Page 1

ANTWERPSE WEEK VAN DE CHOCOLADE ZA 23/2 TOT EN MET ZA 2/3/2013


Colofon

De Antwerp Chocolate Week is een initiatief van vzw Jangada, 2018 Antwerpen. www.antwerpchocolateweek.tumblr.com antwerpchocolateweek@outlook.com Het projectmanagement is in handen van studenten marketing (keuzevak Experience Marketing) van het departement H&B van de Karel de Grote-Hogeschool: Els Desmedt, Arno Leurs, Lisa Segers, Annelies Tans, Dieter Van Eyndhoven, Jeremy Van Leeckwijck. Sponsor www.printdeal.be Dank aan de Stad Antwerpen Foto’s Andes: p. 1 en 32 Erik Goossens: p. 2-6 Jeroen Leurs: p. 7-29 Deze brochure, ontworpen door Rik De Lombaerde, werd op een oplage van 1500 ex. gedrukt. V.U. Piet De Lombaerde, 2018 Antwerpen.

2


Antwerp

Chocolate Week

De Antwerp Chocolate Week is een proeverroute voor iedereen die chocolade lust. Dit evenement loopt van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart 2013. Chocolate Pass Om deel te nemen heeft u de Chocolate Pass nodig. Deze is te koop bij de 22 deelnemende chocolatiers. Bij aankoop van de pas heeft u ook deze brochure ontvangen. De Chocolate Pass bevat 10 coupons waarmee u bij de chocolatiers tijdens de chocoladeweek van lekkers kunt genieten. Dat gebeurt tegen afgifte van een coupon uit de chocoladepas. U kunt maximum 2 coupons bij eenzelfde chocolatier gebruiken.

CHOCOLATE PASS 23/2 - 2/3/2013 â‚Ź10

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Bij de meeste chocolatiers krijgt u voor 1 coupon chocolade of pralines ter waarde van 2 tot 3 euro, om ter plaatse te proeven. Heeft u genoeg chocolade gegeten, dan ruilt u 2 coupons om voor een verpakte eenheid ter waarde van 4 tot 6 euro. Met de Chocolate Pass van 10 euro krijgt u dus meer dan het dubbel in aankoopwaarde terug.

3


Antwerpse chocolade

Meurisse In 1831 opent Chocolatier Louis Meurisse op het Damplein 21 (nu de meubelzaak Belgica) in Antwerpen, de eerste chocoladefabriek van België. Meurisse is bij de oudere generatie nog gekend door de Boy Scouts- en Finorreep. Wie herinnert zich de slogan “Elke reep Finor brengt u voedsel en kennis. Na ieder stuk Finor zijt ge wat sterker en geleerder.”? De kennis kwam door de chromo’s die bij de repen staken en in albums konden worden geplakt. Meurisse verliet de Damwijk rond 1970. Het merk werd overgenomen door multinational Kraft en wordt niet meer gebruikt. Parein en De Beukelaer Edouard Parein kocht in 1890 aandelen van de Borgerhoutse Biscuiterie Cordemans. Maar in 1895 opende hij onder eigen naam een koekjesfabriek op het Zuid. Parein was bekend voor zijn Tuckoekjes en chocoladewafels. De biscuiterie vulde de driehoek tussen de Brussel-, Ieper- en Montignystraat. Het gebouw is vandaag van de Karel de Grote-Hogeschool. Rond 1920 startte De Beukelaer, op gronden gekocht van de Zoo, de productie van koekjes. De geur van deze industriële bakkerij in de Lange Kievitstraat (de huidige Alcatelsite) vlakbij het Centraal Station, was voor treinreizigers een aangename kennismaking met de Koekenstad.

