__MAIN_TEXT__

Page 1

WEEK VAN DE CHOCOLADE

2–11 MAART 2018


COLOFON & AGENDA Antwerpen Koekenstad dompelt je jaarlijks onder in een wereld van koekjes en chocolade. Dit beleef je in een expo, twee proeverroutes – Pateekes Week en Chocolate Week – en de Antwerpse Handjes illustratiewedstrijd. De heren Eddy Van Tittelboom van het huis Lints en Bernard Proot van het huis DelReY zijn ambassadeurs van Antwerpen Koekenstad.

Fotografie De productbeelden zijn afkomstig van Koekenstad en van de deelnemende patissiers en chocolatiers.

EXPO ZOUT & ZOET

vrijdag 2 februari t.e.m. zondag 11 maart 2018 Ex-postgebouw Groenplaats, boven Mercado Antwerpen heeft een lange suikergeschiedenis. De Candico kandijsuiker en siroop worden er nog op traditionele wijze gemaakt. Tuc is wellicht het bekendste Antwerpse koekje. Geen zoet, maar zout dat in 1960 het levenslicht zag bij Biscuiterie Parein. De firma was echter vooral bekend door het zoete. Cent Wafer was het volkswafeltje. Een geschiedenis om van te smullen!

Campagnebeeld (cover) Zhivko + Piet De Lombaerde

Ontwerp Studio Pieter Boels

Verantwoordelijke uitgever Koekenstad vzw Piet De Lombaerde Elisabethlaan 1a 2600 Berchem

De expo bereikt u via de hoofdingang Mercado, Groenplaats. U volgt op het gelijkvloers de gang rechts naar achter tot aan de lift. U kunt de lift nemen of met de trap naar TV2 gaan.

TENTOONSTELLINGSBEZOEK MET GIDS

vrijdag 2 februari t.e.m. zaterdag 31 maart 2018 Laat je verrassen door de interessante geschiedenis en extra anekdotes zout en zoet. De rondleiding duurt 1 à 1,5 u en kan geboekt worden van 2 februari 2018 tot en met 31 maart, van woensdag tot maandag. De prijs voor de rondleiding bedraagt € 80 voor een groep van maximum 20 personen. De inkomprijs voor de tentoonstelling Zout & zoet is hierbij niet inbegrepen (groepstarief € 5 per persoon, ter plaatse te betalen). Voor meer info of boekingen: tours@antwerpenkoekenstad.be. Vermeld je naam, het aantal personen, de datum en het gewenste startuur.


INTRO De Chocolate Week zet de chocolatiers van Antwerpen in de kijker. Het is een ontdekkingsroute speciaal voor iedereen die van chocolade, zoete delicatessen, koffie en thee houdt. Deze editie loopt vrijdag 2 maart tot en met zondag 11 maart 2018.

Chocolate Pass

Als je wil deelnemen koop je een Chocolate Pass. Deze pas is vanaf half januari 2018 verkrijgbaar bij alle deelnemende zaken en is geldig tijdens de Chocolate Week. De pas bevat tien coupons waarmee je bij de deelnemende zaken van lekkers kunt genieten. Met de Chocolate Pass van 10 euro krijg je het dubbele in aankoopwaarde terug. Je kan maximaal twee coupons per Chocolate Pass bij eenzelfde winkelier verbruiken. Het is bij de meeste zaken niet voorzien dat men de producten in de winkel nuttigt. Indien het eerste aanbod uitgeput is, wordt er bij de meeste handelaars een alternatief voorzien. Bij aankoop van een chocoladepas ontvang je deze brochure ĂŠn een inkomkaart (ter waarde van zeven euro) waarmee je gratis de tentoonstelling Zout & Zoet kan bezoeken in het voormalige postgebouw aan de Groenplaats, boven Mercado. Deze expo loopt van vrijdag 2 februari tot en met zondag 11 maart 2018.

www.antwerpenkoekenstad.be www.perrette.be www.antwerphands.com

10 euro

ENKEL GELDIG VAN 2 T.E.M. 11 MAART 2018


KOEKENSTAD- EN CHOCOLADEWANDELINGEN Tijdens de chocoladewandeling leidt een gids je langs boeiende historische plekjes in de stad. Je smult van uiteenlopende stukjes chocolade, in alle mogelijke vormen en smaken. De gids doet volledig uit de doeken wat je precies proeft, maar ook hoe je best chocolade degusteert.

Bossuyt

Prijs â‚Ź 20 per persoon, vanaf 12 personen Tijdens de chocoladeweek gebeurt het proeven met de chocoladepas (bevat 10 proefcoupons) en je ontvangt ook deze brochure plus een gratis inkomticket voor de tentoonstelling Zout & Zoet.

Manus

Inschrijven Boeken via tours@antwerpenkoekenstad.be. Vermeld je naam, het aantal personen, de datum en het gewenste startuur. Na de boeking ontvang je informatie over betaling, gids, plaats van afspraak. Wens je alleen of met enkele chocoladeliefhebbers deel te nemen, dan kan je aansluiten bij een open wandeling. Deze wandelingen gebeuren in samenwerking met www.smakelijkestad.be.

D’Hollander

G. Bastin

4


PERRETTE MAISON Sinds maart 2017 wordt de melkchocolade van Perrette terug geproduceerd, na meer dan 30 jaar uit roulatie. En dat wordt gesmaakt! Intussen maken al zeven ambachtelijke chocolatiers Perrettekes. Een jaar na de lancering kijken we dus blij terug op het succes van deze Antwerpse reep, sinds 1904 de oudste Belgische chocoladereep. Het werd tijd dat onze chocolatiers er een persoonlijke toets aan konden toevoegen. Met kennis en talent creëerden deze chocoladeexperts elk een eigen nieuwe versie van Perrette: de huisversie of Perrette Maison, op basis van de melkchocolade. Het zijn unieke samenstellingen die niet te vergelijken zijn met andere merken. Perrette wordt namelijk uitsluitend ambachtelijk geproduceerd, op wekelijkse basis. Een garantie voor de kwaliteit want hoe verser de chocolade, hoe beter de smaak. Vanaf heden is de huisversie te koop bij de chocolatiers die het maken en bij sommige bakkers en delicatessezaken. Bij de chocolatiers kunt u tijdens de chocoladeweek en met de Chocolate Pass ook proeven van Perrette. Alle smaken zullen later samen beschikbaar worden in één chocoladebox. De lancering hiervan wordt op de website van Perrette en op Facebook bekendgemaakt.

