Page 1

VERWEN & VERRAS! De winst van Verwenzorg UITBLINKER IN GASTVRIJHEID

‘Thuis’ in het Reinier de Graaf Gasthuis

Dat is andere kost! Verrukkelijke toetjes en tussendoortjes

Variëren met vis

Volop inspiratie voor Week van de Smaak

Zomer 2015

Nr. 3

Jrg. 3

10 augustus t/m 5 september


GEMAAKT MET LIEFDE EN LOEIII VERSE MELK!

Op onze boerderij in Twekkelo maken we met veel zorg onze Boer’n Yoghurt en Vla. Elke dag halen we verse melk bij onze boeren in Twente. We willen mensen echt laten genieten van het beste en meest verse dat het platteland te bieden heeft. Onze toetjes zijn rijk van smaak en vol met mooie, maar vooral verrassende ingredienten. Onmeunig lekker noemen we dat in Twente!!

www.delixl.nl/zuivelhoeve


Een kwestie van verwennen

VERWEN & VERRAS! De winst van Verwenzorg UITBLINKER IN GASTVRIJHEID

‘Thuis’ in het Reinier de Graaf Gasthuis

Dat is andere kost! Verrukkelijke toetjes en tussendoortjes

Variëren met vis

Volop inspiratie voor Week van de Smaak

Zomer 2015

Nr. 3

Jrg. 3

10 augustus t/m 5 september

Served brengt een ode aan de verwenzorg! Steeds meer zorginstellingen zoeken naar manieren om de cliënt iets extra’s te bieden – extra beleving, extra aandacht en, als het om eten gaat, extra smaak. Daarbij is het de uitdaging om binnen de financiële kaders te blijven, maar met de inzet van vrijwilligers én het aanwenden van creatieve oplossingen, is er veel mogelijk. Voor deze Served bezochten wij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die op hun manier invulling geven aan verwenzorg. Aangezien zij weten dat hun zorgcliënten zich beter – en ook echt verwénd – voelen zodra er méér gedaan wordt dan alleen de (brood)nodige zorg. De beleving van lekker eten en drinken speelt daarbij een belangrijke rol. Veel activiteiten zijn gerelateerd aan eten, er wordt vaker gedacht aan lekkere tussendoortjes en gastvrijheid is een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse maaltijdverstrekking. Laat u inspireren door de verhalen in deze Served, over organisaties die ons laten zien dat verzorgen soms óók een kwestie is van verwennen.

COLOFON

OP ONS MENU

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en verschijnt vier keer per jaar.

Concept en realisatie Han Snel, Utrecht

04

Hoofdgerecht

06

Anders dan anders

Het belang van beleving

Proeverij

22

Op de thee in woonzorgcentrum De Ebbingepoort

Redactie Jeroen Jansen Journalistiek, Gregor Lohman (Han Snel), Yvonne Brok

Vijf verrukkelijke verwengerechten

Redactionele begeleiding Angelique Kors, Ferry Schotsman, Anita Holthuis (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

Fotografie Fotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

Nieuwe paden

26

Zorg voor de wereld

Andere aandacht

10

Op stap met culinair adviseur Jan-willem Jagt

14

Lekker op elke schaal

Nieuw Reinier de Graaf Gasthuis blinkt uit in gastvrijheid

30

Van Zeeuws-Vlaamse Proeftuin wordt iedereen beter

Art Direction Arthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

Vormgeving

De keuze van AxionContinu en Zorgspectrum

Jeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

Smaakmaker

DTP-Opmaak

16

Voici Design, Han Snel

PREPRESS

Week van de smaak: variëren met vis

Nefli

Met medewerking van

Kijkje in de keuken

Monique Nefkens

Redactieadres

20

Han Snel, Keizerstraat 31, 3512 EA Utrecht (030) 230 70 50 served@delixl.nl De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

LEGENDA Diepvries

Uit diepvries geleverd

36

Vers

De verrassingsmomenten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Reportage: Bidvest Deli XL Ouderendag Een dagje naar het Openluchtmuseum

Versbereiders

38

De Sweet Creations van Van Gils

40

Tafelrede

46

Served Actueel

‘Investeren in de cliënt én uzelf’

Inspirerende praktijkcases in de verwenzorg

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT 09 12 18 19 25 28 29

Brood & Broodvervangers Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg Koffie & Thee Dranken Koek & Zoetwaren Soep, Bouillons & toebehoren Convenience

32 34 35 41 43 44 45

Aardappelen, Groenten & Fruit Vlees & Vis Wijn & Gedistilleerd Desserts Non-food Snacks Divers

Inhoud.

3


Van Neynselgroep De Grevelingen

Van een barbecue tot een friet- en snackavond; de beleving van culinaire activiteiten is goud waard. Niet alleen voor de zorgcliënt, maar óók voor omwonenden. Served proefde de sfeer tijdens twee activiteiten en vroeg de initiatiefnemers naar hun motieven. “Dit levert zóveel op.”

Net dat beetje

FACT & FIGURES PROTEION DE KREPPEL

4

Zomer 2015

INTRAMURALE

BEWONERS

Proteion De Kreppel

100

RESTAURANTGASTEN,

BEWONERS

EN OMWONENDEN 10 augustus t/m 5 september 2015


W

e willen dat de maaltijd voor onze cliënten het hoogtepunt van de dag is”, vertelt Emmy Verhulsdonck voorafgaande aan de maandmaaltijd op locatie De Grevelingen. Een groot aantal bewoners maakt zich op voor een heerlijk driegangenmenu. “Het voelt als uit eten gaan in je eigen omgeving”, verwoordt één van hen. “Echt een moment om naar uit te kijken.” Emmy, Teamcoach Eten en Drinken van de Van Neynselgroep, hoort het tevreden aan. De ouderenzorgorganisatie in Den Bosch beschikt over 6 vaste locaties, met per locatie een ander type cliënt; van 100 procent zelfstandig wonenden tot mensen met een somatische aandoening of dementie. “Per locatie zoeken we naar passende culinaire activiteiten”, vertelt Emmy. “Denk aan ‘tapas voor papa’s’ op Vaderdag en een high tea op Moederdag. Of aan een maandelijks diner in het Ontmoetingscentrum, voor cliënten, familie en zorgverleners. Dat doen we op de locatie Eemwijk, waar het eten normaal gesproken op de afdeling wordt geserveerd. De bewoners vinden het prachtig. Het geeft ze echt de beleving van ‘eten buiten de deur’, in een extra gezellige ambiance.”

Aspergeteler Elke locatie heeft bovendien een sociëteit, waar een activiteit gekoppeld wordt aan een lekker diner na afloop. “Daar kunnen ook mensen uit de wijk zich voor inschrijven”, vertelt staffunctionaris Lia Vreuls. “In mei hadden we bijvoorbeeld een aspergeteler uitgenodigd, om te vertellen over zijn vak, waarna onze gasten genoten van een heerlijke aspergemaaltijd. Op De Grevelingen was onlangs een imker te gast en serveerden we

extra

uit dat het dáármee wel goed zit. Maar behalve zorg spelen ook andere faciliteiten een rol. Bijvoorbeeld: wat doet een instelling aan de maaltijdbeleving van haar gasten? Hoe ver gaat ze daarin? Dat zijn belangrijke vragen, waar de mensen een antwoord op willen. Vandaar dat we blijven investeren in gastvrijheid en het verwennen van de cliënt.”

Commercieel denken In Proteion De Kreppel in het Limburgse Heythuysen wordt elke week wel een culinaire activiteit georganiseerd. Zowel voor de circa 100 intramurale bewoners van het zorgcentrum en aanpalende klooster, als voor omwonenden. Het centrale restaurant biedt plaats aan 150 gasten en zit elke middag zo goed als vol. “We hebben onlangs een tevredenheidsonderzoek gedaan”, vertelt Petra Schrader, Hoofd Facilitaire Dienst. “Daaruit bleek dat we heel goed scoren op het onderdeel eten en drinken. Onze gasten krijgen elke middag een keuze driegangenmenu geserveerd. We werken vooral met convenience gerechten, maar besteden extra zorg aan de smaak en presentatie. We proeven alles voor en mocht een bepaalde saus of product niet genoeg smaak hebben, dan zorgen we daar zelf wel voor. Daarnaast zijn alle maaltijden gegarneerd met verse producten. Onze medewerkers zijn getraind in gastvrijheid en commercieel denken. We verkopen de meeste vlaaien binnen de organisatie. Die vraag moet je ook een beetje creëren, bijvoorbeeld door bij het schenken van de koffie te wijzen op onze lekkere vlaaien. Ik kom zelf uit de horeca, dus die eigenschap heb ik van nature. Anderen zal je daar echt op moeten wijzen.”

“Het voelt als uit eten gaan in je eigen omgeving”

vooral veel hapjes met honing. Dat werd toen heel goed ontvangen. Aan de andere kant organiseren we ook wel eens een spelletjesmiddag, met friet en kroketten na afloop. Ook dát vinden onze cliënten heerlijk.”

Goud waard Op de locatie De Grevelingen zijn we getuige van de maandmaaltijd. In een apart vertrek naast het restaurant eten de bewoners aan fraai gedekte tafels, waar ze geholpen worden door vrijwilligers en stagiaires. Op het menu staan runderbouillon, een luxe huzarensalade met zalm, gerookte kip, couscous en zeevruchten en koffie-de-luxe met Deens gebak. Volgens Emmy Verhulsdonck zijn deze verwenmomenten goud waard. “Het levert je zoveel op”, zegt ze. “Van een tevreden cliënt tot enthousiaste familieleden en gemotiveerd personeel. En ik ben ervan overtuigd dat het scheelt in de zorgvraag. Onze bewoners voelen zich beter en hebben zo misschien wel minder zorg nodig. De kwaliteit van leven blijft hoog, ook al kan iemand zichzelf bijvoorbeeld niet meer wassen en aankleden. Wat dat betreft kun je niet genoeg blijven verwennen. De kunst is alleen om te roeien met de riemen die je hebt. Op dit moment onderzoeken we wat we nog méér kunnen doen, met inachtneming van het budget. Hopelijk weten we binnenkort meer.”

Visitekaartje Ook voor Lia Vreuls is de maaltijdbeleving van de gast een niet te onderschatten factor. “Door middel van eten en drinken kan jouw instelling zich onderscheiden van andere organisaties”, zegt ze. “Het is een visitekaartje. Zeker nú kijken toekomstige cliënten én hun familie steeds kritischer naar het voedingsbeleid. Zorg is zorg en iedereen gaat ervan

Maatjes en mossels Ook Teamleider Voeding Ferry Takacs heeft een verleden in de horeca, en dat is te zien. Vandaag staat hij achter de barbecue. De groepsbarbecue wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Het weer valt nu wat tegen en dus nemen de gasten niet buiten, maar in het restaurant plaats. Het plezier is er niet minder om. Er wordt zichtbaar genoten aan het buffet, waar het vlees, de zalm, salades en sauzen hun weg naar het bord vinden. Behalve de barbecue organiseert Proteion De Kreppel nog veel meer activiteiten; van de wekelijkse friet- en snackavond tot de drukbezochte ijsmiddag. Die ijsmiddag werd aanvankelijk alleen in de zomermaanden gehouden, maar is nu op speciaal verzoek van de bewoners (én omwonenden) het hele jaar door te bezoeken. “Vaak gaan er op zo’n middag 100 ijscoupes doorheen”, vertelt Ferry.

Inkomsten van buiten Maar er is meer: van maatjesdagen en een pannenkoek-, mossel- en aspergeavond tot het Oosters Buffet en Valentijnsdiner. Het kan niet op bij De Kreppel en de gasten vinden het prachtig. Hoe komt het zorgcentrum eigenlijk aan het budget hiervoor? Ferry: “Door ons restaurant open te stellen voor iedereen, verdienen we best het één en ander. We worden omringd door appartementen voor ouderen; daar plukken we de vruchten van. Gasten met een abonnement op ons servicepakket krijgen een leuke korting op het menu. Daarmee kunnen we de kosten in de hand houden én vaak iets extra’s bieden. En soms bieden we ‘gewoon’ een gehaktbal aan, dan ben je qua inkoop iets goedkoper uit. Zo compenseer je het één met het ander.”

Hoofdgerecht.

5


MINI-SANDWICH GEGRILDE GROENTEN Wie zegt dat tussendoortjes niet gezond zijn, heeft nog nooit van deze mini-sandwiches gehoord. De gegrilde groenten (courgette, tomaat, wortel en aubergine) Ên de hummus (puree van kikkererwten) maken van deze spelt-sandwich een voedzame vitaminebom. Én een verrukkelijke ode aan de nazomer! 6

Zomer 2015

LAMSSATEETJE MET MANGO, RODE UI EN PEPER Sommige vleessoorten combineren prima met fruit. Zo gaat lam bijvoorbeeld heel goed samen met mango. Deze combi speelt vaak een hoofdrol in spicy currygerechten, maar kunt u ook als kleine sateetjes serveren. De mango wordt in dat geval samen met de rode ui, rode peper en cashewnoten fijngemalen tot een smakelijke saus. Schep deze royaal over het geroosterde lamsvlees en serveer eventueel met wat brood. 10 augustus t/m 5 september 2015


Bij ‘verwenzorg’ hoort natuurlijk lekker eten; voor de zorgclient is etenstijd namelijk één van de belangrijkste genietmomenten. Driemaal daags ‘genieten’ is de standaard, maar vaak loont het de moeite om een éxtra eetmoment in te lassen. Door ook eens wat lekkere tussendoortjes te serveren, voelen uw gasten zich dubbel en dwars verwend. Served presenteert zes bijzondere bites, voor bij de borrel, als ‘brunch’ of extra appetizer voor het avondeten. Een kleine moeite voor een kleine kostprijs (onder de euro per hapje), maar een garantie voor groot plezier!

