Page 1

Overspel door Angèle Nederlof relatietherapeut

‘I

k heb nog gevoelens voor haar. Ik bedoel, die zijn niet zomaar verdwenen na dit half jaar.’ Zijn vrouw kijkt hem niet begrijpend aan. Terwijl de tranen over haar wangen lopen zegt ze: ‘Maar betekenen ik en de kinderen dan helemaal niets voor jou? En al die jaren dat we samen van alles hebben meegemaakt? Je gooit toch niet zomaar 15 jaar weg?’ Ze haalt een zakdoekje uit haar tas en snuit haar neus. Dan is ze stil. Ze houdt haar blik strak op hem gericht. Ze wacht op antwoord, dat is duidelijk. De man haalt zijn schouders op. Hij zegt niets. Dan, nadat hij een tijdje het tapijt heeft bestudeerd, richt hij zich op en zegt: ‘Je weet het antwoord al lang. Dat heb ik thuis allemaal al uitgelegd.’ Hoewel ik dergelijke reacties vaak meemaak bij overspel, raakt het me ook deze keer. Ik vraag me hardop af hoe hij toch zo onverschillig is geworden voor de vrouw waar hij eens verliefd op was en die de moeder van zijn kinderen is? Behulpzaam licht hij dit voor mij toe. Het heeft ermee te maken dat hij bijzondere gevoelens heeft ervaren zegt hij. En hij weet nu niet meer of hij dit bij zijn vrouw ook zal hebben. Voorlopig niet, denk ik. Want zolang de man aandacht blijft schenken aan de ander (via herinneringen, gevoelens en fantasieën) en hij niet inplugt in het contact met zijn vrouw, houdt hij zijn achterdeur open. Daardoor kan hij wegglippen wanneer het hem niet bevalt. Ik zeg het niet hardop, daarvoor is het te vroeg. Nee, ik stel hem voor zijn vrouw aan te kijken. En ik vraag wat er door hem heen gaat nu hij zijn vrouw zo verdrietig ziet. ‘Dat vind ik moeilijk.’ Ik zie dat hij nu niet het tapijt bestudeerd, maar de

muur achter zijn vrouw. Met een zachte stem zeg ik: ‘ Wil je haar eens aankijken? Daar zit ze, de vrouw waar je ooit voor hebt gekozen en waar je al zo'n groot deel van je leven mee hebt gedeeld.’ Zijn onbeholpen jongensachtige poging ontroert me. Voor het eerst deze sessie laat hij zijn stoere en onverschillige houding varen. Gelukkig denk ik. De achterdeur kraakt en piept.

www. relatieterapie-weekend.nl

Overspel en dan?  
Overspel en dan?  

Overspel plegen is niet moeilijk. De gevolgen verwerken is een heel ander verhaal. Een sessie uit de relatietherapiepraktijk.

Advertisement