Page 1

NR 2 2011 JÄMTLAND WWW.FESTBALBROLLOP.SE

DITT

FEST LOKALA MAGA SIN

FOTOPANELEN TALA SOM ETT PROFFS INTERVJU

IMITATION

Festsmart STIL OCH TRENDRIKTIGT SOMMARSTYLING HÅR & SKÖNHETSTIPS FRÅN PROFFSEN FEST OCH BRÖLLOPSMODE FÅFÄNGA NÄR DEN ÄR SOM BÄST SVENSEXA, BRÖLLÖP & KALAS VI HAR KOLL PÅ MATEN, DRYCKEN OCH VÅNINGEN

E D O -TAL

M 50 D & BA-UPS PIN


! U N T S U J

ERBJUDANDE FÖR ALLA NYA KUNDER

HEMSIDA Professionellt formgiven hemsida byggd på världens snabbast växande CMS (WordPress). Vilket gör att Ni själva enkelt och smidigt kan uppdatera information och publicera nyheter. VISITKORT Vi bjuder på en startomgång med 200 stycken visitkort i 4-färgstryck.

4995:Normalt marknadsvärde: 10 000-15 000 Kr


startaenkelt.se är en komlett reklambyrå och utför alla slags mediauppdrag. Vi särskiljer oss. Inget krångel, inget ocker!

t l e k n e a t r a t s

HEMSIDOR TIDNINGSPRODUKTION LAYOUT & DESIGN LOGOTYPER FOTOGRAFERING ANNONSER & BROSCHYRER ALLA SLAGS TRYCKSAKER

En del av DELUSION MEDIA

Telefon: 08-551 148 13 info@startaenkelt.se www.startaenkelt.se


Foto: Noa Noa

Läs mer om dom senaste festnyheterna och kommande events!

D

ITT FEST LOKALA MAGA SIN

16

FEST BAL BRÖLLOP FEST BAL && BRÖLLOP

17


REDAKTIONEN 063-636 30 38 redaktionen@festbalbrollop.se Maud STÅLHANDSKE Chefredaktör 0705-18 21 22 maud@eventbokaren.se Patrik MATTSSON Redaktionschef/Ansvarig utgivare redaktionen@festbalbrollop.se 063-636 30 38 0760-85 44 89 Jari SENGSTRÖM Grafisk formgivning redaktionen@festbalbrollop.se 063-636 30 38 Anna SERGEFELDT Grafisk formgivning redaktionen@festbalbrollop.se 063-636 30 38 MARKNAD Jeanette EDSTRÖM 0702-60 44 35 jeanette@festbalbrollop.se ADMINISTRATION 0705-88 46 66 info@festbalbrollop.se Samuel Permansgatan 13, Östersund

OMSLAGSBILD Foto: Natalie Salomons

Intro SOMMAR Sommar, sommar, sommar! Äntligen kan vi tanka energi från solens strålar och njuta av vårt vackra län med allt vad innebär. Ja, det kan vi naturligtvis året om. Men det är som att vi vaknar till liv när dygnen blir ljusare, helt plötsligt blir det roligare att shoppa, bjuda in till fest och göra utflykter till olika smultronställen. Jämtland med sin egen flagga och egna jämtlandssång blir än stoltare och vi lockar turister från när och fjärran, vilket bekräftar att vi inte bara är ett fantastiskt vinterpalats utan också ett attraktivt resmål under sommarmånaderna. Det börjar med alla studentbaler i maj och sedan kommer sommarfesterna på löpande band och i alla olika dimensioner, hemma vid grillen eller exklusiva bröllopsmiddagar. I det här magasinet har vi frågat proffsen om skönhetstips, spanat in aktiviteter inför de många stundande möhippor och svensexorna och rekommenderar både bra mat, catering och festvåningar. Musikerna i bandet Imitation ger oss en bild av vilka de är och tankar förmodligen turnébilen och byter strängar på gitarrerna i skrivandets stund inför sommarens alla spelningar. För vad är väl en riktig fest utan underhållning?

FEST

CITATET

På festbalbrollop.se hittar du både inspiration och värdefulla kontakter till företagare som kan bidra till festen, balen eller bröllopet.

Maud STÅLHANDSKE, Chefredaktör

-Alkohol kan vara människans värsta fiende,

men Bibeln säger ju att man ska älska sin fiende.

FRANK SINATRA

FEST BAL & BRÖLLOP

17


D

ITT FEST LOKALA MAGA SIN

Innehåll ROCKPANEL S 14-15

CATWALK S 24-33

BAD & SPA S 38-44

16

FEST BAL & BRÖLLOP


Foto: Noa Noa

ÄNTLIGEN SOL OCH VÄRME FESTVÅNINGAR HITTAR DU PÅ SID 16-20 DE SENASTE DRINKARNA PÅ SID 8-9 ELLER LÄS OM ”DEN SISTA FESTEN” PÅ SID 58-59

FEST BAL & BRÖLLOP

17


Alcohol SVENSKARNA HAR BLIVIT ÖLKÄNNARE Flaska istället för burk och gärna specialöl eller en sort som väljs efter säsong, svenskarna har i alla fall blivit betydligt mer ölmedvetna. Det visar statistik över ölförsäljningen under 2010. Dessutom är det allt fler kvinnor som har blivit intresserade av öl. 2010 var året då öl blev en dryck även för finsmakare. Försäljningen av specialöl, till exempel ale och veteöl, ökade med 282 000 liter på Systembolaget, jämfört med 2009. Ett exempel på en ”specialöl” som blivit populär är Jacobsen, Saaz Blonde, en belgisk ale från Carlsberg. Utbudet av specialöl på Systembolaget utökades också med fler än 30 nya sorter.

då och nnar sig u r a k s n ve 6 av 10 s att ig öl. då en lyx nor kan tänka sig ntvin roma 6 av 10 k under en l ö ig x ly dricka en r att ag. na uppge r a isk midd k s n e v under nt av s 30 proce se för öl har ökat res deras int året. ste det sena

Finsmakartrenden märks också genom att öl på flaska blir allt mer populärt. Försäljningen av flasköl på Systembolaget ökade med närmare 1,5 miljoner liter under 2010. En Sifoundersökning som Carlsberg Sverige lät genomföra under 2010 visar också att sex av tio svenskar brukar unna sig en lyxig öl då och då. Dessutom har det blivit vanligare att ta en specialöl till maten när man äter en fin middag hemma eller på krogen. Öltrenden märks också av att öl har börjat användas i cocktails och drinkar. Tiden då en öldrink begränsades till en ”ubåt”, en stor stark och ett nedsänkt snapsglas med Jägermeister, är förbi. Ett exempel på en stilig cocktail med öl är klassikern ”Svart sammet” som består av hälften porter och hälften champagne. En lite mer avancerad variant är ”Helgonet” som bland annat innehåller fläderlikör, välkylt te och mörk öl.

SAAZ BLONDE En dansk ale med fruktig smak, inslag av humle och med viss sötma. Namn: Saaz Blonde Pris: 50 kr (750ml) Alkoholvolym: 7,1 % Varunr: 11307

LIBERTY ALE

CARNEGIE STARKPORTER

Som i alla Anchor Brewing Companies produkter används bara naturliga ingredienser. En särskild toppjäsning med ale-jäst används under fermenteringen, vilket ger många av Liberty Ale’s subtila smaker och egenskaper. Karbonatiseringen som kallas ”bunging”, är en helt naturlig process som framkallar de champagneliknande bubblorna. Dry-hopping (tillföra mer humle i brygden medan den åldras), förmedlar en unik arom till ölet. Det är en process som sällan används i landet nu för tiden.

Historia: Carnegie Porter är Sveriges äldsta, idag levande, varumärke. 1817 startade porterproduktionen vid det Lorentska bryggeriet i Göteborg. 1836 togs driften över av David Carnegie. Carnegie Porter har sedan dess varit den helt dominerande portern i Sverige och exporterades tidigt till t.ex. Kuba. Carnegie Stark Porter kan gott och väl lagras i tio år då smaken utvecklas och mognar.

Namn: Liberty Ale Pris: 19 kr Alkoholvolym: 5,9 % Varunr: 1593

Namn: Carnegie Starkporter Pris: 15 kr Alkoholvolym: 5,5 % Varunr: 1497

8

Doft & smak: Lätt rostad doft med toner av farinsocker och kaffe. Smaken är rund och komplex med inslag av choklad och kaffe. Viss bitterhet som stramar upp eftersmaken. Smaken rundas av vid lagring.

FEST BAL & BRÖLLOP


Mousserande vin från Nya Zeeland som i blindtester med ”äkta” champagne hamnat på delad andra plats med exempelvis Delamotte Brut som kostar 269 kronor. Att jämföras mot Montana´s blygsamma 99 kronor.

MONTANA CHARDONNAY PINOT NOIR BRUT COUVÉE Elegant fruktighet med frisk syra och äppeltoner. Lite nougat i den annars eleganta och torra smaken lyder experternas smakrecensioner. Doften beskrivs som söt med toner av vitt bröd och saffranNamn: Pinot Noir Brut Couvée Pris: 99 kr Alkoholvolym: 12,5 % Varunr: 7859

DRINKTIPS HELGONET Smaken är något bitter med touch av fläder och citron. Häll i en shaker: 3 cl gin 1 cl St. Germain (fläderlikör) 1 cl söt vermouth 2 cl citronjuice 3 cl starkt välkylt te Skaka alla ingredienser och sila över i ett highballglas med krossad is. Toppa med 8 cl mörk lageröl och en citrontwist.

Coolast! DRINKTIPS SVART SAMMET Smaken är annorlunda, fräsch men annourlunda. Fyll ett champagneglas till hälften med champagne och den andra hälften med porter.

FEST BAL & BRÖLLOP

9


Barit Andersson

David Jonsson

Erik Jonsson

FOTO: Maria Sundberg

DE GILLAR ATT GÖRA SAKER MED ENERGI, RAKA RÖR OCH UTAN ATT KRÅNGLA TILL DET, TÄTT DYNAMISKT GRUPPSPEL MED INBLANDNING AV IMITATIONER AV NÅGRA AV VÄRLDENS MEST ÄLSKADE RÖSTER TINA TURNER OCH BRUCE SPRINGSTEEN. FROM THE SMALL VILLAGE HACKÅS. Michael Persson

10

Peter Henriksson

FEST BAL & BRÖLLOP

Thomas ”Lillen” Henriksson


D

et handlar om coverbandet från landet, IMITATION som just nu finslipar repertoaren och repar med nya trummisen Thomas Henriksson inför sommarens turné. Vintern har, mellan gigen, spenderats i Fästeborgs studio där den även den nya partydemon spelats in.