Zo wordt het assortiment melkchocolade uitgebreid met zes nieuwe smaken: • Bastin: nougat • Bossuyt: extra fijngemalen koffie van Cuperus • DelReY: speculaascrumble en kruiden • D’Hollander: hazelnoot krokant • Lints: hazelnoot (de voormalige Nuctine van Meurisse!) • Manus: karamel

DelReY

Lints

5


8TEA5 8tea5 is een bubble tea-conceptwinkel aan de trendy Korte Klarenstraat in hartje Antwerpen. Ze serveren authentieke Taiwanese bubble tea. Bubble tea is het nationaal product van Taiwan dat in de jaren tachtig is ontstaan. De thee wint enorm aan populariteit in Europa, en nu dus ook in België. Het product wordt gemaakt op basis van verse thee, gemixt en geshaket met smaken en wordt afgemaakt met verschillende soorten bubbels als toppingen. Een volledige bubble tea-ervaring gegarandeerd. Korte Klarenstraat 15 2000 Antwerpen www.8tea5.com Open van ma tot za: 10u30–19u Zondag: 12u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 1 mini bubbletea (100 cc) naar keuze uit het basisassortiment fruitsmaken

6


ANTWERP CHOCOLATE STORE Antwerp Chocolate Store is gelegen in hartje Antwerpen, in het Grand Bazar Shopping Center vlakbij de Groenplaats en het Hilton hotel. Naast een uitgebreid assortiment pralines vind je hier ook de ‘roem van Antwerpen’, namelijk de Antwerpse handjes. Alles wordt hier vervaardigd met Callebaut chocolade.

Shopping Center Grand Bazar Beddenstraat 2 2000 Antwerpen 03 213 24 22 www.grandbazarantwerp.be/winkels/ antwerp-chocolate-store Open van ma tot zat: 10u–18u30 meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 5 Andes Belgian Brilliants

7


BAKKERIJ VERVECKEN Bij Bakkerij Vervecken ben je voor deze unieke lekkernijen aan het juiste adres.

“Chocolade is een lekkernij gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao), en is in de hele wereld geliefd,” zo leert ons Wikipedia. Helemaal waar, maar wat de online encyclopedie niet vertelt, is dat je de allerlekkerste chocolade vindt bij Bakkerij Vervecken in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid. Deze gepassioneerde bakker/patissier verwerkt de onverwoestbare delicatesse al 25 jaar in niet te versmaden gebakjes, mousses, koekjes, taarten, Antwerpse Handjes en pralines. Een topper uit het assortiment is de gepersonaliseerde logopraline. Een chocolade lekkernij met een foto van een geliefde? Pralines voorzien van het bedrijfslogo om als relatiegeschenk uit te delen?

Volkstraat 12 2000 Antwerpen 03 237 54 80 www.bakkerij-vervecken.be Open ma­–woe en za: 7u–18u Zondag: 7u–17u Do en vrij gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: zakje chocolade nootjes/fruit

8


BOSSUYT Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met extra fijngemalen koffie van Cuperus.

Banketbakkerij Bossuyt is een echte familiezaak die al meer dan 50 jaar gevestigd is in Ekeren. Onze specialiteiten zijn pralines, fototaarten, speciale 3D-creaties en huwelijks-stapeltaarten. Neem een kijkje op de website of onze Facebook-pagina voor vele voorbeelden. We hebben ook een winkel in het centrum van Ekeren, waar u een groot assortiment brood, pistolets, koffiekoeken, gebak en pralines kan komen bewonderen. Kwaliteit is onze passie!

Oorderseweg 122 2180 Ekeren 03 541 09 40 Open woe–vrij: 7u–12u30 Zat–Zon: 7u–15u Kristus-Koningplein 21 2180 Ekeren 03 542 08 50 Open di–vrij: 6u30–18u Zaterdag: 6u30–17u Zondag: 6u30–12u30 www.bakkerijbossuyt.be meeneemconsumptie – max. 3 coupons per pass

3 coupons: 1 pak Perrette Huis of Melk

9


CHÂTEAU BLANC Tevens kunt u bij Château Blanc terecht voor verrassende chocolade geschenkideeën, Antwerpse handjes, chocolade diamanten, nostalgisch snoepgoed en de uitgebreide productgamma’s van diverse Belgische luxe-chocolademerken zoals Café Tasse, Dolfin, NEWTREE, Starbrook Airlines en Choc-o-lait.

Château Blanc is een karaktervolle chocolaterie gelegen in het historisch stadscentrum van Antwerpen. Naast een uitgebalanceerd aanbod ambachtelijk bereide pralines, onderscheidt Château Blanc zich door een ongekende diversiteit aan truffels in maar liefst 25 verschillende smaken. Van een klassieke pure cacao-truffel tot een exotische truffel met chilipeper, de overheerlijke smaaksensaties en het ongekende mondgevoel zal iedere gourmet naar meer doen verlangen.

Torfbrug 1 2000 Antwerpen 0497 76 65 27 www.chocolateonlineshop.com Alle dagen open: 10u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 1 truffel + 1 praline

10


CHOCOLATIER & CONFISERIE BURIE chocoladecreaties kunt u op de nieuwe locatie ook heerlijk genieten van een drankje met praline. Dit kunt u tijdens de koude winterdagen binnen nuttigen of gedurende de zomermaanden kan dit ook steeds buiten op een zeer aangenaam terras. Daarnaast voegde Burie ook een afdeling doopsuiker toe aan zijn assortiment. Deze unieke, met de hand vervaardigde collecties vormen nu al een echte publiekstrekker voor Burie.