4


Eduard Jacobus De Beuckelaer maakte naast koekjes ook chocoladerepen. In de wikkels zaten, zoals bij de meeste fabrikanten tussen 1950 en 1970, prentjes. U vindt ze vast nog bij verzamelaars terug. De fabriek werd rond 1960 verkocht, waarna de productie naar Herentals verhuisde. De Beukelaer fusioneerde in de jaren ‘60 met Parein tot General Biscuits en kwam later in handen van de Franse Lu-groep. Martougin Oudere sinjoren herinneren zich wellicht de werkplaatsen van de Chocolaterie Modèle, die van 1907 tot 1966 op de hoek van de Helmstraat en Schapenstraat de Martouginchocolade produceerde. Minerva, Jemma en Galba waren gekende chocolademerken. Het Nederlandse Van Houten kocht en sloot de Antwerpse fabriek in 1966. Vanova en Cargill Voor de Tweede Wereldoorlog was Vanova een bekend chocolademerk. Het was gevestigd in de Belgiëlei 37. Het Zwitserse Nestlé nam het merk en de gebouwen over en verkocht ze in de jaren ‘90 door aan Cargill Cocoa & Chocolate. Vandaar dat Antwerpen de enige stad in België is, waar vandaag nog op industriële schaal chocolade wordt geproduceerd. 5


Antwerpse

chocolatiers

Bastin, Burie, Delrey en Goossens zijn de oudste nu nog bestaande chocolatiers van Antwerpen. Ze hebben een rijke traditie en elk hun specifieke producten. In de jaren 1950-70 waren er in Antwerpen meer dan 20 chocolatiers die pralines maakten in een eigen atelier. Ze wisselden maandelijks van gedachten in een caféke op de Suikerrui. Het waren en zijn meestal ambachtelijke familiebedrijven. Velen zijn gestopt omdat ze geen opvolger hadden. Maar Antwerpen is een metropool zodat ook andere bekende chocolatiers zich intussen in deze stad hebben gevestigd. Antwerpse Handjes Dit symbool ontstond in 1934 na een wedstrijd van de Antwerpse banketbakkersvereniging. In 1956 kwam er een octrooi op de samenstelling, vorm en verpakking. Het handje bestond aanvankelijk als koekje, later ook als suikergoed. René Goossens ontwikkelde in 1981 de chocoladen variant. Het vervaardigen en verkopen van Antwerpse handjes is voorbehouden aan de leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf . Oorspronkelijk bestond het handje enkel zonder vulling. Sinds 1982 zijn er 2 varianten beschikbaar: een met marsepein- afgeslapt met Elixir D’Anvers – een ander met een smeuïge pralinévulling.

6


Caluwé Artisan De winkel op de Eiermarkt mag dan wel nieuw zijn, het bedrijf is dat niet. Caluwé Artisan is een familiezaak die aan zijn derde generatie toe is. Koen Caluwé, huidig eigenaar, beschrijft de pralines als traditioneel, maar net dat ietsje anders.

Eiermarkt 19 2000 Antwerpen www.caluweartisan.com

De chocolatier werkt enkel met de beste grondstoffen van de hoogste kwaliteit. Elke praline of chocoladeproduct wordt na al die jaren nog steeds met de hand gemaakt met passie en oog voor detail.

Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 5 verpakte pralines

Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u.

7


Antwerp Chocolate Shopping Center Grand Bazar Beddenstraat 2 2000 Antwerpen T 03 213 24 22 www.grandbazarantwerp.be/winkels/ antwerp-chocolate-store Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: een pakje Antwerpse Handjes

8

Store

Antwerp Chocolate Store is gelegen in hartje Antwerpen, in het Grand Bazar Shopping Center vlakbij de Groenplaats en het Hilton hotel. Naast een uitgebreid assortiment pralines vind je hier ook de ‘roem van Antwerpen’, namelijk de Antwerpse Handjes. Allen vervaardigd met Callebaut chocolade.


Goossens

Chocolatier

René en zoon Erik Goossens met zijn vast team delen dezelfde passie voor chocolade. Hun bekendste creaties zijn zonder meer de chocoladen Antwerpse Handjes. “Chocolade brengt geluk. Het prikkelt de zinnen, doet de passie oplaaien en geeft aanleiding tot fantasieën. ” - meester-chocolatier René Goossens, in zijn boek De Chocolade Codex. Goossens wordt niet voor niets de hogepriester van de Belgische chocolade genoemd. En het zijn geen loze woorden, want als je de pralines van Goossens proeft, begrijp je meteen waarover hij het heeft. Barack Obama bestelt hier zijn pralines.

