maasoever afspeelt, met name in de Pathébioscoop, de schouwburg, het Oude Luxor Theater en KINO, is een gang naar de Wilhelminapier op vrijdag 26 januari vooral

voor Rotterdammers een must. Organisator Mieke van der Linden vertelt dat ze alle uithoeken van LantarenVenster wil gebruiken om Rotterdams filmmateriaal te vertonen. Zo komt er zelfs een minibios in de garderobe. Twee Rotterdamse regisseurs laten die dag hun film in première gaan. De documentaire Sleutelaar Is Hier is gemaakt door Stefan Warmenhoven en gaat over de dichter Hans Sleutelaar. Volgens Van der Linden is hij “van het korte, strakke gedicht en héél Rotterdams. Hij woonde overal. Ook in Thailand. Maar toen zijn vrouw overleed, kwam hij terug naar Rotterdam.” Ook filmmaker René Hazekamp komt met een documentaire. Gangway to the Future gaat over de Golfo Azzurro, een gammel schip dat vanuit Rotterdam vertrekt om op de Middellandse Zee samen met een groep vrijwilligers het drama van de bootvluchtelingen te lijf te gaan. “Heel indrukwekkend”, zegt Van der Linden daarover. De groep is van goede wil, maar moet nog wennen aan de nieuwe rol van hulpverlener. Dat gaat niet altijd vanzelf. Van der Linden beschrijft een scène waarin een jongen in een boot van zijn buik op zijn rug wordt gedraaid. Hij blijkt dood te zijn. De ploeg kan er niet lang bij stilstaan en werkt door.

Saxman Vlakbij, in gebouw Las Palmas, in zaal LP2, is er ruimte voor de Rotterdamse trambestuurder Rodney Luxemburg, die met zijn cabinefilmpjes honderdduizenden kijkers op YouTube aan zich weet te binden. Vooral zijn film over lijn 25 doet het goed. Daar kan lekker hard op worden doorgereden. In de cabine staat een GoPro waarvan de beelden ongemonteerd het internet opgaan. Van der Linden: “Zo’n opname kan wel drie uur duren. Je hebt Rotterdam nog nooit zo gezien. Eerst is het donker en langzaam zie je de stad ontwaken. Het is hypnotiserend en ontroerend. We hebben bedacht dat dichters van Flow en Poetry een uur lang voor dat scherm hun werk mogen voordragen. Denk aan Rien Vroegindeweij en de aanstormende garde met Y.M.P. en Daniel D. Ook is er een rapconcert met stem en compu-

ter, uitgevoerd door Marco Martens.” In LantarenVenster is het in een aparte zaal genieten van muziekvideo’s van Rotterdamse makelij en met Rotterdamse artiesten. Kunst is er ook, met een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Ad Schouten, die vooral in Rotterdam Zuid bekend is van zijn werk. Op de gang ontmoet je mensen met een verstandelijke beperking die in een film op ontroerende wijze naar je toe komen lopen, gemaakt door Rince de Jong. Elders staat de installatie Dark Corners van Ari Versluis met beelden van de Rotterdamse gabberscene, de enige naoorlogse jeugdcultuur die Rotterdam voortbracht. Filmmaker René Hazekamp monteerde de historische beelden van de nu aandoenlijk ogende jeugd die op gympen en in spijkerbroek of trainingspak op en neer stuiterde. In weer een an-

dere zaal van LantarenVenster staan het ongemak en de lelijkheid van Rotterdam centraal. In Saxman van Carel van Hees over de muzikant Piet le Blanc toont Rotterdam zich op de achtergrond in alle gruwelijkheid van een kwart eeuw geleden. Gezegd moet worden: de stad is de laatste tientallen jaren stevig opgeknapt. Organisator Mieke van der Linden host zelf Talk of the Town met Gyz La Rivière. Zij laten beelden van Rotterdam zien waar je ze niet meteen verwacht, zoals in de film Spetters. In een oude film van Jacques Tati is een Rotterdamse metro-ingang te zien en de Amerikaanse rapper en acteur Ice Cube liet zich interviewen op de Kruiskade. Kortom, de filmliefhebber die ook de stad een warm hart toedraagt, bezoekt tijdens het IFFR de Rotterdamdag.