Chocolatier Burie is al sinds 1962 een ambachtelijke chocolatier, gevestigd in Antwerpen. Burie, recent verhuisd naar een nieuwe locatie, is na zovele jaren nog steeds koploper in het maken van prachtige chocolade etalagestukken, die men van overal uit de wereld vol verwachting komt bezichtigen. Als originele bedenker van het Antwerps diamantje, mag Burie zich ook een echt uithangbord van de stad Antwerpen noemen. Indien deze eeuwenoude ambacht u toch nog niet volledig heeft weten te overtuigen dan zal de uiterst vriendelijke bediening van Burie dit zeker wel doen. Gedurende de week staat men bij Burie steeds paraat om al uw chocoladewensen te vervullen met een brede glimlach. Naast alle originele en gepersonaliseerde

Nationalestraat 42 2000 Antwerpen 03 233 13 08 www.burie.be Open van ma tot za: 10u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 3 pralines

11


CHOFLEUR Beleef met ChoFleur een reis rond de wereld. Een wereld vol exotische vruchten en karakteristieke kruiden. De allerlekkerste hebben wij voor u ‘gevangen’ in een ChoFleur. ChoFleurs zijn de nieuwste creatie van de Belgische chocolatier Pieter Verhaert. Hij creëerde 36 unieke smaken in hemelse éénhapspralines die perfect passen tussen uw smaakpapillen en uw gehemelte. Artisanaal bereid en puur natuur: geen kleurstoffen, geen smaakversterkers, geen bewaarmiddelen. Alleen de beste ingrediënten zijn goed genoeg voor een ChoFleur. Laat u verrassen. Beleef deze nieuwe smaaksensatie. Kom ze ontdekken in Antwerpen, vlak bij de Groenplaats. Love me. Love me lots.

Eiermarkt 5 2000 Antwerpen www.chofleur.com Elke dag open van 12u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines

12


CREMERIE GERMAINE sen van cremerie Germaine zelf ook. Wanneer gelato zo lekker is, dan moet het ook top zijn. De huisfilosofie geeft dat perfect weer: Wees eerlijk. Wees heerlijk. Creëer herinneringen.

Een écht goede gelato is zoals een blanco schilderdoek. Het is een droom, gevuld met onvergetelijke smaken en een passie voor Italiaanse traditie die je smaakpapillen verwent. Alles wat nodig is om een huisbereide premium gelato te maken is een mix van creativiteit, vakmanschap en de hulp van enkele tevreden koeien. En dat is wat Cremerie Germaine met liefde voor het vak doet. De smaken worden afgestemd op het seizoen en worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. In de open Gelato Laboratory krijgt de inspiratie de vrije loop om dié bevroren lekkernijen te maken die je in het verbruikssalon kunt eten, of aan de schepijstoog bestelt, of meeneemt. En dat alles in een vriendelijke en leuke omgeving, want zo zijn de men-

Nassaustraat 13 2000 Antwerpen 03 226 37 95 www.cremeriegermaine.be Open van di tot zo: 12u–22u Maandag gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 2 bolletjes ijs naar keuze

13


CROSS ROAST EXPERIENCE STORE De Cross Roast Experience Store is gelegen in hartje Antwerpen en focust zich op de specialty coffee, tea en cacao. In deze winkel vindt u niet alleen vers gebrande koffiebonen, losse thee en pure origin chocolade maar ook alle accessoires en toestellen die u nodig heeft om de totale koffie- en theebeleving compleet te maken. Uniek is ook dat de koffiebonen op enkele meters van de winkel wekelijks worden gebrand, namelijk in de koffiebranderij Cross Roast gelegen te Oude Beurs 28. Wisselstraat 7 2000 Antwerpen 0499 15 82 16 www.crossroast.be Open di tot vrij: 7u30–18u Za en zon: 10u–17u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: een koffie en chocoladepraline

14


CUPERUS logie beheerst om zo de beste smaken uit de koffie te halen. De barista’s helpen je graag om een keuze te maken of je wat uitleg te geven bij hoe je thuis best koffie of thee zet. Kortom, bij Cuperus gaat het nog steeds over kwaliteit, productkennis en service, en dat merk je.

Cuperus, de oudste koffie- en theebar van Antwerpen, bestaat al sinds 1823. Onder de leiding van Glenn en Ellen – die het in 2011 overnamen – verhuisde Cuperus naar de Sint-Katelijnevest waar het ooit begon. In de Sint-Katelijnevest kan je zowel in de bar als de winkel kiezen uit diverse koffies, thees en zoetigheden. Ellen geeft er koffie-workshops en het materiaal om zowel koffie als thee op een juiste manier te zetten wordt er ook aangeboden. Binnenkort worden er zelfs theecursussen aangeboden. Je begrijpt het al, als je iets wil weten over koffie of thee, dan ben je hier aan het juiste adres. De koffie wordt gebrand door Glenn, vierde generatie koffiebrander, die naast de geërfde kennis van het ambacht ook nieuwe techno-

Sint-Katelijnevest 51 2000 Antwerpen Open van ma tot za: 8u30–17u30 (bar) Open van ma tot za: 9u–18u (winkel) Paardenmarkt 28 2000 Antwerpen Open van ma tot za: 8u30–17u30 03 233 25 89 www.cuperuskoffie.be meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 1 filterkoffie of thee

15


D’HOLLANDER Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met krokante hazelnoot.