Kijk voo de recep r bereidin ten en gswi www.ser jze op ved.nl

FERRERO VAN KALFSPATE, APPEL EN HAZELNOOT Verras uw gasten met deze verrukkelijke smaakcombinatie van zoet, fris en hartig. De kalfspaté zorgt voor een hartige noot, die goed combineert met het friszure van de Elstar appels. De gekaramelliseerde suiker (karamel) voegt een zoete noot toe, terwijl de crunch van hazelnoten voor een extra krokante bite zorgt.

PESTO BRUSCHETTA’S MET TOMATENCOMPOTE Dit Italiaanse hapje van geroosterd stokbrood is zowel gezond als onweerstaanbaar lekker. De ‘topping’ van tomaat en pesto geeft een klassieke smaakbeleving die uw gasten maar moeilijk kunnen weerstaan. Mediterraans genieten op zijn best!

MINI-BROODJE “PULLED PORK” MET PAPRIKAKETCHUP Pulled pork is langzaam gegaard varkensvlees dat in stukjes wordt opgediend. Door het langzame garen wint het vlees aan smaak. Het varkensvlees rust hier op een mini-broodje dat met limoenmayonaise is bestreken. Nóg meer smaak komt er van een theelepel ketchup van paprika, kaneel, kummel en knoflook. Anders dan anders.

7


De LEKKERSTE MANIER om iets GOEDS te doen Een goede en smaakvolle maaltijd draagt bij aan herstel en welzijn. Binnen instellingen worden zo’n 600 duizend broodmaaltijden verstrekt. En vaak afgestemd op individuele wensen. Niet zo gek dat er dan ook gemiddeld 21 soorten beleg op een broodserveerwagen zijn terug te vinden. Met de portieverpakkingen van Fair Trade Original heeft u de 8 populairste varianten zoet broodbeleg. Zonder uitzondering extra lekker door een wel heel bijzonder ingrediënt: met elk product doet u iets goed voor uw gasten én voor ondernemers in ontwikkelingslanden.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van baguette tot knäckebröd; alles om uw gasten te verwennen! Lees meer op www.delixl.nl/served

JUBILEU

ACTIEM

20%

10%

KORTING

Pruvé

15%

KORTING

KORTING

Van Dobben

Panesco

Doos 40 stuks à 33 gram

Doos 30 stuks à 95 gram

Doos 45 stuks à 125 gram

603220

628250

Broodje, Beemster kaas, mini, gebakken

Saucijzenbroodje, rundvlees

Baguette, meergranen, demi 672480

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP SCHÄR

5%

KORTING

Molco

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Bladerdeegsnack, tomaat-mozzarella, vegetarisch

20%

KORTING

Wasa

Wasa

Doos 60 stuks à 27 gram (per duo verpakt)

180830

Doos 36 stuks à 93 gram

643630

Doos 7 pakken à 200 gram

Doos 120 stuks à 13 gram (per stuk verpakt)

044626

183820

Knäckebröd, sesam

Knäckebröd, sesam

10%

15%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

20

20

%

Bussink

Ontbijtkoek, gesneden

10

%

KORTING

%

KORTING

KORTING

Doos 12 stuks à 350 gram

Ontbijtkoek, horeca, bijtjes

Liga

LU

Kellogg’s

Doos 8 pakken à 200 gram

Doos 12 pakken à 250 gram

Doos 40 pakjes à 24 gram

190510

361140

184480

Crackers, Vitalu, voltarwe

Cracottes, naturel

Cornflakes

Doos 75 stuks à 20 gram

010469

KORTING

Schär

Broodje, Bon Matin, zoet, glutenvrij, biologisch

363240

20%

KORTING

KORTING

Zonnatura

Muesli, rijkgevuld, biologisch Doos 50 zakjes à 50 gram

009506

Rijstwafels, naturel, biologisch Doos 12 pakjes à 15 gram (per duo verpakt)

051508

Brood & Broodvervangers.

9


‘Deze hulp komt als geroepen’ Culinair adviseur Jan-willem Jagt helpt zorginstellingen bij de organisatie van hun keukens en restaurants. Hij adviseert over de menu’s, gastvrijheid, beleving en nog veel meer. Served volgde Jan-willem in Zorgcentrum De Lemmenskamp, tijdens een Marktdag ter promotie van het restaurant.

H

et is dringen voor de kraam van Jan - willem Jagt. De culinair adviseur van Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland serveert kleine porties garnalen, zeekraal en yuzu-mayonaise aan bezoekers van Zorgcentrum De Lemmenskamp in Woudrichem. Tijdens het roerbakken neemt Jan - willem alle tijd om vragen te beantwoorden. Vooral de ‘onbekende’ zeekraal maakt nieuwsgierig. Deze Marktdag is er om cliënten en omwonenden te enthousiasmeren voor het restaurant van De Lemmenskamp. Speciaal daarvoor vroeg het zorgcentrum de medewerking van Jan - willem. “Ik werk daar natuurlijk graag aan mee”, vertelt hij tussen het roerbakken door. “Hoe? Door kleine gerechtjes te bereiden voor de bezoekers en daarmee een visitekaartje van de keuken af te geven. Ik ben begonnen met een gerechtje van kipdijfilet met roerbakgroenten, teriyakisaus en een eetbaar viooltje. Dat viooltje is er een beetje voor de show. Veel mensen weten niet dat je sommige bloemen ook kunt eten. Als je er dan over vertelt, worden ze nieuwsgierig en nemen ze de proef op de som.”

Veel adviseren Een aantal keren per jaar wordt Jan - willem gevraagd voor een proeverij zoals deze. Voor het overige deel bestaat zijn werk vooral uit adviseren. Tientallen zorginstellingen uit het hele land doen een beroep op zijn kennis en ervaring. Jan - willem helpt hen met de samenstelling van de menu’s, met de gastvrijheid, beleving, werkprocessen, kostenefficiëntie en meer. Kortom: met vrijwel alles wat er bij het ‘runnen’ van een restaurant komt 10

Zomer 2015

kijken. Ook op locatie De Lemmenskamp van De Riethorst Stromenland is hij een bekend gezicht. Enige tijd geleden deed de leiding al een beroep op zijn kunde. “Het restaurant gaf te weinig beleving”, vertelt hij. “Toen ik eens een dagje meeliep, zag ik dat het probleem hem vooral zat in de maaltijdbereiding. De maaltijden werden door het keukenpersoneel met de rug naar de gast toe in regenereerovens gestopt. Ik stelde voor om het eten al in een eerder stadium te verwarmen en vervolgens vanuit au bain-marie bakken warm te portioneren, in het zicht van de gast. Dat geeft veel meer beleving.”

Kleinschalig wonen Veel hulpvragen zijn gebonden aan de actualiteit. Zo krijgt Jan - willem de laatste tijd veel vragen over het koken in kleinschalige woongroepen. “Binnen zo’n woongroep staat de zorgmedewerker vaak achter het fornuis”, vertelt hij. “Maar niet elke medewerker is een geboren kok. Vandaar dat ik weleens gevraagd word om een spoedcursus te verzorgen. Nu kun je iemand niet binnen een halve dag tot kok promoveren, maar je kunt hem of haar wél tips meegeven voor een goede maaltijd. Laatst gaf ik nog een training over gastvrijheid; ook dát speelt binnen woongroepen. Voor de zorgcliënt is de maaltijd één van de belangrijkste momenten van de dag. Beleving, aandacht en gastvrijheid zijn dan net zo belangrijk als de kwaliteit van het eten. Dan is het bijvoorbeeld niet zo netjes om op je mobiele telefoon te kijken. Dat klinkt logisch, maar vaak hebben ze het niet eens in de gaten. Ik probeer medewerkers daar bewust van te maken.”

10 augustus t/m 5 september 2015


Versbeleving De voormalige instellingskok maakte al diverse ontwikkelingen mee; van de keuze voor koelverse maaltijden tot de huidige trend van ‘terug naar vers’ en een combinatie van vers én koelvers. Restaurants die méér naar buiten treden – en zichzelf moeten ‘verkopen’ – kiezen steeds vaker voor koelverse maaltijden. De versbeleving is een niet te onderschatten factor geworden, waarbij zorginstellingen – bijvoorbeeld door middel van proeverijen – zich van hun beste kant laten zien. “We weten allemaal dat de budgetten steeds krapper worden”, zegt Jan - willem. “Veel restaurants moéten dus wel commerciëler worden en proberen extra inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door hun gasten te verleiden met goede en betaalbare maaltijden. Niet alleen de gast van nu, maar ook die van morgen. We worden dan ook regelmatig gevraagd om mee te denken over het ‘upgraden’ van een restaurant en over promotionele acties als deze. Als de locatie midden in een woonwijk ligt, met veel senioren en weinig goedkope horeca, dan heeft zo’n initiatief zeker kans van slagen. Ik werk daar met alle liefde aan mee.”

‘VEEL RESTAURANTS MOETEN COMMERCIËLER WORDEN’ JAN-WILLEM JAGT (CULINAIR ADVISEUR VAN BIDVEST DELI XL/VCN)

‘Culinaire lat ligt hoger’

“De versbeleving is een niet te onderschatten factor”

Ondertussen wordt het steeds drukker in het restaurant van Zorgcentrum De Lemmenskamp. De aankondiging en advertenties van de Marktdag zijn duidelijk niet onopgemerkt gebleven. Teammanager Facilitair Michiel Steenhagen is blij met de aandacht van cliënten en omwonenden. “Met deze dag promoten we ons restaurant”, vertelt hij. “Iedereen is welkom en kan hier kennismaken met onze keuken. We willen een wijkrestaurant zijn, maar dan moet je wél laten zien wat je in huis hebt. Dat doen we onder andere tijdens deze proeverij, waarbij we ons aanbod ook willen presenteren aan gasten uit de omgeving. De mensen worden steeds kritischer, vooral als het om lekker eten gaat. De culinaire lat komt steeds hoger te liggen. Jan - willem Jagt en Bidvest Deli XL/Verscentrum Nederland helpen ons daarbij, zodat het restaurant zich van zijn beste kant kan laten zien. Vooral in het begin hebben we vaak een beroep gedaan op Jan - willems vakinhoudelijke kennis. Dat Bidvest Deli XL en VCN deze extra service aanbieden, komt echt als geroepen, zéker als je de ambitie hebt om een rendabel restaurant neer te zetten.”

Andere aandacht.

11


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw gasten op een gevarieerde broodtafel. Kijk op www.delixl.nl/served

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FAIR TRADE ORIGINAL BROODBELEG

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

10%

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

De Ruijter

De Ruijter

Fair Trade Original

Fair Trade Original

Fair Trade Original

Doos 120 doosjes à 20 gram

Doos 120 doosjes à 20 gram

Doos 80 cupjes à 15 gram

Doos 80 cupjes à 15 gram

Doos 80 cupjes à 15 gram

355150

355130

350440

220200

350500

Hagelslag, melkchocolade

Hagelslag, pure chocolade

Pasta, hazelnoot

Honing

Hagelslag, melkchocolade

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DE RUIJTER

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

De Ruijter

De Ruijter

Doos 80 doosjes à 15 gram

Doos 200 cupjes à 15 gram

Jam, aardbeien

Jam, assorti (aardbeien, abrikozen, vier vruchten & kersen, 50%)

5%

5%

KORTING

KORTING

De Ruijter

Vlokken, melkchocolade

15%

15%

KORTING

KORTING

La Ban

La Ban

Kruidenboter

Kruidenboter, crème de Paris

Doos 100 cupjes à 10 gram

Doos 8 rollen à 500 gram

Doos 200 cupjes à 15 gram

355110

182080

452840

050693

320020

JUBILEU

JUBILEU

M

ACTIE

ACTIEM

15%

15%

10% KORTING

10%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Bebo

Margarine

10%

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

Doos 40 kuipjes à 250 gram

323610

Halvarine, light

Bebo

Old Amsterdam

Doos 40 kuipjes à 250 gram

Stuk ca. 1,63 kilo

Kaas, jong belegen, gesneden, 48+, superieur

324730

044537

Margarine, vario

Kaas, 48+, hotelblok

Doos 40 kuipjes à 250 gram

324220 12

Zomer 2015

Vergeer

Vergeer

Doos 40 pakken x 1 plak à 25 gram

Doos 40 pakken x 1 plak à 22 gram

320110

030878

Kaas, oud, gesneden, 48+, superieur

10 augustus t/m 5 september 2015


De lekkerste leverworst van Huis van Beleg, onder het merk Landrijk.

20

25

%

KORTING

Fresh4You

Boterhamworst, gesneden Bundel 12 pakken à 2 plakken

10

%

KORTING

Fresh4You

Cornedbeef, Hollands, gesneden

%

KORTING

Heldens

Tartaar, gemarineerd

Voor iedereen die gezond wil leven, is lekker eten belangrijk. Het biedt afwisseling en bovendien bevordert goede voeding een vlot herstel voor uw patiënten. Authentieke vleeswaren zijn een verrijking van de brood-maaltijd.

Doos 4 bakken x 18 cupjes à 50 gram

Bundel 12 pakken à 1 plak

311140

311040

25%

640130

20%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Fresh4You

Fresh4You

Kroon

Bundel 12 pakken à 1 plak

Doos 6 pakken à 1 plak

Stuk à 1 kilo

311210

315320

457770

Achterham, gekookt, gesneden

Kippenvlees, gebraden, gesneden

Leverworst, Amsterdams, recht Huis van Beleg wil gebruikers in de zorg zo goed mogelijk voorzien van gezonde voeding in haar dagelijkse behoefte. Minimale zouttoevoegingen en geen geur-, kleur- en smaakstoffen.