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

CULTUUR

Documentaire over Nighttown Een van de hoogtepunten op de Rotterdamdag wordt de documentaire over Nighttown die oud-medewerker Marcel Haug maakte. Tegenwoordig is hij onder meer directeur van het International Comedy Festival Rotterdam. Voor Haug was het destijds een langgekoesterde wens om ooit eens een documentaire te maken. Hij deed dat samen met de meer ervaren Mike Redman, die met prachtig archiefmateriaal op de proppen kwam. “Ja, Nirvana stond in Nighttown voor 66 man”, herinnert Haug zich. Hij is bijzonder blij met de vertoning, omdat de documentaire maar zelden is te zien. Haug startte het project met een budget van een paar duizend euro, dat er in een paar weken al doorheen was. Later vond hij nog wel een subsidiepotje, maar ook zijn eigen geld stopte hij in het project. Haug: “Nighttown was zo’n belangrijke spil in de popcultuur.” Jörgen Raymann heeft er zijn tv-programma gemaakt, maar ook zijn vrouw ontmoet. Dj Michel de Hey zit erin en gelukkig vertelt hij over dj Ronald Molendijk, want het lukte Haug niet om hem te interviewen. Wel

vele anderen, waaronder Tom Barman, de frontzanger en gitarist van de Belgische band dEUS. In die tijd was er in Nighttown vaak eerst een concert, en volgde daarna een houseparty. De rockers dienden dan plaats te maken voor de dansers. Barman uit zijn kritiek op de manier waarop dat ging: letterlijk met bezemstelen. Initiatiefnemer van Nighttown Fons Burger geeft toe: “Het is fout dat we dat zo hebben gedaan.” In het volledig gestripte Nighttown interviewt Haug ook andere hoofdrolspelers zoals Ted Langenbach en programmeur Harry Hamelink. Haug: “Wij plukten mensen met talent van de straat en gaven ze een kans iets te organiseren. Veel mensen hebben zo hun start gemaakt. Die manier van werken zie je bijna niet meer. Het is tegenwoordig allemaal heel strak georganiseerd.” Haug komt na de vertoning van zijn documentaire nog één keer in actie op het filmfestival. In de foyer van de schouwburg draait hij op 27 januari plaatjes tussen 23.00 en 00.30 uur. “Sixtees, fiftees rock-’n-roll, jaren 60 beat en Motown soul. Maar het wordt vooral een feest.”

21


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

CULTUUR

Uitbundig experimenteel amateurtheateren

22

Stevig arbeiden met werkplaats op Zuid Ruim 100 studenten van 20 opleidingen aan de Hogeschool Rotterdam stortten zich op belangrijke vraagstukken die spelen in het immer inspirerende Rotterdam Zuid. Tijdens WERKPLAATS Zuid delen zij hun onderzoeksresultaten, creatieve concepten en slimme oplossingen. Deze zijn vaak samen met bewoners bedacht. Tijdens de werkplaats gaan studenten, docenten én bezoekers met elkaar in gesprek en worden de opbrengsten van de afgelopen periode gedeeld en besproken.

Acht amateurtheatergezelschappen strijden tijdens het Amateur Theaterfestival Rotterdam, het ATFR, om de eer. Zij voeren eenakters op die grootheden als Geert Vermeegen, Wannes Zeegers en Nastaran Razawi Khorasani gaan beoordelen. De drie winnende voorstellingen worden in maart nogmaals opgevoerd in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Naast de thea-

terwedstrijd is in de kleine zaal ook ruimte voor het experiment. Bewezen en aanstormend talent gaan los met dans, muziek, cabaret en theater. Een van de deelnemers in de kleine zaal is Toneelgroep Het Nieuwe Werk. Zij spelen een tragikomische voorstelling op muziek van Tom Waits. Iets met een slechte lever en een gebroken hart. Het stuk speelt zich af in een café in

Theater Zuidplein - 25 januari - www.hogeschoolrotterdam.nl een doodlopende steeg ergens in een duistere buurt. Dat gaat dus goed komen. Ook het Shorts-programma zal wellicht gaan boeien: deelnemers maken korte, scherpe presentaties van maximaal vijf minuten.