VILKEN TYP AV SPELNING ÄR ROLIGAST? FEST, BRÖLLOP, DANS, KONSERT? - Alla spelningar är roliga men på olika sätt. På privata tillställningar och bröllop kan det vara en liten publik men ändå fullt ös eftersom gästerna ofta känner varandra och därmed vågar bjuda på sig själva på ett helt annat sätt än på en offentlig spelning. När det är pubspelningar blir det givetvis drag bland publiken eftersom folk är där för att festa och ha kul. Uppifrån scenen kan man vid danstillställningar få se många både roliga och ibland rent av pinsamma situationer, allt från en hand som smyger sig dit den inte hör hemma till mer avancerade akter. Människor tänker nog inte på att vi står en bit ovanför dem och därför har en bra överblick över vad som utspelar sig på dansgolvet. - Men visst är det extra boostande med en konsert inför en större publik och allra helst på en utescen, men med noll miljoner sålda skivor har vi långt till Wembley ÄR DET BÄST MED ETT INTIMT KALAS ELLER EN STOR PUBLIK? -Alla spelningar har som sagt sin charm, det viktigaste är att publiken upplever att de har något utbyte av oss som står på scenen. Vi brukar dela in de olika spelningarna i tre olika typer av feedback för oss på scenen där dansspelningarna har den största fokusen dansparen emellan, pubpubliken blir mer en trepart mellan festpolare och bandet och den tredje dimensionen koncert där publiken är helt i händerna på bandet.

VARFÖR ÄR IMITATION BÄST? - Bäst och bäst, allt är relativt och helt beroende på en kombination av personlig talang, antal övningstimmar och hur personkemin och sammansättningen i ett band är. Alla band är unika och har sina styrkor och svagheter men det viktigaste är att man tycker om att stå tillsammans på en scen, musikaliskt stöttar och ger varandra plats i låtarna, då blir det ett bra gig med en skön feedback ifrån publiken. Vi spelar med energi och hjärta och ingen av hos har någon musikalisk skolning, så det har aldrig varit fråga om noter direkt, men med lite tur hör vi i bästa fall om vi spelar fel. Vi brukar anpassa låtlistan efter den publik vi har så att alla ska känna sig nöjda och har fått

just sina favoriter framförda av oss. HUR LÄNGE HAR BANDET FUNNITS? Egentligen sedan 2002 då Peter Henriksson efter en förfrågan om att spela på Strömbacka Kvarn i Hackås kallade ihop bandet, men under namnet Imitation sedan hösten 2008 då Berit Andersson började. VAD HAR NI ALLA FÖR OLIKA BAKGRUND? - Vi har en svart ”backdrop” som det står IMITATION på moahahahha… Keyboardisten Erik Jonsson visade i unga år intresse för affärer med allt ifrån mopeder, epatraktorer, syntar, hammondorglar och repeterade ofta med sina oljiga mekarfingrar på syntarna, äger och driver idag Eriks Bilservice med tiotalet anställda och blev år 2006 utsedd till Årets Meca verkstad i Norden. Sångerskan Berit Andersson har ägnat större delen av sitt liv på åtskilliga Sverigeturnéer med band som, Serenad, Twilight, det grymma coverbandet Want a watch, Hedez men framför allt måste nämnas placeringen i dåtidens Idol- Sikta mot stjärnorna där hon inför 2 miljoner tv tittare tog hem andraplatsen i finalen som Eva Dahlgren. Berit nominerades 2001 till Guldklaven som Årets Sångerska och har ett flertal gånger legat på Svensktoppen med låtar skrivna av bl.a Tomas G:son, Berit har även gjort röstbakgrunder till After Dark. Sångaren Michael Persson började spela som pubtrubadur 1997 bl.a med trubadurduon MIRO, men spelade tidigare både med Blomkraft och Cool Cherry Cream. Michael jobbar som förskollärare och underhåller så fort han får chansen. Bandets allsångsledare som sköter allt ifrån barnvisor till hårdrock. Michael håller även stenkoll i sportens värld och tillbringar gärna sin lediga tid i stugan Björnrike. Gitarristen David Jonsson jobbar till vardags åt Bergs kommun och har under åren skapat sig en riktigt imponerande samling gitarrer, förstärkare och effekter och lägger ner det mesta av sin vakna tid på gitarrjam och ljudskruvande. David är bandets röst när det gäller låtar av bl.a Bruce Springsteen och Robbie Williams. Givetvis överraskar han bandet med det ena grymma solot efter det andra. Trummisen Thomas Henriksson är med sina 18 år bandets energiknippe och memorerar snabbt in de nya låtarna i detalj ifrån trumfills till gitarrlicks. Har spelat trummor sedan 5 års ålder och har sedan dess stått på scenen med mamma Berit eller pappa Peter

FEST BAL & BRÖLLOP

11


dynamik och balans. Berit är 1. Kvinna, 2. Inte rädd för spöken, 3. Hon är full av energi och rörelse dvs. dynamisk och 4. Hon skapar en viss balans i en annars lätt förvirrad och mansdominerad grupp. ÄR NI NOGA MED STYLING? Hur långt är ett snöre? Rena underkläder och borstade tänder är ett absolut måste haha…, den personliga stylingen ansvarar var och en för själv, men visst haglar det kommentarer om man svävar ut allt för mycket vare sig det gäller frisyr eller kläder och det händer att vi kastar plaggen mellan oss. Vidare är vi ganska noga och jobbar med idéer om hur det ska se ut på scenen med ljussättning etc. VAD HAR NI FÖR OLIKA STYRKOR OCH SVAGHETER, BÅDE HELA BANDET OCH ENSKILDA PERSONER? Bandets styrka är nog främst Berits och Davids röstimitationer av Tina Turner, Per Gessle, Bruce Spingsteen m.fl dessutom förmågan av att kunna variera repertoaren efter det publiken vill ha. Men är vi nog också ett lyckosamt team med bra hjärtlig stämning som känner varandra väl sedan barnsben och inget konstigt med det då vi mer eller mindre är släkt med varandra allihop. Det kan i och för sig medföra lite väl rak kommunikation emellanåt hehe.. VAD KAN GÅ RIKTIGT FEL, OCH VAD ÄR DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA INNAN OCH UNDER EN SPELNING? Med så få kontorsarbetare i bandet är det alltid lite pirrigt om bandmedlemmarnas fingrar är välbehållna när vi samlas vid turnébussen men vi brukar ha backup och lösningar på det mesta, dock ej fingrar. Under spelningen hör väl fyllepajasar som kastar öl, glas och snus till det minst önskvärda, samt även de som ska leka ljudtekniker och när man minst anar det kan kasta sig in till mixerbord eller effektapparater och nästan hinna vrida på allt. Då hänger smockan i luften och har de tur kommer någon vakt till deras undsättning, visst, det låter tufft men det är nog det värsta vi kan utsättas för under ett gig. om ingen barnvakt funnits tillhands. Thomas skriver och producerar med datorns hjälp ny musik och har vunnit flera Guitar Hero tävlingar. Basisten Peter Henriksson har vid sidan om sitt musicerande startat TV kanalen ByTV och radiostationen OneFM där han också fungerat som programledare (nattetid), inga lyssnarsiffror finns att redovisa inflikar några av bandets medlemmar. Lirar på en välspelad precisionsbas ifrån -62 och är bandets reparatör och ljudtekniker. Siktar mot ännu en säsong i hockeyns division 2 med laget Team Jamtland. VAD HAR NI ALLA FÖR OLIKA KARAKTÄRER? Berit Andersson tillför entusiasm och månar om alla, tycker själv att hon är för snäll, vilket ingen av de andra bandmedlemmarna vill hålla med om. Att det står bitch på hennes väska ligger kanske närmare sanningen om man får tro Peter Henriksson som är bandets viljestarka visionär med fokus på handling och resultat. Tvekar inte att använda radikala angreppssätt för att lösa olika problem som uppstår. David Jonsson är den diplomatiske lagspelaren med bra lyssnaröra oavsett om det gäller musik eller existentiella samtal. Michael Persson är både punktlig, jordnära och förnuftig samtidigt som han kan vara fantasifull. Den flerspråkige Erik Jonsson är den positiva tidsoptimisten som så gott som alltid har minst en telefon vid örat, har ibland mer energi än en durracellkanin. När det gäller Thomas Henriksson, kan man verkligen säga att arvsanlag är en slags GENgåva eftersom han ärvt sina musikaliska talanger av såväl mamma Berit som pappa Peter. Thomas är utåtriktad och har lätt för att knyta nya kontakter, som tonåring lever han fortfarande i förvissningen om att livet handlar om action och impulser snarare än om syfte och mål. ÄR DET EN FÖRDEL MED EN KVINNLIG FRONTFIGUR? Redan de gamla grekerna hade en kvinnlig galjonsfigur i fören, dels som skydd mot onda andar, dels för att figuren påverkade fartygets

12

NÅN ROLIG ANEKDOT ATT FÖRTELLA? Ingen vi minns … censur….. priset får nog resan till Cinderella, då vi på E-4:n mellan Gävle och Uppsala tappar två stycken sidorutor på turnébussen! Kändes nästan som om vi var med i filmen Speed…… Det var inget fel på den luftkonditioneringen. VÄRSTA ÖNSKELÅTEN? Finns nog inte då vi prövar att göra det bästa av alla låtar, man kan ibland göra låten i en annan rytm än originalet och så sätta vår egen prägel på önskelåten och det brukar uppskattas. IMITATIONS FAVORITER PÅ REPERTOAREN? Suspicious minds, Van Halens -Jump, vår trummis säger Meat loafs - Dead ringer for love, Knockin on heavens door, Bon Jovis - Blaze of glory & Living on a prayer, Addicted to love listan skulle kunna göras hur lång som helst…. FESTTIPS FRÅN BANDET. VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ INFÖR EN FEST? Det viktigaste är nog att se till att ha en riktigt bra toastmaster som också styr så att inte middagssittningen blir för lång och att inte talen blir för utdragna. När det gäller allsångshäfte så satsa på fyra fem riktigt välkända låtar och sist men inte minst givetvis ett bra band som ger järnet ifrån scenen långt in på småtimmarna.