15%

10% KORTING

Fano

Huzarensalade, fijn Emmer à 5 kilo

10%

KORTING

Fresh4You

KORTING

W&G

Salade, beenham, 1-persoons

Salata di tricolore Bakje à 80 gram

Leverworst is een oeroud product dat al honderden jaren wordt gemaakt. Iedere streek heeft van oudsher zo zijn eigen recept. We hebben er voor gekozen om het vlees iets grover te hakken, waardoor de leverworst meer karakter krijgt. Aangezien dat pas echt authentiek is. De leverworst wordt gemaakt van varkenslever, varkensspek, bouillon, meel, peper, zout en een geheim specerijenmengsel. We voegen minder meel toe, omdat dat lekkerder is. Vanzelfsprekend wordt de lekkerste leverworst gemaakt zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. De leverworst is uitstekend te combineren met een cranberrycompote, chutney of pittige mosterd.

Doos 6 cupjes à 55 gram

470750

456530

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Tray 9 cupjes à 100 gram

Tray 9 cupjes à 100 gram

Tray 9 cupjes à 100 gram

850267

850343

850322

Salade, Brabants

De lekkerste leverworst is verkrijgbaar in een easy-open portieverpakking van 5 foliën à 6 plakken (artikelnummer 031178) of in een grootverpakking van 30 plakken (artikelnummer 031179).

050705

Salade, tomaten/komkommer

Deze artikelen zijn te bestellen via www.delixl.nl

Salade, Polder

Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

13


VERSCENTRUM NEDERLAND

Zorgspectrum en AxionContinu tekenen samen voor Bidvest Deli XL, Verscentrum Nederland en Intrakoop

‘Schoolvoorbeeld van kleinschaligheid in een groot verband’ Te midden van de mensen waar het allemaal om draait (in het restaurant van Woonzorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen) tekenden zorgorganisaties AxionContinu en Zorgspectrum een gezamenlijke overeenkomst met Bidvest Deli XL, Verscentrum Nederland (VCN) en Intrakoop (inkooporganisatie voor de zorg). Served peilde de stemming. ELIANE THEWESSEN, voorzitter Raad van Bestuur AxionContinu: “De keuze voor Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland (VCN) is de uitkomst van een zeer zorgvuldig selectieproces, waarbij smaak, logistiek, samenwerking en prijs een belangrijke rol speelden. Mijn vertrouwen in Bidvest Deli XL en VCN is gebaseerd op de ervaring met de samenwerking en hun voedingsconcept van toegespitste maaltijden voor de doelgroep.”

“Als je ergens de weg kwijt bent en je moet naar een zorgcentrum, volg dan gewoon de vrachtwagen van Bidvest Deli XL. Dan kom je er altijd!” (Eliane Thewessen)

14

Zomer 2015

GERT-JAN WATERINK, lid Raad van Bestuur Zorgspectrum: “Wat we als positief ervaren is dat de werkwijze en methoden die de beide leverende organisaties hanteren, heel erg aansluiten bij nieuwe zorgvormen, zoals kleinschalig wonen voor dementerenden. Hiermee wordt feitelijk de transitie, die Zorgspectrum ondergaat, in faciliterende zin ondersteund. Het uitgebreide assortiment en de prijs zijn zaken die ook meegenomen zijn. Beide organisaties hebben veel ervaring in de zorgsector en zijn meer dan alleen pure leveranciers.” VINCENT BOS, directeur Zorg Bidvest Deli XL: “We zijn erg verguld met deze nieuwe overeenkomst. Het bijzondere van deze opdracht is dat het een samenwerking is van twee hele grote stichtingen in Utrecht en omstreken. De diversiteit binnen de locaties is erg groot. Op sommige locaties wordt gekookt in keukens. Dat maakt de dienstverlening van Bidvest Deli XL erg belangrijk. Aan de andere kant zie je dat hier ook erg wordt ingezet op kleinschalig wonen, waarbij cliënten zelf kiezen wat ze eten en drinken via de oplossingen van Zorgboodschap en ’t Gruttertje vanuit Verscentrum Nederland. Echt een totaalpakket.” 10 augustus t/m 5 september 2015


Alle direct betrokkenen bij de feestelijke contractondertekening middenin het restaurant van Woonzorgcentrum Hof van Batenstein: v.l.n.r. Rob Verstraaten (hoofd facilitaire services Zorgspectrum), Gert-Jan Waterink (bestuurslid Zorgspectrum), Vincent Bos (directeur zorg Bidvest Deli XL), Sanne van Rijn (accountmanager Bidvest Deli XL/Verscentrum Nederland), Edward Mutsaers (senior consultant Intrakoop), Eliane Thewessen (bestuursvoorzitter AxionContinu), Juul Vredenbregt (commercieel directeur Verscentrum Nederland), Irene Smit (projectleider facilitair bedrijf AxionContinu), Kees van der Wal (hoofd facilitaire dienst Zorgspectrum), John Geurtsen (hoofd interne dienst Zorgspectrum), Frank Kaptein (directeur Intrakoop), Kim Nijstad (implementatie & aftersales Verscentrum Nederland) en Bernard van Gisteren (servicemanager AxionContinu).

EDWARD MUTSAERS, senior consultant Intrakoop: “Wat hier heel bijzonder is, is dat twee zorgorganisaties open staan voor elkaars ideeën en talenten en kijken hoe ze samen in dit proces het beste resultaat kunnen behalen. Zo bijzonder professioneel, en ook zorgzaam, heb ik dat nog niet eerder meegemaakt. Met ruimte voor ieders eigen identiteit. Inkoopsamenwerking leidt echt ergens toe. Een schoolvoorbeeld van kleinschaligheid in een groot verband.”

“Voor mensen met levensveranderende, chronische aandoeningen is het moment van de maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag. Als we iets kunnen doen om dat moment zo goed mogelijk aan te bieden, dan gaan we daar uiteraard voor. Van het aanbod in onze Grand Cafés tot in de woonkeukens van onze kleinschalige woonvoorzieningen, lekker en goed eten maakt gelukkig.”

“Een contractondertekening is een mooi moment, maar uiteindelijk draait het om al die mensen die onze beloften in de praktijk waarmaken voor de cliënten van de zorgorganisaties. Daar gaat het om!”

(Gert-Jan Waterink)

(Vincent Bos)

Lekker op elke schaal.

15


De derde week van september is traditiegetrouw ‘De Week van de Smaak’. In 2015 draait alles om duurzame vis, schaal- en schelpdieren. Restaurants en (zorg)instellingen zetten van 12 tot en met 20 september extra veel vis en zeevruchten op de kaart en geven zo invulling aan ‘de lekkerste week van het jaar’. Doe mee en laat u inspireren door onze keukenbrigade!

SCHARTONG GOUJONETTES

Goujonettes zijn gepaneerde en gefrituurde reepjes visfilet. Bij dit heerlijke voor- of tussengerecht zijn de goujonettes gemaakt van schartong, die bekend staat om zijn verfijnde smaak. Serveer de reepjes op een bedje van gegaarde zomergroenten, kruiden en frisse mesclun sla.

HARING “KLASSIEK” Er is geen vis die méér tot de beleving van uw gasten spreekt, dan haring. Bij dit verrukkelijke tussendoortje is de haring op klassieke wijze gegarneerd met stukjes rode biet (gemarineerd in rum), partjes Granny Smith appel, sjalotjes en crème fraîche.

16

Zomer 2015

OP HET BORD GEGAARDE HEILBOT Heilbot is de reus onder de platvissen en staat garant voor stevig, blank “visvlees” met een verfijnde smaak. U kunt deze vis op diverse manieren bereiden. Bij deze ceviche van heilbot wordt de vis op het bord gegaard door een marinade van limoen, olie, peper en zout. De schijfjes radijs en slablaadjes zorgen voor een fris en kleurrijk accent. 10 augustus t/m 5 september 2015


Veel zorgcliënten zijn dol op fruits de mer en krijgen hier letterlijk geen genoeg van. Dat komt goed uit, want aan de hand van onze gerechten kunt u vrij eenvoudig variëren met vis, schaal- en schelpdieren. De gerechten verschillen in grootte en presentatie, maar zijn zonder uitzondering verleidelijk, puur en onweerstaanbaar!

TARTE FLAMBÉE VAN ZALM De tarte flambée is een heerlijk en hartig gerecht uit de Franse Elzas en wordt normaal gesproken met ui en spekjes bereid. Door de dunne, krokante “pizza” ook met zalmfilet te beleggen, voegt u extra smaak, vitamines en Omega 3 vetzuren toe. Heerlijk voor bij de borrel of, met een frisse salade erbij, als hoofdgerecht tijdens het diner!

Tijdens de Week van de Smaak, van 12 tot en met 20 september, staat gezonde en eerlijke voeding centraal. Elk jaar kiest de organisatie voor een nieuw product. In 2015 is dat “verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren”. Honderden instellingen, restaurants en organisaties door het hele land zetten op hún manier bijzondere visgerechten op de kaart, letterlijk én figuurlijk. Speciale aandacht is er voor het initiatief “De Mooie Maaltijd”. Zorginstellingen en ziekenhuizen worden hiermee opgeroepen om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van hun (vis)maaltijden en hun gasten iets bijzonders te presenteren; vers, ambachtelijk en streekgebonden. Ruim vóór de Week van de Smaak presenteert Eetgemak zijn speciale “Week van de Smaak menu’s”. Met deze verrukkelijke koelverse maaltijden wordt het voor uw instelling extra eenvoudig om aandacht te besteden aan de lekkerste week van het jaar. Meer weten? Kijk op www.eetgemak.nl

KIJK V DE RECEPTOEOR BEREIDINGS N EN WWW.SERVWEIJZE OP D.NL

TONIJN MET WASABI SESAM EN ATJAR

Tonijn zit boordevol vitamines, mineralen en eiwitten. Maar behalve gezond is tonijn vooral erg lekker. En al helemaal wanneer u de vis marineert, kort schroeit en daarna combineert met meer uitgesproken smaken. Die smaken komen in dit gerecht van de atjar en sesamzaadjes met wasabi.

Andere aandacht. Smaakmaker.

17


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Bestel uw thee en koffie online en bespaar tijd én geld. Zie www.delixl.nl/served

10% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

Douwe Egberts

10%

Koffiebonen, espresso, dark roast Doos 6 zakken à 1 kilo

10%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

100450

Douwe Egberts

Koffiebonen, espresso, dark, decafé

Koffiebonen, espresso, medium roast

Doos 6 zakken à 500 gram

Doos 6 zakken à 1 kilo

039878

100460

Douwe Egberts

Kanis & Gunnink

Kanis & Gunnink

Doos 6 zakken à 1 kilo

Blik à 2,5 kilo

Blik à 5 kilo

040935

103020

103040

Koffiebonen, espresso, extra dark

Koffie, hotel melange, filtermaling

Koffie, hotel melange, filtermaling

JUBILEU

JUBILEU

M

10%

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Reuser & Smulders

Koffie, rood, snelfiltermaling

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Reuser & Smulders

Koffie, rood, standaardmaling

Tray 4 pakken à 1,5 kilo

Tray 4 pakken à 1,5 kilo

101960

101970

10%

10%

KORTING

Nutroma

Doos 400 cupjes à 7,5 gram

Doos 200 cupjes à 7,5 gram

030882

030884

10%

KORTING

KORTING

10%

KORTING

Pickwick

Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 1,5 gram

123230

122770

122780

Zomer 2015

Koffiemelk, halfvol

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Pickwick

Thee, groen met citroen, in envelop

KORTING

Friesche Vlag

Reuser & Smulders

Thee, Engelse melange, in envelop

18

ACTIEM

Koffiemelk, Halvamel

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

ACTIE

Thee, rooibos, in envelop

KORTING

Canderel

Zoetstoftabletten Doos 10 dispensers à 300 stuks

177410

Koffie & Thee.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Diverse dorstlessers voor knalprijzen. Lees meer op www.delixl.nl/served

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 521300 COLA LIGHT

15

%

20%

20%

KORTING

20%

KORTING

KORTING

7-up

Pepsi

Sisi

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Mineraalwater, koolzuurhoudend

052087

521350

521200

Lemon lime, free

Cola, max

Sinas, regular, no bubbles

Doos 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

Krimp 6 flessen à 1,5 liter

526230

052086

525340

521170

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Bar-le-Duc

10%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Lemon lime, regular

Cola, regular

Sinas, orange

KORTING

Amstel

Pils, 5% Krat 24 flesjes à 30 cl

530110

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 012209 ABRIKOOS & SINAASAPPEL

15%

15%

KORTING

15

%

KORTING

15%

KORTING

Appelsientje

Appelsientje

Dubbel Drank, sinaasappel & perzik

Dubbel Drank, peer & kers

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Appelsientje

Appelsap, Goudappel

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Appelsientje

Sinaasappelsap, professioneel

Tray 8 pakken à 1 liter

Tray 8 pakken à 1 liter

012204

012207

Mineraalwater, koolzuurvrij

Dubbel Drank, mango & guanabana

Dubbel Drank, ananas & guave

040627

Sinaasappelsap

Appelsap, Goudappel, professioneel

Doos 6 flessen à 1,5 liter

Tray 8 pakken à 1 liter

Tray 8 pakken à 1 liter

Tray 12 pakken à 1 liter

Doos 8 pakken à 1,5 liter

526240

012205

012213

040629

500740

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Bar-le-Duc

Tray 12 pakken à 1 liter

Doos 8 pakken à 1,5 liter

501700

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP HERO SAP 33 CL

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

15%

KORTING

Danone Actimel

Zuiveldrink, naturel Doos 2 krimpen x 12 flesjes à 10 cl

038309

KORTING

Vita Coco

Kokoswater, puur, natuurlijk

KORTING

Slimpie

Limonadesiroop, ice tea, perzik, zonder suiker

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Slimpie

Limonadesiroop, aardbeien, zonder suiker

Doos 8 flessen à 58 cl

Doos 8 flessen à 58 cl

049996

511570

Limonadesiroop, frambozen, zonder suiker

20%

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Hero

Appelsap Tray 12 flesjes à 33 cl

Limonadesiroop, sinaasappel, zonder suiker

037367

Sinaasappelsap

Pak à 1 liter

Doos 8 flessen à 58 cl

Doos 8 flessen à 58 cl

Tray 12 flesjes à 33 cl

053176

511490

511470

037364

Dranken.

