Page 34

Klein maar fijn De moderne spruit is lekker, betaalbaar én gezond. Dat maakt het als wintergroente extra aantrekkelijk voor zorginstellingen. Vooral omdat je met spruiten ook eindeloos kunt variëren. served ging het land op met spruitenteler aart kaptein. anochtend om vijf uur stond hij al op het land, om de spruiten van de plant te snijden. Tien uur later zit landbouwer Aart Kaptein uit Heerjansdam achter de sorteerband. Hier, in de nok van een boerenloods, worden de slechte spruiten van de goede gescheiden. Het zijn de A-tjes die nu op de lopende band liggen en door Kaptein en zijn medewerkers gekeurd worden op rotte en aangevreten plekjes. Volgens Kaptein houden Nederlanders van kleine spruiten. “De A-tjes zijn voor de binnenlandse markt,” zegt hij. “Net als de D-tjes, die nog iets kleiner zijn. De écht grote spruiten gaan naar Duitsland. Dat zijn de B-tjes. Er is ook nog een middenmaat, de M-spruit. Daar is in Engeland weer veel vraag naar.”

meer zo dat de vorst er overheen moet om ze minder bitter te maken, zoals vroeger. De rassen van nu zijn eerder in het jaar al lekker zoet. We hebben zelfs een speciale spruit voor kinderen, de Octia, die zeer in de smaak valt bij de jeugd.” Behalve lekker zijn spruiten ook betaalbaar en gezond, wat ze als wintergroente extra aantrekkelijk maakt voor de zorgsector. Kaptein: “Spruiten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast is het één van de meest veelzijdige groenten. Je kunt ze koken, wokken, stomen en als ovenschotel bereiden. Persoonlijk vind ik ze erg lekker als je ze even kort kookt en dan roerbakt met wat paprika en uitjes erbij. Dit kun je ook heel goed serveren met wat pindasaus erbij. Zo kun je er eindeloos mee variëren.”

Honderden rassen Hoe groot een spruit is, zegt weinig tot niets over de smaak ervan. “In principe smaken alle formaten hetzelfde,” vertelt Kaptein. “Er is alleen wel een verschil in rassen. Wereldwijd zijn er wel honderd spruitenrassen, van Divino tot Davlin en van Neptuno tot Cyrus.” Kaptein teelt zo’n tien vorstbestendige rassen. Daar komen elk jaar weer nieuwe rassen bij, die in de plaats komen van oudere soorten. Op één perceel teelt hij bij wijze van proef wel vijftig rassen. In het vroege voorjaar, als Kaptein weer planten moet bestellen, besluit hij welke rassen mogen blijven en welke niet. De oogst vindt plaats van begin augustus tot eind maart. Dan staat Kaptein al vroeg in de klei om de planten van de grond te snijden. Vrijwel tegelijkertijd scheidt een machine de spruiten van de stam, waarna de plant tot pulp wordt vermalen en als natuurlijke mest in de klei belandt. Betaalbaar, lekker én gezond In Nederland zijn spruitjes een echte wintergroente. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, waar de groente het hele jaar door gegeten wordt. Volgens Kaptein zijn spruitjes allang niet meer zo bitter als vroeger. “De veredelde rassen van nu smaken zelfs een beetje zoet,” zegt hij. “Het is niet 34

Winter 2013

11 november t/m 7 december

Served Magazine nr.2 | 2013  

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you