Banketbakkerij Dhollander-Heirman staat al meer dan 50 jaar garant voor een groot assortiment ambachtelijke producten, dagelijks vers bereid met enkel de beste grondstoffen. Smaakvol brood, krakend verse pistolets, boterkoeken en boterdessert met échte boter (zoals het moet en dat proef je), een seizoensgebonden aanbod patisserie en huisgemaakt roomijs. Sinds jaar en dag zijn we hofleverancier van Sinterklaas en de Paashaas met chocoladestukken die in eigen huis worden gemaakt. De laatste jaren is er nog meer energie en passie gestoken in ons ruim aanbod pralines met zowel klassieke vullingen als originele en eigentijdse combinaties (mojito, gin-tonic, basilicum,…). Wij verwelkomen u graag in ons atelier.

Herentalsebaan 196–198 2160 Wommelgem 03 321 01 68 www.patisserie-dhollander.be Open woe tot zat: 6u45–18u Zon: 6u45–17u Maandag en dinsdag gesloten meeneemconsumptie – max. 3 coupons per pass

3 coupons: 1 pak Perrette Huis of Melk

16


DE BROERS VAN JULIENNE Akessons, … Deze chocolades zijn stuk voor stuk geproduceerd met aandacht voor mens en natuur.

Bij Julienne en Juliette brengen wij al sinds 1992 lekker eten op tafel. Verse en huisgemaakte producten die met veel liefde zijn klaargemaakt, dat is onze filosofie. We spitsen ons toe op een lichte & verrassende vegetarische keuken met een ruime keuze aan veganistische opties. Met veel plezier bakt Julienne ook elke dag een ruime keuze aan quiches, zoete taarten en andere lekkernijen. Klassiekers zoals wortelcake, diverse kaastaarten of chocoladetaart zijn al 25 jaar een vaste waarde op onze kaart. Binnen ons vast assortiment bieden we ook veganistische, gluten -en/of lactosevrije taartjes aan. Bij Julienne kan je ook terecht voor een uitgebreid assortiment Single Origin chocolades zoals Marou, Grenada, Original beans,

Kasteelpleinstraat 45/47 2000 Antwerpen 03 232 02 03 www.debroersvanjulienne.be Open ma­–do: 12u–21u Vrij–zat: 12u–22u Zon- en feestdagen: 17u30–21u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 1 stuk Braziliaanse chocoladetaart met mango, pure chocoladefrosting en bresilienne nootjes (glutenvrij)

17


DELREY bij DelReY… Al hun patisserie en befaamde pralinencollecties worden steeds zorgvuldig met de hand gemaakt in eigen atelier.

DelReY is een ambachtelijke chocolatierpatissier gelegen in de prestigieuze diamantwijk van de Antwerpse koekenstad. Ze werd in 1983 overgenomen door Bernard Proot en zijn echtgenote Anne Seutin. Met een gedegen opleiding en hands-on ervaring bij Lenôtre in Parijs en Wittamer in Brussel, en omringd door een team van gedreven medewerkers, mag DelReY zich rekenen tot één van de 100 beste patissiers ter wereld. Getuige daarvan het jarenlange lidmaatschap bij Relais Desserts. Als snel groeiend bedrijf is DelReY steeds op zoek naar innovatie. Zo reizen ze de wereld rond om zich te laten inspireren en hiermee het beste van verschillende continenten te combineren. Dit steeds met volle overgave en passie voor het vak. Want daar draait het om

Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met speculaascrumble en kruiden. Appelmansstraat 5 2000 Antwerpen 03 470 28 61 www.delrey.be shop@delrey.be Open van ma tot za: 9u–18u30 Gesloten op zon- en feestdagen Chocolate Lounge Open van ma tot za: 10u–18u Gesloten op zon- en feestdagen meeneemconsumptie – max.3 coupons per pass

3 coupons: 1 doos Perrette Huis of Melk

18


ELISA PRALINES Elisa Pralines is een kleine chocolade-oase in de schaduw van de kathedraal. Naast een uitgebreid assortiment handgemaakte pralines en truffels kan je bij hen ook terecht voor gekonfijt fruit in chocolade, Antwerpse Handjes en natuurlijk nog voor vele andere lekkernijen.

Grote Markt 2 2000 Antwerpen 03 231 87 58 Maalderijstraat 1 2000 Antwerpen 03 231 87 58 www.elisa-pralines.com alle dagen open van 10u tot 19u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 3 pralines

19


FOUBERT Naast hun salon in St-Niklaas openden broers Jan en Carlos Foubert in 2015 een tweede permanent ijssalon in het hartje van Antwerpen. Op amper drie jaar tijd groeide het uit tot een mekka voor ijsliefhebbers. Het assortiment telt zestien vaste smaken roomijs en sorbet, en de vier smaken van de week wisselen het hele jaar door. Met namen als meloen, dinosauruskoeken, banana colada, amaretto, groene appel of mojito lichten we alvast een kleine tip van de sluier op. Op de kaart staat ook een uitgebreid en origineel aanbod ijscoupes, verse pannenkoeken en huisbereide brownies.

Grote Markt 31 2000 Antwerpen 03 336 23 80 www.foubert.eu Alle dagen open: 14u–23u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 1 mini frisco gevuld met ijs van antwerpse handjes / melkchocolade / crumble van antwerpse handjes

20


G. BASTIN ze een assortiment pralines aan met kruiden zoals kaneel en saffraan.

Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theofiel Adriaenssens opende in 1908 een snoepwinkel op de Paardenmarkt 108, maar pas na de tweede wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bastin zich in eigen chocoladecreaties. De zonen, Raymond en Ronny, zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede winkel geopend aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In april 2014 openden zij een filiaal in de Stationstraat te Sint-Niklaas: The Complete Chocolate Experience. Hier worden al je zintuigen geprikkeld. Je kan er ook terecht voor desserts, negen verschillende soorten chocomelk en warme dranken. Wat deze familie typeert is de constante zoektocht naar nieuwe producten en nog meer persoonlijke aandacht voor de klant. Zo bieden

Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met nougat. Paardenmarkt 106–108 2000 Antwerpen 03 233 02 47 Open ma–vrij: 9u–18u Zaterdag: 10u–17u Zondag gesloten Blauwmoezelstraat 3 2000 Antwerpen 03 232 99 25 Alle dagen open: 10u–18u www.g-bastin.com meeneemconsumptie – max. 3 coupons per pass

3 coupons: 1 doos Perrette melk of huis

21


24 4

8

MAS

28

aen

skaa

i

Oude Leeuwenrui

Jord

lde

ui

rsr de roe erb nd

16

i ItaliĂŤle

10

Mi

Sch e

St-Jans plein

Paardenmarkt

31 26

Groen plaats

Kipdorp

7

B

1

St-Katelijnevest

E. v

an D ijckk

a ai

16 9 Gr. Markt 15 A 14 32 5 30

kt

Rooseve plaats lt

Meir

18 27

19

bsmar

wstr.

