Page 1

zomer 2013

27 mei t/m 22 juni

Appetizer OPENT OGEN EN SEIZOENEN Gamba’s uit de Peel Unieke kweekvijver voor reuzengarnalen

~ pag. 22 ~

De pure passie van Syrco Bakker Chef-kok Pure C laat zich inspireren door de zee ~ pag. 26 ~

Dagvers, duurzaam en delicieus

proef de zee Handig: uitneembare viskalender!

Koken op het strand

Zo gevangen, zo gegeten

Creatief met zeewier

En route langs de Noordzeekust

Reportage: met CatchDrive in Urk

‘Groente van de toekomst’ in het Foodyard

1


ONTDEK DE WERELD VAN CACAO BARRY FROZEN PREMIUM PATISSERIE

NIEUW

Met meer dan 170 jaar ervaring heeft Cacao Barry een rijk verleden in de Franse gastronomie. Met respect voor traditie, maar met het oog op innovatie, creëren verschillende grote chefs de premium Cacao Barry patisserie recepten. De premium range Cacao Barry Frozen patisserie bevatten de beste, verse ingrediënten en worden gemaakt van Cacao Barry origine chocolades. www.delixl.nl/cacaobarry voor het gehele Ga naarBekijk www.delixl.nl/cacaobarry voor de scherpe actiespremium op het patisserie assortiment van Cacao Barry Frozen. gehele premium patisserie assortiment van Cacao Barry Frozen.

1


Inhoud

Een ode aan de zee Nederlanders zijn de laatste jaren meer vis en minder vlees gaan eten. Vis is gezond, lekker en (mits duurzaam gevangen) minder belastend voor het milieu. Alle reden dus voor een themanummer over vis en zeevruchten, waarmee Appetizer deze maand uitpakt. Mensen verkiezen in de zomer lichte visgerechten boven vleesgerechten. Laat u daarom inspireren door deze ode aan de zee! We keken mee in de keuken van Pure C en vroegen drie van de beste beachclubs naar hun visspecialiteiten. We vonden Hollandse gamba’s in De Peel en reden naar Urk voor een reportage over CatchDrive. Kortom: deze Appetizer (inclusief viskalender!) biedt alles wat u weten moet over vis, zeevruchten én meer!

Deze uitgave is verrijkt met Layar. Ziet u in deze Appetizer het Layar-icoon staan? Dan kunt u snel en simpel extra online informatie bekijken door uw tablet of smartphone over de pagina te halen. Heeft u nog geen Layar? Download dan de gratis Layar-app voor Android of iPhone op www.layar.com

Colofon

In deze Appetizer

Appetizer is een uitgave van Deli XL en verschijnt acht keer per jaar.

VERRASSENDE VISKLASSIEKERS

LEKKER ONDERNEMEN

Franse oesters, Hollandse mosselen en meer

Tips & tricks

10/11

07

Concept en realisatie Han Snel, Utrecht

Redactie

Jeroen Jansen Journalistiek, Arnhem

Redactionele begeleiding

ALLES OVER VIS

Angelique Kors, Els Morssinkhof (Deli XL), Renske de Boer (Han Snel)

Fotografie

Duurzaam is de trend

04/06

Fotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

Coverfoto

Beachclub O., Noordwijk

Art Direction

Nils Tideman (Han Snel)

Vormgeving

Ariëla de Boom, Jeremy Jonker (Han Snel)

DTP-Opmaak

TRENDS & COLUMN Estée vist in de Rijn

37

ZOT OP ZEEWIER

HOLLANDSE GAMBA’S

16/17

22/23

Veelzijdige zeegroente

Kweekvijver in De Peel

Voici Design, Han Snel

PREPRESS Nefli

Met medewerking van Arjan Siemerink, Monique Nefkens en Estée Strooker

SYRCO EN DE ZEE

Redactieadres

Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 appetizer@delixl.nl Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Legenda VERS

In de keuken van Pure C

26/27/28 VRIJDAG VISDAG

KOKEN AAN DE KUST

18/19

30/31

Met CatchDrive in Urk

XL en route

FOODREPORTER.NL

38

DIEPVRIES

delixl.nl

3


Schatten van de zee Met de visserij verandert ook het vismenu. Duurzaamheid is de trend, terwijl ‘vergeten vissoorten’ als schelvis en snoekbaars steeds vaker de kaart halen. Over flyshooten, squidjiggen en de snoekbaars van Jonnie.

Populairste vissoorten

in de horeca 1. 2. 3. 4. 5.

Eerst wat cijfers: elk jaar wordt er in Nederlandse restaurants ruim 7.000 ton vis gegeten. Bij ongeveer één zesde daarvan gaat het om Hollandse vis, schaal- en schelpdieren (voornamelijk mosselen). Buitenlandse tonijn is het meest populair, gevolgd door buitenlandse zalm. Maar tijden veranderen. Misschien dat het aandeel van Nederlandse vis nog sterk zal toenemen, maar daarover straks meer.

Tonijn Zalm Mosselen Schol Garnalen

Duurzaam Laten we dit artikel beginnen met de manier waarop onze vis gevangen wordt, want ook díe verandert. Over het algemeen geldt dat (Nederlandse) vissers nu duurzamer te werk gaan dan vroeger. Maar wat is precies duurzaam? Daar zijn regels voor, die garanderen dat de visserij niet leidt tot overbevissing en uitsterving van vissoorten, dat de natuur in het water beschermd wordt en de bijvangst beperkt blijft. Ook energiebesparing en een stressvrije verwerking van gevangen vis vallen onder ‘duurzaam’. Organisaties als de Marine Stewardship Councel (MSC-keurmerk) beoordelen de vissers op hun duurzaamheid.

Vergeten vissen als schelvis en wijting zijn goedkoop, lekker én milieuvriendelijk Viskalender Niet alleen vissers, maar ook chefs gaan zo veel mogelijk duurzaam te werk. Steeds meer koks houden rekening met de seizoenen en natuurlijke jaarcyclus van de vissen. Dit klinkt logisch, want de conditie en kwaliteit van de vissen schommelt per jaargetijde. Zo kun je de vissen tijdens hun paaitijd beter met rust laten – dat bevordert de groei van de populatie. Bovendien is hun vlees dan van mindere kwaliteit. Ook het weer en de zee waarin de vis gevangen wordt, zijn van invloed op de kwaliteit van het vlees. En die kwaliteit schommelt nogal eens. Gelukkig biedt de viskalender uitkomst. Daarop staat precies

4

aangegeven wanneer welke vissen van goede kwaliteit zijn en dus ook gegeten kunnen worden. U vindt deze kalender op de (afscheurbare) pagina die vastzit aan de omslag van deze Appetizer.

Flyshooten en squidjiggen De laatste jaren winnen innovatieve vangsttechnieken als pulsvisserij, flyshooten en squidjiggen aan populariteit. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar ook bevorderlijk voor de kwaliteit van de vangst. Bij pulsvisserij geeft een zogeheten pulskor elektrische schokjes af. De opgeschrikte vis (onder andere schol en tong) komt zo los van de bodem en is daardoor gemakkelijker te vangen. De vissers profiteren zo van minder bodemgruis, minder bijvangst en een halvering van hun brandstofverbruik; er hoeven namelijk geen zware kettingen over de zeebodem gesleept te worden. Bij het flyshooten sleept de visser geen kettingen, maar zegentouwen over de bodem. Door de stofwolken zwemt de vis (vooral mul en rode poon) omhoog, daarbij opgejaagd door de touwen. Alleen de sterkste en grootste vissen blijven voor het touw uit zwemmen, waarna ze in een net belanden. Zo gaat de ‘ondermaatse’ vis vrijuit en wordt alleen mooie, onbeschadigde mul en rode poon gevangen – een kwaliteit die zich uiteindelijk vertaalt naar het bord. Het uit Azië overgewaaide squidjiggen maakt het voor Nederlandse vissers weer mogelijk om op pijlstaartinktvis te vissen. Daarbij gebruiken de vissers lijnen met fluorescerend kunstaas. Die vislijnen worden voortdurend op en neer getrokken (‘jiggen’). De inktvis grijpt zich vast aan het aas en komt met zijn tentakels vast te zitten aan de haakjes van de vislijn. Ook deze techniek is duurzaam en energiezuinig.

Zomer 2013


Actueel

Foto’s: Shutterstock.com

27 mei t/m 22 juni

delixl.nl

5


De conditie en kwaliteit van de vissen schommelt per jaargetijde

Foto: Shutterstock.com

Wild of gekweekt? Er is een duidelijk onderscheid tussen wilde en gekweekte vis. Het aandeel ‘gekweekt’ groeit, simpelweg omdat ook de wereldbevolking groeit en er grenzen zitten aan de wilde vispopulatie. Meer dan de helft van alle geconsumeerde vis ter wereld komt al uit rivierkooien of kunstmatige bassins. Veel gekweekte vissoorten, zoals kabeljauw, zeebaars en zalm, zijn goedkoper dan hun in het wild gevangen soortgenoten. Daar staat tegenover dat de smaak soms als een beetje vlak en gronderig wordt ervaren. Wilde vis is doorgaans minder vet, voller van smaak en heeft een betere textuur. De voornaamste oorzaak zit hem in de voeding: gekweekte vissen eten vooral plantaardige bestanddelen, met uitzondering van sommige kweekvissen (zalm, tarbot) die óók vis(meel) eten. Wilde vis voedt zich daarentegen uitsluitend met andere vissen. Overigens worden ook kweekvissers beoordeeld op hun duurzaamheid. Voor hen is onlangs het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) in het leven geroepen.

Alleen de sterkste en grootste vissen blijven voor het touw uit zwemmen, waarna ze in het net belanden Vergeten vissen Schelvis, horsmakreel, snoekbaars, tongschar, wijting en poon; ze staan bekend als de ‘vergeten vissoorten’. Veel chefs kozen lange tijd voor de wat bekendere soorten, zoals zalm, schol en tonijn. Maar de laatste tijd is er een kentering zichtbaar, zowel door de

6

minder goede economische omstandigheden als de behoefte aan Hollandse producten. Veel vergeten vissen komen uit de Noordzee, of de Nederlandse rivieren, en zijn lekker én goedkoop. Bovendien weten creatieve chefs wel raad met deze visjes. Zo serveert Ron Blaauw rauwe horsmakreel met een zuurtje en maakte Jonnie Boer al eens een gerecht van rivierbaars met spek, gepofte appel en venkelchlorofyl. Ook chef-koks als Gert-Jan Cieremans van Seinpost in Scheveningen en Syrco Bakker van Pure C (zie pagina 26) werken graag met minder populaire vissoorten als schelvis en wijting.