Isabellelei 6 2000 Antwerpen T 03 239 13 10 www.goossens-chocolatier.be Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: 2 pralines, verpakt • 2 coupons: 4 pralines, verpakt

9


Daskalidès Grote Markt 27 2000 Antwerpen T 03 227 58 27 www.daskalides-antwerpen.be

Gelegen op de benedenverdieping van het historische pand “Den Kemel”, ligt de Daskalidès winkel in het hartje van Antwerpen aan de Grote Markt, vlakbij de kathedraal.

Open van maandag tot vrijdag van 13u tot 18u30. Zaterdag en zondag open van 10u tot 18u30.

Het chocoladehuis Daskalidès viert al meer dan 80 jaar Pasen en verwerkt met passie voor het vak enkel de beste ingrediënten in zijn fijne paaseitjes en pralines. Daskalidès biedt naast traditionele pralines, truffels en napolitains ook tabletten, repen, biscuits, chocopasta, nougat, producten zonder toegevoegde suikers en talloze andere chocolade-lekkernijen aan. Met verschillende verdeelpunten in meer dan 40 landen is Daskalidès een wereldwijd geliefkoosd en bekend merk.

Chocolate Pass • 1 coupon: 2 pralines + 1 napolitain, niet verpakt • 2 coupons: 4 pralines verpakt + 1 napolitain

10


DelReY DelReY is al meer dan 60 jaar een vast begrip voor de chocoladeliefhebbers in Antwerpen. Elke dag creëren topchocolatiers en -patissiers op ambachtelijke wijze in het eigen atelier exclusieve pralines, koekjes, patisserie en ijstaarten. DelRey heeft vier vestigingen in Japan en is lid van Relais Desserts, een organisatie van gerenommeerde patissiers en chocolatiers waarbij enkel de absolute wereldtop welkom is. DelRey wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Appelmansstraat 5 2000 Antwerpen T 03 470 28 61 info@delrey.be www.delrey.be Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u30. Gesloten op zon- en feestdagen. Chocolate Lounge open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u. Gesloten op zon- en feestdagen. Chocolate Pass • 1 coupon: 1 Grand Cru warme choco • 2 coupons: 1 Specialcru of Shotcru warme choco

11


Elisa Pralines Grote Markt 2 2000 Antwerpen T 03 231 87 58 info@elisa-pralines.com www.elisa-pralines.com Open van maandag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 6 verpakte pralines

12

Elisa pralines is een kleine chocolade-oase in de schaduw van de kathedraal. Naast een uitgebreid assortiment handgemaakte pralines en truffels kunt u bij hen ook terecht voor gekonfijt fruit in chocolade, Antwerpse Handjes en natuurlijk nog voor vele andere lekkernijen.


Bastin

Paardenmarkt

G. Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theofiel Adriaenssens opende in 1908 een snoepwinkel op de Paardemarkt 108, maar pas na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bastin zich in eigen chocoladecreaties. De zonen zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede winkel geopend aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Bastin is steeds op zoek naar nieuwe producten voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden zoals kaneel en saffraan. Met oosterse likeuren zoals saké, lycheewijn en vruchten zoals ananas en kokosnoten laat G. Bastin u een oosterse ervaring beleven op een Vlaamse wijze.

Paardenmarkt 106-108 2000 Antwerpen T 03 233 02 47 www.g-bastin.com Open van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u. Zaterdag van 9u tot 17u. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 6 verpakte pralines

13


Bastin Blauwmoezelstraat 3 2000 Antwerpen T 03 232 99 25 www.g-bastin.com Alle dagen geopend van 10u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 6 verpakte pralines

14

Kathedraal

G. Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theofiel Adriaenssens opende in 1908 een snoepwinkel op de Paardemarkt 108, maar pas na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bastin zich in eigen chocoladecreaties. De zonen zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede winkel geopend aan de voet van de OnzeLieve-Vrouwekathedraal. Bastin is steeds op zoek naar nieuwe producten voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden zoals kaneel en saffraan. Met oosterse likeuren zoals saké, lycheewijn en vruchten zoals ananas en kokosnoten laat G. Bastin u een oosterse ervaring beleven op Vlaamse wijze.


