Page 1

LITTERATURLISTE


Montanas Litteraturpris på 100.000 kr. gives hvert år til et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende eller som forstår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S og er et samarbejde mellem Testrup Højskole og dagbladet Information.

Montanas Litteraturpris 2011 Kultur og Borgerservice Aarhus Kommune Layout ITK Design Jan Thomassen

De noMinereDe er:

Bjørn rasmussen Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet Helle Helle Dette burde skrives i nutid Hanne Højgaard Viemose Hannah Janina Katz Skrevet på polsk Pablo Llambías Monte Lema Lars Frost Skønvirke


LitteraturListe BJørn rasMussen Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet Eksperimenterende roman. Gyldendal. 2011. 92 sider. Bjørn er 15 år og bor på en rideskole i Vestjylland sammen med sin depressive mor og to ældre brødre. Han forelsker sig i en 20 år ældre mand, som han udvikler et sadomasokistisk forhold til. Hans seksualitet og forelskelse er uforløst, og om dette kredser hans tanker.

Biler og dyr Noveller. Samleren. 2000. 99 sider. Under alle novellerne med hverdagens mennesker i parforhold, i krise eller i ventepositioner ligger en gåde eller et drama, der venter på at læseren skal løse eller fortolke det.

HeLLe HeLLe

Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand Roman. Samleren, 2002. 167 sider. Den skrøbelige følelsesmæssige og intellektuelle balance mellem Susanne og hendes mand, forfatterspiren Kim, bliver stærkt påvirket, da Susannes tidligere arbejdskammerat i hospitals-køkkenet, Ester, flytter ind, gravid og i ægteskabskrise.

Eksempel på liv Noveller. Lindhardt og Ringhof. 1993. 69 sider. Kortprosatekster om Marianne og hendes søgen efter identitet. Både Marianne og eksistenserne, der alle lever to gader væk, leder efter tegn på liv og en længsel efter at høre til.

Rødby-Puttgarden Roman. Samleren. 2005. 174 sider. Skildring af søstrene Jane og Tines liv som ekspeditricer i parfumeriet på Rødby-Puttgarden-færgen engang i 1980’erne. Et jævnt, almindeligt og ufarligt liv, sådan set.

Rester Noveller. Samleren. 1996. 99 sider. Disse noveller har alle en drejning mod det groteske og absurde og kredser oftest omkring mennesker, hvis liv tilfældigt krydser hinanden, og på foruroligende måde får det kendte og stabile til at krakelere.

Ned til hundene Roman. Samleren. 2008. 157 sider. Fortælleren har forladt sin mand og møder tilfældigt Putte og John, som hun nærmest flytter ind hos. Alt virker tilsyneladende harmonisk, men alligevel mærkes en udefinerbar smerte under idyllen og hjælpsomheden.

Hus og hjem Roman. Samleren. 1999. 210 sider. Anne og Anders har købt hus i Annes barndomsby på Falster. Hun flytter i forvejen og søger famlende fodfæste blandt gamle veninder, nytilflyttere og barndommens skygger.

Dette burde skrives i nutid Roman. Samleren. 2011. 158 sider. Dorte tager hver dag med toget til København, hvor hun burde følge sine timer på universitetet, men i stedet går i Scala for at få dagen til at gå. Der er så meget man burde gøre. Også skrive.


Hanne HøJgaarD VieMose Hannah Roman. Gyldendal. 2011. 182 sider. Hannah tager til Australien som backpacker og oplever her en hård livsstil fyldt med dårlige jobs, nul penge, alkohol, vold og sex. Men Hannah oplever også en personlig udvikling i tiden som backpacker.

Scener fra det virkelige liv Digte og prosastykker. Vindrose. 1995. 51 sider. Digte og prosastykker, der reflekterer en midaldrende kvindes liv, præget af opvæksten i Polen, som hun forlod i 1969, da hun flyttede til Danmark. Uden for sæsonen Digte. Vindrose. 1996. 49 sider. Den modne alder danner baggrund for disse digte, som præges af uundgåelig tristesse, men hvor livet og humoren alligevel spræller i drømme, fantasier og hip til tidens modeprædikanter.

Janina Katz Min moders datter Digte. Brøndum. 1991. 114 sider. Digte, som i tilbageblik kaster lys over en polsk jødisk kvindes skæbne: født 1939, skjult under krigen, genforenet med sin mor, men ellers familieløs, bosat i København siden 1969. Mit uvirkelige liv Digte. Vindrose. 1992. 96 sider. Digte om en kvindes liv og tanker, holdt i en vis ironisk distance og i en let og munter tone.