Op de graat bereid Ook de bereiding van vis verandert. Tegenwoordig is het vrij normaal om de vis op de graat te bereiden. De visgraat bevat namelijk aromaten, die vrijkomen tijdens het pocheren, stomen of bakken (en dus gemist worden bij de bereiding van filets). De presentatie van rauwe vis, schaal- en schelpdieren (in rawbars en de uitermate populaire sushibar) kun je nauwelijks meer een trend noemen. Tot slot ontkomt ook de vis niet aan de trend van dichtbij. We schreven al dat (vergeten) vis uit de Noordzee steeds populairder wordt, maar een aantal chefs zoekt het nóg dichterbij. Sloten, meren en rivieren zijn een dankbare bron voor zowel de ambachtelijke visser als de chef-kok met een passie voor streekproducten. Een goed voorbeeld is de snoekbaars uit de (Overijsselse) Vecht van Jonnie Boer. Maar denk ook aan dichtbij gekweekte forel, garnalen uit de Waddenzee, kokkels en mosselen uit Zeeland, Oosterscheldekreeft, rivierbaars en in het wild gevangen rivierkreeftjes. Déze vis, schaal- en schelpdieren spreken tegenwoordig meer tot de verbeelding dan zalm uit Schotland of pangasius uit Vietnam. Overigens staat de Nederlandse vis en zeevruchten nog een forse inhaalslag te wachten. Zo wordt er veel meer buitenlandse dan Nederlandse schol geserveerd en komt van alle geserveerde garnalen slechts een tiende uit Hollandse wateren. Maar daar kan dankzij de trend van ‘duurzaam en dichtbij’ wel eens snel verandering in komen.

Zomer 2013


Lekker ondernemen

De online wijntraining is voor de restaurateur die méér over wijn wil weten, maar te weinig tijd heeft voor een cursus op locatie Passie voor service ‘Per dag 12.000 producten de weg op’ De orderpicker is voor Deli XL een onmisbare kracht. Dat geldt net zo goed voor de man die ‘de orderpick’ aanstuurt. Appetizer vroeg aan Mario Toledo waneer hij tevreden is en wanneer niet.

Mario, je bent teamleider van ‘de orderpick’. Wat is precies een orderpicker? “Dat is iemand die de bestellingen van de klanten klaarzet in ons gekoelde magazijn in Nieuwegein. In totaal werken daar 25 orderpickers. Onze koelcel is onderverdeeld in ‘routes’ en elke chauffeur van Deli XL loopt voordat hij op pad gaat door het magazijn om zijn wagen vol te laden. Zo gaan er per dag gemiddeld 12.000 producten de deur uit.”

En waaruit bestaat jouw taak als teamleider? “Ik stuur samen met een collega-teamleider de orderpickers aan, om ervoor te zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Daarnaast zet ik de orders klaar, zodat ze weten welke producten er besteld zijn en geef ik de wensen van de klant door.”

Waaruit kan zo’n wens bestaan? “Sommige klanten hebben specifieke aanleverwensen. Dan moet je denken aan hoe de producten gestapeld zijn, met bijvoorbeeld een duidelijke scheiding tussen gekoelde en niet-gekoelde producten. Die wensen hebben weer te maken met de indeling van hun eigen magazijn. Sommige klanten hebben ook meer dan één afleveradres. Door daar bij het stapelen al rekening mee te houden, wordt veel tijd bespaard.”

Waar haal jij de meeste passie uit?

Mario Toledo

“Uit de afwisseling van het werk en als ik de volgende dag op mijn werk kom en te horen krijg dat het werk goed is uitgevoerd en alle producten goed bij de klanten zijn aangekomen. We streven naar een uitleverpercentage van 98,20 procent en zitten daar gelukkig nooit meer dan 1 procent vanaf.”

Voor beginners Wijntraining Online biedt twee programma’s, waaronder een Basisprogramma (Niveau SWEN 1), dat bestaat uit twaalf onafhankelijk te volgen modules. Deze richten zich op het smaakprofiel van de wijn. Als klant van Deli XL krijgt

Wilt u uw medewerkers goed voorbereiden op hun terraswerkzaamheden? De online terrascursus van e-Learning à la carte biedt uitkomst. Gastvrij werken op een terras is een vak apart, waarin uw (nieuwe) medewerkers zich door middel van gerichte training kunnen bekwamen. Zij kunnen deze online terrascursus thuis doorlopen, achter hun pc. Na afloop is er een examen dat recht geeft op een certificaat van deelname. Tijdens hun zelfstudie van circa 3 uur komen de volgende thema’s aan bod: Wat is gastvrijheid? We denken meestal alleen aan gedrag. Wat is upselling en waar moet je op letten bij het afrekenen? Een goed afscheid is het begin van het volgende bezoek.

Korting op online wijncursus Weet u alles over wijnen? Gasten willen steeds meer weten over de bron, over waar hun eten en drinken vandaan komt. Wijntraining Online is ontwikkeld voor horecapersoneel dat met een goed verhaal aan tafel wil verschijnen, maar te weinig tijd heeft om een cursus op locatie te volgen. Met dit online programma, geschikt voor PC, smartphone en tablet, bepaalt u zelf waar en wanneer u studeert. Na het doorlopen van alle modules beschikt u over een gedegen en praktijkgerichte kennis van wijn.

Korting op online terrascursus

u nu maar liefst 50 procent korting op deze basistraining. U betaalt slechts € 35,12 (excl. BTW). Voor gevorderden Wijntraining Online biedt daarnaast een programma voor gevorderden (Niveau SWEN 2), met 32 onafhankelijk te volgen modules. Deze zijn ingedeeld in landen en wijngebieden van over de hele wereld. Ook op dit programma krijgt u als klant van Deli XL nu maar liefst 50 procent korting. In dit geval betaalt u WINETRAININGONLINE slechts € 61,57 (excl. BTW). for all wine lovers Ga voor meer informatie en het bestellen van de wijntraining naar www.delixl.nl/ onlinewijntraining

Lichamelijke conditie Als relatie van Deli XL krijgt u nu 15 procent korting op deze cursus. In dit geval betaalt u slechts € 29,85 per cursist (excl. BTW).Ga voor meer informatie en het direct online bestellen naar www.delixl.nl/ terrastraining

Acties geldig tot 30 juni 2013

27 mei t/m 22 juni

delixl.nl

7


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/vlees

DELI XL: OOK STERK IN VLEES! Ook al gaat deze Appetizer over zeevruchten, dan nog herinneren we u graag aan ons topkwaliteit vleesassortiment. Voor de chef-kok die hoge eisen stelt aan zijn producten!

Vers&zo

Vers&zo

Stuk ca. 850 gram, per kilo

Stuk ca. 1 kilo, per kilo

Lamsracks 75-50 Nieuw-Zeeland

874704

Kalfsachtermuis, jong rosĂŠ

20,95

874606

14,25

Van Bennekom

Tomahawk Steak W&G

Stuk ca. 2 kilo, per kilo

Stuk ca. 120 gram, per kilo

Runderhaas 4/5 Uruguay

874505

Canadian Filet

25,

45

916562

017947

15,

35

16,

45

W&G

W&G

W&G

Van Bennekom

Stuk Ă 210 gram

Portie ca. 100 gram, per kilo

Stuk ca. 200 gram, per kilo

Stuk ca. 2 kilo, per kilo

Kipham van de Sultan, gegaard

007541

8

Stuk ca. 1,6 kilo, per kilo

Vers&zo

2,10

Griekse Lamsspies

924867

17,60

Scharrelkipfilet Supreme

002751

10,90

Rundersukade Steak grainfed

008296

12,75 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/agf

VAN AARDAPPEL TOT ZEEKRAAL Voor haar groente- en fruitassortiment werkt Deli XL samen met de allerbeste telers. Hun passie voor het vak staat aan de basis voor de uitzonderlijke kwaliteit van deze producten!

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Zak à 1 kilo

Per stuk

Zak à 1 kilo

Per stuk

Rabarber

Eikenbladsla

1,85

930397

Prei klasse I

0,98

930461

Watermeloen (ca. 3 kilo)

1,39

930394

931503

Vers&zo

Vers&zo

Zak à 2,5 kilo

Bak à 1 kilo

Roseval Aardappel

976001

4,25

Tropische Fruitsalade

2,75

927633

5,45

Vers&zo

Bosuitjes Per bosje

Vers&zo

Zeekraal Kist à 1 kilo

854349

27 mei t/m 22 juni

12,95

930428

Vers&zo

0,

98

Lamsoren Kist à 1 kilo

922513

12,95 delixl.nl

9


Bekijk de bereidingswijze en bestel de ingrediënten direct op www.delixl.nl/wereldkeukens

VISKLASSIEKERS. VAN HET ZEEUWSE ‘MOSSELPANNETJE’ TOT INDIASE VISCURRY NIEUWE STIJL ELK LAND HEEFT ZIJN

NEDERLAND

Nieuw Hollands mosselpannetje Wie Zeeland zegt, zegt mosselen. Zeéuwse mosselen, die verwaterd zijn (lees: zandvrij gespoeld) in de Oosterschelde. Dat wil niet zeggen dat ze ook per se uit de Zeeuwse wateren komen; een deel is namelijk geïmporteerd. Bijna overal in Zeeland (maar ook daarbuiten) staan mosselen op de kaart, al spannen echte ‘mosseldorpen’ als Yrseke en Bruinisse wat dat betreft de kroon. Normaal gesproken worden de open gestoomde mosselen in een grote pan gepresenteerd, compleet met (soep)groenten, kruiden, wijn of bier. In dit geval worden alle ingrediënten losjes op het bord gepresenteerd. Het resultaat is een moderne variant van het Zeeuwse mosselpannetje – verrassend en onweerstaanbaar. Wijntip: een frisse Chardonnay, Riesling of Sauvignon Blanc.

FRANKRIJK

Gemarineerde Gillardeau oesters met citrusvruchten Gillardeau oesters uit de smalle zeestraat tussen Île d’Oléron en La Rochelle staan bekend om hun romige en volle smaak, deels zoet en deels zout. Het is aan deze smaak én aan de Franse oesterpionier Henri Gillardeau te danken dat deze oesters over de hele wereld veel bekendheid genieten. De oesters vallen in de buitencategorie ‘Spéciale de Claires’ en danken hun volle smaak aan het planktonrijke water voor de Normandische kust. Als ze groot zijn, reizen ze naar de oesterbedden van de Marennes d’Oléron, waar hun smaak nog verder verfijnd wordt. Erg lekker én mooi om te zien is dit bijzondere gerecht van Gillardeau oesters met extra vierge olijfolie, bieslook, zwarte peper, bloedsinaasappel, gele grapefruit en kruim van hazelnoot. Zeker in combinatie met een frisse en fruitige Languedoc!

Bestel via www.delixl.nl

Sauvignon Blanc “Le Versant” Vin de Pays d’Oc Prins & Dingemanse

Zeeuwse Mosselen Jumbo bodemcultuur

Stuivende witte wijn, kruisbes, peer en limoen in de geur. Heel smakelijk, krachtig en fris.

ATL Seafood

Oester Gillardeau

Fris geurende en levendige witte wijn. Zuiver en zacht in de mond met tonen van groene appel en meloen.