Godiva

Hopland

Pierre Draps creĂŤerde zijn eerste pralines te Brussel in 1926. Hij leende hiervoor zijn naam van Lady Godiva. De ambachtslieden van Godiva versieren hun chocolaatjes de dag van vandaag nog steeds met de hand. Meesterchocolatier Godiva maakt dit jaar voor Pasen meer lekkers dat aan ieders wensen en budget voldoet. Meerkleurige of gepersonaliseerde eieren; diverse figuurtjes zoals kuikens, konijnen, kippen en klokken; pralinedozen, geschenkdozen en -manden. Er werden vier speciale Paaseieren met verschillende EI-genschappen gecreĂŤerd: voor intellectuele, authentieke, eigentijdse en zachtaardige karakters. U herkent de EI-genschap meteen aan de gekke bek met kogelronde ogen en grappige haartooi. Wedden dat u meteen voor die unieke chocoladelooks smelt?

Hopland 1 2000 Antwerpen T 03 233 32 11 www.godiva.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: 2 stuks chocolade, verpakt

15


Paarden m

rui

ers

d roe

erb

nd Mi

Jor dae nsk

aai

ar

kaa

8

15

Ern

est v

an D

ijck

6 19

4

1

Groenplaats

Kipdo

Sint-Katelijnevest

i

20

Grote Markt

rp

Sint-Ja

cobsm

a

Lange Nie

uwstraat

2 11

18

21

17 22

ntin

kaa

i

13

10

9

16 Hopland

Theaterplein

traat

Natio

Leopolds

nales

traat

Pla

14

Meir

lei

tse

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

16

a erik Am 500 m

eg teenw

lei

elses Mech

Bri

La

ng

eL

e


rkt

7

Italië l ei

arkt

Fran krijk le

i

Rooseveltsplaats

12

Carn otstr aat Astridplein

De Ke

5

Zoo van Antwerpen

yserle

i Centraal Station

ee

Stadspark

m

st

1

Caluwé Artisan p. 7

2

Antwerp Chocolate Store p. 8

3

Chocolaterie Goossens p. 9

4

Daskalidès p. 10

5

DelReY p. 11

6

Elisa Pralines p. 12

7

Bastin Paardenmarkt p. 13

8

Bastin Kathedraal p. 14

9

Godiva Hopland p. 15

10

Godiva Schrijnwerkersstraat p. 18

11

Günther Watté Chocolade Café p. 19

12

Leonidas De Keyserlei p. 20

13

Leonidas Lombardenvest p. 21

14

Pierre Marcolini p. 22

15

Marona Chocolates p. 23

16

Neuhaus Stadsfeestzaal p. 24

17

Neuhaus Korte Gasthuisstraat p. 25

18

Starbrook Airlines p. 26

19

Sofie Sucrée p. 27

20

Stadswinkel p. 28

21

The Chocolate Line p. 29

22

Burie Chocolaterie p. 30

ra

at

3

17


Godiva Schrijnwerkerstraat 1 2000 Antwerpen www.godiva-antwerpen.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: 2 stuks chocolade, verpakt

18

Schrijnwerkersstraat

Meesterchocolatier Godiva viert Pasen en de eerste mooie dagen graag in stijl. Vandaar de elegante geschenkdoos met luxueuze bloemendecoratie en 16 overheerlijke pralines. Speciaal voor de gelegenheid krijgen de kistjes en pralinedozen van de klassieke collectie Gold alsook de zelf samen te stellen geschenkmanden een weelderig bloemenlint aangemeten. De Godiva-eieren zijn er ook in een nieuwe transparante doos. Dit concept is verkrijgbaar in 4 verschillende formaten. Pas dit chocoladegeschenk aan uw voorkeur en budget aan, en vul het naar hartenlust met gekleurde paaseitjes, kuikentjes en uiteraard klassieke pralines.