BERIT ANDERSSON - SÅNG MICHAEL PERSSON - SÅNG, GITARR, BAS ERIK JONSSON - KEYBOARD, HAMMOND, SYNT, SÅNG DAVID JONSSON GITARR, MUNSPEL, SÅNG THOMAS HENRIKSSON - TRUMMOR PETER HENRIKSSON - BAS, GITARR, SÅNG

FEST BAL & BRÖLLOP


Underhållning när den är som bäst

Oavsett om ni vill ha underhållning till 50 årskalaset, byfesten eller företagsevenemang så har vi lösningen. - Orkestrar - Enmansband - Revyakter - En “riktig” trollkarl

www.musik33.se e info@musik33.se - Tel: 063-102871 2871

P R Ä S T G ATA N 26 – 063-515455 – Ö STE RS UND w w w. m ak eups t ore. s e

Vita Korset är Östersunds personliga parfymeri som erbjuder ett brett sortiment av hudvård, parfym och kosmetika till kvinnor och män i alla åldrar.

Fest i sommar? Vi har klänningen för dig.

Prästgatan 45 | Telefon 063-106032 ÖSTERSUND

Storgatan 23 831 30 Östersund 063-12 19 10


Från vänster: Tomas Stålhandske, Lars Thoreson, Robin Jönsson, Christer ”Frille” Åsell, Lars LJungmark.

Text: Tomas Stålhandske Foto: Björn Ajax

ROCKPANELEN DÅ VAR DET DAGS FÖR MIG ATT REKOMMENDERA LITE ALKOHOLHALTIGA DRYCKER. TILL MIN HJÄLP DENNA GÅNG HAR JAG DRAGIT IHOP ETT GÄNG SKÖNA KILLAR SOM HAR EN DIREKT ANKNYTNING TILL ROCK´N´ROLL. Killarna jag bjudit med mig är, Lars Ljungmark, Nyhetschef på Länstidningen och rockjournalist, där han bland annat intervjuar de största inom hårdrocken. Lars Thoresson, en fotograf med mängder av konserter på sitt samvete. Robin Jönsson, som har turnerat med Motörhead under ett antal år. Christer ”Frille” Åsell, sångare och frontfigur i 220 volt. Tomas Stålhandske, varit i rockbranschen i 25 år, har de senaste åren turnerat som backlinetekniker. Den första ölen som vi provade är världens första glutenfria och går under namnet Saxon, framtagen av bland annat Carlsbergbryg14

gerier. Det panelen torrt kunde konstatera var att det är synd om glutenallergiker. De upplevde ölen som väldigt tunn och smaklös, eller som Lars Ljugmark uttryckte skämtsamt ”man känner att den är glutenfri”. Därefter tog sig panelen an ölen Brew Dogs Punk IPA, tillverkad av ett relativt ungt bryggeri från Skottland, där öl tillverkas på ett nytt och innovativt sätt. Panelen var helt ening om att den här ölen var en smakbomb jämfört med Saxon. Sen var det dags för panelens första vin, Elvis the King, ett vin som upplevs ganska enkelt och lättdrucket, konstaterade panelen ganska omgående. ”Frille”, som ses som gängets vinexpert, menade att detta inte var något vin för ”The King”, men dock ett vin för nybörjare.

Kvällens höjdpunkt kom som en bomb från Motörhead, deras eget vin som lanserades under 2010, med Grapes som leverantör. Vinet som heter just Motörhead har en ton av alkohol när man luktar på det men efter att ha smakat av det en stund så känns Shiraz’ druvan väldigt tydligt. Vinet fungerar både till mat eller enbart som njutning fastslog panelen som fightades om de sista dropparna i flaskan. Med

FEST BAL & BRÖLLOP


"Man känner att det inte är någon gluten"

”Jim eller Jack?... Det är solklart!.”

”Jasså!”

”Jag har koll på vinprovningen jag”

”Det var gott!”

andra ord var alla väldigt nöjda med vinet. Den första drinken ut var Irish Cowboy och den upplevdes relativt snäll och väldigt god att starta eller avsluta en middag med. Eller som panelen fastställde ”det är som att dricka mintdumle”. Irish Cowboy’s drinkrecept 5 cl Irländsk whiskey 1 cl Bailey’s 1 cl Crème de Menthe

Old Fashioned’s drinkrecept 4 cl Bourbon 2 stänk Angostura bitter Lite sodavatten 1 st Sockerbit Gör så här: Lägg sockerbiten i ett whiskeyglas, stänk på lite Angostura Bitter och därefter även lite sodavatten. Krossa nu sockerbiten med en muddler, och häll i whiskeyn. Garnera med citron- & apelsinskivor samt cocktailbär.

Gör så här: Fyll en shaker till hälften med is och tillsätt därefter whiskeyn och likörerna. Skaka intensivt i max trettio sekunder och sila det över ett välkylt rocksglas (old-fashioned glas). Den första drinken ut var Irish Cowboy och den upplevdes relativt snäll och väldigt god att starta eller avsluta en middag med. Andra drinken var en avslutning på kvällen, kombinationen socker, bitter och whiskey är en smoothtalker som Robin i panelen uttryckte, och det man bör tänka på är att vara försiktig med vattnet. Vattnet tar bort alkoholen och kan döda en del av smaken.

Avslutningsvis skulle vi ta reda på den ultimata bourbonen, Jim Beam eller Jack Daniels? Efter att panelen provsmakat de två så blev det en tuff diskussion vilket avslutade panelens uppdrag med en omröstning. Lars Ljungmark: Jim Beam Christer ”Frille” Åsell: Jack Daniels Lars Thoreson: Jack Daniels Robin Jönsson: Jim Beam Tomas Stålhandske: Jim Beam

FEST BAL & BRÖLLOP

15


Festvåningar NU ÄR DET HUGGSEXA OCH NÄSTINTILL SLAGSMÅL OM DE BÄSTA LOKALERNA FÖR SOMMARHALVÅRETS KOMMANDE FESTLIGHETER. FAKTUM ÄR ATT MAN REDAN NU KAN RÅKA UT FÖR SVÅRIGHETER OM MAN MÅSTE HA ETT SPECIELLT DATUM, RISKEN ÄR ATT DET STÄLLE NI HAFT I ÅTANKE OCH CATERINGFIRMAN NI HÖRT SÅ GOTT OM REDAN ÄR UPPBOKADE.

16

FEST BAL & BRÖLLOP


LIME Välbekanta Lime erbjuder både sin restaurang som festvåning och catering till festen om du önskar vara på annan plats. Ja till och med disken kan du slippa om du hellre vill ha tiden till umgänge i glada vänners lag. Menyn kan du såklart planera tillsammans med kocken eller presentera ett helt eget förslag.

FEST BAL & BRÖLLOP

17


FRAMGÅRDEN

HOTELL SYDJEMTEN

Mitt ute i ett viltområde är Framgården beläget och här kan du avnjuta en lokal flerrättersmiddag bestående av bland annat Skogens läckerheter och Gårdens godbitar. Festvåning på ett naturligt sätt!

Hotell och restaurang i samma byggnad ger gästen möjlighet till allt-i-ett. Du blir serverad i restaurangen och baren, du har inte lång väg hem när partyt är slut, och behöver inte heller tänka på frukosten dagen efter. Har du andra planer för lokal så finns alltid möjlighet att få hjälp med catering istället.

FÖRSOMMAREN OCH FRAMÅT ÄR NÄMLIGEN DEN ÅRSTID DÅ VI GIFTER OSS, FÖRETAGEN HAR SOMMARFEST OCH AV NÅGON OUTGRUNDLIG ANLEDNING SÅ FIRAR MAN ÄVEN FLERTALET JUBILEUMSDAGAR UNDER POMPA OCH STÅT.

18

S

yftet må kanske vara detsamma, nämligen att hylla någon eller något, men beroende på plånbok och tillställningens tema så bör man tänka till några gånger innan man bestämmer sig. Kommer folk långväga ifrån och behöver övernattningsmöjligheter, är det på maten krutet ska ligga, eller är det möjligheten till många aktiviteter som är viktigast?

Mat, plats, gäster och underhållning som följer ett genomgående tema gör det enklare att skapa en kraftfull helhet, en wow-effekt helt enkelt. Kvällens värd får då också lättare att hålla samman de olika momenten och skapa ett naturligt flöde för gästerna. Men,

FEST BAL & BRÖLLOP


WÅNGENS VÄRDSHUS God mat och dryck i ombonade lokaler med personlig service och omtanke ger dig en sund själ och en sund kropp. I stora matsalen bjuder köket på traditionella bufféer, modern husmanskost och jämtländska specialiteter, allt såklart toppat med en härlig kakbuffé! Kombinationen av gårdens alla aktiviteter inklusive logi, gör platsen till ett perfekt resmål och weekend för hela festsällskapet!

som festfilosofen Ladislaus Horatius menade så kan temat också bli en krycka för gästen, som i värsta fall påverkar dennes beslut om att delta överhuvudtaget.

och rödbetor. Nässlor börjar även dyka upp på sina håll vilka gör sig ypperligt som delikat nässelsoppa som ånjuts tillsammans med en något tjockare, svalare Riesling från Tyskland.

Årets trend däremot är hur motsägelsefullt det än må låta att inte följa trenden, den personliga prägeln på allt från utsmyckning till maten på bordet blir allt viktigare. Genuint och äkta vara, det är också det som allt fler av oss vill stoppa i munnen. Mat som är lagad från grunden, med bra råvaror utan onödiga tillsatser är helt klart det som vinner flest poäng runt middagen. Det är svårt att inte ta influenser från vårens karaktäristiska inslag, nu skördas färska grönsaker och kryddor såsom böner, grön vitlök, machesallad, ärtor,

Lokal, utsmyckning och mat får om man har tid gärna också vara estetiskt välkomponerat, utseendet är nästan lika viktigt som kvaliteten på underhållningen eller smaken på maten. Med detta blir det också viktigare med porslin och kreativa dukningar. Oavsett vilka tips man väljer att följa i slutändan så gäller det bara att komma ihåg en huvudregel: Det är upplevelsen som räknas!

FEST BAL & BRÖLLOP

19


FESTVÅNING MR HUSMAN I den gamla anrika officersmässen finns en stor och flertalet mindre salonger som välkomnar till gala eller kalas. Flitigt använd för diverse olika festligheter och passar den som vill ha guldkronor i taket och en blandning av flexibla ytor och interiör med robusta möbler.