Doos 10 bakken à 1 kilo, per bak

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Mand à 48 stuks

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

4,25

863486

867071

10

Sauvignon Vermentino “Pasquiers” Vin de Pays d’Oc

4,95

555620

65,25

551180

3,85 Zomer 2013


Wereldkeukens

GELDERLAND ITALIË

gepofte Open ravioli van vongole met basilicumolie en bestomaatjes De Vongole Het is moeilijk Veraci te achterhalen is een gestraalde wat er venusschelp nu zo Gelders eniskomt aan (dit) onder gehaktbrood. andere voor inFeit de Middellandse is wel dat gehaktbrood Zee, tot zo’n stevig 35 zit meter ingebakken diepte. Inin de Gelderse Italië – en dan culinaire vooral traditie, in het zuiden net als– Arnhemse wordt vongole meisjes, veel kruudmoes, gegeten bij Pannegies en Gelderse pastagerechten, zoals het balkenbrij. geval is bij Hetde is echte een typisch voorjaarsklassiekers ‘restjesgerecht’, dat uit veelalle Spaghetti verschillende Vongole eningrediënten Linguine allebestaat. Vongole. Makkelijk Een mooitealternatief bereiden endit is erggerecht lekker van bij gebakken open ravioli aardappeltjes/aardappelgratin met vongole, basilicumolie en gepofte een frisse salade of groenteschotel. bestomaatjes. De vongoleDit worden receptkort bestaat gebakken, onder totdat meer uit ze witbrood, vanzelf walnoten, open gaan.jonge De ravioli kaas,maakt ham, pesto u van en pastabloem, mager varkensgehakt. olijfolie en eidooiers. Pesto en kruiden (rozemarijn, Wijntip: bij voorkeur basilicum) een witte wijn geven met ditfrisse Gelderse zuren, gehaktbrood zoals een een lekker mediterraans Trebbiano of Pinot Grigio. accent. Erg lekker bij een stevige, volle rode wijn! Wijnsuggestie: Beaujolais Villages, “Philippe de Corcelettes”.

DRENTHE INDIA

Drents curry Orissa stoofpotje (curry vanvan kalfsvlees gamba’s) Orissa is een deelstaat in het oosten van India. In culinair opzicht is deze staat de bakermat van de viscurry. Veel curries zijn rijk aan specerijen (koriander, cayennepeper, saffraan, kruidnagel), kokosmelk en (gedroogd) fruit. Dankzij de toevoeging van kokosmelk krijgt de pasta van specerijen een lekker romig karakter. De rijst wordt in blokjes gesneden en kort warm gestoomd. De presentatie bestaat uit losse elementen (van o.a. geroosterde gamba’s en blokjes rijst) die elkaar perfect aanvullen. Daarmee krijgt deze curry van gamba’s een heel eigentijdse uitstraling, die sterk verschilt van de traditionele alles-inéén-pot curries. Erg lekker in combinatie met een frisse witte wijn, zoals een halfdroge Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris.

Gewürztraminer Reserve Biologisch

Trentino “Castel Firmian” Pinot Grigio Prins & Dingemanse

Vongole Veraci

Aangenaam frisse en fruitige geur, licht kruidig. Zachte, elegante smaak met een frisse afdronk.

Sea Bull

Black Tiger Garnalen body peel 16/20, met kop, gepeld

Een fabelachtig parfum van rozenblaadjes en lychees. Friszoet in de aanzet met aromatische tonen van lychees en steranijs. Krachtige afdronk.

Bak ca. 1 kilo

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Zak à 1 kilo

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

867048

27 mei t/m 22 juni

7,95

556050

5,15

698480

8,95

564810

8,35 delixl.nl

11


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/vis

ONLINE VISMARKT Deli XL voorziet u graag van (di)verse vissoorten, schaal- en schelpdieren. Maar dat wist u na het inzien van deze Appetizer natuurlijk allang…

Prins & Dingemanse

ATL Seafood

Prins & Dingemanse

ATL Seafood

Mand à 25 stuks

Mand à 48 stuks

Doos 2 bakken à 500 gram

Stuk ca. 450 gram, per kilo

Zeeuwse Oester Middel nr. 2

862793

16,95

863486

65,25

Kreeft 4/5 levend Canadese kweek

Vongole Veraci

9,95

867047

877754

22,50

Sea Bull

ATL Seafood

Prins & Dingemanse

Prins & Dingemanse

Pot à 1 kilo

Pot à 80 gram

Doos 10 bakken à 1 kilo

Doos 2 bakken à 4 stuks

Kaviaar Tobiko Wasabi

Coquilles

022718

19,95

877661

6,95

Zeeuwse Mosselen Super Bodemcultuur

867073

32,50

Coquilles

867056

ATL Seafood

ATL Seafood

Sea Bull

Sea Bull

Stuk ca. 250 gram

Stuk ca. 380 gram, per kilo

Zak à 1 kilo

Zak à 1 kilo

Mul

852234

12

Oesters Gillardeau nr. 3 levend

Zeebaarsfilet wild met vel, geschubd, graatarm

18,50

863476

22,95

Black Tiger Garnalen Easypeel 16/20

665000

7,95

10,95

Black Tiger Garnalen met kop 16/20

664870

7,50 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/wijn Dirk Vanhorenbeeck Vinoloog Deli XL

EEN NEUS VOOR WIJNEN Onze vinoloog van het jaar heeft letterlijk een neus voor frisse en fruitige zomerwijnen. Zijn selectie van bijzondere én betaalbare wijnen maakt zelfs indruk op de meest doorgewinterde wijnprofessionals!

“Viña Quiñon” Rueda, Verdejo Viura

“Calusari” Pinot Noir

Een heldere lichtgele kleur, zeer geurige, fris fruitige droge witte wijn met een plezierige en soepele afdronk.

Soepele, zachte rode wijn met een fijne fruitigheid en een frisse afdronk.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

550300

3,75

018060

GEKOELD SERVEREN

3,25

“Pfaffl” Grüner Veltliner Zeisenec

“La Chablisienne” le Finage, Chablis

Karaktervolle witte wijn met een fruitig aroma en een vleugje peper. De smaak is droog, kruidig en eindigt krachtig.

Een mooie heldere kleur met een lichtgroene tint. Een verfijnd aroma van witte bloemen en groene appel. Evenwichtig en subtiel in de mond met kenmerkende frisheid.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

559520

8,25

016405

6,95

“Domaine Guenault” Touraine Sauvignon Blanc Expressieve, droge witte wijn met een prettige, frisse smaak vol citrusfruit. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles 563980

4,35

“LightLive” Sparkling Rosé (alcoholvrij)

“LightLive” Sparkling Wit (alcholvrij)

“LightLive” Chardonnay (alcoholvrij)

“Bersig Estate” Sauvignon Blanc

Deze wijn heeft een zalmroze kleur met een elegant, fruitige aroma. Er zijn duidelijke hinten van perzik aanwezig. De wijn heeft een zoete, fruitige smaak.

De frisse, fruitige aroma’s van appel en citrusfruit geven deze wijn een aantrekkelijk verfrissend karakter. De zuren en fruitige zoetheid versterken de fijne smaakbeleving.

Deze wijn heeft fruitige aroma’s met in de neus hinten van vanille. In de mond heeft deze wijn een geraffineerde zoetheid met een fruitig zoetje in zich en een klein tintje van hout.

Stuivende witte wijn met groen fruit (appel) in het aroma. Sappige en knisperend frisse smaak met veel appel en wat tropisch fruit.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

006888

3,50

006884

3,50

006867

3,45

551800

4,45

“Bersig Estate” Chardonnay

“Vigna Senza Nome” Moscato d’Asti

“Fernand Engel” Riesling Réserve (Bio)

“Finca las Virtudes” Blanco (Bio)

Fraaie Chardonnay met een fijn aroma van eikenhout, fruit en toast. De smaak is sappig, romig en rond en blijft lang nahangen.

Sprankelende, friszoete wijn met delicaat muskaataroma. De smaak en afdronk zijn verfrissend en verfijnd.

Complex aroma van appel, perzik en florale tonen. De smaak is zuiver en fris met wat grapefruit en limoen.

Lichte, frisse witte wijn met florale nuances. De ronde en milde smaak eindigt evenwichtig droog en zacht.

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

551850

27 mei t/m 22 juni

5,35

554800

8,95

564820

6,95

551480

2,95 delixl.nl

13


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/koffie&thee

VOLOP KEUZE IN KOFFIE EN THEE Wie is er nu niet kritisch als het om koffie gaat? Uw gasten zijn dat zeker. Bij Deli XL houden we rekening met hun én uw wensen door alleen de beste koffies en theesoorten in ons assortiment op te nemen.

Douwe Egberts

Reuser & Smulders

Friesche Vlag

1. Snelfilter, Doos 4 pakken

1. Forte

1. Goudband

Koffie Melange Rood

Koffiebonen Espresso

Koffiemelk Friesche Vlag

à 1,5 kilo, per pak 2. Standaard, Doos 4 pakken à 1,5 kilo, per pak 1.

100300

2.

100320

Doos 4 zakken à 1 kilo, per zak 2. Superiore Doos 4 zakken à 1 kilo, per zak

14,50

1.

102330

2.

102380

8,25

1.

151210

2.

151240

Pickwick

1. Tropische Vruchten, Doos

1. Groen Original Citroen, Doos

2. Kaneel, Doos 4 doosjes

2. Rooibos Original, Doos

x 20 zakjes à 2 gram

1. 2.

4,35

010667 010610

Xocolatl

Slagroom Truffels Doos à 2 kilo

016240

14

26,95

4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram 4 doosjes x 20 zakjes à 1,5 gram

1. 2.

011197 016965

Lipton

Lipton

1. Groene Thee

1. Yellow Label

Thee Professional

Thee

4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

0,99

008473

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ACTIES OP HET GEHELE LIPTON PROFESIONEEL 25X2 GRAM ASSORTIMENT

GELDT VOOR HET GEHELE PICKWICK KUBUSSEN ASSORTIMENT

Thee

Doos 20 pakken à 485 ml., per pak

23,75

DEZE AANBIEDING

Pickwick

Koffiemelk Halvamel

Doos 400 cups à 7,5 gram 2. Halvamel Doos 400 cups à 7,5 gram

4,25

Thee Professional

Doos 6 doosjes x 25 zakjes à 2 gram, per doosje 2. Rooibos met Spicy Injection Doos 6 doosjes x 25 zakjes à 2 gram, per doosje 1.

022490

2.

126390

1,40

Doos 6 doosjes x 25 zakjes à 2 gram, per doosje 2. English Breakfast Doos 6 doosjes x 25 zakjes à 2 gram, per doosje 1.

126290

2.

126300

1,20

Hoppe

Xocolatl

Hoppe

Classic Melange

Bonte Mix Assorti, 6 soorten koekjes per stuk verpakt

Doos à 2 kilo

Doos à 184 stuks

Doos à 150 stuks

Cappuccino Truffels

016241

26,95

192850

12,45

180330

11,95 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/desserts

HET BESTE BANKET Een koekje bij de koffie? Of wordt het bavaroise, kwarktaart of een truffelgebakje? Geef uw gasten de keuze en doe uw voordeel met ons diverse en voordelige assortiment van het beste banket.

Dudok Original

Kwarktaart 12 punten

The Originals

Mixed Box Muffins

Stuk à 1500 gram

2. Passievruchten

Doos 150 stuks à 15 gram

Stuk à 1500 gram

14,45

673020

1.