19


Lekker eten voor iederéén HET ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS IN DORDRECHT SCOORT AL JAREN HOOG OP DE GASTVRIJHEIDSPOLLS BINNEN DE ZORG. DAT HEEFT VOOR EEN BELANGRIJK DEEL MET HET ETEN TE MAKEN. HET ZIEKENHUIS STREEFT BIJ ELKE PATIËNT NAAR DE MEEST OPTIMALE SMAAKBELEVING. OOK ALS DIE PATIËNT MOEITE HEEFT MET SLIKKEN. DAN KRIJGT HIJ OF ZIJ GEWOON EEN VLOEIBARE VARIANT VAN, BIJVOORBEELD, EEN CAKE OF TONIJNSALADE. SERVED KEEK MEE IN DE KEUKEN VAN LOCATIE DORDWIJK.

D

e locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer Ziekenhuis eindigde in juni als derde tijdens de Gastvrijheidszorg met Sterren Award 2015. Dat is niet voor niets. Het ziekenhuis doet er alles aan om de patiënt te verwennen met lekker eten. Het ‘verrasmoment’ is daar een mooi voorbeeld van. “Op dinsdag en donderdag, onze drukste dagen, krijgen de patiënten iets extra’s”, vertelt Contract/kwaliteitsmanager Gastvrijheid Arie van der Vlies. “Daarmee zijn we begonnen nadat ons basisassortiment was verkleind. Dat assortiment was ooit zo breed, dat een aantal artikelen niet of nauwelijks werd gebruikt. Bij de keuze voor een nieuw basisassortiment namen we de retail als voorbeeld. Wat dáár het meeste verkocht werd, moesten wij ook in huis hebben. Daarnaast wilden we de mensen óók verrassen. Vandaar ons verrasmoment, waarbij we de patiënt trakteren op bitterballen, cakejes, saucijzenbroodjes, aardbeien en meer. Omdat we nu efficiënter met ons budget omgaan, is daar ruimte voor. Met andere woorden: door het basisassortiment te verkleinen en verspilling te voorkomen, blijft er geld over om onze patiënten extra te verwennen.”

20

AFDELING ONCOLOGIE Het ASZ denkt niet alleen aan de patiënten met slik-problemen. Ook naar de patiënt op de afdeling Oncologie wordt zoveel mogelijk geluisterd. “Door hun ziekte en chemobehandeling ervaren deze mensen soms heel verschillende smaakproblemen”, vertelt Roland. “Daar willen we nóg beter op inspelen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een project waarbij onze patiënten kunnen kiezen uit verschillende soorten brood; zout, zoet en hartig. Daarnaast staat het deze mensen vrij om behalve onze drie keuzemenu’s ook voor een ander gerecht te kiezen. Dus ook al staat er geen kipfilet op het menu, als iemand daar tóch zin in heeft, dan zorgen wij voor een kipfilet.”

“WE WILLEN DEZE MENSEN DEZELFDE BELEVING EN PRODUCTEN BIEDEN ALS DE PATIËNT DIE VRIJWEL ALLES EET” ROLAND WITT (DIEETKOK)

VLOEIBARE VERWENNERIJ Elke patiënt heeft recht op een verrasmoment en

SMAAK STAAT VOOROP Bij elke nieuwe patiënt met een speciaal dieet kijkt

dus óók de persoon die moeite heeft met eten. “In dat geval maken we gewoon een vloeibare variant”, vertelt dieetkok Roland Witt. “Sommige patiënten kunnen vanwege slikproblemen geen ‘echte’ cake of aardbeien eten. Omdat we deze mensen toch willen laten meegenieten van ons reguliere aanbod, maak ik een vloeibare cake of aardbeiensmoothie.” Voor zijn vloeibare gerechten gebruikt Roland de blender. In het geval van de cake voegt hij wat extra room toe, zodat er een vloeibare massa ontstaat. “Vervolgens zeef ik het geheel”, legt hij uit. “Zo krijg je een drinkbaar gerecht van de juiste dikte. Maar óók met de smaak van cake en een gelijke hoeveelheid nutriënten. Daarmee creëer je dezelfde beleving als bij een normale cake. Op die manier hoeven de patiënten die moeite hebben met slikken, niet altijd maar een soepje, pap, vla of nutriëntendrankje te nemen.”

het ziekenhuis naar een smakelijk alternatief voor de reguliere dieetvoeding. “We willen deze mensen dezelfde beleving en producten bieden als de patiënt die vrijwel alles mag eten”, zegt de dieetkok. “Vroeger werden alle diëten zo’n beetje in één maaltijd gestopt, want dat was lekker efficiënt. Glutenvrij betekende bijvoorbeeld óók zoutarm. Dat ging ten koste van de smaak. Nu zoeken we altijd naar de meest smaakvolle oplossing per individu. Een glutenvrije kip mag best gekruid zijn met wat zout, knoflook of paprikapoeder. Dit doen we dan vaak zelf, maar dat hebben we er graag voor over. Waarom? Omdat we er zo voor zorgen dat de mensen blijven eten. Als je altijd maar hetzelfde krijgt, dan gaat dat een keer vervelen en neemt de eetlust misschien wel af.” Roland is van huis uit een dieetkok. Dat het ASZ kiest voor een dieetkok in een assemblagekeuken – waar veel met koelverse producten gewerkt

Zomer 2015

10 augustus t/m 5 september 2015


wordt – geeft al aan dat ze graag iets extra’s willen bieden. Lees: extra culinaire beleving voor de patiënt met dieetvoeding. Om daarin te voorzien, beschikt Roland nog over een kleine ‘provocatiekeuken’ naast de assemblagekeuken.

ENQUÊTES Het ziekenhuis houdt middels enquêtes bij hoe de patiënten hun maaltijden

‛ DOOR HET BASISASSORTIMENT

TE VERKLEINEN, KUNNEN WE EXTRA VERWEN-

MOMENTEN INLASSEN Kijkje in de keuken.

ervaren. “Dat doen we twee keer per jaar”, vertelt Arie. “Aan de hand daarvan voeren we soms een wijziging door. Om een voorbeeld te geven: enige tijd geleden hanteerden we een menucyclus van een week, met elke dag de keuze uit twee menu’s. Een aantal patiënten die hier langer verbleven, hadden duidelijk behoefte aan meer variatie. Vandaar dat we nu met drie menu’s werken, bestaande uit populaire gerechten, Hollandse gerechten en wereldgerechten.” De patiënten geven aan het einde van de ochtend een indicatie van wat ze willen eten. Dan nóg staat het ze vrij om daar later van af te wijken. “Het kan voorkomen dat iemand vis bestelt, maar aan het einde van de middag toch liever vlees wil”, zegt Arie. “Dan kunnen ze dat gewoon aanpassen. Maar vaak blijven de mensen bij hun eerste keuze. Die hebben wij ook nodig om het aantal menu’s goed te kunnen inschatten.” Het is vandaag dinsdag en dus is het tijd voor een verrassingsmoment. We zijn benieuwd wat Roland voor de patiënten van het ASZ in petto heeft. “Vandaag krijgen ze een belegd minibroodje”, lacht hij. “En voor de mensen met slikproblemen heb ik een vloeibare tonijnsalade gemaakt. Daarnaast serveren we waterijsjes. Maar dat is vooral omdat het zo warm is vandaag.”

21


Een activiteit om van te smullen Culinaire activiteiten zijn populair bij de zorgcliënt. Dat bleek onlangs nog uit een High Tea voor de bewoners van De Ebbingepoort in Groningen. Served was erbij en sprak met Teamleider Voedingsdienst Duco Annema. “Door lekker eten in een gezellige ambiance aan te bieden, geef je als organisatie je visitekaartje af.”

H

et is ‘High Tea’ in woonzorgcentrum De Ebbingepoort in Groningen, onderdeel van TSN Thuiszorg. Op de feestelijk aangeklede tafels van het restaurant staan hoge etagères met petit fours, soesjes, mini-donuts, spekkoeken, bonbons en meer. Vrijwilligers schenken koffie en thee in voor de bewoners, die in groten getale zijn toegestroomd. De één doet zich te goed aan brownies met jam en slagroom, de ander eet liever een spekkoek, die ze ‘nog kent van vroeger’. De dames en enkele heer genieten zichtbaar. “Dit soort verrassingen doet een mens goed”, zegt één van de bewoners. “Het breekt de dag!”

Hoofdrol voor restaurant De Ebbingepoort telt circa 75 intramurale zorgcliënten en beschikt over 88 aanleunwoningen voor extramurale bewoners. Het restaurant is er voor beide groepen én voor omwonenden. “Sommige bewoners eten hun warme maaltijd op de kamer of in de aanleunwoning”, zegt Duco Annema, Teamleider 22

Zomer 2015

Voedingsdienst. “Voor hen worden de warme maaltijden tussen 12.00 en 12.30 uur geportioneerd en bezorgd. Daarna is het restaurant aan de beurt. We stimuleren onze bewoners om zoveel mogelijk in het restaurant te eten, voor de gezelligheid en de ambiance. Daar worden ze geholpen door onze gastvrouwen en maken ze een praatje met leeftijdsgenoten uit de buurt. Onze ‘buren’ wonen nog op zichzelf, maar zijn net zo goed welkom in ons restaurant. Een driegangenmenu kost 7,20 euro, met keuze uit twee soorten soep, twee hoofdgerechten met componentenkeuze en drie nagerechten. In de toekomst moet de gast ook één gang kunnen bestellen, zodat de drempel nóg lager wordt. Niet iedereen heeft zin in drie gangen óf het geld om dat te betalen. Deze mensen willen we óók tegemoetkomen.” ‘Zoete inval’ Het restaurant van De Ebbingepoort biedt plaats aan circa 90 gasten. De gemiddelde bezetting is zo’n 60 tot 70 gasten per middag. Een aantal

10 augustus t/m 5 september 2015


DE H IS ÉÉ IGH TEA HOOG N VAN DE T VAN EPUNTEN DE D AG

daarvan komt uit de wijk en maakt op deze manier alvast kennis met de maaltijdenservice van De Ebbingepoort. “Binnen de zorg wordt eten steeds belangrijker,” vertelt Duco. “Door lekker eten in een gezellige ambiance aan te bieden, geef je als organisatie je visitekaartje af. Vandaar dat wij ons restaurant ook openstellen voor omwonenden. Er zijn mensen die om 10.00 uur al binnenkomen voor de koffie, tussen de middag mee-eten en daarna nog meedoen aan een gemeenschappelijke activiteit. Sommige gasten komen drie tot vier keer per week, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld alleen op vrijdag komen, onze ‘visdag’. Voor deze gasten wordt de drempel om ooit cliënt te worden van De Ebbingepoort, alsmaar lager. In feite zijn we een zoete inval. Dat kúnnen we ook zijn vanwege de locatie, want we zitten middenin het centrum van Groningen.” Méér beleving en ambiance Natuurlijk voorziet de ‘gast van buiten’ ook in extra inkomsten voor het restaurant, die De Ebbingepoort weer kan aanwenden om voor nóg meer beleving en ambiance te zorgen. Bijvoorbeeld door middel van gastvrouwen, die de gast welkom heten, de gangen uitserveren en de sfeer van een ‘echt’ restaurant oproepen. Vrijwilligers kleden de tafels aan en houden de gasten gezelschap tijdens het eten. Behalve het reguliere eten

stopt De Ebbingepoort ook veel tijd en energie in activiteiten die op de één of andere manier gerelateerd zijn aan eten. “Onze activiteitenbegeleiders zijn erg vindingrijk én ondernemend”, vertelt Duco. “De koks werken nauw met hen samen. Eens in de twee maanden organiseren we een gezamenlijke themadag. De thema’s verschillen van een bepaald land tot seizoen. Wij zorgen dan voor de culinaire invulling; van een zomerse barbecue tot Italiaanse antipasti.”

‘We stimuleren onze bewoners om zoveel mogelijk in het restaurant te eten, voor de gezelligheid en de ambiance’

Hoogtepunt van de dag De High Tea van vandaag wordt samen met Bidvest Deli XL georganiseerd. De vaste leverancier van TSN Thuiszorg put uit een rijk arsenaal van mini-gebakjes, petit fours en andere zoetigheden. “Dit soort activiteiten wordt zéér gewaardeerd”, zegt Duco. “Onze gasten vinden eten doorgaans erg belangrijk. Het is één van de hoogtepunten van de dag, zeker in combinatie met een activiteit. Dat zie je ook nu weer, aan deze High Tea. En niet alleen de bewoners genieten, ook de activiteitenbegeleiders vinden het prachtig. Dat is het leuke aan deze organisatie. Je kunt als keuken wel iets willen organiseren, maar als je niemand meekrijgt, kom je nergens. Onze activiteiten worden breed gedragen door de hele organisatie; dat is misschien wel het allerbelangrijkste.”

Proeverij.