(FOTO: JAAP VAN RIJN)

(FOTO: JAN BIJL)

ATFR - Witte de With - 26 en 27 januari - www.atfr.nl

(FOTO: MICHIEL HENDRYCKX)

Op z’n Coolsingels gluren in verborgen werelden Gluur mee bij ‘bewoners’ die bezoekers een kijkje gunnen in hun wereld aan de Coolsingel. Hilton, Decathlon, Bijenkorf, WTC Rotterdam en Het Schielandshuis tonen zaken die doorgaans verborgen blijven. Bezoek de vierde verdieping van de Bijenkorf

en vergaap je aan de foto’s over de historie van dit warenhuis. Betreed de gangen en verborgen hoeken van het WTC die tijdens de oorlog dienst deden als schuilplaats voor verzetsstrijders en onderduikers. De rondleiding start bij Museum Rot-

terdam, dat tot 8 april de tentoonstelling ‘COOLSINGEL – Een ode aan het kloppende hart van Rotterdam’ presenteert. Museum Rotterdam - zaterdag 27 januari - www.derotterdamtours.nl

Leer vrede hebben met hoe het le

Lekker dwarsdenken met Maarten van Rossem Maarten van Rossem, na Huizinga de bekendste historicus van Nederland en de man die het begrip laatdunkend beter weten een andere dimensie gaf, presenteert een avondje dwarse denkwijzen. Laat je meevoeren met zijn erudiete en schurend-humoristische uiteenzettingen over de wereld van

vandaag. Volgens Maarten kunnen zijn voordrachten alle kanten op gaan: “Dat maakt het niet alleen voor het publiek, maar vooral voor mezelf boeiend.” Dat de bezoeker maar weet om wie het uiteindelijk draait. Maarten van Rossem is vast jurylid van De Slimste Mens , en is op

de televisie ook te zien met broer en zus in Hier zijn de Van Rossems . Maarten is tevens veelschrijver, zijn laatste boek heet Een auto voor iedereen . Op 26 januari is hij van jou… Arminius Rotterdam - 26 januari www.arminius.nl

Wie in het nog prille 2018 reeds aan wat verlichting toe is, brengt een bezoek aan het Boeddha Festival in spiritueel centrum Djoj. Hier kun je kennismaken met verschillende stromingen en meditatietechnieken van het boeddhisme. Boeddha was een rijke Chinese jongeling die 2500 jaar geleden op zoek ging naar verlichting. Daarbij leerde hij een aantal belangrijke levenslessen. Een van die lessen: het leven is ongemakkelijk. Hij vatte dit ongemak samen als “niet krijgen wat je wilt en krijgen wat je niet

wilt”. Volgens Boeddha bestaat er een oplossing voor ongemak: vrede hebben met hoe het is. Die staat kun je bereiken door te mediteren. Tegenwoordig wordt dit mindfullness genoemd. Het festival biedt in een uiteraard ontspannen sfeer workshops en lezingen van bekende boeddhistische sprekers uit het hele land. Ook interessant: kennisnemen van de nodige hulpmiddelen om verlichting te bereiken. Centrum Djoj 28 januari www.boeddhahuis.nl


DE

NIEUWSPEPER 24 JANUARI 2018

CULTUUR

De kunst van het betere oplappen The New Haberdashery breekt binnenkort los. En wel in de foyer van Het Nieuwe Instituut. In deze textielwerkplaats kun je onder begeleiding van ervaren stofwizzards kleding maken, vermaken en andere workshops volgen. Zo leert Maaike Gottschal van Textielfabrique geïnteresseerden Japanse Sashiko en Boro reparatie- en recycletechnieken. Deze duurzame hersteltechnieken stammen uit de 17e eeuw en werden door de Japanse arbeiders toegepast om kleding en textiel te beschermen en te herstellen. Met extra lappen textiel en veel steken werd de stof steviger en warmer gemaakt. In deze workshop krijg je informatie over deze esthetische technieken en kun je er zelf mee aan de slag. Neem je favoriete versleten spijkerbroek mee en transformeer deze tot een bijzonder kunstwerk.