PAPEGOJAN

Cateringmenyn hos Papegojan är och lockande och förevisar mängder av alternativ. Vad sägs om Jämtlandsbord fyllt av läckerheter, eller desserten Vit caprinparfait med hjortron och rullrån! Du kan med fördel också låta festen äga rum i just restaurang Papegojans egna lokaler. 20

FEST BAL & BRÖLLOP


Festtips Foto: MARTIN PERSSON

BORDSPLACERING DET ÄR MYCKET SOM SKA STÄMMA FÖR ATT EN BORDSPLACERING SKA BLI PERFEKT OCH FÖRMODLIGEN BLIR DEN DET, TROTS ATT DU VÅNDAS OCH FLYTTAR OM FLERA GÅNGER OM. Sitt på olika ställen runt bordet och inta karaktären för gästen vars plats du befinner dig på. Se dig omkring. Vilka har du runt omkring dig? Uppdrag och tävlingar är ofta en isbrytare och får igång de mest otippade konversationer, vi lovar! Så se till att kvällens toastmaster eller konferencier har laddat med upptåg! Bordsplaceringen är speciellt viktig på en bröllopsfest, där sittningen tenderar att dra

ut på tiden. Ta hjälp av en vän för att få en reflektion utifrån, vilket kan vara lösningen för placering utan speciellt stor vånda! Tänk på att du kan använda servetten som placeringskort. Hos Monica på Servettryckeriet i Örnsköldsvik kan du beställa dina alldeles egna servetter med personlig text, och dessutom få hjälp med tips kring olika vikningar som passar ändamålet med festligheten. Monica använder en gammal teknik som heter värmetryckprägling, och trycker det exakta antalet servetter som du önskar. I sitt sortiment har hon också det hon kallar för ”måstehaprylar” som exempelvis organzapåsar, perfekta som gift bags med en pralin i eller som en söt lyckorispåse som kan delas ut till ett antal kyrkgäster vid bröllop. Och vi får naturligtvis inte glömma små dekorationshjärtan med vingar, riktiga kärleksdetaljer!

FEST BAL & BRÖLLOP

21


Ann- Christines

Salong

: NING K O B TIDS 373 63 063- 09 30 73 073-6

Dam/Herr/B arnf ris ering

Med lång erfarenhet och personligt bemötande gör jag en frisyr som passar just Dig på Din stora dag. Sen kan Du hyra en snygg Buick-58 eller en söt CV2:a medchauȔšrfšrattŒka ståndsmässigt till festligheterna. Förutom festfrisyrer utför jag naturligtvis även alla andra behandligar inom hårvård på hela familjen. Varmt välkomna Gitte

Namn 120 832 93 Frösön

Ring för tidsbokning: 0642-10513

www.frisyrverkstan.se

Sörevägen 9 | 83631 Lit

EWAS UTBILDNING Tel 063-10 21 20 ewa@ewasutbildning.com www.ewasutbildning.com

Utbilda dig på distans till

Hudvårdsterapeut EWAS UTBILDNING Tel 063-10 21 20 ewa@ewasutbildning.com www.ewasutbildning.com

SPA-terapeut Hudterapeut Maila eller ring så skickar vi vårt kursprospekt till dig!

Vi är medlem i Skandinaviska Förbundet KomplementärMedicin och Branschrådet BKM. %OLHQFHUWLÀHUDGWHUDSHXWKRVRVV

å Finnnss pspa 34:a ka tid!

bo Ring &


Att hitta sin röst! Det är ungefär vad den utmärkta Oscarsbelönade filmen The King’s Speech (2011) går ut på. Här följer man Albert (Colin Firth), hertigen av York, som när hans far konungen insjuknar får hålla allt fler tal i sociala sammanhang - en rejäl nagel i ögat på stackarn som lider av grov stamning sen barnsben.

TALA SOM ETT PROFFS JAHA, SÅ VAR DET DAGS. NISSE OCH KAJSA HAR MEDDELAT DATUM FÖR SITT BRÖLLOP. DU ÄR NISSES ÄLDSTA VÄN OCH DU VET INTE VAD SOM KÄNNS MEST: GLÄDJEN ÖVER VÄNNERNA SOM SKA GIFTA SIG, ELLER SKRÄCKEN ÖVER TALET SOM SKA HÅLLAS. ör talas ska det ju och just du ska göra det! Flera veckor innan bröllopet går du runt med något maniskt i blicken, svarar osammanhängande på tilltal och skriver konstiga formuleringar på alla vita ytor. Och du sover allt sämre. Kort sagt, du har drabbats av en allvarlig släng av talarängslan, eller, snarare talarångest. Lugn, det ordnar sig. Vi tar fram stora retorik-verktygslådan och ser vad vi har där.

F

VERKTYG 1: Bestäm dig för vad du vill uppnå, vilket mål du har. Ska alla tycka att Nisse är en kul typ, eller en lyckans ost? Vill du roa eller vara lite smått chockerande? VERKTYG 2: Fundera över målgruppen. Vilka är de som lyssnar? Är det mest vänner, och vad gillar de? Eller är det ängsliga gamla fastrar och allvarsamma morbröder? Vad går hem hos dessa människor? STEG 3: Formulera en huvudtes. ”Nisse är den lyckligast lottade” eller

Monica Frank och Gunnar Rönnqvist ifrån rönnqvist & frank ab hjälper dig med talet.

”Nisse och Lotta förtjänar verkligen varandra” eller ”Jag tycker att ni är världens häftigaste brudpar”. Det behöver inte vara märkvärdig are än så. Huvudsaken att det känns sant. Nu har du redan grovjobbet gjort. Det är bara att fylla på med några (helst tre) argument som förklarar varför du tycker att Nisse är lyckligast lottad eller varför de förtjänar varandra. Sedan lite grand som berättar om din och Nisses långa vänskap (så att alla kan förstå vem DU är och varför du säger allt du säger). En snitsig avslutning som leder fram till en skål för brudparet och sedan kan du kanske hitta en kul eller gullig inledning på det hela. Nu är det nästan klart. Det var väl inte så svårt? Nu återstår bara att ta fram häcksaxen och beskära det hela en aning. Vi säger ofta för mycket och det var ju inte meningen att folk skulle somna med hakan i efterrätten. Anton Tjechov sa ungefär att ”det finns inget som är så välgörande för en text som strykningar” och han hade rätt. Så, kill your darlings, cut the crap och succén är given! Och du – lycka till!

FEST BAL & BRÖLLOP

23


24

FEST BAL & BRÖLLOP


FOTO BJÖRN AJAX KLÄDER DK CAPRI COLLECTION SMYCKEN & ACCESOARER SPECSAVERS LILLA LARSSONS GULD STYLING VAX NFI EA HÅRDESIGN SALONG VIP MAKE UP STORE PLATS PLAZA MODELLER WENDLAS DANSSTUDIO

CATWALK FEST BAL & BRÖLLOP´S MÄSSA 2011

FEST BAL & BRÖLLOP

25


26

FEST BAL & BRÖLLOP


CATWALK FEST BAL & BRÖLLOP´S MÄSSA 2011

FEST BAL & BRÖLLOP

27


28

FEST BAL & BRÖLLOP

FEST BAL & BRÖLLOP´S MÄSSA 2011

CATWALK


FEST BAL & BRÖLLOP

29


30

FEST BAL & BRÖLLOP


FEST BAL & BRÖLLOP

31

FEST BAL & BRÖLLOP´S MÄSSA 2011

CATWALK


32

FEST BAL & BRÖLLOP


FEST BAL & BRÖLLOP

33

FEST BAL & BRÖLLOP´S MÄSSA 2011

CATWALK


Boka personlig make-up rådgivning hos Sense. Du får hjälp att hitta produkter och färger som passar just dig. Linda ger dig tips och visar hur du ska lägga din make-up. Kostnad 300:- och den summan får du sedan i rabatt på de produkter du väljer att köpa. Välkomna att boka tid på 063-180250 Gilla Sense på Facebook- sök på sense östersund, och du får tips om kampanjer, nyheter m.m. Gå med i vår SMS- klubb. Sms:.a Dksense till 72072

Sense Skönhet & Hälsa | Mittpunkten | ÖSTERSUND Tel: 063-18 02 50 | www.sense.se

Gilla DK Östersund


Foto

FEST BAL & BRÖLLOP PRESENTERAR TRE STYCKEN PROFESSIONELLA FOTOGRAFERS TANKAR OCH TIPS

BJÖRN AJAX Mer bilder och info på:www.ajaxphoto.se

DIN BÄSTA BILD OCH VARFÖR? Svårt att plocka ut en ensam bild av alla bilder jag gillar och säga att den är bäst, nästan omöjligt. Men en bild som stack ut ur mängden är den jag spontant tog på min som då min sambo Helene, hans mamma, höll upp honom mot himlen och busade. Att just den bilden fastnade i mitt minne beror nog på att just när slutaren går så sitter hans blick rakt in i kameran. En ren tur, men det gjorde hela bilden! HUR SPEGLAR DINA BILDER DIG SOM FOTOGRAF? Jag har som fotograf ingen riktigt egen stil i mina bilder, ena gången så är det si och andra gången är det så. Allt beror på vart, när, hur och vilka typer av bilder som passar in bäst i just den miljön och tidpunkten. Jag överlåter därför denna fråga till den som ser på mina bilder, betraktaren. Men en sak försöker jag alltid spegla i mina bilder, och det är kvalité! Den ska inte tummas på.

NÅGON EXTRA MINNESVÄRD FOTOGRAFERING? Ooo ja, ett som sitter ganska fast i minnet är en gång för några år sedan då jag skulle göra en modeplåtning ute vid havet mitt i en sommar natt. Det var vindstilla och väldigt vackert väder. Jag riggade upp blixtar och skärmar och när jag var klar med det, färdig att börja fotografera, då kom det från ingenstans en kastvind som tog med sig all uppriggad utrustning ut i havet…. Så där satt vi alla och såg snopna ut utan utrustning, och mest undrande över vad som precis hände. När jag sedan vänder mig om ser jag nått guppande ute i vattnet som lyser ca 10 meter från land. Det var blixtarna som hade hamnat flytande inne i dom omkullblåsta fotoparaplyerna! Så det var bara att hämta in dom till land, och all utrustning klarade sig oskadd, utom en sändare till en blixt som fortfarande ligger på havets botten. Men bilderna från den natten gör mig alltid påmind om hur det jobbet började just den dagen!

FEST BAL & BRÖLLOP

35


Foto

MARIA SUNDBERG

Mer bilder och info på: www.mariasundberg.se

MIN BÄSTA BILD? Det är omöjligt att säga....jag kan bli så förälskad i ett foto som jag nyss tagit för att sedan bli lika förtjust i en ny bild. Det roligaste är ändå att fota en brud efter bröllopet där hon vågar leka med sin klänning och skapa fantastiska traschbilder. HUR SPEGLAR DINA BILDER DIG SOM FOTOGRAF? Det som speglar mej som fotograf är mångsidigheten. Jag skulle snabbt lessna på att bara ta studiobilder innomhus. Jag vill ha olika uppdrag och nya utmaningar. Att få hjälpa företag med sin marknadsföring i form av monterande av text och bild är min stora styrka. NÅGON EXTRA MINNESVÄRD FOTOGRAFERING En bild säger mera än tusen ord och det är något som jag vill ta fram i alla mina uppdrag. Om det så är barnfotografering, student/bal, brölop eller något annat.