Günther Watté Chocolade Café

Een uniek café voor fijnproevers, zoetekauwen en fashionista’s die van een coffeebreak net dat tikje meer verwachten. Watté biedt een ruim assortiment van koffie, thee, pralines, dessertwijn, gebak en uiteraard chocolade, om mee te nemen of ter plekke te consumeren in een luxueus decor. Een bezoek is een zintuigelijke ervaring: proeven, ruiken, maar ook “stelen met je ogen”. Gunther Watté wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Steenhouwersvest 30 2000 Antwerpen T 03 293 58 94 www.watte.be Open van dinsdag tot zaterdag van 10u30 tot 18u30. Zondag van 13u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, verpakt

19


Leonidas De Keyserlei 7 2000 Antwerpen T 03 233 61 58 www.leonidas.com Open maandag tot zaterdag van 9u tot 18u30. Zondag van 10u tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 6 verpakte pralines

20

De Keyserlei

Het verhaal van Leonidas begint in 1910 op de Wereldtentoonstelling in Brussel, waaraan de Grieks-Amerikaanse banketbakker Leonidas Kestekides deelneemt. Hij trouwt met een Vlaamse schone en open een tearoom in Gent. In 1913 pakt hij op de wereldtentoonstelling in Gent uit met nieuwe pralines. Met zijn neef Basilio openen ze in 1924 nieuwe winkels in Brussel. In 1935 bedenkt Basilio een nieuw winkelconcept: het guillotineraam. Van dan af neemt het een vaart. Leonidas wordt terecht de pralinekoning genoemd. Met meer dan 1400 winkels in de wereld hebben ze de praline gepopulariseerd.


Leonidas

Lombardenvest

Leonidas viert dit jaar 100 jaar vakmanschap en savoir-vivre. Het “kleine pralinelaboratorium” van de oprichter heeft een enorme weg afgelegd zonder ooit zijn ziel en zijn oorspronkelijke ingrediënten te verloochenen: hazelnoten uit Turkije, amandelen uit Italië, walnoten uit Grenoble en Texas, en chocolade uit 100 % cacaoboter. Met dit ongewijzigd recept blijft Leonidas een trouw cliënteel verwennen.

Lombardenvest 35 2000 Antwerpen T 03 233 14 72 www.leonidas.com Open van maandag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 6 verpakte pralines

Leonidas is vastberaden om iedereen nog vele jaren plezier te verschaffen!

21


Pierre Marcolini Kelderstraat 4 Antwerpen T 03 226 50 01 www.marcolini.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u. Chocolate Pass • 2 coupons: 4 verpakte pralines

22

Pierre Marcolini reist de wereld rond op zoek naar zeldzame cacaobonen die in zijn atelier bewerkt worden tot de meest delicate en harmonieuze chocolade.


Marona Chocolates Marona is een van de zeldzame chocoladezaken waar Belgische pralines gedegusteerd kunnen worden met een heerlijke koffie of thee. Voor echte liefhebbers is er een speciaal gebottelde wijn uit de Franse Chardonnay druif. Marona verkoopt chocolade en pralines gemaakt door de Belgische ‘Kim’s Chocolates’, de eerste artisanale chocolatier ter wereld die in 1993 het ISO9002 certificaat behaalde en uitsluitend natuurlijke aroma’s en 100 % pure cacaoboter gebruikt zonder toevoeging van plantaardige vetten.

Melkmarkt 34 2000 Antwerpen T 03 457 09 20 Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 18u. Zondag van 11u tot 18u. Chocolate Pass • 1 coupon: koffie of the met 2 pralines • 2 coupons: koffie of the met 3 pralines en 2 koekjes Antwerpse Handjes

23


Neuhaus Meir 78 2000 Antwerpen T 03 231 16 30 www.neuhaus.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: 2 pralines, verpakt • 2 coupons: 4 verpakte pralines

Stadsfeestzaal

Toen Jean Neuhaus in 1857 in Brussel aankwam, opende hij een apotheek. Om zijn medicijnen lekkerder te maken, omhulde hij ze met een laagje chocolade. Zijn kleinzoon, Jean Neuhaus Jr., erfde zijn passie voor chocolade. Hij kwam op het idee om de medicijnen in de bonbons door verrukkelijke vullingen te vervangen, en vond zo in 1912 de eerste ‘praline’ of gevuld chocolaatje uit. Ook de ballotin, het elegante doosje dat pralines in een luxe geschenk verandert, werd uitgevonden door Neuhaus. Alle pralines van Neuhaus worden de dag van vandaag in de ateliers in Brussel vervaardigd. Neuhaus Créateur Chocolatier is internationaal befaamd, met winkels in Brussel, Londen, New York, Tokyo, Shanghai en vele andere steden overal ter wereld. Neuhaus is ook officieel Belgisch Hofleverancier.