Putska Roman. Vindrose. 1997. 303 sider. ”Putska” skildrer en jødisk piges barndom og ungdom i 1950’ernes og 1960’ernes Krakow, hendes familieproblemer, især forholdet til moderen, og hendes forelskelser og drømme. Samtidig et kærligt, kritisk billede af Polen under totalitært styre og antisemitisme. Den glade jødinde og andre historier Noveller. Vindrose. 1998. 149 sider. Polsk-jødiske emigranter – især kvinder – befolker novellerne så forskellige steder som København, München, Wien og Massachusetts og fylder dem med deres temperament og følelser.

I mit drømmeland Digte. Vindrose. 1993. 69 sider. Digte, holdt i en ukuelig og livsbekræftende tone, som skildrer erindringsglimt og drømmerester, farvet af forfatterens polsk-jødiske opvækst før hun kom til Danmark i 1969.

Blandt andet Digte. Vindrose. 1998. 45 sider. Frem af disen dukker minderne, kærligheden, glæden og sorgen frem. Der er stille fortvivlelse og genfundet livsmod, men også ukuelig humor.

Heltens tykke kone og andre historier Noveller. Vindrose. 1994. 125 sider. Det var svært for jøderne at finde en identitet i efterkrigstidens Europa. I novellerne finder de sammen, og deres skæbner griber ind i hinanden på en forunderlig måde.

Varme steder Digte. Vindrose. 1999. 58 sider. Digte, som tæt og intenst udtrykker et livssyn, præget af, at forfatteren er polsk jøde, født i Krakow i 1939, siden 1969 bosat i Danmark.


Fortællinger til Abram Roman. Vindrose. 2001. 177 sider. Fortælleren er en 60-årig polsk-jødisk kvinde, bosat i Danmark. I Israel møder hun 80-årige Abram fra Paris, og mange ting, bl.a. fortiden, gør, at de forelsker sig i hinanden. Det syvende barn Digte. Vindrose. 2002. 44 sider. Digte og kortprosa om fødsel og død, og om kærlighed, længsel og savn mellem de to poler i livet. Landskabet der blev væk Digte. Vindrose, 2004. 42 sider. Digte om fravær, smerte og mangel på sammenhæng i livet, skrevet af en kvinde med polsk jødisk baggrund, bosat i Danmark siden 1969. Drengen fra dengang Roman. Vindrose. 2004. 238 sider. Ania vokser op i efterkrigstidens Krakow hos en tante, som hun tror, er hendes mor. Forældrene omkom i kzlejr, og hun prøver at finde deres historie, efter hun er emigreret til Danmark.

Min spaltede tunge Digte. Vindrose. 2006. 43 sider. Digte, som er ømt og sart befolket med minder om forældre, kærlighed, det tabte land, og om sange der presser sig på. Længsel på bestilling Roman. Vindrose. 2009. 218 sider. Den 65-årige polsk-jødiske Olga har en langt yngre elsker i Israel, og flere gange hvert år rejser hun ned til ham fra Danmark. I Israel funderer Olga over kærlighedens væsen, mens hun tænker tilbage på sit liv og forsøger at komme overens med det. Tilbage til æblerne Prosa og digte. Vindrose. 2010. 83 sider. I både digte og prosa beretter Janina Katz om en række mennesker og skæbner, som har betydet noget i hendes liv. Skrevet på polsk Digte. Rosinante. 2011. 51 sider. Digte om at vokse op i skyggen af krig, lidelse og undertrykkelse, set i det perspektiv som erfaringen og alderen giver.


Trojaner Roman. Gyldendal. 2001. 94 sider. Roman om gidseltagningen af to børn og deres forældre i centrum for en række fortællinger og for selve bogens tilblivelse.

PaBLo LLaMBÍas Hun har en altan Noveller. Gyldendal. 1996. 108 sider. Noveller, der bindes sammen af en fælles fortæller, som i løsrevne brudstykker fortæller om unge mennesker i ørkesløs søgen efter et eller andet holdepunkt. Rådhus Roman. Gyldendal. 1997. 116 sider. Hovedpersonen er en navnløs ”rådhusundersøger”, der i forvaltningerne stiller spørgsmål om det kommunale bureaukrati, lægger damer ned og fotograferer rådhuse, mens han ind imellem funderer over offentlige bygningers arkitektoniske konformitet. Den dag vi blev frie Roman. Gyldendal. 1998. 264 sider. Mystiske begivenheder sker hos ”Amalie og barnet”, og reklamemanden Tore-X tilkaldes til opklaringsarbejdet. Det gør kun tingene mere vanvittige, og alting synes at køre i ring. A.P.O.L.L.O.N. Roman. Gyldendal. 2000. 120 sider. Eksperimenterende roman om forvaltningen af døden. I samfundet Athen har videnskaben afskaffet døden, men genindført den for at undgå overbefolkning. Døden distribueres nu efter et sindrigt system, og det bringer to brødre, som lever på hver sin side af loven, i store vanskeligheder. Anden Kortprosa. Enriqe. 2001. 32 sider. Den argentinske kunstner Enrique Llambías’ (f. 1950) computermanipulationer af Velasquez-maleri ledsaget af Pablo Llambías’ tekster om at være dansk eller fremmed.