10

2

6

St-Jaco Lange Nieu

De Ke

23

25

21

Hopland

kaa

i

Oudaan

nales

Sc h

lei kr ijk Fr an

Mechelse plein

traat

eld e

Pla ntin

Theater plein

Natio

22

3 at

Stadspark

Vo lk

str a

12 i

am se

sele

Brit

Vla

La

ng

eL ee

m

str aa

t

g

nwe ĂŤle

i

str. lgi

Am

a erik

lei

na Loza Lge.

is

Pale

aat str

stee else

h Mec

Museum Schone Kunsten

Be

W aa

lse

ka

ai

ka

ai

33

17

20

yserle

13

i


Park Spoor Noord

DEELNEMERS CHOCOLATE WEEK

Astrid plein

Car

not

stra

at

A Zoo

Provinciestraat

Centraal Station

Plantin en

Moretuslei

11 29

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 A B

8Tea5 Antwerp Chocolate Store Bakkerij Vervecken Bossuyt Château Blanc Chocolatier & confiserie Burie Chofleur Cremerie Germaine Cross Roast Experience Store Cuperus (2 locaties) D’Hollander De Broers van Julienne DelReY Elisa Pralines Foubert G. Bastin (2 locaties) Gewaegd Galler Günther Watté Chocolade Café Helios Leonidas De Keyserlei Lints Maison du Chocolat Belge Manus (2 locaties) Mary MoMade cupcakes Neuhaus Pelican Rouge Experience Shop Pinguin Quetzal Sjokolat Sofie Sucrée The Ice Shop Dienst Toerisme Stad Antwerpen Grote Markt 13 & Centraal Station Expo Zout & Zoet Ex-postgebouw Groenplaats, boven Mercado, verdieping TV2

p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 10 p. 11 p. 12 p. 13 p. 14 p. 15 p. 16 p. 17 p. 18 p. 19 p. 20 p. 21 p. 24 p. 25 p. 26 p. 27 p. 28 p. 29 p. 30 p. 31 p. 32 p. 33 p. 34 p. 35 p. 36 p. 37 p. 38 p. 39 p. 40


GEWAEGD In onze winkel vindt u een assortiment van patisserie, truffels, koekjes, ijs en confiserie. Het patisserieaanbod bestaat uit een vast en een seizoensgebonden deel. Onze eigen diverse creaties met onder andere chocolade, pinda, citrus, citroen en appel blijven verrassen. Naargelang het seizoen vullen we dit aan met gebak op basis van mascarpone, appel, mandarijn, amandel en speculaas. We maken truffels met framboos, passievrucht, lavendel, sesam, kokos en chocolade. En in onze dessertkoekjes kunt u gember, chocolade/zeezout e. a. speciale smaken proeven. We zien ons ambachtelijk vak als een uitdaging om vernieuwend een prima combinatie aan te bieden.

Lange Lozanastraat 129 2018 Antwerpen 03 345 22 28 www.gewaegd.be Open di tot zat: 10u–18u Zondag gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 3 chocolade truffels

24


GALLER man in de zuiverste zin van het woord, die een merk heeft neergezet met een vrolijke, genereuze identiteit en met internationale faam. Dankzij dat dynamisme en die zin voor perfectie mag Jean Galler sinds 1994 zonder onderbreking de titel ‘Gebrevetteerd Hofleverancier van België’ dragen!

De w-shop: dat is delen, proeven, ontdekken. Hier staat alles in het teken van gastronomische belevingen. Het is niet enkel proeven, maar ook zien en ruiken. Chocolade wordt gevierd en enkel ingrediënten van topkwaliteit worden gebruikt. Ontdek het gamma en laat u in vervoering brengen door onze pralines, (mini)repen, (mini) tabletten, chocolaatjes van de Kat, macarons, wafels en andere lekkernijen. Proef en stel zelf uw assortiment samen om een geliefde of uzelf cadeau te doen! De Belgische chocolatier Jean Galler is na veertig jaar in het beroep nog steeds zichzelf gebleven, gedreven door solide waarden: passie voor chocolade, een permanent streven naar creativiteit en de drang naar perfectie. Een vak-

Wiegstraat 21 2000 Antwerpen 03 226 67 15 www.galler.com Open ma­tot za: 10u–18u Gesloten op zondag meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines

25


GÜNTHER WATTÉ CHOCOLADE CAFÉ Een uniek café voor fijnproevers, zoetekauwen en fashionista’s die van een coffee break net dat tikje meer verwachten. Watté biedt een ruim assortiment van koffie, thee, pralines, dessertwijn, gebak en uiteraard chocolade, om mee te nemen of ter plekke te consumeren in een luxueus decor. Een bezoek is een zintuiglijke ervaring: proeven, ruiken, maar ook een streling voor het oog. Günther Watté wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Steenhouwersvest 30 2000 Antwerpen 03 293 58 94 www.watte.be Open van di tot za: 10u30–18u30 Zondag: 13u–18u Gesloten op maandag meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines, verpakt

26


HELIOS zetten in de jaren 20 de cinema’s verderop in de straat de toon met hun Grieks klinkende namen als Flora, Lion en Palace? Een ding is zeker: de confiserie en chocolaterie smaakt net zo goddelijk als de naam Helios doet vermoeden. De Congolaiskes werden bedacht toen Congo nog een kolonie was van België. De streepjes op de bovenkant verwijzen naar de vork waarmee het snoepje vroeger werd ondergedompeld in vloeibare chocolade.