24


Neuhaus

Korte Gasthuisstraat

“Neuhaus is één van mijn favoriete pralinewinkels in Antwerpen. Ik ben nog nooit voorbij het gezellige winkeltje in de Wilde Zee gewandeld, telkens word ik binnengetrokken door de geur die uit de winkel komt. En elke keer als die geur me te pakken krijgt, krijg ik het gevoel dat ik me in de film ‘Chocolat’ van Lasse Hallström bevind. 
Heerlijke Belgische chocolade luxe praline’s met een waaier van smaken. De violetta is mijn favoriet, een heerlijk kleine praline met ganache en viooltjesparfum, smullen! Ook het artisanaal roomijs is om van te smelten!”

Korte Gasthuisstraat 1 2000 Antwerpen T 03 227 07 98 www.neuhaus.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u30. Chocolate Pass • 1 coupon: 2 pralines, verpakt • 2 coupons: 4 verpakte pralines

Zo hoor je het ook eens van een ander.

25


Starbrook Airlines Wiegstraat 16 2000 Antwerpen www.belgianchocolates.be Chocolate Pass • 1 coupon: zeevrucht, een truffel, een chocolade bootje en een mini-tablet

Patrick Gilis nam in 1980 het familiebedrijf ‘Gilis Fine Food Group’ over van zijn vader. Na enkele jaren ging de zakenman op zoek naar een nieuwe uitdaging, naar iets uniek waarmee hij de hele wereld kon veroveren. Zo ontstond ‘Starbrook Airlines’ in 1983, een eigen imaginaire luchthaven, in samenwerking met Jaak De Koninck. Starbrook chocolade is professioneel gemaakt met enkel de beste Belgische chocolade, zo wordt de kwaliteit van de producten gegarandeerd. Starbrook Airlines tekende dan ook ‘The Belgian Chocolate Code’, die het verbiedt om andere dan Belgische chocolade te gebruiken. Dit unieke concept heeft ondertussen de hele wereld kunnen verleiden met zijn perfecte combinatie van de beste chocolade en wonderlijke kunst. U kan deze chocolade reeds in 200 luchthavens vinden in ruim 80 landen. Door dit succes hebben zij nu ook hun eerste flag store ‘Starbrook Chocolate & Art Store’ geopend in Antwerpen.

26


Sofie Sucrée Sedert 1975 vervaardigt Devina op ambachtelijke wijze pralines van topkwaliteit. De liefde voor het metier vertaalt zich op vandaag niet enkel in een gevarieerd aanbod pralines, maar ook van truffels en Antwerpse handjes in eigen makelij. Enige trots was op zijn plaats wanneer Devina in 2010 de eer te beurt viel om ons chocoladeland te vertegenwoordigen in de Wereld Expo in Shanghai. Bezoek Sofie Sucrée en verwen uw smaakpapillen met een chocolade ervaring die naam waardig…

Oude Koornmarkt 8 2000 Antwerpen T 03 232 56 34 www.sweetsugarfree.be Open van maandag tot zondag van 10u tot 18u. Zaterdag open van 10u tot 19u. Chocolate Pass • 1 coupon: 4 pralines, niet verpakt • 2 coupons: 7 verpakte pralines

27


Stadswinkel Grote Markt 11 2000 Antwerpen T 03 22 11 33 33 www.antwerpen.be/stadswinkel Open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 17u30. Chocolate Pass • 1 coupon: een pakje Antwerpse Handjes

28

Al het beste van Antwerpen verzameld in één winkel: iedereen die een mooi, leuk of origineel Antwerps product zoekt, vindt wel iets in de stadswinkel. De vertrouwde A-producten kregen een nieuw jasje en zijn geëvolueerd naar eigentijdse gebruiksvoorwerpen. Verder vind je er boeken over Antwerpen, producten van de Antwerpse musea en de Zoo, producten van de Universiteit Antwerpen en streekproducten. Dus ook de enige echte Antwerpse Handjes zijn hier in verschillende smaken verkrijgbaar.