36

FEST BAL & BRÖLLOP


NATALIE SALOMONS Mer bilder och info på: www.nataliesalomons.com

DIN BÄSTA BILD OCH VARFÖR? De bilder jag gillar bäst är spontana och oplanerade bilder som visar känslan i blicken just vid det tillfället. Till exempel bruden som gråter när hon går ner på knä vid altaret, eller det roliga i blickarna när brudparet matar varandra med bröllopstårtan. Och även blicken som avspeglar lättnad i brudgummens blick när brudparet efter vigseln kommer ut och möter gästerna utanför kyrkan, lycklig att vigseln är över, att allt gick bra och att han äntligen är gift! HUR SPEGLAR DINA BILDER DIG SOM FOTOGRAF? Jag försöker att berätta en historia med mina bilder och samtidigt ha en ren och enkel bild. Jag älskar att fotografera livet och de viktiga momenten som sker, jag tror att mina bilder visar hur dagens olika skeenden

kändes. Så att när folk tittar på dem upplever dem själva som att de var med just i den stunden. Därför vill jag gärna vara med under hela dagen när jag ska fotografera ett brudpar, eftersom det finns massor att dokumentera från tidig morgon till sena natten, med allt som händer däremellan. NÅGON EXTRA MINNESVÄRD FOTOGRAFERING? Jag tycker att bröllop är den mest roliga att fotografera eftersom man som fotograf är inbjudan att vara med ganska nära hela tiden. Alla är glada och det finns en speciell känsla att fånga upp eftersom det är en laddad dag med mycket energi, glädje, nya steg i livet. Det ögonblick som jag som fotograf fångar kommer aldrig igen, vilket också gör bröllopsfotografering extra roligt!

FEST BAL & BRÖLLOP

37


PÅ 50-TALET HANDLADE TIDNINGSARTIKLARNA SÄLLAN OM INRE FRID OCH AVKOPPLING FÖR SJÄLEN. INTE FÖR ATT MAN INTE BEHÖVDE KOPPLA AV OCH LADDA OM BATTERIERNA ÄVEN DÅ, VI HADE BARA LITE OLIKA SYNSÄTT PÅ SKÖNHET OCH HÄLSA. 50-TALS PAROLLEN VAR MER I STIL MED, ”TO KEEP A SLENDER FIGURE, NO ONE CAN DENY A LUCKY STRIKE”. HÄLSA OCH SKÖNHET VAR INTE TVÅ ORD SOM ANVÄNDES I SAMMA MENING PÅ SAMMA SÄTT SOM IDAG. PASTELLROSA LÄPPSTIFT, MYCKET EYELINER OCH MASCARA, MARKERANDE ÖGONBRYN OCH PERSIKOHY VAR MÅNGA SNÄPP VIKTIGARE ÄN SPA-BEHANDLINGAR.

Plats: SPA JUNISKÄR Modell: SARA NÄSLUND Badkläder: LINGERIA DESIGN Hår och makeup: THILLA.COM Blommor: DELTA BLOMMOR Fotograf: BJÖRN LUNDBERG

MED RETROINSPIRERADE BADKLÄDER

SPA-LYX M

odet kom som en motreaktion efter åren med krig. Kvinnan skulle vara kvinnlig, elegant och välvårdad med smala högklackade skor. Idealet var en smal midja, kurvig kropp i övrigt, långa ben och ”Marilyn Monroe”blonda, svallande lockar. Om man inte var född med en sådan kropp tog man hjälp av olika knep som diet, träning, korsett, behå och höfthållare. Denna stil kallades för ”The new look”, det var faktiskt också på 50-talet som bikinin gjorde sitt intåg på marknaden. Vi stressar mer idag än förr och känner oss mer utmattade som en direkt följd av det, inte konstigt att behandlingar för kropp och själ får åtnjuta allt större popularitet. Det märks inte minst hos våra många SPA-anläggningar som möter allt större efterfrågan. Alla förtjänar lite lyx emellanåt, både i form av god mat och avkopplande miljöer designade för ändamålet. Ordet SPA kommer från latinets ”Salus per aqua” som betyder ”hälsa genom vatten”, och redan på 1700-talet var företeelsen att bada bort sina sjukdomar mycket populärt.

38

Utvecklingen har gått framåt med stormsteg de senaste åren och du kan nu hitta ett SPA i nästan varje stad. Populariteten medför sig tyvärr också nackdelar då begreppet i vissa fall används lite väl frikostigt. Bredden på behandlingsalternativ kan göras lång och i många fall kombineras SPA med exempelvis hår- och nagelsalong. Syftet eller avsikten med ett SPA är i ordets rätta betydelse att behandla både kropp och själ. Massage är en viktig och efterfrågad ingrediens som också brukar ingå i många av de olika behandlingspaket som erbjuds. Valmöjligheterna är nästintill oändliga, aromterapi, fotvård, manikyr, infrabastu, ansiktsbehandlingar för att bara nämna några. Man kan också välja att åka bort över en helg för flera dagars njutning eller att ta en välbehövlig timmer efter jobbet. Nu för tiden går det dessutom att få kvalitet till bra priser och med öppettider som passar även för den i karriären. Vi har valt att rekommendera två stycken SPA´n som vi tycker kompletterar varandra på ett bra vis. Det finns naturligtvis andra aktörer så söker ni något de här två inte har så rekommenderar vi er att leta på internet där ni alldeles säkert finner det ni söker.

FEST BAL & BRÖLLOP


FEST BAL & BRÖLLOP

39


RÖD/VIT PRICKIG ”BANDEU-BH” med knytband i sidan på trosan.

s t a Wh g n ? i g k n o i o k o C o L d o Go 40

FEST BAL & BRÖLLOP


En BRIGITTE B BARDOT ARDOT T inspirerad bikini i trekantsmodell trekantssmodell med knyttrosa rutigt i sรถt rosa/vit ru utigt badlycra.

FEST BAL & BRร–LLOP

41


HALTERNECK BIKINI-BH med vadderade kupor och med byglar för den något större bysten.

42

FEST BAL & BRÖLLOP


P O O H E E D ! O O D FEST BAL & BRÖLLOP

43


TANKINI, badlinne med trosa där midjan ej är bar för den som vill vara mer klädd på stranden.

! e t i M o N y D 44

FEST BAL & BRÖLLOP


Nervös inför talet? Lugn, det fixar sig! Vi skriver talet och vi coachar dig som ska tala. Under hela april, maj och juni bjuder vi på en timmes coachning om du beställer ett tal av oss.

Sofia Laurantzon

Petra Ersberg

Erbjuder kvälls & lördagsöppet! Storgatan 43, Östersund 063-12 46 00 www.vaxfrisor.com

monica frank och gunnar rönnqvist utbildar dig och dina medarbetare, producerar dina texter och skriver dina tal.

w w w.talaretorik.se

Älskling? Nu är det väl dags för ett smidigt bilägande? På Bilbolaget går allt ut på att ditt bilägande ska vara så smidigt som möjligt. Det är därför vi säljer Volvo, Renault och Dacia, det är därför du får en personlig servicetekniker, det är därför det ¿nns däckhotell, tankstationer, tvätthallar, Bilbolagets app och Bilbolagets Volvokort (som ger dig en smidig bilekonomi). För oavsett om du köper en ny eller begagnad bil tror vi att du vill att allt bara ska funka. Som på Bilbolaget. Välkommen in. Bilbolaget.com Facebook.com/bilbolagetnord


Detox Gosig varm lera

Inpackad och redo för vila

Mått, mått och åter mått

Mumifiering, hårt och skoningslöst!!

Hur många tum försvann???

SKÖNHETSIDEAL MÅ BRINGA FRAM DE FLESTA METODER SOM BANTNING, DETOX OCH MASSOR AV ANDRA TRIX. MEN OAVSETT KNEP SÅ FINNS DET MÄNGDER AV GIFTER KVAR I KROPPEN, TOXINER, SOM INGEN BEHÖVER OCH ALLA BORDE GÖRA SIG AV MED. INFÖR KÄNDISARNAS RÖDA-MATTAN-EXPONERING SÅ ÄR DET VIDA KÄNT ATT ALLA SKÖNHETSKNEP TAS TILL FÖR ATT ALLT SKA BLI PERFEKT, OCH ETT AV MÅSTE-GÖRA-SAKERNA SOM FILMSTJÄRNORNA GÖR ÄR WRAPPING.

R

edaktionen träffade på wrapping genom en entusiastisk Helena Rosenberg som tillsammans med sin kollega Birgitta Bredesen driv-er Rörelseverkstan. Där finns diverse hälsosamma kurer, behandlingar och framförallt kunskap om olika metoder som gör att vi mår bättre. Jag var ju bara tvungen att testa på fenomenet ”wrapping” som går ut på att man blir inlindad med leriga, elastiska bandage. Hur vetenskapligt bevisat det än må vara så gnager ändå känslan någonstans om att det är överdrivet och kvacksalveri, för inte kan det stämma att man tappar minst 15 centimeter!? Med något fundersamma steg klev jag innanför dörrarna till lokalen och med ännu mer fundersamhet gav jag mig hän och klädde av mig kläderna för att bli inlindad i lera. Och attans bananer….. det var inte löst som Helena lindade, utan med full kraft stängde hon in mig som en mumie och jag kunde snabbt konstatera att det nästan inte gick att andas. Eller det var det jag trodde i alla fall, klart chockad över känslan. Den varma leran över hela kroppen är inget man heller hade tänkt kladda in sig i klockan ett en vanlig dag, fast efter ett tag så var värmen behaglig och oron mer växlad till förväntan över dess effekt. Sen skulle jag lägga mig och vila….i en timme…..! För det första så var det inte enkelt att ligga överhuvudtaget, och för det andra så kändes en timme väääldigt lång. Men det är just det som är den stora delen av behandlingen, när leran ska verka och dra ut toxiner ur bindväven!

ställen igen efter behandlingen. Efter 14 dagar så gjorde jag samma behandling igen, och sedan efter ytterligare 7 dagar. Totalt 60 cm försvann, vilket bekräftades när kläderna blev några storlekar för stora. Så trots chock, lera och svårt att andas så kan jag konstatera att det fungerade, och det över utlovat och förväntat. Många tänker nog att det är under kalla hösten eller inför sommarsäsongen som det är perfekt med olika kurer och behandlingar. Men varför? Allt är ju så stressigt när det är vardag så det är en kanonidé att planera in sådana saker på exempelvis en semesterdag. Dels för att du har tid att vila efteråt för att kroppen ska kunna återhämta sig och tillgodogöra sig kuren, och dels för att du har mer tid till att tänka på både mat och motion som hör skönheten till! Och vad kan vara bättre inför sommarens alla festligheter än en riktigt grundlig skönhetsvård?