Helios begon in 1925 als koffiebranderij met een assortiment aan thee, cacao, chocolade en confiserie. Doorheen de jaren werd dit uitgebreid met snoep, honing, confituren, koekjes, Italiaanse specialiteiten en doopsuiker. Juliette Mosca en Feliciano De Luca zijn de vierde generatie die met een glimlach uw geschenkmandje samenstellen met heerlijke vers gebrande koffie en ander lekkers. Ambachtelijke en echte producten is waar ze voor staan. In 2010 werden ze bekroond met de gouden glimlach en mochten zich voor een jaar ‘de beste buurtwinkel van t’stad noemen’. Waaraan het delicatessenwinkeltje zijn exotische naam te danken heeft, is een onopgelost raadsel. Lieten Juliettes voorouders zich inspireren door hun verre reizen naar het Zuiden of

Statiestraat 13 2600 Berchem 03 239 24 54 www.heliosberchem.be Elke dag open: 9u–18u Gesloten op zondag meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 3 Congolaiskes

27


LEONIDAS “Leonidas … mmmmm de witte met de noot”. De Manon van Leonidas blijft de favoriet van vele chocoladefans. Maar iedereen heeft binnen ons ruime assortiment van meer dan honderd verschillende smaken zijn eigen Leonidas lieveling. Op zoek naar het ideale geschenk? Dan vindt u in onze Leonidaswinkel op De Keyserlei. zeker een smakelijke oplossing. Leonidas staat al meer dan honderd jaar voor: –– 100% pure cacaoboter –– 100% vers –– 100% natuurlijke ingrediënten –– 100% van onze pralines zijn ‘made in Belgium’

De Keyserlei 28 2000 Antwerpen 03 231 05 66 www.leonidas.be Open van ma tot za: 9u–18u30 Zondag: 10u–18u30 meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 1 zakje chocoladen hartjes

28


LINTS Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met nootjes. Dit is als het ware de ‘Nuctine’ van vroeger!

Al 23 jaar staat Lints voor kwaliteit en versheid. Naast het atelier en de winkel kunnen de klanten hier ook terecht voor ontbijt, lunch of gebak in het verbruikssalon. Liefhebbers van zoet komen hier zeker aan hun trekken en hebben de keuze uit een enorm aanbod aan taarten, waarvan er vele uitgestald zijn in de winkel, maar indien je wenst kan je ook nog heel wat andere taarten bestellen. Daarnaast is er een enorme keuze aan pralines, koekjes, brood en koffiekoeken. In de winkel staat bovendien een klein assortiment aan huisgemaakte ijstaarten bereid met ambachtelijk roomijs.

Vleminckveld 68 2000 Antwerpen 03 226 91 34 www.lints.be Open van di tot za: 7u–18u Zondag: 7u–16u30 meeneemconsumptie – max. 3 coupons per pass

3 coupons: 1 doos Perrette Huis of Melk

29


MAISON DU CHOCOLAT BELGE La Maison du Chocolat Belge is een nieuw concept die je unieke Belgische chocolade en de heerlijke Belgische koekjes van Jules Destrooper leert kennen. Dankzij onze passie kunnen wij u het perfecte aanbod van chocolade (i.e. pralines, truffels, Antwerpse handjes, tabletten, etc.) en koekjes aanbieden. La Maison du Chocolat Belge is dé leverancier bij uitstek voor gepersonaliseerde producten, waarbij u steevast kan rekenen op kwaliteit, flexibiliteit en hoogstaande service. Wij verwelkomen u met veel plezier in onze flagship store waar u naast onze vaste gamma tevens beroep kunt doen op onze ‘speciale editie’ producten..

Meir 78 2000 Antwerpen 03 232 31 23 www.belgiumchocolate.eu Open van ma tot za: 10u–18u30 Zondag gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 1 tablet chocolade 100g (verschillende smaken)

30


MANUS bakker wordt een totaalbeleving. Stap eens binnen in hun verzorgde zaak en ervaar het zelf.

Bakkerij Manus is van heinde en verre gekend voor hun overheerlijke en ambachtelijke chocolade. Sinds enkele jaren werken ze uitsluitend met Valrhona chocolade, één van ‘s werelds beste producten op gebied van smaak, prijs en kwaliteit. Reken daar de topchocolatiers van Manus bij en je krijgt chocola om duimen en vingers bij af te likken. In beide vestigingen van bakkerij Manus bent u heel de dag door verzekerd van verse producten in de rekken. Zo ook met Pasen. Tot en met het laatste moment kan u er vanop aan dat hier voldoende chocolade eieren in voorraad zullen zijn. Last minute extra gasten op uw Paasfeest? Dankzij bakkerij Manus zal ook dit op z’n Paasbest verlopen! Bakkerij Manus is niet zomaar een bakker of patissier. Brood of gebak kopen bij deze warme

Hier is de huisversie van Perrette melkchocolade met karamel. Bredabaan 491 2930 Brasschaat 03 651 30 55 Open van di tot vr: 6u30–18u Za en zo: 7u–18u Dorpsstraat 78 2950 Kapellen 03 665 46 16 Open di–vr: 6u30–18u Zaterdag & zondag: 7u–18u www.patisseriemanus.be meeneemconsumptie – max. 3 coupons per pass

3 coupons: 1 doos Perrette Huis of Melk

31


MARY Uitmuntendheid, traditie en kwaliteit blijven de sleutelwoorden in de wereld van Mary in de keuze van de grondstoffen, het respect voor de recepten van de oprichtster, de luxueuze verpakking en de bediening van de klanten.