23

Topplaat op de Kaap Scoor de beste lp’s, singles, cd’s, dvd’s en aanverwante merchandise. Proost op je rijke vangst met een drankje aan de bar en geniet ondertussen van toffe muziek in het tot tijdelijke platenwalhalla omgedoopte theater op de Kaap. De dj’s draaien op verzoek, dus grijp je kans. De beurs met zeker 20 kra-

men wordt georganiseerd door echte liefhebbers uit het collectorswereldje, van die topeigenheimers zoals je die wellicht kent van de film High Fidelity . Theater Walhalla - 28 januari - www.theaterwalhalla.nl

Filmliefhebbers kunnen zich klaarmaken voor een van de grootste filmfestivals ter wereld. Tijdens dit festival geniet je 12 dagen lang van nieuwe speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows in de stad. Diverse locaties | wo 24 januari (t/m 4 februari) | Diverse tijden

Sam Baker Deze zanger overleefde een terroristische aanslag in Peru, die hem inspireerde een carrière in de muziek te beginnen. Mooie albums met ingetogen en poëtische liedjes zijn het resultaat. Kantine Walhalla | do 25 januari | 20.30 uur

Het Nieuwe Instituut, Museumpark, 25 - 28 januari - new-haberdashery.hetnieuweinstituut.nl

Snuffelen aan een natuurlijke lifestyle

even nu eenmaal is

international Film FeStiVal rotterdam

Wie wat lekkerder in zijn vel wil komen te zitten, snuffelt door het uitgebreide aanbod cursussen en workshops van de Gimsel Academy. Tijdens de open dag in de Groene Passage vind je vast informatie over hoe je jezelf weer op de rit krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een natuurlijke en gezonde lifestyle. Groene Passage 27 januari www.gimselacademy.nl

Kom met je idee naar CityLab010 On Tour Event CityLab010 trapt met wethouder Visser het nieuwe jaar af met het CityLab010 On Tour Event 'Hier met je idee!'. In 2018 is 3,5 miljoen euro beschikbaar voor goede plannen voor de stad. Dit jaar zijn er twee nieuwe thema’s toegevoegd. Plannen die bijdragen aan het verminderen van schulden of de eenzaamheid tegengaan, worden met open armen ontvangen. De partners en het

team van Citylab010 gaan met bezoekers in gesprek. Laat je inspireren en leg contacten om jouw plan verder te brengen. Gewoon langskomen om te netwerken kan natuurlijk ook. Kamer van Koophandel, Blaak 40, 31 januari 19.00 22.00 uur. Aanmelden: www.citylab010.nl

een aVond met maarten Van roSSem Lachen en leren met de bekendste historicus van het land. Maarten van Rossem analyseert met zijn humor en kennis actuele vraagstukken en politieke kwesties. Arminius | vr 26 januari | 20.30 uur

glUren Bij de BUren Kijk hoe de Coolsingel zich heeft ontwikkeld van middeleeuwse stadsgracht tot Rotterdamse boulevard. Bekende plaatsen zoals het Hilton, de Bijenkorf en het WTC laten je unieke plekken in hun gebouw zien. Museum Rotterdam | za 27 januari | 14.00 uur

de rattenVanger (6+) Een poppenvoorstelling voor kinderen over de spannende avonturen van de Rattenvanger. Verwacht livemuziek, poppenspel en veel humor! Theater Zuidplein | zo 28 januari | 14.15 uur

Voor de Volledige agenda kijk op Uitagendarotterdam.nl


Aldus onze fans over het vernieuwde metronieuws.nl

Check metronieuws.nl

De nieuwspeper 2018 nr 2  
De nieuwspeper 2018 nr 2  
Advertisement