ZZ

Dags att ta bort lindorna och mäta resultatet. Hela 23 centimeter totalt hade försvunnit från min kropp. Inte ett enda kilo på vågen, men en massa äckliga gifter hade dragits ur vilket gör att man minskar i omfång. Innan behandlingen så mäter man omfånget på en mängd ställen på kroppen för att sedan mäta på exakt samma 46

FEST BAL & BRÖLLOP

ZZ Z Z Z Inte helt enkelt att vila, inpackad....


Semester

EWA-MARI OHLSSON DRIVER EWAS UTBILDNING OCH KAN DET MESTA OM PERSONLIGT VÄLMÅENDE. HÄR GER HON SVAR PÅ NÅGRA SOMMARFRÅGOR! TYCKER DU SEMESTERDAGAR PASSAR BRA FÖR BEHANDLINGAR? Som expert svarar jag att skönhets- och friskvårdsbehandlingar ska, för bästa resultat och välmående, göras regelbundet hela året. Sommar och semester är som ni säger en tid då vi har mer tid för oss själva, och en behandling kan ge ännu mer då den kan förenas med mer ledig tid. Sommaren ger också mer tid för eftertanke. Det kan med andra ord vara en tid då vi kan planera in mer friskvård och välmående i våra liv. VILKET ÄR DITT BÄSTA TIPS INFÖR SOMMAREN? Ett besök hos din frisör som får fria händer att skapa en trendig sommarfrisyr. Lägg till nya färger i din makeup. Hett i sommar är starkt korall, vinrött, guld och glitter samt metalikfärger på naglarna. Senaste trenden på naglar är Minx som är en plastfilm med självhäftande baksida som aktiveras med värme. Mycket snyggt och hållbart www.nailshop.se. Minx både på händer och fötter kan ni få gjorda

på salong Bauty4u. Fräsa upp ditt ansikte eller kroppen med årets trendigaste behandling, NBE500, en ny värd av möjligheter. www. cometiqann.se

HUR SKA VI BEHÅLLA FESTFIN HY OCH MAKEUP UTE I SOLEN? Var noga med skötseln av huden. Bra produkter kombinerat med salongsbehandlingar lönar sig i längden. Sola med måtta. Säkraste sättet till en snygg solbränna är Airbrush Taning soldusch. Finns bl.a. på 34:ans SPA & Relax. Det finns också bra soldusch och brun utan sol krämer för hemmabruk. Sist men inte minst sköt om din hälsa! Motionera, ät bra och gott. Njut av livet det går inte i repris!!!!!!!

FEST BAL & BRÖLLOP

Ewa-Mari Ohlsson, Ewas Utbildning

47


HÅRET ÄR HUVUDSAKEN, ELLER? FÖR DEN SOM HAR HÅR ÄR DET FLERA SAKER SOM SKA TAS HÄNSYN TILL NÄR SOMMARENS SOLIGA DAGAR KRYPER FRAM, SKYDD MOT BÅDE STARKA STRÅLAR OCH SALTVATTEN. VI KOLLADE MED NÅGRA FRISÖRER OM DERAS TIPS INFÖR SOMAMRENS FESTLIGHTER NÄR VI BÅDE SKA TÄNKA PÅ ATT VÅRDA VÅRT HÅR, OCH ÄVEN VÅGA STYLA DET EFTER MODET. OCH DE SVARAR VÄLDIGT ENIGT NÄSTA SAMMA SAK!

HUR HÅLLER MAN HÅRET FRÄSCHT I SOLEN? Då gäller det att man gärna skyddar håret med ett schampo och balsam med solskyddsfaktor och en bra inpackning som man använder lite oftare, då håret gärna blir torrt och sprött på sommaren. Skydda även håret med en sjal eller en keps. VILKA HÅRTRENDER SER VI I SOMMAR? I sommar är det mycket röda hår på modet, gärna lite åt kopparhållet. Det kommer även många frisyrer med lugg. Septembers frisyr med askblond färg har blivit populär, och hett är även sidecut, när man rakar/snaggar sig på ena sidan av huvudet. Emelie Gunnarsson, Studio HN HUR HÅLLER MAN HÅRET FRÄSCHT I SOLEN? Man använder ett bra schampo och balsam, gärna med UV-skydd. Jättebra att också göra regelbundna inpackningar. En bra inpackning som du slipper skölja ur är Lanza Trauma Treatment Leave-in inpackning, den är även utredande och har en stylingeffekt. Har man blekt hår, eller löshår bör man sätta upp det när man badar i klorvatten eller saltvatten.

men främst av Septembers lite mjukare korta frisyr. Rakade partier i håret är också väldigt populärt, även långa hår och lugg. Det kan vara mycket färg i håret, men ton i ton så det ser naturligt ut. Maria Gustafsson, Amazing Hair HUR HÅLLER MAN HÅRET FRÄSCHT I SOLEN? Om håret utsätts för stark sol är det allra bästa skyddet att täcka det med någon form av huvudbonad. Sedan finns det hårvårds produkter med solskyddsfaktor. Det kan vara bra att använda uppbyggande och återfuktande schampon samt göra inpackningar som bygger upp och återfuktar. Frisörerna brukar ha bra produkter att köpa med för hemmabehandlingar. Kan även rekommendera Moroccanoil som är en vårdande oljebehanling för alla hårtyper, blir ej fett som man skulle kunna tro. VILKA HÅRTRENDER SER VI I SOMMAR? Trenden på hårfronten är matta,busiga texturer på håret. Yviga,naturliga hårstylingar. Både långa och korta på såväl män som kvinnor.Sen ser vi mycket luggar i alla former.

VILKA HÅRTRENDER SER VI I SOMMAR? Det är mycket korta frisyrer på modet nu, vilket kan vara skönt på sommaren. Intresset vaknade lite med Lisbeth Salanders tuffa hår,

Pia Deimo, Wellnesskliniken

Sommarhår FEST BAL & BRÖLLOP

48


Ditt lokala festmagasin

D

ITT FEST LOKALA MAGA SIN

www.festbalbrollop.se


TAG HEUER Aquaracer 500 Full Black, En mycket “limiterad” engångsutgåva. Cirkapris: 22 500 Kr

TAG HEUER Carrera 1887 med länk alternativt med alligatorband. Cirkapris: 30 200 Kr

TAG HEUER Aquaracer 500 kronograf. Cirkapris: 25 300 Kr

LONGINES HydroConquest Automatic Black Dial Rubber. Automatisk kronograf. Cirkapris: 14 500 Kr

50

FEST BAL & BRÖLLOP


DKNY Cirkapris: 2 500 Kr

SINN Nyhet från tyska Sinn, 900 Pilot S. Cirkapris: 35 000 Kr

BREITLING Blackbird härstammar från Breitlings Windrider-serie och har bland annat Kronometer, kronograf, takometer och 42 timmars gångreserv. Finns i olika utföranden, på bild i borstat stål med svart urtavla. Cirkapris: 63 000 Kr

OMEGA Omega Seamaster (James Bond) Cirkapris: 30 000 Kr

TISSOT (VIT) Tissot PRS516 Automatic Chrono Cirkapris: 12 000 Kr

TISSOT (SVART) Tissot PRS516 Automatic Chrono Valjoux COSC Cirkapris: 18 000 Kr

FEST BAL & BRÖLLOP

51


Lokalt mathantverk JÄMTLANDS LÄN ÄR MATHANTVERKSTÄTAST I LANDET OCH RESIDENSSTADEN ÖSTERSUND HAR TILL FÖLJ AV DET UTSETTS TILL MATLANDETS HUVUDSTAD I SVERIGE. DET LOKALA MATHANTVERKET STÅR FÖR UNIKA PRODUKTER MED SMAK, KVALITET OCH IDENTITET SOM INDUSTRIN INTE KAN TA FRAM, DET ÄR EN VARSAM FÖRÄDLING AV FRÄMST LOKALA RÅVAROR, I LITEN SKALA OCH I DIREKT ANSLUTNING TILL GÅRDEN.

I

Jämtland går det lokala projektet under namnet Matskrået och står för tillverkning utan onödiga tillsatser och bär kännetecknet att handen är närvarande under hela förädlingskedjan. Här produceras delikatesser som passar både till vardag och vid festmiddagar, vi har intervjuat några:

HÄLLESJÖ BIGÅRD Här skördas honung från 100 000-tals bin och finns till försäljning på marknader och i den egna gårdsbutiken sommartid. Eftersom smak och färg förändras i takt med naturens flora får man en 52

varierad produkt året om som ger var och en möjlighet att hitta sin egen speciella favorit. - Jag älskar den jämtländska honungen, den är mild, fin, slät och krämig, något helt annat än den som vanligtvis finns i våra matbutiker, förklarar Elisabeth som driver gården. Honungen återfinns även i en mängd goda marmelader, sylter och drycker på allt från vanliga trädgårdsbär till havtorn och saskaton som odlas på gården och förädlas av Elisabeth själv. Hennes egen favorit är den goda havtornsmarmeladen som lyckades knipa åt sig ett guld på SM i mathantverk i fjol och som blivit en riktig storsäljare. - Havtorn är inte bara gott utan väldigt nyttigt med massor av vitaminer och de funkar även bra som ingrediens i våra egentillverkade kosttillskott, berättar Elisabeth glatt. JÄMT-TINAS HAVTORN Havtorn är inte bara otroligt gott utan även Sveriges nyttigaste bär med stora mängder vitaminer och omättade fetter och det var just kombinationen av smakupplevelse och nytta som fick Tina Lindberg att starta Jämtlands första odling. Idag har hon cirka 360 buskar som förädlas till ett 40-tal produkter men fortfarande finns många idéer att utveckla och förverkliga. Tinas produktsortimentet, som innehåller allt från vitamindrycker och såser till sylt och godis, finns att köpa i ett flertal delikatess- och

FEST BAL & BRÖLLOP


hälsokostbutiker i landet från norr till söder och även i den egna lilla gårdsbutiken. På gården finns även ett café där det, sommartid, serveras goda havtornsbakverk på söndagar samt ett växthus med upp till 60 platser perfekt för konferens, bröllop eller mindre fester.