013858

2.

013856

Maître Paul Professional

Maître Paul Professional

Stuk à 1500 gram

Stuk à 1350 gram

Aardbeien Kwarktaart 12 punten

1. Frambozen

13,95

Slagroom Bavaroisetaart 12 punten

9,95

650630

ZIE DE WEBSITE

9,95

650500

NIEUW

VOOR ALLE ACTIES OP CACAO BARRY FROZEN

IN ONS ASSORTIMENT

Cacao Barry Frozen Cacao Barry Frozen

Exquis Individueel Framboise Doos 24 stuks à 70 gram

602650

34,45

Allumettes 1. Chocolat

Doos 51 stuks à 27 gram

2. Yaourt

Doos 51 stuks à 29 gram

1.

015092

2.

015094

25,95

Koopmans

Koopmans

Doos 22 plakken à 310 gram

Doos 10 plakken à 520 gram

Bladerdeeg

022621

Harde Wenerdeeg

19,95

022623

22,95

Total Mövenpick

Vanilla Dream Roomijs

Alsa

Chocolade Mousse

Griekse Yoghurt

Campina Boerenland

Yoghurt Biologisch

1. 10%

Kuip à 500 gram Bak à 5 liter

688820

27 mei t/m 22 juni

Tray 6 pakken à 1 liter, per pak

23,45

212100

4,45

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

178270

1,35

2. 0%

Kuip à 500 gram 1.

314790

2.

311230

2,75 delixl.nl

15


BEKIJK DE VIDEO MET

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

toekomst Groente van de

Zeewier heeft eigenlijk alles mee. Het is lekker en veelzijdig en er is ontzettend veel van. Appetizer keek in het Foodyard mee over de schouder van culinair chef Arjan Siemerink, die een bijzonder trio van zeewier maakte.

Lang, heel lang was zeewier een beetje een excentriek product. Iets wat ze in Japan aten, maar dan ook alleen daar. Tegenwoordig weten we wel beter. Volgens Arjan Siemerink, culinair chef van Yama Products, is zeewier internationaler dan veel mensen denken. Bovendien is het nu eerder ‘gewoon’ dan excentriek. “Het komt zeker niet alleen in de Japanse keuken voor,” zegt hij. “In het Spaanse Galicië is dulse, een zoute en rokerige zeewier uit de Atlantische Oceaan, van huis uit een bekend product. En ook bij ons kijken we er niet meer van op.” Logisch, vindt Siemerink. “Zeewier is een heel rijk product. Je kunt het op diverse manieren bereiden: koken, roken, garen, stomen, drogen, bakken en frituren. Of rauw toevoegen aan salades. Er zijn wel duizenden soorten zeewier, met ieder een eigen smaak en structuur. Zoet, zout, zuur, hard, zacht, plat, gesteeld, noem maar op. De variatie is enorm.”

Unieke ‘groente’ Zeewier mag dan officieel geen groente zijn, het heeft er wel veel van weg. En van groenten weten we dat ze steeds populairder worden. Meer groente en minder vlees of vis is de trend. “Ook zeewier is een prima vleesvervanger,” zegt Siemerink. “Eigenlijk véél origineler dan gewone groenten. Als chef zoek je toch een beetje naar aparte bijgerechten. Zo haal je uit elke wereldkeuken wel iets en dan past zeewier prima binnen de trend van gezond, licht en lekker.” Een voordeel van zeewier is bovendien dat er zo veel van beschikbaar is. Elke wereldzee telt wel honderden soorten. Bekende Zeeuwse topkoks scheppen het zeewier bij wijze van spreken van de eigen kust. De bekendste soorten zijn volgens Siemerink nori (het geroosterde zeewier dat gebruikt

16

wordt voor het inrollen van sushi), kombu (Japanse zeewierkelp voor het bereiden van dashibouillon) en chuka wakame (kant-en-klare zeewiersalade).

Bijzondere creaties Het zijn precies deze soorten zeewier die Siemerink in Deli XL’s Foodyard gebruikt voor zijn gerechten. En dan gaat het niet om bouillon, salade en sushi, maar om veel minder voor de hand liggende creaties. Zo wordt de chuka wakame gedroogd, fijngemalen en verwerkt in een krokant amusekoekje van sushirijst. “Zo pas je dit zeewier op een andere manier toe dan bij de doorsnee wakamesalade. Op die manier kun je van dit product echt de leukste dingen maken.” Dat blijkt wel als Siemerink van de kombu geen bouillon trekt, maar het zeewier gebruikt als papillot voor gegaarde kabeljauw. De vleesachtige smaak van kombu (een natuurlijke smaakversterker vol glutaminezuur) trekt hierdoor diep in de kabeljauw. Tenslotte maakt hij van de lichtzoete nori een gladde crème (met witte soja en olijfolie) voor bij een voorgerecht met tonijn, sesam, groene appel en avocado. Creatieve chefs weten wel raad met deze veelzijdige zeegroente, oordeelt Siemerink. “Zeker als je een beetje milieubewust bent. Zeewier is een heel duurzaam product. En tegenwoordig moeten we echt op zoek naar alternatieve voedingsbronnen voor vlees en vis. Dat is zeewier zeker. Voor mij is dit de groente van de toekomst.”

WIE MAAKT HET

Kijk voor de recepten en de bereidingsvideo’s op www.delixl.nl/pimpyourclassic of gebruik Layar voor een filmimpressie en om het interview met culinair chef Arjan Siemerink te bekijken.

Arjan Siemerink (34) is werkzaam als culinair chef bij Yama Products. Na de hotelschool en de koksopleiding ging hij in de leer bij diverse toprestaurants en werkte hij aansluitend voor hotels en in de gastronomie gespecialiseerde bedrijven. Hij heeft een voorliefde voor de Aziatische keuken (met name de Japanse) en ziet “het bouwen van een brug tussen de Europese en Japanse gastronomie” als een fantastische uitdaging.

Zomer 2013


De vondst

‘Zeewier is een heel rijk product. Je kunt het op diverse manieren bereiden’

Waar groeit het?

Zeewier komt in elke zee voor. Ongeveer 46 procent van de biomassa in zee bestaat uit zeewier. Omdat de zeegroente vast materiaal nodig heeft om aan te hechten, groeit ze vooral in de buurt van rotsachtige kusten. Vrijwel elke soort is geschikt voor consumptie, mits de zee schoon genoeg is. De meeste soorten moeten vanwege hun hardheid wel eerst bereid (gestoomd of gekookt) worden. Sommige soorten zijn geschikt voor rauwe consumptie. De zeegroente is rijk aan eiwitten, antioxidanten, mineralen en vitamine C of D. Ons land heeft sinds 2011 een testlocatie voor zeewierteelt in de Oosterschelde.

27 mei t/m 22 juni

delixl.nl

17


Van de boot

via Urk naar de keuken Op de visafslag van Urk heeft CatchDrive een eigen plekje. Hier wordt de vis die rechtstreeks van de boot komt gekeurd en (per restaurant) netjes ingepakt. Vissers en chef-koks varen wel bij CatchDrive.

bestelling apart in. Die wordt dan zo snel mogelijk naar het restaurant gebracht. Verser kan haast niet.”

Geen tussenhandel Deze ochtend is daarop geen uitzondering. Op de grootste visafslag voor platvis van Europa heeft CatchDrive een eigen plekje. De kisten vol vis, schaal- en schelpdieren die elders staan, zijn voor de tussenhandel. Van die extra schakel is bij CatchDrive geen sprake. “De vis wordt rechtstreeks van de boot naar het restaurant gebracht,” legt Baarssen uit. “Met een tussenstop op de visafslag, waar we alles keuren en verpakken. Zo verdwijnt er geen geld naar de tussenhandel. De visser krijgt een eerlijke prijs voor zijn vangst; gemiddeld een euro méér per kilo. Niet omdat de klant die extra euro betaalt, maar omdat de tussenhandel ontbreekt. Deli XL verzorgt alleen het logistieke deel. Zij brengen de vis van Urk naar het restaurant. Voor Deli XL is dit een prima aanvulling op het Vers 24/7 label.”

Het is vrijdagochtend 10.00 uur als Gerrit Baarssen de kisten vol zeebaars, mul, rode poon, makreel, rog en kreeft naloopt op de visafslag van Urk. De man van CatchDrive inspecteert de vangst die de nacht ervoor aan land is gekomen. De vangst komt feilloos overeen met de bestelling van restaurateurs via CatchDrive. Baarssen is tevreden met de kilo’s én met de kwaliteit. “De vis, schaal- en schelpdieren zien er goed uit,” zegt hij. “Ze zijn mooi stijf, de kieuwen zijn rood en de ogen staan nog helder.” De vangst komt van flyshooters die vanaf maandag op de Noordzee voeren. Vóór hun vertrek vroeg Baarssen aan de schippers wat hun verwachtingen waren. Twee tot drie dagen later kreeg hij de definitieve vangst te horen. Zo gaat het elke week. De vangst per seizoensvis wordt, terwijl de schepen nog op zee dobberen, door Baarssen op de webshop van CatchDrive gezet (www.catchdrive.eu).

‘Deze verse vis is te bestellen via www.catchdrive.nl’ “Dat is het mooie van CatchDrive,” zegt hij. “Restaurateurs kunnen live de vangst in de gaten houden en hun bestelling wordt nog op de boot apart gelegd. Zodra de vis in Urk aankomt, pakken wij elke

18

‘Gasten willen per se weten waar deze vis vandaan komt. Als chef heb je dan een mooi verhaal te vertellen’ Verser dan vers Want vers is de CatchDrive-vis zeker. Juist ómdat de lijnen zo kort zijn. Baarssen: “Bij tussenhandelaren ligt de vis eerst nog dagen in de koelcel voordat ze verkocht wordt. Wij hebben daarentegen geen enkele voorraad in huis. Alles gaat dagvers de deur uit en aan het einde van de dag hoeven we niets weg te gooien.” Chefs van de betere restaurants, maar ook hun klanten, waarderen de smaak en structuur van de vis. Baarssen spreekt genoeg enthousiaste chef-koks. “Volgens hen blijft de smaak van deze vis niet onopgemerkt. Sommige gasten willen per se weten waar de vis vandaan komt. Als chef heb je dan meteen een mooi verhaal te vertellen. Een aantal restaurateurs zet CatchDrive zelfs op de kaart, of hangt ons logo naast de ingang. Omdat ze weten dat CatchDrive gelijkstaat aan extra kwaliteit.” Interesse in CatchDrive? Ga naar www.delixl.nl/catchdrive

Zomer 2013


Puur genieten

27 mei t/m 22 juni

delixl.nl

19


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/dranken

ZO BESTELD, ZO IN HUIS! Van vruchtensap tot gedistilleerd en van frisdrank tot pils; binnen een mum van tijd vullen wij uw drankvoorraad aan met de lekkerste dranken van de beste merken!

Baileys

Eristoff

Disaronno

Tia Maria

Licor 43

Fles à 70 cl.

Fles à 70 cl.

Fles à 1 liter

Fles à 70 cl.