23


10 0% PUU R

GENIETEN

Zie het gehele assortiment op www.delixl.nl


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Veel korting op de heerlijkste zoetwaren; tel uit uw winst! Kijk op www.delixl.nl/served

5%

10%

KORTING

Poppies

Cake, vanille/chocolade, gesneden

Doos à 150 stuks

Cake, naturel, gesneden Doos 4 stuks à 850 gram

Doos 4 stuks à 850 gram

715530

025837

025839

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP HOPPE KOEKJES

Doos à 150 stuks (per stuk verpakt)

Doos 12 pakken à 250 gram

10% KORTING

10% KORTING

Doos à 230 stuks

Doos 14 pakken à 150 gram

376120

192370

373050

Koekjes, mokkasticks

Biscuits, country

15

10% KORTING

Doos 12 doosjes à 100 gram

492850

Red Band

Pepermunt

Doos 10 zakjes à 235 gram

Winegums, mix

10%

039752

10%

KORTING

KORTING

Venco

Droptoppers, zacht & zoet

Mentos

Mint, single

Mentos

Doos 10 zakjes à 255 gram

052344

Doos 40 rollen à 38 gram

Doos 40 rollen à 38 gram

488240

488340

Drop, single

Rainbow, single

Doos 40 rollen à 37,5 gram

Doos 40 rollen à 37,5 gram

488470

010055

Droptoppers, salmiak & mint Doos 10 zakjes à 255 gram

Doos 12 zakjes à 200 gram

040069 DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 473140 AIR ACTION

KORTING

Pepermunt

Doos 30 stuks à 100 gram (per stuk verpakt)

Doos 24 stuks à 60 gram (per stuk verpakt)

051943

10%

%

Gevulde koek, roomboter

Cakeplak, roomboter

Doos 15 rollen à 300 gram

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VENCO

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP RED BAND

De Lekkerste

003135

Pally

371350

Doos 20 pakken à 250 gram

490260

IN ONS ASSORTIMENT

Biscuits, San Francisco, tarwe

Koekjes, Zeeuwse rondjes

Wilhelmina

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DE LEKKERSTE

NIEUW

Verkade

Koekjes, melange, 4 soorten

KORTING

185670

Doos 15 rollen à 320 gram

180350

032462

Koekjes, spritskransen, roomboter

Doos 10 pakken à 175 gram

KORTING

Koekjes, allegaartje, 6 soorten

Koekjes, assorti, Jan hagel, eikenblaadjes, koffiekoekjes

Banket Gilde

Koekjes, lange vingers

Doos 10 pakken à 250 gram

Hoppe

van Doorn

Banket Gilde

KORTING

15%

KORTING

KORTING

5%

KORTING

185620

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VERKADE KOEKJES

10%

10%

5%

KORTING

Goutier

Goutier

Slagroomsoesjes

10%

KORTING

052343

Fruit, single

Koek & Zoetwaren.

25


Thuis in het ziekenhuis

HET N REIN IEUWE GRAA IER DE F GA WIL H STHUIS VERS ET C MAK HIL EN

Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft moet de ‘gastvrije parel’ van Nederland worden. Zo heeft het bezoekersrestaurant een open keuken, worden gasten aan tafel bediend en liggen er soms zelfs ‘parels’ op het bord.

© Ronald Schlundt Bodien/EGM architecten

G

Schilderachtige gerechten Er is ook gedacht aan de patiënten die op hun kamer willen of moeten eten. Het huidige concept is onder de loep genomen en de focus is verlegd naar beleving en aandacht aan het bed zelf. “Naast onze traditionele maaltijden komen er een aantal nieuwe gerechten op de kaart”, vertelt Dijkstra. “Zo zijn er vier nieuwe gerechten, die schilderijen van Johannes Vermeer verbeelden. Het kleurgebruik in één van de gerechten refereert aan het Melkmeisje. Het gerecht ‘Meisje met de parel’ bestaat uit verschillende pareltjes op een bord en met ‘De Astronoom’ wordt een sterrenstelsel gecreëerd, ook op het bord.”

een dienblad in de hand en geen rijen voor het buffet; in het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft worden zowel bezoekers als patiënten aan tafel bediend. Een open keuken biedt een sfeervol kijkje op de koks. JetzeJan Dijkstra, afdelingsmanager hotelservices, licht toe: “Vanuit het oogpunt van gastvrijheid creëren we een grand café-achtige omgeving. We zien een bezoek aan het restaurant als een ontspannen moment. Dat geldt zowel voor onze patiënten als hun bezoekers. Zij zitten echt even in een heel andere omgeving. Nog in het ziekenhuis weliswaar, maar met de prettige sfeer van een grand café. Wij vinden het gastvrijer om onze gasten aan tafel te bedienen, dan dat zij met een dienblad langs een buffet moeten lopen.” Voor wat betreft de menukaart laat het Reinier de Graaf Gasthuis zich inspireren door zowel klassiekers als foodtrends. Op de kaart staan verschillende sandwiches en soepen. Ingrediënten zijn waar mogelijk biologisch en komen zoveel mogelijk uit de streek. “Daarmee heeft ons restaurant een eigentijds karakter,” vertelt Dijkstra. “Ik denk dat we met deze benadering vooruitlopen op de behoeften van onze patiënten en bezoekers. Van dit bijzondere restaurant hebben wij hoge verwachtingen.”

26

Zomer 2015

Jetze-Jan Dijkstra

‘De sfeer is warm, aangekleed, verzorgd en hotelmatig’

In het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis wordt ook geprobeerd om het aantal medewerkers rondom het bed te reduceren. “We willen dat patiënten zo min mogelijk verschillende medewerkers zien. Het zou fijn zijn als een patiënt voor alle niet-medisch gerelateerde zaken zoveel mogelijk dezelfde medewerker ziet. Eén iemand die de koffie serveert, het eten brengt, de televisie aanzet als dat nodig is en op verzoek bijvoorbeeld ook de vensterbank nog even afstoft.”

10 augustus t/m 5 september 2015


© EGM architecten

© HD Keukens

Warme sfeer Al kom je er om een andere reden, Dijkstra maakt voor het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis graag de vergelijking met een hotel. Niet alleen op het gebied van service en gastvrijheid, maar ook als het gaat om de sfeer door het hele gebouw heen. “Die is warm, aangekleed, verzorgd en hotelmatig,” licht hij toe. “We willen waar mogelijk openheid creëren, meer het gevoel van een huiskamer geven, dan van een ziekenhuis.” De afdelingen slingeren rondom een centrale as, die op alle verdiepingen de verschillende bouwdelen aaneenrijgt. Daardoor ontstaat een ‘verbonden’ ziekenhuis. Binnen enkele stappen kun je elke afdeling bereiken, zonder dat je een andere afdeling hoeft door te steken. In het gebouw zitten ook veel patio’s, met zicht op zowel binnen als buiten. Zo ontstaat een gebouw met veel uitzicht en daglicht. Dijkstra gaat verder: “Verbondenheid is er ook met de locatie van het ziekenhuis. Wat betreft de aankleding hebben we ons laten inspireren door onze thuishaven Delft. We hebben gespeeld met kleuren die Johannes Vermeer gebruikt in zijn schilderijen. Die kleuren komen niet alleen terug in de gangen van het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld ook in de kleding van de medewerkers. De witte jassen blijven, maar krijgen mooie kleurrijke accenten op de biesjes, zakken of bij het logo.

De prints op de muren roepen een associatie op met de stad Delft en haar omgeving, de kassen, het strand en de polder.” Bij de nieuwbouw is veel gebruikgemaakt van duurzame en herbruikbare materialen. Zo zitten er zonnecollectoren op het dak, wordt er gebruikgemaakt van bodemwarmte én van de eigen Pharmafilter zuiveringsinstallatie. Grote delen van het dak krijgen een duurzame, groene bewerking.

Er is een gebouw ontstaan met veel uitzicht en daglicht

Onderscheid “In de competitieve zorgmarkt is onderscheid ontzettend belangrijk”, zegt Dijkstra tot slot. “Zonder twijfel moet de kwaliteit van artsen en zorg uitstekend zijn. Maar daarnaast worden ziekenhuizen en zorginstellingen steeds meer gekwalificeerd op de extra faciliteiten, zoals gastvrijheid, niet te lange wachttijden, lekker eten, een goede service en meer. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat patiënten sneller genezen als ze zich prettig voelen. Vandaar onze ambitie om de meest gastvrije parel van Nederland te worden. Wij willen écht het verschil maken.”

Reinier de Graaf Gasthuis, ontwerp EGM architecten

Nieuwe paden.

27


Bestel direct via www.delixl.nl/served

De heerlijkste soepen voor in de zomer om uw gasten mee te verwennen. Zie www.delixl.nl/served

JUBILEU

JUBILEU

M

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP UNOX CUP-A-SOUP

M

ACTIE

ACTIE

20% KORTING

Maggi

Drinkbouillon, Opkikker, kip

KORTING

043960

15%

20%

Tray 3 doosjes à 40 zakjes

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15% KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%

Maggi

Unox

Unox

Unox

Tray 3 doosjes à 40 zakjes

Tray 3 doosjes à 40 zakjes

Tray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

Doosje 21 zakjes à 175 ml

Tray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

043958

043959

262770

011294

Drinkbouillon, Opkikker, tomaat

Drinkbouillon, Opkikker, tuinkruiden

Cup-a-soup, champignon, crème

Cup-a-soup, champignon, crème

Cup-a-soup, mosterd, crème 037045

JUBILEU

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KNORR DRINKBOUILLON

ACTIEM

15% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10% KORTING

10%

KORTING

Knorr

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Soep, Toscaanse tomaten, supérieur

Knorr

Bus à 1,2 kilo

Bus à 1 kilo

Knorr

240380

Doos 6 doosjes x 80 sticks à 3 gram

Soep, Toscaanse tomaten, supérieur

Bouillonpoeder, vlees, gastronoom

Emmer à 3,3 kilo

054004

245090

Doos 6 bussen à 1 kilo

Bus à 1 kilo

Bus à 600 gram

244850

245130

KORTING

10%

Doos à 2 kilo

Soepvleesstukjes, rundvlees, superieur

KORTING

Enkco

Rookworstschijfjes, halve Doos à 2 kilo

Doos à 2 kilo

638910

Zomer 2015

648630

412220

KORTING

Enkco

Deli XL

Doos 20 stuks à 100 gram

Bak à 500 gram

677230

407280

Rookworst, à la minute, hoefijzer

Croutons, knoflook/kruiden

Doos 40 stuks à 80 gram

Bak à 500 gram

002393

404880

Rookworst, à la minute, hoefijzer

Bouillonpoeder, groente, natriumarm

10%

KORTING

Soepvleesstukjes, rundvlees, fijn, gegaard

KORTING

Hela-Thissen

Bouillonpoeder, groente

10%

Enkco

25%

KORTING

Knorr

10%

611560

10%

Bouillonpoeder, kip

243111

Drinkbouillon, tuinkruiden

28

KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Croutons, naturel

10% KORTING

Maggi

Wildfond, geconcentreerd Tray 4 flessen à 1 liter

037012

Soep, Bouillons & toebehoren.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Voor ieder wat wils. Van lekkerbek tot zomergroente en van paella tot spaghetti. Lees meer op www.delixl.nl/served

Zorg Menu

bereid maaltijdcomponenten, speciaal voor instellingen.

10%

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

KORTING

Eetgemak

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

KORTING

Eetgemak

Corps Culinaire

Bak 5 stukken à 90 gram

Bak 5 stukken à 80 gram

Bak à 2 kilo

861906

865858

871669

Lekkerbek, gebakken, 1/3GN

Varkenshaas, 1/3GN, *

5%

Kipschotel, Toscaans

10%

KORTING

10%

KORTING

Eetgemak

Aardappelblokjes, gebakken, natriumarm, 1/6GN

Een uitgebreid assortiment is beschikbaar, zodat uw afnemers worden “ontzorgd”. De maaltijden zijn in smaak, beleving en prijs uitermate perfect.

KORTING

Eetgemak

Eetgemak

Bak à 200 gram

Zomergroenten, natriumarm, 1/4GN

Courgette, gevuld, vegetarisch, 1/3GN

Bak à 600 gram

Bak 5 stukken à 80 gram

867674

853061

867979

Wij bieden u een aantal concepten voor, o.a.: • De buffetwagen • De front-office • Single portions • Drievaksmaaltijden • Diëten

Dieet wensen: Van elk product uit ons assortiment bestaan verschillende afleidingen, bijvoorbeeld: natriumbeperkt, gemalen, (glad) vloeibaar, vegetarisch, glutenvrij of halal. Multicultureel: Naast de Hollandse maaltijd maken wij ook gerechten uit de internationale keuken, Zoals: Surinaams, Italiaans, Pools, Mediterraans, Oosters of Frans. Verpakkingen: Alle producten kunnen besteld worden in groot- en kleinverpakking, waardoor u altijd op maat kunt bestellen. De producten worden zuurstofarm verpakt. Hierdoor heeft het verse product een houdbaarheid van tenminste 10 dagen na aflevering.

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Henri

Henri

Henri

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

Bak à 2,5 kilo

923373

923371

010273

Spaghetti, bolognese

Paella

zie www.delixl.nl voor het totale assortiment Zorg Menu

Nasi goreng, vegetarisch

Convenience.

29


Uit liefde voor de streek 30

Zomer 2015

Wie niet rijk is, moet slim zijn. Misschien wel zo slim als Jos Ollebek, Hoofd Voeding Ouderenzorg van ZorgSaam ZeeuwsVlaanderen. Jos bedacht een manier om streekproducten te serveren aan de cliënten van ZorgSaam en tegelijk geld te besparen. Ook de horeca in ZeeuwsVlaanderen, boeren uit de streek én kansarme werkzoekenden profiteren van zijn ‘Proeftuin’.

“Keuken kon behouden blijven”

“Win-win situatie voor iedereen”

J

os Ollebek is een warm pleitbezorger van vers en ambachtelijk eten in de zorg. Toen zijn werkgever, ZorgSaam Zeeuws - Vlaanderen, gedwongen was om te bezuinigen, bedacht het Hoofd Voeding een initiatief waarmee de keuken behouden kon blijven. Van dit initiatief, de ‘ Zeeuws- Vlaamse Proeftuin’ geheten, profiteren niet alleen de cliënten van ZorgSaam, maar ook de Zeeuwse boeren en mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Op locatie Bachten Dieke in Terneuzen, waar de centrale keuken zit, vertelt Jos over zijn opmerkelijke initiatief. “Ik vind het vreemd dat in tijden van economische tegenspoed, zorginstellingen vaak bezuinigen op de keuken. Om dat vóór te zijn, nam ik twee jaar geleden het initiatief tot onze ZeeuwsVlaamse Proeftuinen’. Het viel me op dat de horeca in Zeeuws - Vlaanderen flink in de lift zat. Tegelijkertijd verdween de horeca-opleiding naar Middelburg, op Walcheren, en steeg de werkloosheid. Bovendien klagen veel boeren dat ze soms nauwelijks van hun producten afkomen. Ik dacht: als ik een aantal partijen nu bij elkaar breng, dan ontstaat er misschien een win-win situatie voor iedereen.”