The Chocolate Line Dominique Persoone en Fabienne De Staerke openden in Brugge in 1992 “The Chocolate Line”. Doorheen de jaren heeft deze chocolatier zijn eigen parcours opgesteld met heel creatieve ideeën. Zo bedacht hij de Chocolate Shooter, eetbare chocolade massagecréme en de Tequila Choc-tail. Naast Brugge kan je nu ook in Antwerpen van de creaties van Shock-O-latier Persoone genieten, in het Paleis op de Meir.

Meir 50 2000 Antwerpen T 03 206 20 30 www.thechocolateline.be Open van dinsdag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30. Zondag en maandag van 10u30 tot 18u30. Chocolate Pass • 2 coupons: 2 pralines (1 speciale en 1 klassieke)

Dominique Persoone wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

29


Chocolatier Burie Korte Gasthuisstraat 3 2000 Antwerpen T 03 232 36 88 www.chocolatier-burie.be

Chocolatier Burie is een van de oudste chocolatiers van Antwerpen. Hij is vooral bekend om de grote chocolade creaties die hij in zijn etalages plaatst.

Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u.

Voorbeelden van deze kunstwerken zijn het stadhuis van Antwerpen, de Flandria en dieren zoals de tijger en een slang.

Chocolate Pass • 1 coupon: 2 pralines, verpakt

30

Elke maand worden er nieuwe creaties in de etalage geplaatst.


Wedstrijd Tijdens de Antwerp Chocolate week staat bij zowel chocolatier Bastin Paardemarkt als bij chocolatier Goossens een bokaal gevuld met Antwerpse Handjes ter waarde van 50 euro. Dagelijks kan men in elke winkel een doos Antwerpse Handjes winnen en op het einde van de chocoladeweek ook de bokaal. Wie juist raadt, of er het dichtst bij zit, hoeveel handjes er in de bokaal zitten, wint een doos Antwerpse Handjes. Daarnaast mag iedereen een gokje wagen hoeveel personen er in totaal, aan deze wedstrijd in de betreffende winkel, zullen meedoen. Wie dit het best kan benaderen, wint de bokaal met Handjes! De winnaars worden op de hoogte gebracht via mail en de website van dit evenement. Het wedstrijdformulier vindt en deponeert u bij Bastin Paardenmarkt en bij Goossens.

Bastin Paardenmarkt Paardenmarkt 106 B-2000 Antwerpen Open van ma tot vr van 9u tot 18u. Za van 9u tot 17u. Goossens Chocolatier Isabellelei 6 B-2000 Antwerpen Open van ma tot za van 9u tot 18u. Deze wedstrijd is voorbehouden aan houders van de Chocolate Pass en enkel geldig tijdens de chocoladeweek. Men kan slechts 1 keer deelnemen bij elke deelnemende chocolatier. De winnaar moet de prijs voor 15/4/2013 afhalen bij de betreffende chocolatier, daarna vervalt de prijs. Er is geen discussie mogelijk over de winnaars, evenmin wordt hierover gecorrespondeerd.

31


De bakkers verenigen en het beroep beschermen BAKKERS VLAANDEREN Elisabethlaan 1A 2600 Berchem T 03 287 69 94 F 03 239 07 75 info@bakkersvlaanderen.be

Debby opent eind maart 2013 Petite Elisa, de kleinste chocoladeshop van Antwerpen.

32


33


ANTWERPSE WEEK VAN DE CHOCOLADE ZA 23/2 TOT EN MET ZA 2/3/2013

antwerp chocolate week 2013  

De Antwerp Chocolate Week is een proeverroute voor iedereen die chocolade lust. Dit evenement loopt van zaterdag 23 februari tot en met zate...

antwerp chocolate week 2013  

De Antwerp Chocolate Week is een proeverroute voor iedereen die chocolade lust. Dit evenement loopt van zaterdag 23 februari tot en met zate...

Advertisement