Fles à 70 cl.

548170

548430

548100

548230

548360

11,60

11,95

13,55

Irish Cream 17%

10,70

11,15

Amaretto 28%

Koffielikeur 26,5%

Licor 43 31%

Dubbelfrisss

Grolsch

Grolsch

Jillz

Jillz

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

Krat 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Krat 16 flessen à 45 cl., per fles

Doos 24 flesjes à 23 cl., per flesje

Doos 24 flesjes à 23 cl., per flesje

Appel & Perzik

504700

0,35

Pils

532120

0,47

Pils

534250

0,65

Sparkling Cider Blend 5%

Red Sparkling Cider 5%

024172

550350

0,65

0,65

DubbelFrisss

Earth Water

Earth Water

Sourcy

Sourcy

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

Tray 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Tray 24 flesjes à 33 cl., per flesje

Doos 12 flessen à 75 cl., per fles

Doos 12 flessen à 75 cl., per fles

525840

525830

Framboos & Cranberry

504760

0,35 Lipton

Ice Tea Sparkling

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

526020

0,40 Hero

Fruit2Day Mango/Perzik

Tray 6 flesjes à 20 cl., per flesje

180690

0,99 20

Wodka 37,5%

Mineraalwater Sparkling

526140

0,44 Lipton

Ice Tea Green Pure

Krat 24 flesjes à 20 cl., per flesje

528830

0,40 Hero

Fruit2Day Aardbei/ Sinaasappel Tray 6 flesjes à 20 cl., per flesje

180720

0,99

Mineraalwater Still

526170

0,44 Appelsientje

Appelsap Goudappel

Mineraalwater Pure Blue

Mineraalwater Pure Red

0,75

0,75

Vers&zo

Sinaasappelsap

Tray 12 pakken à 1 liter, per pak

510970

1,05 Appelsientje

Sinaasappel

Can à liter

879305 Tray 12 pakken à 1 liter, per pak

511160

1,25

3,

45 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/brood

AMBACHTELIJKE BROODJES Brood wordt steeds belangrijker, op élk moment van de dag. Bij Deli XL laten we u daarom kiezen uit een divers aanbod van ambachtelijke broodproducten. Voor ontbijt, lunch en als aperitiefhapje.

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

Dauphine

Dauphine

Panesco

Deli XL

Mini Ciabatta Tomaat

Mini Broodje Allemagne

Doos 7 stuks à 800 gram

Doos 15 stuks à 410 gram

Doos 55 stuks à 80 gram

Doos 225 stuks à 35 gram

Houthakkersbrood Wit

018180

Galette Rustique Rond

8,75

680790

18,75

658230

20,45

017896

26,95

Boboli

Strombolini

Panesco

Mini Apero Pizzetta Doos 120 stuks à 30 gram

014528

17,95

1. Geitenkaas

Doos 36 stuks à 120 gram 2. Mozzarella & Cherry Tomaten Doos 36 stuks à 120 gram 1.

006847

2.

006841

30,75

Délifrance

Van Dobben

Doos 80 stuks à 60 gram

Doos 30 stuks à 95 gram

Pain au Chocolat

636570

Rundvlees Saucijzenbroodje

18,75

628250

20,95

ZIE DE WEBSITE

OOK ACTIE OP WASA 180830 DUO-VERPAKKING

VOOR DE ACTIES OP HET GEHELE BONNE MAMAN 30 GRAM ASSORTIMENT

Kellogg’s Wasa

Knäckerbröd Sesam per stuk verpakt Doos 120 stuks à 13 gram, per stuk

183820

27 mei t/m 22 juni

0,11

1. Coco Pops, Doos 5 pakken

à 375 gram, per pak 2. Cornflakes, Doos 14 pakken à 500 gram, per pak 1.

215330

2.

190760

2,50

Bonne Maman

Van der Pol

Doos 15 potjes à 30 gram, per potje

Doos à 5 kilo

Aardbeien Confiture

352950

0,30

Roomboterkluit ongezouten

186190

21,50 delixl.nl

21


Bestel via www.delixl.nl

Hollandse Gamba’s Schaal 10 stuks à 30 gram, per kilo

024702

35,75

“Double Cove” Marlborough Sauvignon Blanc Uitzonderlijk krachtige neus met typische Sauvignon kenmerken zoals gemaaid gras, buxus en ook asperges. Sappige volle smaak waarbij de zuren mooi op de achtergrond blijven. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

022573

6,45

“Nuitor-Beaunoy” Chardonnay Soepele Chardonnay met vers wit fruit in het aroma. De smaak is zacht en evenwichtig met de nodige frisheid in de afdronk. Doos 6 flessen à 75 cl., per fles

018061

22

5,85

Zomer 2013


Vers van de bron

BIJ DE PEEL DENK JE NIET SNEL AAN GAMBA’S. EN TOCH WORDEN BIJ HET PLAATSJE DE MORTEL DAGVERSE GAMBA’S GEKWEEKT. DE REUZENGARNALEN VALLEN IN DE SMAAK BIJ CHEFS DIE WEL OREN HEBBEN NAAR DIT UNIEKE PRODUCT VAN HOLLANDSE BODEM.

Een zee hebben ze niet in het oosten van Brabant. Wel zijn er gamba’s, honderdduizenden gamba’s. De garnalen zijn verdeeld over twee soorten baden, in een volledig geacclimatiseerde hal van 3.500 vierkante meter. Midden in De Peel dus, daar waar eens koeien graasden. Hoe komt het dat een voormalig boerenbedrijf zich heeft toegelegd op het kweken van grote garnalen? Toos van den Hurk van ‘Hollandse gamba’s’ geeft antwoord. “Na jaren van akkerbouw en veehouderij werd het tijd voor vernieuwing,” legt ze uit. “Om te kunnen overleven, moesten we met onze tijd meegaan. Vlees wordt minder populair, vis juist populairder. Daarbij komt dat de zeeën overbevist raken en streekproducten ‘in’ zijn. Gamba’s worden normaal gesproken geïmporteerd. Wij bieden de chefs van Nederland een dagvers en smaakvol alternatief.”

‘Chef-koks kunnen nu dicht bij huis dagverse gamba’s bestellen’ Geen conserveermiddelen De familie Van den Hurk doet méér dan ‘met de tijd meegaan’. Het bedrijf is zijn tijd zelfs vooruit. “We zijn een jaar geleden begonnen met pionieren,” zegt Toos van den Hurk. “In samenwerking met Fishion Aquaculture, dat gespecialiseerd is in het kweken van vissoorten die normaal gesproken van ver komen. Nu zijn we zo ver dat we op grote schaal Hollandse gamba’s kunnen leveren aan restaurateurs die behoefte hebben aan een opmerkelijk streekproduct. Dagvers en puur, dus onbewerkt. Onze gamba’s zijn daardoor smaakvoller

dan de garnalen die geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Azië.

Van larve tot gamba Van den Hurk neemt ons mee voor een rondleiding door haar uitzonderlijke bedrijf. In de goed geïsoleerde hal is het tegen de 30 graden Celsius. Het water in de bassins wordt dagelijks getest op onder andere temperatuur en zoutgehalte. De klimatologische omstandigheden komen overeen met de natuurlijke habitat van de gamba. Het gaat hier om een gesloten systeem; al het water wordt (na filtering) hergebruikt. Er zijn twee soorten bassins: één voor de larven, die maandelijks worden overgevlogen uit Florida, en één voor de garnalen van zes weken tot pakweg vijf maanden. Restaurateurs en chef-koks reageren enthousiast op dit, voor Nederland unieke, initiatief. “Eindelijk kunnen ze dicht bij huis dagverse gamba’s bestellen,” besluit Van den Hurk. “Daarmee hebben ze ook een mooi verhaal te vertellen aan hun gasten. Want gamba’s uit De Peel, wie dénkt daar nu aan?” Bestel nu de Hollandse gamba op www.delixl.nl

Foto: Shutterstock.com

27 mei t/m 22 juni

delixl.nl

23


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/kvs

BIJZONDER BELEG Zelfs het beste brood wordt nóg lekkerder met onze bijzondere belegsoorten: van Hollandse achterham tot Italiaanse prosciutto die is ingewreven met zeezout.

Deli XL

Deli XL

Deli XL

Deli XL

Bak à 500 gram

Bak à 500 gram

Bak à 360 gram

Bak à 500 gram

Kipfilet

Achterham

5,25

445010

Schwarzwalderschinken

5,25

445360

440260

4,65

Rundercervelaat

445340

Deli XL

Deli XL

Zwanenberg

Zwanenberg

Pak à 400 gram

Stuk ca. 1,9 kilo, per kilo

Stuk ca. 3,25 kilo, per kilo

Stuk ca. 2 kilo, per kilo

Leverkaas met interleaves

Katenspek

3,95

312480

Achterham gegrild zonder vet, zonder zwoerd

8,75

916558

721140

9,75

4,75

Bacon zonder zwoerd

722200

8,75

WORDT INGEWREVEN MET ZEEZOUT EN HIERNA LANGE TIJD GEDROOGD

San Francesco

San Francesco

Van Bennekom

Stuk ca. 2,6 kilo, per kilo

Stuk ca. 3 kilo, per kilo

Stuk ca. 4 kilo, per kilo

Prosciutto Crudo

879637

24

12,35

Prosciutto di Parma

854299

18,75

Kroon

Aspergeham gerookt

851349

Varkensrollade gegrild Stuk ca. 2 kilo, per kilo

8,35

458570

6,50 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/kvs

LEKKER (EN) COMPLEET! Voor de complete lunchkaart biedt Deli XL het meest complete assortiment belegsoorten. Daar horen vanzelfsprekend ook de lekkerste kazen en salades bij!

Hellmann’s

Hellmann’s

Brie 60+

Sandwich Delight Bieslook & Peterselie (zuivelspread)

Stuk ca. 3 kilo, per kilo

Emmer à 1,5 kilo

Emmer à 1,5 kilo

Mason

Ker Noëlle

Stuk à 500 gram

Rauwmelkse Reblochon

6,45

310870

352190

7,25

320290

Sandwich Delight Komkommer & Dille (zuivelspread)

8,95

320430

ERU

Beemster

Deli XL

Deli XL

Doos 2 emmers à 1 kilo, per emmer

Bak à 1 kilo

Bak à 1 kilo

Bak à 1 kilo

Cheese Spread Gouda, 5% vet

Jong Belegen Gesneden 50 plaks

7,20

330080

007424

Tonijnsalade

9,95

472520

Krabsalade

4,75

015272

Fano

Fano

Bieze

Bieze

Emmer à 2,5 kilo

Emmer à 2,5 kilo

Bak à 1 kilo

Bak à 1 kilo

Tonijnsalade grof

456660

27 mei t/m 22 juni

13,25

Zalmsalade grof

456350

Tonijnsalade

11,35

913474

8,95

3,95

Zalmsalade

6,75

913496

6,45 delixl.nl

25


OVER RESTO BAR PURE C Resto Bar Pure C werd geopend in 2010. ‘Een beetje Ibiza aan de Noordzee’, zo omschreef Sergio Herman zijn toegankelijke zusje van Oud Sluis destijds. Maar ook: ‘Het restaurant van de toekomst, waar kwaliteit op het bord samengaat met gezelligheid en een lekkere losse sfeer.’ Herman stuurde zijn eigen kweek, chef-kok Syrco Bakker en gastheer Huibrecht Berends, naar Cadzand-Bad. Daar zit Pure C op de tweede etage van het Strandhotel, dat naar verwachting in 2015 in zijn geheel wordt vernieuwd. Bij het nieuwe Strandhotel/Pure C is naast Sergio Herman ook binnenhuisarchitect Piet Boon betrokken.