På gården finns också en ridskola och ännu fler utbud passande till festligheter. - Vi erbjuder exempelvis bröllopskörningar, vilket har visat sig väldigt populärt, berättar Annika glatt.

- Då ordnar vi med catering och önskas en havtornstårta har jag ett underbart recept, berättar Tina.

HÄLLESJÖ CHARK På Hällesjö Chark förädlas och framställs naturliga charkprodukter på främst älg och gris som väl låter sig smakas vid alla tänkbara tillfällen. Slaktaren Sivert Rosenholm är mannen bakom verksamheten och har alltid haft ett särintresse för kött och chark och brinner för hantverket varpå han ständigt erbjuder sina kunder nya smakupplevelser.

Allt på gården är naturligt och kravodlat och den vackra blomsterträdgården är i sig värt ett besök. Man har även en egen brygga vilket gör det möjligt att ta sig till gården med båt om så önskas. - Det är en bit till stan men det kan ju vara mysigt för ett brudpar exempelvis, avslutar Tina med ett leende NYGÅRDENS LIMOUSINER På sin gård i Hara driver makarna Annika Tillman och Urban Person Nygårdens Limousiner, en gård där man föder upp renrasiga limousiner (en sorts ko), en mindre köttras med härstamning från Limong i Frankrike som ger mört gourmetkött som praktiskt taget smälter i munnen. Idag finns cirka 50 dikor och 100 ungdjur i verksamheten som slaktas och blir till köttlådor, köttfärs, hamburgare och egengjorda korvar som sedan säljs på lördagens marknad eller direkt på gården, vilket är smidigt och enkelt för båda parter. -Hos oss är det kvalitet som gäller och våra korvar innehåller inget annat än kött och kryddor, säger Urban, som gått flera kurser för att lära sig hantverkets konst.

Siverts mål har alltid varit att producera och sälja kvalitetsvaror till den allmänna befolkningen och det ekologiska tänket genomstrålar hela verksamheten. I det breda sortimentet finns produkter som lufttorkad skinka, älgsalami och Hällesjörulle och försäljningen sker främst på marknader runt om i Jämtland men även i den egna gårdsbutiken under sommaren och inför jul då efterfrågan är som störst. Att samtliga varorna håller hög kvalitet syns tydligt på den stora mängd utmärkelser man belönats med under årens lopp. - Det viktigaste för mig är att mina kunder uppskattar det jag gör men självklart är det alltid roligt att vinna priser, säger Sivert och ler. OVIKEN OST På den anrika släktgården Åkern ligger Oviken Ost, ett gårdsmejeri som tillverkar ostar och andra mejeriprodukter på mjölk från får, get

FEST BAL & BRÖLLOP

53


och ko, främst på opastöriserad mjölk som ger en härlig karaktär. Kring gården betar närmare 300 tackor och just fårost är den speciella nisch makarna Åkermo valt att inrikta sig på. I gårdsbutiken finns ett brett sortiment med 25-30 olika sorters ost, från pressade hårdostar till mjuk vitmögelost, feta och haloumi men även smör och yoghurt. Tack vare samarbete med ett flertal större grossister har osten kunnat spridas från den lilla orten runt om i landet och även till Danmark. Framförallt är det restauranggrossister som har visat ett stort intresse. - Att mjölka får är inte lika vanligt i vårt land som kring Medelhavet vilket är lite konstigt eftersom de godaste ostarna kommer från dem och innehåller massor av nyttiga fetter, ler Kristina Åkermo, som driver mejeriet tillsammans med sin man. Kristina älskar att prova nya recept och utveckla verksamheten och tankar på att även använda sig av fårens ull, kött och skinn finns självklart i bakhuvudet. Den som funderar på att besöka gården kan med fördel göra det i juli då alla får lammar. - Det brukar bli ungefär 100 små, söta, gosiga lamm, berättar Kristina. CAFÉ OTTO Café Otto är beläget på länsbiblioteket i Östersund och har öppet alla dagar i veckan. I och med Caféets närhet till biblioteket så håller det en väldigt låg ljudnivå till skillnad från många fik nere på gågatan och är ett perfekt ställe att ha möte eller arbeta på. - Det är en väldigt lugn, skön och behaglig miljö och så får du schysst fika. Så är det! Är det inte lokala råvaror så försöker jag att hitta bra alternativ, inte ”låtsas” salami utan riktig salami, berättar Anneli som sedan fyller i att hon gläds när hennes gäster kan känna skillnad på riktigt kaffe. Anneli Ottosson har varit verksam i branschen sedan 70-talet och är noga med att råvarorna är äkta och inte fulla av tillsatser. Basen i sortimentet utgörs av mackor gjorda på surdegsbröd, matpajer 54

och hon är noga med att samtliga produkter håller god kvalitet och ingenting är så kallade ”köpt produkt”. INGMOS NATURPRODUKTER Hos Ingmo förädlas bär, svamp och örtprodukter som plockats i de Jämtländska skogarna och grönsaker köps från kravodlare i hennes grannby. Och nu odlas mer örter än tidigare som exempelvis myntor, gräslök, libbsticka m.m. allt i ekologisk anda såklart. -Av dessa fina råvaror gör jag Älgörtdricka, Torkad svamp, Insaltad svamp, Örtteer, Bär-, Svamp- och örtgodis, Risotto, Energikakor med mera. Det är en lång process och helt avgörande att vara med under hela förädlingen och framställandet. Undertecknad har själv testat Älgörtsdrickat som välkomstdrink på en invigning i Stockholm, helt kalas! Vi vill också rekommendera Ingmos Festsoppa: 20-30 gr torkad sandsopp (200-300 gr färsk) 2 msk smör 4 msk vetemjöl 15 dl vatten 3 buljongtärningar 2 msk tomatpuré 50 gr ädelost 3 dl creme fraiche INGMOS FESTSO 2 charlottenlökar PPA 1 vitlöksklyfta MED SAND

DELIKAT!

SOPP

salt peppar persilja Finfördela den blötlagda (eller färska) svampen, charlottenlöken och vitlöken i en matberedare (eller hacka dem fint). Bryn svampen och löken i smöret. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vattnet under omrörning. Koka upp, lägg i buljongtärningarna. Smaksätt med tomatpuré, kryddor och ädelost. Låt soppan småputtra i 15-20 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av. Strö över persilja före servering. Räcker till 6 – 8 personer.

FEST BAL & BRÖLLOP


VÄLKOMMEN! Hotellet är beläget i centrala Svenstavik med gångavstånd till det mesta. VierbjuderaȔŠrsresenŠrer,privatpersoneroch gruppresenŠrerettmoderntochprisvŠrthotellboende. Fšrutomtrivsammakonferenslokaler,skšnnattsšmnoch vŠllagademŒltider,erbjuderviunderhŒllningvissahelger. SomgŠsthosossharDudessutomalltidfriparkering, tillgŒngtillvŒrrelaxavdelningochfšrmŒnligaerbjudanden till det närliggande gymet. VišnskarDigentrevligvistelsehososs!

n e t m e Sydj

Hotell

Centrumvägen 5, 840 40 Svenstavik, Telefon: 0687 - 107 85

Vi tar hand om Dig inför Din bal, fest eller bröllop. Naglar Make-Up Soldusch Håruppsättningar Ansiktsbehandlingar

Telefon: 063-515 500 www.wellnesskliniken.se


TAVELRAMAR Cirkapris: 179 kr BORDSKLOCKA Cirkapris: 159 kr HJÄRTA I HALSBAND Cirkapris: 90 kr

PRESENT DEN HÄR GÅNGEN TITTADE VI IN HOS PIGKAMMAREN

KORTHÅLLARE I FIL DE FER Cirkapris: 60-100 kr

LJUSLYKTOR I FATTIGMANSSILVER Cirkapris (på fot): 139-169 kr Cirkapris: 55-75 kr

56

FEST BAL & BRÖLLOP


KANDELABER Cirkapris: 990 kr GUNGHÄST Cirkapris: 115 kr SKÅL Cirkapris: 190 kr

BOKGÖMMOR Cirkapris: 190-230 kr LJUSSTAKE Cirkapris: 390 kr DEKORATIONSKRONOR Cirkapris 140 kr

ETSAT VINGLAS Cirtkapris: 70 kr ETSAT FELTERGLAS Cirkapris; 60 kr TALLRIK

FEST BAL & BRÖLLOP

UPPLÄGGNINGSFAT Cirkapris: 220 kr KAFFEKOPP MED FAT Cirkapris: 95 kr

57


Säg hejdå till singellivet

MÖHIPPAN

A T S I S N E D D

et brukar börja med att tärnan eller bestman roffar åt sig gästlistan från brudparet, för att kunna sätta igång att bjuda in till den möhippa eller svensexa som ska planeras. Förhoppningsvis är någon i gänget kreativ och tar på sig ansvaret för att planera in en dag som blir ihågkommen. På bästa spionmanér ska självklart brudgummens och brudens kalender kontrolleras, så att kidnappningen blir högst oväntad!

L U K T T FE SVENSEXAN ELLER MÖHIPPAN ÄR FESTEN DÅ VÄNNERNA FIRAR AV DEN SOM, ENLIGT SEDEN, TAR FARVÄL AV UNGMÖ/UNGKARLSLIVETS FRÖJDER FÖR ATT DÄREFTER ÄGNA SIG ÅT FAMILJELYCKAN. VAD DAGEN INNEHÅLLER BEROR SÅKLART PÅ KREATIVITETEN I GÄNGET SOM PLANERAR MEN VARIATIONERNA ÄR OÄNDLIGA OCH VI HAR BARA SAMLAT NÅGRA FÖRSLAG. ALLT FRÅN MYSIGA SPA-UPPLEVELSER TILL HISNANDE FALLSKÄRMSHOPP, FÖR DE MER DISTINGERADE HERRARNA KANSKE POKER OCH EN FIN KONJAK PÅ CASINOT PASSAR BÄTTRE. 58

FEST BAL & BRÖLLOP

Efter en tuff dag kan ni i lugn och ro landa på ett spa med ett glas champagne i handen och ladda inför kommande finmiddag. Eller varför inte till alla tjejers hurrande bifall boka en specialtid på en salong för rådgivning av makeup och hårstyling? Fallskärmshoppet är något för den riktigt vågade personen, det här är inte en dag då ni ska tvinga en nervklen kompis att kasta


N A X E S N

SVE

FESTEN!

sig ut från ett flygplan. Tandemhopp från över 3000 meters höjd, bara de orden gör att det hoppar till i maggropen. Östersunds Fallskärmsklubb har erfarenhet av att ta med våghalsar upp i luften för att sedan kasta sig ner mot marken i fritt fall. Garanterat en upplevelse som inte går att beskriva med ord! Brottas i sumodräkter, kör slotcar-rally, kryp i hinderbanor och lös uppdrag, klättra på klätterväggen och kör ett stenhårt gocartrace. Ja, allt under samma tak finns att ägna sig åt på Multi Challenge, perfekt för både man och kvinna. Tänk dig lilla Lotta i en stor Sumodräkt kämpa sig svettig mot vänninnorna, väl värt att dokumentera och visa vid bröllopsmiddagen

Foto: Nicklas Olofsson

FARAN

Smoking, cigarr, whiskey, spelbord och trevligt sällskap. Låter som en film, eller hur? Just så har också Casinot förmodligen tänkt att det ska kännas som, en upplevelse utöver det vanliga. På Cosmopol har man tagit fram ett riktigt grabbpaket med speciella aktiviteter passande för just svensexan, Casinokampen är hett efterfrågad.