10 augustus t/m 5 september 2015


Massaal inkopen

Ook de cliënt profiteert

Zo gezegd, zo gedaan. Jos sprak met de boeren, de gemeente Terneuzen en met de regionale horeca. Daarnaast overtuigde hij zijn werkgever ervan om de keuken te behouden. Door zoveel mogelijk bulkpartijen van de boeren af te nemen, moest het mogelijk zijn om geld te besparen. Ook het besluit om medewerkers in te huren die ver van de arbeidsmarkt staan, levert een forse bezuiniging op. “Door zo veel mogelijk producten in te kopen waarvan er op dát moment veel zijn, kunnen we de kosten laag houden”, legt Jos uit. “Nu zijn er bijvoorbeeld heel veel tomaten. Die kopen we dan massaal in. Niet alleen voor de maaltijden van morgen en volgende week, maar óók voor het eten in december. De tomaten worden in onze snijkeuken op de locatie in Hoek gesneden en verwerkt als coulis. Of we maken er een basissoep of pastasaus van en vriezen die in. In onze snijkeuken werken zowel werkloze mensen, als mensen die een beetje tussen wal en schip zijn geraakt, bijvoorbeeld vanwege een sociale handicap. Sommigen kunnen we een verkorte horeca-opleiding aanbieden, opdat ze later kunnen doorstromen naar een ‘echt’ horecabedrijf.”

Al met al is deze intensieve praktijkopleiding een prima voorbereiding op een baan in de horeca. Jos: “Van restaurateurs uit Zeeuws - Vlaanderen hoor ik weleens: als ze bij júllie vandaan komen, dan weten ze écht wat werken is. Ziedaar de winst voor onze medewerkers en voor restaurants die om gemotiveerde krachten verlegen zitten. De winst voor óns is, nogmaals, dat we kunnen bezuinigen op het keukenpersoneel - waarvoor we vaak zelfs subsidie krijgen. Plús op de seizoensgebonden streekproducten die we in grote partijen inkopen. Maar het uitgangspunt is en blijft natuurlijk dat we onze cliënten een smakelijke en vers bereide maaltijd kunnen bieden, gemaakt van erkende producten uit de streek.”

Inspirerend De vaste koks/leermeesters in de keukens van ZorgSaam zijn wel veel tijd kwijt aan de begeleiding van hun medewerkers, maar hebben dat er graag voor over. “Zij zien deze medewerkers ook met sprongen vooruitgaan en

“Onze medewerkers gaan met sprongen vooruit”

“Bulkpartijen houden de kosten laag”

Advies van sterrenkoks De krachten in de keuken worden bijgestaan door leermeesters. Extra advies komt er van ervaren sterrenchefs als Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken), die zich gecommiteerd hebben aan het Horeca Training Center van ZorgSaam. “Onze keukenmedewerkers beginnen in de snijkeuken, waar ze puur productie draaien”, vertelt Jos. “Dat kun je zien als een soort mise-en-place XXL. Van daaruit wordt het gros van de gesneden streekproducten naar de bereidingskeuken in Terneuzen gebracht. Ruim een maand na de start van hun training komen de medewerkers in Terneuzen terecht en helpen ze mee aan de bereiding van de maaltijden voor onze 600 cliënten, verdeeld over vier locaties. Maar óók aan onze Tafeltje-dek-je maaltijden en het eten voor het centrale restaurant. Daarnaast lopen ze mee in de bediening, waar ze alles leren over een gastvrije ontvangst van de bezoekers. Iedereen is welkom in ons restaurant, van cliënt tot omwonende. Na drie maanden is de horeca-opleiding ten einde en zijn onze medewerkers klaar om door te stromen.

putten daar veel inspiratie uit”, zegt Jos. “Natuurlijk komt er weleens iemand niet opdagen, maar daar moet je een beetje handig mee omgaan. Onze leermeesters hebben allemaal een training ‘Omgaan met autisme’ gevolgd, dus ze komen nauwelijks voor verrassingen te staan. Uiteindelijk valt het verzuim ook erg mee en reageren de medewerkers heel enthousiast. We hebben zes krachten voor gemiddeld 32 uur per week. Twee personen hebben zelfs al een vast contract gekregen en werken nu voor vast in de keuken. Anderen kunnen met de basiskennis die ze hier hebben opgedaan, elders aan de slag. Hier leren ze over de ‘mise-en-place’, over koken, goed gastheerschap, sociale hygiëne, werken met elkaar én onder druk werken. Na drie maanden, als ze hun certificaat op zak hebben, hoor ik ze weleens zeggen: ‘Het was keihard werken, maar ik zal jullie missen’. Dat doet me echt goed.”

Zorg voor de wereld.

31


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Alles om uw gasten te voorzien van gezonde groenten. Van snijbonen tot schorseneren. Lees meer www.delixl.nl/served

10%

10%

10%

KORTING

Ardo

Ardo

Ardo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

608460

602910

663360

Snijbonen, Hollands

Groentemix, ratatouille

10%

10%

KORTING

Deli XL

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Wortelen, Parijs, 15/20 mm

Bonduelle

Bonduelle

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

Doos 4 zakken à 2,5 kilo

603570

605090

Groentemix, prinsessenmelange

Groentespies, met wortel, paprika, ui en broccoli

Tuinbonen, wit, extra fijn, minute

10%

KORTING

Agro-on

KORTING

KORTING

5%

KORTING

Deli XL

Broccoliroosjes, 20/40 mm

Wok mix

10%

10%

KORTING

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Bonduelle

Bonduelle

Tray 6 blikken à 850 ml

Tray 6 blikken à 850 ml

425910

400560

Schorseneren

Maïskorrels, crispy

Doos 30 stuks à 80 gram

608550

605260

989350

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP LUTÈCE CHAMPIGNONS

10%

10% Deli XL

Deli XL

Pot à 720 gram

Tray 2 potten à 2,4 liter

Kappertjes, non pareilles

10%

KORTING

KORTING

Wortelsalade

10%

KORTING

Deli XL

Tutti frutti, met pruimen, zonder pit

Deli XL

Uien, gebakken Zak à 400 gram

Bak à 1 kilo

021915 32

Zomer 2015

423800

415820

10%

KORTING

KORTING

Lutèce

Champignons, gesneden, 3e kwaliteit Doos 6 smartpacken à 1,2 kilo

401180

016950

10 augustus t/m 5 september 2015


PolderGoud is hét kwaliteitsmerk in aardappelen, op elke plaats in de aardappelketen!

10%

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

Aviko

Aardappelen, 20/30, steamfresh

Aardappelen, 100% gekookt, 1/2 & 1/4, steamfresh

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 2 zakken à 5 kilo

Doos 6 zakken à 2 kilo

455720

452230

452430

Aviko

10%

Aviko

Kriel, mini, 17/20, steamfresh

10%

KORTING

KORTING

Aviko

PolderGoud

PolderGoud

Doos 6 zakken à 2 kilo

Zak à 5 kilo

Zak à 5 kilo

455790

930256

930207

Aardappelen, skin-on, 1/2, steamfresh

Hét kwaliteitsmerk in aardappelen, op elke plaats in de aardappelketen!

10%

KORTING

Aardappelen, tafel, halfrond, iets kruimig

Aardappelen, tafel, iets kruimig, 45/50, geschild PolderGoud is het merk van familiebedrijf SCHAAP Holland B.V. uit Flevoland. Voor meer informatie over de aardappelproducten van PolderGoud

De voordelen: • Constante, goede kwaliteit • Geschild; koud op het mes, een duurzaam proces • Synergie in de keten en begeleiding van de Global GAP gecertificeerde aardappeltelers • Hoge leveringsbetrouwbaarheid (>99%) • Veilige producten door HACCP, BRC én FSSC22000 certificering van het schilproces

zie onze website of bel. SCHAAP Holland, Oogstweg 7, postbus 7, 8256 ZG, Biddinghuizen, tel. 0321-335050, www.schaapholland.com

5% 10%

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Vers&zo

Vers&zo

Vers&zo

Doos à 15 kilo (ca. 100 stuks)

Netje à 5 stuks

Doos à 15 kilo

931633

911442

910391

Appels, klein, 70/75

Handsinaasappels, 56

PolderGoud speelt in, op de wensen en behoeften van koks, hoofden van voeding, diëtisten en de gasten van (zorg)instellingen en horeca, door het bieden van heerlijke en pure PolderGoud aardappelproducten. Voor de PolderGoud-aardappelproducten worden door Schaap Holland de mooiste aardappels geselecteerd, met de juiste smaak, kleur, geur en structuur. Vers geschilde aardappels onderscheiden zich op smaak, gemak, versheid & kwaliteit.

Peren, los, 65/70

Als u dat wenst, gaat PolderGoud een stapje verder door ook het koken voor u over te nemen. PolderGoud biedt u naast verse, geschilde producten ook een “sous-vide” variant. Gekookt in de vacuüm verpakking, met behoud van smaak- en voedingsstoffen. De extra voordelen van Sous-vide gegaarde producten: • Smaakvol • 100% gaar = klaar in een paar minuten • Voedzaam en rijk aan smaak (evt. gekruid) • Allergenen vrij • E-nummers vrij • Lang houdbaar (1 maand) Voor kleinschalig wonen, ook verkrijgbaar in 450 grams verpakkingen!

5%

5%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Materne

Materne

Uyttewaal

Doos 3 zakken à 5 kilo

Doos 6 blikken à 850 ml

Tray 3 blikken à 5 liter

401460

401410

424180

Appelmoes

Appelcompote, met stukjes

zie www.delixl.nl voor het totale assortiment PolderGoud

Appelmoes, extra kwaliteit

Aardappelen, Groenten & Fruit.

33


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Meer kwaliteit, minder kosten; proef het verschil! Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

W&G

W&G

Portie à 100 gram

050714

Kalkoen, pomodori secchi, gegaard

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

W&G

Vers&zo

Lebouille

Portie à 100 gram

Spies à 80 gram

Stuk à 3,5 kilo

Stuk à 1 kilo

050708

050775

050652

050602

Kipfiletto di pizza, gegaard

Kipspies, tropical, gegaard

10%

10% Quorn

Maqsfood

Doos 10 zakken à 1 kilo

Doos 10 zakken à 1 kilo

Doos à 4 kilo (porties ca. 80 gram)

628180

622670

Filets, vegetarisch, ongepaneerd

Fingers, vegetarisch

Sukadelap, runder, gestoofd

Doos 5 zakken à 1 kilo

668150

668140

10

KORTING

KORTING

Prime Meat

Doos à 4 kilo (porties ca. 80 gram)

Portie à 180 gram

Stuk à 1 kilo

623130

044633

046947

Sukadelap, runder, zonder zenen, grainfed

10%

%

KORTING

10%

Prime Meat

10

%

10%

Runderlap, gestoofd

642600

Doos 5 zakken à 1 kilo (stuk ca. 30 gram)

Ribeye, graankalf, heel, vacuüm

KORTING

Quorn

Stukjes, vegetarisch

Kalfs dunne lende, rosé, vacuüm

10%

KORTING

KORTING

Gehakt, vegetarisch, fijn

10%

KORTING

Ribeye, kalf, jong rosé, heel, vacuüm

10%

KORTING

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Seafood Partners Seafood Partners

Seafood Partners

Pangasiusfilet, gestoomd, 1/3GN

Zalmfilet, met boter gebakken, in Hollandaisesaus, 1/3GN

Bak 5 stuks à 80 gram

Bak 5 stuks à 80 gram

042652

042724

Kabeljauwfilet, met boter gebakken, 1/3GN

34

Zomer 2015

Seafood Partners

Seafood Partners

Bak 5 stuks à 80 gram

Bak 5 stuks à 80 gram

Bak 5 stuks à 80 gram

042729

042649

042657

Zalmfilet, met boter gebakken, 1/3GN

Zalmburger, met boter gebakken, 1/3GN

Vlees & Vis.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

25% korting op de lekkerste wijnen voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

Fraaie droge witte wijn met verfijnde florale geurnuances en een ronde, zachte droge smaak met veel aromatische lengte.

Gulle, volle en rijpe wijn, barstensvol tropisch fruit en een romige textuur.

Een frisse rosé met in het stuivende aroma nuances van bessen en frambozen. Sappige en frisdroge smaak.

25%

25%

25%

KORTING

KORTING

Fris geurende en levendige witte wijn. Zuiver en zacht in de mond met tonen van groene appel en meloen.

Verfijnde en evenwichtige droge rosé met in het fruitige aroma nuances van bessen en frambozen. De smaak zet rond en geurig in en blijft fris en fruitig hangen.

25%

KORTING

25%

KORTING

Viognier IGP Languedoc “Le Versant”

Chardonnay IGP Languedoc “Lazy Lizard”

Pink Syrah IGP Languedoc “Lazy Lizard”

Sauvignon Vermentino IGP Languedoc “Pasquiers”

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

Doos 6 flessen à 75 cl

KORTING

Grenache Cinsault IGP Languedoc rosé “Pasquiers” Doos 6 flessen à 75 cl

551250

551760

5%

5%

KORTING

xxxxx xxxxx Jenever, oud, matuur, 38%

551790

551180

554530

5%

KORTING

5%

KORTING

5%

KORTING

KORTING

Zuidam

xxxxx xxxxx Whisky, Millstone, Dutch malt, 5 jaar, 40%

Tullamore Dew

xxxxx xxxxx Whisky, 40%

Bacardi

xxxxx xxxxx Carte Fuego, Rum, 40%

Henkes

Fles à 1 liter

Fles à 70 cl

Fles à 70 cl

Fles à 70 cl

Fles à 1 liter

xxxxx 054217

xxxxx 055858

xxxxx 541550

xxxxx 055792

xxxxx 541110

Ketel 1

xxxxx xxxxx Vieux, 35%

Wijn & Gedistilleerd.