Sergio Herman en Syrco Bakker

Foto’s: Peter-Paul de Meijer

26

Zomer 2013


BEKIJK DE VIDEO MET

In de keuken bij...

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

SYRCO EN DE ZEE

Hoe vertaal je het spel van eb en vloed naar een klassiek gerecht? Voor een antwoord op deze en andere vragen reisden we naar Cadzand, waar Syrco Bakker de stap maakte van talentvolle naar volwassen (sterren)kok. Het werd een gesprek over grenzen verleggen, Zeeuwse schatten, Indonesische roots en vergeten vissoorten.

Syrco Bakker

27 mei t/m 22 juni

Buiten beukt de wind tegen het terras, binnen zorgt opzwepende housemuziek voor een bijpassend repertoire. Welkom in Resto Bar Pure C in Cadzand, dat hard op weg is om grote broer Oud Sluis naar de kroon te steken. Nadat we Syrco Bakker de hand schudden, gaat de volumeknop omlaag. “Sorry, maar hier krijgen we lekker veel energie van,” klinkt het bijna verontschuldigend. “We hebben net een presentatie van nieuwe kazen gehad en die liep wat uit. Met deze muziek kunnen we er weer flink tegenaan.” Syrco Bakker wordt de protégé van Sergio Herman genoemd. Het streelt hem, maar hij laat het ook van zich afglijden. “Ik ben Syrco en hoewel Sergio en ik veel gemeen hebben, zijn er ook verschillen. Ik doe wat ik zelf leuk en goed vind. Daardoor krijg ik langzaam een eigen signatuur.” Bij Pure C kan hij zich meer ontplooien dan in Oud Sluis, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde. “Ik kan hier avontuurlijker te werk gaan. Grenzen verleggen en experimenteren, met producten die voor Oud Sluis eigenlijk te ‘min’ zijn. De mensen verwachten daar langoustines, kreeft en tarbot. Mijn productenrange is groter. Bovendien gebruik ik graag de

wat minder gebruikelijke delen van een varken, rund of zelfs vis. Een beetje volgens het No Waste-principe. Van kabeljauwkoppen kun je het vlees bijvoorbeeld prima konfijten.” Snelste stijger Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor Syrco Bakker, die zich – pas 28 jaren jong – als een komeet omhoogwerkt in het Hollandse koksgilde. Zijn Pure C was twee jaar achtereen de snelste stijger in de Lekker Top 100 en kreeg slechts anderhalf jaar na de opening een Michelinster te pakken. Bakker blijft er bescheiden onder. “Die 23e plaats in de Lekker Top 100 is mooi, maar geflatteerd. Ik denk namelijk dat we pas op 40 procent van ons kunnen zitten. Waar moeten we dan wel niet staan als Pure C naar mijn gevoel compleet is?” De logische vraag is dan: wat kan er nog beter? Bakker heeft meteen een antwoord klaar. “Continuïteit. En verdieping. Ik wil meer productpresentaties, zoals vanochtend. Nieuwe menu’s moeten beter worden doorgesproken. We moeten alles zelf proeven en doordrongen zijn van de filosofie achter een gerecht. We hebben sinds kort een moodboard,

delixl.nl

27


met foto’s en informatie die illustreren waar een nieuw gerecht voor staat. Zo komen onze nieuwe gerechten langzaam tot leven, waarbij alles – van smaak tot presentatie – uiteindelijk staat als een huis.” Perfectionistisch Hij werkte met sterrenkoks als Jonnie Boer, Gordon Ramsey en Sergio Herman. Van de laatste heeft hij het meeste geleerd, zegt Bakker. “Vooral die gedrevenheid, dat alles perfect moet zijn. Dat zat al in me, maar onder Sergio is het nóg sterker geworden. Bij Oud Sluis heb ik geleerd hoe belangrijk het is om jezelf te blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. In mijn begintijd bij Oud Sluis dacht ik wel eens: ‘Man, hoeveel garnituren wil je hebben?’. ‘s Nachts dwong ik mezelf om al die items uit het hoofd te leren. Het ging zo snel… Uiteindelijk kon ik me dat tempo nog vrij gemakkelijk eigen maken.”

takjes. Daarna komt het volle schuim van scheermessen. Ertussen liggen oesters, zeekraal, scheermessen, algen en kokkels. Tenslotte komt de zee erbij; een vinaigrette van scheermes die over het landschap wordt gegoten.” Van alle vissen werkt Bakker het liefst met zeebaars (“Daar kun je heel veel mee, ook wat rauwe bereidingen betreft”), griet en wijting. “Wijting is typisch zo’n vergeten vis. Die wordt dan in een hoek geschoven, terwijl hij heel lekker is. Ik heb een zwak voor ondergeschoven producten. Daarom informeer ik wel eens naar de bijvangst. Daar zitten vaak interessante visjes tussen, van sardientjes tot wijting. Laat maar komen, zeg ik dan.” Hij is begaan met een initiatief als CatchDrive, dat de vis rechtstreeks van boot naar keuken brengt. “Zo krijg je de meest verse vis,” zegt hij. “En de visser vangt er een eerlijke prijs voor. Het geld blijft niet hangen bij overbodige tussenstations, want die zijn er niet.”

‘Ik informeer wel eens naar de bijvangst. Daar zitten vaak interessante visjes tussen’

Pure C – de naam zegt het al – haalt zijn producten graag uit zee. En is het niet uit zee, dan wel uit de Zeeuwse en Vlaamse kuststreek. Binnenkort plukt Bakker zijn kruiden, lamsoor, zeekraal en duindoornbesjes uit Pure C’s nieuwe duintuin. Er wordt wel gezegd dat vrijwel alles wat de brasserie serveert – inclusief de wijnen – een lichtzilte smaak heeft.

“Dat komt door de wind van zee,” zegt de chef. “Vanochtend proefde ik van een Camembert Gaslonde. Die is gemaakt van de melk van koeien die nooit verder dan vijf kilometer van de kust grazen. Daar proef je de zee echt in terug.” Hij serveert gerechten met namen als Frozen North Sea (een combinatie van Zeeuwse schelpjes, algen en ziltige kruiden) en ‘t Zwin. Een wandeling door natuurgebied Het Zwin bracht hem op het laatste gerecht, dat geïnspireerd is op eb en vloed. “Dat begint groen, met ziltige planten en

‘Met CatchDrive krijg je de meest verse vis. En de visser vangt er een eerlijke prijs voor’ Foto: Tony le Duc

28

Indonesische keuken Bakker verloochent zijn Indonesische roots niet. De combinatie van Zeeuwse en Indonesische producten is zelfs zijn handelsmerk geworden. Van algenkroepoek tot een soepje van scheermes, mossels en kokkels met

sambal en bamboe. Maar ook de Mediterrane keuken schuwt hij niet. Zo legt hij altijd wel de link tussen de Zeeuwse schatten en culinaire rijkdom van het oosten en zuiden. Dat valt ook af te lezen aan het boek dat hij maanden geleden met Sergio Herman (en fotograaf Tony le Duc) op de markt bracht en voorzien is van zeventig basisrecepten. Inclusief CD met de muziek van Pure C. Aan dat boek kleeft nog een verhaal dat illustratief is voor Bakkers (en Hermans) hang naar perfectie. Toen bleek dat er een foto ontbrak, werd de eerste oplage van 6.000 stuks in zijn geheel vernietigd. Het tekent zijn gedrevenheid. De vraag is dan ook tot hoever zijn ster zal rijzen. Een driesterrenzaak? Bakker is er niet mee bezig. “Vroeger wel, toen wilde ik per se drie sterren. Nu weet ik dat een volle zaak veel belangrijker is.” Ook de opvolging van zijn leermeester in Oud Sluis – die dit jaar een nieuw restaurant in Antwerpen opent – is totaal niet aan de orde. “Oud Sluis is van Sergio. Zijn naam hangt aan die zaak. Het zou wel dom zijn om dat over te nemen. Bovendien ben ik nog lang niet klaar met Pure C. We hebben net een nieuwe keuken, waarmee ik die extra kwaliteitsslag kan maken. En over twee jaar komt er een nieuw Strandhotel en wordt Pure C in zijn geheel gerenoveerd. Dus voorlopig zijn er nog genoeg uitdagingen.” Bekijk de video van Restobar Pure C op www.foodreporter.nl/purec of gebruik Layar voor een filmimpressie.

Zomer 2013


Als chefkok stelt u de hoogste eisen, aan uw personeel, aan uzelf en aan de ingrediĂŤnten waarmee u werkt. Die moeten vers zijn, direct van de bron. Smaken naar de liefde waarmee ze geproduceerd zijn. Of het nou gaat om AGF, vis, vlees, kip, wild of gevogelte: u verwacht constante topkwaliteit van uw leveranciers. Dat komt mooi uit, want Vers&zo van Deli XL is het verslabel voor de veeleisende professional. Overbodige distributieschakels hebben we geschrapt. We kennen de versspecialisten persoonlijk en hechten veel waarde aan duurzaamheid. Kortom: Vers&zo brengt het beste van de natuur regelrecht naar uw keuken. Meer weten? We schuiven graag aan voor een goed gesprek. Neem hiervoor contact op met uw verkoopadviseur. www.delixl.nl/versenzo

Vers&zo is een merk van:


HET BETERE STRANDETEN Perry’s Het strandpaviljoen verandert steeds meer in een à la carte restaurant op een bijzondere locatie. Appetizer reisde langs de Noordzeekust en deed onderweg drie bijzondere ‘strandtenten’ aan.

Het is de week na het Paasweekend en de rust lijkt weergekeerd aan de Zeeuwse kust. Alleen bij Beachclub Perry’s is het nog gezellig druk, met zowel veel Nederlanders als Duitsers. Volgens Walter Bien, mede-eigenaar van Perry’s, is de helft van zijn klandizie Duits. En dat het hele jaar door. “Daar zijn we natuurlijk erg blij mee,” zegt hij. “Tegelijkertijd zijn de Duitsers een wat hoger serviceniveau gewend. Dat houdt ons scherp.” Perry’s ligt midden in de natuur van de Brouwersdam, op een kilometer van Scharendijke (Schouwen-Duiveland). Ernaast ligt dependance Syl de Strandjutter. “Die is wat laagdrempeliger,” zegt Bien. “Met lekkere snacks en broodjes.” Op het menu van Perry’s staan daarentegen wereldse gerechten, met bekende vlees- en vissoorten die op een bijzondere manier gepresenteerd worden. “Verwacht bij ons geen standaard garnalencocktail,” zegt Bien. “Hier staat de Indiase variant op de kaart, met Hollandse garnalen in een papadum en wat Indian currymayonaise erbij. Al even origineel is onze scholfilet met kerriesaus en banaan, in plaats van citroen en een botersausje, of de gegrilde dorade met groene kruidenkorst in een tajine met couscous en pruimen. Zo proberen wij het onderscheid te maken.”