Foto: Niclas Olofsson

GAMBLA FEST BAL & BRÖLLOP

59


SÅ MYCKET VIN r Fle

GÅR ÅT PÅ FESTEN

SPONTANA FESTER!

P

å bröllop, buffé och födelsedagsfester vill de flesta servera vin. Men hur ska man beräkna mängden vin per person? Här är en enkel modell som hjälper dig att köpa rätt mängd alkohol. Så mycket går åt: Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på champagne/mousserande vin eller en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund. Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person. Huvudrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl. Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol! Köp god, torr cider till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller läsk hela kvällen. Hur många glas är det i en flaska?

G

emene man är inte så bra på att bjuda in till kalas, vi borde bli bättre på att unna oss trevliga kvällar i glada vänners lag. Det behöver inte vara komplicerat, utan kan handla om att ha en gemensam picknick hemma. Alla tar med nåt till buffébordet och vips så var det fixat! Det är lättsamt och trevligt när man inbjuder till fest för att man vill umgås, och inte alltid nödvändigtvis för att man har något att fira. Detsamma gäller barnen. Låt barnen ha en bjudning ibland, även om de inte fyller år. Det sätter extra guldkant och förgyller tillvaron, speciellt under den mörka hösten!

Champagne/Mousserande: 8-10 glas Vitt vin: 6-7 glas Rött vin: 5-6 glas Avec: 17 glas (Beräknat på 4 cl sprit)

ETT MÅSTE PÅ FESTEN Ukelele eller Gitarr – om du inte själv kan ta ett accord finns det alltid nån annan som med stort självförtroende vill leka artist på kvällskvisten Sånghäfte - nördigt nödvändigt på de flesta fester och middagar. Kylväska - förslagsvis fylld med öl. De flesta dricker ljummen pilsner…. men hur gott är det egentligen? Ta med kylbagen där öl, cider och vitt vin får plats! 2 par skor- man bör kunna byta om dansfötterna får ont. Strumpbyxor - ha alltid ett par i reserv i handväskan. Alla vet att olyckor kan inträffa. Kondom - säger sig självt….eller…? Skaldjur - bra snacks till festens buffé. Skalen luktar inte så gott dagen efter, så glöm inte att bära ut soppåsen. TOASTMASTER Det är inte bara bröllopsmiddagen som behöver en toastmaster, utan även jubileumsfester och andra formella bjudningar. En toastmaster har i uppgift att planera in och fördela in orden mellan de olika talarna, vilket kräver sin tid i förberedelse, samt att personen bör ha en passande personlighet för rollen. Det är viktigt att en toastmaster är ordningssam och flexibel, och får gärna ha en stor portion humor. En begränsad mängd alkohol bör intas, eftersom en berusad toastmaster kan bli en katastrof! 60

FEST BAL & BRÖLLOP


FOTO BJÖRN AJAX KLÄDER ELEGANTEN SMYCKEN ALTI ELEGANTEN STYLING SPAZE MAKE UP STORE MODELLER KRISTOFFER JENDRÉN JONAS HAMMARSTRÖM DENNIS RIDDARSTRÖM ELLENOR AHLIN MARIE KRISTIN SILVERSVED

Vackra kvinnor

& eleganta herrar INFÖR STUNDANDE FESTLIGHETER OCH BRÖLLOP KOLLADE VI IN TRENDERNA SOM PRESENTERAS FRÅN NÅGRA AV DE VÄRLDSLEDANDE MODESKAPARNA. LÅT DIG INSPIRERAS!

Kristoffer festklar i en smoking med röd gördel och fluga, från TURO TAILOR. Hyrpris: 1 950 Kr

FEST BAL & BRÖLLOP

61


Vackra kvinnor

& eleganta herrar

Kort plommonfärgad klänning med rosor från danska märket PARTY LINE. Cirkapris: 2 500 kr

En ivoryfärgad brudklänning från MODECA med vinrött band i midjan, svart seten och pärlor. Cirkapris 9 300 kr

Frock Coat i svart brokad utav märket De Renouard. Skjorta, väst och högtidsbyxa med revär från TURO TAILOR. Vinröd plastrong från Cavaliere. Hyrpris: 2 800 kr

62

FEST BAL & BRÖLLOP


Klänning i röd taft med tyllkjol och silverbroderier från svenska märket ASPERA. Cirkapris: 4 500 kr

FEST BAL & BRÖLLOP

63


MARKNAD

ANNONSERA HOS OSS? KONTAKTA OSS FĂ–R MER INFORMATION.

MARKNADSANSVARIG Jeanette EDSTRĂ–M 0702-60 44 35 jeanette@festbalbrollop.se

D

ITT FEST LOKALA MAGA SIN

Kvalitetsrea!

EA HĂĽrdesign

Balklänning .....................fr. 500 kr Brudklänning ................fr. 1500 kr Frack.............................fr. 1000 kr

FRISĂ–R

dam barn herr

Ă–ppet: Torsdag och fredag 12-18.

HürfÜrlängningar Uppsättningar Tidsbokning 9-18 Näsvägen 1a | 0642-105 95

KĂśpmang. 53 A (nedanfĂśr Mittpunkten) Ă–stersund | 070-560 67 06 | www.anjos.se

Ă…REKAFFE, SURDEGSBRĂ–D OCH HEMBAKT FIKABRĂ–D

kWWL[[PZKHNHYRS

Välkommen att njuta av en ďŹ kastund med utvalda lokala läckerheter Varmt välkommen Ăśnskar Anneli med personal

(UKYH€WWL[[PKLYLUSPN[€R

=HYT[]pSRVTTLU  

2SpKLYM€Y HSSH[PSSMpSSLU

.!H)VSHNL[ 2`YRNH[HU kZ[LYZ\UK Öppet: Mün–fre 10–18, lÜr 11–15 (ej lÜrdagsÜppet i juli) Länsbiblioketet (Rüdhusgatan 25-27) Östersund • Tel 063-10 77 07

;07:

)VRHLNLU]PZUPUNTLKKPUH]pUULY

O[[W!JHYPUHJHWYPJVSSLJ[PVUJVT

DANCING IS L FE

Kvällskurs Helgkurs MÜhippa Ring eller skicka ett mail fÜr information och fÜrslag Marina 070-331 23 39

www.dancingislife.se

PUT YOUR AD HERE! KONTAKTA FEST BAL & BRÖLLOP! Läs mer pü www.festbalbrollop.se


FramgĂĽrden

Ă–ppet mĂĽ-fre 10-18 lĂś 10-15

Bo i lugn & pĂĽ en gen ro u 1800-tals in gĂĽrd!

- Bed and Breakfast -

FĂśr mer info & bokning ring: 070-602 50 40 PRISEXEMPEL

Dubbelrum med frukost: 450 kr per person

Egensinnigt jämtländskt hantverk FÜrälska dig i unika produkter och individuell design! Zätagränd 1(Vid H&M Kapp Ahl) Tel: 063-126515

www.framgarden.se

Goa fÜtter - SkÜn kropp Jag säljer vackra hälsobringande magnetsmycken. Används av büde kvinnor, män, barn och djur. Jag gÜr även: Holostisk ansiktsbehandlingar Galvaniskt hemmaspa (Nuskin) Galvanisk ansikts & kroppsbehandlingar Färgar bryn & fransar samt plockar bryn Vaxar skenerande hürväxt pü büde män & kvinnor vinnor Sittande ryggmassage SÜkes - üterfÜrsäljare fÜr büde smycken och hemmaspa

gaupa@gaupahantverk.se - www.gaupahantverk.se

MARGARETHAS MASSAGE & HÄLSA Taktil massage, perfekt fÜr Dig som behÜver avslappning och smärtlindring vid olika spänningstillstünd. Adress: Ösavägen 81 Telefon: 063-30951 www.margarethasmassageohalsa.se

bli bättre or mĂĽste själva k is n n ä “Vi m oss hand om r pĂĽ att ta r lugnet ä e k Ăś s som â€? ig m ll och den ti ommen alltid välk

Snickerivägen 4 | 070-2586568 | www.goafotter-hoskaty.se

MĂĽn-Fre 11-18 LĂśr 10-15

www.pigkammaren.se Inredning i lantlig, romantisk miljÜ. Nytt & nÜtt i en härlig blandning. Välkommen in och lüt dig inspireras. Storgatan 43, 831 33 Östersund

THAI TAKE AWAY %UXQĂ R

BOKA DIN BEHANDLING: Ă–STERSUND: 070-3650888 | HEDE: 0684-10404

Skillnaden som gĂśr skillnaden

Postgränd 10 ÖSTERSUND (ingüng frün gürden)

Ă–ppettider VĂ„LKOMMEN! MĂĽn-Fre: 11-19 LĂśr & SĂśn: 12-19

Läkargatan 10A HEDE

www.rorelseverkstan.se

7HOHIRQ &HQWUXPYlJHQ%UXQĂ R


STORSJÖ YRAN HIGHLIGHTS LÄS MER PÅ WWW.STORSJOYRAN.SE

THE SOUNDS VERONICA MAGGIO HÅKAN HELLSTRÖM PETER DOHERTY THE ARK BIG BOI ALBIN GROMER LYKKE LI 16

FEST BAL & BRÖLLOP


Foto: Noa Noa

Outro WWW.FESTBALBROLLOP.SE FEST BAL & BRÖLLOP

17


HUR MÅNGA TRÅKIGA FÖRETAGSFESTER SKA NI BEHÖVA VARA MED OM? Lägg produktionen på oss som kan. Vi jobbar, Ni njuter!

063-12 72 00 070-518 21 22

www.eventbokaren.se

Fest Bal Brollop Jamtland  

Fest Bal Brollop Jamtland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you