35


Samen terug in de tijd MET BIDVEST DELI XL NAAR HET NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM

Elk jaar organiseert Bidvest Deli XL samen met het Nationaal Ouderenfonds een Ouderendag voor zorgcliĂŤnten die veel tijd in hun verzorgingstehuis doorbrengen. Eind juni gingen 90 van hen een dag naar het Nederlands Openluchtmuseum. Served was erbij en proefde de sfeer onder ouderen en vrijwilligers. 36

Zomer 2015

10 augustus t/m 5 september 2015


De zon legt een warme deken over het Openluchtmuseum in Arnhem-Noord. Groepjes mensen lopen van de Kasteelboerderij naar de Windhoutzaagmolen en van de Koopmanswoning aan het water naar de oude tramremise. Veel bezoekers dragen een paarse polo; het zijn de vrijwilligers van Bidvest Deli XL. In hun gezelschap verkeren de senioren van vier verzorgingstehuizen in Dieren en Elst. De cliënten van Attent Zorg in Gelderland genieten zichtbaar van hun bezoek aan het museum, dat bij velen herinneringen oproept aan een eerder bezoek, als kind of jong volwassene.

VIJFDE OUDERENDAG Dit jaar vindt alweer de vijfde Ouderendag van Bidvest Deli XL en het Nationaal Ouderenfonds plaats. Elk jaar organiseren beide partijen een onbezorgd dagje uit voor ouderen, die vanwege hun handicap en/of sociale isolement weinig tot niet de deur uitkomen. “Bijna één miljoen ouderen leiden een eenzaam bestaan”, vertelt algemeen directeur Dick Slootweg van Bidvest Deli XL. “Op deze manier kunnen we hun leven iets minder eenzaam maken. Voor onszelf is dit een belangrijke manier om invulling te geven aan het MVO-beleid. Enerzijds bestaat dat beleid uit het stellen van harde doelen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot en het

verantwoord ondernemen zich tot beloftes over duurzaamheid en het milieu, maar Bidvest Deli XL maakt er écht werk van. Het bedrijf vraagt van zijn medewerkers om zelf het initiatief te nemen. Dat is een nieuwe vorm van MVO die we de komende jaren veel vaker gaan zien. Het voorbeeld van Bidvest Deli XL halen we bijna wekelijks aan in gesprekken met andere bedrijven. De impact hiervan op vereenzaamde ouderen is enorm. Er zijn weleens mensen die zeggen: ‘Wat maakt zo’n dagje nou voor een verschil?’ Dan zeg ik: ‘Voor hen doet dit hetzelfde als twee weken Spanje voor jou.’ Zij halen hier zóveel energie uit, daar heb je bijna geen besef van. En weken later hebben ze het nóg over de zon op hun gezicht, de aanblik van die molens en die ene vrijwilliger die geen moment van hun zijde wijkt.”

“VEEL OUDEREN ZITTEN IN EEN ISOLEMENT. VOOR HEN IS EEN DAG ALS DEZE GOUD WAARD!”

‘ECHT NAAR UITGEKEKEN’ De 90 cliënten van Attent Zorg – waarvan ook een aantal thuiszorgcliënten – worden tussen de middag getrakteerd op een uitgebreide lunch bij de Kasteelboerderij. Daar spreken we met één van hen, mevrouw Van Schaik. “Ik woon zelfstandig in Elst, maar kom bijna nergens meer,” vertelt ze. “Er is één lieve buurvrouw die me af en toe meeneemt voor een rondje door de wijk, maar dat is het dan.

e Wolfkamp

Dick Slootweg en Moniqu

OF IK BLIJ BEN MET ALEX?

JAZEKER. WIE HEEFT ER NU ZO’N STUK? verduurzamen van je assortiment. Anderzijds willen we onze medewerkers bewust maken van hun omgeving. Vaak gaat dat vanzelf, zoals bij deze Ouderendag. Mijn collega’s hebben zich hier al maanden geleden vrijwillig voor opgegeven. Er zijn nu 100 vrijwilligers van Bidvest Deli XL, maar het hadden er net zo goed 200 kunnen zijn. Dit is hún initiatief en dat vervult me met trots.”

‘VOORBEELD VOOR ANDEREN’ Monique Wolfkamp van het Nationaal Ouderenfonds is blij met de betrokkenheid van Bidvest Deli XL. “Ik hoop dat andere organisaties hier een voorbeeld aan nemen”, zegt ze. “Veel ouderen zitten in een sociaal isolement en hebben niemand meer die met liefde en oprechte interesse naar ze omkijkt. Voor hen is een dag als deze goud waard. In sommige bedrijven beperkt maatschappelijk

Vandaar dat ik hier absoluut bij wilde zijn. Ik heb er ook echt naar uitgekeken. Of ik blij ben met Alex, mijn begeleider? Jazeker! Ik bof met hem, want wie heeft er nou zo’n stuk? Kijk maar eens om je heen, ik heb het echt getroffen met hem!” Kim Nijland, medewerker Dagbesteding van Attent Zorg, geniet zichtbaar van de aandacht voor haar cliënten. “Weet je wat het ook is?”, zegt ze. “Veel ouderen willen wel een dagje weg, maar kunnen dat niet betalen. Vandaar dat ze dan maar thuis blijven. Nu kunnen ze onbezorgd een dagje weg en je ziet aan alles hoeveel schik ze daarvan hebben. Ze glunderen gewoon. Opeens krijg je ook allerlei verhalen over vroeger te horen, want zo’n Openluchtmuseum roept natuurlijk herinneringen op. Wat dat betreft is dit echt een dagje terug in de tijd.”

Reportage.

37


VA BAVA N ROIS TO ROOMT IJS

VAN SUIKERVRIJ TOT VETARM

De vele desserts zijn zonder uitzondering eerlijk geproduceerd en puur van smaak. “We gebruiken uitsluitend natuurlijke kleurstoffen”, vertelt Ton van Luijn. “En in plaats van E-nummers kiezen we steeds vaker voor vruchtenpuree. Bovendien bieden we een aantal suikervrije desserts aan, waarbij de zoetstof Stevia is gebruikt, die wordt gewonnen uit de Stevia Rebaudiana plant. Daarnaast horen ook vetarme en glutenvrije desserts standaard tot het assortiment.”

38

Zomer 2015

10 augustus t/m 5 september 2015


Bidvest Deli XL presenteert: de Sweet Creations van Van Gils. Deze verrukkelijke desserts zijn een doorslaand succes in de zorg. Zowel de variatie als superieure prijs-kwaliteitverhouding spreekt veel instellingen aan. De desserts zijn daarom een geliefd ‘verwenalternatief’ voor het standaard toetje. Served sprak met accountmanager Ton van Luijn: “De zorgmarkt krimpt, maar het verwennen van de gast, dát blijft!” Van Gils biedt diverse soorten desserts voor de zorg. Vooral de roomijsbekertjes, moussecups, bavaroisbowls en luxe ijscoupes zijn mateloos populair. “Dit zijn echte verwendesserts”, vertelt Ton van Luijn. “Een ‘normaal’ dessert bestaat doorgaans uit vla of yoghurt, maar veel zorginstellingen wijken daar tenminste één keer per week van af. In dat geval trakteren zij hun gasten op iets luxers, van een bavarois tot roomijs.” In de zorg speelt zowel de prijsstelling als portionering (van desserts) een belangrijke rol. De Sweet Creations van Van Gils worden via Bidvest Deli XL voor een voordelige prijs aangeboden. Bovendien worden veel desserts in handige éénpersoons-cups aangeboden.

ONZE BEKERS ROOMIJS ZIJN ERG

POPULAIR

ALS TUSSENDOORTJE

VAN IJSKLOKJE TOT VAN GILS Het ‘imperium’ van Van Gils begon in 1974 in de garage van melkboer Staf van Gils en zijn vrouw Roosje. Met een kleine ijsmachine bereidde Staf na zijn melkronde roomijs op ambachtelijke wijze. Niet veel later ruilde hij zijn melkwagen in voor een diepvrieswagen en werd Staf met zijn bedrijf IJsklokje een begrip in de Belgische Kempen en de provincie Antwerpen. De huisaan-huisformule bleek zo’n succes dat er steeds meer wagens van IJsklokje de weg opgingen. In de kalme wintermaanden reisde Staf naar Nederland, waar hij in contact kwam met de grootverbruikersmarkt. Al snel werd Van Gils’ bekende Mousse Dessert ontwikkeld. Medio jaren ‘90 van de vorige eeuw ontwikkelde Staf het suikervrije ijs en riep hij gelijk een nieuw merk in het leven: Van Gils Creaties, dat sinds 2013 kortweg bekendstaat als ‘Van Gils’.

BITTERKOEKJES EN BOERENJONGENS

‘VERWENNEN BLIJFT’

Van Gils komt twee keer per jaar met een nieuw assortiment; in het voor- en najaar. In het najaar zijn veel desserts gericht op de feestdagen. Toch is er vrijwel het hele jaar door een constante vraag naar de Sweet Creations. Van Luijn: “De zorgmarkt krimpt, maar wij groeien nog steeds. Hoe dat komt? Ik denk dat veel instellingen er tóch voor kiezen om hun gasten te blijven verwennen, omdat ze wel inzien hoeveel lekker eten en drinken voor deze mensen betekent. Oudere mensen houden doorgaans van zoete gerechtjes en willen ook weleens wat anders dan de geijkte desserts. Tegelijkertijd kunnen wij de kwaliteit hoog houden. Vandaar dat ons marktaandeel nog steeds groeit.”

De desserts zijn er in diverse soorten en smaken. Alleen al van de moussedesserts zijn er 11 smaken verkrijgbaar, van chipolata en chocolade tot bitterkoekjes en boerenjongens. De populaire ‘Weekend Bavarois’ bestaat uit twee verschillende smaken in één coupe, met een laagje saus ertussen. “Dit is een wat luxer dessert, dat vaak in het weekend wordt opgediend”, zegt Van Luijn. “Erg populair zijn ook onze roomijsbekers van 120 ml, verkrijgbaar in diverse smaken. Veel gasten eten die als tussendoortje en genieten daar echt van.”

BENIEUWD N TOTALE ASSO AAR ONS VAN VAN GIL RTIMENT CREATIONS? S SWEET K OP WWW.DE IJK DAN LIXL.NL

Versbereiders.

39


De Tafelrede

Investering in de cliënt is een investering in uzelf Lekker eten en drinken speelt een grote rol in het leven van de zorgcliënt. Het is een moment waar hij of zij naar uitkijkt en dat van invloed is op het welbevinden van de cliënt. Wie geniet van lekker (én gezond) eten, voelt zich automatisch beter en eet beter. Wat dat betreft is eten misschien wel het lekkerste, natuurlijkste en beste medicijn dat er is. Gelukkig wordt de kracht van gezond en lekker eten steeds meer op waarde geschat. Het aantal initiatieven waarbij de cliënt culinair verwend wordt, groeit met de week. Deze trend hoort een beetje bij de huidige tijdsgeest, want eten is nog nooit zo populair geweest. Dat maakt de cliënt ook kritischer; instellingen zullen vaker worden afgerekend op

de kwaliteit van het eten, niet alleen door de (toekomstige) cliënt zelf, maar ook door hun familieleden, die het beste met hun geliefden voor hebben. Ziekenhuizen en verzorgingshuizen die iets extra’s ondernemen voor hun gasten, hebben een streepje voor. Dan denk ik vooral aan: extra smaakvol, extra duurzaam en extra verwenmomenten. Maar óók aan een grotere autonomiteit voor de cliënt, die graag zelf beslist waar, wanneer, wat en met wie hij eet. De regie komt steeds meer bij de zorgcliënt te liggen, die zich daar aantoonbaar prettiger bij voelt. Kortom: op het gebied van eten en drinken in de zorg, is er momenteel veel gaande. De focus ligt op gastvrijheid, verwennen,

verduurzaming, beleving en aandacht voor het individu. Natuurlijk brengt dit in sommige gevallen ook extra kosten met zich mee, maar door bewust met voeding om te gaan, kan er ook veel geld bespaard worden. Efficiënter inkopen en het terugdringen van voedselverspilling hebben op veel plaatsen al tot aanzienlijke besparingen geleid. Dat geld wordt vervolgens weer geïnvesteerd in de maaltijdbeleving en het welbehagen van de cliënt. Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland helpen relaties in de zorg met het verwezenlijken van hun ambities. Wij adviseren u graag over - bijvoorbeeld - efficiëntere bestelmodules en budgetbeheersing, zodat u genoeg geld kunt vrijmaken

voor een investering in het welzijn van de cliënt. Dat is dan gelijk een investering in uw organisatie, want steeds meer mensen laten hun keuze voor een zorginstelling afhangen van het voedingsbeleid. Vincent Bos, Directeur Zorg Bidvest Deli XL


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Trakteer uw cliënten op de lekkerste toetjes en uzelf op de beste prijs! Lees meer op www.delixl.nl/served

10%

10%

KORTING

KORTING

Alpro

Alpro

Ehrmann

Tray 24 cupjes à 125 gram

Tray 24 cupjes à 125 gram

Tray 20 bekers à 125 gram

194090

194100

035666

Soya dessert, vanille, original

Soya dessert, soft caramel

10%

10%

KORTING

Yoghurt, Fruttagurt, assorti

KORTING

Danone Danio

Kwark, luchtig, aardbei Doos 8 trays x 2 bekers à 125 gram

172430

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 050803 ROOMVRUCHTEN ASSORTI

10%

10%

KORTING

10%

KORTING

Van Gils

Van Gils

Doos 24 bekers à 120 ml

Doos 24 bekers à 120 ml

705600

705530

Roomijs, aardbei

Roomijs, pistache

Yoghurt, vruchten, assorti, mager (aardbei, framboos, perzik/maracuja & ananas)

Doos 24 bekers à 120 ml

Doos 24 bekers à 120 ml

Tray 20 bekers à 150 gram

706570

705570

050799

Roomijs, vanille

KORTING

Roomijs, mokka

Bauer

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP ZUIVELHOEVE PAP EN KWARK

10%

10%

KORTING

KORTING

Zuivelhoeve

Zuivelhoeve

Tray 6 bekers à 150 ml

Tray 12 bekers à 150 ml

053765

861666

Pap, ongezoet, havermout

Kwark, aardbei

Tray 6 bekers à 150 ml

Tray 12 bekers à 150 ml

053769

171010

Pap, ongezoet, griesmeel

Kwark, naturel

JUBILEU

ACTIEM

20%

10%

KORTING

Pruvé

Appelflappen, mini, gebakken

10%

KORTING

Deli XL

Appeltaart, ambachtelijk, roomboter, 12 punten

15%

KORTING

Deli XL

Appeltaart, Wener, roomboter, 12 punten

Doos 40 stuks à 41 gram

Doos 4 stuks à 2,2 kilo

Doos 6 stuks à 1,8 kilo

603150

698720

698690

15%

KORTING

KORTING

Maître Paul Professional

Maître Paul Professional

Doosje à 1,2 kilo

Doos 6 doosjes à 1,45 kilo

680750

680780

Taart, assorti, d’Italia

Appeltaart, 10 punten

Desserts.