Gepassioneerd door chocolade richt Mary Delluc in 1919 in Brussel een chocoladewinkel op met als doelstelling chocolade van hoge kwaliteit te bieden aan haar klanten. Samen met haar meesterchocolatier creëert ze haar eigen creaties en recepten. Door al deze geboden kwaliteit mag ze op 1942 haar eerste titel van ‘Gebrevetteerde Hofleverancier van België’ in ontvangst nemen. Anno 2013 werd deze titel opnieuw vernieuwd door zijne Majesteit Koning Filip. Vandaag produceren onze meester-chocolatiers dagelijks en nog steeds op ambachtelijke wijze de Mary-pralines gemaakt van ganaches, pralinés, karamel, crèmes fraîches en marsepein. De met de hand gerolde truffels vormen een mooie aanvulling op een gamma bestemd voor de kenners.

Korte Gasthuisstraat 34 2000 Antwerpen 03 233 31 03 www.mary.be Open van ma tot za: 10u–18u Zondag gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines 2 coupons: minibalotin met 2 pralines

32


MOMADE CUPCAKES Momade Cupcakes is een cupcake-oase gelegen in de Reyndersstraat in hartje Antwerpen. Wanneer je het winkeltje betreedt, word je gewaar van de geur van verse cupcakes die Mo Lamkoref elke dag met liefde bereidt. Hij is patissier van opleiding en dat proef je. Dagelijks kan je genieten van een uitgebreid assortiment aan creatief versierde cupcakes. De smaken gaan van de klassieke vanille tot de ietwat verslavende Oreo en Red Velvet. Daarnaast is er elke dag ook een gevarieerde keuze aan heerlijke fruitsmaken. Je kunt gerust zeggen dat er voor ieders goesting wel een cupcake is! Bovendien kan je jezelf ook verwennen met de verrukkelijke macarons, pralines en supergezonde Strong Cookies. Momade Cupcakes doet verlangen naar meer!

Reyndersstraat 37 2000 Antwerpen 03 233 33 23 www.momadecupcakes.be info@momadecupcakes.be Open van di tot zo: 10u—18u30 Gesloten op maandag meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: brownie met amandelnootjes

33


NEUHAUS Onze pralines zijn een symfonie van smaken en texturen, gecreëerd met de meest verfijnde ingrediënten en met zorg bereid door onze Maîtres Chocolatiers.

Al meer dan 160 jaar – sinds onze stichter Jean Neuhaus zijn boetiek in de Brusselse Koninginnegalerij opende – zijn Neuhaus en België onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze pralines zijn altijd met zorg gecreërd in België en we engageren ons om dit zo te houden. Om zijn klanten in de apotheek te verwennen kwam Jean Neuhaus op het idee om zijn medicijnen te omhullen met een fijn laagje chocolade. In 1912 ontwikkelde zijn kleinzoon dit verder, tot de originele Belgische praline zoals we die vandaag kennen: chocolade gevuld met een heerlijke vulling in plaats van met medicijnen.

Korte Gasthuisstraat 1 2000 Antwerpen 03 227 07 98 www.neuhaus.be Open van ma tot za: 10u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines

34


PELICAN ROUGE COFFEE EXPERIENCE SHOP In de Pelican Rouge Coffee Experience Shop kan u komen genieten van de heerlijkste koffievariëteiten. En dit in de schaduw van waar het in 1863 voor Pelican Rouge ooit allemaal begon. Pelican Rouge was onder de oorspronkelijke merknaam ‘Roode Pelikaan’ één van allereerste koffiebranders in onze Koekenstad. Vandaag, meer dan 150 jaar later, putten wij nog steeds uit onze rijke geschiedenis en ons vakmanschap om u uitzonderlijke koffies aan te bieden. Wij koesteren als ambachtelijke koffiebrander onze geschiedenis, maar zijn helemaal klaar voor de toekomst. Breng ons dus zeker een bezoekje en laat je verrassen door dit stukje Antwerpse koffiegeschiedenis, maar vooral… kom genieten van een heerlijke Pelican Rouge koffie. Je vindt ons vlak over het MAS.

Sint-Aldegondiskaai 36 2000 Antwerpen 0499 05 67 72 www.pelicanrouge.be Alle dagen open van 10u–16u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 1 single origin guatamala koffie

35


PINGUIN gedraaid van zelf gemaakte basisproducten, en onze echte Brusselse wafels worden nog op een gasvuur gebakken: krokant vanbuiten en zacht vanbinnen, zoals het hoort! Alles gebeurt nu met een moderne insteek, maar met respect voor de originele recepten en methoden. Of het nu voor een ijsje of een snack is, mensen komen nog steeds voor ons authentiek karakter en de gezelligheid.

Ijssalon PINGUIN is al meer dan 80 jaar the place to be voor ijsliefhebbers, en bovendien een echte familiezaak met ijs en wafels volgens het originele recept van de overgrootmoeder. Ze begon met een grote pot naast een klein diepvriezertje in de hal van haar woning, later uitgebreid met twee tafeltjes waaraan de klanten hele middagen zaten te kletsen. Ook bij de bezoekers van de cinema om de hoek werd ze enorm succesvol. Vandaag neemt het ijssalon drie naast elkaar liggende woningen in beslag. Inmiddels heeft de vierde generatie haar intrede gedaan en wordt Carine als zaakvoeder bijgestaan door haar kinderen. De PINGUIN groeide uit tot een heuse horecazaak, met naast ambachtelijk ijs en wafels ook pannenkoeken, broodjes en snacks. Elke dag wordt vers ijs

Herentalsebaan 268 2100 Deurne 03 321 42 14 www.pinguin-ijssalon.be Open di–za: 11u–18u30 Zondag: 12u–18u30 Gesloten op maandag meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: een bol chocoladeijs met slagroom