Et ukendt barn Roman. Gyldendal. 2005. 213 sider. Roman, der fra mange forskellige vinkler og med mange forskellige fortællerstemmer beretter om oplevelser under 2. verdenskrig. Hvad er løgn, hvad er fiktion, hvem er helte, og hvem er skurke? De elskendes bjerg Roman. Gyldendal. 2006. 211 sider. Birthe fortæller på dødslejet sin voksne datter Luisa, at hun er frugten af en vidunderlig kærlighedsoplevelse på charterferie i Malaga. Hele historien, som derefter fortælles i monologer af alle implicerede, er imidlertid væsentlig mere nuanceret. -RasendeRoman. Gyldendal. 2008. 166 sider. Patricia på 16 år hader sine forældre og andre voksnes postkortverden. Gennem fantasien prøver hun at slippe bort, men vil dog gerne redde sin lillebror Alex. Kærlighedens veje & vildveje Prosa. Gyldendal. 2009. 126 sider. En mandlig opdatering af Suzanne Brøggers klassiker fra 1975, der går i dialog med forgængeren på dennes præmisser. Ud over havet Digte. Gyldendal. 2010. 189 sider. Kærlighedens cyklus fra spæd begyndelse, over fuldt flor, til intet måske er tilbage er omdrejningspunkt i denne samling. Monte Lema Digte/sonetter. Gyldendal. 2011. 416 sider. En skildring i sonetform af en mands liv i nutidsdanmark: som mand, som far, som forfatter, som lærer.


Smukke biler efter krigen Knaldroman. Gyldendal. 2004. 325 sider. Da Lasse kommer til Island for at være gæst ved en vens bryllup, udvikler det sig hurtigt til en flippet tur ud i det islandske landskab, i et broget selskab, hvor Lasse oplever mange spændende ting, og reflekterer meget over livet og døden, og alt ind i mellem.

Lars Frost Og så af sted til Wien Roman. Lindhardt og Ringhof. 2000. 123 sider. Pelle kan ikke rigtig få styr på tilværelsen, selvom han bor sammen med Lene. Han forsøger at få både hende og hendes søskende med til Wien, men det er en stor misforståelse. Allermest undrer det mig at vi kan glemme Roman. Lindhardt og Ringhof. 2001. 152 sider. Mathilde og Bertil er et par. De føler, de lever i virkelighedens verden og sammen betragter de den – både fra Danmark og hverdagen her - og fra rejser rundt i verden. Et par dage i Skagen Digte. Basilisk. 2001. 15 sider.

Et par dage Digte. Gyldendal. 2006. 129 sider. Digte som beretter om forfatterens oplevelser og sansninger på rejser til steder, hvor han har været et par dage: i Skagen, Californien, New York, Boston, Berlin, København, Stockholm, Paris. Ubevidst rødgang Ingeniørroman. Gyldendal. 2008. 302 sider. Udviklingsroman om ingeniøren Erik, der lever et kedeligt og forudsigeligt liv i 1970’ernes spirende velfærdssamfund præget af oliekrise, det døende, gammeldags landbrug, kommunalreformen og optagelsen i EU. Men Erik liver dog op under en tur til Rom, hvor han møder en kvinde, der fortsætter rejsen til Venedig. Skønvirke Roman. Gyldendal. 2011. 268 sider. I en nær fremtid, hvor livsstilssygdomme ikke tolereres og menneskers tilbøjelighed til destruktiv omgang med mad og drikke er reguleret, så alkohol og kød er afskaffet, følger vi en lille gruppe mennesker, der hver har deres at slås med: tilbøjelighed til myrderier, sidespring, overspisning og vaghed og hvor manglerne i børneopdragelsen klares med en pille.


Montanas Litteraturpris 2011 Lån eller reservér bøgerne på biblioteket. Aarhus Kommunes Biblioteker etablerer udstillinger op til uddelingen af Montanas Litteraturpris, bl.a. med bøger af og om de nominerede forfattere. Denne litteraturliste er udarbejdet af Aarhus Kommunes Biblioteker. Faglitteratur og udgivelser for børn og unge er ikke medtaget.

Montanas Litteraturpris 2011  

Litteraturliste fra ITK Design

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you