Beachclub O. Volgens Bien zette Perry’s tien jaar geleden de trend door te kiezen voor een volwaardig restaurant op het strand. Deze trend duurt nog steeds voort. Overal aan de Nederlandse kust veranderen strandtenten in à la carte strandrestaurants die ook ‘s winters op klandizie kunnen rekenen. We reizen door naar Noordwijk, waar Beachclub O. zijn gasten trakteert op internationale gerechten in een strakke maar toch sfeervolle, Ibiza-achtige ambiance. Beachclub O. is 365 dagen per jaar geopend. Op de kaart staan veel vis, schaal- en schelpdieren. “Dat past bij de locatie,” zegt manager Koen van der Plank. “En als het warm is, bestel je eerder een licht visje dan een groot stuk vlees.” De keuken staat onder supervisie van executive chef Maurice Hoegee van De Hotels van Oranje, waar O. deel van uitmaakt. Elke woensdag in het laagseizoen houdt de beachclub een vismarkt en kiezen de gasten uit een chique uitstalling van verse vis; van zeebaars tot vongole en van dorade tot scampi giganti. De reuzengamba’s – een specialiteit van O. – hebben het formaat van een kleine kreeft. Volgens Van der Plank gaat het O. al jaren voor de wind. “De combinatie van sfeer, service en een unieke locatie maakt dat we vrijwel altijd druk zijn.”

‘Door à la carte te koken, zijn we minder afhankelijk van het seizoen’

30

Zomer 2013


XL en route

Beachclub O.

Club Nautique Bijna dertig kilometer naar het noorden houdt Club Nautique de uitstraling van een originele strandtent bewust in ere. Mede-eigenaar Werner Coenraad ontvangt ons in zijn lichte en deels houten strandpaviljoen. “Die typische strandsfeer is de afgelopen dertig jaar niet veranderd,” zegt hij. “Ook al zijn we in 2010 flink uitgebreid om het hele jaar door open te kunnen zijn. We blijven een strandpaviljoen, maar dan wel met eten dat uitstijgt boven dat van de gemiddelde strandtent. Alles is dagvers en met veel zorg bereid. Één van onze hardlopers is een proeverij van ‘Lekkers uit de zee’. Met gerookte zalm, coquilles, sashimi van tonijn, Hollandse garnalen, garnalenkroketjes van Holtkamp en meer.”

27 mei t/m 22 juni

Club Nautique

In Zandvoort is Club Nautique de grondlegger van het à la carte koken op het strand. Coenraad: “In het begin zeiden de mensen: waar begin je aan? Want om half zes stroomde het strand leeg en kon je de tent sluiten. Maar mijn compagnon Maarten Keislair en ik wilden méér. We begonnen met een plate-service en zijn daarna, onder aanvoering van een bevriende chef-kok, begonnen met een menukaart. Daardoor werden we minder seizoensafhankelijk en zitten we nog steeds in de lift. Nu zie je dat meer paviljoens à la carte gaan koken, zodat liefhebbers van lekker eten nu kunnen kiezen uit city- én beachhoreca.”

delixl.nl

31


De Meester Garnalencroquette ambachtelijk voor u bereidt

Ontdek onze luxe garnalencroquette met grove, knapperige korst en een rijk gevulde ragout met garnalen. Alsof u deze zelf hebt bereid! Kijk voor onze actie op www.delixl.nl/garnalencroquette


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

HOUD UW VOORRAAD OP PEIL! Door uw blik- & diepvriesproducten online te bestellen, bespaart u veel tijd. Maak daarom nu uw keuze uit ons voordelige assortiment van groenten, frites en meer!

Aviko

Aviko

McCain

Remia

Doos 5 zakken à 2,5 kilo, per zak

Omdoos 2 dozen à 2,5 kilo, per doos

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak

Emmer à 10 liter

Vlaamse Frieten

617370

Quiche de Pommes de Terre d’Alsace

2,25

636060

WedgeHouse

8,45

002030

Fritessaus Classic

2,95

306070

10,95

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

Bonduelle

Bonduelle

1. Sugarsnap Peas

1. Haricots Verts Extra Fijn, Minute

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 2. Broccoli Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 1.

602840

2.

602170

6,45

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 2. Pompoen Puree Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak 1.

601650

2.

018646

Ardo

Ardo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak

Doos 4 zakken à 2,5 kilo, per zak

Vergeten Groentemix

6,85

013945

Gala Mix

4,45

023060

5,75

Bonduelle Agro-on

Boontjes in Spek

1. Kidneybonen Rood

Tray 3 blikken à 2,65 liter, per blik 2. Franse Sperziebonen zeer fijn Tray 3 blikken à 2,65 liter, per blik

Doos 50 stuks à 40 gram

600710

27 mei t/m 22 juni

16,95

1.

423290

2.

427490

2,95

Lutèce

Carbonell

Tray 6 blikken à 3 liter, per blik

Tray 6 potten à 935 ml., per pot

Champignons gesneden middel/groot 3e-kwaliteit

420750

4,50

Groene Olijven zonder pit

012807

2,50 delixl.nl

33


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

KANT-EN-KLARE KWALITEIT Saus bij de vis? Deli XL voorziet u graag van de beste kant-en-klare vissauzen van erkende topmerken. Maar ook van de lekkerste visen andere soepen!

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT

Ferrer

Knorr

Knorr

Knorr

Doos 6 flessen à 720 ml., per fles

Doos 6 bussen à 1,1 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1,4 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1 kilo, per bus

Gazpacho (Tomatensoep)

1,95

261940

012329

Vissoep

10,25

020429

Botersaus met Citroen

13,75

022408

10,75

Knorr

Knorr

Honig

Honig

Doos 6 bussen à 1,015 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1,21 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1,04 kilo, per bus

Doos 6 bussen à 1,1 kilo, per bus

Bearnaisesaus

245240

Hollandaisesaus

18,45

022406

Witte Crèmesaus poeder

13,15

010262

5,60

Demi-Glacesaus poeder

010267

9,50

Blue Band Professional

Hollandia

Hollandia

Hollandia

Doos 12 pakken à 1 liter, per pak

Doos 6 flessen à 2 liter, per fles

Doos 6 flessen à 1 liter, per fles

Doos 6 flessen à 1 liter, per fles

Kookroomvervanger Cuisine 15%

162270

34

Bretonse Vissoep Supérieur

Koksroom Original zonder suiker

1,85

162370

4,95

Koksroom Soepen en Sauzen

323280

2,15

Koksroom plantaardig 15%

162590

1,95 Zomer 2013


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/divers

ALTIJD VOLDOENDE VOORRAAD Van sommige producten heeft u – letterlijk – nooit genoeg. Houd daarom uw voorraad op peil met onze eersteklas snacks, dressings, kruidenierswaren en meer. DEZE AANBIEDING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR DE OVERIGE ACTIES OP HELLMANN’S DRESSINGS

Honig

Vleesjus gebonden

003289

Doos 6 bussen à 935 gram, per bus

8,50

Hekos

Braadjus Vegetarisch

Doos 6 bussen à 1,155 kilo, per bus

003281

15,50

Hekos

Mini Loempia

Doos 48 stuks à 20 gram

Honig

Samosa (Oosterse Mini Snacks) 646170

10,95

643230

Doos 25 stuks à 20 gram

9,95

Hellmann’s

Dressing Vinaigrette Citrus Doos 6 flessen à 1 liter, per fles

305050

5,75

Ad van Geloven

Garnalenkroket 20%

Doos 24 stuks à 60 gram

620280

13,95

GELDT OOK VOOR LISIMO DRESSING TONIJN 014011 & PROVENÇAALS 014010

Hela-Thissen

Salad & Sandwich Dressing Mosterd Dille 397520

Doos 12 tubes à 900 ml., per tube

Dressing Knoflook

Fles à 500 ml.

2,15

Duca

014009

4,50

Perdix

Kipspies Halal voorgebraden Doos 33 stuks à 60 gram

Lisimo

Kipdippers Mississippi

012525

Doos à 2,2 kilo

17,45

651360

17,95 DEZE AANBIEDING GELDT VOOR HET GEHELE GO-TAN WOKESSENTIALS ASSORTIMENT

Enkco

Soepballetjes half-om-half, rauw Doos à 2 kilo

631510

11,45

Torro Nero

Rundercarpaccio

Doos 10 porties à 80 gram

644140

9,95

DEZE AANBIEDING

DEZE AANBIEDING

GELDT VOOR HET GEHELE AARTS FRUITTOPPINGS ASSORTIMENT

GELDT OOK VOOR ALSA CHOCOLADE TOPPING 163130

Aarts

Topping Aardbeien

Tray 12 blikken à 850 ml., per blik

27 mei t/m 22 juni

506960

3,70

Alsa

Peperkorrels Zwart

Doos 6 bussen à 450 gram, per bus

413070

4,75

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

Scampi Marinade

Pot à 1 kilo

009178

6,95

Ovod’Or

Scharreleigeel Vloeibaar

160830

Bresc

7,45

Ovod’Or

Topping Toffee

Doos 6 flessen à 1,2 kilo, per fles

Apollo

Scharrelroerei-mix Vloeibaar

022384

5,75

Doos 6 pakken à 1 liter, per pak

022386

3,75

Go-Tan

Wok-Essentials Hoisin

Doos 6 flessen à 1 liter, per fles

015235

3,95

Enkco

Omelet, ambachtelijk gegaard Doos 50 stuks à 90 gram

668590

21,75 delixl.nl

35


Bestel via www.delixl.nl/aanbiedingen/nonfood

IN DE AANBIEDING! Als chef beschikt u graag over het beste keukengerei. De non-food producten van Deli XL komen tegemoet aan uw kwaliteitseisen. Profiteer daarom nu van onze aanbiedingen!

MET GRATIS AANZETSTAAL

Cosy & Trendy

Press Art

De Buyer

Wüsthof

Per stuk

Doos à 2 stuks

Per stuk

Per stuk

Mosselpan 1,2 kilo

097811

Citroenpers

4,75

Luxe Verfrissingsdoekjes “Wet Nap 2” Doos 8 zakken à 125 stuks, per zak

343470

11,15

7,90

011334

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR DE ACTIE OP 340460 VERFRISSINGSDOEKJES CITROEN 240X2 ML.

Van Oordt

Vispan 36 cm

Koksmes Classic 20 cm

24,40

016909

012014

DEZE AANBIEDING

DEZE AANBIEDING

GELDT VOOR ALLE KLEUREN LOTUS PROFESSIONAL SERVET NEXXSTYLE 38/39X39 CM

GELDT VOOR ALLE KLEUREN BOLSIUS TWILIGHTS

Lotus Professional

Servet Nexxstyle 38x39 cm

BIC

Bolsius

Megalighter U140

Twilight

1. 2-laags, 4-vouw, Geel

1. Amber

2. 2-laags, 4-vouw, Groen

2. Lemongroen

Doos 18 pakken à 50 stuks, per pak Doos 18 pakken à 50 stuks, per pak

1.