36


QUETZAL Quetzal is dé chocoladebar met een ontembare passie voor chocolade, zijn cultuur en geschiedenis. Hun producten worden dagelijks vers en op artisanale wijze gemaakt. Quetzal staat bekend om hun diverse soorten heerlijke chocolademelk en choctails. Maak kennis met hun origine chocolades uit Ghana, Ecuador, etc. Deze ervaringen, deze mix van geuren en smaken is hun passie. Een passie die zij met jou willen delen. “There’s more to life than chocolate, but not right now.” Lijnwaadmarkt 11 2000 Antwerpen 03 344 04 41 www.quetzal.be Open van ma tot za: 12u–22u Zondag: 12u–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 1 warme chocolademelk met 4 verschillende soorten chocolade

37


SJOKOLAT Goesting in sjokolat? Kom dan snel langs en ontdek al onze pralines, truffels en tabletten gepresenteerd in een uniek, eigentijds kader. Maar wees gewaarschuwd, kiezen zal niet meevallen gezien het zeer uitgebreide aanbod aan smaken. Deze varieert van een rijke boterkaramel met fleur de sel, over fijne ganaches met infusies van bloemen en vruchten, tot uitdagende vullingen op basis van exotische specerijen. Alle chocoladecreaties zijn handgemaakt uit de meest hoogwaardige en smaakvolle grondstoffen en verrijkt met een niet te onderschatten portie liefde. Onze filosofie: minder toegevoegde suiker en méér smaak. Kwaliteit boven alles!

Hoogstraat 33 2000 Antwerpen 03 808 04 49 www.sjokolat.be Alle dagen open: 10u30–18u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 5 pralines

38


SOFIE SUCRÉE Sinds juni 2014 verhuisde Sofie Sucrée van de Oude Koornmarkt naar de Handschoenmarkt. Naast de pralines kan je nu ook genieten van een heerlijk stukje taart en een kopje koffie. Een totaalbeleving waar de koffie steeds vergezeld wordt van een praline een een antwerps handje. Twee kleine lokale chocolatiers zorgen hier voor een ruim assortiment en een heerlijke mix van traditionele vullingen en de meer speciale varianten. Bezoek Sofie Sucrée en verwen je smaakpapillen met een chocolade-ervaring die de naam waardig is.

Handschoenmarkt 3 2000 Antwerpen 0497 538 502 Open van ma tot vrij en zon: 10u–18u Zaterdag: 10u–19u meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon: 2 pralines, verpakt

39


THE ICE SHOP De crémerie zoals het vroeger was maar met trendy accenten. Het sociaal medium van weleer waar mensen komen levensgenieten. Snoepen als tijdverdrijf, chillen met een Dame Blanche, een Brusselse wafel met slagroom of een versgebakken pannenkoek. Voor de hongerige magen, bagels & burgers! Een vriendelijke ontvangst en een praatje met de tafel ernaast horen er ook bij. Gewoon anders dan een klinische ijsroomfabriek of een anoniem meeneemsysteem met kartonnen potjes. Service en kwaliteit hoog in het vaandel. Waar klanten zich thuis voelen en een stuk van de familie worden.

Vlaamsekaai 31 2000 Antwerpen 03 237 10 03 www.the-iceshop.com Open van don tot zat: 11u–22u Woensdag en zondag: 11u–19u Maandag en dinsdag gesloten meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

2 coupons: 2 bolletjes ijs naar keuze

40


MAAK KENNIS MET KOFFIETCACAO MAGAZINE! HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR LIEFHEBBERS VAN KOFFIE, THEE EN CACAO.

g* n a l r a a j Een zine KTC maga hts nu slec € 19,9523,96 norma le

pri js €

KTC magazine voor jezelf of als cadeau!

Regelen doe je op nement koffieTcacao.nl/koeken-abon * Een jaar lang = 4 nummers.


Eén bezoekje zegt meer dan duizend advertenties meer info: www.kdg.be/infodag

Koekenstad wil meer bekendheid geven aan het industrieel erfgoed van koekjes, chocolade, snoep, gebak, koffie, thee en ijs. We maakten al boeken over Biscuits Parein, De Beukelaer’s Fabrieken en Antwerpse koffie, net als brochures over de geschiedenis van Prince, Tuc en Cent Wafer. We geven affiches, emaille borden, DVD’s over koffie en andere mooie collector’s items over dit lekkers uit. Perrette, sinds 1904 de eerste Belgische chocoladereep, werd inmiddels ook door ons opnieuw gelanceerd. Van interessante weetjes tot pure nostalgie, je kan het allemaal bekijken en kopen bij: Visit Antwerpen – Stadswinkel Grote Markt 11–13, 2000 Antwerpen Sinjoor Store Vlasmarkt 26, 2000 Antwerpen


STRATEGY INNOVATION DESIGN DEVELOPMENT www.artcoresociety.com +32 (0)3 450 71 30 info@artcoresociety.com


•SPAARKAART• Perrette is het oudste Belgische merk van chocoladerepen. Het werd in 1904 gecreëerd door Meurisse, stichter van de eerste Belgische chocoladefabriek. Perrette wordt vandaag gemaakt door lokale ambachtelijke chocolatiers en verkocht bij chocolatiers, patissiers en delicatessezaken uit uw regio. Naast de oorspronkelijke melkchocolade hebben ze ook een eigen Perrette Maison gemaakt: met nootjes, speculaaskruiden, nougat, karamel, koffie … Op elk pak Perrette staat een beerbon die je op deze spaarkaart kan kleven. Je kan ook vier bonnen uit de kranten De Zondag/Deze Week gebruiken. Volle spaarkaarten geven recht op gratis producten* zoals chocolade, strips, spintops, emaille borden, … De spaaractie loopt tot 31 mei 2018. Voor meer info zie www.perrette.be. *De prijzen kunnen worden opgehaald bij Sinjoor Store, Vlasmarkt 26, 2000 Antwerpen

Profile for piet delombaerde

Chocolate Week 2018  

A unique tasting tour to discover the best chocolatiers, patisseries, ice creameries and dessert havens in the city of Antwerp. A delicious...

Chocolate Week 2018  

A unique tasting tour to discover the best chocolatiers, patisseries, ice creameries and dessert havens in the city of Antwerp. A delicious...

Advertisement