41


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Van borrelglas tot afwasmiddel; kies uw korting en ga naar www.delixl.nl/served

15%

25%

KORTING

Royal Leerdam

Borrelglas, met filet Intermezzo Tuba, 3,5 cl, Ø 53 mm, hoogte 12 cm

15%

KORTING

Hupfer

Hendi

Per stuk

Per stuk

Regaalwagen, 18x1/1GN, rvs, 45,9x62,4x166,7 cm

Bakplaat, aluminium, anti-aanbak, 1/1GN, 1 cm

Doos à 12 stuks

15%

KORTING

Araven

Voorraadbak, met deksel, paars, 1/2GN, 15 cm, 10 liter

KORTING

NFP

Isoleerkan, dubbelwandig, rvs, zwart, 1,5 liter Per stuk

Per stuk

039636

012335

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 043490 DONKERBLAUW

Bestekzakjes, sacchetto, bordeaux, met servet, buttermilk, 2-laags

054170

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP DEPA BAKJES

10%

036542

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VAN DER WINDT ZAKKEN

10%

KORTING

KORTING

Deli XL

028392

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP MENUBAKKEN; DEKSEL APART VERKRIJGBAAR 838470

5%

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%

KORTING

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Depa

van der Windt

BIC

Doos à 400 stuks

Krimp à 25 stuks

Doos à 1000 stuks

Tray à 50 stuks

838300

835810

023932

892190

Menubak, zwart, pp, 2+1-vaks, 23x19x4 cm

Bakje, met deksel, wit, ps, 1 liter

Foliezakken, met papieren rug

Aansteker, electric, metallic

Doos 10 krimpen à 50 stuks

039919

15%

5%

KORTING

35%

Harpic

Toiletblok, max, citrus

KORTING

Doos à 6 stuks

776280

Toiletblok, max, marine Doos à 6 stuks

776270

Dubro

10%

KORTING

10%

Deli XL

Sanitairreiniger

KORTING

Can à 5 liter

042905

KORTING

Ibex

Werkdoekjes, geel, 38/40 Doos 20 pakken à 10 stuks

792890

Vloerreiniger

Foodwipes, antibacterieel, 140x140 mm

Doos 12 flessen à 600 ml

Can à 5 liter

Bus à 200 stuks

Doos 20 pakken à 10 stuks

005198

042903

747540

802720

Afwasmiddel, extra, citroen

Huishouddoekjes, blauw

Non-food.

43


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Ultiem verwenmoment; van ovensnacks tot pannenkoeken en overige heerlijke snacks! Ga naar www.delixl.nl/served

JUBILEU

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KWEKKEBOOM OVENSNACKS

10%

ACTIEM 15%

10%

10%

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

Kwekkeboom

Kwekkeboom

Laan Snacks

Van Dobben

Doos 2 doosjes x 30 stuks à 22 gram

Doos 2 doosjes x 25 stuks à 25 gram

Doos 24 stuks à 80 gram

Doos 28 stuks à 80 gram

044953

044950

626550

051437

Ovensnacks, kiphapjes

Ovensnacks, bitterballen

10%

Kroket, 15% kip

10%

10%

KORTING

Frikandel, kalfsvlees

Kwekkeboom

Kwekkeboom

Beckers

Doos 2 doosjes x 30 stuks à 20 gram

Doos 20 stuks à 70 gram

Doos 2 doosjes x 20 stuks à 80 gram

Ovensnacks, kaashapjes

Ovensnacks, croquetten

10%

KORTING

KORTING

Kipspies, voorgebraden

10%

KORTING

Beckers

KORTING

Beckers

Kipfilets, voorgebraden, mini, krokant

Loempia, cum laude Doos 12 stuks à 200 gram

Doos 60 stuks à 25 gram

044952

039829

044951

655730

622200

JUBILEU

JUBILEU

M

10% Sadia

Rolladeschijf, kalkoen Doos 30 stuks à 90 gram

KORTING

Sadia

Cordon bleu, kip, extra, gegaard

44

Zomer 2015

650690

15%

15%

KORTING

KORTING

Jan

Pannenkoeken, naturel Pak à 8 stuks

Doos 24 stuks à 100 gram

698310

ACTIEM

10%

10%

KORTING

ACTIE

225150

KORTING

Veldt’s

Veldt’s

Doos 60 stuks à 120 gram

Doos 60 stuks à 120 gram

Pannenkoeken, spek, bulk, 20 cm 641040

Pannenkoeken, appel, bulk, 20 cm 641060

Snacks.


Bestel direct via www.delixl.nl/served

Groot inslaan tegen kleine prijzen. Profiteer mee! Zie www.delixl.nl/served

10% 5%

KORTING

KORTING

Uncle Ben’s

Rijst, parboiled, langkorrel 204110

Zout, fijn Zak à 25 kilo

299010

5%

KORTING

Garde d’Or

Béarnaisesaus, kant-en-klaar

Deli XL

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

050269

050270

Dressing, thousand islands

Dressing, yoghurt

Dressing, naturel

Rijst, basmati

Hollandaisesaus, kant-en-klaar

Doos 3 zakken à 5 kilo

Pak à 1 liter

Fles à 1 liter

Fles à 1 liter

204010

294221

050271

050272

10%

10% KORTING

15%

KORTING

KORTING

KORTING

15%

Levo

Mayonaise, 80%

KORTING

Chef

Kühne

Pak à 1 liter

Doos 250 sachets à 5 gram

Hela-Thissen

305770

Mosterd, Frans 187290

Hela-Thissen

Satésaus, original, kant-en-klaar Emmer à 3,3 kilo

411380

Emmer à 10 liter

238690

KORTING

Deli XL

Dressing, honing mosterd

Pak à 1 liter

10% Saus, demi glace

5%

KORTING

299440

Bundel 3 zakken à 5 kilo

Suprasel

10%

Mayonaise, 80%

Satésaus, superieur, kant-en-klaar

Satésaus, zoet, met stukjes pinda

Doos 2 packzakken à 5 liter

Emmer à 3,3 kilo

Emmer à 3,3 kilo

303700

411400

051948 ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP KNORR PRIMERBA

10%

10%

KORTING

Bebo

Margarine, vario, vloeibaar Doos 4 flessen à 2,5 liter

KORTING

Danone

Hüttenkäse, cottage cheese

10% Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%

KORTING

10%

KORTING

KORTING

Glorie

Van Gilse

Knorr

Krat 22 doosjes à 6 stuks

Doos 12 flessen à 500 ml

Doos 2 potten à 340 gram

336370

012314

249510

Eieren, biologisch

Schenkstroop, origineel

Primerba, pesto

Doos 6 bakken à 200 gram

044709

043406

Divers.

45


Van app tot frietfiets STEEDS VAKER ZIEN WE INITIATIEVEN DIE INSPELEN OP DE SMAAK- EN GASTVRIJHEIDSBELEVING VAN DE ZORGCLIËNT. SERVED PRESENTEERT VIER RECENTE PRAKTIJKCASES; VAN DE FRIETFIETS TOT EEN HANDIGE BESTELAPP.

Gemini Ziekenhuis komt

ouderen tegemoet

Bron: Radboudumc

Kinderziekenhuis presenteert frietfiets Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is een nieuwe culinaire ‘attractie’ rijker. Twee keer per week staat er een frietfiets op het Theaterplein van het ziekenhuis, waar vrijwilligers extra gezonde en ambachtelijke frietjes bereiden. De frietjes worden gegaard in de heteluchtoven en zijn daardoor minder vet en zout dan ‘gewone’ friet. Ook de bereiding ter plekke - in de bakfiets - draagt bij aan de (smaak)beleving van de patiëntjes. De friet wordt zo extra vers en knapperig gepresenteerd, terwijl er geen vette ‘baklucht’ vrijkomt in het ziekenhuis. Het Radboudumc Amalia wil met de frietfiets bijdragen aan een “leuke en gezonde beleving van lekker eten”.

De ene afdeling is de andere niet en dus is het logisch dat sommige patiëntengroepen er geheel eigen eetvoorkeuren op nahouden. Zo luistert het Gemini Ziekenhuis in Den Helder tegenwoordig aandachtig naar patiënten die ouder zijn dan 70 jaar. Uit onderzoek bleek dat deze groep behoefte heeft aan kleinere maaltijden. Daarnaast gaf ongeveer driekwart van de ouderen aan liever ’s middags warm te eten. Het ziekenhuis paste de maaltijdvoorziening daarop aan, zodat de doelgroep nu kan kiezen uit een normale maaltijd en één van in totaal 12 kleine maaltijden. Bovendien wordt die warme maaltijd nu tijdens lunchtijd geserveerd. Komend najaar wil het ziekenhuis nog een afdeling ‘op maat bedienen’, passend bij de behoeften van de doelgroep.

Bron: ghz.nl

Bestellen via de

GHZ app

46

Patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda kunnen via de nieuwe GHZ app direct hun bestelling plaatsen bij de roomassistent. De app is te gebruiken op een tablet of een smartphone. Eén druk op de knop volstaat bijvoorbeeld al om een vers kopje koffie te laten komen. De roomassistent appt vervolgens terug wanneer de patiënt zijn of haar koffie precies kan verwachten. Het innovatieve serviceconcept is uniek voor de Nederlandse zorg en laat de regie helemaal aan de patiënt. Met de GHZ app kunnen patiënten ook bellen naar familie en vrienden, informatie inwinnen over behandelingen, games spelen en hun favoriete krant of tijdschrift lezen.

Zomer 2015

Spaarne

Gasthuis

VERWENT DE GAST

Koks die aan het bed van de patiënt informeren naar de smaakbeleving; in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp is dit slechts één onderdeel van een nieuw en gastvrij concept. De nieuwe ‘maaltijdservice’ moet vooral maatwerk uitstralen. Individuele aandacht en persoonlijke eetgewoontes staan daarbij centraal, net als het ‘verwennen en verrassen’ van de patiënt, zijn familie en ander bezoek. Met regelmaat verstrekt het ziekenhuis verrukkelijke tussendoortjes, zoals een ambachtelijk kroketje met mosterd. De maaltijdservice omvat een aantal concepten, van meals-on-wheels (met nieuwe, elektrisch aangedreven buffetwagens) tot gedekte tafels op de afdeling en van roomservice tot het afdelingsrestaurant. Aan de patiënten de keuze wat, waar, hoe en wanneer ze willen eten. Alle 180 medewerkers in de front office zijn getraind in onder meer gastvrijheid en presentatietechnieken. Daarnaast koos het Spaarne Gasthuis bewust voor vers koken in eigen beheer, met zoveel mogelijk duurzame producten uit de streek.

10 augustus t/m 5 september 2015 Actueel.


Sous Vide:

alle gemak van conserven mĂŠt een betere smaak, kleur, geur en bite! Nieuw bereidingsproces onder vacuĂźm, uniek binnen de foodservice

Gemak en betere handling

Betere bite, kleur en smaak

Minder vocht in het blik dus knapperigere groenten

Minder waterverbruik en -transport

Rode bietensalade in blokjes Art. nr. 027428

an ro de v n e r u t c u r t Twee s erookte g t e m s je k lo bietenb eendenborst

Witte bonen Art. nr. 027433

Rode kidneybonen Art. nr. 027426

Borlotti Rode bietenRode bietenGeraspte bonen salade in schijfjes salade julienne wortelen Art. nr. 027427 Art. nr. 027430 Art. nr. 027429 Art. nr. 027436

inspired by Bonduelle

Wortelschijfjes Art. nr. 027435

Uitstekend behoud van natuurlijke eigenschappen en voedingswaarden

Knolselderijsalade Art. nr. 027431

Groentemacedoine Art. nr. 027425


Puur genieten met Deli XL appelsap

Voor Deli XL appelsap zijn de lekkerste appels gekozen. De appelsap is verkregen uit 100% natuurlijk geconcentreerd sap, zonder toegevoegde suikers:

A-merk kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Probeer ook eens onze sinaasappelsap.

www.delixl.nl

Served Magazine nr.3 | 2015  

Deli XL | First for Foodservice Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you