010072

2.

010071

68,05

Tray à 12 stuks

Doos à 12 stuks, per stuk

1,25

890010

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR NOG MEER ACTIES OP SORBO SPONZEN

Tray à 12 stuks

1,95

1.

008152

2.

008144

12,55

OOK ACTIE OP TORK HANDDOEKROLLEN KRINGLOOP 849140 EN 835370

Tork Sorbo

Doos à 8,53 kilo

Doos 24 pakken à 10 stuks, per pak

Wasmiddel Professional Fleur & Fijn 108 Scoops

760160

36

1. Werkdoek Premium 530 Wit Folded

Robijn

18,50

Schuurspons Ibex

804590

0,95

38x42 cm Doos 5 pakken à 100 stuks, per pak 2. Handdoek Premium Cloth 530 Folded Chef 2-laags, 64x39 cm Doos 5 pakken à 60 stuks, per pak 1.

776800

2.

771790

12,25

Sun

Zak Blauw Hoge Druk T70, 70x110 cm Doos 10 rollen à 20 stuks, per rol

813820

2,75 Zomer 2013


Trends & Column

Estée Strooker

(1990)

TRENDS

Creatief met haring Ons restaurant ligt op een steenworp afstand van de Rijn en IJssel. Even verderop stroomt de Oude IJssel, die begint in Duitsland en bij Doesburg in de IJssel mondt. Nee, dit is geen lesje in topografie. Ik wil alleen maar zeggen dat we hier goed in de riviervis zitten. Snoekbaars, rivierkreeftjes en paling komen dagvers binnen en worden vaak nog dezelfde dag verwerkt.

Eieren:

KIP OF EEND?

Een ei hoort erbij. Maar dat hoeft tegenwoordig niet per se een kippenei te zijn. Die krijgt namelijk stevige concurrentie van het eendenei, dat groter is en volgens chefs rijker van smaak. Dit laatste ligt vooral aan het hogere vetgehalte van de dooier én aan het voer van de eenden. Het eendenei verschijnt in alle versies op het bord; gekookt (circa 10 minuten om salmonellabesmetting tegen te gaan), gepocheerd, als roerei en gebakken (bijvoorbeeld met patatas bravas). Daarnaast worden ze gebruikt in cakebeslag. Vanwege de grootte en het vetgehalte van de dooier wordt de taart of cake luchtiger en zachter dan wanneer er kippeneieren gebruikt worden. In de Oosterse keuken is het eendenei al langer een gewild product, maar deze trend lijkt nu te zijn overgewaaid naar de Westerse wereld. De eieren zijn verkrijgbaar bij boerderijen die tamme eenden houden.

ZOETZOUT

is de trend

Ik kijk nu al uit naar de eerste Hollandse Nieuwe

Te veel zout is ongezond en daarom doen veel chefs tegenwoordig zuinig aan met het zoutvaatje. Toch staat dit de opmars van gezouten karamel niet in de weg. Karamel was al populair en dat geldt nu ook voor de zoute variant. Vooral koffieketens en ijsbars laten zich gelden. Zo heeft Starbucks smaken als Salted Caramel Hot Chocolate en Salted Caramel Mocha op de kaart staan. En sinds kort is er zelfs een wodka met ‘Salted Karamel’ (‘by Stoli ’). Maar ook in de betere restaurants wint gezouten karamel terrein, onder andere als topping bij brownies, tiramisù, appeltaart, cupcakes en crèmedesserts. Zo wordt gezouten karamel vooral in desserts een steeds belangrijker bestanddeel. Net als (zee)zout zelf. Niet zoet, niet zout, maar zoetzout is de trend!

De zee, dat is een ander verhaal. Die hebben we niet in Arnhem. Toch is het een kleine moeite om aan de meest verse zeevruchten te komen. Die haal ik bij voorkeur uit de Noordzee. Daar zwemmen echt de mooiste en lekkerste vissen, als rode poon, mul, schol, slibtong en haring. Over haring gesproken: ik kijk nu al uit naar de eerste Hollandse Nieuwe. Al is het maar omdat we dan weer iets te vieren hebben. In juni houden we onze traditionele haringparty, inclusief de veiling van een tonnetje haring voor het goede doel. Hoewel je niet echt van een traditie kunt spreken als je pas twee jaar bestaat, maar dit terzijde. Ik vind het leuk om de haring – toch een oer-Hollands product – op een creatieve manier te presenteren. Bijvoorbeeld met een granite van korenwijn, een mousse van bietjes of gekarameliseerde ui. Gekke garnituurtjes dus, waarmee je de smaak van de haring in zijn waarde laat en tóch je gasten verrast. Estée Strooker

27 mei t/m 22 juni

Eten

BIJ JE COCKTAIL Eten en wijn horen sinds mensenheugenis bij elkaar. Maar bij cocktails denk je toch minder snel aan eten. Nóg wel, want de combinatie van cocktails en eten is sterk in opmars. Het moge duidelijk zijn dat niet elk gerecht zich leent voor bij zo’n zoet en alcoholisch drankje. De kunst is om de smaak van de dish óf te laten aansluiten bij die van de cocktail, óf juist te kiezen voor contrasterende smaken. Goede combinaties zijn lamsvlees bij mintrijke cocktails en eend bij cocktails met bessen. Inmiddels kent de internationale restaurantwereld al een paar heuse klassiekers, als de Burnt Butter Kir Royal met een brioche van coquilles en mozzarellamelk van Le Dauphin (Parijs) en Tanqueray Martini met een dish van foie gras, pruimen en kruiden (Tippling Club, Singapore).

Foto’s: Shutterstock.com

De eerste ‘MasterChef’ van Nederland en eigenaar van restaurant ‘t Amusement in Arnhem.

delixl.nl

37


BEKIJK DE VIDEO’S MET

Online & Laatste nieuws

FOODREPORTER.NL SMAAKMAKEND IN DE HORECA RON BLAAUW OPENT RON GASTROBAR

Volgens Ron Blaauw hoeft een diner op topniveau absoluut niet samen te gaan met vijf soorten brood, zes amuses en zeven gangen. Zoiets hoeven de gasten dan ook niet te verwachten van zijn vernieuwde restaurant: Ron Gastrobar. Wat dan wel? Een laagdrempelig concept met een ongedwongen sfeer en ongecompliceerde gerechtjes voor 15 euro. Op 4 april 2013 opende Blaauw zijn Gastrobar en Food Reporter was er natuurlijk bij!

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ rongastrobar

IN 4 STAPPEN 1 OPEN DE LAYAR-APP 2 KLIK OP HET SCAN-ICOON 3 HOUD UW SMARTPHONE/ TABLET BOVEN DEZE PAGINA 4 KLIK IN HET SCHERM OP ‘TAB TO VIEW’

FOOD REPORTER WINT B2B AWARD 2013

IN DE KEUKEN BIJ SYRCO BAKKER

#TWEETJAM7: CULINAIR FEESTJE

Het is geen geheim dat het platform foodreporter.nl (een initiatief van Deli XL) in de horeca veel aandacht krijgt. Geen wonder, vrijwel iedereen die in de horeca naam maakt, wordt door het enthousiaste team van Food Reporters voor de camera gehaald. Maar tijdens de uitreiking van de B2B Marketing Award 2013 werd één van onze Food Reporters voor de verandering eens zélf voor de camera getrokken.

Soms loop je een restaurant binnen en denk je: wauw, dit is het helemaal! Dat gevoel hadden wij toen we Syrco Bakker ontmoetten in restaurant Pure C, dat gelegen is op een prachtige locatie in het Zeeuwse Cadzand. De Zeeuwse invloeden zijn uiteraard terug te vinden in de keuken van Pure C en ook tijdens ons bezoek gaf Bakker weer blijk van zijn onnavolgbare culinaire talent.

We waren met Food Reporter in Leeuwarden voor een verslag van alweer de 7e Tweetjam. Wat een feest om alle chefs te interviewen en de passie voor het vak er vanaf te zien stralen! Tweetjam wordt georganiseerd door Koppert Cress en streamt live de bereidingen van bijzondere gerechten via internet. Kijkers kunnen via Twitter in discussie gaan met de deelnemende chefs. Food Reporter was erbij in het Friesland College.

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ purec

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ tweetjam7

BEKIJK DE VIDEO MET LAYAR of kijk op www.foodreporter.nl/ b2baward2013

Nieuws

ZONNIGE GASTVRIJHEID Deli XL denkt graag mee met u en uw gasten. Om die reden bieden wij vanaf nu éénpersoons zonnebrandcrème-sachets aan, te gebruiken door uw gasten die plaatsnemen op het (zonovergoten) terras. Een slimme en extra attentie die uw gasten zeker kunnen waarderen! De zonnebrandcrème is te bestellen per doos à 200 sachets (artikelnummer 023179). Wilt u de crème liever eerst gratis uitproberen? Ga dan naar www.delixl.nl/zonnebrandcreme en vraag een sample aan.

38

SUPERMARKT VERLEGT GRENZEN Nieuwe initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond als het gaat om het gat tussen retail en foodservice. Zo is Jumbo onlangs gestart met een Foodmarkt, waar koks gerechten direct bereiden voor thuis, of waar je ter plekke een gerecht kunt nuttigen, inclusief bijpassende wijnen. Tegelijkertijd wordt ook het verschil tussen zelf koken en afhaal- en bezorgmaaltijden kleiner. Zo introduceerde Bilder & De Clercq in Amsterdam onlangs een vernieuwend concept, dat veel verder gaat dan een doorsnee supermarkt. Met elke dag menusuggesties, informatie over de bereidingswijze, precies uitgekiende hoeveelheden en kosten per gerecht/persoon. Het enige wat je zelf moet doen, is de maaltijd thuis bereiden. Een geduchte concurrent voor restaurants? De toekomst zal het leren.

Zomer 2013


Nieuw in het assortiment van Deli XL

Meer blaadjes, meer thee, meer genieten! Slow Tea is het jongste theeconcept van Pickwick en exclusief verkrijgbaar in het foodservice kanaal. De Pickwick Slow Tea ervaring bestaat uit een extra lang, transparant theezakje (met meer zichtbare inhoud), geserveerd in een exclusief ontworpen, royaal Pickwick Slow Tea glas.

Smooth Grey

Royal English

Golden Oolong

Velvet Green

Camilla Sunday

Sunset Dreams

Rose Berry Blues

Coco Colada


Hoegaarden Wit (4,9 alc. %) is een dauwfris, fruitig, nevelig witgeel bier met subtiele tonen van korianderzaad en citrus. Een geliefde dorstlesser op een zonnig terras. Zeker als het koud wordt geschonken, op 3 graden. Uitstekende begeleider van peperige en fruitige gerechten, van rauwe vis en schelpdieren. Zoals mosselen.

Appetizer  

Horeca Folder

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you